Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
16.89 MB
2015-03-19 15:35:45
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1087
3894
Rövid leírás | Teljes leírás (267.53 KB)

Zalai Közlöny 1909. 009-016. szám február - 014. szám hiányzik!

Nyári gyakorlat keretében készítették: Dezse György, Bagladi Milán, Németh Miklós.

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


NAGYKANIZSA, 1809.
NEGYVENNYOLCADIK ÉVFOLYAM, 8. SZAM.
FEBRUÁR 1.
May jelenik hation él csütörtökön dilbin.
ílOflzaléil árak: Bg*u «vie 10 korona. r«l<«re & koron«, i.a(jr«<le«ic 2 korona 60 flll. fcgyaa Mám ára 10 flll.
Ki\'lsiarheulö: Ur Villányi flenrlk
Kelotöa ««rkeMtö : Krrtpai Jó«»< r.
A zord, hosszú tél.
Napszámos emberek nyomora.
,Áldja istenét, kit istene megáldott.* De hát aki ebben a rettenetes kitartó zord
télben tüzelő anyag és a mindennapi kenyér nélkül nyouiorog. Mi kel annak a/ ajakán? Zsolozsma-e vagy istenkáromlás ? Erény, vagy bűn fogamzik-« meg a szűkölködő agyában ? Azt hisszük személy« valogatja. Az erényt, az istenfélelmet nem isuipoljB, a bűnnek pedig, mindannál;, amit a társadalom annak Inri, a nyomor a melegágya.
Kinézzük azokat a fogyatékos öliózetü didergő munkás embereket, akik az Krzsébet-tér sarkán, a Sugár-ut sarkán, meg egyebütt tipegnek, hogy lábuk meg"ne dermedjen a nagy hidegben. Várják, mig valaki szólilja ókct egy kis munkára, hogy legalabu a mai kenyér meg legyen. Sok az eszkimó ilyenkor, a fóka íreg nagyon kevés; mert csak a változatos időjárás hozza a munka külön-féleségét. A tartós száraz fagy kész veszedelem a városi munkásra. Mint hajdan Kómába ment a csóoselók. ahol a jelszó: „Panem ot circenses" volt. ugy a jelen idóben a falusi szegények a városba özönlenek, ahol mindig akad munka. De most nincs semmi jelszó, moly kenyeret adna a munkanélküli embernek.
Irigy szemmel gondolnak a keregető koldusra, aki vagy a szegényházban hiú-hatja meg magát, vagy a jó emberek filléreiből, az egyesületek jótékonyságából kap-
ják a sovány kenyeret. Darányi földmivelós-ügyi miniszter gondoskodása kiterjedt a nép téli foglalkozására is, de csak a" falusi népet vette gondjaiba. Pedig a falu szegénye könnyebben él mint a városé, mert ott egy kis liszt, főzelék fele csak kijut nekik a komámasszony, szomszédasszony telt hombá-ráhól A fóldmivcs nép meg télen gazdasági eszközeinek helyreállításával, meg allataival van elfoglalva A miniszter valószínűleg azért nem terjesztette ki gondoskodását a városi munkás népre, mert ez* a városi társadalomtól, hatóságtól elvárja, mini amely nagyobb erejénél fogva erre k•• lló tehetséggel bír.
Pedig csalódik. Nálunk, de egyebütt is csak a/, alamizsnára terjed ki a figyelem, a foglalkoztatásra nem gondol senki, pedig ez a segítség az. mely legolcsóbb, mert kölcsönbe megy és mert nem neveljük vele a dologtalanságot. Jó lesz megtudnunk, hogy ezek a szegény szűkölködők máról-holnapra hogyan tengetik életüket. Jó lesz benézni abba a fészekbe, melyben a nyomorúság honol, ahol azonban segítség Inján, gyakran sarjadzik ki a bűnnek legkülönbözőbb faja Aki azt megszünteti, tl ezt megelőzi és jótevője lesz nemcsak a/, egyes embernek, de az egész társadalomnak
Gondolkozzanak az erre hivatottak ; még messzit a tavasz, csak most volt Pálfordulás. a farsang csak a táncotoknak múlik gyorsan, a szenvedőknek, az éhezőknek hosszú kálvária még addig.
Klndja: a »rrkfuillafi.
Szarkiiztáség él kiadóhivatal ládor-utca 7
HlrdaUták dljuabá« ««arlnl.
Egy sl nem mondott felszólalás.
Tripammer llyula indítványozta a múlt hó 27-iki városi közgyűlésen, hogrr a város ház. kt>te-leslien építsen villámon telep«!. Kit az indítványt helyesléssel |..¿¡adták. de mégis. egyben már másodszor megkérdeztek a Franz L»|oh és fiai céget, vájton állj«-* a régi, december 2-íki ajánlatit továbbra is Bennünket nem a Frant cég hallgatása Iérdekel. Azt ók is, a váron közönsége I* tndia, huny miért hallgatnak. A kflivéleményt inkább az érdekli, hogy az az osztatlan helyeslés miért van megkerítve egy kit fenntartással. avul, hogy hát hu Frans megszólal, ha kilép néma-ágából, mégis tárgyalunk vele.
Tiszteli városi képviselőtestület!
Azt hisszük hogy Tripammer Gyula inrlilvá-nyával 19M8. ¡uliiei 3 kellelt volna megindítani at egiwz folyamatot, akkor nem kellett volna koncesatióa ajánlatokkal kirukkolni, miket esetleg ugy sem fogadunk el és lelt volna vállalatunk, melynek feleslegéből kereseti forrása lett volna a városnak. Ha • város kezeli a fogyasztási adót, keieli a vágóhidat, kezelheti sajat világilását is. Igaz. a nyáron az nehezíteti« uieg a világításnak házi kezelési» való vételét, hogy a városnak jeltálogkAlcsAnt kellett volftu felvennie, de arról gyötódlek meg hogy pénzt nem kapnak. I).i azóta változtak a viszonyok óa most már kapható I ?
Ténv az hogy a villamvtlágilá* telepének házi kezelénli« való vétele, vagy uijáépitése indokolt. Kezdetben talán némi korkázsttal jár. de késóbh 2—3 év múlva hasznothajtó. <Vz európai centrumok mind házilag kezelik a világítást is. a vízvezetéket is. Csakhogy elsA feltétel, hogy a lAhbi vállalatok-
A virág és a pillangó. — Viktor Hugó —
\\
Szólt ugy pillangóhoz a mezAk virága: Még maradj velein ;
Szándd meg földhözkötött sorsom, te ki jársz a Levegőbe fenn.
Mi szeretve egymást, élünk emberekló! Oly messze, távol;
S értein «gyek vagyunk, mintha volna létünk
Közös anyától
I)« léged visz a szél s engem a fóld leköt: Mily kegyellen sors !
He hadd l«huljuk rád mégegyszer balzsamot, Kii szegéuyke korcs.
Te elmégysz messzire s ahol szebb a virág Leszállasz oda,
Mig éu nézem, nézem árnyékom forgását lile és tova
Te tüudökölní mégy« el innen máshova. I\'e ha rám vigyázat
llajnslonkint engem árván szomorkodva, Könnyben iiszui látsz.
A mi szerelmünk száll, múlik miként a nap : l>o óh könyörgök,
Verj mellém gyökeret, vagy adjál szárnyakat S veled röpülök.
Franciából ford . Acél Pál
Nyers Gyuri meghozza Szélvészt.
Irta : H ALIS ISTVÁN
Az! a négy heti szabadságidői, melyei (annak dacára, hogy az állam már negyven «v óla hat ben szüiiiilAt ád u fogalmazóknak,) u legi kitsinyakedA fóllogás a kanizsai várn-i listtvíselóknek engedett. Ko»zihelyen stokUlll tölteni Imstonúl esztelidólól lógva
M«rt újra meg u)ra m«g kellett erősíteni a Balaton eriiadó vizében az idegekel fiogy a következő évben megint kibiriák a hivatallal járó mérgelőd ést.
Az i8\'i|-ik esztendőben az egyik hivatalom: a községi bíráskodás |mely tisztségre különben a közgyűlés sohase rendelt ki, bár minden évben ki kellett volna reudelui egy vagy több tisztviselőt, én elleubeti ingyen viszem busz év óla.) különösen megtámadta idegeimet. Stpliu kerülgetett.
Beköszöntött a julíus. A fölséges nap arauv sugarai gyönyörűen táncoltak kint az ulcáu. K/.t látva, hivatalos szobám, mintha egyszerre börtönné változott volna. Fojtott a levegője.
Nem tiidtam kitartani. Mennem kellett I l)e nem volt péuz! Meii a városi tisztviselők kaplak ugyan jutalmat miudeu évben s az elég lelt volna fürdőzésre, azonban csak a .jó gyerelwk" kaptuk, fiu pedig akkor is, meg a lizetésjavitáskor is .rossz gyerek- voltam.
Nem voll mit teuuem : fölvettem váltóra szét forintot A/.Ián beadtam azonnal a tekintetes tanácshoz jelentésemet szabadságidóm megkezdéséről K» anélkül, hogy megvártam volna a „tudomásvételt," (utóbb ki is kaptam érte I) hamarjában összeszedtem a .cucolékni" és mentein Keszthelyre
Ult már az első félórában kaptam lakást U i u g bácsinál. (Utcai lakast, tiszta fehér ágyneművel meg takarítással együtt negyven krajcárért.) A másik fíl-oraban pedig intim barátságot kötöttem a többi fürdő vendéggel. \\z egyik vendég Z o b Lajcsi, aztal a tervvel állóit elém, hogy menjünk el Füredre (réstben vasúton, részben gőzhajón,) aztán onnan jatton szépen végig hajózzuk hrsazában az égést Balatont, Füredtől Keszthelyig.
Akkor meg csak a grófnak voll jattja, (Mary nevű pompás jószág.) de azt még megnézni sem volt szabad semmiféle embernek. Mivel pedig sokan szerettek volna vitorlás hajóu járni, léhát a keszthelyi .Csónakda" megvásárolt egy olcaó |attot a bslatou-lüredi jatt-kfiibbtól A hajó hazaszállításával megbízták Nyers Gyurit, a gróf matrózát (A gróf persze nem volt otthon.)
Kzl megtudta Kob Lajcsi és föl akarta használni az alkalmat. A Magyar Tengert hála Isteu sokan szeretik. De Xob Lajcsíuak a Balaton íráut való aze-retete még nzon a határon is lulinenl, ahogyan Csák Árpád meg Sági Muki szerelik.
Kii rögtön felcsaptam utazó-társnak. Hip, hip,
Z A L A I KÖZLÖNY
I9D1». FKBKUAR I.
(¿1 különálló vállalat legyeu a vlllemos világítás vállalata A réroa csík hitelezője legyen t vállalat-n»k, melynek tiait* nyereségéből törlesxtidik i kölcsön is Ax ellenőrzés meglesz. Kétszáz képviselő fogja ellenArizni, nemeak egy bizottaág A Franxtól megváltandó felsiereléa csak «¡eltelné a vállalat létesítését.
Ha komolyan akarjuk a világítás házilag való Kezelését, az csak indokolt szándék.
Más kérdéa, mikor készülhetne «1 a város a teleppel ? Azt mondják, hogy ideiglenesen lehat hónapokon keresztül világítani. Diesel-motorokat, tehát a dynamógépeket hajtó erót be lehet atereinl 3 hónap alatt Tudtommal a gréci, • leopoldauí 6« a magyar fegyvergyár tul van halmom megrendelésekkel Ezekből már rövidesen nem kapunk. Maradna tehát a petroleumos provizórium. Kit ia el lehet viselni egy kis önmegtagadással „Salus reipublicae suprema lei.*
De kire fogjuk kiróni a kötbért, ha ex a petroleum-provizóríum tul aokáig, mondjuk egy évig tartana. Visszacsinálni a közvilágítást, a magánfogyasztást ló évvel azelőtti állapotára nem lehet.
A sxakértók ia ellene nyilatkoztak a háxi kexelésnek. Eu dacára ennek merem állítani, hogy megreezkirozbatjuk. Ha a város felépíttette saját háxát, felépíttette a két bouvédkasxárnyát, felépítheti saját villamtelepét ia. Caakhogy, nem ismételhetem ext eléggé, 7 hónappal el vagyuuk kéave és ext a hét hónapot be uem hozhatjuk.
A sokat emlegetett per pedig minden körülmények köxt fenyeget bennünket, ha nem a Krant céggel oiuáljuk meg a sterxódéit Tehát vagy akarjuk a sxerxódést Kraut-xal, vagy nem. Ha igen. ne Uktikáxxunk, ne köveaaűk ebben épen Franxékat; ha pedig nem akarunk vele sterxódni, akkor minek hivjuk fel újból és újból nyilatkoxattételre. ha a vároa köxönségét még feleletre se méltatja?
fin tehát Tripammer Gyula iuditványát fogadom el avval a megtoldással hogy ax ipartelepet építtessük meg avval, aki erre ax ajánlattevők köxt a leghivatottabb, a legolcsóbb és legmegbixhatóbb, mert Krauzéktől kedvezményeket már aligha aíkerű-lend kivenni.
Abeene.
Kirakatv ersenyek.
— Nagykaniuá» sem ártana. —
Nagykanizsa, f*br. I.
A fővárosi kereskedővilág egyik testülete Budapesten a közeljövőben kirakatveraenyt rendex Ezzel akaiják felbirni a kereskedővilág figyelmét a kirakatok fontosságára. Tény ax, hogy ax üzletek kirakata egyik leg|obb esxköxe a kiuálatuak, sót mondjuk a reklámnak. Egy jól rendexett kirakatban a kereskedő bemulatia áruiaktárának „miniatűr" képét.
Nagy városokban kűlöuösen nagy fontosságot tulajdonítanak a kirakatoknak. Egyes nagy üzletek, áruháxak külön kirakatrendexóket alkalmainak, kik nsponta ujabb ós ujabb kirakatokat terveznek, rendelnek. Beavatott kereskedői körökben a kirakatok fontosságát nagyon hangsúlyozzák. Ax idegeneket például legtöbbnyíre a kirakatok vonzzák ai üzletbe.
Nagykanizsán nem valami nagy sterepet játszanak a kirakatok. Részint kevés a célnak megfelelően épített kirakat, részint pedig uem fordítanak elég gondot a kirakatok rendelésére. A jó illésnek arculcaapása némelyik. Minden reudsxer és csoportosítás nélkül hever némelyikben ax áru Ax Ilyen kirakat nem vonz hanem elriasit
A belvárosban alig van néhány jól rendeiett kirakat.
Méreteiben legmegkspóbb a Roeenfeld Adolf fiai cégé, mely a fővárosban is megálluá helyét — A divatáru üxletek kirakatai kőiül Singer József és társa cég Kazincy-ulcai kirakata említendő első helyen. — W e i s z Miksa kirakati művészies rendezésükkel rsgadják meg a korzói közönség figyelmét Az ékszerész üzletek kőiül Mílhofer Ödön. a cipésxüxletek közül Miltényi Sándor éa fia kirakatai említendők.
Bzek felsorolásával már uagyrészben ki mentettük az említésre érdemes nagykanizsai kirakatok névsorát.
A kereskedők társulatának kellene e téren valami mozgalmat indítani. Ez ai ügy elég fontos, érdeme« a vele való fogla kotás.
hurrái Hajózni fogok! Az ördög vigyen el minden hivatalt I
Még egy társ akadott Szerv lei Bélában Miudahárman hivatalnok-rabszolgák voltunk : egyik a poétán, máaik a bíróságnál, harmadik a közigazgatásnál Mindannyian örültünk, hogy por helyett tengeri levegőt szívhatunk
Zoli Lajcsi mint aféle praktikus utazó, késedelein nélkül hozzálátott a szükségesek beszerzéséhez : zsebébe tett sót meg paprikát. Aztáu vett néhány csomag gyújtót meg szivart. Azonkívül siafaládit néhány kosioruval, meg vörös bort egy hordóval. Ki fogjuk mi tartani, ha mint hajótörötteknek valami lakatlan szigeten kell élnünk !
Másnap már el is utaztunk
fis Balatonfüreden hamarjában megkaptuk a jattot. Olt feküdt a vízparton. Az orrára S zé I v é sz volt ráírva. Bordáit a szikrázó nyári nap kissé össze-repesztett*.
— Hiszen ezzel nem lehet hajózni! aggódik Szervisz Béla.
Nyers (Jyuri barna arcán mosolygás fut végig és vidáman kiáltja:
— Semmi I Nem kell félni! Haza visszük mi a jattot I
Hisz akkor se baj! Jó kedvben munkáhox fogtunk. Sxélvésxt belecauaztattuk a Balatonba és megraktuk a sokféle kincscsel.
Erős északi azél fodrozza a szeszélyes Balatont.
Gyönyörű utazásunk lest I Ezzel a széllel ugy megyünk, mintha gőzhajó vinne.
A praktikus Zob Lajcsi kerített a partról egy tucal nád-izálat és azokat átalakította boroa poharaknak. Tudníllik kifúrta végig, a a uádcsöveken keresztül Inni lehetett a hordóból.
Míndezekután beülünk a Szélvészbe. Mink sz életen kivül semmilie kockáztatunk Nem tudunk uszui. se kormányozni s igy utazásunk fölségesnek ígérkezik. Kiséró csónakot nem visszünk.
Szélvész pompában fut a viz tetején, boldog megelégedés ül kí az arcunkra. Isten veled, szárazföld !
Az indulás után liz porc múlva már vízben totyognak a lábaink Az összeszáradt bordák mindenütt beeresztik a vizet.
— Semmi I mondja Nyers Gyuri.
Ha ez is semmi, akkor rendben vagyunk !
Hozzáfogunk és jókedvvel merjük a vizet csónakunkból. Szervisz Béla lehúzza manzsettáit, hogy annál inkább kivegye részét a vizmerés szokatlan élvezetéből.
A szél észrevehetően haragosodIk. A habok gyönyörűen ostromolok jattunkat. Egyszerre keresztül csap a jatt fölött egy hatalmas hullám és esontig átáztat. Egyik roham után jön a másik. A betóduló hullám ereje majd felborít bennünket. Kissé aggódva nézünk Nyers Gyurira.
— Semmi I mondja ca mosolyog hozzá.
(Folyt, köv.)
A mai városi közgyűlés.
Len-e döntés ?
Beszélgetés Vécsey polgármesterrel
Nagykantaaa, február I.
A ma délután tartandó városi közgvO-lésről azt mondották, hogy ez lesz a villamosflgy végállomása. A jolek azonban nem erősíti k meg e véleményt. Döntés mint heavatoit körökben mondják, a mai közgyűlésen sem lesz.
A Zalai Közlöny munkatársa vaaárnsp délelőtt felkereste Vécsey Zsigmond, Nagykanizsa város polgármesterét. A polgármester ur szíves volt
munkatársunk előtt a villamosügyben nyilatkozni *
(Beszélgetés a polgármesterre! |
— Legyen szive* polgármester ur nyilatkozni, mit tartalmaz Frauz cég legújabb nyilatkozata?
— A nyilatkozatban Frauz cég részben tentarlu korábbi ajánlatát A nyilatkozat a 48 ora válaszolás! határidót röviduek mondja arra, hogy esetleg rész-letesebb ajánlatot tegyen. Frauz cég axt is inondj.i hogy a város és az ó közöse érdeke készteti ax ujabb nyilatkoxat megtérésére
— Frant cég nyilatkoiata okoz-e lényeges vál.ozAst a villamügybeu ?
— Erről nem tudok teljes bizonyossággal nyilatkozni. A cég saját érdekében helyesen telte, hogy nem zárkózott el a nyilatkoza\'tól. A varos ettől függetlenül tovább megy a megkezdett utón. Tárgyal Siemens-Scbuckert céggel, Frauz céggel, de e tárgyalásokkal párhuzamosan napirenden tartja a villamosvilágítás házi kezelésének ügvét is.
— Minő véleménnyel van polgármester ur a házi kezeléaről.
— A jövodelnn-zőséget illetőleg kedvező véleményen. Tekintve azonban, hogy e kérdésben a Unáca csak a hétfő délelőtti ülésen fog határozni erről részletesebben uem uyilstkozom, mert uem vagyok híve és a magam részéről, nem mozdítom elő, hogy a sajtó korai közlésekkel a közönség és a képviselőtestület hangulatára befolyást gyakorolton
— Mi fog történni a hétfő délutáni közgyűlésen Lesz-e döntés V
— Erről sem uyilatkozhatom teljes bizonyossággal A villamosügyí bizottság hétfőn délelőtt még gyűlést tart, utáuna tanácsülés lesz. Sok függ attól, mit határox a bizottság és a tanács. A jelekből következtetve — egyéni/ véleményem szerint — a holnapi közgyűlésen elhatározó végleges döntés valószínűleg nem lesz
A mai közgyűlés tárgysorozata : I. A villám-világítási ügyben kiirt versenytárgyalás eredményének előterjesztése tanácsi lavaslattal. \'1. A közgyűlés 7|í»09. jkv. sz a. határozatából Frauz Lajos és fiai bej. cég ajánlata zároshatáridóhen való beadására történt felszólításának bejelentése, ezzel kapcsolatosan a Siemens és Sckuckert cég koncessiós ajánlata bemutatása tanácsi javaslattal. 8. Tripammer Gyula v. képviselőnek a villamvilágitásuak házi kezelésbe vétele ¡ráüti indítványa tanácsi javaslattal.

pásztory
élővirág nagykereskedő
ie
Telefon 67 83.
Csokor- es koszorukötéaért az országban a legtöbb díjjal kitüntetve. —
Budapest, Rákóozi-ut 3. (Nemzeti Színház)
lW|iet áfjcijritk tlijlalan. — V|,lík| inegremlaléiekte nigjr tiyyelmei fuidtlok.
fefcislí o.
FEBRDAR I.
ZALAI K U Z L 0 N Y
EGYESÜLETEK.
(—) A Zalaegerszegi Polgári Daloskor Batthyány Pál gróf, megyénk főispánja védnökségé • vei február li-án hangversenyt tart /ailaegerszegen A felolvasást Korhaí Károly dr. Zalaegerszeg polgármester tartja, ki a Daloskor diszelnöke
( 1 A Kath. Legényegylet köréből. .Ián 29-i\'ti a katli. legényegylet Horváth flyörgy főgimn. igazgató elnöklete alatt választmányi illést tartott, melyen előterjesztetett az évi zárószáinadáR. A szórakoztató délutánok jövödelme az ősztől fogva 104 k. volt, a táncgyakorlatoké 2(i(> k., a miikeít-velöi előadásé 360 k. Bejelentetett, hogy a Franz cég az egyesületnek újévkor 100 k adományozott. A választmány konstatálta, hogy a tagok .oly nagy számban iratkoztak he. hogy a mostani (régi gimnáziumban) helyiség szűknek bizonyul, azért május 1-án saját Kazinczy-uloai házába költözködik, melyet e célra egyelőre átalakít, később emeletedre fojtja építeni. Elhatároztatott, hogy felpruár 21-én ..Tarka Estély" címmel tréfás farsangi estélyi fog rendezni.
( ) A Magyar Vasúti és Hajózási Klub kiküldöttei Keszthelyen tárgyaltak az ottani fllrdő-hizottsággal. A tárgyalás eredménye az hogy a klub valószíntlleg üdülőtelepet épit Keszthelyen.
MULATSÁG.
/ "
Piknik. A József kir herceg Bzanatórium-Egyesület nagykanizsai bizottsága IHOtí. február hó ti áu szombaton a „Polgári Egylet" összes helyiségeiben szegénysorra tüdőbetegei felsegélyezésére az V-ik kerOl. honvédzenekar hangversenye közreműködésével közadakozásból Pikniket rendez. Kezdete este H órakor. Helépődij ós karzati jegy 2 kor. t\'-saládjegy 6 kor. Egyes adag 60 llllér. FelUllizetések köszönettel fogadtatnak. Étkezés után lánc.
-J- A nagykanizsai D V. filtöhazi kézművesek Önsegélyző Egylete szombaton este tartotta szokásos évi liál|át u Polgári Kg v lat nagy tormában, molftn a még tlatal vasulí Dalkor ismételten előadta .Kelliő Klári" énekes népszínművel Az előadás fe|lllmul|a a műkedvelő előadások sikerét. A szereplők egytől egyik jók voltak sőt jobbak mint az első alkalommal. Az egylet nagyterűiéi zsúfolásig ■■megtöltötte az érdeklődők serege. Az előadás után lánc volt, a mely csak a reggeli órákban ert véget.
HÍREK.
Emlékeztető naptár.
Flbraár 2. A nagykanizsai Tolnán I gy|«l kur.g)\'ul<M,
„ A Ncptiikaiékpcnstíii 1.1. Nagykanizsa közgyuióao , . A* .Knibarhatnt\' taincikoxcsi egyciolei küxgyultse , 3 N.inykuin/.síi város cs jir.ué uj«dakii[ koxgyu-Icsc d. c. 10 ikrakor .» vjtfnxhn* lanac-ttcr-mában.
, 6 A Joz$c( kir. herccK s/.« nloihnn cgyeaulcl pik-
nije j Polgári Kgytci termeiben , 7. A Zolatnígycl gaitlaaági takarckpcnzlár r í.
Nngykaiu^aa kozgyuláac. , , \\ Kntoil laWarekpcnznlr kOttyUiiisc. , 13. Jogti-^bál Nogykanutwn a iiyennek ve Jeleni bizottság céljaira . ., A Nagy kanizsai Br.iik«gyc»iilcl kó<K<-ulcae. , . A .Nagykanizsai Taka: rkpv\'nziár ultal alapt(i>tt
Onsígciyzó StOvelkczol közgyűlése. , 14. A Kagykanlaial Takarékpénzlitr kosityutc«,-. , 20 A nagykaiiizaai kercskt,!\'. iljnk Unkvptó fgtlclc _ nck ealclye. ■árcin I u\'7. I ösi.rozáK.
Társadalmunk bűne.
Nappal, e-te sápadt képi), érlelines ureu le - 12 éves leállt ka állja o| a iobb öllözékű uri emberek útját. Bizalmas behízelgő haiigon néhány Iliiért kér kenyérre. mert apja nincs, «inja beteg és már régóla éhezik. A nyáriasan bár, d- tisztán öltözőn ki« kéregető oem •zeniefines. *ői iiátran mondhatiiok kihívóan néz szembe és igyekszik. hogy beszélgetési kezdjenek vele. Néha egy-egy szigorú arc elül. iiiint a megriadt óz elmenekül, liláskor koldulása eled méuiiyel |ár és mosollyal hálálkodik, mely mögött a gyermekleáiiy romlottsága vagy az ama nyomora, a társadalom hilue leskelődik Kunek már ko-aras asszonyra sincs szüksége. Ki lud|a nem az anya egyengeti-e útját a gyenge leányzónak affelé az ösvény felé. mely a korai hervadiislioz \\i«z»t. E ek rendesen koldulással kezdik, nemsokára már ott ólálkodik a j korcsmák előtt, utcasarkokon vékony ruhában ragy-keudóvel vadászva a |árók-l"k pénzére, szerelmére Korcsmai livornyával, déz-olesael ioiyiaiják és legtöbb szőr annak bűzös gőzkórehen vagy a börloiibon, vágy pedig amint kezdte, koldulással a legjobb esetben a szegényházban lejezi be nyomorult életét.
Talán a rendőrség llgyoluiét lmjuk fel ezekre a kis női salakokra vagy a város, vagy a jótékony egyesületüket, vagy a gyermekvédő intézményünket ami nincs — szólítsuk lel, hogy siessen védelmére a kis öutud.itlan bűnösöknek Nem ennek a bttne az ember biluo a természet törvénye sz-triut. vagy pedig a lárs.nl ilou. bűne. Annak a gazdag mrtvnlt társa -dalomnak, melynek eg>ik túlnyomóan nagy részé minden testi és lelki tehetségé»ej, sZoli|ál|a a/.t a kíiebbík magasan jál ló lészl, mely amannak lilUII. kajának, t«sti lelki önleláldozásáiiak gyilmolc seíben pazarul dúskál.
Oiilasanzi ünnep A nagykanizsai kegyes laiiílórendi katli lógiuináziiim a kegyes-tanitóreud al*piló|a Calasauzi Szent Józset liaatelelére l\'.l l\'.l. évi február hó án a Polgári Egylet nagytermében hangversenyt rendez. A hangverseny kezdete d n íi\'|, órakor. Ilelyárak: Páholy li korona, ülőhely 1 — IV. sorig 1 kor., a lobbi sor 70 lill., állóhely 50 lillér Mősor: l, Nyitány a Fehér asszony c. operából. Koieldieutől. Előadja a fógíinu. zenekar 2. Tola pidehra Kemplertől. Énekli a lóginui. legyes gyermek es férlikar. >. (\'.dasanzi Szí Jozsuf emlékezete. Juhász liyiilától. Szavalja Veltiuger Jenő
IRODALOM ES MŰVÉSZET.
• A .Vasárnapi Újság- lauuár u-i iki számának első kozletuuuye magyar művészeti szenzáció : Mányoky1 Ádámnak, Rákóczi híres udvari festőjének eg) u|oiiuan fölledezelt festménye, mely Néinelors/ágból kerüli haza, A\'cuits Marcel im\'i-gylljló lulajdoiiábn a melyet dr. Nyáry Sándor ismertei. Ezen kit iii vannak meg eredeti lölváii-lek a messinií loldreiigéaról. a budai hegyekben folyó téli sportokról. éj|eli fölvételek Budapestről. Tiiry (iyula nagyváradi lalfealinéuyeiról, a párisi leglia|ókiállílás ról. Szápirodaluii olvasmáuyok Szubolcskti Mihály és Sajó Sándor versel, hrdós Kenée elbeszélése Wallon angol regénye. A „Va.árnapi l\'jság" nlő-fizeteai ára negyedévre négy korona, a „ Vilagkróniká"-val együtt nagy korona mi till. Megrendelhető » .Vasárnapi Ujaág" kiadóhivatalában Budapest, IV., Kgyutem-ii. -1. szám.
-
IV. u. t. 4. Kegyelem ária az Ördög Bobért o. operából. Mey»rbeertől. Előadja a fógíinu zanekar. B. Calasanzi Szt. József emlékezete. Felolvassa Scliweiglioffer Tamás íöglmn. tanár ü. 0 Patar parvnlorum. Zsaaskowszky F-től. Énekli a főgimn. énekkar. 7. KuVola kettős. Dopplertől. Zverina Józiaf zongorakisérete mellett előadja Wolf Imre VIII. o. t. és Kánlz Jenő VIII o t 8 a kewjárí bucau. Melodráma Heinétől Zenéje Kelomeuiié-Zathurecky B-tól. Szavalta Köő János V||I. o. t. Zongorán kíséri Lő ke Emil VIII. o. I. \'.!. Tavasz ébredése, (iavotte Jerwitztől. Előadja a főgimn zenekar. 10 Ima a N\'abucoc operából Verditől Énekli a főgimn énekkar.
— Eljegyzések Fehér Lipót az Arak és Fehér bpestl nagykereskedő cég beltagja, lapunk volt miinkaiársa vasárnap jan Hl-én eljegyezte (laáki Ilonkát, (7sáki Samu földbirtokos éa báztulajdoooa leányát Budapesten. Steiner Zsigmond fakereskadő el legyezte Leituer József kereskedő és neje azOl Bécsey Szidónia leányát Jolánt
— Megyei kozgyüléB Zalavárinegy« történi hatósági bizottsága I. éri febr. M-án közgyűlést tart. E gyűlésre felveendő tárgyak alőkészitéa« céljából az állandó választmány ma febr. 1-én tartja Illését Batthyány Pál gróf főispán »luőkleta alatt. A közgyűlésnek 713 pontja van
Fertőző gyermekbetegségek Zala menyében. Az alispáni jelentés szerint liovember és december liólian a gyermekek egészségi állapota kedvezőtlen volt. A bejelentésre kötelezett fertőző betegségek száma 7-t\'.» E betegek közül meggyógyult 6-16. meghalt 76, ápolás alatt maradt 120.
— az Adria és a magántisztviselők.
A nagykanizsai magántisztviselők egyesülete is méltó ki ¡tik» tárgyává lette az osztrák Adlia biztosító társaság budapesti központjának ügyét. A társaság tudvalevőleg egyik régi tisztviselőjét minden nyomós ok nélkül olhoc«áto||i, amivel magára zúdította a magvarországi magántisztviselő kar haragját. — Mint Budapestről értesülünk, ez az ügy a közel napokban megoldást nyer és pedig épen a Magántisztviselők Országos Szövetségének közbenjárására, mely testülete néhány sajtóorgánum sugalmazott czikkekbeu erőaeu és igaztalanul megtámadott.
PESTI m MAGYAR
Kereskedelmi Bank
HiiMéiitikt alapíttatott Tartalékalap 41 ■Iliit kiriat 1841. EvatN. tl B|||ié karait.
Nagykanizsai fiókja
Elfogad pénzbetéteket
Maitpflnffl MnmcslMre
valamint
folyószámlára és pénztárjegyekre.
Pénztári órák- D 6 V,»-12-ig, icii/tan uraK. D u H3_o.jg
Betétek, avagy kivétek a délutáni pénztári órak alatt ia eszközölhetők
A Ilók vidéki ügylololinek készséggel küld postai hellzelólapokal. melyekkel minden postahivatalnál porlóinenlesen lehet feladni betétet, o o
Sirolin
•EmtU ai éfrljr«! M a letinllyl. citJllOO. tttl a taatfM. vüadtsot. (||.n Irudat.
Tüdőbetegségek, hurutok, számárköhögés. skrofulozis. Influenza
ellen tzAinlalan tanár H orv04 állal naponta ajánlva.
Minthogy értókteJen ulárzalokal ia kínálnak, kérjen mindenkor „Rofhc" eredeti otomai/oiátl.
F. Il«truiaaa-La Slache A Co. Haa«l (MJc)
4
ZALA! KÖZLÖNY
FBBRU R I
— A katolikus népszövetség vasárnap\' |inuár 31-én, a régi gimnázium tornatermében, mintegy 400 fényi hallgató jelenlétében lartutta alakuló közgyűlését. A gyűlést d. u. 4 orakor Bőrzsey Tivadar fereucrendí lelkész nyitotta meg, aki hosszabli beszédben, részletesen ismertette a népszövetség fontosságát. célját Beszédében rá mutatott a katolikus egyház ellenségeire, a szabad-kómivesekre és a szociáldemokratákra, akiknek el bitalmosodását csakis a katolikus népszövetség buzgó szervezkedése, energikus fellépési\' akadályozhatta meg Kérte a közgyűlést, hogy a központ által megjelölt tisztségeket választás ul|án töltse be. A gyűlés elnökké egyhangúlag Sebestéül\' I.aios kii. tan., ügyvédet, igazgatóvá Börzsey Tivadar tereuerendi lelkészt választotta meg. Csoportvezetők leltek : Beffer Uyula, Szuluay Lajos. Benedek János, Máté József, Pór liábor, Krdélyi Janó-. Krsnitz József, Bchtieff József, Kürti József, Ágoston Flórián Horváth József, Stigler Péter, Saotlár János. Vlasils Józsel éa Dolmányos Kereuc. A népszövetségnek városunkban eddig mintegy 3oo tagja van.
— A Siemens Schuckeit-cég szerződése. A városi tanács a mull hó 27-iki közgyűlés határozata értelmében kinyomatta a Siemens Schuckerl szerződési tervezetet es pénteken megküldte minden városi képviselőnek. A tanulmányozásra tehát a képviselő uraknak 3 nap állt rendelkezésükre. A 3ü. szakaszban a vállalkozó személyében beálló változásról vau szó. A vallalkozó ebben a szakaszban az átruházás jogát feltétlenül fenntartja, az uj tulajdonosnak csak azt kell igazolnia, hogy annyi tőkével rendelkezik, mint a villamos műbe befektetett összeg. A Siemens-cég kívánsága végül az, hogy ajánlata tárgyában ma hozandó közgyűlési határozatba a következő rendelkezés vétessek fel:
„A közérdekre való tekintettel és u helyrehozhatlan kár elhárítási*, végeit az az 1901. évi XX. t.-oz. S. $ hj pontja alap ján kimondalik, hogy jelen határozat felsőbb hatósági jóváhagyás é s j o g-erő bevárása nélkül azonnal végrehajtható és végrehajtandó és utasittatik a Magyar Siemens Schuckerl Művek villamossági r. t.: létesítse haladéktalanul mindazon berendezéseket, melyek szükségesek, hogy azerxődéesicru kötelezettségeinek eleget tehessen."
A szerződés nyújtotta előnyöket a közönség már a tanács állal közölt táblázatokból istueri. Az előnyök pedig állnak . ingyenes közvilágításból, tju gyertyaféWorojü altalánylámpákból. 3 km. földalatti végetekből és egy 4U ev múlva a város tulajdonába átmenő villamosságot fejlesztő telepből.
— Elhalasztott befizetések. A Délzalai takarékpénztárral egyesült önsegélyző szövetkezetnél a lebruar hó 2-ára eső befizetés az Quu>\'p miatt .Ven, azaz pénteken délelőtt tartatnak meg.
A Nagy kanizsai takarékpénztár által alapított Ousegelyzó szövetkezői a keddi befizetéseit, tekintettel az ünnepre, peutvken lógja megtartani
Kózépitkezések Sopronban Sopron városban, uiiut a .Vállalkozok es Iparosok Lap|a* írja, legközelebbie a következő epilkezések várhatók ; Uj közkorház I 200,ouo K. a postapalota »00,000, a tűzoltó laktanya .o.OOo, bikaislálők 4-1.000, uj vágóhíd mi.oinr K. a tüzérségi laktanya kibővítése -00,000 éa végül az általauos csatornázás és szeunytíz-
tiazlitótejep létesilese 1,000-000 K költséggel Kzek közül a f. évben a postapalota megépítését remélik, melynek tervezéséről és a költségekről a miniszter gondoskodik és a város esiipáu a szükséges telket bocsájlja rendelkezésre. Készen vau az általános csatornázás éa szennyviztísztitótelepuek a mérnöki hivatal által elkészíteti terve is és még ez évben létesül Sopronban a vármegye és város állal az állam segítségével 180.000 K költséggel emelendő siket-néma iskola.
— Az ipartestület köréből A nagykanizsai ipartestület elöljárósága f. hó 3-án d. u. 6 órakor Illést tart, melyen az évi zárszámadást fogják tárgyalni és meghatározzák az évi közgyűlés tárgysorozatát
— A mult évi kivándorlás Az ellís-islaudl bevándorlási hatóság statisztikai osztálya most tette közzé az IHOH-ík évnek bevándorlási adatait, a melyekből megtudjuk, hogy a mult évbeli 650,893 bevándorló érkezett az Egyesűit Államokba, inig az 1!I07. élben 1,287.1)17-en jöttek ide, tehát a mult évi mérleg nem kevesebb, mint 736,794 lélekkel való apadást jelent, a mi majdnem háromnegyed milliónyi különbözetnek felel meg. A mull év folyamán érkezett bevándorlókból 938,17!)-eii az első és második, mig 319,614-eii a barma lik osztályon érkeztek Kzek közül az első es második n-zlá you 198,994-én. a harmadik osztályon pedig 9H Oflft-eu találtattak, a kik amerikai állampolgárok voltak, összesen tehát If)7,oö!l-en. mig a többiek, vagyía 893,7íl4-en pedig idegen országok kötelékébe tartoznak s mint bevándorlók szerepelnek Az egyes Itatóvonalak közül a Hamburg-Amerikai voualon .\'>9 ll-en, a Norddeutscher Lloydon .Ji.298-an. a Cuuard vonalon 16,431-eu, a White Slar vonalon 54,925-en. a francia hajók vonalain 3ii,3&3-au, az amerikai vonalon I6,9HO-bii az Austro American vonalán íuinft, a holland-amerikai vonalon 22,892-80, a Bed Star vonalon 3!,l0l-eti, az orosz hajóvoualokou pedig üiiYfi-en érkeztek ide tehát a legtöbb bevándorlót a White Star vonal hajói hozták a newyorki kikötőbe.
— Osukott kocsit A bérkocsi iparról és szabályrendeletről már sok szó esett a sajtóban A tárgy azonban nem lett n liiden oldalról kellően megvilágítva Kire mutat az alábbi néhány sor, melyet egy Nagykanizsán járt idegentől kaptunk és melyet Deák Péter rendőrfőkapitány ügyeimébe ajáulunk :
Igen tisztelt szerkesztő ur! Tegnap az önök »árosában ¡áriam A pályaudvarra megérkezve, az indóház elölli kocsiálloináshoz mentein hol legnagyobb meglepetésemre csupa nyitott bérkocsit találtam. Kn mint idegen nem ismerem az ouok bérkocsi szabályrendeletét, de a kocsi-árból, illetve az ár nagyságából ilélvo. elég modern lehet Kp ezért csodálkozom, hogy a szabályrendelet léi ide|en nem kötelezi a bérkocsi tulajdonosokat esiikotl kocsi használatára Igy van ez Budapesten es más modern vidéki városban Közegészség! okok indokolják ezt Soraim s/.itea közléséért köszönetet mondta, Nagykanizsa, pályaudvar jau. 29. Kgy idegen.
Mennek a kivándorlók Zalainagyéből
Újra mennek a magyar munkások Izmos zalaiak, somogyiak, zömök székelyek, híres liaiduk. K^yetleu úszó várói másfélezer lelket rabolt el tőlünk s hetvenet azokból, akik hozzánk legközelebb állanak, akik Somogyorazág földétől szakadlak el Még a tavasz ébredését sem tárták, hanem nekiváglak a fagyos Óceánnak. Meri odaát, a jenkik löldjéu már tavasz vau. Megnyíltak a bányák, a tiiriiacek. a gyárak, a shoppok kapui s a Leűy Valley és Mouoiigahela völgyem uugas füstoszlop hirdeti a munka tavaszát.
A nemzet sorvasztó vészes áradat újra megiu-dilit. Szomorú statisztikák, riasztó számok beszélnek arról, hogy az aiig behegedi seb ismét upilt s a nagy mágnes: Amerika uem is csapatostul, de tömegekben vonzza újra az embereket line a karácsonyi aranyak
titka, a hazagurnló dollárok munkája. Jölt a pénz a dollárok országából szint« garmada számra, útiköltségre. A régi módszernek gátat vet a törvény : hajójegyet küldeni nőin lehet. Jön fellát a dollár, a mindenható dollár, amely megnyitja a utat, ki az országból — be penusyllvaniaí bányákba. A |egy ára kél heti munka, gyakran egy hónapi .digolás". Olt a bánya mélyén, ahol nem ritkán áldozatul eaik a jegyért az élet is.
Aki eladta a lelkét a vágyak ördögének, akii egyszer elkapott az Uivilág láza. azt nem állítja meg a halár minden rendőre, valamennyi zaandára. O.sak elmennek. De hogy vissza nem jönnek!... Mert hogy uem jönnek, hogy Imleesnek a jenkifaj nagy olvasztójába, az bizonyos. Tíz százalékát nem látja viszont a hármas folyam halára azoknak, akik a l)elaware vagy Miasourí partjain beszélnek a szőke Tiszáról, a nagy Balatouról. fis mentől többet beszélnek ott a partokon, annál jobban uépteleued-a megyék.
— Halál a présházban. Csáktornyáról írják:
Vrtaric.s János 36 éves muraszilvágyi lakőst kerka-azentkíiályí szőlőjében a présházbun halva találták. Kgyik oldalán égési sebeket talállak. A vizsgáiul megindult. A gazda nejét egy lakodalmon érte a halálhír.
— öreg férj — ttatal asszony. Kocsis Józsel fii éves jómódú korpádi gazda három esztendővel ezelólt oztegységre futott. Az öreg már deresedő ember, egy falii|abeli szegény leányt, Szabó Terézt kélte és kapta feleségül. A listai, alig \'20 esztendős menyecske iiélkülnzui volt kénytelen öreg lérje melletl a házasélel majd minden boldogságát Segített magén, ahogy tudott, ahogy lehetett, A mar nagyon is letaposott ösvényt választotta. Szeretőt tartott egy fiatal legényt, a 24 éves Pintér Uábort — Mikor már nagyon iiljukhau állónak tudták az öreg férjei, az asszony fólbu|tatására a legény tegnapelőtt este rálesell és puszta kézzel megfoitolta. A csendőrség i nyomozás a gyilkosság ma|d minden részletét kiderítette és előbb a legényt ennek vallomása alapján pedig a bűnös asszonyt is letartóztatta és bekísérte a kaposvári ügyészség fogházába
A felső légzőutak katarrhusai és köhögés ellen a .Sirolin-Kocbfl* segít. Tartalmazza a reg bevált creoset-szerek összes gyógyhatásúi. Nem izgat és lel|vseu muregteleii A mellett pedig oly jóízű, hogy hőnapokou ál szívesen használják Uyógy-lárakbau kapható.
A cimtábla ipar fejlődése Az utóbbi idóbeu nagyon előinnzdit|a a nagykanizsai uleák isiuosodásál az a sok sikerült cimbtbla, mely hol ill. hol olt ragadja meg a járókelők ügyeiméi. A müvésziességgel készített táblák B o i s z Zsigmond cimtábla festő műterméből kerülnek ki. A pártolásra érdemes nagykanizsai iparos már eddig is lölib helybeli pénzintézetnél, kereskedelmi vállalatnál . és magánosnál szállított nagyobb megrendeléseket a rendelők teljes megelégedésére. A legutóbbi szállítást a Zalamegyei gazdasági tnkarekpéiiztiiruál lóriéul
—1> Qazdák figyelmébe I Tekintettel az idő előrehalad! voltara, llgyelniezteljük a t. gazdakozou-ségel, hogy a .Patria" nagykanizsai polkávégyárral a katangyoker tcíchorial termetesére a szerződések már köttetnek. — Tapasztalt gazdák nyilatkozatai szerint a káutorgyökér okszerű mivelés eseteben az egyéb gazdasági növényeknél .sokkal jövedelmezőbb termelési ágat képez A termelés módiénak ismertetéséi es \' főbb szabályait lárgvazó ulmulatással a .Patria" pótkátégyár szívesen szolgál, ajánlatos tehát a gyánal mielőbb éiiulkezésl e lepni
— Megblahatö gyogyka loláv Zavart cméiilotel ellátott egyének, kik étv.tgy)iUnytia>i, lulfuvu.Utt>an, gyoiuorgiWctókbea ét idmlctleit ,íc*ck,liüu «¿enveilttak, a „Moll-fól* aaldllta-por" lututalau Alul r\'Wi 1 111 » multa tlttcunyerlk egé«x<égüket. Kg/ dolioi ára 2 koru.ia. Sxetktlldát iitjionia uuuvcüct Moll A. gyógy,lerctx, c>. ci Sli u.lv. u.iltliú *tial H-c, I. Tactalaubeu 9. — Vi lesi gy.kg/uortárak\'iaii haUruxotua Moll i\'cle kexltmetiy ki rautlo a\' ó ¡¡yáil jelvényevel es alátráiával.


