Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
14.22 MB
2015-06-08 15:35:18
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
925
3636
Rövid leírás | Teljes leírás (303.27 KB)

Zalai Közlöny 1911. 010-017. szám február

Politikai lap.
Megjelenik hétfőn és csütörtökön.
Felelős szerkesztő: Kertész József
Kiadja: a szerkesztőség

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


NAGYKANIZSA, 1911 FEBRUÁR 2
50-IK ÉVFOLYAM 10. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•Ijilmlk Itilfon it cifliirlökfin. Kalolós s*oikcsxló : KUilJa : Szarkisztostg Éi klaUhliatal liik-tir 1.
EiSlUalial Arak: Kg*«t évié 10 korona, félévio 6 koron*, Negyedévre 2 korona 60 Ali. — Egyaa ax*m ára 10 011. Kcrtéaa J^aief. it mrrkriiatiiaég. Talaíon: ||t. —
Az ördög1 bibliája.
A nemrég elhunyt Emmer Kornél ny. kúriai biró, gazdag einber és fiai/ll .«veiben a hölgyvilág elkényeztetett kedvence volt. Vugyonának legnagyobb részét olyan felvidéki kaszinó alapítására hagyta, amelyben a házárd-játék tilos. Emmer az egyvivásu kor- i . nak evvel az erkölcsös tettével 110111 szerezte meg a rokonszenvet. A gazdag Carnegíe óriási vagyonával könyvtárakat, vagy zene-osarnokokat, Kookefeller egyetemeket alapit a szerény Feitelstein 200U koronát hagy lelkiüdvéért, vagy szegény gyermekek ruház-tatására; de hogy nagyhírű ember a kor szenvedélyével ellentétbe helyezkedjék és e szenvedély megsemmisítésére törekedjék avval, hogy hazárdjáték mentes kaszinót alapít, ilyen eszme a kompánia felfogása szerint csak beteg agyban születik meg. Nem is követi majd egyhamar alapító a1 ó példáját, amely nem lesz olyan ragályos mint a tulipán mozgalom. Igaz ez hamarosan befejeződött; de aiuaz fel seiu éled. Meri manapság kártyázni muszáj, mert a házárd-játék uritempó.
A lámpa mindaddig ég, aiiiig a kanócban olaj vau és a gentleman addig kártyáz, inig az erszényóbon pénze vau és ha ez elfogy, kölcsön kér A legjobb gentlemann-firnájsz most a kártyajátékból áll. Aki nem kártyáz, az valami aeufuulaudi jövevény le-lehet. A doktorok már kiderítették a kártya-láz okát: egy pirinyó állat: smaroceria ca-nisenria. Ez a baktérium a könnyen megélhetés vágyát gerjeszti fel az emberben és ez a vágy viszi ót a makaó és baccaral asztalhuzl A kártyaszenvedély tehát fertőző betegség, mely a legnagyobb mértékben ragályos.
A kártya gondüzó, mondják a kártyakedvelók : de aki egyszer belekóstolt a kártyanyereségbe, az már nem gondüzésból, szórakozásból játszik, hanem a keresetét akarja a játékkal növeszteni. Egy megütött kassza neki „treffer^, egy elvesztett százas „pech".
A játékszenvedély nagyon meghonosodott a hazában. Nem boldog a magyar, ha nem nyer a kártyaasztalnál. A jokey-klubb-tól kezdve a külvárosi kaszinóig mindenütt kárlyáxuak. A kártyázásnak (mindig csak a
hasaid-játékot értve aluli») rugói az önzés és haszonlesés. A hasard-játék mélyreható erkölcsi károkkal jár. Elvonja az embereket a közgazdasági tovékenységtól és oly térré szorítja, ahol neui munkával szaporítanak értéket, hanem már meglevő erteket az esélyek szabályai s/.orint megosztanak.
Ennek az elosztásnak sem jogi, seiu erkölcsi alapja nincs. Nom az kap pénzt, aki érte fáradozott, hanem az, akinek jo kártyája van A kártyajáték fanatikusai minden komoly munkára képtelenek. Szellemi ruggalmasságaikat elvesztik, nem érdeklődik semmi iránt. A kártyázó minden szellemi ereje a káriyajalek finesszeiben ószpontosul. Bankjai odauyujta halas/.horog nak, melyet ellenfele pedz és melyen sokszor el is vérzik. Azért látni sokszor egy asztal körül játékosokat, ttkik széles jókedvben vannak, órömtól sugar/.ó arcokat és látni olyanokat, kiknek szemei szikráznak a haragtól. Ezt a kis prédikációt pedig azért intézem valamely nem kárlyázóhoz, mert annak még használhat. A káilyás hasardeur-nek az efféle kis elmélkedés nem ellenméreg. Mert a kártyaszenvedélyt évszázadok óta ostorozzák és a kártyaszellem mégis kisért. ma talán még jobban mint valaha.
Addig míg nagy katasztrófák nem érik a hasardeuröket, javulás nem áll be, de ezek a sorsfordulatok is csak helyi jelentőségűek. Mert Kanizsán beállhat valami megrázkódtatás, azért Dombovárott tovább kártyáznak. A bajon tehát az országos törvények segíthetnek. Az újságnak bírói illetékessego nincs, azért, tisztelt nem kártyázó, kivan zárva, hogy e cikkecske felett a hasardourök ne mosolyogjanak. Elektra.
Kamarai tagválasztások.
Saját tudósítónktól.
A kereskedelmi roiuiszter már a mull óv júliusában felhívta Zalamegye törvéuyhatóságát, hogy területén a Itelló idébeu e|t*e inog a kamarai tag-választást. Aiuiiliau a vármegyénél az ügy megkésett én bár a kamara terQletéuek többi városaibau még decemberben megvoltak a választásuk és bár a kamara megalakulása már jan. 15-ére volt tervezve, ¿alamegye késedelmezése miatt ez nem volt lehetséges. Végre jau. 3l-éu, leguap a kereskedői, de lu-kép az iparos világ eddig ueiu lapasztalt érdeklód黫
mellett történt meg a választás. A városházi folyosó reggeliéi estig el volt foglalva az eseinéuyeket tárgyaló, biztató, korteskedő elemektél.
Az ulcai robogó hintók hozták a makacsabb szavazókat. Keni a tanácsterem bosstu asztalánál pedig a szavazat siriló bizottság foglalt helyet. A keleti végénél a kereskedők, a uyugotiuál az iparosuk szatazlak. A kozpouti választmáuy az iparosok részére Muzikár Vince és Hamu "Józsefei, a kereskedők részére llellai Józsefei és Uuger Ullmauu Kleket küldte ki niiut szavazalszedé bizottsági tagokat. A szavazást pedig Áts József közig. tauácsos és llalvax Frigyes ipaibitlos vezették.
A kereskedői kamarai tagságra az utolsó órákban egy negyedik jelölt csatlakozott Uuger Ullmauu Klek személy eben, míg az iparosoknál özönével voltak az öuielóltek. A111 diadallal mégis azok kerültek ki az urnából, akiket a .Zalai Küzluny* előre ¡eltolt. A \\alastlásou alig volt incidens. Kgy iparos szavazati jog nélkül szavazott le, még pedig kettős cédulával, de eszrevotték és jegyzőkönyvbe foglalták az Ügyel, érdekesek voltak a uői szavazók, kik sie-inélyeseu jelentek meg, hogy választási jogukkal eljenek. Némely szavazó az iparosok kézé, meg a kereskedők közé is be volt jegyezve. Másuk, kik ex profossioue kereskedők, az iparoi listába kerUltek. Azért a kot bizutlság békésen megegyezett egymás-| sal es folyt reggel \'J órától d u. 4 óráig szakadat-,lauul a szavazás.
Azután lezárták, kezdődőit a jelöltek izgatottsága kozOlt a szavazatok összeszámlálása. A keres- 4 kedói leadott szavazatok összege 141 volt. Nyugodtan, gyorsuu lörléul az összeállítás, llellai Józsel H/Ü, ujuépt Klek Lipót 125, Uuger Ullmauu Klek | 12 szavazattal megválaszlaltak. bcbwari Uuszláv 71 , szavazatot kapott, lehat egy szavazattal maradt kisebbségben. lieuue a kauiaráuak uagyou értékes tagja j maradt ki. kulöubeit az lHtit). ért VI. l.-e. ti. és 7. S§. szeriül ó az első póttag. Ulánna Hlau Lajos 76 es Uolhschild Sauiu 74 szavazattal válaszlatolt meg póttaguak.
Leszavazott 320 helybeli és 3 vidéki iparos. A cédulák összeszamlalásával hivatottak és uetn hivatottak egyaránt foglalkoztak, azért is meni oly lassau. Végre ti óra leló meg volt az erediuéuy. llalvax Frigyes luti, Milteuyi Sándor 147 ét Samu József lati szavazattal választattak meg. Első póttag Pongor Henrik lesz a fenti paragrafusok szeriül, l\'óllagokul megválasztanak Móger Károly lti3, llicelberger Uyörgy ItfO és Kuseufeld Miksa \'JU szavazattal.
A valaszlás befejezte meghozta a nyugalmat; bár szó vull felebbezésrél azou az alapon, hogy
AWLKA SUCHARD
Csak .
alpesi tej kakaó
czukorból ¿11 Páratlan különlegesség.

2
ZALAI KÖZLÖNY
FEBRUAR 2.
jolOltek voltak egyszersmind i azivaiataxedók ia A kisebbségben maradlak ezt inkoinpalíbilianek tekintik. Atl hissiim a szóbeszédnél nem mennek tovább
A kivándorlók sorsa.
Abból ai alkalomból, hogy egy fővárosi lap-aak Ai Kot földkörüli útra iudult munkaUrHának, Piaitor Árpidnak köireadotl leveléből igen piomoru bireket kaptunk, vesszük ketOnkbe a tollat, hogy ai amerikai magyar munkásvistouyokról és a munkások atomoru torsáról, melyek iámét eröaen foglalkoztatok a kötvéleményl, mi i* megemlékezzünk.
Stiule hihetetlen munkásmíiéríákról aiáinol be Pásti or Árpád, melyeket steinélyes tapasztalatai alapiáu hatalmas csokorba gyűjtött ösate. Kimondtuk, hogyan vélekedik ai amerikai a bevándorlásról, mely ba megaxünue, a legnagyobb uemteli sxerencsét lenség lenne at Kgyesüll-Államokra nétve Miért? Mert a bányák, gyárak — a hol tudvalevően a legnehe-lebb munka kívántatik — kiiáróUg Kurópából bevándorolt olcaó munkaerőt foglalkoztatnak és mert ax amerikaij ax ilyen terhes, fárasztó munkára uem vállalkoxik.
Igatáu jellemxó. Amerikai csak vállalkoxik és a Dehéx. lesiet- lelket őrlő fttikai munkát meghagyia a beváudorlókuak, akikuek igen nagy réste magyar éa magyar-neinieliségü Valóságos rabszolgasorban fannak exek a aterencaétlen munkások, akiket miu-denki kiuxaoráx ós megzsarol. .A kivándorló Amerikában sxabid zsákmány, a ki éri xsákmányolja, megcsalja, meglop|a a ba a törvény meg ia védené, uem tudja haaniálui, nem tud kibex forduljon, mert uem tud angolul, köxretitókre storul s etek a kötve-titók sxiütén megcsalják, rajta élősködnek, belőle élnek*.
A sxinte állati munkát végző munkásoknak se lialadá«. He elóbbrejutáa, semmi megfelelő egzisz-tencia bittositva nincs ; 1 dollár 75 cent örök napi Hintésük vau, de sokaxor inegeaik, hogy egy héteu alig dolgoxnak kél napot, mert csak akkor dolgottat ják őket, amikúr a vállalatnak tetaxik. Pásztor sxerinl : .Most például eg^x Poi>U8ylváiiiában, Ohio egy réaiébeu a gyárak föle áll, Amerika egy ujabb pániktól fél, a politikai helyiét egészen biiouyialan, óva kell inteni tehát miudenkit a kivándorlástól, munkát nagyon uehéx szinte lehetetlen kapni".
.Ax igazságszolgáltatás teljesen a tőke, a gyárak keiében vau Inkompatibilitás nincs, Ügyvéd, biró, Ogyéai mind egyet értenek sa munkásnak csak költségei vannak, de pórét a gazdag vállalatok ellen alig nyerheti meg. A felebbezés költségei körülbelül »50 dollárt testnek ki — külöuböxó ciipekeu — mivel pedig a munkásnak erre péntu niucs, a muu-káa Lem felebbexliel",
Tehát a szegény kivándorlót még a törvény au védi eléggé. A rendőri eljáráa baaonlúan zsaroló iutéxméuy ; inert minden egyes előállítás, elfogatás után illetéket kap a nép állal választott békeWró a igy természetesen a megijedt, magával tehetetleu, angolul uem hestélő muuk&st állandóan xaklat|ák, zsarolják.
Száz éa axái sérelmet sorol fel Pásztor Árpád ottani honfitársaink lelketlen kizsákmányolásáról, axivQnkből fájlaljuk annak a bontalau másfél millió magyarnak sxomoru sorsát
Felhívjuk a magyar jegyzői Inrt, hogy a legnagyobb lelkiismeretességgel világosítsák fel a kivándorolni aiáudékoió — jobbára faluai embereket — ai amerikai tűrhetetlen viszonyokról; lárják fel nekik axt ax áldatlan \' helyzetet, amely ott a axegény tudatlan munkásokra vár. Nem hiaexOk, nem lOrjük éa visaiautaaitjuk axt * gyanuaitáat, bog; a köxségi jegyxők a kivándorlás legbuxgóbb ügynökei a kötvet-len össteköltelésbeu vaunak a nagy hajójáratok ügyuökeivel Kit lelkiismeretes magyar jegyxő uem tesii
Hányszor jajdult már fel ai aggódó közvéle-inény — nemcsak ax idegenbe szakadt véreink — hanem a kivándorlás okozta elnéptelenedés, ipar éa uietőgaidaságban beállás stagnálás miatt is — annak ae sierí — se siáma. Szinte unalmas már a kivándorlás mizériáival foglalkoxui. Százszor megunt, ezerszer elcsépelt, de még mindig borxasxtóau aktuális, sxomoru nemxeti ügy ei. Hány tanulmányul, mennyi aukét, mennyi jajresiékeló uiaágcikk, és képviselő-háti interpelláció történt e miatt; mégis ott tartunk, hogy a modern uépvándorlás nem hogy axOnótélbeu lenne, henem még nagyobb mérveket öltve sxeinmel láthatólag béuitja ext at amúgy ia maroknyi nemzetet
Mindent egybevéve megállapíthatjuk, hogy a legradikálisabb estközökkel — a kivándorlási törvény erős magas reformjával — most már mindenáron útját kell vágni nemietUok ilyetén sxétiülléséuek.
Ai erre hivatott intéxó köröktől és pedig elsősorban a kormánytól és a törvényhozás kivándorlási tanácsától várjuk a bajok orvolását. Reméljük, hogy a kormány a szőnyegen lévő sürgős törvényjavaslatok letárgyalása után a legjobb akarattal és a legnagyobb szakértelemmel fogja at ósdi kivándorlási tőrvényt megreformálni. (— cty.)
nagyon belebeszélt, ax hogy szmoking kell de at csali hat óra után huzattathatik fel, ax urak tehát Nagykanizsán nem inonnek el olyan meghívásokra melyek hat óra olőtt szólanak, igy a gordiusi csomót\' kettévágják. Kit a Jenőtói tudtam meg, mert nekünk axt mondta, hogy beteg volt, pedig nein igaz Aztán meghíttuk ebédre. Remélem Szerkesztő Ur nőin lesz indjsxkrót, de a nevét nem írhatom ide, megint nem jött megint beteg, én majdnem sicUm, mint a reális leány, do a szakácsnőnk, aki a nép egyszeri) gyermeke, dühösen kiabált\'« axt a bizonyos kanizsai beteg, séget reá, amiről uem tud egy német professzor sem, inert egy óráig vártunk ós minden olégett. És miért? Megint a szmoking iniatt, mert az az egy Onnepiesebb ruhája van neki, mint Jenőtől megtudtam, és az csak hat óra után sikk. Mert nemcsak marhavész van Kanizsán, Szerkesztő Ur, de étikéit hóbort is, én tudok egy fiatalemberről, aki halott-ember, mert kezét a zsebben tartotta a múltkor és ugy beszélt velünk Ah. most többet nom jön ó hozzánk ós talán sohse megy az etikett iniatt férjhez, az ön szabidon gondolkodó tisztelője
Elza.
HÍREK.
Etikett.
Mélyen tisztelt Szerkesztő Ur!
Ali, Szerkesztő Ur, ah I... Nem is tudom-liogy kezdjem panaszomat, ah! Ha nom volnék olyan józan, reális lány, amilyen vagyok, most okvetlenül fel kellene HÓhtytanom a fájdalmas arcú Mi-kessy Kálmánnal:
.Kgyedül hallgatom tenger mormogását!"
Kn ugyan ellágyult perceimben a modorú irodalomnak vagyok a barámőjo, mert igenis, hiába vagyok józan és reális leány, — podig az vagyok, — alapjában nagyon finom, költőies t»rmészot«m vau és mnjd egyszer megirom, mélyen tisztelt Szerkesztő Urnák hogyan jöttem rá erre eay romantikus napon, tehát hogy a tárgyat megtartsuk, én a modern feministák közé tartoiom, legalább, addig míg férjhez nem sikerült mennem tix a feminizmus most divat Nagykauitsán, a mi köreinkben, és itt csak azok a lányok mehetuok férjhoz, akik a luizas-ság ellen tudnak beszélni, és akik mondják, hogy ők sohasem menn ek- férjhez, hiszen tiu|ja ön. a suf-razsettek, meg minden, éu is közéjük tartozom, mert muszáj és inert ez az etikett slb.. az etikett, ennek vagyok botege, mélyen tisztelt Szerke-ztó Ur! A múltkor ugyanis, már uein tudom, melyik zsuron, nagyon összejöttünk egy fiatalemberrel nagyon fád különben é* csak az az egy van benno, hogy párti-képos és hogy a mai időktől megkövetelt goromba magaviseletet gyakorol, például reggel azt mondja jóestét éa esle jóreggell, általában erdekes flu, de ügvps másként, nagyon összejöttünk, mondom a női uem hivatását; szóval a párti felé kezdett haladni Meghit\'uk uzsonnára, fél hatra, a szegény nem ¡öho-tctt, miértT Azért mert a társai, a karnisai flalalság
— A „Nyugat" övardstroui Valborg művészetéről Svárdströra Valborg szüléiéit énekesnő s ez a tény kiváltságos helyzetet bixtosit siá-rrtára. Azért nevexein született énekesnőnek, mert született — művész. Az énekesek 99 9 százalékáról ezt nem lehet eliuondaui, A predeszliuáltaág legyót minden szerzett műveltséget. Olyan az, miut az elsó-siQlöttség. A nagy iinlvé-znó hang|a, mely mitideu kifejezésre képes, soha seiu tolakszik előtérbe a muzsika elé, a zeneszerző elé. Kz a hang és művészet csak interpretál. Kz az asszony tudja, hogy a művésznek csak egy vau, aiuit respektálni kell : saját magát. ízléstelenséget léhát sohase követ el. Átéli a dall és a verset a pódiumon, mert át tudja élni, mert érti a szövegel és a zenét is éa a kellőnek viszonyát is. Mikor vége a dalnak, csaV azl vesszük észre, hogy valami ritka művészetei kaptunk. Készen, egészben, — mintha tálcán nyújtották volna át. Kiöltünk készült el a dal, de nem láttuk hogyan Kiért természetes az az extázisszerü bámulat, amelybe az ember esik, mikor először hallja ót.
Kétségtelen : 8v4rdalröm Valborg nagy művész. 8 a ma élő énekesnők legelsői közé tartozik, t — Nagykanizsa népessége. A mult számunkban közöltük Nagykanizsa VI. és VII kerületének népességi kimutatását Most kiegészítjük a többi kerület adataival. Az I kerületben van 594 lakott és 91 üres lakás; népessége 9136 és távollevő 96. A II kerületben 829 lakott és 36 üres lakás vau 3491 lélekszámmal\'; távollevő 40. A III. kerületben van 879 lakolt és 53 Üres lakás; lélekszám 3639, távollevő 89. A IV. kerületben 1993 lakott és 63 üros lakás van; népnsiíég 513fi és 970 Uvollevó Az V. kerületben van 1481 lakos és 78 Ores lakás; néposaége fi39ll és 9i>6 távollevő Kzek szerint N»gy-kanizsáu vau összesen 65i>6 lakott és 989 üres lakás A hét kerületbon összesen 95769 lakós van és 777 Uvollevó, akik azonban állandó lakói városunknak. A népszámlálás idejében volt a városban 313 honvéd, 960 közős hadsoregbeli katona, 8 csendőr, a lóavató bizottságnak 6 tagja és 71 lakója az állami fogháznak Kzek szerint Nagykanizsa összes népessége 9718liy
— A«s uj naptár. Köztudomásu, hogy egy nemzotközi bizottság a gergely naptár reform át készíti elő. A tervozethez, most a pápa la hozzájárult és csak rövid idők kérdése, hogy a kést uj naptár az illetékea nemzetközi konferentia elé vitesaék. A főid) változások a következők A hónap korok 98 napból fog állani. Lesz egy uj 13- hónap A fennmaradó l nap a 365 napból, tesz az újév, melv egyik hónaphoz m<hu fog számitatni. Minden hónap
Hogy mersz nekem más egyebet
*
hozni, mint a jfipróbált \'
..OTTOMAN" cigarettapapírt vagy hüvelyt!
PBBBUÁB 2.
ZALAI KÖZLÖNY
3.
minden egyes niy>ja Állandóim egy és ugyanazon uapjára esik. Az ünnepek nom lesznek többé válto-tók, hanem minden évnek ugyanazon napjára fognak esni. Minden esetre igen tldvös ujitás lesz és természetes dolog, hogy a reform által elóidézett zűrzavar nem ogyhamar fog megszűnni. Ugyan uem szorosan tartozik a reformhoz, nogy a mp most nem 12 óránként, hanem -tói 24 óráig fog szAmittatni.
— Hivatalvinsgálat Odor Oéza zalaegerszegi péuzQgyigazgató m hó 28 án tartott váratlan hivatalvizsgálatot a keszthelyi m. kir adóhivatalnál. A tapasztalt példás rend feíttt a hivatalnak iegtol-jesehb megelégedését fejezte ki.
— Ünnep az Uranuaban A Gyertyaszentelő Boldog Asszony Qnnepét az Uranus mozi ugy tartja meg, hogy szenzációs képekből álló műsort mutat be a közönségnek. Kz az egyetlen szórakozó helye Nagykanizsának. Az elóadás már d u 3 órakor kezdődik. Fűtött terem, kellemes váróterem. Szomb.iton ismét ty műsor.
— Pincérbál A nagykanizsai pincéri kar február 9-én, csütörtökön nagy táncmulatságot rendez a Polgári Kgylet nagytermében. A mulatság este fel 9 órakor kozdódik és reggelig tart.
— Ebek irtása. Azok az eblulajdouosok nevet, kik kutyájok után táró adót le uem fizették a megintés után se, összeiratlak Bzámazeriul 76-au vauak ezek. A rendőrséget a tanács felszóllilotla. hogy ezeknek az ebeluek kiirtásáról 30 napon belül gondoskodjék.
— A Kőszeg -szombathelyi h é vasút r. t. vonalát az államvasút igazgatósága m^jus l-én a maga kezelésébe veszi ál. A vonal most a déli vaspálya társaság kezelésében vau.
— Megszúrt rendőr. 0/.|án István városi rendőr jan 30-án esle belért Pachiuger Ödön koics-májába és több iparossal u belső szobában borozott. Ktfközben betért a korcsmába Vadász Lajos lakatos muukás Pimeizl tléza és ftakóes József rovott multu barátaival éa bori rendeli. Kevég lehetett irányukban a vendéglős bizalma, inert azonnal a bor árát kerté Az önérzetes Vadász azonban fitgél inutaloll a korcsmáros orra alá és az üvegekol poharakat lecsapkodta a padlóra. Ozjáu, a behívott rendőr Vadászi reudre utasította, inire ez a rendőrnek nekitámadt és megszúrta, ugy hogy a dulakodáa közt Oz|áu kénytelen volt kardiái használni, melyei a renittenskedó Vadá szon könnyű sebet ejteti. Hatóság elleni erőszak büntette miatt Vadász ellen az oliárás meginditlatott.
— Akt jótevőjét lopta meg. A bálátlau-ságuak nem utolsó példáját nyújtotta Hencsey Uyörgy telekkönyvi iruokuak, Miklós nevU növelt fia. A gyerek, akit uuvelóap|a a maga jószáutából vett magához, azzal hálálta meg a jótéteményt, hogy
leu*
•bb hatáiu
Hashajtó.
NEUSTEIN
FÜLÖP

(Nenateln Erzsébet-Pilalái)
eltllmulja mlielen tekintetben ■ hatonM k¿.tilin¿iiyeket Hentl uir montes minden kára« alketráeiektdl • legjobb alkarral haamálják at aliet* binUtmaluál, kónnyi] ■léklelélet «ere», ¡egy »¿tlUillló \'lyójyticr lem árt.lrn.lla nabb ét alkalmatabli a
Székrekedés
együvétáre, nilat a legtöbb hctcgWg okosójára. Cukron,n volla miau. « gyoruiekek U u Ivott" voiflk. Kgy dobul 1$ |illuU tartalommal 30 flllár egy tclcro H doboua-lehat l\'iu ptlulával 3 korona. A páni előre bekWdá»c mellell bármentvo.
a W I Utániatoktól óvakodjunk,
.N#u,uin Fülöp ha.hajló pllulált* te»ék kérniI Ciak akkor valódi, ha minden doboiun a tör*. bejegyiet Sxent Lt|»ól \'édjegjr éa Fhtllp Keuttein gy&gyiieráti aláírnia fekete »öröt nyomatban olvasható. A keretk. tórvény által védett etomagjalnkoii végünknek rajta kell lennie.
Iiaitila Filip |já||aitrtára, Iz Ll»átkiz
Wien, Plankengatie 6. Kapható Nagyk)«nUián:*R*ik Qyula, Belua Lajoa. Práger Bála 4a Siabó]Antal gyógyaieráeieknál
Mutatványszám ingyent
e tr
Vtf V A ÚT ÁS
o legkedvesebb képes gyermeklap.
flMNMUN-TARtUlAT
IV. (g,«ar»<rU á
lU/ü.ln, UM • lf«fa/lMe»e« * aarittdnyvl.raWA««*
\')MuUüvdnysxdm ingyen!
Fizessen elő a Vasárnapi Újságra I
VASÁRNAPI ÚJSÁG
a legrégibb, legkedveltebb illusztrált hetilap.
ÖTVENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM Szerkeszti HOITSY PÁL.
előfizetési éra: egész évre 20 korong félévre 10 korona, negyedévre 6 korona.
Mutatványszám ingyen.
Előfizetéseket elfogad
a „Vasárnapi Újság" kiadóhivatala
(FRANKLIN.TARaULAT) Budapeit, IV., Egyrtem-utcxa 4. u.
altul csak leheled, lopta és fosztogatta uevelő-szOleit. Tóbb koronára rugó, sót nagyobb összeget ia ellopott lóink, ami miatt panasszal fordultak a rendőrséghez, ahol azoitbnu a liu körömszakadtáig t.tgadoll mindent. Legutóbb mái GO koronát ia elemeit hazulról, de ozt ia letagadta a rendórségeu. Utóbb azonban, mikor két napig lávol roll hazulról és az elutazáshoz szűk séges pénznek nem tudta az eredetét megmagyarázni, kénytelen volt bevallani, hogy a pénzt tényleg nevelő szoléitól lopkodta össze, még pedig égy vasuli fékező bil|logalásárs, akinek az ellopott peuzl mindig hűaé-geseu At is szolgáltatta, magának csak egy csekélyebb százalékot tartván meg. NevelóazOlei még egyszer és utol|ára megbocsátottak a megtévedett fiúnak, a fékező olleu pedig — Ita ugyan nem ineso a fiúnak ez a vallomása is — az eljárást megindították.
— Öngyilkos korcsmáros. Valamikor jól jövedelmező koreamája volt Keszthelyen Hugovics Jánosnak. Néhány év elóti neje, kivel legszebb csa-ladi életet élt megőrült. Azóta búskomor lett Hugo-víes. Hogy nagy i\'éydalinát némileg enyhíted "elköltözőit Ilengyeltótiba, hol szintén koiesmát bérelt. Az Üzlet jól meiit, de Uugovio, nem tudta felejteni nejéi Utóbbi napokban teljesen szótlan lett Alig beszélt valakivel Ma hajnalban halva találták Bugovi-csot. Két uagy lósebb tátongott mellén s kezében tartett egy forgópisztolyt Véget vetélt életének a szerencsétlen ember
— Verekedő cselédlányok Dumas-tils i híres, tételének, hogy „Keresd az asszonyt!\', a meg-
forditotiját lehelne következtetni ;t nagykanizsai rendőri krónikából. Nem múlik el ugyanis hét, hogy valami veszekedés ne legyen tt cselédlányok közölt, amelynek oka és kútfeje rendszerint az „Ó", hímnemben véve Péntekon d. u ii óiakor két cselédleány rögtönzött emiatt parázs verekedést. — omen et nemen — az Igazságügyi palota előtt liicsak Anna szolgálólány egy társnőjével egylltt összetalálkozott az Igazságügyi palota előtt Szabó Kati szintén szolgálólányiiyal, akire már régen nehezt.lt, mert olc->abítutla tőle a szerelőjét. Emiatt szemrehányást leit a leánynak, amelyet uz természetesen uem hagyott viszonzatlanul. A két caelédleány annyira belemelegedett a vitába, hogy végre tcitleg is ér vényt akart szerezni a maga igazságának es egymást alaposan megtépázták a körülállók uagy épülésére Hicsak Anmt még egy uála volt kulcscsal be is verte ellenfele fejet, ugy hogy az csupa vér lett. A verekedőket az előhívott rendőr előállította a kapitányságon
— Volt kanizsai tanár felolvasása Kaposvárról írja tudósilóuk: A kaposvári Apolló-sziuház alaposan rácáfolt azokra a tendenciózus híresztelésekre, hogy a mozgószinházak csakis Üres szórakozást nyújtattak a közönségnek. Tegnap este Majuuke
József állami lógimuáziumi tanár tartott igazán magas színvonalú előadási Madách és az Az ember tragé-di.tia címen Az előadás iránt oly uagy volt az érdeklődés, hogy igen sokan tnár előre megváltották jegyeiket. Maiuuke József 3—4 évvel ezelőtt a kanizsai fógimuáziumnak volt tanárja
— összeesett a« utcán. Nagy feltűnést keltett • korzó sétáló közönsége között pénteken délután egy szerencsétlen munkás, aki a kocsiút közepén hirtelen összeseit és látszólag teljeseu élet-teleuUl heveri a földön. Nyomban nagy csődület támadt körülötte. Egy kapualá vitték, hoí az előhívott orvos szívbetegségből származó rohamot konstatált A szerencsétlen munkás Nóvák István napszámos.
KÖZGAZDASÁG.
Oólazeríl műtrágya. Manapság annyiféle műtrágya vau, hogy a gazda azt sem tudja, hogy földjének javítására molyiket használja, uem lévén elegendő isuillótrágy^ja vagy pedig ezt bizonyos okokuál fogva nem tudj» kifuvarozni. A kereskedelemben levő múir.tgyák a növényi tápauyagokuak csak egyikét tartalmazza t. i vagy csak phospbor-savat, vagy légenyt (nitrogént) vagy kálit, de azt nem tudjuk, nogy földünk melyik tápanyagban szegény avagy talán tniudhároiu hiányzik belőle; tniuek megállapítása uagyotl nehéz s csak vogylani intézmények utján lehetséges, ami bizouy elog költséggei jár. E bajokon segít itt helyben levő ,llazdasági Közv.-titó Iroda\' cég, mely már tóbb év óta forgat tnaz „Unicuitt" néven oly műtrágya keveréket, tuely minden tekiutetbon megfelel és kellő arányban tartalmazza mind a három lápanyagot a inik a uóvé-nyek fejlődésére fellétleu szükségesek. Azonkívül nagyobb ineuuyiségO kénsavas meszet is tartalmai. Lévén benne körülbelül U% phosphorsav, 4% lé-geuy és 4% kali, tízszer annyi istállótrágvál képes pótolni s igy igen alkalmas kaszáiókra, szólók, egyéb kupásuövéuyek alá valamint kertészetekben is. Ezen műtrágya nemcsak, hogy tóbb évre javítja a talajt, do n növények fejlődését gyorsítja is, minek folytán felhívjuk az érdeklődök Qgyolmél. Ebből egy hold reire kell 10—111 mm , egy hold szőlőnek pedig I WO—36 métermázsa.
Szerkesztői üzenet.
Munkatárs Keszthely. A tárca fel fog
támadni. Mi vau az uláuuyomással ?
ZALAI KÖZLÖNY
PBBÜAR s.
U EGfNVÁS.
A „Gazdasági Önsegélyző Szövetkezet Nagykanizsán"
XIII. rendes évi közgyűlését
folyó évi február hó 19-én délelőtt II órakor a „Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár r. t." helyiségében tartja meg, melyre a t. o. szövetkezeti tagokat tisztelettel meghívja
Az igazgatóság.
tárgysorozat;
1. Igazgatósági és felügyelőbizottsági jelentések az lí» 10. évi üzletmenet és számadásokról.
2. Az 1910. évi számadások előterjesztése, a mérleg megállapítása, a nyereség mikénti felosztására vonatkozó határozat hozatal és a fel ment vény megadása.
3. A szövetkezet hivatalos közlönyének kijelölése.
4 Az alapszabályok 35. fl-a értelmében a működési sorrend szerint kilépő Csóka Ferdinánd, öftrlner Vilmos, Loewy Arnold, österreioher Bernát. Reichenfeld Ede, Dr. Szigethy Károly igazgatósági tagok helyett ujak — vagy ugyanazoknak 3 évre; — és az alapszabályok 40. §-a értelmében felügyelő-bizottsági 3 rendes és 2 póttagnak 1 évre megválasztása.
Kelt Nagykanizsán, 1011. évi január hó 10-én.
JEGYZET: A felQgyeló-bizotUág állal lelolvizsgált és hitelesített számadások éa mérleg, ugy az Ozleti jelentés a szövetkezet helyiségebe» a hivatalos órák alatt megtekinthetők — Szavazólapok ugyanott február hó 17. és 18-án átvehetők.
VAGYON
MÉRLEGE
TEHER
Kintlevó kamat 1910-1913. évt kötelező 1909 -1912. m 1908-1911. „ 1907-1910. „ Ideiglenesen elhelyezett tőke Pénztár
számlában
korona fillér
3869 67
168613 —
I15481 —
110383 —
68680 —
205994 08
2305 79
675326
64
Feloszlott évtársulati lüggő Tartalékalap
1910-1913. évt üzletrész 1909-1912. „
1908—1011. „ 1007-1010. „ 1007 — 1010. 1908 1911.
1909-1912. „ „ Függő kezelési költség Tiszta nyereség
számlában
tők nyeremény
korona
42lö 18048 145133 151208 175167 134571 8412 0303 2013 4715 26386
676326
fillér
"FF 26
05 50 63 82 86
54
Nagykanizsán, 1910. deoember hó 31-én
Hertelendy Béla s k.
elnök.
Faica Lajos s" k. alelnök.
Knortzer György s k.
ellenőr.
Österreicher József s. k. könyveié.
Jelen zármérleget a bemutatott fó és mellékkönyvekkel megegyezőnek találtuk. Nagykanizsán, 1011. január 19-én.
Schmidt Frigyes s. k. felOgy biz. Ug.
Rothschild Samu s k
felngy. biz. tag.
Waligurszky Antal s. k.
felOgy. biz. lag
szállít, amerikai sima és gyökeres • ^L^jt^ v-V vesszőket külön-
féle fajokban, fajtiazuaágért jótállva legdúsabb választékban a már évek óta tdsiuek és legmegbízhatóbbnak ismert:
llkllliaaatl alai azillialtiány talap tulajdonos: 0A8PABI FRIGYES
Med gyes 89. ax (Sugykllklllló-inegye*. — Titaék klpu árJitjiUit kér.II - ,-- ,-
Ai ácj.gyaákb.n találhatok at onég mi iJ.n i.aaérAI trk.Mti tlliairl Imiik, annélfugia muidau •a<Sldt>l<-tukoi a>«C\'«d.lé.én.k maglét.la .üti •> i.intid. !>«• roálviaégaktíl ugy >aú-, mini niibelilos bimny.égot aaoraahat magénak ll.ll tl«l<llll| llltétlM n. (hl 1 ktUiiiáril,
K Vfdj«gy„Horg«Byt\'
A Linimenf. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
pdüéka
*«J reginak bizonyult bizUwr, mely már WI év ola legjobb l*döraalé*o«k bizonyult kö»zv»«y»H. c.úaál é* «.|hkl6».kaél.
HgjeloifilcUi. Silány bamiaitványok miatt tMTiUrlúkor ¿valoaak legyünk éa cwk olyan eredeti Uvegot fogadjunk .1, mely a „Mora..y"tWj.>gyl;yol é. u R oht.r oégjegytéwul állatott dobozta vau caoma-tulva. Ara UvngekUn K ~.S0, K 1.40 é* K í.- éa úgy«ilv*i. mludao gyógy*! e>-tárban UplutCi — főraktár: tarok lau.t gyógvatoréainil. Budapest
Dt Rkittr i/Umt [ara u „Arw wMlútor.
Prágáhau, Hiaab.lti.tia-»" ne«.
Egy okos fej
nem használ mást, mint
Dr. Oetker sütőporát,
m«ly a legjobb, legtökéletesebb, orvosoktól aiáulolt élesztő pótlók, prftparatum 12 filléres csomagokban kapható hátmely élelmiszer - droicérla én(1

kere»kedé*ekbeu és
erjesztéséhez elegendő Millió* tor bevált
Kalácsokhoz ► Hteiiléuyeklll\'i és té«zla-
ételekhez való recplek ugymioil Ingyen kaphatók
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József köuyvnyomdájában Nagykanizsán.
HÉTFÓ
ZALA! KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•Ijilinlk hition ét csütörtökön.
E.4fli»Utl árak: Kgiu évre 10 korona, íílévm 6 korona, Negyedévre 2 korona &0 (III. — Egyea llAm ára 10 Ml.
Kilété» »zeikcaitö : Hi-rléaa .liÍKM«*f.
K imljn : n iiirrkraalúarg.

