Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
18.26 MB
2015-02-26 15:11:37
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1296
4556
Rövid leírás | Teljes leírás (279.66 KB)

Zalai Közlöny 47. évfolyam 1908. február - 5-8. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


NAGYKANIZSA, 1908. NEGYVENHETEDIK ÉVFOLYAM, 5. SZÁM. FEBRUÁR 3.
ZALAI KÖZLÖNY
Előfizetési Árak: Kcvic 10 korona, líilévic 6 korona. negycUévic 2 korona 50 fill. Egyes szám ara 20 fill. Tanároknak, tanítóknak, jegyzőknek ¿9 állami lisztvini\'loknfík I évre 0 korona, (él évre 3 korona.
Ki*|»»iő> »/.t*rMi\'»\'/.t*> i\'vs ki.uiö Kálmán Pál.
URANUS
mozgókóp-szinház
■aiyhanizsán Erzsébet tér 20. n I smalst
Nagykanizsa egyetlen látványos ós kellemes szórakozó-helye.
Naponta két másfél órás előadás.
Első előadás: d. u. <> - V,S-ig Második előadás: este */af — \'"-¡K-
Vasár- és Qnnopnap folytonos előadás.
Kezdete d. u. 4 órakor.
NAPONTA UJ, RENDKÍVÜL ÉRDEKFESZlŐ M.Ű-SOI^. KOMOLY, HUMOROS, TANULSÁGOS ÉS LÁTVÁNYOS KÉPEK.
Helyárak: I. hely 50 fill., Il-ik hely 30 fill., IH-ik hely 20 fillér. Gyermekek szülői kísérettel 20 fillért fizetnek. — Katonajegy 14 fillér.
Egy hónapi« érvényes. bérletjegy kedvezményes áron a pénztárnál kapható
A színházat Lamberg Gusztáv, a világhírű Pathé Fréres cég igazgató-mérnöke rendezte.
A birói uton való rehabilitáció.
Van egy igen ügyes francia novella, a becsületes megtalálóról szól. Történt ugyanis, hogy elókelö társadalmi állású Hatul ember valamelyik boulevardon egy telt — de ezresekkel telt — bugyellárist talált Azonnal elvitte a rendőrségre, a gazdája jelentkezett és az újságok dicshimnuszokat zenglek az ifjú becsületességéről, De múlnak a napok, le-[peregnek az évek és az ifjúnak ez a becsületes ¡tette csakhamar feledésbe ment, ellenben ha társaságban fordult meg, vagy ha bemutatták valakinek, aki közelebbről érdeklődött iránta, akkor azt a választ nyerte, hogy ez az a fiatal ember, a ki évekkel ezelőtt valami „piszkos" bugyelláris ügybe volt belekeverve.
Sajnos, ma a humanizmus korszakában igy vagyunk a birói rehabilitációval
A magyar jogász közönség egészen komolyan vetette fel azt a kérdést, hogy mindazok, kik jogerős birói ítélet alapján, kisebb-nagyobb szabadságvesztes büntetést szenvedtek el, ha egy bizonyos számú lefolyt esztendőkön keresztül példásan viseltek magu-kftt, ünnepélyesen rehabilitálják, mintegy visszahelyezzek abba a társadalomba, mely kiközösítette magából A terv szép, de kivihetetlen. Nem bírói rehabilitáció kell. de. társadalmi, inert onélkül az egesz rehabilítálási aktus puszta formalitássá sülyed alá, de a Kain bolyeget, melyet a börtön nyomott homlokára a bűnösnek, le nem törli.
Mar pedig mi célja a büntetésnek V A javítás és az egyenértek, a megbontott társa-diltni rend helyreállítása. Mindoii bűnös, ki vezekelt, ki büntetését kitöltötte és büntetésének kiállasa után tisztességes életet éló, olyan, mint aki hitelezőjét kiegyenlítette, nem tartozik neki többet semmivel.
A társadalmi felfogásoknál kellene átalakulni, magának az emberi leieknek kellene megváltozni, hogy a rabviselt, de ujbol nem bűnös embernek megbocsásson, visszavegye abba a tarsadalmi körbe, melyben azelőtt életét folytatta. Lehetővé kellene tenni ezeknek a szerencsétleneknek, hogy ne kelljen bujkálva, titokban, .esetleg idegen név alatt megkeresni a mindennapi kenyerüket, de nyitt homlokkal állhassanak többi embertársaik mellé: Bűnös voltain, megszenvedtem érte, kvittek vagyuuk. most adjon a társadalom megint munkát, kenyeret, társaságot, szóval adja vissza mind azt, amit elvett abban a pillanatban, mikor a börtön ajtaja bezárult mögöttem. Ezek a szerencsétlen emberek
S*erke»\'IAaág 4* kiadóhivatal : Nagykanizsa, Fo-ul 16. szám.
Megjeleli minden hétfőn délben
méltán követelhetik, hogy a társadalom víttsza-adja mindazt, amit elvett tőlük, mert ha tudott sújtani egyik kezével a büntetés képében, akkor tudjon megsimogatni, a sebeket behegeszteni t;s a további tisztességes megélhetést biztosítani a másikkal.
A mi felfogasunk nagyon felszeg, elég ha viHiikit — bár minden ok nélkül — 24 órára előzetes letartóztatásba helyez valamelyik luleielufos, vagy ideges rendőrtisztviselő, hiába héfyezi szabadlábra a vádtanács, hiába szüntetik meg velő szemben a további eljárást, a Kain-bélyeg már ott ég a homlokán es tegnap még jóbarátai ma elfordulnak tőle.
Mindaddig tehát, míg a nép a nagyközönség lelki érettség« nem les/, olyan magas fokú, mini amilyennek a hasonló ügyekbi\'ii lennie kell. addig hiába minden rehabilitáció, mert segíteni nem segít, csak talán régen behegedt sebeket szakit fel újra
-» ..
Az Állandó választmány ülése. Az állandó
választmány ina d.«. Zalaegerszegen liléit tarl, melyre a következő meghívót küldöttek szót: Tekintete* állandó választmányi tag url A feunálló szabályrendelet értelműben folyó Mjos-ik évi február hó 10-eii tartandó törvényhatósági bizottsági közgyűlésben felveendő Ügyek közgyűlési tárgyaltjának előkészítése végett az állandó választmány Illése folyó I t)OÍI-ik évi február hó 3-án délelőtt U\' , órakor a megyeház gyllléstermében fog megtartatni, melyre állandó választmányi tag urat vau »zerencsém ezzenel tisztelettel meghívni.
Zalaegerszeg, 1\'lOíJ. évi |anuár hó J4-én.
Gróf Batthyány Pál ek ,
főiapán • állandó választmányi olnó*.
Nemsokára megtörténik a városi képviselőválasztás. A következők mandátuma jár le:
I ker Danis Kálmán, Sommer Nátháu, Halp-hen .Mór, Hotschild Albert, Szalay Lajos, Muzikar Vince, tleltai József.
II. ker. Köliler Antal. Oszterhuber László, dr. Ollop Mór, dr. Lóké Kmil. dr Weisz Lajos, dr. Kotscbild Jakab, Oszterreicher Kernét, Szurovy (iéza. 111. ker. Dr. Neuaiedlcr Antal, Horváth Majdák József, Joszifovics Milivoj, Horváth Uyürgy Vidovies József, dr. Villányi Henrik, Kperiesy Gábor, Kntér Mihály.
IV. ker. Knortzer liyörgy. Darvas János, Mihályi István. Horváth János, dr. Tripammer Rezső. Újvári (iéza
V. ker. Mátyás Ferenc. Ilenwlel Antal, if)U l\'ulai Ferenc. Szabó Károly, (teinics Lajov
VI ker. I\'leinmcr József, Duncoin József. Kállovics László Horváth litszló csizmadia, Horváth Juda Ferenc
VII. ker. Hegedtls liyrtrgy, Horváth Johanec László, Major Józael. Hajdú József, Snert\' László Péter
Sirolin
•Kuk-II ai ítv»iyit <a a Uataillyt, mejizllix Leli a kohOjfcl, villdíkot. <||«ll liudáiL
Tüdőbetegségek, hurutok, szamárköhögés. skrofulozis. influenza
elten számtalan snár és orvoa által naponla ajánlva.
lUnthogy értéktelen Uán/atukat is kínálnak, kérjen mindenkor „Koehn" rrrdrU ctomagoUUt.
F. Il«£lm»nu-I.» Ko. hr A. C*. Baael (Svájc)
„Roche"
KiphjlA orvon itndcirtrr a (yóf)r«nrtfc*fc. ban - Ara o«e(cnkial luiioaa.
ütni-. FKURl\'AU
Amatör-kiáliitás.
Hit a % "irodalom?
Nígyktmij«. f«br. 1
Nu^ykanizsu amatőrjei kiállítást rendeznek a jövő tavaszszal Nem tudjuk, mllyeunek tervezi és gondolja a fellmást kibocsátó Szépítő Egyesület a kiállítást. de mi azt hisszük hogy nagyon siomoru kepét fo$ a kiállítás kulturális állapotunkról mutálni A kiállítás legnagyobb réssé valószínűleg női kézi-inunka és fénykép lesz. inert a művészetek iránt való érdeklődésnek nincs meg at a foka, mely alkalmas lenne, hogy dilettánsokat t-rmeljen Tudjuk, hogy a kiállítás elsősorban városrendészeti célokat szolgai s a kezdemenjeiő egyesület a?, anyagi sikert fogja száiuitásba veuni, ami talán <rgv is annyi lesz. mintlia értékes lenne a kiállítás
Kz az alkalom azonban újra eszünkbe juttatja városunknak az általános kuliura s ennek keretén bellii a művészi területeken való siralmas állapotát.
Vidéki városaink közt)I már akárhány szellemi központ. Van egy-két író s műrész emberOk. akiket le tudnak kótui, vau iutelligenciáiuk. amely érdek-lódik s figyelemmel kiséri a kulturális mozgalmakat a tudomány haladását s tisztában van a művészetek U|al>b iranyaival s törekvéseivel. S ez az érdeklődés nagy dolog Irodalmi társaságaik, - mert il\\euek is vannak, — érdemes munkát végeznek, a művészetek terén pedig, dilettánsaik szerepelnek.
Általában valami rossz mellékes értelmet szoktak a dilettáns fogalomhoz kapcsolni. A művészek kontároknak tartják őket, a közönség pedig. — a mi közönségünk, — lekicsinyléssel intézi el az Ügyet lia szóba kerlll
A dilettánsokra pedig, nagy szükség van Minél niarasabb kulturfokon áll valamely társadalom, annál több a dilettáns. Nagyon természetes, hogy a dilettáns munkája nem a nagy nyilvánosig elé való. Nálunk leginkább az tette antipatikussá a dilettánsok munkáját, hogy közOlók a legtöbb nyilvánosan akar szerepelni kisded munkájával. S ebben a tekintetben kifogás alá esik a mi tervezett kiállításunk is, bár lia csak szűkebb nyilvánosság elé kerlll is a kiállítók muukáia. Legföljebb azt lekiethetjuk érdemének, hogy ráfordítja figyelmét az amatőrség hasznos voltára
Kulturális szempontból pedig ez sokat jelent. Aki valamely művészet leién kísérletezik, ha alkotni nem is tud. legtöbb esetben eljutott annyira hogy idvezui s érteni tudja az illető művészet alkotásait s könnyebben kelti fel érdeklődését a többi.is. Az érdeklődés pedig a műélvezetnek a kezdete.
Azonkívül bizonyos az is, hogy olyan társada-
lomból kerlll ki a legnagyobb számú művész, ahol nagy a dilettánsok száma\' Hosszan lehetne foglalkoznunk ai átöröklött di-poziciók kérdésével s a környezet hatásával, de elégnek tartjuk e helyetiarra utalni, bogy a legtöbb nagy művésznek az atyja vagy az anyja — különösen á képzőművészeteknél — dilettáns volt
S nálunk — ezt már most megállapíthatjuk. — nincsenek dilettánsok A kiállítás másról nem győzhet meg bennünket, csak erről, s ha lesz haszna az anyagiakon kívül. csak ez a/, egyetlen tanulság lesz.
Ugyanúgy vagyunk az irodalommal is, mint a többiekkel Felolvasásaink uairyon vigasztalan helyzetről lesznek tanúságot Knyetlen körünk, az Irodalmi és Művészeti Kör nem tud semmit produkálni Arról a nagy forrongásról, amely a művelt világban van s amely «gvarául meg van a művészet és a tudomány terén, \' hozzánk liir is alig érkezik S ha érkezik, akkor sem idéz elő valami nagy emóciót sziveinkben.
Csönd van nagy csönd minden vonalon Kz, amit konstatálhatunk most. amikor az első szárnypróbálgatásról hallunk hírt
tla már magunk, bármi okból, nem tudunk érdeklődni ezek iránt a dolgok iránt, kötelességünk, hogy az ifjabb geuerációt helyesebben irányítsuk, s ne losszuk meg őket az élet legnagyobb javaitól, a művészetben rejlő széptől s a indásban meglevő erőtől.
Mit kiviíii Lili jij.íiidékba:
Kgy babát, mely beszélni tud; egy babakocsit éa egy egész rakás Fay-féle valódi Sodener Minerál-pasztillát Kzert ugyanis a kicsike bolondul és ennek köszönhető hogy mindig élénk Látta már Lilit valaha betegnek? Vapv köhögött valaha? Lália, ezt műveli a Fay-féle valódi Sodener rendszeres használata. Kísérelje meg ón is. egy dóhoz csak l K üft I Minden gyógytárban és drogériában kapható FóOg.vnökség Magyarország és Ausztriára W. Th Guntzert, Wien IV , tirosse Neugasse .\'7
Kölcsön!!
Aristokratáknak, magasabb állású smnélyéknek. földbirtokosoknak és liiilmoinány-tulaj-donosokuak 10000 koronától bármily magas összegig s/igorn diseretió mellett. Hóvebb felvilágosítást ad I Klein Wien. IV , Mölilgasse No. 20.. 4-ik emelet |(5. ajtó. — Értekezni lehet d u. 2—5-ig.
Zalavármegyei
Közművelődéi! Egyesület.
Már csak napok válat-ztanak el beunnnket a .Duuáutuli Közművelődési KgyeallleC uj liók|áuak „aZalavármegyui Közművelődési Kgyeslllel" -uek zászlóbontásától !
A lelkes szózat, melyet a „Duuáutuli Közművelődési Kgye-ülel" elnöksége, & magyar faj ueinzeii, értelmi és társadalmi egységek megizmosodása erdekében intézett a duuáutuli főispánokhoz — termékeny talajra lalnl Italthyány l\'ál szivében.
Komárom. »Sopron Somogy, Harauya után immár Zslavármegyc is egyesületi szervezettel kapcsolja be magát a közművelődési célok nemes szövetségébe, mely kell, hogy behálózta a Duuáutuli » annak fontos földrajai területével együtt a ra|ia el" lelkeket is.
A Z. K. K. alakuló gytl ése I ho iO-én lesz. Brre a következő iliegbívót küldtek szét:
A „Zalavármegu\'i Közművelődési Kgyeslllel" — minta „Duuántilli Közművelődési Kgyesűlel" liók|a — Uilt?. en február hó iu-éu egy órakor a vármegyeház nagytermében tartja alakuló gyűlését a következő tárgysorozattal : 1 Megnyitó II. A „Duumituli Közművelődési Egyesület- központi kiküldötteinek üdvözlete. III Alapszabályok megállapítása IV. Tisztikar megválasztása.
Akik a gvülés uiau megtartandó kozebedeu részt venni kminnak. szíveskedjenek magukat február hó 7-ig Dr. Csák Károly szerkesztő urnái Zalaegerszegen olójegyeiletiii Kgy teríték ára i K
A meghívóhoz csatidiák főispánunk kóvetke/ó levelet :
Vau szerencsém lelkérili, hogy a „Zalavár-megyei Közművelődési Kgjésület"-uek iniut a „Dunántuli Közművelődési Kgyesülef fiókjának Iliim évi február ho lóén egy órakor, a vármegyeház nagytermében, az idezárl tárgysorozattal megtartandó alakuló gyűlésén incgioleuiii, a becsatolt alapszabály-lei vezet tárgyalását, at alakuló gyűlésen szíves tanácsával támogatni, az egyesületbe tagnak belepni s ugy saját, valamint az liltala gyűjtendő tagok nevűit a beiucllékclt tagsági bejelentési lapon hozzám mielőbb beküldeni méltóztassék
Zalaegerszeg I\'JUH. január iá"
Hazafiúi üdvözlettel . Gróf Batthyány Pál főispán
*
A dolog komoly elhatározásokhoz méltó csendben, hangos szónoklatok ertekezletek ea hosszú tanácskozások nélkül érlelődött ineg.
A modellről.
A modell fontosságát csak az alkotó művész ismeri a közönség, a nagyvilág nem. livakrau a modell szerepe, egyénisége oly dönlő bofolyásu a műre, hogy a művész kénytelen egész változtatást végezni a kép kompoziciójáu Sokszor fői a feje a maestrónak mlg az arcban, alakban tökéletes és alkalmas modellre reáakad.
De hát ki is az a modell voltaképeu ? Mint már einlítém, modell nevel viselhet minden egyén és és tárgy, kit vagy melyet a művész ecset|ere vagy vésőjére méltat, mert e két művészi ág: a festő és > szobrász életében s művészetében szerepel a modell, és még a tervező ipari művészetben.
A hivatásos modellek, kik modell-dijuk után élnek, természetesen az alsóbb népolytálvokból kerülnek ki. A modell pénzbeli díja különböző; más a festészeti vagv szobrászati akadémiák őradi|a aszerint, amint férfi vagy nőmodellről. fej vagy egész alakról van szó Ily helyeken egy koronától pár loríutig emelkedik a modell\' óradija K művész modell-jéuek diiazását pedig hizzuk magára a mesterre
A városok életében a szegény ember sorsa főleg mostoha Nincs munka, nincs kenyér: elvetődik az ateliét negyedébe s ha szerencséje van, lesz mi, aprítani a tejbe. Faluról felkerült szegény emberek! nők. férfiak egyaránt, egy-egy hozzánk vetődik olasz, japánok vagv szerecsenek erósz konkiirreiiriál csínálnak a henszlllötl városínak A világvárosok művész-negyedeiben gyönyörű tarkaságot nyújts modell-vásár, hol minden kort, népet ruhaviseletii, haj-, bajusz- és szakál-eiotikumot képviselve találink. A legesimé-uyibbek e nemben az olasz városok, mert ott maga az élet, minden utca, minden alak egy-egy képtéma
Tizíanonak. képírás eme nagy koloristájának helyzete is szerencsés volt, amennyfcen híre emelkedvén, a ferrarai, mantuai és urbinői udvarok is ígénybs vették erejét Itt festette a száp Eloouora fionz\'ág-
Irta Losonci Jtnó.
X festőművésznek a|ta|án kopognak a megjele-nik Ktus, művészünk modell|e Hanyag eleganciával lep be. miközben szemeit idegesen |ártat|a korlll a kellemes rendellenségben álló ateliéu A nagy állvány előtt megáll s látva az előre nem haladó vászout, durcásan néz a művészre, ki nem titkolható kedvetlenséggé! mondja: „Fiam az egyheti pauza még uem járt le; mi |iit eszedbe, hisz tudod, hogy őméltósága nyomban itt lehet No ilyet, péntek van s tudod, bogy hétfőn ismét a ,Szírén"-re kerül a sor . " Ktus menni készül, már nem daccal, hanem köuyek-kel szemében, midőn meglátva a kisebb stafétára helyezett vásznat szólni akar, de az ajtó nyílik és Z grófnő lép be. kinek épen készülő portréját szemlélte Etus. Kz nem csinál jelenetet, távozik, mire piktorunk óméltóságát fogadván. palettá|ái a ecset|ét veszi, hogy megkezdett művét folytassa
Igy látjuk együtt a mestert, a mfivet és a modellt
Többször volt alkalmam már ezen a helyen az egyes korok kiváló műemlékeiről és kiváló mestereiről szólni. De egy uem léuvegtelen harmadik tényezőről, abban hogy az előbbi keltőről beszélhet-nlluk lehet, eleddig említést még uem tettem.
A szegény modell, vagy épen a gazdag a fizető a a privát, a fej- és aktmodsll a nő- és a férfi-ino-dell, a csendélet, az állat, a táj ; hogy iskolákról szóljunk: a fős» öntvény és többi különböző fajta hushól és vérből való, vagy mesterségesen előállított ■okféle modellről még egy szót sem szóltunk l\'edig nem egy érdekes mozzanat tárul elénk, nem egy kiváló jelenség köti le figyelmünket, ha a képzőművészetek nagy világban járva, a szegéuy modelleket is egy pillantásra méltatjuk.
hercegnő arckepét, továbbá a híres Kellé cumi képéi, mely a világ egyik legföuségesebh arcképe.
A szép hercegnő egyébkent gyakran szolgált modellül Tiziano más képeihez is. többek között egyik leghíresebb vásznához, az urbinói Vénuszhoz.
Híres modelljeik voltak a llauiaud és holland festőknek is. Rubens első és második feleségét líraut Izabellát és Furment Helenát festette gyakran, önmagával együtt, néha kél szép gyermekével.
Van Dyck Kubuus tanítványa olaszországi utja illán Angliában időzött hol az udvar elókelóil, magát I. Károly királyt is kiváló alkotásokban örökítette meg. ftlte vége t\'olé, midőn a múló percek gyönyöreit kihasználni már alaposan megtanulta, megházasodott elvette a magas körökből származó Hutli-weu Máriái. Kgyik képen ól abrázolja igen kecsesen, kezébe cellóval. A szelesen leslelt ezüstszürke ruha meleg árnyalataival jó ellentétet képez a sok barna színhez. Keskeny kezek, nagy szemek ahogy ó szerette, ahogy az asszonyok kívánták maguknak s ahogy ö igen szívesen lestette bárkinek is.
Rembrandt a céh-rendszerek világában élt. Képein száz és száz portré között mégis ugy jelemez, ahogy csak ó tudott. Nem egy patrícius üres arca hanem az ót jellemző indulat, érzés, jellemvonás tűnik elénk a képből Ilyen pompás képe a „Tulp doktor anatómiai leckéje" cimll. hol minden arc egy fényes lelki mozzanal
Hogy Saskiát nőül vette, gyakran is ábrázolja. Néha egyedül, néha magával együtt kettős képen. Saskiával Itl évig él együtt, mikur is felesége, kedvenc festőmintája meghal.
Dürer, a németek nagy festője Krisztus képei-hez és fametszeteihez igen szívesen veszi modellül saját msgát.
Divatos és kedvelt festónó|o volt a XVI. Lajos korabeli Franciaországnak Vigeé Lebrun, akinek a
ly. s KBHRIJAIt
Z A
K i) 7. L i) N V
Mindenesetre szerencsésnotV mondható a szándék, hogy a „Zalavármegyei Közművelődési Kgyesű-lel- alakuló gyűlése a vármegyei törvényhatósági bizottság egyik legközelebbi gyuléso kapssán tartassuk meg.
Impozáns egyesülése lesz ez megyei élet kereteben és keletében és keretén kivlll tevékeny társadalmi erőknek egy közös, sz«>nl elhatározásában.
Vármegyénk mára .Dunántúli Közművelődési KgyesQlel • első riadó|ára is e>jy nagy es lelkes esapatlal ¡elenl meg.
Saját zászlóin alatt — hitünk s/.erittl olt lesz egész Zala!.....
;í2l
Küllőmén Aa Imtlt-■ oa hnn-h^Jtóaaer
w
Megbízható, lel jróbáli enyhe
t «a
Biztos hatást
. érünk cl ezzel a kedvelt, enyhe hashajtóval 1 melynek ize oly kellemes, hogy gyermekek \' él felnőttek is egyaránt azíveaen veszik be. I A „CiIIHI" fokozz» az étvágyat, elősegíti a 1 bélrendszer kitisztítása által ui emésztést s így egészségünk fbntartáoához nof.y mér-I lékben hozzájárul. Hatása főleg abban nyil-I vánul. hogy a „Calllf" a legnagyobb ¿ondo»-| »ággal készíttetik. A „Cltlll" érett kaliforniai l fugcnedvből és különféle általánosan ismert
jó, gyógyhatású füvek kivonatából áll. . Minden gyógyszertárban kapható.
I Kgy nagy tiveg ára 3.—K., kis üveg 2. —K. [Főraktár: Török Jólitf gyógyszertárit, Budapest, VI, Király-utca 12
szép királyasszony: Mária Auloiuelte is több ízben Uli. Szívesen ábrázolta su|át magát, fesléskőlben, palettával, ecsettel kezében vászna előtt l,eányká|á-val együtt is megfestette önarcképét, törekenyeti, rokokó szertleu, az egyszerű lepel lecsúszott válláról. Ahogy leánykái» nlfogja nyakát, hoazásimul b beiiuűn-ket megnéz s ahogy ó öleli gyengéd nyugalommal, maga a megtestesüli bá|, az példátlanul — Irancia.
Igen sok példát hozhatnánk fel még napjainkból is, hogy csak Lenbachot és kiváló inodell|eit a Momaent Moltkét és Bismarckot einlitsein Lászlót es modelljeit a sok hercegnőt s fejedelmet, a pápát De hisz ezeket mind felsorolni, különösen illusztrálás, vetítés nélkül előadni bizonnyal unalmas lenne. Kpeu ezért tnidóii e tárgykörben, amely direkte nem tartozik is a művészetek históriájához, de azért bizony uein csekély fontosságú maiad minden időben a művészvilág éleiében, megtéve kis eszmefuttatásomat, szavaimat azzal fejezem be, hogy az eszményi, a szép szolgálatában álló minden momentum megérdemli, hogy egy pillanatra foglalkozzunk vele, különösen akkor, midőn eme jelenség eminenter a nő, aki. pedig a férfiúra nézve, még ha piktor is az. mindenkor csak nemesítő hatású maradhat
A szakszervezetekről.
Irta: F. J.
Azok az eszmék, melyeknek magvait Mari és Lasalle az örökké mozgó, nyughatatlan elmékbo elhintettek. talán mindnyájunknak hitvallása, akik gondolkozni tanultunk. Kzek a szürke igazságok nem suhanhatnak ul nyom nélkül az ember életében. Azonban ezen a társadalom fejlődése szlllte ideálok csak békés ulou érhetnek célt «1. A forma több, mint a lényeg; ha a forma ellenszenves: belepusztul a lényeg is. Kzt nem nrti a szociáldemokrácia, kivált nálunk, hol szerenyen kellene megjeleuni, hogy hasson, a kedélyeket és sziveket terelje táborába, mintsem hogy a gőg, a hatalmaskodás és terrorizmussal vonja magára a figyelmet. Hazugsággal nem lehet igazságot erőre kelteni.
Pedig a mi szociáldemokráciánk egy nagy hazugtág.
Szabadságért hevül, s midig titkon békóba veri saiát híveit, iogot prédikál s elveszi sajsl emberéitől még az akaralerót is: goudolalszabadságol ir fel zászló|ára, s lekopdos mindenkit, aki .másképen iner gondolkodni, ufiut ók.
Micsoda zsarnokság, iniiió terrorizmus leuué szerencsétlenné ezi a világol, ha a szociáldemokrácia leleulegi állapotában győzedelmeskedne !
Nem kell nagy fantázia hozzá. Ez a zsarnokság már rég előrevetette árnyalt. Apró fióküzletei, melyekből lt) nálunk is szépen virágzik, visz bennülik oda. ahol a kavarodó káosz: a nihil kezdődik.
Kzek a fióküzletek : a szakszervezetek.
A muukásszahadság védelmére * a munkásérdek oltalmára alakult szakszervezetek ma uyiltan leg-koiiukabb ellenségei muiikásszahadságuak. Jaj annak a szakmabeli munkásnak és munkaadónak, mely netn ismeri el a szakszervezet lldvözitó hatalmát Az vegyen koldus vándorbotot kezébe, mert az itt nem kap inuukát. a munkaadó munkást. Még szerencsés az, ki ép bőrrel megszabadul, de legtöbbször véres fej jel, miul az elmúlt héten mikor egy nyomdászt mert nem rója adóját a szakszervezet oltárára meglékellek. De nem csak ez egy esetre lehel hivatkozni, rendőr 8égünk büiillgyi krónikájába nincs az a hét, mikor panasz uem érkezett, hogy: mert nem vagyok tagja a szakszervezetnek, itt vagy ott megverlek. Ezen körülmények késztették arra a hatóságot, hogy az elmúlt évben három szakszervezetet felfüggesztett, inert egyedüli inükodésllk konkolyhintéx volt a munkásuk és munkaadók között
A szabadság és felvilágosodás nevében meg kell szüntetni a szociáldemokrácia ezen fnltyuhajlásait, mert az egyesülési szabadság is csak addig az, amig rovására nincs az egyéni szabadságnak.
I liter
Jamaikai rum
90 kr.
1 csomag
Törmelék tea
30 kr.
Kapható: Drogéria a ..Vörös kereszthez" Nagykanizsán.
A h é t.
— Halálozások. Slerbecky Kereuc meghall. Szegény, jó Slerbecky bátyánk, kinek fogja boszniai élményeit ezután mesélni Valamikor egyik helyi lapou szenzációs emlékiratokat kózöll a boszniai hadiárairól, melyben mint kadét vett részt. Hú és szorgalmas hivatalnoka volt a városnak. Mint kaloitaügyi előadó szaktekintély volt. Nyugodjék békével.
— A Nagykanizsai Keresztény Jótékony Nőegylet ISIOH. február hó b-áu a Polgári Egylet nagytermében tánccal egybekötött jótékouycélu estélyt rendez. Klóadulik: .A hókirályuó" látványos mese tánccal, énekkel és élőképpel. Kezdete fél 9 órakor. Helyárak : Földszinti páholy 24 kor. Emeleti páholy Hl) kor. 1—3 sor ,.\') kor. 4—1> sor 4 korona, a többi sorok 3 korona. Állóhely I kor, Ho fillér. Karzati ülőhely 2 korona. Jegyek előre válthatók Kohu I,. Laios urnái, páholyok Köhler testvérek urak Üzletében. Felüllizelések, tekiuteltel a jótékony célra, köszönettel fogadtatnak, s hirlapilag nyugtáztatuak.
— A szórakozó Nagykanizsa Tiz nap óta |u világ van Nagykanizsán. Az eddig mutatkozni kényszerült lakosság tömegesen keresi fel az Urauus mozgóképszínházat, ahol hihetetlenül kevés pénzért, lát, hall, tanul és mulat. Az Uránus napról-napra zsulolt ház előtt adja szebbuél-szebb képeit, melyeket igazán szakértő kéz válogat össze. Ma már utcán, kávéházban, vendéglőben csak az Uranug remek berendezéséről és mesés szép, szenzációs képeiről beszélnek Igazán óumaga ellen vétkezik, aki egy-egy műsort elmulaszt, l\'áratlau dolog, kQlöuöseu vidéken, hogy a mozi.látogató közönség mindeu másodnap ui műsort kapjon. Az Uránu.i élelmes igazgatósága eit is keresztül vitte, ügy látszik, az Uránus nélkülözhetetlen lesz Nagykanizsán.
A nagykanizsai sport egylet január hó aj-eu tartott közgyűlésén a tisztikar a következőkép alakult kar : Elnök : Ats E. Árpád aleluök : Eperjessy Gábor. Választmányi togok: Andri Ferenc Asztalos József, Ats Jetió. liumilár Mihály, Kálmán Manó. Koch Qéza, Kocsiás József, Nagy Antal, Olasz Károly, Rozs Géza. Scliultz József, Zalay Károly, Tollár Ferenc, Vida Miklós. Vidos István, Zálesz János. Póttagok: Magori Ferenc, Sípos János, Perger Béla. FelUgyelóbizottsúg Heck Béla, Dantscb Jenő, Gerencsér József Németh György.
— Borbélyok bálja. A magyarországi borbélyén fodrász- segédek nagykanizsai csoportja l\'JOS. évi február hó !)-én a Polgári Egylet nagytermében saiát kouylártik alapja javára felolvasással egybekötött zárkörű bált felolvasást larl Budapestről „ a Ilók társadalmi helyzete ma es a szocialista társadalomban" cím alatt. Belépő di|: páholy 4 személyre « kor., földszinti ülőhely 4 elsósor 2 kor., a többi sorok I K. 20 \'III. földszinti állóhely I K. (Karzati álló .\')0 fill.. láncra érvénytelen). Felülfizelések köszönettel és hirlapilag nyugtáztatuak. Kezdete este 8 órakor.
— A vasúti tisztikar f. hó üft-én fényesen sikerült hangversennyel egybekötött táncmulatságul rendezett. A válogatott közönség mindvégig kitűnően mulatóit u hangverseny közreműködői ugyancsak kitellek magukért. Neumark Ilonka k a. művészi zongorajátéka, lebilincselte a hallgatóságot, Horváth Janka úrhölgy éneke és Pálkai Irma k a remek szavalata fénypoiitiai voltak a programúinak. ititscher Márton prológja és szavalala tanúságot tettek ebbeli jártasságáról, litilflesz Mátyás érzéssel énekelt szép kuruc ialokat, és énekét egyedül kisérte is Horvát Endre régi ismerősünk kis pubi alakialmn kupiéivei, majd Horváth Janka urhölgygyol előadott, a feminizmust gúnyoló párjelcuetével aratotl dörgő tapsokat A közönség reggeli 5 óiaig a legjobb hangulatban kitartott.
Rath Bankház Folyósítunk: TÖrleBZtéaeB kölcsönöket \'oldbirtokra es berh.i*akta lo 74 eves törlesztésre —t1 ," , l\'j\'.-os kamatra . Lé*,#p..n/hi«it Jelzálog; kölosöllöket U-"d es lll-aj helyi beláblázásra ."> IA evre 5" ,-al," esetleg i\'/.-ul.
- KU li A HKS 1 . - Bank.központunk: VI., Mag). Klr. Opcra-Iiuzur palotádban. BankhelyisAgok : O-Ulua 10. szám es Lazar-uUu 1 \'». s/.am. Díjtalanul nyújtunk báikinex szakszerű fölvilágosítást. Válaszbélyeg mindenkor inellckelendo. Személv- ÓS tárC&VÁltÓllitelt \'^\'osök cs ketcskcJók részeié, valamint minden hitelképes egyénnek 2\'t—10 evi V . ¡,1,-,tartamra Tisztviselői kÖlOBÖIlÖket »"ami, törvényhatósági, kózscgt tisztviselőknek es katonatiszteknek ftzctesi előjegyzésié __ rs élethizloaitás nélkül 1 nyílj,.lijntru 1« p nírnlrra vidéki pénzintézetek c., vállalatok részvényeire értékük 1)5° ,-áig kölcsönt nyujtunk az Osztrák-Magyar ZarteKpapirOKI a, u„ni( fcmnatlaho mellett. Tőzsdcmegbixásokat a budapesti ét külföldi tőzsdéken Iclkd-mcrelescn es pontosan teljesítünk, miiidenkon eredmcnynyel, az árfolyamokat naponta díjtalanul közöljük. —— Konvertálunk bármely belkilJi pénzintézet által nyujtoll jelzálogos-, lórleszteses-, személyi-és voliokulcsont. Mindennemű bel- cs kulluldi értékpapírt napi árfolyamon veszünk es elaJunk l\'cnzugyi szákba vágó minden raálit ügyletet a legnagyobb pénicsoportoknál levű összeköttetéseinknél lógva legelőnyösebben bonyolítjuk le. Bankházunk képviseletére megbízható egyéneket (elveszünk
4
ZALAI K ó Z L 0 X V
— Letartóztatott szülésznő Zalaeger>iegeu nagy uieglepeliHti okozott W inger Anlalué Mllléitliió letartóztatása. Winuernú egyike volt ¡1 legkeresettebb ttzUlésznókuek Klnkeló házakhoz hivláii s lelkiismerete» asszonynak ismerték. Feljelentés lolytán az a gyanú merült fel ellene, Imgy magzatelhajtással toglalkozik s ebben az üzletágban cselérileányokkal volt össze kOttetése L\'gy látszik, hogy sokan belekeverednek a csuma dologba mert a vizsgálat több terhelő adatnak jött nyomára A vizsgálat eredményét egyelőre szigorúan titokban tartják
— Megfagyott. A mostani enyhe télen majdnem hihetetlennek látszó eset történt vármegyénk egyik községében. Helieán (Ml ugyanis egv középkorú, ismeretlen nevű. nem koldusnak látszó ember aki. milil a vizsgálat kiderített«, ittas állapotban csavargott, egyik ejjcí meglágyult A vizsgálat fogja kideríteni, hogy ki volt az a szerencsétlen
— Tenyeszallat vasár A Nagykanizsa városi es |árási gazdakör február »-ín larl)a meg a tenyészállat vásárt.
— A könyvelönő. A napokban estenden Neuleld Vilmos sümegi élterineshez beállított egy nő. aki magái könyvelóuöuok adva ki. szállást kéri Kapott is Heggel azonban lilllt helye volt a vendégnek csakhogy a szobában levő ruhafélét is „elkönyveli?." Nyomozzák.
— A caáktornyai áll polg iskola tantestUfele l!)t\'V eu február hó 8-án a ,Zriu\\i-szálló" nagytermében. a növendékek tanulmányi kirándulásának előmozdítása céljából, tánccal egybekötöl rabárét eló-ariárt rendez, belépódi|: szeinélyeiikinl J korona Kezdete pontban 8 órakor.
-- Meghoszabbitott vasútépítési engedelem. A kereskedelmi miniszter értesítette Zalavármegye törvényhatóságai, hogy Kart hatos István papai ügyvédnek, a körmeud-muraszombali vasul Zalalóvó állomásából kizárólag Cséb. Salouivár, Apatl\'a es Andráshida íráuyábau a duuáutuli helyiérdekű vasutak Zalaegerszeg állomásáig, valamint Zalalóvó állomásából kiágazva: Kalósfa és llaksa, esetleg Noia irauyábau a duuáutuli belyiérdeki vasutak Csömödér, Kédics állomásáig vezetendő rendes uyomtávu gözüzemü helyiérdekű vasútvonalra kiadott engedelem érvényességét további egy évre megbosszabitolla
— A népért. A sümegi Védő-egyesülete háziipari iskolájából folytonosén terjed tovább az azsurozás es a csipkeverés. Miut a vizbedobolt kő, egyre nagyobb hiillámgyllrllkben balail tova a dolgos kezek munkája. Kel év óta remekművű munkák készülnek A sümegi hölgyek megbánták hogy Heléuyrn lordullak. mert a sümegi fehér hímzéssel is díszített azsur alaposan lelózi a betéuyiek lllüukájál. Klisim-ri ezt a Innlapesti Ipartesiuleti Múzeum is. Kgyre nagyobb es lobb megrendeléssel |átja el az iskolát. Most egyszerre 7 kiló csipkét küldolt, ez J darab \'>4 személyes abrosz szegélye les-z Knnek vászouiuuukáját a sümegi hölgyek készítik el Nagy usztalára való drága munka lesz N uloMigos iparművészeti uiuuka. Apróbb-nagyobb megrendelések Sümegről juiuak az i,kólának
_J<alnp király" Nagykanizsán A közelgő tavaszi ideiiyujdou&ugok megérkeztek térti,- liu es gyermek kalapok, sapkiik H — l — ö koronáért. I\'lurch kalapok elére, haladt idény míat \'i!>" „ engedmény mellett Kaphulok \\\\ ellisch Márkus divat-kalap raktárában Nagykanitsaii Kizsebel királyné lér J :i.
Kggei pasztilai gyorsan es biztosan hatnak köhögésnél, rekedtseguél és elnválkásodá.snál. felülmúlhatatlanok .1 torok es légzési szervek működési zavarainál. a gyomrot nem rontják és kitűnő izüek kaphatók minden gyógyszertárban es drogériában. Doboza I K. es - korona, il\'róbadohoz 11 lill i Főraktár Nádor gyógyszertár. Hpesi. VI.. Váci kőrút 17.
— Idült tudóhurut gyógykezelésénél a „Sirolíu-Koclnj," feltétlenül igénybe veendő, mivel a legtekintélyesebb egyetemi tanárok egybehangzó nyilatkozata szerint a köpetet legrövidebb idő alatt kevesbíti, esetleges lá/.l leszállítja és az étvágyai elómozdil|a .Siroliu-Itoclie- ugyan egy creosol-preparatutu, de nem az ilynemű preparátumok rossz izével. Téliesen inéregteleu «s nagy adagokban véve is tökéletesen felemészthető. Naponta :(- <> leakanál elegendő az esel solvosság.ibo/. mérten. .Sirolin-Koche. kapható a gyógyszertárakban
— Szerencsétlensegck Farkar Ferenc zalavári lakos Sármellék községben elgázolta Németh tiábor 4 éves gyermeket, aki sérüléseiben két napra meghall — Takács Antal helybeli járásörmesler szolgálaiból hazajövet revolverét az asztalra telte Miközben köpenyegét levetette a revolvert vele leverte. A fegyver a löldreeséstól érthetetlen módon elsült, s a golyó az őrmester alsó lábszárcsontján aluról lölfelé való irányban keresztül hatolt. Súlyos betegen fekszik.
Várandós állapotban
levő anyáknak nincs jobb barátink, mint a SC\'OTT-féle Kmulsió. Testi gyengeség és bágyadság ha kínozza őket. ugv SCoTT-léle Kmulsió épp oly csodálatos, mint kielégítő hatással |ár. Uj erőt éö uj életkedvet kölcsönöz a 800TT, mintha varázs, ital lenne. De még több örömei okoz a szülőknek ha a csecsemő megszületik, mert egész séges színében és erős formáiban a szülők különösen gyeuyorköduek Kz onnan vau mert az anya által bevett
SCOTT-féle
KMULSlú,
a gyermekeket is táplálta s erősítette,
.. . szóval mindketlóre a legkellemesebb
A> KmuW6 vá»n . , ,
iMnái • scon halast gyakorolta
í^r\'VL;" Egy eredeti öve« ára * K 5° blléi
JS^rJÍS"1 Kapható minden gyógytárban
Etjagyaásl-Lakod&lmt-Damaat
Eullenne -
e. .Itcnncl-ci^*-selyem SO Ui.-otl Irl-jclils bórmi-nlvc C* vlmmenlesen. Mini.,
iMMinfnrüultával. Mcgicntlrlcsus i..Iruii\'v nyelten iiitc/cntlol.:
an \'Síidinfabrikt. Hennabero in Zürich.
Táviratok és
Telefon-értesítések.
Meggyilkolták
a portugall királyt és a trónörököst. A gyilkosokat azonnal megölték Manuel az uj trónörökös
Budapest. febr 2 Néhány puskalövés dördült el Lisszabon utcáin .s mire :t fust eloszlcll, vérében heveri Kurópa két legrégibb uralkodóhá/.ának sarja. ¡1 portudál király és mellette holtan feküdt trónörököse is
Károly király vérével fizette meg azt a Iliiéi, hogy a huszadik .században még vissza lehet hozni az abszolutizmust. Hosszú ideje kísérletezett az uralkodó ezzel a szándékával. Most végre akadt egy politikai kalandorra, ■loao Frauco személyében, aki. miután hoss/.u ellenzéki pályát futóit be. többszörös elveserélés illán miniszterré, majd miniszterelnökké lett s vállalta a diktátori hatalmai is. mikor a portugál parlament undorodva fordult el tőle. Vállalta és keresztülvitte a népakarat elnyomásával, a sajtószabadság elliprásával s a király altatásával. A rosszul ¡»formált uralkodó nem vélte komolyan a nép meg-mcgii-juló utcai tüntetései, melyek véres összeütközésre vezetek, lenézte a köztársasági páti izmosodását.
Budapest, febr. 2. 1 Feladatott 8 óra 35 perckor reggel, érkezett 9 óra 30 perckor reggel) Károly portugál királyt ós trónörököst három egyén megyilkolta. A gyilkosokat, azonnal megölték
lllldapesl. febr. 2. (Érkezett d. e. It> órakor. 1 Amidőn Oarlos királv és Lajos trónörökös Villaviei-osából kocsin Lisszabonba visszatérve, a Ferreio de Tac.on haladlak ál. egy i\'tnber karabélyból rájuk lóit. A király súlyosan megsebesüli.
A vérbefojtott dinasztia.
Hogy történt a merénylet?
Uudapesl. febr. 2.
Oarlos király és családja tegnap délután ő órakor Villa Vicosábol Lisszabonba érkeztek. Abban a pillanatban, amidéi; a nyílott kocsi a Kereskedelmi-térről az Arzenál-utcába befordult, egy karabélyokkal felfegyverezed embercsoportból lövések történték a királyra es a trónörökösre. Mindakellót haldokló alla-potban az Arzenálba vittek, ahol rövid ¡dó múlva meghaltak. A rendőrség a helyszínen bárom gyilkost felkoncolt. A király, a királyné, valamint a trónörökös es Máimul infáns együtt üllek egy kocsiban. Amidőn a lövések történlek, a -királyné felemelkedeti, hogy tesie-vel védje á trónörököst A királyt és a trónörököst 3 — 3 golyó találta. Mamid infáns uem serüli meg komolyan, Amália királyné sértetlen maradt.
Megsérült az infáns is.
Gyász a királyi palotában.
Budapest, l\'ubr. 2.
A királyt három golyó érte, az egyik nyakán, a másik vállán, a harmadik pedig torkán. Kz utóbbi átszakította az ütőeret, ami a király azonnali halálai okozni. A trón örököst is három golyo érte és pedig fejen es a mellén. Manuel infáns állán es vállán sebesült meg. A királyt holtan szállították az Arzenálba A trónörökös meg életben volt, \'amikor az arzenálba hozlak, de csakhamar meghall ó is.
A gyilkosok.
Budapest, l\'ebr. 2.
Fegueira Franoesea a király parancs-órtisztje. aki a király kocsija mellett halmit, amint a lövések eldördüllek, fegyverét ragadta meg es a gyilkosok egyikei megölte. A rendőrség a tanácsházánál megöli egy második gyilkost. A gyilkosok holttesteit a tanacs házába szállították. Személyazonosságukat meg uem sikerüli megállapítani, azt hiszik azonban. hogy egyikük francia, a másik spanyol. A gyilkosok ötgolvos karabélyokkal lóltek. Fegyvereiket kubaijaik alail rejtegették.
liljen az uj király!
Budapest, febr Z.
A trónörökös Mámiel infáns, aki helyeit Amália királyné veszi ai a régenségci.
Katónak forradalma.
Budapest, l\'ebr 2.
A király és a trónörökös meggyilkolása döbbenetes fejleménye a Portugália katonai forradalmának Mar január JJti-áu fölfedezlek egy nagy összeesküvést, amely lángba akarta borítani az egész otüzágot Bebizonyult, hogy igen sok radikális es republikánus, akik nagy tömeg bombával, revolverrel rendelkeznek, harmincadikára, a forradalom napjára íellhw--lést készítettek elő
A fölkelés hírere a kaszárnyákban is rendkívüli intézkedést lettek, meii a hadsereg egyrészeben is forradalmi hajlamokat észlellek. Az első tüzérezred kaszárnyáját a városi gárda vette körül és a Ili. gyalogezred katonáitól elszedték a fegyverekel, meri a katonák hir szerint azl tervezték, hogy a királyt hatalmukba kerítik.
1908. FKHKIJAR
\'/. A I. A I K U \'/, I, (.) N Y
Ujabbb táviratok
a liszaboni vérfürdőről. Ravatalozzák a koronás halottakat! Kik ölték meg a királyt és a trónörököst?
Véres esemény hir«- terjedt szét lúzsebe->•11 az egész világ valamennyi fővárosában. .Megölték a portugáll királyt es trónjának örökösét is. A delelőn folyamán indta meg Budapest a megdöbbentő szenzációt A Nap i lsó rendkivQli kiadásáliól. amelynek kétszázezer példányát egy félóra alatt szétkapkodta íi vasárnapi közönség. A liir hatása óriási. .Mert forradalmi mozgalmak előzték meg ezt a politikai gyilkosságot, amely egyszerre \\ ••résen komolylya tette Portugália forrongá-mii. amit a dinasztia és hűséges támogatói ¡i.i indóan nevetségessé akartak tenni. A por-lugál dinasztia, amely meg ragaszkodik hatal-n ahoz. amely a királynőt es az infaiisnót tnirira szeretné illtetni, de amely a tegnapi eseményekkel valószínűleg örökre elves/tette koronáját.
A puskalövések luouban. melyek Lisszabon utcáin eldördültek. nem egy palotalbrra-■dalom kirobbanásai, nem az országnak nem-ii-iszö királyi családot akarlak elpusztítani, hanem az abszolutizmus hordozóját, a királyt, jiki \'tizenkilenc évi korniánykodás után sem aiallt többszörösen diklatnráboz folyamodni, a népakarat hangos megnyilvánulása ellen uralkodni. Oarlos király halála nem olyan, juiiit az ezt megelőző királygyilkosságok, amelyeket vagy egy forrongó hadsereg, vagy miarkisták intézlek el fegyveres kézzel. Carlos király teteme mögöit a nagv radikális és republikánus revolució áll. miilyet a király a hadsereggel vélt leverhetónek Akaratának hiiM\'ges végrehajtója. a diktátori hatalom vállalója. Franco elhitetie uralkodójává, hogy a. abszolutizmus rendbe mdja hozni Portu g.tlia zilált viszonyait. Franco azonban politi-k.ii szélhámos volt és elszámította tnagai Az abszolutizmus nemesak fellázította az egész portugál népét hanem anyagilag is a tönk s/élére vitte az országot. Tüntetések, katonai összeesküvések egymást érték s látnivaló volt. hogy az események mihamarább tragikus fordulatot vesznek
^ lisszaboni arzenálban most két holt-lent fekszik, a portugál királyné es n trónörökösé \\)s néma ajakkal mondják el Kurópa uralkodóinak, hogy a forrodalmak ideje nem járt le. hogy fát vágni a nép hátán nem leltet, s hogy már a militarizmus sem leltet támasza az abszolutista fejedelemnek akkor, mikor a nép jogait akarja sárba gázolni. Oarlos király, mint ember, nem volt gonosz, vagy rosszszándékii. Csak gyönge, tehetetlen és könnyen hajlítható. Megengedte, hogy belevigyék a zsarnokság vétkébe s imc : súlyosan megfizetett érte. Trónt és életet adott nV.ért a balhiiéért, hogy kalandorokkal és törvények nélkül uralkodhatik. Európa koronásai. tanuljatok !
Ferenc József részvéte
Bécs febr. 2.
Bécsben a rendórfönökség kagta meg a királygyilkosságról az első táviratot. Amint a nagykövetség a rendőrség utján értesült a lisszaboni vérfürdőről, nyomban külön futárt
küldtek a Schónbrunba. Ferenc József ma, szokatlanul korán kelt ós a követségi futárt do gozószobájában Íróasztala mellett ülve fogad- j ia. A király megdöbbenve, szótlanul hallgatta végig a futár részletes jelentését, amely annyira lesújtotta, hogy szólni sem tudott, a megrázó tragédiát hallva. A király a jelentés után rögtön maga szövegezte meg azt a részvet- ( táviratot, amit a megmenekült Amália portugál királynőnek küldtek.
öngyilkos közkatona —
Budapest, febr. ¡5.
A Inul testparancsnokság épületében ma korán reggel öngyilkos lett Bálint Ferenc közkatona. Bezárkózott es szolgalati fegyverével mellbelóllc magái, öngyilkosságának oka a rossz bánásmód A mentők vitték ápolás alá a közkatonát, aki a jegyzőkönyvbe azt diktálta. Iiogv „feljebbvalóim kergettek halálba"!
Árviz Budapesten Fölrobbant a teréz-kttrut!
Budapest febr. 2.
Ma délben óriási méretű vizc«örepedés történt a fővárosban. A Keninílzer-ntca és Andrássy-ut közölt a Terér.-körutou délfelé hatalmas, agyudörgeshez hasonló durranás reszkettette meg a levegőt. A következő pillanatban már száz gránátkő az utca kőburkolatából repült fel a levegőbe. Kzuián pedig nyomban kétemelet-magasságnyira hatalmas , vízsugár tört kl. amely az egész uttestet vi/árral borította el.
A gyorsan értesített rendőrség és a vizinüigazgatóság konstatálta, hogv rendkívüli nieretü vizcsötvpedés történt I a fóvizvez.-tékí cső repedt meg.
A kitóduló víznek oly borzasztó nagy volt az ereje, hogy valóssággal felemelte az egész uttestet.
— Szocializmus jegyében. A vörös internacionálé. moly a gyülekezési szabadságot irta zászlójára, vasárnap alaposan megcáfolta önmagát. Szarvas szállodában megakadályozta a 18-as kercszténv szociális egveSület megalakulását; az ííjuságképzó egyesület közgyűlésének lefolyását megzavarta Az titóbbiuál elnöknek llalvai Frigyest, aleluöknek Ujváry (iézát, vigalmi elnöknek Kperjessy (tábort választották meg pakluiii következtében, amennyiben ennek ellenében a szín iálislák S elvtársa kerllll a választmányba
Temetkezési egyesületek Az I-sö nagykanizsai teuietkezó egyesület és az emlierbaráli temetkezési egyesület I hó J-án számolt be múlt évi ügykezeléséről. egyik a régi gimnázium, a másik a temető-kaszárnya helyiségében, mindkét helyen megadták az érdekeltek a felmentvéuyt Az emberbaráti egyesülni ez alkalommal arckép leleplezés keretében Ünnepelte elnökét, Kperjessy Háliort. moly ünnepély társasvacsorával végződött.
Újdonság!

