Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
14.82 MB
2015-06-08 16:24:19
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
793
3256
Rövid leírás | Teljes leírás (296.02 KB)

Zalai Közlöny 1911. 062-070. szám augusztus

Politikai lap.
Megjelenik hétfőn és csütörtökön.
Felelős szerkesztő: Kertész József
Kiadja: a szerkesztőség

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


NAGYKANIZSA, ign AUGUSZTUS 3 5°IK ÉVFOLYAM 6a. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
NiiJilinlk hétion ii ciütftriBkfin.
EIOAiaUal Arak: Kgl>i ¿»re 10 borona, Utévie 6 korona. Negyedévre 2 korona 60 fltl. — Egyaa Ittm Ara 10 HU.
Heteid* h&ci kcsr.t<> :
Kertóna JóiaeT.
UiHilJn : H »KerktfNKtőia^jc.
Szar kasztosén íi kiadóhivatal Diák-tír I.
Talafon: 112. — HlrdeUeak dIJaiabAa aiarlnl.
Az állami agrárbank.
ina: ualAzö József.
Kaiilhaly, 1011 augusrlus 3-án.
A törvényhozás oly javaslatot emelt törvényerőre, mely hivatva lesz az ország gazdasági politikáját egészséges uj irányba terelni, mely törvény magában hordja mindazokat a kellékeket, molyok kel a legideálisabb s leghumánusabb gazdasági politikát lehet csinálni. K nagyfontosságú alkotástól sokat vár a nemzet s remélhető, hogy az minden tekintetben ki fogja elégíteni a hozzá fűzött reményeket.
Valamely törvény életrevalósága, jósága attól függ, hogy mily fokban tudja kielégíteni azokat az igényeket, orvosolni azokat a bajokat, melyek kielégítésének, illetve orvoslásának szüksége tereintette meg a törvényt ; annál hathatósabb annak befolyása, minél nagyobb néprétegekot elégit ki.
Az uj törvény valóban magában látszik hordani azokatji feltételeket a legtágabb értelemben, mert oly szociális elvek alapján épült, mely elvekkel éppen az ország azon rétegének fenlartását és megerősödését biztosítja, melyekkel az ország ebben az irányban ke-
veset törődött, s melyeknek tudatlanságán ezer meg ezer lelketlen pióca évtizedeken át élősködött. Radikális módon tűrtek el oly jogos panaszokat, melyek minden időben ott voltak a nép ajkán, de melyeket egyik-másik okból az illetékes körök nem hallhattak, vagy ha hallották is, nem igen siettek orvoslására.
Nálunk a gazdasági politika megoldása [éppen a jelenben a törvényhozás egyik legfontosabb és legsürgősebb feladata, mert ettől függ az ország jövendő felvirágo/.ása és ny ugalma.
Nemcsak a természetes népszaporulat, hanem az Amerikából hozott ezrek (ez hazánknak különös specialitása) aktuálissá tették a kérdést, hogy egyrészt a folyton szaporodó nép olcsón, és közvetlenül jusson élete fentartásához szükséges földhöz, másrészt a kivándorlók Amerikában szerzett pénzért itthon méltányoR áron szerezhessenek ingatlant, s ne legyenek kitéve annak, hogy ugyanazon földet, amit ók szorultságukban egyes spekulánsoknak olcsón eladtak fölparcellázásra. tízszeres árban vásárolják vissza.
Hogy mily nehezen, mily drágán jut földhöz, akár parcellázás, akár rendes vétel
után hazánkban a falusi embor, legjobban megvilágíthatjuk azzal, hogy ha az életből merítünk példát és elmondjuk azt, mily procedúrán megy át a szegény ember, ha földet akar.
Egyik községben kisebb, vagy nagyobb birtok kerül eladásra. A birtok, amivel a szegény embernek heverő pénze nincsen, ogy bank, vagy ezzel foglalkozó spekuláns kezébe jut. Rövid idő múlva az uj tulajdonos parcellázza a birtokot. Most kezdődik a nép kiuzsorázása. A bank. vagy magánember ügynökei állal eladásra kináltatja a földeket. A nép szívesen vásárolja a földeket, de legtöbb esetben nincsen készpénze. Mit tesz ilyenkor a paraszt. Kölosönt vesz fel. Elmegy a jegyzőhöz, vagy fiskálishoz, ki neki a kívánt kölcsönt megszerzi. Ez rendesen nem megy olyan könnyen, sok mindenféle dolgot kell beszeretni a szegény délinkvensiuik mig megszavazzák a kölcsönt. A kölcsön azonban rém drága, mert sem a jegyző, sem a fiskális, vagy más közvetítő ingyen nem dolgozik, a kölcsönhöz szükséges bizonylatok s kivonatok is sok költséget emésztenek már fel, ugy hogy mig az üzletet lebonyolítják a kölcsönösszeg tekintélyes része elúszott.
Oroszországból.
Lukács József.
Momkva. 1911. Jul. 21.,
Csaknem egy hónapja már, hogy Oroszország-baiiAtgyok. A síik mendo-monda az ország bolsó u^Bvairol akaratom meg nom törte. Krősebb volt bennünk a vágy valami ujat látni, a mi a nyugati emberre ignzáu az újság ingerével hat, semmint egykönnyen lemondtunk volna az oroszországi ut érdekes és tanulságos megtevéséről. Kiindultunk — Mert kettőn járjuk ezt a nagy földdarabot, én meg Zsigmond János piaristatitrsam Veszprémből. Az előtt soha^n láttuk egymást. Most összehozott a tudás és inff vágya, nyugaton kívül megismerni Keletet is. Hisz igy tanul az ember, a bfllga bölcs százszor is ismételheti az utazás fölösleges vollát, mégsem változtat az igazságon, hogy egy csepp a közvetlen szemléletből többet ér ezer könyvnél, melyet mások összeírtak. Az ember nem azért született, hogy mások nézetének legyen leltárja, hanem, hog» Ónállóim alkosson ítéletet arról, a mit láthat, hallhat.
Zsigmond János igy gondolkozik, elsó percre ilyennek ismertem meg « örömmel csatlakoztam Imzzá délben, hogy este hat órakor már gyorsvonat lal robogjunk Krakó-felé. 8 micsoda öröm, mikor útitársam mindjobban megismerem, hogy olyan uli-szelletn, mint jómagam * csak abban tértink el egy-
mástól, hogy ó szívesebben utaznék a dohányzó szakaszban, mig én elvem mellett rendületlenül kitartok az utón is, s a nem dohányzók közé ülök Hamar megegyezünk ebben is, Megyünk mindkettőn a nem dohányzóban. Ott tisztább szeiiole is a levegó.
Megyünk másnap Krakóból is tovább. Grauicé-ból tekintünk be tuliyd nkóppen Oroszországba. Itt már lát az ember elég orosz specíálitást. Vámolják még az embert is. A ki csak lest és lélekből áll, az mehet vissza oda, a honnan jött. Itt minden embernek három alkotórészből kell állnia. S a harmadik a legfontosabb — az útlevél A lélekkel nem sok»t törődnek, nekik csak a test és útlevélből álló ember kell.
Kz már Oroszország Megszűrik a betóduló emberanyagot Nom csoda Van nekik elég abból. A csomaggal elég udvariasan bánnak Hamar átesik az ember az elvámoláson Azután vár sokai, mig végre kiállják ráismerhetetlonül a nevét s ezzel tovább állhal az állomás orosz oldalára Ismeretlen birodalom ez a nyugati szemnek. Kgy pillánál alatt észreveszi, hogy más világban van.
Minden megváltozott előtte, még a betűk világa is Oh, Cyril, mit csináltál az abc-ből! Minden betű más a kiejtésben, mint u hogy a magyar em her gondolná No, de nem hiába jöttünk útra Nem otthon vagyunk, nem is kívánjuk a saját betűinket1\' Hamar rendbe jövünk mindennel s megértünk min-! doni, a mi szükséges s örömmel helyezkedünk el a
széles, kényelmes orosz kocsikban, hol csak a világi, tás szegényes, ogy szál gyertya még az első osztályban is. 8 ez addig tart, a meddig. Ha elégett, sötétbon nézhet tovább az ember maga elé mindaddig, mig megvirrad. Igaz, hogy Oseusztochova s Varsó felé nem sok a látni való. Unalmas, egyhangú alföldi vidék miudenfelé, a merre a szem tekint. — Mintha a Duna és Tisza közölt járnánk. Osak aranykalásszal nom annyira ékes a rónaság.
Osensztochovábau megpihenünk. Ki nem állna itt meg? Millió lélek imádsága tört itt minduntalan az Kg folé, hogy ui emberi nyomorból szánalmas irgalma letörjön egy-egy darabot s könnyebb legyen a hálás szívunk itt a földi lét. A.templom a magyar eredetű Pálosrend tulajdonA, ott vau az a nagy értékű kincstár, melyből nemrég a kegykép millió ru-. beles öltönyét elemeilék. Sok érdekes dolgot tekintünk itt meg. A pálosok szívesen kalauzolják a magyart Olyanok ezek itt, mint az oltott ág a fatörzsén. Törzsük az magyar, Boldog Özséb s ők csak idegen ajkú tagjai a magyar pálosrend törzsének.
Varsóban két napot töltünk Régi, történeti remínisueuciák kelnek minduutalau életre, a mint egyik-másik történeti emléke mellett elhaladunk. Modern, szép város a néhai Lengyelország e (óvárosit, melyen azonban a muszka kancsuka hatását ugyancsak érzik.
Vilna a hajdani Litvánia főhelye, már történeti vonatkozásáért is érdekel bennünket. Azután tuérföl-
2
ZALAI KÖZLÖNY
AUGUSZTUS 3.
Végre bokobelezík az uj ingatlant az uj tulajdonos nevére, de egyúttal bekebelezik a a felveti kölcsön! nemcsak az újonnan szerzett ingatlanra, hanem a régi ingatlanra is, njert a kölcsönösszeget és egyéb biztosított nem látható költségeket nem fedezi az uj ingatlan értéke.
Nagy teherrel a hátán kozd dolgozni a a földmives s ha egy két év balul üt ki s nem tudja betartani a rettenetes feltételeket, nemcsak az uj parcella, hanem a régiből is dobra kerül egy darab, hogy az újonnan az árverés stb. "körül fölszaporodott költségek is fedezetet nyerjenek.
Jön a bírósági végrehajtás és azután a sorrendi tárgyalásból a hitelezők és fiskálisok elveszik az utolsó garast, Mert a banknak, vagy privát embernek fő az üzlet, s minél előbb hajtja vógre az eladást, annál gyorsabban tudja azt az ingatlant ismét megszerezni, s az egész üzletet újból kezdeni. Mert tudni kell, hogy azt az árverés alá kerülő ilyon ingatlant rendesen maga a hitelező veszi meg.
így megy ez kivétel nélkül az egész országban.
Voszedelmes arányokat ölt ez a nemzetiségi vidékeken, és vészthozó jolenségek mutatkoznak ott a parcellázás terén, mert a nép szegény és tudatlan, Ott a vagyonnal midjárt az eiuber is elvész az országra nézve.
A románlakta vidéken tervszerűen készítik elő a talajt, hogy a magyar birtokok oláh kézre kerüljenek. Oly meggondolt raffi-nált módon, hogy rövid néhány év alatt pusztul el egy-egy magyar birtoka. Ha egy magyar embernek kell birtokra kölcsön.
az oláh bank gyors és amelett a legmagasabb kölcsönt adja tudatosan, abban a biztos reményben, hogy a tulmagas kölcsönt nem tudja megfizetni az adós. És rendeson jól számítanak, mert a birtok hamarosan dobra kerül. A birtokot aztán az oláhok román pénzzel megveszik, vogy pedig maga a bank veszi meg, s tovább adja oláhoknak.
A magyar bank természetes nem törődik ezzel, de nem is törődhetik, mert mint pénzintézetnek első sorban saját érdekeit kell szem előtt tartani.
A tótlakta vidéken szintén nagy szerepet játszanak a tót bankok. A régi nemesi birtokok urai ma már hivatalokban ülnök s birtokaikat rég eladták. A birtokok szintén bankok, vagy magánemberek kezébe kerültek. Annak idején olcsón jutottak hozzá. Az amerikai kivándorlás most óriási módon omelte fel a föld árát. Az egyes parcellákat az Amerikából visszajövő tótok vásárolják meg, miután azonban nem tudnak annyi pénzt szerozni, amennyi a megvételhez szükséges, szintén kölosónt vesznek fel. Midőn már a ^birtokot megvették ismét kimennek Amerikába és onnan törlesztik a tartozást.
Ezeknek segítségére jönnek a pánszláv bankok, kik ügynökeikkel lázasan kutatnak ilyen ügyletek után. Nem kiméinek fáradságot olt, hol kölcsönt adhatnak. Hogy pedig a magyarországi bankkal konkurálhassanak, látszólagosan valamivel olosóbb kölcsönt adnak. Ezáltal a tótok szemében mint életmentők szerepének, és a kölcsönnel kiterjesztik hatásukat ^Jósaik felett s az Amerikában úgyis a pánszláv eszméknek beoltott tótokat óriási módon hódítják el s
így jövő terveiknek bőven termő magot vetnek el. Tudják ezt nagyon jól a nemzetiségek, hogy a mai gazdasági viszonyok között a logokosabban oselekszenok akkor, ha földet vásárolnak. És éppen ezérl minden összeget megadnak, osakhogy földöt jussanak. Különösen nemzetiségi vidókon. a magyar í\'enhatóságot egykor oltalmazó nemem kúriák külföldi pénzzel, külföldi behatás alatt jutnak idegen befolyás alatt álló emberek kezébe.
A nemzotisógi bankok lassan és biztosan terjeszkednek a magyar aaupermátia rovására.
Ismerve a szegény omber léloktanát határozottan állithatjuk, hogy egy altruiszti-kus alapon működő bank ezen a bajokon egy csapásra segithet, ugy gazdasági, mint humánus és nemzeti szempontból. Ily bank a három szempontot ogyidóben egymást kiegészítve, az igényeket mindhárom irány b(in egyformán ki tudja elégíteni.
A szegény ember pszichológiája egyszerű. Ahhoz ragaszkodik, ki baján segít, kí kenyérhez, rendes megélhetéshez juttatja.
És a nép milliói különösen nemzetiségi vidéken (ez pedig vagy 70 százalékát fogja kitenni azoknak, kik erre szorulnak) ha látni fogják azt, hogy a magyar állam atyailag gondoskodik róluk, s biztosítja megélhetésüket, hálás szívvel fognak gondolni jóltevó-júkre. Ott a nemzetiségi befolyás vagy teljesen inpgsxünik, vagy a minimálisra redukálódik.
És ha oz a nép a magyar áll.un lekötelezettje losz, nemzeti ós egyébb szempontból összehasonlíthatatlanul kevesebb veszedelmet rejtene magában, mintha az legártat-lanabbnak látszó pánszláv, pángermáu izgató kezébe kerül. Az pedig kétségtelen, hogy a a magyar hegemóniára csakis jó hatással volna.
Ez az érdeme az állami agrárbank-nak, mely egyrészt őszintén siet segítségére a földre éhes népnek, másrészt igazi nemzeti politikái szolgál vele.
Városi közgyűlés.
Ha ittmeri az ember azt a rettenete» tülekedést, amit a városi képviselőválasztáskor a megszámlálhatatlan jelölt kifojt, hogy bejuthasson a városatyák közé, azt kellene hinnie, hogy a közgyűléseit mindig zsúfolt széksorok mollolt történnek, l\'edig Jiein ugy vau A Uemrál hűvös terra-zau szívesebben szürcsöli a kávéját és olvass* a megszokott lapokai, semhogy beüljön a meleg közgyűlési terembe és urain bocsá. még gondolkozzék is a közjó érdekében. Így történt, hogy a tegnapi közgyűlést a képviselők bizalomhiánya miatt a polgármester 3 óra JusifMt csak \'/,4 után nyithatta meg. Konstatáljuk azonban, hogy még igy is bízvást ulmaradliatott volna néhány szónok Nem lett volna baj belőle, a minthogy nem tett kárt némely kiiaragott beszéd. A Kranz cég telekvásárlásánál nagy vita keletkezett. De a viszonyok változtak A Kranz r. t most ugy szerepelt, mint amely vállalat Nagykanizsa .büszkeségét képezi." Uyeuuek
des erdők. Mondják, hogy itl még böléuyek is él uek vfcd állapotban. Krro vadászik a minden oroszok cárja. Nagy ut visz innen Riga, majd Péterváriií Ugy teUzik, hogy már a világvégéig meg som állunk. Pedig csak 1500 km. Az ulon incglauulja az ember az egész Badekert ínég a sajtó hibákat is. hogy jobban tudja, miut a kiadó Utánua még az orosz nyelvnek is jut néhány jó óia, inig végre, mitsein sejtve Pétervárra robog be a vonat
Kora reggelnek nézzük az időt. Pedig már kilencre jár. Mindenütt az élet, a mozgalmas étet hiánya. Krtbeti. Itt csak liz óra tájban mozdul meg a bajsza, a küzdelem és munka Addig mindenki pihen. A Newszkv Prospekt Pétervár legszebb utcája. Idetartunk, itt veszünk lakást. 8 azután megyünk, járunk folyton. Nincs megállás Nom üdülni, nem pihenni jöttünk. Azt otthon keressük az otthon kényelmével; itt minden percért kár, molyet elsza-Iasztunk hiába Tudjuk ezt mindketten. így bánunk az idővel. Az uton drága kincs az, melyet főleg Oroszországban minden pillanatában drágán fizet meg az utas.
Máskor bővebben róla, hopy, mint néz ki Pétervár. Most csak ugy, a hogy a futóspercek megengedik.
Kgy hetet tőltftttüuk itt. Átmegyünk az ezer tó országába is Wiborg, Helsingfors, a rokon finnek neves városai is érdemelnek három n*pot.
Érdekes ut visz Nisuij-Nowgorodba, Moszkván át megyünk oda. Itt a világ piaca. Találkát adnak itt népek egymásnak híres vásárain. A Volga sima
oldalán egy város terül el s itt minden ház áru-baritok. A tulaidonképeni város (lOt\'.OOO lakos körül) a Volga hegyes partját foglalja cl. Siklókon jut oda fel csakis, ki odatörekszík. De oda kovo»en is mennek. 1« a vásár a fő; de mégis látszik rajt«. Nem is egy város, hanem egy ország, egy világ oz, hol a nyelvek bábeli »avara olvad össze egy zavaros morgássá. Praktikus etnografia. a mi itt látható. Kis gyüjlomény ehhez képest * londoni és borlini etnográfiái muzeumok.
Fáradtan, törten érkezünk Moszkvába, hol e \': sorokat írom. Csaknem egy hétig koti le figyelmünkéi az oroszok sieut városa. Mennyi festői részlel, orosz-eredetiség, bizarr szokás, csak az tudja igazán, a ki látja lépten nyomon akad valami u). Nem győzzük csodálkozással Közben inúvészi relikviák, egy nemzet történetének szembeötlő nyomai.
Szinte sajnáljuk, hogy innen is távoznunk kell. De Kiew sem maradhat figyelmen kívül. Itt lett az orosz történeti néppé s itt csatlakozott birodalma az európai országokhoz, midőn ódon Vladimír templo-mában kere tténnyé lett a pogány orosz nemzet.
Még nem isinerem saját szemeimmel. Sok ér-d.kest láttam onnan n moszkvai történeti múzeum-ban. Kíváncsiságunk soká nem marad kielégithetlen. Három nap múlva olt leszünk
De talán olég is most. Mernünk egy másik nagy birodalomba néhány Arára, hol az egész emberi .-ég üdülést keres a napi munka után, — az átom-birodalmába
AUGUSZTUS 8.
ZALAI KÖZLÖNY


