Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
9.92 MB
2015-02-05 17:47:53
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1501
4992
Rövid leírás | Teljes leírás (230.81 KB)

Zalai Közlöny
1907, 46. évfolyam

Zalai Közlöny 1907. március - 9, 12-13. szám
A 10. és a 11. szám hiányzik


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


NAOYKANIZ8A, 1807. NEOYVENHATODÍK ÉVFOLYAM, 9. SZAM. MÁB0IU8 2.
ZALAI KÖZLÖNY
£l6fi«*t4«i árak: Egén ívre 10 korona, filivie 6 korona, tigfcdinc 2 korona 60 fill. Eg,o» »«ám ára 20 fUl. Tanároknak, Unitóknak, jegyzőknek á* állami tisztviselőknek I óvro 0 korona, fái ávre 3 korona.
Kelelő* szerkesztő és kiadó:
Kálmán Pál.
8ierk«*zldiág ét kiadóhivatal: Nagykanlzta, Erzsábet-tér (caoportház.) Megjelenik minden szombaton este 6 órakor.
A tanítók fizetésrendezéséhez.
Az állami tanitók fizetésének rendezéséről készített törvényjavaslat egyéb íogyatkozAsai-lól ellekinive, egy nagyon ¡8 jelentékeny 8 az » állami tanítók nagy részére nézvo igen sérelmes jutéíkedést tartalmaz a 4-ik első bekezdésében, nielyból a furfangosan kieszelt mondatszerkezet, dacára is annyit megérthetünk, liogy azon tanítók, kik kinevezés folytán jutottak valamely állami iskolához, osak az államnál töltött szolgálati idejök után részesülnek fizetésemelésben. Hát ez rendjén volna, habár nagy sérelem az állami tanitók jó részére nézve. De a tulajdonképpeni sérelem teljes mértékben csak a második bekezdés tartalmában domborodik ki. A eme része ugyanis azt mondja ki, hogy mindazon állami tanitók, kik a szolgálatuk 8/interét képezó községi vagy felekezeti iskola államosításával egyszerre lettek állami tanítókká, az 181)3. évig visszamenőleg részesednek fizetés ja vitásba u. Ez annyit jelent, hogy egy állami tanító, aki például 20 évi összes szolgálattal bír, s 10 évi állami szolgálata van, elveszíti szolgálati idejéuek 60%-át s csupán 10 évi szolgálata után nyer flzetéff-javitást. Alig ellenben egy 2 éve államosított iskolának az államosítás alkalmával átvett tanítója, kinek 14 évi összes. — s ebből két évi állami szolgálata van, eme 14 évi összes szolgálat után részesül í ize tésj a vitásban, mert szolgálati ideje lh>D3-tól számíttatik.
Én meg vagyok győződve, hogy egy oly kardinális törvénynek, amilyen jelentőségénél
fogva az állami tanitók fizotésrendezéséról szóló lesz, egyáltalában nom lehet intenciója ilyen szombeszökő igazságtalanság. S hitemet ingatná meg még ama jfeltevés lehetősége is, hogy a törvényjavaslatnak ezt az ezer és ezer emberre nézve rendkivül sérelmes intézkedései a törvénytervezet előkészítői öntudatosan csinálták meg. Ha /oz nom abszurdum, akkor az állami tanítóság iránti jóindulatnak kell abszurdumnak lennie. Erősen él beunom a remény, hogy akár a közoktatásügyi bizottságban. akár a képviselőházi tárgyaláson találkozni fognak képviselők, akik a törvénytervezet eme kardinális í fogyatkozására rámutatva. az összes állami tanítóság teljes megnyugtatására szolgáló módosítással javítják ki ezt a szerencsétlenül megkonstruált paragrafust. Mert talán a józan ész követelményeire is kell valamit adni még akkor is, ha az állami tanitók érdekeiről van szó. Ez az érdek pedig minimális összegében kifejezve annyi, hogy minden. 189B-1ÓI már szolgálatban levó állami tanítónak eSé 14 évi szolgálati ideje a fizetésrendezósnél okvetlenül figyelembe vótjfessók. Természetes, hogy a régebbi szolgálattal bíró állami tanitókri nézve a javaslat rendelkezései maghagyandók.
Nagy Lajos.
— SUmeg város 30 tagú küldöttsége szerdán délelőtt tisztelgett Kossuth Feroncuél s arra kérték, hogy változtassa meg az ukk—tapolcai liel) ¡érdekli vasút menetrendjét, hogy nu kelljen az utasoknak Ukkon egy teljes óránál tovább várakozniok. Kossuih Ferenc megígérte támogatását. — A küldöttség ezután gróf Apponyí Albert míuiszterl kereste föl h arra kérte ót, liogy a város alreáliskoláját gimnáziummá, vagy főreáliskolává változtassa át s megköszönték a
községi iskolának állami iskolává való átváltoztatását. Apponyí válaszáuan kijelentette, hogy jobban szeretné, ba a város inkább a reáliskolákat támogatná, mert gimnázium úgyis igen sok van az országban. Különben megígérte, hogy mérlegelni fogja kérésüket, s azután fog határozni. Tóth János közoktatásügyi államtitkárnál is tisztelgett a küldöttség, amelynek tagjai voltak : Eitner Zsigmond Sümegi Vilmos. Filipich Lajo« orsz. képviselők; Németh Jáuos plébános, Sólyomi Tivadar főszolgabíró, Kiss Antal városbíró. Ma\'omsoki Jáuos főjegyző, dr. Lukooich Gábor, Szűcs Zsigmond. Kreky István, Klaftl Lajos, Mestvrházy Sándor, Szijártó György, Geiger János, Paulíuyi József, Tóth József. Epsteín Ödön. Darnay Kálmán, Lukács Gábor és Istók Jáuos szobrász.
Óvjuk a kisdedeket.
— A latiács rendelete. —
— /lt ovo.liik.il bet.irl.ik, — /I btUgitg ojtonu.il beJtUttUn.lv.
Kérelmi .1 yapokkoz és tanítókhoz. —
Az alább ismertetett rendelettel megszűnik az a vád, hogy a hutóság tétlenül nézi u ragályos betegségek terjedését. Már mull számunkban megírtuk, hogy Nagykanizsán nincs járvány. Az alábbi intézkedés tehát azt célozza, hogy ne is legyen. Kiért az előzetes gondoskodásért, amely egyébként kötelesség is, elismeréssel kell kdótuouk a város vezetőségének.
A rendeletet, melyet egész terjedelmében köz-1 lünk. kivonatban közlik az összes háztulajdonosokkal. Figyelmébe ujáuljuk mindet.kiuek. hogy tartsák be a 1 mwMetet. mert csakis *kkor védelmeftüetjQk kisdedeinket sikerrel az ólálkodó halállal szemben.
A rendelet igy szól: A városi közegészségügyi bizottságnak 1007. évi február hó \'24-éo tartott üléséből javaslat a ragályos betegségek tovább terjedésének meggállása tárgyában
Határozat.
Ezen javaslatot. — különös figyelemmel, hogy a közegészségügyi ülésen jelen volt hatósági orvos a javaslatokhoz hozzájárult. — a városi tanács elfogadj* és ennek alapján elreudeli a mint az következik :
Szeretem a népet
Szeretem a népet. Azt a büszke fajtát, Mely szabadnak termett; Kinél meg nem hajlik Az Isten remeke: Az a nádszáltermet.
Szeretem a népet. Az ős magyar fajtát, Ki nemesen érez; Ki csak nagy bajába\' Hogyha folyamodik Az ó Istenéhez.
Aki inkább egy jó Nagyot káromkodik 8 az az imádsága! Aki keveset ád Ores szóvirágra, Mesomenyországra.
Ki imádattal csüng Földi szép hazáján. De máséra nem néz; — Akit ki nem pótol Semmi más menyország, Ha hazája elvész.
NAQY LAJOS
BIei.
Mikor Sugár Laczi főhadnagy, az ezred leg-fessebb lisztje, végig ment a vendéglő kövekkel kirakott, sötét folyosóján, — Riza kisasszony, a korcsmáros vcres-Jioju leánya, odaállott az ablak elé s megvárta, míg a tiszt hozzáért. Akkor hírtelen kihajolt az ablakon, megkapta Laczi kezét s félig szomorúan, félig szemrehányóan szólt -neki:
— Most már egészen .elkerül, Laczi? Látja, ez nem szép magától I
A főhadnagy zavarba jött; nem tudta: mit feleljen. Szakítani"kellett a szenvedélyes Hí/ával, mert ó már más leánynyal járt jegyben; de durván még sem akart vele bánni. Mig ott küzködött Önmagával, újra megszólalt a leány s hangja az izgalomtól, a félelemtől reszketett :
— Nem szerel, ugy-e: nem szeret? Mondja meg igazán, ne játszón velem tovább. Csak mondja ki bátran, hogy már megunt s most más áldozatot keres!
Sugár Laciiban ez utolsó szavakra felébredi az Önérzet. Azt hitte, hogy Riza az ó menyasszonyára céloz. Hántotta, hogy ez a leány vele, a nők dédelgetett kedvencével, így mer beszélni. Arra természetesen nem gondolt, hogy Riza feláldozta magái ó érette. Most már mindenáron szakítani akart; akár szépen, ukár durván.
— Ne érzelegjen. Rizal Lássa, mi úgysem lehetünk egymásé Feledjük a multat! Isten Önnel! — s otthagyta 0 leányt.
Riza egy ideig értelmetlenül bámult Sugár Laczi után. aztán vérfagyasztó kacagással elfutott és bezárkózott a szobájába.
Sugár egy darabig gondolkodott a történteken. Gondolatban vissza ment azon a három bónupon, amit itt töltött. Rizáról az 4 hír keringett hogy rossz. De bizonyosat senki sem tudott mondani. Eleinte figyelembe sem vette a leányt, majd érdeklődőit iránta, később már udvarolni kezdett neki, mígnem az ismeretség szerelemmé fejlődött. Az igaz — és eit Sugár Laczi most utólag is beismerte, — hogy Riza érdekes leány volt Veres haja térdig omlott, ha kibontotta. Oh, hányszor fonta azt a selyem finomságú hajat az ó nyaka köré, mikor esténként a lugasban szerelemről, boldogságról álmodoztak. Oly édesen csicseregte remek szabású ajkaival: „Nézd. Laczi, ezzel a hajjal kötlek meg, ha el akarsz hagyni!" — Termete junóí s dereka karcsú akár az őzikéé: sziute ölelésre termett. És hogy tudott csókolni! Még a hideg letemet is életre keltette volna. Hangja a gerlice bugájához hasonlított, mikor vállaira bculva rebegte: Szeretlek, szeretlek! Csak téged, örökkél" — Ha haragudott, villámokat szórtak égszínkék szemei, test« reszketett, kis kacsói ökölbo szorultak: olyan volt, mint egy haragos Istennő. Holdogok is vollak mindaddig, míg meg nem ismerkedett Brdőssy Arankával, kinek apja a környék nábobja. És Sugárt — kit a hitelezők már úgyis oróson szorongatlak — elvakította az arauyak csillogása, otthagyta Rizát, a hü leányt ós ment Aranka után. Rövid idó múlva megtartották ax eljegyzést.
Riza minderről nem tudott semmit és fel nem foghatta, hogv iniérl változott meg Laczi ily hirtelen. Most, hogy kedvese nyíltan kimondta, amit eddig c<ak sejtett rettenetes lettre határozta el magái.
A nap már bucsu sugarait küldötte a földre.
ZALAI KwZLÓNT
1907. MAB0IU8 2.
1. Ax I—V. kerületben az ovodákat további rendelkezésig bexárja, erről ax ovoda felügyelő bizottságot ¿8"BÍlafármegye alispánját, ax óvónőket é* Zalavármegye tanfelllgyelfoégét értesití
2. Mindeu ragályos beteg ax I-só fokú közegészségügyi hatóságnál bejelentendő, eltitkolása a legsxigorubb büntetés terhe mellett tilos; a bejelentésbe fölveendő a beteg lakóháza utca ét házszám szerint. etenkivül megjelölendő, hogy van-e a házban iskolába járó gyermek. ^
3. A ragályos beteg fákásokban való látogatás szigorúan tilos.
4. A ragályos betegségben elhaltak hullái zárt koporsókban axonual a hullaházba szállitandók.
ft. A lakások és fölszerelések, melyekben ragályos betegek fölgyógyultak, vagy elhaltak, kellőkép fertótlenitendők, a kevesebb értékű tárgyak (gyermekjátékok) elégetendők.
0 A betegség álul fertőzött házakból tejet, tejterméket, vagy bármi élelmi siert piacra vinni, vagy báxhox axállitani sxigoruau tilos Tilos ax ilyen tertóxött házakból a gyermekekuek iskolába járása, vagy ax idegen gyermekekkei való összejövetel.
7. Felkéri a városi tanács a lelkész és tanitó urakat, hogy a polgárságot a ragályos betegségek természetére nézve oktassák ki, különösen. hogy a legcsekélyebb gyanús esetben azonnal orvosi segélyt vegyenek igénybe, Ax iskolák igazttatói > ragályos betegedési esetekről a reudórkapitányi hivatal által értesíttetni rendeltetnek, hogy exek alapján ax iskolába járást ellenórixhe8sék. Ezen batározatbao foglalt rendelkezések pontos végrehajtása és ellenőrzésével a v. reudórkapitányi hivatal és hatósági orvosok sxigoru személyes felelőség terhe mellett megbízatnak. — Egyúttal a v rendőrkapitányi hivatal megbizatik, hogy ezen reudelet kivonatát hirdetménybe foglalva minden e^yes lakóházba küldje el. Megbizatik a v. rendőrkapitányi hivatal, hogy a vörös cédula kifüggesztése alkalmával, az eljáró közege puhatolja ki,| hogy axon háxban vannak-e iskolába járó gyermekek és azokat név és iskola szerint írassa össze és eten jegyiók alapján a főkapitány ax illető iskola igazgatóját késedelem nélkül értesítse.
A ragályos hátakról a kapitányi hivatal nyilvántartást vetessen és ezek ellenőrzését, exen rendeletben foglaltakra vonatkoxólag a legpontosabban foganatosítsa. A városi orvosokat mint halottkémeket utaaitja a v. tanács, hogy az elhaltak után a fertőtlenítést rendeljék el annak foganatosítását ellenóriz-xék, valamint Ugyel|ouek a gyógyultak utáni fertőtlenítés érdemében.
Nyomdászaink estólye.
Holnap, vasárnap, niuos bójt. Egy eMére újra farsangot mulat a mi kDlOu nagykauixsai naptáruuk. Holnap lesz u. i. a nyomdászok stentációs hang verseny -estje. Aki még nem váltott jegyet, at már alighanem csak kívülről hallgathatja azt a remek műsort, amelynél különbet Nagykanizsán még nem állítottak össze.
Ott vau a szereplők között a híres Lyra dalkör, mely teljes számban jöu el Budapestről. A szereplók köxölt találjuk a mi dupla doktorunkat, másnéven: Kanizsa humoristáját, igaxi uovén: dr. Pillitx Somát. Axtán eljön a sxinésx-nyomdász: Brónyai Lajos. Ismeri ót mindenki. Hisxeu alig volt estély Nagy-kanixsáu, melyen Bróuyai ne sxerepelt volna.
8zóval: & nyomdászok kitettek magukért. Igaz. hogy a remek műsor nélkül is megérdemlik ók a pártolást. Exek ax emberek nem vesxnek könyveket, bútorokat és más. hasonló dolgokat a jövedelemből. A munkában megrokkantak, ax ólomportól tüdővészessé lett kartársaik segélyetésére kérnek támogatást. A tüdővészesek segítése pedig ma már divat és kötelesség. Legyen is ott minden emberséges ember! Részletes műsor a következő: i. Nyitány. Előadja: Sárköty János zenekara. „». Prológ. Ez eBiélyre irta: Morócz Jenő korrektor típesten. Elmondja: Zalay Károly. 3. Nem néxek én ... Kar. Huber K. tói. Előadja: a budapesti Lyra-dalkör. 4. Felolvasás. Dr. Pillitz 8oma úrtól. 6. Köhemények. Szavalja: Brónyai Lajos Budapestről. 0. A gyermek álmai. Kar. Dománffy-tól. Előadja: a budapesti Lyra-dalkör. 7. Simon Judit. Irta: Kiss József. 8zavalja: Goldberger Vilmos. 8. Humorosköllemények. Szavalja-. Bróuyai Lajos. tf. Dalforrás. Kar. Kircbuer E.-tól. Előadja: a budapesti Lyra-dalkör. A karokat jászapáli Kaatáa Gyula karnagy ur vezeti. A műsort tán: követi
A VÁROSHAZÁBÓL.
Betartják-i Nagykanizsán a
minapi ■iikuzlmtit?
- Livii a szerkesztőhöz. —
lg"ii tisztelt Szerkesztő Ur! Olvastam b. lapjában egy iparos felszólalását. Arról pauaszkodott. hogy Nagykanizsán nem tartják be a vasárnapi munkaszünet ról szóló törvényt. Engedje meg, bogy e tárgyhoz röviden én ia hozzászóljak.
Való igaz, hogy a helyi lapok dicséretreméltó kitartással küzdenek a vasárnapi munkaszünet megtartásáért, de igaz viszont az is, hogy a sajtó panaszszava az illetékes tényezőknél süket fülekre talál.
A mull évben olvastam Kossuth Ferenc kerea-kedelemügyi miuiszternek egy rendeletét, mely azt mondja: .mindazon üzletekben, amelyekben tőzsdecikkek fűszer» vagy más árucikkekkel párhuzamban adatnak el, a tőzsde-cikkek elárusitása vasárnap csak d. e. M óráig eszközölhető."
(Jgy látszik azonban, hogy ezen rendeletről a nagykanizsai rendőrségnek nincs tudomása. 8ót an kell hinnem, hogy azon régebbi törvényt sem ismeri, mely szerint fűszer és egyéb cikkek elárusitása vasárnap tilos. Ezt abból sejtem, mert pld. a PetóH-uteábao egész vasárnap beszerezhető miudenféle árucikk, mivel hogy az üzletek csakúgy nyitva vaunak, mint mái normál napokon.
Azt hiszem, a vasárnapi mnnkaszünetról szóló törvény végrehajtásával, illetőleg a betartás ellenőrzésével a rendőrség van megbízva. Ám ezen elleuórzé^i csakis a város belterületén teljesiti, inig a külső utcák teljesen felügyelet nélkül msradnak. Pedig hál ott csak olyan emberek laknak, mint a város belső részein
Igazán ideje lenne, ha a rendőrség nem helyezkedne a psssziv rezisztencia kényelmes álláspontjára, bauera végrehajtaná a törvényt lelkiismeretesen Mindenütt; még a Petőfi-utcában is.
Szerkesztő urnák kész hive:
L. B.
A h é t.
Lengyel Lajos
f<5j«gy ti.
Vócaey Zsigmond
polgármester.
Szomorúan néxett le: valami nem tetszhetett neki. Talán ax. hogy az emberek oly könuyedén bánnak a szívvel.
Sugár Laczi a nem messxe csörgedező pataknak tartolt, -hugf a tikkasztó meleg ellen a hűs habokban keressen menedéket. Egy szomorú fűz alá ült és gondolkodott. A fűzfa néha-néha megrázta lombos koronájái, mintha nem tetszene ueki a fürdővendég, aztán susogni kezdett szerelemről, hűtlenségről, boldogtalan-aágról. De Sugár Laczi miudebból nein értett semmit. Már egészen bualkonyodott és ó — még miudig nem mozdult.
Egyszerre ugy tetszett neki, mintha a közeli bokorban valami mozogua. Oda akart menni, de alig tett néháuy lépést, mikor megszólalt egy hang-
— Sugár Laczi, eljöttem, hogy egy utolsó Isten-hozxádot mondjak önnek! Sugár Lacii/sohasem voltam elvetemült, de roasz leltem, mert önt szerettem, önért halok, gondoljon néha reám!
Az utolsó szót halahuas pisztolydurranás és villanás követte, majd egy test zuhanása hallatszott.
— Riza. Rita] — ordította 8ugár. s rohant a bokorhoz.
Mikor oda ért. Riza utolsót sóhajtott és csak egy végső pillantást vethetett a reá bájoló férfiúra. Ea e végső tekintetben is ott ragyogott a szenvedélyes leány odaadó sxerelme Fejéből patakzott a piros, meleg vér.
\\ Mikor azon este Sugár Lacii a kaszinóban megkérdezték, hogy miért oly kedvetlen, az irigyelt vőlegény általános bámulatra így válaszolt: v—«..Ebj/olyan kutya pechem van!
Bizottsági ütések. Városunk péuzügyi bizottsága Ujnépi Elek Lipót elnöklésével szerdán ülést tartott. A kórházi apácafóuökuó IMI*. uvtől kezdódóleg az ápolási díjak felemelését kérte. A bizottság javu.ol|a az I8r«3-ban kötött szerződés módosításával, hogy a dijak 5 fillérrel felemeltessenek. — Szabó Allűrt ajánlatot uyuitoti be, hogy a VI. kerületben egy városi telket uégyszögöleukint 4 koronájával megtásárol. A bizottság az eladást javasolja. A 8ü. honvéd-gyalogezred az nj bouvédkaszárnyában a város részére fenUrlolt egyik termet altiszti olvasóteremnek kéri áleugedni.
A regále bizottság Vécsey Zsigmond polgármester elnöklésével csütörtökön délután ülést tartott, melyen a jövedékkihágásokban hozott határozatot és a fogyasztási átaláuyokra vonatkozó szerződéseket hagyták jóvá.
Gyár-kibővítés. Kardos és Társa helybeli kefegyár-cég a gyárat nagyobbitaui akarja ugy. hogy abban állandóan .Htio munkás legyen alkalmazva. Ebhez ingyen lelket kér. Miután a cég a részletes adatokat nem adta be. a pénzügyi bizottság határozatot sem hozhatott bárha a gyár-kibővítés eszméjét pártolják. Ezért felhívták a céget, hogy az adatokai szolgáltassa be.
f
✓ RTESITES.
\\ au szerencséin a u é. vevőkozöm-éget tisztelettel értesíteni, hogy a közeli napokban, teljesen uj áruval dúsan felszerelt íteletemet megnyitom.
Raktárou tartok: női- ós férfl kész fehérneműt, bőr galanteriet, szappan- és illatszert, minden kötött- ós szövött árut, nyakkendő, keztyü- és dis^játékárut.
Elveimhez .híven ragaszkodva, jó árut, pontos kiszolgálást és szigoruau szabott árakat vezetek be. Kegyes pártfogást kér
Bsabadtcálláty Béla
Fó-ut 3.
Kosaratok — Nagykanizsán.
Botrány van készülőben. Olyan, amelynek hama-rosau a törvény eiótl lehet folytatása. Nem egyébről van .szó minthogy előkelő ál nsu helybeli ur, illetve urak megbízásából egy özvegy uri asszony sorra fogdossa a kis fejletlen leánykákat, többnyire tanuló-varróleányokat és mézes-mázos ígéretekkel elcsalj* valamely megjelölt helyre. Olt hamarosan összehoz» megbixójával és a honorárium xsebrevágása után diseréteu távozik.
Ez a száraz tényállás, mely egy készülő csúnya botrány okozó|a lészen. Nekünk azok mondták el kiket a kosaras asszony megkörnyékezett A kis leányok sírva panaszolták el odahaza, hogy egy asszony napok óla kiséri és kísérli őket. A legtöbb család nem akarja nyilvánosságra hotni a dolgot, inkább leuyeli a boszuságot Akadt azonbaD olyan is, mely a csúnya ügyet nem engedi elaludni, hanem leszámolni készül a keritókkel.
Mi tudjuk a ueveket is, de egyelőre elhallgatjuk. Szükség esetén azonban szolgálhatunk vele. Azt hisszük, nemsokára lesz alkalmunk ax ügyről megemlékezni. Majd ha a megbántott oalád, illetve családok eljártak a dologban.
A rendőrséget éberségre és figyelemre kérjük. Egy kis kutatással rájöhet a dologra. A bűnösöket a jobb körökben keresse. Hamarosan meg lehet találni I
Nyílt levél a tanítókhoz!
— Bekiildetett. —
Apponyí Albert gf.. vallás- éa közoktatásügyi miniszter ur a tanitók fizetéséről szóló törvényjavaslatot benyújtottá. — azt a képviselőház rövid idő alatt le is fogja tárgyalni.
Az Országos Bizottság a törvényjavaslat módosítását kéri a törvényhozástól. Ezt a kóréaünket megfelelő alakban a képviselő uraknak még e héten kezeihez juttatjuk.
Felkérünk most minden egyes tanítót, hogy külön-kUlöu levélben kérje fel azonnal saját kerülete országgyűlési képviselőjét, hogy a Magyarországi Tauitók Országos Bizottságának részére megküldött s a tanitók jogos kívánságait tartalmazó munkálatát hathatósan támogatni szíveskedjenek.
,B07. MAKCIU8 2.
ZALAI K 0 l L il N Y
a
Kérjük «égül, hogy eljárásukról bennünket »nr-
„ósen értesítsenek..
KgyöutelO, gyors eljarAa nem maradhat siker-
Irlniül I
Hazafias üdvözlőnél
Ihidapest, 11107. fi\'bruár hó S5-én
a Magyarországi Tanítók Orszilgos Bizottsága.
— Szerkesztőségi hir. Nagy Lajos áll. iitnitó u mai naptól mint belső munkatárs vesz részt a Zalai Közlöny szerkesztésében. Nagy Lajost már nem szükséges bemutatnunk. Olvasóink sokszor találkoztak nevével. Vonal fölött, vonal alatt — mindenütt első remlü aró Nagy Lajos, kinek hangulatos torséit, komoly, tarlalmas cikkeit és humoros Szezonképeit (Omikron) élvezettel olvassa mindenki. Az ujságirás terén tapasztalt, régi ember, aki már egy elterjedt, nagy székely lapnak is volt a szerkesztője. A Zalai Közlöny erős támaszt nyer Nagy Lajosban.
— Kinevezések. Az igazságügymíulszter dr. Stolcier László nagykanizsai kir. törvényszéki aljegyzőt jelenlegi belyén jegyzővé nevezte ki.
Az igazságOgymíuístter Pulay Károly nagykani-imí kir. törvényszéki és Ruesz József Csáktornyái kir. jirásbiróságí leiekkönyvi betétszerkesztőket, Allamna-liolyűkön való meghagyásuk mell,itt, telekkőnyvveze-tőkké nevezte ki.
— Eljegyzések. Konyó Mihály nagykanizsai kereakedó ma, szombatou jegyzi el Lusitig Irma urleáoyt Kaposvárott.
Ledofsky Ernő, a nagykanizsai Weiss és Ledofsky cég Tőnöko eljegyezte Alt Jakab és uejo, »01. Siller Klára leáuyát, Edilhet, Pécsről.
— Hogy miért Zoltán-féle? Hát azért, mert ize, szaga nincs, a tápereje igen nagy. a gyermek és fölnőtt szívesen veszi. Ezért, ha Csukamájolairó! van szó, at csak a Zoltán-féle lehet, mely ovogenkéut 3 koronáért kapható a gyógyszertárakban vagy Zoltán Ma gyógyszertárában Budapesten, V. Szabadságtér.
— Házasságok. Keli ér Vilmos nagykanizsai ecetszeszgyáros márriiiB 3 án, vasárnap köt házasságot Stern Józsával Itáborton.
Hród Jenő varrógép-kereskedó f hú 10 én lariji esküvőjét líoru Uzeratiu urleáoynyal Nagykanizsán.
— Uj iskola. Zóbbszőr szóvá telink már. hogy iz V. és VI. osztályba hivatkozott tanulók még most sem járnak iskolába. E tárgyban szerdán ülésezett a pénzügyi bizottság, mikor is Király Sándor v. mérnök kél iskola tervezetét mutatta be. Mert ugy áll > dolog, hogy a kiskanizsai iskola is tarthatatlan állapotban van. A pénzügyi bizottság ugy határozott, liogy a kél iskola költségeihez segélyt kell kérni a kormánytól, mert oly sokba kerül amit magunk nem viselhetünk.
— Tanszer egy iskolának. Tóth János közoktatásügyi államtitkár értesítette Dobrovies Milán orsz. képviselőt, hogy közbenjárására a borsfai róm. kith. iskolát tanszerekkel látta el.
— Mert elhalasztották. A mulatságokban igazán nem szűkölködünk Nagykanizsád Egyik a másikat kergeti. Ugy volt eredetileg, hogy ma is mulatunk, holnap is. jövő szombaton is. Szóval minden alkalom-Inal. A mai azonban — a József szanatoriumegylet belyi bizottságáé — elmarad. Pedig a meghívókat is nélkuldötlék már. de rögtön megjelentek a cédulák, rpoly szerint.a mulatságot március !l-óii tartják, mert " írod. és Müv. Kör ez estéro tervezett mulatságát ^¡halasztották. Azt pedig seuki sem kívánhatja, hogy "•gykanizsán egy szombat üresen múljon el.
r 1Wa«,°bb takarmányrépa termések. Elmultak stok az ¡dók. amikor a gízda már azzal is meg volt elégedve, ha csak nagy meunyíség-b ;n tufmell takarmányrépája. Ma már a legkisebb ga-\'da is tud|a. hogy nem abban áll a répa értéke, na telerakja a jószágnak a beleit, hanem arra kell a fösulyl helyezni, hogy mekkora tápértéke van a repnnak Hogy nagy tápértékkel biró répát nyerhessünk, szükséges, hogy az anyarépák (magrépák) leg-alább J—8 kiló súlynak és tápértékükre nézve a leggondosabb móiluu egyenként vegyileg megvizsgálva legyenek. Jelenleg nem léluzik más cég a bndapesli Maillllner lidön cs. és kir. udvari magkereskedésén kívül, mely ily nagy gonddal termesztett répamagot liozua forgalomba. Eíen répamag c mellett még Impregnálva is van. miáltal sokkal gyorsabban kel kí és a rovaroknak is ellentáll. Ajánlatos tehát, hogy csak Mautllner-fele impregnált csillagjegyü répamagot vessünk, a csekély árkülönbözet százszorosan megtérül a bizlos és nagy termés révén.
— Oldott kéve. Vasárnap kél útlevél nélküli kivándorlót tarlóitok vissza a kanizsai állomáson. — Csáktornyán I* ,embert küldiek vissza. Mennyíeu mentek a haláron ál észrevétlenül? Bizony, bizony maholnap már nem les magyar Magyarországon.
Radikális elöljáróság. Siófok elöljárósága roppant eredetien és radikálisan bánt el egy neki nem tetsző újságíróval. Egyszerűen összeült a bölcs tanács és kitiltotta a város területéről a bátor szavú zsiirualiszlát. Azt mondják, hogy mivel liékeú Sándor a szerkesztésében megjelenő IJunáululi Közlönyben a líalaloní halászali részvénytársaság ellen izgat, nem tűrik meg a város területén. Hát az igazán uj a nap alalt. Akhiba rabbi nr forduljon meg a sírjában. Ó merte azt mondani, hogy semmisein uj nap alatt. Hát a siófoki bölcsek határozata lalán kutya? Ámbátor mit várhatunk abból a városból, ahol egyebet sem tudnak csak pofozkodni.
— A bérkocsik. Ugy vau az Nagykanizsán, hogy villamos és omnibusz hiányában bérkocsin kell járni.\' ílogy mennyi baj vau velük, azt csak az tudja, aki hébe-korba kénytelen kocsin járni. Tezaméler nincs és igy bizony annyit keli Üzemünk, amennyit a bérkocsis kér. A rendőrség most megszámozta őket. Az intézkedés jó és helyes, de nem elég. — Tessék a texamelert elkészíteni, hogy végre azt is tudjuk, hogy mennyit kell űzetni valamely fuvarért.
— Meghalt a vajdáné. Nagy a szomorúság a békástói Káráó-ivadékok közöli. Meghall a fölséges vaj\'ln .gyenyerll" felesége, a 70 éves Rafael Józsefaé, közismert néven: Palymaríngo. A mull héten lüz puszlitott a tanyán. Elégelt vagy loo.Oli" korona érték. A cigányok ezt fel sem vélték. Ebé a másé!
— gondolták, hisz ugy sem volt igaz szerzemény. De a vajdáné halálát nehezen heverik ki. Sirlak, jajgattak a romák, az asszonyok a hajukat tépték keserves kínukban. a férfiak n sárga földig illák magukat, sőt mi többi - az nsp még a bagóról Is lemondtak. Kulárok vágtattak ai. összes zalamegyei cigáuytauyákra, hogy jöjjenek a temetésre. Csütörtökön lomették a híres vajdánál. Ilyen temetés még nem volt Kanizsán. Vagy SOOU ember volt a temetőben. üigáuy volt vagy 1000, a Sárközy bandája búcsúztatta hegedűszóval n „fölséges" asszonyt. Három cigány a rendőrségnél van előzetes letartóztatásban. Ezekért n legdaliásabb cigány: Lakatos Korkó vezetésével deputáció jöll a rendőrséghez. A temetésre kérték ki ókel, megesküdvén a nagy Deolára. hogy a tór után visszaállítják mind a hármat. Este a három cigány kisírl szemmel jelentkezett. Nem tudjuk: mi felelt búsultak: a vajdáné halála felett-e, vagy azou, hogy otl kellett hagyni a tort.
— Tüzek Kétszer harsant meg e héten _ a tűzoltók harsonájn. Vasárnapra virradó éjjel Vidovics Mitek György iiákóey-nli lakosnál, kedden padig a Osengory-ntí Itapoch háznál fenyegetőit a vörös kakas. Komolyabb baj az első esőt, hol 3000 korona érlék
— köztük 7 drb. marha — lotl a tüz martaléka. A Rapoch házban csak jelentéktelen szobatüz volt.
Mit igyuk?
Az elaörendO természetes szénsavas natrontarlalmu ásványvizet, a mohai
r A három Jómadár. Együtt hallgatták a Zöldfa-kertben szóló rezesbandát a nagykanizsai fogházból Bakos József. Gibic.z János ós Kakas András (Fuchs) jogerősen elítélt rab urak. Es mikor igy, a rácsos ablaknak támaszkodva, irigykedve nézték a „szubad Iovegőt", észrevették, hogy ai a rácsos ablak, mely — ha a levegőt nem is. do — a szabadságot mindenesetre — elzárja előlük, nagyon is lazán vao a helyén. És Kakas András nnm azért cigány-fajznt, hogy a helyzetet azonnal fel ne ismerje. Fel-ismerto ő.és rögtön intézkedett. A fogast letörte és ezzel vasárnap este 7 órakor kifeszítette a rácsot és az így nyert nyíláson kibújtak. Aztáu — köd előttem, köd utátinam — a Zöldfa kerten át megléplek. Nyolc órukor járta körül az épületet az őr, aki szintén azonnal lel ismerte a helyzetet. És mit tesz ilyeukor egy jó őr? Lő. Ó is lőtt. Nem is egyszer, hanem soktzor. Előkapta a puskáját, löltölt és lőtt: megiut löltölt, újra lőtt; aztán csak töltölt és lőtt; végül annyira belemelegedett, hogy már nem is töltött, caak lőtt. — És azok a szemtelen rabok mégsem jöttek vissza. Csak szerdán került vissza a Kakas, a legfurfangosabb. A fogházban orós a remény, hogy a másik kettő is hamarosan visszakerül októberig tartó szives vendéglátásra.
— Áthelyezés. A vallás és közoktatási miniszter PaIIánki Aranka szentgróti állami tanítónőt a gyulafehérvári állami iskolához helyezte át.
— Kiderült ártatlanság 1901». juliua hó 1-óa Fábró József nagykanizsai mozdonyvezető Sümegen együtt mulatott Neumann Samu és Krausz Simon büiősegédekkel. Fábró megunta a raulalást, hazafelé indult. Neuman megsejtette, hogy Fábrónál löbb pénz, arauy óra, arany lánc van, utána lopódzott, at utcán elérte, kést ragadott és háromszor megszúrta, hogy Fábró összeesett. Ekkor Neumann kirabolta és vÍ8S8zame«t a kocsmába. Itt elővett egy száz koronán baukót, hogy mindent ó fizet. Azután elővett egy arauy óraláncot és megvételre kínálta. Krausx meg is vette négy koronáért s tovább mulattak. Reggel híre terjedt, hogy Fábrót kirabolták és összeszurkálták. A kocsmáros jelentette, hogy ő ismeri a gyilkost Krausz személyében Ekkor már Krausz Székesfehérvárra utazott, hol le is tartóztatták s Kanizsára kisérték. A kocsmárossal és feleségével szembesítették, kik rá vallottak. Krausz hat hónapig volt vizsgálati fogságban. Mikor Fábróval szembesítették, az kijelentette, hogy nem ez a rabló. Erre szabadon bocsátották. A napokban Krausz Sümegre ment és Klein Mór pékmesternél látogatást tett. Midőn az üzletbe ment ott találta Fábró rablóját. Rögtín a csendőrségnél jelentéi telt, kik Neumaunt lotartózlatták és
; Nagykanizsára kisérték. Krausz igaza kiderült, de ki kárpótolja a féléves elzárásért? j — Sorozás. Vármegyénkben a folyó óvi so-i rozást e reudbeu tartják meg: pacsai járás: március
I, W, 4, 5. ezentgróti járás: március 7, 8, 9, ll , sümegi járás: március 13, 14, 10, 16., tapolcai járás: március 18, 10, 20, 21, 22, 23, 26., Keszthelyi járás: ápril 4, 5, 6., Csáktornyái járás: áprilist*, 9, 10, 12, )8, 15, 16., uagykauizsai járás: 17. IS, 19, 20, 22., zalaegerszegi járás: április 24, 25, 2«. 27, 20.. Zalaegerszeg városa április 29., perlaki járás. márc. 2, 4, 5, 6, 7, 8, tí., a lelenyei járás:
II, 12, 18, 14., alsólendvai járás: 16, 1b, 19, 2", 21, 22, 23, 20., novai járás: április 3, 4, 5. Nagykanizsa városa: ápril 8, 9. A nem emiitett napok vasár vagy ünnepnapra esnek.
— Ma már nom szükséges szeplő és más arcfoltok miatt szégyenkezni. Teljesen tiszta ós üde arcbőrt nyer az, aki a liliom angolt crémet használja. Kapható a Vörös Kereszt drogériában Nagykanizsán.
— Kalapkirály Nagykanizsán. Ha jó és olcsó kalapot, vagy sapkát óhajt venni, ugy keresse fel Wellisch Márkus kalapkereskedését (Nagykanizsa, Erzsébet-tér). hol 8, 4 ós 6 koronáért kitűnő minőségű kalapot és sapkát kaphat.
KEDVELT BORVÍZ!
forrást, mert föltétlenül tiszta, kellemes ésolcso \'avanyuviz; dús azénsivtartalmánál fogva nemcsak biztos óvszer \'erióző elemek ellen, hanem a benne foglalt gyógysóknát fogva kitünO szere a legkülönfélébb gyomor-, Iégcs6- és húgyszervi betegségeknek.
"«Kilotok . ajinUtok «. Agnc-íorráut az inillk Hitt «11" »|ÍM««"é UtUk * hamnro»,, s.iml.an kc.Ullck ki o.,o.t dr. JéUl. it. »\'«■^/•/(j
V■ l,rí«r. dr laudarf dr larcfcirdi dr ikaatliz dr lladla dr. Fiiehir. dr. Masat i, dr. Rml. dr. Waraar. dr. Bahhirdt, dr. Balagh, dr. Varas, dr. 8ufao, dr. Selpldaaa. dr. Naraveilk,
¡„•¡\'■». Ir l¡"l^ Wimf\'li.... l>mrt.|.MI. »"• ■»■«\'»""«.»«•
"lilltraál, ni.- t. lélvail.t.aiii.t.il itiá.Tl.lioiiaál iér»i,ésjiiia>l. Hit .l.il.rl l.rl.i. k.ligitflik .11« (lyi-hai. chol.,» .11,.) lli.i»,u.ok ntmaia »..rdllici«i»íl v.l>a,l>.t aa-
fMb«..«!,!,.,, mi„j„\'{ a, rt/kl ; . . , . " tm...l l.llt.ll íiail. .»1 ..................... t»«r ». >■>••. tl\'ll* l.ii.»K«y«M. rmta 1. ka»«y.„
vAroiokhau lerakatok «ervoitcUűk, iifjyfluou a í«rrA< leitátaiiab ¡■in»un«to íil/.eto IflBT«" k«ph«|Ó. A ferraakualoaég. Kiphita nladto lfll2trttZlltblB II aliartl|K Vlldl|ilBII
4
ZALAI KÖZLÖNY
1907. MÁRCIUS 2.
Halálozás. Özv. Herendies Gáspárt») szül Rigó Anna teguap, pénteken reggel. G5 éves korában szivszélhüdésben meghalt Nagykanizsáit. Az elhunytban Hajós Ferenc rendőrbiztos édes anyját gyászolta.
— Kivándorlás. Útlevél kiállítása iránt az elmúlt évben 13 ti ti kérvény érkezett be az alispáni hivatalba, Ez a szám az előző évit 234-el meghaladja. Az útlevél \\megadá*át nem lehetett megtagadni 759 esetben és igftr útlevelet kapott 650 munkabíró férfi és szolgálatolj kereső |»2 uó, 3Ki egyén pedig elutaxittatolt kéregével. Ezflk közül 24 élt felebbe zéssel, a többi tíeili\'j megnyugodott. A felebbezések közül eddig keltő érkezett vi<sza az egyik helyben-hagyólag, a níásikbau pedig at útlevél kiadása rendeltetett el. LiWtöbbeu a tapolcai, sümogi és alsó-lendvai járásokból, legkevesebben a novai és letenyei járásokból költöznek ki
— Kiafoludy-ulca 21—81. számú házban két utcai teljesen külön álló lakás, kQlöu-knlön udvarokkal, (az egyik három utcai két udvari és két padlás szobából, a másik egy utcai, egy udvari és egy padlás szobából áll), az első augusztus l-ére, a másik azon- . nal kiadó. — A ház esetleg szabad kétból eladalik.1 Bóvebbet Kabos L. Fái irodádban. Caengery-u. 2.
Sok ívl megflgyslés. Kmittléti gyengeiégcknél ti ¿tvágyhiánynál aluliban minden gyonuirbajnál a valódi ,Moll-féle teldllu-|>urok\' bizonyullak a legtikeretebbeknek a tflbbl tietek /«.Ilit, mini gyomor e:ő»ftök *» »¿rti»«litok Kgy dobói ára 2 koi. Siítküld*» naponta utánvétellel Moll A. gyójjy.icié»!, ci. i% kit. udv. állító által, l«c>, I. Tuchlaul.cn U. A vidéki gyógytiettáraklian határoiottan Moll A. ke«ii«uiénye kitendo ai ü gyári jelvényével t* aláiiáaával.
Hogyan lehet ez?
,A Nap" pénteki számában, a képviselőházi tudósításában est irja:
, Kovács Ernő: Végül befejezi beszédét
és kijelenti, hogy Zakariás indítványát el-
Magja"
Igazán kíváncsi az ember, hogy Kovács Ernő miért fejezte be beszédét a végén. Mindjárt az elején megtehette volna.
„Minden nőnek más a varázsa - mondja alighanem Madách; hát ha én nem spárgabo^ó leunék, igy is legárvább összes hüvelye« társaim közölt, liánom férfi hüvelyemre mondom, hogy éu minden\'éle varázst megtalálnék a nóbon, csak abban nem találnék semmi külöuösebb varázst, ha a nó Ausschuss. Mert ettől sem szebb, sem jobb nem lesz, legfeljebb egy két riválisának megfakasztja az epéjét, ami pedig a uónek még Ellen Key szerint sem hivatása, nem lévén a nő opefakaszló.
Uram, nagy a harc uz alkotmányban. Ha ön is méllányolója a nem éppen veleszületett, de beképzelt arisztokráciának, akkor tarthat tőle, hogy — uram bocsi)! — demokrata uó kerül ki győztesen a választásból. Ab, ez a nadrágtalanok benyomulása leune a Tuilleriákba — ugy-e érti ön már az elkeseredett harcot és az éu szomorú helyzetem okát?
Tiszteli szerkesztő ur! Küldje vissza az én asszonyomat oda, hol még hálás tér nyílik számára: az uborkasavanyilás, a - barackbelózés és esetleg a gyermeknevelés eléggé meg mindig nem méltányolt terére. És ha vágyai a közelet terére vouják, elégedjék meg azzal, hogy jótékony bablevest osztogasson egészséges étvágyú iskolásgyermekekuek.
Szerkesztő urnák kesz szolgája II. Spitzné jól felszerelt spajzából
a penész spárgaborsó.
PÉNTEKVÁR.
Nők az alkotmányban.
Tisztelt Szerkesztő ur a kontempláló élet.\' családi buldogság és cipőfűzőktől mentes házi koszt | igaz és gyomorkatharusos barátja, árva magányomból, Hegyesi Spitzné nagyságos asszony dúsan felszerelt! spajzából irom önnek megható pauaszomat. Szomorúságomban egyedüli vigaszom, hogy uem vagyok egyedül, mert bauatomnak méltán o<zlozkodó társai u befőttes üvegek, savanyitott ugorka különböző delikatesszek és legujabbau csatlakozlak hozzánk : egy megkezdett harisnyakötés, egy be nem végzett hímzés én Pislika. a család szemefénye, kik mindnyájan az elhanyagoltság súlyos átka ¡ilatt sóhaitunk, nyögünk és nyöszörgőnk, mint telte egykor a mi népünk ama nagy vizek psrtjaiu
Mert ah, aki hivatva lenne arra. hogy gondunkat viselje Hegyesi Spitzné, a uagyság-os asszony, már hetek ót« azzal gyötri magát, pusztítja termete ruganyosságát, arcinak ápolt teiutjét, hogy flakkerbe veti magát és naphosszat korteskedni jár. Ápropos! Tudja ön, I hogy a zs. nőegylet választás előtt áll? Mert igen! ott áll. Választmányi tagokat választ és — amit ön nem sejt, — választmányi tagnak lenni jó, sít disz is Én, egyszerű spárgaborsó H. Spitzné spajzában, nem foghatom meg ugyan, hogy egy különben is jó pozícióban levő uriasszonyon mit emelhet egy ilyen választmányi tagság és mit ronthat a pozícíójáu ha nem az. Végre is, hogy áll a dolog? Jótékonynak lenni disz. De vajjou jótékonnyá tesz-e a választmányi tagsági állapot ós elrabolja-e szívbéli jóságunkat ha a választmányon - nálunk Ausschussnak mondják — kívül vagyunk.
Nagyságos asszony,
tsdja-s, hoiy a ailáta-kávé vátár-láiiaál miért kall öaaek a »Kata-relatr« ««vet h«ag«Mlyti»l ?
U ri különben cmimuA «/ rshetóséijnek testi ki magul. ^^ hogy kétes éitékü uhui-tatot kap, mtlff <i »Kuth-reinrr t« kitüntttó, mmáen előnyt ntlkQtós.
Csakis a
Kathrcincr- féle Kncipp-malit a
bírj», kUlönlafos\' olOlllltési m6d»«ere révén, a fyar-m«tka*é liét és zamatját.
MtMi \'rt iHsók nri\'-t t.Nstrysngosi\'szony.
1 .1 omlókez«H"bc véani. hoirv a valódi
• Kathreiner* ra »kis zárt eredeti cao-
magokban knpb M.\' - Kittlircinor-féle
Knoipp-maláta kávé« tel irattal ós
Kneipp páter arcképével, mint
védj (•gvgyol.
TÖRVÉNYSZÉK.
A patika-ügy epizódja.
Óriási feltűnést keltelt Nagykanizsán a helyi lapoknak f évi jauuár 20-áu megjelent száma. Az volt megírva, hogy a „Práger-féle gyógyszertárban Fülöp Andrásné kiskanizsaí asszonynak epepor helyett telüport adtak, amitől rövidesen meghalt". A kir. ügyészség elrendelto a vizsgálatot és az asszony belső részei (elküldettek Budapestre dr. Felletár Emil országos vegyészhez.
Ebből a hírlapi közleményből aztáu cifra dolgok keletkeztek. Száruyra kelt a hír, hogy a helyi lapok csak azért hozták az esetet, mert nem kaptak pénzt. A „Zalai Közlönyéről, mely nem közölte az
esetei, tudni vélték, hogy kapott 60 vagy too koronát. A .Zala" azért hozta, mert nem kapott 10n koronát. a .Nagykanizsa* pedig 200, vagy 4(10 koronával volt — a hír szoriut — érdekelve. Ezek.\'t a pletykákat rögtön el is temettük. a logerélyeseb-ben tiltakozott minden lap az ilyen pimasz gyanúsítás ellen és kijelentettük, hogy kíméletlenül bíróság elé állítjuk azt. aki ilyent állit
A legrosszabbul járt a „Nagykanizsa". A cikk megjelenése utáu való napon bement a szerkesztő ségbe Neumann Aladár gyógyszerész-segéd és olt tanuk előtt mondotta:
— Vegyék tudomásul, hogy a lap szerkesztői közönséges zsarolók !
Ugyanekkor levél érkezeit Kéri Jenő gyóiai bérlőtől — aki Práger Béla gyógyszerész vejo — Szabó Miklóshoz, a .Magyar Francia biztosító társaság" helyi ÍÓOgynök\'Bégének titkárához — a .Nagykanizsa szerkesztője: Gábor Ernő és belmunkatirsá Hamburger Zsigmond hivatalnokai a társaságnak — melyben Kéri tudomásul adja. hogy a szerkesztők apósát 400 korona erejéig meg akarták zsarolni. 8zal>o magához kérette Kérit, aki vádját fentartotta.
Gábor Ernő és Hamburger Zsigmond ezekéi\' feljelentették: Neumann A\'adárt becsületsértésért Kéri Jenőt pedig rágalmazásért.
Ezen ügyben szerdán volt a tárgyalás Lajpci:; Antal kir. járásbiró elölt. A két ügyet egyesítették Gábor és Hamburger jogi képviselője: dr. Weisz Lajos, Neumann Aladárt dr.. Hród Tivadar, Kéri Jenőt dr. Barta József védte.
Neumann Aladár elismeri, hogy január 22-éii a „Nagykanizsa" szerkesztőségében azon kijelent, -t tette, hogy a szerkesztők zsarolni akarlak, de bünö--nek nem érzi magát, mert ezt jogos magán- és közérdekből mondta. A cikk ugy volt megírva, hogy azzal erkölcsi és anyagi reputációját tehette tönkr. Igenis kérlek 200 frtot, sőt azt mondták, hogy szazat már le is teltek az asztalra, ó elment oda megkérdezte, hogy mulassák meg, melyik helyre telték a pénzt. De nem tudták megmutatni. Uaiu Istvánnal izeuték, hogy 800 írtért hallgatnak, esetié,; ugy írják meg, ahogy Práger kivánja.
Ralázsy Károly nyomdatulajdonos és Morgeu-stern József hallották, hogy Neumaon zsarolóknak nevezte a szerkesztőket.
A bizonyítási eljárás befejezése előtt dr. Bród Tivadar védő kéri a bizonyítás elrendelését arr» nézve, hogy a szerkesztőség kért-e pénzt a gyóg • szerésztói Ez közérdek, amit megkövetel a tiszte • séges sajtó reputációja.
Dr. Weisz Lajos ellenzi a bizonyítást. in> rt — szerinte - éppen az a közérdek, hogy ilyesmi megjelenjen a lapban. Ez pedig megtörtéül.
A kir. járásbíróság a Bp. 2fi3. §. 5. ponti« alapján a bizonyítást elrendelte arra nézve, hogy « szerkesztőség hallgatás fejében kért-e pénzt Práger-tői. E végből a tárgyalást március i9 én tartják meg Rögtön ezután Kéri Jenő büuügyét tárgyallak Vallomása volt a tárgyalás legderötebb része. A gyóiai bérlő u. i Rakovszky Istvánnak képzelte magát. Ilyeneket mondott:
„A vidéki ujságirók sok visszaélést követnek el (I)", .kötelességemnek tartom, hogy a sajtó visszaéléseit meggátoljam (!!)" .. . „családi Ügyeket hoznak nyilvánosságra" .. . .azért jelentettein fel hivatali főnöküknek, hogy az hasson oda, miszeriut ilyesmik (?!?) ne történjenek" stb.
A közönség hangot* derültséggel fogadia ezeket a hatalmas kijelentésekot. Mi csak annyit jegyzünk meg: esetet és neveket kérünk, hogy kik követtek el visszaélést. A sajtó megrendszabályozására Kéri ur nincs hivatva. Először tisztában kell lenni a sajtó hivatásával. Mindenesetre tudni kell, hogy ez nem volt családi Ugy.
Egyébként nem tagadta, hogy a levelet irta. de azt hogy vádjait élőszóval is megismételte volua. tagadja. A levél tartalma sem lett tisztázva, mert az idejében megsemmisíttetett.
Szabó Miklós, az újságírók hivatali főnöke a levélről ad felvilágosítást. Már nem emlékszik a l«r-
Jttomán" in. „Ottomán
mindenhol keresik, mindenhol szeretik.
ii
ott,
,9I)7. MA KOI US 2.
ZALAI K 0 7. L Ó N Y
5
„Imíra, morí össMtóptc. Dezsí Aladdr biztosilisi (¡»Ultink közvetlen tanúja snmminek B»tm Toll.
A kir. jArAnbiróartg köntrdek rimen itl is olren-
(j^Hü a bizonyítást és a lÁriíyalásI március lo-ig »•!-napolta
Krrc a napra sok tanú lose beidúzvo. Kőztnk ,i összes helybeli ujsíglrók.
íiilirí
Ifin l»l -(Ilii Ilii
SELYEM
it »llennohort;«-elyem 60 kr.-tól íeljelili, bér-mintii iy ián-
Blllinn Mlilta poílafotiUihával, — Megrendelitek bármely nyelven Intizemlük;
an Seidsnfabrikt. Hsnnaberg In Zürich.
EGYESÜLETEK.
LEGÚJABB!
— Tanltógyülós A m.gy.ir in\'-plaiiilói kar holnap lliidapesten kél Kyolést is tart ama reá néivo sok tekintetben sérelmes fizulésreiiilezési törvényjavaslat miatt, melynek l%y.ilása a képviseliSInU bizottságaiban most folyik. Km» p.tlllésekr« a helybeli állami iskolák UniMg* is klllil képviselőket. ami nagyon termószoten, meri éppan a nagykanizsai állami Unitóteainlet indilváiiynzln unnak ¡ileltin az esetleges S\'-roltnok megbeszélése céljából szlikségestink látszó gjlllések őssE.-liiviisát.
Nyi 11 tér.
Az e rovat alatt közlőitekért nem vállal felelősséget a szerkesztősé?.
i
A nagykanizsai Ipartestület 1ÍI07. ¿ti már-i hó 17-én délután 3 órakor saját helyiségében íja rendoH óvi közgyűlését a kővetkező lárgysoro-fal: l. A mult óvi közgyűlési jegyzőkönyv feloldása és a közgyűlési jegyzőkönyv hitelesítésére 2 _r kíkllldetóse. Az elnökség és elöljáróság óvi jelentése. 3. A számvizsgálók jelentése. A. Az óvi zárszámadások előterjesztése és a feluu-ntvény meg-, ítlása. ó. Az 1907. évi költség előirányzata. f>. Ne-líní indítványok 7. A testület tisztikarának megválasztása. 8. Három rendes számvevő és egy póttag megválasztása.
A Kath. Legényegylet holnap, va-árnap délután 8 órakor közgyűlést tnrl.
A nagykanizsai ált betegsegélyző pénztár köznyülé-e — miután a múltkor részvétlenség miatti elmaradt — holnap, vasárnap délután tarlalik meg. J
KÖZGAZDASÁG, j
A topronl kereskedelmi és Iparkamara köréből.
KözgyflléB. A soproni kerületi ipar és kereskedelmi kamara 11107. évi március hó 12-éti, kedden | d. u 4 órakor a kamara saját üléstermében rendes i k«»ígvülést tart A tárgysorozatból kiomoljuk a követ-1 kezókei:
Zalavármegye alispánjának Aliraia Hagotiya köz- j n-,g kél uj országos vásár engedélyezése iránií kérvénye tárgyában, a közös bizottság vonatkozó javaslatával.
Ugyanannak átirata Sümeg nagyközség hétfői i helivásárjáiiak állatíelhajiással leendő kibővítése iránti kérvénye tárgyában, a közös bizottság vonatkozó ja-1 vaslatávnl. I
Ugyanannak Nagyrákos köwégo piaci helypénz-szedési dijszabályzatáuak módositáat tárgyában érkezeti átirata, a közös bizottság von^kozó javaslatával.
Eóry Ernő tapolcai bognárWílor, Németh Gyula keszthelyi osztergályos. Horcig Mliut sümegi asztalosmester, Hhngaria hazai ernyőgyáros részvénytársaság. alsólendvui cég, Némeih Imre nagykanizsai bognármester állami segély, illetve gépek adományozása iránti kérvényei, az iparszakosztály vonatkozó javaslataival.
Hirdetmények. Az iparosok képzése szempontjából felelte üdvös lévén, hogy a külföldi ipari viszonyait tanulmányozzák é« az ott tapasztaltakat itthon értékositsók. kereskedelemügyi minden hazai kereskedői mi és iparkamara területéro egy-egy hatszáz koronás iparos ösztöndíjat engodélyozelt.
Ezen hatszáz koronás iparos ösztöndíjra a soproni ipar- és keresk. kamara ezennel pályázatot hirdet. A pályázati kérvények folyó 1!)07. évi április hó tü-éig nyújtandók be a kamara elnökségénél vagy küldendők bo annak ciméro.
Tisztelt vendégeinkhez.
Üzemköltségeink tetemes omelkedése egyrészt, másrészt a bemiftnkot érzékenyen sújtó általános drágaság azon megállapodásra kény-szeritett bennünket, hogy folyó évi márezius hó 4-étól kozdvo kávé, tea. stb. üzlett\'inkben kapható oíkkek árát igen minimálisan I felemeljük, jnit tisztelt vendégeink bizony áru | méltányolni fognak.
TÍ8zlelottel |
a nagykanizsai kávésok: Bogenrieder József Kardos József Szilágyi A. Steiner József.
, Yédjogy: „Horgonyt\'
A Liniment Capsici camp..
i
a Uorgony-Pain-Expeller
pótleka
ogy rófyónak bizonyult háziszor, moly már több mint 37 óv óta legjobb r.ijd»lomoai!Iii|iitó szomol bizonyult kösxvónynól, ciúznál c-s mnuhülótok-
........ nél, bodttt xsöIch kr-|.iwii lnw.iiiilv/i. .......
Plgyelmcztetéa. Silány hamisítványuk miatt bevnsárlnslor óvatosak legyünk óa csak olyan llvfgot foldjunk ol^itioiy a „Horgony" vód-¡i\'frv^yol és ii RicbteroztyycKyzó^el ellátott do-b\'./.lt.i van«soum^oíva. Ara iivogukbon K —.80, K 1.-JU óft K \'¿.— óa útryszólváu minden gyógy-szoitArbnti kapható. — Főraktár: Török József KyÓKyHzori*zn«\'l, Budapest.
! r Ricsicr QyóQyszertira iz „Amy orosz iám oz",
Prágában. Eliiabotbstrasse 6 non. Mindonnapi tzótküldóa.
Egy liter háztartási rum
A Szin.ve-Lipöczi Litltiou-forras
^ahiatnr kll;,nó8,5C8mil
«O d I V d l U t haszoállall\'x
«»»•-, hÚBuhóluáfl-és kSixvénubáaUtmakellen, húgg-dára és ftxililt nthÍMÍgiknél, a ezokrot húfluántál, továbbá a Wgx8 ós tmfszUii szervók hnruUtnál.
Hútfyhajtó hatáiúl
Vu«*atMl Kimayni «atiiUátlt OtlnuitaUi 1
KefXati dit>¿**TÚitrejk*tUéMtn ram a
Balra tor-forr di ioatüatii¿g¿nál Eptrjuin.

