Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
18.58 MB
2015-04-03 13:30:48
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
936
2511
Rövid leírás | Teljes leírás (283.43 KB)

Zalai Közlöny 1910. 089-096. szám november

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


nagykanizsa, 1910 november 3
49-ik évfolyam 89 szám
csütörtök
Politikai lap.
■•lltlHlk hétfőn ii eililrtiklB.
ElAfliaUal árak: Kjé.i élit 10 koránt, filínt 5 korona, NagraUérra 9 koron* S0 Ali. — Egyaa aiim ára 10 (III.
halaiA» iiaikaiatA: Kerté«« Jiaief,
Kiadja :
Szirkuztiiii íi kiadóhivatal Diák-tir 1
Talafon: III. — Hlr,
rlnt.
A kormány sikere.
A készfizetések felvétele.
Az orBzág a legnagyobb érdeklődéssel kiséri kezdőitől fogva azt a harcot, melyet a Hédervarv kormány az osztrák kormánnyal vív a készfizetések felvétele tárgyában. A volt koalíciós kormány tagjai már a kormány bukását kartölték világgá, mert szinte lehetetlennek tartották, hogv abból a kátyúból kivergódjenek, melyet ók oly jól megástak az utódok számára. Bizonyára kárórvendó mosollyal kisérték a kormányelnök és a pénzügyminiszter erőlködését, melyet igazaik diadalra jutásában kifejtettek. Az ország gedig aggódó várakozással leste a gerinces kormány becsületes kitartását jogainak ki-kOzdésében. És el nem tudta gondolni senki, honnan az a félrelökheteiien akadály, melybe a kormány törekvései ütköznek.
Azzal tisztában volt mindenki, hogy az osztrák kormányférfiak a legszívósabb kitartással védelmezik — nem a saját jogaikat, — hanem a mi jogaink elhanyagolásából reájok hárult érdekeikot De abban is tisztában volt mindenki, hogy se kertelés, akadékoskodások nem használnak ez egyszer semmit, mert Magyarországnak világos törvényben gyökerezó jogairól van szó, melyet a kormány elalkudni nem enged. Es mégis a helyzet a tárgyalások eredménytelensége miatt már olyan volt, mintha abból csak az egyik kormány bukásával lehetne kibonta-
kozni. fis mikor Uédorváry miniszterelnök minden oldalú bizonyítékai után a Felség elótt is félrei8merhetetlenné vált a magyar álláspont igazsága, akkor rukkolt ki az osztrák kormány azzal, hogy neki is megvan az oka amiért a készfizetések felvételébe be ne menjen. Ez az ok pedig állítólag egy titkos megegyezés, mely a Wekerle és a Bienerth kormány között létesült unnak idején és amelynél fogvu a Wekerle kormány a készfizetések felvételét nem fogja megvalósíttatni.
Ez a titkos paktum, inolyról csak most értesül az ország, volt akadálya az eddigi tárgyalások eredményének és ez volt oka az osztrák államférfiak konok makacsságának. A titok kipattanásával egyrészt elhárult az akadály, ugy hogy most már csak a azak-reíeroii8ok munkája van hátra, kik a részletkérdéseket e fontos gazdasági kérdésben elintézik; de másrészt feltárult a koalíciós kormány működésének óriási bűne, mely a hatalmon maradásért kész volt mindent feláldozni, az ország fontos gazdasági érdekeit is. Ez a fényes siker, mit Héderváry kivívott, a közvéleményt a kormány felé fordítja a kormány iránti bizalmat megszilárdítja, mert nemcsak az látszik meg a most kifejtett múködé8ébon, hogy ismeri az ország jogait, de bebizonyította, hogy van orkölosi bátorsága azt minden irányban megvédelmezni, és meg is tudja védelmezni.
A készfizetések felvétele tehát meglesz, mert ennek határozott biztositéka nélkül a
kormány a bánktárgyalásokba nem bocsátkozik. Nem lesz meg ugvan rögtön, mert az elképzelhetetlen, de amint az ország pénzügyi állapotának kára nélkül megvalósítható, ami legfeljebb egy év múlva eló áll, azonnal megvalósul Magyarország gazdasági függetlenségének ez a nagy horderejű elsó lépése.
És ezzel újra egy szomorú lepel hullott le a koalíciós nemzeti kormány viselt dolgairól. mely egetverő lelkesedésben fogant és a tehetetlenség, a megalkuvás végelgyengülésében mult ki.
A kispesti munkásházak.
Egy kis tévedés. •
A koalíciós kormán; egyik legkiválóbb alkotási volt a budapesti. illetve kispesti munkásházak építése. Midőn Wekerle Sándor akkori pénzügyminiszter a pl-num elé terjesztette a tervezetet, dicshimnuszokat zengedeztek a koalíciós lapok, de nem Utálkozott senki Bem, ki az agy gazdasági oldalát firtatta volna és ebben az irányban jobban belenézett volna az Qgy mélyébe. Mint majdnem minden alkotásnál, igy ennél is a koalíciós kormáuy sietett, futott, hogy minél előbb megimeassa az országuak, hogy ó megmentője az agyonsanyargatott szegény nemzetnek. Nem törődött a dolog velejével, hanem a külső hangzatos szinre foktette, a fősúlyt s ismét egy hamis bálványt alkotott, a mely most a szakértő bizottság véleménye kóvotkoztében egy pillauat alatt ledőlt.
A kispesti munkásházak építésére a kormány
Dina.
Irt»: E L E K T X A.
Dobogó stivvoi közeledelt atyjához, aki a kürtben ojtváuyaival foglalatoskodott Nem mert azonnal rátérni az Ogyre, moly ót aunyira uyugtalaiiitotta és melyben megállapodásra, elhatározásra jutni nem tudott. Salmut személyével rokourzenvezett ugyan, de viszont a művészet és a tudomány iránti szeretet is anuyira ellöltó lelkét, hogy azt egy férfi képe kiszorítani képes nem volt.
Miután közönséges dolgokról néliány szót váltottak, Diua rálerolte a beszédet Salmutra, aki neki azt mondta, menuyiie nélkülözte Algieri tartózkodása alatt a virágok szines pompáját és illatát Aín Sefrábau hetekig ki voltak téve a nap perzselő melegének. De most mennyire öröl, hogy visszaléphet a német hadseregbe.
.Igen, szakította félbe Hredow kspitáuy leányát, Salmutra nagy jövő vár, bátor ember és a katonai tudományban jártas."
. És. folytatta Diua, eugedóljt kért tőlem, hogy megkérhesse szüleimnél kezemet.
fis mivel biztattad, kérdezte egykedvUeu Urcdow, mialatt egy díszcserjének inellékbajtásait nyesegette ?
- Én nem biztattam semmivel, mert nayyon megtépett nyilatkozata, melyet nem vártam ; de miuthogy megtörtént, kötelességemnek tartom a helyzetet, melybe Salmut o nyilatkozata után jutottam, veled megvitatui, megboszéLni és tőled, atyámtól tanácsot kérni. —
„Kedves leányom, felelt Hredow kapitány, ami Salinut személyét és jellemét illeti, csak jót mondhatok róla. Hogy nekem kedves, szerétéit gyermekein vagy, azt tudod. De ugy vagyuuk rendesen. Amit az ember tud azt nem használhatja és amit használ, azt nem tudja. Nem győződött meg Salmut, mielőtt azt a tartalmilag súlyos és döntő kérdést hozzád intézte, hogy te nemmel nem felelhetnél ? Csak a meggyőződés erejével lett volna szabad ueki eléd lépni. De én ismerem erős lelkét. Ilármilyeu legyeu a felelet, az ó hősies lplke megadással fogja fogadni a válaszodat is. Aki, mint te leányom, oly szellemi nívón áll, az menten minden külső kényszertől, csak lelke sugallatára hallgasson. Hidd el: a te lelkiismereted nem hazudik, annak szavára hallgass. Nem fogsz tévedni."
Hredow szeretetteljes szatai könnyeket csallak Diua szemeibe. Ma a szónak hálását már nem becsülik annyira, iniut valamikor, de érzékeny lel-1 kékre örökké hatui fog a hangnak melódiája a
beszéd ósziutesége ós melegsége. Dina megragadta kezét és megcsókolta és visszavonult szobájába. A tavaszutó szép estélye vouult fel. A parkból felszállt 4 virágok illata és száz meg száz éjjeli rovar tompa zümmögése. Dina szemeire nem borult álom. Auyja lábujliegyeu lépett be hozzá és megiudult hangon kérdezte: .Dina, uein alszol?
— Nem, édes anyám.
— Nyugtalan vagy, leányom, elhatározásod
miatt
— Ellenkezőleg, auyám, azért vagyok uyug-talau. mivel nem tudok határozni.
— Ha nem szólal meg benued a szeretet hangia. moudj „nemet* leányom. Bredowué közeledett Dina ágyához, átkarolta és torró csókot nyomult ajkára.
Salmut útban volt Tanger felé. A casablanrai harcokban hősieseit küzdött a Heni Suassea törzs portyázói ellen és a harcban elesett. A német lapok tele voltak a hós katona magmtalásáial. Dina sokáig gyászolta a férfiút, ki ö miatta kor este a balált. Mikor megnyugodott a sorsban, m
egtrla lelki
küzdelmeinek történetét és emléket emelt Salmulnak, Mocenigo gróf oiinü regényében Ez a könyv volt a szezou slágerje. (Vége.)
zalai közlöny
november 3.
annak idején Itt millió koronás költséget irányzott eló és most a inidón az ügy a megvalósulás sládiu mába lép, hogy a koaliczíós kormány egy kereset tévedett, amennyiben a munkásházak nem 13, hanem 40 millió koronába fognak kerülni a mostani számítások szerint, de lehet inig végére kerül a dolog, több is lesz. Tehát az az aclió is, mint oly sok más. szerencsétlenül minden meggondolás, szakértelem nélkül hajtatott végre. A laikus is tud ebben az Ogybon a sorok között olvasni. De azt hiszem leg tisztábban a kereskedők, kiknek vállain fekszik az adózás legnagyobb terhe, hogy hova jutottunk volna, ha mondjunk 10 éven keresztül minden 19 milliónál csokély eddig konstatált ¡18 millióval tévedett volna a kormány.
Nein kell ehhez szaktudás avagy szakértelem do joggal felháborodhntik minden adózó polgár, ha azt látja, hogy ilyon könnyelműen járnak- el e^ty ilyen fontos életbevágó kérdésben. A munkásházak felépítése a legszebb szociális kérdés a mit most ez a kormány lesz kénytelen megoldani. Mindenesetre nehezebb lesz a megoldás, mert nem csekély dolog fedezetlen kiadásokat beleilleszteni ugy a kiadások közé, hogy a mellett az állam érdekei figyelembe vétessenek.
Kgy vigaszunk marad csak, hogy olyan ember ül a pénzügyminiszteri székben, kinek komoly pessi-mista céltudatos politikáját mindenki ismeri Joggal remélhetjük, hogy Lukács a mint a már züllésnek indult állami péuzügyeinket egy csapásra rendbe és biztonságba hozta, a kispesti munkásházakat is felfogja épiteui a nélkül, hogy a háztartás mérlege megbillenjék A szegény ember megkapja olcsó hajlékát s ismét lesz néhány ezer ember, ki be fogja látni, hogy csakis céltudatos és kormányra érett vezetékben bizhatik.
Balázs József
lésen alapuló barátság köt össze, bánt engem, őszintén bevallom, hogy Tégeil — mert végre is Te vagy a főszerkesztő — a közlemény részesének és azt a Te álláspontoddal, etikai felfogásoddal megegyezőnek tartsam. Ez bizony annak a kölosönös beosülés-nek, amely a mi barátságunk alapját képezi, a Te részedről való megfogyatkozását jelentené. Én ezt nem akarom elhinni, de ha igy lenne, tedd meg nekem azt az utolsó szívességet — kötelez erre a régi barátság. — hogy kijőve a kerítés mögül, Írasd ki rólam nyíltan mindazt, ami akár a szerkesztői üzenetben emiitett .ártatlan ínoidens"re, akár egyéb közéleti szeroplésemre vonatkozólag az én egyéni integritásomon csorbát üthet.
Igaz barátod. Dr. Uke Emil.
— Az uj főjegyző Sabjáu Gyula dr. Nagykanizsa város njouuan megválasztott főjegyzője, amint értesülünk f. hó 15-éu foglalia el hivatalát. Addig akár rendes, akár rendkívüli közgyűlést hl össze a város polgármestere, melyen ugy a főjegyző, mint a többi inokt meválasztott városi tisztviselő leteszik a hivatalos esküt.
— A relclúmbazár. Rendkívüli érdeklődést sikerült fölkelteni Nagykanizsa közönsége körében az izr. jótékony nóegyesület reklám bazárának. Ezt az érdeklődést meg is érdemli, mert ismét ogy, uj nálunk még ki nem használt formáját és forrását fedezte fel a nóegyesület a jótékonyságnak Kemek-múvú kézimunkákra előre felhívjuk a közönség figyelmét. Még egyre érkeznek a magyar és külföldi gyá rotok küldeményei, melyek a rekiámbazárt gazdagítják Már megkezdték a Polgári Egylet nagytermében a rendezgetés munkáját. Nagy erővel dolgoznak mert szombaton d u. 3 órakor feg megnyílni és esti 9 óráig lesz megtekinthető. Vasárnap pedig d e 9 tői d. u 1 ig és 3-tól e«te 9-ig áll a közönség előtt nyitva Sok tárgy eladásra is kerül. — Belépó-dij 60 fillér, gyermokek és diákok UO fillért fizetnek.
— A gimnázium kegyelete. A főgimnázium ifjúsága, mint miudeu évben, ugy az idén ia lerótta iiiindeusientek napjáu elhunyt tauáraík sírján a kegyelet adóját. Tanáraik vezetésével az égési ifjúság kivonult a temetőbe, koszorút tettek a sírokra és meggyújtották az emlékezés gyertyáit. Az éuekkar gyászdalokat énekelt. Turek Ferenc VII. o. t szavalt, Mezgár Ferenc VIII o. t. pedig emlékbeszéd»! mondott a munkából kidőlt tauárok sírján
— Vármegyei virilisták névjegyzéke. A vármegye legtöbb adót lizetők 1911. évre érvénynyel bírandó névjegyzékének összeállítása, illetőleg kiigazítására és megállapítására vonatkozólag az ¡H«Ö. évi XXI. t. cikk ¡».1—tfö. §-aiuak rendelkezéséhez képest közhírré tétetik, hogy a m. leír. adóhivatalok által beküldött kimutatások f. évi tíoveinber hó U-ik napjától november hó 10-ig bezárólag az alispáni hivataloa helyiségekben fognak közszemlére kitétetni, hol azok megtekinthetők és az azok ellen felszólamlások ugyancsak a fentebb emiitett napig lesznek szóval vagy ^írásban a vármegyei igazoló választ-
\\
HÍREK.
Nyílt levél Szalay Sándorhoz,
a .Zala" főszerkesztőjéhez.
Édes barátom, többen figyelmeztettek engem arra, hogy a „Zala" f. évi november 1-én megjelent 243. számában közreadott szerkesztői üzenet reám vonatkozó burkolt gyanúsítást tartalmaz. Tényleg ez a közfol-isuiert ügyességgel megcsinált szerkesztői üzenet olyan formán beszel „ártatlan incidens" ról, hogy az olvasó épp az ellenkezőjét higyje és az abban való részességemel ugy cáfolja, hogy a oáfolat nyilván megerősítésnek lássék.
Ez a kerítés mögüli nyelvöltőgetés engem abszolúte nem érint és a jelentőségét mások is felismerik.
Do mivel a „Zala" a Te cégéred alatt jelenik meg, veled pedig hosszú évek élettapasztalataiból leszüródött kölcsönös becsü-
mányhoz bonynjthatók. Mindazon vármegyei lakósok, kik ezen kimutatásokban netalán hibásan vagy egyáltalán fal nom vétettek, de a felvételre törvényes igényt tartanak, úgyszintén azok, az adó kétszeres számításának és a férj vagy atya államadójának a nő vagy a kÍBküro-gyaj-mekek állami adójuk beszámításának kedvezményét igénybe venni kivágják, ebbeli jogosultságokat az igazoló választmány előtt f. évi november 10-éig szóval vagy írásban igazolják, Illette kérelmezzék, mert aki néin jelentkezik vagy jogosultságát nem igazolja, u£ adó kétszeros beszámításának kedvezményétől elesik. Mindazon bizottsági tagok, akik a legtöbb adót fizető bizottsági tagok sorába már felvéve vannak és egyúttal választott bizottsági tagok is nyilatkozzanak az iránt, bog? a törvényhatósági bizottságnak a legtöbb adót fizető tagjainak sorában kivánuak-e megmaradni vagy pedig a választott bizottsági tagokká történt megválasztatásukat fogadják el; amennyiben pedig a jelen hirdetmény kézbesítésétől számítandó 16 nap alatt nem nyilatkoznának, ugy fognak tekintetni, mint aki a választást nem fogadta el.
— Uj adóhivatal Zalában. Paesa község már több ízben kérelmezte, hogy Pacsán adóhivatal állittassék lel. Ugy látszik a pénzügyminiszter helyt is akar adni a kérelemnek, amennyiben a zalaegerszegi pénzügy igazgatóság kiküldöttje tegnapelőtt a helybeli, tegnap pedig a keszthelyi kir. adóhivatalnál jegyezte ki az ügyforgalomra vonatkozó adatokat. Taláu mégis belellesOl a paesaiak vágya.
— Téli ruha Kardos József és Steiner József a Ceutrál-kávéház tulajdonosai teguap 31 tauulót láttak el téli kabáttal és meleg lábbelivel. Több mint egy esztendeje, hogy törzsvendégeik körébeu apródonkint gyűjtögettek éa most minden alakiság és ünnepség uélkül, diskrét inódon részesítették a 34 tauulót a humánus férfiak vendégeiknek és saját maguk jótékonyságában.
— A novemberi müvészeetélyről irt hétfői hírünkbe sajtóhiba csúszott bo. Az estély nem üO-adikán, hanem ütt-odikán, szombaton lesz meg-tartva a Polgári Egyletben. Egyben közöljük, hogy a bizottság ez uton kéri fel a rendezőség tagjait, hogy a meghívók megszövegozése céljából pénteken este 9 órakor a Central-kávéház külön helyiségében megjelenni szíveskedjenek.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern intézményt a|ánlunk tisztelt olvasóluk szíves figyelmébe a lludapenteu VIII. Főherceg Sándor-utca 30-ik száma alatt leuuálló Magyar Otthon penzióban. Evek óta általánosau kedvelt, pompásan bevált, család szálló ez, ahol mérsékelt uapi áron, (miudössze három koronáért is és lokozalosau feljebb) teljes ellátáshoz és lakáshoz, azépeu bútorozott külöu bejáratú szobákhoz lehel jutni. Vidékiek akik rövidebb-hosszabb időt kivánuak a fővárosban tölteni, szórakozás, vagy üzleti ügyek intézése végett, a Magyar Otthon barátságos hajlékaiban nyugalmasan berendezkedhetnek. Csoportos jelentkezőknek, utazók uak, turistáknak, hivatalnokoknak és más hivatásuak-nak meg kivételesebb kedvezmény jár ki. Iskolák vakációs, tauulmáuyl kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Otthon I Villamos világítási Tükrös szekrények!
GUmőkór,
köhögés, szamárköhögés, Influenza
•MMbra » orroaok caak
SIROLIN
„Roohe"-t
r«nd*In*k.
m-
Kik vannak a Sirolin „Rocha"-» atalva?
L A kik hoaaia Idfln tnwMl kBUfá* binUl-malban aamradnak.
a. Mlndaaok, kik BdOll ({¿gaharutfcan aaanradnak
8. Antalban nanradSk lányafM kOenjabbftUa«
árainak már rövid haaanilat útin.
L Skrololáa, mirlKjduiaadUoa, sMm- ia orrkaUr-ruaoa grarmakaVnak tontoa aaara • 81/olln „Roona.
A táplál koaiat nagyba* alflaatfu.
Oaakla aradat! gMHf liau Slrolln Roohe -t kárján, mlndan ntán-aatot "ít pdtkiailt-mányt kárSok a laffba-UroaoMabbu vtaaa*-aUallanl
F. HOFFMANN-LA ROCHE & Co. I BASEL (Schweiz) | MEIZACN (BAOEfl.)
NOVEMBER 3.
ZALAI KÖZLÖNY
— Ae Uraiméban A Polgári Egyleti katakombákban égienként jóiiü kacagás éa a csodálkozás hangjai kisérik a inoii előadásait. A tamilé iljuság is legszívesebben jár oda, mert a szülők tudják, hogy ai Uranus képei ugy vannak Ossie válogatva, hogy tanulságosak és mulattatók legyenek. De soha eló nem fordul, hogy Ízlést sárló vagy serdületleu gyermekeknek nem való képek kerülnének előadásra. Szombaton estve szenzációs uj miisor lesz, inelyre már előre felhívjuk a közfigyelmet.
— Kinevezőn. A péuzűgymiiiiszleríum Polgár Gyula körntöcbáuyai adóiisztot a zalaegerszegi ra. kir. péuzügy igazgatóság mellé rendelt számvevőséghez kinevezte. «
— Önkópaőköri megalakulás A nagykanizsai felső kereskedelmi iskola öuképzóköre okt. 31-én tartotta alakuló közgyűlését. A tisztikar megválasztása a következő eredménnyel történt: elnök Fürsl Ödön f. o. t , alelnök Mandl Jeuó k. o. t., főtitkár Mibalec József f. o. I.. altitkár Bóhm Gyula k. o. t, főkönyvtáros Szilágyi Imre f. o. t., alköuyv-(árusok Fuchs Imre, Strem Pál f. o. tauulék és Bíró Ferenc. Hackor Leo k o. tanulók, pénztáros SchOtz Béla f o. t.
— Anarkiata Bsombathelyen Nagy sUi-gés volt szerdán a szombathelyi rendőrségnél. Távirati értesités érkezett, hogy egy anarkiata, Veresanin bosnyák kormányzó merénylőjének társa, Szombathelyre érkezik. A rendőrség készenlétben volt. Az auarki ta, meg is érkezeit délután fél l órakor a Grácból jövő vonattal. Leszállolt a vonalról, rövid sétát telt, majd pedig beállított a rendőrkapitánysághoz és letelepedésre engedélyt kért. Fekete ing. jellegzetes inggomb jellemezték khlsejét Arrogáns, kíbivó modorban beszélt. Letelepedésre persze enge délyt nem kapott, sőt a városból ki is tiltották s így Pápára utazott, bogy állandó tartózkodásra jelentkezzék.
\' — Ötödik gyógyszertár Ma d. u. fél 6
órára gyűlésre vannak egybehív« a közegészségügyi bizottság tagjai. Örömmel konstatálhatjuk, bogy nem kolerattgyben történt ez, hanem egy ötödik gyógy szertár felállítása ügyében. FOller János beskán-i Bzerémmegyei gyógyszerész beadvány nyal járult ugyanis Nagykanizsa városhoz, hogy neki egy gyógyszertár felállítására engedélyt adjon. Ebben az ügyben a közegészségügyi bizottság véleményét akarja ismerni a tanács, azért van a mai gyűlés.
— Ae életből. Keszthelyen tegnap letartóztatlak egy pincért ki lakótársát állandóau meglopta, inig végre rajta veszteit. Nem foulos mi a neve. hauem tanulságos és feljegyzendó annak védekezése. Midőn a reiidórbíztos megkérdezte hova tette a »ok pénzt, azl felelte, elküldötte a feleségének. Utána néztek a dolognak és tényleg találtak lakásán körülbelül 1200 koronáról szóló feladóvevényt. Nem költötte el a pénzt, banem elküldötte a ue|ének Nem ludott annyit keresni a borravalókból, hogy távollevő családját elhozathassa s igv akart segíteni magán. Mindeu felindulás nélkül mondotta ezeket s minden szavában a természetesség hangja tükröződött vissza. Íme egy kis epizód az életből. Felfogadnak egy embert csekély fizetéssel a többit reá bízzák a publikum szeszélyére. Hány ilyen ezisfentia van a világon, kinek még a holnap is bizonytalan.
— Bevándorló iparosok Az Egyesült A Hámokba özönlő bevándorlók kö/.ött minden igpr-uemnek nagyszámú képviselője vau. A lefolyt tiz( év alatt bevándorolt iparosok statisztikája szerint a szabók vezetnek, a szabók érkeznek legnagyobb számban, a mennyiben a legutóbbi tíz év alatt 196,397 bevándorló vallotta magát szabóiparosuak. A szabók után legnagyobb az ácsok és egyéb faniuu kás bevándorlók szám*, mely a lefolyt tiz év slatt 130,981-re rúgott Kz a két iparuem volt legnagyobb számban képviselve. • A többiek közül egynek sem akadt százezer képviselője, így péknek csak 3G.44-I. kovácsnak 45,-18!), vas és acél munkásnak 17,170,
festő és Öveges munkásnak 3\'J,529, kómivesuek 69,11B, bányásznak 78.00H, bádogosnak 4,081, nyerges és szerszámkészilóuek 5,845, hajóépítőnek 001, cipészuek 91,747. kőfaragónak 16.939, szivar-késilőoek 19,198, lakácsnak és szövómunkásnak pedig 33,1257, vallotta magát A lefolyt fiskális évben a bevándorolt szabók száma 18,701, az ácsoké pedig 13,887 volt.
— Ab ártatlan tolvaj. A zalaegerszegi 1000 koronás lopással Szabó La|os József magyaróvári születésű szabó legéuy elleu is gyanú merült tel és letartóztatták. Pedig Szabó nagyon árta\'.iau, mert október lü-étól \'26-Ai? a nagykanizsai közkór-házhau volt gyógykezelés alatl. Hót. hogy itt tartózkodásának észrevehető nyomai inaradiauak, a kórházi kápolua oltáránál elhelyezeti Szent Autal pörsölyét feltörte és a benue levő 14—16 K-át tevő pénzt magával vilte. Az ártatlan embert Kgerezegról ide kisérték és most csak a pörsöly üressége miatt fogják ellene az eljárást megindítani.
— Vagdalkozó katona Kedden este 10 óra tájban Farkas Örzse a Szarvas szálló cselédje kiállt a kapuba friss levegőre Ebben az ájtatlau szórakozásban egy közös hadseregbeli katona zavarta meg, aki kivont szuronnyal a leányi homlokon vágta, bogy egyszerre végig ömlöti arcán a vér. Egy másik cselédleány biztatáaára lette ezt a vitéz katona, valószínűleg valami féltékenységi ok miatt. A vérengző hós ekkor a csopurtházuál álldogáló Beukó Annára támadt és azt is megvágta jobb sorsra méltó fegyverével. Uoda dr. uyu|totta a sebesülteknek az első segélyt. A reudórség a vizsgálatot elreudelte
— Véresfejü mostoha apa. Sacbsz Jakab 78 éves kótnives es házmester bevert, véres fejjel jelent meg tegnap a rendőrségen. Előadta, hogy Kalamár József nevű mostoha fia, aki sziulén kómives. egy Osszeiördűlésból kifolyólag baltával támadt rá. A házbeliek azonban ezt kicsavarták kezéből. Akkor egy fél téglát fogott és beverte az üreg ember fejét. Elöntötte azonnal a vér és azon véresen elment, hogy pauaszát előadja. Ekkor lemo^a magát, rágyujtótt a pipájára és hazament keserű szivével.
— Tolvaj oselédleány A poinpa a fényűzés sok embert sodort a veszedelembe, többet talán miul az alkohol. Keszthelyen Simon Alfiéd mészárosnál szolgált Németh Julit zalacsányi leáuy. Az asszony észrevette, hogy a házból lassau-lassan kisebb dolgok cltOuedozuek Mull héten elveszelt liáuak két arany gyürüie s ekkor a cselédleányra esett a gyanú. Hosszú faggatás után bevallotta a leáuy, hogy a gyűrűt tényleg ó lopta el, azért mert oly régen vágyott ékszerre és mintán nem tud annyit keresni, ugy akart ékszerhez jutni. A leáuy visszahozta a gyűrűket és miuláu a gazdája nem telt feljelentési ellene, haza bocsátoUák.
— I 8 éves csinos szőke (pékmester egyetlen leánya) 400.000 korona vagyonnal, kissé túlságosan lejlelt testalkattal mielőbb férjhez óhajt ineiiui lisztes jellemű fiatal emberhez Csakis komoly ajáol-kozók kapnak választ. -- 8chlesiuger, Berlin 18
— Több mint 600 vagyonos hölgy sürgősen férhez óhajt menüi. Tekintet béliül foglalkozásukra és állásukra csakis olyau urak jelentkezzenek, ha vagyontalanok is. a kiknek komoly a uósDlésí szándékuk. L Schleainger Berlin 18.
— Lohr Mária (Kronfuea.) Csipke-, vegy-tiszlitó kelmefestő-, szöttyegforoli-is stórme-megóvó gyári-intézete, Budapest, VIII., Baross-utcza 85. szám, az összes ezen szakmába vágó munkákat kiváló szakértelemmel, gondosan, gyorsan és jutányosán végzi.
— Mint kályha és lámpa, ép oly nélkülözhetetlen háziszer, melyet szíves olvasóinkuak emlékezetébe hozunk, Káy valódi sodeuí ásványpasztilláí Sajnos a hűvösebb őszi napok sok meghűlést okoztak, melyekot legjobb azonnal kényelmesen ellensúlyozni. Fáy valódi sodeni pasztillái ép oly biztosan hatnak, miut a minő kellemes a használatban
Télen-nyáron millió ember szenved • •ok evéstől vagy a tulaok IvAatől
származó számtalan betegségben. Az egyiknél irtózatos fófájás, a másiknál tűrhetetlen álmatlanság, idegesség és a kisebb-nagyobb bajok egész sorozata lép fel a mértéktelenség következtében. Ha már most reggelen-kint a felkeléskor */,, esetleg 1 pohárra való természetes Feranoz Jbsaef-keserö-vize.t iszunk, bajunk csakhamar meg fog szűnni ós közérzésQnk teljesen helyre fog állni
K0Z6AZDASA6.
Zaltvmegye uj vasútja Zalaegerszeg város legutóbb tartott rendkívüli közgyűlésén elhatározták, hogy Zalaegerszeg-Nagyleugyel-Nova-Cseszlref-Mura-szoinbat-Kadkersburg irányában épitendő vasulvonalra a város elómuukálati engedélyt kért.
Kesathelyvidékl helyiérdekű vasat r. t. elhalt dr. Dezséuyi Árpád igazgatósági tagol törölte.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
* Keszthely. Balaton és HéviafUrdő
Ily címen Sági János a Keszthelyi Hírlap szerkeez-lője nagyon haszuos könyvet Irt A 84 lapra (erjedő könyvben saját fényképfelvételei alapián ismerteti Keszthely és Héviz középületeit szállóit sót Csinosabb magán épületeit, villáit is Útmutatást uyojt a közönségnek a szép fürdőhely szállóiról, fürdóiról kuzmüvelódési intézményei és kereskedéseiről, stb. Külön tárgyalja a kiránduló helyeket. Szóval olyan munkál adott ezzel a közönség kezébe, mely a Balaton kultuszt hivatva lesz tovább fejleszteni és a közönség mindeu irányú tájékoztatást beuue megtalál. A csinos kiállítású könyv ára 70 fillér.
* Kritika. A .Kritika" 11. száma a következő tartalommal jelent meg: „A kritika kritikája" e. rovatban a Karenín Anna, a Uliiberti gróf és a Föld kritikái vannak megkritizálva Bóca Bálint az .Újság -üzlet és tuságkrilika" viszonyáról ír. H. Szederkényi Anna a nóirók egyoldalúságát támadja Hat fekete trikó cimen. Elek Vidor a dramatizálásrol értekezik. A színház rovatba Somlyó Zoltán, Balassa Imre, az írókról könyvekről szóló rovatba Zilahi László és Bóez Bálint Írtak cikkeket Cikk van azonkívül Ber-nard Shawtól. Külön érdekessége a lapnak a .szókamara" és a „kerülés* rovat, atnoly utóbbiban a toll élre való aktualitások sorakoznak. A lapot Halasi Andor szerkeszti. Előfizetési ára egy évre 8 korona, fél évre 3 koronái Szerkesztősége és kiadóhivatala Budapesten, VIII. kor. Rökk Szilárd-u. 97. sx a. van
Értesítés.
Tisztelettol értesitem a nagyérdemű közönséget és megrendelőimet, hogy üzletemet Deáktér 19. szám alul áttettem a Főút 23. szám alá. Egyúttal bocses pártfogásukat kérve,
maradok tisztelettol KELLER IONÁOZ utóda caipész.
Jól jegyezd meg: csak
cigaretta-papírt, vagy hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tóvutra vezetni.
¿gkrettÉsoff/fvr
\' unit/Ct&!\\\\oímjI
OTTOMAÍS
ZALA) KÖZLÖNY
NOVKMBHK 3.
NYILTTÉR.
82 mto ílitíliii,
^^^ a melyekben kétségbeesetten néz szél segit-T ségért ég sehol sem kap tanácsot Különösen ^^^ akkor, ha nagyon meghűl s nincs hozzá ideje, hogy ágyban maradjon. Akkor azonban egysze-rüeu egy doboz valódi Fay-féle szódeni ásváuy-^ ^ pasztillát vesz s ha elóirás szerint használta, meggyógyul, kényelmesei) és a nélkül, hogy ^^ a munkáját félbeszakitotta volna. Fay valódi k A szódenije minden idevágó üzletben I kor. 25 fillérért kapható, de vigyáznunk kell nehogy ^^^ utánzatot kapjunk.
Fóképviselet Magyarország és Ausztria részére : *W Th. Ountzert, cs. és k. udv. szállító, Wien IV11 Grosse Neugasse 17.
^yst/z/s/yV////
<7 r/(/i ■JxryyiattrtafifrAr* s/tf."/j,
muí. . /i>r/</yC/tu/ /j.
e..
I;«(«lraébb éa obb hatásn
CUKROZOTTI MASHAjTÓ
Hirdetések
felvétetnek e lap kiadóhivatalában.
Um 19001 aranyáram
WOLF
MT VMjegy: „Horgoayf\'
A Linimenr. Capsici comp., aHorgony-Pain-Expeller
páUáka
in rógjónak bizonyait liiziszer, mely már
•ok óv ota legjobb bedörzsílésnok bizonynlt köarvéayaél, cainál f* meihilétakaél.
Figyel mestetáa. Silány bamiaitvinyok miatt beváaárláakor óvatosak lágyunk éa csak olyan eredoti üvegat fogadjunk el, mely a „Haraoay" vád) ,yel ea a Riohtar oágegrtéaaol ellátott uobozba van oaoma-goTva. Áxa Üregekben K -.80, K 1.40 áa K 2.— ás úgyszólván minden gyógyazer-tárhan kapható. - Főraktár: Török Járni gyógyazerésanól, Badapaet.
Dí Rfckter írüwtirt u Jrur trwMir,
1\'rágában, Kliaabothatrasso ö neu.
Hashajtó.
NEUSTEIN
FÜLÖP
LABDACSAI
(NeuateinErzBébet-Pilulái)
felülmúlja minden tekintetben a hasonló káazitményeket Fenti tier mentei minden kársa alkatráazektöl a tag-jobb alkarral használják •> altéit bintalmainál, könnyű nékletétet iierez, egy vértlsititó gyógyszer leni i.ialmalta nabb éi alkalmasabb a
Székrekedés
legyőzésére, mint a legtöbb betegség okozójára. Cukroiott volta miatt, a gyermekek It sziveié <> roiaik. tígy dobol 15 pilula tartalommal 30 flllár egy tekerő 81 dobozz*-tehát l\'io piluUval 2 korona. A pénz alöre bekdldéie mellett bármentve.
Utániatoktól óvakodjunk, Nauataln Fülöp hashajtó pliulált* tessék kérni I Ciak akkor valódi, ha minden dobozon a törv. bejegyzet Szent Lipót védjegy éi l\'hlllp Neutlein gyógyueréti aláírása fekete vjrfls nyomásban olvasható, A kerei|i. törvény által védett csomagjainkon cégUitknek rajta kell lennie.
Initili Falap lyéiyizirtára, It. Upétkit
Wien, I\'lankengaiie 6. Kapható Nagykanizsán: Reik Qyula, Bslua 1 ajoa, Práger Bála áa 8rabó Antal gyógYazaráaiaknái.
(►VAN!
MRQDEBÜRQ-BÜCKRÜ
Mrrtwiqei Bort rtur oki. gépészmérnök,
BU0APC8T, VI., Tarái - k6rút a».
Járkerekes és helyhez kötött telitett és szabadalmazott
túlhevített gőzzel működő lokomobilok
WOLF eredeti szerkezet« 10 —8«r \'á«rölf. Az ipar ma) \'gazdaság leggazdaságosabb, laglartöaabb áa legmagblzl Jb üzsmgápst ÖMiQirH. 700 000 16«,ón tflOl
szállít, amerikai sima és gyökeres • Q.USfc»**\' "V*^^"—vesszőket különféle fa|okban, íajtiszUaigért jótállva legtlu-sabb választékban a inár év»k óta elsőnek és legmegbízhatóbbnak ismeri :
KQkQllömantl <110 izöllóoltvány talap tulajdonos: 0A8PARI FBIOTE8
Medgyes 89 az (Nhgykükülló-inogye).
— Tanét képit árjagyzakat káraiI -■-—
Az árjegyzékben találhatók az oiszág minden restéről érkezett tlliaiirt líraiak, ennélfogva minden szőlőbirtokos megrendelésének megtétele előtt az iameróa személyiségektől ugy szó-, mint iiáabalileg bizonyságot szerezhet magának tiall izalitilip filtitlia aiiklt-katéiáiáril.
Nyomatott u laptulajdonos Ifj. Wajdita Józaef könyvnyomdájában N&tfykaüiiaán.
NAGYKANIZSA, 1910 NOVEMBER 7
49-IK ÉVFOLYAM 90 SZÁM
HÉTFÓ
Politikai lap.
HiiJalialk hétfia 11 eiltirtlkla.
EiAflialtal árak: Egiu tvra 10 korona, Mlftvra 8 korona, NagjraiUfra 2 korona SO flll. — Egyaa ulm *ra 10 Ml.
Kelalia »terkoaalA : Kerténs Jócarf.
Kiadja : n iarrk«a>l<iai-(.
Siirkiizlitii íi klariökliatal laák-tlr 1.
Talafon:tll. — HlrdaUiak dljaiabáa atarlnl.
Kik végzik a népszámlálást
N»f y kanlnán.
Az 1911. évi január elsó 10 napján történik meg az egész országban a népszámlálás. Városunkban az intézkedési is fölei-ügyeleti jog a polgármester kezében vau, ki a végrehajtást Deák Peter főkapitányra bizia A város 10 népszámlálási körro és 41 kerületre van osztva. A beosztás és a népszámlálási biztosok a kövotkezók:
I. kör. I. ker. Kinizsy-ulca páros és páratlan, Déli Vasúti pálya udvar, Déli Vasúti Ü4, 65, US srániu érhátak, Bolgár telep, Leányvári pásztor ház, Zsidó temető. Lakés szám: 650. Házak száma, az. biztos: Tancenberger János.
II. ker. Nádor-utca, Kisfuludy-utca, Osányi László utca páros és páratlan. L. sz. 660. II. sz. sz. biztos Dénes Lajos.
III. ker. Zrínyi Miklós-utca páros és páratlan, Király-utca pároa oldala. L. sz. 6&0. U. sz. st. biztos FUrst Ödön.
IV. ker. Szemere-utca, Batthyáuy-utca, Szenl-györgyvári-utca I., 9., 8., sz. házak, Bajza-utca, Kórházutca páros és páratlan. L. sz. 650. H. sz. sz. biztos Fekete Imre.
"i. kör. V. ker. Kossuth Lajos-tér, Clsengery-ulca páratlan oldala 1—45 házszámig, róni. katli. és görög kath. temetók. L sz. \',650. H. sz. sz biztos Halász Pál.
VI. ker. Csengery-utca páratlau oldala 47 számtól végig, Sörgyár. I,. sz. 6&0. II. sz. sz. biztos Fehér István.
VII. ker. Csengery-utca páros oldala, Pátria pólkávégyár. L. sz. 650. H. sz. sz. biztos Bágyoni Szabó Ferenc.
VIII. ker. H^jcsár-ut. Gyár-ulca, Putyli-inalom, Járvány kórház, Biliaita téglaszin, Felső sáuci major, a Déli Vasút Budapest felé vezeló pályáján levó órházak, Ferenc major. L. sz. 650. L. sz. sz. biztos Fuesz Antal.
8. kör. IX ker. Király-utca páratlan oldala, Vasúti órház, (Bécs felé; Gőzmalom, Szeszgyár, Korcsolyaház, Bátori-utca. L. sz. 650. H. sz. sz. biztos Hankó József.
X. ker. Erzsébet Királyué-tér, Magyar-utca páratlan oldala 1—27. sz.-ig. L. sz. 750. H. sz. st bitto8 Platschek Dezső.
XI. kér. Fó-ut páros és páratlan, Zárda-utca. L. st. 660. H. sz. sz. biztos Mezei Henrik.
XII. ker. Deák Ferenc-tér, Széchényi-tér, Bocskai ul, Kölcsey-ut pároa, és páratlan oldala. L. sz. 6¿0. H. st. ai. biztos Kalmár Géza.
4 kör. XIII. ker. Bötvös-lér égésien L sz. 650. H. sz. st. biztos Kálovics Ferenc.
XIV. ker. Teleky-ut páratlau réste egészen, városi gyümölcsös, Récsei állomás, vásár állás. L st. 700. II. sz. sz. biztos Péter János.
XV. ker. Teleky-ut páros oldala 28. számtól végig. L. sz. 050 11 sz. sz. bitlos Mezgar Ferenc.
XVI. ker. Teleky-ut páros oldala 2—26. számú hátig, Béisa-utca páros ea páratlan, Hustli Györgytér. L. st. 760. H. sz. s«. bittos Gál József.
&. kör. XVII. ker. Atilla-utca, Szabadhegy, Péterfai-puszla. L. sz. 660. H. sz. sz. bittos Pál János.
XVIII. ker. Honvéd-utca, Uyepmesteritelep József Fóherceg-ut páros oldala. L. sz 600. H. sz. sz. bitlos Klaffer Miklós.
XIX. ker. Petófi-ut párallau oldala egésten. L. sz 700. H. sz. sz. bittos Blau Jeni.
XX. ker. Petöfi-ut páros. L sz. 650. H. st. st. bittos Kontor Ferenc.
6. kör. XXI. ker. Vörösmarty-utca, Sikátorutca, Királyi Pál-utca páros és páratlau. L. st. 700. H. sz st. biztos Szabó József.
XXII. ker. Rákócy-utca páros és páratlan oldala. L. sz. 800. H. st. st. bittos Kárlovics Lajos.
XXIII. ker, Hunyady-utca páros és párallau oldala. L. sz. 600. H. sz. st. bittos Szabó István.
XXIV. ker. 8ugár ul, Rotgonyi-ulca páros és páratlan. L. st. 65o. H. st st. bittos Schullhetsz László.
7. kör. XXV. ker. Kiuitsy-ulca páros oldala 1—40 és páratlau oldala t—39 stámig. L. sz. 650. H. st. st. bitlos Vidos János.
XXVI. ker Kiuitsy-ulca 42. házszámtól végig páros és 41. házsámtól végig párallau, József Főherceg-utca páratlau oldala. L sz. 750 H. st. st. bitlos Jambrovics István.
XXVII. ker. Magyar-utca páratlan oldala 29. számtól 128. stámig. L. st. 700. II. sz. sz. biztos Vojkovics János.
KXVI1I. ker. Magyar-utca páros oldala 2-70. házszámig bezárólag, Bolgár telep. L. sz. 700. H. sz. sz. biztos Lieb Oszkár.
XXIX. ker. Magyar-utca páratlan oldala 125. számtól végig, páros oldala 70. számtól végig, Bécs leié vezeló pályán levó órház, Inkei sírbolt, Vágóhíd, Lópor-raktár, Tele-kul. L. st 650. H. st. st. biztos Ugor Ferenc.
8. kör. XXX. ker. Árpád-utca, Arany János-utca, Garay-utca. L. sz. 700. H. st. st. bittos Kalmár Béla. «.
XXXI. ker. Ország-ut páratlan oldala, 8zeut Flórián-tér. L. st. 650. H. sz.st. biztos Mihálec József.
XXXII. ker. Ország-ut páros oldala, Huuyady. tér, Malomkerli-ulca, Cserfó szóllóliegy. L. sz. 650. H. sz. sz. biztos Kdmeiiár Géza.
9. kör. XXXIII. ker. Órtorouy ulca, Szenl-rókus-ulcs, Berekköz, Zsigárdköz. L. sz. 600. H. st. st. bittos Tompa Lajos.
XXXIV. Homukkuiiiáromi-ut, Templom-tér, Kismező-utca, Polgár-utca, céllövő. L. sz. 660. H. sz. sz. biztos Móger Károly.
XXXV. ker. Ozigáuy-utca, Körmös-utca. L. sz. 660. H. sz. sz. biztos Kengyel Ferenc.
XXXVI. ker. Rozmaring-utca, 8iepetueki-utca, Uördövéuy stólló. L. st. 650. II. st. sz. biztos MUtényi Ignác.
10 kör. XXXVII. ker Varasdí-utca, Tornyos-köz, Felsőteraető-ut VI—VII. ker. temető. L. st.
650. H. st. sz biztos Anhoffer György.
XXXVIII. ker. Plvárí-ulca, Sziget-utca, Bábautca. L. az. 550. H. sz. sz. biztos Tantsits Béla.
XXXIX Ver. Kisrác-utca, Bajcsai-utca. L. sz. 650. H. az. sz. biztos Orbán József.
XL. ker. Nagyrác-utca, AUóIemető-utcii, Ráckertutca. L. st. 500 H. st. st. bittos Babics Antal.
XLI. ker. Jakabkuti-ulca, Pápai-utca. L. st. 500. H. sz. sz. biztos Schreiber Lajos.
Mikszáth-Almanach 1911-ri.
A könyvpiac elmaradhatatlan vendége már evek óta Mikszáth Kálmán Almauachja, amelynek eddig egyszerQeu „Almanach" volt a címe, de amely ez esttendótől kezdve — hogy egyik köve legyen annak az emlékműnek, amely őrizni fogj* Mikszáth nevét, — arauymeUzésU betűivel a .Mikszáth Almanach" elmet fogja büszkén ragyogtatni. A magyar kötönség régóta megstoku már, hogy Mikszáth-Aliuauachnak nevezte ezt a könyvet és etentul — mint tényleges Mikstáth-Almanach — címében is viselni fogja az első szerkesztőjének nevét, inint a Maréchal-Níel-rózsa egy hires katonáét viseli — irja előszavában Hercteg Ferenc, a Mikszáth Almauac.li uj szerkesztője. Az ó szerkesztőségében is ugyauaz marad a Mikstáth-Almauach, mint a régi Almanach volt, ez a piros fedelű érdekes és változatos könyv, amely sziute már elválaszthatatlan velejárója s télies világnak és hozzátartozik, mint a karácsonyfa aranydiója és színes gyertyája, ö nélküle csouka maradna egy irodalmi estleudő és hiányát sok-sok köuyvharát érezné meg, aki a duruzsoló káljha mellett a könyveihez legjobb barálaihot sterel fordulni. A Mikszáth-Almanach szinte at égést ujabb magyar irodalom irányát felöleli magába és forrongó, de erőteljes lileraturáuknak legteljesebb áttekintését uyujtja. Magas irodalmi színvonalú at Almanachnak ez az uiabh kötete is, miut ahogy mindenkor at irodalmi produktumok legjelesebbjeinek gyűjteménye volt. Novellái a küloubötő bellelristtikai irányok és áramlatok dokumentumai. Uj irányok felé va|ó törekvések jellemzik mai irodalmunkat, amelybe uj hangok, uj nézőpontokból meglátott problémák, uj társadalmi alakulások rajzit vouult be, de azért a múltból is megtartotta mindazt, umi a szívhez és lélekhez szól.
Szórakoztató elbeszélések, vidám ötletek, mély problémák, emberi drámák sorokba sűrítve: ez a Mikszátli-Alniauaeh, amelynek megjelenése minden esztendőben valóságos irodalmi esemény és a könyvbarátok nagy táborában őrömteljesen üdvözölt veudég. | És ez mindenképen érthető is, mert különb vendég a többinél: nem visz, de hoz. Garmadával hot magával szellemi kincsei, amellyel s magyar házakat gyarapítja. És magával hozza, mint szívesen látott I vendéget, a magyar Írógárda legjobbjait, köztük régiekei is, akik a háziak szeretetébeu már helyet találtak maguknak és az ujakat, akik szintén mindenképen érdemesnek mutatkozuak erre a szeretetre.
Az Almauach régi híveinek, éppenugy mint az ujaknak is, nagy lelki gyönyörűsége lesz ennek az uj kötetnek elolvasásában és uyomában az uj hivők tábora bízouyára gyarapodni fog. amit a könyv szokatlan olcsósága is nagyban elősegít, aiert hiszen az. igen szép vaskos kötet ára csak 2 korona.
Az idei Mikszáth-Almauachbaii olvassuk legfrissebb Írásait a következő magyar irókuak : Ambrus
2
ZALAI KÖZLÖNY
NOIEMHKR 7.
Zoltán, Bródy Sándor, Móricz Zsigmond, Farkas Pál, Scossa Úezsö, Sziui Gyula, Hevesi József, Pékár Gyula, Gárdonyi Géza, Lórinczy György, Sas Ede, Lövik Károly, Véttesy Gyula, Szomaházy István, Hercug Ferenc, Mikszáth Kálmán
A Milcszálh-A Imaiiach Singer és Wolíner (Budapest, Audrássy-ut 10.) kiadásában jelenik meg. Ari 2 korona.
Ismét a 20 ezer korona.
At államtól kiutalt és a városi tisztviselők fizetésrendezésére fordítandó 20 ezer korona államsegély eddig utak szép délibáb volt a tisztviselők szemében, mely elérhetetlennek látszott. Sót néhai Lengyel lójegyzó és Ney adóellenőr firőkre itt hagyták a városi szolgálatot, mielőtt az államsegély áldásaiban részesülhettek volua. Vájjon az uj főjegyző részesül-e ebből, vagy még a volt fizetését kell-e ennek szaporítani és vájjon a nemrég elhunyt adóellenőr halotti negyedéhez csatolandó-e a reá eső rést, nem tudjuk; majd dönt ez Ugyheu a város Mi csak örömmel konstatáljuk hogy a 20 ezer koronás államsegély annyi „balszerencse és oly sok viszály utáu" fel fog osztatui a legközelebbi jövőben.
A dolgot néhány gondos városatyának köszönheti a tisztviselői kar. Remete Géza, dr. Schwarz Adolf, Schwarz Gusztáv, dr. Schwarz Károly, Strem Vilmos és 8trem Tivadar városi képviselők ugyauis a képviselőtestület elé azt at indítványt "terjesztik, hogy az ismert 20 ezer koronás államsegélyt a vármegyei határozat iutézkedése szerint ossza fel a tisztviselők között. Még pedig a legközelebbi, valószínűleg szerdai közgyűlés döntsön ez ügyben és a határozat jogerőre emelkedése előtt, azonnal előlegképpen történjék a feloszlás esetleges felebbezésre való tekintet uélküi.
A péuteki tanácsülés az iuditváuyt magáévá telte és minthogy a vároa saját felelőségére a felosztásra jogosult, ily értelmű lesz a tanácsi javaslat-Természetes, hogy amenuyibeu a belügyminiszteri döntés eltérő lest a vármegyeitől, a tisztviselők kötelesek a terhükre eső különbözetet lisstalériteui, míg a javukra eső részt utólag fogják megkapni.
A tisztviselők körébeu érthető örömet okozott az indítvány és a tanácsi határozat és remélhető, hogy e hét végéu valóra fog válni a tisztviselők rég táplált reménysége.
valószínű, hogy a választás megsemmisíttetik. A felebbezési beadványban az is foglaltalik, hogy olyanok stavatfak le, akiknek szavazalí joguk uem volt; de az is beuno van, hogy az elöljáróság tagjai közé olyant is beválasitotlak, aki uem is iparos. Kifogást emelnek at ellen is, hogy pl. at ipartestület 80 csizmadia mestere kötűl az elöljáróságba egyetlen tagot se jelöllek és uem is választottak ; sót más iparág sincs at elöljáróságban képviselve.
8zoinbafon volt at flgy tárgyalása a városházán, most be fogiák kérni at ipartestülettől a szavazási lisilát és azuláu fog ez érdekes ügyben dönteni a városi tanács mint elsőfokú iparhatóság.
Aa Kmulaló vmUiUl • SCOTT líU djitii v<dj(f,n - i htii.it klrjOk ftfyalcmli Tenni Utániatoktól óvakodjunk t
Fejlődésbe 11
levő leánykáinak vagy fiacskáinak haladéktalanul adjon 800TT-féle Kmulsió-t. Meglátja gyöngeségűk rohamosan elmarad, megerősödnek s élénkebbek és vidámabbak lesznek. Az a csukomájolaj, amelyet n SCOTT-féle Emuisió tartalmaz, a legtisztább és leghatékonuyabb. A a visstaletsió Íznek nyoma siucs és nem terheli meg a gyomrot. Kzl az eredményt a páratlan SCOTT-féle eljárás által értük el De tovább megyűuk. A
Filebta ír UnnU választás illn
SCOTT-féle Emulsió-t
orvosok és betegek egyarául sokkal hatékonyabbnak ismerik el, mint a kötöuséges csukomájolaj. Próbálja meg és biztosan meg lesz elégedve. Kgy eredeti üveg ára 2 K. 50 f. Kapható minden gyógyszertárban
HÍREK.
Az 1910. év március G-áit szokatlan érdeklő dés között tartatott meg a nagykanizsai Ipartestület évi rendes közgyűlése. A kedélyek fel voltak csigázva a munkásgimuáziuin Ugye miatt, melyet at iparosság nagy részének sajnálatára lehetetleuné tett a másik rész, ugy liogv meg kellett szüutelui. Az ebből folyó súrlódások az iparlestülct elóljárósági tagjai és az elnökség ellen fordult; ugy hogy sz eiuök a közgyűlést be sem várva lemondott. Uj szellemet, szociális tanokkal felújított szellemet akartak az ipartestület elöljáróságába vinni. Knnek ínég külsőleg is kifejezést adaudó meg számítva a közgyűlés nagy népességére a közgyűlést az eddigi szokástól eítérőleg nem az ipartestületi helyiségekben, hanem a városházi kizgyülési teremben tartották meg. És s liberalizmus jelszava elől félénken vonullak félre az öregebb iparosok, helyet engedvén a liaial óriásoknak. A megejtett választások is ebben a szellemben történlek. Eidemes régi előljárósági tagokat kibuklattak és uj erőkkel töltötték meg az ipartestület elöljáróságát. Ez eddig rendben volna. Azt uem hozzuk szőnyegre, hogy a jeleulegi elnökség és elöljáróság \'mennyiben vált inkább hasznára az iparhatóságnak ; hiszen az idő rövidsége úgyszólván még alig engedeti nekik időt a cselekvésre. Bizonyos, hogy uem lesz rosszabb ez az elöljáróság az eddiginél, a helyzet javulását pedig türelmeden bevárjuk.
De a régi gárda egyes hígjai a megejtett közgyűlés lefolyása, illetőleg a választás elleu felob-bezést adott be. melynek pontjai ha beigazolódnak,
A reklám-kiállítás.
Szombaton és vasárnap volt nyitva a P. E. nagytermében az iir. uóegylettól rendezett reklámkiállítás. Már a lépcsőházban elrendezett reklám plakátok mutatták, bogy itt egy országos érdekű gyáripari kíállilás vau. És belépve a terembe, beigazolódott a várakozás. Nem soroljuk fel a számos hazai gyárnak nevét, melyek ott a legkülönfélébb cikkekkel voltak képviselve, de azt konstatáljuk, hogy mindegyik előnyös helyen és ízléses elrendezésben volt a közönségnek bemutatva. A terem közepén egy szép bazársátorban volt a drogéria. KnrlscIiiuarolT Ámuld és más budapesti droguista gazdag ajándéka kerülti II eladásra Rothschild Jababné driié, Sattler Józsefué úrnők és Krausz Gizike árusít-gulták nagy szakértelemmel is még több kedvességgel sz olcsó árukat. (Gizike bemondása szerint legelőször fogyott el a pouder.) Odább Orünliut Alfrédné, Heltai Józsetnéés Sumer Iguáctlé uniók játék-bazárja volt : folyton nagy publikumtól és vevőktől körülvéve Tovább keletre a Steru el Comp. wieni cég remek kézimunka kiállításának szeretetreméltó főnöke Schwarz Adolf drnó volt, segédje Gutli Jótsa. A keleti falnál nagy igyekezetlel és talentummal áriisitgatta a szép üvegárukat Reichenfeld Gyuláué úrnő. Itt egy antik ékszer szekrény következeti. melynek kincseket érő tartalma állandó hámulókrii akadt f idomé uruó mesés szép brüsszeli csipkéi melleit Weiser Józsefué, Schwarz Adolfné és Soinmur Sáudonié urnók nagyérlékü tárgyai vollak elhelyezve. Az északi falon feltűnt Lorschy Béláué unió linlii háziipar különlegességei, melyek finom kitételük és Ízlésességükkel csakhamar elkeltek A déli fal ékessége Berger Lipótué urnó kézimunka-kiállitása volt. melynek egyes tlarahiai a párisi világkiállilásou elsó dijat nyert Kedves és folytonos érdeklődés tárgya volt a miniatűr népkouyha. melyet Sebért Róta urleány készíteti, Samuely urnó közreműködésével. Apró babák ültek az asztalnál, miut szegény iskolás gyerekek. Egy szegény kol dusasszony megy ki jóllakottan Olt vau mindazok jellemző alakjai, kik uaponkint megjelenítek a népkonyhában. A nemealelkű Vidorné elnök, a mindenkihez kedves Sauer Iguácué. a szelidlelkü Klein lllésué, at agilis Révész Lajosué ; még a fiatalos fűrgeségü szakácsné
a Stettlerné se hiánytik a kouybábói Ezt a kis népkonyhát kisorsolták. Schwart Jenő hadnagy volt a szerencsés nyerő, ki Révész Lajosné úrnőnek ajáudékozta
A buffetnél Znrknvilt Lajosué és Grüubut Hunrikué urnók szorgalmaskodnak. A finom italokat psdig Roseuburg Ríchárdné töltögeti kedve« pincér-nőivel Voltak még festmények, szőnyegek stb. kiállítva. At ajtónál pedig, amit legelöfctOr kellett volua emllteuüuk, Szegő Gyuláué és 8auer Ignácné nyájasság* fogadia a belépőket, ugy, hogy mindenki szívesen róla le a belépés adóját. Az előadásnál mintegy l)o urleány segédkezelt, kiknek neveit éppeu a nagy szám miatt nem sorolhatjuk fel. A jótékonyság angyala számon larlja őket. A rendkívüli vasárnapi esőlés mindeneidre sokat visstatartolt a látogatástól, de a tárgyak mind elkellek. A bruttó jövö-delem körülbelül 2500 korona. Tekintve, bogy a tárgyak nagy réste ajándék, az erkölcsi siker mellett at anyagi is kiváló.
— Eljegyzés. Kereucty György dr. nagykanizsai ügyvéd leguap tartolta eljogytésél Kisko-mároinbau Schöubeck Ilona úrhölggyel, 8chöubeck Ignácnak a pesti kötpouti papnevelő kiskomáromi uradalmi kaszuárának leányával,
— Klueveaés Az igazságügyi miniszter Németh Aladár mohácsi írnokot a keszthelyi járásbírósághoz telokköuyvvetetóvé kinevezte.
— A közegészségügyi bizottság Ülése. Csütörtökön este \'/,M órakor kezdódóleg illést tartott a közegészségügyi bizottság Szekeres József dr. kórházi főorvos eluök\'ete alatt. A tagok azé|> számban jelentek meg, mert fontos ügyek vollak tárgyalaudók. Amint már megírtuk Káller János beskaui gyógyszerész adott be kérvényt az alispáni hivatalhoz a belügymiuísiteriuinba való felterjesztés céljából egy ötödik gyógyszertár felállítása ügyében. Az aliapán Nagykauizsa városához leküldte véleményadás végett A kérelmező gyógyszerész beadványa telies tájékozottságot mutatóit a város fekvésére nézve. Letelepedésének helyéül a Deák Perenc-tért és Eölvös-terel jelölte meg. A közegészségügyi bizottság atonbau egyhangúlag aunak a nézetnek adott kifejezést és ezt határozalilag kimoudU, hogy mivel csak 3 esztendeje mull. hogy a negyedik gyógyszertár engedélyeztetett ennélfogva az 1876. 14. le. 136. §-a szerint a gyógyszertári engedély kérése a törvényben elóiil & esztendő lejárta előli uem veheló figyelembe. Rátt
. Kálmán dr. városi orvos és lobbek kifejtetlék, hogy az utolsó patika engedély óla Nagykauitsáu sem 1 gyárak uem létesüllek, sem uj kötforgalmi utak ; uem uyilottak a város felé, sem a város népesedése i nem emelkedett oly mértékbeu, hogy ogy ötödik gyógyszertár felállítása jogosult volna, a kérelmet mellőzendőnek tártja annál is inkább, morl a jelenlévő orvosok egybehaugzó véleménye szeriül a jelenleg feuuálló négy gyógyszertár a közszükségletet | inindeu irányban kielégíti.
— A nagykanizsai magántisztviselők Egyesületének választmánya tegnap tartott Illésen a nyugdíjügyet tárgyalta s elhatározta, hogy eme n^gy fontosságú életkérdés |>ropagálására meghívja a Magántisztviselők Országos Nyugdijegyesűlele igazgatóját Meisl Gusztávul. A nagy számbau megjeleni tagok éléukeu p iiaszolták a nagy drágaságot, mellyel szemben « tisztviselők anyagi helyzete seinmiképeii sem áll aiáuybau A választmány a panaszt magáévá teszi s elhatározta, hogy eme kérdésben is akcióba lép.
— Gazdakört gyűlés Nsgykauitsa városéi járási gatdakör f. évi november 16-án d. e. 10 órakor a városhát taoácstermébeu lartja évi reudns közgyűlését. A tárgysorozatban van a jövó év ele|éu rendezendő teuyészbikavásár reu\'letése ügyében hozaudó határozat és egyéb köri ügyek.
— Nagykanizsa, vásárai 1911-ben. A péuteki városi tanácsülés megállapította az 1911. évi nagykanizsai orstágos vásárok uapjait, melyek a következő: I. Gyertyaszentelő vásár január 30-án; 2. Nágybéli vásár ápr. l()-éu ; 3. Pünkösdi vásár m^j. 9-én; 4. Nagyboldogasszonynapi vásár aug. 14-én; .6 Terézia-vásár oki. 9-én és 6. Miklósnapi vásár dec. 4-éu.
— A város szintezése Nagykanizsa város általános csatornázási és vizvetelékí tervét a föld-mivelésűgyí minisztérium fogja elkésziteui, a szintező munkálatok felügyeletéhez azonban méruököl uem adhatott és így e munkálat felügyeletét a városi mérnöki hivatal végzi. Kováts Miklós a lóldmivelés-
í
NOVEMBER 7.
ZALAI KÖZLÖNY
Ogyi miuiszlerium közegészségügyi mérnöki osztályából megtekintette s már clóhaladotUbh sládiumban levó szintező munkálatot ón ut teljesen rendben levőnek találta.
— Épülő Nagykanizsa A városi épitóűgyi bizottság f. üó 3-án Knortzer György elnöklete alatt Ölést tartott, melyen 7 uj főldsziutes ház építését engedélyeit«.
— Fejtlak üde! Idegeink erősek I Álmunk egészséges! Mell- és torokfájásunk niucs, mert Keller-íéle .Elsa-fluidot" baszuáluuk, inely a fájdalmakat ¿8 gyengeséget megazűuteli, gyógyít és frissít. Tucatja bérmeutve & korona. Dugulást, gyomorbajokat, arauyeres bántalmakat stb. uein ismerUiik, mióta Keller-féle hashajtó rebarbara .Elsapilulákat" használunk. G dobot bérmentve 4 koroua. Valódi rendelhető Celler V. Jeuó gyógyszerésznél, 8lubica Ceutrale 1¿5 sz. (Zágrábinegye).
— A pénztári jegyek kamatlábát a pénzügyminiszter a három havi le|áratu péuzlári jegyeknél 41/, a hal havi lejáratú pénztári jegyeknél [»\'/„-bao állapította meg.
—- Ab első balatoni gyermekszanato-rium. A gyermeksianatoriumi tanács gróf Zichy Jáoos vallás és közoktatásügyi miniszter elnöklete alatt tartott ülésében megállapodott abbau, hogy az elsó balatoni gyermekszanatoriumot Balatonalmádiban épiti (el a Veszprémi Káptalan által felajánlott lelken. Az építkezés Hoepfner Guilló műépítész utján már folyamatba is tétetett és nyárára már üzembe kerül az elsó balatoni gyerinekszauatorium, amelyet nemeslelkü alapítói azon irgalmas feladatok szolgálatába bocsájlauak, hogy enyhitseu azon szegény, senyvedő beteg kisdedek fájdalmain, akik most ezer és ezer számra kellő ápolás hiányában elpusztulnak. Méltányolta a Pénzügyminiszter ur ia a balatoni gyermekszanatoriuiu mielőbbi létesítését azzal, hogy a balatonalmádi gyermekszaualorium céljaira tárgy-sorsjátékot engedélyezett. A sorsjegyek darabonként 1 koronáért áruaittatuak és megrendelhetők a Balatonalmádi Gyermekszanatorium sorsjáték irodájában Budapest, Corvin-tér 1. szitu alatt
— Oaak az az asszony igazán szép, kiiiuk Dde, rózsás bőre vau. A bőr virágzó, rózsás aziae, az életkedv és egészség tükre. Ki vérét tisztán akarja tartaui, bőréi pedig OdQvé tenui, az állandóau szedje a SCOTT-féle Emulsló-t, mely csukamájolaj-hól, mész és nátron bipofoazfltok hozzáadásával készül Nézzük a kedves kicsinyek rózsás arrocskáját. amelyet elsóaorban a 8COTT féle Emulsió-nak köszönhetnek Amint a 8COTT-léle Emuisió a kicsinyeket virág záshoz segit, ugy, —\\ reudszeres szedés esetén — felnőttek vérét is tisztitja és arcukra rózsás szint varázsol.
— Reform a bánya — közigazgatás-ban. Az uj bányatörvény alapján a pénzügymiuisz-ler az elsőfokú bányahatóságok decentralizációját vette tervbe. Ezek alapjáu Pécsett uj bányakapitányságot állítanak, melyhez Zalavármegye is fog tartozni.
— A Magyar Kereskedelmi Osarnok droguista szakosztálya Budapesten péutekell tartott ülésén a siakmabeli képviselők élénk részvétele melleit ujjá alakult. Elnökévé Karlschmaroff Arnold lőrárosi droguistát választolták meg
— Rendőri hírek. Horváth István kíska-níz&ai Flórián-téri asztalos múhelyéuek utcafelóli ajta|ához támasztotta biciklijét, honnan valami sportkedvelő ellopta. Kára IGO K.
Güuzer Zsigmond fuvarozó kocsisa Meszlényí József a vasúton volt lovaival. Mig az irodában volt elfoglalva a ló háláról a pokróc eltűnt. Igy adta elő Meszlényí a gazdájának A pokrócot azonban Meszlényí időközben előkerítette. Güuzer a kocsis
megbüntetését kéri, meri az izzadt ló, mely 600 K-át ér a kocsis gondatlansága miatt, hogy nem takarta le könnyen elpusztulhatott volua, ami oly kárt okozott volna neki, mit a kocsis meg sem téríthetett volna.
KÖZGAZDASÁG.
A gabonattzlotröl.
Nagykanizsa, 1810. nov. 7.
A lisztüzlel ismét inegéléuktllt; a malmok siettek fedezui búzaszükségletükéi, ennek követkéz-lében az árak emelkedtek Rozsban kevés az üzlet ; ezeu cikk teljesen el van hanyagolva. Zabban katonai szállitásí célokra élénkebb üzlet fejlődött ki Bab igen lanyha.
Piaci árak:
Buza . . Rozs . .
Zab . .
Tengeri ó - "j
Fehér bab
20.30/50 14 20/00 15.70/80 13.00/70 I I — 21.—
LE DÉLICE
mindenütt kapható.
Értesítés.
Tisztelettel értesítem a nagyérdemű közönséget és megrendelőimet, hogy üzletemet Deáktér 19. szám alul áttettem a Főút 23. szám alá. Egyúttal becses pártfogásukat kérve,
maradok tisztelettel KELLER IGNÁOZ utóda ozipósz.
Birtok-váaárlás Oelseí Gulmann Vilmos báró 280 ezer koronáért megvette Thurn-Taxis Egon pakodi birtokát.
Uj bőrgyár Marcaliban Roszinauith Lajos és Antal a somogyinegyei Marcaliban bőrgyárat létesített. Egyeulóre 40 muukásl foglalkoztat.
Uj vaeárotelep a Bakonyban Takács Szilveszter és 8chunpan Mihály veszprémi lakósok Veszprém város külső határában nagyobb kiterjedésű helyen vasérclelepre bukkanlak. A vasérctelep lel-szinéról származó közelben a Ganz és Társa buda pestj vasitutő és gépgyár a megejtett vegyvizsgálat folyamán 42-&*/» barna vasérctartartalmai mutatott ki. A feltalálók az ércelófordulást a hét folyamán két kutatási zártkórrel fedték. Nemsokára n Bakonyban. hol egykor Palkó betyár dalától zengett az őserdő, a kalapácxOléslól fog vizhaugzani. A romantikának vége n kegyetlen technika meg n legkalandosabb Bakonyi)* is belisl.
NYILTTÚR.
E rovat alatt közöltokért a szerkesztőség felelősségei uem vállal.
Borzongató hideg vonul át a természeten.
nAz Kló barátságtalan és hideg s mindenkinek, a ki hallik a meghűlésre, meggyűlik a vesze-
n delem a fe|e fölötl. A valódi Kay-féle szódeui ásványvíz használása azonban előre elhárít minden veszedelmet s ha már meg is történt
na meghűlés, akkor is csak a Kay-fele valódi szódeni ásváuypasztilla az, amely biztosan. _ ^ gyorsau s kellemes módon megszűnteti Kay ^^ szódeui paszlillája gyógyszertárakban és ^^ drogériákban dobozonként I K 26 f-ért kapható. Kóképviselet Magyarország és Ausztria részére: W Th. Guutzert, 0«. és k. udv. szállító, Wien !V|I Grosse Neugasse 17.
KaaanAljon FalUr-féla Elaaflaldot éa FelUr-
fél* Elsapilulákat, melyek •ryedUlt kéaal-töje Feller V. Jeni udvari fTrógrjraioréaa. Stuhioa, Central* 13» aa. ((tfrábmaffjr*).
I. A Koller-féle Klsafluid sajti tapasztalatunk ezerint fájdalomcsillapító, gyógyító, gyengeaeget megszüntető hatással hír, gyoraan ei biztosan gyógyít esuxt, köxvényt, ideggyengeaéget, oldalszurást, szsggatást, influenzát, faj-, fog- éa derékfáj áll, zsáhát, bénulást, stamfájájt, migrlnt, aok itt mag nem említett betegségtől megszabadítja az embert. A Keltei-réle Klsafluidot, rekedseget, nátha, melléi torokfájás éa légvonat vagy huliatől eredő bajnk elten Is páratlan gyógysikerrel haaználják. Valódi csak ugy, ha minden üveg a .Feltár\' nevat viseli. 12 kii vagy U dupla vagy 2 apaciátia úvag bérmentve J korona. II. Továbbá tudomására óhajtjuk hozni, hogy ai emberek ezrei gyornorbajok, görcs, étvágytalanság, veseégés, hányási inger, rosszullét, felbofogés, puffadtság, dugulás, aranyere» bántalmak éa különböző emesstési zavarok ellen kitűnő és bíatoa sikerrel kassnálják a Kellcr-félc hashajtó Rebarbara-Klsapilulákai t) doboz bérmentve 4 korona. Óvakodjunk aionban utániatoktól éa címezzünk minden rendelést gondosan
Faltar V. Jani |y6|;szarásznak, Stulalca.
Ciatrali Ili iz. (Zá|rátai||i.)
Télen-nyáron millió ember szenved a •ok évéitől vagy a toltok iváatól
származó számtalan betegségben. Az egyiknél irtózatos fófájás, a másiknál tűrhetetlen álmatlanság, idegesség és a kisebb-nagyobb bajok egéaz sorozata lép fel a mértéktelenség következtében. Ha már most reggelen-kint a felkeléskor \'/,, eselle* 1 pohárra való természetes Ferenoz József-keserű vitet iszunk, bajunk csakhamar meg fog szűnni ós közérzésilnk teljesen helyre fog állni
_ gummisarkoic _ I meg is a legjobbak!
I Mindenütt kaphatók. _
1 A L I K <> ■/. I. Cl N Y
NOVEMBER 7
^Vegyenek
Szh-Pef-eri/âH:
utolérheMonaT«fJr5arCZipÖ
• Valódi /»«\\ háromazögiL
k MMi/tjngwk yédjogygyl
Kapható Mlltényt Sándor 4a Fia nál Nagykanizsa.
I I

