Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
15.11 MB
2015-04-03 13:23:02
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
878
3465
Rövid leírás | Teljes leírás (315.21 KB)

Zalai Közlöny 1910. 072-079. szám szeptember

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


NAGYKANIZSA, igio SZEPTEMBER i. 49-IK ÉVFOLYAM. 71. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Magjilinlk hétfőn ii csütörtökön.
tlAAiaUal Arak: Kgiu ívio 10 korona, félévre 6 korona, n egyedévre 2 korona 60 flll. — Egyaa uim ára 10 011.
Kolalői sici kenuó : Kertvai .ló/nel.
lilniljn :
i« HK<-rkeMKt«H<>K.
SzirkuzUiig ét kiadóhivatal Diák-tér I
Tataion: 112. — HlrdaUiak dljaiabia *f*rlnt.
A főjegyző.
Lengyel Lajos főjegyző halálával Nagykanizsa város administráoiójának a polgármesteri után a legfontosabb állás vár betöltésre.
Ez állás a városi közigazgatásnak az a szerve, mint az agy az emberi testbon. Minden gondolat, minden érzelem ezon lüktet kérésztől. A város auktoritása, a polgármesteren kivül az 6 személyéhez fűződik. Azért tehát a főjegyzői állás betöltése előkelő gondja a képviselőtestületnek.
A törvény szerint a főjegyzőnek elegendő, ha jegyzői oklevele, van Azonban városunkban egymásután két izben flgyvédi diplomás főjegyzőt választott (Szalay Lajos és Lengyel Lajos). Ezzel mintegy dokumentálni akarta a város, hogy milyen fontos állásnak tartja a főjegyzőit. Ma még pályázat sincs hirdetve, de már aspiránsok vannak. És hogy az utolsó évtizedekben minő tekintélyt szerzett a főjegyző személye állásának, mutatja, hogy az aspiránsok egytől-egyik dr. jurisok, ügyvédek. A fizetés, mely a titulussal jár nem olyan fényes, hogy egy fiskálisra különösebb vonzóerőt gyakorolna. Kell hogy maga az állás tekintélye és az az ideális tudat járuljon a pályázók elhatározásához, hogy egy művelt város közigazgatásának centrumába kerülve a polgártársak összescgéuek hasznos szolgálatába szegődnek.
És éppen az állásnak ez az ideális célzata okozza azt, hogy maga az ügyvédi diploma ha qualilikál is a főjegyzői állásra, de nem kevésbé fontos, sót talán leginkább figyelembe veondók azok a qualitások, melyek az egyént jellemzik.
Már maga az a körülmény, hogy a főjegyző a polgármesternek helyettese, aki a várost nem egyszer a legmagasabb helyig reprezantálja, kell hogy mindazok a jellemvonások feltalálhatók legyenek benne, melyok egy széles látókörű, világos eszű nem köznapi műveltségű és szimpatikus modorú férfiúban megvannak. A beszédnek osak ugy hatalmában kell lennie, mint az irás művé-
szetének. Mert bár száraz adminisztráoionális munkásság között folynak jórészt a városháza napjai, de a polgármester és helyettese amint tudjuk nem egyszer, de gyakran jut abba a helyzetbe, hol nz eloquentia neiu közönséges fegyver a hallgatókkal szemben.
Maga a város fejlődése, haladása megkívánja, hogy a főjegyző műveltsége emelkedett nívójú legyen, hogy látóköre no merüljön ki egy kis város kávéházában, vagy vendéglói életében. Hogy ismerje mindazokat az eszméket, melyek az emberiséget lázas munkáiban mozgatják. Hogy ment legyen azoktól a korlátoktól, melyek az embert az embertől elvájnszlják. Hogy ismerje mindazokat a szociális eszközöket, melyek a társadalmi egészséges, folytonos átalakulásra vezetnek.
A képviselőtestület bizonyára mérlegelni fogja a felsoroltakat és ha majd elérkezik ideje, hogy a pályázók közül választania kell. arra fogja adni szavazatát, akiben a szükséges qualitások leginkább megvannak.
Gróf Tisza Istrá a míMi
A segédjegyzök és községi alkalmazottak folyó ovi Imiin» 11-iki közgyűlésén hozott határozat szerint i depulációval kellett tolna egy memorandumot gróf Tisza Istvánhoz, mint a segédjogyzők én községi alkalmazottak régi lelkes pártfogójához vinni. Ez akkoriban mivel gróf Tisza István a {óvárostól távol volt uem volt keresztül vihető. A kérdést, lingy t. i. a memorandum mégis a községi tisztviselők e nemes jóakarója elé jusson, ugy oldotta meg az elnökség, hogy levél kíséretében küldötte el
Itéllón kaplak értesítést arról, hogy a memorandumot olvasta gról Tisza és a »egédjegyzők sorsál állandóan szivén viseli. Miut olvasóinkul igeu közelről érdek ló dolgot, leadjuk a rendkívül jóságus és meleg hangú levelet, mely a következőkép szól: Pöstyén, 1910. augusztus VI.
IUKN TISZTELT URAIM!
Köszönettel vettem és érdeklődéssel olvastair-el a Negédjegyzők országos egyesületének memorandumát. Talán felesleges munkát végzek, amidőn bizto-
sítom Önöket arról, hogy a községi és körjegyzők mellett működő közegek nagy fontosságáról, helyzetük tarthatatlanságáról és az orvoslás sürgős szükségéről teljesen meg vagyok győződve.
lliszen az 1901. XI. t.-cikkben akkor tettem meg az első szerény lépést ebbeu az irányban, mii idén valóban nagyon kevés ember gondolt ezzel a fontos problémával.
Ma az események meg uem gátoltak volna benne, azóta régeu megoldhattuk volna e kérdést. Ma. fájdalom, a könnyelműen elrontott pénzügyi helyzet óriási nehézségeket torlaszol annak útjába, de azért tudom, hogy a jeleulegi kormányban megvan a komoly szándék az Önök tarthatatlan helyzetének orvoslására és hizoin benne, hogy helyes péuzügyi politika által meg fogja újból teremteni annak anyagi előfeltételeit.
Legyenek róla meggyőződve, hogy a legaagyobb ügyszeretettel és készséggel fogok entiek mielőbbi megvalósításában közreműködni.
Igaz tisztelettel T18ZA 18TVAN.
Legnagyobb jelentősége e levélnek, hogy gróf Tisza István írta. Ó volt, aki először átérezte a községi hivatalnoki osztály kulturális, szociális, nemzeti fontosságát ; ó volt az aki legelsőnek telt lépési abban az iráuybau, hogy e foutos nemzeti középosztálynak meg is adassék a lehetőség arra, hogy megfelelhessen a nemzeti élet vele szemben támasztott igényeinek.
Gróf Tisza István e tettével mindörökre megszerezte magának a községi hivatalnoki kar rajougó szeretetét, ragaszkodását, fi ragaszkodás ereje soha meg nem gyöngüli Szerte a házában, alföldön ugy, mint a hegyek közé ékelt csöpp jegyzői irodában auyagi, hivatalos gondok közül forró nagy vágyakozások keltek szárnyra és röppentek oda, ahol gróf Tisza István várta, mikor szólítja leltre a haza jövendő boldogulása.
Gróf Tisza István, amint régon barátja volt 1 községi tisztviselőknek, ma ia épp ugy érez irántuk, éppen ugy védelmében tartja őket. A levél ennek legfényesebb bizonyítéka. Már pedig akiket gróf Tisza István az ő egyenes, magyar lelkével szeret, akiket véd. azok meg vanuak szeretve, azok meg vannak védve.
fiz a gróf Tisza István levelének jelentősége.
AZ
összes tankönyvek ódon és ujl Iskolakönyvek bekötése
állapotban, » legtartósabb s legjobb anyagból
azonkívül Író- én rajzterek nagy vála»z- 04 Á«. n 1 n++ ké»zlttetn#k tékban a legoloBÖbb Arak mellett kaphatók \\ MI" el.
IFJ. WAJDITS JÓZSEF könyvkNT^K™ÁN.
ZALAI KÖZLÖNY
SZEPTEMBER 1.
A Franz-oári linkből sztrájkban.
Tulajdonképpen nem ¡8 lehet mondani, hogy az a 80—100 munkás, akik a Zöldfa vendéglő udvarán csendesen beszélgetnek, hogy sztrájkolnak Murt minden pillanatban késtek munkába állni; semmi követelésök niuoa, ónak a jövőre való tokíutetból akartak szakszervezetbe tömörOlni, amiért a gyár igaigatója, Pongor Henrik, a munkából elbontotta Aket kedden reggel.
Az elbocsátásról a rendőrségen a következő jegyzőkönyv vétetett fel: A Franz Lajos és Tsa cég képviseletében Pougur -igazgató a következőket adja elő: ,Munkásaim ma, mert nem engedtem Aket a szervezetbe lépni, sztrá|kba lépUk. Hogy a legszükségesebb munkálatok végezhetők legyenek, kérem a telep és munkások megvédésére karhatalom segítséget a telepre kirendelni*. I\'ongor.
A munkájuk a Főkapitánysághoz az Ügyet így jelentették be: Tek. Főkapitány ur! Alulírottak linterettel kijelentjük, hogy (. hó 30-án a Franz cégnél a molnár és malom munkásokat kizárták. Kérjük részünkre a Zöldfakertet wxtrájktanyának megengedni. Bejelentésünk tudomásul vételét és az engedély megadását kérjük; ifj. Szabó József, Szántó János bizalmi férfiak.
Tudósítónk felkereste a munkásokat a sztrájk-tanyán, ahol csendesen üldögéltek asztaloknál, némelyek csoportokban álllak és helyzetükről beszéllek. Nagy készséggel, nyugodtsággal adtak mindenről felvilágosítás Az elbocsátási. — mert nem ók léptek ki — igy adták elő egyértelműen. Az igazgató tudomására jutott, hogy a munkások szervezkedni akarnak. Hétfőn meghagyIa a fómolnárnak, hogy akik uem akarnak szervezetbe lépni, azok álljanak az ti. n. kőpadra. De senki se állt oda. Heggel a fómolnár parancsára az almoluár összehívta a munkásokat a kőpadhoz. Odament Pongor igazgató is kérdezte, „l\'gy-e magok szervezkedve vBnnak ?" .Igen". .Ez uem más, mint hogy sztrájkolni akarnak". Meg mondták, hogy semmit se akarnak, csak szervezkedni. Az igazgató mégis igy szólt: .Ha maguk szrájkolní akaruak. akkor a munka megszűnt; elmehetnek."
Arra a kérdésüukre, hogy miért akatlak szervezkedni egész keserűséggel felelték, hogy emberségesebb bánásmódban részesüljenek és jobb fizetést érjenek el* Most napi 12 órai munkáért 2 K 30 fillért kapnak, a heugertrázsa 3 K-t Pedig a fómolnár fia, aki 11 hónap óta inoluár inas 9 K 80 fillért kap. A munkarendben az vau, hogy 10 örai munkaidő van (6—C-ig) ugy hogy 1 óra jut ebédlésre, \'/»—\'/« *ra Ped\'g » délelőtti és délutáni ozsonára, de uem tartják ezt be, meg az ebédet is ugy kell bekapui, hogy egyik kézzel eszűek, a másikkal dolgoznak. Ozsoua időről szó siucs. Minden második vasárnap reggel 8-tól másnap S-ig. tehát 24 óráig vaunak munkában. Ahol eddig egy poszton 4 ember dolgozott, inost 2-uek kell a munkát elvégezni Ha pedig nem bírja az emberfölötti munkát, egyszerűen elküldik. Mig a munkások 8 nappal előbb bejelentik, ha elakarják a munkát hagyni, addig a munkást minden megokolás nélkül rögtön elbocsátják. Igy küldték el Liszkai Jánost is, állítólag inuukahiáuy miatt, pedig munka vau elegendő.
Nagy elkeseredéssel beszélnek a fómolnárról. Virth László a neve és cseh ember. Muukaközben azt akarja, hogy még lélekzetet se vegyenek ; ha kottán egy két szót váltanak egymással, már elbocsátással fenyegeti őket. Gyűlöli a magyar munkásokat; pedig majdnem kivétel nélkül kanizsaiak Szemét nép, rongy nép a közönségesen használt kifakadása. Még tetlegea bántalmaktól se tartózkodik. Fenyegetőzik. hogy ó kap vidéki muukásl is; mert ez a fő törekvése is — hizonyosau cseheket akar maga körül.
Ha napközben bármily dolga akad valamelyiknek pl. városházán, törvényszéken stb. akkor a mulasztott órákat a fizetésből levonják
Egy alkalommal a gépnek baja volt, csak egy öreg gép járt. Azonnal odaadták a munkások nagy részének köuy vél; mehetnek, amig a gép üzembe nem lesz. Mig Franz Lajos személyesen igazgatta a malmot, emberségesen bánt a munkásokkal. Ilyen luuiikahiány alkalmával az akkori fómolnár elakarta bocsátani néhány napra munkásait, de Franz Lajos nem engedte. Miből éljenek addig e szegény emberek ? és fizette őket addig is.
Szemreliányóau emiitik, hogyha tliem szünet van nein használják fel azt, hogy a gyárat kitisztogassák. Pedig a szakember tudja, hogy a hova a liszt lerakódik, ott alapos tisztogatás nagyon fonton. Hanem iukább elküldik a munkást. Az agyon gyötört emberek mind sovány, halvány színű alakok Várják, hogy munkába állhassanak Hiszeu nem akaruak mást csak szakszervezetbe lépni. Panaszos hangon így adták elő sérelmeiket.
Munkatársunk felkereste Pongor Henrik gyárigazgató), aki a tőle megszokott szívességgel adott felvilágosítást. A munkásokat tényleg ő bocsátotta el. Budapesti kiküldöttek járlak » munkások között és szakszervezetbe akarták őket tömöríteni, A céljok az volt, hogy amint a budapesti malmok Özembe jönuek, a vidékiek azonnal proklamálják a szrájkot. Minthogy a munkások nem engedték magukat a saját érdekűkben tett kijelentéssel kapacitálni, azért kellett őket elbocsátani .Hu panaszuk volt; segítettünk volna rajta, még tán fizetésüket is emeltük volna — mondja Pongor igazgató — de a szervezkedésben ellenséges állapotot láttunk". Különben mind a malomban, a villám és jéggyárbun az üzem fnly tatásáról gondoskodva vun.
lakásának ajtajáról óh fehér oédulát ragasztanak fel evvel a felirattal: „Ez a lakás ciezin vau ficiáiva". Valamelyik kulturális egyesületünk pedig szórakoztató délutánján vetített képekkel fogja bemutatni óriási nagyítással a kolerabaoillusokat. A tanulságos előadásból a tudományra szomjas közönség megfog győződni arról, hogy » kommabacillus hasonlít az egyenes sóh-ugorkához. - * Elektra
HÍREK.
_
Mozi...
Védekezés a kolera ellen.
Rendőrkapitányok ós városi orvosok haragusznak mostanában a kolerabacillusra, mert sok dolgot ad nekik ez a komisz állat. El se leltet csukatni a numero tetvesbe, de csipesszel se lehet megfogni a tolakodót, olyan apró Tanácskozni kell hát a vódeko-zésról. Első sorban szükségesnek tartotta az ad hoc kolerabizottság, hogy a Magyar-utca ós a Fó-ut egyik korcsmaudvarán a dtsznó-állás betiltassék. Nagyszerű intézkedés volna, ha igaz lenne, hogy megtörtént. Aztán nem szabad háziasszonynak gelatinnal semmiféle halat vagy hideg felszelcteltet kikészíteni. A gelatin. mely enyvből készül, igon alkalmas talaja a kolerabacillus tenyésztésnek. Az enyvet pedig ezentúl alkalmatlankodó emberek szájának betapasztására fogják felhasználni. Evvel az intézkedéssel kettős célt lehet el érni. Először elnémítják a kritikát, aztán a bírálókat dísponálják fentemlitott okoknál fogva a koleraszerzésére.
Miután a kolerabacillus 1(3 óra múlva már teljesen kifejlődik, a hatóságok sietni fognak az intézkedések keresztülvitelével. Minden gyanús hasmenést azonnal be kell jelenteni; erre másnap kiragasztják a vörös cédulát, harmadnapra már desinficiálják a betegszobát, miután a kis Hild intézkedései folytán a baoillust tenyésző lest eltakarit-latott Erre leveszik a vörös cédulát a boteg
A közegészségügyi bizottság ülése.
Tegnap d, u 5 órakor tartotta a városi közegészségügyi bizottság ülését dr. Szekeres József kórházi főorvos elnöklete alatt. Mielőtt a gyűlés lefolyásáról beszámolnánk, nem hagyjuk szó nélkül, hogy bár az orvosi kar teljes egészében tagia a bizottságnak, mégis kevesen jelentek me« a gyűlésen. Pedig éppen az orvostagok jelenléte szükséges rendkívüli esetekben ; részint, hogy a gyűlés eredményét smereteikkel és tapasztalataikkal fokozzák, részint pedig, hogy a bizottság határozataiból kifolyólag kötelezettségeket vállalhassanak magukra, amikkel ily járványos időben a személyes praxison kivűl a közérdek ró reájuk.
Szekeres József dr. a helyi viszonyokra vonatkozó szükséges iulézkedéseket 17 pontban összefoglalva terjesztette a gyűlés elé, amiket az egyhangúlag magáévá telt B pontokból a foutosabbak ezek: A járványkórházlian 2 ápoló alkalmaztassák , az élelmezés e kórházban ugy eszközöllnssék, hogy a járvány elhurcolása megakAdályoztassék. A járvány-kórház részére Hürgósen külön hullaszállító kocsi szerzendó be. A vasúti kalauzok előre jelezzék a gyanús utasokat; a vasútnál az utasok deziufíciálau-dók A lakóság kőzött nyomtatványok osztandók ki, melyek minden irányú felvilágosítást adjanak a kolera elleni védekezésre nézve A pékektől megrendelésre szállított sütemények külön-külön csoma-gnlau\'lok. A pékeknél táblák mutassák, hogy a süteményeket logdoziii éa ropoktatni nem szabad. A pékniAhelyek tisztasága a városi orvosoknak kolönöx gond|aiba ajánltatnak A városi csatornák és vízállások kítisztitaudók. Nagyobb bérkaszárnyák, a csoport-ház. a hercegi nagyudvar és ezek illemhelyeinek tisztasága ellenőrizendők és deziflciálaudók. Csont és bórlelepek, vágóhíd, hentesüzletek, iskolai árnyékszékek ellenőrzése elrendeltetik. Olaszországból élelmiszerek behozatala elliltandók. Különösen a városi örvösökre hárul a felügyelet és ellenőrzés körül foutos feladat. Az 1892. kolerajárvány alkalmával a bizottság tagjai magukra vállalták egy-egy utca felügyeletét és egy rendőrrel hejárták többször azok házait. Mosi is elfogadták ezt az intézkedést. Különben a bizottság jelenti, hogy aggodalomra ok nincs és az ételek és italok okos megválasztása ós főkép azok tisztasága a legbiztosabb védelem a járvány elkerülésére.
— Beiratáakor. A. Hova mész? B Borotválkozni. A. L)e hiszeu ez könyvkereskedés. B. Az uem baj Veszek 3 korona értékű köuyvet, akkor itt megborotválnak. Hát inkább te hova mégy? A. Tyúkszemet vágatni a Gőzfürdőbe; ezt az esőt annyira érzi a lábom. B. Minek fáradnál oda; vágy itt 2 korona értékű papirost, vagy könyvet, vagy tintát, ugy kivágták itt a tyúkod 9zomét, hogy megemlegeted A. Mit nem mondasz. Aztán honnan tudod te mindezt ? H. Hát nem láttad azt a nagy plakátot, amely a vevőket invitálja? Nem én. No mi van rajta? A Hát azért uem gazdagodul meg te soha, mert nem használod ki az alkalmat. Meni csak be ebbe a könyvesboltba, ha 10 kormia értékül veszel, kapsz egy pár lakkcipőt. Ha 60 K értékűt vásárolsz, kapsz egy borjut, 100 korona bevásárlásnál -egy házat és MOO korouáért ha veszel könyvekel, kapsz egy egész ntcál meg egy toronyórát aranylánccal. B. Hihetetlou. Aztán miből él az a kereskedő. A. Ez üzleti titok és hogy ezt megtudják a többi kereskedő távirati instrukcióért esedezett s könyvkereskedők országos egyletéhez. B. Igazán nagyszerű haladás I
— Főjegyzői pályázók Tudomásunk szerint a nagykanizsai városi fő|egyzőí állás aspiránsai eddig dr. Hród Tivadar, dr. Roaeubeig Mór és dr Sabjáu Gyula ügyvédek.
SZEPTEMBER 1.
ZALAI KÖZLÖNY
3
— Svastics főispán halála Hocsári Svastics Benő Zalavármegye nyugalmazott fiispáuja, a zalavölgyi vusut alelnöke, 48—49. honvédhadnagy mig. 30-án éleiének 77. évéiien. házasságának 44. évében Budapesten elhunyt. A halott földi maradványa Keszthelyre szállíttatott, hol ina helyezték örök nyugalomra a családi sírboltba Svastics Beiié főispánságs nagyon uépszerD volt u megyében. Vendégszerető magyar házit soha se szűkölködött vendégekben. Egy-egy megyei közgyűlés után mesés dínír-k vártak a 40—fin előkelő vendégre Kiváló tartalmas és ritka elóudásu szónoklataival mindig nagy hatást ért el. Mint zongoraművész a nagy Liszt Ferencnek elismerésével is találkozott, Az 1895. év végén, amikor egy napilapban ellene történt folytonos támadás és az ebhól következett halála fiának elkeseritelte nyugdíjazását kérte. Azóta Budapesten élt családiával.
— Magyar név. Kiskorú tioldslein József, Sándor és Ferenc nagykanizsai lakósok családtifivökot belügyminiszteri rendelőitől Erdőre változtatták.
— Beírások a kereskedő tanonc-isko Iában A helybeli kereskedő tanonc-iskolában a javító vizsgálatokat szept. 4-én d. u. S\'/,—5 órakor tartják meg, a tanulók beírása szeptember .V, 0. és 7. napjain este 7—8 órakor eszközöltetik Azok a tanulók, kik az iskolát az 1909/10-ikí tanévben látogatták. ez évi ellenőrző könyvecskéjüket, a többiek utolsó évi iskolai bizonyítványukat hozzák el. A beírásnál H korona tandíj fizetendő. Tartoznak a tanulók már a tanév elején a szükséges tankönyvekkel és taneszközökkel magukat ellátni. A tanonc mindaddig, inig tanoncviazonya tart köteles a tanonciskolába járui. Ez a kötelezettség a kikötött próbaidőre is szól (1884. XXVII. t. c 82. S.) E törvény értelmében azon főnök, ki Unoneát kellő időbeli be iiem íratja, vagy nem küldi pontosan iskolába, 40—400 korona pénzbírsággal büntethető.
— Orvosi tanulmányut Balla János orvosdoktor a napokban Frankfurtba utazik, hogy az Khrlich-Ilata féle világra szóló szeirel a gyógykezelési módot elsaiátitsa. A kiváló ambiciózus orvos azon fog lenni, hogy COR-os praeparatuiuhól is hozzon magával és Nagykanizsán is megkezdje vele a csodás hatású gyógyítást, amire a vidéki betegek ezrei várnak.
— Kedvezményen borfogyasztás Azok a szőllősgazdák és bérlők, kik szeszesitalok kimérésével, vagy kismétlékben való elárusitásávul nem foglalkoznak és a kedvezményes borfogyasztást igéuybo vonui szándékoznak hogy ebbeli igényüket, illetőleg a folyó évben remélhető bortermésből, a háziszükségletre szánt mennyiséget a városi adóhiva tálnál folyó évi szeptember hó 15-ig bejelenteni elue mulasszák mert ezen záros határidőn tul a bejelentések figyelembe nem vétetnek.
— Népgyűlés A szociáldemokrata párt helyi vezotősége engedélyt kért és kapott n lókapi-lánytól egv népgyűlés megtartására A népgyűlés vasárnap, szept. 4-én d. e. 10 órakor lesz a Polgári Kgylet kertjébou. Egyetlen tárgya lesz: A politikai és gazdasági helyzet.
— Asztalosok szövetkezeti munka-telepe. Muzikár \' Vince és Uauts Kálmán nagykanizsai asztalosmesterek az államtól munkagépeket kaptak. Pálfi Sándor asztalos mester ezt a körülményt annyiban larl)a károsnak a kisiparosokra nézve, hogy még inkább elvesztik jelotóségünket, ha egyik másik gépekkel szereli fel milhelyét. Azért a többi asztalosokkal egy szakbizottságot szervezett. E bizottság egyik ülésén elfogadták, hogy szövetkezeti alapon állami gépek segítségével közös muukatelepel állit-tauak fel. Knuek megtárgyalására az Ipartestület iparügyi bizottsága Fisehel Lajos alelnök és Weiser Jáuos iparügyi biztos vezetésével ang. 30-án gyülésl-larloltak Azt határozták, hogy szept 11-ére hívassanak össze Nagykanizsa asztalosai és bognárai és hivassák meg a Zalaegerszegi iparfelűgyelől, hogy tájékoztassa a gyűlést ily műhely jelentőségéről. Kerestessék meg a budapesti ipari szövetkezet központja. hogy küldjön ilyen közös telepről alapszabály mintákat az országban már működő hasonló ¿»vetkezetek vezetéséről és jelölje meg, hol vannak ilyen közös munkalelepek. Érdeklődéssel nézünk a gyűlés eredménye elé
— A köztisztaság humora Mig a rendőrség körüljárta a városi, hogy a közrendre és köztisztaságra felügyeljen, addig nem egyszer ugv jár, miül Arany Jáuos tudósu. „Könyvel irt a bölcses-
A természetes Ferenoz József-
keserilviz már kis adagokban használva is biztosan és fájdalom nélkül hat. Szemben a legtöbb vásári módon feldiosért s külsőleg bármily tetszetős hashajtó-készitményekkel sem a beleket nein izgatja, sem általános rosszullétet nem okoz I
ségről s hajún ilyen apró dőreségek gyakran estek rajta". Hát ez történt kérem szépen hogy mikor a tegnapi közegészségügyi bizottsági ülésen a köztisztaságról folyt az eszmecsere, bérházakról, zsúfolt cselédlukásokról. bűzös csatornákról, áruyékszékekról és a lendóri intézkedésekről, akkor Szekeres József dr. elnök szoborhoz méltó flegmával vett elő egy levelező lapot és felolvasta annak tartalmát Nincs benne egyéb, mint egy átutazó vigéc levelet irl a közegészségügy elnökének, felltiva figyelmét nrra az illemhelyre, mely a városházán van n rendőrség használatában. Maga Deák Péter főkapitány is jóízűen megmosolyogta azt a kis szépséghibát, amit ez az izgága levelezőlap okozott a rendőrség köztisztasági érzületén. De elismerte, hogy szóról-szórn igaza van annak a görbelábú vigéeuek.
— Keszthelyi tanitó külföldön Vargha Imre keszthelyi születésű oki. tanitó. aki a Csáktornyái tanitó-képezdében szerezte meg oklevelét, a bukaresti magyar szent László egyesület tanítójának hívta meg, szokatlanul fényes javadalmazással. Vargha Imro állását szeptember elojén foglalja el.
— Áthelyezett vásárnap. A kereskedelemügyi miniszter megengedte, hogy a Somogyvárinegye területéhez tartozó Marcali községben az 191 > évi szeptember 4-éro eső országos vásár ez évben kivételesen szeptember 5-éu tartassék meg.
— Amerikába szökött honvédhadnagy Bors Kornél, llors Emil dr. nyugalmazott pécsi jogakadémiai tanár fia, másfél év előtt mint zászlós szolgált Knposváron a honvédségnél. Innen Nagyszebenbe helyezték át a 23. honvéd gyalogezredhez, ahol csakhatiinr hadnaggyá l.-petl elő. Kora Kornél mull hó 9-én elinni állomáshelyéről és azólu teljesen nyoma veszett A fiulnl hadnagyot zászlónljparnncs ttoka szobafogsággal sújtotta, melyből pár napot ki is állott, de valószínűleg várható nagyobb büntetés elöl megszökött. A szökevény hadnagyot most fölhívta a kolozsvári honvédkerüleli parancsnokság hadbírósága. hogy 90 nap nlatt jelentkezzék. — Birs Emil aligha fog jelentkezni mert tiir szerint Amerikába menekült.
— Konok haragosok Kovács Imre és Bedó Pál kómivesek ugy elverték Horváth József Teleki-úti kóímvoal, hogy orvoslásért n bírósághoz ment. El is ítélte a járásbíróság kedden n két verekedőt. Most azonban, hogy elégtételt vegyonek magliknak az elmarasztaló Ítéletért, még azmi|i délután aZOldfakertben megfogták és még cudorabbul helybenhagyták. Az orvosi látlelet 8n napon belül gyógyuló testi sértést állapított meg Az eljárást újra megindították a verekedő pályatársuk ellen.
— Több mint 600 vagyonos hölgy sürgősen férliez óhajt menni. Tekintet nélkül foglalkozásukra és állásukra csakis olyan urak jelentkezzenek, ha vagyontalanok is, a kiknek komoly a nősOlési szát.dékuk. L Schlesinger Berlin 18
A valódi Ferenoz József-gyógyviz ideális „természetes" tisztító hatásánál fogva még elgyengílft emésztő szerveknél
is alkalmazható, a mi más hashajtószereknél tilos, Angolország legjelentékenyebb orvostudományi szaklapja, a „Lanoet" ezért a következőkben mondja el Ítéletét: ,A Ferenoz József-keserüviz nagy értékű természetes ásványvíz, mely nagy figyelmet és kiterjedt alkalmazást érdomol "
NYILTTÉR.
E rovat alatt közöltekért a szerkesztőség felelősséget uem válla!.
A tankönyv vásárló közönség figyelmébe!
Fisehel cég — bár — szigorúan tiltva var tankönyvekre ajándéktárgyakat adni. double- óra- é< nyakláncok, valamint zsebórák ígérgetésével magábot csalogatta n tankönyv vásárló közönséget.
Miutáu tankönyveknél oly csekély a haszon hogy a „Magyar Könyvkereskedők Országos Egylete\' azigoruau őrködik azou. hogy „piszkos kon kurencia" ne származón — a jelen esetet melyre még könyvárus uem vetemedett sürgöny! leg feljelentettük felettes egyleti hatóságunknak mely alkalmasint beszünteti a tankönyvek tovább síállítását és törölni fogja az illetőt az egylet tagok névsorából.
Malr Józsii és Ifj. Wajdits Jéziif
könyvkereskedők
KÖZGAZDASÁG.
Sertés-kiviteli tilalom. Zalavármegye alispáni hivatala értesíti a megye polgármestereit és fóbiráit, hogy az osztrák földmivelésűgyí miniszter 3 914/0B29. táviratával sertésorbálic fennállása miatt sertéseknek Ausztriába beviteléi Alsólendva és Csák tornyai járásokból megtiltotta \' Ehhez képest sertéseknek külön engedély nélkül Ausztriába bevitele csakis vasúton és kizárólag fl/ÍO számú állategészségügyi értesítőben megnevezett kouzumvásárokra és köz-vágóhidakra történhetik.
I ELSŐRANGÚ FÜRDŐHELY I
a tápcsatorna összoa bAntalmait, hurutókat, diabe test, köszvényt, csúzt, csonttöréseket, gyermek-és alkati kórokat. DT" Egyetlen alkalikus, Konvtu-g f a f* O iwsfc,jódtartalmúhöwlz W*Ti IVÓKÚRA. I SZÉNSAVAS
HÉVViarÜP.ífÖH. FÜRDÖM. VICaVÖCYIUT&SCT.I IMMAt ATOMIUM.
A Jürdihdycn ItíkiváU orvm mOhddik. Prospektust hflld a Kűrri(Ti$az£itt/>sA£.
Lln< 19001 «mny<r«m; Icgnagyobb k\'IUnlcI«»
R. WOLF
MRQDEBÜRQ-BÜCKBU
Boros flrtur oki. gépészmérnök,
BUDAPEST, VI., Ttrát-Urúl 29.
Járkerekes és helyhez kötött telitett és szabadalmazott
túlhevített gőzzel működő lokomobilok
WOLP eredeti uerkezete 10-800 lőtr8l(.
Ar Ipar és mezőgazdaság leggazdaságosabb, legtartósabb él lafmegblzhatóbb üzsmgépal.
Iá» 700 000 lówgn
8ZKPTEMRKR
HANGSZEREKET
HUZÓHAEMONIKÁKAT
1-sörendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kozeskedek iirról, liogy csakis jó és az értéknek megfelelő hangszórókét szállítok, ennélfogva mogengedem a kicserélést ha az 3 napon belül az átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként értendők.
Iskolahegedük : 6, 8, 10, 12, 14 kor.-ért. — Zenckarhegedük: 18, 28, 24, 30, 40, 60 kor.-ért. — Hangverseny és mester-hegedűk: 70, 80 egész 1100 kor.-ig. — Hegedűk: >/i ós \'/« nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — HcgedUvonók: 1, 150, ¡1, yfld, 3, 4 kor.-ért. tixgedflvonók feruambukfábél nagyon könnyű 6. 8, 10 kor-ért. — HegedUtokok: 6, 7 6\') kor. és feljebb. — Hegedillábak: 4, 10, la K
feljebb. — Álltartók : 1, 140 K és feljebb. — Hurok minden árban és I
minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkntrészei 10%-kal drágábbak — Cello. Iskolacello: 2i>, 25, 27, 28 és 30 kor. — Zenekarcello: 40.60, fiO
és 70 kor. - Cellovonók: közönséges 1 -«0-től 3 kor.-ig — Cellovonő fernambukfából 6 ka», tői 12 kor.-ig — Nagybőgők: 7,-es 72 kor. «/4-es 76, 8n, 90 és 150 kor. — Nagybőgővonó: 4, 5, 6. 8 és 9 korona.
Onitorák.
Primcilora, jávorfa gépe/.et nélkül: 13, 14 kor. — Palizander-tetővel 20 kor.-től 3o kor.-ig. — Primeitora palizandertetó és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egé.-z 64, 70, 80 kor-
Koncerteitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcitorák közönséges kivitelben, egéuz-kótás 9 kor., jobb minőségű, fél- v. 10 kor., diófa-tetővel 12 kor., utánz. pallsándfából 14 korona.
Bézfuvóbangnerek.
Minden rézfuvóhangszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 32 kor Basstrombita: 42 kor. Piston: 32 kor. Vadászkürt: 74 kor. Euphoniuin: 54, 58, 60 kor. Ba*s: 40 kor-tói 7() kor.-ig. TroiKŐitakQM 60, 64, 70 kor. — Bombárdonok F: 60, 6H, 72 kor. Bomhárdonok C •ügy B, 110, 120, 132 kor. — Helikon: 108, 110, 132, 144 korona.
Fuvolák.
Fekete granatilfából ujezüst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel 24 kor., 10 billentyűvel 30, 40 kor. 12 billentyűvel 48, 50 kor. 13 billentyűvel 50, 50, 60 kor. — l\'iccolóflóták : 5 20, 5.60, 640\' korona
Klarinettok.
Fekete granatilfából, ujezüst billentyükkol: 10 billentyűvel 36 kor. 12 billentyűvel 42 korona sth.
Dobok.
4
Nagy dob réz faabronescsal 10 csavar 56 kor. — Nagy dob rézabroncs és 10 csavar 90 kor. — Községi doh 14 kor.-től
40 koronáig
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
Huzóharmonikák.
Hu\'.óliarmonika, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűnő hanggal, drbja 9, 10, II korona Ugyanazok háro nszoroi hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dur és Moll-bassus, dupla hanggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 52, 60 korona.
Hegedűk.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
If). WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
N AGY K ÁNIZS AN Deák-tér 1. szám
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•íjilMlk hátion éi ciítirlikin.
EtflfliaMtl árak: Kg«« <»rc 10 koron«, fílá.ro 6 koron«, negycüávre 9 korona 60 Ml. — Egy*« «lám ár« 10 Ali.
I\' eIe 1<*>i aaeik««itö: K«rlé«> Júr.er.
KU.IJh : a »rrkmalíiaég.
tzarkiiitéiíi él kiartéklvatal liák-tér 1
T.l.fon: 112 — Hlr
rlnl.
Kanizsai piao.
Megmondtam ember, hogy küzdve küzdj és bizva bízzál. Ugy látszik ez az emberi sors osak a fogyasztó közönségre szól; azok vannak örökös küzdelemre kárhoztatva a termelók és elárusítók ellen. Igaz, hogy a kanizsai közönség küzdelme e tekintetben csak abban merül ki. hogy asszonyaink egymásnak, meg a férjeknek elpanaszolják a piaci mizériákat. Vannak ezek bóven. Nemcsak a drágaság, az áruk hamisítása, a bezsebelt duTvaság a kofáktól, hanem már az is fenyeget bennünket, hogy egyik-másik áruhoz, hozzá se juthatunk.
A közönség jó része már a vegetáriánus étlapon tOri a fejét. Kisüti, hogy az sokkal egészségesebb, mint a húsétel. Sót ma már nemcsak a háztartások^ panaszkodnak a husdrágaság okozta hiányról, de maguk a mészárosok is ott tartanak, hogy drága pénzért is alig kapnak vágó marhákat. Kikapkodják az orruk elöl a marhaágensek, kik külföldi kereskedőknek szállítják. Mivel Magyarország földmlvoló meg állattenyésztő állam, hát annyira ellepi a külföld a mi élhetetlenségünket, hogy ugy szólván üresen marad miattuk a mi asztalunk. Addig a külföld, a jó Ausztria kényelmesen fogyasztja termékeinket.
így vagyunk a hússal. A tojás színe java azokban a hosszú ládákban vándorol külföldre az orrunk előtt. A sok tojás-bevásárló szinte félrelöki azokat, kik csak a napi szükségletét akarják fedezni.
A szemérmetlen hamisításról nem is akarunk szólni, hiszen ezt a nótát szüntelenül fujjuk és némi hatása nem is maradt el a rendőrségi buzgalomból, Ott tartunk már, hogy nemsokára a hamisított, élelmiszerekért is könyörögni kell, mert élni csak kell és jobb a rossz táplálék a semminél.
Nein csekély rémületet okoz egy vidéki földbirtokos számos gazdasszony nál azzal a kijelentésével, hogy osak néhány napig szállít még nekik tejet. Először is azért volt kínos ez a hír, mert az illető földbirtokos
valóban jó tejet bocsátott forgalomba, másodszor pedig mert nemosak ez az egy tejszállitó mondott fel a kundschaftjainak. hanem többen is.
Az Agricola Molkerei ugylátszik már biztos talajon érzi a tejlefólözó műhelyét. Ó kötött szerződéseket a tejtermelőkkel; miatta nem lesz asztalunkon jó tej. Pedig téved, aki azt hiszi, hogy talán ez a diadalmas cég jobb árakat ad a tejért. Nom; 13 és \'/« fillérjével veszi, mig a fogyasztók 10—2U fillért adtuk literenkint.
Hol vannak gazdasszonyaink ? Nincs egy szavuk se ehhez a merénylethez, mely a tejtől megfosztja gyermekeinket, magunkat ? Csak panaszkodni tudnak ? Semmiféle akcióra nem tudják magukat elhatározni, hogy a városi tanáos figyelmét felhívják arra, hogy mivel tartozik a polgárok táplálkozásának V Hiszen akkor küzdelemre képtelenek a ml asszonyaink, a remény pedig már eleve meghiúsultnak tekinthető. Minthogy ez a tojlefölöző műhely a közélelmezésre veszedelmet rejt magában, „lehetetlen, hogy a tanács tagjai lelkesülnének érte A pénteki tanácsülésen ugyan kötelességszerűen a telepengedélyezési eljárást folyamatba tették, de ha a közönség sorompóba lép fontos érdeke mellett, akkor az Agricola Molkerei nem fogja a mi asztalunk rovására Wiennek élelmezését olcsóbbá tenni. Ebből a vállalatból reánk mindenkép csak kár háramlik, aiui ellen határozottan tiltakozunk.
— A bankseabadalom megujitása. Kgy év elfllt pusztító hadjáratot iudilolt a függetlenségi párt Justb-frakoiója mindenki ellen, aki nem hive a az önálló magyar banknak. Justhék harca már rég teljesen csődöt mondott, megbukott. Bécsből táviratozzák, hogy az osztrák és magyar kormány között már ebben a hónapban megiuduluak a tárgyalások a bankszabadalom megújítása céljából. Az osztrák-magyar bank igazgatósága legközelebb megkezdi az előmunkálatokat.
Pornográfia jegyében.
Távol legyen tólüuk. mintha az erkOlcsötködó szerepében akarnánk feltűnni. Legkevésbbé sem. Csupán néhány tényt akaruuk konstatálni, csupán néhány sajátságos jeleuségére rámutatni a mi hirtelen, sziute átmenetek nélkül fejlődött, forrongó társadalmunknak. Nincs nagy igényünk. Ha gondolkodóba ejtettünk pár fejet, ha írásunkban saját uéze-leikre találnak rá néháuyan, elértük a célunkat.
Aki ugy figyelemmel kíséri a mostanság, mintegy két évtizede megjeleuő irodalmi alkotásokat, arra a tapasztalaira jut, hogy a könyvek jó oagy százaléka idegizgalás intenciójával Íródott s ugyané céllal kerül piacra. Még ott is, ubí apirilus fiat, ahol a talentum szárnyal, meg az igazi értelemben vett irodalom mezőin is érezhető ez Ott is mind nagyobb-uagyobh tért hódit az erotika, a testiség. Nem vitatjuk, v«j|ou az irodalom nevelte-e ily iráuy-ban olvasó publikumát, vagy a korszellem nyomása alatt tért ez útra a belletrisztika. Tudnánk kardoskodni amellett, hogy a természetes fejlődés hozta magával a test kultuszát. Bárhogy is legyen azonban, el kell ismernünk, hogy érdekes és uj szempontokban bővelkedő ez az áramlat. A rafl\'mált élet-mővészet az ideges élnivágyás szüleménye. Élni, élni: ez a homo sapiens mai célja. Ki tudja, holuap nem megvizitel e kaszás nagyurunk, ürilsük ki hát az élvezetek kelyhét fenékig. B sietséget reakcióképp követő idegfásultság, euerváltság, raffinált izgató eszközöket igényel. Talán igy: életszükségletként jelent meg ez Irodalmi irány.
K sa)átos, miuutiv, hypermodern életnézet fagyöugye, élősdije a pornográfia. Hiszen volt régebben is, de nem ily quantumban, nem ily meztelen, brutális realizmussal. A nic-cartriádák, fantáziaórlő detektívkalaudok átkát niucs szándékunk bővebben fejtegelui. A nemi poruográfía hátrányai is mindcuki előtt ismeretesek.
A legtöbb ilynemű könyv ¡rója ugyau olykép lesz, hogy perverz, fajtalan célzatát a tudomány álorcája alá rejti. „K könyvben csupán az talál pornográfiát, aki éretlen ésszel nem képes megkülönböztetni a jót a rossztól, a tudományt a ponyvától." Hiszen, ha miudenki érett ésszel olvasuá, koráulsom lenne a baj oly nagy. ftpp abban sarkallik a pornográfia legnagyobb rombolása, hogy éretlen
AZ
összes tankönyvek ódon és uj Iskolakönyvek bekötése
állapotban, » legtartósabb s legjobb anyagból
azonkívül Író- és rajzszerek nagy válasz-1 9/L Ó"TÍL alatt készíttetnek tékban a legolosóbb árak mellett kaphatók «1.
IFJ. WAJDITS JÓZSEF ^SSSTsAN.
2
ZALAI KÖZLÖNY
8ZEPTEMBER 5.
fővel, kóros izgalmakra könnyen hajló fiatal szervelettel forgatják azok, akikben oly maradandók az elsó benyomások, akikbon a judiciiiin csekély ellent-álló képessége miatt soha helyre nem hozható pusztítást okozhat egy-egy ilyen bestiális közvetlenséggel megírt .társadalmi" regény, vagy .tudományos" munka. Itt vannak a nemi élet degeneráltjai lépten-nyomon, kik roncsolt szervezetükkel, beteges vágyaikkal, uudok bűneikkel inkább szánalomra méltók, mint büntetésre. Az ataviziuus terheltjein kivi)! ueiu legnagyobb részük, lobogó, kóros izgalmakkal lelt, abnortnis ifjúságnak köszönheti-e koravén, (örtelemre hajló, tönkretett éleiét?
• És a pornográl könyvek teremnek azért folyvást, mint a gomba, fogynak ezrével, kiadást-kiadásra érnek el, miutha csak megkötné az illetékes téuyezók kezét az, hogy a pornográf tudomány vagy fordítva: tudományos poruográfia korszükséglet.
De még akkor is . . .
Még ha a társadalmi örök fejlődés lelegráf-pózuája volna is a .pornográfia, nem lehetne-e megnehezíteni azok inuukáját, akik halászváu ebben a szomorú zavarosban felvilágosullság, modernizmus slb. stb. hangzatos cégére alatt ontják a mételyt, a förlelinet, mintha ugy is nem élősködnék elé« fekély társadalmunk testén ? Nem lehetne-e az ily iiányu könyvek, szennyiratok megjelenésének, terjedésének hatóságilag gátat vetni ?
Bizony lehelne . . fis bizony kellene is gátat vetni . . .
Tanoncotthon.
A nagykanizsai Ipartestület hétfői ülésén nagy jelentőségű indítvánnyal fog az elól|áróság elé lépni Roseufeld Miksa elóljáróságí tag. Mint gondolkozó és humauus lelkületű iparos mester jól ismeri azt a mostoha helyzetet, melyben az ipát öntanulók még mindig nyomorgatják testüket lelküket abban a keserves 3—4 esztendőben, míg a mosogató és gyerekringaló inasból segéd lesz
Ismeri azt a szennyes ódul, melyben az egész napi munkában töltölt idő ulán .üditó" álmát kellene aludnia az agyou gyötört inasnak. Jól tudja, hogy amint az iparos értelmi foka adja meg az iparnak a tisztességet ét lendületet, ugy a jövendő iparos gene rációt is nem ugy kell képezni, mint hajdanában sámfával, lábszijjal és egyéb hatásos eszközökkel. De hol képezze magát az a macára hagyott inasgyerek. Otthon egy pjllaoatig se Hihet le se könyv se újság mellé, mert mig a szeme le noni csukódik a listai iparosgyereknek, addig a majszter ur, de külöuöseu a inajszterné asszony ezerféle munkával tudja foglalkozlatui.
Ki kell tehát az iparostauulót venni abból a helyzetből, mely testi lelki ueveléséuek ueui megfelelő. Az az egyedüli szoba, mely műhelyül. ebédlőül. hálószobául szulgál a mestertől kezdve talán a házi ebig. minden családtagnak semmikép sem felel meg anuak a követelményeknek, melyeket egészségi és egyéb szempontokból az iparosvilág cseineteiuek megkövetelünk. Ezek az odúk a tuberkulózisnak ¡1 melegágyai, melyből ki kell ragadni azokat, akik az emberiségnek kezeik muuká|ával akarnak hasznos, nélkülözhetetlen szolgálatot teuul. Ezeket a körülményeket mérlegelve Kiiselifeld Miksa iparos mester megragadva az alkalmai, hogy az IparteslOlet 2!í évi fennállásának megünneplésére készül, a következő indítvánnyal lép a mai ipartestületi Illés elé\'
Tekintetes Elöljáróság!
Az Ipartestület ünnepre készül. 25 évi.fenállá-sának megünneplésére. Legyen ezen ünnepély magasztos emléke maradandó. Utóbbit elérhetjük egy olyan intézmény létesítésével, mely saját érdekeink mellett az egész társadalmat szolgálja. Vessük meg ezen nap emlékére u tanoncotthon alapját
Tanoncotthon I
Jelentőségteljes szó Tisztes, egészséges ellátása és fekhelye a tanoncnak, minőt sajnos a mostoha viszonyok folytán egyesek alig képesek nyújtani. A lelencházból kikerülőknek ez lenne második menhelye, mi által s mestereknek nem kellene a tanonc ellátásáról gondoskodni. Kellő helyiség és felügyelet mellett meg b-nne óva a jövő iparosságának egészsége és erkölcse. legutóbb a zsolnai Ipartestület avatta fel a .Baross Gábor" tauoncotihont, a hol 40 iparos ífju talál testi és lelki menedéket Egészséges, fegyelmezett tanoncokat kapnánk mi mesterek ezen otthonból, nem pediglen vásott, satnya, munkára nem alkalmas, gyenge anyagot, melynek ellenőrzése a műhelyen kívül alig áll módunkban.
Tudom, hogy máról holnapra nem lehet e tervet megvalósítani, de az alapját fektessük le ünnepélyünk alkalmával. Mondjuk ki, hogy a tanonc-olth"Ut, mint kultúrintézményt szükségesnek tartjuk és elhatározzuk, hogy ennek megteremtésére a mozgalmat legerélyesebhen megindítjuk és az ílletékos tényezők valamint n társadalom anyagi és erkölcsi támogatásával azt megvalósítani törekszünk.
Kérem a tek Elöljáróságot kegyeskedjék ezen indítványomat magáévá Uinni és a tunoucotihou létesítését határozatba foglalni A jövő íparo-ság jóléte legyen az ünneplő Ipartestület dicsősége.
HÍREK.
— Távozó bunkfőnök. Hiemesch Frigyest az Osztrák Magyar Bank nagykanizsai llokjának főnökét a bank korinánytanácsa Nagyváradra helyezte át A távozó főnök mint előkelő gondolkozású, nagy-tudásu szakember ittléte alkalmával nemcsak a bankkal üzletileg érintkező feleknek, hanem társadalmunk illetékes rétegeinek tiszteletét és kivívta. Amint örvendünk, hogy egy nagyobb hatáskörű liók főnökségébe helyeztetett, ugy őszintén sajnáljuk távozását. Amint értesülünk Hiemesch főnök ur f hó 26-án hagyja ill kanizsai működését. Addig is mig 11 kinevezés s bankfönöki állásra megtörténik, Scltnell Alfréd helyettes főnök vezeti a butik helybeli liókját. A banktanáes pályázat ut|án tölti be a megüresedett állást, mely pályázatra valamennyi fiók tisztviselői fulszólíttuttsk Tudomásunk szerint Schiiell Alfréd helyettes főnök is aspirál ez állásra és hogy Nagykanizsa kereskedő világa szívesen látná az ó kinevezését, mulatja, hogy jéburátai, akik pedig számosan vannak, alúirá-oUt gyűjtenek a kereskedői körökben, hegy kinevezéséi támogassák azzul a közszeretettel, melyben itteni működése óta részesül"- Mi a magunk részéről is melegen óhajtjuk, hogy Schnell Alfréd, aki felelőséggel terhes hivatalában sohasem a paragrafusmik rideg záikózott embere, hanem mindig az előzékenység szorelctreinéllóságát egyesíti a korrektséghez, neveztettük ki a helybeli fiók főnökévé. Valószínű, hogy az illetékes fórumnál e.mek az ajánló aláírás gyOjtoménynck meg lesz a kívánt hatása, amint nem zárkózott el a korinánytanács anuak idején Kecskeméten sem, inidón hasonló akciót indítottak a kereskedők a főnöki állás betöltése érdekében.
— Személyi hir. Hay György reudóralkapi-tány a bűnügyi osztály Iónoké szabadságából haZHtért és hivaUláuak vezetését átvette.
— Nyugalomba vonuló vezérőrnagy, f\'zech József vezérőrnagy, kí mint ezredparancsnok évekkel ezelőtt Nagykanizsán állomásozott nyugalomba
i vonult. Ez alkalommal a király szolgálatainak elisme-[ réséül a Lipót-rend lovagkeresztjét adományozta neki.
— Fényes esküvő Bariba József dr. teg-| nap vezette oltárhoz Villányi Agáiba. Villányi Henrik
dr. tanárnők, u /.alai Közlöny volt főszerkesztőjének míivésztehetségfl leányát. Az izr. templomot, mely ez alkalomra fényesen volt kivilágítva, a város előkelősége zsúfolásig megtöltötte. Ott volt Vécsey Zsigmond polgármester is, a bírói, ügyvédi, tanári karunk sok tagja a helyi sajló képviselői. Koszorús leányok voltak Kariba Jolán és Weiser Kitty. Az ifiu párhoz Neumann Kde dr. főrabbi magas szárnyalású beszédet intézett Esküvő után a Szarvas szállóban volt Családi diner, mely után déli 1 órakor az egybekelt pár nászúira indult.
— Tanácsillés Nagykanizsa r. t. város Unáe-s pénteken tai tolta heti rendes ülését Vécsey Zsigmond polgármester elnöklete alatt A tanács a legutóbbi képviselőtestületi határozat szerint folyósi-
, tolta n városi dijuokok, végrehajtók, erdőírök és
repdórök számára kiutalt drágasági pótlékot oly teltétellel, hogy az esetleges vármegyei ellenkező határozat esetén az illető összegek visszafizetendők. Tárgyalás alá vétetett a Molkerei Agricola, Lőwy Wien beadványa, ki a sörgyár korcsmahelyiségében egy lejlufölözó műhelyt akar felállítani. A tanács a telepengedélyezési eljárás folyamatba tétulét elhatározta A helyszíni szemlét f. hó 19-ére tűzte ki, melyre a szomszédos birtokosok is belevonalnak.
— Vármegyei közgyűlés. Zalavármegye törvényhatósági bizottságának szeptember havi közgyűlése 19In. évi szeptember hó 12-én lesz a vármegyeház gyüléstermében. A közgyűlésen felveendő tárgyak közül kiemeljük » következőket: Alispáni jelentés a törvényhatóság állapotáról. A vármegye 1911. évi háztartási költségelőirányzata. A vármegye 1910—1911. évi közüli költségelőirányzata. Zalavár-megye gjáiupéiialárának 1909. évi számadása Zalaegerszeg r. I. város 1909 évi gyámpéuzlári számadása Nagykanizsa r. t. város 1900. évi gyám-pénztári számadása. A vármegyei alapok és a gyámpéuzlári pénzkészleteinek gyümölcsöző elhelyezése. A K. M. leírnia a hazai szarvasmarha állomány felszaporítáaa tárgyában. A vármegyei távbeszélő hálózat létesítése körűi tett intézkedésekről alispáni jeleutés. A vármegye alispánjának jelentése a vármegye inouographiáiának megírása tárgyában. A Ganz-féle villamossági részvénytársaság kérvénye a koszthely hévizi vasút kiépítésének segélyezése iráut. Nagykanizsa város határozata a nagykanizsai városi közkór ház kibővítési terveinek elkészítése tárgyában Sándy Gyula budapesti lakós építési tanárral megkötött szerződés tárgyában Alispán jelenti, hogy a vármegyei tiszti nyűg ii| alapnál mutatkozó készpénzbiáuy
\' megszüntetésére az ebadó-alapból 8000 koronát visszatérítendő elólegkép a nyugdijalapba átutalt. I)r. Italla János nagykanizsai és dr. Schwarz Ottó kapolesí lakósok orvosi okleveleinek kihirdetése
— Kinevezés. A vallás- és közoktatásügyi miniszter Szalay Idát, Szalay Sándor igazgató leányát a nagykanizsai áll elemi iskolához rendes tanítónőnek kinevezte
— Távozó tanárok. A vallás- és közokln láaDgyi miniszter Dehény József nagykanizsai fógiin-• náziitmi tanárt a sümegi reáliskolához, dr. Pickel
Ferenc tanárt pedig az erzsébetvárosi főgimnáziumhoz nevezte ki. Mindkét tanár egy év óla tauil a helybeli főgimnáziumban és mind tanártársaiknak, mind tanítványaik osztatlan szeretetének emlékét vihetik magukkal.
— Gyermeknap. Szerdán, azaz 7-én lesz Nagykanizsán a gyermeknap. A különböző bizottságok gondoskodtál, hogy érdekessé és mozgalmassá tegyék azt a napot, melyen az utcai jótékonyság fogja gyarapítani humánus törekvéseinket. Különösen kiemeljük a .... de nem áruimik el semmit, hadd legyen meglepetés a közönség számára.
— A 20 ezer koronás államsegély.
Sok keserűséget kell egyik másik tisztviselőnek nyelnie, mig a JÓ"" ezer koroua államsegélyből valamikép részesedik. Tudjuk hogy a képviselőtestülettől elfogadott felosztási tervezet a vármegyéhez került, de odament az a felehbvzés is, melyot a tisztviselők egy némelyike sérelmeik orvoslása céliából felterjesztett. A napokban jött vissza a vármegye határozata. Készleteseu felsorolja minden tisztviselőnek |árulékát és megokolva egyiket előbbre, másikat hátrább (elte fizetési fokozat tekintetében, sőt néhány tisztviselőt ki U hagyott. Vannak akik sérelmesnek tarl|ák magukra nézve a vármegye intézkedését és a belügyminiszterhez fordulnak, hogy a saját rendeletének szerezzen érvéuyt. így sérelmes a vármegyei intézkedés lliirdy Gyula közgyámra, kit a képviselőtestület a X , mig a vármegye a XI fizetési osztályba sorozott. Ugyanígy tárt Hajós Ferenc reudórbiztos is, kit a XI. osztály 2. fokozatába osztottak. Ugyanis a különböző állásokban eltöltött szolgálati éveket nem vetlék nála figyelembe, mig másnál beszámították. Beuodek tiszteletbeli aljegyző is a XI. osztályba vettetett vissza, mert a községi törvény nem ismer tb. aljegyzői Valószínű hogy őt a képviselőtestület tekintettel a reá hízott fontos működési körre, maga fogja a város pénztárából magasabb javadalmazással ellátni, a milyenbe ól lavaslalával bele is helyezte. A végrehajtókat továbbá a kórházlűvalaluokokat és a városi erdőmestert a vármegyei végzés teljesen kizárta az államsegélyből. Természetes, lio/y ezek is leleb bezéssel járulnak a belügyminiszter elé.
SZEPTEMBER 5.
ZALAI KÖZLÖNY
3
— Létszám a polgári fiúiskolában A uagykatiizsai áll. polgári fiúiskolában a 4 osztályba összesen 195 tanuló vitetett fel; és pedig az I. osztályba 64, i \'2-ikba 49, a 3-ikba 44, a 4-ikbe 38. Minthogy azonban az első osztályból helyszűke inialt \'23 tanuló visszautasiltatott és inert a beirt 6t tanuló meghaladja a tői vényes maximumot, az igazgatóság az elsó osztály párhuzamosítása érdekében felirt a közoktatásügyi miniszterhez. Már a inult évbeu is történt ilyen ok miatt lelterjesztés, de a párhuzamosítást fedezet hiánya miatt a miniszter nem engedélyezte.
Megnyílt a elöjd A kéztlgyességi tan folyam csütörtökön az állami elemi iskola helyiségében megnyílt. Bár jóval .többen jelentkeztek, de csak mintegy 30-an vehetnek b.mno részt eszköz és hily hiján. A tanfolyamot Sinkó Pál műegyetemi tanársegéd vezeti
— Megszűnt a malom munkások sztrájkja A Krauz-féle gőzmalom munkásainak sztrájkja véget ért. Minthogy úgyszólván ellentét a munkások és a malom között alig volt, esupáu a szervezkedést uem engedte ineg az igazgatóság, mórt ez rövidesen zavart idézett volna elő, tehát a békesség helyre állt. A munkások letettek a szervezkedésről, a malom pedig visszafogadta elbocsátott munkásait, akik különben még a könyvöket sót fizetősöket sem vették kí a gyárból.
— Husvizsgálók vizsgája A 13. Ims-vizsgáló tanfolyam hallgatóinak szombatim volt a záró vizsgá|a. A bizottság elnöke Mayer Olló törvényhatósági állatorvos volt. tagjai l)r. Kát/, Kálmán városi tiszti orvos és Kertész Lipót városi állatorvos, a tanfolyam tanára A tíz hallgató közül 3 tanító, 2 jegyző ás 5 föhlmivos volt, kik mindannyian eredményesen vizsgáztak A nagykanizsai 11. husvizs-gáló tanfolyam f. hó 8-án kezdődik, melyre r2 hallgató hívatott be
— Népgyűlés. Teguap d. e. a szociáldemokrata párt megtartotta előzetesen jelzett uépgytl-lését a Polgári Egylet kerthelyiségébeui Elnöke Ún-gár Fülöp, jegyzője 0«ánk \' Miklós volt. Előadó Csizmadia Sándor az ismert poétalelkü agitátor volt. Hallgatóság nem nagyszámban jelent meg. amit nem hagyott korholás nélkül a szónok Nagy tetszés között beszélt a gazdasági és politikai helyzetről, de határozati javaslatot nem terjesztett a gyOlés elé.
— Hamis mérleg. A Zalai Közlöuy egyik előző száma p\'Uilórségi iufoi máció alapján közölte, hogy Weinberger Jenő kereskedő hamis mérlege lefoglaltatott és a kereskedő ellen az eljárás megin-diltatolt Az említett kereskedő, ekkor egyik lapban nyilatkozott, hogy e hírünk miatt ellenünk bűnvádi eltárást indított meg A lefoglalt mérleg Ogyéhen a tárgyalás pénteken d o. tartatott meg a rendőrkapitányság előtt. Vidéki tanuk is kíhallgatlattak. A bizonyító eljárás bofeiezése uiáu Weinberger Jenőt a kihágási törvény t.HH J-ában foglalt legmagasabb birsággal sújtotta, azaz 2U0 korona birsággal (behajthatatlanság esetén 10 napi elzárás) és a vidéki tanuk fuvardíjának, mint el|árási költség megtérítésével. Klek után bebizonyosodott a mi híradásunk igazsága is; és mí továbbra is óvjuk a közönség érdekeit bárminő visszaélések ellen is.
— Házépitén akadályokkal Pusofszky Sándor borbély mester is saját hajlék után vágyódott Azt hitte, hogy ehhez nein kell mái miut pénz. meg egy építőmester. Pénze volt, hát elhivatta Palkó Péter építőmester! és annak rendje és módja szerint megkötötte vele a szerzódest, hogy bizouyos számú ezer koronáért felépíti ueki a házat annyira, hogy csak lakúi kell belemenni, a kulcsokat ugy fogja neki átadni. El is készült a ház, már ablakot. [ attól stb. belöstötték ; szép vaskapu díszelgett a bejáratnál és a boldog háztulajdonos átvette a kulcsokat. I)j hát uem oda Buda. Melcer Jakab üvegei és Kóhu Samu lakatos készítették a házra az üveges illetőleg a lakatos munkákat. Mivel pedig nekik Palkó Péter építőmesterrel valami ki nem egyenlített diferenciái voltak, hál kapták magukat és ueki mon-tek Pusofszky házáuak, az Öveges mester az ablaktáblákat azedte le és vitte el, a lakatos mester a kaput emelte ki. ineg az ajtó és ablak vasalásokat szedte le és miut aki jól végezte dolgát hazamentek, u Pusofszky ház pedig bár teljesen ki vau űzetve, teljesen meg volt így fosztva a biztonságtól ; azért a rendőrségnél Melcer Jakab ós Kolin Samu ellen feljelentést lett ingó vagyon jogtalan elsa|átitá>a és rongálása címén. A rendőrség ez alapon folyamaiba telte az íllelók ellen az eljárási.
IRODALOM ÉS MfiYÉSZET.
Színészet.
liauoviua bányatársaság, amelynek tulajdonában van a bálnák egy része, üzeiuéuek fejlesztése érdekében \'2000 darab 500 korona uévértékü uj részvény! bocsátott ki, amelyeket már nagyrészt el is helyezett Helgiumban.
NYILTTÉR.
E rovat alatt közöltekért a szerkeszlóség felelősséget neiu vállal.
Pontosan szept. 1-éu kezdte meg Kövessy társulatával Nagykanizsán az őszi sziní-saisont Egész, sereg uj névvel találkoztunk a színi jelentésben akikkel a társulat majdnem teliesun kicserélődött. The odor és Tsa c. francia bohózattal mutatkozott bo a társulat némely uj tag|a, igy liöniöry Vilma mint Ohéuerol neje, Sellő Reué mini Louiou, Jákó Amália mint Juliette, Lajlhay Károly mint Malvisier. A közönség kevés érdeklődést mutatott az elsó előadás iránt pedig a darab majdnem folytonos kacagásban tartotta a közönséget, a színészek ösm játéka pedig határozottan bizonyos ügyes rendéi kézre tállott. Régi ismerőseink közül jóit voltak Izsó Miklós, Palaky Perouc, Derengi István. Ahouyi Tivadar és Kalmly Károly.
Pénteken Molnár Ferenc világhírre jutott darabja Az Ördög került színre. A rendkívüli zivataros Ítéletidő miatt alig volt publikum, u a kevés is néhány helyen szorítkozott össze, mert az eső a legtöbb helyen uem hecsöpögöll, hanem befolyt. A címszerep Pilisy Latos kezében volt. K\'iusta-táljuk, hogy előkelő, elegáns és szellemes ördög voll ; szereplése a/, elóadásuak legjobbia voll. Göinöry Vilma (Jolán) remek báli belépőiével és löbhi ízléses tellettieivel feltűnést kelteti. Hangja, kiváló termete egyaránt előnyösen kvalifikálják ól Mégis arcából hiányzik egy vonás, mely a lélek mélyebb küzdelmét fájdalmát árulná el és hangiából egy árnyalat, mely ezeket teljesen ki ludiiá fetézni. Sellő Keué (Kl.\'.a) rokonszenves hatást keltett, ugy szintén Jákó Amália is Selyem Oiukaj Lajlhay Károly (Jáuos festő) melankolikus szeutimeiltalismu-sábau a kelleténél is kevesebb elevenség volt. Nem hagyhatjuk dicséret nélkül, hegy a súgónak nagyon diszkrét szerepe volt, meri a színészek kivétel nélkül msittik beszéltek.
Szoiniiatou este Koichcuhach Herimtnn .Bilin esek" c. drámáját adták. Annyiszor feldolgozott télim és nem szerencsésebben, mint sok más darabban A zsidónak kákáríajárása van feltüntetve, ha azokra a pályákra merészkedik, melynek monopoliuinából kivan zárva És ha elhagyja hitét, akkor itt előítéleteken akkor se diadalmaskodik, hanem még ti szülök tradícióval is ös-zelliközésbe kerül Kikerülhetetlen tragikum. I\'ilisy Lajos adta az öreg Lehmnunt, Henc
.......a Leát; Liythay Károly volt a fiuk, Simon,
akárcsak az Ördögben láttuk volnn. Jól betöltölte szerepéi K. Jákó Amália (Rácholt, Izsó Miklós jóizü Salamon volt, de a zsidó szokásokkal nem teljesen ismerős, mert pénteken este nem jött volna a jámbor Lehmann hibába pipával. A közönség még mindig csekély érdeklődést mutat a színház iránt, mely pedig megérdemli a pártolá-t Vasárnap délután az Ördögöt, este a Kilincseket játszották.
Nem vagyok mai csirke, a ki bármilyen ma-g .szlalásuak beugrik. Hauem a szódeui ásvány-F vi/paszlilla, természetesen a valódi Kay-féle, azt már dicséret illeti. Vettem belőle, mert ^^W sokan ajánlották, de ugy látom, hogy ezt a csodatevő szert nein lehet elég melegen jKr ajánlani Hatása kifogástalan és oly kéuyebues, Jjí olyan kívánatos az egész szervezetuek I Le a ^Ác kslapp.ll Kay valódi ásványpastlillája előtt I
Egy doboz ára csak 1 kor. 15 fillér. Főképviselőt Magyarország és Ausztria részére : W Th. (iiinlzert, cs. és k. udv. szállító, Wien 1V|I lirosse Neiigasse 17.
KÖZGAZDASÁG.
A gabonaüzletröl.
Nagykanizsa, 1010. azapl.
A malmok teljes Qzembevélole nagy szilárdságot okozott a tőzsdén és sz áruk rohamosan emelkedtek. Nálunk is nagyou szilárd a készáruüzlet, meri még mindig kicsinyek a hozatalok.
Vaaut-.poato-.IAvtrda- ts •alcfon-Momta
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a lápcsatorna összes bftntalmait. hurutokat, diabetest.köszvényt, C8Úzt,csonUörésaket, gyermek-és alkati kórokat. VT Egyetlen alkalikus, konvtia-g f if _ iwuósjódtsrtalrrui héwvlz IVÓKIfH*. ISSt.NSAVAS
. rsts
CTJ MMAt
ViAI/anmi ProwetoUHt hflld a FBrMfazáatóeéfl
MÍVVIIk\'liMIwS«. , ______
VISQVOGVIKTÍSCTJ MNALATO«IIUM
A JÜnMMj/tn lOkMM orv* mOhddik.