BERENY JÓZSEF És FIA
ékszerész
Nagykanizsán
SAJÁT MŰHELY, ^jgjg""
irPVPVfÍDÍÍI/ 8aJlíl kl-Sszil"iíiiyom minden-JtUIUlUnUIX kor \'W válaszlókban készen kaphatók.
AlnpIttAtott
NAGY RAKTÁR g,"r"kb™
------ és színes kövekben.
NAGY RAKTÁR f¿rn" 11 í,ra
--------láncokban.
nagy_raktar "nom °;"k8¿j,kéM"!"
Eladás részletfizetés mellett is!
Javításuk os uj mnukak vjror.aii készíttetitek
Egy csomag finom törmelék tea
,,Vörös Kereszt" Drogéria Nagykanizsa.
tiOROWITZ VILMOS
angol fenyvasalo- és gőzmosó intézete Nagykanizsán, Pö-ut 12 sz. (Dr. Szukies-félH ház. a Korona szállóval szemben.)
\\ an szerencséin a ii. é. közönség szíves flgycl-mébtj ajánlani gőzraosó-, tisztitó-, keményítő-, vasaló- és fényező inlézűtöiiiot. mely sok kolle-mutleiiséglöl és bosszúságtól óvja meg a közönségei
Az eddigi intézeteknek megvan az a hibájuk, hogy mosás közben véletlenül is olszakilják a ruhát, vagy a kefével \\aló mosásnál teljesen tönkre teszik, j Ez az ón intézetemben ki van zárva, mort a ruha kizárólag szappanos gőzzel lesz tisztítva, amiről a n. é közönség meggyőződést sze-\' rezhet.
Elfogadok lérli é.s női feliérnomli, női alsóruhák, báli ruhák, nyári ruhák, mosó hlonsok, lOggönyök, | valamint miml eiiufinO pipere ruhák tisztítását és vasa-1 lé sál, nyári fehér férlírubák, tiszti nadrágok, valamint I miiideiiiiíMnll lérli és női fehórneml\\ lísztítását és fényezését. Egyáltalán minden c. szakmába vágó mun-I kákát a leli« ló legjutáiiyosabbun és leggyursabban | eszközlök.
Kik állandóan nálam lí^ztittatnak, clőnyárbau | részesülnek.
Vidéki megrendelést pontosan teljesítem és azokat postán kézbesítőm.
Otthon mosott ruhák vasalását is elfogadom
A n é. közönség legkényesebb követeléseinek és igényeinek megfelelni — legfőbb törekvéseim leend.
Kitűnő tisztelettel Horowitz Vilmos.
AZ EGYEDUbELISMERT KELLEMES^IZU TERMESZETES HASHAJTOSZEFt.
ZALAI KÖZLÖNY
1!)07. MAKÓI CS 2.
Alapítási év 1889.
aan Mór
férli szabó, Nagykanizsa, Erzsébet-tér (Elek-ház.)
Ajánlja dúsan felszerelt szövet-raktárát. Mindennemű, legjobb minőségű hazai és külföldi szövetek. IV Nzolld Iíín/.oIkúIiínI "M IV E I ö ii j ö * ti r n k !
csakis mérték szerint.
Vidéki megrendelőimet kérem, hogy rendelő szándékukat velem levelezőlapon tudatni szíveskedjenek, mely esetben személyesen teszem tiszteletemet, miután iparosnak a megrendelés • gyűjtést a törvény tillja.
Dohányozni azabad Önnek, de oaak
Jaoobl-féie Xa Fleur
Kérjük arra figyelni, hogy a bevásárlás csakis fióküzletcinkben történjék
SMGER Co. VARRÓGÉP
* /tÉSZVÉftr-TÁfíSASÁG
Nagykanizsa, tte.ik Ferenc-tér 2. szám.
A legmegbízhatóbb szolgálati zseb, fali- és ébresztő órák 3 évi jótállással, olcsó árakért csakis
SZÍVÓS ANTAL
nagykanizsai müórásnál kaphatók. Fő-üzlet: Erzsébet-tér, Magyar* iitoni sarok. Fiók-üzlet: Király-uioa 32. szám.
Árjegyzék kivonat:
Arany nói órák.......
Arany éremmel kitünteteti ezüst órák
Fontos szolgálati nickel órák .... &
Kisebb fali tltó órák.......b
Nagyobb diszos fali órák......0
Vasúti ébresztó órák biztos csengéssel . :i „
Polgár fali láncos órák......b koronától
Kakuk órák faragott szám lappal ... 10 „
Zenéló órák magyar zene darabbal . . 1G „ 20 „
Kristály szemüvegek darabja .... I „ 1.60 „ Arany és ezQstláncok suly szerint . . .
Nickel lánc darab|a........— «0 fillértói 2
Óra, ékszer és látszer javítások, olcsó árak mellett gyorsan eszközöltetnek. — Postai megrendelések a beérkezés napján intéztetnek el.
30 koronától 60 koronáig 12 „ 40 b , 12 14 40 8
10 koronáig
20

or

E R E J ) ET I ^ 1| ^.VARRÓGÉPEK
JlJLf/ipL minden elképzelhető célra,
neme9ak iparosoknak, hanem a családban előforduló összes varrómunkákra, esak általunk szerezhetők be.
t >s: zcs fióküzleteink ezer, védjegy által ellátva ismerhetők meg.