,s09. KKHRlMrR i.
Z A L A I tí ö Z LO N Y
MEGHÍVÁS.
A „Gazdasági Önsegélyző\' Szövetkezet Nagykanizsán"
XI. Rendes évi közgyűlését
<
folyó évi február hó 14-én délelőtt II órakor a „Zalamegyei Gardasági Takarékpénztár- helyiségében tartja tueg,
melyre n t. c/.. s/.övetkezeti lúgokat tisztelettel meghívja
Az igazgatóság.
TÁRGYSOROZAT.
1. Iguzgalósági- és felfigyeld bizottsági jelentések az 1908. évi üzletmenet- és számadásokról.
2. Az 1908. évi számadások előterjesztése, a mérleg megállapítása. a nyereség mikénti felosztására vonatkozó határozathozatal és a t\'elmentvény megadása.
8. A szövetkezet hivatalos közlönyének kijelölése.
4 Az alapszabályok 35. §-a éneimében a működési sorrend szerint kilépő ifj. Faiuu József, Hegedűs László, Kránitz József, Klein Ignáoz, dr. IUtz Kálmán, ifj. Samu József igazgatósági tagok helyett ujak, — vagy ugyanazoknak 3 évre; mégis az alapszabályok 40. S-H értelmeben felügyelő bizottsági 3 rendes és 2 póttagnak 1 évre megválasztása.
Kelt Nagykanizsán. 1909. évi január hó 21-én.
JEGYZET: A felügyelő bizottság áltsl felülvizsgált és hitelesített «támadások és mérleg, ugy az nzleii jelenlét u izAvetket»! helységében a hivatalos ¿rák alatt betekiulhelók. — Szavazati lapok ugyanolt február hó 12-én éa 13-áo átvehetők -
vagyon
MÉRLEGE
teher
korona fill korona fill.
19t)5-1908. óvt. kötelezó számlában 72672 _ 1905 — 1908. évt. üzletrész számlában 125419
190«-1909. . M 101844 — 1906-1909. „ 164939 —
1007 —1910. „ n 149469 — 1907-1910. „ 156859 —
1908-1911. . 1 20426H — 1908-1911. „ 145621 —
Ideiglenesen elhelyezett lóké *f 115118 63 1905—1908. „ tókésitett nyerem. „ 80J0 60
Kintlevó kamat 4106 «9 1906-1909. „ „ 6113 61
Feloszlott óvt. függó ♦» 1654 05 1907-1910. „ „ 2173 89
Pénztár »» 4609 00 Tartalékalap 14458 33
Függó kezelési költség 4721 52
Tinta nyereség n 25417 57
653743 52 053743 52

Nagykanizsán, 1908. deozember hó 31.én.
Hertelendy Béla s. k eluók, Falca Lajos s k alelnök Knoruer György s. k slleuór, Áts jcnő s k. könyvelő
Jelen zármórleget h bemutatóit íö- és mellókkönyvekkel megegyezőnek tnl.iluik Nagykanizsán. 1909. január hó 29-én.
Schmidt Frigyes s. k.\' fel. biz. tag Rotachild Samu s. k. fel. biz tag Waligurszky Antal » k. fel. bit. lag.
Szőlő-oltvány
•a vaaaaöiől aa|) kapu irjiiyiékiiait lUfia él kér-
■•■lil küldöm meg, aki caimít tudatja.
Kun könyvel még >< i> kérje, aki rendelni nem akar,
mért «ok ha»ano» tudnivalót tartalma*, s - —
lyikirai illráijekkél. aaiarlkal ét aarapai ilaa ét llikiru vaaaiakkal. n világhirU llelawaré léi én fél millió kéaslet. u- l-jj----u
Oloaó ár ós pontos kiszolgálás
Ozim :
Szűcs Sándor Fia m«««|"p«
u, Bihardiószeg.
iMl
Tádjegjí^jUrfoayt\'
ALinimenl.Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
I ! i I
■ Or.RIC hé
p40,k.
aaknél, bedi)naAI4»ké(ipea liaaználva
Figyelműiétéa. Silány hamisítványok miatt beváaárláakor ¿valósak legünk én oaak olyao üreget fogadjunk at, mely a .Horgony védjvgvgyel M a Rlchter c^yrgvz.^v í elU toll dobaxba van csomagolva. AiaovegekU\' i K -.80, K 1.40 éa K 2.- és ngyazólván min-don gyouyazortárban kapható. - Faraktár TIrIk iaiaef gyógysteréatnél. Budapéat
O\'Jlclltr mrtfruertin u .Artiy nresjiliioi\'
I\'ráfábaa, Eliaabetliitratw & neu
Mindennapi uétkDIdfy. p"
i 1
Globin
czipötisztitószer legszebb
8
i a
O.
«■ S
5 1
» »

r £
p á
I tM
M bőrt puhán és] egészen tartja.»
zalai közlöny
inon. KKRRUAR 1.
j^yx*><xxxxxx>*

M OLL-FELF. _
bm-huwmm x
Q Csali akkor valódiak na mindegyik doboz Moll A r» védjegvét es aláírását tünteti fel.
i* A Moll A.-UU Se Idilli-porok táitöi gy Agyhalála » legmakacsabb gyomor- • \'\' /» alleaibanialmak, gyomorgörcs í. gyom.ihé», r.igióit siíkr.kedáa, májbánlal n , ^ »értolulát, aranyér ét a legkálOnlWkliibli nolbelegaágek ellen, s jele» haiiaier rk , \\ éetiiedek ÓU Mln.llig nagyobb lerjedéai aieneit. A.« egy lopecaélell eredül t dobóinak 8 kor.
* llHiiilNltrt«<»k <flr%«\'aaylle|g fm)IHi-liii t>
*
M O LL- FELE
SEIPLITZ-POBJ
»sssafis, rioí:
fellralu «noiallal »an lárva. A Moll file aos bornear nevaietcieu mim fájdalomcedlaplló badCriáSMál aier
kúurény. cím ti a meghUlét egyéb kivetkerményelnél legUme.eietebb né|»»ier.
V \'—
> Egy onozott eradeti üveg ára 2 korona
i
Ml FELÜGYELET MElfcETT LÉTESÜLT
¡MILLEN NIUMIÍH
■ TELEP ■
NAGYŰSZ
torontAl m.
TERJEDELME 500 KAT.HOLA KÍ5ZLET SOK MILLIÓ AtyE6YZ¿K INGYEN
HIlL\'NNlUXTEf-treN-VETTEM Ím
NEH/M t\\ * 2 Kll.l.ENNIUMTELEPENVETTEM !
• • -tii\'iH"
v MOLL Győrinek szappanja.
V Legfinomabb, legújabb módtrer tierlnl kéwlick gyermek et bfllgy aa*|ii>ant a bflr a t^ okaierO ápoláaáre gyermekek • felnőnek ráeiáre. — Ara darabonkánl 40 Alt.
yermekek
öl darab I kor. 80 All. Minden darab gyermek na|>|ian Moll A. védjegyével »an ellálva. «t(
■•II I. g|4|y»7iré»/,K Vs\'/éi" kírV aiiarl szállító által,
Bécs, Ttichlauhen n. sz.
Vidéki megrendelétek na)>onla (»»lautinrél mellen teljealltelnek.
A raktárakban tessék határozottan .MOLL A." aláírásával )
| C
[,.. Haktár Nagykanizsán: Holenfeld Adolf Fiai.
lár ....... ............. Ml
és védjegyével ellátott készítményeket kérni.
\'5
i
Oh jaj!
Éljen!
Köhögés rekedtség és elnyálkásodás pllen gyors és biztos hatásúak
Egger mellpasztillái
Az étvágyat nem rontják és kitűnő Ízűek. Doboza 1 korona éa 2
koron a ~—:--
Próbadoboz 60 fillér Fl él llttkIMéll raktár:
„N A D O R"
Megfojt enazát- Kyöfy«í«rtár EH,r mcllpa sztlll* kozott köhdgéa I mMni, 11., uii nr.t n. cmUhk ■intáIFiut
Kapható lagykaalzsáa: lalui Ujai, Práger lija, Rath Gyula ia Csáktornyán. Pata Jino gytgyazartárakbaa •
to
Szölőoltvánv oladás!
Aki egészsége-«, olcsó szép szAIAt akar bizalommal forduljon
Yitye Miklós
lilkiliairitiMi iiritlll illraaflilipitii -
OS-CSAHAWTK iTüroíial-lli.)
ahol szokvány minóaégn, I remin fán, gyökere» és »ima zohloltváiiynk. bor- és csemegefajok, valamint amerikai sima és gyökeres szólóvesszók, nemkülönben ugyanazon fajok. II rendi) osztályban azta legolcsóbb árban kapha tók. Szólóiugnsnak knlöu e célra választolt fajuk
Faj- ée árJogyiAk kívánatra ingyon 4a bírmontvo
A számos elisineró levél közül itten o»itk city.
ronialftlit, u. p.: Sléc.l.itgei Zala-m.) Iín7. »ici--leniber :lO-áu. Al In:ül rendeli S00 drt. gyökerei In-oltvány l^en .ié|«o megeredd: egy uál >em maradt beír,luk : rewiójak oly hoiaiura nc.ll, hogy maga»aguk egy kél rnéler<t k.rftr meghaladlak él le kellett Skel vágni, teljeicn (ajliauák. - Silteien ajánlani togum Aol minden iimerAtftm- éi barátaimnak éa kérem aiive»-kedjék elmemre legújabb árjegyiékel megküldeni.
18
Kliáto lUatelettel
\'•IAJIHI iuki;.
Hirdessünk
■ Mlíéik li|ré|ltb lipjákii
Jutányos hirdetési — tarifa.
Ilirdelétekel felvett :
a kiadóhivatal, Nádorutca 7. Ifj Wajdits József könyvkereske-dee ós minden hirdetési iroda, z o o
szállít, fajtiszta-sagért jotallva.
• Ci.*-^*»* "e^w legilusshbválsaz-
tékban a már évek óla elsőnek éa legmegbízhatóbbnak ismert :
KttkDIIomsntl alsa azalaeltváay talap tulajdonos: 0A8PABI FBIOTE8
Medgyea 94 sz (Nagvknkltlló-megye .
Imik kipn árji|;tlkit karai!
A> árjegyzékben találhatok •» »r&tag minden részéről érkezeti illiairi Imiik, ennellr.gva minden siólóbbi t\'ikoa Incgrciidelésének megtetele elölt na tarneris sir-mélyiacgcktöl ugy axö-, mint náabelileg biinnyaigol szere/bel magnnak Inti uilitilip liltéllin ál|klt-kitéiá|iril.
H-M r- - „Papa ai|is|i<U! Iliz1 til«l Jiktkl-tili litlilistls-ilfirittaklvilfik laáskszksa I"
Tisztelettel kérjök vidéki elóíizetóinket, hogy az illető postahivatalnál az előfizetés megújítása iránt lehetőleg gyorsan sziveskedjenek intézkedni,
hogy a lap knldése fennakadást ne szenvedjen
Fllfilia I Csakis 1 „JiCIII" llllélHl illiáll
Minden doboz ay árdakas búvsszkartyát tartalmaz

V Zalai Közlöny
egyes száma az alábbi helyeken kapható
ifj. Wajdits József könyvkereskedésében Deák-tér,
Schwarz és Tauber dohánytözadében
Kazinczy-utca. *
Egyes szám 10 fillér
Nyomatott a tulajdonos Ifj Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1909.
NEQYVENNYOLQADIK ÉVFOLYAM, 10. SZÁM. FEBRUÁR 4.
ZALAI KÖZLÖNY
Mi|jaliilk hétfőn ii csütörtökön dalban.
blöftiatAai árak: Egén ívre 10 korona, (clevtc 6 korona, negyedévre 2 korona 60 fill. — fcgyo» uám ára 10 fitt,
ftÍMcikeutli:
Dr. Villányi llenrll«.
Feleifi» azerkeaxtA : Krrtvua .><1 ».»<•!\'.
Kladjn: ■ >arrkaait{aé|.
Szarkaaztiaii ét kiadihivaUI Ráiar-itea 7
HlrdaUtak dljaiabáa axerint.
Tisztelettel kérjük vidéki előfizetőinket, hogy az illető postahivatalnál az előfizetés megújítása iránt lehetőleg gyorsan szíveskedjenek intézkedni.
hogy a lap küldése fennakadást ne szenvedjen.
ii
Noblesse oblige.
h
A társadalom sokszorosan elcsépelt, ezerszer fölhánytorgatott bánóról kívánunk ezuttal szólani, mert ugy véljük, hogy soha eleget, még kevésbé kellőképen nem figyelmeztethetjük polgártársainkat a mi áldatlan lehetetlen társadalmi viszonyainkra.
Egyetlen társadalmat sem találhatunk, mely rut kinövéseiben, veszélyes túlzásaiban csak némiképp is hasonlatos volna a miénkhez. Egy országot sem találhatunk, melynek lakosai oly mértékben élnének viszonyaik fölött, mint a mi szerenosétlen magyar hazánkban.
Nálunk a társudalom kötelez. Noblesse obiige I Erósebb minden törvénynél, erósobb a kényszerű körülményeknél az a hatalom, mely rabigájába nyomorítja az embereket, mely tönkre teszi erkölosileg s anyagilag egyaránt, az erejében sokszor már nem is bízó szerencsétlen áldozatoka\'..
Vájjon kit találunk, — nézzünk csak körül figyelmes szemmel - társadalmunkban. ki erejéhez mérten, jövedelmei irányában él. Vájjon a diplomás ember családja, kinek jövedelme alig haladja felül a 40()0 koronát, nem ugy él-e. mintha legalább is
10,000 korona keresete volna? Hát a hivatalnokok, kiknek megszámlált garasaik dacára ugy élnek, mintha 1000 holdas földjük lenne. S a kereskedők és az iparosok s rendre egymásután valamennyien, akik csak itt vagyunk, ugy élünk-e vájjon, ahogy azt viszonyaink megengedik ? ! Nem ! És ezerszer nem! Legalább is egy fokkal, ha nem többel, viszonyainkon fölül költekezünk Amikor azután beköszönt végre a gond, a hiányzó bevételeket hitellel próbáljuk ideig-óráig pótolni, várva ar, eljövendő sült galambra. főnyereményre, elhaló milliós nagybácsi örökségére, vagj hasonló szolid bázisú jövedelemre. De számításaink majd mindenkor csődöt mondanak. A hilel végtére bedugult. Főnyereményt, örökséget nem csinálunk, a sült galamb, másfele röpül s mi itt állunk szomorú, lehorgasztott fővel, gondok közepette s törjük amúgy is agyon gyötört fejünket, miből, honnan teremtsük eló az esedékes részleteket, kamatokat.
De a társadalom kötelez. Noblesse obiige I A tanár felesége, gyermekei, noha jövedelmei nem engedik, kénytelenek ugy járni, ahogy azt társadalmi állásuk hibás kívánalmai megkövetelik— Az ügyvéd, az orvos családjának ugy kell élnie, mintha földbirtokos lenne, a földbirtokos, mintha fertálymágnás lenne s a fertály-mágnás, mintha majorátus, latifundium birtokosa volna s igy tovább föl, föl egész a legmagasabb régiókig.
így történnek azután azok a nevetséges visszásságok is, hogy sokszor látjuk a
hölgyeket olyan estéli toalettekben végigsöpörni az utcákon, melyek szakasztott a párisi divatlap szerint készültek, de amelyekhez azonkívül egy automobil, de legalább is hintó szükséges. Mort azok a hölgyek, kik Páriában ilyen divatú ruhát* hordanak, bírnak ezekkel a kellékekkel is.
Egy párisi ismerősöm egy alkalommal nálunk járva, meglepetten mondotta nekem :
— Uram, ilyen elegáns urakat és hölgyeket, mint az önök városainak utcáin, nálunk Párisbau sohasem láttam. Az ilyen ! elegánciával öltö/.ött emberek odahaza hintón, vagy automobilon száguldanak végig.
S ez igy is van. Nálunk a déli korzón fénymázas topáim urakat s hölgyeket látni, nem tartozik a ritkaságok közé. Odakünn, a tényleges elegáns világban, csak kocsin hordják ez alkalmi ruhadarabokat.
De éppen ez a ferde helyzet, melybe társadalmunk akaratlanul került, okozza mind | e visszásságokat s kellemetlen következményeket, melyek együtt járnak vele. Föl akartuk emelni tiltakozó szavunkat most, mikor a téli társas összejöveteleken legtöbb alkalmunk van megfigyelni e káros jelenségeket. Az adósság nő tovább föltartóztathatatlanul, egyre, egyre. Mert hát: Noblesse obiige I Az előkelőség kötelez I
Nyers Gyuri meghozza Szélvészt.
lila: HALIS ISTVÁN
A szél fokonkint viharrá lesz Jattunk vidáman láncol és a folytonos iugás iinalt lejünk bódulni kezd A hullámok először csakugv ugatnak a liaiora, kes6lil> rácsapnak, végül pedig már akkorák, hogy átcsapnak a fejünk fölött Az Umög galiérián keresztül öntöznek végig bennünket Oniron víz vagyunk
Knnek a fele se tréfa ! Kszembe ötlött, hogy bele föladhatunk a vízbe Némi kát örvendezés fogott el arra a gondolatra hogy bivatalbeli utódom hogyan mérgelődik, mikor majd r . . . beinek sáska atyámfiai. Kn meg milyen nyugodtan pihenek a Balaton fenekén I
Zob Lajcsi a kormány mellett áll. Arca ugy ragyog az élvezettől. mintha megdicsőült volna. Szerviül szonbae fél egy kicsit Azt kérdi :
— Haj van V
Nyera liyuri mosolyog. Vidáman szól :
— Semmi I
Olyan biztonsággal dolgozik és mindig mo-solyog a munka mellett, hogy nem lehet léliiiiiik !
A kormányunk minden pillanatban más-más irányt ád, nehogy felborulpink. vagy a jatt összetörjön. Most nagyot roppan a jatt. mintha minden bordája összetört volna. A kormányos védekezik a rettentő roham ellen és ebben a pillanatban télien törik el a kormányrúd. Gyuri leráncigálta a vitorlákat és vízbe veti a horgonyt, Csakhogy a lánc rövid, bár lehet nyolc méteren. De a horgony nem éri a leneket, ttppen Tihany melleit vagyunk, olt, ahol
legmélyebb a Italatou. Nem tudunk kikötni Süvdllés köiött ömlik be s viihullám és uélia olyan erővel tör reáuk, hogy agyvelónket érutiUk meglódulni tőle Nincs vesztenivaló perc. Három-négyféle dolgot végezünk egyszerre. A hánykódó jattból merjük a vizet és balauszirozással óvjuk a felboruláatúl. Kköztvn s ballaszt-súly vasdarab iái között egyet találunk, a melyet képesek vagyunk beleverni a kormányfőbe, s ehhez iiz ormótlan vasdarabhoz az eltört ruilal hozzákittitzzOk kötéllel. Kzalatt leszáll az alkonyat. lljra felhúzzuk a vitorlákat és erős küzdelem között közeledünk a parthoz, hol a hullámok ereje csekély Csakhamar horgonyt vetünk a tihanyi hegyek oMalau és egyelőre biztonságban vagyunk
A hideg vi tói gémberedett (estünkbe melegség tér vissza, mialatt a vihar előttünk korbácsolja végig a Balatont.
Nincs más hatunk, mint hogy megered a záporeső és nyakunkba önti az előbbi hidegvíz után melegnek tetsző kövér csöppeket. Ismét kimerjük a jaltbau összegyűlt vizet Qyurí arcára njra kiül a mosolygás, mikor elkiáltia magát: — Semmi I
Krre az egyetlen szóra kitör jókedvünk, és a viharba énekeljük húszszor egymásután a Kőrös-menti betyárnótát:
Nincs cserepes tanyám, Kdes anva se vár Kugem I
KődbO a nyoszolyám, Leveles a párnám Nékem I
Az éccaka a pártfogóm, Zájior mossa a takaróm Keiéire ; —
Mégis ezer pengő foriut Keiemre Kitűzve I
De az igazi betyár Még se kerül mingyár Kéire I
Kzalatt csillapul a szél, szűnik az e«6. Igyekeznünk kell tovább menni, ha emberek közt akarjuk ! tölteni az éjszakát Csakhamar kint hajózunk a nyílt víieu — és nem telik el utabb lii pere mikor még hatalmasabb vihar tör ki az előbbinél. Visszatérői ii parthoz — szél ellenében — már lehetetlen. Ai ég leng. az orkán bálban látnád ráuk, ai óriási szélvési bömbölve fekszik neki a vitorláknak éa latiunkat röpüléxre kényszerili. Madárként megyünk •előre Viz mosdat fölül, alul és oldalvást. Ai ég i-saloruáí u|ból megerednek, a hullámok azQnet nélkül keresitül csapuak a jatt fölött és aegitík vitiel megtölteni. A hordák köiOl is mindenünnen vii I nyomul lábunkból. Szünet nélkül dolgoiunk, a et Hagy szerencse teánk nézve, mert nem érOnk rá észrevenni, hogy a jattnak felső bordája megrepedt.
Néha fordul a szél és ugy oldalra fekteti jattunkat, hogy a vitorlák a vízre feküsiuek. Ilyenkor a jatt túlsó oldalára íuluuk és testünk súlyával lenyomjuk és óvjuk a lelborulástól.
I
^Vége következik.)
2
ZALAI KÖZLÖNY
KKBRU R 4.
Városi közgyűlés,
Nincs döntés a villamos világítás ügyiben.
A városi képviselőknek febr 1-án ismét Alkalmuk volt javaslatokat sQrü helyesléssel elfogadni, és o célra nagyon szép Mámban jelentek meg, bár országos vásár volt. V é-csey Zsigmond polgármester 3 órakor nyitotta meg a közgyűlést, mely többnyire javaslatok felolvasásával telt el Érdemleges határozat nem volt.
L s ng y e1 Lajos főjegyző ismerten a villamos világítás Üzembevételére vonatkozó versenytárgyalások jelenlegi állását. A versenytárgyalásra heérkozelt ajánlatokat a tanács visszaulasitlatni kéri. inivel drágábbak S6fi00 korona építési és 200,000 k megváltási kóltségnél. De visszautasitis a tanács s versenytárgyalásokat szabad rendelkezés címén is, a bánatpénz kiutalását javasolja és a versenylárgyalókat felehbe-lósre utasítja.
A koncessziós ajánlatát a magy. villamos r. t. visszavonta. — ugy hogy most már csak a 8 i e in e u s-Schuckerl cég koncessziós ajánlata áll rendelkezésére a városnak A villamos bizottság a cég által beuyuitott szerződéstervezetet módositandó-nak véli, azért felhívta a Siemens Sclmckert cégei, hogy a jelzett változásokat hajlandó e togauatositani, mire az a sürgönyválasz érkezeti hogy a cég ez idó szerint nincs abban a helyzetben, hogy a kívánt változásokat teljesítse, mert erre igazgatósági hatá rozal volna cssk illetékes, az idó rövidsége miatt pedig gyQlést tartani lehetetlen.
A |anuár 37-iki közgyűlés határozatából kifolyólag a tanács felhívta a Kranz Lajos és Kiai céget, hogy, a m év Ifi-én beadóit ajánlatát leun-tartja-e es ezek alapján szerződési tervezetet hajlandó-e beuyujlani.
A Kranz Lajos cég erre a felhívásra nyilatkozatot terjesztett be. melyben békés szándékait és előzékenységét hangsúlyozza és ki|e|eiiti. hogy az IIIOS. évi uovember I •. kell ajánlatát némi módosítással fenntartja A szerződési-tervezetet azonban az idó rövidsége miatt ueut terjeszthette be.
Kzek után a tanács azt javasolia hogy a döntés ez Ügyben 14 ua|ipal halasztasaék el. miután a Siemens-Schuckert cég szerződés-tervezete jelenlegi .alakjában elfogadhatatlan, de a tanács állal kívánt változások határozottan vis»za nem utasíttattak, a Kranz cég pedig a szerződés tervezetet el nem készíthette; de egyben nyerjen megbizá-t a tanács arra nézve, hogy az ideiglenes világítás saját kezelésbe való üzembevétele iráni a szükséges e I 6-munkálatokat megtehesse Kvvel a munkával a jelenlevő Markos Viktor szakértő véleménye szeriül február végéig a várna mérnöki hivatala elkészülhet. (Általános helyeslés.)
A tanács javaslataihoz hozzászólnak
T r í p a m m e r Gyula Az előrehaladott idő miatt, ha a váro-> a villamos világítást ideiglenes házi kezelésbe venné, ideigleiios vezetékekről ii kell goudoskoduia Az ujabb halasztás igen elhúzná a dolgot, azért kéri. mond|a ki a gyQles a sürgősséget Hogy a városi tsnács az előmunkálatokat végezhesse, azt indítványozza, válasszanak és koldienek ki még egy bizottságot Az eddigi bizottság azért megmarad, az u) attól egészen fllggetleufll, esetleg némely fon-tosabb részt közösen megbeszélve végezheti munkáját. (filéuk helyeslés, éljen a bizottság. Jelölje kí a bizottsági tagokat, eltagadjuk.)
V é c s e y polgármester kéri a város szakér-! tőjét, szolgáljon felvilágosítással, létesilhetó-e s mű vagy nem.
Markos Gyula A város s villamos üzemet akkor tudja fenntartani, ha áramról gondoskodik Nem szükséges élihez óriási erejű áramfejlesztő gép, eleg hs a legfőbb fogyasztó pontokon kétszer líiO Volt erősségű áramol tudunk fejleszteni. Kunok megfelelő erejű diuamót könnyen kopunk bármely hazai i kereskedóuél vagy gyárnál, esetleg kölcsön is. — • Ajánlatokat hirdetések utján szereznének he. Villanyosság fejlesztő gépek beszerzése után ezeknek hajtására szolgáló gépekről kellene gondoskodnunk ; legcélszerűbb egy iocomobil. ezt \'/, --»/, évre könnyen megszerezhettük bizonyos összegért. Vslstní föld vagy fabódéról gondoskodhatnánk meg az utolsó j percben is, ugy hogy ha Kranz Lijos és Kiai julius I H-án megszüntetnék az áramol, az ideiglenes gépek szolgáltatnának a fogyasztásnak megfelelőt A másik
• mód, ha a város háti kezelésbe venné az Üzemel, akkor sa|ál telepéi szintén nem « végleges terjedő lemben kellene készitenf, hanem >sak az elaó szükségletnek megfelelően. Kzt esetleg később bármily nagyságra kiterjeszthetné. Kbbeu az esetben a város miut in agán fél lépnek érintkezésbe a szakcégekkel, és ezekből a kiváut claboratumokat sokkal kedvezőbb feltételek mellett szerezhetné be. Jelenleg nincs módjában számokkal érvelni, de reméli, hogy 4 hét múlva pozitív számokkal és tényekkel állhal elő. (filénk éljenzés mindenfelől)
V é c s e y polgármester szerint legjobb lesz. ha Markos Gyula ur, aki már az eddigi ajánlatokat és sdatokat is beszerezte, az esetleges elóinuukálato-kat a végleges beleegyezés nélkül is végrehajtathatja, ha a közgyűlés ebbe beleegyezik.
Remete liéza. Tripammer indítványát uem fogadja el, mert az olyan mintha bizalmatlanságot szava na az eddigi\' bizottságnak Jobb volua sze-riute. ha a már meglévő villamos világítási bizottságot egy-két taggal kiegészítenék, de az téliesen felesleges hogy egy irányban kél parallel bizottság működjön. (Közbekiállások: Legyen uj bizottság.)
1) r. 3 c h w a r z. Melegen _ ajánlja, hogy Tri-1 pammer indítványát ellogad|ák 0 az indítványával nem bizalmatlanságot szavaz az előbbi bizottságnak.! Részéről különben maga is tagja az előbbi bizottságnak és Tripammer indítványa éppen az ó óha|á-nak felel meg Kivitelének módját is helyesnek tartja Kzt a bizottságot abból a célbél válaszl|a a közgyűlés, hogy az ideiglenes Qzein és világítás hitei berendezése tekiuletében eljárjon és fontosahh kérdésekben együtt konsultálhai a régi bizottsággal. Kz azért helyes inert 14 nap rövid idó a részletes aián-latokat újra tárgyalni I)e ezeket a dolgokat az előbbi bizottság tagjai már ismerik az pedig célszerűtlen volua az tl| tagokkal ezt előírói kezdeni, lolytatni pedig nem lehetne, mert az mák a régebbi tanácskozásokban nem vettek részt így nincsen értesülésük. A régi bizottságban van egy technico képzett ember, egy cominercialisau képzett ember, a többi mind jogász, kik a gépekhez és az űzein kereskedelmi részéhez nem igen értenek. Szűkség van tehát, hogy hozzáértő urak egy-egv m bizottságban részt vegyenek Kzért logad|ák el Tripammer iudilt Anyát, iHelyes, éliou, ugy van él|eu az vij bizottság közbekiáltások mindenfelől.
Hege d ü s László. A. villanyos világítás dolgát már évek óta húzzák halasztják és ezzel csak ronl|ák a dolgot Kogadjt el a közgyűlés a városi tanács javaslatát, azzal ti|ra helyreáll a rend. Szavait azzal végzi éljen Kranz Lajos I
V e c s e y polgármester A városi tanács nem , javasolta a Kranz cég ajánlatát elfogadásra, majd megkérdezi Tripaminert ieuulart]u e indítványát uj bizottság választása tárgjában.
Tripammer indítványát feuutarl|a, majd euuek elfogadása után a következőket javasolja az ilj bízott ság tagjainak.
Raincheuberg Adolf. Kperjesy Gábor. Dobrovit* Milán Dénes Lljm. Kováit Keranc. Sebestyén Lajos majd a közgyűlés ót in megválasztotta A városi tanács is képviselve van a polgármester, ügyész, az Ugy előadója és a városi szakértő által Kznlán még -Rosenhaiui mérnököt választják a bizottságba A gyűlés" 4 óra után végződött.
Daktiloskópia a bíróságoknál.
Nagykaolzea, február 3.
i Saját tudósítónktól i Az igazságügyniiniszter-nek egyik múlt évi rendelete az ország összes bíróságainál életbeléptette a bűnösök ujleuyomatánsk felvételét. Az újlenyomatot bizonyos, a rendeletben meghatározott bűncselekmények miatt jogerőién elítéltekről és vizsgálati foglyokról a letartóztatást intézetek vezetősége veszi fel. Kzt a lenyomatot azután beküldi a szinléu újonnan szervesett országos büuOgyi nyilvántartó hivatalba, a hol az ország minden hatóságától beérkezett dakliloskopiku* adatok összegyűjtetnek és reudeztetnek. Kunek a központi hivatalnak egyúttal feladata az is, hogy azokban az esetekben a hol bűnösség megállapításához a daktiloskópia lesz szükséges a uyivántartott és az egyes bűneseteknél feltalálandó nyomokból a teltes killétét. vagy bűnoselekméuyre nézve egyébként fontos körülményeket megállapítson.
Kolyó évi január elsejével az újlenyomatok felvetelét már a nagykanizsai kir. ügyészség is megkezdte. A felvétel. — s miut azt a miniszteri rendelet eóirja, nagyon egyszorüen történik. Az illetó személy ujjait először kefével jól ineg kell mosni, hogy az ujjak hegyein levő vonalkák és mélyedések tiazták legyenek. Kzuláu s kél kéz összes ujjaiuak begyeit e célra készített festékbe mártják és az újlakat egyeukiut. majd egyszerre fi—0 uijat egy papírlapra rányomják, a hol a festék megszáradása utáu az uijak hegyein levő voualkákoak teljesen hő kép állandóan megmsrad.
Az illetékes körök ennek az ujitástiak az egész országbs való behozatalától nagyon sok és foutos eredményt várnak. A mint tudjuk igeu nagy szerepel játszott nálunk a daktiloskópia a dánosi bUuperbeu is, nagy fontossága van a Parisban most lolyó Steinholl-féle gyilkossági perben is.
HÍREK.
Emlékeztető naptár.
flkrair I A József kir. herceg szanatórium egyesület plk-
nije a Polgárt Egylet termeiben. Fikriár I. Megyei közgyűlés.
, J. A Xelamegyei gazdasági takarékpénztár r. t. Nagykanizsa közgyűlése.
, , A Kotorj takarékpénztár közgyűlése.
, I). Jogászba! Nagykanizsán a Gyermekvédelem bizottság céljaira
, „ A Nagykanizsai Hankegyetdlet közgyűlésé.
, A Nagykanizsai Takarékpénztár álul alapítóit Önsegélyző Szóvetkezet közgyűlése.
II. A Nagykanizsai Takarékpénztár közgyűlése.
, II. A nagykanizsai kereskedő ifjak önképző egyletének eatelye. .
■ áriln I 7. l-\'óaorozas.
Alkalmi
•4r( >-4-Ö méter maradék
eltétlenül színtartó oxford, kanavász, zefír, vászon, flanellés divatbarchent-
\' bői álló, kaid utánvéttel összeválogatva csak IS körönéért. Maradék nagy -ság: 4 — 14 méter, tehát minden darab jól elhasználható.
Kari Kohn
N A (J I I ( ) I ) hország) 32. szám
FKBRUAR 4.
— Rozsos István jubileumai Sz«ntltirály-szabadjai Rozsos István murakereszturi apát ina űunepelle csendben, minden zaiosabb űiiuepeltetést ki-rfllve. plébánosságáuak 25 éves évfordulóját. Az ünnepié« inód|a jellemzi az apát ur megyeszerte* ismeri szerénységéi. mely tulajdonsága sok tisztelőt azarztlt néki A jubileum alkalmából sok üdvözlő iratt érkezett az Onuapelthez. — Rozsos István 1884. február 4-án nevezték ki 8iófokra plébánossá. Ott |H évig: időközben kerületi esperessé éa lanfelügye-I6v nevezi* ki bár Hornig Károly veazprémi megyéspüspök. A király 1902-ben nevezte ki murakereszturi apáttá. Az apát ur miudig távol tartotta magát a politikai mozgalmaktól. Pedig erre többször lelt voloa alkalma. Kbben különbözött egyik oiztály táriától ki nem mát mint Wekerle Sándor a magyar kormány miniszterelnöke.
— Kinevezés. A király Szűcs Janó dr. pécsi törvényszéki jegyzőt a perlaki járásbírósághoz albiróvá nevezte ki.
- Eljegyzés. Bún Józsel, a Magyar Leszámítoló Kank főtisztviselője. el|egyezte Homár Klla urleányt Korner Samu fővárosi törvényhatósági bizotlaági tag leányát
— A Polgári Egylet 73 közgyűlése
február 2-án tartatott meg Beutzík Ferenc dr. elnöklete alatt A jegyzőkönyv hitelesítésére Sclierz Richárdot éa Wajdíta Józsefet kérte fel. Ugy az elnöki, miut a titkári (Roaenberg Mór dr ) jelentéseket, valamint a pénztáros (Kperjesy Gábori zárószámadását és az 1909. évi költségvetést egyhangúlag elfogadta a közgyűlés Mindegyikből a Polgári Kgylet fejlődése, virágzása látszik A "tagok száma és ezzel •z egyesület jövedelme szaporodik. am< annak a demokratikus szellemnek a következménye, mely a Polgári Kgylet társas ériülkezésében inegnyilváuul. A bevétel előirányzat éa a tényleges bevétel közölt 2200 kor. többlet mutatkozott. Az egreslllat vagyonkimutatása a következő : épületek értéke 100 ezer korona kertrész tő ezer korona könyvtár 2600 kor bútor alb 2500 kor. ösaszesen 120 ezer korona. Kzzel szemben különböző teher van 65 ezer K-áig, mely szerint az egylet tiszta vavrona 55 ezer korona. A visszafizetésre kisorolt tö kötvény számai e/.ek : ööö, 89, 20, 402, 88, &47, 483, 102, 10, 394. 191. 4Ö4, 291, 699, 25. A megejtett választások egyhangúlag a régi tisztviselőket és \\álaazlmányi
ZALAI KÖZLÖNY
tagokat hagyták meg. Első felköszöntőt Beutzia Ferenc dr. eluök mondta annak az óhainak a kifejezésével, vajha a Polgári Kgyletben egész társadalmunk minden rétege megtalálna társas otthonát. Kperiesy Gábor ez eszmét üdvözli de a demokratikus szellem integritásának fsiilarlását hangoztatja Málék Uszló dr , Oszterhuber László kir. Ítélőtáblai birát, mint alelnököt élteti, aki az egyesület, sót az egész társadalmunk közszeretetének és köztiszteletének részese Halvaz Frigye«, Kperjesy Gábort, mint az egyesület ifjúságának lelkét élteti Utváry Gáza a polgármesterre üríti poharát. Vécsey Zsigmond polgármester pedig az egyesülésre.
— A Keresztény Jótékony Nőegylet álarcosbálja kétség kívül egyik fénypoutia az idei farsangi krónikának. Klókelő, díszes jelmezek, álarco-aok felvonulása szokatlauu! elvezeles tarkaságot nyújtott a szemlélőnek Majd egy éuye« japán jelmez kölötle le a figyelmet, hatalmas udvar keletkezett körüle és találgatásoknak se szeri se száma Végre az a felvillanyozó hír kezdett terieduí hogy a Fedák Sári, Tóiazerdahely toldbírtokosa. a nagy művésznő akit a japán |eliuez takar. A magyar ember hamar megunia az okoskodáal. Igy történt, bogy már 11 órakor az álarcuk leliultak es helyeilök a kedves ismerős női arcokban gyönyörködhettünk. A bír valóink bizonyult Fedák igéző egyénisége kozéppuutya lett az esetnek. Nyájasság« körebe vonzotta az előkelő női és uri világot és kitartott a reggelig mulató társa«ággal Ürveudünk. Imgy az egykor reánk duzzogó művésznő beleilleszkedett Kanizsa társas életébe melynek körébe ugy is tartozik közel fekvő birtokánál éa ama szimpátiánál fogva mellyel mi kanizsaiak művészetei kísértük. Kilátásunk vau arra, hogy a szombati Szanatóriumi pikniken ia szerencsénk lesz a nagy művésznőhöz. Akik jaleu voltak, egy feledhetetlen eat emlékével távoztak. I)r. Szekeres Józsefué elnök és a válasziuány pedig •íjra meggyőződhetett, hogy társadalmunk amilyen hálás a szegényekért. buzgólkodó, nemes, tapintatos muuká|ukért, oly szeretettel áldoz lllléreivel a jótékonyság oltárán
— Oalaaanzi azt. József emlékünnepe A főgimnáziumnak \'J-án tartolt ez emlékünnepe u|ra közinelegedénre sikerűit. Ugy az ének mint a zeneszámok Lukács József tanárt a művész vezetőt dicsérik. aki fáradhatatlan buzgalommal egyesili a különböző kéazűltségO éa ttdielségű lf|akal A kegye
lem ária Úrdög Róberttól mély hatást lati a közönségre, a(iavotle-ot megismételtették a közönség tapaai. Kántz Jenő es Wolf Imre fuvola kettő«« ii méltó tetszést aratott; a sikerhez Zeveriua József nagyon ügyes zougoraklsérete is hozzájárult. Tetszett Wel-liuger Jenő szavalala is. A Kewlári bucaut (melodráma) Köó János szavalta, Lőke Emil szép zongora-kiséretével A költemény áhítatra hangoló szövege, továbbá a kulisszák mögött diszkréten felhangzott buctusok éneke köonyek ily ellágyitotta a sziveket Az űtiuepi beszédet Schweighoffer Tamás kegyes-rendi tanár tartotta. Röviden, de szépen és világosan mutatta ki a szent paedagogos világra szóló érdemeit.
— Nyilvános köszönet Ur. Szabó Zsigmond kórházi orvos ur az IH81. évben éretteégl vizsgálatot teli iskol.dársak 35 éves találkozása alkal mával összegyűlt 220 (kettészázbuaz) koronát adott át a helybeli kalli főgimnázium igazgatóságának a szegénytanulók javára és buzdítására jutalomdíj alapítványul. Kz alapítványért hálás köszönetét fejezi ki az adományozóknak a főgimnázium igazgatósága.
" r#n
A Sopron kerOleti gyárosok magalakult szövetségének választmányába Nagykanizsáról P o n go r. a Franz Lajos és fiai gőzmalom igazgatója és Weíser János gépgyáros választattak be
A Délzalai Takarékpénztár r. t Nagykanizsa, mim lapunk mai számában közölt közgyűlési uieghivöból látjuk, február 21-én tartja közgyűlését Az intézel | i08. évi mérlege Ozlntered-menyben még a tavalyinál is jobb A mérlegel hétfői száiuuiikbau méltatjuk.
Qazdaköri gyűlés. A Nagykanizsa város- és járási Gazdakör f. évi lebruár 3-án tartotta meg rendkívüli közgyűlését nagyszámú vidéki és helyi tagok jelenlétével Kluök Viziendvay Sáudor felolvastatta a mull évi zárószámadást a mely szerint a kör vagyona az előbbi évhez képest 009 kor.-val gyarapodott. A költségvetés ismertetése után a közgyűlés elhatározta hogy helybeu az ősz folyamán lenvéaz-állatdijazást tartott Kzek után megejtetett a kör tisztviselőinek valamint az igazgató választmány választása további három évre. Kgyhaugulag iámét mepválasztatott elnökké: Vizlaudvay Sándor ügyvezető elnökké : Uallubicb Lajos lilkár éa pénztároaaá Tóth István.
A nagykanizsai takarékpénztár részvény-társaság1
1909 ¿wi február* hó 14 ón d. 0. 10\'/, órakor tartantija saját helyiségében
64. HYI
melyhez n t. ez. részvényeseket tisztelettel meghívja
Ih
AZ IGAZGATÓSÁG.
tárgysorozat:
1. Igazgatósági és felügyelő-bizottsági jelentések.
2. A mérleg előterjesztése, a/, osztalék megállapítása, az igazgatóság és felügyelő-bizottság falra mtóse feletti határozathozatal.
3. Az igazgatóság javaslata a részvénytőke felemelése tárgyában. t
4. Az alapszabályok 3. és II. §-aiuak módosítása.
6. A iiyugdijszahályzat módosítása,
tí. A hivatalos közlöny kijelölése.
7. Az alapszabályok 27. §-a szerint sorrenden lévő 4 igazgatósági tag úgymint Aozól Pál, Sartory Oszkár, l\'rágerz Béla és Sommer Sándor, valamint a felügyelő-bizottsági tagok helyett ujak, esetleg azoknak taraéti megválasztása; ós pedig a 4 igazgatósági tagnak 3 óvi a 4 tagból álló felügyelő-bizottságnak l evi időtartamra.
8. Netáni indítványok.
JEGYZET : A t cz részvényesek figyelmeztetünk miszerint szavazó-lapjaikat 1909. évi február hó 13 ik napján intézel helyiségében személyeién vagy meghatalmazás alapján átvehetik.
Megjegyeztetik, hogy az alapszabályok 1 l-ik §-a szeriül szavazati jogot csak az gyakorolhat, kinek részvény e uégy háttal nevére átíratott
lélelótt 9— 1», délután 3—5 óráig a a közgyűlést megelőzői«
I
4 ZALAI KÖZLÖNY 1*01. FKBRUAR 4.
MEGHÍVÁS.
a dél-zalai takarékpénztár részvénytársaság 1909. évi február 21-ik napján délelőtt 10 órakor Nagykanizsán saját helyiségében tartja
XXXIX. évi rendes közgyűlését,
melyre a t részvényesek tisztelettel meghivatnak
tárgysorozat:
1. Igazgatósági és felügyeló-bizottsági jelentések az üzlet eredményéről, az 1908. évi számadások előterjesztése, — ezek alapján a mérleg végmegállapitása, a számadók felmentése és a mutatkozó nyereség felosztása iránti határozat.
2. A társaság hivatalos közlönyének az 1909-ik üzleti évre leendő kijelölése.
3. A megbízatásuk lejárta következtében az igazgatóságból kilépő Físoher Igaáoz, Grünhui Alfréd, Keiehenfeld Sándor. Rothschild Samu. Simon (jábor és dr. Szabó Zsigmond urak helyett az alapszabályok értelmében tj igazgatósági tagnak 3 évre, — ugy a felügyelő bizottsági tagok számának meghatározása és 1 évre való megválasztasa.
Kelt Nagykanizsán. 1909. január 17.
Az igazgatóság.
A t. ci. részvényesek kéretnek szavazólapjaiknak részvényeik elómutalása melletti átvételére a takarókpénztár helyiségében 1909. évi február 20-án megjelenni t
A társulati igazgatóságnak a közgyűlés elé terjeszteudó jelentése a közgyűlési megelózó 8 napon át a t. részvényesek által at intézet helyiségében betekiuthetó.
vagyon Mérleg számla 1908. évről. teher
ő a a « • g
10 frankos ca. kir. K f. 10 frankói c«. kir. K f.|

