Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
16.5 MB
2015-06-08 16:34:41
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
841
2118
Rövid leírás | Teljes leírás (319.18 KB)

Zalai Közlöny 1911. 097-104. szám december

Politikai lap.
Megjelenik hétfőn és csütörtökön.
Felelős szerkesztő: Kertész József
Kiadja: a szerkesztőség

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

NAÖVfíAtflZSA, 19 i DECEMBER 4 50-IK ÉVFOLYAM 97 SZÁM
HÉTFÓ
Politikai lap.
Migjalialk bitlén ii caltirtlkla.
Uon»»l4<l Arak: K*«ai «>>• 10 k«rona, félírio 6 koron«. Nngjr.Uri, 4 korom »0 «11. — Egy«« «iám in 10 ««II.
HalalAa aiaikaaalA :
Hcrleai Jiurf.
KU.II« ; n an«rk(ia>tőa«f,
Szarkaaztaaé| ét klariiblvaUI laák-tér I.
Talafon: II? — Hlrd«Uaak dljaiabá« lllrM,
A szivekhez.
Irt* : RÁKOSI JENŐ.
Az ulHd szóra, az első kiáltásra szárnya nótt a legszebb gondolatnak: a beteg gyermekről való gondoskodás gondolatának. Szárnya nótt és a gondolat szárnyát csattogtatva berepülte a haza tereit és ahol megcsapott egy szivet, a szív kinyílt s befogadta a gondolatot.
És a munka egyet lépett. Varázsütésre tetté vált a szándék és ma már nem kezdeni, hanem osak folytatni kell a diosó művet, amely a tavalyi esztendőnek egy históriai tényéve leve.
Hisxen mentó révet épitünk az élet, a szenvedés tengerén tehetetlenül vergödó lelkeknek. — A gyermekek a nemzet életének forrása Amily böveti fakad, amily zavar talanul folyik, amily épen csörgedez: abban a mértékben vetődik fény. öröm, reménv arra az útra, amelyen a nemzet a maga jövójenek titkai felé vándorol A nemzet ereje, a nemzet hatalma, a nemzet dicsősége lélekzik a bölcsőkben, szóllal meg a gyermekszobák vidám zajában és dobog fel a gyermekek szivében. A gyermekvilágon kell a nemzet szemének pihonnie, mert h maga jövőjének a képét szemléli benne.
Jusson eszetekbe a Krisztusi mondás : Bocsássátok ho/.záin a kisdedekel, mert övék a mennyeknek országa
A nemzet pedig, Krisztus szavával ezt mondja: Jertek velem a kisdedekhez, mert ók az én Menyországom.
És nem a boldog gyermekről van szó, amikor én a Ti szivetek ajtaján zörgetek. ( Nem a gazdag vagy jómódú emberek gyer-i mekoiról, akikért a szülők képesek mindarra az áldozatra, amely szeretőtöknek megfelel; I nem is az ép ós egészséges gyermekekhez hívlak ezúttal benneteket, akiknek vidám zaja, osengó nevetése a világ legdicsóbb és legédesebb muzsikája; — hunom viszlek benneteket a szegénység ós betegség tanyáira, ahol ez a leglolkotlenebb zsarnokpár a gyermekvilágot fojtogatja. Letörli nedves kezével arca szép szinét; ujjával megérintvén szemét, olvoszi ragyois.it, irtóztató szájával elfújja őrökre kíosi ajakáról a mosolyt.
Akinek a szive e gondolatokra össze nem faosarodik, aki még nem látott boldog !
talari szülőt, ki beteg gyermekén nemcsak segiteni nem, de nem tud szenvedésein csak enyhíteni is; aki nem látott kisded koporsót, amelyet szegénységgel szövotkezett betegség ácsolt; aki nem látott tehetetlenül vergődő anyai szivet megszakadni, nem látott gondban kimerült atyát bomlott elmével vagy megrontott erkölccsel; aki a szenvedések szenvedését, a kinok kinját, a gyötrelmek gyötrelmét, a pusztuló gyermok sereget nem látta : az ám zárja el beszédem elől a szivét. Do aki Krisztus örökét, a gyermeket szereti, a maga gyermeke boldogságáért abban hálás, hogy italt, ételt és orvosságot kiván nyújtani az elhagyottak és elesettek ártatlan gyermekeinek; aki bé akar menni a boldog azir, a nyugodt elme és a békés lelkiismeret földi paradicsomába; aki szereti gyermekét, a« istenét és az álmát, melyben testi és lelki ereje megujul: az jöjjön, az tárja ki szive kapuját szózatom előtt és áldozzon az oltáron, melyet papokként nemzetünk legszebb, legdicsóbb, legnemesebb asszonyai és legtiszteletreméltóbb, legfönkeltebb, érzésben gondolatban és ose-lokedetben legfényesebb fórfiai vesznek körül.
Az áldozati tüz meg van gyújtva, a láng ég, füstje égnek száll : hozza el ki-ki azt a hasáb fát, amelytől a legtisztább, legideálisabb oltár tüze messze világító mág-lyatüzzé lesz ; abban égjen el ezrek nyomora, százozrek gondja, elhagyottsága.
És a Nemzet szeretete gyermekei iránt, hite önmagában ós reménye jövőjében szálljon égre a füsttel, mely az Istennek kedves áldozati oszlopként emelkedik a magasba.
A
tv
Melkó Bertáim az Ipartestületek Oraágos Szöveiségénék aleluöke a muukáabiztoitiláa gyökeres átszervezésének kérdésébe mélyen belevágó indítvány, tett, mely hivatva vau arra, bogy a jelenlegi bajokat végleg orvosolja és állaudó rendes helytelet teremtsen Véleménye szerint a megoldáshoz vezető ut elsósor-hau az volna, hogy a betegsegélyezési járulékot minden munkaadó összes munkásai után a sajátjából fizelué. A munkások pedig maglik gondoskodiauak családtagjaikról. „Ki által elérjük azt a célt, hogy a munkások a botegsegélyezési járulékok fizetéséhez nem járulnak hozzá, a pénztár terheit nein viselik, természetes tehát, hogy annak vezetését sem tarthatják, mint privilégiumot kezökben.-Akkor nem dominálhatnak és nem hatalmaskodhatnak a munkaadók
felett. Kbből következik, hogy az ő embereik a segély-pénzlárak vezetésében sem vehetnek réazt.
Azokat a hivatali állásokat, melyekhez szaktudásuk nincs, nem az 6 szakszervezeteikből kikerülő hivatalnoki ksr fogja betölteui, mert ezek caak a busás fizetések emelésére, a deficit gyarapítására és a lagjárulékok felumelésére törekednek, bogy ezáltal határtalan éa aránytalan igényeiket kielégítsék. Példa és bizonyíték orre az hogy egyik pénztár a« tud felesleget felmutatni, meg a hétnapos járulék felstá-mitás alapján sem.
A munkások majd mog fogiák találni a módot, hogy miképpeu gondoskodjanak .-»aládtagialkról. De ha nein tudnának vagy nem akarnának, akkor az állam gondoskodjék azokról az ft% es betegápoláai pótadó alapból. Hiszen mi iparosok ég koreakedők kétszeresen adóiunk e címen, mert a betegápoláai adót is fizetjük meg atoofelül lunnkáaaiukért ii izetOnk járulékot "
Az Ipartestületek Orsi. Szövetsége at indítványt tárgyalás és véleményadás céljából megküldte a nagykanizsai Ipartestületnek, mely legközelebbi elóljátósági gyűlésen fog ez indítvánnyal foglalkozni.
Szalay Sándor jubileuma.
A közpályán kevés ember mőködik olyan őszinte szeretettől és tisztelettől övezve, miül Szalay Sándor a uagykauizaai állami elemi iskola igaigatója. Kitka qualitása, vonzó egyénisége, nemes gondol kozásmódja és előkelő paedigógiai szaktudása a a zalamegyék tau tói élet | veiértérfiainak prae. destiuáUák és mint a Zalamegy eí Altalános Tanítótestület elnöke uemcsak Zalavármegye tanítóságának a legideálisabb utmutatója évtizedek óta, baoem a tanítóság országos motgalmaiban is mindig at első sorbsn küzdők között állván, orstágoi tekintély ós tiettelet övezi nevét.
Kunek a tökéletes embernek, ki 36 év óta emberi vonásokat rajzol a zsenge magyar gyermek lelkébe, egy szükkörü, családias jellegű jubileum félét rendeztek legközelebb álló kollegái. Ha érdemét tekintették volna, akkor az egész vármegye mozgalmává kellett volna e jubileumnak kinőnie magát; de mert puritáu jellemét, példás szerénységét vették az Ünneplés alapjául, árért a jubileum stinte hullámverés nélkül történt meg. i)e at a szeretet, tisztelet, barátság őstiute elis nerése a vezérnek, mely őt aa ünnepély alkalinaval körülfogta, egyeueseu megható volt. Mindönki stinte önmagát becsülte meg attal, hogy Szalayhoz közel állónak tudta magát és mert Szalay a sa|át lelkéhez minden embert kötél bocsátott, Azért tanító barátai anuak köréből mindig raeg-nemesedve távoztak .
A jubileum, melyet a legnagyobb titokban ké-stitettek elő, stombat délelőtt vette kezdetét egy tantestületi értekezleten, hol l\'oredus Antal igazgató üdvözölte a mit nem sejtő férfiút. A beszíd és az összejátszó körülmények hatása olyan frappáns volt, hogy az ékes szólásáról ismeretes Szalay Sáudor nem talált szavakat a válaszra,
Z A. L A I KÖZLÖNY
DECEMBER 4.
Este i Polgári Egylntben mintegy 60 melegszívű tanító vette körfii t jubiláns igazgatót és finom lelkű nejét. A lársas vacsora »Jatt sok, talán tulon tul sok felköszönte hiugiott el, melyek mindegyiké-uek alaptónusa a szeretet volt. melynok Szalay 8án-dor »»■ ískoláuan és tt életben mindi« igazi apostola Tolt A köiponli iskola neveljen Krdéssy BAliut igazgató üdvözölte, a többi igazgatóság nevében Poredus Antal igazgató. A járásköri Unitéság nevében Bane-kovich János elbök kösiönlötto fel. Kovács Miklós a jubiláns hitvesét üdvözölte Bún Samu igaiKató ai iir. népiskola üdvözletét, Walígurszky Antal igazgató pedig az áll. pulg. fiu- és leányiskola, Szabó István igaigató neje pedig az óvónók üdvözletét tolmácsolta. Szalay eszmékben gazdag válaszában elhárítja az érdemet magától és arra irányozza a figyelmet, hogy mennyit nem sikerült elvégeznie:
Felköszöntél mondtak még Kramer Lajos, Nagy Lqos (versben). Kun Kené. Kernele Qéta volt országgyűlési képviseló. Nagy tetszés kisérte Vári József igazgató beszédéi, ki érdekes reminiszcenciákat tárt fel a Szalayhoz való 3r> éves barátság kezdó korszakából.
Az egyszerűségében meghaló jubileum Aranynak Toldijáról irt e néhány sorát juttatta eszünkbe:
.Egyszerű az énei, rajta semmi disz láh;
L)e a stivból fakadt melegen és tisztán."
KEKTÉSZ JÓZSEF.
szai helyett, a vett jótétemények nyomán fakadó há-lálkodás szavait hallassa. — Ezek az igazi nagy lelkek, kiknek eletük taitalmas, gazdag, de mások javára, kikuek működésük önzetlenül szolgálja * köz, a társadalom hamis tanoktól megiugott biztonságát
Ezért érdemel dicséretet Dr. Szekeres Jóiselné a vásár rendezéseért s az ó nevének dicséretében hangzik buzgó és tevékeny segiiótársainak is dicsérete tevékenységükért A győztes vezér ünueplése a hadsereg minden katonájának magasztalása vitézségéért s kötelességének buzgó teljesítéséért I
De adjunk rövid króuikát is a történtek ról A kiállítás már maga egy műremek, melynek miudeo darabja sok szorgalmas, apró kézről beszél. Hogy a közönség érdeklődését minél lobban megnyerjék a vásárt egy valóságos műélvezet terévé is tették. Itt az el.nöknó mellett sokak leleményessége teremtett meg mindent C-ak a riagispil hiáuyzott. Máskülönben a levert zongora verkli kürtök szava, mutatós apróságok, szemnek is szép előadók jöttek hörra mind s mondtak, daloltak, láncoltak valamit ; de iniudaiinyifn Dgyeseu, élénk elevenséggel, megkapóan. S a közönség az hálás volt. Tapsolt, éljenzett, újrázott. szóval jól mulatott. Ez volt szombaton. Az előadáshoz garni rungot is adtak. Cukrász sátor tartalma, poharas és üveges kimérés és még egy osomó harapui való adta a jó haugulathoz a tartalmat, a többletet. S vasárnap délelőtt kárlátóba, morzsára |ÖU az adakozó s jótékony lelkek sokasága. De tündéri ügyesség pótolt iniudeut, ami elfogyott s ismét roskadozó sátrak, tálak tartalma lüut el, inig a délután korai óráiban érkeztek a vásárlók. S vettek sokat a szegények, hasznosai a családnak s mulattatót a szegény ember fiának is. Fizettek is, apró krajcárokkal meg hálálkodásokkal. Ez utóbbi többe hangzóit, miul a fillér csendülés. De azért jótékony uóegyleti vásár I S utánuk, mikor a vásárlók elmentek |ótt megiul az adakozás, múlatás, estem iszoii) csupa |ólékouyságból. Nagy kabaré, lelt ház s egy rém, hogy leszakad az erkély, melyen annyian szoronganak mindenütt Da lassan ez is elmnlik, minden elcsendesül, ha jó késő éjszaka is s csak az Qrea sátrak beszélnek az emberek szivéu ek lóságáról, mely még ma is él, hiába akarják kiölni é* 3000 koronát adott a szegényeknek. L. J
A kar. nőegylet vásárja.
A Polgári Egylet nagytermébe szombat ós vasárnapra pezsgő étet költözött. Az évenként ineguiuló karácsonyi vásárját tartotta ezen a két napon a ker. jótékony nőegylet Valóságos Qnnep ez, mely nem-osak a szemnek nyújt gyönyörködtető díszleteivel fautasztikus pauomárát, hanem megragadja a szemlélő szivét is. Litui maoap, mikor az önszeretet apostolai, az életörömök evaugeliumának hirdetésével járják be az országot, hogy még a nyomor, szenvedés facsarta könyeknek is vannak lelörlói, szinte jól esik és kétszeres értéket ad minden tettnek, minden szónak, meiy az irgflmasság és jótékonyság szolgáltéiba áll a annak filléreit koldulja össze. Igaz hipo-krita lélek kell ahhoz, ki ennyi bá|t s művészetet látva a szegénység nyomorának, enyhítésére mégis azt állítaná, hogy ő még nein látott embert, ki ember társaiért feláldozta volna magát. Mert Dr. Szekeres Józsefué nyugodtabban is .élhetne,\' semhogy heteken át zaklassa magát a terhes előkészületekkel a vásárra, hogy az miuden ízlésnek megfeleljen s a lótékonyság magasztos célját annál jobban szolgálja. Mert a vásár nem csak két napig tart. Hosszú hetek muukája, szorgalmi, aggodalma mindaz, mi egységes keretben ezen a két napon elkápráztat fényével s műízlést növel, mulattat, melyben mint közös eredőben jólelkű úrnők, lelkes fiatal leányok, köuyörgó emberek szava, kézi munkája, adománya, szorgalma s tanulása forr ¿ssze. Ez ugyanis a vásár leuyege. S ennyi akaratot munkába, szorgalomba hívni csakis oly lélek tud, mely érzékeny a szenvedéssel szemben szereti embertársait, filantróp, altruista s elfeledi önmagát, az élet minden kényelmét, csak azért, hogy az év egy tetemos részét a szegénység életétől ütötte sebek gyógyításának szánja s az elégedetlenség paua-
Egy elöadásj
f.
llogy, hogy nem hétlóu estére a Polgári Egylet nagytermébe vouull be az Úttörők társasága. — Azonban örömmel koustatáljuk a vallásbéke ezen zavaró elemeit, vagy, mint Bákosi Jeuő Szabolcska Mihálynak válaszul adott vetéroikkébeu Írja, a.nemzet, a szív, a lélek, az eline inegroutóil" a Polgári Egylet válaszlmáuja a Kaszinó igazáu liberális választmányának határozatát követve, sziutén kitessékelte uri köréből. Ez a tett önmagát dicséri. Városunkban a feleketetek békében éluek egymással, tisztelettel és szereleltei osztozkodnak egjmás örömében és fájdalmában, nincs tehát síüksegüuk arra, hogy társadalmi állapotuuk ezeu legkényesebb Összetartó kapott bárki is, betolakodva ide, összetörje. Ez mind-asnyiuok érdeke, — kik a liberalizmust nemcsak cégérnek tekintjük, — mellyel miudeukiuek egyenlő mértékkel kell méruüuK s az egyenlőség ezeu uemea
szeretetéből senkit a másik rovására ki nem zárunk. Tetszik ez valakiuek, vagy ueiu, — nem törődhetik vele az, ki a liberalizmus igaii szellemétől áthalva saját lelkiismereti meggyőződésének is ugyanazt a respectálását kivánjs, melyet mások érzékenykedése megkíván. — Dr. Fényes bevonul »terembe holdjaival Oda ül az asztalhoz, mint rendesen történni szokott, s beszel egy óra hosszat. Mi, kik az őszinte kritika barátai vagyunk 8 nem uyitünk lápunk hasábjain teljesen ellentétes politikai elveknek vegyeskereskedést, ősziutéu mondjuk, hogy ez a második előadás Fényes első előadását alakilag messze felülmúlta. Itt uem helyezkedett annyira a merev tagadás álláspontjára. Az anyag lejlődéséról beszélt. Nehéz és elvont téma ez, mely a hallgatóság nagy részét csendes álomba riugalta. Volt ott még filozófus elme is, mely nyugodtan pihent édes álom lágy ölébeu. Hál jpég mások, kik kölcsönösen mulattatták egymást, mert a téma nekik magas volt, — hányan voltak ? I — Minden, a mit la-pasztalunk, nem más, mini anyagi változások tapasztalatok, ugy mondta ezt Fényes előadása kezdetéu.
Mi sem természetesebb, minthogy a moniziuus krédójának ez első tételéből jött azután az anyag meghatározása: .anyag, a mit kezünkkel megfogunk, a mi testünk tapiutásának ellenáll." Tehát a tapintáson kivül nincs más eszköz« megismerésünknek. S mégis az anyag fejlódésétiél az atomot vesszük ala pul. Pedig azt nem is tapinthatjuk. Atután jött az elemek ismertetet», tulajdonságuk leírása s visszatérés a hidrogén álomjáhot, mely vslamennyi atom közös őse, mit előbb bizonyítani nem lehetett; de a rádium segítségére jött itt a ludomáuyuak. Hogy a rádium azonbau változás és fogyás nélkül adna energiái, ezt a minap egy itt járó német tanár cáfolta meg, ki a rádiummal kísérletezve tartott előadást városunkban, több helyen. Bármint beszélünk is az atomról, majd az elektronokról, kétségtelen az, kogy a n*gy kérdőjét ismét előjön, honnan vanuak az elektronok Mondjuk, hogy nem isauyag azelektrou, ba-uew csak energia, honnan vau az, hogy mégis anyag lesz belőle, mert kellő összeragadása az előadó szava szerint is a legegyszerűbb elem, melyekből maid vegyület lesz és igy további Az egész kérdés tehát ismét előtérbe tolja a célszerűség és reudezés fógal-mát, a melyek a törvény rendezőt feltételezik s végtére ia a gondviselés állítólagos bizalmasainak lesz igazuk a tudomány heoriávial szemben, melyek az elmét gúzsba köti akkor, a mikor egy poutuálit megállják s s végső ok keresésének azzal állják útját, — .hogy a mozgásnál egyéb nincs s nem az a csodálatos, hogy mozog, hanem, hogy áll I"
Tehát mégis csak vau valami csodálatos. — „fííucs semmiléle dolognak kezdete I" Nouo. ha fejlődésről beszélünk, ilyent nem szabad mondani. Ezt már még sem lehet tapasztalni, ide hit kell. Azután az ós sejt is előkerül, „mely minden életnek kezdete, a mely azouban szintén csak fejlődési"
Honnan? Mi lenne ezek után a lauulság? Az, hogy a nagyszámú módszerekkel s műszerekkel meg. állapított megfigyelések nem elégségesek az anyag fejlődésére adható végső leleteihez. Tehát? — Mig a mozgás léltrejötte, az ós sejt eredete csak lelléte-lezott fogalom, a teremtés detronizálása nagyon korai! Az ilyen csouka fejlődéstan uem beleiezett .tudomány, hanejn 04^ theóría, melynek értéke ma ez, boluap más I Ezek ptjdiguejn elégséges „ivezetek"
DECEMBER 4
ZALAI KÖZLÖNY
3.
melyek ogész életűnkre kihalnak !" .Erkölcsi eredményt): hogy be nem bizonyított tekintélyektől eredő törvények ereje előtt ne bájoljunk ineg, melyeket a teremtő hatalom állítólagos bizalmasai szabnak, melyek terhe alatt mi airunk és fogat csikorgaluuk!" — Azután ismét az életörömök Ígérete jött. Szóval a régi frázis mindenben. VégDl pedig egy boUnnlt beszéd elmondása. Igaz, ebben már nincs szó 60 korona tiszteletdíjról csak az útiköltségről. Vitatkozásról beszélt s erre hívott meg mindenkit I Ki akar erről beszélni, hogy az első ülésen kivétel nélkül mindenkitől 3 koronát kért. Ott még nem volt különbség munkásjegy és 3 koronás belépő között. Ez azóta, a kritika nyomán született.
Mi máB volt a terrorral megsemmisített munkás gimnázium. Ott a munkásságnak hasznos és szükséges ismereteket közölték a munkásságnak igaz barátai. Balog Dezső tanár tanította őket a földrajzra, Vegele Károly a kereskedelmi számtanra, dr Fodor az egészségtanra, Divényi Qyula a fogalmazásra és Kováts Aotal tapintatos vezetése csak a jó ízlést és műveltséget terjesitette köztük.
Nem az élet örömök Ígérete szedte a kiisák-mányoltaktól a vérdiját ott ! Itt meg beszélnek az anyag fejlődésről. Mi hasznát veszi az életben ennek a témának a munkás? Oh, ó itt Dem érez mást, mint hogy az előadások nyomán az ó zsebébM az anyag, a pénz fogy s csak az önszeretet aposlolaiuak zsebében fejlődik az. Nem csodálatos ! Hiszen mondják, bogy ók öpmagukért dolgoznak, mert tanításuk szerint ók még nem látlak emberi, ki másért hall volna meg. De boldogok az együgyűek I Az önszeretet adta Kényes Samu ajkára azt a vágyat, hogy ó is szeretne egy kanonoki slallumot. De ha már az nincs, jó lesz az előadásokért a munkásság 3 koronája is. 8 most ez sincs!
Inueu a rettenetes haisg. az anyag fejlődésének végső akkordjai. (¡sak az a 3 Korona, csak az a 3 Korona, azt tudnám feledni I A viszontlátásra a Mozibau !
HÍREK.
— Bálás főispán fogadása. A főispán holnapi fogadására az előkészületek megtétettek és ha az időjárás zavarólag nem fog beleszólni, akkor egy impozáns, minden kibérelt oécó és cafrang nélküli ünnepre van városunk közönségének kilátása. Az esti bankett az eddigi jelentkezések szeriftt is már népes lesz, természetes, hogy ez a szám az utolsó nnpon aránytalanul fel fog szaporodni. Akikhez esetleg az aláírási ivek el nem ju tottak, azok a holnapi napon az ünger Ull-mann Elek-féle üzletben megválthatják bankéit jegyeiket.
— Megyei közgyűlés Zalavárinegye törvényhalósági bizottságának dieemqer hónapi közgyű lése f. hó ll-én lesz a vármegyeház gyüléstermében. Kezdete d. e 10 órakor. A közgyűlés tárgysorozatának 117 pontja van. Ezek közül megemli\'jük : Alispáni jelenlés. Közigazgatási bizottsági lagok választása. Batthyány Pal gr., Rosuysk Oéza, Koller Istváu. Tripsmiuer Qyula és Vizlendvsy Sándor
hélyébe. Nagykanizsa 1910. évi gyámpénzlári mérloge és 10 0. évi számadása az elhagyott gyermekek segélyalapjáról. Nagykanizsai [árási tanítók kérvénye tanítók fiai számára létesítendő internátusi segély ügyében. Nagykanizsa képviselőtoslülelenek ingatlan vételi Ugye.
— Egy kaniasai iró sikere Lokálpatriotis-inusunk miuden sikert örömmel regisztrál, ami valami vonatkozással Nagykanizsához fűződik. Mont azonban nem holmi provinz körben elért eredményről akarnak szólni, hanem a főváros egyik klasszikus színpadán szilire hozandó műnek Írójáról. Acél Pál miutegy 10 évvel ezelőtt végezte középiskoláit Nagykanizsán, hol szülei is huzamos ideig laktak. A fővárosba kerülve hivatala mellett irodaloommal foglalkozott és munkálkodásával magára irányította az írói körök figyelmét és most a m. kir. Várszínházban játszó „Kamaiajálék* három egy felvonásos komoly darabját fogadta el decemberi előadásra. Egy fSvároui lap .A kainanyáték uj darabja\'-címmel a következő kis közleményt hozta: .A kamarajáték ujabban elfogadta Acél Pál fiatal írónak három egyfelvonásosát. A darabok címe: Antikrisztus, Nász, Lakájok, melyek bemutalója decemberben lesz. A liatal drámaíró a Zalai Közlönynek is munkatársa volt és szerkesztőnkhöz irt levelében ezt mondja
. E szerény kezdésemhez január hóban megjelenő könyveim és fordilásaim fognak csatlakozni, továbbá egy most készülő munkáiu, mellek után azi hiszem egészen az irodalom rögös útjaira fogok térni. írói körökben már jól ismernek és minden oldalról sokat remélve biztatnak " Reméljük, hogy a rögös pályán Acél Pál irói szellemének nem egy virágiával foguuk még találkozni.
— Orvostanhallgatók jubiláris ünnepe. A következő meghívót kaptuk: A Budapesti Királyi Magyar Tudományegyetem Orvostanhallgatók Segélyzó és Önképző Egyesülete megalapításának 60. évfordulója alkalmából nagyméltóságú gróf Ziohy Jáuos V. U. T. T, in kir. vallás- és közoktatásügyi tniuiszier ur védnöksége és dr. Fröhlich Izidor a budapesti kir. magyar tudomány egyetem rektor maguifiousa dr. Taugl Ferenc orvoskari dékán urak, továbbá dr. Bókay Árpád, dr. Entz Oéza, dr. Kétly Károly, dr, Récsey Imre egyetemi nyilvános rendes tanár urak, az egyesület volt elnökei diszeluöksége alatt a tudományegyetem aulájában 1911. évi december hó 8-án, déli 19 órakor tartandó ünnepélyére.
— A gyermekszanatórium karácsonya A gyermekszanal^riumi mozgalom élén mint fóvéd-uök Hohenberg Zsófia hercegnő és mint kormányzó gróf Zichy Jáuús vallás- és közoktatásügyi miniszter állanak. Napjaink ezen kétségkívül leghumánusabb mozgalmának vezetői most oly kérelemmel fordulnak az ország társadalmához, hogy szegény és gazdag egyaránt nyissa meg szivét, amikor saját gyermekének karácsonyfáját disziti és gondoskodik anyai, apai stivének boldogságára saját kisdedéuek öröméről, gondoljon némi adománnyal a védtelen gyermekvilágra, amelynek inegmeniését tűzte ki feladatául az Országos Qyerinekszauatórium Egyesület. A most szervezés alatt álló Budapesti Központi Szauatórium javára karácsonyi gyűjtést engedélyezett gróf Kbueu Héderváry Károly belügyminiszter és auuak érdekében fordul Rákosi J.fuöa „Szivekhez" cimű, lapunk más helyén leközölt szózalában a társadalom nagylelkűségéhez — A Qyermekszanatórium Egyesület-
nél a tagok kötelezettségei a közetkezők : a rendes 3 évre évi 6 kor tagdíjat fizet; pártoló tag, ki egy 8zs minden kora legalább 100 koronát ad ; az alapító lag legalább 1000 korona alapítványt tesz és ezt legfeljebb 5 év alatt befizeti; ágyalapitó az, aki 10,000 korona alapítványt tesz. Az ágyalapitó jogosítva van abban a szanatóriumban, melynél az alapítványát tette, egy ágyat évenkint díjtalanul az általa ajánlott beteg számára igéoybe venni. Az alapítványok közvetlenül gróf Zichy Jáno« vallás- és közoktatásügyi miniszter címére, Budapest, Vas-utca lO.tinlézhetók. Bejelentő iveket a központi iroda Hudapest, Dohány-ntca 39. küld. Adományokat lapunk is elfogad.
— Novemberi egészségügy. Rátz Károly dr. városi orvos jelentése szerint a november hónapi egészségügy a felnőtteknél kedvező volt csupán toroklobok és rbeumatikus betegségek észleltettek. Gyermekeknél nem volt kedvező ; a kanyaró járvány szerűen lépett fel. Erre való tekintetből az I—V. kerületi kisdedóvók bezárattak. Kanyaró eset 96 volt; 6 difieritiaz és torokgyik, 4 tífusz és 2 vörheny Összesen 107 fertőző begség Hirtelen halállal ^tol ki Tóth Ferenc 46 éves, Deulsch Mihály 74 ém Bolf Iván László 69 éves. Simon István í éve a gyermek égési sebekben halt meg.J Halálesetek száma volt 31.
— Hajós rendőrbiztos a szanatóriumban. Hajós Ferenc rendórbiztos dec. 30-án érkezett a Kárpatia nevű óceánjárón Fiúméba, hol neje várta. Minthogy az orvosi vizsgálat magasfoku idegbajt állapitolt meg rajta, családja kényteien volt egy szanatóriumban elholyezui. Ezért Fiuméből egyenesen Budapestre szállították és a Glück-féle szanatóriumban helyezték el gyógykezelés végett.
Mai számunkhoz „Melódia" különleges Hangszer-ház árjegyzéké van mellékelve felhívjuk közönségünk ügyeimét mellékletünkre.
— Szöllőveaszö csempészet. Panasz tétetett, hogy külföldről, különösen Horvát-Szlavonor-szágokból a fennálló lilalom ellenére nagy mennyiségű szól ló vessző és szóllóoltváuy csempésztetik be. Minthogy az 1903. évi marc. 14-én kell >6400 sz. rendelet értelmében. Szőlővesszők, szőlőoltványok és használt szólókarói a szorosabb értelemben vett l(a-gyarotszág teiületére sem Horvát-8zlavonor»zágból, sem Bosznia és Hercegovinából, sem Ausztria, vagy más külföldi ország területéből nem hozhatók be." A földművelési miniszter felhívta Zalavármegye alispánját, hogy ez állítólagos csempészet ügyét kisérje figyelemmel. A csempészési hatáskörében akadályozza meg és ha mégis előfordulna a törvény teljes szí-\' gorával járjon el.
— Siketnéma szökevény. A kaposvári siketnéma intézetből nov. 19-én Hous Istváu 12 éves siketnéma űu megszökött. A jól megtermett barna fiu csak 3 hélig volt az intézet lakója. írni, olvasni, még nem tudott, de nevét alig érthetően már ki tudta moudani.
— Neustein Fülöp hashajtó pilulát a legnagyobb eredménnyel használják altesti megbetegedéseknél könnyen hajtanak és egy gyógyszer sem v. alkalmasabb és emellett teljesen ártalmatlan dugulásokat, melyek a legtöbb betegség okozói, megszűnteti. Cukrozott alakjuknál fogva gyermekekől Is azí-veseu vélntnek. — Miuden gyógytárban kaphatók. —
I dobozka 16 pilulával 30 fill , — 1 rol la 8 do-dozzal 120 pilulával 9 korona. — Előzetes; pénzkü désnél 9.46, bérmeutve.
Jól jegyezd meg: csak OttOMM*
cigaretta-papi rt, vagy hüvelyi hozz és ne en^ godd magad hasonló kinózésü silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni. "
yjs/>WiHvr - -jy