A n közönség szíves tudomására hozom, m w hogy műtermemet
előkelő fővárosi és külföldi fényirdák mintájára, a mai kor legújabb vivmáuyai szerint, villamos fény reflektorokkal láttam el s igy azon helyzetben vagyok a mai naptól fogva, a legelőnyösebb világítás mellett, az időjárástól teljesen függetlenül Ünnep- és vasárnap is reggelt 8 órától esti 8 óráig felvételeket eszközölhetni előzetes bejelentés esetén későbben is. Hálok és egyéb estélyek alkalmából műtermein a késő esli órákban is nyitva vau. ttgy, hogy a közönség közvetlen az estélyek látogatása előtt is fényképeztetheti magát Btcu uj eljárás szerint lelvelt képek semmiben sem különböznek a nappal felvett képektől. Műtermemet a jövőben is szives pártfogásukba ajánlva, vagyok teljes tisztelettel
VÉRTES ANTAL
fényképész. Csengén ut 1 a Nagykanizsai takarékpénztár épületében földszint.
Kirakataim nu-filfckínlcsi\'-re felhívom t. közönség szive» Ügyeimét.
Mulatságok alkalmával »jánlok a legolcsobb árak mellett díszítéseket és lám-plonokat
IFd. WAdDIT8
JÓZSEF
Nagykanizsán.
IRODA ÁTHELYEZÉS!
mmm 11
cég tisztelettel értesiti m. t. ügyfeleit, hogy 35 év ola fenólló
HIRDETÉSI IRODÁJÁT
t jelenleg lludapest. IV., Váci utca 20, sz.)
1907, november Ivó 10-én
saját házába
Budapest, IV., Molnar-utca 38.
helyezi át.
Hirdetések lei vetélő a világ összos
iapjHi es naptarai részere.

Miltényi Sándor
nzzrzzi cipésmsíttr "
a téli idényre ajánl saját
módszer szerint készített
vízhatlan vartászcipsktt és
csizmakat. Valódi szenl-pi\'iervári orosz és amerikai sárcipőkből (galosohni) nagv raktár
-i 1
H ■ H
!
.>11 u/>
■ ■■
A legjobban, bevált, a bel* és külföld legelső tekintélyeit«*»! es sok c/.ci «írvoHtöl ajánlott tápszer egész* se^es es bélbajban szenvedd gyermekek és felnőttek részere; nagy tapértékü, elősegíti az Izom* és csontképzodést szabályozza az emésztést cs a használatban olcsó. .A csecsemő* cimu tanulságos füzet ingyen kapható az elárusító he-.v eken, vagy R. Kufeke-nél Wien 1.
ISO*. FKUKNAK :!.
1 A I. A 1 K 0 Z 1, 0 N Y
Grammophonokat
eredeti gyári árakon nagy
választékban raktáron tart »
ifi. Wajdits József
Nagykanizsa Eladás részletfizetésre is.
TÖRLESZTHETŐK havi 3 koronás részletekben. — Fizetendők 2 éven belül.
Sanatogén!
A/ rissze s mű veit államokban több mini 5000 orvostanár és orvos ajánlja, mint a legkiválóbb crősitó í* felfrissítő szert.
Erősíti a testet, v edzi az idegeket.
Kapható intS/ertiraklt*« ét dtogcriikbiu, Kcj*« IwiifrtrnmUftei Ingyen ¿1 brrmrntvc küld Dauer Tm„ Mer Un SW. 4Í
pRTESITÉS.
Tisztelettol értesilem a n. é. közönségei, liogv Nagykanizsán Fö-ut 17. se alatt i Harkányi-
leié házj
építési tanácsadó
irodát nyitottam
Ajánlkozóin bármily tervezetek készítésére, valamint uj építkezések, átalakítási ós javítási munkálatoknak szakszerű, gondos és legjutányosabb árban leendő kivitelére
Elvállalok gyári kéméuy-építéaeket mindenféle alakban, gózkazán befalazásokat s gépalapnr.á>okal. úgyszintén gázgenerálorokal. izzn. olvasztó, forrasztó. Martín és liessemer-kemencéket van- és acélgyárak résiére, körkemencéket tégla éa inéazégotéshe?.
Munkáim jóságáért garancia lehet sok évi gyakorlatom és jó hírnevűm.
A n. ó közön «ég szíves pártfogását kéri. Kiváló tisztelettel.
Mitró J. József,
épitész
I
IFJ WAJDITS JÚZSEF
Alapítási év 1832. Díszítések és lampionok. Ajánlja jól berendezett könyvnyomdáját miudeunemd nyomdai munkák díszes és ízléses elkészítésére lulányos árak mellett. Névjegyek, körlevelek, meghívók, eljegyzési- és eskelési-kárlyák stb mindig a legújabb divat szerint készíttetnek el.
| EKSZERGYAR.
Villamos Üzemre berendezett arany-, ezüst- és ékszeráru - mülerem.
Különleges készit ményok ! ékszeráruk,, ós jegygyűrűk.
Uj foglalásokat és átalakításokat gyorsan elkészítünk.
Eladás részletfizetésre is!
berémy józsef és f/a
ékszerészek Nagykanizsán (Városháza átellenében.
PREKL ANTAL
Első naíykani/iai asztalos, kárpitos és rils/lté
NAGYKANIZSÁN, (liritl cupirlkii, ii •iiíititiiil matti.)
\\ n. e. közönség b. figyelmet felhívom Nagykamssar. a varost caoporlházban levú
asztalos, kárpitos és dis/ltó muhslystnri,
■ hol bármikori rendelésre legfinomabb kivitelben Jutáuyoa árak mellett bármilyen aaxtaloa és kárpitot munkát gyorsan és pontosan ké.xllek,
Kifogadok falak kárpltoaáaát, föggönyök eUe-izliéséi, bármiféle kézimunkák montlroaáaát
Nagv Választékú rakiái dlvánok éa garnitúrákban. Elvállalok háló, ebédlő, aaalon, alöaxoba, bo t-helylaég éa »»állódat taljea berendeléseket ugy halyben, mint vidéken.
Levelekre azonnal válaszolok.
Áruimat csakis jó minőségű száraz fából kcszitcr. Magamat a n. é. közónseg joindulatu pártfogasába ajánlva, maradtam
hazafias tisztelettel
PREKL ANTAL
mússztslos- és kárpitos JUTÁNYOS AHAHL | SZOLID MUNKA !
Értesítés.
Van szerenesém a nagyérdemu közönség becsei tudomására hozni, hogy a köztem éa helybeli Weisz-feld és Fischer cég kózött fenállotl Üzleti viszony közös megegyezéssel, — barátságos utón a mai napou teljesen megszűnt s Üzletemet ugy mint eddig.
Steril József,
törvényszékiig bejegyzett cég alatt fogom tovább vezetni.
Midón ez alkalommal is a nagyérdemű közönség további szíves támogatását kérem maradok.
kiváló tisztelettel
Stern József
dvlat, vászon- ás kész noi f elöltök-kereskedése Nagykanizsán.
\'/. A I, A I K Ó /. I. OS y
I!M»s. KKBRUAR 3.
146. IQ08
—számhoz
Versenytárgyalási hirdetmény.
A ni. kir. íöldmivelésügyi miniszter ur rendeletére a Dráva folvó légrádi szakaszán az 1908. évben végrehajtandó szabályozási munkákhoz szükséges:
1509-35 311 terméskő
szállítására nézve 1908. évi február bó 20-ik napján délelőtt 10 órakor az alulirt 111. kir. folyammérnöki hivatal helyiségében újbóli nyilvános zárt ajánlati versenytárgyalás fog tartatni.
Az ajánlati feltételeknek megfelelően az eszéki m. kir. folyammérnöki hivatalnál megszerezhető ajánlati ¡ven kiállítandó és felszerelendő ajánlatok a jelzett napon reggeli !J\'/, óráig ugyanott nyújtandók be.
A végrehajtandó munkák helyzetrajza, a kötendő szerződés e.s az annak kiegészítő részét képező általános és részletes feltételek valamint az ajánlati feltételek az eszéki m. kir. folyammérnöki hivatalnál a hivatalos órák alatt megtekinthetők.
Kszek. I IMIK. ev január lió 215 an.
M. kir. folyammérnöki hivatal.
i
Szölöoltvány eladás.
A ki egc*4s«igCN, olcsó, »xcp szólót akar, buulnmmal forduljon
Vitys Miklós T\'ZZ
olliáiytiltrtkti Oi-Cj»aailo« (Torontálmegye,) .1 hol iiDkfáajr aiaaaa|i I. ruíi léi. lyakarai •• alaa /áláajtiá-i|it. bor él ciiai|alajik, rala ■lat aaarikai alaa ia íjikaru miamink, aaakitüikaaa|jaa-aiaa fajok II rtatfl aaitályiat kaa a legolcsóbb Árban kaphatok. Siilili|lia«k külön e célra választott fajok. — Fl| il árjagyták ktráaatra l»|ja» ia baraaatia. A számos elismerő-levél közül itten csak egy:
■afiarár, mo?. 11/0.
Az oltványokat kérem annak idején külön csomagolva küldeni, hogy tudjam miféle faj, s hová ültet-hessom. — A küldött oltványok mind megeredtek, bár eredetileg is onnét rendeltem volna.
Kérem a rendelést előjegyzésbe venni » erról ertesilcni.
Szíves üdvözlettel
Vrcaej Itóbert
p. u. tanácsos.
Legolcsóbb bevásárlási forrás!
Legalkalmasabb ajándék egy óra
Mindennemű fali. ébresztő, és zsebórák, láncok óriási választékban kaphatók
steiner mór
órásmesternél. Nagykanizsán Javítások gyorsan, I Ikiismeretesen és Ótállás mellett eszközöltetnek.
Nctistein féle ERZSEBET labdacsok
K pilnlák hasonló ké»zit menyeknél minden i-kin-
tetben feljebb I.....«Illendők, inHitek minden ártalmas
anyagoktól. a/, aItesti szervek halainál legjobb ered-ménvnyel használtatván gyniiitéden haslinilók. vértíszlitók ; egy (fvójfvszer sem jóhb s mellette olv ártalmatlan, mim e pilnlák a
SZÉK S ZOfí ULÁS
legtöbb betegségek lorrása "lleii Cukrozott klllse-jllk végeit még gyermekek is sziveneu veszik. Hvu Ili fjitnl\'il lartiilmnto (luhux ÜO ¡Ulti- h\'.yu tekereg, mell/ fi dohot!, trMt 1\'tO pUulf\'t t"r-hUmnu, cntik 3 korínul. \'¿AH korona eldlei/en he MUtUneinellelt eu>l tekére« hír ment re k/Ihletik.
Utánzásoktól különösen óva-koiljinik Kértünk haltiro-zoiiaii N KUNTKIK KI\'I.DI\' Intsltailn labdaesait. Valóili esak. ha minden doboz lörvényileg liet.-gyzetl védjegyünkkel piros fekete nynilllaláN-ban „özein lapot* <s „Nenstein Külöp gyógyszerész" aláírással van ellátva A kereskedelmi lörvéiiyszékileg védett rsnmag-iaink aláirásnnkkal vannak ellátva NEUSTEIN FÜLÖP
sS/.eiU-IJ|>6tbox* cimtell gyó){ys<ertAra, BÉOíá, I.. PlankenKaase 0. Kapható NngykanlzUn: BELUS LAdOS és REIK GYULA
gyúgy»fcr4«*cknél.
OVAS!
1
P»----"V---q
Vódjegy: „Horgonyt*
ALinimenf.Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
föllaka
ugy régjónak bizonyult háziszer, mely már »oü év <ju legiobb fúj<laloinosillii{>itó szemek bizonyult kósrvénynél, olújnál ok Meghűléseknél, bodórzMtli\'sUppen használva.
Figyel mrztetéa. Silány hamisítványok miatt l»M»áiIáikor óvatosak ivgyiink m osai olyan üveget fogadjunk el, mely a ,,Horgony" vrdjpgygyel és a Rlchter cégjegyzéssel elfá-tott dobazba van csomagolva. Ara bvogekhen K —.80, K 1.40 éa K 2 - és ug)szólván minden gyógyszertárban kapható. — Főraktár: Torok Jozaef gyógyszerésznél, BadapaaL
DfJicmtf gyógyszertári u „Aniy trwliilw*,
l\'régába», Kliulietlutrasie ö mi Mindennapi »zétkuldsa.
Kapható Nagykanizsán : Neu és Klein cégnél.

:-:: - • ¡~: k
Alapítási év 1895.
Székelyi Lajos
Klso Nagykanizsai Fehérnemű iiiosó-es vasaló intézete Nagykanizsa, Fő-nt 23. (sarok) Hunyady-u.
6 (saját ház.) KI fogad úri es női fehérnemúeket urak. háztartások, intézetek és szál-lotiák részere Vidéki msgrandeláxak
postafordultával Inti t.tn.k tl A feliérnemilek jókarban maradásáért szavatolok Házi mOlát ít fMI-lát Kívánatra árjegyzéket szívesen killdök.
láLi
HM
X
X X X X X X X

)L X X X X X X X X X 1
b<:-;:--: : j--::-: :••:t~: J-::-:ík
\'/, A I. A 1 K 0 7. I- 0 N v
I\'.his l-\'KHKI.\'AI
í
x


M OLL-FÉLE
S E l PLITZ-POR
C X
8 §
|
8
Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A védjegyét és aláírását tünteti fel.
A Moll A.-fále Seidlitz-porok la. 10» g)ugyhatfl».i a legmakacsabb gyomor- é. altestbántalmak, gyomoigAics é. gyonioihév, lögiiili székrekedés, mJjl/inialuni, vártolulás, aranyér (i i legkülönbözőbb nölbeiegségek ellen, e jeies litilucmek évtfiedek óta ailndlg nagyobb elterjedt»! szerzett. Ara egy lepecsételt eredeti doboznak 2 kor,
IIiiiiiíkíJiímoU lörteiiyllfic l\'fiij IHHin-h.
f M OLL-FÉTi 1
SOS - BORSZESZ
Ciak akkor valódi, ^
____________vtdjegjféi tünteti fel, -A. Moll.
feliratú ónoiattal van rárva. A Moll-féle aós-borszesz nevezetesen mint fájdalomcsillapító bedSrz.Alési izer kósxvény. ctui 4« a meghűlés egyéb következményeinél legisuicreletebh népszer.
Egy ónozott orodotl Uvag ára 1 korona 80 flllár.
X
MOLL Gyermek szappanja.
M Legfinomabb, legújabb mOilstei sieilnt késillek gyermek e> hfilgy szappant a bör A < ! okaxarfl ápoláséra gyermekek • felnSitek ráazére. - Ara darabonként 40 Ml. .<
8

>1
öt darab I kor. 80 flll. Minden darab gyermek wappan Moll A. védjegyével van ellátva.
Moll k. gyógyszerész eV/ás"kír. udvari szállító által,
Hécs, Tuchlauhen !i sz.
Vidéki megrendelések naponta postautinvét mellett teljesíttetnek.
A raktárakban tennék határozottan _M<>LL A." aláírásával ——---
es védjegyével ellátott készítményeket kérni. , - Raktár Nagykanizsán: Rosenfeld Adolf Fiai. „ 1
Oh |,.J
k i j <- ii •
Megfojt ez az átko-zott köhögés I
Köhögés, rckedtség és elnyálkéaodáa ellen gyors és biztos hatésuak
Epjr iilimtillii
az étvágyat nem rontják és kitünö izüek. Doboza l kor. es 2 kor. Próbadoboz 50 fillér
FiS- él nétkUldéil raktár:
„NÁDOR" GYÓGYSZERTÁRI ESger mellpasztila
Budapest, VI.. Váci-kttrul l7.|C-H\'Halliai\' mfiggyilflloll
lehet maglinak minden beteg, aki évek hosszít során át inri az ideg-gyengeség rettentő kínjait, aki mindenféle szert megpróbált már és reményvesztetten néz a jövő elébe, a nélkül, hogy az ilyen bántalom leküzdésére az egyetlen igazi gyógymódot: a villamosságot megkísérelné. Hány ember élhetne ma boldogan az ó meleg rsalátli tűzhelye kórUl. ha nent volna meg benue az az érthetetlen elfogultság a villamos /y /fl/ f győgyjnód iránt amelv pedig legtöbbször csodával haláros eredményeket szokott hozni. Az Klektro-Vítalizer készüléknek ma már Magyarországon annyi híve van. hogy nincs város de iiiucs lalu sem. a honnan eddig elismeró sorokat ne kapott volna az intézet és mégis óriási azok száma, it kik m-m ismerik ezen áldásos gyógymódot
Miért nem alkalmazza a villamosságot? Ila gyenge és elernyedt, ha a nemi gyengeség és az általános ideggyengeség báutalmai gyötrik, ha fáj a feje, ha esuz, ha köszvény lámadia meg, ha álmatlanságban szenved, ugv saját egészségének tartozik azzal, hogy legalább megismerkedjék ezzel a gyógymóddal, kötelessége Önnek hogy az Klektro-Vílalizer nagy hálásáról magának fogalmat szerezzen
INGYEN KÖNYV. Hogy pedig ezt mindenkinek lehetővé tegyllk, ingyen és bérmentve khld|tik ineg zárt borítékban az ezen gyógymódról szóló leírást, a nélklll hogv ezzel bármiféle kölejezetlséget vállalna az illető magára. Kz az ingyen könyv kimerítő népszerű leírásban, gazdagon illusztrált fejezetben ismerteti az Klektro- Vilalizer készüléket és az azzal követendő gyógyuljárásl. Külön kötet áll férfiak és klllon nők rendelkezésére.
A* „ELEKTHO-VITALIZtR" orvom rend.-int., Budapest, Xároly-körut 2. félemelet 50.
Elismeró-levél.
Szelvény egy inuyen könyvre
Katid Int, ■•iikiiiMi, Ionná lalli.
ItlOÍ. szeptember 2Z. Igen tisztelt Doktor Úri Nagy örömömre cr [csilhclcm, hogy én hiilti u jó Istennek, jól érzem magamat, megszabadultam minden hajómtól, főfájásom megszűnt, szívdobogásom nincsen, lóbálni cs karjaim (cm fájnak, egyszóval én igen jól vagyok. A készülék kifogástalanul működik es én még használom naponta. Gyomor-pulfadtságom ellen jobbon használt a készülék, mini nz Összes furdó, melyeket eddig felkerestem. Az en nézetem az, hogy a készü- férfiak / lék nók részére sokkal lonuesabb u fürdőknél és amennyire tőlem telik, legjobban fogom ismeréseimnek ajánlani. Még egvszer fogadja kedves Doktor llr hálás köszönetemet. | cím:
I
Az „ELEKTRQ-VITáLIZER" orvosi rendelo-latszstnsk
Budaposl, Károly-körut 2 , félem. 60. Kérem részemre díjtalanul portómenteseu, zárt borítékban elküldeni • „ICDEII VILLAMOS lltlTHODlÓL"
szóló művet
reszere.
A nem kivánt kólcl törlendő.
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos. Práger Béla, Reik Gyula és Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárakban
Vegyenek csak
Szf.-Peferoá.; uto léehe^yan sarczipö
Valódi csak ezen/
háromszögű
védjegygyal
Kapható: Miltényi 8ándornál Nagykanizsán.
i 6 fillérért egy csomagocskát akar venni, az kórjen kizárólag
,,ottó máncigarettapapírt.
OG^TTES m£Nr
„ -.. KP55Í OIPOSl
» ; 1 „ \\Pt:\\ „ •. \\í
Nyomatott Ifj. Wajdit« József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
£IF
I:
NAGYKANIZSA, 1008.
NEGYVENHETEDIK ÉVFOLYAM, 6. SZÁM.
FEBRUÁR 10.
ZALAI KÖZLÖNY
Elöflzetécl árak: Ktfé« évic 10 koron«, (ílévre B koron», nesyeilívre 2 koron» 60 fill. fcgyei azám ára 20 fill. Tanároknak, tanítóknak, jegyzőknek és állami tlaztviaelOknek I évre 8 korona, fél évre 3 korona.
URANUS
mozgóképszínház
lagykanlztan Erzsebet-tér 20. az I emelet
Nagykanizsa egyetlen látványos ós kolio-mes szórakozó-lielye.
Naponta két másfél órás előadás.
Klsó előadás: d. n. 0- \'/j^-ig
Második előadás: este 10-ig
Vasár- és ünnepnap folytonos előadás.
Kezdete d. u. 4 órakor.
NAPONTA UJ, RENDKÍVÜL ÉRDEKFESZIŐ MŰ-SOf^. KOMOLY, HUMOROS, TANULSÁGOS ÉS LÁTVÁNYOS KÉPEK.
Helyárak: I. Hely 50 fill., Il-ik hely 30 fill., lll-ik hely 20 fillér. Gyermekek szülői kisérettel 20 fillért fizetnek. Katonajegy 14 fillér.
Kgy hónapig érvényes, 12 bérletjegy kedvezményes áron a pénzlárnál kapható.
A színházat Laiuberg Gusztáv, a világhírű Pathé Fréres cég igazgató-mérnöke, rendezte.
hVI..|.V, s7.iMki->iló és kiadó:
Kálmán Pál.
Szerkei\'tnaég ét kiadóhivatal: Nagykanii Fo-ul 16. atám.
Mcgjelen minden hélfón délben
Züllött gyerekek.
Itta : Füredi Jánoa.
A helybeli kir. törvényszék egy Ítélete került kezembe, melylyel több II -15 éves gyerek ellen folyt le az eljárás, mert Strasser, Fischl, Bettlheim és Uuth cégek s még számosaknál betöréses lopást követtek el. Árva egy sem volt köztük, sót jobb csaladok gyermekei voltak. Kgyet javitó-iutezetbe internálásra itélt a törvényszék. Kgy idő ola több eset tőrtént, hogy gyermekek követtek el bűncselekményeket, s mondhatjuk, hogy anv-nyira el vannak szaporodva azok a gyermekek, kik kötelességüknek egyedül a csavargást vélik, hogy elszomorító. Mindenütt lát itatjuk őket. még gyakran az utolsó pálinkás butikokban is.
Mi leltet vájjon ezen jelenségnek az oka? Az erkölcstelenség, a romlottság nőtt-e meg, amely behálóz most már nemcsak nagyot, de kicsit egyaránt V A szülőkből lialt-e ki teljesen a gyermekek gondozására való kötelességérzet? Vau ebben is valami. Azonban másba kell keresni a gyermek-züllés valódi okát. Városunkban a megélhetési viszonyok óriási mérvben emelkedtek az utóbbi időben. Lakás és elelemdrágasáirgal küzd a szegény ember, hogy épen elten ne haljon családjával.
Az apa ott izzad egész nap a gyár kormos levegójeben, az anya mosni jár. Idősebb gyermekek, kik már keresetre képesek, elmennek a cipó-, kelégvárba. vagy varrodákban vaunak széfszórva. Otthon marad az apróbb gyermek felügyelet, gondozás nélkül. Természetes. ha életre valóbb, csakhamar kikerül az utcára, a terekre, piacra, hol összebarátkozik a cimborákkal. i)e megjelenik közöltük csakhamar a romlott utcai suhanc. Aki már keresztül ment a züllés lejtőjén, először is betanítja őket a piaci tolvajlásra, majd fokozottan súlyosabb természetű lopásra, betörésre. Végül rendszeresen űzik az emberek fosztogatását.
Tessék most már ilyen körülmények kőzött az élettel kflzdö, egész nap fáradságos munkát végző apát vagy anyát felelősségre! vonni a gyerek romlásáén. Midőn a gyermekvédő liga helybeli fiókja nagy garral megalakult. bíztunk működésében, hittük, hogy nemcsak a tagsági dijakat küldi a központba, hanem, hogy helyben gyakorlatilag is fog működni. Pedig ezen liga volna egyrészt hivatva a bajok orvoslására
A zülló gvertkek folyton növekedő csapatja hangosan beszel, meg kell hallani a
társadalomnak, de különösen a gyermekvédő liga helybeli Ilók vezetőségének, mert hisz azért alakultak
A rendőrség, ha a gyermekkel szemben a jogi elhagyatottság jelenségei meg neiu állapitiaiuak, e téren lehetetlen, mert ha visszakíséri a gyermeket a szülői házhoz, munkája meddő Hiszen a szülői házról már bebizonyosodott. hogy nem ád kellő gondozást a szülő.
Tehát ezen az állapoton a társadalom van hivatva segélni, melynek a gyermekvédő liga prograiumját kell magáévá tenni és végrehajtani.
Tűzvészben.
I\'ölöske község alig két i*or házzal nyúlik el » völgyi országul mentén Vasárnap este lakodalom volt egyik gazdánál. Hihetőleg innen meni haza jó kedvvel valamelyik ifju s természetesen cigarettázott, mert a szomszéd épület gyúlt ki. Vidékünkön bárom napos szélvihar tombolt. Pár perc múlva a falu lángban állott s egyetlen borzasztó égi fáklya volt az egész község. Leégelt 54 lakóház. melléképOlotokkel 150—20", takarmánnyal, állatokkal együtt, mintegy hatvan gazda-nak összes vagyonja. Beleégeti bárom ferli s hároiu leány s igen sokan halálra sebesüllek. Kiképzelni is borzasztó, mit csináltak az emberek, asszonyok, gyermekek. az égeló tOz s a hidegen metszi szél között ezen az éjszakán ! — Zalaegerszegen másnap az állandó választmányi Illésen tir. Batthyány l\'ál fóispán rögtön megkezdte a gyűjtést Arvay I.vjos alispán is mindjárt megtelte a kelló intézkedéseket.
Az elsó segély a megyeházból meni, néhány száz korona, evvel rögtön kenyeret juttattak a le-égőiteknek.
Művészi estély lesz 22-én Zalaogerszegeh a tllzkárosultak javára A szanatóriumi bizottság a szanatórium jatára tervezte az estélyt, de e közbejött niegreuditó eset miatt kibővíti, nagyobbméretflré teszi az estélyt s a jövedelmét megosztja a szauatorium és a pölöskei tllzkárosultak között.
Hisszük, hogy Zalavármegye közönsége nem fogja közönnyel nézni e derék magyar község lakósai-uak a pusztulását.
Legújabb adatok szerint 0 embert temettek el Igeu sok a sebesUll, s az iuség borzasztó. A fóispán ós árvaszéki elnök intézkedése folytán egy sereg gyermekei bevisznek Zalaegerszegre gondozás végett Pölöskén Nyáry Kálmánné állandóan ÖO—70 embernek fdz. tiróf Batthyány fóispán levelet irt elsó sörben tiróf Széchényi Bélának, aki ott a nagybirtokos, ■föur. a segélyezés llgvében, azután tiróf Zichy Aladár miniszternek, s felhiyja a fóispán a kormány ügyeiméi is a segélyezésre.
Körülbelül •¿00 egyén liailéktalau. Hét halottnak a nevét tudjuk. Benn égtek: özv. Vörös Józseféé liö éves, özv. Tóth Józsefné 73 éves. Turkovics tiábor 48 éves, Németh Józsefné ,00 éves és a három Cser-csics testvér, Klári I<> éves, Mári (1 éves és Jóska 3 hónapos, kiknek anyjuk is a halállal vívódik, atyjuk is súlyos égési sebeket szenvedett; az elégeltek tenw-tése 5-én volt általános részvél melleit.
tOUMiW-
Sirolin
• Emdl >1 étvágyat 4« a leatiillyl, r.ifgllUfl. Utl » kOSAgéat, váladékot. «Iltll Iriadált.
Tüdőbetegségéi hurutok, szamárköhögés. skrofulozis. influenza
ellen számtalan taiár és orvod .által naponta ajánlva.
Minthogy éiléktelcn utiizalokat is kintinak, kérjen mindenkor „llorhe\' rredríl ctomagoláti.
F. Ilíiffmnnn-tft Horhe A. fé. Ilaael ($»ijc)
Roehe"
Kapható orvoai rendclclr« a cyófjraitrlifik« ban. — A/a Ovcfcokiat 4.— torooa.
ZALAI K () •/,i I- O N Y
1008. KRi RUAR 10.
val, a túlvilági reménykedéssel állitoita fel a fogyóimét, mely nélkül a tömegek élete elképzelhetetlen.
A mi szociálist* apostolaink e»t nem tudják Kiöltük csak a gyűlöletes klerlkálítmua lebeg, s hadviselésük fanatizmusában készek az isteni is letagadni.
A iiemezis nem késhet.
A francia forradalom törtéuetoből egy giron-dista történeti mondása képletesen jellemezheti a jelenlegi állapotokat :
„A nép elvesztette az oszét s ezérl ülik le a mi lejeinket, de a nép magához fog térni, s akkor a li feleiteket fogja leütni."
Kbból a mi „istentelen- elvlárskodásUnkbol hamar ki fog józanodni a nép.
Klószele már itt van.
A szociálist» demokrata pártból már többen kiváltak, hogy megalakítsák városunkban a 4S tis keresztény szociálist» egyesületet. Kszretértck : mert vau Haza. vau Isten.
A nyomor leirhatlan, a lakosságnak mindene, eleimistere, ruházata, bútora elpusztult s a legnagyobb kétséggel néz a bizonytalan jövő elé.
A veszély helyén mogieleut Pálfly László, a pacsai járás fóbirája. ki vigasztalta a kétségbeesóket. lelket öntőit a csüggedőkbe s a gyors segítségről gondoskodott, a lüz estéién már két szekér kenyeret s egyobet hoztak és oszlottak szét a szerencsétlenül járt embertársaink között.
Amerikai lóvéi.
Mii kiván Lili ajándékba:
Kgy babát, moly beszélni tud; egy babakocsit és egy egész rakás Fay-féle valódi Sodoner Miuerál pasztillái Kzért ugyanis a kicsike bolondul és ennek köszönhető, hogv mindig élénk. Látta ntár Lilit valaha betegnek?" Vagy köhögött valaha? Látja, ezt műveli a Fay-féle valódi Sodeuer rendszeres használata. Kísérelje meg ön is, egy doboz csak I k" 2ő f Minden gyógytárban és drogériában kapható Fóügynökség Magyarország és Ausztriára W. Th Ountzert. Wien IV, tirosse Neugasse 27.
„Nincs Isten."
Irt» F J.
Nagyk.imo.ie, III, S. (ebi. .V
Négy szocialista elvtárs ment az utcán, bőszéi gettek Megütötte a hang fülemet s hullottam, mint egyik inoudta: Hagyd abba — nincs Isten
Tehát ide iutottuuk \'.
Akik minden tekintélynek és tradíciónak liad.it ¡zeniek, a hitet is ledöntik felséges polcáról, ahonnan áldáa és megnyugvás szállt az emberek szívébe amióta volt és lesz emberi
Szorongó érzéssel áll meg az ember gondolatvilága. inidóo oly ember, kinek agyveleje nem igen terjed tul a homályos ösztönök és alak nélküli sejtelmek elbírálásánál, elbizakodottan odavágja: nincs Isten.
Megdöbbentő symptoma ez A szociáldemokrata tanok gyakorlati kialakulásukban nálunk úgyis az anarkizmus talaiára csuszamlanak át : erőszak a fegyverük, rombolás az clomük.
De a mindéül tagadás szelleme, ugylálszik még tovább megy. A lelkeket is rideg szürke lárma alá akarja keríteni.
A poezist nem töri meg, melynek legtisztább virága és legnemesebb haitása a: Ilit.
A nagy tömegek hitnélkülisége óriási veszedelemnek magvát rejti magában
A Ilii az erkölcs forrása, mely a vallás parancsé-