MT Védjegy :„Horg«»yl\'
A Liniment. Capsici comp., aHorgony-Pain-Expeller
pdUeka
f ré|dónak bizonyult káiiazar, moly már itok ér ota legjobb bedorzaóléanok bizonyull köuvéayael. caánál ée an»kSlaa«ka»l klgyclmeztetéa. Silány hamisítványok miatt Uváaárláakor óvatosak legyünk ét caak olyan oredall uvoget fogadjunk el,
.....> RleMir
, van oaoma-vegekbcn K -.80, K 1.40 ¿a a.- 4a ágyazolván minden gyógyszertárban kapható. - Fírattár: Türok Járat f gyógyaierteanél, BadapaaL
Ot Rlrtler irtyutrtt n u „Anw inalJiiu",
l\'rágábaa, Kliaibethatmso 5 neu.
csal oiyan omioti üvegei i" raaly a „Haraaav" védjegygyel i oágiegyaáeeel ellátott dobozba \' golva. Ara üregekben K -.80,
wmmmmtwmmm*
h il iréikn épltliiikréay-kliM -ki kliá-
aatra kíraiiat >• kiklKitU
A
gyermekek kedvenoz játéka.
Horgony-Köépitoszekrények,
Horflony-Hldapltoizakrinyak
már lóbb mint harminca év óta minden világrészben mint a gyermekek kedvencz játéka ismeretesek; minden -nyelven zengett már diciénlük »/¡utóktól, tanitóktiíl és nevelőktől, valamint a kis építésiektől ii.
Richter F. Ad és Tsa.
kir. udv. óh kam. szállítók Bécs, I, Operngaase 16
szállít, amerikai sima és gyOkeres •aliW"" — vesszőket kaldn-
fele fajokban, fajtisztaságért jótállva legdúsabb választékban a már érek óta elsőnek és legmegbízhatóbbnak ismeri :
Klkillömaatl ilii izállialtváay talap tulajdonos: OASPAKI FRIGYES
Medgyea 89. ax. (Kagyktlktllló-megya).
== Taaiék képn árjiuiékit kárai I----
Az árjegyzékbin találhatók az oraiág minden részéről érkezeit illiairi Imiik, ennélfogva minden laőlóbii-tokos megreuJeléaének megtétele előtt as iimirői személyiségektől ugy szó-, mint irásbelileg bizonyságot •terezhet magának futl uilitilip filtéiiii atiklt-katéiáiárál.
Szőlő-oltványok,
szólóvesszók és finom ériuelléki borok beszerzésére legmelegebben ajánljuk a legtöbb hírnévnek örvendő
8ZÜ08 SÁNDOR FIA
axSlBoltránytslayát IIHAIDlAltEau.
Képes árjegyzéket lanulaágoa tartalommal Ingyen ós bérmentve. Ezen árjegyzékünk egyefleu házból sem wabad hiányozni, mert sok mindenkit érdeklő dolgot tartalmai. Tehát senki elne mulassza egy levelező lapon kérni.
Olcsó ár és pontos kiszolgálás.
Tibb azar alliaara laiél. léazlat 3 millió.
Szabó és Társa
Most: Budapest, V., Báthory utca 22.., azelőtt: UYAR-UTOA.
Ajánlja ugy caéplési, mint malomOzemre kitűnően alkalmas benzinlokomobiljait és ciép-lőkészleteit.
Teljes jótállás kifogástalan Ölemért, m- Özem zavarok kizárva. — Bámulatosan egyezerü szerkezet. — Rendkívül csekély benzinfogyasztás. — Ártegyzék ingyen. — Olcsó árak réanletflBetésre — A levelezést kérjük uem a Gyár utcába, hanem V, Báthory utca 22 címezni
Árverési hirdetmény.
A Híitüititiiiztir Reszvenytársasáé
Nagykanizsán
Zálogosztályában
1910. november hó 12-én árverés lesz,
melyen «•/. 11(10. október hó 12-ig lejárt és ki nem váltott, vagy meg nem homubitott tárgynk kerülnek iparhntósági biztos jelenlétében árverésre.
Az á>rverés kezdete
dóintá.n 2 órakor
-a ^w9 sYs 2n
Stá
Jfrj
£ 1
s&J





.4.
Jtg/tut mtg magáaak pontom itt,
PATHEPHON
• legjobb és legtökéletesebb beszélőgép a mely csak Maiik.
Ttt néllt 111 JaUilk, i lemexAket oto Luooljá k aan raafüji.
KOvcteljc határozottan, hogy > kereeàedfl Önnek •¿y tfl nélkQll Pathephonon Játaxoo.
A PATHÉ FRÈRES, PARIS
világhírű cég gyártmány«. „
Minden Jobb kereskedffuél kapható
Katalógus ingyen és bérmentve. H»m«h uj magyar fslvétslek.
PATHÉ FRÉRES
WIEN, I, KOLOWRAT - RINQ 9-
Parts, London, Wi:n, Berlin, Moafcva Szt i\'eteivár, Odcau. lirusaet. Auilcidam, Barcelona, MlMo4 is «bon, Bombay, Calcutta, teaga-poze, Sfcangal, Tolrio atb.



/■.»V ■ T % » I ."■*» f T


Nyomatott a laptulajilonos Ifj. Wajtíitó Jóishí kduyvuyoinJájábaii Nagykaniisán.

CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■i|]ilinlk hétlön és csütörtökön.
ElOflxaU.I árak: Eg«u tyrc 10 korona, Íílívie 5 korona, Nagjradtvia 8 korona 60 Ali. — Egyaa aiAm ira 10 Alt.
Palától axetkouló: krrli\'na Júm*«r.
KUiIJn :
Szirkuztöséi éi kiadóhivatal Diák-tér 1
Talafon : 112. — Hlrdaléaak dljaiabáa »«arlnl.
Tanárok ós tanítók.
Magyarországunk úgyszólván minden sajtóorganuma napok óin foglalkozik a tanárok sérelmével, melyek a fizetés, óraszám és szolgálati évek tekintetében fenyegetik óket. A lapok azzal a szimpátiával tárgyalják a tanárok ügyet, amilyet kullnr munkások méltán megérdemelnek.
Nem a könyörületes jóindulat teliál amire a tanárok apellálnak, hanem a munkával megszerzett érdemmel lépnek igazaik mellett sorompóba.
Mi csak csatlakozhatunk azokhoz, akik a tanárok fizetését, óraszámukat és szolgálati idejük megállapítását nem tisztán a tanárok ügyének tartják, hanem valósággal kultur-kérdésnek tekintik, melynek javulása szorosan összefügg a lanánjág nyugalmas relatív megelégedett helyzetével.
Kzek előrebocsátásával megjegyezzük, hogy mi most nem annyira a tanárság fentebb elmondott ügyével kívánunk foglalkozni, mint inkább az associació idearum-nál fogva a tanítóság mozgalmát akarjuk szóvá tenni
Amint lapunk másik helyén írjuk, e hó 18-án az állami tanítók országos gyűlést tartanak Budapesten, hogy sérelmeik orvoslását megsürgessék. Az állami tanító köztisztviselőnek van minősítve az 190?. évi XXVII to.-ben. De egyebütt aztán nem.
Mert sein fizetése, sem lakbére nem sorolja óket az állami tisztviselők osztályába. A tanítóság még mindig mostoha gyermeke az államnak, községeknek és felekezeteknek egyaránt Bár Apponyi gróf minisztersége a napszámos rangból kiemelte a tanítóságot, de sem a mód nélküli drágasággal, sem a tanító társadalmi állásával, sem a teljesített munkával és kulturmisszióvnl nem áll arányban fizetése. Sót még mindig lekicsinylésre alkalmas az u fizetés, melynél a 4 osztályú középiskolát végzett postai és vasúti segédtisztek is magasabban dijnztntnnk.
Mi nem mondjuk, hogy a tanárok 18 óráját 20 órára emeljék fel. de rámutatunk a néptanító 24 - 30 órai lieli munkájára. Mi nem tartjuk helyesnek, ha a tanári nehéz munkában eltöltött 30 évet 3ő-rc emelik, de kövelelje a tanítóság a logcnorgikusabban, hogy a tanítói idegőrlő 4»» évi munkaidő legalább 3»-re s/állittassék le.
A minden irányban érvényesülő humanizmus, mely már az állatvédelmet is kellő magaslatra emelte, nem tűrheti, hogy a tanító hosszít fáradságos munkája alatt összeroskadjon és elhagyván a küzdőteret egyenesen az örökös pihenőre térjen
Ha a tanár nem tud megélni kétszer, háromszor, sót négyszer nagyobb fizetéséből és kénytelen az iskolán kívül is munkával gyötörni lelkét, ugy hogy szinte teljesen
elvonja a munka családjától, melynek kellő existenoiát akar biztosítani; mennyivel inkább kénytelen a tanító mellékfoglalkozás után nézni, hogy valahogy tanítóhoz méltó társadalmi körben tudjon szerényen bár meghúzódni.
A mint a tanárság kullumiunkásságát elismeri az ország, nem kicsinyelheti azf a munkát sem, mely a nép millióinak a nemzet zömének, a népmivelésnek szolgálatában folyik a tanítóság lelke» táborában.
Nem akarunk kö/.ludyeket citálni, nem akarjuk a frázisokai idézni, mellyel a tanítói működés fontosságát szokták karakterizálni, mert minden dicsőítés nélkül többet mond az a lázas igyekezet, mellyel a népiskolát magáénak akarja lefoglalni az állani csak ugy, mint a felekezetek. A tanító munkássága ad ennek a tábornak önérzetet. Az önérzet pedig követelóleg lép fel a ineg-becstiltetésért és a megérdemeli megélhetésért.
Az állami tanítók gyűlése ilyen önérzetes és kellő méltóságú hangon fog folyni. A felekezeti és községi tanítók sem maradnak el a gyűlésről. Mert bár az állami tanítók már most is nemi elónyösebb fizetésben részesülnek a többinél, de ha ók kivívják igazaikat, nem maradhat el a felekezeti és községi tanítók fizetésrendezése sem. Minden
G-asember.
irta: » a l A z s József
(UláaiyaBái Ulti.)
Izgalomban vau a kis város Másról sem beszélnek, inint Kiss Miska járási Írnokról. Az ügyet tárgyalják a kaszinóban, a kávéházban, az utcán.
Kiss Miska felfüggesztve sikkasztásért. Hihetetlen dolog. A fóbiró függesztette fel, az. aki házáuál mindennapos vendég s állitójag udvarol is Kiss Miska fellünó szép feleségéuek I ? Kz volt a szenzáció s ez hozta izgslomba a kis várost. Bármily irányban iudultak at emberek, egyeuló véleményre souki sem tudoll jönni.
Mindenki csak azt ludta, hogy Kiss Miska a tisztviselői becsületesség és szorgalom mintaképe. Anuyira tehetséges ember. Iiogv minden eddigi fónóke még a foutosabb dolgokat is reá bizU. sót a büuügyí nyomozási költségeket is kezelte. A jelen Isgi fóbiró is annak declarálta nem egyszer.
Felesége tanított s így elegendő keresetük volt, bogy tisztességesen megéljenek. Az asszony fellünó csinos, mfivelt és felette okos asszony hírében állott, ki urával a legideálisabb házasságban éli.
A főbíró 4 hónap előli jött ide s néhány hét óla bejáratos volt az Írnok házába. Itt kóresték sokan at összeftlggést, d„ biztosat senki sem tudott.
.Csak az volt bitonyos, hogy ma reggol a lő-biró átnézte Kiss büuügyí nyomozási költségszáina-dását és l ö« korona hiányt talált. Magához vette » számadást, Kissel jegyzőkönyvet vett lel, felfüggesz-1 telte állásából s másnapra halasztotta a vizsgálat folytatását.
llihetellenuek látszott a tényállás, do való igaz
volt, hogy Kiss sikkasztott. Titkos szenvedélye volt a kártyázás és mull bélen elvestlett 100 koronát s kénytelen volt hivatalos pénzhez nyúlni, de abban a a jóhistrtinben, mivel a pénzt c*ak az év végéu szokták elszáuiolui. hogv elsején sajátjából pótol|a. Egyszersmind megfogadta, hogy többé kártyázni nem fog f
Azt is beszélik, hogy a fóbiró tudott a dologról, de uem szólt csak ma és állítólag ezen fellépését megelőzte az asszonnyal való összekoccauás s az égést ügy boszu möve volua
Sárosy Aladár fóbiró, divatos uj ruhában, szépen megborotválva türelmetlenül ült hivatalos helyiségében egy karosszékben Idegesen harapdálta a finom egyiptomi cigarettát. Valakit várt. Kiss feleségét várta •
Ismerve az asszonyt, biztos voli ahbau, hogy férje becsületének megmentése céliaból. kit végtelenül szereteti, mindent megtesz, bármit feláldoz. Erre számított, ezen utou akarta elérni azt. amit egyenes uloti\' ifem tudott. Kilenc és fél őrs van.
\'fiz órára lüzle ki n tárgyalást s még sem jött az asszony. Talán csalódott? — Rendkívül izgatott lett. Csengetitek s belép a hajdú. "> Tekintetes lószolgabiró nr, jelenté, Kiss ur jelentkezik.
A főbíró felugrik fid és alá jár s gondolkodik. Végre megáll, odaszól a hajdúhoz: mondta meg Kiss itruak ma nem tárgyalok, ma|d még goudolkodom a tárgyon. jii||ón holu.tji reggel kilenc \'órakor.
Lelkiismerete megszólalt ugyan, de mihelyt az asszonyra gondolt, minden egyéb érzéke eltompul I s csak az asszonyra vágyott.
Ezérl halasztotta holnapra a tárgyalást, hogy
sz asszonyt biztassa. Végtelen vágyott utána.
Meg volt győződve, hogy uem jár [el gavalé-rosau s nem becsületes uton jár, de elóhajhástó lerméstete türelmetlen és kegyetlen volt.
Visszaült karosszékébe s türelmetlenül várt égést nap.
R* jól stámilott.
Délután öl órakor gyengéden kopognak szobájának külön sjtajáu. .Szabad" — monda a felugrott a szókból.
Kiss Miska felesége volt; sápadt arccal, kisirt szemekkel, de határozott arckifejezéssel lépett a
szobába.
Sárosy elébe ment, kezet csókolt, széket kinált s maga egy székre az asszonnyal szemben leült. Szive erősen dobogott
„Fóbiró ur, — kezdé az asszouy 8 sokáig gondolkodtam azon. hogy eljöj|ek-e vagy uem önhöz kéruí. könyörögni. Bár tegnapelőtti erőszakos fellépése után nem érdemli meg, hogy önnel szóba álljak. De a férjein s családom végzetes sors« megtört sv éu megalázkodom s kérem, könyörgöm ne bántsa férjemet. Legyen Istene és goudoljon éu reám és gyermekemre. Hiszen férjem becsületes, derék ember. Kérem, ne tegyen tönkre egy becsületes családot s egy boldog családi életet."
A szomorú arc még igézőbbé s a báuatos hang még hájosabbá tette a nőt.
— Vártam, Mártiin, vártam. Megbocsátja, hogy ily bizalmasan stólilom. De hígyje el stivem tiszta , szerelmével szeretem.
Öo mindig hideg volt hozzám s kimértcu , beszélt velem, Pedig olsó találkozásom óla a szivem-I beu hordozom képét. Miért oly hideg mondja ?
1
ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER 10
tanító az állani polgárait, a nwuzul tagjait növeli, illó, hogy az egyonló munkáért egyenló fizotésben részesüljön valmennyí
Egy tanitó
Neogrady Antal Nagykanizsán.
Nagy megtístfeltelés ért« városunkat; Neogrády Antal a hangulatos erdei idillek, at arany kalászos magyar alföld és a zordou bércek költői lelkületű festő interpretatora küldött egy csinos képkollektiót a kanizsaiak gyönyörködtetésére. Neográdyról lévén szó, olyan elismert tekintéllyel állunk szemközt, kivel szemben a kritika csak kétféle eljárást ismer : dicsérni vagy hallgatni. A (¡3 képből álló kollektió úgyszólván minden darabja a magyar piktúrának egy kis gyöngye, melynek témáit a budapesti képzőművészeti főiskola ezeu nagynevű tanárja az ország legszebb részeiből gyűjtötte. Hiszen alig vau magyar festőnk, kiben a hangulatos tájkép lírai melegsége oly mély és oly beusőséges viszonyban volua a specifikus magyar levegővel, hogy ugy mondjam ősmagyar zamattal M^jduem mindegyik festménye ugy hat. mint egy szép magyar nóta. egy egy kellemes csengése a színeknek, mely s szívben régi emlékeket fakaszt. Kedves muzsikusa ó a színeknek és formáknak, elbájoló lantosa a magyar nemzetnek és ebben rejlik műveinek nagy kulturbecse. ebben kűlömbözik a nagy Noogrády-múvészet a vidéket tömegesen ellepő obskurus művészek csinálmányaitól.
Akvarelljei majdnem kivétel nélkül kiválók, mert ezen tecknikáhan legfeljebb csak Edvi Illés Aladár, a legutóbbi drezdai nagy di| nyertese versenyezhet vele diadallal. Különösen a „Nauos udvar" a „Buzakeresztek" „Kabin" és „Falu végén" cimü akvarelljei tartalmas, nivós dolgok. Olajfestményei is az akvarellszerű frissességgel és a könnyed levegős áttetsző szintóuusaival lepnek meg. így kedves kis udvarrész a színpompás „Kis gazdasszony" a hangulatos „Erdőn át* és a napfényben vibráló „Plébános ur kertje".
Ha mindezen értékes kvalitások mellett még tekiutetbe vesszük az árak meseszerű szerénységéi azon óhajunknak adunk kifejezést, bár e képek közül ugy se hagyuá el városunkat, hanem kerülnének előkelőink szalonjaiba dicsérve közönségüuk művelt Ízlését, a magyar művészet igazi megértését és szeretetét. FfalfarElak
Ipartestületi gyűlés.
A nagykanizsai ipartestület elöljárósága hétfóu este tartotta rendes havi gyűlését Samu József elnöklete alatt. A szokásos szabadulási ügyeken kívül belső ügyekre vonatkozó határozatokat hoztak, így, ha a rendes havi gyűlés, mely mindig a hónap első hétfőjén szokott megtartatni, hosszura nyúlnék, akkor félbeszakítva a következő napok egyikére legyen tehető a folytatása. Minthogy az iparengedély elnyerésekor a mesterektől szedendő beiratási díjak az ipartestület pénztárába nagyon reudetleuűl és hiányosau folynak be, megkeresi az elöljáróság a tanácsot, inint elsőfokú iparhatóságot, hogy az iparengedélyért járó dijakon kívül a beiratási dijat is szedje be és szolgáltassa át az Ipartestületnek. Hogy milyen hauyagul fizetik ezt a dijat a mesterek, mulatja, hogy közigazgatási végrehajtás uljáu több mint 700 korona kerül rövidesen e cimen behajtás alá.
Nem valószínű, hogy a város e dijak beszedését magára vállalja, minthogy az ipartörvény az iparengedély megadását csak a 10 K iskolailleték és ti K igazolványi bélyegilleték lefizetéséhez köti, mig a beiratási dijak le nem fizetése az iparengedély megadásának uem lehet akadálya.
Az ipartestület jegyzőkönyvileg mond köszönetet Bosnyák Uóza országgyűlési képviselőnek azért, mert a kolera miatt lezárt vásárok szabaddá tétele ügyében az iparosokat hajlandó volt az alispánhoz vezetni. Ugyanis még itthon volt a küldöttség, mikor az alispán táviratilag tudatta a belügyminiszter feloidó rendeletét a vásárokra vonatkozólag. A deputáció azért elment Zalaegerszegre, de dolga már nem akadt; el se mentek az alispáuhoz.
A farsangon valami iparos mulatságot akar a testület rendezni; erre a célra egy vigalmi bizottságot küldött ki Weiser János, Fischel Lajos, Kosén-feld Miksa, Hild Ferenc és Bród Ignác személyében.
hetenkint »gy-két szabad előadást. A tudós nyelvtanár szívesen fogadta a küldöttséget és készséggel vállalkozott arra, hogy a magyar nyelv köréből fogalmazás) és a természettudományokból az össtmunkásság helyiségében hetenkint csütörtökön oste 7—8-ig és vasárnap 5—-4-ig ingyenes előadást tart. Ezenkívül néhány tudományos előadást is log tarfauí a nyomdászoknak kiknek külön berendezett otthonuk van. Az első előadás vasárnap, 13-áu d u. 3—4-ig Um.
HÍREK.
— Magas vendégek a keszthelyi kastélyban. A hét folyamán lényes vendégsereg gyűlt egybe a grófi kastélybau. Albert kir. herceg yűr-Umbergi trónörökös. Montenuovo f. herceg, gróf Hunyadi és neje, Weukbeim Pál gróf, Herbersteiu gróf, Wiudischgr&tz Károly herceg és Featetits György gróf. Az illusztris társaság kél uapou át vadászott Vörsön és Fenéken és körülbelül 3000 drb. fácáut és nyulat lőtt. A trónörököst állandóan parasztruhában öltözött detektívek őrizték. E hét végén Berzeucén folytalják a vadászatot a hova Fereuc Ferdinánd trónörökös is elmegy
— Kereskedelmi tanácsos. MsgáuértesO-lésűuk bittos forrásból jelenti, hogy Heltai József nagykauizsaí gabonakereskedő, ki ugy fél évvel ezelőtt választatott kereskedelmi ülnökké, kereskedelmi tanácsossá neveztetett ki. A hivatalos lap a napokban fogja a kinevezést közölni.
— Uj orvos-doktorok. A budapesti tudomány egyetemen szombaton nem kevesebb, mint 40 orvost avattak doktorrá. Köztük Ney Hugó dr és lleck Tivadar dr. orvosokat.
— Sági Jánoi Móron A Keszthelyi Hírlap szerkesztójo, kit a keszthelyi telekkönyvi hivataltól a Móriba helyezett a miniszter, már elfoglalta hivatalát. Amint Sági János Írja a miniszter felqjánlta neki, hogy Budapestre vagy Pécsre mehet, de ó inkább a csendes kisvárosias Mórt válasz-totts Innen könnyebb lesz a visszatérés Kesthelyre.
— Goldmark Károly tiszteleti taggá választása Vármegyénk uagy fiát a világsterte ünnepelt lenekirályt, egymásután érik a kitüntetése k. Valósággal veraeuyezuek a kűlöuléle művészi egyesületek, hogy körűkbe fogadják. Legutóbb a színpadi szerzők egyesülete, az Oltliou iróikör nagytermében tartott rendes közgyűlésen egyhangúlag megválasztotta tiszteleti tagnak.
— Neogrády képklállitása. Lapunk máshelyén számol be kritikusunk a Neogrády Antal festőművész képkíállitásáról Kedden este nyílt meg a kiállítás a helyi sqtó képviselői és néhány inűbarát jelenlétében a Polgári Egylet nagytermében. A kiállítás naponta nyitva van d. u. 3 —7-ig, Boros Béla rondezó ur szivoseu kalauzolja a közönségei. Belépő dij 40 fillér; a tanuló ifjúság KO fillérért tekintheti meg. Ugy halljuk, hogy a helybeli középiskolák ifjúságai tanáraik vezetésével is meglátogatják a kiállítást, melyhez fogható művészi értékű nem igen szokott Nagykanizsához hasonló kaliberű városokban reudoztetni Tekintve, hogy egyes nyomdai kép-reprodukciókat mily inagas árakon szoktak a vigécek a jobb módú polgárság nyakába varrni, szinte tnog-lepó és valósággal a művészetnek hozott áldozatnak tekinthető, hogy a mester olcsó árakkal jelölte meg művészi képeit. A kiállítás hétfőn estve zárul be. Neogrády mester szombaton estve Kanizsára jön és vasárnap jelen lesz képeinek kiállításán.
— Iparkamarai tagjelölésok. A hétfői ipartestülot egy héttagú bizottságot küldött ki, melynek feladatául tette, hogy a hónap végén megtartandó iparkamarai tagok választására vonatkozó jelöléseket megtegye. A bizottság holnap tart ez ügyben értekezletet.
— Müvészestély Keszthelyen A keszthelyi főgimnázium if|iisága az idén mint minden évheu hangversenyre készül. Mint ismeretes dolog, ez szokott Keszthelyen a legjobban sikerűit mulatság lenui, a mninyiben a tanulók tehetségében mindenki szeret gyönyörködni, de különösen azért, inivel inindeu évben az iutézet agilis igazgatója bitouyos érdekességet szokott adui a mulatságnak Az idei mulatság valósággal művészi estély lest és már ma is óriási az érdeklődés. Az estédre Orbán Dezső a Balatoiividék felelős szerkesztójo irt egy ötletes mulattató bohózatot „Ludas Matyit", amit az ifjúság fog előadni. A zenét hozzá Ekliard Antal közismert
— Ingyenes oktatás. A ukauizsai könyvnyomdászok kezdeményezésére a szociáldemokrata párt vezetősége teguap felkereste dr. Rose Mikss ; nyelvtanárt és felkérte, hogy a párt tagjainak tartson
Az asszony a főbírótól hazament. Jókedvűen elbeszélgetett urával. Kiss levert volt és nem tudta inire vélni felesége jó kedvét. Nem tudta hol volt az asszony.
Vacsora után Marilla azon ürügy alatt, hogy barátué|ához megy, hogy megkérje, miszerint ura ügyében, annak férj« járjon kötbe, eltávoiotl.
Kiss leverten, szomorúan Olt és uémáu bólintott, midóu neje eltávozott.
Mártlia sötét fátyolt vett magára s elin lult a fóbiró lakására Sűrű sötétség uralkodott, ugy. hogy két lépésuyire nem lehetett látni. Midőt, a lakáshoz ért a ház kapuja nyílva volt Bement és a folyosón haladva gyorsan elérte ji szobát, kinyitotta. Jól számított, a fóbiró még uem volt otthon
Gyertyát gyújtott. Kiuyitja az irodába vezető ajtót s belépeti az irodába.
\' A vizsgálati ügyek az Íróasztalon feküdtek ugy. uiíiit azokat délután látta.
Gyorsan elővett egy papir lapot és reá írja „gazember1\' és aláírja M. s beteszi a szobaasztalra. Az iratot magához veszi s a inint jött gyorsan eltávozott
A férje már türelmetlenül várta s midőn neje ragyogó arccal belépett, eléje sietett
Mártlia boldogan átölelte férjét és megnyugtatta, hogy az ügy teljeseu renben van, a közjegyző, akinél volt sót már beszélt is a főbíróval, megígért mindent.
Másnap midőn Kiss kihallgatásra jelentkezeti a fóbiró szívesen Ingadta s azonnal vísstahelyotle állásába mondván, tévedés volt a dologban.
Kiss sohasem tudta meg a valót, abban a hiszenbeu volt. hogy a közjegyző járt közben.
Csak midóu 8 uap a történet utáu azt olvasta, hogy a fóbirót saját kérelmére elhelyezték, gondolkodott egy kévesül, de hű lelesége rövidesen iniliilelF kétséget eloszlatott. . . .
Az asstouy mellé ült. At asstouy nem ellenkezett. Bitonyos elszántság és biztos határozottság ült arcán.
Miért nem akar meghallgatni ? Boldoggá teszem és férfét is, csak engedjen kérésemnek, moiidá a férfi gyönyörtől áramló hangon
Az asstouy csendeseu felelt: Szerelmének ez a célja, hogy bemocskoljam névéinél ? tönkre tegyem családi boldogságomat? Ha szeret, akkor ne kívánja, hogy megcsal|om deiék becsületes uramat.
Sárosy felszisszent a uem vári feleletre, mert midóu belépni látta az asszonyt, biztosra vette a sikert.
Feláll és könyörgő haugou kérte az asszonyi. Kérem, Mártlia, édes Mártlia, hallgasson meg csak egyszer. Lássa itt fekszenek az iratok iróastlalomou ha kérésemet meghallgatja, férje szabad s éu hallgatok, mint a sir. Csak egyszer, csak egyszer ...
Az asszony látta, hogy a férfi izgatott, látszólag megnyugodott s a férfi kéréséuek engedve, az általa ajáuloll találkát elfogadta.
Lucifer azt hitte, hogy győzött.
Sárosy boldogau kezet csókolt az asszouyuak s átnyújtotta lakásáuak kulcsát és 11 órára tűzte ki a találkát. A fóbiró I ikása közvetlenül az iroda mellett volt s a privát lakásból át lehetett menni a hivatalos mobába.
Elbúcsúztak.
Sárosy kitűnő kedvben volt s nemsokára elhagyta irodáját, sétált, majd fölment a kaszinóba, hogy vacsoráztou.
A kaszinó tagjai kíváncsian körülfogták a főbírói, ki tegnap és ma, hogy kikerülje az emborek kíváncsiságát uem volt fenn a kaszinóban
A kérdésekre azt felelte: Uraim tévedés vau a dologban, holnap minden rendbe jöii. Kiss ismét elfoglajja helyét.
Örömmel fogadták a hírt, mert kivétel nélkül miiideuki szerette és becsülte a családot s ugy a főbírónak, tuiut a többieknek jó kedve kerekedett
NOVEMBER 10
ZALAI KÖZLÖNY
zeneszerző »(erezte Azonkívül nagyban folynak a próbák más irányban in. A tanulók akkor lépnek tel először a füvóshangszerü zenekarban a mire Hubert Jánoa a tűzoltó zenekar karmestere tanítja őket azép eredménnyel. Egyszóval az ifjúsági mulatság, megint a legvonzóbb, a legérdekesebb lesz, mint miudeu évben.
Állami tanitók gyűlése. Az állami tanítók l. hó lH-án Budapesten országos értekezletei tartanak. Célja, hogy az állam a tanítók mint állami tisztviselók. amit az l\'J07. XXVII. tc. kimond, megfeleli fizetésben és lakbérben részesíttessenek. Minthogy a felekezeti és községi tanítók fizetés ¿8 lak-bérkérdése is államiaké szeriül fog elintéztolni, az országos gyűlésen szívesen látják a nem állami táuitókat is ós amint \' értesülünk csakugyan sok községi és felekezoti tanító is részt vesz e fontos gyűlésen. v
— Tanárok gyűlése A fdlsó kerosk. iskolai tanárok orsz. egyesületének közgyűlésén a holyboli felsó kere.ik. iskolát dr. Villányi Henrik képviselte A választmányban a hitfelekezeti és társulati felsó keresk. iskolák tauárainnk fizetésreudezését sürgette és előadása alapján a választmány és a kózgytllés kimondta, hogy a miuiszternél az 1906. és 1908. évi reudelelek revízió alá vételét és a liltfelekezeti és társulati felsó keresk. iskolai tanáraknak uj slatustia való beosztását kérelmezi.
— Polgári iskolai tanárok gyűlése. Az 0. P. I. E. »Zalamegyei Köre\' 1010. évi november hó 12-én (szombaton) délelőtt 10 órakor Nagykanizsán az állami polgári iskola rajztermében rendes évi közgyűlést tart. Tárgysorozat: 1. A gyűlés megnyitása; eluök jelentései. 2. A mull évi köri közgyűlés jegyzőkönyvének felolvasása éa hitelesítése. 8. A titkár jelentése. 4. A pénztárnok jelentése. 5. Számvizsgáló bizottság kiküldetése a számadás megvizsgálása céljából. (1 Hpeneer Herbert és az evolúció, ftrlelceiés. Előadja: Alpár Mór tapolcai polgári iskolai tanár. 7. Indítványok. 8. Tisztújítás.
— Jókony kereskedő Nem régen hall meg Schweiger Dávid keszthelyi tekintélyes kereskedő. Most jutott nyilvánosságra a végrendelete, melyben 800 koronát uz izraelita hitközségnek és 200 koronát a keszthelyi ipartestületnek hagyományoz.
— Hadkötelesek figyelmébe Akik 1890-beu születtok, november hónapban a véderő-törvény szakaszai szerint büntetés terhe mellett jelentkezni tartoznak a katonai ügyosztályban. Amint értesülünk a jelentkezés nagyon gyéren történik, noha a szülők vagy rokonok is bejelenthetik az illető hadköteleseket. Kajüt erdekükben cselekednek tehát, akik a jelentkezést a kellő időben el nem mulasztják.
— Állandó butorkiállitás A székes főváros legérdekesebb látványosságai közé tartozik el* vilázhatallnuul a budapesti Iparlesttllet védnöksége alatt álló .Asztalosok Bútorcsarnoka" (VIII. József-körut 28. szám és Ferenciek tere 4. sz Király palota.) helyiségeiben levő állandó bulorkiállilása. Ilt a közönség egy bolyén összegyűjtve, ízlésesen csoportosítva, megtalálja mindazt, ami egy modern lakásberendezéséhez szükséges. A berendezési tárgyaknak olyan dus választéka vau itt együtt, hogy az egyszerűbb bútorokon kívül fellelhetők a legkényesebb igényeket kielégítő lakberendezési műremekek is. Az asztalosmesterek jobbjai azért tartják tönl már 12 esztendeje ezen megtekintésre méltó butorkiállitást, hogy a közönségnek mód|ában legyen lakásának bereudezését közvetlenül, miudeu közvetítés elkerülésével az iparostól beszerezni. Az .Asztalosok bútorcsarnoké"-nak föltétlen megbízhatóságát szolid és jó liirnevéu kívül igazol|a még azon körülmény is, hogy miudeu eladott bútordarabért jótállást vállal.
— Gyilkosság az erdőben Go.zdán Boldizsárué tegnap mogjeleiit a rendőrségen és előadta, hogy férje 6-én elment hazulról, hogy az erdőhnu „gy ásóuyéluek valót vágjon és azóta nem tért haza. Qozdáu hirliedt orvadász volt és már emberölés gyanúja alatt is állt. Száutó erdőirre egyszer rálőtt és csak a sűrű cserje ága mely előtte volt, vágta el a golyó irányát. így menekült meg Száutó, ki felismerte a merénylőt, a vizsgálat meg is indult (iozdán ellen. De konok tagadása és bizonyíték hiánya miatt felmentették. A rendőrségnek tehát ismert embere volt. Beszélték azonban n városban és a rendőrségre is eljutott a bir, hogy az erdőben egy holttestre bukkantak. Bár jelentés uoiu
tétetett, a rendőrség éppen készülőben volt, hogy kimenjen, mikor Peti Jáuos jelentette a kapitányságon, hogy a Felső erdőben a Nyergesi vágasban egy holttest fekszik, akiben ó Uozdáo Boldizsár» ismert Az apjn már hétfőn látta, hogy ott valaki hason fekszik, de azt hitte, hogy alszik, egy kis vörös kutya is volt mellette. A rendőrség és egy városi orvos uyombau kiszállt a helyszínén és a szemlét megtartotta. Egy fa mellett feküdt hátán tarísznyA volt, benne néhány burgonya, kétcsövű pnskájs combján feküdt intnd a két ravasz felhúzva, de a golyók nem voltak kilőve. A holttest csakugyan (iozdán volt, mellkasán érte a lövés, mely után uyombau meghalhatott. A hullát a hidegházba szállították, hol ma d. u. felboncolták. A nyomozást a titokzatos ügyben megindították.
„The Hospitál Gazette" angol orvosi szaklap a következőképen nyilatkozik: A Ferenoz József-keserűviz gazdagabb hashajtó sókban, mint bármely más ásványvíz. Hatása minden esetbon a legnagyobb mértékben kielégitó és sokkal Ízletesebb, mint a közönséges gyógyszerek Ezért ugy hazánk, mint a külföld orvosi tekintélyei minden esetben, mikor betegjeiknek hashajtóra van szükségük, határozottan a valódi „Ferenoz József*-keserttvizei rendelik.
NYIITTÉR.
E rovat alatt közöltekért a szerkesztőséig felelősséget nem vállal.
„Z a 1 a" szerke sstöségénsk Helybsn.
F. hó 9-én, 949. szám alatt megjelent lapjában engem illotő közlésére bővebb magyarázatot kérek. Kiinek elmulasztása esetén kénytelen lennék az ügyet lovagias útra terelni.
Nagykanizsa, 1910. nov. 9.
Frledenthál
II. a In ük.
4040/tkv. 910.
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. törvényszék mint telekkönyvi hatóság köztlirré teszi, hogy a ki-kanizsai hitelszövetkezet, mint az országos központi hitelszövetkezet tagja végrehajtatónak Uábor Lajos végrehajtást szenvedett elleni 440 K tőke, ennek 4910. évi junius hó ö. napjától járó ti1/, kamatai. 9 K 8G f. árverési és közlési. \'/i°/a váltódii. 35 K 60 1. per, 21 K 30 f. végreha|tás kérelmi, 29 K 3) f árverés ktjrelim és a még felmerülendő költségek iráuli végrehatási ügyében a nagykanizsai kir. törvéuyszék területéhez tartozó a a nagykanizsai 561. aztjvkben t (¡13 lirsz alatt leivott ház, udvar és kert Pozják Autia özv. Oábor Princsics Anlalné |avára bekebelezett holtiglaui haszonélvezeti jog épségben tartásával 1609 K. a nagykanizsai 90B7 az. tjkvbeu, 3427 hrsz. ollaki dűlői száutófölduek (tábor Lajost illető fele része 188 K, 3379 hrsz. ollaki dűlői szántóföldnek ugyanott illető fele része 937 K, a nagykanizsai 9325 sztjkvheu 4585 hrsz. gondolái nyugolí dűlői rétnek ugyanőt illető fele része 18 K becsértékben 1910. évi november hó 28 napján délelőtt 10 órakor ezen telekkönyvi hatóságnál dr. Málék László felperesi ügyvéd vagy helyettese közbenjöttó-vel megtartandó nyilvános birói árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fentebb kitett becsár, melynek felénél a ti 13 hrsz. ingatlan, a többi pedig kétharmadánál alacsouyabh áron el nem adatik.
A kir. törvényszék, mint telekkönyvi hatóság.
Nagykanizsa, 1910. szeptember hó 5-én
Gózony s k., kir tszéki bíró.
4264/tk 910. számhoz.
II. Póthirdetmény.
A nagykanizsai kir. törvéuyszék mint telekkönyvi hatóság közhírré teszi, miszerint a nagykanizsai segélyegylet végrehajtatónak 8imou János bakóuaki lakos végrehajtást szenvedett elleni 110 kor. s jár. iránti végrehajtási ügyében 4180/910 az. a kibocsátott árverési hirdetményben a bakónaki 161 tjkvbeu 1779. hrsz rét u urhata dűlőben 251 K 1894. hrsz. erdő a keleti erdő dűlőben 733 K, 192 l/a hrsz kaszáló pincével az Öreghegyen 184 K, 1924/b hrsz. kaszáló pincével az öregbegyeu 183 K, 1982. hrsz szóló pincével az öreghegyen 70 K. 2039. hrsz. szőlő kaszálóval az öreghegyen 976 K. 2091. hrsz. szőlő kaszálóval az Öreghegyeu 70 K, 9096. hrsz kaszáló az öreghegyen 30 K, 2102. hrsz szőlő és kaszáló ai Öreghegyen 782 K, továbbá a bakóuaki 1506. azljkvben 1983. hrsz. öreghegyi szőlő és kaszálónak Simon Jánoa néven álló fele részére 39 kor. kikiáltási árban 1010. évi november hó 21. napjának délelőtti 10 órájára kitűzött árverés és az 1881. LX. t. ex. 167. §-a alapján a magyar tkplárak központi jelzálogbankja végrehajtató érdekében is 3404 K, 04 fill. tőke követelése s járulékai kiegészítése végett meg tartatni fog.
A kir. törvényszék, mint tkvi hatóság. Nagykanizsa, 1910. szeptember hó 10. nipjáu.
Gózony a. k. \' kir. tszéki biró.
Hirdetések
felvétetnek e lap kiadóhivatalában.
A Budapesti Asztalos Ipartestület védnöksége alatt álló
ÉS HITELSZÖVETKEZET
az Orsz Közp. Hitelszövetkezet tagja.
i
12 éve fennáll, felhívja a n. é. butorvásárló közönség figyelmét, hogy VIII., József-körut 28. sz. (Bérkocsis-utca sarok), valamint IV. kertllet, Ferenciek-tere 1. szám. (Királyi bérpalota) ujonuau átalakított helyiségeiben rendezett
laUslemhzísi liállitís
megtekintésére, raktárunk, inely a legnagyobb az országban, a legegy-szerübtól a legfinomabb kivitelű, művészek által tervezett és szakbizottság által felülvizsgált bútorokból áll, teljes lakásberendezések művészi tervek szerint készítünk, minden darab jótállás mellett adatik el.
A
ZALAI KÖZLÖNY
NOVKMBHR 10.
IX^ét: Hashajtó.
NEUSTEIN
FÜLÖP
CUKROZOTT HASHAJTÓ
(Neiutein\'Erzsébet-PilalAl)
olüluiulj« minden leklmelben • hetuuló kiwllraényok 0 Fenti uet mentő» minden kéroe alkatréliektfll a legjobb elkerrel haeinéljék 11 eltett blatatmaloM, kAnnyü ■ lékleiétet nerei, egy vitllsilil.. gyAgyuer lem éilalmalla nxtib ti alknlinAiebb a
le|fil><«íre. mint a leglAhb lietegaig okoiójára. Cukioiott volta miatt, a gyermekek Is tiivete" veszik. Kgy dobol Ij pllul» laitalaniuml 30 fillér egy tekerei H dobolta-lehat r.\'u piiuUval 2 korona. A pint elKre bekiildéie melleit bérmentve.
. | « i . | Utániatoktól Avakodjunk, " * \' .Naualaln FülAp baahajlo
pilulélt. leitek kérniI l\'tak akkor valAill, ha minden dohoion a tfirv. hejegyret Sianl l.ipAi védjegy éi Pbtllp N\'euileln gyAgyueréu aU\'-iiiia fekelo vArAt nyomé«l>an olvasható, A keretit. tArvény Állal védell csomagjainkon cégünknek rajta kell lennie.
Illlllll
llMlhil
Fali» ||l||Uiillii, ti.
Wien, l\'lankengatte 0. Kapható NagykaniiUn: Raik Qyula, Balua Lajoa, Préger Béla éa Siabo Anlal gyógyaxeréa/eknél
Szabó ós Társa
Báthory-utca 22.,
Mont: Budapest. V.. azeló\'t: OYAR-UTCA.
Ajánlja ugy cséplési, miül tnalomll/.enire kitűnően alkalmas bcuziiiloknmobiljail és esép-lókészleteit. ,
Teljes j&lállás kifogástalan Özemért. — Or.ém zavarok kizárva. — lláimilatosau egyszerit szerkezet. — Rendkívül csekély heiizíiilogya»z-Us. — Árjegyzék ingyen — Olcsó árak részletfizetésre — A levelezést kérjük uem a tiyár utcába, liánéin V, Báthory-utca 22 címezni

Szőlőoltvány eladás!
Aki egészséges, olcsó szél\' szólói akar. bizalommal forduljon
VITYÉ MIKLÓS
lalkllsmaraUsan vezetett — oltvány telepéhez —
6i-üs.ifláiúü (Toroulül-in.)
aliol szokvány minőségű I. rendű fás, gyökeres és sima z ö I d o 11 v á u y o k b o r-és e s e m e g e f a j o k valamint amerikai sima és g y ö k er e s szó I ló vesszék, nemkülönben ugyanazon fajok II rendit osztályzatban a legolcsóbb árban ka|iliatók Szólólugosuak kűlöu e célra választott fajok. — tlr|iiugloii faibaiomfi-lenyégzlés.. Klójegyzések őszi és tavaszi szállításra elfogadtatnak
l;iailiili- éi rérniltfáijfikkaa >i|j liliutil. Faj- ás árjegyzék Ingyen éa bérmentve. A számos elísmerólevél közül itten csak egy: Szeged, lülii szeptemberit!. T. Vityé Miklós uruali
Ös-Osanáil.
Válaszolva | hó 6-ról kelt becses sorai, van szerencsém értesíteni, hogy a szállított oltványokká nagyon meg vagyok elégedve.
Teljes liszteleltel Scliaffer Vilmos bankigazgató.
FMmeztefés!
A Schicht
szarvasszappan
valódi csakis a
Schicht
névvel és a „szarvas" véd* jeggyel!
Szőlő-oltvá^nyok,
szólóvesszók és finom ériuelléki borok beszerzésére legmelegebben ajánljuk a legjobb hírnévnek örveudó
SZŰCS 8ÁNDOR FIA
aiölöoltványtalapát BIHAKDIÓKEOB*.
Képes árjegyzéket tanulságos tarlaloinmal ingyen és bérmentve. Ezen árjegyzéknek egyetlen házból sem szabad hiányozni, mert sok mindenkit érdeklő dolgot tartalmaz. Tehát senki elue mulassza egy levelező lapon kérni.
Olosó ár ós pontos kiszolgálás.
Több izír illinari Inéi. Kíizlit S ■lllli.
Egy okos fej
nem használ mást, miül
Dr. Oetker sütőporát
mely a legjobb, legtökéletesebb, orvosoktól ajánlóit élesztő pótlék. K priiparatum 12 filléres csomagokban kapható hát mely élelmiszer.- drogéria é" egyéb kereskedésekben és \'/, Kg. lisz1 erjesztéséhez elegendő Milliószor bevál. Kalácsokhoz süteményekhez és lészlat ételekhez való receptek ugyanott ingyen kaphatók.
rendes gyárt-
A ..PATRIA
99
Nagykanizsai pótkávógyár
szakértő átalakítás után ismét üzembe van helyezve s összes mányait ma már
javitott minőségben
hozza forgalomba, a mint azt a ládikákra és csomagokra felragasztott
új cimke igazolja.
Kérjük az igen tisztelt kereskedő urakat é« a fogyasztó közönséget, szíveskedjék ezen kipróbálni.
Kiváló tisztelettel
UJ
gyártmányt
„Patria" nagykanizsai pitárótjír.
Óh J aj
Köhögés, reked teég éa elnyál-kásodás ellen gyors és biztos hatásúak
Effffer
Megfojt ez az Átkozott köhögés I
Az étvágyat nem rontják és kitűnő izUek Doboza 1 és 2 korona
-• Próbadoboz 60 fillér. -;
Fő és szétküldeni raktár:
nAdor
gyögyizertAra
Budapaat, VI., Váot-kBrut 17.
Egyír millpaiztllla
Ciikkaair ■•iijéljll\'tt-
Kapható NagykaniMán: Belus Lajos, Neumann Aladár, Keik Gyula, < \' .\'Szabó Albert gyógyszertárakban, Geltsch és Graef, Marton és Huber,
Neu és Klein droguákban. Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárában.
mmmi&mmmm
Nyomatott a laptuiajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