3Ö16/Ik. 1910.
c
Uoza Rozs Zab Árpa
Piaci árak: . . . 10.— . . . 7.30 . . . 8 — . . . 7.60/75.
A
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kír. törvényszék tuíul telekkönyvi hatóság közhírré teszi, hogy özv. Seuepek Izidornénak Pickó József és neje elleni közösség megszüntetése iránti árverési ügyében a nagykanizsai kir. törvényszék területéhez tartozó s a légrádi 6:) sz. Ijkvben t 188 lirsz alatt felvett ház, udvar és kert »98 K becsértékben Pickó Józsefná sz. Sáffár Katalin ulóaiáulala lolytán 1910 évi október hó 18 napjának d e 9 órakor Légrád község házánál hivatalból megtartandó nyilvános bírói árverésen eladatni fog. Kikiáltási ár lft&O K.
Az árverezni kívánók tartoznak a hecsár I0\'|,-át készpénzben vagy óvadékképes papírbau a kiküldött kezéhez letenni.
A kir. törvényszék mint tkvi hatóság.
Nagykanizsa, 1910. évi augusztus hó -24-én
Gózony, kir tszéki biró.
üj kőszéntelepek Horvátországban
Pelriuja közelében egy augol társaság fúrásokat végzett és olyan széuterülelel talált, amelyei szak értők 6n.0ii0.000 métermázsár.i becsültek. A Dolosi melleit végzett fúrások hasonló mennyiségű kőszénre engednek következtetni Pelriuja melleit már eddig két lámát uyilolltk i\'n uj-thb feltárásokat végeznek. A|
A Zalai Közlöny
Sirkisztiugi •» kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van.
zalai KÖZLÖNY
8ZKPTEMBKR 5.
... . _.
Ttt «5»>
HANGSZEREKET
ÉS
HÜZÓHARMONIKÁKAT
I-sórendii minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kozohkcdek arról, hogy csakis jó és az értéknek megfelelő hangszereket szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon belül az átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként értendók.
Hegedűk.
Iskolahegedilk : 6, 8, 10, IS 14 kor.-ért. — ZenekarhegedUk: 18, »8, 84, 30, 40, 60 kor.-ért. — Hangverseny és raeater-hegedük: 70, 80 egész 800 kor.-ig. - Hegedűk: \'/, és «/» nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — Hegedüvun.ik: I, 1 60, 8, 2-fllt,
3, 4 kor -ért. HegedUvonók fernainbukfából nagyon könnyű 6, 8, 10 kor.-ért. — Hegedütokok : 6. 7 60 kor. és feljebb. — Hegedülábak: 4. 10, 12 K és feljebb. — Álltaitok: 1, 140 K és feljebb. — Hurok minden árban és miuóséghen. — Viola avagy Hrácsa éa alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Cello. Iskolacello: 20, 25. 27. 28 és 30 kor. — Zenekarcello: 40. 50, 60
és 7o kor. - Cellovonók : közönséges 160-tól 3 kor.-ig — Cello vonó fernainbukfából 5 kor.-tói 12 kor.-ig —- Nagybőgők: %-es 72 kor */«•«» 76. 80, »0 és 160 kor — Nagybógővonó : 4, 5, 6, 8 és 9 korona.
Czltorák.
Priincitora, jávorfa, gépezet nélkül: 13, 14 kor. — Palizander-te tővel 20 kor.-tól 30 kor.-ig. — l\'rimcitora palizaudertetó és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egé*z 64, 70, 81) kor.
K\'oncertcitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drhja 4 koronával drágább. — Magyar nápcltorák közönséges kivitelben, egéas-kótás 9 kor., jobb minőségű, fél v 10 kor., diófa-tetővel 12 kor , utána paliaándfából 14 korona.
B4zfnvóh»nfszerek.
Minden r\'zfuvóhangszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 32 kor Rasstrombita: 42 kor. I\'islon: 32 kor. Vadászkürt: 74 kor. Kuphonium: 54, 68, 60 kor. Bass: 40 kor.-tól 7o kor.-ig TrombitákUrt 61, 64, 70 kor. — Bombárdonok F : 00, 68, 78 kor. Bombárdonok C vagy B, 110, 120, 138 kor. — Helikon: 108, 110, 138, 144 korona.
Fuvolák.
Fekete granatilfából ujezüst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyüvol 24 kor, 10 billentyűvel 30, 3(1, 40 kor. 12 billentyűvel 48, 50 kor. 13 billentyűvel 50, 56, 60 kor. — Piccolótlóták: 6 80, 6.60, 6\'4p korona.
Klarinettok.
Fekete granatilfából,. ujezüst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor. 12 billentyűvel 42 korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz faabroncscsal 10 csavar 56 kor. —• Nagy dob rézabroncs és 10 csavar 90 kur. — Községi dob 14 kor-tói
40 koronáig
Czlmbalmok 7» koronától feljebb.
Hozóharmonlk&k.
Huíóharmoniki, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kótjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűnő hanggal, drbja 9, 10, II korona Ugyanazok Iliim ostoros hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dur és Víoll-bassus, dupla hanggal: 16, 84, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 52, 60 korona.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
Ifj. WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1. szám
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdíts József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, igio SZEPTEMBER 8. 49-IK ÉVFOLYAM 73 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
Politikai lap.
■•iJilnik hílfíi éi eilttrtlkin.
fclSAiaUal Arak: Kgéu ««re 10 korona, filéne 6 korona, n«gjr«,U»ic 2 korona 60 (III. — Egyaa atám ára 10 Ali.
Kalelő» sscikeiKtö: Hcrtéai Jómurf.
K latija : a »•rrk(>><lá>(>||.
Inrkiiztiiii ii kiadóhivatal Diik-tir I.
TaUfon: 112. — Hlrd.U
rlnl.
lás.
A népvándorlás, moly az ókor oivilizá-cíóját letiporta, a históriáé; de a népek mozgalma azért folytonos, soha nipg nem, szűnő. Sót minél nagyobb a civilizáció, minél kevosebb és gyengébb korlátok választják el egyik népet a másiktól, annál | nagyobb a népek költözése, annál nagyobb | numerusokkal szerepelnek a népszámlálási lapok rovataiban. Rendkívül érdekesek és számosuk azok az okok. amelyek miatt hazát, vagy községet cserélnek a családok vagy magános emberek.
Az alkotmányosság helyreállta óta most ötödször történik népszámlálás. A kereskedelemügyi miniszter most küldötte szét Idevonatkozó rendeleteit a megyei és városi törvényhatóságoknak. Mindig fontos adatokat vot felszínre a népszámlálást követó statisztika, de a most készitendó rendkívüli \\ fontosságára elóre felhívja a figyelmet a miniszter. Nemcsak azért, mert alapul fog szolgálni a választói jog kiterjesztésének, hanem mert fokozottabb mértékben érezzük a kivándorlást, visszavándorlást és az ebból származó gazdasági, ipari bajokat. Ma már a népszámlálásnak nem a vallási számadatai a fófontosságuak, sokkal nagyobb jelentőségűek állana szempontból a nemzetiségi számadatok. De közgazdasági szempontból egyébre lesznek figyelemmel. Számba fogják venni a belső, országos néphullám/.ást is, mely sokkal jelentősebbé vált az utolsó évtizedben, mint annak olótto. Figyelembe veszik, hogy a városok felszaporodott száma mennyi lelket vont el a vidéktől. Mert ez a munkáskérdés szempontjából is fontos, de ebból vonhatjuk le azt a consequenciát is mikép igyekszik a falu népe a város felé; nem művelődési célból, hanem a könnyebb megélhetés, a nehéz munkától való szabadulás céljából. Fogy a földmives mindenfelé és szaporodik a munkásosztály, de veszedel-mos mérvet öltött a hivatalnokosztály felszaporodása is. Ezekre és ínég sok egyébre fogja a feleletet az 1911. január 1-ike ós 10-ike között végbemenő népszámlálás megadni.
A népszámlálás végrehajtásáról a kö-votkező rendelkezés ad felvilágosítást:
A népszámlálást népszámlálási biztosok végzik, a kikel a polgár mester, illetve az alispán nevez ki. A számlálás egyéni ivek alapján történik, a molyek-nek kitöltése a családié vagy helyettesének a kötelessége. Számlálóbiztosoké tanítók, tanárok, lelkészek, nyugdíjazott állami, vármegyei, városi vagy községi tisztviselők, értelmesebb gazdák, gazdatisztek, erdó-tiszlek, erdészek, magánzók, továbbá felsőbb iskolai tanulók s általában oly egyének alkalmazandók, a kik egyrészt műveltségüknél fugva a népszámlálási
leeudóket ellátni képesek s másrészt egyéb hivatásbeli lekötöttség által a népszámlálási munkálat teljesítésében nem akadályoztatnak. Mindazokban az iskolai osztályokban, a melyeknek tanítói a népszámlálásban mint számlálóbiztosok résztvesznek, a tanítás az összeirási napokon, legfeljebb azonban hat iskolai napon szünetelhet. A számlálóbiztosok az iveket szétosztják, kitöltésüket ellenőrzik, az írni nem tudók helyett maguk töltik kí az iveket és ezért 3— fi korona napidíjban részesUluek. Killőn díjazás jár nekik azokuak a rovatoknak a kitöltéséért, a melyek a választói reformra, vonatkoznak. A számlálóbiztost és a népszámlálási felülvizsgáló^-a^ ll)l\'». évi VIII. törvénycikk .«. §-a érteimében közhivatalnoknak kell tekiuteni. Tehát a bflntetótörvénykönyv 166. § a értelmében a hatóság elleni erőszak bűntettét követi el és három évig terjedhető börtönnel büntetendő az, a ki a számlálóbiztost vagy népszámlálási felülvizsgáló! népszámlálási teendőinek végrehajtásában erőszak, vagy veszélyes fenyegetés állal akadályozza. A népszámlálási adatok s a népszámlálással kapcsolatban a számlálóbiztosnak vagy felülvizsgálónak, vagy a népszámlálásnál közreműködött más közegnek tudomására jutott egyéb egyéni természetű adatok az adók kivetésénél alapul uein vehetők. A népszámlálás költségei hz államot terhelik.
Az általános utasítás külön szakaszban rendelkezik a közös hadseregnél ós haditengerészetnél, valamint a honvédségnél és csendőrségnél szolgálatban levő egyének és a katonai épületekben lakó polgári felek számba vételéről. Megtorló intézkedések is vannak benne azok olleu, kik hamis adatokat vallanak he vagy hamis hirek terjesztésével megnehezítik a statisztikai adatok gyűjtéséi.
k női pályaválasztás.
Irta: DR. SZÁNTÓ MANÓ.
A női szorvozet berendezésénél fogva különleges szereppel bír a pályaválasztást illetőleg. A női szervezetet jellemzi a férfihez aránylagosat! gyöngédebb izomrendszei, lelki tekiutelbeu érzéke-jobb kedély, idegességre inkább hajló, érzékenyebb hau gulal A női élet az asszonykodásra van teremtve.
Azonban niucs hivatás, melyet a nő ne Mudna betölteni. Atoti évszázados előítélet a uói os&llyal szemben, mely a nőben csak az élvezet Hszktifet, az anyaság célját látta, rabszolga módiára alávetve a férfinak — immár eldőlt. A családi élet, az anyaság szentsége tényleg oly célok, melyek a női élethivatást képezik.
A nők számra nézve többen vannak ; egyikük, másikuk uern mehet férjhez, tényleg kell a nőnek oly hivatást adnunk, inely értelmi képességeinek megfelel.
Legyen s nő orvos, ügyvéd, képzett kereskedő, gyógyszerész, finom iparos. Niucs pálya, amit a nő nem tölthetne he. A feiniuista mozgalom mindinkább tért hódit és ez helyesen vau igy.
Túlzásaitól eltekinthetünk, ha egyszerre uem is fog a nő mindjárt megfelelni ugy mint t férfi testi alkatáuál fogva minden hivatásban ; egy jövendő nói generálié már inkább megtalálja megélhetése alapját bármely pályán és életviszonyok átalakulása folytán, a művelődési képesség, az ap^agí viszonyok szerint. A szűk mellű uő iukább mezőgazdasági, állattenyésztési pályára lépjen , németországi példák igen biztatók e tekintetben.
Irodai pályát előnyben részesit|ük szűk mellű uőuél, a varrógép előtt. A varrás ha|luU testtartást követel, záit, poros levegóbeu, a tuberkulózis a varrónők között. Terhelt ideges családból származó uó, — ideges nő ne lépjen értelmi pályákra, sok tanulással vau ez összekötve : az idegzet kimerül.
Az idegességnek, a ueurastheuiáuak a férfiak között is sok az áldozata ma már, idegességre sokkal hajlékonyabb uói szervezet korábban fog az idegesség rabja lenui.
Klmebajokkal terhelt családból származó nőnek semmi esetre sem engedném meg az ért«lmi pályára való lépést Ne gyerekes vágyak, titulus — vágy vigye a nőt az értelmi pályára, — komoly átérzése azon hivatásnak, melyet választ, komoly képesség njujiása altnak, hogy könnyen tud magasabb elvont fogalmakat magáévá lenui, erőltetés nélkül tud Uuulni. Klleukezóleg. idegesség, hysteria lesz a jövője.
A női szervezet agyrendszere alapján bármily pályára alkalmas; a legszebb hivatása azonban az asszonykodás, — az anyaság. !A műveltség megszerzés« csak előmozdítja a uói tökéletesedést ; — minden pálya álljon nyitva a nőnek, szüksége lehet erre sz anyának a jövőben, liogv ha gyermekéről éa és magáról kell gondoskoduia majdan, fér| hijján. De meg köuuyebbeu tudja nevelui, oktatni a családi élet kerctéu belül azt a generáliét, melyet világra hoz, ha művelt, ha tanult. — A feministák uauyaráuyu mozgalma, a nők teljes egyeujogosilását célozza — minden téren. A feminizmus nagyaráuyu mozgalmának azt a részét föltétlenül minden modernül gondolkodó fő elfogja ismerni, mely azt mondja, hogy a. nők igen nagy koutigenséuek érdekében, kik életviszonyaik, ha|laiuaík, egyéniségük mialt nem tiilálbal|ák fel hivatásukat, életcéljukat, boldogságukat a családi életben, mint feleségek, mint anyák, azoknak az érdekében, kívánatos a nők gazdasági egyenjogúságának a megvalósítása, tuert csak ezáltal emelhetjük a uó muuka megbecsülését, a nói egyéniség, s nói méltóság tiszteletét, csak ezáltal vethetüuk gátat a női proletáriálus ijesztő terjedéséuek, s csak ezáltal lektetheliük a jövő társadalmat s az állami életet egészségesebb s fejlődést biztosító alapokra*. Mint ember, ha a feministák törekvéseit nézem, feltétleuül helyeselem az idézeti szavakai ; mint orvos azonban féltem a női szervezet idegzetét.
Idegesebb a világ úgyis ma már, mint kellene; féltem az érzékenyebb nói agyvelőt, az élet sokszor, kegyetlen küzdelmeitől. A jövő nője sz élei komoly pályáján, ha csak nincs igazán ellenálló erős szervezete, még idegesebb lesz a mai nőnél. Kgyéni nézet ez, kiváló elmék vannak ellenkező nézeten ; a

