Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
19.31 MB
2015-06-08 16:32:50
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1085
2332
Rövid leírás | Teljes leírás (295.99 KB)

Zalai Közlöny 1911. 088-096. szám november

Politikai lap.
Megjelenik hétfőn és csütörtökön.
Felelős szerkesztő: Kertész József
Kiadja: a szerkesztőség

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

NAGYKANIZSA, ign NOVEMBER a. 50-IK ÉVFOLYAM. 88 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■agjllulk hátion él caltirtlkla.
£l«Al*U*l Irak: Kg*»i ívro 10 koron«, («lton 6 koron*. Sflgjrcüévio 9 koron* «0 Ali. — Egy** *iém in 10 «11.
Kelolót •**■ ketitA : Kertén* Jdaaef.
HUCIJM : **«rke*«tő»{|.
Szirkiizüség ii kiadóhivatal Daák-tir 1
r*l*fon: Ili. — Hlr
Társadalmi munka.
Az uj Magyarország nem az ellonzéki pártok korte8frazeológiája szerint fog kialakulni, nem a jelszavakon való nyargalással fogunk eljutni egy a mainál tökéletesebb s egészségesebb társadalmi organizmushoz. Az uj Magyarország konlurjai már meglátszanak a mai társadalmi élet ébredó komolyságában.
A politikának az a szuggesztív ereje, melynek aselótt az egész ország behódolt, ma már ninos jelen. Az ország kezd a jobbik eszével gondolkozni. A politikusok hadakoznak s az ország azalatt dolgozik.
A politika sivár vigaaztalatlanságában egyetlen vigasztaló, az elszomorító tünetek közt egyedül megnyugtató tünet ez. Tisza István ismerte föl s hódolt meg aradi toaszt-jábau a magyar társadalom ébredó komolyságának és munkakedvének. Arról a fejlődésről beszélt, mely különösen a városokban mutatkozik, uj Magyarországról, amelyikben már jelentkeznek egy egységes, öntudatos nemzeti társadalom kontúrjai. És kijelölte az uj Magyarország feladatát: az uj társadalomban kifejlesztése a magyar társadalmi egységnek. Ahogy ezt Tisza István elképzeli és tanáosolja, azt mindenki örömmel üdvözölheti. Az ó ideálja az, hogy a régi és a föltörekvó uj osztályok egyaránt tanulják el egymás erényeit. A régi társadalmi osztályok, a dzsentri, az uri középosztály tanulja meg a polgárok erényét: a takarékosságot, a munkát, a szolid gondolkodást és a humanizmust. Az uj feltörekvő osztályok mindezekhez a polgári erényekhez tanulják meg a régi táblabíró világ nemes tulajdonságát: a
csüggedést nem ísineró hazaszeretetet és a politikai józanságot és belátást.
Rövidebben, velósebben nem lehetne összefoglalni azt, hogy magyar társadalmi egység mennél gyorsabb kialakulásának mik az előfeltételei. Tisza Istvánnal együtt mindnyájunknak örömünk telik abban, hogy a magyar társadalom — függetlonül a politizálástól — hogyan fojlódik, erősödik. Nemrégiben a politika abszorbeált Magyarországon mindent, társadalomról, mely az állam mellett politizálástól mentesen tudja teljesíteni a maga társadalmi feladatait, beszélni sem lehetett Magyarországon. Kétségtelenül nagy kárára a/, országnak mert a/, állam és az állami apparrátusuk — még ott sem, ahol tökéletesek — nem teszik fölöslegessé a társadalmi munkát, sót vannak társadalmi feladatok, amelyeket az állam képtelen megoldani és nem oldhat meg más, csak a jól szervezett, egységes és nemzeti társadaiom
Még mindig messze vagyunk attól, hogy a mi társadalmunk ilyen legyen, de biztató és kedves jelenség, hogy a fejlődés ebben az irányban tart és hogy a mindent az államtól, kormánytól várásnak és az állami omnipotenciának nemsokára vége lesz Magyarországon.
A magyar társadalom ébredezik, társasadalmi erők meg-megmozdulnak, életjelt adnak. Gyakran tapogatódzva, halványan ós gyerekesen, máskor szilajon és kamaszosan. Az erómegnyilatkozások még szétszórtak ós függetlenok egymástól, a sokfajta energia gyakran egymást tépi, egymást marcangolja. Még messze vagyunk atlól az egységes társadalomtól, a társadalomnak attól az egységes öntudatától, mely az erőket hámba
fogni, szervezni, hasznos célok érdekében kihasználni tudja. De már errefelé tartunk, reméljük, nincsen messze az idő, amikor megérkezünk hozzá. A polgári osztály különösen a városokban folytonosan orősödik, \' gyarapodik s a régi osztályok, engedni kezdenek régi. kasztszerü elzárkózottságukb^w a régi és uj társadalmi osztályok erényekké\' kölcsönösen megajándékozzák egymást.
Jól van így. Amit a politika elront, azt helyrehozhatja még a fejlődés és mindenki a nemzetnek használ, aki ezt a fejlődést siettetni s előre segíteni tudja.
jVagykanízaa a vármegyén.
Zalavármegye i^nzoltS választmánya Hajit István 1 bizottsági elnök elnöklésével ni hó \'.\'3-án a vármegyeház kistermében tartott Illésében állította össze az Iadóhivatalok hivatalon kimutatásai, valamint eteu kimutatások ellen beadott kérvények alapján a vármegye legtöbb adót lizetfi törvényhatósági bizottsági tágjainak 191ü-ik évro szóló névjegyzékéi, amely ellen a kilüggeszléstól számított 16 napon belnl íe-lebbezés adható be a vármegye bíráló választmányához.
A legnagyobb adóAzetója a vármegyének gróf Festetics Jenó, aki 53.494 K 06 f adót lizet; a legutolsó virilista bizottsági lag évi adója 877 K 44 f.
A háromszáz virilista bizottsági tag a vármegye lernletén levfi városokban következő számaránnyal van képviselve: Nagykanizsán van 7 I, Zalaegerszegen 34, Keszthelyen 18, Csáktornyán 14, Tapolcán II, Alxó-lendván 7 és SQmngen.
A nagykanizsaiak a következők: ujnépi Klek Lipót, báró tfuttmann Vilmos, báró (iultmann Ödön, Zeikovítz Lajos, dr. Bonttik Ferenc, iiogenrieder József, Ilahóchay György, Sarlory Oszkár, dr. Schwarz Adolf, liapoch oyuU, lilau Lajos, Tóth István, Haltai József. Deák Péter, Weiser József, QrQuhut Alfréd, W\'eiss Tivadar, Ledofszky Ernó, Armuth Náthán, dr. Kábián Zsigmond, Tlettellieim Rezsó, Hírem Tivadar,
Sir olin" Roche
99
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdővész ellen.
3
ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER í.
Strem Vilmos, dr. Stekeres Jóisef, dr. Plibál Vií-tor, Pongor Huurik, Dénes L^jos, GrOnhut Henrik, Ebenspauger Leo, dr. Dór; József, Unger Ullmaiiu Elek, dr. Sxigetby Károly. Bettlheim Győtő, Kéry Jenő, Bun Samu, Pollák Jóisef, Samu Jóisef, ujnépi Klek Ernő, Leitner Ödön. I>átár Samu, Bellis Lajos, dr. Tripammer Reiső, Veisi Bódog, ujnépi Elek Géia, Lówi Adolf, Miltényi Sáudor, dr. Ooda Lipót, Hommer Ignác, Lőwi Arnold, Schwari Ottó, Schwari (lusitáv, dr. Lőke Emil, Keó Jóisef, Reiclieiifeld Gyula, Lóvenfeld Joákim, Dobrovics Miklós, Acél Pál, dr. Ollop Mór, Orosiváry Gyula, öcherti Géta, dr. lloch Osikár, Rotscbild Samu, Guth Arnold
Póttag: Leitner Jóisef.
Internátus tanítók fiai számára.
A lanitóság lelkében folyton mélyebben ver gyökeret az az elégedetlenség, melyet nagyfontosságú kulturmunkájával arányban nem álló stégyéuleles fii«té»e tért szivébe A tanítóság minden estközt megragad, hogy ebből a lebecsült helyzetből, melybe a társadalom, a felekezetek, községek és az állum juttatta, kiszabadulhasson és ott foglalhasson helyet, ahol a hasonló iskolázottságit poslások, vasutasok és egyéb állami alkalmazottak állanak.
Ma még nem ragadta inog azt a segítő kezet, melyet a szociáldemokraták feléjók nyújtottuk, de hogy meddig utasítják vissza, at az iskola fenntartó hatóságaitól fUgg.
Tanítók még mindig fölös számban kerülnek ki a képzőkből, ugy hogy szinte meghazudtolja ez a szám azt a mozgalmat, mellyel a tanítók fizetésük rendezése érdekében kifeitenek. Ámde tudni kell, hogy int az oka a tanítói tulprodukcióuak. Nem egyéb mint éppen a tanítói kar tehetetlen szegénysége. A lalusi Innitó csak nagy ritkán van abban a helyzet-beu, hogy jól, vagy közepeseu tanuló fiát városba adhassa a középiskolába. Rendesen maga tanilja otthon, azutáu magánvitegálalol tehet gyermekeivel. Ezt megteszi a 4-ik középiskoláig Azutáu már vau elegendő «a;átj tudománya gyermekének tanításához. Mit tesz tobát? Beadja a tanítóképzőbe, amelyeknek igazgatói mindig elég méltányosak voltak a tanítókkal szemben és ha csak leheteti bevezették fiaikat a tanítóképzői internátusba hol aztán csekély költséggel tanítóvá lettek. A mostani tauitói nemzedék nagy százaléka akár csak a kasztrendszer világában — ta-nitógyerinekekból kertiI ki. Ezt akarják már régebb idő óta megszüntetni Módot akarnak nyújtani ihhot, hogy a tanító ne legyen kénytelen a fenli ok miatt gyermekeit kivétel nélktll tanítónak nevelni. Ettél szolgálatot tesznek a tauitóttgynek is, meg a saját gyermekeik jövendőjének is.
Ha sikerül egy nagyobb városban a tanilók gyermekei számára internátust létesíteni, akkor a főgimnáziumba, vagy felső kereskedelmi iskolába fogja a tanítóság nagy rést« küldeni gyormekeit, mely iskolák elvégzési után jobbtu megbecsült és dúsabban (jövedelmező pálya vár|a (ket. Az egyetemre már könuyebbeu mehetnek a tartók fiai, mert Budapesten is, Kolozsváron és a Tanítók háza fogadja be óket.
A tanító gyermekek iuternátusa már régi terve a tanítóságnak, most ismét felszínre veti atl Baiio-kovich János a nagykanizsai tanítói járáskör elnöke,
aki a kör tagjaihoz intézett nyílt levelében eteket mondta:
„Erősen hiszem, hogy azok a szülők, kiknek gyermekei, legdrágább kincsei lesznek a mi kezeink kötött emberré gyúrva, at a társadalom, melynek keretében az emberképzés, embormővelés legmagasztosabb munkáját végetzük feltétlenül támogatni fognak bennünket et eszme megtestesitésében, keresztül vitelébea.
Kedves testvérek I — Én a magam restéről az első lépést megtettem. Tegyetek meg ti is minden tőletek telhi-tőt, hiszen s^ját gyermekeitek jövőjéről, a ti véretekről vau szó, hogy idegenek cselédjeivé, szolgálóivá legyenek, vagy tovább tanulhassanak k elaggott korotokban, ainíkor azokon a koldus uyug-dij filléreken kell tengődnötök, támaszaitok lehessenek.
Keressétek meg ez ügyben községetek alól|á-ióságát, tanulóitok ulján férkőztetek a jóstivü szülők lelkéhez s én nem liistem, hogy az a társadalom, melynek képe megváltoztatása oroszlánrészben kezeinkben vau, azok a hatóságok, melyeknek a tanítóság oly sok hastnos szolgálatot tett, megtagadják tőlünk segítségüket, gyámolitásokat akkor, amikor a bűnben stületett gyermekek neveltetésére milliókat költenek.
A magunk réatéról üdvösnek tartjuk a tanítóságnak ezt az akcióját és azt tólüuk telhetőleg támogatni (ogjuk.
HÍREK.
— Eljegyzés Dr. Zerkovitz Zsigmond, fővárosi ügyvéd e hó 1-én eljegyezte Fraenkel Ilona urleányt Rapoch Gyula nagykanizsai ügyvédnek és nejének leáuyál.
— Novemberi katonai elöléptetéiek. A király Klobuesár Győző altábornagynak, a houvéd főtörvén.vszék elnökéuek, a táborszernagyí címet éa jelleget adomáuyoila; dnrmándi Dormándy Henrik órn-^gy a létszám felett a vezérkari területben alezredessé neveztetett ki és cioportsiolgálatra beosztva a »ékesfehérvári 17. houvédgyalogetrednél. Schrant Vilmos stázados a nagystebeni 83. etredhot és Lauschmauii Jenő szátados a nagykanizsai \'¿0. honvéd gyalogezredtől a nagyszebeni ¡¿8. gyalogezredhet őrnaggyá neveztetett ki. 8koór Dezsőt nyitni 14. honvédezredbeli fóhaduagy a nagykauitsai 20. honvéd gyalogeiredbot való áthelyezéssel státadossá; wieua-vai Zubricky lovag létszám felett a nagykanizsai 20. houvéd gyalogezrednél státadossá ; pávai Vájna Gzőzó nagykanizsai 20. honvédhadnagy főhadnaggyá: Angyal Nándor nagykanizsai 10. houvéd hadnagy és Rutich Sándor a székesfehérvári 17. gyalogezredbeli hadnagy főhadnaggyá neveztetett ki.
— A patronáza egyesület válaeztminya október 30-án Vscsey Zsigmond polgármester elnöklete alatt gyűlést tartott. A gyűlés örvendetes tudomásul vette, hogy a kassai III. patronázs kongresszuson a nagykauiziaí egyesületet Keuedi linre dr. és Mutscbonbacher Edviu törvényszéki birák és Jurecky Iván dr. ügyész képviselték, kik a/, ott tapastlallak-ról részletesen beszámoltak. Schwarz Adolf dr. iudit-váuyéra elfogadta a választmány, hogy az egyesület folytonos összeköttetést tart fenn a feltételesen szabadon bocsátott liatalkoru bűnösök pártfogóival.
Az egyesület tapasztalta, hogy a pártfogói tisztségre különösen kísobb községekben raqdnein kizárólag a tanítóra vár; azért felkéri Rutsicska Kálmán kir. tanfelügyelőt és a Zalavármegyei ált. tanítótestületet, hogy hassanak oda, hogy a tanítók e tisztség betöltésére vállalkozanak. Végezetül Gáspár Béla pénztáros telt jelentést at egyesület vagyoni állapotáról.
— A harmadik doktor. Rosenberg Bernát nagykanizsai polgárnak és nejének stületett 8chwartenborg Lina úrnőnek siombaton november hó 4-én avatják dokiorrá a harmadik fiát Miklós Imrét, ki a napokban jó eredménnyel tette le harmadik orvosi szigorlatát. Első doktor fiuk Miklós Detsó dr. helybeli jónevü~Ogyvéd, a második Miklós Sándor dr. ügyvédjelölt. Gratulálunk I
— Ab Iflueági Kör Sport Egylet alakulása. Egyik múltkori számunkbau már réstlete-sen ismertettük az akkor még alakulófélben leró I. K. 8. E. prograinmját. Ma már örömmel jelent hatjtlk, hogy atok a nagystabásu tervek, melyeket at előkésti\'ő bizottság előzetesen kidolgozott, a meg. valósítás stádiumára julotlak At előkészítő biiotlság uégy heti lelkes munka után, kedden este 9 órára hivta össze az alakuló közgyűlést, mely a belépési nyilatkozatot aláirt tagok impozáns részvételével folyt be A gyűlésen Dobrovits Milán v. országgyűlési képviselő elnököli. Az alapstabályok előterjesztése és jóváhagyása után megválasztották az igazgatóságot, mely a következőképen alakult: Diszeluök : Dobrovits Milán. Elnök: Boros János. Ügyvezető elnök: Kazár Iván. Alelnökök: Ürbanok Károly és Brónyai Lajos. Igazgatósági tagok : Lőke Emil, Strasser Márton, Dr. Hajdú Gyula, Káulz Jenő, Schreíber Lajos, Dr. Pollák Ernő, Szerb Eruő, Singer Sándor, Melcer Jenő, Kocsiás József, Róna Gyula és Viola Lajos. Póttagok: Kertész Imié, Zutel Sándor, Areuslein Sándor. At igazgatóság már jövő hét elején Dléat tart, melynek tárgysoroiata lest: A tisztikar megválasztása és a tornaterem ügyének rendezése.
— A Magyar Országos Állatorvos Egyesület Dunántuli osztályának közgyűlése A Magyar Országos Állatorvos Egyesület dunántuli osztálya f. évi október hó 89-én lariotta meg Székesfehérváron a vármegyeház közgyűlési termében a rendes évi kótgyülését. A közgyűlésen Trombitás Ignác stombathelyi Állategészségügyi felügyelő elnökölt, aki délelőtt 11 órakor nyitotta meg az ülést, melynek megtörténte után Elschléger Elemér nagykanizsai városi in. kir. állatorvos, mint ar. osztály titkára, olvasta tel jelentését at osttálynak az elmúlt évi működéséről. Ezután Viasz Jótsel zalaszeutgróti állatorvos pénztáros pénztári jelentését, majd at 1912. évi költségvetést ismertette. A közgyűlés a tárgysorozat letárgyalása után elfogadta Kertész Lipót nagykauitsai városi állatorvosnak azon iudit-váuyát, hogy az osztály írjon fel az orstágos egyesülethez at iránt, hogy a városok rémére adott államsegély felosttásánál a városi állatorv soknak abba a fizetési olyiályba való sorolását, amelybe\'* városi orvosok besorozva vanuak, a belügyminiszternél kérelmezze és országos egyesület a Rendezett Tanácsú Városok Országos Szövetségét is kérje fel et ügy1 támogatására. Ezután a közgyűlést az elnök bereket-lotte és megnyitotta a szakülést, amelyben Kertész Lipót nagykauizsai városi állalorvos „Alkalmaa-e a sertések sörétezése aiok ivarzásáuak megszüntetésére ?"
november s
ZALAI KÖZLÖNY
3.
eimen tarlott előadást, melyet a jelenlevők nagy tetaxéssel fogadlak. Trombitás Ignác elnök és Qaál Józse* magyaróvári fóallalorvos kőszöiietflket tolmá csolták az előadónak és egyben felkérték, liogy értekezését a szaklapokban tegye közzé. Ezzel a szak-illés véget ért, amely után társas ebéd volt a Fekete Bubán.
— Az Emberbarát temetkeaési egylet
elhunyt tagjainak lelkilldvéért f. hó 4-én, szombaton reggel 8 órakor tartja a városi felsőtemplombau a szokásos gyász-isleutiszteletet
— A gazdasági egyesület közgyűlése A Zalavármegyei Gazdasági Egyesület ugy is mint a Zalamegye Központi Mezőgazdasági Bizottsága f. hó 7-én d e, 10 órakor, illetve 11 órakor Zalaegerszegen az egyesOlei helyiségében rendes közgyűlést tart
— Tánckoszorucska November 4-én d. u. 7 órakor kezdődik a diákok láucvlzsgája. Ennek folytatása a boBzton estély. Nov. 5-éu d. u. 4 órakor lesz a gyermektanfolyam táncvizsgája. Este a felnőttek tánekoszorucsk^ja reggelig. Mindegyik vizsga ciáguyzene mellett tartatik meg.
— Meggyógyult az álomkóros beteg. El év március hónapjában a csoportház egyik padlásán egy alvó embert találtak, kit sehogy se tudlak felkölteni, azért beszállították a nagykanizsai kö/.kór-liátha. Mintegy 5 hónapig volt ilyen eszméletlen álomban, mely idő alatt mesterséges táplálással tartották benne az életet. Se nevét, se kilétét vagy illetőségét nem kikerült megtudni, bár az újságokból a nagy közönség értcBllll az álomkóros if|uról, ki körülbelül 23—23 éves lehet. A kórházba egyre jöttek a tudakozódások az ország minden részéből, hogy uom az ő eltUut fiuk va#y rokonuk-e az alvó ember. Végre annyira magához tért e ritka ideg-gyeugeségll ember, hogy fenjái és maga táplálkozik, így megtudták, hogy az illető Várasd melletti gazdálkodónak a fia. A sznlókot értesítették és ma eljött érte a bátyja, ki oly frappánsul hasonlít hozzá, hogy a kórházban volt orvosok és ápolónők alig tudták őket azontúl megkUlönböiteini. Azt beszéli a
bátyja, hogy (ivére a tavasszal valamiért összeveszett az apjával, azért hazulról elment és Varasdou napszám inun\'tát végzett. Olt találkozott vele utolján, hivta haza, de nem ment. Most hazaviszi és az apja gazdaságában talán tyra visszanyeri normális egészségét. A nőve: Vajdics János.
— Megszurkált béres Takács János tok-szabadi béreit szúrástól eredő sebesülésével a nagykanizsai közkórházba szállították. Sebei az orvosi látlelet szerint 10—14 napi gyógyulási időt igényelnek.
— Vígan a halálba. Pintér János 35 éves kocsist pénteken hajnalbau az i«tálló ajtóban halva taláiták. A küszöbön feküdt hanyatt, ngy, hogy feje az istállóban\' lábai pedig az udvaron voltak. Az Az oda hívott városi orvos, duda Lipót dr. megállapította, hogy már 8—4 órával azelőtt történt a halál Mivel ennek okát megállapítani nem lehetett, az orvosreudőri boncolás elrondellotctt. Pénteken d. u.
történt ez, Rátz Kálmán és Goda Lipót városi orvosok által, kik megállapítottá*, hogy a részegség leg-legmagasabb foka által előidézett agyszélütés okozta halálát.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern intézményt ajánlunk tisztelt olvasóink szíves figyelmébe a Budapesten VIII. Főherceg Sándor-utca .HO-ik száma alatt fennálló Magyar Otthon penzióban. Evek óta általános m kedvelt, pompásan bevált, család szálló ez, ahol mérsékelt napi áron, (mindössze három koronáért :s és fokozatosan feljebb) teljes ellátáshoz és lakáshoz, szépen bútorozott külön bejáratú szobákhoz lőhet jutui. Vidékinek, kik rövidebb-hosszabb időt kivárniuk a fővárosban tölteni, szórakozás, vagy üzleti ügyek intézése végett, a Magyar Olthou barátságos hajlékaiban nyugalmasan berendezkedhetnek. Csoportos jelentkezőknek, utazóknak, turistáknak, hivatalnokoknak és más hivaUtsuak-uak még kivétolesebb kedvezmény jár ki. Iskolák vakációs, tanulmányi kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Otthon I Villamos világítás I Tükrös szekrények I
HIRDETMÉNY.
A Nagykanizsai tiszti önsegélyző szövetkezet 1910. október 9-én tartott közgyűlésében a szövetkezet felosztását elhatározván, beszámolásba lépett.
A kereskedelmi törvény 240 §-a értelmében felhivatnak ennél fogva mindazok, kik a nevezett szövetkezet ellon követelést formálnak, hogy követelésüket a jelen hirdetmény harmadszori közzétételótól számított ti hónap alatt érvényesítsék, mivel a ti havi határidő letelte után a szóvetkezeti vagyon a tagok között felosztandó és a késedelmes jelentkezők kielégítést nem nyerhetnek.
Nagykanizsa, 1911. október 31.
Nagykanizsai tiszti önsegélyző szövetkezet felszámolás alatt.
HirieseM felvesz
a kiadhlvatal,
z 6b =
- Dek-tér
és mitideu bel- és külföld hirdetési iroda.
rmm ALAPÍTÁSI ÉV 1832. mm
IfJ «IH^DICB József
* fíHOYKHrUZSJlN.


¿^olja, jól berendezett
mindennemű nyomdai mnnkák díszes és Ízléses elkészítésére, jnt&nyos árak mellett.
I^éLíjegye^ l^örlapoH, n)egbÍL>ó^, eljegyjéji ¿5 e5^eté5Í Mrlyá^ rrjlodig a legújabb diűat 53eriot
l*é53lttetr)el* el.
Falragaszok, gyászjelentések s más sürgőa nyomtatványok néhány
óra. alatt előállíttatnak.
Nagyon alkalmas intézet kisebb s nagyobb művek kiállítására.
3
j ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER Ifi.
Egy erősítő szert gyengegyomruaknak
ti átoknak, kik meghűlés, vagy a gyomor túlterheli«, hiánya, nehezen eméstthetó, nagyon meleg vagy lul hideg ételek élvezése folytán
Gyomorgyengélkedést, mint Gyomor hurut. Gyomorgörcs, Gyomorfájások Felfujodás stb
betegségeket kaptak, minden körülmények kozólt i
Dr. ENGEL-féle
»
használják.
Baldrlanum a legtökéletesebb hatású gyógy-bornak bizonyult a gyomorgyengetégeknél, kulónóten ha etek ínég kezdetlegesek, met megakadályozza azok következményeit, mint az Idegeaa4f, álmatlanaáff, axédüléal rohamok, aiornláa stb
.Összetételénél fogva Bamoabor, Baldrlau oattpttket, málnaayrup éa oaaraaanyalevet tar-Iáimat. A Baldriaaum igen JA hatással vált aa4k-rakedéanól él határozottan erósítóleg hat az efféti ambarl aaerveaetra. A dr. Engal f4Ie Baldrlanum nem tartalmai aemmtféle káros aieroket ét így gyengék c* gyermekek ii még hontahh ideig is hatják, l.eghatáaoiabb, ha azt reggel éhgyomorra és este lefekvés el\'>11 szedjük egy likórós pohárig. Gyenga •gyének és gyermekek rétiére a Baldrlannm meleg vittel hígítandó és egy kevés cukorral édeaitendó.
A dr. Ezifel fél* Baldnanom üvegben 3 éa 4 koronáért kapható Magyaratág Összes gyógyszertáraiban Direckt vásárolhatjuk: Nagykanizsa, Kiskanizsa, Hersehetv, Tóletenlmárton, Namesdéd, Némaavid, Csákány, Kiskoinárom, llánoksientgybrgy, Stentlászló, Tótfalu, Kerkastcntmíklós, Muratzerdahely, Csáktornya, Letenye, Kotor, l\'erlak, Vldovec. Ataódomboru, l.égrád, fíükkosd, Muiake esztur, Ihárosberény, Róhonye, Tap. •ony, Szjkácat, Marcali, Simson, Kéliely, Vörs. Ilal»-tonsientgyürgy, Apáti, k\'istthely stb gyógyszertáraiban, úgyszintén Magyarország, minden nagyobb és kiaehb helységében levó gyórgyatertárban. illetve fú-sterutleleihen,
Dr. Engal-féla Baldrlanamot a nagykanizsai gyógy<zettárnk 3 és tóhb üveg megrendelésénél az eredeti árak melleit Magyarország bármely helyiségébe szállítják.
Óvakodjunk utánzatoktól!


Kérjünk határozottan drlannmot.
Dr Engel-Mle Bal
A Zalai Közlöny
8/irkisztósígs is kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van-
A* 1868. év óta forgalomban.
oöif- es
Óvakodjunk
ntárnátoktól 4a mi» k4axltm4nyek beoaem-péaaéaátöl.
K megjelólcsek :
Berger kátránys/.apana, Bcrgcr glycerin-kátrányszapana ¿8 Berger kén-kátrányazapanal,
Bjrgjr ,\'ygy- é« hiijteaikm sjapan-ii
cégünk restére mint szóbeli védjegyek és azonkívül o póttá- i
sokkal: valódi cs eredeti védve vannak. Minden eláruaító, ki eten kizárólag valódi és atóbell védje-gyekkel biztosított, 40 év óla kipróbált llergor-fcle aznppunok lielvutl más készítményt csempész be, megsérti vedjogyjogunkat. A mi szappanaink n valódiság jeléül az / • ■ ^AJÍ^ 1,1 lenyomaton ¿íw.
!! A magyar újságírás sziazáclól !!
A NAP
A magyar közönség ligkadva tsbb lapja.
A 48-aa ••xméay 4a a magyar nemietl törek-véaek agyatlan hü 4« k4zlelhete tan
aaóaaóldja.
FUsterkeulS:
BRAUN SÁNDOR
Felelót tzerkettlö
HACSAK BÉZA
Naponkint 155.000 példány!
= Egy szám: 2 krajcár. —
A Bap elöflaet4al ára :
Éléit éira . II - I II liuiiiir........ I
Fiiéira.....I.- I | E«r Uuiri . . . 1.41 I
FIDIBUSZ
lagkltliibb magyar élelip!
Páratlan népszerűségi Remek szóvégi Pompás képek !
Mesésen olcsó I rz Egy szám: B krajcár ~ A Fldibnaa alBflsat4al ára:
Elén éin .... I - I Féléin .,/.\'.... I
liljiiiir« .... I II I fc|j béiiira . . - II (
lutatványaaámokat ktUd a kiadóhivatal:
Öszi trágyázás!
éiiiiijiit kialillénktél I
4100
Valódi r ~_I
iiikiijiik a kialiltiiiktéi I
ví4jagyü.
Thomassalak
a Isgjibb és lagalcaább faszfiriavas műtrágya!
tirléikiéjuk.
aiiiii Hit tartat aajil-lémi iaa •Hálva.
a Ikiaiipkiipkitlakrikii Iirlli.
1/ | . ir*| • tiiaiiMiipoiiuriiii iirita,
Kaimar Vilmos "«»rtip.i..ui.
IVHFEir II , iiiriiif il 41
mr KttlSnSaan a jelenleg vendkWtlM oloaó árakra flfyolmeateqak a váaárldkat.
Képviselő és raktár Mells ós Pintér Szombathely.
HIRDESSEM 4 „7414/ KÖZLÖHY"-BEH
ÉRTESÍTÉS.
A Nagykanizsa, Kőszeg és Kismarton állomáson elhelyezett katonaság részére az lgla. évi január hó 1-től lgta. évi dec 3l-ig terjedő biztosítási időszakra leendő kenyér és zab bérlet utoni szállítása végett.
Az ajánlatok tárgyalása a soproni csásiári és kir. katona élelmezési raktárnál lgll. évi november hó 3-án fog megtartatni.
Az ezen tárgyaláshoz érvényes feltételek a soproni élelmezési raktárnál botekintheté8re felfekvő hirdetményekben és szállítási feltételek füzeteiben — mely utóbbiak díjtalanul megtekinthetők — foglaltatnak.
Sopron 1911. évi október havában.

Hirdessen a Zalai Közlönyben
hm ivnvi aranyaram i lagnagyoBB
WOLF

védjegyet éa cég-aláírást viaelik
Tess.k tehát etoo két iamerteló jelre-ügyelni éa kifejezetten Uerger-féleazappanokat kérni, mini a kővetkező cég gyár.inányall: i
6. Hell & Com.p Troppau.
Kapható : Magyar-oaztrák monarchia 4a a kQlfSId gyogy-azartáralban 4a azakbavágó üzletekben.
ü„ „09, aranyárami lafagyobb kltüntal*.
AW5DEBURQ-B(JCKAUfl
K<p>lMlJJa t
Boros Rrtur oki. S4p4szm4rn8k,
BUOAPHaT, VI., Tar4x• klrtll 80.
Járkerekes és helyhez kötött telitett és szabadalmazott
túlhevített gőzzel működő lokomobilok
WOLF eredeti uerkexeta 10-800 IferiHf.
Az Ipar 4a mazdfazdatág lantazdaaágoaabb. laglartóaabb éa la(mafbtzhatóbb 0««mg4pH Q««»gyárlá. 700 000 Idarfln falfll
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, ign NOVEMBER 6.
50-IK ÉVFOLYAM 89 SZÁM.
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
iiljilinlk hátion éi ciütírtikön.
CiöAxaléal Irak: Kgtu í.re 10 korona, filívre 6 korom, NegjrcíMvie 2 korona 50 Ali. — E(yaa aaím ára 10 Ali.
heleló» ifteikflialó: Kertén» Jiíaarí,
KUdjn : H nK«-rk«MtKt<>Hé|(.
8zarkasztöté| ii kiadóhivatal Daák-tir 1
Talafon: 112.
rlnl.
Nagykanizsa tengeri kígyói.
A közkörház kibővítése.
Ezekből a szörnyetegükből Nagykanizsán egész kis muzeumot lehetne összeállítani Csodájára járhatnának a rendezett tanácsú városok és megláthatnák, hogy amikot ók már régen kiirtottuk a városi közgyűlések napirendjeiről, itt nálunk jól konzerválva még sokáig oda se kerülnek. Sándy Gyula múépítönek kívánjuk, hogy az Isten él\'.esse az emberi kornak addig a bizonyos legvégsó határáig, de nem kell hozzá prófétai tehetség, ha azt mondjuk, hogy kórházbóvitési tervei, melyeket Nagykanizsa városnak készített még mindig kivitelre fognak várni, amikor ót már mint néhai múépitót fogja a nagykanizsai kórházi bizottság emlegetni.
Mert az a sors vár ugy látszik a kórház kibővítésre is, mint teszem fel a város csatornázására, a vízvezetékre, a főgimnázium építésre, a színház épitésro, amik már kj tudnja hány esztendő óla élnek és rémítgetik a pénzügyi, építési, szijiügyi s az Isten tudja miféle bizottságokat meg a tanácsot meg a szónoki tehetségekben páratlan képviselőtestületet.
A legfenyegetőbb tengeri szörnyeteg pedig a közkórház kibővítése. Ennek a nyakát kell először kitekerni és ha egyszerre nem sikerül & megfelelő fegyver híjában legyűrni ezt a kígyót, akkor részletenkiut kell vel^ elbánni és először a méregfogait kell kiszedni.
Igenis. A közkórház terveit örömmel ismertettük a Zalai Közlönyben, de tudatára jutottunk annak, hogy ez a terv beláthatatlan időkig fog egyik forumtói a másikig vándorolni és a nagykanizsai közkórházban még mindig lesznek a földre teritett szalmazsákokon összezsúfolva betegek, sót lesznek olyanok, melyeket fel se vehetnek helyszűke miatt és nem lesz kórházi 3. orvosa, aki a kórházban laknék és minden időben rendelkezésére állna a szenvedő betegeknek
A kórház kibővítésével ezt a szokásos végtelen utat nem szabad megtenni, lla a szükséges ?—800 ezer K, ami erre szükséges, nincs meg, akkor mog kell valósítani h tervnek egyes legégetőbben szükséges részeit ugy, hogy az egész tervvel ez összhangba jusson.
Első és legszükségesebb része a tüdőbetegek pavillonja, mert nemcsak Zalamegye vezet az ország vármegyéi között a tüdőbetegek nagy számával, hanem Nagykanizsáé a szomorú elsőség a vármegye városai között. Most ezek a szerencsétlenek a többi betegek közt feküsznek és inficiálják beteg társaikat. A tüdőbetegek pavilonja azért is volna könnyen felépíthető, mert ehhez a kormány kivétel nélkül hozzájárul 80—50*/« állami segéllyel.
A második résziéi, mely sürgós megvalósításra vár, a ragályos betegek osztálya, Hiszen tudjuk, hogy Nagykanizsán gyakran lép fel már élénk szomszédos forgalmánál fogva is egyik másik ragály, melynek gvógyi-tásához a kórház külön osztálya sürgősen megkövetelhető.
Ha igy ez a két pavillon elkészül és az inficiáló betegek kikerülnének az összes beteg állomány közül, ti kórház kibővítés lényeges része meg volna oldva. A tervbe vett többi rész felépítése azután várhatna addig, amig sorra kerül.
Téli pihenő.
A faluban csönd van. a határ néptelen. Egy-egy fát, venyigét, szaluiét bordó kocsi mutatkozik osak. Viszik a téli lllteni valót. Ide-oda alig lesz tenni való, most lesz kapós a falun — a könyv. De hát nem minden könyv a jó barátunk is egyúttal. A rossz könyv kegyollen ellenségünk. Attól órköduQuk kell. Heguláról, az edelényi rablógyilkosságról a minap az IQnt ki, hogy lelkét a rossz könyvek olvasása mételyezte el. A mint a könyv mosolyra, kedvre> riagy elhatározásokra fakaszt, ugy a gonosz iratok olvasása betaszít a bűnbe. Mikor nyomatott betűt vesztek a kezetekbe, mindig óvatosak legyetek. Sohase tudhatjátok, lelketeknek milyen inérgétól szabadultatok meg.
De auuál inkább becsültétek meg a jó könyveket. És valóbau helyes érzékkel gondoskodhatott a (öldinivelésügyi miniszter a nép javáról, mikor megértve belli iránt való sóvárgását, idáig valami négy ezorig való könyvtárt adott községeknek, iskoláknak, köröknek, szövetkezeteknek. És milyon könyveket A löldmivelésügyi minisztérium nagyon helyesen az az elvet valolla, hogy szénégetőnek lökén legyen a szeme, a mi másképen ugy is kifejezhető lenne: a fóldmivelő pedig jobbára földmiveléssel foglalkozó könyveket olvasson. Soliasom felejtem el azt a nyírségi magyart, aki mikor nekem büszkén mutatta, egy inéter Wii centiméternyi sorközzel ültetett, kikft-rózotl, gondosan permetezőit szőlőjét s ¡hogy milyen egészen más az ó szőlőművelési módja, mint a tár-
saié és büszkén hozzátette, hogy ó mfitrágyáz, ( minden évben háromanuyi termése van, arra a szavamra, hogy :
— Kilől tanulta ezt? — így felelt.
- Nem láttam én ezt sohol, csak olvastam a könyvtárból egy könyvből. Olyan akurátusan le volt ebben a könyvben írva az ujinódi szőlőművelés, hogy én kiszedtem vénhedt tőkéimet, felrigoliroztam n földemet előírás szerint, azután sorról-sorra végeztem a dolgomat \'Parsain lett a könyv, az igazított el mindenre. Ha tehetségem lenue eljárnék falura s hirdetném, hogy e*ák olvasni felebarátaim. A könyv a legjobb barát. Az ad legjobb tanácsot. A könyv sohasem csal meg, szeretem a tündérmeséket, regényeket is, de azt mondom, hogy a fóldmivelő ne fázzék a gazdasági könyvektől
Igy beszélt a nyíri magyar és hány ezernek, meg hány ezernek a véleméuyét szólaltatni meg. A löldmivelésügyi miniszter minden évben szaporítja a könyvtarak számát s minden évben sokan folyamodnak érte. Nincs eset rá, hogy ha község, kór, szövetkezet kéri oly formán, a hogy elő van írva, hogy bárkit elutasítsanak. De persze a kérvéuyekkei sort tartanak A ki előbb jón előbb kap. Azért nagyon helyes lesz olyan helyeken, ahol még ez a felelte szükséges intézmény nincsen mog, folyamodni érte. Ha a község kéri a könyvtárt, akkor a községi képviselólestűlotiiek jogerős képviselőtestület, határozatát is mellékelni kell a kórvényhez, ha köri akkor euuek alapszabályát, a kérésre vonatkozó közgyűlési határozatot is inellékelui kell, ez a tudni való a szövetkezetre is.
Mennyi boldog óra emléke — a léleknek milyen derűje lappang a könyvek lapjaiu. ¡A boldogulásnak inily ösvényeit mutatja meg egy-egy köuyv lís ha még hozzátesszük, hogy mindezt ingyen adják, szinte csodálkozunk rajta a százig való kérelmek száma nem sokkal több.
Széchényi István gróf — a legnagyobb magyar is a nép kipallérozásábau találta mog a boldogulás titkát. A magyar föld sok kincset rejt, amit csak gazdasági ísineret-ink gyarapodásával bányászunk ki. Már ma is sok változott a nép gazdasági módjában, de ha egész széltében hódit a helyesebb, a jobb, az, észszeiűhb gazduságvitel módja, kedves\' hazánkra rá se lehel ismerni. Edison, a világhírű amerikai feltaláló most végig gépkocsizta egész Európái. Franciaországról azt inoudja, hogy az egész ország egy szép kerl. Majd ha hazánkról is ilyent irnak, akkor lesz boldog a magyar.

2—3 középiskolát végzett jó házból való fitt
GYAKORNOKNAK
jó fizetéssel azonnal felvétetik
Iíju Wajdits József
könyv és papirkereskedésében. ;
Nagykanizsa, Deák-tér 1.