nem szokás akadékoskodni. Nem tudjuk e szimpátiát a vállalat vozetője szerezte o a cégnek, de a barátság tényleg meg van.
Kórházi fóorvo*, tiszti orvos. A kettó közötti párhuzam is sokat foglalkoztatta a közgyűlési. Mindenesetre van annyi párhuzam a iktló közötl, hogy bővon rászolgál mindegyik szerény honoráriumára. Mig a tanács a tárgyilagosság álláspontján készítette javaslatát, addig a képviselők egy része g tudományi ós muukaértéket .vetették a mérleg serpenyőjébe és aszerint akarták a kórházi főorvost honorálni. Végre is a tanács javaslata győzött.
A .nagy ngyek letárgyalása után annyira a megszokott partick és ozsonnát felé montek szét a képviselő urak hogy az utolsó pontokat 6, azaz hat képviselő előtt morzsolta le a különben is gyorsan dolgozó főjegyző.
Tudósításunk a követkozó: Vécsoy Zsigmond polgármester \'/,4 u,An elfoglalta az elnöki széket. Mellette Ilit Habján Gyula dr. főjegyző és Hentzik Ferenc dr. v. llgyési, A jegyzőkönyv hitelesítésére Dobrovits Milánt és Kardos Sándort kérle fel. Tárgysorozat előtt a részvét meleg hangján emlékezett meg Kecskomét városnak a földrengéstől szenvedett pusztulására és a képviselőtestület 1 részvétiraton kívül 300 K. segélyadást indítványozott, mit Klek Kruó felszólalása után 5ll0 K.-ban állapítottak meg
A kórházi bizottságtól elóterjeszletl kórházi költségvetésnek az orvosok és a tisztviselők fizetésemelési része hosszabb vitát provokált. A tanács ugyanis az eddigi fizetések melleit telt javaslatot abból az elvből kiindulva, hogy » kórházi főorvos fizetése ez idő szerint ne legyen magasabb az első tiszti orvoséuál A korházi bizottság javaslata mellett Schwarz Adolf dr. és Remete Géza szólaltak fel. Majd Vécsey polgármester kifejti, hogy a kórház kibővítése előtt áll a város, mely hozzávetőleg 600 ezer koronába fog kerülni, tVllát nem áll az. mintha a korház a polgárok áldozatára nem szorulna. Akkor az igazgató főorvos inkább admíuisztrativ működést fog kifejteni, a gyógykezelést a szakosztályi orvosok fogják végezni. Lehet, hogy a városi tiszti orvosok kisebb fizetősöket sérelmesnek fogják találni. Ezeket a körülményekéi kötelességszerűen említette fel — Schwarz Adolf dr. a két állás különböző természetét fe|legeli s tainl a kórházi bizottság lagja is ragaszkodik ennek a javaslatához. Elek Kruó arra való tekintetből, hogy a költségek az ápolási díjból fedeztetnek, nem szavaz a tanács javaslatára. Végül is szavazásra kerülvén az flgy 31 szóval 22 ellenében a tanács javaslala győzött. A kórházi napi ápolási dijak 1 K. 78 fillérben, az ápoló apácák napi élelmezési dija pedig 70 fillérben állapíttatott meg.
A Szemere-utcai lakosok között 20-an kérvényezték, hogy a Csányi László- és Kaziucy-ulca közötti úttest bazall kockákkal köveztessék. Ennek költsége hozzávetőlegesen 143 >0 K -ha kerül Tekintettel, hogy a lakosok tetemes hozzáíárulást adnak, a tanács a kérés elfogadását aiánlja; mivel pedig a ba-dacsony bazaltbánya r. I. amúgy is dolgozik a Roz-gouyi-utca kikövezésén reménye van a polgármesternek, hogy az eddigi árszabásnál olcsóbban készilL-t-heti el az uttestet. A javaslat névszei inti szavazással (13 szóval egyhangúlag elfogadtatott.
A Franz cég telekvásárlása már hosszú idő óta foglalkoztatta a közgyűléseket. A gőzmalom melleit 124!) négyzetéi területről van szó, amiért 6 K-ákal ajául a cég és a laliács azt elfogadásra ajáatya. Weísz Lajos dr. bár kifogásokat tesz, de mégis elfogadja azzal a feltétellel, ha a váró« az eladást althoz köti, hogy ott a területre a cég munkás jóléti intézményt emel. Remete Géza nem csalatkozik Weísz képviselő feltéleléhez, hátha a cég máshol nkar ily intézményi létesíteni. Újvári Uéza szélesebb utszalag meghagyása feltételével akarja a javaslatot elfogadui Mert kell gőz-, villamos- és ló-
vasuiaknak az a vonal. Még az uj iskola kicsiny és szük voltával argumentál, de Király Sándor v. mérnök felvilágosítása a képviselőtestületet megnyugtatja, mert 24 m. széles útszegély marad még a város rendelkezésére De hogy az iskolatermek szűkek, azt ó is megerősíti. Schwarz Adolf dr. elto-gadja a javaslatot, de az előtte szólók beszédére reflektál. Újvári gondoskodása messzemenő ilhizorius, tle a mérnök a tekintetben is megnyugtatta. Weiss Lajos dr. feltételét fölöslegesnek larlja, — mert hogy muukásjóléti intézmények létesüljenek a gyárnál, arról az iparhatóság és az iparfelügyeló intézkedik Nem méltányos, hogy oly jelentékeny a város büszkeségét képező iparvállalattal a folyton akadékoskodó szerepre vállalkozzék a képviselőtestület. Felszólalt még Szuknai Lajos a telek olcsósága miatt. Hegedűs László és Remete Géza. Vécsey polgármester a muukásjóléti intézmény létesítéséről nyugtatta meg a gyűlést, mire \\Veí>-z Lajos kiieleuti. hogy nem volt szándékában akadékoskodni. A névszerinti szavazásnál 44 szóval 7 ellenében a tanács javaslata fogadtatott el.
Franz Lajos,és ti ni r. t. bejelenti a városnak, hogy a villamos üzemet egyenáriunrendnzorról magsa feszültségű forgó áramreildszerre alakítja át. Kilo-gaillatik a tanács abbeli javaslata, hogy a város ez ellen kifogást nem tesz, de a szakériók alkalmazása és az átalakilusi költségek a vállalatot terhelik.
Az anyakönyvi hivatal munkaidejét a képviselőtestület a városházi hivatalok munkaidejével egyenlően állapítja meg.
Franz Laios és fiai cé« bejelenti Nagykanizsa városnak, hogy az eddigi közkereseti társaságot családi részvénytársasággá alakilotta át A 10,000 db. részvényből jegyzett Fr«n* József 2000-et, Franz Rudolf 2000-et, Marion Richárd 2000 el. Frauz Jó-zsefné 1050-et, Franz Rudulfué lD&O-el, Vidor ¡Gyula r>0-ot és Matzel Oszkár 50-et Tekintve, hogy a céggel lennállclt villamos szerződés 42. ponlja szerint a családi részvénytársasággá átalakuláshoz a város jóváhagyása nem szüksége», a bejelentést a közgyűlés egyszerűen tudomásul vette.
A rendórlegénység egyenrubázatának szállítását a tanács javaslata alapján a közgyűlés a .Budapesti szabóiparosok hitel és tormeló szövetkezeté"-re bízta.
Néhány íllelőségü ügy elvégzése után a közgyűlés órakor végei ért.
szakítani. Amint értesülünk Szommer főfelügyelő a Királyi Pál-utcában házat épil magának. Kívánjuk, hogy uj otthonában sok esztendőig megelégedetten élvezze a jól megérdemelt nyugdijat.
— Megtalálták Vellák holtteatét A szerencsétlen Vellák Sáudor holttestét, amint egy távirat hírül hozta, szerdán reggel fogták ki a Vág-ból. A tragikus végű ifjú (emelésére atyja éa fivére, Vellák János postaliszt Nagybilsére utazlak
— Épülő iskolák A Rozgonyi-utoai éa Templomtéri iskolák építkezései közelednek a befejezéshez. Az elsőt Fnchs és Gross zalaegerszegi, a másodikat Szuknay Lajos nagykanizsai vállalkozó cég építi Mindkettőnek szerzódéso értelmében az építkezésnek augusztus L ére kellett volna készen lennie. Az iskolák építését ellenőrző bizottsága aug 1-én csakugyan kiszállt mindkét iskolánál és megállapította, hogy mindkét építkezésnél apró felszerelési éa az udvar felől némi befejező munkálatok vannak hátra, melyek előreláthatólag szeptember elsejére befejeztetnek. A bizottság ez alkalommal egyébre ueiu terjeszkedett ki. Mi is csak akkor mondjuk el nézetünket a két iskoláról, ha már teljesen késitn fog állani a két iskolaépület.
Városi egészségügy. RAtz Kálmán dr városi tiszti orvos a tanácshoz beterjesztette a julius hónapról szóló közegészségügyi jelentését, amiből közöljük a következőket. Az egész hónapban száraz, meleg időjárás uralkodott. A maximális hőfok 42° C volt. A fölnőttek egészségi állapotára ez kedvező volt, kórjelleg nem észleltetett, a megbetegedések száma csekély volt Gyermekeknél nagyobb számban fordult elő az emésztő szervek hurutos báutalmai, ami a testben történt hófelhalmozódásban leli magyarázatát. K betegség 11 esetben halállal végződött. Szórványosan fertőző betegségek is előfordultak (lt kanyaró, V bárányhimlő, 2 vörheny, 1 dífleritisz). — Elmekór miatt 3 vitetett elmegyógyintézetbe (egy I\'éc-re. 1 Angyalföldre. 1 pedig Lipótmezőre.) Júliusban 40 haláleset fordult elő.
— Kinevezós. A hivatalos lap mai száma hozza, hogy a király dr. Orosdy Lajos ideiglenesen nyugalmazott halárszéli rendőrkapitányt, a fiumei és magyar-horvát tengerparti koriuáuyzósághoz miniszteri osztálytanácsossá és előadóvá uevezte ki. — Orosdy Lajos 5 évvel ezelőtt Nagykanizsán kir. ügyész volt és inueu lépett át az akkor felállított határrendőrség tisztikarába.
— Rátóti-eaet Magyar-utcán Tegnap délben megdöbbentő hír bolygatta meg Magyar-utca példás békéjét. Az utca középUján egy házból rémült areu asszonyok szaladtak ki az útra, összecsapták kezüket és sikoltozva kiáltozták, hogy beleugrott egy leáuv a kútba. Krre aztán összeszaladt az egész utca s az illető ház udvara pár perc inulva szorongásig megtelt a csődülő tömeggel. Körülvették a kutat s csakugyan látták többen, hogy lenn a vízben még lonn úszkál a fekete hajcsomó. Krre hirtelen a mentőket hívták segítségül Közben megérkezett a varrodából a házinéni kedves kis szemefénye, az is rögtön oda futott a kúthoz, hogy megnézze mi történi. S amint belepillantott a kut mélyébe sziupadias pózzal hátrabanyallott, szakadozva sóhajtván: — Jaj Istenein I vége az én kis fekete cicusomuak I . . . Kilói a zsivajgó tömeg kijózanodolt a kámfort megszégyenítő tűneméuy.ességel eloszlottak szanaszéíjel. Aztán a mentőket is sietve értesítették, hogy kérem az egyszer most csupán csak egy kis véletlen tévedés az egész tragédia.
— Déli vasúti uj megállóhely. Folyó évi aug. hó 1-én a zágráb-sziszeki voualou Mracliu megállóhely és Lekenik állomás között „Turopolje* elnevezéssel személyforgalmi megállóhely létesíttetett, ahol a steinbrűek-sziszeki vonal jelenleg érvényben álló menetrendjének tartamára az 601, 619, 666, 802, 618, 6806, 6807. és 6808. sz. személyszállító vonatok utasok fel-illetve kiszállása céljából feltételesen meg fognak állani. — Kzen megállóhelyen csak a zágráb-sziszeki vonal állomásaira ég megállóhelyeire szolgáló polgári monetjegyek adatnak ki. Zágráb déli vasút állomáson tul uiazó utasok menetilletékét (pót-¡1 tetéz felszámítása nélkül) ¿¿vonatokban a kalauzok szedik be. Utípodgyász ézeu megállóhelyről csak utáulizelés mellett továbbiltatik. — A vonatoknak Turopolje megállóhelyen való megállására vonatkozó menetrendi adalok az ezeu megállóhely megnyílására vonatkozólag kiadott és az állomásokou kifüggesztett hirdetményekből vehetek ki. —
HÍREK.
— Szommer főfelügyelő nyugdíjban Szándékosan iituk, hogy nyugdíjban, mert tevékenységhez szokott érléke^sznlleméuek a nyugdíjazás nem jelent nyugalmat. A 43 ét?i hivatalbeli miiködése szép befejezési nyert, nemcsak azért, mert posta é-j távíró főfelügyelői rangot éri el, hanem mert a felsőbb fórumuk elismerése, az alája rendelt tisztviselők szeretole, hálnia kiséri ót nyugdíjas otthonába. Hogy mily nagyra becsülik ót a hivatalon szakkörökben semini se bizonyítja jobban, mint Opris Péternek, a pécsi posta és távíró főigazgatójának nyilatkozata, melyet a nyugalomba vonuló postások tiszteletére rendezett bucsubaaketten mondott, hol Szommer Nálháu jelen sem volt. Oll ugyanis Opris főigazgató a Pécsi Napló szerint l\'elkö /.öntőiében külón .kiemelte Szommer Nálháu nagykanizsai jioslatónökőt. ki mintaképe volt a főnököknek." Szommer főfelügyelő felelóségteljes hivatala mellett is mindig tevékeny részt vett Nagykanizsának városi, hitközségi és egyébb kulturlörekvéseibeu. Hisszük, hogy ezentúl még fokozottabb mértékben érvényesíti ezekbjn tehetségét, mini fentebbirluk 43 érig volt fóuököknek, még pedig 12 évig Losoncon, 3 évig Zímouyhan, 20 évig Nagykanizsán. Kzt megelőzőleg 4 évig mint táviróepilész működött városunkban. Jelenleg Balatonberéuybeu nyaral. Mikor nyugdíjazása megérkezett, bejött Kanizsára és a hivatalt lisotilos László főtisztnek átadta, aztán visszatért szabadságára, amit tuosl már hivatalos kötelesség nem fog meg-
t
I
ZALAI KÖZLÖNY
AUGUSZTUS s.
Egy erősítő szert
gyengegyomruaknak
éa «soknak, kik meghűlés, vagy ■ gyomor túlterhel«*«, hiányna, nehcien eméailhelo, nagyon meleg vagy lul-hid«g ételek é&eiéae folytan
Gyomorgyengélkedést, mint Gyomor hurut. Gyomorgörcs, Gyomorfájások Fclfujódás stb
betegségeket kaptak, minden körülmények közölt a
Dr. BNGEL-fóle
használják.
Baldrlanum a legtökéletesebb hatáau gyógy-boinák bizonyult ■ gyomorgyengeségeknél, különösen ha exek meg kezdetlegesek, meri megakadályoxxa axok következményeit, mint it ldogaaaég, álmatlanság;, aiédtlléal rohamok, amortalátfl atb
.Összetételénél fogva Samoabor, Baldriau oaöpökat, máinaayrup és oaeraatny»Uv«t tar-talmaz. A Baldrlatxum igen jó hatással van sxék-rakadéanél cs határozottan erósitóleg hat at «rést emberi axervexetre. A dr. Ettffol fél« Baldrla num nem tartalmax •euiulféle károg sxerakot •• \'Hy gyengék éa gyermekek is még hosszabb ideig i* hatják. Leghatásosabb, ha axl reggel éhgyomorra éi este lefekvés elótt nzedjuk egy likórös pohárig üyenga egyének és gyermekek részére a Baldriannm meleg vízzel hígítandó es egy kevés cukorral édesítendő.
A dr. Eng«l fél« Baldrianum üvegben 3 4 koronáért kapható Magyartzág összes gyógyszertáraiban Direckt vásárolhatjuk: Nagykanizsa, Kiskanizsa, Becsehely, Tótczentmárton, Nemesded, N\'émesvid, Csákány, Kiskomárom, Bánokszentgyórgy, Szentlásxló, Tótfalu, Kerkasxentmiklós, Murasxerdahely, Csáktornya, \'.etenye, Kotor, Pcrlak, Vldovec, Alsódomboru, l.égrád, Bukkosd, Murakc esztur, Ihárosberény, Bohonye, Tap-sony, Szakácsi, Marcal\', Sámson, Kéthely, Vürs, Balatonszentgyörgy, Apáti, Keszthely atb. gyógyszertáraiban, úgyszintén Magyarosság, minden nagyobb éa kisebb helyeigeben levó gyórgyszertárban, illetve fűszer üzleteiben.
Dr. £ngal-féle Baldrianamot a nagykanizsai gyógyszertárak 3 es tobb üveg mcgrendeléaénél as eredeti árak mellett Magyarország bármely helyiségébe szállítják.
Óvakodjunk utánzatoktól!
Kérjünk határozottan drianumot.
Dr Bnfal-féla Bal
Közlemény *
\'a 80 A* éta forgalerabM tav* híres
Berijer-féle ^jógy- ét egésxsé^í supfutnoxról
± vóháuy hóoappal aaoiátt agy Bargar aovü tiilat-araoar raogkiaírlalta, hogy a „Umrgmr-tél* 91631-nap,>Hk ém kátrémf-prmFmrmUtmak" «\'-
nuvciea tiaaioálati jogát vitáaaá tafV" i hu(V \'11 • >■> gyártmányaink réréo biraaaá Wt uoaat haaaa Ura, mis arapi anokat bonn forgalomba. %T alkalmunk volt kapviaalduk, dr Saebi Lajoa m által Bfcahan, • mag» ca. itr. karaakadalt*i máeleiUnamaál paaauoa-kfnl fólMpai; ónnak kóratkaaUban I BaMa ni tudoioáira honok hogy I WW. dtoinbar M-á a kall 130SJ. uárna .lAlallol klTnillotl, bogy )agoak un ■ ni
„largtr-Mto ifáu- ái hUk, m 9ar,«f wla
•"•»falt éa
■ar,ar-Mh g\'lllitil *|V-fiumpiMl, Bar-gortél. hé» kMrtm, mmmf+mmt" aU>. aao kOK.o umnMl ellátni ta y i\'i^n. y t a i in wa »4« kamiillm
Iánál • mi jóbamart kUU^Malnukat ilfa ta, mint
•»«tón • fönti lógtuk targvaoMW
komi; kárjdk annálfogva bon a oagyérdoinQ ké minden máa gyártmányokkal aatr,Mfano< 4a tévadáaba veaariö, aliandóaa Hgyeljea l a caoinwoláaoa iá ra|ta kall lanada, a iái
)•■»•■■"••« ^ * Lr
áa a nu itt tol \' ^ * S *
UK lyUnkaak. Ha a oaomagolá* aon a ml rá4-
» _aaj*t_á« 4ak4- AjOA
fCTi
• a^áavk alajét Lth/ tijaa ana, bagy ^^^^ kall lereáa. a w lawaa»-t <é4
Öszi trágyázás!
árakadjaak
ktallllillklél I
4100
..... st^SR
Valódi * ^
órHUJol , árka h>Bl,ltál,k«l l
védjegyű.
Thomassalak
a ii|jebb ét li|ilcsibb (iizfinavai
Caak
ilyen
akknr
műtrágya!
van es ólomxár
.álba,* ¿faß/"^U^-
laaliltáitél tillaran larltihadjaak.
Kalmár Vilmos
p/lN
naa^^iuaai a
} \'
Thomísschlackí
valódi taikban eredeti van rajta.
ha
■lidia nik
tirlaliajil-ittiii in allitva.
i tkiaiMkiipUtlitrlkn Barita.
iMirkéMluli • III DtP It I II. lUráiij-al 41.
ar KttlOnttaan a Jalanlagi randklvttll oto.ó árakra flgyalmaítatjtlk a váaárlókat.
Képviselő éa raktár Mella Szombathely
és Plutór
2—3 középiskolát végzett, jó házból való fiu
GYAKORNOKNAK
Jó tizfltéaael azonnal felvétetik
Iíju Wajdits József
kOnyv úa pa|Mrk»rfHkediíaébeu.
Nagykanizsa, Deák-tér 1.
lagyQnk áa eágjogyaáatnk niaaa rajU, u,y kariak, ho,y a uappaDt, ralot mtm a mi klraa ái tu ér óta ¡«aarD gyártmányainkkal aaiaiaat, utMitaa viaaaa.
lr«Mi» a Itci It t. takruár hó.
IMÉ 0. és Uru,
Raktáron van Magyaroraaág utlodan vároait-bau. Nagybani alatláaa a Budapaat nagy
drogarlákh*«. ----
Lampionok,
konfetti
papírszalvéták
nagy választékban kaphatók Ifj. WAJDITS JÓZSEF
könyv kereskedé sében NAGYKANIZSÁN.
Hogy mersz nekem ffí^is egyebet f^ hozni, mint a kipróbált •
..OTTOMAN"
eigarettapapirt vagy hüvelyt!
Ai orroal k.r állni atánlva.
Gümókór (tüdőbajok), légzőszervi bántalmak, szamárköhögés, influenzánál.
KI haaznAljon Sirollnt?
L k kt hoirn idAn karaaaifll köb«(«a banlalmaiban gaanvail.
& Mlii.laaoW. hiti (é«ehurutbea ae«nve<l-nek, Hirollo .Korha* álUi rövid Idón batOl meggyogyulnabt.
& AMtmában ■■•nvedAk már rövid haaa-
ualat utao lényeire« kOonyebbal«^
éreaoek.
L Ukrofulea, ralri|jr<luuedá»oa, mm* 4* orrburuloa gyarinakeknek readkival fontoa aaer a Hirolin. ▲ laplélkoaáat iia«ybaa alAaeglH
Oaak aradaU oftoina^oláau 8IHOLIN „Hooheu-t kér|üuk éa póUxarakat kaUroaoi. tan at-aiUunk viaaaa
F. HOPFMANN-LA ROCHE & Co,
Basel (Svájcz).
Qrenzach (Raden).
Nyomatott a ^tulajdonos flj vVajtlits József kónyvtiyoiuiiájábaii Nagykanizsán
NAGYKANIZSA, iqix AUGUSZTUS 7. 50-IK ÉVFOLYAM. 63. SZÁM
HÉTFÓ
Politikai lap.
■iljilMlk hétfon ii calltrtékön.
EiAflaaUal *r«k: <»•« 10 korona, («Kun 5 korona,
Nagye<M>ra 2 korona 60 IMI. — Efyaa Ilim Irt 10 IMI.
F.iai«. a.*.kU.i4, ku4j« : ■ S2«rhasztot• | éi kUrféhivaUI Diák-tér 1.
Ü«r«f»m Jóaaeí. „ aurkMltiaéi. i! falafon: 112. — HlrdaUaak dijaiabia atarlnl.
Állítólag a választójog kiterjesztése érdekében liaiulabaudáznak. Pedig a választójog épen akkor válnék problematikus értékűvé ha annak megvalósítása az 6 kezükbe kerülne. Megmutatta ezt már a koalíció And-rássy Uyula gróf prularításos szörnyszülöttével.
Az ország több helyén megmozdult már , a honpolgárí lelkiismeret. Több törvényhatóság az obstrukoió elitélésével kitartásra buzdítja a kormányt, mely a parlamentet nem száraz malomnak, hanem produktív munkateremnek tartja Somogy vármegye már ol-i tél te az obstrukciót, mely hazug jelszavakkal az országosan megutált koalíciót akarja feltámasztani. Zalanngye és vele Nagykanizsa nem késlekedhetik és nem maradhatnak tétlenek e tekintetben Zalamegye 67-es képviselői. Talpra kell állítaniuk, fel kell isiuer-niok azt a veszedelmet, hova az obstrukoió, vagy egy uj koalíció a már egyszer megrendült országot vezetné. Tiltakozó szavakhoz csatlakozni fog mindenki, aki féltékenyon órzi a nemzet múltját és jövójét.
Piac kut nélkül.
Nagykanizsa a politikában.
Szarapa az ikitrakclékaa
Nagykanizsa minden országgyűlési ciklusban csak egyszer keveredik a politikai kavarodásba. Akkor t. i. mikor képviselőt kell választani, amikor szavazni kell.
Egyébként csak a lapokból táplálja politikai lelki szükségletét, mert önálló állandó politikát nem követett se régen, se ma. Talán ez a legerősebb argumentuma annak, hogy Nagykanizsa nem magyar város, mert ha az volnu, akkor politizálna, hiszen ez e^yik főerénye a magyarnak. Vagy talán rövidlátó politikája épen magyar voltát do-kunimentálja? Van ahogy van. Elég az hozzá, hogy n választásokig nálunk csend van. Ekkor felüti a város a fejét és ami leghangosabban, leghangzatosabbau megüti a fülét az tetszik neki. És jo vagy nem jó ahhoz csatlakozik. Azután választ és mint aki jól végezte dolgát, újra politikai álomba merül.
Most azonban mégis tevőlegesen vett reszt Nagykanizsa a politikában; még pedig az obstrukoió hőse lettünk szeretett képviselőnknek, Bosnyák Gézának jóvoltából Mert ó is azok közé a szabadságszerető képviselők közé tartozik. kik névszerinti szavazással akartak megszabadulni a parlamenti munkától. Amint a fővárosi lapok írták, éppen a Dunai uszodában volt, amikor hírül adták neki. hogy az obstruálásra felhasznált szabadságkérése sikerrel járt ugyan, mert az ő nevével is hojfájárult »1 rakoncátlan minoritás az ország i4^nek pénzeinek pocsékolásához, de vakációt, azt noiu kapott.
Mit szólnak ehhez Bosnyák Géza politikai párthívei? Setmuit? Nem is ü<iyözölték azért az önzetlen hazafias cselekedetért, hogy nevét az obstrukoió ágyutóltelékeinek prédájául odave-te^^Vagy talán nem tudják a kanizsai párthívek xlfP méltányolni az obstrukciót és talán nincs is kedvökre, hogy nem buzdítják kitartásra, a parlamenti élet komédiásait. Vagy talán tart még az az áloui, amelyről fentebb szóltunk? Ugy látszik igen; mert a másik párt, amely pedig majoritásban van, szintén szunnyad és nem kel életre, hogy tiltakozó szavát felemelje azok ellen, akik elvesztett hatalmuk fájó érzetében, a kisebbség elszánt vakmerőségével békót rakuak az ország szükséges haladására.
Az árusok és a közönség panasza. Sürgős intézkedés segít.
Jó néhányszor tollhegyre akadt már a helyi piac mizerábilís állapota, a biztosan hiheti, hogy a goudoa hatóság inig vár néhány századot, még elhatározza annak meggondolását, hogy fordítson csak egy futó tekintetet is a piac hogylétére.
Tíz árkusra sem lehetne rájegyezni azt a sok hiányt ós liiiiát, ami oly szégyeníti mederbe húzza le e város piacát a más vidéki városok piacainak helyzetéhez viszonyítva S ez nagyon csodálatosan sajuálatit inélló különlegesség, — mely elihb-ulóbb mégis cigányútra csúszó falatot vet a csigavérD hivatalos közeg torkába
Mindig állandó panaszok halmazával vau terhelve e város magárahagvott közönsége. Senki aem gondol vele, de legkevésbé éppen az, kinek köteles-sege volua, — hogy érdekeit oltalmazza és létkUz-delmeiben támogassa, l\'edig » város védtelen plebejusai. talán megérdemelnék; ha már szerényen aléltak a jogos követelésektől, hogy valamit tegyenek érlUk, amiért annyi felelősség és egyéb robot nyomja vállukat. Klőször is csak annyit várnak a jóindulatu illetékes uraktól, hegy a piacon teremtsenek rendszert és rendet, ha bátorak óhajtani azt, hogy va: lami átkot ue szórjanak a fejökre és aitán fal n«
mondják a továbbra való itt tartózkodást. M»rt ilyen gyilkos körülmények kötött nem lehet, .hogyan kijönni " -- Már csak a piac kiuzsoráiza és csidbe kergeti n publikumot. Amellett, hogy méreg-drága minden, mégis a leghitványabb, piszkos éa állott árukat kényszerül megvásárolni. Csupa por és azenoy az eladásra kerülő holmi, a kiméri edények és a csalányelvO eladók siQk inarka, mivel belemarkolunk a portékába
És mért ne fogdossák össze mocskos kézzel az eladánra bocsátott gyümölcsöket és egyéb árukat, mikor azt a piacon uem tiltja meg aenki és semmi?
— fia mikor uem bírságolja meg seuki a port, a szennyet és a sokféle piszkot, mivel rá mer ragadni a kezekre? Ks mért ne legyeu itt a piacon ilyen tisztátalan állapot, mikor eddig is olyan megszokott |ó volt ez; meg aztáu mikor a megfásult IQrelmQ közönség oly |ámbor alázatossággal hallgatott és nem nézte meg azt, amiket látott ?
De most már kezdi észre vonni, hogy hiszen még a közegészségügy kényes irei sem akarják megpillantani e szörnyűségeket Nem vélik látni a kiáltó hiányokat, melyek miatt oly tűrhetetlen a piac helyzete? Kzért a közönség most már végre megszólal és panaszkodik, hogy orvosolják a bajokat. A közérdek megköveteli az illetéke» tényeziktil, hogy stlrgiseu intézkedjenek.
Külöuösen amiatt emelnek szót a piaciak és az ott vásárló publikum, hogy nincs kul a piacon, melyre kUlöuben otl minden szempontból oly égeti nagy szOkség volua. Nem tudnak vízhez jutni, melyet naponta oly sokszor használatba kellene venniók, ha a kezöket vagy valami egyéb dolgot megmosni akarnának. Van ugyau egy közkút a csoportház kötelében, de ez messze esik oda, hol at árusok tartii-koduak, meg kOlönbeu is at a kut még az ott vest-tegli bérkocsisok számára is kevés.
Átért nem lehel eléggé sOrgősuak hangoztatni, hogy a város épitessen már egyszer egy megfeleli kutat a piacon. MódfölöU nagy stükség vau arra, megkívánja ait elsősorban a közegészségügy érdeke és a piaci read és tisztaság betartása
Kzzel kapcsolatban talán uem mellékes még ait is a hatóság köteles figyelmébe ajánlani, bogy legalább így nyaranta, mikor a por oly nagy mennyiségben összegyQlemlik a piac téglaburkolatán, — naponta reggel íoráu a piacteret többszer kellően öntöztesse fel, mert ezáltal is némileg megakadá-lyoava lenne at olt lévi környezet vestélyea iuficiá-lódása.
A termét és a kenyér
A várhaló termés eredmény Magyarországon butából 14.3, rozsból 12.I> millió, Horvát Stlavou-orszaghau kerekszámbau butából 3 millió, rotsból KOOOOO q. Hosania-Hercegovinában buta 700.00O, rots IOOOoliq. Ilyeu körülmények kötött at idei termés eredmény alig közepednek mondható a at utolsó fi év eredményeinek általánosságban messze mögötte marad. Hubinek Uyula at Omge igazgatója kimutatta, hogy Magyarország halfogyasztása buzábau 32 millió, rozsban \' lo.4 millió q. Vetőmagra a két államból a kétféle gabnaueiuból 12.4 millió q. levéu szükséges
— Összesen 108\' millió q lesz ki a szükséglet.
ZALAI KÖZLÖNY
X
AUGU8ZTU8 7.
\'ndit ellene, mely termésietesen olmoiditAsi.il fog végtődni. Hogy a felfüggesztés és fegyelmi eljárás alatti időbén a biztos nejo a jhetés egy részét kapja-e. vagy nem, ex is tárgyalás alapját fogja képezni.
8zől hatnánk a osekély fizetésről, amit a város rendőrtisztjeinek nyújt, de ez esetben ennek szerepe nom volt; a beteges szerelem ville Hajóst abba a az életbe, nlelyet most akar magának megteremteni.
HÍREK.
Heti srtófák.
Erkölcs szezon.
Csendes minden ós alszik mélyen Ileggel, délben és éjen-át Így látom Kanizsát —én de Önök is kivétel nélkol 8 ettől ajkunk szilvaként kékíti.
Kéklll és nem békül —1 táu soha, Mivel nekünk most óh I... ha vau Ks kél is szép estén édes 8 hó vágyunk színházba menni: Hiába 1 — nem lehet megtenni
Tenni — átért megtesszük azt, hogy Pénzünk szépen el is fogy — s nincs Sajátunk semmi kincs melyért VÍ8szahozuáuk egy jobb szinéstt, Hogy mentse meg az erkölcsi-vészt
Vészi-értünk már mindig eleget És még eztán is nem egyet... Pláne, ha jegyet — ir nálunk Kgy kis kurta végrehajtó. Mikor fojtogat a pótadó.
... Csendes minden két utcán kívül, H«I követő ül — és sorba Bazalt-kockát rak le porba Mert bölcs v. atyák kimondták, Hogy belehelni kunszt a bazallkockátl
Hajós rendőrbiztos eltűnése.
Már egy hete, hogy kezdetben csak suttogva, titkolózva, később pedig már egészen nyiltau beszélt a közönség Hajós Ferenc rendőrbiztos eltűnéséről, szökéséről. Ml, akiknek alkalmunk volt a valóságot közvetlenül a rendőrségnél megtudni, ós így tudtuk, hogy Hajós semmiféle hivaUli mulasztást, vagy inkorrektséget el uem követelt, azt hittük, hogy egykét nap múlva jelentketik és egy dorgalorium árán t^jra elfoglalja hivatalát. Ezért lapunkban eddig uem tettünk az esetről említést. Nem akarluk a szenzáció kedvéért az előtt az ember előtt felégetni a visszatérés aranybidját, aki már évek óU napról-napra rendóri híradás tekiutetében auuyi értékes szolgálatot leli ueküiik. Most azonban, hogy néhány fővárosi lapba az esemény belekerült és mert uiár nyilvánvaló, hogy Hajós eltűnése hivatalának végleges elhagyását jelenti, kötelességünk arról beszélni.
Hajós Ferenc rendőrbiztos azt az állást, melyet jól betöltött és ambícióval látta el. Tudva volt ugyan róla. hogy a hozzátartozó cselédügyeket nem keztyüs kézzel látja el, de bizonyos nyeroségel ennél a hivatalnál mindenütt tapasztalhatunk. Llgy ¡átázik, hogy ennek több loganala van, mint a paragrafusok nak. Hivatalán kívül uem egy szerelmi kalandba sodorta állása a jó megjelenésű tiatal rendórbittost I)e ez az utolsó szerelme, melyhez beteges makacssággal ragaszkodott, végtelessé váll életére nézve. Búzás Ilona, annak a uónek a neve, akiért elhagyta állását, nejét szülőföldjét; szakítva iniudeu rokoni és baráti szálakkal, uj életviszonyokat teremt magának talán az Újvilágban. Búzás Ilona szobaleány volt Nagykanizsán és mintegy 1\'/, év óta gyengéd viszonya volt Hajóssal. A szerelmes nő feleU már-már ott kerengett a gólya, elhagyta tehát Nagykanizsát, Budapestre ment, hol azláu a gólyakérdés simán, időnek előtte eliutéztetett. A leány Fraeukel Saiuuué budapesti családjánál lépett szolgálatba. Hajós reu-dórbiztos pedig, ha csak lehelte fellátogalott szerelmeséhez, hol az urnó előtt mint szobaleányáuak unokatestvére szerepelt. Búzás Ilona úrnőjét Szárszóra kísérte nyaralásra. Hajós pedig július 23-áu 8 napi etabadságot kapott és egyeueseu Szárszóra robogott a gőzössel, hol ölelő karok várták Iuuon elvitte a leányt annak Dovecserbeu lakó szüleihez és Fraeu-kelué panaszos levelet irt az unokatestvérnek, hogy mily kellemetleu helyzetbe hozta, hogy hirteleu elvitte a szobaleányt. Hajós 25-éu visszajött Nagykanizsára összecsomagolta holmiját és ugylátszik pénzt szerzett és szerdán a budapesli vonallal elutazott, találkozott barátnőjével; azóta uyomuk veszeti.
Nugyobbára kávésok és veudéglósök kezessége mellott tekintélyes váltó adósságokat csiuált. Enuek nagyságáról megbízható adatunk uíncs, de 3000 K-tól 40.000 K ig variálja a beszélgetés. Aagusztus 1-én esedékes fizetését és lakbérét egy holybeli kereskedő az átadott nyugWtváuy ellenében szívességből kifizette neki, de a város természetesen a nyugtát uem váltja bet Minthogy hivatalában semmi mulasztás sem tapasztaltatott, feljelentés pedig ellene nem létetett, csupán elhagyott uejéuek kivánsagára log ellene körözés kiadatni. Neje különben tegnap Szárszón volt és Fraeukelnével beszélt, bel a közölt adatókat megtudta. Nagykauizsa város Hajós Ferenc rendőrbiztost állásitól felfüggeszti, fegyelmi eljárást
Fedák Sári városunkban.
Ma délelőtt egy elegáns sárga automobil állt meg a lioseufeld Adolf és Fiiti üzlete előtt és onnan a Kazincy-utcán át a vasútállomásig száguldott. Olt hirtelen egész uépraj sietett a gépkocsi köré, melynek az volt reudkivüli érdekessége, hogy fedák Sári lépeti ki belőle, ki egy úrhölgyei várt Pest felől a déli gyorssal. Az igazáu szívélyes fogadtatás utáu, amidőn a kedves Zsazsa kilépett a perionról, a porlás félénk szolgálatkészséggel szólt hozzá :
— Nagysád kéretu szópeu a perronjegyel I Zsazsa látszólag kissé elfogodott, de e pillanatban már beiekoppaiil a 20 fillér váltságdíj a piros auto-inala gyomrába, — hanem a jegy az megszorult.
Zsazsa aztán nem is várva mig a jegyet kiszabadítják, kisietett a (kijárat felé, — közbeu mosolyogva megjegyezte :
— Legyen coak nyugodt édos bácsi és hozza utáuaum a bílétet I ... •
Azzal már kedves vendegeivel feuu is termett a sárga\' paripán és elroboglak vissza a városon keresztül magyarszerdahelyi kiás kastélyába.
— Tanácsülés Nagykanizsa r t. városa pénteken tartotta rendes héti tanácsülését Vécaey Zsigmond polgármester elnöklete alatt. A rendes folyó adminisztratív ügyeken kivűl tárgyalt at ion. évi államsegélyről, mely nem mint kilálása volt a tisztviselői kainak 30 eter, hanem csak »0 ezer korona. A belügyminiszter Ogyaius-a további lo ezer K-ról törvényjavaslatot fog beterjeszteni, mely meg fogja jelölni a célt, ahova az fordiltatui fog. A in ezer K-át a város az adóhivatalnál felveszi, letétbe helyezi és a képviselőtestületi tárgyalás után a már megállapított kulcs szerint fog a tisztviselők fizetésének kiegészítésére fordiltatui. Tapasztaltatott, hogy az állami elemi iskolai mulasztások uem terjesztettek be a városhoz kellő pontos kimutatásban. Ezáltal nemcsak a városnak okoznak fölösleges munkát, hanem a szülők is ok uélkdl zaklatásnak tehetnek ki. A tanács azért megkeresi az iskolai goudnokságot és a körzetek igazgatóit, hogy ezentúl pontos kimutatásokról gondoskodjanak.
— üj moadonyok a Déli Vasútnál. Tegnapelőtt próbáltak\'ki két uj rendszerű mozdonyt a Déli Vasul nagykanizsai állomásán, melyeket a köteles mű szakrendóri bejárás teljesen megfelelőnek logadott .el. A két hatalmas vasóriás a Máv. buda-pesti gépgyárában készült, sorszámuk 429, 01. 02, iiat csatlósak, 80 km. óránkinli sebességgel. Meg-terheléai képességük 1000 tonua. At próbautat Nagykauitsa és Csáktornya között lelték. A bíráló szakbizottságban megjelent a Magyar Vasút és hajózáxi főfelügyelőség kiküldötte, a Déli Vasút meg. bízott mérnökei és a helyi hatósági közeg. Az uj mozdonyokat már tegnap használatba is vélték a teherforgalomba egyelőre 1 most még Nagykanizsa és Prágerhof között.
— Vakáció a városházán Baj György városi rendőr alkapíláuy f. hó 5-éu ment egy hónapi szabsdságra — Horváth István v. adóellenőr négy heti nyári szabadságát megkezdte, távolléte alatt Vojkovics János városi adótiszt helyettesíti
— Postai hirek. A pécsi postaigazgatóság Dávidovics István vonalfelvigyázót a pécsi posta lávirda hivatalhoz vonalmesterré nevezte ki.
Vendel a szekszárdi postahivatal fóuöke nyugalomba vonult; ideiglenes helyetteséül Caathó Egon posta- és táviró tisztet bízta meg az igazgatóság. Osalhó pár évvel ezelőtt a nagykanizsai 20. honvédgyalogJ\' ezrednél főhadnagy volt.
— Vármegyénk alispánja a jegyaők árvaházaért Arvay Lajos vármegyéuk alispánja meleghangú rendeletei küldölt a megyebeli községek elöljáróihoz, fölhívja őket az Ertsébel-arvaházra, mely elárvult jegyzők gyermekeiuek lenne nevelő-háza s melynek létesítése érdekébeu a belügyminiszter ajánló rendeletet adott ki, hogy a községek miut erkölcsi testületek vásároljanak az Erzsébet-árvaház most kibocsájtott sorsjegyeiből. Alispánunk kötli a belügyminiszter szép ajáulását, a célt, azt, hogy * községi jegyzők megérdemlik fontos nemzeti mun-kájokért a társadalom odaadó támogatását. Aliapánuuk szép reudeletén tehát et a dolog nem igen múlik; ám annál iukább a községi jegyző urak fáradotásán. Az ó kari érdekeikről van szó. Kérjük karolják is föl. És hogy fölkarolják, kitűnik a |egyzók hivatalos lapja, a .Községi Közlöny" közléseiből. Ebben állandóan közlik azoknak a buzgó jegyzőknek nevét, akik legalább száz sorsjegyet helyeznek el a jótékony cél sikerére. Óhajtandó, hogy a lelkes munkában a mi megyénk jegyzői járjanak elől. Ezt várja reudelelébeu alispánunk is.
Ml LKA SUCHARD
Csak >
alpesi tej -
kakaó
ezukorbóí áll Páratlan különlegesség. &
AUGUSZTUS 7.
ZALAI KÖZLÖNY
\\
3.
Közszemlére tett adól^jstromok. Nagykauits* város 1911. évi áll. jöv. pótsdó kivetési lajstroma f. évi augusztus 3-tól 8 napon At közszemlére helyeztetett oly célból, hogy azt az érdekeltek a városi adóhivatalban a hivatalos órák alatt megtekinthessék. Esetleges kifogásokat sióval vagy Írásban lehet tenni fi v adóhivatalnál.
— Katonai hir. A nagykanizsai 90. honvédgyalogezred parancsnoksága átirl a vároai tanácshoz, hogy nz őszi gyakorlatokra 60 darab lovat óhajt bérelni éa kéri a v. tanácsol, hogy eszközölje ki a lótulajdoueeoknál a lovak bérbeadását. A lovakat a gyakorlatok alatt a kiucstár élelmezi és gondozza. A napi bérletei 6 koronában állapítják meg. A gyakorlat f. hó 9-tól jövó bó 18 ig tart. A bérelt lovakkal ez idó alalt a katonaság fuvaroz.
— Országos vásár. Nagykanizsa országos vására, az u. n. hagymavásár f. hó 14-éu lesz. — Allatfelhajlás még mindig nincs megengedve, de tekintve, hogy a siarvasmarhajáivány Nagykanizsán már rég megszüut és a környék átlátni is már némely helyen kétszer is keresztül mentek n betegségen, reméljük, hogy szeptemberre már a szarvasmarha heti piacok megnyílnak
— A megjutalmazott tanítók. A Magyar Földhitelintézet községi faiskolát kezelő tanítók közölt a gyümölcsfa tenyésztés terjesztése és oktatása körül szerzett érdemeiért 21 jutalomdijat osztott ki-Kzekból Danitz Sándor stridóvárí tanító 400 koronát, Csitsek Károly leudvahosszufnlui tanító pedig 20o K jutalomban részesült.
— Tanítók felirata A magyarországi tanítók mozgalmat indítottak a próbatauitás eltörlése végett. Szerintük a próbatanitás megtartása sérelmes nemcsak a tanítóra, hanem a vizsgáztató bizottságra is mely a tanítót képesitetto. Most memorandummal fordulnak a vallás- és közoktatásügyi tniniszlorhez, hogy porosz miutára tiltsa el a próbatnuilAst.
— Élet-halál küzdelem a vizén Brista-falvy Imre n somogyi partról Lelléról yachtou Révfülöpre ment A vitorlás liqón bárom férfi, egy nó éa egy nyolc éves leányka ült. A kis yaeht nem missze a révfülöpi fürdőteleptől hírtelen oldalt fordul! s mielőtt az utasok segilhettek volua, felborult s a benne levők mind n vizbe ectek. Segély kiáltásukra Kálmán Sáudor halászati fefügyeló néhány halásszal gyor an csónakba szállt és uehéz küzdelem után ki meutette a fuldokló társaságot.
— Borbélyok és fodrászok ünnepnapja. A magyarországi borbélyok és fodrászok ez év aug. 21., 82. és 23. napjain országos fodrász kougresz-szusra gyűlnek össze Aradra. Kzen eseményszámba menő napokat Ouueppé óhajtják avatni azzal, hogy * kongresszus első uapján, augusztus 21-én (hAUón) az egész országban a borbély és lodrász QtlelOkeV egész nap zárva tartják. Egyben értesülünk a Maros-Vásárhelyen megjelouó országos Fodrászok Lapjából, hogy ezen alkalommal megalakítják a vidéki fodrászok országos egyesületét is, melynek az a cóljn, hogy szakmájukat n műveli külföldi nívóra emeljék.
— Rádium belégzés A moderu orvosi tu-domáuyuak ezt a hatásos gyógyeszközét a legideáli-
sabb módon Pőstyénben találjuk meg. — Maga a lerrnészet gondoskodott itt rádiuin-inhalációról a szenvedő emberiség számára, mert Pöstyén nagy iszapmedencéi tulajdonkép valóságos rádíum-emana-teríumok Tudvalevőleg a köazvényt és rheumát gyógyítják ; leginkább rádium segélyével és ujabban azt tartják, hogy jórészt a gazdag rádium tartalomban rejlik Pöstyénnek eddig megmagyarázhatatlan példátlan gyógyeie|e.
— Magyar Figyelő. Tisza István és ller-czeg Ferenc kitűnő folyóiratának, a Magyar Figyelőnek augusztus elsejei száiua gazdag tartalmával1 és előkelő Íróival méltóan sorakozik az eddigi számokhoz. Bernát István at „Általános választói joghatásáról az Egyesült Államokban" ír alapos torrásluuul-máuyokra felépített cikket Alexauder Bernát nagyszabású essait t irt korunk művészi mozgalmairól, amelyek az illusztris szerzóuek álláspontját és felfogását a nálánál megszokott világossággal domborítják ki. Keuedi Uéia „ A beszéd művészete" címen a retorika mai szerepéről értekezik Természettudományi cikkel Szabó Zoltán a ,Botanikai kertek feladata" címen közöl. A szépirodalmi rovatban találjuk Szöl-lóssi Zsigmond kitűnő novelláját. „A legnagyobb ga vallér* ciiueu, míg Herczeg Ferenc folytatja a „Vörös Kakas- gyűjtő név nlntt össtefoglalt szatirikus jelléinzéseit. amelyek megdöbbentő élességgel mu-t,ak rá a jelszavak és gyakorlat közli külöiubségre A tartalmas feljegyzések rovatban ezutlal sok irodalmi vonatkozású cikkel találunk, amelyek szem-poutjaik eredetiségénél és megírásuk irodalmi előnyeinél fogva szerencsésen egészítik ki e reudkivül gazdag tartalmai. A Magyar Figyelő előfizetési ára uegyedévre C K. felévre 19 K, egész Avre 24 K. Kiadóhivatal Budapest, VI. Audrássy-nt 10.
- öngyilkos koldus. Bagonyai Ferenc 64 éves volt kiskanizsai iskolaszolga jelenleg a város nak l K 80 fillér heti pénzt „élvozó" szegénye nagyfokú vlzkórbau szenved. A szegény öreg véget akarván vetni szenvedéseinek, egy kisebb fajin konyhakést szegezett n szivének, mely mindig fájt. De ueui hatolt a szívig. Fogott hát egy baltát, aztal verte beljebb a kést De egy se jutott a szívig, de a sok vérvesztés miatt összeenett nz öreg. A gyorsan meg-jolont városi orvoa dr| Goda Lipót beiarta a sebet és beszállitatták az életunt embert a közkórházba
Oaakie Pilseni sört igyunk a ,,Szarvai Kállodn" éttermében, a ■örök királya; izénsav nélküli kezelés, » gyocwrnak kitűnő.
Kleinwaeohicr tanár, az európai hiril uóorvos a következőket állapította meg: A természetes Furenc lózaef-keserüviz mindig pontos és huzamos idón át is haté-ko/iy hashajtónak bizonyult. Mivel semmiféle kellemetlen luelléktQnot nem észlelhető, a Fereno Józaef-viz méltán megérdemli a legmelegebb ajánlást. — Kapható gyógy tárak -ban és fűszerkeruskedésokbén. A Szétkílldési Igazgatósig Budapesten.
KÖZGAZDASÁG.
Gabonaüzletről,
■tcykaalsn* Mtt. aug. 7.
Piaci árak:\' ^ Búza K 10.70, Bezs 8.50, Zab 8,—, Árpa 8.—
— Sörárpavásár. Folyó bó 23-ikán n Bor sodmegyei Gazdasági Egyesület at érdekelt többi közgazdasági testületekkel karöltve Miskolcon, a Ka ppa Nagy Szálloda téli éttermében országos sörárpa--vásári rendez. Az érdeklődők bővebb felvilágosítási az emiitett gazdasági egyesület (Miskolc, Széchenyi utca 49.) titkári hivataltól nyerhetnek.
— A pozsonyi hadtest-hadbiztosság pályázatot hirdet a Sopron, Szombathely, Kőszeg Nagykauitsa, Kismarton és Netsider állomásokon elhelyezett csapatok és iutézetek részére 19U. év: október hó 1-töl 1912. évi szeptember bó 30-ig ter jedó idó alatt stükséglendó széna, szalma, kőszén él tűzifa szállítására. Megjegyzendő, hogy széna é» szalma szállítására iráuyuló ajánlatok kőszén és tűzifa szállítására iráuyuló ajáulntokknl egyűUeaeu uen tehetők. A versenytárgyalás Nénidért illetőleg a po zsouyi cs. és kir. élelmezési raktárnál folyó hi 21-ikén, a többi állomásokat illetőleg pedig a sop róni kalouai élelmezési raktárnál f. bó 17-ikéu foj megtartatni. Részletesebb felvilágosítás a soproni ke resk. és iparkamaránál, az említett élelmezési rak táraknál, valamint a pozsonyi 5. hadtest hadbiztos «ágánál szerezhető és ugyanezen helyeken a stálli tási feltételek füzete is megtekinthető.
Szuperfoszfátot
kartilaa kívül náUtj
Schwarz József és Társa
liteput, VI., Váci Urat SS.
FORDÓ
Déli vasút állomás.
Vasas és iszaphőforrások 34—45" 0. Fangógyógykezelés. Hidegvitkura. Szénsavas-, nap-és légfürdők. Szabadban való fekvés. Mérsékelt árak. Prospektussal szolgál.
Aa orvoa) kar által aJAnlT*.
Oümökór (tttdóbajok), légzőszervi bántalmak, szamárköhögés, influenzánál.
Cl hau«ail«>> Slroliat T
L A M komi 14«. kmMl kSh«(4.
binUlm.lti.o imtlri. 1 Mloduob, kik „•«•hurotb»» uanr.d-n.k, Slrollo ,Hooh.\' állal r5r(d I<l4n kal&l m«coóurulo*k. a UWtu MinUI »ArrtMd IMM.
Dál.l uUa IfowM k«ugr*kbalM
MMja
4. Hkrofuli*, alrlor4uw4á4M, M.m- U orrburuko* n*rm«k«ka*k nbdklTil
footoa iui » HlfOlln.
A Uplálko>4*l »obu .li..»itL
ktpbtM erdora»»
Urbftu.
A»» a..«.jk.f,l t kHMBk
Omk w«d»U <Moau«olá«u 8IKOUN „Iloch»"-t Urjtlnk é* ^i.rek.t haUtroMt-Un ataaitaiwk vtuu.
r. HOTPMANN-LA ROCHE A Co, Banel (Svájci). arnz Orenzach (Baden).
ZALAI KÖZLÖNY
AÜÜÜ8ZWS 7.
tmuMim^rmri
ktiv.ll.« alatt M>tl U lr>n|illlll*l|illl
Szemóiyszállitás
a
világ minden réazéba
Hktrrea a ld,.lkr,\'*> 1 on.likOB
Hambui g-Noiwyork Hamburg-Philadelphia
Haat>r|\'*ri.>ti.l< I Kaaksrf-aealke Haakarf .Sratllla Ha« .«r,-Afrika ttaakart-Caaata Haiaauri-AafHa
Maata\'iC.l. I Kaaikiir)Fraaailaarai4|
8lóraksió ti üdüli utamok a tengpren:
Ulaibei • HM UckU ktleil .iiráaok; teMkíil tcn(<rt araiatok; njaiarlaillal „laiátok; «Ulamrrtkal e*i4*»k. faiaki atailtok iVonih.lmli, Iil»ndl|, aj t.j*kl fokra Spltlfctrilkra; allaal ji.titok Protptklu*«k latrta *a b4rttuarv«
Hamburg-Amerika Linie,
AblHtui- FV»áá»*»ar«fk<h\' llainhurg
\\ „Keresztény Fogyasztási Szövctkezet"-ek
központja Budapest-kiskanizsai fiókjához egy jó házból való r== keresztény fiu
tanulónak felvétetik
Bővebbet megtudható Kralcsevics József nél, Kiskanizsa Ország út 49 szám
2 — 8 kózdpiskolát véglett, jó háából való fiu
GYAKORNOKNAK
Jó fizetéssel azonnal felvétetik
Iíju Wajdits József
Itftnyv és papirkeresk^désében.
Nagykanizsa, Deák-tér 1.
Iféiyfirrái VARASD-TOPLITZ
Vasút-, posta-, telefon- és távírda állomás
Uj gyógyazállodái vlllai)vllá|ltiiaa|, hlmivai radlaactiv tartalMB kinn hoforrái -f 68". — Ajánlva. köszvény, ciuz it iscklai Itk.-ail Ivókúrák makacs torok-, giga-,
mail-, máj, gyomor at bilbántalmaknál Eliktromoi mauagi. — lizap-szimam ti napfürdok.
Égési éven át nyitva. Modern kényelem. Uj szállodák. Mesés kttrnyék. Katonazene. Frospek\'uat ingyen kUld a
\'Ürdőigazgatóság.
IfésT Gyomor bet ebeknek. ^
Mlndaiokruk, kik a gyomor tnoghUléte, vagy túlterhelése, ro,* 1 neheien eméaithatü, nagyon aaalag, vagy kldag «lőlek 41raiata alul, «agy roil.lallon élelmiS.t kíWelkoittben gyuuorbotegs4get, inlnl
Gyomorhurut, gyomorgörcs gyomorfájdalom, nehéz emésztés vagy nyálkáaodást kaptak, ajánlunk egy kltünö háalszert
melynek klulni, haitit mii évek óta VI van próUlva. ti a
Hubert Ullrich-fóle növónybífe
Ezan növénybor kliünO. gyógyhatásúnak laláll füvekből, Jo bcrral van káazltva 4a aröaltl, ♦latra kaltl az ambar a.níailö (zárvázáiét. — A n8v4nybor megakadályozza a< améeztéal = «avarokat 4a alómoidllja ai ag4aze4gaa v4r ujják4pzűd4a4t. =====
A nóvénybort lilojokoriu hátúiéivá, gyuinnrhateiiégok meg a csirájukban elfojuinak, — Syin|itomák mint: FSfkját, falbófógéi. gyoin.irégét, felfúvódás roatiallét hányátaal. matyók ehronlkua Idiji gyoahrbetegiégeknél oly gyakran olöfor.luloVi, elmúlunk néhlnytzorl Ivka utkn,
ÁűJ is onn\'nk kollemetlen«kavotketinényal, mint notuiát, kólllle, nlv-KJZjOtVl OJVOUOD dohogás, álmallan.ág, valamint rertolulki a májban, apában 4a a nagy /.llgei-4rben (Arany-ér bántalmak) a ilóréiiybor által gyoraan inogiltlntelnek. A nilvenybor ineg.tailloll .it om4.alhotloo.6get í« kóunyíl ttékelét klial ollkvolltlatnak a gyomorból 4« belekből alkalmatlan r4atok. *
8ovány, halovány ki ne és, vérszegénység, elerőtlenedés,
ItgtahbttOi a lom améutéi kótotkatuiáuyel, liilayoa vérkéj>tiM4a 4a a mi) botago. állapotáé. tvágy-hUnyntl, lilegaa Mgya.lt.kg 4a roau kodélyhangulal, továbbá fófajáaok, álmatlan éjjelek kóvetkeité-ben ily egyének lassan egétxeil elpusitulnak. W NAványbor at elgyöngült íleiciüue* UJ tükteUat ad. ^^ Nftv4nybor fnkotia at élvágyat, a* emé.ité.t 4« láplálkozátt oWmoz.ll ja, eloiegtlt ai anyagcserét gyoraitja a vérképzódést, megnyugtatja a feldúlt Idegeket <» életkedvet azerez. Siám-talan elismerés és hálanyilvánitáz igazolják ejt.
Nüvénybnr kapható .1 és 4 koronáért a Nagykanizsai, Klakanizsai, Becsehetyi, Ujudvari, Kín-Komáromi, Csákányi, Nomoavidi, Tapionyl, IWhóiiyci. Nagy-Hajomi. FataA-Sagesdi Csurgói, Bertoncel, Gólai, t.cgrádi, Atnó-Domborul, Kutorll, Muracsdnyi Kálkat, Podtureni, Szetntcat, cAI»ólendvai, Pákai, Itaksai, Novai, llakii, Hojoskei, l\'acsai, Alnó-Hajki, Nagy-Radai, Kéthetyi, Maraalii, Kaposvári, Nagyatádi, Tarányl, Csáktornyát Perlaki, Vara»*di atb. gyógy tálakban c« fuster-ülletekben és Magyar„raiág legtöbb gyógytárában.
A kaniiaai gyógyszertárak 3 e* több üveg nóványbor lendeleanél eredeti áiak melleit küldik sxet mmdenuvc a monarchiában.
f«T Utánzásoktól óvatik. <9m
Kérjen csakis
Hubert Ullrich-féle növónybort
HEGYI LAJOS
~ hirdetési irodája —
folyó évi augusztus hó i-én
I, VII. KifálMlCa 61.,
I. em áthelyeztetett.
Mindennemű hirdetések és reklámok felvétele az összes fővárosi-, vidékies külföldi-lapok és naptárak részére eredeti árban. Költségvetések és árajánlatok díjmentesen
SflLVRTOR
Gummii sarkak
Utolérhetetlen tertósságú.
Mindenütt kapható!
Vezérképviselő: Hermann Hirsch.WienDó
Közlemény,
^llIMM
Berber-féle ftty- (
N4tOur tióaappal aaalKl agr »arpar uavá Hzlat-amoar inegktiárlalta, kogy a Wa ||4|y
•ia*fa»k 4a kifc áa| pi aparaataaiaaah" aU
-W 7
sa^uoKréi.
D«vazaa tuaaioaUati jogát vitáaaá gyártmánya nk ráráa blraaaá lal alaptanokat lionoa foigaiomba. %y k4pviaalönk, dr S a o b i Lajoa inagaa oa. ilr. karaataáilau aaiiu kínt tállopni; annak ktWaUaaUbw hoztuk, hogy 1808. daca nkat azáinii iiAlaitat kwoodaiott, k „■•rgar-Mta (fán. ém ■■inka , a •■rjar idla ki
Uaraar-IMa |"| .....ijji" apg\'i 1. I
gar-léla fc*»-kélréa> «aaMa»!"!*. aaaa
eimriMi ellátói 4a várnagy ka.úp aaaa nMkaoiá lanat a mi Jóliamart klllitm iiilamikat aatla la, attot azelőtt a lóntt ,ll Hull ta«j<ik i hozni; k4rj<h annálrogra aajál 4r ben a nagyárdamt III »llltgal, tiiiiidaa mia tyartmAnfokkal ralé caeriM.-an«« 6a távadáaba ajtáaa Vioniló, *liandóaa lmja ama. kai a caomaaolAaoa a rapta kaSleeeK » 1
4a a mi In i«l « ~ ^
látbaio kaafe* (yUatnak. Ha a caomagsIA-aon a int vád-jagyOnk 4a oágjagyzáaank aiaaa rajta, agy kírjttk, hoff a Ka*>paat, iaL( wa a ml hiraa éi 1» éy óta jtearfi gyártmányainkkal I nanil, iskaaátaa TÍaaaa.
Traaaaa 4a léci l»"4. laaniár Ui.
MaÉ a, ém Ursa.
Baktáron van Magyaromig minden ▼iroial-ban. Nagybani aladájuk a »ndapaat Mfy drogarlákban.
Nyomatott a laptulajtloiios Ifj. vVajdits József kóuyvuyouidájában Nagykauizsáu
NAGYKANIZSA, 1911 AUGUSZTUS 9. 50-IK ÉVFOLYAM. 68. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Mi|Jili>lk hátién ét ciltlrUklR.
Elflflialáal árak; Kgáu átrt 10 korona, Utána 6 korona, Nagjradátra 9 koron* 80 011. — lt,a. alám ára 10 Ali.
Politikai küzdelem.
Abból a szomorú kavarodásból, mit a véderő reformjával kaposolatban a Juslh-párt felidézett, mind erósebben ós tisztábban bontakozik ki a hatalmi kérdés, melynek érdekót a nemzeti viszonyok és az általános szavazati jog tetszetős mezébe akarják öltöztetni a letört nagyságok. Bár a nemzet régen tisztában van ezzel, de oly éles bonooló késsel még senkise szedte szét az obstruáló kisebbség agyvelejét, mint Tisza István részint parlamenti beszédével, részint hirlapi cikkével. Kimutatja, hogy a vásári bánásmódnál nem ogyéb az a handabandázás, mellyel a nemzetet megtéveszteni akarják. „A közönség elkábul ennyi lármától; elveszti tiszta Ítélőképességét, s lassacskán elhomályosul az a világos fény elótte, hogy a nemzet vágyainak elérésére a többségnek van világos, határozott, következményeiben messze kiható katonat programmja, s hogy az ellenzék álláspontja csupa bizonytalanság, homály és kétértelműség.
A józan közönség ugyan rég tisztában van mind azzal, hogy a nemzetnek az európai hatalmakkal lépést kell tartania fegyveres erő szempontjából és tisztában van azzal is, hogy az ezzel járó terhek, ha súlyosak is. nem kötik le az ország pénzorcjét tobot-
\\ csanádi alispán meg a szegény ember.
Mikor Justhék at aradi népgyülósról vissza-téróbeu voltak Budapestre, a vonaton Vertán Ktele csai.ádmegyei képviseli beszélte el a következő kis törtéuetet.
Csanád vármegye at utóbbi esztendőkben munkásházakat építtetett. Mikor at emberek beköltöztek a vármegye hátaiba, Hervay Lajos csauádi alispán végigjárta a lakásokat. Mindenfelé igen hálálkodtak neki a hajlékokért. At egyik lakásban at alispán kél öreg cselédet talált, egy stepény emberi, meg a feleségét. Mikor körülnézett a\' lakáiban, mindjárt látta, bogy Ninrsetlun Jánoshoz nyitott be. A szobában nem voll egyéb bulor, mint egv fenyőfából összességeiéit gyalulatlan asztal, két szék, ineg at asszony leánykori ládája, ágynak -minek Ilire sem roll. a sarokba vaokoluk s oll hevert a suba, a szegényein-bar derékalja, vánkosa, takarója.
— Megvannak elégedve a lakással? — kérdezte az alispán.
A szegény ember nagyon hálálkodott.
— Ilyeu szép portáról iiem is álmodtuok. Lakásunk vau gyönyörű, csak már most kereset is kel-
Kalalia aaaikaaalö: Klmtju:
UertiUa •»•«•«\'■ „ uUcru.tm»tSméK.
tzirkiiztéiéi ét klariékliatal liik-tér I.
Talafon: III. - Hlrdaláaak dljaiabáa .«»HM.
ségén lul, de a hangzatos szavak könnyen terjednek ós a „nemadóztink" jelszavu tömeget félrevezetni sokkal könnyebb, mint a gyakorlati politikának és az igazságnak híveket toborozni.
Erre a herkulesi munkára senki se kópés annyira ma, mint Tisza István\'gróf. Mintha kezében tartaná a nemzeti veszedelemtől óvó óriási harangnak kötelét, tös rettenetes erejével kongatja a vészharangot ? Felrázza vele azokat, akik tétlenségbe merülve nézik, hogyan akarják feldúlni alkotmányunk ezeréves épületét az obstruáló honatyák. csak azért, hogy saját megunt ural-1 inuknak építsenek helyébe palotát. A választójog kiterjesztéséről uia már általánosan tudva van hogy az oly mértékű lesz. mely sáncaiba fogadja mindazokat, akik órtolmisé-gökkel rászolgálnak. Olyan kiterjedése lesz a jognak, amit a Justh párt a szociáldemokratákkal való minden ölelkezése mellett sem helyezeti volna kilátásba. Ez tehát a gyékényt alaposan kirántotta a jelszavakkal küzdők tábora alól. Megmaradtak még a nemzeti viszonyok, a katonai követelések, melyekről Tisza István így ír: „(."¡ólunk közös. A hadsereg egységes vesetésének ós beszervezésének megbontása nélkül foglalja el a magyar állam és a magyar társadalom az ót megillető helyot a társadalomban. Ezt a
helyet szolgálja a 9-es bizottság programmja. Ezt akarná a század-nyelv egy lépéssel előre vinni." És kiviláglik, hogy ez az eredmény oly csekély sót semmis, hogy távolról sem ér fel azzal, hogy a helyzetet miatta felforgassuk ós ujabb egyenetlenséget okozzunk király ós a nemzet között.
A józan belátás mindjobban tért hódit, a törvényhatóságok egymásután tiltakozni fognak a parlamenti munkát megbénító és a magyar parlament nívóját mélyre sülyesrtó obstrukoió ellen. És végül nem marad egyéb, mint emléke annak a sivár képet mutató harcnak, mely az ország haladására polyp módjára rátekerőzík.
A Franz Lajos ós fiai R. T.
első közgyUlése.
Ma d. e. »\'órakor tartotta a Oaaino nagytermében a Franz Lajos és fiai gőzmalom é« villámot Dtem R. T elst évi közgyűlését. At egyhangúlag elfogadott igatgatósági jelentés röviden és szárazon sorolja fel a számbeli idatokai, melyek ai üzleté» eredményét feltűntetik lgat hogy a beszéde* számok at igazgalóság körültekintéséről ós a szakszerű vetélésről szólnak, mégse hagyhatjuk megauilitéa nélkül, hogy at eradmáuyt feltüntető stámok értékét növali at a nehétség, amit a lefolyt évi termás gördített a malomOtemek elé. Tudva van. hogy a múlt évi termés mintegy 10 millióval maradt a minisztériumtól kiadott torméskíinutaláa mögött. Kz a gabouaárakat oly mértékbeu befolyásolta, hogy a malmok » heti
lene hozzá. Meguntam már a napszámos munkát, meg aztáu már nem is nagyon birom. Kgészen más volua, ha a maga katére dolgozna at ember. Ha módom volna hottá, bérleoék két hold földet, hagymát ültetnék belé, azián majd csak megsegítene a jó Isten. Csak hát hogy kélatát pengő kellene hoitá, at meg nagy pénz: ki adna kél száz forintot egy ilyen ategény embernek, akinek a két ketéo kívül aemmije sincsen ?
— Hát atiáu, ha a kéUtaz forint megvolna, meg tudna élni a bérletéből?
— UgT gondolom nagyságos uram.
At alispán jószívű ember.
— Hát én hozzásegítem kígyelmedet a kétszáz pengőhöz — inoudolla. Azláu majd meglátom inire megy vele.
Másnap annak rendje ás módja szerint nyélbe-ütötték a dolgot. A szegény ember váltót irt alá, * at alispán kezességéi >1 megkapta a banktól a péntl. fogadkozol\'., hogy becsüleltel visstafueli, csak azt kérte, hogy őszig adjanak időt neki. Megtették azt is.
Kz volt márciusban. Az alispán már rég elfelejtette az égést dolgot, mikor egyster, őszre járt inár at idő, beállított hivatalába a szegény ember.
— Azért jöttem nagyságos uram, hogy beszámoljak a kétszáz foriutról.
Kigoiubolkozott, s letett at astlalra kétszázötven forintot.
— Ennyit fitt itt nagyságos uram a hagyma.
— De hát ebből ki kell (izélni a kétaiát forintot.
— Kendbe teltem én már a bankban a dolgot. Kifizettem at adósságomat, itt a váltó. De még a kélszáz forint elég se volt, drágák voltak at idéu a földek. Kellett két hatvanöt forint. De már azért nem mástkállam a nagyságos ur nyakára. Nem is volt rá stükség. mert hogy már kétaiát foriotom voll, köunyü volt hottásteretni még hatvanötöt, csak ugy becsü\'elre. De már atl is visazadzettem. töltünk is atalaU, ugy hogy et a kétatátölven forint tiszta nyereség. Meglauakodtuk már at auyjukommal, hogy jövőre három holdat bériünk, aitán. ha a jó Isten megsegít, nem tselléreakedüuk sokáig a más földjén, hanem a magunkén gazdálkodunk. Meri stép at, nagyságos uram, ennyi péntt kihozni a hagymából, igaz, meg is dolgoztuuk érte, de mégis csak más, ba a maga földjén vau az ember.
2