arany arany
Pénztári készlet...... 31 9 80.431 29 Részvénvtóke..... 375 000
Jelzálogí kötelezők..... 1.554 3 313 820.133 92 Részvényesek..... 299.120 -
Törlesztése« jelzálogí kötelezők . 1,788.081 80 Tartalékalap..... 554 1.082 511.334 56
[ Kezességi kötelezők .... 121.569 93 Nyugdijalap...... 100.000 -
Váltók......... 1,314 »88 54 Tiszti nyugdijalap ... 51 431 35
Ingatlan bírtok: betétek....... 195 1.339 3.812.295 05
Intézeti ház . 270.000 K - f. Betétek függő kamatai . . . 2 22 > 82.333 67
Egyéb ingatl 51.10« „ 08 „ 321.106 08 Hetét kamat adó .... 8 260 48
2,215 810 50 Önsegélyző szövetkezet. . . 30.000 —
Értékpapírok függő kamatai . 26 906 50 Visszleszámltolt váltó . . — 872.035 69
Kintlevó kamntok .... 21 57 31 773 25 Letétek...... 5.827 78
| Aranyok és frankok . . 12.613 66 Klóré felvett kamatok . . 4 30 38.262 99
Osztrák-magyar bank girő . . 3.057 99 Aranyok és frankok . . . 051 656 — -
Adósok ...... 201 534 29 Hitelezők....... 626.803
| Ovás és bélyeg költségek 500 — Eperjesy Sándor ísk alapilv 10.000
\\ i Fel nem vett osztalék . . . 1 189 -1
\\ Nyereség
\\ áth. IW07-r«5l m \'» fokos, 110 ai. 7 IS:) 07
\\ IVOS évi nyer. 70 , 13« «r 108.03111 300 249 115 214 18
\\
1.606 3.379 I 6.938.107 75 1.606 3.379 6,938.107 75
1 II 1 1 í
Kelt Nagykanizsán, 1908. deozember 31-én. Dr. Bentzlk Ferenoz s. k. lárs igazg. elnök Bperjesy Gábor a. k. fópénzláros. Reinltz József s. k. vezértitkár.
Ezen zármérlegéi a fő- és egyéb üzleti könyvekkel összehasonlítottuk és mindenben megegyezőnek találtuk. Kelt Nagykanizsán. 1909. január 25-én Halphen Mór s. k. telűgy biz tag Récsey György s. k felügy biz tag Rapooh Gyula fel. biz tag. Unger UUmann Elek s k felűgy biz. tag f .
NAGYKANIZSA 1800. NEGYVENNYOLCADIK ÉVFOLYAM, 11. SZÁM. FEBRUÁR 8.
ZALAI KÖZLÖNY
Migjdinlk héttőn ii ciltfirtlhln dalban.
kiofliel*«! Arak: Kgéu érre 10 korona, filávre 6 korona negyedévre 2 koron* 60 Ali. Egyes szám ára 10 Ali.

KöuerkuilB:
llr Villányi ne
Felelős szerkesztő : Kertéi Jánanf.
Kiadja: a »erli«a>l{ié|.
Szirkisztöség és kiaMhlvatal ládor-atca 7.
Hirdetitek dljáz.báa áterlnl.
A pénzintézetek ellenőrzése.
Nagykanizsa, február 8.
A fóvárpsi lapok hasábos cikkekben számolnak be egy vidólci pénzintézet botrányáról. A híradások arról szólnak, hogy az Mézet vezetó tisztviselője éveken keresztül hamis mérleget készített. A tisztviselő { történetesen főrészvényese volt az intézetnek. érdekében állott a nagy osztalék. Az üzlet szoprán nem valami fényps eredményt hozott. A tisztviselő nem esett kétségbe. Egy kiOMt „megjavította" a mérleget. Mint a rendőri jelentések mondják hamisított. Egészben néhány nullát biggyesztett az eredményhez. S dőlt az osztalék akárcsak egy jól vezetett budapesti uzsoraszövet-kexetnél.
Most azután kiderüli a dolog. A főrészvényes könyvelő ur ugyanis tovább adott részvényein és az intézetet, mint mondani szokás, faképnél hagyta. A mérlegreceptet azonban elfeledte átadni az utódnak, így történt azután, hogy az uj könyvelő ur első mérlege fura képet mutatott. Az igazgatóság, mint az már szokás, kisütötto, hogy a könyvelő nem érti „mesterségét". Elővették a múlt évi adatokat, hogy tán ennek nyomán lehet valamit , kiokoskodni. ■ Addig okoskodtak, mig kiderült, hogy a mérleg néhány éve haruís, bár annak idején a „közgyűlés a felmentvényt megadta."
Eddig az eset. Az ügy néhány napig „anyagot" szolgáltatott a lapok rendőri riportereinele s aztán csend lett Egy kis elmélkedésre sem méltatták az ügyet Pedig milyen érdekes ügy. Egy könyvelő éveken át hamisít, anélkül, hogy a/, igazgatóság észrevenné, anélkül, hogy az ellenőrzésre
\'ság még csak gyanút ttek a hamisító urnák, rt valószínűleg nem hivatásuk volt: az I vau az eset köz-
hivatott felügyelő-bi is merítene. Vakon Egyszerűen azért, értettek ahhoz, am ellenőrzéshez E pon érdeküsége.
Mikor egy soprini bankbukás, vagy más ily nagyobb bűi jset szerepel napirenden, akkor a napisaj 6 különböző hivatalos és nem hivatalos fori ui és érdekszövetség, fel egészen az inlerp Háló honatyákig, rendszabályt követői minpenki. Ennek hatása alatt tartanak néhány) ankétet, a közgazda-sági egyesületek egt önképzőkör bu/.gó-ságával pályadijakat Űznek ki a pénzintézetek ellenőrzései ügyinek megoldására. A koszorúzott pályaműnek díszelegnek egy-ideig a könyvesboltot kirakatában. Azután csend lesz. Az osztalak javítási műveletek tovább folynak, mindaddig, mig az eset \' „napfényre" nem derül. Akkor ismét ankét, pályázat, koszorúzott pályamű s végül csend. Nagy csend.
S itt van a nug\'f baj Az a hagyományos nemtörődömség, mely bennünket sokban jellemez, itt is érvényesül. A pénzintézetek állandó-és rendszeres ellenőrzése pedig oly fontos kérdés, mely a legnagyobb érdeklődést megkívánja. A magyar gazdasági élet 1 szerves összefüggésben van a pénzintézetekkel. Ez ad beléje vért, életet A gazdasági élet ome szervének tehát preoizon, biztosan, \' jól kell funkcionálnia.
A pénzintézetek rendszeres ellenőrzéséinek kérdését napirenden kell tartani A felügyelő-bizottsági intézmény, — tisztelet a kivételnek — elavult. Más modernebb ellenőrző szerv kell
Módot nem ajánlunk. Sokkal alaposabb
vélemények vapnak már e tárgyról, mint az egy rövid újságcikkben tárgyalható. De aktualitásánál fogva rá kell mutatnunk a kérdés rendezetlenségére.
Megyebeli és helyi intézeteink oly biztos és szolid alapon vezettetnek, hpgy^ szinte felesleges kijelentenünk: nem „haza beszélésre" irtuk e cikket. De azért mindenkinek koll kívánnia, hogy ez a régóta vajúdó ügy megoldást találjon.
A villamos ügy
éi az l,ooo,ooo — köloaönajánlat.
Nagykanizsa, február 7.
A kereskedelmi bank egy milliós kölcsőnaján-latiit bizonyára uem azért adta be a városnak, hogy magának szerepet biztosítson a villamosUgyben.
A hsukra nézve valószínűleg teljesen közömbös. mire fordítjuk a kölcsönt.
Mégis alig karait nyilvánosságra az ajánlat, ez mintegy önmagától kapcsolatba került a villamos-ügygyel. A kombináció mindeneseire érlhetó, mert ép a villám,sllgy az, melynek eldöntésében nagy szerepet játszik a dolog péuzQgyi része.
Nem akarunk jóslatokba bocsátkozni. \' N e m kutatjuk, hogy a kölcsönnek, illetve mosl még ajáulatuak miiió szerepe jut a villamosUgyben.
Tény, a villamosOgy elbírálásánál nagy előnybe jutott a város az ajánlat által. Az ajánlatnak nagy szerepe jut. A döntésnek azoubau nem szabad tisztán ezeu szempont szerint történnie.
Felesleges mondanunk, hogy az ajánlat különösen a házi kezelés híveinek jön nagyon kapóra. Khhez kell ugyanis legtöbb péuz.
A kereskedelmi bank akaratán kivOl nagy 10-kést adott a villamosOgyuek.
Nyers Gyuri meghozza Szélvészt.
Irla: HALIS ISTVÁN
Metrózunk helyénvalónak találja egyre gyak-rabhaft mondogatni :
— Semmi, ez csak semmi I
Ks szava mindannyiszor bizalommal tölt el bennünket, kik szárazföldi patkányok levén, nem tudjuk azt, hogy a legirtózatosabb veszedelemben lorgunk, és ritka-szép mulatságnak vesszük a dolgot
Néha-uéha ráérünk egy pillantást vetni a/, ég és föld közös háborújára es—gyönyörködünk. Milyeu szép itt a .hullámzó Halálon tete|éu I"
Kszembe jutott a rémhalász, kiről azt irja Jókai, hogy ugy csónakázik a viharon keresztül, milyen gyors csónakazásbau emberfiának nem lehet ré»zu. A rémhalász csóuakát t. i egy óriási harcsa szörnyeteg viszi magával a testébe hajitotl szigonynál fogva Mi szerencsések vagyunk épen oly veszettül röpülni a viz l\'ólólt Szélvész negyedóra alatt Keresztül röpít bennünket az akali öblön — Tihanytól Szepezdig: ~ pedig ez két órai ut.
Szepezduél elállt az eső, megszűnt a szél, elsimultak a hullámok. Csónakunkból ismét kihord-tuk s vizet a Balatonba.
— Ks este tíz óra tájban már a révfülöpi csárdában vacsoráltunk víztől csepegő ruhában
Sohase láttam iiyeu holond csárdát I Tla tányéromról fölemeltem a szememet, rögtön mozgásba jött minden bútor; felém hajladozott ablak, ajtó; — a olyan veszettül nekem iramodolt az asztal szék, sót még a söntés is hogy szememet behunytam és rezignálva, tehetetlenül vártam, mikor borul reám az egész kurtakocsma.
Másnap derült ég nevetett ráuk. Kelsó ruhánkat kiteregettük száradni és gyöngéd figyelemmel vizsgálgattuk jatluukat. Csak most fedeztük föl rajta a félólnyi bosszú repedést De nem is indultunk tovább, a inig a falu kovácsával két vas lántnt rá nem ültettünk. Mennyi rettegést állottunk volna ki, ha tegnap észrevesszük a hasadást I
Mire u)ra beleültünk csónakunkba, jó kedrnuk egészen visszatéri Mig a csöndes időben végig hajóztunk a Halatouoii. néhol kikötve és s csodaszép viiiéket bámulva, maid pedig órákig elnézve a sima víztükör fölött. — azalatt nagyokat neveltünk Nyers (lyurinak, ki mosl világosított föl, hogy milyen ve-szedelombou voltunk s ó mennyire remege\'l életünkért. A menekülésre már nem volt reménye setn. de azért minket mindig biztatott. így törtéül, hogy a tapasztalt hajós és kitűnő tlszó, egyedül léit közöltünk. Mi pedig oly nyugodt lélekkel vitorláztunk keresztül a halálos veszedelmen, miut a kis gyerek, kit anyja karia hordoz.
Vallomását Gyuri megkoronázta azzal a uyilat-kozatial, hogy ilyen utazás csak nekünk való, nem
pedig nős embereknek, Kikért kár lenne, ha elvesznének.
Megszoritottuk N.vers Gyuri erős markát emberül Ezl a becsületes beszédei nem lehetett más-módon megjutalmazni.
A szigligeti öbölben tökéletes szélcsönd fogott meg. Szélvész meg se mozdult délelőtt tíz órától este hétig. Ha akartuk volna, akkor se lehettOnk mást: ettünk, bort szoptunk szivaroztunk és mesélgettünk Sohase éreztem magamat olyan fejedelmi módon I
Nyers Gyuri elmesélte, hogy hajózik a gróffal éjjel.
tis ekkor megirigyeltem Tasziló grófot. Nem ugyau a vagyonáért, sem a rangiáért. Hanem mert akkor haióz s lialaiouoti, mikor a kedve tartja. Milyen gyönyörűség az. ha az einber éjnek évadján hanyatt fekszik a bárkában, és nézi a csillagos eget I Mikor egésze 11 egyedül van I Mikor minden emberi gyarlóság eltűnik mellőle, és érzi hogy ó is része a Miiideuségnek I
A sok álmodozás után ugy Napáldozás iáján valami szellő kezdeti lengedezni. Alig lehetett észrevenni, de azért rögtön indultuuk.
Keszthelyen pedig ezalatt elterjedt a bír, hogy a Szélvész elsülyedt, mink meg belevesztünk a Balatonba.
Ha jól ludom Kis Lajos yolt a neve anuak a lelkes tanár-emberuek, aki vállalkozott arra, hogy
3
ZALAI KÖZLÖNT
FKBRU \' R 8.
Milliós kölcsönajánlat a város-
oak.
— A Kereskedelmi Bank ajánlata. —
(Saját tudósítónktól.) A városi ügyek iránti érdeklődéa • Pesti magyar kereskedelmi bank egy millió* köleaönajáulatának jegyében áll. amint nyilvánosságra került, hogy a kereskedelmi bank nagykanizsai fiókjának főnöke közölt.\' vámsunk polgármesterével, hogy a bank egy millió knroua kölcsöu-erejéig rendelkezésére áll a városnak, a városi Ügyek beavatottal miuden felé tárgyalták a bank ajánlatát, melyet rendkivOl szimpatiausau emiitettek.
PénzOgyi körökben arról beszélnek, hogy a milliós kölcaónajáolat a bank nagykanizsai fiókiának közbenjárására történt, amivel a bankfiók mindenesetre dicaéretea tanújelét adta a város Ügyei iránti érdeklődésének. A kölcsönről általában még Korai beszélni, ügyelőre elvi kijelentésről van szó. A kereskedelmi bank egy milló korona ereiéig rendelkezésünkre áll, ami oly tény, melynek fontosságát a városi ügyekben beavatottak előtt uem kell hangsúlyoznunk.
Egy városatya, ki az összes nagykanizsai pétiz-iutézetek érdekkörén kivQl áll igy nyilatkozott a .Zalai Közlöuy" egyik munkatársa előtt:
— A Kereskedelmi bank egy milliós kölcaön-aiáulatáuak reudkivtll fontosságot ad az aktualitás Városi ügyeiukre reudkivtll nyomasztólag hatott az a tudat, hogy nam tudunk magunknak kölcsönt aze-rezui. Most, mint moudani szokás, pénz áll a házhoz. Már ez magábau is oly fontos esemény a városra nézve, hogy én az első pillanatban csak ezt az örvendetes tényt akarom leszögezni. Nem kutatom, kinek az érdeme ezeu ajánlat Nem kombinálom a kölcsön addig ismeretlen fellételeit, nem az esetleg ujabb a|áulatot. Oaak ismételem Önnek, a város nagy lidércnyomás alól szabadult.
Tisztelettel kérjük vidéki előfizetőinket, hogy az illető postahivatalnál az előfizetés inegujitása iránt lehetőleg gyorsan szíveskedjenek intézkedni, hogy a lap küldése fennakadást ne szenvedjen
A tolonc.
- A cselédügy helytelen szabályozása. Egy szomorú fejesete a cselédezerzésnek.
A főkapitánynak egy reudelete kitiltja Kanizsa területéről mindazokat a cselédleányokat, akik ötazör-nél többször változtatják helyüket éveukint. Klsó pillanatra ugy tetszik, mintha a szegődményeseket iga-záu a sok helyváltoztatástól tartóztatuá. inert hát eltoloucoltatui senkise akarja magát. Az eltoloncolás a szülőföldön inegbecsteleuili a toloncot. Nagykanizsán pedig a toloucnak sokszor igen kelleme« összeköttetéseket kell megazakitaui. De az éremnek két oldala van Ha a gazda észreveszi, hogy a cselédleány nála az ötödik helyei tölti be, csakúgy érheti el a caelédleány rendőri inegfenyitését ha annak könyvét elbocsátáskor nem a leánynak kezébe adja, hanem a rendőrségnél letétbe helyezi. A rendőrség azlán megidézi ff leányt éa megindítja az eljárást.
Nem kell rámutatnom, hogy mmdeu gazda óvakodni fog eiiuyire a népszerűtlenség fairébe keveredni. Azt a gazdát, aki a caelédleáuyt a rendőrségnek kiszolgáltatja a »ürü helyváltoztatás miatt, a cselédek összessége kiátkozza Vau ina már a cseléil-ségbeu aunyi szociális érzés, hogy az ilyen gazdái boykottálja. Kz a toloncolással uem is az igazi hüuös, a cselédszerző, bűnhődik Tudja mindenki, milyen lépveaszlóket helyeznek ki arselédszcrzók hogy egy kis forgalmat hozzanak a cselédleányok elhelyezésébe. A liil, jó cseléd nem jövedelmező, nem adó alany a cselédszerzóre nézve. Az éves cseléd nem kedvence a cselédszerzőnek, ez csak egyszer jövedelmez egy érben. A cupringernek változás kell és azt meg is csinál|a. Hát a caelédhurcoló mifél* szemekkel nézné azi az uraságot, aki az ő se tjüket a cselédleányok eltoloncoltalásával elroutia? Szép szózba kerülne a háziasszony. Azért az elloloncolási rendszert nom tartjuk szerencsésnek ha a kezdeményezésnek a gazdától kell kiindulma Annak a be-jeleutó hivatalból kell kiindulni. Ott a könyveket ellenőrzés alatt tartják, onnan mehet a följelentés. A rendőrségre haraitudhalik cseléd is, cupriuger is, anuak uem árt, inert anuak hivatása, hogy kiállia a azabály- és törvényellenesei! eljáró emberek haragját De hogy a gazda jelentse fel cselédet helyváltoztatás miatt, azt uem ajánlanám senkitifk, mert arra éber figyelemmel őrködnek a főbüuösök: a cupringeruél éa ha ez egyszer megharagszik, csak b a u k ó - b a I • zs a m inal lehet kieugesztelni. A tapasztalat szekerével összejártam az egész világot, de íven cselédszerző viszonyokat mint uálunk — csak Nagykaui-zsáu találtam Való János
MULATSÁG-.
Szanatóriumi piknik Hetek óta tartotta
qzámon a közönség a József kir herceg szauitóriumá-uak piknikét. Nemcsak azért volt a város érdeklődésének tárgya, meri első rangú nemes célt szolgál, a szegénysor»!! tüdőbetegek segítését, hanem mert az olőbbi evekből reuommált eatélyuek ígérkezett. De ineg vonzóerővel hatott a közönségre lapunk ama közlése, hogy Fedák Sári is meg fog ott jelenni Igy szombat este szűknek bizonyultak a Polgári Kgylet termei a közönség befogadására Asztal, asztal mellett. Mindenfelé kék. sárga, rózsaszínű és piros jelvényű urileáuyok szolgállak bájos előzékenységgel az asztaltársaságoknak. A szanatórium egyesület aranyszívű elnöke Vidor Sainuné urnó már napok óla fáradolt a menő előállításával, de azért szeretetreinéltoságával az estélyen fáradhatatlannak bizonyult. K. Hoérué alezredesné társelnök a muukájábén é< lebilincselő iiyáiassághau és mint a leáuyaereg proleclricn hű társa volt. Orüuhut Henrikné, Rosenberg Hichárdné, Uoseofeld Józselné, Ötvös Kmilué, Saner Iguáeiié. Király Sáudorné, Itőlim Kmilué, uniók magyaros vendéglátása otthonná változtatták az egylet tnrmeil. Fedák Sári \'.) órakor csakuvyan megjelent és asztala rögtön biicsii|áró helye lett ismerőseinek és azoknak, akik bemutatkozni óhajtottak neki. A művésznő szeret *-tr emel tósága pedig kifogyhatatlan volt. A tánc I I órakor kezdődőit, do kezdetben az óriási közönség miatt esak kis térre szorítkozott. Az V. ker llouv. zenekar karmestere Frycaaj szép mftsoit álliioit össze az étkezés idn|érc. Hanem Arany .Iáimat lecálollák alaposan, aki azi mondja: .Szavuk sem igen vau az alatt mig esznek\' ; mert olyan saus géne
fölkeresi nyomunkat. Nyolc-evezős nagy csónakba Olt és nyolc izmos prazival cirkált a vízen.
Az alkonyatban aztán észretesz egy vitorlást a Szent-Mibály hegyeu tul. Csakhogy ez a hajó ép volt, tehát nem lehel az, a melyet keresett
De mikor közelebb ért. és átkiabálás folytán bebizonyosodott « valóság, akkor olyan öröm-üvöltést mitellek a derék praxík. milyent csupán a vad prerikeu lehelne hallani Kgeszeu mellénk eveztek, éa miudaunyiau átjöttek iiéliáuy percre a Szélvészre. Kezet szorítottak velünk. Mink pedig, hogy némileg mogháláljuk jóságukat, kényszeritettük őket, hogy szopjanak hordónkból.
Azután rögtóu hazafelé indultak csónakjukkal Még pedig gyors iramodással Kgy órával előbb értek haza mint minlf, mert Szélvészt nagyon lassan vitte a gyönge szellő.
Keszthelyeu az egész várost föl lármázták IVméiiytelen sokaság volt a mólón, re luk várva
Nyers Gyuri kikötött. Átadta Széli észt. aztán elosout a Caóuakda hála mögött
Mink pedig az él|enzó ezernyi fömeg sora között -zégyenkeive vonultunk végig. Nom éppen gyűrött ruháuk miau szégyenkeztünk, hanem mert Nyers (iyurié volt iniudeu érdem és mégis minket ünnepeltek.
Most már tudom, hogy ez mindig igv szokott lenni: egyik dolgozik s a munkáért járó éljent más kapja meg !