Mindenkinek fontos!
A szabadalmazott „Kristály" szűrő vendéglősöknek, (¿pincénknek bortermelcunok, sőt nagyobb háztartásoknak Is nélkülözhetetlenül vált, minthogy szerkezete oly szembetűnően egyszerű, hogy kezelésével bárki is megbízható.
Nem kell asbest. sem faszén, esak egy vászonzacskó. Ezen zaoskó kis térfogata mellett is eddig elérhetetlen mennyiséget dolgoz fel s emellett még rendkívül olosó is.
Kristálytisztán szűr, igen egyszerü kezelés I A legkisebb szúró is. naponta legalább 150—200 litert dolgoz fel.
A készülék zománcozott pléból készül s oly erós, hogy hosszú évekig eltart.
■V Ára 30 korona.
Egy drb. szűrő-zsák 7 zacskóval 2 korona A szétküldés utánvéttel történik.
MT Kezelési ntasitás mellékeltetik.
A készülék jóságáról számtalan elismeró levél tanúskodik.
Herozog Sándor,
vasúti vendéglős, Csáktornyán.
Ür^Wmct i::let< vagyuk clcgcdvc, mci Icgegyazembh kezelc teljesen \'.ulióríenyesie tétben hiirnti\'v igvuvt
Tekintetes Herczog Sándor urnák I Csáktornya.
:l nnnúl ia
, liogy az iin.túl vett boiszííróv . itz riltnlum eddig ijiiiicil össze? nagy munknkei\'OScge mellett is 11 meg n b ut is jutányos áta igitiyexct is kielégít. Teljes tisztelettel PllTNfcR GYÖRGY n S..i
■ tútibb megszűrök koziil, a lehető niirulen mellék iz nélkül mellett is. iniiulcn tekin-
lííOT. MABOIUS 2. 8 A I, A 1 K Ö Z 1, í> N V
K í a, közelgő idényre
KERÉKPÁRT -WS
—■ vesz, ne mulassza el megnézni
| STRASSER MÁRTON
lát- és műszerész
ÚJ
kerékpár-osztályát, n
° hol használt ós nj kerékpárok óriási válasz-0 tékban találhatók.
löt" I Nagy javitó-mükely! iga
Urak figyelmébe!
Vnn szerenosóin a ii. é. közönséget értesítem, hogy nagymennyiségű
ANGOL SZÖVETET
reltciu. amelyből saját múblljembin a legújabb divat »zerint készítek úri di»t OltSnyS-klt a következő árakért:
Ozletí Öltöny . . . frt. 1« tói feljebb.
Kimenő öltöny . . , itMiM .
Felöltik.......aci-tól
Ferenc József őltitny „ ys-túl
A n. é. közönség szives pártfogását kérve, vagyok
teljes tisztelettel
LID/TT MIKSA
úri szabó, Nagykanizsán, Magyar-utca 29.
Vidéki megrendelésnél olegendó a mollbóség, » kabát hossza, az ujja hossza és a nadrág belső íiirliosHza. Kívánatra személyeson is megjelenhetek.
Mindenki, aki bágyadtan és rosszul érzi magát
ideg«8 és akarat képtelen, Sanatogen által uj életkedvet és életerőt kap. Több, mint 3000 tanár ós orvos kítUnő hatását elísmerto — Kapható minden gyógyszertárban ós drogériában. — Ismertetést ingyen ós bérmentve knld Bauer & Co., Berlin, 8. W. 48. ós a vezórkópviseló C. BRADY, WIEN I.
Figyelem!
NOVAK ff/NCZE
czipészmester. Nagykanizsa, Erzsíbet-tcr 16 (Kinizsy-utcza sarkán.)
Készítek mindennemű úri. női és gyermek-ezípőket a legjobb anyagból, a legizlésesobb kivitelben, mindig a fővárosi legújabb divat szerint, valamint teljesen vízhatlan vadász-czipőket és csizmákat.
A fővárosban több éven át szerzett tapasztalataimmal, mint szabász, képes vagyok a 11. é. közönség legkényesebb igényeinek is megfelelni.
A n. é. közönség szives pártfogását kéri kiváló tisztelettel
NÓVÁK VINCIÉ
cipész-mester. — Javitáflok gyorsan fa pontosan eszközöltetnek. •-Vidéki megremtelóiiiil elegendő egy haíinilt cipő, vagy a Ub körrnj/ának l>eküldé«e.
Valódi orosz
sárcipők (galoschnik) slipperek, amerikai hócipők kizárólagos raktára urak, hölgyek és gyermekek
részére MILTÉNY.I SÁNDOR cipészmester-nél, Nagykanizsán. Árjegyzék ingyen és bérmentve.
Szabó József
épülőt-mülakatos műhely® ligykanltái.
Évek óta a városi csoporthazban van.
Elvállal mindennemű épület- és mü-lakaios munkákat, továbbá rácsozatokat, gCrredőnyök, (rollók) eonstruktiók, díszkapuk. villámháritók, villanycsengők, szoba-telelon felszerelést, valamint mindennemű sodronyfonat munkákat.
Javítások elfogadtatnak gyorsan és pontosan eszközöltolnek jutányos árakon.
Távirat!
Megnyílóit a Furmen Imre orlhopéd oipcszműlielye Nagykanizsán, a postával szemben, Király-utca 38, az. alatt.
Elvállalok es javítok mindennemű férA, nőt és gyermekcipőket es csizmákat, ugyszinto í^jóa v»gy hibás lábakra — orthoped cipőket és csizmákat ajánlok, a melyet hosszú éven át a fővárosban éa külföldön szerzett tapasztalataim mellett késeitek. — Gyors javító- ¿8 fiiző üzletemet a nagyérdemű közönség b. pádfogásába ajánlva maradiam hazafias tiszteletül
FURMEN IMRE
orthopéd cipész.
Vidéki levelekre azonnal válaszolok.
Z >111 K ö l I. Ö N Y \'»07. A1AROIUS 2.
SE
gyengéden hashajtók. vértiMtitólr; ártalmatlan, mint c pitnlák a (
Neustcin-féle ERZSÉBET labdacaok.
K pilulák hasonló készít-ményekuél minden tekintetben feljebb becsQlendók, mentek minden ártalmas anyagoktól, az altosti szervek bajainál legjobb erod-mónynyel használtatván, sem jóbb s mellette oly
K i se"dlitz-por I $
$ Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A. $ védjegyét és aláírását tünteti fel. *
A Moll A-föl« Saldlltz-porok lartó* gyógyhatás« a legmakacsabb gyomor- 4« S
............«111.1...-I "i\'
SZÉKSZORULÁS
legtöbb betegségek forrása ellen. Cukrozott klllsejök végeit még gyermekek is sziveson veszik.
Kgu IS pilnUit iartahnató doboz 80 fillér. Kgv tekerrt, mely ff ttobozt,
tehát 120 j/lluMt tartalmon, f/iak 2 koroiut. 2.4a korona előlegen beküldéne mellett egy tekercit bérmentve k 01 delik.
AtfAOI Utánzásoktól különösen óvakodjunk. Kérjünk határolj VAu ! zolUu NKUSTE1N FÜLÖP hashajtó labdacsait. Valódi caak, ha minden doboz törvényileg bejegyzett védjegyünkkel piros fekete nyomtatásban „Szent Lipót" és „Neusteiu Fülöp gyógyszerész" aláírással van ellátva. A kereskedelmi törvényszékileg védeti csomagjaink aláírásunkkal vannak ellátva.
NEUSTEIN FÜLÖP
.Szent-Lipóthoz* cimieit gyógynertlm, BÉOS, I., Plankongaase 0. pható Nagykanir.An\': BELU8 LAJ08 ét REIK QYULA gyógy«er黫eknil.
### # # # #### # #- # | ¡V
allostbántalmak, gyotnorgArct é» gyomuihív, rftgzölt szákrekodás, májbintalom, ,
vérlolulAs, arauycr ét a legkülönbözőbb nőlbetegságek ellen, e jele« h&zUxernek J évtizedek óta mindig nagyobb elterjedést nzor/elt. — Ára egy lepecsitell eredeti
doboznak 2 kor. *
1Iiihií»H»i«<>U torvrii.vllcg iViiylIlftin U
MOLL-FELE 1
feliratú ónoialtal vau «árva. a Moll-fálo aói-borszeaz neveiete»on mint fájdalomcsillapító bedOrzsfiláal szar
köwvíny. ctttz é« a meghillé» egyelt következményeinél
V \' leglimereteiebb népuer.
V Egy ónozott iriáatl D«ig ár» I korom 90 flllir.
MOLL Gyermek szappanja
Legfinomabb, legújabb módszer szer Int kétiilek gyermek es hölgy szappant a b -\' - - \' •• T ...............Ara darabonkánt 40 fiit.
<Mi )>»J !
Megfojt ez az átkozott köhögési
Köhögés, rekedtség és elnyólkásodás ellen gyors és biztos hatásúak
hm neiMiiii
az étvágyat nem rontják es kitttnö izttek. Doboza 1 kor. «8 2 kor. Próbadoboz 50 fillér
K&- 4, >iítkHld£«{ i.klir:
„NÁDOR" GYÓGYSZERTÁR
BuJ.pcil, VI.. V.cl-kötui 17.
Eljenl
Egger mellpasztila
c^at hamar MHfWnlI
Kapható Nagykanizsán: Beius Lajos Práger Béla, Reik Gyula es Csáktornyán: Pető Jenó gyógyszertárakban.
. D2Uj.il
ok..erű Apoli.tr« (fy.rm.kok . folnOtl.k riazéra.
Öl darab I kor. 80 flll. \\
Minden ilaiali aycnn-l .tn]>|i.n Moll A. vidjenytvel vau elUiv., »
Moll i. gyígyazaréiz! Vi.\'éi° klr.\' Ddtirl izálllli által, )
Mécs. Tuchlauben !i. kz. y
Vidéki megrendelitek naponta poslauUnvét melleit teljesíttetnek. I )
A raktárakban tessók határozottan -MOLL A." aláírásával ^
-
•3
t\'H védjegyével cll.*ilotl kés/.iunényekot kérni.
EÖTVÖS LAJOS ÉS TÁRSAI
kereskedelmi kertészete és magkereskedése Tarcal tZemplén megye. 1
10(0 darab liledtlschia cseincle I korona. 1000 dnrab 2 éves akác cscmctc 10 ct. 15 korona. 1000 darab I éves akác csemete 4 — 0 cs 12 korona. ¡000 darab vadalma csemete 12 cs 20 korona. 101)0 darab vadkóitc csemete 14 és 25 korona. Nagyviiágu kerti diszszegfú tövek 10 db. 1*20 korona. 100 darab 10 korona.
2 éves bokor rózsák 10 drb. 5 kor, 100 db. 35 kor. 2 éves hónapos lóziák 10 db. 5 kor., 100 db. 35 kor. Elsűrcndu kerti magvak, virághagymák, dísznövények a legolcsóbb árakon.
I0O oldalas lőárjegyzekünk kiváltaira bérmentve.
I Raktár Nagykanizsán: Rosenfeld Adolf Fiai. ^
HIRDETMENY.
Somogy-megyében Puszta Bakháza. Babócsa vasútállomás mellett, parcellázva lesz u tulajdonosok által. A birlok iooo hold szép sík lóidból áll ós a gazdasági épületek is parocllázva lösznek. Hívebbet a tulajdonosoknál : Sohwarcz és Krau«x czégnél Martonvásár Fohérmogyo.
HLATKO JÁNOS
PREKL ANTAL Nagykanizsa, Fó-ut (Korona szálló mellett).
Első nagykanlv.tal asztalai, kárpitos it dli/lto ^iakiáron tarlók mindennema bazai ós angol NAGYKANIZSÁN, lca°bb minösógü szövcleket. - A ruhák
isznbásat magam eszközlöm. Ennek kifogástalanságáért garantál 40 óves praxisom. Kitüntetve a -Magyarországi Szabászok
(lir.il cioparth.í, II l„iiti,|„l inatu.)
\\ n. c. küzonlég b. flgyclmct felhívom Nagykaniiain jsi caopitiiliáibati levű
Alapítási év 1895.
azstalos. kárpitos és díszítő műhelyemre,
ahol báimikori rendelésre legfinomabb kivitelben Jatinyoa 4rak mellett bármilyen aaztaloa cs káipltoii munkát gyorsan és pontosan kcszitek.
Elfogadok falak k4rpito*4»At, föggrönyök elké-.szít- Kot, biiimiíelc kózlmunkik montirozáaát.
Nügy vdlasztóku raktár dlvá-nok óh garnitúráiban.
Elvállalok hiló, obódlö, szalon, olöazoba, bolt-holylBÓg én «»¿llodat teljo» berendezéneket tigy
SZEKELYI LAJOS
Elsó Nagykanizsai Fcliórncmü mosó- ós vasaló intézete Nagykanizsa, FS-ut 19. Elfogad uri ós nói fehérneinüeke.t urak. I \'"\'r""1. háztartások, intézetek és szállodák részére. Levelekre azonnal válaszolok.
Vldél.1 maerandolésik posta-fardultával ri.u. j.-. h,m.<8ii „í,,, «bíi kí„i„m
lill/telnak el .,11„,„/I,T.T"! " "\' ¡«»1.1.1 pinrociaábi
A fohérnemock jókarban maradásáórl " "" ...........
szavatolok.
Nizl HOlii íi Vililai Kiváltaira árjegyzéket szívesen küldök.
Országos Egyesülete« által. Mgy levelezőlap elleneben vidékre szakérté utazómat azonnal kQldheti\'m. Pontos és gyors szállításért kezeskedem.
Kiváló tisztelettel HLATKÓ JÁNOS uri szabó.
JUTÁIT» ¡«111 SZOLID KIIZOLSil.il I
Alapítási év 1874
JÜTÁiriOa ÁRAK 1
har.alla, ti.al.l.u.l
PREKL ANTAL
múasztalos- és kárpitos. SZOLID MUNKA I
HÁLA
kantot enKoin, hogy minden tüdí- it torokbajban aiaovedSrel tilvson ét díjtalanul köiölj.ni, mllr m6don M»l>adnll mo»t mAr UnltA flam rgr ogyttarO. oleió it hntAioi termik által hoitiadalmo*
radáfítAI. t
K. HanBjartl, Oaatwirt 1» Weodak bal Kartabad.
Nyomatott Ifj. Wajdita József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1907.
NEGYVENHATODIK ÉVFOLYAM, 12. SZÁM.
MÁRCIUS 23.
ZALAI KÖZLÖNY
IléfUet*»\' Arak: Kgétz évre 10 korona, félévre 6 korona, Mw¥lévic 2 korona 60 fill. Egyet szám ára 20 fill. Taroknak, tanítóknak, Jegyzőknek ét állami liwttviae löknek I évre 0 Korona, fél évre 3 korona.
Keleló* szerkesztő é< kiadó
Kálmán Pál.
Szer\'<e»ítO»ég és kiadóhivatal: Nagykanizsa, Erzsébet-tér (cioportház.)
Megjelenik minden szombaton este 6 órakor.
Április elsején nyilik meg
\'■volt Kövesdi Kálmíin-féle helyiségben
Piry és Horváth
újonnan berendezett divat, vá-
szon és kész fehórnemüek áruháza
a „Szép juhásznö"-höz. Önálló tűrvónyhatóság, vagy
najyköziég?
I.
A helyi Hajtó éltjükén foglalkozik 11 legutóbb felmerült ama mozgalom megvitatása-vaj, mely városunk törvényhatósági joggal való felruházásának megvalósítását tílzte ki célul. A városi képviselő testület ama határozata, mely ezen kérdés előkészítésére egy 15 tagból álló bizottságot küldött ki, a város közönségében vegyes érzelmeket szilit, mint azt az ellcnáramlst kezdeményezőinek ama valóban kicsinyes s mondhatni nevetséges okoskodásából látjuk, hogy a fejlődés helyett visszafejlődést óhajtanak, vagyis hogy városunkat nagyköz8éggó degradálják I
Nem akarjuk hinni, hogy őzen szándék rugója bizonyos köröknek a városi képviselőtestület többsége, és vezetősége ellen való személyes antipátiája lenne, de mégis, ha a kezdeményezők figyelembe vennék az 188<i. évi XXII. t.-o. 157. g-át, mely a visszafejlődést nagy községgé a r. t. város azon lakosainak és birtokosainak kívánságától teszi függővé, kik a város egyenes állami adójának több mint felét fizetik, kizártnak tartjuk, hogy a nagyközség hivei oly naivak lennének azt roméleni, hogy Nagykanizsán képesek volnának a fennt említett szükséges kérvény-aláírásokat megszerezni.
A nagyközségoskedést tehát inkább nagyképűsködő akadékoskodásnak kell tekintenünk \'ma dicséretre méltó mozgalommal szemben, melyet dr. Sohwarz Adolf szépen megindokolt indítványára a város képviselő testülete
elhatározott. \'
Nagykanizsa 11107. évi költségvetési előirányzatából és saját adókönyveoskénkból, egyéb hivatalos adatok hiányában, uéoii ké-P»t alkothatunk magunknak arról, hogy mit fizetünk Zalavármegyének és mit kapunk a
vármegyétől ?
A város űzet 318 340 k. 4« f. állami
adót. K/.en állami adó után az 1UU5. évi kivetés szerint (lflOö. évre még nincs kivetés), fizetett a liázbér-adó után 7 \'.\'%, egyéb egyenes adók után 8\'W\'/. vármepvei pótadót és 10\'/. vármegyei útadót. — Ha már most a pótadót átlag csak 87.-nak vesszük számitásunk alapjául, akkor a varmegyei útadóval együtt IS\'/,, ősszegben kifejezve: 57321 k 24 fillért fizetünk a vármegyének. Ezzel szemben a költségvetésj^vétell III rovatit, i tételének indokolása fiíerim Zalavármegye pénztárából katonabeszállásolási kártalanítási illetmény címén a honvédség részérő 28425 k. 73 f.. közös hadsereg részére 2(1748 k. 1)4 í„ összesen 1)5172 k. 07 f., kapunk s igy tehát iv vármegyének pót- és útadó cinién fizetett összeg majdnem teljesen visszatérői. Pénzbeli megtakarítást tehát önállósításunk esetén nem érnénk el, ellenkezőleg közigazgatási apparátusunk valamivel költségesebb lenne, mert a törvényhatósági joggal biró városoknál a tisztviselő-személyzetről a törvény magasabb (jualiíikátiót kiván s igy a jövőben tisztviselőnknek jobb űzptést kellene adnunk.
Ezen több kindás azonban alig tenne ki 11 —4*/, pótadónövekedécJ. i-iii viszont másutt lehetne megtakarítani.
Önállóságunk erkölcsi es gazdasági hasznáról iiihs alkalommal szólunk, most csak azon téves nézet ellen kell tiltakozó szavunkat fel cipelnünk, mintha a törvényhatósággá fejlődés mozgalma a vármegye ellen irányulna.
Érettnek érezzük magunkat, hogy az apai hatalom alól kikerüljünk és szeretnénk végre valahára saját lábunkon saját erőnkből boldogulni I
Önállósításunkhoz szükséges törvényes kellékek mint vagyonban, mint intelligenciában megvannak, tehát mi sem állhat útjában vágyunk teljesülésének, ha magunk is komolyan akarjuk és nem lesz felbuzdulásunk szalmaláng.
Uj egyesület Nagykanizsán.
A maflántlsztvisilök önálló igynülitbin tömörültek.
{Saját tudási tónktól.) A nagy kanizsai magántisztviselők. közgazdasági életünk eme számottevő faktorai uj egyesületet alapítottak e héten. Az egyesület céijaiuak ismertetésére még visszatérünk, ez alkalommal itt adjuk az alakuló gyűlés lefolyását:
A Nagykanizsai Magántisztviselők Egyesülete vasárnap délelólt. Kperjesy Gábor alelnök elnöklésével a Polgári Egylet kistermében tartotta alakuló közgyűlését. melyen a tagok szép számban jelentek meg. Kperjesy alelnök tartalmas megnyitóbeszédben üdvözölte ív tagokat. Reményét fejezte ki, hogy az ui egyesület be fogja tölteui nemes hivatását és egyúttal bejelentette az egyosületi alapszabályok miniszteri jóváhagyását.
Az éljenzéssel fogadott elnöki megnyitó után Hochflnss Soma titkár torjesztette eló gonddal szerkesztett jelentését az elmúlt évi működésről. A jelentés főbb vonalakban a következő:
.Teljesen tudatában vagyunk feladatunk nehézségének, mert hisz a mi egyesületünk koretóben nem holmi szórakoztató ünnepségekről kell beszámolnunk, hanem, hogy mt-nnyíre sikerült elérnünk azokat a fontos célokat melyeket e komoly testület érdekében megvalósítanunk kell.
Azzal szeretnők jelentésünket bevezetni, hogy összes céljainkat sikerült elérnünk, hogy a tagok érdekét előmozdító törekvéseink u>|jes sikerrel jártak és ha ilyen fényes eredményről mai jelentésünkben nincs is módunkban beszámolnunk, azt hiszem mindnyájan tudatában vagyunk annak, hogy ezt megtenni, erről beszámolni nem lelkesedésünk hiányában rejlik, mind inkább abban, hogy még mindig a kezdi t nehézségeível kellett az elmúlt évben is megküzdeuünk
Azzal a köztudomású tényuyel kell kezdenem munkásságunk beszámolóját, hogy céljaink sikeresebb elérése, illetve az ezt előmozdító anyagi helyzetünk javítása érdekében a tagok óhajára külön egyesületté alakultunk.
Működésünk adatai a következők-
19üí>. évben 7 választmányi ülést tartottunk, melyeken a központ leiratai és a tagok érdekeit előmozdító ügyek, mint a vasárnapi munkaszünet még mindig aktuális kérdése, állástalan kartársak segélyezése, az állásközvetítés, betegsegélyezés és hasonló szociális kérdések kerültek tárgyalásra.
A vasárnapi munkaszünet kérdésében arra törekedtünk, hogy törvényerővel felruházott miniszteri rendelet Nagykanizsán is érvényt nyerjen, hogy az i egyesületünk fennállása óta mennyire sikerüli, azt a t. közgyűlés elbírálására bocíájljiik, de ki kell jelentenünk hogy minden esetben, ha ez ügybon panat/. érkezett hozzánk, mindenkor sikerült a sérelmekre jogorvoslatot .szereznünk. Kz ügyet különben telje*, kitartással állandóan napirenden tartjuk.
Az állásnélküli kurtársak elhelyezése állandó érdeklődésünk tárgya volt. azt hisszük, a hozzánk fordult igényeket sikerült teljesen kielégíteni.
A beleg.«egélyezés ügye csak az elmúlt hetekben került napirendre. K tekintetben a most mesrnlkot tt uj betegsegélyzó törvény vau hívatva kartársaink érdekeit megvédeni és ha e téren még ezutáu is lesznek jogos kívánságok, ugy azon leszünk, ho^y Országos szövetségünk közbenjárásával a sérelmek orvosolva legyenek. De különösen gondot fordítunk o kérdésben arra, hogy az uj törvény áldásosságni már az életbelépés alkalmával összes tagjaíuk élvezzék.
Önálló egyesületünk alapszabályai különösen Ionto8 kötelességünkké teszi, hogy az állásnélküli kartársakat. ahol a körülmények azt igénylik, anyagilag segítsük. Kzt megtenni a múltban is célul tQztük ki magunknak és azt hisszük ismert szerény anyagi viszonyainkhoz mérten a feladatnak meg is feleltünk.
Bizton reméljük, hogy a most következő működési évben a főnöki testület jelentékeny részo mint pártoló, vagy alapító tag íog belépni egyesületünkbe Itt felhívjuk a t. tagtársakat a taggyfljtéare, mert csak ugy leszünk döntő tényező, ha városunk magántisztviselőinek összessége tagja lesz egyesületünknek.
Az elmúlt évben kartársi érzület szorosabbá tétele érdekében társas balatoni kirándulást rendeztünk.
Március 15. ünnepléséből hazafias érzésű egyesületünk is kivette részét, tígyeleinmel kísértük vidéki testvérbizotlságaink megalakulását és igyekeztünk összetartásuknak kellő formában kifejezést adni.
A jövő programmját az uj választmány lesz hivatva megállapítani és ha az alapszabályokban foglalt célok elérésében csak némi eredményt togunk is elérni, ez is igazolni lógja egyesületünk létjogosultságát *
A jelentést — moly még részleteseu beszámol az egyesület más irányú tevékenységéről — éljönzéwsi egyhangúlag tudomásul vették.
A közgyűlés ugyancsak tudomásul vette a beterjesztett költségvetés tervezetét. Az uj választmányt megbízták, hogy az egyesületi helyiség ügyében egyik nagykanizsai egyesülettel tárgyalásba bocsátkozzék.
Z A I. A I K i- Z L 0 S r
1907. MÁRCIUS ¿3.
• Gyér—8oproo—ebeofurtbl vasul halad keresitul. Lát|uk ebből, hogy k Deli vasul ál és ál vau hasítva versenyvonalak álul s ama sejteti hatalmi kei eddig nem éreztette súlyát. Miért éppen Kanizsa legyen at áldozat?
Sokkal inkább tartunk alléi, hogy nálunk nem a kellő lelkesedés fog megnyilvánulni * nem azzal a tántoritballaii buzgósággal fogunk eljárni. melyet az ügy megkíván és megérdemel. Szolgáljanak e sorok is buzdításul, hogy e lap jövő száma már az első lépéaek-ról beszámolhasson.
(H.) I
Személyi hir.
(Zala laptársunk egy időben lelkiismeretesen, regisztrálta, ha Zichy Aladár gróf miniszter, orsz. I képviselőnk Bécsből Budapestre és Budapestről vissza utazott. Ha laptársuuk e |ó szokását idejében abbs nem hagyja vala, o hét folyamán alkalma lett volna a következő világrendül* eseményt regisztrálni:)
Személyi hir Zichy Aladár gróf, őfelsége a király személye körüli miniszter, a nagykanizsai választókerület országgyűlési képviselője e héten ide-oda utazott.
göscn és diadalmasan és immár támadlak uj Pfont-uerek. kik szolgálták gyomrának rejtelmes Öregét. gép a legnagyobb hatalom. A gép örokk« állatid«, csak a Pfuntuer Antalok mindig mások
Hallod-e Pfuntner a szabadság felcsendült dalát? A Pfuutnerek zúgják, dörgik és megremeg |,el-s nagykanizsai állomás hatalmas épülete. Azok zúgják a dalt. inert azoké a hangulat « s a frázis. Pfuntner Antalé azonbau. az igazié, a cselekedet. Hajrá1 a masina le vau igázva. Egv rántása valami csavarnak és Pfuntner Antalé az elem hatalma. Hajrá! és a megrészegült Pfuntner Autul ráereszti a fűtött mozdonyt a nagy világra. Es nem Pfuntner Antalon mull, hogy a sörgyár táján agyagos a föld . .
A Pfuntner Antal fanatízmusáuak már sok nagy cselekedetet köszönhet a világtörténelem Ez a faua-tizmus csak két helyen végződhetik: a diadalkapunál, vagy s bolondok házában. A mi Pfuutnerüuké alkalmasint egy harmadik helyen végződik: a fegyházban. Pfuntner Antal taláu nem rossz ember, de mindeneseire pechje van.
8EMPER
Az egyesületi reudes évi tagdíjat .S, az alapító tagdijat 50. a pártoló tagdiiat pedig 10 koroiiábau állapították meg.
Pollák Hugó egy esetből kifolyólag indítványt terjesztett be a közgyűlésnek, melybeu javasolta, hogy az allástalan vagy b.-teg magántisztviselők segélyezése érdekében .Segítő alap*-oi léleaiUeu az egyesület oly formán. hon> * reodes tagdíjon kívül havi i korona legyeu fizetendő eme alapra. At indítványozó reméli, hogy e humánus célra a főnöki testület is meghozza áldozstál A közgyűlés Rperjesy alelnök és Révész Lajos választmányi tag felszólalása utáu kimondotta, hogy az ideális luditváuyt elvben helyeslik, a kivitel módjában azonbau a kuíon tagdijai illetőleg nein ért •gyet az indítványozóval Az indítványt Révész Lajos módosításával fogadták el és megbízták az u; választmányi a kérdés megoldásával. A közgyűlés Kálmán Leo indítványára köszönetet szavazott a tisztikarnak eredményes munkásságáért, valamiut a Polgári Kgylet-nek a helyiség átengedésééri A nagy érdeklődés mellett lefolyt választás eredménye a következő :
Elnök Kperjesy Gábor alelnök Fleischner Miksa, titkár Hochtluss Soma, pénztáros Marosi (iusztáv. ellenőr Uolenszky János, háznagy Fekete József, ügyész Miklós Dezső dr.
Választmányi lagok: Brandlhofer Antal, Fucha Ailhur, Kbreustein Jakab, Gáspár Béla, tieíder Méla, Gellért Henrik, Gürtler Fereuc, Halics Pál, Hirschler Sándor, Kuortzer György, Kálmán Leó, Klein Gyula. Kleiufeld Ignác. László Vilmos, Metzger Ferenc, Nagy Samu, Neufeld Jakab, Révész Lajos, Reiuitz József. Pillitz Gyula. Peréuyi Manó, Pollák Hugó. Spítzer Gyula, Szoboszlay István. Tripammer Gyula.
Felügyelő bizottsági tagok: Orbán Jáuos Martinék Gyula és Rosenberg Gyuls.
A közgyűlés végén, mely az uj elnök: Kperjesy Gábor éltetésével fejeződött be. Miklós Dezső dr. ügyvéd sz egyesület ügyésze, rövid lelkes beszédben üdvözölte az egyesületet megalakulása alkalmával és kiielentette. hogy a beléhelyezett bitalomnak az egyesület tevékeny munkásságáuak előmozdításával fog igyekezni megfelelni.
Az uj egyesület, értesülésünk szerint, a főnöki kar szimpátiájával találkozott. Már eddig is többen beléptek az egylet alapító, vsgy pártoló tagjai sorába.
Párbeszéd.
A: Olvasta a vasutasok röpiratát ?
Révész Lajos: A „Zala" ellen?
A: Igen \' Mi a véleménye róla ?
R. L : Nekem semmi. De magának mi köze. hozzá?
A.: ?? -V—
R L.: Hát nem olvasta a cimet: .A becsületes emberekhez f* ? — .Magához ennélfogva nem szóltak, hát fogja be a száját f
A VÁROSHAZÁBÓL
A Csány szobor.
Soha alkalmasabb időben nem alakulhatott volna meg a zalaegerszegi Csány-szobor-bizottság. Súlyos goudok nehezednek a hazafias lelkekre. Ismét szorongatnak bennünket. Szükség vau valakire, akíuek láng-lelke ébren tartsa a lelkesedést. Mi, zalaiak, merítsünk erót es lelkesedést megyénk nagy szülötte, a hós vértanú : Csány László emlékéből. Járul|tink filléreinkkel a felálliiaodó szoborhoz. Hadd hirdesse ország-világnsk a zalaiak dicsőségét, vitézségét, áldozatkészségét.
Járuljon kiki tehetségéhez mérten a felállítandó szoborhoz. A gyűjtést ezennel megnyitjuk, letevén a szent célra a magunk szerény 8 koronáját.
Szívesen fogadunk minden fillért. A szerkesztőségünkhöz érkező adományokat hétről-hétre nyugtáztuk és rendeltetési helyére fogjuk juttatni.
Hisszük, hogy felhívásunk nem msrad eredménytelen és lismartáun egy kis összeget küldhetünk a szobor bizottságnak.
Kimutatás:
A .Zalai Közlöny" szerkesztősége ... 9 kor.
A letenyei v&aut.
— Várost közgyűlés. -
Nagykauizsa város rendezeti tauácsa az I8flli. évi XXII. l.-c. 131. § a rendelkezéséhez képest ezennel meghirdeti, hogy a cs. kir. szab. déli vaspálya nagykanizsai állomásától Nagykauizsa—Szépéinek— Tótszeiitmártoii és Becsehely községok határain at Letenyéig vezetendő helyiérdekű vasútra adaudó községi segélyösszeg megállapítása érdemében Nagykauizsa r. t. város képviselőtestülete 19t)7. évi április hó r>-án délután 3 órakor kezdódóleg a városháza nagytermében közgyűlést fog tartani, mely közgyűlésre azonban annak idején a szokásos meghívó es tárgysorozst is ki fog bocsájtalni.
Miről a városi tanács a város közönségét már ezúttal értesíti.
A városi tanács Nagykanizsán, 1907. március 18-én
Lengyel Lajos s. t
h pulK»rni(*t<r.
Tapolca-Nagykanizsa Csurgó.
Egy városi képviselőtől vettük a következő sorokat:
A legutóbbi városi közgyűlés elhatározta, hogy a balatoni vasútnak Kanizsáig, illetve Kanizsán át Csurgóig való építése érdekében mozgsltnai indit és megbízta a városi tanácsot mindszon lépések sürgős megtételével, melyek ezen nagy horderejű alkotás megvalósítására alkalmasak Azóta, ugylátszik, az ügy holt pontra jutott, taláu bizottsághoz került, mert eddig uem hallottunk arról, hogy valamelyes lépés törtónt volua. Taláu csak nem riasztotta vissza a tanácsol egyik helyi lap .s^ját külön tudósítójának" budapesti híre, mely szerint a Déli Vasút nagykanizsai állomásáuak érilitése soha el nem érhető cél, lévén ezen vasul részvéuyeiuok óriási mennyisége olyan körök kesében, melyek a Déli Vasul egy ujabb koukurrenciáfán|k keletkezéséi hatalmi szavukkal megakadályozni gépesek. Nem tudjuk, hol keroseudók éten hatalmak\', d« sejtjük, hogy talán Cheriek báró, a k u. k. Hoffondsdirector követhetett el iudiscretíót a már említett .külön tudósító" előtt, ki olyan kegyetlenül letárgyalta a mi vasutunkat.
Nehogy a rossz jóslat elriasszon banuüuket, a közvélemény felvilágosítására szolgáljon, hogy a Déli vaiut »zent es megközelíthetetlen voltáról szóló hírek nem egyebek mesénél. Utalunk szon körülményre, hogy a Déli vasutnsk alig van számottevő állomása, melyet át nem szelnéuek a magyar kir. államvasutak Igy Csáktornyái, Szombathelyt, Fehérvárt, Lepsényi, Balaton-szent-györgyöt metszi át a Máv., mig Sopronou
Pfuntner Antal.
jpRTESITÉS.
Kz a kimondhatatlan uetü ember Nagykauizsa városára szabadított «gy jól befűtött kis vasat! loko-motivot. mely ha nem is 17 ezer lóerős, mint szt a fővárosi lapok megírták, de testvérek közt is bírja ezer egészséges angol lónak az erejét. Kiderült a vallatásnál, hogy ezt az ártatlan szórakozást Pfuntuer Antal uem sporadikusan űzi, mert eféle apróbb kellemetlenséget arrauzsirozolt ó már 15 éves korában is, mikor mint zsenge ifjú Bécsújhelyre szabadított egy ilyen nyolcszáz lóerős bestiát.
Ezt s vértelen eseményt regisztrálva, sok miu-den jut estembe. Klószor is eszembe jut — azt hiszem, uem tudom biztosan — Luther Márton, ki az Kmbor tragédiájának falanszter jelenetében tul-füti a kazánt, csupán azért, hogy az elemek potenciális ere|ébeu és az ebben rejlő veszedelem gondolatában gyönyörködjék. Aztán eszembe jut. — mit gondolnak ki? Önök azt hiszik: Kálvin János, a másik reformátor. Nem. Eszembe jut maga Pfuntner Antal, az igénytelen, lázongó energiájú vagy betegesen gyenge akaratú Pfuntuer. a vasúti muukás. Neki eddig talán az volt a dolga, hogy szenet lapátoljon a masinába, ebho a szörnyen kegyetleu !>gyelines urba, akit annyi névtelenül elmúló Pfuntner Antal szolgál. Ha enuek az embernek van fogalma a mi társadalmi berendezésünk felől, alkalmasint ugy véli, hogy a Dv. igazgatója uagy ur, a kereskedelmi mi níszter sem nulla, de igazi ur, hatalmas, autokrata csak a masina, a gép, melynek gyomra annyi szenet és aunyi emberi fizikum munkaenergiáját emészti meg. mely oly könyörtelenül bestiális, ha vér tapad kerekeihez és üde, ifjú lelkes, mint egy tavaszi szűz. ha május elsejének fenséges hajnalán virággalyak. boritják gömbölyödő idomait. A gép, a gép. a gép, — melynek szolgálatábsn lemortsolódnsk a Pfuntner Antalok megszámlált napjai ós mikor Pfuntner Antal sirhantja felelt gyászos özvegy és elhanyagolt árvák sírnak az apa után, a gép rohan tovább gó-
Van szerencsém a n é. vevóközonségel tisztelettel értesíteni, hogy teljesen uj áruval dúsan fel szerelt üzletemet megnyitottam.
Raktáron tarlók: női- és férfi kész fehérneműt, bőr galanteriet, szappan- ós illat szert, minden kötött- ós szövött árut, nyakkendő, keztyü- ós diszjátókárut.
Elveimhez hiven ragaszkodva, jó árut, pontos kiszolgálást és szigoruau szabott árakat vezettem be Kegyes pártfogást kér
Bzabadtzálláay Béla Fó-ut 3.
A h é t.
— önálló törvényhatóság, vagy nagyközség? cimmel inai számunkba^ rendkívül nagyérdekü cikksorozatot kezdtünk meg Olyan ember irta nekünk e oikket, ki nem-csak városunk, hanem megyénk viszonyaival is alaposan ismerős. Üzen cikkben kimutatja a/, iró, hogy mi volna Nagykanizsának elónyösebb: ha önálló törvényhatósággá, vagy ha nagyközséggé vedleno át. Az illetékes körök figyelmét azzal hivjuk fel e nagyérdekü cikkro, hogy minden megjegyzésnek lapunkban szivesen adunk helyet.
— Keresve sem utálhatni jobb példát at angol gyermek nevelésnél, hol a gyermek a 6—10 éves korban állandóan csukamájolajat iszik, mely célrs a Zoltán-féle csukamájolajból a kivitel ige» tetemes azért, mert e készítmény teljosen iz és siag nélküli s gyermek, felnőtt stivesen veszi.
1907. MÁRCIUS 23.
ZALAI KÖZLÖNY
3
— Kinevezőnek. A vallás- ós közoktatásügyi miniszter Fejér Gyula budapesti áll. felső ipariskolai tanárt a somogy- és zalamegyei összes iparos-tanonciskolák szakfelügyelőjévé novezto ki.
A kassai m. kir. javítóintézet igazgatója a vezető aluli álló intézet ipariskolájához Siska Ignác oíáktornyai műszövő-meslert, egyelőre ideigleues minőségben, luunkavezetó felügyelővé nevezte ki.
A nagykanizsai kir. törvényszék eluöke a Csáktornyái kir. járásbíróság mellé rendszeresített állttndó hites horvát tolmácsi állásra llurtmanu Károly perlaki Itir. adóhivatali dijuokot nevezte ki.
A zalaegerszegi m. kir. pénzügy igazgatóság (irUuwald Samu zalaegerszegi díjtalan adóhivatali gyakornokot a zalaegerszegi in. kir. adóhivatalhoz (iijis gyakornokká nevezte ki.
A vallás- és közoktatásügyi minisztor Haris Jenő oki. tanítót a porlaki áll. elemi népiskolához rendes tanítóvá nevezte ki.
— Március 15. A nagy nap lefolyásáról utólag még a következő tudósításokat vettük: A budapesti .Zslamegyei Kör" a zalai szülotésü 6zabadsftghós és vértanú, Csáuy László emlékével együtt vasárnap üunepelle meg március 15-ikél. A szépen sikerült és lelkes hangulatban lefolyt ünnepély programmja a következő volt: I. Megnyitó, tartotta Havas Vilmos elnök. 2. Honszeretet, irta Vörösmarty, szavalta Horteleky Erzsi k. a. 3. Ünnepi beszéd, mondotta tirüufeld Feronc. 4. Március idusáu, irta Karinthy Frigyes, szavalta Lengyel Audor. 5. Feltámadnak . . . irta Borbély György, felolvasta Sebestyén Jenő ti. Kurucnóták, énekelte ürünwald Jenő vezetése és Zala Vilmos hegedükisérete mellett az Kgyetemi énekkar IU tagia. — Csány László Zalaegerszegen felállitaudó szobra javára szép összeg gyűlt össze.
A kiskanizsai polgári olvasókör vasárnap délután unuepelte március 15-ét. A nap jeleutőségét Nagy Lajos, lapunk főmunkatársa méltatta lendületes beszédben.
Csáktornyán sz összes iskolák tartottak emlékünnepet, este pedig a Zrinyi szállóban az iparos ifjúság rendezelt emlékünnepet. Itt Peitl József és Zrinyi Károly képezdei tanár mondottak hatásos beszédet.
8ümegen március 15-én az iskolák ünnepeltek. A reál és felső leányiskolákban énekek és szavalatok tették változatossá a programmot. A polgári önképzőkör lársasvacsoráján, 14-éu e6te méltatták március idusát; 17-én pedig a szabadban beszéltek Kimer Zsigmond és Szász József képviselők, valamiül Dr. N\'eubauer ügyvéd. A házak fellobogózva hirdették a «abadság emlékét. A dalárda énekelt.
Pacsán március lö-én este az „Iparos-kör" tagjai sajál helyiségükben tartottak nagyon szép lia/.alias ünnepélyt Műsor a következő volt: I. Himnusz 2. A nap méltatása, tartolta Slernberg Vilmos. 3. Nemzeti dql Petófltól, szavalta Fiser József. I. Alkalmi beszéd, tartotta Kozma Imre. ő. Ledólt szobor Petőfitől, szavalta Rilienveisz Károly. 6 Szózal. A közönség lelkes hangulatban hazafias dalok éueklóse közöli oszlott szél.
— Alapszabály jóváhagyás. A légrádi izr. nőegylet alapszabályait a belügyminiszter jóváhagyta.
— Tiszta a tej? A rendőrség nagy erélylyel lógott bele a piac megtisztításába Első sorban a tejet vélte vizsgálat alá. Hogy mennyit öntöztek ki, aunak ma már csak az Isten a megmondhatója, Sok hamisított lejét áruló asszonyt megbüntettek. E héten újra vizsgálat alá vették a szentmiklósiakat. 407 litert vizsgállak meg, melyből 78 litert találtak hamisuak. Kz megfelel ¿o9/„-a»k. A múltkori vizsgálat alkalmául 34°j„ volt hamisított. E szerint tehát javulás volna. Pedig uem egészen igy vau. Mert a/, igaz, hogy mikor Füredi János és Hajós Ferenc rendór-tisztviielók vizsgálják a tejet, még nincs hamisítva. Hsueta az is igaz, hogy a legelső udvarban már v\'g»u húzzák bele a vizet. Ez már sokszor megtör-, tént. Sót ajánljuk, hogy votessék lo néhány asszouynyal » oagykeudót. Majd találnak alatta néhány vízzel telt "teres üvoget. Ennek a tartalma pedig csak a vizsláit után kerül a tejes kannába.
— A répamag impregnáliisáról Az Országos Magyar Gazdasági Egyesület földmivelésttgyi és növénytermesztő szakosztálya Kerpoly Kálmán tanár elnöklósével ülést tartott, amelyen Rázsó Imre gazdasági akadémiai tanár tartott szakelőadást a répamag impregnálásáról és ennek guzdasági jelentőségé ról. Az értekezletről szóló tudósítást részletesebben áttanulmányozva nékünk még volna néhány szavunk a tárgyhoz, mert mintha kis konkurrencia-izt éreznénk kí a dologból. Az értekezleten ugyan is magkeres-kedók is vettek részt és podig olyanok is, kiknél uem szerezhető he az impregnált répáimig. Az értekezletnek olyan színezete volt, mintha azt u gazdák védelmére (?) tartották volna! Szép és nemes szándék, de taláu nem is volt ró szükség, mert az impregnált répamag. melyet Mauthnor ügön budapesti mag-nagykereskedő hoz forgalomba határozottan sokkal iobb a nem impregnáltnál. Az impregnált répamag 11 év óta elért sikereit nem lehet tudományos értekezletekkel kisebbíteni, mert azt ez ellen védi ezer meg ezer gazda, kiknél éveken át mindig jelesen vált be.
— Közművelődési felolvasás. Balog Dezső felső kereskedelmi iskolai tanár holnap, vasárnap, d. u. 4\'/i órakor a kereskedelmi iskola nagytermében „Kémia a konyhában és háztartásban" cirnmel felolvasást tart.
— Passió. A holnapi misén, mely d. e. \'/,10 órakor kezdődik, Rácz N. Jáuos énekkara a szokásos virágvasárnapi passiói fogja énekelni.
— Merénylet a tanitó ellen. Csúnya dolog történt tegnap, pénteken, a helybeli tauouciskolábau. Poredus Antal igazgaíó-t.mitó megdorgálta Kállovics György tanoncot, aki az előadás alatt rendetlenkedett. A hatalmas termetű inas erre megragadta a tanítót, tuajd felkapta a széket, hogy megüs-e. Szerencsére a többi tariouc megakadályozta az elvetemült liu merényletét. A rendőrség két uapi elzárásra ítélte Kállovicsot.
— Befizetések. A délzalaí takarékpénztárral egyesült önsegélyző szövetkezetnél a folyó hó 95-ére eső befizetése az ünnep miatt 251-én délelőtt eszközöltetnek.
— A feljelentett rendőrség. Furcea dolog is az, mikor a bárány eszi meg a farkast. Pedig lám ez törtóut. A szervezett munkások ügyésze: dr. Havas Hugó ügyvéd bűnvádi fel ¡«leütést tett Farkas Ferenc rendőrkapitány és Füredi Jáuos rendőrtisztviselő ellen, mert a munkásoknál a mull héten házkutatásokat tartoilsk. a népgyűlés alkalmából kibo-csájtott felhívás alkalmából.
— Tanulmányi kirándulás. A nagykanizsai felső kereskedelmi iskola tanttlój.i. 3 tanár kísére-téhcu f. hó 2.1-én tanulmányutat tesz Fiúméba, hol a nevezetesebb keresk. és ipartelepeket tekintik meg Oda a déli, vissza az nllumvasuton utaznak, inely alkalommal napot Zágrábban is töltenek.
— Az idő elvitázhatatlan vagyona minden embernek. Az idő beosztása pedig a l.\'ke melynek kamatait okos kihasználással mindenki élvezheti. Pontos beosztást pedig csak ugy érhetünk el. hu az idő egyik legnél\'<ülÖnözhet«.\'tlei)ehb társát, az órát vesszük segítségül. Am az óra beszerzésénél is óvatosan járjunk el. Csakis megbízható cégtől szerezzük be szükségleteinket. Ilyen Szívós Antal miiórás Nagykanizsán. Erzsébet-tér, Magyar-utca sarkán.
— A nagy per. KeddfflS^J.3 ember jelent meg Lajpcig Antal kir. járásbíró szobájában, hogy tanúskodjék a „Nagykanizsa\' conira Neumann-Kéri per-beu. De bizony hiába mentek, mert az egyik vádlott: Kéry Jenő nem jelent meg és igy a tárgyalást elhalasztották április íi-ikére. Hogy pedig akkor a tanuk ismételten ne fáradjanak hiába, a járásbíróság elrendelte. hogy Kéryl karhatalommal vezessék elő.
— Husszövetkezet. A nagykanizsai vasutasok, •mint már megírtuk, husszövetkezetet létesítenek. F. hó 2fi-án d. u. a sörgyári vendéglőben már az alapszabályokat készítik el. óh tehát olcsóbb hust kapnak. Mikor érjük ol ugyanezt mi is, kik a mészárosok kónyóre-kedvéro vagyunk bizva.
— Ma már nem szükséges szeplő és más arcfoltok miatt szégyenkezni. Teljesen1 tiszta- és üde arcbőrt nyer az. aki a liliom angolt crémet használja. Kapható a Vörös Kereszt drogériában Nagykanizsán.
— öngyilkosság. Kovács A utal kisrécsei kovács-mestert a Mária-hegyen lévő pincéjében átlőtt fejjel, halva találták szerdán. Kiderüli, hogy öngyilkos lett.
— Egy jó karban levő. 4 0 kg. sulyu motorkerékpár, azonnal eladó. — Felvilágosítással szolgál Szabadszállás)\' Béla, Fó-ut.
— Kalapkirály Nagykanizsán. Hajó és olcsó kalapot, vagy sapkát óhajt venni, ugy keresse fel Wellisch Márkus kalapkereskedését (Nagykanizsa, Erzsébet-tér). hol 3. 4 ós ö koronáért kitűnő minőségű kalapot és sapkát kaphat.
-- Konyha- és háztartás számára Tudvalevőleg minden háziasszonynak büszkesége lehetőleg jó és ízletes kávét az asztalra hozni. Ezért talán kétszereseti kívánatos, hogy egy ujabb készítési módra utaljunk, mely kitűnően bevált. Ma már majdnem minden családban Kathreiner-féle Kneípp-maláta kávét isznak. Elkészítése a legegyszerűbben ugy történik. hogy a Kathreinert megdarálva nem túlságos kis edényben hideg vízzel leöutjük és felforraljuk A maláta kávét még öt percig jól kiforrni hagyjuk, s miután a főzet egy kissé megülepedett azzal felöntjük a kávémasinába helyezett s megdarált gyarmatkávét. Ha kávémasinát uem használunk, akkor a megdarált gyarmatkávét egyszerűen a forrásban levő malátakávéba öntjük. Keverjük meg aztáu az egészet, s nagyjiik még néhány percig .nyugodni", amire a kávé gondosan leszűrhető Általában legiukább felerészben Kathreiuert és felerészben gyarmatkávét szeretnek használni. Nagyobb takarékosság szempontjából azonban a Kathreinerbó) mindig többet és többet vehetünk, s ennek arányában a gyarmatkávéból kevesebbet. Gyermekeknek, betegeknek és gyöngéknek ajáulaios a Kathreiuert tisztán, gyarmatkávé hozzáadás nélkül elkészíteni. Ezt hasonlóan hideg vízzel leöut|ük az edéuyben és jól kiforrni hagyjuk. Ezt a kis fáradságot csakhamar megjutalmazza a betegek és gyöngék egészséges erősödése és a gyermekek virágzó kinézése.
— Legelterjedtebb, legolvasottabb, legkedveltebb. Szinte a köztudatba átment már ez a három jelző a Pesti Hirlap-pal kapcsolatban. S ha ugy elterjedi s ha oly kedvelt 0 lap a magyar olvasóközönség köreiben: bizonyára oly erényeknek köszönheti, melyekkel más lapok kevésbbé dicsekedhetnek. Valóban : mindig radikálisan szabadelvű volt ; függetlenségét mindig meg tudta őrizni váltakozó kormányokkal, pár\'okkul és pulitikui íráuyzatokkul szemben; mindig hű maradt u demokrácia eszméihez és erényeihez. Tartalomra nézve legbővebb s vaunak rovaiai, melyek uépszerüségót rendkívüli módon fokozták; ilyen a Szerkesztői üzenetek rovata (uaponta több miut inas lapokban egész héten,) a Színház, zene és képzőművészet rovata, mely egyenesen vezető szerepet visz a napi sajtóban; az Esti lovelok és Kis komédiák, melyekhez ugyancsak Tóth Béla az Esti levelek szellemes írója, áprilistól kezdve rendkívül érdekes s a sajtóban egyedül álló uj rovatol nyit. Sportrovata a legbővebb s még a különben legkimeritóbb tőzsdei tudósításai sem uéikülözik a szívderítő humor*. Hölgy-olvasói kedvezményes árou rendelhetik meg a ma legjobbnak elismert divatujságot: a Szabónó-Nogáll Janka szerkesztésében megjelenő Divat-Szalont. Mindezeken felül hirdetésekre is legalkalmasabb épen nagy elterjedtségénél fogva. Hogy a közönség — már a vidékről is — mennyire igénybe veszi az Apró hirdetések rovatát: fényesen bizonyítja, hogy napról-napra háromszor annyi található a Pesti Hírlapban, mint má^ lapokban s vasáriiapoukint gyakori a 10—19 oldal apró hirdetés, amire még magyar lapnál nem volt eset. Ilyenformán a magunk részéről is csak ajánlhatjuk az uj évnegyed alkalmából megrendelésre a Pesti Hirlap-ot, melynek előfizetési ára negyedévre 7 korona, a Divat-Szalonnal együtt 9 korona, de megrendelhető 2 hóra is 4 kor. 80 llll.,
Jól jegyezd meg: csnk
cigaretta-papirt, vagy hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű, silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
ZALAI KÖZ L 0 N Y
egy hóra is 2 kor. 40 üllór elófiketési áron, mely legcélszerűbben postai utalványon küldhető a Pesti Hírlap kiadóhivatalába (Budapest. Jt., Váci-körűt 7s.)
— Elhalasztott befizeté/ 1 Nagykanizsai Takarékpénztár által alapitolt Öiwegélyzó Szövetkezet a hétfói befizetést, tekintettel azíűnnepre, csütörtökön fogja megtartani. \\
— Magyar Otthon. Elsőrangú penzió. Családok, házaspárok és magános urak részére. Elegánsan be-reudezeii külöubejáratu szobák. Kézágyak, fürdők, lift. Olcsó árak. Főherceg Sándor-utca 30. sz. megtartatni. A kellően felszerelt vizsgálati kérvények a in. kir. ker. iparfelügyelőséghez (Budapest, Uitelekí-utca 10.) küldendők.
— Tartó« gyögyalktr. KijJaltnat c.mnil, a derék-to»tré»*ck t* a forgó köuvénye« binulmafnál a «MOLL-félo ■Ói-I>oróuo»uzcl»való bedór«»Olé* »ikerrel haunMlatlk. Kgy üveg áia kor. >íétkftldé» naponta utánvétellel MOI.L A. gyógy-utíiu. c». ék kir. udv. stálllló ültül Hée», I. i\'uchlaubcn 9. Vidéki gyOgy»xcrtírakban é» anyagkere»kcdé»ekbeii liaUioitman MUl-L-téls kAitunény kérendő az <> gyári jelvényével ei ali- |
iráiával
A választások oreduiényo a következő: Eluök: Danis Kálmán Alelnökök: Loduer Fe-renc, Reíchenteld Albert Klőljáróság: Milleuyi bán •tor, Török Ferdinánd, Mágics Jáuos, Polgár János, Sió Károly. Pttsofszky Sándor. Csillag Károly. Per-ger Iiure, Németh György. Krausz Jakab, Rosentbál Géza Nováth István, Keidinger Gyula, Turek Géza. Szűcs Józseí. Golenszky Ferenc, Kaufinaun Mór. Marltnann Károly. Kohu Samu. Horváth Károly. Keller Mátyás Zsingó József Póttagok: OíTenbeck Károly. Tóth István. Kauímanu Klek. Szvetecz L«joa, Nagy János. Számvizsgálók: Gutmaiiu Sándor, Veisz-berger Kálmán, Nagy Károly. Póttag: Kosenfeld Miksa
Szociális mozgalmak.
A Déli Vasút munkásai szombaton már megegyeztek, hétfőn azonban kitört a pass/iv rezisztencia. A muukások nem hajlandók tovább várni, ha-uem követeléseik azonnali megadását kérik. Nagykanizsán, Csáktornyán és Szombathelyen 2 .3 órai késéssel indulhattak csak meg a vonatok. Am ez csak egy napig tartott, mert a munkások már másnap beszüntették a passzív rezisztenciát, miután az igazgatóság a követeléseket megadta
Sajnálatos eset is iörtént ez alkalommal. Egy munkás, névleg Pfuutner János megiudítotl egy 1201)1 lóerejü mozdonyt, inely teljes gőzben vesztegelt. A mozdouy kisiklott ós megfeueklett az agyagos tálaiban. Baj, szerencsére, nem történt A reziszláló mu-kások kiáltványt intéztek a közönséghez, melyben a
merénylővel mindeu közösséget megtagadnak. #
A rendőrség vizsgálatot iuditott a szabómunkások szakegyletének nagykanizsai csoporttá ellen, meri átírtak azokhoz a szabókhoz, kik vásári szabók részére otthon dolgoznak, hogy lépjenek be a szakegyletbe. különben sztrájkba lépnek és a műhelyeket bojkottálják.
Tarczai Lajos budapesti kiküldött holnap délután a Polgári Egyletben felolvasást tart.
A nagykanizsai izr. hitközség vasárnap tartotta évi rendes közgyűlését Grüuhui Heurik elnöklete mellett. A mull éubeu a hitközség kiadása: 01218 korona, bevételű »7137 korona. Vagyona 794 862 kor , teher ti 18 069 kor. A választás eredménye. Előljárósági tagok lettek:
Dr. Blau Sitnou, Kbenspuugor Leó, Holtai József, Lówy Adolf. |)r. Holhschild Jakab, Schulhof Adolf, Dr. Schwarz Adolf. Strem Vilmos, Woiser József, Rosenfeld Józseí (uj) — Schwarz Gusztáv (uji, Stern Sándor (uj).
Számvizsgáló bizottság/. Beck Miksa, Leitner József, Lendvai Samu, Sattler József, Strem Tivador.
Községkerületi képviselők: Báró Gutmann Vilmos. (irünhut Henrik. Dr. Neumann Ede, Rapooh Gyula, Rothschild Samu
A „Nagykanizsai Általános IfjuságképzŐ Egyesület" Ihászi Horváth István elnökletével, Dob-rovits Milán országgyűlési képviselő egyesületi disz-elnök és a tagok élénk részvétele mellett f. hó 17-én az Erzsébet-téren lévő helyiségében, rendkívüli közgyűlést tartott. Ez alkalommal az I n05. és 1906 évi zárszámadások elfogadásával a volt vezetőségnek a felmentvényt megadták és Dezső Aladár egyosületi ta^ indítványára, a volt vezetőségnek ós Dobrovíts Milán hosszú óveken át volt elnöknek jegyzőkönyvi köszönetet szavazUik. Az előterjesztett 1907. évi költség előirányzatot jóváhagyólag tudomásul vették. ÍU említjük meg. hogy a loitár szeriül az egyesület vagyona közel ötezer koronát tesz ki, míg az összes adóssága alig 400 korona. Ügyésznek dr. Havas Hugó megválasztatott. Ezek után pedig örömmel jelezhetjük, hogy a tavasz ébredésével ezen egyesület is a fórumra lép, bebizonyítandó, hogy a leányzó él, csak aludt. Uj tagok napról-napra jelentkeznek.
1907. MÁRCIUS 21.1.
(megcsípi a legjobb képű hölgy állát) te gyore e( cicám, este 8 órakor a lakásomra! Most pedig coki kifelé, jelentkezzetek a községbíróuál is I
Ripacs: (a községbírónál). Kérem szépen, hói játszhatunk V
A községbiró: Kicsodák kendtek — és ,njt akarnak V
Ripacs: Színészek vagyunk kérem. Játszani akarunk. Nagyszorü műsorunk van : A betyár, n falu rossza, a dolovaí nábob leánya, a gyimesi vadvirág Ocskay brigadéros stb. Szóval: csupa remek dsra-bokát adunk.
A községbiró: Darabokat? Ollan nincs! Nálunk uem lehet csak darabokat játszani. Játszák az egészet.
Ripacs: Kérem, csak a ueve darab, különbeu egész. Aztán meg bíró uram családjának ingyen-Jegyet adunk.
A községbiró: A má más! Hát az én kocsiszínemben játszhatnak kendnek!
EGYESÜLETEK.
A Csáktornyái ifjúság egy része, 1907. évi Húsvét hétfőjén, a Zrínyi-szálló nagytermében a váron szegények és az önkéntes iüzoltó-egylet javára zártkörű táucestélylyel egybekötött műkedvelői előadást rendez, melyen Tóth Ede híres népszínművét, & „Tolonc\'-ot adják elő.
KÖZGAZDASÁG.
A szervezett íamunkások holnap, vasárnap délután a Polgári Egylet katakomba helyiségében gyűlést tartanak.
*
A Déli Vasul nagykanizsai munkásai holnap, vasárnap délután 2 órakor a gózfűrdó kerlhelyiségé-ben nagygyűlést tartanak.
Közgyűlések.
Vasárnap délután három közgyűlés volt Nagykanizsán, melyekről a következőkben tudósítunk:
A nagykanizsai ipartestület Geisl Viktor elnöklése és a tagok élénk részvétele mellett vasárnap délután tartotta évi rendes közgyűlését. Az elnöki megnyitó után előterjesztették az évi jelentést, melynek részielei a következők:
A szeptember hónapban Keszthelyen megtartott kamara-kerületi gyűlésen az ipartestület is képviselve volt. A jövő évi gyűlést Nagykanizsán tartják meg. A tagok száma a mull évben 36-al gyarapodott és igy most a testületnek 530 tagja van. A segédek létszáma 986, a tanoncoké 532. Az óv folyamán 48 iparigazolványt adtak kí. — Az évi bevétel volt 1906-ban (»181 korona. A tiszta vagyon az óv végén 19535 kor.
Miután u felmentvényt megadták, zajos vita után elfogadták Tóth Lajos azon indítványát, hogy azok neveit, kiket a tagdíj meg nem fizotése miatt törölnek, a közgyűlésnek jelentsék be. Ez ellen a határozat ellen Kaufinaun Mór és társai felebbezóst nyújtottak be. Az elnök a tisztviselők lizetésére vonatkozólag még egy indítványt jelentett he. ezt azonban Halvax Frigyes iparbiztos a napirendről levétette, mert u tárgysorozatba nem volt felvéve. Ugy-. szintén nem került tárgyalás alá a soproni keresk. és iparkamara átirata az önálló vámterület tárgyában.
SZEZON KÉPEK.
Képek a jövőből.
(hlö. ¡917. K.-kanizsa már hivatalosan nagyközség.) I.
(Este 10 óra. a bakter a lámpással, melyben gyertya pislog, nagy alabárddal és szűrben bandukol és rekedten kiabál i:
Tizet ütött már az óra, Menjetek hát nyugovóra; Tüzve-vizre vigyázzatok. Nehogy még kárt csináljatok! (Leül egy kapuba és alszik reggelig).
II.
(A kísbiró a község piacán dobol ; dobolás
után:
Hirdetmény ! Közhírré tétetik, hogy (egy szekér megy arra) állj meg, a pofád mindenségit, mikor hévatalosan beszélek! — hogy ma nincs hévatalos óra, minekutána hogy a jegyző ur a szógabiró úrral vadászni ment!
III.
Ripacs Godolfréd színigazgató ur játszási engo-dólyt kér Nagykanizsa nagyközségbon.
A szolgabíró: Hány\'emberből áll a társulat?
Ripacs. Nyolcan vagyunk kérem!
A szolgabíró: Hol vaunak?
Ripacs . Odakint a szekér mellett. Vigyáznak a kulisszákra.
A szolgabíró: Jöjjenek be!
(Megtörténik.)
A szolgabíró. (Végig néz rajtuk). Nohát az engedélyt megadom, hanem annyit mondok, hogy rendesen viseljétek magatokat. Az engedélyért pedig
Az Első Magyar Általános Biztosító Társaság folyó hó 12-én tartott« évi rendes közgyűlését. melyen Csekonics Endre gróf elnök a megjelenésben akadályozva lévén, a jelenvoltak fölkérésére Bán Ily György gróf választmányi tag elnökölt :
Az igazgatóságnak az I90f>-ki üzletóvról szóló jelentését Ormódy Vilmos főrendiházi tag, vezérigazgató terjesztette elő. A jelentós mindenekelőtt kegyeletesen emlékszik meg Jeney Lajos igazgatónak elhunytáról. azután vázolja a lefolyt Üzletóv igen kedvező eredményeit. A társaság tűz-, valamint életbiztosító üzlete, főleg a hazában nagy intenzívilással műveltetvén, ismét szép emelkedést mutat és kellő mértékben nyereséges volt. A jégüzlet kevésbé jelentékeny nyereségénél nagyobb fontosságú kedvező eredmény ebben az üzletágban az, hogy a társaság a több éves jégbiztosítások utolsó évi díjmentességet tökéletesen fedozó 519.287 korona 56 fillér tartalékon fölül még egy 500,000 korona összegű jégbíz-tosító tartalékot is alkotott, a mely a-jövő évek üzlet-eredmétiyeiból I millió korona erejéig fog fölemeltetni. A társaság 1901!. évi nyeresége az elemi és az életbiztosító üzletágak erodmónyoiuek összesítés« után 3 827.635 koroua 32 fillér, mely ősszegből a mindennemű tarlatékok, valamint egyéb társasági alapok ujabb bőséges részletezése utáu részvónyenkini 400 korona osztalék kerül kifizetésre. A közgyűlés megelégedéssel vette tudomásul az eredményt és 3 fölmentvényt az igazgatóságuak ós a folügyeló-bízott-ságnak megadta. A felügyelő-bizottság ezúttal uj választás alá került és tagjaivá ismét Berzevicy Albert. Burchard-Bólaváry Konrád, Hajós József, Németh Titusz és Radvánszky Géza báró választattak meg. A megüresedett igazgató tagsági helyre a közgyűlés Szende Károlyt egyhangúlag megválasztotta. A társaság főpénztára az osztalékot már a holnapi naptól fogva fizeti ki. A társaság igazgatósága Balabán Adolf cégjogyzót ós a viszontbiztosító osztály főnökét aligazgatóvá nevezte ki, Bara Péter Zsigmond káró«-tályi ós Róna Márk óletosztályi fóuökökel pedig cégjegyző jogosultsággal ruházta föl.
Vásár-hirdetmény. A legközelebbi nagykanizsai (Nagyhéti) országos-vásár folyó évi március hó 26-án kedden fog megtartatni. Nagykauizsa, 1907. március hó Vásárbérlóség.
Uj hitelszövetkezet. Galambokon hitelszövetkezet alakult. Az uj szövetkezet mult héten működéséi is megkezdto.
A gőzgépkezelók és kazánfűtők legközelebbi képesítő vizsgái Soproubau április hó 7. napján d. e !i órakor a Sopron városi villanytelepon fognak megtartatni. A kellóen felszerelt vizsgálati kérvények a m. kir. ker. iparfolügyelóséghez (Ujtelekí-utca 10.) küldendők.
1107 MÍRCIU8 23
7, A 1, A I K <"> \'/, I. 0 N V
5
LEGÚJABB! A gymnásium 200000 koronája.
A miniszter engedélyezte. Kölcsönt vahatünk az áHímhlicvtir tirhiri.
— A miniszter leirata. —
A inai napon rendkívül nagy fontossági) leirat érkezett Nagykanizsa városához. A vallás- és közoktatásügyi miniszter arról értesíti a közönséget, hogy a gymnásium felépítéséhez \'200000 koronával hozzájárul. —
Így tehát a miniszter jóakaratából — s thIán a mi miníszler-képvíselónk közbelépése folytán — Nagykanizsa nemsokára egy hatalmas és modern kultur-palotával fog gazdagodni.
A miniszteri leirat, mely ina, szombaton érkezett. igy hangzik : 22*986 szám.
„Nagykanizsa város közönségének I 1904. évi 86(37. sz felterjesztésére való hivatkozásnál értesítem a közönséget, hogy hajlandó vagyok a nagykanizsai kath. fógimuáziuin részére 200,\'»00 kor. építkezési államsegélyt engedélyezni.
K segélyt törlesztési kölcsCn alakjában kívánom biztosítani, mely módozat abból áll. hogy a közönség a fenti összeg erejéig törlesztési kölcsönt vesz fel. melyuek törlesztési részleteit és kamatait a folytatandó tárgyalások eredményéhez képest az államkincstár terhére elvállalnám.
Ajánlom tehát a közönségének, hogy valamely listai pénzintézettel lépjen érintkezésbe s tőle a 200,"00 korona államsegély erejéig fölveendő törlesztési kölcsön feltételeit kiváuja be
Felkérem a közönséget, hogy amennyibeu felettes hatóságának beleegyezését birja, a kölcsönügylet megkötése előtt az illető pénzintézettől beküldött feltételeket, jelesül a törlesztési tervet, a kölcsöu módozatainak megjelölésével, terjeazaze fel hoz-ám elbírálás és az államkiucstár által elvállalandó annuitások mérvének meghatározása végett. Figyelmeztetőin a közönséget, hogy az építkezési államsegély, illetve törlesztési kölcsön a 200,oOO koronát meg nem haladhatja, s igy a ínég hiányzó összeget a közönségnek kell előteremtenie.
Budapest, 1907. március hó 11-én.
A miniszter helyett:
Molnár, 8. k.
államtitkár\'
A minisztérium 200,000 koronájával egyQtl 600,000 korouáuk van a gymnázium felépítéséhez. Már most hozzá kell látnunk, hogy a gymnásium mielőbb felépüljön !
Fómunkatám: Nfc&y I>aJoa.
i\\ y i 111 é r.
Ai e rovat alatt küllőitekért nem vállal felelősséget a sierkesitóség.
A Szinye Lipóczt Lithion-lorrás kittit ültami
Salvator
Hit-, káfl|k«lga|-«s kBizvtaibintalmakellen, kág|-<t«r« ét vixtUli nihixiigiknél, a cxukro. bánénál, továbbá a légtü 6m miixUti »«ervek karataiaál.
Húgyhsijtó hutását
TMl IhiTM •■«•iU«UI Mirta*i
átré*rrUnr*tk4d4nkkm vnn «
i^t^lÓKifánM Xperj,