Kellomoa |
6» hittanon him-Uujtoazor 1
Mog-blz-
llato, ki íróban i onyho.
Fpn
és
Kiváló háziszer
. „CiHtll* néven általánosan ismeri káli-formai fügeSRÓrp gynmnr-bántalmak, e.nés«-tcsi »avarok, ezek utobsjsí, u. m. halfaja», bevont nyelv, fejfájás és gyomorégés ellen, líe kellemes, listás« enyhe és mégis blito«. Tisztit)« «z emésatési szerveket, mmltnl >z emésztés tendea le»z, fokozz« »* étvágyat és
megóvja «z égéi Mget. A .ealtllr iirv gyermelyknek, nunt felnőtteknek egyaránt kílllnS szolgalatot tesz
Kapható mWdon gyógyszertárban t gv nagy üveg -ira a K., kis üveg - K. I\'óraktár Török József gyugysiertar* Budapest, VI., Király-utca 12. Ji-
Kgy talamegyei árva fin Amerikába szökött. Az aranv-ország azonban csak nyomorúságot termelt neki. Mo-,1 azután a vármegyei árvaszéknek könyörög, hogv hozassa vissza, firdemes a lóvéiból siró panaszokat elolvasni és megszívlelni, ezért okulásul le is nyomtatjuk. . .
Mélyen tisztelt Tekintetes zalaegerszegi ána-széki elnök urak azzal a tisztelettel könyörgöm. Kérem, alázatos könyörgéssel, térd, fej hajtva esedezem a Nagyságos uraknak, hogy éti, mint galamhoki születésű, Horgos Fereuc árva kiskorú. J1 éves vagyok. De én elszöktem Amerikába, ott is vagyok. De oly szerencsétlenül, hogy nekem pénzein, kenyerem, munkám sem Hibám nincsen. Tehát éhen kell ebben tt más világrészben szenvciltiein s bánkódnom. De inert azon dolgok mellett harcoltam, ami kis vagyonom később lesz, ahhoz valami keveset is szerzek, vagyis növeszteni akarlatn de az izgatottság annyira hajtott, hogy október •¿fi-én meghűltem a munkámba, ami sanyargatott egész december végóig. Tehát ez ideig oly beteg voltam, amihez csak ilg.v szóltam, hogy en, imitt kiskorú árva Horgos Fereue az H hazámba, születésem földjére talán sohasem érhetek. Itogv eu mily betegségben voltam, sőt egy liazafóldim, ztili-tnegyei kiskomáromi születésű derék tiatal embernek is ez a hlllés, tífusz betegség okozta halálát Amerikában. Továbbá kérem a nagyságos árvaszéki méltóságos árvaszéki elnök urat, hogy segítsenek rajtam egy kicsit, hogy a születésem földjére léphessek. Itogy ne kelljen ebben :t más világrészben meghalnom, inert most Amerikába is nagy hiány vau a pénzzel, mert n gyárak nem dolgozunk, péuzl azok sem keres, beinek, akiknek erő egészsége vau. Nagy kínszenvedés van Amerikában .a Presenl válasziák miatt. Tollat azért kérem az árvaszéki nagyságos elnök urat. hogy valamit tudna segíteni a vészben, hogy a zalautr-megyei árvaszéki nagyságos urak megengednék, hogv a gyámom a kis vagyonúnkra hozhatna ki a nagykanizsai pénztakarékból :<0ll koronát az árva kiskorú Horgos Ferenc részére, hogy eltudjam magamat a szülőföldemre szállíttatni, meri magamunk a keresményét megette a betegségem, mert doktoroztallaiii magamat a pénzein így tehát elfogyott, csak annyi maradi, hogy ló napra való koszi fizetést tudtam kifizetni, már tartozom is a luirdos gazdámnak, tehát munka nincs, hogv kereshetnék könnyű munkál, hogv egy kicsit gyeiigithutiiéin a terheiiiiet. Tehát mii csináljak, meg egyszer kérem kónyórtéssel az árvaszéki elnök nagyságos urakat, ha jusl kevesebbel U kapok azt se bánom, esakhogy n- kel jen Ihmszuh ideig Amerikában szenvednem munka nincsen, hál
A szeszélyről.
Irt« dr Wellner Sándor.
Ha kél ismerős találkozik egymással az itleati vagy akár társaságban, ugy. ha férfiak. egyszetüen kezel fognak eg> mással, ha nők. akkor ugyanazt teszik ugyan, de azalatt egv végtelenül gyors de annál alaposabban bíráló tekintettel végignézik egymás kalapiál eS legújabb ruháit s azután akár nők, akár lerílak, a legtöbb esetben ezzel a kérdéssel lordulnak egymáshoz, .hogv vall?" Ha az első pillanatban a két találkozónak nincs egyéb mondanivalója ugy joggal teszi fel a kérdést, meri ez a kérdés az. melyre mindenkor feleletet válhatunk Valahogv mindig " vagyunk, valahogy mindig érezzük magunkat, mert az értés, igy általánosságban, a legállandóbb tünete egész lelki életünknek. Híszoti még álmunkban is vannak érzéseink s ha felébredünk, meg tudjuk mondani, hogy hogyan aludtunk. Az érzés tehát a lala|. amelyből minden lelki állapul sariail/.ik s minden lelki dolog előbb-utóbb ugyan idetér vissza
Kzek a kulömbözó érzéseink rendszerint barátságosan megférnek egymás mellett. A lélekben az érzések dolgában bizonyos kiegyenlítő folyamai megy végbe s az, amit a mindennapi életben kedélyállapot-nak nevezünk az ennek a kiegyenlítő folyamatnak az eredménye. Kedélyes embernek épen azt szókluk nevezni, akinek az érzései rendszerint uciti mutatnak valami nagy hullámzást, hanem szépen megvannak bizonyos harmóniában. Kétségtelen azonban az is. hogy értéseink velük együtt változnak. Aminek gyerekkorukban végtelenül örülni tudtunk, azon később csak mosolygunk, a amit kisgyerekkorunkban a legigazság-talanabb kiuzásuak tartottunk (teszem lel, a mindennapi mosakodást), abban később élvezetet találunk.
Ha azonban ezek az érzésbeli változások ugyan egy időben és gyorsan egymás után következnek,
akkor beszélhetünk a szeszélyről. Mi a szeszélv\'! Valami, aminek llllajdoiiképeii nem is kellene lenni, aiiiuie, iilapiáluin véve .semmi igazi jogosultsága nincs tele-leges, szükségtelen es mindig idegenszerű vagl legalább is nem az általános lelki élethez tarlnZÓ. Mindig meglepő lm valakinél észrevesszük de sohasem akadunk lenn ra)t. ha valakinél nem észleljük Minőségileg a szeszélyes ember a legktllombozóbb képeket uiulatliat|a: lehel valaki szeszélytől vakmerő és végtelenül gyáva, leltet néha szellemtől sziporkázó, máskor halálosan unalmas lehel olyan ló kedve. Itogy alig leltet vele hiriu. inig másltor mérföldnyire terjed a szomorúsága A szeszély tehíl uélia lelki füuyUzés-nek latszik, máskor lelki nyomorúságnak. Csak egv hiányzik belőle mindig . a harmonikus vonás
Kioltani viszonyok közt látlialjuk a szeszélyt a gyermeknél. A gyermeknek az első életévekben alig kell valamit dolgozni uiiiiéoni látszva tanul meg, egyszerű utazás aitnl es csati aídlg fesz val.nnil amig kedve van lioizn. S ha éppen a kiabiiláslinz. itgrálás-lioz van kedve, akkor azt teszi Tudjuk, hogy a gyermek könnyen haragszik es könnyen békül, ami mind érzékeinek a változékouyiágán, a szeszélyessé-geli alapszik Ks itt Iiieglaliilhi4|ilk az átmenetei az úgynevezett női szeszekhez, amely annyit foglalkoztatta már a regényírók és rogvuyolvasók bizonyos rétegét. Valamikor, amikor meg nálunk i«, ugy mint a keleti erkölcsök szerint mit is, a nő e.sak lálékszer volt egy kényeztetett és hecéztemt gyermek: valóban a nőnek is lehettek, még életUui viszonyok is. ép ugy, mint a gyermeknek, szeszélyei. Ma azonban, mikor a nő a lérti munkának eg)ik leghatékonyabb segilólárs«, nCi szeszélyről beszélni ép olv igazságtalan volna, mint férliazeszélvt éldegélni. Állalábati csak emberi szeszélyről lehet szó, de nem lécfi vagy női szeszélyről sőt az igazság az, logy a női léleknek sokkal nagyobb az alkalmazkodó lípessége és ellenálló ereje, mint a fértlé. Az úgynevezett női szeszély
ma tniir csak előítélet sót a liói lélek igen nagy kísértéseket bii el érzések dolgában, anélkül, hogy őrzéseinek harmóniáiéi elvesziteiie
Kgy -ajátságos fajtája a szeszélynek, amit a zsenialis embereknél tapasztalhatunk Kötetekéi lehelne írni. rőt ittak is már arról, hogy mi mindenféle szeszélyes vonást árul el egyik másik lángész ós kezdve azon a nagy költőn, aki csak akkor tudott verset írni, ha érett sajtot szagolt, egész addig a liatal óriásig, aki egy úgynevezett fulmináns lurlapi cikkei csak a legnagyobb kávéházi lármában tud megírni, a legcsodálatosabb változatokat észlelhetjük, bár ezeket a szívesen Htoglatott szeszélyeket némi óvatossággal kell fogadunk, mert sokszor megtörténik, hogv egyik másik kikiáltóit szellemóriásnál csak a szeszélyek vaunak meg. de maga tt lángész legnagyobb részben hiányzik De kétségtelen az. hogy az igazi lángésznél azon eredeti sajátságokon kívül is. melyek egyé-niségét alkotlak iga/i szeszélyekre is akadunk, épen lelki működéseik túlságos loko/.oliságáuál fogva. Innen vau. hogy mikor korunk egv-egy alakja letűnik az élet színteréről heteken al olvashatjuk róla a sajátsA-gosabb. néha mulatságos, máskor érzelmes anekilotá-\' kai. inert a lángész bizonyos adott helyzetekben nem ugy viselkedik, mint a hétköznapi emberek, hátiéin ahogy épen a szeszély «égre hajló érzelemvilága neki diklália
A szeszélynek, mint ju\'ors hangulatváltozásnak, egyik érdekes formája a humor. Tudjuk ugyebár,
hogy a szeszély nemcsak rosszkedvftségben. .........
derűs hangulatban is megnyilvánulhat Ha már mnst ez a kétféle szeszély Vegyül egymással, ugy a humorral van dolgunk Régente a humort ugy ábrázolták, hogy i egyik szemével sirt. a másikkal nevetett. Ebben az ábrázolásban nagyon tinóin megfigyelés re|lik, mert az igazi humor meg is siratja azt. "ami fölött nevet. Kinberszeretet, éber és józan optimizmus az alapfeltételei az igazi humornak, s éppen azért az igazi
IHO«. KKBHUAK lo.
ZALAI K () Z I, I) N V
hogy ól lift az ember, most már ba az árvaszék uem segít rajtam, ükkor senkisem. uierl árva vagyok Tisztelettel maradok árva kiskorú
Horgos Ferenc
Szoptató anyák
gyönyörködve látják micsoda erőt és életöröme kölcsönöz nekik a
SCOTT-féle
EMULSIÓ,
A melleit bogy Ízletes, elősegíti az étvágyat és az emésztést, továbbá erősitöleg hat az egészségre esal egész szervezetre De b mellett igen intékony hatással vau a szopós gyermekre is rózsás szilit ad neki, erósiti, tehát kettős a szerető szülik öröme
A. KmuUto viiu
ff Ír mo<l*<«r v\'d Egy eredeti üveg ára 2 K 50 lillér.
jegytí * tuvliut
Kapható minden gyógytárban
A hét.
— A megyés püspök Krizinanlts I\'éter kapós-vári segedlelkészt kinevezte Ke«ztlielyr« hitoktatónak.
— Bíróv aluszias l\'acsáu Koréin Lipót kereskedőt, az ottani izr, hitközség elnökét egyhangúlag l\'acsa nagyközség birájává válosztollák.
— Vármegyei szabályrendelet. Zalavármegye vásárreudtarlásí szabályrendeletéi a m. kir. belügy-tninisztérium 10&.Ü3U/1907. sz. a. jóváhagyta.
— Magyar né". Schmerz Irma, Olga és Margit csabroudeki illetőségi) budapesti lakósok családi nevükéi Szalaira magyarosilották
— A luiniachai uj malomban Király István uevü llí éves inas éj)eli szolgálatot teljesített s álmosan közeljárl a kerékhez, a kerék elkapta a ruháiét, s a gyermekek te!|esen összeroncsolta.
— Az adóreform ollen A nagykanizsai kereskedők társulata és a nagykanizsai ipartestület f hó 8-án az adóreform tervezete ellen együttes értekezletet tartottak délelőtt 10\' , órakor a városháza dísztermében.
A József kir. herceg Szanatórium Egyestl-
let nagykanizsai bizottság* l!)ns. február ió-én szombat ou a Oasmo dísztermében szegenvsorsu tüdőbetegei leisegélyezésére a V-ik honvédzenekar hangversenye közreműködésével közadakozásból pikniket rendez Kezdete este * órakor Belépődíj és karzati jegy j korona, ösaládjegy korona. Egyes adag .\'>n lillér. l\'VIülfizelések köszönettel fogadtatnak Étkezés ulán lánc.
— A Magyarországi vas éa fémmunkások
orsz szövetségének helyi csoportja tilos, február lio l.\'i-én szombaton a l\'olgári Egylet nagytermében, kóiiyviál\'alapjB lavára műkedvelői előadással egybekolötl zártkörű táncestélyt rendez. Kezdete «sio 1 u órakor. Belépődíj: személyjegy 1 K., esaládjegy l K. 40 lill.. karzati ülőhely i,u lill., karzati állóhely 3 > fillér Karzali jegyek táncra nem érvényesek. Kelllllizetések köszönettel fogadtatnak és hirlapilag uyiigbulaliiak
— A keresztény szocinlíatak gytllese Folyó hó li-án tartották meg városunkban a keresztény
1 szociálísUlk alakuló gyűlésüket annak dacára, hogv a nemzetköziek mindent elkövettek ennek megakadni vo-zására. A rendőrségnek az egész délulán dolguk volt a nemzetköziekkel és azok Vezetőiét. SnelF Józsefet kénytelen volt rendzavarásának megakadályozása miatt előállítani. A gypléseu mintegy ion—>-jn munkás és kisiparos voltjelen, kik ideiglenes elnökül lieidiuger Uyulál választották meg. A keresztény szocíálisták célját és alapszabályait Mitro ísmerlette. Az alakulás után megválasztották a tisztikart, elnök leli l!|váry tieza
Pályázati hudetmény Vezelésein alatt álló városi rendőrségnél egy II. osztályú rendőri állas lesz betöltendő, melyre ezennel pályázatot hirdetek A II. osztályú rendőr illetményé éti: lifiO korona llzelés, i ju korona lakbér, ft.r> korona csizinapénz és termeszeiben kiszolgált egyeurullázat. Felhívom a pályázni ólia|lókat, miszerint erkölcsi bizonyítvánnyal és egészségükről tanúskodó orvosi bizonyítvánnyal, továbbá elóképzetségükról és magyar állampolgárságii-kat tauusíló egyéb okmányokkal felszerelt .Nagykanizsa város tanácsához\' címzett sajálsákezüleg irt kérnyvényüket nálam f. hó 2o ig lehetőleg személyesen unnál inkább is nyújtsák be. mert a később beérkező kérvények figyelembe nem vételnek Ezen uyugdii jogosultsággal bíró rendőri állás betólléséijél kiszolgált csendőrök és altisztek előnyben részesülnek Nagykanizsa, yos. évi február hó l-éu Deák Péter s k. reiidórfőkapitány.
Eikólcstelen merénylők Hoc Márkuszne ól éves lölilinivesiió egyedül volt otthon verébhegyi lakásában. Estefelé mikor sötétedni kezdett, bezár-
huiuor sohasem lehet seri» vagy bántó, amilyen a rosszmájú trelálkozás. vagy az éretlen gúnyolódás szokott lenni A humor már egyik kiegyenlítődő lormá|a a szeszélynek, egy határállomás a szeszélyesség s érzések harmóniája közt, éppen ezért egyik gyógyító eszköze is a szeszélyességnek. A nagy humoristák az emberiség jóllevóí, mert műveikkel, szellemükkel, emberszeretelükkel a megzavart érzésvilágot békülésre. harmonikus megegyezésre bírják
Honnan van azonban az, hogy az egyik ember szeszélyes, a másik nem \'! Miért szeszélyes az ember általában ? A határozott válasz nem könnyű ezekre u kerdésekre, amelyek az individuális lélektan legkényesebb problémái. Kétségtelen, hogy itt nagy szerepet látszik a velünkszületett hadam az idegességre, bár jórészben ez már elkoptatott frázisnak tetszik, hiszon ma már mindenki ideges. Az élet izgalmait senkitől sem lehet távol tartani, a modern élet pedig nagyon is sok követelést állit fol idegrendszerünkkel szemben. Általános a törekvés, nemcsak többnek lenni, de legalább is többnek látszani, mint mások. Olyanok vagyunk, mini a hadsorog, amelyben sejiki sem akar közkatona lenni, de mindenki legalább is tábornok.
s ez a folytonos izgalmas hajsza nemzedéken ál rontja az emberi idegrendszert. Megesökkon a/, ellenálló képességünk s egy adott helyzettel szemheu könnyen elvesztjük érzéseink egyoiisiihát Szeszélyesekké tálunk és a szeszélyeink nemcsak bennünket kínoznak. de kellemetlenek a környezetünkre is es általában mindazokra, akikkel csak dolgunk vau Szabadulnunk kell lehal a szeszélyeinktől\'! Igeit, de hogyan V . Legelső sorban is önmagunk fegyelmezésével. A szeszély, ba lllár betegség, akkor olyan betegség, amelyből csak önmagunk lud|iik magunkat kígyógyitaui. Aki megszokta azt, hogy az adott helyzeteket elfogulatlanul ítélje meg s a külvilág minden eseményét nem voualkozlatia túlságos szeszélyességgel önmagára, az mindig meg fogja taálui önmagában a védelmet a kellemetlen hangiilalzivarok ellenében.
A szeszélyességtíl való megóvásban legfontosabb szerepe a nevelésnek vau. Aki meg vau védve áltól, hogy a fantáziája lubágos szertelenül csapongjon, s akire nézve nincs le letetlennó téve, hogy időnkint \\ önmaga is gyűjtsön u. életből tapasztalatokat, auiiait a lelki élete vérleze\'.l lesz a külső behatások iránt , S ha figyelembe veiszük. hogy epiien a nők élete
vau ugy megszabva hogy éppen ez a két körülmény marad majdnem téliesen Ügyeimen kívül, akkor rögbiit tisztábban Inniuk látni azokat a szempontokat amelyek szerint egy helyes nöinozgaloinuak irányulnia kell A fehér Icanyszobák lakói is loggal kíváncsiak az éleire, mely egykor őket is ki lógja ragadni a négy fehér lal közül, s kíváncsiságukat csak a saját se|téseíkkel elégíthetik ki Ezek a sejtések legtöbbször a túlságosan csapongó fantázia szülöttei, amelyekből az elei alig valamit tud beváltani A sablonok inindeniltt veszedelmesek, igy a nevelésnél is. Miudeukínek a maga sajál külön egyénisége szerint kell fejlődnie, mert az éleiben megelégedettségei csak az lelhet aki a maga egyéniségét élete munkájával teljesen kilelheti Ha a helyes nómozgalomuak sikerült ma|d téliesen kiirtani azt a bizonyos sablont a leányok neveléséből, amely éppen csak leányt nevel 1 az egyéniséget teljesen Ügyeimen kivül hagyja, akkor majd végképp megszűnik az az előítélet amely azt állítja, hogy a nők szeszélyesek.
Roth Bankház
BUDAPEST.
Bank-központunk:
VI., Magy. Kir. Opera-Buzár pilótáidban. Bankhelylaágek : Ó-ulca 15. szám ¿a Lázár-utca I I. szám.
Díjtalanul nyujlunk bárkinek szakszerű fölvilágosítást.
Válaszbélyeg mindenkor mellékelendő.
Folyósítunk
eves törlesztésre >\')\' .—a1
„•«I.
Személy- éa tároaváltóhitelt \'i\'T _*_____i.i.it«
TörlesztéaeB kölcsönöket földbirtokra cs berha*akra w
_________készpénzben.
Jelzálog- kölcsönöket ll-od és lll-ud helyi betablii/nsra ő ló évre 5",,-al, esetleg
rosnk es kereskedők részere, valamint minden hitelkepes egyénnek ü\',, —10 évi
____Időtartamra
Tisztviselői kÖlCBÖllÖket állami, törvényhatósági, községi tisztviselőknek és katonatiszteknek lizetesi előjegyzesio __kezes és életbiztosítás nélkül, Ugyanezeknek nyugdijaira is.
X* 4 . vidéki pénzintézetek es vállalatok réezvényelre eriékuk O.S" 0-áig kölcsönt nyujtunk az Osztrák-Magyar
fartéKpaptrOttra, ¡J(0k kamatlába mellett. Tőzsdemegbizátokat a budapesti es külföldi tőzsdékén lelkiismeretesen és pontosai teljesítünk, mindenkori eredménynyel, uz árfolyamokat naponta díjtalanul közöljük. Konvertálunk bármoy belföldi pcnzinlezet alial nyújtott jelzálogos-, törlesztései-, személyi- es váltokolcsont.
Mindennemű bel- es kulluldi értikpuplrt napi árfolyamon veszünk és eladunk. Pénzügyi szakba vágó minden reális ügyletel n legnagyobb penzcsoportoknál levő összekötetéseinknél lögva legelőnyösebben bonyolítjuk le. Ilank házunk képviseletére megbizható egyéneket felveszünk
kózolt szobájába Ugy hal óra tájban gyanús zöreit ballon a konyhában, majd kikiáltott, hogy megtudja, ki jár ott kinn Kelelet helyett a kintlevők a szoba ajtaját betörve, behatoltak a szobába s a halálra rémült asszonyon erkölcsiden merényletet akarlak elkövetni .Midőn a megtámadott asszony rémületéből felocsúdott, segítségért kezdeti kiáltozni. Erre a merénylők be-tömlék a száját s hogy teljesen árlalinatlanná tegyék meg akarták kötözni. Tervüket azonban nem hajthatták végre, mert a közeli szomszédok az asszony segélykiállásaira figyelmesek lettek s a helyszíni« siettek, mire a kél jómadár elmeneküli. A csendőrség a/, ismeretlen tellesekel erélyesen nyomozza.
— Megszűnik az ezüstforintos. A régi fajia pénzekből iil rekedi az ezüstforintos az uj korona pénzek közölt. Védte a régi just : akadálys volt a koronaszáinitás elterjedésének. Most a magyar-osztrák bauk utasította összes pénztárait, hogy az ezüstforintos! tartsák vissza s csakis egy és ötkoronással fizetnek Így aztáu az ezűstforiiilos kikerül a forgalomból.
— A Kossuth bankók. A Delzalai takarékpénztárba egy lóképü magyar ember állított be a míua|> A vidékről jölt s alázatos kéréssel lárult a pénztáros elé. Arra kérte, hogy a magával hozott gyDrtul papirlizeseket vállauá be — anypénzre. A péuzláros azt hitte, hogy a gazda otthon örömet akar szererui a fényes aranypéuzzel az assiouyuak. hát teljesítene a kérést es a papirospénzt csengő aranyra váltotta Alighogy végzett az atyafival, jött a másik paras.u ugyanazzal a kiváu-ággal s a rács mögött tolongott meg egy csomó hozzó hasonló szőrű embor, vagy egesz lalu — Mii kiváltnak ? kérdé tólllk a pénztárom Hat instáljuk, hogy aranypénzt kaphassunk a bankóért! A pénztáros előtt különös volt az ügy. Itt valószínű alighanem valami furfangról vau szó. Előfogta lehat a legöregebbet. Aztán miért kell kentekuék aranypénz? Hál instálom — moud|a szepegve a magyar 48 bivn Kossuth volt a miniszter, aztán elveszett minden bankó Hátba most sem lesz máskép. A péuztásos magyarázta az embereknek, hogy ne féltsék a vagyon kiijiikat. uem iesz most semmi bs| Nehezen hitték neki. Végre az egyik magyar kibökte a megváltó ötletet. Hátha már nem adnak arauypenzt, vigyük el a papirbaukókat adóba, hadd veszitsou vele az állam.
A házinyultenyésztés egy idő óta rohamos lépésekkel halad előre. Az ország minden vidékén ujabb és ujabb hívei akadnak e mindenütt könuyeu űzhető tenyéztési ágazatnak, amely hivatva vau mint a mezőgazdaság mellékágazata a népjólét emelései előmozdítani. Jövedelmezőségre azonban a tenyézlők csak abban az esetben számíthatnak, ha tormékeiu egész éven minden időszakban túladhatnak. A magyar
7, A I- A I K (\' /. I- " N V
liins FKKRUAK in
Mezőgazdák Szövetkozete. Budapes, V„ Alkotmány-uiea 31., házínyullonyés2tésl akcióját országosan szervezve, módot és alkalmat nyújt arra, liogv a icuyésztők Házinyulaikat (akár fajállatok, akár piaci ertékesitésre való keresztezések, vagy a tenyésztésből kiselejtezett állatok) bármikor minden menyiségben ertékesilhesék. ahol a len)éztésro szánt fajállalokon kivtll levágásul való bármilyen színi) közönséges házi listállói nyulak is kg ként élősúlyban u • fillérért értékesíttetnek. Ajánlatos tehát, hogy a tenyésztők »aját érdekükben eladásra kerülő nyulaikat külön-külön, vagy az egész községből együttesen, a darabszám és a körülbelüli élősúly megjelöléséve! fenti szövetkezetnél bejelentsek
— A Nagykanizsai Magántisztviselők Egyesülete választmányi ülésében loglalkozott az u| adó-törvényjavaslattal. A választmány határozatából kifolyólag Fleischner Miksa egyesületi alelnök tárgyalt Holtai Józseffel, a tegnap tartóit kereskedők és iparosok együttes értekezletének előadójával hogy előadásában a magántisztviselők adóreform óhajait pártolja. lA tegnapi gyűlésen Holtai József előadó tetszéssel logadotl előadásában a magántisztviselők ily irányú mozgalmát pártolásra ajánlotta llár a gvülés hivatalos határozati |avaslata !Hio korona létminimum megállapítását mondotta ki a magántisztviselők állal kért 1800 koronával szemben.) — Miklós Dezső dr. egyesületi ügyész indítványára kaii összejöveteleket rendeznek. Schnell Arthur baukfőuök helyetles legközelebb felolvasási tart. Gáspár Béla a munkás-biztosító hivatal elvi határozatára hozott miniszteri leiratot ismertette. Marosi Gusztáv pénztáros jelentéséi tudomásul vették és elhatározták, hogy március S-án iart|ák az évi rendes közgyűlést.
— Ha vidékről Nagykanizsára jön, el he mulassza megtekinteni az Uramis mozgófényképszínház előadását, melynek csodálatosan tiszta képei precíz előadásai felülumliák a (óvárosi mozgósziultáza-kat. Klsó előadás naponla d. u. ti. második előadás »\'/,!) órakor. Vasárnap d. u. 4 órától folytonos előadás
- hókirálynő A ker. Nőegylet szombati estélye fényesen sikerült ugy erkölcsileg, mint anyagilag. Az előadott hókirálynő elsőrendű sikert aratott. Tegnap d. u. megismételték a darabot
— Gaz gyilkos. Szorgalmas, józan, életerős, esaládos pincemunkás volt Horváth György tapolcai lakós, ki egy hitvány, alattomos, gyáva suhancnak Németh Höröc l\'éter ismert bicskáznunk lett szomorú áldozata A Kisfaludy.utcában levő Knrein-léle korcsmába ment Horváth, hol a gyilkos, mint ellensége védelmezőjét orozva oldalba szúrta A szerencsétlen ember, aki négy neveletlen kis gyermeknek atvja volt. rövid ket napi kínos szenvedés után belső elvér/.es következtében meghalt. A megejtett boncolás megálopitolta. hogy az erős szervezetű fiatalember beleit és hashárlyáiát szabta át a gyilkos kés minek következh\'bén belső elvérzés után állolt be a halai.
Nincs több mozi-engedély Nagykanizsán valóságos mozi-láz van Kzt pedig az Urán na csinálta Kltliuő előadásaival lebilincselte a közönséget, mely szívesen megy az elegáns helyiségébe, hogy egy-egy órát elszórakozzék Megirigyelték az Urániis sikerét néhányan. Természetesen olyanok, akik egyrészt számítani nem luduak másrészt sajnálják mástól a kenyeret. Mert egy kevés sziimíliUsal bárki rá|öhet. hogy a legjobb esetben i)—l\'J korona napi haszon marad. A kenyéririgyek tábora azonban nem számit. A kenyéririgység ostobaságokba viszi az embereket. A mozi-tervezőknek azonban szerencséjük van, mert Deák l\'éter. rendőrfőkapitány rendeletben tudatta, hogy több mozi engedélyt ki nem ad s igy szép néhány száz koronát menteti meg a spekulánsoknak. Az intézkedés közérdek szempontjából nagyon helyén valu. Az aspiránsok pedig kiibzönjék meg Deák l\'éter rendőrfőkapitány uak. hogy telhetetlen zsehjükben maradt a pénz
Gyilkosság a hegyen. Szántó János erdő őr csütörtökön a csertői hegyen agyonlőtte Kúti Ferenc birtokost. A gyilkosság oka harag. Szántót a nagykanizsai rendőrség letartóztatta
— KoSárfono tanfolyam A Keszlkelyvidéki Gazdakör a inult héten /síden haladó kosárfonó tan-folyamot nyitott meg, melyen azon tanulók vétetnek fel, u kik a mull évi tanfolyamot sikerrel végeztéi«. Kzen tanfolyamnak az a rendeltetése, hogy olvau eszközöket állítson elő, melyek a nyári fürdőévad alall keresletnek örvendenek, Nagy súlyt fektetnek az úgynevezett .Strand„-székek, kerti bútorok, utazó kosarak stb. készítésére.
— xélhámos. Szokatlan módún akart pénzhez jutni egy vándorlegény, aki egyik közeli községben bejária a leányos házakat. Táncmesternek mutatkozott
be s előlegeket volt föl Mikor odakerült a dolog, hugy a mester dolgozza le a fölszedett pénzeket és vezesse be a tánc művészeiébe a táncolni vágyó lmja donokat akkor kiderült, hogy annyit ért a láuctanitás-hoz, mint a harangöntéshez. Az elbolonditolt leányok aztán ugv állak boszut, hogy alaposan elverték a láncmester ural, aki beütött lejjel menekült szebb házába.
Öngyilkos asszony. Kele Gvörgyné sormási lakós pénteken délután n kútba ugrott, honnan halva húzták ki.
— Kél asztalos ea kárpitos tanoncol felvesz l\'rikl Anlal Nagykanizsán.
— Egy kedves, szép kis fiúgyermek, li éves, örökbe adatik. Bővebbel lapunk szerkesztőségében.
— 20 fillérért kellemes és hasznos szórakozást szerezhet magának mindenki, ki „A Jelen- c. érdekes és élénken szerkeszteti szépirodalmi és társadalmi folyóiratot llll. bélyeg beküldése ellenében meghozatja. lindapest: Uoiteubiller u. 4 2.
Tudövé** gyógyítható Igaz ugyan, hogy mindenkor klimatikus és dietikus kltra, valamint a por stb eltávolítása a fődolog, »mellett azonban a gyyógykezelés sem elhanyagolandó Klsó helyen állanak a bükklakátráuy-preparatumok. de korántsem mindegy, bármelyik ily preparátumot használunk. A legjobbnak és megfelelőbbnek — mert teljesen méreg-leien és jóizü a „Sirolín Uoche," a creosot-preparátumok ideálja, mely minden gyógyszertárban kapható
— „Kalap király" Nagykanizsán A közelgő tavaszi idényujdonságok megérkeztek férli,- lili es gyermek kalapok, sapkak 3—4 — 5 koronáért, l\'lusch kalapok előre haladt idény mint 2,V „ eugedmény mellett Kaphatók Wellisch .Márkus divat-kalap raktárában Nagykanizsán Krzsébel királyné tér li!l.
— A , Letenyei Iparos Olvnsókör" MXiH. február llí-án, vnsarnap saját helyiségeiben, könyvtára tavára műkedvelői előadással egybekötött zártkörű táncmulatságot rendez, melyen előadják „Cigány Panna" c. népszinmüvel. líelépli dijak: I. hely 1.60 kor., II hely 1. 0 kor . állóhely H<> lillér. Felölfizelések a jótékonycélra köszönettel fogadtatnak és llirlapilag uyugtáztnlnnk Kezdete este fél S órakor.
— Gyilkosság. Alsóleudva mellett Felsőlakos-ban Bánutai Miklós gazdát este a palta mellett valaki fejbe lőtte s Bánutai meghalt Többen az asszony szeretőjére gyanakodnak
1 liter
Jamaikai rum
90 kr.
I csomag
Törmelék tea
30 kr
Az eset. melynek részletei a következők, sürgős megtorlást kivan
Szerdán éjjel egy iiiigvobh társasán ment haza a kávéházból, kik a templom-teren elváltak. Nóvák Károly takarékpénztári könyvelő egyedül folytatta niját, egyszerre hátulról orozva meg támad iák ót Ser ti cs kapitány és Hencei had. nagy (5-ik dzsidás ezredi és ólmos Imi. I a I I e b ti ii k ö z t á k.
Nóvák, akit ok nélkül támadtak, a sulvn.s ülésre eszméletlenül esett össze és csak később szedték fel.
A szigorú vizsgálatot megindították, melynek folyamán anyi maris kiderült, hogy a társaság a lisztekkel nem is érintkezett Az eset részleteit érdeklődve várjuk.
MiiiiIIm Rádium Llllllai Tafil
Selyem
cs lloiincheig\'-scl.vcin 7,\'| kr.-lol
feljebb, bír. minin is !«■-
Kapható: hrogería a „Vörös kereszthez" Nagykanizsán.
Hős tisztek,
akik orvul támadnak.
Német vitézség.
Előléptették-e őket ?
— Sajói ludósilöiiklól. —
Csáktornya, febr. ti.
Megdöbbentő esetről értesít bennünket Csáktornyái iiidósitónk, Az eset páratlanul brutális és ha igaz, akkor teljes erőnkkel küzdeni kell, hogy a német tiszteket gyorsan vigyék Magyarországból. Mert — mint alább olvasható — most már a hősi karddal, nyíltan lámadnak, hanem hátulról, orozva, gyáván bunkózzák le a gyanútlan polgárokat, akár a veszett ebet.
lainlliail. Minta postafordultával. — Mcgrcndelc-ack bármely nyelven iulczendók:
an Saldanfabrikt Hennebtrg in Zürich.
Táviratok és
Telefon-értesitések.
Husz Ábrahámot felakasztották
Mármarosszíget, lebr. 10
M u s z Ábrahámot, a postakocsis hírhedtté vált rablógyilkosát ma reggel felakasztották. Tegnap reggel jött meg Kúria értesítése, mely szerint Unsz számára nincs kegyelem. ellenben Mihálka János büntetéséi ő felsége örökös fegyházra változtatta át. Husz tegnapi napot a siralomházban töltötte, ahol állandóan vele volt 3 öreg zsidó, akik ínuid-koztak. Kste teái kért. utána lefeküdt Az akasztás ma, hétfőn reggel 7 órakor történt. A hatósági orvos ö perc múlva konstatálta a halált llusz mindvégig nagyon bátran viselkedett.
Lakók sztrájkja.
Budapest. febr. Ki. A szocialista párt tegnap d. u. a lakásdrágaság ügyében népgyűlést tartolt. melyen ellutlározlák. hogy május 1-én nem (izeinek lakbért, hanem kivonulnak az utcára és olt tábori ütnek. B* alkalommal azonban nem a városligetbe mennek, ahol a rendőröknek nagyon kényelmes volna, hanem a Belváros legforgalmasabb helyein fognak tanyázni.
A Kisfaludy-társaság ülése.
Budapest, febr. II). A Kisfaludy-társa-ság tegnap látogatott, ülést lartolt. Böth.y Zsolt volt az első szónok, aki azt fejtegette, hogy magyar vers csak addig lesz, míg tartalma a magyar léleknek lesz tolmácsa. Berzevioy Albert hatalmas emlékbeszéd« után, kiosztották a dijakat. Az elsőt dr. Lukács György, a másodikat ilr. Osengery János kapta. A verspályázat győztese Zempléni Árpád. Ábrányi Kmil „Gyulaihoz- c. költeménye nagy tetszést aratott. Végül Herecgh Ferenc egy gyönyörű elbeszélését olvasta lel.
Dr. Háry meghalt.
Zalaegerszeg, febr 10.
I»r. Háry István megyei főorvos ina 1 reggel meghalt.
IttOfs. KKUKUÁIí II.,
7. A I. A I K (t 7, I. 0 N Y
Újdonság!
A n. közönség szíves tudomására hozom, _ hogy műtermemet
előkelő fővárosi és külföldi fényirdák mintájára, u insi kor legújabb vivmányai szerint, villamos fényreflektorokkal láttáin el s igy azon hely-zetben vagyok a mai naptól fogra, a legelőnyösebb világítás mellett, az időjárástól lel-¡csen függetlenül ünnep- és vasárnap is reggeli 8 órától esti 8 óráig felvételeket eszközölhetni előzetes be|elelttés esetén későbben is. Hálok és egyéb estélvek alkalmából műtermem a késő esti órákban is nyitva vau. ugy, hogy a közönség közvetlen az eslélyck látogatása előtt is fényképeztetheti magái Ezen tlj eljárás szerint felvett képek semmiben sem különböznek a nappal felvett képektől. Műtermemet a jövőben is szíves pártfogásukba ajánlva, vagyok teljes tisztelettel
VÉRTES ANTAL
fényképész. Csengén ut l a Nagykanizsai takarékpénztár épületében földszint.
Kirakataim mcgleklntélcre folhivom t. kb»öns.;g szíves tl gyeimét.
A legszebb és a legjobb
zsebórák S koronától, fali órák ti koronától, dístórák 10 koronától, ébresztő-órák 3 60 kor.-tól felfelé kaphatók 3 évi jótállás mellett
SZÍVÓS ANTAL
niúórás ós látszerósznól NAGYKANIZSA, ,,Szarva»" szálloda épület — Kristálytiszta szemüveg I kor.-tól \\i kor.-ig. Operált szentekre különleges nzoniüvegck 3-4 kor. Egy tökéletes .,SZIVÓS"-féle GRAMOPHON 30 kor. — Ura. ékszer és látszerjavitások!
Sanatogénl
A/ összes müveit államokban több mint 5000 oivostanár és orvos ajánlja, mint a legkiválóbb erősítő és Icllrlssitö szert.
Erősíti a testet, edzi az idegeket.
Kaplmtrt (>><Vvscrl4r;ikhan drogérMkbart. Klp?t («lm-rirtoitt/riri mjjvcii ct htrmcnlvc kílld R»ucr ^ f» Tw., IterHn SW 4* i
.■V:, y «, ^ %
<it>
¿p i
Vegyenek csak
Valódi háromszögű
ctak ezen/tni\'itPtvw^ védjegygyei
Kapható: Miltényi Sándornál Nagykanizsán
IRODA ÁTHELYEZÉS!
A. I.
ccg tisztelettel ertesili m. t tlgyfeleil, hogy 35 év óta fenálló
HIRDETÉSI IRODÁJÁT
(jelenleg Hndapust, IV., Váci-utca 20. sz.i
1907. november hó 10-ón
saját házába
Budapest, IV., Molnár-utca 38.
helyezi át.
Hirdetések felvétele a világ összes lapjai és naptárai részére.
Nagyságos asszony,
tudja-e. hogy a maláta-kávé vásárlásánál miért kall Önnek a .Kath-rtltier- nevel hangsúlyozni ?
Af.rt killuiilitn anno/; tii rshelótritwk Itnei ki llimiill, honn Mtr* i\'iiék\'i uhui-tálul ne/./ A■»//«-
rrmrr-t* kttiiiili\'li\'i. mnttlcn tlóiiill nélkúlii:
Csakls a Hathrcinvr • féle Kneipp-kávé
birjj, kUlönlogos elöálllU«! módszere revón, a gyárin nlkivo izél os zamatját.
1
IFJa WAJDITS JÚZSEF
Alapítási év 1832.. 1 Díszítések és lampionok. Ajánlja jól berendezett könyvnyomdáját mindennemű nyomdai munkák díszes és ízléses elkészítésére tulánros árak mellett. Névjegyek, körlevelek, meghívók, ebegí /.ési és i\'ükelési-káityák siti niiiidig a logu|ahh divat szerint keszitlelnek el