ZALAI KÖZLÖNY
RZEPTEMRER P.
tárgyilagosság szempontjából hallgassuk meg a feministákat ; a kiváló irónó, Uárdos Mariska urnó — síives fáradotásáérl bálás köszönetemet — a feministák álláspontját adja vissia e sorokban Rousseau a ttó hivatását igy határom inog: — Arra van teremtve, hogy a férfinak bálványa legyen.
A XIX. stáiad kulhirája gyökerestül fölégette ett a sokak szemében örök érvénytl törvényt.
HÍREK.
Régi módon.
Irta: DÁVID L*8ZLÓ, Tavasz fakadtál, lombos ág meséjét Ma már nem illik lanton zengeni. Csodás világ ez. lomha lelke húrját Tavasz lovalnia meg nem ihleti. Ábrándos álom, csendos, régi bánat Nem lel magának résztvevő rokont; Az utcasarkon régi lant verőjét Ujjal mutatják: .Lám, szegény bolond I"
filkésllliik-é, vagy tán korán születtünk\'/ Nincs nyugodalmunk ezen a világon, Szótlan bolyongunk, árván, meg nem értve. Yirágtalan, kietlen pusztaságon. 8 hogy ezt az utat járom én is egyre, Arról én igazán nem tehetek. Nevessetek ki! Büubánó keservvel Lehajtóin vétkes, árva fejemet.
Porszembe rejtezett, dicső liláuság. Öntelt üresség: nem az éti világom, Nagy Semminél jobban megihlet engem Egy hervadó virág egy töri faágon. Vásári sipra vedlett át a lanthiír Nem is poéta, hogyha nem hazátlan. És mert a lelkem inkább odahozott: Bolyongó vándorlantosokhoz álltam.
arra járó hetivásárosoknak, hogy a szegény elhagyott gyerekeknek istenes cselekedet az adakozás. Hullottak is az urnába, de leginkább csak kis péntek, csak a minden urnához ellátogatott Vécsey polgármester és uéhány előkelő adakozó juttatott uagyobb summát az urnába. Jó at is. Aiutáu a sok bolygó tündér, kik minden adakozó szivet kifürkésztek. Szent isten mennyi kosárban volt részök ezeknek a kedves arcú és modorú kéregetókuek ; de ügyet se ueki, tovább mentek bátor arccal és az uj siker uj bátorságot öntött a bájos angyalokba. Ezekuek a neveit tudtuk feljegyezni — természetesen mindenhol volt egy-egy kis költségünk is. Gu"h Józsa, Üuth Margitka, Szabó Böske. Krausz Gizuska. Schotl Mici Springer Erzsike, Kolin Mariska, Ötvös Ellátoka, 8chwarz Ilonka, Weist Iduska, Tarlós Matyika (Pécs), Arvay Mancika, Róna Ilonka, Kilipánics Irénke, Topolits Ró-zsika, Moshammer Mariska, Frauk Margitka, Jelűnek Mancika. Bizonyosan voltak többen is, de minket csak ezekkel hozott össze a sors, ha van a többinek követelni valója erszényünkhöz, szívesen rendelkezésükre állunk
Voltak természetesen durva visszautasítások, sót Boérné ezredesué kedves felszólítására egy mogorva pógár azt mondta; .Adjon maga nekem egy krajcárt." Itardóc rögtön duzzadt erszéuyéhez nyúlt, de — .magától nem köll" — szóval visszautasításban részesült. Volt in órai virsli árulás is ennél at urnánál és látni kellett, mily jóízű volt ez at utcai villásreggeli, mit a szegényük javára költöttek el. Ez : meg mindjárt költségbe verto a kifogyhatatlan ked-I vességll Vidomé Őnagyságát. Ugyanis fiakkerbe ült és minden urnához ellátogatott, hogy egy-egy tor-i inával enyhítse a fáradozó hölgyek éhségét. Ki tudná mennyi Ilyen kiadása van a nemes léleknek, amiről csak az isten tud. Az üzleieket c-ak délután látogatták a jótékony gyorsfutárok, mert a hetivásári forgalmat uem volt szabad zavarni.
Keserves ut. nyomorgó, kinos élei, Fáradt tagokkal — céltalan bolyongás. Babér helyeit a guiiykacaj keserve, Kenyér helyett halk ének, nóta-zsongás. .. . fis mégis, mégis, nem tudom, hogyan van Kéjem lehajtom, két szemem lezárom. Akárhová vezet s bármerre csábít, fin ezt az ulal szent örömbe\' járom.
Erllchnél. Balla János dr., amint a Zalai Közlönyt értesíti, már Frankfurtban van. Azt hisszük, uem fog üres kézzel jönni. Az Ehrlic.h-félo szer gyógykezelési módját okvetlenül elsajátítja, do valószínű, hogy a 606 os praoparatumból is hoz magával.
— Népesedési mozgalom Zalamegyé-ben Az alispáuí jelentés szerint Zalsniogyébeu 1910. ápr-juliushaii a népességi szaporulat a következő voll: Alsóleudvai járásban születeti 522, meghalt 208, szaporodás 954. Balatonfüredi járásban szül. 103, megli. 78, szap. 20. Csáktornyái járásban szül. 652, niegh. \'¿711, szap. 276. Keszthelyi járásban szül. 322, megh. 207, szap. 115. Letenyei járásban szili. 374. megh 193, szap. 181. Nagykauizsaí járásban szül. 848, megh *40, szap 108. Novai járásban szül. 277, megh 159, szap. 118. Pacsai járásban szül. 309, megh. 197, szap. 112. Perlaki járásban szül. 560, megh. 338, szap. 222. Sümegi járásban szül. 316, megh. 197, szap. 118. Tapolcai járásban szül 408, megh. 261, szap. 147. Zalaegerszegi ptrásban szül. 451. megh. 241, szap. itlO, Zalaszeulgróli járásban szül 274, megh 186, szap. 79. Zalaegerszeg r. I. városban szül 56, megh 03, szap. 2. Nagykanizsa r. t. városban szül. 291, megh 266, szap. 38. összesen születeti 5164, meghalt 3149, szaporodás 2006.
— Mayersberg Frida Nagykanizsán.
Nem lehel tagadni, hogy a mull őszi és téli évszak hiányát érezte Mayersberg Frida tánclariilónő elmaradásának. Voll ugyan valamiféle táiicktírzus. de arról se a szülők, se az ifjúság, se a sajtó uem igeu vett tudomásl. Talán előítélet, de ugy van. hogy Mayersberg Frida táuotanitói művészele dominál közönségünk ízlésén és amint a tapasztalat mutalia ioggal. Mert olyan correct iskoloszerll. kifogástalan táiiciskoláia eddig senkinek sem volt, mini Adonánué Mayersberg Frida uruónek Meg vagyunk róla győződve, hogy szívesen fogadják Nagykanizsa előkelő C-saládai azt a híradásunkat, hogy Mayersberg Frida e hó 18-áu a C»siuo nagytermében megnyitja lánc-Iiskoláját. Beiratkozni | .Vétől kezdve lehet nála személyesen a Casino helyiségében Hogy a közkedvelt-ségü tsncművéstud maga is mennyire ragaszkodik Nagykanizsához, mulatja az a körülmény, hogy bár nov. 1-én Budapesten fényes lánciskolát nyit meg. azért hozzánk hő marad.
Ahol lesz szüret. A balatonmenli Máriatelep az a szerencsés hely, hol a gazdák az idén szüretelnek. Szerercsés fekvésénél, erélyes és gyors védekezés a pereuospora, lisztharmat ellen, biztosította | nekik különösen a IV. és V. szakaszban lakó gazdák-
Gyermeknap.
Az előkészületekre kevés idő maradt, némely bizottság nem is értekezett a teendők felől. Nézeteltérések voltak a gyűjtés napjára vonatkozólag, ugy hogy előkelő úriasszonyok működésükkel és orszé-nyökkel sztrájkoltak, duzzogva félreálltak. Ilyou előzmények után folyt le a mai gyermeknap At ég reggel kiderült, a sok esős nap után, mintha csak az elhagyott gyermekek őrangyala gondoskodott volna az időjárásról. Reggel 9 órakor már miuden urna mellett olt voltak a fáradságot nem ismerő úriasszonyok, kiket semmiféle tövisek nem tartanak vissza attól, hogy jótékonyságot gyakoroljanak.
A Gazdasági Takarékpénztár előtti urnánál Vidor Samuaé gelsei Gutmaun Hedvig fáradozol! kö-vesdi Roár Uusztávué ezredesnével. Slrasser Márt in kereskedő jóvoltából egy grammot\'out bocsátolt rendelkezésre, melyet Kardén festőművész, ki bizonyosan csakis azért sietett haza tauulináiiyutjából, nagy buzgalommal nótáztalott; ínég a hóhérnótát is kifi-guráztatta a grammofon torkán. Átellenben a Ka-ziucy-utea sarkán Vécsey Zsigmoudué polgármesternő és Blumenscbein Viliuosué urnók csörgették nagy buzgalommal a pörsöly!; — és nein hiába A Reik patika előtti urnánál Stern Sátidorné úrasszony volt, ki mestere a pumpolásnak. A posta épület előtt Bauer Iguácné és Fisehel Laiosné urnók még a vidéki parádés kocsisoktól is 20 filléreseket szereztek barátságos megszólításaikkal. A Sugár ut sarkán dr. Rothschild Jakabué és Berecky Viklorné urnók előtt állandó volt a forgalom. A Drogéria elölt Csizmadia Eilma és Urbanek Károlyué úrasszonyok álllak az urna előli mint kedves útonállók. A Huiiyady-ulca sarkán Révész Lajusué és Kertész Józsefué úrasszonyok magyarázgatták kifogyhatatlan szeretettel az
nak a jó közepes termést, ha a jövendő szeszélyes időjárás kárt nem tosz Jönnek is a borkereskedők ; nincs hét, hogy 2—3 osztrák kereskedő ne érkezzen Máríatelepre, mert etek jó szimatukkal felkutatják hol lehet mustot vonni, mig a mi koroskedóink nagy iiri flegmával ülnek üres hordaikon és várják mig a termelő fogja nokík fölkínálni áruját, igy aztán az osztrákok a magyarok orra elől vistik el a jó bortermést. Igaz, hogy eladás még nem történt, inert az oladók nagyon \'óvatosan viselkednek az eladást illetőleg Az azonbau bizonyos, hogy e hó 15-e körül, amikor már az árak kialakullak, \'nagyon kevés eladatlan must lesz Máriatelepen.
— Ipartestületi gyűlés. A nagykauizsaí ipartestület hétfőn este tartotta rendes havi elóljáró-sági ülését Samu Jótger elnöklete alatt. Jelentes létetelt az asztalosok szakbizottságának ama mozgalmáról, hogy egy szövetkezeti közös munkatelepet akarnak létesíteni, melynek realizálása céljából f. hó 11-én gyűlést fognak tartani, melyen a zalamegyei iparfelűgyelő fogja ismertetni a hasonló közös műhelyek célját és szervezetét. Az indítványok soráu Rosenfeld Miksa elóljárósági tag előadta egy tanonc-otthon felállítására vonatkozó indítványát, melyei a /nini Közlöny mult száma égést terjedelmében közölt. At íuditváuyl egyhangúlag elfogadták és ugy az 1911. év elsó hónapjaiban megtartandó ipartestületi 25 éves jubileum, valamint a tanoncotthon megalapításának előkészítésére Wuiser Jáuos gyáros elöljáró sági tag elnöklete alatt egy bizottság szerreztelik.
Épülő Nagykanizsa. Örvendetesen konstatálhatjuk, hogy Nagykanizsán az építkezések ez évben elég nagy arányokat öltöttek. A tegnap tartott épitő-bizottságí ülésen is, melyen Knortzer György elnökölt, 5 földszintes ház épitésére adtak engedélyt A Jótsef-fóherceg úton épit Pankász Ferenc és Holl Boldizsár; a Gyár-utcában Borhy József és Tuboly Gyula, a Rákóczy utcában podig özv. Hálást Jánosné.
Örök titok. Molnár Jánosné, Huszti Györgytéri lakost ma reggel a szomszéd udvarán a farakás-nál halva találták. A szomszédok azt vallják, hpgv már gyakran észrevették, hogy a faállományukból hiányzott és annak a gyanúnak adtak kifeietésl. hogy nem lehetetlen, hogy éppen ilyen bűnös szándékká! ment a szomszéd udvarba, hol mivol epileptikus volt. az izga\'om sziv-zélütéssel megölte Kz azouban esak gyanú, az igazság örök titok marad. A halál okát dr. Rátz Kálmán városi orvos kétségtelenül megállapította, igy a bonczolás mellőztetik.
Eltűnt tárca. Az Eötvös téren egy kocsi díny-nyét árullak tegnap Kozinszki Dezső borbélysegéd js nézegeite és ekközben valaki 16 h\'-át tartalmazó píros tárcéjál kihúzta zsebéből. Mikor észrevette, egy czígányasszony állt nagy ártatlanul mellette. Megmotozták, de bizony nem volt nála semmi sem. Ki tudja hol járt már akkor az az erszény, talán egy társcigánynál
A közönség köréből.
Nagyon tisztelI Szerkesztő Ur!
Csodálkozással olvasom a .Zalai Közlöny"-ben, hogy Nagykanizsa r, t. város tanácsa még mindig foglalkozik azzal, hogy szkunkból kí engedjo venni egy haszonra alakult társaságtól a legjobb és legszükségesebb táplálékot. Hogy a magisztrátus a füle -búbját se mozgatja, ha a polgárok husdrágaságról, meg élelmiszer hamis tásról jajgatnak, hát flsse akó nem törődünk vele. Nem eszünk lmst, vagy esak ugyan kevoset. Gyermekeknek a doktorok szerint ugy sem igen egészséges a sok húsétel Hanem mikor a tejet akarják az asztalunkról, giermekeinktől elvenni, ez vétek, ez bOu, ez morénylet a szegény munkás néposztály élelmezése ellen. A munkás aki korán reggel, meg ebéd után magára hagyja kis gyermekeit, talán hust tesz a fiókba, hogy a kis fiókák éhen no halljanak. Nem, liauein megtölti a csészikéket felforralt lejjel és mellé tesz egy-egy darab konyérkét, aztán el van látva a kis gyereksereg.
Hát a betegeinknek mit adunk, ha nein a jó tejet, elaggott szülőinknek nem egyedüli tápláléka a tej\'? De hát azt hiszem nem szükséges, hogy a tej fontosságát a város urai előtt megismertessem. De felkellett szólalnom, mert látom, hogy a .Zalai Köz-
i
"V
SZEPTEMBER 8.
ZALAI KÖZLÖNY
s
lön;" szinte magáru hagyva küzd e hallatlan támadás ellon, mely a város tejfogyasztéi ellen városi asszisztenciával intéztetik. Annak a <Molkení Agri-cola-félo tojlefólözö vállalatnak nem szabad Nagykanizsán létrejönnie. Néni hisszük, hogy azok, akik a nép egészségeélt, a nép jóléteért egy szemérnyi érzékkel hirnak, meg ne akadályozzák ezt az esz1 rák fővárost a mi bőrünkön szolgáló vállalatot Nomcsak kórház kell a szegénynek, ne csak erről gondoskodjék a város, hanem egészséges, olcsó, jó táplálék is. Már pedig éppen az élelmiszerok koronájának, a tejnek éppen e három tulajdonsága ellon támadna a város, ha polgárait nem védné meg az óriási tejki-kivitel ellen
Soraim szives közlését kérve, vagyok a Zalai Közlöny igaz hive B. Gy. munkás.
| ils6ranqu fürdőhely"!


BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna összes bántalmait. Hurutokat, dlabetest.köszvényt, csúzt, csonttöréseket, gyermek-és alkati kórokat, wrfayiwanalfcallkus.ltonvha-gláf O Dw-ífcjódtartalmuhéwlz
ivókúra. „ isstnsavas mCvvistUrdóm. rmoéK. vnavOOTifNrráxcTJ MMAkaTomuM
A fürdáhetgen tO/üvAU arvm miAődiA. ^ hjnjtort kgd a
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
Régi módon.
(Dávid László költemény kötete)
A „Vasárnapi Újság" szelíd lelkű kritikusa azt állította, hogy mindegy akár megjelent, akár nem Éppenséggel nem szándékom it nézet fölött polémába bocsátkozni, csupáu annyit akarok megjegyezni, hogy elvégre minden költeiuéjuyról ugyanezt lehet elmou-dani, — ha egyeukiut bíráljuk és nem az\'összeseket. Mert kiszakitottan nincs mit bonckés alá veum,, a kritikus épugy mint az operateur az egészet akarja megismerni, melyhez a rész vizsgálata csak vezető ut A szóvirágok, kifejerés módok, gondolatok, sót alapeszmék is nem egvszer ismerősek előttünk, egyeukiut, melyeket bírálni a kritikus feladata i)o aligha tartauók Petőfit jó költónok, ha egyes verseit elszigetelve bírálnók, tekintet nélkül a\'költő lolkületére, egyéniségére, és körülményekre, \'illetőleg suggesz-tíókra, melyek közepette a vors napvilágot látott Mennyi hétköznapi, unalmas thémára akadunk, nem egyszer gyarló módon kifejezve, Zrínyi döcögósévol versenyezve, Katonát nem egyszer lefőzve. De igenis, beható vizsgálata az Egésznek máris megadja a verseknek azt az eredetiségét, mely minden lángelmének sajátja és a kisebb költők élotéuek is szintén nélkülözhetetlen feltétele. Igy találjuk Petődben mint ahogy Beöthy Zsolt mondja: a mindennapi élet ho nyomásainak tulszárnyalhatatlan megéneklójél, moly már olyannyira oredeti benno és olyannyira saiátja az ő lelkének, mint másnak senkinek. Aminthogy minálunk egy-egy hétköznapi esemény nyomtalanul tűnik el gondjaink tömkelegében, épugy csodás és bú-bájos költemény agy pillanat az ő lelkében. Az ó lelke nem olyan, mint a miénk. Csodás, előttünk ismeretlen szerkezetű prizma oz, mely meseszorüen tündöklő szines képet ad uekünk a külvilági osomó-nyek színtelen sugaráról.....
A kritikus sohasom a költeményt vizsgálja, magáért a költeményéért; lelki buvárlatot végez ilyenkor, philosophíai munkát, ki elélt a lélektan területének époly ismeretesnek kell lennie, miut a
logikáénak. Egy kOlöuálló világ, egy speciálisan functíonáló lelkivilág adatait kell felfedozuip, melytől a inikrokosmos törvényeit felállíthatja És ennek a felismerése fófoladata a kritikának, de sohasom a költemény technikája, avagy ez eszmék ismert, vagy uem ismert, vagy még inkább hasznos vagy nein hasznos volta.
A Vasárnapi Újság szelidlelkü kritikusa nem ismerhette Dávid lelkivilágát tapasztalatból, — a költeményekből megismerni pedig biztosan sem ideje, sem kedvo nem volt, De ha végig olvasta volna a kis kötet „A Boldogság felé" cím alá csoportosított gyűjteményét, hamarosan látta volna, hogy sokkal szebb képet nyiyt igy egészben, mint az elsó költemény, a csínos Május című, a maga elszigeteltségében. Látta volua, hogy még számos, többé-kevésbé hasonló tartalmú költemény következik ezután, melyek az elsőnek,... (vagy ami már teljesen inindogy, bármelyiknek) egyforma témáját, soha nem változó alapeszméjét énekli meg és sohasom egyforma alakban és mindig változó hangnemben.
Ks, miután igy végig olvastuk az egész kis gyűjteményt, csakhamar és/.ro lehet venni egy kis jóakarattal, - melyet a Vasárnapi t jság szelidlelkü kritikusa már sokszor megengedett magának, — hogy az olsó sietős végiglapozás közben gyakorta ki-ki bukkanó, fel JÉ csillanó frázisok, miut: nkácloinb, susogás, akácfán/ bús poéta lélek stli. — épugy össze ulvadnak egy harmonikus egészszé. mint aitogy a mélységes kék tenger látképét éppen nem te»zi iinalmássá a szünet nélkül egymást kergető — egyébként unalmas — hullámok. Ks az egész ép ugy megadja az olvasónak azt a sajátos élvezetet mit más költőnek olvastakor tapasztalunk mindenkor, ha az említett eredetiség uem hiányzik belőle.
Es, ez az eredetiség: — a lemondás költészete ép oly szálja Dávid lelkének az ó köliői egyénné gének a maga szürkeségében — mint a mily költője Petőfi a mindennapi életnek, Vörösmarty a magánynak, Zrinyi a honvédelemnek stb . . a maguk teljes fenségességében. Arról, hogy ezek után Dávid László emiitett szürkesége, (mely talán csak a veszedelmes konkurensek nevei mellett emlitvu nyújt oly kétségbeejtő perspectivát) — mint mondom, arról hogy e szürkeség a maga absolut értékében mily becsesei bir, de főleg, hogy mily becscsel fog birui — sajnos, nokem mint jóbarátnuk szólanom nem szabad Egyszerűen annyit merek konstatálni, hogy azon csinos ódája óta, melyet egyszer a budapesti Zalamegyei Körben hallottam pár évvel ezelőtt elszavalni és melyért a szerző valósággal ünnopelteteft I — ez idő óta megjelent tavalyi és ez ujabb kötete : határozottan arányos haladás mutatnak.
De ha mondok is jóslatot, ezt csak azért fogom ; lenni, mort bizonyos vagyok bonno, hogy ép ugy elér a sors büntetéso, mint a- többi jövőbe látót. Egész bizonyos vagyok benne, hogy éppen az elleti-kezője teljesül, mint a mit jövendölök — és amely ugy szól: Dávid nem fogja fettilmtüjli Petőfit
f- f.
/
"Színészet.
Hélfóu este A Koncert került szilire. Bahr Hermáim e vígjátéka a budapesti Magyar színházban nagy sikert ért el, érthető várakozással néztünk tehát a darab előadása elé. És bár sem a darabban, sem az előadásban nem csalódtuuk, a közönség a krudelis idő miatt mégis lávol maradt a színháztól Reméljük azonban, hogy egy második előadás zsúfolásig megtölti a színházat. Egészséges humor, ügyes összjáték, szerezte meg az est sikerét. Pilisy Lajos. (Dr. Jura) útra megmutatta hogy kiváló alakító tehetség ; Jákó Amália (Mária) nagyon kedves, okos, házias feleség ósziute hatását keltelte a publikumban. Lajlhay Károly (Heink zongoraművész) a határozatlau gyeuge jellemű, de becsületes művészt elég sikerrel alakította ; inig a Delfiue szereplése ugy látszik nem volt egészen üömöry Vilma egyéniségéhez szabva. Sellő Keué kedves jeleuség voll.
Kedden a Theodor és Tsa került előadásra harmadszor.
ról stb. Egyébb közlemények:\' Radisics Jenő cikke a londoni japán kiállításról, cikk Miklós montenegrói királyról, tárcacikk a hétről s a heti rovatok Irodalom és Művészet, sakkjáték A .Vasárnapi Újság" előfizetési árauegyed évre négy kor., a .Világkrónikáival együtt négy korona 80 fill. Megrendelhető a .Vasárnapi Újság" kiadóhivatalában (Budapest, IV. kerület.. Egyetem-utca 4: szám). Ugyanitt megrendelhető a .Képes Néplap" legolcsóbb újság a magyar nép számára, félévre két korona 40 fillér.
3448/lk. 910.
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. törvényszék mint telekkönyvi hatóság közhírré teszi, hogy Dr. Ollop Mór ügyvéd végrehiú tatónak Halász Péter és neje Nagy Rozi végrehajtást szenvedetlek elleni 300 k. tőke, ennek 1908. évi május hó 80. napjától járó 7»/0 kamatai, 66 k. per, \'28 k. 60 f. végrehajtás kérelmi, 3i k. 30 f. árverés kérelmi és a még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a nagykanizsai kir. törvényszék területéhez tartozó s a sztbalázsí 240 sz. tjkben f 15.\'>3. hrsz. szőlő és présház a kiskeezei dűlőben 1088 k.. a kacorlak! 52 sz. ^jkbeu 69/a 4. hrsz ház, pajta, udvar és kertnek Halász Péter és neje Nagy Közit illetett •/< részre 322 k. becsértékben. —\' és pedig a .szentbalázsi ingatlan 1910. évi szeptember hó 29. napján d. e. lo órakor Szentbalázs, s a kacorlak! ingatlan ugyanazon napon délben 12 órakor Kacorlak község házánál Dr. Ollop Mór felperesi ügyvéd vagy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános bírói árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fentebb kitett becsár, melynek kétharmadánál alacsonyai)!) áron az ingatlan el nem adatik.
Az árverezni kívánók tartoznak abecaár 10"|,-át késrpéuzbeu vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Vevő amennyiben a kikiáltási árnál magasabb igéről.! tett, köteles nyomban a kikiáltási ár százaléka szerint megállapított bánatpénzt az általa igért ár ugyanannyi százalékáig kiegeszíteni. Ha ezen kötelezettségének eleget uem tesz, ígérete figyelmen kívül marad* és az árverésben, mely haladéktalanul folytatandó részt nem vehet.
Ha az árverés folytatásában senki sem tesz ifjabb ígéretet, előbb azonban más is árverez, az ingatlan az ¡Utal illetőleg több ily árvereló közül a legtöbbet ige" által megvettuek jelentendő ki. Ha ez ígéret a kikiáltási árat meghaladja, az előbbi pont rendelkezései alkalmazandók.
Vevő köteles a vételárt bárom egyenlő részletben, még pedig az elsőt az árverés jogerőre emelkedésétől számítandó egy hónap alatt, a másodikat ugyanattól kép hónap alatt, a harmadikat ugyanattól három hónap alatt, (minden egyes vételán részlet után az árverés napjától számítandó 5% kamatokkal együtt az árverési feltételekben meghatározott helyen ésrmódozatok szerint lefizetni.
Ezen hirdetmény kibocsájtásával egyidejűleg megállapított árverési leltétolok a hivatalos órák alatt fi nagykanizsai kir törvényszék telekkönyvi osztályánál, Nagykanizsa. Zalasztbalázs és Kacorlak község elóljárósáigáuál megtekinthetők.
Az elrendelt árverés a fontirt tjkvben feljegyeztetik.
Az árverési hirdetmény a tkvi bíróságnál kifüggesztés, ugy fentnovoiott és a szomszédos községeitben körözés és kifüggesztés s az egyik helyi hírlapban egyizben boiktatás által közzététetik. A kir. törvényszék mint tkvi hatóság. Nagykauizsa, 1910. évi július hó 7-én.
Gózony 8. k., kir tszéki biró.
* A „Vasárnapi Újság" szeptember 4-íki szátna nagy mennyiségű szép képet közöl a londoni lapán kiállításról, Mouteuegro királysággá proklantá-lásáról, a párisi Place de Budapestről, Székely Bertalan temetéséről, az aszódi leánynevelő-intézetről, a csongrádinegyei munkásházakról, a pózeni kastély -
A Zalai Közlöny
Mrkiiztiii|i ii kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van.
4 -
Nyomatott a laptulajdonon lfj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
HANGSZEREKET
ÉS
HUZÓHARMONIKÁKAT
Ozitorák.
Primcitora. jávorfa gépe el nélkül: 13, 14 kor. — Palizauder-tetővel ao kor.-tól 30 kor -ig. —
Pri.....¡tora palízandortoló és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egész 64, 70, 80 kor
Konccrtcilora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcitorák kózouaégös kivitelben, agéaz-kótás 9 kor., jobb minőségű, fél- v 10 kor., diófa-tetővel 12 kor, utanz paliaándfaból 14 korona.
Rézfuvóhaagizeiek.
Minden rézfuvólungszer la 3 eilinder géppel van ellátva. Trombita : 32 kor Basstrombil«: 48 kor. Piston: 3a kor. Vadászkllrt: 71 kor. tiuphonium: 64, 68, 60 kor. Ba>s : 40 kor.-tói 70 kor.-ig TrombitakOrt 6\', 64, 70 k-.r. — Bombárdonok F: 60, «8, 7a kor Bombárdonok C vagy B, 110, 120, 13? kor. - Helikon: 108, 110, 13», 144 korona.
NAGYKANIZSÁN
*
Deák-tór 1. szám
1-sórendü minőséget ajánlok a következő árak melleítt.
Szétküldés utánvéttel. — Kezeskednk arról, hogy csakis jó és az értéknek megfelelő hangszereket szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést b az 3 napon bellii az átvétel elán történik — Megsérteti árukat nem fogaitok vissza Az árak darabonként ériendók.
Hegedűk.
Fekete gránát illából, iijezüht billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor. la billentyűvel 4a korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz faabruluva-sal 10 e-avar ."tii kor. - Nagv dob rézabrouc-s és 1U csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor.-tól
40 koronáig
Czinibalmok ?i) koronától feljebb.
Huzóharmonikák.
Iliitőharmouika. 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkalu, kitűnő hauggal drbja 9, 10, II korona. Ugyanazok lláro uszoros hanggal 16, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal lbír ós Moll-Imssus, tiiiphi li.» : Ití, 24, 28 koroiu, 3 soros 31 billoutyüVtíl; 4M. 80 korona
A,
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok
Ifi. WAJDITS JÓZSEF
Iskolahegedük: 6, 8, 10, la 14 kor.-ért. — Zcncknrhcgcdük: 18, 22, 24, 30, 40, 60 kor ért. — Hangverseny éa mcster-hegedük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. - Hegedűk: \'/, és »/, nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — Hegedüvonók: 1, 160, 2, 2-60,
3, 4 kor-ért. HegedOvouók lernamhukfáhól nagyon köuiitO 6. 8. 10 kor-ért. — Hcgcdütokok : 6, 7 60 kor. és feljebb. — Hegedülábak : 4, 10, 12 K és feljebb. — Álltartok : 1, 140 K és feljebb. — Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak — Cello. Iskolacello: 20, 25. 27. 28 és 3o kor. — Zenekarcello: 40 60, 6o
és 70 kor. — Cellovonók: közönséges 1\'60-lóí\' 3 kor.-ig — Cellovonó fernainbukiából 6 kor.-tól la kor-ig — Nagybőgők: »/,-es Ti kor «/j-es 76.\' B<>, »0 és 160 kor — Nagybőgóvonó: 4, 5, 6, 8 és 9 korona.
Fuvolák.
Fekete granatilfából ujezUst billentyűkkel: 6 billontyUvel 16 kor., 8 billentyűvel 24 kor, 10 billentyűvel 30, :u>, 40 kor. la billentyűvel 18, 50 kor. 13 billentyűvel 50, 56, 60 kor. — PieeolóHólák: 6 20, 6.60, 6 40 korona --
Klarinettok.
NAGYKANIZSA, rgio SZEPTEMBER ra. 49.IK ÉVFOLYAM 74 SZÁM
HÉTFÓ.
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•iJilialk hátfon él csBtirtikti.
klSKialétl ár.k: Kgtu é)ll 10 kor««*, Mlttra 5 korona. n.gy.iUvie 9 korona 60 Ali. — Egr*. .iám ár. 10 flll.
1\'elolts itcike.xlA :
Krrlém Jó*«ef.
UUiljM : n n«rrk«i»tttiii>(.
Szirkaiztiiég •« hiadéhlvaUI liák-lir 1
T.Ufon: tlt. — Hírt
A husdrágaság és annak okai.
Bekövetkezett az, amit már régen sejtetlünk és aiuitól annyira féltünk, tudniillik, hogy a legfontosabb tápszerünk: a bus, hihetetlen mértékben megdrágult. Amidón nyilvánvaló lett, hogy az idén sok takarmány lesz, mindnyájan tisztában voltunk avval, hogy a húsárak emelkedni fognak. Arra azonban még gondolni sem mertünk, hogy ez az áremelkedés ilyen nagymérvű legyen. Sejtelmünk valóra vált és pedig annyira valóra, hogy ma már ott tartunk, hogy ebben a szép Magyarországban csak a jómódú és gazdag emberek ehetnek hust. Még ez sem volna olyan nagy baj, ha legalább sok gazdag ember volna köztünk, sajnos azonban jóval többen születtünk vagyon nélkül és jóval több azoknak u száma, akiknek keservesen kell küzdeni a mindennapi kenyérért, amelyhez ma már nem igen jut pecsenye, bor, mint hajdanában.
A napilapok hasábokat írnak a hus-drágaságról 6a annak okairól. A legtöbb újságcikkben a cikkírók arra a következtetésre jutnak, hogy a hitsdrágaságnak a a mészárosok az okai. Kgyebet sem tesznek, mint folytonosan a mészárosukat ütik és csépelik. Részemról ezt igazságtalannak tar tom. Aki a mészárosokat okozza a hus megdrágulásáért, annak halvány fogalma sincs azokról az okokról, amelyek a drágaságot előidézték.
Igazság kedvéért meg kell jegyeznem, hogy a húsárak emolkedésének hátrányait nemcsak a fogyasztók, de maguk a mészárosok is érzik. A legjobb példa erre az, hogy a mészárosok kénytelenek igen sok helyen iparukkal felhagyni, mert a husdrágaság folytán nemcsak hogy hasznuk nino8 üzletük és munkájuk után, de arra ráfizetnek.
A hitsdrágaságnak nézetem szerint két fó oka vau: Az egyik ok a nagymérvű állatkivitel, a másik fóok pedig az. állatkivitellel nem tart lépést az állattenyésztés.
Az állatkivitel óvról-óvre emelkedik, uz állatlétszám pedig évról-óvre apad A legutóbbi állatösszeirás szerint csak Zalavár megyében tizennégyezer szarvasmarhával kevesebb van, mint volt ezelólt 3 esztendővel. KI lehet gondolni, hogy mennyire apadt akkor az állat létszám az egész országban, ha csupán egy vártuegyeben ilyen nagymérvű az apadás. Egyszóval az állattenyésztés nem tartott lépést a kivitellel, illetve a szükséglettel, aminek az lett a szükségszerű következménye, hogy a kereslet nagyobb lett, mint a kínálat és igy elkerülhetetlenné vált az áremelkedés. Hozzájárul a húsárak emelkedéséhez még uz is, hogy igen sok
a közvetitó és így sok gazdát cserél az állat addig, amig oljut a mészároshoz. Természetesen, minél több kézen megy keresztül az állat, annál uagyobb lesz annak ára, mert mindenki azon van, hogy nyereséggel adjon tid a jószágán.
A husdrágaságot a szállítási dijak és az Illetékek egyrészének elengedésével és a vámsorompók megnyílásával csökkenteni nem lehet. Különösen a vámsorompók megnyitásával nem, mert azokból az államokból, amelyekből a behozatalt megengedik, nincs mit behozni, ahoun.in pedig volna mit behozni, onnan a behozatal megvan tiltva és nincs is rá kilátás, hogy ezekból az államokból hozzánk élőállatokat behozhassanak ; ennek oka abban keresendő, hogy ezekben az államokban az állategészségügyi viszonyok nem a legjobbak és igy a behozott állatokkal sok olyan ragadós állati betegséget hurcolnának hozzánk be, amelyek a mi állatállományunk egészségi állapotát nagymértékben veszélyeztetnék.
Két mód volna j, husdrágaság megszüntetésére. Az egyik az állatkivitel betiltása és pedig mindaddig, amig az állat létszám annyira emelkedne, hogy vele a szükségletet bóven fedezni lehetne. A másik mód az állattenyésztés fokozása. Szigorúan meg kellene tiltani a borjuk és növendék állatoknak egy bizonyos koron alul való levágását és azoknak kivitelét. Az állattenyész tokot jutalmazni és támogatni kellene, hogy ezáltal módjuk és nlkalmuk legyen az állattenyésztést fejleszteni ós emelni.
A husdrágaságot gyorsan és radikálisan csak ugy lehetne megszüntetni, ha az állatkivitelt megtiltanák mindaddig, amig a tenyésztés a fogyasztással ismét arányos lesz. Minden más intézkedés legfeljebb csak enyhítheti a husdrágaságot, de azt megszüntetni nem fogja. K L.
Alig pár esztendeje, liogy ez a kérdés fölmerült h néhány nap elölt azt kellott hallanunk egyik legkiválóbb asszony elóadónónktöl, a ki komolyan tanulmányoz mindent a miról beszél, hogy három év múlva uem lesz cseléd. I<ássuk hát, mi lehet ennek a fenyegető veszedelemnek uz oka.
Cselédkérdésről csak olyan fiázakhan lehet szó, a melyekbou egy vagy legfeljebb négy nőcseléd lel alkalmazást, h kik az úrnő fenhatósága alatt állauak Kocsis-, lovász-, ina»-, komornyik-kérdésről egyelőre még uem hallottunk ; épp oly kevéssé tesz számot a felső tízezer háztaitása, mert ott házvezetőnő kormányozza a lánycselédséget, Es éppen a müveit középosztály panaszkodik mind jobban a cselédmizéria miatt.
Annyira rosszabbak leltek azok, a kik szolgálatot vállalnak? Hiszen klasszikus bizonyítékok van-
nak arra nézve, hogy ügyetlen, lusta, tolvaj, arcátlan cselédek már az ókorban s a középkorban is voltak. Ám nem tekintve egy és más „ipart", mindenesetre sokkal több ma a munkásnó, mint régente volt. a nem c.»uda, ha mindenki távol tartja magát attól a hivatástól, mely annyira korlátozza a személyes szabadságot Azáltal megoldani a cselédkérdést uem lehet, ha cselédegyleteket alakítanak .cselédlóságot" csínálnak, vagy változtatnak a cselédszerző rendszeren Ha elfogulatlanul i.ézzdk a művelődési viszonyaink fejlődését, látnunk kell azt is, hogy nemcsak a cseléd alakult át. de átalakult a másik tényező, a régi házia«aznnr is És etdien rejlik a cselédinizéría tulajdonképpeni oka
A miiveit középosztály háziasszonya három részben különbözik minden más hivatalos munkástól, i Elsőbbéit ö az ó hivatásában nem lei-z inasból segéddé, segédből mesterré, hanem készen, mint Hallás Atbeue a Zeus fejéből, ugrik a leánysághói bele a ni sterí rangba « az apának egyébbel nem kell törődnie, ha c«ak gondoskodott kellő hozományról. Másodszor a háziasszony munkája s a jövedelme közt nincs semmi összefüggés. Mig minden más munkás megfelelő jövedelmezésben részegül a munkájáért, a legmagasabb rangú.hivatalnoktól 117. utolsó talyígásíg, a háziasszonynak a működése többnyire fordított arányban van a jövedelmével: mennél kevesebb a jövedelme, annál többel kell tudnia ; mennél több a vagyona, atillái kevesebbet kell a háztartáshoz érteni\'\'. Végre harmadszor a háziasszony nincs alárendelve a szakértő fel|cbbvalóuak, se nem függ a nyilvános bírálattól vagy egy bizonyos közönség kegyétől. A férj csak hadd tekintse magát feljebbvalójának: szakértő osak annyiban, a mennyiben az ízlése és az erszénye van érdekelve.
A családi életbeu a legnagyobb szerepet az a köiülménv jálsza, milyen erős és bölc» a hitves és az anya szeretete s bár nagy dolog az is, ha szerelettel tud lenni az alárendeltjei iránt, de a fókér-dést mégis az képezi, mennyire tudja kormányozni azokat, kik bár teljeseu idegenek, de egy mindenkor felbontható szerződés által a házhoz vannak kötve.
Az uralkodáshoz két dolog kell: az önbiza-I \'in s az öuiiralom, de uem olyan, a milyeu az I egyszeri emberé voli, u kitől azt kérdezték, tud-e hegedülni s ó vidáman felelt: .Még nem próbáltanf, 1 de nom kétlem, h"gv nagyon jól tudok I" — Nem, hanem a kipróbált erőbe, belátásba s a cselekedni tudásba vetett önbizalom: de hál honnan legyen ez m-g a tiatal háziasszonyban ? Úszva az árral, lány-ságának idejét Italozással, teniszezéssel töltötte, utazott is sokat és most, hogy hírtelen a maga asszonya, arra vau utalva, hogy mindent ellessen a tanultabb cseledtől, a kit az édesamja szemelt ki számára az ! első esztendőre. De arra az ónunalomra, mely a rokonszenvben és ellenszenvben, a haragban, boszuság-bau és tüi hotetleuségbeu soha som téveszti szem elől az igazságosságot és jóakaratot, inily nehezen lehet szert a háziasszony, ha soha nem ízlelte meg az idegenektől való függést, a szolgálati viszonyt.
Az ilyeu liutul háziasszony többnyire túlbecsüli
azt, a mít,tud\'<Ss becsmérli azt, a mit nem tud. Öt a tapasztalatok uem emolték «¡gát egyéniségének a korlátai fölé. A ki nem tanult bele rendszeresen valami munkába, annak különös pedagógiai tehetséggel kell bírnia, ha bölcsen ás türelmesen akar betanítani mást. Nagyon sok tapasztalt háziasszonynál is me^bosznlja magát az, hogy sohasem volt szigorú mestere, s ezért vagy nagyon sokat, vagy nagyon keveset kiván a cselédtől.
Hogy haragszik érte némelyik háziasszony, ha a cselédje félnapos, vagy uranifial osetleg egész napos kimenőt kér! Ó per«ze nem tudja tapasztalásból, mily nehéz dolog a felnőtt emburnok egy nap n másik után és mindennap huszonnégy órán keresztül más alárendeltjének lenni. És a legkovesebb háziasszony gondol arra, hogy hétköznap egypár órára eleressze hetenkint egyszer a cselédjét, mert hiszen ha csak vasárnap mehet el hazulról, még azt se veheti meg magának, a mire szüksége van. És a holmiját mikor javitsa, ha nincs szabad perce?
Mindezzel pedig nem azt akarjuk bizonyítani, hogy esak a háziasszonyok az okai a cselédmizériának, de ók is; miért tudtak az anyáink kevesebbet vagy semmit a cselédkérdésról ? Régi nagyasszonyaink anyái voltak az ilyen szerencsétleneknek. Ha valamelyik elkerült hozzájuk, az bizonyosan ott insradt a férjhezmeneteléig. De ók tudtak főzni, mosni, kenyeret sütni b bizony van ma is olyan kegyelmes asszony, a ki nem átall odaállni a mosóteknőhöz ha azt látja, hogy nem jó folyik a mosónő vagy cseled kezében a munka. Ila bennünket uem oktattuk eléggé a háztartás mesterségére, legyünk olnézók és türelmesek azokkal szemben, a kik végre is nem lehetnek róla, hogy alárendeltjeinkké lettek s ne restéi-jtlk beismerni vagy legalább is takarjuk ügyesen ha amazok többet tudnak nálunk. A magunk türelmes-sége s emberszereteto talán meg fogja változtatni a ránk uózvo oly fontos ügyet, a cselédkérdést
Nagy tényezőt képeznek a kérdésben a háztartási iskolák, a hol a legmagasabb műveltség s a leg-uribb nevelés mellett is meg fogják tanulni leányaink mindazt, a mihez feltétlenül érteniök kell, ha férjhez mennek s a cselédek sem lóghatnak ki majd a fiatal „nagyságákon". A cselédek pedig kapják meg azt a cselédnevelö iskolát, a melyről már oly sokut beszéltek és a hol a cseléd is bz>tI tehessen arra a képesítésre, a melyre a szolgálati helyén olyan nagy szüksége van. Minden iparosnak, kereskedőnek stb. vannak inasévei, csuk a cselédnek kell mindenttudó-nuk lennie abban a pillanatban, a mint szolgálni kénytelen s hu kezdő, u legnagyobb kíméletlenséggel mondogatják neki, hogy ostobo, ügyetlen stb." l\'edig ember ó is és lehetetlen, hogy ha kellő elnézéssel oktatnák, ue hálálná meg ezt igyekezettel, törekvéssel. Legyünk kevésbbé önzők, követelők mi, talán jobbak lesznek a cselédek is. Z.
ZALAI KÖZLÖNY
Sass Ferenc pasztellje.
Nagykanizsa az utóbbi időben nein egy szenzációnak a centrumába Került Most egy művészi szenzáció irányítja felénk az érdeklődést; bála érte 8ass Kerenc nagykanizsai piktornak és „A Napnak", mely a szenzációt kipattantotta. Sass Kerenc ugyanis egy pasztell! küldött a Művészház zsüriinentoa kiállítására, molyel a művésszel vissza akarlak tárgya miatt vétetni Hár Művészház intenciója egyenesen az volt e kiállítással, hogy valami uj tárgyban és irányban, találjon olt helyet. Mutatja az igazgatóságnak f. évi ¡un. 10 Sass Keietichez és a többi mAvész-liázi taghoz intézett felszólítása, mely igy szól :
„Nem selejtesen és egy komoly zsűri mértékét meg nem ütő munkának kívánunk ugyanis kiállításunkra szabad bejutást biztosítani, hanem ellenkezőleg azt óhajtjuk, hogy művészeink olyau munkáikkal vegyenek részt, melyeket éppen azok feltűnően egyéni vagy újszerű voltánál fogva ti e in - ó h a j t a ii ak zsűri elé bocsátani." Sass Kerenc már várt ilyen zsürimentes kiállításra; a kép melyet elküldött már mintegy X éve hogy concipiáltatott bár teljes kidolgozást csak most nyert. Magyarországon et az elsó ilynemű kiállítás, melyre bátran küldte fel az .Én szerettem" c. képét, mert a legmagasabb emberszeretett középpontiába állítja az üdvözítőt. Kgy örömtanya hol a társadalmi ferde lereudezkedés miatt a nők páriái vaunak. Kedvetlen, unott mulatók, emberi szempontból sülyedt nők közölt jelenik meg a Megváltó szelid alakja és nyomban fény árad a kitaszítottak lelkében. Egyik leány oda omlik az Üdvözítő lábai elé és boldogság lopózik lelkébe, amint annak áldó, megbocsátó kezét feléli érzi. Szinte Madáchiink sz a jelenete jut.eszünkbe, mikor Péter apostol a római házban egyedül marad a pestises kéjb-áuy közelében A legmagasztosaid) emberszeretetnek érzelmét költi a Sass képe
Volt alkalmunk a művésznél a kép egy vázlatát látni, mely fogyatékos kidolgozásban is az említett érzelmeket váltja kí a művelt szemlélőből. Ama Művészház iutézósége talán a közönség felületes bírálatától félre (a sajtóétól csak nem?) ezt a „fel tüll ó e u egyéni és újszerű" alkotási uem szerette felvenni és ilr. Itózsa Miklós művezető igazgató ós iváuvi Grüliwald lléla művezető alelnök a következő levelet intézte Sass művészhez: ,Igeu tisztelt művész m ! Oszi kiállításunk zsűrijének egyhangú határozata értelmében elismerve t. művész urnák azt a jogát, hogy e kiállításunkra jogában áll letstésszerinli alkotását beküldeni. Kollegiális tisztelettel arra kérjük, hogy a beküldölt képei egy más tárgyú festményével kicserélni méltóztassék". Erre Sass a következő távirattal válaszolt ; „Kép kiállításához szigorúan ragaszkodom "
A kép tehát olt van a Művészházban, de amint a X>|> írja a negyedik számú kis szobában a grafikai művek közt. A napilapok mélyen hallgatnak Sass képéről, de beszélni fog az magáért megkapó tárgyával és művészi nemes felfogásával és megtekintés nélkül egy látogató se hagyja a . Én szerelteim" CÍIIIÜ lö. siáinu pasdellt moly egy kanizsai művészre irányítja a figyelmét. A kép fekvő hossza körülbelül 1 ut magassága 70 cm. Ára 3ö()0 koronával vau megjelölve
HÍREK.
Bankjegy ós órme.
A huszkoronás bankjegy egy pénz-szekrényben találkozott az ötkoronással.
„Szervusz huszkoronás" szólal meg az ötkoronás
A huszkoronás álmélkodva kérdi: „Kihoz van szerencséin" ?
„No, ne légy olyan arisztokrata" felel az ötkoronás. Tisztelettel viseltetem irániad, de azért, mivel a közös banknak utalványa vagy, ne büszkélkedjél Együtt feküdtünk mi már a bankban."
— Miféle bankban?
— Nem az Osztrák-magyar bankban, a Oasinó-ban a bakkarát-aszlalon. Legyen tehát kettőnk közt békél