Figyelem!
NOVAK VINCZE
czipészmester. Nagykanizsa, Erzsébet-tér 16 (Kinizsy-utcza sarkán I
Készítek mindennemű úri. női és gyermek-czipőkct a legjobb anyagból, a legizlésesebb kivitelben, mindig a fővárosi legújabb divat szerint, valamint teljesen vízhatlan vadáaz-czipökct és csizmákat.
A fővárosban több éven át szerzett tapasztalataimmal, mint szabász, képes vagyok a n. é. közönség legkényesebb igényeinek is megfelelni.
A n. é közönség szíves pártfogását kéri kiváló tisztelettel
NÓVÁK VINCIÉ
cipész-mester. — Javítások gyorsan és pontoskn eszkfttöltetnek. —
Vidéki megrenUelííDil olegínJv <¿y huinill cl(..\'», ragy Ub kórr»ji»n»k t)ckUltlí«;J
Védjegy: „Horgonyt\' i
J A Liniment. Capsici comp., a Horgony Pain-Expeller
pMéka
egy régjónak biionjrult háziaur, maly már több mint 37 év óta legjobb fajd.ilommillapitó szernek bizonyult köménynél, ómnál óm mfohiiléeek
•• »él, bedörzsöl«« képpen lia*«iiáJva. ........
Figyelmezteti*. Silány harnimtvinyok miatt bevásárláakor óvatosak legyünk én csak olyan üveget fogadjunk el* moly a „Horgany" réd-WÍJ\'1 ** 11 R\'ohtar czégjegyzéimel ellátott dobozba van csomagolva Ara üvegükben K —.80, K 1.40 éh K 2.— é«t úgyszólván minden gyógy-•zertárbon kapható. - Főraktár: Török JixMÍ gyógy»zeréunél, Budapest.
rtrRichtergycgyszeriiri u ..Araay orosziáihoz",
Prágában. ÍP^s
Klitabotb ■ traia« 5 neu. jjT\'♦ Mindennapi »létkuld.r. IKl
lihigés, rikidt»é| él kirat •!!•■ ilaci jihb a
Réthy\'"1"
pemetefű
cukorkánál
Vásárlásnál azonban vigyázzunk és határozottan RÉTHY-félét kérjünk. mivel sok haszontalan utánzata van. I doboz 60 fillér. Cuk RÉTIT-filit fogadjunk il!
Árverési hirdetmény kivonat.
A letenyei kir. járáshíróság mint telekkönyvi hatóság közhírré teszi, hogy Tóth Vendel (kanakai) bakónaki lakós végrehajtatónak — s a csatlakozott Nagykanizsai Takarékpénztár végrehajlatóuak Tóth József borsfai lakós végrehajtást szenved\'» elleni 1070 k. 02 I. tőke követelés és 7200 kor és járu-| lékai iránt végrehajtási ügyében a nagykanizsai kir. \' törvényszék (a letenyei kir. járásbíróság területén lévő borsfai 600 sz. tjkvben felvett f 21)4/22 hraz. rét-völgyi beltelekre 409 k., — f 294/23 hrsz. u. o. beltelekre 102 k., — t 294/123 hrsz. u. o. szántóra 83 k., — 1 294 124 hrsz. u. o. szántóra 83 k.,
— Jt 165/50 hm. Cserna dülőbeni szántóra 77 k., f 106/51. hrsz u. o szántóra 109 k., — t 166|63 hrsz. u. o. szántóra 51 k., — f 165/54 hrsz. u. o. szántóra 51 k., — a f 165/55 hrsz. u. o. szántóra 33 k^v—\\a f 165/58 hrsz. u o. szántért 38 k.
— V tVpfr/59 hrsz. u. o. szántóra 41 k , - a f .106/60 hrsz. u. o. szántóra 41 k., — » 165/61 hrsz. u. o. szántóra 33 k., — a \\ 166/208. hrsz. u. o. rétre 80 k, — a f 165/209 hrsz. u. o. rétre 26 k., L— a f 165/210 hrsz. u. o. rétre 24 k., — a f
165 211 hrsz. u. o. rólre 24 k., — a f I65|212 hrsz. u. o. rétre 24 k., —■ a f I6ö|2i8 hrsz. u. o. rétre 26 k., — a f 165/214 hrsz. u. o. rétre 24 k ,
— a f 165/215 hrsz. u. o. rétre 28 k., — t 165/216 hrsz. u. o. rétre 23 k., — végül a f 165/217 hrsz. u. o. rétre az árverést 21 koronában ezennel megállapított kikiáltási árban elrendelte és hogy a fennebb megjelölt ingatlaura Remete Géza nagykanizsai lakós
i ügyvéd v. helyettese közbenjöttével az
1907. évi május hó 24-ik napján délelőtt 10 órakor
| Borsfa községben a körjegyző irbdában megtartandó , nyilvános árverésen a megállapított kikiáltási áron ¡alul is eladatni fognak.
Arverezui szándékozók tartoznak az iugatlanok a | becsárának 10" „-át vagy 40 k. 90 fillért, 10 k. 20 iflllért. 8 k. 3o L, 7 k. 70 f., 10 k. 90 f., 5 k. 10 N>5 k. 10 f, 3 k. 30 f., 3 k 30 f., 4 k. 10 f.. 4 k. 10 f.. 3 k. 30 f., 3 korouát. 2 k. 60 í., 2 k. 40 f., 2 k. 40 f.. 2 k. 40 f., 2 k. 60 f., 2 k. 40 f., 2 k. 70 f., 2 k. 30 f., 2 k. 10 fillért készpénzben, vagy az ,.AH81. LX. t. c. 42. § ában jelzett árfolyammal számított és az 1881. évi november hó l-én 3333 sz, a. kelt igazságügymíniszteri rendelet 8. §-ában kijelölt óvadékképes értékpapírban a kiküldött kezéhez letenni, avagy az 188\'. LX. t. c 170. §-a értelmé-beu a bánatpénznek a bíróságnál olóloges elhelyezéséről kiállított szabályszerű elismervényt átszolgáltatni Kelt Letenyén, 1907. évi március hó II-ik napján.
A letenyei kir. járásbíróság mint telekköuyvi ! hatóság.
Orosz Béla