Szarkaizliség éi kiadóhivatal laik-lir I
Telefon: 112 — Hlrdeláaek dlj.iabáa aierlnl.
Jövedék kihágások.
Valószínűleg nom ismeretlen fogalom az olvasó előtt. Sajnos még mindig akadnak emberek, kik bizonyos virtust találnak abban, lia a kincstárt meg tudják károsítani ós a fináncot be tudják csapni. Régi időben, amikor rezes orrú cseh és osztrák fináncok zsarolták a népet, helyénvaló dolog lehetett, ba a polgárember abban az idóben, amidón a finánc csak a zsebe javára fundálta ki a különféle jövedéki kihágást, védte magát és igyekezett mindenféle kötelezettség alól kibújni, mert ugy gondolkodott akkor a magyar ember, úgyis osztrák zsebbe gurul a pénz, minek azt gazdagítani.
Ma azonban megváltoztak a viszonyok, Törvények, szigorít paragrafusok irják elő a kötelezettségeket és ezeknek iie nem tartása anyagi, sót olykor erkölosi romlást hoz a polgáremberre.
A különféle adókból fedezi az állam kiadásait, melyekből fenntartja vagyonunkat, életünket védó intézményeket s ezáltal biztosítja a nyugalmas életet és vagyonosodást
De tudja Isteh, éppen a mi népünk nem akar odáig emelkedni, hogy respektálja azt, mtsziu\'iut a mai modern államuk osakis
Jd
igy tudnak ezisztálni. A törvény lisztelete, bi\'OsüléBe minden polgárembernek orkölosi kóielessége, de elsősorban saját jól felfogott érdeke. Más körülmények között, más berendezés mollett a mai korban tekintélyes állam hatalmát elképzelni lehetetlenség.
Az állam oltéróleg a privátvállalatoktól iH\'iii a bevételek szerint állapítja meg kiadásait, hanem először a kiadásokat, állapítja meg és ezeknek arányában keresi -a bevé-leli forrásokat.
Az államnak egyik legfontosabb és legnagyobb bevételi forrása a fogyasztási adó. Lévén Magyarország elsőrendű szőlőtermelő ország, az éves átlagos statisztika alapján irányozza elő a pénzügyminiszter a remélhető átlagos szőlőtermelésből a szeszadót is. Mivel ez olyan fontos jövódelme az allamnak nagy súlyt fektet az ellenőrzésre és az ily fajta jövedéki kihágásokat bünteti legszigo-rnbbatt, már a fent eosetelt okokból is.
Tudják ezt a szőlős gazdák és mégis akadt bár most már kevesebb, ki a törvényeket áthágja. Milyen súlyos következményekkel jár az ilyen manipuláció, elmondok egy esetet Nem fontos a név, ki volt, hiszen érzi az illető annak súlyát.
A keszthelyi járáshoz tartozó jómódú szóllósgar.da évekén át károsította meg a kincstárt Olyanformán, hogy a pénzügyőrök által alkalmazott zninorzárat ügyes módon a rézlyukakon kihúzta, félretolta és bejelentés nélkül főzött. Múlt hónapban valaki ozt a pénzügyőrség tudomására hozta.
A pénzügyőrség éjjel meglepte és tényleg ismét engedelem nélkül főzött. Természetesen lefoglalták az egész főzőkészüléket és megindították a jövedéki el|árást A vizsgálat már majdnem leljosen kész. A pénzügyőrség visszamenőleg kutatott a lajstrom-
ban és a feleknél is horribilis ősszeg eltitkolást állápitott tneg A bírság legkevesebb háromszorosát fogja kitenni.} Ezt a gazdának le kell fizetni s emellett" nem lehetetlen, hogy mindenkorra megvonják tőle a főzési engededélyt.
Mi keletkezett ebből? A gazda teljes erkölcsi és anyagi romlása. A bírságot nem tudja bofizotni és igy a kincstár bekebelezted birtokára azt s ha egy éven belül inog nem fizeti, eladásra kerül a szép birtok Kiengedésre nem számíthat, mivel állandóan csalt és igy szánt-szándék kai károsította meg a kincstárt,
Íme oda jut, aki a törvény betűjét be nem tartja és magának jogtalan előnyöket biztosítani.
Széles körben vesznek most példát ennek a gazdának esetéből. I)o hogy meddig tart annak a hatása, ki tudja azt megmondani A népmőveletlenség okozója annak, hogy nem tudják mérlegelni ilyen cselekedetnek erkölosi éa pusztító anyagi következményeit. Boliaa József
Nemzeti kormány óe Kosauth-nóta. Még
a boldogult nemzeti korináuy\'korában történt, hogy Szigethy József bouvédhadnagyot megfosztották rang-iától, inart a Kossuth-nótát huiatia. Aióta a nagykanizsai 20: honvéd gyalogezeredben szoigált mint őrmester. Amiért a diesó nemzeti kormány alatt elítélték a magyar katonát, azt mo.il kireperálta Hazay Samu. a munkapárt honvédelmi minisztere. Sztgethy-t királyi kegyelemmel visszahelyeztette tiszti rangjába. Minden mellverésnél szebben beszél a tett.
Kalazanci szt. József.9"
(Legenda.)
Spauyolhon ékes, pálmafás vidékén, Ahol örök tavasz inosolyg ragyogva, 3 reméuyszin fákról víg madárkák zongnek Az llr kegyéért hál\' imát dalolva, ós Urgel városán kívül az éjbe Szelíd kápolna toruya iul az égre.
Sötét a város. Csend ül a vidéken. Pihen az élet. Néma már az éjiel; Csak légy fuvalmak játszanak, a légben Suhanva, szállva, lo|lve szerte-széjiel; S csak egyedül a püapöklak világa
Szűrődik át a méla éjszakába
í
— Könu Kalazanc, a püspök jobbja, virraszt Az álom elszállt; messze űzve tőle .... A gondolatok erdejében járdái. ... Az elhagyottak sorsa van előtte.
* A helybeli kegyesrandi rom. kath. (¿gimnázium Kalazanci szt. Józaef tltzteletéie rendezeti ünnepélyen előadott költemény »
Ez gyötri, bánija, ez a buja. gondja Lelkét redőkbe ez az oszmu vonja.
Majd enyhülést a lelkének szerezni Éa fényt ez eszine szürke, vak ködébe Kihagyva otthonát . . . utcákon állal A városvégi kápolnához ér le ... . Sikolt a kulcs s a zár az éjszakába Ileiül a falak szólnak vissza rája.
— Nein tud pihenuí fönn a palotába. Csak ide húzza lelke, szive vágya . . . Letérdel buzgón, ¡mázó ajakkal,
Míg az örök mécs fényt vet homlokára ... Az oltárról a Messiásnak képe Kagyog le biztatón a térdeiére.
— Kegyes ajkáról ígyen száll imája: .Én Jézusom, ki értünk földre szálltál, S megváltni minket eljövél egedből: Szeretni embert, — uépeket . . . tanitál Olil nézz e földre — s nézz az elhagyottra; Emeld föl hozzád I no hagyd lenn a porba\'.
— S amíg igy térdel fá|ón esdekelve A szive égő tenger báuatával,
A kis kápolna ejsötét homályát Nem földi fényárja ragyogja által. 8 amint bezárul könyörgő imája Az oltárról Jézus tekint le rája.
S a méla csenden szava zeng keresztül: „Apostolommá téged teszlek én meg. Az elhagyottak pásztora leszel te. Kelj löll Kómába menj 1 Éti majd kitérlek. Olt gyüitsd magad közé a pórok fiát, Oltesd beléjök a tudás virágját.
Nein pénz. nem hitvány zsold leszen jutalmad. Száma gyarapszik bátor férfiaknak, Akik e célért veled együtt küzdnek Neved fóntartva késő századoknak; Akik nyomodba hós lélekkel lépnek, A tudományt hirdetve a szegénynek.\'
— Igy szólt szelíden, biztató szavakkal Magasztosult arca fénytói áradott. — A parancsot József híven betölté, Amit bizouyitnak évek, századok .... S omladékán a roskatag világnak Szegény is birtokost a tudásnak ....
Irta: CSÁNYI LÁSZLÓ r -
ZALAI KÖZLÖNY
FEBRUÁR 6.
A Polgári Egylet közgyűlése.
BiitxUt Firnc dr. illik arcJtópéoek Itliplizésa
Gyertyaszentelő napján vau minden érben i Polgári Kgylet közgyűlése és este a társas lakomája. Mindkettő u égési »áros polgárságának legkülönbözőbb társadalmi rétegét gjrOlti össte, ami legsiebb dicsérete at egyesület demokratikus életének.
A most lefolyt 75. éri kőigyülés érdekoaségét emelte at, hog^. JJentiik_Ferenc dr. eluóknek ai egyest)let siámára megfestett arcképének lelvplezésé-rsl rolt ossiekótve. Krre »aló tekintetből nemcsak egyesQleti tagok jeleutek meg szokatlan «iámban, hanem sok nem tag is megjelent, aini ai ositatlsn tisxteletet, a uépaierQ elnök iránt még inpotáusabban juttatta kifejezésre
Hogy Bentiik Ferenc dr. elnök ai egyesület életében mily arauykapocs, arról mi nem szóluuk. Elengedönek tartjuk, ha siórul stóra megismélel|Qk itt ail a jellemzést mit Roseuberg Mór dr. a Polgári Egylet ékessuru titkára a köigyQlés sttrD tapsolásá-tól honorálra elmondott róla.
„Még élénken emlékezetünkben az, hogy a mult éri népes közgyQlés szeretett Elnökének évea elnökségének megOuneplése alkalmából igaz lelkese- I dése elhatározta, hogy arcképét ueves festővel megfesteti £s íme az ige testté lón.
Es mintha esafc élő testté lett volna, oly mesterien oldotta meg feladatát a festő Komáromi Kacz Endrs a fiatal művészgárdának egyik legtehetségesebb tagja.
A modern arcképfestés arra lörekatik, hogy a lélek mélyebb tartalmát tüntesse lel, ait ai alap-tónust, mely ax egyének minden gondolatát, minden tettél kiséri és mely egységbe foglalja jellemének kolönböió nyilránulásait.
lássuk tehát Bentiik Kerenc egyéniségének mi a rezérló motívuma ?
Ez, at ó. leginkább önmagával siemben szigorú életfelfogása, melyet vonzóvá és derűssé lesz nemes idealiimnsa Ebből a tiszta, üde forrásból fakadnak egyéniségének nemes hajtásai.
Tettének rugója és irányítója a kötelesség teljesítésének mélyen gyökerező tudata. De hátha ez úttal nem akadtam rá a találó kifejezésre ? Az ó működéséről a kötelesség sió hideg, rideg. Talán helyesebben ammondó leszek, h>gy amit jónak hasznosnak, sitlkségesnek lát. ait lelki örömmel és a jóleső munkakedvével végzi.
Oliinpusi nyugalommal, higgadt megfontolással és álható éssiel mérlegeli ai eseményeket.
Jogásii qualifikációjával gyönyörű összhangban van általános emberi qualifikációja. mely az emberi szempoutokat elfogulatlanul állitja be a közélet eseményeibe.
Magaa nézőpontból tekinti a világot. 8zellemi aviatikus ó, mert fényes lelkének szárnyai sz ideálit-mus légkörébo repülnek és annak a szépség, jóság és nemesség magaslatába szálló irányától ót semmiféle erkölcsi zivatar nem térili el és semmiféle szenvedély uem su|t|a le.
Integer vir, scelerisque purus Szeplőtlen, makulátlan, emberi gyengeségektől mentes férfiú ó
Amennyiben most már a véges emberi erőtől tollik, festőnk szeretett elnökünknek erényekben ékes egyéuiségét hiven tükrözteti vissza és mindenha kő vetendő példákéul az Egylet tagjai elé varázsolja."
Mi csak sunyit teszünk hoziá, hogy a Polgári Egylet szellemét fejezi ki az elnök goudolkozáamódia, azért vau oly lel|es harmónia már 26 ér óta egyesület és elnöke között.
Tudósításunk a következő : Február 8 án tartotta a Polgári Egylet 75. évi rendes közgyűlését saját helyiségében Bentiik Ferenc dr. elnöklete alatt. Üdvözli a szép számban megjelent tagokat és mi-
után a határoiat-képességet megállapítja a gyűlést megnyitja Rosenberg Mór dr. titkár jelentésében rámutat a mult éri közgyűlés ama határozatára mely kimondta ai elnök 25 éves rnűkődéséuek emlékére annak arcképének ai egyesület siámára való megfestését.
A jól sikerűit uiűrésti kivitelű arcképről stűnui nem akaró tapsolás kőit hullott le t lepel. Aitán ecsetelte a titkár ai elnök karakterét olyan mesteri vonásokkal, mely méltó kiegészítője volt ai arckép-festő műréaií munkájának, melyből ai utódok cssk ai „olimpiai" nyugalmai és uemes komolyságot tudnak leolvasui. inig egyéb jsllemvouását a jegyzőkönyvbe kerülő titkári jelentés fogja megőrizni az utókor számára.
A titkári jelentés elparentálta az egyesület kél elveszett tagját is.
„Az egyleti életnek ebből s zajos birodalmából gondolataim önkéntelenül a halál csendes birodalmába kalandoznak ál.
Fáj, nagyon fáj szíremnek, hogy uem látom kőztOuk Sebestény Lajost.
Azt hiszem, nem báutok meg vele senkit, ha azt állítom, hogy nálánál buzgóbb, lelkesebb tagja nem volt a Polgári Egyletnek. Valóságos lovagja volt, ki annak érdekeiért mindvnkor síkra szállt. Ha at Egyletről bárhol is szó esett, siiute felragyogott a szeme; körünket kiegésiitó-otlhouául tekintette, hol is oly családiaaan, övéi kőit érette magát ; iit élénk temperamentuma minden billincset lerázva, vígan buigott pezsgett.
Van ennek at évnek más halottja is: Lengyel
Lajos.
Nem kisebb szeretel és odaadás lakozott benne az Kgylet iránt, ha talán szelíd természetű léuye szt nem mutatta is."
Ezekután az egylet beléleléndk és gazdasági állapotának örvendetes harmouiájáról való kimutatásával tejezte be uagy lelsrjssel fogadott titkári jelentését.
Eperjesy Gábor terjesztette elő a mult évi zárszámadást és az 1HU. évi költségvetést, melyei észrevétel nélkül msgáérá telt a közgyQlés és a pénztárosnak és a választmánynak a felmentvényt megadta. A bevételek 500 koronával haladták meg az előirányzatot, minek folytán az egylet azon kedvező belyietben volt, hogy uj billiárd vételére 900 K-át, egyéb felszereléare 200 és a dr. Benlzik Pehenc alapra (1000 K) 500 K-át fordíthatott. Tiszta vagyona áz Egyesületnek 57117 K-ban ran felvére, de tekiutre, hogy az összes érték (épület, kert. könyvtár, berendezés) csak 120 ezer K-ban vau felvéve, jóval többre tehető.
Kisorsoltattak a következő Polgári Egyleti kötvények: 320. 261, 541, 278, 889, 276, 78, 303, 889, 468, 509, 820, 159, 65.
A tárgysorozat utolsó pontja a tisztviselők, választmány és számvizsgálók megválasztása. Leadatolt 74 starazal és a jelöltek miud egyhangúlag választatlak meg. Uj választmányi tagok az elhaltak helyett Ötvös Emil állami adótárnok, Sabján Gyula dr. főjegyző; uj számvizsgáló tag Itiedlmayer László p. és t. főtiszt. A szavazatszedésre elnök Vídos Jó-isef, Lányi I^ászló és Dezső Aladárt kérte fel.
A társas tacsoráu mintegy Bzázau gyűltek ösz-sze a P. K termében. A kitűnő ételeket és italokat Halász József a Polgári Egyleti vendéglőse szolgáltatta
Felköszöntőt mondtak.
Dr. Bentzik Ferenc, dr Hajdú Gyula, dr. Málék László, Halvai Frigyes, Eperjesy Gábor és Révész Lajos.
I
HÍREK.
A Casino SrörJsiri dalestélro.
Vasárnap este városunk műélvezet! száraz Szaharájában egy kis oázishoz jutoltuuk Ismét a Oaaino jóvoltából Svárdström Valborg és Sigrid nővérek hangversenyeztek a zmfolt kasziuóteieinben, hol az előkelő és Iiitelligeus közönség el uem oszló érdeklődés mellett Unuepelte a művésznőket. At ünueplés a Oasiuo lelkes tagjainak is szólt s a tapsból a ind véneiért igazán lelkesedő igazgatóság saját dicséretét ia hallhatta kihaugzani, a miért a dalestély rendezésével ily műélvezetet szerzett a művészet önzetlen barálaiuak A dalestély dístes, nagyszámú és szívvel lelkesedő közönsége a tapsol, a (íicséret szavait alig győzte. Az absolut énektudás ily megnyilatkozására megnyíltak az óváció zsilipjei t oly erővel áradt a dicséret tapsvihara, a milyenben a szereplókuek igszán gyönyörűk telt, a mint a sok ismétlés mulatta. Svárdström Valborg a hires svéd zeneszerző, Jeinefeldt 8onntagsmorgen e. dalával nyitotta meg az estél. Aiutáu Brahms Die Schwes-teru c. inddala, majd egy svéd népdal, német népdal következtek együttesben. Itt érzést daloltak a nővérek. Euekük csupa természetesség s muzsika volt, melybe csipke finomségu ornamentikával fonódolt bele a azöveg kiejtésének tisztasága s érthetősége. Nehéz volna tnegmoudaui, hogy a két nővér közül melyik rendolkezik csengőbb hauggal, tisztább kolo-raluráral s bravúrosabb készültséggel. Sigrjd hangja talán erőteljesebb az alsóbb regiszlerekbeu, míg Valborg hangja élesebben csendül a felsőbb régiókban.
Tény, hogy együttesűkbau plasztikusan domborodott ki a Indás, a képzettség és a természetes erő. A második ciklusban Valborgot egyedül hallgattuk Jött Schumann Widmuugja, Weingartuer Liebes-lelerje, Strausz R. óhajtott s csaknem háromszor megismételt Stáudchenje s a műsurcaero következtében Wolf báios, gració/us Slorchenbolachaflja. Megvesztegető közvetlenséggel adta eló mindezt, melyek után Tarnay s Gaiky egy-egy ismert dalát hallottuk uj interpretálásban és eddig ismeretlen előadásban. A harmadik részben Sigrid áz énekiudvéaiet apró finomságait mutatta be két svéd dalban. Aa Ecbo-liedben annyi szokatlauságot, uj sziut mutatott be, hogy a közönség szOuui nem akaró taps és viharos tetszérsel kiráuta a darab megismétlését. A sikerben vele osztozott Valborg. ki az eohot énekelte. 8trausz J. Koloratur Walcerében Valburg lélekkel s tneleg-séggelcsilloglatta hang|ának űdeaégét. könnyed csa-pongását. miközben ragyogó koloraturjával szinte gyújtó hatást keltett hálás és pazar elismoréssel jutalmazó közönsége előtt. Jancsi és Julíská 1. felvonásának első jelenelében 8igrid és Valburg éuekmd-vésteléoek sok oldalusága, eredeti formákban való gatdasága a kibontakozott talentumok erejével érvényesült. Együttesük friísen csengett s mennyei cseu-gésü staccatokban reszketett, melyet bámulatos virtu oiitáasal vairáltak. Mi sem termésiesesebb, hogy a lebilincselt hsllgatósag alig akart megválni csodálalá-uak s ünnepi lelkesedésének tárgyától, mire a md-vészuó ujabb meg ujabb ráadásokkal hálálta meg at elismeréa és dicséret kitörő hpsviharát. A hangversenyen a zongora kíséretet Tarnay Alajos adta a a darabhoz mdvészi ndanaszal simuló technikával s siker megteremtésében méltóau versenyzett mdvéez-társaival.
Lukacs Jótuf-
—/^loasaer látván dr halála. Hosszú betegség utáu éleiének delén 46 éves korában ragadta el a halál Plosszer István dr. nagykaníisai ügyvédet. Egyetlen fia volt néhai Plosszer Iguác nagykanizsai városi mérnőkuek. Kötkedveltségű tagja volt aunak a tásaságnak, melyben ineg szokott fordulni, mig elhetegedése miatt viasza nem vonulle F. hó 5-én éjjol */» l\'J-k<>f huny* el. Temetés, holuap délután lesz a Király utcai gyászházból. özvegye és kis fia gyászolja.
— Főgtmnáatumi h&ngverseny. A kegyes lanilórend megalapítójának. Kalazanci Szent József emlékére a nagykanizsai piarista főgimnázium ifjúsága hangversouyt rendezett. Néhány éve, hogy ez az emlékünnep szokássá vált, de konstatáljuk, hogy a lógimnázium nevelő hatásának a vallásos és munkás, önzetlen életre eminens eszközé. A műsor összeálli-lása, a zene és énekszámok begyakorlása Lukáos
FEBRUAB 6.
ZALAI KÖZLÖNY
3.
József kegyesrendí tanár illését és fáradhatatlan buzgalmát dicsérik. Az ó egyénisége egy ifjúsági liaug-hangversenyen maga is programm. Nem kísérjük tehát a műsor egyet számait külön-külön elismeréssel, de megemliljflk, hogy a zenekar a fúvó hangszerekkel nemcsak megizmosull, hanem azt teljesebbé és kifejezőbbé tette. A nagy, szent tauitóról Csányi László VIII. osztályú tanuló alkalmi költeményét Fekete Imre VIII osztályú tanuló szavalta Az ifjú azeizót hatalmas lapunkkal hívták elő, hogy egy harsogó éljenzésael adjanak elismeré\'ta sikerüli költeményért. Kovács Antal kegyesrendí tanár újra lebil-liucselte a nagy közönséget plasztikusan kidomborodó felolvasásával. Kalasanzi Szt. Józsel alázatossága, volt a témája. Amilyen abstraklnak tűnt címénél fogva, oly elevenné telte a tudós tanár írói qualitása érdekes epizódok felhasználásával felolvasását. Nem modnla, hogy alázatos volt Kalasanzi, de láttuk a nemes egyszerűségét és alázatosaágát, mely nemcsak köra előtt tette ót naggyá, de felmagasztosult a mi szemeinkben is. A mély csendbeu figyelő közönség kitörő tapsa mutatta a hatást, mit a felolvasó keltett lelkekben.
— Állandó választmányi ülés. A fennálló szabályrendelet értelmében folyó évi február hó 13-áu tartandó törvényhatósági bizottsági közgyülesben felveendő Ogyek közgyűlési tárgyalásáuak előkészítése végeit a talavármegjei állandó választmány illése 191 t-ik évi február hó 0-án délelőtt 9 órakor a megyeház gyüléatermében fog megtartatni.
—• Tanácsülés. Vécsey Zsigmond polgármestert több napi betegsége miatt csak szombaton jelent meg először hivatalában. Azért a szokásos tanácsülés is szombaton d. u. tartatott meg A rendes heti folyó Ügyek közül megemlítjük, hogy a tanács kiutalta a népszámlálás költségeit, mely .18UO .K-ra rúgott Tehát valamivel többre az előirányzott ősszegnél.
— Tömeges pénzügyi kinevezés Az 1911. évi költségvetésben felvett magasabb állásokba való kinevezéseket a szerdai hivatalos lap fogja hozni. 328 adóhivatali tisztviselő fog előlépni. Ujilás történik a kinevezéseknél, amennyiben a fópénztárnokok a nagyságos címet kapják és a IX. fizetési osztályba sorozott segédek a főtiszti címet.
— (Jattuy szoborpályázat A Uaány-azobor II pályázatára érkezeit szobormiutákuak a megbirá-láaa, a kivitellel való megbízás, vagyis a nyertes pályázónak megjelölése s a második és harmadik díjnak odaítélése 1911. február 13-én vasárnap d. u. 3 órára vau kitűzve. A bíráló bizottság tagjai ezért I. hó 12-én Zalaegerszegen az áll. főgimnáziumban ülést tartanak Bosnyák.Uéza elnöklete alatt.
— Megbírságolt szülők. Igaz. hogy későig de elkészüllek a be nem iratkozott tauköteleaek összeírásával, örvendetes jelenség, hogy a mindennapi iskolások közül csak 19 ueiu volt beirva. Ezek is jobbára betegek. A 12—15 éves taukötolesek között már más a kimutatás. Nagykanizsán 14.1, Kiskanizsáu pedig 133 volt a be nem iratkozott ismétlő iskolakötelesok száma. Ezeknek fzüleit a tauács egyuukiut 1 — 1 korona pénzbüntetésre ítélte.
— A Balaton befagyott. A beállolt hideg időjárás következtében a Balaton teljesen betagyott. A jégtükröt magaa hó fedi.
— VógzeteB korcsolyázás. Rittor Ottó éa Kovács János keszthelyi gazdasági akadémiai hallgatók korcsolyakirándulást lellek a Balatonon. A mint üyeneadiás alá értek az egyik alatt letört a jég és belebukott. A másik segítségére sietett do a társa őt is lobuzta. Már majdnem odaveszlek, midőn egy gimnazista ért oda, ki nagy nehezen kihúzta ókel. Miután mindjárt partot értek és ruhái váltottak komolyabb bajuk nem történt.
— 16 éves szerelmes. Bella János bádogos inas ínég csak 15 éves voll s máris reménytelenül szeretelt Mull héten búskomor lett és mulatui kezdett. Héllóu is mulatóit s nem inent dolgozni. Ezért szülei és gazdája megpirongatta Bella semmit sent szólt némán tűrte a fenyítést. Tegnap gyufaolda-tot ivolt és most a halállal vívódik. Szüleitől meg-
____aP»a««_TjUéai <>>»» a* axberurttiaau
■ ind*» tablettás rajta vti • kát nó
ható szavakkal búcsúzott, hol bocsánatot kér, hogy but okoz, de szerelmes és nem tud tovább élni.
— Házvétel- Leitner József és Leitner Ödön vállalkozók megvették Weiser József gyárosnak Király-utcai emeletes házát.
—■ Elveszett és megtalált takarókpénztári könyv Budapesten szombaton este egy taka rékpénztári könyvet találtak, mely 210,089\' korona 58 Qllérról volt kiállítva. A takarékpénztári könyvet a helybeli Népiakarékpénztár állította ki és inint a rendőrségen, ahová a megtaláló a könyvet elvitte, megállapítást nyert, a takarékpénztári könyv Weíner Jakab és nej* Weisz Oecília jaukaptiszUi lakosok tulajdona, akikhez most u megtalált takarékpénztári könyvet el ig juttatják.
— Szerelmes volt Varga Luca keszthelyi leány szivét végtelenül nyomta a szerelmi liánul. Hogy magán sogilsen leguap marólúgul ivott. A bel só sérülések kövelkeztélieu meghalt.
A keresztény Nőegylet álarcosbálja.
Szerdán folyt lo a keresztény Nóegyletuek már előre páratlan érdeklődéssel vári nagy álarcos bálja. A Nőegylet a nagy érdeklődésűek teljes mértékben megfelelt. Oly ízléses, elmés, egyszóval elsőrendű műsort állított össze, hogy Willaudék is ineg-irigyelbotuék
A műsorból melynek minden egyes szereplője külön-külön dicséretel és elismerést érdemel, hatványozott mértékben tüntette ki magát a zseniálisan alakító Szabó István, aki egyszer mint műlovar, egyszer, mint hallettáncosuó nyújtott mesés alakilá-t. Hogy melyik szerepéb eu volt jobb azt igazán uagyon nehéz volna eldönteni. Nagy feltűnést keltett még a Schreiher-Koűsíás pár, akik oly ügyesek voltuk, hogy sokan megvoltak eleinte győződve, hogy uem műkedvelők, hanem hivatásos bohócok ejlü bámulatba s közöuséget mesés mulat ványaik kai. Említenünk kell Qürller Istvánt és persze Bardóc mesteri is, aki — konstatáljuk — nemcsak miut festőművész, hanem mint bohóc is elsőrangú Ezt mesés kosztümjével és alakításával mind|árt a helysziuen be is bizonyította.
Az állatimilácíók is nagyszerűen sikerültek, de az idomító uruak taláu azt tanácsolhatok, hogy máskor ne idomítsa oly nagyon lelkiismeretesen a kedvenceit. A jegesmedvekisasszony például oly könnyedén mozgott mintha ó lett volna az idomító.
A műsor uláu a nagy karnevál felvonulás következett. Kiragadó bá|as kép Ahány alak, mind-megannyi csillogó, szebbnél szebb koztüm. Pajzán ördögök, méltóságos dominók, pierrotok és pierrettek, de ki győzné elsorolni, kik, hányan és minő jelmezben.
A felvouulás után azouual megkezdődött a táuc, mely a legvidámabb hangulatban reggelig tartott. Az álarcosbál az idei szezonnak egyik legsikerültebb mulatsága volt és akik részt veitek rajta egy feledhetetlen est emlékével tértek haza.
(Kgy)
KÖZGAZDASÁG.
Gabonaüzletről
Hagvkanlaaa f*br- ••
A kínálat ttel.áuy nap óta tnljesen szünetel, ennek következtében a lisztgyátak kénytelenek a kövelelt magasabb árakat megadui. Nálunk is igen kis keretben bonyolódik az üzlet.
Piaci árak:
Buza Rozs /ab
22.20 14.00/80 16.02
Pénzintézeti közgyűlések- A Nagykanizsai Takarékpénztárral kapcsolatos önsegélyző Szövetkezet közgyűlése február 12-én d. e. >/,ll órakor.
A Gazdasági Takarékpénztárral kapcsolatos Önsegélyző Szövetkezet közgyűlése február 19-én délelőtt 11 órakor.
A Délzalai Takarékpénztár r. t. közgyűlése
lehruár 19-én délelőtt lo órakor.
A Kotori Takarékpénztár r. t. kőgyűléae febr.
19-én délután 9 órakor.
— A Gazdasági Takarékpénztár közgyűlése. P. hó 5-én d e. tartotta a Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár évi rendes közgyűlését Koller István elnöklete alatt. Az igazgatóság előterjesztését észrevétel nélkül elfogadták A megüresedett 3 igazgatósági tagságra beválasztattak: Soós Pongrácz min osztálytanácsos, Zerkovitz Lajos nagykereskedő és tlr. Szígethy Károly orvos Az osztalék részvényenkint 32 k., ami 8%-nak felel meg.
Szoptatós anyák.
UJ erőt lelnek a SCOTT-féle Emuisióban úgy maguknak, mint a kis babának. Auyusuak több és jobb a teje, a bébé viszont rózsás losz és friss miut az élet Ön szeretni fogja fogja izét és gyomrát nem terheli meg vele. Mitöbb : a
SCOTT-féle Emulsió-t
nya gileg sokkal hatékonyabb, mint a közöuaéges csukamájolaj. Hírneves tanárok és orvosok szívesen ajánlják. Kgy eredeti üveg ára 2 K. 50 f Kapható minden gyógyszertárban,
KaNireinerFéle Kneipp -maláta Kávó
A« Kmuliiö t4uMo«I • SCOTT-fele «jiAráa
— » IUUmi — kérjök fi<)fl«mM venni Ultnia loktó óvakodjunk!
utólérhetetlen előnyei folytán naponta milliók isszák. Egyedül igazi osaládi kávéi OIqsó és ■ egészséges. ■
TU... a, k*aaUlWa»T.kk«Ll, .nt kAlUkuyak
Szereti egészségét?
Ki ne tuduá, hogy utolérhetetlenül legjobb hashajtó a világhírű
P URGQ BAYER
■lnd.n valMI a.h.a aa dikat urtalui Mtndan tablattán rajta van • két izé
VI...» a baautvtayaklul, aaarl kAitikuajak
ZALAI KÖZLÖNY
FEBUÁR a.
GSÍ5/tkv. 19ln.
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. törvényszék mini lelek-könyvi hatóság közhírré leszi, hogy a magvar takarékpénztárad központi jelzálogbankja végrehajlatónak Simon Jáuos es nej» Istenes Teréz végrehajtás szenvedettek elleni 3404 kor. 114 fiiI. tóke ennek 1909. szeptember 14 napiától járó 7% kanialei és a lejárt kamatok 7\'/,, kamatai 3"/,, kárpótlási dij 52 kor. 45 fill., korábbi 32 kor., ujabb árverés kérelmi és a ínég felmerülendő költségek iránti végrehajtási tlgyébeu a nagykanizsai kir törvényszék területéhez tartozó s a bakónaki 151 sztikvben 1 742 hrsz rél az urkutai dülóbeu 951 K, 1894 hrsz. erdó a keleti erdó dolóben 79.1 -E. 19S4/a hrsz. kaszáló^ pincével az Öreghegyben 18» K, I9i4|bbraz kaszáló Öreghegyben 183 K, 18!l> hrsz szóló a* Öreghegyben 70 K. 2039 hrsz. szóló és kaszáló «^öreghegyben 270 K 2091 hrsz. szóló és kaszáló la/, öreghegyben 70 K, 20\'i6 hrsz. kaszaló az Öreghegyben 30 K,tfloü lirs/.. szóló ós kaszáló az öreghegyben 782 K. továbbá a hakónaki 1500 sztjkvben 1983 hrsz. öreghegyi szóló és kaszáló 04 K becsértékben 1611 évi -február hó 27 napján délelőtt 10 órakor Bakónak község házánál dr Lóké Kmi 1 felperesi ügyvéd »agy helyettese közbeujótlével megtartandó nyilvános bírói árverésen eladatni \'fog.
Kikiáltási ár a fentebb kitett bccsár, melynek kétharmadánál alacsonyabb áron az Ingatlan el nem adatik.
Árverezui kivánók lartoznak a becsár 10%-ál készpénzileu vagy óvadekképes papirban a kiküldolt kezéhez letenui
A kir. törvényszék mint tkvi hatóság Nagykanizsa, 1910. december hó 28.
Gózony s k., kir ts/.éki biró.

szállít, amerikai sima és gyökeres «Cl*-^***" vesszőket külön,
féle fajokban, fajlisztaságórt jótállva legríu-sabb választékban a már évek óta elsőnek és legmegbízhatóbbnak ismert:
KflktHlöminti ilio szollooltvány talap tulajdonos: OA8PARI FRIGYES
Medgyes 89. az (Niigykllkülló-inegye).
— Iliiét kapai árjiuiéklt kéntI \' —
Az árjegyzékben találhatók az ország minden részéről érkeiett illimri Imiik, ennélfogva minden siőlőblr-tokos megrendelőiének megtétele előtt a/, ismerői ize-.-nélviségeklől ugy sió-, mint liásbelileg bizonyságot szerezhet magának llltl llililllip (lltitlln mobil kitélá|iril.
Ha.xnáljon Fotloi-fóle Elaaftuidot *» F«ll»r-féle Elanptlulákat, melyek effyo<lttlt káatl-töje Feltör V. Jonó udvart gyógyszeré«». Stubloa, Oentrato 136 aa. (Zigribinagyo).
I. A Keller.-féle Klsafluid saját tapasztalatunk szerin fájdalomcsillapító, gyógyító, gyengeségei megszűnj tető hatással bír, gyorsan es butusán gyógyi csuzt, kólvonyt, tdeggycngescgel, oldalszurási\' szaggatást, influenzát, lej-, fog- és derékfájást, zsáhát, bénulást, siemfajást, migrlnt, sok itt meg-nem említett betegségtől megszabadítja az embert, A Kcller-fcle Blsafluidot, rekedséget, nátha, melles torokfájás és légvonal vagy hűtéstől «redő bajok ellen Is páratlan gyógysíkerrel használják. Valódi csak ugy, ha minden üveg a .t-\'eller\' nevet viseli. 12 kis vagy 6 dupla vagy 2 speciális üveg bermentve 5 korona. II. Továbbá tudomására óhajtjuk hozni, hogy az emberek ezrei gyomorbajok, görcs, étvágytalanság, veseégés, hányan inger, rosszullet, felbófflgés, puffadtság, dugulás, aranyerei bántalmak él különböző emésztési »avarok ellen kitűnő és biztos sikerrel kasználják a Koller-féle hashajló Rebarbara-Klsapiluláfcat 0 doboz bérmentve 4 korona. Óvakodjunk aionban utánzatoktól és címezzünk minden rendeL gondosan
Fiiltr V. Jino iiyógyizsrésznik, Stublca,
Caalral* 12b 11. (2i|rikai|fi.)

. ... f \' > V

mmmmumttammmom t

Szőlő-oltványok,
szőlővesszők és finom erntelléki borok beszerzésére legmelegebben ajánljuk a legiolib hir-ué\\uek örvendő
SZŰCS SÁNDOR FIA
■xölöottviny télapót BIHARDIÓSZEOE/f.
Képes árjegyzéket lauulsagos urtalomiiial ingyen és bérmentve. Ezen árjegyzéknek egyttllen házból s.\'tn szabarl hiányozni, meri sok mindenkit érdeklő dolgot tartalmaz. Tehát senki elue mulassza egy levelező lapon kérni.
lüsr Olcsó ár és pontos kiszolgálás.
Több szar eiitmtrö l«»él. Készlet 3 millió.

ALAPÍTÁSI ÉV 1832. XSK*
ifj mEjDic& józ&ef
NH6Y KHfUZöflN.
IS

* ^j^o\'j«/ b«rér>de3«tt
mindennemű nyomdai munkák diszes és Ízléses elkészítésére, jutnyos árak mellett.
0éűjegyel<, körlapok, megbízók, eljegyzési é5 etetési hártyák rt>lodig a legújabb dlűai perlőt
kc?3Íttetr>«k el.