SZEPTEMBER 12.
„Emlékszem reá homályosan, mondja a bankjegy, do sokáig nem lehettünk együtt, mert engem kihúzott a Mérei ós ftgy leányka harisnyájába kerültem. ,
„Milyen változatos a mi sorsunk" I kezdte az ötkoronás. „Kettőnkkel, bankjegy-gyei és érmével elégili ki az emberiség falánk vágyait A gazdag büszkeséggel óriz bennünket. A szegény reménytelenül epekedik reánk ós mi kóbor éleiét élünk. Folyton vándorolunk. Igazi oigányólet.\'t élünk és számtalan kis és nagy tragédiának vagyunk szemlélői Mély gondolatok támadnak elmémben. ha látom, milyen védtelen eszköz az ember a mi uralmunk alatt Mi pedig folyton vándorlunk. Az egyik ember könnyelműen dob el bennünket, a másik egekot ostromló sóhajokkal, a legtöbb megalázkodik elöltünk. Mindezt egykedvűen kell türnünk. Csak azt látjuk, hogyan mozog a kéz "
Nagy keservet okoztam múltkor egy csínos, szelíd szerelmes leánynak. A leány szülei szegények voltak. A leányka nem ismert fárndságot. hogy munkájával hozzájáruljon a háztartás költségeihez. Pillanatnyi szerencséje tökéletes volt. mert egy fiatal kereskedelmi alkalmazottat szeret, aki ót el ukarfa venni. Ez tudta, hogy a leány szegény, de hogy annyira szegény, hogy engem melengetett és szoritgalott. azt nem tudta. És mégis, e szegénysége daoára, a leány elment a keresztény nőegylet mulatságára — imádója kedvéért. Es engem vetett oda a tányérba és még ó segítette velem a nálánál szegényebbeket, mert még leiül is fizetett.
„Ilyenben nem lelheti lelki tetszését a közerkölcs", felölt megindulva a bankjegy. A szegény ember no menjen mulatságra".
„Oh, le szívtelen gógős" I szólt méltatlankodva az ötkoronás. .De az a szegény leány ezért a tettéért a Oherub-karok égi-dalát fogja hallani."
„Ha. hal Hol? a túlvilágon"?, kérdé gúnyolódva a bankjegy. De tovább már nem boszélhiilelt, mert egy erőszakos fogással hozzányult a gazdája és elválasztotta az érmétől Elektra.
— Gyászmise Erzsébet királynéért.
Erzsébet királyné tragikus halálának évfordulóján a Kereucreudiek plébánia templomában szombaton gyászmise volt, inelyen a városi hatóság is megjelent. A felső templomban tartott reqniemen a főgimnázium ifjúsága jelent meg a tanári kar vezetésével. A városházán és még uéhány középületen aznap gyáBZ-lohogó volt kilüzve.
—• Temetés Óriási részvét mellett lemeltók el dr. Dezsényi Árpád, gróf Kestetics Tassiló fótitkárát f. hó II—én délelőtt Xt) órakor Keszthelyen. Osztatlau részvét kísérte ultába e demokratikusan gondolkodó emberi, ki szeretetmóllóságával finom modorával össze tudta tartani a város intelligens elemeit. A teuietéseu megjeleut Keszthely színe java, s a vídékrólys százak rándultak-le a temetésre. A gróf táviratilag fejezte ki részvétéi, miután fontos políiikai okok Bécsben lart|ák Sekat veszített benne az uro-dalom. de még többet Keszthely társadalma.
— Kinevezés A in. kir. pénzügyminiszter Draveozky Kálmán keszthelyi m. kir. adóhivatali ellenőri ugyanoda adóhivatali pénztáritokká s Márton Lajos nagykanizsai adóhivatali segédet a keszthelyi adóhivatalhoz adóhivatali ellenőrré kinevezte.
— Tánciskola Amint már közöltük, Adorjánná Mayersberg Kiida tánciskolája f. hó 18-án megnyílik a Casínó díszlet méhen A beírásokat maga Adorjánná uruő vezeti és már 15-én elfogad jelentkezőket a Casínó helyiségében.
— Művészestély. Néhány nagykanizsai művészbarát lelkes kezdeményezésére nagyobb szabású mozgalom indult meg egy magasabb színvonalon álló művészestély rendezésére a tél folyamán.
I ELSŐRANGÚ FÜRDŐHELY |

| Vaa«t-.poata-.»ávlrdaá»t»lefon-Altom*»]
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna összes bántalmait, hurutokat, diabetost.köszvónyt, csúzt,csonttöréseket, gyermek-és alkati kórokat. W Egyetlen alkalikus, konyfia-C JU C O
tó»Jódtartalmú héwlz IVÓKÚRA. ISZÉMSAVAS
MtVVIZrÜROÖK. rÜROÖK. VIMVOGVIMTÉXCTJ immalatorium. A JMúMnen JO.WU orvm miÜtSdih.
ProMgjAtuaJJnlh^
SZEPTEMBER 12.
ZALAI KÖZLÖNY
3
Tekintettel a jótékony célra, amelyet a concert szolgálni fog, nagy elísincréf illeti az aclió kezdeményezőit, kik mögött immár tekintélye« számú rendező gárda functionál. Nagy elismerés illeli annyival is inkább e kitQuó eszmét, mert azáltal, bogy a fényes műsor keretébeu líéhány kitűnő helybeli szereplőnek is alkalmat nyújt a közreműkö désre, oly hiányt van hivatva pótolni, mely — ha az estélyt sikerül rendszeressé lenné a többi modern városok mintájára — kétségkívül halalinas lendületet fog adni műpártolásuuk Ügyének. A rendezés ttgye máris széles mederben folyik az estély fényének és sikerének lebetó növelése céljából, melynek mozzanatairól dr. Abonyi Andor, Klek.M. felsók-resk. isk. tanár. Dr. Könyves Kerenc, dr. Pickel Kerenc főgímu tanár és szerkesztőségünk ad lelvilágositást az érdeklódóKnek. «
•«— Kath. népszövetségi gyűlés Az országos kath népszövetség nagykanizsai szerve f. hó 18-án gyttlést fog tartani, melyen a Sebeslény Lajos halálával megOresedett elnöki helyet fogja betölteni. Ez az intézkedés egyébként összefüggésben vau a novemberben Budapesten megtartandó kath. uaggyttlésael.
— Kőmiveaek gyűlése E hó 8-án a Badacsouy vendéglő helyiségében a kóiuivesek gyűlést tartotlak, melyen azt vitatták meg, bogy a kómives munkások szervezete minő ujabb segélyezési módot nyújt halna tagjainak. Elóádó Szívós lstváu budapesti központi párttitkár volt. A gyűlésen mintegy C> tag vett részt.
— Iparügyi blzottaági ülés Amint előre jeleztük az iparügyi bizottság tegnap Weiser Jáuos gyáros elnöklete alatt gyűlést tartott egy létesítendő szövetkezeti köiöa munkatelep érdekében asztalosok számára. A gyűlésen meghívás folytán megielent Braun István megyei ipirfelügyeló is, aki most először szerepelt a nagykauizsaí ipartestületi gyűlésen. Weiser János elüök tartalmas megnyitó beszédo keretében mutatta ót be az egybegyűlt ipartestületi, előljárósági és bizottsági tagoknak Jelen volt Pongor Henrik gyárigazgató is. Elnök ismertette az ügyet, kifejtette, hogy az asztalos iparosokon sérelem esett azzal, hogy két mester állatni gépeket kapott, Ezért hogy a versenyhen a többi iparos le ne szoruljou, az asztalos és bognármesterek egy közös munkatelep létesítésén fáradoznak szövetkezeti alapon, melyhez remélnek állami gépeket kaphatui. Miután Braun István ipar-felügyelő ígéretet tett, hogy ez ügyet tőle telhetőleg támogatni fogja, a gyűlés határozatban kimondta ily közös muukatulep létesítését és annak szervezését egy bizottságra bizta, amely 30 napou belül jelentést tartozik teuui munkálkodásáról. A bizottság tagjai Weiser Jáuos elnök Pongor Henrik, Pálfi Sándor, Hoffinanu Henrik, Penc József, Scbermauu József
— A MunkáabUtositó helyiBógválto-záaa. Az Országos Munkás és BetegápoláBÍ Pénztár egyik törekvése odairáuyul, hogy minden kerületi péuztáz lehetőleg alkalmas, kéuyelmes és olcsó saját otthonban legyen elhelyezve, hogy a sok kellemetlenséggel járó hivatali költözködésnek ne legyenek kitéve. Kzért a Nagykanizsai Kerületi Munkásbiztosiló Pénztár elnöksége is alkalmas állandó és megfelelő helyiség után néz Kuuek biztosítása céljából dr. Tóth Károly az Orsz. Munkás és Belegsegélyzó Pénztár títliára ma Nagykanizsára érkezett a helybeli pénztári elnökség meghívására. Ugy halljuk, hogy egy iniudeuben megfelelő ház tulajdonosával az adásvételi tárgyalások folyamatba tétettek.
— Jutalomdíj átadás Szép és lélekemelő ünnepély folyt le f hó 8-án, Kisasszony napján, Szepetneken a rk. népiskolában. Ugyanis ekkor adta ál Burkovich József szepelneki rk. plébános és iskola-széki elnök, Zalainegye ker. tanfelügyeló|éuek meg bízásából, a tantestület, az iskolaszék és a növendékek jeleulétébeu a Magyar Köldhítel-lidézut állal Tóth Albert szepetueki rk. káutortauiló, taiskolakezelóuek adományozott díszoklevelet és 2U0 K jutalomdijat, mit a jutalmazott szép beszédben köszönt meg, ígér-véu, bogy iniudeu erejét és miuduu igyekezetét
néptanítói kötelességeinek leglelkiismeretesebb teljesítésére szentelt. Tóth Albert 10 eve működik Szepetneken, horvál és németajkú, köz>d 600 tanítványa keze alatt teljesen, szívben és nyelben magyarrá lett. ■i évvel ezelőtt a Keszthelyi gyűmölcsészeti tanfolyamot kitűnő eredménnyel végezte, uéptauilóí munkásságáért pedig a Kath. lskolaegycsűlnltól legutóbb elismerő-okiratban és 30 K értékű könyvjutalomban részesOtll Mint kántorért rajonganak hivei, valamint iróí munkássága egyházi főhatósága részéről is méltatásban részesült. „Kollámaduuk!" című temető-könyve a kath. kántorok körében több száz példáuy-ban közkézen forog.
— Fényes nappal Vellák Jáuos a Magyarutcán lakik egyedül a saját házábau. A napokban elment délelőtt feleségével a piacra. Az ajtót gondosan bezárta, de az udvari ablak nyitva maradt. Ezen aztáu egy szemfüles bitang behatolt a szobába és 83 korona készpénzzel szerencsésen odébbáll.
—■ Eltűnt pénz. Gráf Simon segédjét a 18 éves Pfeiffer Györgyöt pénteken a Segély egyletbe küldte, bogy 50 K-át tízesen be. Két drb százkoronást adott át neki, hogy egyiket váltassa fel a másikból fizessen be és a fölösleget hozza vissza. Pfeiffer elmeut, be ¡is fizetett, de a megmaradt pénzről azt mondja, hogy mig ó a piacon szilvát vett valaki kivágta a zsebjél és a pénzt elvitte.\' Uraf Simon panaszt tett ez ügyben a rendőrségen
— Elcsípett tolvaj. A csáktornyai csendőrség értesítette a nagykanizsai rendőrséget hogy Magyar Kerenc alsólendvai illetőségű ls éves kocsis Osákloruyáu Német Ádám kárára egy értékes kabátot ellopott és vele valószínűleg Nagykanizsára utazott A rendőrségi nyomozás csakugyan eredménnyel járt amennyiben a tettest elfogták Kihallgatásakor tettél hovallolta, a kabátot azonban már Csáktornyán eladta.
— Tolvaj obsitos Knerlc» Imre nem birl boldogsággal, hogy kiszabadult végre a katonai mundérból. Kéklelen jókedvében a Rákocy-utcai Stáb-féle házba ment, hol lelopózotl Berkes szatócs pinoéjébe, melyet álkulccsal felnyitott\' Egy üveg rumot eresztett a kis hordóból és éppen elakarta vinni, mikor a gazda a pincenjlóbau váratlanul megjeleli!. A viléz obsitos erre usli vesd el magad ugy elszaladt, hogy talált még most se állt ineg. A ruhá|át is ott hagyta ijedtében. Most keresik a jeles hadfit.
— 18 éves csinos szőke (pékmester egyetlen leánya) 400.000 korona vagyonnal, kissé túlságosan fejlett testalkatul mielőbb férjhez óhajt menni lisztes jellemű fiatal emberhez. Csakis komoly ajánlkozók kapnak választ. — Seblesinger, Berlin 18
* Az obsitos. Egyike a legüresebb daraboknak, melyektől arénánk falai visszhangzottak. A három mondattal elmesélhető tartalmat épen uem uj eszmékkel cifrázta ki a Bob herceg népszerű líbret-tistája és csak sajnálni tudtuk Kálmán Imrét, hogy kitűnő zeneszámait ily vékony eszmékre pazarolta. A zenekar hiáuyzott — melyet Kövessy direktor udvarias beszédben mentett ki — kétségkívül hozzájárult az est unalmas befolyásához, dacára az „ezermester" Kaliidi ós a meglepő könnyedséggel mozgó Tábori Krida minden igyekezetének. Dicséret érdemli Kö-vcsynét, Sellő Renét, Gyárfást és Izsót, kik igazi kedvvel és odaadással igyekeztek megmenteni a darabot, bizonyára a színházat zsúfolásig megtöltő publikum tiszteletére, amely kétségkívül szebb látványt nyújtott, mint tnaga a színpad.
Pénteken ismét Kálmán Imre szerzeménye, a .Tatárjárás", ment, immár gyérebb ház előtt. K* alkalommal a nézőtér nyújtott szánalmas látványt és a színpad volt valami olyan, melyre megfelelő jelzőt találni t városunkban annyival is inkább btgos, mert helyi színészetünk kritikájára szolgáló műszavak közé ilyenek .még" nincsenek beiktatva. Csodás volt! Már mint nem a játék annyira, mint az újonnan bemutatkozó szereplók szépsége, kik mellett éppenséggel nincs szerénykedésre oka Sellő René-nek (Treszka).
De hogy a dologra térjünk, Ardó Ilonka és Bartkó Etel megéneklésén a sor, kik közül az elsó Mogyoróssy huszárönkéntes. az utóbbi Riza bárónő szerepében remekeltek, amennyire t i körülményeik engedték. E körülmények állnak pediglen Ardó Ilonka tulfiatalságában és Bartkó Etel tuTbájosságá-bau. De hogy ne fukarkodjunk a szavakkal Ardónak kissé taiiuluía kell még, hogy Kornay elegánciáját elérje, habár nein egyszer ugy rémlett előttem, \'hogy ót látom fiatalkori debut-jeiben. Bartkó pedig olyannyira bájos, olyannyira me,gszokta az örökké kedvesen mosolygó arc. felöllését hogy a darab komoly jellegű mozzanataiban valósággal kellemetlen benyomással hatott Tükröt és ismét tükröt, de még több mimikái gyakorlatot ami nélkül épugy nincs színésznő, ininthoity aktuális példával éljünk — huszár ló nélkül. Kitűnőt nyújtottak még Pataki (Vallersteín) eredeti ötleteível, Gyárfás (Lőrentey), Kaludy, Derengi, (Lobonyai.) ki utóbbinak tisztább kiejtést ajánluuk csupán figyelmébe, hogy o szerepét mesterívé tegye
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
Színészet.
Szerdán os\'e nagy cabaret-est volt. Az első telt ház, de a jövedelem egy. részét a gyermeknap nak ajánlta fel Kövessy igazgató. A cabaret általában sikorültuek mondható. A publikum éhes volt egy kis üde ének hangra ennek is része volt abban, hogy Bartkó Etolt, Tábori Erídát és Ardó Ilonkát , rokonszenvesen, sót örömmel fogadták De nemcsak a kedves megjelenés, hanem szép énekök is tetszést aratott Kövessy Mariska piece (Dal a kis Thearólj megérdemelt tapsban részesült. Uyárfás Ödön a társulat uj baritonistája nem is tartotta tanácsosnak, hogy Ardó Ilonka utm zongorakísérettel énekeljen, inkább a Vén cigányt szavalta és pedig jól Pilisi Lajos nemcsak rokonszenves couUrencier volt, hanem 1 aját költeményeinek elszavalásával is élvezeteket nyújtott. Jellemzően mutálta be az egyes szereplőket Lajlhay Károlyt, Derengi Istvánt, Patakit, Izsót — akit uem kell bemutatni. Kaludiuak végre sikerül elhitetni ina-! gáról, hogy a kóristu keserven kívül egyobot nem í hajlandó cabaroibon énokolni. .Tavaly is ezt fuita.
KÖZGAZDASÁG.
A gabonaüzletröl.
Nagykanizsa, 1010. aiapt. IS.
Ugy hudaposli, mint vidéki malmok éjjel-nappal teljes gőzerővel dolgoznak és mégsem képesek a fogyasztást kielégíteni. Nem csoda tehát, hogy uagy termés dacára az üzlet folyton szilárdabb és szilárdabb lesz. Amellett ugy a nagytermelők, mint a kisgazdák tartózkodnak az eladástól, ez is előmozdítja a szilárdságot.
Piaci árak:
Búza . . . 20.-
Rozs . . . 14.—
Zab . . . 15.—
Árpa . . . Itt.—
Tengeri . . 13.-
Bab fehér . 22.—
Szerkesztői üzenet.
B. J. Keszthely. Szíves soraira a napokban
fülelünk.
ZAl-AI KÖZLÖNY
8J5RPTKMBKB 12.
NYILTTÉR.
rovat alatt közöltekért a szerkesztőség Ut\'II) vállal.
elnlÓsxégCt
Uraim, önök ismernek engem!
Nem vágtuk mai csirke, a ki bármilyen ma HBr gaszlalásnak beugrik. Hanem a szódeui ásváuy-? víipasztílla, természetesen a valódi Kay-féle, jÁC azt már dicséret illeti. Vellein belóle. mert aokau ajánlották, de ugy látom, liogy ezt a <Á> csodatevő szert nem lebet elég melegen ^BK ajánlani Hatása kifogástalan és oly kényelmes, í T k kívánatos at egész szervezetuek I Le a
^ÁT kalappal Kay valódi ásváuypasztilláia elótt I
^K.V dobot ára csak 1 kor. 85 fillér. Kők ep viselet Magyarország és Ausztria részére: W Tli. Ouutzeit, cs. és k. udv. szállító, Wien IV|I lirosse Neugasse 17.
Az elismert
legjobb
legelterjedtebb
magyar napilap
AZ ÚJSÁG.
Szerkesztőség és kiadóhivatal Hudapest, Itákóczi-nt .\'<1.
Kémiinkalársak : Herczeg Ferencz Kenedi Oéza Kóbor Tamás. Kozma Andor
Felelős szerkesztő: Gajári Ö lön
Szerkesztő társ: Dr. Ágai Béla
Előfizetési arak: 1 hóra 2 korona 40 \'fillér, negyed évre 7 korona, fél évre 14 korona, egész évre 28 korona.
Csődtömegeladási hirdetmény.
A vb. Sohlesinger Izidor nagykanizsai Eötvös-tér 2. sz. alatti vegyes ós füszerkereskedó cég csődtömegéhez tartozó 8 a osódleltár 1 — 1465 tétele alatt felveit áruk együttvéve 18342 K 05 fillér beszerzési árban I0ö4t) K 04 fill. szóval: Tizezerhatszáznegyvonkileno korona 04 fillér, valamint az 1477. t. a. egy drb. Wertheim szekrény 100 K becsértékben zárt Írásbeli ajánlati verseny utján egy tételben szabad kézből eladatnak.
A zárt ajánlatok alulírott tömeggondnoknál legkésőbben
1910. szept. hó 15-ig napjának d. u. 4 órájáig
1100 korona, szóval: Ezerszáz korona bánatpénzzel együtt adandók be. Az ajánlatok felett a osódválasztmány ugyanazon napon délután 5 órakor fog alulírott tóinoggonduok irodájában határozni 8 fentartja magának a jogot, hogy az ajánlatok között szabadon választhasson és esetleg az összes ajánlatokat
elvethesse.
Az ajánlattevő az ajánlattól vissza nem léphet és köteles ajánlatának jóváhagyása után az árut átvenni 3 a helyiségből azonnal elszállítani. Ha vevő vb üzlethelyisége után, valamint a raktár, pince 8 padlás után 1911. évi január l-ig vagyis 3 és fél hóra járó boltbért összesen 440 koronát, szóval: Négyszáznegyven koronát a tömegnek megtéríti, joga leond az árukat e határnapig a helyiségben tartani s esetleg ott kiárusítani.
A csődtömeg sem az áruk minőségéért, sem azok mennyiségéért szavatosságot nem vállal.
A vételár az ajánlat elfogadásakor a tömeggondnok kezeihez azonnal lefizetendő. Ha a vevő vételárat ezen idő alatt le nem fizetné, bánatpénzét a tömeg javára elveszti és a tömeg bárkinek eladható.
A vételi illeték a vevőt terheli.
A leltár a/, áruraktár ós berendezés megtekintése végett naponta d. u. 3 órától 5 óráig lehet a tömeggondnoknál jelentkezni.
Nagykanizsán, 1910. szeptember hó 9-én.
Dr. Málék László
ügyvéd, mint vb. Sohlculnger Ixldor caödtBmege rcsxcro kirendelt tömemondnok.
ALAPÍTÁSI ÉV 1832.
IfJ «IH3DICB József
NH6YKHNI ZStf N-
4

^jáolja, jól bereodc3ctt mindennemű nyomdai muak&k dia se» és Ízléses elkészítésére, jutányos árak mellett.
t^ájjegyek, körlapok, rr>egblűók, eljegyjési ¿5 e5k«t«5i kártyák n>ir>dig a legújabb diűat 53erir>t
ké53Íttctoek el.
Falragaszok, gyászjelentések s más sürgős nyomtatványok néhány
óra alatt előállíttatnak.
Nagyon alkalmas intézet kisebb s nagyobb művek kiállítására.
Nyomatott a laptulajdono* Ifj Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsai!.
NAGYKANIZSA, 1910 SZÉP i\'EMBER 15 49-IK ÉVFOLYAM. 75 SZAM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•■JilMlk hétfőn ét csQtfirttthön.
Hölli.lítl ¿rak: Kgtn ív 10 10 korona, KUvio 6 korona, n«gy«dévio 1 korona 60 flll. — Egyet ««irn irt 10 flll.
t-\'clclős azeike»Mn:
Kerlráa Jú»««r.
Kiarijn :
Szirkiiztiiég ét kiadóhivatal ■■ák-tir 1
TaUfon: 11?. — Hlr
Kolera és szemét.
A kotló között nem kell az összefüggést kutatni. Annyira egymáshoz van nőve e kettő, mint akár a sziámi ikrek. Hiszen a/, egész kolera elleni védekezésünk úgyszólván a tisztaságban mwűl ki, meg a küerafészkek-tól való elszigetelésben. Az országos, a törvényhatósági és Nagykanizsa városi intézkedések is egyre csak a polgárok tisztaságáról szólunk; ezt kőtik a polgárságnak lelkére unoa-untalan. Ks joggal. Az országos közegészségügyi tanács, niog a városi egész-8,lKügyi bizottságok orvosai szinte egyértelműen konstatálják, bogy a szegény ember bajiékát szivesebbon keresi fel a sárga szörnyeteg, mint a gazdagok \'palotáit. Miért? Nem azért, mert azoknak hiányosabb a táplálékuk, nem azért mert ók tokaji meg somlyói helyett spirituszból készalt pálinkát isznak. Hanem, inert a szegény ember hajléka szűk, ritkán tisztogatott, mert a folytonos munka közölt nom ér rá, bogy a felgyülemlett piszkot, a kolera, a tiftisz, a pestis meg minden más betegségnek melegágyait elpusztítsa.
És itt van az ütköző pont, ahol a városnak is dolga akad. ha osnk nem akar vizet prédikálni és bort inni.
Mert lehetetlen, hogy mig a város a tisztaságot hirdeti, addig maga inogfeled kezzék arról, amivel a város köztisztaságának tartozik. Most nem akarunk a soha kí nem tisztogatott csatornákról beszélni; bem akarjuk felkavarni azokat a zöldes rothadt vizű árokpoosolyákat sem. melyek Nagykanizsának a szégyenfoltjai, Egészen más az. amit szóvá akarunk tenni és amit a város illetékes fórumának figyelmébe bátorkodunk ajánlani. Pedig igazán nem vagyunk az ajánlatok és tervek emberei, de most eltérünk e szokásunktól.
Ugyanis ina Nagykanizsának minden udvarában van egy bacillus fészek, hogy ne mondjuk kolerafészek Ks ez a szemét-gödör A belvárosban, a korzótól 20 -30 méternyire is megtaláljuk minden udvarban.1 Olt van u szobák, a konyhák hulladéka. Moslékot és egyebet öntenek rá, ugy hogy egy valóságos erjesztő hely mindegyik. Tehát nem koll ezeket csak a külvárosokban keresni, hanem megvan ez minden palotának minden kunyhónak udvarán.
Ezzel szemben Nagykanizsának teendője nagyon egyszerű. Nemosak most, mikor egyes vidékeket már ostromol a kolera, hanem állandó közegészségügyi szempontból. Ha a város már köztisztaságra körülbelül 20 ezer koronát áldoz éveukint. akkor ne sajnálja ez ügyben azt az intézkedést, hogy arra alkalma»- kocsikon napról napra kihor-
dassa a házuktól mindazt, ami különben a szemétdombra vagy szemetes gödörbe jutna. Ez nom is kerülno pénzébe a városnak. Nemcsak mert a szemetet értékesíteni is lehet, hanem mert a lakók szívesen áldoznának némi kis összeget éveukint, ami bői teljesen fedezhetnék ezt a költséget. A lehető fölöslegről nem szólunk. Ha Nyílra, Trónusén és más felvidéki városok, melyek lakosságra nézve sokkal kisebbek Kanizsánál már régen meglehették ezt, nem látjuk be, miért maradjon vissza Nagykanizsa még ebben is.
Az aktualitás gyors, ideiglenes intézkedést követel, az állandó berendezkedés nyugaliUHsabb időre maradhat. D M
A Principális csatorna tisztántartása.
A Principális csatorna Nagykanizsa halárában az egyeilOii számába vehető folyóvíz. Azolibai, bár a helyi sajté uem egyszer emelte lel szavát, hogy hasznossá legyek ezt a vizel, sót nyári népfürdő létesiléseérl is kardoskodott, eddig mást miut kárt uem tett városunknak, lia csak azl uem tekintjük, hogy a mi szenuy a városi csatornákban umn fért meg az kori) ló utakon lejutott ebbe a jobb sorsra málló kis vízbe. Elhanyagolt állapota miatt medre eliszaposodik és elsekélyesedik ugy, hogy a kisebb edzésekkor is hamar kiárad és elönti a környéken levó réteket melyeknok értéke ezért ttagyou wukély és széna hozadéka gyakran hasziiálhatallau.
A Principális Csatorna völgyének mellék ágai a régi vágóhídi árok, Cigány árok, Dencsár árok, Uyékéuyesí árok és Égeltberki árok. Ezeknek partjai miiideulelé le vaunak tiporva az olt járó szarvasinál-liától, a meder eltelve begyepesült, ami a vizlelolyást akadályozza és az áradást elősegíti.
A környékbeli birtokosoknak tehát elsősorban gazdasági szempontból fontos a Principális csatorna | ós iiiellékvizeiuek aiUudó tisztántartása és szabályozása. Ue nem leltet lekiuteUm kívül h.igytti a közegészség mi.ilt szükséges tisztogatást, mely - most úgyszólván teljesen el vau hanyagolva, vagy néha egy-egy birtokosnak sióját területére szorítkozik.
A szombathelyi kultúrmérnöki hivatal mir régebben egy részletes tervet készített az emlilelt I c-atoruák tisztogatásához. (A keresztülvitel pedig az érdekelt birtokosok szövetkezésével eszközöltetnék. Egy vízi társulat alakulna, mely a fenti colt szolgálná.j A Príucipálís csatorna tisztogatási költsége liö ezer. koronában vau előirányozva, melyből az érdekelt birtokosokra kai. koldiiikiut ¿7.04 K költségrész jutua. mig a mellék ágak birtokosainak költsége iíÜ.OIi k volua. A Franz La|oa cég és a Batlhyáuy-Slrallmau hercegi uradalomnak (bajosai malomnál) szerződés szeriül fennálló tisztogatási költsége ezentúl is érvényben marad.
A vízi társulat megalakulása már régen vajúdik, ugy latszik azonban hogy a birtokosok saját jól felfogolt érdekeikre való tekintetből most dűlőre viszik ez ügyet.
E hó \'¿ti-án lesz a nagykanizsai birtokosok szavazó gyűlése, melyen az elkészített szavazólapokkal kötelezően nyilatkoznak az érdekelt birtokotok a viti társulat megalakulásáról. K gyűlésen Vécsey Zsigmond polgármester fog elnökölni. Mig 27-én a vidéki birtokosok értekezlete lesz Viosz Ferenc nagykanizsai járási főszolgabíró elnöklete alatt Mura-kereszluron. E vidékhez Bajesa, Kilyeháza, Mura-keresztúr, Kollátszeg. I.ég rád és Belezna tartoznak.
Mi hisztik, hogy a vizilársulat most végleg megalakul, mert sokkal kevesebb kiadást jeleut a birtokosoknak számára sokkal radikálisabb lesz a tisztántartás és megszabadulnak az éveukiuti árvizektől, ami állal a rétek, szántók értéke uagymértékbeu fog emelkedni.
Ehrlichnél.
Beszélgetés dr. Ballá \'János orvossal.
A Zalai Közlöny llirt adott arról, hogy dr Itallá .lános nagykanizsai orvos Fraukfurttia utazik hogy az Ehrlich-Hata praeparatummal való gyógymódot ne csak az újságokból sajátítsa el, haneiu a legkonpeteiisebb klinikán és ha lehet szert is hozzon magával. Malin dr. megérkezett és mi olvasóink iránt való kötelességből felkerestük ót, hogy tanulmányútjáról beszámolhassunk. A dr. ur bár a lőle megszokott szeretetreméltósággal fogadta tudósítónkat, de az iuterv|iilól idegenkedett. De a barátságos beszélgetést, melyet érdekesnek és a közönségre nézve ériékesnek tartunk leközöl|ük lehetőleg hűen. A t. doktor ur pedig bocsásson meg az íudiskrecióért. Tudósító : Fogadta dr. urat Ehrlicb ?
Dr. Balla. Igen, vasárnap, e hó 4 én d. u. menteni lakására. Mekllhltem névjegyemel és Budapestről kapott aiáulataimat, mire a nagy tudós elém jöll és rendkívüli szívességgel fogadott Orűlt, hogy ismét egy mugyar orvost láthat. ,A liberális magyaroknak" ugyanis nagy barátja, mert elsők voltak, kik érdemét elismerték és ól felkeresték.
T. Milyen alak Ehrlich,
Dr. Kicsi középtermetű vaskos, szimpatikus öreg ur. Folyton szivart szorongat kezében és nagy bóbeszédűsóggel ad felvilágosításokat. Nagy elragadtatással beszéli a japáu orvosokról, akik szerinte hatalmas konkuriensei az európai orvosoknak.
T. Mivel bocsátotta el dt. ural Ehrlich.
Dr. Ajánlatot adott Herxheimer professorhoz, a frauklurlí bőrklinika igazgatóidhoz,, ki színien uagy előzékenységgel fogadott.
T. Hogy történik az iujeetíó.
Dr. Magáin is adtam két íujectiót, mondhatom, hogy izgatott voltain kivált az elsőnél. Az injectíó technikái» uem különbözik más iujectíólól, csakhogy ai lehető legszigorúbb asepsist követeli. Eltéróleg a régi iujeetíó helyétől uem a két lapocka közé, mely fájdalommal járt, hauetn a farpofába adják míndeu fá|dalom és reakció nélkül, Érdekes megemlíteni, hogy a frankfurti klinikán már nem az eredeti O\'iO-os szerrel oltanak, hanem a llerxheiiner tanártól módosított és a höchst-í gyárban előállítóit folyadékkal, (eddig por alakú volt) melynek azoubau az a hátránya vau, hogy i szer 24 óra alatt megromlik. Ennek a hiánynak a megszűntetésén fáradoznak most.i
T. Csak egyedül volt a klinikán, miut látogató/
orvos.
Dr. Nem, uégyen voltunk: Sorge de Blumen-feld a vladivosztoki orosz leugerészkórliáz főorvosa, dr. Herz Róbert pilseni bőrgyógyász, da. Buozliu a
■) I
ZALAI KÖZLÖNY
SZEPTEMBER IS.
tassy-i rsídókórház főorvosa és én ; és mert csak ilyen kevesen voltunk több időt szentelhettek nekünk. Herxheimer professor mintegy 300 esetet, mulatott i\'be a legenyhébbtől a lagsulyosabbig I»Ámulatos i»vulással, de a tökéletes gyógyulásiéi el ideig még a kellő tapasztalat niucs meg Égy asszony, kinek torkában szifilitikus gumma volt, ugy hogy mesterségesen kellett táplálni, az iujeclió után mága táplálkozol! Kgy szifilitikus pszoriazisban szenvedő, ki Németország miuden klinikáját végig járta már, az injectió utáu mesébe illó javulási mulatott. Vaunak betegek, kiket az Khrlich szer ,fé1lalálá>a óla négyszer beoltottak de a gyógyulás ínég uem állott ba és a Wassermaun-féle reakció, azaz a szifililikus lirus még mindig kimulatliató. Khrlich tanár figyelmeztetett arra is, hogy lues okozta mélyreható elváltozásnál tabes, paralysis) a szer abszolúte hatástalan. Elleuben a 300 bemutatóit gyógyeset közOl egyszer sem mutatkozott a mirigyek újra fejlődése.
T. Mekkora mennyiség szolgál egy injectióhoz ?
I)r. Keudesen O.So cgr.; a tudós feltaláló szeriut nagyon ajánlatos, hogy akinek valamikor -iifilitikus ba|a volt es nála a Wassermaun-féle reactió positiv, kapton egy injoctiót. Kilói Ehrlich szép\'eredményt vár.
T. Gyógyszert sikerOlt-e szereznie dr. urnák ?
Dr. Hogy milyen végtelenül kedvesen fogadott a világhírű tudós, mutatia, hogy a höchst-i gyár igazgatódhoz ajánlatot, illetőleg utalványt adott, mely ^erint a H06-os prueparatuui számomra kiszolgáltatandó. aminek természetesen betegeim érdekében uem kevéssé örültem — Az előszobában várakozó páciensek türelmével tudósítónk uem akart tovább is visszaélui, tehát távozott. Amint uem hagytuk szó nélkül, mikor a budapesti orvoskongressusból kikapcsolták magukat orvosaink, ugy szívesen elismerjük érdemét annak az orvosnak, aki a társadalom közegészsége érdekében fáradságot és költségei áldoz
évekbou minden helyiérdekll vasútnak megadott. Ismerve Keszthely iránt táplált jóindulatú érdeklődésói ós rokonszenvét, a kesztliolyi közönség nevében arra kérem, méltóztassék a folyó hó 12-én tartandó megyegyűlésen megjoieuní s a keszthely—hévízi villamos vasút tlgyét támogatni. Keszthely, 1910. szeptember hó 7-éu. Hazafias Qdvözlellel Nagy István városbíró "
Mindamellett a törvényhatósági közgyűlés az állaudó választmány javaslatát lelte magáévá és arra hivatkozva, hogy e célra hiányzik a kellő fodezel, a kérelemnek hely uem adatott.
HÍREK.
- Polgármesterek gyűlése A r. t
városok polgát mestereinek országos szövetsége f. évi oki. 9-éu d. 0 9 órakor Szombathelyen a közművelődési ház nagytermében közgyűlést tart. A 11 pontból álló tárgysorozatból kiemeljük a következő Klóa dás Várliidy Lajos titkártól: A városok államsegélye és a r I. városi tisztviselők fízetésrendezése. Ujváry Kde dr szombathelyi tanácsos előadása: A községi választóijog és a virilízmusról Horváth György szombathelyi főjegyző előadása: Szombathely város rendezésének és fejlődésének ismertetése.
— Uj tanárok. A helybeli főgimnáziumban dr. Pickel és Dshéuy tanárok távozásával megüresedett állásokat Dzubay István és S.dmeczy Adolf okleveles tanárokkal (öltötték be.
— Az izraelita nagy ünnepek I évi október hó 3-án, hétfőn este fognak megkezdődni. A helybeli izr. hitközség elöljárósága már moglettn a szükséges előkészületeket A templomi ülések tulajdonosai a napokban megkapják belépő jegyeikel a templomi ülések bérlői pedig a jegyeikel a hitközségi irodában vállhalják ki. Szükséges azonban. Imgy az ulóhit legkésőbb f. szeptember hó 2!>-óÍg megtegyék, meri különben az lllésok másoknak itdaluak bérbe. Szegények dijlnlatiui kapnak bérleli jegyeket és templomi Illéseket Hogy a nagy templomi női karzatok túlzsúfolva ne legyenek s minden tcui|ilninlát(>galó kaphasson megfelelő helyet, a hitközségi clól|árőság az iskola épületben levő kis |eni|ilom női karzalát a volt Dobrin-féle lakással kibővítette, miáltal ölten uj uői illést nyert. Ugyancsak n kis templom részére a nagy ünnepek tartamára külön énekkart szervezett.
— Egy rendőrfőkapitány látogatása. Ur. Slee László szolgabíró volt Lengyeltótiban. Nem rég érte a kinevezés Kaposvár rendőrkapitányt
| székébe. Az ambiciózus liatal főkapitány tanulmáiiyutrn indult hogy a hasonló kaliberű rendőrségeket, azok ügyvezetéséi, szervezetét tanulmányozza. Először is iiiinl io szomszédhoz illik, Nagykanizsára jölt. K. hó tl-éu látogatta meg Deák Péter főkapitányt aki előzékenyen fogadta a fiatal kartársat. Nem voll alkalmunk a vendég főkapitány ur impressióit megismerni, de aki ismeri a főkapitány hivatalos helyiségét, melynek keleti falát valami fekete izzadmáuy veri ki szüntelen (azt mondják trágyáié) és aki ismeri a sötét hivatalhelyiséget meg a rendőrségi zárkákat, az elgondolhatja, hogy nálunk 0 téren csak negaliv tapaszlalatokkal rakódott meg. Megtanulta, hogy milyennek nem kell lennie a rendőrségi helyiségeknek. Talán jó volna, ha más »(jhiloiuiiial ilyen vendégekel a városi díszteremben fogadná a főkapitány ur. Minek tudják máshol is, hogy Nagykanizsa uem legrendezettebb városa a Dunáutuluak. Dr. Slee tőlünk Szombathelyre ment tanulmányútját folytatni.
— Nyugdíjazások Zalavármegye törvényhalóságának f. hó | j-én megtartott ülésén jóváhagyatott Fried (lyultt felsómihályfaí jegyzőnek, Lenkei Zsigmond nagykanizsai szolgabiróságí Írnoknak és Vizy Géza vármegyei aljegyzőnek nyugdíjazása.
k bóvizi villamos \'im a rinKrii
A hétfőn megtartott zalainegyei lörvéuyllató-ági közgyűlésnek egyik legérdekesebb lárgyn a Keszthely Hévízi villamos vasul ügye voll. Keszthely város képviselőtestülete tudvalevőleg | J(| ezer koronát szavazod meg a vasútépítés céljaira, do nyomban a gyűlés után a városban ugy kommentálták az ügyel, hogy a város hozzájárulása majdnem teljesen ellenszolgáltatás nélkül van és mindenki azt bitté, hogy a képviselőtestületi határozatot meg lógják felehbezni. Ez azonban nem történt meg és » határozat már jogerős. A vasutépiló Ganz-gyár a vármegyéhez fordult, hogy olt kilométerenkiut OOOl) koronái szavazzanak meg (ami körülbelül 30—3\'» ezer K). A kérvény támogatására Nagy István városbíró a következő körlevelei intézte a mngyohizolt-sági tagokhoz:
„Mélyen tisztelt Törvényhatósági Bizottsági Tag Ur 1 llálor vagyok szíves ügyeimét felhívni •\\rra. hogy Zalavármegye törvli. biz. közgyűlése folyó hó 12-én a napirend 3 1. pontja alatt tárgyalja a keszthely-hévizi helyiérdekű villamos vasut megyei hozzájárulásának ügyét. Felesleges volna részletesen 1 .mertetnem eme terv megvalósításának fontosságát egyrészt Keszthely fejlődése, másrészt pedig a gyógyulást kereső nagyközönség érdekeinek szempontjából. A keszthelyi közönség, mely állandó szem-unuja azoknak a hátrányos körülményeknek, amelyekkel a vármegye térülőiéről s az ország egyéb vidékeiről ide sereglóknek kllzköduie kell, — 120,000 koronával járul a vasul megépítéséhez. Így méltán romélheti hogy Zalavármsgye közöusége sem zárkózik el oly mérvű támogatástól, amelyet az utóbbi
— Rendelet a kolera ellen. Zalavárinegyo alispáuja, illetve a nagyméltóságú m. kir. B. M. ur álul llOUöl/VlI. 61/1».0. sz. a. kiadott körrendelet alapján at Oroszország és Galícia nemkülönben Olaszország egyik-másik lészóbeu újból follépelt ázsiai kolera beburcolásáuuk és lerjedésóuek megakadályozása, illetve elfojtása érdekében a következő óviulézkedések megtétele és szigorú betartására hivom fel a város lakósságát és pedig: 1. Köteles-\' ségévé teszem a város miitdeu egyes lakójának, hagy a lakások és udvarok állundó tisztántartására kttlöuös gondot forditsauak, a szemét-gödrök tartalmát azou-ual kiürítsék s az udvarokon a trágya és szemét lerakását a kutaktól távol eső kelyen eszközöljék. K. Az áruyékszékeket, vizelöket és ezek pöce-gödreit állandóan tisztán tartsák és naponként inésztejjol (I kgr. ollatlau mész és 4 kgr. vit) fertőtlenítsék. 3. Az ivásra használt kulák közelében ruhák és edéuyek* mosását eltiltom. 4. A mint pedig a legelső alkalommal gyauus hányás és hasmenéssel járó megbetegedéseket észleluek. a (kolera előjelei), erről uálaui, valamint a v rilndórkapitányi hivatalnál azonnal íelentésl tegyenek hogy igy betegekhez a városi orvosok azonnal kiküldhetők logyeuek. Figyelmeztetem tehát a (áros lakósságát, hogy akik ezeu rendelkezésein ellen vétteuek, azok az 187(1. évi XIV. Ic. 7. §-ának rendelkezése értőimében G"0 korouáig terjedhető bírsággal és nem fizetés esetén liU napig terjedhető elzárással, közigazgatási Hton büntetik. Vécsey Z-igmoud polgármester.
— A főgimnázium gyakorlóiskolája. A nagykanizsai róni. kalit lógiiuuáziuiii gyakorló-iskoláia szombaton délután tartotta alakuló gyűléséi, mely a következő eredménnyel végződött : Elnökül megválasztották Sommer Joisef VIII. oszt. lauulót, jegyzőül Dénes Lajos VIII oszt. tanulót, aljegyzőül Heck Ferenc VII. oszt lanulót, pénztárosul Molnár Ferenc Vili oszt. tamilét A 20 tagit bíráló bízottság elnöke Hirschler Jenő VIII. oszt. tanuló lett. Könyvtárosok: Hirschler Jenő, Fekete Imre, Fehér Miklós és Berger József lettek\'
— Tánciskola Amint már közóliilk, Adorjánná Mayersberg Frida tánciskolája f. hé IH-áu megnyílik a Casiuó dísztermében. A beírásokat maga Adorjáuuó uruó vezeti és már Ifi-én elfogad jnleul-kezóket a Casiuó helyiségében.
— Orvostanhallgatók segélysső egyesülete. Zichy János, vallás és közoktatásügyi miniszter az orvostanhallgatók segélyzó és önképző egyesülete használatára a budapesti klinika központi épületében tíz teremből álló helyiséget bocsátott rendelkezésére. A termekel állami subveucióvai berendezték és modern kényelemmel ellátóit olvasótermet rendeztek be. Az egyesület most lépett fennállásának 5t)-ík esztendejébe és a lefolyt évben 7110 tagja volt.
— Istentisztelet Az izraelita templomban a péulok Msti istentisztelet f. hó lll-ától kezdve további intézkedésig I! órakor fog kezdődni. «
— Bajai Tárházak Részvénytársaság. Ezen társaság 7-éu tartotta alakuló közgyűlését a Pesti magyar kereskedelmi bauk helyiségeiben. A társaság, mely H4o.<i()0 K teljesen befizetett részvénytőkével alakult, átvette a Csáktornyái Tárházak Részvénytársaság által Baján felépített uj tárházakat. A társaság igazgatóságába beválasztanak pelói Szulrély Lajos országgyűlési képviselő, a Bajai Takarékpéuz-lár vezérigazgatója, Weidínger Dezső bajai földbirtokos, a Hajai kereskedelmi iparbank elnöke. Marko-vits Ede a Bajavidéki Takarékpénztár ügyvezető igazgatója, Kürti Károly a Pesti magyar kereskedelmi bauk aligazgatója, llachracli Siogfried (Haja) és Hírschmauu Leó (Csáktornya) a társaság ügyvezető igazgatói. A felügyelő-bizottságba választattak: Weisz Miksa (Csáktoruya), Wollák Itezsó (Csáktornya), llammerschlag Oszkár (Hudapesl).
— Balatonfüred világfürdő. Egyik megyei lap ir|a: A minek már régeu meg kellelt volua történi« valóra vált mosl: a fürdő tulajdonosai bérbeadták, Ezutlal nem angol konzorciumról vau
VAILKA SUCHARD -
>_■ ■•■ J, .\'\'\'•.,• , • V V \' \' különlegesség.
SZEPTEMBER 12.
ZALAI KÖZLÖNY
3
ózó, amely a fürdót bérbeveszi, hanem n Pesti Magyar Kereskedelmi Bankról, melynek nevében a budapesti Schilfer Miksa éa Grüuwald testvérek tárgyaltuk a beucésreuddel. A bank e célból részvény táiaaságot szervez. mely llalatoufüredet világ-fürdóvó fejleszteni) Ez volna az ország első fürdője, mely a\'téli nyári idényre volna berendezve. Ez természetesen milliós befektetést igényel, mit a bauk rövidesen finausziroxha Az átvétel tavasszal törtéuik.
— Nincs jobb ós olcsóbb fémtisztitó, mint a Glóbus Fémtisztitó kivonat, amely» mér esztendők óta kitűuöen bevált és miDióuyi háztartásban használatos. K kitünó készítményt az ifjabb Fritz Schulz betéti társaság Aussig a/K gyártja A Glóbus fémtisztitó kivouat minden arany, ezüst, nikkel, sárga év vörösrézből készült tárgyak gyorsan és láradság nélkül pompás, tartós fényt kölcsönöz, abszolút ártalmatlan, uein karcol éa nem hagy nyomot maga után A Glóbus fémtisztitó kivoaat soha tisztító erejét el nem veszíti, nem piszkít, mint a tisztító pomádé és sokkal jobb és kiadósabb, mint a legtöbb torgaloinbau levó folyékony fémtisztitó. Száz szónak egy a vége: a Glóbus fémtisztitó kivouat a legeslegjobb fémtisztitó, araolyet kiválósága miatt több Ízben kitüntettek, igy legutóbb a St. Lnuisí kiállításon 1904-ben, a nagy di|jal. Ezért csak ezt használjuk, de ügyeljünk arra, nehogy valami értéktelen utánzatot sózzanak a nyakunkba, mert sok ilyen van. Mindig a valódi Glóbus fémtisztitó kivonatot kérjük dobozban és védjeggyel ellátva. Kapható minden füszerkereskedésbeu. drogériákban stb. stb.
— Ellenőrzési szemle A honvédelmi minisztériumnak rendelete alapiáu a közös hadsereg és a honvédség legénységének ellenőrzési szemléje a folyó évben elmarad. A tartalékos tisztek, tisztviselők, hadapródok és hadapródjelöltek bemutatkozása azonban az eddigi módou ez évbeu is ineg fog tartatni. A m. kir. zalamegyei Gt. népfölkelójárás parancsnoksága értesítése szerint a népfelkelők ellenőrzési szemléje okt. fi éli éa 6-án lesz. Még pedig az I. osztályuaké (1873—78 éviek) okt. fi-én, a II. osz\'ályuaké (186S—7*2 ) G-áu fog megtartatni a l\'olgári Egylet nagytermében. Aki a szemlét olinu-lastt|a a véderőtörvéuy ide vonatkozó szakaszai értelmében 4 koronától \'200 K-ig terjedhető pénzbírsággal sújtható.
— Szemvlzsgálat. Dr. Rátz Kálmán és dr. Goda Lipót városi orvosok ma tartották az izr. iskolában és a kiskanízsai iskolában az évi szem-vizsgálatot. Egyetlen trachomás szemű gyermekre se akadlak.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern intézményt ajánlunk tisztelt olvasóink szíves figyelmébe a Budapesten VIII. Főherceg Sándor utca 30-ik száina alatl fennálló Magyar Otthon penzióban Evek óta általánosan kedvelt, pompásan bevált, esalád szálló ez. ahol mérsékelt napi áron. (mindössze három koronáért is és fokozatosan feljebb) teljes ellátáshoz és lakáshoz, szépen bútorozott külön oojáratu szobákhoz lehet jutni. Vidékiek, akik rövidebb-hosszabb időt kívánnak a lóvárosban tölteni, szórakozás, vagy üzleti ügyek iutézése végett, a Magyar Otthon barátságos hajlékaiban nyugalmasan berendezkedhetnek. Csoportos jelentkezőknek, utazóknak, turistáknak, liivataluokoknak és más hivatásnak nak még kivételesebb kedvezmény jár ki. Iskolák vakációs, tanulmányi kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Otthon ! Villamos világítás! Tükrös szekrények I
— Baleset Hétfóu d. u. egy nagy teherszállító kocsi fával megrakódva a Királyi Pál-utcából a Hunyadi-utcába akart bekanyarodni Alig ért a kocsi első kereke az utcát szelő vizfolyási mélyedésbe és a fahasábok egész a gyalogjáróig ehlobód-tak. hol a 7 éves Szabó Ferin súlyos sérülést okoztak. A gyermeket bevitték szülei lakására, hol csakhamar megvizsgálta dr. Píllitz Soma és dr. Szekeres József orvosok és heszállillallák mentő-kocsin a kórházba, hol még mindig élethalál közt vau.
— A züllés utján. Dancs István söjtörí születést) Ili éves fiu már egy hónapja, hogy megszökött atyjától Dancs Géza asztalostól. Azóta becsa-varogta a Duoáutul nagy részét Bogláron megismerkedett egy mouholyi gyerekkel és ezzel Nagykanizsára lőtt. A major szénaboglyái adtak nekik éjjeli szállási. Már 5 napja éldegéllek ilyon módon, míg Bence József mezei őr és Keglovits József uradalmi kocsis észre nem vették, hogy a nomádok a tyúkjaikat dézsmál|ák. Papp Károly rendőr akkor caípt« el őket, mikor a szárnyasokat értékesíteni akarták. A reudór-ségnél előállította őket, de mivol lopott tárgyak értéke 10 K-nál kevesebb és mert élelmi cikk, külö-uö*eu pedig mert a károsok nem kiváuják megbüntetését, a züllött Dancs (int, ki már két év óta se iskolába nem jár, se foglalkozása nincs, illetőségi helyére fogják toloncolní.
— Elpusztult vetések A magy. kir. központi statisztikai hivatal megkeresést intézett Nagykanizsa városhoz, adjon a beküldött kérdőívek slapján kimutatást azokról a vetésterületekről, melyeket valamely elemi csapás teljesen elpusztított. Amely területeket a gazdák kiszántották s a földet más terménnyel vetették be vagy parlagon hagyták A kimutatást szept. \'20-áig kell felterjeszteni.
— Halálos gombamérgezés. Barcsi tudósítónk irja: Koclt Imréué barcsi lakós tegnapelőtt este gombái főzött vacsorára A gombából csak férje, Koch Imre és 17 éves Juliska leánya etlek Még tegnapelőtt é|jel Koch és leánya rosazul lettek Orvost csak tegnap reggel hivattak, aki azonban már későn érkezett, inert Koch Imre és leánya egy negyed órával az orvos érkezése után goinbamérgezés következtében meghaltak
— Több mint 600 vagyonos hölgy sürgősen férliez óhajt menni. Tekintet nélkül foglalkozásukra és állásukra csakis olyan urak jelentkezzenek, ha vagyontalanok is. a kiknek komoly a uósülési szándékuk. L Schlesinger Beiéin 18.
Budapest székesfőváros vegyvizsgálóintézete hivatalos jelentéseiben a következő , kel állapítja meg:
„A természetes Ferenoz József-keserüviz rendkívül nagy kénsavas mag-nesia tartalma, mely által ez minden más ilynemű víztől kQlömbözik, kétségtelenné teszi, hogy ezen víz gyógyha-tását főleg ezen két alkotórészének kell tulajdonitanunk."
A valódi Ferenoz Józsel-keserüviz biztos hatása, kellemes és olcsó
használhatósága által tűnik ki. 8 ezért az orvosok és betegek többre becsülik, mint a gyengébb hasonnemü ásványvizeket.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
Színészet.
Várakozáson felül töltötte meg a közönség a néző teret az Erdészleány hétfői reprise-én, mely alkalommal először sikerült élveznünk Tábori Fridát, a társulat bájos szubrettjét a azó szoros értelmében vett .szerepébeu". A teljes \'odaadással és egy pilla-1 nalíg nem szüuó kedvvel játszott szerepét elejétől végig sürü tapssal jutalmazta a hálás közönség — 1 no, és ezenkívül egy igen is megomlitésre méltó virágálvánnyal. Kitűnőt nyújtottak még mellette Sellő Reué és Bartkó Etel Ügyes táncaikkal, Pataki \\Valperl|ével, de kűlöuösen Izsó, ki a főudvarmester valósággal meglepő alakításában sokáig emlékezetünkben maradó élvezetet nyújtott.
Kedden az Iglói diákoknak sok látogaló|a akadt. A befolyó eső egy kis riadalmat okozott a
közöuség között, mely esőmentes helyekre éa esernyők alá menekült a színigazgatói gondatlanság elől. Az előadás különben jó volt, a közönség jól mulatott és hálásan tapsolt A társulat uj tagjai Ardó Ilouka és Gyárfás Ödön határozottan nyeresége az őszi szezonnak. A főbb szorepek mind |ó kézben voltak.
A Kövesay társulata indulóban vau Péeare, hol már 26-án szerződésszerűiig játszania kell. Tebát néhány elóadáa lesz még csak. A rossz időjárás eddig visszatartotta a közönséget a színháztól, csak most kezdi látogatni, hogy megismerte milyen erős újjászervezése történt a társulatnak. A tegnapi előadása Luxemburg grófjának összevágó játékával, mesés toalettekkel, jó zenekarral a fővárosi szinpadot hozta eléuk. Elragadók voltak Tábori Frida (Juleite) éa Barlkó Etel (Angéla), akik mellett a közönség valósággal tüntetett. A férfi szerepek Faludí Károly, Abouyi Tivadar és Pataky kezében voltak; mind a hárman művészi tehetséggel feleltek meg szerepeiknek.
* YES-QUI 81 elmen megjelenő immár országszerte ismert hézagpótló nyelvoktatási folyóirat programmiába felvette a gyakorlati továbbképzést is. Míg a kezdők tanfolyama a francia angol és német nyelveket a kezdet elemeitől fogva tanitja köuuyfl és szórakoztató módon ; a most meginduló haladók tanfolyama a már uémi ismeretekkel bíróknak a továbbképzésre szolgál gyakorlatul; közöl érdekes olvasmányokat, társalgási gyakorlatokat, levelezési mintákat, műszaki kifejezéseket stb Nyelvtani magyarázatokkal és a ritkábban előforduló szavak fordításaival. szóval az idegen uyelvekbeu való mentül helyesebb tökéletesítését tűzte célul, a mellett érdekes és szórakoztató ia. Midőn ezen igazáu hasznos uiságvállalatot ajánljuk lapunk t. olvasói figyelmébe, megjegyezzük, hogy a XKS-QUI-SI kiadóhivatala Budapest, Nagy János-u. H. Szívesen küld az érdeklődőknek ingyen és bérineutve mutat ványszámot A lap előfizetési ára uegyedéveukiut, minden kiadásra külön H korona.
* A Divat Újság minden hónapban kélater jeleuik meg Előtizelésí ára nagyon olcaó: negyedévre postán való szétküldéssel két koroua busz fillér. Előfizetni legcélszerűbben a kiadóhivatalba intézeti postautalványon lehel. A Divat Újság kiadóhivatala Budapestet!,\' VIII, liökk Szilárd-utca 4. számú házban van.
NYÍLTTÉR.
E rovat alatt közöltekért a szerkesztőség felelősséget ~v nem vállal.
Alulirt ezennel kijelentem, hogy ha fiamnak Ferencz J. Gyula kertész-segédnek bárki bármily osekély hitelt vagy kölcsönt ad, az általam megtérítve nem lesz.
Ferenoz Gyula, mint atya.
Hirdetések
felvétetnek e lap kiadóhivatalában.
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOMAir- cigarettapapírt vagy hüvelyt!
ZALAI KÖZLÖNY
8ZEPTKMUKU 15.
Látott már ilyen gyorsaságot?
Kiintő hJItbutog voltam: rolloutóijii köhögtem; uolieieu lólogtellem, fájt a nyakam én nelleiuii nyeltem Ks ma minden olmull vég« ít liogyan ? Kgyetli-u doltoi valódi Kay-íéle stódoiii ásványpaatlillálól. a melyet 1 kor. 25 fillérért voltom a gyógy.sortéi liao, _ elmúlt aiöruyU betegségem.
Skepviselet Magyaroraiég és Ausitria rémére : W Th. fluutiert, cs. és k. udv. stálliló, Wien IV|I tirosse Nengasso 17.
Á legjobb fém fisztiídsze
Fogyasztás évi 60 millió doboz.