í
ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER 6.
Drágaaágí pótlék.
— A kórházi tisztviselők sérelme. —
Őszintén szóira, nem szívesen foglalkozunk már a városi tisztviselők drágasági pótlékával, mert -^ahelyett hogy az illefőkuek hasznára volnánk, ha elégtelen fizetésekre rámutatunk, talán inkább visszatetszés! kclltluk irántuk azok előtt, akikuek jóindulatára pedig éppen rászorulnak a rosszul fizetett hiva-taluokok De ha már a közügyet szolgáljuk és ha a városházi eseményekkel be kell számoluuuk olvasóinknak, hát nem térhetünk ki az elől, hogy ue foglalkozzunk a városi közkórház gondnokának és irodatisztjének a képviselőtestülethez intézett kérvényével.
Ez a kél emiitett hivatal furcsa helyzetben van. Egyszer már Mohamed koporsójához hasonlítottuk, mert épugy inint az, ég és föld közölt lebeg. Azaz se a város nem akarja liszlviselójének elismerni, se u kórház nem bir kellő autonómiával, hogy egyedül intézze tisztviselőinek sorsál. Ma sém tudunk tehát más hasonlatul élni. Pedig akármily ferde is ez állások helyzete, mégis csak városi tisztviselők ők. A város képviselőtestülete választja ókel, a város hatósága gyakorol felettük ellenőrzési jogot és a várisi tisztviselők nyugdíjintézetének köteles tagjai.
És mégis mi történik? A tisztviselők fizetés kiegészítésére folyósított államsegélyben őket nem részesitik. Hogy ez keserű érzettel lölli el a terhes hivatalt ellátó kórháziakat az könnyen elgondolható És most kétszeresen érzik ezt, mikor a miniszter azt irta > városhoz, hogy akiket az államsegélyből nem részesítenek fiietés-kíegészitésben, azokról a város házipénztárának terhére gondoskodjék.
A miniszternek e humánus és jóleső intelme ösztóuöiiözte a város mostohagyerekeit n kórházi tisztviselőket, hogy kérvénynyel járuljanak az ¡ráüt a képviselőtestülethez, hogy megfelelő drágasági pótlékkal segilsen helyzetükön mindaddig, amíg fizetésük a városi hasonló minőségű, illetőlog osztályú tisztviselők fizetésével nem létetik ogyenlóvé.
Nem tartjuk szükségesnek, hogv ez igazságos és jogos kérelmet a városi halórág és bizottság figyelmébe ajánljuk. Megelégszünk azzal, hogy az esetet megírtuk és a helyzetet feltártuk A többit a kérelmezők megelégedésére úgyis elfogták intézni a tanácsban és közgyűlésen, ahol igazságos ügy mindig kellő méltánylással találkozik.
h i ¡TÉT
Az Eichberg emlék-bizottság működése.
Néhai Eichberg Adoll igazgató emlékének megőrzésére alakult bizottság csendben bár, de folytonosan múködesben van. Osak nemrég tartott bizottsági gyűlést GrQnhut Henrik elnöklete alatt, aki jelentette, hogy a volt tanítványok körében a fenti célra eszközölt gyűjtés több mint 6000 K eredményt mutat fel. Bár még a legutóbbi idóben is érkezett üutmann ÖdönJjárólól 200 K. Bien
Dávid-tói 50 K, sót 5-10 Koronás küldemények is érkeztek, mégis ugy látszik, hogy a gyűjtés körűibeiül befejezést nyer. A pénz miként való felhasználásáról még egyelóre intézkedés nem tétetott. Mert, amint már egyszer hírt adtunk róla az Eichberg családnak egy régi barátja évenkínti összeget ajánlott fel, hogy az az elszegényedett Eiohberg ivadékiik felsegélyozéséro fordittassék. Mivel pedig ujabban kitűnt, hogy bizony nem egy családtagja szorul rá az irgaltnasságra, a humánus lelkű elnök és vele a bizottság tagjai nem zárkóznak el az elól. hogy ideális célú mozgalmukat segitó akcióval toldják meg. Az adakozók listájából azt láttuk, hogy a begyült összeg nagy része idegenből folyt be, mig a Nagykanizsán élő tanítványok aránytalanul csekély összeggel járultak hozzá a tőlük is ugyanoly lelkesedéssel magasztalt férfin enilékalapjához. Nem lehetetlen azonban, hogy egyesek hozzájárulásaikat arra az időre tartják fenn, amikor majd a bizottság dönteni fog, hogy miként óhajtja megöröki teni a kiváló tanférfiu emlékét. Amint értesülünk ez még a kővetkező év első felében megtörténik, sói az egész mozgalom befejezést nyer.
— A kivilágított temető Mindenszentek estéjén kellemes meglepetés érte a temetőbe járó kegyeletes közönségé. Ugyanis a temető középső utján egy hatalmas kereszt volt villamos körtékből összeállítva, in.-ly tündéri fényt szórt a koszorúkkal ékes sírokra A temető bejáratánál pedig hatalmas Ívlámpák terjesztetlek nappali fényt a hullámzó tömegbe. Ugyanily illumináció vegyüli Kiskanizsán is a sirok pislogó mécsvilága közé. Az egyik az élőt fényességének, a inásik a tu|vil*g sejteies derengő fényének szimbóluma volt. Ezt a Nagy- és Kiskauizsa közönsége iránt megnyilvánult figyelmet a Krauz Lajos villamossági üzem r. t. finom lekü igazgatójának Pongor Henriknek köszönhetjük. Nem dicsérünk olt, ahol a telt maga a legékesebben nyilatkozik
— A közegészségügyi cHonkabizottaág folyó hó i áu Szekeres József dr. eluóklete alatt gyűlést tartott A gyűlés ósszebitá-ál a városban előfordult kanyaró e-etek tették szükségessé. Bár kevés megbetegedés volt é> csak a kis gyerekek között; sőt az utohó uapnkou ujubli esetek nem foidúltak elő, mégis helyes volt. hegy a közegészségügyi bizottság azonnal mcg&tte kötelességét és a szükséges óvintézkedéseket foganatosítja. Igy hz 1—V. kerület 3 kisdedovójáuak bezárása rendeltetett el a további intézkedésig. Szó volt arról hogy t/\'sengerí és Kaziucy-uti fák olykép nycsesseiiek meg, hogy a házaktól a napsugarat lehetőleg el ne fugják, meit különben nyirkossá teszik a falakat és a szobák e miatt nem felelnek meg az egészség követelményeinek Felemlítettek Nagykanizsa bűzös csatornái és azok az árkok, melyek uéinely utcában a házak ablakai előtt zöldes rothadt vizel tártulinaznnk és kiváló
melegágyai mindenféle egészségollenes miazináknak.
Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy az egészségügyi bizottság már hosszú idő óta csonkán gyűlésezik, mert nem hiratik össze teljes számban. Egy belügyminiszteri rendelet értelmében az iskolák igazgatóin kívül a tantestületeknek ogy-egy kiküldött képviselője Is tagja a közegészségügyi bitotlságnak. Ezek azonban már több gyűlésre konzekveuter nem kaptak meghívót. Pedig éppou járvány alkalmával szükséges hogy a tanítók minél nagyobb számban vegyenek részt a közegészségügyi munkában. Ez volt éppen intenciója az említett miniszteri rendeletnek is Sem hisszük, hogy ez az elpöknek rendelkezése vagy mu. lasztása következtében törléuf. ., .
- Október hónapi közegészség! állapot. Kálz Kálmán dr. városi tiszti orvos jelentése Nagy-Kanizsa október havi közegészségi állapotáról a következőket mondja: Az időjárási viszonyok kedvezők voltak; az egész hónapban kellomes mérsékelt meleg őszi időjárás uralkodott elegendő csapadékkal A fol nőttek egészségi állapota kedvező volt, a megbetegedések kevés számban fordullak oló gyermekek egészségi állapota nem volt oly kedvező. A légcső és emésztő szervek hurutoe bánialmai észleltettek. Szórványosan a \\<lifteriiisz és l!) esetben a kanyaró is előfordult bár enyhe lefolyással. Volt difterilisz és lorokgyik 6 esetben, kanyaró 19, hökliurut I és vörheny 3 esetben,
Rendóri boncolás egy Pintér János nevű 30 éves kocsis hirtelen halálától vált szükségessé. A boncolás megállapította, hogy magas fokú alkoholizmus következtében beállt agyvérzés okozta halálát-Hegedüs Oyörgy 40 éves elinekóros elmegyógyintézetbe szállíttatott. A piaatyi több izben tartatott or-vosroudőri szemle és sok ártalmas gomba kobozlalolt el és semmisittetett meg. A kolera ellen való védekezés e hónapban is folytatlatott és a vendéglők, kávéházak és egyéb uyilváuos helyek megvizsgáltattak. A halálesetek száma e hóuapbau összesen 41 volt. —
— A Kath. Legényegylet köréből. Klapper Miklós könyvtáros tegnap nyitotta meg és bocsátotta az egyesület tagjainak rendelkezésére. A könyvtár, mely fiOO kötet válogatott művet tartalmaz minden vasárnap d u. 2—3-ig lesz nyitva a kör tagjainak.
— Az erdő és legelő bizottság szombaton gyűlésezett. Ugy látszik nagyon erősen akarja ez a bizottság fokozni a város földbirtokától várható jovö-deliuét. Osakhogy azt hisszük, hogy nem jó helyen kezdi; mert a katonaságnak egyes esetekben nyújtott kedvezineuyt a táros azért szokta tenni, hojcy más oldaltól a városnak többszörös baszuol hajtson. Arról van szó, hogy a bizottság javasolju a tanácsúak, hogy lépjen n ini kezesbe a katonai hatósággal, hogy a harcászai gyakorlótér és a lövésztér után eddig foetelt H— 200 K bért vagy emelje fel, vagy pedig minden egyes használati napért fizessou a kincstár 60—70 K át. Abból indul ki, hogy Szepelnekuek ilyen alkalommal 40 K-ál Tizet a hatóság.
— Halál a korcsmában. A Vida kocsmába betért vasárnap este egy pityókás ember és egy kis bort kórt. Tóth Ferenc volt vágóhídi béltisztitó volt. Később könyökére támaszkodva, elaludt és fel sem ébredt többé, Szivszélütés ölte meg. A körülölte mulató emberek ühiie no vettük. Csak mikor költögetni kezdték, veitek észre, hogy örökre elaludt.
r
^^ ■Csak , . t . H
alpesi tej - j kakaó é czukorból áll I Páratlan
. . • v ___különlegesség.
AILKA SUCHARD
NOVEMBER 6
ZALAI KÖZLÖNY
A.
— A nyomdánkban hirtelen történt üzemi akadály miatt nem jelenhetett meg lapunk a szokásos időben. Előfizetőink szives elnézését kérjük.
— Razzia a tejesek között. Vasárnap röggel Viliko TamAa vajmeater a rendőrség assislenciá-játal a kora reggoli órákban tej vizsgálatot tartott. Megvizsgáltak l!H lojesasszouy és 7 uradalmi tejtermék szállítmányát. Úgy látszik az eddigi szigorúság jó hatással volt, meri összesen 3 asszonynál ¿8 egy uradalmi kocaiu talált lej volt gyanún, melyeknek mintái a vegykisérleti állomáshoz kllld-llek fel. A többié kifogástalan volt. A rendőrség ezentúl is éber szemmel fogja kisérui az élelmiszer árusításokat
— Jótékonycólu magryar állami sorsjáték. Ö cs. és királyi Felségének legfelső elhatározása alapján a budapesti m. kir. lottójövedéki igazgatóság minden mástél évbeu jótékonycélu állami sorsjátékot rendez, melynek tiszta jövedelmét közhasznú és jótékony célokra fordítják. Az utolsó 10 államsorsjáték jövedelméből mintegy 145 különböző közhasznú éa jótékonycólu intézmény részesült 10—30 ezer K, sót az utóbbi sorsjátéinál már 60 ezer K segélyben Ilyenek voltak: a különböző köz-és gyermekkórházak, árva és szeretetházak, siketué-mák és vakok intézetei, tiépkouyhák, feliérkereszt egyletek, mentók egyesülete, jótékony nőegylelek, különféle segélyzÓ egyletek, szanatóriumok, poliklini-kai és más hasonló jótékonycélu egyletek és közhasznú intézetek, melynek sokszor e jutalékok Adták meg az elsó létalapot. A budapesti m kir. lottójö-
vedéki igazgatóság jelenleg a XXIX-ik állami sorsjátékot rendezi 175,000 K készpéuz nyereménnyel. A lónyéremény 900,000 K. Ezenfelül még M884 nyeremény van 30,000, 20,000, 10,000, 5,000, 1,000, 600 stb. nyereményekkel. Az összes nyereményeket készpénzben fizetik ki. A sorsjegy roppant olcsósága és a sok kedvezó nyerési esély folytán a köz |avára működő emberbaráti intézmények erdőkében felhívjuk t olvasóinkat a jelenleg rendezés alatt álló XXIX-ik jótéknycélu állami sorsjáték támogatására. A húzást visszavonhatatlanul f. évi december hó 14 éu a lotlójövedéki igazgatóság (Itudapest. IX., Vámpalota) tartja meg. Az említett igazgatóság kívánatra bánrkínek díjtalanul és portómentesen kltldi az uj alapra fektetett sorsjáték részletes játéktervét
* Magyar Figyelő A magyar értelmiség kitllnó folyóirata, a Magyar Figyelő, amelynek címlapján gróf Tisza István és Herceg Ferenc neve szerepel mint szerkesztőké, november elsojei számában íb azokat az eszméket szolgálja, amelyeket zászlóbontásakor lobogójára írt. Vezető cikket Kálmán Elemér irt „Félszeg humanizmus" címen, amelyben erkölcsi ételünk fejlődését és a mai büntető rendszert veszi boncolóra. Kél cikkben, amelyek a darvinístnus-ról szólnak, Fülöp Zsigmond és Palányi Menyhért polémiáját találjuk és különösen érdekes Palágyi Menyhért cikke, aki álláspontjának helyességét rendkívüli alapossággal és nagy tudással DÍzonyitja. Huday Béla, az országos Jogászgyülés utóhangjakén| .Szakéétők a kizigazgatásban" címmel írt magvas és előkelő színvonalú stúdiumot, (iyaluy Farkas pedig a
negyedfélszázados debreceni könyvnyomdáról irt uajy körültekintéssel és alapossággal. Ambrus Zoltán színházaink uj darabjairól ir essay-t az ő finom kritikái érzékével és ragyogó stílusával. Novellát Farkas Páltól közöl a lap, aki a konvent idejéből merítette érdekes történetét. A följegyzések eleven és ötletes rovatában több fordulatos .kis eikket alélunk. A Magyar Figyelő előfizetési ára uegyedévre 6 korona. Kiadóhivatal Budapest, VI. Andrássy-ut 10.
— Ami a napot pótolja A nap bacillus-ölő ereje és melege folytán a délvidéken a légzőszervek báutalmai, a tudóvész, szamárköhögés stb-sakkul riikábbak, mint nálunk. Változó és zord éghajlatunk alatt mindig fenyeget a veszély, hogy súlyos mell- és torokbajok meglepnek bennünket. Azért komolyau kell oly szerokról gondoskodni, melyek ozeu veszélyes bajok ellen biztos védelmet nyújtanak. Itt a loglontosabb dolog, hogy a betegséget mindért csírájában elfojtsuk, hogy már legelején hatásosan Ivkllzdjuk, mikor a baj még az ártalmatlan hurut vagy nátha képét mutatja. Miudezen esetekben legjobban bevált, ha naponta az ismert Sírolin „Rocbe"-ból néhány teáskauálnyit bevettek. Ezen tudomáuyos alapon készült kreosot-készitményuek rendkívül jótékony fertőtlenítő és megóvó hatása vau a légzőszervekre és mindig nagy megkönnyebbülést szerez. Ezen kivül az ize is kellemes.
— Egy jó házból való flu. kinek 2—-3 középiskolája van. nyomdász taiioucuak azonnal felvétetik Ifj. Wajdits Józsel könyvnyomdájában.

CEHES-DIJ-KIIRAS
E 30.000.
— - ■ .Tjypi .ma«,««a «a___ ______. _
Azon célból, hogy a CERES-ételzsirt ott is bevezessük, a hol ezl régi szokásból vagy megokolatlan előítéletből kifolyólag még nem használják, azon kéréssel fordulunk hú vevóinkhez, a kik meggyőződésből és praktikus tapasztalataik alapján hisznílják ezen cikket, miszerint a következő kérdésekre válaszolni szíveskedjenek.
I. Mi késztatta Ont arra, hogy a Oeras-álalzalrral kísérletet tegyanl 2. M lyen etónyal vannak azan átelzsirnak mis átelzslrokkal azemban I 3. Mely alfinyal teázik azt Ónra nézve nélkülözhetetlenné I 4. Ismerőseit hogyan győzi mag ezen előnyökről?
Ezen kérdésekre vonatkozó jó válaszokra a kővetkező dijakat tüzzük ki, a melyek klsorsoltatnak .
I díj á K 1000 = K IOOO | 20 dlj á K 100 = K 2000
10 díj á K 200 = K 2000 | 100 dij á K 20 = K 20000
A*on pályázók kózótt, .a kik a feleletek külalakja éa tartalma folytán különösen jó válaszokat küldenek be, a következő nyeremények kerülnek kiosztásra :
1 nyeremény á K 1000 = K 1000 I 5 nyeremény á K 200 = K 1000
2 nyeremény á K 500 = K 1000 | 20 nyeremény á K 100 = K 2000
K 3000
k aa.ooo
k aooo
K 300O
Ezen pályázati bíróság, melynek összeállítását annak idején az újságokban közölni fogjuk, el fogja dönteni, mely válaszok fognak a 1r o/k ftOft _ M.000 Koronái kitevő dijak kloazthaláaa céljából kisorsoltam! éa mely pályázók \'
kapják meg a M nyereményt, melyek összege : 9000 K. ^^^^^^^^^^^
Ezen pályázaton mindazok réazt vesznek, a kik a fenll négy kérdésre vonatkozó Jó válaazl alanti cégnek legkésőbb 1811. évi november hó 15.-ig beküldik éa leg-alahb öl papírszalaggal (\'/, kg-os Cerea-kockák vagy csomagokról) azt Igazolják, hogy a mi Cerea-élelzslrunkal fogyasztják ; minden további öl azalagért a Jó válaszok beküldője egy-egy további soraaámot kap és ezáltal a sorsolásnál kettős, illetve löbbazöröa esélye van.
A huzáa a jegyaői szabályzat 88. szakasza értelmében a ea. k. közjegyző, Dr. Kopecz H R. ur jelenlétében s irodájában 1911. évi december hó 20-án délelőtt 10 órakoj fog megtartatni. A nyertesek a dijakat azonnal megkapják, raindan levonás nélkül. Az összes nyertesek jegyzéke klnyomattatlk és kivánatra^bárkinek bekuldetik.
SCH1CHT GYÖRGY R.-T., „Dij-pályázat", AUSSIG, BÖHMEN.
4
ZALAI KÖZLŐNK
NOVEMBER 6.
Egy erősitő szert
gyengegyomruaknak
cs átoknak, kik meghűlés, vagy a gyomor túlterhelése, hiányon, nehezen emeszthetn, nagyon meleg vagy tul-hideg ételek élvezése tolytón
Gyomorgyengélkedést, mint Gyomor-hurut Gyomorgörcs, Gyomorfájások, Felfujodás stb
betegségeket kaptak, minden körülmények között •
Dr. ENG-EL-fóle
használják
Baldrlanum a legtökéletesebb hatású ftyőgy-bornak bizonyult a gyomorgycngeségcknél, különösen ha ezek még kezdetlegesek, mert megakadályozza azok következményeit, mint nr. ldegeaaég, álmatlanság, sxédttléal rohamok, szorulás stb
.Összetételénél fogva Bamoabor, Baldrlan osöpöket. málnaayrup éa oaereaznyelevet.iai-talinaz. A Baldrlanum igen Jri hatással ven aiék-rekedéenél cs hatáiozollau erősítőien hat az egál* amberl szervezetre. A dr. Engel fái" Baldrla-nnui nem tartalmaz aemmlf4la károa aaereket ca igy gyengék éa gyermekek is még hosszabb ideig is hstják Leghatásosabb, ha szt reggel éhgyomorra cs este lefekvés előtt szedjük egy llkótös pohárig Gyengs egyenek cs gyermekek részére a Baldrlanum meleg vízzel higitandő és egy kevés cukorral édesítendő
A dr. Engei féle Baldnannm üvegben 3 és 4 koronáért kapható Magvarszág összes gyógyszertáraiban Dlreckt vásárolhatjuk: Nagykanizsa, Kiskonlzsa, Becschelv, Tőtsxentmárton, Nemesdcd. Némesvid, Csákány, h\'iskomárom, llánokszentgyörgy, Szentlászlii, Tótfalu, KarktlZi\'ntmikhU. Mutaszerdahcly, Csáktornya, l.ctenye. Kotor, l\'erlak, Vldovec, Alsódnmboru, l.égrád, llukkosd, Mui.ike eaztui, Ihárosberény, Hiihónye, Tap-íony. Szákáesi, Maréalt; S\'.míon, Kéihély, Vörs, Bála-tonszcntgyoigy, Apáti, Ki-sztholy stb gyógyszertáraiban, úgyszintén .Magyarország, minden nagyobb és kisebb helyscgchen 1*vő gyórgyszeitárban, illetve fü-szcrüzletcihen,
Dr. Engol-féle Baldrlanamot a nagykanizsai gyógyszertárák n és tohb üveg megrendelésénél az eredeti ára\'< mellett Magyarország bármely helyiségéhe szállítják.
Óvakodjunk utánzatoktól!
Kéijunk határozottan Dr Engel-féle Bal drlanuinot.
Beror óim- es
Óvakodjunk
E megjelölések :
utánzatoktól 4a máa készítmények beoaem-pászésétöl.
II A magyar újságírás izinzáclól II
A NAP
A magyar közönség legkidva\'tibb lapja-
A 48 a» eexmény 4a a magyar nemzeti törekvések egyetlen hü éa k4ilelhete tan
aióaaólója.
Köszerkesitö:
BRAUN SÁNDOR
Felelős szerkesztő
HAC8AK GÉZA
Naponkint 166.000 példány!
= Egy szám: 2 krajcár. =
A Nap előfizetést ára l
E|éiz étn . . . IS.- I II ................
Félévre.....I.- I II Eir Uiiprt . . . 141 I
""fidibusz
legkitűnőbb magyar élclapl
Páratlan népszerűségi Remek szövegI Pompás képek I
Mesésen olcsói
\' Egy arám: 6 krajcár
A Fidibusz elöflsetéal ára:
E|éii éin ... ,1 - I || laiyedévre .... 150 I ................. I || E|, kéiapri . . —SD I
Őszi tr&gyäzäs!
éiak«4Jaak a kaaiiaitaaaktel I
4100
Valódi
Sterilje
Orakeíjunk a
jVtarka \'
védjegyű.
Thomassalak
a lagjobb ét Isgolcsóbb foszforsav«« műtrágya f
Caak
Ilyen
akkor
van és ólomzár


I
I
liaiilláilél (illíriai tirtázliljuk.
Kálinál\' Vilmos
-
aiiiu uái
tirliliajil-témi in illáin.
i Tkiaiiphiipkilfabrlku Iirlli,
iirirkiprliilili lUOlfEtl II., Iitfráuy il 41.
mm- Különösön a Jelenlegi rendkívüli oloaó árakra flgyelmeate^ttk a váaárlókat.
Képviselő és raktár Melie és Pintér Szombathely.
Mntatványaaámokat küld a kiadóhivatal:
¡1 VIII. mn Mílttca 9-
HIRDESSEN A „ZALAI KÖZLÖNY "-BEN
Egy tésztát sem
A Zalai Közlöny
Sirkasztötígs és kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van
Aa 1868. 4v ótf forgalomban.
Bcrgcr kátránysznpana,
Bergcr glycerin-kutrányszapana és
Bcrger kén-kátrányszapanai,
B;rger ?ygy- é< higiénikus szapanai. cégünk részére mint szóbeli védjegyek és azonkívül e pótlásokkal: valódi é- eredeti védve vannak. Minden elárusító, ki ezen kizárólag valódi éa szóbeli védje* gyekkel biztosított, 40 év nla kipróbált Itergcr-féle szappaook helyett más kcssitményt ¿«ctnpéss be, megsérti védjegyjogunkat. A mi .s/.appanaink a valódiság jeléül az *
\'A R^hS \'enyomotoll jX/i. iV,
védjegyet éa cég- —------^
aláirást viselik
Tess k tehát ezon két ísmerte-.ő jetre-ügyelni és kifejezetten Uergcr-féleszappanukat kérői, mint s kővetkező cég gyárimányait;
6. Hall & Com.p Troppau.
Kapható : MAgyar-osztfeiU\' monarchia és a külföld gyógyszertáraiban ás azakbavágó Ötletekbe».
se bábakuuyerel, se süteményt l)r Oetlwr sütőpora hozzátétele nélklll, miután az szé|> kinézést és könnyű emészthetőséget sölcsöoöz, s a tésztát nagyobbá és porhanyóvá teazi Ha a tésztát Dr. Oelker sütő porával készülnek, akkor azok külö ttóH.\'ii gyermekeknél a húsételek vagy más összetett ételekről olőttyösebbek, miután tejet, lisztet, zsírt, tojást, cukort tarlalmazuak, az emberi szervezetnek szükséges tápszereket, jólizlő és könnyen emészthető alaklian, a tni gyermekeknek fontos Csináljon teliét gyermekeinek sok tésztát
Dr. Octker Sütőporával a I? fillér
mely mindenütt milliószor bevált recep lekkel kapható.
Az Elemi Biztosító Részvénytársaság
amely 1897-ben előkelő gyárosok és iparosok által alapitlalolt
Nagykanizsán FEHÉR VILMOS urnái
Zalamegyére kiterjedő íótigtnökségel szervezeit.
A társasig elfogad lllz, tniiidennemn balosét és szavatossági valamint betörés, szállítmány és lóhizlo-sitásokat
Alaptőke: 4,000.000 Korona. Biztosítéki alapok : l!)l(). dec 31 17,000.00(1 [ Korona.
Um IWti aranyérem | tegaagyobb ktttlnleléa
MRGDEBÜRG-BUCKHU
WOLF
MprlMtajsi
Boros fírtur oki. gépészmérnök,
BUDAPEST, VI., Taréi.klrút 20.
Járkerekes és helyhez kötött telitett és szabadalmazott
túlhevített gőzzel működő lokomobilok
WOLF eredeti izerkezete 10-800 lóerílf. Az Ipar 4a mezőgazdaság leggazdaságosabb, legtartósabb éa legmegbízhatóbb OzemgápeL
Q..»u>árlái 700 000 lóartn felOl
Nyomatott a laptulajdouos llj. Wajdits József leóuyviiyoiucUjábau Nagykanizsán

NAGYKANIZSA, ign NOVEMBER 9. 50-IK ÉVFOLYAM 90 SZÁM.
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■tilalmik hatfon éi cilltórtikin.
£i6fli«U«l árak: KK»t« tir« 10 korona, fíltvrc 8 korona, N«g)r«tltvre 2 korona 60 »11. — Egy«» Kim ára 10 Ali.
Kolaló» • 1 Cl ktlltó :
Uerláiii JÓBBef.
KIhiIJH :
n >»rrk<<»»(öiié||.
Szirkuztöiig is ki«d4hi»«UI liák-tir I
T.l.fon: 112.
rlnl.
Az állandó szinház kérdése.
(v.) Mióta a szomszéd megyékben Kaposvár és Veszprém állandó színházat építettek, a színházépítés Nagykanizsán is aktuálisabb lett. Először a példa vonz, aztán az -f áVéná alkalmatlan volta is késztet bennünket, hogy a színházépítés kérdésével közelebbről foglalkozzunk. Kulturális érdek füzódik-e ahhoz, hogy már most a kővetkező 4-5 évben legyen állandó színházunk, vagy kitoljuk a kérdés megoldását mindaddig, míg a ineg felelő összeg rendelkezésünkre áll. erre igennel is, nemmel is felelhetünk, a szerint, milyen szempontból tekintjük az ügyet.
Ha Veszprémnek, Kaposvárnak kulturális érdeke volt a színház felépítése, nekünk is az Mi sem maradtunk el jobban, mint ama városok. Közönségünk ép oly vagyonos, mint a szomszéd városok közönsége. Műveltség dolgában előrehaladt és szórakozni ép ugy vágyik, mint más vidéki város lakóssága. sót a munkás népünkben erősen ki van fejlődve a színházlátogatás iránti hajlaiu, ugy hogy tapasztalatok alapján állithatjuk, hogy karzatközönségünk nagyobb, mint bármely hasonló nagyságú vidéki városban.
A szinház helyére vonatkozólag a város közönsége már régóta megegyezett. Az állandó szinház az Krzsóbet-téri csoportház helyén fog felépülni. Ennél szebb tervet Kanizsán középületre nem találunk. Szép nemcsak nagyságánál fogva, hanoin azért is, mivel a pa-lolaszerü épületek homlokzata a perspektíva következtében teljesen kifejlődhetik A színházépítő városok nem mindenütt oly szerencsések, hogy a térre nézve oly könnyű volna a megegyezés mint Nagykanizsán Kaposvárt a város középpontjától félre esik a színház, Hesztercebányán pedig már 5 év óta keresnek helyet a szinház szániára és nem találnak.
Hogy mind o kedvező körülmények dacára miért késik a színházépítés tervezése és kivitele, az csakis pénzügyi nehézségekre vezethető vissza. A szin házalap ez idő szerint 140,000 korona, a város évenkinti hozzájárulása 4000 korona, ami tőkésítve megfelel 72,000 koronának, közadakozásból remélhető 30 000 korona, a csoportház telke megfelel 60,000 kor. értéknek, rendelkezésünkre állna tehát 300,000 korona.
Ha a színházat 8 — 900 személyre tervezzük, a szükséglet 430,000 korona beren-
dezéssel együtt, tehát 120,000 korona hiány pótlásáról volna szó.
A tervpályázat kiírását a meglevő pénz alapján is meg kell kisérleni, mert szubvenciókat sehonnan se kapunk, ha az épités ügyével komolyan nem foglalkozunk. Ha azonban hivatkozhatunk arra. íme van konkrét tervünk, a kivitelhez csak 100,000 korona hiányzik, az ilyen érvek előtt a kormány is nagyon nehezen zárkózhatik el; ellenben ha szubvenciót kérünk egy oly színházra, mely csak eszme, de nem terv. hát akkor a kormány bizony sürgősebb kiadások nyomása alatt bennünket el fog utasítani. 4
A 8zépmővÓ8zetért, melyhez a színházat is .számítjuk, Kanizsa városa eddig édes kevés áldozatot hozott. A város dekoratív és monumentális fejlesztése paranosolólag követeli végre a színháznak legalább epitési tervére való pályázatnak kiírását.
A csoportháznak lebontása, mielőtt a színházépítés terve megérlelődött, azért célszerűtlen, mert ezek a házak mégis jövedelmeznek a városnak és a városnak módjában van a jövedelemből a szinházalapot dotálni. Ha időnek előtte szépészeti szempontból a házakat lebontjuk, a dotáció megszűnik és
Észak a Dél ellen,
Irta Révész Gyula.
Sberidáuné és Shiutouué csak a nevükben k0-. Ifinböznek egymástól, máskülönben teljesen egyformák özvegyek, egy-egy gyermekük vau, sokszoros milliomosok, ötvou esztendősük és ami fő, iniudaketien jószivüek. Csodálatos, hogy eunyi közös tulajdonság mellett mégis gyUlüllék egymást. Vetélytársak voltak a — jótékonyságban. Abban az amerikai városban ahol éltek, két nóegyesület virágzott: az egyiknek Sheridáiiné az elnöknője, a másiknak pedig Shiutouué. Ha az egyik a kegyetlen téli i tőben kenyeret osztogatott a szegény népnek, a másik husi is adott a kenyér mellé. Ilyen körülmények között természetesen jó dolga volt a népnek, meri a két szék között uem esett a pad alá, hanem a terített asztal mellé. . .
Slieridáuué dühösen méregette a szobát, mert most értesült titkárától, hogy a Sliiutonék népkonyhájában tizenhét obéddel több fogyott el a mult hónapban, mint az övében. Hosszúért lihegett.
— Titkár ur, — szólalt meg, - uem vagyok megelégedve az önök működésével.
— Bocsánat, mindent elkövetünk . . .
A következő hónapban csskugyau elérte Slieri-dánné, hogy az ő népkonyháját száztizenhét emberrel több látogatta, mint Sliintonéét.
, II.
Shiulomiét ez a vereség nagyon idegessé tette. Klóbb keservesen sírt, azután hoszura gondolt Sokáig tépelődött, míg végre megállapodott hadi tervében Másnap már öles plakátok hirdették mindeu utcasarkon, hogy az „Kszaki Jótékony Nóegyesület", amelynek Shiutonué az elnöknője, december I5-éu meleg léli ruhával látia el a város összes szegéuy gyermekeit. Folyton kíváncsi sokaság olvasta a hirdetést s mindenki csak Sliintouué jó szivéről beszélt. A városi tanács aznap Illést tartott, köszönetet szavazott az el-uökuónek s a lapok hasábos tudósításban számoltak be a nagy ünnep részleteiről.
A diadal csak rövid ideig tartott, mert a következő nap kétdes plakátok jelentek meg a házakon s hírül adták, hogy a „Dili Jótékony Nóegyesület", amelyi.ek Sheridáuné az elnökuóje, ugyancsak december 15-éu még melegebb és még télibb ruhával látja el a város összes szegény gyermekeit. A városi tauács erre rendkívüli ülésen szavazott köszöuotet Sherídáu-nénak s a lapok erről is sokat Írtak.
A városban egyébről sem beszéltek az emberek mint a két elnöknó különös párbajáról. Melyik fog győzni? Ki fog több gyereket felruházni? Az északiak Shiutonnéra esküdtek, a déliek pedig Sberidán-néra Fogadó irodák nyillak a városban s rengeteg Összegekkel fogsdtak a két ellonfélro. Megindult a korloskedés és mindegyik párt hallatlau erőfeszítést lelt, hogy december tíi-ére mennél több gyermekei toborozzon össze.
... A» ünnep előtt kél nappal Sbiutoiinc lázas izgalommal fogadja a kertesek jelentéseit.
— Nos? — kérdezte az egyiket. Már mindeu szegény gyerek le van foglalva a
városban.
— Ks hogy állunk? Azt hiszem egyformán.
— Hódítani kell lőlllk. Adjon az apáknak gye-rckeukinl ezer dollárt.
— Már keveslik Sheiidánué kétezer dollárjával fizeti a gyermekekel.
— igéijen hármat.
Ili.
Slieiidánué házát is fölverte a kortes-za|. A titkárnak a teje sem lálszik kí a munkából. Ugy gyári munkás áll elölte töltett kalapban Most nagy ur a szegény ember
— Hány gyermeke vau ?
— Három; nagyon sajnálom, hogy kettő meghalt. —
— En is Mit kér egy-egy gyerekért ?
— Ölezer dollárt.
— Sok.
— Az északiak is megadnak ennyit.
— Jó, legyen.
— Azután életbiztosítást tízezer dollárról miud-egyík számára
- Leheletlen.
— Ugy ? M-igyek az északiakhoz.
2
T ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER 9.
a költségvetésben a terheket szaporítaná, ha más uton kellene a dotációról gondoskodni.
Sok víz folyik majd le a Dunán, míg az első előadást állandó színházunkban fogjuk élvezni. Használjuk fel addig az idót. gyüjtó gyümölcsöző munkára. Ne rakjuk ölbe kezeinket, ne csak szavakkal cselo-kedjünk.
])r. Bálás Béla főispán
beiktatása.
Arvay Lajos Zalavármegye alispánja a következő meghívással értesíti a törvényhalósági bizottság tagjait a fóispáui installációról:
„Igen tisztelt vármegyei bizottsági Tag Ur!
A vármegye főispánjává kinevezett dr. Bálás Béla Ur ó Méltósága folyó évi november hó ló-én kívánván állásál elfoglalni, folyó évi november hó Ifi re a közgyűlési terembe rendkívüli közgyűlést hivők egybe, amoly a folyó évi október hó 20-án tartott rendkívüli közgyűlés határozata értelmében 9 órakor fog megnyittatni.
A közgyűlés tárgya ugyanezen közgyűlési határozat értelmében a főispáni székfoglaló, a fóíspání eskü letétele; annak rendje pedig a következő:
A közgyűlés megnyitása után a törvényhatósági bizottság az eddigi szokáshoz képest testületileg főispán Ur ó Méltóságához megy és vele a zalaegerszegi plébániatemplomban a Szentlélek segítségül hívása mellett tartandó ünnepélyes isteni tiszteletre vo- j nul, annak végeztével pedig a gyűlésterembe vissza-; térve, Ő Méltóságát küldöttségileg a közgyűlésre meghívja, amely újból megnyittatván, főispán Ur Ó Méltósága a hivatali esküt leteszi és székfoglaló beszédjét megtarlja Ez után a vármegye közönsége nevében dr. Kroller Miksa bizottsági tag ur üdvözli Ö Méltóságát.
Ezzel a kfagylllég végei ér.
A közgyűlés után a megyei tisztikar tiszteleg Ő Méltóságánál, nkí ez után a küldöttségekel fogadia.
Egyidejűleg vau szerencsém értositení, hogy főispán Ur ö Méltóságáuak fogadtatása folyó hó 14-én délután 2 órakor a következőkép törtéuik:
Megérkezésekor a zalaegerszegi vasúti állomá-
son a vármegye közönsége fogja őt fogadni és annak nevében Hertelendy Ferenc bizottsági tag ur fogja őt üdvözölni Ennek megtörténte után ó Méltósága a vármegye székházába vonul, ahol a megyei tisztikar élén a vármegye alispánja fogja ót üdvözölni.
Zalaegerszeg, 1911. évi november hó 4.
Árvay Lajos a. k..
Zalavármegy« alispánja.
A közgyűlést díszebéd követi, melyre nézve a kövelkoző felhívást kaptuk:
„ A főispáni ünnepélyes fogadtatás és r rendkívüli közgyűlés rendje kapcsán van szorencsém értesíteni, hogy folyó évi novembor hó Ift-én a rend-kívüli közgyűlés befejéztével délután l1/, érakor az „Arany Bárány" vondéglóben díszebéd lesz.
Ennélfogva fölkérem, hogy arról, váljon kiván-e részt venni a diszebéden, Dr. Korbai Károly tek. b. tag Zalaegerszeg r. t.\\ v. polgármester ural, ntvem-ber 11-ig értesíteni szíveskedjék.
A diszebéden egy teríték ára 4 korona, mely összegnek lelizelése után a belépő-jegy a fent megnevezett b. tag urnái vehető át.
Zalaegerszegen, 1911. november 7.
A közgyűlés (Utal a díszebéd rendezésére kiklildött bizottság .-
HÍREK.
Blaskovich János
a Polgári Egylet »ÍBd4i,l"
í
ajánlja a nagyközönség szíves figyelmébe
Kitűnő magyar konyháját
valamint legjobb minőségű gröf I)eym-féle Balatonmellcki és gyöngyösi bora\'t.
Foly tonosan frissen osapolt sálon sör. Friss zóna reggeli.
Pontos és figyelmes kiszolgálás
—■ Rettenetes ember. Maradón.
Folyik a pénz inind a két oldalon. A téli ruhához már aranyórát is adnak. Végre fölvirradt a várva-várt nap.
December 15-en minden órában rendkívüli kiadásban jelentek meg a lapok. Az északaiak és déliek késő estig egyenlően álltak. Transparentek hirdették a számokat: 16872—16872. Ennyi gyereket ruháztak föl mind a két részen Ugy látszott, hogy még mindegyik győzi. Ejiel 11 órakor igy állanak a küzdő felek : 19487 —19427.
A kertesek hallatlan erőfeszítést tesznek. Evy-egy gyermekért már tízemeletes házakat adnak. Az északiak és déliek mint két ellenséges tábor állanak szemben egymással, mert a felruházás két átellenben levő házban folyik. Harcra kerül a dolog s rendőrök kaszabolják a népet.
A szegény gyerekek már rég elfogytak s most a gazdagokra kerül u sor. Hajnalban ezekhói is kifogytak a korlesek. Ekkor már mind a déliek, mind az északiak 33-105 gyereket ruháztak föl. Az ünnep berekesztéséhez készülődtek.
Ebben a válságos pillanatban boront egy kortes Sheridánuéhoz
— (iyőzní fogunk ! — kiáltotta.
— Hogyan V
— A szülészeti klinikáról jövök. Minden pilla-
natban világra jöhet a mi többségünk. Megszólalt a telefon. A kortes odaugrik.
— Hallói A klinikai Fiu lelt? Éljeul Rohanok. Kezét csókolom.
Az ellenpárt is résen volt. Egy lovasrohamnál egy asszony ijedtébon egészséges leánygyermeknek adott életet Shintonék elragadták és az ünnep helyén felöltöztették Megiut egyenlően á<lt n két párt.
Sheridánné e hírre közel volt az ájuláshoz, de csakhamar visszanyerte energiáját.
— Minden vagyonomat odaadom egyetlen egy gyermekért 1 — szólt a kortesláborlioz.
Ekkor előállo\'t egy ember.
— Mit szólna ahhoz ha olraholnáuk a Shin-tonné fiát és felöltöztet nők ?
A korlesek éljeneztek s elrohant ik. Tervük- sikerüli, mert tíz perccel később a Sliinton-oseinete már a déli ■ k ruháiéban díszelgett, do ugyanakkor Stieridán urflt is ellopták s felöltoztetiék az északiak ruhájába.
Az ünnepet mindakét helyen befejezték egyenlő eredménnyel. A déliek is, meg az északiak is fák-lyásmenetel rendeziek olnökiiójük tisztelőiére Másnap miudeu a reudes kerékvágásba tért vissza a városban.
A városi szegényházakba kel uj lakó költözött. A felügyelő óvatosságból az egyiket az épület déli, a másikat az északi szárnyában helyezte el. ami érthető is. mert Sheridánné és Shintonué a két uj \'akó.
A főldmivelésügyi minisztériumból n következő leírat érkezett Nagykanizsára: „Nagykanizsa város kö/.önségévol való közlés végett értesítem alispán urat, hogy a budapesti m. kir. vetómHgvizsgáló állomás igazgatójának a polgármostor által f. é. ápr. 29-én összehívott értekezlet eredményéről elém terjesztett jelentés alapján elhatároztam, hogy Nagykanizsán az ólomzárolá8Í munkálatoknak a helyszínén leendő elvégzése végett f. évtől kezdődóleg időleges magvizsgáló kirendeltséget létesitck, amely az ólomzárolás időszakában minden óv deo. 1-től a budapesti magvizsgáló állomás felügyelete mellett mindaddig fog működni, mig az érdekeltség ólotn-zárolásra kellően elkészített és elegendő mennyiséget tud vizsgálata alá bocsátani
A magvizsgáló kirendeltség helyiségeinek kibérelése, valamint egyéb feladatokra nézve a budapesti magvizsgáló állomás igazgatója közvetlenül fog tárgyalni a várossal."
A miniszter amaz óhajának ad kifejezést, hogy a város közönsége a magvizsgáló kirendeltség működését hathatósan fogja támogatni. Egyszersmind kívánatosnak tartja, hogy a város a miniszternek az elhatározását az érdekelt körökkel megfelelően közölni fógja. A város ennek értelmében el is jár és nemosak Nagykanizsa és vidékének uiag-kereskedóit, hanem összes földbirtokosait értesíteni fogja a miniszter leiratáról.
— Személyi hir. llékey Ignác a fiumei ni. kir. állami polgári iskola igazgatója mint vallás- és közoktatásügyi miniszteri biztos tegnap Nagykanizsára érkozett. Itt 3 napig időzik, mely idő alatt a polgári fiu- ós leányiskola tanulmányi ügyeit vizsgálja meg.
— Függetlenségpárti népgyűlés. Hajdú Qyula dr. a nagykanizsai függetlenségi 48-as párt elnök« bejeleuletle, hogy f hó 2ii-áu a párt népgyűlést rendez. A bejelentés szövege igy szól: „A nagykanizsai függetlenségi és 4H-as párt nevében és megbízásából bejelenteni, hogy f. é nov. 26-án, vasárnsp d. u. 2 érakor az Erzsébet királyné téren, kedvezőtlen idő esetéu a Szarvas szálló termében népgyűlést tart. mely alkalomból városunk országgyűlési képviselőié, Bosnyák Géza földbirtokos ur is városunkba érkezik és vendégül fogadja n népgyűlésre ideérkező Juslh Qyula ur őnagyraéltósága ki -séretében leendő képviselőket. A népgyűlés tárgya a véderójavaslatok és a választójog kérdése."
— Esküdtszéki tárgyalások Hétfőn és kedden két Ugy körűit a nagykanizsai törvényszéken esküdtszéki tárgyalás alá :
Első nap, novembor hó 6-án, a halált okozó súlyos testi sértés bűntettével vádolt Szabó József (liraj báuokszenlgyörgyí lakos bűnügyét tárgyalták. Szabó a Bánokszeutgyörgy és Várföld községek közötti uton í. évi augusztus hó 27-én óijel rálesett Horváth István várföldi lakosra, akit egy léccel agyou. veri A gyilkosságra az adott okot, hogy a két földműves előzőleg nagyon összeveszed a közös tulajdonukat képező c.-éplógép fölött é* emiatt már a gyilkosságot megelőzőleg is majdnem tettlegesség támadt közirfíük a báuokszenlgyörgyí uagykorcsinában.
A tárgyalás elnöke Kenedi Imre dr volt. A vádat Jurecky Iván dr. ügyész, a védelmet Farkas
NOVEMBER 9
ZALAI KÖZLÖNY
3.
Tibor dr. ügyvéd képviselték. Szabót halált okozó súlyos leslisérlésben találták az esküdtek bűnösnek és a törvényszék 7 és \'/, évi fegyházbüntetésre Ítélte.
A második nap november 7-én azt a rémes esetei tárgyalta az esküdtbíróság, mely julius 31 én reggel a kanizsai piacon törtónt, midón Mózsí János kómivest ezernyi ember szemeláttára, megölte felesége, született Vajda Rozi. Évek óta elkeseredett vi szony volt a kískanizsai házaspár között, mert az iszákos férj nem akart dolgozni és feleségét, aki kénytelen volt kofákodással keresni a kenyerét, gyak-rau inzultálta olthon i», a piacon is. Állítólag a gyilkosságot megelózóen is azzal támadt a piacon feleségére és enilek nóvére, hogy azokat megverje és ekkor az asszony védekezésből használta zsebkését, mellyel urán sebet ojlett, — minek következtében fél órai szenvedés után meghalt.
A tárgyalás elnöke Kenedi Imre dr. volt. A vádat Kiss Lajos dr. ügyéBZ, a védelmet Kried Ödön dr. ügyvéd látta el. Az esküdtek jogos önvédelmet állapítottak meg, mire vádlottat a bíróság fölmentette és azonnal szabadlábra helyezte.
— Tea-estély. A Nagykauizsai Izr. Jótékony Nőegylet 1911. évi november hó 11-én szombaton a Casíno dísztermébeu Tea-Estélyt rendez. Pénztár-nyitás 7■/» órakor. Kezdete 8\'/» órakor. Helyárak: Ülőhely az I—111 sorban 3 korona, a többi Wban és belépőjegy 2 kor. Jegyek előre válthalók pénte-keu d. u. 2—4 órakor a Casitto dísztermében és este a pénztárnál. Az ostély műsora: I. Wajlace: Mari lana, opera-nyitány. Előadják: Gráf Jolán, Grüuhut Anny I. hegedű, Hofrlchter Emma, Msntuauo Mariska, Krísch Mílly, Vajda Margit II. hegedű, Lukács József, cello, Gürtler István viola, Szauermau Béla, nagybőgő, Grünhut Nelly, zongora. II. Lipótváros az Operában, víg monolog. Előadja: l)r. Balla Jáuosné itritó. III. Leánybucsu. Jolenet egy leáiiyszobából bábu-iáutcal. Irta: Scbwarz Ilonka. Személyek: Idttska, a menyasszony Schwarz Ilonka. Béla, a vőlegény Kriittkl Pál. Márta, a menyasszony buga Rei-nitz Klári. Horteuse, Frllukl Ilka, Mária, Woisz Ida, Juclka, GrQufeld Znóflka, Zsuzsika. Urünfeld Böske, A dirndl, GrÜnhut Anny, A gígerlí, Krátki József. u
— A Vasárnapi Újság november 5-iki száma szé|> képekben közli az idei halottak napjára elkészült s a keropesi uti temotöbeu lelállitolt üj művészi síremlékek képét, köztük a Pelóli családjáét, a leleplezési ünnep képeivél egyült. A többi képek és képsorozatok uziIisztriai tatár típusukat mulatnak be Juszko Béla rajzai után, Thököly Imre egy Londonban levő eddig ismeretlen képét, László Fülöp ujabb festményeit, az Eötvös-kollegium uj palotájának felavatását, (épeket a színházak újdonságaiból, a jogyzó gyűlésről, Barna Izidor arcképét, az operjo»i-kollegíum uj épületét, stb. Szépirodalmi olvasmányok: Katika Margit regénye, Ábrahám Ernő novellá|a, Varságh János ós Petordi Andor versei, Atherton angolból fordított regénye. Egyéb közlemények: Aloxandor Bernát szíuházi cikke, cikk a nem egyenrangú fejedelmi házasságokról, tárcaaikk a bélről s a rendes héti rovatok. Irodalom ós művészet, sakkjáték, stb1 A „Vasárnapi Újság" előfizetési ára nogyedévro ö korona, a „Világkrónikáival eg)ült 6 korona. Megrendelhető a „Vasárnapi Újság" kiadóhivatalában (Budapest IV. ker., Egyetem-utca 4. szám.) Ugyanitt megrendelhető a „Képes Néplap", a legolcsóbb újság a magyar nép számára, félévre 2 korona 40 fillér.
— Gondnoksági gyűlés A polgári iskolai gondnokság f. hó 4-én gyűlést tartott I)r. Bentzik Ferenc ulnöklete alatt. A gyűlés elfogadta az eléje lerjosztelt 1912. évi költségvotést. Azonkívül megvizsgálta a tandíj elengedésekért beérkezett kérvényekéi és uzokre nózvo megtette javaslatait, a melyek a taufelilgyolóséghez fognak folterjesUetui.
— Előadás a rádiumról. Ritka érdekes előadásban volt része e hó 8 án délután a tőgimn. tanulóinak. Schelfler Hormann drezdai tanár tartott előadást a rádiumról és mutatta bo annak rendkívüli fényhatásait. Bemutatta, hogy minden testen áthatol a rádiumsugár, pl. lémlemezem, vagy több centiméter vastag iskolai táblán. A hariummal preparált, pupirtábla tnögó telt kéz körvonalai és csontizei élesen voltak láthatók a táditim Itatásit- alatt Fekete papírba bec>omagolt érzékeny lemez fölé tárgyakat\' telt s ezt még egy dobozba helyezte. A föléje tel\' rádium hatása alatt 8 és fél perc múlva a tárgyak képei az előhívás után a lemezen mutatkoztak. Még egyéb érdekes kísérletet mulatott és a növendékek feszült figyelme mollolt magyarázgatott a rádium bámulatos Itatásairól. A német nyelvű olóadást Eber-hardt Béla tímár tolmácsolta az ifjúságnak.
— Oulek Lajos felebbezése, illetőleg pa-nasztétele. Culek Lajos városi kézbesítőt a zalavár-megyei törvényhatósági bizottság 1910. évi augusztus \'-\'7-én 857. sz. alatti határozatával az állami segélybon részesiteudőnek mondta ki. A városi tisztviselők e határozatot megfelebbezték és á belügyminiszter 179040/911. sz. a. rendeletében a felebbezésuek helyt adolt Oulek most Remeié (léza ügyvédje utján pnuaszboadványt terjesztett Vécsoy Zsigmond polgármesterhez, hogy hivatalos uton juttassa el a közigazgatási bírósághoz. E beadványban kifejti, hogy ó a városi tisztikarnak megválasztott tagja, fáradtságos és fontos közigazgatási teendőt végez. Ezért mint hivatalos esküt telt városi kézbesítő az államsegélyre jogosult, aminek kimondását kéri a közigazgatási bíróságnál.
— Istentisztelet. Az izraelita templomban a péntek esti istentisztelet f hó 10-étól kezdve, további intézkodésig d. u. %5 órakor fog kezdőduí.
— Az Uranus mozi váróterme. Az Ura
ttus mozit most még szivesebbeu látogatja a közönség mint eddig. Mert kényelmes szép. lütött váróterem áll a közönség rendelkezésére. A kiváló műsornak mindig annyi látogatója van, hogy a helyiség mind be se fogadhatja a közönséget. Szombaton uj remek műsor kerül előadásra.
— Elosipett zsebtolvaj. Rotter Jánosné Murakeroszlurról bejött tegnap a heti vásárra. Amiut a sokaság között a piacon állt, észrevetto, hogy valaki a zsebjében kotorász. Odakapott és sikerüli elcsípni. Topplek Kati kisszabadkni asszonyt, ki a megragadott kezéből főidre ejtette a 13 K-ál tartalmazó erszényt. Az esetnek kél tanúja is akadt. Az ügyetlen zsebtol-1 vajt u rendőrség letartóztatta.
— Tönkretett szegény ember. Szélesi György 00 éves Petőfí-uti lakós, közös háztartásban
- HIRDETMÉNY.
A Nagykanizsai tiszti önsegélyző szövetkezet 1910. október 9-én tartott közgyűlésében a szövetkezet felosztását elhatározván, (elszámolásba lépett.
A kereskedelmi törvény 249 §-a értelmében felhívatnak ennél fogva mindazok, kik a nevezett szövetkezet ellen követelést formálnak, hogy követelésüket a jelen hirdetmény harmadszori kö/.zétételétöl számítolt 6 hónap alatt érvényesítsék, mivol a (5 havi határidő letelte után a szövetkezeti vagyon a tagok között felosztandó és a késedelmes jelentkezők kielégítést nem nyerhetnek.
Nagykanizsa, 1911. október 31.
élt Puskás Jánosné szül, Tóth Rozáliával. Volt az öregnek egy kocsija, lova, amelyon cserépedényeket vitt a falura; abból éldegéltek. Szélesi nemrég megbetegedve a kórházba került. A kocsit, lovat addig Koltsi Ferenc kocsmáros sógorára, Tőrök Györgyre bizta. Az asszony meg beszegődött Koltsi Ferenchez. A szegény öreg a napokban meggyógyulva hagyta el a kórházat, de kétségbeesve tapasztalta, hogy tönkre van téve. Tóth Rozália ugyanis a 240 K-át érő lovat, kocsit, szerszámot 120 K-ért eladta, meg 3 zsák rozsot is. Koldusbotra jutott a szegény öreg. Kéri a a büntető eljárás megindítását Tóth Rozália és bűnrészesei ellen.
Kísérletek a grázi katonai kórházban igazolták; A fekvőbetegek székrekedésénél is a természetes Ferenc József-keserű-vízzel határozott gyógyeredmények érettek el I A hatás minden kellemetlen érzet, vagy utóhatás nélkül áll be, amiért a Ferenc Jó-/.sef-vízet minden beteg szívesen issza. — Kapható gyógytárakban ós füszerkereskedé-sekben. A Szétküldésí-Igazgatóság Budapesten.
— Az Edison mozgókép színházban szombaton és vasárnap az érdekfeszítő dráma : A molnár és gyermeke kerül bemutatásra
— Egy Jó házból való flu. kinek 2—3 középiskoláit! van, nyomdász tanoncnak azonual felvétetik II). Wajdits Józset könyvnyomdájában.
HIRDETÉSEK.
M JT Védj.«)\': „Morjoay".
A Linimení. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
pMtka
ogy rógjónak bizonyult háziszer, mely már sok év óta legjobb Mörzsölósnek bizonyult kSuvéayaél, osuiaál és oeghiitéseknél.
Figyelmeztetés. Silány hamisítványok miatt bevásárláskor óvatosak logyttnk ós ca&k olyan eredeti flvogot fogadjunk ol, moly a „Horoeay" védjegygyei a Blohter cógjogyzóesol oflátott dobozba van osoma-golva. Ára tlvegokbon K .80, K 1.40 és K 2.— ée úgyszólván minden gyógyszor-tárban kapható. - Főraktár: Tőrük József gyógyszerésznél, Budapest.
Dr RlcMer jyöQyszeilári u „Árny orouliikoi",
I\'rágAban, Klisatwthstrasso 5 neu.