M,.li.\',/.l«i«iék azéi t. N aji.vsi\'moá uszony,
jől mnlékezri.\'lie vésni, borrv a valódi
. Kiitlireiiiei - esakis zárt ereilnti cao-
nmuokbaii kat.li. ,t. Katbri\'iiier-léle
Kiicipp-iiialéio kávé« telinittnl és
Knnipp páter arcképével. iiiint
védj Pevaycl.
Mi t/.
<IU
A legjobban, bevált, > bel- é« kuli,.1,1 legelső tekintélyéitől és sok ezer or voalól ajánlott tápszer egészséges éa bélbajban azenvedd gyermekek éa felnőttek részére; nagy tépértékü, elöaegiti az Izom-és csnntképzödést szabályozza az eméaztéat ea a hasznaiéiban olcsó. .A caecaemo* cimil tanulságos füzet ingyen kapható az elárusító he-lyeken, vagv R. Kufeke nél Wien 1.



#
st NiüCS
arany a
STEFÁNIA SZÁLLODA
egészen újra javítva WIEI, II. Takaritriiia 12. lizputl <okvt«
Automobilisták figyelmébe!
Q&ratftt 4« cbaufTeur-lAkáeok a hájban, 6 percnyire • kospontlol. A villamos ás omnlbuea mopAllokelye mind«» Irány fal*. Modern polgári kényelemmel boruniUzeU baa 8»ob* Armk: »« I-»ö «maiatan 1 személynek 1-80 frt a It-lk emeleten I eiemélynek 1.00 rrt a II1-1 ke emeloten 1 eiemélynek 1-40 frt vllt«IUeetl *• klmolsráláeeal. - Telefon: 16678.
de mégis minden értelmes ember, épp ugy mint a legnagyobb énekes, ügyel arra, hogy a légcső és a nyak meghűléstől magát óvja vagy a már meglevő meghűléstől magát megszabadítsa. Kav-féle valódi Sodeuer .Miuerál-I\'aszlillák mindenütt használnak, éa csodát művelnek, ha az ember kalarrtislól megakar szabadulni. Ezért világos, hogy az ember minden meghűlésnél a legközelebbi gyógytárban, drogériában vagy ásváliyv¡7,kereskedésben I.JÍi K ért egy dobot Kay féle valódi Sodenert vesz és előírás szeriül használja.
Kőügynökség Magyarország és Ausztriára:
W. Th Guntzert. Wien XII. XII. Beldhoter-
strasse ti. szánt.
\\
7, A li A I K 0 7, I, 0 N Y
A leqiobb fémtisztitoszer

Jlobusz
Egyedüli gyáros; Fri t z Sch ulzjun rt LipcseésEger
PREKL ANTAL
Elli nagykanl/sai asztalai, kárpltas ia dls/lto
NAGYKANIZSÁN, (Várul iiiMrtkii, ii i|réiii«||il íztabti.)
\\ n. i. közönség b. figyelmet felhívom Nagykanizsai! e vurott csoportházban levő
aiztalas. kárpitot ál díszítő muhalyanra,
ahol bármikori rendelésre legfinomabb kivitelben Jat4nyo* ár&k mellett bármilyen aaiUio» és kárpitos munkát gyorsan és pontosan késiltek,
Kifogadok falak kárpltoaáait, függönyök elké-szitáiét, bármiféle késlmankák montlroxáiát
Nagv választékú rakiái dtvánok és garnitúrákban. Kiváltatok háló, ébádlö, anion, eltíssoba, bolt-helyiaég éa nállodal telje» barandaiéiakat ugy hslybcn, mint vidéken
Levelekre azonnal válaszolok.
Áruimat csakis jó minőségű száraz fából kcszitem. Magamat a n. é, közónseg jóindulatu pártfogásába ajánlva, maradtam
hazafias tiszteletlel
PREKL ANTAL
mússztslos- és kárpitos. JUTAJTSTOI ÁRAK I SZOLID MUHXA !
- w ^ n fiy <<?>> mA
190S. FKHKUAK Hl. Értesítés.
Van .szerencséin a nagyérdemű közönség becses tudomására bozni, hogy a Lőttem és helybeli Weisz-.leld és Kiscber cég közölt fenállott Üzleti Viszony közös megegyezéssel, — barátságos uton a mai napon teljesen megszQnt « üzletemet ugy mint eddig,
Stern József,
törvényszékiig bejegyzett cég alatt logom tovább vezetni.
Midőn ez alkalommal is a nagyérdemű közönség további szíves támogatását kérem maradok.
kiváló tisztelettel Stern József
dvlat, vászon- ás kász nöl felöltök kereskedése Nagykanizsán
BBS
■ ■■
Miltényi Sándor
zzzzzn: clpésmastar
a téli idényre ajánl saját módszer szerint készített
vízhatlan vadászcipökst ít csizmákat. Valódi szentpétervári orosz és amerikai sárcipőkből (galosohni) . nagy raktár

J^RTESITBS.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy Nagykanizsán Fő-ut 17. az. alatt (Harkányi-fele ház)
építési tanácsadó
Irodát nyitottam
Ajáulkozom bármily tervezetele kÓBzitésére, valamint uj építkezések, átalakítási ós javítási munkalatoknak szakszerű, gondos és legjutányosabb árban leendő kivitelére
Elvállalok gyári kémény-építéseket mindeuléle álakban, gőzkazán befalazásokat s gépalapozásokat, úgyszintén gázgenerátorokat, izzo, olvasztó, forrasztó, Martin és Hessemer-kemencéket vas- és acélgyárak részére, körkemeucéket tégla és mészégetéshez
Munkáim jóságáért garancia lehet sok évi gyakorlatom és jó hirnevem.
A n. é közönség szíves pártfogását kéri. Kiváló tisztelettel.
Mitró J. József,
építész.
Grammophonokat
eredeti gyári árakon nagy választékban raktáron tart
ifl. W aj elit s
Nagykanizsn.
Eladás részletfizetésre is.
TÖRLESZTHETÓK
havi 3 koronás részletekben. — Fizetendők 2 éven belül.
1 !\'08. KKRRUÁR 10.
7< A I, A I K U 7. I, (» N V
7230 III ¡107.
Árverési hirdetmény
A nagykanizsai kir. törvényszék közhírré teszi, hogy Szalai József mint kk. Szalai János, Mari és .lózset magángyáin|a komárvárosi lakós végrehajtató-nak Tóth tiyörgy karosi lakós végrehajtást szenvedett elleni !)<> kor. töke. ennek t\'ioti. december 18-tól járó .r>* kamatai 1U kor. per, 11 kor. 40 flll. végrehallás kérelmi. I!l kor. 7ö lill. árverés kérelmi és a inén felmerülendő költségek iránti végrehajtási «gyében a nagykanizsai kir. törvényszék területéhez tartozó s a karosi sz. tjkvhen IMI hrsz. alatt felvett I hegyaljai dtllólieli szántó földnek 873 lirsz. alatt felvett hosszú dnlóbeli rétnek !lu hrsz alatt felvett bosszú dtllólieli szántóföld és rétnek lo.vv hrsz alatt felvett Teleki dillóbeli szántónak i:tt?ft hrsz. alatt 1,-lveil a kis hainola dillóbeli szántóföldnek íilS hrsz alatt felvett a nagyhomok dillóbeli szántóföldnek és Vilin hrsz. alall felvett ktmica dillóbeli szántóföldnek Tóth Györgyöt illetó „ része i ih kor. A + «43 hrsz alatt felvett a felső hegyi pincés szőlő és kaszálónak Tóth Györgyöt illető \'/„ része 18li kor A t i;s7 hrsz. alatt leheti felső hegyi kaszálónak Tóth (iyörgvöl illető t része :-tl kor. a karosi 678 sz. tlkvben A 1 10.\', I hisz. alatt felvett teleki dillóbeli szántóföldnek Tóth (ivörgyöt illetó \' , része 51 kor. becsértékben.
xgo8 évi március hó 3 napján dclelótt 10 órakor Karos község házánál dr Kroisler József felperesi ügyvéd vagy helveltese közbejöttével meglar-laudó nyilvános bírói árverésen "ladatni fog. Kikiáltási ár n lentebb kiteli becsnr. \\rverezni kívánók tartoznak a becsár 10" „-\'át készpénzben vagv madekképes papiibau a kiküldölt keiéhez letenni
A kir. törvényszék mint telekkönyvi halóság. Nagykanizsán. l!lo7. évi december hó l\'J-én.
Neustein-féle ERZSÉBKT labdnesok K pilnlák hasonló készítményeknél minden tekintetben foliebb becsülendók, mentek minden ártalmas anyagoktól. az allesti szervek baiainál legjobb ereil-ménvnvel használtatván gyengéden hashajtók, vértisztitők; egy gyógyszer sem jóhh s mellelte olv ártalmatlan, mini e pilulák a
székszorulás
legtöbb betegségek forrása ellen Cukrozott külsejük végeit még gyermekek is sziveson veszik. h.yu m plliUnt tnrtnlmiiio ilol nt XO flUir. Kun lekeren, mell/ H dobott, tv hót f.\'O pllulát tartalmin, enak "i korona. "IAH korona előlegen he ktHflt.ne mellett «flll t-kerri bérmentve küldetik /- \' . Utánzásoktól különösön óvakodjunk Kérjünk határozottan NBU8TEIN FÜLÖP hashajtó labdacsait. Valódi csak, ha minden doboz törvényileg beiegyzetl védjegyünkkel piros fekele nyomtatásban „Szent Lipót" es „Neusteín Klllöp gyógyszerész" aláírással van ellátva A kereskedelmi törvényszékileg védett csomag iáink aláírásunkkal vannak ellátva NEUSTEIN FÜLÖP
,Szent*Lf|>óthox# cinuctt j;yójjy*x<!rt;iral
BÉOtí, I.. Plankcngas^e 0 ,
Kaj.htti6 Nngykanlufcn: BELU8 LAJOS ét REIK GYULA
Kyugywcréweknél.
OVASI
w-m-m
ÉKSZERGVAB.
Villamos tizemre berendezett arany-, ezüst- és ékszeráru - műierem.
Különleges koszit mónyok ! ókszm\'mik <:s jcgyiryurük,
l\'l foglalásokat és átalakításokat gyorsan elkészítünk.
Kiadás rós/lHtizotósri\' is! berény józsef és fia
ékszeréinek Nagykanizsán <Városháza átellenében.

Vódjogy. „II orgonj
m
ÍALinimení.Capsicicomp., y va Horgony-Pain-Expellerw
Cvi póllfk. JLJ
póllek
egy rógjánnk bizonyult háziszor. moly már sok év óta legjobb fijdalomcsillapitó szernek biznnyult kosrvénynel, oiúznil es aitghiilá-
seknol, bedorzsblesképisin liaszoálva.
Klgjel in ezt n lén. Silány hamisítványok
nöiiii bnvásáiliiskor óvatosak legyünk éti I\'SAL olviin IIvegei („gailjiink el, mely a ,,Horgony" v.tijegyg). ; is » Richler cégjegyzékei olla-lott .Jol.azhu van csoni.i,:ulva. Ara uve^kben K — 80, K ! II) K és ágyaiéivÉu min-•n \'len K>i. ;v szertárban kaphaté. — Köialtár: / Torok Jozsof cyógyszeieszoél Budapest.
Ml Ol Rlclt r (i/\'.{ysHriira u „Aruy iroulüter,
VI l\'rágálian, Klissloilisirao-w 5 uou. r \\ Minilonna|ii szétküldés.
VJ
Legolcsóbb bevásárlási forrás!
Legalkalmasabb ajándék egy óra
Mindennemű fali. éLresztö, és zsebórák, láncok óriási választékban kaphatók
steiner mór
órásmesternél. Nagykanizsán Javítások gyorsan, I IkiiMiieretesen és jótállás mellett eszközöltetnek.
w
SHKKHKHKH I-. !- !—:I —Ií—:T
X \'f ri
i\\ Al T<
T T
y. x
X X
Alapitási év I895.
Székelyi Lajos
Klsö Nagykanizsai l\'Vhéniciiiil inosu-és vitsnló intézete Nagykanizsa, Fö-ut 23. (aarok) Hunyady-u. 6. (saját híz.)
Klfogad IIrí es női feliétII\' Illőek.•! urak. háziarasnk. iinézeiek es lodák részere Vidéki megrentlelisek
postafordultával Intí/titmk el
A fehérnenniek ¡"karban iiiar;nlás;i-ért szavatolok Házi motit 18 vasa-lát Kívánatra arjegv/ékei sxim -sen kilblök.
S * ő I ö o I» w á n v eladás.
A ki egészséges, olcsó, szép szőlőt akar, bizalommal forduljon
vityi Mikié« ^"rr,;
•Itiálftllipékn
Oi-Ctaaáéii (Torontalmcgye,)
« hol uakiáif aliiliii I. randa
In, íjikirii éi ilai iilét|tvá ■fik. kir- éi ciiai|itijik, tali-■lal Iiiirlkll ilni él irikirn iiiliiniiik, ■•■kiliikni||ii-11» fajok II. rnéi illtál|llt-baa a legolcsobb árban kapha-tok. tzülétlllillk kólbn c célra választón fajok. — Flj •I irjigifzék kiiintri ligyia •I kéraiiitti.
-levet koaül uten c»ak egy:
Iifiiiár, two?. II v.
Az oltványokat kerem unnak idején külón csomagolva kutileni, hogy ludjnm miféle faj, s hová óltet* hessem. — A küldött oltványok mind megeredtek, bér eiedcltleg is onnét rendeltem volna.
Kérem u rendetesi előjegyzésbe venni s erről erteaitoni.
Szíves üdvözlettel
Vévxey ltótierl
p. vi. lanácflos
elistnvi"
»-: >-< !»■: i-: <•-:: •
l
Knpll.ilo StlgV kultlAsán : Nell es Klein eegnél.
Kölcsön!!
Aristokratáknak\'. magasabb állásit szentélyeknek. föhlbirtokosoknak és hiibizománv-ttilaj-donosoknak 10000 koronától bármily magas összegig szigorít diserelió mellen. Bővebb felvilágosítást ad: I Klein. Wien, IV. Milhlgasse No. 20.. 4-ik emelet Iti. njió —■
Értekezni lehet d
1—o-ig.
hlatkú jános
uri szabó,
Nagykanizsa, Fó-ut (Korona szálló mellett). Uakláron tartok minil.\'iiiiemn linzití és nngol legjobb minősegtl szöveteket. A ruhák szí.basát iniiiíiiui eszkiizhim Ktinek kifogas-
tnhinsáL\'áéi i garantál 4o éves praxisom. Kitüntetve a Magyarországi Szabászok
Országos Egyesülete" ált..i Kj/y levelezőlap elleneben vidékre szakérió niazómat a/.onnal küldhetem. Pontos és gyors szál lilásért kezeskedem
Kiváló tisztelettel
HLATKÓ JÁNOS
ti rí szabó.
JUTAITOS ARAK ! HUH UHKlUáll
Alapítási ev IS?t
6 fillérért egy csomagocskát akar venni, az kérjen kizárólag
,,otto ma n"- cigarettapapírt.

T"
Vá^f^T*- lill
D ^OTTOMAN
7, A I. A I k 0 7. I. "N V
litUH. KKHKUAK li).
Öli |i»J!
i: I j <> it:
I
Megfojt ez az átko zott köhögés!
Köhögés, rekedtség es etnyálkáaodás ellen gyors és biztos hatásúak
íteer illpsztiliai
az étvágyat nem rontják és kitiinö iziiek. Doboza 1 kor. es 2 kor. Próbadoboz 50 fillér
Kii- én sxtlkU)dé»l taklár:
„NÁDOR UYÓGYSZERTÁRl Egger mellpasztila
HudapeM, VI.. Váci-korul I;. | C\'il* iMllliil \' UMKUjvilOl!
Kapható Nagykanizsai!: Belus Lajos. Prager Bels, Reik Gyula és Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárakban
Meghívás.
A Kotorí Takarékpénztar részvénytársaság
tizenhatodik
RENDES KÖZGYŰLÉSÉT
1908. február hó 23-án d, u. 2 órakor üzlethelyiségében tartamija, melyre a t. részvényesek ezennel meghivatnak.
A közgyűlés tárgyai lesznek:
1. Az évi zárinerleg és ere.dményszámla bemutatása, valamint az osztalék megállapítása.
2. Az igazgatóság és felügyelőség részére a felnientvény
megadása.
3. A jegyzőkönyv hitelesítésére két |részvényes tag kiküldése.
4. Egy igazgatósági tag megválasztása.
i>. Kgy felügyelő bizottsági tag megválasztása. Mind a kettő
az általános választás napjáig.
fi. Esetleges indítványok tárgyalása.
<» . . ¿►.-M ■<>, « < V/-.,.-.«fesfcfi»\':/-.*1.«-.«te. ■ tßrHtrSkt ■

M O LL- FÉLE
* * -¿rr
SEI DLITZ-POR
•1 k
Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A védjegyét és aláírását tünteti fel
A Moll A.-fait Seldlltz-porok tartó, gyúgyhaiésa a legmakacsabb nyomor- és l> eltestbéntaimak, gyomorgörcs ¿1 gyumuthév, rAgzou székrekedés, májhiutalom, vértolulás, aranyér <1 a IcgkUlanbftzBbb nőibetegségek ellen, c jele» hiziiiernek évtizedek ota mindig nagyottt, elterjedési szerzett. - Ára egy lepecsételt eredell \' doboznék 2 kor.
V

lllHIIÍMÍ(ltMOle lÖrtl\'lolll\'K IVlIJ it IHlH\'li.
j
Csak akkor valódi, >» -ta*n«k üv,ct MA01\'\'
--védjegyét tünteti fel, »A. Moll«
feliratú ónoratlal van zárva. A Moll-féle sós borszesz nevezetesen mint fájdalomcsillapító bedörzsölési szer köszvény. csui ét a meghűlés egyéb következményeinél legUmerctesebb népszer.
Egy ónozott oridotl Uvsg ára t korona 90 fillér.
£ fc
b
0
teliét magának minden beteg, alti évek hosszú során át tllri az ideg-gyengeség rettentő kínjait, aki mindenféle szert megpróbált már és reményvesztetten néz a jövő elébe, a nélkül, hogy az ilyen bántalom leküzdésére az egyetlen igazi gyógymódot : a villamosságot megkísérelné. Hány ember élhetne ina boldogan az ó meleg családi tűzhelye körül, ha nem volna meg benne az az érthetetlen elfogultság a villamos gyógymód iránt amely pedig legtöbbször csodával határos eredményeket szukott hozni. Az Klektro-Vitalizer készüléknek ma már Magyarországon annyi híve vau, hogy nincs város de nincs falu sem tt honnan eddig elismerő sorokat ne kapott volna az intézel és mégis óriási azok száma, a kik nem ismerik ezen áldásos gyógymódot.
Miért nem alkalmazza a villamosságot? Ha gyenge és elernyedt, ha a iteiui gyengeség és az általános ideggyeitgeség bánlalmai gyötrik, ha fáj a feje, ha cstiz, ha köszvény lámadta meg, ha álmatlanságban szenved, ugy saját egészségének tarlozik azzal, Itogy legalább megismerkedjék ezzel a gyógymóddal, kötelessége Onnck. hogy az Klektro-Vitalizer nagy hatásáról magának fogalmat szerezzen.
WW INGYEN KÖNYV. Hogy pedig ezt mindenkinek lehetővé tegyük, ingyen és bérmentve küld|ük meg zárt borítékban az ezen gyógymódról szóló leírást, a nélkül, hogy ezzel bármiféle kötelezettséget vállalna az illető magára. Ez az ingyen könyv kimerítő, népszerű leírásban, gazdagon illusztrált fejczittbou ismerteti az Klektro-Vitalizer készüléket és az azzal követendő gyógyeljárást. Külön kötet áll férfiak és killóu nök rendelkezésére. Az ,,ELEKTRO-VITALIZ£R" orvosi rend.-int., Budapest, Károly-körut 2. félemelet SO.
MULL üy ormok .szappanja.
Legfinomabb, legújabb módszer sieiint ké>rtlek gyerme« e» hölgy szappant a bör J
okezerü ápolására gyermekek s felnőttek részére. Ara darabonként 40 fill. Hl
Öt darab I kor. 80 fill. ri
Minden darab gyermek srappjn Moll A. védjegyével van ellálva. W
FüsiétkUldés: V
Moll k. gyógyszerész cs. és kir. udvari szállító által, 7
Hó es, Tuchlauben ii. sz. CJ
Vidéki megrendelések naponta postauláuvét melleit teljeiiitelnek. fjl
A raktárakban tessék határozottan „MOLL A." aláírásával n és védjegyével ellátott készítményeket kérni.
Raktár Nagykanizsán: Rosenfeld Aríoif Fiai.
Elismerő-levél.
Szelvény egy ingyen könyvre.
Hikiti inai, Ijgykaaliia. Koront izallo i, ELEKTRO-VITáLIZER" nrwQMÍ
Itior. szeptember 11. Igen tisztelt IJoktor Url 1 >nu VIIMLUtn orVQSI
Nagy oromomre értesíthetem, hogy én hála reillltllo intBZStűBk
a jó Istennek, jól érzem magamat, megszabadultam minden bajomtól, főfájásom incg- Budapest, Károly-körut 2,, félen,. 60.
«unt. szívdobogásom nincsen, lábaim és Kérem részemre dijtalanul portomentesen, karjenn sem tojnak, egyszóval en igen jol
vagyok. A készülék kifogástalanul működik z"rl \'""»ekbun elküldeni
es én még használom naponta. Gyomor- a ..MODEM VILLAMOS ITÓSTBÓ0R0L" puffadtsagom ellen jobban használt a keszü- . „„^ m,-,vel
lék, mint JZ össze» ftirdő, melyeket- eddig \'
felkerestem. Az én nézetem oz, hogy a készü- férfiak I , A nem kívánt kötet