A gyermekek klvitléiin rejlttitnek vele és nem sxrtivt\'.lnek rim\'sstésl zavnrtiuii
Kllüttöen bcudtl hdntjds, bélltttrul, ftasmonés slb. cselén. A bal\' és kOINMön sok eier orvos ajánlja.
Loglobli táplálék egészséges és gyomorbajos gyermsksknek.
I\'ojSüi Irtsiutrliiiibai k irojiriilta.
OIM \'áiiláló sl.rek gyár.
KUFEKH R. Wien I. cs BergedorM lumburtf.


LAI K o r, L ö N T
ÜZLETNYITÁS.
Tisztelettel értesítem a n. ó. közönséget, hogy
Csáktornyán
(Vlassics Lajos utca.) egy, a mai kornak megfelelő
épület- és diszmü-bádogos
műhelyt iis
zománcozott edény
kirukriiit nyitottam.
Midón szíves pártfogást kérek, megemlítem, hogy ugy a bel-, mint a külföldön sok éven át szerzett tapasztalataim munkáim megbízhatóságára elég garanciát nyújtanak Tiszteletlel Csáktornya, 1907. március hó.
DORNER SÁNDOR,
bádogos-mester.
Micsoda. . . ? A papa megengedi«, hlaxen ez Jacobl-C4le ANTINIOOTIN OlQARETTA-HÜVELY.
Oi
VtQYAZATI Valódi caak a akatulyiban.
Távirat 1
Megnyílott a Furmen Imre orlhopéd oipészmúhelye Nagykanizsán, a postával szemben, Király-utca 38. sz. alatt.
Elvállalok és javltok mindennemű férfi, nói és gyermekcipőket ét csízmákat, ugyszínte fájós vagy hibás lábakra — orthnped cipókct és csizmákat ajánlok, a melyet hosszú éven át a fővárosban és külföldön szerzett tapasztalataim mellett késiilek. — Gyors javító- és futó üzletemet a nagyérdemu közönség b. pártfogásába ajánlva maradtam hazafias tiszteleti«\'
FURMEN IMRE
orthopéd cipész.
Vidéki levelekre azonnal válaszolok.
Alapítási év 1895.
SZÉKELYI LAJOS
Elsó Nagykanizsai Fehérnemű mosó- és vasaló intézete Nagykanlzaa, FB-ut 19. Elfogad uri és nói fehérnemüeket urak, háztartások, intézetek és szállodák részériK Yldtkl migrindelinlt posta-fordultavr! láttattuk tl
A fehérnoroüek jókarban maradásáért Havatolok
Názl tanti ti vaaalái
Kívánatra árjegyzéket szívesen küldök.
ELOKERITES.
Gleditachia, élősövény Bármily talajban gyorsan fejlődik, sürü. nagy töviseivel embernek és bármily állatnak ellentáll, kitart 70—80 évig, nevelhető oly sO-rün, hogy apró csirke, malac stb. nem mehet át; er a legolcsóbb örökös áthatlau kerítés. -Főelónye még az is. hogy égési május köre péig a legjobb eredménynyel Illtethető, mert a csemeték felásva jege» piucébeu tartatuak. Kzer darab 12 korona, rendesen ültetve 60 méter kerítéshez elég. Nyomtatott Qltetéai és kezelési képes utasítást minden rendeléshez adok. Akinek élókerités nem felel meg, szállíthatok aod-ronyazövetet, a legtökéletesebb gyártmányt, olcsón 100, 150 és 200 cm. széleset.
Szölőlug&a
minden háznak legszebb dísze, egy gyűjtemény 8 fajból 20 tó, egy tő 2- 300 fürtöt tarem. Saőlőoltványok
táblás uítetések és hiányok pótlására, 60 legkiválóbb bor- és csemege-faj, szigorúan válogatott, tökéletes forradásu és fajtiszta, dúsgyókerü példányok.
Delaware
sima vessző, minden szál megfakad, csak az a legnemesebb faj, melyből én 18 év alatt 40 holdat ültettem. 35 hektót terem holdanként, bora édes, erős, oltani permetezni nem kell és kezeléséhez semmi tudomány sem kell, ezért ellensége sok tudományos szőlőintézó.
Bővebb leiréat és KÉPES ÁRJEGYZÉKET tanulságos tartalommal és mindenhez teljes tájékoztatóval ingyen éa bérmentve küld :
NA8Y GÁBOR sxőllónsgybirtokos. NAGY-RAGYA.
Levelezés minden nyalvan.
klO«4.«k, aaptSUa, aaeplé.
ha| •!> tllta. Arm BalatUta fajnak 70BII«r Ita.ai maalst—al .«yftu. K »iaéilianil kaUrMOtUa UtrorMlt »»Irt ...utppiul <« korai-ataupanl J MOta4t aéu. ilt lattá"" " \' 1
il. M*U « Oaaap. «H>M|U.l mimi.m dm-

I ••dlxr*! «• a
1907. MARCIÜ8 33.
PREKL ANTAL
Elli miykanl/.ial asztalai. kárpittá éi rilMti
NAGYKANIZSÁN, (Várul (uurlká*. ai i|jémé||il iiiakn.)
\\ n. é. közönség b. figyelmét felhívom Nagykanizsán a városi caoportházban levő
ar/talii, kárpitos íi dli/ltő muhalyiMri.
ahol báimikori rendelésre legfinomabb kivitelben Jatáayci árak mellett bármilyen aaat&loa és kárpitos munkái gyorsan és pontosan készítek.
Kifogadok felak kárpltasáaát, ftfffttnyttk elkészítését, bármiféle kéalmojakák montlroaáait
Nagy választékú raktár dlváaak áa ffaraltarákbaa Elvállalok káló, ebédlő, asalon, •lfiaaoba, balt-helyiség éa aaállodal taljaa baraadaséaakat ugr helyben, mint vidéken.
Levelekre azonnal válaszolok
Áruimat csakis jó minőségű száraz fából kéazítem. Magamat a n. é. közönség jóindulatu pártfogásába ajánlva, maradtam
hazafias tisztelettel
PREKL ANTAL
iiiúaaiUlo,- áa kirpiloa.
juTÁjnroa tata i bxoud xmnui
1HOB ót« rorgalomban.
Bererer-fél© i
syósy-kútrűnv-szappaiie
nw Ük\'»!*»* Utal a|éalr>, Ka*ra tartAt-\' m»t—■» »•»«■ •Aarrcl alkalmatlan»
mindennemű bőrkütejcek
«a«a. hiiuum •■tan p-kk»lT-aé<a»f. UUM kau«*k, saia^r
lé. HMRiaH, ól»«», fenéai. MM«aéia. I»- és ■kthl>l •II*«. A U.r««r-UI. kiUinnaap^an UiWnutt la Hliai»-■ at. <nv.4l *a mindan „,/k, a ka«tkadaU«í— 44W4el*k*kr*«T. aaapta*«ktM klUaUtlk. Halt t,rtrfc.«»e»S««*"««
»•k»r»» i\'MlTttfetl* a t*>\'<*1*«aaiwr -a\'»««" a
üertfer-féle kátrriny-kénaziippnn.
Utat rr*<>|«tb ta«lr«nyaaaapaa aa ar«->«r »HtUtsIaaiífaí
tHaieiiiKara, a fiMmkileik raJame/inj! lt|b«la*»e<ta mai-
/•alhaUan MrtWiÜló. maa<1« * IRrrit-iappan .nla4***ia»l ha..■.«■»! ni antrSI titl
Berger-féle glycerln-kiUriiny szappan
,-S**r» jlioxia-unaWwtwal éa Uooai Uialtn. Mlat ki»Ali. tiríioW i.m kllSaé k.aaaaHa»
IotUU ai
Bergcr-lélo borax-szappan.
B»«Ua isas-fcaa éa —-----r^
tiaaitnaiiMti a vArial tllS|klállllém «•••. •Vlaáaa Hl" t1*tl- éa aaéaiaé,! tttuu, mI, atntr-Ht ná\'lmlo), a ntadao ttappaoW. aaaUikWt kaaaaélaU aUaltiaM M
KapWaU ml.daa ni^yUriaa éa klaeaW UMW A
Nagyban : O. HaU k Comp., Wlan L, Btberatr. •.
UIMlVkta klH,».IH.a< «...«• l,«!,.
Raktár N«uykaniz«án: Práger Béla g>ógyh/ertár^ valamint Magyaroiszág több nyógytHniban.
Eladó ház.
Egy ház, melyben koroama, mészárszék ós Jégverem van, összes mel-lékhidviségeivel, 4 hold kerttel és 18 hold külső földdel együtt eladó.
Vetüli szándékozók forduljanak e címre :
KERCSMA ISTVÁN
Szigetec. u. p Drínya
Egfy liter háztartási rum
Egy csomag finom törmelék tea
30 krajcár
Vörös Kereszt"
Drogéria Nagykanizsa
Mindenki, aki bagyadtan és rosszul érzi magat
ideges és akarat képtelen. Sauatogen által uj életkedvet és életerőt kap. Több, mint 3000 tanár és orvos kitQnó hatását elismerte — Kapható minden gyógyszertárban és drogériában.. — Ismertetést ingyen és bérmentve kQld Bauer 4 Co.. Berlin, 8. W. 48. és a vezérképviseló C. BRADY, WIEN I.
BERENY JÓZSEF És FIA
ékszerész
^wP Nai Hamsán.
\'»"SAJÁT MŰHELY.
ICPVnVIIOin/ k<M|t«><«y«ni minden. Juuiul UnOI\\ kor 1«gy váluitékliiu készen kaphatók.
NAGY RAKTÁR «Jfnrnkb«,n gjémántokkil
és színes kövekben.
nagy raktár f,irfl-«u6i 6r*
láncokbau.
NAGY raktar tino,n eiU8t ótké8iie"
takbeu.
tladás rás>leifizetés mellett ¡el
Javításuk ea aj uiuukaw gjwr.aa kéasltUUak
Z A I, A ] K (I 7, I, () N Y v
a>
Ki a, közelgő idényre
W KERÉKPÁRT
vesz, ne mulassza el megnézni
STRASSER MÁRTON
lát- és műszerész
w kerékpár-osztályát,
hol használt és uj kerékpárok óriási választékban találhatók.
|«r ! Nagy javítóműhely !
7AILKA SUCHARD
Csak ,
alpesi tej • kakaó czukorból áll Páratlan különlegesség.
320/l;i07. végrli. szám.
Árverési hirdetmény.
Alulírott bírósági végrehajtó az ImhI. évi LX. l.-c. 102. §-a értőimében ezennel közhírré teszi, hogy a nagykanizsai kir. járásbiró.-ágnak üiOij. évi V. 557/1. számú végzés« következtében Dr. Tripammer Rezsó nagykanizsai ügyvéd által képviselt Hpest székes-tóvárosi takarék szövetk. javára Dr. Bród Miksa. Hród •lenó és Hród Ignác ellen 1U00 kor. s jár. erejéig foganatosított kielégítési végrehajtás ut|án le- és felül-l\'oglalt é3 1179 koronára becsült Hród Jenónéi varrógépek, biciklik stb., Hród Ignácnál bolti bútorokból álló ingóságok nyilvános árverésen eladatnak.
Mely árverésnek a nagykanizsai kir. járásbíróság
1906. évi V. 667,4. számú végzése folytán 1000 kor. tőkekövetelés, ennek 1906. évi junius hó 22. napjától járó 6% kamatai, |3°|0 váltó díj és eddig összesen 113 korona 36 fillérben bíróilag már megállapított költségek erejéig Nagykanizsán a helyszínén leendó eszközlésére
1907. évi március hó 27. napjának dél-
előtti 11 órája határidőül kitüzetik és ahhoz a venni szándékozók oly megjegyzéssel hivatnak meg, hogy az érintett ingóságok az 1881. évi LX. t.-c. 107. ós 108. §-a értőimében készpénzfizetés mellett, a legtöbbet Ígérőnek becsáron alul is el fognak adatni.
Kelt Nagykanizsán, 1907. évi március hó 12. napján.
Maximovits György
kir. Iiir.. ví-grrbajlA
Okleveles épitö.
Alulírott tisztelettel van szerencséin értesíteni a nagyérdemű közönséget, hogy Magyar-utcai lakásomat, saját házamba József főherceg-ut. helyeztem át.
Midőn magamat a nagyérdemű közönség szívós figyelmébe és jóindulatába ajánlani bátor vagyok, kérem nagybecsű megbízásaikat s maradtam hazafias tisztelettel
Szuknay Lajos
ópitő ée vállalkozó Nkanizsán.
f
RTESITES.
»177 100(1.
Hirdetmény!
Nagykanizsa város tanácsa ezennel közhírré | leszi, hogy a városház II. emeletén eddig Kövesdi j Kálmán által bírt 3 utcai, 1 udvari és tartozékaiból ¿Hó lakás. 1907. május 1-tól további 3 évre bérbeadandó. Bővebbet a városi számvevői hivatalban.
Nagykanizsán, 1907. január 12.
A városi tanács
Tavaszi vásár. Magyar munka.
Mindennemű uri, nói és gyermeklábbeliket kizárólag saját készítmények nagy választékban állandóan raktáron tart és mérték után készit
MILTÉNYI SÁNDOR
cipészmester Nagykanizsa, Városház-épület.
Árjegyzék ingyen és bérmentve.
Van szerencsém 1». tuduuiásárii adni, hogy Csáktornyán oim- én szobafestő, továbbá mázoló műhelyt nyitottam.
Minden e szakba vágó innnkát elvállalok, divatosan, gyorsan és jutányosán elvégzek.
Szives pártfogását kérve maradok teljes tisztelettel
Csáktornya. 1U07. március hó.
Vidovloi János festó.
Urak figyelméből
Van szerencsém a n. é. közönséget ertesik\'iii, hogy nagymennyiségű
ANGOL SZÖVETET
vettem, amelyből lljit mutliljimkin a legújabb divat szerint késziiek úri dilit lltiiji-kflt a következő árakért:
Ozleti öltöny . . . írt. IK-lól feljobb. Klineoó öltöny . . „ 8^-tól
KelOllók......lio-lól
Ferenc József Öltöny . ¡28-101
A n. é. közönség szives pártfogását kérve, vagyok
teljes tiszteletlel
L/O/TT MIKSA
úri szabó.
Nagykanizsán. Magyar-utca 20.
Vidéki megrendelésnél elegendő a mellbóség, a kabát hossza, az ujja hossza és a nadrág bolsó szárhossza. Kívánatra személyesen is im-gjelenhotek.
7. A 1. A I K ó /■ I. " * V
Első magyar általános biztosító társaság, Budapesten.
3 I. Tűz-, •«állítmány-, Jég- és bet»ré..b««to..tá.. Dzlet. bevételek
Negyvenkilencedik évi zérazámla 1906 j»m..*r l-tfll december 31-ig, bevételek. -"-, Ion ka™. . Olt J T»«bUto.lU.
L TOablatoaltAa.
KlOaaUlt kArok köluAgak.......
I.ronra rlaaootbliloalloll kérők *• kfllUégak_ KOgg&ban maradt kérők lart.iAk»
A lOlblaloallAai Uil-ltt lorb.tA igasgalAal k6!UAgak
Hahajtballiu a«reial/»ak laliAaa .......
A kóraik.lfi »»ck k4aipéoa-diJtarU!*ka a rlakontbli réaa larooAaa iiU.1 Aa mlndau roag-.arheléa nélkill □. BkAlUlniAajrblatoBltA».
Ktflaalall kérők Aa kólUAgak.......
laronra rlaaonlblitoaltoll ttnt Aa kflIUégak JI7.9I. Jl
FUggflbon maradt kérők lartaléka ........
Ba.raAal Aa IgaigalAal k«IUég*k • >laiOntbl>toaltoll ríii ulAol barétai laronAai»«! . . .
kflralktifl Arok kéaipAui-.lljUrlaléka a rlaaoulbliloaltoll
•fl.rh.l4a nalkül III JagblmtaaUAa. KlOaaUU kérők J- kPll.Ag.jk ...... iO.M.Wi\'íi
laronra »laaonlbiiioaitoll kérők ». kóluégak l »H .ti rOff6t>«n maradi kArok larialéka BianAal Aalgaaff. kOllaagaa • rlaaoulb r BAljraglU.wk...........
BabajlAailao kóroialAaak lalriaa .... ...
A köraUaaö Arak dlJUrialAka . ......
IV. B.tdrAabtatoallAa. Klfii.iali kérut Aa k6IU*gok ... I9.U6 04
Utúdti rlaaoolbUIoallott kArok 4a kflltaigak ».Ujj 39
FOggéuon maradi kArok tartaléka.......
Ha.raA.i Aa igaigaiA.. kOluégak a rUaoBtblitoallolt réaa
ulAul barélol IrronAaAr.l ...........
A kôralkaaS Arok kAaipéui díjtartaléka a rlatoolblaioalloU r*M Uiont» ulAo Aa million in.gUrh.IA. nAIkltl . .
V. 104«. *vt nftrimtnylUBlá, foljró éri OaJan.61 faomaradl nyaraaAgArl ......
u Uni barétai la
, lit». érrtl élboi
a rlaaoolbUtoallott dl In dan «egtariieléa nélkül
: irtai ék
u 71« am-ie
a f. érbao lajérl .UJkítalaar. éa dl^éHék 17 719.318 16 laroorai UJrlaaitatt .Ujak . ».OW.MO »6
• Ärr1 du" - - \'- -€| \'
Ai 1906. érbao fUggdban cu aradi kérő
TIT,
XL ■ aélllt™ AiajrblktoaUA«.
A< 1901. érrdl élho.oli kAa.pAn. dljuruüAk a naaoolbliloalloll ré.i larooAaa uUn «a
mlndao maglarheléa uélkUl........
8<AllllménrblstoallAaók uUn baratt kéaipéoi-
...... Î...... M
laronrai IflriaaiUU dijak . - . ...
TlaaaotbUtoalUal dijak 4H*5t9\' 4ÜI A« 1906 évbae fUggűban maradi «âroa «naiéaa
□2. Jé(-blatoaltAa. Aj 1106 érről ilhosoll dljurulék JtfüHtoaiaaok utAa baratt kaaioéoidljak laroora; Wrlaaitatt dUak . ül «7 7Í
TlaaoutbUtoalOal düa« I Hll .«7-81 Al IW». érbao rOfféban mara.li aaroa .aruw
IV. BaUr«ablatoaltAa Ai 1906. érr« »tho.otl k*»»p4oí JiJUrtalík a rlajootblauxltolt réai laron&aa uUu 4a
mlodao cnafWrbaléa oélkdl......
HalSréablaloaiUaik uUo baratt k4.»?4oa dliak éa dljréallaltk . ionra : t0rl.<ait«ll Ujak
rlaioDlbiiioalUal dljj a 1906. érbao ra*«6t>.
I Í40,IT7\'99
•i"43.7u\'.<e
a ír.
4-.I ifi
..»Jak/
■aa.xn-u1
«O.ltf» I\'.
Bcyéb bavéUlak
Haalr6ojr-.lakarékp4Q«iafi . rallo- fogy 41) kamatok, ra\'a
mint »rfulramoyar. ala.Joit ériékpap. Ja Ido j Tiraaaltfi háaak tiaaU Jflradalma .
- Idaf. péoao. útin |
Mérleflszámla 1906. december 31-én.
TEHER.
AOOO.UX) « WO..OO 19* ai
1IA0.MÜ
•«a«« w \'.ya
6.14« 8.I&4
«06,106 6.H44 I6.t3.vyi A«\'.WO 10011)0
ICIb«ij..
S )M ,III>

, Ma*, í

.„„.. ,„.... ,>r.. _orvui*n. lAIoala\'d iW\'S . ■AJ . >4 lakaréap. a«j... «•/, aaiu.-.-rél kW7l . Ua^jr l».aAjallo46 í. p4narUWjb. 4 lAlorfl-r. 1WÍ.
Kiat\'irtukoao« oraa MldhlMlloL 4 «/.-O« «4lo¿|. »\' \' » M \'iü Ktalilrtukoaok ora a. flMdbltnllBl i oa aAln«la> à 1\'»\' llorar àiUlJLuoa ukar^kpénalArl «• • «aicxrl.irCI 1 1 *\' Ta...—v4rl .1.4 ukar*»pín«Ur i\' . oa a
dl poljfá.l iakar«kp4»iUr VI, oa i« o<n»íl »91.V) \' r*air4n.rlAraaaA(i rAairíiiy . > JIW- —
S6.I.UW
k\'!<>" . . .
;«>j drb Magyar-francia
fcu drb IM<<*l »Irl lira i«kt>l>lo-li\'> iniéarti raaarenr ...".....
649 drb Uéeal blalo.ilO Ura. r4.ar4u/.........• <70\'-
9V7 drb Matal Utalinoa bUUxlUt r U\'aaa.Vjl alaÄbbfigi rAaarUny • A» - . A \'anll értékpapírok atb. ulAn aa ér ré«éi* aaadík». kamatok riaatrtaalék éa aaol(4k oyagjljalapjànak #rUkol
I.IDO.UX) Kor. n. é. Klabirtoaowk . ra« íftMbllallot 4Vt ♦ ^»a ailmíl »
. . K«r*a. 0udapa«il lAi
Lojra* ériékai
y/„-oa aiJotfl. ak
féiiShïtVllol. 4,/,»/i
M aAlofl & II*).— i«(4ljralapja* 4rté-
„Ora>4dl Ó rmod 7 Am«lla aUpIti
VI,0ŰU Kor. n a. Klal\'-"*-----
Aa ér rétiéig a.ad*k«.
Kla6 macyar UUláooa bUtnallé tAraaai« .Tn>oll6k
kai, falatban a m klr. UtattD/oilArbao......
Laaaloiltolt éa rtaulaaaAmltolt rilwik ...........
TiraaaAgl ..........................
■ ■iiwrau »^a^vw . > ") l*éo»ké-aJal éa mara-trinyok a képrlaalóaégakoél KolSnféla adöMk : , j\' ¿^i^jok ldatao bUioaiUl Intéaataknél .
Jéf blawalUal oaaUÍy folyó ....................
KOapooiI péaakéaalat............. ......