a kiadhivatal,
és
szil onscgciyzo szí felszámolás alatt.
Dek-tér
és minden bel- és külföld hirdetési iroda.
3
j ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER Ifi.
ffáST Gyomor betegeknek.
Mindazoknak, kik a gyomor meghűlése, ragy túlterhelése, rossz. nehezen emésztheti), nagyon meleg, vagy hideg ¿lelek élveieto állal, \'agy rendetlen életmód következtében gyomorbetegségei, mint
Gyomorhurut, gyomorgörcs, gyomorfájdalom, nehéz emésztés vagy --nyálkásodást kaptak, ajánlunk egy kitűnő háziszert
melynek kilünö halása már évek óta ki van próbálva. Kz a
Hubert Ullrich-fóle növónybor.
fcjtan növénybor kltünö, gyógyhatásúnak laláll füvekből, jó bcrral van kéarítve éa eröaill, életre kelti ai «mbar eméaxtö szervezetét. — A növénybor .megakadályozza az eméaztéal — zavarokat 4a előmozdítja az egészaégea vár ujjíképzödáaét. -
A növényboit Idejekorán haunklva, gyomorl.elegiégok még » csirájukban elfojtalnak. — \'Sympiomák mini: Főfájás, felböfögéi, gyomorig«», felfúvódás. rosszullét hányással. melyek chronlkui dös gyomorbetegségeknél oly gyakran előfordulnak, elmultuk néhányszori ivás után,
és amink kellemetlen következményei, mint szorulás, kólik*, sziv-dohogái, A\'matlansAg, valamint vértolulAs a májban, epében és a nagy Zsiger-érben (Arany-ér bántalmak) a rö/éuybor Állal gyorsan megszüntetnek. A növénybor megszűnteti az emészlhetlen<éget ¿1 könnyít s\'.ékeié* kltal eltávolíttatnak a gyomorból és belekből alkalmatlan rétiek
Sovány, halvány kinézés, vérszegénység elerőtlenedés,
legtöbbször a ro»s» emészté* következmenyel, hi nyo« vérképződé* és a máj betege* Állapotáé, tvAgy-hiánynál, ideget l>Agyadt«Ag és 10««* kedélyhang lat, továbbá főfájások, álmatlan éjjelek következté-ben ily egyének lassan egészen elpusztulnak. Hl^ Növénybor az elgyöngült életerőnek uj lüktetést ad. fST Növénybor fokozza ae étvágyat, az em lítést és tAplálkozAit elömozdl ja, clö%egill az anyagcserét gyorsítja a vérkép/ődést, inognyugta ;a a feldúlt idegeket és életkedvet szerez. Számtalan elismerés és hálanyilvánitis igazolják ezt.
Növénybor kapható 3 és 4 koronáéit a Nagykanizsai, Kiskanizsai, Becschelyi, Újudvart, Kis-Komáromi, Csákányi, Neinesvidt, Tapsonyi, Üöltönyei, Nagy-Bajomi, Kelsó-Segcsdl Csurgói, Berzencei, Gólai, Légrádi, Alsó-Domboiui, Kotcrii, Muracsnnyi Hatkai, Podtureni, Mfclnicai, cAlsólendvai, Pákai, Baksai, Novai, Bakii, Pöloskei, Pacsai, Also-Rajki, N«gy-Kadai, Kethdyi, Mar-zalii, Kaposvári, Nagyatádi, Taráuyi, Csáktornyai l\'er.aki, Varaszdi »tb. g> ógvtárakban és fűszer-üzletekben és Magyarország legtöbb gyógytárában.
A kanizsai gyógyszertárak 3 és több üveg növénybor rendelésnél eredeti áiak mellett küldik szét mindsnüvé a monarchiában.
Székrekedés
i«r Utánzásoktól óvatik.
Kérjen csakis
■ Hubert Ullrich-féle növény bort.
1 mmK^m^^^mm^f^Gz* HIRDESSEN A „ZALA/ KŐZLÖNY"mBEN
I.e(olea<ibü én legjobb hatáan
Hashajtó.
NEUSTEIN
FÜLÖP

(Nenstein Erzsébet-Pilulái)
ti.iiu minden tekintetben a hasonló készítményeket enti szer mentes minden káros alkatrészektől a leg-obb sikerrel használják ai altest bAntalmainál, könnyen zéklatétet szerez, egy vértisztitó gyógyszer sem ártalmatla nabh és alkalmasabb a
székrekedés
egyörésére, ntlnl a legtöbb belegscg okozójára. Cukrozott volta miatt, a gyermekek 1« szívesen veszik. Kgy dobol |J plluta tarlatomninl 30 ílllir egy lekeres S dobozza-lehál 120 pilulával 1 korona. A pénz elilre bekUtdéie mellett bérmentvo.
Áw a u I lllánzaloklól óvakodjunk, «»»■\'»"» . Neusteln Fülöp hashajtó pllulált. (essék kérniI t\'lak akkor valódi, ha minden dobozon a törv, hejegyzet Szent Lipót»: védjegy és Philip Neusteln gyógyszerész aláírása fekete vörös nyomásban olvasható. A keresk. törvény állal védeti csomagjainkon cégünknek rajta kell lennie.
■•■•(•la Falap iyé|Jlzirtiri, ti. Llptfthd
Wien, l\'lankengasse 6. Kapható Nagykanizsán Relk Gyula, Helos Lajos, Práger Béla éa Szabó; Anlal gyogyszorészeknél.

XXIX-lk magyar királyi
jótél^ODyccIa állarT)$or$játcl*.
Kicn pénc-sorsjáték remélhető tiszta jövedelme közhasznú és jótékony \'célokra fog fordíttatni, lízen sorsjátéknak összesen 1488.\') nyereménye van, melyeknek összes értéke 475000 koronára rug készpénzben.
Főnyeremény 200,000 korona készpénzben.
Továbbá:
I főnyeremény
I
5 nyer. 5 . 10 ,
1000 500 250
30.000 kor. kéup.
20.OO0 .
10.000 , ,
5 000 ,
5.000 , ,
2.600 .
2.500 .
4 000 K kcszp. 11.000 , 10.000 , 10.000 , 50.000 . 120.000 ,
20 nyer. á 200 K
40 , , 150 .
100 . . 100 ,
200 , . 60 ,
2500 . . 20 ,
12000 . . 10 .
14885 nyer. összesen 475.000 K kéizp.
Húzás visszavonhatatlanul Igll. december hó 14 én. UW Egy sorsjegy ára 4 korona.
Sorsjegyek az összeg előzetes beküldése mellett n magyar kir. lottójövedéki ignzgn-tóságtól Hudapesten (Vámpalota) porlómentcscn küldetnek, ezénkivut kaphatók valamennyi posta-, adó-, vám- és sóhivalatnál, az összes vasúti állomásokon s a legtöbb dohánytőzsdébtn és váltó-uzlctbcn. Játéktervet ingyen és bérmentve küld.
A magy. kir. Lottójövcdcki igazgatóság.