ZALAI KÖZLÖNY
ADGUSZTUS 10.
ütemet négy napos iparütemre voltak kénytelenek redukálni. Ht ett tekintetbe vesszük, akkor u elárt szép űzltti eredmény a jövőre nézve fokozottabb bit-tatágt rejt magában
At Igargatóság jelentéséből mint figyolemre méltót kiem«IjQk. hogy a gőzmalom órléai képességének uagyobbitása éa a villamos üzemnek rekonstrukciójára és távveietű középpontú való átalakítására az előkészületek folyamatban vaunak. Hogy ez Nagykanitaára nézve előnyös visszahatáaaal van, az könnyen érthető.
Kooek a hatalmas vállalatnak a közgyűlési ismertetésénél lehetetlen, bogy annak igatgalóságával röviden ne foglalkoztunk. Olyan nevekel találunk ugyanis ott, amelyek előkelőségükkel Magyarországon nem programmot, hanem csak cégért aioktak jelenleni. Itt atonban saját információink alapján stivesen conitaUlhatjuk, hogy e fényes nevek nemcsak diaiéi a Kranz I.ajos és fiai résivénytársaaágnak, uem,.letört nagyaágok, hanem hatalmas anyagi tókéjókuél sokkal becaesebb szellemi értéket fektetnek e vállalatba. Szinte országos programmot nyújtanak arra nétve, hogy mint a cseh arisztokratáknál már megvalósulva látjuk, miféle kötelességeik vannak a közgazdaság terén a magyar arisitokratáknak. Ezek nemcsak a tandemeket veszik fel, hanem széle« látókörökkel, szaktudásukkal gyűlésezünk, tervezgetnek éa a vállalat felvirágoztatásán egyéniségökkel hatalmasan közremőköduek.
K\'özgyolési tudósításunk a következő:
.A Kranz Lajos és fiai gőzmalom és villamos Özem részvénytársaság Nagykanizsa" ma d e 9 órakor tartotta első évi rendes közgyűlését a Casinó terniébeu a réatvényeaek élénk érdeklődése mellett. Gróf Hoyos Miksa főrendiházi tag, art. elnöke, üdvözölte a megjelent tagokat; jelentelte, hogy a közgyűlési meghívó stabálysterűeu publikáltatolt és hogy 3992 résavény letételével 91 szavatat van jelen Így a gyűlés határozatképességét magállapiltja és a gyűlést megnyitja. A közgyűlés jegyzőjének egyhangúlag Rotschild Samu dr., a jegytóköliyv hitelesítésére pedig gr. Keglevich Béla és ujnépi Elek Kruó választattak meg.
A közgyűlés egyhangúlag tudomásul veati at igaigatóaágnak és • felűgyelóbizoltságuak jelentéeél; ugysziutéu a láróaiámadásokat éa at évi mérlegel elfogadta és at igatgatóságuak éa (elűgyelóbiiottaágnak a felmentvényt megadta.
A tiszta nyereség felosztása feletti elóterjeet-tés is egyhangúlag batárotatlá epelteleH ée pedig részvényenkint 5\'5%-ot vagyis Í2 K át fizet a társaság f. hó IS-tői kezdve péotUráuál az I. számú szelvény ellenében. Strem Dénes elismerését fejezi ki a felügyelő bizottságnak lelkiismeretei munkájáért és indítványom azok újból való megválaattáaát. At egyhangúlag megválasztott felügyelő bhuXUág tagjai: Herceg Sulkovszky Viktor, Polítzer fítu, Síd-lauer Aladár, Vidor Gyula, Rothschild Sara»; póttagok Hirechler 8ándor bankigazgató Ctj). «»ram Tivadar nagykereskedő (uj). Blau Laj<w a részvényesek nevében kifejti, hogy ez a közgyttlés «int« ünnepe a társaságnak. Nemcsak a féoy*» *r*<fm4ayoél fogva, meit aki tudja, mennyi kólleéggel kcadiaokkal, befektetésekkel dolgozik rnin4«tt r t, u tudja csak ezt az eredményt kellfeo méltányolni Az igaigatóság nemcsak a fény*« kerttAt adja a társasághoz, áiiinem nagy kalib«rfl munkájával a részvényesek elismerésére, köazőn<HÁr* rá*zolgált Kéri a közgyűlést, hogy az ¡gttfü/Mgotk jegyzőkönyvi köstöne tet szavazzon. Vgfnúvtin Pongor Henrik igazgatónak, akinok fáradhatatlan, bámulatos szorgalmát csak így tudja a Untaxág elismerésben részesíteni.
Gróf Hoyo* elnök az igazgatóság nevében köszönetet mond a jóleső szavakért. Ha Blau ur nem iuditváuyozta volna a l\'ougor igazgatónak jegyzóköuy-
beu kifejezendő elismerést, akkor ezt ó telte volna meg, meri az elért fénye* eredményért kifejtett munka oroszlánrésze at ó nevéhez fűződik. Ezzel az elnök a közgyűlést bezárja.
Kánikula.
At fturópa fölött a levegőrétegben való állandó depresstíó kellett még nekünk at ó 40 0. fokú izzásával. Hihetetlen változást okozott et. A kukorica lesült: takarmáuy nincs. Megdrágult miuden. Szegény készfizetésből élő hivatalnok-osztály et kellett még neked
fts mindig így le»z, valameddig őstermelésre lestünk berendezve. Sorsunkat egy tavaszi eső, egy uyári eső dönti el. Ha pedig ráuk pörköl a nap, lesül minden, oda a gazdák veritékes munkája s a mi ezzel egy, a mezőgazdasági országban, et őstermeléssel s kizárólag ezzel foglalkotó országnak mindéu-rendű és keresetű tagja ett nyögi. Ma már attal ís tisztában vagyuuk, hogy népélelmezéa szempontjából a kukorica lényegesebb termék a gabonánál. H« mi uáluuk .kukorica terem, akkor ninca szegénység. Ha a kukoricát elsüti a nyári hó, bihetetleu pusttitást test a pelarga. A kukorica a stegéuy ember kenyere, jobb élése. Ha kukorica van, meghitik a nyáron papsajton, parajon élő poltrás malac s mégis jut a népnek is egy-két Uplálóbb falat IV. Heurik frvucia királynak máskául kellett volua uralkodó elveit formuláznia. Nem a vasárnapi tyúkhúslevest kellett volna emlegetnie a paraszt fazekában, hanem így szólni: ,Azt szeretném, ha a legszegényebb embernek is volna hitóba fogra egy két disznója
At olvasó pedig att fogja mondani: mindetek régen tudott és kesergett dolgok. De van-e kivétető? Múesót uem csinálhatuuk Mit tegyünk? Nyári vezércikkéé, kelmed lenne csak az okos ember, ha megmondaná a teendőket.
igat Mflesót nem csinál hatunk. Elemi csapást megakadályotni nem tudunk, legföljebb csak atörnyD csapását tudjuk enyhiteni. így mindjárt, hogy a csapás enyhítésénél maradiunk: a rettenetes hó ellenére is uam minden földön aűll ki a termény. Texasban, Amerikában az olyau nyár, mint amilyen a mienk a mostani, állandó; ott már küldenek a „Dry-Far-ming\'-gal. Ett at amerikai talajmiveléat Ohampel északamerikai tánár találta ki, nálunk ia alkalmazzál; már a ahol alkalmatták, at abnormia nyár ellonére ae követketrtl be at aatály, et a magyartalan és véatea »tó. Hogy a Ghampel-féle talajmivelésnek miben áll a titka a mi az, et igatáu nem a — ve-tércikkíróra tartozik. At a szaklapok (öladaU.
A másik, amit ebbeu a meleg kánikulában el kall mondanunk, hogy ma egy orstág Bem rendet-kedbet, ba csak va bankot uem játatik a sorssal egyoldalú kalászos termelésre, aőt őstermelésre se. Itt nem at emberi munka, • befektetett tőke es tudás dönti el at ütközet aikerét, hanem at — időjárás. Kt rajtunk ktvOl álló tényez*. Azárt a nemzet vezetőinek föladata ugy Irányítani a dolgokat, bogy a nemzeti termelés változatosabb legyeu s biztosabb házitól! uyugod|ék, mint a labilis időjáráson. Ez leune az ipar. Ipari állam, vagy mondjuk: állam, melynek ipara vau. könnyebben szenvedi az időjárás •teszélyeit s nem egy-két eső dönti el iuségét. vagy jólétét
Függetlenítem kell maguukat az időjárás esélyeitől Szenvedni, az időjárás kedvezéseit, vagy csalását elviselni igy is kell, de uem lesz belőle nemteli szerencsétlenség.
Most pedig egyelőre veszünk részt a nap illó és természetes fürdőjében Ez jói fog tinui idegeinknek. Áltól tovább folytathatjuk azt a százados alvást, mely magyar fajunk keleti sajátsága. Minket minden elaltat Miuket semmi bem ébreszt föl. Ha fel is
ébreszt, egy bizonyos, hogy nem — cselekvésre ébre«».
HÍREN.
— Rendkívüli városi köagyüiéa. Nagy. kanitsa r. I. város f. hó 12-éa d. u. 3 órakor
rendkívüli kötgyülést tart. A tárgysorozatban mint fontosabbak szerepelnek: a 20 ezer K-ás államsegélynek a tisztviselők költ leendő szétosztásáról atóló határozat ; a gimnázium építése ; jelentéa a gyámpéoz-tárról; a 7 éven levő elhagyott gyermekak költségei.
— Saemélyi hlr Lukács Jótaef főgimná tiumi tanár, lapunk munkatársa oroszországi tanulmányútjáról ma hazaérkezett.
— Esküvők. Szombaton Meistner Marianna kötött hátasságot Karovits Jánossal; vasa .nap pedig Fischer Irma Leitner Aladárral ; Győri Irma pedig Mózes Pállal. Eteket a hátasságkötéseket átért jegyezzük fel, mert Sáliján Gyula dr. főjegyző etek uél szerepelt mint házasságot kötő anyaköuyvvezető.
— Gyáaarovat. Mély gyást borult Pásztor Miksa zenetanárnak családjára. A kérlelhetetlen halál a nagy zenei tehet <égü Margitkát 14 éves korában kiragadta az élők sorából. A letört virág már tsenge korában nagr reményekre jogosította zenei taeniali-tásával a most gyástba borult atülőket. Már 41/» éves korában teuoi kapacitások elragadtatással beszéltek a leendő nagy mivészuóről. A halál raobt ezt a nagy reményt semmisítette meg. A boldogult Margitka nővére a Nagykanizsán dédelgetett kiváló zongoramű*észnőnek Pásztor Irmának. A lesújtott család iráut városszerte megnyilatkozott részvéthez a magunk részéről is csatlakozunk
— Nagy Boldogasseony-ünnepe nz alsó templomban. A Katholikus egyház eme stép irányú ünnepén az alaó templomban a következő ünuepi szertartások tartatnak : Heggel 7 órakor elaő csendes mise, utánua elmélkedő imák. Délelőtt fél 9-től — fél 10 órakor énekes szent misék. Utánua ünnepi prédikáció. Kit követi a déli nagy énekes istentisztelet. Pélutiu 3 órakor litánia, utánua könyörgés.
— Buosu SomogyMentmlklóaon. Jövő hét fcfcddjén vagyla Nagy Boldogasszony ünnepén tartják * aomogystentmiklóaiak a szokásos bucau-ünnepeket. At idén ia, mint ezelőtt a Jól mulató nagykanizsaiak azou a uapon ellepik majd a vig bau-gulatu falut és megrakódva borral éa aörrel térnek majd viasta ebbe a kijózanító atomoru városba.
->- Ab laraellta templomban a péutukesti istentiszteletet f. hó 11 élői kezdve további hitátke-désig d. u. fél hét órakor ketdódik.
— Utó állítás A f. bó ö-én megtartott utó-állitásra jelentkezett 67 ál lilásköteles, akik kötül be-sorozlatott ló. Megvizsgáltatott 10 apa, akik kötül 4 uek keresetre való képtelenség« raegállapiUatott.
— Ab Ipartestület Jubileuma. At u-impozáns ünuepély. amellyel n nagykanizsai Ipartestület (.mállásának 26 éves jubileumát akarja megünnepelni, most a megvalósítás stádiumába jut. Az Ipartestület ugyauia, mint legutóbb jelettük, egy 40 tagu nagybizottságot alakított a végből, hogy enuek at ünnepélynek a réaiUeit megállapítsa. Ezen uagybi-zotUág 8-áa Samu Jótaef elnöklete alatt ülést tar-joU, amelyen megvitatták a stükséges teoudöket Többen az ogye»llleti tagok közül, s Dobrovics Míláu egy nagyobb szabáau vigalom rendezését javasolták. Ezzel szemben dr. Hegedűs György ut ajánlotta, bogy iníut a többi helyi ogyesületek és társulatok szoktak, egy localiá jellegű vigalmat rendezzen a testület. Élénk eszmecsere után, amelyben részt veti Eperjosy Gábor, Boros János, HofTmanu Henrik, Halvax Frigyes iparbiztos stb. a bizottság elfogadta
AUGU8ZTUB 10.
ZALAI KÖZLÖNY
8
dr. Hegedűs György indítványát, s ennek részletesebb megállapítása végett egy 10 lagu bizottságot küldtek, ki A tiz tagu bizottság felét ipartestületi tagokból, felét pedig a testületen kivüliekból, a következőkből alakították meg: Halvax Frigyes iparbiztos, Hoffmann Henrik, Millényi öyula, Samu József és Somogyi Kde ipartestületi tagokból, Koros János, Dobrovics Mihály, Kporjesy Gábor, dr. HogedOs György és 8trém Ottó ipartestületen kivüliekból. Az albizottság őt napon belül tartozik javaslalát a nagy-bizottságnak, különösen a jubileumi Onuepségek arányaira nézve megtenni. Egyszersmind kimondotta a bizottság hogy az ünnepély napjának megállapítását későbbre halassza \'
— Katonai bevonulások A nagykanizaii 20. honvédgyalogezred értesiti Nagykanbaa városi, hogy I. hó 16-áu 600 tartalékos legénység, 07 ló és 70 tiszt fog bevonulni A legénységet a régi giin-uáziumbau, a Karcag-féle és a Petófi-uti laktanyában fogják elszállásolni. A tartalékosok aug. 26-áig lesznek városunkban.^
— Közegészségügyi vizsgálat. A rend-órkapitányaág mindenkor a legnagyobb figyelemmel ügyel a közegészségügyi rendszabályok szigorú betartására. Kmiek ellenőrzésére tegnap délután dr. JJácz Kálmán v. tisztiorvos és Füredi János rendőrtiszt vizsgálatot tartottak a gyárakban, ipartelepeken, üzletekben, • vendéglőben és egyéb nyilváuos helyeken. 8 a vizsgálat során számos helyed mulasztásokat talállak : többnél egyes lakrészeket lakhatatlannak kellett minősíteni, másutt meg és pedig leginkább vendéglőkben és üzletekben oly listlátalauságokusk jöttek nyomára, mely miatl az illetőket fel fogják jelenteni. Kddig ilyen mintegy 35—40 jegyeztetett fel A vizagálatokat még ma délután is folytatják
Vászongyárosok és kereskedők figyelmébe. A kereskedelemügyi miniszter ur 1910. évi április hó 28-án 318. sz. a. kiadott rendelete értei méhen a vásson elnevezés, vagy ennek más idegen-nyelvü egyenértékű kifejezése csupán azon védj»-gyekbeu foglalhat helyet, amelyet lenből, vagy, kenderből készült sima szövött áruk megjelölésére lajstromoztattak, enuek folytán a pamutból, vagy más pótaoyagból készült, vagy ilyen anyagok felhasználásával szövött árukra vászou — jelzésű védjegyek nem lajstromozhatók. Kzeu iutéikedés célját az a törekvés képezte, hogy megakadályoztassák u, miszerint a közönség a vászon jslzéa állal az áru minősig« tekintetében megtévesztessék, vagyis, bog/ Vászon elnevezés alatt olosébb éa rosszabb minőségű pótauyagotból azövött áruk forgalomba hozhatók ue legyenek. Felhívjuk ««ért a* érdekelt szakmabeli kereskedők éa gyárosok figyelmét arra. hogy miután a kifogás alá eső árujelzés 1911 január bó 1. után kihágásnak fog tekintetni, a gyárosok saját érdekűkben cselekszenek; ha aa általuk előállított áruknak árujegyekkel való «Hálásánál a kereskedők, pedig, ha Áruik beszerrésenél már most ezen rendelkezések szerint járnak el.
— Vóres játék a Teleky utón- Csak a szerencsés véletlen meniette meg, hogy végzetes baleset nem történt tegnap kora este a Teleky-uton egy ház elölt. Turbéki Károly tizeunyolc éves cipéai tanonc pajtásaival a Teleky-uton sétált, miközben Grüufeld Mór üzlete előtt megállapodtak és ott előmutatva 6 mm-es fényes uj vevolverét azzal ját-szaui aezdett pajtásai előtt. Mig egyszerre hirtelen eldördült a töltött kis bekaijosztő s a golyó a boltajtóban álldogáló Urüofeld Ilona állába fúródott. Erre a gondatlan fíu tjedteu elszaladt, pajkos játékának áldozatához pedig dr. Fodor Aladár orvost hívták, ki a golyó eltávolítása után a sebet bokötözte A fiu ellen a rendőrség eljárást indított.
Aratás után a legjobb programm : Föstyéu-lürdó. Xi gyógyulni, ki üdülni megy oda és mindegyik megtalálja aat, amit kores. A világhírű kéues
iszapforrások tudvalevőleg még a legbetegebb, leg-bénább embert is talpra állítják. A szórakozást keresők részére pegig oly változatos időtöltés áil rendelkezésre, aminőt csak egy valóaágos világfürdő uyujt-hat. Innen van ai, hogy Pöstyéu fürdő évről-évre hatalmas (lépésekben fejlődik és az idén is 8000-rel növekedett a fürdővendégek száma.
— Munkásértekezlet. Tegnapelőtt este népes értekezletet tartott Nagykanízss munkássága a Badacsony vendéglőben lévő Munkásotthon nagytermében. Az öaszejövetel célja annak megbeszélése volt, hogy közös elhatározásul törekedjenek az általános választó jog megvalósítása érdekében a legmesszebbmenő agilációt kifejteni Az értekezlet alatt a jelenvolt munkások agy memorandumot írtak alá, melyet követelt jogaik érdekében föl loguak terjeszteni a képviselőház elé. Többen még indítványt tettek arra is, hogy a jövő hó folyamán Nagykanizsán is egy nagy válasitójogi-gyülést rendezzen az össz-vezetőség, de ez ügyben csak később fognak határozni
— Embercsontok. A homokbányában a ho-mokásáa közben egy ember csontvázára akadlak. Beletették egy rsákba és a rendőrségre vitték. Ki tudja milyen bűntény, vagy más esetből kifolyólag lett temetője az a homokbánya annak az embernek. Hatalmas erős ember lehetett, fehér fogai mutat|ák, hogy fiatalon került a föld alá. Nem lehetetlen, hogy még a török világ lelkiismeretét nyomja annak az embernek az eltűnése.
Akinek hashajtóra van szüksége, ne kísérletezzen mindenféle mesterséges szerrel, melyeknek többnyire kellemetlen, sót ártalmas hatásuk van, hanem használja a világ összes orvosai által rendelt természetes F«r«no Jósaef-keserüvizet, mert még Ame-
rika egyik legismertebb orvosi szaklapja is. a Canadian Journal ol Medioine, konstatálja, hogy a valódi Ferenc József-keserűvíz hasi-nálata „kíméletes hatása miatt az utóbbi években különösen előtérbe nyomult". Kérjünk a fŰszerOzletekben és gyógytárakban kifejezetten valódi „Fereno József"-vizet. A Szétküldési-igazgatóság liudapeslen -van. 2—3 középiskolát végzett, jó házból való fíu
NYILTTÉR.
Pásztor. Miksa és neje szül. Weisz Francziska, valamint Irma leányuk mély fájdalommal jelentik, hogy forrón szeretett gyermekük illetve nővére
MARGIT
hosszas szenvedés után augusztus hó 9 én 8 órakor este 14 éves korában elhunyt.
Drága halottunkat 11-én pénteken 5 órakor délután fogjuk a Nádor utoai 10. sz. gyáscházból örök nyugalomra kisérni.
Áldás és béke lengjen porti felett!
Nagykanizsa, 1911. aug. hó 10-én.
leseket
a kiadóhivatal,
ás —
Wajdits könyvkereskedés
rr Dek-tér
«s minden bel- és külföld hirdetési iroda.
Ruberoid
legjobb fedőanyag
bármily hajlású tetőzetre kátrány- és aszfaltmentes
il
1
minta és prospektus ingyen
Avenarius Müvek, Ligetfalu (Pozsony)
T
Lampionok,
J . konfetti 0
papírszalvéták
nagy választékban kaphatók
Ifj. WAJDITS JÓZSEF
f
könyv kereskedésében NAGYKANIZSÁN.