ZALAI KÖZLÖNY
NOVKMRKK 3().
MILTENTI
• -
a legelegánsabb, meghódította a jó ízlést!
Óriási választékban raktáron is marták után megrendelésre

rT)ért«WI egy Uiselt lábbeli elpő elégsége?!! v
HirüeteseKe! felvesz
Öszi tr&g-yázás!
Ó>ik«4|iak i kaalilláitklél I
4100 Valódi

iiikaijaak i
védjegyű.
Thomassalak
a liijobb ét li|ilci*bb faazfaraaiaa Mitráfya!
Naaldtáitil uliaraaa Urtéikaálaak-
Kalmár Vilmos
a Tkiaaia
IIUll Kék Urtalaa|al-linti •llélta kattaárlkia lirlti.
iiMiiiI
HiirUpiliilili • ••árEl T TI. iafrliiy-it «1.
mm- KtUttntton a Jalanlagt laadklrBU aloaé Irakra flg-yolmoatotjük a Tiaárlókat.
Képviselő óa raktár Melle és Pintér Szombathely

ki&dbivata,
é8 =
Miltenyi Sá,ndorés Fia Wajdits könyvkereskedés
Nagykanizsa, Fő nt 3., a Város palotájában.
ff tg^fig^Ü^jj^

- Dtk tér ..- r.
és nwidi\'li éh klllfiWd * i
liirdxtési iroda.
"Tnr
IfcT Gyomor betegeknek. S«
Min.laiokpak, kik a gyomor meghUléve, vagy túlterhelése, rom. neheieu emésithetó, nagyon meleg, vagy hideg «lelek élveidé Alul, vagy rendellen életmód kövelkestélwn gyomoibeleglégel. mini
Gyomorhurut. gyomorgörcs, gyomorfájdalom, nehéz emésztés vagy —errr nyálkásodáat kaptak, ajánlunk «gy kitiiuö háaiszert
melynek kitilnó hatás* mit évek ólt ki van próbálva. Ki >
Hubert Ullrich-fóle növónybor.
Ezen nflvénybor kjlóna, gyógyhat4aunak (alAli füvekből. Jó bcrral van kiintve 4a erósili, 4lalr«\' kelti ai mbír am4aitS aiarvataUt. — A nflvénybor megakadályozta aa imitiUii === zavarokat 4a •lőmozditja a« eg4sze4g«s vár ujj Jk4pr0dés4l. =====
A nívényhort tdejalwráa hasiaálvá, gyuu»orboiegié,jek még i «lírájukban elfajulnak. — Syniplomák mli|l: Kóláját, falbófflgét, gyomorig«!, felfuvódi. roisiultál hányá.ial. melyek chronlkui IdSi gyomorbetegiégekiél oly gyakran oISfardulnak, elmultuk uohanysiorl ivA. uUn,
ScTÁIíTTaI^\' AH ÁSt 4* kelle netio i ki vetkei.nSltyel, mint s.orulAi, kúlika, Sliv-
UÍIO&.Í OJXOUOD dohog*!, A\'matlaniig, valamim vérMulás a májban, epéiion ét a nagy /..iger-érben (Vrany-4r liMaltiuO a i flványbor Állal gynuan megszámolnék. A nflvénybor mog.iilnteti u aué\'tihotlon.égot 4. kAnnyd «-.«kelt. ilial elitvolillaiiiak a gyomorból és l.elokhiil alkalmatlan réiiek
Sovány, halvány kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
leglflbhuór a rom ométilé. kóretkoiinenyei, hi iyoi vérképlödéi 4» a máj I.elege. állapotáé. Ivágy-hiánynál, idegei liágyadliág t. lom kcdélyhn.ig Ul, továbbá fofájAtok. Álmatlan éjjelek kflvelkeilé-ben Ily 0gy4ne\'< Ustan egé.zen olpuiitulm-k. S.lvénybo»- ai elgyfliigtill életerőnek uj lUktetéil
ad. NiivénylKír f.uoiu aa élvágyai, az em .1U.1 á^táplálkoaált efamoídl ja. elö.eglil ai
anyagcserét gyortitjaa v«rk«píód<at, megtiyugta \'a . :,Idült idegezet ea életkedvet lieréx. Siám-talan olitmerc» és \'lálatiytyvánilU igaiolják e«l. .
Nővcnybor kaphat» ;» és 4 koroiúc.\'l a N\'agyVanilaai, Kiakanusai, Becsehelyi, Ujudvan Ku-Kumaromj. CWkény^\' íftines idi, Tapsonyi, Bohunval, Nagy-llajontl, KeliVSegesdt Csurgói lleiiencei, Gólai, Ugfidi, Al«ó-Domborul, Koicrit, Muraoainyl Kátkai, l\'odlurani, Síelnicai, wAlsotandvai, fakai, Maksai, Novai, Uaku. Pólóikéi, l\'acaai, AUó-RaJki. N\'gy-Hadai, Kelhelyi, Mar-ulti, Kaposvárt, Nagyatádi, Taranyi, Csáktornyái l\'erlaki, Varasadi <tb. g>ógytáral<haiV<s íusier-üilelakhen éa Magyaroraiág legtóbb gyógytárában.
A kutiaaai gyogyaterlárak 3 <a több uve^ novénybor Kndelcsncl creJeti á<ak mellett küldik síét mindioiivé a monarchiában,
WT Utánzáaoktol óvatlk.
Kérjen csakis
Hubert Ullrich-fóle növónybort.^^-
A Zalai Közlöny
8/irkiiztaií|i ii klaáíhlvataia
Deák-tér i. sz. alatt van
HIRDESSEN A „ZALAI KŐZLŐHr"-BEU
rm
li«golcaékb lesJabb hatána
Hashajtó.
NEUSTEIN
FÜLÖP
LABDACSAI
CUKROZOTTI
mashaJto
{(Nenateln Erziéb.t-Pllulál)
.< ti, t \' minden lokinlelbtn a basonlA k4iillmény«k el emi iier meniei minden kiroe alkatriataklAI a lag-|obu alkarral haainalják a> altost l.tntalmainil, könnyen lékletétet sieret, egy vérllutllA gyOgyaier lem Artalmalla uabh 4s alkalmasabb a
székrekedés
ogyólésére, mint a legtóbb belogaég okoiójAra. Cukroiotl volta ml»t{~» gyermokek is uiveie" vauik, ügy dobol 1$ pii/G (árulómmal 30 fillér egy lekere« » dobolta-,1 9 korona. A péni eliíre bekoldéie
Jk«> a u I ^ Utániatoktól Óvakodjunk, W . Noualein FUlflp hathajló
pllulált. tessék kcinll Csak akkor valódi, ha .minden éoboion a löry. bejagyiel Si««t Lipót Védjegy 4. Phlltp Nausteln gyógy.ieié.t au-ii^sa lekete vór^s nyomlihan olvasható. A keresk. tórvény állal védett ciomagjatakon cégünknek fájta kell lenni».
liilUU Falap Háijaiirtára. Ii. Llfátkai
Wien, PÍankangaiie 6. ^
NagykanittAn: Maik Qyula, Balua Lalo., Prá^ar tála 4a Stabó Anlal gyógya«aréaiakn*l.
Nyomatott a laptulajdonoü llj. Wajdits Jóísef Icötiyvayoiudijábaa Nagykaniiséu.
?