NAGYKANIZSA, igio NOVEMBER 14 49-IK ÉVFOLYAM g2 SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■agjalaalk hitfii ii caltirtlkfta.
ElSnialéal Arak: Kgtu é,,c 10 korona, f«l«»r> 6 korona, Nagyad4»ra 9 korona 60 Ali. — Egra> aiAm Ara 10 Ali.
Kolaldi »aoikaaalA . Hrrléaa Jiaacf.
KIMIIJM : « aarrkaaaláaiig,
Szarkuztiiii ia kiadóhivatal Daák-tir I
Talafon: lit. — Hlrdai*..k dljaiabla aioVlnt.
A trónörökös Nagykanizsán.
Az a misztioizinus és szinte emberfeletti nimbii8. mely a trónt övezi, átszárina-zik a trón várományosára is. Cselekedetei, szavai olyan snllyal esnek a nagy nyilvánosságba, bogy az érdekkeltés gyürüí az egész országot hullámzásba ejtik. A fővárosi nagy lapoktól a legkisebb provinolapig hiva-tottan éa hivatás nélkül foglalkoznak a magas személlyel és minthogy osak a legritkább esetben alapulnak ilyféle tudósítások közvetlen tapasztalatokon, gyakran a legképtelenebb vélemény ok kerülnek a közönség tudatába. Így Ferenoz Ferdinánd trónörökösről már szinte gyökeret vert az a ludat, mintha Magyarországot valami terra ínoog-nitának tekintené, melynek barbár lakói nem igen férkőzhetnek a leendő magyar király szivéhez. Az hogy magyarul egy szót se tud, több mint bizonyos, a híresztelések szerint.
Osak egyet nem mert semmífele tudatlan kéz hamis világításba helyezni. Azt a páratlan, szinte idillikus osaládi életet, mely a trónörökös legmagasabb családjában otthonos. Azt a gyengédséget, azt az ideális szeretetet, mely a közfelfogás szerint a trónok hideg magasságában oly idegen virág, még a lendenoiózusan ferde hiresztelók is tartoznak elismerni És mert az újságírásban
nem mindig dominál a pszichológia, csak kevesen jutottak arra u konklúzióra, hogy ha a fenséges ur családjának minden tagja a szeretet legtisztább szálaival van egymáshoz fűzve, akkor ott nemcsak hogy a felebaráti szeretet is honol, hanem az alattvalók a népnek milliói is nőmén szívre találnak.
Ugy látszik ez a reálisabb felfogás kezd ujabban tért hóditani a trónörökös jellemzésére. Kezdenek szétfos/lani azok a nagyrészt légből kapott balvélemények, melyek a fenséget a magyar nemzet előtt téves színben tüntették fel. Már tud a fenség tnagya-, rul, nemcsak, hanem meglepő magyaros kiejtéssel és folyékonysággal. Ennek ellenkezőjét. már hiában állítják a bulvár lapok. Ennek a mostani Bor/.enuei tartózkodása alkalmával is tanújelét adta. Ott bő alkalom kínálkozott a magyar szóra, az osak természetes, hiszen még a vendéglátó Festetics gróf is kifogástalan magyar. I)e hogy konkrét dolgot említsünk. az elutazásnál megszólította a fenség Prinz József Déli vasúti .főfelügyelőt, a ki ; Budapestről volt lerendelvo arra az időre, inig a fenség tíerzenoén mulat. rNem okozott zavart a forgalomban, hogy egy nappal később utaztam a rossz idő miatt a jelzett időnél\'.? „Nem fenség". És a mint a főellenőr tanúsítja ez a beszéd hibátlan magyar beszéd volt.
Az is a trónörökös előzeles hozzájáru-
lásával történt, hogy a berzenoeí díner-n a kaposvári Babárí Barca bandája játszott a fenség megelégedésének kifejezése melletti
A vadászat befejeztével szombat estve Nagykanizsára érkezett a trónörökös és 10 percig időzött az állomáson. Kocsiját ugyan nem hagyta el. de ablakai nem voltak lefüggönyözve. Innen 10 órakor Pragerhof felé indult, hol a Trieszt-Wiení vonaton a Heititueringen át Wienbe utazott.
Az „ignoti nulla oupldo" a berzenoeí s/.ép napokkal még inkább a múlté.
Nem idegen már Ferenc Ferdinánd . trónörökösnek sem a mi nyelvünk, sem a mi népünk és amint fenséges családjának szerető atyja, ugy nagy nemzeti családjának a magyar nemzetnek, melyet napról-napra jobban megismer, sem nyújthat mást, mint a iní lelkének nemességét csak megerősíti.
Füredi rendőrtiszt bfine.
Az Állami gyermekmenhely nagykanizsai telep-
felllgyelónóje feljelentést tett a szombathelyi igazgató | főorvoshoz Filreili János rendőrtiszt ellen. A Szombathelyről Deák Péter főkapitányhoz ál lett panasz az, hogy: .a lelep-folügyelönó ismételten jelenti, bogy Fürodi János reudórliszt az ó tudtán kivtll a menhely kötelékébe tartozó gyermekeket helyez ei családoknál. Legutóbb ia Kellermaun (lyulát a Neu és Klein cégnél tanoncnak helyezti el és arról a telep-
Szerelem a ligetben.
Badap.at, lOIO. novambar 14.
„Az anyját, az anyját Az anyját neki I A szerelembe mi terein Itt a ligetbe ki; Az anyját, az anyját Az anyját neki I Én láttam, néztem Kérem elhiheti."
Kz kérem a legújabb budapesti .Népdal" \' refraiuja. Amint ebből látni méltóztatik, egy ligetig csendéletet éuekel itt meg a uótáskedvU budapesti i Lép. Hátha még az elejéi is ismernénk euuek a pattogó kis dalnak I Egy véu asszouyról szól, akiuek egy fiatal auhauccal van lalálká|a a Hermina kápol-, uánál, kint a ligetben s innen aztán konflissal hajtanak el.
Hogyha valaki ezen dal nyomán akar magának fogalmat alkotui a ligeti szerelmekről, hát bizony ez a fogalom uem lesz télies Mert nemcsak ilyen „az auyját neki- szerelmek vannak ám itt a ligetben.
Tessék csak kiuézui a fasorban szép holdsütéses estén: itt Ql kint a Juliska a 8ándorral a padon és nevetnek, sugdolódznak, aztán ha egy-egy fél percre uem sétál közeinkben senki sem, akkor ez a Sándor olyau szemtelen lesz, bogy az embernek eláll a szeme »iája! E-, akkor a Julis rögtön kijelenti a Sándornak, hogy „örök harag\' — vagy öl percig: T. i. a
ravasz kis Julis csak addig tart haragot a Sándorral, amig emberek vannak a közelben : mikor aztán uincs seuki a környéken vagy egy léi percig, akkor a ravasz Julis megiul — kibékíti a Sáudorral. És a Sándor? istenem, a Sándor megkockáztatja, hogy a Julis megint megharagudjék vele vagy öt percig. Ugy e helyes kis játék ez a Julis és a Sándor |átéks Ék hogyha az olvasót még közelebbről érdeklik ezek a Julisok és Sáudorok, hát én szolgálhatok még egy más felvilágosítással :
A Julis az masamód, a Sáudor pedig vagy diák vagy valami kisebb bankhivaUluok. esetleg borzas liaju bohém gyerek.
Valami csodás bájosság, könnyedség és kacaeó jókedv öleli át ezeket a mi budapesti masamód Juliskájukat Éu ueui tudom, egészeu mások ezek, iniut, a párisi kis Julietlek és a német Liescheuek. Pedig ezek is bájos kis lányok és ók is szeretnek csókolózni a Sándorokkal. De mégis, amikor egy kis párisi Juliette-vel álltam szemközt, uem teliztek róla, de miudig eszembe jutottak a Boulvárdok nagystílű kokoltejai az éjjeli kávéházak egy kissé boábsziuthezett hölgyei; valami kiszámított, ravasz élvhajhászat vau ezekbeu a nevető szemű párisi .lulietlekben: „Ha akarom igeu, lm akarom nem. Én azonban mindig ugy akarom, hogy igen.\' Őnála a szerelem tula|douképen csak szeszély.
fa a német Julcheuok. Elseheuek, Lotlchenek, tiretchonek ? Ők is .szeretnek uevelui, de a szemük-
ben mindig ott csillog a köuy. Az a nagy német örökszeutimeutális köuy, ainí ott csillogott Faust Oretc hetijének a szemében, mikor ölelt, mikor szeretelt és ott csillogott, mikor megölte a kia gyermekéi.
A mi Juliskáink \'! Nem szeszélyesek, de neiuis szentimentálisak A budapesti kia Juliskáknak kell szeretni és ők szerelnek is. Es mikor vége a szerelemnek s az n borzas liaju fiu elmegy ? Akkor a kis Juliska nem keres revolvert, sem vitriolt, nemis akar öngyilkos lenni. mint. a német sorstársai, viszont nemis kacag az egész fölött, miut a párisi kollégái. Csak szépen cseudeseu minden feltűnés nélkül szomorú. Nem várja ugyan az uj Sándori, de az eljön mindig magától, hogy megvigasztalja a kia Julist Végre aztán férjhez megy a kis Juliska valami becsületes hentesmosterhez, vagy pékhez. S lesz három-négy gyermeke és aztáu vége. 8emmi hatalmas hullámzám finálé, csak enyhe, helylyel közel ugynu egy kissé darabos végkadenciák.
Cjak most véstem éizre, hogy menuyire szaladt el a tollain a kitűzött céltól, a ligeti szerelem raeg-1 rajzolásától. De szolgáljou mentségemre az a körülmény. hogy a mi kis Juliskáink mellett nem lehet csak ugy elsiklatii. Itt meg k»ll állni, ha csak egy pillanatra is.
Aklor Vilmos
ZALAI KÖZLÖNY
felügyelónónek tudomása nem volt. Minthogy ilyen elhelyezek szabályba ütköznek és zavart okoztuk, telkéri a rendőrtisztet, bogy jövőben elhelyezéseket ne eszközöljön."
Amint látjuk, Füredi bűne nem volna valami nagy, legfeljebb a paragrafuson kivQl álló bumáuus cselekedet, amiért talán ha beigazolódnék büntette, se Ítélnék el. Azonban ugy látszik, hogy még az emberies cselekedet árán se vétkezett Füredi. Erre mutat az a jegyzőkönyv, amit Kellermanu Gyula menhelyi gyerekkel a rendőrségen felvetlek. A jegyzőkönyv szerint Kellermanu Oyula azt mondja, hogy Neu és Kleiunél sohe se volt. 8zombatbelyeu volt ő a menhelyen, de mivel édesanyja Kanizsán van, hát haza szökött és az auyja helyezte el a Slrem és Klein cégnél.
így szól a jogyzókőnyv, melynek alapján a rendőrkapitányság azt feleli az igazgató-főorvos átiratára, hogy: .Megtörtént ugyan, hogy Füredi János is elhelyezett szökött tanoncokat egyes mestereknél, de akkor, amikor a telepfelügyelőuó otthon nom volt és a gyermekek napokig hely és gondozás nélkül csavarogtak; azonban minden egyes esetben utasíttatlak a nevelőszülők, hogy s lelop felügyelő nő-uél jelentkezzenek.*
Eddig van. Az Ugy azt hisszük, ezzel be is lesz fejezve; hiszen Füredi János állítólagos büue csak competcucia kérdése és ugy látszik a telepfel-ügyelónő kiváló energiával védelmezi hivatalának jogkörét. Kz ellen nem lehet ellenvetése senkinek, kivált, ha e jogokkal járó magasztos kötvlességeket ugyanolyan kitartással teljesíti. Egyik lap a mull hónapban különféle mulasztásokat szellőztetett e tekintetben. Nem füzünk ezekhez semmi! se, de azt megjegyezzük, hogy mi voltunk az ulsók, akik Schwarz Károly dr. teleporvossal folytatott eszmecseréből kifolyólag a létesítendő telepfelügyelőuó intézményét üdvözöltük. Már akkor kifejtettük, hogy a mi ideálunk, ha a felügyelóuó lelki nemességével viseli hivatalát, mely rendes körülmények közólt uem is nagyou terhes, de mindig szép ós magasztos.
Azt vártuk, hogy a telep-felügyelóuói intézmény az elhagyott gyermekek gondozását még jobban elősegíti. Miszen mi napról-napra láttuk és lapunkban ennek kifejezési is adtunk, hogy Deák Péter főkapj-láuy és hó munkatársa Füredi János rendőrtiszt mennyi szeretettel gondoskodtak e szerencsétlenekről Valódi atyjuk volt mindakeltó. A telep-felűgyelónó-től pedig elvárjuk, hogy valódi, gondos anyjuk legyen, lla e téren igazi érdemeket akar szerezni a felügyelóuó, ízi uem íróasztala mellett teheti, hanem a szegény gyermekek vackai felé vezető buzgólko-dásban.
— Ezer álmot, tündér álmot Kónuyen tudnék feledni,
De azt a kis fehér házat Sohse bírnám feledni. Többet ér az egy világuál Akármilyen elhagyott; Szelíd areti öreg asszony
— Édes anyám lakik ott.
Pausoh Aladár
— Rendkívüli közgyűlés. Nagykauízsa
városának szerdán d. u 3 óralcor rendkívüli közgyűlése lesz. A tárgysorozat foutosabb pontjai ezek: Az 1910. évi október hó 29-én megtartott tisztújító széken megválasztott tisztviselők és pedig : dr. 8abjáo Gyula főjegyző, Orbáu József v. levéltáros és Kame-uár Géza v. írnok eskü-tétele. A polgármester helyetlosének kijelölése. Az 1909. évre kiutalt államsegély tárgyában Remete Géza és társai városi képviselőknek írásban beadott indítványa a v. tánács javaslatával.
— Izraelita Patronazse-Egyesület Sokan bizonyos larlózkodással jelentek meg tegnap d. u. fél 4 órakor a Casíué nagytermében, hol az Izr. Patronázs-egyesület helyi bizottságának megalakítására hívták össze izr. polgártársainkat A tartózkodás onnan eredt, hogy ismeretes a Gyermekmenhely és a Patronázs-egvnsülelnek áldásos működése felekezetre való tekintet nélkül. És ezt mind az előadók, mind Grtlnhut Henrik, a helybeli izr hitközség alelnöke hangoztatták és nlismorték És mégis ugy Breuer Soma kátai főrabbinak, valamint Hevessi Simon dr budapesti főrabbinak szavai arról győztek meg a nagy számit női és férfi hallgatóságot, hogy az izr Patronázs-egyesület segítségére akar sietni hí állami és egyetemes társadalmi gyermekmentéin akciónak, hogy azt eredményesebbé tegye azzal, hogy az árva. elhagyóit vagy zülésuok induló gyermek lelkét a saját vallásának nemesítő hatáséval mentse meg at erkölcsi bukástól. Mert Nap oloou szerint minden győrinek abban ii vallásban nevelődik legjobban, amelyben anyja imádkozni tanította Tolsztoj szerint pedig valamely embertől elvenni vallását annyi, mintha egy élő organismitshól a szivet kivennék ós oda másikat lennének ; ez az idegen szív nem forr össze az orgiiiiismussal. Fritz Reiter pedig azt. módja: Az bz ember, aki felekezetéből kilép, hasonló ahhoz az üres laphoz, mely az ó és uj testamentum között vau Tehát a gyermekmentési mozgalom eme felekezeti árnyalata nem szeparatiszlikus mozgalom. Itaii in kiegészítő része, segítőtársa annak az irányzatnak, inely a gyermekmentért irt» zászlajára, mint a XX. Lzázad humanismusánsk fénypontját. Az Izr. I\'atromizs Egyesülőt holyi fiókja tehát megalakult é< a jelenvoltak óriási többsége bo is lépett kötelékébe GrQnliut Henrik, mint az izr. hitközség elnöke köszönotét fejezte ki munkájukért a tudós főrabbi szónokoknak, de kifejtette, hogy a helybeli már meglevő Pátronázs-Egyesületnek és n Gyermekmenhelynek, mely felekezeti szempontokon felül áll, szintóu hűséges támogatói lösznek A helyi bizottság diszelnöke gelsei Gutmanu Vilmos báró lett, elnöke Neumann Ede dr. főrabbi; alelnökök Vidor Saiuuné, gelsei Gutmanu Hedvig, ujnépi Elek Lipót és Grünhut Henrik Titkár Halpheu Jenő dr.,
\' pénztáros Lówe Adolf.
— Simon Gábor temetése A régi lelkes Kanizsának egy hajdan népszerű alakja került tegnap örök pihenőre. Simon Gábor ügyvéd 70 éves korában meghalt pénteken éjjel és tegnap d. ji. temették. Egyike volt azoknak, kik nemcsak kitartó hű tagjai voltak a régi szabadelvű pártnak, hanem a hatalmas szabadelvű kormánytól Nagykanizsa jövőjéuek fejlesz tését is várták Hogy vele buktak az ország közéletének legkiválóbb férfiai, azt tudjuk. Nyugodjék békében.
— Goldmark ünneplése Csak múlt | szániuukbau hoztuk a hírt, hogy vármegyénk nagy
HÍREK.
«
Falu vógón...
Falu végén feliét kis ház. Ablakában muskátli... — Eu Istenem, jó Istenen), Du szeretném meglátni 1 . . . Bár uem gazdag, uem is ékes, Nem is urnák hajléka, Nekem mégis százszorta szebb, Mint a legszebb palota !. ..
NOVEMBER 14.
fiái a színpadi szerzők egyesülete tiszteletbeli tagnak választotta. Ma ismét Goldmark nevével vannak teli a külföldi .újságok. Ugyanis a nagy művész tiszteletére e hó végén Berlinben ünaepélyt rendeznek a melyen oaupa Goldmark szerezmény f0g nerepélni A . művészt elkíséri « kiváló magyar hegedűművész Szigeti József, ki a nyáron lezajlott keszthelyi (j0|d-mark ünnepélyeken is részt vett.
— Müvészestély Az 1910. évi november hó ílí-áu a Polgári Egylet összes helyiségejbeu tánc,vigalommal egybekötött müvészestély tarUtik, melynek jövedelme részben ó fensége Hohenberg Zsófia hercegnő fővédnöksége alatt álló Gyermekszanatórium-Egyesület. réstben a usgykauizssi Sziu-házalap javára" jut. Kezdete pontban 81/, órakor. Helyárak: Páholy 20 K. Földszinti ülőhelyek 4 és 3 K. Gsaládjegy (8 személyre) 10 és 7 K. Kartali ülőhely 2 K. Jegyek előre válthatók Weíst és Ledofsky cégnél. At estélv védnöke Bosnyák Géta országgyűlési képviselő. Műsor: 1. .Ködös problémák". Felolvasás. Tartja dr Hegedűs György ur. i. Wieniawsky : Legenda, Rebfeld : Elfeulant. Hegedűn jálsia: Hofrichtor Emma k. a., zongorán kíséri: Fischel Lajosné úrnő. S. Meyerbeer: Ördög Róbertjétől a .Kegyelem áriá* t és Georgea Bitet: Carmenjából .Habanera*-t. Énekli: Killer Vilma k. a. zongorán kiséri: Pásztor Miksa nr. 4. .Ali PaM Háreme". Novella Irta és felolvassa: dr. Abonyi Andor ur. fi. Chopin: Polouaise Zongoráu jálsta: Petrits Magdus k. a. ti. Makai Emil: A vis-á vis. Monológ. Előadja: ifjú Kaffka József ur. 7. Beethoven : Sereuata. op. 8. Trió: zongora, hegedű, gordonka. Játszák : Pásztor Miksa ur, Gürtler látván ur. Lukács Jótsef ur. 8 Tbern Károly: Dalünuepen. Énekli at Irodalmi ós MAvésteti Kör dalárdája Gürtler SWeuc karnagy ui vezényletével
Tanitó gyűlés OaOtörtököu folyt le a uag)kanizsai tanilóí járáskór közgyűlése szokatlan érdeklődés melleit. Jeleu volt Vécsey Zsigmond polgármealer. ki miudig lelkes barát|a nemcsak • kulturális törekvéseknek, de magának a lanitóságuak is. Almásy János meiegbaugu emlékbeszédet tartott a kör volt elnöke Hajgató Sándor és néhai alelnöke Sáringer Károly felett. 8talay Sándor igazgató rendes tag a Tanítók Országos Szövetlégóról tartott ismertetést éa elhatároztatott, hogy abba testületileg belép az egyeaülot. Kun René állatni tanítónő rendes tag nagy telelés köti éles megfigyelésre valló érleketést olvasott fel a slöjdról és annak oktató és ueveló hatásáról Végűi a lisitujitás tartatott meg Elnök Bauekovics János nagykanizsai állami tanitó lett.
— Szünőben a marhavész. Árvay Lajos alispán a zalamegyei vészkerűleteket feloldotta a zár alól, csak a fertőzött község ellenőrzése tartatik fen. Teimészetes, hogy a marhavásárok ezzel újra megnyílnak a megye területén.
Legkitűnőbb formája
a csukomáiolajnak bármely célra a SCOTT-féle Emuisió. amely tuést-és iiátrouhipofoszfitokal tartalmaz. Nem tud csukamá|olajat bevenni, mert beteggé és gyöugélkedóvé testi? L\'ijouganí fog örömében, ha a SCOTT-féle Emulsíó-t fogja használni I Mondhatunk még valamit az Emuisió érdekéhen. . Gyorsabban és nsgyohb eredménnyel hat. mint a közönséges csukatná; -olaj. Más szóval a
SCOTT-féle Emuisió
képes srra, amire a közönséges csukamájolaj nem képos. Próbálja meg I Egy eredeti üveg ára 2 K 50 f. Kapható miudou gyógyszertárban.
• > • • • • -•.=>•„:• Csak
IAILKA SUCHARD
alpesi tej kakaó
czukorból áll Páratlan különlegesség.
A» KmuUió wuMntl
. scorr-iti. ,i,i,t.
>M|<(T<I - . h.U.,1
— ktljfik ftocjOTib ttnal. lH4a..loklöl
óvikcdjunhl
NOVKMBKR H.
ZALAI K ó í L ö N V
8
— Iskolaépítések At uj elemi iskolák építése stépen halld. A Rotgonyi-utcaiuak már at emeleti falát húzzák és a bénap végéig tető alá kerül. A kiakauizsai templomiéii iskola pedig már letó alatl vau. Az átadás határidőié 1911. augusztus elseje. A kővetkező tanévbeu már átfogják adui mindkét iskolát reudeltetéséuek. Ugy halljuk, hogy akkor at eddigi 3 iskolai körzetet 4 restre »szíja az állam és a 4-ik körtet egy uj igazgató hatásköre alá log reudeltetui.
— Az Ipartestület jubileuma. Kgyszer már jeleztük, hogy a nagykanizsai Ipartestület fényes ünnepséggel és maradaudó értékű alkotással akaria megünnepelni fennállásának Hó ik évfordulóját. At ünnepségek tervének olkéstilésére egy hét tagu bizottság küldetett ki, mely pénteken este tartott érteketletel. Minthogy at elkészített terv először az elöljáróság elé kerül, korai volna atl a kötöttség elé tárni. Annyit azonban már most is elárulhatunk hogy a bitolleág at üunepélyi stéles alapra fekteli, melybe országos kapacilásokat, sót a kereskedelmi minisztérium egyik főemberét is belevouná at ünnep jelentőségének emelésébe. A vármegye, a város is kivenné réstét a vármegye legnagyobb városa Ipartestületének jubileumi ünnepségéből, mely a jövő év jauuár hónapjában tartatik mog.
— Emésztési zavarok ós fájdalom nélkül kibújnak a kicsike fogaoskái, ha neki kellő idóbuu SOOTT-féle Umulsió t adunk, mely gyógyosukamáj-olajból, valamint mész és nátrou hipofoszStokból áll és mégis kiválóau itleles és nagyon könnyen eméstt-lietó. A kicsike megelégedetteu és nyugodtan fog aludni, miáltal at auya éjjeli nyugalma is zavartalan lesz.
— Telepengedélyek. Rosenberg Pál Osengery-uti 36. lakós a sa|át udvarában tDiifaraktár iráuli telepengedélyt kért a városi Uuácstól. A szükséges szemle megtartatván at iparfelügyeló szakvéleménye alapjáu a telepengedély megadatott.
9tabó Lajos a Potyli malom tulajdonosánál szintén a napokban volt • telepstemle, melynek eredményekép megengedtetett neki, hogy vitimalinát nyersolaj molorOtemre is beroudetbesse.
— A köz vágóhídi kútfúrás befejetletetl. Negyvennégy méter mélyre fúrták. A víz a földszínéről (ulbugysu uóhány eentlinéteruyire és perceukinl 3 liternyi vizei szolgáltat. Azonban a vízcső, mélyebben ki lest nyitva és beton kut-akuát készítenek, amivel elérik, bogy perceukinl 40 liter vitel fog stolgállaliii. A kul víto liszta. jőizü, egészséges és kellő hidegségü. Szakemberek állítása aterinl ilyen 30 kut at egóst város vítvetetékének elegendő vitet stolgáltalna.
— (Horgony-Kőópltőszekrény) Ambái a llorgouy-Kóépilószekrények már a legtöbb családban ismeretesek és használatban vannak, mégis külön arra akarunk ligyelmeztetuí, hogy ezen leiette jeleu-tóa játék- és foglalkozási ster a legutóbbi években ínég lobban lökélelesiltetelt és pedig a Horgony Hid-építöstnkréuyek állal. Bővebbet találunk erről a legújabb kóépitősiekréiiy-ár jegy lékben, a mely Ktchler K. Ad. és Ta., kir. udv. és kain. szállítók által, Bécs, I. Operngasse 10, iugyon és bérmentve beküldelik Egy csinos ujdouság a poni|iás „Satiiru" és „Meteor" rakási játék, valamiül a Kicbler-féle beszélőgépek és teuélómúvek.
— Tömeges pénzügyi kinevezés. A m.
kir. pénzügyminiszter rendes félévi kinevezés kapcsán vármegyét« területén mfiködő következő pénzügyi tisztviselőket léptette elő: Vajda Aron zalaegerszegi kir. adótárnokot a VII. fizetési osztályba Ploch Aulai alsólendvei kir. adótárnokol a VIII. fizetési osztályba; Vörös Károly zalaegorszegi adóhivatali segédet a IX. fizetési osztályba; Körtvésy József alsólendvai, Erinényi József perlaki kir. adótiszteket a X. fizetési osztályba, mindnyájukat állomáson való moghagyás mellett. Polgár Gyula iijonnaQ kinevezőit pü. stámelleuórt megbízta a tapolcai járás számvevői teendők ellátásával.
— Uj adóhivatal Megbízható forrásból értesülünk, hogy Balatonfüreden 1911. jiilius 1 ével ttf adóhivatalt fognak felállítani A fürdő rohamos omelkedése folytán stOűségessé vált a hivatal felállítása, különösen pedig most a midőn a fürdőt a Szent Bedeuek rendtől a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank velio bérbe 60 évre. A bérlők már a tavasz-szal két szállodát építenek 300—300 szabóval s a begyen egy szanatóriumot.
— Halálos végű baleset. Az ujnépi uro-dalmi gazdaságban szombaton halálos végű baleset történi. A darálógép kereke elkapta Ágoston Islván gazdasági írnokot, egyet fordított rajla. azután földbök vágta, ugy hogy nyomban meghalt. Állítólag a gép szíját igatilolla forgás közben, bár ennek veszedelmes voltéra a körülállók többször ligyelmezlették. A vizsgálat fogja kideríteni, hogy terhel e mást is felelősség e szerencsétlen balesetben.
— Szerelmes kosárfonó. Szombathelyen a mull napok egyik éjjelén a rendőr a sétatéren segélykiálltást hallott. Odament és a bokrok tövébeu egy vérben fetrengő fiatalembert talált. A mentők bevitték a kórházba A kihallgatámál elmondta at ifjú, hogy Borsfai József nagykauizsai születésű kosárfouó segéd. Már 3 év óta dolgozik Szombathelyen éa rgy leány miatt, kibe szerelmes, akarta nyakát elvágni borotvával. A vágás a gégét nem metszette keresztül, fel fog gyógyulni.
Hirdetmény.
Közhírré tesazük, hogy
Nagykanizsán a marha ós sertósvásár szerdán
f. hó 16-án meg fog tartatni. Véaz-mentea helyekről ezen állatok felhajthatók.
Nagykanizsa, 1010 november 12.
Vásárbérlók.
KÖZGAZDASÁG.
A gabonaüzletről.
Nagykanizsa, 1910. nov. M.
A mai Budapestről érkezett telefoni jelentés, szőriül az üzlet ma is igen szilárd, mert a lisztgyá rak élénken kerosík a butát. A fogyasztás lisztben határozottan javult és ha a liszt iránti kereslet igy megmarad, továbbá áremelkedés várható
Piaci árak :
liuza Rozs . Zab . Árpa . Tengeri
20.50/60
14 60/60 16.-
15 —
I3.50/14-iu
nyílttér.
Ostobaság! Nem kell a gyermeket vattába burkolni.
Rost időben is ki kell mennie, nemcsak az iskolába, hanem játszani is. Hanem óvatosnak kell azért lenni és azért jó, ha a gyermek mindig magával vist néhány darab valódi Pay-féle stódeui ásváuypasttillát. Akkor bizonyos, hogy a uyálkhártyák vestedelmos izgatását elhárítja s a gyermeknek semmi baja sem történik. A hol gyermekek vaunak. Kay valódi stódeni pasttilláiuak nem szabad hiányolnia. Minden idevágó üzletben kapható dobotonkint 1 kor. 25 fillérért.
főképviselőt Magyarország és Ausztria réatére : W Tli. Guultert, cs. és k. udv. stáll\'itó, Wien ÍVJI Grosse Ncugasse 17.
Haaiaáljan r«ll»r-f41»lEUanuidot 4« Fallar-f41* Elaapltulkkat, malyak •|T«dUl k4amt-tsjb Fallal V. Janö udvari fyóg-yaiaria». Btabloa, Cantrala 135 as. (Zk»r4bxu»ry»).
I. A Keller-féle F.Uafluid aaját tapasztalatunk szerint fájdalomcsillapító, gyógyító, gyengeséget megszüntet* halassal bír, gyoraan és bitloaan gyógyít c»uzt, koívényl, ideggyengeséget, oldalsaurást, \' szaggatást, influenzát, fej-, fog- éa derékfájáat, aaábál, bénulást, szemfájáat, migrtnt, sok itt mag nem említett betegaégtöl megazabaditja at emberi. A Kcller-féle Hlsafluidot, rekedaégol, nátha, mellén torokfáját é< légvonat vagy hUláalöl .redő bajok ellen la páratlan gyógyalkerrat használják. Valódi csak ugy, ha minden üveg a .Feller\' nevet viseli. 12 kis vagy 0 dupla vagy 2 speciális üveg bérmentve S korona.
II. Továbbá tudomására óhajtjuk hozni, hogy at emberek ezrei gyomorbajok, górca, étvágytalanság, vesecgcu, hányáai inger, roaaaullét, felbófógés, puffadtság, dugulás, aranyeres bántalmak é* külön-bóafi améattcsi »avarok ellen kitűnő éa blaloa sikerrel kaaanálják a Fellcr-féle hashajtó Rebarbara-Klaapilulákat (1 dobói bérmentve 4 korona. Óvakodjunk aionban utániatoktól éa cimetiUnk minden rendeléat gondosan
Fillar V. Janö gyégyszaréazaak, Stahlci,
(•■(rali 1» iz. (Uifitiini.)
2—3 középosztályt végzett
jó házból való fiu fizetéssel
TANONCNAK
felvétetik
ÍFJ. WAJDITS JÓZSEF
könyvnyomdájában.
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOMAN"- cigarettapapírt vagy hüvelyt!
ZALAI KÖZLÖNY
NOVBMBSR 14.
rr
Szőlő-oltványok,
szőlővesszők éa finom érmelléki borok beszerzésére legmelegebben ajánljuk a legiobb hírnévnek örvendő
/
szűcs 8Andor fia
aaölöoltTáaytalepét BIHA*DIÓSZEOBlí.
Képes árjegyzékül tanulságos tartalommal ingyen áa bérmentve. Ezen árjegyzéknek egyetlen házból sem szabad hiányozni, mert sok miudeukit érdeklő dolgot tartalmaz Tehát senki élne mula*sza"egy levelező lapon Wrni.
§tar Olcsó ár és pontosfkiszolgálás. Több azar illimiri livál. léizlat 3 millió.

Szabó és Társa
iz íj árrfihia •illiirikréiy-kiayv -ka kliá-
liyi
•itra kéraiit-ii kiklKillk
A
gyermekek kedvcncz játéka.
Horgony-Koépitöszekrények,
Horgony-Mldépltaizakréayak
már tobb mint harminca év óu minden világréstben mint a gyermekek kedvcncz játék* ismeretesek; minden nyelven zengett már dicséretük szülőktől, Unitoktól és nevelőktől, valamint a kis építészektől is
Richter F. Ad. és Tsa.
kir. udv. és kani szállítók Bécs, I, Operngause 10. ti
Most: Budapest, V., Báthory utca 22.,
azelőtt: OYÁR-UTOA.
Ajánlja ugy eséplési, mini malomllzemre kitűnően alkalmas bHiizinlokomobilj>tit és psép-lókészleteit.
Teljes jótállás kifogástalan tizemért. — Üzemzavarok kizárva. — Bámulatosan egyszerit szerkezet — Rendkívül csekély benzinfogyasztás. — Ariegyzék ingyeu — Olcsó árak részletfizetésre — A levelezést kórjuk nem a Uyár utcába, hanem V.f Báthory utca 22 címezni.
— I
szállít, amerikai sima és gyökeres vesszőket külöu-féle fajokban, fajtisztaságért jótállva legdúsabb választókban a már évek óta elsőnek és legmegbizhatóbbuak ismert :
Kflkilllömintl ilié izollooll.m, talap tulajdonos : oaspabi frigyes
Medgyes 89. sz (NagykükUlló-megye).
— Tessék képű 4r|*|fzék«t kérall ----,—=
Az árjegyzékben találhatók az orazág minden réizéröt érkezeit illiaari Imiik, ennélfogva minden szőlőbirtokos megrendeléeének megtétele elölt aa iiraeröa aze-■nélvtségekliM ugy «aó-, mint iiáaballleg blannyaégot ■zoeihet magénak lull •zittftala* tiltétlia ai|Uz-katéiáfárél.
Szőlőoltvány eladás
Aki egészséges, olcsó sté^ szólót akar, bizalommal for* dúljon
VITYÉ MIKLÓS
lalkliaaaerataaaa vmutt oltr4ttyt»l»p*he» -
Ős-CtaoMon (Toroulal-m)
ahol szokvány minőaégll I. rendo fás, gyökeres és sima zöldojtványok b 0 r-és eseiuegefajok valamint amerikai sima és gyökeres szólló vesszők, nemkülönben ugyanazon fajok II. rendu osztályzatban a legolcsóbb árban kaphatók Szőlői ujfosnak külön e célra választolt fajok. — Orpiugton fajbarouifi-teuyésztés. Klójegyzések őszi és tavaszi szállításra elfogadtatnak.
Iflailiifa- éi rtfziaaltváajraMaa aa|j látaiiték.
Faj- éa árjagriék lagyM éa bérmaatva. A számos elismerólevél közül itten csak egy: Szeged, 1910. szeptember üli T Vityé Miklós urnák
ós-üsaoád.
Válaszolva I. hó 6-ról kelt becses sorai, vau szerencsém értesíteni, hogy a szállított oltványokká nagyon meg vagyok elégedve.
Teljes tisztelettel Sohaffer Vilmos bankigazgató.
Kapható : KllUnjrl Sándor 4a Ila-aál lagylttalua.
Hirdetéseket felvesz a kiadóhivatal
Millió háziasszonyait tisztítanak
Globus
;^g.|y:^gjobl>\'^émtiszlitószer a világon.
A Budapesti Asztalos Ipartestület védnöksége"alatt"álló
JK
ÉS HITELSZÖVETKEZET
az Orsz. Közp. Hitelszövetkezet tagja
12 éve fennáll, felhívja a 11. é. lmlorvá»Arió közönség figyelmét. Iingv VIII., Józscf-kürut 28. sz. (Bérkocsie-utcj sarok), valamint IV. kerület, Kcrcnclck-tcre I. szám. (Királyi bérpalota) \'iijoaiiau átala-kitott helyiségeiben , retitlezell
megtekintésére, raktárunk, mely a legnagyobb az országban, a legegy-szerübtől a legfinomabb kivitelű, mrtvészek által tervezett és szakbizottság által felülvizsgált bútorokból áll, teljes lakásberendezések művészi tervek szerint készítünk, míuden darab |ótállás mellett ntlatik el.
\'t/síís
Jtgjmt atg m*f4aü posloua ut, l| %% hogy t aíXl/
PATHEPHON
a legjobb és legtökéletesebb beu4l6-gép a mely csak létesik.
Ttt aéUUfcl Jiüilk, 1 leuiueiet oun ktroatyi 4a m mgtíj^
követelje határozottan, hogy a keraakadö Önnek c j tü nélküli lJaU)«pbonoo
\'VÏA PATHÉ FRÈRES, PARIS
[î világhírű cég gyártmánya.
~L Katalógus ingyen éa bérmentve.
RamsK uj magyar ftlféuUk.
ÍATHÍ FRERES
^ JJ WifcN, I,
(• KOLOWRAT RINQ 0.|
f ^ ^lj Piri», London Vi\'i.n, Ikcin, Moakva a^a JJ ¡jat Hctervir, OdesM, Uúucl /| Amsterdam bauelona, Muauci, \\ 1 itlioa, Bombay, Güceda, Sing» |\\ por«, Shangai, toMo stt>.
SC&Jl *