Aki bátort
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekébon cselekszik, ha vásárlás olótt megtekinti a
..BUDAPESTI ASZTALOS IPARTESTÜLET" védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
árucsarnokait, inolyek a következő helyeken vannak; VIII. József-körűt 28. sz. (Bórkoosis-utoza sarkán) IV., Ferenciek-tere 1. sz (a királyi bérbalotában.)
E\'.an si öv ütközet az „Országoa Központi Hitelszövotkozet" tagja n euuek felügyelete alatt áll.
Vásárlási kényszer teljesen kizárva Stilszerü modern lakberendezések.
Jatanyos árat! Szavatosság, ara ménért.
Az árucsarnokba kizárólag elsőrangú budapesti asztalosok és kárpitosok dolgoznak, ^
Nyomatott a laptulajdonos Uj. vVajdits lóz<of Köiiyviiyotu iájában Nigykanizsáu.
V ■ - •
NAGYKANIZSA, 1911 NOVEMBER I3. 50-IK ÉVFOLYAM 9I SZÁM.
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•iJilHlk hétlan ét ciltfirtikfln.
EISAiaMat árak: Egált átra 10 korona, («távra 6 korona, Nagjra<iá»ra 2 korona 60 #111. — Egy., uám ára 10 HU.
Föispá,nvá,rá,s.
Amióta Ó Felsége Bálás Béla dr. osztálytanácsost Zalavármegye főispánjává nevezte ki, nemosak a hivatalos megye, de ennek egész társadalma é\'énken foglalkozik a főispán személyével. Az első napokban természetesen az installáció kérdése volt a kaszinók és egyébb társaskörök témája, de ennek osakhamar helyt adott a főispán személyének megrajzolása akit mindenütt olyan sziliben tüntottek fel a beavatottak, hogy osakhamar az egész vármegye osztatlan szimpátiája övezte, mielőtt még közénk jött volna.
Az installáció kérdése a közvéleményben osakhamar olyanná alakult ki, amelyből minden hiányzik, ami a lovagiasság, a vendégszeretet ós alkotmányossággal ellentétben van. Az idők járása közben beállott kedvező fordulat is egy uj időszak után áhítozott, mely időknek képviselője éppen Bálás főispán egyénisége. Zalavármegye, mely hajdan Deák Ferenc liberálismusát küldte a parlamentbe, nem szegódhotik tartósan azok mellé, akik az ország haladásának kerékkötői. Zalavár-megye nemcsak védőbástyája volt mindig a haza alkotmányának, hanem mint az ország egyik legműveltebb önkormányzati réBze nem szegődhetik tartósan azokhoz, akik a tintatartó, padrombolás és hasonló ereklyékkel akarják hazafiságukal dokumentálni.
Azok az idők lezajlottak. Hála a magyarok istenének és kiváló magyar államfórfi-ainknak. Lezajlottak ugy, hogy mini a szirt megtépázva ugyan, de szilárdan itt állunk most is készen a további haladásra, amely nélkül biztos halál vár reánk a népek tengerében.
Ma a nemzeti összetartó munka, a társadalmi összeforradás, a bölcsen megadott népjogok és a magyar nemzeti állam szuverenitásának íentartása és szélesebb alapra helyezése azok a feladatok, melyekre törekszünk. A jelszavak, a szépen hangzó ideálok kora lejárt. Az ország megerősödése csak szilárd alapokon épülhet fel Ez pedig nem egyéb mint az anyagi és szellemi meggazdagodás, megerősödés. Aki ezt szolgálja, az rakja le szilárd köveit Magyarország jövendő nagyságának.*
tis éppen ilyen férfiúnak tudjuk a leendő főispánt; akiben egyesítve van a nyugat in-
KalatAa saarkeaatA : Kliadjn :
Kert*« J<l»M>r. „ „.„1»«,.,!«.,$,,.
Szirkuztiiii íi kiadóhivatal laák-tir 1
Ial.lon : III. — Hlrdaláaak dljaxabáa axarlnt.
tellektualis ereje a magyar hazafisággal. Aki magas nézőpontból látja azt a küzdelmet, melyet a társadalmi rétegek a különböző egyéni- ós közérdekért kifejtenek. Akiben egyesítve van a széles alapit tudás az egyéni kiválósággal, hogy az uj idők eszméit juttassa diadalra abban a vármegyében, melynek élóro állította a királyi bizalom
Bár Bálás Béla főispán politikai felfogása a megye túlnyomó többségével megegyezik mégsom ezt tekintjük legfontosabbnak jövendő működése alapjául, hanem azokat a qualitásokat. melyeket a társadalmi életünk különböző megnyilvánulásaiba magával hoz.
Főispánunk csakhamar meg fog győződni arról az intensiv szellemi tőkéről, mely a vármegye legnagyobb városát Nagykanizsát jellemzi. Kzt, mig egyrészt szívesen rendelkezésére boosátja városunk az ó törekvéseinek, addig hisszük, hogy a mi speciális haladásunk is kellő méltánylásban fognak nála találkozni.
ószinte „Isten hozott"-at mondunk megyénk határán az érkező főispánnak, aki politikai és társadalmi béke olajágával jön közénk. —
A belügyminiszter a budai gyermekszanatoriumért.
A Gyerinekszauatórium égést országos ekciójá-uik az élén tlohonberg Zsófia hercegnő és Gróf Zichy János vallás- és közoktatásügyi miniszter állanak. Az 6 nevük nem kizárólag disi az egyesület homlokán, hanem oly nagy erkölcsi tökéje a mozgalomnak, amelyből táplálkozik az Egyesület egész életereje. Gróf Zichy János miniszteri állásának nagy terhei mellett személyoseu vezeti az immár hatalmassá megnőtt gyerinekszauatóriumi mozgalmat is és első sorban neki, 8 a munkában érdemes és tiszteletreméltó társainak, Bezerédí Viktor belügyi államtitkár, ügyvezető elnöknek, Bosnyák Zoltán, Náray Szabó Sándor ós Ruffy Páluak köszönhető, hogy a Balaton-almádi Zsófia Gyermekszanatórium már teljesiti hivatását, s hogy a budai nagy gyüjtőszanatóriuin is tervezet alatt áll, azou programul alapján, amelyet Bó-kaz János egyetemi tanár, a magyar gyermekvédelem fáradhatatlan harcosa állapított meg Hsgduska Emil a Magyar Földhitelintézet igazgatója példátadóan buzgólkodik dr Fodor Oszkár központi igazgatóval egyetemben azon anyagi eszközök előteremtésén, amelyek a nagyarányú építkezés megkezdéséhez szükségeltetünk. Bárcy István polgármester hözölte\' Gróf Zichy János miniszterrel, hogy a főváros Tauácsa a részletes építési programúi ismerete során kiván dönteni a központi Gyermokszanatorium segélyezésének mér-
véről, elvileg azonban márts biztosította a polgár" mester a főváros közönségének legmesszebbmenő támogatását. Az ország társadalma is bizonyára sietni fog annak a mozgalomnak, mely az emboranyagot védi, ebben a sok külső és belső ellenségtől tépett országban, legújabb alkotását, a Gyermekszanatóriumot nagy jelentőségéhez képest lelkaroluí.
Maga gróf Khuon-Héderváry Károly belügyminiszter is átérezvén a magyar társadalmi gyermekvédelem nagy fontosságát, mellyel a külföld előtt js méltán elismert állami gyermekvédelem sikereit és eredményét szolgálja, a legnemesebb érdeklődéssel víseltolik minden olyan társadalmi mozgalom iránt, mely a modern gyermekvédelem előbbre vitelét támogatni hivatott Most a belügyminiszter meleghangú körrendeletet bocsájtott ki, melybeu az összes hatóságok és a nagyközönség figyelmébo ajánlja azt at áldáses munkásságot, melyet a Hohenberg Zsófia hercegnő legmagasabb védnöksége és a Gróf Zichy János vallás- és közoktatásügyi miniszter kormányzat« alatt álló Gyermekszanatórium Egyesület kifejt. Et a legnemesebb emberbaráti cél szolgálatában álló Egyesület — mondja a miniszteri rendelet — a balatonalmádiban épített .Zsófia Gyermeksianatóriumában" máris számos elhagyott, beteg győrinek ápolásáról gondoskodik, hogy pedig áldásos gyermekvédő munkálkodását a jelenleg stervezés alatt álló második iulézetében, a székesfővárosban — annak budai részén építendő gyermekszaustóriumbau is minél eredményesebben folytaihassa, s a melegen érző stivek miuden részvétére méltó szegény, elhagyott, beteg gyermekek könnyeit felszárítva e jövő nemiedék megerősítését és gyarapítását, — ugy mint a múltban már oly ritka szép eredménnyel tette —■ továbbra is hathatósan munkálhassa, e közigazgatási tisztviselőknek ezen magasztos cél érdekébeu kifejtendő fáradozására állaudóan nagy súlyt helyezek. De kéri a rendelet a uagy közönséget is, hogy a budai Gyermekszauatóríum érdekében engedélyezett kará-csouyí gyűjtés eredményés is legyeu, hogy siegény és gazdag egyaránt nyissa meg a szivét, amikor saját gyermekének karácsonyfáját díszíti és goudosko-dik anyai, apai szivének boldogságára, sqát tisdedé-uek öröméről, gondoljon nbini adotnáuynyal arra a védtelen gyermekvilágra, amelyuék megmentését a Gyermekszanatórium feladatául tűzte.
Gróf Zichy János vall. és közokt. miniszter kormányzósága alatt álló „Országos Gyermekszanatórium Egyesület" központi irodája Budapost, Dohány-utca 31. száin aíalt vau. A tagok kötelezettségei a következők: fl) rendes tag bárom évre 6 korout évi tagdíjat fizet; b) pártolótag, ki egyszersmindenkorra \'egalább 100 koronát ad; o) az alapító tag legalább 1000 korona alapítványt tesz és ezt legfeljebb 6 év alatt befizoü; d) örökalapitó az, aki legalább 0000 koronával járul at Egyesület céljaihoz és az összeget legalább 5 év alatt befizeti; e) ágy alapító tag at, aki 10.000 (Tízezer) korona alapítványt tesz. Az ágyala-pitó jogosítva vau abban a szanatóriumban, melynél ígyalapitványát tette, egy ágyai éveukiut díjtalanul
n
ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER 13.
ni általa ajánlott beteg számára igénybe »enni. At alapítványok Gróf Zieby Jánoa kormánytó címére is Budapest Vas-utca 10. intézhetők.
Az izr. nőegylet estélye.
Szombaton esle a nemes szívd embereket ismét adakozásra hivta az izr. uóegylel elnöki\', Vidor Sa-muué, liogy segítsenek filléreikkel a nóegylelen nemes feladatinak betöltésében. Mondanunk is fölösleges, hogy fényes estély színtere volt stombatou a kátemó díszterme. Vidor Samtiué jószívűségével csak találékonysága vetekedik, mellyel mindig megtalálj az utat. a módot arra, mint kell a jószivQ adakozókat áldozatkészségükért kárpótolni valami .széppel és élvezetessel Nem kevés ideje, hogy tevékenysége, kéró hangja, tiszteletet érdemié személye mind megannyi lontos tényezőkként hatottak a szombati estélv létrehozatalára. S szava Hofrichter Emmát egy nő\' zenekar alakítására bírta s megszületett az eslí műsor egyik érdekessége. Igaz, hogy Gűrtler István vouója is rutiuosau pattogott a brác-án, Sauermaun Béla is jól kezelte a nagy bógót s e surok írója is játszott a gordonkán, de a zenéstek javarésto mégis csak Hofrichter Emma leánynóvendékei sorából került ki, kik mindannyian tauáruójtlk jó methodiisát dicsérő szép sikerrel játstolták Wallace Maritana nyitányát Városuuk zenekedvelőinek szemében felcsillant a remény ttlze. hogy végre megalakulhat a kanizsai zenekedvelők köre, melynek magja lehetne a szombat esti szereplók mindegyike. Hiszen Gráf Jolán s Grűuhut Anuy gyönyörűen kezelik a vonót, széles vonásokból édes melódia száll ki s Majituano Mariska, Kriszti Milly s Vatila Margit |áfékt sem hagy kívánni valót a második hegedűnél, GrUuhut Nelly zongorajátéka pedig határozott, kifejező és uúausstal ékes. — Hatalmas tapsorkáu zugott fel a nyitány után s GrUuhut Anuy egy szép babérkoítorut is kapott. Megérdemelte ; tekintete s érzése egyaránt a keltáé volt. — A második számot Gráf Jolán adta. Hofrichter Emma zongora kísérete mellett játszotta Wioniawstky Souvenir de t\'oseu C. darabját Debil\'jéutd örömmel üdvözöljük s játékáért elismerő dicsérettel adózuuk Hofrichter ezen jeles és szorgalmas tanítványának — Határozott tudással s biztos kéttel mulatta technikájának mélységéi s llageoletljeinek akusztikus finomságaiban s akkordes fogásainak harmonikus tisztaságában egykéül érzést dalolt a hegedűje. Játékának jutalmául hatalmas csokrot i- kapott a hatalmas laps és számos személyes üdvözleten kívül. Mindez igaz érdem méltó jiitalma volt — Dr. Balla Jáuosné Lipótváros az operában cimen vig inoi.ologot adott ezután elő. Előadása túllépett a dilettantizmus határán s mAérzésének uein közepes voltát árulta el. — Schwarz Ilonka IiOáuybúcsú jelenete adta at est utolsó számát. Kedves apróság volt az égést, káprá-zatos stiuben s a szereplók maga a szerző, majd Bei-
uitz Klári, Erftiiki lika, Wel*» Ida, Qrüufeld nővérek
á\'
s megint Grüuhut Anuy jellegzetes ügyességgel mozogtak és táncoltak a színpadon. — Másnap délután kedélyes környezetben, javarészben apró és ifjú né zók előtt ismételtek meg mindent tJs»k Ralla Drné helyett szavalja igaz művészettel Schreiber Lajos, Kiss Józseftói a Jehovát A zenekar a szombati sikert tetézi játékával s liraí Joláu sem játszik másként, mint szombaton. Ismét elismerést arat. De a Leáuyhúcsú jelenete az már más, mint az olózó nap-Csupa derű és vígság minden. A szerző Scbwarcz. Ilonka mosolyogva beszél, a bábuk merevsége is megolvad » jókedv hevében s táucukal végig nevetik De jó is volt néhol az a nagy kalap! S azutáu jón a legigazabb komikum !Egy szereplő hiányzik. Helyébe lép Krausz. S micsoda szolgálatkészséggel. Ó is neveiét) | s mi is ó rajta 0 azért volt ott, liogv rendezzen. \' Hál rendezni akart, ha nem is neki szóltak, Iliikor
rendelésről volt utó. De ez skaudal a nyilt téren! Húzzak le a függönyt I hangzik harsányan a kulissták mögül. Szerencse, hogy a kordiua-tsinor nem jári villamos gyorsasággal. Különben lelt volna egy jelenetből a leány szobában két felvonás. A fődolog azonban az. hogy kedélyes és családias jellegű volt az egész repríz. Hogy nevetett az a sok apróság! Ártatlan lelkek tulajdonsága az ilyen tiszta jókolv. — Az anyagi eredmény sem maradt mögötte az erkölcsi sikernek. Közel ezer koronát hozott Vidor Samuné\' uak et a legutóbbi buzgólkodása. Érdemeinek dus babéi koszorújába ismét fűtött néhány levelet, x.. j.
Parlamenti béke.
Fenyegető nagy harcuk küszöbén illt az ország. A jévondó bizonytalanságának sötét rémei élesen csikorgatták már fogaikat. Pusztulást, rombolást, a magyarság hírnevének megtépázását sejtelto mindenki a legközelebbi órák kitörni készülő vad harcában De közvetlen a nagy összecsapás előtt megszületett a béke.
A béke egyelőre csak fegyverszünet alakjában jelentkezik, de o/. olvan fegyverszünet. mely mindkét félnek szép reményekkel kecsegtető aranyhidat kinál » végleges béke felé.
Hogy a békefeltételek nem jelentik a parlamenti élet végleges konszolidációját, az a jelen pillanatban teljesen mellékes. A dolog lényege az, hogy az esztendő végére lesz költségvetés, lesz delegáció, ha kell: lesz indemnitás is és egyáltalán nem les/, tekni-kai obstrukció, hanem a küzdés megengedett fegyvoreivel folyik majd a parlamentben a politikai mérkőzés.
Igaz. hogy a békemegállapodás korlátozza a véderóreform megvitatását, a költségvetés eliutézesc után pedig minden pártnak teljesen szabad kezet ad a továbbiakra. Reméljük azonban, hogy a hazafias belátás, amely az ellen/ékben végre mégis fölülkerekedett, nem fog szalmaláugnak bizonyulni, hanem a fegyverszünet alatt ki fog alakulni a béke, amely a nemzetnek annál több eredményt fog hozni, mennél bölosebb hazafisággal fogják a baloldalon egyengetni az ulját.
A békekötés munkája mindenesetre üdvös volt Mindenki, aki rósztvett benne, szá mot tarthat a nemzet hálájára és elismerésére. Mert az elvekért, az igazságért helyt állni, harcolni ugyan mindig dicső dolog, de aki a magyart a magyarral a béke közös munkájában egyesíti, az talán még hasznosabb eredményt ér el
A megbékülés általános örömet kelt mindenütt. Nincs győző és nincs legyőzött fél ós igy a harmónia egyelőre teljes, Az elleniek az utolsó percben észre téri. Belátta, hogy a nemzet haragjával, gyűlöletével és kiábrándulásával a végsókig visszaélni mégsem lehet. Belátla. hogy a nemzet elitéli az ó obstru-áló játékát, az alkotmányosság diszkreditálá-sát a mindenáron való anarkiarendezést. Mindezt belátta és a/, utolsó pillanatban igy sikerülhetett a fegyverszünet.
A kormány pedig nem volt kénytelon egy jottányit sem föláldozni meggyőződéséből, a vóderöjavaslat ellen megindított harcban nem lett kénytelen eltérni álláspontjától. — A békefeltételokból a választójog kérdését teljesen kikapoaolták. mert épp e kérdés idő-előtti előretolása idézte föl a nagy kávarodást.
Mire a fogyverszünoL határideje lejár, addigra remélhetőleg a megértés szelleme egészen közel hozzák egymáshoz a pártokat és a béke-szünetet a teljos béke fogja követni.
HÍREK.
— A főiapán Nagykanizsán. Nagykanizsa
képviselői a következő értesítést kapták:
.Igen Tisztelt városi Képviseld Ur! Várme-gyéuk fóispáuja Dr. Bálás Béla Ur Ó méltóiága Zalaegerszegre at intellationális közgyűlésre való utaz-lában f. évi novomher hó 14-én délelőtt a 11 óra M perckor érkező gyorsvonattal városunkba érkotik Kedves kötelességet, teljesítek, ha Ő méltóságát abból az alkalomból, amidón először lép vármegyénk és városuuk földiére a város közönsége nevében üd-vözölui fogom. Tisztelettel kérem tehát at igeu lisztéit városi képviselő urat, hogy f. évi november hó 14-éu kedden délelőtt fél 12 órakor a helybeli vasút állomáson okvetlenül megjeleuui s hozzám csatlakozni méltóztassék Ugyanezen alkalommal atra is kéreiu azon városi képviselő urakat, akik egyszersmind vármegyei bizottsági tagok, hogy a Zalaegerszegen f. évi november hó 15-én megtartandó székfoglaló közgyűlésre is olfiradui méltóztassék Nagykanizsán, 1912 nov. hó 18-én. Hazafias üdvözlettel Véeaey Zsigmond s. k. polgármester.
Illetékes helyről arról érteaitauek bennünket, hogy a fóispáu érkezésekor a város polgárságának megielcitése is szívesen láttatik.
— A főispáni beiktatás a mint halljuk fényesnek ígérkezik. A főispáni Budapestről illusztris társaság kíséri le a beiktatásra s közöttük képviselve lest az igazságügy-minisztérium is néhány előkelő állami tisztviselővel. A többek kötött lejön béllyei Rickl Gyula ministleri tanácsos, Báró Lévay Jótsof igazságügyminisz eri osztálytanácsos és Dr. Megyeri István cs és kir. kamarás, kir. főügyészi helyettes Eteukivül lekíséri még stáinos politikai egyéniség és budapesti barátai és tisztelői közül többen.
— Jótékony karácsonyi vásár. A nemes női szív találékonysága százféle módot eszel ki, hogy miképen lehessen a közönség erszényéhez férkóini a könyörűlet szent uevébeu Ilyen fényesen bevált és meghonosodott mód a jótékony karácsonyi vásár, mit a Keresztéuy Jótékony iióegyesület sjokolt évről-évre rendetni A mini dr Szekeres Józsefué, at egyesület áldott lelkű eluöke értesített bennünket, at a vásár, melynek befejetését at urí közönség kedélyes házi mulatsággá avatott at idén dec. 2. és 3-án lest a Polgári Egylet nagytennébeu. At előleges gyűjtés már folyik és most is szép eredménnyel kecsegteti a jótékonyság aposioliil. De kell is a pénz, mert eddig uein kevesebb mint 100 didergő gyermek vau feljegyezve, kik meleg ruhára várnak. A karácsonyi vásár mindkét napján d. u. fi órakor kabaré lesz, melyben gyermekek es fiatalok lógják tehetségüket sorompóba viuni, hogy minél kellemesebb Którakotást nyujtsauak. Dec. 9-én lest azután a befejezés, amikor egy hatalmas karácsonyfa tündéri íényéuél száll le az irgalmasság angyala az összegyűlt szegény gyermekek közé és részesíti őket a gazdagok ajándékában.
— Polgáriskolai tanárok gyűlése Az Orsz. I\'olg lsk. Tanárok zalamegyei köre f. hó 11-én tartolta évi reudes közgyűlését Csáktornyán Waligurstky Antal nagykanizsai polg. isk. igazgató elnöklete alatt. Az elnöki megnyitó intensiv köri működésre hívta fel a tagokat Széleskörű vitát provokált a győri polgáriskolai tantestületnek a polg leányisk. uj tantervére vonatkozó átirata. Az uj tanterv ugyanis mind a számtriinak, mind a történelemnek heti óraszámát leszállította. A kör euuek meg-
NOVEMBER 13
ZALAI KÖZLÖNY
8.
változását indítványozz«; valamint azt is, hogy a világtörténelem tanítása a magyar történelem tanításától választasséle el. Az uj tanterv szerint ugyanis a világtörténelem a magyar tőrlénolem keretében lanil- | tátik Pataki Kálmán igazgató Indítvány vzta, hogy a kör foglaljon állást amellett, hogy a nemzetiségi vidékek polgári iskolái mellett a kormány mindenütt internátust létesítseu, melynek nomzeti missziója kézen fekvó. A Csáktornyái polg. leányiskola iuternáliisábau jelenleg 46 leány van, nagyobbára horvátországiak.
— Tiszta szeszélesztő A gödöllói m. kir. szeszkísérleti állomás vezetője dr. Hérics Tóth Jenő f. é. okt. 18-án Nagykanizsán különböző kereskedésekben és pékmestereknél élesztő-mintát vett megvizsgálás céljából, hogy szeszéleaztó helyett nincs-e sörélesztő forgalomban. A többek között Klein Vilmos pékmesternél is vétetett minta, mely .Tiszta szeszélesztő Schneider V. ólesitógyárából Budapest" jelzésű papiros göngyölegben voll. Dr. Uérics értesítette Nagykanizsa kapitányi hivatalát, hogy a vizsgálat szerint az ai élesztő aörélesztóvel kevertnek találtatott; Schuoíder V. élesztógyár pedig Budapesleu nincs. Ezt a jelzésű élosztót Klein Adolf és fia budapesti VI., Podmanicky-utca 63. sz. alatti élesztő-kereskedő cég keveri és hozza különböző, a többek közt a fenti cég alatt forgalomba. — Klein Adolf és Fia budapesti cég elleu eunek alapján az eljárás inoginditta-totl: 1. Szeszélesztónek söréloslóvel való tiltott keve-réae miatt; 8. Valóságnak meg noi| felelő cégjelzés használata miatt.
— Nagykanizsai országon vására az 1912. évben. Benedek József városi tb. jegyző most állította össze az 1912. évre eső országos vásárok jegyzékét. E szeriül a tásár a következő dátumokra fog esni. I. A gyertyaszentelői vásár jatt 2!)-ére; 8. a nagyhéli vásár ápr. I-ére; 3 a pünkösdi vásár május 20-ára ; 4. a nagyboldogassszony-uapi vásár augusztus 12-ére (hagymavásár) ; 6. a Terézia vásár okt. ll-ére (káposzta vásár); 0. a Miklós vásár december 2-ára.
— Villamos bizottsági gyűlés A mult közgyűlés határozatából kiküldött ad hoc villamos bizottság Vécsey Zsigmond polgármester elnöklete alatt gyűlést tartott. A gyűlés tárgya a villamossági egyenáramnak a forgó áramra való -átalakítása és |a Frani cégnek a villamossági üzemre vonatkozó szerződésének teljesítése körül forgott. A gyűlésen mint szakértő Hollós József műszaki főtanácsos is részt vett, mint szakértő. A bizottság folytalui fogja tárgyalásait, melyeknek lefolyásáról a befejozésig közléseket nem adnak le. Így tehát a közönségnek csak a tárgyalások befejezése, illetőleg jelentéstétele után lesz alkalma e tárgyalásokba beletekíutonie.
— Tanácsülés. A pénteki tanácsülés szürke sablouosságban tolyt le. Egyetlen éedékesebb pontja az volt, hogy a dijuokoknak, rendőröknek é» -vátosi bzegődményeseknek a mult hó 84-iki közgyűléstől megszavazott 16°/0-os drágasági pótlékot a tanács kiutalta, A várva-várt summát pénteken fel is vették és ma inár valószínűleg csak miut voltról beszélhetnek • jóleső pénzszaporulatról
Sziinőfélben a kanyaró. A városi orvostól nyert információ szerint az utolsó napokon ujabb kanyarós megbetegedések \' nem fordultak elő. Az eddigi óvintézkedések elégségeseknek bizonyultak és a kisdedóvók is legkésőbb deo. l-eu újra megnyittatnak •
— Utó állítás. A f. hó 6-án megtartóit utó-állítás eredménye a következő. Bereudeltelelt 37 állí-lásköteles flu; meg nem jelent 6; besoroztalott 13, a többi nem vált b9. Meg volt idézve 34 apa; ezek közül keresetre alkahnatlaunak találtatott 18, keresetre képesnek 13 r meg nem jelent 3.
— Piaci rend. A heti országos vásárokon tapasztalt különböző rondalleuességek megszüntetésére a rendőrkapitányság a következő határozatot hozta: Az ipartörvény 50. §-a illetve a 39605/901. számú
keresk miniszteri rendelet szerint a vásárok rendszeres látogatása csakis nz iparosokat és kereskedőket illeti meg. A vásárokon iparigazolváuy nélkül megjelenő árusilók az elárusitáslól eloltatnak. E határozat a házi ipari készítmények elárusítóira nem vonatkozik. Iparos vagy kereskedő egy iparengedély alapján egy vásárrészen csak egy sátorral rnkódhatik. Nem szabad a sátort oldalaihoz rakott asztalokkal annyira meghosszabbítani, hogy ezáltal a többi elárusító helyéből kiszoritassék Figyelmeztetnek a nagykanizsai rövidárusok, hogy országos vásárokon a ró-fösök, takácsok és gyolcsosok után rakódhatnak ki egymás mellé. Elszórva a piactér minden részében a kirakódás nem engedtetik meg. Ezek után az iparengedélyek kiadásának dátuma szerint meghatározza a rövidárusok árusiló helyének sorrendiét.
— a hazbérvallomáei iveket a városi adóhivatal most küldte szét a háztulajdonosokhoz. Ez ivek szsbályszerüou kitöltve 8 nap alatt a városi adó hivatalhoz beadandók. Aki vallomását az előirt határidőben be nem adja, a- kivetés során megállapított béradónak 1%-át. ha pedig a vallomás benyújtására szóló felhívás vételétől számított K nap alatt sem adja be vallomását, további 4"/„-At fizeti pótlék fejében. —
— Katonák verekedése. A Petóll-uli Ue-lencsér-féle kuresmában za|os az élet vasárnaponkiut. Jókedvű^kalonák lepik el az asztalokat, igy nem csuda,
. ha gyakran parázs verekedéssel végződik a hangos i muri. Tegnap este is sok honvéd meg ménielepi katona itta a jó u|bort. Miéit, miért se a katonai ellentétek kiélesedtek és egymásra támadtak a batc-fiak A verekedés olyan mérvet öltött, hogy egy méntelepi katonát sebeivel a kórházba kellett szállítani. A katonai őrjárat pedig a többit elvezette a helyszínéről Egy meztelen méntelepi kard maradi a csatatéren, mit Schermnuu asztalos fia a városi rendőrségnek adott át
— Hogy fogadja Égerszög a főispánt ? Korbai Károly dr. polgármester f. hó ri-án ertekez-Ivtre hívta össze a városi képviselőket, hogy a tőis-
, pán fogadására vonatkozó intézkedéseket megbeszélték A szép számú éiti\'kezlet elfogadta a polgármester javaslatára, hogy a f hó 14-én a főispán bevonulása alkalmából a Kossuth Lajos utcii végén diadalkaput állíttat, testületileg vesz részt u vasútnál, a házakat l\'ollobogózlatja. este a várost kivilágíttatta, a székloglaló illésen a közgyűlés után testületileg tiszteleg az főispánnál. Felkeri u városban levő egyesületeket, lugy ugy a bevonulásnál, miut a tisztelgés uél részt vegyenek, a vasútnál a rend fenntartására a tűzoltók közreműködését kéri A polgármester falragasz utján kéri lel a város lakosságát a kivilágításra, valamint a háztulajdonosokat nemzeti zászló kitűzésére.
— A mostoha flu Nem az anya, hanem a fitt báuik az anyával a közfelfogás szerinti mostohasággal. Természetesen az apjától tanulta ezt a bánás-
módot Az is üti. veri 33 éves feleségét, valahányszor részegen tér haza (t. i a férj), ez pedig mindennapi dolog. A \'20 éves ftű Bolf Kuuics József aztán hűen az apa gondolstait követi. Az ib részeges és ó is neki megy az anyjának és a haját tépi és kékre zöldre veti. A szegény asszouy zokogva mondta el panaszát a rendőrségen. Ó elmegy világgá, hiszen jóravaló háznál — igy mondla — az állatot se verik annyit, mint ót. Már alig van bór rajta, az agyonkinzott asszonyon.
— Harcias friaernő. Özvegy Magyar Jó-zsefné SÍ éves korában szolgálni- kéuyteleu. Sorsa ezelőtt egy héttel Műller Lajosué frízeméhez vetette szolgálatba. Az úrnő reggel korán dolga után megy és a ház tisztogatását és 6 gyermek felöltözését cselédjére bízza Az asszony nem tudott addig mindennel elvégezni, mire gazaasszonya hazatért, azért neki ment öreg cselédjének, fellökte, megverte, ugy hogy súlyosabb sérülésével a rendőrségre volt kénytelen menni.
Idült alkoholizmusban szenvedőknél természetes Ferenc Józiief-keserüviz megfizethetetlen. Ha iszákos emberek naponkint a reggeli előtt egy-egy borospohár valódi Ferenc József- keserüvizet isznak, nyelvük megtisztul, a halántékokon érzett nyomasztó fájdalom megszűnik és az étvágy csakhamar megjavul. A Ferenc Józse-viz állandó használa\'a mellett a beteg nem kívánja annyira az alkoholt, mint annak elótte. — Kapható gyógytárakban és füszer-kereskedésekben. A Szétküldési-Igazgatóság Budapesten.
— Állandó butorkiállitás. A szekefőváros legérdekebb látványosságai közé tar ozik elvitázhatat-lauttl u budapesti Ipartestület védnöksége alatt álló „Asztalosok Bútorcsarnoka" (VIII. József-körűt 28. szám és Fereucziektere 4. sz. Király-palota) helyiségeiben levő állandó butorkiállitása. Itt a közönség egy helyen összegyü|tve, ízlésesen csoportosítva megtalálja mindazt, arai egy modern lakásberendezéshez szükséges. .Az asztalosok bútorcsarnokának" föltétlen megbízhatóságát szolid és jóhirnevén kivül igazolja még azon körülmény is, hogy miuden eladott bútordarabért jótállást vállal.
— Neusteln Fülöp hashajtó pilulált a legnagyobb eredménnyel használják altesii megbetegedéseknél köHnyeu hajtanak és egy gyógyszer sem alkalmasabb és emellett teljesen ártalmatlan ; dugulásokat, melyek a legtöbb betegség okozói, megszüu-teti. Cukrozott alakjuknál fogva gyermekektől is azi-
vesou vélntnek — Minden gyógytárban kaphatók.__
l dobozka 16 pilulával 30 fill, _ | ro||a 8 do-dozzal 120 pilulával 8 korona. — Előzetes pénzküldésnél 2.46, bérmentve.
HIRDETMÉNY.
j
A Nagykanizsai tiszti önsegélyző szövetkezet 1910. október 9-én tartott közgyűlésében a szövetkezet felosztását elhatározván, (elszámolásba lépett.
A kereskedelmi törvény 249 §-a értelmében felhivatnak ennél fogva mindazok, kik a nevezett szövetkezet ellen követelést formálnak, hogy követelésüket a jelen hirdetmény harmadszori közzétételétől számított 6 hónap alatt érvényesítsék, mivel a ti havi határidő letelte után a szövetkezeti vagyon a tagok között felosztandó és a késedelmes jelentkezők kielégítést nem nyerhetnek.
Nagykanizsa, 1911. október 31.
Nagykanizsai tiszti önsegélyző szövetkezet felszámolás alatt.
léseket
kiadhlvatal,
és rz
Dek-tér
és minden bel- és külföfá hirdetési iroda.
3
j ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER Ifi.
IÖT Gyomor betegeknek. ^
Mindazoknak, kik a gyomor meghdttie, vagy túlterhelése, roi», nehezen eminlhftö. nagyon uialeg, »agy hideg ételek élvezete által, vagy rendetlen életmód következtében gyomorbetogáéget, mini
Gyomortaurut, gyomorgörcs, gyomorfájdalom, nehéz emésztés vagy ---nyálkásodást kaptak, ajánlunk egy kitűnő háziszert " —
melynek kililnó halála már cvok óta kl van próbálva. Kz a
Hubert Ullrich-féle növónybor.
Ezen oöványbor kltünö, gyógyhatáaunak talált füvekből, Jó bcrral van káazltva 4a eróalll, ólaira kelti ai «mbar emósztö szervezetét. — A növánybor magakadályozza az emésztési - tavarokal óa előmozdítja az egészséges vór ujjiképzódását. =====
A növénybort Idejekorán használt*, gyomortietegséKok még a csirájukban elfojtalnak. — \'Symptomák mini: Eófájái, felbófógét, gyomorégés, felfuvódá» rossiullél hányással. melyek chronlkus d8t gyomorbetegségeknél oly gyakran előfordulnak, elmultuk tiéhinystori Ivás ulán.
It\'I\'űVűH következményei, mint aiorulát, kóllka, szlv-
DZÖKI UiiüLitJC) dobogái, á\'mailamág, valamint vértotulás a májban, epében és a nagy Zslger-érben (Arany-ér bántalmak! a in/éayhor által gyuisan megszüntetnek. A nóvénybor megszűntei! ai emészthetleniéget é. könnyít s ¿kelés Utal eltávolíttatnak a gyomorból és belekből alkalmatlan réuek
Sovány,f halvány kinézés, ^vérszegénység, elerőtlenedés,
legtóhbszór a rossz emésitét következményei, lil \'tyos vérképződé* és a mij beteges állapotáé. (vágy-hiányolt, ideges liágyadtság éi tossz kedélyhang lat, továbbá főfájások, álmaitan éjjelek következté-ben ily egyének lassan égésien olpusztulnsk. Sövénybor ai elgyengült életerőnek uj lüktetést
ad. vV Nóvénybor fokozta a« étvágyat, a* em\'sztést c* táplálkozást elomozdl ja. elősegíti az anyagcserét gyoraitja a vérképrődésl, megiiyugta ;a a frldull idegeket es életkedvet szerez. S/ám-talan elismer«» és hálanytlvánitis igazolják ezt.
Növénybor kapható 3 és 1 koronáéit a Nagykanizsai, Kískantzsat, llecsehelyi, lljudvari, Kis-Koinsioml, Csákányi, Neinesvidi, Tapaonyt, Böhönyci, Nagy-llajomi, Kalső-Segesdt Csurgói, llerzencei, Gólat, Légrádi, Alsó-Doinborul, Kottrli, Muracsányi Hátkai, l\'odtureni, Szelnicai, cAlsólendvai, Pákai, Baksai, Novai, Bakii, Poloskei, Kacsai, Atsó-Kajki, Nvgy.Hadai, Kéthetyi, Mar-zalii, Kaposvári, Nagyatádi, Taráoyi, Csáktornyai Perlaki, Varaszdi <tb. g) ógytár«kban és fűszer -üzletekben és Magyarország legtöbb gyógytárában.
A kanizsai gyógyszertárak .1 és több üveg nóvénybor rendelésnél oredeti árak mellel! küldik szét mindmüvé a monarchiában.
mT Utánzásoktol óvatik,
Kérjen csakis
Hubert. Ullrich-féle növény bort
HIRDESSEM A „ZALAI KÖZLÖNY "-BEN
»bb hmtAmm
Hashajtó.
CUKROZOTT
mashaJto
LABDACSAI
(Nenstein Erzsébet-Pllnlál)
Hhi\'i.» minden tekintetben a hasonló készítményeket entl szór mentes minden káros alkatrészektől a leg-obb sikerrel használják az alteat bántalmainál, könnyen lékletélci sieroz, egy vértlsztltó gyógyszer sem ártalmatla uabti és alkalmasabb a
székrekedés
ogyóiésére, mint a legtöbb betegség okozójára. Cukrozott volta miatt, a gyermekek la szívesen reixlk. tígy dobol 1$ ptlula tarlatommal SO fillér egy lekerea S dobozza-tehát 120 pltulával 9 korona. A pénz előre beküldése mellett bérmentve,
Aw áui Utánzatoktól óvakodjunk, w * 1 «Neueleln FOlflp haehejtó
ptlulált. testek kérniI Csak akkor valódi, ha minden dobozon á tör*, bejegyzei Szent Lipót védjegy ¿a Philip Neustein gyógyszerész aláírása fekete vörös nyomásban olvasható. A kerask. törvény által védett csomagjainkon cégünknek rajta kell lennte.
Imtila Falip |}é||ittrlára. ti. ll>álkn
Wien, Plankengatse t. Kapható Nagykanizsán: Relk Gyula. Belua Lajoa, Práger Béla ós Szabó Antal gyógyazeréezeknél.
XXIX-lk magyar királyi
jótéfcooycélti állarosorsjátél*.
Ezen pénZ-sorajáték remélhető tiszta jövedelme köihásznu és jótékony célokra fog fordíttatni. Ezen sorsjátéknak összesen 14866 nyereménye van, melyeknek összes értéke 475000 koronára rug készpénzben.
Főnyeremény 200,000 korona készpénzben.
Továbbá:
I főnyeremény — - 30.000 kor. kcasp.
I .--X0.000, .
I .--10.000 .
1 . -- 5000 ,
fi nyer. á 1000 K 5.000 . 5 . . 500 . 2.500 . 10 , . 250 , 2.500 ,
20 nyer. á 200 K 4 000 K keszp.
40 • 150 . (1.000 , ,
100 • * 100 , 10.000 , .
200 « t 50 , 10.000 . .
2500 > 20 . 50.000 ,
12000 10 . 120 000 .
14885 nyer.
összesen 475.000 hó
K keszp.
14-én.
Húzás visszavonhatatlanul lg! I. december
Egy sorsjegy ára 4 korona. "»•
Sorsjegyek az összeg előzetes beküldése mellett a magyar klr. lottójövcdéki igazgatóságtól Mudapesten (Vámpalota) porlómentesen küldetnek, etenkivül kaphatók valamennyi posta-, adó-, vám- es 9Óhivátaln4l, az összes vasúti állomásokon s a legtöbb dohánylözsdcban és váltó-ilsletbcn. Játéktervet ingyen és bérmentvo küld.
A magy. kir. Lottójövcdéki Igazgatóság.
Aki bútort •
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében oselekszilc, «^m
ha vásárlás előtt megtekinti a ^^^
„BUDAPESTI ASZTALOS IPARTESTÜLET-védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
árucsarnokait, melyek a követkozö helyeken vannak: VIII., József körut 28. az. (Bórkoosis-utoza sarkán) IV., Ferenciek-tere 1. sz (a királyi bérbalotában.)
Etdti szöv etkazet az .Országos Központi Hitelszövetkezet* tagja s enuok felügyelete alatt áll.
Vásárlási kényszer teljesen kizárva. Stílszerű modern lakberendezések.
Jutányos árat! Smlossas m mMsépirt.
BV Az árucsarnokba kizárólag elsőrangú budapesti asztalosok és kárpitosok dolgoznak. J
NAGYKANIZSA, 1911 NOVEMBER 16. 50-IK ÉVFOLYAM 92 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
IhlJilinlk hátién ii csiltfirtikón.
£IOn»«lé«l árak: Egitt ívre 10 korona, félévre 6 korona, Negyedévre 2 korona 60 Ali, — Egyes ei*m ára 10 Ali.
Keloid« a%eikeaatö : HcrlMi Júanef.
\' HUIIJM : * »><>rk«NittŐB«|[.
Szirkiiztöiíg it kiadóhivatal Diák-Ur 1
Telefon: lit. — Hlr
Jlje
rlnl.
A főispáni installáció.
— Saját tudósítónktól. —
Zalaegerszeg, nov. 15.
A nagykanizsai állomásról 12 óra 46 perckor a Wien foló induló gyorsvonattal\' lialás llela dr. Zalaegerszeg felé utazott. Itt az állomásnál Hertelendy Ferenc fórendibázi tag üdvözlő beszéde fogadta az ezer főnyi lelkes hangulatu tömeg élén.
A karácsonyit Egylet nevében Gzinder Margit urleány. Gzinder István dr. ügyvéd leánya egy virágcsokrot nyújtott át a főispán nejének. Erre a főispán Arvay Lajos alispán mellett helyot foglalt és a menet megindult a Kossuth Lajos-utca elején felállított diszkapu alatt az iskolás fiuk és leányok éljenző sorfalai között. — Az ablakokban mindenfelé virágbokréták, — este fényes kivilágítás, melyben a városháza járt elő jó példával, - mutatta, hogy Zalaegerszeg őszinte őrömmel üdvözli a közéjök jött főispánt a fellobogózott városban. A vármegyeháznál szállt le, honnan nem sok idő múlva a Kossuth Lajos utcában elfoglalt lakásába hajtott.
Szerdán korán reggel a mogclevenúlt kis városba a vasút ós az uri fogatok egyre ontották az installacióra érkező vendégeket. Már » óra előtt sokan gyülekeztek a vár-
megyeház közgyűlési termében. Nagykanizsáról ott voltak: Vécsey Zsigmond polgármester, Závody Albin, kúriai biró, a törvényszék elnöke, Oszterhuber László itélő táblai biró, Kenedy Imre dr. biró, Lajpzig Antal biró, Szekeres József %dr. főorvos, Plihál Viktor dr. közjegyző, SohWHrr"\'Adolf dr., Pál Ily Alajos, Lóké Emil dr., Stern Sándor, Rothschild Samu dr., Pillitz Soma dr. és kanizsai lapok szerkesztői. Pontban 9 órakor Arvay Lajos alispan megnyitotta a gyűlést, a jegyzőkönyv hitelesítésére Udvardy Ignác és Krosecz Gyula tagokat kérte fel. A gyűlést a szent mise tartamára felfüggesztette, mire a közönség a plobania templomba vonult, hol sipeki Balázs Lajos rozsnyói püspök fényes papi segédlettel főpapi misét oelcbrált. A főispán és családja az oltárhoz közöl hallgatta a szánt misét, honnan gyalog ment a vármegyeház egyik termébe, követve számos diszmagyarban ékeskedő híveitől.
A beiktatás.
A közgyűlési terem zsúfolásig megtelt a megyebizotUági tagokkal és a sok előkelő vendéggel. A karzaton a főispán nején kívül a vármegye előkelő hölgyei toglahak helyet. Arvay alispán pontban 10 órakor elfoglalja az elnöki székét, üdvözli a vendégeket és a bizottsági tagokat és a gyűlést folytatólagosan megnyitja. Minthogy e rendkívüli közgyűlés egyedüli tárgya a főispán beiktatása, régi szokás
szerint a gyűlés küldöttséget delegál a főispánért. A küldöttség tagjaiul alispán előterjesztésére megválasztaniuk Hertelendy Ferenc, báró i\'itlheány Géza, Hajós Kálmán, Hajós Ferenc és Mesterházy Jenő. Mialatt a küldöttség a főispánért ment, a terembe lépett Hálás Lajos rosuyóí püspök, kit harsány , éljonzéssol fogadlak. Alig foglalta el a helyét, az ajtónál teltünt sipeki Hálás Héla dr. Zalamegye főispánjának délceg alakja. Szűnni neui akaró taps és éljenzés közben ment végig a termen; az elnöki emelvényig eléje ment Árvay alispán és helyére vezette. Alispáu ez után felolvastatja a főispán kinevezéséről szóló királyi kéziratot, mire a fóispáu leteszi a hivatalos esküt. Ennek törvényben megallapitott szövegét a megyei fó|egyzó etőmondása után az egész termet betöltő érces hangon mondta utániia a főispán. Az éljenzés megszűnte után Arvay alispán, kinek elnöki liszté most már véget ért átengedi helyét a törvényes főispánnak.
Hálás Héla főispán azután székfoglalóját egy hatalmas [cencepcióju progrummbeszéd keretében tartja meg, mely úgy melyen szántó tart&lmáuál, mint magasan szárnyaló liazafiasságánál és ember-szeretettől áradó mondásainál fogva sokszor frenetikus éljenzésre ragadja a közgyűlést. .Tekintetes Tőrvényhatósági — mondja — most, hogy az esküt letettem semmi sem gától abban, hogy helyemet teljes joggal elfoglaljam Kifejtem irányelvemel, mert komoly muukál akarok végezni, mely iránt ez a történelmi hagyományokkal ékes vármegye uem lehet kétségben." Ez után köszönetet mond a vármegyének a fogddlaUsért. Nem habozik kijelenteni, hogy ezt uagy kitüntetésnek veszi. Dnuepiesen fogadja, hogy vezérállásában fokozott működést akar kifejteni.
Az életem ós koromból.
— Qörgei emlékiratai —
Nem kellett volna annyira sietnem munkáin közzé télelével!
Igaz, de — a családapai kötelesség is — kötelesség . . . ; vagyontalan létemre oly időpont állt be nálam, amikor valamit okvetlen tenni kellelt, családom élele l\'óutarlására.
Jártam ugyan egyéb becsületes kereset után, miből családommal együtt iiieifélhessek, égből cseppeni helyzetemben; de sok fáradozás dacára is csak nem akadt. Azon mágnásoktól egyébiránt, akikuél bekopogtattam, rosz néven venni, hogy jó inódiaval el-ulasitáuak, alig lehet. Meg kell azt gondolni, tisztességes állású magánemberre nézve, inily kényes és alkalmatlan dolog (kivált Ausztriában) rendőri feivi-gyázal alatt internált egyénnel, huzamosb folytonos-ságot feltételező bármily üzleti összeköttetésbe bocsátkoznia.
Valamely jó barátomnak teihére esni — uem akartam, sót akkori időben ezt, ha akarom viila. sem tehetem, miiithugy a még éleiben és szabadon megmaradt jó barátim közül akkor uem tudtam egyet is, akinek uern kellett volna az életnek ugyan e fajta viszontagsággal magának is megküzdeni".
A császári kormányhoz folyamodni kellő tartásért — ellenkezett benső érzésemmel.
Könyvem meg volt irva . . . Kiadó magától kínálkozott ...
Hanem — igazat szólva — munkám közrebocsátásával mintegy saját nemzetein szerencsétlenségén közvetve nyerészkedni, szintén vonakodám. egyideig — fájdalom! nem addig, ameddig a „uonum preina-tur in aunum" elve tanácsolta volna. Nyomasztó anyagi helyzetem sehogy sem engedé.
Máskülönben munkám uem németül és nem is ezeu, magában véve ugyan jogosult, de uem célra vezető modorban, hanem magyarul és azon még az ellenfélt is lehetőleg kímélő szellemben irva, jelent volna meg, mely a tárgyalt események nagyszerűségének is — átlátom jobban felelt volna meg.
Kegyes olvasóim közül, aki netalán azért, hogy nagyon erősen találtam oda mondogatni neki, még mindig hoszut forral elleuem: hagyjon föl véle, kérem. Meg van A már boszulva akár csak az által is. hogy pár évvel munkám megjelenése után, az érte kapott írói dí| fogytával, meg azt is megtenni kény-gzeűltem, ami legnehezebben esett, t í. tartásért folyamodni a bécsi kormányhoz. Barátaim azonban ne vegyék zokon e lépési tőlem ; mert e valóban kinos
lépést egyedül a kötött kezű családapa tevé. Politikai
jellememnek nincs köze hozzá.
* *
Ném lévén sem azon ördögi télisteu, sem azon félisteni ördög, akinek engem felváltva lefest egy Genfben megjelent három kötetü magyar munka; mig én megbírtam tauului mind azt, amiről az iméut emiilém, hogy munkám megjelenésekor még nem volt tudományom róla : addig bizony sok viz folyt el a Dunán.
Az alatt a neki bőszülten nemzetünknek életére tötő .egységes Austria" politikája már meg is termé gyümölcseit. —
Addig ón megértem Solferinol, — megértem (Széchenyi ravatalánál) a nemzetnek rögtönös, mintegy ösztönszerű megtérését az 1848. évi magyar politikai hitvalláshoz, melyet elhagynia — nézetem szerint — soha sem kellett volna, — megértem az 18ül-ikí [országgyűlést, az 6 — viszont 1849-iki eszmék felé hajló — (belső) többségével.
Hanem azután végre azt is megértem, hogy magam le tudok mondani és megnyugodni bármily nehéz végzetemben.
Es valóban le is mondottam, meg is nyugodtam.
3
j
ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER Ifi.
Idézi azután Kölcsey szavait, mit ut igazi hazaszeretetről mondott, moly mindig áldozattal jár. Közjogi harcaink felemésztették erőnket á» ennok esett áldozatul kultúránk is. Méltóságos lói-pán ur szerencsés idóbon foglalja el díszes állását, mert béke lebeg felettünk Helyes diagnózissal megfogja találni a bajok okait és talán sikerűi Zalavármegyére fordítani s hatalom jóakaró tekintetét. Nem alamizsnát kérünk. Hogy Z luvármegyit közállapotai nem fe|lódtek vissza, azt Arvay Lajos alispán scélerejének és a tisztikarnak köszönhetjük (Éljenzés.) A fóispáni székben ült közvetlen elódje a lángoló, szinte ideges féllékeuy-séggel hazaszcretd Batthyány Pál gr. íóíspán szék-loglalóját azzal fej«zte be, hogy magyar fóispán akar lenni. Kérése az, hogy az utód se ambicionáljon ennél nagyobbat. E hitben üdvözli Bálás Béla dr.-l Zalavármegye fóispánjál. 8zívból mond neki isten hozottat; Isten áldását kéri működésére (hosszan tartó éljenzés, éljen u fóispán.)
Ezek után a fóispán a gyűlést berekesztette és ismerőseit személyesen üdvözölte, tnajd egy mellékhelyiségben a számos küldöttséget fogadta 1). u. \'2 órakor kezdődött a fényes bankett, melyen mintegy 400-an vettek részt. A főispánt Hajós Ferenc dr a csáktornyai kerület képviselője köszöntötte fel.
Zalamegye közönsége felé fordul; a szép fogadtatásért hálás szívvel; mert mint idegen jölt bár, de érzi, hogy letett esküje most már Zalavármegyéhez köti, mely uj szűkebb hazája lett Hivatalos működését 3 irányban kell kifejtenie. I. Mint állami alkalmazott azon lesz, bogy az önkormányzat és az állam szerve közöu a kellő összhang meglegyen, mert ehhez uagy érdekek fűződnek A keltő közötti kapca a főispán. Erre uézve a törvénykönyv lesz a fegyvere és talizmánja, mely cltéveszthelellenűl mutatja meg neki a követendő biztos utal, melylól el nem tér és elvárja ezt másoktól is; ahol ennek ellenkezőjét tapasztalná, ott kiméletlonül lépne fel; mert a mi fegyverünk a törvény ; ennek keretébe vau letéve közszabadságuuk szentsége.
Ilivé a vallásszabadság tiszta érvényesülésének. Amit a büntető és polgári perrendtartásban meg vau a jogegyenlőség, ugy kiváltja ezt a közigazgatásban is. Ur és paraszt, szegény és gazdag, bármely nemzetiségű, ha hazájához való ragaszkodása megvan egyeuló polgárnak lekiutessenek.
Ellenőrzési jogait szigorúan fogja fel. Az önkormányzati szervei támogatni akarja, maga is dolgozui kiván és jó munkát vár másoktól is. A tisztviselők jó barátot foguak benne találni; a saját és családjaik érdekeit mindenkor a szivén fogja viselni, mert mint tisztviselő |ól ismeri tisztviselő társrinak nehéz helyzetéi.
A közigazgatás maga az élet. Ennek gyorsasága a fószolgabirák és jegyzők kezébe van letéve. Erre, valamint a közvagyon és közerkölcsök megóvására kiváló gondot fordít. Ezekben kifejtolt működéseket készséggel fogja támogalni, mert ez vezot a népjóléthez.
Másodszor beszél a kultura körül teljesítendő kötelességeiről. Az újkor visszavérhetetlen fegyvere a kultura. A népoktatás fejlesztése pillauatuyi késedelmet se tür. Ezzel kapcsolatban van kötelessége a társadalmi téren Minthogy az állam mindent nem tehet, a társadalom kulturális mozgalmainak kötelességszerűen rendelkezésére bocsátja hivatalos állásának tehetségét. Jótékonyságnak, iparnak, kereskedelemnek mind erkölcsileg, mind anyagilag támogatója akar lenni. A fóispán a köz-é; azért a legegyszerűbb ember is bizalommal forduljon hozzá jogos, igazságos kérelmeivel.
Most pedig eljutott funkciójának 3: pontjához a politikához. <Hall|uk). (>t a kormány bizalma emelte a vármegye élére; kijelenti, hogy a vármegye uagy szülöttének, Deák Ferencnek politikai hive (zugó éljenzés, tapsi, a komoly munkának, a törvényes alapon nyugvó ti7-és politikának alapján áll. De tiszteli mindenkinek politikai iráuyát, melynek alapja a hazaszeretet, mely a magyar haza fényei, nagyságát szolgálja Hive az Ausztriával való kapcsolatnak, mit nem a magyar nemzeti esziue megtagadásának, ha. nem erő gyűjtésnek tekint A béke hive; mint ilyen társadalmi működésébe politikai tekinteteket nem visz ; mert ez megakasztja a nemzetet abbeli munkáiéban, hogy méltókká lehessünk őseihez.
A feszült ligyélem és uagy hatást tett\' bestéd után, mikor a tetszés felzúgó éljenei elcsendesedtek Kroller Miksa zalavári bencés apát köl ói szépségekben gazilag beszédben üdvözölte a főispánt a vármegye nevében. „Mely tisztelettel, magyar szívvel üdvözli a lóispáut. Elhangzott az eskü, hallottuk mit fogadott Isten és ember előtt. Hangsúlyozva mondta a fóispán ur. hogy kötelességét poutosan fogta teljesíteni ss hogy a közjó előmozdítását célzó törekvéseiben a politikai tekiutotet mellőzi. Ezt örömmel vesszük tjulomásiil, mert ez a hazaszeretet Meg lehet győződve, hogy e munkájában bármely politikai párt is készséggel fogja támogatni. Lehetnek különös politikai felfogások, de iiiiiidaiiiivau
széninek tartjuk lleák ......... ama igéit : A hazáért
mindent, de a hazát semmiért se áldozzuk fel.
názíum igazgatója, tanítók, tanárok és sok más polgár gyülekezett össze. Lehettek mintegy 100-an.
Az installációra utazó fóispán a budapesti gyorsvonattal pontosan érkezett be az állomásra. Amint szalonkocsijához kapcsolt I-osztályu kocsiból kilépett harsány éljenzés lepte meg a mit sem sejtó főispánt, ki látható meghatottsággal vette le az impozáns tömeg előtt kalapját, minthogy azonban a hűvös metsző szélben a közönség csakhamar feltette kalapját, az üdvözlések feltett kalappal történtek. Vécsey Zsigmond polgármester röviden üdvözölte a székhelyére utazó főispánt, aki városunkban lép először megyéjének földjére. A város nevében áldást kér leendő működésére. A felzúgó éljen után Vi-osz Ferenc főszolgabíró üdvözli a főispánt a járás nevében. Azután Bálás Béla fóispán „Mélyen tisztelt Uraim" megszólitással köszöni meg a nem várt, spontán fogadtatást. Annál jobban esik neki, mert a megye legnagyobb városát látja itt. mely gazdagsága és előkelő kultúrájával nemcsak a megyében de a provino városok mindegyike között előkelő helyet foglal el. A legelső alkalmat meg fogja ragadni, hogy Nagykanizsára ellátogasson. (Éljenzés). Ujabb köszönet után a polgármesterrel és főjegyzővel az étterembe vonult a főispán.
Ebéd közben Zerkovilz Gyurica elemi isk. tanuló, Zerkovitz Lajos nagykereskedő fia odalépett a fóispánnó ó méltóságához és egy szép szegfücsokrot nyújtott át neki, kellemes utazást kívánva. E kedves epizód után csakhamar vonatra ült a fóispán, hogy Egerszegre, működésének uj szinhelvóre utazzon. —
Bálás főispán
a kanizsai pályaudvaron.
Vécsey Zsigmond polgármester ismert tapintatosságának újra jelét adta azzal, hogy az érkező főispáni, mikor először lépett hivatalos állásában Zalamegye területére, a városi magisztrátus és a képviselőtestület élén üdvözölte. Láthatólag jólesett oz a kulturvároshoz illó figyelem a főispánnak és ennek a polgármesterhez intézett rövid válaszában kifejezést is adott. A város nagyon bölcsen városi politikát űz: különösen nincs helye az országos pártpolitika kifejezésének akár pozitív, akár negatív formában akkor, amikor pusztán a város reputációjáról van szó. A képviselőtestület is megértette ezt és szívesen konstatáljuk, hogy a városi képviselők és más polgárok politikai pártállásukra való tekintet nélkül jelentek meg a vasúti állomás perronján, hogy a megjelentek szép számával bebizonyítsák, hogy Vécsey polgármester üdvözlő szavai Nagykanizsa város közönségének érzelmeit tolmácsolták.
Már \'/412-kor szállingózni kezdtek a vasútállomáson a városi képviselők. Csakhamar megérkezett Vécsey polgármester Sab-ján Gyula dr. főjegyzővel. A rendőrkapitányságot, a főkapitány betegsége miatt Bay György kapitány képviselte. A nagykanizsai járás főbírája Viosz Ferenc is olt volt. A törvényszéket Kenedy Imre dr. bíró képviselte, Jureoky Iván dr. ügyész, az ügyészséget. Az izr. hitközség főrabbija dr. Neumann Ede, Plihál Viktor dr. kir. közjegyző, l\'álffy Alajos hercegi fóerdósz, Remete Géza volt országgyűlési képviselő (diszraagyarban). ujnépi Elek Lipót, Lőke Emil dr., Pongor Henrik gyárigazgató, dr. Pillitz Soma, Fábián Zsigmond dr., Bún Samu keresk. isk igazgató, Horváth György a piarista főgim-
HÍREK.
Fénye« Samu áttörő előadáaa.
Hétfőn este a Szarvas Szálló Edison termében tartotta meg előadását Fényes Samu. Nem csapunk most lármát az ó kijelentései miatt, hiszen ismerjük minden állítását, mely a postulatiim rationis, a tiszta ész természetes követelményének merev tagadása. — Tagadui nagyon jól tud. Egész előadása az érvek nélkül való tagadás volt. Bizony ez merev álláspont. Ez nem tudomány. Szánandó ész működése az, mely a tények egyszerű letagadásával akar miudeu bizonyítási kötelesség elől kitérni. Az ilyen tartalmú tudománynak, — ha egy óiás előadásban ezerszer is kimondjuk a tudomány szót a gondolkodás uaíváínak megtévesztésére, — értéke nincs. Nem teremt az soká életörömöt! Hiába igéri Fényei Samu olyan nagyon a kivezényelt hallgatóságnak, mely csendes alvásban bólíugatott öntudatlanul. Fényes Samu akkor volt legkülönösebb, mikor a végén a butítás szót kimondva egy mondatban legalább tízszer, igy akart hatást kelteni u tudomány értékelése mellett. Szerinte tehit a tudomány árendálhaló fogalom. Nouo, doktor, meg uein lesz buta mindaz, ki önnel nem lud mindent tagadni ész uélkol csak azért, inert önnek igy tetszik Mégis csak .igaza volt Szaholcska Mihálynak Ezt a cikkel kfljAnben közölni is fogjuk, iiz ön replikájával együtt, hogy lássuk, hol mondott igazat.
NOVKMBKR ÍR
ZALAI KÖZLÖNY
3.
Tény, hogy a tudományos igazság máról holnapra változik. Legalább az ön állításai ezt bizonyítják. De majd máskor többel I Az előadás záró hangja ineglepó volt. Fényes 3 koronáért kínálta portékáját! Teasék beszállanj, mondta! Két ivet tettein ki, tessék aláírni! Közönség meg is iudult a szavak hallalára— az ajlók felé! Oh! más életörömöt is kaphat az öntudatos munkás 3 K.-ért. Például gyermekének puha kenyeret, a miről Fényes Samu :s beszélt. Miért akarja a kizsákmányoltaktól még ezt is elvenni!? Mit ad cserébe érte ? A tagadást ? Klóadó ur, ezért az ócska portékáért kár a munkában fáradt emberektől elrabolni a nyugalom egy percét is, hogy erre tanítsuk. Tudja azt az ember [magától in, mint az ón előadásából láttuk. Usak ennyi az ön tudománya? 8 ez nem butítás? Na, de fő a kenyér! Kz pedig a legmodernebb keuyér torrá». Vagy nem\'\' —
— A trónörökös Berzencén. Ferenc Ferdinánd trónörökös nőjével, Hobenberg Zsófia hercegnővel és liumerskirch báró hadsegédével tegnap reggel V órakor Kouopislból Uerzeucéro érkezett, ahol mint Festetics Tászilo herceg vendégei, több napon át vadászni fognak A vasúti állomáson a trónörökös párt Festetics Tasziló és tla Hyörgy herceg, továbbá Bóué Kálmán csurgói főszolgabíró várták. A trónörökös Bóué Kálmánt, kit már régebb idő óta ismer siiutén megszólításával tüntette kí és vele jó ideig elbeszélgetett. 4- A trónörökös-pár megérkezése után a hercegi kastélyban megreggelizett és uláua nagy tóim társaságtól kisérve a közeli erdőségbe vonullak, ahol megkezdődött a fácán vadászás.
— Keszthely város elöljáróságának: a hercegprímáshoz intézett üdvözlő levelére a következő válasz érkezett:
Keszthely túros let Közönségének
Keszthely.
A tiálallnuepem alkalmából küldött üdvözlő írat mélyen meghatott és megörvendeztetett.
Fogadta szülővárosom tek. Közönsége a szíves lígyelemért bálás köszönetem és kiváló tiszteletein őszinte nyilvánítását.
Viszonzásul hóén kívánom, hegy Keszthely város miudeu lakosának buzgó törokvését Istennek gazdag áldása kísérje.
Budapest, 1911. évi október hó 31.
Vaszary Kolos sk,
bibornok, hercegimmel
— Az uj szombathelyi püspök. Mint feltétlenül hiteles forrásból értesülünk, az apostoli szentszék hozzájárult a magyar kormány ama előterjesztéséhez, hogy a di\'j Lfrlv á n Vilmos halálával megüresedett szombathelyi püspökség Mikes János gróf szé.kelyudvarhelyí fóesperes-plebános-sal töltessék be Az apostoli szentszék e hozzájárulását a külügyminisztérium utján már eljuttatta az illetékes forumhoz s így egyházmegyénk uj püspö" kének kinevezése már csak rövid idő kérdése. Mikes János gról még aránylag flalal ember, mindössze 35 éves, de egész egyénisége és eddig kitellett múkö dése, nevének a magyar történelem bői szíinpátikiis hangzása vetető polcra predesztinálta. Dédunokája II-Iiákóezy Íródeákjának, Mikes Kelemennek, akinek emlékét annyi szereletlel őrzi a magyar kegyelő! A nagyapja a magyar szabadságharcnak volt vérliinujii. gióf Mikes Kelemen ezredes. Bem tábornoknak volt szárnysegéde és Nagyszeben ostrománál hősi halált hall a magvar szabadságért. Apja, Mikes Benedek gróf Brdély közéletében jáiszotl előkelő vejetőszerc-pet és a közgazdasági élet torén éppen ngy, mint az erdélyi lársadalom kultui életében szeretettel őrzik emlékét. A kolozsvári zBiiokouzervátoríiiiii megalapítása körül és a művészetek istápolásával szeneit feledhetetlen elismerést tul az erdélyi bérceken.
— Az uj tankerületi főigazgató. A király a Váradi Károly halálával megüresedett székesfehérvári tankerületi főigazgatói álliWra Kárpáti Kelemen áldozó papot, a premontrei rend szombathelyi főgimnáziumának igazgatóját nevezte kí
— Áthelyezések, l\'álűy István szegedi posta és t. főtisztet, Barla Szabó Dezső budapesti p. és t. tisztet, 8chwarz Ferenc budapesti posta és t. segédtisztel a kereskedelmi miiiiszler a nagykanizsai 1-sz postahivatalhoz helyezte ál Ktzel kezdetét vette a helybeli posta és láviroszeinélyzet szükséges szaporítása
— Országos vásárok. November hónapban a kővetkező vásárokra hívjuk fel iparosaink és kereskedőink figyelmét: Nov. 19-én Somogyszileii, 20-án Kiskomárombaii és Sümegen; 21-éu Szigetváron; 2!>-én JJsáktornyiín, Felsősegosdetl; 29-én liánok-szeulgyörgyöu, Szombathelyen; 30-án Kotoron és /Zalaegerszegen.
— Szerencsétlenség a vicinálison. Az ukk—csuktornyai vonalon szerdán este boizalinas szerencsétlenség történt A Csáktornya felé induló tehervonat tolalás közben elgázolta Lukács Ferenc celldömölki származásit 30 éves kisegítő fékezót. ki a tolatásnál a vasulí kocsik összekapcsolását végezte. — A szerencsétlen ember ugy adta elő a dolgot, hogy midőn kapcsolás közben a horog nem akadt meg egészen, még egy pillanatig u kél kocsi közt tartózkodott, hogy a kapcsolást egészen jól befejezze Mire ez megtörténi, a vonat már tovább haladt s a szerencsétlen fékező a kél kocsi közül ¡nem tudott kiugrani. A haladó kocsi elütötte és balkarja a kerekek alá került. Azok aztán egészen összezúzták
— A Dr Richter-féle Líniment Oaps comp. (Horgony-Pain-Expeller) igazi népszerű háziszerré lett, mely számos csilládban már sok év óla mindig készletben vau. Hátfájás, csipófájdalom, fejfájás, köszvény, csuznál stb. uél a Horgony-Liui-meiille! való bedötzsölések mindig fájdalomcsillapító hatást idéztek elő; sót járváuykórnál, minő: a kolera és hanyóhasfolyás. az Ultestuek Horgony-Liui-mentlel való bedörzsölé.se mindig íkoii jónak bizonyult. Ezen kitűnő háziszer jó eredményuyel alkal-mazlatutt bedörzsölésképpeii sz íntluenza ellen is és üvegekben: á K —\'80, K 1.40 és K 2.— a legtöbb gyógyszertárban kapható; de bevásárlás alkalmával tessék határozottan: Hiehler-féle HorKOtiy-Liiiimentet (Horgony Paiu-Kxpollert) keríti, valamint a .Horgony" védjegyre ügyelni és csak eredoti üve-(el elfogadni
— Nem-e jobb. )ia most moudja : „Siroliu „Rochp"-l akarok használni!" és így a tüdő, torok és a uyákhárlyák minden bajától szabadul, mintha majd, talán gyógyíthatatlan tudó-vagy gégebaj ball szeuvudve, kénytelen késői megbánással bevallani: .Vajha csak idején használtam volna a Siroliu „Rocbel"-t I"
— Óvakodjunk az idegességtől Orvosi tekintélyektől ajáultslík az elismert legtöbb Salvalor guinmi-saruk, — mely csodálatos ruggauyossága állal állal a járásnáli rázkódtalást gyouuhi és könnyű ru-guuyos járást biztosit. Utaluuk mai számunkban közölt hirdetésre.
— Egy jó házból való flu. kinek 2—3 kötépiskolája van, nyomdász tanoncnak azonnal felvétetik llj. Wajdíts Józsel könyvnyomdájában.
KÖZGAZDASÁG,
Alaptőke felemelés.
A Sümegi Népbank r. t 1911. évi október
hó 28 áu tartott rendkívüli közgyűlésén elhatározta, hogy alaptőkéjét a jegyzés mérve szerint 160.000 koronáról, 360.000 illetve 420.000 koronára emeli fel. —
Ezen célból a meglevő 800 drb. 200 korona névértékű részvényt, a tartalékalap részbeni felbast-nálásával, azonban minden ráfizetés nélkül 800 drb. 300 korona névértékű uj részvényre caeréü kí. Továbbá 400—fitiO drb. ty 300 koroua uévértékO részvényt bocsát ki, a régi részvényosok réstére 800 korona elővételi árbau, az uj réstvéuyesek számára |iedig 350 korona árfolyam ériékben. A 350 korona árfolyam mellett eludott részvények utáu 300—300 korona az alaptőkéhez öt)—60 korona pedig a lar-laléktőhez fog csatoltatni.
A régi részvényesek minden 4 régi részvény után 3 uj részvényre elővételi joggal bírnak.
A vételi jog gyakorlása folyó évi uovember hó 20-ig bejelentendő, mely alkalommal uiindeu egyes újonnan jegyzett részvéuy után a részvények név-illelve árfolyamértékének 30%-a és résivéuyenkínt 2—2 korona költség fizetendő be.
A vételár fennmaradó ré»zéból 40% f-december hó 4-ig, a hátralékos 30% pedig f. évi jdecembei hó 22 ig fizetendő be inlételünk péuztá-rába; fizethető aziinbau egyszerre több részlet s az egész vételár is.
Az uj részvények csak az 1912. évi nyereményből részesülnek s a folyó évre kamat megtérítéshez igényt uem tarthatnak.
Az uj részvéuyekre történő befizetések ideiglenes részvény elismervényen nyngtázUlnak, amely ideiglenes elismervények ellenében az uj réstvényeket 1912. évi jauuár hó 31-ig ki fogjuk szolgáltatni.
Minden késedelmes fizető a késedelem napjától 7%-os késedelmi kamatot tartozik fizetni, a befizetést elmulasztó réstvényes ellen pedig a kereskedelmi törvéuy 169. és 171. §-ai fognak alkalmai-tatní.
Sümeg, 1911. október 28-án.
A SUmcgi Népbank Igazgatósága.
A Zalai Közlöny
S/arkaaztöaága i< kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van
INGYEN!
INGYEN 1
A Ríchter-félc
Horgony Köópitöszekrónyek
át Horeony-Hldapitöiíakrénjtk
uj képes árjegytéke épen most jelent meg. Fontos tájékoztató azon szülők számára, a kik gyermekeiknek a bires eredeti gyártmányt beszerezni akarják. A beküldés bérmentve eszközöltetik Kíchler F. Ad. és Ta., kir. udv. és kamarai szállítók állal Bécs, I., Operng. Ifi. A Horgony-Kóépitószekrényok valamennyi játékáru-üzletben készletben vaunak, azonban csakis „Horgonnyal" ellátóit szekrényeket fogadjunk el.
tiMit
a kiadhivatal,
és
-— Dek tér --
és minden bel- és külföld hirdetési iroda.
3
j ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER Ifi.
IfcáST Gyomor betegeknek. ^
Mindazoknak, kik a gyomor meghűlése, vagy tulterholése, rom. neheien emészthető, nagyuu meleg, vágy hideg «lelek élvezete által, vagy leodellen «leimód kóvelkeitébon gyomorbetegséget, mini
Gyomorhurut, gyomorgörcs, gyomorfájdalom, nehéz emésztés vagy ---nyálkásodást kaptak, ajánlunk egy kitűnő háziszert
melynek ktlUuö hali»» mii evek 01» ki van próbálva. Ki a
Hubert Ullrich-fóle növény bor.
Ezen növónybor kllűnó, gyógyhatáaunak léláll füvekből, jó bcrral van készljve 4a eröalll, ólaira kelli az ambar am4azló szervezetét. — A növénybor megakadályozza az eméaztáai — zavarokai 4a előmozdítja az ag4szs4ges v4r ujjiképródésél, =====
A nóvéuybort idejekorán használva, gyoiu-uliote^iégek inog a csirájukban elfojtatnak. — Symploruik mini: Fiifájá«, felhőfógé«, gyomorégés, felfúvódás rosszullét hányással, melyek chronlkus Idős gyomorbetegségeknél oly gyakran előfordulnak, elmúlnak néhányszori ivás min. Q-y /.rl Aq 4* ennnk lelloinolte;l kóvolkezininyei, uilul szorulás, kóllka, uiv-OZÖKruKöllOo .lolii.gás, á\'mallanfág, valamint vértolulás a inijban, epében és a nagy Zslger-érben (Arany-ér bántalmak) a ró/éitybor állal gyoisan megbüntetnek. A növénybor meg.iUntetl nl eincullietlen.égel és kőnnyü s\'.ékrlé. illat eltávolíttatnak a gyomorból és belekből alkaimallan résrek
Sovány, halv&ny kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
legtobbssór a rossz emésztéi kóvelkeintenyel, lil tyos vérképződé» és * máj betege« állapotáé, tvágy-hiánynál, i.leges bigyadUág és tossz kedélyhang lat, továbbá fiifájások, álmatlan éjjelek kóvclkeité-ben ily egyének lassan egészen elpusztulnak. ®f Nóvénybnr ai elgyöngült életerőnek uh lüktelétt ad. MF1 Nóvényhor fuaozza az élvágyat, ai cm \'»ztésl é. láplilkoza.1 olitmozdi ja, elősegíti az anyagcserét gyorsítja a verké.jiródést, megityugla \'a a feldúlt idegeket és életkedvei szerez. Számtalan elismerés és hálanyilvánítls igazolják ezt.
Növénybor ksphs\'.i 3 és 4 koronáért a Nagykanizsai, Klskanizsai, Bccseltelyi, lljudvari, Kiá-Komzroml, Csákány,, Netnesvtdi, Tapsonyi, Bóhónyei, Nagy-Bajomi, Kelsó-Segesdt Csurgói, Berzencei, (¿ólai, l>gradi, Alsó-Oomborui, Kott.rii, Muracsanyt Káikai, l\'odtureni, Szelnicai, oAlsólendvai, l\'ákat, Baktat, Novai, llakit, l\'oloskei, l\'acael, Alsó-Rajki, NSgy.Hadai, Kelhelyi, Mar-zalii, Kaposvári, Nagyatádi, Taranyi, Csáktornyái l\'ertaki, Varaszdt stb. g>ógytatákban es tuszer-üzletekben éa Magyarorszag legtöbb gyógytárában.
A kanizsai gyógyszertarak 3 és több üveg növénybor rendeletnél eredeti áiak melleit küldik szél mindioúvé a monarchiában.
Utánzásoktól óvatik
Kérjen csakis
Hubert. Ullrich-fóle növény bort
HIRDESSEM A „ZALAI KÖZLÖNY"-BEM
Lai leg)i
•bb hátáén
Hashajtó.
NEUSTEIN
FÜLÖP