nagykanizsa 1911 december 6>
50-ik évfolyam 98 szám
szerda
Politikai lap.
■•llilHlli katlan áa eiltirtlkin.
ElOnietéel Arak: Kgéai tin 10 korona, f«l»xo A koron«, Negyedén. a koron* »0 fW. — t(r>i mm ér* 10 flll.
Keloid« taeiketatA Hrrlrxi Joaarf.
Kiadja
Siarkaaztaaé| ii kladéklvatal Diák-tar I
Telefon : lit. — Hlrdetéeok dljeiabée eiorlnl.
Nagykanizsa ünnepe.
Bálás főispán kanizsai installálása.
Csodálatos az emberi lóink; mint ti legfinomabb virágszirom, ahogy megérzi a napsugarat és a dérosipést ugyanoly hirtelenséggel reagál embertársának barátságos, vagy kevéssé rokonszenves lelkületére. Amint Bálás Méla dr. Zalavármegye főispánja a mull hó 14-én városunkon kérésztől utazóit működésének leendő székhelyére; a Véeaey polgármester üdvözlő szavaira adott válaszával lelkünket rokoniing érintette. Azóta ez a rokonértés a főispán és Nagykanizsa kőzött erősödött ós ma már jól eső örömmel konstatálhatjuk, hogy Nagykanizsának Zala vármegye főispáni székében egy őszinte burátja ül.
Ennek a telepatikus megérzésnek hatása alatt válhatott a főispán kanizsai látogatása olyan örvendetes ünneppé, mint amilyennek a tegnapi fogadtatást tapasztaltuk. Nem fogadtuk bandériummal, nem mentünk eleje fe!-1 cifrázott fogatokkal, de egy kulturvarosnak uyugoti államuk városaihoz illó méltóságával és a polgárságnak az ünnepben való inpo-záns részvételének megnyilatkozásával üdvözölhettük azt a főispánt, akiben Nagykanizsa törekvéseinek megértőjét és hatalmas támogatóját reméljük.
Mintha Nagykanizsa polgársága okulást merített volna a multakból, félretették a szúk pártpolitikai kereteket és mint egy haladni vágyó városnak művelt polgárai | együtt fogadták, együtt üdvözölték azt a főispánt, aki kijelentései szerint ennek a vármegyének és a mi városunknak szellemi és anyagi fellendülesében velünk vállvetett munkásságot akar kifejteni Tudósítónk a főispáni fogadtatásról a következőkben számol be.
A város képe
A lefolyt darált novemberi napok tértek vissz* keddi\'» Napsütétes tiszta város, lobogó minden háton és sürgő-mozgó embertömegek karakterizálták Nagykanizsát. Deák l\'éter főkapitány a rendiséggel együtt betejtfite minden intézkedéaét, melyek a városunkban hagyományon rend feiilnrtásához megkiiáutattak. Délután •/, kettőkor óriási tömeg gyűlt össze a városház kapuja elólt é* mámort inagáufogat és fényesen rendbehozoll fiakerok állnak sorba. Amint Véeaey polgármester a város dinien fogatán elhelyezkedett, nyomban megteltek a kocsik és megindult a kivonulás at állomásra
Ae állomáson
A déli vasul tágas peronia alig tudta befogadni a szokatlanul nagy tömeget. A városi tisztviselők
majdnem teljes számban jelenlek meg és a városi képviselik nagy része és számos előkelA polgár csatlakozott a hivatalos városhoz. I\'ontban \'J Arakor érkezett meg a Wien felAI jövő személyvonaton Zalaege rszegról Italán lléla dr. főispán, kit a lelkes é(jo-nezés csillapultával Véesey Zsigmond üdvözöl. Őszinte örömmel üdvözli és köszönetét fejezi ki, hogy Nagykanizsa város meghívásának engedve vámsunkat tiszteli meg első látogatásával Ezzel elismerte amit már hangoztattak, Nagykanizsa kiválóságát a vármegyében.
Hálás fói-psn erre körülbelül így válaszolt:
.Midőn még a minisztériumban szolgáltain, akkor is élénk vagy élt bonneni, hogy Nagykanizsát inegismeihessem. Örömmel ragadtam meg azért at alkalmat, hogy a polgármester ur meghívásának engedve szivemnek e régi Vágyát klelégitheasem. Hogy megismerjem e város intézményeit, törekvéseit, melyeknek jövőjén vállvetve egylltt működhessünk.* filjenzés és tapsolás kisért« a rövid hivszédet Azután a példás rendben elhelyezkedett kocsikra szállt fol a közönség, melynek élén a polgármester jobbjáu Ilit a főispán, kit 00 koctfi kisért a Szarvasba a Kazincy, Csengerí- és Könton íer«aztül a sürü embertömegek éljeuzéae közöli. A. fóiap.-\'.i kíséretében volt Ahsbat\' főispáni titkár, dr. Kuzsicska Kálmán kir. tanfelügyelő és dr. Koibai Károly Zalaegerszeg polgármestere. Mig Arvay Lajos alispán, dr. Zárka Zsigmond árvaszéki elnökhelyettes a d. u. !> órai vonattal érkeztek városunkba.
A küldöttségek tisztelgése.
1) U 3 órakor kezdődtek a fóispáu előtt a küldöttsége tisztelgése a városi tanácstermében. Klsó volt Nagykanizsa város képviselőtestülete és tisztikara, kikel Véciey polgármester vezetett Bálás fóispáu elé. „Élénken cseng füleimbun a fóispáu ajkáról többször elhangzott szó, mely Nagykauizsa gazdag, aágáról be-zélt. A mull emlékei elevenedünk fel ekkor lelkOukben, mely ellentétben vau a jeleunel. Örvendünk ó Méltósága ama kijelentésének, hogy többször óhajtja városunkat meglátogatni Meg fog győződni arról, hogy e város illetékes helyeken figyelemre méltatva nem lett és hogy vissza nem fejlód-lUuk, az polgárságunk érdeme. Örömmel tölt el ben-nUuket, hogy ba|aiukat megismerve hathatós támogatását latba vetni kész. Áldott muuká|ához őszinte törekvéseinket felajáuljuk, hogy vállvetett munkálkodással visszahódítsuk a multai Isteu hozta I Isten larlsa meg Méltóságodat. Erre a fóispáu igy felelt: Kelemeli és magasztos érzés tölti el, hogy Nagykanizsa polgársága ily impozáns számban jelent meg fogadására Örvendetes neki, hogy hivatalos helyén módjábau lesz a város érdekeit előmozdítani Nem disputál, de retifikálni óhajtja a polgármester szavát ; mert a gazdagsága ennek a városnak inost is meg vau kuliurájában, m»ly Kanizsát más város fölé emeli Ígéri, hogy bármikor ószintéu támogatja e város törekvéseit. Véeaey polgármester azután bemutatta ó méltóságának a város leleulevó képviselőit és tisztviselőit.
A kall), lelkészséget Bórzsey Tivadar plébános vezette. .A lisztelet, szeretet ós engedelmesség zász-
lait hajtják meg méltóságod előtt, ami szent Val-lásunk hagyományos erényei." Bálás fóispáu örömmel látja az ur szolgáit, hiszen vallás ós emberiság oly szoros kapcsolatban vannak egymással, mely nélkol a lársadalmi élet a sötétben való tapogalozáahox hasonlít. Az ág evaugelikus koldötság vezetője Hotter bajos lelkész a béke és munka hirdetőjét üdvözli. A református egyház lelkésze Kádár Lajoi az egyház uiissionárlus működésére hívja fel a főispán ügyeimét Dr. Neumann Kde az izr. hitköuég elöljáróságát vezette. Rámutat az izraeliták nemzeti kulturális muiikájára. A főgimnáziumot Horváth Qyörgy igatgaló vezette; a törvényszéket Zavody Albin elnök kúriai bíró. az ügyészséget Dr. Jurecky Iván; azuláu tisztelgett Braun Istváu iparfelllgyelő. A poata éa távíró hivatalokat Kaffka József főfelügyelő vezette, akik s „a lorgalom vérkeringésének gócpontjában Nagykanizsán miiködnek." A kir. adóhivatalt Ötvöa Kmil adóhivatali főnök vezette; azután liaztelgatt Halász JózBef kincstári fóerdógoiiduok. Viós Ferenc a nagykanizsai járás közigazgatási tisztviselőinek elán Qd tűzöl te a főispánt, kihez miut "kolléga, szólt • főispán, ki megígérte, hogy a közigazgatást fokozott figyelmében fogja részeaiteui. mert a közigazgatás maga az élet. , /
A déli vasút tisztviselőit 8zurovy tiézí főfelügyelő vezette; a "keresztény jótékony nóegyletet Dr. Szekeres Józsefné.; az izr. nóegyletet Vidor Sainuné ; a József kir. hurceg szanatórium egyesületet kövosdi Boér Uuszlávné ezredésné; az\' ipartestületet Samu József a kereskedelmi társulatot ujvépi Klek Lipót ; a gyáriparosok orsz. »zövetségénok helyi fiókját Stern Sáudor ; a kórházat Szekeres József dr. főorvos, ki a kórház kibővítési ügyére hívta fel a főispán figyelmét ; a lelsó kereskedelmi iskolát Búu Samu; a polgári iskolát Waligurszky Aulai, az áll. ellem! iskolát Szalay Sáudor és az izr. elemi iskolát Bun Hamu igazgató vezette. Túztelget még az Irodalmi és Mű-vészeli Kór Horváth György vezetésével; a tűzoltóság Kuortzer György takarékpénztári igazgató és főparancsnok vezetésű alatt ; a kath. Legényegylet Horváth György vezetése alatt és az Ifjúsági Egyesület Boros János vezotése alatt. Mindezeken kívül külön megállapított időben a nagykanizsai helyőrség tisztikara is tisztelgett a főispán előtt Seide Hezső ezredes vezetése alatt és auiiak a barátságos jó viszony istápolását keri, mely * tisztikar és polgárság közölt fennáll.
A bankett.
A Szarvasnak hatalmas és barátságos étterme
egy nagy családot látott vendégül a főispán tiszteletére. A virágokkal gazdagou és ízlésesen dekorált fehér usztalok körtll Nagykanizsának minden számottevő tag|a és a köt nyékből jött előkelő vendégek mintegy 180-an foglallak helyet. Kovéssel 8 óra után riadó, éljenzés és a Kákócr-imluló jelezte, hogy Bálás főispán a terembe lépett ós helyet foglalt Véeaey Zsigmond polgármester és Závody Albin kúriai biró között és Kezdődött a vacsora, melyet igazáu tartalmas, őszinte érzésekből fakadó tnagasszáruyalásu pohárköszöntők szakítottak félbe időről-időre. Elsőnek Bálás lléla fóispáu emelkedett szólásra. Kbben a vá-
8
ZALAI KÖZLÖNY
DECEMBER 6.
rosban, hol i munka éa storgalom nemes gyümölcsöket terem, ki ne goudolnt t poharazás kőiben a legszorgalmasabb™, (* társaság feláll,) kit a fölkeli nap már munkában talál, akit népének szeretete és Európa csodálata vesz körül. Magyarország Apostoli királyára üríti poharát. (Hosszas éljenzés). Bentzik Ferenc városi ügyész. .Akit a kormány kinevezésre ajánlt a felségn és a felség kinevezte Zalavármegye fiispánjának, ime a mi magas vendégüuk eljőit, nogy rátegye áldásos kezét, bogy rátegye kezé1 sziveinkre, hogy érezze dobbanását és szószólója lehessen illetékes forumoknál törekvéseinknek. Történelmileg neve-zetea közigazgatási tulajdouságokkal ékeskedi elődök örökébe lépett. Akár ezek nyomdokain, akár ui csapáson fog járói, nehét feladat az, melyre i felsége paraocsának engedve vállalkozott. A feladat nagyságához mért kvalitásai megvannak i méltóságának is sikerülni fog neki at esetleges ellentétek kiegyenlítése. Ez elti alkalommal, hogy üdvözlésére összejöttünk, engedjék meg. hogy egy kijelentést tegyek. T. i. Mi kik összejöttünk, bár politikai hitvallásunkat teljes egészében fentartjuk, egyesek akarunk lenni megyénk áa városunk érdekeinek eliremozditásában és i méltóságát e munkájában ogy szívvel, egy lélekkel, haxaflMtn támogatjuk. A mindenható adjon Méltóságod nehéz feladatainak megoldásához, érit egészséget
Bálás Béla fiispán : .Hálát adok Nagykanizsának a magasztosait szép fogadtatásért, örvend, hogy it helyesen értékelik és nem a külső disz! tekintik-Olyan volt e fogadtatás mint »(y arany csipke álatt ■ ejtőző értékes gyémánt: a külső dísz közólt a szl-vélyosség. Ez a íáloga együttműködésünknek. A vá-tosok voltak mindig védőbástyái a polgátok haladásának. E működésben Nagykanizsa elüljárt és bogy ezentúl is ugy legyen, arra emeli poharát.
I)r. Sohwarz Adolf: Ö Méltósága első megjelenésekor eltöltötte szivünket, lelkünket. Jóformán nem is ismertük még és máris megszerettük Hogy bizalommal vagyunk működése iránt, arra garancia, hogy a felség a megye élére kinevezte; hogy tisztelettel vagyunk iráuta az is természetes folyomáuva hivatala magas méltóságának ; de hogy alig ismertük ás máris megszerettük, eunek oka egyénisége varázsában van, mit a francia ugy fejez ki, hogy charme. Beszéde végén Árvay alispán közigazgatási érdemeit emeli ki. Dr. Pillilz Soma a távollevő fóispánué ó méltóságát ünnepli tósztjábau zajos tetszés mellett. Arvay Ujos alispáu Nagykanjzsa felvirágozására és közönségére emeli poharát, Vécsey Zsigmond polgármester köszönetet mond a vendégeknek kik eljöttek, hogy a város ünnepének fényét emeljék. Koller István nem tartja magát vendégnek, hanem Nagykanizsa családtagjának És mint ilyen emeli poharát családunk alyiára a polgármesterre. Ruzsicska Kálmán dr. tanfelügyelő Nagykanizsa kulturális baladására, feltámadására mondott olyan klaszlkus szépségben pom-pitó beszédet, hogy nem merjük kivonatban ismertetni, mert a valóságot nem közelithetuók meg vele. Zugó, freuolikus taps és éljenezés fejezte ki a közönség tetszését. Koller István ezúttal a hölgy családtagokat, t. i. Nagykanizsa hölgyeit élteti..
* ■**
Véc-iey polgármester köszönetet mond mint a város családját ért megtisztelteiéiért Át fogja adni az üzenetet a hölgyekuek is A nrgykauizsai helyőrség,mi levő közös hadsereg és honvédségnek jelen levő képviselőinek is köszöni megjelenésüket. Ezzel adják legfényesebb tanúságát a hadsereg és polgárság közt fennálló barátságos viszonynak.
Zajos tetszésbeu volt része Seide Rezsó ezredes felköszöntójéui-k. Katona vagyok, a kiriffotgaiáal jól megtanultam, de a szavakkal való mérkőzéshez nem értek. A nagyíágoi polgármester ur köszöuetét fejezte ki, bogy ill megjelentünk és kiemeli, amit a főispán ur ó Méltósága előli kifejtettéin, hogy törekvésünk, bogy a polgárság és katonaság között a barátságos viszony iatápoUassék. Hiszen tnindeu emjxrf
civilben jón a világra, csak azután \'vesz uniformist és köt kardot, de a legtöbb tiira visszatér a civil élethez. Büszke vagyok, hogy a 20. honvédezredhez tartozom, mely a legutóbbi nagy hadgyakorlatok alkalmával oly fényesen megállta helyét. A kanizsai apákra és anyákra emeli poharát.
A tósztok helyét ezután vidám beszélgetés mulatozás foglalta el, mely a késő éjjeli órákig eltartott.
A már megemlileltekeu kivül a baukotten képviselve volt társadalinuuk minden réiego. Jelen voltak még Korbai Károly dr. Zalaegerszeg polgármestere, dr. Zatka Zsigmond árvaszéki elnökhelyetles, 8zily Kálmáu földbirtokos. Unger Ferenc at 0. M. B. lóuöke, ífj. Koller István pirsai szolgabíró, Koller Ferenc földbirtokos, Soós Pongrác ny. osztálytanácsos, Euyedy pénzügyi titkár, alsódomborui Hirschler Ede stb. stb.
Menü : Ivó leves, Tok tartár mártással, óz-gerinc áfonyával, Pulyka sült, Oompot saláta, Parfait és Fagylalt, (liardineito. Kávé. Fehér badacsonyi, Vörös burgundi, Aniino Casino sec.
A felvilágosítás.
Nem s keztyül akarom felveuni, melyet Fényes dr. eldobott, nem is akarok senkit a gúny fegyverével való hadaiozás útjaira követni, hanem tárgyilagosan akarok hozzászólani a felvilágosítás kérdéséhez, így kell neveznem az .Úttörő" i-kola tendenciáját, mert liMien vállalkozása nem egyéb, mint az egyszerű ember felvilágosítása a lét kérdéseiről épeuugy, mint ahogy napjainkban egy paedagógiaí (?) irányzat a gyermekeket a neiui kérdésekről, tehát tz egyén léiének kérdéseiről óhajtja fölvilágosítani
Nem puszta véletlen, hogy ez a két felrilágo sitó irányzat egyidóben és pedig napjainkban áll ki s porondra. A szellemi haladás törvénye adja magyarázatát ennek a látszólagos véletlennek. Ama törvényszerűség, mely a gazdasági, társadalmi, erkölcsi és szellemi világ jelenségeiben mutatkozik. Ha végigtekintünk a világtörténelem évszázadainak eme jelenségein, estre kell vennünk, hogy azok nem minden korban azonosak. Jelenségek, melyek egy-két évti-zoddel ezelőtt erőn hullámzásban tartották a gazda sági, társadalmi, erkölcsi és szellemi életet, néháuy évtizeddel később az elleukozi végletekbe csapuak át. Ez az akció és reakció törvénye, mely épugy igaz a gazdasági, társadalmi, erkölcsi és szellemi világrendben, mint a fizika világában.
így állanak hadilábra bizonyos korszakok a tekintélyekkel is A családban a szülők, az államban a kormányférfiak, de sőt a kormányfők, az egyhátban és felekezetben a papok, lelkészek tekintélyével. De sőt a mindenség körében is döngetik — at Istent. A tekintély tisztelete lazulván, az alkotó részek önállósági törekvéseivel találkozunk. Látjuk a nemzeti ségeket mozgolódni az államokban, a hívőket széthúzni az egyházban és a felekezetekben és látjuk tagozódni az egyes társadalmakat. Ennek a kornak a sajátja a családi tagozódás is, a ennek eszköze öntudatlanul is a felvilágosítás.
Manapság bizonyára nem volna lehetséges sem a horvát kiegyezést, sein a nemzetiségi törvényt ugy megcsinálni, mint azt a mult század hatvanas évek eugedték; mert ma uiucs megértés a nemzetiségek között. Ma hiába hívnának össze vatikáni zsinatol és a pápai infallibilitás kimondására is, morc uincs tekintély — tisztelet.
Ki mert volna az H2Í> —1870-ig terjedő korban arra gondolni, hogy gyermekét felvilágosítsa ? Emlékezzünk csak arra a szenleskedésre, a nemi tudatlanság mivelésére, mely felnőtt leányainknál, észlelhető volt.
A nemi felvilágosítást sürgetők orvosi szempontokkal okolják meg álláspontjukat
Egy anekdotát olvastam valamikor egy arany-sóvár eSBmril, aki valami alkimistához fordult, hogy
megtanítsa aranyat csinálni Ez oktatta is az idegeut, hogy mi mindent kell összekeverni; de fődolog, hogy a kérdezés alatt sohasem szabad vízilóra gondolni. Az idegen meg is csinálta a keveréket s hosszas keresés után felkíállt: Qsse meg a tnenykő, sohasem hallottam azelőtt vizílóról s most mindig arra gondolok.
A gyermeki léleknek ezt a tulajdonságát, bogy az is mindig a vízilóra fog gondolni, nem szabad figyelmen kivül hagynunk. Mert a felvilágosított gytrineknek is mindig at fog eszében járni, árairól addig nem íb hallott: és nem fog megállani a tilók elméleti ismereténél, hanem gyakorlati ismeretekre vágyik — a férfi óvatossága, előrelátása, gondossága nélkül is több bajt okoz magáoak, mint amennyinek a felvilágosítással elejét lehetett venni
És igy vagyunk az emberiség gólyameséjével is: a bibliával. Sokkal kisebb baj, ha az egyszerű ember azószerint értelmezi a teremtés hat oapját és magát a teremtés napját, mint hogyha elcsapja magától erkölcsi szilajságának egyetlen korlátját, sz istenfelelmet
Amiut a gyermek felvilágosítás uélkül is megtudja mindatt, amit a felvilágosítás nyújthat neki, azonképeu az emberiség annak rétegei is el fognak jutni a tudás fájához evolutive is.
A szabónak sem adtak ollót gyermekkorában, hogy játékközbeu lanuljou meg bánni vele ; mert at olló megnyomoríthatta volna és sohasem vált volna szabó a jelöltből.
A bibliának at iskolákban való taniláaa és szorzókén való hirdetése lóbál miudenesetre több rossznak veszi elejét, iniut amennyit a kultura szempontjából általában okozhat. S mindenesetre kogyeletteleu a biblia tanítását a .butítás" kifejezéssel illetni, amellett, hogy fogalmilag sem állhat meg ez at elneve-zes. Senkinek sein jutua eszébe — ha szabad a hasonlatul vonnom — Aesopus vágy Lafontaiue állaf-ineséit kárhoztaloi csak azért, mert a gyermek nem a képes beszédet teuinti beuue. hauem az állatok valóságos szavait és cselekedeteit.
— km. —
postandvcndékek felvétele.
A posta távírda és távbeszélő kezelési szolgálatban való kiképzés céljából a m. kir. posta távírda éa távbeszélő hivaUlokbau növendékek vétetnek fel.
Növeudékké ¡elvételért azon intgyar honos ifjak pályázhatnak, kik a msgyar nyelvet (horvát-szlavonországi illetőségűek a horvát nyelvet) szóban éa Írásban birják, továbbá a középiskola IV. vagy ezzel egyenli rangú más iskola megfeleli osztályát hazai tauintézetben sikerrel végezték, 14 évesnél nem fiatalabbak és 16 4ve«nél uem idisebbek, az iskola bovégzése és növendékké felvétel között azonban legfeljebb egy évi megszakítás lehel, mely esetben hitelesen igazolni kell, hogy ezeu egy év alatt at Illető hol tartóikodott és mivel foglalkozott
Ezeu feltételeken kivül a pályázók községi erkölcsi bizonyitváuynyal fedbetleu magaviseletüket, közhatósági orvosi biiouyitványuyal pedig ép és egészséges, a posta távírda és távbeszélő szolgálatra testileg alkalmas voltukat is igazolni tartozuak.
A fölvételért sajátkezűleg irl, iveukint egy koronás péuzűg/i bélyeggel ellátott és a fent elősorolt feltételeket igazoló okmányokkal felszerelt kérvéoj-nyel lyll. évi december 31-ig lehet folyamodni.
A kérvéuy at illető posta távírda igazgatósághoz címezve azou posta távírda hivatalhoz uyujtandó be, hová folyamodó uöveudékké felvételét óhajtja. ,
A folyamodványokra a szülőknek, illetve árváknál a gyámnak beleegyező iiyilatkozala is rávoze-teudó.
A pécsi posta táv igazgatóság kerületében a következő hivatalok vaunak felhatalmazva növendékek felvételére: Barce I, Bouybád, Csáktornya, Dombo-
DECEMBER 6
ZALAI KÖZLÖNY
8.
vár, Duuaföldvár, Kaposvár, Keszthely Marcali, Mohács, Nagykanizsa 1, Paks, Pécs 1, Szekszárd, Szigetvár, Tapolca, Villány, Zalaegerszeg, Pécs 8.
A fölveti növendékek kötelesek a szolgálatot az értesítés kézhezvétele után legkésőbb 1912. évi február liö I-én megkezdeni.
A növendékek 18 éves életkoruk betöltéseig gyakorlati kiképzés alatt állanak, ezen kiképzés elsó félévében semmiféle javadalmazásban uem részesülnek, az első ev második felében szonban kincstári posta táv. hivataloknál havi 80 kerona, a második évbeu havi 30 korona, a harmadik évben 45 koroua és a negyedik évben havi 00 koroua napidij átalányt kapnak.
Nem kincstári posta távírda hivataloknál a díjazás a növendék és a postamester között szabad egyezkedés tárgya. Az oktatásért azonban a postamesternek nem szabad dijat szedni.
A növendékeit 10 éves életkoruk betöltése utan a posla/és távírda igazgatóság székhelyén vizsgára bocsájfalnak, a vizsga sikeres letetele állal posta távírda kezelói illetve a szervezési szabályokban részükre, rendszeresített állásokra nyernek mmósultséget és kineveztetésükig részint kincstári, részint nem kincstári posta távírda hivatalnál nyernek alkalmazást.
A kincstári posta és távírda hivataloknál alkalmazottak a dijnokok részére megállapított napidijat élvezik.
HÍREK.
LAPUNK KIVÉTELKÉP ma BZerd-in jelent meg Legközelebbi szúrnunk a rendes időben, hétfőn fog megjelenni
— Iparkamarai szakgyülés A soproni kereskedelmi és iparkamara iparszakoszíálya f. hó 1-én Kalvax Frigyes kamarai alelnök elnöklete alatt gyOjésezett Sopronban. A holnap tartandó kamarai közgyűlés i>lé javaslatképpen fogják terjeszteni, hogy a vegytisztitó és kelmefestő ipar képesítéshez legyen kölve. A kamara területén levő nagyobb szappan-gyárosok meg) allgalása után a közgyűlésnek azt a javaslatot lerjeszti elő, hogy színBzappan néven csak 65% zsírtartalmú gyárlmáuy legyen forgalomba hozható. Ezzel a kamara a nagy közönség érdekeit védi, mert most szinszappan néven silány gyártmányok, 26—30% zsírtartalommal kerülnek eladásra
— A folyammérnöksóg Nagykanizsán. Tudvalevő, hogy az eszéki folyammérnökség május hónapban Nagykanizsára kerül. Alkalmas hélyiségről már gondoskodás is történt, amennyiben e célra ki bérelte tett az Eötvös tér 8. sz. alatti Szegő-féle ház-első emelete.
— Kanizsai internátus tanítók fial számára. Megemlékeztünk arról, hogy a nagykanizsai tanítói járáskör Nagykanizsán iuternátust akar létesíteni középiskolába járó tanitófíaik számára. Amint értesülűuk e célra Zichy János gróf miniszter \'JUOO K évi hozzájárulást biztosított a zalamegyei tanítók számára. A lanitók a vármegyéhez és Nagykanizsa városhoz is kérvéuuyel járullak ez ügyben. Hisszük, hogy mindkét helyen kellő méltánylással foguak találkozni a tanítóságnak nemes törekvései.
— Megmart ember. Kuuics János kiska-nitsal földmives a mai beli vásáron a disznópiacou nézegette az állatokat. Ekközbeu egy helybeli embernek hatalmas erős diszuaja rárontott és lábaszáráu 2 súlyos harapást és hasítást ejteti dr. Ooda Lipót városi orvos kimosta a megmart ember sebeit és összevarla, azután menlókocsin lakására szállították.
— Zene gyönyörködteti az emberi szivet Mi leuue a ksrácsouy-üunepo zene és ének nélkül? Mi ad egy családi ünnepélynek gyakran hangulatot és fényt, fiatal és öregtől egyaránt örömmel lesz üdvözölvo a jó házizene. — Jó hangszerek gazdag választékát: hetedük, inandoliuák, gitárok, liuzó harmonikák, fuvolák, dobok, zenélő dobozok, gramofonok és lejuezeket uyujtja olvasóinknak a jelen szá-
munk molléklete, moly az ismeri (ieorg Hernhard | bodenbachi cég prospektusa. A hangszerek megszór- > zése szállal is nagyon megköuyiiletik, lingy a kitüuó melódia haugszerok kényelmes havi részletekre 3 koronától fölfelé szállíttatnak, Gazdagon illusztrált haugszerjegyzékeket a cég kívánatra ingyen küld.
— Neustein Fülöp hashajtó pilulái a legnagyobb eredménnyel használják altesli megbetegedéseknél könnyen hajtanak és egy gyógyszer sem alkalmasabb és emellett teljesen ártalmatlan dugulásokat, melyek a legtöbb betegség okozói, megszűnteti, Cukrozott alakjuknál fogva gyermekekéi is szívesen véinluek. — Minden gyógytárban kaphatók.— 1 dobozka 16 pilulával 30 fill, — I rolla 8 do-dozzal 1\'20 pilulával S korona. — Előzetes; pénzkü désnél \'2 45, bérmentve.
J^f Mai számunkhoz „Melódia" különleges Haug8zer-ház árjegyzéké van mellékelve felhívjuk közönségünk figyelmét mellékletünkre.
NYILTTÉR.
R rovat alatt közöltekért a szerkesztőség felelősséget nem vállal.
Értesítem ügyfeleimet és ismerőseimet, hogy perlaki Ügyvédi irodámat
P)éigyk«OÍ35«r«, ^Ojg o r> y l-ti t e a io. 53árr> alatti b«3«rr)b«
(volt polgármesteri lakás, a Szarvas szálloda közelében) helyeztem át, hol azt dr. Qlrt-nar Antal ügyvéd, volt nagykanizsai kir törvényszéki jegyzó úrral társulva tovább folytatom.
Dr. Tamáa János
ügyvéd.
25847/1911.
Hirdetmény.
Nagykanizsa város rendezett tanácsa közhirré teszi, hogy a város tulajdonát képező belső piaci és heti marhavásári helypénzszedési jogot 32108. kor. évi bér kikiáltási ár mellett es az országos marhavásári helypénzszedési jogot 3400 kor. évi bér kikiáltási ár mellett a folyó évi
r M l-\\l míe Jelel lü Arator
a városház tanácstermében nyilvános szóbeli ós zárt Írásbeli ajánlatok mellett megtartandó árverésen, külön-külön a legtöbbet ígérőnek az 1912. évi január hó 1-tól kezdődő három egymásután következő évre a közgyűlés jóváhagyása fentartása melleit bérbeadja.
Mely árverésre bérbevenni szándékozókat azzal hivja meg, hogy a szóbeli árverésen részt vevők tartoznak a kikiáltási ár 10\'/.-át óvadékul készpénzben vagy óvadékképos értékpapírban, esetleg helybeli takarékpénztári betétkönyvbon az árverés megkezdése előtt a kiküldöttek kezeihez letenni, a zárt írásbeli ajánlatok pedig a fent körülírt óvadékkal ellátva f. évi
fceüer ló tik mmi deleli 10 öröiáie.
vagyis az árverés megkezdósoig a v. iktatóba annyival is inkább beadandók, mert a később érkezők figyelembe nem vétetnek.
A feltételek a hivatalos órák alatt a v. kiadóhivatalban megtekinthetők.
Nagykanizsa, 1911. december hó 4-én.