w
A

r««
Nyomatott a laptulajdonos líj. Wajdits József kőuyvuyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1910 NOVEMBER 17.
49-IK ÉVPOLYAM 93 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■aiHlaalt hétül éa arttirtlkla.
ElSAa»t4al árak: Kjén ivr. 10 korona, félívic 6 korona, N*cyo44*ra 2 korona 60 «11. — E(yaa aaám ára 10 Ali.
KeleliJ» saaikeaitA : Keriéas Jáaa«r.
Kiadja ! aarrk«aaláaé(.
Szarkaaztaaéi éa kladéklvatal Nék-tér 1.
Talafon : Ili. — Hlrdaliaak dljazabáa tttrlnt.
k házikezelés.
Irta: IXÁIIÓ BÉLA.
A tegnap még elszigetelt, a többitől külön egyéni életet élö primitív emberok belekapcsolódnak a városi társadalom egyetemébe és ezen együttélés hatásaiból kiosirázó és állandóan osiszolódó- életszükségletek az igények minél változatosabb kielégítését kívánják. Amíg ezen kózszQkségletek ellátásának módjáról, — mint a gazdasági orő-források megszerzéséról — esik csupán szó, addig e kérdés megmarad a szociálpolitikai keretek között. A városi együttélés kollektív hatásai, a gazdasági, társadalmi és kulturális elnyomatás módjának éft eszközeinek fölismerése azonban magasabb célokat szőrit előtérbe. A nagyipari városok kialakulásával a gazdasági erők között állandó a harc a folyton szaporodó közszükségletek körül. „ Mindenik küzdő fél — mondja Ráoz Gyula — törekszik gazdaságilag megerősödni s birtokába keríteni azokat a gazdasági forrásokat, melyeket a tömegek társas együttélése teremtett , . . Nagyiparos államokban, moly osztály birtokosa e forrásoknak, az egyszersmind ura a városnak, a megyének és az országnak; az uralkodik a haladás utjnin és menetén ; valamint ura a városi jólét, a kultura és kényelem eszközeinek ós szabályozója a kultura és jólét kiterjesztése mértékének."
A tömegek igényeinek előnyös, gyors és minél olosóbb kielégítéséi diktáló szükségszerűség kicsavarja az eszközöket u magánvállalkozás kezéből. Igy a posla, sót nagyrészt a vasutak már régtől fogva nem képeznek magánvállalkozást. Az ipari centrumok képződésével a helyi közlekedés, víz-és világ itóorószolgáltatás, szemétfuvarozás stb. ellátása, nagyon sok helyen már szintén községi kezelésben történik. Ujabban mindinkább gyakrabban megtörténik már az is. hogy még a közmunkákhoz szükséges nyersanyagot is a városok maguk szerzik be és csupán a munka kivitelét bízzák vállalkozóra. A városok folyton fokozódó szükségleteinek ellátásához olyan nagymennyiségű nyersanyag szükséges, hogy a városok kellő tőke birtokában sokkai elónyösebben szerezhetik be azt, mint a kistőke. A városoknak azonkívül érdekében áll, hogy ezen közszükségletek ellátásánál minél jobb minőségű, megfelelőbb és megbízhatóbb nyersanyagot használjanak föl. Ezt a célt pedig csakis ugy érhetik el legjobban, ha annak beszedéséről maguk a községek gondoskodnak.
A községi kezelés folytonos térhódításával a magánvállalkozás mindinkább kikapcsolódik a közszükségletek fódözésénél. A közmunkák és közszállitások ellátásának mód-
jai. a hatóságok, a vállalkozás és a munkásság részéről támasztott követelések összeütközéséből leszürődő formák, osak folyton tökéletesbedó kompromisszumot és átmenetet jelentenek a magánvállalkozástól a községi kezelésig. A közszükségletek ellátásánál a községekre folyton nagyobb és nagyobb aktiv szerep hárul és a községek adminisztrációja is hovatovább alkalmazkodik ezen irányzathoz. „A nagy városok, szintúgy a birodalom ós az egyes országok — mondja Paeplow — állandóan nagy műépítész és mérnöki, teoh-liikus és fölúgyclói kart alkalmaznak tisztviselők és segédmunkaeró gyanánt, kik az összes épitési terveket a legapróbb részletekre nézve előkészítik és kidolgozzák, akik egyúttal a munkák kivitelét is ellenőrzik, vagy legalább Is módjukban áll nekik azokat ellenőrizni. Ugy az állani, mint község | burkolatkövet, téglát, cementet, kavicsot, homo-kot és minden egyéb szükséges nyersanyagot beszereznek...." A községi adminisztrációnak szükségszerűen ilyen irányú fejlődése mellett teljesen tölösleges, hogy a munkák kivitelét a községek vállalkozókra bízzák. A vállalkozóknak nincsen egyéb dolguk, minthogy osupán munkásokat fogadjanak föl és kifizessék nekik a kijáró munkabéreket Az ilyenformán beékelődő idegen ezen teendők ellátásért tul nagy pr&miumot szed. Vájjon ezen szerepet nem képesek a községek maguk is ellátni ? Vájjon szükséges-e vállalkozó közbeékelődése ? Bizonyára netn I A községek maguk is képesek ezen, semmi különösebb szakértelmet sem igénylő funkoiók viselésére, ami által a vállalkozói nyereség megmaradna a községeknek, melyek azokat a rájuk háruló nagyon fontos és állandóan szaporodó föladatok ellátására forditltatnák.
Városi közgyűlés.
MAlól fogva újra nyílva vau a „Kőjegyző" feliratú hivatalhelyiség. Sabján (iyula dr. lójegyzó lett a lakója éa a tegnapi közgyűlésen lelett hivatali eskü után ina mér meg ia jelent hivatalában. A közgyűlésen csak néhány szóval mutatkozott be. Sokan táu nagyobb bestédet, talán bizonyos újításra rámutató programmbeszédet vártak tóle. De mi a | rövid beszédben tapintatos okosságot láttunk, amennyiben a polgármester hű muukatársáuak vallotta magát és a város érdekeit óhajtja szolgálni. Így tehát ebben a néhány szóbau mégis van program in. A képviselőtestület lelkesen éljenzett, mikor a polgármester üdvözölte, ami bizonyítéka annak, hogy uemcsak azoknak a szimpátiájává! foglalhatja el a fő|egyzói széket, akik a választáskor rászavaztak, hanem hogy a választási ellenzék is már esak a múlté.
Egyébkéut a gyűlés teljesen simán folyt le és rövid egy óra alatt letárgyaltatott a tárgysorozat. A
tanács elóterjesztéaei majdnem szó nélkül fogadtatlak el. Tudósításunk a következő:
Tegnap d. u. 3 órakor rendkívüli városi köt- . gyűlés volt. Az elnöki széken Vécsey Zsigmond polgármester Olt. Mellette Deák Péter főkapitány, Als József előadó tanácsos és Bentzik Ferenc dr. városi ügyész. A jegyzőkönyv hitelesítésére Irmler József és Seberz Richárd kérettek fel.
Napirend előtt Vécsey Zsigmoud polgármester a részvét meleg haugján emlékezett meg Ney Albert a közelmúltban elhunyt adóellenőrről és indítványozza, hogy a részvét jegyzőkönyvben is kifejeltessék. Egyszersmind telhatalmazást kér arra nézve, hogy e fontos állás betöltése iránt a szükséges intézkedéseket meglehesse. Elfogadtatik.
A kösvágóhtdi kut
Polgármester jelenti, hogy a közvágóhidi kut a közgyűlési hatáiozat értelmében elkészült. A kutmester ajánlata szerint, ha a kulcsóból 8 méter levágatik és vizmedeníu építtetik a tetejébe, akkor a viz 30 cmeteruyire felszökik és percenkiat 40 liter vizet ad A vízmedence elkészítése sürgős, azért erre nézve is iutézkedési meghatalmazást ad a közgyűlés. E munkálatra beérkezett legolcsóbb ajánlat 1602 K és a szivattyú 160 K-ba kerül.
M&gvizsgáló állomás.
Polgármester jelenti, bogy a delelótt megtartóit gazdaköri gyűlésen szóvá tétetett, bogy mióta a keszthelyi magvizsgáló állomás megszűnt, azóta a Duuántul ezt teljesen nélkülözi. Célszerű volna, ha a város egy magvizsgáló kirendeltséget kérne Nagykanizsára a földmivelási minisztertől. És mivel a magvízsgálat sehol se volt oly forgalmas, mint Keszthelyen, valószínű, hogy ez egy raagkisérleti állomássá volna fejleszthető. A képviselőtestület ily irányú intézkedés megtételéhez hozzájárul.
A lóavató bizottság.
A tárgysorozat 1. pontja a lóavató bizottság elhelyezéséről szól. Tudomása van ugyanis a polgármesternek, hogy valami objektív okból a lóavató bizottság Kaposvárra helyeztetnék. Az is ismerete« előtte, hogy a bizottság többekkel tárgyalást folytatott Ulti ló részére elegendő nagyobb telep szerzése céljából, de eredménytelenül. A közgyűlés hozzájárul, hogy ilyen telepet a lóavató biioltságuak rendelkezésére bocsát a város az esetben, ha továbbra megmarad Nagykanizsán.
Eskütétel.
Véo*ey Zsigmond polgármester felhívja Sabján Gyula dr. megválasztott főjegyzőt, Orbáu József levéltárost és Kameuár Uéza írnokot, hogy a hivatali esküt tegyék le. Az egész képviselőtestület leláll az eskütétel alatt Ats József tanácsos olvassa az eskűiníntát és az uj tisztviselők utána mondják. Sab|áu főjegyző rövid beszédben azt mondja, hogy programmot nem ad, de Igérí, hogy s város és közöusége érdekeit raiudig szivén viseli és kéri a v. képviselőtestületet, hogy ebbeli törekviseíben őt támogassák. (Éljenzés) Ezután az uj főjegyző elfoglalja helyét a polgármester mellett. A polgármester helyettesséüi a városi szervezési szabályrendelet 8. illetve bt. §-a értelmében Sabján Qyula dr. főjegyzőt rendeli a közgyűlés.
Ab államsegély.
Azután a régen várt 20 ezer korona államsegély felosztására vonatkozó javaslat következett. Vécsey Zsigmond polgármester az egész ügyet részletesen ismerteti és bemutatja Remete Géza és képviselőtársainak indítványát és az ez alapon hozott tanácsi javaslatot a 20 ezer korona államsegély
2
» >
feloszlása tárgyában. (Ezt lapunk egy előző számában már ismertettük.) Névszorinti szavazás rendellutett el. Leadatott 71 szavazat; mindegyik a tanács javaslata mellett és igy a tisztviselők végre feltételesen megkapják az államsegély reájuk eső részét
A kOzségi választók névjegyzékét összeállitó választmány tagjai leltek: Gperjessy Gábor, Hajdú Gyula dr. ifjú Hegedűs László, Knortzer György és Ujváry Géza. Az igazoló választmányba kiküldetnek : I nger Ullmann Elek és 8cberz Richárd A választás alá nem esó városi képviselők névjegyzékének kiigazítását eszközló küldöttségbe beválasztattak : ujnépi Elek Lipót, ifjú Sleszlin Ferenc, Varga János, Plihál Viktor dr., Fábián Zsigmond dr. és Keller Mátyás.
Azután még egy adásvevési szerződés mulattatott be tanácsi javaslatul és illetőségi ügyek lár-gyaltattak és a közgyűlés 4 óra után véget ért.
Gazdaköri gyűlés.
két emeletét huszonnégynek látom, sietek kijelenteni, \'hogy egyedül az utcák bosszúságára értem, persze visszonylagos hosszaságárs. Ha tőlem azt kérdezné valaki, milyen Kanizsa térképe, azt felelném :
— Képzeljen el egy pékot, melynek a lábait házsorok teszik. A pók testét ugy bivják, bogy korzó, a csápját pedig Magyar-utca, Sugár ut stb. Hogy mennyire fázhat a közigazgatás az ilyen beosztástól, azt nem kell hangoztatni. Nem is csoda, bogy a külső utcákban olyau csekély a közbiztonság, hogy bátran agyonüthetnék az embert, ba volua keresztény lélek, aki ilyenre képes volua és ba volna, kit agyonütni.
Hisz éj időn még a város belseje is olyau csöndes! Az ember azt képzeli, hogy a hátak is alszanak. Boldog kanizsaiak, akik nem ismerik a civilizáció gyötreimeíti Akikbet még nem vonultak be a technika vívmányai! Akiknek idegei még nem bénultak meg villamostól, automobiltól és a modórn inquisitura többi szerszámaitól. Olyanok vagyunk, mint a mormotér. Alszuuk, alszuuk. alszunk. Ezt at egyet kitüuóeu lehet csinálui Kanizsán, ugyebár?
No, de vuuyi legyen elég bevezetésül.
Tegnap d. e. tartotta a Nagykanizsai Városi ós Járási Gazdskör évi rendes közgyűlését Plihál Viktor dt. kir. közjegytó elnöklete alatt. Bár többen voltak jelen, mint más gyülésekeu, de még iniudig meglehetős kötöuy jellemzi a Gazdakör e gyűlését is. Vécsey Zsigmond polgármester indítványa alapján elhatároztatott, hogy az állattenyésztés emelése és a husdrágaság okszerű megszüntetése céljából tartson a Gazdakör a tenyéstbíkavásár mintájára tenyészűszó-vásárt is. Amit a szokásos állaldijazások alkalmával ezentúl meg is fognak tartani. Az egyesület gondoskodni fog, bogy a tagok kellő idóbeu értesíttessenek, hogy mennyi állami szőlóoltványbau fognak a kellő idóbeu réstesűlni.
Nagy fontosságot adolt a gyűlésnek ujnépi Elek Ernő taguak fejtegotései és inditványa s Szerbiával kőlölt állatbehozatali sterzódésro és sz argea-tiniai hús behozatalára vonatkozólag. Feszült figyelem és tetszés közöd fejtegette mindkettőnek káros voltát a magyar, gazdákra, kik a lakosság 75%-át teszik és főleg a kisgazdákra, kik a földmivelók 80*/„-át teszik. Elek Ernő éppen most vell részt at Omge igazgatósági ülésén, hol a magyar kormánynak Szerbiával kötött állalbeliotatali szerződését tudomásul veszik, de csak a magyar ipar és kereskedelem érdekének szempontjából, mert a gazdákra és állattenyésztésre uétvo károsnak tartja azt az intézkedést, hogy sz eddigi 120 ezer szarvasmarha és 90 ezer sertés behozatali engedélyhez még 50 ezer serlés behozatalát engedélyezte. Ez okozta a száj és köröm betegséget, mely hazánknak több ezer községét megfertőzte és vostélyezletl nemcsak a magyar állatkivitell, de magát az állattenyésztést és a szarvasmarha árakat is.
A magas húsárak miatt a gatdaközöuséget hangzatos szavakkal gyűlöletessé teszik a nagy közöuség között, kik már husutsorásoknak nevezik a gazdákat, mely nevet nem érdemlik meg. Altér az argeutiuiai husbehozalal ügyére, mely a legszerencsétlenebb eszköze az Omge szeriül a husdrágaság megszüntetésének.
A me.gfagyasztott hus behozatala uemcsak, hogy eddigi lörvényeinkbo ütközik, hanem tekintve, hogy
az argentinjai állategészségügyi ellenőrzés a legprimi-vebb. még kötogéstségi tekintetben is veszedelmes. De nem olcsóbb at argentíuiai hus a másodrangú bus árainál, tehát et sem igazolja annak behozatalát. A borjúhús árát kell ugy felemelni, hogy eunek drágasága tartsa vissza a közönséget a fogyasztástól, akkor az állatnevelés egyszerre emelkedővé válik. Ett célozza az üsző díjazás is. Elek Ernő inditványát a gyűlés egyhangúlag magáévá tette és csatlakozik az Omge tiltakozó szavához, mellyel at argentíuiai hus behozatala ellen állást foglal.
< Tóth Istváu titkár bemutatta a gazdakör könyvtárának jegyzékét, mely a titkári hivatalban a tagok reudelkezésére áll.
Kanizsai utcák.
i.
\'a
Utcák! Hm. Önök, uraim, bizonyára megvető-leg rándítanak egyet vállukon: lehet is az utcáról tanulmányt Írni! Hát mi az az utca? Piszkos, lármás. szürke valami, közlekedő vonal, melyAn a mindennapi élei zajlik le. a maga egyhangúan változatos zajával, monoton és mégis élénk sűrgés-for-gásával. Erről akar valami szemlélődést irni ?
És mégis, nincs semmisem, amit jobbau szeretnék az utcánál. Szegény utca, mindenki megtapodja, meggyalázta és ó némán tűr és hallgat. Ázat. dehogy hallgat. Beszél, bestéi, bestéi sok mindenféléről, csak legyen, aki megérti. Akár hisstük, akár nem, at ulca maga egy kis darab történelem, at utca müvéstetl dokumentuma, gazdasági dokumeu-tuma egy nép jelenének, bizonyítványa közigazgatásának és sok más egyébnek, melyek mind nagyon komoly oldaláról mulatják az utcát, amelyre pedig minden megilletődés nélkül tesszük lábuukat, nem is gondolva kultúrtörténeti jelentőségére.
Oe hisz nevetséges: éppen átért kullurtényetó sz utca, mert nem tudjuk,- bogy at. Mert minden póz nélkül lépüuk fel vele szemben. Az ember nem is tudja, hogy az utca, mint fogalom létezik. Mikor sétálunk, vagy dolgunk után sietünk, gondolunk is azzal, hogy most kullurjelenségek vagyunk, hogy viselkedésünkből, utcai magatartásunkból ahhoz értők egy kis kulturgobeliut (bocsáttat e szóért) szőhetnek, amelybe mi is beilleszkedtünk. Eletüuk mindeu inotta-natát kivetkőzteti eredetiségéből a póz. Gyűléseinket!, társadalmi mozgalmainkon póz és pót. Osak az utcával stetnben vagyunk közönbösek, meg-goodolallauok.
Tehát ugyebár van valami empirikus alapja az utca megfigyelésének? Tehát uem meddő kísérlet, ha az utcából akarunk következtetést vonni a szép és a kor életére? Nem tudom megfigyelte-e valaki a kanizsai utcákat? Azt sem, hogy megírta-e ezek-uek s filozófiáját! De ha ezt megpróbálta valaki, okvetlen szemébe kellőit tűnnie etekuek a történelem nélküli utcáknak egyenes, szellős, tágas, amerikaias jellegök. Nehogy azonban ezt bz amerikaias jelzőt ugy értelmezze valaki, hogy éu Kauizsa" iránti szeretetemtől káprázó szemmel pl. városházunk
HÍREK.
Semmi más ....
Zongora. Kis stobrok. Azalea. Pálma.
Mosolygós, kékszemű, szőke hajú lányka.
Lágy sterelmes dallam
Stáll a légbe halkan.
Lágy souett: „Vallomás*.
Boldogság .... Semmi más.
Hideg diákstoba. Könyvek. Küldés. Elet.
Barna, sovány fíu. Beteg a test s lélek.
Álmok és ábrándok.
Semmi válást rájok.
Nincs reméuy. Csalódás.
Tört sziv .... Semmi más.
• Vér Sándor
— Személyi hlr. Várady Károly dr. tankerületi főigazgató keddeu este Nagykanizsára érkezett és a főgimnázium tauulmáuyi ügyeit vitsgálja meg.
— Megnyílik a népkonyha Városunk
legnemesebb jótékonysági intézménye a Népkonyha hétfőn azaz 81-én megnyílik az éhes iskolás gyermekek és a tűzhely nélkül szűkölködő szegényeknek. Egy ebéd kenyérrel egyOlt most is csak 20 tillér lesz; diákok ingyen kapuak. Egy csésze reggeli tea kenyérrel együtt 8 fillér. Vidorné urnó az egyesület eluöke nem lest jeleu a megnyitáson, mert néhány napra, beteg nővérének látogatására utazik. De magával viszi a nehéz gondot, hogy mikép tud a népkonyha ebben a rengeteg drágaságban a növekedő szegénység előtt feladatáuak megfelelni. Csak egy mód|a van. Ha a jómódúak és gazdagok adakozása hatványocódik. „Adjatok, adjatok, amit Isten adott".
(tfldfi)
Köhögés, szamárköhögés, Influenza és a légzőszervek bajainál
az orvosi kar kiváló eredménnyel alkalmazza a
SIROLIN „Roche"-t.
81 KOMA „Boche\'-t keltemen 1» éa kiváló hatása lolvtáo anlveaen vaaiik A* öaazaa gy^gyaxertárakl.an endetl 3l.HOr.IN .Roche" oaomairoUsi kár|ünk éa hat4-roiolUn uta-lt-unk viaar.«" mmdon oótkéatltménvt.
F. HOFFMANN LA ROCHE & 00. BASEL (Sohweiz) GRENZAOH (Baden).
NOVEMBER 17.
ZALAI KÖZLÖNY
— PeoMk György halála Egy hete, hogy Kamuéi) járt Peczek Uyörgy kanonok éit ma lialálhirét hozza a fekete szegélyű papiros. Egy zaklatott élet talált befejezést a jótékony halálban A legrettenetesebb váddal, a hazafiatlanaág vádjával illették nyilvános szereplését. A megvádolt ember járt mindenfelé, megmozgatott minden kövei, hirlapi nyilatkozatot telt közzé, pert indított támadói ellen, hogy a rettenetes vád alél tisztázza magát. Osak a napokban járt megbízottja szerkesztőségünkben, hogy újra birói ítéletekkel lépjen a nyilvánosság elé, melyek vádlójáaak, Kisfaludy Qyula jegyzőnek közszereplésétel loglalkozlak volna. Osak az Ítéletet várja be a nagy közönség I Mint a nap, olyan tisztán fog állani a közönség előtt az ő hazafisága. Talán ez a lázas, izgatott törekvés szól legjobban Peozek György hazafisága mellett, á pör be van fejeire ; a voszleí 6 lett, mert « küzdelem letörte, mielőtt tisztázhatta magét, de hogr melyik félnek van igaza, az megmarad* kérdésnek. Éppen Pécsre utazott nagy pőre tárgyában. Ott elvégeivén dolgát hazatértében Csáktornyán hirtelen rosszul lett ée rövid testi szenvedés véget vetett bosszú lelki bzrcaiuak. Az alaó-muraközi papság a következő gyászjelentést adta ki:
Az alsómuraközi papság mély megilletődéssel tudatja, szeretett paptársáuak nagyságos és főtisztelendő Peczek György címzetes kanonok, tüskeszent-győrgyi esperes plébános, alsómuraközi egyházkerületi tanfelügyelő, Zalavármegye törvényhatósági bizottsági tagjának életének 04-ik évében folyó hó Ib-én reggel léi 2 órakor történt hirtelen elhunytát. A megboldogult földi maradványa folyó hó 17-én dél előtt 10 órakor helyeztetik a tüskeszenl ?yörgyi plébánia templomból örök nyugalomra. Az engesztelő szeot mise-áldozat ugyanakkor mutattatik be az Urnák. Tüskeszeutgyörgy, 1910. évi november lő. Béke hamvaira I
— Háttulajdonosok figyelmébe. A városi adóhivatal felkéri a háztulajdonosokat, hogy a kiadott házbérvallomási iveket szabályszerűen kitöltve minél előbb adják be. Akik ezt elmu!aszt|ák, minden adókorona után 6°/o-os birsig fog reéjok az adókivetésnél alkalmaztatni.
— A posta Izenete A nagykanizsai 1 számú postafónökség megkereste lapunkat, hogy a közönséget a következőkről értesítsük: Az utóbbi időben több izben előfordult, hogy a levélgyűjtő-szekrényekbe oly nagyobb -alku levél, nyomtatvány illetve áruminta küldeményeket tömtek bo, hogy ezek a szekrények rendes kiürítését megakadályozták és valószínűleg a többi küldemények megkésését eredményezték. Ezért figyelmezteti a közönséget, hogy a levélgyűjtő szekrénybe csak kisobb terjedelmű küldeményeket dobjanak, a nagyobb terjedelmüeket pedig a postára vigyék.
— Az influenza lyból epidemice lép fel egész Európábau. Mindönki ismeri ezt a konok bfyt, mely főleg a tüdő-komplikációk révén félelmes. Ne mulassza tehát el seuM — influenzánál, főleg ha köhögéssel párosult — néhány hétig ,8irolin Koche"-t szedni. A Sirolin Roohe elismert gyógyszer a légzőszervek összes hurutos betegségeinél, megakadályozza a gűmős baeillusok kifejlődését és előtorjodé-sét, kellemes ízű, az étvágyat javítja és az össztáp-lálkozást fokozza.
— A legtöbb adót fizetők névjegyzékének kiigazítása Arvay alispán a legtöbb adói fizető törvényhatósági bizottsági togokuak az 1911. évre egybeállított névjegyzékét az 1880. 21. te. 28 §•» értelmében közhírré teszi azzal, hogy ezen névjegyzéket a vármegye székházának kapuján f. évi novom-ber hó 14-től kezdódóleg kifüggesztette. Az igazoló választmány által összeállított ezen uévjogyzék ellen a kifDggosztés napjától számítandó lő uap alatt a bíráló választmányhoz intézendő felebbezésnek vau helye. A folyó évi névjegyzékbe fölvett azon bizottsági tagok, akik az adókímutatások alapján a névjegyzékből töröltettek, vagyis az 1911. évi névjegyzékbe uem vétettek föl, erről külön értesíttetnek.
— Eltűnt kapitányné Alsó-telekesi Simon Béláué szül. Beiozey Juliska székesfehérvári cs és kr. huszárkapitány 80 éves neje a múlt hó 27-éu eltűnt székesfehérvári lakásáról és azóta nem tért vissza. Okt. 29-en egy szűkszavú levelezőlapot küldött Wieuből sógorának, Bothár Árpádnak Szombathelyre, melyben közli, hogy jól vau és tovább utazik. Hozzátartozói, ismerősei és házi orvosa kijelentése szeriül az eltűnt úriasszony otthoni viselkedése ueiu volt normális, azért azt hiszik, bogy raagaban kárt
tehetett. A székesfehérvári reudőrség megkereste Magyarország rendőrségeit — a kanizsait is — aől külföldieket is, hogy feltalálás esetén táviratilag értesitsék.
— Istentisztelet. Az izraolita templomban a péutek esti istentisztelet f. hó 18 ától kezdve további intézkedésig \'/,5 órakor fog kezdődni.
— Esküdtszéki tárgyalás. A nagykauízsaí tőrvényszéknél n novemberi eskűdUzékí tárgyalás utolsó napja hétfóu volt. A vádlóit Varga Joachim volt, Hegedűs Rózát, kivel közös háztartásbeli élt, késével leszurtá. A durva lelkű ember, kiről mindenki visszariasztó! beszélt 13 évi fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, melynek elnöke Kenedí Imre dr. volt.. Az ítélet euyhítéseért a vádlott és védője felebezlek.
— Gazdátlan pénz. Egy breszlaui bank, mely Amerikából érkező péntek közvetítésével foglalkozik, 300 márkát küldött a nagykanizsai postára Pasta Péter Kele oserfői gazda címére. Minthogy Oserfőu más Kele nincs, mint Kele Uyörgy, azért Wiinmer Ferenc hegymester, ki a pénz kézbesítésével meg volt bízva, ennek adta át. Kele anoái inkább felvehette a pénzt, mert Ainerikábau rokonai vanuak, tehát azt hihette, hogy a pénzt azok küldik. A breszlaui bank most megreklamálta a pénzt a helybeli postán, mert a címzett nem kapta meg. A rendőri nyomozás alapjáu Kele György elismerte, hogy a pénzt felvette és hajlandó visszatéríteni, ha a pénz nem ót illeti Az igazi címzett: Pasta Kele itt ismeretlen. Kié tehát a pénz?
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern intézményt a|áuluuk tisztelt olvasóink szives figyelmébe a Budapesten VIII. Főherceg Sándor-utca SO-ik száma alatt fouuálló Magyar Otthon penzióban. Évek óta általánosan kedvelt, pompásan bevált, család szálló ez, ahol mérsékelt napi áron, (mindössze három koronáért is és lokozatosan feljebb) teljes ellátáshoz és lakáshoz, szépeu bútorozott külön bejáratú szobákhoz lehet jutni. Vidékiek akik rövidebb hosszabb időt kívánnak a fővárosban tölteni, szórakozás, vagy üzleti ügyek intézése végett, a Magyar Otthou barátságos hajlékaiban nyugalmasan berendezkedhetnek. Osoportoa jelentkezőknek, utazók uak, turistáknak, hivatalnokoknak és más hivatásuak-nak még kivételesebb kedvezmény j&r ki. Iskolák vakációs, tanulmányi \'kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Otthon I Villamos világítás I Tükrös szekrények I
— Verekedő amazonok. Horváth Anna cseléd és Kazbeck Ferenoné Rákóci-utcai lakóa össze találkoztak a Oseugeri-utoo. A 30. sz. kapuja alatt szóvitába elegyedtek ée a köztük fennálló diferencíá-kat ugy akarták kiegyenliteui, hogy neki estek egymás hajának és ráncigálni, tépázni kezdték. Az eset hivatalos tanúja, a rendőr nyilvános helyen elkövetett verekedés miatt tett ellenök feljelentést és valószínű, hogy a kibékülés a közös zárkában fog végbemenni.
— Pálinka helyett sósavat Ivott. Végzetes tévedésnek esett áldozatul Makk Antal barcsi asztalosmester, ittas állapotban tért haza a korcsmából lakására. Mielőtt lefekűld volna, a műhelybe ment, hogy páliukás-üvegéből egyet igyon, azonbau tévedésből azt az üveget vette föl, amelyikben sósav volt s a szájához emelve, nagyol ivott a maró folyadékból. A sósav a szerencsétlen ember torkát és beleit annyira összeégette, hogy irtózatos kínok között meghalt. Temetése kedden d, u. volt Barosou nagy részvét mellett.
— Viaszatért kivándorló. Futics Károly lengyelfótíi iparoslegény néhány hónappal ezelőtt kivándorolt Amerikába ; azonban h dolga rosszul mehetett, mert visszatérésre szánta el magát. Velencéig csak eljutott valahogy, azonban a pénze olt már teljesen elfogyott, úgyannyira, hogy az ottaui
Sok kellemetlenségnek vehetjük elejét, ha otthon állandóan egy palack valódi Ferenoz Jóuef-keserüvizet tartunk, mert a gyomor megbetegedésénél ez a legmegbízhatóbb segítség. A rFerencz József"-viz a sok evés vagy szeszélvezet által előidézett bajokat gyors és kíméletes módon gyógyítja és ezáltal elónyósen különbözik minden más hashajtószerlól. Ez oknál fogva az orvosok is legtöbbre becsülik.
osztrák-magyar konzul látta el Futicaot útiköltséggel, hogy hazajöhessen1 Somogyba. A veleuoéi konzulátus most átiratot intézett Somogy vármegjto alía pá ujához < azzal, hogy ha netán Futics Károlynak most jobban, \' menne a dolga, hát hajtsa be \' rajta az útiköltségre , adott összeget. Az alispán a konzul átiratát megküldölte a lengyeltótii fószolgabiróságoak.
KÖZGAZDASÁG.
Harmadfél milliós pályaudvar Dombo-váron Doinbovár állomáson a jövé évben nagyarányú építkezéseket kezdenek meg. Az állonásnl szemben levő területen hozzákezdenek a nagy rendező-pályaudvar építéséhez, mely a maga nemében a legnagyobb rendező-pályaudvar len a vidéken. Dombováron már most is naponkint ISO—130 személy- és tehervonat fordul meg, melyeket iész-lom az ujdombovári állomáson kell egybe áliitani. Dombóvár állomást tehát lényegesen bővíteni kell, hogy téljesitő képessége lépést haladjon as állomás igénybevételével. Már a jövő évre 1 millió koronát állítottak a költségvetésbe ezeu munkálatokra ét ezeket két év alatt be is akarják fejezni.
A drávavölgyi vicinális ügye. Szigetvár városa már jó ideje arra törekedett, hogy a várost a Száva partjával vicinális kösse össze. Most, hogy a drávavölgyi vasút fel fog épülni, ennek a vicinális ügye is dűlőre jutott. A drávavölgyi vasút épitói ugyanis csak oly feltétel mellett volnának hajlandók az uj vonalat Szigetvár érintésével megépíteni, ha a város legalább 100,000 korona töniiréazvényt jegyez A város — miután a vonal érdekeinek nem felelt meg — részvényeket nem jegyzett sőt a — kereskedelmi minisztertől a Szávapart szigetvári vonal engedélyezését kérelmezte. A miniszter mostu döntött ebben a régóta húzódó víoiaália ügybe és a város által kért vonalra az engedélyt nem adta meg.
NYILTTÉR.
fi rovat alatt közöltekért a szerkesztőség felelősséget nem vállal.