Azóta Nyers Gyuriban mindig becsültem — az embert. Keszthelyen minden esztendőben csinálniuk valami vízi utazást egyUU.
Mult héteu aztán azt olvasom a Keszthelyi Hírlapban, hogy meghalt Nyers Gyuri Kiment a minden tesluek útjára I
Most már csak a Let he vízen togok vele csónakázni, hol elfelejtünk minden földi bolondságot, e-, ahol igazán elmondhattuk a nagy szót :
— Semmi! I Vége.)
beszélgetés volt. hogy bár a Karmester szimpatikus egyénisége és a kifogástalan teneszáinok sürü lapsokat arrattak, de mfiél vezet csak a zajon keresztül történhetett. Hasztalan volt volt minden asztalnál a csendet kérő tábla, s csilitg»tás; a lárma elnyomta a zeue szépségeit. A szanatóriumi piknik kedves fogalommá lelt; az egyesület pedig fáradságának méltó elismerésével találkozott az estélyen
-f- Jogászbál Nagykanizsán. Nagykanizsa jogászközönsége a Gyermekvédelem céljaira 1909. február hó 13-án a Polgári Kgylel összes termeiben iáucestélyt reudez Kezdete U órakor. Személyjagy 3 kor., c.salád|egy 3 személyre 7 kor., több személyre 10 korona. Felűlflzetéseket köszönettel logad a rendező bizottság
HIREX.
Emlékeztető naptár.
Flbnár 11- Jogáazbál Nagykanizsán a Gyarrnek véd«l«m bizottság céljaira. , „ A Nagykanizaai Bankegyeaulel közgyűlés«. , , A Nagykanizsai Takarékpénztár állal alaptloll Önsegélyző Szövetkezel közgyűlés«. Fikrsar 14. A GazJasági Onaegelyaö Szövetkezet Nagykanizsán közgyűlés«. . 14. A Nagykanizsai Takarékponztár közgyűlése , ti. A nagykanizsai kereske.M ifjak önképző egvlele nek «Melye.
, 21. A Délaalai Takarékpénztár r.-l Nagykanizsa ko/.gy. ■ árilai I 7. Kóaorozá.«.
— Babochay György beteg. Habochay György Nagykanizsa város volt polgármestere súlyos szembetegséget kapott. Kezelő orvosai dr. Hlau és dr. Fodor lauácaárt a család felvitte ót egy budapesti szanatóriumba, hol valószínűleg operálni fogják. A beteg állapota iránt sokan érdeklődtek liánál. ifj. Habochay György gazdász. városi képviselőnél.
— Óvónők mozgalma Mind magyar nemzeti, miud gyermekegészségi, mind szociális szempontból egy legfontosabb intézményünk a kisdedóvás Mégis az utolsó időben, mikor a tauilói fizetéseket reudezték, sőt mikor a laieiner világ minden osztálya az állam zsebében kotorászol!, az óvónőknek nem jutott semmi, azokról megfeledkeztek. Vagy talán azt hitték, hogy ezek helyzetűkkel teljesen megvannak elégedve Krre a felfogásra rácáfolnak az óvónők, akik Zalamegyébuu mozgalmat indítottak meg, hogy testületbe tömörüljenek, hogy így mind érdekeiket, mind a kisdednevelés ügyét annál hathatósabban szolgálhassák. Az egyesület szzékhelye Nagykanizsa lesz A mozgalom élén Szabó Utvánué. Ti bolt Holdizsárné és Hajgató Janka helybeli óvónfk állanak.
Felolvasó estély a magántisztviselőknél.
A nagykanizsai magántisztviselők egyesülele srerdáu, lll-éu este tartja második felolvasó estélyét. Miklós Dezaó dr. az egyesület ügyésze fog felolvasui a kereskedelmi alkalmazottak jogviszonyáról.
— Utóállitás volt e hó ö-én. Megjelent 17 apa kik közül s találtatott keresetre képtelenuek. A megvizsgált M hadköteles közül 11 soroztatott be.
Szoptató anyák
tejük hatásái csak növelik ős gazdagítják a 8COTT-léle Kmulsió használat által.
kimernlisétr megszűnik,
s a csecsemő rózsásabbá, vidá uabbá és pajzánabbá válik, miut valaha volt.
Az auyaságnak bármily valóságos percében, a
SCOTT féle Emulsíot
erőt kölcsönöz, bátorít s emellett kellé
Ai RmnUlo vlair Ules ÍZŰ és kÖtlIIVOU OUlésZlllCtÓ llilnll • SCOTl
JS^XuS; K«V ««deli üveg Ara a K. 50 fillér Ütni* vS\'tn 1 Kapható minden gyógy Iái tiau.
FEBRUÁR 8.
ZALAI KOZLÓNT
8
— Villamos telep városi Üzem Ismeretes, begy Kaposvárott a villamvilágitást házilag kezelik. Möhler János, a városi Üzemek igazgatója e napokban számolt be a mull év üzleti forgalmáról E kimutatás szerint a házilag kezelt villamos telep jövedelmezősége a következő volt: Világításért 16«,6tS korona 39 fillér, anyagért 18,046 korona 78 fillér, munkadíjért 677f> korona 56 fillér, különfélékért 390 korona H2 fillér, vagyis Összesen 17% 886 korona Só fillér. Ezzel szemben kiadás volt 1411879 korona 10 fillér, vagyis a nyereség 28,1157 korona korona 25 fillér.
— Hévízen rosszak a talajviszonyok. Kí hitte volna, hogy a szépen fejlődő Béviz fürdőn rosszak a talajviszonyok. Ezek javítása kilátásban van ugyan, mely valóban sürgős, nebogy ennek a megyebeli fOrdónek rossz bire támadjon. Árvay alispán jelentése ez mondja Hévízről: A m. é. szeptember havi kőigyüléa elé terjesztett jelentésemben volt szerencsém előadni, hogy Bévizeu főként a talajviszonyok áltai hátrányosan befolyásolt egészségügyi állapotok javítása nagyobb szabású intézkedéseket igényel. Jelentésem kiegészítéséül vau azerencséin előadni, hogy előterjesztésem folytán a fóldmívelésügyi miniszter ur az országos vízépítési igazgatóság közegészségi mérnöki osztályát Hévli fürdótelepuek jó ivóvízzel leendő ellátása és csatornázása, a szombathelyi kir. kultúrmérnöki hivatalt pedig az alagcsö-vezési és vízmentesítési (szárítási) munkálatok terveinek és költségvetésének díjtalanul leendő elkészítésére es szakvélemény előterjesztésére utasította, minek következtében a műszaki fölvételi munkálatok — amiut az idő engedi — megkezdetnek
— As epilepszia (nyavalyatörést gyógyítása A világ legkiválóbb orvosai szüntelenül fáradoznak és kutatuak ujabb és ujabb gyógymódok utáu az emberiaégre aulyos átokként neheiqdó betegségek ellen. E betegségek talán legborzalmasabbika az Epilepszia. E ba|ban szenvedőknek vigaszul szolgálhat azon értesülésünk, mely szerint egy magyar orvos e betegség ellen uj és hatékony módszert, — amely már külföldön is méltó elismerésben részesült, alkalmaz gyógysíkerrel Ez orvos a Budapesten, Nagykorona utca 18 az. alatt lakó dr. Szabó B Sándor, kí készséggel nyújt felvilágosítást mindazoknak, kik gyógyító módszere segélyével e súlyos bai -tói szabadului óhajtauak.
— Amerikai testvéreink az ajk alaknak
Honfitársaink ezreit viszi ki a kenyérért való küzde-lem Amerika szabad levegőiébe. Es ha ott megtalálták munká|uK, véresverejtékük jutalmát, a aziv, a magyar sziv, megszólal bennök és raohóu szívnak magukba minden kis szellőt, mely az édes honi-partokról száll hozzájuk Nemrég szumoru híreket vitt tőlünk a távíró. EUzorult a testvérsziv eunek hallatára. Magyar inunkástestvéreiuk szörnyű veszedelméről tudósították őkei A vesicaí, az ajkai bánya-katasztrófák megrendítették őket és uem maradnak hidegen a nyomor ismeretére, melyet ez a szerencsétlenség inaga után hagyott. Az ajkai özvegyeknek, árváknak a számára gyűjtést iuditott a legnagyobb amerikai magyar lap a .Szabadság" felhívásában ezeket a szavakat használja: „Kitörülhetetlen élő tanújelét kell adnunk a tengeren tul is lángoló hazaszeretetnek Meg kell mutatuuuk, hogy biábau választ el benuüuket mérhetetlen tenger és mérhetetlen távolyság a szeretett hazai rögtől: tér és idő nem tudja lelkünkben elhalványítani szeretett haza képét .Szép, okos reánk megbecsülhetetlen beszéd; tuissio-uariusi inuukájávsl a „Szabadság- az egész magyar haza elismerésével, köszöuetével találkozik.
— Játék közben. Virág István és Németh Böröc Ferenc tapolcai legények játék közben örsze-•zólslkozlak Majd tetlegességre került a sor, miközben Virágot egy késsel Németh szíven szúrta. Böröcz Ferencet letartóztatták. — Ezzel a rövid rendőri
hirre a .Tapolcai Lapok" hasábokon át foglalkozik, aminek magyarázata, hogy a megyei városok közül Tapolcán vannak a legvadabb erkölcsök. Verekedés, késelés, gyilkosság Tapolcán uapireuden van. A tapolcai sa|tó abban találja a baj okát, hogy sok otl az igkolakerülő. A hatóságok minden fáradozása kárba vész. A tapolcai állapotokra mi is felhívjuk a megyei hatóságok figyelmét.
— A gyékénesi állomás kibővítése. A buda-pest—fiumei vasútvonalnak kétségtelenül egyik legélénkebb forgalmú állomása s gyékénesi Ennek fontosságával már nemcsak a belügyi kormány, hauein a nagyon-nagyon lassú mozgású kereskedelemügyi minisztérium is tisztában van. A gyékénesi állomás mai berendezése mellett képtelen a nagyarányú forgalom lebonyolítására. A zágrábi vasúti üzletvezetésig előterjesztésére a kereskedelemügyi kormány elhatározta, hogy a gyékényesi állomási az igényeknek és forgalmi szükségleteknek megfelelően kibővíteti Az ezirányu előmunkálatokat már meg is kezdették
— önérzetes szobaleány. Egy helybeli uri családnál inár régebben vau szobaleányi minőségben Városi Jolán. Takarékosságával már néhány száz koronát is sikerült félreraknia. Annál kellemetle-uehhül érintette a hiány anyját, hogy a mull hóuapi fizetését egészen felhasználta valamely társnőjénél elválall keresztanyaság alkalmával A leányi auyja megdorgálta, sőt tettleg Is bántalmazta Az érzékeny szívű szobaleány pedig — mi telhetett tőle suhlimát oldotat ivott, de az első fájdalommal mindjárt rémülve jajgatta fel az egész házat. Azonnal a közkórbázba szállították, hol ellenmérget adlak be neki. és most már |ól érzi magát újra és örvend az életűek, melyet egy csekélység miatt kOnyelmüen el akart magáiól dobni.
— Lövőgyakorlat. A nagykanizsai cs. és
kir. közös hadsereg legénysége f. hó 12-én és 13-án Kiskauizsa. Ba|csa, szepelneki maior és Principális csatornával halárolt lóvőtéren liaicszerü (éles töltéssel) lövészetet fog tartani. A lövógyakorlat reggeli H órakor kezdődik és délután „> óráig tart. A megjelölt napon és időben a lőtéren, a lövőirányban (Kiskanizsától Hajcsa felé) 700H lépés, oldalirányban (a Principális csatorna és siepetnekí major közötti téren) 3000 lépés távolságon belül tartózkodás
" — A Divat Újság minden hónspbau kétszer jeleuik meg. Előfizetési ára nagyon olcsó : negyedévre postán való sz tküldéssel, 2 korona 20 lillér. Előfizetni legcélszerűbben a kiadóhivatalba intézett postautalványon lehet. A Divat Bjság kiadóhivatala Budapesten, VIII., Rókk Szilárd-utca 4. számú házban van.
— Táncmulatság. A Uelsei Polgári és Öuképzókör 1909. február lé-éu, saját köuyvlára gyarapítása céljából, Orosz Ignác veudéglAbelyiségei-ben szórakoztató előadással egybekötött zártkörO farsangi táucmulatságol rendez. Kezdete este 7 órakor. Éjféli szüuet alatt tumbolajáték.
— Betöréses lopás Mesteri Ferenu postatiszt szombaton estvo a Szanatóriumi pikniken volt. Ezt az időt ismeretlen tettesek felhasználták és Kinizsi-utcai Iskásáh t betörtek és Itio kor. készpéuzt és ékszereit ellopták A rendőrség erélyeseit nyomozza a tetteseket.
— Vasúti tolvaj. Kedden értesiiotték Kanizsáról a murakereszturi állomást, hogy a <112. sz. vonat egyik utasa ellopta a kalauznak a táskáját. Murakcreszliirou csakugyan kiszállt az enyveskezü utas a táskával és nyomban letartóztatták Kgy csomag fehérnemű is volt nála. Három fehér váukoshéj, 3 fehér férllíng R. M monogrammal. A ruha még nelves volt valószínű, hogy valamelyik kanizsai padlásról lophatta a hol száragatás végett ki volt terítve.
— Külső hasinétatr*. Imrének fajdalmai. ciuioi éi-kdiivényei bajok éi mindennemű gynl»di>ok s . MoU-fóle iftt borueti1-uet gyógyíttatnak liiilos sikkéiről — Kgy üveg éra 1 kor. StétkUldéi naponta utánvétellel Moll A. gyógf»ieríl« c>. éi kir. udv. nállitó illll lléci, 1. Tuchlauben 9. A vidék, gyógyizertérakban éi anyagkere»kedé»ekben hatiroiottan Moll féle kéultméoy kérendő ai u gyérl jelvényével é« alilriiéval
Hirdetéseket felvesz:
x a kiadóhivatal, Médor-utoa 7,, ifj. Wajdite József könyvkereskedése és minden hlrdetéei iroda.
Kí ZOAZD ASÁ6.
A Gazdaaági takarékpénztár kfizgylllése.
A Zalamegyei gazdasági takarékpénztár r. t. Nagykanizsa tegnap tartolta évi rendes kOzgyOléeát Koller István elnöklésével. A közgyűlés iránt a részvényesek nagy érdeklődést tanúsítottak. Koller István elnöki megnyitó beszédében üdvözölte a magjelenteket. Megemlékezett az intézet 1908. évi mdkOdésé-ről, melyet a közgyűlés helyeslése közepette sikerestiek mondott. Az év eseményei közOl kOlOnösen kiemelte az lutézet tőkeemelését, mely a legnagyobb sikerrel járt. (Tetszés) Nyilatkozott az adóreformról is, melyet a pénzintézetekre nézve rendkívül sulyos-uak tart. S inert — úgymond — az intézetek nemcsak belétet órizuek hanem kölcsönt is adnak, az intézetek kénytelenek leszuek as uj terhet a köl-csönvevőkre hárítani, ami a pénz drágulását és ezáltal a gazdasági osztályok kárát fogja jelenteni. Az éljeuzéssol fogadott eluöki beszéd után a közgyűlés elfogadta a beterjesztett számadásokat. Malatinszky Fereuc zalacsányi földbirtokos, részvényes a közgyűlés nevében megköszönte az igazgatóság buzgó működését. Az 1908. évi osztalékszelvények az intézet pénztáránál mai naptól kezdve 10 koronával beválthatók.
Esküdtszéki tárgyalások.
(Saját tudósítónktól.)
Első nap.
— Atyafiság caupa jóság. —
Február 3-án kezdődtek az esküdtszéki tárgyalások. Három véres dráma, három sötét bün került a mostani ciklusban az esküdtbíróság elé.
Az el& napon Busa István és Busa Lajos bánokszentgyörgyi lakosok ültek a vádlottak p adjáo.
1908. tiov.-mbqr hó 8-áu este tőrtéut. hogy Busa Istváu és Busa Lajos lakásukban arról a földvásárlásról beszélgetlek, amelyet Busa István Iváoyi János bánokszentgyörgyi lakos ellenére akart kötni. Közben sértóleg nyilatkozott Iváoyíról, aki az ablak alatt hallgatódzott, és visszasértette a testvéreket, á két jó fivér, uem hagyta egymást, hanem István kapával, Lajos pedig fejszével felfegyverkezve rátámadtak a kint álló Iványira és agy helyben hagyták, hogy másnap elköltözött az OrOkös hazába.
A törvényszéki tauács Weber Károly kir. ítélőtáblai bíróból és dr. Kenedi Imre és Gyeuea Sándor törvényszéki bírákból alakult meg. Busa Lajos védője dr. Balázs Zsigmond, Busa Istváné pedig dr. Miklós Dezső ügyvédek voltak.
Dr. Balázs Zsigmond beszéde folysmán azt bizonyítgatta, hogy védouce jogos önvédelemből követte el tettét Dr Miklós Dezső volt a másodrendű vádlót védője.
Az esküdtbirák vádlottakat a Btkv. 306. f ába ütköző súlyos tostisértés bűntettében mondták ki a vádlottakat bűnösnek. Mindketten 5—3 évi (egyházat kaptak.
Második nap
— Boldog családi élet. —
Február 5-én Kozma Boguár Laj-i felelt ültek széket az esküdtek. A fiatal bűnös apját ölte meg. Auyiát védelmezte és közben egy D csövű fegyverrel lelőtte atyiát alsózsidi tanyájukon.
Terhelt védője dr. Bartha József volt. Az esküdtek a bűnösség kérdéseire igennel, a jogos önvédelemre nemmel feleltek Bírák vádlottat 6 évi (egyházra ítélték Az ítélet kimondása után az eddig szabadlábon levő bűnöst letartóztatták.
Harmadik nap.
— A mulatság vége. —
Pénteken Zsinics Mihály alsódombortii lakós bűnügye került sorra Az ősszel Zsinics Légrádon egy három krajcáros bicskái vett. Hazatérve Alsó-domboruu bement ogy korcsmába, ahol egy társa kötekedve 2 krajcárért kérte a kést. Ezeu annyira összevesztek, hogy Zsinics beleszúrta a társába a kést. A védelmet dr. Lóké Kinil látta el. Vádlottat 3 évi fegyházra ítélték.
ZALAI K ii Z L ö N Y
KBBRUAR 8
KIS HIRDETESEK.
E ravatka III UrMiulil filmi Ifj. Wajriita ««••<
--------\' - .........lUár-it" 7.
ken|lktrMfc*jfet llák-Ur él t klllékllltll juláijii tarifa. íékkuirl klréiMnil ArkUitia
4«!
Azonnali ip< ilk
egy fiatal, oaloos fOszer ¿a csemege
Sf ak
■lak mában tel-
holinocpa )\'*<\'n Í4r,M segéd, szerény fel UBIU|I05| | (ét«l«k melleit.
ajánlkozik 8
lételek melleit, fim. Ifj- Wajdita József skedésében. Deák-tér.
köuyv-
4b
A „ZALAI KÖZLÖNY"
szerkesztősége és kiadóhivatala Nádor-utca 7. sz. alatt van.
Védjegy: „Horieayt«
ALinimení.Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
pttMk.
agy rigjfaak báaoayull hiiuier, mely már •ok tv éta legjobb ( ,\' lilomuiil i(iító airrnek bizonyult klazvéayail, aaáiaál 6« ■•|bglá-aakaál, bedSrxstHMepp™ li.uinálva
Figyel uie/totéi*. Silány hamisítványok miatt bevásárláskor óvutuaak legyünk éa oaak olyan uvegot fogadj unt el, moly a „H.rgoay" "«ÜegTgyet *a a Rlchler cégjrgydW ®1U tott dooazba van csomagolva. Ara flvegekbeo K -.80, K 1.40 4a K 2.- ás ógyaaólráa minden gyferazarUrban kapható. — Főraktár: Tlrlk Jézief gyógyauréunél, Budapest
whmeflin u jtniy onuiültf,
Prágábaa, ElaaUtbstnu*« & MldSeoaapi atáttOldís.
■ DLRltfUr vHroertln u Jtruroriulültf , I
Prágába», Klu.botb.tra»»« A nou. Q M ^ MldBeaaapI aiátkOldw. fr I
„B-I-I-IT" - „rt|l ■i|ii|iilil Ilii\' valéll Jikikl-félt lilliliilli-il|irittikliil;ik fitikiikii I-
Fliyafaa I Caakia a „Jtllll" jiliéistl lalééll
■laisa iibii i) ériakis klféaikártyit . tartalauz ________
Szép keblek
két hónap alatt a
Pilules Orientálnál,
melyek a kebleket fejlenztik, eróaitik, belyreéllitjAk és a nói kebelnek pompás teliséget kölcsönöznek, az egészségre káros hatás nélkol. Jótállva, arzeui kum mentes. Orvoai hírességektől elismerve Teljea discretió. Doboza használati utasítással 6 K 45 011. bérmentve.
J. Katié gyógyszertár Párizs. Raktár : Török József gyógyszerésznél Budapest Király-utca 12.

Szőlő-oltvány
4« vhuMI at|| Upn árjipiiékiait li|jia ii kér-
■•■tll külddm meg, aki ciimel tudatja.
Esen könyvei még aa it kerje, .ki rendelni nem .kai,
mert eok haitnoi tudnivalót tartalmas. —-—
S|lktrii iltiáiyikkél, isirlkil él nrM alma él lyikaraa tiiizikkil. • vllághlrtt Drlawarékil e*y éa fél «11114 kéaalet. i nm
Olosó ár ós pontos kiszolgálás
Ősim :
Szűcs Sándor Fia "ilital\'»
ia Bihardi6«zeg.
Globin
5Ö*1SP5
a legjobb és leqf inoinabh
czipöris/íifós/er

\'M
fi 5COX€OC+jO\'
jöOCCO \'.X300C3
möll-fTLE
■wA
✓YJ.
Csak akkor valódiak ha mindegyik doboz Moll A Q védjegyét ea aláírását tünteti fel.
j* A Moll A.-tál* SaldliU-porok I ailói gyAgyhuáia a legmak.ciatib gyomor- a " alteatbántalmak, gyomorgörcs í> gyomarhér, rAgioit eiákr.kedáe, majbint.l , J y várlotuláe, aranyér (■ . legkUIOnMiőlil. nőlbet.geágek ellen, e jele, bájUter <k J • ,- ávtiaodak 61» mlndlig nagyobb nrjedáai ai.tieti, - Ar. egy l.peoeáleH arad»!!,";
dobóinak 2 kor.
».\' llnnrinllii>n>lt töfftíiiyllflt rníjlllrliiflt. V
---- •
X
íí y
M O LL- FELE
LSXmJLITZ-POR
Csak dhirnjMI.
feliratú ónoiatlal van aárva. Mollfále ■oa-borax.lz a.vueteian mint fájdalomcsillapító bedSriaöláal ai*r kSaaváay. caiu ál . meghlllál egyeli kAvetkeaaitnyeinél leglime. eteiebli népiier.
Egy ¿aszott aradall ivs| ára 2 ksraaa
MOLL tíyermek szappanja.
Legfinomabb, legujal.1. naodiier uerlnl káiiilek gyjiniek el helgy itapp.nl . bör . okaiorO ápolására gyermak.k a falnóltak rátláre. — Ara darabonkánt 40 nil. 1J Ot darab I kor. 80 fill. Minden dat.li gyeimek na|.p«ii Moll A. »t.ljggyttcl van ellklva.
■all á. gyéiyazirésr, Vs\'/ís\'kírV advarl szilllté Utal,
Bécs, Tnchlauben 9. ez. Y
Vidéki megrendeléiek n.ponl. poiuatánvál mellett teljnlllelnek. ( )
( A raktárakban tessék határozottan .MOLL A." aláírásával A
i •
t ■ {
> V
< •
V v
V
o v) k j i Köhögés, rekedtség és éljen! * \' _ elnyálkásodás ellen =—-
^ gyors ós bistos hatásúak
Egger mellpasztillái
Az étvágyat nem rontják és kitűnő isüek Dobosa 1 korona és 2 korona. —
Próbadobos 60 fillér N ái ítétkllféil raktár:
iw^tá Xá „NADOB" Me^ojtgy6gy.Zűrtkr E||sr|»llpaizUII«
kogott köhflyéa I mMnt, n., w,i u,,t 17 tian«tr ■m>éiyiui
Kapható laiykaalzsái: Islus Lajos. PrA|ir lila, lalk lyala és Ciiktirayka. Piti Jiaa iféiyszirtárakbaa ,
JS

>> lib\'»1
és védjegyével ellátott kés/ítményekot kérni. Kaklár Nagykanizsán: Roaenfeld Adolf Fiai.
U^\' --------------------—
6 •oí
LEGNAGYOBB SZŰLOOLTVANYISKOA
AZ AttAMI FELÜGYELET MBLETT LETE5ULT
MILLENNIUI TELEP
NAGYŰSZ
torontAlm.
tcaioelme 500 kat.holo KCSZLET SOK MILLIÓ
árjegyzék ingyen
MHUNNIUMTELEPEN-VETTEM
MILLENNIUMTELEPEN VETTEM
Nyomatott a tulajdonos Ifj. Wajdíts Józnof Icönyvnyoin Ujában Na«ykanÍ7,sán.
nagykanizsa, 1909.
negyvennyolcadik évfolyam, 12. szAm.
febbuAb 11.
Miijalanlk bitfon is ciltlrtikln délbin.
ílAAiatáal árak: Kgi.i évra 10 korona. fálí«ro 6 korona, nagjredévra a korona 60 Alt. — Egyei aiám ára 10 Ali.
KOeierkeiiiö: , llr VliUayl ilpaarlk.
Felelős ateikeaitö: Kerléai Jómarf.
Kiadja: a iMrkMitii<|,
Szirktiztltéi ét kladéhiiatal ládor-itc» 7.
Hlrdatáaok dljatabáa ai.rlM.
Vidéki színészet.
Festetioh Andor gr. Jelentése.
Mindenképpen érdeke« és értékes jelentést adott Fcstetiob Andor gr. a vidéki színészet országos felügyelője Apponyi Albert gr. miniszter elé. Érdekes azért, mert belőle megláthatjuk, hogy az egész ország színészete. min\'hogy épp^n a vidéki színészet adja az általános uivót. miféle tényezőként szerepel a közművelődés és művészet terén. Nem kell túlságosra becsalni a színészetnek általában e működését, de azt a feladatot, melyet e téren a társadalom reá biz, Feste-tioh szerint, betölti. Ma már nem kell. uem szabad a nagyobb vidéki városok színészetét lekicsinyelni, mert a színészek általános művészi nivója ma már oly fokú, és a kiváló egyéniségek oly számban vannak, hogy a vidék is eléggé kielégítheti fejlettebb művészi igényeit.
Festetioh gr. a saját tapasztalait, saját európai Ízlését tartja elénk tükör gyanánt, melyben megláthatjuk azokat a kívánalmakat, melyekkel a szinésztársaságok iránt a fejlettebb műérr.ék fellépni tartozik A szerte lenné vált operettkulluszszünőfélben van egy ebként is, amitől hasztalan óvtuk a serdülő ifjúságot. Kanizsán ezek a nagyrészt francia szemérmetlenséggel ékesített hülyeségek okozták, hogy némely iskola igazgatósága az egész színi szezonra megtiltotta a növendékeknek a színház látogatását.
Ez természetesen jelentékeny anyagi károsodása a színigazgatónak, de hasztalan tekintik az ilyen intézkedést ósdinak, copfosnak, az iskola nem nyújthat kezet a színháznak abban*, hogy az ifjúság aroáról a szégyenpír! letörülje. Káros azonban maga az iskola is, mely nem talál nevelő, művelő eszközt a színházban olyan irányban, a milyenben azt a magyar nemzeti szellem megkívánja. A magyar eredeti dráma, vígjáték, már nyújt olyan gazdag repertoárt, hogy a léhaságokkal telt hülye \'disznóságok minél ritkábbak lehessenek szimpátunkon.
A jelentés azt is mondja, hogy nagyobb szinószdirektorok — ezekhez számítja Kóvesyt is — nemcsak, hogy az eredeti drámai műfajokat kellő számban ciiltiváljak. de még más színpadon elő nem adolt újdonsággal is gazdagítják a repertőirt. U-íy hogy változatosabb. élénkebb műsor alig képzelhető, uiint tt vidéki színházuknál.
Kivánja azonban, hogy az elsőrendű igazgatóktól a klasszikusok, a magasabb drámai termékek, a uiagyar történelmi darabok gondosabb és szorgalmas művelését kell megkövetelni a divatos, de léha, frivol külföldi bohózatok helyett.
A szinügyi-bizottság és a sajtó képviseli a közönség ez irányú követeléseit és
azt hisszük, hogy adandó alkaluinmul ezeket az irányeszméket hangoztatni egyik fórum sem fogja elmulasztani.
A megyei pénzek elhelyezése.
Sok hohó semmiért
Marad m(ndeti a régiben
Nagykanizsa, labruár 10.
A vármegye hétfői kozgytllés« ugy határozott, hogy az árvapétizek a központi hitelszövetkezetnél, az alapok pedig a inigy kir. postatakarékpénztárnál meghagyassanak. A döntés oly egyöntetűséggel történt. hogy akár nem is kellene e dologgal bővebben foglalkoznunk. Hisz azt kell hiuunuk, hogy az ilyeu egyhangú döntést, alapos megvitatás előzte meg. Azonbau nem et történt. Sót még csak nem is ez előzte meg. Klleubeu volt egy kis nézeteltérés a főispán és az alispán között. Megelőzte a határozatot Audrássy körrendelete 8 ilyen .forró" hangulat közepette, a kedélyek lecsillapítására legjobb volt — mindent hagyni a régiben, legalább ezt hitték. A megyei intézetek nem érdemelnek oly kedvezményi, miut a hitelszövetkezet. Mintha bizony nekik sok-sok millióval mim volna több a megyei kihelyezésük, mint a hitelszövetkezeté.
K határozat valóban érthetetlen előttünk. Mikor Ddvardy Vince a megye szeptember U-iki gyűlésén indítványozta, hogy a megye pénzét hozzuk haza, inert ezt kiváltja a megye gazdasági érdeke, agy taps fogadta az indítványt.
Az íuditvány megérdemelt tetszésben részesült. A megyének — igy mondották — kötelessége az intézeten pártolása támogatása, hisz ezzel a megye közönségét támogatjuk.
Az intézeteket \'elszólították kamatajánlat beadására Mindegyik ajánlott oly előnyös tételt, mint az Országos Központi, ki az utolsó pillanatban adott be Ujabb és kedvezőbb ajánlatot. Lehet, hogy ugyauezt a kamattételt a megyei intézetek is megadtak volna. Krre azonban ugy értesülünk, nom kaptak felszólítást.
Január közepén megérkezett Andrássy ismert körrendelete. A .Zalai Közlöny-t ekkor már ugy iuformálták, hogy a megyénél beavatottak állítólag tudnak már arról, hogy a februári határozat nem lesz olyan, minőnek tervezték. Mi azt hittük, hogy ez usak kombináció A törtéinek azonban igazolták forrásunk jól érlesüllségét.
Nem akarjuk újból részletesen felsorolni az érveket, melyeket, a pénzek hazahozása mellett már sokszor elmondottunk. H os u y á k tféza felszólalására csak azt jelentjük ki, hogy a központi Hitelszövetkezet zal a m egyei kihelyezése korántsem oly nagy, minőnek azt moudják. A megye betéte aokkal nagyobb, miut az itteni kihelyezés.
Általában az egész ügy oly színezetet nyert, melyre valóban elmondhatjuk : Nagy holló semmiért. A betétek elhelyezésével fellármázták a megyei intézeteket. S végül marad minden a régiben, mert fó a vármegye békéje
Most aztán a megyei pénzintézetek igazgatóságai visszaszívhatok évi jelentésükben kifajeutt ama sok szép reményt, melyet a megyei pénzekntk itthon való elhelyezéaéhez fűztek.
Csak arra vagyunk kiváucsiak, miért kall Zalamegyének az Országos Hiteiaaöveikeiet 26 millió belétállományához, közel három millióval hozzájárulni. Kzzel a felvilágositassal adós maradt a vármegye közgyűlése.
Villamos operette
100 közgyüL-si változatban.
Szöveget irta és zenéiét szerezte Luigi Franoeieo.
A balleltel előadja a városi ballette személyzet.
SZKMKLYKK:
Caiua Valeiitiuianua dictator Kabius Cunctator consul Rulldiua augur Marin* Fredericus demagóg Tullius néptríbun Aleiius Oato colisor.
I .1 K L K N K T.
Dictator. Sötét van, nem látok,
Uyuitsál rózsám világot. Hufídius Nem lehel az édes Ham.
i Mondja a bölcs szomorúan.) 1) Már miért ne lehelne, ha éu akarom. It u f. Mert kiszáradt a mécsből az olaj. D. Hát a villám? Az kutya? - it. Jól mondád nagyúr; elvitte a kutya. Fran-ciscus haragszik, még a napvilágot ia alállná előlünk, ha tudná
1). Frauciscus elvesztette kegyelmemet. Jöjjön az ellensége, ha van.
B. Az is haragszik, inert karikát húztál az orrába.
1) Láncon ide miud a kettőt. Jöjjön a falu apraja-uagyia.
11. JKLKNKT.
Heléptiek: Kabius Cuuctstor, Aleiius Cato cenaor, Mariils Kredericus demagóg éa Tullius néptfibuu,
Kabius C. Ne tüzeskedj uram I Ráérünk arra még
Aleiius c e ii a o r. Ne hívd ide uram Fran-| ciscusl, én ki nem allhatoiu (énekelj
Nem kell nekem senki meguut babá|a, Akármilyen jó is, bármit igár|en is, Hiába
Maríus demagóg: Fölséges náp I Én
mondom nektek, pedig amit én mondok, azt meg ia szoktam bánni, hogy csak egy ember segíthet a bajunkon: Ciuciniiatus Siemens. (Knekelj Nincsen párja Nagykauizaáu Sieiuens-Scbuckort cégnek. (Kívülről hangzik Cinciunatus éneke): Krre jertek, itt van az ut Kinyitottam a kaput
3
ZALAI KÖZLÖNY
FEBBÜ\\B tl.
Ounetator: Arra ia ráérünk. (Beballik Kraociscua éneke): Vagyok olyan legény mint t«, Vágok olyan randet mint te; Ha nem hiaxed gyere Telem, Néxd mag ax én villamteríein.
Ounetator: Arra la ráérünk.
Tullius néptribun:
Nem kell nekünk, volna csak, Kálónk tél«, gyere csak.
TribusokI Figyelmeteket kérem; arra eskod-j«tak, amit én mondok. Halál Franciscuara, halál Cinciunatuara, mert nem aduak ingyen villamvilági-táat Nem is kell. Csináltattam már ax ácsc«ál egy l«yd«ni palackot, abba belegyOjtjOk az ég villámait á« amikor kell, laaaankint felbasxnáliuk. Most tapaol. nép. (Frenetikus taps. Kljén Tullius.)
Ounetator: Arra ia ráérünk
Dict. Már pedig én axt mondom, hogy nekem világosság kell. (8xaval):
Világosság téged szomjatálak . . . Mehr Licbtl
III. JELENET.
(Az ég nagyot dördül, a háttérben Franciscus mint arab kalifa kiemelkedik a mélységből A hallat-kar körOltáucolja, a Senatus pedig papucsának csúcsát «orra eaókolja.)
Kg y Olt: Odv néked kalifa Tied az élet, tied a halál.
Franciaua: Mindeu meg van bocsátva (áldólag kiterjeaxti karjait).
Ounetator: Arra is ráérünk még!
Fordította: Josephus Flavius
Pénzintézeti alapitás Zala-
egerszegen.
Miért kell uj intézet?
Egy szakértői nyilatkozat
Zalaegerszegen bárom pénzintézet van. mely a szükséges hiteligéuyeket téliesen kielégíti. Kzek ellenére is bixonyo« oldalról mégis ésxlelhetó úgynevezett motgolódáa egy uj intézel alapítása dolgában Miután a mozgalom .hullámai" a sajtóban ia mutatkoznak már, érdekesnek tartottuk a zalaegerszegi gazdasági élet egyik kiválóau képzett vezetó egyéniségét meg kérdezni e tárgyban.
A .Zalai K öxlöuy-n«k adott nyilatkozat így hangzik :
— Mindig akadnak egyének, kik szívesen vállalják az igazgatósági tagságot. Uj intézetre Zalaegerszegen ninos szükség A helybeli háro\'tn intézet a hiteligényeket bóven kielégítik, mit a most megjelent mérlegeik is bizonyítják. Összes kihelyezésük 7.580,000 korona az értékpapír és ingatlanokon kivúl Enn»k ellenében csak 173.355 korona értékű váltó került visszleszámítolásra, mig átruházott kölcsönök általában nincsenek Szóval az intézetek tókeeró-sek. Idegen tökére itt ninos szükség Az alapitók az uj intézetet a budapesti országos gazdasági bank fiókjául tervezik.
Ennek állítólagos feltétele, hogy 150.000 korona részvényt helyben és vidéken jegyezzenek. Most ebben fáradoznak.
... Igy fest az uj alapíláa szakértői világításban. Tebát a nlaegerazegi mtézetek a hiteligényekkel kielégítik. Talán bixouy a 150,000 koron« részvényjegyzésre van sxQkaég. Vagy ha nem, hát miért keli uj intézet ? Tán c«ik nem . uj igazgatósági tagságokért, mint ax már sxokáa a .jé vidéken *.
PESTI
MAGTAR
Kereskedelmi Bank
léinéijtlki ALAPÍTTATOTT Tartalékalap 4! ■tlllé l«r««a. iS4i. ÉvatNII aillté Uraié.
Nagykanizsai fiókja
Kifogad pénzbetéteket
valamin!
folyószámlára és pénztárjegyekre.
Pénztári órák: g; ;
Betétek, avagy kivétek a délutáni pénztári órák alatt is eszközölhetők.
A fiók viibiki ügyfeleknek készséggel küld postai betizetólapokat, melyekkel minden postahivatalnál portómentesen lehet feladni betétet, o o
HÍREK.
A
Emlékeztető naptár.
Félriir II. Jogáaabál Nagykamuán a (iyarmakvcdelem bl-loltaág céljaira. , „ A Nagykanizsai Bankagynulat kozgyuteaa.
. A Nagykanizsai Takarakpánztár által alapított Önsegélyző Szövetkezet kozgyúléaa. Flkriár 14. A (iazdaaági Únaagáljraó Szövetkezet Nagykanizsán közgyűlés«. 14. A Nagykanizsai Takarékpénztár közgyűlésé 17. A nagykamtaai magántisztviselők agyaeuletc Tat-olvasó estély*.
, tl. A nagykanizsai kcreikadő ÍQak dnképzö egyleté-nek aslétye.
. it. A Délzalai Takuékpánzlár i.-t Nagykanizsa kO/.gy. , . Nagykanizsai Kabsegélyző cgylal közgyűlése. . , A nagykanuaii kath. legényegylet Tarka aaliilya. ■árilii 1—7. Káaoroiav Március 7. Ai Ipartestület kozgyúléaa
— Főszolgabíró választás A megye közgyűlése a balatoulüredi főszolgabírói állásra Langer Istvánt, a tapolcaiba Karácsony Kálmánt válaaztotla. A válasxlást óriási korteakedés előzte meg
— Kinevexéa A király Orf Uyöző nagykanizsai törv. joggyakoruokot a kaposvári törvényszékhez jegyzővé nevezte ki.
— Eljegyzés. Weist Miksa divatárukereskedó Nagykanizsán, eljegyezte SpUur Kéxsi ki-asszouyt Duuaföldvárou. (Miuueu külön értesítés helyett.)
— Qyüjtéa a measinaiaknak. A meaiiuaí sierencaétleuek részere történt gyü|téa befeiezódött. A gyűjtés eredménye tito koroua Ili Öllér A gyűitött összeg lelet az ajkaiak kapják. A másik leiét a Festi Magyar Kereskedelmi Bank utján u messiuaiak kezéhez juttatják.
— Névmagyarosítás Lówinger Jenő a nagy. kanizsai 48-ik gy.-ezred őrmestere nevét .Lengyel\'-re magyarosította.
— Meseina és Ajka. Zalavármegye ás Zalaegerszeg várói közóniége réaxbtn a délolaszországi földrengés által szerencsétlenül tártak, réax-beu ax ajkai báoyuxerennélleoség áldozatainak felsegélyezésére 1909 évi február hó 14-én ax Arany Bárány sxállodában gróf Batthyány Pálné palliní Inkey Valéria őméltóaágának védnökaég« alatt haug-vcrsenuvel egybekötött táncestélyt rendex.
— Elhárított vaauti arerencaétlenaég Ily cím alatt a .7. a la\' 10-iki száma axt írja. hogy a. Nagykaniz-áról Budapeat felé tartó 10« I. axámu gyorsvonat — tehát déli vaaut — Krd állomás melleit belesxaladt volna a Budapeatről jövő 191\'2. sxámu személyvonatba, ha egy váltóőr idejekorán nem veszi ésxre a közelgő veszélyt éa a gyorsvonatot kiállással meg uetn állítja A ./ala" ezen hírére vonatkozólag a következőket köxlik velünk:
.Nincs tudomásunk arról, hogy ex a kalandos termásxetQ eset a déli vasút vonalán megtörtént volna. Kxt a következők igaxolják: 1 A D V. vonalain Érd állomás nincs; van Krd Hainzsabég. de ex megállóhely — A cikkben említett axámu vonatok a d. v. Budapest — Prágerbof-i vonalán nem köxlakednek Itt csupa 200-as sxámu moxdonv jár. uem pedig mint a .Zala" ir|a lOfil és I9U. — 8. A tudósításban jelzett időpont sem egyezik a meuet rend adataival."
Erdeke«, hogy a .Z aI a\' cikke .Saját tudósítónktól" jelzéssel lelent meg. Moat tehát a tudósítón a hogy aor cikkének álliláaait a fenti közléa sel szemben igazolja.
— Halálozás Klein Kde Illés, a Híréin és Klein ueves gyarmatáru cég volt beltagja f. hó 9-én rövid szenvedés után elhunyt. Egy fáradságos élet munkája után vagyonban megszaporodva a magánéletbe vonult vissz«, de sztbad ideiét ezentúl jótékonysági és egyéb humanitárius egyletek szolgálatában töltötte el. A lókedélyű üreg ur több pénzintézetnek is igazgatósági tagja volt Mintegy két héttel ezelőtt betegeskedui kezdett és többé nem hagyhatta el a kórágyat Halálát neje szül Htréin Júlia és nagyszámú kiterjedt rokonság gyászolja.
— A vasutas szövetség nagykanizaaí kerületének vasárnap délután lesz közgyűlése, mert a legutóbb összehivott gyűlés nem volt határozatképes. A legutóbbi közgyűlés óta a kanizsai kerület nagyobb lett. A budai vonalból egéaz Siófokig terjedő rész tariozik uiabban Nagykanizsához. Csatolták ezenkívül a Csáktornyán beágozó zagoriai vonalat Roseuhenn Samu lemondá«« következtében megüresedett elnöki állást egy jól értesOlt forrásunk axerínt Buchwald Ernő (Siófok) megválaaxtásával fogják betölteuí
— Magyarok Lanlslanában Zboray Tivadar hazáukHa már mintegy 15 év óta él Springfleldben Lanisíanában, az íjsxakamorikai Egyesült államok déli országába!! Olt egy kivándorlási vállalat élén áll. Most hírt ad lapunknak arról, hogy Albany helység magyarjai kérvényben járultak Loni-siaua állam kormáoyxó|ához, engedné meg nekik, hogy Albany helyaég nevét ezentúl .Ba I alo n"-nak hívják. A .Balaton nevét minden magyar gyermek ismeri", mondják kérvéuyOkbxii és ez a név csalogatná (t| a magyar kivándorlókat. A Balaton név kizárja a tévedést, mert egész Amerikában csak egy helységet hívnak Balalonuak. inig Albany igeu sok van, éa végül a Balaton név kíejtéae nem okoz az augol beszédüuek sem semmiféle nehézséget. Ha akár ez utóbbi oknál fogva angolok látogatják meg ami Balatonunkat, Sági János hirlapirótársuuk. örömmel üdvözölné őket
— Csak egy vtrágsxáUi! A József Királyi Herceg Szauatoríuin Egyesület Nadasdi Sárköz* tiyörgy ur védnöksége alatt e hó iO-áo a .Barcsi Társaskör" össxes termeiben haugversenuyel egybekötött zártkörű táncestélyt rendex
Sirolin
•Exil aa ít*i«»ai «a a tnuOljt. <utt»iQ»-«•tl a kOMtfet, vaud*kot, «Ij.ii trudlal
Tüdőbetegségek, hurutok, szamárköhögés. skrofulozis. Influenza
ellen számtalan lanár éa orvoa által naponta ajánlva.
Minthogy értéktelen utánzatokat la kínálnak, kérjen mindenkor „Kufht" rredrU otomagoUkM.
F. Il«raa*a-I,a Rtrhe & Ce. Basel (Svájc)
Roche"
99
Kaptató orvnál tm «ata na a cr<mr ba«. - Ara «v^teklM 4^- fa
FEBRUÁR 11.
ZALAI KÖZLÖNY
— Tartalékosok behívása A tartalékosok behíváséra vonatkozó miniszteri rendelet IS09. évre most jeleni meg As ezen évre is 3 heti aratási fegyverszünet figyelembe vételével állapította meg. A behívásokat már március közepén megkezdhetik és a Boszniában állomásozó zászlóaljak tartalékosai oda vonulnak be. Asou tartalékos tiszthelyetlesek és liazteknek, akiknek csak 19 10. évben kellene bevonulni, de már at idén beakarnak vonulni kérelme leliesitendó. A hadgyakorlatok alól való fölmentést csakis egész kivételes esetben engedik meg.
— Uj telefon forgalom V. hó ln-tól kezdve a Kanizsa—marbnrgi távbeszélő forgalom megnyílt. Beszélgetési díj 3 perceukint 3 korona, szolgálati értesitéá dija t korona olyformán, bogy a forgalom hétköznapokon délelótt csak 10 óráig délután pedig 4 órától kezdve bonyolítható le. a napnak többi részében pedig csak sürgős beszélgetések válthatók, melynek dija 3 perceukint 9 korona.
— A Rosgonyi-utcai Iskola Meglesz okvetlenül. Székely Nándor városi m ruök ugyanis nemrég felmérte a telket, melyeu az uj iskolát felállítják éa a város a határidőre elkészti a tervet. Azután bizottság, tanács, közgyűlés, megye stb. forumokat, ha eredményesen megjár a terv, akkor . . . Szóval leaz uj, modern, nagy és szép uépiskola a Rozgonyi-utcában.
— az Ipartestület köréből. A nagykanizsai ipartestület elöljáróságának gyűlése az évi közgyűlés napját f. évi március 7 ére tette az elöljáróság tagjai sorából alapszabály szerint a következő il tagol sorsolták ki: Keller Mátyás, Serman József, Székely József, Rosenlhál Oéza. Csillag Károly, Perkó Péter, Tóth La|os, Perger Imre. Horváth Oyörgy. Polgár János és Sió Károly. A közgyűlésen ezek helyett ui elöljárósági tagokat választanak, vagy ezeket újból megválaszthatják.
— Miastrik mozija nyújtja a legolcsóbb, legkellemesebb esti szórakozást. Szombaton uj műsor.
— A Tüdővész gyógyszeréül a bnkkfa-kálráuy készítmények teljes joggal régi hírnévnek örvendenek. Ezen készítmények a legkülönbözőbb alakban haszuáltatnak, melyek közölt legjobb a „8irolin-Rocbe" miután ez hatásos, ingernálkOli éa inindeuek előtt igen jóízű. Kapható minden gyógyszertárban
— Közgyűlés. Az Országos magyar kereskedelmi egyesülne zalamegyei kerülete Ujnépi Elek l.ipót kir. keresk. tanácsos elnöklete alatt Nagy-kauizsán. 1909. február hó 14-éli, vasárnap délután 3 órakor a városháza nagylermébeu közgyűlést tart. Tárgysorozat: 1. Elnöki megnyitó. -¿. Számadások előterjesztése 3. Beszámoló az Omke működéséről, tart a dr Szende Pál központi főtitkár ur. 4. Uj
— Letartóztatva A Mesteri Ferenc postatiszt kárára f. hó n-án éjjel elkövetett lopás tetteseit a rendőrség letartóztatta Bogyai Viktor és társai személyében. A letartóztatottak beismerő vallomást tettek; az ékszerek uagyrésze megkerüli, a pénz azonban, mely mindössze 40 Korona volt már elúszott. A bűnjelek áttétettik az ügyészséghez, a büuösökat is tegnap kisérték át az ügyészségi fogházba.
— Gyilkos vaddisznó Feliák Jáuos cserinői csőszt tegnapelőtt, mikor az erdőre ment tüzelő-fáért egy hatalmas vadkan megtámadta és a szó szoros értelmében darabokra tépte. Amikor ugyanis a vadkan vérző és tajtékzó szájjal feléje rohant. Pellák fölemelte fegyverét és hatalmaa ütést mért a lenevad hátára. Lövésre, se ütésre nem volt már több ideje. A vadkan óriási erővel nekirohan! l\'ellák-uak, föllökte és agyarával össze-vissza hasogatta Az arra járó emberek tegnap találták meg szétmarcangolt holttestét. A hatóság megállapította, hogy a gyilkos vadkant egy vadásztársaság sebezte meg s már napok óta így bolyougott az erdőben.
— Nagykanizsa—Alaotendvai vaaut. Az alispáni értesítés szerint e helyi érdekű vasút közigazgatási bejárása Kérpessy Árpád min. oszt. tanácsos vezetése alatt február 18-ik napján kezdődik. Összejöveteli helyül d e. 9 órakor Nagykanizsa városháza tanácsterme tűzetik ki. K napún Nagykanizsa, Sze-petnek, Petri és TuUzentmárlou községek Kerülnek napírendro A bejárás folytatása febr. 19 éu I,••tényén, febr. 20-án Alsóiéiul vári a nevezett községek köz-benjöttével fog megtartatni.
pásztory
A legjobb kutya-kalács volt és marad a F&ttinger fóle kutya-Kallós,
mely az összes e fajta tápszerek közül a legjobb összetételű és táperejű. — 60 kg. 23 K, 6 kg bérmentve 3 20 K Fattinger-féle Puppy-Bisquit
kölyök-kutyák részére. - 60 kg. 26 K , 6 kg. bérmentve 3 60 K Árjegyzéket bérmentve küld:
F»ltln|ir\'i Patint Hundikuchin und Bifldgilfuttartorik. llaiar-liaitadt.
260-nél több elsc> dlj. A Fattínger-léle tápszer állatorvoal ellenórzea mellett készül.
EGYESÜLETEK.
bsnkegyesület 10 koronát, a Keszthelyi takarékpénztár 20 koronát adományozott, Lówy Adolf helybeli lakós pedig 4 korona eaküdtdiját engedte át. A jószívű adakozóknak köszönetét fejezi ki az egyesület választmánya.