ZALAI KÖZLÖNY
AUGUSZTUS 10.
654. szv. szám.
~T§Ti7~
Székaslakérvárl a kir állani maatalap-paraacaaekaág
Árlejtési hirdetmény.
A székesfehérvári m. kir. állami méntelep székesfehérvári, komáromi, nyitrai, nagyatádi és palini osztályainál elhelyezett katonai legénység és ménállomány részére 1911. november hó 1-tól 1912. október hó végéig szükséglendó kenyér, zab. széna, alomszalaia és tűzifa biztosítása iránt a székesfehérvári m. kir. állami méntelep számvivó irodájában tltl. ifi a»|*"taa hi 23-ál Sálaiéit 9 érakar Iráakall zárt ajáilatl árlejtés fa| nagtartatnl.
A takarmány szükségletre megjegyeztetik, hogy a termelók nemcsak az egész mennyiségre, hanom 100 métermázsára is tehetnek ajánlatot. Egyenlő ajánlatok esetén a gazdák és gazdasági szöv«tke/.et\'\'k ajánlatai előny bon részesülnek.
A közelebbi szállítási feltélelek a székesfehérvári m. kir. állami méntelep számvevő irodájában megtudhatók, hol a száljitási feltételűk füzote is betekinthető ós ahonnan az árlejtési hirdetmény kívánatra megküldetik.
Székesfehérvár, 1911. julitm hó 25.
Székesfehérvári m. kir. állami méntelep parancsnokság.
Szuperfoszfátot
kartalaa klvll szállít:
Schwarz József ós Társa
lidapast, VI., Vátl klrat 11.
A Zalai Közlöny
|/arkaazlésé|s és Ifiaiélilvaiaia
Deák-tér i. rd. alatt van
U3T Gyomor betegeknek.
Miiidaroknak, kik . gyomor meghűlése, ««gy lolterhcléie, rom, nelieiau eniémheto, nagyon meleg, vagy hideg ¿lelek éWeiele által, vagy rendetlen eleimód kövelkeilélicn gyomorbetegságet, mim
Gyomorhurut, gyomorgörcs gyomorfájdalom, nehéz emésztés vagy - nyalkasodást kaptak, ajánlunk egy kitűnő háaiszert,---r
melynek kltünO hsláe. már évek ói,, kl v.n próbálva. Ks .
Hubert Ullrich-fóle növény bort..
faan ní.lnybor kliOno, gyógyhatásúnak talált fúvahböl, jó bcrral van káailtva V* erósltl. álalra kelti ai ambar amátítd siarveiatát. — A növánybur magakadályoua az amáaiUat = «avarokat ᧠előmozdítja ax agáaiságes vár ujjákápzódását. -
A nAványbort Uoj «korán hutuátva, (yaaiorheteg.ágak mág a csirájukban alíajtaloak. — Syinj^oiaik mini: Fiifájái, (elMÍAgás, gyomorágé«, felfuvódá. lo.nullét hányással. melyek chronlku. Idüi gyonorhetegiá^elintl oly gytkran alóforduln.V, elmuliuk néhányuorl ivás mán.
Pl<7álrrötorlÁa oimnl< kívalkaiményel. mint aiorulás, kóttka, sstv-
kJ^iOÍVl OXV.OVJ.OO dobogás, álmatlanság, Wl»nil„t vénotutás a májban, epábon ás a nagy Zslger-árben (Arany-ár bántalmak) a iiA.áuybor állat gyoisan megiiUnletusk. A. uiívénybor tnegsiiliitetl at emé.sthetlenságet é. kftnnyU siákeléi által eltávolíttatnak a gyomorból *» balakbbl alkalmatlan lének.
Sovány, halovány kinézés, vérszegényéig, elerőtlenedés,
legtAbbuAr a rosss emásitás VorolkaiiSényal, bimiyos vérkápiüitát\'áe • máj betegei áll.potáé, tvágy-hlánynál, idege, bágy.dtság 4. rom kedityhsngulat, tuvihbá Hlfájások, álmatlan éjjelek kOvetkeité. ben ily egyánek I.K.n égésien alpuutnlnak. W NAványbor .1 elgyAngttlt áteierónek UJ llllletéit a<|. XAváaybor fokono ai átvágy.t, a< emésztést á< táplálkoiást elómozdt ja, el8«ogtll u
anyagcserét gyoraitja a varkepiódest, megnyugtatja a frldult idegeket áa életkedv.! Hetei. S/ám-tal.n elismerés oa háUnyilvinilás tgsiolj.k Olt,
Nuvénybor kapható S és á koronáéit a Nagykanizsai, Kiskaniisal, Becsehelyi, Újudvart, Kii-Komáromi, Csákányi, Nemesvidi, Tapsonyi, liohonyei, Nagy-Ba|omi, t-\'elsó-Segesdi Csurgói, Betzencei, Uótai, Lagrádt, Alvó-Domborul, Kotorti, Muracsdnyi Rdtkai, Podlurcnl, Sielnicai, oAlsótendvál, Pákai, Bakaai, Novai, Hakii. Ptilóakel, l\'scaat, Atsó-Rajki, Nagy-Hadai, Kelhelyi, Marialii, Kaposvári, Nagyatádi, Tarányi, Csáktorttyai Perlaki, Varaudi alb. gyógylárakban és fiisier-uilalekbaii éa Magyatormág legtöbb gyógytárában.
A kanizsai gyógyscerlár.k 3 és tóbb üveg növénybor rendelésnél eredeti át.k mellen küldik síét mindenüvé a monarchiáb.n.
MTUtán ásóktól óvatik, "W
Kórjen osaktu
Hubert Ullrich-fóle növónybort.
\\ „Keresztény Fogyasztási Szövetkezetiek
központja Budapest-kiskanizsai liókjájioz jó házból való / keresztény fiu ■
tanulónak felvétetik
Bövebl>et megtudható Kraljcsevics Józsefnél, Kiskanizsa Ország-ut 49 szám
SALVRÍOR
Gummii sarkak
UfólérhefeHen farfósságú.
Mindenük kaphafó!
Vezérkápviselő: Hermann Hirsch, Wtenü%
Öszi trágyázás!
itiblláit 1 kaalilMiiktél 1
Valódi
átOű
^ ^ I védj«(yü.
Thomassalak
a lagjabk és Isgslcsékb fsszfsrsavM ■8trá|yal
ÍJF
ólomsár
«« tnmn&fl -
uliinu tyV^a^fi^a tiiiil vái tsrt<zk«ajask- ^iaiwlBS*«* illátva. ,, . , .... ■ tkaailfkaiptiittatrlkia Iirll*.
Kalmár Vilmos 1MáPtTOa(Ilt4l .
mm- Kttlttnöaan a Jatanlafl landklvttU otoaó árakra ngyetmaitatjttk a váaárlókat. 1
Képviselő és raktár Mells ós Pintér Szombathely
Nyomatott a laptulajdoujg Ifj. vVajiiits luisof üóuyvnyomdájában Nagykaniisáu.
V
NAGYKANIZSA, igu. AUGUSZTUS 14. 50 1K ÉVFOLYAM 65. SZÁM
HÉTFÓ
Politikai lap.
hí 4
MaiJalnik hétfőn ii csütörtőhün.
ElAAiaU.I Arak: Kgé.i <»10 10 korona, íílíyio 6 korona. Negyedévre 9 korona 60 (III. — Egy*. Hám »ra 10 flll.
A boritaladó behajtásáról.
Irta: BALÁZS JÓZSEF.
K.nth.ly, Iftll. aug. 14.
A boritaladó az államháztartás bevételének egyik legnagyobb tétele: és mivel az sem termeléskor sem forgalomba hozatala alkalmával a többi állami adók módjára be nem hajtható, az államnak a boritaladó behajtására más-tuás módozatokai kellett alkalmaznia. i
Az állam a boritaladót az ország területének beszedési körökre való felosztása által biztositja.
A biztosítás leggyakoribb módja a köz-sógenkinti biztosítás, mely abban áll. hogy az állam nem saját személyei állal szedeti be a felektől az adót, hanem egy bizonyos általány összegért a boritaladó beszedési jogát az illetó körben a községre vagy egyes magánemberekre bízza.
Nem akarunk itt hosszabb fejtegetésbe ereszkedni, mely elónyöket nyújt a községi kezelés a magánvállalkozóval szemben, mert ez oly természetes valaiui, hogy annak megvilágítása teljesen felesleges. Cikkünk keretében azt akarjuk kimutatni s ez által a községi lakókat különösen pedig a legérde-keltebbeket a szőlősgazdákat felvilágosítani, milyen könnyelműen járnak el egyes köz-
K.I.IA. »«iktaalA . Kertéi Jíuef.
uu<u« !
m >wrkwiitáaá(.
Swkiiztíiii íi kiadóhivatal Biák-ttr 1.
Tataion : 112 - HlrdaUaak dlj.i.b*. aaarfnl.
ségi elöljárók a boritaladók kezelése körül.
Aktuálissá teszi oikkünket azon körülmény, hogy most biztositja a pénzügyminiszter 3 évre az országban a borilaladókat és nem sokára megindulnak az ez irányú tárgyalások.
A kincstár egyrészt a boritaladó kezelése körül felmerülő költségek fedezésére, másrészt hogy a községeknek háztartásán némilegköny-nyitsen, jutalomban részesiti a községeket; még pedig 100 0 korona átalányösszegig 10\'/.. ujabb 1000 koronáig ismét 107.-ban azonfölül f>7,-ban. De egyes községben a 8000 koronát meg nem haladhatja a jutalék. A beszedési jutalék a községeket illeti, de ezt a község a beszedő elöljáróknak időről-időre átengedheti
Ezeket előre bocsájtva azt kell gondolni, hogy a községek kapva kapnak az alkalmon, hogy minél nagyobb jövödelraet biztosítsanak maguknak. Azonban ez nem így van a valóságban.
Sajnos a községi tisztviselők túlnyomó része még ma sem igen ismeri a közérdek fontosságát; nem tud hivatásának magaslatán állani. Apró érdekek, semmitmondó szempontok s egyéb mellékes körülmények dominálják olt az emberekel. Nem a közérdeket szolgálják legtöbb esetben,.hanem egyéb érdekköröket, vagy saját érdeküket és kényelmüket tartják szem előtt.
Így történik ez a boritaladó biztosításánál és kezelésénél.
)\' u a
Az elöljáróság, ha a község nevében a kincstárral megköti a megváltási szerződést, csakis arra törekszik, hogy a megváltott összeg nagyságát s ezzel a beszedési jutalékot biztosítsa magának: és nem tudja, vagy nem akarja átérezni azt, bogy amidőn az állam módot nyujl arra. hogy a község némi jövódelemro tegyen szert, akkor más szempontok mint a köznek érdeke el kell hogy törpüljenek.
Igaz, hogy a községnek jogában áll azzal is megelégedni, hogy csak magát a megváltási összeget biztosítsa, de a közérdek mást parancsol Nem egy községben, ha az elöljáróság a tényleges fogyasztás arányában szedné az adót, háromszor négyszer annyi jövődelemre tenne szert a község, kitint abban az esetben, amidőn a koros-márosokkal kiegyezik. Ez talán a korcsmárosok érdeke lehet, de nem a köz érdeke. Már pedig mindenkor a köz órdoke az első, különösen akkor, amidón az állam neki módot nyújt arra, hogy anyagi érdekeit megvédje.
Ennek pedig oka egyrészt az elöljáróság uombánomsága, a közérdek érzésének hiánya, másrészt mert még ma is az elavult községi törvény paranosol, melynek parag-
A moszkvai Tretjakov képtár.
Alig goudolja az ember, ha a Moszkva folyó kettős hidjáu átmegy a Kremltől. Iiogy milyen kiu-cses tárházhoz ér. Mnrt az a sok zeg zugos utca ■ ossz kövezetével, szegényes boltjaival h koldus népével semmiképpen sem méltó környezet az orosz feiiléaiet pautheonjához, melyre a kutató feltétlenül rátalál a Tretjakow képtárban.
A képtár alapját Tretjakow Pál és Stergiusz vetette meg. Jó módú ember volt mindkettő s gazdagságuk telte lehetővé, hogy az orosz festészet legújabb remekeit összegyűjtsék s egy hatalmas képtár kerelébtu mutaasák be a mflremekek iránt érdeklődő világuak a mai kor orosz festőművészeit gyönyörl) alkotásaikkal. 8 hogy l8«3-ban a városnak ajándékozták gyUjteméuyUket, ez az önzetlen művészet pártolás csak uöveli érdemlikét a Tretjakow testvéreknek.
8 Moszkva sem inaradt hálátlan a nemes ajándékért. A testvérek nevének fenmaradá*át örökre biztosította a művelődés törtéuetbon, mikor a képtárt e műgyűjtők uevéről nevezte el.
Nem kevesebb, mini 1800 kép látható e uovmh képtárban 8 a ki a fárasztó utal ürostoratágbau meg-
tette Moszkváig, auuak minden fáradtságát gazdagon kárpótolja a képtár a képek azeiuléletéból fakadó műélvezettel.
l>roszországbau kétségtelenül a Tretjakow képtár a második nevozetesség az Kremilage után, mely az idegent legiukább csodálatra ragadja. De mig az Rremilage az egész művész világot mutatja be festményeiben, addig a Tretjakow képtár kiválóan az orosz művészet vetülete.
A kivUlról maglulietóseu igénytelen képtár 22 teremben tárja fel mindül, mi kincse, birtoka, mi valóban elragadja a szemlélőt. A mint belíó termeibe hatolunk, sziute feledi az ember önmagát s az a hat órai idő, melyei délelőtt tiz órától délután négyig tölt el, hamar uiulik el, mintha nem is egy negyed uap volna
8 másnap önkéntelenül is visszakivinkozik oda, hol Wereslsagin, Makowszky, lwauows, Poljenow, Ropin, 8surikow s mások aiűvént lelkének gyönyörű hagyoináuyai nyújtanak feledhetetlen műélvezetet.
Mert a Tretjakow képtár e nagy orosz művészek remekeinek kincsesháza. Ki ne ismerné e nagy | neveket, melyek örökre bevésődtek alkotásaik folytan a művészettörténet lapjaira 8 nem hiába Találékony szellemük s művészi kivitelük egyaránt nagy uevet
biztosit a képtárban műveikkel uralkodó inűvésteknek.
A kisebb tollrajzok s akvarellek körülbelül kéi termet tölteuek meg. Sok érdekes látni való ötlik már itt szeinUukbe. De a tulajdonképpeni műélvezet ott kezdődik, hol három termeu át Weres-tsagin festményeivel találkozunk.
Krélarajzai s sziues vázlatai már raagukbau véve is érdekesek. Keleti tanulmányútjainak ered-méuyei ezek, melyek sok geureképéuak adják magyarázatát.
A mi etek után következik, az már az alkotó
erejében kifejlett művészt mutatja. — Hatalmas méretű képei: — Imádság egy saeut sírjánál, Két kirgiz a bazár felé vetető ulou, Kgy rabszolgagyermek eladása, a Sainarkaudi földalatti börtön miud lebilincselik a szemlélőt. Kőképpen ez at utolsó. Hatása oly mély, hogy öukéuyteleuUl óhajtja látni másnsp is at ember. A szenvedés és nyomor a foglyok alakján, a középen fekvő kiszenvedett társ látása a felülről gyéren bevetődő fénysugárnál, akaratlanul megragadnak s többször visszatérünk a grandióstus méretű képhez. Azután mintegy kétstáz kisebb képével találkozunk még két teremben. Kelet itinpom-pája ragyog mindegyiken s meglátszik rajtuk, hogy égést lelkével teremtette ineg alkotásait Valóság és
2
ZALAI KÖZLÖNY
AUGUSZTUS 14.
rafusaí már sehogysem, vagy igen nehezen illeszthetők bele a mai életbe.
\\ felettes hatóságok ujabb időben a községi vizsgálatok alkalmával különös súlyt helyeznek ezen beszedésre és remélhető, hogy rövid idő alatt, ha nem szép szóval, erélyes módon fel fogják ébreszteni az elöljárók kötelességtudását és pótoltatni fogják a hiányokat.
Természetes dolog, mindezen eszközöknél hathatósabban őrizhetnék ellen maguk az érdekelt községi lakók ós figyelemmel kisérhetnék az elöljáróságnak ilynemű sáfár-kodásál. Sajnos azonban a magyar ember nem igen törődik a közügyekkel és ezért fordul elő, hogy a legkisebb faluban is van korrupoió.
Ha az állam módot nyújt a községnek arra, hogy maguknak könnyű szerrel tekintélyes jövödelmet biztosítsanak, meg nem engedhető és morész dolog, hogy attól a jö-vödelemtól a községek egyes emberek magánérdekéért és nembánomsága miatt elesnek.
BiiMi városi imk
A;városi képviselőtestület tegnapelőtt d (u 3 órától kezdve rendkívüli közgyűlést tartott, melyen azonban ntég a kitartó hivatásos városatyák is csak fogyatékos számban szerepeltek Különben a távolmaradt képviselő urak jól Is sejtették, Itogy ezekre a fürdő-szezonra eső rendkívüli gyűlésekre nem érdemes megjelenni, mert először meleg van, másodszor ók már aenimi rendklvüliségre nem kíváncsiak és har-madszor, mert a meghívó nyolc pondja talán kevés ilyenkor egyemelet lépcső magasságnyirs felemelkedni csak éppen azért, hogy ott személyesen megjelenjenek lenini. Megjegyetvo, hogy ez a föltevés csak tudat melletti. A szombati közgyűlés egyedüli hangadó pontj\' az 1911. évi 80 ezer korona államsogély felosztásának tárgyalása volt. Az is tárnán lekerüli volna, ha egy képviselő s^ját észrevételeit nem ismerteti. Czulek kézbesítő segél) Ugye érdekében szólt, hogy a részére járandó államsegélyt most már utalják ki neki tekiutel nélkül arra, hogy a városi tisztviselők az ellen felobbozést adta be Mert szeriute igazságtalanság az, hogy már három éve ké-
sik Czulek sogélyének visszatartása. A polgármester Tálaszában megnyugtatni igyekszik a felszólalót, hogy a városi tanács eljárása e tekintetben a leghelyesebb, mórt humánus is és taktikus. Mire a közgyűlés a tanács javaslatát fogadta el. Némi élénkséget kellett a tanácskozás során közbeszúrt két póltárgy tárgyalása, melyet részletes tudósításunk ismertet.
A közgytllés elnöke: Véesey Zsigmond polgármester, előadó dr. Sabján Gyula v. főjegyző. Mellettök segédkeznek még dr. Betlizik Ferenc v. Ügyész és Doák Péter rendőrfőkapitány.
A tárgysorozat első pontjának, az 1910. évi gyámpéuztári számadások elfogadása után a gimnázium épitési Ugye került ismét szőuyegre. A közgyűlés a v. tanács javaslatát érvónyelvo elhatározta, hogy liálint és Jámbor fővárosi műépitők vázlatterve és költségvetése szorint kell foganatosítani az építés megoldását. KöltségvotésUk az építést 834,400 koronában állapítja meg. Ezért a város a k egyes taniló-1 renddel összefogva ntég 300 ezer K. segély adását kérelmezi a minisztertől ós azt, hogy az alkalmazott világi tanárok fizetésének pótlá-ára rendes évi hozzá-1 járulást engedélyezzen. Az uj segély iránti kérvéuyt a polgármester vezetésével egy öt-hat tagu deputáció ■ terjeszti elő még e hó folyamán Ezzel kapcsolatban j « gimnáziumi államsegélyre vonatkozó záloglevelek átruházásának módját velte tudomásul a képviselőtestület
Az 1911. évi államsegély feloszlásáról a tanács javaslata került elfogadásra A tárgyhoz szól emelt Remete Géza képviselő Czulek kézbesítő érdekében. Utánna Hegedűs László nagy elkeseredéssel szaval, hogy: — Kérem hiszen az uraknak úgyis nagy a fizetésük, hát szért az államsegélyt toldjék az adóhoz, és számítsák le, hogy annyival kevesebb adót fizessünk, mert ez az igazság; az uraknak úgyis jó dolga van. A demagóg érzelmi) tisztes korú Hegedűs Eperjesy tiábor felvilágosító -zavaitól látszólag megnyugodva lecsöndesedett és így lehál hallgatag beleegyezett, hogy azt a „tízezer pöngó ajándékot" mégis csak osszák ki s szegény uraknak.
Itt következtek a pótpontok: A csász. és kir. katonai kórház építését ismertető tanácsi javaslat, molynél fogva megbízzák Kauschor Miksa szombathelyi műépítészt, ki 3300 korona tiszteletdíjért az ált. és részletes terveket és költségvetési 2 hónapon belül elkészíti. Az építésre előirányozlak 78740 ko-rouát. A másik pólpont a Hr.emere-utca kövezésére vonatkozik, amennyiben a Badacsonyi Bazaltbánya rt. a 13922 korona költségvetési végösszegből 3°/< visszatérítést ad Mindkét Ügyben a lanáosi javaslato kat elfogadták.
Majd a tárgysorozatra térve Csigaházy Aulai erdómeaternck, tekintettel gyenge egészségi állapotára egy hónapi szabadságot engedtek- Elintéztek még néhány kevésbé jelentős illetőségű ügyet s ezután a gyűlés l/46 órakor véget ért.
élet lüktet mindegyiken a az életmegtigyelé* a legapróbb részletig kifejezóeu verődik víbszs.
Da a legnagyobb akkor Werestsagiu, mikor csataképait festi. Ki tudja mit alkotott volua még, ha a nemrég lezajlott orosz-japán háborúban halálát nem leli egy felrobbant hajóóriáson. Pedig oda is alkotási vágya vitte, hogy tolytassa a háború bortalmainak bemutatását, melyet a Tretjakow képtárban körülbelüliit nagy képéu szemlélhetünk ■— A háború apotheozisa e. festménye halála alkalmával a azépirodalmi lapok illusttrációja révén közismertté lelt, de ennél borul masabb négy nagyobb képe : — a Temetés, a Háború utáu. Triumphus. Hadizsákmány, melyek a háborút minden Iszonyalosságával mutatják be. Még egy aor nagy képe érdemelue megemlítést, melyek mindmegannyi remekei művéati erejének. Uláoua Makowszky következik. Egy teremben esakia az ő alkotásai foglalnak helyet. At orosz festészet e bUazkesége georeképeivel válik ki. Az anya és leáuya, az Elóatobában, Hankbukáskor, a Békehíré, az Orvoe rendelőjében, s még vagy nyolcvan jeles alkotása, közöltök néhány utsves arckép köti le a figyelmet.
Iwauow Krisztus niegjnlouése c. híres művéuek vázlatai töllik meg a követkető termet igazán kár
hogy e hatalmas képot a Rumjanzov muteutnból nem hozzák ide át. Mintha az égést képtárból et az egy kép hiányoznék és evvel lenne teljesen tökéletes a tárlat.
Wassnezow festményei a kiewi kathedralis falfestményeinek másolata javaréstben. Mellelte Bukó-wetzky genre képei, Dubowstky tájképei, Russow keleti akvareljei kötik még le a figyelmet.
Werestsagiu festményei utáu lte|dn képei gyakorolnak legnagyobb hatást. Rettenetes Iván megölt fiával, Nagy Péter nővére a lázadók kivégzésétel — felejthetetlenül megragadnak.
Ssurikow is nagy képeível tűnik ki Képel miutha Repiu képeinek lennének tárgyban folytatásai A lázadók kivégzése a moszkvai B. Vazul templom terén, nemcsak külső arányaiban hatalmas alkotás, hanem kivitelében is. De ki tudná mindezt stUk keretben méltatni, amit a Tretjakow képtár nyigt. Egy bizonyos ritka ország az, melyben ily nemied képtár mutatná meg az idegennek, mit alkoltak festőművészei. nagyot és maradandót, mely alkotója nevének epíláfiuuia lett örökre.
Lukács József.
Horschetzky Sándor.
(v.) A .nagy Idők" egy tanuja, tevékeny előmozdítója és katonája elköltözött az élők sorából A szabadságharc egy patríarkája befejezte életéi. — Horschetzky Sándor m. á. v. nyűg. főmérnök f. hó 10-éu 86 éves korában meghalt.
Bölcsője Nagykanizsán ringott. Dr. Horschetzky Mórnak, a nagy tudós és hires orvosnak volt Ha, az egyetlen, aki az orvos és emberbarát gyermekei közül életbon maradt mind máig. Tizenhat testvére előzte meg a halálban. A ludomáuy elemeit a helybeli gimnáziumban szítta magába. Középiskolai tanulmányait elvégezvén, a mérnöki pályára meut, mely akkor, a vasulépitkuzós első korszakában, nagyon háládatos pálya volt, de at ásás és stlntetés művészetét félbeszakította az a nagy harc, melyet a nemtől önállóságáéi! kéuytelen volt megvívni. — Horschetzky Sándor is beállt kstoiiáuak és az ágyukat irányította az összbirodalom seregeire. Kezdetben Perool Mór hadosztályában harcolt. A inoóri csatában megsebesült Felgyógyulása után Klapka seregével Komáromba korUll és itt végig szenvedte a körülzárás és oslröm kellemetlenségeit. Komárom felszabadulása utáu Klapka elbocsátotta sereget és Horschetzky 8ándor a szülei ház ólalma alatt a katonai rémuralom hiuzszemei elől rejtőzködött. Mikor a szereplók figyelme alább hagyott, gondoll mérnöki tanulmányának folytatására. Kiment Münchenbe, később Bécsben befejezte a stúdiumot. 186i>-ban a Déli vasútnál nyert alkalmazást. A l\'ragerbof-lendvai és I\'ragerhof-trieszti vonalak építésénél mini mérnök működölt. 1870-ben a M. A. V. szolgálatába lépett és a Károlyváros-fiuinei vonal építéaéuél fejtelt ki tevékenységet. Miut a M. A. V. mérnöki kar aggharcosa 1900-ban nyugalomba meut éa szülővárosában telepedett meg. Itt. » hol miudeu hát és minden hely ifjúkorára emlékeltelte, jól érette magái. Mini a társadalom derült kedélyO tagja sok barátot átértett magának. A mult ér derekán az aggkori gyengeség tUuetel mutatkoilak rajta, de steliemi tehetségének mludvégigbirtokában volt. Temetése i3-áu d. e. 7,11 kor volt. Itt mind a gyászbestédben, mind a közönség részvétének óriási megnyilatkozásában kifejezési nyert az a tisztelni és nagyrabecsülés. mi életében körülvette, Olt láttuk Véesey Zsigmond polgármestert, Grűnhut Heuriket az hr. hit. község elnökéi, a birói ügyvédi karuak több tagját és a társadalom egyéb előkelőségének uagy |tömegét. A helybeli függetlenségi és 48-as párt díszes kosto-rut helyezeti a hős elvtárs koporsójára, amelyet a gyászének megható akkordjai mellett bocsájtoltak örök pihenőre A megboldogultban dr. Havas Hugó Ügyvéd neje édes atyját gyászolja.
GYAKORNOK
jó iizetésael azonnal felvét«tik
Ifiu Wajdits József
könyv és papykereskedésébeu.
Nagykanizsa, Deák-tér 1.
Oaakia Pilaeni aört igyunk a Szarv a« szálloda" éttermében, a sörök királya; azénaav nélküli kezelés, a gyomornak kitűnő.
AUGU8ZTD8 14.
ZALAI KÖZLÖNY
8.
HÍREK.
— Személyi hir Vécsey Zsigmond polgármester (f. hó 15-én rövidebb szabadságra megy. — Távollétében 8abján Gyula dr. főjegyző helyettesíti.
— Kineveaések a postán. A kereskedelemügyi miniszter kinevelte Gálos Béla, Tóth Béla, Itiedelmayer László és Vellák János nagykanizsai poate és távíró tiszteket p és t. főtisztekké, 8chott Adolf nagykanizsai, Róth Miksa és Mébes János péaai (régebben Nagykanizsán működtek) főtiszteket poiita és távíró felügyelőkké. Pusofszky Bélát p. és t. Sígédellenórré, Szabó Kálmán, Ii. osztályu, Molnár Istvaut pedig I. osztályú p. és t. lisztté.
— A kőszinháaról. A kószinházra való ősstes iratok szzal at utasítással tétettek át a városi mérnökhöz, hogy 80 napou beint a ¿tervpályázatot készítse el és terjessze be a tanácshoz. Hísszllk, hogy a városi mérnökség buzgalmán nem fog múlni, hogy szinházügyttuknuk o fontos lépése megletessék.
— Táncmulatság. A nagykanizsai katli. Legényegylet f. é. aug. hó 20-án vasárnap a Polg. Egylet emeleti helyiaégeibeu, könyvtár alap|a javára tárt-körO. lólékouycélu és családias jellegű nyári táncinu-lataágot rendez. Kezdete esti félkileno órakor. Hely : árak: Személyjegy 1 K. családjegy 2 K 60 I, karzati állóhely (táncra nem érvényes) 40 fillér. Kelülfizeté-sek tekintettel a jótékony célra köazöuettel fogadtatnak.
— Bizottsági gyűlés. A városi épitóbizott-ság Knortzer György elnöklete alatt gyűlést tartott, melyen több földstiutí épületre adott engedélyt, azonkívül Weist Mór kereskedőnek a Blau féle telek Kisfaludy Sándor-utcai részén egy omeletes épületre adott engedélyt. Biztosra vesszük az ott megindult építkezések rövidesen maguk uláu vou|ák, hogy a Kisfaludi Sándor-utca bazaltkockákkal kíkóvettessék.
— Halálozás Dr. Vadual Béli, a .Balatonfüred. o. hetilap tulajdonosa és sterkesttóje Balaton-lüredeu elhunyt
— A kávéházban. Amerikai felfogás sterint égést Magyarország a kávéhátbau él és lakik. Ai amerikai „Szabadság" Linek Lajos pompás karikatúráival bestéli el, hogy Mr. Kovács mikor hatajöu at ó hazába, bárkit keres valamely ügybeu, uem találhat seukit se ottliou, se hivatalában, se őrhelyén, mert miudegyik a kávébátban ül pikkolója mellett. Mr. Kovács bemegy a minisztériumba és szól: „Amerikából jöttöm, a minisater úrral szereluék beszélni.-Titkár: „Miudjárt itt len, csak a kávéházba ment." A rendóraégre megy: „Ellopták a pénztárcámat, — hol a kapitány ur?* „Tessék várni mindjárt,Itt lest ep most ment a kávéhátba.* A borbélyhoz megy: „Borotválkozni szeretnék Missis." „Azonnal jön a térjem, csak betejeii az altióal n kávéházban." A bérkocsi állomáson: „Vigyen ki a Városligetbe.*
„Mindjárt jön a kocsis, csak a kávéházba meni" — felelt a kocsit mosogató munkás. A sarki hordár\' keresi azúr? — szól hoztá at Otcasepró. — Rögvest itt lesz, csak a pikkolóját issza a kávéházban..
A ml nótáriusaink. Dicsőség a mi vármegyéjük községi jegytóinek, bogy oly lelkes sieretettel fáradnak a községi jegyiók árváinak emeleudő Er-zsébet-árvahát érdekében. Arról értesülünk, hogy alig van at orsiágban olyan vármegye, mint a miénk, ahol ai ügyet ugy fölkarolták volna. A kibocsájtott Erzsébet sorsjegyeket, amelyek esetleg 04.000 korona nyereményt biztosítanak a szép célra, ugy a községek mint erkölcsi testületen is szép stáuimal megveszik; de a jegyző urak még abbau is lelkesen buzgólkodnak, hogy kollegáik legszereucsétlenebbjeinek, kik nyugdíjigény nélkül meghalnak, — gyermekeit egyetemes erővel létesült nevelőhátba helyezték el e sorsjáték révén. Az embersieretetuek ez az odaadó munkája valóbau minden dicséretre érdemes. Örülünk bogy a megyebeli jegytók így gondolkoznak és cse-lekesznek. A ki pedig még e részben hátralékban van, gondoljon a karlársi szolidaritásra.
— Megszűnt a marhajárvány. Nagyka-uízsán a ragadós száj és körömfájás megszűntével a Szükséges dezinfioiálások megtörténtek Ennélfogva az alispáni hivatal városunkat a zárlat alól feloldotta Vészmentes helyekről tehát a szarvasmarháknak felhajtása megengedtetik.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern Intézményt aiánlunk tisztelt olvasóink stives ügyeimébe a Budapesten VIII. Főherceg Sándor-utca flO-lk azáma alaii fennálló Magyar Otthon penzióban. Évek óta általánosul kedvelt, pompásan bevált, család szálló ez. ahol mérsékelt napi áron. (mindössze három koronáért is és fokozatosan feljebb) teljes ellátáshoz és lakáshoz szépen bútorozott külön bejáratú szobákhoz lehet jutui. Vidékinek kik rövi-debb-bosszabb időt kívánnak a fővárosban tölteui, stórakozáa, vagy üzleti ügyek iutétéae végett, a Magyar Otthon barátságos hajlékaiban nyugalmasan berendezkedhetnek. Csoportos jelenlkezőkuek, utazók-uak, turistáknak, hivatalnokoknak és más hivatásuak-nak még kivételesebb kedvezmény jár ki. Iskolák vakációs, tanulmányi kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Otthou I Villamos világítás I Tükrös szekréuyek I
— Pöatyén fürdő rekordja. Évek sora óta látjuk Pösiyéu-fttrdó fokozatos fejlődését, ámde at idei hatalmas siaporulat ezen szüntelen emelkedése mellet* is meglepő. Jóleső érzéssel regisztráljuk, hogy akad hazai fürdő, melyet at idény kezdetén már több mint tióOU boteg keres fel. A fürdőzők sorában ezúttal előszöc szerepelnek tekintélyes arányú stámmal a távoli külföld — Amerika, Auglia, Dánia atb. — csúzos, köszvényes betegei, amiuek magyarázata abban re|lik, bogy az utóbbi idóbeu Pőstyéu iszapját k külföldre is nagy mértékben exportálják és eiálud mind szélesebb létegekbeu válik ismertté
| a magyar dnek föl eme csodás lutásu terméke. •
Ügyvédi iroda áthelyezése Dr. Miklós Dezső, ügyvédi irodáját Kazinczy-utca 1. sz. (Városház) I. emeletre helyezte át.
Tiohomiroff államtanácsos, a gyógyszertan tanára a moszkvai osászári egyetemen, jelenti: Megfigyeléseim szerint a természetes Ferenoz József-keséröviz gyorsan és biz tosan kató hashajtószer, A Ferenoz József-keserüvizet a betegek jól bírják és hosszabb használat mellett sém okoz fájdalmat, — Kapható gyógy fai akban és füszerkereskqdé-sekbeh. A Szétküldési Igazgatóság Budapesten.
A Zalai Közlöny
S/irkuztiiéi« ii kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van
1169/1911. végr. szám.
Árverési hirdetmény
Alulírott bírósági végrehajtó az 1881. évi LX. t.-c. lt\'2 §-a értelmében ezennel közhírré testi, bogy a nagykanizsai kír. járásbíróságnak 1911. évi V. 278/1 stámu végzése következtében # Dr. Nettl Adolf bécsi ügyvéd által képviselt Firma Berliu Neuróder Kunstaustalten Actien ttesellschaft javára 915 kor. 86 flll. « Jár. erejéig 1911. áví március hó 21-én fogauatositott kielégítési végrehajtás utján felül foglalt és 3400 koronára becsült összes bolti felszerelés, 1 Wortheím-szekrény, 1 amerikai asztal, 1 Cassa, könyvek, papirnemüek stb.-ből álló ingóságok nyilvános árveréseu eladatuak.
Mely árverésnek a nagykanizsai kir. járásbíróság 1911. évi V. 878/3 számú végzése folytán 316 kor. 86 f. tőkekövetelés, ennek 1910. év márciuB hó 26 napjától járó 6% kamatai, >/»% váltó dlj éa eddig összesen 70 koronában bíróilag már megállapított költségek erejéig a fizetett 200 k. levonásával Nagykanizsán (Kazínozy-utoa 2. st. városház-épület) leendő eszközlésére 1911. évi augusztus hó 21. napjának délelőtt 9 órája batáridőül kiültetik és atihoz a venni szándékozók oly megjegyzéssel hivatunk meg. hogy at érintett ingóságok at 1881. évi LX. t.-c. 107. és 108. §-a értelmében készpénzfizetés mellett, a legtöbbet ígérőnek becsárou alul is el fognak adatni. A mennyiben at elárverezendő ingóságokat mások is lo- és felülfoglaltatták és azokra kielégítési jogot nyertek volua, eztu árverés at 1881 : LX. t.-c. 120. §-a és a vb. u. \'20. §-a értelmében ezek ¡avára is elrendeltetik.
Kell Nagykanizsán, 1911. évi augusztus hó 9-én. i \' • \'.¡u i. .\'A \'
■ axiaifiti • y i r | y
tlr. klráiáfl véfrakaJU.
Ml LKA SUCHARD
Csak ...
alpesi tej •
kakaó á czukorból áll Páratlan különlegesség.
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOMAN" cigarettapapírt vagy hüvelyt!
4
zalai közlönv
AUGUSZTUS 14.:/
634. szv. szám.
íöTiT-
liékastahériárl ■ klr állul méa
Árlejtés! hirdetmény.
A székesfehérvári iu. kir. állami méntelep székesfehérvári, komáromi, nyitrai, nagyatádi és palini osztályainál elhelyezett katonai legénység és ménállomány részére 1911. november hó 1-tól 1912. október hó végéig szüksóglendó kenyér, zab. széna, alomszalua ós tűzifa biztosítása iránt a székesfehérvári m. kir. állami méntelep számvivő irodájában tilt ivl au|HSftll ki 2>-ál délilétt I érakír Iráikill zárt ajánlati árlejtés fi| ■•(tartitii.
A takarmány szükségletre roegjegyezteiik, hogy a termelók nemcsak az egész mennyiségre, hanem 100 ntélermázsára is tehetnek ajánlatot. Egyenlő ajánlatok esetén a gazdák és gazdasági szövetkezetek ajánlatai előnyben részesülnek.
A közelebbi szállilási feltételek a székesfehérvári irt. klr. állami méntelep számvevő irodájában megtudhatók, hol a szállítási feltételek füzete is betekinthető és ahonnan az árlejtési hirdetmény kívánatra megküldetik.
Székesfehérvár, 1911. julius hó\'25
Székesfehérvári m. k
r. állami méntelep parancsnokság.
Sziiparf oszfáto t-
kartaln kívül «állit:
Schwarz József és Társa
ladapaat, VI.. Iád klrit (I.

A „Keresztény Fogyasztási Szövetkezeti ek
központja Budapest-kiskanizsai íiókjához egy jo házból valft keresztény fin -
tanulónak felvétetik
Bővebbet megtudható Kraljcsevics józsef nél, Kiskanizsa Ország-ut 49 szám
A sült galamb
ma már csak a példabeszédé. Ha valamiben sikert akar elérni, akkor foglalkoznia kell az Ogygyel Ha eladni akar, hs venui akar. célját csekély munkával, kevés pénzért elérheti. Adja \' fel a szükséges hirdetését a ZALAI KOZLÖNY-n\'.*. hol hirdetése olcsó Urifa melleit, pontosan 0n állal kijelölt helyen és for-mábau fog m&gleleuni,
Tervezetet díjmentesen készítőnk 00000
HIRDESSEM A „ZALAI KÖZLÖNY "-BEK
SflLVRTOR ~~
Gummi« sarkak
HEGYI LAJOS
hirdetési Irodája
folyó évi augusztus hó i-én
i m iirtiMitii 6i,
I. cm áthelyeztetett
MindennemQ hirdetések és reklámek felvétele az Összes fővárosi-, vídéki-és külföldi-lapok és naptárak részére eredeti árban Költségvetések és árajánlatok díjmentesen
Egy erősítő szert gyengegyomruaknak
ti «soknak, kik meghűld, vagy a gyomor túlterhelése, hlányoi, nehoion eméltthelrt, nagyon meleg vagy tul-hideg etalak élvetiae folylin
Gyomorgyengélkedést, mint Gyomor-hurut, Gyomorgörcs, Gyomorfájások, Felfújodáa stb
betegségeket kapuk, mlndan kürti Iminyak krtaöti a
Dr. ENGEL-féle
BALDRIANUMOT
haaaniljik.
Baldrlanum a legtSkilateaebb hatáau gyógy-bornak blaonyult a gyoraorgyengeaigeknél, killónóeen ha esek inig keadetlegeaek, mart megakadilyoaaa aaok követkeaményeit, mint aa ldagaaaéff, álagtlaaiág, a«4dtU4«t rohamok, aaoruláa stb
.öaatalételénél fogva aanoabor, Baldrtaa oattpflkat, málaaayrnp 4a Mirmafilntt tartalmas. A Baldriauum igen jó hatáaaal van Ilik-rakadianil éa haUrotottan ció.ilóleg hal aa «fiaa •mbarl axarraxatr*. A dr. Kafai Mla Bal Irta aaaa nara tartalmas aammtfila kiroa agarakat ia így gyengék éa gyermekek la mig hoauabb ideig le haljik. I.eghatiaotabb, ha aat raggal ihgyomorra ia este lefekvóa elótt aaadjuk egy likóröa pohárig. Gyanga egyének éa gyarmakak rétiére a Baldrlaanaa meleg vittel hígítandó ia agy kavia cukorral idaaitindd.
A dr. Ba*«l fél* Baldriaaun üvegben a éa 4 koronáért kapható Magyaraaig öaasaa gyógyeter-Uraiban Dlreckt vátiroth.ljuk: Nagykanlaaa, Klakanlaaa, Becaohely, Tólatenlmárlon, Nameadéd, Nimaavld, Cai-kiny, K ¡»komarom, Bánokaaanlgyttrgy, Ssenlláatló, Tólfalu, Kerkaaaentmiklóa, Muraaiardahely, Caiktornya, I.alanya, Kotor, Perlak, Vldovac, Alaódomboru, Ligrid, Uükkóad, Murake<eattur, Ibiroaberiny, Bohönye, Tap-aony, Ssakical, Marcali, Simaon, Kéthely, Vör», Bala-tonaaenlgyórgy, ApiU, Kaaithely alb. gyógyaiartáraiban, ugyailnlén Magyarorasig, minden nagyobb ia kiaabb helyaégéban levi gyórgyaaartirban, Illetve IU-•xarüalataiban,
Dr. Engal fila Baldrlaawnot a nagyka-nitaal gyógyszertárak 3 és tóbb üveg megrendelésinél aa eredeti árak mellalt Magyaroraaig bármely helyiségebe stálllUifc.
Óvakodjunk utánzatoktól!
Kérjünk ha\'Uroaottan Dr. Bb*«1-MU Bal ditaaaaut
UtólérhefeHen tarfósságú.
Mindenütt kapható!
Vezérképviselö: Hermann Hirsch, Wicn!%
Ösii trágyázás
iiaktijaak a
kaaliitáiiMál I
4100
a I .
1,411 ; X
Valódi r ^
iiakiijaak a |tfto| kiállításától
vé4jegyü.
•J
Thomassalak
a li|Jskb ét li|ilct>bk taazfaraavaa
•liiia Hát
tirliliajil-lélial »aa atlitra.
a TtiiiiMiiptilUiitii Iirlli.
mért éfvlsauj« IIIIPMT II, lairíii, il 41.
•T KttlBnBaan a JaUntart raadklrtU »1 árakra rtryalmaaUtJttk a v4a4ri*kat. 1
Képviselő Aa raktár Mells áa Pintér
Szombathely.
■aaliltiitil ■illtraia tartiiksijiik.
Kalmár Vilmos
Nyomatott a laptulajdouos Ifj vVajdits József Icőnyvuyouadájábau Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1911 AUGUSZTUS 17. 50-IK ÉVFOLYAM. 68. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
Politikai lap.
■•íjilMlk bétlia ii eilllrttktn.
ElSIUaléal árak: Kg«it «.re 10 korona, fíUyro B korona, N.gjr .dérre 2 koron* 00 Ml. — k(y«a aatm ára 10 Ml.
Ketelöe aaeikeaatö: Kerláaa Jdaaef.
MUdJ» : a aarrltaaatiaéi.
tzirkiiztiiéi ii klaUklvatal tiák tár I
r.l.roM : Itt. - Hlrd.Ue.k Sljeiab*. Mtrlnt.
Tizenegy gyermek.
Hazafias aggodalommal eltelt mágná-saink, vallásos és erkölcsös felháborodással feljajdult papjaink I Ide figyeljetek I Mikor az egyke elleni küzdelmeitekben, mélyen gondolkodó telketekbe merültök, hogy onnan valami böloseséget kihalásszatok a gyermekszaporodási statisztika érdekében, gondoljatok arra a szegény anyára, aki 11 azaz tizenegy neveletlen kiskorú gyermeknek adott életet. Azt hisszük, hogy ez az anya a népszaporítási kötelességét a ti legmerészebb álmaitoknál is jobban teljesítette. Minden Demosthenesnél szebben beszél a tett; tehát ez a szegény népanya különb haroos mint ti együtvéve. Mert mig ti gyűléseztek és körömszakadtig való harcot izentek az egykének addig otthon puha kényelemben dúskál egy vagy legföljebb két gyermektak; hazafias papi társaitoknak pedig idegenéit a gyermeknevelés gondjai; addig az a szegény asszony lót-fut. töri-zuaza magát, hogy 11 szilát kenyeret szerezzen éhes porontyainak. Tizenegy gyermek I Nem is sok, ha a gyermekzsur hosszura nyújtott asztalánál ülnek, vagy ha el vannak oszolva a kastély 8—10 tágas termében meg az udvaron, de egy szennyes szük vaookban összezsúfolva 11 gyermek megdöbbentő látvány.Be ne nézzetek jó urak oda, nem szoktatok ti ilyen levegőhöz. De a szegény anya nem szökhotik meg gyermekei elöl. ó mosdatja őket reggel, ruhájukat ő fehérítené, ha volna nekik, rongyaikat is foltozná, ha győzné, 11 szelet kenyér, 11 pár téli lábbeli, 11 ötlözet rúna. ha szegényes is osak kell a porontynak, meztelenül nem járhatnak Ha jón a tél, hideg Bzobában ezek is dideregnek, ha még ugy összebújnak is. Ki gondol ezekre a páriákra? Hogy pedig ne gondolja a t. olvasó, hogy ez a 11 gyermek a mi tollúnknak szüleménye, hát egy kis reális valósággal szolgálunk.
V. helybeli cipészné a biblia mondását, hogy .szaporodjatok és töltsétek be a földet-" hűen szóaserint érti. És a 11-szer kelepelő gólyát egyszer se Űzte el semmiféle durva eszközzel. És most lót-fut ide-oda, hogy segítsék felnevelni a kis gólyafiakat. A kegyelmes belügyminiszterhez is folyamodott, de „fedezet hiányában-4 elutasították. A mi-
niszternek igaza van. Ha egy két gyermek volna, de tizenegy gyermek sokba kerül, osak nem utalhat ki neki husz koronát. Inkább semmit; tartsa el az apja meg az anyja. Igen mert apja is van a gyermek\' seregnek csak betévó falatjok nincs.
Végre a szegény asszonyt a gyermekmenhely intézménye kapja meg. örül, hogy ez eszébe jut. Szegény asszony, hát nem tudod, hogy a te gyormekeid nem „nyilváníthatók elhagyottaknak". Pedig a gyermekmenhely csak ugy teszi rájuk áldó kezeit. Igen, ha például részegesek volnának a szülők, meg erkölostelenek. meg talán tolvajok is. akkor igen. Akkor felnevelné az állam, de igy becsületes körben vannak, hát nem segíti őket az állam a gyermekek eltartásában.
Természetes, hogy a gyermekeket nagy bölcsen kiszakitják ilyenkor a szülő-anya puha harjai közül, és csak idegen, rideg durvaságba taszítják. Kezdetben nem akart a szegény anya megválni gyerekeitől, hiszen ugy a szivéhez vannak nőve, de most már mit tegyen, csak nem nézheti éhezé-söket. Többször rámutattunk már erre a tarthatatlan viszásságra, hogy a gyermeket ha csak lőhet inkább a saját anyjukuak gondjaiban kell hagyni, mint tőle a segítség fejében elszakítani. A hatóságnak más féle módja van, hogy a fölmerülő visszaéléseknek elejét vegye.
Végre a szegény asszony jó helyre került, A polgármesternek, meg a főjegyző-könnyezte el keserűségét. Itt aztán nem a paragrafusokat ütötték fel, hanem az emberi érzés parancsolatait vették figyelembe és kiutaltak neki egy kis összeget. Sót biztatták, hogy máskor is jöjjön el.
Szép küzdeni az Egyke ellen a gyűléseken, banketten, meg a szószéken; de osak gazdasági kérdés marad ez mindig. Ezt kell orvosolni, akkor az Egyke ügy is meggyógyul-
Az obstrukoló és a közvélemény
Ai obstrukcióval szemben a közvélemény eleinte a hideg kúzönbösség álláspontjára helyezkedett. De hogy iinmár ötödik hete folyik a meddő tekni-kázás és forog szakadatlau a névszerintitszavazáa la posó malma, az ország közönsége kezd kifogyni a békéin résből. Az egész közvéleméiy Ítélete súlyosan kárhoztaió, lesújtó az obslrukoióra nézve.
Agglegónyadó.
Irta: Vereényl IBlemér.
Az államháztartásban — a legnagyobb takaré» kosság mellett is — évról-óvre előáll annak a kér-déani-k a mérlegelése, hogy a folytonosan fokozódó igény.\'knek kielégítésére mily ujabb adóztatási források lennének azok a még kiakuázatlanul álló alapok, melyek segélyével kodveiőtlen pénzügyi politikánk egyensúlyában némi javulás volna elérhető
A foglalkozási ágak bármelyikénél látjuk, hogy a jelenlegi adóztatás mérvét is sokalják.
Arra gondolni sem lehet, hogy a mezőgazdasági vagy kereskedelmi ágak valamelyikénél emeljük az adóztatás kulcsát.
Kisbirtokosaink földjét háromnegyedrész értékben hosszabb időre beosztott tókekamat tartozásos köloönök terhelik.
Ha a főid termékét nem veri el a jég, vagy uetn öli meg a szárazság: az annuitáson réstletek kifizetése után alig marad annyi, mint amennyi a létfenntartáshoz szükséges. Az ingatlant terhelő adók az állattenyésztésből befolyt (övedelemból nyernek fedezetéi A kereskedők is nehéz megélhetési viszonyok között élnek
Az üzletek fentartása sokkal költségesebb, mint hajdan volt.
Kégebben kis boltokban gyufával kezdte meg az életet a kereskedő s ugy haladt tovább.
Ma már ez-nem igy van.
A fogyasztó közönségnek tetszik a fényes üzlet, de még jobban az olcsó portéka.
Nagyobb városokban egész utcák üzletekből állanak.
Mindegyik vevőre pályázik.
A nagy Yerseuyben sok üzlet között nagyon megoszlik a jövedelem.
Kereskedőink uagyrésze vagyonszerzésre nem is mer gondolqi, örül, ha szerényen élhet jövedelméből.
Városainkban v .n egynehány kereskedő, kiknek hogy az alföldi paraszt szavajárásával éljek: jól hajt a puli. A többi nyomorog. Menjünk tovább A tisztviselők uagy része sehogy sincs javad/ \'umva. Már ugy értem ezt, hogy javadalmazásnak a tisztviselők által igénybevett váltótartozásokat nem vettem figyelembe szolgálati közpótlékul.
A tisztviselők nyakig adósak. Körülbelül azért, inert niücs oly nyers jövedelmük, ami adóztatás alapjául srolgálhatna. A családalapítás egy fennkölt érzelemnek a szüleménye.
Ezért a szivünkbe oltott természeti ösztönért meg kell adózuunk különösen akkor, ha azt lényegében ugy fogjuk fel, mint ahogy azt a természet megalkotni rendelte.
\' A gyermeknevelés sok örömmnl, do drága mulatsággal is ¡ár.
A feleség szép, jó és kellemes oldalbordája az embernek.
A feleség még abban az esetben is sok pénzbe vau, ha púderre és Margit-krémre uein sokat köll.
• c
i a
ZALAI KÖZLÖNY
AÜGU8ZTU8 17.
Ha ugjr betekintenénk a családi ¿let szentélyébe, látuánk, bogy igen sok helyen még nagy nyomor uralkodik.
Sok gyermek tátik és étlen-stomjan tengi le
él elét.
Sok mindentől függ egy osalid boldogsága.
Sokszor a családfő kisebb betegsége megingatja a háztartás egyensúlyát, miáltal beáll a nélkülözés.
Gyermekvédelmi intétményeink sem felelnek meg rendeltetésüknek, mert erre a célra jut legkevesebb pént a társadalom egyes rétegeiből. Erancia-orstigb&n a ly. ni kötségtauács elhatárolta, hogy a sok gyermekes családokat adóengedményekben ré-siesiti s at igy mutatkotó hiányt agglegényadóval pótolja. A köi8égtanács fel is szólította már a kormányt éa parlamentet, hogy at agglegéuyoket terhelje meg ötstázalékos adópótlékkal.
Nálunk is sok legényember mulat éjjeli mulatóhelyeken s hagyja ott 100 koronás harisnyákban járó bölgyecskékuek jövedelme egy tekintélyes részét.
liengeteg pénz szóródik olyan nőkre, kik előtt a családi szentélynek niucs értéke.
Kzekból a pénzekből juttatni kell azoknak az anyáknak, kik örömmel nevelik gyerinekeikot.
A mi agglegényeinkre, stricikre is ráférne egy kis adópótlék, hiszen mi semmi tekintetben sem va-gyünk a pénzpazarlás terén hátrább, mint Francia-orazág.
Az egyik munkás II, a másik 6 év óla dol-gotik a gyárban mint segédmunkás. Hogy miért segédmunkás oly hosstu ideig ? Mert igy kevesebb óradijat igényeihét. Igy is megkerestek kemény muu-kávai hetenkint 16—18—28 koronát. Stegény ember valahogy eltengődik ebből
A mult héten szanitAtsz-kocsikhoz való tengely puskák furáiét bízta at igazgató ur a kél munkásra. Akkordban akarta velők elvégeztetni. ; daraboukint 8 1 fillérért. A munkások kijelentették, hogy akkord-bau uem fogadják el a munkát, hanem óradíjért. Az igazgató vagy nem értette őket, vagy nem akart máiként intézkedni, uem tisztázta velők ezt az ügyet A munkások ö nap dolgozlak a munkán és mikor elszámoltak az igazgató ur egynek egynek 6 napi muukáért akkord árban 2 K ftO fillért akart ki-fitetni.
A munkások ett el uem fogadták és mivel at igazgató ur jobb belátása uem diadalmaskodott és nem akarta munkásait óradíj szerint kilizetui, a stegény emberek izgalomtól remegve, a kenyérért re megve mentek 8abjáu Gyula dr. főjegyzőhö-, hol pauaazt Ütlek a gyárigazgató ez eljárása ellen.
Még uem ismerjük a főjegyző uriiak, mint elsőfokú íparhatóságuak döntését, de aunyit már megállapíthatunk, hogy az akkordmunkával való kereset nem lehet kisebb mint az átlagos napi vagy heti keresettel elért eredmény.
Nikolal ur a száraz kenyérért dolgozó magyarokat elbocsátotta a munkából Munkakönyvöket uem adta nekik azonnal, hauem csak másnap küldte el a pénzzel együtt a városházára A szegény emberek már második napja, hogy kereset nélkül v»auak azért mert az ó inhumánus eljárásáért panaszra mertek menni Az eset alkalmas arra, hogy az illetékes forumok figyelemmel kisérjék a Merkur-gyár inunkásviszouyait.
A merkurgyári munkások panasza.
Kettő Korona 50 fillér munkadij 5 napra.
Nikolai ur a Merkurgyár igazgatója már évek óta tartózkodik Nagykanizsán, ebben a színmagyar városban, anélkül, hogy magyarul megtanult volna. Nem is akar megtanulni. Ez az ó dolga. Elvégre ha ő érdemeket akar szerezni osttrák hazájának a német nyelvnek és osztrák honflainak szerelésével, azt se veheti tőle ro-sz néven senki. Ki tudja, talán va-Ián valami kitüntetést, elismerést, rendjelet kaphat ezért az osttrák csásiártól. ha ezek a nagy közgazdasági érdemei e(jutuak odáig. De mig ó honfitársai iráni a Merkúr gyárbao gyárigazgatóhoz méltó humanizmussal van eltelve addig a magyar muukások lépten nyomou tapasztalják, hegy ők a saját magyar hatájukbau csak tart alakok, akik csak kegyelemből sterethotnek kemény munkájokkal sovány falatokat ebben a magyar gyárban Mi nem törődünk attal, ha az igazgató ur kétfejQ-sas imádata akármennyire megy ia, de arra felhívjuk figyelmét, hogy ez az oratág Magyarország, itt elsősorban a magyarnak terem )u»yvre ós az idegennek, mert Nikolai ur és honfitársai nálunk idogenek, csak a maradék kenyeret adhatjuk és nem Ulrjflk, hogy a magyar munkások álla felkopjék ebben a hazában és kényszerüljenek a kivándorlásra
At a két munkás, akik tegnap a városi fójegy-tónél járlak ilyenformán nyilatkoztak Nikolai igazgató bánásmódjáról.
Móriccal ól egy idó óta közös háztartásban. Ez időtől fogva verés, koplalás a sorsa a gyerekeknek. — Amint a heti keresményét a fin hazaviszi, elisszák és ók egész héten alighogy éheu uem halunk. Ütik, verik a gyerekeket, vagy ha kapotosak, hát egymással veszekednek, sót egyetlen szobában lévén, a gyermek erkölcsi érzéke felháborodással beszél az ott látottakról. A megöredett lelko fin már segitett magán: Egy hét óta ehagyta anyját és a Teleki-utra ment lakni Mór Józsefékhez, akik keresményeért eltartják a kis munkást.
A gyár főnökét megkérte, hogy beti keresményét ne adja ki az anyjának Most kis testvérei aggasztották a gondos gyermeket. Ezek miatt volt a rendőrségen és kérte az elmondottak alapján, hogy a kis gyermekeket vegyék el auyjától, ki ugy sem tudja őket eltartani. A rendőrség jegyzőkönyvet vett fel a panaszról, és ha a gyermek vallomásai igazakbizonyulnak, amin niucs ok kételkedni, akkor a két kis testvér állArni gondozásba log kerOlni. Talán Mór JózsAfék őket is odalogadják megfelelő díjazás mellett, hogy at Idősebb testvér őrködő szemei ezentúl is vigyázhassanak a nevelésre szorult elhagyottakra. /
Gyermek az anyja ellen.
Egy szomorú képi), értelmes, 13 évea fiu jelent meg Nagyasszony napján a rendőrségen. Csak ünnepnapon ér rá, dologtevő napon muukában vau. Már három éve. hogy a Strem es Kleln-féle kender-fonó és kötélgyárban dolgozik. Egy év óta pedig mint inas hetenkint 4 Kor. 80 fillér keresete van. Wieshoffer Jánosnak hijrják Keresményét hűségesen odaadta anyjának szül. Molnár Marinak, aki öt, meg 8 kisebb testvérét ugy, ahogy eltartotta. Nemrég azonban otthon megváltoztak a viszonyok, ami miatt a fiu a rendőrségen keresett segítséget magának, meg két kis testvérének Mikor más gyermek még boldvg gyermekjátékait Uzi, akkor önnek a munkás-fiunak már nemcsak a siyát sorsát kell intéznie, hauem testvéreiről, azok orkölosös neveléséről is atyailag kell gondoskoduia és vádlólag kénytelen fellépni édes anyja ellen ahol mindezeknek hiányában vaunak a gyermekek. Az anya, ki mindössze tán 31 éves egy nálánál fiatalabb legénnyel él Slern (zsidó)
HÍREK.
— Augusztus 18 A helybeli ront kath. plébánia hivatal értesítette a város polgármesterét, hotry a Felséges ApoBtoli Király születése napja alkalmával 18 án d e. 10 órakor hálaadó szent misét tart, melyre a városi hatóságot is meghívja.
Az izr. \' templomban ez alkalomból a hálaadó istentisztelet este fél hét órakor, a péntekeslí istentisztelettel egyidejűleg fog megtartatni.
— Augusztus 20. Szent István napján a 8it. -Ferenorendftek plébánia tomplo-mában d. e. negyod 11 órakor szent beszéddel kezdódó ünnepi istentisztelet fog jártatni.
— Tanltógyülés. A Zalavármegyei Alt. Tanítótestület f. évi augusztus 28-áo d. e. 9 órakor Keszthelyen, a városháza dísztermében tartja rendes közgyűlését a következő tárgysorozattal : I. Előadás a patrouázs-egyesűletról. Tartja: Jurecky Iván, nagykanizsai kir. ügyész. 9. A kisdedóvásról felolvas : Hull Cecília, csáktornyai áll. ovóuó. 3. A tanítók szolgálati pragmatikajárói felolvas; lirauner Lajoa, Csáktornyái áll. tanító. 4. At ismétlő-iskola reformjáról felolvas Horváth János, zalaegerszegi áll. o. igazgató-tanító. 6. Alapszabályok módosítása. G. Tisztújítás. Gyűlés előtt 8 és fél órakor Veni 8ancle lesz a plébánia-templomban.
Siroliit" Roche "
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál ^ tudőgynladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tiidövész ellen.