Falragaszok, gyászjelentések s más sürgős nyomtatványok néhány
óra alatt előállíttatnak.
Nagyon alkalmas intézet kisebb s nagyobb művek kiállítására
S
Nyomatott a laptulajdonos lfj. Wajdits Józhöí könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1911 FEBRUÁR g 50-IK ÉVFOLYAM 12. SZÁM
CSÜTÖRTÖK.
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•Ijilinlk hétfőn it ciBtlrtfikön.
£.0(UeUal árak; Kgén trie 10 korona, fílívie 6 korona, Negyedívic 1 korona 60 011. — Egyee arám ára 10 Ali.
Fölein» aaeikeaató :
KlxIjH : <t aarrkeailiaég.
Szirkautéiág ii kiadóhivatal Daák-tir I.
Telefon : Ili. — Hlrdal4aek dljeiabáe eierlnl.
A bank-kérdés.
Tisztítsuk meg politikai burokjától ezt a tiszta közgazdasági kérdést s mondjunk róla némi elemies közgazdasági véleményt
A közös bank az ausztriai 1824-ben alakilott birodalmi bankból vedlett át s alkotmányos életünk hajnalán az osztrák sógorok tudni se akarlak róla, hogy^z a bank közös legyen Ók vigyáztak legjobban a közjogi szövegezésre, és kimondották, hogy a magyarnak joga legyen a maga külön bankjához, s legjobb lesz, ha felállítja Az bizonyos, hogy lb67ben az önálló magyar bankot megcsinálhattuk volna, ha tudtuk volna.
A bank-kérdés tiz-tiz éves rendezése is arra vall, hogy az osztrákok ezzel nyomást akartak ránk gyakorolni s az "önálló rendelkezésbe belehajtani Minálunk is e tiszta közgazdasági kérdést jól meghempergettük a politika morzsáiba s a legtöbbünk azt hiszi, hogy addig nem lesz bolgog a magyar mig önálló bankja nom lesz.
Pedig jó lesz figyelni, amit a világverseny mutat a gyöngén fundált nemzeti bankokkal. Az olasz és balkáni pénzügyekre jó lesz rápillantani. A nemzetközi viszonylatban az eró és bankpinoéiben órzótt arany-pondérál s hogy egy önálló pénzügyi ren-dezkedés a kamailábat megdrágítaná, azt még Justh Gyula se tagadja.
Ezzel szemben a paritás szempontjából a közös bank ellen lehet-e panaszunk? — Vajha minden közös intézményben állami szuverenitásunk kidomborodnék A bankó egyik oldala magyar, a másik német. Az osztrák-magyar bank pénzere még nagy válságokat is kibírt. Néhány óv elótt az egész világon megdrágult a pénz, a közös bank állta h sarat, s a nomzeiek sorában ugy mutatkozott, hogy a kamatlába elfogadható. Persze az angol banktól messze állunk, de nekünk nincs Indiánk s öt világrész gyarmatunk, ahol az angol iparnak adóz az em beriség. Aztán tndott dolog, hógy a közös bank üzletei, pénze nálunk van elhelyezve, bizony sajnos, nem a kvóta arányában».
Azt mondják, sohase lesz önálló iparunk ha elóbb pénzügyileg nem függetlenítjük magunkat I)e ez játék a szavakkal. Circulus vitiozus. Amíg ezer millió megy ki a nemzeti termelésből az idegenben gyártott ipari olkkekért, mint most, ami kicsi és tőkeszegény országunkból; lehet-o addig a nagy szót megmozgatni, hogy függetlenítenék pénzügyeinkot? Általában függetlenség hatalmi tartalom nélkül mit sem ér. És kivált mikor a pénz beszél. Ez a legnagyobb realitás, mely a frázisokat nem türi.
Végeredményben még ma is a Szé-ohonyi nemzeterósitó politikájának alapjára
kell állni. Meg kell vagyonosodnunk iparunkat kell fejlesztenünk, hogy no menjen ezer millió idegen zsebekbe, hogy ez a horribilis summa itthon maradjon Képzeljük el, hogy ha ez az összeg itthon a munkáskezekbe jutna, micsoda hatalmas nemzeti erősödés állna be minden vonalon. Közboesóleg drága pénzzel és a mi szegénységünkkel gyáripar teremtéséről még az eddigi arányban se lehet szó. Szegények vagyunk Ezen segítsenek a kiket illet. Egyik segítség lenne az ha a fórumon ilyenekről beszélnének s megtanítanák mindanyíunknt arra, hogy vannak kérdések, melyeket nem szabad gazdasági jellegüktől megfosztani, mert az tiszta látásunkat veszélyezteti.
A bankkérdés pedig tiszta közgazdasá-sági kérdés. Az első követelmény, hogy ol-osó pénzünk legyen, hogy közéletünk zavarokba ne jusson. Hiszen újra is nehéz gondokkal küzdünk és a népszámlálás eddigi szétszórt adatai is mutatják, hogy lasubb haladással is meg kelt elégednünk és barátkoznunk. A magyar imperiumról majd utánunk beszélnek, ha böloseséggel a nemzet-erósités folyamatos munkájánál szilárdan kitartunk
Mmúí ZaiameoBben-
Arvay Lajos alispán jeleutéseazállategészségröl a követkézé:
„ái állategészségügyi viszonyok a ragadós sz^j-és körömfájás további terjedése folytán kedvezőtlenek voltak. Ugyanis ez a betegség, — mely a megelózó időszak végén 7 járás 54 községében volt elterjedve, november hó folyamán további 2 járásra terjedt át, decemberben pedig, — amikor • gazdasági munkák legnagyobb részbeu befejeztettek s ezért a közlekedés alászállott, amikor a rendes istállózás általában megkezdetett s a betegség elhurcolásának veszélye csökkent, amikor a közterhek lerovásának elősegítése végett a felhajtások is eugedelyezeudók voltak, amikor teuát ezen okokból az óvreudszabályokon enyhíteni kellett, — inár valamennyi járás területén uralgott. A fertőzött községek száma mindazonáltal — aránylag — uem nagy, aineuuyibeu a járvány kezdetétől a mai napig *|ig haladta meg az összes községek számának 20%-él Nagyobb baj az, hogy a fertőzött községekben az utóbbi időben mellózni kellett az állatállomáuy általános átojtásáusk elrendelését részíut a gazdaközönség idegenkedése miatt, részint pedig azou okból, hogy a betegség az utóbbi időben egyik-másik helyen rossz indulatu jelleggel lépeti fel. Az átojlás (mesterséges befertózés) mellőzése miatt azután egy részt a járvány lefolyása egy-egy községben jóval hosszadalmasabb, másrészt az ilyen lertózőtt község, — amelybén at állatállománynak csak egy része szerzett C betegség kiállása folytán ellenállóképességét, — ha felszabadul is a sárlat alól, továbbra is kitéve marad aunak a
veszélynek, hogy rövid idő múlva uiból tárlat alá kerül, aminthogy tényleg már eddig is több községet, rövid vészmeutesség utáu, újból fertőzöttnek nyilvánítani és ehhez képest zár alá helyezni kellett-Egy ily község óutnaga kérte at átojtás elrendelését atérl. hogy no kerüljön újból ily helyzetbe
Ilyen körülmények között, — minthogy a tapaszlalatok azt bizonyítják, hogy ezen járvány, ha valamely vidéken már nagyobb mértékben van elterjedve s csak akkor szokott végleg megszüuuí, ha a az illető vidék állatállományáuak legalább is túlnyomó része a betegségen átment, — nagy valószínűséggel állítható, hogy a ragadós vzáj- és körömfá|ás még hosszu ideig fog vármegyénkben uralkodni.
Ebből a szempontból most már, az idóelórehaltd-tával nagyon megfontolandó, váljon nem volna-e célszerű olt, ahol a betegség ezentúl lép fel és a betegségnek a fertőzött helyhez (tanyához, majorhoz, istállóhoz, udvarhoz) való kötése, vagyis a tovaterjedésének meggátlása nem remélhető, a kötelező átoj-tást a lertózőtt holy illetőleg a kötség egész szarvasmarha állományára nézve a betegség lefolyásának gyorsítása és at ellenálló képesség megszerzése érdekéból aionnal elrendelni?
E tekintetben s általában véve az óvrendszabá-lyokra vonatkozólag a megyei gazdasági egylettől, amelyet előző jelentésem szerint a gazdaközőnség kívánalmai és véleménye tolmácsolására fölkértem még nem érkezett válasz Egyébként azt hiszem, az lesz a leghelyesebb eljárás, ba a betegség szórványos esetében (ha t. i. a betegség csak egy udvarban, majorban, pusstáu, tanyáu stb.) lépett fel, a beteg állatokra istállózás és a fertőzött helyre szoros zár alkalmaztalik ; a betegség járváuyos esvtében pedig (amidón t. i. a betegség már több udvarban stb.) lépett föl, de helyhez kötése remélhető, szintén a szoros istálló és udvar zár jön a községi zárltllsl együtt alkalmazásba; mig az esetben, ha a betegségnek helyhez való kötése uem várható, csakis a beteg állatokra lesz at istállózás a községi tárlat fentartása mellett elrendelve; kivéve az esetet, hs s gazdák szigorúbb óvintézkedéseket kivánuáuak, vagy a betegség rossz íudulalu volna, vagy szoros munkaidőben lépne föl; vészkerület pedig csakis valóbtu indokolt esetbeu, ha a betegség széthurcolásától kell tartani és C upán a tényleges szükség parancsolta mérvben s ehhez ké|iest esetleg csak az állatállomáuy átvits-gálásáig, tehát rövid időre alakittatík 8 az óvrend-szabályok a fertőtlenítést illetőleg ugy alkalmaztatnak, hogy a zárlatok feloldása késedelmet oe szenvedjen ; az átojtásnak az említett esetben és célból leendő elrendelése elótt pedig az érdekelt gazdaközőnség is megkérdeztetik t annak kívánsága és az általános érdekek közt a lehető legnagyobb öszhsng létesítése kiséreltelik meg. Ebből a célból és az egyöntetűség érdekéból, valamiut ügybuzgalomból szármatha|ó esetleges túlzások megelőzéséért is általános felvilágosító és irányt adó szabályzattal kívánom a gatdasági egyesület válaszáuak beérteztekor a jövőre követeadó eljárást rendelni."
2
ZALAI KÖZLÖNY
FEBRUÁR 9.
Felabbezós.
A január 31-én lefolyt kereskedelmi éa iparkamarai tagválasztás aok aspirációi és reményt hiúsított meg. És a kisebbségben maradottak oly nehezen nyugoaznak meg sorsukban ! Oe konnialéljuk. hogy nem aiok lestegetik annak a választásnak vélt hibáit, akiket csak néháuy szavatat hiánya választott el a gyótelemlól, haueiu akik őajelőllíégük nikorlolensé-gét uem tudják lenyelni és megeinéstleni. A (eleb-betés már beadatotl a tanácshoz, mint eisófoku iparhalósághoz. Hat pontba foglalták a kérvényelók kifogásaikat, kérve a válaszlás megsemmisítését, mert szeríntök „nélkülözte — a válaszlás — mindazon kellékeket, melyek a szabad vélemény nyilvánítását biztosíthatják". .A szavatatstedó bízottságban mind jelöltek voltak, kik sa|át korteseiket megtörték (a szavazó helyen) másokat onnau durván kiparancsoltak."
Ili meg kell említenünk, hogy a szzvazás Ata József elóadó tanácsos vezetése alatt ment végbe, aki mind végig correctOl végez\'« kötelességé,!. A felebbezés éleseu emeli ki, hogy Samu József felnyitotta a szavaló urnát és onnan kivette Szeli« Károly stavaió céduláját. A dolog ugy áll, hogy | Stelle Károly stavató céduláját, inely aionnal vastagnak éa ugy gyanúsnak tűnt leadta és amikor kitOut, hogy a stavaiók névjegyiékében neve nincs ben, akkor kivették szavatócéduláját, melyei ó magáénak ismert el és a mely tényleg két egymásba teli szavazó lap volt Turek Géta javára Haltai Frigyes iparbiitoaról eit állítja a felebbezó irat, hogy befolyásolta a korcsmárosokat éa mészárosokat, hogy stavaiataikkal ót támogassák. Ennek biiooyitására egy leveleiólspot mellékeltek, melyet Halvai irt több siavatóhoz. A levelezőlap igy azól: „ Mély I tiaztelettel felkérem miszeriut f hó 31-án a városháznál az iparkamarai tagok választó gyűlésén szavazatával bennünket megtisztelni kegyeskedjék. A hivatalos jelöltek Miltényi Sándor, Samu Jótsef és csekélysegem. Nagyrabecsűlt bizalmát kérve éa elóre megköszönve*. . . Kz bítouy nem kényszer, nsiu terrorizmus ez a legkényesebb illési) választásoknál ia megengedett eszköz arra nézve, hogy valakinek figyelmét a személyre és a választásra felhívják.
Kgyetlen pontja van a felebbetésnek, mely a törvényre hivatkoiik. A Zalai Kötlöny már megírta, hogy az I86B. VI t. c. 6 és 7 §§-a póttagválasitásról uem Intézkedik. hanoin a megválasztottak után legtöbb siavatalot kapott jelöltek tekiutetnek póttagoknak. Igy Schwarz Gusztáv illetőleg Pongor Henrik volnának első pótiagok. Kz a pontja a felebbetésnek atonban egyáltalán nem ériutheli a választást, csak at esetleg behívandó póttagok személyére lehet jeleu-tósége.
HÍREK.
A tanács különben foglalkozni fog at üggyel ; megvizsgálja, hogy a beadvány egyes pontjai nieny-uyiben felelnek meg a valóságnak és vizsgálatának eredményét felterjesiti az alispáni hivatalhoz. A felebbezést Kollár Nándor, Milré József és Philipp Lipót írták alá
Nagykanizsa a vármegyén Most küldettek stét a zalavármegyei törvényhatósági bizottság tagjainak névsora. A ;i0\') virilis tag kötött elsőnek Festetics Tastiló gról neve áll 6426J K öli fillér, adóval; legutolsónak Haas Adolf lalalövói lakós 672 K-val. Harmadik helyen áll ujnépí Klek Lipót iparkamarai tag 23982 K 82 I. adóval. Nagykanizsai törvényhatósági bizottsági tag 68 van a vármegyén. Etek közöl az l\'lll évre uj tagok Bnu Samu felső kerosk. iak. igazgató és dr. H«ch Oszkár ügyvédielöll A 30D választolt tag közül I2-Őt küld Nagykanizsa és még .1 uagykaiiitsai vau más kétségből megválasztva. Igy tehát 83 nagykanizsai tagja van Zalavármegye törvényhatóságának, ami at össtes tagoknak l3 H*/u-át testi.
— Megyegyülés. Zalavármegye törvényhatósága f. hó 13-áu d. e 10 órakor kezdódóleg tartja lebruár hónapi rendes liöigyülésél A közgyűlés 106 pontja közül meg«iulit|ük a következőket: Alispáni jelentés a törvényhatóság állapotáról. A nyugdíjazás folytán megüresedett sümegi járási (¿szolgabírói és az ezen állás betöltésével megüresedő állások betöltése. A vármegye alispánjának előtörlesztése Bódy Zoltán vármegyei első aljegyzőnek az alispán és főjegyző akadályoztatása esetében az alispáni teeudók kivételes és ideigleues ellátására leendő felhatalmazása iráni Gönci Ferenc, dési lakós kór -véuye a Göcsej éa Hetés vidékét tárgyaló uépraizí munká|áuak kiadási költségeihez 20 )0 K segély adományozása iráut. özv. Goricsánec Jótsefné nagykanizsai lakós kérvénye özvegyi ollátása és gyermekei ueveltetési pótlékának felemelése iránt. A nagykanizsai V. gyógyszertár felállítása Az alispán előterjesztése a Nagykanizsa és Zalaegerszeg városokban tartandó liazlu|ító székoki e helyettes elnökök és
képviselőtestületi tagok választására elnökök kiküldése iráut.
— Táncvigalom A csáktornyai járás jegytóí kara. élén a járás fósiolgabirálával 1911. évi február hó 25-éu, Csáktoruyán a „Zrinvi" szálló nagytermében tárlkörü táncvigalmat rendet Ketdete esti 8 órakor Beléptidíj : siemélyeukiut l korona, családjegy 5 korona. A tísita jövedelmet a Csáktornyái kórhát és a zalaegerszegi Osány sioboralap javára fordítják.
— Ipartestületi közgyűlés A nagykauí-tsai ipartestület elöljárósága e hö 6-áu ülést tartott Sainu Jótsef elnöklete alatt. At üléaeu Hajdú Gyula dr. az ipartestület ügyéste. is résztvett. Klttók előtörlesztette. hogy at ipartestületnek mult évi köt-gyüléséu történt olóliárósági választását a városi tanács egy felsebbezéaből kifolyólag megsemmisítette. At elöljáróság ett tudomásul veszt, at ipartestület ügyeit a legközelobbí közgyűlésig veteli, amikor ui választást tUz napirendre. Krre nézve az eddigi uzus szerint 11 tagból álló kandidáló bizottságot választ, kik a megválasztandó elól|árósági helyekre a közgyűlésnek előtörlesztést test. Természetes, hogy etek a jelölések nom korlátolták, a tagok stabad jelölési és siavatáai jogát. A kótgyPíés f. hó 2li-átt lesz a városházi közgyűlési teremben d. u. it órakor. Tárgysorozat : 1 A mull ülés jegyzókőuyvéuyek felolvasása és hitelesítése. 2. Kluöki jelentés. 3. Számvizsgálók jelentése. 4 évi zárstámadés 1910-ról. 6. At 1911. évi költségvetés. 6. A föluientvény megadása. 7. Indítványok. 8. Eluökség, elöljáróság éi atáinvevók megválaailása.
— Osztozkodás a taranyi földek árán. Tarauy község közbirtokossága az ősszel eladta az ngyueveiett Rigó-földeket éa elhatározta, hogy a vételárat egymás között atyafiságos«! föloattják. Somogyinegye alispánja azonban beleszólt a dologba, mert a kötségi törvéuyek (toriul a közbirtokosság vagyona stél nem oaztl.ató. Az osztozkodás tehát elmarad.
— Szövetkezeti közgyűlés A Nagykanizsai Segélyegylet Stövelkezet f. hó 23-án d. e. 10 órakor tart|a évi rendes közgyűlését.
— Tél a Bél mondja a cigány. Semmiféle hideg se imponál annyira a szellős öltözetű mórétiak meg purdéttak mintha fogvacogtató szél ráncigálja steuuyea rongyait. A tegnapi vehemens északi stél ilyeu esemény számba menő jelenség volt. Még a uem cigány is stivesen Innia meg inagát a jó meleg stobában. Hogy milyen gyilkos ereje volt a szélnek, azt csak a szabadban lehetett egész kelleinességébeu élvezni. A Kiskanizsát Nagykanizsával összekötő uton valósággal dühöngött Stél úrfi; 5—6 széuás és szalmás kocsit kedélyesen faldöiitöll és stéuával, szalmával hordta be a kanál isi vidéket, csak a kocsikon uem maradi a drága takarmányból egy szál se.
— Ég a B&latonkereazturi láp. Kik mostanában a llalatouvidék melleit utaznak, szép tüneményt láthatnak. Halstoukeresitur mellett tekvó mintegy 6000 hold láp 8 nap óta ég s este a Balaton alsó végét teljeseit bevilágítja. l)o a tüz már Siófokon ia látszik, a külöuöseu Keszthelyről ugy lalsiik mintha 100 és 100 ház lűzbeii állna.
— Bátor életmentő Böröc László nyoradást segéd tegnap a Bdatonon korcsolyázott A kitüiölt helyen tul ment. s könnyelműségét ineg ia bánta. Alig ment néhány lépési boleesell nyakig a vizbe. Már
I majdnem beleveszett, midőn Kiss László gazdasági hallgató élete kockáztatásává! utána ugrott és kihuzla. A teljesen megdermedt legényt csak nagy erómeg-feazitéssel tudták at éleinek visszaadni. A gazdászt a stázakra menő közönség zajosat) megéljenezte.
— Az ujonoozás. Köteledík at ujoncoiás ideje. A városi katonai Ogyositály már össteállílolta a sorshutás alapján a sor alá kerülők lajstromát. At 1890. évben született 1 korosttálynak 162-ten vannak; sokau elhaltak 17 elóre besoroitatla inagát és etek már téuyleges siolgálatban vaunak
— Megkerült csomagok. Bódi Gyula Murakirályi állomásfőnök neje tegnap Nagykanizsán különböző bevásárlásokat eszközölt. Mikor a vasúiból ki akart sétálni, 3 csomagját egy fiúnak adla, hogy vigye az állomásra. Ugy látszik valami ismerőssel találkozva megélt A nagysága beszélgetni, mert a fiu a csomaggal a Szomere utca sarkáu a Lówe-féle ház előtt leült és várta. Végre elunta a várást, ott hagyta a csomagokat és elment. Igy történt, hogy Bódiné uem találta csomagjait. Telefonozott a rendőrségre; de okkor már a sarki boltos látva a gazdátlan csomagokat este 9 óra tájban bevitte boltjáb.t
éa jelet)lést tetl a rendőrségen. Igy kerültek meg az elvestettnek hitt csomagok.
— Marólúgot ivott Ugy látszik az idők jele, hogy éppen ai alsóbb néposztályhoz tartóté emberek akarnak megválni at élettől. Tegnap Takács Katalin nemesbükí leány össievesiett a vele szolgáló sza-kácsnéval s eierl hazament a atűleihet Nemesbükkre s marólúgot ivott Stereucsére a mérget azonnal kihányta éa igy komolyabb .baja nem lelt
— Az ezen évbeli szőlőoltványok amint siakköröktól halljuk, majdnem általánosan nagyou gyenge f*|lódéaűek és Btólók telopitésére alkalmatlanok, mert aiok a peronospora elégleleu leküzdése folytán, .— mely kárttevő az elmúlt nyáron éppen pusztítolag lépett fel — igen nagyon szenvedtek és zöld lombozatukat igen hamar elveszítették. Annál érdekesebb lesz a T. 0. szőlőbirtokosokra nézve at\' hogy mi azon kellemes helyzetben vagyuuk itt egy szólótelepet felemlíteni, ahol sikerült s piruuosporá nak felette storgalinis és szakadatlan leküzdése által, a szólóoltványok a oly szép lombozattal megtartani, hogy azok ez évben eszményi szépen fejlód-lek, ez a „Kűkülóinenlí Első Siólóollványtelep" Medgyeseu, Nagyküküllómogye. Tulajdouos Gaspari Frígyea
— Ellopott szivarok. Kovács Kálmán, Wplf Lipót bánfapusztaí birló kocsisa a múltkor a „Korona" előtt állt a kocsival és várta gazdiját, aki 100 drb trabukó szivart tétetett fel a kocsira A kocsisnak időközben egy kis dolga akadt, leszállt a kocsiról és ez alatt egy szemfüles tolvaj elemelte a trabukószivarokal, melyeknek ellllntét a kocsis és gazdája is csak otthon vette észre, amikor tormészete-soii már késő volt. Mindazonáltal a nyomozást meg indították, bár kérd *s, hogy a tolvaj nem szitta-o tnár el at\'la az ítigvon szivarokat, melyek így kétségkívül jobban estok neki, mintha ó maga vásárolta volna A dohányzó tolvaj után a nyomozás folyik
— örült a patakban. Szigetvárról írják: Borzalmas feltűnési keltett a napokban egy lesoványodott szánalmas külsejű omber, aki a város melleit elfolyó Almás |iatakban fürdött, még pedig ruhástul at odagyüló gyermekek nagy gaudiumára. Majd egysterre kiugrott a viiból és a gyerekek üldözése elől a vyrfiti állomás fűtőházának szénraktárába meneküli. 0|t elrejtőzött. Reggel attáu megtalálták és a stulgabiróságra kisérték, ahol aztán megállapították, h-igy az illető közveszélyes őrült. A szerencsétlen megháborodott elméjű ember Ranics Ferenc barcsi muulfts, aki Barcsról hirtelen eltűnt és gyalog ment Szigetvárra. Itt egyenlőre a szolgabíróság fogdájába helyezték el. Reggel aztán uagy ijedelemmel vették észre, hogy a logda teteje lángokban áll. 4 szereti-esetlen őrült lelgyujtotta és felleié nézlre gyönyörködött a lángokban. A pirománikus őrültet, aki már napok óta nem evett és tel|e»en csonttá volt soványodva, a kaposvári elmegyógyintézetbe szállítják.
— Rossz szomszédok. Horváth István öt éves .zenész Rákóci-utca 61. azámu lakásán két gyermekét tauitotta hegedülni A szomszédban lakik Táncos Károly, akinek szobáiét a Horváthétől csak egy vékony fal választotta el. Ez anélkül, bogy figyelmeztette volna szomszédját, hogy ne hegedűi-lenek, kijött a szobáiéból, odament a Horváthék ablaka elé és ouuan kezdett gorombáskodni velük.
FEBRUÁR 9.
ZALAI KÖZLÖNY
8.
Mikor látla hogy a bentlevók nem ijednek meg, még a fejszéjét is bevágta az ablakon. Az ideges moinsiéd ellen megtelték a feljelentést.
— öngyilkos leány Sümegen, miut lapunk-uak Írják, megrázó tragédiának lett okozója a szerelem. Varga Lajos sümegi gazdálkodó fiatal, szép leánya a nyáron szerelmei lelt a község egyik legényébe. A legény viszouozta a leány szerelmét s a két lialal teremtés viszonya egészeu most farsangig tarlóit, amikor a legény hirtelen megnősült Egy környéki gazdag leányt vett al. Ezt a szégyent a szerel mes Varga leány sehogysem birta elviselni; a halálba menekült. Hétfőn esté marólúgot ivott, mely a belsó részeit borzalmasan összeégette. Másnap reggelre meghalt a szegény, szerelmes lány.
— Vissza a természethez I Mindig eró-sebben hangzik ez a szózat, meuuél iukább érezhe-tóbek az elpuhultság és az idegeaség veszedelmei. Az elpuhultság ellenében az ixomerósitó játékokat éa észszerű sportokat alkalmazzák. Ha már most nzzel kapcsolatban az idegizgató élvezeti cikkek is elkerUlletuek, a test uj feszitó erót nyer, a sápadt arcok ismét kipirulnak s a szemek életörömmel tekintenek a világba. Hogy ehhez a Kalhreiuer Kneipp-malálakávé mennyire hozzásegíti az embert, általánosan ismert dolog Megbecsülhetetlen értékkel bír felnőttekre és gyermekekre nézve az, ha a megszokott kávéilalt teljes izével és aromájával élvezhetik auélkOl, hogy szivöket és idegeiket gyöngítenék. Igeu foutos tehát az is, hogy az értéktelen utánzatoktól óvakodjuuk. A valódi és igati csak csomagokban kapható, Kneipp képével és „ Kathreíuer" lelirássil.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern lutézinényt atánlunk tisztelt olvasóink szive» figyelmébe a Budapesten VIII Főherceg Sándor-ulca SO-ik száma alatt fennálló Magyar Otthon penzióban. Evek óta általánosul kedvelt, pompásau bevált, család szálló ez, ahol mérsékelt napi áron, (miudössze három korouáért is és fokozatosan feljebb) teljes ellátáshoz és lakáshoz, szépen bútorozott külön bejáratú szobákhoz lehet jutni. Vidékiek akik röví-debb-hosszabb időt kiváuuak a fővárosban tölteni, szórakozás, vágy üzleti ügyek intézése végett, a Magyar Otthon barátságos hajlékaiban nyugalmasan bereudczkedbutuek. Csoportos jeleni kelőknek, utazók-uak, turistáknak, hivalaluokokuak éa inás hivatásunknak még kivételesebb kedvezméuy Jár kl. Iikolák vakációs, tanulmányi kiráudulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Olthou I Villamos világítás I Tükrös szekrények I

NY1LTTÉR.
K rovat alalt közöltekért a szerkesztőség lelelósséget nem vállal.
Válasz
a „Zala" poUttkai napilap f. hi 7-én és 8-án megjelent ,Sérelem érte a vallás-erkölcsi oktatást" és „ A polgári iskola kulturbotránya" cimii cikkeire.
Soha jobban a< igazságot elferdítve uom láttam, mint a főnt nevezett két cikkben. A cikkíró ur hivatva érzi magát ítéletet bo\'.ui o/y olyan tényállásról, a miről halvány logaliua siucs, s a míuek megítéléséhez és megbírálásithot annyit ért, mint a hqjdu a hiraugönteshez. Igaz, hogy uuin érdemes a nevezett éretlen cikkekkel foglalkozni, de hogy az olvasó közönség meg logyeu győződve az igazságról, szQkségesnok tartom a kóvetkezókot inogiogyezni.
1. Benedek Puskái polg. I. iskolai hitoktató vádat emelt Földes Miklósné tauitóuó ellen azért, mivel előadásában „nagyrabecsUlt azabadgondol-
kozásának" kifejezést adott. Elihoz nemcsak joga volt, hanem mint hitoktatónak ez kötelessége is volt. Egy hitoktató sem engedheti meg — legyen az akármilyen vallásfelekezetQ, hogy valamely tanító vagy tanitóuó tanítványainak valláserkölcsi meggyőződését sértve, az ellen beszéljen.
Hogy a vádak, a melyeket a nevezett tauitónó ellen beadod, nem alaptalanok, azt mqd a közel jövő be fogja igazolni: jóllehet a nevezeti cikk azt mondja, .hogy a vádat maga a följelentés notn teszi valószínűvé, anuál kevésbé a vádlott tanárnő közismert jeles pedagógiai erényei." No ezekről a pedagógiai erényekről, talán jobb nem is beszélni. Az iskolában „marha", .szamár", .ökör", .barom" és hasonló titulusokat osztogatni, azt hiszem nem tartozik a pedagógiai erényekhez.
il. A fölött sopánkodik továbbá u cikkíró ur, hogy a följelenlók rémeket láttuk, a midőn elhamarkodva igen iugatag alapokra építőitek vádjaikat Ettől ugyan seukiuek a feje ne fájjon Azok a vád.tk sokkal erősebb alapon állanak, miut s cikkíró urnák személyeskedő kirohanásai.
3. Arról is regél a mi kedves cikkírónk, hogy a vád 12 esztendős gyermekek betanított viüloniá saira lániaszodík, akik az első jegyzőkönyv felvételekor a hitoktatót hívják segítségül. Ebből egy szó sem igaz. Ka az igazság szándékos elferdítése a .Zala" részérói megszokott dolog Az igazság az, hogy & gyerekek: betanítva nem voltuk és maga a hitoktató nem volt jelen az ¡«kólában a midőn az egyházi taufelűgyeló jelenlétében az első jegyzőkönyv fel lett véve.
4. Ezután hozza a legsúlyosabb vádakai — 6 sterinte - a melyre a feljelent.« támaszkodik.
1. Midőn a tanítványokat templomba vezoti, közömbös arccal ül az istentisztelet alatt."
2. „Egy ízben kiment a templomból ós cigarettázott. " Ez a kotló Földes úrról szól.
1. Történelmi órán elítélően nyilatkozott az iukvizictó „förtelinéiról".
2. .Azt mondta, hogy Jézus Krisztus szegény zsidó családból származik *
Ez a kettő Földesuének szól.
.Ezeket nevezi ó legsúlyosabb vadakuak : noha ezek leljeséu mái értelemben és más kivitelben a legeuyhebbek. Az igazságot ennyire pofoneaapni ugyancsak a ,/jala* tudja. A súlyos vádak uetu ezek; jóllehet ekkörül forognak A vizsgálat befejeztével még visszalfjfUuk rájok.
6. Hogy Földesué görög papi családból származik, ezzel a vádat olütui nem lehet; hanem ellenkezőleg elég sajnos, hogy papi családból származó uó ellen kell ilynemű vát^jeleulesl beadui. Hogy Fircák püspökuet roKona-e vagy nem, anuaa a jelen ügyhöz semmi köze. Júdás ii apostola, tehát több miut rokona volt Krisztusnak, mégis elárulta.
Ennyi az első cikkről.
. Városszerte.....igen nagy és részbou kiuos
fuhüuésl keltett az a tegnapi KözleményUuk ... ." Ezekkel a szavakkal kezdődik a Inres második köz-; leinéuy. Igaza vau I Mindenütt nagy feltüuést kelteit e cika. De miért? Azén mert oiodálkoiva olvasták .városszerte," hogy a helybeli polg. leányiskolában a hiiűlók gyermekei ki vaunak annak téve, hogy a történelmi óráu a szubadgondolkozás egize alatt a vallásos érzület sérelmet szeuvedket, ina a katholi-kusoké, ho.nap lul.tu egy mtsiké. Az ullaiui iskola intenciója podig éppou abbau culmiuál, hogy minden vallás fuloaezeiet kellé védelemben részesítsen. Ez a misaio vau bízva a különféle vallásfelekezetek hitoktatóira. Ezekuuk a laiiilúsaii lerombolni és a vallasos idealizmust ártatlan lolkekbjl durva kezekkel kiszakítani bűn. Ez okozta a kínos feltűnést.
Hogy a t. szerkesztőség meggyőződjön a téuy-állásról, elment Földeshez igazságot keresni. No iszeu jo helyre mout. De hát meg ts kapta a nagyszerű felvilágosítást. Ezt a felvilágosítást jobban mondva az igazsúg elhoiuiilyositasát tárgyalja a ini-iodu Köz-
lemény. Erre vonatkozólag a következő megjegyzéseink volnának.
1. Földos tanár ur — a cikk szerint — szolgál egy uéhány indifferens, de az esetre nézve eléggé jellemző adattal. Ezen jellemző adatokra axt jegyzem meg, hogy ismét csak elvetette a sulykot.
2. Földes szeriül — Beuedok november végén még .szabadon járt." Ekkor tette ugyauis az ő kedves felesége olleu a följelentést.. Jegyezze meg tanár ur, hogy még most is szabadon jár. Szanatóriumban van ugyan, de Földes ur idegei sincsenek vasból, idővel még neki szüksége lehut szanatóriumra. Jó dolog az Uram.
3. Történelmi és bibliai tárjékozatlaiiságrol vádolja Benedeket. Ezt önnek senki sein hiszi el.
4 Azt is ineseli, hogy a plébánoshoz meut tárgyalni, mivel Benedek már akkor beszámíthatatlan ullapotban volt. Elhiszem, hogy a plébánoshoz mont iái gyalui, mivel Benedek ugy sem fogadta volna. Nem azért minlha beszámíthatatlan lelt volna, hanem uzért inéit lölöslegesuuk tartotta az Úrról ebbeu az ügyben még csuk szoba is állani.
5. Azt moudja tovább, hogy Benedeknek ezután tje in is fogadta köszöntését. Tegyük föl, hogy köszöntötte es az ur uein fogadta el.kösxöntését, ha öumaga állítja ezt, s^uálatlal bár, de ulliísszük.
ti. Ezek utáu le van adva Földesnek a plébánosnak folytatott párbeszéde, ugyancsak hatalmas talotian-ágok, elferditések és nagyítások kísérőiében, j Az egesz cikk pökhendiségtól, öndicsérettől, mást | befeketítem vágyástól bűzlik. Farízons\'képpel védi feleséget. Elmondja, hogy milyen szépen nyilatkozott ó Jézusról: éppen csak azt nem mondta, hogy Jézus isten, miként ezt a kath. egyház tanítja: mort búi ugymoud az ó felesége nem hittaut, hanem történelmet tamt s az intézel állami. így hál dogmát nem taníthat. Nem kiválna seuki, hogy dogmát tanítson, mert hál ó nagysága, ha százszor is papi családból származik, ehhez uem ért. De igenis azt megkívánja mindenki, a ki vallására ad valamit, hogy vallásának legszentebb alakjait senki se sérte-ges.se. Mert hat nem egészen nyilatkozott Földesné Jézusról ugy, a hogyan azt a cikk mutatja. Meg azutáu, hogy Jézus laien voli ez nemcsak kath. dugnia, hanem történelmi tény. Történelmi tényekei pedig meg állami iskolákban sem szabad elferdíteni, vagy letagadni. Ha valamely iskola állami, ezzel még nines beigazolva az, hogy a kath. vallás ellen becsmérlő sza,akat haszuálhuUia akármelyik tanár is. Mert hál Magyarország nem szabadkómives, h.iiiem keresztény, katholikus állam, még ez idő aierint.
7. Ezek után a plébáuost igyekszik befeketíteni alaptalan célzásokkal, de ezekre uem reagálunk, mivel a jelén üggyel semmifele összefüggésbeu nincsenek.
ti. Azzal is szándékozik a vádat gyöngíteni, hogy azt mondja „a gyermekek lelki fejlettsége és értelmi ereje, nemkülönben emlékező Uhstsegök is gyóuge ahhoz, hogy hetek múlva kiélezett, kihegyezett diplomatikus kerdesekre hű és szabatos választ adjauak ..." No uem kell a gyermekeket olyau buláuak tartani. Nagyon is vissza tud emlékezni olyau dolgokra, a melyek ót érdeklik. Kűlöubeu ia tanár ur jó maga is követeli holek multán gyermekeitől a magyarázatul. A mi a kiélezett, kihegyezett stb. kerdéseket illeti, ilyeuek uem voltak. Azokat csak legföllebb Földes ur élezte és hegyezte ki.
9. Panaszkodik végül, hogy az ó ártatlau kii felesége, mióta u akei» ellene megindult, egy élő halóit: kiuek lelzaklat|ák lelki nyugalmát, elrabolják álmái és étvágyát. Uraml aki magát ártatlannak érzi, azt ilyen akció uyuglalsuitaui uein fogja. Csakis az uyuglalaukodik, kiuek nincs rendben a szénája.
Zsiska Gentilis,
sárdafónök.
ZALAI KÖZLÖNY
FKHUAR o.
Lee* legjo
ebb hatáaa
Hashajtó.
NEUSTEIN
FÜLÖP
ssasgi iMiMtifl
(Nduateiu Ertaóbet-Pilulál)
elllliaulja minden tekintetben • hetonld készítményeket Pánti iter minin mlnd«n káros ilketríazektöl a legjobb ilkerrel használják ai altot bánlatmaiuil, k«nnyü iléklelétet tzeiez, |egy vértUztiló [gyógyaier tem ártalmalla nabb ¿1 alkalmasabb a
Székrekedés
egyörétére, mint a legtóbli hetegiég okozójára. Cukroiotl volta miatt, a gyermekek Is iilveie» veszik. £gy dobol i$ pUula tartalommal 30 ílllár egy lekeret H dobozzalahát lifo ptlulával 2 korona. A pénz etöre beküldése mellett bérmanlre.
Ál\' a k | Utánzatoktól óvakodjunk,
,N,uite(n Fü|0p hi,h,jtö plluláll. tették kérni I Csak akkor valódi, ha minden dobozon a tórv. bejegyzet Sient l.lpót védjegy ét t\'hlllp Neuneln gyógytzerési alá-Irftia fekete vörös nyomálban oNailtató, A karetk. tórvéuy által védétl eiumagjaiekon cégtlnknek rajta kell lennie.
(•••Ilii
tiplik!!
Filip lyéiyiiirUra, ti.
Wien, rlankengatte 6. Kapható Nagykanizsán; Reik Gyula, Balul Lajoa. Práger Béla és Szabó Antal gyóg7eieráezekn*l.
szállít, amerikai sima én gyökeres • dUL**1" V* vesszőket kQlün-
féle iajokban, fajttarUságért jótillva legdúsabb választékban a már évek éta tdsónek és legmegbízhatóbbnak ismert:
Klkillómaatl alaa azillialtfiay talap tulajdonos: CA8PAKI FRIGYES
Medgyes 89. sz (N&gykOkOlló-megye).
\' Tass ék kán* árji|yiikit kén II---
Aa árjagyiékben találhatók ai oiazág minden réiaéról árkaiét! illiairi Imiik, annelfogva minden nótóbli-tokos magrcndetéaének megtétele előtt aa iimerői azt-niilviaégaktál ugy szó-, mint iráabetlleg bizonyságot laeraahat magának Inti ililitllM lillélln ai|kl(
katáaáiárél.
BIZTOSÍTÓ
részvénytársaság, mely a tüz, baleset, szavatossági betörés és biztosításokat műveli
NAGYKANIZSA BSZALAMEGYE
részére kiterjedő föügynökséget szándékozik szervezni Reflektánsok, kik jó öszeköttetéssel bírnak, küldjék jelentkezésüket „Exisztencia 4291" jeligére Haasenstein és Voglerhez Budapesten.
Szőlő-oltv&nyok,
szőlővesszők és finom érmellékí borok beszerzésére legmelegebben ajánljuk h legjubh liir-uévnek örvendd
SZŰCS SÁNDOR FIA
asölöoltvAnytalapát BIHAKDIÓBZEOEK.
Képes árjegyzéket tanulságos tartalommal ingyen ós bérmentve Rzon árjegyzéknek egyetlen házból sem szabad hiányozni, meri sok mindenkit érdeklő dolgot tartalmaz Tehát senki elue mulassza egy levelező lapon kérni.
Olcsó ár és pontos kiszolgálás.
Több izir aliimaró Imi. Kéazlat 3 millió.
A Liniment. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
pótléka
ogy rémónak bizonyult Itáziszor, mely már sok év óta legjobb Morzaóléanek bitonyult köazvényaíl, catiznál és majhillénkaél.
HfralmeitaUf. Silány hamiaitványok miatt bevásárláskor óvatosak legyünk éa csak olyan eredeti livogel fogadjunk el, mely a „Herooay" védjegrgyel éa a Richter oérjegyiéaaoT ellátott dobozi* van caoma-golva. krú üvegekben K -.80, K 1.40 ós K a.- éa úgyszólván minden gyógyszertárban kapható. - Kirak Ur: Török térni gyógyszerésznél, Budipiat
Dt Rldltr flvóoyszet tán u „Aniy irojiláit«",
i\'rágábaa, Klisabetbatrasae 5 neu.

Egy okos fej
nem használ mást, mint
Dr. Oetker sütőporát,
mely a legjobb, legtökéletesebb, orvosoktól aiáiiloll élesztó pótlék piáparalitm 12 filléres csomsgokbau kapható hát mely élelmiszer.- drogéria és egyéb kereskedésekben és \'/, Kg. li.sz\' I erjesztéséhez elegendő Milliószor bevál1 Kalácsokhoz sllteinéiiyekliez és tésztaételekhez való receptek ugyanod ingyen kaphatók.
Hirdetések
felvétetnek
e lap kiadóhivatalában.
A sült galamb
ma már csak a példabeszédé. lia valamiben sikert akar elérni, akkor foglalkoznia kell az Ogygye! Ha eladni akar, ha venui akar, célját csekély ( rauukával, kevés puntól \'rhoti. Adja fel a szU\'s;\' , -\' - rdetésél a ZALaI KG | NY-nek, hol hirdetése tarifa
mellett, pontosat; az ön állal kijelölt helyen és formában fog megjeleuni.
■Tervezetet díjmentesen készilllnk o o o o o
LE DÉLICE ST
mindenütt kapható

Óh j aj!
Megfojt es as átkozott köhögés!
Köhögés, rekedtség ób elnyál-kásodás ellen gyors és biztos hatásunk
Effffer Hiellpasztillái
Az étvágyat nem rontják és kitűnő izüek Doboza 1 és 2 korona
—— Próbadoboz 50 fillér -
Fó és szétküldés! raktár:
NÁDOR
gyógyiiertára
Badapaat, VL, Váol-körut 17.
Élj
• n!
Eggar nallpasztilli
Cukkiair ■t|||á|yltstt.
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos, Neumann Aladár, Reik Gyula, Szabó Albert gyógyszertárakban, Geltsch és Graef, Marton és Huber, ——■- Neu és Klein droguákban.
Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárában.
mersz
nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOMAN" cigarettapapírt vagy hüvelyt 1
Nyomatott a laptulajdonoa Ifj. Wajilits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, igij FEBRUÁR 13.1
50-IK ÉVFOLYAM 13. SZÁM
HÉTFÓ.
ZALAI KÖZLÖNY
L
Politikai lap.
■aiJiliNik hétfőn it ciílórtókói.
ElAAieUel irak: Egén évre 10 korona, félévié 6 korona, Negyedévre 3 korona fiO flll. — Egyaa nim ára 10 flll.
Helelrt. aaeikeaalA:
Kerten. Jilaa«r.
Hladja
Szarkiiztiiii ii kiadóhivatal Daák-tór !.
falafon : III. — HlrdaUaak dljaiabia aiarlnt.
Népszámlálás után.
A legmagasztosabb célok egyikéi szolgálja ez a liz évenként megejtendő törvényes összeírás. A statisztikának, a népességi mozgalomnak legmegbízhatóbb adatait nyújtja. A statisztikából aztán tanulunk, olvasunk, érdekes olvasmány az. Tragédia, ha egy nemzet pusztulásáról, hanyatlásáról számol be, vígjáték, amin szivünk, lelkünk örül, ha jóiéiról, szaporodásról, eróról és életképességről tesz tanúbizonyságot.
Ezek a gondolatok jutnak eszünkbe, mi-dón január 31-én lejárt a határideje, az összegyűjtött hivatalos adatok beszolgáltatásának.
A mi népszámlálási eredményünk nem tragédia ugyan még, de erősen magában hordja annak osiráit. A várt szaporodás helyett sok részén az országnak nemosak népességi stagnálást, Jtáuem egyenesen apadást kell szomorúan tapasztalnunk.
A nemzetek nagyjabau hasonlítanak az egyes emberhez. Azoknak is megvan a maguk gyermekkora, meg férfi és az aggkora. A férfikor jelentené a delelőt, a nemzet virágzását, hatalmát.
Vájjon túlélte ozt már a magyar ? Hisz\' erői fogytán vannak, vagy csak átmeneti be-tegos állapot, melyből uj erőre kél ? Vájjon megismétlődik-e az uj korban a török és tatár rabságra huroolás, az amerikai kivándorlás önkéntes száműzetésében? Hát a tejjel mézzel folyó Kanaán csak mese volna, vagy olapadtak ez ország tápláló forrásai ?
A Dunántul már évek óta pánasz tár gya az egyke-rondszer, de e kárhozatos példa hál\' Istennek nem országos divat A magyar faj szaporodási képessége az összes magyarországi uépfajok között csaknem első helyen áll. Itt még nem lenno szükség különböző állami kedvezményekre, mint teszi azt Franciaország a három, négy ós több gyermekes osaládapáknál A magyar még sok helyen vagyonnak, kereső munkáseszköznek tekinti gyerekét, s e felfogása bizony löbször még az iskoláztatástól is elvonja a hazajövő ge-neráoióját, magában a fajban, a faji erőben megvan tehát & fejlódésképesség, csak az igények és a gondolkodás változtak meg.
Ez a gondolkodás az élettel szemben nagyobb követelményekkel áll elő. Minden emborben benne van a vagyonszerzési és ez uton megszerezhető függetlenségi vágy, ennek a kielégítésére idehaza ugy gondolják, kevés lalajat találnak. Egy-két embernek a szerencséje haugosabban kiabál, mint annyi ezer meg ezernek a szerencsétlensége. De gondoskodik arról az emberi kapzsiság is, hogy a kielégítetlen vágyakat felkeltse és fokozza. A hajójegyek eladásából befolyó próvizió elhallgattat minden lel-
kiismeretet. Addig mig az ígéret földjére nem száll az utolsó garasát magával vivő kivándorló, rózsaszínű világban látja a kivándorlási ügynökök által lefestett Eldorádót, csak ott veszi észre a keserű csalódást De már ott kell maradni, visszatérés alig van, vagy ha igen, az is csak a bénák és betegek akaratlan hazaportálása. A magyarországi kivándorlók közül fájdalom, éppen a inagyar faj az, inely legkönnyebben lemond a régi hazáról. A többiek nagyobb mértékben szaporítják a vis.szavándorlók száiuát.
Olaszországnak is óriási arányokat öltött a kivándorlása, de ebből jórészt hasznot is húzott a kivándorlók beküldött garasai folytán, másrészt nem vesztette el örökre legdrágább kínosét, emberanyagát, mert az olasz hosszabb-rövidebb idő után visszatér hazájába. Mi, fájdalom, legtöbbször csak a Lázár morzsáit kapjuk vérveszteségünknek, maguk a munkáskezek pedig örökre el vesznek.
A népszámlálás e szomorú jelenségei ráadásul ujabban az alföldi magyarság pusztulásáról adnak számot. Mig a mostoha felvidéki és terméketlen hegyesvidéki tömegek oserél-tek hazát. Indokoltnak tarthatjuk e cserét, de a zsíros Alföld gyermekeit egyóbb körülmények késztetik a szülőföld elhagyására E bajokat kell a uép vezetőinek kikutatni es ezeken segíteni. Ebben járhatnak elől legjobb példával a mi katonáink : a községi jegyzők ésasegéd-jegyzók
Igaz, bogy társadalmi, vagyonmegosztási viszonyaink mint egy-egy tilalomfa állják útját o honmentó akciónak, de addig is, mig e viszonyok nem változnak, nem szabad minden akadálytól visszariadnunk és csüggedten vagy nemtöródéssel nézni az ország folytonos vérveszteségeit.
A kivándorlási sommiféle erőszakos intézkedéssel tiltó törvényekkel megakadályozni nem lehet, sót nem is szabad. Éppen olyan káros következményei lehetnénok ily tiltó rendelkezésnek, mint a túlhevített gőzgépnek, mely előbb-utóbb robbanásban tör ki. Viszont végzetes könnyelműség lenne azt elősegíteni a káros csábitások és üzleti érdekek megtörésével
A kivándorlás egyedüli ellenszere a biz tos megélhetés. A vagyonszerzésnek becsületes munka utjáni megkönnyebbítése a munkaalkalmak és kereseti lehetőségek szaporítása Ezek előidézésében tevékeny szerepet játszhatik a község esze és irányítója a jegyzői kar.
Megmutathatja a népszámlálás eredménye, a statisztika az utat arra, hol kell, és hogyan segíteni? És ha már jegyzőink és segédjegyzőínk hő képét nyújtották most az ország közállapotainak, e festménnyel nem szabad megállapodnioL Nem végezték el
teendőiket, sót utmutatást adtak maguknak és másoknak arra, hol vannak a bajok, 8 mik azok az eszközök, melyekkel segíteni lehet és kell.
Újra meg kell hóditanunk*vez országot addig, mig ezt magunk el nem veszítjük. E hadjáratban az lesz a dicsőséges hadvezér, aki a legtöbb katonát tudja megmenteni a nemzeti békés munka számaira.