A Zalai Kdzlöny
egyes száma az alábbi helyeken kapható:
ilj Wajdits József könyvkereskedésében Deák-tér,
Schwarz és Taubcr dohánytözadében Kazinczy-ulca. Bajkor Biláné féle dohánytőzsdében (ezelőtt Geratner féle) Caengery-ut.
Egyee azém 10 fillér

élővirág nagykereskedő
Tolofon 67 33.
(—) A Nagykanizsai magántisztviselők egyesülete teguap estei« tervezeti lulolvaso eslelyet l. uo Woio nalsellOUa — A telolvaso asztalual Miklós Üezao dr. luglal belyel.
V—) A nagykanizsai rnbsególyzö egylet ovi reudes kozgyuioset l lio-íi-uii u sir. lorveuyszek lotargyalasi leruieUeii Urlja meg A kotgyUle» wrgya I a szoKitsus evi leleiileseKeu es a tisztikar inegválast-1 u«du Kivul inog egy luutui indítvány lesz, a mely le* allaiulul való owgelyKeraserol szol. A választmány
Budapest, Bákóozi-ut 3. (Hemzeti Sstoaáx.j UU)U ,„ „i^uívja az «gyiet u^ait a közgyűlésre.
A jOieKouyuulu egyesülőt cel|aira ez evbou a Uél-I i«Ui lasarekpeiUUr iO Korouat, a Nagykanizsai
Csokor- es koszorukólésért az országban a legtöbb dyjal kitüutetve. -
*«!>«> «tjot/ijK dIJUUu. — Via<»l in.jtaad.UMki« nag/ iigyoltu«i lorditos.
KÖZGAZDASÁG.
A Délzalai Takarékpt. mérlege.
A Délzalai Takarékpénztár r. t. Nagykanizsa lapunk 10-ik számában közöl) mérlegét nagyon kedvezően fogadiák Az intézel nyeresége K 116,314 (+ 35,269 K) ami réazben az üzletágak emelkedését, részben pedig a rnult évi kedvező kamatviszonyokat mutatja. Az üzletágak fejlődése indokolta a novemberi tőkeemelést, mely még e mérlegben uem jut kifejezésre, miután a tőknemelés 1909. március 31-éu nyer végleges befeiezést, midőn az intézet ea. I 38tí,OUO koroua saiát részvény és tartaléktőkével fog rendelkezni. Az inlézet betétállománya a tavalyihoz képesl cca 217 ezer koroua emelkedéasel, december 3l-én 3.612,295 korona. A betétállománynyal szembeit-szép arányban van a 8.215,810 korona értékpapír tárca, mely, a szakkörök véleménye szerint is, szép tétele a mérlegnek. A február 21-ére összehívott közgyűlésnek az igazgatóság javasolni fogja, hogy a K 115,214 nyereségből az alapszabályazerű igazgatósági és felügyelő-bizottsági jutalékra 16,014— 7óo dtb. részvény utáu ii 100 korolia osztalék, a tartalékalapra 8665, ingatlanok leírásra 5106, liazt-vi-elók jutalmazására közel 2000 koroua fordítassák. Uj számlára 733» koronát visznek ál korona értékben és mintegy 3000 koronát arauy értékben.
— Meghívó Az Országos Oazdasági Bank r. t zalaegerszegi Ilók alapítói Zalaegerszegen, 1909. február hó l:i-án délelótt II órakor az .Arany Bárány" szálloda első emeleti Kereskedelmi Kör helyiségében az Országos Uazdaságt bank r. t. vezérigazgatóiénak kózbonióltével megtartandó alakuló gyűlésre ezenuel meghívják. Zalaegerszeg, 1909. február 8. Az alapítók megbízatásából : herceg Sulkovszky Viktor.__.
alpesi tej •
kakaó
és czukorból áll
Páratlan > különlegesség.
AVI LKA SUCHARD
4
ZALAI KÖZLÖNY
4
FEBRUÁR n
Ai OlsszországbaMrányuló uarru-marhaki vitelről.
— Ab alispán nyilatkozata —
A .Zalai Közlönj már több itbeti megemlékezett ax Olaszországba irányuló szarvasmarhakivitel-ről ¥\'.„ sajtó orgánumok is tárgyalták e kérdést, melyhez azonban biztos adat nem «olt. Az első adatot Árvay Lajos alispán legutóbbi jelentésében olvastuk, melyben az alispán gy nyilatkozik a szarvaamarhaki vitelről:
Az Olaszországba irányuló szarvasmarha kivitel még folyton tart s e tekintetben fölemlítendő. hogy a vármegye területén levő marha-rakodó állomásokon az 1908. évi második felében, kisebb részben közvetlenül Olaszországba, nagyobb részben pedig osztrák-olasz határszéli állomásokra ugyau, de minden valószinQség szerint szintén olaszországi rendeltetéssel, tőbb mint 10,000 darab szarvasmarha (egész pontos adatok még nem állanak rendelkezésre) lett feladva. Ez a szám a vármegyének a legutóbbit állatósszeirás adatai szeriut 2n4,ö!i6 darabot kitevő szarvasmarha létszámához arányitva. öl százalékos csökkenést mutat. Igaz. hogy az olaszországi uj piac kedvezően befolyásolta az értékesítési viszonyokat, az említett csökkenés mégis abból a szempontból, hogy a takarmány-hiány miatt kényszerelsdásnk történtek s ennek következtében a mezőgazdaság céljaira szükséges állomány fogyott, aggodalomra adhat okot.
Igen tiszteit vidéki és helybeli előfizetőinket -felkérjük, hogyha előfordulna az az eset, hogy nem kapnák pon tyspn a lapunkat, szíveskedjenek ezt azonnal kiadóhivatalunkkal közölni
mert csakis igy
pontos
sas is lg, expediái
lást.
ellenőrizhetjük a
t
Könyvnyomd«, könyvkOtászat, papír-, kflnyv- 4> zanamú-karaakadéa. •====
MlndannamO hangsiarak 4* gramaphonok a legolcióbb árban kaphatók. -
tapolcai [Gazdasági Takarékpénztár
az intézet a mull évben alakult 160,000 korona alaptőkével, melyből azonban még 1200 korona nincs befizetve. Az intézet mérlege — mely ugyan egy félévi mOködést tüntet fel — azt mutatja, hogy a másik két tőkeerős tapolcai intézel melleit nagyon nehéz a helyzete. A betétállománya egészben 124000 korona. Váltótárcáia 497000 melyből 284000 koronát visszleszámitolt. Majdnem egész üzletköre a váltóleszámítolás, ami nagyon szegényes adata a mérlegnek. A nyereség mindössze 30 Ifi korona. Komikusan hat a mérleg készpénzről szóló létele, mely ezt mondta: .Pénztárban talált készpénz" 372f>& Valószínűleg a pénztárkészlelet akarja ez kifejezni. Hisz ha 37266 koronát találtak volna, ugy nyereség több lenne. Ez különben csak szépséghiba. Az intézetnek arra kell törekednie, hogy üzletkörét bővítse. A vezetés jó kezekben van Az íutézet elnöke 8zezemszky Gyula, igazgatója Merkly Antal, h. igazgatója Marton Rezsó
öümőkóros tehenek irtása. A gOmúkóros\' ,t tehenek tejével a közegészségre és állategészségre háramló nagy veszélyek csökkentése végett a különösen veszélyes tógygümókóros teheneknek adásvétel mellett való fokozatos irtását Darányi főldmivelési miniszter Zalamegye területére is kiterjesztette. Az ! 1. í t^f lioiiirnt ílyeu betegségben talált állatokat az állatorvos a 1111 UüMJöuHül tejelésból kirekeszti és illetőleg a tulajdonostól meg- /■ ■ veszi és vagy gyógykezelés alá vétetnek, vagy le- IG1.V8SZ ! öletnek A gyakorlati tapasztalatok beigazolták, hogy taberkulinoiáitsal é<) az ily allatok elkülönítésével a a kiadóhivatal szarvasmarhaállomány a gümókórtól megtisztítható
IFJ. WAJDITS JÓZSEF
Ilét-tér. Ulsrékpéatt épfitat.
(W
Ajánlja jói berendezett könyvnyomdáját mindennemű munkák díszes és Ízléses elkészítésére jutányos árak mellett — Névjegyek, körlevelek, meghívók, eljegyzési-és esketési kártyák sth. mindig a legújabb divat szerint készilletuek —
Dliiiténk lampionok.
»
LepeMielibmeiiii jűlillii! kedfeifi;fiielpsi felletelek
A Drezdai Motorgyár
részvénytársaság
Németország e^jit Itfrégibb ét legfőbb motorgyára
Szállítja az elismert legtökéletesebb, legtartósabb. legazabatosabb, legbiztosabb járású és legolcsóbb uxemu
Benzin- Nyersolaj-
Gáz- Szivógáz- Acetylen-
motorokat és lokomobilokat
Vezérképviselet és raktár : \\ 37
Gellért Ignác és Tsa
Budapest, Teréz-kürut 41 Telefon 12—91
HIRDESSEN A „ZALAI KOZLÖNY"-BEN
I ^^ L ■ mrm a legjobb és legfinomabb
W 100 Ili Czipó tisztítószer
Egyedüli gyaros^ritzSchulijun. reszv.-tars LipóseésEgei:
JV
részére
Az üzleti siker ábécéje;
modern kereskedő l,e
hogy üzletének vezetésében alkalmazkodni kell az üzletvilág viszonyaihoz.
KIS HIRDETÉSEK.
Nádor-utca 7 . ifj. Wajdits József könyvereskedése
oltjába
senki ne várjon ok nélkül vevőt.A kifejlődött verseny
megváltoztatta a régi kopott közmondást: Ma má»a jó bornak is kell cóger
E rsiatba kii hlrSatéaakat leifasz llj. Sajdíts Jézset kOnjrvliriikidiii tiik-tér él 1 kiadahlvatal lálir-iln 7. juttfajraa tarifa. TsUizIrl hlriatéaaél árkiátetaéaj. Deák-tér. minden bel- es külföldi hirdetési iroda. * Jutányos tarifa. Hirdetési tervezeteket ingyen készi-tönk.
ft7nnnali cainos megjelenésű, a HcUllllall fűszer és csemege szakmában tel- holónsero jártas segéd, szerénv fel-UOIOJIOSI ö tételek melleit. fliánlbn7Ík Czim lf| w»jdít" József könyv -ajnillRUAIH kereskedésében, Deák-tér. «
A „ZALAI KÖZLÖNY" szerkesztősége és kiadóhivatala Nádor-utca 7. sz. alatt van.