lek nök lészere »okkal lontosabb a furdók-nél és amennyire Irt lem telik, legjobban fogom ismerőseimnek ajánlani. Meg egvszer Ncv: fogadja kedves Doktor t)r hálás köszönetemet. Cím:
nök t
törlendő.
Nyomatott Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1808.
NEGYVENHETEDIK ÉVFOLYAM, 7. SZAM.
FEBRUÁR 17.
ZALAI KÖZLÖNY
tlöllzetésl arak: Kg*./ évre 10 korona, ftlívre 6 korona. Degyedívle 2 korona 60 fill. fcRyfs km ara 20 fill. Tanároknak, tanítóknak, jegyzőknek és állami llsztvisHoknek 1 évr« 8 korona, fái évre 3 korona.
Felelős szeikcszto : li n I ni ú l) |\'ál. I.nptiilaj,Ionos és kiudo. II\'J. W V.I IHTN JÓISZKK.
URANUS
mozgóképszínház
■agykanizsán Erzsébet-tár 20 sz I emelet
Nagykanizsa egyetlen látványos ós kellemes szórakozó-Indye.
Naponta két másfél órás előadás.
Első előadás: d. u. (i \'/,8-íg
Második előadás: este \'/,9—10-íg.
Vasár- és ünnepnap folytonos előadás.
Kezdete d. u. 4 órakor.
NAPONTA UJ, RENDKÍVÜL ÉRDEKF ESZIÖ MIJ-SOF^, KOMOLY HUMOROS TAMULS Á COS ÉS LÁTVÁNYOS KÉPEK.
Helyárak: I. Hely 50 fill., 3 Il-ik hely 30 fill., IH-ik hely 20 fillér. Gyermekek szülői kísérettel 20 fillért fizetnek. Katón aj e^y 14 fillér.
Egy hónapig érvényes. 12 "bérletjegy kedvezményes áron a pénztárnál kapható.
A színházat Lamberg Gusztáv, a világhírű Pattié Fréres cég igazgató-mérnöke rendezte.
A jövö iparosai.
Az uj ipartörvény tervezete.
Az 1884. évi XVII. t.-o. revízió alatt áll. Tanügyi es iparoskörokben várva-várjuk az uj ipartörvény megszületését. A törvénytervezetnek egyik részét, mely a tanoncoktatás-ról szól, a kereskedelemügyi miniszter már publikálta is. Nagy haladást jelentenek a benne lefektetott elvek, melyeknek igen nagv kihatásuk lesz .1 jövő iparosnemzedékre.
Kétségtelen, hogy a mai tanoncoktatás abszolúte nem felel meg sem a modern követelményeknek, sem pedig egv versenyképes iparállani igényeinek. Versenyképes iparról csak olt lehet szó, ahol annak szolgálatában ugy elméletileg, mint gyakorlatilag képzett, széles látókörrel biró s a külföldi ipari termékeket jól ismerő iparosok állanak rendelkezésre. Hogy ez ma nincs igy, az kétségtelen, de e körülményt nem róhatjuk fel hibául mai iparosainknak. A baj az 1884. évi XVII. t.-o.-nek immár teljes elavultságában rejlik. Ezt kell szanálni.
Lássuk tehát a mai ej» a jövö állapot képét. Ma ugy áll a dolog, hogy iparos inassá lehet bármely 12-ik életévét betöltött ifjú. tekintet nélkül annak előképzettségére. Az iparos tanonciskolákban ezért oly polyglott elem verődik össze, hogy azokkal valamelyes tanitásí eredményt elérni valóban nehéz dolog. Vergődnünk kell egy csomó analfabétával, avagy írni-olvasni alig tudó ifjúval és bizony aránylag nem sok azon inasoknak száma, akik legalább négy elemi osztályt végeztek. Ezen állapotot nemcsak az iskola sinyli meg, de érzik ez az iparosok is, mert ily elemmel alig tudnak gyakorlatilag sikerrel haladni.
És itt van a másik baj is. A felszabadulás semmiféle feltételhez kötve nincs. Az analfabéta inas, ha szerződés ideje lejárt, felszabadul és segéddé lesz épugy, mint az, aki akár négy középiskolai osztályt, avagy a tanonciskola három évfolyamát a legjobb sikerrel is elvégezte. Ez képtelen, lehetetlen állapot, amely elleti évek hosszú sora óta küzdünk s igaz örömmel konstatáljuk, hogy a siker immár a közel megvalósulás stádiumában van.
Az uj ipartörvény rendelkezése szerint iparosinassá csak azon ifjú lehet, aki az elemi iskola hat osztályát sikerrel elvégezte. Amint a tanonciskolába beiratkozik, tartozik ezen körülményt az igazgató elólt iskolai bizonyítványával igazolni, de magánál a
Szerkó*\'IOség: Nagykanizsa. Fö-ul 16. azám.
Előfizetések és hirdetések Ifj. Wajdlla József könyvkereskedésébe küldendők.
Megjcten minden heifön delben
szerződés megkötésénél is. Igen fontos körülmény az, hogy minden iparostanonc köteles hz íparostauoncískola három éves tanfolyamát elvégezni, vagyis a felszabadulás kötve van a harmadik osztályból nyerendő és legalább elégséges eredményű bizonyítványhoz.
Tervezve van az uj ipartanontjfekola megfelelő műhelygyakorlatokkal. Az iskola keretében feldolgozandó műhelygyakorlati tananyag természetesen nem lesz oly arányú ós oly irányú, mint az iparouiúhely munkaköre, melynél rendszer nincs, de nem is lehet, mivel a/, rendelésre dolgozik. Az iskolai műhelygyakorlatoknak a külömhözó iparágak számára metodioe előre megállapított állandó tanmenetek szerint kell haladniuk és semmikép sem lesz, de meni is lehel céljuk az iparosoknak konkurrenciát csinálni Egyedüli céljuk a kézügyességnek gyakorlása párhuzamosan az elméleti tananyaggal olyformán. hogy az inas elméleti és gyakorlati tudásának előnyeit közvetlenül az iparosok érezzék és annak hasznát vegyék Szóval meg kell szűnnie a mestereknek az inasokkal való vergődésnek, az iskola segédkezet nyújt a mestereknek, ugy hogv kellő elméleti és gyakorlati tudással, szóval megfelelő intelligenciával biró inasokkal munkálkodhassanak. Az inasok tehát megszűnnek páriák lenni, komoly liatal munkásokká lesznek Es ez kell a magyar iparnak s ez az. ami eddigelé hiányzott a magyar iparnak.
De mindezekkel a magyar iparoktatás nagy műve meg nincsen betetőzve. IIjformán csuk az inasképzés ügye van megoldva, nekünk azonban ügyes és képzett segédekre és mesterekre van szükségünk.
Ezen célt elérendő, okvetlen szükséges az, hogy az iparostanonciskolát szerves kapcsolatba hozzuk a magasabb fokon álló ipari szakiskolákkal és az utóbbiakat a még magasabb színvonalon álló felső ipariskolákkal. Természetes tehát, hogy az ipari szakiskoláknak nemcsak a számát, hanem azoknak válfajait is szaporítani koll, hogy minden törekvő és magát tovább képezni akaró segéd megtalálja a maga szakiskoláját. Es aki meg magasabb képzettséget óhajt elérni, annak az ipari szakiskola elvégzése alapján nyitva legyen a felső ipariskola Attól nem kell tar tani, hogy a legmagasabb ipari szakképzés eléréso iránt aránytalanul nagy törtetés iesz. De hiszen ez lesz éppen a jó és helyes állapot. ha nem tulsok lesz azok száma, akik a legmagasabb fokú ipari szakképzettség birtokába jutnak, mert hiszen jó, megbízható
Sirolin
•Emeli az ¿trágyát H a lotsétyt, megszoil* kii • UU(«ai, »álarMlwl. 4J1.II Izutfáll
Tüdőbetegségek, hurutok, szamárköhögés. skrofulozis. influenza
ellen sziintsIsn tanár és orvoo által naponta ajánlva.
tanthogy értéktelen utánzatokat Is kínálnak, kérjen mindenkor „Itoehe" \'rrdett etomagoUut.
F. U®ffrannn-In Uorh* A. €•. Basel (Slijc)
„Roehe"
Kapható orvosi írndtklrr a (yécyazcrUrak» bin. — Ara Ortftcokiat korona.
Z A I- A I k O Z I, «» N >
es ügyes ipari szakmunkáseróre nagyobb a szükség.
íme özekben röviden körvonalozluk a jovó iparosait s ha szabad azokat a tuoder-nitás és versenyképesség szempontjából jellemeznünk, ugy képzeljük a jövó iparost, hogy egyik kezében irónnal és körzővel tervezni, másik kezében fúróval és kalapácsosai teremteni tud. Ha ezt az ideális oélt elérjük, akkor nem féltjük a magyar ipart s bátran felállíthatjuk a vámsorompókat.
Pec/.ek György ttlíkeszentgyörgyi címzetes kanonok Ugye « megyei törvényhatóságon. Megírtuk azt a históriát, hogy a inuracsáuyi magyar tanító elleu lázongtak a hörvátaink, sót eliene szóiult Peczek c.\'kauouok is. még pedig a zágrábi érsek elótt, hogy tegyék el ouban a tanitót, mert uem tud horvátul. Az Ügyet a hétfói törvényhatósági gyillés is tárgyalta. Pecxek pléhános megjelent a gyűlésen s ártatlannak mondja magái, ó csak személyi uilaidouságat hibáztatta a tanítónak, nem a magyarságéi Ezen persze eligazodni uem lehet; sem eit, sem azt bebizonyítani uem lehel, mert a zágrábi érsek uem árulja el som magát, sem a plébánosát, hogy négyszemközt mit tárgyaltak. IVezeket többszöri két kulacsossággal vádolják s hangos volt a róla való tárgvalás. Kiég országos baj.az, hogy a magyar vármegyénknek az a muraközi része nemzelileg magyar s egyházílag nem magyar, nemcsak hogy nem magyar, (le egyhá silag mái ország dirigálja. Az ördög látott ilyet Igazáu kényszerítik az embert a két knlacsosságra. A közgyűlés elfogadta a közigazgatásnak s állandó választmánynak azt a javaslatát, hogy épen eltból az tlgyvól is kifolyólag sürgősen és hatásosan kérink a kormányt, hogy intézkedjék u muraköznek, vagy a veszprémi, vagy a szombathelyi egyházhoz való Csaló Inga iránt. Pectek kanonoknak s minden papnak pedig a|ánlja Ügyeimébe a kormány, lingy ue avatkozanak a tanításba
— Zalavármegye Iconigazgatási bizottsága tiróf llatthyáuy Pál fóispán ur elnöklete alatt folyó hó ll-én tartotta havi rendes diósét. Alispáni jelentés január hóról: rendészet tekintetében n vármegye területében levő cseudórórsök által 11 bllnleló bíróságok hatáskörébe tartozó bünteti — és vétség miatt feljelentetett 235 egyén, kik koznl 33 egyén a nyomozás során letartóztatásba helyezteti : ezen bűnoselékmények közlll 77 egyén testi sértés miau, fid egyén pedig lopás miatt vonatott lelelós tégre, tehát testi épség és lopás esete fordult eló n
legnyoinatékosabb számban, mely körülmény a téli évszak következtében beállott iniinkaesőkkeiiés. s a tápszerek árának emelkedésére vezethető vií.sza okozati összefllggésbeu. Kíllágá^ miatt a kii. járásbíróságokhoz 31,. a közigazgatási hatóságokhoz D22 egyén ellen letl a csendőrség fel|eloutésl.
A zalaegerszegi és nagykanizsai községi képviselőválasztásokhoz a közgyűlés kijelölte a választást vereté elnököket és helyettes elnököket, névszerint: Zalaegerszegen I kerületben elnök llajik István, helyettes eluök ítosehán Oyula. II ker. elnök Dr. Síigelhy Klemér, h. elnök Kovács László; — yi ker elnök Udvardv Ignác, h. elnök Soronc József. Nagykanizsán : Klnök Szalay bajos. Dénes bajos;
II. ker. elnök Tripaui...... (ívnia, dr Sclnvarz Adolf;
III. ker elnök dr. Ile.itzik Ferenc. dr. Boihsebíld Jakab, IV. ker. elnök Herteleiidv Hela. I\'losszer István, V. ker elnök Romele tiéza. dr l\'lihál Viktor, VI. ker elnök Trípammei Rezső Faies Lajos, VII. ker. dr. IIa|du öyula, (Inger Ullmanii Klek.
A fiatal leányok
ha testileg gyengék, vatív esak inuló betegségben szenvednek is mái régóta bizalommal viseltetnek a
SCOTT-féle
KMULSIÓ
iráut. inert fejlódésQlu\'e jotékony hatással vau ez a7. ízletes, kulinyim emészthető legjobb eröeitöszer. Serdtiló leányoknak miuden alkalommal ezt a bevált kitllnö szert kellene használuiok, a mikor gvengék. fáradlak éa kedvtelenek.
Af Kmultin .Uii
Egy eredeti IWeg ara i K jo fillér
]\'()t\\ « I14U.11
imí52\'Í»m!r\'\' Kapható ininden gyógytárban
•áll
ImstllM
Valii
lir«ilntli -
Mlnu |io«ufonlultavAl.
tis -llcmiftberg*-selyem 60 kr. ló*
följebb, fcér-m«alil (1 -ím-imiIiiii.
Me^reii(ielé»cL bármely nyelven
em
inlízentiök.
ao scHciifabrui. HBNNGBGRQ la Zftiicii.
mos. rr-imuAK n.
Gazdasági előadások.
A liazdasági Egyesületek Országos Szövetség« és ¡1 Kaluvármngyei liazdasági Kgyeslllel állni Nagykanizsai tiazdakör közreműködésével a föld-inivelésOgyi kormány anyagi támogatása inullelt f. éti február hó j!i-cii és március hó l-én Nagykanizsai! intelligens gazdák részére gazdasági elŐAilások tartatnak.
Az vlóailusok a városháza tanácstermében tárlatnak mindkét uupou d. e !l órától déli I óráig
Tárgysorozat . l\'.lOS. évi február hó 2n én tl. e. !i órakor, ülnöki megnyitó. Tartja: Z. M. ti. K elnöke ;
d. e. !•—ll. A vetésforgók nlkalinuzása tekintettel azok irágy»87.Ukséglelére. Klóadó ; (.\'zakó lléia a keszthelyi gazd. akad igazgatója;
d e. 1 1 — ; . A burgonya rothadásáról. K ó-ado dr. I.ovasay Sándor u keszthelyi gazd. akad tanára ;
d. e. 13—I A taitariiiányozástan legújabb >•!• mélele ós alkalmazása. Klóadó: Ferenczy Ferenc/ a keszthelyi gazd akad lauára
l\'.IOS. évi március 1 -én d. e. \'I—10. A rzo-vetkezotekról. Klóadó: Szilassy Zoltán orsz. képvi seló, a/, 0. M. ti. K. titkára;
d. e. lo —II. Ujabb tapasztalatok a trágyn/ás kóréból a iiiagneinesítésröl. Klóadó: Faber Sánd ■: a keszthelyi gazd. akad. lauára;
d. e. II — 1 2. A gOmókór elleni védekezésről és a vérsavó oltások jelentőségéről. Klóadó; Fe-rency Ferencz a keszthelyi gazd. akad. tanára;
d. e. 12 — l. A vidékünkön felmerült rovar-károkról Klóadó: dr. Lovassy Sándor a keszllu-hi gazd. akad. tanára.
Előadás után deli I órakor közös ebéd n Szarvas Szállodában
Február hó 2U-éu d. u. 3 órakor a nagykanizsai szövetkezeti szesztinnmító, a sörgyár és pótkávégyár megtekintése.
Február hó 2\'J én este m órakor társas összejövetel a Szarvas Szállodában.
Kölcsön!!
Arístokratáknak, magasabb állású személyednek, földbirtokosoknak és hitbízomány-tnlai-donosoknak 11)000 koronától bármily maga* összegig s/.igoiu diserelió mellett. Bővebb felvilágosítást ad. I Klein. Wien, IV. Mühlgasse No. ¿0.. 4-ík emelőt 16. ajtó Értekezni lehet <1 ti. 2—5-ig.
Mesék a zöld szalonból.
Mikor odaklllit a ho száll, szép lassan Csendesen. fehér lepkékhez hasonlóan és bevon mindent, ami csak gyánfccs fekete vagy unalmas szürke a földön és teremt bájol. fehér, tiszta világot: — akkor lll össze a kis »talonban minden szerdán egy négy-öt tagból álló íutim társaság. Középpontja az n szép. bánatos tekinteti), halvány barna férfi, aki mesél búvos édes meséket szerelemről, boldogtalanságról, női hűségről és más egyéb emberi dolgokról. Hadd mutassak he közülük egypárat :
Almok a: üdvről.
Amikor l\'éterfalvy Zoltán kiadta zenemüvei közlll a legszebbet azt a címet adta neki. ami most az élt mesém cin»: Almok az üdvről
Hanem hát gyönyörű dolgok voltak azok egytől-egyig Kgy rajongó, fény es lolku művész ember álmai, melyeket az üdvről álmodott : arról az üdvről, amelyet szerelemnek neveznek arról amely egyedül képes boldoggá tenni az emberi életet s amelyért meghalni is érdemes . . .
És l\'éterfalvy Zoltán óriási sikereket erl «1 evvel a darabjával. Széltében játszották, az ujságok egyhangúlag kitűnőnek írták ós a szerencsé.-, szerzőt ünnepelték mindenütt, ahol csak meglelem llájos asszonyi mosolyok, ttlies pillantások szálltak feléje, illatos Uvelkékel hozetl neki a posta, bársonyos fehér kezek szorították meg kezet ámde l\'éterfalvy Zoltán érzéketlen maradt minden ilyesféle kitüntetés iránt
Krre elég ellogadható oka volt az hogy házas, ember tolt már Még egyszerű, kis névtelen zene-Hínár koráhau nősült. Elvette gyermekkori játszótársát, »gy kis csiuos arcú igénytelen semmiséget, l\'éterfalvy Zoltán boldog is volt — az alsó években. Utóbb
tzoiihan érezte, hogy nem ilyen egyszerű, szürke madárka illenek melleié, hamun ragyogó eszű. kéuyes. nagyvilági hölgy l)e azért hé volt hozzá es még líoudulatbuii sem caalta meg
Hanem mindez csak eddig tarlóit, míg meg uem ösinerkedett Öálosy Kttával. aki a |ukker-lányok mintaképe »olt Kitől az idólól fogva l\'éterfalvy Zoltánt mintha kicseréltek volna Folyton nyomában volt a lánynak, mint az árnyék. Sokszor szemrehányásokat lelt magának, hogy kis feleségét elhanyagolja, de elég volt ujra látni a Icáin I, hogy ismét mindent feledve, ónougve fusson utána.
És ki hitte volna? A körülrajongott leány is vinonoita a házasember érzelmeit
Kgy bálon vallomásra kerüli közlük a dolog. Ks l\'éterfalvy Zoltán kétségbeesve látta, hogy viszont szeretik S inert előbbre való volt a becsülete, mint a boldogsága s meri forró szive boldogság nélkül nem élhetett — eldobta magától az életei . . .
Másnap, mikor szobájában élettelenül találták meg, két levelet is lalállnk asztalán. Kgyik a lelesóge-nek szólt és ez volt benne :
Kdes Marion! Nem érdemlem meg. hogy sirass Meghalok, inert nem akartalak megcsalni Angyal voltál, a/. Kg áldjon!
A második levél (iálossy Ktlának szólt Kenyi volt az egész:
Kdes Etta! Meghalok a szerelmünkért. Imádkozzék értem\' Zoltán
Szegény l\'éterfalvy Zoltán sirján azóta már nagyot nőtt a cédrus, és ó ott álmodja tovább féuyes álmait a rideg hantok alatt, az üdvről, amelyet a földön nem mert megtalálni inkább meghalt . . .
u-
Kél leány.
Az egyik leány olyan tarka, himes«záriiyu lepke
volt, amilyet a s/.inhiluk világában ezrével lalaiui keresés nélkül is
A másik leány hideg volt, büszke és fehér, mint a liliom.
Kj mind n kél leány szeretlo Iteukó Sándort. Az egyiknek kedvese volt. a másiknak vőlegénye . . Míg egyszer azután a menyasszony bátyja meghallom, hogy a Jövendőbeli sógorának vőlegény létére is viszonya van egy színésznővel.
A dologból kávéházi Osszeszólalkozás és párbaj lelt. llenkó Sándor súlyosan megsérüli. Kleléhez alig volt remény.
Ks itt a hörgő lázbeleg ágyánál találkozott a két leány : a himesszáriiyu lepke es a büszke fehér liliom.
Egymásra tekintettek vizsgálódó szemmel én mindegyiknek egyszerre )ulntt gondolatában a kérdés : ez tehát ŐV
\'fis mind a kettő másnak képzelte a másikat. A menyasszony kifestotluek, feltűuóuek a lepkék: a lepke szendének, bájosnak a liliomot. I\'edig majdnem fordítva volt a dolog.
Ezentúl gyakrabban találkoztak olt és mindig jobban és jobban megismerték egymást. Mikor pedig llenkó Sándor tul volt a krízisen, ugy hogy már veszély nem fenyegette életét és valami jótékony álom ringatta el testét lelkét, akkor az egyik leány, a büszke lehér liliom megfogta a másiknak a kezét ¿s így szólt hozzá:
Vigyázz rá tovAhbra is, az egész életén keresztül Kii többet soha nem állok az utadba, mert te jobban megérdemled, mert jobban szereled. Legyen hát h tied — A lepke nem tudott egy szól sem szólni, csak zokogott keservesen és szorongatta a másik leány kezét
Es az ellünt örökre útjukból A lepke pedig ott maradi élete végéig Henkó Sándornál.
Z A I- A I k 0 1, I. O N Y
Lebunkózott parasztasszony.
Agyonverte az anyósát.
Megrendítő osaládi drátuu kapjuk Dob-rónákról. Szombaton ngy ílatal vó abbeli elkeseredésében, hogy a vele egy házban lakó anyósa szeretőket tart magának, egy t\'ahu-ságot ragadott és azzal agyonverte az éltes parasztuót.
A borzalmas eset részleteit itt adjuk :
Bogdán József fóldtnives csak nemrég, 11)07. szeptemberében nősült Dobronakon. Kivette özv. Nagy Péterné szül. Gerencsér Anna szemrevaló leányát s a fiatal pár azóta egy hajlékban lakott az asszony anyjával. Eleinte rendben ment a dolog, a fiatal férj szépen megfért az anyósával, de mikor rájött, hogy az anyósa — it) éves kora da-cára — szeretőket tart magának, vége szakadt a ház békéjének. A vó szemrehányásokat tett az anyósának, amiben tüzelte még a felesége is. Ez év januárjában pedig már annyira jutottak, hogy a fiatal pár kiközö-sitette Nagynét, nem szóltak hozzá és uton-útfélen éreztették vele haragjukat. Azóta ki sem békültek.
Szombaton Bogdán József meghallotta a faluban, hogy anyósa pénteken éjszaka ismét látogatót fogadott. A hír annyira mé-regbe hozta a liatal férjet, hogy egyenesen hazasietett és goromba szavakkal kérdőre vonta, majd pedig megintette a szerelmes anyóst.
Az én dolgaimhoz senkinek semmi köze. Ha nem tetszik, elmehettek a háztól! — mondta a nő és befordult a konyhába.
Bogdán ide is utána ment, folytatta a pirongatást, mire az anyós felkapott egy közelben levő kést és azzal megszúrta Bogdán karját. Bogdán ezért ugy megharagudott, hogy a keze ügyébe eső fahusánggal többször fejbe sújtotta az anyóst. Az ütések halálosak voltak, az asszony tegnap belehalt sérüléseibe.
III.
ó.
Hogy milyen volt V
Édea, aranyos, forró szivll. Bársonyos bórt), piros szájú és olyan két bánatos tekintetű szemmel, amelyek még a sirban sem hagynak nyugodnom soha . . Kz volt ó.
Szerettük egymást, mint két gyermek, akit tavasz-bzal kézen fogva haladnak át a virágos mezükön és hullanak fe|0k fölött a baraekvirág rózsaszínű szirmai . .. Kiborítja az illat, szívókét rabbá ojti a szerelem.
Azlán elváltunk. Az egyik ment északnak, a másik déluek, hogy ne találkozzunk többé soha . .
Szivünkben az északi szél hideg lellelletétól megfagytak az érzelmek . . . Többé igaz szerelemmel nem tudtunk szeretni mást senkit. í>«a szivünk titkos rejlekébeu még mindig élt annak A tavaszi édes virágtakadasuak az emléke.
fis akartunk találkozni . . . Vágyó szívvel kitártuk karunkat a másik világiéi felé. De köztünk volt az egész világ, a mérhetetlen tenger, amelyei átgázolni nem tudtunk soha. Ott álltunk elválasztva egymástól, remény uélkul, tanácstalanul. .
Kgyszer azután a sors közel hozott egymáshoz bennünket, olyan közel, hogy majdnem ujra láttuk egymást. Ah, de akkor már késó volt, nem mertünk találkozni, mert a mi idónk lejárt már és a szerelemre adott idót nem hosszabithalja meg a sors. Ujra egyedül vagyunk mind a ketten. Kgyedül a sírig, és még azontúl is talán.
így fojeztn be mély sóhajjal elbeszélését az a szép halvány bánatos férli, akitől ezt a mesét hallottam, amelyet nem felejtek el soha
Németh Böske.
A nagykanizsai takarékpénztár részvénytársaság közgyűlése.
Tisztelt Közgyűlés!
Intézetünknek a mai napra az alapszabályoknak meglelelóleg összehívott 63-ík évi rendes közgyűlésén van szerencsénk a lefolyt lnoi-iki üzlelévról jelentésűnket tisztelettel előterjesztem
Örömmel és megelégedéssel tehetjük ezt, mert a uiult évben lezajlott nemcsak országos, de nemzetközi súlyos és rendkívüli kedvezőtlen pénzviszonyok majdnem észrevétlenül vonultak el fölöttünk es üzletmenetünk nem szenvedett azok befolyása alatt és igy azon kellemes helyzetben vagyunk, hogy az üzletágak mindegyikében emelkedést és gyarapodást mutathatunk lel.
Botéleiiik 7SI644 h. B2 Ull.-rel ujarapodtak. Kölcsöneink egyenlege •231.498 K. 74 lilí. rel emelkedett. Váltótáreá ok 403,1)41 K 38 fill.-rel haladja meg az előző étit, e mellett még értékpapírjaink álloináuyát is 107327 K. 02 űll.-rel növelhettük.
Hogy a kedvezőtlen pénzügyi viszonyok dacára üzletkörünk minden ágát akadálytalanul a rendes keretek között cultíválhatluk, sót fejleszthettük és a velünk összeköttetésben állolt üzletfeleinknek hitel igényeit nem csak minden irányban kielégíthettük, sőt ínég ujabb összeköttetéseket is létesíthettünk, egyrészt intézetünk mobilitásának, másrészt azon
rendkívüli előzékenységnek itt tulajdoníthatjuk, amely-bán az Osztrák Magyar Maiik és llel)beli tiókíntézeté-nek vezetősége részéről dicséretes módon részesítettünk.
A már jelzett abnormálh pénzviszonyok folytán a lefolyt évben a kamatláb miudenült rendkívül emelkedett
Az Osztrák Magyar Katik inár az év első felében 4 \'/r\'Arról .\'>°/»\'ru. uiiijil később 5"/„-ról t>V,,-ra emelte a kamatlábat
Kbból l\'olyólag a betéti kamatláb felemelése váll szükségessé, miért is 1907. évi julius hó 1-étól kezdödóleg a helybeli 3 régibb társiutézettel egyetértve és egyöntetűién a belélkainatlábat 4\'/,,/,-ra emeltük fel.
A tulajdonunkat képező értékpapírok, különösen a 4,/„-ob magyar korona járadék és a záloglevelek december 31-iki tőzsdei |egyzése oly alacsony volt, hogy az előző évvel szemben azokuak értékéből jelentékeny összeget kellett leírásba vennünk.
Ozloteredméuyüuk kedvező volta azonban lehetővé tette, hogy ezen jelentékeny leírást az évi nyereményből eszközölhettük es auuak fedezetére sem az árfolyam különbözeti, sem a rendelkezési alapból mit sem vettünk igénybe Cs mindezek dacára a lefolyt évi eredmény alig maradt mögötte az előző évi nyeremény-egyenlegnek
A forgalom az egyes üzletágakban a következő volt
Hetetek:
Állomány lüuli. december hó 31 én 564« arany «335 frc. 6,490,423 K. — fill.
Betétek és tőkésített kamatok 343 arany ,265 frc. 2.046. Ifi , 4\'i .
5991 arany ÖtiOO frc. !i,44o ti3s K. 4\'.» fill. Visszafizetések 1907. évben 14li arany — frc. 2,878,670 (¡7 . Állomány 1907. december hó 31-én 5845 arany titioo frc. 6,568,067 K. »2 llll.
Jelxálog-kőlcsÖHök :
Állomány tüllll. december hó 31-éu 4113 arany 122Ü0 frc. 2,249,899 K. 46 fill.
Az év folyamán kiadatott _43QQ frc. 4no,,H29 . 12 .
1113 arany llioüo trc. 2,710,228 K. 68 fill.
Az év folyamán visszafizettetett 2\'J7 arauy 72S frc. 257.138 . 31 .
Állomány 1907. december hó 31-én Haiti arany 15835 frc. 2,413,090 K. 27 fill.
TürUsztéses-kölcsönök:
Állomány 190Ü. december hó n 1 -ón 3,960,226 K. 92 fill.
Az év lolyamán kiadatott ttj kölcsön 481,100 , — .
4,431.320 K. 92 fill. Az év folyamán visszafizettetett 4 52 792 . 07 r
Állomány 1907. december hó 31-én 3,978,633 K. 85 fill.
Váltok
Állomány I90G. december hó 31-én 1,030,827 K. 40 fill.
beszámitoltatott az év folyamán 3,«90,793 . 23 .
4,721 ,t>2o K. 03 llll.
Visszaváhatott 3,2X7,16i . 86 .
Állomány 1907. december hó 31-éu i,434,4tis K. 7« llll.
Értékpapírok:
Állomány 1900. december lio 3l-éu 2,264,480 K. 5« fill.
Beszereztetett 1907. évben 256,520 . — .
2.52 .000 K. 58 llll.
Kisorsoltalott az év folyamán 149,192 ■ 9* .
Állomány 1907. december hó 31-én 2,37l,8n7 K. 60 Űll.
Előleg értékpapírokra
Állomány 1906. december hó 31-én 24,070 K. — űll.
Az év folyamán kiadatott 21.170 , — .
48,246 K. — fill.
Visszafizettetett az év folyamán 31.720 . — .
Állomány 1907. december hó 31-én 13,526 K. — fill.
Visstlessáiniloll váltók:
Állomány 1906. évi december hó 31-én 07S.979 K. 17 fill.
Az év folyamán vUszleszámitoltatott :t,4.\'i4,s9f> . 05 -
4,133,«74 K. 22 fill.
Visszaváltatott 3,019,815 . 30 .
Állomány 1907. évi december hó .11-én l.l 14,15« K. tiW fill.
Pénztári forgalom
Pénzkészlet 1906. december hó 31-én 53 arany 550 frc. 64,408 K. 27 fill.
Bevételek 1907. évben 736 arany 5555 frc. 17.311,642 . J7 .
789 arany 6105 frc. 17,376,050 K. 44 fill.
Kiadások az óv folyamán 741 arany 5986 frc 17,264,955 „ 03 .
Pénztári maradvány 1907. dec. 31-én 4« arany 120 fro. 110,095 K. 41 fill.
Az 1907. évi összes forgalom: 85,084,805 korona 77 flllér.
Z A 1. A I K Ol Z I, 0 N Y
mos. FEBRUAR i7
B@>íh Bankház
BUDAPEST.
Bank-kSipontunk: VI., Magy. Kir. Opera-Bazár [i«lotá|«ban. Bankhalyiaégak : O-uloa Ii. ««ám <s Lázár-Utca I azáin.
Díjtalanul nyújtunk bárkinek szakszerű rsivllágoalláal.
Válaazbalyeg mindtnkor malltkelendA.
Folyósítunk:
bcrliá*.skta In 75 eves törlesztésre :t\' ,* ,
cvic 5" „ al. esetleg ti1 ,°.-nl.
valamint minden hitelképes egyénnek \'¿\\t—10 évi fizetési előjegyzésre
Törlesztésee kölcaönöket \'«wi""»«"»
-- — - —- készpénzben.
Jelzálog kölcsönöket ll-od es lll-a.l helyi heUhlálá! Személy- és tároaváltóhitelt ,l\'"",H0k «» kereskedők részeie,
---időtartalma
Tisztviselői kölcsönöket *ll,ml. törvényhatósági, községi tisztviselőknek es katonatiszteknek
----kezes es életbiztosítás nélkül. Ugyanezeknek nyugdijaira is.
Értéknanirnkra Vldcl" P*nzlni4zetek es vállalatok ráazványalra értekuk Bft0,o-ái(j kölcsön: nyujtunk az Osztrák-Magyar " " \' Bank kamatlába mellett. Tózsdemegbizásnkat a budapesti es külföldi tSzsdr\'.an lelkiismeretesen éa pontn-
san teljesítünk, mindenkori eredménynyel, az árfolyamokat naponta díjtalanul\' közöljük. --——
Konvertálunk bármely belföldi pénzintézet által nyújtott jelzálogos-, törlesztése*-, személyi- és váltókolcaOnU, —
Mindennemű bel- éa külföldi értékpapírt napi árfolyamon vaszunk es eladunk. I\'énzugyi szakba vágó minden reálii ügyletet a legnagyobb pénzcan pórinknál levó összeköttetéseinknél fogva legelínyoaebben bonyolítjuk le. Bankházunk képviseletére megbízható egyénekel felvaaaunk
A lefolyt 1907. évi Uzleteredméuy 77 arany \'¿10 frc. |6$,396 K. 83 lill
Nyeremény áthozat 1906. évról ___la,71)0 K. Is fill.
Összesen: 77 arany 210 Irc 197,193 K. oi lill
Ezen nyeremény feloszláséra nézve az igazgatóság a következőket ajánlja : Az alapszabályok 78. §-a érlel" lében a nyeremény .V „ ka vagyis 4 arany 10 frc. 9,169 K. 84 lill a tartalék alaphoz csatolandó.
Az igazgatóságot jutalék címén ló\',,, vagyis II arany 30 frc. 27,609 K. 52 \'ill. illeti
Összesen : 16 arany 4u frc. 30,679 K. 36 UlT
Marad rendelkezésre 62 arany 170 frc. I60,6i3 K. 66 fill
Átszámítva 62 arany 170 frc _,_s65 K 20 till.
Összesen rendelkezésre áll 16137« K. «6 fill.
Kbból osztalékul reszvényenkint 116 K. 1000 drb részvény után 1160O0 K. fizettessék. A rendelkezési ala|ira VO\'i 00 K helyeztessék
Az intézeli ház leltári értékének csökkentésére 2000 K. leírásba vétessék. A t közgyűlés elé teriesztendő felosztási tervezet szerint városi és közhasznú jótékony célokra 2070 K. adományozlassék.
A fennmaradó 22308 K. 85 fill az 1908. évi nyeremény é* veszteség-számlára vitessék át A felosztási tervezetnek a javaslatnak megfelelőleg leeudó elfogadása esetén alapjaiuk 29224 K 74 fill. gyarapodnak, míg a nyugdíj alap évi kamatai által 4829 K. 7« lill növekedett.
Alapjaink állománya ezt-k ulán :
Részvénytőke 1,000,000 K. — fill.
Tartalékalap 251,645 „ 25 ,
Külön tartalék alap 175,oOO . — ,
Rendelkezésre álló tartalék 70,000 . — ,
Nyugdíj alap 125,574 . 10 ■
Összesen : 1,622,219 K. Jó lill.
Kér|ük a tisztelt Közgyűlést, miként az 1907. évi üzleti nyereség felosztására vonatkozó lavaslatuiikat elfogadni, az osztalékot részvényenkint 115 K.. szóval Egyszáztizenöt koronában megállapítani és a lefolyt 1907. évi ügy és számvitelre vonatkozólag ugy az igazgatóságnak, ininl a felügyelő-bizottságnak is a falmentvényt megadni méltóztassék.
Az igazgatósag.
Jegyzőkönyv.
Felvéve Nagykanizsán I9"8 évi február hó 8-án a Nagykanizsai takarékpénztár részvény társaság hatvanharmadik évi reudes közgyűlésén
Jelenlévők: Ujnépi Klek Lipót kir. kereskedelmi tanácsos eluök elnöklete alatt Tripamuier üyu\'a iuté-zeli igazgató mint jegyzőkönyvvezető
Acél Pál 3 résiv. Verő Henrik képviseletében 2."\' részv., Blau Lajos 3 részv . Helus Lajos 2 részv., Csótí Márk 2 részv , Deutsch Mór 2 részv., Dr. Dóri József I részv , Ujnépi Klek Li|iót 16 részv , Ujnépi Klek Krnó 12 részv. Ujnépi Klek Oéza képviseletében 13 részv., Kbenspanger Leó 13 részv Pozsonyi Aladár képviseletében 14 részv . Kisinger Henrik I részv., Dr. Ktlényi tiéza 1 részv. Fesselbofer József
7 részv . Dr. Fábián Zsigmond 8 részv., Dr. Fiied Ödön 3 részv . UoldhammeV Károly 2 részv. Báró Oulmanu Odou képviseletében 5 reszv., Ooldhaminer Károly Báró (jutniauu Aladár képviseletében t részv , Qoldhammer Károly Itáró (inlmann László képviseletében 4 reszv , (¡oldltaminur Károly Báró (iulmaiiu Vilmos képviseletében 5 részv . Ooldhammer Karoly (iultnaun 8. II. képviseletében 15 részv., (loldhainmer Károly Uutmanu Kinma képviseletében i részv., (IrOuhul Henrik 8 részv. Halphen Mór 5 reszv.. Foríutos Károly 9 részv , Mészáros Antal ké|iviseleté-ben II részv. Forintos Károly Mészáros Autalné képviseletébeu lo rér>zv.. Heiutler József ■> részv , Ktlrschner Ignác 7 részv , Verő Otlilia képviseletében
8 részv., Lówy Adolf 3 részv Szűkíts Matild képviseletébeu 18 rész»., Práger Béla 3 részv. Práger Teréz képviseletében I részv., Reicbeufeld Sándor 8 részv.. Rosenfeld József 11 részv Rosenfeld Berta képviseletében 18 részv., Rosenfeld József Radnaí Jenő képviseletéből! 3 részv., Rothschild Zsigmond 5 részv.. Dr. Schwarz Adolf 5 részv , Scherz M I. 3 részv., Sommer Sándor 23 részv., Sommer Ignác 12 részv. Sommer Henriette képviseletében 4 részv , Sartory Oizkár 8 részv. Sartory Oszkárné képviseletében 2 részv., Tripammer Oyula 2 részv. Semetke József képviseletében 8 részv., Tripammer Uyttla Semetke L^jos képviseletében 7 részv., Dr. Tripammer Rezsó
I részv., l\'nger Ullmann Klek s részv. l\'ttger Ullmanu Sándor képviseletében 11 részv., Unger Ullmauu Klek Mészáros Stefánia képiseletében 6 részv., Weiser József 37 részv., Weiser János 4 részv.
Összeseu 36 részvényes kik 4 24 darab részvényt bírnak és képviselnek
Ujnépi Klek Lipót igazgatósági, egyszersmind közgyűlési elnök meleg szavakban szívélyesen és ósziulo örömmel üdvözíi a szép számban megjelent részvényesekel, akik megiidenésűkkel tanújelét adták az intézet iránti élénk érdeklődésüknek.
Megállapitia miszerint az alapszabályok és a kereskedelmi törvényeknek megfelelően összehívott mai közgyűlésen az alapszabályok 17. § ának megfelelő számit részvényesek vaunak jelen, kik az összes részvények \'/s-ét meghaladó számát hirják és képviselik. miért is a jelen közgyűlést határozatképesnek jelenti ki és azt ezennel megnyitja.
A közgyűlést jegyzőkönyv vezetésével Tripammer Uyula intézeti igazgatót bízza meg, annak hitelesítésére a közgyűlés hozzájárulásával Csótl Máik és Dr. Fried Ödön részvényes urakat k.-ri fel
I Felolvastatik az igazgatóságunk a lefolyt 1907 évról szóló jelentése, ezzel kapcsolatban felolvastatik a felügyelő-bizottságnak a zárszámadással egyidejűleg közzétett jelentése, amely tanúságot tesz arról hogy az 1907. évi ügy- és számvitelt kellőleg ellenőrizték és hogy a szabályszerűen vezeteti könyvek alapján készüli mérleg, valamint a nyeremény- és veszteségszámla a valódi helyzetnek híven megfelel. miért is az igazgatósági jelenté-ben javasolt felosztási tervezetnek elfogadását részéről is ajánlja, végül az 1907. évi Ugy- és számvitelre vonatkozólag ugy az igazgatóság, valamint a felügyelő-bizottság tagjainak a felmentvényt megadni kéri.
II. Előtörlesztetik az 1907. évi zármérleg a nyeremény- és veszteség-számla kapcsán, mely szerint a lefolyt évi üzleteredmény 77 arany 210 frank 183,396 K 83 lill , uyeromény áthozat 1906. évról 13,796 K. 18 fill., rsszosen 77 arany 210 Irank 197,193 K 01 fill
Ezen nyeremény felosztására nézve az igazgató-ság a következőket ajánlja.
Az alapszabályok 78. §-:t értelmében a nyeremény 5® „ ka vagyis -I arany 10 frk 9169 k. 84 f. a tartalékalaphoz csatolandó
Az igazgatóságot jutalék cziuién 11 ar. 30 frk. 27509 k 52 f. Összesen 16 ar. 40 frk. 36679 k 36 fiillér.
Marad rendelkezésre 62 ar. l7o Irk 160,013 k 65 lillér.
Átszámítva 62 ar. 170 frk. korona értékre 865 k. 20 f.
Rendelkezésre álló egyenleg 161,378 k. 8 > f Ebből osztalékul részvényenkint 115 k. lOOu drb. részvény utáu 115,000 k. fizettessék
A reudelkezési alapra 20,000 k. helyeztessék Az intézeti ház leltári értékének csökkentésére 2000 leírásba vétessék.
A t. közgyűlés előterjesztendő felosztási tervezet szerint városi közhasznú és jótékony célokra 2070 k.
A mull napokban Pólóske községben dühöngött tűzvész áldozatainak segélyezésére 200 k. adományozlassék.
A feumaradt 22108 k. 85 I. az 1908. évi nyeremény és veszteség számlára vétessék át
A közgyűlés örömmel és megelégedéssel veszi tudomásul a kedvező eredményt, tudomásul ve«;i továbbá az igazgatóság és felügyelő-bizottság jelen léseit.
Felolvasottnak tekinti a léazvényeseknek mar a meghívó kapcsán megküldött zármérlegel, ugy a nyeremény ós veszteség számlát.
Jóváhagyja a tartalékalapnak 4 arauy 10 Irk 9169 k. 84 fillérrel történt lavadalmazását, továbbá 20.0<iO koronának a rendelkezési alapra való vissza helyezését és 2000 koronának a házéi\'lekből való leírását.
Elfogadja az igazgatóságnak a városi jótékony és közhasznú adományok felosztására vonatkozó javaslatát u. m.: I Keresztény házi szegényeknek 300 kor 2. Izraelita házi szegényekuek 300 k. 3 Állami eleini iskola szegénysorsii növendékei ruházatára !4<) k 4. Izraelita iskola céljaira 280 k Izraelita iskola szegénysorsu növendékei ruházatára l4o k. 6. Kereskedelmi iskola segélyezésére 200 k. 7. Önkéntes tűzoltó egyletnek 1(10 k. 8. Népkonyha tavára 140 k 9. Szépitó egyesületnek 80 k. 10. Vörös kereszt egyletnek 50 k 11 Ingyenes népköuw-¡tár javára 5o k 12 Botogsegélyző egyletnek 50 k 13. Izraelita kórház javára 140 k 14. Keresztény jótékony nóegyletnek 50 k 15. Főgimnáziumi múzeumnak ..>0 k. Összesen : 2070 k
Az osztalékot a közgyűlés részvényenkint egyszáztizenöt koronában vagyis 1000 drb részvény utau 115,000 koronában átlapitia meg, a len-maradó 22IOR k Sf. pedig az 1908. évi nyeremény >-s veszteség számlán átviieini határozza
Az 9i»7-iki üzletéi ilgv és számvitelére vonatkozólag az igazgatóságnak valamim a felügyelő-ni-zottságnnk a felinentvénvt egyhangúlag megndia
III. A tárgysorozat 3-ik poutjál a hivatalos lap kijelölése képezvén, elnök ur előterjesztésére az intézel hivataluk közlönyéül a helybon megjelenő „Zalai Közlöny" cimü hetilap ¡elültetik ki.
IV. Következik az alapszabályok 25 §-a éri elmében lelépő elnök és az alapszabályok 27 § a értelmében kilépő 7 igazgatósági tag. valamint a négy tagból álló felügyelő-bizottság megválasztása
Elnök ur a szavazatszedő-bizottságba a közgyűlés hozzá|árulásával Aczél Pál, Dr. Ktlénvi Géza, Foríutos Károlv és Weiser János urakat jelöli ki és a választás tartamára a gyűlést felfüggeszti
A szavazalszedő-tiizottság működését befejezvén, a folytatólag megnyitott közgyűlésnek a bízottság nevében Aczél Pál. a következő választási eredményt jelenti.
Beadatott összesen 3H7 szavazat; ebből nyertek 3 évi időtartamra mint elnök.
1.108. FEBRUÁR
Z A i, A 1 K i" /, I, (i X Y
Ujnépi Klek Lipót Bb7 szavazatot
mint igazgatósági tagúk 3 évi időtartamra.
Ujnépi Klek Kruő 387 szavazatot, Ebenspanger Leó 387 szavazatot, Löwy Adolf 387 szavazatot l)r Szakeres József 387 szavazatot, Soininer Ignácz 3-\' szavazatot, Weiser József 387 szavazatot, Ungor l\'llmann Elek 385 szavazatot,
mint felügyelő-bizottsági lagok I évi időtartamra
Goldbammer Károly 387 szavazatot. I)r Botli-sebild Jakab 387 szavazatot, Heimler József 387 szavazatot, Dr. Scliwarz Adolf 387 szavazatot mely eredményt a közgyűlés tudomásul veszi és elnök a fen1 elósoraltakat megválasztottaknak jelenti ki.
Mielőtt a közgyűlés a tárgysorozat V. pontiára térne ál, felszólal Dr. Erjed Ödön részvéuyes ur és előadta miszerint tudomása szerint az intézet igii\'gatóságáuak szeretve tisztelt elnöke uiuépi Elek Lipót ur u közel múltban ünnepelte 70-ik születésű napiénak évlorduló|át. a mit az igazgatóság saiát keli-dében megfelelő módon meg is ünnepelte Készétől mulasztási látna abban, ha a részvényesek összesóge is ezen momentumról meg nem emlékeznek és azt véli miként az összes jelenlevők érzelmeit tolmácsolja nkkor a midőn ez alkalommal az elismerés adóját: leróva elnök urat szívélyesen üdvözli azon óhajának adván kifejezést, hogy elnök ur még hosszú idóu át fejthessen ki üdvös tevékenységei az intézet javára. Ot az Úristen sokáig éltesse.
A közgyűlés általános helyeslés és éljeuzéssel eszi tudomásul a felszólalást.
V. A tárgysorozat 5ík pontját neláni inditvá-inok előterjesztése képezvén, indítvány azonban az alapszabályok II). §-ának megfelelően bejelentve nem leli a jelenlevők közül pedig indítvány tételre kisein jelentkezik, miért is elnök a tárgysorozatot kimeri-tetlnek és a közgyűlést befejezettnek jelenti ki.
Miről jelen legyzőköuyv felvétetik és aláírat
Isiik.
Kmf.
Tripammcr Gyula s. k. Ujncpi Elek Lipót s. k
Igazg. jkvvezeló. elnök.
Jelen jegyzőkönyv hitoléűl: 0>ti Márk s. k. Dr. Fricd Ödön s k.
A hét.
— Olvasóinkhoz. A ,Zalai Közlöny" igen tisztelt közönségét értesítem, hogy nagy elfoglaltságom miatt a lap kiadóságát a mai napon (felír. 17) átatllam IfJ. Wajdits József urnák Ezentúl tehát, miután én csak a szorkesztói lisztet viselem, minden, a lap auyagi részét illető ügyben lf|. Wajdits József ur ad felvilágosítást, inig a szerkesztői rész változás nélkül marad Kálmán l\'ál.
— A pesti magyar kereskedelmi bank mult bélen tartott igazgatósági ülésen jóváhagyta az l\'.l07. üzletévre vonatkozó zárszámadásokat és megálapitotta a közgyűlés elé terjesztendő javaslatokat. A mérleg i\'¿,890,427 K. — bruttó nyereséggel zárult és a 2,550,542 K. — tevő leírások terhek és üzleti költségek levonásával 9,844,885 K. — tiszta nyereséget mulat ki A nyereség az előző évvel szemben 1,262,526 K. — emelkedett. A bank igazgatósága a február 22-re egybehívott kózgyIllésének a tartalékalapoknak I millióval való dotálását és I60 K azaz i0".„ osztaléknak kiűzetését fogja javasolni. A kereskedelmi bank nagykanizsai fiókja a lefolyt üzletévét felette kedvező eredménynyel zárla le, olykép, hogy a leltárnak teljes és az intézeti épületből való igen tekintélyes leírás után igen szép összeggel járult a fóintézet nyereségének növeléséhez.
— A nagykanizsai Kereskedő Ifjak önképző-Egyeaülete saját könyvtára |avára Márkus Emília úrasszony, a budapesti Nemzeti Színház művésznője, lllumonschein Vilmosité úrasszony és Bllrger Zsigmond ur, az Országos Zeneakadémia tanárának közreműködése mellett a Polgári Egylet összes termeiben 1908 február bó 22-éu, szombatén hangverseiiyurel egybekötve zártkörű táncestélyt rendez. Kezdete pontban 8\', órakor. Helyárak: Páholy az emeleten 24 K, a löldtizinieu 2(1 K. Oldallllés 11 K. Ülőhely az 1—2 sorban 6 K. a H—6 sorban 4 K., a fi—8 sorban 3 K , a 9 — 12 sorban 2 K. — Karzati ülőhely 2 K Földszinti állóhely 2 K.
— Az Izr. Szentegylet közgyűlése. A nagykanizsai Izr. Szentegylet Ollop Mór dr. ügyvéd elnök-lésével e bő !l-én tartotta évi rendes közgyűlését a tagoknak óriási érdeklődése mellett. Ollop dr. elnök nagyon tartalmas, szép beszéddel nyitotta meg a közgyűlést s ii fájdalom igaz megnyilatkozásával emlékezett meg az egylet legrégibb s leghuzgóbb választmányi tagjáról Vidor Samuról, a kinek fárad-hatlan buzgó tevékenységéről legnagyobb elismeréssel lehet megemlékezni Szép szavakban tett említési ujnépi Klek Lipót városunkban oly közéleti szerepet játszó tevékeny férfiúról, aki az idén ünnepelte szük családi körben életének 70. születésnapiét, a mi csuk a szegéuyek részére hHelt nagyobb adomáuy révén jutott tudomásukra. Ezután Gohlinann Samu titkár felolvasta a nagy gonddal s ismerettel készült titkári jelentést, melyet helyeslés közepette tudomásul vetlek Több adatai a következők : Összes bevétel 22495-37 K kiadás 20872-64 K. maradvány 1692-73 >f. tiszta vagyon 35738 81 K szegéuyek segélyezésére fordíttatott 4568 K. 32 f. kórházi beteg 23 . volt. Kórházi kiadás IÜ80\'32 K. volt. Koszorupótlő adományokból lefolyt 2192 K. Mult évben 66 temetés volt ebből 49 lizető s 17 ingyenes. Az egylet tagjai 35 taggal szaporodott Összes lagok száma 325 az aggokháza alapja IÜ07. dec. 31-én 11004 50 K. volt. Majd 6 választmányi s 3 felügyelő bizottsági tag választatott illetve a régiek újból választattak ineg; Vidor Samu elhunyt vál. tag. helyére pedig Sommer Nátán posta felügyelő választatott meg
— A szanatórium-egylet szombati eslélye várakozáson felül rendkívül fényesen sikerült Nem emlékszünk rá, hogy mostanában mulatságon annyi ember lett volna, mint a szanatórium-egylet piknikjén. A houvédzenekar gyönyörű iátéka sokat emeli az est síkerén.
— A Nagykanizsai Bankegyesület részvénytársaság folyó hő 6-íkáu tartotta meg rendes évi közgyűlését: Közrebocsájtott mérlegéből killiuik. hogy az üzleti forgalom a lefolyt évben is tetemesen emelkedett és ezáltal lehetővé vált. Itogv a tavalyi in koronával szemben az idén részvényen kint 12 korona osztalékot fizet, tartalékalapon 15000 koronával szaporítva, 95000 koronára eme te, If699 k. 63 f. yegíg a jövő. évi veszteség és nyeremény számla javára átvitt.
— A vármegye nyomorultjai Évről-évre emelkedő számokat közlünk ezen stonioru cim alalt.
. Ezidőszeríut van a vármegyében 33 lelenc. 485\'| dajkaságba adott, 750 elmebeteg hülye 766 siket-néma, vak és nyomorék, 2071 közsegélyre szorult
s 1751 keresetképtelen árva. — A ¿zámokhoz fűződő reflekciókai el is hagyhatjuk inál^ Hiszen annyiszor megírtuk, hogy mennyire erőtlen a társadalom, mely nagyra engedi nőni a nyomorúságot. A számok évről-évre szaporodunk s tehetetlenül állunk az átokkal szemben, amely a degenerálódás felé tereli az emberiséget.
A Zalamegvai Közművelődési Egylet megalakult. Elnökké Batthyány Pál gróf főispánt, alelnökké Arvay Lajos alispánt. Harca Lászlót éa Legátll Kálmán apátot, főtitkárrá Ruzsicska Kálmán drl . titkárrá Bogyay Elemért, Csák Károly drt. és Borbély Györgyöt, pénztárnokká Vidóczy Pált. ellenőrré Udvardy Ignácot választnlták meg
— Tilos a kivándorlás. Zalavármegye al-ispánja figyelmezteti az utlevéllapokal kiálliló közegeket. Itogv az esetben, ha valaki Oanudába való kivándorlás céliából kérne útlevelet világosítsák fel, hogy u Gaoadáha való kivándorlást a m. kir. belügyminiszter egyelőre betiltotta.
— Becsapott földesúr. Itt történt a vidéken. Egy vándorló bevetődött egyik vidéki földesúr kastélyában s miután sem az udvaron, sem az előszobában uem talált senkit, benyitott a legelső szobába. amely éppen a földesúr dolgozószobád volt. Reggel lévén, a földesúr uem volt a szobában, de helyette olt volt az asztalon jófajta villásreggeli, mellette egy tlaskő borral. A vándorló gondolt egyet, várt egv ideig, mivel azonban nem jeletkezett senki, kényelmesen leült az asztal mellé, jóll^ott. ennek végeztével pedig fenékig kiszopta a fiaskót. Ekként jóllakva derűs képpel éppen távozni akart, midőn egyszerre elébe toppant a földesúr A földesúr jószívű ember, nem csapott lármát s midőn még a vándorló azt is elpanaszolta, hogy két nap óta uem evett és odahaza hat gyermeke éhezik, a földesúr még egy huszfillérest is adott neki borravalóul. A vándorló ezzel távozott. Itt következik a dolog csattanója. Amint a vándorló kiéit az előszobába, ott találta az inast
— Nézze kérem. — mondta a vándorló, — a nagyságos ur véletlenül egy rossz hatost adott nekem az imént Legyen szíves vigye vissza és kérjen helyette másikat!
Az inas beiueut, azalatt n vándorló másodszor is körülnézett az előszobában. Nézegetődén közben megpillantott a fogason egy vadouat-uj bőrkabátot, leakasztotta és — meglépett. Mire az inas visszatért : a kabátnak is. meg a vándorlónak is csak lilllt helye volt már. Lett erre lótás-futás. lárma a kastélyban. de a vándorló nem volt található. — Ugy hulljuk, hogy n földesúr nagyon restelí a dolgot és ezért nem is lelt róla jelentést a hatóságnál.
Az tgo8 évi ujonezozás. Az idei fősorozást Nagykanizsán ájirílís hó 8., 9. és lfi-én. a nagykanizsai sorozó-járásban pedig április bó 2.. 3., 4.. 6 és 7-cii fogják megelleni
— -Sirolin-Roche" ti creosot-pyógykezelésnek |e||eson iij utat nyitott, mivel ugyan maga is orcosot-preparatum, de teljesen inéregmeiites és kellemes ízű. Tudó- és gégelilbercillosiisuál tehát legiobban ajánlható. Az orvosok egybehangzóan nyilatkoznak annak kiváló jó hálásáról ezen súlyos betegségek ellnu. „Sirolin-Roche- minden gyógyszertárban kapható
— A betegségek elleni harcban a világ legkiválóbb orvosai egyesülnek. E betegségek sorában az első helyet az Epilepszia (Nvavalyatörési foglalja el. E bajban szenvedőknek vigaszul szolgálnak azon értesülésünk. mel.v szerint egy magyar orvos e betegség ellen ni e§ hatékony gyógyító módszert alkalmaz, amelyért már a külföld is inélté elismerésben része, sitetle. Ez orvos dr. Szabó Sándor Budapest. V. Alkotmány u 5: ki készséggel nyújt felvilágosítást mindazoknak, kik gyógyító módszere segélyével « súlyos hajlói szabadulni óhajtanak
— .Kalap király" Nagykanizsán A közelgő tavaszi idény-újdonságok megérkeztek férti,- flu és gyermek kalapok, sapkák 3—4 — 5 koronáért. Plusch kalapok előre haladt idény miat 26"/, engedmény mellett Kaphatók Wellisch Márkus divat-kalap raktárában Nagykanizsán Erzsébet királyné tér 23.
Beleesett a kútba. A Homokkomárom községhez larlozó Nagyhegyen lakott Pilye Anna Kedden az asszony a kútra ment vízért. Amint a vödröt kiemelte, valószínűleg megcsúszott, a kútba esett ós meghall Csak hosszas keresés illán találták meg holttestét
Kgger pa-ztiláí gyorsan és biztosan halnak köhögésnél, rekedtségnét és elnyálkásotl/tanál. felülmúlhatatlanok n torok e- légzési szervek működési zavarainál. a gyomrot uem rontják és kilüuó ízűek Kaphatok minden gyógyszertárban és drogériában. Dobota