Elmélkedés a téli divatról.
Az idén nem sokat fiztunk A hőmérő higany oszlopa egészben 6 — 7 napon szállt le terus alá. A hölgyek mégis drága prémmel szegélyzett bársony-ruhákban sétállak, mintha Boreász birodalmában járnának. A hatvanas évek otromba sálja teljesen el-tOnt. Kérfiak és hölgyek ma már egyaránt sillskínn vagy csincsila keret inögQl kandikálnak ki, szép kezel szép archoz.
A karcsúság korszakában élOnk. Utánoztak a kuglibaba alakját. A nő elveti magáról az összes alsókat, hogy az altest karcsúsága kirívó legyen, a férfiak alul záró szllk nadrágot hordanak. Így kívánja a divat éa ki merne evvel a kényurral ellenkezni 7 Van egy osztálya a társadalomnak, amely ezt az őrültséget is megcselekszi, a munkásosztály, de ez elhanyagolható mennyiség. A munka nem (Or célszerűtlen ruházatot, azért is oly kirivóau elOió a munkásosztály ruhátata az uríosztályétól.
Az időjárás kellemetlensége is késztetnek cél-szert) ruházatra, de háuy nő raoud le inkább a szabadban való járástól, semhogy gummicipőt húzna és evvel lemondana a rövid szokuva alul kikandikáló pici cbevreau-cipó eszthetíkájától. A száraz hideg ellen boa és bársony még megvédik, de ai eső ellen csak a célszerű öltözet nyújt védelmet. De ami célszerű az uem szép és ezért inkább lemondauak a rossz időjárással való dacról, mint a szép ruházatról. Ha a nő daccal már nem győzi, lemondással próbálja és — győz I És mi azt mondjuk, hogy a nő szeszélyes mikor csak alkalmazkodó.
A köpeny divalját multa; használatát moBt a finom bársony vagy selyemköntös pótolja. Minden asszony szivesebben burkolózik az á-tatlanság és hírnév szeplőtlen köntósebe, mint az otromba burokba, melynek neve köpönyeg. Pedig ez könnyebben forgatható mint a köutös. íme a felső takaró is inkább a széptaní törvényekhez alkalmazkodik, mint a cél-szerűséghez.
Az idei tálén ragyogó ég mosolygott reánk, uem . eselt és csak uéháuy Inapíg tartó olvadó hó volt A szárazság az olsó kellék, hogy hölgyeinknek kedvűk legyen a korzózáshoz" és a toilette-kifejtéséhez. A zord lelet még nálunk gyűlölik, mig a világváros dámái sweator-beu és polozubbonyban már a hegyeken keresik fel a telet, mely a nagyvárosban teljesen kivetkőzik karakteréből. Persze a célszerű téli öltözetekben lem lehet pici lábikráikkal, battyu-nyakat és hamis hajfürtöket mutogatni.
Elektra.
2
ZALAI KÖZLÖNY
FEBRUAR 13.
A Nagykanizsai Takarékpénztár r. t. közgyűlése.
Tisztelt Közgyűlés!
Intézetünknek »lefolyt 1910. éri, — működésének (lí-ik évéról — van szerencsénk jelentésünket ezennel tisztelettel előterjeszteni.
Sajnos jelentésünkben elsősorban egy gyász-esctról kell megemlékeznünk, mely intézetünket egyik régi és flgybiizgő tagjának Sommer Sándor urnák elhunytával érte.
A megboldogult 35 éven át a legnagyobb ügy-buzgalouinial vett részt társulati ügyeink intézésében és ezért készséggel rójuk le az elismerés adóját az elhnnyt érdemei iránt, kinek emlékét mindenkor kegyelettel órizendjtlk meg.
A lefolyt IV10. évi Uzletforgalom ismételten
tanuielét szolgáltatta intézetünk jelentékeny és állandó emelkedésének.
Emelkedésről és gyarapodásról tanúskodik minden üzletág, szaporodást mutat ehhez képest az üzleti eredmény is. — Betéteink állománya közöl egy millió koronával gyarapodott. Ez mindenesetre az intézet iránti bizalom jele, « melyet igyekezünk is mindenkor, óvatos és körültekintő ügyvezetéssel és a betevők iránt tanusitott előzékenységgel kiérdemelni. — Tekintettel szaporodó betéteinkre gondoskodni ki-vántunk intézetünk mennél nagyobb mobilitásáról, miért is értékpapír készletünket, félmillió koronát meghaladó összeggel gyarapítottuk, — vagyis három millió koronát meghaladó összegre emeltük.
Jelzálog üzletünk is jelentékeny gyarapodást mutat.
Váltó-tárcánk állománya nem változott.
Mielőtt á" forgalomszám szerinti ismertetésére térnénk át, felemlitendónek tartjuk, hogy az igaz^. tóság tekintettel a jelzett elhalálozás folytán beállott üresedésre ajánlja, hogy a sorrend szerint kilépő 7 igazgatósági tagon kivül a beállott hiány pótlására is egy, összesen tehát 8 igazgatósági tag választassák, még pedig ez utóbbi helyébe csak egy évi időtartamra.
Továbbá a felügyelő-bizottsági tagok száma az alapszabályok 43. §-ában megengedett öt tagra emeltessék.
A forgalom az egyes üzletágakban a következő volt: Beiéi :
Állomány 1909. dec. hó 31-én Betétek és tókésitett kamatok
Visszafizetések 1910. óvbeu
68/6 ar. V-t 1 ar.
6535 frk 4380 frk.
7,612 978 K 37 f. 4,069,065 K 16 f
6116 829
10 916 frk. 2606 frk.
11,572.043 K 69 3,084,028 K 36
Állomány 1910. dec. hó 31-én 5287 ar. 8310 frk. 8,488,016 K 16 f.
Jeltálog kölcsönök .
Állomány 190«. dec. hó 31-én 3230 ar. 14986 frk. 2,687 746 K 19 f.
Az év folyamán kiadatott 248.030 K 67 f.
3230 ar. 14985 frk. 2,836.775 K 86 f
Az év folyamán visszafizetett 237 ar. 4285 frk 299 776 K liO f.
Állomány 1910. dec. hó 31-én 2993 ar. 10.700 frk 2,636,000 K 26 f
Törteszléses kölcsönök :
Állomány 1909. december hó 31-én 4,234 812 K \'78 f
Az év folyamán kiadatott uj kölcsön 782,642 K — f
Pénztári forgatom:
Állomány 1909. évi dec. hó 31-én 13 ar. 260 frk. 64660 K 36 f.
1337 ar. 11,706 frk. 19,930.821 K 20 f.
Bevételek 1910. évben
Kiadások az óv folyamán Állomány 1910. december 31-én Az 1910. évi összes forgalom: A lefolyt 1910. évi üzleteredmény
a mull évi szemben
Nyereményáthozat 1909. évről _
1360 ar. 11,966 frk. 19,995 281 K 66 f
1282 ar 11,636 frk. 19,928,164 K 09 f.
68 ar. 320 frk. 67,197 K 47 f
93,646,612 K 95 f.
86 ar. 210 frk. 195,082 K 72 f
80 ar. 340 frk. 200.088 K 79 f
22.061 K 70 f
Az év folyamán visszafizettetett Állomány december 31-én
6.017.3.r>4 K 78 f 377.670 K 60 f.
4,639.684 K 18 f,
Válták
Állomány 1909. december hó 31-én Leszámitoltatott az év folyamán
Visszaváltatott
Állomány 1910. december hó 31-én
VisszUszámitoU váltók .
Állomány 1909. december hó 31-én Visszleszáinitoltatott az év folyamán
Visszaváltatott az év folyamán Állomány 1910. december 31-én
Értékpapírok:
*
Állomány 1909. december hó 31-én Beszereztetett az év folyamin
Az év folyamán értékesitett
Állomány 1910. évi december hó 31-én
Elit/g értékpapírokra :
Állomány 190«. december hó 31-én Az év folyamán kiadatott
Visszafizettetett az év folyamán Állomány 1910. december hó 31-én
Jegyzőkönyv.
Felvéve Nagykanizsán, 1911. évi lebruár hó 4-én n Nagykanizsai Takarékpénztár Részvénytirsa-iság 66-ik évi rendes közgyűlésén.
Jelenlevők: _
Ujnópi Elek Lipót kir. kereskedelmi tanácsos gazgatósági elnök elnöklete alatt, Tripammer Gyula intézeti igazgató mint jegyzőkönyvvezető, Acél Pál 3 részv., Blau Ottó3 részv , Blau Ujos 3 részv , I)r. Darányi
1,720 736 K 87 f 4,642 677 K 23 f. 6,363.414 K 10 f. 4,670.214 K 44 f. 1,687.199 K 66 f
649 612 K 01 f 2,741.242 K 24 f.
3,390.864 K
2,750.718 K
640 136 K 83 f.
2,261.320 K — f.
648.430 K — f.
3,169.760 K — f.
96,797 K — f.
3,072.963 K
f.
2U018 K — f. 32.996 K — í.
53.012 K — 29.611 K -
23.401 K — f.
Gsszesen:
Ezen nyeremény felosztására nézve az igazgatóság a következőket ajánlja : Az alapszabályok 78. §-a értelmében a nyeremény 5%-a, vagyis a tartalékalaphoz csatolandó. Az igazgatóságot jutalék ciinén 15%,
vagyis _
illeti.
Marad rendelkezésre átszámítva 64 ar. 270 frk. Kor Összesen rendelkezésre áll
80 ar. 340 frk. 222 150 K 49 f.
4 ar. 20 frk. 10004 K 44 f
12 ar. 50 frk. 30,013 K 32 f.
40.017 K 76 f. 182.132 K 73 f. 979 K 70 f.
Összesen 16 ar. 70 frk. 64 ar. 270 frk.
értékre
183 112 K 43 f. 143,760 10,000 K
K - f.
2000 K
2070 K 25.292 K
f,
— f. 43 f.
Ebből osztalékul részvényenkínt 116 K„ 1260 drb. részvény után fizettessék. A rendelkezésre álló tartalékalapra
helyeztessék. Az intézeti ház leltári értékének csökkentésére leírásba vétessék. A t. közgyűlés elé terjesztendő felosztási torvezet szerint városi és közhasznú jótékony célokra
ailományoztassék. A fenmaradó az 1911. évi nyereség és veszteség számlára vitessék át.
A felosztási tervezetnek a javaslat értelmében leceudó elfogadása esetén tartalékalapjaink 20.116 K 94 fillérrel gyarapodnak, míg a nyugdijalap évi kamatai által 6432 K 84 fillérrel növekedett,
Alapjaink állománya etek után :
Részvénytőke Tartalékalap Külön tartalékalap Rendelkezésre áll tartalék
Nyugdijalap _______
f.
1.260,000 K — f.
480,4\' >5 K 71 f.
175,000 K - f.
100,000 K — f.
141,268 K 78 f
Összesen 2,146,604 K 49 f.
Kérjük a I. közgyűlést, miként az 1910. éví)üzleti nyereség felosztására vonatkozó javaslatunkat elfogadni, az osztalékot részvényeukint 116 K., szóval Egyszáztizenöt koronában megállapítani és a lefolyt 1910 évi ügy és szám-telre vonatkozólag, ugy az igazgatóságnak, mint a felügyelő bizottságim is a felmentvényt megadni méltóztassék.
Az igazgatóság.
Árpád 1 részv., üeutsch Mór 2 lészv , Ujnópi Klek Lipót 20 ,\'észv., Ujnépi Elek Ernő 15 részv, Ujnópi Elek Géza ir> részv, Ebenspanger Leó 17 részv., id. Fesselhofer József 8 részv., l)r. Fríed Ödön 3 részv., Forintos Károly 11 részv, l)r. Fábián Zsíg-mond 12 részv , GrOnhut Henrik 8 részv., Halphon Mór 5 részv., I)r. Ilalphcn Jenő 1 részv , lleimler József 6 részv . Blau Arnold képviseletében 8 részv , Veró Henrik kúpviseletében 34 részv.. Pozsonyi Aladár képviseletében 17 részv., Verő Uttilía képviseletében 8 részv.. Semetke Lajos képviseletében
7 részv , Semetke József képviseletében 8 részv. Mészáros Antalné képviseletében 16 részv., Dr. Fábián Zsigmondné képviseletében 4 részv., Dr. Tuboly Oyuláné képviseletében 18 részv., Keller Mátyás 2 részv., Köhler Gyula 4 részv., Lówy Adolf 4 részv., Lőwe Adolf 6 részv., Rosenfeld József 13 részv, Dr Rotschild Jakab 4 részv., Sartorv Oszkár 8 részv., Sanveber József 3 részv., Stern Sándor 8 részv , Dr Schwarz Adolf 5 részv., Sauer Ignác 2 részv, Tripammer Gyula 4 részv., Unger Ulliuau Elek 10 részv., Weiser József 36
FEBRUÁR 13.
ZALAI KÖZLÖNY
3.
részv., Belu» I-ajos 6 rrnv,, Dr. Etlényi Géza 2 részv., Szűkíts Matild képviseletiben 19 részv., Löwinger Kridrika képviseletében 4 részv, Dr. Schwarz Adolfné képviseletében 2 részv, Unger Elekné képviseletében 2 részv , Mészáros Antal képviseletében 11 részv.. Vágner Károly képviseletében 4 részv., Ungor Sándor képviseletében 14 részv., Összesen 33 részvényes, kik 446 részvényt bírnak és képviselnek. ^ ,
Ujnépi Elek Lipót igazgatósági egyszersmind közgyűlési elnök meleg szavakban szívélyesen Üdvözli a szépszámban megjelent részvényeseket, akik megjelenésükkel tanújelét adták intézetünk ügyei iránti élénk érdeklődésüknek.
Megállapítja miszerint az alapszabályok és a kereskedelmi törvényeknek megfelelően összehívott mai közgyűlésen az alapszabályok 17. tj-ának megfelelő számú részvényes van jelen, kik az összes részvényeknek az alapszabályokban megállapított egyötödét jóval meghaladó számát bírják ós képviselik, miért is jelen közgyűlést határozatképesnek jelenti ki ós azt megnyitja
A közgyűlési jegyzőkönyv vezetésével Tripam-mer Gyula intézeti igazgatót annak hitelesítésére Köliler (iyula és l)r. Ilalphen Jenő részvényeseket bízza meg illetve kéri fel.
I. Felolvastatik az igazgatóságnak a lefolyt 1910. évről szóló jelentése, ezzel kapcsolatban felolvastatik a felügyelő-bizottságnak a zárszámadással egyidejűleg közzétett jelentése is, a mely tanúságot tesz arról, hogy az 1910. évi ügy- és számvitelt kellőleg ellenőrizték és hogy a szabályszerűen vezetett könyvek alapján készült mérleg, valamint a nyeremény és veszteség számla a valódi helyzetnek híven megtelel, miért is az igazgatósági jelentésben javasolt felosztási tervezetnek elfogadását részéről is ajánlja; végül az 1910. évi ügy- és számvitelre vonatkozólag ugy az igazgatósig, valamint a felügyelő-bizottság tagjainak is a fefthentvényt megadni kéri.
Előterjesztetik az 1910. évi zármérleg és a nyeremény és veszteség számla, mely szerint a lefolyt évi üzleteredmény 80 ar. 340 fr. ¡100,088 K 79 f. nyeremény áthozat 1909. évről 82,061 . 70 . Összesen 80 ar. 340 fr. 222,160 K 49 f Ezen nyeremény felosztására nézve az igazgatóság a következőket ajánlja.
Az alapszabályok 78. §-a értelmében a nyeremény 6°/„-ka vagyis 4 ar. 20 fr. 10,004 K 44 f. a tartalék alaphoz csatolandó.
Az igazgatóságot jutalék címén 15% vagyis 12 ar. 60 fr. 30,013 K 32 f.
illeti, ez összesen 16 ar 70 fr. 40,017 K 76 f. ntarad rendelkezésre 64 ar. 270 fr. 182132 K 73 f. átszámítva 64 ar 270 fr. K értékre !l79 K 70 f. Összesen 183112 K 43 f.
áll rendelkezésre.
Ebből osztalékul részvényenkiut 116 kor. 1260 részvény után 143,760 K
fizettessék
A rendelkezésre álló tartalékra 10,000 K helyeztessék
Az intézeti liiz leltári értékének csökkentésére 2000 K leírási» vétessék A t. közgyűlés elé terjesztendő felosztási tervezet szerint a városi közhasztm és jótékony célokra 2070 K adományoztassék
A fenmaradó 26292 K 43 f.
az 1911. évi nyeremény és vesztesség számlára vitessék át.
A közgyűlés tudomásul veszi az igazgatóság és felügyelő bizottság jelentését, felolvasottnak fogadja el a részvényeseknek már a meghívó kapcsán megküldött \'zármérleget iigy a nyeremény és veszteség számlát
Jóváhagyja a tartalék alapnak 4 ar. 20 frank 10,004 kor.\' 44 fillérrel törtónt javadalmazásit, továbbá 10,000 koronának a rendelkezési alapra való helyezését és 2000 koronának a házértékből való leírását.
Elfogadja az igazgatóságnak a városi jótékony és közhasznú adományok felosztásira vonallfbzó javaslatot ti m.
1. Keresztény héziszegónyeknek 300 kor.
2. (zr. háziszegényeknek 300
3. Állami elemi iskola szegény-sorsú növendékei ruházatára 140
4. Izr. iskola céljaira 280 „
6. Izr. iskola szegénysorsu
növendékei ruházatira 140 „
6 Keresk. iskola segélyezésére 200 .
7. Önkéntes tűzoltó egyesületnek 100 „ 8 Szépitóegye8ületnek 80 .
9. Népkonyha javira 140 „
10. Vöröskereszt Egyletnek 60 „
11. Ingyenes népkönytir javira 60 „
12. Bctegsegélyzó egyletnek. 60 „
13. Izr. kórház javira 140 „
14. Keresztény jótékony nőegyletnek 60 „ 16 Főgimnáziumi múzeumnak 60 „
Összesen 2070 kor.
adományoztassék.
Az osztalékot a közgyűlés részvényenkint egyszáztizenöt koronában, vagyis 12.\'i0 részvény után 143,760 kor. Állapítja meg, a fenmaradó 26,292 K 43 fiil pedig az 1911. évi nyeremény és veszteség számlára való átvitele hatiroztatik el, végül tudomásul vétetik, hogy a sorrendszerínt kilépő 7 igazgatósági tagon kívül az egy elhűlt igazgatósági tag helyett is egy igazgatósági tag választatik és pedig \'•gy évi időtartamra, további hogy a 4 felügyelő-bizottsági tag helyett öt felügyelő-bizottsági tag választatik a inni közgyűlésen
Az 1910. évi ügy és számvitelre vonatkozólag a felmentvényt a közgyűlés az igazgatóság valamint a felügyelő-bizottságnak egyhangúlag megadja.
III. A tirgysorozat 111-ik pontjit a hivatalos lap kijelölése képezvén, a közgyűlés a részvényesek és a közönség kényelmére való tekintetből ugy a ,Zala", valamint a .Zalai Közlöny" c. helyben megjelenő lapokat jelöli ki az intézet hivatalos közlönyéül
IV. Következik az alapszabályok 26. 27. és 43. §j-ai értelmében lelépő elnök, a sorrend szerint kilépő 7 igazgatósági tag ugy az elhalt Sommer Sándor igazgatósági tag helyett egy uj igazgatósági tag valamint az 6 tagból álló felügyelő-bizottság megválasztása és pedig az elnök és 7 igazgatósági tagnak 3 évre, egy igazgatóségi tagnak és a felügyelő-bizottsági tagoknak egy évi időtartamra leendő megválasztása.
Elnök a közgyűlés hozzájárulásával a szavazat-szedó-bizottságba Acél Pál, Dr Etlényi Géza és Sanvéber József urakBt jelöli ki és a választás tartamira a gyűlést felfüggeszti
A szavazatezedó-bizottság befejezvén működését, a folytatólagosan megnyitott közgyűlésnek a bizottság nevében Acél Pál a Következő választási eredményt jelenti.
Beadatott összesen 398 szavazat, ebből nyertek Ujnépi Elek Lipót mint igazgatósági elnök 3 évi időtartamra 398 szavazatot.
Mint igazgatósági tagok 3 ¿vre:
1. Ujnépi Elek Ernő 398 szavazatot
2. Ebenspanger Leó 398
3. Lőwy Adolf 398
4. Sommer Ignác 398 6. I)r. Szekeres József 398
6. Unger Ullm&nn Elek 398
7. Weiser Józsuf 396 „
Mint igazgatósági tag 1 évre: 1. Stern Sándor 378 szavazatot
Mint felügyelő-bizottsági tagok 1 ¿vre :
1. Dr. Fried Ödön 398 szavazatot
2 Dr ltotschild Jakab 398
3. Heimler József 398
4. Gojdhammer Károly 398 6. Forintos Károly" 398
mely eredményt a közgyűlés tudomásul veszi és elnök a fent elősoroltakat megválasztottaknak jelenti ki.
V. A tárgysorozat ötödik pontját netáni indítványok képezvén, indítvány azonban az alapszabályok 19. S-inak megfelelően bejelentve nem lett s a
¡jelenlevők közül indítvány tételre ki sem jelentkezik, elnök a tárgysorozatot kimeritottnek és a közgyűlést — a jelenlevőknek szíves megjelenésükért köszö-[ netet mondva — befejezettnek jelenti ki.
Miről jelen jegyzőkönyv felvétetik és aliirattatik.
ujnépi Elek Lipót
elnök.
Tripammer Oyula
igazgató jkv. vezeti.
Jelen jegyzőkönyv hiteléül Köhler Oyula Dr Halphen Jenő
jr
Szanatóriumi Pikn]ik.
Minden évben a legnagyobb örömmel számo-luuk be a szanatóriumi Piknik fényes sikeréről. Előkelő és társadalmi válaszfalat nem ismerő estélye ez a Nagykanizsa és vidéke publikumának. Elismeréssel kell adóznunk míndaznknak, akik a legnemesebb cél szolgálatában elég bátrak megküldeni a tengersok fáradsággal, akadékoskodással és indolenciával, atui a szándék és siker közé gyakran hatalmas erővel furakodik. Valósággal küzdelem az amit a tervezgetés napjától az akták lezárásáig a nemeslelkü hölgyeknek megvivníok kell. Mi hevíti őket mégis e kitartó munkára? A saját nemes lelkük, a honleányi kötelesség érzete, mellyel a uomzetirló betegségnek legyűrésére vállalkozuak. És mi oly szívesen lámogat-|uk ebbeli működésűkben, hogy mindent megteszünk, amivel a közönséget felrázzuk a 1 idónkiut tapasztalható letargiából.
A szombatejti Szanatóriumi Piknik erkölcsi siker, nívó ér jókedv tekintetében nem maradi at eddigiek mögött Sót nem egy hölgy eperajkáról hallottunk olyan nyilatkozatot, hogy olyati általános megelégedéssel ínég sohase távoztak a táncteremből, mint ezidéu Dicséret lehet ez a táncoló ¡fiúságnak, kiknek hlazírtságát. a fehér aszlal kitűnő ételei és a bor, pezsgő |ókedvre változtatta. De dicsérete a Szauatóriumi-bízotUág elnökeinek, Vidor Samuué szül. gelifcí Gutlinann Hedvig és kövesdi Boér Gusztiimé eziodesué úrasszonyoknak, kiknek nagyúri figyelme, háziasszonyi kötelességérzete finom érzékkel mindenre kiterjedt.
Már déltiláu jókor megjelentek az elnöklő hölgyek a Polgári Egylet termeiben, hogy mire a veudégek érkeznek rendben legyen minden. D. u.
li órakor kedves lálváuy volt a habfehér asztalok óriási sokasága, a melyekhez 7 óra utáu már tömegekben gyülekeztek a szívesen fogadott vendégek. Akkor már a Szanatóriumi bizottság hölgyei elfoglalták működésűk helyét. A terem bejáratától jobbra Roseuberg Hichárdué uiuó árusította a belépő jegyeket, balról Poredus Autalué uruó szolgáltatta ki az ételek és italok jegyzéket
A cukrászainál Ötvös Emiiné, Qeiszl Viktorné és Reíchenfeld Gyuláué uniók ügyessége érvényesült: a uagy buffetuél Vidor Satnuné elnök és Qrünbut Heurikué úrnők bőkezűsége osztogatta az ízletes és nagy adagokat. A pezsgős sátornál Remete Gézáné, Sauer Ignácné, Bólim Emilué, Csígaházy Antalné és Révész Lajosné úrnők szolgáltatták kifogyhatatlan készséggel a jó italokat. Gyümölcsös fejdísz jelezte az anyuink molgálalára vállalkozott bájos leánysereget. A miut telt a terem, a székesfehérvári V. houvédhadtest zenekara a nálunk annyira népszerű Fricsay karmester vezetésével művészi zeneélvezetet uyujlott. Az elismerést a publikum kitörő tapsa jelezte ya.laliányszor egy darabot befejezlek.
Az asztalokuál pedig a jól érzés kényelmébeu soká maradt a közönség ugy, hogy csak fél 11 óra felé került sor a táncra. De akkor azután tárad-hatatlanul kitartott a közönség a reggeli órákig.
Amiül halljuk az anyagi eredmény a tavalyi mögött marad. Egy uriliáz ugyancsak szombat este előkelő vendégsereget látott magái,ál és így sok családot volt kénytelen nélkülözni a Szanatóriumi Pikuik.
A Zalai Közlöny
S/arkisztöiégi ii kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van.
ZALAI KÖZLÖNY
FEBÜÁR 13.
HÍREK.
— A vármegyeházból. A ma megtartott zalamegyei törvényhatósági illésen a megüresedett sümegi főszolgabírói állásba Farkas István sümegi 1. osztályú szolgabíró választatott meg 220 szavazattal Gálya« Lajos 8ft szavazatával szemben. Első osztályú szolgabiróvá egyliangulng megválasztatott Koller István dr ; másodosztályú szolgabiróvá szintén egyhangúlag (iózony István dr.
— A nyugdijválasztmány ülése. Nagykanizsa város nyugdijválasztmáuya f. hó 11-ón d u. 6 órakor Illést larlott Vécsey Zsigmond polgármester elnöklete alatt. Elintéztetett a különböző városi pénz-bflntetéseknek 11 nyugdíjpénztárba való beutalása Megallapítiatoit néliai Ney Albert adóellenőr özvegyének nyugdíjjáruléka évi 1UÜ8 koronában és néhai Tóth Nándor városi írnok nyugdíjjáruléka 646 koronában. Egyik helybeli lap tévesen az közölte, mintha néhai Lengyel Lajos özvegyének nyugdíj Ugye is tárgya lett volna a gyűlésnek Erro nézve illetékes helyen azt azt az ínformációt kaptuk, hogy a városi nyugdgszabályzat értelmében a volt főjegyző özvegye nyugdíjban nem részesíthető, meri uiár 60 éven lul volt mikor nejével házasságra lépett. Ezt tudva a néhai főjegyző özvegyo nem is kérvényezett nyugdíj iránt, lóhát a gyűlésnek ez tárgyát sem képezte. Vécsey polgármester arról tett jelentési, hogy a nyugdíjalap kamataiból és a város költségvetésében felvett hozzájárulásból a nyugdíjjogosultuk járandóságai nem kerülnek ki. A folyó évben ha a jelenlegi állapot nem változik a nyugdíjalapnak 3173 k. és 89 f hiánya van. A nyugdijválasztinány ennek folytén megkeresi a város képviselőtestületét, hogy a hiány fedezetéről gondoskodjék.
— A Teleld-ut csatornázása. A pénteki tanácstlléseu bemutalta Vécsey Zsigmopd polgármester a szerződést, melyet a város, részéről Falér Mihály és Sarl\'jry Oszkár vállalkozókkal a Teleky ut csatornázását illetőleg kötött. A városi közgyűlés tudvalevőleg euuek az útnak nyitóit léglacsalornázá-sál határozta el ugy, bogy a költségek fele az erde kelt háztula)douoaokal terheli. A háztulajdonosok a közgyűlés határozatának ezt a részét inegfelebbezlék, de az alispán a határozatot jóváhagyta A tanács ennéllogva utasítja a mérnöki hivatali, hogy amint az idő eugedi foganatosítsa a Teleky-ut csatornázási muukálatait. Egyben kimondja, hogy a jelenlegi rendetlenül álló fák kivágaudók és gömbakác és juharral ültetendő be az ut szegélye Ahol az ut szélesége engedi; löbb sot fa helyezendő el, szélesebb területek parkositaodók. A csatornán keresztül betonhí-dak alkalmaztatnak megfelelőié helyeken. így a Teleky-ut egyike lesz Nagykanizsa legrendezettebb legkellemesebb látvány ti utcáinak A nyitott csatorna az általános földalatti csatornázási rendszerig megmarad.
— Rlp van Wlnkle műkedvelőktől A
Schilhan János felügyelő llllőházi főnök védnöksége alatt működő vasuli dalkör 1911. évi február hó l!l-éu, saját alapja javára a Polgári Egylet nagytermében jólékonycélu zártkörű sziuielóadással egybekötött táucvigalmat reudez. Szilire kerül: Rip van Wiukle. Regényes nagy operett«. Korhű jellmezekkel. IJtánua: Moshammer M. k. a. faulasztikus tánc mutatványa Kezdete este \'/,9 órakor. Helyárak: Páholy 16 K. Ülőhelyek I—111. sor 3 K. iV—VI. sor l K 40 fillér. A lobbi I kor. 60 fill. Belépőjegy a földsziutre 1-20 K. Karzati állóhely 80 fill. Jegyek előre válthálSk Kolin L. Lajos ur divatáru üzletében Eelűllizetések köszönettel fogadtatnak é>> hírlapilag uyugtáztalnak. ,
— OsánysBobor-hizotiság tegnapi ülése : pályázók közül Istók János szobrász művész pályaművét fogadta el és megbízta ót a szobor elkészítésével.
— Ohantecler-Estély. Fantasztikus, szín-gazdag képcsoportozatok. irodalmi értékű és helyi érdekű szöveggel, zenével, énekkel, kuplekkal és táncokkal, színdús és káprázatos jelmezek, három szakaszban. Husz nő és husz férfi szereplővel, zon gora, hegedű és gordonka trióval. Előnlják: a nagykanizsai kereskedő if|ak önképző-egylotének 1911 évi február hó 18-ikí na*y Ohantecler Estélyen a Polgári Egylet nagytermében. A pazar díszletek Rei-z Zsigmond nagykanizsai műtermében készültek. Az előadás zenei részét liűrtler Istváu vezeti. Rendező :
Nagy Samu. A darabban előforduló táncokat Unitja: Szabó István. Kezdete este 9 órakor. Helyérak: \' Emeleti páholy 20 K. Földszinti páholy 16 K. Ülőhely az I sorban 6 K., a II—III. sorban 4 K , a IV-VI. sorban 3 K., a többi sorokban 2 K. Belépőjegy 1.60 K. Karzati álló 1 K Jegyek Kohn Kohn L. Lajos cégnél olőre válthatók. Felülfizetésekel köszönettel fogadnak és hirlapilag nyugtáznak. Részletes műsoit az estélyon adnak
— Felebbezés A pénteki tanácsülés tudomásul vette az iparkamarai kültagok megválasztása ellen beadott telebbezóst és azt illetékességi helyére az alispáni hivatalhoz felterjeszti
— Véres gépszljak A munkás világnak leghűségesebb munkatársa, de legádázabb ellensége is a gép. A gyári élet mellett mindig olt leselkedik a halál, melyet néha a hiányos védekező rendszer, leggyakrabban azonban a munkások sajnt vigyázatlansága idéz elő. Szombat e9tve a Franc r. t. gőzmalmában is ilyen saiál magának vigyázatlansága, gou-datlausága okozta egy munkás halálát. Ez esetről tudósítónk a következőkben számol be: Csere József al-molnár a Franc-féle nagykanizsai gőzmalomban 43 éves zalakoppányi illetőségű nős 4 győrinek atyja Király-ulca 2l-ik számú házban lakolt. Szombaton
lesle fél hatkor állt munkába Kötelessége volt a | fólrauzinisszió helyiségében u rozsórló gépek hajló korouglairól a ha|tó szíjakat leszedni, lloity az tizem beáll|ou. A szíjak leszedésekor vastag posztókezlyüt szokott használni, hogy a durva szeges szil a kezét meg ne sértse. A hengerszijak a legnagyobb részéi így le is szedte, csak keltő voll még hátra. Egyik magasabban álló kerék szilát a főidről nem érte el. erről a szíjat inadkor egy farud segítségével szokta leszedni, inely rudat Wirtli Endre heugerőr molnár-tauouc most is odanyújtott Osere Józsefnek. Ez azoubau rámordulva visszautasított és az inas nyakára támaszkodva egy falkiugrásra lépett, igy akarta levenni a kerékszijal. Ekkor a szíj elkapva, kezét a kerékhez |>réselte, a levegőben mogforditotla és óriási erővel vágta az oldallalhoz, ugy, hogy koponyarepedés! és agy roncsolást szenvedve nyomban meghall. Hajós Ferenc rendórbizlos és Uoda Lipót dr. városi orvos nyomban megtelelitek a helyszínén. Az esetről jeleulés tételeit az ügyészségnek. Mivel kétségtelenné vált, hogy seokít telelóség uem terhel és saját vigyázatlansága okozta halálát, a temetés iráuli engedély tnegadalrU Az esetről szóló hivatalos bejelentés így szól: 0-jre József kezén szijhuzó kez-tyü volt; az elótót,zijat akarta a szi|korongról levenni. A szi| lorgó ereje kezét a szíj és korong közé szorítva, a szijhuzó kesztyűjéből kivonni képtelen volt és a teljes erővel forgó szij testéi ugy tfögla az épület falához, hogy ennek következtében néhány pillaual múlva meghalt.
— Ösztöndíj pályázat kezdő Iparosoknak Mária Valéria főhercegnő születésének emlékére Voigtlüngor Frigyes wieni lakós kottő darab egyenkint 1100 — 1101/ koronás ösztöndijat lótesiiett. Pályázhatnak érte nnigtar honos kezdő ipaiosok f. évi ápr. 16 óig a Soproni kereskedelmi és iparkamarához, üoldbergor Erzsébet alapítványának 2350 Koronát kítovó kamataiból 7, egyenkint 300 -300 és ogy 260 h\'.-ás segély díj alakíttatott E sogélydijakért szakmájukban kivált, józan élotű, de fiatalon elhunyt képesitéshez kötött ipart űzött magyar honos iparos-mesterek szegénysorait özvegyei vagy szogénysorsu. de 18 évet méí be nem töltölt (fiu esetleg leány) árvái folyamodhatnak. A kérvények a Soproni Kereskedelmi é> Iparkamarához nyújtandók be épril
1 Véig. Bővebb fölvilágosítást ad a Nagykanizsai Ipartestület j"gyzői hivatnia
— Népfelkelők. A katonai ügyosztályhoz most érkeztek kézbesítés cellából a Népfölkelési igazolványi könyvek Azok a nagykanizsai illetőségűek t i. kik 1875-beu születtek és eddig a honvédségnél szolgáltak mos! áttétetnek a nagykanizsai 04. nepfölkelési járásparancsnoksáttltoz mini népfólkelók.
— Ki lehet felelős szerkesztő ? Magyarország című napilapban olvastuk, hogy Budapesten erős mozgalom indult meg arra nézve, hogy miképpen védekezzenek a hivatott és tisztességes újságírók, a különösen vidéken időről-időre felbukkanó kétes eiistrnciáju újságírók a felelős szerkesztők ellen Ujabban íiagvuu elszaporodtak ezek a szabid és tisztességes újságírást elnyomó alkalmi szerkesztők. Egyenlőre alibin történt a központban megállapodás, hogy esetenként fogúik ily ügyeket legkíméletlenebb módon elintézni s míg ezt töivéuy
szabályozni fogja sujtó utján fogja M ilyen oiisten-ciákat lehetetlenné tenni.
- Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern iutézményt aiáulunk tisztelt olvasóiuk szivet! figyelmébe a Budapesten VIII. Főherceg Sáudor-ulca 30-ik száma alatt fennálló Magyar Otthon penzióban Évek óta általánosul kedvelt, pompásan bevált, család szálló ez, ahol mérsékelt napi áron, (mindössze három korouáért is és fokozatosan feljebb) teljes ellátáshoz és lakáshoz, szépen bútorozott külön bejárain szobákhoz lehet jutni. Vidékiek akik rövi. debb-hosszabb időt kívánnak a fővárosban tölteni, szórakozás, vagy üzleti ügyek intézése végett, * Magyar Otthon barátságos hajlékaiban nyugalmasan berendczl&dheluek. Csoportos jelentkezőknek, utazók. » uak, turistáknak, hivatalnokoknak és más hí^atáiuak-nak még kivélolesebb kedvezmény jár ki. Iskolák vakációs, tanulmányi kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Otthon I Villamos vilá-gitás ! Tükrös szekrények I
KÖZGAZDASÁG
Gabonaüzletről
Nayyk.nl«»» IBII. fabr. IS.
Piaci áruk:
22.30/40 14.50/1)0 16 40/60 lő.
A Nagykanizsai Takarékpénztár által alapitól! Önsegélyző Szövetkezet tegnap l.\'-éu tartotta évi rendes közgyűlését a szövetkezeti lagok nagy érdeklődésé mellel!. A gyűlést Ungor Ulluian Elok elnök, a jegyzőkönyvet Gürtler Ferenc vezette. A Szövetkezel \'folyton fejlődő, erősödő Ozletévokrói számolt be. A bal éves ciklus űzletreszenkiut 0 l°/< osztalékot ad, amit a hivatalos helyiségben pénteken és szombaton fizet ki a szövetkezet. Megválasztanak az eddigi igazgatósági sé felügyelóhizollsági lagok.
Pénzintézeti közgyűlés. A Délzalai Takarékpénztárral egyesült Önsegélyző Szövetkezete f. hó 26-án d. e 10 órakor tartja XXX. évi rendes közgyűlését.
utólórhetetlen előnyei folytán naponta milliók iaezák. Egyedül igazi oaaládi kávéi Oloaó éa ■ egészaégea. ■

;<i
FEBRUÁR 13.
ZALAI KÖZLÖNY
Szőlőoltvány eladás!
Aki egészséges, olcsó szép szólói akar, bizalommal forduljon
VITYÉ MIKLÓS
lelkUamereteaen vexetett ~ oltványtelepéha* —
öi-CiaBáion (Toromai-iii)
ahol szokvány minőségű I. rendű fés, gyökeres és sima zöldo|tváuyok borét csemegefajok valamint amorikai sima és g y ö k er e s s z ó 11 ft vesszők, nemkülönben ugyanazon fajok II rcudll osztályzalban a legolcsóbb árban kaplialók Szőlői ugosnak külön o célra válaszlott fajok. — Orpington faibaromfi-tenyésztés. Klójegyzések őszi és tavaszi szállításra elfogadtatnak
•ylailnti- éi riiiailtfáayakbaa nagy váliizték. Faj- 4a árjegyaók tugyen éa bérmentve,
A számos elismerólevél közül itten csak egy: Szeged, 1910. szeptember Í6. T. Vityé Miklós urnák
Ös-Osanád
Válaszolva I. Iió 6-ról költ becses sorai, vau szerencsém értesíteni, liogy a szállított oltványokká nagyon meg vagyok elégedve.
• Teljes tisztelettel Scháffor Vilmos bankigazgató.
biztosito
részvénytársaság, mely a tüz, baleset, szavatossági betörés és biztosításokat mflvell
NAGYKANIZSA ÉS ZALAMEGYE
részére kiterjedő főügynökséget szándékozik szervezni. Reflektánsok, kik jó öszeköttetéssel birnak, küldjék jelentkezésüket „Exisztencia 4agl" jeligére Haasenatein és Voglerhez Budapesten.
Szőlő-oltirá,nyok,
szőlővesszők és finom érmelléki borok beszerzésére legmelegebben ajánljuk a leg|obb hírnévnek örvendő
SZŰCS SÁNDOR FIA
aiftlöoitványtelepét BIHARDIÓBZEOEN.
Képes árjegyzéket tanulságos tarlatommal ingyen és bérmentve. Ezen árjegyzéknek egyetlen házból sem szabad hiányozni, meri sok mindenkit érdeklő dolgot tartalmaz Tehát senki clne mulassza egy levelező lapon kérni.
Olcsó ár és pontos kiszolgálás.
Több azar atiamarö leni. Kiszlit 3 millió.
Hirdetések
felvétetnek
e lap kiadóhivatalában.
meghívás.
A Délzalai Takarékpénztárral Egyesült
Önsegélyző Szövetkeze t
folyó évi február hó 26-án délelőtt 10 órakor saját helyiségében tartja
XXX. RENDES ÉVI
KÖZGYŰLÉSÉT,
melyre h t. üzletrészbirtokosokat tisztelottel meghívja
Az Igacgat6a4f.
TÁRGYSOROZAT:
I. A szövetkezet elnökének a lefolyt üzletévról szóló jelentése. II. A felügyelő bizottságnak a szövetkezeti könyvek és számadások 1910. évi felülvizsgálatáról szóló jelentéso, ennek alapján a vagyonmérleg és osztalék megállapítása s az igazgatóság és számadók leimentése.
III. A szövetkezeti hivatalos közlöny kijelölése.
IV. Az alapszabályok 22. § a értelmében kilépő Bettheim Győző, Ledofsky Ernő, Reichenfeld Sándor, Schwarz Olló és Szaváry Sándor igazgatósági tag urak belyett ujak vagy ugyanazok megválaszlasa. továbbá a mult évben megüresedett 1 igazgatósági tagsági állás betöltése és az alapszabályok 47. g-ának rendelkezéséhez képest 3 tagu felügyelő-bizottság megválasztása.
Kelt Nagykanizsán, 1911. évi január hó 28-án.
JEGYZET: A felügyelő-bizottság által felülvizsgált vagyonmérleg a szövetkezet helyiségében bármikor betekinthető.
A társulat könyveibe bejegyzett üzlelreszbirtokosok szavazati.»pjaíkat folyó évi február hó 84. és Hö-ík napján a szövetkezeti helyiségbon átvehetik; a közgyűlés napján szavazatjapok ki nem adatnak.

szállít, amerikai sima és gyökeres «ttUk**^ vesszőket külön-
féle la|okban, fiijtisztuságért jótállva legdúsabb választékban a már évek óla elsőnek és legmegbízhatóbbnak ismert:
Kúkiillómantl alsó szollöoltvány talap tulajdonos: GASPABI FRIGYES
Medgyes 89. sz (NhgykükUlló-inegye).
== Tanék képi* érjiiyzékit kérall . -----
A* árjegyzékben találhatók at oiazég minden réaiéról érkoiell illiairi Imiik, ennélfogva minden aiAIAblr-tokos megrendelésének megtelelő olólt at iameróa ate-.-nélviaégcktAI ugy szó-, mini iiiiabellleg biaonysigot
acerezhel magitnak
llill izititalip kitéiáiáril.
fillétlia aiiklz
A Liniment. Capsicí comp., a Horgony-Pain-Expeller
pdtléka
ogy rv «jónak bizonyult tiizlaxer, mely már »ok óv óta legjobb InKlóraíléanek bizonyult kAazvinynal, caiiwál ta »»ohkléiakaH Figyelmeztetés. Silány hamlaítTányok miatt bevásárláskor óvatosak legyünk h csak olyan oredoti uvoget fogadjunk el, mely a „Horgany vidjegygyel ée a Rlohter oógjogyxóeseT ellátott doboiba vau noma-goTva Ára Üvegekben K -.80, K 1.40 ¿0 K 2.- ée úgyszólván minden gyégya* tárban kapható. - Főraktár: TtrOk Jéa gyógyaterévzaál, BadafeaL
D[ Rlchier irtgrsnrUrt u „Amr oroaiiiiar.
l\'rágában, Kliaabelhatrasao ö ncu.
SMSMMm
mmtmm
GRAMMOPHONOK
helyszűke miatt
olcsón
kíárusittatnak IFJ. WAJDITS JÓZSEF HANGSZERKERESKEDÉSÉBEN Nagykanizsán, Deák-tér 1.
6
ZALAI KÖZLÖNY
FBBBUAR 13
I-sőrendíi minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kozeskodek srról, hogy csskis jó és az értéknek megfeleló hangszerokot szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon belül az átvétel után történik. — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként órlendók.
HANGSZEREKET
ÉS
HUZÓHARMONIKÁKAT
Hegedűk.
Iakolahegedilk: 6, 8, 10, 18. 14 kor -ért. — Zenekarhegedllk : 18, 28, 84, 30, 40, 60 kor-ért. — Hangverseny és meater-
hegedllk: 70, 80 egész 800 kor.-ig. — Hegedűk: »/, ós »/» nagyságban 4, 6, 8, 10 kor-ért. — Hegedtlvonók: 1, 1\'60, 8, J60, 3, 4 kor.-ért. Hngedüronók fernambukfából nagyon könnyű 6, 8, 10 kor-ért. — Hegedütokok: 6, 7 60 kor. és feljobb. — Hegcdülábak ; 4, 10, 18 K ós feljebb. — Álltartók: 1, 140 K és feljebb. — Hurok minden árban és minóségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Cello. Iskolacello: 80, 85, 87, 88 és 30 kor. — Zenekarcello: 40,60, 60 és 70 kor. - Cellovonók: közönséges löO-lól 3 kor.-ig — Oellovonó femambukrából 6 kor.-tól 18 kor.-ig . — Nagybőgők \'/i-es 78 kor. 7t-es 80, 90 és 150 kor. — Nagybőgővonó : 4, 5, 6, 8 és 9 korona.
Ozltorák.
Primcitora, jávorfa, gépétét nélkül: 13, 14 kor. — Palizander-tetóvol 80 kor-tói 30 kor.-ig. — Primcitora palizandertető ós gépezettel: 87, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egész 64, 70, 80 kor. Koncerlcitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcltorák közönséges kivitelben, egísz-kótás 9 kor., jobb minőségű, fél- v. 10 kor., diófa-tetővel 12 kor., utánz. palisándfából 14 korona.
Rézfavóh&ngazerek.
Minden rézfuvóhangszer la 3 cilinder géppel vau ellátva. Trombita: 38 kor Basstrombita: 48 kor. Piston: 38 kor. Vadászkürt: 74 kor. Euphonium: 64, 68, 60 kor. Bass: 40 kor.-tól 70 kor.-ig. Trombitákon 6», 64, 70 kor. — Bomhárdonok F: 60, 68, 78 kor. Bombárdonok 0 vagy B, 110, 180, 138 kor. — Helikon: 108, 110, 138, 144 korona.
Fuvolák.
Fekete granatilfából tyezűst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel \'24 kor., 10
billentyűvel 30, 36, 40 kor. 18 billontyűvel 48, 50 kor, 13 billontyűvel 60, 66, 60 kor. —
Piccolóflóták: 6 80, 6.60, 6 40 korona.
Klarlnettok.
Fekete granatilfából, ujezüst billentyűkkel: 10 billontyűvel 36 kor. 18 billentyűvel 48 korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz faabroncscsal 10 csavar 66 kor. — Nagy dob rézabroncs és 10 osavar 90 kor. — Községi dob 14 kor.-tól
40 koronáig
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
Hazóharmonikák.
Hu/.óharmonika, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűnő hanggal, drbja 9, 10, II korona. Ugyanazok háromszoros hanggal 16, 16, 17 korona. Ugyanazok 8 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dur és Moll-bassus, dupla hanggal: 16, 84, 88 koroua, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 62, 60 korona.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
Ifj. WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN De k-t ér 1. szám.


Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
- v
NAGYKANIZSA, 1911 FEBRUÁR 16
50-IK ÉVFOLYAM 14. SZÁM
CSÜTÖRTÖK.
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Nagjalanlk hátion ét csütörtökön.
ElOfU*U«l árak: Kg»«« évin 10 korona, lélévro A korona, Negyedévre 2 korona 60 fíll. — fcgyea alám ara 10 011.
Fetelöa aaoikesitA : Kcrléai Jócm-T.
KI adj i> : n aarrkeaalöaég.
Szarkatzloaég *> kiadóhivatal Daák-tar t.
Telefon: tlt. — Hirdet*.ok dljaiabáa ararlnl.
A Justh-párt alkonya.
A lefolyt választások óta két megsemmisítő csapás érte a függetlenségi és 48 as Jnsth-pártot. Az egyik csapást a nemzőt mérte a pártra, melynek további küzdelmétől az ország közgazdasági életét féltette. A másik osapást a megfogyatkozott párt mérte az 6 vezérére; és ez a súlyosabbik csapás Mert most már azoknak a bizalma is megrendült ebben a legszélsőbb függetlenségi pártban, akik eddig szilárdan kitartottak mellette. Az az 5 boti parlamenti szófeosér-lést, mellyel a bankvitát a bankvitai jellegétől megfosztották, kimutatta, hogy a hatalomért nagyon szívesen lemondtak volna az önálló bankról, melynek felállítását nem kötötték rövid lejáratú dátumhoz.
Mikor a nemzet előtt nyilvánvaló lett, akkor a munkapárti férfiak meggyauusitá-sával akarta a jeles közgazdász párt a közfigyelmet a saját üzelmeiről elterelni. Iiá akarta a nagy fokoetulajdonos sütni Lukács pénzügyminiszterre, hogy homo regius korában annyira vágyott Justh barátságára, hogy érte be akart lépni a függetlenségi pártba és le akart mondani a közös bank elvéről. Bár Lukács egyszerű kijelentése ennek ellenkezőjéről mindenkit meggyőzött, de Justh Gyulának saját vezértársai Holló Lajos meg Batthyány Tivadar gróf nyilatkozatai lesújtó bizonyítékot szolgáltatott a vezé r ról, akinek ráfogásai megsemmisültek,
A bankvita általános része befejeződött. A részletes vita (ág teret nyit újra az akadékoskodásnak, mely a parlamentet komoly munkálkodásában, az országot, haladásában akadályozza. A nemzet tisztában vau azzal, hogy az a párt viseli lelkén az ország sorsát, aki annak kulturáján és vagyonosodá-sain közreműködik. Amely párt ebben a munkában a szükséges ellenőrzési kötelezettségen tul megakasztja ebben a működésében, az nem a jövőért harcol, hanem a hatalomért.
Tisza Istvánnak a bankvitában elhangzott beszéde végig hangzott az egész országon. Moggyőző argumentumainak súlya alatl elhallgattak a nagy és kisvárosi klubok banklovagjai, kik az önálló bank jelszó alatt a honmentést akarták bálványul fellállitani.
A nemzet hite a függetlenségi eszme képviselőibon alapjában megrendült. Az
eszme fentartására uj vezérekro van szükség. Uj emberek vegyék kezökbe a lobogót, akikben még azok is tisztelik a meggyőződést. akik politikai felfogásokban az ellentáborban küzdenok.
A koalició elsikkasztott önálló bankja.
A bécsi „Uie Zeit" tegn.ip esti száma leközli a koalíciós kormánynak az osztrák kormánnyal kötött titkos szerződés teljes szövegét. Ez a szerződés ugy szól, ha az osztrák és magyar kormány között a közös bank fönntartására vonatkozólag 1 10. december 81-ig semmi lépes nem tétetik ugy a bank-privilégium továbbra is tön-marad. Az egyezményben egyetlen szó sem esik az önálló bankról. A szerződésben kizárólag csak a közös bankszabadalom meghosszabbításáról van szó
Budapesti politikai körökben élénk megbeszélés tárgyát képezi ez n leleplezés. A függetlenségi párt amikor hatalmon volt, gyáván elpaklizta az önálló bankot, most pedig, mint ellenzék obstrukoiót indított az ónálló bank végett A politikai erkölcstelenségnek ez a foka a tekintély utolsó foszlányát szaggatja le a függetlenségi pártról. A leleplezés következtében Désy és vele együtt többen ki fognak lépni a függetlenségi pártból.
ki Malmi és Mífészfiti Kor oÉsa,
F a 1 o I v a i á i o k.
Nem tudiuk, a közönség inegreklamálla-o magában az Irodalmi és Művészeti Kér (elolvasásait, de nekQnk hiányoztak Elvégre ha nem voltak is mind olyanok mint valamely fővárosi irodalmi társaság felolvasásai, de azért mégis hézagot pótoltak Nagykanizsa város kultur életében. (Jgvis oly szogéuy táplálékot nyu|t e tekintetben minden provine város, hogy meg kell becsülnünk mindent, ami valamikép inutatia, kidomborítja, hogy lolki élet is van társadalmi körünkben A keddi igazgatósági üléséu az Iiodalmi és Művészeti Körtük megtudtuk, hogy ami késik, nem múlik. A farsangi időben lehetetlen volt felolvasásokat tartani, mert a Polgári Kgylet nagyterme mindig le volt foglalva a mulató világtól. Meg a farsangi hangulat az idén egyébként sem volt alkalmas a komoly felolvasások meghallgatására. Majd a böjtben, mikor már eszünkbe jut a mea culpa. akkor nagyobb közönség (?) remélhető a felolvasásokra.
Egyébként ezekkel a felolvasásokkal valóban érdemeket szerez a Kör, mert mindig ráfizet 10—16 koronát a befolyt bevételekre. Ha talán ingyen terem állana rendelkezésre, teszem azt a Kultúrpalotában, arai uíncs. Némely városBan a városházi
közgyűlési terem is megnyílik ilyen alkalmakra. Talán nálunk is lehetséges volna ez. Hiszen összesen ti— «alkulomról vau szó Denique felolvasások lest nek még pedig az első március 5-én a Polgári Kgylet nagytermében. Két tóvárosi kiválóság is megígért egy-egy felolvasást. Az egyik Fényes Samu dr-aki Tapolcáu annak idején az utolsó órákban maidnem keresztül húzta Darányi volt miuiszter képviselő, választási számításait. A másik Steíu Fülöp dr , aki azautialkoholista mozgalomnak egyik kezdeményezője; valószínű, hogy Kanizsán is megpróbálkoiik egy ily célú egyesület megalkotásában. G teltével nagy halával kötelezné le társadalmunk jobbjait és munkáiéban hatalmas támogatókra számíthat.
A/. I. M. K igazgatósági gyűlését Horváth Uyürgy főgimnáziumi igazgató vezette és szívesen üdvözölte a szép számban megjelent tagokat Tet-ezéssel fogadták Bóbm Emil előterjesztését a f. hó \'¿.Vén rendezendő farsangi Estről, melynek meghívó-lát hírrovatunkban közöljük. Amint a helyárakból kitűnik a Kör visszatért a demokratikus olcsó árakhoz, mert célja nem ai anyagi, hanem tisztán az erkölcsi siker. Némi kárpótlá* ez az elmaradt felöl -vasásokért. Az ogyesület megfogia keresni Franz r l. igazgatóját Pougor Henrik urat, hogy éppen az itt említett célra való tekintetből a Kör részére a farsangi estén diltalau villám világítást bocsásson rendelkezésére. A társaság és igazgatóiénak eddigi géuéreux magatartása arra euged következtetni, hogy a Kör eredménnyel fog kérelmezni.
A péuztáros sok tagnak hátralékáról tett jeleu-tést, ami bizony elszomorító, de hiszen nincs egyesület melynek őzzel a bajjal számolnia ne kellene. Urvendelnsebb jelentése volt a titkárnak, inert ő meg LI uj tag belépései adta elő. Bóbm Emil indítványára U|ahb laggvű jtésí akció fog megindulni. Azt n csekély 4 korona évi tagdijat bármely tsalád könnyen megtakarítja a felolvasásokon és a dalestéin a tagoktól fizetendő kedvezményes félhelyárakkal.
Az Ipartestűlat évi Jelentése.
A nagykanizsai Ipartestület most küldte meg tagjainak a f. hó 26-án megtartandó közgyűlésen elót«rjeszteudő évi jelentést.
Klsó része nem egyéb min! az örökös panasznak megismétlése, hogy a kisipar hanyatlása feltartóztathatatlanul fokozódik, hogy ideiekoráu nem siet segítségére a kormány. Az idevágó rész igy szól:
„A folytonos közgazdasági válság szomorú emlékeztető lesz hosszú ideig az iparosság életében, mert ez idő alalt nem az egészséges haladás jelenségeivel találkozunk, hanem a legszélesebb körben a hanyatlást és at eUzegénye dóst találjuk minden voualon.
A kisipar paugásáuak évről-évre való hanyatlásának okait az ipari vállalkozások.nagymérvű csökkenése és a nagy inunka hiánya is érezteti romboló hatáséi, amihez még hozzájárult a jelenlegi drágaság és a heti és országos állatvásároknak beszüntetése,
ZALAI KÖZLÖNY
PRBRUAR ifi.
ex mind elősegíti » kisiparosság végpusztulásál; mindelihez még hozzájárul az ipartérvénynek ama uagy hiányossága ia, amelyet mér oly hosszú időn At, évről-évre aOrget a kisiparosság és eme Btlrgetés dacára az ország törvényhozásában és a kormány részéről sem találkozott senki, aki e nyitott sebeket orvosolni akarta volua."
A jelentés többi része az uj elöljáróság évi munkálkodásáról számol bo. Kiemelkedő mozzanatot uem találuuk benne, de a folyó ügyeket lelkllsmere-sen elvégezték.
Az 1910. évben 527 tagja volt at Ipartestűlet-uek ; sepédszám 896 ; tauone 8B0; ebből felszabadult 132, a tauviszony felbontatott 98 esetben maradi az év végén 636 inas. ^
A közgyűlés e hó 26-án d. u. 2 órakor lesz a városház nagytermében.
szavazattal Istók Jánosnak kilOnó pályaművét tették első helyre, mely a szobor kivitelével vsló megbízatást jelenti Istók pályaműve körülbelül 7—8 méteres uiagasságbau ígéri a művet, a főalak bronzból, mellékalakot és taipzatpt erős harasztikóból. Az egész mű 36 ezer korona. Istók művén a főalak a mm deure kész, elszánt erős vértanú magyart tűuteti fel; a talptalon egyik felöl a zászlós honvéd s a,búcsúzó nemzetőr a 48-as történelmet lüuteli fel, másfelől Osáuynak közmunka és közlekedési miniszterségét jelenti egy követ emelő plasztikus alak és azt, hogy épiti tovább az alkotmányt. S csak az oszlop mögött vaus tövis koszorú: a vértanúság. Az ötszörös nagy-ságbau kiviondó alkitás hatalmas emlékműve lesz Zalavártnegyéuek, melyet a rettenthetetlen vértanú meg is érdemel vármegyéjétől és az országtól A bizottság 50() koronával dijazza továbbá Nemessányi Andornak a pályaművét és 2S0 koronával Szeszák Ferenc művét Az eluökség s a tisztikar méltányosnak véli, hogy bár soron kivtll a többi három is némi kárpótlásul a viszonyok szerint, némi díjjazás-bau részesüljön s tanácskozik is efelett. Nagykanizsáról dr. H^jdu Gyula ügyvéd volt jelen a bizottsági tagok között.-
— Fényen diákkonoert. A veszprémi in kir. állami felső kereskedelmi iskola ifjúsága 1911 I évi február hó 26-én Hunkár Dénes fóispáu, Kráuitz , Kálmán felszentelt püspök, Roller Sándor alispán, Guilleauine Árpád m kir. honv. őrnagy, dr. Óvári I Ferenc oraz képviselő, Vaszaiy Béla felső keresk. isk. igazg. védóségével, az lf|. Segélyzó-Kgyesűlel javára a veszprémi Nemzeti Színházban, zártkörű hangversenyt rendet A haugverseuyeu közreműködnek: Schack Malvin fővárosi éuekművéstnó. Seefrant Irénke. Komlóssy Emma és Győző Lajos, a Vígssihái j tagja. Dr. Komor Gyula, a Vígszínház titkára. Kurucz \' János fővárosi zenesterzó. Szoboszlai Rácz Gyula. A reudetó biiottság elnöke, Stente Aruold tanár.
— Kip van Winkle operett« előadása. A larsaug leguagyobb szenzációja vasáruap este lest a Polgári Kgylet nagytermében. Lelkes, fáradtságot uem istneró műkedvelők adják elő a régi\' világ legnevesebb a legszebb operett|ét, a Kipp vau Winklét. Elóre dicséretet, uem mondunk kz előadásról, csak auuyit jegyzüuk, meg, hogy bu\'.gó lelkesedés s előkészület a legszebb eredmény constatálására jogosit fel beuuűuket s hogy mindenki figyelmét felhívjuk a műkedvelői előadások e ritka eseményére, mely a délivasáti dalkörnek a leguagyobb dicséretére válik.
— Farsangi Est. A Nagykanizsai Irodalmi és Művészeti Kör 19 il. évi február hó 25-én a Polgári Kgylet összes termetben lánccal egybekötött larsaugi daleatelyl rendez. A haugveraeuy kezdete pontban 9 órakor. Jegyek ára: Kmeleti páholy la koroua Számozott lótdsziuti ülóhely: 1—í sor 1 K 3—6. sor 3 korom, a többi sor 2 korona. Belépő-Jegy 1 kor. öo till. A Kór. tagjai igazolványaik felmutatása melleit a jegyek előreváltásáuál a jegyeket saját restükre féiárou válthatják. Jegyek elóre valihalok Alt és Uöbin urakuál. Műsor : 1. Klveiiué-lek éu csak aduáuak. . . Férfikar, Ifirkel Fereuctól. Klóadja a Kor dalárdája. A boloudoi Böske (Die duiuiuo Lieal) Vegyeakar, Weiuzierl-tól. Klóad|a a Kor alkalmi vegyeskara. 3. A holdkoroaok. Bohótat 1 felvotiásbau. Klóadják: Büchlor Mór, Haffner Jauos, Kocstas Jóiaet, Krátky József és Soltreiber Lajoa urak. 1. a) Piros a|ku kis leányka. Vegyeskar, Gall i-lól. i>) Lyaiairau. Vegyeakar, Líucke P-tól. Előadja a Kor alkalmi vegyeskara. 6 Hat uóta egyszerre. Énekes tréfa, Thiel 1-tól. Előadja a Kör datardajátuk hat lagia. ti. Katouakar, Faust oper.tból. férfikar Gouuodlól. Klóadia a Kór dalárdája. A vegyeskarbiii réazivevó hölgyek : Hartlu Jolán, Bedó Alico, Benedek ilariska, Breier irma, Fleisohhacker
| Ireuke, Gógl Mariska, Gráf Jolán, Hercog llouka, \' Uútter Auua, Krausz Gizi, Melcer Jolán. Milhoffer Böske, Ö.vöa Ktla, Peréuyi Joláu, Szabó Böske, Szepesi llouka, Szouimer Idus, Vajda Edith. A zou-gorakisereiel Pásztor Miksa zeuelauár vállalta el.
HÍREK.
Elfelednélek...
Irta: PániOH át.AOátt
Elfelednélek I . . . Alkot szórnék reád, Melyből fakadna gyász és . . kárhozat Szemedre vetném önző hiúságod, Szemedre sok . . . sok hazugságodat . . , Többé tiem venuém kezembe\' a kezed — Szóba nem állnék sobs többé voled. Szivem a vágytól miudbiába égne . . . Sorvasztó lázbau . . . rémes éjszakákon Vad iudulatlól / . . gyűlölettől égve .
. Megvetnélek hidegen — szótlanul . . Kikacaguálak őrüli kacagáasal, Nem gondolva az átokkal — váddal — 11a uuin szeretnélek — kimondhatatlanul .
— A herceprimáa születésnapja. Kellemes meglepetés erte /9 evi születésnapja alkalmából Vaazary Kolos bíboros hercegprímást. Születése helyéről Keszthelyről három kis üvegcsét kapóit: ez egyikben stűlói sir|ál>öl, a másodikban szülő-hazauak kertjéből es a harmadikban szülői szőlejéből a hol gyermekéveit töltötte, való föld volt. A szép fesleit űvegecskék teher juhai la doOozbau vauuak elhelyezve. At ajándékul dr. Csák Árpád a balatoni rnuzeuu) vezetője a a h.eszlhelyi Hírlap felelős szer-kesztóje szép űdvötló level kiséretebeu küldött el at agg lópapuak. Dr. Usák már hóuapok ola gyűjti a hercegprímás szülelesere voualkotó adatokai es tárgyakat, hogy jövőre midőn Kestlliely es vidéke a hercegpiiuiás 80. születesuapjai leuuyel es pompával megüli a balatoni muzeumüau e tárgyak együtt legyenek. A keszthelyi Hírlap vetérhelyen emléke-eiuleketetl meg at agg lópapról.
— Osány László szobra. Mult szamuuk-bau már rövideu uiegeiulekeztuuk a Csáuy-stobor hitotlság döntéséről. Most kiegészítjük azt egeiszegi tudósilóuk közlesével. ,A 11. szükeuukorü szouorpa-lyátalou a uyarou pályázott 1 i »zouiasz közül csak a következő lial pályázhatott: Gyorj Pfoitler József, Islöá János, Kara Miualy, Kolozsvári Szeszák Fereuc, Lukácsy Lajos éa Nemessaiiyt Audor. Miud a liat pályázott is. A bizottság vasaruap gyUll össze bosuyas Géza eluökletevel a lóguuuaziuiuuau a erdemileg döntölt a pályaművek feleli. A kel sioOráatsiakerló : Szamovolszky Ódon es l\'otn lotvau előadlak veleuid-uyetkel s erre a uagy azatumal megieleui hitollsagi lagok a következőleg doulóliek. Majdueiu egyhaugu
— Istententisztelet Az izraelita templomban a pénteki istentisztelet f. hó 17-től kezdve, további intézkedésig tél 6 órakor fog kezdődni.
— Csalás. At idén a takarmány répa mag ára örvendetes módon igen jutányos úgyszólván i tavalyi árnak a harmadrészeért kapható a legmegbízhatóbb minőségben is. Dacára ennek — mint érte-sülünk, sok ismételadó vidéki kereskedőnek Morvt-orszságból, Bisenzből szállítanak csekély értékű répamagot. Köztudomásu, hogy ott Oroszországból került csiraképtelen maggal keverik a jó csirakepes répamagot és eteu tépamagot eladják kereskedőinknek, kik ugy látszik nem ismerik n dolgot. Akik tehát meg akar|ák magukat kímélni a későbbi uagy kellemetlenségtől saját érdekükbeu cselekszenek, ha a nekik Besiuzból szállított reparaagot, mielőtt alhasz-tiáluák, alapos csírázást próbának vetik alá.
— Községi választók. A nagykanizsa város képviselőinek választására jogosultak névjegyzékeinek összeírásáról kiküldött választmány Knortzer Gyöigy elnöklete alatt befejezte működését. A név-legyzéket kiigazítva és elkészítve beterjesztette a városi tanácshoz. A képviselők választása a jövő hónap folyamán fog megtörténni A uapra nézve még uem történt intézkedés
— Igaagatói megbízás. A vallás és közoktatásügyi miniszter Szűcs Imre zalaszentgróti állami tanítót, az ottani állam! \'kóla igazgatásával meg-bitta.
— űröksógkereacyw&lt. K. A. 49 éves nagykanizsai stűletésü pinoéií* iegjelent egy helybeli ügyvéd irodájában és ott 12 ezer korona örökségét követelte három levél alapján ; sót ait állította, hogy atyjának Nagykanizsán sörgyára volt, melyet a kiucs-tár lefoglalt és ez utou is jár neki egy összeg Az ügyvéd a levelek tartalmából és a pincér beszédéből azt következtette, hogy őrülttel van ddlga és mert élelvestélyes fenyegetésekkel illette, jelentést tett a rendőrségen. Itt megvizsgáltatott elmebeli állapota és bár a vizsgálat folyamán nyugodtan viselkedett, de tekiutve, hogy a közveszélyesség minden pillanatban kitörhet rajta, beazállitották a aalaegerstegi
elmegyógyintézetbe
— A keszthelyi gimnázium diákhang -versenye folyó hó 5lí-éu lesz megtartva. A hangverseny iránt oly uagy az érdeklődés, hogfc mai napig majdnem minden ülóhely elfogyott. t.
— A kormány a kisgazdákért. Serényi Béla gróf fűldmivelésügyí miniszter rövid egy évi működése alatt már sok Ízben tanújelét adta annak, hogy goudoskodáaáuak kiváló tárgyát a kisgazdák ügyei képezik A miniszter a kisgazdák számára országszerte előadásokat rendeztet s mint a jelentések szóluak, az előadásokat nagyon sokan és nagyon szívesen hallgatják, s a tanultakból igen sok haszuot is morileuek K tanfolyamokon a miniszter még máa módon is igyekszik a szakismereteket terjeszteni. Gazdasági inuukákat ad ki, amelyeket réazbeu olssóárou könyvárusi ulou hoz lorgalomba, részint meg lelkészek, tanítók, jegyzők és kisgazdák között ingyeuesen ter|eszt. A müvek célja, hogy a kisgazdák mezőgazdasági ismereteinek kórét bóvitse és megismertesse őket at okszerű gatdálkodás midiaival és ujabb bevált módszereivel. A földmivelési miniszter most külöu rendeletben értesítette a megye alispáu|át, hogy mikéül az elmúlt évbeu. az idéu is mintegy liü ezer gaz diságí itiűvel fog a kisgazdák között szétoszlani Mindönki kaphat ilyen köuyveket, aki egyszerű levélben a földművelésügyi ininisiteríuin könyvtárához fordul. Kisgazdáiuk tehát e könyvekből megtanulhat-ják, hogy kell okszerüeu műveim a földet. Oaak egy a baj : tuduiilik hogy uagyon kévéi a föld, ahol a nyert ismereteket érvényesíthetik is a gazdák, mert a jó kövér magyar földből vajmi kevés az övék I
"• ív Csak - \'
Ml LKA SUCHARD
______. . • _____Különlegesség.
FRBRUAR 16.
ZALAI KÖZLÖNY
— A peBtl izr. hitkőaség a tanítókért.
Ehrlich 0. Gusztáv a pesti izr. hitközség ülnöke, nemes lelkének és kiváló sociális érzékének Unujelél ■dia abbaü a beszédben, mellyel a hitközség gyűlésén. a tisztviselők és lauilók anyagi helyzetéről, ille-illetóleg annak javításáról javaslatot tett. A tanítók helyzetének javítására 7o, a tisztviselőkére 30 ezer koronát állított be a költségvetésbe. .A zsidó taniió igazáu a legroszabb helyzetben vau — mondja — még sokkal roszabb helyzetben, mint más tanító, mert neki meg kell tartani a rituális formákat is. Bevallom, hogy mielőtt ide jöttem, miudig azon ué-zetben voltam, hogy az isr. tisztviselőknek legjobb sorsuk van, mert én mindig a lótisitviseló-ket néztem . . . Hát követelhettem azt, bogy az a tauitó dolgozzék, akit éu uein ludok kellően fizetui V A hilkösségnek kötelessége az embereket ugy fizetni, hogy meg tudjanak élűi . . .
Ezek a mondatok minden dicséretnél jobbao igazolják, hogy a pesti izr. hitközség, nemcsak humanusau gondolkodó és cselekvő keuyéradója az izr. tanítóknak, hanem leghatalmasabb támogatoja ezzel az iskolánál, és felekezetének. Mert iuteoziv munkát ezek érdekében csak ott fejthet ki a tanító, hol lelke az auyagí gondok billincseitól fel van szabadítva.
— Állatbetegség. Állandó rovatot kellene nyitanuuk, ha a megyénkben grasszáló ragadós köröm- és szájbetegség minden változásáról, szüneteléséről és uj fellépéséről miudig számot akaruánk adni. Az általános tendencia az volt, hogy ahol fellépett :iz a nyavalya az állatok közölt ott elaiigetelég-sel, orvoslással el kell nyomni. Ez a módszer csődöt mondott, mert a betegségei meg nem szüntette, a terjedést meg nem akadályozta, ellenben az állatvásárokat mar hónapok óta lehetetlenué lette. Es uincs kilátás arra, hogy rövidesen más helyzet álljon elő, mert ujabban l\'alíubau, Szl. Jakabon és Sárstegeu is kitört a járvány ; sót aiuinl értesülünk, bár nein hivatalosan. Újudvaron is .»ól Bécsén már másodszor; körűi vagyunk véve járváuyféazkokkel kötélről és távolról. A lelenyei járásban Dobri, Pince, Lovászi, Zajk, Alsó-Szemenye éa Kistolmács. A csurgói járásban pedig Gyékényes, Hibáid, Nagymarton és öomogyszerdahely a fertőzött községek -Marad tehát Nagykanizsa helyzete a régi stádiumbau.
— Kandidáláa. Az Ipartestület ll-es kandidáló bizottsága gyűlési tartott Varga János városi kűltauácsos elnöklete alatt. A bizottság nagy gonddal állította össze a jelölteket, kiket a közgyűlés elé fog terjesiteui. A jelölést titokban lart|ák. még az elól-láróságnak sem mutatíák be, de arra figyelemmel voltak, hogy minden iparág képviselve legyen az elóliárőságban és arra is vigyázott, hogy a legarra-valóbb iparosok jusaanak oda be.
— Menyemaeutsony a padláson. Krisztián Kuzma György kiekauizsai polgár együtt lakott mostoha fiával Horváth Józseffel ós auuak feleséivel Örökös lakást Ígért a fiataloknak, de a menyemasszouy rosstul fizetett az élvezett |óérl. Az öreg Krisztián ugyanis teguaf reggel észrevette, hogy a menyecske a közös padláson gazdálkodott. Uláua járt a dolognak és megtudta, hogy egy zsák kukoricát meg egy tél zsák rozsot elemelt onnan és eladta Steru Iguác szatócsnak. Hűtlen menyét fel|elenlet!e a rendőrségen.
— Találtatott. A Korcsolya-egylet jégpályáján egy ozűsl karperec találtatott; a sörgyári ulou pedig bélelt lópokróc. Igazolt tuiajdouosok átvehetik á rendőrségen.
—• Goldmark ajándéka. Ooldmark Károly zeneszerző, egyik operá|auak kéziratát megküldte a Nemzeti Muzeumnak.
— .Erő és egéazaég" cimmel uj folyóirat iudull meg\' Budapesten (melyből mulatóba közöljük mai lapunkban a télli sporiról szóló cikket). Amilyen figyelmet érdemel az embernek ama két legfőbb kincse, melytől cimét vette a folyóirat, olyau figyelmet lliv ki inagáuak maga a folyóirat is a magvas színvonalával, Ahogy az egészég nagy prorlémáját fejtegeti, meglepően ujat tud moudaui ezeu legősibb tételről is A betegségek keletkezéséről soiozatos előadást tart; a vakbélgyuladásról, vesebajról, hastífusz-
ról terjedelmes tanulságos cikket közöl, amely utáo a kolera elleni gyakorlati védekezés és a keleti pestis szakszerű, illusztrált ismertetése fog következni. Érdekesek az érelmeszedésról és elhájasodásról, : tápszerek élettani halasáról szóló fejezetek. A higiénia tárházából nyújtott apró tudnivalók, a higiénikus konyha ételreceptjei és az .Orvosi tanácsadó" üze-uelei sok olvasót érdekelnének A folyóiratot dr. Zelenyák János országgyűlési képviselő, lekéri plébános szerkeszti és adja ki Nevel a gyógynövények kultiválásával, azok termesztésének népszerűsítésével sokak előtt tette már-ismertté
Munkatársai költ felsorolhalók az ország minden részéből egyetemi tanárok, orvosok és a természetes gyógymód nagytekintélyű bainokai A mindenképpen értékes folyóiratból havonta két testes fűzel jelenik ine« ; ára egész évre csak 8 kórona, valóban arra törekedvén, hogy uépszerű és százezrekuek hasznos tudjon lenni I Mutatványszámot készségesen küld a kiadóhivatal Budapestről (II. ker. Kő ulca 32. szám.
— A 800TT-féle EMULSIÓ-nak, mely gyógy-csukomájola|ból, mész és nátron hipofoszfitok hozzáadásával készül, hatása oly kedvozó és gyökeres, bogy sokan rendszeresen, sokan pedig a tél kezdetével szedik és gyermekeiknek adják, meghűlés és köhö-i gés megelőzésére, — mely célra kiválóau alkalmas. ; Nemcsak az uagy elónye a 8C0TT-féle KMUL8IÓ-\' nak, hogy könnyen emészthető, hanem ize is kellemes és nem jár vele az a jajgatás, miül gyermekkorunkban, mikor arról volt szó, hogy egy kanálnyi comájolaiat.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
* A Franklin Kézi Lexikonának első kötele március hó folyamán meg fog jelenni. Ezzel egy nálunk eddig egészen uj lexikon-típus valósul meg, a mely kellő terjedelemben és mégis rövjden és világosan megad minden felvilágosítást, a mire a müveit embernek szüksége lehet. A Franklin Kézi Lexíkouán kiváló tudósok és Írók egész sora dolgozik ; közlései pontosak, megbízhatók, anyaga a legnagyobb gonddal van a gyakorlati élet szükségletei szerint megválogatva. Kiállítása a magyar nyomdai és könyvkötő iparnak díszére fog válni Megrendelhető Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében, Nagy kanizsán
, Müvéaaak feleségei A legújabb német irodalom egyik legkiválóbb írója Sallen Félix, ezzel a címmel adott kí egy kötél elbeszélést. A „Magyar Könyvtár", mely a külföldi irodalomnak csak atinét-lavál szokta bemutatói a közönségének, kitűnóeu választolt. midóu e munkának hat legszebb elbeszélését lefordíttatta. A .Művészek feleségei bizonnyal egyike lesz a „Magyar Könyvtár\' legkapósabb füzeteinek. A Rózsa Qéza jeles fordításában megieleut munka ára 80 fillér.
, Dootor Faustus. A Faust-monda feldol-! gozói közül csak Uoetlie tudott ugyan a legmagá-gasabbra emelkedni, de azért előzői között is van egy, aki e mondából mély filozófiájú s erős dráinai-ságu muukát birt alkotni Marlovre voll az, Shakespeare legkiválóbb kartársa, kinek Doktor FaustUB-a kétségtelenül inspirálta a nagy német klasszikust. A .Magyar Könyvtár" Londest Kleknek az eredetihez minden tekintetben hű. gondos és kitűuóen megverselt fordításában adatik ki. A fűzet ára 30 f.
* Lilliae Ambrus Zoltán, „Lillias" a romantikus ízű történet, melybeu egy színésznő szerelmi kalandját mondja el, azzal az elevenséggel, azzal a jellemző erővel, azzal a művészi uyelvvel, melyek neki oly előkelő helyet biztosítottak az uj magyar irodalom legjobbjai közt. A tűzet a „Magyar Könyvtár" 602. száma és ára 30 fillér.
* A gondolkozó gép Mióta Conan Doyle az ó mesterei Sherlock Holmes-könyveivel divatba hozla a detektiv-históriákat, se szeri se száma nincs az utáuzóknak. Mintaképüket ezek közül egy se birta iné« csak megközelíteni sem ; csak legutabban tűut fel egy amerikai iró — ueve Jacques Fulrelle — aki a mesternek valóban méltó verseuytárss. Fulrelle hőse — Vau Duseu professzor, melléknevén A gondolkozó gép — csakhamar Magyarországon is époly népszerű alak letft. mint az Újvilágban. A reudkivfll érdekfeszítő elbeszéléseket Woida Margit fordított« le a .Magyar Könyvtár" számára. A füzat ára 30 f.
Szoptatós anjáJc.
UJ erőt lelnek a 8C0TT-féle Emui-sióban ugy maguknak, mint a kin, babának Auyuanak lőbb éa jobb a teje, a bébé viszont rózsás lesz éa friss mint az ¿let. ön szerelni fogja fogja izét és gyomrát neiu terheli
Aa Kmulilo WHKrUI a SCOTT-lde «IJiráa v>4|<(ytl — > tuli»»t — KfjOk flgyeUmbl
vranl. Ulliua tokte 4*ako4)eabl
SCOTT-
anyegileg sokkal hatékonyabb, mint a köiönaéges csukamájolaj Hirneves tanárok és orvosok stivesen ajánlják. Egy eredeti üveg ára 2 K. 50 f- Kapható minden gyógyszertárban.
meg vele. Milöbb : a
féle Emulsió-t
Vannak Malmai?
Használjon Fallar-féla BUaflmltot 4a FaUar-fél* Elaapllalákat, xnaljak •nr«4ttll káaal-tuja F.llar V. J.mk udvari nóiyiuriai. ■tnbtoa, Central* 131 a a. (Sácrltna«*/«).
I. A Keller-féle F.lsafluid saját tapasztalatunk azerin\' fájdalomcsillapító, gyógyító, gyengeárát magaaun\' tetó hatással bir, gyoraan es biztosan gyógyi\' csuzt, kötvényt, ideggyengeséget, oldalaiul-ás1 szaggatást, influenzát, fej-, fog- éa derékfájáa1 zaábát, bénulást, ilemfájáit, migrlnl, sok itt meg nem említett betegségtól megszabadítja ai embert A Feller-fele Elaa fluidot, rakedséget, nátha, mellét torokfájás éa légvonat vagy huléetól eredj bajok ellen ia páratlan gyógytikerral haaanálják. Valódi caak ugy, ha minden Üveg a ,Keller* nevel vi\'sll. 12 kia vagy 6 dupla vagy 8 apeciálla üveg bérmentve 5 korona.
II. Továbbá tudomására óhajtjuk hozni, hogy az emberek ezrei gyomorbajok, görcs, étvágytalanéig, veseéges, hányáai inger, roeazullét, felböfógéa, puffadtság, duguláa, arar eroa bántalmak éa különbőz* emésztési zavarok ellen kltilná áa biztos sikerrel kasználják a Keller-féle hashajtó Rabarb.\'a-Elaapilulákat 6 doboz bérmentve i korona. Óvakodjunk azonban utánaatoktól ée cimezzünk minden rendel:»\'. gondosan
Flllír V. Jino syiijsziriszMk, Itiklca,
tutrali IH ii. (láirátasifi.)
Hirdetések
felvétetnek
e lap kiadóhivatalában.
f
4
FEBRUÁB IG.
íiPr les]
obb hatású
Hashajtó.
MEUSTEIN
FÜLÖP
CUKROZOTT HASHAJTÓ
■Fii
m
[ Neustein Erzsébet-Pilulái)
alulmúlja minden tekintetben a hasonló készítménye1"" Kanti sicr ment«» minden kéros alkatrészektől a legjobb alkarral használják a> allén bánlalmalnál, könnyít Mékletétel iierei, ;egy vértlsítlió\'gyógysrer sem ártalmait» nibli é» Alkalmasabb a
székrekedés
ooüiéiire, mlul • legtöbb betegaég oko«ój»ra. Cukrozott volt* miatt, a gyermekek Is síivc*c votzlk. Kgy dobol 1$ pllula t.trtatamm.il 30 fillér egy leket» H doboiia-tehát IÜ0 pilulával 2 korona, A pint elitre beküldése mellolt bérmentve.
« |u| Utániatoktól óvakodjunk,
, Neustein Fülöp hashajló plluláít. tessék kárul I C«ak akkor valódi, ha minden dulmiou a IBrv. bejegyzet Sient I.lpót védjegy é» Phtllp Neustein gyógysieién aláirtsa fekete vörö» nyoiiiáihan olvailialó, A keretk. törvény által védett c«om*t:j«lakon cégünknek rajta kell lennie.
liliUla Fali) ifiijiiiirtéra, ti llpitbiz
Wien, t\'lankengaisc 0. Kapható Nagykanizsán: Iteik Qyula, Belus Lajos. Práger Béla és 8zabó Antal gyógyszerészeknél

A Linimení. Capsici comp., | aHorgony-Pain-Expeller
pótléka
egy régjónak bizonyult hiziszer, moly már »ok óv óla legjobb Kedörsnöléanek bilűoyult kSuváaynél, Ckuinál én mtghUléteknél.
figyelmeztetés. Sílin> hamisítványuk miatt bovásirláskot ovatoaak legyünk éa csak olyan eredeti úvogot fogadjunk el, mely a „Horaony" vódjegygyol h a Rlohltr oégjcgyeéesel ollídult dobóiba van iMiliin-golva. Ara üvegekben K -.80, K 1.40 és K 2.- és úgyszólván minden gyógvazer-lirban kapható. - Kftrallár: TörOk Hzséf. gyógyszerésznél, Budapest.
DL Rlrtler grögyszertara az „Arw orosiUilior,
rrágéban, KliRnliotlmtriMo ír nini.
%