AUGUSZTUS 17.
ZALAI KÖZLÖNY
3
— Állandó választmányi gyűlés. A f. é. neptember hó 12-én tartaudó törvénybatóaági bízott-sági renden közgyűlésre az 1912. évi háltartási költségvetés összeállítása éa a megyei gyámpénztári, valamint a zalaegerszegi éa uagykauízsaí r. t. városi gyámpónttiri. 1010. évi számadások megvizsgálása céljából az állandó választmány Ulésef. é. augusztus ho 2ll-áu, a közgyűlésen felveendő egyéb Ügyek tárgyalása végett moptembor hó 4-én délelőtt 9 órakor fog a vármegyehát gyüléstermébeu megtartatni.
— Halálosáé. I\'éterlai Molnár Klek, a tolnai gróf Feste.ics uradalmának uyugalmatott ügyvédje 89 éves korában f. hó 14-én Csáktornyán elhunyt. Holtletemét a drávaszeutmihályi családi sírboltban helyették örök nyugalomra.
— Kinevezés. A vallás- éa közoktatásügyi miuistter Szabó Máriát, Stabó István uagyktuitsai áll. itk. igazgató leáuyát a nagykanizsai állami elemi uépiskoláhot tauitóuak kiuevezte.
— Női kereskedelmi tanfolyam. A vallás-és közoktatásügyi miniszternek jul. 10-iki rendelete a női kereskedelmi tanfolyamok szervezetéu bizonyos praktikus változtatásokat eszközölt. A tanórák számát 18-ról 80-ra emelte. A gépirást heti két órában kötelező rendes tantárggyá tette ós a német nyelv ta-uitására is az eddiginél egy órával több fordittatik. A jogi tantárgyak önálló előadása megszüuik; a szükséges kereskedelmi ismeretek a levelezéssel kapcsolatban foguak taníttatni. A nagykanizsai tanfolyamra már annyi a jelentkező, hogy annak fennállása biztosítva van A további miuél előbb való jelentkezés annál is inkább tauáosos, mert a megengedett létszámon felül fel uem vétetnek.
- U1 tanárok a főgimnáziumban A jövő tanévben a helybeli fógimuáziumbau a következő uj tanárok foguak működni: Hentzik Mihály, Osztrogouae Ferencés Zimmerinann dusztáv.
— JUp ülések Kaposvár felett Szeuzá-cióa események középpontja lett uébáuy napon ál Kaposvár. Itt próbálják ki legelőször, hogy a katonai repülőgépek megfelelnek-e a hozzájuk fűtött várako-zasokuak. öl repülőgépet szereltek fel, melyek f. hó 84-éig állrndó közlekedést tartanak fenn Kaposvár, Verőce és Székesfehérvár kötött. At első próba-felszállás, melyet Hlaschke éa Miller lóhadnagyok végezlek az „Adler" éa .Kondor" gépekeu féuye-seu sikerült. A jeles pilóták \'200 méter magasságig repftltek.
— Aranymosó társaság a Murán. Miut értesülünk egy nagyobb pénzcsoport alakult, mely modem gépek és megfelelő muukaeró segilségévol megkezdte a szakszerű aranymosási munkálatokat a Murán. A társaság székhelye Muraszerdahely.
— A kivándorlás statisztikája. Amerikából eredt hivatalos kimutatások szerint a lefolyt u. n. kincstári év (juliua 1-tól juuiua 30-ig) alatt 807688 beváudorló hajózott ál Amerikába Magyarországba. Ezek közölt j18U47 magyar.
— Vasúti összeköttetés az Alföld és Balaton között. A Halalom Szövetség előterjesztést tett a kereskedelmi miniszterhez, hogy a Szabadka—dombovári vasútvonal elsóraugusításáuak elkészültével az államvasutak közvetleu összeköttetést
. létesítsenek az Alföldről Dombováron át a Ralatouig A szövetség biztató választ kapott
— Jó aratás, Jó esztendő. Az Egyesült Államok ¿égést uagy területén az aratás még nem ért véget. Kerekes három bónap tellik abba, inig Oklahoinálól North-Dakotáig at égést termést eltakarítják a mezőkről. I)e már is megállapithaló at az
i örvendetes tény, hogy et at esztendő ia jól Ütött be az amerikai gazdáknak. Kár az idei terinéa háta mögött tnaradl a tavalyinak, mégiu erősen túlhaladja az átlagot. Tehát az idén ia mindeu szükségesre bóveu
jut a farmerok pénzéből. S az ipari és bányai mun-kásoknek sem kell félniök attól, hogy uem lesz elég munka és tisztességes kereset.
At Egyesült Államok lakosságának több mint a fele réste földmiveló. a legjobb fogyasttói atok-nak a cikkeknek, a melyek a gyárakból és bányákból kikerülnek, lia nekik van péniük, akkor biztos ke-lete van a ruhának, bútornak, szénnek, húsnak, fűszernek, akkor jut belőle építkezésre, téglára, deszkára, befektetésekre, gazdasági gépekre, szerszámokra éa jónak Ígérkező vállalatok megindítására ia.\'Ha van péuzük, üzemben tartanak vele, ezer meg eter gyárat. Hiztosítják a vasutak forgalmát s ezeket is vonalaik kitágítására, mozdonyaik és kocsijaik számának inegnagyobbítására késztetik. A baukok pénzszekré-uyei is megtöltődnek. Olcsóbb ás könnyebben meg szerezhető lesz a bankkölcsön. \\övetkeióleg kedvezőbb körűlméuyek kött foghat minden szegény ember otthona megalapításához, családi b^jléka felépité séhez. A népjólét legfőbb tényezője a farmer pénte. lís at égést országra jó időt, jó munkaviszonyokat jelent a jó termés.
— Huszárok érkeznek. A 1«. bonvéd huszárezred (i60 lóállomáunyal ma 17-én Nagyka nizsára érkezeit és ílt a városban és legközelebbi köruyékén fog állomásozni. A szálláscsiuálók már 16. lti-án Itt jártak, hogy a szállás ügyében rendelkezzenek.
— Pöstyén titka, nem titok többé, mivel immár mindenki tudja, hogy Pöstyén-fordó bámulatos fejlődését uemcsak csodás hatású rádíumo« iszapjának köszönheti, hanem annak az óriási választékuak is, mely ezen a fürdőhelyen lehetővé teszi, hogy iniu-denki viszonyaihoz mérten haszuálliasa a kúrát. Módfelett fontos körülmény ez, uiert a legtöbb fürdőhely költségeit cáak a módos közönség bírja el, uiig Pös-tyén-lűrdöu a legnagyobb féuyüzéa mellett a tegeze-Tényebb igéuyüekról is van goudoakodás.
— Hangverseny tervezés. Egy közoktatásügyi miniszteri titkár uia megjelnul Sabjáu Gyula dr. h. polgármester előtt Zerkovitz Lajos borkereskedő kíséretében és egy hangverseny rendezése iránt telt előterjesztést. Azt kéri a várostól, bogy a kiadásokat garantálta neki, akkor a tiszta jövödelem a városnak valamely zulturcéljaira fog fordíttatni. A garanciát különben magánvállalkozóktól is elfogadja. A baugverseuy azept végére vagy okt. elejére van tervezve. —
— Somogyvárrt.ígye ünnepe. Az egész országban a leguagyobb érdeklődéssel várják azt a fényes kultur-űnnepet, melyet az ősszel Kaposvárott rendeznek a Kossuth szobor leleplez\'ése és az ty kó-szinház megnyitása napján. Az űnnepreudezó bizottság most állítja össze az ünnepély programiját s a díszítési\' munkálatokra háromezer koronát állapított meg. Az ünnepélyen Duuáutul föiszes megyéinek küldöttsége részt vegp.
Ügyvédi iroda áthelyezése. Dr. Miklós Dezső ügyvédi irodáját Kazinczy-utca 1. sz. (Városház) I. emeletre helyezte iát.
KÚZ6AZ0ASÁ6.
Nagykanizsa marhavásárai. A mult számunkban röviden hirt adtunk arról az örvendetes eseményről, hogy Zalavármegye alispánja 16980/911. sz. alatti reudeletével Nagykanizsát a marhajárváuy miatt elrendelt zárlat alól feloldotta. Minthogy a környékünkön fekvő községek u m. Nagybakónak, Sprmás, Bagolasánu, (Somogy) Homokkomárom, Bajosa stb. már tnájus, június és juliua hónapokban szintén vészmentesek leltek, stiute érthetetlen előttünk, hogy még mindig ini hátráltat bennünket abban, bogy marhapiacunk megnyílhasson, Uíazen mind at iparos, mind a kereskedő, sőt városuuk mimlen foglalkozású lakója érzi e tilalomnak káros jelentőségét. De inegmérbetetleu a földmire* és állattenyésztő népnak éa vele a fogyasztó közönségnek hátránya, ami ebből a helyzetből már majdnem egy eszteadó óta Nagykauitsáuak és nagy vidékének lakóira háramlik. Kivánatoe volna, ha a kanizsai járás főbírói hivatala és a járás állatorvosi hivatal a véstiueutes helyeknek uemcsak a ke lő ditinliciálá-sáról, de anuak ellenőrzéséről és megtörtéutéről miuél előbb godoskodjanak, hogy at arról U»U jelentés alapján at aliapáui rendelet visstaállitbatuá végié Nagykanizsa szarvasmarha váaárait, melyek nélkülözése már egy esztendő óta kiszámíthatatlan károkat okozott városunknak és vidékének. Érdeke et uemcsak nagykauitsáuak de a jarásnak egyaránt.
Megcsappant lóvásár. Ugy látstik a szarvasmarhavásár hiáuya uagy kibatAasal volt a hétfői országos lóvásárra is. Míg máskor Nagyka-uizsáu 1000—1800 lóátirás szokott egy-egy vásárkor eszközöltetni, most miudössze csak 136 lólevél-álirás történt.
Országos vásárok. Augusztus 18-án Nagybajomban és Pacsán: \'21-én lióhónyéu és Zalaszeutbaláisou ; 82-én Zalabéren ; 24-én Babó-csáu és Süinegeu ; 25-éu Leteuyén ; 28-án Alaólend-váu és 29-én Zalalövóu lest orstágos vásár.
Vértetü Irtás. Tapasztaltatott, hogy a vértetü irtásnak csak akkor van kellő eredméuye, ha az évenkiut löbbatör megismétlődik. Étért Nsgy-kauitsa város polgármestere egy pótrendeletbeu felszóllitja a gazdákat, flogy a vértetüirtást még augusztus hónapjában foganatosítsa. Egyben utasítja a rendőri hivatalt, a inetei és hegyi rendőrséget, hogy a rendelet végrehajtását ellenőrizték és a mulasztást mint kihágást kellő birsággal torolják meg.

FÜRDÓ
Déli vasút állomás.
Vasas és iszaphőforrások 34—46® 0. Fangógyógykezelés. Hidegvitkura. Szénsavas-, nap- és légfürdók Szabadban való fekvés. Mérsékelt árak. Prospektussal szolgál.
a Fürdffigazgatóság Daruvár Slavonia.
Kitűnő házi kosztot ad esetleg kívánatra házhoz is szállít. Egy tisztességes kesztény család.
Ciin megtudható Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében.
Osakiu Pilseni sört igyunk, a „Szarvas szálloda" éttermében, a sörök királya; szénsav nélküli kezelés, a gyomornak kitűnő.
A Zalai Közlöny
IzarkMztiiigi ii klaMhltatali
Deák-tér i. sz. alatt van-
I
ZALAI KÖZLÖNY
AUGU8ZTU8 17.
R> uberoid
legjobb fedőanyag
bármily hajlású tetőzetre kátrány- és aszfaltmentes
állmk rsilarlási m
minta és prospektus ingyen
Avanarlus Művik, Ligetfalu (Pozsony).
\'■< ■" <lüll\'|i.| l 1 l\'i l\'l il. ,1 i
MÉM felvesz
a kiadóhivatal,
— éa =
Wiydits könyvkereskedés
Dek-tér
éa minden bel- és külföld hirdetési írod».
tn<>nfvi
A VARASD-TOPLITZ ZZ
Vasút-, posta-, telefon- ¿a távírda-állomás
IJ íjéijszállrii vlllaiyilli|IUiMl. hlrmii railaactlv tartalaia kéaaa katarráa 4 51°. — Ajánlva: kiazriaj. caaz ia lacklaa itfc.-ail Ifikarik aukaca tarak-. |i|a-,
■•II-. aUj, íjaaar aa kilbiatalaakail Elaktraaiaa aatiaii — lazap-aziaaavM ia aapflriak.
Egéaz éven át nyitva. Modern kényelem. UJ szállodák. Mesés környék. Katonazene. Prospektust ingyen küld a
fürdőig axg at óaág.

-»ti \'ié. .1, I JÍ. • -,
\'IS- •
automobil
Egy három (lléses (szembe ülővel) Laurin-Klemen gyártmányú, alig
in
használt, teljesen jó és menetképes állapotban levó
fedeles automobil
jótállással, háromezer koronáért eladó Zalaagarwag.
Tudakozódni a a „Magyar
Paiza" szerkesztőségében
HEGYI LAJOS
: hirdetési Irodája •
folyó évi augusztus hó i-én
Baflapest, VII. Király alca 67.,
I, em. áthelyeztetett.
MindennemQ hirdetések és reklámok felvétele az összes fővárosi-, vidéklés kUlföldi-lapok és naptárak részére eredeti árban. Költségvetések és árajánlatok díjmentesen.
Lampionok,
konfetti
Öszi tràgyàiàa!
étatadjaak a baaialUaaktél I
4100
"" 1 í %mJW»*
Válód!1
étatadjaak a kaaltlUiiklél I
Lvidltfyi).
Thomassalak
a l*|Jakb ia laplcaibb íaazfaraavai ■AtrAiyal
lialilUilél lilftriii tartáikadjaak.
IMII Mák tartalMjil-láaaal taa
allátia.
a Tkiaas,k«i|kal(skrlkaa Iirlli.
>r | , |i,| i iiwaipivipHimniii .»rii..
Kalmár Vilmos
■r KtUSaOaaa a Jalaalafl r.ndJUrtUl otoai Arakra H«7al».sUtjtk a riairlékat. ~M
Képviselő és raktár MeUs éa Pintér Szombathely
ELSOKANGU GVOGYFURDO

papírszalvéták ^^^^meamaasa
nagy választékban kaphatók
xzlMNM

BIZTOSAN GYÓGYÍT
rhMuUt, íMhiaa«. •mj««^»\'""*-\'
oulntiMMM.IIUU >m.Jo»U. ly«ri»«K-... i lllM ml.yr -
IXényetégévenét? ^
A „Keresztény Fogyasztási Szövetkezetiek
központja Budapest-kiskanizsai lakjához egy jo házból való === keresztény fiu _
tanulónak felvétetik

Bővebbet megtudható Kraljcsevics József nél, Kiskanizsa Ország-ut 49. szám
Ifj. W AJ DITS JÓZSEF
könyvkereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
\\
GYAKORNOK
Jó tizetéaaal azonnal felvétetik
Iflu Wajdits József
köujrv és papirkereskedésébeu.
Nagykanizsa, Deák-tér l.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1911 AUGUSZTUS 21. 50-IK ÉVFOLYAM. 68. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
■a|jalanlk hétfőn it eaStlrtikia.
t afluléil trak: Kgiii évic 10 korona, Itltiri 6 korona. Nagy«<lévra 2 korona 60 mi. - Egyaa ntm ára 10 Alt. [
Politikai lap.
FelalAa azaikaaalA: Herbai Jataaef.
KUdja :
MKrrkeaxlitMr^.
Szirkuzlitii ii kiadóhivatal Diákltr 1
lal.fon: 112. — HlrdaUaak dllaaabia aiarlnl.
Szent István napján.
Nagykanixaa, Augusztus -0
Nem kell nagy históriai belátás ahhoz, hogy higyjük, miként Istvánt korában a külön magyar gondviselés ad\'.a számunkra.
Mikor István trónralépelt, akkor már egész Európában szétfoszlóban volt a magyarok legyózhetellenségének félelmetes mithosza. Akkor már megvolt Augsburg és két párdu-oos elöljáró vitézünket Bulosut és Lehelt RegensbtugbHii fölakasztották. Közel voltunk egy nyugati koalioióhoz, mely egyenesen a magyaroknak a világ szintjéről vitló kiirtását határozta el. A hitváltozlatás, a belépés az európai kulturába, kényszert) szűkség volt. Hiába lett volna István király nagy államférfiúi bölosesége, őseink, ez az ükunokiban is nyakas magyar nem pártolt volna el Hadúrtól, ha az augsburgi véres legyózetés és a futás szégyene nem pirította volna arcukat. A keresztény hit fölvétele nem valami finom dipiomáoiai munka volt. Sok vastagnyaku magyarnak feje gördült le, akik inkább Hadúrnak akarlak hódolni és a borkekben fehér lovat áldozni.
Nem annyira a huzódozás a keresztény kulturától, melynek szépsége megihlette őseinket, mint a nemzeti hagyományokhoz való álhatatos ragaszkodás állott gátul. Hadúr tisztára nemzeti Isten volt. Ilyen Istene egy népnek se volt. Azt a magyar képzelet alkotta meg és magyar virtusokkal díszítette fel. Ez a különös magyar Isten nemosak megengedte, de megkövetelte az ellenségretörést, sarcsíedést, egy kis uri kegyetlenkedést s a folytonos kalandozást. Azt mog-pedzette a magyar az elsó keresztény szerzetest meglátva, hogy amit ez prédikál, az meró ellentéte a magyar kalandos szokásoknak és virtusoknak. Koppány vezér tehát az igazi nemzeti álláspontot képviselte és pedig ugy, hogy minden kolevézzel bánni tudó magyar érzésvilágában vele egyezeti. Mi volt mégis okozója, ItQgy a nemzet zöme elég rövid idó alatt kereszténnyé lett ? Kétségkívül a keresztény hitelvek fenséges volta ihlette meg a mi őseinket legjobban. István király anyja Gizella nagy diplomata volt, ó a magyar vozérek és alvezérek nejeit nyerte meg az uj hitnek, ós míg a férjek odakint kalandoztak, a házi tűzhely-
nél odahaza már eszmények áldozati tüze égett, mikor a keresztény vallás állal szintén ihletett harcos magyar hazatért.
És ami emellett a legnagyobb tényező volt: István király államalkotó nagy tehetsége. Hisszük, hogy jámbor lelko meghódolt szeretett Istenének, ámde szívós küzdelme a hitért egy ezredévnek perspektívája szerint — az államférfi magasabb belátása. István nemzetségét akarta megmenteni s egy erős nemzeti országot akart a Duna—Tisza medencéjében egész a Kárpátok bolső nngy hegy koszorúja között. És ott mutatkozik államférfiúi kvalitása, hogy nem Byzanz keresztény hitét választotta. Tudta, hogy Gyula vezér diplomáciai megbízásból Konstantinápolyban járván, a keresztény hitet keloti módra vette föl: István nyugatra tekintett. Innét várhatta nemzete elnyomóit. Innét akarta megszerezni a hitbeli egyezésnek szövetség-társait. Minden jel szerint az állami alapozást rokoni szálakkal is munkálta 8 ahogyan korában a nemzeti hagyományokkal, vágyakkal számot vetni, országát organizálta, ez államférfiúi lapintatainak fénye, diosósége; ha netn igy járt volna el, igaza lett volna a költőnek, mert elkövetkezett volna „a nagyszerű halál, hol a temetkezés felett egy ország vérben áll". És bekövetkezett volna előbb, hogysem a költő igy énekelhetett volna.
István király mindon magyaroké. Nem lenne nemzeti kegyeletünk, ha ennek a nagy királynak, ennek a nemzet-alapozónak neve-napja nem volna egyetemes nemzeti ünnep. Bölcs volt, nagy elme, egy viszontagságos népnek nemzeti szerzője. Az ég adta ót nekünk, nélküle a magyarnak még a hirét is elhordta volna azóta a szél.
Az ipartestület jubileuma.
A nagykanizsai ipartestület fenéllásáuak 26 éves évfordulójára reudezeudó Ünnepségek programúja mér majdnem teljesen ineg vau állapítva. Ami esetleges változás még történik, az a közreműködő személyre vagy a programul egyes pontjának szin-holyére vonatkozik.
Az ünnepségek pontjainak megállapítására kiküldött szűkebb bizottság f. hó 13-án tartott értekezletén állították össze az ünnep sorrendjét, melyet az elöljáróságnak f. hó 17-én Samu József elnöklete alatt tartott gyűlése magáévá telt egész terjedelmében. A jubiláris ünnep szeptember 17-én lesz. Heg-
gel ít órakor az ipartestületi helyiségben gyülekezés lesz, honnan 10 órakor a felsó templomban vonul az iparosság ünnepi misére. Aztán 11 órakor a városháza nagytermében díszközgyűlés lesz, mélyen elnöki megnyíló és jegyzői jelentés lesz a lefolyt 26 évről és a testület ügyésze log ünnepi beszédei tartani. Délután 1 órakor társas ebéd, esto pedig a Polgári Ügyletben felolvasás lesz, melyen az Irodalmi és MAvészeti kör dalárdája Is közre fog mflködui éa melyei táuc fog berekeszteni.
Az ünnepség uapjára való rendezői munka ellátására 66 iparost fognak felkérni.
A jubileum emiekére 200 K. segélyt fognak elaggott keresetVéptelen iparosok között azept. 16-án szétoszlani, akik erre igényt tartauak azok azept. 12 ig jelentkezzenek az ipartestületi jegyzőnél a reudes hivatalos órák alatt.
A jubileumra az elöljáróság az egész kamara területéu lévő ipartestületeket, sót a közelebb eaő somogymegyeieket ia megfogja hívni.
Mozi...
A szónokok.
Irta: Elektra.
A szónoki tehetség korunkban nagyon becsült tulajdonság Nálánál nagyobb becse csak a pénznek vau. A szónoki erő Holdja az akarat bilincseit, megszabadítja a lenyűgözött gondolatot és teltre sarkalja a hallgatót. Kanizsán is nagyon sokra tartják a jó szónokot, csakhogy ritkán halljuk Akel. Milyen szenzáció számba megy, ha orazágoshiiü ember beszédét olvassuk az újságban. Nem ininden rendű emberek felfogása ez. Vaunak nagyjaink, akik a szónoki hatást másból is kiérzik, mint az emberi hangból.
Igy Roosevelt Teddy azt mondja: A lények többel nyomnak a latba mint a beszéd. Nem arról itéloin meg az embert, amit beszél, hanem cselekedetiből. Én a cselekvés embere vagyok. Tenni és nem beszélni. Beszélui csak éppeu annyit, hogy megértsük egy márt.
Károm kodinszky Árpád dandárparancsnok véleménye: Az ágyú ékesebben szól Appouyinál, a gépfegyver Hajdú Gyulánál. A futu ellenség többet ér, miut a közönség, mely az unalmas azóuok elől menekül.
Pac-cer Miksa festő: A festmény is szónokol Meunier festményei a munkániyomorról ékesebben beszélnek Csizmadia Sándor szooialista agitátornál.
Rózsahegyi Miklós utazó: Aki nem volt még az éiszaki vagy déli sark vidékén, uem tudja, hogy i rengeteg magány, a fenséges természet csendje beszédesebb minden Demostheneanél.
Fekete Ignác zeneszerző. A zene jobban hat a kedélyre és a lelkületre, mint a legügyesebb szónoklat. Zene után szalad az utca, de a szónok után nem, aót némely szónoklatuak elriasztó hatása van. Az emberek elazéleduek tőle.

ZALAI KÖZLÖNY
ADGÜ8ZTÜ8 21.
Dr. Óvalós Mór ügyvéd. A szónok-, lat az a hangolókulcs, mellyel az emberi lélek húrjait harmóniára összehangolhatjuk, de dlsszonánciát is vihetünk a lélekbe. Kzeu a finom lelki hangszeren az ügyes szónok meglepi melódiákat tud olját-szani. Persze, a sikerült beszéd a szónok hangulatától is függ. Ha nekem valami iugyen-védelmem vau az én reám nagyon rosszul hat. Akkor éu nem tudok szónokolni. De ha hallom a selyemszokuya suhogását, ha érzem a diszkrét párfüm illatát, vagy ha valamely nó hintaszékbe ül és én szembe kerülök vele, az extázisba ejt és akkor megered a beszéd árja. Azt hiszem, akkor elragadó, ellentállhatatlan vagyok 11
A mi riporterüuk, goromba fráter létére azt mondta erre a kibővült szónoknak: .Ügyvéd ur, On bizonyára azt biszi, hogy az én arcom kőpóláda." Do erre aztán már sietett le a lépesükön, zsebkendővel törölve az arcát.
HÍREK.
— A király születésnapján. Nagykanizsa városa lobogód iszben állott Azzal a szeretettel ünnepelt a város, mely a pátriárka korú uralkodo éveinek számával folyton gyarapodóban van. A templomokban istentisztelet tartatott. A ferencesek plébánia templomában tartott ünnepi misén Habján Gyula dr. fójegyzó, helyettes polgármester vezetésével n tisztviselői kar is részt veit. Ott volt a helyben állomásozó tisztikar is.
— Szent István napja, a keresztény Magyarország emlékünnepe a dúsan fellobogózott városban csendes méltóságban tolyt le. A városháza ós honvéd \' tisztikar résztvettek a Fereiioeseknok ünnepi beszéddel kezdődött szent miséjén. Üallos Bertalan Szt Ferenorendü szerzetes magas szárnyalású hazafias beszédében a tiszta eszményi felekezeti különbség nélkül\' való vallásosságra lelkesítette a hivóket. mert ez összetartó kapcsa a társadalomnak; a vallástalanságot pedig ostorozta.
— Esküvök. Heisler Izsó Szabadkáról szepl. 1-án délelőtt 11 \'/, órakor esküszik örök hűséget k nagykanizsai izr. templomban Húu KI In urleáuynak, Bún Samu felső kereskedelmi iskolai igazgató leányának.
Ráez Ödön magyar királyi állami adótiszt f. hó 27-én tartja esküvőjét (leró Bözsi úr-leánnyal, dr. Geró Károly zalalövóí orvos leányával ¿alalövőn.
Halálozás A következő gyászjelentést kaptuk : A veszprémi székéskáptalau szomorodott szívvel tudatja, hogy Méltóságos é< Főtisztelendő Jánosi Ágoston dulmt val. püspök, ptlspökhelyeites, általános ügyhallgnló, veszpiémi székesegyházi nagyprépost, a Kislaludy Társaságnak és a Szent István társulat tudományos és irodalmi osztályának tagja, slb. stb. folyó évi augusztus 10-én eMe 9, órakor, életének 70. áldozópapságának 48-ik, kauonokságának 28-ik evébeu a szeulsegek felvétele utáu, szívszélhűdés következtében váratlanul elhunyt. A boldogult -uak lelkiüdveéri, f. hó 17-én délelőtt 9 órakor a veszprémi székesegyházban lesz az engesztelő szent mise-áldozat bemutatva. Iitllt tetemei pedig f. hó. 18-án délután 6 órakor foguak a kunonoki lakásán beszeuteltetni és másnap délelőtt 0 órakor a kettesei plébánia templomban tartaudó Ünnepélyes gyászmise | után az oltani lom. knth. temetőben, a boldog fel- j támadás reiuéuyébeu uyugalomra tételűi.
Veszprém, 1911. augusztus IC.
Imádkozzunk érette I
Hild Eereuc uagykauízsaí polgártársunkat le- : sújtó csapás érte; Ha Iliid Jenő, p. és t. kiadó éleléuek 27-ik évében f. hó 20-án hosszas szenvedés után elhunyt Temetése ma it. u. 4 órakor volt uagy részvét megnyilatkozásával
A szómulu Itirl a_ következő gyászjelentéssel tudatja :
Fájdalomtól megtört szívvel tudal|ák minden rokonaik- és isineróseíukuek. bogy szemlelt liuuk illetve édes lestvér Hild Jeuó volt m. kir. poala- és távírda kiadó hosizas szenvedés után, a Vallás vígasztaláéval életének 27-ik évében csendesen az Ur-
Ipartestületi jubileum-Zalaegerszegen.
— Saját tudó si tónktól —■
A vármegye, a városi az iparkamara, holyi egyesületek és vidéki ipariestületek részvételével ünnepelte a zalaegerszegi ipartestület Szt. István napján fennállásának 2ö éves jubileumát.
A minden oldalról meguyilalkozotl érdeklődés megmutatta azt a tiszteletet, melyet iparosaink a műveltségben telt haladással kiérdemellek maguknak. Buzdítást meríthetnek h jövőre nézre, hogy az iparosok intelligenciájának fejlesztése elsőrendű állami érdek, amelytől a népjólét függ a földmivelés mellen. Az impoáns Ünnepségről tudósítónk a következőket írja: A zalaegerszegi ipartestület tegnap tartotta feuuállásáuak 25 éves évfordulói üuuepét. Az ipartestület tagjai a vidéki küldöttségekkel és vendégekkel az Ipartestület helyiségébei, gyülekeztek, houuau a testületi zászló vezetésével, mely utáu Skublicsué urnó zászlóauya fogata ment, a templomba vonultak nagy misére, melyen inegjeleut Arvay Lajos alispán, a városi és megyei tisztúar, a pénzügy igazgatóság slb.
Mise utáu a vármegye nagytermében díszközgyűlés volt Vörös Gyula eluöklete alatt. Az elnöki megnyitó után dr. Kardos ügyvéd mondott nsgy tetszéssel fogadott üuuepi beszédet; majd Klosovxzky Kruó ipartestületi jegyzóuek nagy terjedelmű visszapillantása következeti, melyéit valamiül buzgó munkálkodásáért jegyzőkönyvi köszönet szavaztatott. D. u. 1 órakor a Bárány szálló emeleti nagytermében bauket volt. A sok telköszöuló közül megemlítjük a következőket:
Az eluök a Felségre eiuelle poharát. Eltették a távollevő Batthyáuy Pál gr. képviselőt, ki az elaggott iparosok jfelsegélyezéséro nagyobb összeget ajándékozott. Ftllöp József v. főjegyző Halvai Féigyes kamarai alelnököt éltette, aki viilaszábau h főjegyzőt miut az iparnak és iparosoknak pártfogóját éltette. Felköszöntötték meg Vörös Gyula elnököl ós a jegyzőt. 1>. u. 6 órakor lobogókkal vonullak a Baros ligetbe, hol uyárí mulatság fejezte be a felejthetetlen űnuepet, mely halárkövét jelzi az ipartoslűlet múltjának és jövőjének. A uyárí mulatság programjából uagy tetszést aratott egy élőkép, mely a munkát, uz ipart szimbolizálta.
bau elhunyt. A megboldogult hűlt tetemei a rom. kat szentegyház szertartásai szerint, f.,hó 2l-éu délután 4 órakor fognak saját lakásán. Magyar-utca 4S sz. Herényi-féle házban beszenteltetni és a helybeli rótu. katli. sírkertben lévő családi sírboltunkban örök nyugalomra tétetni. Az engesztelő szent miseáldozat f. hó \'.»Sí-én d. u. 10 órakor fog a helybeli szent Ferenorendiek plébánia templomában a Mindenhatónak bemutatlatni.
Kell Nagykanizsán. 1911. augusztus hó 90-áu. Nyugodjék békében I Hild Ferenc család.
— Katonai kioktató. Szombaton a liou-védelmi minisztériumból kiküldölt honvédsiázados jelent meg a városházán és Babján Gyula dr. főjegyző mint h polgármester. Usányi János katonai előadó tanácsos- és Benedek József, ib. aljegyző jelenlétében katoiiaűgyi eljárások kioktatását nyújtotta. Minthogy a százados működése zárt apók mögött történt és erre nézve a városházán felvilágosítást nem kaphatniuk, csak sejtjük, hogy az esetleges mozgósításkor követendő eltérésről, az iratok miként való vezetéséről volt szó Az itt járt százados a mull hónapban Treitcsén, Turóc és Árva megyékben járt ily kiküldetésben és rapa kívül még mintegy 12 tiszt végzi az országban ezt a kioktató működést.
— A város kára. Megmérhetetlen az a kár melyet az egy év óla tartó ragadós állalbetogségek n társadalom különböző loglalkozásAgainak okozott. Az egy év óta szünetelő szarvasmarhavásárok Nagykanizsának is lényeges bevételi károsodást okozott. A várod számvevői hivatal számítása szerint a heti vásároknál aug. végéig 4810 K. 17 lii. az országos vásárok uláu pedig 2209 K 98 f. kénytelen a város szerzódésszeiüleg vissza engedményezni a hely-péuzbérló Neucrer és Keppieh Hriukovic* cégnek. Illetőleg a bérlók a fenti összegeket nem fizetik be.
— Vasúti baleset. Jarnec József lólszerda-helyi polgár alighanem hurokban szülelelt, mert csak óriási szereucséje mentette ki a halál torkából, F. hó 18 án reggel másik 3 társával együtt gabonát szállított Nagykanizsára. Három kocsi már szerencsésen átment a Király-utca végén levő 110. sz. őr-házuál a síneken. Mikor Jarnec a 1 a*/, métermázsa búzával megrakott kocsijával keresztül hajtott a síneken reggel b óra 45 perckor, akkor robogott Wien felől a személyvonat. A gabonás kocsinak nekiment és pozdorjává zúzta. A vonat feuuakadás nélkül robogott bo az állomásra A kocsin levő gabona szélhullott, de a lovak sértetlenek maradlak, a fuvarosnak pedig c»ak éppen, hogy a kis ujja görbült meg. A majdnem végzetessé vált összeütközésnek az volt az oka, hogy Gyut Fereuc helyelles pályaőr a sorompók lebocsátáxát elmulasztotta; állítólag azért, mert erre jelzést uem kapott. A vasút az okozott kárl megtérítette.
— Körorvosi állásra pályázat. Zalavármegye közigazgatási bizottságának a zalaapáli közegészségügyi kör megalakítása tárgyában hozott 10.\'i7. kb 1911. számú véghatározata jogerőre emelkedvén a Zalaapáli, Zalahosszufalu, Kszlergály, Gétye, Nagyhorváti, hlgeraraesa, Zalaszabar, Nagyrada, Kiárad* községekből álló Zalaapáli székhellyel létesített Zalaapáli körorvosi állásra pályázatot hirdet a pacsai főbíró. kik eine állási elnyerni óhajlák, kérvényüket Pálffy főszolgabíróhoz folyó évi szeptember hó 8-ig nyújtsák be.
AUGUSZTUS 2!
ZALAI KÖZLÖNY
3.
— Gyászhir. Csak 10 hónapot ált a kis Loncika, — de megmérhetetlen fájdalmat okozott halálával a bánatos szülőknek Vegele Károly főgimnáziumi tanárnak .é» nejének szül. Polednák Oecílí-ának. Temetése holnap (I. II. 5 órakor lesz. Nyugodjék békében.
— Állategészségügyi felügyelő Nagy kanizsán. Wttest Velberg Jenó m. kir. állategészségügyi felügyelő érlesitette a polgármestert, hogy a l\'oldmivelésttgyi miniszter megbizásából Nagykanizsára jön e hó 22-én, hogy a városi líözvágóliidnak átalakítása alkalmával helyszint\' vizsgátatot tartson. Kz alkalommal felülvizsgálja Rausclter Miksa szombathelyi mdépítótól készített terveket A helyszíni vizsgálaton részt vesznek, még Sab)án Gyula dr. h. polgármester. Király Sándor v. mérnök, Klschléger Klumér áll állatorvos és Günshergor Lipót városi segéd állatorvos. Wüest de Velberg Jenó mintegy tíz óvvel ezelőtt Zalaegerszegen fő-állatorvos volt.
— A honvédség köréből. A nagykanizsai 20. honvéd gyalogezred az idén a Felsőniagyaror-szágon tartandó nagygyakorlalokon vesz (észt. Az ezred f. hó 20-áu d. u f> órakor a lludapeat felé induló vonattal távozik és Ungvárott fog tábort ütni. A gyakorlatokról szeptember közepe felé térnek vissza, mikor a kelével leszolgált öreg honvédek leszerelnek és hosszú szabadságra távoznak.
— Uj postaUgynökség. Zalavármegye terü-letéu Leulíkápolua kfttaégbeu „Lentikápolna" elnevezéssel folyó évi augnhztii8 hó 11-éu a leírt i-i nv kir. posta- és táv. hivatni ellenőrzése alá helyezett postaUgynökség lép életbe, melynek forgalomköre Leuiikápohia községre és a loutikápoluai pusztára teried ki. A nevezett poslallgyuókség összeköttetését Leüli és Leulíkápolua között naponkint egyszer közlekedő gyalogküldöncjárat utján nyeri.
— Hnjós rendőrblztos körözése. A .Zalai Közlöny" annak idején kimerítően beszámolt Hajós Ferencz reudórhiztos eltűnéséről. A „Zalavármegyei Hivatalos Lap" legutolsó száma körözvényt bocsát ki Hajós körözéséről Az érdekesség a körözés hivatalos gyorsaságában vau. Eltűnt juliua 27-én; kibocsáttatott a körözés aug. 7-én és közöltetett augusztus 17-én. Azóta Hajós Ferenc már amerikai (armer is lehet vagy esetleg piucér. Titkom rendőr. (Sxodő)^
— Jó étvágyat I Kgészséges gyomrot nyerünk. gyomoruyomás, h fájdalmak nem kínoznak, mióta a „Feli ler-féte hashajtó rebarbara Klsapílulákal" használtuk. Tapasztalatból mondtuk Önnek, próbálja meg öu is, mert tényleg szabályozzák a székelés! és elősegítik az emésztést, t! doboz bérmentve 4 korona. Készíti csakis Feller gyógyszerész Stubica, Gentrale 12&. szám Zágráb-megye.
Orvosi vizsgálatok a bécsi Allgemeines Kninkenhausban beigazolták, hogy a természetes Ferenoz József-keserüvizzel a székrekedés legkülönbözőbb nemeinél nagyon kiváló eredmények érhetők el. Mert: 1) A Ferenoz József keserűvíz oldó és hashajtó hálása kisebb adagoknál következik be, mint bármely más hasonnemü víznél. 2) A Ferenoz József-kesorüvizet a betegek szívesen isszák és állandó használat mellett is jól tűrik. — Kapható gyógytárakban ós fűszerüzletekben A Szétküldést Igazgatóság Budapesten.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
* A „Vasárnapi Újság" augusztus 20-iki száma föltűnést keltő képoket közöl gróf Khuou-Héderváry Károly miniszterelnök hédervári kastélyáról, kiküldött fényképészének felvételei alapján. A többi képek közt vannak: képek a londoni koronázási kiállításról, a londoni dokk-munkások sztrájkjáról és a Carlton-szálló égéséről, n legújabb palesztinai ásatások eredményeiről, a kolosvári gyógy növény telepről, Liszt szülőházáról, a Kálvin-tér szabályozási tervéről, a franzens-festői erdóégésról, a maroszentannai 600 éves freskókról stb. Szépirodalmi olvasmányok : Kaffka Margit regénye, Lampérth Géza és Kosztolányi Dezső versei, Koroughy Dénes novellája, Atherton angol regénye, Takács Sándor cikko Balassa Kálint Máról. Kgyéb közlemények: Hajós Henrik úszóbajnok képo, érdekes magyarázó cikkok a képekhoz tárcacikk a hétről s a rendes heti rovatok, sakkjáték stb. — A „Vasárnapi Újság előfizetőéi ára negyedévre öl korona, a „Világkrónikáival együtt hat korona. Megrendelhető a „Vasárnapi Újság" kiadóhivatalában (Budapest, IV. ker., Kgyelum-utca 4. szám ) Ugyanitt megrendelhető a .Képes Néplap", a legolcsóbb újság a magyar nép számára, félévre 2 koroua 10 fillér.
* Magyar gyermek-kOltők. Sebők Zsigmond és Henedek Klek képes gyermeklapját a Jó P*jln" t, sorra megszólaltatja legjelesebb költőinket a gyermek-költészet szolgálatában. Legújabb, augusztus 20-iki számában Váradi Antalnak egy kedves hangú, szép versét közli. írlak még íjbbo a számba: Murai Károly rendkívül mulattató kis színdarabot, Sebők Zsigmond nj kalandokat Dörmögő Dömötör tátrai utazásából, Nászai Klza hangulatos mesél, Kenetlek Klek szép versot egy képhez, Zsiga bácsi tréfát történetet Zsoldos László folytatja érdekes regényét. A Jó Pigtás-t a Franklin-társulat adja ki; előfizetési ára negyedévre 2 korona 60 fillér, félévre 6 korona, egész évre 10 korona. Kgyes szám ára 20 fillér. KIŐMzetósoket elfogad s kívánatra mutatványszámokat küld a .Jó Pq\'tás" kiadóhivatala Budapest, IV., Kgyotom-utca\'4. sz.
Gőzgépkezelők és kazánfűtők legközelebbi képesilói vizsgái Sopronban szeptember hó 3-án délelőtt 0 órakor a Sopron városi víllanytelepon fognak megtartatni. A kellően felszerelt vizsgálati kérvények a m. kir. ker iparfelügyelóséghez küldendők Deák-tér 8.
KÖZGAZDASÁG.
Qabonattzletröl,
*»Kyk»nU»a 1011. aug. SÍ.
P1 a c i árak:
Huza K 11.40, Rozs K 9\' -, Zab K 8.50, Tougeri K 8-úO Árpa 8\'20|30
Kitűnő házi kosztot ad esetleg kivánatra házhoz is szállit. fcigy tisztességes keresztény család.
Cim megtudható Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében.
1199/191 í. végrh. szám.
Árverési hirdetmény
Alulírott bírósági végrehajtő az 1881. évi LX t.-c. Ic2. tj-a értelmében ezenuel közhírré teszi hogy a nagykanizsai kir. járásbíróságnak 1H11 évi V. 763|1 számú végzése következtében Dr. Köves Jenő veszprémi ügyvéd állal képviselt Rausnitz Ignác veszprémi lakón javára 478 kor. b jár. erejéig 1911. évi julius hó 7-én foganatosított kielégítési végrehajtás utján lefoglalt és 632 koronára bee\'ült különféle szobabntorokból álló ingóságok nyilvános árverésen eladatnak. Moly árverésnek a nagykanizsai kir. járásbíróság 1910. évi V 763|4 szánni végzése folytán 478 kor. tőkekövetelés ennek 1908. évi november hó 1 napjától járó 6% kamatai, l/s% váltó dü és eddig összesen 84 korona 90 fillérben bíróilag már megállapított költségek erejéig Kacorlakon a községi iskola épűletébon ieendő eszközlésére 1911 évi augusztus 30 napjának délelőtti 8 órája határidőül kititzelik és ahhoz a venni szándékozók oly megjegyzéssel hivatnak meg. hogy az érintett iugóságok az 1881. évi,LX. t.-c. 107. és 108. §-a értelmében készpénzfizetés mellett, a legtöbbet Ígérőnek becsárou alul is el fognak adatni. A mennyiben ar. elárverezendő ingóságokat mások is le- és felülfoglaltatták és azokra kielégítési jogot nyertek volna,ezen árverés az 188I : LX. t.-c. I20. §-a és a rh. n. 20. §-a értelmében ezek javára ;s elrendeltetik.
Kell Nagykanizsán, I9II. évi augusztus hó 14-én
MiiImivMi lyiriy
kir. tlriiá|l téirilajlé.
— Megszűnt járványok A nagykanizsai
járás szolgabírói hivatala utján nyert értesülésünk szemit Légrádotv a hólyagos kiütés, Sormáson a ser-tésvész, Murakereszturou pedig ragadós száj- éh körömbetegség megszűnt.
Szentbalázsi vásár. A múlt számunkban említettük, hogy Zalaszeulbitlázon ma 21-én országos vásár tartatik. Mint lapunkat érteail\'k, a vásár a kös-ség kérelmére, minthogy marhavásár ott nem volna tartható, hésóbbi igőre kalasztatott.
Szőlő - oltványok
Huszonöt legjobb bor- és csemegefajban még negyvenezer darab.
Csabagyöngye!
• ttfiay ii maii ilaausizik.
Kurópában a legkorábban érő fajszőló, drágáu fizetett piaci újdonság. Minden kisebb házikertben is termelhető, lúgosnak is kitüuő faj.
PIROS D E LAW AR E
Negyven hektoliter terem holdanként, melyért Írásban jótállás KIgyökereztetve minden szál simavessző megfakad, erre nézve utasítás mellékeltelik minden küldeményhez.
Május végén is ültethető. — Bővebb leírást, színes képeket és árjegyzéket ingyen küld:
Nagy Gábor, Kóly TZ^Zt
mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOMAN" cigarettapapírt vagy hüvelyt!