¿///(////sZ/W/f/\'
<7 ú^í«!^/jttryyiítrtrtct/iti/r r/n\\ttt\'j, m**/ ryytxet* /tJiA/ <v ffAo// ÍJ,
J *n*y/aj4<utf mint/t»* y<ti<u/j<\'yi /
N
Mindenütt kapható.
mfi

jggi^V
A Zalai Közlöny
S irkuztosé|i ét kiadiklvatala
Deák-tér i. sz. alatt van
!•■■. «t» -ényo sa bevált
fiiltMímí.ií-sipji
8 Hall & Co. gyártmánya.
KltAJó Irfo.l otviMnk a]4u1üliira Emuim kuli >l> állmai an 14-iivra er*-«lm4iiyityvl >Uitlmu«Ak
numlcímcmii börkiiilósok
latot króiiiku.pikub.a uar 6« ¿a .ti kmifeck. r««*
orr, fiKlVolvl.. lAllxiaili,, I..J- 4« .«.ikvplik.\'lyrk rllr.i 8pi(«r k4irln>-i/appa 1» 40 iiiiallk tafcilrititl t «lat iu»*4i.n-i la-nywfHMi cll-\'r * kerr«kci1o1t<inbi.\'n f -r«A v4h wairAii> * ni\'l1» nokia:. Mikaoa l>4r\'>«J.>kii4l nlkalmuaAk • Nwr IibIAau
Berjtor-félo kátniny-Miiszaiípiint
I* En,hékb k4ir4ny-ar*ppai k)iiu4ih. • kar iltiUUanaifai ..ik.«, ««u ruiA. t I 6f. a< (, ),.ii ,.,ia kifli--«-I <\'ll»n. Tdvulnl mlu.Ion-impl liMiii4lMtm mim f..:flliiiuU>*!;tilnii rao*44- 4a fürdíi .iap-pin wiolta! M
Horgoi-fY\'le glyc<\'Hii-|> pmmapimn
inrlylien 3.1 .«.t«»l4k «liis r.li r.«l«iuilk ¿»amely Illat.»»»« vau KivAlA lír,|i a xorkeut liaaamujlk l-.»4bl>4 kiifln« cKorrwl a
Berger-féle borax-Hzappant
fe pMI» par.«"4i«k. n»p4i4>. mpi4k. ál4i4Uk 4a mVi btibal«
»lton.
Ara 4arakonk4ii mlní.n |a|ub41 70 IUI4r. h«.«-11 Alnll imi-l. < —.1 nrtflu. KírJ.\'n a T4MU-IIVíiiiAI nr<>iiiaiiVki«an Bargar Mlo k4lr4nr..i j
Iniriii Mi.pp.iii.tkat. 0. Hall * Oirap. tf>.Vri-iii4uynll 4* viayAuon \' -u III 4l.r4>Jt T«d-Jnora 4« a mellotte k tó o^ml4lr4aré. mrlr
inlmti-ii olliiX4n "11 koll tiiktfy Ifidi-o. KltOalotn II4UMIK.II 11MJ-I.an du>nknl*nv(ií«l ^ « pAil.l ujo
ért vlli|kl4]||(A«oa arany 4rtrara»l. A ÍHft v.\'d] iri 0 iioiidi-n ui4« »y6»y-4« hnjk.iilku«Mnpp»n. k • Illantuk nii-ik\'krii liMiUlall al«|[t4«ikuii I I vAiumk KapSainv niimli-n k>Airvu<-rl4rl>«ii 4« uakl»r4ir4 n>i.u.«n. Nagyimul O. Hall k Oomp.. Wtin I., I Ibaratr. a. Magyamrulil fAraktiri T8 rdk I4«atf ffy4dyaaar> Ura. lu.lapaal, Klr4 «-a. 1«. Th.ll,,,,,,. a.li,. Zr\'nyl-maa. Knahmalalar Pr. al4i\'a. Hialtl-uioa a, Hnln4r 4a Hoaar .IrogulaUk. IV., Koronák ro.g-utoa ». aaAm Dtlaliyl Frlgjraa ilri.t«rla, Marok, kól uloi a. Klaalnybaa Mapyarar>ai| ttaaa«« gy .gy •aarUrulkan.
w. OV.I « u.iup, H>«TI-
ÍÁli
&3K ALAPÍTÁSI ÉV 1832. >m&
ifj. mnyüizö József
NH6^K HNXZ&^N-
^jáolj«, jól berer>d«3«tt mlndtanema nyomdai inuakik diatos óa izlóaea elkéazitáaére, jutányos árak mellett.
körUpol^, roegb\'^ó^, elj«gy3é$i «5 e^l^et«;! l^ártyá^ miodig * legújabb dlüat 53«rlr>t
k«53Ítteioek cl.
Falragaszok, gyászjelentések s más sürgős nyomtatványok néhány
óra alatt előállíttatnak.
Nagyon alkalmas intézet kisebb s nagyobb müvek kiállítására.
-n(ii
Nyomulóit u laptulajiionoft Ifj. Wujdiu .lóiwnf kónyviiyomdájábuii Nugyknni/.sán.
NAGYKANIZSA, igio SZEPTEMBER 19 49-IK ÉVFOLYAM. 76 SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•íJalMlk hétfőn ii ciSlórlökon.
tiofleatáel árak: Kjén tvra 10 korona, fílivrc » korona, nagyedivia 9 korona 60 Ali. — Egyee aiám éra 10 1111.
Kelelóe eieikeasló : Kertén* Jiniff.
KUdJn : n »rrk«ail«if(.
Szirkiiztiiii él kladihlvatal Diàk-tèr 1.
Talafon : lit.
Hlr
A munkapárt erőpróbája.
Az ország nemcsak a munkapártot, ennek egészséges jirogrsmniját üdvözölte örömmel, hanem azokat az állaiuférflakat is, kik diadalra akarják vinni, ezt a program-mot, mely Magyarország további haladását, fejlődését, háztartási egyensúlyát foglalja magában.
Az uj parlament mogalakulását követő rövid ülésszakban már volt alkalma az országnak meggyőződést szerezni arról, hogy a kormány erős kézzel és a tudatossággal tartja az ország gyeplőjét. Közismert, a nemzet nagy többségétől üdvözölt igazságok, a szó fényes hatalma azok a fegyverek, melyekkel a nemzeti munkapárt fejő Kimen lléderváry gróf kormányelnök és miniszter társai a hirdetett programmot meg akarják valósítani.
Hogy az ellenzékek különböző frakoiói szinte kedvotlenül látják miként foglalja magában a kormány törekvése mindazokat a feladatokat, melyek az ideálok korgetésé-nek időszakában tényleg megvalósíthatók voltak, az nagyon természete«. De hisz éppen az fordította el a koalioiótól a nemzet bizalmát, hogy ami a régi programúiban reáli-zálhaió pontokként szerepeltek, azoknak keresztülvitelére is gyengéknek, tehetségteleneknek bizonyultak.
A lefolyt rövid nyári parlamenti munka eredményeit megnyugvással fogadta az
ország. Hisz ezek vezették ki az ország megsülyedt szekerét a kátyúból. A munka gyorsan ment, mert égető szükség volt. Szinto a nemzet lelkiismerete vert a képviselőházban, ugy hogy a hirdetett obstruk-cióról lemondtak az egész vonalon. Hazaárulás lett volna az. Az igy megszavazott indem-níti, njonolétszám, népszámlálási törvény stb. lelte lehetővé, hogy a képviselőház a rövid, de eredményes munka után nyári pihenőre menjen.
Most rövidesen újra együtt lesz a Ház, megkezdődik a munka. Óriási a feladat, mely megoldásra vár és valószínű, hogy az ellenzék pihent erejét nemcsak a közös munkára, az eszmék tisztázására a kormány ellenőrzésére fogja felhasználni, hanem a kormány működésének vehemens akadályozói is lesznek. Az önálló bank megvalósítása már az idő rövidsége miatt lehetetlen A bankszabadalom tehát bizonyos magyar előnyökkel meg fog ujitiatni. De az uj adótörvény megalkotása, a közigazgatási reformok, hitelviszonyaink rendezése, a tanitók nyugdíjtörvényének reviziója, a kis és közép blrtokosság helyzetének javjtáAa, a kisiparosok megmentését célzó törvények stb. mind munkára várnak Ott van az ütköző pont, a választói reform, mely egyik legnehezebb, de legszebb feladata lesz a kormánynak. Mert az alkotmány sáncai közé be kell vonni mindazokat az intelligens elemeket, melyek az eddigi vagyoncensus miatt kirekesztettek.
De minden liberálizmus mellett sem szabad az ezeréves Magyarország jövó fennállásáról, a magyarság hegemóniájáról megfeledkezni. Hasztalan szövetkezett a választási sikerek reményében Justh Oyula a szociáldemokrata párttal az „általános, egyenlő, titkos, községenkinti választás" jelszava alatt, nem hihettünk ennek a szövetkezésnek őszinteségében. mort amint a pluralitási törzszülötl nem felel meg a magyar nemzeti politikának, ugy a választói jog kiterjesztésében is csak addig a határig mehetünk el, ahol a magyar nemzeti állameszme integritása csorbítatlanul fennálhat
A mai viszvnyok között a jelenlegi kormány és a parlament többsége képviseli a nemzeti lelkiismeretet. És ha néhány nap múlva a parlamenti sorompók között az uj küzdelem megkezdődik, Magyarország óriási többsége, mint szilárd ércfal fog a nemzeti munkapárt hátvédóül szolgálni Gz fogja megkönnyíteni a kormány erőpróbáját.
TársaséletOnk.
Elkövetkezvén az ősz tél hosszú estéi, ez |a meglehetősen elkopott thénia kínálkozik tollúnk alá, hogy a társasélet pangásáról éa fellendítésének módjaírói elmélkedjünk.
Tárnaséleiouk vagy meghalt, vagy haldoklik. Hogy mí ennek az oka? A kor ulilitaríua jellege. Ma mindenki vagyont gyűjt, vagy adósságot csinál. A régi, hirea magyar vendégszeretetet már régen
Tükörképek.
Irta: F. F.
(Ili tf rójalak kóxdtt apró belükkel ígéri ai axcanlrlkua szerió, hogy fenn roval alatt Hétkösnapi Caaládi Idyllakal fog írni, avval a tulmerész románnyal, hogy dologkdiban saját magal laai mag n ullramodarn tárcagyártáa aaitetlkei -tachnikaí törvényeinek felfedezése coljából. Mlelótt tahit Margitka Sioraoru Históriáját agy symmetrlkus tárcaalakban elzengené, a ko»a|>án poinltal, nem mulujtia al a koxoneég b. tudomáaára hoini azon emberfölötti küzdelmet, mellyel ai excentrikus szerzó igyekezett kiúszni a kínálkozó tárcacimek tengeféból, melyek kozúl csupán a kóvelkeióket emeli ki a nyájaa publikum elrémitésa céljából: Geometriai torténetek, vagy Symmelrikus életképek, vagy A Nénik Terméacetrajia. De a kóipontkivüli azerzó nem sokat kérati magát éi feltár-tózhalatlanul hozzáfog a dologhoz, matyból hamarosan észreveheti minde-<ki, a ki akarja, hogy a történet eleje teljesen olyan, mint a véga, mindegyik apró betűkkel van siedve. As elején sain lóródnak a Nénik, a Mindenhatók avval, hogy Margitka agy derék fiatalemberbe szerelmes, (kinek elóneve baromfi éa vezeték neve Baromfty) — meg a végén sem. Csupán at a kulömbség ai eleje meg a vége kóxötl, hogy az egyik a tUkór innenid, a másik a tükör túlsó oldalán van, vagy megfordítva, a szerint, mint a ny. publikum optimista vagy pesszimista ókul» mogúl ezemleli aárgombócunk dr Sterényi Hugó-féle természetrajzának It-ik kótalét, melynek cima Alattan.)

Kedves Gyermekein I Anyai szivem kítöró örömével hallottam k Néuéidtól, hogy nemes és nemzetes baromfi Haromffy
ur irániad gyengébb érzelmekkel viseltetik. Mikoron figyelmeztetni tartozom az én kis Leánykámat arra a fontos körülraéuyre, hogy a jelon férjhoztnenésí viszonyok mily aggasztó perspektívát nyújtanak, jó-iudulatodba ajánlom e derék becsületes úriembert stb. . . . stb . . .
(A Nénik öröintól ragyogó arccal jönnek és dörzsölik kezeiket.)
Mama: Szervusztok édeseim I
I. Néui : Mily örötnl Mily öröm I
II. Néni: Ali, no mond. hát tényleg igaz ?, Mily szerenose 11 Gratulálok kedves, boldog mama. i
III. Néni : Derék, jellemes emberi kap a kis Margitka. Kítüuó parti. Nagyon boldog lesz vele. Nagyon szereti ét. . . .
I. N: Fess úriember, szellemes, művelt. Irigyelni fogják lóle. Képzelem, hogy pukkadnak a Weísz láuyok I
II. N : Hál még Fűredyék I Hiába az ipszilou. A vagyon. Ha mindez nincs is a mi Margítkánknak, mégis ó lesz Baromffy neje. Nagyon szeretem ót
III. N.: A Weísz Sári, az a sárga irigység____
(Most tulajdouképeu a ll-ik Néni beszél, de a
sorreud kedvéért én római I. jelölöm. Elvégre egyik Néni olyau, mint a másik ) ,
I. N. : Igen. az a rut sárgaság. Fáj neki, hogy ez a két kedves lélek oly uagyou szereti egy-másl. Hogy nem szégyel élni II...
II. N.: Irigyelni valaki boldogságát ! I l\'fuj!
III. N. : Ki kelleue seprüzuí az ílyeooket a városból. Az ilyen még pletykálni is képes ám!
(Most újból a III-ik Néui szól, de a sorrend kedvéért én római 1. jelölöm. Elvégre egyik Néni olyan, mint a másik )
I. N : Csak a iniutp mondta Farkaséknál, hogy dacára a uagy szereletnuek, nem lesz i házasságból semmi.
II. N.: Hát persze, hogy Farkasék elhitték. Hát miért ne? Hát ék miért ne irigykednének?
III. N.: Hát perszel Mort Margitkának uiuos hozománya ? Mért ne vehesse ót el Baromffy ? Ai ilyen is megesik I Tudok is róla.
I. N.: En is tudok sok esetet. Hát miért ne? Mert némelyik ember jellemtelen és otthagyja • leányt, azért vannak még becsületes emberek. i II. N.: Vaunak. Peisze -hogy vannak. Hát tniérl ue venné el? Miért hagyna el? Miért?
III. N.: Igen. miért? Miért? Igen!
(Mialatt a néni-triumvirátus imigyen dadog, mindenki észreveheti, «ki tudja, hogy a tárca itt point-jébez ért. Aki nem tudja észrevenui, annak egy vouallal teszem szembe szőkévé.
Mindenki észreveheti, aki tudja, hogy e vonalon tul symmetrikusau helyezkedik el a tárca másik fele, amannak reális tükörképe Mialatt a néni-triumvirátus imigyen dadog.)
I. N.: Igen. Miért? Miért? Igen 1
II. N.: Igen, miért? Miért vegye el? Igen miért ?
III N : Mert nincs hozománya? Miért? Hogy megbánia később és nekünk szemrehányást tegyen ?
I. N.: Kell ez nokünk ? Minek ez nekünk? A szemrehányás. Minek a civódás ? A harag ? Nem kell.

2
ZALAI KÖZLÖNY
SZEPTEMBER 19.
eloívellálta ennek a korúak önző titellenie, fényűzése, drágasága. A pesti uő (a kanizsai uók is) jourját kávéliátbau tartja. A kis városban pedig a jövedelmek kimértsége, a régi palriárcbális egyszerűség átváltozása fenn az ernyé, nirtcsen kas szert) nagyot-mutatáshoz, — régen .befagyasztották a társasélelet, fts aiiiiut rendoiiuk collectiv kiállításokat, kötnek a munkások t-ollecüv bérszerződésekel: a mulatságokat is ilyeu collectiv rendszerrel tartjuk, vagyis ha mulatunk: ki-ki a saját zsebére, ha ugyan collectivitá* nem a batyuhál tisztes alapján mutatkozik.
De még ez hagyján. Legalább ezeken a helye ken mulatnak, valamelyes társaséletet élnek akármennyire elszigetelődnek olt is a társadalmi osztályok és akármily elszigetelten rendeződjenek ezek a mulatságok, a sarok kauapézás, a rangbéli kiválás és pöffeszkedés bizonnyal megterem ott is.
TársaséletDukuek megélője, hogy több osztályra tagolódik, mint az állami hivatalnokok statusa Szátnbajöu a vagyon, szDletés, társadalmi állás és mivel mindenki illata classificálja magát, majd annyi collerio létesöl, mint ahány ember vau a társadalom has. Nem kész nevelség-e, hogy uemzetiség, vallás, foglalkozás és tudia Isteu milyen megkülönböztetések szerint tagolódik szét a társas élet ? fts még az szer-ucse, ha a katholikus legényegylet mulatságán Mercuriu* fiai is meghívást kapnak. Mert\' rendesen inkább az a divatos hogy a keresztény uóegylet meg a zsidó nőegylet a maga tagiai részére usurpálja a nagy elité vigalmat
Ki lesz az a nagy szervező erő, aki ezt a sok fraeliót egyesileni lud|a? Hol vagy te nagy ember, bel késel az é|i homályban, aki össze tudnád teremteni a társaséletel minden kasztszerO árnyalat nélkül Ez az einber Dvm késik, mert még meg se születeti.
Maradjunk esak a lehetőségnél A collektivilás alapjára kell helyezkednünk és azt kell óhajtanunk hogy a meglevő tényezők foglalknzzauak a társas-élet fejlesztésével. A casiuóuak e tekintetben hagyó ináuyos rendeltetése van. Nem arra gondolunk, hogy a hét folyamán egy ussínóháhil rendezzen, hiszen egy lecske nem csinál uyarst és különben is a
pezsgő társasélet alatt kulturális életet gondolnuk. A casinó kezdeményezheti sorozatos népszerű tudományos előadások ciklusát. Ezeket fűszerezhetik zene előadások. Ha a casiuó Széchenyi eredeti ideáljait megvalósítani nem akarja, vagy nem bírja, iskoláink tauárí karának belevonva felhaszuálható erőket, kell kezdeményeznie, hogy élénkebb, kulturális élet költözzék már hozzánk és kísértsük meg, hogy a kuliura luduá-e társadalmunkat egészében összehozni.
Szóval a társasélet fejlesztése körül valameuy-nyinukuek vau teendője és őszintén szólva, örűlnéuk is. ha lapunk hasábjain mások is kifejtenék nézetei-k«t arról, miként lehetne az ui sociális viszonyok között lársasélvlüuket emelni.
HÍREK.
— Tanácsülés. Pénteken d. u. rendes tanácsülés volt, melyen a heti ügyeket végezték el. A tanács elhatározta, hogy a megüresedett főjegyzői, levéltárosi és egy Írnoki állás betöltéséről pályázati hirdetés ut|áu gondoskodni fog. Megkeiesí az alispánt, hogy tekiutetlel a város közígargajásáuak sok teeu-dójéról. a választási a lehető legrövidebb időpontra IQzze ki. Ez ügybou való személyes tanácskozásra Vécsey Zsigmond polgármester szombaton Zalaegerszegre utazott Arvay Lajos alispánhoz. A tanácsülésen még Deák Péter főkapitány referált különböző ipari kihágásokról.
— Eljegyzés Dávídovics Ferenc budapesti kereskedő eljegyezte Deutsch Terka urleáuyt.
— A pécsi jogakadémiáról. Pécsi levelezőnk irja, hogy az ottani püspöki joglyceum váltó-és kereskedelmi jogi rendes tanszékére Bozóky (iéza dr. egyetemi magántanár választatott meg, ki eddig az egri jogi főiskolán adta elő e tárgyakat. Bozóky I kitűnő jogtudós, ki kölönbözó folyóiratokban közöli szakcikkeivel feltűnést keltett. Beszél magyarul, németül, olaszul, franciául, angolul, lalíuul és spanyolul. Farkas Tibor pedig, akiről egyik kauizsaí lap azt irta, hogy ót érte a választás, első helyen volt | kandidálva kitűnő képesítései miatt Kettős doktorátusa van és öt nyelveit beszél
— A népfölkelők ellenőrzési szemléje elmarad A mull számunkban közöltük, hogy a népfelkelők ellenőrzési szemléje oki. íi-áu lesz Akkor i
II. N.: Nem kell. Minek? A szerelem el-inulik. Es marad a harag. A boldogtalanság. Hát kellíz Margitkának? Én nagyon szeretem ót
III. N.; Nem kell a boldogtalanság. Fölösle ges. A szerelem ulmulik. Fölösleges.
(Most újból a III. Néni szól, de a sorrend kedvéért stb. . . . Hisz tetszik ludui, egyik liéui olyan . . . stb.)
I. N.: Fölösleges a szerelem. Az ily házasság rosszra vezet. Perpatvar. Harag. Nom kell harag
II. N. : Nem. Nem kell. Nem koll a házasság. Ez rosszra vezet. Eu nagyon szeretem Margitkál
III N.: Szegéuy ártatlan gyermekem ! (zokogj Te boldogtalan leszel. Szegéuy árvám I
I. N.: (zokog) Boldogtalanságba log dönteui, az iiz ember. Szegéuy kis csibém.
II N.: Nem szép oz Harnmffy úrtól Ez nem eljárási Egy szegénytkis virágszálat megölni.
III. N.: Csúf eljárás ez tőle. Egyenesen jel-lemteleuség. Civódást akar ez csak. higyjélek el nekem (zokogva a mama nyakába borul.)
(Most a III ik Néni szól. de hisz tetszik tudni. Zárójel vissza )
I. N : llyeu még sohsem esett meg a mi családunkban. Ily szerencsétlenség I
II. N.: Mily fájdalom! Mily gyalázat!
III. N. : Mily Táplálom! Mily gyötrelem!
Mama: Szervusztok kedveseim!
(A rokouok örömtől ragyogó arccal mentiek és dörzsölik kezeiket.)
Kedves liyei mekoiu!
Anyai szivem kitörő fájdalmával hallottam k. Nénéidlól. hogy az a baromfi irániad gyalázatos érzelmekkel visoltetik. Mikorou figyelmeztetni tartozom az én kin Leánykámat arra a fontos körülményre, hogy a lelett férjhezntenési viszonyok mily aggasztó perspektívát nyújtanak ne higyj annak az alávaló fráternek. . . stb. . . . stb. . . .
(Itt zárójelek közölt cs a|>ró belükkel magyarázza az excentrikus szerző a tároa írás fentebb igcrt elleaatl törvényeit. Mindenki megjegyezheti, aki akarja, hogy Margitka szomorú históriája immáron végei ért, szép symmetrikusan, mert hisz mindenki láthatja, hogy a dolog point-je ép a tárca közepére esik éa hogy az eleje olyan, mint a vége, mindkettő apró belükkel van atedvo. A jó Nénik immár épugy nein foglalkoznak a Margitba Mindennapi Esetével, mint a tárca elején, som a szegény leányka sürun hulló könnyeivel. Kő az — ainint mondom, — hogy a tárca csinos geometriai alakot ötlött, szcp symmetrikusan véget ért, a ki nem h szí el, olvassa meg a sorok számát. Azután akárki láthatja és kioko-soJik tőle, hogy tulajdonképen eme Hétköznapi Családi Idyl első fele a tükör egjik, a másik a tul oldalán van, vagy akár megfordítva, aszerint, mini a ny. publikum optimista vagy peassimisia ókula mogul szemléli sargombócunk dr. Sterényi llugó-lclc természetrajzának tl-ik kötetét, melynek cime Állattan.)
még ez a hír a valóságnak megfelelt. ,A helybeli népfelkelői irodában megfeszített erővel dolgoztak, hogy a fit. népfelkelői parancsuokság alá tartozó 30,000 uépfölkelói értesítést elkészítsék. Elkészült és éppon expediálni akarták, mikor leérkezett a honvédelmi miniszternek f. hó 14-én kelt K6J\'2|elu. sz alatti rendelete, melynél fogva a népfölkelők elletiórzési szemléje a kolera veszedelemre való tekintetből ez évben olmatad.
— Kápolna felszentelés Fényes ünnepség keretében szentelték fel f. hő ll-éu délután 4 órakor a keszthelyi izr. temetőben emeli kápolnát. Keszthely város számos tekintélyes polgára jeleiilétébeu folyl le az aktus. Dr. Bűchler főrabbi megható, tartalmas beszédben ecsetelte a kápolna jelentősegét hangsulyoz-latváu, hogy ide a halál birodalmába minden ember rang és vagyoni állás külömbség nélkül jut el.
— Főorvoeváltozáe a gyermekmenhelynél. Barlhos flyula meuhelyi főorvos, ki |eleu-leg szabadságon van, hivatalába uetn tér viasza hanem lemond állásáról. Amíg ezen lemondás uliutá-zést nem nyer, Szombathelyi Sándor meuhelyi gondnok vezeti a menhely ügyeit.
— Szerenád Az Irodalmi és Művészeti Kör daláfdáia csütörtökön este régi, buzgó tagjának Ats E. Árpád postatisztnek Itázasodása alkalmából csen-geri-uti lakásán szerenádot adott. A dalárdát üűrller István karmester vezette. A szép énekszámok után a vendégszerető házaspár megvendégelte a dalárda tagiaíl. Innen az egész daloslársaság a Koronába ment, hol derűit hangulatban töltöttek el néltáuy órát. Közbeu-közbeu Bűchler Mór vice-kariuester dirigálásával szebbnél-szebb dalokkal gyönyörködtették a jelen volt szép számú közönséget, kik hálásan tapsollak az egyes darabok után.
— Hírszolgálat a rendőrségen. Deák Péter főkapitány rendeletileg értesítette a városi rendőrtisztviselóket és rendőrlegénységet, hogy ezentúl téves információk vagy índiskréciók elkerülése végeit a helyi sajtó informálását szabályozza. A bűnügyekre nézve csak Bay Qyörgy alkapitány adhat felvilágosítást. Egyébként maga a főkapitány, távollétében pedig Farkas Ferenc alkapítány fogta a lapokat informálni. A gyakorist fogja megmutatuí, hogy ez az íulézkedés keresztül vihető-e Mi örven-dűuk, hogy a főkapitány ur személyesen fogja a sajtót ínformáloi, mert az ó nyilvánosság iránti érzéke csak használhat az ügynek.
— Névváltoztatás A belügyminiszter megengedte, hogy Czigány Ignác veszprém-e. megyei pap, városunk volt tanuló|a, családi nevét Sión t-györgyí-ro változtassa
— Kolera rémület Keszthelyen. Szombaton gyauus körülmények között halt meg Csauaki Jáuos -13 éves kocsis. Tapolcára bútort szállított s midőn péntek éjjel két órakor hazaiért hányni kezdett s fél óra mtllva meghalt Az orvos azonnal megjelent a helyszínen s óvatóságból a családot azonnal ulkűlöuitette. Miután a halál bekövetkezése előtt az einber hányt s előtte való nap semmiről sem panaszkodott s kűlömbuu is egészséges volt, arra iuhetett következtetni, hogy kolera beteg. A halottat uyonibau kivitték a temetőbe a houcházha s ugy a lakást ahol meghalt, iniut a szomszéd lakásokat fertőtlenítették. Az eset a városban óriási pánikot okozott és már hajnali órákban másról sem beszéltek, mint hogy a kolera kiütött. Oly gyorsan Ilire futott a dolognak, hogy már városunkban is beszéltek róla. Miután Keszthely tőszomszédságunkban vau, luuukalársunk felhívásunkra a hatósággal érintkezett és ma telefonon jelentett\'\', hogy a boncolásnál minden kétséget kizárólagos s megsllapilla-tott a boncolásnál, hogy az ember nem halt meg kolerában, hauem az tllou leesett a kocsiról ugy hogy hátoin bordája betörött s agyrázkódtalást szenvedeti.
— A máriapócsl bucsu elmarad. A hires máríapócsi bucsut is megtámadta ez esztendőben a kolera A nyíregyházai alispán az ország összes törvényhatóságát értesítette hogy a Máriapócs községben tartani szokott búcsúkat tekintettel a fenyegető kolutajárváuyia a m. kir. belügyminiszter rendelete alapján beiillotia.
8ZEPTEMBER 19.
Z A I, A I K "ô Z L Ô N Y
3
— Fogyasztási szóvetkezet Nagykanizsán A régi gimnázium helyiségében nagyon népen gyűlést -tartóit a Knlli Népszövetség helyi fiókja. Kél tárgya volt a gyűlésnek: az elnökválasztás és egy fogyasztási szövetkezetnek vagy áruértékesítő szövetkezetnek a létesitéso. A környéki papság köztll ott voll Kroutzor Dezső gelsei plébános. Antul h zalaszentbalázsi adminisztrátor és még mások A gytllést liörzsey Tivadar plébános nyitotta meg os elnöknek Málék László dr. ügyvédet ajáulottu, kit nagy lelkesedéssel egyhangúlag megválasztották bár dr. Málék líatalságára és érdemesebbekre való hivatkuzással szerényen kiakart térni a megválasztás elöl. Kz illán az elnöki székel ö foglalta el. Dávid Károly a központi logyaszlási szövetkezetek kikül-döltje ismertette a szövetkezeti alapítás módozatait rs jeleutóségét, mire a,-gyiltés egyliaugulag elhatározta egy fogyasztási szövetkezetnek alapítását. Az előmunkálatok megléteiére bizottságot knldlek ki.
— Tieztviaelők reménye. Rendkívül rózsás szemüvegen kellene Nagykanizsa város tisztviselőinek a helyzetéi vizsgálni, hogy azt akárki is szépnek ós irigylésre méltónak találja Étijük kivált a szerényebb javadalmazásit tisztviselőket, kiknek egyetlen remények mindig az előléptetésben vau. Kz tartja meg őket állásukban ez bíztatja őket, csüggeteg helyzetükben. Mist egyszerre két állás nyílik meg a reménykedők előli (mert a .főjegyzői külső íogvégzait pályázóval log betöltetni) az egyik a levéltárosi, a másik egy írnoki állás. A levéltárosi állás már az óla betöltetlen, amióla Stcrbecky Fereue halála után a katonai ügyosztály vezetőiévé tauácsosi ranggal Gsányí József voll levéltáros választatott meg. Orbán József ugyan megválasztatotl akkor levéltárosnak, de a közigazgatási bíróság ezl a választást felebbezés folytán megsemmisítene. Amint értesülünk Orbán József városi irnok útra pályázik és valószínű, akik akkor alkalmasnak találták ól a levéltárosi állásra, ma is párt|ára állanak Hajós Fereue reudórbiztos aki obbeu a minőségben elismert tehetségével szolgálatokat lett a közrend erdekében, szintén pályázik a levéllárosságra. Hu a választás reá esnék, Kameiiár Uéza a városháznak legrégibb to év óta díjnoka pályázna u rendőrtiszti állásra akit erélyessége, pontossága, megbízhatósága, testi rátermettsége egyaránt aiáulauiik erre az állasra; De ha iruoki állás üresedik még arra is pályázik. Mig a reudórbiztosi állásra Füredi Jáuos reudórbiztos vátja előléptetését, kinél nom a csekély auyagi előléptetés, mini szolgálatainak ulismerése volna follűiit-itvo a megválasztásban Természetes, hogy így az egész di|uoki karban bizonyos- általános munkakör változás állna be. aminek elintézése a polgármesteri logkörhö/. tartozik
— Javító érettségi. M.t ¡ártották meg a nagykauizsaí Felső Kereskedelmi iskolában a pótló és javító éretlségi vizsgálatokat, melyre H ifjú jeleut-kezelt. A vizsgálat Zoru Vilmos dr. nyűg jogakadémiai igazgató és Várady Károly dr. pécsi kereskedelmi és iparkamarai titkár, miut miniszteri biztosok jelenléteben lölyt le.
-- Ki akar rendőr lenni ? Hay Ferenc rendőr kineveztetvén a Déli Vasulhoz segédkalaiizuak, a tanácstól u rendőri szolgáiul alól való tol mentését kerté. A tanács pénteki Uléséu ezért utasította a főkapitányt, hogy a megüresedett rendőri állásra a pályázatot ir|tt ki.
— A Potylimalom fejlesztése A Potyli-iiialoui kerekei - gyakran beszűutc.tik a zakatolást. Valahányszor a kis patak vize leapad, csak hosszú vizgyű|lés után hu|t|u meg u malmot. Ezért a gazdája ugy akar a bajon segíteni, hogy a m.ilinot nyersolaj motorra is berendezi. Ha nem lesz elegendő viz,
akkor csak bekapcsolja a motort és mindaddig vele hajlatja a malmot, mig újra elegendő vizet nem jjylljihel össze. Ehhez a tervhez kért engedélyt a városi tanácstól.
— Ki akar rendőrkapitány lenni ? Zalaegerszeg rendőrkapitánya Ságy Latos Székesfehérvár rendőrkapitányává ueveztetott ki Most a
.....gtlresedett állásra Korbai Károly Zalaegerszeg
polgármesteren\' |iályázatot hirdel. Az állással 2000 K lórzsfizotés, 7o0 K lakbér és 200 K egyenruha állomány élvezete vall összekötve. A pályázati kérvények I\'. évi oki. 20-áig nyújtandók he Zalaegerszeg polgármo-teréuél.
— Goldmark emlék Keszthelyen csak néhány hét elólt folytuk le ar. egész ország részvétele mellett á Ooldmitrk ünnepélyek Az ünnep emlékére a nagy mester szülőházán annak relif képét örökítették meg. A házat most megvette Herényi lléla keszthelyi vállalkozó, ki az egész házat lebontia és helyébe egy kétemeletes modern palotát emel. A nagy mester emléke természetes visszakerül helyére, de csiuosahban elhelyezve. ,
— A régi huszkoronások beváltásának végső határideje. A régi veres alapit huszkoronás bankjegyeket az osztrák magyar bauk budapesti llókja lltílt. óv december hó fll-ig váltja be. Azontúl a bankjegyek érvénytelenek.
— Agyonszúrta a férjét Az alkohol már sok veszedelmet hozott az emberiségre. Legújabb áldozata egy jómódú paraszt menyecske. Major Ignác vonyarci lakós, már régi idő óla perlekedik a felesége családjával s o miatt sok perpatvar volt a házastársak közölt. Tegnap ugyűtt lementek a pincébe bort fe|leuí Természetes, közben alaposan fel öntöttek a garatra s rövid idő múlva mindkettőn berúgtak. Virágos állapotban ismét előszedték a válságos téíná\' s ezeu annyira felizgult az asszony, hogy férje hasába szúrt a kezébe levő konyhakéssel. Az ember rövid idő alatt elvérzett Az asszonyt bekísérték, ki mindent bevallott.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
Színészet.
* Fedák Sári Nagykanizsán Szerdán az arénában Fedák Sári fellép az .Elvált asszonyban. A hír c-ak ínég ugy szálról száira |arl és u páholyok már is nagyrészt elkellek.
Csütörtökön a „Sasfiók" Edmond liostand e klasszikus drámája, Jákó Emíliával a címszerepben, iguzán klasszikus műélvezetben részesítette a műértő szuiházi közönséget A Nupolooufi megható drámája há kifejezést öltölt Jákó ambiciózus, mind n tekintetbon kiváló alakításában, Mogkapős és elragadós voll halvány ilju szerepében, aki sasfiók létére végre a sorstól sújtva összetörve, elenyészik. Hangja liivon adta vissza az iudulatok magas skáláját egészen fel a paroxismusig Valóságos erőpróba e drámának művészi alakítása. Jákó kíállotta a próbát, szereplése igazi sikes volt. l\'ilísy Flamheaut a sírig hű francia gránátost igazi hós erejével tárta elénk, liyárfas II. II. Fereuo császár szerepében volt kiváló, hasonlóképen Lévay is, akit ugyan uagy ambíciója Metternich szerepében egy kicsit a megengedett határon tuI ragadott.
Pénteken újra az Obsitos ment.
Az elvált asszony. Szombaton este León- és Fali operettjét adták. A darab síkere kétségtolenül megállapítható. Telt ház előtt folyt le az előadás. A tetszés általános, a taps gyakori s a nevetés el nem
hal este. A szereplók mindannyian derekasan állották meg helyüket. A legjobbat adták mindannyian. Ha itt-ott hiba történt is, az sem az akarat működése, hanem a természeti adomány hiánya. Derengi István s llarlkó Etel különös bájjal adták rövid szerepűket. A siker oroszlánrésze kétségtelen Izsó M. (Scrop kalauz), l\'ataky Ferenc zseniális alakításából fakadt. Tábori Frida beleélte magát szerepébe s hangja is szépen csendült Ardó Ilonka s Faludy Károlyról azt már alig mondhatjuk. Beszédjük inkább hatott, iitiul énekük, mely schogysem csengett. A kiállítás, kar és rendezés egyaránt ügyes, hatásos volt s uem kis mértékben járult az általános sikerhez.
Vasárnap d. u. Igléi diákok este Nick Car-ter került szilire. A címszerep l\'ilísy kezében volt, kinek alakítása kiváló volt. A jobb szerepek flömöry Vilma, Jákó Amália, lajlhay és Faludy kezében voltak.
NY1LTTÍ3R.
E rovat alatt közöltokért a szerkesztőség felelősséget nem vállal.
Alulirt ezennel kijelentőm, hogy ha fiamnak Ferencz J. Gyula kertész-sogéd-nek bárki bármily csekély hitelt vagy kölesönt ad, az általam megtérítve nem lesz.
Ferenoz Oyul», mint atya.
3919/tkv. 910.
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. törvényszék mint telekkönyvi hatóság közhírré teszi, hogy Sebestéuy Lajos ügyvéd végrehajtatónak Száuto József végrehajtást szenvedett elleni Bll K tőke és |ár. ; a nagykanizsai s-gélyegylet szövetkezel 9*2 K és jár.; Hajmási Jáuos 120 K és jár. iránti végrehajtási ügyében a nagykanizsai kir. lörvéuyszék területéhez tartozó s a bak öuaki 214 szlkvbeu 449 hrsz. háznak Szánté Józsefet illető \'/, része 244 K, a bakónaki 13G3 sztkvbeu ltian/5 hrsz. szántóföld és sűrű a Cserhát dűlőben 999 K, az 1746/2 hrsz. rét a 8árhíd berek dillőben 130 K. 1076/2 I. hrsz. erdő a uyugati erdő dűlőben t(i K. bakónaki 1267 sztkvben 2036 hrsz. szőlő és kaszáló pincével az Öreghegyen 76 K becsértékben Varga Jáuos utóaiáulata lolytáu 1910. évi október hó 20. napjának d e 10 órakor bakónak község házánál hivatalból megtartandó uyilváuos bírói árveseu eladatni fog. Kikiáltási ár: a 449 hrsz. ingatlanra uézvo 315 K, az 16H0/5 hrsz iugatlaura nézve 415 K, az 1745/sl hrsz. ingatlanra nézve 90 K, az 1076/2 b. hrsz. ingatlanra nézve »0 K, a 2030 160 K. Az árvorezni kívánók tarlozuak a kikiáltási ár Iu0/. készpénzben vagy óvadékképes papirbau a kiküldött kezéhez leleuni.
A kir. lörvéuyszék miut tkvi hatóság.
Nagykauizsa, 1910. évi szeptember hó 6-án.
Gózony s. k., kir. tszéki biró.
A Zalai Közlöny
Szarkasztoiiya •< kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van.
Gümökór,
köhögés, szamárköhögés, influenza
•MUtban az orvotok f aak
SIROLIN
„Roche"-t
r«n<\\oln«k.
Kik vannak a Sirotin „Roche"-» utalva?
1. A kik boma Időn kerantfil kBhfigfc bánUl-m&iban szenvednek.
E Mindazok, kik QdBlt gigehuratbiui szenvednek.
B. Asztmában szonvedők lényege« könnyebbül*«» éretnek már rövid használat ntAn.
4. Skrotulia, mtrlgyduzzadiao», azem- it orrkatar-niaoa gyermekeknek tontos n«r« a Hboltn „ Roana .
A táplálkozást nagyban eHaegitl.
JjpJÑ]