A városi tanáca
Egy, a hasznosat a óval tfuzekötő
karácsonyi ajándék
az
,66

jr
a legújabb és legtökéletesebb varrógép.
az
I SI
varrógépek .Brüsselben 1910. évben a legmagasabb
dijat nyerték el.
Kényelmes (Izetési feltételek. — Készfizetés esetén árengedmény. Árjegyzéket és utasításokat Ingyen és bérmentve küld az
[I
DEÁK FERENC-TÉR. 2 sz.
50 korona
hetibért vagy
50—10% praililét
kap bárki, ki azon világhírű alaminium cégéreim és áruim eladását átveszi. Melyek közt sok az újdonság és versenynélküli tömegcikk. Eredeti megrendelésekkel bebizonyítom, hogy sokan képviselőim közül, ahol árui már bevezették többet kerestek napi 30 koronánál. Kelvilágoeitis ingyen. Képviseletek mint fő és mellékfoglalkozás átadatnék. Kérdezóakftdé-seknél elég egy Jevalezélap.
Anton Hruby,
Mfigiltz (■llrii).
Uxluéi aéaatll.
14451634
8.
ZALAI KÖZLÖNY
DJSCEMHER 24.
MILTÉNYI
a legelegánsabb, meghódította a jó ízlést!
Óriási választékban raklároD ás mérték után megrendelésre
Öszi trágyázás!
Óukidjsih
kaalilláiaktál I
4IOO
..... s*
Valódi
ínkitfjiik a kialiltátiktél I
védjegyű.
Thomassalak
a laiJobh ét ligolciébk faazíaraavaa ■itrágya I
Caak akkor ilyen
van ¿a ólornzár
Raaliltáitil nt|ir«*i lartáiktájaak.
valódi ha
van raJla.
IIKii nák tirliliajil-fiatal taa illáivá.
a Tkian»kN»kat(akrik*a Im«».
PT> értcktil egy u»i5«lt lábbdi cipő elégséges H ^
MÉM felvesz,
„ , , a TkfaiMkMpkatlakrlHa larlli.
K;i iiuir \\ i mos mir»»!!»)«!«
IVlUUltVI IIIIIUo MHPflT II, |,|Tá.ir at4»
mar *«lBn»aea a jalanlagt T*a4ftiv«H olo«4 árakra ncralmaatetjftk a váeArUkaL
KópviHOlő ós raktár Melle ée Pintér
Szombathely.
Miltenyi Sándor és Fia
Nagykanizsa, Fö ut 2., a Város palotájában.
a kiadhivata,
éa
- Dek tér -----
ús minden bel- éa külföld liirdrtébi iroda.
A Zalai Közlön.
8/irkisztosiga áa kladébliatala
Deák-tér i. sz. alatt van