•I
ZALAI KÖZLÖNY
AUGUSZTUS 21.
Elektrotechnikai SZAKISKOLA LABORATÓRIUMMAL ÉS MŰHELLYEL
Műszaki iskola n összes villamos művekben es wpitriszelH.
A beíratások szeptember hó j-án kezdődnek mindazok számára, akik mint Eiektroteotinikuiok (gyári hivatalnokok ) óhajtják magukat kiképezni (két év alatt) elméletileg és gyakorlatilag. — Felvétetnek : 14 évtől 24 éves korig Előképzettség : 3 —4 közép-, polgári-, kereskedelmi, vagy felső ipariskola. Tekintettel a villamos erőknek mindinkább növekvő értékesítése üzemi és vitágitási célokra, valamint vegyészeti gyárakbari való felhasználására, csak ajánlgatjuk a t. c. szülők (és gyámok) figyelmébe, hogy fiaikat (gyámoltjaikat) a fenti szakiskolába beirassák. Jelentkezni lehet naponta. Az igazgatóság Pozsony, Wallon utca 24 szám alatt. 1911. augusztus hó i-től Széchenyi utca. Telefon 483. Bárkinek kívánatra prospek-I tust ingyen küld, és közelebbi adatokkal azonnal szolgál,
I
¿1 „Kérészi
Mf\'-ek
központja Budapest-kiskanizsai fiókjához egy jo házból való keresztény fi"
tanulónak felvétetik
Bővebbet megtudható Kraljcsevics József nél, Kiskanizsa Ország-ut 49 szám
SflLVRTOR
Gummi« sarkak
GYAKORNOK
Jó iizetéuel azonnal felvétetik
I^u Wajdits József
könyv ¿a papirkereskedésóben.
Nagykanizsa, Deák-tér I.
UfólérhefeHen tartóssági).
Mindenütt kapható!
Ve/érképviselö: Hermann Hirsch, Wien!%
HEGYI LAJOS
: hirdetési Irodája -
folyó évi augusztus hó i-én
l VII. [IrtlMltt 61,
I. em áthelyeztetett.
Mindennemű hirdetések és reklámok felvétele az összes fővárosi-, vidékies külföldi-lapok és naptárak részére eredeti árban Költségvetések és árajánlatok díjmentesen.
Öszi trágyázás!
iiaki<|»k
kialillánktél I
4100
kU" St^SBlarto
Válúdi r ~
¿tikidjiik ■
kaaliltáMkléll
_J védjegyű.
Thomassalak
a Itfjobb éi li|ileiibk foszfiriavai ■iiriiya!
........*" Thomsssdilacke |
,,r,M ^ - .........
tirtéikifjnk. ííit \' 1 fim*** allália. „ . , ..„ « TkwiirkHpkalfUrlkii Itrlli,
Kalmár V i/mos
mm- r.tUttnttaan a Jalaalafft landklvttlt oleaó iramra n»yalma«U<Jttk a tí« irt ókat.
Képviselő 4s raktár Mells és Pintér Ssombathely.
&ax ALAPÍTÁSI ÉV 1832. ymm
r IfJ CdH3D1C8 JÓZ&ef
Jjiolj«, jál b«rer)de3«lt mindennemű nyomdal munkák diatea és Ízléses elkészítésére, jutányos árak mellett.
P ■
l^éiJjegyek, kórlapod n>egblL»ók, eljegy3¿5¡ «5 «5k«t¿5¡ kártyák rrjlodlg a legújabb dlűat 53erlpt
ké53Ítleto«k el.
Falragaszok, gyászjelentések s más sürgős nyomtatványok néhány
óra alatt előállíttatnak. Nagyon alkalmas intézet kisebb s nagyobb művek kiállítására.
Nyomatott a laptulajdonoa Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1911 AUGUSZTUS 24. 50-IK ÉVFOLYAM. 68. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
Politikai lap.
■•Ijiluik hétfőn ii eiltlrtlkia.
Cl»fl<«tiai Arak: Egén é>ra 10 korona, Utivre B korona, Ntgjrtdétr« S korona 80 flll. — fcgr" nini éra 10 «11.
KoUIAs »«ikaiilA: Heriéu Jóaar f.
Kiadja : a aaerkeaatfa^c.
Szarkaaztiaég éa klaJébliaUI laák-tír 1
T.lofon : llt. — HIrdoUatk dlj.i.bá. tltrlnl.
A helybeli állami népiskola
uj épületének megnyitása «lőtt.
Irt*: BiRKOVIOB JÁKOB.
Az az ingatag 8 télszegül követett országos politika, melyet városunk részben a külváros nyakas magyarjai, reszben a választó korQlut széthúzó elemeinek magatartása miatt majd minden országos képviselőválasztáskor követni volt kénytelen, nem-osak erkölcsi, de anyagi szempontból is az állam mostoha gyermekei közé sodort bennünket. Ennek köszönhető jórészben az a szomorú körülmény, hogy míg az ország egyes okos politikával dolgozó legprovinoabb helyei is a fejlődésben nagy lépésekben haladhattak előre, addig városunk magára hagyatva, ugyszólva minden támasz nélkül az igazi fejlődés utján megfeneklett vagy csak csigaléptekben haladhatott előre akkor, amikor a hozzá hasonló vidéki városok az okos politika folytán a nekik nyújtott kedvező körülményeket felhasználva ugy anyagiakban, mint kultur intézményekben rohamosan gyarapodtak.
E mostoha viszonyok hatása meglátszott városunk minden intézményén, különösen pedig az elemi népoktatáson mindaddig, amig városunk közönsége e hamupipőkéjé-
től megszabadulandó, állandóan hozandó áldozatok árán ezt az államnak át nem adta.
A helyi népoktatás körüli mostoha viszonyok hatását elsősorban 8 legérzékenyebben a tanítók érezték, kik egyes atya-uristenségre jutott, mohos fejű vaskalapos városatya begyeppesedett gondolkodása miatt oly szomorú dotátióban részesültek, hogy szégyenletes helyzetökben a napi kenyérhez is csak egyes jólelkű polgárok könyörü-letessége folytán juthattuk; lévén évi fizetésük 326 forint.
Így volt azonban ez többé kevésbé az iskolafejlesztés és helyiség teremtés körül is.
Valahányszor egy-egy uj osztály felállítását óriási utánjárás és könyörgés árán kilehetett végre préselni, annak leendő helyiségének megteremtésével gyűlt meg a baj. Ha volt a városnak egy heverő istállója, vagy düledezett katona-magazinja, akkor tránsit volt, nem okozott semmi nehézséget; de ha nem akadt ilyen pagoda, már nagyobb gondjába került különösen a város számvevőjének, mert az ö kötelessége volt valahol, de mindenesetre a város legolcsóbb negyedében egy olyan osendes helyet felfedezni, hol feltétlenül a legolcsóbb legyen a hely s a hova osupán osak a baglyok járnak éjjel tanyára.
Igy volt ez akkor, nem is olyan nagyon régen.
Tekintettel városuuk mostoha viszonyaira s nyomott anyagi helyzetére, az állam végre, mint fent is emlitém, népiskoláinkat a város által évenkint hozandó nem kia áldozatok árán átvette s hosszas utánjárás után végre a neki fizetendő évi járulékból egy olyan horribilis összeget engedélyezett, amely lehetővé tette, ugy a testvérvárosban, mint különösen a bélvárosban is, hogy egy modern épületbe összevonva, a népiskola legszétszórtabb helyein levő osztályaiból egy második központot teremtve elősegítse, hogy ugy a helyi vezetőség, valámint a szülők ajkáról elhangzott sok kívánság végre megoldást nyerjen.
Azonban e modernnek ígérkező csinos palota körül egy belsó nagyon is érzékeny szépséghiba mutatkozik, melynek eltüntetésére most már valóban a mi ezldei tapintatos s nemesen gondolkozó képviselőtestületünk volna hivatva, hogy ezzel egy valóban teljes 8 minden szépséghibától ment kulturális monumentummal tegye emlékezetessé addig is érdemdús működését.
Az iskolafenntartó államhatóság u. i. amikor nagy kegyesen engedélyezte az iskolaépítésre szint összeget, nem számolt
k szultán háreme,
A marokkói szultán birodalmában támadt bonyodalmak s az onnan érkező sokszor nagyon is ellentétes híradások a kfizváleményról stóló értesítések nagyon is alkalmasak arra, hogy világazerte érdeklődést keltseuek, e uemcsak a marokkói háborús birek, hanem és talán még inkább at eicentrikua ország excentrikus szokásairól szólóak azok, amelyek most, a háborúskodástól aktualitást nyerve, mindeu-kit érdekelnek. & ha egy ilyeu »centrikussága mellett még a külvilágtól is elzárt místtikus dolgot világit meg egy véletlenül szerzett értesülés, ugy at erról stóló hirt csak fokotoU érdeklődéssel lehet togadni. Ami pedig az excentrikusságot s a titokzatosságot illeti, ugy a szultánnak Mulay llafíduak Vezbeu lévő háreme bizonyára ilyer, s éppen ezért nagy érdeklődésre tarthat számot a szultán háreméről szóló következő értesítés:
A szulUn, aki rendes körülmények között megközelíthetetlenül zárkózott, mostanában mindeu nap megjelenik hívei között, végignézi minden csapat utuak indulását s nem törődik azzal, hogy a tova-vágtatók lovainak patkóiról mocskos sár fröcs-cseu hófehér köpenyére. A nap ama réazébeu, amelyet uem bivei kött tölt a szultáu, hihetetlen
fénnyel és pompával berendstett háremébeu tartózkodik. Ez a hárem azonban, amely békés időkben talán maga az éden, a szultán távollétének ideje alatt a legelkeseredettebb kétségbeesés tanyája. A hárem szépei ngyanis, akik előtt az eseményeket eltitkolták, csak annyit tudnak, hogy háború van; látják az elvágtató csspatokat, ha néha kitekinthetnek az utcára, »ürü időközökben eldördülő puskaropogás rémili őket halálra s kétségbeesésük, amely láthatár stélén felperzselt faluk lángjától pirosra festett felhők láttára a végsókig fokozódik, sokszor hihetetlen önkin, zásban keres menekvést; a szerencsétlen teremtések véresre karmolják testüket, kitépik bajukat a a falhoz verik a félelemtől megbomlott agyú fejüket. I)e ba a szultán megjelenik a retlegók között akkor, mintha éles késsel elvágták volua, eloszlik minden félelem s a népes hárein bámulni való odaadással igyekszik a nagyúr kedvében járni, véle a nagy gondokat felejtetni. Uesébevalóan szép a bárom, mesé-beillóeu ragyogó stépségüek a hárem tagjai. Fehér mátváuv a lépesé, selyem éa bársony, aranyozás és drágakő mindeu a tágas termekben s nemcsak a gzultán kedvencei, hauem a nagyszámú női stolga-azemélyzet tagjai is egytöl-egyíg megbámulni való stépségek : kifogástalan termet, stabályos, szép arc, pompás hajkorona s arányosság minden porcikájuk-
ban, ilyeu • hárein minden lakója, úrnő és cseléd egyaránt.
A pompás csarnokban egyébként a legszigorúbb fegyelem urakodik. Mindenkinek van rangja, amelyet a stullánlól kap, a a rangban raagassabbat megsérteni, annak ellentmondani nem szabad, a fegyelem ellen vétőre rendkívül súlyos testi büntetés vár. Ai úrnők naphosszat semmit sem dolgoznak s a szórakozásuk bizony nem nagyon változatos. Ha megunják a mandulával töltött datolya evését, a változatosság kedvéért zavartalanul bagózhatnak, az 6 részükre kész\'tett illatos macskamézet rágva. Eunuch kevés vau Mulay HaTid háremében, mert a megbízható, jó Eunuch nagyon ritkr Az a néhány, akiket a gzultán megtűr, nagyrészt csak a rondre s a fegyelemre ügyel fel a ók hajtják végre a fegyelemsértésért kirótt büntetéseket, ók korbácsolják véresre undorító nemtörődömséggel és lelketlen kegyetlenkedéssel a ragyogó szépaégQ hófehér, kreol vagy fekete női testeket. A szultán maga mindig jól érzi magát háremében, elfelejti gondjait t jó kedéllyel beszélget hölgyeivel, akikkel úriemberhez méltó udvariassággal bánik s akik mindannyian lelkes odaadással csüngenek a nagyúron.
2
ZALAI KÖZLÖNY
AUGUSZTUS 26.
ugyannakkor azzal a körülménnyel, miszerint a beköltözendő osztályok ókorbeli felszerelése oly kritikán aluli, hogy azokat vagy általán nem, vagy csak a nevetségességig kényszerítő körülmények hatása mellett lehetne osak részbe*- is az uj épületbe be-hureolni. Bár az uj felszerelés tetemes áldozatot kívánna, hogy az épület a neki rendelt missiónak teljesen megfeleljen, mindazonáltal az nem oly óriási, hogy egy kis jóakarattal legalább részben is teljesíteni ne lehetne.
Mert e körülmény valósággal hasonló azon esethez, amikor az édes apa férjbez-menó leányát ellátja selyem viganóval, lakktopánnal, azonban konyhaedényre már nem kerül. Pedig sajnos jelen esetben ez igy van, mert az iskolafen tartó állam daoára, hogy itt a tanév a küszöbön, a felszerelésről hallani sem akar. Ugyanazért, mivel ezen iskolába városunk polgárainak gyermekei járnak s a felszerelés hiányosságai nemcsak kényelmi, de tanügyi szempontból is súlyosan érezhetők lesznek, sőt az előha-ladásnak is rovására válhatnak; városunk érdemes képviselőtestülete lonne hivatva, hogy a levegőben lógó fontos kórdóst mielőbb a megoldás stádiumához juttatná.
Tán lehetne módot találni arra, hogy az állam ugyanoly módon mini az iskolaépítés költségeire is egy ujabb kölosönt engedélyezne s ezzel a modern külsejü s városunk közönségének valóban dicsérendő áldozatkészsége folytán oly szép környezet ben felépült oulturpalota belül is modern legyeu s örökös büszkesége városunk mai derék vezotőségének s ne legyen hasonló egy olyan álgavallérhoz, kinek vasalt nadrágja, klakkjá és lakkoipóje is van, inge pedig toldott foldott óoska rongy.
geti egy nagyáráuyu poutapalolátiak minél előbb való fölépítését. Tudjuk, bogy a telefon alatt ónak nemrég megroppant sz épület; vastravertekkel erősítették meg. De a kulié számú hivatalbelyiség és a hivatalnokok elhelyezése ia csak ugy lehetséges, ha az igaigatóság elfogadja a nagykanizsai poslafő-nökség mnat előterjesztését, hogy az eddigi fónöki lakást hivatalhelyiségekké foglaljáz le.
A budapesti p. és t. vezérigazgatóság nemrég kiküldte titkárát Bolemau 8ándort, hogy vizsgálja meg, minó személyszaporitást igényel a nagykanizsai p. és t. forgalom. Boleinan titkár szerint csupán a táviróhivalalboz ft munkaeró síUkséges, hogy a forgalmat kellőkép lebonyolíthassák. Annál is inkább mert rövid idő kérdése — talán október novemberben — hogy két uj vezetéket kap Nagykanizsa. Aí egyik Temesvár direkt összekapcsolásával délkeleti és keleti Magyarorsiággal létesít direkt összekötte-jtéat; a másik Zágráhon keresztül Horvál-Stlsvonor-szággal lép egyenes összeiötietésbe Budapest elkerülésével. fis ha a postapalota felépül, még kél uj vezetéke lesz a nagykauizsii központnak.
A levélbordók számát is szaporítani fogja az idszgatóság. A közönséges leveleknek eddig ö kézbesítőjét még kettővel kell sxaporitaui.
A szükséges személy szaporításokról több Ízben telt a főnökség felterjesztést, de eddig eredménytelenül,
De az itt jár titkár véleményezése alapján a giükséges siemélysiaporitás elől többé ki nom térhetnek.
lók, sertésólak, félszorek és istállók a husiparo-sok kocsijai és lovai számára. Bórbesózó, bélmosó, stennyvimüró. trágyagödör egéozitík ki a vágóhídi részeket. Kazánterem, léghűtő és jéggyár sorakot. nnk az épületekhez. A jövőre való tekintetből az az 1 újítás ii lest, hogy külön lóvágóhid-része is lesz at épületnek, hogy ha valamely vállalkozo a lóhusvá-gásra engedélyt kér, ne legyen akadály» az engedély megadásának.
At általános terv tehát kielégíthette a felügyelő ur követelményeit, fix a terv különben rövidesen talán steptember vagy októberben egy ankét elé kerül, melybe az érdekelt hu iparosok is meghívatnak. Az oltani megállapodások fognak a földmlve-lési miniatlériuinlioz felkerülni és jóváhagyás után a részletes tervek és költségvetés kidolgozása kö-velketik.
Nom akaruuk az ankét felfogásénak eléje vágni, átért csak annyi megjegyzést füihelUiik az uj köt-vágéhid létesítésébe!, hogy annak helyének megválasztása és kapcsolatba hotása a marhavásártérrel fontos pontjai leszuek at összehívandó ankét tárgyalásának.
Nagykanizsai m. kir. áll. polg. fiu és
leányiskola.
Az uj közvágóhíd.
Mikor épül az uj postapalota.
Nagykanizsa távirati forgalma.
Magunk is örömmel adtunk hírt annak idején arról, hogy at uj postapalota a Kazincy-utcábau 1912-ben felépül. Most arról értesítjük olvasóinkat, hogy a tervbe vett építkezési idő változást szenvedett. Hogy miért? Azt csak sejthetjük; valószínűleg mert az 1UI8. költségvetésbe aouak költségeit nem illeszthetik be. A pécsi posta és távíró igazgatóság érteaí-tette a nagykanizsai postafőnőkséget, hogy lerombolásra kerülő épületekben, melyeknek helyén a postapalota felépül, a bérlök zavartalanul megmaradhat-uak 1018. évi novemberig az eddigi bérösszegekért.
A lakók bizouyára szívesen látják, hogy ínég egy évig elodázták a költözködéssel járó kellemetlenségüket. De a nagy karnisai posta és távíró forgalom lolyionos fejlődése már mar paraucsolólag sür-
Megirluk s mult számunkban, hogy Wüest de Yelberg Jenő m. kir. állategészségügyi felügyelő Nagykanizsára érkezett, hogy at uj közvágóhíd építéséről helyszíni vitsgálatot tartson. K. hé 22-én a város elöljáróságával, mérnökével együtt áttanulmányozta at átalakítandó közvágóhíd általános tervét. Miutbogy a városi felterjesitésből nem tűnt ki, bogy at át- lakiláshoz egy leiekdarab kisajátítása is stükséges, erre is kiterjesztette tanulmányozását. At átalakítás különben csak csekély mértékben felel meg nevének, mert oly kevés marad meg a régi épületből és oly nagy méretű leaz a kibővitéa, hogy bátran lehelne egy teljesen u| kötvágóhid építését tervbe venni, semmint átalakítással toldozui foldozni, A költség sem volna számbavebetóleg nagyobb.
Arról is megakart győződni, de meg ia győződhetett a felügyelő ur, hogy az uj kötvágóhid teljesen meg fog felelni berendezésével és higiénikus apparátusával egy modern vágóhíd követelményeinek és ezért a kisajátítandó telekre feltétlenül szükség vau.
Az uj épületnek egy részét fogja alkotni at igazgatósági épület, melyben a közvágóbidi állatorvos likái>a és az állatorvosi hivatalok lesznek elhelyezve. Lest még 3 lakása a stemélyzetuek. U. in. a hát-felügyelő, gépést és fűtő lakása.
Külön vágóhídja lest a nagyobb starvasmar-háknak, külöu az apróknak (borjú, kecske, juh) és külön aertéssturó csarnok áll a hentesek rendelkezésére. Külöu kéuysiervágóhid lest, hol a beteg, vagy egészségileg gyanús, vagy lábatörölt slb. állatok kt-rüluek levágásra. Leaiuek szarvasmarha islál-
Ertaaitéa a jivi 1111-12 taaái ma|kazriaairál.
Augusztus 30 án délelőtt 8 órától ketdve a fiúiskolái, augusztus Hl délelőtt 8 órától kezdve a leányiskolái tanulók javító vizsgálatai tartatnak
Augusztus 80-án délután 2 érától kezdve a fiúiskolái, augusxtus 31-én délután 2 órától kezdve a leányiskolái tanulók felvételi, illetve tantervkülön-böieti vizsgálatai tartatnak azon tanulókkal, akik at elemi iakoU V. vagy VI. osztályának sikeres elvág, tése uláu a polgári iskola II. vagy III. osztályába, vagy a gimnázium alsóbb osztályaiból a polgári iskola megfelelő felsőbb ostiályaiba akarnak átlépni.
A rendes tanítás megkezdése után szeptember hó elején, később meghatározandó napokon fognak megtartani a pótv ¡tagálatok az erre engedélyt nyert tanulókkal
A javító-, felvételi- és pótvizagálatok dijmen-tosek, a tantervi különböielból teendő vizsgálatok dija lárgyankiut 4 korona.
A beiratások steptember i„ 8 , 4. és 5. napjain tartatnak meg é* pedig naponta d. •. 8—12 óráig a fiúiskolái, délután 8—ft óráig a leányiskolái tanulókkal.
A sorrend a következőleg van megállapítva :
1-só nap. Szeptember 1-én csakis az l-sí osztályba lehet beíratni.
2. nap. Steptember 8-án első sorban at első osztályban esetleg üresen maradt helyekre vétetuek fel tanulók s ezek beiratása után csakis a II. osztályba lehet beíratni.
3. nap. Steptember 4-én első sóiban az 1. v. II. ostlálvban esetleg még üresen álló helyekre, azután csak a III. osztályba vétetuek fel tauulók.
4-ik nap. Szeptember 5-én első sorbau at alsó ostlályokban esetleg üresen maradt helyekre, attán osak a IV. osztályba lehet beiratni.
vtsW•
A ILKA SUCHARD
Csak . . . .
alpesi tej kakaó
é czukorból á
Páratlan különlegesség.
n
AÜGU8ZTU8 94.
ZALAI KÖZLÖNY
3
Beiratási szabályok: 1. Magántanulóul beíratni senkii sem lehet.
il. A behatásoknál tapasztalt tolougás elkerülés« végeit az igazgatóság sorszámmal ellátott bs-iiatiai lapokat boceát a sztllók rendelkezésére, melyek otthon elóre kitölthetők és a beiratáskor sorrend szerint átadandók. Etek a behatási lapok nemcsak a fenti serrendben, megállapított beiratisi órák előtt adatnak ki, hanem már egy fél nappal elóbb átvehetők a polgári fiaiskola 1. számú könyvtári szobájában éa pedig : az I-só behatási napra érvényes lapok augusz-tua 81-én d. e. 8—11 óráig, a többi beiratáai napokra érvényes lapok a leánytanulók számára ugyanazon nap délelőtt 8—10 óráig, a fiutanulók számára pedig a megelőző nap délután 8—4 óráig.
8. A behatásra a Unulók kötelesek — és pedig első beiratáara okvetlenOl — a szóló vagy en* nek nemlétében a tanuló gondviselője kíséretében jelenui meg és előmutatni keresztlevelüket vagy szoletéai bizonyítványukat és tanévi iskolai bizonyítványukat.
2. Az 1887. évi XXII. törvénycikk értelmében minden olyan tanuló, aki 11 évet betöltött, a be-íratáskor hiteles orvosi bizonyítvánnyal tartozik igazolni, hogy a legutóbbi öt óv alatt védhimlóvol ujraoltatott, vagy ,ax ujraoltás alól orvosilag felmentetett.
6. A polgári iskola 1. osztályába csak azon 9 évet betöltött fiu és 10 évet betöltött leánytanulók vehetők fel, akik az elemi iakola 4 alsó oaitályát sikeresen elvégezték.
6. Minden tanuló köteles a behatás alkalmával előre lefizetni összesen 4 K 80 fillért. Beiratáskor fizetendő az I. félévi tandíj is araz 8 korona.
Folyamodványok a tandíj elengedéseérl Zalavármegye kir. taufelQgyelőaégéhez címezve, szegénységi és iskolai bizonyítvánnyal felszerelve, már a beiratáskor benyitjlaudók az igazgatóhoz.
A m. kir. honvédségben, cseudóraégben és a közös hadseregben, haditengerészeiben tovább azol-gáló, magyar huuosságu, osztrák állampolgársággal vagy bosznU-keroegovioai illetőséggel bíró altisztek gyermekei szegénységi bizonyítvány felmutató« nélkül is tandíj mentességben részesitendók, ha erre igényüket a beiratáa alkalmával bejelentik. At igazgatóság.
\' HI R E K.
— Repülés Badacsonyban. Lányi Antal haduagy aviatikus, a „M. Aero. B. *." Blério monop-láuján f. hó \'J7-éu délután 6 óra 80 perckor Badacsonyban telssáll és bemutatja a repülést. Kedvező idő esetén megkísérli a Balaton átrepülési! Hely-árak: Páholy 4 személyre 40 koroua, pábolyülés 10 kor., Starthely 6 kor,, I. reudó állóhely 3 kor. II. rendű állóhely 1 kor. Kedvezőtlen idő esetén a jegyek másnapra érvényesek. A felszállás saiuhalyére útmutató táblák vezetnek.
— Biztosítva van a vizitáreulat megalakulása. Vécsey Zsigmond polgármesternek ked venc terve lép a megalakulás stádiumába. T. \\i. a Principális csatorna völgyének ármenteaitésére és tisztítására vizitáraulat van létesülőben, ba a határos gazdák, kiknek ex fontos érdekök, hozzájárulásukkal lehetővé teszik. A mai nappal Pálffy Alajos hercegi fóerdész a főjegyzői hivatalban Batthyány-SlraUmanu herceg aláírásával ellátott nyilatkozatot adott át, melyuél fogva a hercegi uradalom 900 hold érdekeltséggel belép a vízílársulatba. Ezzel a társulat megalakulása biztosítva van Kz örvendetes eredményben nagy része vau Páiffy fóerdésznek, kinek gazdasági érzékéről tanúskodó referálásának tudhatjuk be. hogy a hercegség « táraulat tagjai közé lépeltí
— Adóhátralékosok. A városi adóhivatal értesiti az adót fíxetui nem akaró polgárokat hogy az adóiutések azétkOldeltek Akik harmadik negyedévi adójukat mindaiuullott sem fizetik le 8 napon belül azok ellen másodfokú végrehajtás (lefoglalás) fog esiközöl tetű i.
— A .Nagyatádi AÜétikai Club" a „Barcsi Sport Oubbal" tartandó atlétikai és foolbal mérkőzés alkuiméból, saját felszerelési alapja javára diszelnöke vizeki Tallián Audor védnöksége alatt, augusztus bó 27-én a Koroua szálló kerlhelyiségében zártkörű ttucestélyt rendez. A mulatság kezdete este 9 órakor. A zenét Zsolnai Vilmos hirneves zenekara szolgállatja. Beiéptidij 1 >o K., craládjegy (3 személyre) 3 K,
— Betörés a Saent Ferenorendlek gárdájába. Kétségkívül ügyes munkát végeztek betörőink az elmúlt éjjel. Ha a Kazinoy-utcai fényesen világított utcában történt betörés, azt érjük, de hogy a sötét a, rendőrnemlátta cintoriumban is „fényesen" dolgozhattak ezt legalább is csodának kellene felírni a rendőrség, (mely arra cirkálni is feleslegesnek tartja, mióta a Zárda-utcai ponyvabá-tak kilakoltattak) a a városi villanyvilágítás számlájára. A cintorium falának megiuáazáaa (mely tudvalevőleg nem sok dologra ad munkát) a plébánia hivatal ablakvasak „kiemelésű" (Kanizsai „ipar remek" ?) könnyű muuka volt (elannyira, hogy Fr. Tiburcíus is befért rajta, ki reggel takarítani szintén csak itt juthatott be, msrt a betörő urak hogy zavartalauul dolgozzanak a belső ajlót ia magukra zárták.) Azután neki estek a belső szoba régi remek-mftves vaa szekrénykéjének kinyitásához, hol a legtöbb pénzt szagolhatták. Hol is áldották a barátok .könnyelműségét", hogy a kulcsokat felvinni el felejtették. A szekrény kemény munka után is csak üresnek bizonyult. Kárpótláaul az íróasztalokra vetették magukat. A aávár kifeaxitésével ujabb csalódás érte őket. ímakönyvek, olvasók, aajtóbélyeg nem érdekelték őket (ug» látszik ,,ó katboiíkusok lehettek* ?) a mindössze néhány korona értékű bélyeget tudtak megkaparitani. No meg az egyik oldalsó szekrényben 6—7 korona ériéket találtak fillérben a ezt olyan, ami árulójuk lehet, ügyesen emelték a .nagy zsobbe", hogy a pálerok a legszorgosabb kutatás után sem láttak belőle még hírmondót sem. Azután a .jó munka" (?) utáu, hogy alapos mosdó-zást vihessenek végbe Páter Bórzsey fogpasztáját ia zsebre gurították, de hogy öuzetlenaégükuek itt ís nyoma maradjon a dobozkát a használati utasítással visszahagyták, (ügy látszik nem kellett nekik haaz-nálalí utasítás 1 ?) 8 hogy jő dohányos emberek lehettek az ia nem lehetetlen minthogy az Íróasztal fiókban levő köhögés elleni oukorkákat bántalom nélkül olt marasztották. Legnagyobb szomorúsága azoubau P. Bertalannak volt, kinek az íróasztalát ugr gondolták felesleges már megnézni, pedig itt találhatták volna a wertheim kassza kulcsainak másodpéldányait lepecsételve, ami esetleg további tapasztalatokra vezette volna őket, ha nem a földaztnteu hát az emeleten I? Előzetesen ugy 10 óra tájt Bró-nyaíué nóikalap üzletében tört be az ismeretlen tettes, majd Kaufmanu szabóüzletének ablakát feszítette ki és hatóit be, de itt se talált pénzt. Pedig csak azt keresett, mert az nem „bűnjel". Utolsónak hagyta a zárdát, de az ereduiéuy ott ia csékély volt. A rendőrség a legerélyesebbeu nyomoz a makacs betörő után.
—■ Elrablott gyermekek. Dr Ormósy Béla a gyermekmenhely igazgató főorvosa a minap telep-vizsgálaton volt VasvároU és vizsgálata alkalmával ott Ödor Józaefnénél valami rendellenes dolgot talált, miért is utasította a vasvári telepfelügyelőnőt, hogy helyezze el máshova a gyermekeket. A telepfelügye-löuó az utasítás folytán a gyermekeket Rózát és Juliannát Bntler Ferencné vasvári lakosnál helyezte el. Odoiné bánva a gyermekek elveaxtét, levelet irt a gyermekek anyjának Vas Józsefnéuek Nagykanizsára. Az anyjuk a búcsúba elmeut Vasvárra Ent-lernéhet, kérve engedje mes a gyermekeknek, hogy vele elmehessenek Eutlerné el ia engedte a gyermekeket éa az anya eltűnt velők. Hazahozta őket állítólag a gyeiuokekkel való rossz bánásmód miatt.
— Varasd Toplioa. A Várasd Toplicaí kénfürdő igazgatóságának 13. kimutatása szerint az idei fürdőszezonban 7579 ÍOrdővendége volt e hatásos gyógyfürdőnek. A kimutatás aug. 3-tól I l-ig 6g nj vendéget tűutetelt fel, kik között több nagykanizsai is van.
Pöstyón fürdőn építették most a világ legnagyobb rádium emanációa helyiségét. A természetes iszaplürdő fölött kb. 7000 m\' légür éllandóau telítve vau a rádium páráival, amelyuek belégzése a tudományos kutatás szerint rendkivOi előaegití a források gyógyító hatását. — Ez az uj alkotás két-
ségkívül katalmas lendületet ad Pöatyénnek, ahol különben az idén is közel 15000 beteg keresett gyógyulást.
Osakis Pilseni sört Igyunk a „Szarvai szállodau éttermiben, a sörök királya; szénsav nélküli kezelés, a gyomornak kitűnő.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
* Füredi János könyve. Most jelent meg Fűredy János könyve .Nagykanizsa r. t, város cim és névjegyzéke." Az ügyea összeállítású basznoa könyvről a jövő számunkban réazleteaebb ismertetést hozunk. Addig ia felhiv|uk rá olvaaóink figyelmét. A szépen kiállítóit könyv ára 4 korona.
* A Magyar Figyelő 16. számában báró Boszner Ervin : Az olasz váiaaztóí jog éa reformja címen nagyérdekü tanulmányt kezd, amely az olasz választól retormok egész történetéi eredeti források alapján összefüggő éa rendaieres átnézetben, de agyutlal a történetíró higgadt objektivitásával, adja elő. B tanulmány kétségkívül hivatva van arra, hogy azokuak, akik nálunk a választói jog feleUe aktuális problémájával foglalkoznak, nagyérdekü szempontokat adjon. Nem kevésbé érdekes Tisza István grófnak egy azintén történelmi cikke, amelyben ogy a gróf Bethlen caalád birtokában levő, ed-d^g teljesen iameretleu kéziratot mutat be. B kézirat gróf Bettblen Mihály európai bujdosáaát beszéli el, aki 1691. juniua 86-án, mint 18 éve« ifja Nagy. azebenből elindult és Lengyelországon, Németor- \' Bzágon, Hollandián kereaztol egészen Skandináviáig, Angliáig, majd ismét Svájcig éa Olaszországig jut el.
B kézirat történelmi érdekességét éa eredetének nagybecsű voltát csak fokozza an illusztris ismertető személye, aki az anyagba aaját nagy egyéniségének súlyát is beleviszi. Igeu érdekesek a szám azon cikkei, emelyekben Böttevényi Nagy Olivér, egy magyar kérdésről szóló uj francia munkát ismertet és egy másik cikk Almássy László tollából: .Az esküdtszék, intézményéről eredeti és érdekes nézeteket ad elő. A szépirodalmi részben Lövik Károly elbeszélését találjuk. A gazdag .Feljegyzések" rovat pedig méltóan sorakozik a szám gazdag tartalmához. A Magyar Figyelő előfíxeléaí ára negyedévre 6 korona. Kiadóhivatal Budapeat, VI. Andrássy-ut 10. szám.
Ügyvédi iroda áthelyezése. Dr. Miklós Dezső ügyvédi irodáját Kazinczy-utca 1. sz. (Városház) I. emeletre helyezte át.
4
ZALAI KÖZLÖNY
AUQU8ZTÜ8 24,
Magyarázat
arról, hogy miért éppen a 80HI0HT-
„8ZARVA8" M0808ZAPPANNAL
lehet a következő mosási eljárásnál a legjobb eredménvt elérni:
1. A 8CHICnT-.8ZARVA8- MOSÓSZAPPAN az össze» szappanok kötött a legjobb.
2. Kiadóssága folytán a legolcsóbb is egyúttal.
3. Tiszta voltáért 25.000 koronával szavatolnak.
4. Rendkívül enyhe és konteiválla a szöveteket.
5. Mert ezen szsppan maga is köny-nyen oldódik, tehát a szennyet is könnyen teloldja.
fi. Hideg viibcu is nagyszerűen lehet vele mosni és meggálol|a a szövetek szétesését és össtemeiiésél
7 A SOHIOHT-.SZARVAS" MOSÓSZAPPANNAL való egyszeri átsimilás megfelel más szappannal való 3—4 steri átsimitásnak.
8. A 80HI0FIT-.8ZARVA8\' MOSÓSZAPPAN használata állal időt, fáradságot és péntt lakarithatunk meg.
0. Fehéríti a ruhát és feleslegessé teszi a napou való fehéritést.
10. Késtitési módja egészen különleges és erre a célra csakis a legjobb nyersanyagok hasinál tatnak fel.
II (iyárlásánál évtizedek tapasztalatait használják fel
12. Hten szappan tökéletesilésén\'foly-tonosan dolgoznak és e célból miudeu találmányt felhasználnak.
Mindez u . ASSZON Ylilt\'SKUKT" mo8Ókivouatra is érvényes.
Hirdetmény!
A ki pénz\' időt és fáradságot akar megtakarilaui, kövesse ezen mosási eljárást :
A ruha beáitatása. Csak annyi vizet veszünk, hogy az egész ruhát éppen ellepje és a vitbe annyi „Asz-sioDydicséret" mosókivonatot testünk, hogy a felkavarásuál habozzék « azután a ruhát éjjen át áztatjuk.
A tulajdonképeui mosás azulán csak nagyon kevés fáradsággal fog járni, ha 8 0 H I 0 H T - 8ZAPPANT, SZARVAS védjegyül haszuálunk. Mert minden tisztátalanságot már feloldott az „Asstonydicaéret* mosókivouat és most már csak az »tükfégee. hogy ezen feloldott Btenny a 80HI0HT-„8ZARVA8* MOSÖ8ZAPPAN habja által leköttessék. Minden fáradságos döigölés éa zörömpölés elkerülendő; a ruhába erősen beleovődöU foltokat ugv távolítjuk el, hogy a ruhát a foltok helyén mindkét oldalán 80HI0HT-„8ZARVA8" M06Ó8ZAPPANNAL bekenjük és azután összegöngyölve, egy óra hosszáig állni hagyjuk. Ilyen módon minden mennyet könnyen lehet kimosni.
Ha a vitbe, a melyben a ruhát fótzGk, kevés 8GHI0HT.8ZARVA8" M0808ZAPPANT vagy „A8Z0NY-DIOSÉRET* mosókivonatot lestünk, at nagyon célszerű. Igen fontos, hogy a ruhát bőséges vízben többször gondosan kiöblítsük, a míg az összes a 80HICHT-.8ZARVA8" MOSÓSZAPPAN állal feloldott szennyrészecskék el vannak távohtva és az öblítővíz teljesen tiszta marad.
Gyomor betegeknek.
Minilai oknak, kik > gyomor tnegbilléte, ragy túlterhelése, iont. nehetan eméttlhetS, nagyon meleg, vagy hideg «lelek tlvei.le állal, vagy rendetlen életmód következtében gyomorbetegaéget, mim
Gyomorhurut, gyomorgörcs, gyomorfájdalom, nehéz emésstéa vagy nyálkásodást kaptak, ajánlunk egy kitűnő háziazert. - : —
melynek killluU baláta mii évek óla kl van próbálva. Ke a
Hubert Ullrich-fóle növónybor.
Ezen növénybor kltOnó, gyógyhatásúnak talált füvekből, JA borral van kéezltv« ée eröeltl, életre kelti az «mbar «másaid aaarveaalát, — A növénybor megakadályozza »» «méaztáel === «avarokat áa előmozdítja ai egéazaágea vár uJjákápzödásAt.
A növéujrbort idojakorán baunálva, gyomorbetegtégek alig a ealrálakban elfojlalnak. — Symptoinák mint: Föfáját, íolhófögét, gyomurégét, felfuvódát. rotiiallél hányáital. melyek chronikut Időt gyomir beteg regeknél oly gyakian előfordulnak, elmultuk néháayttorl tváa után.
««»nk kellemetlen következményei, mim azorulát, kóllka, ttlv-kJ^lOÍVl öü.t3Uöa dobogát, álmatlan«kg, valamint vártolulit a mijb.n, epében áa a nagy Ztlger-érhen (Arany-ér bántalmak) a növénybor állal gyoraan megitUmeinek. A növénybor megitünteli ai einéitlhetleii.éget é. könnyít »ékeiéi Utal eltávolíttatnak a gyomorból él belekből alkalmatlan rétiek.
Sovány, halovány kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
igénység
legtöhhiiöt a rom amíattét kövelkazoeenyel, hiányol vérkéutöd*« éa a máj betege« álla|>oláé. ivágy-hiánynál, Idegea hágyadltág ét roaaa kedélybaoguUt, továbbá fl|fáJUok, álmatlan éjjelek kővelketlé-ben ily egyének lattan egétien elpuululnak. MT* NAvénybör at elgyóngdlt életerőnek uj lOkieléit ad. 0W Növénybor fokozza ax étvágyat, at emétztén ét táplálkozáit elömuzdl ja, elöteglti ai anyagcserét gyoraitja a vérképződé«!, megnyugtatja a frldutt idegekel ét életkedvet eaerez. Siám-lalan elismerés ée halanyllvánilia igazolják eil.
Növénybor kapható 3 ás 4 koronáért a Nagykanizsai, Kiakaniaaai, ltecaeheiyi, UJudvari, Kie-Komáromi, Csákányi, Nemeevidi, Tapaonyi, Bóhönyei, Nagy-Bajomi, Keiaő-Segeedi Csurgói, Uerscncel, liólai, l.egrádt, Aleó-Domborui, Kolnrli, Muraciányi Rúlkai, l\'odturcni, Stelnicai, cAleólendvai, Pákai, Bakaei, Novai, Hakii, l\'ölöskei, Pacsal, Alto-Rajki, Negy-Kadai, Kélbelyi, Marialii, Kaposvári, Nagyatádi, Tarányi, Csáktornyai Perlaki, Varaudi atb. g^ágylátakhan és fuszer-uiletekben és Magyarorazag legtöbb gyógytárában.
A kanluai gyögysaertárak 3 éa több üveg növénybor rendeléenél eredeti árak mellett küldik szét mindenüvé a monarchiában.
W*T Utánzásoktól óvatlk,
Kórjen csakis
Hubert Ullrich-fóle növónybort
2 — 3 középiskolát végzett jó házból való fiu
GYAKORNOKNAK
jó fizetéssel azonnal felvétetik
Iflu Wajdits József
könyv és papirkereekedésébeu.
Nagykanizsa, Deák-tér 1.
Aa lses. év óta bifaltnku.
Bgrpr mii- ts löaikns
Óvakodjunk
R megjelölések :
Bergor kátrányszapana, Berger glyoerin-kátrányszapana és Berger kén-kátrányazapanai, Berger gyógy- ós higiénikus szapanai.
cégünk részére mint tzóbali vádj«gy«k ás axonkiriil « póllá-aokkal: valódi és «r«d«tl védve vannak.
Minden eláruaitó, ki eaen kizárólag valódi ú saóbell védje-
gyökkel bialoaitott, 40 év ÓU kipróbált Berger-fále taappanok
helyeit más kéaaitményt csempész be, megeertl védjegyjogunkat.
A mi azappanaink a valódiság Jeléül aa üt lenyomatott védjegyet éa cégaláírást viselik.
Tessék lehál ezen kát ismertető jelre-ügyelni áa kirejezetlen
Berger-féleazappanokat kárni, mint a következó cég gyártmányait:
6 Hell & Com.p Troppau.
Kapható : Magyar-oaairák monarchia A« a külföld gyógy a««rtáralban Aa aaakbavágó Qziel«kb«n.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. vVajdita József könyvnyomdájában Nagykaniisán.
NAGYKANIZSA, 1911 AUGUSZTUS 28. 50-IK ÉVFOLYAM. 68. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
Politikai lap.
■a|]alaalk hétlön ét ciltirtikia.
ElSflioUat ír«k: Kg«» ««re 10 karóiul, I»l4«m 6 koron.. N egytdévr« 8 koron* BO Ali. — Egy«* uim árm 10 flll.
K.léló« »«ikeialA: Kertén JUa»«*f.
Kiadja : • »«rhMiUiiég.
Siarkitzliiéi ét klaiékliatal laák-tér 1.
T.lofoo: llt. — Hlrdolái.k dlj.i.bá. aiarlnt.
A jegyzők
A közigazgatás épülőiét a jegyzők tartják vállaikon. Hasonlítanak ahhoz a mitho-logiai ajakhoz, aki a csapongó képzelet szerint a Gibraltár szorosnál Európát tartja vállán. 8ót azt kell mondanunk, hogy Verböoy Oorpus jurisa óla a nemzet képviselete, de még inkább az iilkotmányos kor egyenesen arra dolgozott, hogy a jegyzők munkáját szaporítsa. Valahány törvényünk van, annak végrehajtása a jegyzőé 8 a hivatalos napi-teendök taposó malmában még azt is várjuk a jegyzólöl, hogy egy kis községet irányítson s a haladás zónája felé tereljen; küzdjön a maradisággal s még népszerűsége árán is egyedül a közjó s az vezesso, hogy a község szooiális boldogulását munkálni hivatása s — Kötelessége.
Ha valaki, ugy a községi jegyző méltó rá, hogy munkája értékeltessék s mikor a jegyző emeli fel szavát kari. érdekei mellett, — hallgassuk meg.
Az országos jegyzóegylet nagyon szép szándékkal van eltelve. Mintegy 200— 300 olyan elárvult jegyző gyermek van, aki akkor veszítette el apját, anyját, mikor az édes apa még nem szerzett nyugdíjra igényt. — Mi vár rá az ilyen százszoros uri proletár-csemetére ? Ezt nem akarjuk érinteni se. Kémesen beszél róla a napi élet, a tapasztalás, sót olykor a kriminológia is. Elképzelni, mit szenvedhet az a jegyző, ki haláltusáját vívja, hogy gyermekei ki vannak dobva az élet viharának, nevelő kóz nélkül. Ezeknek a qzerenosétlen embereknek, akiknek nem volt módjuk annyi évi szolgálatot szerezni, mely alatt gyermekeiknek neveltetési segélyt biztosíthattak volna, — menynyire megkönnyitenók halálos vergődését, ha az illetők tudnák, hogy gyermekeik ninosenek kidobva a züllésnek, hogy az ilyen elárvult, gondviselókéz nélkül maradt jegyzóárvának — nevelóháza van. Az orszá-
gos jegyzóegyesűlet, melynek elnöke nagystílű férfiú, maga is osak nemrég Mezőtúr város főjegyzője, azt akarja, hogy mihamarabb ez a nomes célú nevelóház létesüljön. Erzsébet királynéról nevezik el az internátust, s építésére van is kétszázezer korona. Az építkezést rövidesen meg is kezdenék, ha az emberszerető társadalom ebben a nemes törekvésükben segítené a jegyzőket. Sorsjátékot rendeznek, a ennek során 65000 koronát sorsolnak ki. A sorsjáték jövödelme van hivatva a még hátralékot pótolni. S hogy ez izbeu nem a sorsjegyzés szédelgésével állunk szemben, de szolid szép szándékkal. — jolzi az a messzemenő támogatás, mellyel a belügyminiszter a jegyzők segítségére sietett. Fölhívja a községi képviselőtestületeket, járuljanak a sorsjegyek bizonyos számának vételével a célhoz.
Nem hisszük, hogy akadjon képviselőtestület, mely elé, ha a jegyző azzal fordul, hogy most szerenosétlen kartársai gyermekeiről van szó, hogy viszonyai szerint ne hozza meg jelentós áldozatát a oélra De sót azt hisszük, hogy ha a jegyző azokhoz fordul, kiknek naponta tesz szívességeket, hogy a jegyzők egyetemes ügyét támogassák — nem fog akadni ember, a ki az Erzsébet árvaházért ne nyúljon a zsebébe.
Ennek az ügynek sikere azon múlik, hogy a cselekvésre, a kezdeményezésre hivatott és erre erkölcsileg kötelezett jegyző miül gondolkozik, hogyan érez? A minden neveltetési járulók nélkül úgyszólván a szél-íjek eresztett jegyző árvák ügyt minden kartársat cselekvésre kell, hogy szólítson a társadalom, melyet igaz ezerfelé vesz igénybe a szervezetlen közjótékonykodás megható kérelme — ne hagyja el a községi jegyzőknek ezt az, igaz emberbaráti ügyét.
A termésviszonyok.
Ai 1911. évi termés-viazoayok sajátosak; egy-folól igen vigasztaló képel tár elénk a gabonaaratás meglepően kedvező eredménye, de másfelől lehangol-Uu kell kongtatálnuuk, hogy míg be nem takarított hozama oly gyöngének Ígérkezik, minőhőx haaonló rég nem volt Magyarországon. Az időjárás a termelégi évadot ez évben két egymástól merőben elülő, részre osztotta. Juniug végéig a lehető legkedvezőbb időjárásunk volt, minden szépen fejlődött iníuden termés dus hozamot ígért és azok a termények, melyek ebben az elaó időszakban betakaríthatok voltak, várakozásukat teljesen sőt tulmérvben honorálták. A búza, árpa éa zab hozama meghaladta a tavalyi rekord-terraési a csak a rozs adott valamivel kevesebb szemet. 48 millió métermázsa búzánk termett az idén és pedig minőségileg is olyan, melyhez hasonlóval ritkán ajándékozza meg az országot a Gondviselés.
De jött a második időszak. Juliua elején beállott esőbiány, a pusztító azárazaág, 36—88" perzselő bőséggel párosulva. A kedvező bitek laasauként eluémultak és most már csak roaz híreket kaptunk. A gyönyörűen fejlődőt! tengeri, burgonya, cukorrépa, dohány g egyéb kapásuövóuyek várt nagy hozamához IQzódó reményeket a szárazság és hőség nagy-részben tönkretette, a takarmánynövények lg elaat-uyultak, azöló kevés lesz s a gyümölcstermődből sem igen pénzelhetnek a termalók.
Pedig iuíuő lendületet adhatott volna gazdasági termékenységünknek a dua aratas, ha egyéb wrméuyeiukuek ig — ezek közt főleg a tengeri éa burgonya — legalább középterméssel járultak volna az ország gazdaságához 1 Nem mondjuk, bogy a gazdasági fellendülést teljesen meghiúsította a szárazság, mert 48 millió métermázsa bnta óriási érieket képvisel, tény azonban, hogy a kapásuövé-uyek bozaiuauak jeleutékeny csökkenése részben leszállítja a kitűnő aratási eredmény értékét ia. Mert nem szabad elfelednünk, hogy a tengeri, burgonya gyümölcs stb. kitűnő kenyérpóilék éa ha hozamuk fogyatékos, uövekedik a gabouaszükséglet a kevesebb marad a péuzxélélelre. Másfelől a ukarmáuyhiány miatt is az állaiteuyéattókuek, ég hizlalóknak gaboua-ueműekbez kell nyulnlok a külöuöaeu az árpát fogják e célból igónybeveuni, ami pedig épp moBl, a színien takarmáuybiáuybau szenvedő Németországban nagyon kelendő áru lesz.
Ezeket figyelembe véve. terményeink érléke-kesítése az idén különöa figyelmet érdemel : búzán-
MILKA SUCHARD
Csak . . ■ <
alpesi tej •
kakaó czukorból áll Páratlan különlegesség. *
ti • III J .láVtt /
I hl
I i.i Jlii .i I
2 ZALAI KÖZLÖNY
AUGUSZTUS 30.
kat, árpánkat nem szabad nagy mennyiségben piacra dobnnnk. résziül azért nem, meri jelentékeny áremel kedéa várható a tél folyamán, de azért sem, hogy a belszOkséglet, mely az idén a szokásosnál nagyobb lesz, fedezetlenül ne maradjon. Okos, olórelátható értékesitó polit^ra van tehát azükség, s ba ennek utmutatásai szerint járupk el, az idei évet, a kapás-növények gyenge hozama dacára, sem nevezhetjük mostoha esztendőnek, iót a gazdasági fellendülés sem fog elmaradni. M K. L.
HÍREK.
— Eljegyzés Szigeti Kálmán axegedi gyáros eljegyezAsteiner Ilonka urleányt Pécsről.
— Halálozás. Ozv. Rálz AuUlné, siQl. Ney Paula urnó f. hó 37-én rövid szenvedés után elhunyt. Temetése 29-én lesz d. u. 4 órakor a Batthyányi u. X. sz. gyászbázból. A boldogult uríuóbeu dr. Kátz Kálmán vároai tiazti orvos édes auyját gyászolja.
— Kitüntetett tanító. A vallás éa közök-tatásOgyi miniszter Erdőay Bálint nagykanizsai állasni elemi iskolai tanítót igazgatóvá léptette elő. őszintén gratulálunk a jól megérdemelt kítOnletéshez, mert Erdósy mind az iskolában, mind a megyei tanítóegyesületben mind a társadalomban becses szolgálatokat nyújtóit embertársainak
— Városi lársnámadás. A pétiteken tartól! tanácsülésen terjesztette be a városi számvevő az 19lO. évről szóló záróazámadást. A tanács foglalkozott vele és felülvizsgálatra a számvizsgáló bizottsághoz lette át. Egyszersmind értesiti a polgárokat, hogy a számadások f. é. szept. 1-tól 15-ig a városi számvevőségnél a hivatalos órák alatt megtekinthetők.
— Ebéd a piaristáknál. A helybeli piarista rendház alapítójának, Kalazauci Szt. József nevenapja alkalmából ünnepi ebédet adott. Rési szokás szerint a városi tanács éa a város más előkelősége voit hivatalos. Ott volt Vécsey Zsigmond polgármester, Babján Oyula dr. főjegyző, Deák Péter rendőrkapitány. Ats József tanácsos, Halvax Gyula pánztároa, Anhoffer Gyula számvevő. A meghívottak közt volt Pálffy Alajos bgi. fóerdéaz és Eperjeaay Gábor mist a Katii. Legényegylet alelnöke. A kitünőeu elkészíteti fogátok, a meleg barátság derült hangulat-bau tartották a társaságot, mely d. u. 4 óráig maradt együtt. Horváth György ig. házfőnök üdvözölte a vendégeket éa arra a jó viazouyra ürítette poharát, mely a város és a rendház között mindeddig fennállott. Vécsey pólgármester a piarista rend helybeli tagjaira azok érdemeire és nyugalomba vonult Mészáros József tanárra emelte poharát
— Gyászhír.¡Haba József téglagyáros éa volt megyebizotlsági 74 éves korában elhunyt. Temetése tegnap d. u. volt.
— Hivatal átvétel. Kertész Lipót város\' közvágóhídí állatorvos szabadságáról hazaérkezett. Hivatalát szombaton délután vette át Elaohléger Elemér állami állatorvos jelenlétében Günaberger Lipót segéd állatorvostól, aki szabadaága alatt helyet teai tett*.
— Orvosi hir. Dr Pollák Ernő ajmat napou 3 heti szabadságra elutazott. Helyettese dr. Hajós Soma.
— Szerkeeztőváltozás. A keszthelyi „Balatonvidék" hetilap felelős szerkesztője Orbán Dezső az .Élet" cimü lap munkatáraa lett. A Bala tonvidéket ezentúl dr. Bozzay József szerkeszti.
— Nagykanizsa r. t. város oim ós névjegyséke. Füredi János reudórtiszt nagy ázol gálatot tett nemoaak a város polgárságának, da az idegennek is, sót magáuak a varoa különféle iutézmé-nyeinek, hogy fenti címen levő hasznos köuyvel összeállította. Nincs egyetlen egy hivatal, akár állami akár városi, egyetlenegy egyesület, foglalkozási ág, amiről tájékozást nem nyújtana A külöoböió adó nemekről, vároai azabályreodeletekról, caelédviazo-uyokról, iskolákról, templomokról felvilágosítási ad.
Az iparoaökat és kereskedőket szakok szerint csoportosítja. Felsorolja a pénzintézeteket és biztosító társaságokat tisztviselőikkel együtt és közli a teljes cím és lakjegyzéket. Ennek a betosoros öaazeállitásában nem járt el a kellő precisitással. Az izléseseu kiállított könyv nem biányozbatik egyetleu hivalalhelyi ségből sem, vendéglőkből, kávéházakból, de nincs az a polgárcsalád, mely rá ne szorulna ennek hézagpótló könyvnek felvilágosítására.
— ösztóndljpályáaat Zalavármegye törvényhatósági bizottsága a Magyar Állam ezeréves feunálásának emlékére 400 korouás összlöndijat létesített. Ez ösitötidijal azon zalamegyei születésű, szegénysorau, kiváló elómeuelolü tanuló nyerheti el, aki a nagykanizsai főgimnáziumba jár. Ha ez iskolái e! nem hagyja, akkor középiskolai tanulmányainak belejeztéig élvezheti azt. Pályázni szándékozó nagykanizsai főgimnáziumi tanulók a Zalavármegyei törvényhatósági bizottsághoz címzett kérvényeiket 1910— 1911. évi iskolai, vagyoni állapotról szóló és születési bizonyítvánnyal felszerelt kérvényeiket a nagykanizsai főgimnázium igazgalóaágánál legkésőbb nov. l éig nyújtsák be.
—■ Árvav&gyon védelme. Tagadhatatlan, bogy az árvák vagyonából gyakran a gyám vagy a gondnok meg nem engedketó jövedelmet szerez magának. A vármegyei árvaszék ilyen visszaélés korlátozására adott ki rendeletei a közgyátnokuak Az árvaszék tudomására jutott ugyanis, bogy egyes közgyáiuok a kiskorúak ügyének szorgalmazása végett Zalaegerszegre utaznak éa azért a kiskorúak terhére útiköltséget és napidíjat Biámltauak fel. Az árvaszék eltiltja a közgyáuiokai attól, hogy ily módou kiskorúaknak vagy gondnokoltaknak felesleges költséget okozzanak. Ha valamely árvaszéki ügy soron kívüli elintézése válik szükségessé, azt vagy sajátkezűiig, vagy körjegyző utján írásban eszközöljék.