(Neustein Erzsébet-Pllulái)
tt.il\'ta mlndon tekintetben a hasonló készítményeket entl szer mentea mindén káros alkatrészektől a lag-obb sikerrel haaználják az altest bintalmalnál, kónnytn féklatétet szerez, egy vértlaztitó gyógyszer sem irtalmatla nabli és alkalmasabb á
székrekedés
együiésére, mint a legtöbb betegség okozójára. Cukrozott volta miatt, a gyermekek Is sitvese" vesatk. Kgy dobot 15 pllula tartalommal 30 flllár egy tekares H dobozza-tehát 121) pllulával 2 korona. A pénz elöte beküldése, mellett bérmentvo.
ÁV\' a k • Utánzatoktól óvakodjunk,
.N,u,l#|„ ffliap hashajtó pllulált. tessék kérni I Csak akkor valódi, ha minden dobozon a löm, bejegyzel Szent Lipót védjegy és Philip Neusleln gyógyszerész aláírása fekete vórós nyomásban olvasható. A keresk. törvény által védeti csomagjainkon cégünknek rajta kell lennie.
Iiiitili Filip tyiiyszertár a. Ii. tlfilkll
Wien, l\'lankengasso 6. Kapható Nagykanizsán! Relk Qyula, Belua Lajos, Prágar Béla és 8zábó Antal gyógyszerészeknél.

Még csak néhány napig.
Húzás már igii. évi dec. 14-én.
E/in XXIX-lk magyar királyi
jótél*or)yeélti állarosorsjátél*
főnyeremény 200,000 korona készpénzben. Az öss/es nyeremények összege 475.000 kor. készpénzben Egy sorsjegy ára 4 korona,
Sorsjegyek az usszeg előzetes ticktildcsc mellett a magyar kir. lottójövedéki igazga-tóeágtól Budapesten (Vámpalota) poriómentesen küldetnek, ezenkívül kaphatok valamennyi posta-, adó-, vám- és sóhivatalnál, az összes vasúti állomásokon s a legtöbb dohánytózsdében ét váltó-uzlclben. Játéktervet ingyen éa bérmentve küld.
A magy. hir. Lottójövedéki igazgatóság.
Aki bútort
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás elótt megtekinti a
„BUDAPESTI ASZTALOS IPARTESTÜLET\'-védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS hlTELSZŰVEFKEZET
árucs&rnok&it, melyek a kővetkező helyeken vannak: VIIL. József körút 28. sz. (Bérkoosis-utcza sarkán) IV., Ferenciek-tere 1. sz. (a királyi bérbalotában.)
Ezeu szövetkezel az „Országos Központi Hitelszövetkezet" tagja s ennek felügyelete alatt áll. Vásárlási kényszer teljesen kizárva. StilszerU modern lakberendezések.
Jutányos árat! innMi m mlnisápirl,
Az árucsarnokba kizárólag elsőrangú _budapesti asztalosok és kárpitosok dolgoznak.
Nyomatott a laptulajdouos Ifj Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, igii NOVEMBER ao. 50-IK ÉVFOLYAM 93. SZÁM HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
laiJtltnlk hétfőn éi cifltörtíkön.
ElAflaeUal árak: Kgín ¿vro 10 korona, felevia 6 korona, Negyedévre 2 korona »0 Ali. — Egyei eiím ára 10 flll.
felelőt aioikettl^: Kerléai Jóaaef.
Kiadja : aaerkeaaliaeg.
Szarkasztéság ét kladikluUl Dták-Ur 1.
Telefon: 112. — Hirdetitek dljeiabáe Marint.
Béke.
Hol vannak azok a galambok, anielyek az elmúlt napokban rászálltak az országházának ereszére? Pedig kell, hogy_,vi88zaszáll-janak, mert a békét állítjuk. Áhitjuk mindnyájan é« kivétel nélkül. Most egyetlen\' feltétől, hogy dolgozhassunk. Nekünk dolgoznunk kell, mert a nemzetkiépités munkájában osak az alapfalaknál tartunk 8 ez, ha a munkát serényen nem folytatjuk, — beázik Akkor pedig kárbavész a munka, sisifusi fáradságunk, magunk is reményt vesztettek leszünk munkánk sikerében. Mi nem engedhetjük meg az állandó közéleti zűrzavart és meddőséget, melvre bekényszerlteti valami fonák, víszályos állapot. Nekünk szükségünk van egy zavarnélküli törvényalkotó lestülotre, vagy igaza lenne Kozma Andornak, ki szárnyaló vorsében, melyet szerényen krónikának nevez, európai kórságnak nevezi a mai helyzetet, moly megfekszik minden európai fórumot, ám ne féljünk — mondja — mert azért van haladás, mert a haladás vize széles rétegű s a kór csirái át nem hatolnak. A költő mindig látnoka volt a korának. Már Tibullus dalainak máguszi erót tulajdonítottak. Lehet, nagy igazság e vigasztalás, de a
hazafiúi aggodalom még se honthatja ki a bizalom szárnyait. Lehet, hogy a kis zenebona nem osinál számbavehetó kárt, de oly nagy értékek vannak kookán, hogy a hazafiúi aggodalom mindenesetre jogosult.
És mily \'erővel tudnók mi a közvéleményt képviselni ama kérésünk előterjesztésekor a hivatottakhoz: hogy kevésbé gyűlöljék egymást, mint ahogy szeretik a hazát s találják meg a békesség megnyugtató kompromisszumát I Nagy önteltség lenne, ha csak hiu reményt is táplálnánk, hogy a közvélemény szerény szócsöve gyönge hangját meghallgatnák ? Nagyobb hangokra erőteljesre. tekintélyesre, fenségesen hangzóra, siketek maradnak a/, urak. Mit akarna a tüosók, mikor az ég menydörög? Ágyúdörgés morajába minek muzsikálna bele a kósza oigány ?
A béke galambját tehát nem hessegetjük semerre. Justh Gyula öocse Zsigmond hozta forgalomba a tornyai gányó örökéletű, fatalista szállóigéjét: valahogy csak lesz, mert ugy, hogy még sehogyse lett volna, sohasem volt. Soha jobbén még nem illett helyzetre ez a bölcs mondás. Valahogy csak lesz. Hogy mint lesz, nem tudjuk. Lehet hiszen még esnek csodák — hogy mégis a ház
ereszére repül a béke galambja. És ez volna a legnagyobb csoda. Lehet, hogy lavírozunk a bizonytalan vizeken kisebb kárral, mint sejtenók; lehet, hogy ezt a múvihart is kibírjuk 8 kilábol belőle a Parlamentarismus, melynek csődjét jelentik mindenfelé, ahol az interracioualismiis áramlatai erósebben fújnak. Csakhogy Tisza István grófnak a társadalom tudományi egyesületben a mult hétre esett fényes sikere bizonyítja, hogy a nacio-nalismus még nagy értékes java fajunknak s mi parlauientarismusuiikat az utolsó izig védeni tartozunk és védeni fogjuk. Többet mondani már fölösleges lenne mi nem foglalkozunk meddő politikával. De a báke nagy javait előtárni; a viszály nemzetpueztitó veszedelmét hirdetni, ki minősítené annak? A nemzeti érzés órállójának ellenség közeledését hirdető hangja ez. vajha meghallanák abban a táborban, hol a magyarság faját féltve, virraszt.

A Zalai Közlöny
8/arkaaztoaága it kiadóhivatala
a
Deák-tér i. sz. alatt van-
Mikszáth-Almanach 1912.
Előszó.
Herczeg Ferenctől.
Hoztunk megint egy kosár virágot — maradjunk meg a régi Almanachok stílusa mellett — azt odadönl|(lk szép olvísónőiuk lába elé. Van fűszeresen fanyar vadvirág, ablakba való ékesség, égószinű. mint a drágakő, van idegenszerű dísznövény, a kelyhe lorró és szomjas, mint az emberi száj, ábrándos vizi-növéuy, amely melegebbnek érzi a huldfényt a nap tüzénél. Tessék bouue válogatni.
Nem hiába élünk közelebb Seherczade hazájához: nálunk ma is több mese terem, miut egyebütt. Olyan bő a termés, hegy a könyvkiadók kaszával válogathatnak benne, az újságkiadók pedig napról-napra (ölvirágozhatják vele házukat, mintha mindig Űrnapja lenne.
Ez a kérkedés azonban valami szegénységet is takargat: a magyar humor irodalmunknak ez a jellemző specialitása veszendőben van. Miután emberemlékezet óta fényt és meleget szórt a Parnassusra, lassankint, szinte észrevétlenül elmerült az égboltozat halárán és ami még ott fénylik a magasabb begyeken, az csak elkésett bucsustigár/ Bizouyos, hogy ezentúl homályosabb és hűvösebb lesz nálunk is az élet.
Pedig abban a játszi fölényben, amely oly magasságból mosolygott le az életre, mint az alföldi
ég, egy őserejü faj különös óletbölcsessége nyilatkozott ineg. Ez a humor, akár a bölcsek kövo, képes volt minden c-odára, megaranyozott sok nyomorúságot, jóllakatott Sok éhségei, áthidalt száz szakadékét és megoldott nem egy tűrhetetlen feszültséget. Ugy látszik azonban, hogy az ősök öröksége nem bírja el ii civilizációt. Ahol gózekével szántanak, onnan ei-szállanak a nemes kócsagok és varjusereg telepszik a helyükbe A humor u magyar irodalomnak addig adott egyéni zamatot és zománcot, amíg az ország táttol esett a világtól, amíg vidék volt. Tegnap még Budapest maga sem volt város, hanem falusi emberek megszállóhelye, a vidék ezüstös holdfénye besütött a régi 11 atvaui utcába, a Soroksári ul abiakaiból kíváncsi falusi arcok kandikállak elő. Aki itt mesélt ós dalolt, annak lelkében szélesvonalu tájképek éltek, gyermekkorának éjszakáiban parasztasszonyok babonás meséi világítottak, olsó szerelmének emlékeiben füzesek zugtuk. vadgalainhok szóllak. Aki közülők történetesen l\'udapesten szüleiéit, nz is vidéki életei éli és ha a valóságban nem j8, legalább papirró| szívta magába a falu tüzes napfényét és a falusi ember mosolygó fatalízmusál.
Tegnapról mára a magyar város legyőzte. a falut Most már Budapest ivláinpáinak hideg fénye kápráztatja a vidéki ember szemét is és a falu városi életet él, habár csak vágyaiban is. ujaágpapiron-í
Az élet betöri az álmok otszágába. az emberek most már nem érnek rá arra, hogy elmélyedve szinceri-záljatiak, ók annyira megkomolyodtak, hogy még a falu bolondja is komor és uagy elszántságot hordoz magában, ugy. megtanultak dolgozni, hogy még a naplopó idegei is sajoguak a kimerültségtől.
A város aszlallia nem |ebb, de nem is rosszabb irodalmi termőföld, mint a l\'alu göröngye, de másféle élet csirázik benne. A város annyira benne él az életben, annyira harcosa, rab|a, vagy lázadója az életnek, hogy uom tud föléje emelkedni és nein tud rajta eliiézóen mosolyogni. A város vagy imádja, vagy gyűlöli az életet, de sohasem bagatellizálja. Ha nevet is, guuyosau nevet; nincs humora, de vau szatírája.
A kócsagok vouulófélben vaunak. A magyar humor, az erőnek és a gondtalan egészségnek ez a szárnyaló, fényes tollazatú teremtménye, bucsuzó-félben vau. Egy ideig talán tévelyegve ott kóvályog még a fejünk fölött, de holnap már hiába nézOuk a magasba, csak az üres égbolt derült és meleg közömbössége mosolyog le reánk.
Az Almanach, ugy mint eddig, ezentúl Is kosárba gyOjlí a meséket, a vidék és a város termését, humorosat és komolyat, megbecsülve a régiek ado. Hiányát, örülve annak, ami uj. Az egészet odaöntjük olvasóink elé. válogassanak benne és találják ineg azt, ami kedvükre való
3
ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER 20.
HÍREK.
— Eraaóbetnap Valamikor a nov 19-ika Örömmel fordította a magyar nemzet szivét a legsze-retteltebli magyar királyné felé.
Ma egy keserti emléket fakaszt lelkünkben, ba cz a nap elérkezik. Ma a mélységes gyász költözik a magyar lélekbe ; gyász, mely egyformán siratja a megdicsőült királynét, kinek szivét nemcsak az élet \'-forte át, banem a halál is és siratja azt a még soha se élvezett királyi szeretetet, melyet a leguemesebb királyuéi sztv táplált hú magyar|ai iránt. — Városunk ez évben is a szokásos módon adott kifejezést gyászának. A város tisztviselői kara Vécsey polgármester vezetése alatt részi vett a szent Feronc rendiek lom-I plomában ma d. e. tartott gyászmisén. A város középületein és sok magánházon gyá>zlobogót lengetett az őeti szél. Az iskolák is kivétel nélkül megjelentek a templomokban tar\'ott gyászistentiszteleten. Az iskolai előadások szüneteltek.
— A Zalán-osalád gyásza. Alsódomborui dr. Zalán Gyű!» orsz. gy. képviselő bátyja, Zalán Pál az Osztrák-Magyar Lloyd főtisztviselője, I. hó 14-én délelőtt szivszélOtés következtében meghalt. Teteme csütörtök d. u. 3 órakor érkezett Kolorba az állomásra, onnan Dombomba hozták. Temetése péntek d. e. 10 órakor volt A családi sírboltba temették. Áldás és béke poraira I
Városi közgyűlés F. hó 83-án d. u. 3 órakor kezdődőleg városi közgyűlés lesz A tárgysorozatból kiemeljük * következőket: A városi árva és lókepénzek elhelyezésére vouatkozó tanácsi javaslat A gyámpénztár tartalék alapjának gyermekvédelmi intézmény céltaira való felhasználása tárgyában leérkezett belügyminiszteri leirat bomutatása.
— A Franz cég uj bérlete. A Frauz L. mar-burgi cég bérbevette Kszlerházy hereegnok Lenti-rédicsi 2000 holdas hitbizományi\'birtokát, melynek gazdasági vezetője a gazdakörökben szaktekintélynek ismert 8treiu Déues lesz. A kedvező bérletre való tekintettel a vállalat egy uj jövedelmező erőforrást szerzett az amúgy is tekiutélyes cégnek.
— A f. keresk.\' isk nov. 19-ikl gyász ünnepély műsora: 1. „Kiiályssszany ket^e." Énekelte az ifj. énekkar — Ünnepi beszéd. Tartotta Doináuy Ariniu tanár — 3. Gödöllői ordó. Pósa Lajostól. Szavalta Biró Ferenc f. o. t. — 4. .Ha az Isten" . . . Énekelte az ifj. énekkar. — 6. „Erzsébet napján." Szavalta Kocsiás János, alsó o. t. — G, Himnusz. Énekelte az if|. énekkar.
A közkórház költségvetése leérkezett a minisztériumtól Nagyiészt a város felterjesztését hagyta jóvá, de a kórházi orvosok és tisztviselők (¡»élésének megállapítását még oly mértékben sbrn hagyta jóvá, mint ahogy azt a tanács javasolta a közgyűlésnek. Az igazgató főorvos fizetését ülioO K-hau lakbérét 700 K-ban, a másodorvos fizetését 2000 és fiOO K-ban az Írnok fizetését 14(10 és 6U0 K.-ban a gondnok lakbérét H30 K inn állapitolta meg. A gond-
nok fizetését azért hagyta változatlauul, mert 1010-bou részesült fizetésemelésben. A napi ápolási dijak 1 K 80 fillérben állapíttattak meg.
— Osak egy virágssálat. A József Kir. Herceg szanatórium egyesület miuden éven gyűjtést indított városunkbau „csak egy virágszálat" jelige alatt. Az idén ez a felhívás nem vezetett eredményre. A város ugyau felkérte a nóegyesületeket és egyéb testületeket de a Hohenberg Zsófia véduöksége alatt álló Gyerinekszauatóriáni megelőzte a gyűjtésben, sót csak nemrég a tüzoltóotthon is igénybe vette az adakozók szivét A városhoz beérkezett jelentések szerint a Józsel kir. herceg szanatórium részére a gyűjtés meg se indult. Amint értesülünk az iskolák, melyek eddig mindig hathatósan támo-gaták a nemes ügyet, későbbre halasztották a gyűjtést. Mindenesetre kívánatos, hogy a Szanatórium egyesül el, melynek már ai uyi kanizsai köszöuheti felgyógyulását ez évben is részesüljön az adakozó közönség pártolásában.
Nagykanizsa zárószámadása azl 1910. évről. Most küldte meg a városi képviselőknek a városháza az 1910. évi zárószámadás kimutatását. A számvizsgáló bizottság a pénztári naplókat az egyes kiállított okmányokkal és főkönyvökké tételről tételre összehasonlítván, meggyőződlek, hogy ugy a bevételi, mint a kiadási tételeket hiteles okmányok igazol iák és helyesek Ezért az 1910 évi számodásokra nézve a feulartandék fentartásával számadók részére megadbatónak véleményezi. A kimutatás szerint, ha némely tétel túllépte is az előirányzatot, az egész mégis a költségvetés keretében mozgott.
— M. kir jótékonycólu államsorejáték Pái hét múlva dooeinber hó 1 l-éu a m. kir. jóté-kouycélu államsorsjaték szereucsekerekéból közel 16.000 nyeremény fog kihúzatni, csaknem egy lé millió korona értékben E nagyszámú és nagyós„I(.gü készpénz liyereméuyokre bárki jáUzihatik, ha a jótékonyság oltárára egy sorsjegyéit 4 koronát feláldoz. A főnyeremény 800.000 korona, vagyis a belét-nuk : 0 ezerszeresse s alig van sorsjáték, mely a betétuek ily- magas többszörösét tűzné ki főnyereményül. Érthető tehát, hogy a sorsjegyek roppant kelendőségnek örvendenek s remélhető, hogy az ezen sorsjáték jövedelmében részesülők különböző köz- és gyermekkórházak, nevelő- és tápintézetnk. árva- és szeretetházak, siketiiemák s vakok intézetei, népkonyhák, Fehér kereszt és jótékony nóegylelek, szanatóriumuk, polikliuikai és más hasonló jótékony egyletek isméi jelentékeny mértékben ki fogják terjeszthetni áldásos működésüket a szenvedő emberiség nyomorának euyhitésére.
— Husvizsgálók vizsgája. E hó 11-én volt a nagvkauízsai husvizsgáló tanfolyam elméleti és gyakorlati záró vizsgája A tanfolyamot Kertész Lipót városi állatorvos Vrzelte. Részt vett a kurzuson 9 tanuló, kik közül 7 a követelményeknek megfeleli és részökre a husvizsgálói bizonyítvány kiadatott. A vizsgáló bizottság tagjai voltak Augusztiuy
Gyula m, kir. törvényhatósági állatorvos Zalaegerszegről, Rátz Kálmán dr. városi tiszti orvos, Elachléger Elemér nagykanizsai m. kir. állatorvos és Kertész Lipót városi állatorvos.
— Hajós Ferenc hazajön. Hajós Ferenc reiidórbiztos. ki augusztus 1-én hivatalát elhagyva, Amerikába vitörlázoft, hazajön. Ugylátszik at uj*i-lágban nem mosolygott feléje a várt szerencse ; tehát hazajön, hogy tudását és munkaerejét lyra itthon érvényesítse. Egy rokonához irt levélben tudatja. Ifogy f. bó 7-én ült a „Kárpátia" nevü kivándorlási h^jőta, ami ha megtörtént, napok kérdése, hogy Hajós Ferenc itt legyen.
— Kereng-kereng a gólya. Pénteken este fél 10 órakor a gólya kerengett t> rendőrségi zárka felett és csak alig lehetőit onnan a közkórház felé elhessegetni. A 80 éves Rózsás Máriát toloucolták Budapestről Csurgóit át Nagykanizsára, hogy innen meg illetőségi helyére Égerszögre továbbítsák. A fiatal tolonc foglalkozás és lakáshiáuy miatt került rendőri pártfogás alá, ezért már napi elzárást is szenvedett. E^e, amint mondtuk fél 10 óra felé a nő jaigatásából észrevette egyik rendőr, bogy a kerengő gólya a loloncuóhöz akar leszállani. Uccu gyorsan » kórházba a nővel, aki azután elfogadta a gólyát inely kis gyermeket hagyott neki emlékül. A tovább toloncozással most természetesen várni kell inig az asszony a gólyacsipésből kigyógyul.
— Alispán a szőlőben A Magyar Paizs legutóbbi száma a főispáni installációról hozott tudósításában „ Ellenőrizhetetlen hírek" alcim alatt a következőket írja: .Ha lesz még főispáni beiktató ünnep, a szomstéd megyék küldötteinek látogatását fogadui fogja az alispán s nem megy ki a szőlőbe. S ha a lóispán felköszönt! a megye közönségét és az alispáni, az alispán felel rá. Mindezeket azotibau uem fogja megtenni, ha vérbeli függetlenségi."
— Harcszerű lövészet. A uagykauizsai 48. gyalogezred f. hó 28. 83 és 26-éu Kiskanizsa, Bajcsa, szepdtneki major és principális csatorna állal halárolt lövótéreu harcszerű lövészetet (élestöltésse fog tartatni. A gyakorlat reggeli 8 órától d. u. 2 óráig tart. A megjelölt napon és időben a lőtéren Kiskanizsától Bajcsa felé 7000 lépésig Priucipális-osatorna és szepetueki uujor közötti téren 3000 lépés távolságban lartózkodui élelveszelyes.
— Faragó bácsi mozija. Faragó Géza, a kitűnő festőművész belépett Sebők Zsigmond\' és Benedek Elek képes gyermeklapja, a „Jó Pajtás, szerkesztőségébe, mint művészeti főmunkatárs. Ebben a minőségében nemcsak irányítani fogja művészi lekin-tetbeu ezt h kedves ós uépszorű gyermeklapot, hanem 1 egy uj, mulattató kép sorozatot is keid betuie Faragó \'bácsi mozija címmel, amelyben a fiét eseményeit
fogja humoros rajtokban, a gyermekek felfogásAhoz és lelki világához mérteu illusztrálni.
— Az Uranua mozi. Holnap kedden esle szenzációs uj műsor lesz az Uranus moziban. Egyik drámáját 2ono méter hosszú filmen fogiák bemutatni.
irolin \'Roche
közkedveltségét bebizonyult kiváló tulajdonságainak köszöni, mert a tűdót erősíti, e mellett étvágyserkervtó ée jóuü, ézért övek óta orvosok és patienaek elónyberi részesítik. — Sirolin \'RocKe\' a legjobb sikerrel vált be
köhögés, hurutok, hörghurut, Influenza görvélykór«tu.
A légzőszervekre kiváló előnyös befolyással van és meghűlés kezdetén alkalmazva felett* meglepd köanyitáen h»t. — Már néhány nap mulv« a tűdótevékenytég azabályoztetik éa a természete« hang, ntmkölOnben az általános közérzet helyreáll. Joggal nevezik ■ Sirolin \'Roche\'-t a legjobb óvaiornek
bajok
ef len?
NOVEMBRE 30
ZALAI KÖZLÖNY
S
A kinek nincs rendben az emésztése, most osekély költséggel ós teljes kényelemben megjavíthatja, ha 3—4 héten keresztül minden reggel éhgyomorra lói borospohárnyi természetes Ferenc Jóínef-keserüvizot megiszik. Igy a drága fürdóköltségeket teljesen megtakarithalja, mert a valódi Ferenc-József-keserűviz nomosak pillanatnyilag hat, hanem rendszeres használat mellett a belek normális működését is teljesen helyreállítja Kapható gyógytárakban és füszerkereskedé-sekben. A Szétküldési-Igazgatóság Budapesten.
— Állandó butorkiáültáB. A stekefőváros legérdckebb látváuyosságai köti tar\'ozik elvítáihatat-lauiil a budapesti Ipartestület védnöksége alatt éllé „Asztalosok Butorcsaruoka" (VIII. József-korul 28. száui és Pereuuziektere 4. st. Király-palota) helyiségeiben lóvé Állatidé butorkiéllitésa. Itt a közönség egy helyen összegyűjtve, ízlésesen csoportosítva megtalálja mindazt, ami egy modern lakásberendezéshez szükséges. „Az asztalosok bútorcsarnokának" fölu\'itlen megbízhatóságát szolid és jóhirnevén kívül igazolja még atou körülmény Is, hogy miuden eladott bútort darabért jótállást vállal.
— Neustein Fülöp hashajtó pilulái a egnagyobb eredménnyel r használják altesli megbetegedéseknél könnyen liájfÜnak és egy gyógyszer sem alkalmasabb és emellett teljesen ártalmatlan du^tilá--sokat, melyek a legtöbb b»teg-ég okozói, megszünteti. Cukrozol! alakjuknál lógva gyermekekéi is sziveden vélntiiok — Minden gyógytárbnu kaphatók. — I dobozka 16 pilulával 30 ftlf, — I rol la 8 do-dozzal Ijo pilulával 3 korona. — Előzetes\' pónzkü-désnél 2.46, bérmentve.
— Jl Dr. Richter-féle Liniment. Oaps oomp (Horgony-Paln-Expeller) igazi, népszerű háziszerré lett, mely számos családban már sok év óta mindig készlotbeu vau. Hátfájás, c6Ípófájdaloin, fejfá)ás, köszvény, csutnál stb. nél a Horgoiiy-Lini-meutlel való bedörtsólések mindig fájdalomcsillapító hatást idéztek eló; sót járváuykóruál, míuö: a kolera és liauyóbaafolyás, az altestuek Horgony-Lini-uieuttel való be^rzsölése mindig igeu jónak bizonyult. Ezen kitUuó hátiszer jó eredményűvel alkalmaztatna bedörzsólésképpeii az influenza el|eu is és üvegek be u : á K —\'80, K 1.40, és K 2.— « legtöbb gyógyszertárban kapható; de bevásárlás alkalmával tossék határozottan: Richler-féle Horgony-Liuiiueutet (Horgony-Paiu-Ezpellert) kérni, valamint a „Horgony\' védjegyre ügyelni és csak eredeti tlvo-get elfogadni
— Rendkívül életi evaló, kipróbált, modern iiilézméuyt a|áuluuk tiszteli olvasóink stives figyelmébe a Budapesten VIII. Főherceg Sáudor-utca ilO-ik száma alali fennálló Magyar Otthon peutióbau Evek óta általános in kedvelt, pompásan bevált, család stálló ez, ahol mérsékelt napi áron, (mindössze három koronáért~tS és fokozatosan feljebb) teljes ellátáshoz és lakásbot, sttyen butorotott külön bejáratú szobákhoz loliel jutuj. Vidékinek, kik rövidebb-hosszabb idót kívánnak a fővárosban tölteni, szórakozás, vagy üzleti ügyek iutézése végett, a Magyar Otthon barátságos hajlékaiban nyugalinasau berendezkedhetnek. Csoportos jelentkezőknek, utazóknak, turistáknak, hivalaluokokuak és lilás hivatásuak-uak még kivételesebb kedvezmény jár ki. Iskolák vakációs, tanulmányi kirándulásai számára egyenesén megbecsülhetetlen a Magyar Otthon I Villamos világítás I Tükrös stekréuyek I
— Óvakodjunk az idegességtől Orvosi tekintélyektől aiáultatik az elismert legiobb Salvaior guuimi.sarok, — mely csodálatos ruggauyoxsága állal állal a járásuáli rázkódlaiásl gyengíti és könnyít ru-guuyos jáiást biztosit. Utalunk műi számnnkbaii közölt hirdetésre.
— Nem-e jobb. )ia most mondja: „Síiolín „Koehe"-t akarok használni!\' és igy a tüdő, torok és a nyákhárlyák minden bajától szabadul, mintha majd, talán gyógyíthatatlan tüdő- vagy gégebaj bau szeuvcdve, kénytelen késl.i megbánással Ijevallaui: .Vatba c.-ak idején használtain volna a Sirolin „Kochet"-t !"
— Egy jó házból való flu. kinek 2—3 középiskoláin vau, nyomdász tanoncnak azonnal felvétetik Ilj. Wajdits Józsol köiiyvuyomdájábati