Oh j aj !
Köhögés, rekedtség és elnyál-kásodás ellen gyors és biztos hatásúak
Élj
e n!
Egger
Megfojt ez az átkozott köhögés i
Az étvágyat nem rontják és kitűnő izüek Doboza 1 ób 2 korona
- Próbadoboz 50 fillér :-
Fő cs szétküldést raktár:
NÁDOR
gyógyitertári
Budapest, VI., Váol-kttrnt 17.
Egiar mallpasztllla
Ciskkiair ■inyé|jltitt.
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos, Neumann Aladár, Reik Gyula, Szabó Albert gyógyszertárakban, Geltsch és Graef, Marton és Huber,
Neu és Klein droguákban. Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárában.
Ltns 19001 aranyéremi legnagyobb kitüntet*«
WOLF
MRGDEBURG-BUCKMJ
MvvIxISjti
Boros flrtur oki. gépészmérnök,
BUDAPEST, VI., Taréi-kérút 2».
Járkerekes és helyhez kötött telített és szabadalmazott
túlhevített gőzzel működő lokomobilok
WOLF eredeti »zerkezete 10- 800 lóerőit-mezőgazdaság leggazdaságosabb, legtartósabb és legmegbízhatóbb Ozemgéptt. Osuityáriás 700 ooö tóct-ön leim
szállít, amerikai sima és gyökeres «Cl.t-^***\' vesszőket ktllön-
féle tajoklian, fajtisztaságért jótállva legdúsabb választékban n már évek óta elsőnek és legmegbízhatóbbnak ismert:
Kűkiiilómantl ilso szollooltvány talap tulajdonos: OA8PARI FRIGYES
Medgyes sg. sz (Nngyktiknllő-niegye).
— Teasék képu árjuyzákit kérall------;
A/, árjegyzékben találhatók az ország minden részéről érkezett (llimiri Imiik, ennélfogva minden szőlőbirtokos megrendelésének megtétele előtt az ismerős személyiségektől ugy szó-, mint itáshellleg bizonyságot szerezhet magának linll uilltllip llltéllll «l|klí
kitéiáiárél.
s-l
A Zalai Közlöny i
S/arkatztossoe és kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van
Hogyan védjük magunkat
GYOMORBAJ ELLEN?
Ilogy mindazon bajokat, melyok az emberiséget n jelenkorban megtámadták, eredményesen megelőzzük és azokkal erélyesen szembeszálljunk, ajánlatos a
Dr. ENGEL-féle Nectár
jókori használata. — Mert
egy erős gyomor és jó emésztés
képezik egy egészséges test alapját. Aki tehát egészségéi legkésőbbi életkoráig meg akarja tartani, használja a kitUnő hnlásn folytán előnyösen ismert
I)r. ENGEL-féle Nectárt.
Kzen Nectár, mely kitűnően bevált gyükerned-vekből és jó borból van készítve, hatásos és gondos Összetételei folytán az emésztésre különöseit jótékonyan Itat, hasonlóan, mint ogy jó gyomorlikőr vagy gyomorbor és épponséggel nincsenek káros következményei. Tehát Nectárt egészséges cs beteg, kártékony hatás nélkül egyaránt ihat. Nectár mértékletes használatnál előnyösen hat az emésztésre és elősegíti a nedvképződést.
Ezért ajánlatos a
Dr ENGEL-féle Nectár
mindazoknak, akik jó gyomrot akarnak. Nectár elejét veazl a gyomorhurut, gyomorféjdalom, nahéi emésztés, vagy olnyélkásodéanak. Epenugy megaka dályozza Nectár a síékrekedéat, aioritést, bélgSrca-fájdalmakal, ailvdobogést, nyugodt alvást és étvágyat Idéz elő és igy meg meni az álmatlanságtól, kedélybetegségtől fejfájástól cs ideges ellankadastól. A népek széles rétegeiben becsülik o Nectárt, mert vi-dámságul cs eletkedvot ad.
Nectár üvegekben 3 cs é K-ért kapható Magyarország összes gyógyszer táraiban. — Diroct vásárolhatjuk Nagykanizsa. Kiskanissa, Becaehely, Tótszentmárton, Ne mesdéd, Nemesvld, Csákány, Kis-komárom, ll-szentgyórgy, Szenllriízló, Tótfalu, Kerka-szentmiklós, Muraazcrdahely, Csáktornya, l.etenyc, Kotor, Pcrlak, Vidovec, Alsódomboru, t.égrád, Dükkosd, Murakcresztur, Ihárosbercny, liöhönye, Tapsony, Szakácsi, Marcali, Sámson, Kéthcly, Vörs, Balatonszen\'-gyurgy, Apáti Keszthely stb. gyógyszerláraiban, úgyszintén Magyarország minden nagyobb cs kisebb he-lyisegébcp tévő gyógyszertárban.
óvakodjunk utinaatoktól I
Kérjünk határozottan
Dr. ENGEL-féle Nectárt.
Nactár Nc/n titkos sfccr, alkatrészei: Samos bor 300.0 borszesz 150.0. málna lé, 100 0 berkenyele cse-icsínyelc 200.0, cskoró virág 30.0, borokabogyó 30.0 urmós 30.00, ánizs. Örvény gyökér, encangyókér, kat-musgyükér, pipitér 10 00 — Ezen részek vogyitendók.
Jól jegyezd meg: csak
tigareíta-papirt, vauy iwivelyl lio/z és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatok lói tévútra vezetni.
KPOíí OÍPOSÍ
2 i
uJ
a. o d. ű
r
OTTOMAN
Nyomatott a laptulajdouos líj. Wajdits József köayvayomdájábau Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA,"ign FEBRUÁR 20
50-IK ÉVFOLYAM. 15. SZÁM
HÉTFÓ
Politikai lap.
Is|)alsnlk hétlön ii ciiitértftkfin.
6.en«al4»l Arak: Kgtu «>1« 10 korona, (élévic 6 korona, Nogyeiti\'io * korona 80 Ali. — Eftyaa Kém ara 10 Alt.
Kalelös sxcikevtlö : K«rl«aa JÔK»«-f.
Kiailjn : n narrkrutlóaég.
Szirksiztóség él kiadóhivatal Daák-Ur I.
1 alafon : III. — HIrdaláaak dljaiabáa aiarlnl.
Nemzetközi \\\\n a inkái kiliséí ellen,
Kgy-két napja néhány soros napihír jelent inog a hírlapokban, amely amennyire rövid, éppen olyan nagy jelentőségű. A hi-ree.ske arról szól, hogy Magyarország is csatlakozott nhhoz a nemzetközi ligához, melynek célja küzdeni a munkanélküliek ellen Anglia ebben a kénlésben is vezet és mint ismeretes, a legutóbbi trónbeszéli már azzal foglalkozik, hogy állatni törvényekkel biztosítják a munkáskezeket a munkanélküliség ellen. Hogy nálunk a nemzetközi liga néhány nobile offioiumba helyezett tisztviselője mit fog kezdeni ezzel a tenger nagy kérdéssel. — valóban el sem lehet képzelni Még szerencsésnek tartjuk, hogy a mi agrár államunkban a gazdasági munknközVeiités jól van rendezve. A munkástőrvénnyel egyidős a földniivelésOgyi miniszternek ttz a rendelkezése. hogy minden községben köteles az elóijárósng egy tagját megbízni azzal a feladattal, hogy n munkám jelentkező föld-míves munkásokat számba vegye, nyilvántartsa itbból a célból, hogy a községi munkaközvetítőnél munkásokat kereső munkaadó megtudja, hány és miféle dologra van ajánlkozó gazdasági munkás ?
Megtörténhet azonban az, hogy a munkás kereslet és kínálat egy-egy községben nem egyforma, sokkal több a munkára jelentkező gazdasági munkás, mint amennyi a munkaalkalom. Ebben az esetbon a községi munka közvetítő jelentést tesz a törvényhatósági munkaközvetítőnek, aki vís/.ont egész vármegyében nyilvántartja ugy a munkaalkalmakat, mint a munkakeresóket. Sót kötelességévé van téve, hogy a kereslet és kínálat szabatos lebonyolítására a szomszédos törvényhatóságokat is ebben a dologban megkeresse és igy minden dolgozni akaró kéz munkába állitható legyen.
De az okként szervezett országos hálózat azzal van bototózve, hogy magában a főldmivelésögyi minisztériumban is vau munkaközvetítői osztály, ahova a törvényhatóság inunká.MiyilvánUrtásai felkerülnek; ahova gyakorta fordulnak ma már az ut-, vasútépítő, nagy vállalkozók, valamint az árm-mentesitó társulatok is. M«g van tollát a mód adva hogy az egész vonalon ingyenesen szolgálo-intezmény a munkanélküliség szooiális csapását elhárítsa, vagy legalább enyhítse ; sót maga a földmi velesügy i miniszter any-nyira átérzi ennek az intézménynek minden bü rokrutikus békó nélkül való szabad mozgását, hogy igengyakran táviratilag értesiti ugy a munkaadókat, valamint u munkásokat az elszegődni óhajtó munkásukról és a kínálkozó munkaalkalmakról.
lís nehogy a munkás az ingyenesen közreműködő intézmény hivatalos segélyével messze idegenbe való munkavállalásra csá-bittassék és igy a vándorlást, kóborlást megszokja, — nagy gond van fordítva arra, hogy amennyiben a lakóhely, vagy a szomszéd határon a munkás a miinkalkalmát megtalálná, ne menjen idegenbe. Ks ez a munkásnak valóban nagy érdeke is. mert hiszen idegenben a nagyobb kereset is kevesebb, mint odahaza a rendes napszám.
Megírtuk mindezeket azt a közérdekű oéli óhajtván szolgálni, hogy minden a nép igazi érdekét szivén viselő olvasónk erre az intézményre az esetleg munkaiiélkül való munkásokat figyelmeztesse, mert sajnos, jóllehet a gazdasági munkaközvetítés tiz év gazdag sikereire és nagy szociális jóltevésére pillanthat vissza, mégis nagy szükség van arra, hogy az intézmény népszerüsiitessék, a munkások minél szélesebb rétegében ismeretessé tétessék és ebben minden tnóvell olvasónak megvan a maga feladata s szép sociális emberbaráti kötelessége.
Nyelvűnk vádalma.
Alkotmányunkat idegen erőszak kobozza «1 félezred óta, vagyonunkat idegenek harácsolják száza-doklól fogva. Nyelvtluket pedig, mely alkotmányunknál régebbi, mely minden gazdaságunknál drágább, mimagunk leástuk az idegenség prédájává Kz valóságos szellemi öngyilkossá», erkölcsi hazaárulás
Nyelvünk védelme valóságos lelki honvédelem. A szellemi szabadságharcnak is vaunak bátor baino-kai. A uévteleu hósök, a magyar nép százezrei, akik épon romlatlanul megőrizték az elódók nyelvét. És a tudós vezérharcosok, az ujabb ortologusok, akik a nyelvtudomány, az elméin! fegyverével küzdenek at ősi nyelv |ogaiért ,az idegen bitorlók ellen.
Ujabban kél igen derék tanitó-iinber lépett a küzdők sorába, két testvér: Borbély György, a zala egerszo/i főgimnázium tanára és Borbély Sáudor, a váci or-x. sikotnéma-iulézet ig»gató|a. Már régebben bátran éa kitartóan harcolnak, mindenik a maga körében, a magyar ueinzeti vagyou megmentése és gyarapítása érdekében, a »agyar iparvédelem ügyéért. Tudiák és hirdetik hogy csak gazdaságilag független nemzet lehet igazán szabad és öuálló, hogy minden magyar embernek elaó sorban a maga háza küszöbén kell felállítani az önálló vámterület sorompóit s a maga erszéuyébeu kell magalapitani az öuálló nemzeti bankul.
Most a veszélyeztetett édes anyanyelv védelmére keltek a tudomány, a meggyőződés, a lelkesedés fegyverével. A legszereucsésebb formát választották A legközönségesebb, tehát egyszersmind legveszedelmesebb idegen és magyartalan szók, szólás-formák, kifejezések, szerkezetek, szóelrendezések közül bemntatuak vagy liO szemeuszodetlet, kimutat-
Iák a magyarnyelv szellemével, természetével, törvényeivel ellenkező voltukat, érthetetlen, nevetséges időtlenségüket, rámutatnak törvénytelen származásukra s megmutatják a helyes magyar kifejezésekel.
Neiu száraz tudományossággal, nem netieten érthető szakszerűséggel irt tudományok ezek, hanem népszerű könnyed stiluau tárcacikkek, érdekkellő, előmozdító, élvezett* olvasmányok. De azért hitlos nagy tudás azolgál alapul ez igényteleneknek látszó feitegetésoknek: ehhez járul úgyszólván kimerítő uyelvkészlet, ritka fiuom, szinte csalhatatlan nyelvérzék és éles megfigyelés, mely néha nyelvünk ismoretlon sajátságos atépségeire, lappangó szubtili-tásaira vet meglepő világot. A mindig érdekes éa szellemes előadás iua|d vas logikával bizonyít negédesen humorizál, inaid az irónia, szalirai szarkazmus, a jogos felháborodás, sót uélia a hazafias lulbutgó-ság Ostorával sujlja a bitorlókat, mindig moggyótő-désböl, tehát meggyőzően és győztesei). ;Nemcaak az észhez szólnak e cikkek, hanem a szívhez is; nemcsak meggyőznek, hanem meghódítanak is Élet hév lélek van beunök
A könyvnek uagy nemes célzatai vaunak, de nincs benne külső rendszeresség. Amint időnként (elbukkanak az egyes témák, ugy ragadta meg azokat a szerző hazafias buzgalma. Igy lett a fejtegetésekből egy tesles könyv Könyv mely megérdemli, megkívánja, hogy minden müveit magyar ember elolvassa. S61 meg is szerette. üti azzal teázik lehetővé a szerzők, hogy rendkívül olcsóra szabták az árát. A 11 ivuyi könyv, melyet az „Első Váci Hajló\' kifogástalan szolidsággal, ízlésesen és díszesen állitolt ki, csupán egy koronába kerül. A stertók munkáinkon kivül, tetemes auyagi áldotatol is stán-lak e möre, a szent cél uevébeii, az erkölcsi siker érdekében és reményében. Hazafias cselekedetet mivel, aki támogatja őket az üdvös szándékukban. Megrendelésre, illetőleg a vételárnak és 8 ) fillér postaköltségnek beküldése uláu bérmentve küldi meg a könyvet Borbély Sándor Vácról.
Még egy-két észrevétel. A könyv értékél emdlte jeles írónk, Barcik Árpád programmszerü bevezetése s idevágó érdekes cikke. Tartalmánál, szelleménél és olcsóságánál lógva a .Nyelvünk védelme" különösei! alkalmas arra, hogy tömegesen megszerezzék tauulók jutalmazására.
Meg vagyok győződve, hogy becsületes és hasznos dolgot inivelek, mikor a Borbély testvérek köuyvét a legmelegebben ajánlom mindazoknak,akiknek uem közömbös a nemzeti nyelv ügye.
Herrmann Antal dr,
LE DÉLICE
tapapir
rt&nil
cigaretlaűüvely
mindenütt kapható.
9.
ZALAI KÖZLÖNY
FRBfcÜAR 20.
Küzdelem a kereskedelmi ós
iparkamara kettéválasztása körül.
Vasmegye székhelyét elkábította az a birlelen haladás, melyet uagy pártfogók támogatásával uéliáuy évtized óta elért. Mindéit utólag a saját erejének a javára akarja irni éa duiudó öuérzelébeii nekihuz-dnulva at emelkedés ujabb fokára készül, melyre caak a saját siempiutlát kéveive fontos álloláuos érdekekre nein tekintve akar eljutni. Sió sincs róla. Joga, sót kötelessége minden városnak a saját fejlódését szolgálni. de csak addig, inig ei a fejlódés a polgárság hasmára, nem pedig megterheltetésére vezet és ha egyetemes értéket tud felmutatni haladásában. Ez a kettós kvalitás leljeseu hiányzik Szombathely városnak ama törekvésében. hogy a Soproni kereskedelmi és iparkamarának kettéválasztását akarja keresztül vinni, ulykép, hogy Szombathely székhellyel Zala- és Vasmegye klllőu kamarai kerQletté alakuljon. Ebben a tőrekvésbenlSzombathely teljesem magára marad Nem-caak hogy Sopron és Mosoumegye, de Zalamogyo is eré-lyesan tiltakozik a kamara keltéválasztása ellen Nem ia emlit|ük azt, hogy Kanizsa kQlóub kereskedelmi emporium Szombathelynél és hogy vasúti összeköttetései is szinte preadesz\'iuáliák ilyen központi szerepre, de tekintelba kell venni az adóteher alatt görnyedó kereskedőket és iparosokat, kik a kettéválaaztás esetén az eddigi 3"/. helyett 5 sót 8% kamarai illetékre voluáuak kárhoztatva De ezt nem tekintve, magáuak at iparnak és kereskedelemnek érdekét sem szolgálhatják csekély anyagi eróvel rendelkező kamarák. Netu gyeugileui, hanoin erősíteni kell az ipari és kereskedelmi Ogyek vezetőségét, hogy a lassan fejlődő magyar iparnak ós kereskedelemnek ue csak hangzatos kijelentésekkel, hanem reális módozatokkal aegitségéru siethessen.
Szombathely már tisztelgett a keresk. miniszter elótt e hó 11-éu. Protekciója bizouyosan hathatósan kínálkozik tervének megvalósításához. Am Za lamegyéuek éa a kamarai kerület többi vármegyéjének részén ai országos érdek éa az igazság emel szót, bogy a Soproni kamara csorbítatlanul maradjon meg eddigi hatáakörébuu. Eunek érdekében a Soproni keresk. és iparkamra 478/911. száin alatt terjedelmes feliratot küldött a miniszterhez Számbeli megdőuthetetleu adatokkal, a helyzet tiszta feltárásával, a közérdek megvilágításával foglal állást a károa szétdarabolás elleu. Hivatkozik Ausztria példájára, melynek gyakorlati érzéki! férfiai nem híznak, két kamarára oly munkát, amelyet egy is, tehát felényi Üzemköltséggel, kifogástalanul elvégezhet
A memorandumot miudeu ipartestületnek és miuden kamarai tagnak — kivévén a vasmegyei kel — uiegkUldóttn. Ezzel a nagykanizsai ipartestület a hó 16-áu Samu József elnökiele alatt reudvivUli gyűlésben foglalkozol! és oly határozatot hozott, hogy Szombathely városnak a kamara kettevála»zláaára vonatkozó törekvése ellen álláat foglal. Annál is iukább. mert Zalainegye fizeti az eddig 3% os kamarai illeték melleit is a legtöbbet. De tiltakozik a ujabb terhet jelentené, anélktll, hogy bármily hasz-
nát látná, az iparra és kereskedelemre nézve. Sót seinuiikép sem volua lehetséges oly iutenziv munkásságot ez érdemben kifejteni, miut azt eddig tette a nagyobb területre támaszkodó Sopjoni kereskedelmi és iparkamra Elhatározását az Ipartestület jegyzőkönyvének másolata kapcsáu megküldi a kn mara területén levő minden ipartestületnek — a vas-(kamara széltagolása ellen azért is, mert az csak) megyeieket kivéve — felszóllitja őket a csatlakozásra hogy miuden ipartestület, miként a nagykanizsai, já-rulioii felirattal a miniszter elé a kamara épségének fenntartása érdekében.
Hisszük, hogy Szombathely vájou törekvését n uiiiiiutériumban at igazság és országos szekinpoutok figyelőmbe vételével fogiák elbírálni es a soproni kereskedelmi és ipsrkamra hasznos tevékenységét továbbra is teljes eróvel logia kifejthetni.
E hó 22-én szerdán fogadja a kamarai küldötlsé-tet a kereskedelmi miniszter. Nagykanizsáról Mii -gényi Sándor, Halvax Frigyes és Holtai József kamarai tagok veszuok részt a küldöttségben
H I RÉT~
— Tanácsülés. Péulekea d. u Vécsey Zsigmond polgármester eluöklete alatt tauácsülés volt A községi képviselóválaszlásra jogosullak névjegyzékét. melyet e célra kiküldeteti bizottság kiigazított, a tanács végérvényesnek állapított, meg. E szerint Nagykanizsán 2192 szavazó vau, Kiskanizsán pedig l\'i60. Egyben elhatározza, hogy mivel az I tlOft. évben megválasztott városi képviselők maitdátuma lejáit, megkeresi az alispánt, hogy a vála-zta-ok megtartásának napját tülie ki. Kár az tl| választási kerületek beosztás« folyamatban vau, mivel ennek halárotalra emelése a kellő időre nem várható, azért az uj választás még a ré» beo-ttási alapon eszközöltetik. Tárgyalás\' alá került a város uj 8 kerületre való beosztására vonatkozó bizottsági véle mény. mit a lauács magáévá tett. De az I — V. kerület beosztását illetőleg a lauács se Deák Péter főkapitány, se Ujiáry Oéta indítványát uem fogadta el, hanoin Deák Péter javaslatára helyezkedve oly beosztást eszközöli, bogy az utcák és terek megoszlás nélkül kerüljenek egy ketületbe, ami melleit lehetőleg a mostani beosztási is követte. E szeriut a következő lesz az uj kerületi beosztás;
I. Kor. Magyar-utca, Báltory, Arany János, Kinizsi, Árpád, Sikátor, Garay-utca és Sugár-ut; összesen 431! szavazóval.
II. Ker. Király-uica, Erzsébet királyné-tér, Fó-til, Deák Fereuc-tér, Kozgoiiyi, Zrinvi Miklós, Kazíncy, Zárda utca; 133 szavaiéval.
111 Kor. üsengery-ut, Nádor, Kisfaludy Sáudor, Szetnere, Usáuy László, Gyár és Hajcsár-utca; 45» szavazóval.
IV. Ker. Teleky-ut, Kórház, Koisuth Lajos tér," Bajza, Batthyány, Szentgyörgyvári, Széchenyi-tér, Eötvös-tér, Huszli György-tér, Atilla és Rózsa-utca 439 szavazóval.
V. Ker. Peiótl ul, Honvéd, Huuyady, Kölcsey,
Királyi Pál, Rákócy, Vöromarlliy, Jótsef Főherceg, utca és esetleges tanyák: 425 szavazóval.
A VI., VII. és VIII. kerületek beosztás, , bizottság előterjesztése szeriut fogadtatott el, ,raj a Kiskatiízsaiak óhaját tartalmazza.
— A Szópitő Egyesület A Szépítő választmánya Trípammor Gyula olnöklnt«-; alatt ( ^ I h-Aii gyűlésezett A tiinác,skozás során [hltároulbi ment, hogy a Outinauii lu\'tz előtti kis park rác-o-zatát eltávolítják ét a park néhány fáját kivágják. Elhatározták, hogy az 1908-ban rendezett amatőr-kiállításból megmaradt képeket a nyár folyamán rendezendő mulatságon kisorsolják. A sétakert\'Csengery-uti feljáróját diszos vasrácsknpuval látja el nz egyesület, továbbá befásitja n kiskanizsai templomteret és ugyanott néhány padot állit fel. Kibővíti a sétatéri vízvezetéket. A f évi közgyűlés napjául március 25-íke tűzetett ki.
— Zalamegyei Gazdasági .Takarékpénztár igazgatósága a közgyűlésből roitdolkezósóro bocsátott összegből a kővetkező jótékonycólu kiosztásokat eszközölt: Színházahipra 200 k ; szegényház építési alapra 100 k; városi stogényilapra, Hzépitó Egyesületnek, Népkonyhának és a keszthelyi Gazdasási i akadémiának 50 -50 k.-ál A keresztény jótékony uőegyletuék és at izr. jótékony iióogylotnek 30—30 k-át; a nagykanizsai magántisztviselőknek és az állami elemi iskoláknak 40—40 k. át. A tűzoltó testületnek 85 k.-ál; aj \' keresk iskola segélyegyletének. a ftgimné» ^wgélyegyloténok, a főgimnáziumi önképzőköröm^ ¡Jt városi ipariskolának, a tapolcai vincellériskolának k.-át; a patro-názs egyesületnek 10 k át \'t?v h nagykanizsai ref missionarius egyháznak 50 k át. Összesen 826 koronát
Pénzintézeti közgyűlések A Dél zalai Takarékpénztár r. t. tegnap tartotta 41. evi rendes közgyűlését Reutzik Ferenc dr. elnöklete alatt, a részvényesek élénk érdeklődése melleit. Az igazgatóság évi jelentését, melyet R-duitz Jótsef ve-zértitkár olvasott f i ltotschild Jakab dr-nak a színházi alaphoz (80 >99 02) való hozzászólása után (erre még visszatérünk) jóváhagyólag tudomásul vettek, ugy szintén vagyonmérleget és osztalék megállapítást is, amit ez évben az eddigieknél 10 K-val magasabban. vagyis 100 K-ban állapit ittak meg. A leiinent-vény ugy a számadóknak, miut az igazgatöságnak megadatott. Az alapszabályoknak a belső ügykezelésre vonalközé egynémely poutja módosíttatott Heinitz József vezérlilkárnak igazgatói címei adlak. Az igazgatóság eddigi tagjai egyhangúlag U|ból megválast-tattak. míg a fölügyelő bízottságba miut uj tagok szótöbbséggel jutottak Faics Lajos és Lówe Adolf.
A ti u z d a s á g i önsegélyző Szövt kezel tegnap tartolta évi rendes közgyűlését Faics La|os elnöklete alalt A jegyzőkönyvet Knortzer György szövetkezeti ellenőr vezette; a jegyzőkönyv hitelesítésére elnök Kosenthal Jakab és Kollay Lajos tagokat kérte fel Knortzer György elólorjeszti évi jejen-tését az I¡107. évtől kezdődő ütletévekre vonatko tólag, melyből a szövetkezet megizmosodását öröin inel vette tudomásul, Az igazgatóság és a számadóknak felmeutvény megadatott. iHívataloa lapul újra a .Zalai Közlöny" jelöltetelt ki. Az igazgatóságba beválasztanak: Osóka Ferdináud, üSrtuer Vilmos, Loewy Arnold, Kobn Lipót (uj), Reicheuteld Ede és Kreiuer Gyula (uj). — A fölügyelő bizottságba : Schmídt Frigyes, Rotschild Samu. Walígurszky Alttal; póttagokul Kertész József és Pollák József.
— A helybeli kath. főgimnáziumnak az 1911. év jaiuár 14-éu tartott hangversenye alkalmával felülflzelni szíveskedtek; Báró Szegedy Eusch Károly 30 K, Knortzer György, 8tern Sáudör
Gümökór,
köhögés, szamárköhögés, influenza
aaalalb«n orvotok
SIROLIN
„Rooheu-t
r*nd*lnak.
flpJN
Kik vannak a Sirolin „Rochfl"-ra utalva?
L A kik hoaaau tdfln kwMatftl kfihögáa binüO-
maiban utovednek.
8. Mlndaaok, kik QdOJl gégahurutbaa mvubuk.
a Asztmában szemvédők lényagaa kSonyrabbttU«*
éretnek már rövid baaanilat után.
á. Skíololáa, mirlgyduzxadiaoa, as*m- 4« orrkatar-ruaoa g\\ „Uoona".
:ydu
vermakekoek tomoa aaera a BlrolXn A Uplálkoaiat nagyban alfiaegltl.
Oaaklaoredeti csomagolta a Slrolln „Rocho\'-t kárjsn. minden utin-MtOl v»gv pötkésilt-ményt kérllnli a tegh»-tároaottaliban vl»a»a-utasítani.
F. HOFFMANN-LA UOCHE & Co. BASEL (Schweiz) BREIZACH (BAOEI.)
r
FEBRUÁR 20.
¡10— M K. BeluszLajos, ifi. Baltion Ede, Dénes Lajos, Faics i,H|08, dr. Fábián Zsigmond, Orűuhut Henrik, Löwoustein Emil, Oozlerhuber László, Sauveber, József, Sauer Ignác. Sommer Ignác, Sirem Tivadar, Woíbi Tivadar lO—-10 K, dr. Máink László. N. N. 9—y K. Bogenríeder Jóisefnó, Hild Ferenc, dr Fodor Aladár, Kolm Lipót 6—6 K, Eperjesy (lábor, Mikula Antal, Reiniti József, Rosenberg Ricbárd, dr. Sabján (lyula 5—5 K, dr. üsempesz Kálmán, (ieiszl Miksa, Haidu Lajos, Lausclimauu Jenó, Mil-tényi Sándomé, Vécsey Zsigmond 4—4 K, Sommei Józset H K. Grünfeld Miksa, Halvax (iyula, Haasz Lajos, Hlalkó János, Leposa Fereuc, Marton Ignác, Maiion Vilmos, Muzikár Vince, Neufeld Henrik, dr. Neumauu Ede, Rotscbild Ödöi., Samu József, Singer József, Sclilesiuger Mór, Sós Leó, ifj. Wajdits József, Závor János 2—2 K, Ats E. Árpád, Berger Adolf, Kalmár Henrik, Kaufer József, Kopár Jánosnó, Neu Józset, N. N., Rosenberg Kruó 1 — 1 K, Huchthau-ser Lajos 60 f., Uobó József 60 í„ N. N , N. N. 40—íO fillér.
Az 1911. évi február 2-áu tartott Kala?autí annepélyen felüllitelni szíveskedtek: dr. Laubheimer Oszkár (Alsólendva) H K, Eperjesy Uábor 6 K, Halász Jótsef, Mester N. (Vasvár) 4—4 K, ötv. Kolm Jótsefué 1 K, Amicus 50 f. Mindezen felül-fizetésekért a leghálásabb köszönetét fe|ezi ki at igazgatóság.
— Ohantecler eat A uagykauizsaí kereskedő ifiak egyesülete szombat este tartolta nagy apará-lussal liírdetelt Cliautekler es.é)él. Sikerült is a nagy közöuség érdeklődését felkelteni és a sablonos műkedvelői «lóadásoktól eltérő est telt liáz elől.folyt le A kellemesen bátó díszleteket Keisz Zsigmong les. letle, A jellegzetes álarcok és kosztümök vegyes halast keltetlek, de a szereplók egyuémelyike szép tehetséggel járult az est sikeréhez. Jó volt a hós Chantecler (Bíró Simon); partnere a gyöngytyúk Peréuyí Jolán lokouszeuves közvetlenséggel játszott. Nagy tetszés kisérte a Wei»z nővérek táncát és Biió Margit és Ehrensteiu Paula táncát Bólim Ué-záné isinerl szép éuekévol aratott lapsokat. Schöu-berger Aladár kupiéi és Brauu Imre (conféreucíerj kiszólásai és a kecaketáuc is derültségei kellettük A kanizsai Rostand-t a lámpák elé hivta a publikum de a szerző közismert szerénysége miatt nem jeleut meg.
— Rip van Wlnkle Csaknem négy hónap szorgalmas munkájának szép eredményéi, fényes sikerét láttuk tegnap Rip van Winkle előadásában. A déli vasúti daloskör buzgó tagjai női tagokkal bővülte oly előadást kreáltak, mely egy színéi gárdának is dicséretére vált volna. Ha itt-ott egy-két hiba esett is az általános kereten belül, az sem a tehetség és törekvés hiánya, hanem a milieu szokat-lansága. Ripet Fülöp Jenó a daloskör agilis elnöke adta Előadása s éneke egyaránt tulcsapott a sablonos dillettantizmuson s szerepének sokféleségében sem tobzodotf Ízléstelenségben s megmaradt mindig tueleg férfiasságában, megnyerő egyéniségében. Kiforrott erős felfogással játszott s énekelt. I\'oknrny Annus Lisbet, majd Alico szorepeben, hangjának frisseaégét, Üdeséget s kellemes csengését csodálatra mélló közvetlenséggel, előadásának s egyéniségének pootikus bájával kapcsolta egybe. Ríppel való ogyüt-te>ük frissen csengett s ezekből érzésük, hangjuk gazdag skálája hangzott Lisbet szerepeljen sok jóravaló, formálható tulajdont mutatott, míg Alice alakításában az igazi talentum egyszerűségével s ízlésével hódított. A levéláriában hangja művésziesen csengett s Adiíen (Jakab Jenő) az előbbiek sikerében osztozott, s miudenben szimpatikus párja volt szereplő társaiuak. Örömmel hallottuk Pokorny Mici uevotó, édes hangját, naiv játékát, ki Szíttál Anniival együtt osztatlan tetszéssel látszotta végig szerepét. Derriket Mischan Károly énekben, előadásban hatásos változatossággal adta. Meleg touusu, színes iiaugja férfiasan, sok erénnyel ékesen zengett. Mellette a férfi-szereplők közűi Bárány Uyulu Szűcs Sándor, Wan-derbild örves és N\'ik fogadós ulakitásábau pompás figurát teremtett. Hudspu dalát Porpáci István énekelte mély touussal At általáuou sikerhez nagyban hozzájáiull, s ez kitűnő erőssége volt a Siép estének. Moshammer Mariska bordáin, jelhmzó, hajlé-honj lánca S azután még egy hosszú sor ogyüttes, kardal sz- rez dicséretet a korsós és lám|«ás leányoknak, melyek buzgalommal szolgálták iniiid a hatást s lászolgáltak igazán méltán az elismerésre. Hisz oly törekvéssel játszottak miudanuyian, hogy e készséget s figyelmet dokumeutálásábau csak az nem látta, ki
ZALAI KÖZLÖNY
e kiváió produkcióban a szépen bontakozó dilettantizmus netovábbját nem akarta látni. A rendezés is gyors, hatásos és kifogásiitljin volt, volt benuu önálló felfogás, mely a szép szigorú törvényszerűségével érvényesült s megragadta még a közömböst is. — De hagyjuk jnbsl a dicséret superlalívusait. Csütörtökön este nyolc órakor megismétlik a siker bizonyosságával s tökéletesítésével a darabot felhelyárakkal.
— Hirtelen halál. Spitzer házaló ma d e-a teher pályaudvaron szivszélüté>ben hirtelen meghal:
-- Minta háziúr. Rákos József a Teleky-uti Hattyú kocsma tulajdonosa. De még a Kinizsi utcában is vau egy bérháza. Ebben a boldog háziurí szerepben követésre mélló példái adott a város házigazdáinak, hogy míkéut kell a lakókkal elbánni, ha a szent házbért a kellő időben le uem fizetik. A jó példa az alábbiakhói fog kitünui. Ziuimermanu Józselné a Itákon háziúr Teleky -uli házában bérelt lakást taláu egy hónappal ezelótl. A szegény asszony megbetegedeti és a kórkázba kerüli. Mivel pedig Vsrazsd városától kap havoukint segélyt és mert beteg volt nem tudta Írásait a kellő időben oda beterjeszteni, hát a sogély is elmaradt és házbéri Bem tudóit fizetui. Rákos háziúr a beteg asszony előtt hatalmának tudatában kijelentette, hogy ha 3 uap múlva uem fizet, akkor kiteszi a szürit. A fenyegetés uem használt. A belóg és szegény asszony még mindig nem tudott lizetní. Es most |ön a háziurí példaadás: Kákos ur a kettős háziúr kirakta Zimmermanué bútorait a lakásból, nagy bölcsön csak annyit hagyott a szobában, amennyinek értéke elegendő a szent házbér fedvzésére Nem lud|uk követni fogiák-e a szép példát Nagykanizsa háztulajdonosai, de a rendőrségnek némi kifogása vau ailolgellen és magánlak megsértés miatt megiudilotla az eljárást a Hattyú korcsmáros ellen.
KÖZGAZDAS AG.
Qabonaüzletrtil
■afjrkanltaa 1011. fabr. 80.

Piaci árak:
Buza Rozs Zab
Tengeri
23.-16.20 16 20/30 12 50
szállít, amerikai sima és gyökeres • "V»"— vesstóket külön-
féle fajokban, fajtiazUaágért jótállva legdúsabb választékban a már évek óta elsóuek és legmegbízhatóbbnak ¡Bmerl:
Ilklllamaati ilsó szóllooltvány talap tulajdonos: OASPABI FRIGYES
Medgyes 89. az (Nsgykűkülló-megye).
■■■ Tinék képii árJujziket kárait---- -
Ac árjegyaékben találhatók az oraiág minden restéről érkeietl illiairi lllllal, ennélfogva minden aaólóblr-tokoa megrendetéaének megtétele elótt et ismerda sr.e-mélyiaégektól ugy a só-, mint hásbellleg bizonyaágot aserexhet magának tüll uiliUliy lillétlll aii|kli hatáaáfárál.
Szőlőoltvány eladás!
Aki egészséges, olcsó szép szólót akar, bizalommal forduljon
VITYÉ MIKLÓS
UlkllamaraUian vtnleK - oltvá/nyteleyáhei —
Ös-CsdDádou (Torontai-m )
ahol szokvány minőségű I. rendű fás, gyökeres és sima zöldojt vá 11 yok bor-és cseinegefajok valamint amerikai sima és ó vesszők, nemkülönben rendű osztályzatban a legolcsóbb árban kaphatók Szólólugosnak külön e célra választott fajok. — Orpiuglon fajbaromfi-leuyésztés. Előjegyzések őszi és tavaszi szálli-UWra elfogadtatnak
lyiniliifi- ét riiiiilliáiyikkta it|y válanték. Faj- éa árjeyyaék ingya ia bérmentra. A »lámos elisuierólevél közül ilten csak egy: Szeged, 1010. szeptemberié.. T. Vilyh Miklós urnák
Ós-Osanád.
Válaszolva I. hó 6-ról kelt becses sorai, vau szerencsém értesíteni, hogy a szállított oltványokká uagyon meg vagyok elégedve.
Teljes tisztelettel Schaffer Vilmos bankigazgató.
gyökeres szó ugyanazon fajok II
Kathreiner-féle
Kneípp -maláta Kávé
oaak egyféle léte. aik, ellenben utánzata tömérdek. Miért la (Vvatosségl Caak eredeti csórna« got kérjünk és fogadjunk el e névvel 1
Kathreiner
Nem igaz mondja Kovács, nekem hiába beszélsz,
Hirdetések
felvétetnek
e lap kiadóhivatalában, Deák-tér 1.
Kha használtál volna szodeui pasztillát, régen egészséges lennél és a köhögésed, a mely mindenkit elriaszt, régen elmúlt volna. Fay ■■ valódi szódeni pasztillájának használása igen kényelmes, hatása enyhe és kellemes és biztos,
K szeretném én azt a hurutot látni, a mely a szód\' nivel ellenkezni tudna! Hozass tehát azonnal Fay-féle valódi szódeni pasttillát a gyógyszertárból vagy drogériából, nogy megszüljék a köhögés Egy doboz ára 8 K 85 f. Főképviselői Magyarország és Ausztria részére: W Tb. Quntzert cs. és k. udv szállító, Wien 1V/I Qrosse Neugasse 17.
SS

íx
ZALAI KÖZLÖNY
KKHRUAH 20.
I\'v I. 32/1
üm.
— [Oil.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
Alulírott királyi közjegyző ezennel közhírré teszem, hogy Vinoze, Brukner és Társai budapesti bejegyzett cégnek Bergmann Hermán szőnyegkereskedő budapesti (Teréz-körut 6. szám) lakos elleni ügyiben a fentnevezett cég által a fenntnevezett Bergmann Hermán részére megrendelés folytán és szerint Nagykanizsára szállított, de utóbbi által át nem vett perzsa és smyrna nagyszőnyegek, ágyelők, összekötő darabok, átvetők ós függönyök (mahal, korasszan, afganok, syraszok, derbentek és karamanik) melyeknek összértéke 15000 azaz Tizenötezer korona, a nagykanizsai királyi járásbíróság 1911. P. v. 1. 32/t. szánni végzése folytán a folyó
Egyezerkilencszáztizenegy (1911.) évi február hó Huszonegyedik (21.) napján délelőtt Fél (\',..) Tiz (10) órakor
Nagykanizsán, az „Armuth Náthán és Társa" cégnek az Krzsébet királyné-tér 17. száma alatt fekvő házban lévő raktárhelyiségben megkezdendő s általam, mint bírói kiküldött által foganatosítandó árverésen Rapooh Gyula nagykanizsai ügyvéd közbenjötte mellett a legtöbbet ígérőnek azonnali készpénz fizetés és átvétel mellett darabonként eladatni fognak
Az árverés a fent jelölt napon déli Tizenkettő (12) óráig; folytattatik s amennyiben addig az összes áruk el nem adatnak, az árverés ugyanazon helyiségben a közvetlen következő napokon mindenkor dél előtt Fél (".,1 Tiz 110) órakor megkezdve és déli Tizenkettő J2i órakor felfüggesztve fog folytattatní mindaddig, amíg a készlet tart
Kelt Nagykanizsán. Kgyezerkilencszáztizeneny (1911.) évi február hó Tizenötödik (15.) napján
(P. H.i Dr. Plihál Viktor, kir közjegyző

IkST Gyomor betegeknek!
Mindazoknak, kik a gyomor megbütéte, vagy ttillorlielése, tossz. nehezen emészdiotd, nagyon meleg, vayy hideg ¿telek élvezető Mt.il, vagy rendetlen életmód következtében gyomorbetegségei, mim
Gyomorhurut gyomorgörcs gyomorfájdalom, nehéz emésztés vagy nyálkásodáat kaptak, ajánluuk egy kitűnő há\'ziszert
melynek klIUno halina mát évek óla kl van próbálva. Kz n
Hubert Ullrich-fóle növónybor.
Ezen növénybor kllono, gyógyhatásúnak talált lóvékból, jó borral van kéazltve éa eróaitl, éleire kelti az ember emésztő sztrvezetét. — A növénybor megakadályoz/a az emésztéai ~ - zavarokat éa (lömozdllja az egéazaéges vér ojjsképzodéaét. -
A nlvéayli>nt i le)Jwrni IuuúUvj, gyotrui. nej.égj\'< iité{ a cihájukban alfojtatnak. _
Syinplouik mim: K.ifája<, lolliófögei, gyo norégés, felínv < U. rosszullét liiny.i--.il. melyek chronlkua (Időt gyom irhatcgiégeknél oly gyakran előfordulnak, elinaltuk néhányszori Iváa után.
S\'zálrröt\'öH áct Cl,0"k kellj.netle 1 kó.clkezm-\'nyei, mini »«oruláa, kállka, aai«-UÍJDa-1- Ott.DUDO ilobugi., álmatlanság, valamint verlolulás .i májban, epében es a nagy Ztlger-érbeii (Arany-er háiilalmik) » nóvényh.ir alt.il gyoitatl megszüntetnek. A nilvénybor megszünteti az einóizthollenié£et is kónnyü székeié. ill.il eltav.,niiniiia!i .1 gyomorból é> lielekbol alkalmatlan részek.
Sovány, halovány kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
legtöbbször a roisz eincsztei következményei, hiányos vérképződé* és a máj betegoa állapotáé. tvigy-
hiánynál, ¡.legei bigya.li.ág e< wm kodélyhaugulat, luvalilu í.iíajisok, álmatlan éjjelek következte-ben ily egyenek lasaáil egeszén elpusztulnak. Nóvényhor az elgyöngült életerőnek u lüktetést
"d. aV Nóvéüyliui foaozsa az élvágyai, az emésztési e> táplálkozást elötnoZili ja. elősegíti ai anyagcierél, gyorsítja a vérképző,lésl, megnyugtatja .i feldúlt iuegoket éa életkedvet »/.erez. Számtalan elismerés és hálauyílveuitás igazolják ezl.
sjflvénybor kapható It és 4 koronáért a Nagykanizsai Kiíkanlisal. Accaehetyl. Igudiati. Kli-Koméroml, Csákányi, Nemes-VIdl, Tapmiijri, llöhönyei, Nagy llajoml, KeUü -Sogos.il, Csurgói, Heizencel, Gólal. I.égtádi, Al.ó-Do ulioiui, Kotord, Mui.vt .knyi. Kálkai, l\'odlureol, Szelnk/ei, AlsOlandval, Pákai, Ilaklai, Novai. Ilaki, Pólóikéi, l\'ac»ai, AUó-Kajki. Nágy-Kádil, Kélhelyi. Mar-czalll, Kapoivai!, Nagyatádi, l\'atáuyi, Csáktornyái, Perlaki, VaraaaHI »(b. gyógjrtárakban c. fu-.zer-
llzletekben 0. Magyarország legtöbb gyögyiáiaban.
A kanizsai gyógyidrak :i é. több üveg növényii miudenttvé a monarchiában.
rendelésnél eredeti álak melleit killdik izél
ü t á
n z
ásóktól óvsílk.
Kérjen csakis
■Hubert Ullrich-féle növónybort
/ptíobi" iintnnu Hashajtó.