KolloinOH Imtii-Hoa liart-linjtoazor I
Mofirblz-Uti h»to, kipróbált ön enyhe.
Kiváló háziszer i
a „Clllll|" néven általánosan ismert kaliforniai fugeszorp gyomor-bántalmak, emésztési zavarok, ezek utóbajai, u. m. hátfájás, bevont nyelv, fejfájás és gyomorégés ellen. Ize kellemes, hatása enyhe és mégis biztos. Tisztítja az emésztési szervekel. miáltal az emésztés rendez leaz, fokozza az étvágyai és
megóvja az egészséget. A „Cllllll" ugy gyermekeknek, mint felnót-leknek egyaránt kiliiní szolgálatot tesz.
Kapható minden gyógyszertárban Egy nagy üveg ára 3 K., kis úveg Z K. Kiraktál : TBrök Józtef gyógyszertára Budapeat. VI., Király-utca 12. az.
Mit kivan Lili ajándékba:
Kgy babát, mely beszélni tud: egy babakocsit és egy egész rakás Fav-féle valódi Sodener Minerál-pasztillát. Ezért ugyanis a kicsike bolondul és ennek köszönhető. hogy mindig élénk Látta már Lilit valaha betegnek V Vagy köhögött valaha? Látja, ezt műveli a Fay-féle valódi Sodener rendszeres használata. Kísérelje meg ön is, egy doboz c*ak 1 K 25 f Minden gyógytárban és Irogériábau kapható. Fóügynökség Magyarország és Ausztriára: W. Th. Guntzert, Wien IV, Orosse Neugasae 27.
ZALA) KÖZ L <) N Y
lüOH PKBRUAK 17.
/
I K. és 2 koron». (Próhadoboz Mi ti11 ) Főraktár Nádor gyógyszertár, H|ie*l VI., Váci kórul 17.
•— \\ muraközi dohánytermelés. Megírtuk annak idején, hogy a vármegyei mezőgazdasági bizottság kérelmére a földmivelésügyi miniszter elrendelte. miszerint Muraközben dohánytermelési kisérlelek vegeztesenek. A dohánytermelés telUgyelöségnél azonban ezideig csak Sir.dó község jelentkezett dohánytermelési eugedélyért. ügylátszik, hogy a mura közi uép nem nagyon lelkesedik ezért a lovödclmezó termelési ágért, vagy nincs kellőleg tájékozva
— Halál a jég alatt Somlai Gyilla kisórsi lakos a Balatonon szánon akart átmenui. A szán alatt beszakadt a jég és Somlai eltűnt a vízben. Hulláját csak másnap találták meg.
Elitélt szülésznő Nagy meglepetést keltett Zalaegerszegen, amikor Winger Aulalué szülészuót váratlanul letartóztatták. Azt a vádat hozták föl ellene, bogy jó pénzért magzatelhajtással foglalkozik. Kisvárosi szokás szerint azután megindult a találgatás és a pletyka, amelyből lassankint mesék kerekedtek ki Kgy monstre pórt várt a közönség, amely sok meg nem született ember tragédiáiét tarja fel s egész sor bűnös embert állit a világ elé. Szerencsére a bllnper csak egy esetet tudott felderíteni. Wiugernét bízto-siték allén szabadlábra helyezték s a mull héten tartották meg a főtárgyalás! a zalaegerszegi kir. törvényszéknél. Vádollakkéut Winger Antalué szülésznő és Takács Kali cselédleány szerepellek. Tanti volt Gönc Juli cselédleány. Takács Kali bűnbe esett s Wingernéhez fordult tanácsért. Wingerné azt állítja, hogy a leánynak valami vérzést csillapító szert adott, de Takács Kati megmaradt azon áililása mellett, hogy , a szülésznő magzatelbajtashan vétkes. Gönc Juli annyit tudott a dologról, hogy Takács Kati teherben volt s Wiugernétól egy katétert kapott A bíróság a magzatelhajtást beigazolva látla s Winger Antaluét másfél évi, Gönc Julit hat hónapi szabadságvesztésre ítélte. Wingerné az Ítélet kihirdetése alkalmával ájul tan rogyott össze s ugy kellett kocsínhaza szálliitani. Dr. Hajós Ignác védő felebbezést jelentett be
I Nagykanizsai Sport Egjlst folyó hó 11-ón tartotta ez évben elsó választmányi ülését. A tisztikar a következőkép alakult meg: Jegyzó: Kálmán Manó. U-od jegyzó: Tollár Ferenci, pénztárnok: Ats Jenó, ellenőr: Koeh Géza, háznagy: Soltúit/. József, művezető: Vidos István.
Kinizsy-utcaban egy jó forgalmú sarok üzlet f. évi május hó 1-ére kiadó Bővebbet megtudható e lap kiadóhivatalában
SZEZONKÉPEK.
beadják a nyomdába, ahol csakhamar belepi az ólompor
A tekintetes rendőrség kétszer küldött Kálmán Pálnak hivatalos meghívói, bogy kihallgatásra jelenjen meg. Csak természetes, hogy egy óra múlva már valami hírt szedlek a papiros másik oldaláról. S meg természetesebb euélfogva. hogy Kálmán I\'ál elfeiedett a lek rendőrségén megjelenni
Ekkor Hay kapitány furfanghoz folyamodott. Szerdán I. hó 12 én. reggel 7 órakor még az igazak álmát\\aludta szerkesztőnk és éppen arról lilmo-dolt, hogy liielyík lesz az a cikk, amelyben a lek. kir. ügyészség liilliü szeme újra politikát fedez fel, mikor iutlahnas kopogás ébrezteltc fel. Feleletet sem várva, belépett Kocsis bácsi, a közismert rendőr, tisztességtudóan szalutált és szólalt eképeu :
— Jó reggelt kiváltok! Tekintetes uram, tiszteli a Hay kapitány ur, hogy legyen szttves a törvény ue VÍben begy Unni!
Szerkesztőnk egy szót sem szólt, ellenben a másik oldalára feküdt és aludt nyngodtau tovább.
Kocsis bácsit ez nem hozta ki a flegmából. Széket fogott, leült és — szintén aludni kezdett. Ugy !• óra tájban felébredt Kálmán Pál. Kocsis bácsi újra köszönt és elmondota fennti mondáját
Itt már nem lehetett semmit sem csinálni. Szerkesztőnk tehát felöltözött és bement a rendőrségre Itt volt aztán a mulatság Az egész rendőrség az udvaron várta Kálmánt és rettenetesen kacagtag, hogy újságírót foghattak.
Azt mondják, hogy a tiranicsa-eset óta ilyen : jót nem nevettek.
Ez az elővezetés szomorú és hiteles története ■
XÍ-;
T
x
Alapítási év 1895.
Székelyi Lajos
Klsó Nagykanizsai Kehérueiuil mosó-és vasaló intézete Nagykanizsa, Fő-nt 23. (sarok) Hunyady-u.
6 (saját ház.) Kifogad uri es női fehérneműeket urak, háztartások, intézetek és szállodák részére Vidéki rnsgrindtlétlk
postafordultával Inti tatnak il A fehérnemtiek jókarban maradásáért szavatolok Házi noiál II latl-lál Kívánatra árjegyzéket szívesen kiildök.
«HH

X 1 I X X
-1
Az elővezetés.
A „Zalai Közlöny" szerkesztő kiadójának a kir. ügyészség fáradhatatlan túlbuzgósága folytán nemsokára a tekintetes kir. járásbírósággal lesz dolga.
Hogy mi lesz az ugy fináléja, azt egyenlőre sejteni sem lehet, de tekintettel az uralkodó reakciás. sajlöellenos hangulatra, el vagyunk készülve, hogy a nyakunkba sózuak vagy 10 pongól. (Bár már a nyakunkban lenne. Szedő.)
A lek. kir. ügyészség u. i. azt mondja, hogy politizáltunk, holott nincs kauciónk. A feue egye meg az egész politikát, uetnsokára megtudjuk, hogv nekünk menyibe kerül. Hogy mikép keveredtünk bele azt legközelebb elmondjuk. Jelezhetjük, hogy ennél épületesebb, tanulságosabb ós humorosabb dolgot mim pipált ez a rücskös Európa. A híres nevezetes Ladányi eset Kismiska ehhez képest. Pedig az is felforgatta Nagykanizsát Ez lesz az a Díogenes-lámpa, amelylyel bevilágítunk a paragrafus-tóncoltató boszorkány-műhelybe. Tessék tehát türelemmel és feszült érdeklődéssel várni, mert — ismételjük — ilyenhez nincs niiuileuhap szerencséje a nyájas olvasónak, i Az olvasó u. i. mindig nyájas).
Most csak azt mondjuk, hogy miként állíthatták a tekintetes rendőrség elé Kálmán Páll, lapunk tleginatikus szerkesztőjét.
Az elmondás elótt tudni kell, hogy minden hivatásos újságírónak van egy komisz szokása. Az, hogy a bírósági iratokat rögtön kéziratnak használják fel. Finom, feher papiroson küldik mindig a hivatalos mondanivalót amelynek egyik oldala rendesen üres. Halálos vélek lenne ezt tel ttom használni. Az újságírók tehát mikor a szedóinasok kéziratéri keigetődz-nnk, egy-egy hirt ráirnak a hivatalos papírosra é
[Aeneas)
1 liter
Jamaikai rum
90 kr.
1 csomag
Törmelék tea
30 kr
Kapható: Drogerta a „Vörös kereszthez" Nagykanizsán.
KÖZGAZDASÁG.

STEFÁNIA SZÁLLODA
egészen újra javítva. «1(1, II. Iikiritruii 12. liifittl tikiéi
Automobilisták figyelmébe!
Q»r«l« át, cbaufreur-lakáaok a hátban, 6 perc-
nytro a kömponttól. A ▼lllamoa ás omntbuaa mefrállohelye minden irány falé. Modern polgárt kányolommol buroiulozuU h4a Bsoba árak. ai I-»ó ouieleten 1 nzemólynok 1-80 frt a II-tk amatotan 1 HKeinötynek 1.60 frt a Ilt-lk oujotuton 1 aaomélyoek 1*40 frt viláffttáaaat «a klaaolffAláaaal. - Telefon: 16578.
Hirdetmény. A .Fehér Kereszt" gyermekvédő
egyesület IftuS. évi április hó 11-ikétól 30-ikáíg terjedóleg „élelmezési, háztartási és konyhamüvészeti kiállítást" rendez Temesváron. A kiállítás ügyét a kormány és hathatósan támagalják. Jelentkezéseket f. évi március hó lü-ikéig tagadnak el Miről az érdekelt köröket oly megjegyzései értesítjük, hogy érszleles fölvilágosítást a kiállítás végrehajtó bizottságánál (Temesvár, Gyermek poliklinika) nyerhetők.
A tn. kir. székesfehérvári V honvéd kerületi hsdbiztlosság ajáulalokat szerez be többek között Sopron, Kőszeg. Nagykanizsa, Körmend, Zalaegerszeg és Keszthely állomásokon elhelyezett honvéd-csapatok tüzila- és kőszén-szükségletének a fedezésére. E tüzelőanyagok kiállítására a folyó év július havában csak akkor hirdetnek nyilvános írásbeli versenytárgyalást, í ha közvetlen beszerzési mód mellett a szükséglet fedezése előbb elérhető nem volna. Az ajánlatok f. évi február hó végéig nyújtandók be, de az ajánlattevők érdekében áll az ajánlatok mielőbbi benyújtása. A részletes feltételeket a liadbiztosság kívánatra meg-1 küldi. Sopron, lüoe. évi |an. Itó 31. A kerületi ke-j reskeilelmt és iparkamara
hlatkó jános
uri szabó,
Nagykanizsa. Fó-ut (Korona szálló melletti. Raktáron tartok mindennemű hazai és angol legjobb minőségű szöveteket. — A ruhák szabását magam eszközlöm. Ennek kifogástalanságáért garantál 40 éves praxisom. Kitüntetve a „Magyarországi Szabászok
Országos Egyesülete" által Kgy levelezőlap elleneben vidékre szakérió utazómat azonnal küldhetem. Pontos és gyors szállításért kezeskedem. # Kiváló tisztelettel
HLATKÓ JÁNOS uri szabó.
JSTÁITIS ílttK I SZOLID HIZOLliUt:
Alapítási ev 1874
és Kapható Nagykanizsán : Neu és Klein cégnél.
IRODA ÁTHELYEZÉS!
cég tisztelettel értesiti m. t. ügyfeleit, hogy 35 év óta fenálló
HIRDETÉSI IRODÁJÁT
(jelenleg Budapest, IV., Váci-utca 20. sz.)
1907, november hó 10-én
saját házába
Budapest, IV., Molnár-utca 38,
helyezi át.
Hirdetések felvétele a világ összes lapjai és naptárai részere.
1908 FKBRUÁR 17.
ZALAI K (i 7. I, O N V
n\\i
A. M^ÍJ
A Délzalai Takarékpénztárral Egyesült

folyó évi március t-én délelőtt 9 órakor saját helyiségében tartja
r m •« /
ív"! in, j
melyre a I. tlzletrészbirtokosukat tisztelettel meghívja
a\\ w

jf
AZ IGAZGATÓSÁG.
TARGYSOROZ A T 1
I A szóvetkezel elnökének a lefolyt üzletévról szóló jelentése.
2. A felügyelő bizottságunk n szövetkezeti könyvek és számadások 1907. évi szóló jelentése, ennek alapján a vagyonmérleg es osztalék megállapítása s az íiiazgstósáje é< számadók felmentése.
3. A társulati hivatalos közlöny kijelölése. < „.
4. Az alapszabályók módositásn.
5. Ar. alapszabályok 22. S-a értelmében kilépó 5 igazgatósági tag és poditf: Bettlheim Győző, l,edofnky Ernó, Keiohenfeld Sándor. Suhwarz Oltó. Szaváry Sándor helyett ujak vagy ugyanazok, továbbá az alapszabályok 48 g-a éneimében 3 felfigyelő bizottsági tag; megválasztása.
Kelt Nagykanizsán, 190b. évi január hó 2ő-én.
JEGYZET: A felügyelő bizottság állal felülvizsgált vagyonmérleg a szövetkezeti helyiségben bármikor betekinthető.
A társulat könyveibe bejegyzett üzletrészbírtokosok szavazólapjaikat folvö évi február hó 28. és \'J9-ik napján a szövetkezet helyiségben átvehetik : a közgyűlés napján szavazatltfjmk ki nem adatunk.
¡S
■VIC--«3
Vódjogy: „Horgonyt\'
1
<$$> <& <# \'v >
• w -sir -¡a *
A Linimenf. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
pó titka
ugy rógjóoak bizonyult háziazor. mely már sok óv óta legjobb tiijüaIomusilla|iitó uvrnok bizonyult köménynél, osurnál ns meghule-acknel, bodrtr/.HÍ)lt\'skí«[i|.on használva
KI fi ja I in ezt i> té*. Silány hamisítványok miatt Imvásátláskor óvatosak fogyunk ón csak olyan üveget fugadjunk ol, moly a „Horgony" vcdjegycytil ós n Richltr cógjogyzéfcsol eltá-lotl ilobazba vau csomiigulva. Ara úvogokbou K — 80, K 1.40 ós K \'¿.- ás úgyszólván minden gvoüvszortárhan kapható. — Kfiiaktár: u Török József gyógyszerésznél, Budapált
>S Ot fticöter oyógyszertára 11 „Anir orwzlliloz",
l\'rágáhan, Klisalwth.ilnuuio 6 neu. | Mindennapi szétküldött.
ÉKSZERGYAR.
Villamos tizemre berendezett arany -, ezüst- és ékszeráru - műterem
Különleges készítmények ékszeráruk és jegygyűrűk.
Uj foglalásokat és átalakításokat gyorsan elkészítünk
Eladás részletfizetésre is! berémy józsef és fia
ékszerészek Nagykanizsán (Városháza átelleuébeu.
feustcin\'
lasheytó labdacsaij
Neustein féle ERZSÉBET labdacsok K pilulák hasonló készilményeknél minden t-kiii-tetbou feliebb hecslllendók, mentek minden ártitlinns anyagoktól, az altesti szervek hajainál legjohb eredményűvel használtatván gyengéden hashajtók, vértiszlílók: egv gyógyszer sem jébb « melleit*-olv ártalmatlan, mint c pilulák a
SZÉKSZORULÁS
legtöbb betegségek forrása ellen. Cukrozol! külsejük végett még gyermekek is szívesen veszik. Kou pUntilt tartalmazó dohot .\'10 flticr /-.>/« tekercs, meli/ S dobot!, tehát fii) ¡illnJót tar. talmai, e*ak \'i korona. \'tAK korona etótcijrn t.e kaidénemcllett <7/// tekercs bérmentve küldetik * \' Utánzásoklól különösen óvakodjunk Kérjünk határozottan NBUSTR1N FÜLÖP hashajtó labdacsait. Valódi csak. ha miDtlen doboz törvényileg beiegyzetl védjegyünkkel piros fekete nyomtatásban „Szent Lipót" és „Nenstem Fülöp gyógyszerész" aláírással van ellátva A kereskedelmi törvényszékíleg védett csomagjaink aláirásunkkal vannak ellátva
NEUSTEIN FÜLÖP
aSzent-Lipóthoi* cinueU gyógysxcrtAm, BÉ06, I., Plankengssae 0 Kapható Nagyk«nl«»án: 8ELU8 LAJOÖ é% REIK GYULA
gyógywerésKeknél.
OVAS!
S*ölooltvány eladás.
, A kl ÍRCSZMgCH, olcsó, *zcp Hf.ólöt *knr. bizalommal forduljon
Vityé Miklós
•liiiaylilipátll Ól-Címén (Tornntálmcgyc,) .. h.ii uikiáiy ailaiié|i I. rnél III. Ijikirn ii tiai lildijtrl «(•I. kir ii cimiiilijik, nli-taint lairikai tini él ifikirn iiélitiiiiék, aiakiliibiaaijii-iiin fajok II. ruéfi uztáljflll <ian n legolcsóbb árban kaphatok. Szililggiink kuldn e céltn választolt fajok. — Faj él árjiírzék kltéiilri infy•a ii kéraiitn.
letel kórlll Itten csak egy:
iMtitár. 1007. II 9.
A/. oltványokat kt-icrn annak idején kulon csomagolva küldeni, ,gy tudjam miféle faj, s hová ültet-hessem. - - A küldött oltványok min.l megeredlek, bár eredetileg is onnét rendeltem volna.
Kérctn n rendelést elójegyxvshc venni s erről értesíteni.
Szíves üdvözlettel
Vér»«-} Kóbert
p. u. tanácsol.
A nzámoK elismerő
I
m»r<i

Legolcsóbb bevásárlási forrás!
Legalkalmasabb ajándék egy óra.
Miiidennoinü fali. él.reszté, és zsebórák, láncok óriási választékban kaphatók
STEINER MÓR
órásmesternél. Magykanizsait. Javiiások gyorsan, I IkÜMiierelesen és jótállás melleit eszközöltetnek.
07298504
7. A 1, A I K Ö 7. \\. ÖN Y
lliüs. FKHRÜAU 17.
o,
leltei magának minden beteg. aki evek hosszú snriin ét Itlri az Ideg-
__gvetiíreség rettentő kínjait, aki inin-
KX/Oj^^^^^^SIÍI^kN^^\' • 1 • -• iI• • Iszert megpróbált már és ////jfiggíLreményvesztetten néz a jövő elébe, > V ¡, „éiliiil. hogy az ilyen hántalnm leküzdésére az egyetlen igazi gyógymódot : a villamosságot megkísérelni\'. Iláuy ember élhetne ma boldogan az ó meleg esaládi tűzhelye liörlll. ha nem volna meg benne az az ff i t értlieletleii elfogultság a villamos / í gyógymód iránt amely pedig legtöbbször csodával határos eredményeket szokott hozni. Az Klektro-Vitalizer készüléknek ma már Magyarországon annyi hite van. hogy nincs város, de nincs falit sem. a honnan eddig elismerő sorokat ne Lapon volna az intézel és mégis óriási azok .száma, a kik nem ismerik ezen áldásos gyógymódot
Miért nem alkalmazza a villamosságot? Ila gyenge és elernyedt, ha a nemi gyengeség és az általános ideggyengeség bátitalmai gyötrik, ha fáj a feje. ha csjjz. ha köszvény támadta meg. ha álmatlanságban szenved, ugy saját egészségének tariozik azzal, hogy legalább megismerkedjék ezzel a gyógymóddal, kötelessége Önnek, hogy az Klektro-\\ílalizer nagy hálásáról magának fogalmat szerezzen
■V INGYEN KÖNYV. Hogy pedig ezt mindenkinek lehetővé tegyük, ingyen és liermouive kltldjiik meg zárt borítékban az ezen gyógy-
ít nélkül, hogv ezzel bármiféle kötelezettséget vállalna az ingyen könyv kimeriló népszerű leírásban, gazdagon
módról szóló leírást az illető magára. Kz illusztrált fe|ezetbon ismerteii az Klektro-Vitalizer kés/liléket és az azzal követendő gyógyeljárást. Külön kötet áll férfiak és külön nők rendelkezésére
Az ,,ÜL.£K. íRO-VITALIZt R" orvosi rend.-int., Budapest, rtároly-körut 2. félemelet 50.
Elísmerő-levél.
Hablti inat, li|jkaaim. toroai izállo.
1007. szeptember \'.\':!. Igen tisztelt Doktor L\'rl Nagy t)funiomrc értesíthetem, hogy cn búin • jo Istennek, jol erzem magainal, megszabadultam minden bajnnibd, főfájásom cg-szunt, szívdobogásom nincsen, lábaim cs karjaim sem fájnak, egyszóval cn igen jői vagyok A készülék kitogastalanul működik cn meg használom naponta, (iyomor-puffadtságotn ellen jobban használt u kes/.ti-íek, mint uz összes fürdő, melyeket oddtg felkerestem Az cn nézetem az, hogy á kes/.u-lék nők részére sokkal lontosabb u Ibrdők* nél és amennyire tőlem telik, legjobban fo> gom ismerőseimnek ajánlani. Még egyszer fog...lja kedves IJoktoi L\'r hálás kosz -netemet.
Szelvény egy ingyen könyvre.
Az „ELEKTRO-VITALIZER" orvosi rendelőintézetnek
Budapest, KAroly-kőrut 2., fólem. 60. Kcrcm i eszemre díjtalanul portómenteuen, zárt borítékban clkuUlcni x .MODEM VILLAMOS BT06TMÓ0R0L"
I xxulv müvet
férfiak i , A nem kivánt kotet
MÉ icsivtc. .. , ,
nök \\ torlendr.
\' lt\\
ll l
Csak akKor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A védjegyét és aláírását tünteti fel.
I , A Moll A -fále Soidlltz-porok tattól gyógyhalása a legmakacsabb gyomor- és | I alteatbántalmak, gyomorgörcs én gyomorhév, röglBlt azákrekedáa, májbántiloai, A | J, vértolulás, aranyér és a legkUIBnbázdbh nölbetogségek ellen, e jele~ háitszernek . \' J \' évltiedek őla miinllg nagyobb elterjedési szerzett. Ára egy Icpecaélelt eredeti t
doboznak 2 kor.
il>wiil*Hú**ok (in vruyiU\'tt iVuy U <«•<»■• 1«.
I
iK
feliratú ónozattal van «árva. A Moll-f*le sós-bor«zes< nevezetesen mim fájdalomcsillapító bedörzaölésl szer kössvény. csui é( a meghulé« egyéb következményeinél legi.meietc.ebh néj>»ser.
Egy ónozott eredeti ilveg ára I korona
90 fillér.
. (