vonz közönséget
élszerii hirdetéssel
a kereskedő boltjába. A legkiválóbb cikk is megkívánja, hogy felhívják reá a közönség figyelmét. Ezért Ön is
hirdessen a
ZALAI KÖZLÖNY-ben.
Nyomatott a tulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1009.
NEGYVENNYOLCADIK ÉVFOLYAM, 13. BZÁM. FEBRUÁR 15.
■•Ijilailk hitlón M ciltiiHáSn dalban
tlöflx.U.I árak: Kgtox tvt* ■) iofona, aiívio 8 korona, M(r«Uvi< 2 korona- W W — E|yu axám ára 10 AH.
Föscerkesilö: Dr. Villányi fleni-lk.
Kelclós sierkeutö : Kerté»* Jáatef.
-1--
mezeséről illetéke« helyen nem tudnak. Van ugyan e rendeletnek egy szakasza, mely feljogosítja a kormányt, hogy az alapszabályokban meghatározott célt, eljárást, hatáskórt túllépő egyesületet feloszlassa, de éppen az hiányzik, mely utasitaná a törvényhatóságot, hogy bizonyos — gyakori — intervallumokban közege által gyakorolja az ellenőrzést, szerezzen tapasztalatot, vájjon betartotta-e az egyesület az alapszabályokban foglaltakat? A korábbi 1873. évi (1394. sz. al ) és 1874. évi (7?|. sz al.) rendeletek is csak illusoriusok, pedig ezek kifejezetten az egyesület ellenőrzéséről szólnak. Megelégszenek azzal, hogy a törvényhatóságtól kimutatást követelnek a területén létezó egyletekről. de — noha határozott ellenőrzésre tartalmaznak utasítást — nem kívánnak jelentést az idószakonkint hivatalból — s nem panaszra — megejtendő ellenőrző vizsgálat eredményéről. Sty teljes joggal tovább is mehetne e vizsgálat, hisz a kormánynak ellenőrző joga van ; kiterjeszkedhetne annak megállapítására is, fájjon megfelelt-e az engedélyezett oótyiak? Nem volna ez az egyesülési szabadság megsértése I... Ha megfelelt, örömmel kell az egyesület oéljai elől az akadályokat elhárítanunk ; de mi lehet a teendő, ha ellenkező a vizsgálat eredménye ? Az egyesület fennállásának mi jogosultsága sem lévén — feloszlatásra kötelezhető! Nem kellone a hivatalos feloszlatás formáját használni, de az egyesület vezetősége a feloszlatás kimondására joggal volna felhívható, önkéntes feloszlatásra ne is gondoljunk, mert ez sértene az alapítók, vagy a vezetők híuságérzetét... Elnézés csuk az uj, kezdóegyesülettel, társasággal szemben volna indokolt.
Ha ily módon intéznék az egyesületek ügyét, ha megfelelő lenne az ellenőrzés, bizony nem volna a sok panasz az egyesületek legnagyobb része ellen A tougódó s így céltalan egyesületek megsemmisülésével a működő s igy pártfogásra méltó egyesületek erósbbödnének. Az uj alakulások számát az ellenórzes tudata jóval osökkentené A közönség több bizalommal fordulna az egyesületekhez, nem volna a távolmaradásra annyi indoka, szívesen csatlakoznék az egyesületi mozgalmakhoz a társadalom színe-java és ugy lehetnének a társadalmi egyesületek » haladásnak, a kultúrának igazi hathatós tényezői.
A—
Kiadja: a aaerkeaa«{aé|.
Szarkiiztliii éi kladihiutil ládor-itca 7.
Hlrdatéaek dijsaabásjuorlnt.
Társadalmi egyesületeinkről.
Irta : HAVAS VILMOS."
A hivatalos Közlöny sürüen hozza az u. n. alapszabály jóváhagyásokat. Mindig ujabb és ujabb egyesület törvényszerű megalakításáról olvashatunk. Ma az N.-i polgári kór, holnap mog egy hosszú cimü „jótékony-oélu" egylet kezdheti meg működését a belügyminiszter jóváhagyó engedélyével. — Aki némileg érdeklődik a társadalom ily alakulásai iránt, annak ez ki nem kerülheti figyelmét. Látszólag örvendetes is e jelenség, mert ma már senki sem vonhatja kétségbe a társulás előnyét, az emberiségre, az emberiség életére, haladására, műveltségére való jótékony hatását. Szívesen hozzák is összefüggésbe a társadalmi egyesületek számát a műveltség fokával.
De ha nem nézzük ez alakulásokat az optimista szemüvegén és ha kutatni kezdjük az eredményt, mellyel a társadalmi egyesületek dicsekedhetnek, bizony majdnem elszomorító kép tárul elénk. Könnyen fel lehetne sorolni a tényleg eredményesen működő egyesületek címeit. Életjelt ad ugyan magáról a legtöbb, de ez nem egyéb, mint egyesek feltűnési vágyának oélzatos kifejezése ... Nyílt titok, hogy a legtöbb társadalmi egyesület — kártyaklub. Nem egyéb, mint néhány kártyázó társaság. Az egyesületi cim csak cégér, melynek aegíse alatt egyesek játékszenvedélyüket elégítik ki. Vagy ahol ennek káros kövotkozményét belátva, azt betiltották, ott majdnem bizonyos, hogy pártoskodás dul. Mindegyik külön-külön is elegendő arra, hogy a komolyabb, az intelligensebb elemet az egyosülottől olüzze, távol tartsa. Természetes következménye ennek azután, hogy az egyesület, mely talán kedvező ómenek közt kezdte meg működését -céljának meg nem felelhet, tagjainak száma ahelyett, hogy növekedne, csökkeni fog. a megmaradónak munkakedve, érdeklődése alább száll és következnek a — gyakori határozatképtelenségek. Ez pedig már az egyesület tengódésének. vegetálásának külső jele I . . .
A nagyközönség, mely néha elismerőleg is nyilatkozik az egyesület kitűzött — legtöbbnyire jótékony — céljáról, annak beléletóvel, az elért eredménnyel mit sem törődik. Mit is érdekelné? Hisz az egyesület kormányfelügyelet alatt áll. van tehát, kinek kötelessége az ellenőrzés, van halóság, mely hivatva van megállapilani, vájjon megfelelt-e? és ha igen, mennyiben a kitűzött célnak ? Így gondolkozik a laikus. Azonban nem igy siói a néhány évtizeddel ezelőtt, még 1875-ben (1508. szám alatt) kiadott uz egyesületük szabályozásáról és engedélyezéséről szóló s ma is hatályban levő belügyminiszteri rendelet. Vagy legalább a szöveg ily értei-
Városunk utpolitikája.
- Bazaltkocka, vagy aszfalt. —
A kanizsai vQröatégla kou^óutak állandó guny-tárgyai voltak a hozzánk vetőflött idegeneknek. Büszkék mi som voltunk e speeíálitásnnkra, mert a feu-lartása temérdek péuzünket emészte ette meg éa jó utaink joliasem voltak mindamellett.
Moat már szakítottunk a vörös úttal éa helyett« a bazalt éa az aszfalt versenyeznek egymáiaal.
Mindegyiknek mag van a maga helyin az elónye, de hangsúlyozzuk, hogy eaak a maga helyén ; ugy hogy a kettó kőzött választani meggondolatlanság volna, ha ezt figyelembe nem vesatttk. Híg a gyalagjárókon határozottan at aszfalté az elsóaég a kényelmesség és tisztaaág szempontjából, aót itt a tartóssága ia kielégítő, ha nem veraenyezbetik ia a bazaltkockákkal, addig a kocaiutakon, ahol a teherszállító és egyéb kocáik at útnak nagyobb ellenállását kívánják meg, az asztalt stóba ae jöhet. Kóvároaokban, hol gummiradlival kocognak at egy éa kétfogatuk, meg|ária, de amely utcákon a teherforgalom bonyolítunk le. olt az utcát követettel lát|ák el. A 80-1* évek óta miud a magyar fővárosban, mind a külföldi, különösen a németországi emporiumokban amint at aszfaltburkolat megrongálódik, elpuaztitják áa batalt-kocka-uttal helyeleaitik; mert etek 26—30 évi használat után aam deformálódnak, mig at aaafalt a kocsiúton 10—15 év múlva (ha a fagy éa nyári meleg előbb el nem pusztítja,) teljeaeu hasznavehetetlenné válik.
Városunk a jóság mellett at olcsóságot ia stem előtt tartolta, amikor a mult évi okt. 3-íki közgyűlési határozat alapján a kiépítendő utakra a pályásától kiírta. A Széchenyi-tér, Bocskaí-ut áa 8tt. üyörgy-vári-ut kikövezését égést a köztemető kapujáig áa a tüzollótoronytól a közkórházíg terjedő útrészekre akarják létesiteui. A beérkezett három ajánlatot január 28 áu bontotta fel a tanács az ajánlat-tevők megbízottjainak jelenlétében. Két aszfaltozó társaság (at első fiumei és a magyar aszfalltirsaság) és egy, mely a pályázat és a város intentióínak legjobban megfelel, a .Badacsonyi bazaltbánya részvénytársaság" adott be verseuyajáulatot. Kz utóbbi két féle költségtervezetet nyújtott be, beton alapra fektetett útra éa makadám alapra fektetett kis bazalt kockaépitéare vonatkozólag, mely 3000 K-val olcsóbb ai aszfaltnál De a fent elmondott okoknál fogva éa azért, mert lejtős utakou, mint amilyent kiépíteni akarunk, at astfalt szóba se jöhet.
Tudjuk, hogy a mult évben a Teleki-utat az említett társaság is ily bazaltkockákkal építette, hol a forgalom legaláb 10 szeresen nagyobb mint a tervbe vett kiépítendő útszakaszokon. A Csáktornyái állami utak is igy készültek éa meggyőződtek, hogy az ut tartóssága, olcsó fent irtásra tel |esen feleslegossé teszi a beton alapzatot, ami lényegesen drágább ia. Mig az aszfalt ut fentartása 30 fillérbe került négyzetinétereukinl, addig a Batallbánya r. t. 5 évi garancia mellett a további évekre négyzetmétereukínt 12 fill-ért hajlandó az ut |ókarban tartását elvállalni. Az ul palkáját kíklopsz burkolattal látja el, melynek fentarlásáért négyzetmétereukínt 8 fill-t számit. Az ulfentartás az a|ánlattevóre ily feltétel mellett kötelező, mig a város bármikor maga láthatja el at utfeniartást.
A Batallbánya r t. ajánlata ezek szerint három szembetüuó előnnyel bír: 1 A bazaltkókockaut kétszer sót háromszor akkora időre intézi el az útépítési, mint az astfalt, melyet az emiitett lejtősutakon alkal-
ZALA! KÖZLÖNY
FKBBUtR 18.
üzleti ¿« egyébb ügyeket is elintézhetett a szórakozás mellalt. Jósló eróvel halott fehr. 2-áu a Polgári Egylet társas vacsoráján Bentzik Kereuc dr. elnöknek pohárköazöntője, melyben rámutatott arra. hogy az «rók egyesítése mennyire fontos nemcsak politikai, de tzOkebb körO társadalmi életünkben is. Úgyszólván az egész est pohárköszöntői ez eszme köré csoportosultak és Véesey Zsigmond polgármester ia enoek a hatása alatt ngyauily szellemi) beszédei mondott. Bizonyára nem pro domo beszéllek, mert csak néhány órával előbb hallottuk, hogy a Polgári Egylet virágzásának korát éri. I>e előzékenységének éa az egyesület szellemének meg elelóeu rá akart mutatni árra" hogy a Polgári Egylet szívesen látja tagjai között társadalmunk miudeu rétegének oda illó tagját. Mert ez egyesület van olyan előkelő, hogy a kényesebb igényeket is kielégitae, és vau olyan demokrata, hogy ott miudenki érvényesülhessen és mindeuki megtalálja talaját. De olt van a szintén virágzó ás közszükségletet betöltő Kaszinó, melynek tagjai közölt sziutéu képviselve isii városuck minden rétege. Ennek kapui szintéu nyitva vaunak a Társaskörből kivonult urak előtt. És ha ez uián a Társaskör feloszlatása, teljes megszűnése következnék he. nemcsak e két egyesület életére, virágzására, de bizonyára társadalmunk életére is megtermékenyítő hatása volna az erők tömörülésének.
HIR E K.
Emlékeztető naptár.
Ftkriár 21. A nagykanizsai kereskedő ifjak önképző egylete nek estclyc.
. II. A Délzalai Takarékpénztár r.-t Nagykanizsa közgy. , , Nagykanizsai Rabsegelyző egylel közgyűlést. . . A nagykanizsai kath legényegy let Taika estéivé, •ártln 1—7. Koaoföaia. Március 7. Az Ipartestület közgyűlésé.
A magántisztviselők jog-
viszonyai.
— Miklós Ikzső dr. felolvasása. — ^
Nagykamzaa, február IB.
A nagykanizsai magántisztviselők egyesületében szerdán este Miklós Dezső dr. az egyesület tevékeny-ügyésze tartott felolvasást a magántisztviselők jogviszonyairól.
Miklós Dezsó dr. felolvasásának bevezető részé-beu találóan festette az erők szerepét a jogviszonyban általában Majd áttért amaz intézkedésekre, melyek a magántisztviselők jogviszonyát eddig szabályozták, illetve helyaaeii mondva, nem szabályozták. Az uj ipartórvény javaslatról általános észrevételeket tett.
Hibáztatja, hogy nem külön szabályozza a magántisztviselők helyzetét és nem tartalmaz valami nagyon humánus fejezeteket a munkaidő rendezésénél Ismertette a nagykanizsai egyesület tevékenységét az uj ipartórvéuy reformálá&i mozgalmaban Sikerült felolvasása végén, a tagok élénk helyeslése közepette, reámutatott a magántisztviselő egyesületek fontosságára, melyet minden magántisztviselőnek kötelessége erkölcsileg és anyagilag támogatni. Nem mecénások keresésével igyekezzenek a magántisztviselők célt érni. — fejezte be felolvasását — hauem az önmagukban rejlő erő kihasználásával.
Eperjesy Uábor egyesületi elnök moudolt Milflós dr-uak köszönetet szép felolvasásáért, melyet néhány rövid felszólalás követelt
Városi muzeum.
— Csak az eszme van meg. —
— Haiis István valóra lúlthalná. —
(v.j A savanyu elet küzdelmeiben még van valami, amit a magyar ember szentnek tart és a hová áhítattal zarándokol: történeti emlékeihez. A felejtés eltörló kezeibói azonban ezeket az emlékeket osak muzeumokban lehet megőrizni A millenáris évnek egyik programmpontja volt, hogy Nagykanizsa város közönsége városi muzeumot alapít. Sümeg, Keszthely már régóta valóra váltották a muzeum eszméjét. Kanizsa múltja is megérdemli, hogy a feledéstói megmentsük
Nálunk persze csak történelmi múzeumról lehet szó. Miitörténelmi kincseink alig vannak: festók. szobrászok nem igen éltek Kanizsához kötve, hátrahagyott műveik jjem érdekelhet bennünket. Mi csak kultúrtörténeti muzeumot alapithatunk.
Nekünk Kanizsa szülötteinek kötelességünk ébren tartani utódainkban e talajhoz való szeretetet. Amit szerelünk, azért szívesen hozunk áldozatot és erre az áldozatkészségre meg kell gyermekeinket tanítani, de sietnünk keit ennek a miizeuuinak megalapításával mindaddig, mig az a ferliu erejének teljében van, aki ez idó szerint a muzeum szervezésére az egyetlen hivatott egyéniség a városban : ti a I i k István v. tanácsos.
Kevés az ember a varosban, aki rokonszenvez a muzeum megalapításának eszméjével. Egészben —4 gyüjtóuk van, aki figyelemre méltó regi emiekeket rejteget gyűjteményeiben Ezek nagy szolgálatot tehetneuek a megalapítandó muzeuinuak, ha gyűjteményüket átengednék.
Egyelőre osak egy-két szobára volna szükség. Nem csapongunk tulmerészen terveinkkel: a kulturpiitola emelésének ideje még nem érkezett el. A/.t .sajat orónkból felépíteni nem is bírjuk, arra való pénzünk ninos. Kgy szerény hajlék valamely városi epületben is megtenné azt a szolgálatot, melyet egy kis muzeumlól várunk
Vállvonítással nem kellene a muzeum eszméje előtt kitérni A regi világnak emlékei, Nagykanizsa város kultúrájának csirái, többel érdemelnek egy cinikus mosolynál.
— A villamos világítás ügye. Folyó hó ló-én járt le az a határidő, mely Frauz Lajos és Fiai cégnek szerződés tervezetük bemutalására kitűzőiéit. A cég csakúgyau lejáratkor bemutatta a szer-
ződéstervezetet. Információnk szerint a szerződés két lényeges poutja a város közönségére nézve terheaehb miut a mult évi december 3-áu bemutatott szerződés, melyet a város közönséga azért nem fogadott el, mivel a földalatti kábel vezetéaére vonatkozó határozmányokat helyszíni rajzok hiányában a nevezett cég aláírásával el uem látta. A Siemens Sebükért cég a pályázatból visszalépett éa Franzék most csak a villamos művek városi kezelésének tervével állnak szemben. Ugy látszik a cég ezt a körülményt használta fel nagyobb előnyök biitoailáaára Igy a közvilágítást nem hajlandó évi 800\'), hanem csak évi 12000 koronáért szolgáltatni. A szerződés pedig ne legyen fölmondbató 15, hanem 20 év tnulva. A város azonban értesítette a céget, hogy szóbeli tárgyalást óhajt vele folytatni, amire a holuapi napot tűzte ki Reményünk van arra nézve, hogy ez a szóbeli tárgyalás visszafogja állítani a status (|uo-t. Amennyiben azonban az a kívánt eredményre nem vezetne, a város tovább folytatja a már nagv energiával megkezdett működését a házi kezelésre nézve. E célból meghívták és meghallgatták Temesvár városi villamos üzem vezető mérnökét különó-seu az ideiglenes üzem vezetésére nézve. Összeállítják a magán-áraini fogyasztási adatokat es megküldik neki hogy a gépekről nyilatkozhassék. Ezek uián a végleges döutés e hó végére várható.
— Halalozáeok Súlyos csapás érte alsó-domhorui Zalán Gyula dr. nagybirtokost. Leánvká|a Herna rövid szeuvedés uláu meghalt. Szerdán délu-láu temették nagy részvéltei. — Madarassy Beck Nándor a budapesti jelzáloghilelbauk volt vezér igazgatója tegnap Budapesten váratlanul elhunyt Báró Beck líyula az elhunytban édes atyját ős báró Qul-maun Vilmos uásszái gyászolja.
— A Nagykanizsai legényegylot tarka estélvére a közönségnek inegfelelóleg a rendezőség 1 koronás karzati ülőhelyeket aa ki, melyek Eperjessy Gábor ur egyleti elnöknél (Délzalai takarékpénztár) kaphatók
Igen tiszteli vidéki éí helybeli előfizetőin ket felkérjük, hogyha előfordulna az az eset. hogy nem kapná« pon tospu a lapunkat, sziveskedieuflk ezt azonnal kiadóhivatalunkkal közölni, mert csakis igy ellenórizhetjiií a pontos expediálást.
„Mikor a tulipánok uralkodtak."
Fantasztikus, szingazdag kép-csoportozatok, irodalmi értékű szöveggel, zenével és táucok kai, három részben.
A Nagykanizsai Kereskedő Ifjak
Önképző Egyletének
február 20-lki
NAGY ESTÉLYÉN
Előadja ai urleány és 6 ur
Az előadás zenei részéi Bőhm Emit vezeti. A díszleteket Sass éa Faragó festőművészek készítik. Kendező Nagy Samu Táncrendezó Szabó látván. *
Kezdete este 9 órakor a Polgári Egylet nagytermében.
Jegyek előre válthatók ALT éa BÓHM cég Üzletében.
FEBRUAR 18.
ZALAI KÖZLÖNY
8
— Mozgósítás esetén. A honvédelmi miniszter rendeletben utasította a vármegyéket hogy a mozgósítás esetén funtosabb teendók elvégzésére rendeljen ki elól|árósági ill. hivatalnoki tagokat. Városunkbao e célra kirendelt személyek kioktatása márc. 8. 9. és lO-én fognak megtörténni.!
— Beteg nagyasszony. Ózv. báró I u k e y ! Józsel\'ué szül Eötvös Joláu uébaí báró Eötvös József leánya, mint sajnálattal értesülünk nagy betogon fekszik a űrünvald szanatóriumban Budapesten , Állapota válságos.
— „Mikor a tulipánok uralkodtak\' A kereskedő ifjak egyesületének szombat esti mulatságára szétmentek a nagyon csinos meghívók. Az estély, a jelekből ítélve, sikeröltnek Ígérkezik, melynek érdekében a rendezőség sokat fáradozik. Jegyeket már eddig is sokat vásároltak Alt és Itóhm cég üzletében, hol a jegyek előre válthatók
m pásztory
élővirág nagykereskedő
te
Telefon 57 33.
Csokor- es koszorukötésért az országban a legtöbb díjjal kitüntetve.----
Budapest, R&kóozi-ut 3. (Nemzeti Színház
Képe« árjoiytek öljul.oi. — Vidéki medren.leletekre iugy tigyoliuet fordítok.
PESTI
MAGYAR
Kereskedelmi Bank
létziáaytiki ALAPÍTTATOTT Tartalékait* 42 allllé korom 1841. ÉVBfcN 61 aillllé kinn.
Nagykanizsai fiókja
Elfogad pénzbetéteket
valamint
folyószámlára és pénztárjegyekre
Pénztári órák: g; °
Betétek, avagy kivétek a délutáni pénztári órák alatt is eszközölhetők.
A Hók vidéki ügyfeleknek készséggel küld postai
befizetőlapokat, melyekkel minden postahivatal
llál portómeiilesen lehet feladni belétet. c t
— A pálinka. A hidegnek no meg a pálinkának megint vaunak .áldozatai. Málovtca János csáfordi és Pál István l\'elsóaranyodi lakósok részegen tértek haza a hegyről. Menetközben egyiket is, másikat is leverte lábáról a pálinka és a bor éa nem is mentek haza többé. Megfagyva találták meg másnap reggel, egyiket a csáfordi másikat az aranyodi uton.
— Árverezés az utcán. Szokatlau, furcaa jelenetnek volt színhelye Kaposváron Erzsébet-utcai -l-es szám alatti játékszerüzlet. Tulajdonosa ellen veaetelietell végrehajtást valamelyik hitelezője. Megtartották az árverezést, még pedig a nyílt utcán. A venni szándékozók és a kíváncsiskodók nagy tömege egészen elállta a járdái és uttestet.. ,ngy, hogy s lorgalmal teljesen megakasztották. Ennél csak a „végrehajtás zeuekiséretlel" cifrább.
— A chróniku8 bronchial-hurut ellen
: sikerült oly szert találni amely a hurutos tüneteket gyorsan visszafojtja, az élvágyat előmozdítja éa az elgyengült lesiet erősíti; ezen szer a „Sirolín Roche*. Az orvosok állal kipróbálva és ajáulva, kitüuó hatásánál fogva gyorsan ismertté és kedveltté vált. mivel még régi, elhanyagolt bajoknál, ahol már semmiféle szer sem használt, kiválóan beválik. „Sirolin Roche\' gyógyszertárakban kapható.
— Kisiklás Zalaszentivánon 8zombaton délután a zalaszeutivání állomáson a Máv. egyik mozdonya kisiklott és emiatt a Nagykanizsáról délben 12 óra 4A perckor induló gyorsvonat Szentíváuou közel egy óláig vesztegelt, inig a pálya szabad lett. Mint egy Szombathelyi lapban olvassuk, a szombathelyi állomáson nagy szerencsétlenségről beszélnek emez esettel kapcsolatban, mely szerencsére nem bizonyult valónak.
— Kaposvári építkezések A városi tanács kimutatása szerint a mult év folyamán Kaposváron összesen 218 uj épületet emeltek és pedig a vörös belterületén 144, a külváros részekheu pedig 7l-el. Az utca felöli részen épült házak száma 1 ; százalékkal emelkedett. Házépítés 44 4 százalék, az átalakítások pedig 13 2 százalékát adják az összes építkezéseknek
— A Petőfl-Ház sorsjáték Március hó i;-áu za|lik le a Petóll Társaság hatalmas mozgalmának. a Petőfi Ház javára rendezett sorsjátéknak utolsó aktusa — a húzás. A Társaság 7G,OOo kor. értékű 9010 nyereménnyel, közte « ü-\'i.OOO koronás főnyereménnyel, hálálja meg a közönség áldozatkészségét, hogy a Petólilláz létesítési és fenntartási költségeihez hozzá|árul. A Petőfi diazkiadásból már eddig több miut 20iiO darabot küldött szél a Társaság ajándékul mindazoknak, akik legalább 40 darab I koronás sorsjegyet megvetlek vagy eladtaK. Sorsjegyek megrendelhetők a sorsiogyirodtibau Budapest, IX., Boráros-tér 2. sz azonkívül minden baiiküau és tőzsdében.
— A szökött katona holtteste A zala-erdódi fuvarosok egy szahadkulban -gv oszlásnak induló holttestet találtak Bevitték a községbe, honnan értesilelléK az illetékes sümegi szolgabiröságot. A megindult vizsgálat aguoszkálla a hullát. Klapfel Imre 11. hnszárezredheli közlegényt ismerték fel benne, ki már karácsonykor megszökött ezredétől. A katonai és polgári halóságok széleskörű nyomozást indítottak A holttesten a küleiószak nyomai nem lálkalók.
~ — Gyermekháboru n Magyar-utcán Tegnap tl. u. 4 órakor két csatargó liut kísért a rendőr a kapitányságra, hol már a társai remegve várták az igazságszolgáltatás szigorát. Pap Ferenc Benedek József, Szekeres István, András József és , még három iskolakerülő csavargó tiu egy lelőtt galambon összevesztek és véres verekedéssel késeléssel intézték el egymás igazát Szekeres Istvánt a karján, mellén szúrták meg, András Józsefnek a combját kasitolták fel; folyta vér eresen és a viszály, inig a rendőrség közbe nem lépett. A gyermekek közül ft-en 18 éven aluliak, a többi ló éven felül van Pap Ferenc mint züllésre hajló gyermek a szombathelyi menhelyre küldetik. Negy i.H éven aluli helybeli iparosoknál és gyárokhau helyeztetik el A 1,0 éven felüliek ellen a büntető eljárás megiiidíttatott.
— A piaci vizsgálat Az illetékesek ügyeimébe ajánljuk ezeket: Élelmiszer piacunkon elkopzá-sok történnek a hamisított, vagy romlott cikkek közt. Valóban nagy szükség is vau aira. hogy itz orvos minél sűrűbb, alapos szemlét tartson az elárusítók soraiban. De no csupán az emberorvos, hanem az á latorvos is. Mert hihftetltVn állapotok uralkodnak a l baromlivásár tekintetében. Igy tél derekán legkivált it mult nyári. Hala! baromfi, végképp nom bírja már a nyomorúságos ól óh szűk tartás sauyariiságait, tehát halomra betegszik Ekkor aztán ahelyett, hogy johh elbánásban részesülne, egyszerűen — piacra kerül. Igy bánija el magáról a kárt a paraszti élelmesség. „Mer a piacon u világon miudönt mögvósziiek" Ez a hetyke parola |ár|a körülöttünk. Aztán csak mer|e valaki véletlenül azi mondani szárnyasra, hogy az beteg hál annyi és olyan szemenszedett durvaságot rakhat érte zsebre, hogy ulmegy a kedve a/, igazmondástól Ha pedig a cseléd tölülelaaaége lolytán mégis a konyhára Kerülnek ez ilyen állatok, hol és merre üssük a nyomát a lelkei len csalónak aki ilyen barom-lit piacra meri hozni drága pénzért? Közmond is ugyan hogy amikor a párasat tyúkot eszik, akkor vagy ó beteg, vagy a tyúk Ám tessék de az ellen már tiltakoztunk hogy beteg szárnyasait a mi piacunkon büuletleuül értékesíthesse, csak azért, mert fukarságáhan önm^hól még a bdteg tyu\'zol is sajnálja. Kérünk tollát és padig sürgősen, állatorvosi vizsgálatot a baromlielárusíiókuál.
N V i 111 r.
Köszönetnyilvánítás.
Mindazon jóakaróinknak cs ismerőseinknek, valamint egyesületeknek, kik megboldogult s forrón szeretett férjem és a rokon Taschner Károly temetésén részvétükkel vagy koszorú adományokkal felcjthctlcn mély bánatunkul enyhíteni igyekeztek, ez uton fejezzük ki leghálásabb köszönetünket.
* Nagykanizsa, M 909. febr. 17.
özv. Taschner Károlyné és rokonai.
A gyermek táplálásának
igen fontos tényezője a „Kufeke". a mely tápláló-anyagokban való gazdag tartalmával kitűnően előmozdítja az izom- és osont rendszer fejlődéséi. A „Kufeke" olyan kóuyen emészthető, hogy a leggyöngébb gyomrú csecsemő is |ól kíbirja. Megakadályozza az emésztési zavarokat és gyorsan megszünteti a gyermekeknél oly gyakori hasmenést, hélhorutol és liányszékolést.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
* Szomaházy ós Nagy Endre A Máv.
vasiilí kocsijaiban elhelyezett automata könyvtár kiadásában isméi két kitűnő füzet leletig m«g Az egyik Szomaházy „Befejezetlen kaland* cimü kötete, a in isik pedig Nagy Endre humoros könyve, melynek „Márton lovag" a ciine. Egy kötet ára 2o fillér és a „Mozgó könyvtár" kiadványai kaphatók minden kőuyvkere<kédésben. A „Mozgó könyvtár* január l-tól évi előfizetést nyitott és 5 korona beküldése ellenében, havonta 2 ui kötetet küld bérmentve az előfizetőknek Előfizetése\'« a Mozgó könyvtár kiadó hivatalába ltud.ip\'st. BMvány-utca 2. küldendők.
* Fe niuista Naptár Bámulatos, hogy Magyarország agilis feministái hogyan megragadnak minden alkalmat arra. hogy népszerűvé tegyék a uók választójoginak kérdését. Ltgujabban valóban
trolin
\' Emeli aa élslxyat és a testsúlyt, «ií£llOrn tett a kSliSftit, rlladékol. éjjeli liiadZsL
Tüdőbetegségek, hurutok, szamárköhögés. skrofulozis. influenza
ellen számtalan tanár é» orvoa által naponta ajánlva.
Minthogy értéktelen utánzatokat ia kínálnak, kérjen mindenkor „Hoeha" eredeti etomagolAti.
F. lloirsnann-ILa Koche A Co. Ua«e> (Stijc)
„Roche"
Kapható orvoaI rendeletre a tyApinilh^l ban. — Ar« Oftgcokl« korona.
4
ZALAI KÖZLÖNY
FKIIRUAR 18
ötlet«« újdonsággal lepték meg a főváros közönségét: Feminista Naplár cimen olyan Ízléses kivilein előjegyzési naptárt sz-rkesztettek, amely a választójogi mozgalom 03 kiváló hívének és harcosáuak fényképét tartalmaiza Olt látiuk, mint a kérdés megoldható-ságánsk elsőrangú bíronysáf.iit, (Iripenberg Alexandra bárónőnek és a finn országgyOlés löbb nóképviseló-tagjának ar-képét ; továbbá a csodaszép Lady Warwickot Anglia legelső arisztokrata asszonyainak egyikét; természetesen bemutatja a naptár a híres angol suflfragettek vezetőit: Mrs. Psnkhurst-et és leányát, Mrs Hillington-Oreigel, Annié Kenneyt és többeket. Mind az »3 képet fel kelleue sorolnunk, hogy a uaplér érdekességét kellően méltassuk. A képek mellett hazai és kolfóldi kiváló írók és gondolkodóknak a nómozgalomra vonatkozó mondásait találjuk. A naptár I .ftti kor-ért kapható ifi. Wajdits József könyvkereskedésében, továbbá a Feministák Egyesületében (Budapest, V. ker, Mária Valériautca 12)
igyelem !
FSzÓlÓoltváliyt, SZÓlÓVeSSSZÓt no rendeljen addig, mig tólem árjegyzéket nem kér ! Gyökeres oltványok ezre
140 korona. Delaware ezre 100 korona. Cim:
Szíjgyártó Nagy Mihály
Felaöaegead, (Somogymegye.)
szállít, íajtiszta-ságért jótállva,
legdúsabb válNar,-már évek óla ekének és legnieghiz-hatóhbnak ismert:
KUktillomtnlI ilio izölooltvany talap tulajdonos: CA8PABI FRIGYES
Medgyea 94. az (Ni.gvkllklllló-megve .
— fuiél kápea árjsiyzéktt kérall =--
As árjegyzékben találhatók ai oiszág minden részéről érkezet. alliairi latélak. ennélfogva minden »zőlöbbl tokos megrendelésének megtétel\' előtt az Ismerőt aie-mélyiségektől ugy szó-, mini násbelileg bizonyságot szerezhet magának ftlll Itllllllip llllillta ■ tikit-katéaáférel.
• Tisztíts csak
o a
î £
<0 Q
» z
■« «
£ oc
3 q
M \' M
a >
a 2
i
F
3
i» —
3
tr
s
3
I
s 8
Magyar gyermek Magyar labda Magyar vegye Magyar adja
Minden magyar labda a oaerkoBEoruba foglalt
II
Magyar Labda"
== bélyegzőt viseli. =
! üást el ne fogadjunk j
Minden Jobb kereekedée--—— ben kapható. -
sa.

A „ZALAI KÖZLÖNY"
szerkesztősége és kiadóhivatala Nádor-utca 7. sz. alatt van.
[A* vyvyx^yf nwj. **w<>-,\'vy^. 8 MOLL-FÉLE
SOS - BORSZESZ
i
V\' vs-wjCfc.*.» vo -------------.y... , | . . ..
\' A Moll A.-lélá Seldllli-porok tartói gyógyhatáia a legiuakacialib gyomor- a , AALAI alltttbinlalmak. gyomorgóica é» gyomoihév, rögiólt azékrtktdél, májliántal n, ^
Csak akkor valódiak na mindegyik doboz Moll A \' •
védjegyét és aláírását tünteti fel.

ÍA Moll A.-lélá Seldlltz-porok tartói gyógyhatáia a alltttbinlalmak, gyoaoigóict (I gyomiihév, lógidlt vértololis, aiauyir li a IcgkUlAnbAzöbb nOlbattgségek ellen, e jelei háiixer :k i > ■ évtizedek íila mlndtig nagyobb leijedéit Kerteli. Ara egy laptciélelt ered ,*%
: .....
doboznak 2 kor.
IIiihiímMiímoI« liirvriijlliit IVnylIIrtiirk.
K
M OLL-FELE
L SEÍDLITZ-POR J
lej»ismc.eie»cl»li népaxci.
M Cuk akkor valédl, "V"\'*"* "7«
\\ ____vádjegyei tünteti íel, \'A. Moll.
Itlliátu ónoiattal tan tálra. A Moll féle sos borsiesr t neveieteien mini fájdalomctillapllö btdflrztfllátl tzar • kAnveny csui ás s aiegliüléi egyeli kóvetleraiényelnél
V
/ Egy ónozott eredeti üveg ára 2 korona
0
;> MOLL Gyermek szappanja.
« Legfinomabb, legajabb módszer »leilnt kéitltek gyeimek e< hnlgy iiappant a bör ,
\' 1 okszerű ápolására gytrnitktk á felnőttek részért. — Ara darabonként 40 1111.. *
, . öt darab I kor. SO fiit.
Minden ilarali nyeunck >ia|ip.m Moll A. »¿.Ijcgyivel van ellátva.
fy Főszélk U I d é a :
V Moll i. ttjóBys\'oróa\'. co. ét klr. udvari szállító által.
Bécs. Tuchlauben 9. sz.
t ; Vidéki megienilettsek naponta poitautánvti melleit teljeslttetntk.
f A raktárakban tessék határozottan ..MOLL A." aláírásával t\\ > ,,
II
0 l
í
és védjegyével ellátott kétzitinényt\'ket kérni. Raktár Nagykanizsán: Rosenfeld Adolf Fiai.

___■ . 3A5
^COCvwW. in?
részére
hirdetéseket felvesz:
a kiadóhivatal Nádor- utoa 7 . ifj. W jdits József könyvereskedése
Deák-tér. minden bel- és kUlföldi hirdetési
iroda. *
Jutányos tarifa. Hirdetési tervezőtekül ingyen készítünk.
A Drezdai Motorgyár
részvénytáraaság.
Nrmptorjiii? fgjik l^gré^ibl) h lepigfobb motorján
szállítja az elismert legtökéletesebb legtartósabb. legazabatoiiabb, legbiztosabb járáau
és legolcsóbb uzemu Benzin- NyeraolaJ-
Gáz- Stivógái* Aoetylen-motorokat és lokomobilokat
Vezérképviselet és raktár : a7
Gellért Ignác és Tsa
Budapest, Teróa-körut 41 Telefon 12—91.
HIRDESSEN
A „ZAL4I KÖZLÖNY"-BEH.
Nyoniatotl a tulajdonos Ifj Wajditi József kótiyvnyoinilájábiii Nagykanizsait.
WAGTKANIZBA, 1909. NEOYVENHTOLOAD1K ÉVFOLYAM, 15. SZÁM. FEBBüÁR 22.
ZALAI KÖZLÖNY
■•iJiltilk hation és ciltlrtlkla áélbu.
EMfli«t4al Irak: Kg*«« évre 10 korona, MMrre 6 korona. •fywUtr* 8 korona 60 Ml. - Sgyoa axlm «ra 10 «11.
Föexerkultö:
Dr. Villányi Dearlk
Ke lelát »rorko»»t<5 : KerUUa J«S»«>r.
Kiadja: a >afrkMatlaé(.
Ixarktiilfttéi it kladéklvatal lád.r atca 7.
Hlrd.U.ak dljaaabia aaarint.
A kárház kibővítése.
Irta Dr. Stabó Zsigmond.
Városunk közegészségügyi intézményei állandó mostoha gyermekei a városnak. A vádat azzal osilitják In, hogy ninosen pénzünk — és a pótadó emelkedésével fenyegetnek mint veszedelemmel — ami sokak szerint Igy is, ugy is nemsokára be fog következni, hát utóg ha fejlódni is akarnánk?
Pedig épen a közegészségügy fejlesztése az, amit városunk háztartásának egyensúlyát nem érintené
Lehetne a nagy parádi. a sok akla-gyártás, a osökönyös bürokratizmus ós rop resentálási nagyképűsködés helyett olyan városi politikát is követni a vezetőségnek, hogy például tovább ne menjek, elóször is a közegészségügyet rendeznék némileg is, pótadó emelése nélkül.
A belügyi kormány például igAn szívesen bonájárul anyagilag is egy kórházi pa-villon felállításához tüdőbetegek számára, ami első kelléke nálunk a közegészégügy rendezésének. Hiszen jól tudjuk, hogy Európában Magyarország. Magyarországon Zalamegye és Zalamegyében Nagykanizsa áll elsó helyen a tadóvésr. szomorú statisztikájában Azonkívül jól tudjuk, hogy például skarlátos gyermekeit önakuratából smiki a helybeli kórházba nem küldi, még ha több gyermeke is van otthon, inkább kiteszi gyermekeit és u város lakósságát a meg-megísmétlódó vörheny járvány veszélyének és innét van az, hogy nálunk, ha Kiskanizsán nincs vörheny, van a belvárosban és megfordítva. De valahol mindig van. Csurgón minden vörhonybeteg a kórházba kerül. Élelmíszervízsgálat ? Piaoz-vizsgálat? Tüdóvész elleni komoly védekezés? Ilyen van Romániában, ahol szégyenfejre magam tapasztalhattam, kisebb helyen mint Nagykanizsa. Magam voltam s/.omtanuja, mi-dón Azugábari egy tüdóvészes beteg elhalálozása után a nem fertőtleníthető ágynemű-08 bútorféléket a hatósági orvos jelenlétében egyszerűen elégették és utalványozták a kárösszeget. — De hol vagyunk mi még Azu-gátol közegészségügy dolgában Pedig Azuga nem is híres hely a közegészségügy dolgában seui.
Ott az elsófokit közegészségügyi hatóság nem egy emberből áll és az az egy ember nem beszél többes számban hanem megfordítva, több emberből áll és egységesen cselekszenek.
De hát ott Romániában nincs kanapé és nálunk a kanapé öl meg mindent.
A kanapé az oka, hogy a villamos ügy nem tudom Voltokban hány feszültségü. A kanapé az oka folyton, hogy azon veszekedünk mindig, hogy ki a véleményező és kí — a parancsoló. A kanapé az oka annak, hogy vannak kérdések, melyek soha sem
fognak lekerülni a napirendről és vannak kérdések, melyek napirendre soha sem kerülnek. \\
Például 6 (szóval hat éve), hogy kóz-egészsrgügyi és kórházi • «bizottságok tarthatatlannak tartják a kanizsai kórházi mizériákat és fogadok bárkivel, hogy ez a kérdés még ugyanannyi év inulva se lesz napirenden. Hát Azugában azt a kanapét uiár régen elegeitek volna, de a iní városi képviselőtestületünkben, ha csak pausálbetegségeket nem osztogat valaki, eszeagában sem lesz emiatt valakinek felszóllalni. Orvos pedig fel nem szóllalhat, mert ex pro domo bőszéi, pedig ki beszélhet nálunk pro domo a városi képviselő testületben ? . . .
Tehát a sajtó az egyedüli faktor, amely ezt az égetően sürgős kérdést kell, hogy állandósít napirenden tartsa. Pontosabb, életbevágóbb, sürgősebb ez. higyje el mindönki, mint a villamos ügy, inert itt napról-napra emberélet esik áldozatául nemtörődömségünknek, — amott legfeljobli megmaradunk tovább a nagykanizsai sötétségben . . .
A sajtó hivatása, hogy ébren tartsa a kö-.véleményt a miután már e tárgyról a a helyi Hajlóban olvastam egy városatya megbotránkozását és miután saját bőrünkről saját egészségünkről van szó. no várjunk addig, amig egy nagyobb vörhely járvány nagy pusztításokat tesz gyorinekeink között; ne várjuk, hogy a tüdóvész teljoson elharapódzók városunkban, hanem ha száz beadvány belekerült az el nem intézendő hatósági fiókba, a hírlapok utján, a sajtó utján lármázzuk fel a közvéleményt, nem akkor, inikor késő lesz — hanem előre. A képvi-; selőtostület pedig ne villaeyozzon örök időkig, hanem építsünk mielőtt pavillont gyer-mekbotegeknek. épitsüuk mielőtt pavillont tüdóvészeseknek. épitsünü néhány olmobeteg szobát, hogy az elmebetegeket ne a rendőrségi cellában kelljen tartani.
Egyszóval, építsünk ugy, hogy a kanizsai kórház a város igenyeinek megfeleljen, mert a nyomorgó betegeken ha segítünk, akkor is a saját bőrünket védjük sokszor — tehát már csupa önérdekből is.
A villamos világítás ügya.
A villamos világitásnak házi kezelésbe való vételének hívei a Franz Lajos és Fiai által beadott szerződés tervezet köretkeztébeu megszaporodtak és lehet, hogy még jobban fognak szaporodui, ha nem sikerül a céget engedményekre rábírni. Mert a közvilágítás áráuak felemelése és a felmondási időnek kinyújtása visszatetszést szült és csalódást provokált. A város közönsége bízott a Franz cég egyszer már beadott ajánlatában és a bizalom gyengéd növény. Ha egyszer megszűnt, nehezen lehet viaszaszorezui. A Franz cég sajál ajáulatát m <gseminísílette A villamos vílágitásnak ügye közel volt már a meg-
oldáshoz: 1908. december 8-én, a mostani tervezet károsan befolyásolta a megoldás lehetőségét De mostanábau tárgyal a villamos bizottság a Frani Lajos éa Fjai «éggel Nem tudjuk még, milyen véleményes jelentést fog a városi tanács a közgyűlés elé terjeszteni. Az ügyet azonban nagyon előre vinné ha a városi képviselőtestület nem helyezkednék arra az állásra, hogy egy szerződéssel évtizedekre kiható éa évtizedekre érvényességgel bíró szabályokat lehet felállítani, hogy azerzódéssel a jövő átalakulásait ia lehet biztosítani Erre semmiféle emberi előrelátáa nem elégséges és ez a törekvés nehezítette meg eddig is, hogy a kiboulakozáa helyes útját megtaláljuk. Hogy melyik a helyes ut, azt nemsokára majd megtudjuk: a legközelebbi városi közgyűlésen.
Szóbeli tárgyalásokat f. bó H-án folytatott az az elsó villamos bizottság Vécaey Zsigmond polgármester elnöklése alatt a Franz Laioa éa Fiai céggel. A tárgyalásra novezelt cég részéről megjelentek Dr. Fran z Rudolf, Fougor igazgató és a cég |ogi képviselője Dr. Rothschild Samu. A tárgyalás folyamán heves jelenetek játszódtak le.
A polgármester szemére lobbantotta Dr. Franz Rudolfnak, hogy a bízottságot kínosan meglepte aa a körülmény, hogy a cég nem állja a december H-án beadott poutotalok tartalmát. Dr- Franz erre csak azt felelte, hogy a cég számításaiban tévedett és nlnca abbau a helyzetben, hogy a közvilágilás árából vagy a koncesszió lartamából valamit leengedjen. A polgármester ed az el|árást élénk bírálat tárgyává tett», mire Franz Rudolf eltávozott éa a cégnek a tárgyaláson inaradt tagjai az ügyet elsimítani igyekeztek. Evvel a tárgyalásnak vége szakadt. Másnap azonban Dr. Franz Rudolf Marburgból sür-gönyzött a helybeli jogi képviselőjének, hogy a koncesszió tartamára vonatkozó szaaasz kivételével engedményeket lesz mire Dr. Rothsobild Samu a városi képviselőtestülethez intézeti beadványban kí-lelontelte, hogy a cég a közvilágításért követelt K 12000-ből 4000 koronát enged és 300 egész éjjeli izzólámpát és 200 féléjieli izzólámpát ad és a kötelező áranunennyiséget felemeli 98705 kilowattra. A legközelebb egybehívandó közgyűlés lesz hivatva eldönteni, vajjou ezt az ajánlatot fogadja-e el, vagy a világítást házüzembeu állítja elő.
A Társaskör ügye
hamis világításban.
— A tisztek kilépése. —
(Saját tudósítónktól) Ez áv január havában már hire járt. hogy a nagykanizsai Társaskór, mini mondani azokáa, jobblétra szenderül. Ezzel egyidóbeu már anuak idején, vagyia január elsejéu, biztos forrásból, vagy mondjuk, katonai körökből arról értesültünk, hogy a tisztikar kilép a Társaskörből és mint más városokban vau: Nagykanizsán ia kaszinót létesít. A kaszinó szervoB összefüggésben lesz a tisztíétkezóvel mint az már szokásos.
Hangsúlyozva ismételjük, e hírről már január elején értesültünk azonban nem regisztráltuk, nehogy bárminő irányban, emez szeríntüuk teljesen magánjellegű dologban hangulat keltés vádjával illessenek bennünket f*
írtegülésünk igazolást nyert. A nagykanizsai helyőrség tisztikara kilépett a körből, mely körülmény
ZALAI KÖZLÖNY
FEBRU \\R 3|.
a beavatottak állítása szerint, a körnek megadta t kegyelem dóiéit.
A tisztek tömegea kilépés« föltűnést keltett, melyet minden aziuetáa nélkOl regisztráltunk. Őszintén megírtuk: nincs mit s^jnáluuuk et egyesület összeomlásán, mert nem a szükséglet, bsuem at ezclutivítáa teremtett« meg.
Néhány fővároai lap ia megemlékeiett a tlsitek kilépéséről, egyik-másik mint valami fontos eseményt regisztrálta at ügyet.
A Peati Napló február 19-iki stá ina pedig épenséggel feltűnést keltó módon tárgyalta A jól aierkesztett fővárosi újság .A kaszinó tisztek nélkül" cimmel Nagykanizsáról keltezett hírek előtti cikket kőzől. Az már egymagában réve ia szokatlan, hogy egy nagy fővárosi újság teljes részletességei emlékezzék meg ilyen vidéki szenzációról. Kőnek a leszőgezésével nem a .Pesti Napló" szerkesztési elveibe akarunk beleszólni, melyhez aem jogunk, sem módunk niucs, csak az eset szokatlanaágát óhajtjuk ezzel említeni.
KI kell ismernünk a cikk ügyes kezű íróra vall., Inkább írói sikerekre, hangulatkeltésre utazik, miül történeti igazságokra Szóval úgynevezett színes, első cikk, minőt miudeu újság közölni szokott.
8zó vau benne a sáros vidéki uuákról. Nagy-I kanizsa zongorás és plüs asztalkendő» meghitt kis szalonjairól, hetvenöt fényes lakkcipóról, családok versenyéről, egy piknikről és valami utolsó hídról . . Közbeu belekeverik 8 z u r in a y Sándor volt honvédezredes nevét, ki most a honvédelmi minisztériumban dolgozik, ki tán akkor sem gondol Nagykanizaára, ha nagyon sok volna a szabad ideje. Belekeverik Horváth Dezső ezredes. Ujnépi Klek Lipót kir kereskedelmi tanácsos nevét
A Társaskört ugy tüntetik fel mintha ott zaidó tagot uem vettek volna eddig (el, amivel nagyfokú tájékozatlanságot árult el az ismeretlen clkkiró.
Ismételjük : a társaskör feloszlását nein sa|uál-juk De igazságtalannak tartjuk, ha oly vádokat mondanak ellene, melyek nem miudeu részébeu illenek az igazság serpenyőjébe
A tisztek kilépése, mert egyszerre történt és igy akaratlanul és táu minden szándék nélkül külsőleg demonstratív jellegű volt lehet némely kórben kellemetlen, de korántsem szolgáltathat oly verziókra alkalmat, mely a hagyományosan említett polgárság és katonaság közti jó viszonyt megbontja
A kör eltűnhet, enuek katasztrofális következménye uem lesz Amit aejteuí lehet el: uj alapon fog a kór alakulni, melyből a békétlenséget szító elemek ki fognak maradni. Nem híhet|flk, hogy a tiszti kar. mely eddig barátságos víszonybau élt a polgárság vezető elemeivel meg akarjon maradni eikluzivitásábau és valósziuü. bogy maguk a lisztek fogják keresni a kibontakozás módját. Az ő fegyelmezett egyetértésük és becsületbeli dolifokbau nagyon erősen kifejlődői! és kidomborodó érzékük megfogja találni a helyes kibontakozás módiát is. de amint biztos lorrásból tud|uk, egy egyesületbe sem fognak belépni, mely a városban feunáll
Nagyon kellemesen érintene bennünket, ha a helyőrség parancsnoksága alkalmas ntófjon és forrná-hau a különböző verziókat megcáfolná,illetve katonai rostról at ügy helyes megvilágításához hozzájárulna
M pásztory
Szamárköhögés
könnyen elmúlik a 800TT-fóle JlmulsioMuttz-nálata folytán, Orvoijok, bábák és szOlók bizonyítják ezt ezer és ezer levélben.
▲ Boott-fél® Emuláló
segít azért, mert elsőrangú alkatrészei és az eredeti SCOTT-féle eljárás kiváló szerré teszik, sót tápereje is elsőrangú. Már az elsó adagtól csodálatosan javQl az általános egészség.
A, Ej..Wk> *U4r \'
M^uacoiT Egy eredeti oveg ára a K. 50 fillér.
Kapható minden gyógytáiban.
mulatság.
-f A keresk. iQttk estélye. A farsangi, ugyuevetetl nagy bálok között ez volt az utolaó. Mint az idei faraaug minden mulatsága, ugy ez is erkölcsileg és anyagilag sikerültnek mondható. Az előadás kiemelketó pontjai voltak: Nyítraí Margit őszinte tapsvihart aratott énekszáma; Báron Ilonka, Abonyi Andor lapunk munkatáraától szavalt egy kedves kis kölleméuyt, szép hatással. A tulipánok királyuóje Weiss Lujzika színészi rutinnal játszotta szerepéi; a kis Moshammer babuska valósággal elragadta a közönséget ritmikus láucával és komoly arcával I\'elc Ibolyka ballelje a művészet kritikáiét Is kiállta. Nagyon kedvesen hatolt Moshammer Mariska éa Saly Gizike táucduettje is. Az előadás finom azinezésére szolgált a kulisszák mögötti felhangzott fülbemászó hegedű, gordonka és zongora egybeolvadó lágy harmóniája Végül megemlítjük Físcher .lenét, aki a prologót értelmes előadásával jullatta érvényre A szép díszleteket Sasa éa Faragó festőművészek készítették
* HÍREK.
Emlékeztető naptár.
láriln I—7. Köeorozáa.
Március 7. Ax IparlcatUltl közgyűlése
10
élővirág nagykereskedő
r.l.fon 57 33.
Csokor- es koszo rukötésért az országban a legtöbb dijíal kitüntetve. 1 - —
Budapest, Rákóozi-ut 3. (Nemzeti Színház
Kipoi irjc(,yrili >HjuUn. — VtJéki nie^rra<lol<>clie mg hgjr.llucl furitlluk.
— Bizottsági ülés. Az elaó villamos bizottság f. hó 80-án Vécsey Zsigmond polgármester elnöklete alatt tanácskozott. fiz a tanácskozás délután a-tól este 8-ig tartott Tárgyalták a Franz Lajos és Fiai céggel kötendő szerződés tervezetét A legközelebbi közgyűlésen a képviselőtestületnek alkalma lesz ugy a házi kezelésre vonatkozó előterjesztésekkel valamint a Franz Lajos és Fiai céggel kötendő szerződés tervezetével foglalkozni Hogy ez a közgyűlés végleg fog dönteni, azt az eddigiek után nehéz volna megjövendölni.
— A messinalalc javára Vidor 8amuué szül gelsei Quttmanu Hedvig uruó Battbány Pál gróf Zalainegye fóipiiujának gyü|tóivén nyolcvannégy koronái gyűjtött a messiuaiak javára.
— A Nagykanizsai JRabsegélyző egye sülét vasárnapra tervezett közgyűlésit határozat képtelenség miatt nein volt megtarhaló. Az egyesület elnöksége közli lapunkkal, hogy az uj közgyűlés március 7-éu lesz mikor az alapszabályok értelmében a tagok »zámára való tekintet nélkül megtartják.
A Délzalai Takarékpénztár tegnap tartotta évi rendes közgyűlését, melyen az igazgatóság javaslatait és jelentéséi egyhangúlag elfogadták. A lelentéa a részvénytőke felemelésének teljes siko réról számolhatott be. amennyiben az uj részvényekből a sziudikatusnak a nagymérvű elóiegyzéa miatt semini aem iutolt. A kiirt befizetések legnagyobb részben már teliesitve vannak Az osztalék réstvé-uyenkinl 100 koiouában állapíttatott meg. éa a mai uaptól kezdve kifizettetik. A kilépett igazgatósági és felügyelő-bizottsági tagok újból megválasztattak.
— Halálosáé Lőrinc Sándor a Nagykanizsai Bankegyesület szolgája hosszaa sieuvedés uláu 33 évea korában meghalt. Temetáaán megjelent ai intézet egész igazgazgatóaága
— Háborús hangulat a tőzsdén. Budapestről sQrgÖnyzik lapunknak: A ma reggeli elótózsde erősen a háborús hírek hatása alatt áll. A vezető papírok árfolyama gyengült. A koronajáradék 91.15 árfolyamon alig talált vevőre.
— Gyűlés. A nagykanizsai déli vasúti mozdonyvezetők .Otthona" holnap d e 9 órakor tartja évi rendes közgyűléséi az Ungár (éle vendéglő helyiségében
— Mozgósítás. Katonánk minden fölösleges izgatottságtól meg akarnak bennünket kímélni, de meg nem is szoktak dobbal verebet fogni, azért a legutolsó percig titkolják a háborús híreket, melyuek puskapor szagát már némelyek érezni gondolják. Ámde azért suba alatt a készülődés, sőt at aprólékos intézkedések ia serényen folynak Igy nem ok nélkOl járnak a tiazturak «gy-egy rendőri aasistentia mellett házról-házra, hogy minden liazt megiamerje a neki kíosttoll körzet lakásviaionyaít. De erre volt az a bir is. hogy at 190A. évből tartalékban levő körös
; hadseregbeli 48-asokat a jövő hóban tényleges szolgálatra fogják behívni és bitouytalau időig tényleges szolgálatban benntartani, hogy velők a hadsereg kiegéstíttessék. Állítólag ezek fogják a hoatniábau stolgáló -tH-as fiukat felváltain.
— Titokzatos halál Karatlál János vasúti ór mintegy 14 nappal etelólt a vágóhíd felé vezető uton eszméletlenül feküdt. Valami jó lelkű ember leiemelte és lakásában ápolta. Azután hogy iobban lett még két napig szolgálatot teljesített, majd agyhártyagyulladásba eaett éa lakásáu meghall. Miül-bogy azonban tudomás van arról, hogy eszméletleu állapotát megelótóleg a Furmeut féle korcsmában iddogált és ott valakivel szóváltása volt, bár a testén külső erőszak nyomai uem voltak észlelhetők és sem családjának, sem másnak kUlsó támadásról nem nyilatkozott, mégis a kir. ügyészség indítványára a vizsgáló bíró a hullái felboooltatta, hogy megállapítsák a halál, illetőleg a betegség eredeti okát A
I boncolás megállapította, hogy a szerencsétlen embert / külső támadás, valóstinűleg botütósek érlék a fején, / ami a betegséget és a halált okotta. A nyomozást\'
| ez irányban megindították \'
— A tavasz elöfutárjál megjelentek L a magkereskedók széjjel küldik áriegyzékeiket Határoznunk kell. kitől vegyünk, hol kapunk jó árut ? Bizalom kérdéae ez mindenek fölött, mert a mag kűlaejáról minőséget megítélni nem lehat, márpedig ha ocsút vetsz, gazt araszt, — tartja a közmondás A Mautner Ödön budapesti udvari magkereskedó cég. mely 3ö évea eredménydus feuoálláaa óta minden tekintetben megbízhatónak bizonyult, megadja a választ a lönti kérdésre: a cég áruja kitűnő, helyei művelés mellett bizto« siker, mely mindenkinek örömet azerez. Árjegyzék«, melyet-kívánatra ingyen éa bérmentve küld, kézikönyve a gazdanak, kertésznek és a természet minden barátiénak.
— Tenyészbika vásárt tartott a uagykauizsas lárási gazdakör szombaton. A vásárt tlallubich Lajos ügyvezető elnök nyitotta meg nagykötönség jelenlék tébeu Jelenvolt a Zala Vas és Soprou vármegyék állattenyésztési felügyelői is, akik a községek részére a feuyéstbikákal állami hozzájárulás melleit vásárolták Felhajlatott S.\'drb mind nyugoti fajit. Kiadatottl\'J drb. melynek ára 3<<0—1000 K között váltakozott Legnagyobb feltűnést kelteti az Uinépi Klek féle U darabból álló collectió A vásár Zerkovitz Latot bornagykereskedő előzékenységéből ennek uagy raktárhelyiségében folyt le.
— Mennyit ér egy vadorzó? firdekea Ítéletet hozott f. hó H-án a nagykanizsai törvényszék Krdekesnek tartjuk anélkül, hogy a törvényeinkbe alapított ítélet korrektségét eztel érinteni akarnók A múlt év október 41 én Balaton-Magyarodon együtt meutek vadászni Borbas N. és Kershof Imre vadorzók. Az ilyen embereknek óvalosahbaknak, körültekintőbbnek kell leuniök, mint tnás vadásznak, mert ezek nemcsak a vadra vigyáznak, akiktói nem félnek, de ar emberekre is. akiktől — tartanak. Óvatosan haladtak egymás háta mögött, míg a nagy vigyázatbau Borbás elesett, puskája elsült éa az előtte levő Kershof Imrét halálva találta K hó 18-áu volt ez ügyben a főtárgyalás, melyen a bíróság vádlottal véletlenségből eikóvetett emberölésben találta vétkesnek és 30 korona pénzbüntetésre (elzárásra ueinj ítélte At ítéletjjogeróa.
FEBRUÁR SS.
ZALAI KÖZLÖNY