— Állatvédelem. A Városok lapja ezen a oimen emlékezett ineg arról, hogy a nagykauizaai rendórlegénység az idei abnormia forróaágn nyárban, mikor a „le a iabáttal" jelszó kezdett tért hóditaui, téti posztó ruhábau volt kénytelen szolgálatot teljesíteni. Valóbau megérdemlik a védelmet derék rendőreink, csakúgy, mint akár a gondos gazda védi állatait a Iorróságtól csak ugy, mint a hidegtől. A nagykanizsai vároaháza nem agy hivatalában ingujra vetkőzve forgatták a tollat, ba forgatták; ,a rendőr meg téli jubábau állott a poszton, igazáu zúgolódás nélkül. Pedig az egész dolog azon mult, bogy a rendőrlegéuyaég nyári ruhájáról szóló akla egy tanácsosi aktacsomóba tévedett és ott húzta meg magát a bűvösön. Talán még moat la ott volua, ha a tanácsban azóvá nem teázik —■ a legaktuálisabb témát — a meleget. Így kerüli az akta a mult közgyűlés elé, hol a budapesti iparoaszövetség aján lata fogadtatott el éa bízatott meg a nyári ruha ezáUitáaávai. Ugy vagyunk érteaülve, hogy a napúkban mértéket vesznek a rendőröknek és ha jól megy októberben megkapják az 1911 évre való uyári ruhát. Nem baj I El lehet azt teuni a jövő nyárra. Oaak arra vagyunk kíváncsiak, hogy a közelgő télre való egyenruhát mikor kapják meg a rendőrök. Mert az már kellemetlenebb volna, ba ezt meg a nyárou szállítanák nekik. Egyébkéut compeiens helyről azt üzenik a türelmes rendórökuek, hogy a mostani nyári ruha nem zárja ki azt, hogy k jövő tavasszal, pl. májusban egy-egy uj reudőri nyári ruhát kapnak. Hogy akkor meg hűvös nyárunk lesz, arról a város nem tehet.
— Kiutalt népszámlálási pénzek A központi statisztikai hivatal értesiteUe Nagykanizsa város tanácsát, hogy a nagykanizsai népszámláló lapok és ház gyüjtóivek helyesen állíttattak ki és a fóössze-eitéa is megfelelő volt. Ennek alapján a pénteki tanácsülés az eddig víszatarlott \'/, népszámlálási dijak kifizetését folyósította a számláló biztoaokuak.
— Tüs. F. hó 26-án d. u. tél hét órakor a kiskauí sai Bajcsa-uloa 09. sz. ház pajtáta és ialállója, mely Varga József Miklóa tulajdona, kigyulladt. A tüzet a síéi tovább terjesztette Horváth Juda György, Dolmányos György éa Vajda Szabó György Kazdasági épületeire. Az ott felhalmozott takarmány is elhamvadt, de lakóházak nem égtek el. Vargának
épületei biztosítva nem voltak és kára 6—8 ezer K. A többié biztosítás utján megtérül. Oaak éjfél után fél 9-kor sikerült a tüzet eloltani. A kiskauí-zsaí polgárok a tűzoltásban nem akartak résttvenní, a kiakanízsai tűzoltóság is csak :) taggal szerepelt, ugy, hogy a hydrofurt itt a rendőröknek kellett működésben tartani.
— Á nagykanizsai könyvkereskedők
közt a mull év folyaináu egy nézeteltérés támadt, mely az év folyamán kiegyenlítődött éa iámét helyre állt az az egyöntetű működés, mely az egész ország-bau feuáll — így tehát a köuyvvásárló közönség teljes bizalommal fordulhat bármelyik könyvkereskedőhöz. mert amint általánosan ismert dolog, a könyveknek szabott bolti ára van, sem engedinénvt sem ajándékot a Könyvkereskedők Országos Egyesületének szabályai szerint kedvezménykép a vásárlóknak nem adhatnak, s nem is adnak.
— Elmentek a honvédek A 30. honvéd gyalogezrednek nagykanizsai 9. zászlóalja és a csütörtök óU itt tartózkodott körmendi egy zászlóalj atombalon d. u. ment el az Ungvár vidékén lar-tartaudó királygyakorlatokra. D. u. 8 órakor a felső templom előtt való téreu nagy kíváncsi közönségtől körülvéve állottak fel az egyea századok egymáa mellett. Majd az ezredparancsnok megérkezése uláu, midőn a 3 zászlóalj felett azemlét tartolt, kürtszó jelezte, hogy a honvédeket imához vezénylik. Mély cseud és áhítat érzete ülte mvg a lelkeket, amint az .imához" vezényazó elhangzoU. Oaak a trombita élea rezgő bangja fúrta át a eseníeasé vált izzó levegőt. Azután: „ImátólI* és dobpergés mellett megindultak honvédeiuk a vasútra, honnan két külön vonat vitt« Budapesten át a harci gyakorlatok mezejére, hol Magyarország trónörököse előtt fogják megmutatni, hogy a magyar a világ . első katonája. Körülbelül szept. közepén laaz a lefuvás. mely után a tartalékosok boldogan mennek haza a dicsőség mezejéről az elhagyott békés otthonba. Ki tudja háuy lesz, kik caendes tanyájukat aobse látják viszontI Iateu vezérelje őket I
— Nyomosáé közben. Notu lehetetlen, hogy a kanizsai betörőknek majd aa egerszegi rendőrök játnak nyomára., amint a mi rendőrségünk is talált botorkálás közben egy tolvajt. A aok hűlt helyű tolvaj ntán nyomozva letartóztattak gyanúból egy Ecker Tamás nevű boldogasszonyfai csavargásban talált 49 érés kocsist Itt egyik korcamábau bőségesen költekezett és még 171 K készpénz is volt nála, amiről l azt állítja, hogy becsületes keresménye. Annyi beigazolódott, hogy a helybeli lopásokban nem volt része. Táviratozott bát a rendőrség Zalaegerszegre éa Vasvárra, hogy a jeles alak uein is-merós-e. Csakhamar mogjötl Égerszögről a távirati felelel, hogy Ekker Tamás legutóbb Pstó Mihály-fán Mátyás Iatváunál szolgált. Ördöghegyében Kovács Antal kárára 35-én éjjel pétulopás történt, valószínű, hogy Ekker követte el, akivel már voll a tőrvénynek dolga éa akinek sobose voll annyi pénze epyOil A csendőrség közbejöttével a jó fogást átkísérték Egerszegre.
— Betörés fényes nappal. Melcer Jakab Kazincy utcai kereskedő bolt|ában szombatén d. u. ugy háromnegyed 1 órakor ismeretlen tettes betört és a kis kasszából 965 koronát elvitt. Valószínű, hogy a tettes miudörökre megtartja iukognitóját, hacsak valami véletlen fel nem deríti a bátor tettest. A reudőrBÓgen már ogy órakor jeteutéxl tettek az f esetról, de szinte hihetetlenül hangzik, uem volt aki a panaszt felvegye. Hay György alkapitáuy, kinek erélyessége és nyomozó ügyessége közismert, szabadságon volt. A melléje beoaztott rendőrtiszt beteg, ugy hogy a büuűgyi osztály napok óla üres volt. A panasz felvételére a rendőrségen jelen volt közegek egyike Be tartotta inagát compotensdsk. így történt, hogy bár mar 1 órakor tudomása volt a rendőrségnek a lopásrol, — aiért ba akart
a vasúton kényelmesen elutazhatott a betörő a szél rózsa bármely irányában, mert csak a d. uláu 5 órai vonatnál akarták az elutazást megakadályozni. Bay György kapitányt azonnal hazahívták, aki szabadságát megalakítva ma átvotte hivatalát éa vnoat erélyes kezekkel igyekszik a betörőt kézrekeriteuí.
— Uj gyár Osabrendeken. „Elbő magyar kókusz fonó és azövőgyár r. t." céggel Osabrendeken egy uj gyárvállalat kezdte meg\'möködését. Minden hazai gyárat örömmel üdvözölünk, mert a köz-megélheté-mek és közvagyouosodásnak faktorai ezek
AUGUSZTUS 98.
ZALAI KÖZLÖNY
3
Azért szívesen látjuk a Zalavármegyei hivatalos lapbau Árvái alispán pártoló közzétételéi a gyár abbeli kérésének, bogy a megyei, járási és község hivatalok felmerUló szükségleteikül (szőnyegek, lábtörlők és egyéb kókusz áruk) e vállalatnál szerezzék be.
KÖZGAZDASÁG.
— Mikor lesz marhavásár? Kérdéat intéztünk illetékes helyen, hogy mikorra lehet kilátásunk arra, hogy az egy év óta szünete ló szarvasmarha piacunk újra megnyíljon. A felelet meglehetősen bizUtó volt. Sormás és Homokkomárom már fsl vaunak oldva a zárlat alól. 8zepetnek és Hajcs* feloldása is egy hét múlva várbstó úgyszintén Korpaváré is. Bagolasánc már intézkedett a feloldáara uézve; a felterjesztés at alispáni hivatalból 4—5 nap múlva leérkezik. Akkor már Nagy-kauitaa környéke teljesen vészmentes lest, értesítések mennek atét, amelyek a inarbapiae megnyílását adják a közöi,séguek tudomására. Et pedig körülbelül sterdáhot egy hétre, vagyis steptember 6-ára tehető.
MarhaváaárbeUltáa. A talalövói vásár Bzavasinarba felhajtását a főbíró botiltotU a Zalapatakáu és Osödeu fellépett ragadós száj és körömfájás miatt.
QubaCB árverezés. Nagykanizsa város erdejének ez idei gubacstermését a uapokban adták el a legtöbbet Ígérőnek. A 13 ajáulattevó közül Mii-hofer Jakab Petőfi-uti szatócsnak adatott el 9ö8o Koronáért.
NYILTTÉR.
VT 9 *?irrl —m IT*» J^iT \' ¿P
E rovat alatt közöltekért a szerkesztőség felelősséget uem vállal.
Tekintetes Szerkesztőség!
A Zalavármegyoi községi és körjegylók által f. bó 7-én Keatthelyeu megtartott egyleti köigyülé-seu jelen volt Nagy Samu ur a .Zala" aterkest-tóje, tárgyal látott egy kérvényt, mellyel a „Zaláoak aa egylet bivaUlos lapjául leendő kimondáaa kéretett.
Figyelemmel ■ (eltett lap folyó évi több szá-mábau Tapolca ás Csáktornya elöljárósága, a készt helyi és csáktornyai szolgabiróságok s a vármegye alispánja elleu minden előleges információ bestertése nélkül alaptalanul megjeleut sértő oikkekre. alulírott felszólaltam a kérvény elleu, miért is a közgyűlés a kérelmet leghatározottabban s megbotránkozással visszautasította s a .Zalamegyét" (Zalavárme-gyei Hírlap) továbbra is hivatalos lapjának álUláuoa lelkesedéssel kimondotta.
Felszólaláaoinuak a .Zala- résiéról annak 184. számában ellenem u|abbau megjeleut (durva cikk volt a jutalma, melyre szükségesuek tartottam az I. alatt ciatolt választ beküldeni.
Tekintve, hogy a nyilvánosságot mindeukor tulaágosan kedvelő .Zala* ezen válaszomat kérésem dacára nem tartotta érdemesnek közölni, ugyanazért
hogy a támadással szemben a nyilvánosság előtt védekezhessem a Zalsi Közlönyhöz fordulok, kérve, hogy a mellékelt levelet a Nyiltérbeo közölni szíveskedjék.
Csáktornya, 1911. évi augusztus 93-án.
Teljes tisztelettől
DÉNES BÉLA közig. jegyző. ^
A „Zala" felelős szerkesztőjének.
Igen tisztelt Szerkesztő ur!
A .Zala" f. évi augusztus hó 15-iki 184 számában .A jegyié ur magánügye" clmO lélekemelő, nemes stivböl fakadó s lángeatének bizonyára megerőltetésével, mély tudásával megirt cikkére stives engedelmével a kövelketőke! van aterenoséin válaszolni. Kérem hogy jelen silány soraimnak ia kegyeakedjék becses lapja egyik zugában helyet ádni A menyiben pedig ezen óhajom nem teljesülne stives engedelmével gondoskodni fogok, hogy más, taláu még elterjedtebb lapokban lásson jelen válastom napvilágot; mert letetik tudui, még a csáktoruyaíak sem tárkótuak el a nyilvánosság «141.
Miuden jegyző ujjongó örömmel veheti ster-kesztó ur azon zseniális ötletét, hogy a jegyzők közgyűlését a stébau Uvő esetbeu a .szeméi domb hot hasonlítani méltóztatott; hálás köszönet ezért a jól megválasztott közmondásért I
At idézett közmoudás alkalmazásának értelmét ugyan bölcs és indokolt dolog volt megmagyarázni\' mert másként taláuyszerü tünemény lett volua at, hogy a tekiutetes szerkesztő ur hatalmas és előkelő személyisége hogyan jelenhetett meg a sok, különben szük hatalmi körrel rendelkező jegyzőből allegorikusán összeállított .szemétdombon".
Kt a kimagyarátáa megható megtiazteltetéa a jegyzői karra nézve, amit minden esetre viszonozni kell. Ha például azon közmondásfel kezdtem volna válastomat, bogy: .Kutyaugatás nem ballatszik menyorstágba", mindenesetre nekem is kötelességem lett volna elleu* tiltakozni azou feltevés ellen, hogy s közmondásos .kutya* megjelenésből bárki is kiosiuy-lést olvasson ki. Mert lígyebár tekintetes szerkesztő ur még 40 fokot láz aem hozhat beunünke^, oly öuiudallau állapotba, bogy egymást kicsinyelnénk 7
Azt hiszem azt is bölcsen méltóztatik tudni, hogy a többi jegyző is osak éppen olyan szük hatalmi körrel bir, mint c Csáktornyái; egyik sem hatalmasabb a másiknál még s tekintés szerkesztő ur kedvéért sem.
Mily szép éa magasztos szerepet vállalt tekintetes sterkeszlő ur az élei stiopsdán : * „uemetia" szerepéti Jutalmaz és büntet; felmagasztal éa lekicsinyel; megment és bűuhódésbe taszít. Oaak azt bámuljuk, bogy amíg tekintete* szerkeaztó ur hírlapírói székét el nem foglalta, mielőtt áldásos működését megkezdte a vármegye közigazgatáss a bűnök s hivatalos visszaélések fertőjébe el nem sülyedt; taláu láthatatlanul őrködött feletük?
Mily érdekes lenne, h* at ártatlanul üldözött tekintetes azerkesztó ur által megmentett jegyzők sora elvonulna előttünk vagy legalább tudhatnánk, kik azok ?
De uem kevésbé lenne érdekes azok stámá) is tudni, akiket habár, hála az igui nemesisnek,
komoly következmény nélkül — tekintességed vu szorgalmával beaterzetl Ion információk tltpján 40 fokot vakmerőséggel mrghurcolni, ptllengérre állítani igyekezett.
Ez*k*t összevetve, hé bírálatot adhatnánk arról, hogy bogy*n méltóztatik játszani * .uemezíi" •terepét, hogy t. I. « nemezia játéka » közügyet, közérdeket ígátáu szolgálja-«, *v«gy csak a piaci közönségnek való szellemi bukfencekkel * tűtokádáa-**] cifrázott komédiás m*aterség ?
Ne méltótUssék rosat név*n venni, hogy még tekintetes Szerkesztő ur nyilvános működése i* képes-heti nyilvános megbirálás tárgyát. Aki magasan áll, atl messziről is sokan látják; — • nagy hangra messtiról figyelmesek lesznek, — aki ítél at megitélUtik 1
Ami a kestthelyi jegyzői gyülésn*k a tekintete* Szerketztő urat ia érdeklő tárgyát Illa ti, ut bittuk csak a jegyző urakra; sokkal jobban megfogják gondolni, hogy mit teendenek, mint Sterkeazló ur véli; nem kell uokoak szárat dtjks.
Atou tistleletUljes kijelentéssel tárom soraimat, bogy további hírlapi polémiára unt kedvem, sem időn ; csak éppen hivatkozott vármegyénket tengelyéből kiforgató jele* közleménye keltett bennem oly derült hangulatot, hogy még váltat adásra volt kedvsm ?
Csáktornya, 1911. évi sugusztus bó 17.
Megkülönböztetett tiszteUttel : DÉNES BÉLA s. k.
Csáktornya nagyközség közig, jegyzője.
II.
A .Zala" cimü lap ez évi 184. szántában foglalt .A jegyző ur magánügye\'\' felírá*t viselő s t saját ügyét szépítő kirohanásra, itt cuk annyit jegyzek meg, hogy a Zalának hivatalos lapul le*odó elfogadása iránt nem a jegyzők róstéról jötl indítvány lett téve, bsnem * .Zala" kérvényezte ezt irá*b*l kérvényben, mit Nagy Samu sterkesztő stemeim láttára adott be u elnöknek. 9. A bstározst nem az volt, bogy at ügyet egyelőre levették a napirendről * más slkalommal foguk (t. i. a megyei jegy-tósgylet) felette h*tárotni, hanem a kérvény véglegesen és k*r«k*n el lett utasítva.
Ami pedig * közleményből rám vonatkozik, ki kell jelentenem, hogy Sima legye*, h* arra válastolni érdemesnek tutom, mert ez jó illésem ellen vtló voln*.
T*polc*, 1911. évi augoutu* 16.
HORVÁTH JENŐ s. k. főjegyző.
2-3 középiskolát végzett jó házból való fiu
GYAKORNOKNAK
Jó fizetéssel azonnal felvétetik
Ifiu Wajdits József
könyv és p»pirkere*kedéséb«n.
Nagykanizsa, Deák-tér
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOMAN" cigarettapapírt vagy hüvelyt!
4
ZALAI KÖZLÖNY
AUGU8ZTÜ8 28.
■ 1 i
Értesítés!
Alulírott könyvkereskedők a nagykanizsai összes tanintézetekben használt tankönyvekből teljes raktárt tartanak és ezeket rendes bolti árak mellott árusítják. \'A Magyarországi Könyketeskedők Egyesülete szabályainak magukat teljesen alávetik, mely szerint sem ajándék sem kedvezmény nerti,, adható. Tankönyvbekötések ára darabonkmt 60 fillér. Üzletnyitás reggel l|,8 és délután »1,2 órakor. )
Teljes tisztelettel
Mair József, nagykanizsai könyvkereskedők.
Fischel Fülöp Fia,
Ifj. Wajdits József
kitüntet.
MRQDEBÜRQ-BÜCKRÜ
Kípvl«l4J.,
Boros Rrtur oki. jépéazmérnSIi,
BUDAPIST, VI., T.réx - kftrúl SS.
Járkerekcs és helyhez kötött telitett és szabadalmazott
túlhevített gőzzel működő lokomobllok
WOLF eredeti szerkezete 10-800 lóerólf. A» Ipar 4a mazöfaxdaaác lanaxdaeágoaabb, logtarlAaabb 4« lajmagblihatóbb únmcdpaL
700 000 I6»fgn f.l01
A Zalai Köxlöny
\' S/.arkaiztiié|a éa klaiéklvatala
Deák-tér i. sz. alatt van
ivakrijaali • kialiltáiaktil I |
Valddl
4100
évikiijsik t kaaiiltáMklél t
védjegyű.
Thomassalak
a lagjokk éa lagaleaékk faizfariavaa
■itráiyal
Cuk likkor ilyin
v«n éa ólomxir
tUalittéiltl
ailieraaa
lartéikadjaak.
Kalmár
valódi ha
lukban
tredeti
van rajta.
■taáii iiik
tartaUaJ«!-lémi ita •lUtia. Iirlli.
(I
KttlSnKaan a Jalantofl randklvKU oloaó Arakra ngyalmaxtatlttk a vásárlókat.
Képviselő és raktár Melis és Pintér Saombathely.
Nyomatott a laptulajdoaos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
Magyarázat
arról, hogy miért éppea a 80HI0HT-„8ZARVA8* MOSÓSZAPPANNAL lehet * következó mosási eliárásuál a legjobb eredményt elérni: 1. A 80HI0HT-.8ZABVA8- MOSÓSZAPPAN u ögaaea a*appa-nok között • legjobb.
< 2. Kiadóssága folytán a legolcsóbb ia egyúttal. 8. Tisata voltáért 96.000 koroséval
szavatolnak. ,, ,
4. Kendkivol enyhe éa konzeivália a
azö veteket B. Mart esen szappan maga ia köny-nyen oldódik, tehát a aaeunyet ia könnyen laloldja. fi. Hideg vízben ia nagyazerüen lehet vele mosni ég meggátolja a szövetek Métesését ég öasiemenését. 7 A 80HI0HT-.SZARVAS* MO-808ZAPPANNAL való egyatnri átsimiláa megfelel más szappannal való 3—4 szeri átaimiláanak. 8. A 80HI0HT-.SZARVAS* MOSÓSZAPPAN haatnálata általidói, fáradságot éa pénzt lakariihatunk
■eg.
». Fehérili a ruhát éa feleslegessé testi a napon való fehérítést.
10. Késsitési módja egészen kolönle gea éa erre a célra csakis a leg-
obb nyersanyagok használtatnak al.
11. Gyártásánál évtizedek tapasztalatait használják fal
19 Ezen szappan tökéleteeitésénKoly-tonoaan dolgoznak éa e célból minden találmányt (elhaaználuak Mindaz az „ASSZONYDICSftRKT* mosókivouatra ia érvényéé.
i
Hirdetmény!
A ki pénzt idót és fáradságot akar megtakarítani, kövesse ezen mosási eljárást :
A ruha beáztalása. Csak annyi vizet veszünk, hogy az egész rubát éppen ellepje és a vizbe annyi „Asz-szonydioséret" mosók ¡vonatot teszünk, hogy a fslkavarásnál habozzék a azután a ruhát éjjen át áztatjuk.
A tulajdonképeni mosás azután csak nagyon kevés fáradsággal fog járni, ha S 0 H10 H T - 8ZAPPANT, SZARVAS védjegyűt hasauálunk. Meri minden tisztátalanságot már feloldott az „Asszonydicséret* mosókivoua! és most már csak az szükrégea. hogy ezen feloldott szenny a 80H10HT-„8ZARVA8* M08Ó8ZAPPAN habja állal leköttessék. Minden fáradságos dötgölés és zörömpölés elkerülendő; a ruhába eróaeu beleevódött foltokat ugy távolítjuk el, hogy a ruhát a foltok helyén mindkét oldaláa SCHICHT-„8ZARVA8* MOSÓSZAPPANNAL bekenjük és azután összegöngyölve, egy óra holtáig állni hagyjuk, ilyen módon minden szennyet könnyeu lehet kimosni.
Ha a vizbe, a melyben a rullát fózz&k. kevés 80H10HT-„SZARVAS" M0S08ZAPPANT vagy „A8Z0NY-DI08KRBT* mosókivonatot teszünk, az nagyou célszerű. Igen fontos, hogy a ruhát bóséges vízben többször gondosan kiöblitaük, a míg az összes a 80HI0HT-.8ZARVA8* MOSÓSZAPPAN által feloldott szenny részecskék el vauuak távohtva éa az öblítővíz teljesen tiszta marad.
CSÜTÖRTÖK
Politikai lap
lz«rkaaziiié| ia kliiiMiild Náfe-tir I
T«l»fon: Ut. — HtrdatSaok dlj.i.bí. aiarlnt.
K.lolóa a»«rkaailA : Kert«»»» Jéueí.
Kiadj» : a aaerkeaatSa^g.
■a||alaalk bétlia ia cafllirtlkla.
ÉiaiW.Ual Arak: Eg«>» ívra 10 korona, Mlávra A korona, Nkgyedivta fi koron* 80 «11. — Egyaa a«*m ír» 10 flll.
NAOYKANIZSA, 1911 AUGUSZTUS 3<- 50-1K ÉVFOLYAM 70. SZÁM
Tanárok ás tanarak.
nt ■•!\'!»: r.* \' ■"
Sietünk kijelenteni, hogy mind a tanárok mind a lanarak elnevezés alatt nemcsak a középiskolai, hanem a népiskolai katedrák urait is értjük, De azt is megjegyezzük, hogy semmiféle speciális személyi, vagy tárgyi epizód, vagy inoidens nem szülte ezt a oikket, hanem csupán osak az az általános érdeklődés,\' mely a politikai világot is a tanférfiak felé fordította.
Sajnáljuk, hogy csak ritkán lordul ez az érdeklődés a tanügy -munkásai felé. Rendesen, ha valami tanügyi hotráuy veri fel a sajtó berkeit akkor felzudul a közönség és feljajdulnak a szülők és ráteritik a vizes lepedőt a kultura napszámosaira osak ugy mint a kultura előkelőségeire. Na meg rendesen kétszer az évben jönnek a sablonos a „kapunyitáskor" meg a „kapuzáráskor".
Őszinte kapcsolat, a szeretet kapcsolata azonban valljuk meg őszintén, az iskolába járó tanulók Bzülel közt vajmi lazán van. Érdemes ezzel a jelenséggel foglalkozni mind szülők és gyermekek szempontjából.
Rousseau, a nagy nevelő, azt mondta : .Gyermekeidet, vagy magad tanítsd, vagy jó barátod." Ezzel meg van adva az irány mely felé a tanférfiu törekedjék. A sziv, a szeretet, a tanítvány iránt érzett őszinte barátság az az ut, melyen a tanítónak halad-
nia kell, ha azt akarja, hogy az ót követő gyermek utja ne legyen tövissel, göröngygyei megrakva, amelynek legyőzésében néha a fiatal, kitartásra meg nem edzett lábak megbotlanak, és néha egy revolverlövéssel segítik ál magukat az áthidalhatatlannak vélt élet-korláton.
A tanítvány lelkében, ha az iskolákat már rég elhagyta, tanítói iránt két érzelem marad meg: vagy a szereteté, vagy a gyűlöleté. Egy tanár azért nem akart résztvenni tanítványainak 10 éves találkozóin, mert az öreg gyerekek azzal traktálták, hogy hogyan osalták meg mindenféle fiuésszel, mikor iskolába jártak. Ennek a tanárnak a nevelő hatása nem igen nemesitette az ifjú lelkeket. Egy másik tanító hires doktorrá lelt tanítványával találkozott egyszer itt, ebben a mi városunkban. „Hát megismert ? — kérdi a tanitó az olegána urat, kit 26 éve nem látott. — „Hogyne jól emlékszem azokra a fejbevágásokra, amelyben részem volt." Szo moruan mondta a tanitó: „És osak ezekről a fejbevágásokról emlékszik rám? Aztán ott hagyta „a szeretett tanítványt".
Ezekot a példákat azért idéztük, mert rá akartunk mutatni, hogy a névnapi és születésnapi dikolók mögött mit az osztály nevében a legjobb diák elmond a tanítónak keserű érzelmek lappanganak sokszor az ifjú lelkekben.
A tanítvány szeretetére pedig szüksége van a tanítónak csakúgy, mint a vegetációnak a napsugárra. És a szeretet lehet általánossá a nagy közönségben éa ez a szeretet emeli fel a tanítót mindazok szemében is akiktől sorsuk függ, mert igy szerzik meg az általános megbeosülésl.
Akik nem ilyenek, akik nem erre törekednek, azokat a sivár lelkű tanítókat, vagy tanárokat nevezi a közvélemény gúnyos lebecsüléssel tanaraknak.
Beleestünk tehát magunk is a tanév eleji sablontémába és a kapunyitásra fordítjuk olvasóink figyelmét, hol a sok ezer tanuló levonul fogékny lelkével. Adja Isten, hogy 110 tanarak. hanem tanárok fogadják ott gyermekeinket,
Nagykanizsai sportegylet.
•I . • IV, ..
Városunk kulturélete egy lépéssel isinél előbbre jutott. Nem atégyeljük bevallani, — hiszen nyílt (ilok —p bogy Nagykaniisa kulturális élete — legalábbis — usgyon elmaradott. Pedig — és ezt büszkén mondhatjuk — a vidéki városokban nem igen találunk olyan művelt, megértő és a kultura iránt oly fogékony közönséget, mint városunk közönsége. Bátrsn mondhatjuk, bogy Nagykankss kulturájáuak feddésében egészséges fordulat állott be. Oly intézmény alakult, mely nem csak Ktuizsáu, de az egész vármegyében legelső és egyetleo a maga nemében.
Mindenki előtt ismeretes tény, hogy Nagy-
Le a kalappal!
— Egy kis kultur történet. —
Bégen volt olyan forrongő a világ, miut manapság. Ueggyökeresedett elméletek recsegni, ropogni kezdenek, örök időre erősuek hitt alkotások talptatából kl-kl huzuak egy-egy léglát és a réseu amely igy keletketetl, tovább folyik a lazítás munkája. Egy uj világ vau késtOlóben uj szokásokkal, uj jelszavakkal, uj renddel. Nyűg minden, ami régi, akár nagy dolog, akár csak társadalmi szokás jelentéktelen, vagy jelentéktelennek látszó részletkérdés. A sokféle reform kötött időnként felüti fejét az, amely hadat tizen a le a kalappal I jelszónak. A minap írlák az u|sá-gok, hogy külföldön ismét liga alakult a kalappal való köszönés ellen. Ki tudja, a köszönés uj módjára törekvők talán férfiú méltóságukat érzik megsértve, látván, hogy téli hidegben, nyári hóségbeu le kell veunlök kalapjukat, holott a hölgyek egy kedves mosollyal, bájos fejbiccentéssel tesznek eleget a köszönés udvariasságának, A inegokolás, mely a reformot hirdeti, ezt ugyan eltagadja és egészségi szempontokkal vonul harcba a kalap levevése elleu,
azt állítva például, hogy télen a kalap levevés« nemcsak kéuyelmetlen és fárasztó, hanem káros az egészségre is. Mi kerüljön s helyére, a Kossuth Lajoa-utcában például a kalappal való köszönés helyeit hogyau mutassa ki a gavallér hódolatát, arra nétve még nincs megállapodás. At egyik reformátor azt hirdeti, hogy elég lest a katonás szalutálé*; a mátik ezt i* fölöslegesnek tarlja és beéri • barátságos fejbiccentéssel is. A harmadik mindkét formát túlzott udvariasságusk véli és azt javasolta, hogy a szembetalálkozók és egymást üdvözölni óhajtják, valami barátságos, kedves, pajkos szót kiáltsanak egymásnak. Forr e nsgy reformátorok agyábau a gondolat, aunak bizonyítékául, hogy eteknek az uraknak uem sok dolguk, vagy uagyou jó dolg(ik vau. Az emberiség (örtéuetébeu ez a kérdés mégis csak aláreudelt jelentőségű a világol mozgató nagy eszmék mellett, de azért eunek is meg vau a története, különfélesége a népek szerint.
XIV. Lajos udvarában külöubötó formái voltak a kalappal való köszönésnek, aminthogy az etiket legaprolékostbb részleteinek ez a királyi udvar volt a magas iskolája. Minden urnák minden hölgy előtt le kellett veuuie • kalapját. XIV. Lajos maga
minden szobalányának is előre köszönt. 11* v«l*m*ly hölgynek kezet nyújtott a férfi, előbb keztyüt kellett húznia és arra kelhtt ügyeluie, bogy * kézfogáskor • hölgy keze kerüljön felül. A köszöué* váltotott tikalom sterínl és s|sterint, hogy kivel került szembe az ember. A meghajtásnak egész skálája voll. Az egyszerft fejbiccentéstól égést a térd mély megbontásáig. Az udvari hölgyek (ostönése i* igen tinóm eltérésekben bővelkedett. És ha * szalonba lépett az ember, igen oagy mesterség volt • jelenlevők mindegyikét at ót megillető külön köstönéssel üdvözölni.
Egyáltalán régente fontosabbnak tartották az illendő köszönést, mint ms. A középkorban ig*tán et volt t jelszó: le a kslappal 1 A kalaplevevésuek akkor az a szimbolikus jeleutósége volt, hogy a köszönő elismeri a másiknak nagyobb rangját. Később et a jelentőség elveszett és a kalap leveVés* pusztán udvariasság lett. De azóta is tartolta és tartja magát következetesen. Fehérhajú vagy már semmihaju bácsik la leveszik k*l*pjok*t, b* köszönnek s csitri leáuyoknak és ma még ugy áll * dolog, hogy ueveletleunek tartják azt. aki uem vestj 1« a
y
I w
ZALAI KÖZLÖNY
karnisa Ifjuaágképzó Egyesület t^jáalákiláaa várako-táaou felOl úkerUlt. Kopek érdeme jó régit Dobro-vits Milán diaielnök nevéhez fOtődik. A* ö agílitáaa azonban nem elégedett meg ai egyesület régi kereteivé, hanem aportaieretó tagjainak ajánlatára agy aportegylet alapításához fogott.
Al^fjuaégképió, illusztris diazelnOke vezetése alatt egy elókéaaltó biiottaágot küldött ki, melynek feladata, hogy a aportegylet alapitáaáoak munkálatait «atkötölje. At elókéaiitó biiottság azonnal munkába fogott éa oly gyorsan baladt, hogy ma már at égést terv késien áll.
V«Ft«aypályának legalkalmasabbnak találta a biiottság a klakanlual országút jobboldalán, a két. caatorna kötött elteroló 1; hold területet. A polgármester, kinek ez ügyben tanusitott jóakaratát örömmel látjuk, kilátásba helyette a kért területei. Btek utáu már ki ia dolgozta a biiottság a pálya tervezetét, mely nagyjában a követkeió:
Minthogy 96—100 méter hosszú éa «67-60 méter széle« footbal-pálya, melyet a tutópálya vegt körül. A futópályát kerékpárkörut öveai. Kteken kivül 4—6 teoiatpályát épitdnek. A tribün, mely 6—6 ezer atemély számára lest építve, a nyugoti rémen terül eL Kgy helybeli vállalat pedig közvetlen a versenytér mellett egy nagystabáau fürdőtelep létesítését tervezi.
At atlétika gyakorlására at njjonau épült Boigonyi-uloai elemi iakola tornatermének átengedését az illetékes faktorok már biztoaitották. Szeptember második felében az atlétikai gyakorlatok már megketdóduek. *
A aportegyletnek ngy a címe, mint at alapszabályba meg van már állapítva.
At Ifjuságképzó legközelebb (jövó bó elején) tartandó közgyűlésén .Ifjúsági Kör* uevet veszi fel, a aportegylet tehát már most is „Ifjuaági Kör Sport (ügylete* (I. K. 8. E.) néven fog azerepelní.
A Nagykanitsáu eddig teljesen negligált aport élet u| mozgalmas aerája van tehát kéatülóbeu. Meg vagyunk róla gyózódve, hogy közönségünk azzal a stinpatíával fogja a sporegyeaület ténykedéseit felkarolni, amínfit Ilyen intelligeus várostól méltán elvárhatunk. R. Qjr.
HÍREK.
Három óra. . .
Három óra . . .
Piros hajnal surrau —
En még ilyenkor is ugy szeretek
Csatangolni magam : —
Hejl . . . vagyunk ily néhányan,
Kik most térOnk nyugvóra . . .
Három óra . . . három óra . . .
Három óra . . .
A fecske már dalol —
Valaki meg gyászba\' virraszt értem
Köny közt vár valahol:
Hejl . . . Mért nem.is adum
Egykor a jó szóra? . . .
Három óra . . . három óra . . .
Három óra . . . Bus fuvalom támad — Fájva érzem a bánva-báuum én sok AUirt éjszakámat - -f Hajnal . . . hajnal . . . ments meg I Vetess egyszer jóra! . . . Három óra . . . bárom óra . . .
Három óra .
Távol vonat robog —
Elbai a hang s lassan elborulnak
A féuyes hajnalok : —
Hej I , . Szomorú vagyok már
Alkony imádója . .
Három óra . . . bárom óra . . .
Hároin óra . . .
Piroa hajnal surrau —
En még ilyenkor ia ugy szerelek
Csatangolni magam : —
Hej vagyunk ily uéhányau —
Ki is tehet róla ? . . .
Három óra . . . bárom óra . . .
Tálossy J.
SZÍVES figyelmébe I
Lapunk mai száma technikai akadályok miatt késett, miért ezúton a t. előfizetőink szíves elnézését kérjük.
kalapját. De a reformot követó e régi szokáauak hadat üzentek éa a maguk uj eszméit akarják a helyére ültetni.
Kinek van igaza? A megatokott formál követőknek, vagy aaoknak, akik újra áhilotnak ? Igat-e, hogy ai ember teati épiége és egészsége egyre sOr-góaebben követeli eat a reformot ia? Mindezt nem altatjuk bírálgatni, teayen mindenki ugy ahogy jónak látja é« csatlakozzék ahhot a párthoz, amelynek okoakoakodáaa, érvei is jobban meggyóti. Csak arra aa egyre akarunk rámutatni, hogy a világ nagy. szerűségében, a terméaiet fönségességében ét at emberiaég történetébao igaián aemmianek látató e kérdés fölvetése uj támadás a francia forradalom után életre kelt finom udvarias óriás érintkezés megdöntésére. A mi azemünkkel nézve ebben az érintkezésben sok volt a nevetséges, de az embeiek lelkületének ateliditéaére a társas együttlét kelleme-aebbá tételére bizonyára nagy hatásuk volt. A világ nem fog öasiedülni, ha eltűnik a köszönés mai módja ia éa kétségtelenül hamar megszokottá válik az ty forma. Ha ugyan ig; lesz. Mert egyelőre éa jó sokáig még ez marad a jelszó : le a kalappal 1
Mona Liza.
A francia nemzet és a festők, hamut hintenek a fejükre abbeli gyászukban, hogy elveszett a Mona Liza. A kanizsaiak vesztesége nem elviselhetetlen, mert a mi városunk lakói a Mona Lizát nem ismerték. Ha a Liza kínálta volna magát, miként az utazó a portékát, városszerte ismeretes lett volna; de valamely festói remekmű, melyet egy bizonyos Leonardó da Vinoi rég elhunyt alapember festett, akinek éló rokona Kanizsán ninos, nagy emóoiót nálunk nem kelthet, Ha megismernók azt a tiltott viszonyt, melyben Leonardó mester a szép Lizával élt, még felkelthetné érdeklődésünket. De Liza elvitte a sirba összes titkait. Miként a levélszekrénybe dobott lovelek tartalmát nem ösmerjük, ugy nem ösmerjük Liza belsó életét. Az aroa a képen sokat árul el, osakhogy mi Kanizsaiak abban nem tudunk olvasni. Azért hiába sopánkodnak a snobok. Mona Liza nem érdekel bennOnhet. mert a hivatalban bejelentve ninos.
AÜGD8ZTÜ8 81.
— Jubileumi meghívó. A helybeli Ipartestület a következő meghívót bocsátott* ki: A nagykanizsai Ipartestület 96 éves fennállásának megünneplése alkalmából 1911. év szeptember 17-én a városháza dísztermében Jubiláris Díszközgyűlést tart éa este fél 9 órakor a .Polgári Egylet" emeleti termeiben zártkörű Táncmulatságot rendez, melyre t. oimet és b. családját tíaatelettel meghívja • rendező-bitotlság nevében Dr. Bentzík Ferenoné zászlóanya-Vécsey Zsigmond polgármester, védnök. Eperjesy Gábor tkp. tisztviselő, Bamu Józaef ipt. elnök, Dob-rovics Milán v. oraz. képv., Halvái Frigye« kamarai alelnök, elnOkök, 8chweitzer József, Krausz Jakab, Miltényi Gyula alelnökök, Boroa János, Muraközy Lajos titkárok.
— Jubileum baráti körben Szabó Iatváu állefni elletni iskolai igaagató 86 étét működésének batárkörét egy kis baráti ováeió jelölte meg. A ki ismeri Stabó István igazgatót, annak nem kell at ó egyéni jeieaaégeit felfedeznünk. Aki nem ismeri annak megmoudbatjuk, hogy kevés olyan egyeues uton járó, komoly törekvéaO, munkás, pontos tauitói igazgató éa ember van a tanítói körben, mint ó. Szabó István Kiskanizsán igazgató. Az működése nem egyenértékű a sablonos igazgatói leendőkkel, aki csau felfelé meg lefelé admiulatrál Aki járt Kiskanizsán éa látja, hogyan süvegeli Stabó igazgatót a polgárság, aki hallotta, bogy mily beogülég-«el és tisztelettel beatéi, róla az egész falu (bocsáuat e kitételért, de a helyzet teszi a>zá) azt tapasztalhatta, hogy nemcsak igaagatói, de nemeseu felfogott uéptanitói működését honorálja a nép óeziulén megnyilatkozó szeretettel. Azért szívesen emlékszünk meg arról a szűk körbeu megült baráti jubileumról, melyet régebbi kartársa Urtott tiszteletére. Érdemes működését Kováts Miklós tanító méltatta azzal a szeretettel, amellyel ót mint kartáraat mindonkor környezték. Stabó igazgató a nem várt üonepléat megköszönte éa kérte kartársai nek további barátaá-gál. A magunk részéről ia csatlakozunk az ünneplőkhöz és kiváujuk, hogy 8tab4 István igaigatónak Kiskanizsára kiterjedő oktató és nevelő hatása még nagyon soká érvényesüljön.
— Ssobor leleplezés. Vasárnap, e bó 3-án d. e ll órakor leplezi le Kaposvár városa Kosauth Lajosnak szobrát iényea ünnepség keretében. Németh latrán Kaposvár város polgármeatere aajátketü aláírásával ellátott meghívóval bivta meg Nagykanizsa város polgárságát.
— Beírások. A helybeli róm. halk. főgimnáziumban a tanulók beirása az 1911/19. tanévre •zeptember ). 9. és 4. napjain történik, mindenkor d. e. 8—7,12 és d. u. 3-6 óriálg. At elgó osztályba jelentkező tauulók hozták magukkal at elemi osztály elvégzéséről szóló bizonyítványt, a születési anyakönyvi kivonatot és at i\\jraoltási bizonyítványt, a II—VHI. osztályba jelentkezők pedig az elótó osztály bitonyilványál. Azon tauulók, kik más intézetből lépnek be az elhagyott iakola ömes bizonyítványait és a születési anyaköuyvi kivonatot tartozuak bemutatni. A beírás alkalmával Tizet raiuden tanuló 10.80 K beiratáai ée 60 K tandíjai, a helybeli izraeliták 4 K, a vidékiek pedig 8 K vallás tanítási díjat A tandíj két résaletben ia fizethető, de arra a városi tanács ad engedélyt. A tandíjnak két réet-letbun való fizetését kérő bélyegteleu folyamodványok szeptember 16-ig a vároai tanácshoz nyújtandók be, at uleó részletet — 26 koronát — mindenesetre a beírás alkalmával kell befizetni.
A helybeli itraelila elemi fin is leányiskolában a belraláaok szeptember 1. 4. éa 6. napján délelőtt e—12 órakor eszközöltetnek. Az elaő oaz-tályba oly tauulók vétetnek fel, kik anyakönyvi kivonattal igaiolják, lingy legalább 6 és fél évesek és kiken At oltás nikcroHou tftfzköiüllötett, A 2. 3. 4. ouilAlyoaók mull évi bizouyilváuyakktl jeleujeuek meg.
AUGUSZTUS 81.
ZALAI KÖZLÖNY
A helybeli felső kereskedelmi iskolában a
tanulók felvétele szeptemberi. 4- és 5. napjain délután 3—5 órakor eurkfiiöllMik. Ai alaó oaitálybi azon tanulók vétetnek fel, kik a gimnázium-, reálvagy polgári iskola 4-ik osztályát aikerrel végetiák. A középső és félti osttályba eaak oly tanulók vétetnek fel, kik at alsó illetve a köxépaó osztályt aikerrel végették. Újonnan belépó tanulók stDletési bi-íóuyitváiiyt tartótnak felmutatni. At Írásbeli érettségi vitsgálatokat steptembbr 1—7. napjain at írásbeli osttály magán vizsgálatokat steptember 16 én tartják
mag.
A kereskedő tanonciskolában a javító • vitagálatok ateptembér 5-én délután 5 órakor UrUUak meg, a tanulók beiratása steptember 6., 7. ós 8-áu délután 5—6 órakor esikötöltellk, melyre a tanulók mult évi igatolási naplójukat elbotni tarlóinak. A beírásnál at évi tandli B korona lefiietendó. At elóadások 11-én ketdódnek. At igaigatóság figyelmezteti a főnököket, hogy uuonoaikat a kitoaölt idóben annál inkább teirassák, mert as ellenluzó esetben at 1884. évi XVII. t,-o. értelmében 40— 400 korona birsággal büntethetők. A beírás kötsle-lettsége a próbaidőre la siói.
A női kereskedelmi tanfolyamban a tangók beírása steptember 1., 4. á* & napjának délelótt 9—12. órakor ewköiöltetík, melyen az eddig jelent-kezeitek is stOletési és iskolai bizonyítványukkal ellátva lartoiuak megjelenni.
A nagykanizsai m. kir. áU. elemi népiskolánál at 1^11-12. iskolai évre a beírások szemptem-ber 1-tól stept. 9-ig lesznek ; mép pedig délelótt 9 órától II óráig, délután 2 órától 4-ig vasár és Qnnepnapok kivételével. At I. és II. körteli tanulók a Zrínyi Miklós utcai iskola, a III. körzeti tauulók s kiekaniuai templomtéri iskola helyiségében iratbalók be A belratási és értesítői dij minden tanulóra néive kivétel nélkül 1 korona. Miudon tanuló annak ai igaigatói körteinek megfelelő iskolába kötelea beiralkoiui, ahol a beiratkozáskor lakik. At elöadá-aok steptember 14-én keidődnek. A r. kath. növendékek siepl. 9-én reggel 9 órakor miseballgatáaaal kezdik meg at uj iskolai évet.
Az iparos tanulók beírása as égést évi tanfolyamban steptember 1—12-ig, a (éli tanfolyamban pedig október 15—19-ig történik a kötp. áll elemi népiskola B) IV. fiaomtályában, köznapokon 6—8-ig vasár és ünnepnapokon d. e. 9—12-ig. At iparostanulók kötelesek a beírásnál stOletési bizonyítványukat és tanoMsenódésaket bemutatói; a 4 kor. 30 fill. tandíjat ás at ipari szótárra «0 fillért fizetni-vsgy a váruai tanácshoz intáieU tandíj-elengedés iránti kérvényüket at igaigatónak beadni.
A választól reform érdekében A m. kir köiponti statisztikai hivatal arról érteaiteit, hogy\' a válásitól reform eéljára szolgáló statisttiksi munkálat befejezését, illetőleg a statisztikai hivatalnak erre való törekvését nsgyon meguebeiiti ai a körülmény, hogy a városok polgármesterei, továbbá a községi és körjegytők a hiányok ée hibák pótlása illetve javítása végett kiküldött népszámlálási anyagot nem az Qgy fontosságához mért gyorsasággal kezelik s azt % néha két-háromstori sürgetés dacára sem küldik viaszt, sőt némelyik hónapokra terjedő halastlá«t kér, mig egy nagy rési még csak nem is válástól a hivatal megkeresésére és sürgetéseire A belügyminiszter ezért felhívja sürgősen at slispánt, hogy eré-
lyesen utasítsa a r. t. városok polgármestereit, valamint a községi- és körjegyzőket arra, hogy r m. k. Központi Statisztikai hivataltól népszámlálási ügyben hozzájuk érkezett vagy ezután érkező megkereséseknek haladéktalanul 8 a statisztikai hivatal által meg-Ékabott batáridő altit tegyenek "leget.
— Football mérkőzés a katonaréten. Vasárnap é hó 3-án tartja at I. K. S. F. reprezentatív csapata at I. ft. S. E. ifjúsági csapatával, második |»arát»ágo« football mérkőzését. Már az első mttoh alkalmával oly nagyszámú közönség gyűlt egybe, bogy a rendezőség kívánatosnak tartotta a közönség ♦Ihelyetésérőí gondoskodni. így tehát a vasárnapi mérkőzésnek fényes sikert jósolhatunk. A mateh fél Í órakor ketdödik a katonai gyakorló téren. Bíró: Bognár Zs.
— A Polgári Egylet tekeversenye. Steptember 2-án, szombaton d. u. 6 órakor a »Polgári Egylet házi-tekeveraenyt rendet, melyen a győztes értékes ajándékba részesül.
— A kecskeméti reform jogakadémián at 1911/1919. tanév elsőseiére a beigtatások fe st előadó tanároknál foganatosítandó beíraláaok, úgyszintén a tanév kezdetére tartozó vizsgálatok steptember 1—15-ig; az utólagos colloquiumok pedig szeptember I—7-ig tartatnak A tanév ünnepélyes megnyitása steptember- 15 én, az akadémiai elóadások 16-án veetik kezdetűket; ezentúl a joghallgatók felvétele csak folyamodás ulján, a késedelem alapos okának igaiolása melleit történhetik ; at utólagos felvételre október 14-ig az igatgaiótaiiáM elnöke adhat engedélyt Tápintézeti dij havonkint 92 kor. Tápiotéieli ösitöndij i tán ti kérvények a jog-akadémiu igazgatóságához augusztus hó 2ft-ig nyújtandók be. A kecskeméti földrengésre való tekintettel szükségesnek tartjuk megemlíteni, hogy t föld rengés ajogaktdémia egyemeletes masszív épületében — olteklntve kisebb vakolatrepdásektől — kárt úgyszólván nem okozott, ugy, bogy eten idő szerint semmi sem akadályom a beigtatások és elóadások rendes idóben való megkezdését. Kecskemét, 1911. aogusilus hó 1. At igasgatóaág.
— Termósset csodál talán sebolsem nyilatkoznak meg oly meghapó módon, mint Pöstyénben, a bires Isiapfürdőn. A páratlan gyógyerejü források oly rendkívüli bőségben fakadnak itt fel, hogy nagyobbréstük a szomszédos Vág folyóba árad, ugy bogy e ponton a tlt télen nyáron góiötög. Mlntka csak figyelmessé akarna tenni bennünket a terméstet eme csodás erejű termékére, melynek eter és eter reumás, köszvényes beteg köszönni gyógyulását,
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern iutéfinényt sjáulunk tiszteli olvasóink stives figyelmébe a Budapesten VIII. Főherceg 8áudor-utca HO-ik száma alaii fennálló Magyar Otthon penzióban. Évek óta általános in kedvelt, pompásan bevált, esalád szálló et, abol mérsékelt napi áron, (mindössie három koronáért is és fokozatosan feljebb) teljes ellátáshoz és lakáshot, siépeu bútorozott külön bejárain stobakhot lehet jutni. Vidékinek, kik rövi, debb-hossttbb Időt kívánnak a fővárosban lölteni-szórakozás, vagy ülteti ügyek intézése végeit, a Magyar Otthon barátságos hajlékaiban nyugalmasan bereudfftkadbetgek. Qsoportos jeleutkeaőknek, utazóknak, turistáknak, hivatalnokoknak és más hivatásiaké nak rríég kivételesebb kedvezmény Jár ki. Iskolák! vakációs, tanulmányi kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen s Magyar Otthou I Villamos világítás I Tükrön szekrények I
Azért telnek meg a nagy fürdők ezernyi ezqr magyar beteggel, mert a magyar ember még mindig keveset törődik a gyomrával. A nagy nyugati államokban már rég tisztában vannak azzal, hogy a valódi Ferenoz Józeef-keserűvizet mindig a hátnál kell tartani s ha bármily nnukély indb-pozioiót éreznek a gyomorban, vagy a belekben, azonnal előveszik ezt a megbecsülhetetlen, szuverén . gyógyszert ée reggelen-kint egy fél boros pohárnyit megisznak. A „Ferenoz József"-viz gyomor és a belek működését csakhamar helyreállítja. Magyaror-azágou is sokkal kevesebb gyomorbajos volna és a nagy fürdők ia kevésbé haug-zanának a magyar szótól, ha itt is követnék a müveit nyugot példáját.
NYIILTTÉR
8 rovat alatt közöltekért a szerkesztőség felelősségei nem vállal.
- Köszöne tny ilvánitá s.
Mindazon jó barátaink és ismerőseinknek, kik szeretett jó anyánk végtisztesség* alkalmával megjelenésükkel és részvét nyilvánításukkal fájdalmainkat enyhiteni iparkodtak, hálás köszönetét nyilvánítja a
Bátz osalAd.
\' ••.ni . -»i / i .
2—3 középiskolát végzett jó házból való flu
GYAKORNOKNAK
Jó tizctéaaal azonnal felvétetik
LQu Wajdits József
könjv éfl papirkereskedésében.
JAJVMKÍJJPH». J\'ll**Í \'1 K1\' < > 1
Nagykanizsa, ^eák-tér 1.
ELSŐRANGÚ GVÓGYFUKDO
UPi
SZL/WÜNM
IAIKAIJMUS, SÓS, JÓOOS VI UH Aaeo .1
I »r Radioaktív TorrSaoh 19>1 forrok I
BIZTOSAN GYÓGYÍT
rMkxnét. uAlaal. My||CMr«imri*M.
i ImShSSm^
| Wény egész évenét!
Klrin.tr»
Hogy
mersz nekem más egyebet
hozni, mint a kipróbált
• • 11 . >« • <f tf, ........ » •
„OTTOMAN" clgarattapaplrt vagy hüvelyt!
\'/¿Jiy/A*> \' ^/¿Ti Ta
4
ZALAI KÖZLÖNY
AlIßUSZTüS 81.
18684/1011
HIRDET MENY
Nagykanizsa r. t. város tanácsa közhírré teszi, hogy Nagykanizsa r. t. város 1910. évi zárószáwadásai és pedig:
1. A városi házipénztár,
2. a r. kath temetó kápolna, 8. a r katb. temetó,
4. a városi kongóul,
6. a pécs—varazsdi úttest, 0. a katouatartás,
7. a Szent János egyház,
8. a közmunka, I D. a nagyköloeön. j
10. az elófogati dijak
11. az ebadó. j
12. nyugdij,
13. az alapok számadásai elkészültek azok a v. számvevőségnél f. , evi szeptember 1-töl 15-ig bezárólag közszemlére kitéve vaunak, mely időközben azok a hivatalos órák alatt bárki által betekinlhelók és a nelánl 1 észrevételek megtehetők.
A városi tanács. Nagykanizsán, 1911. augusztus hó 25-én. •
t Vócsey Zsigmond s. k.
polgármester.
tartóssigú.
l Mindenütt kapható!
VerMipviseK ^trmann Hirsch,Wicn:%
Értesítés!
Alulírott könyvkereskedők a nagykanizsai összes tanintézetekben használt tankönyvekből teljes i aktárt tartanak és ezeket rendes bolti árak mellett árusitják. A Magyarországi Rönykeieskedők Egyesülete szabályainak magukat teljesen alávetik, mely szerint sem ajándék sem kedvezmény nem, adható. Tankönyvbekötések ára darabonkint 50 fillér. Üzletnyitás reggel \'1,8 és délután \'1,2 órakor.
Teljes tiáztelettel
. Fischel Fülöp Fia, Mair József,
Ifj. Wtydits József nagykanizsai könyvkereskedők.
Hogyan védjük magunkat
QYOMORBAJ ELLEN?
Hogy mindazon bajokat, melyok aa emberiséget a Jelenkorban megtámadták, eredményesen megelőzzük ás aaokkal erélyesen snembesaéltjunk, ajánlatos a
Dr. ENGEL-féle Nectir
|J i ¡j\'wiiiit \' \'.; t,,. .,• ¿.iuHniiá «ea*<Jl.*u»\' Jókori hsesnálsts. — Mert
egy erős gyomor és jó emésztés
képetik egy egészséges teát alapját. Aki tehát egészségét legkésőbbi életkoréig meg akarja tartant, haat-nétla a kitűnő hsiéaa folytán elónydeen ismert
Dr. ENGEL-féle Nectárt
Baen Neclér, mely kitűnően bevét t gyökérned-vekből éa Jó borból van késaitve, hatéaoi éa gondos 6aaaetételei folytén aa omé»atssre kúlönöaen Jótékonyan hat; haaunlóan, mint egy jó gyomorlikőr vagy gyomorbor éa éppentégge! nincsenek kéroa következményei. Tehét Nactért egéetaégea éa beteg, kártékony balés nélkilt egyaránt ihat. Nectér mértékletes haunilatnél előnyösen hat aa emésatésre éa elősegíti a nadvképiődéat.
Baért ajánlatos a
Dr ENGEL-féle Nectár
jL .1.1 . , , JuJJ
mtndaaoknak, akik Jó gyomrot akarnak. Nactér elejét vaazl a gyomorhurut, gyomorfájdalom, nahés eméaztée. vagy alnyálkáaodáanak. gpenugy megaka-délyoaaa Nactér a azékrakadéat, siorltést, bétgflrce-fájdatmakat, sxlvdobogéat, nyugodt alvást éa átvágyat Idán ető éa így mag meni aa étmatlanaégtót, ke. détybelegségtól f.jrZjá.l<SI és ideges eltankadéalót. A népek nétaa rétagaiben becsülik a Nactért. mart vi-démaégot éa életkedvet ad. ,
Nactér üvegekben 3 éa é K-ért kapható Magyaroraaég óaases gyógyszertáraiban. — Direct vésérolhatjuk Negykanlsaa. Ktakanina, Becsehely, Tótsxentmérlon, Nemesdéd, Nemaavld, Csákány, Kia-komérom, B-azentgyórgy, Sientláaxtó, Tótfalu, Kerka-saentmiktóa, Muraszerdahely, Caéktornya, Letenye, Kotor, Perlak, Vtdovec, Ataódomboru, Légréd, Bükköad, Murskeraaatur, Iháfoiberény, Böhünya, Tapaony, Sta-kécai, Marcali, Sámaon, Kéthely, Vtfra, Balatonazent-gyorgy, Apáti Kcaathely stb. gyógyszertáraiban, úgyszintén Magyaroraaég minden nagyobb és kisebb helyiségében lévő gyógyaaertérban.
Óvakodjunk a tán a» toktól I