NEUSTEIN
FÜLÖP
C U K R ÓZOTT n^YT^TT^yT
HASHAJTÓ
(Neustein Erzsébet-Pilulái)
elillrnulja minden tekinletlien a hasonló készítményeket Kenil szét menlea mlndan kéroa alkalráaztktol a legjobb alkarral használják az altesi hánlabnainil, kAnny» azóklelétet szerez, egy vérllaztlio gyógyazei sem érlalmalla nabli és alkalmasabb a
székrekedés
egyö\'éséie, Ulinl a leglóbli belegaég okozójára. Cukrozod volta miatt, a gyermekek Is szívese" veszik. Ügy dobol l( i\'llula larlalounnitl 30 fillér egy lekeies M dobozza-tehál I J0 pllulával 2 korona. A pénz elitre beküldése mellett bét mentve.
A ■1\' « ^ ■ Utánzatoktól óvakodjunk,
• Neosleiti FOlOp hashajtó pllolilt. lessék kérniI Csak akkor valódi, ha minden dobozon a IBllr, bejegyzet Szent Lipót védjegy és IMlllip Neuslein gyógyszerész alélt 6. a fekete vóiós nyomáiban olvasható, A keresk. törvény állal védett csomagjainkon cégünknek rajla kell lennie.
| Imliln Fklöp i;á||iiirUra. Ir. tlpélku
Wien, l\'lankengasse 6. Kapható Nagykaniisán: Reik Qyula, Belua Lajos, Préger Béla éa Szabó Anlal gyógyizeréazoknél.
A Zalai Közlöny
S erkeirtóságe ti kiadóhivatal«
Deák-tér i. sz. alatt van

Nyomaton a laptu.a; I mis Ifj W ij,lits Jóas.n kónyvayjin Ujában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, ign FEBRUÁR 23. 50-IK ÉVFOLYAM. 16. SZÁM
CSÜTÖRTÖK.
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Miijilinlk hatfon át ciiltArUkön.
E0fl<at4al árak: Kjén évre 10 korona, (»livio 5 korona, NegyctMvre 2 korona 60 Ali. — Egyaa aiám ára 10 Ali.
Muraköz visszacsatolása.
Zalavármegye már régen sürgeti a Muraköznek a zágrábi egyházmegyéből való kí-kebelezését s a szombathelyi egyházmegyéhez való csatolását. Harmincöt évvel ezelőtt már a nntgvalósulás felé közelgett a/, óhaj, áinennyiben a király a legfelsőbb elhatározásával az elcsatolást elrendelte, de az ellenakoió oly orós volt, hogy Zágráb lott a győztes ós a királyi rendelet nem ment foganatba.
Azóta az események hoxszu láncolata igazolta, hogy sok okunk van az elcsatolást folytonosan és újból szorgalmazni. Muraköznek a zágrábi egyházmegyéhez való tartozása tág kaput nyit meg a Horvátországból átosapó magyarellenes törekvésnek.
Zalavármegye közönsége nem is engedte a kérdést soha elaludni. Felirataival a kormány ós a képviselőház figyelmét folytonosan ébren tartja, s ez a ránk nézve rendkívül fontos, de nemzeti szempontból az egész országra nézve nagy horderejű ügy nom kerül le a törvényhatósági bizottság asztaláról mindaddig, amíg végre el nem szakad az az egyetlen kötelék, amely Muraköz derék népét Zágrábhoz füzi.
A legutolsó felirat 1904. évben kelt.
Kelalö* tleikasilö-. Kcrtém Jóaaüf.
KIXIJH : n »irrkioatíiaéf.
Szerkesztősig ¿1 kiadóhivatal liák-tir 1
Talafon : III. — Hlrdaláaak dljaxabáa aiarlnl.
Ennek sem lelt meg a várt erodtnénye. A vármegyo közgyűlése tehát elhatározta, hogy a feliratát újból megismétli. A képviselőház elé terjeszti ismét azt a hatalmas memorandumot, amely azt a kérdést alaposan minden vonatkozásában megvilágítja. Arvay Lajos alispán mélyreható munkája u felirat, amelynek minden sora arról tanúskodik, hogy szerzője ismeri enn>»k a nagyjelentőségű kérdésnek minden részletéi s látja azokat a veszélyeket, amelyeket a magyar állameszmókro nézve a horvát befolyás magában rejteget. Az igazság erejével ható s költői lendületével megkapó terjedelmes emlékiratot igy fejozi be :
„Amidőn még megjegyezzük, hogy nincsenek magasabb állami érdekek sem, amelyek lelkiismeretünk aggódó szavait vissza fojthatnák, mert a létező egyházi kötelék sem az anyaországra, sem a Szent István koronája alá tartozó országok egyetemére nézve sem jár a legparányibb előnnyel sem, sót ellenkezőleg a hazaszerző és államfentartó nemzet jogos suprementiájának hátrányára van : az előadottak alapján azon kérelemmel járulunk a mélyen tisztelt képviselőházhoz, hogy méltóztassék a magas kormányt oda utasítani, hogy felséges királyunk legmaga-gasabh elhatározásához képest Muraköznek a
zágrábi érseki megyéből való kíkebelezése a szombathelyi püspöki megyébe való bekebelezése s ennek egyházi canonisálása céljából a tárgyalásokat haladéktalanul indítsa meg, illetőleg folytassa, befejezésre juttassa, a vitiszaosntolást mielőbb keresztülvigye s arról jelentést legyen."
Ülitek ax iwtamarai ipséi
érdekében.
— Baját tudósilónktól.—
A Zalai Kóilöuy mult atáms jelezte azt a depulácíót, moly a kereskedelmi miniszter elótt a soproni kamara kettéválasztása ellen felszólaljon. A küldöttségben a kamara egész területe — kivévén Vasmegyét — képviselve volt és mintegy 35 en járultak a miniszterelnök és a keresk. miuíszter elé. Olt volt Ulleiu kamarai elnök, dr. Taiza Károly kamarai titkár, dr. Haáu Kndre soproui tóispán, dr. Tópler Kálmán kir. tauácsos, Vécsey Zsigmond nagykanizsai, Korbay Károly dr. zalaegerszegi éa soproni polgármesterek. Csatlakoztak Hajós Kálmán dr., Hajós Ferenc dr. és Zalán Qyula dr. ország gyűlési képviselők. Nagykanizsáról Miltényi Sándor Samu Józsel, Halvax Frigyes. Unger Ullmanu Klek és Heltai József kamarai tagok vettek részt a deputációban.
Tepuap d. e. a parlamentben találkozott a deputáció miuden tagja és az volt a cél, bogy elószór a kereskedelmi miniszternél, azután a földmivelésOgyi miniszternél tisztelegünk. De mivel Hieronymy egy
Technikai akadály.
UtAuyomáa tilos I
Néhány esztendővel ezelőtt szülővárosomban Vágbesztereén töltöttem a nyári szabadságot.
Kgyik nap, amint reggeliuél Illők, egy fekete kabátos, fehér piké nadrágos, borotvált bajuszú úriember lép be. Mindjárt megismertem : színész volt.
Bemutatkozott. .Fekete Teofil színházi titkár vagyok, a Uölőuyeí Celesztin színtársulat részére bérletet gyűjtök stb. A társulat most Illaváti befejezte előadásait, de technikai akadály miatt csak hol -napulán érkezik ide."
Nehogy a mélyen tisztelt olvasó, talán a díszletek és kosztümök elszállítását gondolja a jelzett teobníkal akadálynak, megnyugtatására kijelentem, bogy a ripacs társulat ezeu mfikifejezéséu a jeUn esetben azt kell érteni, hogy nem volt pénzük az elutazásra. Amely körülmény valóban igen súlyos technikai akadály lehetett.
Miut a művészet lelkes híve, busz korona erejéig én is bérletet jegyeztem
A bérlelgyűjlés oly fényes eredménnyel járt, hogy a technikai akadály estéig megszűut s már másnap reggel megérkezett a direktor, hósszerelmes,
komikus (ugyanis ezeket a szerepköröket a direktor töltötte be) a direktemé, primadonna naiva (ez maga adirektorné volt egy személyben.) Másnap az esti vonatul megérkezett a többi személyzet és a podgyász A vendéglős legnagyobb bánatára a Fehér lóhoz címzett vendéglőben ütött tanyát a lelkes, de ati-nál ébesebb szinészsereg.
Másnap este megkezdődtek az előadások. Nem akarok kritikába bocsátkozni, mert azou a vidéken kultusz-missziót teljesít a színész, a magyar uyelv érdekébeu.
A színtársulat legderekabb tagja Fekete titkár volt. Kgyik nap azaloukomikus volt, a másik nap meg a legkomolyabb drámai szerepet töltölte be. Olykor a jegyeket szedte s volt oly nap is midöu a függöny kezelés magasztos hivatása julolt neki osztályrészül. És ezeket a szerepeket történetesen egy és ugyanazon kosztümben látszotta, tehér nadrágban éa fereuejóska fekete kabátban.
ó volt az ünnepelt ó csalt ki könnyeket a jó vidéki mamák éa nagymamák háládatos szemeiből.
Miudamellelt nekem nem tetszett. Bármilyeu darabban szerepelt roppant feszesen mozgott a színpadon s kézéi állandóan hátul a fekete kabát nyílásánál tartotta. Ha pedig leült mindig a kabátra ült. Kgy szóval miuden mozdulata természetellenes volt.
Kz a körülmény roppantul fúrta az oldalamat és akaratlanul is összefüggést kerestem a kabát és a tulajdonos játéks között.
Egy gyengéd pillauatbau négyszemközt azt meg is mondtam a titkárnak, — mire ő megint csak azt felelte szomorúan, tudom uram, da eunek is teckuikai akadály az oka.
Meguyugodtain, illetve nem nyugodtam meg, hanem tovább fúrta az oldalamat.
A titok csak az utolsó este pattant ki.
Jó vidéki szokás szerint a fiatalság fényes lakoma keretében búcsúzott el a kiváló m&véazgár-dától.
Emelkedett volt a hangulat s a karmester muzsikája mellet már táncolni is kezdtűuk.
A titkár ur is jókedvében volt s egy önfeledt pillanstbau sebesen saját tengelye köröl megfordult s oh uagy ég megkönnyebbültem.
A titok illetve a fereuejóska a fizika törvénye alapján fellebbent, a szárnyak széjjelnyiltak . . . s a fehér piké nadrágon két óriási fekete folt tündöklött
A titkár ur rögtön magáhot tért a mint egy
öngyilkos jelölt, egy közeli karosszékbe vetette magát s olt el is aludt, miután a legtündöklőbb szónoklat sem ludla többé a biztos helyből kicsalni.
a.
ZALAI KÖZLÖNY
FRBBUAR 23.
tánácskozáson vett részt, először Khuen Héderváry miniszterelnökhöz mentek. Solymossy Ödön br. Sopron képviselője vezette a küldöttséget d. u. fél 12 Arakor éa mutatta be annak tagjait. Taiza Károly dr. kamarai titkár ismertette Szombathelynek a kamara kettéválasztására irányuló törekvéseit éa a káros helyzetet, ami abbéi az iparosokra, kereskedőkre és az iparra ét kereskedelemre hárulna. A miniszterelnök válaszéban megnyugtató kijelentést telt arra nézve, hogy a soproni kereskedelmi és iparkamara egysége váltoiatlan marad.
A küldöttség tagjai ez után az országgyűlést hallgatták, mert a keresk.- miuiszter csak d. u. fél 3 órakor fogadhatta óket.
Ugyancsak Solymossy br. vezette ide is b küldöttséget és Taizs dr. beszélt a soproni kereskedelmi éa iparkamara egységének fontosságáról és kettéválasztásának káros voltáról. Hieronyiny keresk. miniszter válaszábau kijelentette, hogy már ismeri az ügyet és nem tartja célsterüuek a kamara győn-gitését és megrázkódtatásának való kitételét: annál is inkább, mert amiut a kamarai titkár említeti« öuálló palotával rendelkezik a soproni kereskedelmi és ipari* in ara.
Á küldöttség meguyugvással fogadta a Hierouyiny nyilatkozatalt és abbau a meggyőződésben távozott, hogy a jelenlegi kormány nem szeparalísztí-kus törekvéseknek, hanem a jogos, célszerű és igazságos ügyekuek támogatója
Ezzel a küldöttség eredményes eljárásáról számolhatunk be és konstatálhatjuk, hogy a soproni kereskedelmi és iparkamra továbbra is megmarad izmos, kulturális és közgazdasági tényezőnek, mely feladatának tsakis csorbítatlan meg ment gyengített állapotában tud kellőleg megfelelni.
A DBizalaiTatarelcueűztár szintlázi alapja.
A Délralaí Takarékpénztár vasárnapi közgyűlésén az igaigalóság jelente!!«, hogy a színház építésére régebben tett 10 ezer K-ás aiapitváuy az eddigi kamatozással az összeg kétszeresére 90399 K-ra emelkedett és ezt most már miut az állandó színház építésére szánt összoget további kamatozás nélkül fogja annak ide|éu rendelkezésére bocsátani Rotscbild Jakab dr. ama felszólalásával szern-beu, hogy tekintve a kulturális célt a kamatozással továbbra is növelje a színháznak száut összeget, a közgyűlés az igazgatóság javaslalát tette magáévá.
Kz az eset már a délutáu fuyamáu az egész városbau élénk szóvitára adott alkalmat Miitdeuki elismeréssel adózott Rotscbild Jakab dr. felszóllalá-
sának, melynek felfogását egyedül Urtják méltónak oly tekintélyes pénzintézethez, mint aminő a Délzalai Takarékpénztár. Már maga az a kötOlmény, hogy oly élénk és általános reoensióra adott az ügy alkalmat, mutatja viszásságot, mely a hozott határozatban feltalálható.
At állandó sziuházuak ily bőkezű pártolóia a kanizsai pénzintézetek Irözöit alig van. Éppen azért hivjs fel a közgyűlési határozat a gondolkodók kritikáját, mert et a határozat esetleg teljesen megsemmisíti at előbbi előkelő adakozás nimbusát. Mert tegyük fel, hogy a stíubáz még 20 évig nem épül fel, mely idő alatt a 20400 K gyümölcsöző* nélkül marad az alapra nézve, akkor a Uélzalai Takarékpénztár kamatokban visszaszerzi azt, amit tőkébeu a sziuházuak jelenleg felajált; vagyis magyarul mondva: amit a réven elveszteti, megszerezte a vámon.
A Délzalai Takarékpénztárt elismerés illeti meg a színházi alapnak ily bőkezű támogatásáért; és ha a meglevő lókét rendeltetésének megfelelően a színházi alaphoz csatolás céljából az illetékes helyre eljuttatja e lettével kulturális érdeme el nem vitatható. A pénzintézeteknek a moderu szociális felfogás szerint nem lehet kizárólagos célja a közgazdasági tevék eny • ség, hanem a kulturális törekvések intenzív támogatása is eminens kőtelességei közé tartozik.
Ipari iáira és a mimí
annak az iskolának olvégzésével követhetnék le|. kökben érzett életpályára hivatást.
De legszorosabb vágyukat kioltja, legjobb akaratukat megtöri • szegénység. Az a szakiskola v bol tehetségűk számára a képzettséget erős szárnyon megerősítené, az drága iskola.
Igy a szegény szülők gyermekei uem igen bírják ezt a nagy kiadást, amely több éven át reájuk nehezednék. Hány szegény fiu és szegény szülő áll megtörten az ipsii szakiskola küszöbén azzal a lesuitó tudatul, hogy ott uem egy hivatott léleknek pályája szakad meg s kénytelen a hivatatlanság keserű pályájára tévedni.
Mí akik már igen sokszor sóhajtozunk u jparfolleudlllésért, megerősödésért; akik szomorúm látjuk, hogy ha valamely uagyobb műhelybe kell egy mAvetetó vagy képzettebb munkás, eteket rendesen külföldről hozzák be. Megűtközésael tapasztaljuk, hogy az ipari pályára hivatott ifjak előtt többnyire a szegénység zárja el az utat.
Ktou az állapoton okvetetlenül segíteni, kell A raagyaripar raajj » ipari pályára hivatást érző ífiak érdekében fojH (\\í-^nak ezzel a kérdéssel at iparkamarák, meriffijjkláskörébe tartozik Keressenek módot arra. hogy ^Htrmánytől támogatásban részesüljenek, ho/y az ipariskola ne záródjék be egyetleo szegény, de ipari pályára igazáu hivatott ifjak előtt se
MUrá J. y.
■ CUJTCS
Régebben hallottam foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy a középiskolát elvégzeit ífiak miért nem lépuek az ipari pályára. S folyton hallani a panaszt, hogy az ipari pályán nem igen tálálkozunk igazáu képzett iparosokVal s ba találkozunk is, tiagyon kevéssel.
De a mélyebben fekvő okokat nem kutatja senki. Mindenkit kielégít az a mindennap kopott odavetés, hogy jobb családokból származó gyermekek már a szülők hátában saját szüleiktől magukba szívják az ipari szolgálattól való elhidegülést s azért nem lépnek az iparos pályára.
Már pedig ezzel szemben fel kellett volua merülni annak a kérdésnek is, hogy az ipari p tlyár a miért uem meunek azok a szülők gyermekei, kik nem az úgynevezett jobb családok hatása alatt nőttek fel ?
Hol és merre vannak azok a szegény, de tehetséges íf|ak, a kik a mostani megváltozott korban és viszonyok között igazáu szépen érvényosűlhetuéuek at ipari pályán kellő szakképzettség mellett.
Kz a kérdés még uem merült fel. De uem is kutatta senki sem mélyebben, hogy miért nein keresnek azon fiuk az ipari pályáu boldogulást, kiknek lelkét semmiféle családi balítélet, elfogultság uem báulotia meg.
Tapasztaljuk azonban azt a mindennapi életben azokat az elszomorító okokat, hogy a stogéuyesebb viszonyok közt élő szülő gyermekei is, akik kellő tanulási képesség mellett sem végezhetnek többet miut 4 polgári, reál, vagy ugyanannyi gimuáziuini osztályt, iukább igyekeznek napidí|as vagy efféle állást keresők csoportjába, mint az iparos pályára. Mimleu szegény fiu tudja, bogy a mai viszonyok között az ipari pályáit jól meg tanult ipari szakképzettség mellett sokkal jobban boldogulhatna és biztosabb existenciát teremthetne a maga és később esaládia boldogulására. Igen, de a középiskola négy osztályát végzett 15 éves szegény fiukat épeu az alapos ipari szakképzettség előtt akasztják meg ; bármilyen hivatást érez is magáb-u. Tudniuk kellene még azt is. hogy külföldi iparral csak kellő szakképzettséggel lehet eredményesen versenyezni. Ilyen szakképzettséget esek ipari felső szakiskola elvégzésével lehel megnyerniük. Akárhányan mennének is oda egész készséggel Meg is mondják, bogy ók csak
HÍREK.
Megsajnáltam szegényt s tuásuap koráit reggel egy uj nadrágot egy kis levél kisérelébe.i küldtem neki, melyben a következőket irtain:
„Kiváló művészetét nagyra becsülöm, s hogy tehetség« teljesen kídomborodhassék a technikai akadály megszűntetése céljából küldöm e csekély emléket."
A titkár délután elutazott s tőlem kis levélbeu búcsúzott el. Azt irta:
Mélyen tisztelt Uram I Köszönöm szíves figyelmét. Önnek kitűnő mővéazi érzéke vau.
• *
Innen a trupp a szomstéd városba, Nagybí-cséré távozott
Vasárnap kezembe került a Nagybícsei Híradó, ahol megnyugtatásomra a következőket olvastam : Hölóuyi színtársulat* ma a Nebáutsvirágbau mutatkozott be. A közönség a játékkal meg volt elégedve. Különösen Fekete fesztelen és biztos játéka osztatlan tetszést aratolt Balács JócBef
— Városi képviselőválasztás. Nagykanizsa várös képviselőiünk választása március 2-áu v. 9-éti lesz. A választási mozgalmak már folyamatban vaunak A jelölések uj neveket halásznak ki az ismeretlenség homályából. Vaunak kiknek adóivéhez be van iktatva, hogy .behajthatatlan", de azért a névjegyzékbe fel vau véve, meg jó akarói is vannak. Hát ha a kőzterhekbeu nem is, de a népjogokbau mindenkép részesülni akarnak. Érdemes férfiakban pedig rettenetesen bővelkedik a város. Tegnap a Cl zár féle vendéglőben volt *«- l. kerületi választók jelölő értekezleto A közbizalom Kondor Adolf olcsó kamatú kölcsön közvetítő iroda fóuökét emelte az eluökí méltóságba, míg a jegyzői lisztet Nagy károly törvényszéki tíailviseló tollára bízták. Megkezdődtek a jelölések a torkok párviadala közepette. Kgyik rész Dóri József dr.-t is ajánlotta; elvetették. Kihagyták Fríed Ödön dr.-t és Stalay Sándor igazgatót. Sok kai értékesebb, tartalmasabb elemek kerültek a listába, amiut ez rögtön ki fog tűnni. Rendes tagokul lelölteltek üród Tivadar dr., 8trém Móric, Nagy Samu, Keller Mátyás, Dodovác Béla, Hile L^jos, Túrok Géza, Horváth Hyörgy eterűit palás. Pótiago kul jelölteltek : 8iukovics Sáudor, Hicelberger Hyörgy, Soherz Samu, Tiucenberger János és Detrioh Mátyás. A jelöltek ma este fél 9 órakor a Hilu-féle vendéglőbe értekezletre gyűlnek össze, melyen a választási belügyek tárgyaltatnak
— Helyreigazítás. A mult számunkban Pénzintézeti közgyűlések oimll hírünkbe egy sajtóhiba csúszott be, mely a t. részvényeseknek akaratlanul 10 K csalódást jeleulelt. De kellemes csalódást, mert a Délzalai Takarékpénztárnál rést-vényenkint 10 K-val több osttalékot fizetnek, mint amennyiről lapunk sajtóhiba folytán hírt adott. Ugyanis nem 100 K osttalékot fizet a Délzalai Takarékpénztár részvéuyeukiut az 1910. üzletévról, haueiu 110 azaz egy száztíz koronát: amiről minden boldog részvénytulajdonos meggyőződhetik, amikor szelvényét beváltja.
— Fényes Annuakáról. Március 2-áu lest az Izr. Jótékony Nóegyesület Fényes-estélye. Időszerűnek tartjuk, hogy Kéuyes Anninkéról a kövotke zóket elmondjuk: Sietve hangsúlyozandó: Fényes Annuska uem csodagyermek. A csodagyermekek beteges eredetű bravúrjainak nála Ilire hamvt sine-i, orvosokra tartozó furcsa diszpozícióktól telieseu messze áll. Maga a kicsattanó egészség ez a gyerek, aki uemcsak a színpadon tud tiz éves lenni, hanem ezenfelül az életben som tud mái lenni, mini tíz éves. Igazi gyerek, aki „ A kis lord" bemutatóján ueui a tapsoknak örült, hanem annak a gyönyörű
1
FKBRUAR 23.
ZALAI KÖZLÖNY
3
babának, amellyel Rózsahegyi néni lepte meg, Num csodagyerek, hanem nagyszerű színésznő. Hatalmas tehetség lakik ebben a kislányban, aki egy-egy pillanatra szinte megdöbbeut a közvetlenségével és azzal a bámulatos biztonsággal, aiuely a színpad föltétlen urává teszi. A csodagyerekeket fiatalítani szokás. Itt viszont írassék meg az a tény, hogy Kényes Annuska jauuárbau már tizenegy éves volt Az ember szeretné siettetni az éveket, hogy Fényes Annuska mennél hamarább llzunuyolc legyen Mert akkor olyau színésznő lesz, akinek a híre hamarosan túlnő az ország térképén.
— Stolzer László dr. öngyilkossági kísérlete. Ma d. u. fél 2 óra felé a nagykanizsai rendőrfőkapitányhoz a következő távira tórkezett Hajdúböszörményről: ,Stolzer László albiró öngyilkossági kísérletet követett el, hozzátartozói értesitendók, azonnal jöjjenek Revitzky rendőrfőkapitány Stolzer dr.-t egy éve, hogy Nagykanizsáról oda helyezték. Mikor legutóbb itthon volt elkeseredve mondta, hogy megunta az életét abban a fészekben. Folyton kérelmezett áthelyezésért. Ugylátszík egy ujabb visszautasítás keserítette el a különben is ideges Stolzeri, hogy önmaga ellen kezet emelt.
— Kanizsai építkezések F. hé 20-án az épitibizotlság hosszú, téli pihenés után uira egytitt volt Kuorlzor György elnöklete alatt. Sok átalakítási, toldási és hozzáépítési ügydarab között mintegy 12 uj épületre is adott a bízottság engedélyt. Na-gyobbára apró házakról van csak szó, melyek nem igeu járulnak hozzá Nagykanizsa lakásviszouyaíunk szanálásához. De tudomásunk vau arról is, hogy a Sugár-utnu a Schwarz Adolf dr és Uliimensclioiu palota közötti telken egy díszes palotát építtet Rothschild Jakab dr. ; ez az építés mindenesetre méltóan fog odailleui a tél szomszéd mellé.
— Munkatársunk sikere. Balázs Józsel adóhivatali tiszt, keszthelyi munkatársunk, lapunk hasábjain megielent szakcikkeivel az érdeklődé körök figyelmét nagy mértékben felkeltette. Az Adóhivatali Közlöny felelős szerkesztóie, felismerve Btlázs ur intenzív szakképzettségét, meghívta ót iapjs főmunkatársának. Munkatársunk a megbízatási elfogadta ugyan, de azért továbbra is Keszthelyeu marad és a Zalai Közlöny kötelékében is megmarad, liralnláluuk az elismeréshez.
-— A keszthelyi kath főgimnázium hangversenye Vasárnap zajioll le a keszthelyi főgimnázium hangversenye az Amazon szálló uagylermé ben. Az eslélyt a luvós zenekar vezette be a Himnusszal. lltáuiia Kkliard Antal karnagy állal zeuési-tott „Kgy gondolat bánt elitéinél" eiml) költeményt adta elő az énekkar. Majd két érdekes bohózatot játszottak el a diákok, melyeket Göuci Kde gininá-náziumi tanár fordított le magyarra. Az estély utolsó poutja Ekliard Antal kitlluó szore/.méiiye a keszthelyi induló volt. A diáksereg készültsége valósággal bámulatba ejtette a közönségei. A gimnázium vezetősége felejthetetlen estét szerzett Keszthely város
kőzöiiségóuuk, mely a (rnditióltoz híven az idén ie zsufolalíg megtöltötte a termeket Az estély sikere a gimnázium vezetőségének és Ekhard Antal zeneszerző közös munkálkodásának eredménye. Gönci Endre kiváló rendező talentuma most is teljesen érvényesült és fáradságos munkájának megvolt a fényes ered méuye.
— Szomorú népszámlálás. Az egész megyében érezhető a kivándorlás romboló hatása. De legszembetűnőbb Alsópáhokou, hol 10 év alatt a lakosság száma Iti-zel szaporodott dacára annak, hogy éveukiut 80 születés történik és csak 40 haláleset. De még szomorúbb a helyzet Nemosboldog-asszonyfáu, hol 19-tel fogyott a lakosság.
— Lószamle Uoer ezredes a pécsi 8. honvédhuszár ezredparaucsnoka tegnap a Korona ndva-ráu lószemlet tartott Megvizsgáltatott 02 kincstári ló, melyek Nagykauizsán és környékén magánhasználatra kiadattak,
— Utóállltáa f. hó 20-án volt a fósorozás előli az utolsó ulóállitás. A törvény szeriut ugyanis sz állandó sorozó bizottság mire. és áprilisban nem inflködik. A lefolyt utóállilásnál 10 apa és ugyauuyi fiu leleiitkezett. Keresetképtelennek találtatott 3 apa, bevált 4 fiu.
— Marbavész. Eszteregnyén szórványosan fellépett a lépfeue. A azáj és körömlá|ás pedig lilábban a letenyei |árásban. Kerkaszentiniklóson és Leudvaujfaluhaii; a csurgói )árásban pedig 8zen-táu, Helezuáu állapíttatott inog járváuyszertlen.
— A korhely férj. Kuzmer György napszámos ember, a felesége meg a piacon árul rövidáru féléket. A dologtalan ember azonban nemcsak a saját keresményét szokta elpazarolni, hanem feleségéét is, aki pedig uagy fáradsággal kereji meg a gyermekéinek a kenyeret. A tegnapi hetivásáron a berúgott férj péuzt követelt nz asszonytól és mivel ez uem adott neki, a gyermekeit meg a feleségét szidta, verte ugy,
1 hogy uagy csődület támadt körüle. A rendőr közbe-j lépte vetett véget garázdálkodásának. Hekisértetett | es nyilváttos helyen elkövetelt botrányért megindították ellene az eljáráat.
— Rendőri hírek. Dngár Liua, llngár ; Ármin gyekényesi vasúti fékező !> éves leánya, mig , anyja a szomszédba átment egyedül maradt a szo-
bában, kőszenet akart a kályhára tenni, eközben a .ruhája tüzet fogott. Iiodtebeu kiszaladt a szabadba, hol egész ruhája láugralobbant. Mire any|a s mások a leány sikoltására odasiettek súlyos égési sebeket szenvedett, leszállították a nagykai,izsai közkórházba.
(lazda Józsofné szekszárdi asszony már régóta paprikát Hzokolt árulni a kanizsai piacon. Nemrég hazaméul látogatóba a városába. Az alatt az idő alatt Bozsák latváu ugyancsak paprikaárus elfoglalta auuak a piaci helyét. Tegnap gyanutlauul foglalta el Uazdáné a megszokott állomását, mire Hoznák, ki már jogot tormáit aria a helyre insgtámadta Össze különböztek a jogon az asszony arcát megkarmolta, lejéről a selyemkeudójét letépte és becsületében is sértő kijelentésekkel illette.
Héti Pálné kerocseuyi asszony betért a Magyar-király korcsmába o hó 19-én. Három magát galaitt-bokmak mondóit emberrel ott szóbeszedbe eroszke-deti. Este mind a négyen kimentek a vasútja, hogy olutazuak. Ulközbeu az egyik kikapta az\'asszony ke-
léből a keszkenőt melyben 19 K. CO fillér voltA tréfára vélt uiauipulációra megjegyezle\' a derék ember, hogy ha ezresek volnának benne akkor is jó helyen van az ó kezében. De mikor a vasúton jegyet akart váltaui, akkor se adla vissza a pénzt. Rétiné az ügyeletes rendőrhöz szaladt, ki a kalauz seKÍtségével kutatóit az ismeretlen után, de akkor már csak Licht Galamboki cipész volt olt a három lómadár /közül.. Kz inog azl motidu, bogy a másik keltőt ó sem isineri. A rendőrség azonban kikulalta. hogy a tréfás tolva|t Martini Uyörgyuek hívják és a nyomozási ez ügybett megindította.
KŰZ6AZ0 ASA6.
A jegybank leszállította a kamatlábát. Az Osztrák-Magyar Bauk főtanácsa a kamatlábai fel százalékkal leszállította. K szerint február 23-ától kezdve a leszámolási kamlláb 4%, a lombard kamatlábat 5 |0 lesz.
A kotort takarékpénztár közgyűlése. Vasárnap, e hó 19-eu tartotta a Kotoi i Tikáré k pé u z t á r r. t. 19. évi rendes közgyűléséi Fóliák Lipót igazgató elnöklete alatt Bár a perlaki takarékpénztár a kotori jegy/.őségnél tiókpéuzlárt létesített, mégis fényes eredményt ért el az 1910. üzletévbeii ugy, hogy részvéuyeiikint 20\'K osztalékot fizet. Az intézet iránti bizalmat nagyban emeli, hogy a 40 ezer K. részvénytőke mellett 20900 K. bO f. tartalékalappal rendelkezik Az igazgatóság évi jelentése egyhaugulag tudomásul vélelett és a felmentvény ugy az igazgatóságnak, mint a számadóknak megadatolt. A részvényesek az alaptőke felemelése érdekében egy bizottságot küldtek ki az ügy-előkészítése céljából. Ujabb 20j részvény fog ki-adatui a régi részvéuyusek elővételi jogáuak feuter-lásával. A takarékpénztár vasár- éa ünnepnapok kivételével miiideiinap a közöuség szolgálatára áll.
Szoptatós anyáJc.
UJ erőt lelnek a 800TT-féle Emui -sióban ugy maguknak, mint * kis bsbátiak. Auyusnak tóbb és jobb a teje, a bébé viszont rózsás lesz és friss miut az élet. Ön szerelni fogja fogja izét és gyomrát nem terheli meg vele.£Milóbb : a
SGOTT-fele Emulsió-t
anyegtleg sokkal hatékonyabb, miutga közönséges csukatuájolaj. Hírneve tanárok és orvosok szívesen ajánlják. Egy eredeli üveg ára 2 K. 50 f. Kapható miuden gyógyszertárban.
iuUíö vélcUnél ¡OTT-fík alját ia Wd)«*>ít — * haliaal — kírjak AfycUtnbl Monl. UUnaatoktO dvakodjunki
Hogy \' mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOMAN" cigarattapapirt vagy hüvelyt!
4
ZALAI KÖZLÖNY
FRBRÜAR 3 1
dh jaj
Megfojt ez az átkozott köhögésI
Köhögés, rekedtség és elnyál-kásodás ellen gyors és biztos hatásúak
Effffer molliüSZlillii
Az étvágyat nem rontják és kitűnő tzílek Doboza 1 ós 2 korona Próbadoboz 60 fillér Kő ¿9 szétkdldésí raktár:
NÁDOR
fyófyiiertára Budapaat, VI., Tiol-kSrnt 17.
Élj
• n:
Eggir millpasztllla
Csikkaair ■i||ri|)llitt.
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos, Neumann Aladár, Reik Gyula, Szabó Albert gyógyszertárakban, Geltsch és Graef, Marton és Huber,
Neu és Klein droguákban. Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárában.
•a1
iwállit amerikai sím« és gyökeres vesszőket külön-jótállva légiinél« elsAltek és
féle lH|okliHii. fajtisztaságórt salili választék hun s már évek
legmegbízhatóbbnak ismeri :
Kflkúliomnnii iiio azillialtviiy talap tulajdonos: CA8PAKI FRIGYES
Medgyea 89 sz (Nagykükttlló-megye). •■■ 1 TtliW Mfti árjtfyiékat kirill----
Az árjagyzíkben laláthatók az orazág minden részér¿1 érkezeti llllairt Imiik, annálfogva minden szőlőbirtokos megrendelésének megtétele elótt ai ismerős személyiségektől ugy szó-, mint násbehleg bizonyságot szerezhet magának Inti llílitlllp filtéllia ■lakli-
katésáiárél.
Szőlő-oltványok,
szAIAvesszók és fiiinm erinelléki borok beszerzésére legmelegebben ajánljuk a leginbb hírnévnek örvendő
8ZÜC8 SÁNDOR FIA
aattltfoltványtalapát BIHAKDIÓSZEOE1Í.
Képes árjegyzéket tanulságos larlaloinmal ingyen és bérmentve. Ezen árjegyzéknek egyellen házból s*-m szabad hiányozni, meri sok mindenkit érdeklA dolgot tartalmaz Tehát senki élne mulassza egy levelezA lapon kérni.
Olcsó ár és pontos kiszolgálás.
Több azir iliimaro lavil. Készlat 3 millió.
Egy erősítő szer gyengegyomruaknak
és azoknak, kik meghűlés, vagy a gyomor tultarhaléae, hiányos, nehezen emészthető, nagyon meleg vagy tul-hideg eleiek élvezése folytán
Gyomorgyengélkedést, mint Gyomorhurut. Gyomorgörcs, Gyomorfájások, Felfujódás stb
betegségekel kaplak, minden körülmények közölt a
Dr. ENGEL-féle
3ÁLDRIANUMQT
használják.
Baldrlannm a legtökéletesebb hatású gyógy-hornak bizonyult a gyomorgyengejegeknél, kútónóven ha ezek még kezdetlegesek, mert megakadályozza azok következményeit, mint az ldagaaaég, álmaUanaág, ■ xádtUéal rohamok, azoruláa itb
.összetételénél fogva Sajnoabor,T Baldrlan oaöpöket, málnaayrup 4a oa*r*»ny«l*T«t tartalmaz. A Baldrlanom igen Jó hatással van isák-rakadéanél é> határozottan erösitóleg hal az »én •mbert iiirviitlri. A dr. Engal fél* Baldrlanom nem tartalmaz aemmlfále károa «icraket éa így gyengék éa gyermekek is még hosszabb ideig Is ihatják. Leghatásosabb, ha azt reggel éhgyomorra és este lefekvés elölt szedjük egy likőrös pohárig. üyengj egyének és gyermekek részére a Baldrlannm meleg vízzel hígítandó és egy kevés cukorral édesítendő
A dr. Enf«1 fát* lalánuim üvegben 3 éa 4 koronáért kapható MagVarszág Összes gyógyszertáraiban Direckt vásárolhatjuk : Nagykanizsa, Kiakanizta, Mecsehely, Tólszentmárton, Nemesdéd, Némesvíd, Csákány, Kiakomárom, llánokszentgyórgy, Szentlászló, Tótfalu, Kerkaszentmiklós, Muraszerdahely, Csáktornya, l.etenye. Kotor, l\'erlak, Vldovec, Alsódomboru, t.égiád, Bükkósd, Murake\'esztur, Ihárosberény, Uohonye, Tap-aony, Szakácsi, Marcali, Sámson, Kélhely, Vöra, Balatonszentgyörgy, Apáti, Keszthely stb gyógyszertáraiban, úgyszintén Magyarország, minden nagyobb és kisebb helyaégebrn levő gyórgyszertárban, illetve <U-szei üzleteiben,
Dr. Engal-féU Baldrlantunot a nagykanizsai gyógyszertárak :i és több Üveg megrendelésénél az eredeti árak melleit Magyarorazág bármely helyiségébe szállítják.
óvakodjunk utánzatoktól I
Kérjünk határozottan Dr. Eaf«l-f4U Bal lilanamoL

ALAPÍTÁSI ÉV 1832. wa
IfJ QIH3DIC8 József
JSRGyKH^lZSA^.
4
^járjlja, jól bercod«3«tt mindennemű nyomdai mnnkák díszes és Ízléses elkészítésére, jntnyos árak mellett.
P)cüj«gyefc, körlapok, rryeqblfók, elj«gy3«5Í «5 esketé?! kártyák rr>ir>dig a legújabb diűat 53«rlr>t
k«53Ítteto«k «\'•
Falragaszok, gyászjelentések s más sürgős nyomtatványok néhány
óra alatt előállíttatnak.
Nagyon alkalmas intézet kisebb s nagyobb művek kiállítására.