Ezennel van szerencsém az igen tisztelt közönséggel tudatni, hogy a Sugár-uti 23. sz. alatti házamban a mai kor igényeinek mindenben megfelelő vendéglőt nyitottam és azt folyó év november hó 18-&n Erdélyi módra bevezetett disznótorral egybekötve ünnepélyesen megnyitottam.
A legjobb balatonmelléki ós moóri boraimmal, valamint legjobb magyar konyhával minden időben állok a nagyérdemű közönség szolgálatára.
Magamat az igen tisztelt közönség bacses partfogásába ajánlva vagyok teljes tisztelettel
Halász Fereno, vendéglős.
Dek tér
és miudeu bol- és külföld hirdetési iroda.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
— Première Keszthelyen. Érdekes síin-liází estélye lesz ma hétfőn Keszthely közönségénok. Halász Alfréd színigazgató ugyanis előadásra elfogadta „Eljegyzés akadályokkal" című egy felvonásos bohózatot, melyet lapunknak munkatársa Balázs József keszthelyi m. kir. odótiszt irt. Balázs nemcsak lapunkba irt figyelmet keltett közgazdasági szakcikkeket, de a tóvárosi lapok is szívasson látják munkálkodását ; ugy a Magyar Kereskedők Lapjának legutolsó száma közölte tőle a „Kereskedelmi és iparkönyvek bélyegilletéke" ciinü szakcikket. A vidéki lapok, közöttük a Zalai Közlöny is több tárcát hozott már tőle, melyek mind finom megfigyelésről és az élet alapos ismeréséről tesznek tanúságot. A most színre került bohózat első drámai kisérleie, melyről jeles irócinberek kedvező bírálatot mondtak. Maga az a körülmény, Iiozy Halász színigazgató előadási a plfogadta, bíztató kritikája a szinidarabnak.
— A Mikszáth Almanach Az idei Mik-I száth-Almaiiachbaii olvassuk legfrisebb Írásait a kó-; vetkező magyar íróknak : Heltai Jenő, Legioner, I Bródy Sándor. Pékár Qyula, L\'>riiiczy György, Lövik
Károly, Vérlesy Gyula, Kanizsay Ferenc. Diplomata Farkas Pal, Bíró Lajos, Krúdy Gyula, Pakots Józsety Szomaházy István, Káluoki Izidor, Herceg Ferenc. A Mikszát!.-Almanach Singer és Wolfnor (Budapest, Atidrássy-ul 10.) kiadásában jelenik meg. Ara 2 korona. Tárca rovatunkban Herceg Ferenc pompás előszavát közöljük.
KÖZGAZDASÁG,
Oabonaflzlet
Nojfykanlasa 1811. nov. 30.
Készben a gyenge lisztfogyasztás, részben az erős kínálat következtében az üzlet igen lanyha.
Különösen nálunk nagy a kínálat búzában, azért az itteni ára aránytalanul jobban esett vissza mint Budaposten.
Piaci árak:
Uuza......22 —
Rozs......19 —
Zab......19- —
Tengeri uj . . . . J81 —
— Kékfestők ós vegytisztitók. A Jték-
1 lestó és vegytísztilő iparosok eddig nagyon külöBl ges helyzetben voltak. Ameunyíben at ipartelep tulajdonossá iparosszámba vétetett ugyan, de munkásai nem voltak iparosok, nem voltak segédek, havem gyári munkások, kiknek foglalkozása nem volt képesítéshez kötve. A nagykanizsai ipartestületnél pl. ilyen iparos-inas vagy segéd ez ideig bejelentve nem volt és felszabadulás e szakmában nem Történt A kereskedelmi miniszter rendelete éneimében a soproni iparkamara felszólította a nagykanizsai Ipartestületet, hogy hallgassa ki az érdekelt iparosokat, nyilatkozzanak, hogy kívánják-e hogy iparuk ezentúl képesítéshez legyen kötve és tegyen erről jelentést a kamarának.
Árverési hirdetmény.
A Néptakarékpénztár Részvénytársaság
Nagykanizsán
zálogosztályában
1911. november hó 25-ón árverés lesz,
melyen az 19I I. október hó. 25-ig lejárt és ki nem váltott vagy meg nem hosszabbttot1 tárgyak kerülnek íírverésre iparhatósági biztos jelenlétében.
4
Az árverés kezdete délután 2 órakor.
3 j ZALAI KÖZLÖNY

NOVEMBER Ifi.
K5T Gyomor betegeknek.
Mlndasoknak, kik a gyomot meghtlléte, vagy tulteihelé.e, rom, nőhetett eniéwlhetü, nagyon meleg, vagy hideg ¿lelek ilvoiclc Alial, vagy rendetlen életmód kóvctkerlélwu gyomoibelegscgel, mini
Gyomorhurut. gyomorgörcs gyomorfájdalom, nehéz emésztés vagy nyalkásodást kaptak, ajánlunk egy kitüuci házlszert
melynek kiutad hallva mér evek ota kl v.ti próbálva. Ea-a vJS.:
Hubert Ullrich-féle növónybor.
tzen növénybor kltunö. gyógyhatásúnak talált füvekből, jó bcrral van készítve ét erösitl, életre kelti az ember emésztő szervezetéi. — A növénybor megakadályozza az emésztési — zavarokat ét előmozdítja az egészséges vér ujjáképzödétét. -
A n&véajfbod idejekorán hzszutlv*, gyomorbetegségek még a csirájukban elfojtátnak. — Symploaaák mint: Főfájás, felhöfögét, gyomorégé«, felfúvódás rosszullét hányással. uielyck chronikus idős gyomorbetegségeknél oly gyakran előfordultuk, elmúlnak néhányszori IvAs után.
Q7Ál7Tűl/\'Orláfl é% ennnk kellemetlen következményét, mini bomlás, kolika, szivi O/lUK I OÜ-tJLiUö dobogás, A\'matlanság, valamint vériolulás a majban, epében és a nagy ¿siger-érheu (Arany-ér b.Xntalmik) u lö\'ényhor Alul gyorsan me^sztlntetnek. A növénybor uiegsiUnteti az era»S*thotlcn*égöt c» köuryü illái eMáv-ditbitnak a nyomorítói é» belekből
alkalinallait részek
Sovány, halvány kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
Isglöhbször a roiüi emeltté« következményéi, Id íjros vérképzőiéi ¿s a nuj betege« Állapotáé. tvágy-hiánynál, idege« bágyadtság és tossz kedély hang lat, továbbá főfájások, almatlátv éjjelek következtéd hen ily egyének lassan egészen elpusiiulu.<k. Növényin» az elgyöngüli életerőnek uj lüktetést
ad. fflp Növénybor foxozz* az elvágyai, az ein ízlést é» táplálkozást elümozdi ja, eliWegltl az anyagcseréi gyorsítja a vérkép/ődést, meguyugta -a a feldúlt idegekel és életkedvet szerez. Számtalan elismerés cs hálanyilvámtis igazolják ezt.
Növénybor kapható 3 és 4 koronáéit a Nagykanizsai, Kiskanizsai, Becsehelyi, Újudvart, Kis-Komáromí, Csákányt, Neincsvidi, Tapsonvi, Bóhónyei, «Nagy-IUjomi, l-\'első-Scgesdi Csurgói, Berzencei, Gólai, l.égrádi, Alsó-Doinbnrui, Kotrrii, Muracsiinyi Knikai, Podtureni, Szelnicai, cAlsolendvsi, Pákát, Baksai, Novai, Bakii, Poloskei, Pncsai, Alsó-Rojki. N«gy-Kadni, Kcthelvi, Mar-sslii, Kaposvari, Nagyatádi, Tarányi, Csáktornyai Perlaki, Varaszdi sth. gt ógytáiakhiin és fűszer-üzletekben Vs Magyarország legtöbb gyógytárában.
A kanizsai gyógyszertárak 3 és több üveg itóvenybor fendelcsnel eredeti áiak mellett küldik tzél mtndjnüve a monarchiaban.
sWJT Utánzásoktol óvatik.
Kérjen csakis
Hubert Ullrich-fóle növény bort
HIRDESSEM A „ZALAI KÖZLÖNY "-BEN

Legolt legjob
b hutáin
Hashajtó.
NE4JSTEIN
FÜLÖP
tszssm nmm
(Nenstein Erzsóbet-Pilolái)
> .i i\'u minden tekintetben a hasonló késiltményeket unit sior mentei minden károe alkalrásiektfll a legjobb »Ikerrel használják ai elteli bántalmainát, könnyen tikleiitet tterei, egy vértlsitltó gyógyater iám árlalmeti» nablt ¿1 alkalmasabb a
székrekedés
egyófésére, mint a leglóbh betegség okotójára. Cukroson volta miatt, . gyertnokek Is sslvesen veiltk. Kgy dobol Ij pilula larlalomntal 30 flllir egy lekeie. S doboiia-lehat Ull ptlulával 2 korona. A pétu etilre beküldése mellett bertnenlve.
Ultntalokiol óvakodjunk, Neuateln FUlOp haehajto plluláit. tették kérni 1 Ctak akkor valódi, ha minden doboion a tOiv. bejegyiet Sient Lipót védjegy éi t\'hll f|> Neutteln gyógyneréli aU-iriaa fekete vórós nyomatban olvasható. A keresk. (Örvény állal védett ciomagjatakon cégllnknek rajta kell lennie.
OV.4N!
I,•itala
Kapliató NagykanittAn: Béla éa Siabó
Falap iréijatarUri. It. Lipatkaz
Wien, rlankengaue 6.
Raik Gyola, Belua Lajoa, Priger
Antal gyógysieréeiekn^l.
Még csak néhány napig.
Húzás már 1911. évi dec. 14-én.
E in XXIX-ik magyar királyi
jótél^ooycclti állarosor^játél^
főnyeremény 200,000 korona készpénzben. Az össxes nyeremények összege 475.000 kor. készpénzben Mt Egy sorsjegy ára 4 korona. IMI
Sorejcgyek as omeg ol(5zeles hokdtdese mcllell n magyar kir. lotlójövedéki igarga-Idaágtól Budapesten (Vámpalot.i) porl<)tnenlc<en küldetnek, eicnkivűt kaphatók valamennyi pojta-, adó-, vám- és sóhivalalnál, a< uaaiee vasúti állomásukon s a leglubb Johánytdudóbon és válló-uilciben. Játéktervet ingyen és bérmentve kúld.
A magy kir. LottójUvedéki igazgatósá){.

Aki bútort
BUDAPESTEN AKAR VASAROLNI.
y
saját érdekében cselekszik, -ha vásárlás előtt megtekinti a
..BUDAPESTI ASZTALOS IPARTESTÜLET" védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
aruci&rnnk&ii, melyek a következő helyeken vannak: VIII. József körút 2H. s/,. (Uérkoo»is-uti;/.a sarkán) IV., Ferenciek-tere 1. sz (a királyi bérb&lotában.)
Hjíuu üzövt\'lkxziii az ,0rKZitgo< Kiizpiiuti IlitHUzilvulkozer tagia a minők TtilUgyelele alatt áll.
Vásirltisi kényszer teljesen kizárva. Stilszeril modern lakberendezések.
JiiÉ/os ml1. Mossál án minisééért.


Az árucsarnokba kizárólag elsőrangú budape-iti asztalosok es kárpitosok dolgoznak.
AVILKA SUCHARD
Csak
»UCHARD
i.;.; ■ \' . különlegesség.
Nyomatott a la|itulajJ.jn.»d líj Wajdits József kOuyvuyomilajában Nagykanizsán
NAGYKANIZSA, 1911 NOVEMBER 23. 50-IK ÉVFOLYAM 94 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
MiijiliDlk hátion ii csQt6rt«kttn.
£!OA««U«l Arak: KgAn é.ro 10 korona, félivio 6 korona, Ncgjreilé.io 9 korona 00 Ali. — Egy«» "Am Ara 10 Ali.
Vidéki városok.
Van-e idó, mikor a magyar városok kérdései ne lennének aktuálisak? Ám most, hogy az országos statisztikai hivatal egy sommázott táblázatban közzé tette a magyar városok népesedésére vonatkozó adatokat, a kérdés, minden különös elórángatás nélkül, felette aktuális Hogy a mi városunk ebben az országos statisztikában, mely helyet foglalja el. — azt ebból a sommázott statisztikából látjuk, hogy szabatosan lebonyolított népszámlálásunk mily számbeli eredménnyel járt: azt néhány nappal a tavalyi népszámlálás megejtése után tudtuk.
Általában feltűnik a magtár városok expan8iv ereje. Most élne csak Beksits, micsoda glosszák fakadnának az ó túláradó faj8zeretete közben. 40—30, sót — horribile diotu — százalékos emelkedések is vannak s nem vesszük csekélybe ezt az amerikai városfejlődést, még annak ellenére sem, hogy ezt legnagyobbrészt a fővárosból való kiköltözés okozta. A száz százalékos emelkedések a főváros közelében városokká duzzadt falvakban mutatkoznak s ha Erzsébetfalván, Kis- és Újpesten a fejlődés feltételoi meglennének, ezek a mondott helyek tiz év alatt Szeged százezer lakosságát is túlszárnyalnák. De ki venné ezt másnak, mint annak, hogy a fóvárösban a megélhetés egyre nehezebbé vált s aki osak napi elfoglaltságával összeegyeztetheti, — ..szökik ki belőle S valljuk meg, a fővárosból kltörekvő villámos és góz-vasutak is kedveznek ennek a célnak, s igy ha a háziurak érdekében Bárczy István polgármesternek megállana intensiv városfejlesztő politikája, mely azt jelenti, hogy inkább hatemeletes bérkaszárnyák, mint eipansiv terjeszkedés a világtájak mindegyike felé, — akkor a fővárosból a kíözönlós még nagyobb lesz. De mi baj ez? Budapest a jövő népszámláláskor egy millión biztosan fe\'ül lesz s mellette a százezres városok az ó terjeszkedésének hatalmas rajai.
A vidéki városokban is állandó a be-özönlés, amit az ipar térfoglalásának tudhatunk be. Gyönyörű példa rá Temesvár, melynek fejlődése igazán meglepő s mely a város magyarságának tervszerű politikáját még ez a beözönlés erősíti is. Ma mégis az a helyzet, hogy a városok duzzadása általában nem
KolcIA« •Keik«iiiA: Kiadj»:
Kertén* .lósxer. 1 „ ,««.rk«i»«íő«é|t.
Szarkiiztöiíg ii kiadóhivatal Diák-tér I
Taltfoi»: lit. — HlrdaUtak dljtrabAa aiarlnl.
beköllözésból származó, hanem természetes szaporodásból eredő. Az Egyke kürtjét, ha vésztjóslóan meg is fújják a Dunántúl terein, ez ma még csak helyi beteges állapot — s nem terjed, - szerencsére nem terjed, — az egész országra. Mi növekedünk, sokasodunk, vagyonosodunk. fejlődünk. Nekünk nincs másra szükségünk, minthogy e békés fejlődés alkalmát el ne vegyék tőlünk.
Olykor nehéz fellegek ülnek a nemzeti égboltozaton. Ahol a nemzet sorsát intézik, ott a viszály és pártoskodás nagy idő óta meddőségre kényszerit, legyen csak elhárítva a most megoldásra váró két nagy kérdés s alakuljon egy, a nemzet tradícióira féltékeny ós munkára vágyó közéleti fórum: a magyar nemzet olyan fejlődés korszakához juthat, amelyért buzgó imádság epodez százezrek ajakán.
És a nemzet fejlesztés focusaí mindenha a magyar városok lesznek Ezeknek kulturailag is ki kell épülniök, hogy városi feladataikat teljesítsék. Mert, hogy ma még a városok kulturfeladataik viselése jobbára képtolonok, — ki tagadná ? Viszont ki ne ismerné el, hogy városaink kulturfeladataiuak végzésénél minden polgárának közreműködésére számitanunk kell.
~~ JUSTH GVULA NAGYKANIZSÁN.
1 függillinsigl pártlak Bipiyfllési
A függetlenségi 48-as Justh párt nagy erőfeszítést fejt ki, hogy a f. hó 2ti-án tartandó népgyűlés kulsó képében ininél sikeresebb legyen. Az ered-méuyre való féltékeny előkészületek miatt gyűlésez,* porinanenoiában van a végrehaitó bizotisága, mely bandériumot, bankettet és egyebei rendez.
Hogy ez a gyűlés „fényesen" fog sikerülni, azou nem kételkedőnk, sói, ha az őszi zivatar el nem mossa, mozgalmas napja lesz városunkuak. Mert biába Juslh Gyula, a volt házeluök, a fUggetlonség; eszméknek törhetetlen liívo, nz általános titkos egyenlő választóiognak országos apostola, mindig számot\'tarthat arra, hogy olyau város, mint Nagykanizsa, mely a késő bánat meggondolatlanságával az ó pártjából vár lasztott képviselőt, bizony tömegesen fog részt venni a népgyűlésen, mert érdekes meghallgatni a megszokott helyi függetlenségi fiókák utáu egy nagyobb kaliborü ogyéniséget. Italthyauy Tivadar gróf ötletes fordulatos beszéde is mindig számot lartbal a hallgatók totszéséro, meg atni igaz, az igaz, Bosuyák Géza képviselő so utolsó ember a parlamentben és egy évi képviselősége óta már nem egy szívességet járt ki választóinak. Mindezeket, a körülményeket latba vetve, előre látható, hogy h vasárnapi népgyűlésen
egy kis függetlenség-párti túlzással ezerek fognak dörgő éljeneket harsogni a nagyhangú, ábrándos kijelentések után.
Ezekből a külső jelekből azonban ha azt a kon-sequenciát vonná le a Justh part, hogy Nagykanizsán az ó meggyőződései tuély és termékeny talajra találtak, akkor keserű csalódásból fogna kiábrándulni. Mert már a választásoknál sem az ő párthívei diadalmaskodtak, hanem a munkapártnak hívei jutatták diadalra zászlójukat elvakultan elfordulva attól a fér-tiutól, akit 14 évi képviselősége alatt a legnagyobb kiiüuteté.sben, a diszpolgárságbati részesítettek.
Mint a sűlyedó hajóról a patkányok, ugy meneküllek már a választás befejezése után a saját diadaluk sziuhelyéról ezek az álfüggetlenségiek.
Annak a lapnak a hatábjai, melyet éppen a függetlenségi Batthyani Pál gr. prot«kció|a tudott életre kelteni, olyan messze van a függetlenségiek dicséretétől, mint Makó Jeruzsálemtől. Nincs ott más hive Justh Gyulának, mint a lapvezér, dr. i Hajdú Gyula, akit valamikor szintén inkább Kossuth Kereuc hivéuek ismertünk, tnitil Justhéuak ; aki a lap uj j irányával szembeu ugy látszik a türelem álláspontjára helyezkedik.
Az idők Kauizsán nem változtak a legutóbbi választás óla és ha a Juslh párt organuma változott, akkor csak a késő ébredést dokuiueutálja, vagy a sOlyedő hajóról való menekülők szerepék mutatja. Vagy talán ez az a magasabb politika, melyről valamikor azt irta hogy mi uem értünk hozzá ? Akárhogy van is, Kauizsán a vasárnapi népgyűlés Justh párti politika izámára meddő oredménnyel fog lezajlani. —
OZI.
h „Úttörő" iskola hétfői előadási
„Itt vau pld. Nagykanizsa, minden feltételével egy kulturvárosuak. Kereskedő és iparos lakossag, intelligens, jómódú kulturközönség, olyan európai színvonalon, aminő kevés vidéki nagyobb városuuk. Minthogy legtekintélyesebb és leggazdagabb néposztály a kereskedóség, el lehet goudolni, hogy a zsidóság is nagyszámú, befolyásos, gazdag és művelt. Az llttöró előadások reudezői például befolyatnodtak a kaszinó vezetőségéhez, hogy a szokott bérért engedje át tudományos előadásokra a helyiségei. És a kaszinó vezetősége megtagadta azzal a megokolással, hogy hir szerint az Úttörő társaság előadásai „antikleriká-lis- tendenciájuak"! (Az Úttörő ez évi 47. száma).
A nagykanizsai kaszinó azou eljárását, hogy az Úttörő társaságot saját uri köréből kirekesztetté, azt természetesnek találja tniuden jobb érzésű ember, s az, aki a kanizsai zsidóságnak az ország többi városai zsidóságának többszörösen felette álló intelligen-tiáját s uri vonását ismeri. A kanizsai felekezeti viszonyok nyugodtak, g igy érthető, hogy sem a katho-likusok, som pedig a zsidók nem engednek be köreikbe olvan futó tudósokat, akik mindkét fél vallási békéjét akarják felforgatni, — csupán kenyérkeresetből.
Igy lett a hétfői előadás szintere az Arany szarvas „Mozi" terme.
s
ZALAI KÖZLÖNY
NuVKMBKR 23.
kot, ha lehelne, éppeu ugy, mini a kapitalista a munkást, mert vagyonára vágyik I Hát netn felháborító et, hát nincs igazuk a munkásoknak, hogy ha a tókések elleu küzdenek (a szónok elveszíti hevében a beszéd fonalát).
(Egy munkás dörmög: beszólni uram fekve is lehet! Ha önnek százezer forintja lenne, s nekem csak tízezer, bizony isten, netn látnánk itt egymást. De azért ugye nem tagadja le, hogy igazi kapitalista módra 3 korona belépői akarlak éppen a munkásoktól szedni pár napptl előbb. S ugye nem haragszik azért, hogy csak tíz fillért fizettem a belépőért, a munkások megállapodása alapján, akiknek megbízásából egyedül van szerencsém itl lenni?)
8 most uraim tudományos fejtegetéseimet összefoglalva megállapítom, hogy nincs más igazság, csak az, amit mi hirdetünk, s ezért ne is higyjék el, hogy Isten teremtette a világot! nem I Kérdezhetnék ugyan önök, — hát. ki? de ne kérdezzék. Ettél önök nekem szívességet lesznek. De kimondom azt is, hogy „nincs oly omberi, níucs oly állami törvéuy, aminek engedelmeskedni kell! Nem kell engedelmeskedni! mert minden törvény az embert szabadságától fosztja meg !"
lKgy ügyészségi írnok önmagában: ilyen kijelentéiért a btkv. 178. § a alapján már mást becsuktak).
Kitel uraim befejeztem szónoklatomat.
(A felekezetek a sutba dobott Bibliái siratják).
(Vége kövtlkftlk).
HÍREK.
V
Uj kanonok. Kosos István apátplébáuosl a veszprémi megyés püspök felterjesztésére Ó Felsége veszprémi kanonokká nevezte ki. 8tiinpatikus egyénisége, egykori veszprémi működése és rokonsága révéu a veszprémi társaság előtt már nem ismeretlen. Az uj kanonok 1849-ben született Felsőörsön. Pappá szenteltetvén, 18 évig működött mint kUrl^áp-lán és succenlor a székesegyháznál, 188t-be\'u siófoki plébános lett. Munkásságával hamar kiérdemelte 0 Ezcelleuciája bizalmát, löbb egyházi kitüntetésben részesült és 1002-ben murakereszluri apáttá \' nevezte ki a királyi kegy. Érdemei eiismeréseül és jutalmazására onuan hívja ól Fópásttora bizalma és a Felség elhatározása a veszprémi kauonoki stallumba
— Hitközségi közgyűlés. A nagykanizsai izr. hitközség folyó évi november hó 2G-án, vasárnap délelótt fél 11 órakor a hitközség tanácstermében rendes közgyűlést tart. Tárgysorozat: I. Az 19 12. évi költségvetés megállapítása. II Alapszabályok módosítása. III. Esetleges iuditványok. Jegyzet: A költségvetés a hitközségi tag uralt állal a hitköz ségi irodában megtekinthető. A közgyűlésen csak azon indítványok tárgyalhatók, melyek három nappal előbb irásbau beadatuak.
— Névtelen jótékonyság. Az Adriai tenger egyik kikötő városának előkelő kereskedője 30 K-át küldött lelelós szerkesztőnkhöz, hogy azt szegéuy árva gyermekek felruházására fordítsa. A jótékony ur, ki iskoláit Nagykanizsán iniut apátig, anyátlan árva járta végig, uiár harmadszor küldi adomáuyát hozzánk ugyauily célból. Minthogy ismeretlen akar maradni, nem fedjük f»l iukognitóját. Hogy enoyit is elárulunk, azért tesszük, hogy lássák : vau még igazi hála a sors iránt, melyro csak a saját nemes lelke buzdítja az einbert. Talán lesznek, akik a példán felbuzdulva hasonlót cselekednek, visszagoudolváu iskolai éveikre, melyekbél a jótékonyság melege nélkül nem int haltak volna az elért pozícióba. Tisztünkben híven eliártuuk. Három árva küldi kószöuetét az Adria mellelti ueineslelkll férfiuuak.
A közönség már együtt van. Az első sorokban kellemes arcú leánykák, egy-két tekintélyes keres kedó, munkások, kereskedő ifjak, s az egyik sorban néhány 15—16 éves fiatal ember.
De hallga! A hós közeledik. Mindenki hátratekint, hogy miuél előbb láthassa az egyetlen üdvözítő társaság legfiatal-bb apostolát. És ó jönl megmutatja gondozott haját, Liliom-kréines arcát, fényes szemeit, amelyekből A mai eati önzetlen tanításáért kijáró 60 korona által okozott öröm rugara csillog. Három udvatias ember lapsa, s egy disztingvált éljen I 3 ó kezdi fátyolozott szép hangján: „Tiszteli uraim éa hölgyeim! A mai önöknek szánt előadásomnak a tárgya, hogy teremlés műve-e a világ, vagy nem ? Előre nem mondhatom m»g, hogy melyiket fogom bebizonyítani, mert az a körülményektől függ de aunyi bizonyos uraim, hogy a modern természettudomány már napnál világosabban megállapította, hogy az Isten, — értsük meg, az Isten — nem hétfőtől szombatig teremtette a világot I 8 amikor én tisztelt uraim kimondom a mai tudomány alapján ezt az igazságot — sokkal bátrabban, mint eddig bárki mái, — akkor uraim elértük azt. hogy a világot eddig folyton butító, s 5600 éven át szellemi »ölétségben tarló bibliát, amelyet ma is Unit az egyház, amelyet azomban be k»ll ismerni Mózes és még néhányan irtak. tudományos értékétől megfosztottuk. A biblia megdöntésével tehát elesett az a tan, hogy Islen a világot helfóiől szombatig teremtette.
(At egyik 15 éves fiu elgondolkodik: nekem diákkoromban már a második osztályban tanították, hogy szent Agostoii. az egyház atyák között egyik legkiválóbb, s aki az egyház fiatal éveiben élt, már fejlődéstani alapon tanította a világ le remtésé\', oly időben, amikor a zsidók még miudig a bibliai adatokat logadták el megváltozhatatlan igazságnak.)
De uraim éu tovább megyek, s van bennem bátorság kimondani azt is, azt a nagy igazságot, hogy az egyhái sóiéi tanítását, — ígar hogy a tanítás alapját, a bibliái a zsidók csinálták, — csupán csak a teleszkóp feltalálása tudta megváltoztatni. A teleszkóp at tehát önöknek uraim, amely megadta mindnyájuk stámára at egyedül üdvötítő egyházat: at Úttörő társaságot! Ha a teleszkópot fel nem találták volna, öuök még mindig a Mózes állal megirt bibliai tudomáuynál lenuének, s at éu csekély személyein sem lehetne itt! Lássák uraim, ilyen fontos öuókre a teleszkóp feltalálása.
De uraim, ezekre az előttem levő papírokra amelyekre igen sok vau írva, s amit nokein meg kellelt volna tanulnom, at is reá vau írva, hogy nem at Isten teremtette a világot, nem at adta at életet baiiem a dolog ugy áll, hogy az élő lények keletkezése tulajdonképpen két anyagnak szerelméből állott elő olyképpen, hogy ezekből lelt febéruye, s ebből alakult aztán ki a kutya, a macska, a szamár, a szónok, stb
(Egy másik l!> éves fiu morfondíroz: láttam már, hogy édes anyám lisztből és lejből pogácsái csinált. Azt azonban még nem tudom és nagyon steretuém megkérdezni at előadó szónok úrtól, hogy honnan lett at anyag, amely a fehérnyét alkotja, honnan lett a mozgás, stb. önmagából ? igazán lehetetlen. Látom a kést pogácsát, ismerem annak anyagait, látom a föld forgását, de hogy honnan lettek etek ? — olyan stivességet tenne a szónok ur, ha etl már most megmondaná nekem s nem kellene kiváncsíau nagy koromig várni)
De uraim, amíg a világ eljutott addig at álláspontig, amelyei at Úttörő társaság képvisel, sok vii elfolyt a Dunában, s még több mártírja lett a mi felfogásunknak. E felfogásnak első hirdetői voltak atok a szegény apostalák, akiket az egyhát máglyára ítélt, köztük 8okrate8t is, — igaz, hogy az ó idejében még nem volt az egyház, — de mindogy, őt is elitélte, (eggyel több vagy kevesebb, t,ekem mindegy) Mint ahogy most is máglyára küldene beunliii-
— Iskola-orvos A nagykanizsai izr. hitközség elóltárósága elhatározta, hogy a hitközség által (•• tartott Uniutézetekoek egészségügyi szempontból való álliudó ellenőrzése és a tanuló-ifjúság egészségének megvédése cellából Uuiiitézeteiliet iskolaorvost választ. Az iskolaorvosi állás javadalmazása évi 800 K. leeud Az állás nyílt pályázat utján lest betöltve 1018 január hó 1-től kezdve. A pályázatok f. évi december hó fi-áíg, a hitközség elöljáróságához küldendők be. At izr. hitközségnek et at inlétkedése egy uiabb kiegéstitése azoknak az intézkedéseknek, melyeket a tanulók egészsége érdekében kifeji.
— Szórakoztató délután. A Kalh. Legény Egylet f. hó 86-án délután 5 órakor a .Polgári Egylet" nagytermében szórakoztatót Urt.
— Iskolaszanatórium [a tengerparton
A Délmagyarországí Magyar Közművelődési Egye sülét a magyar tengerparton : Oirkvenícáu iskolaszanatóriumot és üdülőházat létesített, amelyben oly fertőző betegségben egyáltalán nem stenvedő, gyöngélkedő, lábadotó, gyóngefe|lődésQ leány- és tlutanulók nyeruek csekély dyért kitűnő ellátást és leggondosabb felügyeletet, akik tisztán a klima éa a tenger állandó hosszabb használata által teljesen visstauyerík at egészségüket és megmenteinek at élet stámára. At űdülóhát ennélfogva állandóan nyitva tartatik és a növendékek végül tanulmányaikat is a D. M. K. E. iskolMzanatói ¡urnában végtik és at év végén a szomszédos fiumei áll. iskolábau tesznek vizsgálatot. Nyáron minden hely be van töltve at Udülóháibau any-nyira, hogy a I). M K. E. gyönyörű két emeletes épületében tanárnők felügyelete alatt a lányok nyernek elhelyezést, a fiuk siámárs pedig mindig külön villát kénytelen bérelui a kultúregyesület. Téleu azonban aunyi boly van a I). M. K. E -ben, hogy miuden év szeptember havától junius haváig üdülő felnőtteket és családokat is felvesz a D. M K. E. csekély díjért gyönyörű szobákat és kitűnő ellátást ad At iskolaszanatóriumban és üdülőházban való felvételről a D M K. E. főtitkári hivatalában (Budapest István-ut 81.) lehet bármikor fordulni.
UJ telefon-központ Erdöe«,konyán. Somogy vármegyében ujuuuan létesített távbeszélő központ f. hó 16-áu megnyílt, s a belföldi belylíö- i, valamint a barcs-környékbelí távbestéló forgalomba bevonatot. —
*-- A gözgópkezelök és kazánfűtők legközelebbi képesítő vitsgái Sopronban december hó 3. napján délelőtt 9 órakor a Sopron városi villauy-telepeu fognak megtartatuí. A kellően lelsterelt vizsgálati kérvények a m. kir. ker. iparlelügyelóséghez küldendők Deák-tér 8.
— Munkatársunk színműírói sikere. Balázs József keszthelyi in, kir. adótislt munkatársunknak színműírói szép siketéről számol be kestt-belyi tudósítónk. „Eljegytés akadályokkal" c. egy felvouásos bohózatát hétfőn este bottá stinre Halász Alfréd aiinigatgaló. A báz annyira megtelt, bogy at első helyet 31 stekkel kellett megtoldani. Kestthely-uek minden siáiuottevó embere otf volt: orvosok, ügyvédek, tanárok, hivatalnokok, katouatistlek, kereskedők, iparosok. A darab melynek atíulielye Keszthely mindvégig derültségbeu tartotta a kótöuségel. A színészek sürü lapsot arattak jó játékukért. A darab befejeztével a szerzőt freuetikus tapsolással hívták a közönség elé, ki ott m egjeleuvéu szűnni nem akaró éljeutésbeu részesült. Halász igazgató ekkor egy nemzeti stiuü szalaggal átkötött pálmaágat nyuj-
NOVEMBER no
r
ZALAI KÖZLÖNY
3.
tott át Balázs Józsefnek .Halán Alfréd a szerzőnek" felirattal. A darabot vasárnap megismétlik ós amiül halljuk, előadási ¡agát Hálást igazgató megszerti \' ösainUn gratulálunk Balázs munkatársunknak első szinmAirói sikeréhez.
— Bankett Juslh Gyula tiezteletére. A függetlenségi ós 48-as párt vasárnap társasebédet rondez a városunkba iövó pártvezér liszteleiére. A helybeli párlkör megbízásából Hajdú Uyula dr. pártelnök ineghivta a városi magisztrátust is. Minthogy a hivatalos város pártpolitikát nem Qz, hanem mindig a városi békének és haladásnak a hive volt, uetti lehetetlen, hogy ebből a szempontból kiindulva az országos pártvezér tiaxteletére tartott lakomán meg fog jelenni.
— Olosó tehén Egy furfaiigos vásári csalót fogott el a letenyei csendőrség és ma Karkas Ferenc órsvezetó és Nagy János cseudór bekísérték Nagykanizsára a régen keresett\' parasztot. Még a múlt évben történi, hogy a letenyei vásáron Németh János zajki lakóutól egy tehenet veit meg 2á<) K.-ért Bozsicsai János. Foglalóul 20 K-ál adott, aztán a tehenet elhajtotta Mivel a tóbbi pénzre hiába várt az eladó feljelentette az esetet és Bozsicsai János körözését elrendelték. A nyomozás megállapította, hogy a bemondott név álnév volt és „böcsületes" néven 8zécsenyi Jánosnak bivják a csalót és Inke mellett Jolánta pusztán lakik. A lelülelt <5 aló ellen az eljárási inegíndíttatott
— A nagykanizsai magántisztviselők éa a válásától jog. A nagykanizsai magántisztviselők már korábban állást foglallak az általános, titkot választói jog melleit, mert ebbeu osztályukra nézve fontos gazdasági érdeket látnak. E korábbi határozat eredménye az a bizalmas magántisztviselői értekezlet, melyen tegnap kimondották, hogy i> vasárnap Nagykanizsára érkező Justli Gyulát táviratilag üdvözlik, mint az általános, titkos választói jogért folytatott küzdelem vezérét. Az értekezlet főikérésére itt közöljük ama folhivást, hogy a magántisztviselők miuél számosabban, párikülönbség nélkül jelenjeuek meg a vasárnapi gyűlésen, hogy ezzel is dokumentálják együttérzésüket azokkal, akik választói jog kiterjesztéséért küzdenek.
— Egy posta-altiszt balesete. F. hó SÖTo Holecz János muzgó postai altisztnek Wienbe kellett VOkl a mozgó postával utazuia. Már 11 órakor d. e. ott volt a kocsiban, hogy előkészületeket tegyen Felesége ebédet vitt neki és kis gyermokükkel együtt beuue voltak a kocsiban. Midóu újra munkához fogott egy mozdouy, melynek a fűtőházba kelleti volna mennie ugyanarra a siure metil és oly erővel futott neki az álló postakocsinak, hogy mindhármukat mesze ellökle a kocsiban. Holecz János altiszt a lején szenvedett orósebb sérülést, melyet Goda Lipót dr. vasúti orvos varrt össze; a hüvelyk nj|ii és alsó láb-bzára is megsérült és most lakásán ápolja dr. Goda és dr. Szekere« József. Az esetről ugy Kaflka József postafőnök, mint a vasúti főnökség jegyzőkönyvet vettek fel.
— Letartóztatott hamiskártyások Már
napok óta egy háromtagú hamiskártyásokból álló banda fosztogatta Kaposvár lakósai közül azokat, akik szenvedélyes forgatói a 32 levelű bibliának. A jó firmák most hurokra kerültek és immár a rendőrség! fogházának lakói. A rendőrség az ogyik éjjeli kává- j hátban csípte el a sipistákat, névsterint Singer Zsig- \' mond szekszárdi, Horváth Lajos és Hegedűs István nagykanizsai büntetett előéletű csavargókai, akik Hiin-ler Mária és Tizedes Katalin nevű nőkkel már napokkal ezelőtt Kaposvárra jöttek Singért átadják a járásbíróságnak, a másik keltő ellen pedig a rendőrség ját el. Megindította a rendőrség az eljárást az éjjeli kávéház tulajdonosa ellen is, akinél már ismételten fordullak elő hasonló esetek.
— Halott a pallni uton. Ezt telefonálta | kedden éjjel a kiskanizsai rendőrség a nagykanizsainak. At ügyeletes rendőrtiszt azonnal értesítette Hay György kapitányi, Csesznák Miklós vizsgálóbírót és inert Palin a kanizsai rondórség hatáskörén kívül esik, a kanizsai caendórséget. Csakhamar kiszállottak,\' meg a városi orvosi is magukkal vivén. de a leggondosabb kutatás se tudott halottra bukkanni. Másnap értesüli a rendőrség az esel nlibenléléről. Fa-fuvarotók jöttek öten az erdőről Jaudrik László. Magyar János, Ferus János, Vimmer Ferenc ós Kuzs-ner László. Útközben összeveszekedtek és Vimmer alaposan elhusángolta Kii^nfért, ki vérében olt is maradt a helystiúeu, a többiek meg elhajtottak, sót Knzsner lovai is hazako«rgtak gazdájuk nélkül. Ebből gondolta Kiizsnerné, hogy a/, ina boltin maradt az uton. Knzsner azonban magához tórt, elvánszorgott
a Magyar ulca végéig, hol szállási adlak neki reggelig. Ekkor azután hazavitték kiskanizsai lakására. A csendőrség a nyomozást ot ügyben folytatja.
— A Oeres-dljkiiráa határideje meghosszabbítva. Amint a Ceres-múvek igazgatóságától értesülünk, a 30,000 koronás Oeres-dijkiirásra vonatkozó pályázatok beküldési határideje, közkívánatra ez év december hó I -éig lelt meghosszabbítva. Jogában áll teh*t azon vevőknek is, akik már egyszer beterjesztették pályázatukat, még több szalagot a határidő Vegéig beküldeni, amelynek miuden & darabjáért egy ujabb sorsjegy számot kapnak
Nagykanizsai Magántisztviselők Egyesülete 2—3 esetleg 4 szobából álló lakást keres egyesületi helyiség jcéljaira a belvárosban vagy ennek közelében.
Ajánlatok Írásban az egyesület alelnökéhez LÁSZLÓ VILMOS-hoz intézendök.
— Egy jóTiázból való ilu, kinek fi—3 középiskolája van, nyomdász lanoticnak azonnal felvétetik Ifj. Wajdits Joisel könyvnyomdájában.
HIRDETÉSEK.
Nyaralót vagy urasági házat
hűvös parkkai s esetleg kisebb szóllővel
Balaton partján
-—készpénzfizetéssel fft-—.
azonnali megvételre keresek.
Ajánlatokat kér FEHÉR JÓZSEF Budapest, IV., Kigyó-tár 1 sz.
— Jő osaládból való leány, a ki
varrni tud, kerestetik öt éves gyermekhez Fiúméba. —. Cím a kiadóhivatalban.
QO
Megnyílott a IMLASZ FERENC „Kispipa" vendéglője. (J
Ezennel van szerencsém az igen tisztelt közön- j| séggel tudatni, hogy a 8agár-ati 33. sz. alatti J § házamban a mai kor igényeinek mindenben meg- ^BF feleló vendéglőt nyitottam és azt folyó év november hó 18:án Erdélyi módra bevezetett disznótorral egybekötve flnnepélyesen megnyitottam.
A legjobb balatonmelléki és moöri boraimmal, valamint legjobb magyar konyhával minden időben állok a nagyérdemű közönség szolgálatára.
Magamat az igen tisztelt közönség becses partfogásába ajánlva vagyok teljes tisztelettel
Halász Fereno, vendéglős.
a kiadhivatal,
és
L»>
Dektér
és miudeu bel- és külföld hirdetési iroda.
Hirdessünk a "Zalai
December elejón nyilik meg
cipő és csizmagyár R. T. fiókja
Nagykanizsa, Erzsébet-tér 21
Egységes szabott gyári árakj
—t
öny"-ben.
4
ZALAI KÖZLÖNY
NOVKMDEfi 21.