y MOLL Gyermek szappanja.
jfr Legfinomabb, iegttjabb mAd«<er «rerlnt ké.iilek gyermek e* hOlgy sza|i|tant « bflr
* okazerO ápolására gyermekek s felnőttek réazáre. — Ara darabonként 40 flll. f. öt darab I kor. 80 flll.
y Mlntlen darab eyetmek «gqpjtan Moll A. védjegyével von ellátva.
r, K S • z é I k U I d é » :
n ioll k. gyógyszerész cs. is klr. udvari szállító által,
» Mécs, Tuchlattben !•. sz.
Vidéki megretldeléftek naponta jiostautinvét melleit telje.Illetnek.
A raktárukban tessék határozottan ..MOLL A." aláírásával í és védjegyével ellátott készítményeket kérni.
í\'* . Raktár Nagykanizsán: Roaeníeld Adolf Fiai.
te. ■. - ...<■.. - .,<.: ■•.. •.. - ..•>■,. •«^cxxxxxxxxxxxa
öl. |,.J
Megfojt ez az átko-zott kOhttgés I
Köhögés, rekedtség és K | J e n •
clnyálkásotlás ellen gyors és biztos hatásúak
tor meilpasztiiiíii
az étvágyat nem rontják és kitűnő iziiek. Doboza 1 kor. os 2 kor. Próbadoboz 50 fillér.
Fö- él szétküldés! raktár:
„NÁDOR-GYÓGYSZERTÁRI £gger mellpasztila
Hudapest, VI.. Vi.ct-kOrut I y. j CSaIf tl31D31\' MGggVÓgV j1011
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos, Práger Béla, Reik Gyula és Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárakban.
m
mt\'m
Jól jegyozd me^: csak
ciííarottii-papirr, vagy hüvelyt hozz és ne en-^edd niauad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
Nyomatott Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1908.
NEGYVENHETEDIK ÉVFOLYAM, 8. SZAM.
FEBRUÁR 24.
ZALAI KÖZLÖNY
Előfizetési árak: Kg4<i ívre 10 koron«, félévre B koron», negyedévre 2 koron» BO frll. Egyes szem ara 20 fill. Tanároknak, tanítóknak, jegyzőknek és allami tisztviselőknek I évre B korona, fél évre 3 korona.
URA N US
mozgóképszínház
lagykanlzián Erzsébat-tór 20 sz I emelet.
Nagykanizsa egyetlen látványos és kellemes szónikozó-helyc.
Naponta két órás
Kelelos szerkesztő . Kálmán l\'á I. I.»l\'iul«jdono* i-S\'kÍHiló. 1FJ. WAJIWTN JtiZNKK.
Szerkesztőség. Nagykanizsa, Fo-ut 16. azám. Előfizetések és hirdetések Ifj. Wajdits József kSnyv-kereskedésébe küldendők. Megjelen minden hétfőn délben
A makói példa.
A helyi lapuk egyike-másika. mikor a bizottsági ülésekről referál, rendszerint néhány megjegyzést luz a városi gazdálkodáshoz. Különösen a pénzügyi bizottság kitűnő cél-labla. E/. az a tortúra, amelyeit minden városi gazdasági kerdésnek át kell esni Ennek a bizottságnak a hatniozala döntő befolyással szokott ieuui sok ügyre. Es ha mifr most valami szép külső színnel bemázolt javaslatot financiális aggodalmak miatt ehet, akkor felzudtil a tiifthifrug es a tudatlan okveirili\'iikedés. Egyszetfli-n es nyílluit megvádoljak a bizottságot, nogv a város erdekeit nem képviseli. Ha pedig a luuacs is elfogadja a bizottság javaslatát, akkor a tanácson suhogtatjuk a meggondolatlan kritika ostorát.
Pedig a látszat gyakran csal. Jobban kell a dolog melyere tekinteni, ha kritizálni akarunk. Igaz, mi is sok megjegyzést lüztünk a városi vezeleshi\'z, de elválasztottuk azokat az eseteket, melyekben a vezetósesí hibázott — attól, amelyekben kötőit marsrutaval dolgozott es igy az eredményért felelősseget sem vállalhatott.
Csak ugy Hübelo Balázs módjára niégseui lehet egy városi vezetni. .Mert -- itue — .Makó, a szomorú példa. Nem csinált egyebet, mint a rossz kereskedő: fizetésképtelenséget jelentett. P«dig birtokai jövedelmei vannak Igen, de tovább nyújtózkodott, mint ameddig a takaró ért, tehát a krachnak be kellett következni.
Ki kivanja, hogy Nagykanizsa is hasonló sorsra jusson? Pedig ha a vezetoseg mindazt meglenne, amit a nagyközönség követel, csakhamar csődbe kerülnénk.
Ne kivaiijituk tehát lehetetlensegekel. Mindenekelőtt, mikor valamit létesíteni kívánunk, tegyük lel a kérdést, hogy miből létesítsük. Mert pénz nélkül még Krisztus koporsóját sulii őriztek s semmiből mit sem lehet létesíteni.
A város vezetősége szívesen léte-itene színházat, vásárcsarnokot, árvaházat, szegényházat, fürdót, csatornázást, vízvezetéket, járdát, stbít, stbit, de hal miből V
Mindeuekelóit tehát jóvödelomról gondoskodjunk. A Zalai Közlöny már néhányszor kijelölte a helyes utat, ám tessék rálepni. .Most is csak azt ismételjük, hogy a varos birtokait kell jobban értékesíteni, mert más jövödelmüuk nincs. A pótadót már nem lehot feljebb srófolni. 76°/» éppen elég. Egyéb jövedelem pedig nincs.
Szent igaz, hogy a mostani állapotból menekülni kell. De meggondoltan és mm ész nélkül.
Mikor tehát a mostani városi választásnál a sok bűbájos ígéretet halljuk, c$ak mosolyogni tudunk és sajnáljuk a polgárságot, hogy nagyszájú stréberkedéseknek felül. Azok, akik nagy hangon fül fát ígérnek es aranyhegyei emlegetnek, a várost nem ismerik, a gazdasághoz nem konyítanak, hanem osak a népszerűséget hajhásszák a laikus publikum érdekeinek rovására Bennünket nem ültet fel az Ígéretek halmazata, tuert tudjuta hogy csak az tud Messiás lenni, aki tele tarisznya-val rendelkezik.
Általában azt látjuk, hogy a mostani harcban egyének kívánnak érvényesülni, a közérdek pedig valahol ötöd-hatod sorban szerénykedik.
Erővel, erőszakosan, személyeskedésből ellonzókieskfedni: helytelen dolog, amelynek a város polgársága issza meg a levét.
Klsö előadás: d. u. ij Második előadás: este
7,8-ig
\'/a f — 10-ig
Vasár- és ünnepnap folytonos előadás. Kezdete d. ti. d órakor.
NAPONTA UJ, RENDKÍVÜL ÉRDEKFESZ1Ő MŰ-SOFJ. KOMOLY, HUMOROS, TANULSÁGOS ES LÁTVÁNYOS KÉPEK,
Helyárak: I. hely 50 fill., 11-ik hely 30 fill., Ill-ik hely 20 fillér. Gyermekek szülői kisérettel 20 fillért fizetnek. Katonajegy 14 fillér.
Egy hónapig érvényes, 12 bérletjegy kedvezményes áron a pénztárnál kapható.
A színházat Lamberg Gusztáv, a világhírű Pathé Fréres cég igazgató-mérnöke rendezte.
A keszthelyi kiállítás
nagygyűlése.
A tervezed keszthelyi kiállítás előkészítő-bizottsága. vasárnap nagygyűlésre hívta össze a város polgárságát
Az előkészítő-bizottság ülnöke: liegenspergor Kereue üdvözölte a nugy számban megjelent közönséget; megnyitotta a gytlléat, és felkérte Sági Jánost, az olőke-zíté-bizoltság jegyzőjét u kiállítási Ugy állásának megismertetésére s a l\'öidmivelés és kereskedelemügyi minisztériumhoz fólurjoszteudő kérvénvek szövegének felolvasására
Sági János röviden ismertette a kiállítás Ügyének állását. Előadta, hogy a kiállít.i>i tervezetbe föltett in szakcsoport külön-külön már megtartotta értekezletét. Legutóbb a Keszthely vidéki Gazdakör gyűlésezett e tárgyban. Valamint a szakcsoportok, ugy a gazdakör is egyhangúlag, lelkesedéssel tette magáévá a kiállítás eszméjét Ma|d felolvasta a miniszterekhez intézendő s általa szövegezett kérvényt. A magas szárnyalású, irodalmi inagaslalou álló és nagy körültekintéssel készített kérvényt, melynek miudeu egyes tétele a jelenlévők élénk helyeslésével találkozott
A jegyzi jelentelle, hogy négylagu bizottság járt Pécseit, a kiállítási épületek megtekintése és esetleges megvétele céljából.
Kell Dezső okleveles építész mérnök, míut a buottság vezetője előadta, hogy a megtekintett épülő! megvételét és átszállítását a bizottság nem ajánlja. Az épületek már méretüknél fogva nem felelnek meg a keszthelyi kiállítás céliainak. Olcsóságuk is Csak látszólagos, mert elbontásuk tetemes költségbe kerül s anyagának nagyrésze megsemmisül Az ideszállítás és összeállítás is sok költséget emészt fel; azért a bizottság uyugott lelkiismerettel uj épületek építését ajánlja még azért is mert akkor a helybeli íparososzlály
Sirolin
•Emeli az étvágyat H a teataélyt, mei[»ma» let! a MMfM. tálMUkot, <l)cll IrudásL
Tüdöbetogségek, hurutok, szamárköhögés. skrofulozis, influenza
ellen számtalan tanár és orvoo által naponta ajánlva.
Jfflnthogy értéktelen utánzatokai Is kínálnak, kérjen mindenkor „Kofhe" eredeti OHomagoUUt.
F. HolTaaanu-liit »to.-he A C*. Buel (Siijc)
„Roehe"
Kapható orvosi rendeletre a gyétysmtinfc. ban - Ara Ovegcnkiat «.— korona.
1. A
I, A I K 0 \'/. L 0 N V
líitis KK líl\'A It ¿1
még nagyobb munkakörhöz jm A közgyűlés ily értelemben határozott
Ismertette a minisztériumhoz felterjesztendő költségvetés tervezetet is, melyet a közgyűlés többek felszólalása után szintén elfogadott.
Kell szabatos előadása, szakismeretének megnyilvánulása arról győzte meg Keszthely közönségét, hogy a liatal, szerény mérnökben Keszthely közügyei kiváló szakembert nyertek
Az elnök feltette a kérdést, vaijon óha|lja-e a gyűlés a tervezett kiállítást V A közgyűlésen jelenvolt\' több száz ember egyhangú „akariuk" kiálltással felelt. »
Majd Schadl János emelkedett szólásra. Szerinte, sokkal fontosabb kérdésről vau szó. mintsem azon ilyeu könnyen átsiklani lehetne. Ajánlja az Ogy beható tárgyalását. Szerinte jó volna a .mérvadó" köröket is megkérdezni Aggodalmát lé|ezi ki az iránt, hogy a kiállítás az épülő balatonpaili vasút megnyitásáig elkészülhetne, azért ajánlja, hogy ha lesz is kiállitás azt a vasút megnyitása idejéhez ne kössük
Kárpáthy János, Sági János. Ileídeeker János meggyőző érvekkel bízonyitották, hogy a leiszólaló aggodalma teljesen alaptalan Tizenhat szakbizottság targyalta már meg az Ügyet a legnagyobb alapossággal s a legkisebb részletekig minden további tárgyalás és értekezés tehát teljesen fölösleges A „mérvadó" korok jelen vannak, azok pedig akarják és meg is tudják csinálni a kiállilást
SzéVdahelyi Jenő a maga és iparos társai névében arról nyugtatta meg Schadl Jánost, hogy a/, iparo-ok a jelzett időre elkészülnek a maguk munkájával.
Sági János leleuteite, hogy most már elérkezettnek lát|a az előkészítő-bizottság az időt. hogy Festetics Tassilo gróf főúr figyelmét i» felhívják a kiállítás Ügyére, és Itogv pártfogását kikérjék, amit eddig azért nem tehettek, mert az előkészítők maguk sem tudhatták, vaijon komoly mederbe tudják-o terelni az Ügyet. Kgy bizonytalan Ügyben tehát nem akartak a főúrnál alkalmatlankodni
A kiállitás llgye különben is eddig jóformán csak Sági kezében volt, neki pedig kellett annyi szerénységének leuilí. hogy egymaga ne akarjon a fóur elé járului.
Sokkal Ünnepélyesebbnek latija a mai alkalmat arra, hogy ebből kérjék meg a főurai a kiállítás llgye iránt való jóindulatra.
A gylllés lelkesen éljenezte gról Festetics Tassilot. Kihatározta hogy hozzá felirattal fordul, * ha megérkezik. Nagy István városbíró vezetésével küldöttség utján is megkéri, hogy magas befolyását a szép tlgy erdekében latbavetni szíveskedjék.
Végill elnök a minisztériumhoz menesztendő küldöttségben való részvételre szólította föl a jelen-
A tanár ur tragédiája.
voliakat, s ajánlotta, hogy a küldö\'tség vezetésére és az tlgv pártfogására a kerület képviselőjét: gróf Batthyány Józselel kérjék meg
\' Kzt az előterjesztési is éljeiizéssel fogadták. A közönség lelkes hangulatban oszlott szét.
Dr Csák Árpád.
I liter Jamaikai rum
90 kr.
I csomag
Törmelék tea
30 kr
Kapható: Drogéria a „Vórós kereszthez" Nagykanizsán.
Választáskor.
Nagykanizsa városát Itzóbe vették a városi képviselőjelöltek és kortesek. Országos képvi>előválasztás-kor nincs olyan érdeklődés, mint most
Azelőtt nem is tudták, hogy egy csapat képviselő inaudatuuia lejár. A választás nappt épp oly nyugodt, sablonos volt. mint a többi
Most azonban politikai jelszavakat doblak közénk. Azelőtt a városháza sohasem volt szintere a politikának. Most néhány ambiciózus Halai ember a függetlenségi polilika jelszavával dobálódzik és linut|a meg a város békés nyugalmát
Mi nem politizálunk és elvárjuk, hogy a városi képviselőválasztásoknál se az országos polilika orvé-uyesUljöu, hanom a város erdeke.
A mostani helyzet felette érdekes és tanulságos. Ha végig nézzük a jelöllek névsorát, elszomorodunk Soha ilyen llres. semuiitmon/.o nevek !
Tisztán látszik, hogy a jelöléseknél nem az érdemek, hanem a személyek ¡ötlek tekíutelbe. A város érdekeinek szolgálatában megőszült érdemes polgárok — ismeretlen nevekkel állanak szemben lla az a lisla győzne amelyet egyik-másik helyen összeállítottak, nagyon szomorú képe lenne a gytllésteremuok Leghelyesebb lenne, ha egyszerűen ide iktatnánk a
jelöltek neveit. Abból minden tisztán látszana. De mert a jelölésekből — a nagyobb kőmíkuin kedvéért I titkot csináltak, mi ezi a misztikumot — bárha a lelöliek névsora előttünk fekszik — tiszteletben kívánjuk tartani és uem közöljük. A polgárság majd magától is megtudni különböztetni a konkolyt a búzától
A fentiek némi igazo\'ására elég megemlítenünk, hogy pld. egy Hév ész Lajos ellenében jelöltet állítottak. Van e az ellenjelölt érdemekben olvan gazdag, mint Hévész, aki éves ti|ságírói működésével többel leit a város érdekében, mint az egész semmittevő képviselőtestület. — azt a polgárság fogja eldönteni Ki akarják buktatni dr. I\'illitz Somát, ezt az éleslátású, kítllnő szónoki képességgel megáldott leve. keny embert. A proskribálthk között vau: dr. Lóké Kmil aki lelke a szíuliázépitó-bizoltságuak ; Szoimuer Náthán po.stafőnök, aki állami hivatalnok létére liniiit ilyeu nem tizet póladót) bebizonyította, hogy a város érdekeit a szivén hord|a; Holtai József, aki a kereskedelmi ügyekben elsőrendű kapacitás. Hogy ilyenre szükség vau, azt magyarázni felesleges
Kolytathatuáiik, de mutatvánvul éppen elég. A polgárság ebből már ítélhet hogy miiéle választás kampánnyal áll szemben. A többit döntse el március •.\'-áu, a választási urnáknál.
Kgyet azonban joggal megkövetelhetünk Azt. hogy a város békéjét ue forgassák fel és a válaszúnál a politikai álláspont legyen a mérvadó, hanem az érdemek, a táros érdekei körül szerzett érdemek
Azokat a nagyhangú (elöltekel, akik ma aranyhegyeket ígérnek, ha vél-tlenQl bejutnak, figyelem.....I
Ingiuk kisérni. Majd meglátjuk, hogy a tehetségük van-e akkora, mint a szápik.
Informálódjunk iparfejlesztesi
ügyekben!
tiyiikran megesik hogy a városi hatóságokat iparfejlesztési ügyekben félrevezeti a túlságos buzgalom. A lő baj az. hogy még uem jegecesedelt ki az a felfog«*. hogy iparlejlesztési Ügyekben alaposan informálódni kell az után, a kivel szóba állunk. Kzt az igazságot majdnem a saját kárán okulva tanulta meg Székesfehérvár városa, a inelylyel a következő csinos história esett meg :
Kgy l\'osch Kinil nevű ember, a ki bárónak ad-a ki magái, s a ki büntetett előéletű kalandor, azon a réven, hogy Székesfehérváron nagyohbszabásu hom<>k-téglagyárat akar létesíteni, a városi tanács ajánlatni\'* a közgyűléstől lm hold ingyen lelket kapott, a mihez a miniszter is hozzájárult Mikor kiiilnt. hogy a számára ki|e|nlt területet a kalonai kincstár bírja
hu Homo
. Mind a négy szoba üres, csak a szegek, a miken a kopek függlek, maradtak benn a falakban Osak ezek a szegek maradtak abból a puha fészekből, amely nem regen ínég a csendes zavartalan buldog-ságuak volt az otthona. Olyan különös gondolatokat ébresztettek ezek a szegek Káldor Mihály tanár urnák az agyában Hizonv egyik-másik nagyobb fajtájúra föl is lőhet kötni magát egy kétségbeesett embernek Véri se kellene ontani, még a vikszolt padlókat se kellene bepiszkítani. No. majd meglátiuk .
Mélyen lellorgasztott fejjel jár Káldor az üres szobákon át. t\'.sak az ötödikben — az irodában talál valamire. Csak ebben a szobában hagyta meg az asszony a tanár legéuykori bútorait Bizony ezek már kissé viseltesek, meg aztán nem is a legdivatosabbak. de hát mégis csak leltei használni azokat ilyeu desperátus helyzetben.
Leül a piros bőrdiváura. kezeire támasztja a fejét és mély, igaz sóhajtásokat bocsájt ki a melléből. Néma csend áll be azláu. Ks eközben inindsóiétebbek lesznek az egymásba nyiló szobák, mindenre ráborul az éj teketesége.
A szomorú emberen mikor az éjszaka rideg-ségét észreveszi — hideg borzongás fut át. Szinte vacognak a fogat. Reszket egész testében, Iázik Aztán dideregve neki indul a sötétnek : bizonytalanul lépked, csaknem tántorog, mint a részeg ember. Gyertyát meg gyufát keres; mintha az előbb látott volna valahol a szobákban ilyen tárgyakat. Végig tapogat minden ablakpár\'kényt. Az utcai lámpák beszűrődő halvány világosságnál kezd már jobban látni. De amit keres, azt nem talál. Visszatér az irodába, ott beleütódik a keze valamibe. Oda készítette a gondos feleség, amit keres.
Meggyuitolta a gyertyát Maid aztán a lámpát, amelyet a világoságban mar konuven észrevett. Odatette a lámpát az íróasztalára: — és megii.t leült a piros bőrdiváura. — Ismét csak a kezeibe temeti aj lejét es sóhajtozik. Még semmit sem evett; azelőtt bezog ilyeukorniár tul volt a vacsorán, amelyei vidám családi asztal mellett költőit el A Dezső gyerek beleunt a nagyiéin és vékony — egy-egy vonalból álló — lábakkal lépkedő katonáinak rajzolásába és amiut ó mondta — „belebuit a fészekbe", az ó kis ágyába, amelyik ott volt az édes anv|áé mellett. No. lám olyan éles ennek a lámpának a világossága, bizony köuyezik tőle a szem.
— De bizony már a teát is elkészítették A teáról aztán eszébe jutott megint a vacsora. Nagy, kinzó éhséget érzeti. Kelugrott, vélte a gigerlís szalmakalapját ós a botját, hogy megy a vendéglőbe vacsorázni. Megnézte az órájái, éjfél után egyre járt az idő. Ilyenkor ebben a kis városban már seliol se kap ételt. De meg . nem is mernie vendéglőbe, hiszen mídenhol csak az ö esetéi tárgyalják, az ó szégyenét, hogy a faképnél hagyta a felesége. Lám most meg már megfeledkezett az éhségről, inert iiue odaáll az egyik szoba közepére es merően nézi a csupasz falakat.
Olt volt a hálószobájuk. Barátságos szoba kényei mes, megszokott bútorzattal. Ott a lal mellett volt az asszony ágya. Olyan csendesen szokott aludni, alig lehetett a lélekzetét is hallani. Aztán milyen szép volt igy alva . . . a csipkés, fehér korzetjóbeu. Szóghaja gazdagon umlott a vállaira Kgész hajaureolu vette körül a szép fejét. Látta, bizony lálla most ezt a szép, ezt a boldogságos családi képet. De aztán az éjjeli szellő egy ablakot csapott be valamelyik szobában és a kép eltűnt
A szegény férj púdig olt didergett a szoba közepén, a gyertya majd kieseit a kezéből. Föleszmélt és megint csak visszalőtt a bútorozott szobába, az
irodába. Kifújta a gyertyát és a lámpa mellé húzódni! az Íróasztalhoz
Kinyitotta n fiókokat és keresgélt azokban, Ií•■«i levelek akadlak a kezébe, amikel a lelesége irt neki a fürdőből már évekkel ezelőtt Akkor volt a kis ti"ival várandós. Mennyi melegség, mennyi közvetlenség, mennyi igazság van ezekben a levelekben S ebben az időben llirtolt ó legjavában . .
Kzt az „oset"-el is megtudta llelén Hogy sírt, lingy fenyegetőzött a válással, de aztán mégis csak megbékült. Milyen édes, milyen üdvösséges volt ez a kibékülés. Amikor i^ár kisírta magát és kifogyott a szemrehányásokból, egyszerre csak odaborul! a férje ölébe, aztán átölelte a rossz ember nyakát es csókolta, csókolta . . . majd a lelkét csókolta be a bűnös eulber lelkébe, vagy talán eunek a lelkét akarta a magáéba szívni
Aztán a maga kéziratait kezdte lapozgatni. Mennyi édes emlék. Mennyi dicsőség, elismerés . . . a vidéki városban. Az egész város hódolt az „író" szelleméuek és most . . talán mindenki ót neveti csúfos, gyalázatos kudarca miatt.
Maid egy könyv akadt a kezébe, amit már régen nem olvasott. Olvasta, olvasta a belliket, de nem értette a szavakat Megnézte aztán türelinollentil a címlapot, hogy tulajdonképpen miről is szól leit az a piros kenyv. A „Líse Fleuron" volt. Hm. Kbbeu is egy színésznőnek a szerelme van. Az az idill a nyári lakban pompás A tanár ur is álélt egy ilyen poétikus pásztortörtéuetet. Kszébn |iit Kgész élénken éli ál újra a bájos történőikét.
... Do hát szétfoszlott az ö Líse Flouronjának a bűbájos képe és megjelentek az önvád furiái. Hegyes, éles karmaikat verték az elhagyott férj szivébe. Szinte érezte, mint folyik a szivéből a vére. Kgészen elgyengült. S olyan sápadt volt, mint valami kísértei. Csak nézett, nézett meróu a lámpa tüzfényébe. A szetnoi néha-néha lecsukódtak, a feje is többször le-