16 49C..06I 87
I.60I.M6
\'/1.979 50
78.118 48
3 74J.9U 89
3.450,434 04
1 T49,221 OS
8I0.WÍ 97
«5 T5-.
IS4.I3" M
3J.TIA5 «
100J lortut
ÍUatait JAW fél réa<r«ajr a >«" forint .......
Ttraaattft laruUkldka . .................
KUlSu ta/Ulék \'......................
ArMyaiukdlilabéiaU urialék . . . TQablituaJUal dljUrtalék k4aap«oibao
mlndan mag\'.arnnléa nélkül BaAJllmloy bltl dljiart kéajp>oi\'i*D mtodau iu»<l«rh»lé« u4lkU . . . Jéfbliloaltéal kéaipéni-dljtartalék . . .
HatOréabUloalUal kéaipéoi-dljtarulék a vlaaontblaloaltull réai uiairtarbuiéa oélkUI
réai Irrt
lulblil réaa
liatral
MI\'aí
TAibialoaiUai fUfcé kérők tartaléka SaAillimia7\'bliu.allAal fUggó kirok UrtaUka Jé«out. függfi karok larUléki
BaléréablaL ftlMÖ kérők tartaléka............
KUlSoféla hllalaiAk .................
U6»bi érákról addig fal uto raU oaiUlékok.......
Ttaatnaalék éa aaolgék nyugdíjalapja........
Kt.l magyar állaUnoi OliloalM Uraaakg .Lérar alap* ... Klaâ nagyat éltaUooi bUtoalW Uraaaég .Kara Í4raa alapltrénj*
Urraodr Vllrooa alap...............
Ormôdl OrmodT Am«lla alapllrinya............
Ela« magyar Állalinoa blatoaltA lAraaai« .TOaolték aafély-alapja*
Juollaaml alap....................
¿latbUtoalUat oaaiAly foljd ...................
1906. ért ojaraaég...... ............
• éa Idal boaaéjéruliaokkaJ ».WÍ.IW kor. 99 OlJérra amalkadatt
II. Életbiztosítási üzlet.
Negyvennenyedlk évi zarszamln 1906. |anuar l-töl december 31-ig.
BEVÉTELEK.
toron. koron. QU korona 011 aorona 011.
ieoa.ai.il kOlrAuy.k dl|a .......... »03.41* 1.UM.\'1.1 .i 11 96 5V9 VI5 79
UaJAla.atak ulAn kllltolau kArOiaaag....... Laiéri klbAiaallAai lókAkért..... KlhAaaan ülaUMiUaokiiAJ baUlaaal köratkaat. dljriaaaatértt. roggci.an lar« kAroa A. dgrlaaiaUrtU.ak UfUléka . . roggébao larS klbAaaattAal l«kék unaiika....... £r[Ara lAkuk\'i ........... ..... VlaaooitilaioaltAal dijak .............. B4lrag.k»rl................ Irodai (»Ar, poaUdljak, oyoBUtréojrok, ÚU- éa agy4b k«IU H»iU OiatAaak................. 3.842 -\'S J.IT2.8W 71.843 r/4.471 »1.1 "i "rfolyl dijak t aa érbao kléllllolt kfltrAnyak uUa . . 2 307.Ï66 ej
.V. u alöbbl Arakban klAUIIoU k8tréojrak uUo ... I5M8.1NJ
VÑ 196 ü. a bUtoallvli téka aualéaér« fardltoU oyaraményak . 77 244 17
975.6H.\' 88.ÜI 1 »«7.502 8«3,33b U8 14 18.\'290,tue IT
177.3V2 1 ¿*>,5»1 39,\'AAJ 04 4 836,685 II
llabajtbatlao UrtoiUok lalriaa.......... Klaor»oli bliloalUM>k tartaléka »I lé. 735.088 24 Hull éri fOgg\'bao roll kérők éa dljrUaxaUrltaaak Urtaléka 687.698 08
104.391. «7 91 Mull Ari fUggébao roll klbAaaalUal Wkék UrtAléka 9Ô7,054 IMI
I.V I23.IJUI St\'. lau rjs^ti K.
Mérlegszámla 1906 december 31-én. teher.
^11 ugjanla !
1.T40JKI kor. a. é. magyar klr. koronajiradAk vf. kor, Vj rill.-«| . .11
í 4Ai.auf . . . a.Így raidhltolloU S\'.i\'Voa Uloglaralak 87 kor. 011 al I&.8M.00Ü . . . migj földblt «Voatalajjar. éa aiat.. aAlogL S>. kor 7\'. mi. 15,64«.») . . . magy.1 (61dbliallnt ♦•„-oa korooa-aAlirfl »1 kor r. fUl. I0.ÜÍ.4UI . . . paail ma*y. karaak. bank oa korona-«Alogl »7 kotor.Arai I.6I3.H•.\' . . . klablrt. otat. rAldblUllnt. 4\'/„-«a aAlogl 11» korunA\'al 6.974,IlU . . . magy. orai, k6a|>. la kp. 4 itlogl. tA|.rll i W korVJflll. 494.1 UJ . . . magy. orai. kflip • lakp 4*.. illogl. I|iuiii M kornntr-l 9VI.IKU . . . m»gy oraa köip. takarAkp. 4\'n*/4 oa lAlogl lUOkoronéral 6.li0.éÜU . . . ajnroaUI\' bp.aU f6r Ukarékp. «\'/, oa iAlogl. Öö kor. 75 IUI.
ViS.OOU . . balrAroal UkarAkpénalAr 4»/i% léloglnrolal koron Arai 4.017.IM) . . . paail baaal ola-1 Lak»r«kp agyő., frot aAiogl. V kor. 75 flll Vft <I4J kor. o. é. ni. |«Há)o^liUall>ank *•!,„. aA\'oglrrrlri V7 kon.nAval 170,00> kor o. é. magyar Jala- hltalbank 4".i \'/roa aAlogL ItD korooéral Haaalarvaabáoya-braaoral éa plakl «ajdahuu)radl raatili ala. kötrAn;
440.UXI kor. n. é. agyaalt. AllunadöaaAg «\', .\'/.-oa aill-lJAr. .AprUl Imkor ral W.OC".\' . . . agyaalt Allamadóaa4Ír4\' J,,/.paplr)Ar ifabruéri l\'Okor\'\'-ral í.flBVOO . . . triaat paraniol h. é ». r/roa alaftbba. kotr W kor mill I 4tAJ.\'All . . . .Undolfbahn* AllamadéaaAg 4V.roa kOlr. VB kor 4\'IUI. I.UJO.IUJ . . . Wlana. Varkahr»-Aulag.n Aolaiba 4-/. kOlr kor VJOIL 417.ÍÚ0 LJra olaaa Wroa J Arad ék 4a kamatai. . Tűléléal oaoportok 4n4kpaplr|ai: JOÖ.IOJ kor. b. é. migy. klr. 4 -í,«. korooa-Jéradtk V. kor. 86 fllL . - ............ . .
1906-ban aaadékoa kamatok................ll
Jaliélog kOIoafloOk ...........
I 609.TJI
5 6U3.-.7I lé.»\'J.5Si 15.000.045 9.915,71«
6 6IS.nO
0 7»).HJ6 474,336 W9I.U00
5 .»«.319 5« .IAO 3.8H6.447 i.éiH.aro I7U.WÜ
1 «34.573 44U.UO
60.OJO T.»2 ¡.070 I 4SI .000 996 000
I1 lQ8.M9.5t
DljUrtalék.................
laroora a rlaiontbUtoalUal dljUrtalék
Hlitoaaégl alap............
KtbAaaalUal l6k«k nyaramtnya......
FOggAbao laré károk éa ilirtaaiaiAritéaak una. ruggöbao larô klbiaaalu.. lékAa lanalé.a . .
Túlélési oaoportok aaAioléja.......
KIS ra fUalall dijak . ........
ral oam rali nyaraményak l»0& 4rr6i . . . , Klaoraoll blatoaliAaok unalAka TlaaootbUtoalU InUaauk aa mAaok KOrauléaai 19(M. é*l nyara*4g.........
II kOfO— I OU . 107.016,816 kor. 64 fu. i
790,213 737,852 7Ü4.47I W. 182 IW,788 16,180 I0> 8,000
1.006,667
Nlaliivr Jr.4

MA*« H»»I.A>yl rrlgyaa.
rmoéy VII«
»»akkal Uljaoao cargriryaaC\'ki
Ax í^A-AKRtóaág :
LAaaló Zalgmoué.
tiandl Itároly lli(U¡j. aaokal a Wtr»4uyl>au a M ai»i>.iaui yokoau .uagbaUrvtoll Hudapaal. IMU.\'. iiikrelii. nő l-«o A lalUgjralo blaotlaAg: n *a*»AA. Halói Joaaat. a»MU T1I1H,
Cargaljr T«d*r.
a kOtpooU kóu/raata fónika. rr*< IVAader.
aartat kéaatUUkaak aa
Igya« tauiait a (A- ». aagéA-Iér4 BaérAaaak/ OA**.
1907- MÁRCIUS 23.
A I. A I K O Z h ll N V
Alapítási év 1889.
Ketufmann Mór
férfi szabó, Nayykanizsb, Erzsébet-tér (Elek-ház.)
ajánlja dúsan felszerelt szövet-raktárát. Mindennemű, legjobb minőségű hazai és külföldi szövetek. WW Hzolld hlN/.olKiiliÍN! ~n ■V Előnyön árak! ~M csakis mérték szerint.
Vidéki megrendelőimet kérem, hogy rendelő szándékukat velem levelezőlapon tudatni szíveskedjenek, mely esetben személyesen teszem tiszteletemet miután iparosnak a megrendelés gyűjtést a törvény tiltja.
Oli |»j !
\'Megfojt ez az átko-zott köhögés I
Köhögés, rekedtaég és elnyálkftsodás ellen gyors és biztos hatéauak
Eior
az étvágyat nem rontják és kilttn\'j iziiek. Doboza 1 kor. es 2 kor. Próbadoboz 50 fillér
Fö- 4. .itlkülUé.t i.kiír;
..NÁDOR" GYÓGYSZERTÁR
Váct-ktt,ul I7.
Eljenl
MEGHÍVÓ.
A SZABAR1 HITELSZÖVETKEZET 1907. évi április hó l-óii délután 1 órakor a Sztiburi róni. knth. iskola helyiségében 1906. óvro vonatkozó évzáró
RENDES KÖZGYŰLÉST
tart, melyre a tagok az alapszabályok 27. §-a értelmében meghivatnak.
TÁRGYSOROZAT:
1. Zárszámadások megvizsgálása és a felmentvény megadása.
2. Mérleg megállapítása.
3. Felügyelő bizottság jelentése.
4. Felügyelő bizottsági tagok választása.
5. Hivatalos közlöny kijelölése, ti. Netáni índitványok.
Az 1005. évi deczember hó 81 -ón a tagok száma 228, üzletrészeik száma pedig 281 volt, az 1906. év folyamán belépett 11 tag. 11 üzletrészszel. kilépett 0 tag 13 üzletrészszel, s így az év végén van 230 tag 279 üzletrészszel.
A felügyelő bízottság által megvizsgált évi mérleg a szövetkezet helyiségében kífüggcsztetett és mindenki által megtekinthető. Szabar, 1907. március hó 17-én.
AZ IGAZGATÓSAD.
HALA
hojtjr miad»n t»d6- i* torokbajban •H»HV.I »«¡YM»n él ilijUlMiol krt»fllj»rn, rallr ro&don ((abadult inotl mir I.Miiló flam >[xiura, olcíó 4* halátot tvrriiAlc Állal h i.s.«*UW. .t.n
»«»tói
X. Baamnartl, OnatwUt la Mnudak hat Karlabad..
Egger mellpaszlila
CMbamar meggv^gyitntt
Kapható Nagykanizsán Gyula és Csáktornyán Belus Lajos, Práger Béla, Ilein : Pető Jenő gyógyszertirakban.
^ # # # # ##
RR^ÜETI
„VARRÓGÉPEK
miilden elképzelhető célra,
nemcsak iparosoknak, hanem a családbaa előforduló összes varrómunkókra, csak általunk szereibotók be.
Összes fióküzleteink ezen védjegy által ellátva ismerhetők meg.
Kérjük arra figyelni, hogy a bevásárlás öakis fióküzleteinkben történjék.
S/lf/GER Co. VARRÓGÉP
RÉSZVÉMT-TÁRSUSÁG
Nagykanizsa, Deák Ferenc-tér 2. Mim.
—ii-rfl—tpri| mm
Hagyszsrii találmány! Mindenkinek fontos!
;zabada!niazott „Kristály" szűrő vendéglosöknak. íoplnc. knek bortei aialűknek sot nagyobb bázlartáiaknak li
nélkillö/hatatlanna vált, minthogy szerkezete oly szerobe-tünóen egyszerű, hogy tcezelósóvoi bárki is megbízható.
Nem kell asbest. sem faszén, csak egy vászonzacskó. Ezen zaoskó kis térfogata mellett is eddig elérhetetlen mennyiséget dolgoz. íVl s emellett még rendkívül olosó is. Kristálytisztán szűr, igen egyszerű kezelés! A legkisebb szűrő is naponta legalább 150 — 200 litert dolgoz fel
A készülék "\'ináncozott pléböl készül 8 oly erós, hogy hosszú évekig cltai r.
W9T Ára 30 korona. Egy drb. szűrő zsák 7 zacskóval 2 korona A szétküldés utánvéttel töru:nik. Kezelési atasitás mellékeltetik. A készülék ¡óságáról számtalau Herozog Sándor,
elismerő levél lanuskodik. vasuli vendéglős, Csáktornyán.
Tekintetes Herczog Sáudor urnák! Csáktornya.
Orúinmcl éitesittcm, hogy az »ntól vett br\'rszitr/ivet unnál is inkább megvagyok elégedve, mert a/, a/, általam eddig istnert Hw.cs szunMc kiistll, a lehet» legegysxirubb keielés nagy mtinkakcpctkcgc mellett m minden n.ellek ír. nélkül teljesen tükörfényesre stúri meg « bott c.% jutányos .ita melleit 1». minden tekintetben barmi\'y igényeket is kielégít.
Teljes tisztelettel Pll TNER ÖYÖKQY a Som. ni. vendl. al. elnöke.

a\'1
7, A I, * I K Ö l 1« Ö N Y
IU07. MÁRCIUS 16.
Ajánlható cégek Nagykanizsán és a megyéban:
Nagykanizsán:
Dival- és rőfös áruk: Koha 1. Lajos Fó-ut. Beck Béla. Erzsébet királyné-tér. Bari a Allréd. Fó-ut. Stern József, Fő-ut.
Fiiszer- és gyarmatáru : Schwarz és Tauber. Vasuti-utca. Ilus Vilmos. Fó-ut. Hirsch ós Szegő, Erzsébet-tér. Neu és Klein. Fó-ut. l(j. Fesselhofer József. Fó-ut.
Kávéházak- és vendéglők „Központ" kávéház, Fó-ut. „Korona" kávéház- és szálloda. Fó-ut. „Arany Szarvas* kávéház- és szálloda, Erzs.-t. „Fiume" kávéház, Erzaébet-tér. „Polgári Egylet" vendéglő. Sugár ut. Vida Lajos vendéglője a „Jó borhoz". Vasuti-u. Kőbán János vendéglője. Szemer<?-utca «1.
Méstáros- és hentes áruk: Reichenfeld Albert, Erzsébet-tér.
Cipészek : Kosénfeld Miksa, Csengcry-utca. Miltényi Sándor. Fó-ut. Keller Mátyás, Krzsébet-tér.
Borbély műhelyek : Bród Ignác. Vasuti-utca. Fleischhacker József, Erzsébet tér. Perónyi János, Király-utca. Pu8ofszky Sándor, Csengery-utca.
Mechanikus- és varrógépraktár. Strasser Márton. Iái- és műszerész. Krzsébet-t. Bród Jenő, mechanikus, varrógépraktár, Fó-ut.
Órás- és ékszerész. Steiner Mór, Erzsébet-tér. Szívós Antal, Erzsébet-tér
E terűik mii vek : Horváth György pala- és csorépfedó, Magy.-u.
Épitö és vállalkozó: 8zukuay Lajos, József fóhercej» ut.
Kárpitos- és diszitő: Prekl Antal, Erzsébet-tér.
Kefegyár: Kardos és Társa, Vasuti-utca.
Norinbergi- és diszmii áruk: Alt és Böhin. Fó-ut Weisz és Ledofszky, Fó-ut. Szabad szál lány Béla, Fó-ut.
Szabók: Hlatkó János, Fő-ut. Kaufinanu Mór. Erzsébet-tér. Németh György. Erzsébet tér. LidiU Miksa, Magyar-utca \'J!».
Fitszer és pipere áruk: Hosenfeld Adolf fiai. Fó-ut.
Ecelszesz-gyár:
Fehér és Krausz, Király-utca 2U.
Szesz-nagykereskedés: Fleischhacker József Fia. Erzsébet-lér. Sörgy ár:
Nagykanizsai Malátagyár és Sörfőzde K. T. Vaskereskedés:
Weiser J. 0.. Fó-ut.
Unger Ullmann Elek. Krzsébet-téi.
" Szállító:
Lackenbacher Ede, Erzsébet-tér.
A/»- és géplakatos: Kohn Samu, Magyar-utca.
Kalap kereskedés: Wellisch Márkus, Erzsébet-tér.
Cukrászat : Bájer Vince, Fő-ut.
Drogéria: A „Vörös Kereaxf-hez, Deák-tér.
Liszt- és gabona kereskedés : Reicbenfeld Ignác, Fó-ut.
Szobafestő és mázoló: Falcer Jskab. Kölc.-ev-utca 1.
| í o Ta cs a í I
gyengéden hashajtók, vértiszlitók; ártalmatlan, mint e pilulák a
Ncu8tein-félc ERZSÉBET labdacsok
E pilulák hasonló készítményeknél minden tekintetben feljebb becsülendók, mentek minden áitalmas anyagoktól, az altestüszer-vek bajainál legjobb eredménynyel használtatván, *gy gyógyszer sem jóbb 8 mellette oly
SZÉKSZORULÁS
legtöbb betegségek forrása elleti. Cukrozott külsejük végett még gyermekek ii szívesen veszik.
Bqu 16 pHnlát tartahnató dobon 30 fillér. Egy tekercs, mely H dobott,
tehát 120 pllulát tartalmat, cnak 2 korona. 2.46 korona előlege« bekilldéne melleit egy tekerci» bérmentve kdldelik.
ftWACI Utánzásoktól különösen óvakodjunk. Kérjünk határolj VAü! wltan NEU8TEIN FÜLÖP hashajtó labdacaait. Valódi csak, ha minden doboz törvényileg bejegyzett védjegyünkkel piros fekete nyomtatásban „Szent Lipót" és „Neustein Fülöp gyógyszerész" aláírással vau ellátva. A kereskedelmi törvényliékileg védett csomagjaink aláírásunkkal vannak ellátva. NEUSTEIN FÜLÖP
,S/.ent-l.i|>6lhoi* ciuuetl gyógyszertára, BÉOS, I., Plankengasse 6. Kapható Nagykanizsán: BEL.U8 LAJOS és REIK GYULA gyógyszerészeknél.