Kérjünk határozottan
Dr. ENGEL-féle Nectárt.
Nactár Nem litkoa szer, alkatrészét: Samos bor 300.0 borszaaz I&0.0. málna lé, I0űi) berkeoyelé oaa-raaznyeté 200.0, cakoró virág 30.0, borokabogyó 30.0 urmila 30.00, ánlaa, örvény gyökér, encangyökér, kat-muagyökér, pipitér 10-00 - Eaan réaaek vegyítendő ff
""" HIRDESSEM A ,,ZALAI KÖZLŐMf "-BEM
SHLVRTOR
Gummi; sarkak
Ä. VARASD-TOPUTZ "Ä:
Vasút-, posta-, teléfon- és távirda-állomás
U| lytiyizátloiá villaayvilá|ltáaaa|, klraavaa radlaactlv tartalaiu kiaaa kifirrá« + 68°. — Ajánlva: klaziáay. eiaz éa laellaa ilk.-aál liékarák aiakaoa Urak- g»u,
■ill-, Máj, uaaur aa kilkiatalaukail Eliktriaai masiag« — laup-azéaaavaa ii atpllrdak.
Kkósz éven át nyitva. Modern kényelem. UJ azáltodák. \' Méné» környék. Katonazene. Prospektust Ingyen küld a
filrdőigasf»tó»ág.

Nyomatott a laptulajdonos Ifj tVajdila József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.