Gyomor betegeknek.
Mtndaioknak, kik > gyomor meghűlése, vagy tulteihelése, rotsx. nehezen emészthető, nagyim meleg, vagy hideg éldelt élveiele állal, «agy rendellen ¿leimód következtében gyomorbetegaéget, mint
Gyomorhurut gyomorgcJros. gyomorfáj dalom, nehéz emésztés vagy nyálkásodást- kaptak, ajánlunk egy kltiluo háziszert
melynek kliünö halit* már ivek 61a ki van próbálva. Ei a
Hubert Ullrich-fóle növónybor.
E«en nSvénybor kilón«, gyógyhatáaunak laláll füvekből, jó bcrral van kóaiitv* éa er«aill, életre kelti a< «mbar emészt« azarvezotét. — A n«v*nybor megakadályozza ai emétzléal ===== zavarokat 4a előmozdítja ai egéazaégea v4r ujjákópzfldéaét. =====
A nóvényburt idejekorán bmullvz, gyomorbetegségek mé< » csirájukban elfojlatnak. — Symplomák ralot: Kóláját, íolbalögés, gyomorégés, felfúvódás rosszullét bányászai. melyek chronlkua Idős gyomorbetegségeknél oly gyakran előfordulnak, elmutnik néhányszori I«*» után. ft^ÁlrrölroH enunk kclle.nctle i k«vétkez,nln/.el, inlnl szorulás, köllka, tzlv.-
kJ^iOti-L OJVOUÖÖ dobogát, á\'mattanság, vatamint »«srtnlulát a májban, epében éa a nagjr Zsiger-érhen ( \\rany-ér hintáltalkj a növénybor állal gyorsan tuegsidntotnak. A iiővénybor megiidnteil aa emo cihetlen.éget é. kónnyd s-.ékeié« által elikvoliualnak a gyomorból ti belekből alkalmatlan résiek
Sovány, halvány kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
legtöhbször a ros*z emésités kótetkezmenyel, hl iyo> vérképződé» és a máj betege» állapotáé. tvágy-hiánynál, Idegei bágyadl.ág é> tossz kedélyhang tat, továbbá főfájások, álmatlan éjjelek VAveikede-ben\'ily egyének lassan egészen elputstulnrk. VC" N\'Avénybor at elgyöngüli életerőnek uj lüktetést ad. ^y* Novénybnr foaozza aa magyal, aa em-saiest és táplálkozást előmozdi ja, elősegíti az. anyagcserét gyorsítja a vérkép/ódést, inogiiyugta \'a a (eldűlt idegeael és életkedvet szerez. Számtalan eltamcrca és hálanyilvániltt igazolják ezt.
Növénybor kapható 3 éa 4 koronáéit a Nagykaniisai, Kitkaniztai, Becsehelyi, Újudvart, Kia-Komáromi, Csákányi, Nemeavidi, Tapsonyi, Bőhónyei, Nagy-Bajomi. Keljd-Segesdi Csurgói, lierzencei, Gólai, l.egrádi, Alaó-Dnmborui, Kolcrii, Muracsányi Kátkai, Podtureni, Szelnicai, cAliótandvai, Pákai, Haksai, Novai, Hakii, l\'óloskei, l\'acsai, Alsó-Rajki, N»gy-Rad«i, Kclhelyt, Mar-aalil, Kaposvári, Nagyatádi, Talányi, Csáktornyái Perlaki, Varaudi atb. gyogytaiakban es lüszer-uzletakben ét Magyainrazág legtöbb gyógytárában.
A kanizsai gy.igyazerlárak 3 éa löbb nveg novénybor rmdeléanél eredeti áiak melleit küldik síét mindmüvé a monarclnaban.
Mff Utánzásoktol óvatlk, Jgt
Kérjen csakis
^^Hubert Ullrich-fóle növénybort, m
HIRDESSE* A „ZALA! KÓZLŐ»r"-BEM
äsäslüUá: Hashajtó.
cuKwozonrri hashaJtó
(Naaitala Erzsibst-Pllníál)^
LABDACSA!
?
Nyouialow a laptulajdoDOS llj. vVajdils loxsaf tóayvuyotudajAbau LS.vxyk»ui»»ai»
i nlii/ minden lekinletben a hasonló készítményeket eml szer mantas minden káiroa alkatr*azekt«l a lag-obb alkarral haaználják az allaal IJtnlalmalnál, kSneyan
léklatétet azerez, egy vérltszlilA gyígyazer som irtalmatla nabb él alkalmatabb a
székrekedés
egyötéiére, mint a legtöbb betegség okozójára. Cukrozott volta miatt, a gyermekek Is izlveaen vetalk. Ügy dobol 15 pllula tartalommal 30 flllár egy tekerea M dobozza-tchát U\'0 pllulával 1 korona. A pénz elöra beküldése mellett bérmentve.
Ami I Utánzatoktól óvakodjunk,
.Neualaln FOlflp haahajtó pilulált. lessék kérni I Caak akkor valódi, ha minden dobozon a tArv, bejegyzet Szent Lipót védjegy éi Philip Neusteln gyógyszerész alá-Miaa lekate vArAs nyomátben olveaható, A kéjeik, törvény által védatt csomagjalakon cégllnknek rajla kell lennie.
|Saaatala Falap |jé||inrtári, lt. llfétkii
Wien, plankengaase 8. Kapható Nagykanizaán: Relk Qyula, Belua Lajoa, Práger Béla 4a Szabó Antal gyógy»«r4aaakf<4l.
NAGYKANIZSA 1911 DECEMBER 11. 50-IK ÉVFOLYAM qg SZÁM
HÉTFÓ
Politikai lap.
Ii|)iluik hétion ét cilllírtftkfin.
EiOflxaUal árait: Kg».i 4»ra 10 korona, íélivro 6 korona. Nt()r«<lér>e 9 korona 60 «11. — Egy.. tiim ára 10 nil.
K
Kolelön lacikeatlA: • a Jtisaef.
Ktniljn : » aairrkeaKtnaéK.
Izarkaiztaaég ét kiadóhivatal Datk-Ur I.
r.i.fon: 112. —
rlnl.
Kereskedelmi és iparkönyvek bélyeg-illetéke.
Irta t BALÁZS JÓZSEF keszthelyi adóhlv. fítlait.
Törvényeink között talán egyik sem oly természetű, mint a bélyegtörvény. Igen sokszor raogtörténik, hogy annak egyes tételeit többféleképpen magyarázzák. Ezok a fejtegetések sokszor oly közel állanak egymáshoz, hogy a laikus ember is látja a külömbsóget. Egyik törvény paragrafusai sem hajlíthatok annyira az ember gondolkodásához, mint a bélyegtörvény. Azért igen sokszor megesik az, hogy egy-egy esetről többféle nézet alakul ki 8 mindegyik jónak és elfogadhatónak látszik.
A bélyegtörvónynek ilyen oly sok kommentárral ellátott tétele a kereskedelmi és iparkönyvek bélyegilletékének elévülési ideje. Remélem, fejtegetéseimben oly momentumokat hozok fel, melyek eddig figyelembe nem lettek véve, illetve alkalomadtán határozatban figyelmen kivül hagyattak.
A bélyegtörvény értelmében a könyvek használat elótt bélyegezendók fel, tehát a kinostár illetékkóvetelési joga a könyv használatának vétele elölt áll be. A kereskedők és takarékpénztárak egy régebbi elvi döntvény alapján ugy értelmezik a törvényt, hogy az elévülés tekintet nélkül a bejegyzés keltére az egész könyvre egy és ugyanazon időben áll be. Tehát 1904. évboti ugyanegy könyvben bevezetett bejegyzés ugyanakkor elévül illeték szempontjából, mint az 1910, évi. Ezen felfogás teljesen téves és nemcsak a pénzügyi jogszokással ellenkezik, hanem teljesen ellentmond a kereskedelmi törvény szellemének is.
A bélyegtörvóny az illeték mérvét a lapok szerint állapítja meg, legyenek azok akár fűzve, akár könyvbe kötve, vagy csak egyes lapokból álljanak is. Ez talán okozza a zavart, hogy kereskedelmi könyvekről beszélünk akkor, amidón a törvény lapokat gondol. A könyv pedig nem más, mint a lapoknak egy bizonyos formában való egyesítése, mert kezelés és tartóság szempontjából igen praktikus. A törvény világosan mutatja azt, hogy az elévülés csakis azokra a lapokra állhat be, melyeken történt bejegyzéstől az elévülési határidő beállt, Állí-
tásomat fedik a következő mindennapi kiliá-gási esetek. Faluhelyen a kereskedők nem igen vezetnek könyvet. Adósaik nevét külön-külön lapokon vezetik, s ha az adós lefizette tartozását, egyszerűen eltépik azokat. Számtalan esetben a pénzügyőrök ilyen feljegyzésekről leletet vettek fel s az adóhivatal ennek alapján ki is rólta a bírságot. Hiába folyamodott a kereskedő, a felsőbb bíróság elutasította. Világosan mutatkozik itt a törvény intonoiója, hogy csakis lapok képezik az illeték tárgyát, létezzenek azok bárhol, bármely formában, alakban, a nélkül, hogy azok egymásra illotók szempontjából befolyással volnának.
Teljesen jogában áll a kereskedőnek adósaínak számláit ugy vezetni, amint neki tetszik. Ha azonban könnyebb kezelés céljából azokat bekötteti, ez a törvény szellemén ós feltevésein mit sem változtat. Sót a teljes méltányosság az volna, hogy a már elóre lebélyegzett könyveknek bizonyos okból (osód, haláleset, stb.) be nem töltött, illetve semmi bejegyzést nem tartalmazó lapok után a fél kérelmére, a könyv bemutatása mellett, az elóre lerótt illotékeket vissza kellene téríteni.
De nem fedi a törvény szellemét ezen felfogás, hogy tudniillik az elévülés az egész könyvre egyszerre áll be a következő miatt.
A számlák a könyvvitel szerint a tulajdonos ós felei között létrejött jogügylet rövid s hitelképes kivonata. Tehát amidón N. N.-t megterheljük, mondjuk az áruval, s a másik számla javára irjuk az ellenértéket, nem történt más, mint a rendes jogügylet összes ismérveit jegyeztük be könyvünkbe. Beleírtuk az áru mennyiségót, minőségét, egységárát, az összeget 8 a koletet. A bélyegtörvóny pedig ugy a bélyegilleték lerovásának idejét ós elévülését mindig a jogügylet kelté\'.ól számítja, illetve állapította meg, tehát itt sem lehet a törvényt más formában alkalmazni. Ebben az esetben a jogügylet kelte összeesik a jogügylet keltével.
Kifejtettem érveimet s most csak arra akarok mutatni, hova vezethetne az, ha tényleg így értelmeznék a bólyeglőrvónyt. Ha a könyvre nézve egyszere állana be az elévülési idő, akkor a könyvtulajdonos 5 évig bélyegtelenül használja a könyvet. Öt óv után támaszkodva a fenti szabalyra, hozzáfűzött a könyvhöz néhány ezer iv uj lapot
8 ezt büntetlenül használhatná, mert 6 év elmúlt az első bejegyzéstől. Ezt pedig megtehetné, mert a könyv, inivol az adóhivatalnál lebélyegezve nincsen, nincsen átfűzve, megszámozva, lepecsételve, tehát széjjelszedheti s újra beköttetheti. Ez pedig igazán nem volna jogos és móltányos eljárás, másrészt igen sok kellemetlenségbe sodorná a könyv tulajdonosokat is.
A Magy. Ker. Lapja í
A tudomány.
At „Úttörő iskola" siettetni óhajtván a ter-iHL-s/.fttudoinéuyos igazságok terjedését, szétküldte a maga embereit, hogy tanítsanak, hogy hirdessék a tudományt. És hirdetik.
Két kérdés vetődhetik fel tehát. Valóban tudományos-igazságok-e miket az iskola tanit és ha igen, ez a tanítás nem oéltévesitett-e ?
A tudomány mai álláspontján at evolúció, a fejlödéstörvény megdönthetetlen igazság. Vagyis természettudományos törvény. Az evolúció tanát hirdeti — ugy tudom — az Dttőró iskola is. Osak-liogy ozt Unitja a biblia is — képes beszédheu. Hiszen a bihliairó egy nap alatt is megteremtet-hetle volna az istennel a mindenséget, ha nem épen a fejlődés kidomboritása végett lett volna napokra sznksége. A fejlödéstörvény sem uj a nap alatt. De másként fejezték ki Kr. e. néhány évezreddel és másként a Kr. ii. 20. században. A különbség csak nyelvi különbség. Kzért nincs értelme a biblia ellen való haragos támadásoknak. Amellett azok époly kegyelettel,mségek és hálátlauságok mint ahogyan kegyeledelen és hálátlan az úrrá cseperedett ivadéklól, ba meglagad|a tisztességes ősét, mert az a maga ósdi ruháiéban jár. Nyelv és ruha egyaránt csak megjelenési forma, csak külsőség. A biblia írói a maguk korának kétségtelenül a legtudoruányosabb emberei voltak. Igaz-e, nem-e, hogy Mózes 5 könyve Mózestól származik, mindegy; de ki akaruá Mózestől, akit egészen a DeliUch-féle ásatásokig a biblia atyjának tartottak, elvitatni, hogy korának leguagyobb férfia volt? ÍVdjg a bibliát tanította. És ha való, hogy a biblia Mózesnél is évezredekkel öregebb, annál jobban igazölva vau a biblia, mert csak az tarthstia magát fenn évezreddkeu át, ami való -ttak bizonyult, ami hivatást töltött be miudeu időben.
A természettudományos böleselőiskola, mely a fejlődéslau tanításánál elvetette a biblia képes beszédét. azt is tanítja ugyauis, hogy hivatás uélkdl semmi sem fejlődhetik, sőt visszafejlődik, elvész, eltűnik. S aki a világegyetem egységes szemléletének bölcseleti magasságáig fölemelkedett, az tudja, hogy ez nemcsak a fizikai világrendre áll, hanem áll az erkölcsi és szellemi világrendre is. amelyek amavval oksági összefüggésben vannak. Az Úttörő iskola tehát önmagának tudományos álláspontjával jutna ellentétbe, ha a fejlődés és visszafejlődés vagylagos igazságát
DECEMBER 11
ZALAI KÖZLÖNY
í
»gr * fizikai, mint a szellemi világrendre el nem ismerné és következetlensége állal tudománytalanná is válna. 11a pedig elismeri, akkor a biblia hivatását nem vitathatja el.
Hogy az Úttörő iskola tanítása uem célt tévesztett-e, erre a kérdésre e lapok korábban megjelent számában megadtam a magam válaszát. Az iskola részéről olt adott lejtegetéseimért gúnyos mosolyokbau részesültem. Aki pedig tárgyilagos fejtegetésre a gúny fegyveréhez nyul, komoly harcba nem óhajt belebocsátkozni, vagy azért, mert niucs kellő muníciója, vagy azért, mert túlerőben érzi az ellenfelet. Olyan hadállás az óvé, melyből erős tüzelés mellett a füst homályának fedezete alatt víssra kell vonulni.
És csakugyan úgyis tesz a cikkíró. Csak tüzel. Mert nem fontos, hogy talál-e.
Bölcseleti magyarázatát adtain ama jelenséguek, bogy az Uttöró iskola síkra szállott. Kifejtettem, hogy oly jelenség ez. mely — mint minden jelenség — koronkinl megismétlődik. Kifejtettem, hogy uem másban áll ez a jelenség, mint a tekintélytisztelőt elhalványulásában. Kifejtetlem, hogy eme korszakokban a tekintélyek tiszteletének emez elhalványulása egyházban, állambau, társadalmakban, családbau egyaránt beáll és előidézi a széthúzást Rámutattam, hogy bezzeg az 1825-tól IR70-ig terjedő időszakban az Uttöró iskola nem léphetett volna kí, mert a korszellem nem kedvezett volna neki; az a kor a tekintélyek kora volt, melyben teljes az összhang egyházban, államban, társadalomban családban. Ezért volt lebolséges a pápai ínfallibilitást a vatikáni zsinaton kimondani, ezért volt lehetséges a nemzetiségi törvényt megesinálui stb. Es a cikkíró, mintha-a nagy összefüggések meglátására szükséges bölcseleli iskolázottság hijján szűkölködnél személyeskedéssel fűszerezett formában felvetid^Mizeliségi kérdéssel szemben, hogy miként kerül az a vilába s oda koukludál, hogy ma beéruék a nemzetiségek ama jogok harmadrészével is, mini amelyeket akkor biztosítottak nekik. Ebben azonbau alaposan téved, mert elfeledi, hogy en meugeant vient I\' appétit. A vatikáni tekiutélytiszteleiet pedig abban látja ierontva hogy a magyar bíborosok ellene szavazlak az infalli-bilitás kimondásának. Itt is feledi, hogy a magyar biborosok száma a conelavéban elenyésző csekély\' tollát csak kivétel számba menne a szabály alól, hogy továbbá a magyar biborosok emez állásfoglalása nem is történeti bizonyság s hogy emmellett ezt az állásfoglalást — amennyiben megtörtént — a magyar ksth. egyház külön jogállására lehet ct>ak visszavezetni s végűi, hogy az iufrllibilitást, iniul dogmát egyháza tekintélye iráut való tiszteletből annak ellenére is kihiidelle a rozsnyói és székesfehérvári püspök, hogy a magyar király — tehát szintén valaki — a ki hirdetéssel szemben tiltakozó jogát érvényesítette. — km. —
Iparkamarai közgyűlés.
r A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara Ulleiu József kir. tanácsos elnöklésével f hó 5-éu rendes közgyűlést tartolt, aiuelyeu a kamara beltsgiaiu kívül a Mosou, Sopron, Vas és zalainegyei kültagok is szép számmal jeleutek meg.
\\Az elnök előlerjesztései során megemlékezett a kereskedelmi kormányzat vezetésében beállott személyváltozásról is. Boőtby László ty kerebkodelmi minisztert az elnökség a kamara n»vébeu fölterjesztéssel üdvözöllo.
Spiegel Szigfrid kamarai ateloök lelkek beszéd-beu hivatkozott arra a nagy és állaodó érdeklődésre, amellyel Solmosy Ödön báró Sopron sz. kir. város országgyűlési képviselője, a kamarai ügyek iráut viseltetik. Ö a kamara hatvauévi feuuállása óta a város első és egyetleu országos képviselője, aki a kamará-
val állaudó érintkezést tart fönn s aki a kamara törekvéseinek legbuzgóbb és legbefolyásosabb támogatója és szószólója. Az ó hathatós közbenjárása biztosította a kamarai kerület mai kiteijedésében való fennmaradását és ő volt ai, aki osak- az imént is hatá«os parlamenti fólszólalással Irányított* a közfigyelmet kerületünk iparssakoktatási terén való elhanyagoltságára, A kamarának csak egy módja vau arra, hogy a (eléje melegséggel, jóindulattal és baj-lársias érzéssel közeledőknek háláját kifejezésre juttathassa és ez a kamarai levelozótagság. Szóló tehát azt az indítványt toszi : mondja ki a kamara teljes egyértelműséggel és ünnepélyesen, hogy Solymossy Ödöu bárót 8opron szab. kir. város országgyűlési képviselőjét, levelező tagiává választja meg.
A kamara tagjai az indítványt általános éljeu-zés közepeile egyhangúlag elfogadták.
Ezután a napirend tárgyai kerültek sorra.
A kamara a vegyi tisztító ipar képesítéshez kötése mellett nyilatkozott és a miniszter fölhívására oly véleményt adott, hogy „szinszappan" elnevezés alatl legalább (10% zsírsav tartalommal bíró szappan legyen csak forgalomba hozható.
Kreyberger Sándor kőszegi kamarai kültag íudilváuyára azt is kíinoudta a kamara, hogy kerülete kereskedőihez a hazai szappauipar támogatása érdekében külön körlevelet bocsát ki.
A mértékek időszakos hitelesítési dijainak általányrendszerét mellőzendőnek véli, de mégis ugy, hogy az időszakos hitelesítés dija a mértékek és mérőeszközök száma szerint való megállapítása esetén és a mai maximális 30 K átalány-összeget meg ne haladja. A ló követelmény azonba\'i az, hogy a törvény módosításával az időszakos hitelesítés no kél, hanem hároin évenként történjék, ami a mértékek és mérőeszközök állaudó rendőri ellenőrzése melleit egy irányban sem járna hátráunyal, csak az érdekeltség terhén köuuyiteue.
A kamata a kereskedelmi alkalmazottak továbbképző tanfolyamainak Állatni szervezéséi sürgeti.
Az 1912. évi költségvetés !)300 koronát irányoz elő ipari és kereskedelmi szakiskolai ösztöndijak és szakoktatás intézetek segélyei céljára.
Ösztöndíjak cimen a kamara szeptemberi közgyűlésén 7200 koronát szavazóit meg összesen 3G pályázónak. Ezúttal további 1500 koronát oaztott föl a következőképpen :
Szabó László (szabadbárándi ¡11.) és Szalber Sándor (sárvári ¡11) szegedi felső irparlskolai lanu-lók 100—100.
Kálmán Zoltán (baboli ¡11) éa Tobak Béla (sümegi ¡11) győri fa- és fémipari szakiskolai tanulók 100—100.
Szabó Lajos (soproni), Nagel József (készt helyi), Mester báty 8áudor (kapuvári). Moor Kálmán (hárspataki ill) budapesti felső ipariskolai tanulók 200—200, Messiuger Jenő (Ikervári ill.) ugyanily tanuló 100 korona ösztöndíjai kapnak.
A szombathelyi kereskedő tanonciskola 200, a inosoni tanoncot!hon 3u0. Krischker Ferenc mosoni lextiliparos németországi lanulinányutra 150 koroua segélyben részesül.
Wolf Lipót Fiai kismartoni borkereskedő cégnek a máv. vasúti árutarifája fölemelését ellenző, Holtai József nagykanizsai kamarai kültagnak pedig a vasúti kocsihíánnyal járó hajmerosztó bajok orvoslását sürgető iuditváuyait egyhangúlag elfogadták.
HÍREK.
A főispán látogatásai
Bálás Béla dr. főispán a kanizsai fényes ünnepségek után látogatásaival is kiakarta fejezni háláját a városban minden felől megnyilatkozott szíves fogadtatásért. A város előkelőségeinél és a megyei bizottsági tagoknál Véosey Zsigmond polgármester kíséretében szerdán és csütörtökön látogatásokat tett.
Kiváló egyéniségének közvetlen hatásával igy még jobban magához fűzte a magyar lelkeket látogatásával a Zalai Közlöny szerkesztőségét is megtisztelte.
GYAKORNOKNAK
jó fizetéssel azonnal felvétetik
LQu Wajdits József
könyv és papirkereskedésében.
Nagykanizsa, Deák-tér 1.
— Fényes esküvő. Weiss Kruó nagykanizsai kereskedő tegnap esküdött örök hóséget Neumann Vera urleánynak, dr. Neumaun Ede főrabbinak és nejének szül. Kayserüng Erna urnó leányának fényeseu kivilágított templom ez alkalommal zsúfolásig megtett előkelő közönséggel. A násznép hölgytagjai mesés toalettekben jelentek meg. Amint a templom bejáratához érlek, a Loheugrin násziudu-lőja hangzott fel. Azután Kartschmaroff León főkántor az énekkarul elragadó művészettel énekelte a szertartás himnuszát maga a boldog örömapa esket-telle és érzésben és gondolatokban gazdag beszédet inlézelt hozzájok. Az izr. hitközség elöljárósága és at izr nőegylet testületi\'eg vettek részt az esküvőn.
— Pénzügyi bizottság holnap, 12-én d. u. 5 órakor gyűlést tart, melyen az 1912. évi költségvetés kerül tárgyalás alá. Még december folyamán közgyűlés fog hatarozni a költségvetési javaslatok felett és arról is, bogy a megyei lóváhagyásig a megszavazott kóségvetés szerint gazdálkodhatnék a város.
— „Diadalmas úttörő" előadáet tartott a inult hétfón dr. Vince 8ándor az energia megmaradásáról. Diadalt aratott pedig az előző előadó dr. Féuyes Samu fölött kl az anyag fejlődéséről beszélt. Fényes dr. ugyanis előadásának bázisául azon mondását állította fel, hogy ha az anyag meg-semísithetó (s meg is semisitell a chemiábáu egy ismeretleu és nem létező atomot) — akkor az anyag feilődhetik is — Ezen állítással szemben dr. Vince ajkáról örömmel halottuk a következő hangsúlyozott mondást: .Az erőtörvény egyik sarkalatoa ténye, hogy az auyag inegsemisíhelelleu." dr. Vince előadásáról most megjegyezzük, hogy mint urí ember beszélt Kimondotta, hogy két elmélet áll szemben egymással. Az egyik az egyenlőség szemlélete, a másik a kételvű világ szemlélete. Ez a mai korrekt beszéd. Netn mint tudomány ellenségeiről beszélt a másik táborról, uem elbizakodott gőggel nézett és szólt le mindent, auii az ó nézetével elleukezó, hanem beszélt arról a tudós ember tiszteletével, meg mások nézetét akkor is respektálja, mikor a sajátját bizonyítani törekszik. Tudomáuyos oldalról tekintve előadását, mi azt valjuk, bogy az anyag és energia netn födik egymást. Hogy nem az energia, miul olyan az állandó, abból is kitűnik, bogy az auyag és euergia vándorlás nem miudig egyértelmű, az auyag olykor áll, mikor az energia vándorol, mint pl. a hővezetésnél S hogy az energetika sem oldja meg a végső Idomún kérdését az tiszta igazság. S szép volt Vince dr. előadásában a végső szó is
ombertársa legyen mindenki a másiknak". Ebben is diadalmaskodott az önszeretet hirdetőiének tana fölött.
— Virilisták névjegynóke. A városi adó-\'bivatal elkészítette a városi virilistáknak 1912—r« érvényes jegyzékét. A legelső helyen fíattybány-Strathmann Ödön herceg neve áll a 1,676 K 28 fillérről. A legutolsó hely még biztosan meg nem
s
ZALAI KÖZLÖNY
DECEMBER II.
allapitható mert a virilisták közt több választott is van, akik virilis jogukról le moDdanak. Körülbelül azt bissztfk az utolsó helyen a 680 K-ás adófizető« fog állani. Az összeállított jegyzék legközelebb a képviselőtestülettől kiküldött bizottság elé kerül (dr. Piihal Viktor, dr. Fábián Zsigmond, Győri László, iQu Babóchay György és Újvári Géza) mely hívatva van a jegyzéket a törvény szelleme szerint megállapítani éí"végérvényes jóváhagyás végett a képviselőtestület elé terjeszti. A bizottságot a polgármester rövidesen össze fogja hivui.
— Hirtelen halál. Kassay Árpád tiszafüredi földbirtokos egy bét óta itthon tartózkodott Eötvöa-téren lakó anyjánál. Valami szervi bajban szenvedett és tegnap éjjel Budapestre akart utazui .a klinikára. Alig indult meg a ftakkeron, hirtelen rosszul lett és mire leemelték a kocáiról, halva volt. Temetése 12-én d. u. 7,4 órakor lesz Eötvös-tér 21. sz. gyászbázból.
— Szanatóriumi választmányi gyiiléB. A József kir, herceg szanatóriumi egyesület nagykanizsai fiókja szombaton este választmányi gyűlést tartott, Vidoros Samuné éa kövesdi Boér Gusztávné társelnökök elnöklete alatt. Jelen voltak dr Holscbild Jakalmé, Rűtvös Emilué, Fendler llugóué, (irünhut Henrikué, Poredue Antalne, Heltai Józselué, Sauer Ignácué, Révész Lajosné, dr. Berecky Víktorné, Remete Gézáné, Reichenfeld Kdéné urnók Pollák Ernő dr. és ltevész Lajos titkár. Boér Gusztávné, elnök a tagokat üdvözli és megnyitja a gyűlést, felolvastatik a központnak ama kérése, hogy a helyi bizottságok eaeutul 8zauator\'<iuii-fiókukk neveztessenek. Boérná elnök bejelenti, hogy kiket részesitet a helyi fiók szanatóriumi ápolásban éB hogy helybeli Bzeguny tüdőbetegek tejjel, tojással való táplálása 126 K-val járult hozzá. Az Edison mozi a jeleutés szerint a szanatórium javára rendezett előadás jövedelméből 81 K 40 fillért juttatott a helyi szauato-ríum fióknak. Az egyesület Auguszta szauatorium elnevezéssel egy uj szauatoriumot alapit lbO beteg felvételére és így a Nagykanizsai fióknak még iukább módjában lesz, hogy betegeinek elhelyezéséről gondoskodhassak. Ezért a választmány szivessen vállalkozik egy szanatóriumi jótékonycélu mulatság rendezésének fáradalmaira. És mert az u, n. szaua-toriumi piknik Nagykanizsán népszerűséguek örveud 1912. évi febr. 10-ére egy ilyen piknik rendezését határozza el. A píknikeu a választmányi urnók magyar fókötóbeu (Auguszta-fókötó) jelenuek meg, a segédletre vállalkozó uri leányok a vállon és a bajban szalag csokor díszt foguak viselni. Bévész L^jos titkár felszólal a gyűjtésnek ama módja elleu melyet az iskolás gyermekek körében tapasztalt. Akik t. i. az utcán, vendéglőkben szinte a gyűjtés ellenórizhetése nélkül bemocskolt papirossal alkalmatlankodnak a közönségnek, Az elnök |elenti, hogy az ilyen gyűjtés ellen tiltakozik és konstatálja, bogy ebből a gyűjtésből az ő fiókjuk nem részesült. A valmtmáuy még elhatározza, hogy taggyüjtó akciót fog kifejteui.
— Adomány a Szépitő Egyesületnek A Szépítő Egyesület elnökségéhez ölt K 7.» Öli. adomány érkezett az alábbi lovél kíséretében : Nagykanizsa, 1911. december 1. Tekiutetes Tripstumer Gyula urnák Helybeu. A u&gykauizsaí lürdő részvény társulat közgyűlése az alulírottaknak 1000 K felszámolói dijat szavazott meg; ezen összegűek és időközi kamatainak felerészét vagyis öli K 73 fill., szaz ötszáztizenegy K 73 fill. vau szereucsénk a Nagykanizsai 8zépitő Egylet céljaira való felhasználás végett idezárva kezeihez juttatuí. Tejjes tisztelettel Elek Lipót 8. k., Rosenfeld József s. k., Goldbam-mer Károly s. k., Rapocb Gyula s. k A Szépitő Egyesület a nagylelkű adományozóknak ezen bőkezű adományukért ez uton is bálás köszönetét nyilvánítja.
— Nemes adomány. A tanítók fiai részére létesítendő internátus céljaira a kiskanizsai hitelszövetkezet 20 koronát adományozott.
— Sajtóhibák helyreigazítása. Lapunk legutóbbi azámábau „A felvilágosítás" eimen megjelent cikkűnkhe néhány értelemzavaró sajtóhiba csúszott be, melyeket itt .helyreigazítunk. így az 6. bekezdés utolsó előtti sorában ..mivelésére" helyett „mimelésre- a 7. bekezdés 6. sorábau .kérdezés\' helyett, • 7. sorban pedig .keresés" helyett .keverés" a 9. bekezdés 4. sorában .teremtés napját" helyett a .teremtés tényét" a 10. bekezdés utolsóelőtti sorábau pedig .annak" helyett .ama" olvasaudó, a 9-bekezdés l, sorábau pedig a „gólyameséjével" szó idézőjelben olvasandö. (Sserk.)
— Közigazgatási bizottsági tagok. A Zalaegerszegen ma megtartott megyei kózgyüléseu közigazgatást bizottsági tagoknak megválasztanak : Hertelendy Ferenc (uj), Batthyány Pál gróf, Koller István. Vizleiidvai Sáudor és Bosnyák Géza. Legkevesebb szavazata 164 volt tBosuyák Gézának. Nagykanizsa most nincs képviselva a közigazgatási bizottságban.
— A kath. Legényegylet szórakoztatója Igazáu nemes szórakozásbau töltötték el vasárnap délutánjukat, kik tegnap a legényegylet szórakoztatóján részt vettek. Zene, szavalat, monológ és szellemes felolvasás alkották n szórakoztató tárgyát. Sáfrány Lajos Petőli Rab r. kolteméuyét. hatással szavalta, nem különben Kovács Katus is, ki az Álarcosbál e. monológ hatásos előadásával aratott sikert. Dr Králki István Bisosiuky Miksa tanár zongora kísérete mellett játszotta Huber harmadik hegedű ábrftnd|át. Mondauunk is fölösleges, I ogy a jeles szereplők a legszebb sikerrel síiták elő számukat s Králki művészi játéka, tökéletes flageoleltjei hű kísérőre találtak Bischitzky tanár uiüvéBietébeu. A hálás közönség frenetikus tapsát ráadással találták meg A felolvasó Divényi Gyula piarista tanár volt s a nevetséges az életben és irodalomban címen tartott tréfás felolvasást A tanító és mégis játszi könnyedséggel megírt felolvasáson jót muiatott a közönség 8 állandóan derűs haugulatbau hallgatta a felolvasásból hangzó komikumot, moly Divényi Gyulának egyik főismertelóje. Nem is akarták elengedui a felolvasót az asztaltól, pjire az még egy csomó tréfás dolog elolvasásával toldotta meg szereplését.
— Csáktornya orvost keres. Csáktornya nagyközség pályázatot hirdet a törvényben megszabott illetékek mellett községi orvosi állásra A felszerelt kérvények f. hó 19-én d. u. 4 óráig uyujtha-tók be Szalmay főszolgabírónál.
— Katonakötelesek jelentkezése. A városi hivatal jelenti, hogy » sorozás kötelesek közül novemberben sokau elmulasztották a jelentkezést. Ezek péuzbüntetésben részesülnek, ha még deoem-ber hónapban se jelentkeznek, akkor a pénzbírság nagyobb lesz.
— Zalamegye katonái Zalavármegye az 1911. évben 3378 katonát adott a hazának. Az álliuskötelesek száma volt 11127. Ebből besoroztak a hadseregbe 17 M-el a hovédséghez 522 ót, miut póttartalékost a hadseregbe 801-et, honvédségbe 331-et.
— Tiizkárak Zalamegyében. A vármegye területén az 1911. évi augusztus hó 1-től október hó 31-ig előfordult tüzesetek száma &3 volt. Az elhamvasztott érték 327381 koronát képviselt, amelyből biztosítás folytán 256156 korona érték térül meg 8 a szouvedett kár 72225 koronára rug. Nagyobb tüzosetek Ördöghenye, Pölöskofó községek -beu voltak. Ördögbeuyén október elején 22 lakóház lett ai összes takarmáuuyal és a melléképületekkel együtt a tűz martaléka. A kár 198134 korouára rug. Pólöskefőn a tűz 25820 K kárt okozott, amely azonban biztosítás utján megtérül. Az ördöghenyei tűz-károsultak részére a belügyminiszter ur Ö00 K segélyt küldött. A tüzet a megejtett vizsgálatok adatai szerint 7 esetbeu gyermekek játéka, 6 esetben gyújtogatás, 11 esetben gondatlanság, 4 esetben villámcsapás
okozts; a tűz keletkezésének oka Íi5 esetben kide-rtíetlen maradt.
— Hirtelen halál Schönfeld Mór 64 éves lakost, ki az emberek jótékonyságából élt, péuteken reggel ágyában halva találták Rátz Kálmán dr. városi orvos jelentése szerint szivszélütés ölte meg.
— Keszthelyi vásár. A m. kir. leresk. iniu. 81664—011. sz. Keszthelyen a. állat- és kirakó vásárt eugedélyezett, melyet 1911. december 21-én, karacsonyelótli csütörtökön fognak megtartani.
— Postai csomagok célszerű csomagolása, helyes címzése A karácsonyi és újévi reud-kívüli csomagforgalom ideje a\'att a küldeményeknek késedelem nélkül való kezelése csak ugy biztosítható, ba a közönség a csomagolásra és címzésre vonatkozó poBtai szabályokat betartja. Kűlöuösen szem előtt lartandók a követkozók. 1) Pénzt, ékszert, más tárgyakkal egybe csomagolni uem szabad. 8.) Csomagolásra faláda, vesszőből font kosár, viasazos vagy tiszta közönséges vászon, kisebb értékű és csekélyebb mlyu tárgyaknál pedig erős csomagoló papír haaz-uálandó. A peesételésnél vésett pecsétuyoinó használandó. 3.) A címei magára a burkolatra IcM^rni, de ha ez nem lehetséges, ugy a cint fatábláSnra, vagy erős lemezpapirra iraudó. Felelto kívánatos, hogy a feladó nevet és lakását, továbbá a cimirat összes adatait feltűnő papírlap legyen magában a csomagban is elhelyezve arra aí esetre, hogy ha * burkolaton levő cimirat loesuék, elveszne, vagy pedig olvashatatlanná váluék, a küldemény bizottsági fol-bontása ul|án a jelzett papírlap alapján a csomagot mégis kézbesíteni lehessen. 4.) A csomagok tartalmát ugy a cimiraton, mint a szállítólevélen szabatosau es részletesen kell jelezni. Budapestre és Wieube szóló élelmi szerekel, illetve fogyasztási adó alá eső tárgyakat (hiisueműt, szeszes italok stb.) tartalmazó csomagok cimirataira, nemkülönben az ilyeu csórna, gokboz tartozó szállító-leveleken a tartalom minőség és menuyiség szerint kiiraudó (pl. szalouna 2 kgr. egy pulyka 3 kgr., 2 liter bor stb.)
— A ,Vasárnapi Újság" december 10-iki száma feltűnést keltő szép képekben mutatja be József főherceg klsjenői és kistapolesányi vadászatait, melyeken Henrik porosz herceg is részt vett, a tri-poliszi Itat eléret, a keletiudiai császár koronázást, Rárb György uj síremlékét stb. Fíala-Dőri Ottó érdekes cikke s több kép egy felszállást mutat be Zeppelin Sehwabeu-léghajójáu. Szépirodalmi olvas-máuyok: Kaffka Margit regénye, Kazár Emil és Kanizssy Feronc novellája, Lampérth Géza verse. Egyéb közlemények: 8chemua Balázs, az uj vezérkari főnök arcképe, cikk a régi diéták pozsonyi jurátus-tanyáiról, tárcacikk a hétről s a reudes heti rovatok. Irodalom és művészet, sakkjáték, stb. — A .Vasárnapi Újság" előfizetési ára negyedévre öt korona, a .Világkrónikáival együtt 6 korona. Megrendelhető „Vasárnapi Újság" kiadóhivatalában (Budapest, IV. ker., Egyetem-utca 4. szám). Ugyanitt megrendelhető a „Képes Néplap", a legolcsóbb újság a magyar nép számára, félévre két korona 40 fillér.
Értesítem ügyfeleimet és ismerőseimet, hogy perlaki ügyvédi irodámat
0«gyk«oÍ35<íra, ^ojg o o y l-u te « 10. 53árr> alatti f>ij«n>b«
(volt polgármesteri lakás, a Szarvas-szálloda közeiétfen) helyeztem át, hol azt dr. GSrt-ner Antal úgyvéd, volt nagykanizsai kir. törvényszéki jegyző úrral társulva tovább folytatom.
Or. Tamás Jánoa
ügyvéd.
4
ZALAI KÖZLÖNY
DECKMBKR n
MILTENTI
a legelegánsabb, meghódította a jó ízlést!
óriási válaszlákbaa raktáron és mérték alán megrendelésre