Fényképészek: Vértes Antal, Csengery-utca. Matliea Károly. Főul (Hazár).
Bornagykereskedés: Zerkowitz Albert Fiai, Vusuti-utca. Neu feld lieurik és fia, Kórház-tér.
Mosó-tisztító- és vasaló intézet : S/.ékelyi Lajos. Fő-ut í». ,
Könyv, papírkereskedés- és nyomda Ifi. Wajdits József, Deák-tér.
A megyében: Szállodák, vendéglők- és kávéházak: Gerstmaun kávéház. Csáktornya. „Zrin)i" kávéház- és szálloda. Csáktornya. Horváth Géza, kávéháza és szállodája, Csáktornya. Huncsey Gábor vendéglője, Csáktornya. íVcsornik Ottó veudéglője, Csáktornya. Meider Mór vendéglője. Drávavásárhely „Korona" vendéglő, Kiskoinárom. Wolf Lajos vendéglője, Palin. Neufeld Lajos vendéglője, Bottornya.
Borbélyok: Nádttsdy Nándor, Csáktornya. Mikk Szilárd. Csáktornya, Cukrász: Kertész Lajos. Csáktornya.
Fúszcrkcrcski\'dés: Mráz Testvérek, Csáktornya. Fink Ferenc. Csáktornya. Schwarc Mór, Drávavásárhely. NVeiszfeld Ignác. Muracsány.
Pénzközveiitő: Fleiner Mór. Alsólendva.
Szénraktár: Vajda Elemér, Csáktornya.
Szeszgyár: Justus Izidor, Zala-Lövő.
Borkereskedés: Lessner M. Fiai. Tapolca.
Bádogos mester : Megla Gusztáv. Csáktornya.
•" o~öoooboo<5ocxx!
M OLL-FELE
IS Eri PLITZ-POR I
Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A. védjegyét és aláirását tünteti fel,
A Moll A.-fél* 8«ldlltz-porok tartó* gyógyhatása a legmakacsabb gyomor- 4* altestbántalmak, gyomorgörcs és gyomorhév, rflgzíitt székrekedés, májbántslom, vérlolulás, aranyér és a legkt)löiibözöb:< nölbelegségek ellen, e jeles házlszsrnsk évtizedek óta mindig nagyobi» elterjedést szerzett. — Ára egy lepecsételt «rédsll doboznak 2 kor.
IIiiniiNlfiÍMolt lörvényilcK feiíjlMdiiok.
n/roLi\'-FeiEn
Cüük^iui, rií;
feliratú ónozatul van zárva. A Moll-féle sós-borszesz nevezetesen mint fájdalomcalllapitó bedörzsölésl az«r kfikzvény, csuz és a meghűlés egyéb következményeinél loglsmereletebb népszer.
Egy ónozott iritfitl ü«sg ára I korom 80 «Hír.
MOLL Gyermek szappanja. C
iabb, legújabb módszer szerint készítek gyermek es hölgy szappant a bör p
Legfinomabb, legújabb módszer szerint készítek gyermek es hölgy sxappa okszerfl ápolásira gyermekek s felnőttek részére. - Ara darabonként 40 flll. öl darab I kor. 80 flll. Minden darab gyermek szappan Moll A. védjegyével van ellátva.
■•II i. utijsziréiz! \'ci.\'í>\'\'kír.\'»ii«rl szálllté iltsl,
Hécji, Tuclilanlten 9. bz.
Vldíhl mcgicnlelti.k „.¡iont. |>uil.utánrtt mellet! telje.UnmeV.
A raktárakban tessék határozottan „MOLL A." aláiráaávtl és védjegyével ellátott kószitmónyeket kórni. Raktár Nagykanizsán: Roaenfeld Adolf Fiai.
«i w namar nagyíanizsan: Hoaenleld Atlolt riai. l
Nyomatott 1Q. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1907.
NEGYVENHATODIK ÉVFOLYAM, 13. SZÁM.
MÁRCIUS 30.
ZALAI KÖZLÖNY
Elflfiictésl árak: Egéái ívre 10 korona, Í4l4vrc 6 korona, ^edívie 2 korona 60 flll. Egyes szám ára 20 flll. \' Tiáiroknak, tanítóknak, jagyxöknak ás állami tisztviselőknek I ávro 8 korona, fái ávre 3 korona.
Felelős szerkesztő és kiadó:
Kálmán PáL
Április elsején nyilik meg
a volt Kövesdi Kálmán-féle helyiségben
Piry és Horváth
újonnan berendezett divat, vá-
azon és kész fehérnemüek áruháza
a „Szép juhásznö"-höz.
dolat, hogy a legnemesebb küzd) vérverítékes munkája nem volt hiába, mert ime az ó igazságát megdicsőítette az Url Resurrezitl Az aríuathiai József kókoporsójának nehéz födele lepattant. A római katona órjöngó félelemmel halló ta megzendülni az emberiség mogváltását hirdet< angyali szózatot: .Nincs itt, mert feltámadott!-
És a harangok zúgása mo-t, majdnem kétezer év múlva is hirdeti ezt az angyali szózatot. Vajjou ki no értené meg az ércnyelvek beszédét ?... És a hivő emberiség templomba tódui. hogy. újra és újra hallhassa az igét: Feltámadottl Milyety nagy vigasztalás ez az egyetlen szó milliók lelkének. S milyen jól esik ez a vigasztalás azoknak, kik a közjó nemes, de fárasztó és keresztviseléssel -gybekötött munkáját végzik ....
N. L.
Húsvét.
A megváltói nagy eszme teljesedésének magasztos ünnepét üli a keresztény világ. Szerteszéllyel a lóldón hangzik az ige: „Resurreiit!" És ebben az ••gy szóban benne van az évezredek bünterhét hordozó emberiség lelkének összes vigasztalása, benne van az ihleni kieng«"ztelódés teljen nagyságában — Menny/ mosolygó arc mindenfelé! Milyen magasztos •rzelmek hatják át a lelkeket azon fölemelő gondoláira, hogy az ártatlanul szenvedő ime megdicsőült; íiz erőszakos halál üolgothája helyén a föltámadás győzelmi riadala hangzik az Ores koporsó felett. — Hogy biztat, hogy erósit bennünket, kik az élőt nehéz keresztjét hordozzuk, hogy annak a keresztnek iitíra örökké tart a terhe. Hogy oszlatja a ¿ni lelkünk félelmét, mikor a sir sötétségére, a halálra gondolunk! Hisz az a sötétség sem lesz örökös! Fölváltja majd a föltámadás fényessége. És a közérdek apostolainak küzdelmét mennyire megkönnyíti azon gon-
A kegyelemdöfés.
Rettenetes Hiób-liir fuiitt végig a városon. Kiviszik Nagykanizsáról a mozgópostát! — hangzott a vészkiáltás.
A hír, sajnos, igaz. Fgyik legnagyobb intézményétől fosztják mt>g Nagykanizsát. Hónapok óta kisérlelt közéltünk a hír, mig végre a héten ilyillan is fell\'pett. Hivatalosan titkollak, tagadiák. ami csak lizonyitéka annak, hogy a liir iga-/,. Tegnap Vi re pozitiv tormában megtudtuk.-hogy njo^-t^Mk a kegyelemdöfést onnan, ahonnan érdekeink megóvását, istápolását joggal elvárhattuk volna Nem így lórténl!
Nagykanizsa, ez a színmagyar város tünkre fog menni és majd felvirágzik helyette Zágráb, a horvát főváros. Meg is érdemeltük ezt a csapást. -Miért .nem vagyunk loyálisab-bak, mit. reiuitenskedünk folyton? Láio; Zágráb máskép cselekszik. Ott nagyon szeretik a magyart. .Meg is van a jutalom.
Sx.rka.ztO.4g 4. kiadóhivatal: N.gyk.nlzaa, Eri.ibat-lír (caoportház.)
Megjelenik minden azombaton este 6 órakor.
Eh, no gúnyolódjunk 1 Itt életbevágó, komoly kérdésekről van szó. Bizonyos, hogy a Nagykanizsa —Zágráb—bródl vonalat már elveszítettük. Valószínű, hogy el fogjuk veszíteni a bécsi, pécs—eszéki és a báttaszéki vonalat is.
Beszéljünk magyarul! Amit itt mondunk, azt azokhoz intézzük, akik e szerencsétlen város sorsát Intézik. Azt mondjuk, urak. hogy Önök tehetetlenek, (ijjei nem értenek egy város veseléséhe: és az Önök bölcs vezetése melleit, elébb vagy utóbb, ¡le egészen biztosan tönkremegyünk.
Neni-o abszurdum az, hogy egy ilyen Isten-csapásról a város vezetősége nem tudóit semmit? Mert ha tudott és nem intézkedett, akkor nem érdemel egyet, minthogy elsöpörjék, mint egy kellemetlen akadályt. Ha pedig nem volt róla tudomása, akkor ez fényes bizonyítéka annak, hogy nem áll hivatása magaslatán.
A Zágráb-bródi vonalat már nem menthetjük meg. Ez elveszett. Hanem a többiről még talán beszélhetünk A terminus állítólag május elseje,
Intézkedjünk gyorsan, oly gyorsan, amint osak lehet. Menjünk a miniszterhez, vagy bárhova és magyarázzuk meg. hog\\ azzal a ÖOO emberrel, akik a mozgóposta elvitelével távoznak Nagykanizsáról, megadják ennek a szerencsétlen, sorsüldözött varosnak a kegyelemdöfést. Meg kell kérdezni, hogy tulajdonképpen mivel érdemeltük u azt a nagy anllpáthiát, amit lépten-nyom. u éreztetnek vetünk
Nincs vesztegelni való idő. A lélekharang megkcndult felettünk. Ha nőin tudjuk
A kivándorló.
Irta: 800IUS.
(Eredeti népszínmű, melyet .? felvonásban kellett volna megírnom. De nem írtam meg Hogy miért, az alanti sorok közül kiviláglik. Felvonás hflyctl levontam egy igen fontos tanulságot az iselböl, amint azt, ime, előadom):
Az esetet az életból merhettem. Nem nehéz ilyenre bukkanni, mert először (alább következni fog »: másodszor) majdnem minden tizedik ember kivándorol. Egész bátran ujkori népvándorlásnak is lehetne nevexiij, mely keletről nyugot felé irányul. Ha a toualai meghosszabbítjuk, azt >esszük észre, hogy az emberiség előbb-utóbb oda íog visszakerülni, ahonnan «todalt, í. j. Ázsiába. (Vannak emberek, akik állítják, bogy közigazgatásilag máris Ázsiában vagyunk. Kzt "ónban megcáfolja a földrajzi tudomány, ahol vilá-az áll, hogy nálunk a Kárpátok vannak, mig Auiánál az Ural uralja a határt.)
Mondom, könnyű thémát találni, mert, másodszor iieolebb találja a mindig nyájas olvasó íz: először-t.) -ro,l<J mindegyik kivándorló egy kis ¿ragédia hőse. W, hős a kivándorló is, hiába vindikálják maguknak cmIíh cimet a BöröK mythologiabeli alakqk. Aki ^\'Mját, houát. kis megszokott fészkét elhagyja, az es szenved, midőn a száguldó vasparipa viszi messze-messze, az ismeretlen végtelenbe. Ah, az tf, x0e\'c ?88Ze«orul « szive, midőn szemei elől el-a i\'i ! kis fa,u fényesre csiszolt tornya. Tragédia ez, elek tragédiája, melynek külső megnyilvánulása a
Pap András örökölt kis vagyont Többen is voltak az örökséghez, de András kölcsönt vett fel, amivel kifizette testvéreit és igy a birtokba egyedül ült bele.
Hanem mikor elérkezett a lizetés ideie. akkor látta, hogy még a kamatokat sem győzi. Nehéz sor is! az. mikor a természet kényétől-¿ed vétő! -függ a jövö-delem és az egy-két évig nem volt kedvezői ,
Kgy vasárnapon a korcsmában iszogatta fél-| literkéjét, midőn a falon feltűnt neki egy óriási gőzhajó. pompás lekete alkotás, alatta sima szép kék tenger. Igen, ez fogja ót megmenteni; ki tehát Amerikába I
S itt kezdődik a tragédia! Mert hát asszony félő is van a háznál, aki pedig minden lehető és lehetetlen alkalommal sírásra fogja a dolgot.\' Nem akarom n kétségbeesés fázisait most színen és gyászos festékkel ecsetelni. 4 beethoveni érzelmek egyszerű félretételével. lépjünk át néháuy esztendőcskét, hogy e nagyérdekü elbeszélést folytathas.-am.
Több éven át hirépsem hallották Pap Andrásnak. Bizonyosan meghalt, mondották, mely kijelentésre az otthon hágott gyenge asszony (az asszony u. i. bizonyosan érdek esetekben mindig gyenge!) uj támasz utáu nézett. Nagyon csalódik, aki azi hiszi, hogy nern talált. A szomszéd gazda, aki agglegény, szemébe nézett a menyecskének, aztán . . . nos aztán megjött a kis Lacika, egy évre rá pedig a Pistika. (a történelmi híiség kedvéért megjegyzem, hogy a még Pap András nevére bejegyzett Mariska időközben meghalt.)
Ezek á házasságon kivülí gyermekek a legszerencsétlenebb teremtményei a világnak. A morál azt paraucsolja — igy prédikálja a pap! — hogy a
gyermeknek csakis a papi áldás után szabad születni, A természet pedig rendszerint az ellenkezőjét cselekszi. Hát már most kinek van igaza: a papnak, va«y a természetnek ? Ezen eldöntetlen kérdés kőzött lebegnek a fentebbi szerencsétlen Lacikák és Pistikák.
Egészen meg is feledkeztek már a férjről, midőn egyszerre csak pénz jött tőle. (Ez az a bizonyos inenykó. mely a derült égből szokott lecsapuil) Ez a pénz az első jele s kijelentése annak, hogv a férj még jogot formál a nőrq. mert nem feledkezett meg róla. Minden egyéb nem bántotta volna az asszonyt, de ez a pénz égette a kezét, szivét, lelkét.
Ha azt hallja, hogy kicsapongó, iszákos, korhely lett, hogy nem törődik a családjával, csak örült volna. He ez a pénz, ez a pénz! Ez beszélt a távollevő szeretetéről, szenvedéséről, vágyáról, szorgalmáról. Nosza lett riadalom a kis (anyán, különösen pedig akkor, mikor levél ír jött, melyben jelzi, hogy jön haza.
Busulás, szomorúság ütötte fel tanyáját a háznál. Istenem, miért is van ez így ? Iliftba a számos évig tartó vjszony, hiába a gyermekáldást jia jón a férj. ki kell adui a nőt. /
Megjött a férj, de nem gatyásan, hanem tinóm uri öltözetben, vastag ulpu cipőben, keztyOsen. Amikor belépett, csak néztek egvm&sra. Sokat változott a férj, a feleség is.
Nem folyt vér. A férj simán, higgadtan, amúgy angolos flegmával vette a dolgot. (Ezért is nem lehetett o themából népszínmű.) Fél óra múlva már az utcán volt. Időközben a keztyüjét sem vetette le.
Valamelyik szomszéd gúnyosan kiáltotta utána
ZALAI K«\'ZLÖNY
1907. MARCIU8 60.
elhárítani ezt a csapást, akkor Nagykanizsát som a mai, sem a későbbi föltámadás nem kelti többé életre.
Törvényhatóság.
Ariiig mi szépen «Iszunk, addig a megyei lapok szépen agyonverik azt a mozgalmat, melyet az önállósítás érdekében megindítottunk, üunyos hangon iríiak az egész mozgalomról, amit csakis ennek az ellenmozgalomnak kószöuhelUnk, melyet néhány lehetetlen akarnok indított. Ország-világ elótt nevetség tárgyai leszünk? ha az ügyet gyorsan be nem fejezzük. Minden erőnkkel törekedni keli, hogy a nagyközségi mozgalom leszállítfassók a kellő értékre. Kgy orvosságot tudunk: ha a kiküldött bizottság gyorsan beterjeszti a memorandumot. Tegyék ezt meg, hogy végre felszabaduljunk a lidércnyomás alól.
Ide iktatjuk laptársaink véleményét- A „Zala-megye" :
„Törvényhatóság vagy nagyközség
Regi keletű mozgalom az. hogy Nagykanizsa r. t. város önálló törvényhatósággá fejlesztessék. Az indokokat ismerjük. A rendezett tanácsú városok felett a vármegye ellenőrzést és felügyeletet gyakorol s ez, ha nom is a város egész közönségének, de talán egyes körökuek terhére volt. Sokan azt hitték, hogy a város fejlődését akadályozza, szabad elhatározását meg bénítja a vármegye, amelynek szemére hányták azt ím, hogy animozítással viseltetik a megye legnagyobb városa iránt; nem tudja megérteni annak kulturális és forgalmi igéuyeit. Most már békésebb és tárgyilagosabb hangon beszélnek ugyan a kérdésről, de a mozgalom még mindig élénk hullámokat vet A .Zalai Közlöny" egyik számában dr. F. ö.. akiben Nagykanizsa egyik tekintélyes ügyvédjét sejtjük, s a ki a nagykanizsai törvényhatósági bizottsági tagok rendes szokásától eltérőleg a vármegyei dolgok iránt is érdeklődik, igen érdekeson fejtogeti a törvényhatóság kérdését.
A törvényhatósági párt mozgalma azonbau reakciót is keltett s többen komolyau foglalkoznak azzal a gondolattal, hogy Nagykanizsa nagyközséggé alakuljon át. Komoly számítás tárgyát
képezi - Írja Dr. Szekeres József tb m. fő-orvoH - hogyan állanak egymással szemben az ónálló törvényhatósági, a rendezett tanácsú vttos s a nagyközség gazdasági kérdésé adminisztrációnál» és egyéb kiadások szempontiából; ha a kalkulus minden eshetőség számba vetőiével a nagyközség részére előnyösen ütne ki és ha. a megtakarítás által nagyobb atnorlizacionális kölcsön volna ujabb megterhelés nélkül felvehető, melyből a város sok hiányzó kulturális intézménye létesíthető volna, akkor az úgynevezett visszafejleszt est meg kellene cselekedni.
Azt hisszük, hogv ez a mozgalom csak oda céloz, hogy a törvény hatómig híveinek törekvését ellensúlyozza s abból valóság soha sem lesz. Annyit azonbau bizonyít, hogy az önálló törvényhatóságért nem olyan osztatlan és egyhangú a lelkesedés, amint előbb halottuk. Nem mindenki hajlandó csupán hiúságból ujabb áldozatokat hozni. Az is bizonyos, hogy Nagykanizsán is vallják azt a nézetet, amit mi már évekkel ezelőtt fejtegettünk: hogv a törvényhatósági jog, vagy rendezett émács ínég nem jelentenek fejlődést és haladást s a nagyközségi szervezet nem jelent visszafejlődést. Az a jó igazgatási forma, amelyik a helyi viszonyoknak s a rendelkezésre álló anyagi és szellőm! erőknek megfelel. A törvényhatósági administráció pedig annyira drága, hogy ttz m% a legnagyobb magyarországi városok erejét is erősen kipróbálja. N»tn uj törvényhatóságokra, hanem jobb városi törvényre, szélesebb körű autonomiára, egyszerűbb igazgatásra volna szükségük a mi városainkuak".
A -Keszthelyi Hírlap" igy ir:
„Különös város. Nagykanizsán sokan neheztelnek a vármegyére. Valóságos elnyomójukat látják benne. Ezért többek mozgalmat indítottak. hogy Nagykanizsa öuálló törvényhaló ság legyen külön főispánnal ugy. hogy ott ne parancsolhasson többé a nemes Vármegye. Sót többeket arra ragadta a\' képzelet szárnyúi, hogy Zala- és Somogy egy részének kikerekitésével Nagykanizsa vármegyéről is álmodoztak. Ezzel szemben valóságos operettbe illó fordulattal most az az ellenmozgalom iudult meg, hogy a város nagyközség legyen.
Az önálló törvényhatóság hívei a bizottságukba beválasztották llffrtelendy Béla ügyvédet is, ki azonbau a tisztségről azzal az indokolással lemondott. hogy atnolyik városnak oly piszkosak az utcái, mint Nagykanizsáé, az igyekezzék minél kisebbnek láiszaui és ne szenvedjen nagvzási hóbortban — K különös bonyodalomban Nagykanizsán a városi politika iránt egyszerre felszökkent az érdeklődés. Ennek, a mint Nagykanizsát ismerjük, bizonyára meg is l"sz az áldásos következménye: minden marabu régiben." Akármelyiket olvassuk, lélekenyrtő. És mind ennek mi vagyunk az okai.
érdekeinek megvédése. E célból szakórtekezletekct tart, melyen a kar érdekei beszéltetnek meg. A ta. gok képzése céljából kereskedelmi és idegen nyelvi) tanfolyamokat létesít, egyesületi könyvtárt alapit ellátja az egyesületi helyiséget újságokkal, szaklapok-kai, miáltal a magántisztviselőknek egy régi óhaja megy teljesodésbo.
Az egyesület minden olyan irányú mozgalmat, mely a magántisztviselők helyzetének javítását célozza, támogatja. Tekintettel arra. hogy eme mozgalmak 4 főnökök érdekeivel mindig összhangzásban vannak, az egyesület méltán megérdemli a főnökök támogatását
Adakozzunk Csány szobrára!
A 48-as zalai hós s/.obra nemsokára díszíteni fogja Zalaegerszeg főterét. A közönség megnyitóit* erszényét, hogv lilléreível hozzájáruljon annak «« embernek az emlékéhez, aki vérével pecsételte meg hazaszeretetét.
Olvasóinkat újólag felhívjuk, hogy szíves ad-Hiányaikat mielőbb küldjék be hozzánk Szívósén 1» guduuk minden lillért
E héten szép összeggel járult gyüjtésüoklmz Szabadszállásy Héla, a hazafias nagykanizsai kerekedő, letevén a szent célra 5 koronát. Kereskedőit.Ic vegyenek példát tőle.
E héten a következő adományokat kaptuk: Szabadszállásy Héla . . , . . 6 k. — f. Kárpáti Sándorné (Kaposvár) . . - k. «0 f. Strasser .Márlou . . . . . . — k. ao f.
Összesen: . Ok. «0 f. Hozzáadva mull heti kimutatásunkat \'J k f.
Eddigi gyflitésftuk . 7 k 80 f.
Szociális mozgalmak.
„Mi lesz a világból, ha egyszer a kőszén öntudatra jut ?"____
Nálunk nagyon is öntudatra jutott. — Izzik, forr miuden körülöttünk, még az aszfalt is meleg a lábunk alatt. Lám. csak jó nekünk, kik éppen nem érezzük találva magunkat, midőn a szocialista gynl •• sekeu a vagyonos osztály ellen szónokolnak.
Ezúttal uj motivumok merülnek lel az általános kavarodásban. Konstatálható, hogy a munkások egy idő óla. hosszas harcok után, békés húrokon jó • szauak, békében akarják élvezni azt. mit a háborúban megszereztek. Ám a legyőzöttek, — mert azok. — visszakövetelik azt, ami az övék volt és inost ólt idézték fel a háborút élesebb és hatásosabb fegyverükkel. mint tették előbb a munkások. Ezen ahéu i az építőiparosok kötöttek kriiniusaut és az alispán egy szukszervezot működését felfüggesztette. Mindezek a harckevorő tények a már megnyugodni készülő műn kásokat érték. Tehát uj harc, uj fegyverekkel. Mar-sellais helyett a tőke himnusza. Strájk helyett kri-inicsau. tüntető körmenetek helyett rendórönkétiy es csoudórszurony. Kevesebb külsziu. de több tartalom Semmi hangulat, do vastag lényeg. Eddig távolodlak az oroszlán ketrecétől, most magúk piszkálják ine* n szunyókáló állalkirályt.
Hogy lesz, mint lesz? Ki merné jósolni az igy feltorlódott eseméuyek zavaros viharában Nein intünk csendre és békére. Euuek a mai harcnak be kellelt következni, inert ez fogia lecsapolni a zavaros vizeket. A nyugodt zajtalan tó vize ugyan biztonságosabb, de gyakran egészségtelen, romlásnak induló. E mai dörgések ós villámlások után talán tisztább lesz a levegő.
Mozgalmas hétről kell beszámoluuuk. Az elmúlt hetet bátran szociálisla-hétnek lehet uevezni. Vegyük sorjába az eseményeket:
A f. évi Tebruár 23-án megjelent 8-ik számunkban mi adtuk elsőben hirül. hogy a rendőrség megindította az eljárást a „Magyarországi kőmlves munkások orsz. bizottságának helyi szakcsoportja" ellen.
— Isten hozott, András! Hát hazajöttél bagót euui ?
András egyet legyintett a kezével és csak ugy a bajusza alatt mormogta:
— Csak egyetek ti bagót!
A következő vonattal már utazott vissza Amerikába.
A feleségemnek elmondtam a thémát. 0 az én legigazságosabb publikumom. Igazságos, részrehajt-hatatlan és semmi sem tetszik neki.
A végén elkezdett sírni. Ah, a meghatottságtól,
— gondoltam. De csakhamar rájöttem, hogy csalódtam. A airás néhány válfaját szerencsésen kitanulmányoztam nála. Nem, ez nem volt nieghatottsági sirás.
Miért sirsz? — kérdem bölcsen.
Házi gépecském csak sirt. Végre nom türtőztethettem magam s szokatlan bátorsággal kezdtem a nagy kiszólást:
— Aki ok nélkül sir. . .
— Jól van, Jól, — mondja végre — azt hiszod, nem értem az egészet? Te ki akarsz menni Amerikába, itt akarsz hagyni engem. Persze, a házasság neked semmi I
Pokoli kacajjal akasztottam meg beszédo további, határtalan áradatát.
— De, édes, hiszen akkor is itt hagyom neked
— a szomszédot.
— Igen ám, de az a szomszéd csak — a mesékben van.
Többet nem szóltam Jegyzetemet bedobtam a kandallóba, melynek fel volt szítva melege és azóta sohasem emlitem a kivándorlási thémát.
Munkaprogramm.
magántisztviselők egyesülete.
Mull számunkban már jeleztük, hogy a helybeli magántisztviselők egyesületet alapítottak Ezúttal az egyesület célját óhajtjuk rövid kőrvoualakban ismertetni
Az egyeaület a magáulisztviselők szociális érdekeinek megvédésére és azok előmozdítására alakult A kartársak jogos kívánságait pártfogolja, közbelép érdekükben inindeu alkalommal, ha a szolgálati viszonyból vagy ehhez hasonló ügyekben vitás kérdések merülnek fel, mikor is jogi tanácsot, esetleg ingyenes ügyvédi védelmet nyújt tagjainak.
Állás nélkül levő tagjainak állás keresésénél segédkezik és ha a körülmények ugy kívánják, a tagokat anyagilag is támogatja. Az .»elhalt tagok özvegyeit ós árváit segélyben részesíti.
Az egyesület ment minden felekezeti és politikai iránytól, főcélja a magántisztviselői osztály
Fiók-tUUt: Eötvöa-tér 10. ai.
Fiók-üzlot: Ma*yar-uto*a 12. 11.
Fleischaker József fia
■ •lykiilzia.
Pó-tlzle*: Erzsébet Királyné-tér i. sz
Ajánlja: Saját fózésü oognao, »zilvórium, borovicska ¿1 »eprü-
pálinkáit; — nemkülömben hollandi rendszor szerint készített
liqueur különlegességeit
és angol rnm-behozatalát. ~:
,907 M AR0IÜ8 30.
2* A L A 1 KÖZLÖNY
8
mert Simon Samu és Simon János piukafói kőmives«ket megakadályozták abban, hogy Nagykanizsán dolgozza-nak. Az alispán a rendőrség által teljesített vizsgálat ,lap|án a szakegylet működéit e heten felfüggesztette. a
Éppen jókor jótl a felfüggesztés. A mesterek ¿s munkások hóuapok óta tartó harca e héten volt a legélesebb. A munkaadók u. í. nyilatkozatot szerkesztettek és azt kívánták a munkásoktól, hogy írják alá, elleuesetben-a munkából kizárják ókét A nyilatkozat. Vlgy — mint a munkások elueve/.ték — a „bárcák" »Uirását mindenki megtagadta. B tárgyban kedden gjúlés volt a „Gőzfürdő" helyiségében, ahol a munkátok újólag megtagadták az aláírást. E szerint ma
Nagykanizsán 170 kizárt épitó-muukás sétál. *
A Déli Vasút munkásai vasárnap tartottak jljülést, melyen azt határozták, hogy forgalmas inunkábau várják be az igazgatói-ág válaszát Ha azonban ez elutasító lesz, ükkor teljes erővel kitör u passzív rezisztencia, amihez a Máv. munkások is csatlakoznának
* A
Zalaegerszegen a földmunkások szakegyletéuek
működését a rendőrség ideiglenesen felfüggesztette.
*
Tapolcán az épitó-mesterek kizárták a munkásokat, mert az eléjük terjesztett nyilatkozatot nem írták alá.
Megírtuk, hogy a szoeiálisU-párt feljelentette Karkas Ferenc rendőrkapitányt és Füredi János rendőr-tisztviselőt, mert náluk házkutatást tartottak. A nagykanizsai kir. törvényszék vádtanácsa az eljárást nevezettek ellen megszüntette, ellenben az iratokat lel terjesztette a budapesti büntető törvényszékhez, mert a népgyűlés engedélyezve nem volt. a munkások a meghívókat mégis kibocsájtották, amivel bttutetendő cselekményt kbvottek el.
A körmenet útja a templomból a Nádor-utcán, Csengery»utcán, Főutcán, Városház-utcán és cintó-riumon át a templomba vezet.
A körmenetben való részvétel a következő sor-rfcttidben történik :
A zászló vivők után az aggharcos és hadastyán egyesület, u tűzoltó testület, fél dísz-század katonaság. a fehér ruhás leánykák, kántorok, (baldachim Umenyezet) a papsággal, körül a polgári gyertyás és katona díszkísérettel. A bajdaehin (menyezet) "után a | hatóságok képviselői, tel dísz század katonaság és |végre a hivő közönség.
Felhívom azon utcák lakóit melyben a körmenet elvonul, hogy az ablakon feltett kalappal, égő szivarral való kinézegetéstől és egyéb, az ájtatos közönséget megbotránkoztató cselekménytől őrizkedjenek.
Ezen rendelet be nem tartói ellen az 1871). évi XL. t.-e. 78. §. fog alkalmaztatni.
Nagykanizsán, 1907. évi március hó 27-én.
Farkas Fcrencz s. k. rfókapitiny helyettes.
f
RTESITES.
Un szerencsém a ti. é. vevóközönséget tisztelettel értesítem, hogy teljesen uj áruval dúsan felszerelt üzletemet megnyitottam.
Raktáron tartok: nöi- ós férfi kósz fehérneműt, bőr galanteriet, szappan- és illatszert, minden kötött- ós szövött árut, nyakkendő, keztyü- ós diszjátékárut.
Füveimhez híven ragaszkodva, jó árut, pontos kiszolgálást tjs szigorúan szabott árakat vezettem be.
Kegyes pártfogást kér
Szabadszállásy Béla
Nagyságos asszony,
tudja-», hogy a maláta-kivé vásárlásánál miért kait Önnek a .Kat-relner« nevet hangsúlyozni?
Mtrt különben annak ns eshelöst\'onek Itsti ki mayát, ltoyy fa\'h\'H étlfikü után-tatot kap, Mely a »Kullt-reincr-t* kitüntető, minden előnyt nélkülös.
Csakis a
Kathrciner - féle Kneipp-; maláta kávé bírja, különleges előállítási m6dszoro révón, a gyar-matkávó Izét 6» zamatját.
Méli ■*•■•»;»;\'HÖk azért.Nngyeágoaaazony■ jól ei.il■•!.••\'ötébe vésni, liogv a valódi . Kutltruinef« eaaki* zárt orodoti «•■so-m.iLT\'-Ulian kapható .Kathreinor-fóln Kneipp - niii\'.áta kávé* feliratul éri Kneipp páter arcképével, mint védjegy gyei.
Fő-Ut 3.
Iti68 1907. szám.
Rendelet.
A feltámadás, a r. kath. egyházi körmenet alkuimával a hivők ujtatosságát mélyen sértő botrányos tolongás elkerülése céljából, egyetértőleg a róni Uth. plébánia hivatallal a következő intézkedések elreudelését tartom szüksége.suek.
Nagyszombaton d. u. fél 0 órakor tartandó Isteni tiszteleten u templom szentélyében a fehér ruhás leánykák, polgári gyertyás kisérók és a katonai kíséreten (spalér) kívül másnak helyet foglalni nem szabad.
A padsorok 3 első padja föularlatik a hatóságok részére, még pedig a bejárattól balra esó 3 pad l\'olgáii hatóságok, a jobbra eső 3 pad a katonai hatóságok részére
A padsorok között lévő közép bejárat a tűzoltó ,e»tQlet, hadastyán és aggharcosok számára tartatik
A hét.
A mai lappal letolván a negyed év, tiszteletid kérjük azon előfizetőinket, kiknek előfizetése lejárt, hogy a megújításról idejében gondoskodni szíveskedjenek. Elleneseiben a lapot beszüntetjük.
Egyben értesítjük azokat, akik az előfizetés jitfdcüldését csak Ígérték, hogy — amennyiben az előfizetés e héten be nem érkeznék — a lap küldését beszüntetjük, az eddigi előfizetést pedig bírói uton hajtjuk bo.
— Kinevezés A zalaegerszegi kir. törvényszék elnöke Szekér Pál zalaegerszegi kir. törvényszéki fogházíVt az alsóleudvaí járásbírósághoz hivatalszolgává nevezte ki.
— A honvédség köréből. A honvédelmi miniszter Dukász Jenő nagykanizsai 20. honvédgyalog-ezredbeli tartalékos hadaprójelöltet tartalékos had-apróddá nevezte ki.
-r Eljegyzés. Pintér László tüskeszentgyörgyí
tanító eljegyezte Golenár Ilonka urleányt Tüskeszentgyörgyön.
— Névmagyarosítások. Kiskorú Hir8chler István nagykanizsai lakos „Horváthu-ra kiskorú Pol-lák Rezső nagykanizsai lakós „Lóvérdí"-ra, Stern Móric zalaszentgróti lakós „8ugáru-ra, 8tern Ignác. — valamint kiskorú gyermekei János és Irén zalaszentgróti lakosok nevüket „Sándor"-ra magyarosították. — Kiskorú Resenberg Miksa nagykanizsai lakós „Barthá"-ra. — Götzendorfer recto Oruko Tódor zalaegorszegi lakós „Csendes\'-re magyarosította vezetéknevét belügyminiszteri eugedélylyel
— Házasság Somlyó Zoltán, alsódomborui illetőségű budapesti hírlapíró nőfll vette Erdélyi Waldmann Rózsikát Budapesten.
— Áthelyezések. Hrancsák Emil tapolcai azám-elleuírt a pénzügyminiszter saját kérelmére Nyíregyházára helyezte át — A közoktatási miniszter Molnár Héla perlaki tanítót Pilisszántóra helyezte át.
— Zala György ünneplése. Szép Ünuep folyt le kedden Zala György szobrásznak városligeti műtermében. Az Alsólendvai Iparos Olvasókör disztag-jává választotta ót, mint Alsólendva szülöttét. Az erről szóló díszoklevelet, amely Faragó (Freyer) M. festő keze alól került ki, Nváry Béla, a kerület országgyűlési képviselőjének és Palaky Kálmáu kör-elnöknek vezetése alatt egy az ottani tekintélyes polgárokból alakult küldöttség adta át a mesternek, Nyáry képviselő üdvözlő szavaira Zala György meghatottan mondott köszönetet. Nyáry képviselő bemutatta azután a küldöttség tagjait, kiket a mester végigkalauzolt műtermében, bemutatva nekik a millenáris emlékmű szoboralakjainak és egyéb műveinek mintáit. A küldöttség számára ezután Nyáry képviselő n Hoyalban ebédet adott.
— Alapszabály jóváhagyás. A belügymíni-z-ter az alsóleudvaí Dalkör alapszabályait jóváhagyta.
— Ismét hamis tej. Tegnap reggel ismét sok hamis tejet ivott be a föld. Rendőrségüuk dicséretreméltó buzgalommal üldözi a pancsolókat. Hajós Ferencz rendőrbiztos a Teleky-uton 3 liter. Füredi János a kiskanizsai uton 132 liter és Jutaui István a Csengery ntou 100 liter hamis tejet öntetett ki tegnap. Csak tovább a megkezdett uton. Kérlelhetetlenül kell üldözni a méregkeveróket. Tanuljanak egy kis tisztességet.
Itt említjük meg, hogy azokat a szeutiniklósía-kal, akiket a múltkor elcsíptek, tejhamisításért b 10 és 20 koronára büntették.
— A munka gyümölcse az elért eredmény, melyet kockára tenni könnyelműség. A gyermek egészsége a szülők gondoskodásának a gyümölcse, melyet állandósítani az által lehel, hu a gyermek a hidegebb évszak alatt Csukumáiolajat ós pedig csakis Zoltán-félét szed. mely azért örvend nagy kelendőségnek, mert sem kellemetlen szaga, sem rossz ize nincsen és tápereje igeu nagy.
— A csáktornyai határrendőrségi kirendeltség április 1-éu kezdi meg működését. Vezetője egy rendőrfelügyelő, tagjai: egy rendőrbiztos, két egyenruhás és két polgári rendőr.
— Befizetések. A délzalai takarékpénztárral egyesült önsegélyző szövetkezetnél az április hó l-ére eső befizetések az ünnep miatt 5-én délelőtt eszközölhetők.
— Mai lapunkban Sternberg Ármin ós testvére hírneves csász. és kir. udv. hangszergyáros cég egy diipályázatot hirdet, melyre t. olvasóink ügyelmét felhívjuk.
— Déli vasút. F évi március hó l.r>-étől kezdve a budapest—Csáktornya—határszéli vonalon fekvő Szárszó megállóhelyen a ¡100, 210, 20ö. és 2t)ü. sz vonatok ytasok fel, illetve kiszállása céliából egész éven át feltételesen meg fognak állani. Ezen megállóhelyen menetjegyek csak juiiius hó lö-étől bezárólag szeptember hó Ifi-éíg adatnak ki. egyébkor a menetilletéket pótlék nélkül a vonatokban a kalauzok szedik be, az tilipodgyász pedig ezen megállóhelyről egész éven át utánfizetésként továbbittatik.
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOIBÁN"- cigarettapapírt vagy hüvelyt.
^KETTESOfi/fA7. \\
— Válicka patak szabályozása A földmive-lésügyi miniszter Dobrovícs Milán képviselő közben járására, a letenyei kerületben levő Válieka szabályozását harmadfokulag elrendelte.
— Szőlővesszők. Bánokszentgyörgy részére 15000 drb, Várföld részére ItfOOO drb. Borsfa részére fíOOO drb gyökeres szőlővesszőt engedélyezett a földniivelésügyi miniszter Ü0% áreugedménynyel
— Az idő elvitázhatatlan vagyona mindeu embernek. Az idő beosztása pedig a Itke melynok kamatait okos kihasználással mindenki élvezheti. Pon-ibs beosztást pedig csak ugy érhetünk el. ha az idő ¿gyík legnélkülöuözhetetleui\'bb társát, az órát vesszük
/seiíjtségül. Ám az óra beszerzésénél is óvátosan jár-/ junk el. Csakis megbízható cégtől szerezzük be szük-/ 8égleteinket. Ilyen Szívós Antal műórás Nagykanizsán, \\ Erzsébet tér, Magvar-utca sarkáu.
— Siketuémák felvétele. A siketnémák áll. 8. kecskeméti intézetébe az l!)<)7—190K. tanévre nom-és valláskülömbség nélkül felvételnek olyan 7-tól 10 éves korú siketnéma gyermekek, kiknek a siketségen kívül más testi vagy szellemi fogyatékosságuk nincs. Felvételért a legszegényebb szülők is folyamodhatnak, mert az intézet igazgatósága módját ejti annak, hogy a vagyontalan szülők gyermokei ¡8 bejussanak az intézetbe. Rendes eltartásdij évi IUO kor. Módosabb szülők gyermekei megegyezés szerint helyeztetnek el. Felhívjuk még a szülők figyelmét arra a körülményre is. hogy az intézettel kapcsolatosan egy országos jellegű kertészeti továbbképző iskola felállítása terveztetik, amely valósziuülog már a f év őszén megkezdi működését, s amelyben intézetet végzeit növendékek a kertésíet minden ágában és a szőlőgyüiuölcatonyésztésben ós selyemlermelésben lógnak kiképeztetui. Bővebb felvilágosítással sziveseu szolgál az intézet igazgatósága
— Ma már .uem szükséges szeplő és más arcfoltok miatt szégyenkezui. Teljesen tiszta és üde arcbőrt nyer az, aki a liliom augolt crémet használja. Kapható a Vörös Kereszt drogériában Nagykanizsán.
-- Egy jó karban levő, 45 kg. sulyu motorkerékpár, azonnal eladó. — Felvilágosítással szolgál 8zabadszállásy Héla, Fő-ut.
— Magyar Otthon. Elsőrangú peuzió. Családok, házmpárok éB magános urak részére. Klegánsan berendezett külöubejáratu szobák. Rézágyak, fürdők, lift. Olcsó árak. Budapest. Főherceg Sándor-utca 3o. sz.
— Elhalasztott befizetéa. A Nagykanizsai Takarékpénztár által alapított 1 nsegély^ő Szövetkezetnél a hétfői befizetés, tekintettel az ünnepre csütörtökön le<z megtartva.
— Tüz. Szerdán délután tüz volt Nagykanizsán. — A Kiuizsy-utcában leégett Gáspár Forenc istállója. A kár nem nagy, ha leszámítjuk az elégelt négy diszuót.
— Vissza a sümegi járásba. Kisgörbó és Yindornyaszóllós községek képviselőtestületei a lakosság közóhajtásának engedve kérvényt nyújtottak be a vármegyéhez, hogy a sümegi járásba csatoltas-sannak. Ekként az egész kisgörbói uj jegyzóség a sümegi járásba tartoznék.
— Kalapkirály Nagykanizsán. Hajó ós olcsó kalapot, vagy sapkát óhajt venni, ugy keresse fel WellÍ8ch Márkus kalapkereskedését (Nagykanizsa, Erzsébet-tér), hol 3, 4 és 5 koronáért kitűnő minőségű kalapot és sapkát kaphat
— Rendőrségi hirek. A szepetneki urodalotn cselédjeitől a f. évben Vajda Ferencz, Dömötörfy Jánes és Csikós Satnu József surdi lakósok 32 drb. tyúkot loptak el Tegnap a helybeli piacon felismer ték a lopott tyúkokat és lefoglalták. Vajdát már letartóztatta a rondórség, ki a lopást beismerte.
Bukovecz József csavargó kőművest teguap a Kazincy-utcában tyúklopáson érték. Az eljárást megindították ellene.
ZALAI KÖZLÖNY
- Blztoa gyógy fiatá». Mh.daiok, kik ,om «aéwtéj, v»Ky uékrekeUé. kóveue.tébe.. tclí«»6di»lun, «on.li.ban, íö-fljátban, ít.ányhUnyb... >««>• \'•»)<•«>»« IT," \'/
valódi -Moll-féle .eldlju-i-Jiol.. ba.ii.MaU »lut Mrto. gyógyul*.. éroelc el. Kgy .lob»« * ^«icü dí. iiap«aU * invétellel Moll A. gyó*y..erew, o. é, klr. udv. «»*Uttó,ót liéo, I. Tuchlauben A vi.lékl gyó,;y.re.tirakban haUroiot. tan Moll A. kéultraénye a« » sy«\'\' jelvényével ét aUlrAUval kérendü.
l:il>7. MÁR01L8 ;tu.
SELYEM
fiiliri llyiri Int Cklié Skst
■ lltllll. Minta po.tafonliiltival.
¿« .Henneberg«-.elyem 60 kr.-tól feljebb, kér-nntii ü »>■
Megrendelések bármely
nyelven iiUétemlük:
an 8iidinfabrlkt, Hennaberg in Zürich.
Húsvéti gondolatok.
Irta: NAGY LAJOS. Megismétlődik a história, óh nincsen semmi uj a nap alatt! Miként régente az Isten Fia : A Becsület rögös uton halad „Feszítsd meg!--et ordítnak a gazok S a nemesnek keresztet hord a válla .... Történelmünkben a sötét lapot Vérrel jegyzi a mártírok halála.
A Poutius Pilátusok kezén Messiások vére tapad ma is, S mig porba döntve görnyed az erény: Hány köztünk élő próféta hamis ? A koronás Heródesek alatt A népszabadság csak múltját kesergi!.. Nép! 8orsodou segíts önnönmagad, Mert rabláueodat nem Teri le senki!... II.
Duna Tisza táján Ismerünk egy népet. Mely a rabszolgaság ösvényére lépett. Miként a Megváltót. Ót is arcul verlek. Most is él lelkében A sok gyászos emlék
Öai szabadságát Kirabolták tőle. Szibarita vázat Csináltak belőle A puszta lelkét is Meg akarták ölni, Hogy no tudjon többé Az ég felé törni.
Kínlódott vuiiagloit Nehéz beteaáguin ; Egy nép haldoklása De szomorú látvány! Igazságos Men De hogy is engedte. Hogy bezáruljon a Koporsó felette.
Bár Judások miatt Leszakadott rája A kínszenvedésnek Nehéz Golgotája. Bár töviskoronát Tettek a fejébe: Uj életre ébredt Duna Tisza népe
Uj életre ébredt. Ledobván a jármot, Pilátusaival
Bátran harcba szállott. Egyetlen fegyvere: Évezredes joga, Mely sokszor kicsorbult, De el nem tört soha!!
PÉNTEKVÁR.
A takarékpénztár.
A póutekvári felsőkereskedelmi iskola harmadik osztályának érettségi dolgozatul a következő közgazda-sági tételt adták föl: „A takarókpénztárak1*. Kgy naiv maturáns a következő dolgozatot nyújtotta be, tuelylyel — ezt talán felesleges is mondani, — akkorát bukott, mekkora Moutblfeuu.
„Takarékpénztárnak — irta a diák — azon gazdasági intézményt nevezzük, melynek ha egyik-oldalán bedobunk száz forintot, az egy év mulvi a másik oldalán száznégy forintot dob ki! Vaunak azonban olyan takarékok, melyekben a száz forint jobban is megnövekszik. Ezek aztán olyau reklámot csinálnak, melyet csupán az a németországi masina érdemelt volna meg, melynek ha egyik oldalán be-dobják a szőllót, annak másik oldalán korrekt részegemberek jönnek ki.
Mi a célja a takarékoknak?
A takarékoknak az a célja, hogy tnitiél több városi képviselőt szolgáltassanak a szenvedő emberiségnek
Mi a takarékok rendeltetése?
A takarókok rendeltetése az, hogy igazgatósági tagokat válasszanak
Mi az igazgatósági tagok célja?
Az igazgatósági tagok célja az, hogy csupa« testük tetemes súlypontjával minél több pénzt szerezzenek.
Mi a rendeltetése az igazgatósági tagnak?
Az igazgatósági tag rendeltetése az. hogy városi közgyűlésen oda szavazzon hová a többi íg. tag és a kávéházban ne képviseljen különvéleményt
Minél tart ¡ohbau össze az ig. tagi mivolt?
Az ig. tagi mivolt még a felekezotnél is jobban össze tart, összefűz, mert a felekezetből már léptek ki önként, de az ig. tagságból még nem.
Hát hogy szűnhet meg ez a tisztség V
IJgy. hogv az ig. tagot kíbuktatják.
És mit csinál ekkor a kibuktatott tag?
Takarékpénztárt
És még mit csiuál ?
Tengerre megy. hogy bánatát felejtse.
Milyen moggyőződésü az ig. tag?
Törvényhatósági, vagyis szab. kir. városi.
És a nem ig. tag?
Nagyközségi.
Kzek után, más meghatározás szeriut mi i takarékpénztár?
. Egy be nem jelentett szabadkómüvesi páholv. mely annyiban kőműves, hogy házat épít. De mint mondtam pénzt is fogad el betétre.
SZEZONKÉPEK
Aktuális strófák.
Az inas ur
Dicső hazám jövő reménye, Az inas ur székel ragad ; Régi igazság a fenébe 1: Quod licet Jovi, - neki is szabad! Ha a tanítója meginti ót, Ó visszaadja azt kamattal; Jó fegyver egy iuas kezében Az iskolai szék. az asztal.
És hallj csodát Justitial A büut a bűnhődés követte; A salamoni bölcs ítélet Valóba\' méltó köszönetre. A bűnös inas nyugton alhatik — Be lészen zárva — kél napig.
OMIKRON
MIT IGYUNK?
hogy egá.xságünket megóvjuk, mart caakla a termésietea iiwniavaii
ásványvíz erre a legbiztosabb óvószor.
Minden külföldit fölülmúl hnr.iíuk terasénre-t«M szénsavaa-vlcek
királya:
a mohai
-Forrás.
Millenniumi nagy árem-
mel kitüntetve. Kltünö asztali, bor- 4« gyógyvíz, a «»mor-
¿gént rögtön megszünteti, páratlan étvngyfferjraztő. használata vulódi ¿Idán gyomorbaJOHOkuak.
Kedvelt borvíz! Olcsóbb a szódavíznél! Mindenütt kapható!
U07. MÁBOIUS 30.
7, A I, A I KÖZLÖNY
(
A mozgóposta ügye.
Deputáoió Budapestre
A kereskedők küldöttsége ma délelőtt felkereste Sobestóny Lajos kir. tanácsos, pártelnököt, é» arra kérték, hogy lépjen óriutkezésbe Zichy Aladár gróf miniszter, orsz. képviselőnkkel, hogy eszkö nölje ki egy deputáció fogadtatását a keresk. miniszternél. Sebestóny azonnal irt Zichy Aladárnak. Valószínű, hogy kedden, vagy szerdán már itt lesz a válasz.
Lehet, hogy a jövő hét elejéu a deputáció Budapestre megy.
Lapzártakor értesülünk, hogy jövő szombaton városi közgyűlés lesz. melyen a letenyei vasút, — és a mozgóposta ügyét tárgyalják.
Déli vasutasok mozgalma.
Megadták a követelést.
A magyar szent korona országos vasúti szövetségének helybeli kerülete ez uton értesíti tagjait, hogy a déli vaspálya üzletigazgatósága, méltányolva az altisztek, szolgák és munkások nehéz megélhetési viszonyait, f. é április hó 1-ével életbe léptetendő drágasági pótlékkal igyekszik helyzetükön javítani; hogy mily mértékben történik ez, egyelőre még nem tudjuk, de az intéző körök kijeleutései szerint kielégítő lesz.
Föfnunkatár«j:*IJ&u;y Lajos.
N y i 1 tter.
Ai • rovat alatt költöttekért nem Tállal felelóaaéget a aierkeaitóaég.
Vcsebiijoknál. a húgyltAlyae
bántolnialnál és köszvényuél, a ciukorbetcgséRiiél, az
emésztési és lélegzési szervek hurutjainál a ¡Bór ás Clthton tartalma
Salvator-forrás
kitllnö aikerrol haMnilUUk. Eforria kiráJó tul*Jdoa»i«»i:
I0\'2,35l/l907./végrh. szám.
Árverési hirdetmény.
Alulírott birósági végrehajtó az 1881. évi LX. t.-c. 10*2. §-a értelmében ezennel közhírré teszi, hogy a nagykanizsai kir. járásbíróságnak 1906. évi V. 1199/1. V. 905/4. — I9(»7. V. 129/1. számú végzése következtében Dr. Lichtschein Lajos, Dr. Pried Ödön, Dr. Zala Imre ügyvédok által képviselt Óri ós Társa, Dávid Mózes, Lusztíg és Heck javára Berger Károly szepetneki lakós ellen 44 1 kor. 44 flll., 105 kor. 20 fill. és 1 lf> kor. 35 fl11 s jár. erejéig foganato sitott kielégítési végrehajtás utján le- és felülfoglalt és 750 koronára becsült szobabútorok stb -bői álló ingóságok nyilvános árverésen eladatnak.
Mely árverésnek a nagykanizsai kir. járásbiróaág
1906. évi V. 1199/1, 905/4. számú végzése folytáu 441 kor. 44 flll . 105 kor. 20 llll és 115 kor. 35 fill. tőkekövetelés és járulékai erejéig Szepetneken a helyszínén leendő eszközlésére
1907. évi április hó 3 uapjának délutáni
3 órája
határidőül kilüzctik és ahhoz a venni szándékozók oly megjegyzéssel hivatnak meg, hogy az érintett ingóságok az 1881 évi LX. t-c. 107. óa 108. §-a értelmében készpénzfizetés mellett, a legtöbbet ígérőnek becsáron alul is el fognak adatni.
Kelt Nagykanizsán. 1907. évi mároius hó 19. napján.
M&ximovits György
kir bir. vt\'grehajtó
Tavaszi vásár. Magyar munka.
Mindennemű uri, nói és gyermeklábbeliket kizárólag saját készítmények nagy választékban állandóan raktáron tart és mérték után készit
MILTÉNYI SÁNDOR
cipészmester Nagykanizsa, Város-ház-épiilet.
Árjegyzék ingyen és bérmentve.
Húgyhajtó hatáau. Kelleme» l*ü.
Kflnnycn cinéaxthetfi.
Teljeaen tiazta. Állandó OBiaetételO.
BIhő rangú gyógyvíz
és
dlaetetlkun Ital.
Külünöstn oly ogyénoknek ajánlatos, a kik ülíS életmódjuk folytán arauyorca bántal-makban, haal vcrbőaégbcn, máj- óa veaeUgalomban vagy liúgyaaraa lerakódáaokban. veachomok ós vcackövck képződésében sienvcdnek.
Orvoii i/.úvelemények, gyógyeredményekröl szóló bizonylatok s egyébb íorráeleiráiok ingyen, bérmentve állnak rendelkezi«» Szinye-Lipóozl Salvatorforrás Vállalat Budapest. V. Rudol/rakpart 8.
Okleveles ópitő.
Alulírott tisztelettel van szerencsém értesíteni a nagyérdemű közönséget, hogy Magyar-utcai lakásomat, saját házamba József főherceg-ut, helyeztem át.
Midőn magamat,a nagyérdemű közönség szíves figyelmébe és jóindulatába ajánlani bátor vagyok, kiérem nagybecsű megbízásaikat s maradtam hazafias tisztelettel
Szuknay Lajos
ópitő és vállalkozó Nkanizsán.
HLATKQ JÁNOS
uri szabó,
Nagykanizsa, Fó-nt (Korona szálló mellett). Raktáron tartok mindennemű hazai ás angol legjobb minőségű szöveteket. — A ruhák .szabását magam eszközlöm. Kunok kifogástalanságáért garantál 40 éves praxisom. Kitüntetve a »Magyarországi Szabásxok
Országos Egyesülete« által. Egy levelezőlap elleneben vidékre szakértő utazómat azonnal küldhetem. Pontos és gyors szállításért kezeskedem.
Kiváló tisztelettel HLATKÓ JÁNOS uri szabó.
jiiiini ím t szilii (iiiuiiiái i
Alapítási óv 1874.
Ilhl|ii, nliilil, él h.ral .11» at.ia |ikk a
R 61 ll ]f r»,ueU,fQ cukorkánál
Vásárlásnál azonban, vigyázzunk és határozottan RÉTHY-félét kérjünk, mivel sok haszontalan utánzata van. i doboz 60 fillér. Csak RÉTHT-fálét fogadjunk il I