Jóság,
ár és
súlyra
, kell a szappan fisaxehasonlitisinil és I bevásárlásánál ügyelni. A világ egy azappana »cm éri el a
!
Schichr
szarvas szappanát
minden jó tulajdoniigában, tiutaligában, mosóképeaaégében, ligyaigá-ban és olcaóaigiban.
í i
(»•»•«•••M*»*MaK|Héitaaa»*»MtM»l
NOVBMBM H.
A Linimenf. Capsici comp.,
a Horgony-Pain-Expeller
pillék.
90 rétfjónak biionyult liáliliar, moly mát wk év ota lagjobb budönaöléanpk bizonyult köuváayall, Cliunál (« majbillénkoál HgjelmfiteU-». Silány hamiaitvánjrok miatt Wáaárláakor óratoaak Ikkjum\' oaak olyan emlu)i üveget (offadjunl maly a „Haraooy" védjvgyftyol fa a Bit oégjogyaMaol ullálolt dobóiba van laoma colra. Ara ürmökben K -.80, K 1.40 ó> K 3.- éa ügyeiöiván ininden gyófty«"-tárban kapható. - lómttir: Török lázárt gyóüvmaréainol. Badapaal
Dr Rlrtler Iioirut iiri a Mv irnsíliitof.
l\'ráyában, KliaaUthatruao 6 nou
Zr-3 középosztályt végzett
jó házból való fiu fizetéssel
TANONCNAK
felvétetik
IFJ. WAJDITS JÓZSEF
kfinyvnyomdéjáben.
LE DÉLICE
mindenütt kapható.
ffifci"*» Hashajtó.
NEUSTEIN
FÜLÖP_
SgK3fflf.MiMJ.-M
(Nenatein Erzsébet-Pilnlái)
clülmtilja minden tekintetben a hftionló
Szőlő-oltványok, I
szólóvesszók ós finom órmelléki borok bentr-aéaére legmelegebben ajánljuk a leg|obb hírnévnek drvendó
8ZŰ08 8ÁNDOB FIA
•«íi»Di»rA»rt«Lpét anuLBDiö«uen.
Képe* árjegyzéket tanulságos tartalommal ingyen ós bérmentve. Ezen árjegyzéknek egyetlen házból sem szabad hiányozni, msrt sok mindenkit érdeklő dolgot tartalmaz. Tehát senki elne mulassza egy levelező lapon kérői.
par Olcsó ár ós pontos kiszolgtlii
Tlbb Mtr aliieara latéi léazlat S riMM.
Köhögés, rekedtség és elnyál-kásodás ellen gyors és biztos hatásúak
Az étvágyat nem rontják és kitűnő Ízűek Doboza 1 éa 2 korona Próbadoboa 60 fillér . 1 F<5 éa szétkUIdésI raktár:
M A D O R
gyógyszertára
Budapaat, VI.,;V4ol-k»rut 17.
Élj
• n!
E||ir ■allpaiiillU
Cukkaair ■a||yá||ltatt.
Jobb alkarral haaználják 11 ali.it UuLlmalnál, köunyü slékletétet »terei, egy vértltititó gyógyuer lem Arl.lmall. nabb öi alkilmaiabb a
Székrekedés
legyöréiére, mini a legtöbb betegség okoiöjira. Cukroson volta miatt, . gyermekek li uiveie\' veisik. Egy dobul 15 pilula tarlalomraul 30 flllár egy lekerei K doboua-tebit 120 pllulával 2 korona. A péni eldre bekaldáse mellett bérmentve.
Utániatoktól Óvakodjunk, Nauitain Fülöp haahajtó pllulált, tel lék kárait C.ak akkor valódi, ha minden doboton a törv. bejegyzőt Stent Lipót védjegy <1 rbllip Neuilclu gyógynorási alá-Iráia fekete vörös nyomásban olvasható. A keresk. törvény által védett ciouagjatakun cégünknek rajt. kell lennie.
■••■lila FiIm |ji||iiirlára. ti
Wien. rlankengasse S. Kapható N.gykantaáa: Ralk Qyula. Balul Lajoa, Prágar Bála áa Szabó Anial gyógyasaráaiaknál.
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos, Neumann Aladár, Keik Gyula, Szabó Albert gyógyszertárakban, Geltsch és Graef, Marton és Huber,
Neu és Klein droguákban. Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárában.
Liai IMVi
OVIS!
WOLF
MAGDEBURG-BCJCKMI
Boros Artúr oki. |4p4izm4rnílt,
■ UOAPIST, VI, Tarát-Mrdl M.
Járkerekea éa helyhez kötött telített éa szabadalnuzott
túlhevített gőzzel működő lokompbilok
____s WOLF eredeti izerkeiete 10-800 lóerólf.
mjxőgazdaalg leggaxdaaágoaabb, lagtartöiabb 4a lagmagblxhatóbb Qiamg4p*t fl.siryáriá. 700000 M..Ő.I Í.iai
A Budapesti Asztalos Ipartestület védnöksége|alatt álló
szállít, amerikai sima és gyökeres «cK-VSt**- "V-*"— vesszóket kOlfln-féle fajokban, fajtisxtaságért jótállva legdúsabb választékban a már évek óta elsóuek és legmegbizbatóbbuak isiuert:
KQküllomenti alti azallaaltvány talap tulajdonos: 0A8FABI FBI0YE8
Medgyea «9. az (NsgykUkUlló-megye). ----;- llllél kifli ár|i|yiékit kánll-----
At árj.gyaákban találhatók a( orizág minden téliéről érkeaatl tlliMiri Imiik, ennélfogva minden sadlöbir-tokoi megrandaléaénak megtétele .lön .1 ismerős ne-¡nélyiaég.ktdl ugy ixó-, mint trásbelileg bizonyságot ueraahet magának tuti lialllllip tiltitlii ■aakti-kitéiá|árál.
ÉS HITELSZÖVETKEZET
az Orsz. Közp Hitelszövetkezet tagja
12 éve fennáll, (elhívja a n. é. butorvásárló közűuség figyelmét, hogy VIII., József-körut 28. sz. (Bérkocsis-utca sarok), valamiül IV. kerület, Ferenciek-tere t. szám. (Királyi bérpalota) ujonnau átalakítóit helyiségeiben reudezett
megtekintésére, raktárunk, mely a legnagyobb az országban, a legegy-szerilbtól a legfinomabb kivitelű, művészek által tervezett és szakbizottság által felülvizsgált bútorokból áll. teljes lakásberendezések művészi tervek szerint készltUnk, minden darab lótállás melleit adatik el.
Nyomatott a laptulajdouos Ifj. Wajdits József kúayvayotudajábaa Nagylcauizsán.
NAGYKANIZSA, igio. NOVEMBER ax. 49-IK ÉVFOLYAM 94 SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■ailalaalk hétfőn éi caltlrtlkli.
ElAfli*U*l *r«k: Kgiit tvrc 10 koron*, Í4U... 5 koron*. N*gjr*d4»r* 9 koron* 80 flll. — Egy** *«4m ár* 10 flll.
Kelalós ■i*ikc*ilő:
Kerté» Jéuef.
Kiadja :
n KKerkeaBtfia^K-
Szarkaaztaaii ia klariéhlvatal Raák-tir 1.
T*l*fon: III. — Hlrd*Us*k dlj.i.bl. *t*rlnl.
Regisztrálunk*
Most, hogy a koalíciós kormány által megalkotott törvények a megvalósulás stádiumába lépnek s a kormány által eszközölt egyéb munkák használhatósága és praktikus értéke felól a nemzet tájékozást szerezhet, tonik kí a volt kormánynak végtelen könyelmű minden számitás s praktikus érzék nélküli munkálkodása.
Alkotott törvényeket nyakra fóré, de nem gondolt arra, vájjon az ország pénzügyi viszonyai elbírják e azokat. így kidolgozták a tisztviselők statusrendezését s végre kisült, hogy ennek oly fokban való keresztül vitele egy éven belül lehetetlen; hacsak nem akarjuk azt, hogy az adózó polgár a rettenetes teher alatt összeroskadjon. Ez idézte fel a tanárok érthető mozgalmát s a mai kormányt ártatlan megtámadtatásnak lette ki.
Ez idézte fel a postások nyári mozgalmát s sok oly mozgalmat s elkeseredést, melyek mind elmaradtak volna, ha a?>koalí-oíós kormány, komolyan higgadtan számítással dolgozott volna
Mert érthető dolog, hogy minden kormányban van emberi érzés és minden kormány igyekszik a tisztviselők sorsán segíteni, mort twljes tudatában van annak, hogy csakis anyagi gondoktól ment tisztviselői tábor képes az állam érdekeit szolgálni.
De számolni kell a polgársággal is, kinok érdes keze teremti elő a pénzt.
Azért kétszeresen könyelmüen járt el a kormány akkor, midőn oly Ígéreteket tett a tisztviselőknek, a mit az ország pénzügyi viszonyai jelenleg el nem bírnak.
De igaz osak Ígéret volt, puszta igéret, a kivitelt ráhagyta az uj kormányra.
Ilyen alkotás az 1908. évi 38. törvénycikk is, melyben kimondja a lakósság legkisebb számát, melynél külön orvost tartozik alkalmazni, de a terheket az állam magára vállalja. így háromszázötven uj orvosi állásra van szükség. A mostani kormány azonban a súlyos pénzügyi helyzetére való tekintettel osak 83 uj orvost tud alkalmazni.
A koalíciós kormányért még most is rajongó lapok, támadják a kormányt, hogy itt akar lespórolni, de másrészt megfeledkezik arról, hogy az ország majdnem egy évig exlexben volt s igy kiürült a kassza s hogy ezen kormány rendezte a mostani költségvetés keretén belül, a bírósági, posta és pénzügyi tisztviselők sorsát. Megadta a régen igért segélyt a tanítóknak ós városi tisztvisélóknek.
Avagy ninosenek tisztában a koalíciós lapok azzal, hogy ha ezt erőltetik, ugyanakkor a szegény ember feje alul húzzák
ki a vánkost ? Megfeledkeznek arról, hogy a kolera egész vidéket zárt el a jövedelemtől s a mostan uralkodó száj és körömfájás, elveszi a gazda egyetlen jövedelem forrását, a miből adóját szokta fizetni? Lehet komoly ezen lapoknak tendentiája? Szivükön hordják ezek a nép érdekeit?
Az előbbi kormánynak a készfizetések körül tapasztalt Oftalafintiiságaít nem is emiitjük, mert valószínűleg még egyéb dolog is fog kiderülni. A kispesti munkásházak építés körül támadt diferenciáknt már ismerjük. Most ismét a koalíciónak egy uj baklövésé ról akarunk említést tenni, ami bennünket zalamegyeieket is közelebbről érint. A balatoni vasútról szólunk, melyet mult évben oly pompával megnyitottak ós igy a Balaton szépséges vidékét a gyönyörű Zalamegyét is megközelíthetővé tették.
A koalioiós kormány balatoni vasútja már az építkezésnél is sok bajt s gondot okozott. Eltekintve áltól, hogy a vasút irányát tévesztette, rengeteg pénzbe került. Mindjárt a megnyitásnál egyik földcsuszamlás érte a másikat. Baboosay Uermann vállalkozó már eddig is több százezer korona tulkiadást kapóit a koalíciós kormánytól, de ugy látszik ez mind nem elég, hogy a koalioiós remekmű minden baján segítve legyen. Ujabban a vasúti állomások szűkeknek a kitevő vágányok rövideknek bizonyultak. Persze jiiszon azért építették a balatoni vasutat, hogy ne emelkedjék a forgalom. Legalább a kis vasúti viskók erre engednek következtetni.
Ezeken a bajokon egyelőre a kereskedelmi miniszter 400,000 koronával akar | segíteni. A többit lassanként tudja osak 1 rondbo hozni, nohogy ez a könnyelmű gazdálkodás is érezhetőbben terhelje az államháztartást.
Ez a sorozatban a legújabb díszmö Reméljük még furcsább dolgok fognak kisülni 8 igy lassan maga-magától fog kijózanodni az egészségesen gondolkodó magyar nép.
Könnyű törvényeket alkotni, de a kivitelt u pénzügyi megoldást másra bizni. Könnyű hangzatos beruházásokat eszközölni s a defioit kiegyenlítését másra bízni. Vájjon kié az órdom, azé ki törvényeket alkot és ezután veszi figyelembe az ország hord-kópe8égét avagy azé ki először számol az országgal és ehhez viszonyítja a törvényeket?
. Balázs József.
miatt a szegényes, azOk, zsúfolt éa egészségtelen lukésokba szorul a nép, félé, bogy ez a
kellemes egészségi állapota a városnak újra megromlik.
........ ■■■■■ 1
Patronázs gyűlés.
A Nagykanizsai Patronázs Egyesület választmánya Vécsey Zsigmond polgármester elnöklete alatt tegnap ülést tartott, melyen beszámoltak a szeptember 6-ikáu lefolyt gyermeknap eredményéről. A tiszta jüvödelem |n9i K 33 fillér volt, melynek li.\'/j-a Gyermekvédő I,igának. 60%-» a Patronázs Egyesületuek és 40®/„-a a Népkonyha javára esik. A választmány köszöuetét fejezte kí a bölgybízottság-uak, melynek buzgalmával volt elérheti a kedvező eredmény.
Egy konkrét esetből kifolyólag Jureozky Iván dr. ügyész indítványára a választmány kimondta, hogy a Patronázs Egyesület az Országos Szövetség utján hatósági intézkedést kér, arra uézve, hogy a váudor komédiás truppoknál levő gyermekek kilétéről meggyőződést szerezhessenek és kellő ellenőrzést gyakorolhassauak
Deák Péter főkapitány kérdést intézett az eluökséghez, hogy vau-e tudomása arról, bogy Nagykanizsán izraelita felekezeti Patronázs egyesület alakult és kérdi, bogy ez uéra fogit-e a felekezeti árnyalattól mentes egyesületeket működésében gyengíteni. Vécsey elnök csak a helybeli lapok utján értesült az illető egyesület megalakulásáról, de működéséről ez időig nincs tudomása E tárgyról nagyobb arányú eszmecsere indult meg, melyuek végeredménye annak koustntálása volt, hogy a Nagykanizsai Patronázs Egyesület bár teljesen felül áll a felekeze-tiségeu, de éppen azért mindig sziveseu lett és tesz eleget bármely felekezet kiváuságáuak és gondoskodott ez ideig is, kogy a pártfogoltak vallási érzületei méltáuylásban részesüljenek. Az egyesület véleménye ar, hogy ez az uj alakulás okvetlenül gyengíteni fogja a már huzamosabb idő óta derekasan működő egyesület érdekejt. Az eluökség megbizatik, bogy kérje fel a uagykanizsai izr. hitközség elnökségét, hogy a Patronázs Egyesületnek ez a jelzett uj alakulása ne jöj|öu létre; vagy ha annak megalakulását már nem befolyásolhatja, akkor arra kéri, hogy az általánosabb érdekű egyesületet működésében ue gyengítse. Amint tudósítónk jelenti, t gyűlésen jelen volt előkelő ízr. tagok íg szívesen lát|ák ha a Nagykanizsai Patrouázs Egyesület működése szeparatisztikus jellegű fíókegyesülettel nem bénittatik.
A választmány még több kérelmezőnek nagyobb összegű segélyezéseket folyósított. Több uj tag belépését jelentette be az elnökség és bál a tagok száma örveudeteseu gyarapodóban van. mégis egy nagyobb laggyüjtési akció megindítását határozott el a választmány.
=■ Nagykanizsa egészségügye. A vároBÍ tiszti orvos jelentése szerint már régen volt olyan kedvező az esős novemberi időben a lakosság egészségi viszonyai mint jelenleg. Semmitéle ragály fel uoin lépett eddig. Ennek oka valószitiüleg abbsu leli magyarázatát, hogy az enyhe időjárásnál fogva még la legtöbb idő a szabadban tölthető. Ha majd a
Kanizsai utcák.
ii.
A korzó.
Igazan uem tudom, ne kezdjem-e ezt a cikket a régi latiu poéták módjára valami hóskölteménynemü uekifoliászkodással esetleg egy korzóbelí Múzsához, mert ugy érteni, hogy ez a ci\'<b a korzó dicséneke lesz Hisz a korzó a mi szeretett, dédelgetett utcánk, büszkeségünk, a város szépségének quintesszeciája, kulturánk Usszosürüsödése. Két oldalt palotasorok, | ragyogó villanyfényben úszó kirakatok, előttük hullámzó néptömeg. M i|ditein ilyen a korzó. Csak egy
2
ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER 31.
kicsit tompítani kell a színeket, halványítani a fantáziát. Mert sajnos, de való, hogy csak a városát nagyot, szoretó kanizsai foghatja rá a kortóra, hogy hfltlnu lett ajtermóazethez és elérte teljosou azt a fokot, melyet a nemzetgazdaságtan „kultnrália" jeltóvei illet, óh, mi kótel vagyunk nagyon a természethez I És a természet gyermekei, a rSfSgó malacok és a filozofáló tehenek éppen olyan jusst formálnak a korzóhoz, mint mi.
Dehát végre is a mai megdrágult világban, amikor oly drága az ókórhus és oly olcsó az emberélet, miért ne volna nekik is annyi joguk, míut másoknak és miért ne szólhatna oda az egyik Ökör a másiknak :
— Nos, kollega ur, végig menjünk mégegyszer a korión ?
De hát szó, mi szó a korzó egész csinos a maga nemében, fis azoktól a kis szépséghibáktól egy kis jóakaratul el lehet tekinteni. Hogy pl. a C. és 7. kerQleti polg\'rtársaink néha. nyilván abban a hiedelemben, hogy az ósök hagyományait tisztelni kell, vagy tán abban a hasonlókép téves gondolatban, hogy tekintettel a kolerás idókre a rendőrség kutyái bakteriológiai vizagálatot tartanak az asztalion, erre alkal mas kísérleti anyagot szolgáltatni, kötelességüknek tartják és pedig a szintén hagyomáuyna kiskanizsai lelkiismeretességhez méltóan oly bóséges mennyiségben, hogy egész kórházat elláthatnának vele. Vagy ki szólhatna olyan jelentéktelen semmiségek miatt valami rosszat a korzóra, hogy mikor a legtökéletesebb harmóniábau bontakozik ki kortóok szépsége, a nyáresti órákban, amikor a ködbeborult Kiskanizsa felett, mint a „Neu és Klein\' aranygolyója ragyog a bíboros hold. a kávéházban nekimámorosodva húzza a cigány, a szerelmes párok a legegyűgyűbb mondatokat suttogják egymás fölébe, akkor egyszerre mintha valami zivatar kászálódnék, valami távoli moiaj hallatszik és mielótt a sétálók magukhoz térhetnének mngdObbenésQkból, egy gózkoesi sebességével robogó szekér vágtat le a korzóra telve kurjongató legényekkel, kiabáló némberekkel. A sétáló járókelőknek éppen, hogy auuyi idejok marad, hogy a sebesen robogó szekér elól futva elmeneküljenek A rendó-rök sorfalat állauak, a kocsi pedig Nagykanizsa történetében példátlan sebességgel eltnuik az éji homályban Do hát ki szólhatna e csekélységek miatt roaszat a korzóra I
Nagykanizsa és a korzó I Ez a kettó ugy összenótt egymással, hogy a mikor az ember egy más város kávéházában a megvívott tekepárti kOz-delmeit pihenvéu ki, szeretettel goudol vissza a maga fatornyos pátriájára okvetlenOl a korzó naiv és kedves képe tolakodik fel a fOstteli levegőben. Az ember lát;* maga előtt a felső templomot avval a bizonyos négy gesztenyefával, melyekről egy nemrég itt járt fővárosi iró oly értelemben nyilatkozott, hogy az a két fa egyenesen elragadó naivitást kölcsönöz, falusiasan bájos képet ad a templomnak és vele egyOtt természetesen a korzónak is. Azóta nagyon szeretjOk azt a két gesztenyefát de természetesen a korzót is. Tényleg van valami hűvösség azokban a vasárnap déli kortói sétákban. 8ajuos ezt a korzót az Ur adja és az L\'r veszi el lólOnk. Mihelyt t. i. a jó Isten megelégeli a tisztelését és a mise véget ér ott ama négy nevezetes gesztenyefa mögött a jiivók leözönleuek a korzóra maguk hívságos megmutogatása irányában és megkezdődik hz a hangulattal és megszólalással leli. színes ragyogó, hullámzó élet, mely egyszerre . nagyvárosi jelleget ád a fentebb kicsúfolt korzónak Es hogy örülnek ilyeukor a kalaposok I Istenem, hogy örülnek I Képteljék, kérem, én múltkor megszámláltam, éppen siázhustonhétszer köszöntem, míg kétszer végigmentem a korzón. Tessék kérem alássan, most már ] elgondolni, micsoda általános kalap pusztulások esnek meg ilyeukor. De hál ki gondol ilyeukor ilyesmivel ?
Mikor azután a jó Istou megunja liivei mulatozását egyszerre csak — megint ama nevezetes négy gesztenyufs alalt — megkondítja haraugjait és bimm-bamm — egy perc alatt tlres a korzó, a nagy város elttlnt és meeíut falu Nagykanizsa.
Lehetne még sok minden Ürességet irui az tlres és a teli korzóról egyaránt. Lehetuo írni az esti korzókról, a kivilágításról, melyet szép szomorú fényben pislogó villanylámpa jelez a hegyről.. . Hogy itt álljunk meg!
Tetszik tudni, mi az a „hegy* ? Ez a korzó északi részéu van. Nekünk csak ezt az egy hegyet adta a gondviselés és ez is csak aszfaltból vau, de azért illő megemlékezni róla. Szolid buckókkal kezdődik, majd egyszerre a magasba leudOl fel. E hegy
szolgálja a turisztikát Kanizsán, valamint ez ad témát a beszélgetésnek. A tetejére azouban csak a tapasztalt korzóisti mászik fel ki ott mogáll és szól;
— Az irányút ma lanyha I
Mert akár hiszik akár nem, a korzónak árfolyama is van. Van biibny. De. nehogy még azt gondolja valaki, hogy ett akarom lelvenni, vágy hogy mint egy vérbeli kortói slammgasit, én sem birok megállani a fecsegésben, a dicshimnusznak ezennel ünnepélyesen véget vetek.
As Fmul.l« vli.lMl • SCOTT.HI« «Ijáfái
II ■ hali,,I
— k«|«k flgrcUmb rtnni l\'lámttoktöl 4t.ko4j.nkl
Legkitűnőbb formája
a csukomájolajnak bármely célra a SOOTT-féle Einulsió, amely mést-és uátronbípofoszfitokat tartalmaz. Nem tud caukamájolajat bevenni, mert beteggé és gyöugélkedővé testi? Ujjongani fog örömében, ba a SOOTT-féle Emulsió-t fogia használui I Mondhatunk még vau-mit az Rinulsíó érdekében. . Gyorsabban és nagyobb eredménnyel hat, mint a közönséges osukamáj-olaj. Más szóval a
SCOTT-féle Emuisió
képes arra, amire a közönséges csukamájolaj nem képea. Próbálja meg I Egy eredeti üveg ára 2 K öt) f Kapható miudeu gyógyszertárban.
HÍREK.
— Erzsébet nap. Szombaton néhány fekete lobogó mutatta, hogy a nov. 19-iki Erzsébet nap * magyar azívekbeu gyásznappá fejlődött. Tragikus vég 11 Erisébet királynénk emlékére e napon gyást-miae volt a Ferencesek plébánia templomában, bol Nagykanitsa város hatósága Vfteaey Zsigmond polgármester vetetésével megjelent. Ugyanitt vettek résit a szentmisén az állami elemi és áll. polgári iskola tanulói A főgimnázium iljusága a felső templomban jelent meg, hol Mészáros József kegyesrendi tanár misézett. Az izr. elemi és felső kereskedelmi iskolák növendékei vasárnap voltak gyászistentiszteleten. A boldog emlékű királyné érdemeit, melyekkel a magyar szivekbe bevéste magát, minden iskolában méltatták.
— Tanácsülés A pénteki janácaűlés bár mintegy két óra hosszat tartott, ücikk adminisztratív ügyekkel foglalkozott. Vécuey polgármester Üdvözölte a tanácsülésen először részt vett Sabjáu Gyula dr. főjegyzőt és annak a reményének adott kifejezést, hogy amint elődje ugy ó is harmonikus vállvetett muukának a hive lesz. . Habján főjegyző megköszönte a szívélyes fogadtatást, mit a polgármester és tiszttársai részéről tapasztalt, törekedui fog, hogy működésével elődjének állását méltóan betöltse.
— Házasság. Ferency Űyörgy dr. nagykanizsai ügyvéd holnap vezeti oltárhoz Kiskomárom-ban Schónbock Ilona uéhölgyet, Schóubeck Iguácuak a pesti központi papnevelő Intézet kiskomáromi uradalma kasznárának leányát.
— Az uj ezredparancsnok. Síede Rezsó a verseci 7. honvédgyalogezred ezredese Nagykanizsára helyeztetett ál ezredparancsnoki minőségben. Állomáshelyét e hó 25-én foglalja el.
— Magyarországi Nőegyesületek Szö-vetsége 19-én tartotla a Szövetség tanácsának és egyesületei hivatalos képviselőinek zárt gyűlését és 20-án nyilvános közgyűlését Budapesten a Nemzeti Muzeum dísztermében. A nagykanizsai Szanatóiiuin Egyesületet a gyűlésen Blazsejovszky Károlyné posta és táviró fótanácsosné képviselte.
— Áthelyezések. A. pénzügyminiszter Szabó Oyula adóhivatali tisztet Bártfáról Nagykauizsára helyezte hasonminóségben.
Kutits Sándor helybeli 20. honvéd gyalogezredben hagynagy a székesfehérvári 17. honvéd gyalogezredhez helyeztetett át.
— Müvészeatély. A szombat este a Polgári Egylet negytermében megtartandó művészeslély iránt
nemcsak Nagykanizsán, hanem u egész vármegyében oly nagy at érdeklődés, hogy az eslélyek szezonjának e megnyitója fényes sikerrel biztat. Jegyek a Weisz és Ledofszky eégnél kaphatók.
— Vívó-tanfolyam Nagykanizsán. Mag-vasay Lajos jóhlrű okleveles vívómester ki legutóbb Szatmárolt tartőikodott, két hónapra terjedő vivó-1 tanfolyamot nyit Tekintetbe véve, bogy már évek óU nemkereste fel Kanizsát vívómester, szinte örömmel üdvözöljük a mestert városunkban, mert * vívás elsajátítása mig egyrészt kitűnő testedző sport, másrészt minél szélesebb körben teéjed el a vivási készség, annál kevesebb lest a klakérelség és több a lovagiasság. Valóstinű tehát, bogy Magvassy vívó-iskolája nagyon látogatott lest.
— Singer varrógépek kitüntetése. At 1910. évi brűsseli világkiállításon minden tekintetben főleg azonban a géplechnikák terén, a legmagasabb képességek voltak képviselve s étért i nemzetközi biráló bizottság feladata sokkal nehezebb volt, mint valaha eielótt. — Annál nagyobb • Singer Oo varrógép réstvénytársaság diadalt, hogy gyártmányai, mint a világ UgtökálcUsebb varrógéfei, a .Grand Prix"-ie\\ lellek kitűntetve.
— Szabadságon Bentzik Kereuo dr. városi űgyést mától ketdődőleg 4 betl szabadságra megy.
Áts Jóssef városi előadó tanáosos pedig december elsejéig tartó szabadság idejében lest távol hivatalától.
— Nem akarunk náthásak, rekedtek, el-uyálkásodottak lenni, oem köhögünk, nem vagyunk gyengék, idegesek, mi Feller-féle „Elsafluidot* használunk, mely izületi ffjdalmak, gyulladások, azemgyengeség, fejfájás ellen is kitűnő. Pióbatucatja bérmentve 5 korona. — Gyomorfá|ás, veseégés, étvágytalanság, háuyásí inger, felböfőgés ellen a Feller-féle hashajtó „ EUapilulák" segítenek. 6 dobot bérmentve 4 korona. Mindkét ster valódi caak Feller V. Jenő gyógysieréstnél, Stubica, Centrale 126. bz. (Zágrábinegye.)
— Szélhámos gyógyszerész-segéd. Nagy Kálmán 27 éves gyógyszerész-segéd (alattyáui 8tol-nok-megyei siűletésű) valamikor 5. és 6. gimnátista korábban az egri érseki internálásban lakott. Ett a régi jó emléket ée helyismeretét arra használta fel, bogy mikor e hó 7. 8. ás 9-én ott járt. két pár ezüst evőkészletet elcsent. A csinos megjelenésű, szimpatikus arcú siélhámos lelkét már siíerült és nem sikerűit csalások és osalási kísérletek is terhelik, így Vince Alajos kápolnai esperes plébános nevére hamisított levéllel egy egri kereskedőnél két téli gallér-köpenyt csalt ki 80—80 K értékben. Ugyancsak ennek nevében ai egri .Turul" cipőgyári OtUt-ből 2 pár cipőt csalt ki. Egyiket eladta, a másikat felhutta. Gyöngyösön meg nov. 11 én ismét csak a kápolnai plébános nevében egy kereskedőtől 300 K értékű ruhát csalt kl és értékesítette. A veszedelmes szélhámost körözik és a nagykanizsai rendőrkapitányt hivatalt is értesítették. Valószínű, bogy a csaló gyógyszerész most távolabbi vidékre teszi át működési székhelyét, hol amint a belyiettvl megismerkedik felhasználja .nagy\' terveinek előmozdítására^
— Utazó tolvajok. A dombovári csendőrség és egy uappal később a székesfehérvári rendőrkapitányság tudósította a helybeli rendőrséget, bogy egy 26 éves magas termetó szőke ur és 20 éves alacsony nő megszállt a szállóban és Dombováron 396 K, Fehérváron 200 K értékű vánkos és más ruhaneműt elloptak és megszöktek.
Szőlő-oltv&nyok,
siólóvesstók és finom érmelléki borok bestar-tésére legmelegebben ajánljuk a legtöbb hírnévnek örvendő
SZÜ08 SÁNDOR FIA
■aSlSoltviaytelepét SXXABBIÓUMM.
Képes árjegyiéket tanulságos tartalommal Ingyen és bérmentve. Kien árjegyzéknek egyetlen házból aem szabad hiányolni, mert sok mindenkit érdeklő dolgot tartalmat. Tehát senki elue mulassza egy levetető lapon kérni.
Olcsó ái ós pontos kiszolgálás.
Több izír iliiairé Inéi. léulit S allNé.
NOVEMBER 31.
ZALAI KÖZLÖNY
— Köhögés és nátha a mi éghajlatunk alatt, sajna, igen gyakori vendégek, ugy, hogy bizonyos fokig már megszoktak éket és nem tulajdonítunk könnyebb hnmloknak semmi jelentőséget. De ex teljeaen bibás I A legcsekélyebbnek látszó köhögés súlyos tüdőbetegséghez vezethet és elhanyagolás« annál kevésbé jogosult, amennyiben a minden gyógyszertárban vásárolható „Sírolin Roche"-ban oly azerrel rendelkezünk, mely azonnal a köhögés kezdetén alkalmazza, a hurutot néhány uap alatt biztosan megszünteti A 8irolin tehát egy igazi háziszer, mely igen áldásos lebet, mert súlyos lüdó-bajokat elháríthat, természetesen idejekorán kell adni; nem szabad elóbb néhány napig várni, mig a hurut kifejlődik és tétlenül »árui, vájjon nem fe|lódik-e talán magától is vissza.
— Leabosl Bserelem. Az éjjel egy bárcás leány meg egy örömlányát tOndér együtt mulattak éa miután jól felöntöttek a garatra, a Rózsa korcs mában szobát akarlak nyittatni, hogy a boldogság Ülje* legyen. A vendéglő tulajdonosa nem bocsátotta be a részeg nóket, mire ezek (elcsigázott ger-jedelmökben az ablakot beverték. A rendőrség letartóztatta és pénzbirsággal sújtotta a csendháborító szerelmeseket.
— vixes tej. Megírtuk, hogy aóbány héttel ezelőtt a helybeli rendőrség 12 tejárusnak gyanús külsejű tej és vajtermékéből mintát koldött fel a budapesti vegykiaérlet állomásra megvizsgálás céljából. 8zombatou érkezeti vissza a vizsgálat eredménye A legtöbbnél .vizes lej" volt a kritika, csak néhánynak a minősítése volt jó. A rendőrségen most megindítják az eljárást és pénzbírságra Ítélik azokat, kik lelketlenni kiuzsorázzák csekély értékO tápszerereikkel a fogyasztó közönséget. Ítélethozatal után módunkban lesz a vizes tej elárusítóinak nevét a közönségnek tudomáaára juttatni.
— A SOOTT-féle EMULSIO mindazon esetekben jön alkalmuáaba, melyekben ezelőtt t közönséges csukamájolajat használták, csakhogy a öOOTT-féle EMUL8IÖ »okkal jobb halásu Kirárólag a legfinomabb norvégiai gyógy csukamájolajai tartalmazza, keverve mész és nátron hipoloszfitokkal és a maga nemében páratlan 8cott-féle eljárás által ízletessé éa könnyen eméstthalővé van téve. Qyoraau éa biitOMa.bat, a minden tekintetben hatékonyabb, miiit a közönséges csukamájolaj.
— Évek óta kisebb-nagyobb mértékben pueatit a hajmoly, ez t veszedelmes élősdi, a mely annyi fejet terelt le már és fesztett meg férfias népségétől: a bajusztól. Meg van tudományosan állapítva, hogy a hajmoly tisztátalanul fezetett borbély-mAbelyekbeu fertőz a azért a vármegyén a borbély-mfibelyek desinficiálásáról szigorú szabályrendeletet is bostak. Nagy szerencse, hogy azt ip kézzelfogható és tudományos vizsgálatokkal kétségkívül megállapították, bogy a mely fodrászQzletben fertőtlenítő bajmosó szerOl, s Diana sósborszeszt használják, ott a hajmoly nem hat fel. Érdekűuk e kitűnő hálószemek borbélymúhelyekben való általánoa elterjedése.
— A belföldi játékszerek köst, a melyek a mint tudva vau, világhírűek a Horgouy-Kóépitő-szekrény első helyen áll; mindig mini első játékszer szerepel a gyermekek ajándékozási céduláján. Ebből magyarázható azou feltüuó jelenet, hogy a nehéz amerikai gazdasági krízis dacára az amerikai játékszerkereskedésekben a Horgony-Kóépitószekréuyek utáni kereslet változatlanul nagy volt, ellenben másféle játékszerek kevésbé vásároltattak.
HaaamáUoa Fsllsr-fáls Elaaflmdot ás FsUsr-fál* ElsaptlulAkat, mslysk .gy.dtlll U»t-tAJs Fsllsr V. Ju5 aűvart ryAgysssréss. Otabló«., Osatral* US sm. (ZácrJLbmesTS).
I A Kcllcr-félc Elufluld uját tspaszlalatunk »zerint íáJd*lomo*IU»pltó, gyógyító, gyöngeséget megszűnt tetó hatásul bír, gyorun és biztosan gyógyít cauit, kozvényl, ideggycngeaéget, old*lszurá*t, szaggatást, influenzát, fej-, fog- éa dorékfájáal, zaábát, bénulást, stomfsjiat, migrlnt, sok Itt meg nem emlilett betegsegtól megszabadítja az embert. A Kelter-féle Elsefluidol, rekedeéget, nátha, metl-ée torokfájás él légvonal vagy húléelól eredó bajok ellen te páratlan gyógysikerrel haesnálják. Valódi cs*k ugy, ha minden üveg e .Feller* nevet vtsetl. 12 kis vagy 0 dupla vagy 2 speciális Üveg bérmentve S korona.
II. Továbbá tudomáaára óhajtjuk hozni, hogy as emberek etrel gyomorbajok, görcs, étvágytalanság, veseégés, hányás, inger, rosszullét, telbóíOgés, puffadtság, dugulás, aranyere* bántalmak és kiilön-bózó emésstesi savarok ellen kttúnó és biztos sikerrel kaisnátják a Kelter-féle hashajtó Rebarbara-Elsapitulákat 6 dobol bérmentve 4 koron*. Óvakodjunk uonban utániatoktól és címezzünk minden rendelést gondosan
Ftllír V. Jtai lykiitztrészith. Itihlca,
Castrals III u. (Zá|rákBM|l.)

KÖZGAZDASÁG.
A gabonattzlatről.
Nagykanizsa, WIO. nov. 21.
A mai Kudapesttól érkezett telefoni jelentés szériát élénk forgalom mellett a buza ára ismét 20 fillérrel emelkedett. Más cikkekben kevés volt az Ozlet.
Piaci árak:
Buza . . . 21.—
Rozs . . 15._
Zab . . . 16.—
Tengeri . . 13. —
ö\'206/tkv. 910.
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. törvényszék mint telekkönyvi hatóság közhírré teszi, hogy Kohn Károly végrehajtatónak Luksa Rókus végrehajtás szenvedett elleni 42 K tőke. ennek 1910. évi május 27-től járó 6"/* kamatai, 16 K 40 f per, 11 K 60 f. végrehajtás, továbbá dr. Reményi Zoltán ügyvéd csatlakozott végrehajtató 7 i K 75 f. tőke és jár. és a még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a nagykanizsai kir. törvényszék területéhez tartozó s légrádi 3132 sztjkfben t 4408 hrsz. szántó és sulozi dűlőben Veber Mária özv. Frech Ferencuó javára bekebelezett özvegyi haszouélvezeti jog épségben tartásával 107 K, a légrádi 8138 sztjkvben f 1,1 ház, udvar éa kertnek Lukss Rokust illető V, része 1089 K becsértékben 1910. évi december 31. napján d e. 9 órakor Légrád község házánál dr. Kreisler József ét dr. Reményi Zoltán felperesi ügyvédek vagy helyetteseik közbenjöttével megtartandó uyílvá-nos birói árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fvutebb kitett -becsár, melynek kétharmadáuál alacsouysbb árou az iugatlau el nem adatik.
Az árverezni kiváuók tsrtoznak a becsár 10®/0-át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenoi.
A kir. törvényszék, mint tkvi hatóság.
Nagykanizsa. 1910. november hó 9.
Qózony s k., kir (széki biró.

NYILTTÉR.
E rovat alatt közöltekért a szerkesztőség nem vállal.
Ostobaság! Nem kell a gyermeket vattába burkolni
Rosz idóbenjisjki kell mennie, uemcsak az iskolába, hanoin játszani is. Hanem óvatosoak kell azért lenni és azért jó, ha a gyermek mindig magával visz néhány darab valódi Fsy-féle szódeni ásványpasztillát. Akkor bizonyos, hogy a nyálkhártyák veszedelmes icgatását elhárítja s a gyermeknek semmi baja sem történik. A hol gyermekek vannak. Fay valódi szódeni pasztilláinak nem szabad hiányoznia. Minden idevágó üzletben kapható dobozoukint 1 kor. 96 fillérért.
Főképviselőt Magyarország és Ausztris részére : W Th Guulzert, cs. éa k. udv. szállító, Wien IV|I Qrosse Neugasse 17.
^yst/z/s/yW/r/í
a \'¿\'/lecAfjzsyyuitirtaf\'va/é- «mwÚ,
met/ fyyjtrttf /{+*/// .«v ,-tJ,
v >ri<j//a4>m/ Mirtt/M f/aia</j aatf/
ej mey+lé&t/cj//
f
Szabó és Társa
Most: Budapest, V., Báthory-utca 22.,
azelőtt: GYAR-UTCA.
Ajánlja ugy cséplési, mint malomüzemre kitűnően alkalmas benziolokomobiljsit és csép-lókészleteit.
Teljes jótállás kifogástslsn üzemért. — Üzemzavarok kizárva. — Bámulatosan egyszerű szerkezet. — Rendkívül csekély beuzinfogysst-tás. — Árjegyzék iugyen — Olcsó árak részletfizetésre — A levelezést kérjük nem a flyár utcába, hauem V., Báthory-utoa 22 címezni.
szállít. amerikai sima és gyökeres «atw** vesszőket ktllőn-
féle rajokban, fajtisztaságért jótállvu legdúsabb választékban a mér évek óla elsőnek és legmegbízhatóbbnak ismert:
KUküllomanti ilti azillaaltviay talap tulajdonos: OA8PABI FRIGYES
Medgyes 8g. az (Nagykllkülló-inegye). i Ttnék képii árJuyzékit Mull---—
Aa árjagyaékben találhatók aa ország minden részéről árkeiett allsairi Ittalak, ennélfogva minden stílíblr-tokoa megrendelésének megtétele eldtt a« iimerda ne-¡nélviségeklól ugy nó-, mint Írásbeliiig biznnyaágot •aereahet magának flitt nílitili| filtitlia ■labll kaláaáfirél.
IllDlTlIlf
Nagykanizsa város rendezett tanácsa ezennel közhirró teszi, hogy a város erdeiben a szálfáknak nyilvános árverésen leendó eladása tárgyában és pedig az alsó erdőn a Budini területen 1910. november 24-én d. e. 9 ipakor, a felső nyiresen november 2tí-án d. o. 9 órakor, az alsó nyiresi ozigány berekben november 29-én d. e. 9 órakor, a felső erdón a békástói területen 1910. évi deozember 3-án d. e. 9 órakor, a tnájkóba deozember 6-án d. e. 9 órakor, az alsó nyiresen deozember 10-én ós folytatva 15-án d e. 9 órakor mindenütt a helyszínén nyilvános szóbeli árverés tartatik a hol a szálfák a legtöbbet ígérőnek készpénz fizetés mellott eladatni fognak.
Nagykanizsán, 1910. évi november 18-án.
Vócsey Zsigmond s. k.
polgármester.