— öngyilkos cselédleány. Halász Rozi 18 éves cselédleáuy egy Petöll-uti korcsmában szoléit és mivel a reá bízott munkát nem végezte asszonyá-uak megelégedésére, itt nem ismétellietó sértésekkel illették Ezen annyira elbúsult a leány hogy 4 csomag kénes gyufát tej és vizkeverékben feloldott és déluláu 4 érakor megitta Este érés hányása volt. Doktort nom is hívolt a szerencsétlen leány, hanem másnap reggel Ónkéul bement a kórházba. Állapotában javulás állt be
Legújabb Boszniából.
Levél egy nagykanizsai kereskedőhöz.
BcsiilttUtik a teherszállítási. — 18 sebestUt.
Egy nagykanizsai kereskedő oég fónöko. ki Hos7.iiiába is exportál, S/.erajcvóbati tartózkodó utazójától — értesülésünk szerint — febraár lu-ibán keltezett levélben, azt a jelentést kapta, hogy a Bosznia és Hercegovinái vasútvonalakon február hó 20-ikától kezdve a teherszállítást beszüntetik. Ugyanabban a levélben jelentik, hogy ftzerajevóba tizenuyoto sebesült katonát hoztak a határszélről.
KÖZGAZDASÁG.
A Nagykanizsai Takarékpénztár r. t. közgyűlése.
Röviden már megemlékeztünk a Nagykanizsai Takarékpénztár r l. február 14-ón tartott 64-ik évi rendes közgyüléséról. Alább közöljük az igazgatóság évi jelentését és a közgyűlés jegyzökönyvét, melyek hú és részletes képét nyújtják az intézet J908. évi üzleteseinényeinok.
(Ax igazgatóság jelentése) 1.
Tisztelt Közgyűlési
Az alapszabályainknak meg elelőleg tWehivolt intézetünk 04-ik évi reudes közgyűlése alkalmával van szereucsénk az 19U8-ik üzlet év lefolyásáról, forgalmáról és eredményéről ezennel tisztelettel beszámolni, illetve évi jelentésünket előterjeszteni.
Tehetjük ezt örömmel és megelégedéssel, inert jelentésünk arról tesz tauuságot, hogy intézetünk lefolyt évi üzlelforgalma az utolsó évekbeu mindinkább nyilvánuló nagyobb verseny elleuere is minden egyes üzletágakban emelkedést és gyarapodást mulat.
Betéteink állománya ismét Vt67106 kor. 30 fillérrel gyarapodott.
Jelzálog kölcsöneíuk egyenlege 357180 korona 08 fillérrel emelkedett.
Váltéláreáuk 14774.\') K M) Ml. szaporodást mulat, mig értékpapiraink állománya 112397 K 4i) fillérrel növekedett
Hogy üzletforgalinuuk ezen gyarapodása dacára a kitüutetett üzleti eredmény nein érte el az elózó évii, részbeu abbau leli magyarázatát. Iingy az általános kedvezőtlen, sót válságos gailasági és pénzügyi viszonyok folytán az intézetnél elhelyezve lévő betétek után a felemelt magas betéti kmnatlabat az 1908. év egész folyamán át fentartanunk kellett.
Oka volt továbbá az i<, hogy az értékpapírok, de különösen a 4"|.,-os magvar korona járadék árfolyama olyannyira hanyatlóit hogy árfolyam különbözei címén 20462 K HO fillért leiruunk kellett.
Jóllehel, szabadságunkban óh módunkban állott volna ezen leírást az árfolyam különbözetek ledeze-táre szolgáló külön tartalékalapból eszközölni, de ezt mellőzni kívántuk és igv ezen hiányt teljesen az OzleloredmónyMI fedeztük
Ezen körülmény azonban legkevésbbé sem érinti sz eddig űzetett osztalék magasságot, mert az álért eredmény a tartalékalapok kellő dotációi» után is bőségesen fedezi azt és még egy jelentékeny uyereraéuy többletet vihetüuk át a iövó évi nyeremény-és veszteségszámlára.
Amiut már j.-leutésüuk bekezdésében jelextük, intézetünk üzlelforgalma miud-n arányban emelkedést mutat és még nagyobb irányban is fejleszthető lett
volna, ba uem a szükséges mérséklettel, körültekintő óvatossággal óhajtottunk volna eljárni — nehogy esetleg erőnket meghaladó határon túlterjeszkedjünk.
Az intézet üzlet forgalmának ezen fejlődése arra késztette az igazgatóságot, hogy a bár már jelentékeny részvénytőkéjét és tartalékalapjait még tovább is feilesztendő, egy a részvénytőke felemelésére vonatkozó tervével, mellyel már korábban foglalkozott, de annak keresztülvitelét a kedvezőtlen pénzügyi viszonyok mollett akkor időszerűnek nem tartotta, a mai közgyűlés elé lépjen és annak elfogadását ajánl)».
Javasolja ugyanis az igazgatóság, hogy a tárgy-\' sorozat H-ik pontja alatt előterjesztendő feltételek és I módozatok mellett, a jelenlegi 1,000.000 koronát i tévő részvénytőke 250 darab lOiid korona névértékű luj részvény kibocsátása utján 250,000 koronával, a tartalék al.ip pedig 200.000 koronával emeltessék.
Biztos tudatában lévén annak, hogy ezen tény-\' kedésével intézetünk további feilódését tetemesen elómozditia, az » részvényesek érdekeit is előnyösen szolgálja, de egyszersmind a betevő közönségnek intézetünk irányáhau mtudenkor nyilvánult bizalmát még inkább emelni és fokozni fogja.
X forgalom az egyes üzletágakban a következő volt:
Betét:
Állomány 1907. december hó 31-én 5846 ar 6000 frc. K5«8(\'67 K 82 fill Betétek és tőkésített kamatok 402 ar. 805 fre. 289*939 K 44 fill., ösz-szesen 6247 ar. 6906 frc 89ii7t>07 K 26 fill -Visszafizetések 190*. évben 956 ar — frc 2181833 K 08 fill Állomány 190«. december hó 31-én 5992 ar 6105 frc. 15836174 K lH till.
Jcltálog-kölcsŐHök :
Állomány 1907. december hó 31-én 3816 ar. I&835 frc. 2453090 K 27 fill. Az óv folyamán kiadatolt 368654 K — I összeBen 3816 ar. 15836 1 fre. 2721644 K 27 f. Az év folyamán visszafizettetett 172 ar. 760 frc. 177408 K 40 f. Állomány 11108. dec. hó 31-én 3644 ar. 15086 fíc. 2644236 K 87 lillór.
TörleszUses kölcsönök :
Állomány 1907. december hó 31-éti 3978533 K 85 f. Az év folyamán kiadatott uj kölcsön 681200 K — f összesen 4059733 K 85 I Az évfolyamán visszafizettetett 2S5165 K 52 f. Állomány >908 december hó 31-én 4221568 K 33 fillér.
Váltók :
Állomány 1907. december 3\'-én 1434408 K 78 f. Leazámitoltatott az év folyamán 4582274 K 80 í. összesen 6010743 K 68 f. Visszavállatolt 4434529 K 30 fill. Állomány 1908. deo. hó 31-én 1582214 K 28 fillér.
Visszaszámított váltók :
Állomány 1907 dec. 31-én 1114158 K 92 f. Az év folyamán visszlwizámiloltatott 4:180445 K 9!» f. összesen 5444654 K 9\' f Visszaváltatott 4192&53 K 69 f. Állomány I90H. dec. hó 31-én 1262051 K 32 f.
Nyeremény áthozal 1907. évról 22108 K 85 fill. ÖsszeBen 87 ar 272 frc. 182918 K 39 fillér.
Ezen nyeremény felosztására nézve az igazgatóság a következőket ajánlj»:
Az alapszabályok 78 §-a értelmében a nyeremény &°|„-a vagyis 5 ar. 20 frc. 8040 kor. 48 fill. a tartalék alaphoz csatolaudó.
Az igazgatóságot jutalék címén I6°|, vagyis l.\'l ar. 40 fre. 24121 K 43 fill illeti, összesen 18 ar 60 frc. 82161 K 91 fill. Marad rendelkezésre 09 ar. 212 frc. 160766 K 48 fillér. Átszámítva 69 ar. 212 frc. 981 K 10 fillér, összesen rendelkezésre áll 151737 K 68 fillér.
Ebből osztalékul részvényenkint 116 K. 1000 drh részvény után 116000 K fizettessék. A rendelkezési slspra 10000 K helyeztessék. Az intézeti háa leltári értékének csökkentésére 2000 K leírásba vétessék. A t. közgyűlés elé terjesiteudó felosztási tervezet szerint városi és közhasznú jótékony célokra 2070 K adomáuyoztassék A feninaradó s»2Öu7 E 58 tlll. a* 1909. évi nyeremény és veszteség számlára vitessék át A felosztási tervezetnek a javaslatnak megfelelóleg leendő elfogadása esetén alapjainak 18116 kor. 98 fillérrel gyarapodnak, mig a nyugdíjalap évi kamatai által 6024 kor 96 fillérrel növekedett.
Alapjainak állománya ezek után :
Részvénytőke lOOOOOO kor. Tartalékalap 269761 kor. 23 fill. Külön tartalékalap 176000 kor. Rendelkezésre álló tartalék 8n00<) kor Nyugdijalap 136620 kor. 2 fill. — Összese ti 1650381 K 26 fill.
KériUk a lisztéit közgyűlést, miként a részvénytőke felemeléaére valamint az 1908. évi üzleti nyereség feloszlására vonatkozó javaslatunkat elfogadni. az osztalékot részvéuyenkínt 116 K szóval egyszáztizenöt koronábau megállapítani és a lefolyt 190* évi ügy és számvitelre vonatkozólag ugy az igazgató.-águak, mint a felügyelő-bizottságnak ia a felmentvényt inegadui méltóztassék,
Értékpapírok :
Állomány 1907. dec. 31-én 2371807 K 60 f. Beszereztetett 1908- évbeu 181800 K — f. Összesen 2553407 K 00 f. Kisorsol tátott az év folyamán 69202 K 00 f Állomány 1908. dec. hó 3l-éu J484205 K.
Előleg értékpapírokra:
Állomány 1907- dec. 31-én 13520 K. Az év folyamáu kiadatod 24230 K\' összesen 37766 K Visszafizettetett az év folyamán 20980 K. Állomány 1908. dec. 31-én 10770 K.
Pénztári forgalom :
Állomány 1907. dec 31 én 48 ar. 120 frc. 111095 K 41 f Bevételek 1908. évben 030 ar. 1782 frc. 2023 232 K 0« fill. összesen 678 ar. 1902 frc. 20342327 K 49 fill. Kiadások az év folyamáu 677 ar. 1702 frc. 2 )209197 K 08 fill Pénztári maradvány 1908. december hó 81-én 1 ar. 2l>0 frc 133130 K 41 fill. Az 1908. évi összes forgalom 112,245204 K 1» fill. A lefolyt 1908. évi üzlelaredraóny 87 ar. 272 frc. 10080\'J K 54 fill..
A igazgatóság.
(A köagyüléa jcgysAkenyve/) Jegyzőkönyv.
Felvéve Nagykanizsán 1909. évi február hó 14-én, a Nagykanizsai takarékpénztár részvénytársaság hatvannegyedik évi reudes közgyűlésén.
Jelenlévők:
Ujuépi Elek Lipót kir. kereskedelmi tanácsos elnök elnöklete alatt Tripammer Qyula intézeti igazgató, mint jegyzőkönyvvezető. Aczél Fái 3 részvény, Verő Heurik képviseletében 18 részv. Blau Lajos 3 rész.. Osóti Márk 2 részv , Deutsch Mór 2 részv., Ujuépi Elek Lipót 16 részv.. Ujnépi Elek lléza 13 részv., Ujnépi Elek Ernő képv 12 részv.. Ebenspan-ger Leó 13 részv , Pozsonyi A ladár képv. 14 részv., Éi6iuger Henrik I részv., l)r. Etlényl Géza 2 részv., Dr. Kábián Zsigmond 9 részv., Id. Fesselhofer József 7 részv , Dr Kried Ödön 3 részv., Goldham-mer Károly 2 részv., (Irűnhut Henrik 8 részv , Halphen Mór 5 részv., Heimler József 2 részv.. Kell?r Mátyás 2 részv., Kohlt Jaques 5 részv., Köhler Gyula 3 részv., Kűrschner Ignác 7 részv., Veró Henrik képv. 22 részv., Lőwy Adolf H részv., Szűkíts Maliid képv. 18 részv , Loewy Arnold 2 részv., Práger Béla 3 részv.. Reichenfeld Ede részv., Uosenfeld József 11 részv., Rosenfeld Berta képv. 18 részv., Ro-\'iiherg Rikhárd I részv., Dr. Rothschild .lakab 3 részv., Rothschild Zsigmond 5 részv.. Dr. ltátz Kálmán 4 részv., Dr. Schwarz Adolf 5 részv.. Scherz M. J. 3 róazv., Stern Sándor 4 részv., Sommer Sándor 23 részv.. Soramer Ignác 12 részv , Radnai Károly képv. 3 részv , Rosenfeld Emil képv. 3 részv., Sartory Oszkár 8 részv., Sartory Hermin képv. 2 részv , Tripammer Gyula 2 részv., Semetke József képv. 8 részv., Semetke Lajos képv. 7 részv., Unger Ullmann Elek 8 részv., Unger Ullmann Sándor képv. II részv, VVeiser József 37 részvény, összesen 38 részvényes, kik 380 drb. részvényt birnak és képviselitek.
Ujnépi Klek Lipót igazgatósági egyszersmind közgyűlési elnök szívélyesen és meleg szavakban üdvözli a szép számban megjelent résavón yeaeket, akik számos megjelenésükkel az intézet ügyei iránti élénk érdeklődésüknek adták tanújelét.
Megállapítja miszeriut az alapszabályok és a kereakuihdmi törvényeknek meglelelóen összehívott
4
SALAI lOïLôNr
FKBBUiK 31
mai közgyOlésen tx tlspsxtbályok 17. §-áask megfelelő számú reszvényes van jelen, kik ax otszes részvények egyötödét meghaladó számát birják éa képviselik, miért is a jelen kóxgyQléat határozatképesnek jelenti ki éa axt megnyitja.
A közgyűlési jegyzőkönyv vexetéaével Triptm-mer üyula intézeti igazgatót bízza meg. Annak hitelesítésére a közgyűlés hoziájárulásáral dr Hátx Kálmáu éa dr. Frisd Ödön ráaxvéoyeseket kéri fel.
1. Felolvastatik it igaxgalótágtitk a lefolyt 1908. érről szóló jelentése, ezzel kapcsolatban felolvastatik a felügyelő-bizottságnak a zárszámtdáastl egyidejűleg közzétett jelsntéae, a mely tanúságot te az arról, hogy az 1908. évi Qgy- éa számvitelt kellőleg ellenőrizték, és hogy a szabályszerűen vexs tett könyvek alapján készült mérleg, valamint s nyeremény- ét veszteség-számla • valódi helyzetnek biven megfelel, miért ia ax igazgatósági jeleutéaben javasolt felosztási tervezetnek elfogadását résxéról ia ajánlja; végOl ax 1908 évi Ugy- éa számvitelre vonatkozólag ugy tx igazgatóság, valamint • felOgyelő-bizottság tagjainak a felraenivéoyt megadni kéri.
2. Előterjesztetik az 1908. évi zárraérleg a nyeremény- éa veazteség-siáralt ktpcaáu. mely axerint • lefolyt évi Oxleteredmény 87 tr. 372 írac 160809 K 54 fillér, nyeremény áthoxat 1907. évről 33108 K 85 flll Összesen 87 ar. 373 frc. 182918 K 99 fillér
Exen nyeremény felosztására nézve ax igazgatóság a következőket ajánlja:
Az tltpiwabályok-78. S-a éitelinéhen a nyeremény «7, a vagyis 6 ar. 30 frc. 8040 K 48 flll. a tartalékalaphoz csatolandó.
Ax igazgatósági jutalék rímén 16*/.: vagyia IS ar. 40 frc. 24131 K 48 flll illeti, összesen 18 ar. 60 fre. 33161 K 91 flll Marad rendelkezésre 69 ar. 313 ire. I6075C K 48 fiII. Atszámitra 69 ar. 213 frc korona értékre 981 K 10 flll. Rendelkezésre áll összesen Iöl737 K 68 fillér
Ebből osztalékul részvényenkint lift kor., 1001 drb. részvény uláu II6000 K fizettessék. A rendelkezési alapra 10,000 K helyeztessék. Ax intézeti ház leltárt értékének csökkentésére 2000 K leírásba vétessék. A t. közgyűlés elé terjesxt ndó felosztási tervezel szerint városi áa közhasznú 2070 K adományoztassék A fanmaradó 22667 K 68 flll , az 1909. évi nyeramény- éa veszleHég-azámlára vitessék át.
A közgyűlés megelégedéssel veszi tudomásul a kedvező eredményt, tudomásul veszi továbbá az igazgatósági éa felügyelő-bizottsági jelentéseket.
Fololvasottnsk tekinti a részvényeseknek már a meghívó kapcsán megküldött zármérleget, ugy a nyeremény- és veszteség számlát
Jóváhagyja a tartalékalapnak & ar. 20 fre. 8040 K 48 till.-rel történt javadalmazását továbbá 10,000 koronának a rendelkezési alapra való belyexését éa 2000 koronának a háxértékból való leírását.
Elfogadja ax igazgatóságnak a városi jótékony. éa közhasznú adomáuyok feloszlására vonatkozó ja vaalalál: u. m. l. Keresztény házi szegényeknek H00 K 2 Izraelita házi szegényeknek 300 K .4. Állami elemi iskola sxegéuysorsu uoveudékei ruházatára 140 K 4. Izraelita iskola céljaira 280 K 6. Izraelita iskola szegéuysorsu növendékei ruházatára ¡40 K 6. Kereskedelmi iskola segélyezésére 200 K 7. Önkéntes tűzoltó egyletnek 100 K H. Népkonyha javára 140 K 9. Szépítő egyesületnek 80 K 10. Vöröskereszt egyletnek ftO K ll lngyenes népkönyvtár javára 50 K 12. Hetegsegélyzó egyletnek ftO K 13. Izraelita kórház javára 140 K 14. Keresztény jótákouy [nóegyletuek .10 K 15 Főgimnáziumi múzeumnak 60 K. Összesen 2070 K
Az osztalékot a közgyűlés részvényenkinl egyszáztizenöt koronában, vagyis 1000 darab részvény után 115,000 koronábau állapítja meg, a fentmaradó 22667 korona 6* fillért pedig az 1909. évi nyeremény- és veszteség-számlára átvitelni határozza
Az 1908 ávi ügy- és számvitelre vonatkozólag a felmentvény! az igazgatóságnak valamint a felügyelő-bizottságnak egyhangúlag megadja.
III. A tárgysorozat 8. pomja, ax igazgatóság i javaslala a részvénytőke felemelés tárgyában vétetik i tárgyalás alá.
Az igaigatntág már ai évi jeleiiléabeu jelezte, miszerint ax intézel Qxlelforgalmának folytonos te|ló-dé.e arra indította, hogy a bár tnár jelentékeny rési-vény lókét és tartalékalapot 350 darab m részvény kibocsátásával szaporítani kívánja, miért ia javasolja, hogy a jelenlegi 1,000.000 korona remény tőke 25 o darab 1000 koroua névértékű m résxvény kibociálá-aável 1,200.000 koronára emeltessék fel, a javaslatban foglalt módozatok szerint.
A közgyOléa ix igazgatóságnak a részvény tőke j felemelésére vonstkoxó javaslatát változatlanul egyhangúitg elfogadta ét a keresztülvitellel az igazgatóságot megbixxa.
IV. A tárgysoroxat negyedik pontját tx alap- J szabályok 3. éa 11. §-ántk módosítást képezi.
Tekintetlel tz előző pontban eszközölt résxvény-1 tőke felemelésére a jelzett sxikaszok t következő-i képpeii módosíttassanak, illetve axövegexteaseiiek
3. §. A társaság alaptőkéje 1,200.000 korona, mely teljesen befixeteii i—1260 tiámíg terjedő ío-lyószáinmal ellátott névre szóló 1200 dtrsb 1000 K névértékű részvényből áll.
11. §. A közgyűlésen minden egyet résxvény egy szsvtxtlrt jogosít
Ötven szavazatnál többet tzonbtn sem saját sxemélyében. sem másnak képviseletében nem egyesíthet senki, bármennyi legyen is részvényeinek száma
A közgyűlés fenti módosítást, illetve szövegezést rgy.hsngulag elfogadja.
V Az igaxgtlóság lekintettel, hogy ax érvényben levő nyugdijsxtbályxti szerint tx intézet tiixt-viselói 40 évi azolgáltl után nem élveiik fizetésűk teljes összegét nyugdi|ban, a nyugdijszahályzal ezen intézkedését megráltoxtstni és még némely sxakaazát módosítani jtvaso|js, miért is kéri > köxgyülés hozzájárulását t 8., 9., 1?.. 14., 30. éa 26. §§-ok módosításához és t 30. ét 31. Sg-ok teljes törléséhez.
A közgyűlés tx emiileit szakaszok módosítását •lfogsd|a.
VI. A tárgysorozat httodik pontját t hivatalos lap kijelölés« képezvén ; a részvényesek ét t közönség kényeimere vsló tekintetből ugy t .Zala- ininl a .Zalai Közlöny* helyben megjelenő lapokai jelöli ki a közgyűlés tz intézet hivittlos közlönyéül.
VII. Következik sz alapszabályok 27. § a ortel-méhen lelépő 4 igazgalósági tag, valamint a 4 tagból álló felügyelő bizottság megválasztása.
Eluók a közgyűlés hozzájárulásával a szavazat-szedő bizottságba dr Ktlényi (léza. Köhler Uyula Sommer Ignácz és Unger Ullmann Elek urakat jelöli ki és a választás tartamára a gyűlést felfüggeszti.
A szavazstszedó bizottság befejezvén a működését a folytatólagos megnyílott közgyűlésnek t bizottság nevében Unger Ullnitnn Klek t következő választási eredményt jelenti:
Ueadatott összesen 3ftl szavazat. — Ebből nyertek miut igazgatósági tagok a évi időtartamra : Aczél Pál 348, Sarlory Oszkár .148, Szommer Sándor 348, Práger Méla 348 szavazatot mint felügyelő bizottaági tagok 1 évre. Ur. liotsrbild Jakab 348 Heímler Józsaf 348, (toldbammei Károly 346, Dr Schwarz Adolf 338 szavazatot, nisly eredményt i a közgyűlés tudomásul veszi és az elnök a fent elő-soroltakat megválasztottaknak jelenti ki.
Váll. A tárgysorozat 8. pontját netáni indítványok elélerjesztéso képezvén, indítvány azonban az az alapszabály 19 ij-áuak megfelelően bejelentve nem lett, t jelenlevők közül pedig indítvány tételre senki sein jelentkezik miért is elnök t tárgysorozitol ki-meritelluek és t közgyűlést befejezettnek jelenti ki. — Miről jelen jegyzőkönyv felvétetik ét tláirtlik.
K. m. f.
Tripammer Gyula UjtUpi Elek Lipöt
igaigatu, jtev. veactö. álnok.
Jelen jegyzőkönyv hiteléül : Dr. Rátz Kálmán, Dr. FrUd Ödön.