OaakU eredeti oaomago-láau Slrolln „Kocho\'-t kárjen, minden ntán-zatot vagy pdtkéailt-ményt kírllnk a legbfc-tArozotUbban Tlau*-atarltanl
P. HOFFMANN-LA ROCHE & Co. BASEL (Schweiz) ] GREIZACH (BABÉI.)
ZALAI KÖZLÖNY
8ZBPTEMBER 19.
Jól jegye/d meg: csak QttOffláA-
cigaretta-pauirt, vagy hüvelyt hozz és 110 engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
Ne féljen a kolerától!
mert egy palack
„Fiume Cognac Medicinái"
szavatolt valódi borpárlat
biztos hatású óvszer, a fiumei
„ADRIATIOA"
Cognac-lepároló Részvénytársaság kitűnőnek elismert különlegessége.
u
Pályázat.
A murakeresztur — kollátszegi fogyasztási ás értékesítő szövetkezet igazgatósága a nevezett szövetkezetnél üresedésbe jövó boltkezelói állásra pályázatot hirdet. — Javadalom: két szobás lakás, konyha, konyhakert s mellékhelyiségeken kivQl havi 80 K, azaz: Nyolcvan korona ós évi •/,*/« forgalmi jutnlók.
Raktári áruérték 12000 korona, s e raktárérték ellenében 20O0 korona biztosíték kívántatik ; az évi forgalom 30—35 ezer korona. — A horvát nyelv ismerete szükséges. A bolt Ml 10. évi november hó 1-ón kerül átadásra.
Az ajánlatokat cimére kéri
AZ IGAZGATÓSÁG.

Kapható minden gyógyszertárban, drogériában és jobb CNcmegekcreskcdcshcn.
I lirdctéseket felvesz a kiadóhivatal
Globus
[• fémtísztítókivonatal •
mely a legjobb Fémtísztitószer a világon
ALAPÍTÁSI ÉV 1832. tttfCt
ifj mnjvxzs József
Ajánlja, jól bercr)d«3«tt mindennemű nyomdai innakák disses és Ízléses elkészítésére, Jutányos árak mellett.
I^éujegyek, körlapod rr>egbÍL>ók, eljegy3é?i esketni kártyák rr>lr>dig a legújabb diűat 53erlr)t
k«53itteto«k el.
Falragaszok, gyászjelentések s más sürgős nyomtatványok néhány
óra alatt előállíttatnak.
Nagyon alkalmas intézet kisebb s nagyobb művek kiállítására.
Nyomatott a laptula)donos Iíj Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAQYKANIZSA, 1910 SZEPTEMBER aa. . 49-IK ÉVFOLYAM. 77. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•|j«lMlk hitfölt ét caltirtlkla.
lLOn««H»l árak: K||4»I íno 10 korona, fáiávic 8 korona, nagjradá\'» 9 korona 60 flll. — Egyaa aaám ára 10 KII.
halalöa aftaikeaald:
KertánB J<U»«r.
KUdjn : a aarrkfiNatÖNPi.
Szarka»ztiai| ia klariéhltaUI daák-tir 1.
Tal.fon: llt. — Hlrdalá.ak dljaiabá. aiarUt.
A dohány mi a Mmn.
Uj szellem.
A óimról olvasóink "azt hiszik, hogy most valami gazdasági oikket olvashatnak, melyben e két nagyjelentőségű növénynek a betegségéről és gyógyításáról lesz szó. Kijelentjük, hogy nem. Inkább az emberek, a társadalom betegségéről akarunk szólni. A dohány ugy kerüli ide a burgonya mellé oimnek, mert az ember a tapasztalat szerint inkább nyul a dohányhoz, a méreghez, mint a burgonyához, a szegények táplálékához. Sok intézményünk van olyan, melyben még a dohány vagyis a pusziitó méreg a vezérfonal és bár az okozott kár szemmel látható, azért a hasznos burgonya, az ószsierüség, megvetésben részesül
A sok közül most az iskolai tanítási rendszer dohányát akarjuk szóvá tenni.
Mikor a kanizsai slöjd tanfolyamról szó volt, Véosey Zsigmond polgármester igazi benső lelkesedéssel karolta fel annak ügyét. Szinte apostolkodott a létrejövésén és szónoki tehetségének javát küldte harcba, hogy a tanítókat semmi ok se tartsa vissza a tanfolyamban való részvételtől.
A tanfolyam létesült és a helybeli állami iskolai tanitók és tanítónők már szept. el8«ye óla odaadó buzgalommal gyúrják az agyagot, kezelik a gyalut, fűrészt, fúrót. És gyönyörűségük telik benne. A polgármester ur pedig szorgalmasan ellátogat a munkatermekbe, hogy szemeit legeltesse a munkás tanítókon. Most szombaton is ott volt abból az alkalomból, hogy Gutenberg Pál a kézügyesség országos egyesületének igazgatója Budapestről is lejött és hatalmas beszéddel mutatott rá a jövő oktatási rendszerre, melynek gyakorlati szellőmé ellentélben kell hogy álljon a mostani lestet-lelket ölő betűn rágódó iskolai élettel
Ez az uj szellőm az, a mely megkaphatta a Véosey polgármester lelkét és amiért a slöjdöt, mint a jövő iskolai élet egyik alapját olyan szeretettel karolta fel. Mert nem maradhat továbbra is igy, hogy az emberiség életének a legszebb korszakát a természettől elzárva élje le.
Nem lehet az. hogy továbbra is békóba vettessék a test és lélek bizonyos ferde eszméken alapuló formák, szabályok kedvéért.
Nem lehet oélja a kulturpolitikusoknak. hogy az emberiség degenerálódását továbbra is elősegitsék, hogy a szellemek produktivitását olnyomják, hogy örömtelenné, sivárrá tegyék az ifjúságunkat akkor, amikor a természet ölén az egészség, az élet keliomei, a vidámság, a tapasztalat integetnok.
Ma már OBak begyepesedett, vagy rosszakaratú koponyáknak lehet elve az, hogy gyermekeinket egész nap az iskola porába és padjaiba zárassa. Csak akiknek ninos érzékük a való élet feltételei iránt, akik osak át akarják nyomorítani az ifjúságot a rabszolga iskolai életen, azok nem látják, hogy az igy eltöltött diákélet után a társadalomnak folyton uj kórházakat, humánus intézményeket kell alapítania, melyokben az elavult szellemtől elnyomorított testi és lelki betegeket kell elhelyezni.
Amint a polgármester ur a slöjdben az iskola, a gyermeknevelés uj szellemének egyik faktorát ismerlo fel, ugy szükséges, hogy mindazok, akiknek a kezében a hatalom letétetett, csatlakozzanak ahhoz az egészséges szellemhez, mely az emberi szellőmet nem megnyomorítani, hanem üdévé, egészségessé és produktiová akarja tenni. Ennek pedig első feltétele az. ha gyermekeinket a nap egy részén visszaadjuk az éltető természetnek, melynek ölén fakad az erő, az egészség és a szellem forrása. Itt az ideje, hogy már ne az után nyuljunk. ami a dohány mérgét rejti magában.
— Tanfelügyelői jelentés. A legutóbbi közigazgatási bizottság nlésón Zslamegye kir. tanfelügyelője jelentési tett a tanügy állapotáról. Ebből megtudjuk, hogy Stridóu uj ískuUház fog épülni; Muracaányban 8 lantermü állami elemi iskola épdl ; Ráckanízsáu is. Zajk községben ineguyilandó áll. iskola céljaira épülelet emelnek Kelsőpálfa község iskolája a muralövóilól különválik. FuszUedericaen uj községi iskola nyílik.
— A jövő évi költségvetés. Vasárnap tárgyalták a minisztertanácsban a kereskedelemügyi tárca költségvetését a ezzel a minisztériumok költségvetésééi is intéztetett. A költségelőirányzatok most a pénzügyminisztériumban eszközölt változtatások keresztülvitele céljából visszakerülnek szakminisztériumba, ahonnan ismét a pénzügyminisztérium uljáu kerülnek a Ház elé.
U] rend az adóhivatalokban.
Nagykanizsa, axapl. 82.
A m. kir. pénzügyminisztérium elrendelte, hogy az adóhivatali ellenőrt ezentúl uem a pénztárnok, hanem a pónzUgyigazgatőság mínóailse. Kxtel a kormány egy évtizedeken át tárgyalt Ogyet radikálisan elintézett. Az előbbi kormányok alatt is az adóhivataluk lapja éveken át küzdött eme újításért, de egy kormány sein akarta érthetetlen okból a kérelmet teljesíteni. A jelenlegi koriuáuy azonban rövid idő alatt b\'dália, hogy az államvagyon biztonsága okáért szükséges az elleuőr teljes függellenilése s minden huzavona nélkül uébány szóval megoldotta a fontoa kérdést.
Kddig az ellenőrt maga a pénztárnok minősítette s igy az elleuőr, kiuek kötelessége a pénztárost ellenőrizni s ki a péuztárnokkal a pénzekért és ax egész hivatal működéséért egyetemlegesen felelős, sokszor igeu furcsa és kényes helyzetbe iötl. Mer< ha kötelességének meg akart felelni at elleuőr a jogait a péuztárnokkal szemben is érvényesiteui akarta, a pénztáros kéuyes természetű ember volt. könnyen megesett az, hogy gyarlóságból az ellenőrt elijesztette a munkálkodásától s az ellenőr a boszutól való félelmében sok esetben visszavonult.
Hallgatott, mert attól félt, a pénztáros rosszul fogja miuósiteui és ez által elrout|a karriérjét. Kz még esetleg kipótolható volna. Voltak azonban oly pénztárosok is s sajuos, kik igeu sokan hozzányúltak az állampéuzéhez (ilyeu legutóbb a marcali eset) s az elleuőr, mert nein merte kötelességét teljesíteni tel|eseu ártatlanul börtönbe került, vagy legjobb esetben elvesztette állását. Ez olyan régi Bach korszakbeli cafrang volt a mikor a Steueroaasíer félisten volt a kerületben és auuyit zsebelt be a pengő magyar pénzből a menuyi jól esett.
Az uj pénzügyminiszter gyotsau belátta azt, hogy ez tart hatatlan helyzet s hogy csak az képes elleuőrizuí, a ki attól, kit ellenőriz független.
Végro egészségesebb viszony állott be az elienór és pénztáros közölt. Mert a pénztáros moat respektálni togja az ellenőr helyzetét, tiszteletben fogja tartani véleményét 8 törekedni fog arra, hogy ax ellenőrrel egyetembea működjék Az ellenőr pedig uyugodtahban fogja végezni kötelességét, mert nem kell atlól tartania, ha jogait érvényesíti, esetleg saját magának árt. Ebből kiviláglik a mostani kormány iuteutiója, hogy mindenhol tiszta és pontos munkát kiváu s tiszteletben tartja az egész érvéuyesülést.
Hoepes
mersz
nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOMAN"- cigarettapapírt vagy hüvelyt
ZALAI KÖZLÖNY
8ZKPTEMBBR SS.
Épülő Nagykanizsa.
A városi építészeti biiotUág tegnap délután gyűlést tartott Koortiw. György elnöklete alatt. Néhány kisebb épületre adott a bizottság engedélyt Azután Bettlheiiu Síegfried beadványa került tárgyalás alá. A kérvény ugyanis\' arról szól, hogy a Hajcsár-utca déli oldalán elterülő körülbelül SÍ ezer négyszög ölnyi terOletuek szabályozását, utcauyilást, csatornázást, kövezést és közvilágítással való ellátását kéri a várostól, hogy ott 100—160 házból álló városrész épttihesseu.
A bizottság körében magas színvonalú, tárgyilagos vita indult meg. \'i\'ekiulelbe vették hogy a Haicsár-ut és Sétatér Között, a Cseugerí-utou a Illan és Babócsai-féle (elkek, a ferencesek és uradalmi majori telkek, Arany Jáuos és Rakóoy-ut kötött, \'l\'eleki-ut és Aúlia-utcák között, Királyi FAI utcai, József Fóberceg-uii áa egyéb telektömbök oly tág tért nyitauak az építkezésre, annyira kielégítenek mindenféle igényt fekvés és érték tekintetében, hogy siinmíkép sem tartják a váios érdekébeu állónak a szabályozási vonalon kívül esó telkekeu való építési, mind addig mig at említett ét fel uein sorolt telkek, melyek a szabályozási vonalou belül esuek beépítetlenül állauak.
A külterjes teriesikedése a városnak úgyis már károsau érezhető a köztisztaság, közreud tekintetében Annak ok nélkül való (okozása a város érdekei és szépészeti szempontja elleu való. Kz okoknál fogva a kérvény részletes tárgyalásába a bizottság uem bocsátkozott és a kérelmet a képviselőtestületnek nem véleményezi.
HÍREK.
A. kisasszonyhoz.
Szép vagy. Piros rugalmas ajkad Megmozdít sok férfi szivet, L)e nincs is aztáu egyéb rajtad. Sivár a lelked és hideg!
Te szeműek tetsző szép szabályos De illatuélküli virág. Neked hódol az egész város S nincs egyetlon igaz hirád I
S tetejébe még dall szereluél Kpedót, édest, láugolót, A lelkesedés szent tüzénél Süikérezue hiu valód.
l>e szobor elé uem hajolhat A sziv, hisz élő s fiatal S dalra bár olyau köuuyeu olvad, Számodra uinca se bók, se dal I
Hitvány ékszert a hó uyakadra; De uem dalból gyöngylüzérl, A Dalnok tőled megtagadj, Mihez a szived ugy sein éri I
A dal az éguek ritka, drága, Kegyelmes, szeut |jáiidéka, A hely, hova az Isten i-zánla : A hősök féuyes homloka
darázs
Mozi...
Kisvárosi vendéglő.
— Jelenet. —
Vendéglős: Kz az ember elűzi összes vendégeimet és én eltűrjem ezt azért, mivel 3 liter bort ivott meg nálam. Izidor I Izidor I Vezesse el ezt az embert I
Tamás, lókupec: Én nem bánom, két lovat eladtam, 100 koronát nyertem. 20 koronát elittam. Éljen a 481
Izidor, háziszolga: Hallja, Tamás ur, egy olasz tiszt keresi a lovak miatt. Megakar magával alkudni.
Tamás: Alkudni? Hol van az az olasz ? Majd adok én neki alkudni)
Izidor: (Élvezed. A vendéglós kezeit dörzsöli örömében.)
Barna Pál dr. városi orvos megjelenik a kapuajtóban és odaszól a vendéglősnek: Hát meg kell vizsgálni az udvart. Mennyi disznót tart?
A vendéglős: Mennyit? Hármat. Barna dr.: Biztos? A vendéglős: Persze, hogy biztos. Bartta dr.: Mert, ha többet tart, fel kell jelentenem a kolera miatt
A vendéglős: Az én udvarom tiszta. De ha épen akar, mondok lén önnek száz udvart, ahol annyi a szenny és a piszok, hogy öröme lesz följelenteni.
Barna dr.: Nekem, ne mondjon semmit, én nem vagyok kíváncsi és én legjobban örülök, ha békében hagynak. (Elinenó-félben) A szobsleánynak meg mondja meg, hogy minden héten kétszer jöjjön el vizitre, mert már megint van egy eset.
A vendéglős: Csak egy? Hisz az nem sok. Majd elküldöm,
(Egy automobil robog be a kapun. Az utca ifjúsága utána iramodik. A kapuszin meglelik emberekkel. Óriási zaj I Két városi rendór kiszorítja a közönségei. A városban hamis hirek kelnek szárnyra nagy szeren- j osétlenségról A kávéházi terassz kiürül. A tűzoltóság kivonul.) Elektra.
— Katonai áthelyezések A honvédelmi miniszter Wozary László soproni 18. Iionv. gy. ezredbeli alezredest a nagykauizsaí 80. honvédgyalogezredhez, dormáudi Dormáudy Henrik \'20. honvéd gy.-ezredbeli vezérkari őrnagyot, vezérkari szolgálatra a honvéd főparancsnoksághoz Hpeslre és Bíffl Ferenc vezérkari tesiületbelí őrnagyot a honvéd tájékoztató tanfolyam tauárál N.-kauizsára helyezte át.
— Oyászhir. Mély részvétlel vettük a következő gyászielmlést: Özv Arinbruszt Nándorué szül. Wajdits Viktória miut neje a maga, ugy öxv. Hotválh Jánosné fzül. Arinbruszt Katalin mint nővére és a széleskörű rokonság nevébeu szomorodott szívvel tudatják a felejthetetlen jó férj. fivér és rokonnak Arinbruszt Nándor ny m kir. őrnagy I. évi szept. hó 20-án este 10 őrskor, életének 80-ik buldog háiasxágának 4 1-ik évében hosszas szenvedés után történt gyászos elhunytát. A boldogulniuk liült létemé f. bó 22-éu, d. u. 4 órakor a központi temetőben levő családi sírboltban örök nyugalomra log helyeztetni. Az eugoszteló szeut mise-áldozatot a/, elhunytnak lelkíűdvéért folyó hó 28-én reggel fél 1(1 órakor fog a Székesegyházi plébánia-templomban a Mindenhatónak homutattaluí. Kelt Pécseit. 1010. szept. hó •/lén. Áldás lebegjen porai felett! Nevezett hosszabb ideig volt városunk lakója. Kihunytat a Mautuano és Wa|dits családok gyászolják.
— Népszámlálás megindítása. A vármegyei lap legutolsó száma a népszámlálás keresztül-| viteléhez szükséges utasításokat tartalmazza. A mos- j tani népszámlálás rendkívül fontos, amennyiben ebből fogja a kormány az uj választási törvényhez szüksé ges adatokat beszerezni. Azért már a belügyminiszter különös lelkiismeretes munkára utasítja a hatóságokat.
— A palini iskola. Évtizedekig olyan volt, mint a Mohamed koporsója, fíg és föld között lebegett. Vagyis boldogult Magassí bátyánk — az Isten nyugasztalja meg — csak most a inenyországbau, mert bizonyosau oda jutott — tudta meg, hegy 6 tulajdonképeu községi iskolai tauiló volt. Anuyira szerelte a község is meg az uradalom is, hogy mindkettő a magáénak vallotta. Fizetési is adtak ueki, hogy tisztességesen megélheted belőle. De az iskola árvaságra jutott már két éve. S „hej azóta esak but látott, hogy a gazda sirba szállott." Nein kellett ez a szegény iskola se a községnek, se az
uradalomuak. Azaz, hogy az iskola kellett mindegyiknek csak a fentartási költségtől akart mindenik megszabadulni. Most végre rendet teremtett ez ügyben Ruzsioska Kálmán dr. Zalavármogye buzgó tanfelügyelője és Palin községe, mely végre kimondta, hogy az iskolát a község tartia fenn államsegéllyel. A kir. taulelügyelA f. hó 10-én megjelent Palimban Dienes Sándor sxolgablróval és (t iskolahelyiség ügyét is rendbe hoiták, amennyiben ennek céljaira egy házal szereztek megvételre, mely a jövő év április 1-én célszerűen átalakítva fog átadatui tl iskola rendeltelésének. Egyúttal a bérházban mflködő tanítót is meglátogatta a szolgabíró kíséretében a kir. tanfelügyelő és megnyugvással távozott onnan\' Jól eselt tapasztalnis, hogy a kis faluban a nép hozzá van szokva a rendes tanítási idő megtartására Már szeptember S-ike óta rendesen járnak a gyermekek az iskolába, Borbély Gyula fiatal tauiló helyes működésének nyomai már észrevehetők voltak.
— Mohácsról Nagykanizsára. A kolera egyik fészkéből; Moliácsrol tegnap at itteni tárházakba néhány vaggon árpa érkezeit. Tekintve, hogy éppen a Dunán |áró«góiösökel. azok utasait és rakományait tartják a járvány terjesztői uek. nagyon figyelemre méltó et a gabona szállítmány, mely sok helyen és kézen, zsákokon meni keresztül. Nem tudtuk, hogy at a kocsirakomány at elinduláskor volt-e dezínfioiálva; és a kötbeesó állomásokon fertőleleuilés nélkül vesitegell-e a kocsi, meg a vonat személytele. Mert ilyen rakomány a vonattal és embereivel együtt kiválóan alkalmas arra. hogy a kolerának uj meg ui állomásokat teremtsenek Á hirt kereskedői körökben kolporlálták. Tudósítónk
I felkereste Deák Péter főkapitányt, hogy a hir valódiságáról nieggyótódésl szereztünk A főkapitány urnák tényleg tudomása volt a szállítmány érkezéséről és a városi orvos utján iutézkedetl, hogy megérkezés esetén a rakodó munkások alapos dezinfiectiónak vettessenek alá.
— Előadások a koleráról A kerületi munkásbiztosító pénztár orvosai a pénztár tagiai részére népszerű előadást tartottak a koleráról és az ellene való védekezés módjáról — Kaposvárolt tuduiilik. Nem ártana, ha valami ilyesmi Nagykanizsán is történnék, mert a plakátokat bitouy nem igen érnek rá a munkások elolvasni.
— írnok és koosis. Békésmegye Kőrös-tarcsa községben négy Írnok vau akiknek egyenkint 800 K évi fizetésük vau. Mig Karáusebes egy községi kocsist keres évi 800 K lizetéssel lakassal, fűtéssel éa villámlással, ruházattal, meg 3 éveukint * 60—60 K korpótlékkal. A négy irnok folyamodon
a közság képviselótextűletéhez, hogy emelje fel nieté80ket 1000 koronára. Kiutasították e szegény páriákat, kik azonban follebbetést adtak be. Ebben égy kimutatást mellékeltek, hogy egy három lagu családnak mennyi az évi nélkülözhetetlen szükséglete. A jellemző kimutatás ilyen: Lakbér 160 K, 40 kenyér 80 K. napi fél kilő hus 21!) K, (Illés KII K, bolti kiadások 240 K uapi 1\'/, liter lej 65 K, piaci áruk 00 K. zsír heienkint 1 liter 114 K, világítás 43 K, ruha 240 K, cseléd Dli K. összesen léhát a legminiinálisabbau számítva I-IOO K-ra van szüksége egy három tagu családnak, ha nem akar nélkülözni
— Uj uradalmi főtitkár. Miut Keszthelyről jeleütik dr. Dezséuyi Árpád halálával megüresedett uradalmi főtitkári állásra, gróf Festetics Tassiló dr. Lénárd János ügyvédet dr. Lénárd keszthelyi közjegyző liát fogja kinevezni.
— A hévízi villamos mégis meglesz. Ismeretes dolog, hogy a vármegye folyó hó 12-én loszavazta a hévízi villamoshoz való hozzájáruUal A határozat Keszthelyen nem jó benyomást kelteit, mert biztosan remélték, bogy a vármegye a két lürdó téliéin!ülése érdekébeu nem fog elzárkózni a hozzájárulástól. A hiányzó összegeket azouban a keszthelyi kereskedők és iparosok fogják jegyezni s igy tavaszra mégi« meg lesz a villamos.
— Uj lap Kesathelyen. Miut • Keszthelyi Hirlap utolsó száma Írja. Keszthelyen uj lap fog létesülni. Az irány s a szerkesztők azonban még ísmerellenek.
— A kereskedelmi bank uj ilBletei. A kereskedelmi bauk nagykauizsaí fiókja megszerette és biztositolta magának az alsólendvai esernyőgyár és a somogyberzenoei botgyár tulajdonlovát. A kél gyár gyártmányának eladási |o/át is nagykauizsaí fiók fogja intézni.
8ZEPTEMBER 82.
8
_ UJ pénaügyőri felügyelői kerület beoaatáa. A pénzügyminisztérium 1*» 10. október 1-érei a zalaegerszegi pénzügyőri kerületet a pécsi felügyelőséghez osztotta he.
— Megüresedett állások. Szabó Jonó keszthelyi járásbirósági irnok hasonminóségben áthelyeztetett. Az irueki állásra pályázat hirdettetik. Derencsey P4I zalaegerszegi dijnok kinevcjtetett Nagymártonba ¡rnoknnk. A dgnnki állásra pályázat hirdettetik. Márton bajos nagykanizsai adóhivatali sogédellenórré ueveztetett ki Keszthelyre. A segéd-állás adótiszttel lesz betöltve.
— Janika viasgázlk. No Jankó, meg tudod-e mondani, ml a legdrágább kincse az embernek ?
— Az egéazség.
— Nagyou jó; tehát mire kell legjobban vigyázni V
— Az Eszterházy-cognakos Üvegre, mórt ha eltörjük, apa agyonüt. ..
— Vásári tolvajok. A környékbeli vásári tolvajok a tegnapi hetivásárra is belátogattak Nagykanizsára. Éppen akkor sikerolt hármat elcsípni mikor az olcsó portékán osztozkodtak. Kerekes Józsefné és leáuya Kerekes Eizsi meg Takács Anna «elsői lakósokat azonnal a rendőrségre vitték hol a lopásban való részeségüket és az osztozkodást beismerték. Deák Anna kilimáni lakosnak azonban sikerült megugrani és a lopott tárgyakat eltüntetni; csak ma állította eló a -rendőrség. Egyelőre konok tagadásban van és becsületességéi hangoztatja egyre. A rendőrség mind a négy ellen megindította a nyomozó eljárási. Több kereskedő felismerte portékáiét a lopott holmik között. Németh Károly cipész is ott bukkant rá egy pár uj cipőiére
— A Illetékek esedékessége az exlex után. Az adóhivataloknál fizetendő illetékek az ezlex megszűnésétől 80 napra vállak esedékeasé, tehát 1U10. szeptember hó 18 árai. Ezentúl kamatot kell fizetni.
— Osalás. Nehéz inuukát adott egy agyafúrt csaló a keszthelyi reudórséguek Folyó hó 2 áu a keszthelyi kír. adóhivatalnál jelentkezett egy kék zubbonyos lakatos I,igény a kérte Sárváry József nyugalmazott tanító havi nyugdiját. A pénztárnok a járandóságéi kifizette. Egy óra múlva, a nyugdíjas felesége, ki rendesen bejárt a hivatalba a nyugdíj felvétele céljából megjelent, hogy a pénzt átvegye A pénztárunk értésére adliv, liogv a pénzt felvették Az asszony kétségbe esett s kijelentette, hogy a pénz felvételével seukit sem bízott tueg s ucm i* tudja senki a városban hogy neki nyugdíj jár. A bonyodalmas ügyet a rendőrség vette kezébe, de daoára a szorgalmas kutatásnak eddig nem került kézre a zseniális csaló.
Oantani tanár, a nápolyi királyi egyetemi klinika híres vezetője, -tudományos előadásaiban a következőképen nyilatkozik: „Én a természetes Fereno* J6xaaf<
keserilvizet oulrorbajban szenvedő betegeimnél, a kik szigorú kezelés alatt állanak, kitűnő eredménnyel alkalmazom. A Ferencz Jótoef-viz éhgyomorra használva, javitja az emésztést és teljesen pótolja a karlsbadi természetes ásványitokét."
Az áaványvizkereskédósbon kifejezetten valódi „Ferenoz József-keserű vizet kell kérni; a hol pedig nem kapható, onnan legjobb közvetlenül a Ferenoz József-keserűvízforrások szélküldési igazgatóságához. Buda- j pesten, fordulni.
KÖZGAZDASÁG.
volt a helyszíni szemle a Sörgyár vertdéglóhelyiségé-ben, melyet a gyár céljaira akar átalakítani. A szemlén jelen volt Deák Péter főkapitány, Király Sándor v. mérnök, Pergor Károly v. jegyző és dr. Ooda Lipót v. orvos; a sörgyár részéről dr. Rotschild Jakab ügyvéd, a gyár képviseletében dr. Friud Ödön ügyvéd. A meghívóit szomszédok részéről csak a déli vasút volt képviselve egy ügyvéddel. A helyiség ellen kifogás nem emeltetett sem tűzbiztonsági, sem egyéb tekintetbon. A gyár ügye most a városi tanács elé kerül, mely mint első fokú iparhalóság fog az üggyel foglalkozni. Bizton hisszük, hogy a tanács tudatában lesz annak a felelősségnek, mellyel a »áros fogyasztó közönségének érdekeit védelmezni tartozik és nem fog engedélyezni oly gyárai, mely a közételmezés egyik legfontosabb cikkét fogja drágábbá tenni antiéikül, hogy abból a városnak és a lakosságnak kellő ellenszolgáltatást uyujlana
— Birtokeladás. .Uróf Festetics Tassiló a /.alaszeutiyáoi. zalaszenllóriuci, ollári, azepetki, nagy-pali, halióti alsó és felső hahóti halárban fekvő mintegy uegyveuczor hold ovi birtokát egyes parasztgazdák közt felparcellázta. Jelentós esemény a bii tok parcellázás, mvlyuek mélyebb okai vannak. A legújabb kor bélyege rajt van az eladáson : N«m a szükség hajtotta a nagy urat arra. hogy ósi birtokától elszakadjon, hanem a birtoklalan paraszt követel földet, hogy megéljen. Netn hajlandó többé aon—8n0 korona évi bérért s dobos lakásért életét feláldozni, hogy annál tötib lussou a milliomosnak bakarat ru és roullntre. ttá jönnek ami dzseutrieiuk és arra, hogy birtokot manipulálni Ostendéból, Alexandriából nem lehet; csak késő ne legyti
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
Színészet.
Az őszi színi szezon végére ért. Hétfőn az Erdészleány, kedden 11 Luxemburg grófja vonzott elég szép bzámu közönséget, tekintettel a félhelyárakra.
Szerdán este Fedák 8ári vendégfel léptével az Elvált asszonyt adták. Fedák Sári amióta Kauizsa szomszédságában földbirtokos és amióta nóegyesOleti bábáinkon megjelenik, kedvence a közönségnek. Alig hogy Ilire ment az ö fellépésének, bár kétszeres helyárakat szedetett Kövessy, minden jegy olfogyott. ugy, hogy az aréna teljesen meglelt baráti érzelmi) közönséggel. Cédák Wauder Loo Ooiida szerepében elragadta a közönséget, mely nem fukarkodott az elismerés zajos oyítvápiláaától. Kall Leo szép melódiáit olyan bájos mozdulatok ha kisérik, mint a Fedákéi, a hatás csak igéző lehet \'Fekete szűk bársony toileltjébeu olyan volt, miut egy párisi divatmodell, chanteclair kalapjában elragadó volt,\' hosszú uszályos fehér selyem loílettje kiválóan kiemelte a junói termetet. Mosolya, kacagása, minden mozdulata s játékának póz nélküli természetes volta a uagv művészt csodáltatta bennünk. Oentruma volt Fedák az óvációknak ez este, de azért Tábori Friga (Jana) előkelő tehetsége mellett is zajosan tüutotett a közönség Kaludy Károly, Izsó Miklós, Abonyí Tivadar mint méltó partnerek oldották meg feladatukat. Pataky Ferenc (Jana atyja) mint mindig, kiváló művészettel alakitotta meg szerepét. Hartki Etel és Derengi István kisebb szerepükben is tehetségük javát adlák. Egyszóval az est erkölcsileg és anyagilag is fényes volt.
Ma a Csitulj szivem bohózattal vesz huesut a társaság Nagykanizsától.

NYILTTÉR
E rovat alatt közöltekért a szerkesztőség felelősséget nem vállal.
Azon \\im nincs mit
hogy Fay valódi szódén! ásványpasztillái olyan jótevő hatást tesznek a nyak, nyálkhárlyáira, a gégére és tuellékoaeii a gyomor nyálkhártyáira is. A szódenl forrásokban lovó só különleges szer a légzó szervek bántalmai ellen és a savaknak a gyomorban való felgyülemléae orvosilag megállapított jó hatást tesz. Ebből következik, hogy Fay valódi szódeui pasaiméinak sohasem atabad egy háztartásból sem hiányoznia. Egy doboz ára csak I kor. Í6 fillér és minden idevágó üzletben kapható.
Főképviselőt Magyarország és Ausztria részére; W Th. (luntzert, ca. és k. udv. szállító, Wíeu IV|I Orosse Netigasse 17.