W^\'tfii\'S
\' \'.¿-.Wit-\'. ■\',■
. }\'. 5 • W1
ixi ,".,/\'•" • \\
\' iVv\'f
\'•Ij •
¡tf. r »,
rT)«rtéköl egy üi$«lt cipő elég5«q«5\'\'
Hiriösetöt felvesz
a kiadhivata,
= éa =z
Miltényi Sándor és Fia
Nagykanizsa, Fö-ut 2., a Város palotájában.
1
Dek tói-
éíi iilindt\'ii bul- én külföld hirdotévi iroda.
Öszi trágyázás!
évikarfjiak a kaaíiiltisklsl !
4100 Valódi

intitjiil a af|(a hialiltínhléM
védjegyű.
Thomassalak
■ lagjobb ét li|ilciibb faazfaraavaa mutráijal
Kiállításiéi iiiliriaa tartéikiáfaak.
Kalmár Vilmos
Iliin nák larltltajil-ténil vaa •Hálva.
a ItiaiifkiiplMlldrltii Itrlla.
itiirUfilHlÜi t MIMIT ri.. álíráiijil 41.
mr KttlöuBaan a jaUnlaffi landkirttii olosó árakra flryaluaataQttk a vásárlókat.
Képviselő ás raktár Melle és Pintér Szombathely.
A Zalai Közlöny
S/irkiiztaiéia éa bladébiiatata
Deák-tér i. sz. alatt van
IMT Gyomor betegeknek.
Mludsioknsk. kllc a ^yonmr meghtUéae, vagy tulteiheléae, rom. neheien entésithelü, nagyon meleg, vagy hideg ¿lelek élveiele álul, vsgy rend- .len életmód kövotkeilélien gyomoibetcgseget, mint
öyomorhurut. gyomorgorcs gyomorfájdalom, nehéz emésztés vagy ----- nyálkáeodást kaptak, ajánlunk egy kltilnő háziszert, :--
melynek kltUnö hali» mii ivek 61» ki van próbálva. Ki a
Hubert Ullrich-fóle növónybor.
Eian növánybor kllünfl, gyógyhatásúnak talált íuvekbAI, Jó bcrral van káailtv* 4a arSaltl, áléira kelti u «mbar •m4ailó u«rvat«l4l. — A növánybor megakadályozta ai emásitási = «avarokat 4a alAmoidlIJa at egészséges v4r ujjiképzödásét. =====
A növényből Idojokoiiu hattnllva, gyoiawiiote^.egek még a csirájukban elfajulnak. — Symplomák mint: Kóláját, lelliólógét, gyomorégéi, felíuvódáv toitiullél hányással. melyek chronlkua lílőa gyomorbetegségeknél oly gyakran előfordulnak, elmúlnak nébányaiorl lváa után.
aH Ás é\' """,l< kollaaetle i kó vetkei nényel, mint stotuláa, kollka, sslv-kJ^jOiS-L Oft.OUOn dobogá,, á\'inatlamág, valamint vértoluláa a májban, epében és a nagy Ztlger-étben (Ar»ny-ér bántalmak) a lö/ényhm által gyoitan in«gaiam«tuk. A növénybor megiidnteti «• eméuthetlentéget e. könnyű «\'.ékeiét «Ital eltávolíttatnak a gyomorból éa belekből alkalmatlan rétiek
Sovány, halvány kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
legtóhbaiör a rom emésztés körctkeimenyel, hl nyoi v4rképsd,|4s és a máj betegei állapotát, tvágy-hlánynál, Idege« liágyadttág í. io»< kedélyhang lat, továbbá főfájások, álmatlan éjjelek kövelkezté-ben Ily egyének lattan «génen elputilulnrk. NAvénybor ti elgyöngült éloterónek uj luktelén
•<1- IV Növényből foaoiu at étvágyat, a> eia\'<utétt é> láplálkotatt olömotdl ja, elótegltl ai anyageterét gyoreitja a vérképeidéit, meguyugla |a a (rldult idegeket é( életkedvet ttere«. Síim-talán elitmercs és hálanyilvánilit igaiolják eit.
Növénybor kapható 3 és 4 koronáéit a Nagykaníiiai, Klakamatai, llecsehelyi, Ujudvaii, Kia-Komáromi, Cwkanyi, Nemes,tdi, Tapsonyi, Uohónyci, Nngy-ltajtmi, Kelxi-Segesdi Csurgói, Beriencei, (¡ólai, l.égrádl, Aleó-Domborul, Kott.rli, Muraoainyi Kátkai, l\'odturenl, Srelnlcni, cAliólendvai, l\'ákai, Baksai, Novai, Bakii, l\'óloskei, l\'acsai, Alaó-Riyki. N\'gy-Kadai, Kcthelyi, Maraalii, Kaposvári, Nagyatádi, Tarányi, Csáktornyái l\'erlakl. Varasidi «tb. gyógvUrakban és fuster-usletakben és Magyarorsiag legtöbb gyógytárábsn.
A kanttsai gyógysttrtárak 3 és tobb üveg novénybor rendelésnél ciedeti siak mellett küldik saét mindsnűvé a monsrchlában.
r
mr Utánzásoktol óvatik,
Kérjen csakis
■Hubert Ullrich-fóle növény bort.«
HIRDESSEM A „ZALA! KŐZLŐMT"\'BE\'J
Lcgalcaább ¿a legjobb hatása
Hashajtó.
NEUSTEIN
FÜLÖP
LABDACSAI
CUKROZOTTI HASHAJTÓ
(Nenstein Erzsébet-Pilnlál)
i iit,i minden tekintetben a hstonló kétiitménysktl outi tter mentát nrvndsn káros slkalr4a<«ktAI a Isg-obb Sikerrel hasmálják st altéit liánUlmatnál, könnyen téklatétet nerei, agy vértlsstitó gyógysisr isen áitalmalla nabh él alkalmasabb a
székrekedés
i
egyőiéiéie, mint a legtöbb betegség okoiójára. Cukroiotl volta miatt, • gyermekek li (ilveieo veialk. tigy dobol Is pllula taiialommal 30 fillér egy tekeres S doboua-tehát UO pllulával 2 korona. A pém elörs beklldéte mellett bérmentve.
Utániatoktól óvakodjunk, NtuaUIn Fülöp hashajtó pllulált• lessék kérniI Csak akkor valódi, ha mtndeu doboson a tórv. bejegyiet Sssnt Lipót védjegy és Philip Neustelu gyógyiieiási aU-Iráta fekete vörös nyomásban olvasható, A keresk. törvény állal védstt ct,»magjainkon Cégünknek rajta kell lennie.
OV4N!
Italllll
Llpétksi
Falap íjéiriiartára. Ii
Wien, rlsnkengssae 6. \' " Kapható N\'agykaolssán: Rslk Qyula, Bslus Lajos, Práger Bála 4» Szabó Anlsl gyógysnr4ai»kn4l.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajciita József könyvnyomdájában Nagykauizsáu.
J
NAGYKANIZSA ign DECEMBER 14. 50-IK ÉVFOLYAM 100 SZÁM
■--——--1______
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
iiljilinik hátion ét ciütírMkön.
tion.eláel árak: Kgáu i.ie 10 korona, rtlávie 5 korona, Negyedévre 2 korona 60 Ali. — Hgye. ..ám ára 10 Ali.
KeloMi aaeikent^.
li Úrija : a a>prk«>aláaág.
Sz.rk.izloiiy ii kiadóhivatal Diák-Ur I
Talafon: 112 —
Hlr
Karácsonyi iparpártolás.
(V.L.) Szinte luegijusxt Sasai Nagy Lajos nak az az adata, hogy hazánkban a karácsonyi ünnepekre vásárolt iparcikkek után száz millió korona megy ki az országból. Ennyivel adózunk a külföldnek. Hatalmas összeg. Nagyságát, mekkoraságát csak ösz-szehasonlitás alapján foghatjuk föl. íme! A harmadik egyetem mint horribilis kultural-kotás van kikiáltva. A kormány a két egyetemre tiz milliót állított költségvetésébe Százezrek nyújtják ki a kezüket, esedezve az állam felé, no hagyja ókot ebben a drágaságban elveszni. És az állam közbeszól. Hohól A/, még talán 10 millióba is kerülne. Azt. amit ti kivántok, nem lehet. 2000 népiskolát lehetne megépíteni és fenntartani ebból a lókéból. Es ez kimegy; visszavonhatatlanul kimegy. Gondoljuk meg, hogy e hatalmas összeg száz gyárnak egy évi milliós forgalmat biztositana. Mivel pedig a gyárak nemcsak éppen a karácsonyi vásárlás igényeire rendezkednek be; ez a szám a nem levó, de könnyen megépitheló gyárak százait jelenti. De mit jelent ez a népjólét, a munkáskezek foglalkoztatása szempontjából? Hány munkásnak adnának kenyeret? Hány tervezó mérnök talentumának szárnyakat? Hány hivatalnoknak tisztes existenoiát? Hogyan táplálná a virágzó ipar és kereskedelmet ? Szorgalom, munka monnyi vagyont halmozna föl s ez ismét mily egészséges vállalkozásokat okozna. £gy ország, melynek lakói őstermelők. vollaképen bank-ot játszik a sors-Bal, rnort ha a gondviselés idejében nem ad esőt, koplal a nép.
De hát hogyan teromthetünk ipart? Mi mindnyájan, aki e soroka*, írja, kiszedi, kinyomtatja es aki olvassa, ugy lerumlhelünk ipart, ha a karácsonyi iparpartolásunk magyar lesz Ha a gyermekeinknek állított karácsonyfán se fény, se csecsebecse, se aján-dák ueiu lesz a külföldi ipur terméke, Eddig
ugy volt, hogy csak a karácsonyfa nőtt magyar földön, amit ráakasztottak az idegen volt. Így állt eló a Sassi Nagy Lajos százmilliója. Vigyázzunk igaz magyar szivvel és lélekkel, hogy a Jézuska ajándéka magyar legyen, Ezzel nemzetének jobb sorsát munkálja ki-ki Nem való, kogy csak a meglevő és primitívebb produklumokkai előrukkoló meglevő gyárunk javára beszélünk. Mert i csak egyszer maradjon bent az a száz millió, amivel a külföldnek adózunk, eljönnek azok a gyárak ide. Hát ez hogyan lőhet ? Ugy, hogy a külföldi gyáros elvesztett klien-t ál éj a megtartásáért a mi hazánk főidén épít gyárat De hát, kell az nekünk? De nagyon is kell. Os&k hadd ózönöljék be a külföldi tőke, nem baj az. Egy csöppet se irigyeljük azt a 8 —lO\'/.-ot, melyet a gyáros vállalat óimén elkönyvel. De itt marad a 1)0 -927,, a nemzeti erősödést szolgálni, a kereseti viszonyokat javitja, a mezőgazdasági termelés fogyasztóit növeli. Sohase örüljünk mi annak, hogy a búzánkat, marhánkat idegenbe visszük, bizony jobb lenne, ha azt ép ily áron itthon, a mi fogyasztóink ennék meg.
Hát hiszen van haladás A kereskedelmi kormány iparfejlesztési politikája előtt le a kalappal. A műegyetem reotora statisztikai adatokkal mutatott rá, hogy mily hatalmas fejlődést mutat textiliparunk. Ahhoz a tervszerű kormányzati akoióboz a Mj&nsóg nem törödömség és tudatlanságból mutatkozó nemzeti ipar ellenessége ellen kell a sajtónak minden alkalommal szavát fölemelnie.
Minden olvasónk éb»r nemzeti lelkiismerettel a mostani karácsonyi iparpártolás során álljon órt a honi ipar támogatása mellett, amelyet a 40-es éyek alatt is oly lángszavakkal hirdetett Kossuth.
11a mindenki azzal az elhatározással indulna a Jézuska megbízatásának oleget lenni, hogy faja, nemzetének nagy érdekeinek | lesz védője, olwlmazója, de áldott nagy ünnep
is következnék a magyarra. A nemzeti erősödés a népjólét aranykora. Ezek fenséges gondolatkörében homályosult el a legnagyobb magyarnak, Széchenyinek lelke. És nem volna nemzeti közöny, ha több fenséges ellnének ne lenne érte borulása . . /.
Gazdaköri közgyűlés.
— Saját tudósítónktól. -
A Nagykanizsa város és járási gazdakör tegnap tartotta évi rendes közgyűlését a városhát tanácstermében Vizlendvuy Sándor elnöklete alatt. A nagyszámban megjelent gazdaközöuséget az elnök melegen Üdvözölte és a gyűlést megnyitotta. Tóth István gazduköri titkár jelentette, hogy Hálás Iiéla dr. főispán látogatást telt nála és élénken érdeklődött a .kör ügyei felöl, mit a közgyűlés örvendetes tudo-| másul vett A titkári jelentés beszámol a galamboki | és légrádi tenyészállat-díjazásról, mit lapunk annak j idején részletesen közölt. Bejelenti hogy Nagykanizsa város alkalmas helyen megépítette a szükséges atén-kénegrak\'ár-helyiségei amely újévtől kezdve használatba vétetik a város pénztárába fizetendő 100 K évi bér melleit.
Elhatároztatott, hogy a> 1918. évi február hónapban Jíugykanizsáu tenyészbika vásárt rendet a egyesület. E célra Zerkovítt Lajos nagykereskedő öntetlenöl ismét felajánlotta az udvarában levó raktárhelyiségeket örvendetes tudomásul veszi a gyűlés, hogy a földmivelési miniszter ínég e hó folyamán felállít\'Nagykanizsán egy magvitsgáló állomás kirendeltséget.
A földmivelési miuisiter fajbaromfiakat küldött h gazdakör titkári hivatalához. Érkezett 8 drb. or-pingtou kakas, 1 drb. bronzpulyka és I drb. emdeni guiiár, melyek csokély díjéit a gazdáknak kiosztattak.
Halároztatolt, hogy a Gazdakor a .Magyar szőlős ; gazdák országos egyesületébe belép ; továbbá hogy a Magyar földmivesek naptárát 50 példányban megveszi és egyes községnek díjtalanul inegkilldi. Több iniuisileri rendelet és gazdákat érdeklő iratok felolvastatlak.
A gazdakör számadásainak megvizsgálására
Szauveher József, Souiiner Ignác és Újvári Géza tagok küldetnek ki. Minthogy a gazdakör tisztviselőinek és válusztmáuyáuak mandátuma az év végén lejár, elhatározlalik, hogy a választás megejtése végett január végéig közgyűlés hivatik egybe, mely alkalommal a számvizsgálók is előterjesztik a számadásokat
" >\'•• " • , Csak
Ml LKA SUCHARD -
\' ,\' . Különlegesség. 4K
ii i\'
8.
ZALAI KÖZLÖNY
DJSCEMHER 24.
At utolsó közgyűlés óta tagul jelentkezett Haller firnó légiádi postatalíszt, Qoldschmied József légrádí takarékpénztári tisztviselő, Dobó Márton nagykanizsai fogyasztási adótiszt és Szabó Vendel garabonci földmíves.
A gyűlésen jolen volt Vashegyi Péter r gazdák biztosító szóvetkezetenok veiértitkára, ki a szövet kezetról rövid ismertetést nyitott.
HÍREK. «
Dór remeg . . .
Dér remeg a falevélen, Mely lehullt a földre ; Nem ismerek rá a tájra. Köddel vau befödve!
Virág után ftlrkéazgetek A letarlott berken, De víráguak hire sincsen, Ezért sir a lelkem.
Varjusereg száll felettem S gúnyolódva károg, Verófényre, napsugárra Ilogy hiába várok.
Virág se lesz soha többé Itt e kopár berken, Madár se száll a bokorba, Hogy tavaszról zengjen I
/
Kárörvendő gonosz varjak Nem hallgatok rátok, Ób, én tudom, hogy hiába Álért még se vároki
I<e*z még tavasz, derül napfény, Virág kel a réten, (iyóz az élet a halálon, Iteméuyem ez nékem I
Lévay Mihály
Előadás.
Hétfón Kényes Samu ismét előadást tartott az úttörőknél. A fejlődésről beszélt. Az igazság őszinte szavaival regisztráljuk, hogy Fényes hétfői előadásában hangfogót telt kifejezéseiben baugjára. Már ó sem beszélt butításról s a tudomány ellenségeiről, hanem ellenfelekről. Szóval bárom előadásában a harmadiknál eljutott félig-meddig a komolyabb és korrektebb hanghoz, melyet Vincze előadásában i minap dicsértünk meg. A fejlődésről szóló elóadá sában helyesen mondta .mindenki a maga igazát vitatja". De ha így van, akkor még mindig elitéiondó, hogy előadásában az egyházról és vallásról, mint .rotlhadt intézményről\' beszél s mint .hulladékot emlegeti .mely belső tartalommal nem bír s mely magát elevennek vallja" Hogy .az ismeretlen erők tói való félelem hozta volna létre a vallást, melyből kifolyólag az ember segítséget keresett félelme ellen és talált is olyan embereknél, kik azt mondták, hogy ók tudnak óvszert" — ez már régi mese, mely a .tudománynak" nem fejlődést, hanem százados maradiságát bizonyítja, mert még mindig ilyei^ tarthatatlan érvekkel támogatja ingatag állításait. A félelem csak addig tart, míg okát uem ismerjük s elieae nem védekezhetünk. S a vallás általánoságával szemben a félelem részleges gyönge ok. Hogy hangban egy fokkal lejebb szálott Kényes az tény ; ezért még mindig elég báutó döugetés jutott ki előadásában a vallásnak, az egyháznak. Ezt senki le uem tagadhatja. Bizony volt ott .provokáló" mondás elég, ha valaki odafigyelt. Pl. az említetteken kivOl: .a tudomány még nem állapított meg egyetlenegy gondvlselési tényt sem* — a rajtuukkivQl létező és velünk olbáuó gondviselés ellen harcolounk kell — mi a nemtelen hulladékot akarjuk irtani, melyet U4m véd semmi féle vezető gondviselés stb.
— Bosnyák ÖÓBa beszámolója. A nagykanizsai IQggetlenségi párt Bosuyák (léza képviselő nevében dr. Hajdú Gyula pártelnök bejelentette, hogy Bosnyák Géta misefai töldbirtokos és a nagykanizsai kei Illet országgyűlési képviselője f. hó 17-én d. u. >/»* órakor a kiskanízsai Templomtéren beszá moló beszédet tart. Kedvezőtlen idő esetéu a nagy -vendéglőben lesz a beszámoló.
— VaUásoa jótékonyság Reiohenfeld Gyula kereskedő és ueje szül Pollák Mari uruó csaladot ért szerencsés lefolyást! betegség alkalmával tett fogadalomból kifolyólag a nagykanizsai izr. tomplomnak egy örök mécset adományoztak. A díszes és értékesJámpát. már elhelyezték rendeltetési helyén.
— Király sörfőzde részvénytársaság A nagykanizsai malátagyár és serfózdo részvénytársaság f. hó 12-én tartotta közgyűlését báró Öutmann Vilmos elnökleto alatt, melyen Fellnor Henrik ós Fehér Miksa a Pesti magyar kereskedelmi bank igazgatói is megjelentek. Kzon alkalommal elhatároztatott, hogy a társaság oége „Király sörfőzde részvény társaság" -ra lesz megváltoztatva, továbbá hogy a jelenlegi részvénytőke 1 millió koronáról 1.600,000 koronára felemeltetik. Az uj részvények kiboosátási módozata külön hirdetményben olvasható mai számunk hirdetései között. A lefolyt üzletévre 7*/, vagyis részvényenkint 3 kor. 60 fillér osztalékot fizet a vállalat. A szelvények már a mai naptól kezdve beváltatnak a Pesti magyar kereskedelmi bank helybeli fiókintézeténél.
— Tudomány csodája. Plakátok hirdették, hogy Ihászi Horváth István anyakönyvezető előadást és kisérletozést tart a magnetizmus hatásáról, az ember hatodik érzékéről stb. stb. ügy látszik azonban nem lesz módunkban, hogy a tudomány csudáját megcsodáljuk, mert a romlói kapitányság a hirdetett előadást a B. M 1894. dec 19-én kelt 103816. sz. reudelele alapján betiltotta. .Valamint minden néveu nevezendő hipuotizálást még magánlakásokon is. Mert a hipnotizálás csak orvosoknak vau megengedve; azoknak is csak gyógyítási célokra, nem pedig a nagy közöuség szórakoztatására. A laikusoktól végzeit hipnotizálás könnyen életveszélyessé válhátik". Amiut értesülünk Ihászi Horváth István az alispánhoz felebbezett ez ügyben. Azt hisszük ó is ugyanazou miniszteri rendelet alapjáu intézkedhetik ceak. Ha azonban mégis engedélyt kapna pl. oklevelo alapján, akkor a kapitányi tilalom kitűnő rekláina volna a .tudomány csodája* előadásának.
— Az Uranua mozi Miért szeret a közönség at Urauus moziba járni ? Mert képei tlstlák, műsora mulattató és tanulságos Most nlnca is más szórakozása Nagykanizsának, mint a moti. Lesi, várja azt a napot, amikor kigyulad at Uranus színes lámpája és hirdeti a mozielóadást Szombaton és vasárnap újra szenzációs műsorban lesz része a közönségnek. molynek az olóadás megkezdése előtt kellemos fűtött váróterem áll rendelkezésére.
— Nagykanizsa—Csáktornyái telefon. A nagykanizsai 1 számú posta- és táviróhivatal főnökségétől a következő értesítést kaptuk : A pécsi posta távírda igazgatóságnak f hó 11 én kelt 54861/11. számú rendelete alapján a nagykanízsa-csáktornyai uj .törvényhatósági távbeszélő áramkörnek f hó 7-én történt megnyitásával kapcsolatban értesítem a helybeli^ városi hálózat összes előfizetőit, hogy akik ezen törvényhatóság forgalomban részt venni óhajtanak, ebbeli szándékukat a posta táv. hivatal főnöki irodájában személyesen bejelenteni szíveskedjenek, hogy at itten őrzött kötelező nyilatkozatukra ezen ujabb belépésük reávezetboló lehessen. Kzeu ujabb belépésük tailama egy évre köteleié. Ezen forgalomban való részvétel évi dija 24 korona bekapcsolási díjban állapitlatolt meg. Nevezett áramkör állomása: Nagykanizsa, Perlak, Lntenye és Csáktornya, mely állomásokkal való forgalomban 24 korona évi díj lefizetése ellenébeu dijmeutvseu folytathatnak beszélge-