Nyomatott a laptula|douos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1911 FEBRUÁR 27.
50-IK ÉVFOLYAM 17. SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
iilJilMik hétlén éi ciitirtikla.
E\'ÍJilltil árak: Kgíii írre 10 korona, fíUvro ft korona, Nagyadivra 9 korona 60 (III. — Egyaa aiám ára 10 011.
Iparosok kivándorlása.
Ni|y vétfi a iirkur gyár a Magyar Ipart?
Valahányszor magyar véreink kivándorlásáról szó esik\', majdnem mindig a földiné vesekot érijak alalta és okául a fóldnélkü-liségel, a földéhességet szokás felhozni. A felületes szemléié ezzel aztán be is éri és földíelosztással. parcellázással vélik a bajt orvosolni, illetőleg nem orvosolják, hanem mint gyógyszert ezt szokták proponálni
Az iparos világ kivándorlását osak a statisztika veszi számba. A nagy közönség alig vosz róla tudomást és nem igen van tudatában sem annak, hogy mily óriási hátráltató fontossága van ennek iparunk fejletlen voltára és jövőjére nézve és az okok sem nagyon ismeretesek előtte, melyek iparosainkat az újvilágba késztetik.
Egy konkrét eset adja ezt a témát elénkbe, melynek kapósán megértjeik iparosaink helyzetét és iparunk fejlődésének reménységét.
Molnár József ós Tálosi József kis-kanizsai illetőségű 26—3» évos kovácsok útlevél nélkül akartak Amerikába jutni. A Csáktornyái batárrendőrók elfogták, pénzüket elvették tőlük ós 13 napi elzárás utáu szabadon bocsátották őket. Pénzüket Nagykanizsa városhoz bizonyos levonásokkal átutalták, hol miután személyazonosságuk igazoltatott, a megkövesedett összeget hiány nélkül megkapták.
Kelalöa aaeikeealA :
Kertéaa Jáaaer.
KIHIIJH : a<«rkra>tüa«lg.
Szirkisztösig íi kladéhlvatal Diák-tér 1
Taláron: 11!. — Hlr
rlnl.
Munkatársunk csodálkozott, hogy a fiatal értelmes iparosok hazájokat, szülőföldjüket elhagyva munkáskarjukat Amorikában akarják értékesíteni.
Kórdezósködéseiro azián sajnálatos adatokat hallhatott, melyek egyáltalán nem alkalmasak arra, hogy a magyar ipar jövóje-ról nagy reménységgel legyünk egyhamar eltelve. A nagykanizsai Merkúr vasgyárban voltak alkulmazva hihetetlen napidíj 2 K 40 fillér mellet. Hogy a kovács mesterség I nagy testi munkával jár. akár csak a nehéz napszámos munka az köztudomású, de hogy a kováos ipar mesterség, amelyet évekig tanul az | inas és segéd, mig kellő ügyességre tesz szert, az elgondolható és mégis kettő korona 40 fillér napszámdijjal dolgoztatni meglelt korú ko-váosokat, ez hihetetlenül hangzik Hiszen a nehezebb napszámos munkáért ma már 3 K-át (izélünk a városban, A kél kovács kérdésünkre azt is elmondta, hogy nem minden vasmunkás kap ám 2 K. 40 fillért a Merkúr gyárban. Vannak ott magasabb munkabérek is, ha németek azok a mesteremberek. Mert Nlkolay ur a Merkúr gyár igazgatója, Nagykanizsán egy germán oázist szeret létesíteni gyárában. Steierból jött ko-osisból hat hónap alatt vasesztergályost ké peztet ki és jobb napidijai ad nekik, mint a magyar munkásoknak Meg ha csak lehel nem a német, hanem a magyar munkásokat küldi el, ha munkaerő fölösleg van. Mi fol todjuk fogni Nikolay urnák hazafias vonzódását az osztrák iparosokhoz. Mi is sziveseb-
ben látjuk a magyart, mint a németet, kivált ha osztrák német. De mi egyenlőre itthon vagyunk; itthon Magyarországban. Ennek az országnak pedig elsősorban a magyar nemzet fiait kell eltartani, és a külföldinek osak a maradék kenyeret adhatjuk oda. Es ha eajál véreink a külföldi kedvéért kiszorul a kenyérkeresetből ugy, hogy Amerikába kényszerül menni, hát az ellen tiltakozunk. Tiltakoznak pedig azért is, mert ez nemcsak nemzetünk apadására vezet, hanem mert éppen a legjobb munkáskezektől fosz\'atunk. meg mert ezekkel nagy munkabérrel szívesen látják a külföldi ós Amerikai gyátak, ós csak a tehetetlenebb türi a osekély munkabért és így a magyar iparnak bellithatatlan időre meg van ásva a sirja.
Mikor Frauz Lajos Nagykanizsára, ebbe a magyar városba jött, első kötelességének tartolta, hogy magyarul megtanuljon. — 1 Hogy Nikolay ur etlól idegenkedik és nó-iuel koloniával jár a Koronáim, ahhoz nincs megjegyzésünk, de a magyar iparnak és iparosának kell, hogy barátja legyen Nagykanizsán. ne podig ellonségo.
A törvény valószínűleg nem tiltja, hogy a Merkurgyár munkásainak nagyrésze inas Ilétszámból álljon. Amint a két visszajött kivándorló beszéli, körülbelül annyi az inas, mint a felszabadult munkás. Mi ehhez osak egy szempontból szólunk hozzá, és ez az, hogy micsoda iparos generáció nevelődhetik olyan gyárban, vagy műhelyben, ahol az inasoknak kellő számú gyakorlati és elméleti kép-
A hónap.
1. Karnevál és a rendező.
A műkedvelői előadásnak végre vége volt, a hölgyek menekültek mér erre is, arra is, mert tudták, hogy most ]0o a java. A rendelők közös erővel rugdalják, lökik, taszigálják a székeket, a padokat, néha a nagy rohamban egy leányka lábacskájára dobnak egy székel és ez szendén, boldogan elpirul, mert már stimmelnek a dobogón a cigányok Megkezdődött a láuc. Az első lánc simán, finoman, a többiek hevesen, gyors iramban Az Egylet hatalmas terme egyotlou mámoros lendület, szemmel szembe, kézzel kézbe perdülnek a párok. Éjfélkor már csak egy jó ember van a bálban : a rendező.
Hu valaki megáll a táncban és sétál a párok közölt és hirtelen bújni töreksfk, biztos hogy rendezőt lálott Ók azok a hú és bátor legények, akik bár mindent eltűrnek, de a pelrezselmet ki nem állják Most is az egyik rendező karon ragad egy fiatal embert, aki veszedelmeseu közeledett a maflák szigete felé. Heves párbeszéd után egyült mennek a padokhoz A rendező be akarta mutalui az ifjút annak a hölgynek, aki im, előttük ül. Fájdalom, ül.
.Barátom" mondja a rendező és barátját előre
akarja bocsátani Akkor veszi észre, hogy a barátja volt, nincs. A rendező ur keserves arcul vágott, mert most már neki kellett beléharapni az édes almába Végtére is megvigasztalódott. A kisasszony lánc közben kérdezte tőle, hogy hát a barátja iniért szökött el.
.A barátom? De hiszen mihdenki saját magának a legjob barátja . .
2.) Bál után.
Hűvös széláram rohant be az Egyletbe és ott körülsiinogalta az álmos fáradt (éjeket. A szemek már uein csillogtak, az arcuk ványadtau mosolyoglak. K«ggel volt. Ilyenkor már csak a kezek tapadnak szorosan a kézhez. A családok egyenkint, egyszer másszor azoubau tömegesen in eltűnnek.
Egy ilyen tömegben jött egy fiatal menyecske, meg a férie. Karonfogva lőttek. A férj sokat ivott, az asszonynak szalonspicclől pirull az arca — no tneg egy kis festéktói is, — tehát rniud a kelten őszinték vollak.
.Igazán mondom, nem érlelek Hogy elhanyagolsz? Pedig volt olyan szép a toalettem, a frizurám, magamról nem is szólva, mint .f.
Most önök azt hiszik, hogy egy féltékenykedési jelenei következik. Nem. A férj érozte, hogy feaj van, elillant. A menyecske nem vette észre.
Mellette ment ogy ismeretlen (iatal ember.
.Most már nem is szerelsz, most már nem is csókolsz —" mondta álmosan a menyecske.
.Isten bizony nem én vagyok az oka", felelte — a fiatal ember, mélyen belenézve a menyecske fekele szeméhe. —
3. A hasonlóság kedvéért.
A Zsiga cigány nagyuu garázda természetű ember volt. Az általános emberi főleg abban domborodott ki jellemében, hogy nálánál jobban senki sem vallotta állhatatosabban: ami a tied, az az enyim. Ezt főleg a ludakra, a inas ember hibáira vonatkoztatta .
Az egyik derék cseudőrüuk megunta a dolgot és bizony üldözőbe vette a móréi, hogy szegényt a vértörvényszék elé állítsa. A cigány persze futott és oldalgott, csakhogy valamiképpen le ne lójjék és el ue fogiák.
"Megállj, Zsiga, mert lövök", ordította a csendőr. (Ezt a mondást különben nem tartjuk hitelesnek. Nagyon sokat írtak felőle.)
A Zsiga cigány gondol egyet, hátrafordul és visszakiálltja:
.Álljon meg azs ur! bisen magái senki sem üldözsi. \'. .*
9.
ZALAI KÖZLÖNY
FEBBUAB 27.
zettségü segéd nem áll rendelkezésére. Hogy milyen munka készül az olyan gyárban, azt mi nem bíráljuk, de ba igaz, hogy jobban képzett iparos jobb produkciót létesít, akkor n következményt levonhatjuk az előzményekből.
110 millió a magyar iparnak Híero-nymí kereskedelmi miniszler kitartó fáradozásának inug van a nagy eredménye, hogy a tengerészet céljaira fordítandó 312 millióból a magyar ipar a teljes kvóta arányéban fog részesedni vagyis ennek 110 millió jut. Eddig mindig sérelem esett az ország törvényes jogain Most első eset, hogy a magyar kormány teljes jogát tudta érvényesíteni, mert oiTdig mindig kevesebb jutott magyar részre miut azt a törvény biztosítja. A vívmány jelentőségét legjobban demo8trálja azon jelenség, hogy a bécsi iparosság most állandóan ülésezik, hogy óvást emeljen a mi jogos követelésünk ellen. Íme igy működik a mostani kormány. Kovesot szónokol, de annál többot és hasznosabbal alkot.
Az Ipartestűlet közgyűlése.
Folyó hó 90-áu 9 óra helyett 3 órakor kezdették meg a gyűlést, minthogy a határozatképesség -bet megkívántaié 100 tag csak ekkor volt együtt. Samu József elnök a gyűlés jegyzőkönyvének hitelet-ilésére Hoffmauu Henriket és Miltényi Gyulát kérte fel. Keísz Zsigmondnak kifogása volt a mull gyűlés jegyzőkönyve ellen Ebben t í. az állott, hogy 216 eu leszavaztak a mult választáson Mivel a vaiosi tanács kérésére a szavazók listáját beadni uem tudták, kérdi, hogy hová tüut el ez Az elnök igazai ád Keisznek, de hozzáteszi, hogy a jegyző nem számított arra, hogy erre a listára szükség lesz. Hiszi, hogy ezentúl elővigyázatosabb lesz Koller szerint az elöljáróságnak szükségtelen megadni a fölmentést, mert anélkül is megsemmisítette választásukat a tanács. Italvai Frigyes azonban kijelenti, hogy a váiosi lauács ugy határozott, hogy erkölcsi felelö-ég az uj v.ilasztásérl a mostani elöljáróságot terheli. Az elnök bcj-lentette, hogy az Ipartestület 25 éves fennállását méltó módon ünnepelni kívánja. Kollei ismét kifogásolta a lavaslatot. mert ó ugy hallatta, hogy valami színi vagy műkedvelői előadáson akarják elkedvetleníteni az iparosságot Minek tölösloges kiadást csinálni. Inkább indítványozza, hogy csináljunk egy alapítványt elaggott iparosok támogatására. Az ügyet a leendő elöljáróságra bízzák.
HotTinanu Henrik beszélt ezután mely láthatólag mély hatást keltett az egész teremben. A szavazás előli összetartásra lelkesitell, hogy azután együttes munkássággal kivívják maguknak Kauiz-áii az iparosok azt a helyet, amely megilleti őket. Kéri, hogy min-jleu párt küldjön ki bizalmi férfiakat és azok ax adandó 16 pero szünet ala\'t egyezzenek inog a meg v.tlasziaudó elöljárók személyére nézve
Az elnök helyeselte ugyan Hoffmau javaslatát, de a programúi szerint előbb le kell tárgyalni a számvizsgálók jelentését, a zárszámadást, a költségelőirányzatot, amiket mind el is fogadtak.
Ezek után az elnök köszönetet mondott az Ipartestületnek a bizalomért és támogatásért, az elöljáróság nevébon is kéri a felmentést Megkapták. Kaufer József korelnök 15 percre fellűggeszU az Ölést, ez alatt azonban megegyezés nem jött létre, tehát megkezdődött a szavazás Elnök lett újra Samu József, alelnökök idősb Takács József és Tóth I-iyos. Elóljárósági tagokul a kandidáló bizottság jelöltjei választattak meg.
Ummm miadenféle íöIIbp Blemi iskola TnMlMulL
4. A nadrágszoknya. (Két ur
beszélget a korzón.)
.Uram Isten, vájjon Kanizsán ki veszi fel először a szokuyanadrágot ?"
.Hm, bizony azép lesz. Juj, ha elképzelem benne a szép asszonyainkat . . ."
.Azokat ugyau hiába képzeled el."
.Miért?"
.Mert már mindenütt az asszony hord|a a nadrágot.
5. A Néptakarék zálogháza előtt.
Két agglegény megy el arra. Az egyik megszólal :
.Tudod, hogy itt éltem ál az élelem legboldogabb perceit ?"
.Itt a zálogházban ?-
.Nos, igen, amikor a jeggyűrüuiet — zálogba csaptam örökre itt . . .*
Miniszter ur ez évi február 4-én 15510. szám alatt kell rendeletével a folyó iskolai év uagy szünidejében az 1906. január 10-éu 102594. 1905. szám alatt kelt reudelettel kiadott tanítói és tauitóuói továbbképző tanfolyamok szervezeti szabályzatában foglallak alapján folyó évi julius 3-án kezdódóleg több állami elemi iskolai tanító- és tanítónőképző intézetnél, a korábbi évekhez hasonló három hétre terjedő tanítói és tanítónői továbbképző tanfolyamok fognak tartatni; még pedig tauilók számára az aradi, a bajai, a csáklornyai és az iglóí állami elemi iskolai tanítóképző intézetekben ; a tanítónők részére pedig a pozsonyi és a sepsiszentgyörgyi állami el. iskolai tauitóuóképzó intézetekben.
Ezen tautolyaniok programul ja a kővetkező:
1. A magyar uyelv lauitása a nem msgyar ajkú népiskolábau (az u) tanterv és utasítások magyarázatával) 10 óra.
9. Tájékoztatás a socialis paedagogia legújabb törekvéaeiról és alkotásairól * külföldön és hazáuk-bau 10 óra.
3. A rajz éa kézügyesség a szemléltetés szolgálatában 4 óra.
4. Az ének, rajz éa kéiUgyeatég lauitása a népiskolában (a népiskolai tanterv és utasítások magyarázatával) 8 óra.
5. A természettudományi és meuuyiséglaui tárgyak laiiítá-ábau a szociális vonatkozások gyakorlati érvényesítése 6 óra.
6. Gyakorlati uiiutatanitások az 1—5 alatti előadásokkal kapcsolatbau 12 óra.
7. A gazdasági szövetkezetek és a uéptauiló
ti óra.
8. A gazdasági számlartás legegyszerűbb módjai 2 óra.
9. Gyakorlati foglalkozások a raizból és kézi-muukábó! 30 óra.
10. Kíráudulások. kőzinlézetek stb. meglátogatása a délutáni órákbau a helyi körülmények szeriut.
Mindegyik taufolyamra 60—60 hallgató vételik fel, akik közül lanlolyamonkéiit 30—30 hallgató állami költségen nyer az intézet iuternálusában szállást és étkezési, azoukívűl -¿o — 20 korona utazási költségben is részesül.
A saját költségűkre jeleutkezó többi hallgatók ingyeu szállást nyernek az iutézelbou, hol mérsékelt áron étkezési is kaphatnak. A felsorolt 6 tanfolyam bármelyikére való felvételért folyamodhaluak az ország bármely részében lakó és bármilyeu jellegű elemi népiskolánál működő okleveles tanítók és tanítónők.
A felvétel iránti bélycgleleii kérvények azon illetékes megyei királyi tanlelügyelóséguél nytljtan dók be, amelynek taukerületébeu a folyamodó működik.
A pályázati határidő 1911. márc. 6-ika.
Miről az összes érdekelteket ezennel értesítem.
Zalaegerszeg 1911 február 91.
Dr. Ruzsioska Kálmán
kir. Unácaos, taníalögyatö.
HÍREK.
Ssabadaágbál éa a salai flatalaág.
A zalaegerszegi ifjúság ez év március 16-éu kettős űnuefyílyt reudez: egy emlékünnepélyt s egy 8zabadságbáll a fölhívást intéz a vármegyének összes fiatalságához, hogy csatlakozzauak, — mert a kettős üunepélyt egyfelől lörtéuelmi szempontból rendezi, mástelöl azért is, hogy Csáuyuak, a zalai nagy vértanúnak emelendő szobrára juttasson egy kis költséget.
A szabadság emlékünnepélyről és szabadságbálról s kővetkező értesítést közöl|0k. S felhívjuk rá a figyelmet.
Abból az alkalomból, hogy a Osány szoborbizottság a napokban döntölt a szobortervek versenyén s immár nem is uagy idő választ el minket attól, hogy dicsőséges emlékmű fogja hirdetni zalai uagy hősűukuek msgyar jelemét és abból az okból is, hogy a kétszeri pályázat jeleutékeuy érvágást tett a gyűjtött összegér vérveszlesség pótlása végett óhajtják a bizotl „<\' • -ok, hogy a vértanuk történetével és emleKí namugy is összefüggő 48-as eszmék emlékét olflRljOk meg március 15-én Zalaegerazegeu az idén át eddigieknél is nagyobb méretben, terjedelmesebb formábau éa lelkesitóbb inódou — a szoboralap javára
A bizottsági tagok óhajtása szerint már szervezkedik is az Ouuepélyt reudezó bizottság, mely leginkább a fiatalságból áll, elsősorban a zalaegerszegi, de a köruyékbeli fiatalságból is.
Ez a fiatalság a uagy uapou kettős ünuepélyt tervet Egyik az Eiulékűiiuvpély délután 4 órakor at Arany Bárány nagytermében, hol egyik nagykanizsai ügyvéd fogia az Ouuepi bestédet moudaui s hölgyek fognak szavalni éa éuekelui. A Daloskör és Sáudor Zsigmond szíutéu az élén állanak a mozgalomnak. A közönség itt tetszés szeriut adakozik az ünnepély céljaira. A másik Szabadabbá! cimeu este 8 órakor ugyaucsak a Báráuy nagyterűiében lesz, mindenkinek egyeuló belépődíjjal.
A kettős ünnepélyre meghiv|ák a rendezők a távolabbi lakókat is s különösen a fiatalságot fölkérik, hogy csatlakozzanak és sorakozzanak a rendezőség táborába, mely most miut egy phalaux áll föl, hogy a neki legmeglelelóbb vérű március 15-ét, az ifjúságnak o szent üunepét lobogó lélekkel megünuo-pelje s egyúttal a vértanú emléke előtt is meghajtsa fiatalságnak büszke zászlóját.
A megyei összes utságok utján kérik a reu dezók, hogy levelezólapou jelentse a vármegyéuek bármelyik részébeu lakó fiatalember, hogy részese akar e leuui a t>zabad*ágbáluak. ha uein közvetlen jelenlétével is, de jelentkezésével. A uagy cél emlékezetéért minden reudezó két korouát fizet, ha részt vesz személyesen, ha ueiu. Ez a költség a népzenekar fizetéaére szükséges.
— Házasság. Szántó Béla fővárosi iró, kí-kötépískoláit Nagykanizsái! végezte, f. hóban házasságot kötött Kraiuiner Mariska fővárosi polgári iskolai tanárnővel.
— Pásztor Irma Nagykanizsán. Az izr. jótékony nőegylet csütörtöki ostélyén városunk e jeles szülötte is fellép, fi szoreplése mintegy bevezetés lesz ahhoz a hatalmas szerepléshez, mellyel Pásztor Irma a filharmonikus hangversenyen fojija meglepni a zenés közönségot. 8chuiuanu A. moll hangversenyét játssza itt Irmuska zenekar kísérettel, amilyen élvezetbiu Kanizsáit még nom volt részo közönségünknek. Ez egyike a legnehezebb s legel-ragadóbb klasszikus zenének, a mivel technikai okok miatt csakis a legnagyobb művészek próbálkozhatnak inog. Tudtunkkal ez é.ben Sauer Emil Bécsben s Dohnányi Ernő Budapesten vette f-d tnű órába a nagy meslor e halhatatlan remekit Thomann István,) a nagyhírű mester dédelgetett büszkesége e darabbal
FBBRUAlt 27.
ZALAI KÖZLÖNY
3
jön hozzánk bemutatkozni s mi örömmel üdvözöljük öt előre 1", a kiben mestere is & jövő zenei nagyjaink cgvik legnagyobbját sejti s magasztalja
— Az írod. és Müv. Kör dalestélye. Szépen sikerült estélyi rendezett az írod. és Műv. Kör szombaton. Telt padsorok előtt lépett fel a kör dalárdája s Erkel F. Kivennélek én, e-ak adnának c. dalával szerzőit méltán kiérdemelt tapsvihart örömmel láttuk a számban éa erőben megizmosodott oseporlot, mely acéloa erővel és uagy stílusban énekelt s ez énekébeu meggyőzé erővel dokumentálta karmesterének erős kezét, minden tagjának fegyelmezettségét. Kiforrott erős felfogással győzte le a komplikált darab miuden nehézségét s harmonikusan fejlődött ki az előadás nyomán az általános hatás, a siker. A Bolondos Böske, Piros ajkú kis leányka, Lysistrata darabokban az alkalmi vegyeskar remekelt és sok lőravaló, formálható tula|dont mutatott. A szopránban szépen csendült Barta Jolán. Va|da Editke, Ötvös Klla pompás orgatiuma, inig Milltóffer Böske az altot vezette biztos hangkezeléssel, tömör, megérlelődött hanganyaggal. A holdkórosok előadásán |ót mulatott a közönség s lelkesen tapsolta a bohózat szereplóit, Büchlert, Haffuert. Kocsiás, Krátky, és Schreiber Lajosi, kik miudiiyá|au tehetségük s törekvésük legjavát hozták s aduik a darabban. Hat uóta egyszerre sikeres hatást keltett, s a katouakarbau iaiuét a dalárda összes erői érdemelték ki a tapsot, a dicséretei. Az est sikeréből Uürtler, Böhm karmesterek dicsérete hangzott ki, akik a sok próba és összetanulás e azép eredinéuyéi megválasztották. A zenekarokai zougoráu Pásztor Miksa zeuetanár kísérte az előadáshoz simuló művészettel.
szokott közönsége teljesen megtöltölte a termet • Az estélyen csak itt-ott akadt egy lelraezes hölgylke. de a jelmezek hiánya bizony cseppet sem változtatta meg a farsangi derűs hangulatot A mulatság csak hajnalhasadáskor ért véget
— Művészéét A nagykanizsai Izr. Jótékony Nőegylet 1911. évi március hó 2-án, a Nagykanizsai Üasino dísztermében Kényes Annuska a Magyar Siiubáz hírneves gyermek-príinadounája, Pásztor Irma k. a. zongora-művész közreműködésével művész-estély rendez. Az előadás kezdete pontosan ot>le 9 órakor. Uelyájak : Ülőhely I—II sorban 0 korona III—V. sorban 4 kor., a többi sorban és karzati ülőhely 3 kor., belépőjegy 2 kor. Kelülfizetések köszönettel fogadtatnak. Jegyek elóre válthatók Kohti L Lajos cégnél és este 7 órakor a pénztárnál Műsort az estélyeu adunk.
— Hol szavaznak a kerületek : A városi képviselőválasztás csütörtökön tnárc. 9-éu reggeli 9 órától d. u. 4 óráig megszakítás nélkül fog tartani. Az eiedményt a választási elnökök a helyszínen azonnal kihirdetik. A megválasztott képviselők uévjegyzéke azonual közzéteendő. Választási elnökök a kővetkezők Az 1. kerület eluöke Dénes Lajos; szavazás az Arany Jáuos-utcai népiskolában A II. kerület eluöke Tripammer Uyula, h. elnök Schwarz Adolf, dr.; szavazás a városházi kis tauácsterembeu. A III kerület eluöke Beutzik Ferenc dr.; h. elnök Rotscbild Jakab dr.; szavazás a régi főgimnáziumban, ahol az igazgatói lakás volt. A IV. kerület elnöke Lóké Emil dr.; h. eluök Eperjesy (iábor ; a szavazás á tógimuázium északi oldaláu a be|árat mellett jobbra az 1. teremben őz V. kerület elnöke Remete (léza dr.; h. eluök Elek Kruó; szavazás a Huuyady-ulcaí népiskolában. A VI. kerület eluöke Uuger Ullmauu Elek; szavazás a Rác-utcai népiskolában A VII. kerület eluöke Faics Lajos; szavazás az ¡V. kerületi városház lauácsterme. A képviselőtestület alakuló gyűlése inárc 13 án d. u. 3 órakor leaz.
— A sorozó bizottságok polgári elnökei Zalavármegye törvényhatósági bizottsága a véd-törvéuyi utasítás 1 R. 41. § áuak 2 poutia szeriut megállapilaudö mozgó sorozóbizotlságba az 1911. évi ujoucszedes idejére polgári elnökül küldi: az alsóiond vai járasba Hajós Mih.kly alsóleitdvai, a balatonfüredi járásba Osemecz Pál záukai, a Csáktornyái járásba Tóllt látván Csáktornyái a keszthelyi járásba Bogyay Málé sármelléki, a letenyei lárásba Remete Uéza nagykanizsai, a nagykanizsai járásba éa a nagykanizsai r. t. vároai sorotójárásába dr. Plibál Viktor nagykauizsai, a novai járásba Stádler Jáuos z.ilatár-noki, a pacsai játásba Szentinihályi Dozsó sándorházai, a perlaki járásba dr. Zakál LijoS porlaki, a sümegi járásba dr, Taráuyi Fereuc uyirlaki. a zalai azentgróli járáaba Hayden Sáudor szalapai, sa tapolca-járásba Báró Puttheáuy Uéza azígligoli lakosokai és egyidejűleg (elhatalmazza a vármegye alispéii|át arra is, hogjt oly esetekbeu ainidóu a polgári elnökül kiküldött tisztviselő vagy bizottsági tag a sorozó bizottságban való megieleuésében akadályozva vau és ujabb közgyűlési határozathozatalra idV már nincsen, a sorozóbizottaágí polgári elnököket a törvényhatósági bizottság tagjainak sorából és polgári orvosokat a tiszti orvosok sorából utólagoa bejelentés kötelezettsége mellett salát hatáskörébe küldhesse ki
— Uranus mozi A népszerű Uratius mozi meglepetést kés\'ilelt látogatóinak. Szombaton és vasárnap is kűlöu műsort mutatott be tyetucsak uagy változatossága érdeiuel dicséretet, hanem a tuűsor tartalmaaaága, mely felváltva, hol komoly tanulmányra ad alkalmat, hol pedig humoros |eleue-leivel falrengetó derültséget kelt. Nem csoda, hogy a tanuló ífiuság is legszívesebben megy az Uranusba.
— Verekedő iskolásfiuk A rendőrségen pauaszt emeltek iskolásfiuk szülei, hogy gyermekét a többi lársai az iskolából kijövet vérosre verték. A rendőrség helyes tapintattal az Ügyet állotté az is kola igazgatójához, hogy sa)át hatáskörében intézze el az ügyet. Ezzel kapcsolatban a panaszos szülők felemlítették, amit kalönbeu mások ia már több alkalommal szóvátettek, hogy a gyermekek nőin azzal a kívánt modorban téruek haza az iskolából, ami az iskolai helyea nevelés oredutéuyeül volna konstatálható. Röhauás és kiabálás az utcáu végig, iuzullá-tása tnás gyermekeknek, különösen leányoknak, jelzi a diákok hazaineuésétiek idejét. Nem tartozunk azok közé, akik a gyerineksereg egészséges mozgását elnyomni akarnák, de az Ízlés és mód kellő határai között látjuk csak szívesen a fiatal vér uyílvánulásait, kellő eréllyel kitartással, ez a városi jelleghez nem illó diákszilajság könnyen megszelídíthető.
— Stolzer László állapota Az egész város éléuk érdeklődése fordult Stolzer László dr albíró állapota felé, kiuek katasztrofális teltéről a mult számunkban hírt adtunk. Az abiróuak intim barátja Pollák Ernő dr. orvos leutazott Debrecenbe, hova a beteget elszállították. Ounau küldött távirati tndósltása szerint Stolzer tul vau a veszélyen. Teg-uap pedig egyik helybeli rokona telefonbeszélgetést folytatott a debreceni szanatórium főorvosával, kitől megtudta, hogy a beteg öntudata vasárnapra visszatért, láza csökéül, a golyó helyét poutosau megállapították, do eltávolítására uem vállalkozh tllak. Tegnap délután a betegei Budapestre, altókus kórház aebészeti osztályába szállították. Ma innen érkezeit jelenté« a beleg felgyógyulását reménytelennek tnoudja,
— Megszűnt a Zala nyomda. Azok a személyi zavarok és személy változások melyekuek elintézése auityiszor foglalkoztatta a Zala uyoiuda részvénytársaság igazgatósagát, ugy látszik a szegénység szímptomái voltak. A beavatottak elólt régen nem volt titok, hogy ennek a nyomdavállalatnak a személyi és dologi kiadásai uiiicseuok arányban a forgalom nagyságával. A tarthatatlan helyzet most egy ujabb stádiumhoz ért, moly élénken lauusitja, hogy a vállalat rentabilitásába vetet\', remények uem bizonyultak valóknak. A Zala nyomda ugyanis a inai nappal mogszűut; feloszlott A nyomda személyzetnek felmondtak és tua már a iiyouidahelyiség kői-lözködőbon vau. A gépek kimozdítva helyükből, a szedő szekrények elótt nem mozognak a szorgos kezek ; luiiideuűlt csend és inozdulatlauság deprimáló nyuga\'ma fekszi ineg a máskor mozgalmas nyomdahelyiséget. A részvénytársaság lapiát és nyomda-tula|duiijail ezentúl a Qultenberg nyomdában készítik. Ugyauis ezzel a nyomdával lépett a Zalauyomda vállalat szerződéses viszonyba, mivel a kiadások egy részének megtakarítását reméli. Euuek az esetitek előre vetett áruyéka az a |eleuség, bogy inar belek óla uj hírlap alapítási fájdalmakkal |ár némely letört nagyság. Nyouidahalyiségat kereslek olyan vérmes vállalkozók, akiknek eddigi vállalatai miud a reális 8zámilést nélkülöző alapou kezdődlek és a sikertelenség kudarcába fúltak bele. Nem lohelellen tehát, hogy ugyuoily fényes üzleti szellemmel nemsokára u| nyouiditvállalatot és lapot létesítenek más jobb foglakozás hiányában.
— A kamarai kültagok megerősítve A soproni kereak. és iparkamara nagykanizsai kűl-\' tagjainak megválasztása ellen Mitró József és társai felebbezéssel éltek. A felsőbb halóság azonban a felobbazóket elutasítva a választást megerősítette.
— Tarka-est. A nagykanizsai Kalholikus Legényegylet vawruap este a Polgári Kgylet nagytermében tartolta faroangbuusuzlató estélyét Dacára az idei mozgalmas báli évadnak, mely a lánukedveló fiatalságot már alaposan kifárasztotta, a Legényegylet
— Egger mellpasztillál gyorsan és biztosan hatnak köhögésnél i rekedtségnél és elnyálkásodás-uál. felülmúlhatatlanok a torok és légzési szervek működési zavarainál, a gyomrot nem rontják el kilünó ízűek. Kaphatók miuden gyógyszertárban és drogériában Doboza l K éa 2 korona. Próbadoboz .\'<0 lill Főraktár Nádor gyógyszertár, Bpeat, V.,
— A Divat Újság minden bónapban kétszer leleník meg Klófizetési ára \'.nagyou olcsó: negyedévre postán való szélküldéssel két koroua busz fillér. Előfizetni legcélszerűbben a kiadóhivatalba intézett postautalványon lehet. A Divat U|ság kiadóhivatala Budapesten, VIII., Rókk Szilárd-utca 4. számú házban van.
KÜZGAZD ASA6.
Oabonaüzletröl,
Nagykautiaa 1811. fabr. 37.
Piaci árak:
Buza . Rozs . Zab . Tengeri
22.-14.20 16 — 13 —
A Nagykanizsai Segélyegylet Szövetkezet f. hó 23-án d. e. 10 órakor tartotta 49 avi rendes közgyűlését Szabó Zsigmond dr. elnöklete alatt. A uépes gyűlés egyhangúlag tudomásul vette, illetőleg elfogadta az igazgatóságuak és felügyelő bizottságnak évi jelentését, valamint az 1910. évi zárómérleget. Ezeknek alapján elreudeltetett az I90V—1910. évtársulat felszámolása. Az intézet a lejáró évtársulat tagjainak üzletrészenként (heti 1 K) 5 / K. .93 f osztalékot ad. atni 0°/.-ou felül való kamatozásnak felel meg. Az igazgatóságnak és a felügyelő bizottságnak eddigi tagjai egyhangúlag újból megválasztanak ; a felügyelő bizottságnak póttag-iául Vértes Antal választatott meg.
— Szövetkezeti közgyűlés A Délzalai Takárékpéuztárral egyesüli öusegélyzó Szövetkezet f. hó 2d-án tartotta 30. évi rendes közgyűlését Fiseber Iguác eluöklete alatt Az elnöki jelentés a többek közt a szövetkezet forgalmának emelkedéséről számolt be, minek következtében az osztalék a mult évibez képest is emelkedést mulat A felügyelő bizottság leienlése alapján mind az igazgatóságnak, mind a felügyelőbízottságnak és a számadóknak a felmoutvény megadatott Hivatalos lapuak továbbra is a Zalai Közlöny jelöltetett ki A megejtett választásból uj tagul került ki Betllheim Aladár és Kálo-vita Jóssof. Igazgatósági póttagul inegválaszlatott Alslálter Ignác; felügyelóbizottsági póttagnak pedig Malltea Károly.
Amennyiben tömör, áljárhatatlan, sötétzöld, tökéletesen féregmentos élő sövényre kivác szert tenni, amely olló alatt tartva idővel pompás zöld falat képez, ngy méltóztassék az éghajlatunk alatt kitűnően bevált
Maciura aurantiaca t (oaagok naraucsa)
illtetni Ezen pompás sövénynövéuy bórszerű, zöld levélzettel bir, férgek, hernyók, vagy más parazita nem támadja meg s rendkívüli gyors uővéssel is tűnik ki.
Folyó méterenkiiit egysorosán ültetve 5, kétsorosán ültetve 8 drb. csemete szükségeltetik.
Áralr ■ Darab
•rlraK • 100 1000 10.000
1. minőség 180 cm. magas 8-— K 45\'— K 428-— K II. minőiig 100 cm. magas 4— K 35\'- K 326\'— K Itt. minMg 80 cm. magas 3\'- K Í0-— K 180\'— K A szétküldésre kerülő Makiura csemeték kifogástalan míuóségüek.
Ültetési idó: március-április. MOHLE ÁRPÁD, udvari uíllitó, kerUsieü Ülep, TEMESVÁR.
ZALAI KÖZLŐN Y FEBBUAB 87.
MA fái
Haacaáljoa Ftlltr-féle Elaafluidot éa FalUr-fél* EUapIlulákat, malyek «gyedlUl kéait-töja Feltar V. Jenő udvari gyógyszerész. ■ tub\'oa, Central« lat as. (Zágribiuegye).
A Feller-féle F.lsafluid sajái tapasztalatunk ezerin fájdalomcsillapító, gyógyító, gyengeséget inegszun. tető hatással bír, gyorssn és biztosan gyógy csúzi, kóz vényt, ideggyengeséget, oldalszurás szaggatást, influenzát, fej-, fog- és derékfájá s zaábát, bénulást, szeinfájást, migránl, sok itt meg nem említett betegségtói megszabadítja az embert A Keller-féle Klsafluidot, rekedségt, nátha, melt-és torokfájás és légvonat vagyehüléstől eredó bajok ellen Is páratlan gyógysikerrel használják. Valódi caak ugy, ha minden üveg a .Keller* nevel viselt. 12 kis vagy 6 dupla vagy 2 speciális üveg bérmentve 5 korona, II. Továbbá tudomására óhajtjuk hozni, hogy az emberek ezrei gyomorbajok, gttres, étvágytalanig, veseégés, hányási inger, rosszullét, felbofógés, puffadtság, dugulás, aranyere* bántalmak és külön* bózó emésztési zavarok ellen kítünó és biztos sikerrel kasználják a Kcller-féle hashajtó Rebarbara-Rlsapilulákat 0 doboz bérmentve 4 korom. Óvakodjunk azonban utániatoktól és címezzünk minden rendelj . gondosan
Fillir V. Janó gyégyszariiznak, Stnblca,
Ciitrili Ili II. (2á|rábaiiri.)
180/tkv. 191 I.
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. törvényszék mint telekkönyvi hálósig közhírré teszi, hogy a Zalaiuegyei Uazdaságí Takarék pénztár vegrehajtalénak Porze-zinszky Viltnosné szili Segere IMla iégrelia|lásl szenvedett ellőni 2000 K töke, ennek I90y. évi október hó 7. napjától járó 7% kamatai, 7"/, késed, kamatai, 17 K 32 fi11. perfel|egyiési, 90 K 42 fill. per, 40 K 80 flll. végrehuilás kérelmi, 43 K 30 f. árverés kérelmi és a még felmerülendő költségek iránti végrehajtási Ügyében au axykaiiizsaí kir. törvényszék területéhez tartozó s a nagykanizsai 44tii) sz. tjkvben f 2 .\'i.6/d In sz. szóló a Szabadhegyeu 1718 K becsértékben 1911. évi március hó 17. napján d 8 10 órakor ezen telekkönyvi ható-! ágnál íír. Tripaniiuer B-z-ó felperesi ügyvéd vagy helyetlese kftzbeujötlével megtartandó nyilvános bírói \\ árverésen eladatni tog.
Kikiáltási ár a fentebb kitett bcesár, melynek kétharmadánál alacsonyabb áron az ingatlan el nem adatik.
Árverezui kívánók tallóznak a beosár 10«/t-át készpénzbeli vagy óvadekképes papírban a kíktlIdOtl kezéhez letenuí.
A kir. törvényszék minttkví hatóság.
Nagykanizsa, 1911. január hó 8.
Gózony s k., kir ts/.óki biró.
Hogyan védjük magunkat
GYOMORBAJ ELLEN?
Hogy mindazon bajokat, melyek az emberiséget a jelenkorban megtámadták, eredmenyesei! megelózzúk és azokkal erélyesen szembeszálljunk, ajánlatos a
Dr. ENGEL-féle Nectár
jókort használata. — Mert
egy erős gyomor és jó emésztés
képezik egy egészséges test alapját. Aki tehát egészségét legkésőbbi életkoráig meg akarja tartani, használja a kittinő hatása folytán előnyösen ismert
Dr. ENGEL-féle Nectárt.
Ezen Nectár, mely kitűnően bevált gyokérned-vckből én jó borból van készítve, hatásos és gondos összetételei folytait az emésztési c különösen jótékonyan hst; hasonlóan, mint egy jó gyomorlikór vagy gyomorbor és éppenséggel nincsenek káros következményei. Tehát Nectárt egészséges és beteg, kártékony hatás nélkül egyaránt ihat. ¿íectár mértékletes használatnál előnyösen hatsz emésztésre és elósegiti a nedvképzrtdést. Ezért ajánlatos a
l)r ENGEL-féle Nectár
mindazoknak, akik jó gyomrot akarnak. Nectár elejét vcnzi a gyomorhurut, gyomorfájdalom, nehéz emésztés. vagy elnyilkásodásnak. kpenugy megaka diilyozza Nectár a székrekedést, szorítást, bélgOrca-fájdalmakat, aiivdobogáal, nyugodt alvási áa étvá-gyal Idéz elo és igy meg ment az álmatlanságtól, kedélybetegségtől fejfájástól és ideges ellankadástól A népek széles relegeibeu becsülik a Nectár!, inert vidámságot és életkedvet ad.
Neclár uvegekber 3 és 4 K-ért kapható Magyarország összes gyógyszertáraiban. — Dlrect vásárolhatjuk Nagykanizsa. Kiskanizsa, Secsehely, Tófszentinárton, Ne mesdéd^ Nemosvld, Csákány, Kis-3 komarom, ll-s/entgyorgy, Szenllászló, Tótfalu, Kerka-szenlmiklós, Muraszerdahely, Csáktornya, l.etenye, Kotor, Perlők, Vldovec, Atsódomboru, t.égrád, Bnkkilsd, Murakereajttur, thárosberény, Böhónye, Tapsony, Szakácsi, Marcali, Sámson, Kéthely, Vórs, Balatonszen*-gyorgy, Apáti Keszthely stb gyógyszertáraiban, úgyszintén Magyarország minden nagyobb és kisebb helyiségében lévő gyógyszertárban.
Óvakodjunk utániatoktól I
Kérjünk határozottan
Dr. ENGEL-féle Nectárt.
Nectár Nem titkos szer, alkatrészei: Samos bor 300.0 borsies« 150.0. inálns lé. 100 0 berkenyéié cse-resinyelé 200.0, cekoró virág 30.0, bnrokabogyó 30.0 ürmós 30.0i), ánias, érvény gyjKér, encangyóker, kal-musgyukér, pipitér 10 00 — Ezen részek vegyilendók.
LE DÉLICE
cigarettapapír oigarettanüvely
mindenütt kapható.
WVi"*;: Hashajtó.
NEUSTEIN
FÜLÖP

(Neuatein Erziábet-Pilulái)
eUtaulja minion tekintetben a hasonló készítménye1*6\' Komi «cr mentes minden káros alkatrészektől a legjobb sikerrel használják ai altest Untalmalnál, kőnnyll «liktatétet «erei, ,e^y vérllsitltó gyógySier nm árlalmalla nabb év alkalmasabb a
székrekedés
eg/ótésére, mint a legtöbb betegaég okozójára. Cukrozott volta miau, „ gyermekek Is mtveie veJZlk. Ügy dobol 15 l\'llula lai latoinrnul 30 fillér egy lekeres H dobozsa-tehál I .\'0 piluUval 1 korona. A péns előre beküldése motletl bérmentve.
Utánzatoktól Óvakodjunk, Neueteln Fülöp hashajtó pllulált. lessék kérni I Csak akkor valódi, ha minden doboion a tOrv. bejegyiel Sient l-lpót védjegy és Philip NeUftteln gyógyner黫 aláirtsa lekele vOró« nyoraisban olvasható. A kereik. lórvéoy állal védeti ctomagjalnkon cégünknek rajla kell lennie.
lint,I, Fülöp |)é||iiirlára. Iz. Llpítk«»
Wien, Plankengatse S. Kapható Nagykanizsán: Heik óyula, Belua Lajo». Práger Béla éa Stabó Antal gyógyszeréezeknéI.
01 %*!

Védjegy: „Horgonyt\'

A Liniment. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
pótléka
\'gj régjónak bizonyult liáziszer, moly már 101 óv óta legjobb Ijodórzsólcsnek bizonyult " csuznál éw meghüieieknél
sol
ktazvéayael,
FlgjelmeztetóK. Silány hamisítványok miatt bevásárláskor óvatosak legyünk és csak olyan eredeti üveget fogadjunk el, mely a „Horaany" vcdjegygyol és a Richter cégjegyzéssel ellátott dobozba van csomagolva. Ára ttvogekben K -.80, K 1.40 ée It 2.— és úgyBzolván minden gyógyszertárban kapható. — Kirak tár: TórOk József gyógyszerésznél. Budapest
D[ Rlckler grógrsie Un u „Ariim orouliiboz".
Prágában, KlisabcthatraMie fi neu.
Szőlőoltvány eladási
Aki egészséges, olcsó szép szólót akar. bizalommal forduljon
VITYÉ MIKLÓS
lalkllamarataaen vezetett ~ oltváuytel.páhe« —
Öi-Cs.iDídou (Toloulai-oi-)
ahol szokvány mínóséKd I. rendi) fás. gyökeres és sima z ö I d 0 1 t v á 11 y 0 k bor es c s e m e g e f a j 0 k valamint amerikai sima és ló vessző k. nemkülönben I. reinlll osztályzatban a legolcsóbb árban kaphatók Szólólugosnak külön a célra választott fajok. — Úrpinglon faibaroinfi-lenyészlés. Előjegyzések őszi és tavaszi szállításra elfogadtatnak
Ijllailtifa- ii raiaaaltváayakhaa sir lálaiilík. Faj- és ásjagyxék Ingyen áa bérmantva, számos elíamerólevél közül itten csak egy: Szeged, 1910. szeptember 8fi. T. Vilyé Miklós urnák
Ös-Osanád.
Válaszolva I hó 6-ról kell becses sorsi, vau szerencsém értesíteni, hogy a szállított oltványokká nagyon meg vagyok elégedve.
Teljes tiszteieltel Scháfifer Vilmos bankigazgató.
gyökeres s z ő I ugyanazon fajok
szállít, amerikai sima és gyökeres • a.tA**»*" - vesszőket külön-
féle ia|Oktian. fajtisztaságért jótallva legdúsabb választékban a már évek óta elsőnek és legmegbízhatóbbnak ismeri:
KQküllomenti also azillMltfiay talap tulajdonos: OA8PARI FRIGYES
Medgyes 89. az (Nhgykükülló-megye).
Iliiéi hépaa árji|jzékit kérall----1-
Az árjegyzékben találhatók az ország minden részéről érkezeti (Illatra Imiik, ennélfogva mintlen szőlóbli-tokos megrendelésének megtétele előtt az ismerős személyiségektől ugy szó-, mint iiásbellleg bizonyságot szerezhet magának lull llilalalap UlUtllI ■l|kll-kituáláril.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj.Wajdits Józseilcónyvnyouidájábau Nagykanizsán.



Insert failed. Could not insert session data.