11 11 >i ji
i! ii ii >i >i
!! ii >i
í!
c
V
+3 u
4-t
V
1
2
3 £
•3
C
X t>
e
V x>
a
u
c
S3 ■a
1
EHRLICH
Lsikizalakk aiijiliilk
EHRLICH ÉS HATA
35
ujátkazO munkája
aa Általuk fin/;<i gyógyító feltnlalt ..000
_ U ElEIEtl IllEmEIEI IEIÍM-
« iitih életO iéfeiiel **
ÍRTÁK: Dr. EHRLICH P. és Dr. HATA S. SSKS3 Dr. Marschaliö Tamás
réiittil ellátva: "*u,uuuulau 1UIUUÜ tiartaaár. IHiaíilii ériét* aillitl simádéul éráikéi anki, ailjaik tirtilaát allén kiltanakiriik liairil hall. ItLII ált FÍZ1E I I iiiaiitiiEi i i.
Az eldflzetásl Összeg beküldése esetén BÉHMEN1VE küldjük, ulánvátalaa rendelés aiatán a portót a rendelő fliatl.
MEGRENDELHETŐ:
2 A
a i
i •v to
IA
1 <5
Millió házlasszonyak tisztítanak«
Globus
Fémtísztftókivonatal
mely a legjobb Fémtísztitószer a világon
HEBEDOS ÉS SÁNDOR
kiiriklitikliatalaál IEIIECEIIEI él kírailr kazal kia|ik«riikiáli»l.
Hirdetések
felvétetnek e lap kiadóhivatalában.
A Richter-féle
Horgony Köópitöszakrényak
ugy mint eddig a gyermekek kedvenc játéka!
Az egyedüli játékszer, a melylyel a gyermekek állandóan szívesen foglalkoznak; ezért tartóssági szempontból a legolcsóbb játékszer is Az egyedüli játékszer is, a mely mindenkor Kiegészitöszekrények és Hidépitőszekrények által oly nagyságra és tökéletességr« hozható hogy még szakemberek is szívesen foglalkoznak a pompás magas- és hidé-pitmények felállításával. A ki gyermekeit egy valóban kitűnő karácsonyi ajándékkal akarja meglepni, egy ajándékkal; a mely nemcsak inulatiatólag, hanem oktatólag is li.it, az csak egy valódi Horgony-Köépitőszekrényt választhat, a mely minden játékáru-Weskedésbon raktáron van ; azonban csak a liirc.s eredeti gyártmányt a .Horgony" jeggyel fogadjuk el. Az uj építőszokrény-árjegyzéket bérmentve hokllldi Richter V. Ad. és Ta kir. udv. ós kant. szállítók, Bécs, 1.. Oporngasse 16.
A Budapesti Asztalos Ipartestület védnöksége alatt álló
ÉS HITELSZÖVETKEZET
az Orsz. Közp. Hitelszövetkezet tagja
12 éve fennáll, (elhívja a n. é. bntorvásárló közönség figyelmét, hogy Vili., József-körut 28. sz. (Bérkocsis-utca sarok), valamiül IV. kerülőt, Ferenciek-tere t. szára. (Királyi bérpalota) újonnan átalakított helyiségeiből! rendezett
latetaMezési tiíllitís
inegl.ikiiitésér«, raklárnuk, mely n legnagyobb az országban, a lemegy-azerftblM a legfinomabb kivitelű, művészek által tervezett és szakbifolt-aág álul felülvizsgált bútorokból áll. teljes lakásberendezések múvéazi tervek szerint készítünk, minden darab |ótállás mellett adatik el.
Nyomatott a laptulajdouos Ifj. Wajdita József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, igio NOVEMBER 24
49-ik évfolyam 95 szAm
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•Ililanlk hitfon ii ciülörLUön.
EiOnt.Ual árak: Kgin ívre 10 koroné, félévre 6 korona. Negyedévre 2 korona 60 llll. — fcgyea «iám ira 10 Olt.
1-eteló, saeikeattö : kerlóaa Jéaaef.
Klxljn : n aarrkeaitóarg.
Szarkaaztöaág ii kiadóhivatal Daák-tír 1
Talaron: lit. — HlrdaUaak dijaiabia aiarlnl.
A bankszabadalom ós a
készfizetések
Hetek óta várja a közönség azoknak u hosszú tárgyaiások eredményéiiok niegisiner-tetését, melyok a hankszabadalom megújítása és a készfizetések ügyében a két kormány pénzügyminiszterei és azok szakreferensei közölt lefolytak. Azt már tudjuk, hogy a két pénzügyminiszter egymás között a főbb pontokra, különösen a készfizetések felvételeire nézvo teljes megállapodásra jutóit, most pedig a megállapodásoknak a jegybank vezető embereivel való letárgyalása következik s csak ennek megtörténte után hozatnak a mindkét fél által elfogadott megállapodások nyilvánosságra.
Mindazonáltal az eredményre nézve olyan hírek szivárogtak ki, melyek több tekintetben tájékoztatják a közvéleményt az ügy miként való kialakulására nézve. E hírek közül elsó helyen azt regisztráljuk, mely a minket legközelebbről érdeklő készfizetésekel tárgyazza. Erról külön törvény fog intézkedni, melyet a bankszabadalom megújítását tárgya/ó törvényjavaslattal egyidejűleg terjesztik mindkét parlament elé. fi törvény a jegybankot hatulmazza fel arra. hogy általa alkalmasnak talált ídóben az iránt keresso meg a két kormányt, hogy azok az obligatorius készfizetések felvételének elrendelése végett törvényjavaslatokat terjesszenek a kél parlament elé.
Ami a bankszabadaloin meghosszabbítását illeti, azt már teljes bizonyossággal mondhatjuk, hogy az uj szabadalom ezúttal liz év helyeit csak hét évro adatik meg s egyidejűleg az Ausztriával és több külállam-mal kötött kereskedelmi szerződésekkel 4UH. évi decembor 31-én jár le. Az uj szabadalom több tekinlelkon el fog térni a ma érvény-ben állótól, például az adómoutes jegykontingenst felemelik, az azonban, hogy a felemelés 400 millióról egyszerre tiOO millióra történjék, kizártnak tekinthető. Fontos tárgy-alánok folynak a bankjegyadó újból való szabályozása ügyében is s annyit a jegybank valószínűleg elér, hogy adóköteles jegyei után ne fizessen több adót, mint amennyit kamat fejében bevesz, vagyis, hogy az adótétel mindenkor a bankkamatlábhoz fog visszanyúlni. A záloglevél-forgalom felemelésével szemben a két kormány álláspontja még homályban van, a minden kikötés nélkül való felemelés mindenesetre súlyos akadályokba ütközik s azokból a jegybank ez irányban keveset érhet el A devizáknak a jegybank érokészletébe beszámithatására nézve a bank azon kívánalmát, hogy a beszámítható ősszeg 60 millióról 100 millióra emeltessék, a pénzügyminiszterek elutasították,
ellenben elfogadták azt a propozioiót, hogy a kis bankjegyeknek teljes érofedezetére vonatkozó mostani rendelkezés enyhittessók. Hogy mi történjék az ezüstforintlal, arra nézve az uj bankszabadalom nem tartalmaz rendelkezést, ezt a kérdést csak az Ausztria és Magyarország közt fennálló érme- és értékszerződés megújítása alkalmával fogják szabályozni.
Végül gondoskodás történik a bank-szabadalomban arra nézve is. hogy az Osztrák-magyar bank Boszniára és Hercegovinára is kiterjeszthesse üzleti működését, nevezetesen ott a jelzálog üzletet kultiválhassa. Ezzel kapcsolatban megemlítjük, hogy a bosuyák-heroegovinai tartományi gyűlés annak a kívánalmának adott kifejezést, hogy az anneklált tartományok a jegybank főtanácsában képviselve legyenek. M. K L.
Keszthelyi iparos dalárda.
Mull héten Keszthelyen meghívók mentek siéjiel, a melyekben az egyesek az iparosok dalkörének lijiá élesztőse és fejliMztéso céljából tartandó gyűlésre hivatnak meg. Körülbelül 300 meghívó inent széjjel s a kilOzőtl időben pont 13 ember jött össze A gyűlésnek előzményei vaunak, melyek élénk világol vednek, a keszthelyi társadalmi éleibe. Kgykor ezen daloskör a Dunánltil legjobb daloskörök egyikének volt elismerte. A kört Lakatos Vince magasmúveltségü agilis premontrei tanár vezette, iniul elnök s ennek befolyására támogatta a kört Keszthely város minden számottevő intelligens tagja A dalárda címe ugyan iparos dalárda, de tagjai kereskedők, hivatalnokok, tanárok s tanítók is voltak. Szép voll az egyetértés s impozáns minden alkalomkor az eredmény, s mit a dalárda elért.
A most lefolyt választások alatt azonban megbomlott a reud, az egyetértés. Egyes nyughatatlan emberek befolyása alatt ide is beférkőzött a politika s ennek eredinényeképeu megszűnt az akliv ténykedés Az elnök tekintve a nyáron lezailott Goldmark és ihináutuli dalosversetty ünnepekre, megtartotta addig lisztéi, de azután lemoudoll, meri fenkell gondolkodása nem tudta eltűrni azt. Itogy a Múzsák hajlékába egyenetlenségek férkőzzenek.
Mull bélen egyes rajongó hívók próbáiiák lábra állitaui a daloskört, de részvétlenség miatt az actió yredméuyre uem vezetett s a milyenek a kilátások beláthatatlan időkig nem is fog eredményre vezetni -Ilyenek a visszonyok Keszthelyen a Helikon hazájában a llalnloii metropolisában a választások óla Szenved alatta mindenki, do különösep a tudomány és szépirodalom művelése. Sót az egyeneilenség luég a gazdasági akadéiuiáu is érezhető, amennyiben egyes hallgatók teljesen kiléptek az önképző körből s távol tartják magukat mindeu társadalmi functiótól. Oda jultallák Keszthelyen a pártszenvedelyek a dal iránti rajongást. De nem csoda, mer! Keszthelyen
még a csizmadia is .....politikus, lin mindjárt
tönkre is megy üzlete. Balázs József.
Csak jót.
Már a rómaiak példabeszéde volt, hogy a halottakról vagy jót vagy semmit. Ez az évezrednél régebbi példabeszéd azonban csak a közízlés oltalma alatt áll; ellenben a törvény szigorúan parancsolja, hogy cselédeink szolgálati könyvébe rosszat, még ha igaz is. beirni uem szabad. Hogy ez mire vezet, kétségbe esve olvasom Kózelüukben egy kis mezóvárosban lörtéut. hogy a gyógyszerész cselédet fogadolt. A cseléd jó magaviselelUnek látszott, a gyógyszerészné reá bízta gyermekeit is. S mikor az édes anyja szombaton megfürdette kis gyermekeit éktelen ütések, kékes vérlnlt|aival voltak azok borilvn. Mindezt a Zsuzsi csinálta 8 mikor a gyermeket az íráut faggatták, bogy miért uem mondották meg a durva háutulmazlalásiikal, azt mondották a gyermekek : mert a Zsuzsi tüzes vasat melegíted s azzal ijesztegetelt, hogy mogsüt, ha szólui merünk. Bestiális kegyetlenségeket követett el a cseléd előbbi gatdá|ánái is 8 kitudja, hogy a némber mily bűnökkel terhelve lelkét, betolakodva családi szentélyekbe !
Hogy az efféle szolgaleáuy reá van szabadítva a családokra és tovább kegyetlenkedhet valami sötét mániákus beteges hajlam kielégitéseül a e szerint a cselédkouyvbe csak jót !ehet beirni, amit elkövetett uem szabad. Nem irta bo a gyermekei vérfoltjait látva a gyógyszerészné sein. A tolvaj, az őrült, a vérheteg reánk van szabadítva és a humanizmus jegyében a magunk kárvallásával a reánk zuduló betegségéből kell megállapilaui, hogy akit családunkba befogadunk, — azzal kész veszedelem egy levegőt szívni, egy fedél alatt élni.
Nein, uem, a cselédtartóuak meg koll adui a jogot, hogy embertársai okulására bizonyos körülményeket a cselédköuyvébe beírhasson és ne törvény kényszerítse hazudui, vagy bűnös hallgatással ember -társaira csapást, végzetes bajt mérni.
Másfelől bizonyos dolog at, hogy a jó cselédet uevelul kell. És a nevelés eszközei, igazság és méltányosság. Már régen meg van állapítva, hogy jó gazdaaszouynak, jó gazdának nincsen rossz cselédje. Bizonnyal a bánásmód az az arkáuum, mely hozzá vouzza a jókat.
Nem tudunk cselédkérdésról irva eltekinteni áltól az üdvös kezdeméuyezéstól, melyet a föld -mivelésügyi minisztérium iudilotl meg a hűséges gazdasági cselédek és munkások becsvágyának fikszl-rozására. Egy évtizede, mióta az a minisztérium minden vármAgyéból néhány gazdasági munkást és cselédet dicsérő oklevéllel tűntet ki és 100 K-val meg is jutalmaz. Ez a mód alkalmas volt arra, hogy a liúíég és odaadás érdeme elismertessék és ekként a régi udvarházakban a cselédi virtusok a modem éleiben se vesszenek ki végkép.
Nagyon kívánatos lenne, bogy a becsvágy fokozására a házi cselédek sorában a jutalmazásnak ez a módja alkalmazásba vétessék. Szintúgy helyes leuuu, ha az állami gyermekgondozás és nevelés cselédképző iskolákkal törőb.iék. Minden esetre azonbau legszükségesebb már az, bogy a cseléd-
2
könyvbe szabadjou ue csupán a jót beírni, hanem mindazt, a mivel másoknak nagyobb károsodását, vagy szerencsétlenségét elháríthatjuk. Mert a hogy ma van, ei olyan álhuiuáuizmus, melynek fája sok mérges gyömölcsót termelt már. Mérges gyümölcs könny-j zápor és családok szerencsétlensége.
~HIREK.
Egy el nem küldött levél.
Maga akkor azt a levelet megírta. Bele temette a szive mindeu vágyát, Bele temette a reményét, az álmát Abba a kis finom, rózsaszín papírba.
Amint irja, szinte mAgam elótt látom. Nem volt ugye abba som léha cikornya, 8ent a dagályosság felhós Eifeltornya Osak egyszer) szavak : „Várom, várom, várom".
Kunyi volt az egész nagy szerelmes levél : At meg át itatta ibolya parfümmel Megcímezte, aztán. .. . aztán uetn küldte el. 8 azóta elmúlt már sok nyár. ósz, tavasz, tél
Maga gyakran elószedte azt az írást A lámpa fényénél nézte, nézegette. Aztán.. . nem küldte el, megint visszatette, S én? En tán soha sem unom meg a várást.
Áldor Vilmos
— Tolsztoj halála. Tolsztoj ravatala körül az egész világ gyászol. Burzev orosz forrodalmár azt mondta: Oroszország felett eddig ketten uralkodtak : a cár és Tolszto|; most sajnos csak egy uralkodója maradt: a cár. Mikor Tolsztoj nevét még az egész világ fogja ismerni, a cár nővére még a történelem is csak halványan fog visszaemlékezni A H2 éves Tolsztoj most végleg meghalt; kétszer hozták halálhírét és most, hogy valóban megszűnt a legnagyobb elme gondolkodni és a legmélyebb sziv érezni, lett igazán halhatatlan. Astapovó, hol meghalt és Jnsnaja Poljaua. hol hamvai uyugstanak az Orosz birodalom megszeutelt helyei.
— Qyászrovat. (>zv. Maár Lászlóué szül. Bellis Kmiliii f. hó \'.¡íl-én rövid betegség után elhunyt. Mn d. ii. helyezték örök nyugalomra Nagykanizsán a családi sírboltba óriási részvél megnyilatkozásával. Az elhunytban Belus Lajos gyógyszerész nővérét gyászolja.
Scliwarzenborg Ignác hosszas, gyötrelmes szenvedés, után f hó 2üéu 74 éves korában elhunyl és ma d. e. nagy gyászoló közönség kisérte ki utolsó útjára az izr. temetőbe.
— Visszaélés a Müvészház nevével Az utóbbi időben sokat foglalkozott a fővárosi, — de a vidéki sajtó is, — azokkal a visszaélésekkel, amelyeket egy „Magyar Művészeti Részvénytársaság" nevű műkereskedő cég és annak ügynökei a budapesti „Müvészház" művészeti egyesület neve alatt, az egész országban llzölt. A „Müvészház" üzleti összeköttetésben állott ezzel a részvénytársasággal, de mikor rájött ezekre a súlyos visszaélésekre, azonnal nu\'gszakilott vele minden összeköttetést. A magyar mtivészvilág legelőkelőbb Lakjai most egy füzetet bocsátottak ki. amelyben lerántják a leplet a szédel-1 gésekról, figyelmeztetik n vidéki közönséget, ne üljenek fel s képllgynökök haugzatos jelszavainak, mert a „Művészház* csak nyilvános lárlntokon viszi a
ZALAI KÖZLÖNY
magyar művészek képeit a műpiacra; az egyesület neve alatt senki síucs jogosítva képeket eladui vidéken és így köuuyen megtörténhetik, hogyha kópvá-üárlásaikbau nem lcszuok elég óvatosok értéktelen mázofVányokat vesznek majd meg drága pénzen. A „Müvészház" igazgatósága egyben tisztelettel felkéri a magyar műpártoló közönséget, hogy amenuyibeu az egyesület cégére alaü üzötl visszaélések tudomására jutnának, közölje azokat az egyesület igazgatóságával (Budapest, VI Városligeti Fasor 6.), hogy a „Művészház" a szédelgő ügynökök ellen a törvényes lépéseket megtehesse.
— Eljegyzés. Séber Józsof, a gróf Andrássy Gyula féle tiszadobi urodaloin műkeriésze, eljegyezte Benedek I\'aula urleányt, okleveles tanítónőt, Nagykanizsán
— Jótékony karácsonyi váeár. Hogy a karácsonyi ünnepek ne csak szent áhítatot, hanem megelége lést is varázsoljanak a lelkekbe, arról a Korosztály Jótékony Nóegyosület kiváu gondoskodni. A didergőnek meleg ruhát és tűzifát, az éhezőnek panasziilentes kenyeret, sót kalácsot akar )ultatni szeut karácsony naptára. Hogy ezt tehesse a kanizsai és vidéki uemesszivü alakozókhoz lordul, hogy pénz és tárgybeli aiáudékaikat juttassák az egy esület neinoslelkll elnökéhez Szekeres Józsefué drné elnökhöz. A kapott tárgyakból dec. 3-án d. u. 2—fi óráig, •4-én pedig d. e. 9—1 S-ig, d. u. 2—8-ig jótékony karácsonyi vásárt rendez Lesz gyermekkabaret és buffet is. A belépődíj oly csekély, hogy mint más évekbeu is történni szokott, ez idén is ott lesz az egész város.
— Áthelyezés Hlavács Gyula szombathelyi péiuügyi számliszt és Varga Kálmáu zalaegerszegi pénzügyi számtiszt kölcsönösen átliolyeztettek.
— Iparkamarai tagjelölések Szokatlan érdeklődés mutatkozik a nemsokára megejtendő iparkamarai tag választások iránt. A 3 rendes és 2 póttag helyérő nem kövesebb, mint Hü pályázó vau. A régi tagokat, kik hosszú időn át voltak tagjai a kamarának az iparosság bizalmából, teljesen elejtették. Szoriutök fiatal, mozgékony és szóra kész tagok kolleuek, hogy az iparosságuak a kamaránál is meg legyeuek a védői Meg mi tagadás benne az iparkamarai lag diszes tisztsége nem kerül pénzbe, mert II. osztályú vasúti jegy és tiszteaaéges napidíj jár ki valahányszor a gyűlések felszólítják a tagokat. A lelenlegi lagok Miltéuyi Sándor, Dancs Kálmán és Sallér Lajos voltak, mely utóbbinak halálával megüresedett helyre Samu József póttag hivatott be. Hétfőn este ülésezett az ipartestülettől delegált jelölő bizottság és a keddi rendkívüli elól|árósági gyűlésen terjesztették elő a lisztát. Az elöljáróság a következő jelöllek személyében állapodott meg. Samu József, Halvax Frigyes és Németh György rendes tagok ; Rosenfeld Miksa és Móget Károly póttagok Hogy mennyire biztosra veszik a jelöltek megválasztását. Kiutalja az a körülmény, hogy a volt ipar kamarai tagoknak buzgó működésükért jegyzőkönyvi köszönet határoztatotl el A választás valószínűleg e hó végén megtörténik. A februári kamarai közgyűlésen már az újonnan megválasztott tagok gyűlnek egybe. Sopronban már vasárnap történt a választás. Tizetihal rendes és 8 póttagot választottak.
— A müvészestély, mely szombaton lesz a Polgári Egylet nagytermében nagy sikernek néz eléje. A művészi sikert a szereplők, az anyagi sikert a rendkívüli érdeklődés biztosítja. Jegyek a Woiss és Ledofszky cégnél még kaphatói,\'.
— Felolvasás a drágaságról. Dr. Balkáuyi Gyula a kereskedők országos egyesületének titkára, az egyesület keszthelyi csoportjának meghívására f.
NOVEMBER 24.
hó 27-én Keszthelyen tudományos felolvasást tart a drágaságról. Onnan valószínűleg Nagykanizsára jön.
— Közgyűlés. A nagykanizsai Irodalmi ós Művészeti Kör folyó évi november hó 17-én, vasárnap délelőtt 11 órakor a városház tanácstermében közgyűlést tart A tárgysorozatból kíemoljűk a Kör tisztviselőinek és igazgató-tanácsának megválasztását.
— Szórakoztató délután. A kath. legényegylet érdekes szórakoztatót tart vasárnap d u. 4 órakor, melyen Hársiug Istváu tanár tart érdekfeszítő felolvasást.
— Uj üdülő telep Zalában A Balaton szépséges vidéke és Zalaváriuegye mesés levegője sok üdülő teledet létesített. Legújabban a posta és távírda altisztek és szolgák országos egyesülete Alsópáhokon 4 holdnyi területet vett meg, Új nyaraló telepet fognak létesíteni.
— Huszonöt éves évforduló. Folyó hó 26-án lesz 25 éve, hogy megalakult a keszthelyi társsskör. E napot ünne|>pé avatja az egyesülőt. Az eddigi tervek szerint a kör diszgyülésl tart, melynek keretén belül leleplezik a disztagok s volt elnökök arcképeit; majd ezt társas vacsora fogja követni. Az ünnepi beszédet 8parzam Pál nyug. gazdasági akadémiai tanár fogja tartani, Az llnuopéiy iránt kevés érdeklődés mutatkozik, a mi a választások óta beállott társadalmi szakadásnak tudható be.
— A gyuf&monopolium tervezete elkészült A pénzügyminisztériumban, hír szerínt-elkészűltek a gyufamouopolium behozataláról szóló törvényjavaslat tervezettel. A tervezet szerint kétféle gyufás skatulyák készítendők, egy nagyobb és egy kisebb formában. A nagyobb doboz 60 szál gyufái fog tartalmazni s ennek ára 4 fillér lesz. A kisebb dobozban 26 szál gyufa lesz a ez két fillér bolti árban fog elárusíttatni. A gyufák fóelárusitóí ezentúl csak 10 percentet kapuak a gyntaáru bevételéből — holott a gyárostól száz percentet kaptak. A kis-trafikos, akinek a gyufaárulásra engedélye lesz, — majd a lóelárositólól kap pár percentel.
— Nem kell rossz üzlet a kormánynak A Duuáulul igeu sok a vicinális. Ezek közölt pedig igeu sok olyan, melynek uagyou rosszul megy a dolga. Ezeket természetesen régi szokás szerint bizonyos politikai szolgálatokéri a kormány nyakába szeretuék varrni. Ilyen a kőszeg—szombathelyi vicinális is, melyet a koalíciós kormány ál is akart venni. A mostani kormány azonban az erre vonatkozó tárgyalásokat abbahagyta, mert nincs felesleges pénze s nem élve egyes embereknek az összesség kárára kedveskedni.
— Bőrlopás. Mintegy fél esztendővel ezelőtt egy bécsi bórátvétolí szövetkezel jelentést lett a kanizsai rendőrségen, hogy a kanizsai kőr.vágóhidról hozzájok elszállításra átutalt uyersbórból mintegy 800 K értékű meuuyiség hiányzott. Valósziuűoek látszott, hogy a vágóhídon tüut el a szárító kamrából. A reudórség megindította a nyomozást és megállapította, hogy innen az esetleg vagy szándékosan nyitva hagyott ablakon kreszlűl történhetett volna a lopás. A további nyomozás akkor nem vezetett eredményre, de a helybeli bórkereskedók figyelme felhivatott, hogy esetleg lopott bórt kínálnak nokik megvételre. A napokban csakugyan egyik bórkeres kedó jelentelte, hogy Gsenterics kiskomáromi mészárostól 3 nyersbőrt hoztak eladásra. Mivel azoubau valószínű, Iwgy uem Gseuterics küldte azokat, tehát a bejelentést megtette A rendőrség erre újra meg kezdte a nyomozást és kíderitetle, hogy a bécsi conzorciuinnak szánt nyers bőröket nem a raktárból lopták el, hanem a cszmagolással megbízott munkásokat terheli a büu. Az eljárást 4 gyanúsított ellen megindították.
Sirolin
»
Roehe"
kapkaáá minden ijíp—»r-Urbaa.
f I Aj« Qvegenkonl á korosa.
Ai orvosi kar által ajánlva.
GUmőkór (tüdóbájok), légzőszervi bántalmak, szamárköhögés, influenzánál.
L A kl koma Idán karosaiul kfthOgáe
bántalmalbaa aaenved. a. Mlndaaok, kik (áaokuratbu luinl. n«k, Slrolln .Roche* ált»! rórld Idán balol meggyógyulnak, a Aeatmában eaonTedik már rSrld hui-
■ I haaKnálJon SlrollntT
nátat uiái lánrá gát kOnnyobbOláo« ároaaek. -
á. Bkrofuláe, inlrlgydueaadáeos, (Mm- áa orrhurutoa gyermekeknek naáUtál fontos Már a Blroltn. A táplálkosásl nagyban eláoogáa
Oaak eradeU oaomagolásu 8IH0LIN „Roohs\'-t kárjdnk áa póUaarakM hataroaot-tan utaaitaunk vlaau.
IHOFFMANN-LA ROCBE(&CO. BASEL (Schweiz) QRENZACH (Badan-l
NOVEMBER 24.
3
_ Az influenza ismét átvonul az országon
és súlyos megbetegedések maradnak vissza utána. Minden náthát, minden huzatot ezért komolyan kell venuUuk és egy szer som képes jobban hatni, a tulajdonképeni tüdőbetegségeket elhárítani, valamint az influenzánál gyakori (űdógyuladásokat távol tartani, mint a „Sirolin Roche*. Ezen szert, mely minden gyógytárban beszerezhető, kellemes ize miatt gyermekele is sziveseu veszik és mivel a legelőnyösebb alakban tartalmas kreosotot, kétségtelenül megöli a bevándorolt bacillusokat és evvel megfosztia a betegséget tulajdonképpeni alapjától. De alkalmazásának idejekorán kell törtéuie; minél olóbb használok, annál gyorsabban és biztosabban hat, ezért már az egészség napjaiban sem szabadna egy házban sem hiányoznia, bogy megbetegedéskor kézuél legyen.
— Fiatalok tolvajszövetkezete. V. volt lakatos inas 13 éves mull. Négy hasonlókorú társával szövetkezett, bogy közös etővel tolvajlásokat eszközölnek. Tolvajtanyájok nem az erdő volt, hanem a kinizsi-utcai Kunszt-féle vendéglő Ott főzték ki összedugod fejekkel a lopások terveit. Részeg emberek zsebeinek kiürítése volt ogyik ága az (ízlelnek, de mással is megpróbálkoztak. Pl dr. Pollák Ernő orvos lakái-áról egy ébresztő órát vittek el, melyért a lányai vendéglős a gyermekek állítása szeriül kocsonyával fizetett. Egyik tolvajcsemetének ^ auyja észrevette fia züllését és erélyes fellépése bírta vallomásra rossz útra tévedt fiát, kinél 1 K 20 fillért is talált. Az órát a- vendéglőstől már átvette a rendőrség. A fiatalok vétségéi áttették a bírósághoz ítélkezés végett.
— Ujmlntáju kincstári belföldi vasúti fuvarlevél. 1911. év |auuár l-ével uj fuvarlevelek leszuek forgalomban. Az uj fuvarlevelek kQlsó alaki a nézve, olyanok mint a régiek csak a szöveg tekinte-tébeu térnek el némileg. A régi fuvarlevelek, teljesen tiszta és sérUletleu állapotban, valamint használat közben elromlott Űrlapok 1911. év lebruár hó végéig ingyeu cseréltetnek ki s bélyegrsktárakbau. E határidőn tul 1911. év deoember hó végéig s fuvarlevelek kicserélését a fél kérelmére a pénzügyminiszter elrendelheti. 1911. év december Hl. után többé be uem cserélhetők, sem ériékuk meg nem léritbetó.
A ki hashajtók használatára van utalva, gyakran nemcsak sikertelenül próbálja a sok lármával dicsért különbőzé has-hajtókészitményeket, hanem sokszor ujabb bajokat is szerez általuk. Ezért különösen fontos a hashajtószernok gondos és óvatos kiválasztása.
A székesfőváros Szent Rókus-köz-kórház főorvosai már egy omberöltóvel ezelőtt megállapították, hogy a természetes Faranoz Józaef-kesorüviz rendkívül kedvező vegyalkatrészeinéi fogva nemcsak könnyen bevehető, hanem a többi keserü-gyógyvizekhez képest kisobb mennyiség bevétele után még rövidebb idő alatt hoz kedvező eredményt, mint azok, Ezért mint igen hatásos hashajtót a Ferencz Józsel-vizet kiválóan ajánlják.
Az olyan helyekon, a hol az ásvány-vizkereskedósokbon valódi Ferencz .lózsef-keserüviz nincs raktáron, legjobb a rendelést egyenesen a Ferenoz József-források szét-küldési-igazgatóságához Budapestre intézni.
KÖZGAZDASÁG.
Marha vásárok A nagykanizsai heti marha vásáruk újra élénkülni kezdenek, amióta sok község a veszkerillelböl kívetelett és a zár alól feloldatott. A távolabbi kereskedők azonban talán, mert uincsenek még kellően érleslllve, csekély számban jelentek meg a szerdai marhavásáron. Ausztriából egyáltalán nem volt egysem ; olasz kereskedő kettő- volt, de nem vettek, inert uekik való felhaitás uem volt. Ok ugyanig 2 évesen alul való marhákat szeretnek importálni. Ugy ez, miut a borjú export
is egyik fóoka a husdrágaságnak. Meri bár nálunk 4 hetesnél fiatalabb borjut levágni uem szabad, de azért a piacra hozzák már két hetes korukban és mig a mi mészárossiuk nem veholik meg, addig külföldro elszállíthatják őket és igy az állatállarcány folyton csökken, mert az utána pótlásról állatneve-lésről gondokodás nem történik. Szakemberek vélo-ményo szerint a magyar közérdek ugy kivánnft, hogy a borjú export elé bizonyos akadályokat kellene állítani.
Égerszög-Zalalövői vasút. Dr. Korbai Károly zalaegerszogi polgármester a múlt héten Budapesten járt, ahol résztvett a vasutjukra vonatkozó értekezleten, ahol dülőro is jutott a zalaegerszeg— zalalövóí vasul Qgye. Üarthalos István Ogyvéd tavasszal már meg is kezdi az épitletést. A távolság 24.5 kilométer. A pályatest szélességo 4 méter, esése: 6.0%o Megálló helyei: Zalaegorszeg, 01a-klllváro", Andráshida, Alsóbagod, Zalaszentgyörgy, Salomvár, Budafa, Zalalövő --- A zalaszeutgróli— zalaegerszegi—radkedsburgi vasút ügyében szintén folynak a tanácskozások.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
* Hatszáz szám Magyar Könyvtár. A Lampel-Wodianer cég nagy vállalata, mely már sziute kulturális tényezővé uőtte ki magái, a mostani sorozattal ismét jubiláris állomáshoz érkezeit : most adta kl ugyanis hatszázadik szárnál. Mo.sl egy 8hakespeare-darabot kapuuk, még pedig inert a „M K." még e részben ís igyekszik aktuális lenni — III. Rikárdot, melyet a Nemzeti Színház a jövő béteu fog elósdui u| betanulással, természetesen abban az uj fordításban mely itt megjelenik. Kz a fordilás Radó Aulainak, a „M. K." szerkesztőjének munkája, kinek a műfordítás terén elért nagy sikereit méltó módon fogja gyarapitaui. — A második kategóriából egy izgalóau érdekfeszítő fraucia elbeszélést kapuuk, mely sziutéu dicsekedhetik az aktualit^ előnyével, amennyiben meséje a légha|ózás körűi forog. „Az a ii l o-í m in o b í I" szerzője Mauríce Reuard, egy náluuk még kevésbbé ismert ujabb elbeszélő, aki nagy mestere az eféle tudományos fantazmagóriáknak A fordítás Benedek Marcell jeles tollát dicséri. Maga a jubiláris tiüO. szám, melynek a „ M K." számára való áluugedésével nem kisebb ember fejezte ki a vállalat iránti elismerését, miut Vaszsry Kolos hercegprímás. Hogy a bíboros főpap mily kiváló művésze a szónoklatnak, míudenki tudja; de sem egyházi, sem egyéb alkalmi beszédei eddig nem voltak összegyűjtve. Az összegyűjtés és szerkesztés munkáját uem maga a prímás végezte, hanem Keméuyfy K. Dáuiol esztergomi plébános, egyike a magyar tanügyi irodalom legjelesebb szak-embereiuek. íme, ezeket uyujtja a „M. K " Az ujabb stációján dicsőséges pályafutásának, melyre büszkén tekinthet vissza a vállalat szerkesztője és kiadója egyaránt és a melyen az egész művelt magyar közönség szeretete kiséri. Teljes jegyzéket ingyen küld bárkinek a kiadóhivatal (Andrássy-ut 21.) vagy bármely könyvkereskedés.
* Tájékoztató jogi vizsgákra készülőknek A napokban hagyta el a sajtót dr. Kertész : Tájékoztató cimü könyve, mely a kolozsvári jogi vizsgák körülméuyeiról és az azok körül felmerült változásokról bő kimerítést nyújt. Az intézet az egyetemi szabályok szerinti legrövidebb idő alatt doktorátushoz juttat, ami a Székelylavaslat törvénybe lépése előtt nagyon fontos. Szigorlatokra 4—G hét alatl biztosra előkészít és igy a jelöli időt takarít és pénzt, mert az előkészítés díja valóban csekély. Minden szülő saját és fia érdekébon cselekszik, ha igénybe veszi a dr. Kertész jogi előkészítő szemi- j náriumot, mely Kolozsvárt, Bartha Miklós-utca 22. sz. alatt vau. A inost megjeleni érdekes tájékoz-1 tatót ingyeu küldik és minden levélbeli megkeresésre < is rögtön választ adnak. Otthon kcszillőknek kiválóan bevált rendszer.
* A Divat Újság minden hónapban kétszer lelenik meg. Klófizetési Ara nagyon olcsó : negyedévre postán való szétküldéssel két korona liusz llllér. Előfizetni legcélszerűbben a kiadóhivatalba intézett postautalványon lehet. A Divat Újság kiadóhivatala j Budapesten, VIII, Rőkk Szilárd-utca 4. száiuu ! házban van.
■ VMjegy: „Horgony!\'
A Liniment. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
póüéka
egy rógjónak bizonyult báziszer, moly mär sok óv éta legjobb hod\'irwolíiinek bizonyult kóizvénynel. caiunil rá meghiiltarknél.
Figyelmeztet^«. Silány hamisítványok miatt beráaárUskor óvatosak legyünk ét csak olyan eredeti üveget fogadjunk el, mely a „Horoony"vMjegygyel & a Riohter oégjegyzráseT oílitott dobozba van csomagolva. Ar» üvegekben K -.80, K 1.40 ét K 2.- rá úgyszólván minden gyógyszertárban kapható. - Főraktár: Török Jázsrf gyógyszertanéi, Budapest.
Ot fiiekter gyfigw« lira u „Arany oreszfáakor*.
Prágában, Klisabethatrasao fi neu.
■F^l Egy okos fej
A V nem használ mást, miut
^ ^ Dr. Oetker sütőporát,
tinely a legjobb, legtökéletesebb, orvosoktól ajánlott élesztő pótlék. E priiparatum 1\'2 filléres csomagokban
I kapható háimely élelmiszer,- drogéria ég egyéb kereskedésekben és \'/, Kg. liszt \'erjesztéséhez elegendő Milliószor bevált Kalácsokig süteményekhez ób tésztaételekhez való receptek ugyanott ingyen kaphatók.
Figyelmeztetés!
\' A Schicht
szarvasszappan
valódi csakis a
Schicht
névvel és a „szarvas" véd-jeggyel!
-V-
ZALAI K <> Z L 0 N V
Uni ltoo, arenyéram; legnagyobb kltflnt«l<e
WOLF
MnGDEBÜRQ-BCJCKMJ
Boros flrlur oki. jépéizmérnök,
BUDAPCST. VI.. Teréa-Mrijt 20.
Járkerekes és helyhez kötött telitett és szabadalmazott
túlhevített gézzel működő lokomobilok
WOLF ereded szerkezeit 10 — 800 licrólf.
\'ÍTlpár ti merígaidaaág lagcazdaaágoeabb. laglartőaabb i* legmegbízhatóbb üremgípeL "OmtyAiUt 700 000 IdtrSn Idfll
Óh Jaj
Megfojt ez az átkozott köhögési
Köhögés, rekedtség ós elnyál-kásodás ellen gyors ós biztos hatásúak
Effffermellpasztillái
Az étvágyat nem rontják ós kitűnő
izüek Doboza 1 ós 2 korona —— Próbadoboz 60 fillér :rrr= Fő és szétküldesi ruktúr:
NÁDOR
gyógyszertára
Budapest, VI., Váol-kttrat 17.
Élj
e n!
Egger mallpaaztllla
Ciakbaaar ■i||ré||llatl.
Kapható Nagykanizsán: Helus Lajos, Neumann Aladár, Reik Gyula, Szabó Albert gyógyszertárakban, Geltseh és Graef, Marton és Huber,
Neu és Klein drogunkban. Csáktornyán: I\'ető Jenő gyógyszertárában. anMaHaowMBMwusmtBaMssssaMMi
rm
Cfi
A „PATRIA
Nagykanizsai pótkávógyár
szakérió átalakítás után ismét rendes özembe van helyezve s összes gyártmányait ma már
javitott minőségben
lioz/.a forgalomba, a mint azt a ládikákra és esomagokra felragasztott UJ cimke igazolja
Kérjük az igen tisztelt kereskedő urakat i>s a fogyasztó közönséget, szíveskedjék, ezen «
uj gyártmányt fciprówim.
Kiváló tisztelettel
„Patria" niMM uötkávBOár.

NOVKMBBK S4.
I r 11 FI IPF cigarettapapír LEL UlLIÜL cigarettahüvely
mindenütt kapható.
Szőlő-oltványok,
szőlővesszők és finom érmelléki borok beszerzésére legmelegebben ajánljuk a logiobb bir-névnek örvendő
8ZÜCS SÁNDOB FIA
■iSldoltványtalapát BIHABDIÓSZEOEH.
Képes árjegyzéket tanulsiigos tartalommal ingyen ós bérmentve. Ezen árjegyzéknek egyetlen házból sem szabad hiányozni, mert sok mindenkit érdeklő dolgot tartalmaz Tehát senki elue mulassza egy levelező lapon kérni.
\'J Olcsó ár és pontos kiszolgálás.
Tlbb azer elliaiari livél. Készlat 3 miilift.
í^lbtuí; Hashajtó.
NEUSTEIN
FÜLÖP
CUKROZOTTI HASHAJTÓ
LABDACSAI
(Nenatein Erzsébet-Pilolái)
etlllmulja minden tekintetben a haionló kéultményeket Kanti >iar mantaa minden klroa alkatrétiektöl a legjobb alkarral haamálják ai altéit hlntalmalnkl, könnyű uéklelélet uerei, egy »értlaitltó gyógyaier >em irtalmalla nabb ti alkalmaiabb a
Székrekedés
legyoréiéie, mint a legtöbb helegaég okoxójira. Cukrototl volta miatt, a gyermekek li ulveie» veitik. Kgy dobol 15 pilula tartalommal 30 flllir egy tekeies H duboua-tehit IÜO piluUval 1 korona. A póni elilie bektlldéie mellett bérmentve.
aV «\' |u| Utániatoktól óvakodjunk, " • /m" \' .Neuetel« FdlOp ba.hajtó pllulélt • ie«ék kemtl Caak akkor valódi, ba minden doboion a törv. bejegycet Sienl Lipót védjegy éi l\'bllip Neuiteln gyógytieréti alá-irlia fekete vflröi nyoméiban u|.alható. A keretk. törvény iltal védett ciomagjaiakon cégünknek rajta kell lennie.
•intila Falap |jé|;iiirtára. tz. Lollii
SVien, l\'lankengane S. Kapható Nagykanltián: Raik Qyula, Belua Lajoa, Préger Bála éa Siabo Antal gyógylieréaieknél.
c
tl
11 .c
N
o
3
•13 c
x
xt c
u 6 X>
a
c
o
■a c
EHRLICH ..606"
tiikinlibk niijiliilk
EHRLICH ÉS HATÁ

JJ
átkazil munkaja
I A Budapesti Asztalos Ipartestület védnöksége alatt álló
gyógyító naerrel
<ia nltaluk finf," Feltalált i\'000
tZ EREDE1I IIIÉmttEI HEBORO ** KITETT ELE1Ú lEfEIIEL
■illirrt faraitatta. _ iliwiul ti iai|r>- Uf riiillil állatva
Dr. EHRLICH P. És Dr. Hm Marschall Tamás
kiltdiárl in< dal lnir.
Iiloaniii irlika aillitl maiadéin érátkii aaiba, aalyaak lirlalaát allén biltiriakiraib liairal kall. ULTI íll FÜZÍE I I.
DIIZIÖTÉIIEI I lt. A< elOSiataal Satiag beküld*« eietin BÉHMI-.N 1 VE küldjük, utánvételei rendelés esetén a portót a rendelő fizeti.
MEGRENDELHETŐ:
OEUECEIIEI
HBÖEOÖS ÉS SÁNDOR
kiipkiiiaHfiUiaii ii kárailf hazai kgnyikacaakedsael.
)