» Védjegy: „Horfonyf -i
A Liuimeut. Capsici comp., i largoijr-Piia-Expellst pstlékm
"tfj rv^únak bitunyuJt báxisier, mely ¡•»ár több mint H(J ér éta legjobb lájdaloin\'-•»lUpító uernrk bizonyult köménynél,
1 Kiírnál m «e.Qhüléseknél boddrawl.w-kop,ica hanxnálva.
Kl|;j rlinfuleté». Silány hamisítványok itiuti buváitáriúikor óvatosak legyünk\' én i>ak olyan üvoget fogadjunk el, a.moly a ..llorqony" védjegyével <u a Rlchter o*«^-jfgyMsael ellátott doboiba van ttoufltgolvn. Ára üvegekboo 80 fillér. 1 kor. 40 í. «*
2 korona és úgymólván minden pyó*v-■aertirUn kapható, — Főraktár: TBr8k
H Jóiaeí gyógyeteróaanéJ, Budapesten | » Klckter gyógyaierUra | v. „Arany orosaláaho*", Prágában,
n F.iUsfcslhHraii* I mm. MlaJemtpi MttkxU««
n
AZ EGYEDÜL ELISMERT KELLEMES IZÜ TERMÉSZETES HASHAJTÓSZER*.
ZALAI KÖZLÖNY
Figyelem!
NÓVÁK VÍNCZE
I czipészmester. Nagykanizsa, Erzsébettér 16 (Kinizsy-utcza sarkán I
Késxititk mindennemű úri, női gyermek-czipőket a legjobb anyagból, a legizlésesebb kivitelben, mindig a Tóvárosi leguj&bb divat szerint, valamint teljesen vízhatlan vadász-czipőket és csizmákat A fővárosban löblj öven át szerzett tapasztalataimmal, mint szabász, képes vagyok a n. é. közönség legkényesebb igényeinek is megfelelni.
A n. e közönség szives pártfogását kéri kiváló tisztelettel
NÓVÁK VINCZE
cipész-mester. — Javitáaok gyorsan ás pontosan eszközöltetnek. — VlJékl niegr.odeUentl «leg.ndO egy biontli clpü, ,,¡1 a láb koir.jiáort b.kulJé.e,
18-tól feljebb.
SM61 .
ao-tói .
28-tól .
Van szerencsém a n. é. közönséget értesíteni, hogy nagymennyiségű
ANGOL SZÖVETET
vettem, amelyből uját múblljimban a legújabb divat szerint készitek Éri dini üllínjí-klt a következő árakért:
Üzleti öltöny . . frt. Kimenő öltöny
Felöltik......
Kerenc József öltöny
A II. é. közönség szives pártfogását kérve, vagyok
teljes tisztelettel
LIOITT MIKSA
úri szabó. Nagykanizsán. Mngyar-uloa 2W.
Vidéki megrendelésnél elegendő a mellbóség, a kabát hossza, az ujja hossza és a nadrág belső ; szárhossza. Kívánatra személyesei! is megjeleuhetek.
1907. MÁRCIÜ8 30.
EÖTVÖS LAJOS ÉS TÁRSAI
kereskedelmi kertészete ós magkereskedése Tarcal (Zemplén-megye.)
1000 darab GIedils«hia csemete 4 koron«. 1000 darab 2 éves akác csemete 10 és 15 korona. 1000 darab I eves akác csemete 4 — 8 és 12 koron« 1000 darab vadalma csemete 12 és 20 korona. 1000 darab vadkörte csemete l-t és 25 korona. Nsgyvirágu kerti diszsxegfú tovek 10 db. P20 korona 100 darab 10 korona
2 éves bokor rózsák 10 drb. ö kor., 100 drb. 36 kor 2 évos hónapos rózsák 10 db. ^ kor., 100 db. 35 kor Elsőrendű kerti magvak, virághagymák, disznóvények m legolcsobb árakon.
160 oldalas ("árjegyzékünk kívánatra bérmentve.
RTESITES.
j^rtes
Van szerencsém b. tudomására adni. hogy Csáktornyán oim- ás szobafestő, továbbá mázoló műhelyt nyitottam.
Minden e szakba vágó munkát elvállalok, divatosan, gyorBan és jutányosán elvégzek, Szives pártfogását kérve maradok teljes tisztelettel Csáktornya. 1907. március hó.
Vidovioi János festő.
a 177/1906.
Hirdetmény I
MEGHÍVÁS.
Nagykanizsa váron tanácsa ezennel ktizhirré leszi, begy a városház II. emeletén eddig Kóvesdi Kálmán által bírt S utcai, l udvari és tartozókéiból álló lakás. 1907. május 1 -tói további 3 évre bérhe-adaadó. Bővebbet & városi számvevői hivatalban.
Nagykanizsán. 1907. január 12.
A várost tanáos.

A ..BÁNOK SZENT GYÖRGY ÉS VIDÉKE KERESZTÉNY FOGYASZTÁSI SZÖVETKEZET" mult lió \'25-re egybehívott
KÖZGYŰLÉSÉT,
miután akkor a tagok kelló számban nem jelentek meg, újból a f. é. április 9-ro a szövetkezet helyiségébe, d. e. 11 órára az előbb közlött tárgysorozattal kitűzzük és erre a t. tagokat azzal a figyelmeztetéssel hívjuk meg. hogy ez a közgyűlés a tagok számára való tekintet nélkül az alapszabályok 18. g-a szerint határozatképes lesz. Bánok-Szent-Uyörgy, 1907. máro. 2tí.
az iqazgatósAq.
k uiiiiilaitill „Kristály" stűrö ririígléiikuk . fiplictnkiik kirtirailsknik, tit nigfokb házttrUiiknik li lilkllizkltltiiaii (ált, minthogy szerkezete oly szembetűnően egyszerű, hogy kezelésével bárki is megbizható.
Nem kell asbest. Bem faszén, osak egy vászonzacskó. Ezen zacskó kis térfogata mellett is eddig elérhetetlen mennyiséget dolgoz fel s emellett még rendkívül olcsó is.
Kristálytisztán szftr, igen egyszerű kezeiéi 1 A legkisebb szúró is naponta legalább 150 — 200 litert dolgoz fel.
A készülék zománcozott pléból készül s oly erős, hogy hosszú évekig eltart.
IT Ara 30 korona.
Egy drb. szűr« zsák 7 zacskóval 1 korona A szétküldés utánvéttel történik.
■V Kezelési utasítás mellékeltetik.
A készolik jóságáról számtalan Herozog Sándor,
elismeri levél tanúskodik. vasúti vondéglós, Csáktornyán.
j--
Tekiototes llerczog Sándor urnák I Osáklornya.
Orommal érlelnem, hogy a. bntdl veti botaaúrdvel annál i. inkább m.g-v.gyok .l.g.dve, mert .a általam eddig ismert owae. .lürík kdatll, a leheld Icgegy.iMubb kea.lc. é. rügy munkeképe^ége inell.U la minden mellek U nélkül teljesen ttlkOrfénye.re s.ori meg ■ bori és julányo, ára melleit la, mlndan t.kln-l.lben bármily igényekel u kielégít.
T.IJw tiaat.lell.l PITTNER QYÖHQY ■ Som. m. v.ndl. al. .Inbk*.
SUCHARD
Csokoládé
^főzésre és nyersen való> evésre egyaránt a legjobb
ZALAI
Alapítási év 1889.
Kaufmann
férfi szabó, Nagykanizsa, Erzsébet-tér (Elek-ház.)
ajánlja dúsan fölszerelt szövet-raktárát.
Mindennemű, legjobb minőségi! hazai és külföldi szövetek, twr Szolid kiüzoliciílÚHl BtT E I ö ii j ö h ú r ii k I W Megrendelések csakis mérték szerint.
Vidéki megrendelőimet kérem, hogy rendelő szándékukat velem levelezőlapon tudatni szíveskedjenek, mely esetben személyesen teszem tiszteletemet, miután iparosnak a megrendelés gyűjtést a törvény tiltja.

§t$f< jTSV. Jp.. .Sí/-- -41 m> w mv % ^-¿¡s ^tfff

Üli |»J 1 Megfojt ez az átkozott köhögési Köhögés, rekedt\'ség és elnyálkáaodás ellen gyors és biztos hatásúak lipjr üllpszlíii az étvágyat nem rontják és kitűnő iziiek. Doboza 1 kor. és 2 kor. Próbadohoz 50 fillér Kö- 4i uétkUldéíi raktár; ..NÁDOR" GYÓGYSZERTÁR Huüapent, VI.. Vici-kötul I7. Élje 11I Egger mellpasztíla c<aKbamar nMfttiiiloll
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos. Práger Bela, Reik Gyula és Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárakban
íf^ífj ifi íp, ,fj. 4
SIHGEB-
EREDETI
VARRÓGÉPEK
minden elképzelhető célra,
nemesik iparosoknak, hanem a családban előforduló összes varrómunkákra, csak általunk szerezhetők be.
Összes fióküzleteink ezen védjegy által el-átva ismerhetők meg
Kérjük arra figyelni, hogy a bevásárlás csakis fióküzleteinkben történjék
S/NGER Co. VARRÓGÉP
RÉSZVÉNY-TÁRSASÁG
Nagykanizsa, Deák Fereno-tér 2. szám.
Nagy dij pályázat.
Hogy cégünkre, áruink jóságára a nagyközönség összes rétegének figyelmét felhívjuk, elhatároztuk, hogy egy általános
nagy dijpályázatot
rendezünk olyképp, hogy abban hazánk összes lakói részt vehetnek minden fáradtság és költség nélkül.
Cégünk ötven élő magyar kitűnőségnek, úgymint: színésznő, énekesnő, színész, iró, fosló. zeneszerző, szobrász, stb. nevét és születési évét, hónapját és napját borítókba zárva és lepecsételve
Gászner Béla dr.kir. közjegyző urnák,
(lakik Budapest, VIII Bálvány-utca 4.)
megőrzés végett átadott minden egyes borítékra egy-egy értékeB nyereményt, összesen tehát
\' ötven nyereményt,
köztük nagyon értékeset is jegyeztünk fel és pedig:
1. díj 300 korona irányban.
2. „ I grammofon S drb. lemezzel.
3. „ I fonográf 6 drb. Iimizzal.
4. „ I kltllno hegedU, lókban.
6 „ 1 hltttnö harmonika
8 „ I igen Unom fuvola
7 „ 1 kitűnő citera
8. „ I kltllno arliton 10 hangjegygyil
9 „ I ItlIUno Inlona 10 hangjogygyil
10 „ I madárulánzó
ét míg nayyyen darab Igen srdekes nyiriménylárgy
Azok a pályázók, kiknek születési éve, hónapja és napja az ötven kiválasztott kitünóségünk bármelyikének születési idejével teljesen egyezik, azon nyereményre tarthat igényt, amely nyeremény a lepecsételt borítékokra jegyezve vau.
Akik tehát a pályázatban résztvenni óhajtanak, nem kell mást tenniök. mint pontos címüket és születési évüket, a napot egy levelezőlapra Írva lehető leggyorsabban hozzánk beküldeni és pedig azért, mert az esetben, ha több pályázó születési napja egyezik, ugy az részesül előnyben, kinek felelete előbb érkezeti be. amit a postabélyeg kelte bizonyítani fog. Az ötven kitűnőségnek születési ideje
1841, január l-liíl ISOü. iIomét 31. közi váltakozik.
A pályázatok beküldésének határideje 1907, április hó 25-ike. n pályázat eredmények kihirdetése és a dijak kiosztása 1907. május hó 2-án lesz eszközölve.
Hazafias tisztelettel
Sternberg Ármin és Testvére
ce. és kir. udv. hangszergyárosok Nagy zongora-raktár és zongorakölcsönző intézet. Az összes létező hangszerek dúsan felszerelt raktára.
Budapest, VII., Rákóczi-ut 36. szám.
Árjegyzék mindenféle hangszerekről bérmentve és ingyen.
I A I, A I KÖZLÖNY
ÜZLETNYITÁS.
Tiszteletlel értesítem a n. é. közönséget, hogy
Csáktornyán
(Vlassics Gyula utca.) egy. a mai kornak megfelelő
épület- ós diszmü-bádogos
műhelyt és
zománcozott edény
karaakaiáat nyitottam.
Jlidón szives pártfogást kérek, megemlítem. hogy ttgy a bel-, mint a külföldön sok éven át szerzett tapasztalataim munkáim megbízhatóságára elég garanciát nyújtanak Tisztelettel Csáktornya, 100?. március hó.
DORNER SÁNDOR,
bádo^os-inpsler.
Micsoda. . .? A papa megengedte, hiszen ez Jacobi-fále ANTINIOOTIN OIQARETTA-HÜVfcLY.
Távirat!
Megnyílott a Furmen Imre orihopéd cipészniúhflye Nagykanizsán, a postával szemben. Király-utca 38. «/.. alatt.
Kivallatok és javítok mindennemű feni. női cs gyermekcipőket é* csizmákat, ugvsziiitc íój.»» vogy hibás labakra — oithoped cipókét cs csizmákat ajanlok. a melyet hosszú even út a fővárosban cs külföldön szerzett tapasztalataim mellett késeitek. — <iyo:» javító- cs fúző üzletemet a nagycidcmii közönség b. pártfogásába ajánlva maradtam hazafias tiszteletté\'
FURMEN IMRE
orthopéd cipész.
Vidéki levelekre azonnal válaszolok.
Alapítási év 1893.
SZÉKELYI LAJOS
Klsó Nagykanizsai Fehérnemű mosó- és vasaló intézete Nagykanizsa, Fö-ut 19. Elfogad uri es női fehérnemüeket urak, háztartások, intézetek és szállodák részére.
Vidéki migrtndelsisk posta-fordultául latíztataak al
A fehérnemOek jókarbatt maradásáért szavatolok.
Házi moaás áa malis
Kívánatra árjegyzéket szívesen küldők.
ÉLÖXERITES.
Gleditachia, élősövény.
Bármily talajban gyorsan fejlődik, 8ür0. nagy töviseivel embernek és bármily állatnak ellenláll. kitart 70—80 évig. nevelhető oly sűrűn, hogy apró csirke, malac stb. nom mehet át; ez a\'legolcsóbb örökös áthatlan kerítés. -Fóelőuye még hz is. hogy égést május közepéig a legjobb eredménynyel Ültethető, mert u csemeték felásva jeges piucében tartatnak. Ezer darab 12 koroua. rendesen ültetve ftO méter kerítéshez elég. Nyomtatott ültetési és kezelési képes utasítást minden rendeléshez adok. Akinek élőkerités nem felel meg, szállíthatok sodronyszövetet, a »legtökéletesebb gyártmányt, olcsón 100. lí\'O és \'2110 cm. széleset.
Szölölugas
minden háznak legszebb dísze, egy gyűjtemény 8 fajból 20 tó, egy tó 2 300 fürtöt terem.
Szöiöoltványok
táblás ültetések és hiányok pótlására, tM> legkiválóbb bor- cs csemege-faj, szigorúan válogatott, tokcletes forradasu és fej-^JOifl^f tiszta, dúsgyokerü példányok.
j^^ra Delaware
Tár sima vessző, minden szál meg-
fakad, csak az a legnemesebb faj, melyből én 18 év alatt -10 holdat ültettem. 36 hektót terem holdanként, bora édes, erős, oltani permetezni nem kell cs kezelé-.schez semmi tudomány sem kell, ezért ellensege sok tudományos szőlóintéző.
Bővebb leírást és KÉPES ÁRJEGYZÉKET tanulságos tartalommal és mindenhez teljes tájékoztatóval,<,ingyen és bérmentve küld:
NAGY GÁBOR sKólMnagybirtokos, NACY-KACYA.
Levelezés mindengnyelven.
hal ok e
ml t«a*n
Ar» taalnaUn lajaaak 70U1K-............
*cb#IsA#wU egy OK. A «ItSilituál baUiwulUii It«raar4ila katrvir-suppiot á* borai nuppant sáflM U Oásu ttiM as itt látható **.l|*n*t « a ti. Mell * 4\'omp. •éttartsáat raiadrti dm-

t»07. MÁRCIUS 30.
PREKL ANTAL
Első nagykinl/iai asztalos, kárpitos és dis/lti
NAGYKANIZSÁN,
(Vártil «lutrikéi, it i|jréizié||il íztakii.)
A n. é. közönség b. flgyclmét felhívom Nagykanizsai, a városi csopoitházban levő
as/.talos. kárpitos és díszítő muhilyemrs,
ahol báimikori rendelésre legfinomabb kivitelben Jutányos árak mellett bármilyen aastaloa és kárpltoa munkát gyorsan és pontosan készítek.
Elfogadok falak kárpltoxáaát, függönyök elké-elitesét, bármiféle kéxlmunkiűc montlrozáaát.
Nagy választékú raktár dlvánok éa garnitúrákban. Elvállalok háló, ebódlö, aaalon, elöaioba, bolt-helyiaég és asállodal teljea berendozéaeket ugy, helyben, mint vidéken.
Levelekre azonnal válaszolok.
Áruimat csakis jó minőségű száraz fából készítem. Magamat a n. é. közönség jóindulatú pártfogasába ajánlva, maradtam
hazafias tisztelettel
PREKL ANTAL
müutt.lns- il kárpitot.
jutányos Arak i szolid muhka 1
1SOS rttn forafnlombnn,
Berejer-féle
iyágy-Kótriíny-OTPiin,
f..-«\' trk"fiUlT»a által alánlta. Kuripa l*l-M "lamüitaa Mnr*«
ik»rwl alkalmasunk
mindennemű börk ütegek
a\'l\'li. M*e.«MMt> a.latt p\'kki.|j-»flm8f. dColt Wltw". nrr^tlT •"■ <*T.rM-««*t, At.s», iszríaf. HWtwIi.. iew .. ...ktMksrpa r.l«n. A l:«i-K*r>lélr kilránfttappsn U/talinarr* a li».V.<«ranr-OI.I. «»>■ .ál M minim *r»-i. • kare\'V- ttlrnnSrii »l\'.|..rilaM» »Mrkny. -s i4iH>k(M l»aT«r«Ma knl\'>nl>\'.<ik. I.MIS b«r>. .<•«■«■»l.iiál -ikerre. »IVálrr.tHtlV « Hltfnpupr.t -»»al« »
Henccr-Wlo kiUriíny-kónszftppnn.
■ I ai\'tirsbfck Alr.inrnanpau na srsbAr t.aatA\'atnaas.t«A\' • .»«mtiaxra, a n»™,»\'«>">*k Talarasnnrl Mt*W»»*«» eilw. lel&t-r.yliMi»* l&tUrűfA. lunttlx »» tOr<16«xappan mlndtnniipl
Ifcrgcr-fóle pljcrnn-kiítníiiyHZftp^ftn
»»*<« {ljo»rti»-i«iUk>itMn«j ti unom lli.nl .1. Mint k »«:<. S\'.fái ol> -.»r tinin\'. n.4-n\'.<i\'Mt\' b»m> llstft to*4bU a 1
Jierger-félo borax-sznppun.
MOíC.eW, napaáMa, aatplö,
Egy liter háztartási rum
30 krajcár
Egy csomag finom törmelék tea
3ű ¿rajcár
„Vörös Kereszt" Drogéria Nagykanizsa.
» ntenyfruiini.l a pirlal *IIAKkiajlltA>ou IUOO. " •*táb *• ♦í<««s4«l suupsR, mai} ileru«r-MI«
\'«\'a ""i\',\'»* alnJ*a ""PP,nhc" ">«nábsU haasaálati utaaitAMa M Kapható tnlndan ,T6rr«árb«ii éa baaooJd BaMbao. ^
Nagyban : G. HaÜ k Comp., Wtau I, Blboratr.
«a„ai»ria.i,l lOrnUlAn Idrttk JOimI gyd^yaierláf a, Ma di>|.ul, Uiral/.un rhaUltaayar 4m Melta, ¿rlnyl>aie*. Hlnlafkaa aa|/af«raM( iaaaaa iráx;n«(lársláaa.
Raktár Nacyknnizsán: Práger Béla K.vógyHzertár valamint MagyarotszáR több Byópytárában.
Eladó ház.
Egy ház, melyben korcsma, mészárszék és jégverem van, összes niel-lékhi\'lyiséifcivel. 4 hold kerttel és 18 hold kttleő földdel együtt eladó.
Venni szándékozók forduljanak e címre:
KERCSMA ISTVÁN
Szigetec. n. p. Drinya.
Mindenki, aki bagyadtan és rosszul erzi magét
ideges és akarat képtelen. Sanatogon által ui életkedvet és életerőt kap. Több, mint SOOO tanár és orvos kitűnő hatását elismerte — Kapható minden gyógyszertárban és drogériában. — Ismertetést ingyen és bérmentve küld Haner & Co., Berlin, S. W. 4H. és a vezérképviselő C. BRADY, WIEN I.
BERENY JÓZSEF És FIA
p, ékszerész .ááf^
m
Nagykanizsán.
SAJÁT MŰHELY.
ICrVPVÍ)Dl"W 8»J\'41 készitmóuyem minden dLU IUI UnUIV kor "«*y vÁlasatékbao kész«u kaphatók.
NAGY RAKTÁR K,".rnHe" gyí™*»\'»"»\'
és színes kövekben
nagy raktár tm-«»°5i óra
---- — láncokban.
NAGY RAKTÁR
fínom ezdst étkészlr-
________takben.
Eladás résxTetfizetés mellett it.l
Javítások ea nj mnnkak gyorhaa készíttetnek
1907. MABOIUS .\')(>. ÍAI. A. K n /. I. .. N y
El ne
mulassza
megtekinteni !
STRASSER MÁRTON
Motor kerekek!! tat- es niuszeresz
íJÉÉt (Nagykanizsa, Szabadon futók!! Erzsébet-tér.)
KERÉKPÁR-OSZTÁLYÁT.
ktar Nagy javitó-mühely és alkatrészek.
Ajánlható cégek Nagykanizsán ós a megyében:
ZALAI KÖZLÖNY
1907. MAROIÜ8 30.
Nagykanizsán:
Divat- és rőfös áruk: Kohu L. Lajos Kó-ut. Beck Béla. Erzsébet királyné-tér. Maria Allréd. Kó-ut. Stern József, Kó-ut.
Fűszer- és gyarmatáru : Scbwarz és Tauher. Vasutí-utca. Haas Vilmos, Kó-ut. Hirsch és Szegő, Erzsébet-tér. Neu és Kleiu. Kó-ut. Ifj. Kesse Ihofer József, Kó-ut.
Kávéházak- és vendéglők : .Központ" kávéház, Kó-ut. .Korona\' kávéház- és szálloda. Kó-ut. .Arany Szarvas" kávéház- és szálloda, Krzs.-t. .Kiurne" kávéház. Erzsébet-tér. . Polgári Egylet" vendéglő. Sugár ut. Vida Lajos vendéglője a „Jó borhoz", Vasuti-u. Kőbán János vondéglójo, SzemePi-utea 21.
Mészáros- és hentes áruk: Reichenfeld Albert, Erzsébet-tér.
Cipészek : Kosénfeld Miksa. Csengery-utca. . Mii tény i Sándor. Kó-ut. Keller Mátyás, Erzsébet-tér.
Borbély műhelyek: Bród Ignác Vasuti-utca. Kleischhacker József, Erzsébet-tér. Perényi János. Király-utca. Pusofszky Sándor, Csongery-utca.
Mechanikus- és varrógépraktár. Strasser Márton, lát- ós műszerész, Erzsébet-t. ; Bród Jenó, mechanikus, varrógépraktár, Kó-ut. 1
Órás- és ékszerész. 8teiner Mór, Krzsébet-tér. Szívós Antal, Erzsébet-tér
Elemik miivek: Horváth György pala- és cserépfedó. Magy.-u. 4.
Epitő és vállalkozó : Szuknay Lajos, József főherceg-ut.
Kárpitos- és díszítő: Prekl Antal. Ertsébet-tér.
Kefegyár : Kardos és Társa, Vasuti-utca.
Norinbergi- és diszmú áruk :
Alt és Böhm. Kó-ut Weísz és Ledofszky, Kó-ut. Szabadszállásy Béla, Kó-ut.
Szabók: Hlatkó János, Kó-ut. Kaufmaun Mór. Erzsébet-tér. Németh György, Erzsébet tér. Lidit! Miksa, Magyar-utca \'¿9.
Fiiszer és pipere áruk: Kosenfeld Adoll fiai. Kó-ut.
Ecetszesz-gyár:
Kehér és Krausz. Király-utca 28.
Szesz-nagykereskedés: Kleischhacker József Kia, Erzsébet-tér. Sörgyár :
Nagykanizsai Malátagyár és Sörfőzde R. T.
Vaskereskedés: Weiser J. C., Kó-ut. l\'nger Ullmann Elek. Krz®ébet-tór.
Szállító: Lackenbacher Ede, Erzsébet-tér.
Mű- és géplakatos: Kohn Samu, Magyar-utca.
Kalap keresked s: Wellisch Márkus, Erzsébet-tér.
Cukrászat : Bájer Vinco, Kó-ut.
Drogéria: A .Vörös Kereszf-hez, Deák-tér.
Liszt- és gabona kereskedés : Reícbeníeld Ignác, Kó-ut.
Szobafestő és mázoló: Kalcer Jakab. Kölcsey-utca 1.
Fényképészek: Vértes Antal, Csengery-utca. Muthea Károly, Kó-ut (Bazár).
Bornagykereskedés: Zerkowitz Albert Fiai, Vasuti-utca. Neufeld Henrik és fia, Kórház-tér.
Mosó-tisztító- és vasaló intézet : Székelyi L^joa, Kó-ut 9. Könyv, papírkereskedés- és nyomda |f|. Wajditu József, Deák-tér.
A megyében: Szállodák, vendéglők- és kávéházak: Gerstmann kávéház, Csáktornya. .Zrínyi" kávéház- és szálloda, Csáktornya. Horváth Géza, kávéháza és szállodája, Csáktornya. Heucsey Gábor vendéglője, Csáktornya. Pecsornik Ottó veudéglője, Csáktornya. Meider Mór vendéglője. Drávavásárhely .Korona" vendéglő, Kiskomárom. Wolf Lajos vendéglője, Palin. Neufeld Lajos vendéglője, Bottornya.
Borbélyok: Nádasdy Nándor, Csáktornya. Mikk Szilárd, Csáktornya.
Cukrász: Kertész Lajos, Csáktornya.
Fűszerkereskedés: Mrái Testvérek. Csáktornya. Kink Kerenc, Csáktornya. Schwarc Mór, Drávavásárhely. Weiszfeld Ignác, Muracsány.
Fénzközvelilő: Kleiner Mór. Alsólendva.
Szénraktár: Vajda Elemér, Csáktornya.
Szeszgyár: Justus Izidor, Zala-Lövó.
Borkereskedés: Lessuer M. Fiai, Tapolca.
Bádogos mester : Megla Gusztáv, Csáktornya.
Neusteln-féle ERZSÉBET labdacsok
E pilulák hasonló készítményeknél minden tekiuv\' tetbon feljebb becsülendő«, m-ntek minden ártajma.s anyagoktól, az altosti szervek bajainál legjobb eredménynyel használtatván, gyengéden hashajtók, vértisztítók: egy gyógyszer sem\'jóbb s mellette oly ártalmatlan, mint e pilulák a
SZÉKSZORULÁS
legtöbb betegségek forrása ellen. Cukrozott külsejük végett még gyermekek is szívesen veszik.
F.gg lfí p Halát tartalmazó doboz 30 /Uiér Kgg tekeren, mely 8 dobozt,
tehát 120 pitulát tartalmaz, rnak 2 korond. 2.4JS korona előlegen bekdhléte mellett egy teker™ bérmentve küldetik.
nWACI 1 tán/.í\'ísoktól különöseit óvakodjunk. Kérjünk határolj Vflo ! zoltau NEÜSTE1N FÜLÖP hashajtó labdacsait. Valódi csak. hu minden doboz törvényileg bejegyzett védjegyünkkel piros fekete nyomtatásban .8zent Lipót" és .Neustefe Fülöp gyógyszerész" aláírással vau ellátva. A kereskedelmi törvényszékileg védett csomagjaíuk aláírásunkkal vannak ellátva. NEUSTEIN FÜLÖP
.Sr.oni-l.i|iúthti,* elintett gyúgyticrlSta, BEOS. I., Pl.nkenga,,« 6 Ka|>b»u. N»gyk.til«.in: BELUS LAJOS 4, REIK ŰYULA tfyúgy.Mié.ukaél,
Zl
SE\'I DLITZ-POR
Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A. védjegyét és aláiiását tünteti fel.
A Moll A.-félo 8aldllti-porok udú. gyógyhaltia a legmak.c.ahl, gyomor* 4a altaalbéntalmak, gyotnotgúre. é. gyuinntliév, rOg.Btt aiékr.k.déa, ui.jlikQtalűm, vértolulis, aranyér ét a legkutanliAiúbt, núibet.gaégek ellen, e jele. hUl.iemek évtl.eilek út. mindig nagyobb eltetje,ItM ..értett. — Ara egy lcpeoAl.ll er.d.lí dobolnak 2 kor.
IIi>iiiIwHi»m«»I. liirvfiijllfii: l\'i\'ii)IHi\'liirk.
M\' O 121?- F ÉTI 1
feliratú únoz&ttnl van lirva. A Moll-rtle nós-borsxoa* nevczatcien mint fájdalomcsillapító bodflrzsflléai szer kömény. ciuz t\\ a meghUlói egyél) kAvetkeiményciuél legiimcrelp*et>ti neptzer.
Egy ónozott aradat) üveg ára I 90 llllir.
korona
MOLL Gyermek szappanja.
c. hölgy .l-ipl\'1"1 a bör Ara darabonként 40 flll.
HIRDETÉSEK >i FELVÉTETNEK E LAP KIADÓHIVATALÁBA*.
l-egünumabb, legújabb tné<l,iet »iciliit ké.illek gyei okai.rO ápoU.ár. gyermekek . felnőttek réaiére.
Öl darab I kor. 60 flll. Mimién darab gyetnigk .ia|ijian Moll A. védjegyével van ellátva. 1\'s.titkDiati:
Roll 1. gyógyszerész ci. Éa klr. udvari szállító állal.
lU\'i\'s, Tucltlattlifti 9. hl. I
Vidéki megten,leié.ek uajmma jhmi.utánvét mellett lelje.Illetnek.
A raktárakban lessék halározuitaii „MOIX A." aláírásával és védjegyével ellátott készítményeket kérni. (j Baktár Nagykanizsán: Roaenfeld Adolf Fiai,
oco^ooocxxx;<y>.xxxxx2

N\'youiatutt Ifj. Wajdils József kónyvnyomdájában Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.