tést. Nagykanizsa, 1911. dec. 13-án. Nagykanitsa I számú posta táv. hivatal vezetője h. Csontot Lászlő pt főtiszt.
— Állatorvosok Nagykanizsán. Zalavármegyének minden jellegű állatorvosa vasárnap, o hó 17-én Nagykanizsán értekezletre gyül össze. Az értekezlet a városi tanácsteremben d. e. 10 órakor kezdődik és szolgálati és állategészségi ügyek fognak tárgyalás alá kerülni. A gyűlés elnöke Augueatini Gyula törvényhatósági (¿állatorvos lesz.
— Blsültr flóbert. Csoutos Ertsi Brónyai Lajos gazdájának hatos flóbertjét kivitte tegnap at udvarra és fréfából ráfogta Bödör György házi szolgára. Akkor jött ki Bedenek Józsefné honvéd-utcai lakós M«lcer üvegkereskedótek\' az udvarban levő raktárából. A puska elsült és belefúródott Bedenekné jobb lábszárába térden alul A sérült asstonyt a rendőrségen nyomban bekötözték és a kórházba szállították.
— Telekvételi érdeklődés. Amióla a Gyárutca rendezésével kapcsolatban a Temető hátsó kapuja és a Csengerí-ut közötti utca megnyiUta is felvétetett, azóta nagy érdeklődés nyilvánul meg at ott levő tulkuk megvásárlása iránt. A város tudvalevőleg at ott fekvő Stern és Haba-féle telkeket utcaroudetés céljából megvette. Amint az erről atóló határozatok a vármegyénél jóváhagyást nyernek, ami körülbelül februárban várható a város elfogja adni a neki fölösleges telekrésteket. Terméstetes, hogy a telekárba a saját utcarendetési költségeit is bele fogja stámitaní. At is feltétel lest a telekvásárlóknak, hogy a hátbelyeken nem akármilyen hátak épüljenek, hanem ami a környezetnek és az utca szépségének megfelelők legyenek
— Zalamegyei kivándorlás. At utóbbi időben a kivándorlások stáma vármegyénkben nem emelkedtek, de nem is apadtak. A munkanélküliség ellen ugy hazánkban, mint a külföldön nemzetközi egyesületek alakultak, melyeknek tevékenysége stép eredményeket ér el. Azonban a kivándorlás nem fog teljesen megszüuui, mert nem a munka és kereset hiánya mindig a kivándorlásnak. At útlevéllel kivándoroltak száma volt auguattusban 20, szeptemberben 26, októberben 53 ; ö»sze«en 98. At útlevél nélküli kivándorlást a csáktornyai határrendőrség ellenőrzi.
— A vármegye iatápoltjai. A legutóbbi alispáui jelentés szerint Zaltvármegye területén van
12 lelenc, dajkaságba adott gyermek 358, elmebeteg és hülye 771, siketnéma, *ak és nyomorék 796. A kozsegélyre szorultak száma 8188, a keresetképtelen árvák stáma 2680.
— Merénylet egy nő ellen. A oserfói szóllóbe ment egy csiuos leány, hogy a viucelér közbenjárásával napszámosokról gondoskodjék. A közeli pincés-azomszédiuk fia, Varga Józsof, mikor észrevette, hogy a nő egyedül van bement hoztá és durván, erőstakosan sterelmi aiánlatokat tett at iutelligeusebb osztályhoz tartotó nőnek. Csak alig sikerűit neki, hogy a pincéből kimenekülhessen. Ekkor Varga Jótsef hazament és revolverrel tért vissza és a pincébe zárkótott nőt azzal fenyegette. A szomszédok mentették ki a leányt szorult helyzetéből. A durva lámadó ellen az eljárás folyamatban vau.
— Népesedési mozgalom. Zalavármegyében augusztus-október hónapban az alsóleudvai járásban született 608, meghalt 1123 ember; a szaporodás 286, a balatonfüredi járásbau született »6, meghalt 67, szaporodás 39, Csáktornyái járásbaa született 425, meghalt »05, szaporulat 220, a keatthelyi járásbau stületett 248. meghalt 164, szaporulat 79, a letenyei járásbau született 276, meghalt 146, staporulat 131, a nagykanizsai lárásban született 284, meghalt 153, szaporulat 131, novai járásban született 201, meghalt 77, szaporulat 124, a pacsai járásban született 186, meghall 128, staporulat 66, a perlaki járásban született 681, meghalt 269, szaporulat 312, a sű-
DROBMBKR 14
ZALAI KÖZLÖNY
9.
fc.v
ini\'gi járásban született 265, meghalt 156, szaporulat 99. s tapolcai járásban született 329, meghalt 183, szaporulat 146, a zalaegerszegi járásban született 284, meghalt 130, szaporulat 154, a szentgróti járátbau született 190, meghalt 113, szaporulat 77, Zalaegerszegéit született 67, meghalt 63, szaporulat 14, Nagykanizsán szüleiéit 241, meghall 202, bzaporulat 39. Osszeseu: születés 4166, halálozás 2257, sza. porodás 1909.
— Négyhetes borjuk. A fóldmivelési miniszter oddig ugy rendelkezett, hogy uégy hetes kornál fiatabb borjuk csakis anyjukkal együtt voltak vásárra hajthatók, vagy elszállithatók. E rendelkezéseit most olykép egészíti ki, hogy a négyhetes kornál fiatalabb borjúznak anyjuk nélkül való forgalomba hozatala egyáltalán tilos. E rendelet megszegése 200 K-ig terjedhető pénzbüntetéssel siylalik.
— Járási számvevőszék. Zalamegye alispánja értesíti a fószolgabirákat, hogy a járási adóügyi vizsgálatok cssk a főszolgabíró felügyelete mellett tartható. A számvevő csak kózreinüködhetik ily vizsgálatok megiarthatására önállóan ki uem küldhető.
A nói klinikákon a természetes Fereno József-keserQviz^ao legkedveltebb hashajtó-szernek bizonyult Meg a legérzékenyebb betegek is szívesen használják a valódi Ferenc József-gyógyvizeti mert kitQnó hatása mindig gyorsan, biztosan ós minden kellemetlen mellék- vagy utóhatás nélkül áll be. Tauffer tanár és a nőgyógyászat számos más kiváló képviselője egybehangzóan dicsérik a régösraert Ferenc józsef-keserűviz jótékony hatását. — Gyógytárakban és füszor-kereskedésekben kapható. A Szétkilldési Igazgatóság Budapesten.
Arcképeket,
festményeket, krétarajzokat, fény-képnagyitásokat bármily kis fénykép a tán szavatossággal készltok.
Sikertelen képért ujat csíuálok vagy a pénzt visszaadom.
Ügynökök
minden kisebb helységben is egyedüli képviselőként fix fizetéssel és magas jutalékkal felvétetuek.
Válaszbélyeg melléklendő Árjpgyzék ingyen.
ZSOLNAI JÁNOS, inttptotiuiti mfikUieU
Békés Oa ab a.
Gabonabraucbeban, malomban...
A DUNÁNTÚLI
PARCZBLLAZÚ ÉS F1NÁNSZIR0ZÜ BANK
RÉSZVÉNYTÁRSASÁG
JSagykanízsán, Deák ferencz-tér 13. szám alatt
(a Néptakarékpénztár helyiségeiben)
500,000 korona alaptőkével
működését megkezdette.
Ml
1. Földbirtokot s egyéb in-
gatlanokat vesz és elad, bérbe vesz és bérbe ad saját számlára, vagy megbízásból. — Ily ügyleteket mások részére fi-nánszlroz, vagy másokkal társulva Is elvállal és lebonyolít
2. Bérlő ét termelő társasá-
gokat (szövetkezeteket) alakit és ílnánszlroz.
3. Tárházakat felállít, berendez
és üzemben tart, betárolt terményekre kölcsönöket ad.
4. Gőzekével bérszántást vállal.
5. Beszerez ii elad minden-
nemű mezőgazdasági gépet, műtrágyát és egyéb gazdasági cikkeket.
6. Vesz él elad saját számlára
vagy megbízásból mindennemű gazdasági terméket.
7. Tőzsdei megbízásokat el-
fogad.
E bank szolgálatait az ügyeimébe ajánlja
1 Alapit il finánsziroz mindennemű kereskedelmi és Ipari vállalatot és Ilyenekben társas érdekeltséget vállal.
2. Fennálló oégek él vállala-
tok részvénytársasággá való alakítását ^kállaija és lebonyolítja. ^^
3. Arn- él iparosarnokokat
létesít, berendez és üzemben tart, beraktározott árukra és Iparcikkekre előlegeket folyósít.
4. Képviseleteket él ügynök-
ségeket létesít és elvállal.
5. Könyvköveteléseket leszá
mltol.
6. Mindennemű áruüzletet köt
ugy saját számlára, mint megbízásból.
érdeklődő közönség szíves EZ X6HZ0HrÓ8É6.
Hivatalos órák: d. e. 8-12 d. n. 3 5 óráig
in Telefon-szám 126.
Egy, a hasznosat a jóval összekötő
huzamosabb ideig alkalmazásban volt, tizedes, százados mérlegekben teljesen jártas nőtlen fiatalember
raktárnoki, bizalmi
vagy irodai állást keres
C i m e:
Sünonovics Sándor, Szeged, Feltámadás-n. 17.
öo korona karácsonyi ajándék
Zalai Közlöny
S/irkiiztéiégi éi klarféhlvatala
Deák-tér i. sz. alatt van-
hetibért vagy ! 60 -80% prulilit
I kap bárki, ki azon világhírű alamiuium cégéreim I és áruira eladását átveszi. Mtdyek közt sok at újdonság és verseuynélküli tömegcikk Eredeti megren dőlésekkel bebizonyítom, hogy sokan képviselőim közül ahol árui már bevezették többet kerestek napi 1 30 koronánál. Felvilágosítás ingyen. Képviseletek mint (ó és mellékfoglalkozás átadatnék. Kérdezősködé-sekuél elég egr levelezőlap.
Anton Hruby,
NOglitz (Hikrii).
Lidinél lé-llll -
„WW
a legújabb és legtökéletesebb
az
TI
varrógépek Brüsselben 1910. évben a legmagasabb
varrógép. dijat nyerték el.
Kényelmes fizetési feltételek. — Készfizetés esetén árengedmény. Árjegyzéket és utasításokat ingyen és bérmentve küld a
MER CO- VARRÓGÉP RÉSZVÉNYTÁRSASÁG
===== DEÁK FERENC-TÉR 2 sz. =====
8.
ZALAI KÖZLÖNY
DJSCEMHER 24.
Király - Sörfőzde részvénytársaság,
Nagykanizsai Malátagyár és Ser
fozöde részvénytársaság.
A Nagykanizsai Malátagyár és Serfőződe Részvénytársaság Nagykanizsán 1911. évi deoeinber hó 12. napján tartott évi rendes közgyűlésében elhatározta, hogy cégét „Király Sörfőződe Részvény társaságira változtatja ós hogy a jelenlegi egy millió korona alaptőkéjét, mely 20,000 darab egyenkint 50 K. névértékű részvényre oszlik fel, a részvények összevonása által akként változtatja meg, hogy az eddigi részvénytőke változatlanul egy millió koronát fog képezni, de ezen eddigi részvénytőke osak 6000 drb, egyenként 200 K névértékű részvényre osztatik fel, vagyis a mostani részvények ugy vonatnak össze, hogy négy darab 50 korona névértékű részvény helyett, egy darab 200 korona n. é. részvény adatik ki.
Felhivatnak tehát a Nagykanizsai Malátagyár és Serfőződe r.-t részvényeinek jelenlegi birtokosai, hogy a birtokukban levő részvényeket kicserélés végett legkésőbben 1912. évi január hó 15. napjáig a Posti magyar kereskedelmi bank nagykanizsai fiókjának pénztáránál letenni szíveskedjenek, ahol a leteendő részvényekről ideiglenes olismervények fognak kiszolgáltatni, az egyesítés folytán őket illető uj részvények pedig legkésőbben 1912. évi május hó 15. napján az ideiglenes eiismcrvények ellenében fognak kiadatni. Az osetleg nem egyesíthető régi részvények pedig ugyanakkor ideiglenes ogynegyed réezvényekkel fognak kicseréltetni, s mint ilyenek kezeltetni mindaddig, amig azok egyesítése eszközölhető lesz.
Ugyanazon közgyűlésben elhatároztatott továbbá az is, hogy a részvénytőkének egymillióötszázezer koronára való felemelése céljából, az előbb emiitett művelettel kapcsolatban 2500 drb. egyenként 200 korona névértékről szóló uj részvény is boosájtatik ki, amelyekből az eddigi részvényeseknek részvényeik arányábap 1250 darab uj részvényre 244 K ár mellett az elővételi jog biztosíttatik még pedig olyképen, hogy a régi 50 K névértékű részvények birtokosainák 16 darab 60 K névértékű részvény után egy darab uj kibocsátása 200 K névértékű részvény jusson; — további 1260 db. egyenként 200 K névértékű uj részvény kiboosájtására nézve pedig a közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot, hogy ezeket ís alkalmas időben és módon, de semmiesetre sem az előbb meghatározott áron alul elhelyezhesse.
Felhivatnak tehát a régi részvények birtokosai az iránt is, hogy elővételi joguk gyakorlását legkésőbben 1912. január hó 15. napjáig a Pesti magyar kereskedelmi bank nagykanizsai fiókjának pénztáránál a régi részvények letétele mellett bejelenteni szíveskedjenek, mégis azon figyelmeztetéssel, hogy az uj kibocsátású részvényekből osak egész részvények adatnak ki.
A bejelentéssel egyidejűleg a jegyzett uj részvényekért darabonként 244 K tóke, 240 K után 1911. évi október 1-tól járó 5\'/, kamattal együtt lefizetendő.
Aki a megállapított határidóig elővételi jogának gyakorlását be nem jelenti, vagy a lefizetés teljesítését elmulasztja, ezen elővételi jogát elveszti.
Azokat a részvényekot, melyekre vonatkozólag a részvényesek elővételi jogukat nem gyakorolják, az igazgatóság fogja értékesíteni.
A részvényekro befolyó árakból rószvényenkint 200 K a részvénytőkéhez, 40 K pedig a tartalékalaphoz csatoltatik ós 4 K a felmorűlendó költségekre fordittatik.
Az uj részvények már az 1911/1912. üzletóv nyereségében részesülni fognak.
Kérjük tehát a t. részvényeseket, hogy amennyiben elővételi jogukkal élni kívánnak, ugy azt a fenti feltetelek értelmében a kitAzött határidőig gyakorolni szíveskedjenek.
Nagykanizsái), 1911. december hó 12. napján.
azelőtt
í
Az igazgatóság.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdita József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA ign DECEMBER 18. 50-IK ÉVFOLYAM, io£. SZÁM _ HÉTFíí
ZALAÍKÖZLÖNY
Politikai lap.
■•iJilinlk hétfőn ét caütflrtAkfin.
El«n<«lé»l Arak: Ek«.i 4,re 10 korona, félivre 6 koron., Negjt«iU»t. 2 korona 60 Ali. — tg,.. .iám ára 10 (III,
KeltlAt •leikesiliS : Kerten« Jóm.>f.
MU.1I« : a ■•erkeactőaég.
Szarkiiztotég éi kiadóhivatal Diék-tér I.
Talafoi. : lit — Hlrd.Ut.k dljatabáa saarlnt.
Tanítók ébredése.
A néptanítók mozgalma még soha 8« vert olyan hatalmas hullámokat, minta f. hó 8-án Budapesten megtartott Országos lanitó-gyülés. Szinte egy hétig foglalkozott vele az egész ország ós a közvélemény kifejezője a sajtó. Jól jegyezze meg a tanítóság, hogy a sajtó, mely pedig minden igaszságos úgyért Bikra szokott szállani, kevés kivétellel nem tartotta a tanítók hangos panaszát jogosnak ós a sok hideg frázis, mellyel a tanítók vállait felülről és oldalvást megszoklák veregetni, hogy ók a második honfoglalók, meg ók a jövondó Magyarország letétemenyesei. osak arra valók voltak, hogy a tanítói gyomor korrogását ezzel, a szépen hangzó zenével továbbra is elaltassák.
A tanítóság észrevehette, hogy a néptanító elnevezés alatt meg ma se azt értik, hogy a tanító a népet tanítja, hanem hogy a tanító a nép alsó rétegének, a nagy tömegnek egyik nadrágos tagja, aki mogyo-réfapáloájával és pápaszemével folyton csetlik-botlik amint uri társaságba keveri a komikumot kedvelő sors. Az ilyen tanítónak szükségletei majdnem egyenlőnk a falusi főldmiveséivel, akiket a lelki szükség nem
igen bánt, akiknek a saját termelvényeik megadják azt a sovány életet, amely a megelégedés boldogságának tanításával még irigylésre is készti a távolból szemlélő urakat.
Nem vette észre még az ország, hogy ez a hatalmas tanítói kar mennyire kiemelkedett abból a kórból, melynek nevelésóre, oktatására van hivatva. Nem akarja még elhinni, hogy a tanítóság nem azért hatalmas mert 30 e7.er tagot számlál, hanem azért, mert hozzá körül az egész nemzetnek tanítástól sziVz lelke, amelybe olyan tanításokat véshet, amilyen a saját lelkére rajzolódott.
Azon a gyűlésen 6üOO tanító ajkáról hangzott fel a gyűlés elején a Hymnus, de az elkeseredés jegyében lezajlott gyűlés végén már a marseillaise hangjai törtek utat nem csekély örömére azoknak, kik a tanítók táborát mér régen édesgetik magukhoz.
Ma már nagyon vól<ony ós gyenge az a korlát, mely a tanítókat onnan visszatartja. Csak a mult tradíciói, a tanítóság lelkének első behatásai azok, melyek eddig nem fogadiák el a jobb kenyérrel kecsegtető párt barátilag feléje nyújtott kezét. De ezt az ideális rajzolatot, melyet a tanítói lélek eddig féltékenyen örzótt, félő, hogy letörli a reális élet, moly a tanítókat is megtanította már
arra, hogy csak azért oltották bele a hivatás-szeretet, a nemzeti munka, ós egyéb ókea szólamok eszméjét, hogy ezektől ne lássa se működésének társadalmi átalakítói fontosságát, se a sovány kenyeret, melyet munkájáért kezébe nyomtak. Ma már tudja a tanító, hogy küzdelemmel fogja kivívni igazát, és nem sajn^ljae harcban elköltött koronáit. Hiszen a Budapestre utazott 6000 tanítóság csak útiköltségre kiadott átlag Ö0O0O koronát, és legalább ennyit az utazás egyéb költségeire. Tehát a sovány tanítói fizetések egyelőre csak az államvasút és a főváros jévedelmét gyarapították, de öntudatra ébredt a tani tóság, tapasztalatokkal dúsan megrakódva tért vissza működésének színhelyére, ismeri barátait, ellenségeit és tudja, hogy küzdelmeiben kikre támaszkodhatik és kiket kerüljön. Az a költség tehát melyet egy tanitó szavai szerint gyermekeiknek karácsonyi ajándékából vettek el olyan áldozat volt, amelynek^jutalma nem maradhat el.
Qj iparművészeti telep.
Mint Békés-Csabáról értesíti link Zsolnai János olt egy a külföldire is kiterjedő nagyobbszabásu arcképfestészet múíulézetet létesít, mely a napokban megkezdi működését. Ügynököket Hz fizetés és magas jutalékkal felvesz.
Telegramm.
— Irt»! HELYI. -
Tamásné asszony egy reggel azzal az égő vággyal ébredt föl, hogy egyszer 6 is részesülhess a nyaralás örömeiben. Nagyon serény háziasszouy volt, kinek nap-nap utáu keményen kellet dolgoznia. Méltán kiérdemelte teliái, hogy egyszer pár napig kipihenhesse magát A pompás tavaszi idő meggyorsította elhatározását s a férje, kit erős kezekkel kormányzott, örömmel adta beleegyezését tervbevett nyaralási útjához, mert hiszen ezáltal néhány napi „szabadság" biztató képe integetett feléje.
Tamásné asszony rég nem lálott nővérét meg akarta lepni, épp ezért nem jelentette bo látogatását. A pályaudvartól a rokoni házhoz vezető rövid utón gondolatban kiszínezte magának azt az őrömet, mely-1 lyel nővére fogadni fogja Már bontakoztak a szerény háznak a körvonalai. Egészen megindulva közeledett a rácshoz és belópwt a kis kertbe. Figyelt. 8emmi nosi. A gyermekük pedig viháncolva, pajkos láriuá. val szoktak voll a ház körül játszani. Kölránlotta a szoba ajtaját. Megdöbbenvo állt meg a küszöbön. Ott Olt a sógora, nővére, a kicsinyek s valamennyi a kezét arcára tapasztva, sírt és jajongott. Nővére, kinek szemei vörösek voltak már a sírástól, elébo jött az üdvözlésére.