1
)K
ÉS HITELSZÖVETKEZET
az Orsz. Közp. Hitelszövetkezet tagja
12 éve fennáll, lelhivja a n. é. bulorvásárló közönség figyelmét, hogv Vitt., József-körut 28. hz. (Kcrkocsis-utca sarok), valamint IV. kerület, Ferenciek-tere I. szám. (Királyi bérpalota) újonnan átalakított helyiségeiben rendezett
itíslGKiiezísi fiállitás
inrtgt«kintésére, rakiáruuk, mily n Ingnagvohb az or<zá«b»n. s legegy• szerilbtól a legfiiiomibb kivitelO, móvéu\'k állal l«rvez«ll és szakbizottság által fcliilvizsgali butorokból áll. teljes lakásberendezések művészi tervek szerint készítünk, minőin darab lótállás melbitt adatik el.
Nyomatolt a laplulajdonos Ifj. Wajdils Jóisef könyvnyomdájában Nagykanizsán.
HÉTFÓ.
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Miljtlanlk hétion ii csütörtökén. -
E\'sniclétl árak: Kgéu évre 10 korona, tálávie 5 koron«. Negyedévre 2 korona 60 011. — Egy«» «ám ára 10 flll.
Kelelói szeikcszló: Herléai Jór.»ef.
Klniljn : H ar.rrka»>löaég.
Szirksiztóaég ái kiadóhivatal Daák-tir 1.
lalafon: 112, — Hlrdaláaak dljaiabáa aiarlnl.
Agráriusok ós merkantilisták
harca.
Magyarország gazdasági ölető tagadhatatlanul még mindig a mezőgazdasági ágon nyugszik Ks a\'hol olyan áldott, nagy kiterjedésű földterületek vannak, mint hazánkon és ahol a relativ népesség még mindig oly csekély a nyugoti államokhoz képest, ott még soká igy is marad. Való igaz, hogy kereskedelmünk óriási lendületet veit. mellyel iparunk még nem tud lépést tartani és amily mértékben erősödött kereskedelmünk, amily mértékben lett tekintélyes müveit kereskedői osztály, oly mértékben fejlődött az az ellentét, mely az agráriusok és merkantilisták érdekeit egymással szemközt állítja.
E két féle érdek a politikában a sajtóban ós közvéleményben egyaránt kétféle tábort teremtett. Ami osak nagyon természetes, mert hiszen nem osak az általános szemponttok, sót ezek legritkábban, hanem szűkebb körű érdekkörök felfogása érvényesül mindenfelé.
Ezért vonulnak fel a törvényhozásban is oly tömött sorokban agráriusok a merkantilisták ellen és merkantilisták az agráriu-
sok ellen, ha a kormány valamelyiknek fej lesztése körül némi kedvezményt akar berendezni. Az agráriusokat rendesen kevesabb szimpátiává! követi a közönség harcaiban. Ami természetes is. mert a nagybirtokok urainak fellépésében soha sem az egész. földmíves osztály érdekeit, hanem osak n saját magukét látja a bizonyos irigységgel szemlélődő közönség. Mig a kereskedői i osztály érdekeit általanosabb érdekűnek tartják és szinte nem akarják észrevenni, hogy ezek előnyei szintén csak osztály érdek.
A most lefolyt perrendtartást törvényalkotásnál is ez a két nézőpont osztotta két táborra a parlamentet a sajtót ós a közönséget. Az agráriusok érezték, hogy a kereskedők régibb törvényben gyökerező illetékességi jogának kora l-járt, hogy ez n prtvi-l legitim, mely a múltban talán megillethotte ti bölcsőjében levó magyar kereskedelmei, de a jelen magaslaton erre már nem szorul és a jogegyenlőség alapján felépült államban kiváltság senkit se illet meg. Ám a kereskedők nem ily általáuca szempontból tekintették a javaslatot, hanem régibb jogaiknak confiskálását látták benne ós támadást a magyar koreskedelem ellen. Rendkívül ki-j élesedett ellentetek fejlődtek e köt felfogás-
ból, a politikai pátereteket is felbontották e felfogások és agrárius és merkantilista labor \\\'ölt osak a parlamentben. Miniszter» bukásról, sót kormány válságról beszélt már n liangulat-keltó sajtó e kérdés miatt.
Sikerült az utolsó órában közmegnyug-tató formulában elintézni a perrendtartás 81. és 32 szakaszát ós igy egy időre újra elsimultak azok a magasra felcsapott hullámok, melyeket az osztály féltékenység korbácsok oly magasra.
Csak Héderváry miniszterelnöknek, az igazságügy miniszternek ós Tisza István grófnak vállvetett országos szempontú maguk-tartása volt képes az egyensúlyt megtartani ós ii törvényhozás munkáját eredményessé tenni. Tisza István grófnak az „Az Újsághoz" o kérdésről irt levele fényesen bevilágít abba a kérdésbe, melyet nem egyetemes nemzeti szempont szerint, hanem minden oldalról osztályérdek szerint bíráltak ol.
Talán Tisza István csak azért lépett e levéllel csak most az ország elé, hogy a párlfolfogásoknak szabad folyást engedjen. Mert ha ez a levél, melynek logikája, nemes intenciója előbb kerül a nyilvánosság elé, biztosra vesszük, hogy elementáris hatású lett volna az egyedül helyes felfo-
Valaki elment____
Valahol\' délen, a Kis Orosz síkságon a jaauaja-poljanai kastélyból elindult cg; tengerkékszeiiiQ, hószin-szakállu. paraszt-ruhás aggastyán ....
Korán reggel indult el, mikor még mindenki aludt. Megírta, hogy ne keressék, ne ku\'assák, hogy hova ment, mert ó egyedül akar maradni. Ó aki egész életén át az emberekért dolgozott, nem akarja már az embereket. I\'iheuui akar, szépen, csendesen, zavartalanul. A kastélyban, ahol puha fehér ágyak vauuak. ahol glacé-keztyüs inasok szolgálalait vesszük igénybe, olt csak kipihenhetjük a fúrtdalmat. de pihenni? Oh pihenni, az valaini egész más dolog. Ilogv kipihenje magát uz ember, ullhoz, ha dolgozott, mindenkinek joga van De pihenésre csak annak vau joga, aki alkoiolt.
— Csendesség. Béke. Szeretet. Kz volt a vallása, unnak a hószín szakállú aggaslymiuak. Kzt (aiiitulta egy életen ál az orosz parasztuak és a kuályí paloták urainak egyaránt. Amikor beszélt, az emberek lesütötték a szemeiket és mindenki hallgatott. Mikor pedig elhatározta, hogy el fog menni u kastélyból, az emberek fölkacagtak : Csendesség, Ueke. Szeretel I Kzt akarja ez uz öreg ?
Csendesség? Ej, kissé elkéstél, le hósziii szakállú aggastyán, lliszeu a Csendesség már nem való a huszadik századba Hiszen itl gépek vannak, vagy zakatoló, emberfaló népek. Igaziul tan aggastyán, hogy .beatus illó", persze, hogy igazad vau, de hol találom én meg a nyugodt boldogságot, a Csendességet? Menjek talán szántani, vetni? üe hiszen uekem nincs földem, nincsenek lovaim. Igaz ugyan, hogy másnak sok, Sok földje van, taláu auuyi van, hogy mindenkinek* jutna belóle egy család számára való. de csak uem vehetjük el a földet a gazdagoktól. Hiszen azt, féuyló szurouyu cseudórök őrzik, akiktói nekünk, szegény embereknek félnünk kell ! Es^ha egyszer
eldobjuk magunktól a félelmet? Akkor peddig vér kell, hogy folyjék, lorró, piros, embervér I Te pedig azt mondod, hogy : béke, szeretet. Ueke. Szerelel Nagy és szép szavak ezek. te hószín szakállú aggastyán, csakhogy az a haj, hogy csak szavak. Ha a/.t akarod, hogy emberek nyugodt, békés csendességben éljenek egymás mellett akkor neked először a háborúi, a gyűlöletei, kell prédikálnod Es ha megtörtént a nagy háború, akkor l»sz mindenkinek földié, lesznek lovai és szánthat-vethet mindenki. És akkor ma|d minden ugy lesz, ahogy te akarod, hószín szakállú aggastyán A Osendességuek, a Hekéuek. a Szeretetnek bizony nagy ára vau : Lárma, gyűlölet, háború az ára. Nagy ár, de megéri.
Látod, te a Szer-telet tuuitod. hószín szakállú aggastyán ós a Szeretet vallása «llok.iti léged magadtól. Ha a gyűlöletet tanítottad volna, akkor sem történhetett volna másképen. Ks miért gyűlöl a Szeretet vallása téged? Mert te másképen mélyebben, őszintébben szerelsz, mint ók Most vén nap-laidra meg kell élned, hogy a Szeretet Istenének templomai lezárulnak előtted, ha szállani akarsz hozzá, hogy ki vagy kOzösitve abból az egyházból, melyuok le akartál első igaz papja leuui.
A Csendességet luuitotlad, a nyugodt, megelégedett, boldog Csendességet Iliit látod az emberek azt Iliitek hegy mert te n Szeretetet akarod lanitani. hát joguk vau irii hogy megzavarják a le nyugodt, boldog Oseudességedet. Kérni jöttek hozzád, koldulni és ha a koldusokat kielégítetted, jönnek a kultur-schmokkok ós az irodaloinfiliszterek. Aztán jönnek a fényképészek, a mozgókép színházak igazgatói és kilöknek téped a te szent Cseudességedból. Mert az emberek kíváncsiak ám arra, mit csiuál az az ember, aki az ó ii| Megváltóink akar leuui. Hogy mit csinál? Hiszen ez érdekes és pikáns dologi NS a luozgósziuliázak igazgatói kitűnő üzleteket fognak csinálni, ha lesz módjukba az embeiek ebbeli kíván-
ságát kiolégiteni. Meri bizony, csak a kíváncsiság az, ami hozzáif Iiaitja ókét, nem pedig, mert élni akarnak velük. A huszadik századba már igy vagyunk"* Megváltókkal : Meghallgatjuk őket. esetleg igakat is aduuk nekik, de tanításaidat uem tesszük a magunkévá A nagv, a szép Békéért is örök harcot kell vívnod. Hiszen oly emberek is vauuak, akik kétségbe vonják tanításodnak belső, igaz voltát. Azt mondják, hogy poseur vagy és hogy mind sz, ainit tanitasz schmokkság, hogy feltűnési viszketegségben szeuvedsz I Mindezekkel pedig arra kényszerítenek, hogy ue csak hirdesd a Kékét, hanem harcolj is élte.
De rossz az a harc. ame lyet te a békéér vívsz I Látod Int te nem a Kékét és a Szereletet, hanem a háborút és gyűlöletet hirgelled volna és te
......... elöltünk a véres zászlót, akkor talán eljönue
a szeretet kora De hidd el, akkor is csak rövid időre jönne el. Mert amint csak egyetlen ember is megszegné a Szeretetország lauilását. hát Összedűlne, az egész halslmas birodalom. Már pedig azt le is látol, hogy mindig lesz olyau ember, ki áthágja még a Szeretet-országnak lauilását is, ha másból uem, bál — kényleleuszeretetből.
— Látod, te hószín szakállú aggastyán, uem érdemes az emberekel megváltani „Nem érdemes I" És akkor valahol délen a Kis-Orosz síkságon, a jaszuaia-poljauai kastélyból elindul egy tengerkék szemű, hószín szakállú aggastyán. Csizmában, paraszti ruhában. Kiindult, hogy megtalálja a Csendességet, a Szeretelet, a Kékét. Most már nem az emberek számára kereste. Most már saját maga számára akarta őket megtalálni, mert pihenni akart. Kiindult és megtalálta . . . Ott fekszik a szent aggastyán az aposztofsí vasúti állomásé t, hidegen, lehereu, meghalva. Körötte pedig szük kis gyürüt Ion a három tanítás : Csendes-I ség. Kéke. Szeretet. . ..
\' Alclor Vilmos.

ALAI KÖZLÖNY
A» FmuWlA WttUníl a SCOTT-líU rljíiá» »♦¿i«*)*«, - • h*Um - kírjflk ftfyeltmb rconi Utániatoktól óvakodjunk!
Csenevész gyermek e k e t
inindig megment a SCOTT-féle KiijuIbíó, mely a közönséges csuka-májolajial elleniéiben valóságos csemege ós a tejnél is könnyebben emészthető. Ezenkívül sokkal hatékonyabb, mint a kösöuséges csuka-má|olsj Az Üdvös hálái az elsó egyuéliáuy adag után mutatkozik, oly nagy az alkatrészek tisztasága és hatása A
Az Irodalmi Kör közgyűlése.
Vasárnap d e tartotta a nagykanizsai Irodalmi és Művészeti Kör évi rendes köigyOlését Horváth György főgimnáziumi igazgató elnöklete alatt A csekély érdeklődés csak igazolta az elnök megnyitó kritikáját, melyet a közönség közönyéről gyakorolt. A társadalomnak éppen az a rétege, melynek kultur-érdeke hozta létre az egyesületet olyan érthetetlen közönynyel van munkálkodása iránt, hogy azt valósággal megbénítja Alig akad már a hivatottak kőtől vállalkozó, aki előadásával szívesen lépne a közönség elé, mert a tapasztalt részvétlenség nem csábit senkit a munkára A szomszédos provincvárosok kulturális erőlködéseit nem egyszer himnuszokkal emlegetik, inig a mieink niinbusát megtépázta a rosszakarat. Ilyenforma értelemben szólt az elnöki megnyitó, melynek elegikus hangja ránehezedett a jelenvoltak lelkére Mint Nagykanizsa közönségéről irt kultur-képet, egész terjedehnébeu jegyzőkönyvbe vétetni határozták a jelentést.
Azután Gürtler Ferenc titkár olvasta Tel az utolsó közgyűlés óla eltelt időszaknak munkálkodását. Megemlékezett a dalárdának a székesfehérvári dalosversenyen aratott diadaláról és Szalay L^jos üg\\véd, buzgó köri alelnök elhunytáról. Köszönetet mond Vécsey Zsigmond polgármesternek, aki a kör gyülésezésének ingyenes hajlékot ad a városházi tanácsteremben és a l\'olgtin Egyletnek, melynek helyiségében u Dalárda inirycn tartja énekpróbiit — Majd Miltényi Gyu\'a pénztáros jelentését vette u közgyűlés tudomásul, A pénztári készlet 461 k 97 f. A megejtett tisztújításon lemondott tisztikar újból megválaszlatott l\'jak : llaffner János pénztáros. Kö-ve-di Boér Gusztávné ezredesné. I\'illitz Soma dr és Szalay Sándor igazgatósági tagok.
gásra nézve. Hogy népszerűségre nem igen jut az, aki magas, állami szempontokért küzd, az természetes. Hogy tapsokat osak az arat, aki egy-egy osztály szája ize és \'érdeke szerint szól es cselekszik az is bizonyos. De szerencséjére Magyarországnak vannak még olyan férftaink. akik nem a tapsért, nem a népszerűségért szállnak síkra, hanem egyetemes nemzeti jólétért.
A míivósz-estely.
A reklám nagydobjának többszörös pergése utáu szombaton ai óriási részvét hiánya mellett a művész-estély lezailolt. Az agilis rendezőség törekvése kellő eredmény nélkül maradi s a terem éppen uem mutatta a telt ház képéi De ez uem volt baj. Legalább a hallgatóság részéről uem Mert a jeleuvoltak hanggal, beszéddel pótolui akarták az estélyról távol-maradtakat i* Mic>oda iutermezzó-. számok szerepellek ell a műsoron belül és kívül Az est dicséretére lehel mondani, hogy ott mindenki művésznek érezte luagst s így is igyekezett viselkedni. — szerepelt folyton, — pauza uélkül. Gyönyörűséges hoszuság volt hallani, mint uótl aránytalan crescendóval a lárma a zeneszámok piauójáuak rovására. Nem tudtn ai ember, hova hallgasson. A pódiumon a művészi elvetel tarkasága gyönyörködtetett, de a zajos hallgatóság s-raiban a mindennapos élet ezer télé beszéde csiklandozta az ember lűlét. Legkevesebb mondani valójuk a látszat szerint a szereplőknek voll. Mert ók művészi szerénységgel hozták magukkal mindazt minek előadására felkérték ókel. Hóink csak jót és szépet mondhatunk Derekasan állották meg iniud annyian helyűkéi. Hegedűs György dr. felolvasása után a tetszés tapsa zúgott tel azok részéről, kik a kódos problémákból gyönyört merhetlek. Az elismerésre uem kisebb mértékben szolgált rá a másik felolvasó, Abonyi Andor. Kár, hogy hangjuk gyenge volt a publikum Iái májával szemben Ilofriclilor Emma és Fischel Lajosnó művészi játéka a tökéletes együttes minden jegyét karakterizálta s tehetségük igaz fényben ragyogott Wjeniavsky Legendájában és Itecbfeld Klfeuláiizáhan egyaránt Killer Vilma, l\'ástlor Miksa diskrélen finom zongorakisérete mellett énekelte az Ördög Róbert kegyelem áriáját s a Karmon Haha-ueráját Éneke szépen csendült s iskolázottság« kétségtelen. De a magas énekszámokat kissé — magasan éi.ekelle I\'etrics Magda Chopin I\'oloiiaiset művésziesen iuterprelálla s a ráadásban sem maradt adós a játékához fllzott remény teljesítésével. Kaffka József mint mindig, ma is általános tetszést aratott monológjával. A dalárda remekül sikerüli száma elólt (Tliern k. Dalűuuepeu) Pásztor, (iűrller, Lukács előkelő művészi Ízléssel játszották Fesca elsó trióját. De fejezzük he Csak még egyet Mikor lesz megint ilyen müvészestély — kérdik sokan, kik mindent ínég nem mondtak el egymásnak szombaton. L. J.
HÍREK.
— Tanácsülés A pénteki városi tanácsülésen végre kiutaltatott a tisztviselők részére előlegképpen az államsegély, mely már l!iU9-re volt esedékes. Szombaton már kinek-kinek kezében volt járandósága Legtöbbet kaptak a városi orvosok, kiknek eddigi uapszáuiosraugu fizetése ezzel rendes fokra eiueltetell. Csak a dijuokok srive keserű, kik minden kereten kivül állanak, kik az idéu még drágasági pótlékban sein részesüllek, noha némelyik önálló hivatalt lóit be pl az iktatói és levéltárosi liivalalt, mely utóbbi csak most kapott rendszeresített tiszt* iselót.
Az ingyenes uépkönyvlár vezetősége a várostól némi segélyt kér a könyvtár céljaira. A lauács az ügyet a pénzügyi bizottsághoz telte ál véleményadás végeit.
— Halálozás. A ungykauizsai izr. hitközségnek ériékés tagia tért meg örök pihenőre. Soinmer Sándor péutekeu reggel huuyt ol 79 éves korában és leguap 37-én d. e. temették el az egész város részvétele mellett. A hitközség minden lehető utou módou kifeiezte elhalt elóljárósági tagja iránt érzett tiszteletét. Diszsirhelyet ajánlott fel ós uevése ItlOO K-ás alapítványi lett, luelyuek kamatait halálának évfordulóján a szegények fogják élvezni. Az elóljárósági tanácsteremben szokott helyét gyászlepellel vonják be a gyászidő tartamára A (emelésen testületileg részt vett és az özvegyhez részvétiratot intézeti, melyei küldöttség nyujloll ál Soinmer Sándor az izraelita templom számára dtis aranyhímzésű oltárkárpitoi ajándékozott ezüstlakodalma alkalmával. Most készüli megülni aranylakodaimát hűséges llilvessével; és már újra megrendelt egy ollárfűg-gónyl. mely az előbbinél is szebbre volt tervezve, hogy azt a templomnak aiáudékozza. Az ollárlüg-■góny napok múlva nt lesz. de az aranylakodalom örökre elmarad, ¡ledig milyen örömmel bestéit róla baráti kóiben A megboldogult megyei bizottsági tag volt Igazgatósági tagja volt »Nagykanizsai Takarékpénztárnak és a llankegyesűlelnek és városi képviselő is voll.
— Holtai József kereskedelmi tanácsoa
A Zalai Közlöny ueturég jelezte a küszöbön álló, kinevezést, mely raósl érkezett le A kereskedelmi miniszter ugyanis llellai József nagykanizsai kereskedői, törvényszéki kereskedelmi ülnököt, at Ouike titkárát a közgazdaság terén szerzett érdemeiért és mint az országos slaliszlikai hivatal értékmegálla-piló bizottságának tagja kifejteti munkálkodásainak
SCOTT-féle Emuisió
harmincnégy év óla növeli sikereseu a gyermekek erejét, tökéletes egészséggel áldja meg óket és virágzáshoz és fejlődéshez segíti. Egy eredeti üveg ára 2 K. 60 f. Kapható minden gyógyszertárban.
NOVEMBER 28.
olismeréseül kereskedelmi tanácsosnak nevette ki. A helybeli felső kereskedelmi iskola, melynek érettségi vitsgálatain többször volt miuistteri bitlos, átiralbau gratulált a kitűnteted kereskedőnek.
— Kinevezőn A pénzügyminiszter Bariba Géza adóhivatali segédet adóhivatali ellenőrré a lete-nyei adóhivatalhoz, Moger Károly uagykanizsai adóhivatali gyakornokot segélydijas gyakornoknak állomáshelyén való meghagyása melled. Dr. Závody Albin ügyvédjelölt uagykanizsai lakóst ideiglenes minőségű fizetéstelen pénzügyi fogalmazóvá a komáromi péiitűgyigazgatósághoz kinevette.
— Magy ar név. Spitter Zsigmond nagy-kauitsai illetőségű lakós családnevét belűgymiuistleri engedéllyel Bognár-ra változtatta.
— Alakuló ülések. Februárban tudvalevőleg a választotl városi képviselők feléuek mandátuma leiár és uj válasttás lest. Stűkséges tehát, hogy a választói jogosultsággal hiró polgárok névjegyzéke dec. 31 -óig elkészüljön. Rtl a munkál végző bizottságot a mull közgyűlés delegálta (Knortzer György, Hajdú Gyula dr., Eperjessy Gábor, ifjú Hegedűs László és Újvári Géza) Alakuló gyűlése a bizo tságnak szombaton .volt. Elnök lett Knortzer György, pénztáros Ujváry Géza Ugyaucsak szombaton tartotta alakuló gyűlését a választás alá uem esó városi képviselők névjegyzékének kiigazitá-
i sál a kiküldött bizottság is (Plihál Viktor dr., Fábián Zsigmond dr., Klek Lipót, Kollur Mátyás és ifjú Slestliu Ferenc) Eluök lelt Klek Lipót, pénztáros dr. Fábián Zsigmond.
— Küvessy Nagykanizsán A mióta Kö-vessy Albert színtársulata megvált Károlyi Lajos titkártól és a szimpatikus Derengi inlétle a társulat belügyeit, azóta tagadhatatlan, hogy a társulat iráut felmelegedő!! Nagykanizsa közönsége. 8zin(e sajnálattal vette tudomásul, mikor szeptemberben oly hirtelen elhagyott bennüukot. Ugy látszik ennek tudatában vau Kövessy igazgató, mert máris beadta kérvéuyét Nagykanizsa városához, hogy neki a jövő 1911. évi nyári időszakra játékengedélyt adjon. Amiül a hangulatot ¡.-.merjük, Kövessy beadváuya kedvező elintézést fog uyerui és igy s nyáron újra vistoul látjuk a társulatnak szimpatikus éa lehetséges erőit.
— Közkórházi orvosi állás. Olvasóink tudják, hogy a helybeli közkórházhoz egy harmadik benlakó orvosi állásra hirdetett a város pályázatot. A terminus lejáriáig három kérvény érkezeit be. Az elsó kérvényező Pollák Ernő dr., aki eddig is mint ideiglenesen alkalmazod orvos közmegelégedésre lölli be hivatalát. Bár nem benlakó, de tekintve, hogy
kórházzal telefonösszeköttetése van, eddig is megfelelt a működési stükségletuek. Kéri állandó alkal-matásál. A második pályázó Moluár Antal dr. Budapestről, ki mo.st szerezte oklevelét. A harmadik Weinberger Ernő dr., ki néhány hónap óla Szentesen a közkórháziján orvos gyakornok.
— Céllövés élestöltéssel A nagykanizsai 48. gyalogezred dec. 5-én Kiskauitsa, Bajcsa, sze petueki major és a Principális csatornától határolt lövóléren harcszerű céllövést lart. A gyakorlat reggeli 8 órától d. u. I óráig tart. A megjelölt uapou és idóbeu a lóiráuybait 71100, oldalirányban 3000 lépés távolságon belül való tartózkodás életveszélyes.
— A Sirolin Ujabb idóbeu ezen szer sok harálot síelted magának orvosok és betegek köréhen. mert az összes hurutos báutalmaknál bevált. Moiidhat|uk. hogy ma már annyira elterjedt, hogy a .Sirolin Itocbe" egy házban sem hiányzik, ahol a meghűléseket, a légzőszervek betegségeit, a skrofuló-zist elhárítani akarják. Kellemes izű és szívesen használják
— Az ötödik patika. Ugy látszik az
idegen gyógyszerészek nagyou kevesellik, hogy Nagykanizsán csak 4 patika vau. Kldoradónak tartják ezt at állapotot. Nem tartanának sokuak a zsíros fókákhot még egy eatkiinót. Csak nemrég foglalkozott a közegészségügyi bizottság egy gyógyszertári kérő folyamoifványnyaí és alapos megokolással uem is véleményezte ezt; most uira egy pályázó akadt. Vell-maiiu Károly zalaegerszegi gyógyszerész mester a kérelmező. A közegészségügyi bizottság fog az ó ügyévei is foglalkozni és ugyauazon okok alapján fogja kimoodani, hogy az ötödik gvógyszertárra uekünk nincs szükségünk. Velltnanii ur ugyan erre azt mondhatja, hogy azt tudja, de szüksége vau rá ueki. De átért ueiu kapja meg.

NOVEMBER 28.
ZALAI KÖZLÖNY
3
fájdalmai?
Hasaaaljon Fallar-féle Elaaflnldot éa Fellor-féla ElaaplluUkat, malyak »gyodttU kiatl-tUJa Fallar V. Janö udvari gyóffyaaeréaa. ■tubloa, Oantral* íaö aa. (Zigrlbmasya).
I. A FolUfíélo Eliafluid saját tapasztalatunk »»«int fájdalomcsillapító, gyógyító, gyöngéidet megiz»nl tető hatással bír, gyorian él butusán gyógyít cauzl, kóivényt, ideggycngeicgel, oldalsnurást, aiaggaláil, influenzát, fej-, fog- és derékfájást, zaábát, bénulást, szemfájáit, mígrlnt, sok itt meg nem említett beteglcglól megszabadítja >c embert.. A Keller-féle Elaafluidol, rekedsegel, nátha, melléi torokfájás éi légvonal vagy hüléetól «redő bajok ellen la páratlan gyógyiikerrel használják. Valódi caak ugy, ha minden üveg a .Keller* nevet viseli. 12 kii vagy 0 dupla vagy 1 speciális üveg bérmentve & korona, ir. Továbbá tudomására óhajtjuk hozni, hogy az etpberek ezrei gyomorbajok, görcs, étvágytalanság, veteegéi, hányást inger, roiuullét, felbófógéa, puffadtság, dugulás, aranyeres bántalmak ei külön-bózó emeiatcsi zavarok ellen kltúnó éi bitlos sikerrel kaiználják a Peller-féle hashajtó Rebarbara-Klaapilutákat 0 doboz bérmentve 4 koron«. Óvakodjunk azonban utániatoktól és cimenünk minden rendaléat gondoaan
Fallar V. Janö gyóuyamasznak, Stublca,
Ctalrala 1» ai. (2á|rákai|ft.)
— Tüzek. F. I16 24-én Holmik Gyula Teleky-uli sülóüzlHlébeu a kemence mellett felhalmozott gyúlékony anyag meggyűli és mire észrevették már a |iadlásgerenda is tüzel fogolt, de azonnal aikorOlt
í Kioltani. Tűzoltóság nem vonult ki.
Kiskanizsán Liplin Lászlónál Só-én d u. ■/,! órakor tűz ötótt ki eddig ismeretlen okból és a gazda pajtáját, kocsiszínjét (és istállóját az olt felhalmozott takarmánnyal és gazdasági oszközökkel | együtt elhamvasztotta. A kár 3t)00 kor., de \'csak 700 kor tértll meg biztosítás utján, meri a takarmány és gazdasági eszközök uem voltuk biztosítva. \' A tűzoltóság kivonult, de teljesen csak éjjeli U { órakor oltották ol a szénában lappangó és óló-olö-löró tűzet.
— Oig&nyszerelem Lehár diadalmas operettjét a mi színtársulatunk is megszerezte előadásra. És érdekes színházi kabala, hogy Zorka és Kórós llázy Ilona, a Oigányszerelom parádés nói szerepeinek leendő kreálói. rátértek a Diana-kultuszra, már minthogy mióta Lehár operettje előreveti árnyékát, a Diana krémet használták, Ugyanis a színházi kabala szerint Zórika Ihénjét és Ilona uitgysám ragyogó orcáját a Diaiia-kiém adja meg, ez a pompás kozmetikus szer, mely .Cigáuyszerelom" nélkül is
I elfoglalja helyét minden müveit hölgy — toilelle asztalán.
— Betörő gyermekek. Furmeu Imre cipész .mesternek egy 10 éves Jóska és 11 éves Imre fia állott ma a rendőrség előtt. Értelmes, okos fiuk. do ugylátsnk hiányzik a kellő szülői felügyelet, mert különben nem csavaroghatnának u késő esti órákban Az idősebbik tegnap este 11 óra felé elcsalta öccsét, hogy tud egy .jó helyet " Elmentek u Hraiitiu asztalos udvarába és átsegítették egymást a kerítésen és olt voltak liosenthal Géza pék udvarában Itl egy félig nyílott ablakon bementek nz előszobáim és sz ebédlőn keresztül az űzletbp és a zérallau fiókból a két kis tolvaj megrakta aprí pénzzel a zsebeit, Az idósbik valami 12 k-át, a kisebbik hatot emelt ol A zajra felébredtek, felköltölték u segédeket és a rablókat akarták elcsípni. Ezek pedig kimenekültek az udvarba és egyik az árnyékszékbe bujt és a pénzt beleszórta, a másik » hidasba bujt. és oda széria zsákmányát Az előhívott rendőrök elcsípték a kél /.üllőit fmt és lekísérték a rendórtanyóra A szülőket értesítették és átadták nekik még az éjjel, A gyermekeknek oz u próbálkozása már nem"az elsó.
— A Rákócy vendéglőben. Az éjjel 1 ott lunllatott Varga István a Tiákócy korcsmában, i Míg lávában borozott, ismeretlen lettes leakasztotta
Varga kabá!|át a fogasról és elvitte ; do a mellényzsebéből nikkel órája is eltűnt. Igy hát a jóízű borozásuak szomorú vége lelt A rendőrség nyomoz a korcsmai tolvaj után.
— EGY tápláló és erősítő szer használata igen sokszor szükséges, és pedig nemcsak kicsinyeinknek, hanem miudkétuemü felnőtteknek is, minden korban. A SCOTT-féle EMULSIU, mely gyógycstikamájolajból, mész és nátron hipofoszfitok hozzáadásával készül, mint ilyeu mindig kitűnően bevált, tekintet nélkül arra, hogy veleszületett gyengeségről, vagy kiállót! betegség utáni gyengeségről van e szó. Már rövid haszuálal után tapasztalható a SCOTT-féle EMULS1Ó jótékony hatása. Észrevehető az életerő ujjáébredése, a levertség és kimerültség helyérő jótékony frisseség lép, d>< különösen az étvágy fokozódik. Ez utóbbival már majdnem minden inng vau nyerve Az étel ismét izlik, a testi erő rohamosan növekedik és llj életkedv lép előtérbe. Nem lehet eléggé ajánlani ilyen esetekben a SCOTT-féle EMULSIÓ-t egy ideig rendszereseit szedni. A SCOTT-féle EMULS1Í) \'használata a lábadozás ideje alatt is nagyon hasznos, mert általa a lekötött erőket felélesztlük és ismét megerősítjük Epén ilyen esetekben bizonyította he a SCOTT féle ÉMULSIÓ megbízhatóságát és hasziiavehetóségél.
— Megszűnik a keszthelyi hordójelző hivatal. Az alispán leiratban értesítetto a keszthelyi főszolgabírói hivatalt, hogy 1910. december 31-ével megszüntette a hordójelzó hivatalt. Az uj lörvény érteimében az alispán annak idején kiuevezte ideiglenesen a keszthelyi hordójelzót is rzoii megszorítással, ba a bevételek nem fedezik a kiadást s a községek uem fedezik a hiányt, be fogja szüntetni. A beérkezel! számadások szeriül körülbelül 400 korona hiány vau. Az egyes szőlőtulajdonosokat, de különösei! a bot kereskedőket igen súlyosait érinti a rendelkezés, mert Nagykanizsára és Tapolcára volnának kénytelen ineuui. A mint hírlik azonban az alispán fog módot
találni arra nézve, hogy a vármegye anyagi helyzetének tekintetbe vétele mellett a közönség aem szenvedjen kárl. Keszthelyen 35 óv óta van hordójelző.
— Megölte a gyermekét Kányavár muraközi községben u minap réres családi dráma játszódott le. Zadravecz Uálhilné, kit az ital túlságos élvezete teljesen degencrált, a minap iszákos állapotban disznóólé késével megölte 1 és fél éves Ilonka nevO leánykáját. Szerencsére más nem volt otthou s igy a többi családtag kikerülte a végzetet. A kórorvos megállapította, hogy uz asszony veszedelmes őrült, s ennek alapján az asszonyt azonnal elmegyógyintézetbe szállították.
— Asztalosok ügye. Az aszialos mesterek 4 kikűldött|H f. hó 23-áu este folytaiéit ujhól tárgyalási az aszialos segédek négy megbízottjával. A tárgy a f. évi december l-éu lejáró kollektív szerződés meguiitása volt. A mesterek azonban a segédek követeléseit nem ha|landók mindenben teljesíteni és így a gyűlés eredménytelen volt újra. A segédek uizal távoztak, hogy megbízóiknak előterjesztik a mesterek ajánlatait. A hangulat azonban olyau, hogy ez alapou u megegyezés valószínűtlen. Hogy dec. 1-én mi történik, ba az egyeszsóg létre nem jön, uem tudjuk biztosau. de uem hisszük, hogy a segédek erdeke volua a muukaszüuetelés és igy tanácsosabb a kínált módosítás elfogadása.
— Bérkocsi-vizsgálat. F. hó 86-án tar tolla a rendőrkapitányság a szokásos bérkocsi-vízs-gálatol Lemosott kocsival, kifényesített szerszámmal tárultak a bérkocsítulajdouosok a vizsgáló szemek elé. Általábaii meg is teleltek a kövelelményekuek, bár apróbb hibák pótlások azért kiríttak a fényesség közül is Sót kettóuek lova olyan elgémberedett voll, hogy azok „nyugdíjaztatása" elrendeltetett. Két hét múlva ujakkal, munkabírókkal kell óket kicserélui, különben a bérkocsi engedély veszélyben lorog
— Marhabetegség Rácsén A ragadós száj- és köröinbetegség járványszerűeu fellépett Réeséu. Minthogy Nagykanizsa fi Km-nél kisebb távolságra vau Récsélól. ennélfogva a földinivelés-ügyi miniszter rendelete szerint^ hasitolt körmű állatoknak Nagykanizsára való felhajtását és vele együtt a marbavásárokat be kellett szüntilni. Minthogy azonban ez sokféle érdeket sért : kereskedő, iparos, gazda, sőt az adóhivatal, léhát az állam is érintve van, azért a vásár bérié támogatva a polgármester véleményével sürgős kérvényt intézett a Földűli-velétűgyi miniszterhez, hogy mivel Nagykanizsán mindazon vásári óvóintézkedések mogvauuak. melyeket a törvény és rendelet ily alkalomra elóir, engedtessék meg Nagykanizsán a marhavásárok megtartass
KÖZGAZDASÁG.
A gabonaüzletről.
Nagykanizsa, 1010. nov. 96.
A nagy szilárdság utón erős hanyatlás következett be mely iráuyzat állítólag a rossz lisztüzlet-uek liila|donilható.
Piaci árak: Btiza . . . Rozs . . . Árpa . . . Nyers tengeri 6 tengeri Fehér bab Tökmag . .
NYÍLT!
R rovat alatt közöltekért a szerkesztőség felelősséget nem vállal.
Nem igaz mondja Kovács, nekem hiába beszélsz,
Uha Használtál volna szodeni pasztíllát, régen egészséges lennél és a köhögésed, a mely mindenkit elriaszt, régen elmúlt volua. Fay Bg valódi szédeui pasztillájáuak használása igen 0Wl kényelmes, hatása enyhe és kelleme« és biztos,
M szeretném én azt a hurut»! látni, a mely a szódonivcl ellenkezni tudna! Hozass tehát
M azonnal Fay-féle valódi szódeni pasztíllát a gyógyszertárból vagy drogériából, hogy megszűnjék n köhögés. Egy doboz Ara a K 86 f. Főképviselőt Magyarország és Ausztria részére: W Th. Guutzert cs. ós k. udv. szállító, Wion 1V/I Grosso Neugasse 17.
A Nagykanizsai Bankegyesület
Készvénytársaság igazgatósága, felügyelő-bizottsága és tisztikara mély fájdalommal tudatja, hogy igazgatóságának tagja,
Sommer Sándor ur
ma reggel jobblétre szenderült,
A megboldogultban intézetünk egyik megalapítóját és évek hosszú során át ügybuzgó munkatársunkat gyászoljuk, kinek emlékét kegyelettel fogjuk megőrizni.
Kelt Nagykanizsán, 1910. nov. hó 25.
LE DÉLICE
lapir cigaretta&ÜTely
mindenütt kapható.
7, A 1. A I k ("l \'/, I, 6 N V
NOVKMBKR _>fl.
Vendéglősök! t
Borivók!
ipiiiniMi¥rillB
r i
iJ
■ayykaiilasáu, Daák-Mr a.

Szabó és Társa
Moni: Budapest V., Báthory-utca 22.. azelőtt: liYAR-UTCA.
A játilta ugv cséplési, mint malmntin-iuro kitűnően nlkalmas benziulokomobilj iit és e»ép-lókészleteíl.
Teljes jótállás kifogástalan üzemért. — Üzemzavarok kizárva. — Bámulalosau egyszerű szerkezet. — Rendkívül csekély benzinlogyasi-tés. — Árjegyzék ingyen — Olcsó árak részletfizetésre — A levelezési kérjük nem a Gyár utcába, liauem V , Báthory utca 22 cimezui.
A legjobb, legzamalosabb fehér, siller és vörös hegyi borokat termelik és eredeti kitűnő minőségben, szavatosság mellett a legmeltányosabb árban szállítják a
VISONTAI ÉS MÁTRAHEGYALJAI SZŐLŐTELEPEK
Székhely: GYÖNGYÖSÖN
Hazánk legnagyobb hegyi oltváuyszólótelepei 5lo hold Kvi termés átlag 12000 h e k t ó I 11 e r.
Megrendeléseket ugy nagybau, mint kicsinyben (fajoukiut 60 literen leld!) elfogad éa kívánatra anránlaital szolgál a
.............Éli
.Sürgönyeim: Visontamátra. Telefon : 99 szám.
11
Rorértékesitó R. T. Gyöngyös (Hevesmegye) Postafiók 1 62

1026/1910.
HIRDETMÉNY.
szállil. amerikai sima és gyokeres «O.*-^*** "V^»»— vesszóket külOu-féle fajokbau. fajtisztaságért jótállva legdu-sabli válaszlékbau a unir évek ota elsóuck és iegmeglnzliatóbbiiak ismert:
Kflküllómantl alio szollóoltvány talap itilnjdotios: CASPABI FBIOTE8
Medgyes 89. sz (Nagykllkülló-megyeV
-----Tniik tipil ár|i||iikit kirall —-
Ai árjegyxékbfln lalálhaldk al oisiág miiidan rátxcról «rkaaati llliairi Uvalak, ennelfogva minden sxAlibli-tokoa incgremtcleasnelc incglclelo clólt az umerái lío-mélvucgekl^l ugy ■ xó-, mlnt iráshclileg bixi>nyx¿n<it ixcrtxhel magának llltl izilltllip llltillll nl|bll
kitéiá|iral.
A nagyméltóságú m. kir. Pénzügyminiszter urnák 130139/1910. sz. a. körrendelete értelmében Nagykanizsa r. t. város tanácsa részérói ezennel ismételten közhírré tétetik, miszerint az egyes földrészleteknél a mivelési ágban beállolt állandó jellegi» változások a v. kataszteri nyilvántartói hivatalban (városház II. om. 3\'.. ajtó) 1910. évi december hó 15-ig bejelentendók.
Állandó mivelési ágváltozás akkor állapithaló meg, midón vagy a talajviszonyok átalakulása vagy egyóbb körülmények következtében a földadó kataszteri felvétellel nem azonos mivelési ágon folytatott gazdálkodás a vidéken szokásos gazdálkodásnak megfelel és tartós jellegű
Ily mivelési árváltozások, uj szólók ültetése, erdősítés, erdők kiirtás», legelók vagy száraz rétok, nádasok feltöréso.
Nagykanizsán, 1910. november hó 24-én.
VÉCSEY ZSIGMOND s. k
polgármester.
I
A Richter féle
Horgony Köépitöszekrények
ugy mint eddig a gyermekek kedvenc játéka!
Az egyedüli játékszer, a melylyel a gyermekek állandóan szívesen foglalkoznak; ezért ¡artóssági szempontból a legolcsóbb játékszer is Az egyedüli játékszer is, a 111 Iv uiindeiikiir Kiegészitöszekrények és Hidópitöszekrónyek által oly nagy-1 ságra és tökéletességre hozható hogy még
szakember, k is sziveden foglalkoznak a pompás magas- és hidé-pitroények felállításával A ki gyermekeit egy v.ilóban kitűnő karácsonyi ajándékkal akarja meglepni, egy ajándékkal, a mely nemesik mnlatiatólag hanem oktatólag is Int, az csak egy valódi Horgony-Köópitöszekróuyt választhat, a mely minden játékáru-kereskedésben raktáron van ; azonban csak a liires eredeti gyártmányt a .Horgony" jeggyel fogadjuk el. Az nj építőszekrény-árjegyzéket bérmentve beküldi Iticliler >\' Ad. és Ta kir. udv és kain. szállítók.
Itécs, I.. Opurngasse Ili.
A Budapesti Asztalos Ipartestület védnöksége alatt álló
I
s,
ÉS HITELSZÖVETKEZET
az Orsz Közp. Hitelszövetkezet tagja.
se-
12 éve fennáll, felhívja a 11. ¿\'.\' biltorvásárló közönség figyelmét, hogy VIU., József-körűt 28. sz. (Bérkocsis-utca sarok), valamint IV. kerület, Ferenciek-terc 1. szám. (Királyi bérpalota) ujouuan átalakítóit helyiségeiben rendezett
megtekintésére, raktárunk, mely a legnagyobb ai országban, a legegy-szerilbtöl a legfinomabb kivitelit, mű véstek által tervezett és szakbizottság állal felülvizsgál) bútorokból áll. teljes lakásberendezések művészi tervek szerint keszitUnk, minden darab lótállá* mellett adatik el.
Nyomatott a laptulajdifuos Ifj Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.



Insert failed. Could not insert session data.