Figyelmeztetési
A Schicht
szarvasszappan
valódi csakis a
SchicM
névvel és a „szarvas" véd* jeggyel!
ff
— A tejlefölöző Már Miulha a tejfölt le akarná a
a neve se azep.
tejünkről fölözni, hogy nekünk csak a savója maradjon. Hál körülbelül ugy lesz, ha a tekintetes városi tanács figyelembe nem veszi a városunkban dühöngő drágaságot és meg nem tagad|a az engedélyt az Agrikola Molkerei-tól, inely állítólag 3 J ezer liter tejet akar naponkint 1 a fogyasztók tejes csészéjétől elvonni F. hó 10-én ,

_ rgummisarkotr _ még is a legjobbak?
Mindenütt kaphatók.
f
ZALAI KÖZLÖNY
SZKíTRMBKR 22.
Ne féljen a kolerától!
mert egy palack
„Fiume Cognac Medicinái"
szavatolt valódi borpárlat
biztos hatású óvszer, a fiumei
„ADRIATICA"
Cognac-lepároló Részvénytársaság kitűnőnek elismert különlegessége.
Kapható minden gyógyazertárban, drogériában cs jobb cKcmegckercakcdcsben.
|ELSŐRANGÚ FÜRPÖHELY~j

| Va»ut-.po«ta-,t*vtr<iai« t»l»fonAHoniá» |
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna összes bántalmait, Hurutokat, diabetest,köszvényt, C8Úzt,csonttörÓReket, gyermek-és alkati kórokat. ÓT"EgyetlenalltalUm.lionvha-gfá.C. ° twtfsjódtartalrmi héwlr
IVÓKURM. ISSCHSAVAS
NCvvizrüHDÖK. rünoÓM. vraavocvnaTcnr.l ihmaí AToaiuai.
A fürrfAMym lOkivAU orv* működik. Prospektust kflld a Fürdői¿if/^tóaé^«
Mi a
Dr. Oetker-féle
sütőpor?
Dr. Oetker-féle »tttöpor
e^y tökéletes, hygienikus,.£z orvosok állal legmelegebben ajánlott
élesztópótszer 1 Kgy csomag ára 12 tillór ós egy \'/i kg. számára élesztóerók tartalmaz. Mindenütt a legjobb fűszer és drogua-üzletekben a számtalanszor bevált receptekkel egyetemben kapható.
Pályázat.
A murakeresztur — kollátszegi fogyasztási és értékesitó szövetkezel igazgatósága a novezett szóvetkezetnél üresedésbe jövó boltkezelói állásra pályázatot hirdet. — Javadalom:\' két szobás lakás, konyha, konyhakert, s mellékhelyiségeken kivül havi 80 K, azaz: Nyolcvan korona ós évi \'/,*/• forgalmi jutalók.
Raktári áruérték 12000 korona, a e raktárérték ellenében 2000 korona biztosíték kívántatik ; az évi forgalom 30 —35 ezer korona. — A horvát nyelv ismerete szükséges. A bolt 1910. évi november hó 1-ón kerül átadásra.
Az ajánlatokat cimére kéri
AZ IGAZGATÓSÁG.
Magyarázat.
Hoiry mennyire kÓztudomása a közönségnek az a tény. hogy
kolerajárvány
veszélyének esetén a tisztaság mellett \'
legjobb óvszer „
ESTERHÁZY-COGNAC
annak h-gjobb bizonyítéka a rendkívüli fogyasztás.
Hivatalosan, közjegyzőileg meg van állapitva, hogy az Ksterházy cognacgyár két Egrot-lóle főzőkészüléke
1,752.000 liter bor
tenneló képességet foglal magában.
Ez nz óriási szám legjobb bizonyítéka annak, hogy a közSniáf tudja, mivel védekezzék a
kolera ellen.
Kz a magyarázata a rendkívüli nagy fogyasztásnak.
Az Estarházy-cognac mindenütt kapható.
Központi iroda:
Budapest, *V\\, Csáky-utca 14
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdils József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, tgio SZEPTEMBER a6 4g-IK ÉVFOLYAM 78 SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■agjslaalk hitfia is csltirtikia.
LlSflieUel irek: Egtu ívre 10 toron«, (íl4»ro 6 koron«, negyedévié 2 korona 80 fill. — Egy«« atikm árt 10 AH.
Keleló» iteikesstú :
Kertén» Jí»«r.
Klndjn ! H NiterkriHKtŐNéK.
Szsrkasztisig is klarfihlvatal laák-tir I
r.l.fon: llt. — Hirdetitek dljtiebáe iierlnt.
A koleraveszedelem tanulságai.
Jelek sfeerlnt a veszedelemnek sikerült gátat vonni s a kolera elszigetelve marad. Reményünk alapja egyrészt az, hogy még ott is, a hol preventív intézkedéseket kell tenni, a hol a kolera asialika egy-egy esetét konstatálják is. — ott is sikerül útjába állani az öldöklő kórnak ; de másrészt különösen eróshül a reményünk, hogy hazánkat 8 egész Európát elkerüli n veszedelem u miatt, hogy noha Olaszország volt góca a kolerának, a sürün lakott, piszkos, egészségtelen lakás« nagy olasz városok is megkíméltettek s a kolera Olaszországban is elszigetelődött, tehát olt is a hol még a pauperismus is melegágya az einberpusztitó kórnak.
Mintha tehát a koleráról való oikkezés nem volna aktuális? Csalódunk. A félelmes ellenség még mindig tátogatja felénk rémes aroulatját; ám ha hátat fordított volna is, egyet kétségen kivül elárult fenyegető jelentkezése. Gondoljunk azokra a hatósági kiáltványokra, amelyek a kolera elleti való védekezés jegyében megszólaltak. Mily beszédesek és mily jellemzők a mi higiénikus viszonyainkra. Hogy a szentét és hulladékot takarítsuk el, hogy levezető csatornáink ne legyenek baoillus-melegágyak és egész atyafiság ebből az elemi figyelmeztetésekből.
Rettegve gondoluuk utcáink iniazmás pocsolyáira, osatorna rendezetlenségünkre,
egészségtelen vizünkre s általában azokra a keleti stilusu higiénikus viszonyokra, melyekben leledzünks melyek osak ilyenkor, a járvány imminens veszedelme idején állítják ég felé hajunkat.
De helyesen van-e ez igy ?
Dehogy is van helyesen 1 Nagyon is helytelenül van. Olyanforma a ml állapotunk, mint azé a háztulajdonosé, akit örökösen aggaszt a tüzveszedelein elkövetkezhetése, de azért állandóan halogatja a házát tüz ellen biztosítani.
Nálunk is a veszedelem gondolatára sok embert emésztett a gond nemcsak az egyes házakban mutatkozó egészségellenes állapot miatt; de a közre tartozó minősíthetetlen rendezetlenség, ázsiai állapot miatt, amelyhez, ha hozzávesszük piacainkra hordott és kö/.élelmezésre szánt, az egészségnek valóltan hadat üzenő hamisított, éretlen, vagy mogroiulott piaci áruoikkeket, — nagy csodálkozással koll egy kis, de gyanús jellegű szójátékkal megjegyeznünk, hogy ilyen ázsiai állapot között az ázsiai kolerának szinte nem is lett volna szabad minket elkerülnie.
Ha csak azt érnók el, hogy a piaci közrendészet javulna, ha a piacra elárusitás oóljából behozott élvezhetetlen s egészségtelen cikkok kíméletlenül elkoboztatnának, nem sajnálnék a kicsiny ijedelmet. Ha a magisztrátus annak a tudatára jutna, hogy a legnagyobb érték gondozása mégis az
emberélet, az egészség védelme, már szinte örülnünk kellene, hogy egy kissé a kolera asiatioa megfordítására ösztökélve a hatóságot a mi ázsiai higienáinknak.
Legyen ennyi hasznunk a kolera veszedelem híréből Akkor jajgatni, mikor a házunk leégett, az együgyü kárvallott módszere: a veszedelemnek kikerülése, a férfias és a szükséges. Mivel pedig maguk a köztisztaságra és a közegészségügyi téren történő permanens tennivalókra vonatkozó törvényünk és szabályzataink is felette lazák (a meglévőket sem tartják be) gondoskodnunk kell, hogy a legjobban értékelt kincs védelme: az emberi egészség több gonddal és féltékenyebben óvassék.
Ha mindezek az évtizedes mizériák orvosoltatnának: az idei nyár után ijesztgető kolerahirek ijedségeért jó kárpótlást kapnánk.
De félünk tőle, hogy a mi keleti fata-lismusunkkal mégis csak inkább bevárjuk — a ház leégéséti
Nagykanizsa r. t. város
utrendőri szabályrendelete.
Az 1908. évi aug. 24-éu tartott közgyűlésen alkotott utrendóri szabályrendeletet, tekintettel arra, hogy a II. M. e szabályrendeletről a mai napig aem nyilatkozott, az 187U. évi XI. t.-c. V. szakaszé uak rendelkezéséhez képest életbeléptelte a v. tanács.
a
Budepeel. szeptember 26.
Mint minden nagy drámának, ugy a szécséuyi tragédiának is inog vannak a maga kis tragikomikus felvillanásai, melyeknek komikuma épeu a dráma hatalmas hullámzása által vetődik felszínre. Máskor ezeket az apró kis mozzanatokat talán észre sem veuuók, de most, amennyiben e mozzanatok a drámába, mintegy a fekete háttérben a világos színfoltokat képezik, annál észrevehetőbbek.
Ha végig lapozzuk a nagyobb slilU házasság-törési tragédiákat, mindegyikben képviselve tan egy bizonyos lértítypus: a csábitó-é. Kzt az ural feketére szokták mázolni, ravasz, körmönfont caelszővő-uek szokták „beállítani" a házasságtörések gyors fényképészei, olyauokuak, akik az ártatlan gyerek-asszonykát behálózzák, tnegejlik. a tisztán égó családi tűzhelyet bemocskolják stb. atb.
az asszony ? istenein az asszony az naiv, buta és hiszékeny asszonyka, akinek ez a fekete lelkű ur elcsavarja a fe|él. Kzt az urat egyszerűen agyonlőni nemcsak joga, de a társadalmi egyensúly érdekében, szinte kötelessége a férjnek.
Hát kérem szépou 1 Nem egészen ugy van ez a dolog. fiz a fekete ur talán inégsein olyan nagyon fekete és az a uaív gyerekes kis asszouyka talán mégsem olyan nagyon naiv Talán vau neki is egy kis része fejecské|e elesavarásában. Talán inkább a csábító nr a gyerekes, a köuyelmü I Istenem, ő nem esküdött örök hűséget az oltárnál senkinek som ót uetu kötik a gyerekek senkihez, ó csak élvezni
akarja az életei ott, ahol lehet, fis ez kérem nem htm, ehhez miudeukiiiek joga vau. Nem azt akarom ezzel bizouyilaui, hogy maga a házasságtörés nem bün, hanem csak azt. hogy nem a csábító ütközik bele az ethikai jogrendbe, hanem a házasságtörő asszony. Ö a fekete lelkű, ó a körmönfont, a ravasz
Vagy talán ó is csak köuyelmü ? Lehet, de akkor a hibát magában a rendszerben a házasság intézményében kell keresni.
önkéntelenül is a tollamra tolul az a kérdés, hogy vájjon miu len etuber rátorniett-o a házasságra? Mert ma már bizony a legtöbb házasság, mikor összekovácsolják gazdasági érdeken alapul és a>, aki az éleinek leghatalmasabb mozzanatát, a házasságra lépést ugy luilja elintézni, hogy elővesz egy darab papirt s egy ceruzát és számol, az bizony kell, hogy rendelkezzék oly csomó éleslátással és hidegvérrel, hogy a számításait el ne hibázza. Aztán azok a számoló művészek, akik látszólag oly hidegvérrel számolnak, rendszerint me/feledkeznek egy tényezőről; ez tényező, amint hogy ezt az írók szerelik nevezni a szív szava, én azonban inkább azt szerelem hinni, hogy ez a test. a vér, a lius szava, fis hogy ez a szózat milyen erős. milyen harsogó, milyen velőtrázó tud lenni, arról azt hiszem, nem kell e helyen bővebben szólnom.
I,áljuk, hogy a tisztáu gazdasági alapokra épített házasság nem mindenki hajlamaink felel meg s bizony sokszor inog meg ez az alap s rántja magával a reá épített kívül csillogó, belül annál penészesebb épületet.
Tehát máris két részre oszthatók a házasulandók, a szerint, hogy vajjou ellent tudnak-e állni a
tulnyomólag gazdasági alapokon épülő házasságban a testi élvezetek csábításának, vagy uem. Nyilván azok, akik nem tudnak ellentálui, nem is alkalmasak az ilyen házasságra, 8 mivel, amint hogy azt már fentebb említettem, sajnos a házasságok legnagyobb része, külöuösen a polgári középosztálynál gazdasági motívumokra épül. könnyen megérthető, hogy az ily házasságokra alkalmatlanok száma mily uagy.
De nemcsak a gazdasági alapon épülő házasságra, liauem a szerelmi házasságra is igeu sokan alkalmatlanok. fis ez érthető is.
Kgy IS—10 éves lány uak, akinek habár némileg érett is, semmi néven nevezendő életi ^asztalata nincs s az egész élettudását a leányszobák rózsaszínű álmaiból és holmi szentimentális regényekből meríti, bizony nem nehéz a fejét elcsavarni. Most már, alig tartom elhihelóuek, hogv ez a tapasztalatlan kis gyereklány, ki tudja választani magának azt a férfit, aki neki egy hosszú életen át ugy szellemileg, mint fizikailag) megfeleljen aki a házasaágról szőtt álmaiba legalább nagyjából beleilleszkedjék. Mert az csak természetes, hogy a férfi, udvarló vagy vőlegény korábuu lehetőleg a legelőnyösebb oldalról mutatkozik bo kiválasztottjának: a gyengéi csak később kezdenek kiboutakozui, mikor a fiatal asszouy már uem segíthet magáit.
fis ez az eset t. i. hogy a fiatal asszony az urát a házasság megkötése után ismeri csak igazán meg. a házasság teljes zavartalan boldogságát már eleve kizárja, fiz esetben a házasság aztán már csak érzékiségen alapulhat.
Ha most tekintetbe vesszük, hogy a friss, egészséges leáuy nemi éhsége szinte csillapilhalatlau,
2
l
ZALAI KÖZLÖNY
SZEPTEMBER 96.
> járó-kuli közönség számára a gyalogjáró kulsó szélélól legalább 1 és fél méter széles szabad közlekedési ut hagyandó.
Ha közlekedési vagy egyéb közrendészeti tekintetek kívánatossá teszik, őzen járda használati engedélyt a városi tanács bármikor visszavonhatja a nélkül, hogy a volt engedélyes bármi kártérítést igényelhetne.
8. § A házak elótti járdákat és gyalogutakat, kötelesek a háztulajdonosok reggel 7 órától esti 9 óráig tisztán tartani, különösen pedig azokról sarat, havat, jeget és egyéb szemetet azounal eltakarítani.
ónos vagy fagyos idó beálltával a járda egész terjedelmében vagy hol az nincsen, a ház eleje legalább I méter szélességben hótól, jégtói megtisztítandó és ugyanily szélességben hamuval, homokkal vagy fUrészporral azonnal behintendő
A járdák legkésőbb reggeli fél 8 óráig a szeméttől meglisrtítaudók, illetve leseprendók, mely alkalommal a por felverés meggátlása végett kelló-képeu felöutözendók.
(Vége következik.)
A szabályrendelet a következő:
1- S Nagykanizsa r. t. városi belterületén nyitott összes utcák, terek és sétaterek közutaknak tekintendők és mint ilyeken a forgalom biztonsága, az úttest tartozékainak, az utón levő műtárgyak és ezek berendezésein"!: védelme az 18\'JO. évi I. t.-c. III. fejezetében meghatározón módozatok szerint törlőik.
2. g. Az 1890. évi I. t.-c. 115, 133. §§-ban megkívánt engedélyeket a város belterületén elvonuló összes utakon, beleértve az állami és törvényható sági utakat is, a városi mérnök meghallgatásával, a rendőrkapitány adja meg. ki azonban ha állami vagy törvényhatósági ulról vau szó, az engedélyadásról a kir. állainépilészeli hivatalt aunak helybeli közegei utján értesíteni tartozik.
3. §. A házak és beltelkek melleit elvonuló gyalogjárók az ulleslnek az 18H0. évi I. t.-c. 126. §-bau felsorolt tartozékai közé számítandók.
4. §. A hát és telektulajdonosok tartoznak a gyalogjárók mellett elvonuló vízlevezető átkokat lelkük, vagy házuk vonalának hosszában a mérnöki hivatal állal előirt utasítás és mérték szerint megásni, vagy kövezett vizfolyókákat késziteui, azokat folyton tisztán tartani, ezon vízlevezető árkokon keresztül lelkük kocsibejárójánál hidat építeni, azt jókarbau tartani, neinkölöuben kötelesek a ház és lelek tulajdouosok házuk és telkük utcai ronalának a gyalogközlekedésre szánt egész részén a szerblövist, gyepet és egyéb dudvát rendesen kiirtani
ö. §. A járdákon kocsizui, lovagolni, kerékpározni, taligát vagy targoncát tolni vagy húzni, terheket szállítani, azokon lábos jószágot hajtani, vezelui vagy megállítani uem szabad.
ti. (j. Járdára vagy a járdán kívül eső térre semmi uemU tárgyak ki nem rakbatók, létrák és terjedelmes tárgyak a járdán nem vihetők. Tilos a járdákuak, utaknak és köztereknek miudeunemü a forgalmai akadályozó magán célokra való elfoglalása.
Kereskedóli áru<kal a gyalogjárón csakis a fal mellé, országos és heli vásárok alkalmával kirakhatják oly módou azonban, hogy ezeu kirakott tárgyak a szabad közlekedési ne gátolják.
Állandó kirakatok felállítására járdákon a reudórkapilányi hivatal meghallgatásával megél lapított évi bérfizetés mellett a városi tanács ád engedélyt.
A kereskedések előtt oda beraklározaudó cikkük a közterületen 3 órán lul nom tarthatók. Tükrök az utcán hordva letakaraudók.
7. § Olt, hol a forgalmi viszonyok megengedik, kávéházak, cukrászdák stb. üzletek előtt virágállványok és astlalok felállítása a reudórkapilányi hivatal véleményezése alapján a városi tanács állal megállapított évi bérfizetés melleit engedélyezhetők.
Az ily módún használatra átengedett területen
HÍREK.
— Olrbuez Géza. A fővárosi lapok említést tesznek arról, bogy Oirbusz Qézát a közoktatásügyi miniszter kinevette a budapesti egyelem földrajzi tanszékére reudeseu tanárnak. Ki az a liirbusi Géia ? Rzt kérdik a fiatalok. Joggal, mert Oirbusz Uéza Kanizsán jelenleg uem aktuális, de az volt ezelőtt egy évtizeddel. A kegyesrendiek gimnáziumában tanított, a Zalai Közlönyben számos talpra esett cikkel lelt közzé és szabad előadásokat tartott az Irodalmi és Művészeti Kör által rendezett ciklusos fölolvasásokon. Magába zátkózotl ember volt, aki nem szerelte az érintketésl, mivel széleskörű tudása és gondolatai folyton foglalkoztatták és azoknak uein élőszóval, bauem Írásban szereteti kifejezést adui. Aki egyszer hallotta ót értekeiül, az tisztában volt azzal, hogy nagy tudóssal áll szemben. Zárkózottságának dacára humorral irt és beszéli, még többször éles gúnnyal támadott és ez a tulajdonság* sok ellenségül szerzett ueki. Munkáinak tudományos értéke azonban oly nagy, hogy az egyetem bölcsészeti kara ót terjesztette elő első helyen a földrajzi tanszékre. Kit sz előterjesztést a miniszter is honorálta és reudos tanárnak nevezte ki. Illusztris kollégánknak szívből gratulálunk. v.
— Negyvenéves jubileum. A szeretelnek és tiszteletnek jegyében zajlott le a jubileini ünnepség. moly tegnap 8zurovy Géia Déli Vasúti fófelü-
a férfi ellenben, mikoi az u u. .szerelmi házasság" kötelékeibe lép rendszerint már lócskáu kóstolt az életből s a házasságot míutegy nyugalmi állomásnak tekiuli s bizony uem az örökké szerelmes troubadour szerepéi szánta magának ugy csak ai alkalmon múlik, hogy vájton házasságtörő lesi-e az asszouy vagy nem.
De-> fent emlitettekeu kívül még sok olyan kis lellembeli motívum említhető lei, melynek jelenléte. ha nem is vonnak maguk utáu leltétlen házasságtörést, de legalább e^segilík azt. Igy pl. az asszonyi hiúsággal kapcsolatos hiuságvágy, továbbá az a körülmény hogy sok író a házasságtörést bizonyos romautikus patinával vonta be, mely azláu oka annak, hogy az asszony, mikor elhatároza magát a házasságtörésre nem látja az ethikai botlást.
Nagy része vau a házasságtörésuél a kíváncsiságnak és a lelkiizgalmak uláu való vágynak is, mert ha elgondoljuk, hogy az örök szerelmek csak regé-nyekben fordulnak aló, be kell láluuuk, hogy bizony az asszouy a házasság keretében való szeretkezést lassankint megszokja, sót mégis unja s olyan lesz az rá nézve, miut a megszokott délutáni kávézás
Ha mindezeket egybevetjük, joggal feltehetjük, hogy a családi tűzhelyek legnagyobb résre meg van fertőivé; sietek azonban kijelenteni, hogy mindezeknek a fentemiitett mozzanatoknak, mielőtt az asszouy lelkét a liázasságtörésre kicsiszolhatnák, először egy igeu hatalmas tényezővel kell megküzdeniük, mellyel szerűben aioubau legtöbbször vereséget szenvednek: Kz a léuyezó a korszellem, a társadalmi világnézet. A mi társadalmunk megbélyegzi, sót kiiária kebelé-búi kz elyan nőt, aki tieui tartja be az általa megrögzített. a nemi életre vonatkozó dogmákat.
Hogyha atoubau mindezek dacára meg van a
nőben az a bátorság, hogy tul teszi magát ezeken a dogmákon, — mindegy, hogy nyillan-e vagy titokban is — ugy a uó alkalmatlan a házasságra
Etek utáu pedig már biztosan megállapíthatjuk, hogy a házasságtörés! tragédiákban hol vau a, hiba
Az úgynevezett csábító uem hibás Ö neki legfeljebb azt róhatjuk fel hibául, hogy csiuos, kellemetes ember (néha még az sem) meg, Itogy szereli av. életéi a kellemesebbik oldalról felfogui; a házasságtörő asszony pedig amint láttuk vagy ab ovo uem alkalmas, nem rátermett a házasságra vagy pedig a jelen házasságra a körülmények szerencsétlen csoportosulása lolyláu nem alkalmas. Marad tehát uz hátra, hogy a hibát magában a házasság intézményében kérésük.
Könnyen belátható, hogy ilt ai egyedüli orvosság csak az lehet, hogy a házasságot minél könnyebben felbonlliatóvá tegyük és uem .olyan kétoldalú szerződésnek tekintjük melyet mindkét fél hozzájárulásával lehet csak felbontani."
Természetesen, hogy a nő könnyen belemehes-sen a házasság felboutásába és ne legyeu gazdaságilag akadályozva siáudéka kivitelében, meg kell ueki adui a férfitól való teljes gazdasági függetlenséget, a télies egyeninguságot, akkor uem lest|arra kényszerítve, hogy titokban megcsalja az urát, hanem uyillan egyenesen a szemébe mondhatja neki. hogy a vele való házasság a körűi méuyek előre nem lálott kialakulása folytán az ó részéről tovább fenn nem tartható. Akkor laláu nem fognak megismétlődni a I szécsényi véres tragédiák.
Valahol messze, messie távolban néhány lelkes ember egy vörös zászlót lobogtat); at vao rá irva, bogy . Egyenlőség- .. Aldor Vllmoa,
gyeló 40 éves móködéséuek határjelzőjéül tartatott. A Déli Vasút tisztviselői díszes albumot nyújtottak át at ünnepeltünk, a tlstviselók arcképeivel. Mind a magyarországi, mind az austlriaí igazgatóságtól számos üdvözlő távirat érkezett Este a Casiuó disz-termébon mintegy 110 terítékű bankett volt; a domborui Hirschler család is sok más előkelő vidéki tisztelője is megjelent a banketten, hol a vasutasok nevében Haász Lajos D. V. elleuőr űdvötölte a jubiláust, a postatisztek nevében Kaffka.lótsef lőfalü. gyeló. Keuody Imre dr. törvényszéki biró a közönség nevében, Pilliti Soma dr. az orvosi kar nevében, A beszédekre Szurovy főfelügyelő felelt tartalmas köszönő szavakat.
— Bucsulakoma Hiemesch Frigyes tiszteletére. A Nagyváradra áthelyezett bankfóuftk barátai és tisztelői bucsulakomát rendeztek a távozó tiszteletére e hó 24-éu a Szarvas szálló éttermében. Hiemesch 10 éveu át vezette az Ostirák Magyar Bank nagykauizsaí fiókját, mint annak főnöke és hogy ez idő alatt ineuuyire kiérdemeli» a kötöuség elismeréséi, tauusitja ei a bucsulakoma is. amelynél miudeu síp és dobszó uélkül kötél státau jelentek rueg, hogy még egyszer kezet fogjanak a távolóval. Nagykauizsj közönségét Vécsey Zsigmond polgármester reprezentálta, a kir. törvényszéktől Oseatnák Miklós kir. törvénysiéki biró, a kir. járásbíróságtól Oszterhuber László kir. táblai biró ieleutek meg Olt voltak az Ostirák Magyar Kank ftókjáuak censorai, a nagykanizsai pénzintézetek vezetősége és igazgatósági tagjai majdnem teljes számban Különösen emelte az összeiövelel jeleutóségét, bogy a vármegyében alig van pénziutézet amely a lakoiuáu képviselve neut lelt volna A megjelentek egy barmad réstét a távolabbi vidék szolgáltatta. Az egybegyűltek réstéról ai üuuepeltet Dr. Löké Kmil Ügyvéd, a Zalarnegyei Gazdasági Takarékpénztár ügyésze, N\'agykauitsa város közönsége részéről Vécsey Zsigmond polgármester, a baukceu8orok nevében Kuortter György Ikpénztári igazgató köszöutötte fel. Bemein Géza ügyvéd, a Néptakarékpénztár elnöke Hiemesch Frigyesnél éltette. Az üunepelt meghatottan válaszolt az üdvözlésekre, a városhoz való óstiule ragaszkodásának adva kifejezést Felköszöutót mondott még dr. Hajdú Gyula ügyvéd. Hieiuesebék e hó 2G-áu utazlak el Nagykanizsáról.
— Slöjd tanfolyam, befejezése. A helybeli állami elemi iskolai tanítók és tauilótiók a tudvalevőleg a szeptember hór.apot a slöjd elsajátítására fordították. A tanfolyamot Siukó Pál inűegye-temi tanársegéd olyan szakavatoltsággal vezette, hogy a tanfolyam résztvevői a rövid 4 heti időben a leg szebb eredményt érték el. Volt alkalmunk stemélye-sen meggyőződni a kifejlett munkásságról és nemcsak a munkák miuósége, sokoldalúsága is meglepeti berniünket. Mindenfele papír és agyag munka és asztalos inupka kötötte le lígyelmüiikot. Kérdozós-ködésüukre Siukó tanár ur készséggel kifd| lette, hogy milyen «terepe vau a slöjdunk at iskolai szemléltető oktatásban. A beszéd és érlelemgyakorlat eddigi lélek ölő, eredményűden tanítása helyeit a slöjd leszi jogosulttá e tárgy szereplését. De a földraji, számlán, mértan, termestetludomáuyok mind hatalmas láma»zt lelnek bonno. At iskola átalakul a slöjd bevezetésével életté; vele bevonul a természet az iskolába A lélek felüdítő munkát végez és a test ügyesílése és a hasznos foglalkotás a slöjdben talál apostolra. A cursus kedden este befejezési nyer. Kz alkalommal egyik tauiló értékelést fog tartani arról, hogy mikép lesz beilleszthető a slöjd a tanmenetbe. A berekesztésen Vécsey Zsigmond polgármester is meg fog jelenui, aki Siukó tanár ur szavai szerint .oszlopa" volt ennek a kurtusnak. Szerdán az elkészített tárgyak kiállítása lesz az érdeklődő közönség számára. Jól teszik a szülők, ha minél tömegesebben tekintik meg, mert a puszta megszemlélése is tanulságos és érdekes.
— A Nagykanizsai Patronage Egrye-BÍllet vasárnap délután félbat órakor tartotta rendkívüli közgyűlését a városház tanácstermében. Rothschild Jakab dr. elnök a gyűlést megnyitva bejelentene, hogy az egyesület elnöke Vécsey Zsigmond polgármester hivatalos ügyben történi elutazása miatt a gyűlésen nem jelenheteit meg. A jegyzőkönyv vezetésére Gartner Aulai dr. titkárt kérte fel Blnöki előterjesztés uláu a közgyűlés elfogadta a belügyminisztérium által előirt alapszabály módosításokat A megüresedett tisztségekre megválasztatlak : Kaffka Józsefné uruó társelnökké, Miklós Dezső dr. titkárrá Gáspár liula pénztárossá Bariba József dr -nak titkári és Miklós Dezső dr.-uak péntlárosi működése-
8ZBPTBMBEB 86.
Z A T. A I KÖZLÖNY
ért i közgyűlés jegyzőkönyvi köszönetet szavazott. Itt említjük, hogy »z egyesület a közeli hetekben laggyüjtó akciót indít, ami — tekintve az egyesület közismert nemes célját — bizonyéra fényes sikerű lesz.
— Hogyan utazott a német császár. A bélyei vadászatra Nagykanizsán keresztül utazó német császár biztonságára mint másutt, ugy itt is a legszélesebb körű intézkedés tétetett. A távolabbi csendórórsökról Nagykanizsára 20, Gelsére 10 cseudór összpoutositlatott. Azonkívül a sínek mentén minden 1 Km. távolságban egy-egy cseudór posztolt, aki az udvari vonat elhaladása után a kanizsai szakasz-paraucsnokságuál jeieutkezott és innen indult hazafelé.
— Utóállltás. A fósorozás befejezte utáu az elsó utóállitáa Nagykanizsán október &-éu lesz a Polgári Kgylet nagytermében. Ugy látszik nagyon népes lesz ez az utóállitás, mert már eddig is 21 kanizsai, 22 vidéki újonc kerül sor alá és II apa kereselképtelensége fog megállapitlaui.
— Sikkasztó levélhordó A verócei reudór-hatóság megkereste a nagykanizsait, hogy nyomozzon Mracaek János után. aki viroviticai levélhordó volt és ÖUO K elsikkasztása után megszökött. Az illetó 41 éves és a lo. huszárezrednél azelőtt mint őrmester szolgált. Katouai igazolványát is magával vitte.
— A hűtlen poBtaszölga a törvény előtt JuIíuh 31-én 8 ajánlott levél érkezett a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank címére. Mivel azonban vasárnap volt, Tausz Oyörgy levélhordó nem kézbe sitotte óket. Másnap újra egy ajánlott levél érkezett a bankhoz, de a 9 helyett csak 8 volt már meg. A 9. ajánlott levélben Friscli József tapolcai cég sHOtl K-t küldött a bankhoz. Kz eltűnt. Mivel a Tausz Uyörgy levélhordó kötelessége a levelek kézbesítése, letartóztatták, de ugy ennek, mint 8zommer Náthán posta főfelügyelőnek régebbi gyauuokok alapján figyelme Herceg Lőrinc poslaszolga ellen irányult A nyomozás kiderítette, hogy az ajánlott levelet csakugyan ó sikkasztotta el. Rövid vallatás utáu tettét beismerte, a pénzből 31191 K 2G f. a padlásán volt elrejtve a többit elköltötto. K lettével kapcsolatban egy ajánlott levélben küldött tula óra elsikkasztása is felderittetett Herceg terhére. E két rendbeli lopás vétségről ma volt a törvényszéki főtárgyalás.
A tárgyalás elnöke Kenedy Imre dr volt, szavazóbirák MuUchonbacher Kdvin és Kayser Klek, jegyző Bartory Zsigmond. A védelmet llajdu Oyula dr. képviseletében llocli Oszkár dr. látta el. Tanukul kihallgatták Somtner Náthán p. t. fófe.ügyelőt, Bokor fiyula bankhivatalnokot, Milhófer Ödön éksze részt, Tausz Oyörgy levélhordót. Terhelő körülménynek vette a bíróság, hogy Herceg Lőrinc csendőr is volt és állami szolgálatban volt és mert nagyon becsületes családnál novelódölt. Két évi fegyházra Ítéltetett, amiből 1 hónap és 10 nap a vizsgálati fogságból kitöltöttnek tekintetik, A pécsi postaigazgatóság pedig hivatalvesztésre Ítélte a hűtlen postaszolgát, 8z«pt. olsejéro szóló hatállyal.
— Áthelyezés. A m. kir. péuzügymiuiszte rluin Horváth Ferenc letenyei adóhivatali elleuórt hasoumínóségbeu a dárdai adóhivatalhoz áthelyezte.
— Jó tanáos kolerás időben Ügyelj a tisztaságra, élj és egyél mértékletesen és igyál inog reggel, délben és este egy-ogy pohárka Estorliázy cognacot. Kövesd e tanácsomat és egészséges maradsz.
— Munkástelep. „A nagykanizsai munkástelep miut szövetkezet" értesíti tagjait, hogy alapszabályait a nagykanizsai kir. löivéuyszék 880.\'/P 191n. sz. végzésével jóváhagyta A szövetkezet működését f. é. okt. l éit megkezdi. Az elsó befizetések oki. 2-áll d. u. 1—t óráig eszközöltetnek Sikátorutca 7. szám alatt, mely alkalommal a lagkónyvok is átveendők lesznek.
— A stridóvári távírda A stridóvári uj távírda hivatal szeptember 22-éii megnyílott és a forgalomnak átadatott Az egyidejűleg engedélyezett 8 hetes távirda, telefon tanfolyam vezetésére Wajdits Géza pécsi posta főtiszt küldetett ki. A tanfolyamnak 8 férfi, 4 női hallgatója van.
— Egyhuzamu munkaidő. A zalaegerszegi járási fószolgabirói hivatal személyzete kérvénuyel járult a vármegyéhez, hogy a hivatalos órák május 1-tól okt. l-ig reggel 7 órától d. u. I óráig: okt. 1-étól május 1-éig pedig reggeli 8 órától d. u. 2 óráig tartassanak Minthogy az alispáni hivatalnál, árvaszéknél, a törvényszéknél járásbíróságnál, ügyészségnél, és pénzügyigazgatóságnál a hivatalos órák mát ugy vaunak rendezve, a közönség érdeke is azt kívánja, hogy egyöntetűség legyen. Kzérl a törvényhatósági bizottság a beadványt kodvezóen intézte el.
• — Mikor a postás bizik Mult héten Nemesrádra Fekete János címére MJ koroua érkezett postán. Történetesen ugyanabban a községben még egy hasonnevű Fekete lakik, ki földhöz ragadt szegény einbor. Mikor a pénz érkezéséről értesítették, egy kissé gondolkodott a dolgon, de végre könnyített lelkiismeretén és uem törődve honnan jött a pénz, fölvette és szerencsésen el is költötte Csak midőn a másik Fekete jelentkezett láinadl egy kis kellemetlensége amenuyibeu a pénzt visszakövetelte a posta. Fekete azonban nyugodtan ki|elentette, hogy már elfogyott ésnoki egy fityiuge sincs. A hol luiucs olt ne keress. A posta pedig nehéz szívvel belátta, hogy feketének igaza vau.
— Eltűnt leányka. Azt gondolná az ember, hogy fsak a regényekben törtéuik gyermeklopás. Ks íme ebben drága világban valóság az ilyen esemény. A perlaki járás fószolgabiráia körözést bocsátott ki, hogy megtalálhassak a kis ,r> éves Kalamáii Máriát Dezsérlakról, aki a szeuikcreszti vásáron e hó 14-éu eltűnt. A nyomban bevezetett nyomozás mellett sem volt eddig feltalálható. Krós a gyauu, hogy ellopták a kis mezitlábos, erősen fejlett szőke Itaju leánykát.
— Találtatott A Kossuth Lajos-léreu egy arany karkötő, a Magyar-utcán egy óra lánccal találtatott. Igazolt tulajdonosa a rendőrségen átveheti.
— Kerítő. A legaljasabb mesterségre adta magái Takács Géza rovott multii égvén. Kerítéssel foglalkozott, miután egyéb munka sehogy sincs
| ínyére. A rendőrség letarlóztalla és mert több reud-; beli büutetó eljárás vau ellene folyamatban, átkisér-telte az ügyészséghez
— Cselédek szemvizsgája. A környéken uralgó trachnmajárvány miatt a főkapitányság elren (lelte, hogy a vidékről Nagykanizsára érkező cselédeket azonnal ImjeleiTtsék akár a helyszorzók akár a gazdák, hogy a városi orvosok szemvizsgálatol végezhessenek rajluk. K loutos intézkedés a közönségnek egyetemes érdeke, azért elmulasztása bűnös és büntetendő cselekményt képez.
— Több mint 600 vagyonos hölgy sürgősen férhez óhajt menni. Tekintet nélkül foglalkozásukra és állásukra csakis olyau urak jelentkezzenek, ha vagyontalanok is. a kiknek komoly a uósülési szándékuk. L. Schlesinger Berlin 18.
NYILTTÉR.
K rovat alatt közöltekért a szerkesztőség felelősséget nem vállal.
Az Osztrák-magyar bank nagyváradi fiókjához főnöki minőségben történt kínevezésem alkalmából őszinte ragaszkodással emlékezem meg mindazon jó barátaimról éí kedves ismerőseimről, kik engem tiz évi nagykanizsai tartózkodásom alatt barátságukkal és rokonszenvükkel kitüntettek.
Miután leguagyobb sajnálatomra mindnyájuktól személyesen el nem búcsúzhatom ez uton mondok hálás köszönetei az irányontbau tanúsított rokonszenvért és kérem, tartsanak meg továbbra is szíves emlékezetükben.
Nagykanizsa, 1910. szeptember 86.
Hlemeaoh Frigyes.
Látott már ilyen gyorsaságot?
Teguap szinte holtbeteg voltam; rettentően köhögtem; nehezen lélegzettem, fájt a nyakam éa nehezen nyeltem, fis ma minden elmúlt vége fia hogyan ? ügyetlen doboz valódi Fay-féle szódeui áaváuypasztillától, a melyei 1 kor. 25 fillérért vettem a gyógyszertárban, elmúlt szöruyü betegségem. Főképviselőt Magyarország és Ausztria réazére : W Th Guntzert, cs. és k. udv. szállító, Wien IV|t (irosse Neugasse 17.
Az elismert i legjobb
legelterjedtebb
magyar napilap
AZ ÚJSÁG.
\' Szerkesztőség éa kiadóhivatal Budapost, Kákóczí-ut 64.
Főmunkatársak : Herczeg Ferencz, Kenedi Qéaa, Kóbor Tamás, Kozma Andor.
/
Felclós szerkesztó: Gajári Ödön. Szerkesztő társ: Dr. Ágai Béla
Előfizetési árak: 1 hóra 2 korona 40 fillér, negyed évre 7 korona, fél évre 14 korona, egész évre 28 korona.
Cantani tanár, a nápolyi királyi egyetemi klinika híres vezetője, tudományos előadásaiban a következőképen nyilatkozik: „Kii a természetes Ferenoz Józaef-keserüvizet culrorbajban szenvedő betegeimnél, a kik szigorú kezelés alatt állanak, kitűnő eredménnyel alkalmazom. A Ferencz József-víz éhgyomorra használva, javítja az emésztést és teljesen pótolja a karl8badi természetes ásványvizeket."
Az ásványvizkereskedósben kifejezetten valódi „Ferenoz József"-keserüvizet kell kérni; a hol pedig nem kapható, onnan legjobb közvetlenül a Ferencz József-keserűvízforrások szélküldési igazgatóságához, Budapesten, fordulni.
K0Z6AZDASÁ6.
A gabonaüsletröl.
Nagykanizsa, 1910. Vztpt. 2«.
A gabona üzlet továbbra is igen szilárd, Tűért a kínálat még mindig tartózkodó.
Piaci árak:
Buza . . . 20.-
Rozs . . . 14.-
Zab . . . 16.—
Árpa . . . 16.-
Bab fehér . 21.—
AULKA SUCHARD
Csak . -.:.
alpesi tej • kakaó
éf. czukorból áll Páratlan különlegesség.



|iLSŐRANftU FÜRDŐHELY"]


BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna összes bántalmait, hurutokat, dlabetost.köszvónyt, csúzt,csonttöréseket, lyermek-és alkati kórokat. tar Egyetlen alkalikus, konyta-g f é. f. O (■Wítojódtartalmu héwlz IVÓKÚRA. ISSilMSAVAS
Nívvisrünoött. rüfioéK.
VIKOVÓCTIMTÉXCT.I MMAiATOIIIUM.
A fÜnUM^n lOkiváli enm mOMdik. Proapehnuit kfllil a FtMiiiftny.éatÓKrtg.
Globus
Fémtiszfitókivonat
1 jobban tisztit mint mindenfele mis. 1
\' Fémtisztitósrnrpk \'
186». Ota én- o ou btvali
Q Htll & Co. gyár, iránya.
KIvAlA I.Ao.1 orra*ak aj\\nl:ita(a Kiim-p* . 0 .., iMl»mtt>*ii [» iti-M an-dniAnriovi «tikot mujuk
mindennemű l>ö> kiütések
l«li* króiilku« .V pikkvlj»« löt ¡» 6 .1. k.U.V-k. turábM tan orr, IwlxWk. U1I.IW4.11U. (,.). A. , ,k pi k.ljck i-lkin Bat|«r ktlrtnj. nappala 40 iitul.k lai.irt.nl (mlal nnw.llia.i A.V fi) iTE\'-wn clt ír a hiTn.Vr.1ul. inl» ii f >raó i-ay Ali krt! MII) ...pl*. tinklAI. klika*» |.«r\'.a|..Wntt alkalmai! tk a na*\' lialAau
Berger-féle kátrány-k^nszappant
la Inykébk kttrtnj-irappin iiiatuni. * kór i|tiiiila i«i|al nlk-n. a gjormikik I flf-«a trj ii ralA klfl\'iWI . Ilin talamlnl mludni-napi haaaut latra mint fnltllniullialatlau misdA- 4i tur46-liap-pan ui.lrtl a
Berger-fóíe glyct\'rin-p permappan
iiu-lyIn-ii 33 .a.UalAk ul > c r.n i.itlk Aaaftu\'ly Illat, allva Taji KltAlA Ur.lp.IA .«.rkAnt liaaanAlj ik p.rttiW kulin« alkorral a
Berger-féle horax-N/appaiit
<- |..-IU pír.antiak, tiapt«*«. ii<fl«k. llíitlak »• nii Mtkalo»
rllwi.
Art «arabonként mintán lllltMI 70 tUlér, hu-nAIall ui.i.l\'.U.al Qtt KHl-n a ».Uilrlt.ii.il, >i>-iiimilAk\'wan Bargar ÍAI* kttrtn\\- i tpptnuka\' ...i nappalinkat. 0. HtU 6 Cmp. grtri liiAnt uli *a vlvytxfin ■u In Alirítolt tM-|.*»rii Aa a melleUo li v« o. galtlrtara lurl y
llllnili\'l] cllllkAli Olt kuli lw*y k\'O\'.\'ii. KIIOiiIrlTc IIIWI^I. l.vl-\'an iliu-ikiiitni-iiiiil ^ „ Btrltl IflJO <»l illt(klt\'ltliton trtny titmntal. \'
A Btl|tr v.dJivyO mitiili\'ii ni.u k\'lA.\'i A. .........lku. .lapnan\'k
a inni >)ii. tnvIIAkrlI liaanAlall ui ¿-ilAanknii ( i va-inak -nml*.. Kapl.a\' Ak lilimlrti k" Ao-i* rtar\'.a\'. A. .«akl av-lirA aalctbaii. N«gvli«ii: a. Hall 1 Oomp., Wien, I., T Ibaratr. •. Uagyiirorailgl fArakl r; t«rAk inasat pyt jyuar-tára. Hu.Uponl. KlrA\'v-u, lt. Thallma*«r M Balll, Zrlnyl-utoa. Koohm*Ul«i- Fr. utóda, Hold-ut«a a, Molnár Aa Moaar droguUtAk. iv., Koronattaroaa-utoa ». Ilim Oatalnyl Fi Igya« drouorl>, Marah-kAI utoa a. Klealnyban Maayaroralig Baaaaa Agy aaartar.. .bán.
Unkiár Na^ykuni/.siin Práger Béla gyógy«/.eriáia.
t jZX&é-p
Ir —---

I \\ I, A I K C) 7. 1. 0 N y
8ZRPTKMBKR 26.
3K
%
X
*
*
*
X









3IS\' 3IÉ IK K( IK 3K ^ ^
X
A legtöbb kiállításon legelső díjjal kitüntetett ós első orvostanárok által m ajánlott, kitűnő minőségű m

míndenOtt kapható I
*

*
*









i
M% a közönség kedvencz itala!
Központi irodája:
TKLEFON TELEFON
BUDAPEST
V., Csáky-utcza 14. sz.
*
*
*
*

*
*

*
X

*
*

*


*
*

3*



3éE 3K M HÍ 3Ü Ht
a hí )ÉÍ at « « W y y y
Ä Ä ^ Ä W 3K 3W ift JW



. Köhögés, rekedtség éa elnyal-
Oh jajt káaodáa ellen gyora és biztos
hatásúak
£ 1J e n!
A Zalai Közlöny
S irkitztiiégi éi kladéblvatala
Deák-tér i. sz. alatt van
Egger mWunWM
Az étvágyat nem rontják és kitűnő izilek Doboza 1 éa 2 korona.
— Próbadoboz 60 fillér -
Ktí én szétküldésI raktár:
NÁDOR
Megfojt er az át- y ó g y , e e r t á r a E(i,r BI||M„UIU
koiott köhögési_ Budap.at, VI., Viol-k»rnt 17. t.akkaair ■ni|é|?IHtt.
Kapható Nagykanizián: Belus Lajos, Neumann Aladár, Reik Gyula, Szabó Albert gyógyszertárakban, Ueltsch és Graef, Marton és Huber,
Neu és Klein droguákban. Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárában.