Gyomor betegeknek.
Mlndaioknak, kik a gyomor meghUtéie, vagy lullerhelite, rom. nehezen emétrthetd, nagyon meleg, vagy hideg «lelek élvetele által, »agy rondellen életmód kOvelkeilében gyomorbetegségei, mint
Gyomorhurut, gyomorgörcs gyomorfájdalom, nehéz emésztés vagy nyálkáaodast kaptak, ajánlunk egy kitűnő taáeiszert
melynek kltUnS halála aiár ívek «la ki van próbálva. Ki a
Hubert Ullrich-féle növónybor.
Etin nAvénybor kltiln», gyogyhatáaunak laláll fúvokbAl, jó bcrral »»n késiitve éa eraaitl, élatra kall) u ambor améiitA ei«rv»iatél. — A nAvénybor megakadályozta áz eméaitétl — I.varokat ét elAmotdltJá ar egétztégos vár ujjáképzAdétét. =
A nAvénybort Idejekorán hatiutlva, gyomor betogoSgek injg a •-••trijuktian elfojlalnak. — Symptomák mint: Kófijii, felbAfAg«», gyomorégéa, felfuvódá. lottmllét hányattál. melyek chronlkui ld»t gyomotbalegtégoknál oly gyakran előfordulnak, elmutiuk néhánytiorl ivá> illán. Q Alrvalr ÁCJ en"n\'1 kelleraellen kA .etkeiniényel, mint eiortilái, kollka, tilv-OZuKI üKüUt/ö .lohngav, a nullatltág, valamint vértolulál a májban, epében éi a nagy /.tígar-érben (Arany-ár bántalmak) a 10 ¿nytiiír által gy.itMtl megvtiliilelne\'t. A LiiWénybur megitUiilell ai eaitttlhetlan.igel é, kAnryd « íkelí» Ulal eltávolíttatnák a gyom,írtról «a belekből alkalmatlan rétzek
Sovány, halvány kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
legtAhbtiAr a roMl emcsilé* kiirelkerineuyét, lil \'tyoá veiképzd.lés ét á máj I,elege« állapotáé. Ivágy-hiányt, Idegen hágyadltág i>< kedélyhaug lal, további főfájások, átulallan éjjelek, kAvelkotlé.
tien ily egyének tanan egétien clpuiiluln<<k. ott*" NAvénybor ai elgyöngüli életeidnek UJ lllkletétl a<l. «V NAvénybor fokozó ai étvágyai, ar. eui vtiéti 4» Upl.ilkozi.t clilmoádl ja, elilteglil ai anyageterét gyoraitja a verképzódéat, niognyugla \'a a feldúlt idegedet es életkedvet aaeroa. Sjtim-talan elismerés és halanyilvánlt»» igazulják evi.
NAvénybor kapható 3 es 4 koronáért a Nagykantisat, Klskaniaaai, Ucctohclyi, Újudvart, Kia-KdmároftiV\' Csákányt, Vetnes-idt, Tapsonyi, Udhonyei, Nagy-tla] mit, Kelió.Segcadl Caurgói, Hárztncei, Odlat, Légrádi, Alsó-Oomborul, Kotctii, Muracsáuyt Kálkai, ISrdturent, Sxolnicai, cAltólendval, l\'ákát, Rakáái, Novai, Itakil, l\'oloskei, Pacsal, Alsó-Ritjki, N«gy-Rádai, Kctlielyi, Mariáin, Kaposvári, Nagyatádi, Tarfínyi, Csáktornyái l\'ei aki, Varasr.di.nth-r\'g) ógylátákhan én fűszer-utjctr.kben éa Magyaroruag legtöbb gyógytárában. |
A kanizsai gyógystertárak 3 ea tiSBb liveg novénybor rendelésnél eredeti átuk mellett küldik szel mindinüvé a monarchiában.
Qtr Utánzásoktol óv&tik. ^H
Kérjen csakis
HIRDESSEM A „ZALAI KÖZLÖNY"-BEN

l.og le«J
obb hnti»
Hashajtó.
NEUSTEIN
FÜLÖP
CUKROZOTT HASHAJTÓ
mmm
(Neusteln Erzsébet-Pilulái)
U .t itt i tnlnden tekintetben a haionl« kéazltményoket entt izet mentei mmdan kérő» atiatréazektoi a 1 ag-obb alkarral haainálják az alléit tiántalmainál, kOnoyen láklatéinl iieret, egy virliaitti« gyAgyater leni trlalmatla nabti és alkalmatahi) a
székrekedés
cgyürátáre, mint a legtöbb Iretegaég okoxójáia. Cukroiotl volta mialt, a gyermekek ti stlveien vetllk. Kgy dobul 15 pllula tartalommal 30 fillér egy lekeres S dokoiia-tehát U0 pllulávat 2 koron«. A péut etilre hekaldiie molleti bérmentve.
á«\' Uiámaloktúl óvakodjunk,
, Neualein FOlflp hathajló plluláit > teltek kérni I Ctak akkor valOdt, ha minden doboton a lOrv. bejegyiet Sient IdpAI védjegy éi Phttlp Neutleln gyOgytterétf eléírttá fekete vftrAi nyomálban olvaihatO. A kereak. törvény állal védett ciomagjalnkon cégünknek rajta kell lennie.
IhiIiIi Faléit iy*iri;«rtara, tz. Llpétkii
Wien, l\'lankengaiie 8. Kapható Nagyknniuán: Hóik Qyula, Balua Lajoa, Práger Béla éa 8iab0 Antal gyógytioréiiaknél
CERES-DIJ-KIIAAS
K 30.000.-
Közkívánatra a végső határnap a pályázatok beküldésére vonatkozólag december hó t-éig
meghosszabbíttatott I
T«rmé»z«-lt<.s jogiiliatt áll mindazon ¡guntiszl.\'lt verftnlntek, alti már «gyamr pályázatát ImUrjesztoltn, a meghosszabbitott haláridiig ujabb ozalagnkat bakltldeni, anudynak minden 5 darabjáért egy ujabb norsjegyszámol kap.
Nyomaton a laptulajdonox 11j »Vajdits lozsof li5nyvnyoiu<lájáhaii Nagykanizsán
NAGYKANIZSA, ign NOVEMBER 27. 50-IK ÉVFOLYAM 95 SZÁM
HÉTFŐ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•iJilinlk hittan éi eiütórtSkftn.
Ei«ni*U»l árak: Kgé» «.IC 10 korona, rtlévio 5 koron«, N.gyedí»re 2 korona 60 Ali. _ Egy„ „4m kr, |0 fl||.
K«lelA> sieikciilA: Kertéaa Jó*at>r.
lilH.IJ» i
u ■■«•rkeitxtőix\'K.
Szirkisztösig ít kiadóhivatal Oiák-lir I
I.l.fon : lit. — HlrdoUttk dlj«i.bá> n»rlnl.„
Bálás dr. föispá.n
kanizsai installációja.
Nagykanizsa régi időktől fogva bizonyos patrioiusi jogkörrel vette magát körül a megyei életben, ami abban domborodott ki, hogy a mindenkori főispánt a megyei installáció után meghívta és mint valami városi törvényhatóság installálta.
Mintha a városnak duzzadó ereje, intel\'i-genciája invoválta volna ezt a kiváltságos helyzetet, mely tói az igazi törvényhatósági jogkörtől csak egy akaratnyilvánítás választja el. Tudjuk, hogy ez a törekvés már folyamatban van és nemsokára mint teljes jogú város fogja installálni a város főispánját. Ma azonban Zalavármogye főispánjának fogadásáról van egyelőre szó. A csütörtöki városi közgyűlésen Vécsey Zsigmond polgármester bejelentette, hogy a megyei installáló közgyűlésen, mikor Nagykanizsa küldöttségét vezette a főispán elé, meghívta őméltóságát városunkba, hogy régi szokáshoz hiven beiktatási fogadtatásban részesítse. A fóispán látható örömmel fogadta a meghívást, mely-lyel egyszersmind alkalma nyílik, hogy a megye legtekintélyesebb városával szinról-szinro megismerkedhessek. A polgármester bejelentését a közgyűlés lelkesedéssel fogadta és az installálási módozatok megtételére nézve 40 tagu bizottságot választott.
Ez a bizottság nekünk szinte programm-nak látszik a város jövő munkálkodására nézve, még pedig azért, mert ebben a bizottságban minden pártkeret nélkül vesznek részt Nagykanizsa képviselői. Ez a bizottság a város bizottsága, mely előtt csak egy cél lebeghet, hogy azt a presztízst, mely bennünket övez. integritásában megőrizze.
Bálás Béla dr. fóispán már kétszer hangoztatta polgármesterünk előtt Nagykanizsáról táplált elsmeró véleményét. Kifejezésre juttatta kulturánk magasra becsülését. Ebből
azt következtetjük, hogy ó méltósága, mint jó hadvezérhez illik, teljes tájékozódással lépett uj működésének színhelyére ós e tájékozódásban kiváló gondot fordított Nagykanizsa viszonyaira,
Fóispán ur nem fog bennünk csalódni. Ha majd közöttünk lesz. alkalma nyílik meggyőződést szerezni, hogy itt egy óserővel megáldott város üdvözli falai között, amelynek városi és állami Intézményei mind hivatásuknak magaslatán állnak.
Meggyőződést szerezhet majd arról, hogy társadalmunk minden rétege a szellemi és anvagi haladás szolgálatában áll és ezért tehetségéhez mért áldozatra mindig készen áll. És meggyőződést szerezhet arról, hogy ha Nagykanizsa városáról van szó, akkor annak minden rendű és rangú intézménye és ezeknek képviselői vannak azalatt értve, amelyeknek és akiknek együtt működése legbiztosabb alapja Nagykanizsa kiválóságának.
Szívesen üdvözöljük annak idején Zala-váitnegye főispánját Nagykanizsa falai között, mert tudjuk, hogy nálunk szerzett személyes tapasztalatai a városunkról előlegezett jó véleményében meg fogja erősíteni és igy megszerzett rokonszenvét pedig mi nagyrabe-\' csüljük. —
Isten hozza közénk I
Justh Gyula Nagykanizsán.
A függetlenségi párt népgyülése.
A függetlenségi 48-as párt nagykanizsai vezetősége tegnap tartotta a hirdetett népgyűlést, melyre Justh Gyula kíséretében eljöttek: Bosnyák tróza, Eitner Zsigmond országgyűlési képviselők, Vámos Henrik dr. a választói liga kiküldötte, Ormos Ede dr. a szociáldemokrata párt kiküldötte, Vadász Sándor dr. és Bodnár Oszkár dr. hírlapírók, Wilheim Szidónia és Spádi Adél, mint a feminista egyesület képviselői. A nagykani-
zsai függetlenségi párt tehát tegnap tartotta meg jó előre jelzett népgyülésót. A rendőrség mindent elkövetett, hogy-«gyűlés külső kereteiben megteleljen vezérférfi Justh Gyula országos hírnevének. És ezt a célt cl is érte. Mert ha leszámítjuk azt, hogy a város fellobogózása nagyon szerényen felelt meg kívánalmaiknak, sót a Kazincy-utoa, melyen a bevonulás történt, szintén nagy hézagosságokat mulatott zászló dolgában, de volt bandérium, volt rezesbanda és voltak zászlót vívó urifogatok ós parasztszekerek megrakva emberekkel.
Éljenzés, rokonszenves fogadtatásban nem volt hiány és semmi dissonáns hang sem vegyült az ünnepi hangulatba. Aki a helyzetet netíi ismeri, azt hitte volna, hogy Nagykanizsa csak függetlenségiekből és a velők ölelkező szooialdemokratákból áll.
A bevonulás, a bankett és a népgyűlés mind rokonszenv és ünneplés jellegét mutatta. Nem is váriunk mást Hiszen egy országos pártvezért és a vele tartó politikusokat ki ne óhajtaná látni és hallani. A fehér asztal pedig egymás megértésének a helye, az ott elhangzó tósztok nemes érzelmeket tolmácsolnak ós tapsokat éljeneket váltanak ki a hallgatóságból, A gyűlés szónokai egy elvet valló, egy nézeten levő szónokokból kerültek ki; így az elhangzott gondolatok és nézetek kritika nélkül éljeneztetiek mog. Még olyan kijelentés is mint Eitneró, aki az alkoholt mint szükséges ós hasznos italt állította a munkás nép elé, tetszést az aratott. Csak a jeleulevó feminista hölgyök csóválták okos fejeiket. A gyűlés tárgya a katonai létszámemelés törvényjavaslata ellen való tiltakozás és az általános egyenlő titkos választó\' jog követelése volt.
Ami argumonluiuot amaz ellen és emez mellett összehordtak a szónokok, azok mind ismeretesek voltak még a munkásnép előtt is. De ki is mondhatna itt valami ujat.
ZALAI KÖZLÖNY
NOYEMRKR 27.
Uj oealc az volt, hogy igazolni akarta a népgyűlés azt a technikai obstrukciót, melyet a nemzet legnagyobb része már régen elitélt és amely valóban kerékkötője volt a nemzet anyagi és szellemi haladásának, aminek ódiumát természetesen a függetlenségi párt nagylelkűen áthárítani akarja a kormányra A sok abuug, melyben Tisza István részesült a gyűlésen, mutatja, hogy milyen nagy ember ó, sót hogy positiv is kitűnjön Tisza egyénisége az egész gyűlésen elhangzott nemzetet szolgáló nagy eszmét az ó szavaiból idézte Ormos Ede dr. a szociáldemokraták titkára.
Nem hagyhatjuk megemlítés nélkül azt a nyíltságot, uielyet Vécsey Zsigmond polgármester a banketten elhangzott tósztjá ban tanúsított
Amikor Justh Uyula tósztjában kiemelte hogy országos apostoloskódása alatt még nem volt abban része, hogy a város polgármestere ült volna oldala mellett, akkor Vécsey Zsigmond polgármester a tóié megszokott nyíltsággal fejtette ki. hogy ó mint a város közönségének feje van jelen. Annak a városnak, melyben a véleménye szabadság tisztelete otthonos, amelyben respektálja bármely réteg politikai irányzatát, ha az nemzeti ügyet szolgál. Ez a felfogás vitte ót a közlakomára, hol a város nevében üdvözölni akarta Justh Gyulát, mint egyik hazafias párt országos tekintélyű vezérét A nevezetes napról a tudósításunk a következő :
A bevonulás.
A közönség mér d. e. II órakor kezdett hul-lámzani a vssut felé. AztiUti indult az igazi meDet lovasbaudériüinmal. lobogós urifogntokkal, hosszú sor parastlszekerekkel és zeneszóval,
A Budapestről jövó gyorsvonat uéhány pcreuyi késéssel érkezeit meg és a 4-ik vágáuyra szaladt, hol dörgő éljenzes fogadta a kocsibői ruganyosan kilépő pártvezért Justh Gyulát. A tömeg élén Haidu Uyula dr. volt és Kohn Ilonka url.áuyt vezette, ki a nagykanizsai honleányok nevében egy kis ügyes mondóka kíséretében gyönyörű virágcsokrot adott át Justlmak. Köszönettel velte azzal, hogy legszebb emlékei között fogja megőrizni. Mqd H*|du Gyula dr. Üdvözölte az ősz vozért, ki szerinte Irányi Dániel örökségébe lépett Justh Gyula körülbelül igy válaszolt : „Tisztelt 1\'olgáriárBaim I Hálás szívvel köstö-nóm a szónok szavait és » szép fogadtatást. Ezek őszintesége meg találták az uiat szivembe. ígérem, hogy a bizalomhoz és ragaszkodáshoz t-oha méltatlan netn leszek." Aiuláu megindult a végnélkülí kocsisor, mely csak lassan hajthatott be a Szarvas Szállóba a kaziucy-uton. Zrínyi Miklós utcán és Főúton ke resztül kíváncsiak sorfala és éljeuzése között a Szarvas szállóba.
Még a bankéi előtt felkeroslék Justh Gyulát, Vécsey Zsigmond polgármester és Sabján Gyula dr. fóiegyző és a város uevében üdvözölték. Juslb Gyula köszönettel fogadta a tisztelgést éa barátságosan elbeszélgetlek a társas ebédig.
A bankett
A Szarvas szálló ebédlőjéből) mintegy 3oo terítékű társasebédhen folytatódólt a vezér tisztelete A városházáról ott volt a polgármesteren és fó|egy-zón kívül Király Sándor és Székely Nándor mérnö-
kök, Horváth Islváo adóellenér. Ott voltak még Elek Ernő, Elek Géza Szigethy Károly dr., Unger 011-mann Elek, Tripaminer Gyula, Dobrovits Milán, Hajdú (iyula, Vizleudvay Sándor, Sípos volt perlaki gyógyszerész és az ebéd vége felé érkezett Nedeczky Jenő volt országgyűlési képviselő, Regensporger Ferenc gyáros Keszthelyről és Nagykanizsa társadalmának különböző rétegei.
Az első felköszöntőt Szigethy Károly dr. mondta. Ünnepe van Nagykanizsának — mondta — metl most hangzanak el a szent igék, melyek a nép jogairól beszélnek és másodszor, meri az előretörő jogoknak apostola érkezeit falai közé. A nagykanizsai függetlenségi párt uevébon üdvözli a vezért és kívánja. hogy törekvései minél jobban megvalósulhassanak. Kiváuja, hogy e jogok emléke Justh nevéhez fűződjenek és ezeknek glóriája az ó fejét Övezze.
Azután Justh Gyula emelkedett szólásra. Köszöni a meleg szavakat, ö csak a sikert akárja. A maga részére nem kér semmit Neki elég glória lesz a nemzet előrehaladása. Elete egész pályáján sohasem gondolt arra. hogy valami akar lenni, ó csak Magyarország boldogságára törekedett. Folytatni akarta azt a munkát, melyet Kossuth. Lajos 1848-ban megindított. 0 felszabadítóit a jobbágyokat, mí pedig a demokratikus haladás ösvényére tereljük az országot Aki ennek a haladásnak kerekeibe gátlólag belekapaszkodik, azt elfogja gázolni a haladás. Ugy-látszik Zalavármegyében a szabádság szelleme erő-sebb mint másutt. Eddigi útjában sajuosan nélkülözte maga mellett a város fejét, örül, hogy Nagykanizsa polgármestere mellette vau; ez mutatja, hogy itt a szzbadság szeretet erős. Kívánja, hogy ez a vá ros minél előbb önálló törvényhatóság lehessou. — Emeli poharát Nagykanizsa város polgármesterére és a város polgárságára.
Vécsey polgármester körülbelül igy válaszolt: Mélyen tisztelt uraim I ó kegyelmessége, ki az országot apostolként járja be, volt szíves kitérni az éu személyemre is, érdemül említette, hogy míg más városok polgármesterei hiányoztak oldala mellől, engem itt lát köréheu. Annak a városnak közönsége, melynek élén áll különböző politikai irányt követnek és neki a polgárok szabad törekvését respekláluia kell. Pártpolitikába uein vegyül, de a közügyekért harcolók kölcsönös működésnek elve alapján kötelességének ismeri, hogy azl a vezért, aki a nemzet ügyét hazafias irányban szolgálja városa nevében üdvözölje, hogy igy a város közönségét illó bolyén, illő módon képviselje.
Frid Ödön dr. a vendégeket köszö .ti fel.
Ormos Ede dr. Magyarország dolgozó népét üdvözli.
Eilner Zsigmond a kanizsai polgárokat élteli.
Utáuna Bosnyák lieza beszél az At ért lámo-dásokról.
Vámos Heurik dr. a két kézzel, de egy lélek- ; kel dolgozó Justhol élteié.
Beszéltek még Nagy Lajosi Sipos volt perlaki gyógyszerész és H*jdu Gyula
AszUlbontás előtt még egyizer Justh Gyula emelkedett szólásra és kifogást lett az elnevezés elh-n, mely Juslh-pártot emleget. Ó nem a Justh-pártuak, hauein a függetlenségi 48-as pártnak az elnöke. Akkor lesz boldog az ország, ha majd az ország vezetői a Felség előli is ugy |beszéluek, unni a nép elölt, ahogy meglette ezt 6. Magyarország boldogságára űriti poharát. Ezzel kivonult a társaság az Erzsébet-térre, hol már mintegy 2000 lóuyi közönség várt a népgyűlésre.
A népgyűlés.
A tömeg zajos éljenzése közt lepkedetl Justh Gyála a téren (elállított emelvényre kíséretével együtt. Tripammer (iyula ajánlatára megválasztották az agg Nedeczky Jenőt elnöknek, Garlaer Aulai drt és
Weiss Lajos drt pedig jegyzőknek. Nedeczky elnök üdvözölvén a népgyűlést megnyitja és átadja a szól Justh Gyulának, kit viharos éljeuzéssel fogad a tömeg. Justh ezután beszél a véderójavaslatoál követelt obslrukcióról, a közigazgatás államosításáról, mely mindkettőnek hadat izeuuek. Statisztikailag akarja kimutatni, hogy az általános választói jog a magyarság szupremációját nem fenyegeti. A választói kerületek aránylagosabb kijelölését sürgeti. A parlamenti \'egy verszünel után újra felveszik a harcot a véderója-vaslal ellen és az általános egyenlő és titkos választói jog mellett.
Bosnyák Géza a nagykanizsai kerület képviselője, amolyan beszámoló félét tart és hangoztatja at általános] és titkoshoz való ragaszkodását.
Ormos Ede dr. egy nagykanizsai népgyűlési ujit fel, mely 1848. március 15-e után volt és pontokba foglalták városunk demokratikus haladásának kiváuságait. Bestéi a katonai terhek ellen, mely a népkultúrát hátráltatja, ftrdekes volt, hogy Tista István bestédének egy bölcs réstletét ajánlotta a polgártársaknak elvül. T. i , hogy tegyük össte erőnket és ugy építeűk at orstág jólétét. Nincs ok arra, hogy választó falakat emel|űnk egymás között A lömeg éljenzett Tiszának, bár maidnem valamennyi stóuok Tisza abcugolása használta fel, hogy saját álláspontját hogy saját álláspontját népszerűbb stiuben tűntesse (el.
Vámos Heurik dr. a választói liga titkára után Eilner Zsigmond (isttátla magát a vád alól, iníutha ő nem volna at általáuos titkosnak a hive Sterinle Lukács miuistler megsüvegelhetné a részeg embetl, mert aráuylag ezek űzetik a legtöbb adót az alkohol után, melyre pedig a szegény népnek annyira szüksége vau. (A jelen volt feminista hölgyek ez orosz felfogásra fejüket csóválták.)
Ez után Weisz Lajos dr. jegyző felolvasta Beek Lajos körmendi képviselő táviratát és a uagykanitaai magántisztviselők egyesületéét is, meiy utóbbi igy szói:
Nagyméltóságú Justh Gyula urnák Nagykauítsa. A nagykauitsai magánlistlvjaelók pártkülömbség nélkül óatiule tisztelettel üdvözlik Nagyméltóságodal a mai nagykanizsai népgyűlés alkalmából Továbbra is erőt és kitartást kiváunak ama korszakos munkához, melyet Nagyinélióságod kifejt a népjogok kiterjesztéseért at általáuos titkos választói jogért a demokratikus Magyarország megteremtéséért.
A nagykanizsai magántisztviselők.
Ezután elfogadta a közgyűlés a határozati javaslatol, melynél fogva t nagykanizsai válastfókerűlel tiltakozik a katonai javaslatok ellen éi követeli sz általános egyenlő titkos választójogot és Bosnyák Géza képviselőitek kifejtett küzdelmeiért bizalmat szavaz.
Ezutáu Hajdú Gyula beszélt és végűi Wilheim Szidónia a nők választójoga érdekében mondott rövid, okos beszédet.
Azuláti Hajdú Gyula szónoklat« után Nedeczky eluök 4 és fél órakor at ülést bezárta.
A város illusztris vendége Justh Gyula és kísérete at & órai gyorsvonallal visszautaltak * fővárosba.
MOZI.
Az „üttöró" iskola hétfői előadása.
(Vég,).
I)e vegyük sorra a dolgot. Érdemes dr. Steiu Frigyes előadásával foglalkozni, hogy meglássa miudaz, aki szabadon gondolkodik, bogy mi mindeut adnak be a tudományos előadók a hallgatóságnak a tudomány vívmányai címén. Először is indexre lette a Kant-Laplace theóríát, s azután levette ouuau. Beszélt a nyitott könyvekről, (értsd alatU a bibliát), amelyek hazudnak, s ettel szemben csak a föld és a tudomány az igazmondók, ftszre sem vette itt az előadó, hogy ineunyire belebotlott a saját mondásába ; in«rt liiszeu, • mit a tudomány, mondjuk idevágóau a kot-
NOVEMBER 97
ZALAI KÖZLÖNY
ft
tnogonía Unit, javarészben bipolhesis, vélekedés, sokszor ötlet, gondolat.
Teremtés műve-e a világ? Erro a kétdésre kielégítőbb válásit találuuk a keresztény időszámítás első századaínak bölcselőinél még a fejlődés elméiéi szempontjából is, mint a hétfői előadásban. Bizony nagyon is ismer a biblia változást. A teremtes könyvébe belefér a haladó természettudomány összes nézete. Csak ne kezeljük mereven a bibliát, s ue erőszakoskodjunk a tudománynyal. Nincs háború e kettő között, csak ue legyenek tendenciózus ősszeveszitók, akkor, mint két reflektor, ugy működnek az ember kutató tekintete elölt. De erről hallgassunk most. A vékonydongájú előadásból csak azt lehet lálni, bogy felületesen és a felületes elméknek készült. Az alapvető főkérdéseket magyarázat nélkül hagyja" Beszél a fehérjéről. De adós marad a fehérje alkotó részei-1 nek : a vízgőz és a cián eredetéuek magyarázatával. Ez honnau vau? Egy hatalmas ugrással terem innen Kant-Laplace tlieoríájánál.
Itt alighanem a memóriája hagyla cserben, mert a két rész között áthidalhatatlan Dr tátongott. Azzal kezdi, hogy Kant és Laplace egyídóben Állították fel theoriájukat. Talán úem egéBzeu I Éppen 40 esztendő mult el a két theóría között. Persze mi | ei a negyven év oly ember előtt, aki a millió évekkel ugy dobálódzott, mint a gyermek a lapdával. 8 különben is a két llteoria csak hasonlít egymáshoz, \' de azért még sem azonos Mindkét theória ugyan megmagyarázni látszik, hogy miért keringenek a planéták a Nap egyenlítőjének a síkjában, azoinban már bevégzett léuyekből indulnak ki. Nem mondj* meg, honnau van a gáz golyó, ami már magában egy bevégzett caillagászali tény; honnan van egyáltalán a mozgás, 8mért forog éppen nyugalról keletre? Továbbá a gyürü képződése gázanyagból elképzelhetetlen fizikailag. .Mert, ha az anyagok lehűlés folytán uehezebbek leltek, azok nem gyűrűvé alakultak, hanem visszahulltak a középponti testbe." A Satur-nus gyűrűire való hivatkozás hiábavaló. Ebben ugyanis igen sok a rejtély, s az ujabb megfigyelés szerint nem gázanyagból, hanem számtalan apró szilárd testből áll, mely csak azért látszik összefüggő gyűrűnek, mert egymáshoz közel, hozzánk pedig igen távol állauak. Kár a hipothesisről, mint természettudományról beszélni Nagy tájékozatlanságra vall e merészség! Neki tudnia kellene, ha már erről beszél, bogy a Kant-Laplace theoria ellen mogmagyarázha-tatlau nehézségként torlódik fel a Saturnus és Ura-nus holdjainak visszafelé, tehát keletről nyugatra való járása. Kaye francia csillagász szerint a Kaut és Laplace elmélet teljea ellentmondásban van\' a tudomány mai állásával, » a csillagászai ujabb felfedezéseivel. 8 az előadó uem tud semmit a Meteor és Nebulár hipotézisről, melyek a legújabb theoriák közöU legerősebben tartják a valószínűséget. Miért nem mondta, hogy a tudomány mindig egy már a fejlődés kezdetén levő anyagot tételez fel. Honnan vau ez, nem tudjuk. Miért nem egyenletes a gáz-nemű anyag eloszlatása? Nem tudjuk. Miért bir az ósgáz körforgással?
Nem tudni I A gázok egy része miért k$vet a központhoz baladó (centripetális), a másik része a középponttól elfutó (centrifigális) irányt? Nem lehet tudni I Hát a bolygók s azok holdjainak eredete honnan van? Nem tudjuk megfejteni! Ugye, előadó ur, Mózes mégis többet tud : — Kezdetben teremié Isten a mennyet és a földeli Ez az ósgáz! De kissé eltértüuk. A Kant-Laplace theória említése után ismét egy nagy szakadás Nem hiába mondta az előadó a kávéházban, az előadás után, hogy egy helyen megszakadt a fonala. U|-uj, hány helyen szakadt volt az! Azután hamis nekrologot irt a tudomány marlirjairól. Még Hokratest is kivégeztette az egyházzal. Dicséretére legyen mondva, hogy megemlítette, ámbár akkor az egyház még nem létezett. De
mégis az végezte ki. Nemde annak a komédiásnak szerepét\'tetszett itt eljátszani, aki a bódéjában látható óriás kígyó nagyságáról beszélt, 8 buzgón ma-gyaiázta, hogy hatást keltsen, hosszúságát fejétől { farkáig, * farkától fejéig Az egyik távolság nagyobb volt szeríuto, mint a másik. 8 megemlíti magyarázat közben, hogy a kigyó még önmagát is megeszi, ueui-csak egy őzet. De akkor mégis eszébe |ut, hogy nagyot mondott, s elkiáltja magái: - de azt uem testi. Nom ettől tanulta ön a szerepét ? 8 azután1 megint jött a kizsákmányolás s még más ilyenfajta. Már a milyen, tetszik tudni a refrahi ezeknél az uraknál S akkor vége mindennek! Harmincöt perc alatt megerősítette előadásával a hívőket hitükben, s megingatta a hitetleneket hitetlenségükben. Még egy pár ilyen előadás, islen tiocse mondom, még a kanizsai úttörők is Móiesból fognak érvelui a kozmogoiiiában.
Az előadó ur általáuos műveltségének is szép jelét adta. Beszélt az erkélylartó izmos férfiúról. Atlasz ennek a neve az építészetben s 6 háromszor is cbariatidának nevezte. Talán ozt uem is tetszik tudni micsoda? Nézzeu az Ereohtheioura, olt lát ezekből eleget! Minek beszél arabusul,j ki nem tud arabusul ? I
* *
*
De most még egyet. A mai előadás a Polgári Egylet nagytermébe vau hirdetve A mult számuuk-ban dicsértük a Kaszinó liberális eljárását, hogy a vallisbékét zavaró társaságot kirekesztette kérelmével együtt ttri köréből. A Polgári Egylet választmánya nem tud ily udvarias lenui a vallás béke megzavarásával szemben! Különben most csak kérdést teszünk, kinek az iutézkedéaére vonult be ma estére az úttörő társaság a Polgári Egyletbe ?
HÍREK.
Városi közgyűlés.
A f. hó 23-án megtartott városi képviselőtestület közgyűlése alig tartott egy óráig. A tárgysorozat rövid volt, de azért elég^érdekes volt, bár szó-uoki beszédeket teljesen nélkülöztünk. Mintegy 6 képviselő vett részt a gyűlésen. Vócaey Zsigmond polgármester jelentést tett a közgyűlésnek, hogy Hálás Béla dr. főispán Zalaegerszegre utazlábau a nagy kanizsai pályaudvaron a város közönsége nevében üdvözölte. A képviselő testület helyeslőleg tudomásul veite a jelentést. Atután jelenti a polgármester, hogy a főispáni iustalláción részt veti és a város nevében meghívta a főispánt, hogy a régi szokáshoz híven Nagykanicsa is installálhassa a főispánt. A közgyűlés ezt Is örömmel vette tudomásul és egy 40 tagu bizottságot válásztoll, mely a főispán méltó fogadására a kellő intézkedéseket megtegye.
A városi árva és tókepénzeket az 1919. évre a Pesti Magyar Keresk. Bank nagykanizsai fiókjánál, a Nagykanizsai, Délzalai, Uatdaságí- és Nóplakarék-pénztáruál és a BankegyesQletuél lógják gyámölcsö-tőleg elhelyezni.
A helypduz bérlőnek a mult évi marbajárványból eredő kárára való tekintetből a hetivásárok bérösszegéből 20°/« az országos vásárok bérösszegéből tiO°/0 térittelik vissza.
A belügyminiszter Nagykanizsa gyermekvédelmi intézmény alapítási törekvését a gyámpéuziár tartalékalapja terhére a felterjesztett (ormában nem támogatja
A régen vajúdó földmives iskola céljaira a hercegi uradalomtól 90 hold föld vételét határozza el a tanács.
A Merkúr gyár ingatlan vételi ajánlatát a közgyűlés elvetette. Néhány illetőségi ügyek él intézése uláu a gyűlés 4 órakor véget ért.
_ A főispán latog&táea Nagykanizsán
Értesülésünk szerint uj főispánunk: sipeki Bálás Bálás Béla, december hó í>-n városuukba érkezik.
A képviselőtestület állal megválasztott negyven tagu bizottság ez ügyben szombaton a város tanácstermében Vécsey Zsigmond polgármester eluöklésé-vyl gyűlést tartott, amelyen egyhangúlag elhatározták, hogy a főispánt az eddigieknél is nagyobb pompával fogadják Városunk polgármestere a gyűlés folyamán utalt arra. hogy további haladásában tnagá-nai a fóizpau jóindulaté) s támogatását meg nyerje Azért a logadtatásbu, s általában a látogatásba uem szándékozik s uem is enged politikai momentumokat keverni, hanem arra kéri csupán ugy a képviselőtestületet, valamint a polgárságot, hogy sipeki Bálás ¡Bélit, mint csupán Zalavármegye főispánját fogadja. A gyűlés egyhaugulag helyeselte a polgármester száu-dékait, s ezért, hogy a fogadtatás minél szebb kere-tnkl»au folyjon le, az ogyes részletek elvégzésére külön bizottságokat választottak.
így mindenekelőtt megválasztották az ünnepély-reudezó bizottságot, amefj^ tagjai lettek Deák Péter főkapitány, dr. Darázs LáSló, dr. Hegedűs György . itj. Babochay György és Kiskanizsáról üyurics László.
Megalakították ezenkívül a bankett rendesé bizottságot, amelynek elnöke Oazlerhuber László, kir. táblabíró lett.
Határozatilag kimondta ezetikivül a bizottság hogy a várna veudégeíül meghívja a tuegye vezető tisztviselőit, s a bankettről értesíti a megye össtes szolgabiráit s a helyben állomásozó katonaságot.
At ünnepély részletei ezután uyeruok megállapítást. —
Házassag Szombaton d. e. kötött házasságot Lányi Detső p és t.. liszt Kuortzer Auua ur-Iránnyal, Kuortzer György takarékpénztári igazgató és neje, született Kotsis Nina tirnő leányával.
— Hitközségi közgyűlés. A nagykanizsai ízr. hitközség tegnap tartotta évi rendes közgyűlését Hotacbild Jakab dr. alelnök elnöklete alatt. A jegyzőkönyv hitelesítésére Deutscái Mór és Wolbelm Manó tagokat kérte fel. A hitközségnek 1012. évi költségvetési javaslatát Harta Lajos tilkár ismertette, mit a közgyűlés vita nélkül olfogadott. A költségvetésben kultusz- és jótékonycélra 29337 K, az iskolák összes kiadásaira 49902 K vau előiráuyozva, melyből mintegy ltíOOO K a hitközség ¡tagjaira kivetett adóból fedeztetik, összes kiadás 115678 K 80 I. A bitközségi adó összege 29000 K. (A költségvetés körülbelül ugyanazon keretekben mozog, mint a mult évi, csak az egyes részleteknél vau némi változás. A gyűlés 2. tárgya az alapszabályok modositása volt, melyet a jogügyi bizottság javaslata alapján, terjesztett az elöljáróság a közgyűlés elé. Érdekes újítás a 14. § módosítása, melynél fogva ezentúl a hitközség adófizető nótagjai (nótanitók is) személyesen gyakorolható szavazati jogot kaptak. Weisz Lajos dr. amellett sióialt fel, hogy a nők csak megbízottak utján gyakorolhassák választójogukat, de a közgyűlés az elöljáróság javaslata mellett döntött.
KÖZGAZDASÁG,
Gabonaüzlet
■agykuiliia lflU. no». 27.
Piaci árak:
Buza......22 50
Rozs......19 —
Zab.....19 —
Tengeri uj . . . . 17 —
i
I A L A I K ö l UN V
NOVKMUBK V-
<
IÖT Gyomor betegeknek.
Mindaioknak, kik a gyomor meghüté.e, ««ny lulietheléie, rom. nőhetett eméiithetü, nagyon meleg, vagy hiileg ételek elvetető Altul, vagy rendetlen életmód kÓYCtkeilélic,i gyomoibetcgségel, mint
Qyomorhurut. gyomorgorcs. gyomorfájdalom, nehéz emésztés vagy - nyálkásodást kaptak, ajánlunk egy kitűnő háziszert.
mélyítők kllünö halála mit ívek 61a ki van próbálva. Ki a
Hubert Ullrich-fóle növónybor.
fczan nővinvbor kltOnd, gyógyhatásúnak talált füvekből, jó berrat van kászltve ás eróslll, álatra kelt, ai «mbar emésztő sz«rvezetál. — A nBványbor megakadályozza a» «mászlá«i ■ \' — zavarokat áa előmozdítja a> egászságes vár uJjákápzAdáaát. —
A nAvénybort idejekorJni ha<ut»lv.i, gyow.\'rhctegiégek inig a csirájukban elfajulnak.—
Symptomák mint: IMfajái, íolliófógei, gyotuorégéi, íelfuvódá» 10..túliét hányíiial. melyek chronikui idill gyotnoihelcgiágckuél oly gyakran elófor.lulnak, elmúlnak néhányuoii ivát után.
QryÁLT-Víilrorl ád t% °"""k l"-\'l|e"ie(lo t kóotkoiminyel, mint szorulás, kollka, itlv-UZÖKI oKÜUüö dobogát, á\'matlamág, valamint vértolulái a májban, ejiélico éi a nagy /.«Igor-érben (Arany-ir liáiitalin.ik) a titáiiybor által gyonait inegitüliieiiiek. A nílvénybor mcg^Utttetl a< eMiiitthollen.égel é. kdnryíl .-ékeié. -»Ital alt»-\' .Ultit,lak a gyomorból é« belekből alkalmatlan réitek
Sovány, halvány kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
iegtöhliaiór a rosst emcstié« kdvolkezinenyet, hl \'tyo> verkápzddéi éi a máj betegen állapoláé. Ivágy-hlánynál, l.lege» hágyailtiág é« io«i ke.lilyh.ing lat, továbbá főfájások, álmatlan éjjelek kóvetkezlé-ben Ily egyenek tanait egéiicit el|iuululnrk. azt\'" N.lvenybor at élgyAnglIll ételeidnek U) lllklelé.l ad. 4ÉT Nóvéiiylior fosott« ar. étvágyat, ai cin <>ilial e> láplálkozá.t elómotill ja, cli»eglll .11 anyageaeret gyorsítja a vérfcépródási, megnyugta a a feldőlt idegeket es életkedvei azét ez. Számtalan elismer*« es ttálanyilvánilis igazoljak ezt.
Nóvcnyb.\'r kapható :l es 4 koronáét a Nagykanizsai, Kiskatiiasai, Dccséltelyi, Ujudvuti. Kia-Koinaioini, Csákányt, Neinés.tdt, T«psonyi, Bohonyct, N\'agy-liaj mit. I\'elsó-Segesdi Csurgói, Berzencei, (¡ólat, Legradi, Atso-Doinborut, Költ tit, Mutacsanvt Hnikai, t\'odtureni, Sietnicai, cAlaótendvai, l\'aksi, Baksa,, Novai, llakn, l\'olosket, Haésaí, Alsó-K.ijki, Nagy-Hadai, Kethelyt, Mar-zaiii, Kapojvail, Nagyatádi, Taranyi, Csáktornyái l\'ct aki, VarauJi stb. gyógytárakban <s fusier-uzletekben é> Magyarorszag léglobb gyógytárában.
A kanizsai grogyszeitarak :i e« lóbb üveg nóvenybor rendelésnél eredeti aiak mellett ktilillk szét mimhnűve a monarchiában.
BtT Utánzásoktol óvatik. fM
Kérjen csakis
Hubert Ullrich-fóle nö vény bort.