lii\' X FKHRUAR J-t.
2 A L A | K o 7. L U N V
bérbe, a melyet tehát uem vehet birtokába, megfenyegette a várost, hogy ót millió korona kártérítési pöit log ellene indítani.
Csak ezután tudakozódott a hatóság a báró úrról, s a rendőrségnek sikerült is hamarosan leleplezni ól! Kiderült, hogy inár büntetve volt tiltott szerencsejátékért. hogy Ausztriából őrökre ki van tiltva, hogy Németországban körözik. Posch a leleplezése ulán is valug erősítgette, hogy a gyárat föl lógja épiltelui, s ragaszkodik a neki megszavazott területhez. Minap azonban a Posch ügy végképp befejezést i-yert. A uiultkorra volt kitűzve a telep engedélyezési tárgyalás Beé István rendőrfőkapitány, mint elsőfokú iparhatóság elnöklésével. A tárgyaláson Poseli Kmil képviseletében Försiner Uyula dr. budapesti ügyvéd jeleni meg. A várost llmanek József polgármester képviselte : leien voltak lovábbá a szomszédos telektulajdonosok, a katonai kincstár képviselői és a halósági kozogek. A tárgyalás folyamán a katonai kincstár képviselője tiltakozását lejezte ki a téglagyár telepének engedélyezése ellen, valamint tiltakozott Havrauek polgármester is. tírre Posch Kmil megbízottja kijelentette, hogy lele nevében a telepengedélyezési kérvényt visszavonja, tízzel tehát a téglagyár ilgyo végképpen megbukott. Posch Kmil, az előkelő idegen, már családjával együtt el is hagyta a várost és ismeretlen helyre költözőit.
A h é t.
— A TáraaskOr reudkivuli közgyűlése A nagykanizsai Társaskör ez évi rendes közgyűlésén megtörtént az a váratlan eset, hogy a .választmányból kibuktatták Klek Lipótot, a kór régi, érdemes tag|át. Helyebe dr. lureczky Iván kir. ügyész került, tí miatt azoubau egy kis felfordulás lámadt. mert az egész elöljáróság lemondott. Kz ügyben március 1-én uj közgyűlést tartanak, melyre a következő meghívót bocsátották ki: Meghívó a nagykanizsai Társaskör 1908. év március l-éu este II órakor saját helyiségeiben, az alapszabályok II. tj-áuak a) 1. pontjának második bekezdése alapián (ló tag írásbeli kívánatára) rendkívüli közgyűlést tart. Tárgysorozat: Lemondások lolyián megüresoflett alelnöki, titkári, háznagyi, pénztári, ügyészi, választmányi és számvizsgálói helyek betöltése.
— Magántisztviselők köszönete Arvay Lajos /jalamegye alispán|a tudvalevőleg elrendelte, hogy megyénkben a vasár- és ünnepnapokra eső vásárok hétköznapokra helyeztessenek át. Kz a rendelet a vasárnapi munkaszünet teljesebb érvényesülését jelenti. Kz okból a nagykanizsai Magántisztviselők Kgyesülete
levélben mondott köszönetet az alispánnak és reményét fejezte ki, hogy a megye kereskedelmi irodáiban is jobban fog ezentúl érvényesülni a vasárnapi munkaszünet.
Vegyes felülvizsgáló bizottaágok. A honvédelmi miniszter a vegyes felülvizsgáló bizottságokat az HujM. évre szervezte s beosztotta, működésük határidejét megálapitotta. Vármegyénknek egy része a Pécsett, másik a Sopronban mnkódó bizottság hatáskörébe tartozik, tízek a bizottságok a következő napokon működnek : január \'JlS-a.. február sl.r>., március i\'J, április Jí)., május ¿li.. junins «3.. július \'J1 , augusztus vb., szept 2.\'.. október l\'.l s 27.. november Ili és szükség esetén az ezeu napokat követő hétköznapokon. — Pécsett Krreth János főispán az elnök helyettese Ley László kir tanácsos, árvaszéki elnök: Sopronban l)r Kami Kndre főispán, elnök, helyettes lionzales Frigyes uyug. kir lárásbiró.
— Keszthelyi azinház. A kies Halaton partján fekvő Keszlhelycu az a terv foglalkoztatja a társadalom vezérférliait, hogy állandó színházai építenek. Folyamodtak is már a belügyminiszterhez, hogy megfelelő segély uyujtáaával tegye ezt lehetővé s ha ez megtörténik, megépítik az állandó színházat, mely a fürdő vendégeknek szórakozást és élvezetet nyújt a nyári hónapokban
Vigyázzunk az ötkoronasokra A vármegyénkben hamis ólkorouás pénzdarabokat találtak A hamisítványok a király 40 éves koronázásának emlékére vert érmek mintáiéra készüllek
— öngyilkosság Torma Kóza Keszthely polgárvárosi H éves leány, csütörtökön í> csomó kéucsgyufát vett, azt a vizbeu feloldotta és a lolya-dékot megitta. Az erős méregtől meghalt. Tettének oka ismeretlen. r
A Nagykanizsai írod és Müv. Kör a székesfehérvári dalosverseny útiköltségeinek fedezésére 1!I08. február hó ¿¡l-éii, szombaton a Polgári Kgylet termeiben tánccal egybekötött nagy farsangi tréfás dalestélyt rendel. Kezdete f /, órakor. Helyiirak : tímeleti páholy (i, személyre -¿4 K Számozott földszinti ülőhelyek: l—sor ?> K., 3—0. sor -I K., r>—h. sor 3 K.. a többi sorok \'J K Karzati ülőhely :i K. Földszinti állóhely i.üo K. Jegyek előre válthatók (ion. febr. 2ft-tól kezdve Alt és Kohui uraknál. Műsor: 1 Cbiitai inllueiica szerenád. Humoros férfikar. \'¿. a) A kélhangu énekes, (jeuée humoros magánje-lenete. bj Általános közkívánatra! A Káposztás Sári tragédiája. Klóadja llaksclt Lajos ur, a pécsi dalárda karnagya. 3. a) Altató dal. b| Angol dal. Klőad|a Mezey Ilonka úrhölgy, sziuiakad. növendék. I. Az impressário és állatai Humoros sextett. Az almás pilla. Nagy niagáu|cleiiol Klőad|a llaksch Lajos ur,
a pécsi dalárda karnagya. I>. aj Dal a szalmakalapról. b) Taps nóta. Klóad|a Mezey Ilonka úrhölgy, sziníaktd. növendék. 7. A disznótor és örömei. Tréfás daljáték. Házi gazda Haksch La|os ur. Vendégek férlikar. A térlikari vezeti üürtler Ferenc ur, az egyes számokat zongorán kiséri liöliui Kmil ur, ai egyesület karnagyai •
Társas automobilok u Balaton körül A lialatoni Szovelseg arra kérte a a kereskedelemügyi minisztériumot, hogy a Halaton körül kifogástalan utakat epitessen. A miniszter utasítására mobt az állauiépitészeti hivatalok készítik a terveket és számadásokat.. Ha az utakat megépítik, akkor a szövetség gondoskodik arról, hogy társas automobilok járjanak a Halálon körül ugy. hogy egy nap alatt meglátogathassuk a tó minden fürdőhelyét. A partmenti községek foglalianak állási és a Kalatoni Szövetség útbaigazítása szerint a miniszternél szintén kerelmez/ék a körül megvalósítását.
— Megsértődött polgártára. A sümegi adóhivatalban dolga volt egy helybeli polgárnak. A barátságos pénztáros beszédbe ereszkedett vele s kedves polgártársnak szólítja A fél sértődöttel! utasítja vissza a ih-as nagy idők szokásos megszólílását: Kikérem magamnak, éu uem vagyok polgártárs, tisztességes, becsületes iparos vagyok. Kzzel azután nyakát is szegte a barátságos beszélgetésuok.
— Állati járvány. Nagypáli és Ságod községekben a sertések között orbáuc lépett föl szórványosan. minek kövelkeztében nevezeit községek ellen a hatóság megfelelő korlátozást rendelt el.
— Kutya-sport. Utóbbi időben nálunk is a kutyatenyésztés nagyon föllendült. Nagyban hozzájárult élihez, hogy a tenyésztők súlyt helyezuek az etetésre. Kbben nagy segítségükre van a Pattingercég, a melynek kutyaeledele táplálja és erősíti az állatokat. A gyár, melynek teljes címe „Fatlmgers Huudekuchcn und tiellügelfutter Fabrik, Wiener Neusladr a kutya észszerű táplálásáról érdeklődőknek ingyen könyvecskét küld
— „Kalap király" Nagykanizsán. A közelgő tavaszi idenyujdouságok megérkeztek férti,- tiu és gyermek kalapok, sapkák 3 — 4—5 koronáért. Plusch kalapok előre haladt idény iniat \'¿5"/« engedmény mellett Kaphatók Wellísch Márkus divat-kalap raktárában Nagykanizsán Krzsébet királyné tér 23.
— Köztudomásu, hogy köhögés, rekedtség és elnyálkásodásiiál legbizlosabbau baluak a világhírű Kgger-félo inellpasztillák. melyek a gyomrot nem rontják és kitűnő Ízűek. Kapha^k miudeu gyógyszertárban és drogériában. Doboza 1 kor. éa \'! korona. (Próbadoboz .Ml lill i Főraktár: Nádor gyógyszertár lipest, VI., Vácí-körut 17.
hanyatlott. De összeszedte magát és ismét éberré leli — ugy látszott. Aztán megint csak belebámult a lámpába vagy talán a semmibe. Ks U|ra kezdődött a bóbiskolás, míg végre rádült az asztalra, lehajtotta megnehezült fejét a karjára és aludt.
Nehéz erős horkolás hallatszott, csakhamar meg fá|dalmas nyöszörgés. Álmodott, valami rosszat álmodhatott. Csend lett ismét. Aztán a lámpa l\'ól-fölvetette a lángiát, egy nagyot lobbant és kialudt.
A hajnal már bekandikált az ablakon, mert a spalétakat uem tette be senki. Káldor alvó testén olyan ijesztő lilás világítás ömlött át. Az egész ember olyan volt, mintha kadáver lelt volna, szinte holt szag terjedt el körülölte, tís a holttest, a rossz illant kadáver álmodott.
Azt álmodta, hogy most találkozik először Stellával, azaz hogy azzal u leánnyal, akit ó Stellának nevezett el.
... A bizánci nagy kapun megy be a fényesen kivilágított parkba A zenekar trombitái harsognak, a nép hullámzik a millió mécsfénnyel szegélyzett utakon. A konfetti-felhők el-elboritanak egy-egy ünnepelt szépséget Ö. az ünnepély főrendezője, örnl a nagy sikernek, a nagy eredménynek. A pezsgós-pavillonok szépséges Hébéi, a bazárok ragyogó elárusító hölgyei, n keleti sátrak mámorba ringató bajadérei mind sietnek üdvözölni ót, az est hősét. Mosolyogva fogadja a bókokat, de aztán csak elsiet. Más valakit keres ó. A fővárosi színésznőt, aki Stellát fogja játszani abban a kis alkalmi darabban, amelyet ó irt a mai ünnepélyre. Akkor veszi észre, hogy már közöl van a tiz óra, miudjárt megkezdik a darabot a parkban rögtönzött sziupadou. A színfalak közé már be nem juthat a nagy tolongásban, hanem a nézőtérre bemehet.
Kíváncsi a művésznő játékára. Próba nélkül játszik, mert körülményei miatt csak kevéssel az előadás előtt érkezett meg a vasúton. Uj csillag, még a
„szorzó"-nek se Volt alkalma látni őt Uudapesteu, pedig Iliit ó különben eléggé kiismeri magát a fővárosi siiui-világbau
A színpad függönye íóllubbeu a vidékies harmadik csengetésre s aztán kezdik az ó darabját : .Az álom tündéré"! Várnai Paula jáUza a darab legszebb szerepét a Stellát. Az első jelenesben uem fordul elő Stella, csak a másodikban. Az első jelenés pedig elég hosszú és a szerző kiurekodve. a közönség közt kénytelen epedve várni az ó álmainak a tündérét. Végre-valahára ... a szerző már előre tudja . . . mindjárt lesz a másod!: jelenés.
Bekövetkezett a „lelcnés" Megjelent Várnai Paula mint Stella. Valósággal az volt ó: .Jelenés.\' A .legszebb" fogalmának a megtestesülése. .A/, ige testté lón." Kiszorult mindenkiben még a lélekzut is. Legíes. fantasztikus ruhájában káprázatos látomány volt. Ily diviuációs alakol csak azok a lázas álmodók látnak u legnagyobb elragadtatásukban, akik képesek a „Jelenések köuyvé"-nek megírni egy-egy fejezőiét.
Aztán elkezdte mondani azokat a szavakat amelyekbe a „szerző" gondolatait öltöztette De milyen hangon ? ! A kherubok és szeráfok hangja lehet az övénél szebb talán. Vagy talán ebből a „mennyei sereg"-ból szállt le Stella a földre Káldor legalább azt gondolta KI volt bűvölve, a varázslat egészen halaiméba eltette. A lelkébe olyan fény balolt, amilyen az üdvözültek országában ragyoghat csak. A teste mintha szétfoszlott vulna, azUu maga is szellemmé lelt és fulszállt abba a világba, ahol Stella lakik. Leborult előtte és imádta ót.
A tapsorkán annyira-inennyire levonta ót, de csak a „földi álom"-ig. Hallotta a nevét a Stelláéval együtt hangoztatni. Aztán feltuszkolták a színfalak közé, Stella mellé. A szellemalak megragadta a szerző kezét s magával vonszolta a színpadra, a közönség elé.
Csak mikor uagysokára végeszakadt a kihívásoknak, akkor szóltak egymáshoz Stella, meg a szerző.
Ks Stella az ő szeráfhangján nagyon szépeket moudott a szegény vidéki profeszoruak. Igazi melegség vo.l a beszédében es . . . elismerés az ó csudásan szép arcán. Alomillassá lelt a dicséretekkel elhalmozott l\'érliu.
Ami azután következett, az a szokott sablon.
Káldor fülig szerelmes lett az ó Stellájába, tís Stella, már ni int Várnai i\'aula, talán szeszélyből, laláu gurmáuságból meghallgatta a szürke, uévtelen embert. Hizlalta, hogy „csak előre." Majd ó is segítségére lesz imádójának: híres, neves emberré kell lennie.
Kgy hétig tarlóit oz a lázas állapot, ameddig Várnai Paula a vidéki színtársulatnál vendégszerepelt. Káldorról .árosszerte beszéltek persze, hogy megint bomlik. De hát ezt már uem tartottak uiságuak. Majd kijózanodik Káldorué távol volt a városból valami rokoulálogatásou, * így a tanár auuál inkább belemerült a iiiamorba.
Mindig Stella szoknyáján ült a szerelmes ember. Ks egymást űztek a tervezgetések. O\'láig jutottak már. hogy Káldor elvál a féleségétől és nőül veszi Stellát. Mert bizonyára uagy emberré kllzdi fel magát. — fel . . . egész az U| csillagig : Várnai l\'auláig. Majdnem hogy előre megtartották az eljegyzésüket.
Aztán elmiilt a hét, bofejezódöll a vendégszereplés; — Várnai Paula igen érzelmes búcsúzás uláu visszament Budapestre.
A tanár ur meg irt, irt a kis városban. Kgy színdarabot irt, amely ót a dicsőség országába emeli majd es . . . a bálványozott Stellához. Sokáig dolgozott a jövendőbeli reinekinuukán. tíközbeu sűrűn irt a művésznőnek is, aki — szinte csudálatos — ponlosau válaszolt a szerelmes professzor levelére.
Végre kész lett a remekmű s Káldor sietett felvinni darabját a fővárosba és sietett Stella karjaiba.
De az átkozott véletleu (?) ugy akarta, hogy éppen akkor távozzék el a művésznő Budapestről.
4
A A I. A I K 0 7. I. ON v
l :»08. KKIiRU \\R ai
— Bún Samu kittlntotése. A hivatalos lap szerdai száma a kővetkező liirt közölte:
.Személyem körüli magyar miniszterem előterjesztésén Hún Samunak, a nagykanizsai izraelita hitlőzség által fentartott felső kereskedelmi iskola igazgatóiénak, a tautlgy terén hosazu és buzgó működésével szerzett érdemei elismeréséül Ferenc Jótsel-rendeut lovagkeresztjét adományozóin."
Kelt Bécsben. IlltiS. évi február ti-án. F, iew: Jóistj s /• Zichy AliiMr ¡;ió/ > k
Kz a kitüntetés -in éves fáradhatatlan munka gyümölcse. Kgy emberöltő nehéz, verejtékes munkásságát jutalmazta a felség. A kitüntetés széles körben, mindenütt, ahol Hún Samut ismerik, osztallan örömöt és megelégedést keltett. Érdemes, szerény embert ért a királyi kegy sugara, aki a neveléstan terén hervadhatatlan érdemeket szerzett. Szívből üdvözöljük Bún Samut a jól megérdemelt kitüntetéshez.
— Ügyészségi megbízott. Az igazságügyi-miniszter dr\' Hajós Ferenc csáktornyai gyakorló ügyvédei a nagykanizsai kir. ügyészség kerületébe ügyészségi megbízottá rendelte ki
— Közeledik március idusa. Bővid néhány hét választ el bennünket annak a jelentőségteljes napnak hatvanadik évfordulójától, mikor IH-lS. március lA-én megmozdult a magyar főváros és vértelen forradalommal a szabadság, egyenlőség és testvériség eszméivel elsöpörte a századokig tartó szolgaság jármát. Kgy csapásra született meg a magyar sajtó és a magyar szabadsng. A hatvanadik évfordulót, illő, hogy méltó pompával ülje meg minden hazafiasait érző község, város, testület és iskola Városunk sem hiányozhatik az ünneplók közül, hisz eddig is minden évben meggyU|totta az emlékezet tüzét a haza oltárán.
— Haldoklik » faraang Két hét múlva ilt a hauivazó szerda, mely tudvalevőleg végét veti a larsangi mulatságoknak. Az idén a kalendáriumcsiuálók ugyan csak kedveztek a mulató emberiségnek : két hónapra szabták a farsaug idejét. Hát ezt a farsangot ki is használták, különösen itt Nagykanizsán Soha nem volt ennyi farsangi mulatság. Még a hátralévő két hét is meg van rakva mulatságokkal, sót akad olyan is. ami már a nagyböjti időszakokba esik bele, amely pedig ellenkezik a vallásos felfogással. Azt mondják, hogy az idei mulatságok látogatottság tekintetében is felül mul)ák az eddigieket.
— A Thalia Nagykanizsán. Kullitettük már, hogy a fővárosi Tltalia társaság vidéki körútra indult és e kórul program injába három nagykanizsai előadást is fölvett. Ma arról értesítenek bennünket hogy a Thalia nagykanizsai előadásait március Itó közepe táján fogja megtartani és pedig elóad|a első este
Hőbbel .Mária Magdaléna" ciinü 3 felvonásos dráma-( ¡ját és ünurtcline .A rendőrfőnök jó Ilit" cimü bohózalát; második este Hoyermauus .A remény" cimü] I felvonásos halásztragédiáját, harmadik este lbson I .Norá\'-jál
— Az Universum krém a legjobb szer a bór tiunmitása és szépítésére. Jótékony hálással van égés; vagy vágásból eredő sebek ellen. A durva vagy vörös arcbőrt fehérré varázsolja, a feldörzsöli és kiütéses helyeket simává teszi. Turistáknak és lovasoknak igen hasznos Nem szabad e korszakalkotó szernek egy háztartásban sem hiányozni, i Bővebbet a mai hirdetésben.
— Házasság. Kocll Mór baltavári ketcskedó f. hó 2li-án kőt házasságot Netiinark özidónia ttrleány-nyal Sümegen.
— A pacsai iparoskor a polóskei és pötrétei tüzkárosultak javára tegnap este rendkívül sikerüli inulalságot rendezett Szavalattal, felolvasással, énekkel, cimbalommal és kegedüjátékkal közreműködtek : I,tisztig Mariska, dr Kaszás Ödön, Csupor bajos. l,\'sekei Nándor, Koronya László Fekete Zsigmond és Valók Károly. A uagyvendégló csinosan díszített terme egészen megtelt iuteligens közönséggel, mely lelkeseit tapsolt az ügyes múkedvelókuek. Műsor után lánc következelt kívilágos kit iratig. A lUzkérosultákuak körülbelül :iOt> korona |til.
— Halálozások. Kalzeubach Kornél orvosnövendék, Kalzenhaeh Józsel kir járásbiró lia. pénteken d u. áil eves korában Nagykanizsán elhunyt. A korán sírba szállt if|iit tegnap temették nagy részvét mellett
Súlyos csapás érte Margilai Józsefet, a Csáktornyát tanítóképezde ny. igazgatóját és családját. Feltűnő szépségű .lenni leánya, féri. Farkas Lajosné élete üií-ik házasságának 3-ik évében pénteken reggel Csáktornyán meghalt. Temetésén, mely szombaton d u volt, Muraköz egész inteligenciája megjelent.
— A visszatetsző szaga és ize következtében oly nehezen bevehető csukamájolaj végre |ó jzü és könnyen emészthető állapotban kapható a híres .Scolt-féle Kmulsió\'-ban, mely minden gyógyszertárban árusittatik.
— A betegségek elleni harcban a világ legkiválóbb orvosai egyesülnek. K betegségek sorában az első helyet az Kpilepszía (Nyavalyatörést foglalja el. K bajban szenvedőknek vigaszul szolgálnak azon értesülésünk, mely szerint egy magyar orvos e betegség ellen uj és hatékony gyógyító módszert alkalmaz, amelyért már a külföld is méltó elismerésben része-silelte Kz orvos dr. Szabó Sándor Budapest, V.. Alkotmáiiy-u. V. ki készséggel nyújt felvilágosítási mindazoknak, kik gyógyító módszere segélyével e sulvos baltól szabadulni óhajtanak
Felolvasások a szociáldemokratáknál. A nagykanizsai szociáldemokrata párt március hó I-tői
kezdve sorozatos felolvasásokat reudez. Március l-én Bokányi Dezső olvas fel a szocializmusról és keretz-tény szocializmusról; 8-ikán Buchbiugor Mauó i szociáldemokrata párt program injáról, lVen Vantus Károly a március líi. jeleutóségéról.
— Rabló majom. Kgy családból a nők virágot mentek szedni az erdőbe. Kgy hatalmas orangután^ megragadta a fiatal, szép auyát és formálisan elrabolta. Hiába üldözték, csak év múlva akadlak rá — véletlenségből. A szegény, elrabolt asszony ekkoria már teljesen elvadult, a gorillát szerelte és mikor i vadászok golyója leterítette, megőrült. Haza vittek, ahol nagy sokára az anyai szeretet gyógyította ine.. Kis liáuak a csókja kijózanította. Kz 11 remek Illése gyönyörű kivitelbon látható az Urauus mai, hétláí előadásain, Nézze tneg mindenki, inert a fennim kivül bemutatják még Afrikái és Smyiuál. továbbá szenzációs, kacágtaló bzhózatokat. Ualuap. kedden, uj műsor van.
A rossz emesztes
majdnem mindig n székrekedés, kovetkez-menye. I- kellemetlen érzés elhárítására szolgál a/, orvosok által előszeretettel ajánlott ,.Cilitl|" l\'z « kilunö kellemes uu has-hajtoKzer enyhen, de biztosai, hat, elősegíti az emésztést cs ez által »ok kellemetlen
betegségnek veszt elej^ A kalitmmm édes rugcttedvből és más ismeri ¿.1 gyógyhatású füvek kivonatából készttli ,CaliH|" igen alkalmas ugy uyetmekeknek, mint felnőtteknek.
Mtn.len gyógyszertárban kapható.
Itgy itttfcy. oveg ara .(. K., kis üveg - -- K. I\'tírnktár: Török József gyógyszertára, Mndapcst, \\\'l , Kiraly-ulca 12.
Senki se lutlla. hova utazott. Valószínűleg valami vidéki varosba vendégszerepelni. Az újságok azonban semmit se tudtak erről a vendégszereplésről, hallgattak, Káldor megzavarodott. Nem tudta mii tegyen. Várjou-e vagy maradjon? Talán máskor jöuue lel. A darabjával is így volt. Végre is arra határozta el magát, hogy a darabot akkor nyújtja be. ha Stellának már fölolvasta Haza azonban nem ment, hanem maradt — vurl Stellára.
Kgyszer aztán, amint az utcán lézengett, moszatból észrevette Várnai Paulát. aki nagyon sietni látszott abba az irányba, ahol a lakása volt.
Káldor kocsiba vetette magát és a szállójába hajtatott, hogy . . átöltözködjék. Aztán a művésznőhöz vitette magát Ks Stella, az imádott, a bálványozott Stella ugy logadta szerelmes lovagját, atni egy volt a kiutasítással. Kleitite habozó volt, azután hideg, végre pedig darabos, majdnem durva.
Szegény Káldor illúziókkal telt agya kábult és maga pedig valóságos bamba. Amikor aztán a jogairól kezdett valamit mokogni, akkor Stella egész kegyetlenül vágta a szemébe, hogy : szeszélyből játszotta az egész falusi komédiát. Kedve jött egy kis pásztorjátékra, amit azonban most már — elfeledett. Nem szerette Káldort soha. csak .tanulmányozta." Aztán ne is akadékoskodjék itt tovább, mert nemsokára látogató érkezik hozzá, aki az ó .barátin" s aki nagyon féltékeny természetű: nem szereti a férli-látoaatókal .barátnőjéénél. Vagyis egész röviden: .hord el magadat, de azonnal *
A szegény Káldor — mintha villám sújtott" volna — egy szót se tudott szólni: hanem egy pár pillanat múlva csúnya vörösség lutotla el az arcát-aztán a színdarabjának a kéziraiát — minden illemtani szabály ellenére — Várnai Paula szeme közé vágta és elrohant t
Hát ez eddig még megjárja, de amit azután
telt az a hóbortos professzor, az már igazán uem illeti egy tudós emberhez Ugyanis: a leggyorsabb tempóban sietett a szállójába, felrohant a lépcsőkön es In \'zárkózott a szobájába
Nemsokára átztán egy revolverlövés dörrent el. Valamelyik lézengő .hauszkiiechl" meghullotta a dörrenést. lármát csapott és rátörték a vérében fetrengő [trofesszorra a szobu ajtaját. Mentőkért telefonáltak, akik annak rendje-módja szerint elvitték. Ks két-három hét alatt a kórházban kigyógyították a szerelmes embert
A lapok persze tele voltak az .érdekes eso-tnény-nyel. A tudósításokhoz a legjobb anyagot a tauár 11 r .|egyzetei" szolgáltatták, amiket a szállóban az íróasztalában találtak. (Azok az ügyetlen professzorok.) Egy kis ferdítés, egy kis szósz, azláu az összefüggés „egyik elsőrangú művésziiónk" kel tktttek a nevét uem hozták ugyan, de azért a verebek is azt csiripelték 1 Káldor Mihály tanár úrból valóságos regényhőst csináltak
De a hirlaptudósitások mást is eredményeztek: legelsósorban azt. hogy a feleségek legtürelmesehh példánya végre is inegsokalta a tanár ur kalandjait és egyszerűen kihurcolkodott a férje lakásából az általa hozott bútorokkal együtt; második sorban pedig azt, amit nemsokára lesz alkalmunk megtudni.
Valaki erősen döngette Káldor irodájának az ajtaját. A döngelésre fölébredt álmából a testileg-lelkileg megkínzott ember Sietett kinyitni az a|tót. A levélhordó állt előtte. Két ajánlott levelet adott át a tanár urnák (Persze, még a levélhordó arcán is gúnyos mosolynak az átröppenését vett« észre — a gyanakvó 1 Az átvétel elismerése után remegvo nézto a két levelet. Egyiket se merte fölbontani. Még liulvá-nyabb lett. Majd a fejéhez kapott s hatalmas, erős lépésekkel járt fol s le a szobájában. De aztán meg-
állt. Mintha elhatározta volna magát. Föltépi«-egyik levelet, azt. amelyiket a felesége irta. Kgv |fg• • gyllrü hullt ki abból. A levélben meg körülbelül az volt irva hogy . . . most már igazán és visszavonhatatlanul vége vau mindennek. Bizonyosan tudta a bűnös is. hogy: .vége van immár miudeniiek," inéit a jegygyűrű eddig uem szerepelt az ó .esetei"hen.
A szenvedő ember soká küztlöll önmagával. d-végre is legyőzték — a kények. Ráborult az asztalra és hangosan, foliujdtilva és keservesen sirl. Aztán — inkább gépieseit — fólszakitotta az intézeti igazgat" állal irt levelet, amelyben hivatalosan arról .értesíttetik dr Káldor Mihály főgimnáziumi rendes lanár ur. hogy állásától fölfüggesztetett" sth Kz az értesítés mar nem tett rá semmi hatást.
Hanem a felesége levele — amelyet ismét a kezébe vett és olvasgatott — a gondolatok ege-z sorát indította meg az agyában A válást, a fiától való elszakadási, a botrányt, az ő nyomorult viselkedését a bűnnek helyrehozhatallauságál, a közvéleményt, mely ól elitéli, a város, az egész vidék gúnyját.
Kikezdett ismét föl s alá járni a szobában. Aztán nagy gyengeségei, erőtlenséget érzett egész testében Az álmatlanság, tneg talán 11 táplálkozás hiánya is növelte azt u gyöngeséget, amit elsősorban a nagy lelki kmok okozlak. Lerogyott a pamlagra. Azután sokáig, nagyon sokáig meg se mozdult. Kitelt ebben a merev mozdulatlanságban talán egy félóra is. Végre . mintha magához téri volna. Fölállt, majd pedig az ablak folé indult.
Kkkor aztán egy durranás hallatszott. Ks a szerencsétlen otnber — összeesve — szörnyet halt. — — Most már elégséges gyakorlata volt az öngyilkosság szomorú dolgában
I .«OK. KEHRUAR u.
Z A L A I K ti /, I, 0 N V
Kereskedő ifjak estólye.
A nagykanizsai kereskedő ifjak minden évben rendeznek egy estélyt, melyen a város egész társadalmát vendégül látják. így volt ez teg-i előtt, a kereskedő ifjak idei estélyen is, mely a Polgári Kgylet nagytermében folyt le. Két fővárosi vendégművész töltötte ki az estély műsorát. Jó nevek: Márkus Emília és H ü r g e r Zsigmond gordonkaművész. Az újságírói sablon kivánja annak megemlítését, hogy óriási sikerük volt; ez magától értetődik. | Márkus Emília már többször volt vendégünk, most hát azzal akarta megbecsülni közönségünket, hogy uj genrevel ismertetett meg idilliünket. Népdalokat melodruuiatizált ós zongorakísérettel, a zene ritmusához alkalmazkodva recitálta csodálatos zenei simasággal és az ó nagy drámai erejével a dalok szövegét. Felolvasta a saját novelláját és szavalt még. jobban mondva felolvasott három költeményt; Kiss Józseftől kettőt és Kozma Andortól egyet. Uyönyöril volt. Bürger tanár-1 imk sem ez volt a debuje Nagykanizsán. Mint más alkalommal, ezúttal is elragadott hennüii-kei játékának klasszicítása. Mesteri tehnikáját különösen Hochriní Allegrójának és Schubert Monnottejének előadásában csodáink. Schubert I e.N Hajdú mély vágású interpretálása pedig lebilincselte a hallgatókat. Bürger gondonka-játékát és Márkus Emília melodrámáit Hinni e n sc h e i ii Vilmosné kisérte zongorán az\'/al a művészettel, mely teljesen méltó volt a kiváló szereplőkhöz. A termet a közönség teljesen megtöltötte és ez a közönség. Szokás ellenére, ezúttal korra hajnalig együtt maradt es legkedélyesebben töltötte az ídőtt
SZEZON KÉPEK.
A politika.
.Mull számunkban megígértük. hogy errél a théuiáéól-kapcaolatbau az az elővezetéssel.csevegni fogunk.
Csevegésünkéi egy régi. ismert anekdotával kezdjük.
Két aiyali összeperel. A lárma hevében az egyik rászól a másikra :
— Cgyau. ne kiabáljon !
Koppant dühbe gurul erre a .másik" és a korillállóknál igy melitegetódzik :
— Mi, hogy lie kiabállak \'/ Hál én kiabálok ? Azt meri kiabálni, bogv én kiabáltam! Pedig mikor ó azt kiabálja, hogy én kiabálok, akkor én azt kíabál-hatoin, hogy ó kiabál. Az egész idó alatt kiabál velem és most rám fogja, hogy kiabáltam. Pedig ha a tüdejét kiabálta, akkor is tudja mindenki, hogy uem én kiabáltam, hanem maga kiabált!
Körülbelül igy van a „Zalai Közlöny* is A lek kir. ügyészség azt moud|a, hogy politizált, mi pedig vissiakiabálunk, kogy a tek. kir. ügyészség politizál. T. i. politizálásból inkroiniuálja a cikkeinket. Nem mnndiuk, hogy a vádlevél politizál, de a soruk között ott bujkál a politika, amely — hogy sánta hasonlattal idézzük a költőt — kancsal szemekkel
feslett egekbe uéz.
----------- j---
Mert.... azaz. hogy majd egy másik ismert anekdotába foglaljuk mondani valónkat.
Az egyszeri embert azzal vádolták, hogy egy lakásba betört és a tiókhól itm koronát ellopott. Kmberüttk a törvényszék elölt entigy védekezett:
— Klószór is, nem voltam a városban, mikor a lapás történt; másodszor, mikor oda mentem, a lakás ajtaja nyitva volt, tehát nem kollelt betörni: harmadszor a Hókban nem is <10. hanem csak 50 korona valt. Hát akkor hogyuu lophattam volna én?
llyeuképcu : elöször nem is politizáltunk ; másodszor a fene tudia, hol a politika Italára : és harmadszor csak a száraz tényállást táviratozta budapesti tudósítónk. Hát akkor mikor politizáltunk V
Mert hogy a soproni kereskedelmi kamara közgazdasági közleménye, a Déli vasút larilaérteaítése politika legyen, ezt uem hiszi el senki. Valamint az is hihetetlen, hogv politizálás legyen az mikor bizonyítjuk. hogy egy test egyszerre kél helyen nem lehet. Ámbár az sem nagyon politika, hogy arról iruuk, hogy a fóispáu uem jóu Kanizsára. I\'edig az ügyészség mind ebben politikát fedezel fel Kz utóbbi valószínűleg polilika, csakhogy úgynevezett „rossz politika." Jó, kifogástalan politika akkor lett volna, ha ellenkezőleg íródik.
Igy áll az Ugy, amelyről még b-sz alkalmunk irni Csak méltóztassék térelemmel lenni
Az egészben csak az liyugtalanil bennünket hogy ha esetleg büutetést kapunk, örökké furdal majd a lelkiismeret, hogy ingyen potyára tizeltünk. Pedig sokkal jobb lelt volna, ha azért a pénzért iól kipolitizáltuk volna magunkat
U. i. az egyszeri zsidó mikor becsliletsétésért ! megbüntették .Mi koronára, igy monzordirozoll
— Mboh, azért a rongyos szóért, hogy „gazember," megbüntettek Ötven koronára. Ezért már pofon is vághattam volna Legalább a lelkiismeretem nyugodt lenne I
Majd elválik, hogy báborogion-e a lelkiismeret.
(Aeneas)
KÖZGAZDASÁG.
A legjobb kutya-kalács volt es marad a Fattinger-féle Kutya-Kalács,
mely az összes e lajbi lápszerek közfll a legiobb összetételű és táperejű. 60\' kg 23 K., 5 kg bórmentve 3 20 K. Fattinger-féle Puppy-Bi«quit
kölyök-kutyák részére 50 kg 26 K., 5 kg. bórmentve 3 50 K Árjegyzéket bérmentve kllld:
Fattlngir\'i Patent Nundakuchin und SBflügiltibrik, Wiinir-Heustadt.
260-nél tobb első díj. A Katliuger-léle lápszer állatorvosi ellenőrzés mellett készül.
A mezőgazdasági állapot.
(A fóldmivelósi miniszter jelentése i
A .Somogyi Hírlap" ludósitóiától. —
Kaposvár, február 21.
A foldmivelésUgyi minisztérium a gazdasági tudósítóktól beérkezett jelentésék alapján a vezetések állásáról ezeket;
A lelnlyt január és a folyó februáá hónapban is állandóan változó időjárás uralkodott. Kppeu e változó időjárás és a sok helyütt hiányzó hótakaró a gazdák nagy részét elégedetlenué teszi. Sokfelé el is olvadt a hó csupán a februári nagy havazás, mely az ország egy részére kiterjedt, hozta meg az érintett vidékeknek a szükséges betakarót, bár belyenkiut az utóbbi uapokbau észlelt viharos időjárás ezt az állapotot is medrontotla: lesepervén a havat, védteleudl hagyva a zsenge vetéseket.
A hegyi vidékeken, ahol többször havazott, állandóan vau hó, itt az erdei famuukálatoknak ked-i vez is.
A vetések telelése és állapola felől a nagyon is változó időjárás hatása alatt ez idó szerint véleményt sem Inliet mondani, mert msguk a gazdák sincsenek abban a helyzetben, hogy csak megközelítőleg Is Ítélhessenek a vetések állapoiáről. Mindenesetre a tavasztól sok fog függeni.
A gazdasági munkálatok leginkább az erdőben folynak, felemlíthetek továbbá még a nédvágás. jég-bordás és a földeken a trágyateregelés Szőlők alá fölfnrgalással is tobb helyen foglalkoznak.
Az állatállomány isláilóra szorult, az állategészségügyi állapot országszerte kielégítő.
Takarmáuy, szalma és teugeriszárféle takarékos kezeléssel — mivel snk erótakarmányt is fogyaszt a jószág — elengedő lesz.
lla a plébános vagy az illetékes pllspök van jelen, nois innu uem szükséges, lla egyik fél irni uem tud, három lautl keli. Az eljegyzési szerződést a plébánia irattárában őrzik és egy külön, úgynevezett eljegyzési anyakönyvbe be|egyzik. A híveket inteni kell. hogy eljegyzési szerződést lehetőleg a plébános elólt, annak hivatalában kössék meg.
Az idén április l\'J-étól kezdve tehát csak az uj rendelet előírása szerint kötött eljegyzés lesz jogérvényes. vagyis csak az ilyen hozza létre a következő bárom jogi eredményt: bármely más személyivel kötendő házasság tiltó akadályát, sót bontó akadályt más eljegyzés megkötésére: köztiszlességi bontó akadályt és kötelezettséget és jogot a házasság megkötésére Krkölcsi kötelezettség származik a tisztán magánjellegű eljegyzésből is. melyet ez a rendelet nem till el, csak egyházi követelményeitől foszt meg.
Az egyház ezen ünuepieaségeket elrendelvén, elejéi kiválna venni annak, hogy az eljegyzéseket meggondolatlanul kössék. Szabálvnzza a rendelet az I\'sketés dolgában a plébános illetékességet, \\alauiint a kihirdetés és keresztelés módozatait. A házassági akadályok alól való fölineutést a menyasszony plébánosának kell kérni.
Hirdetmény. A cs és kir. 5. hadtest katonai építészeti osztályának kezelő bizuti-ága (Pozsony, Vásártér 4ti. sz. I. emelet) f. évi március bó c-ikáu d e. to órakor Írásbeli versenytárgyalást tarl a kismartoni katonai alreáliskolának fórcáliskolává való átalakításéval kapcsolatos építómuukiilalok foganatosítása érdekében. A munkálatok egy altiszti és legénységi épület emeléséből, a főépület és melléképület átalakításából fognak a Ilin A költségirányzat összege 27:1 tllHI korona. A főépület átalakításától eltekintve a munkálatok csak egészben adatnak ki, vagyis csak
Both
BUDAPEST»
Bank-központunk:
VI., NUgy. Kir. Opera-Bazár pilótájában. Bankhelyiségek : ó-utca 15. szám cs \'Lázár-utca lő. szám.
Díjtalanul nyujtunk bárkinek fölvilágosítást.
szakszerű
„Válas/.bclyeg
kor mellckelendő.
Törleaztéses kölcsönöket foldbii tokra cs bcrhá*akta IU ------késtpenzben.
Jelzálog kölcsönöket 11• • • vl és lll-ad helyi bctáblázásra ."»
Folyósítunk:
eve* törlesztésre 3" n
-3\'
.-o# kamatra
15 evre 5M. 0*nl, esetleg 0\' / 0-al.
valamint minden hitelképes egyénnek 2\'(l— 10 cvi
Személy- és tároaváltóhitelt «P»"*\'* cs kereskedik reszerc,
_r - ■ időtartamra
Tisztviselői kölosönöket törvényhatóiági, községi tisztviselőknek es katonatiNztcknck llzetési előjegyzesre __kezes es életbiztosítás nélkül. Ugyanezeknek nyugdijaira is.
Pr^lrnonirnlrra vidéki pénzintézetek es vállalatok részvényeire eitekuk Oft" „-álg kölcsönt nyujtunk az Osztrák-Magyar ■frrieKpapirOKra, j}nnl. ^n^iÁba mellott. Tőzsdcinegbirasoknt a budapesti es külföldi tőzsdékén lelkiismeretesen es pontosan teljrsitulik, mindenkori eredménynyel, ar. árfolyamokat naponta díjtalanul közöljük, ——üst Konvertálunk bármely belföldi! pénzintézet által nyújtott jelzálogos-, toiIcsztcscs-, személyi-cs váltókölcsont.
Mindennemű bel- és külföldi ertékpapirt napi árfolyamon veszünk és eladunk. Pénzügyi szakba vág«\' minden reali» ügyletet a legnagyobb pénzcsoportoknál lövő összeköttetéseinknél fogva legelőnyösebben bonyolítjuk le Bankházunk képviseletere megbízhatóegyéneket felveszünk
7. A I. A I KÖZLÖNY
11)08. KKHBUAK M.
egy vállalkozóra bízatnak. A vcrsenyíőtételek és az aiánlaií nyomtatvány-űrlapok a l\'önl nevezett építészeti osztálynál elismervény elleuéhen veendők át; ugyaiioll u műszaki mllveletek is megtekinthetők Supton. mtH. évi február hó 20 án A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
A soproni 18. honvéd gyalogezred 3-ik t Kőszegi; zászlóaljának közétkezesi bizottsága nyilvános árlejtést hirdet ■ tt métermázsa i\'-es számú és lo nieteriuázsa 6-os számú liszt, valamiül Ifi métermázsa dara szállítására A részletes föltételek a fönnevuzett bizottságnál tudhatók meg. Sopron, ItiOS évi február hó iíl-én. A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
Meglepi a szülőket
a SCOTT-léle Emuisió hatása minden alkalommal ha azt angolkorban szenvedő gyermeküknek adják. A
SCOTT«" Emuisió
feltUnó gyorsan izmosítja a gyermeket, erösiti a csontokat es elősegíti fejlődésüket Kza rendkívüli hatás valóban csak ilyen kiváló szerrel érhető el. A SCOTT csakis elsőrendű alkatrészeket tartalmaz s az eredeti SCOTT-léle eljárás okozza, hogy hatásában felülmúlhatatlan és nemcsak liatal és öreg ember. Iiaueui még a halál ktlszóbéu nitt gyermek is könyeu emészti.
Egy eredeti Üveg ára a K 50 filter.
Kapható minden gyógyszertárban.
At Rfnulti* M*fti. luml < SCOTI -
ftk mfali.ci wd j«D tl ■ KaUtil
- i»ijov r,*> <1
kwU ,tnnl
Sjsrmskek egészségét fenntartani
sakkal könnyebb, mini a betegeket meggyögyiUni. Ha a gyermekeket az annyira rettegett a nyári betegségektől: hasfolyas hasmenés, belhurut stb. meg akarjuk óvni tápláljuk a maga nemeben cgyedulinek isméit .Kufeke* gyeimekhszttel, amely egészséges és\' belbajos, valamint gyenge, a fejlődésben visszamaradt gycrmekckucl kitűnően beválik. ,A csecsemő* tanulságos füzet ingyen kapható az úiusito helyekes vagy R. Kufeke-nel, Wien, I.
IRODA ÁTHELYEZÉS!
A. ?.
cég tisztelettel értesili m. t. ügyfeleit, hogy 35 év óla fenálló
HIRDETÉSI IRODÁJÁT
(jelenleg Budapest, IV., Váci utca \'JO. sz.j
1907. november hó 10-en
saját házába
Budapest, IV., Molnár-utca 38,
helye*! át.
Hirdetések felvétele a világ összes lapjai és napiárai részére.
Újdonság!
A ii. közönség szíves tudomására hozom, _ hogy műtermemet előkelő fővárosi és külföldi féuyirdák mintáiéra, a mai kor legújabb vívmányai szerint, villamos fényretlektorokkal láttam el s így azon helyzetben vagyok a inai naplói fogva, n legelőnyösebb világítás mellett, az időjárástól teljesen függetlenül ünnep- és vasárnap is reggeli 8 órától esti 8 óráig felvételeket eszközölhetni előzetes bnielentés esetén későbben is. Bálok és egyéb estélyek alkalmából műtermein a késő esti órákban is nyílva van ugy, hogy a közönség közvetlen az estélyek látogatása előtt is fényképeztetheti magát Ezen uj eljárás szerint (elvett képek semmiben sem különböznek a uappul felvett képektől. Műtermemet a jövőben is szíves pártfogásukba ajánlva, vagyok teljes tisztelettel
VÉRTES ANTAL
fényképész, Cspugeri ut 1. a Nagykanizsai takarékpénztár épületében földszint.
Kirakataim megtekintésére felhívom 1. közönség szíves ügyeimét.
Értesítés.
Van szereucsém a nagyérdemű közönség becse tudomására hozni, hogv a köztem és helybeli Weisz feld és Kischer cég között fenállott üzleti viszonv közös megegyezéssel, — barátságos uton a mai napon teljesen megszűnt s üzletemet ugy mint étidig,
Stern József,
törvényszékileg bejegyzett cég alatt fogom tovább vezetni
Midón ez alkalommal is a nagyérdemű közönség további szíves támogatását kérem maradok.
kiváló tisztelettel Stern József
dvlat, vászon- és kész nöl felöltök kereskedése Nagykanizsán
Kapható Nagykanizsán : Nett és Kiéin cégnél.
PREKL ANTAL
Elti nagykanizsai asztalos, kárpitos és dis/ltó
NAGYKANIZSÁN, (Társai ciepartkii. it i|jiaiai||il innbii.)
A n. é. közönség b. ügyeimet felhívom Nagykanizsan a városi csoportházban levő
asztalos, kárpitos és dls/ltő műhelyemre,
ahol bármikori rendelésre legfinomabb kivitelben Jntányoa árak mellett bármilyen aaataloa és kárpitos munkát gyorsan és jiontosan késellek.
Elfogadok falak kárpitosáéit, ftjggönyök elké-laitéiét, bármitéle kézimunkák montlroxáaát
Nagv választékú raktár dlvánok áa garnitúrákban. Elvállalok háló, ebédlő, altion, e.öazoba, bolt-halylaig éa azállodal teljes berendeléseket ugy belybea, mint vhlezen.
Levelekre azonnal válaszolok
Áruimat csakis jó minőségű száraz fából készitem. — Magamat a n. é. közönség jóindulatu pártfogásába ajánlva, maradtam
hazallas tisztelettel
PREKL ANTAL
__műasztalos- és kárpitos.
jrrrÁiryoa áraki szolid munkai
j^RTESITÉS.
Tisztelettel értesiiem a n. ó. közönséget, hogy Nagykanizsán Fő-ut 17. sz alatt (Harkányí-
1 fele ház)
épitlsi taíjácsaoó
irodát nyitottam
Ajánlkozom bármily tervezetek készítésére, valamint uj építkezések, átalakítási ós javítási munkálatoknak szukszerü, gondos és legjutányosabb árban leendő kivitelére.
Klvállalok gyári kémény-építéseket mindenféle alakban, gőzkazán befalazásokat s gépalapozásokat, úgyszintén gázgenerátorokat, izzó, olvasztó, forrasztó, Martin és Hessemer-kemencéket vas- és acélgyárak részére, körkemencéket tégla és mészégetéshez.
Munkáim jóságáért garancia lehet sok évi gyakorlatom és jó hírnevem.
A n. é közönség szíves pártfogását kéri. Kiváló tisztelettel.
OTitró J. József,
építész.
és *llenucberg«-selyein 6o ki. tói
feljebb, kir-malit és iia-■taltlll,
Minta |H»taforilultával. — Megrendelések bármely nyelven iutérendók.
Hrliulcl« llciirUi
HIRDETESI IRODAJA
Bécs, I.. WollZBÍiB 1!. löllis. Ilii CS 1. dUlülúl
Alapíttatott 1871 X Teb»hou 809 A es k postatakarékpénztár Olearing-azáin-lája KÖ4 81«
Ajáulja msirái hodtlásl tiieuh rások gyors és a\'otá «"átérésére bei-és kU fi di újságok rétiére.
Szaklantosok hirdetési tervezetek,
baisk diinenlastn -Legujabb nagy blrlapar|egyz.k hirdetőknek ingyeo él bénnentvs
Sajst gyűjteményes hirdet
rovat a
„Neue Freie Presse" és „Neues Wr. Tagbltll"
birlapoklun minib\'anemD hirdelét rétzére, tuiut: Adás-vételi kiilitek minden Uzlet-ágnak, Tart ktpvittltll ügyaSH, állast kertto. a|anlail hirdeiétak ttb
arm
Ball
ttuiiillai
Vilit
■arqaiiillt -
W
au seiaeutabiikl. HENNEBERG iü ZBricti.
háromszögű védjegygyei
Kapható: Miltéuyi Sátuloruál Nagykanizsán.
Aki 6 fillérért egy csomagocskát akar ^ vepni, az kérjen kizárólag
,,OTTOMANcigarettapapírt.
zff *
<c
oif 3í£ oi?cíí
1908 KKIÍíii;Aií y 4.
\'/, A I, A I K (I /, I. 0 N V
Ncustein féle ERZSÉBET labdacsok K pilulák hasonló készít ménveknél minden tekintetben feljebb beeslllendék, mentek minden Ártalmas anyagoktól. a7. altesti szervek bajainál legjobb eredményűvel használtatván gyengéden hashajtók, vértisztítók; egy gyógyszer sem jóbb s mellette olv ártalmatlan, mint e pilulák a
$ Z É K S Z OR U LÁS
legtöbb betegségek forrása ellen. Cukrozott külsejük végett még gyermekek is szívesen veszik.
Kan \'1 pllulol trirhilmuto tlobtiz 30 fillér Hyu tekercs. metil fi dobott, Irliát 1\'iO /ilhilnt tur-t\'iliH\'it, csuk V korona. 2.4!5 korona előleges he kllldé-emelletl <•//(/ lekeres bérmentve k (Ihletik
Utánzásoktól különösen óvakodjunk. Kérjünk határozottan NKUSTKIN KÓLÓI» hashaitó labdacsait. Valódi csuk. ha minden doboz törvényileg bejegyzett
véd|egvlinkkel piros fekete nvomlalás-
FT^fTS ban „Szent Lipót" >s „Neiislein Fülöp iíiI1.:.\' J gyógyszere«" aláírással van ellátva A kereskedelmi iorvi-nvszéJ(íleg védett csomag-juink aláírásunkkal vannak ellátva
NEUSTEIN FÜLÖP
.Szcnt-Líjiölhoi\' chiuctt gyógyftxert&ra, BÉC6, I., Plankengasse 0. NngykaitixfAu: BELU8 LAJOS és REIK QYULA
gyógy wcrészek né).
OVAS!

1 1
IFJ. WAJDITS JÚZSEF
AlapiMal <Sv 1832. DitiiUsck é> lampionok. Ajánlja jól berendezett könyvnyomdáját mindennemű nyomdai munkák díszes és ízléses elkészítésére lutilliyos árak mellett. Névjegyek, körlevelek, meghívók, eliegyzési- és eskelési-kártyák slb. mindig a legújabb divat szerint készíttetnek el.

HLATKÓ JÁNOS
uri szabó,
Nagykanizsa, Fó-ut (Korona szálló melleit). Raktáron tartok mindennemű hazai és angol legjobb minőségű szöveteket. A ruhák szabását magam eszközlöm Kőnek kifogástalanságáért garantál 4n éves praxisom. Kitüntetve a Magyarországi Szabászok
Országos Egyesülete- által Kgy levelezőlap elleneben vidékn- sznkértó utazóinat azonnal küldhetem Pontos és gyors szállilásért kezeskedem
Kiváló tisztelettel
HLATKÓ JÁNOS
uri szabó.
JUUITOS ÁRAK ! SZOLID HIZIISUU I
Alapítási ev 1874.
xí-í :-<;-:•<■ : ::-■}-:*-: *-< >- »
--¡X
íil»pitási év 1895.
Székelyi Lajos
Klsu Nagykanizsai Fehériienut inosó-i\'s vasaló inlézeie Nagykanizsa, Fő-ut 23. (sarok) Hunyady-u.
6. (saját ház.) Klfogad uri es n6i fehérneműeket uruk. háztarlások, intézetek és szállodák részere Vidéki migrindaliiak
postafordultával Inti/tetaak el A feliértieinilek jnkarban maradásáért szavmolok Házi moiáa áa vaaa-láa Kívánatra árjegyzéket szive-j. sen küldök.
X
t-: ;-:y-:--: K :-: }■< i-: }■<:--: i~\\
X
X X
X :c x
r x x x x
x x
X t X
Legolcsóbb bevásárlási forrás!
Legalkalmasabb ajándék egy óra.
Mindennemű fiili. él lesziő, és zsebórák, láne.ok óriási választékban kaphatók
STEINER MÓR
órásmesternél. Nagykanizsán Javitások gyorsan. I Ikiismeretesen és jótállás melleli eszközöltetnek.
Grammophonokat
eredeti gyári árakon nagy választékban raktáron tart
ifj. Wajdits
Nagykanizsán. Eladás részletfizetésre is.
TÖRLESZTHETŐK
havi 3 koronás részletekben. — Fizetendők 2 éven belül.
íjtó» -i/-, ¡í
u ; ■ • . %

EKSZERGYAH
i
Villamos üzemre l>t>rt*ii<lfz«-lt arany-, ezüsl- és ékszeráru ■ mű erem
Különíts kósziimónvt\'k 1 ókszoiánik és j^viMüi fik.
Uj foglalásokat ós átalakításokat gyorsan >-Ik<\'sxili)iik.
Kiadás n;s/lc!ti/,cicsrc ¡-!
be RE NY JÓZSEF ÉS FIA
ékszerészek Nagykanizsán i Városháza áteileuéhen.

IWW1
yM <?■

p--

VAiljogy:
,,H orgo n yl\'
P;
H
linimení.Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
(Ktllrka
ogy régjónak bizonyult liáziszor, mely mir 52 sok óv úta logjolili fájdalomcsillapító szernek W bizonyult kótívénynél, osuzeál oh meghiilé- /V leknél, bodorzsftléskéjipón használva.
Figyelmeztetés. Silány hamisítványok miatt bovásárláskor óvatosak fogyunk és osak olyan úvegoi fogadjunk ol, inoly a „Horgony" vodjogygyol ée a Richter oégjogyzóasol ellátott doliazba van csomagolva. Ara üvegekben K - HO, K 1.10 in K 2.- éa úgyszólván n.in-\'b\'n gyógyszertárban Lnjiliató. — KSndtár: ír Török Józ sef gyójfyhxorrsznól, Budapest. ^V
ül Ricíler gyógyszerára az „Arasy oroszfáaloz",
l\'rágábun, Klisalethstrasso 5 oou. r> Mindennapi szálkáidén.
Az
Universum-
krém
HANS1 védjeggyel
azzal a tulajdonsággal liir. hogy az einher hörét tiiioiníná és pulié vá teszi, kilité-t és vörös foltokat mái néhány na|i alalt megszüli tel. Ie-fekvés elölt az illető testre sz e krémmel bedörzsölendő. Hatása kellemes. ->zámtiilau levél igv szól: „Hálás köszönet » korszakalkotó találmányért égési sebeim néhány imji alalt teljesen elmultak." „Küldjön ujabb 111 tubiisi barátaim részére, listása külső baloknál valóban páratlan." „A uiiiita-tllhuxt legjobb eredményűvel használtam régi sebem elleti, k.rek utánvéttel még 10 darabot " Igy érkeznek az elismerő sorok. Az Uiiiver um-kréiu-nek tehát egy háztartásban sem szabad hiányozni Főraktár :
CHEMISCHES LABORATORIUM,
WIEN, VIII. Mariahilferstrssse 38.
AHA I KOHONA.
S z ö I ö a 11 v a ii y eladás.

STEFÁNIA &ZÁLLQDA
egeszem ujr.i jnvitva. WIE«, II. taboritrana 12. Központi tahiéi
Automobilisták figyelmébe!
Onrnifo 6u chuulTuur-liikftnok n hAabao, r> paro-
oytro « koaponttol, A villamos ós oniolbuitz mogiUloholyo mloduii IrAny ruio M0d,,rn polfrhn kóuvoloinnrol borún.luaoit bár. Szoba arak ne I-»ó ouioloton 1 dznmOlynok 1 00 frt II Il-lk onioluton I azomölynok 1.00 rrt u ltl-lk uoioloton I azuinólynek 140 rrt vilógitASHiil óa klBZolifiilliosul. — Tolofon: 10678.
V számos elismer.\'
A Ul »\'ícsiscgcá, olcsó, szép s/.*\'l\' l iknt, In,.alommal •\'■•r dúljon
Vilys Miklós ^Z\'cZ
cltMII/t jljpíHtl Ol-C3>nit<l00 (Toronl ilmegye,) . : .i mkiioy mlaasagü I. renriü t»s. gplirti ti ilnu zöldoJtTB-nyok. bor «3 c :anngilajiik. lala mint a.-.iirlkjl ¿nm n gyökért snltiaaijok. niiMkültabtn ugyan-aion fajok II randO oazlályzat bau a legolcsóbb árban kaphu-tok. S f o I a I u o« i n a k klilon e cciiu választott fajok. — Faj ti nrjitgyzék kiimalra ingytn tJ Inrmintia
■Icvtl k zu. itten csak egy:
Káposiar, 1007. II U.
A/, oltványokat kél cin annak idején kulon csomagolva küldeni, hogy tudjam miféle faj, s hová ültethessem. — A küldött oltványok mind megeredtek, bál eiedctileg is onnét rendeltem volna.
Kéiem u rendelést előjegyzésbe venni s erról ertesitoni.
Szíves üdvözlettel
VécHOy Itóln\'i-t
p. ü. tanácsos.
Nyomatott Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
Kölcsön!!
Aristokratáknak, magasabb állású személyeknek, földbirtokosoknak és hitbizomány-tulaj-donosoknak 1Ü00U koronától bármily magas összegig szigorú discreiió mellett." Bóvebb felvilágosítást ad: I. Klein, Wien, IV., Mühlgasso No. 20., 4-ik emelet 16. ajtó. — Értekezni lehet d u. 2—5-ig.
Köhögés, rekedtseg és elnyálk.iso.tás ellen gyors és biztos hutásunk
S EVI PL1TZ-POR
az étvágyat nem V\'.. - ^ ;
rontják és kitűnő izttek. Doboza 1 kor. a
es 2 kor Probiuloboz ( \\ ¿V j \\ 50 fillér . J
FS- és srétkUldésI laktái; ■ ^ W.\'..\'^.«
..N ADOR UYÖ\'i YSZ E ItT A Itl Eggermellpaszt.la Váci-kbrut I ?■ | CiiM«!\' Ulli||gV01tVllll!l|
Megfojt ez az átko zott köhögés I
Kspható Nagykanizsán: Ii,:lus Lajos, Práger Balu, Roik üyula és Csáktornyán: Pető Jenó gyógyszertárakban
Legfinomabb, legújabb inódster s/erlnl késrllek gyermek e» hftlgy ,/appanl a bőr okizírfl ápolására gyermekek s fdnöllek részére. Ara darabonkánt 40 flli öl darab I kor. 00 «11.
Minden darab uyeimek -rappaii Moll A. vtiljegyevrl van citálva.
FöszétkUldés:
Moll A. gyógyszerész cs. és klr. udvari szállító által,
Hées, Tnelilanben !t. sz.
Vidéki megtendelé.ek naponta po<lautánvél mellett leljeslllelnek.
A raktárakbfin tessék határozottan ,.MO|,L A." nláirásával
Ra k t á r N a ir y k n n i zs á n

Insert failed. Could not insert session data.