i gye lém!
Szólóoltványt, Hzólóvcsssxót ne rendeljen addig, mig tőlem árjegyzéket nem bér I Gyökeres oltványok ezre
140 korona. Delaware ezre 100 korona. Cím :
Szíjgyártó Nagy Mihály
FelaéMgaad« (Soroogymegye.)
lt|f! »H*ryjP I
IA Uniment. Cdpsicícotnp.,1 a Horflony-Pain-Expeller
pSHaàa
Sa ráfiínak WaonvuJt hillaiar, a»lj oiár sok ávöta lagjobb fíúdaloincailiapltö axaruak biioayolt klazvinyail, taSinál *a a»|lilM aaknái, b*d»na»lá<ik*pp«o használva
rtfyalMszUtés. Silány hamisítványok miatt bevásárláskor óvatosak logyOnk és osak otyao «rapt fofadjunk el, maly a „Herfaay" vsdjsfrgyal ás s RIsMar cájjegysáesef állá tott dobűka »an oaomafolva ira trajpkbaa , K -.80, 11.40 ás K t.— ás ágyasölráa mia-dsa gTirjwrtÁrUn kapható/- «raktár. Tlrlk íszssf gyófjasaráesoát, BudajxaL
OíBIdler irtf/uertln u jnir ornzliaku",
Práfábaa, Kliaabathatrass« ft n*u. I Miadaonaj i aiátltlldc. C"
J-I-I-IT" - „Papa as|ss|s4li! Ilsi\' lalsál Jskstl-fáli
ll"
ri|fsisal Csakis s „JáCIII" jsllésssl isléáll
■larfaa M»z agy ériakaa blriazlárlyát
(artalaiaz.
Szőlő-oltvány
4a vaaaaöröl ss|f képss árjsiyiáksasl ls|;ss is kár-
■sstrs küldöm ma*, aki asimál ludatja. -^rr^rr-
Eaan kónyvat mig aa ia kárja, aki randalni nam akar, mari aok haaanoa tudnivalót tartalmas. — -i
tjikaraa alliáarslkél. aassrlkst ti ssrá^si slas ás
lawu
Ijlkaraa «sisilltil. a vlláihlrl I>«l •ar M asUlllé késslet.
sré-tál
Oloső ár és pontos klssolgáláa. Ősim:
Szűcs Sándor Fia
Bihmrdiómxmg.
19
Jól jegye/d meg: csuk ÖttdHláB"
cigaretta-papírt, vagy hüvelyt hozz ás ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
Nyomatott a tulajdonos Ifj. Wajdíts József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1000.
negyvennyolcadik évfolyam, 10. szAm.
FEBRUÁR aft.
ZALAI KÖZLÖNY
■•tlalailk bétfái ia ciBtlrtlkia riálban.
ElöfliaUal árak: Egén évio 10 korona, (áltvra 6 korona, cgyedávra 2 korona 60 flll. , Egyea aiám ára 10 flll.
Köatukatilö: Ur. Villányi (learlk.
KalaliSs siorkesaló : Kerté»* Jilaacf.
Kiadja ■ a aHrkcattlaé(.
SiarfiiaztlaÍB éa kladéhnalal lááar-atea 7.
Hlrdalátek dljaiabáa aiarlnt.
Hamvazzatok!
Mikor a farsangi intézményt a katho-likus szentegyház megalapította, vájjon mi lebegett előtte ? Valószínűleg. hogy a házasság szentségét minél több bive magához vegye, tudván, hogy a házasság nemcsak az állami élet erkölosi alapjainak, de az egyes emberek boldogulásának is legszilárdabb, legnyugodalmasabb alapja. De semmikép sem volt oélja az emberségei a tivornyára és a velejáró pazarlásra és dologtalanságra szoktatni
Népünknél ma is ugy van ez nagyrészt, mert hiszen a földmivcs a munkában fáradó dolgos nép nem is ér rá egyébkor ffzive ügyének elintézésre, mint Igy téli idóben.
Hanem az uri osztály a farsangot nem i>bból a szempontból tekinti, hanem hogy a hosszú téli esték unalmai be ne köszönthes-senek hozzá. Az idén hosszú farsang volt és csodálatos, hogy a folytonos panasz, a politikai izgalmak, az álialánosan hangoztatott szegénység, eladósodásra alaposan ráoáfol-tak a farsangi jótékony és nom jótékony estélyek Mert mintha valami tündér töltötte volna meg a zsebeket arannyal, oly bőségesen jutott minden mulatságra pénz. Sikerültek azok egytól-egyig; anyagilag, erkölcsileg. amint mondani szoktak.
Azonban álljunk ineg ennél az utóbbi szónál. Tekintsünk szemébe, hogy mit jelent ez a szólásforma: erkölcsileg sikerült az estély, Nem hisszük, hogy osupáu az elégséges e fogalomra, ha például a műkedvelők tűrhetően játszottak, vagy X Kisasszony uem nagyon hamisan énekelt, vagy V ur tákolmányát frenetikus taps követte. Nmn ; mi ezzel nem elégszünk meg. Hogy jótókonyoélu estélyeink rendesen a művészi nívón alul maradtak, azt megboosátanók, de ezek a nagy tömegben való jótékonysági gyakorlatok teljesen kiölik a közönség lelkéből a jótékony érzelmeket ós igy erkölosi, humánus hatással nincsenek a társadalomra. Ma már csak az egyesületi fillérekre utasítjuk a szegényt embert, ki hozzánk jön panaszra, ki könnyeit a ini szivünk előtt akarja el sirni. A jótékonysági egyesületeknek gyakran leghasznaveiietóbb, legagilisabb nő és férfi tagjai nem egyszer a legs\'.ivtelenobb. a legsértóbb viselkedésű a loagánjotékony-ság terén. Aki az egyesületben ötletes, találékony, hogy mivel lehetne az egyesületnek pénzt összeharácsolni, aki szónoki sikereket »rat a szegények ügyébon tartott beszédeivel, annak nemtelen szive egy szóval sem ren-delkozik ha valaki panasszal lépne puha szőnyegén eléje. Minthogy pedig a/, egyenletek jótékonysága nem oly mértékű, hogy ez a szooiális intézmény a raagánjótékony-ságot pótolná, ennélfogva el merem mondani, hogy abban a formában, ahogy ina a szegényekre gondolunk, nem helyettesíti
Mindezeket igen hűen igazolja az országol ipartestületnek az emlékirata, amelyet a magas kormánynak pártolás éa elfogadás végett terjesztetett aló, amelyben igen hűen vázolja a jelenlegi ipartörvény nagy részének a fentarlását és a szabadipar szabsd-•<ágá\'. Tehát ha már ilyen elemek nézete kerekedik felöl akiknek mindig a gyáripar nagygyá tétele fogamzott meg az aggjában, azok nem is tudnak másképpen irányítani, mert az imponál nékik legjobban, ellenben a kis iparosok érdekeit figyelmen kivOl hagylák |i igy maholnap a kisiparosság megazQnik letetni mert a magas kormánynak is az az intenciója, hogy a gyáripart és nagy lökét minél virágzóbbá tegye. Knnek már a betegsegély tó törvények Is elég bizonyítékát adlak
Szükségesnek vélink megemlíteni, hogy a mult év folyamán a kereskedelemügyi miniszter ur az u| ipartörvény tervezetnek mind két réstét a testület rendelkezésére hocsá|tolta, tamiliuányozás, esetleg javaslat megtétele végutt, ami jegyző által két résx-i leiben áldolgaztatott még pediglen oly szakavatotlaág-gal, hogy azokból a magas kormány három példány I beküldését kérte amit kétségesen mégis tettünk.
A törvénytervezet módositaudó részeinek kérésziül vitele céljából a mult óv november bó 8., 9., tn-ik napián az országos iparos gyOlésen a testület két taggal képviseltette magát és a két kiküldött jelentéseiből meggyőződtünk arról, hogy a kiküldöttek, kiküldetésüknek mindenben megteleltek, sőt még a betegsegelyzó pénztár káros és rossz következményeit is alkalmuk volt feltárni él aziráut javaslatol tenni amit dr Moucsik Ver ¿ne miniszteri tanácsos anuak célszerűbb keresztül vitelét a legnagyobb készséggel meg is igért.
A hivatalos működésünkről és ügyforgalmunkról a következőkben vau szerencsém beszámolni: Az 1908 év folyamán t reudes közgyűlés, li rendes elóljárósági Ülés tartatott, mely Uléséu 198 tárgy nyert elintézést. Panasz bejelentetett 83. Ebből békés uton jegyző által l">6. Békéltető bizottság által 18 intéztetett el. Az 1908. év elején taglétszám volt \'>3n. Az év fotyamáu iparigazolványt nyert 48 tizekhói eltávozott él, moghalt 48, maradi ööt). Mogédlélszám volt 7.V.\', lauouc az év elejéu volt "i90; beszegődött az év folyamán iiti; — ebből felszabadult 128. Tauviszony felbontatott 90 esetben az év végén, tsuonclélszám volt liO\'2. 1) a ti t s Kálmán eluök. Muraközy Lajos jegyző.
méltóan a régi idők jótékonyságát, ahol „nem hideg pénz, hideg arook, eleség volt az ajándék„És azon mit innen elvitt, lelkében nem tört meg a hit".
Még egy megjegyzésünk. Az anyagi siker, leggyakrabban csak a rendezőségnek az, mig a szegények álla meglehetősen felkopik tőle. Hogy-hogy ? Hát azért, mert a kiadások horribilisek ós a tiszta haszon csekélynek marad ; valamit a tőkonovelésre (I?) is kell fordítani, és igy az a jótókonyoélu estély, mely az „erkölosi és anyagi siker jegyében zajlott le", a nyomornak hazatájába csekély megelégedést tud varázsolni. De meg van ám koldus a böjtben is. nemcsak a farsangon.
Hamvuzmtok, hamvazziilok !
Panaszkodnak a kisiparosok.
— Az iparteatttlat jelentéae. —
Panaszkodnak a kisiparosaink. A nagykanizsai ipartestület elöltünk fekvő |9<R évi lelentéaébea visszatekint egy szép múltba, hogy annál sivárabbnak lássa a jeleni. Kutatják keresik az okokat Vádolták a társadalom felfogását, a gyáripart, melyet szerintünk a kisiparosság rovására támogatnak. A u| ipartörvéuy tervezetről azt a súlyos véleményt mondja, hogy .a kisipar elnyomására irá nyittatott" Kgy küzdő társadalmi osztály feljajdulása a nagykanizsai ipartestület lüOH. évi működéséről szóló jelenlése melyet itt közlünk.
*
„Ha a multak emlékeire visszatekintünk, elszorul a keblünk azon, hogy Magyarország kisiparossága inily boldog időket élt akkor, amikor az ipar mindenki előli közbecsülésben részesült. A társadalom miudeu osztályában törekedtek az iparos pályára, mert ott találták boldogulásukat. Nom ugy mini ma, amikor az ipar prédának dobatott oda. Most a társadalom legalacsonyabb osztálya kerül iparos pályára inert a jobb osztályok gyermekei boldogulásukat többe fel uem találták ily ferde rendszer mellett. Igy az i|>arl többé kózbecsülésbeu tartani nem is lehet, inert ahhoz semmiféle szakértőiem nem kiváulatik mert a magasabb körök fogalma szeriül az nem oly társadalmi állás, hogy ahhoz szakértelem is kellene, hogy vizsga teleiére kötelezve volna inint az állami, vagy közigazgatási állások betöltésénél, hanem az ipari bárki szabadon bitorolhatta az ó fogalmuk szeriül.
Már pediglen tniuu az államnak, mind a tár sadalumuak szüksége volna rá. mert ipar nélkül egy állain sein állhat fon. Alinál kevésbé Magyarország, mert egy ily földiuiveló államban nagyon is szükséges volna egy erős iparos osztály, aki az államnak ma már elviselhetetlen terhek egy részét segítené víselui. Mégis u.ip-tiap után csak arról kdl meggyőződni, hogy azok a körök, ukik az ipvr irányítására hivatva vanuak azok. mind a kisipMr elnyomására törekszenek. Mindez az ujabb ipar törvény tervez*t-uek minden egyes tételeiről is kitűnik, hogy azok mind a kisipar elnyomására irányiitatott. Ily rendszer mellett a kisipar végleg megszűnik nálunk Pedig a zsenge kezdetleges gyáripar mállott a ki.iip.irl is inegiehetue védeni és fenntartani Maholnap sem gyári ipar. sem pediglen kisipír nem fog létezni, inert a gyár ipar Ausztria iparával a vorseuyt fol nem veheti, hanoin csakis hosszú idő. multával közelitheti még csak inog és akkor mtr a régi kisipar uom létezik ^
A kofa-uralom.
— Ninos piaoi szabályzat
(v) Az élelmiszerek piaci elárusitása körül tapasztalt visszaélések megszüntetése lárgyábau Deák Péter rendőrfőkapitány már 1 it)5-beu 4004. sz. a javaslatot terjeszteti be a városi tanácshoz és ezt a lavaslatot e napokban újból beadia. Okot erre a javaslatra dr. Rothschild Jakab és társai városi képviselők kérvéuye a piaci elővásárlás korlátozása lárgyábau adott. A beadványra vonatkozólag a tanács még uom toll előterjesztési a közgyűlésnek és nekünk máig sincs piaci szabályzatunk A főkapitány pedig ugy vélt segíteni a bajon, hogy közegeit szigorúan utasiioila, hogy a piacon eladásra szánt b a r o in ti a t csak oly egyének vásárolhassák kik vagy fogyasztók, vagy iparigazolvánnyal vannak ellátva. De minden utasítás csak akkor hatásos, ha végroha|tható ; miután pedig a baromfifogyasztó ós vásárló kozt distinkciót lenni a rendőri közegnek módjában tiiocs, legfeljebb csak azt akadályozhatta meg, hogy sz iparigazolvány-nyal uein biró baromliközvetitóuó ne ott a piacon ad|a el a tyúkot és a ludal. hanem a házhoz elvigye. Az intézkedésnek bármily. |ó szándék is vezette miudeddig Deák Péter főkapitány t. gyakorlati has ina
3
ZALAI KÖZLÖNY
PEBRU B 35.
nem volt, már caak uárt sem, mivel u intézkedés csakis a baromfi alővásárlásárs nem pedig egyúttal u élelmi cikkek elővásárlására vooalkoiott. Ax elővételi tilalmat a miniszter meg ia szokta semmísi-tani. Ö a ki« exÍBZtenciát, a köxvelitó kereskedelmet ia Urtoxik védeni. Hogy miért, ax késen fekvő, mert ba némely közvetítőnek megtiltjuk, hogy előre váaároljon, a axabad adáa-vevéai forgalmat korlátoxxuk, axt pedig a törvény tiltja. I>e egyet tilt a törvény: eladásra sxáot helyre kell vinni éa ott eladni. A kofának tehát nem sxabad ax élelinieikk-elárusítókal a vároa végén meglesni éa élelmieikkekkel nem sxabad a városban hásalni ás seukioek sem ssabad a piacon a már megkexdett alkut fellicitáláasal vagv erőszakoskodással megiavarni éa meghiúsítani
Ha Deák Péter rendőrfőkapitány elég rendór-legényaéggel rendelkexuék. bittotaa erre ia axigoruao ügyeltetne. De a rendörlegénység sxaporitásának a városi subályxst öl. S-a az akadálya, ext a szakaszt előbb módoaitani kell. akkor lehet caak a rendőr-legénységet szaporítani Városi piacfelügyelőket lehetoe azonban ideigleuesen is alkalmazni. Á bürokratikus kalapácsosk ugyan erős ax Ölése, de sgyoiiütuí egy város élelmezését még sem lehet vele. Hisx kellemes dolog, s paragrafusok mögött bixtouságban szemlélni ax Ogyek folyását, de a kofa-uralom elég kellemelleu dolog, sok emberuek rosszul is esik. tehát sxsbadului kell tőle Mert végöl nem kellemes valamely ur-sssxonyrs néxva, hogy a lattékoasxáju kofával a piacon vesseked|ék Kz gorombasággal jobban győzi mint amax: csepOvel a kofa pedig nem engedi betömni a szálát Az úrasszony ilyen vereség után megszégyenítve kénytelen távoxm a parasztasszonyok vigyor-gáaa köxt éa máskor némán éa inegsdáasal fogia tOrní a kofa becsapását, tizeket a visszaéléseket meg kall szüntetni. Nem »agyunk a gazdagok szószólói ; a dologoak viasxája is van: nem hódolunk a kofa uralomnak sem.
elcsent tárgyak és akkor elesuék a nyoinoxás isteni élvezetétől. Jól tudta, hogy ax igaxi tettesek állnak •lőtte, de axért szellemesen sxt kérdezte „Ugy-e uem msguk s betörök?- .Nem, kérem alásan." . KI mehetnek." Harmadnapra kiuyomozlák. igenis, na tessék uevetoi, kinyomozták a valódi bOnöaöket Az igaz. hogy ugyauaxok voltak, de akkor már a zsebek üresek, a pofák szemlelenek vollsk. De a nyomozás érdeme és élvezete ; hsjb attól is elesett a bölcs ügyeletes, mert más nyoraoxta ki őket
De hogy visszatérjünk a megbolondulásrs. hát igenis ennek nem sxabad megtörténnie, mert hs Kabick-ot éri baleset, axt eleszi a rendőrség Kapósba. <te ha a rendóraéget érné vtfftedeleui azzal ki utazna Kapósba ? Átért tudósítónk sxeriot a rendőrfő-kspitány egyrészt kérvénuyel járul s városi tsnács elé. hogy a reudórtéget teljesen mentse fel minden neinü munka alól. caak ax isteni nyomoxást bixxa rá. ti régből minden reudőit egy hatalmas bottal fegy-verexxe fel, mellyel a tettesek nyomait Qthesae. Másréaxt köxhirré teszik a Zalai Közlönyben : Disxno-husbau, éksxerekben, aranyban, ezüstbeu, kasszákban, szennyes riibákbsu és egyebekben utaxó Csibészek és kspcabetyárok Szólunk hozzátok. Az öidög szánkázzon végig s bálotokon A mi éjszakáinkat ue háborgassátok, mert pihonni sksruuk ; nappal tehettek ami tetszik, mert akkor nyomoxunk, erősen nyomozunk l\'sapatossn ne ¡áriatok, mert ideges»k vagyunk, aiuiut egynél több gazembert látunk, megbolondulunk. Pedig egyéb dolgunk is tan seiu miut veletek bsjlódiunk. Udvarusságlokra sxámituiik, mi-kép mi is előzékenységei lanusitottuuk iráuyotokban a inuhban és a jövőben, mindörökké atneti.
— Városi közgyűlés Nagykanizsa r. t.
város képviselőtestülete ma d u 3 órakor kexdődó-leg, a városháza nagytermében rendkívüli közgyűlést tart Tárgysorozat: I. A v. képviselőtestületnek 9|909- |kv ax a véghatározata alapián a Siemens és Schuckerl. valamint a Franx Lajos és fiai cégnek végleges előterjesztéseik megtételre adott 14 napi záros határidóra beérkezett oy.latkozalok előterjesztése tanácsi javaslsttsl. A „Frigyes főherceg laktanya" tiszti épületének első emeletén levő ül. számú szobáusk s tiszti-étkező céljaira leendő átengedése tárgyában tanácsi javaslat. 3 A inessiuai földrengés éa az ajkai bányarobbsuás áldozatai segélyezése érdemében tanácsi lavaslat. t A kövezetvámsxedési jog engedélye meghosszabbítása iránti kérelmexés tárgyában tanácsi javaslat ,V Illetőségi Ogyek.
— Elutasított felebbozés A decemberi resz leges tisxtujitAsiiál s levéltári állásrs nagy szótöbbséggel Orbán .lóxsefet választotta meg a képviselőtestület. tiz a megválasztás annak az imformációnak alapián történhetett amit e tisztviselő buzgó és lelkiismeretes múkodésérí I és használhatóságáról sxerextek maguknak a képviselők. Am akadtak akik más jelölt érdekében léplek sorompóba éa hogy csufosau elbuktak ilj. Habochay (lyörgy és Tóth La|os képviselők felebiw/ést adtak be a I vármegyéhez kérve e választás megsemmisítését azon az alapon, miiilha Orbán József nem lelt volna , clQliárónak megválasztható mert az adózók lajstromé hau ueve nem fordult elő, es inílilha a szavazók uein miut levéltárosra hanem miut írnokra szavaztak volnak rá A közig, bizoltaág legutolsó gyűlésén táigyalta ex ügyet jé* a felahhezőtmt elutasitoita, mert onvejtett tisztviselő az adózók la|stromábau beufog-
I«Itatott éa inert Írnoki állásra pályázat sem volt hirdetve, tehát ily minőségre szavazat le sein volt adható. A közig bizottság ezek alapjáu Orbáu Józsefet megválaszlatolt levéltárosnak deklarálja és hivatalában továbbra is meghagyja
— Fösorozás \'¿alámegyében A sümegi láráshan márc. 1—ó-én lesz a fósoroxáa if) Tarányi Ferenc mcgyebizotlsági tag elnöklete alatt Polgári orvos dr. I.ukouich (tábor A tapolcai j á r á a b a n br Putheany Oéxa elnöklete alatt ti, 1», », 10, II. ÍJ. 13-án Orvos dr. Deák Jeuó lárásorvos. Balaton lűredi járásban Osainer Pál elnöklete alatt 18—17-én. Orvos dr. Stolcxer József jár orvos Keszthelyen dr Derxsiuyi Árpád eluöklete alatt 19. 20, 23, 33, 2t-áu. Orvos
HÍREK.
Villamos blxottaág ének*.
Villáimnál alszom el, Villammal ébredek, Villám a vacsorám. Villanyt ebédelek.
Telve a két szemem Villamos könnyekkel, Villamos áldásod Mi Franz-unk ne vond el.
dr. Hamy Béla ib megyei főorvos. P « r I a k o o dr. Zakál Laios elnöklete alatt 36. 37, 39, 30, 31, ápr. 1, 8 áu Orvos dr Bóhm Sidney tb. m főorvos. Csáktornyán Tóth István elnöklete alatt 3, 6, 0, 7, 14, 16, 16-áu Orvos dr. Kovácsica Ferenc Ib m főorvos. Alsóié n dván 17, 19. 80. 24 én Hajós Mihály elnöklete alatt. Orvoa dr. Jóxaa Fábián tb. m. főorvos. I, e t e o y é n 2rt, 30-án dr. Fritx Rezsó elnöklete slatti Orvos dr. Márton Imre járási orvos. Nagykanixsai járás márc. 1—6 áu Herlelendy Bélt elnöklete alatt. Orvos dr. Máyer Ferenc járás orvos Nagykanlxsa városban 8— o Herlelendy Béla eluöklete alatt; Orvoa dr Rátx Kálmán városi orvos. Pa^aáu máre. 13, 1». 16, 16 Sxentmihályi Dezső elnöklete alatt. Or.us dr. Fodor Gyula. S x t. 0 r ó t b i j á r á a Ih, |:». 30. 22 Haydeo Sándor elnöklete alatt. Orvos dr. Misner Aulai Zalaegerstegi járás márc. 23, 24, 26, 37. 39, 30-án Arvay Lajos alispán elnöklete alatt. Orvos dr. Thassy Uábor tb. megyei tiszti főorvos. Zalaegeraxeg város máre. 31. alispán elnöklete slatt. Orvos megyei tlsxti főorvos. Nováu ápr. 2, 3, 6, 6, 7-éu Stádél János elnöklete alatt Orvoa dr. Sxékefy József.
— A Nagykanizsai Társaskor, melynek állítólagos vállságárol ax utóbbi időben oly sokat beszéltek, szombston tartja évi rendes közgyűlését Aznap este lárusvacsora lett a kör termeiben
— A badacsonyi Kisfaludy muzeum A Balatoni Sxövetség kérésére Ksxterbáxy Miklós b*ro«g t muzeum céljaira áteugedte a badacsonyi Kisfaludy ház egy részét. Kisfaludyra vonatkozó kegyeletes tárgyakat itt fogják összegyűjteni.
— Városi musaiun. Villányi Henrik dr Ispunk főszerkesztője a Zslai Közlöny inult számában feleleveuitette a városi inuxeum eszméjét, mely már a millenáris év munkaprogramja volt. A Kesxthidyi Hírlap vaaáruapi száma megeinlékexik lapuuk cikkéről. melyre axt mond|a, hogy sok péux es még több Isik sedés kell ennek megvalóaitásábox. G megjegyzés mindeuesetre jól informált helyről jön, hisx laptársunkat a Balatoni Muzeum két lelkea vesére szer kesxti. Mi azoubau inost is mondjuk, hs H s I i s István kezébe venné ex Qgyel és a város egy kissé támogstná e tervet a muzeum alapjait lerakbstnáok
— Utóállitások elmaradása. A márciusi és áprilisi fósoroxások miatt » kél hónapban nem lesz Nagykanizsán ulóállitás A legközelebbi májua 5-én fog megtartatni.
— Zsúr Az ixr. |ótekony nóegyesOlet vasárnap d u. tartja ex évi utolsó xsuriát, melyen a vendégek inulatialásáról szavalat, ének és xeneproduk-ciók fognsk gondoskodni.
— Balatoni rév A Tiliauy éa Balatonsxáu-tód köxótt közlekedő révau a tihanyi 8zent Benedek -rendi apátságusk vámszedési joga vau. Kz a jog nemrégiben ideiglenesen meghosazabitatott. A Balatoni Szövetség mult év augusztus havában axt a kérelmet lerjesxtetle a kereskedelemügyi minisxtor elé, hogy exeu rámszedesi jogol cssk akkor engedélyezze a miniszter, ha a váminlajdonos az év juuius 1-étól szeptember 3l-ig a déli vasuli voustok iudulásához, illetve érkezéséhez kompjáratokat tart f «nn Szterényi államtitkár most leiratával értesitetle az érdekelteket, hogy a Balatoui Szövetség kérelmét illetékes körök-beu nem tart|ák teliesilhetónek. A vámszedési jogot axonbau 1908. február lo-tól kexdódóleg tix évre engedélyei te.
— Katonai hirek A soroxáai idézések iuár szétmeutek. Akik önkéntességi, vsgy egyéb kedvezményre való jogosultságukat igénybe akarják remii, ex irányú kérvényeiket legkésőbb lebruár 2*-áig nyújtsák be, mert később bosdott kérésük figyelembe vétetni nein fog A houvédságoek ujoueai — miut-egy 400-au — március 8-án fognak 8 hati kikep zésre bevonulni.
— Vagyonbiztonság a Déli Vasul állomásán Lapunk egyik barátjának felkeresésére közöltük e kis esetet, mely megvilágitia, milyen példásan leljeaili kötelességét a helybeli vasúti állomás személyzete minden irányban. Maitinsxki Sándorué úrnő városuukon keresztül utazva kiszállt rokouai látogatására. Visszaulaxóban a váróteremben feledte értékes kariuauiyu|át. amiről rsak harmadnap értesítette egyik helybeli rokonát tix pedig silelefouozott az állomásfóuokhöx. aki értesítette, hogy az illető oapoo csakugyan ott maradt az emiitett tárgy, mely minden nehézség itólkol átvehető.
Sötét szemöldököd
Ne vond össze, kérünk ;
Nem örök sötétség.
Villamfény kell nékünk.
Bizottsági lelkflnk.
Derítsd villamfényre.
Huszonöt esztendőt
Szállítsd Uzenötre.
A rendőrség veszedelme.
{Saját nem hiteles tudósítónktól i
Igen, ha ez így megy tovább, megbolondul. Kéuyleien lesz vele, akár akar, akar nem, aunvi a dolga Neiu ér ra szivarozni, uem ér rá uiságol olvasni, uem ér rá feketézni kanyázut a feleket kihallgatni. uem ér rá semmire exeu a szeles világon, ugy el vau foglalva A laikus per>xe azt kérdi, inivel. Hát nyomozással lg»u a rendőrség egyre nyomoz Nyomoz éjjel, nyomoz nappal Sót amit maga lát, amit elölte becsületesen bevallanak, azt ae hiszi el. mert e rendőrségnek a dolga uem a hit hanem a nyomozás Lám eiak nemrég is. mikor s szanatóriumi piknik volt. egy betörés utáu előállították a tolvajokat, xaebjökben szorongatták a lábra kelt ékaierakel éa korouákat de a zseniális rendőrtiszt. ki nem kutatta volna a szepegő kócosok zseb-len t Iái világért; muri háilis benne volnának az
FEBRUÁR 25.
ZALAI KÖZLÖNY
8
— A borbélyok éa a vasárnapi munkaszünet A vasárimpi muiikaszüuetról szóló rendelkezések » borbélyokra nézve a déli I í órai zárást állapítja ineg. A szokás azonban minden vidéki városban éa igy Nagykanizsán is ugy volt. hogy a borbély a 12 óra elóll érkezó vendégeket zárt ajtók mögótt kiszolgálta. Egy esetből kifolyólag a keresk -ügyi miniszter leiratot intézett Pozsony városhoz, melyben semmi alapot sem nyújt arra. hogy a borbély 12 óra Után csak egy pár perccel is tovább végezhesse a munkáját. Ezentúl tehát akit 12 óra elótt 5 percei beszappanoztak pont 12 órakor beszappanozott arccal, esetleg léiig nyirolt hajjal távozhat a borbélytól, ha akar ha nem.
— Vadállat az emberben. Németh György molnári molnár és Bestyén György szepotneki 33 éves főldmives egymásnak haragosai voltak, inert Bestyén tilosban járt a Németh György házánál, de vesztére, mert Németh György megleste a szepotneki fóldészt és zordon arccal szemére lobbantotta gonosz lelkének tiltott hajlamait. Ebből azonban szóváltás támadt, melynek lolyamán Németh György dühvel neki rontott Bestyénuek és egész alsó ajkéi leharapta A szerencsétlen Szeladon jajgatására összesereglettek a szomszédok, akik kiszabadították Bestyén Györgyöt, bekötözték vérzó sebét és kocsin behozták a városi kórhátba. A súlyos sebesültet eddig nem lehetett kihallgatni.
— Nagylelkű adomány. Ó»v. Físcher Sámuelué soproni lakós. a soproni izraelita hitközségnek 200,000 koronát sdouiányozott egy szegényház építésére
Magyar gyermek Magyar labda Magyar vegye Magyar adja
Minden magyar labda a oserkoszoruba foglalt
»1
Magyar Labda"
== bélyegzőt viseli, m
!Mást el ne fogadjunk!
— \' ———
Minden Jobb kereskedés-—— ben kapható. —rr-
IRODALOM ËS MŰVÉSZET.
— Szőlőtermelőknek a „Milleniuintelep" Nagyósz, Torontói megye, fajtiszta szólóoltványai, mivel egészséges, megbízható szólót eredményeznek. Magyar vagy német vagy román vagy szerb fóárjegyzék ingyen és bérmentve.
emelkedik) és tiszti segélyalapra 1886 koronát fordítottak. Azt moudják, hogy a K 8000 tiszti alapból nyugdíjalapot fognak létesíteni. — A belétállomány 1.704.702 K (-{- 837,204) ami szép emelkedés. A váltótárra 2,615,564 K, melyből 1,830.520 koronát visszleszámitoltak. A fedezett olyószémlák állománya ca. 7oo,0tio koronával emelkedett.
A nagykanizsai ipartestület 1909. évi , március hó 7-én délután 3 órakor, sa|át helyiségében tartja rendes évi közgyűlését. A közgyűlés tárgyai: >1. A mull évi közgyűlési jegyzókóny felolvasása ée a közgyűlési jegyzőkönyv hitelesítésére 2 tag kiküldése. 2. Az elnökség évi jelentése. 3. Az ¡partörvény tervezet első és második rész tárgyában a kereskedelemügyi miniszter úrhoz való felterjesztés bemutatása. 4. A számvizsgálók jelentése. 5. Az évi zárszámadások előterjesztése ós a felmentvény megadása. 6. Az építő iparos szövetség 120 korona lakbér elengedése feletti határozat hozatala. 7. Az 1909. évi költség előirányzata H. Netánl indítványok. 9 I I elöljáró-sági rendes és 5 póttag megválasztása 10. 8 rendes I számvevő és 1 póttag megválasztása.
a Csáktornya vidéki takarékpénztár
800,000 korona tökével az idén 37,fi48 kor. nyereséget ért el. (Tavaly 30,425 kor.) A nagyobb nyereséget az olcsóbb pénzviszonyokkal indokolja ax igazgatósági jelentés. Az intézet betétállománya 36,000 koronával csökkent, amit a jelentés egy nagyobb j betevőjének parcellázási műveletével, illetve az általa történt kivéttel indokol. Az igazgatósági jelentés sok«t remél a megyei betétektől. Persze a jelentét i szerkesztésekor nem a már ismert megyei határozatot vár iák. Az osztalék 6\'/Mérleg magyar és német nyelven jelent meg A részvények többsége csáktornyai kezekben vau
A mai közgyűlés.
A vlllamttgyben ma sem lesz döntés.
Nagykanizsa, fabroár 36.
Nagykanizsa város ma délutáni közgyűlésén mulatja be Frauz és Schuckerl cég szerződés tervezetét. A villamügyi bizottság szerdán déhltáu tartotta utolsó ülését. Este háromnegyednyolc órakor végződött a bizottság ülése. Kezdetben az ad hoc bizottság együtt ülésezett a parallel bizottsággal, de később különváltak, mert egyöntetű eredményre jutni nem tudtak A. parallel bizottság vélemenye és javaslata az hogy ha a Kraiu cég téliesen vissza nem tér a decemberi közgyűlési ajánlathoz, akkor házi kezelést fogja a bízottság javasolni.
Az ad hoo bízottság elfogadta Franz cég szerződéstervezetét egy pont kivételével. Nem is kellene mondanom, ezt a pont a világítási időtartamra vonatkozik. A bízottság némelyek szerint 15, mások szerint 20 évi világítási koncessió megadását fogja javasolni. Ha a képviselőtestület e javaslatot elfogadja erről értesitik Franz céget és 48 órai választási határidót adnak néki. Ebből láthatjuk, hogy a mai közgyűlésen nem lesz végleges döntés mint azt sokan hitték.
* Porzsolt Kálmán könyve ós 30 éves Írói jubileuma Porzsolt Kálmán Reformpolitika című kötetének megjeleuéso összeesik a népszerű tzerzó 30 éves írói jubileumával Porzsolt Kálmánt sok oldalról ismeri és szereli a közönség Kz idő szeriül a Pesti Hírlap politikai főmunkatársa, s mint ilyen, egyike a ma élő legkitűnőbb vezércikk-íróknak Zsolt álnév slatt iria a népszerű Rstí leveleket; ezen-j felül szépirodalmi munkássága számos kötetre teried Öt elbeszélő kötete (Szerencsétlen hazugságok. Viharos élet. Sport és szereiéin. Fürdői emlékek, Az alispán gyerekei) az utolsó példányig elkelt; kettőt közülök Németországban is kiadtak, (Amor lm Bule. Berlin, Sport und Líehe. Lipcse). .Asszony cíinü drámáia a Nemzeti Sziuházbau nagy sikert aratott: a „Gyermek-király" és .Iskolatársak" című színdarabéival akadémiai dijakat nyert. . \\ párbaj" című drámája korábban a Nemzeti Sziuházbau s a . Vetélytársak" cimú vígjátéka a Vígszínházban kerültek színre. Szépirodalmi munkásságáért csak uemrég választották be a Petőfi-Társaságba Harmiuc esztendős működése azért emelkedik ki az újságírás sab-luuiából, mert számos cikkéből és hírlapírói agitáció-jából eleven intézmények nőttek ki. Bz a három | évtizedes, önzetlen, ideális munkálkodás nem tűnt el nyomtalanul, ? a névtelen vozércikkirásnak is hatása volt a közéletre Most megjelent .Reformpolitika*! cimú kötetében is politikai és szociális munkaprogram- i mit nyújt az ország számára Rs ha sikerűi a nemzeti és liberális pártoknak tervezeti fúziója, az uj (^„tételű és táperejű — pártalakulás számára Porzsolt egész sereg uj egészséges eszmét és reformtervet produkál. A tartalmas bérmentve 3 20 K. .kötetet a Légrády Testvérek adták ki Ára 3 korona.
A legjobb kutya-kalács volt ée marad a Fattinger-féle kutya-Kaláos,
mely az összes e fajta lápszerek közül a legjobb 60 kg. 23 K, 6 kg.
KÖZGAZDASÁG.
Nagykamzsai BaukegyesUlet Az intézetnek hozzunk beküldött mérlegéből láttuk, hogy az l\'JO». évi uyeresége 4i,344 korona. (-{- K ,ö,27z) A mull évi álliozaltal "gyüu K UJ,o43 összeg uyereséget értek el. Ebből 6\'|, (K 24,000) osztalékra hí lo.uOO tartalékalapra (miáltal ez 100,000 koronára
Fattinger-féle Puppy-Bisqoit
kölyök-kutyák részére - 50 kg. 26 K., 6 kg. bérmentve 3 60 K Árjegyzéket bérmentve kúld.
FaUIngtr\'s Patint Hundakuchen und Osflügalfuttirfabrlk, Wlaaar-laaatrit.
260-nél több első dij. A Katlinger-léle tápszer állatorvosi ellenőrzés mellett készül.
ersen va
ratlmn
>
ZALAI K i \'» Z L ö N Y
KBBRUAR 26
• Siro/in
•Bwlj aa ítvírr«! <* • lMUillyt, aitfaxOa, teli • kSMtáai. ráladákot. élitll IriadiaL
Tüdőbetegségek, hurutok, szamárköhögés. skrofulozis. influenza
ellen számtalan tanár éa orvoa által naponta ajánlva.
Minthogy értéktelen utánzatokat is kínálnak, kérjen mindenkor „EooAe" eredeti ctomagoUM.
V. Hefmaiin-La Reehe A *\'o. Basel (Svájc)
i gye lom!
Szólóoltványt, szólóvessszót no rendeljen addig, mig tóleni árjegyzéket nem kér I Gyökeres oltványok ezre
140 korona Delaware ezre 100 korona. Cim :
Szíjgyártó Nagy Mihály
Felsöaegesd, (Somogymegye.)
szállít, fajtisztaságért jótáliva. «CJlUfc»*^ H^r legdúsabb válsaz-
tékban a már érek óta elhóut\'k és legmegbízhatóbbnak ismert:
IlkBIIomtntl alti »zolMltunj talap tulajdonos: 0A8PARI FRIGYES
Medgyea 94. az (NkgykükUllő-megye .
- Taiiák káM* árjaiyiékit kinti
Aa árjegyzékben találhatók az ország minden riiíárő\' érkeaelt llliaira latélak. annálfogva minden »«óióbb\' tokoa raegrendoietenek magtétele oMtt az iamerds ize-málytaégekull ugy «»Ó-, mini iiáabellleg bi»nnyságo< aaaraihat magának faatl lltlltlllp lilléllia aiakll-hatéaátárel.
Limeisiebliiieió jótállás! kedvező íiie tsi feltetelet
A Drezdai Motorgyár
részvénytársaság.
Némelomijf egjik IhíwjüMi h Inroigvolik molor/ijára
szállítja ax elismert legtökéletesebb legtartósabb. legszabatosabb, legbiztosabb jéráau és legolcaóbb U/einU
Benzin- Nyersolaj
Gáz- Szivógáz- Acetylen-
motorokat és lokomobilokat.
Vezérképviselet és raktár : a7
Gellért Ignác és Tsa
Budapest, Terés-körut 41 Telefon ií-9!.
íSzölöoltvány eladás!
AVI egészségéé, olcsó szép azölöt akar, bizalommal forduljon
Yítyó Miklós
lalkllaaarataaaa vtiitalt altiiaytalafékiz. -
ÓS-CSANADON (Toroalil-io.)
ahol szokvány minóségU, 1. rendQ fás, gyökeres és sima zóldoltványok, bor- én usomogofajok, valamint amerikai sima és gyökeres szőlővesszők, nemkülönben ugyanazon fajok, II rendu osztályban azta legolcsóbb árban kapha tók. Szőlőlugasnak klllön e célra választott fajok paj- ia árjoaryaSk kívánatra Intryen 4« mrmnuv,
A számos elismerő lovél közül itten csak egy.
TotnafAld, u. )>.: Stáctiulget /.ala-m.) 1907. «ep-lamber 30-án. At 6m3l rendoli 800 drb gyftkaret fia-olirány Igen uápen megeredt: egy »ál icm maradt belőlük: reiuojUk oly huutura nStl. hogy magaltáguk egy kát méterct k.röl meghaladlak ál le kellel! őket rágni; teljesen fajtUiták. Salreaen ajánlani fogom Ant minden lamerSiftm- á< barátaimnak éi károm »lire«-dekják elmemre legnjabb árjegytákát megküldeni.
Kiváló titttelellel
HAJDIT IHBK.
I lirdetéseket
felvesz a kiadóhivatal

a* ^oocvyco- ry.xm sooooixxvv»::
rFói l^Fircrj m
í
SOS -
Moll A
f
>:
V fi
alteatbintalmak,
rártoluláa, atanyár á> a legklllAnbAiiibli nöibatsgaigak ellen, e jeíci háiluer irliiedek óla miudiig nagyobb leijedáit wauelt.
dobolnak 2 kor
y
w
>
Csak akkor valódiak na mindegyik doboz
védjegyét és aláírását tünteti fel. j |
A Moll A.-Mlt Saldllti-porok tartóa gyógjrhaláía a legmakaciabb gyomor- a \\ gjromorgArca e< gyomjrhér, rílgadtt aiikrakadéa, májbánial ,
jak ellen, e jele. hiilsier .k ) Ara egy iepecaileit ered Ml
HiuhMIiim»!. Itirwiiyllt a IVny iHHm h.
Cuk akkor valódi. h\' m,"dc»£5fik M()U- A-
rádjegyál tünteti lel, .A. Moll. feliratú Auoialial van tárra. A Moli-fiia aós-boraieer nerexeteien mint fijdalomcalliapltó bedOriaflláai erer k&urtny ctui á> a meghUlái egytb kürelVexiuénycinál legitme.eteiebb náp.zei.
no iii i 41.,
Egy ónozott iradatl üveg ára 2 korona
MOLL Gyermek szappanja.
Legfluomabb, legújabb oiórisccr tifeiint kétftltek ^yermcít es IiAlgf stappant * bór
okazerü ápolására gyermekek • felnőttek ráaxára. — Ara darabonkánt 40 flll.
öt darab I kor. 80 flll.
MlnJtn tlarab gyermek wappan MoH A. védjegyével van ellátva.
Mali k. gyiija/arii/.! "ci\'/ia^lr.\' advarl szállító által.
Bécs, Tuchlaiiben 9. sz.
Vldákl mogremleláiek naponta po<laiilánr(t melleit ttljetillelnek.
A raktárakban tessék határozottan „MOLL A.u aláírásával
Oh J aj ! Köhögés rekedtaég éa Élje ni
elnyálkásodáe ellen:---
gyors és biatos hatásúak
Egger mellpasztillei
Az étvágyat nem rontják ós kitűnő laUek Doboza 1 korona és 2 korona. ~
Próbadoboa 60 fillér Fi ii izilklliial ratlir:
„N A D O K"
Megfojt« aZ át- f y ó g y , B 6 r 14 r Eg,.r aallpaaztllla
kOEQtt köhög-éa I I.áimi, >l„ nn ilrit aiakkaawr ■infá«yltit
Kapható lagjkanlzaán: lalua Lajoa. Frágar Béla, Ralk Syula ás Cfáktornyán. Patö Janó lyÉgyszartárakkaa ■
LEEÜáPŰSS SZŰLÖBLítóHYISKOÜV
AZ AÜAMI FELÜGYELET MEILETT LÉTE5ŰU
HILLENNIUI
TELEP
és védjegyével e||;ittit,t kés/.jtinéiiyeket kérni. Kaktár Nagykiinizsán: Rosenfeld Adolf Fiai.
s.

> \\
TCRIEREU1E 500 KAT.HOLO KÉSZLET SOK MILLIfl ÁI\\JE6YZÍK INGYEN
NlllölMiUWTniEPSM-Ví-TTEH MILIENIIIUMTFLEPEN-VETTEM
.yrvm t «¿1» -VI.\\tvi •.w-1. n-.nmbüfvw«» a«mw«rt..n-aiwcmaj-rwfrtanat aa—
Nyomatolt u tulajdonos Ifj. Wajdit« Jóxsoí koiiy/nyo-ü Mjíbiu Nv^/cui^i t.

Insert failed. Could not insert session data.