<Y
HIRDESSEK A „ZALA! KÖZLÖNY "-BEN
Les, lej,
obb hatáiiu
Hashajtó.
NEUSTEIN
FÜLÖP
HTshaJT?! fil ifiWií
(Neusteln Erzsébet-Pilulái)
lat\'.ia minden tekintetben a haionlA káaaltiniiiyek at entl >ier ment«» mlndtn káró« alkatrá.iaktíM a lag-obb alkarral használják az alteat bántalmalnál, könnyen /ékletétet szerez, egy vériisiiito gyAgysiet lem trlalmati« nahlt ,éa atkalmasahli a
székrekedés
egyóiéiáte, mint n legtöbb betegség okozójára. Cukrozott volta miall, a gyermekek ii ultráién ve.tik. Kgy dobol IS i\'llula lattalommul 30 flllár egy tekerei H doboua-tehát HO pttulávat 9 koron«. A páni etilre bekuldáie mellett báruentve.
111/ AMI Utániatoktól óvakodjunk. UV/mt^I • Neost«ln Fülöp hashajtó pilótáit, lenek kétnlI Ciak akkor valódi, ha minden dobozon a tötv, liejegyiet Siont l.lpót védjegy él rinlip Neuilelu gyógyitalán alá-tráia fekete vórAi nyomálban olvaaható. A kereik. tArvány állal vádéit cinmagjalakon cégünk nek rajta kell tennie.
Iintila Fslép iriiiiiirlára, lz.
Wien, IMailkengaiie S.
üpílkll
Kapható Nagykanillán: Heik Qyuta, Betűs Lajos. Prágar Bála 4« Szabó Anltl gyógyszerásteknál
CERES-DIJKIIAAS
K 30.000.-
KÖzhívámtra a végső határnap H pályázatok beküldésére vonatkozólag december bó
meghosszabbíttatott!
Toriiiészftcs jogában áll mindazon igentiazt-dt vevónkuek aki már ngyuzor pályázatát betorjnHztHlu», a moghosazabbitott batáriilöig ujabb azalagok.it b«kflltl«nl(*aini\'lvnek ruiudon 5 darabjáért ogy ujabb aorajegyazámut kap.
i
(
Nyoinatott a laptulajdonoa Ifj. >Vajdiu József kőnyvnyowdajábau Nagykanizsán
NAGYKANIZSA, ign NOVEMBER 30. 50-IK ÉVFOLYAM 96 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
Politikai lap.
■•lialaalk Nétfon ét ciltlrtikla.
ei*ni«téai árak: Egáu árra 10 korona, Mlitre A korona, Na||raii«>fa 2 korona 50 flll. — Egyaa aiám ára 10 mi.
Kelalóa aaeikaaalA : Kerléaa Jó»f(.
Kiadja : a aarrkea*lőaé(.
Szarkaaztiséi ia klariéhlvatal Diik-Ur 1
ril.fon: III, — Hlrdetáaak dljaiabáa aiarlnt.
Városi piacunk olcsóbbá letelő-
Annyira szőrit mindenkit a csizma, hogy egyszerre az egész vonalon felhangzik az általános piaoi drágaság ellen való jogos panasz és keserűség. Lukács László pénzügyminiszter a tisztviselők nagy küldöttségének kénytelen azt mondani, hogy ne higyjék az urak, mintha a drágaságot csak a kisebb fizetési fokban levó tisztviselők éreznék, mert a helyzet az, hogy az általi nos drágaság mindenkit, tekintet nélkül javadalmazáséra, ha egyébként családi /agyonnal nem rendelkezik, egyaránt érint. Az általános elkeseredésnek er. az érzése szüli, hogy a sajtó immár állandóan megnyitja hasábjait a drágaság fölött való elmélkedések számára, de bizonyos, hogy ezek a hírlapi cikkek nem foglalnak magukban egészséget ideát, miként lehetno az általános drágaságot megszüntetni ?
Kétségtelen ugyanis az, hogy a piaci, ruházati és lakás drágaságot európai ármoz-galmak fokozzák fel és nem magyarországi keserve ez a fix javadalomból élőknek, hanem igy van egész Európaszerte. hogy a háztartásokra ráfékszik a permanens nyomor és minden ablakon beleselkedik a deficit. Ámde akármilyon európai áramlat is ez, meg kell küzdenünk vele, inert hiszen csak pillanatnyi segítség az állami tisztviselői karnak nyújtott drágasági pótlék ; hiszen ez csak az áruuzsora fojtogató polipkarjának nyújt újra alkalmat, hogy az áremelésben ismét megjavítsa a mostani rekordot.
A sivár helyzetben szinte kellemesen mutatkozik két komoly irányú törekvés. Kgyik a fővárosi, mely a hatósági boltok felállításával akar az áruuzsorának fejére lépni; a másik Serényi Bela gróf szándéka a kony\'hakertészet országos szervezésére vonatkozólag, különösen város élelmezési szempontból. Ebből a célból az elmúlt napokban az összes jobb nevű kertészek és mag-
termelők bevonásával értekezlet volt a- föld-mivelésQgyi minisztériumban, amely apróra megbeszélte, miként lőhetne a nagy városok élelmezési piacait javítani és olcsóbbá tenni? Minden jel azt mutatja, hogy az értekezlet egészséges propozioiói hamarosan éleibe is lépnek. Ez pedig azt jelenti, hogy a nagy városok közelében bolgár rendszerű kertésztelepeket létesíttetnénk, a magterme-lés tekintetében se akarunk a külföldre szorítkozni, hanem a magkereskedés bevonásával a termelők értékositó részvénytársaságot szerveznek s már eleve ajánlják a kormány figyelmébe, hogy a konyhakerti magvak külföldi behozatalát a váuitárgva-lásoknál nehezítsék meg, illetve a magyar magvakat hatékonyabb védelembe részesítsék.
Amit Nagykörös a saláta és ugorka, Újvidék a zőldpaazuly nagyobb kivitelével felmutat, azok olyan ékes és hívó példák arra, hogy ne csak a belső területeken, hanem a lehető legintenzívebben a külső határon nagyban egye» a vidéknek alkalmas konyhakerti növény termelését kezdjük el. Hihetetlen az a nagy gazdasági fellendülés, amit Kecskemét, Nagykőrös, Makó, Szeged, Újvidék mutat az előtt, aki ezt helyben nem tanulmányozta Hogy egy-egy konyhakerti növény termelése a kereskedelmi értékesítése milyen változást, virágzást képes előidézni. Nemosak maga a termelő érzi meg ozt a gazdasági kedvező fordulatot, hanem a munkás, akiuek keresete felszökik, a kereskedő ós iparos, akiknél a nagyobb keresetű emberek vásárolnak, rendelnek és fizetnek.
Az intenzív konyhakorte»zet pedig egy-egy város élelmezését lényegesen olcsóbbá is teszi. Az ember elálmélkodva nézi, hogy a bolgár kertész, különösen ahol konkurreu-ciája is vau, inily olcsón adja konyhakerti termelvónyeit. Pedig a föld bérleti árát négyszeresre szökteti és maga is meglépesedve vonul télre haza szeretett hazájába, Bulgáriába. Az ó példájukat követni, nagy, modern
konyhakertészeteket felállítani, sürgős szükség, különösen a városok közelében. Ezt a városoknak még áldozattal is lehetővé kell tenni, üe áldozatról egyelőre szó sinos, morl hiszen az áltam segítséggel járul az efféle telepek létesítői gyámolitására, egy-gyel több ok, hogy a városi magisztrátusnak, ha csak a kezdeményezés - bátortalanságának vádját nem akarja a fejére zúdítani, elhatározó lépést kell tonnie abban az irányban, hogy ilyen bolgár rendszerű, telep városunkban is létesüljön.
— Előkészületek a főispán fogadtatására Vécsey Zsigmond polgármester kedden Zalaegerszegre utazott. hogy a képviselőtestület határozatából kifolyólag hivatalosan és személyesen bivja meg Bálás Béla tlr. főispánt a kanizsai installációra. A főispán tleu. 6-ét jelölte ki "erre az aktusra, mely uapou d. u. a órakor fog a kanizsai állomásra érkezni.
A polgármester ugyanekkor Arvay Lajos alispánt ós a vártnegyei tisztikart is meghívta, úgyhogy ez Danepi«« napon a hivatalos vármegyét, falaink között fogjuk üdvözölhetni.
Nagykanizsa mindig bizonyos finomult ízléssel és tapintattal szokta városi, vagy akármely t^yesüleli ténykedéseit végrehajtani. Azért hisszük, hogy a polgárságnak ez a qualitása most is ki fog domborodni a főispáni fogadás mindama részleteiben, melyek összesége vau hivatva városunkat az Oj főispán és kísérete előtt karakterizálni.
Az állomáson a képviselőtestület és a város közönsége élén Vécsey Zsigmond polgármester fogja a főispánt fogadui. Innen szállására kisérik a főispáni, honuan később a városháza tanácstermében fogja a küldöttségeket fogadni. Ennek befejeztével ha az időjárás kedvező lesz, sétára indul és bizouyára feltűnő lesz a proviuz városban szokatlan éléukségü város és euuek eleganciában ós szépségekben gazdag hállámzó korzója. Este a Szarvas díszes éttermében fényes bankett lesz, umiyeu a város szinét-javál fogja a főispán és a veudég vámügye maga között lát halni.
ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER 80.
Főispánvárás Keszthelyen.
Xaaatkaly, nov. 38.
A fényesen lefolyt zelaegeraiegi installáció után a |árási középpoutok buzgón készülünk a főispán fogadására. Az Egerszegeu végbement tisztelgés alkalmával alkalmunk volt a közigazgatás faktorainak a nagyművelt«égű, komoly munkához szokott férfiút megismerni, akit aunál nagyobb lelkesedéssel fognak a járási gócpontokon fogadui, inert tudjak, hogy benne nemcsak a munka bírálóját, hanem méltáuyo-lójál is tisztelhetik.
Nagykanizsa után vármegyénknek talán - egy városa se tekint a fejlődésnek olyan impozáns jövője elé, mint éppen Keszthely. Az igaz, hogy az utak melyeken a kél város jövője halad, különbözők, de abban megegyeznek, hogy mindegyiknek szüksége van arra, hogy tórokvésükel pártoló kezek támogassák.
Kalás Héla dr. főispán Zalaegerszegen az egész vármegyét meghódította A keszthelyi sajtó a legnagyobb szimpátiával szólt magas gondolkozású személyéről. A programul, melyei főispáni működésének keretéül felállított, sziute kiegyenlítő hatása volt a különböző goudolkodásu elemek között. Így nem csoda ha Keszthelyen nagy lelkesedéssel várják a főispán látogatását. Már volt is e tárgyban tanácskozás, melyen a legapróbb részlegekig megállapították a fogadtatás módozatait és prograiumpout|ait.
A főispán megfog ismerkedni Keszthely t»r-mészetadla kincseivel, a llalatou, a Hévíz kultuszával és bizton remélhető, hogy azoknak az alkotásoknak, melyeket Keszthely eddig különböző okok miatt megvalósítani nem tudott, oldalára fog szegődni és magas szempontból tokit,tó lelkével lel fogja ismerni, hogy Keszthely fejlődése az egész vármegyére sói az egész országra érteket képvisel.
Amint Keszthelyért miuden keszthelyi polgár kivétel nélkül lelkesül, ugy megvagyuuk róla győződ va. hogy a lóispáni latogatásf at egész város lakossága egyenlő örömmel fogja üdvözölni.
Balázs József.
Pénzintézeti tisztviselők egyesülete.
Magyarországi Pénzintézeti Tisztviselők Segítő-egyesülete ciinen nagyjelentőségű szociális intézmény életbeléptelését tervezik a budapesti pénzintézetek tisztviselői karöltve a vidéki intézetek tisztviselőivel. A létesítendő intézmény célja lesz elsősorban, hogy lehetővé tegye a tisztviselők hátramaradottjainak anyagi támogatását. A kölcsönösség alapjáu alakulna az intézmény, egyszerű kezelési apparátus igénybevételével és az érdekelteknek nagyon szerény megterhelésével. At elhallak özvegye, gyermekei, vagy az általa bejelenteti kedvezményes egyszer és mindenkorra jelentékeny támogatást nyer. Az inlétiiiény minden rendes lagja valamely tagtárs elhalálotása-kor kél koronát fizut, igy a hozzátartozó annyisioi két koronát kap. ahány rendes lagja az egyesületuek vau. tizen felül az yal ipstabályok értelmében egy segélytó alap létesítése -vau tervbe véve, mely .segélyre szoruló egyesületi tagok, illetőié; ezek hozzátartozóinak támogatását szolgálná Az erre fordítandó összeg egyrészt az alapiló és pártoló tagok befizetéseiből, másrészt adományok es kamatjövedelmek révén uyer ledezelel. Egyébkent pedig az egyesület tagjaival szemben a legmesszebbmenő emberbaráti tevékenységet szándékozik kifejteni. Az erre vonatkozo tervek elkészítésén egv hízottság működik, melynek élén Herényi Pál dr., a Magyarországi Pénzintézetek Országos Szövetségének igazgatója vau. Jelentkezéseket elfogad a Magyarországi Pénzintézeti Tisztviselők Segilóegyesűleléliek előkészítő
délyt adjauak Füredi Béla pécsi színigazgatónak egy aréna építésére. A stinészel felügyelője ugjr^ látstík léveaen veu informálva, meri az építési hizotlság uem at »rena építéssel utasította el Füredit, hanem a megjelölt helyet tartotta alkalmatlannak at arénához Ha Füredi, vagy bárki inás tű«- és egyéb biztonsági tekintetben elfogadható helyen — pl. a jelenlegi aréna helyén — akarna ideiglenes színházat építeni a varos részéről semmi akadályra nem találna. Festetics gról a jelenlegi arénáról ugy beszél levelében mintha az már lebontatott volua, pedig Csillag Jeuó még mindig nein foglalkozik az átalakítás tervével. És jobb ajánlat híján uem is fogja lebontását sürgetni, nehogy teljesen hajlék nélkül maradjon a színészet.
— Filharmonikus hangverseny. A Zalaegerszegi Irodalmi és Művészeti Kör 1911. évi december hó 1-én az Arany Bárány stálló nagyterűiében filharmonikus hangversenyt rendet. Közreműködnek: Hendiner Nándor tougorimAvést, a Ferenc József király-dij nyertese. Roslby Annié hangverseuyénekesnó, éuekmflvésinó és a székesfehérvári V. ker. honvédzenekar teljes filharmonikus kara Fricsaj Richárd karnagy vezetése alatt. Helyárak : Páholy 85 koront. Ülőhely: oldalaték éa 1—3 sor tagoknak és családtagjaiknak ti korona, ueui lagoknak 7 koroua; 4—6 sor tagoknak és családtagjaiknak 5 korona, nem lagoknak 6 korona; 7^-12 sor tagoknak családtagjaiknak 4 korona, nem lagoknak í> korona. — Állóhely 3 koroua A rést-letes műsor a hangversenyen tétetik kötté. Hang verseuy után táuc. Ketdete este 8(/a órakor.
— Orgona átvétel. Kiskauitsai templom orgonája rég idő óta teljesen hasznavehetetlen állapotban volt, miért is a hívek elhatárolták, hogy atl aaját költségükön megjavíttatják. E hó 18-án meg túrtént at átvétél. A munkát Orbáu Károly kisktui-tsai postamester, orgoua-késtiló ur végezte, Ulkíis-mereles pontossággal és stakérlelemmel. At átvételnél a köveikelőket állapítottuk meg: Kiskauitsai templom II. mauuálor 16 váltotalu orgunáját tüzetesen megvizsgáltuk s atl teljesen jénak talállu*. A sterketel pontos és zajtalan működése, at egyes vál-totatok valóban remek intonálása, a vonós változatok gyönyörű jellege és az egész mű pompás egyenletei erőteljes hangja olyan, melyet csakis kiváló szakértelemmel és tudással lehet előidézni. Szóval Orbáu Károly ur valóban remek munkát végied, miért it neki et uton saját és a hívek akaratából mouduuk köszönetet és mint érdemes szakembert at érdeklődő körök jóindulatába legmelegebben ajánljuk.
Kiskauitsáu, IMII. nov. l\'J-én.
Zaiaka Gentilia a. k. xárdafóoök.
Krajcaovica József klakanitaai kántor.
— Váltoaasok az értékkel ellátott postai csomagok keselésében. Kereskedelemügyi in. kir. miuiszter 11135/1811. st. rendelete éneimében f. évi december hó l-tól ketdódóleg oly csomagok, melyük 100 koroua, vagy ennél nagyobb ér-tékuyilváuitással adatnak postára, kéii (atoii ériékes) csomagokkéut foguak kezeitelni. Ugyauily kezelés alá esnek mindama csomag is, melyek - habár értékük HlO koronánál kisebb is — arany, etűsllái-gyskat; zsebórákat, vagy ékszereket tartalmaznak.
Az ily csomagoknak ugy kell göngyölve len-uiök, hogy ii burkolat átok tartalmát minden külső befolyástól megvédje, illetőleg, hogy tartalmukhoz a burkolat és pecsétek megsértése nélkül honáférni ne lehessen.
t
Ennélfogva az ily csomagok vagy jó sierkeieto faládába, viastkort vászonba, szükség esetén vászonnal kórulburkolt dobozba csomagolaudók, tsiueggel körűl-kötözundók és lepeesételendők éj c-iakis kisebb ér-
bizottsága (Vs Falk Miksa-utea S.) ahol már eiideíg számosan jelentelték be csatlakozásukat a vidéki l bankok liattvíselői, míg Budapesten már most csoportosan léptek be a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank, Magyar Bank és Keresk. r. t., Belvárosi lakarékpént-tár, Budapesti takarékpénztár és Orst. zálogkölcsön, Merkúr Bank r t. és más intézetek tisztviselői.
Zerkovitz szálló.
Azok a tervezgetések, melyek a Fóul és Erzsébettér sarkán levő szálló és kávéházépitések körűi folytak, végre teljesen befeieiést nyerlek. Ma már a legkompetensebh forrásból veti értesülésünk szeriül Írhatjuk, bogy egy impozáns két emeletes palota épül oda. 10 szálló stobával, kávéházzal, soulerraiu mulatóhelyiségekkel, melyek pompa, fény berendezés és méret lokiutetébeii látványosságai lestnek Nagykanizsának A soulerraiu helyiség 96 m. hosstu lest. Ilyen nagyságú terem Városunkban nincs. Majolika burkolattal, kötponti fűtéssel vízvezetékkel lest az épülőt ellátva
Da ügyes és szerencsés megoldást nyert a szálló személyi kérdése is. Amennyiben a Central kávéhál tulajdonosainak, Kardos és Steiner inak stakavalett kezeibe kerül at uj stálló és kávéhát, melyliet fogható csak a fóvárosbau található. («0 eter K evi bér). A nevetett bérlók eddig is tauu-jelét adták annak, hogy vendégeiknek ízlését, kényelmét és minden irányú érdekeit nagy körültekintéssel óhaj\'ják szolgálni; az uj Zerkovítt Szallóban erre még inkább alkalmuk leit és módjuk arra, hogy az idegeiilorgalomra való tekiiilelból ugy a szállót, mint a kávéházat a népszerűség magas fokára emeljék.
Szívesen elismerjük, hogy Z«rkovitz Lajos uagy -kereskedő e hatalmas közérdekű építkezésével és óriási tőkebefektetésével a város érdékei körUl nem csekély érdemeket sterez, melyek ugy a város sté-piiése, mint idegenforgalma és ugy közgazdasági tekintetben is méltánylást érdemelnek.
HÍREK.
— Uj püspök. A vallás- és kóioktalásügyi miniszter előterjesztésére a király gróf Mikes János főesperest, stékelyndvarhelyi plébánost szombathelyi püspökké uevette ki Az uj püspök kedden tette le at esküt a felség ketébe, ki azulán külön kihallgatáson fogadta. A magyar kormány képviseletében Zichy János gróf miniszter asszisztált.
— Állandó válasstmányl gyűlés. Bálás Béla főispán a következő meghívót küldte at állandó válasttmáiiy tagjaihoz: Igen liaitell állandó válastt-mányi lag ur I A folyó évi deceinbor hó II-éu tar-taudó törvéuybalósági bizottsági reudes közgyűlésen felveeudó ügyek tárgyalásának elkészítése végett at állandó választmányi ülés folyó évi december hó 4-éu délelőtt 9 órakor fog Zalaegerszegen, a vármegyeház gy üléstermében megtartatni, melyre igen tisztult válaszltuáuyi tag urat vau szerencsém meg-hivnl. Zalaegerszeg, 1911. uoveinbeuiber ¡¿7-éu. Bal is Béla fóispán, az állandó választmány elnöke.
— Karácsonyi vásár Szombaton, dec 2-áu és vasárnap 3-án lesz a Keresztény Jólékouy Nóegyosűlet karácsonyi vására a Polgári Egylet nagytermében. Eunek a vásárnak már uem kell reklámot csapni, inert polgárjogot szerzett a nemesebb lelkek szivében Csak megemlítjük, hogy mindkét nap d u 6 óiakor kabarét is lesz, mely szereplőivel és programmjaval fényesnek ígérkezik.
Ismtt azjarena Festetics Andor gróf a színészet országos felügyelője Vécsey Zsigmond polgármesterhez megkeresést intézett az iránt, hogy hasson oda, hogy Nagykanizsa város fórumai enge-
NOVEMBER 30
ZALAI KÖZLÖNY
3.
téktl csomagoknál van mogeugedve, liogy azok többrétű csomagoló papirosba csomagolandók, amelyekel szintén körül kell kötözni és In ¡» kell pecsételni.
A cini mindig magára a burkolatra Írandó.
Minden egyes ilyen kézi csomagokhoz külön-külön szállítólevél állítandó ki, vagyis a fentebb kézi cwmrgkénl megielölt küldeményekből 2 vagy 3 darabot egy közös szállítólevél mellett feladni nem lehet.
Megjegyeztetik még, hogy kézi csomagok postai gyűjtőhelyeken nem adhatók fel továbbá, hogy azon (elek. akik csomagjaikat feladó jegyzék mellett adják postára, — az ilyen kézídarabokai — a közönséges csomagoktól különállóan — külön feladójegyzékbe foglalva kötelesek poslára adni.
— Analfabéták oktatása A zalavármegyei közművelődési egyesület részéről megkeresés érkezeit Poredus Antal állami népiskolai igazgatóhoz, hogy hatáskörében találjon módot arra, hogy az anallabé-ták az irás olvasásra ingyenes oktatásban részesülhessenek. Poredus igazgató a szükséges intézkedéseket megtette és értesíti az írni-olvasni nem tudó féi-fiakat, hogy uaponkiut jelentkezhetnek d u. 4-ig a Ilozgonyi-utcal iskolában és fi—H-ig a Központi népiskola igazgatói irodájában Magán a tudáson kívül azért is üdvös ez oktatás, mert az írni-olvasni ri"em tudók a megalkotandó választói törvényben választói jogban uem fognak részesülni
— Építési engedélyek A városi épité*i bizottság f. hó 24-én tartott gyűlése a következő épületekre adott engedélyt. Dr. Darányi Árpád Ki-uizsy-ulcftí lakó házára Szukuyay Lajos sugár-uti; Mulli Adámné Kisfaludi Sándor-utcai; Molnár István kiskanizsai; Pöce Forene Rózsa-utcai; Mugdro-vils Márton József Főherceg-utcai lakó házára. — Azutáu Csillag Jeuó engedélyt kapott az aréna ^ átalakítási munkálataira.
— Orsüágou vásár. ILétlóu dec. 4-éu lesz Nagykanizsán a Miklós-vásár, mely mindig nagyon lorgalmas szokott lenni. A tegnapi heti vásáron is meglátszott, liogy a gazdák állataik felhajtásával várnak az ors ágos vásárig. Átíratott 400 marhalevél és kiállíttatott 2Ifi uj levél.
— Kamarai gyűlések. A soproni kereskedelmi és iparkamara költségvetési és zárószáinadási bizottságának dee. 1-én d u. 4 órakor gyűlése lesz, Ullein József kir. tanácsos kamarai elnök elnöklete alatt. A gyűlés egyedüli tárgya az 1912. évi költségvetés tárgyalása lesz. Ugyancsak dec. 1-én d. u. fél 5 órakor tartja gyűlését a kamara Iparszakosz-télva Halvax Frigyes kamatai alelnök elnöklet« alatt. Tárgysorozatából kiemeljük: A vegytíaztitó és kelmefestő ipar képesítéshez kötése. Ösztöndíj (Így i és állani\' segélyügyi kérvények. A kereskedelmi és iparkamara közgyűlése dec. fi-én les* a következő tárgysorozattal : i. Elnöki jelentés. 2 Titkári jelentés. 8. Pénz-1 tári jeléutés. 4 Miniszteri leirat a vegyi tisztító és I kelmefestő ipar képosítéshez kötése ügyében. 6 "Mi-nisiteri leirat a „Bzinszappan" zsiisavtartalma arányának kötelező megállapítása tárgyában. 6. Minisz-
teri leirat Vasvármegyének a fogadó-, veudégló-, kávéház- és kárémérés-iparról alkotott szabályrende-lete módosítása véleményezéséért. 7. Javaslattétel a mértékek időszakos hitelesítési díjaínak a mérséklésére. H. Kereskedelmi továbbképző tanfolyamok országos szervezésének a kérdése. 9. A kamara 1912. évi költségvetése. 10. Ösztöndü-ügyi kérvények II. Segély kérvéuyek.
— A leányasszony panasza. Bu|tor Teréz közös háztartásban élt Fehér János kocsissal. Minthogy azonban a kocsis dologtalan iszákos volt és élettársával akarta magát eltarlatni, otthagyta Azóta Fehér János folyton üldözi a leányt és kenyérkeresetében akadályozza. Nemrég korbáccsal verte meg Az eljárás megiuditiatntt a lovagíatlau térti ellen.
— Jó oaaládból való leány, a ki
varrni tud, kerestetik öt éves gyermekhez Fiúméba. — Cini a kiadóhivatalban.
A uói klinikákon a természetes Fereno Jóssef-keserüviz a legkedveltebb hashajtó-szernek bizonyult Meg a legérzékenyebb betegek is szivrsen használják a valódi Ferenc József-gyógyvizet, mert kitűnő hatása mindig gyorsan, biztosan ós miuden kellemetlen mellék- vagy utóhatás nélkül áll be. Tauffer tanár és a nőgyógyászat számos más kiváló képviselője egybehangzóan dicsérik a régósinert Ferenc József-keserüviz jótékony hatását. — Uyógytárakban és fűszer-kereskedésekben kapltató. A Szétkílldési-Igazgatóság Budapesten.
hat korona. Megrendelhető a .Vasárnapi Újság" kiadóhivatalában (Budapest, Egyetem-utca 4. szám.) Ugyanott megrendelhető a „Képes Néplap", a legolcsóbb újság s magyar nép számára, félévre.2 korona 10 fillér.
— Hudapcstcr Presse cimen német nyolvll uj politikai és közgazdasági napilapot iudit Vészi József december 20-án. Az uj lap programmja hazánk politikai, gazdasági és szellemi kulturérdekeinek hat-{hatos leikarolása és harcos képviselése a politikai partok érdekharcai fölé emelkedő tárgyíasság szellemében. Különös súlyt vet az u) lap a közgazdasági élet mindeu ágazatára és e célból önálló külóu rael-lekleiben lógja uapouta tárgyalni a Magyar pénzvilág, kereskedelem, ipar és mezőgazdaság kérdéseit. Magyarország igazait s külfölddel szemben s a nyugati kultura eszméit épp oly bátor elszáulsággal fogja képviselni, mint amily szívósan fog ktlzdeuí a nyugati kultúra eszméinek hazánkban való terjeszkedése^). A „Budapesté\' Presse" első szám december 20-án fog megjeleiiui.
Nyaralót vagy urasági házak
hűvös parkkal s esetleg kisebb szőllóvel
Balaton partján
készpénzfizetéssel —-
azonnali megvételre keresek.
Ajánlatokat kér FEHÉR JÓZSEF Budapest, IV. Kigyó-tér l st.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
— A „Vasárnapi Újság" idei karácsonyi albuma, mely mint minden előfizetőnek járó ajándék, kiállításának díszével és tartalmának gazdagságával szenzációja lesz a karácsonyi könyvpiacnak, már erősen készül. Egyik érdekessége lesz Móric Zsigmond színdarabja, az Aranyos öregek, melyet most adnak elő a vigszinhází Móric-matinén, Blahánéval a főszerepben. A „Vasárnapi Utság" november 26-iki száma különben a megszokott gazdag tartalommal és lényes kiállításban jelent meg. Lévay József miskolci ünneplése, tripoliszi harctéri képek, az Operaház újdonságai, a hágai békepalota, a rlieimsi hadi repülőversenyek, a most^lebontott híres marosvásárhelyi kut, aktuális arcképek adják a képek tárgyait. Szépirodalmi olvasmányok: Bársony lstváu tárcája a madarászairól, Kaffka Margit regénye, Lenkei Ileurik és Majthényi Uyörgy versei, Alhertou angolból lordilott regénye. Egyéb közlemények: Schöptliu Aladár cikko Lévay Józsefről, cikk és kép egy kirabolhatallan pénzszekrényról, tárcacikk 11 hétről s a rendes heti rovatok. Irodalom és művészet, sakkjáték stb. — A „Vasárnapi Újság* előfizetési ára negyedévre öt korona, „Világkrónikáival együt1
• Valódi /r»*j\\ háromszögig
Otak Sl«nztiiriMvfn\\ védjagyyyl
Kapható Nagykanizsán :
Miltónyi Sándor ós Fia cégnél.
2 — 3 középiskolát végzett jó házból való fut
GYAKORNOKNAK
jó fizetéssel azonnal felvétetik
Iíju Wajdits József
könyv és papirkereskedésébeu.
Nagykanizsa, Deák-tér 1.
— Egy jó házból való flu, kiuek 2—3 középiskoláin van, nyomdász tanoncnak azonnal felvétetik Ifj. Wajdits Józsiit könyvnyomdájában.
99
Sirolin." Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdögyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a fii (lövész ellen.

ksSj^r^lTH®

r *7Tíea //L JjjjjXiJjI




ZALAI KÖZLÖNY
NOVKMHKK 3U.
, il - » i

M.KGHIY Ó.
A Nagykanizsái Malátagyár ós Serfőződe Részvénytársaság
t. részvényesei tisztelettel meghívatnak az IBII. évi december hd l*-én délután 3 órakor Nagykanizsán, a Pesti Magyar kereskedelmi Bank nagykanizsai tiókintézetének helyiségében tartandó
XIX, évi raadas kSigyiiUsre
NAPIREND:
I. At igazgatóig ós a felügyelő-bizottság jelentós«.
\'J. A zárszámadások elóteijeazlóse a móileg megállapítása, a tiaiU jövedelem hovafordi-ii\'tsa és a kiíizeteudó osztalék megállapítása, valamint at igaigatóság és a felügyeW-bíiottság részére adandó fehueutvény iránti halároiathozaul.
- 3. Az igazgatóság javaslata a részvénytőke leiemelése iránt.
4. Az alapszabályok módosítása.
6. Az alapszabályok JO §-a érlelőiében kilépő báró (iutiiianu Vilmos, Bettlbeim (iyózó éa Goldhammer Károly igazgatósági tagok helyett 3 évre ujabbak, vagy ezek újbóli Iiiegiálaszlása éa a visszalépett Kosenberg Richárd helyébe 1 igazgatósági tagnak 3 évre. valaiuiut Székely Tivadar helyébe 1 igazgatósági tagnak H évre való megválasztása
ti. öl, esetleg ti felügyelő-bizottsági tagnak egy évre való megválasztása.
Nagykanizsa. MII évi november bó 28-án.
AZ IGAZGATÓSÁG
Azon
részvényesek, kik szavazati jogukat gyakorolni óhajtják, szíveskedjenek részvényeiket szelvényeikkel együtt, az alapszabályuk 13. §-a értelmében legalább három nappal a közgyűlés előtt a l\'esli magyar kereskedelmi bauk főpénztáránál Budapesten, vagy ezen bank nagykanizsai liókiutéietéiiek pénztáránál téntvéuy ellenében letenni, mely utóbbi helyen a felügyelő-bizottság áltál megvizsgált éa helybenhagyott inéileg, valamiut at igazgatóság és a felügyelő-bizottság jelentései nyolc nappal a közgyűlés előtt a t. léazvényesek betekintés végett rendelkezésére állatiak
\' \' i --•< í\'Ú M sv--tt«4iV A \' .
öszi trágyázás!
éitkiéjiil ktaltUéitklél
4IOO
""1 \' st^Sfeí.
VatWÜjT .
\' éiakiájiit • j kialilláitklil I
védjtgyu
Thomassalak
a laijtlk ii tiialeiikb féizhrtaul ■ítriijal
ItalilUitél til|iriii lartáikiájiik.

-T--rrt-trr
litiu itál tarlaltaj.l-■éitti taa
«NMwt
a TktanpkiipkaHakrlkia Itrllt,
, , „,, a Tttaiipkiipkttfakrlkta itrtu,
Kalmár Vilmos ......\'.»/«Jtt, ..«
mm- Mltala» a >Uat««l raadktrUl •!«■*
kfatat flntbauUtlU a ráa ártókat.
Képviselő és raktár Mella éa Pintér Ssombathely.
A Zalai Közlöny
tzarkaaztiaiia éa klatfihlutala
■> i t a
Deák-tér i. sz. alatt van
Gyomor betegeknek.
Min,Inuknak, kik a gyomor m.ghatéie, vagy lultarhaléie, rotu. mhiiiii eméitlhettt, nagyúri meleg, »agy hl,leg tietek tlvoiet. illat, «agy rendetlen tlatmóU kOvetkeilélien gjroinOrbelegtégel, mint
Gyomorhurut, gyomorgörcs, gyomorfájdalom, nehés emésstés vagy nyálkásodást kaptak, ajánlunk egy Idtilnö háziasért
melynek kitUnó halála már «vak óta kl >an próhtlv». El a
Hubert Ullrich-féle növénybor.
£ien növénybor kltünó, gyógy hatáaunak talált füvekből, jó bcrral vön kéeiltve ét eröeltl, életre kelti u ember eméeitö eaerveietét — A nflwénybor megakadályoz ia a* eméeitéel = t«varok»t éa elömoidi«]« ax egéecftéget vér ujjáképiftdétét. ■
A ndvénybort idejekorán használva, gyomorbetegségek még a csirájukban el fogatnak. — Symptomák mint: Kdíájás, felbdfOgés, gyomorégés, felfuvódU rosszullét hányással. melyek chroniku» IdUs gyomorbetegségeknél oly gyakran előfordulnak, elmúlnak néhányszori <«4« után. ^l^ÁlrroVöH Áq é* ennnk kellemetlen kóvetkeiménvei, mint szorulás, kólika, iilv* ÖÜ.OUÜÖ dobogás, álmatlanság, valamint vértoluU« a májban, epében ea a nagy £<lgec-érben (Vrauy-ér bántalmak) a nOvénybor által gyoiaan megbüntetnek. A nővénybor megszünteti az emó««tlictlen.éget és kőnnyü s\'.ékelés által eltávolíttatnak a gyomorból és belekből alkalmatlan résiek
Sovány, halvány kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
ItgtóhlmOi a rom euiésité. kovctkonneiiycl, ht iyoi vérképiódéJ é» a intj betege. állapotát, tvtgy hiánynál, idege« Mgyadtiág 6t iOiix kedélytwng lat, további füfájtiok, álmatlan éjjolok Uv.tte.lt ben ily egyének lastan egénon elpuutalnrk. «V M&véaybor aa elgyöngült él.terónek nj laktele.l ad. MT Novtnjrhur fnkoiu at élvágyai, a> em <rU«t ti táplálkotáai elómuzdl ja, elóiagiil u anyagcserét gyoraitja a vérkép/ideal, incgnyugta !• a leldult idegeket éa életkedvei aitret. Siám-tatan tlitmcréa ca hálanyilvánltia igaiulják est.
Nővónybor kapható 3 ét 4 kdrontet \'» Kagykanitaai, Kiakanittat, Bectthelyi, Újudvart, Kit-Komáiomi, Csákányi, KtiaMvidi, TapMnyi, Bohdnytl, Nagy-ltaj\'imi. Falaí-Sagaadi Csurgói, Hanencei, Gólai, Légrádi, Altá-Doinbotui, Kotcrii, Muracaányi Ráikai, t\'odtur.ni, Saalnicai, cAlaóltnJvai, Pákai, Bakuo, Novai, Kakil, l\'oloakei, l\'acaai, Altó-Hajki. N\'gy-Hadai, Kéthaiyi, Martalii, Kaposvári, Nagyatádi, Tarárryi. Csáktornyái Pertakt, Varaaadi ilb. gj\'ógytétakban éa futter-utltl.khen éa Magyatorttég legtöbb gyógytárában.
A kanizsai gyógyaxertárak a éa tóbb üveg novonybor rtndelegnél oiedeti tiak melleit küldik ttéi mind snüvé a monarchiában.
amr ütánzáaoktol óv a tik, -wm
Kérjen csakíu
Hubert Ullrich-féle nö vény bort.
V)\' n)7 ínfcTi , hív -e jlenii. I /ivji
HIRDESSEM A ,,ZALA/ KÖZLÖNY "-BEN
I.«C*le«4bb im t.tl.kk ■■
Hashajtó.
•i
LABDACSAI
Icukrozotti IhashaJto
ilísustsin Ereaébat-Filalál)
|i ril,i minden teklnfatbaá a h.toátó Uáiiltmtnyaktt antl iur m.nt.a mlnd.n káro. alkatr4*i*MSI a l.g-lobb tlk.rr.l használják at alt.tl hántalm.lnál, könnyen \' itklaltlel »terei, egy vtrtlaitlló gyógyatw Imi Irtalnalla nabb ti alkalmatabb a
székrekedés
I egyöit itre, ailat a legiabb l>«agaég okoMjáM. Cukroiotl volta miatt, a gyermekek li taW.tan vauik. Ügy dobol 15 pllula tartalommal 80 flttir egy teker« S dokoua-tehtt I J0 pllutával 1 korona. A ptnl elOra b*k)»déia uollett btrm.nlve.
Ami i ^ , Ulániatoktol óvakodjunk, W w J*™ > .N.u.l.ln fQISp ha. haj tó pltulált. tea lék ké.nlt Caak akkor v.lódl, ka mlnd.n doboion a tórv, bejegyiel Sieot l.lpdt vtdjegy ti Phltlp Neuitein gyógyiieríii aláirt la toketa vórSl nyomáilwn olvaihtló. A karaik, törvény Állal vtdtll ctomagJatakon cégünknek rajit kall lennie.
■•llttll ftl»t iré|;titrUri. ti.
Wien, Plankangaii. «.
Llttlku
Kapható Nagykaututn: H.lk Qyola, S.lu. LaJoa, Prtgar Bál. éa Siabó Antal fyógyutriáiaitnél.
Nyomatott a laptulajdonos ilj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.