Nyomatott a laptulajdonoa Ifj WajdiU Jótdef könyvuvoindájábau Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1910 SZEPTEMBER ag_49-IK ÉVFOLYAM 79 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
Politikai lap.
■i||alialk hittia éa caltirtlkia.
tlSAi*tétl *r«k: Kgéii é«i< 10 koron*, félí.ro 6 koront, nigyxUvr* 2 koron* 60 Ali. — Egy*» (iám árt 10 Ali.
Kolclúi »erkcKtd : KertAns Jiumef.
KU<IJn : H »rrkMtlűnét.
Tisza Istrii az aradi Mottó,
Arad város érdome, hogy a függetlenségi pártot hazafiúi önhittségóból, a nemzetet pedig egy kényes tévedésóból kigyógyítja. Eddig a hazafiság pritiligezált hőseinek tartották magukat a függetlenség párti kürtösök. A nemzet tradícióitól szinte félrelökték a társadalomnak azt az abszolút többségben levó részét, mely nem verte elég erósen a mellét, mely nem ordított elég öblösen a szerencsétlen haza fölötte elkeseredésében, hanem mindig józan haladással, munkával akarta magának a honfinevet kiérdemelni. Ugy annyira, hogy már szinte belement a köztudatba, hogy a március idusa, meg az október hatodika le van foglalva a möhaza-fiaknak. Ez adott nimbust, glóriát nekik es vonta a népszerűség mezébe azt a pártot, mely egy fél század óta a politikailag éretlen tömeg szivébe lopta magát hangzatos jel szavaival.
Mintha azt a fátyolt, melyet a 49-iki tragédiára a bns feledékenység leple gyanánt terítettünk, csak ó szőtte volna, vagy csak neki volna szabad kesergő hangkisérettel fellebentenie. És a régi szabadelvű párt meghagyta a függetlenségi pártot ebben a képzelódésében. Nem törődött azzal, hogy » saját népszerűségének ártalmára van. At-engedte ezt a szép rikító virágot a függetlenségieknek. Hadd ékesítsék magukat vele. Hiszen egyedül ez adott nekik értéket hosszú esztendőkön keresztül. A szabadelvű párt nem ért rá ily érzelmek ápoláséra ; neki a nemzet társadalmi, gazdasági és oulturális cónsolidatiója adott folyton komoly munkát. A munka örökös, hiszen a mostani kormányt és parlamentet éppen a munka tömörítette egységes hatalmas pártba, pe ennek a munkának nemzeti tartalmat is óhajt adni, melynek első fényes tanújelét kifelé az október hatodiki aradi gyászünnepség fogja dokumentálni, hol a magyar képviselőház meg fog jelenni, a vesztóhely emlékoszlopára koszorút helyez és Tisza István gróf fog a véres napnak beszédével méltó emléket állítani.
Arad városa hivta meg a képviselőházat a gyászünnepélyre. A képviselőház a meghívást elfogadta és a dolog természetéből folyik, hogy az ünnepi szónok a képviselőház nevében nem lehet más mint Tisza István gróf. Nemcsak azért, mert a nemzeti munkapártnak, tehát a parlamenti túlsúlynak egyik legexponáltabb, leghüebb egyénisége, nemcsak azért, mert egy honfióriást ismer benne a nemzet, akinek őszinte, kétségbevonhatatlan uemzoli érzelmei előtt tisztelettel hajol meg az ország, hanem azért is, mert Arad város illusztris képviselője.
Ledől ezzel újra egy bálvány. A honfi-érzelmek kisajátításának hamis istene. Bebizonyosodik a nemzet szine előtt, hogy a magyar tradíciók ápolta« nemcsak kötelessége az egész nemzetnek, haneui joga is van hozzá minden rétegben, minden pártárnyalatban És amint látjuk, a nemzeti munkapárt részt is követel magának.
tzarkiiztaaii éa klaiikliatal laák-tir 1.
v.Ufon: tlt. —
Hlr
Nagykanizsa r. t. város
utrendőri szabályrendelete.
9. §. Tíloa boltban és házban összegyűjtött szemetet az utcára kiüríteni
Szigorúan tíltatik narancs, diunyehéj, egyéb gyümölcs hulladékokat, papírnak, valamint mindenféle szemétnek az utcán való elszórása.
OyOmölcsárusok kötelesek gyümölcsáruié helyllk környékét folytoa tisztántartani és vevó közönségüket a teuti tilalomra külön is figyelmeztetni. Tilos a járdán való köpködés.
Tilos a portörló rongyokat az utcára nyíló ablakokon kirázni éa utoai ablakok!«* ágyneműi szellőztetés végeit kirakni.
A lárdák május 15-tól szeptember 16-ig reggel 7 óráig és délután ti óráig folöutózeudók.
10. § A járdák lelett a pouyva-eruyók. lámpák legalább 2.2(1 méter magastágban legyenek. A pouy va-eruyóket zsineggel vagy póznákkal a lárdához erősíteni, valamint a gyalog közlekedést akadályozó oldal ponyvák alkalmazása tilos. A boltok ajtajára, kirakatára vagy sátrakra lengő tárgyakat kellő megerősítés nélkül kíaggatui, hogy azt a szél ide s tova lengesse sziutéu tilos.
Az utcákra kinyúló cimtáblák az utcai lámpák lángjánál alacsonyabhau nem alkalmazhatók.
11. §. Alacsony földszintes épületeknél, melyeknél az ablak nincs legalább 1.80 méter magasságban a járda sziuétól a redőnyök kitámasztása tilos, szellőztetésnél a redőnyök egészen felhuzaudók, illetőleg kiuyitaiidók.
Pinceablakok csukva tartandók, a nyitott állapotban azonban jól záró készülékkel a falhoz kap-csolaudók.
12. §. A város egész belterületén tilos a sebes hajtás. Általában csakis a mérsékelt ügetésben, a házakból való be vagy kihajlás, úgyszintén az utcákba való ki vagy bekauyarodás alkalmával valamint a kocsiúton keresztül vezető gyalogjáróknál lépésben szabad hajtani.
13. §. Lovaglók, kocsizók, kerékpározók és gépkocsizók kötelesek az utjukban álló gyalogosokat megfelelő távolságról bangos kiáltással vagy jelzőkészülékkel figyelmeztetni, sót a szükséghez képest meg is állani.
14. §. A temetési vagy egyéb vallásos meneteknek, csapatban vonuló katonaságnak, posta kocsiknak, tűzoltó kocsiknak, a városi mentő kocsikuak, tartoznak a kocsik, minden néven nevezendő jármüvek és lovaglók II) méter távolságra kitérni. Vallásos meneteknél, mig azok elhaladnak, az ntból félreállaui.
15. He nem fogott lovak mindig a kötőféknél röviden tartva vezeteudók, szekér után csak 3 hónapon aluli szopós csikókat lehet szabadon járatni Ökröt, loval, szóval bárminő járó jószágot, akár legyen az járómfthe befogva, akár nem. az utcán felügyelet nélkül állani vagy szabadon menni hagyni
tilos. Ökör vagy tehén fogatokat tilos a kocsiról hajlani. A béres a szarvasmarhák előtt menjen. Sétatereken kutyák csakis pórázon vezelendók.
1G. §. A közlámpák égési ideje alatt minden jármű feltűnő helyen égő lámpással látandó el, vagy a jármos barmok egyikére csengő alkalmazaudó. A szánkó elé fogott állatok egyike nappal ia cseugóvel | birjou.
17. §. A városi tanács fel|ogosillatik. a városnak bármely utcáján a kocái és tnarhaforgalmat részben vagy teljesen állaudóau felfüggeszteni, mig az ideiglenes forgalmi korlátozáa reudóri szempontokból a rendőrkapitány hatáskörébe utaltatik
18. §. Jeleit szabályrendeletek megszegői kihágást követnek el, a mennyiben cselekményük az 1890. évi I. t.-c-beu az 1879. t.-C. 119. éa 120. §§ ba valamiül a kerékpározási szabályozó IS97. évi 42169. V. 0. sz. a. kelt magas b. D. miniszter! körrendeletbe nem ütközik, az 1901. évi IX. t.-c.-beo jelzett célokra forditaudó 40 koronáig terjedhető pénzbüntetéssel behajthatatlanság eseléu két napi elzárásra büntetendők.
19. §. Ha a szabályrendelet 4 §-ban felsorolt munkák írásbeli hivatalos felszólítástól számított 8 nap alatt a 8. s 9. §<}-bau felsorolt munkák pedig a szóbeli hivataloa felszólítás után egy óra alatt nem teljesíttetnek, a rendőrkapiláuy jogosítva vau felhívása ellenére vétők helyett és költségére az ott előirt munkát hatósági uton nyomban elvégeztetni. Kz azonban az illetőknek az előző szakaszban meghatározóit büntető felelősségét nem érinti. A hatósági ulou felmerült ezen muuka árának és a felmerült felügyelői díjnak megtérítésére az illetők a S1547/SO. H. M R. 4. § ban meghatározott érték határán belül a kihágási ítéletekben kötelezeudók.
20. §. Ezen szabályrendelet határozruáuyaiba ütköző kihágásokban az 1901. évi XX. I. c.-beu felsorolt hatóságok bíráskodnak. (Vége.)
á
Az országban torjedó kolera hirek hatása alalt Szekeres József dr. a közegészségügyi bizottság elnöke tepnapra isinél összehívta a bizottságot. Részint azért, hogy az előző ülés határozatainak végrehajtásáról referáljon, részint, hogy ujabb intézkedések tétesseuek a járvány elhárítása érdekében. A gyűlésen elég szép számú tag jeleut meg, >mi bizonyítja, hogy feladatukat kellő lelkiismeretességgel fogják fel. A bizottság elnöke kifejtette, hogy kímélet nélkül mulasson rá a bizottság a hiányokra, melyeket valahol \' tapasztalt, mert az ügy érdekében álló, hogy minden mellék tekintet nélkül orvosolhassák a bajokat Mind az elnök, mind a bizottság egyes tagjai felsoroltak magán és középületeket, amelyekben -.1 köztisztaság közegészség érdekében hatóságilag fognak eljárui. Minthogy nem célunk a kipellengérezéa a felsorolást mellőzzük.
De szóvá lette a bizottság ismét és ki tudja hányszor, hogy a városi caatoruák nincsenek hosszú idő óla kitisztítva. A városi mérnök ur megnyugtatta Szekeres dr. eluököt, hogy nincs is rá szükség, mert elvégezte a tisztogatást az esózés; ám a bizottságnak e tekintetben más felfogása volt és a csatornák kitisztítását szükségesnek tartja. Klnök javaslatára elfogadja a bizottság, hogy Rátz Kálmán dr. városi orvos a járvány esetleges fellépése alkalmával önálló intézkedési jogkörrel ruháztassák fel, hogy gyors intézkedés történhessék. A bizottság elhatározza, hogy a csoportház lebontása érdekébeu közegészségi tekintetből állást foglal ; továbbá szigorú intézkedést ker arra uézve, hogy piucebelyiaégekbeu se ipar-
2
ZALAI KÖZLÖNY
SZKPTEtöBKR 99.
telepek, se lakások ne engedtessenek meg A főkapitány figyelmébe ajánlja, Itogy romloll, vagy éretlen élelmisierek elkobzásával ne engeil|ék meg. hanem kellő büntetéssel is Bujtsa, akik a kihágást elkövetik. Rátz Kálmán dr. jelenti, hogy Kaschmitter Mari oki. ápolónő ajánlkozott a járvány tartamára
A „Zala" kétféle száma.
A modern hirlapkladáa csodája.
Nagykanizsa város közönségét tegnap óta egy rágalinazási pör epilógusa foglalkoztatja A pör személyeit csak azért említjük meg, mert hiszen a törvényszék ugy is a nyilvánosságnak szánta az üggyel együtt, mely röviden a következő . Ötvös Kmíl állami adótárnok rágalmatásí port indított Schwarz Gusztáv helybeli kereskedő ellen. A nagykanizsai kir. törvényszék a rágalmazás vétségét fenforogni lálváh, öchwarz Gusztávot összesen 110 K pénzbüntetésre ítélte és arra. hogy az ítéletet egész terjedelmében a .Zala" oimü lapban a saját költségén közzétenni tartozik.
Az ügv eddig rendben volna, mert a Zalában tényleg megjelent az ítélet, de — és itt a pikantéria — a nagy közönség még se látta az ítéletet. Nem pedig azon egyszerű oknál fogva, mert a közönségnek szánt példányokból az ítélet hiányzóit. A Zalának augusztus 90-iki 183. száma ez a kél kulacsos szám. Hat oldalas terjedelemben jeleut meg. Az ítélet az 6. lapon 3\'/, hasábon jelent meg, de a közönségnek szánt példányokon az 5. oldalt amelyre az 6 ös helyeit 1-tn van nyomva, teljesen hirdetések foglal-lalják el. A bírósághoz bizonyára itétct-fs. \'/.alák mentek, de mivel nem a bíróság, hanem a nyilvánosság számára kellett azt leközölni, igy tehát a nyilvánosság ez esetben durva sérelmet szenvedett.
Nem tudjuk, kinek uz intézkedése hozta létre a Zala 183. iimphiahílis sráillH. Nem tudjuk milyen szerepe vau itt az elmarasztaltnak vagy a felelős szerkesztőnek vagy a kiailóltívulnli főnöknek, de fel-hívjuk rá a Zala hirlapkíadó\' részvénytársaság igazgatóságának figyelmét, hogy mini erkölcsi testület, mely nemcsak anyagiakban, de reputáció szempontjából is kell, hogy őre legyen a társaság ügyeinek, világosságot derítsen a hirlapkiadás e páratlan technikájára^ Nincs még tudomásunk arról, hogy a törvényszék, melynek ítéletét a Zala kélalakisága a nyilvánosságtól megfosztotta, ttiiiió megtorló vagy helyreigazító intézkedést fog eszközölni.
írásban vagy szóval előterjeszthető fölebbezésuek van helye.
— Alapítvány iparosoknak. A Soproni kereskedelmi iparkamara f. hó 2!!-éu tartott közgyűlésen Gerencsér József a kamara ipari szakostlályá-uak tizennyolc év óta buzgó tagja, megbízatásáról egészségi okokból lemondott. Hogy a kamarában való szereplése maradandó emlék nélkül ne maradjon és hogy iparostársai iráut táplált szeretetének is kifejezést adjon, alapítvány ként ipari továbbképzés céljaira ezer koronát bocsát a kamara rendelkezésére, amely ala-pitváuyi összeget tehetsége szerint uövelui szándékozik, amikor részletesen is meg fog|a jelölni a célt, amelyre az alapítvány jövedelme fordítandó losz
— Slöjd-kiállltás. A slöjd tanfolyam kedden végei ^rt. Siukó Pál vezetőtanár tiszteletére az állami tanítók a Polgári Egylet termében lársasvacsorál tartottak. Banekovich Jáuos tauiló köszöntödé fel Siukó tanárt, aki szeretettel véste be magát a tanítók emlékébe. Köstöoelet mondott a jelenlevő Vécsey Zsigmond polgármesternek is, ki anyagi és erkölcsi támogatásban részesítette őket. Miud Siukó tanár, mind Vécsey polgármester reflektáltak a felköszön tóre. Szerdán volt a slöjd tárgyak kiállítása. A megnyitás alkalmával Kaán Irina áll. tanítónő tartalmas beszédben köszönte meg a buzgó lauár oktatásátf amellyel lehetővé vált a fényes eredmény ; lterecky Annuska pedig átadta a tanítónők ezüst emléktárgyát. Siukó Pál lauár izuláu kiosztotta a tanfolyam hallgatóinak az oklvelekel. A tanulságos, szép kiállítást egész nap látogatta a közönség.
— Berukkolások. Az öreg katonák már otthon vaunak csak szép emlék már nekik az a három esztendő. Az újoncok még most készülődnek, hogy Ferenc József kenyerét egyék, ki egy-, ki keltő, ki meg három eszteudeig. Az önkéntesek okt. 1 -én tartoznak bevonulni, a honvéd legénység 6 áu a közöshadseregbeliek pedig 7-éu. Hogy vájjon uem lörténik-e ezen rendeleten változtatás a koleravész, miatt az nem tudható ina még. ügyes ezredek bevonulását már is elhalasztották és nem lehetetlen, hogy ez az elhalasztás általános lesz.
— Pénztáros kerestetik A nagykanizsai segélyegylet könyvelőjévé Berger Lipót, az izraelita hitközség pénztárosa választatott tneg. Az ekként megüresedett pénztárosi állásra kiirt pályázat lapunk más helyén olvasható.
— Két moel. Kgyster már volt két konkurrena mozi Nagykaui/.sán, de bizony sováuv falatot hozott mindenik konyhájára. Most ¡sínét kellő lesz Az egyik az „Uramra* ismét a Polgári Egylet katakombáiban helyezkedik el, iniul régi ismerőse a közönségnek. A másik a Szarvasban lest. Ma volt a helyszíni szemle mindkettőnél, hogy a végleges engedélyt a tulajdonosok megkaphassák.
— Betiltott buosu. Veszprém vármegye alispánja a Csat ka községbeli bucsujárást a koleravész teljes megszűntéig betiltotta
— Hamis egyforintosok Zalában. Bízó,-nyos idő óla azl lehet tapasztalni hogy hamis egy-foriutosok vannak forgalomban. Mull lléleu Balatonszentgyörgyön az állomáson akart egy földmíves ember ilyennel fizetni, ezen a héten pedig a keszthelyi m kir. adóhivatal kobozott el és remmisitett meg két egyforintost. A hamisítvány ólomból készült és telíosen olyan mint a valódi. Laikus ember pedig egyáltalán nem veszi észre, hogy hamisitváuy. A közönség figyelmébe ajánljuk e liirt s saját érdekük ben cselekedünk, ha miudeii esetet azonnal bejelentik a hatóságnak.
— Megbüntetett házigazdák A rendőrség nem Iréfál rendeleteivel, melyeket a kolera elleni védekezés céljából kiadóit. A tisztaság legliat-
HÍREK.
— Udvari tanácsos. A király Práger Gyula, a Budapesti Giró- és Pénztár-Egyesület H. T ügyvivő igazgatójának a hazai közgazdaság és pénzügyek terén szerzett érdemei elismeréséül az udvari tanácsosi cirnet adományozta.
Práger Gyula keszthelyi születésü, hol fivérei közbecsülésben álló polgárok A kereskedelmi tanulmányait a nagykanizsai kereskedelmi iskolában végezte Pénz- és tózsdeügyekben kiváló szaktekintélynek isinerik.
— Kitüntetés A király Cavallár József keszthelyi m. kir. adóhivatali pénztárnoknak nyugdíjaztatása alkalmából, kiváló tevékenysége elismeréséül a koronás arany érdemkeresztet adományozta Az ünnepélyes átadás jövő héten fog megtörténni, a hol a zalaegerszegi pénzügy-igazgatóság is részt fog ......... A kitüntetett tisztviselő negyven évig szolgálta az államot egyhuzamban becsülettel és szorgalommal.
— Zalamegye költségvetése Zalamegye törvényhatósági bizottsága legutóbbi közgyűlésen tárgyalta a megye 1911. évi költségvetését. Az 601412 K 24 fillér kiadású költségvetésnek létele emelkedést mulat a mull éviekhez képest. A vég-határozat szept. 22-én (elönt meg a vármegyei hivatalos lapbau. K dátumok követő R-adik naplói számítandó 15 nap alatt a vármegye alispánjánál
halósabb eszköze a védelemnek azért az udvarokat sorra vízsgál|ák és ahol szeunyet, járvány fészkel Utálnak, ott a kíhágási törvény l \'ö. §-át alkalmazzák, mely szeriül 40 koronáig terjedhető birsággal sújtható a tisztaság ellen vétő házigazda. R bírság lárváuy idején 200 K-ig omelkedhetik. A napokban néhány háztulajdonost 20—20, illetőleg 60 koronára ítéltek. Jövőben a megbüntetettek neveit is közzé tesszük, meri a társadalom köztisztaságának és közegészségének tartozik minden háztulajdonos azzal, hogy a járvány elleni védekezésben a hatóságnak segitólársa legyen.
— Kenyér- és zabszállitás. A székesfehérvári V honvéd kerülőt csapatai számára az 1911. évre szükséges kenyér és zabszállítási versenytárgyalások a kövotkoző helyeken és időben tartatnak. Sopron okt 10., Pécs okt. 13., Nagykanizsán 17-én, Pápán 20-án, mindig d. e. 9 órakor. Felvilágosítást adnak a magyar mozógazdák szövetkezete, a kerületi parancsnokság területén levő minden gazdasági egyesület.
A Pesti Hirlap az uj október—decemberi évnegyed küszöbén felhívja a magyar olvasóközönség figyelmét a következőkre:
A Pesti Hírlap ma elvítázliatlanul az ország elterjedtebb, tehát legkedveltebb lapja.
A Pesti Hírlap kormánytól és pártoktól mindig független, szabadelvű újság volt s az is marad.
A Pesti Hfrlap a kifelé gravitáló és nemzeti lellegü irányzatokkal szemben az alkut nem ismerő magyar nemzeti politika szószólója.
A Pesti Hírlap munkatársai sorába számit hatja hazánk legjelesebb és legkedveltebb íróit, kik közül legyen elég kiemelni Abuuyi Árpád, Holtai Jenő. Molnár Fetenc. Murai Károly, Portsolt Kálmán, 8zabó Kudre, Sziui Gyula, Szomaháty láván, Tömörkény István slb. neveit.
A Pesti Hírlap a nők kedvence, műit munkatársai közt vaunak a nők legkedvoltebb írói: Szabóné-Nogáll Janka, Lux Terka, gr. Vay Sándor, Bokor Malvin, slb.
A Pesti Hirlap speciális rovatai : Vasárnapi krónika. Héikötnapok, Kis komédiák. Kulisszák mögül, Pesti erkölcsök, Vidéki esetek (csupa humoros tartalommal) s at Esti levél és Miudoiiuapi problémák (aktuális társadalmi kérdések megbeszélése.)
A Pesti Hírlap minden nap annyi szerkesztői üzenetet hot. miut más lap csak hetenkint egyster, tehát a közönség igényeit a legnagyobb mérvben elégíti ki.
A Pesti Hírlap külön kedvezményeket is nyújt előfizetőinek, akik a Divat-Salou ciuiü kitűnő divat újságot féláron rendelhetik meg és karácsonyi ajándékul kapják a Pesti Hirlap nagy képes napiárát.
A Pesti Hirlap 1911. évi díszes képes naptárát, gazdag szépirodalmi és közhasznú tartalommal s az év eseményeit és főbb szereplőit megjelenítő képekkel minden uj előfizető is megkapja, aki legalább október óla előfizetője a lapnak
A Pesti Hirlap előfizetési ára egy bóra 2 K 40 fillér, két hóra (oki.—uov.) 4 kor. 80 tillór, negyedévre (oki —dec ) 7 korona. A Divat-8alonnal együtt negyedévre 9 korona.
A Pesti Hirlap kiadóhivatala, hova az elől Ítélést legcélsterűbb postautalvánnyal beküldeni, Budapest, V. ker.. Váci-körut 78. stám alatt vau. .
— Jó fogás.. Tegnap a VI. kerületben at oltani kirendeltség egyik rendőre Varga István észrevette Beke Jáuost miháldi szül csavargó kanástl, ki a csurgói cseudórőrs álla! még múlt hó kötepe Uján Iltáros Berényben elkövetett pénzlopás bűntette miatt körözve van észrevette, hogy az utcán kóborog. Utána ment. Beke látta, hogy a rendőr követi, menekülni akart. Bement Hanzsalics Jáuos udvarába
*B»
rgummisarkoK _ meg is a legjobbak!
Mindenütt kaphatók.
SZEPTEMBER 12.
ZALAI KÖZLÖNY
3
g kerteléseu át * mezőre szaladt. Varga reudór üldözóhe veti« és sikerült elfognia ¿4 a rendőrség pIÓ állította. Beke Jánosnál 382 K 48 f. találtatott, tehát Ifibb mint a mennyit Iháros Berényben lopott. Beismerte, hogy f. hó 17-éu Tapson) ban ismeretlen gazda lakásából 400 K-át lopott. A csendőrség ma a rendőrkapiláuyi hivatalban a uála Uláll pénzzel együtt átvett« és tekintettel, hogy szökésben roll és njra menekülni akart, megvasalva az illetékes bíróság elé kisért».
4 — Templomi rend. A f. évi október hó 3-án, hétfőn este megkezdődő itr. uagy ünnepekkor közegészségügyi és közbiztonsági szempontból, sem ■ uagy, sem a kistemplomba belépti jegy nélkül senki sem fog bebocsájlatni. A kis templom nöi kanala 50 uj női üléssel kibóviltetett, ugyanott külön\' énekkar sierveitetett s ax istentiszteletek ép oly módon és sorrendben lesiuek megtartva, mint a nagytemplomban. A hitközségi elöljáróság felhívja a t. temploinlátogató közönséget, hogy templomi jegyét mindenki mielőbb váltsa ki. 8zegéuyek, ugy férfiak, mint nók, díjtalanul kapnak templomi jegyeket, ha e célból f. hó 30-án, péntekeu és október 2-áu, vasárnap a hitközségi irodábau jelentkeznek.
A gözgépkezelők óa kazánfűtők legközelebbi képesítő vizsgái Sopronban október hó 8 napján délelőtt 1) órakor a Sopron városi villany-.telepen fognak megtartatni. A kellően felszerelt vizsgálati kérvények a in. kir. ker. Iparfelügyelőség-hez küldendők Deák-tér 36.
— Lohr Mária (Kronfuss.) Csipke-, vegy-tisztitó kelmefestő-, szőtiyegforoló-és szőrme-megóvó gyári-intézete, Budapest, VIII., Baross-ntcza 85. szám, az összes ezen szakmába vágó munkákat kiváló szakértelemmel, gondosan, gyorsan és jutá nyosan végzi.
— Elsikkasztott bicikli. Bodauec Ferenc az ujnépi urodalombmi volt inas. A nagykanizsai Strasser Márton cégnél vett egy biciklit, melyet ki is fizetett részleteukiut 2 korouáig. Kkkor egy ujabb biciklit vett 240 koronáért. Ezt azonban nem fizette meg, hanem a biciklivel együtt megszökött. A rendőrség nyomozza.
— Rendőri hírek, Ilüder József vaskeres-kedónél szolgált a 14 éves Kovács Add*. A konyhában meglátott egy üveget és megkérdezte cselédtár-Kától, hogy mi van beintő. Azt felelte, hogy nem ludja. A torkosságra hajló leány megkóstolta a folyadékot, melyben lugkóoldal volt. Csakhamar rosszul lett tőle. Beszállították a kórházba, hol a kellő gyógykezelés alá vették.
(jegyűt (iyörgy és Obadics Balázs 48 ik gyalogezredbeli tisztiszolgák vasárnap este a Sugár-utón gyanutlaiiul mentők mikor is 3 ismeretlen támadó agyba főbe verte ókot. Szócső Károly és Bajor Józset szemtanúi voltak az osetuek. Ezeknek vallomásai alapján a tettesek valószínűen kitudódnak.
A Vasárnapi Újság szeptember 2ö-íkí száma a hét legérdekesebb hazai eseményének, a német császár baraoyaraegyei vadászkirándulásának szenteli legtöbb képét; erről a tárgyról egész sereg ritka érdekesség!) képet közöl. Egyéb képei közt vannak: « losonci Kossuth-szobor leleplezése, a vág-várallyai régi Balassa kastélv képei, az ujabb budapesti építkezések, a mohácsi kolera-fészek atb. Szépirodalmi olvasmányok: Oláh tíábor és Kosztoláuyi Dezső versei. Zsoldos László regénye, Szemere flyörgy elbeszélése, Neera olaszból fordított regénye. Kgyéb közlemények: természettudományi cikk Ke-meuczky Kálmántól, cikk a Habsburg-lotharingiai házról, tárcacikk a hétről s a rendes heti rovatok : Irodalom és Művészet, sakkjáték stb — A .Vasárnapi Újság* előfizetési ára negyed évre négy kor., a .Világkrónikáival együtt négy korona 80 fill. Megrendelhető a .Vasárnapi Újság" kiadóhivatalá-bau (Budapest, IV., kerület, Egyeteiu-utca 4 szám). Ugyauiit megrendelhető a .Képes Néplap" legolcsóbb újság a magyar nép számára, félévre két korona 40 fillér.
Mindenki.Tli DIA életmódot folytat, kiváló gonddal ügyeljen arra. hogy rendben legyen az emésztése I A természete» Ferenci Jó*»ef-keserüviz gyorsan és biztosan szabályozza az emésztést és el van ismerve, hogy használata nem jár oly kellemetlen melléktOnetekkel ós utóhatásokkal, uiint iegtöbb emésztószernél.
Budapesti íevól.
Csatangolások a színházak körül.
Budapail. »•ptambar 28.
Hát bizony még erősen megérzik a színházakon a szezon eleje. Az a lázas sürgés, forgás, ideges kapkodás, a ini minden kezdetet jellemez, talán sehol sem nyilvánul meg oly erősen, mint éppen a színháznál. Az igazgatótól kezdve le egészen az ntolsó szolgáig ideges most itt mindenki.
Hogy meuuyire nem túlzás az, mikor azt írom, hogy még a színházi szolga is ideges ilyenkor a szozou elején, a premierek előtt, azt, az hiszem meg fogja világítani ez a kis eset, amely tavaly történt velem.
A szomszédunkban lakott valami Szeles uevezetU ember, aki a Vigszínházuál volt szolga A felesége mosui járt hozzánk 8 inuen az ísmeretlség. Egyszer mikor délbe haza jöttem, pirulva szólított meg Szelesné, hogy adjak kölcsön neki másnap reggelig három koronát, mert neki nincs pénze ebédre és vacsorára
Az nap éppen huszonkilencedike volt s mivel biztosan tudtam, hogy a Vígszínháznál 29 én szokták a szolga személyzetet kifizetni, megkérdeztem az asszonyi, hogy miért nem kér az urálól pénzt, hiszen az ma kapia ki a fizetését.
.Hát tetszik tudni, ma a színháznál premier vau és az uram már három nap óta olyau izgatott, hogy nem is merek a közelébe menni. Ma reggel is reggeli nélkül szaladt el és- biztosan tudom, hogy nem jön haza sem ebédre sem vacsorára".
Ehhez a kis esethez ugy hiszem nem kell bővebb kommentár.
Az idén a jó öreg Nemzeti Színház volt a legfrissebb amennyiben, mindjárt a kapunyílást köreté héten premierrel kedveskedett a közönségnek. Hiába, öreg ember nem vén ember. Daudetuak .Az árlesi láuy" eiraU darabját mulatta be a színház. Kissé furcsának látszik uxyan, hogy a Nemzeti Színház francia népszínművöket mutat be akkor, mikor a magyar népszínművek, az egy .Sári biró" kivételével sorra buknak színpadjainkon. de ha meggondol juk, hogy • Nemzeti Sziubáz .A árlesi lány" bemutalásával egj körülbelül bárom évtizedes kötelességének tett eleget, hál tudjuk érteni a dolgot.
A siker természetesen csak mérsékelt volt.
A Vígszínház, mulatta be az idei szezon második premierjét a .Csitulj szívem\' igazi francia boulvard tákolmány. Igaz ugyan, hogy nem feltétlen szükséges, hogy fiatal lányokat vigyüuk el ehhez a darabhoz, de viszont az ellentétek anuyibau egyenlődnek ki, hogy bizony az egyik másik .bájosan uaiv" jelenetnél ínég a meglett emberek is elpirulnak
Egy közismert lipótvárosi nrhölgy pedig egye-nesou ott hagyta a második felvonás igazán .herzig" vetkózési jelenetét, fis ez pedig nagy azó. • — Lipótvárosban.
De aztán — mintha helyre akarta volua csapui a Vígszínház ezt a kis izlés botlást — Bercik Árpád-. A művész felesége\' oímü darabjával akarta kibékíteni azt a szégyenlés lipótvárosi hölgyet.
Kötve hiszem azonban, hogy ez a hölgy meg-békülue, mert ez a darab talán mégis kissé tol — fehér.
Bercik Árpád itt egy bohém családot ra|zol le. A férj, festőművész, tehát beleszeret egy festónóbe, a felesége pedig kis uyárapolgái asszouyka tebát szereti az urát. Bonyodalom és a férj hű marad a feleségéhez sót naivsága miatt újra s most már őrökkétartóan megszereti a naiv kis asszonykát Tableau.
Látjuk tehát, hogy a Vígszínház nem igen sietett azzal, hogy közönségének kóstolót adjon az idei irodalmi műsorából I
Pedig lesz az idén bőven irodalom is a Vígszínházban. Molnár Fercncuek, Bródy Sándornak s Lengyel Menyhértuek egy-egy uj darabját fogják hozni, sót amint a beavatottaktól hallom, az idén végre valahára .holt biztosan* sziuro fog kei ülni FrankWedekindoek .Tavasz ébredése" cimü darabja is. Igaz ugyan, hogy a beavatottak ezt már bárom év óta, holt biztosra ígérik, dehát reméltük a legjobbat.
Ha sziure hozzák a Wedekíud darabol, ugy biztosau ez lesz az idei színház sikerek szupertativuBza
Annyi kétségkívül megállapítható, hogy a jelen uémet irodalomuak legegyénibb alakja Frank Wedekíud. Azaz évtizedes harc, melyet Wedekíud a uémet kritikával visel, kizárja ugyau, hogy hazájában
elismerjék őt, de hisz mioden geníális embernek minden újítónak mellőzés a sorsa.
Wedekíud darabjaiban azt bizonyítja, hogy meunyire a netui élet befplyása alaU áll az egész társadalmunk s hogy ennek ferdeségei mily káros hatást gyakorolnak egész társadalmunkra.
A .Tavasz ébredése" a nemi életnek az ifjúsággal kapcsolatos fázisait tárgyalja. A szerző itt azt mondja, hogy a leáuyifjuságot már koráo fel kell uemileg világosítani s elrettentő példának állítja elé a tizennégy éves kis Vanda esetét ki éppen naivsága miatt bukott el
Eléuken elképzelhető, hogy szőrszálhasogató tudósaink mennyi pro és contrt véleményt fognak felállítani, ha a darabot tényleg sziure hozza a Vígszínház.
Most azonban egyenlőre Qutbi Somának egy jóízű bohózatából folynak a próbák.
Bőtby László színháza a Magyar és Király sziuház még nem hozott újdonságot az idén, de viszont Bóthy nem is hoz sziure holmi ugy nevezett azezou eleji darabokat, taelyek arra valók, hogy a műsort töltsék ki. hanein mindjárt .slágerrel" kezdi meg a premierek sorát.
A Magyar színháznak az idén első újdonsága Shaw Bernátnak a világhírű angol drámaírónak azitiró tragédiája .Az orvosok" lesz, a Király színház pedig Rubens Pálnak .A hollaudi lány" kitOuő szerzőjének uj operettjét: a .A balkáni hercegnőt* mulatja be. Ez az operett« az egész világot bejárta már és mindenütt sikert aratott
Volt alkalom az operette egyik próbáján jelen lenui a így a magam részéről leszögezhetem, hogy a siker itt Budapesten valami horribilis nem lesz. A zenei részek ugyau uagyou finomak és nem egy valzer lesz népszerQ és fog kikerülni az utcára, de a szöveg olyan száraz és sablonos, hogy alig hiszem, hogy a mi közönségünk meg tudja emészteni. Hiszen még Lehár operettek is megbuknak, ha gyenge a librettó.
Hogy a kritikánk teljes legyen, meg kell még emlékezuüuk Nagy Endre kabarettjéról és Royal orfeumról. Míg az előbbi a Ady K. Endre dalok előadásával a modern irodalmat népszerűsíti « Med-gyeszay Vilma fölléptével a könuyU múzsa templomába is művészetett hoz, addig a Royal orfeum igazgalósága két mesésen kiállított bájos operettel kedveskedik látogatóinak. Az egész műsornak különben nem anuyira orfeum, htoein inkább kabaréit jellege van. 8 mióta Szép Kroó * fiatal modern irók egyik igen lehetséges tagja vette át a Boyal orfeum művészi vezetését, azóta itt is mindinkább tért foglal az igui művészet.
A többi fővárosi mulató hely még csak szezon eleji műsorral szolgál
Áldor Vilmos.
NYILTTÉR.
E rovat alatt közöltekért a szerkesztőség felelősséget nem vállal.
Pályázat.
A nagykanizsai izr. hitközségnél üresedésbe jött
PÉNZTÁROSI ÁLLÁSRA
pályázat hirdettetik.
Évi fizetés 840 (nyoloszáznegyven) korona
A pénztáros hivatalos órái naponként délelótt 9-12-ig és délután 3—4-ig, szombat és izraelita ünnepnapok kivételével.
Pályázati kérvónyek f. évi október hó 10-éig nyújtandók be a hitközségi elöljárósághoz.
Az állás mielóbb elfoglalandó s ugyanakkor 4000 kor. biztosíték teendó le.
Bóvebb felvilágosítás nyerhető az icr. hitközség titkári hivatalában.
Nagykanizsa, 1910. szept. hó 26-án.
A nagykanizsai Izr. hltkösség elöljárósága.
ZALAI KÖZLÖNY
SZRPTKMHKR 2<J.

Jóság,
ár és
súlyra
kell a azappan öaazthaaonlftáiinál ¿a baváairláaánil ügyelni. A világ tgjr axappan* ttm éri cl a
Schíchí
szarvas
szappanát
minden tulajdonaigában, tizxu- I aágiban, moióképezséjjtben, lágyuigi. { ban és olcsóaagiban.
A Zalai Közlöny
|/irkiiztéií|i ii kiadóhivatalt
Deák-tér i. sz. alatt van.
| ILSÖMN6U FÜRDŐHELY |

[ Vawrt-^oati-.UvIrd» *»t»l>fon-állomé» |
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna összes bántalmait.l hurutokat, dlabatest.köszvónyt.l csúzt,csonttörések8t, gyermek-1 és alkati kórokat. WrtíytHen alkaUkuj, konyha-DWiáaJódtartalmu héwlz ö4*« IVÓKÚRA I3ZÍNSAVAS I
NCVVIXrUROÓN. FÜRDÖM. »
vnovócviMrixeTJ inhai AtoanuM.
A fUnUMgtn JOkivAU itUKt küld a
Egy okos fej
nem használ mást, mint
Dr. Oetker sütőporát,
mely a legjobb, legtökéletesebb, orvosoktél piáulolt élesztő pótlék. K prllparatum 12 lilléres csomagokban kapbató bál mely élelmiszer.- drogéria és egyéb kereskedésekben és \'/» Kfi liszt eriesztésébez elegendő Milliószor bevál-Kalácsokboz aOteinényekbez és tészta) ételekhez való receptek ugyanott ingv>\'ii kaphatók.
PÁLYÁZAT/ HIRDETMÉNY.
Zalavármegye alispáni hivatalának 5467/910. számú 1910. óvi julius hó 15-én kelt rendelete, valamint Nagykanizsa város képviselőtestületének 1910. augusztus 24-én tartott ülésében 67. és 69. szám alatt hozott véghatá-rozata alapján Nagykanizsa városnál üresedésben levő
3400 kor. fizetés, 800 kor. lakbérrel javadalmazott fójegyzói, 1600 kor. évi fizetés. 800 kor. lakbérrel javadalmazott levéltárnoki, és 1300 kor. évi fizetés és 240 kor. lakbérrel javadalmazott egy Írnoki állásra,
továbbá ezen állások betöltése folytán megüresedhető egyéb állásokra pályázat hirdettetik Fölhivatnak mindazok, kik ezen állásokra pályázni óhajtanak, hogy szabályszerűen felszerelt pályázati kérvényüket a v. tanácshoz oitnezve folyó évi október hó 15. napinak délután A órájálf
adják be. esetleg a választás napján a kijelölő választmány előtt nz előirt okmányokkal személyesen jelentkezzenek.
A pályázók kérvényeikhez csatolni avagy a kijelölő választmány előtt való személyes jelentkezés esetén a választmánynak átadni tartoznak valamennyien születési, erkölcsi és községi választói voltukat tanúsító bizonyítványaikat. azon kívül a fójegyzói állásra pályázók az 1883 évi I. t.-o 3 és 6 ban megjelölt képzettséget igazoló okleveleiket és bizonyítványaikat
A városi tanács
Nagykanizsán, 1910. évi szeptember hó 26 án
VÉCSEY Z8I0M0MD,
polgármester.
Magyarázat.
Hogy mennyire ^köztudomísa a közönségnek az a tény, hogy
kolerajárvány
veszélyének esetén a tisztaság mellett
legjobb ói
ESTIBHÁZY-COGtfAC
annak legjobb bizonyítéka a rendkívüli fogyasztás
Hivatalosan, közjegyzőileg meg van állapitva, hogy az Esterházy cognacgyár két Egrot-léle főzőkészüléke
1,752 OOO liter bor
termelő képességet loglal magában.
Ez az óriási szám legjobb bizonyítéka annak, hogy a kttz&naéff tudja, mivel védekezék a
kolera ellen.
Hz a magyarázata a rendkívüli nagy fogyasztásnak. í$>
Az Esterházy-cognac mindenütt kapható.
Központi iroda:
Budapest, V., Csáky-utca 14. sz.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.