De sz égre, hál mi tőrléul 7 — kérdezte Tamásné asszony egészon kiforgatva nyugalmából.
Csukló zokogással válaszolt nővére :
— Tönkrementünk, a termés rossz volt, már kélszer adósok maradtunk a bérrel s épp most volt itt a végrehajtó ... A többi szava elveszett s hangos sírásban.
Tamásné asszony előrelátó, takarékos, de kissé fösvény nő volt. Őszinte sajnálkozás ébredt föl benne, hogy kéjutazásáuak napjául éppen a bérfizetés szomorúan jelentós napját választotta. Hiszen igaz, kötelessége lenne nővérén segíteni. De a patvarba is, takarékosságának minden gyümölcsét föláldozza? Nagy küzdelem mondhatnók : „véres csata" vívódott lelkében a fösvénység és természetes jószívűsége között. Végre mégis elhatározásra jutott
— Júlia — kérdezte tompa hangou — menynyivel tartoztok ?
— Kétszáz franccal — sóhajtott a jó asszony, ki vajmi kevés reményt fűzött nővére lelki nagyságához — vagy kidobnak bonuüuket iunét — tette hozzá
— Nos jól van, ha mogígéred, hogy visszafizeted, kölcsön adom ezt a pénzt . . .
Júlia asszony nem akart hinni a fülének. Nővére folytatta :
— Titkon, férjem tudia nélkül bpóroltain meg
magamnak éppen 900 francot. írok neki, hogy küldje el.
Júlia szomorúan csóválta mog a fejét:
— Ezer köszönet, de a pénz későn jőn, jó testvérem — sóhajtotta - ha holnap nem fizetünk, míuden veszve !
Dacára „alapos" takarékosságának, energikusan jelentőit» ki Tamásné asszony :
— Táviratozni fogok I
Még erősen hatása alatt állva a zajos hála-megnyilatkozásnak, lépett be a postahivatalba, mely ez idótájt tel|esen csendes és elhagyott volt és tollat ragadott. Igen ám, de a dolog uagyon nehéz és körülményes. Hogy értesse meg az urával ? A pénz el van dugva. Miután egy osoinó távirati űrlapot tett htsznaveholetlenné, megállapodott a következő szövoguél: „A honhagyott pénz kamrában ruhák alatt." Ez a címmel együtt alig tett ki többel 10 szónál. Az igaz, hogy ez is pénzbe kerül, többe mint két sou, -ennyiért írhatna pedig egy levelet, melyben mennyivel többet mondhatna. De hiszen rablók is özek a postahivataloki Még egy pár rövidítést akart eszközölni a táviraton. Nem ment. Az izgalomtól izzadtság verte ki a homlokát. Végre, végre számtalan balsikerű kísérlet után, reszkető kézzel irla le a végérvényes szöveget: .Pénz kamrában ruhák alatt." A többit — gondolta — majd
tf—
s.
ZALAI KÖZLÖNY
DECEMBER 18
Bálás főispán Keszthelyen.
— Saját tudósítónktól. —
Keszthely, 1811. deo. 17.
Keszthely város már nspok óta készült a népszerűvé vált főispán fogadására. Nagy István városbíró és Szekeres Ödön városi jogyzó fáradhatatlanul buzgólkodtak, hogy a főispáni fogadtatás méltó legyen a szép fürdőváros hírnevéhez. Hálás főispán uevo az egész várost pártkülömbség nélkül egy táborba gyűjtötte és együtt láthatta maga körűi egész Keszthely városát. A város a nyáron megszokott tiszlsság képét öltötte; lobogó díszben voltak a házak és díszkapu a város ulején tsuuskodott, hogy egy magyar város szeretete üdvözli itt előkelő vendégét.
Délutáu 2 órakor berobogott a Tapolca felöl jövő szomélyvonat s kiszállt Bálás Béla dr főispán. A vasútnál ezrekre menő tömeg vána az illusztris vendéget kin meglátszott, hogy az impozáns fogadtatás lói esik neki. Nagy István városbíró lendületes beszédben üdvözölte a főispánt, ki a tőle megszokott tapintattal válaszolt. A fóispáu a közönség lelkes óvációja között a zászlódíszbeu uszó városba vonult, bol minden ablakból női kezek lobogtatták kendőiket a főispán felé. A meuet lassan haladi, míg végre a városházához érkezett. A városháza dísztermében összegyűlt a város és vidék szine java, hol a főispánt dr, Steíder üdvözölte a város nevében. A főispáu válaszában annak adott kifejezést, hogy ismeri Keszthely kűlóuös fekvését és foutosságát és ázott lesz, hogy a város érdekéi tőle telhető módon szolgHlja. Azután jöttek a küldöttségek következő sorrendben : A felekezetek, a gazdasági akadémia, a járásbíróság, a közjegyző és ügyvédek, s főgimnázium, a posta és vasút, az adóhivatal, a polgári iskola, elemi iskola, ipartestület, kereskedőteslülot, önkéntes tűzoltó egylet és a községek. Minden küldöttség kedvező hatással távozott a teremből.
Este 8 órakor bankéit volt az Atnazohbau. Jelen volt itt a város és vidéke mindon számottevő embere. 8ok olyan polgárt is láttunk o tt, 4i különben teljes visszavouult8ágban szokott élni. A vacsora alatt a keizthelyi iparosok dalárdája szereuádot adott. A főispánnak igen tetszett a szépen szervezett dalárda. A banketten sok felköszöutó volt és a derüli hangulat a késő éjjeli órákig tartott. Bálás fóispáu kellemes emlékeket visz Keszthelyről a megye székhelyére. B. J.
Bosnyák Géza beszámolója.
Ha a helyi sajtó bo nem számolná róla, u város polgárságának túlnyomó része nem is tudná, hogy a Nagykanizsai választókerület országyülési képviselője tegnap 17-én beszámolót tartóit választóinak. Sehol egy zászló, sehol egy hulláma a pol-gárságuak. Az igaz, hogy a beszámoló a kiskanizsaiak-mik fzólt, ott is tartotta s Tomplomtéren, de Kiskanizsa polgársága is kevés számban volt jelen a beszámolón Csak akik a litánián voltuk és sürgősebb dolguk nem akadt, maradtak ott, hogy meghallgassák tt szerény keretű beszámolót. Nagykanizsái ól 3 (három) fiukkor szállította ki a törhetetlen párthíveket, kik között Hajdú Gyula dr. ós Tripaminer Gyula pártelnököket is olt láttuk. Tartozunk azonban sz igazságnak azzal, hogy ez a szürke fogadta lés és a kiskanizsaiak távolmaradása nem Bosnyák Géza személyének szólt. Mert öt s jelenlevők eléggé biztosították tántorithutatlan bizalmukról. A pártnak és annak politikájának fordított hálál a kiskanizsai választóközönség nagy része, meri mint értelmes pol-párság kellőképen mérlegelni tudja, bogy u Juslli párti t-\'chnikázás nem az ország hasznát célozta, nem a választói jog titkosságáért és liem a véderő-javaslat ellett történt, hanem a Jüstliék uralomrajulása volt „ncmos" célia. Amint a"Ztlaí Közlöny nemrég kifejtette, a nagykanizsai választókerületben a Jualh-párt elvesztette talaját.
A beszámolás igy folyt le:
Bosnyák Géza országgyűlési képviselő nejével d. u. \'/, 3-kor érkezeti Kiskanizsára, hol szinte alig válla valaki. Amiül irtuk egyetlen lobogó sem tld vözölle érkezését. Három órakor szentegyházba ment a litáuiára és onnan kijövet tartotta meg beszámolóját mintegy ;:00 hallgató előtt. A tömeget sűrűn tarkitolták az állatos asszonyok és leányok. Idősb. Hegedűs György üdvözölte n képviselőt és a megjelent polgárságot. Azután Bosnyák Géza kezdett beszélni, örvend, hogy a templomból jöhetett „választói elé> mert ő is, pártja is ragaszkodik a valláshoz. Követelik a katli. nuloumniát, amitől a vallásos érzület megszilárdulását várja. Ezzel kapcsolatbau rátér a papi birtokok parcellázására, melyre a földéhes magyarságnak szükség« vau Eddigi parlamenti és megyei működésében mindig a kisember, a kisiparos pártján küzdött. Mégis támadásban volt része. .Vau egy helybeli lap, mely részvénytársasággá alakult a függetlenségi párt céljaira. Ez a lap, inig a mi kezünkben volt a hatalom, a -H-as pártot szolgálta. Most más gazdája akadt De az ilyen lapnak a támadása nem fáj nekem." Túlzott sgráriusuak \'artotta őt. Do hogy a földmíves érdeket védte, azt nem restollí bevallani, mert az ipar és kereskedelem csak akkor virágozhatik, la a fóldmivesek jómódúak.
Elmondja, hogy a parlamentben felszólalt a hankkérdésbeu, továbbá u pártja megbízásából a föld-mivelési tárca tárgyalásánál é8 a véderőreform tárgyalásánál. Kiterjeszkedett az obslrukcióra és a választói jogra, melyet általánosnak (a nők kivételétől ; a kiskanizsai nőknek szívesen megadná) é8 titkosnak követel ő is, pártja is.
A let ízessel fogadott beszéd tilán Haidu Gyula dr. Bosnyák Géza mellett kitartásra buzdította a polgárságot. Végül pedig idősb. Hegedűs György néhány szóval s gyűlést bezárta.
A divat.
— A Divat Ujság-ból. —
Aki teheti, hogy ilyenkor végigjárja a divatszalonokat sok öröme telhetik a nagyon szép téli és karácsonyi újdonságokban. Atnde micsoda titokzatos arccal mutatják ezeket az újdonságba menő dolgokat, melyek közt talán s legszebbek azok, amelyeket a délutáni teára szántak. Egyáltaláu meglepő az egyszerűség a társaságos összejövetelekre szánt ruhákon. Igaz, egyben kimondják azt is, bogy ez az egyszerűség ciak a fiatál hölgyek ruhájának a kiváltsága; az éretebb korban levő nőé ellenben díszesebb, mint valaha volt.
A formában vezet a féloldalit ,díszítés ; féloldalt! a fisű, a pántdisz, de még az ujj, a tunika, sót az uszály is. Mindebből elképzelhetetlen változatok keletkeznek, de csakhogy ez a forma nagyon sokat követel attól, aki készíti és attól is, aki viseli; inert nem mellékes itt semmi és a tartás épp oly fontos kellék, mini maga a termet.
Ami a színeket illeti, a fehér és fekete mellet nagyon sok a színek egyik legtetszetősebbje, s hárs-virágszin, rózsasziu, kék és mindonek fölött a püspök-lila. Díszesebb öltözekuek kedvelt a fémszálakkal átszőtt damaszt, brokát, ¡bársony, sifon és voál ; ez utóbbi simán is, mintázotian is.
Sok ruhán már észre lőhet venui a rövidített deréknek lassú meghosszabbodását; meglepetés losz a hosszura szabott sonkaujj.
Az esti köpenyt illetőleg megint t-sak azt mondhatjuk, amit már mondtunk : mindvégig dupla-oldalas. akár posztóból készül, akár rutinéból vagy bársonyból. Módunkbau volt miud a bárom anyagból készüli néhány modelt láthatni. Bár az auyag nagyon eltér egymástól, a túlzottan nagy szögletes vagy kerek gallér és hajtóka egyforma valamennyin. Itt is legtöbb a fehér, fekete és lila. Különösen kedvelt lesz a lila, bár ez a szín könnyen sárgitja az arcbőrt és kevés archoz illik igazán és ezért sokkal inkább ajánljuk a fehér sziut. És ha már em.él a tárgynál vagyunk, mogmoud|ák azt is, hogy bizony az erősen zöld szín som felel meg mindenkinek.
A prémdivat nagyon szép, kedvelt és talán ez az oka az árak rengeteg emelkedésének. Ne csudáljuk, ha az idén több lesz a szótmeutáuzat mint más esztendőben volt\'és hogy az óriás karmantyúkat úgy állítják össze, hogy legkevesebb beunök a szőrme. Az 50 cm. széles és 45 ciu. hosszú karmantyú most uem is tetszik túlzottnak a divathölgy szemében, A formájára nézve teljeseu lapos és a prém, plűs vagy bársony gyakran csak összehajtott takarója u magában véve egészen laposan dolgozott selyem-karmantyúnak Ennek a készítési módnak meg vau az a uugy előnye, hogy ezt az úgynevezett felső takarót utóbb tetszés szerinti célra fölhasználhatjuk.
Nagyon szépen tudják sz óriási karmantyúkon összeilleszteni a prémcsikot plüssel, bársonnyal, selyemmel; a bársonyt viszont selyemmel, biokáttal, sifoiinal vagy lémszövettel stb. Egy gyönyörű her-melinkarmautyul láttunk nagy rádolgozott valanszien-csipke szögletekkel Ehhez a karmantyúhoz a meg-ren lelő készíttetett egy hasonló csűcskös sipkát, melyet mélyeu a fülére kell búznia a viselőjének, karimáia nincs, csak csipke díszíti. Meg kell még omlitenűnk, hogy kétoldalú préintokot és sapkát is visoluek. mely megegyezik a karmantyú sál vagy köpeny összeállításával.
A cipó divatja is sok szépet mutat. Ugyuove-zett nagy toaletthez mélyen kivágott brokátcipó járja, egyszerűbb öltözékhez már nem sunyira mélyen kivágott és aianyszövolből, színes atlaszból és bársonyból készül csatt distzel vagy gyöngyhimzéssel.
csak megsejti. Feladta a táviratot s elégedetten tért vissza nővéréhez.
Tamás ur, aki busz év óta volt először egyedül, boldogan élvezte szabadságát. Feleségének hihetetlen elutazása az egész falut forrongásba hozta. A kíváncsi szomszédok felkeresték Tamás [uramat, hogy kihallgassák s a végén egy kis kárlya-parliet ajánlottak neki.
A házukkal szembon fekvő korcsma nagyon kedélye« egy hely volt. Egy este a szegény Tamás, kinek a kártyajátékban uem volt gyakorlala, — szigorú felesége e bűnöktől távol tartotta — jelentékeny veszteséget szenvedett. Kábult fejjel be akarta hozni a veszteségeit, de csat jobbau belemerült Az a kevés pénz, smit felesége nála hagvolt, sőt még a hitvesi árgus-szemek elől elrejteni sikerüli kis summa is eltűnt már. Egyik partnerének meg hozzá 200 franccal adós maradt. Ingadozva botorkált Itszu. Teljeseu le volt sújtva. Alig hogy haza támolygott, jött a postás és átadott ueki egy táviratot Reszkoló kézzel tépte fel és olvasta: „Pénz kamrában ruhák alatt."
A szavak táncolni kezdtek a szeme előtt. Majd megindultait kiáltott fül : Az éu jóságos nőm még a távolból is gouttol rám! fts én mindig fösvénynek tartottam. Pedig hogy meglepetést szerezzen nekem, képes volt megvouni magától a falatokul.
GYAKORNOKNAK
jó fizetéssel azonnal felvétetik
IQu Wajdits József
könyv és papirkereskeilésébeu.
Nagykanizsa, Deák-tér 1.
DECEMBER 18.
ZALAI KÖZLŐN?
3
Erre s cipőre folsócipó kerül ugyancsak bársonyból prém szegélyezéssel. Utcára nagyon kedrolt és divatos a fekete és színes lábszárvédó. A mindig formátlan gumicipói fölöslegessé teszi egy parafa köz-talp, molyet az utcára való cipóben alkalmaznak. Föltétlenül célszerű találmány, de vájjon elég keh lemes-e viseletnek ?
HÍREK.
— TUDOMÁSUL. A Zalai Közlöny legközelebbi ezáma nagyobb terjedelemben f. hó 23-án, szombaton este fog megjelenni.
— A munkaszünet felfüggesztése A kereskedelmi miniszternők 83963. VI 1). sí. rendelete értelmében a karácsonyi ünnepet megelőző vasárnap az ipari és kereskedelmi elárusilások d. u. 6 óráig megengedletnak A munkaszünet fellüggesz-tóse a magántisztvi»elók irodai munkálataira nem vonatkozik.
— Templomszentelés. Kedves ünnepe volt a mult vasárnap a tőszomszédságunkban levő Somogy-szentmiklósnak. A nagyasszonyi bucsu óta a somogy-szeutmiklósí templom az isteni tisztelőitől elvontan művészi átalakító és kiígazitó munkálatok színhelye volt. Hoinoroi Béla szombathelyi szobrász és oltár-építő művészi ízlése vetette a munkálatokat A messze vidéken páratlan, bazilika stilü templom a nyáron már külsőleg restauráltatott, most pedig egész belső berendezésében, színeiben megifjodott. Nomcxsk SomogyszentmÍKlós.és f.t egyházilag hozzátartozó fiókközségek, hanem Nagykanizsáról is szép számmal odagyüll érdeklődőkben is kellemes műélvezetet okozott az elkészült uj főollár, a szósték, kereszlkul és az igazán művészi csínnal lesieti templom. A lelszentelő szorlartást Stciuer Jósseí csurgókerületi esporos-plébáuos végezte Börzsey Tivadar lelkész-helyottos és Kuruc Károly h. lelkész segédkezésóvol A megieleut vendégeket a lélekemelő ünnep után Dömolky László kánlorlauitó látta vendégül dús asztalánál.
— Schaok Béla főigazgató jubileuma.
A (első kereskedelmi iskolai tanáregyesület vasárnap d. e. Hudapeston választmányi Illési tartóit, melynek egyedüli tárgya Schack Béla dr nak. a felső keres-kodolmi iskolai főigazgatónak juhilálása volt A tanári körökben népszerű uagytudásu főigazgató most töltölte be tanári, illetőleg fóirfaigatóí működésének Vő. évét. Ez alkalommal a Tanáregyesület 10000 K-ás alapítványi lett Schack Béla dr. nővére. Az erről szóló alapítólevelet tegnap adta át a választmány élén Matavovszky Béla. Nagykanizsáról Bűn Hamu felfcő kereskedelmi iskolai igazgató és Villányi Henrik dr. tnuár is az ünueplók közölt volt.
— Házasság Dános Aladár marosvásárhelyi magánhivatalnok tegnap kölött házasságit Nagykanizsán Fleischbackor Malvin urleánnyal.
— Tanácsülés. Nagykanizsa város tanácsa a pénteken tartott gyülésébon majdnem kivétel nélkül adminislrációs ügyeket iulézett el. Egyben inlézkedeii az adó intőkből befolyt összegeknek a szokásos feloszlásáról. A kiskauizsai reudórök, a városházi szolgák, az adóhivatali napidijaaok, tisztviselők és végrehajtók részesüllek belőle. A közkórházi szolgaszemélyzet az eddigi szokás szeriül 90—80 K karácsonyi ajáudékbau részesíltelnek s kórházi költségvetés terhére.
— Elmaradt előadás. Amint Z, K. mult száma megírta a főkapitány nem adolt engedélyi Ihászi Horváth Istvánnak, hogy a hipuosisról médiumok felhasználásával előadást tartson Az alispáni intézkedés jóváhagyta u főkapitányi végzést és igy a tegnapra hirdetett előadás elmaradt.
— A városi költségvetés. A pénzügyi bízottság több napi gyfllésezés után pénteken letárgyalta az eléje helyezett költségvetési javaslatol, melyen u bizottság több féle módosítást eszközölt. A végleges állapot azonban csak akkor tűnik ki, ha b bizottsági nluökuek, ujuépi Elek Lipótnak, visszaérkeztekor (néhány nap múlva) a bizottság teljesen összegezi a végzett munkálatokat. Póladóeme-lés azonban el nem kerülhető. Ez ugyan nem meglepetés Nagykanizsa adófizetőinek, mórt hiszen évekkel eze!8t{, már mintegy 4°/0-kal magasabb volt a
pótadó. Tekintve a város növekedő kiadásait, szinte természetes következménye, hogy néhány percenttől megnövekedik az adóteher.
Tanitó fiuk internátusa. Mind jobban közeledik a megvalósuláshoz az az internátus, melyet a tanítóság Nagykanízsáu akar lélesiteuí középiskolába járó lanilólluk számára. A kormány évi \'¿000 K. a vármegye 500 K hozzájárulási szavazott meg. Szombaton » tanítók küldöttsége Vécsey Zsigmond polgármesternél |árt városi támogatás céljábói. A polgármester nagy szívességgel fogadta az előterjesztést, konkrét tervezetei kért a létesítendő internálástól és a legmesszebb menő támogatásáról biztosította a tanítóságot.
— Megvizsgáló kirendeltség A budapesti mag vizsgáló állomás értesítette Nagykanizsa városát, hogy egy kirendeltsége 1912 évi jan 2-áu Nagykanizsára jöu, hogy működését megkezdje. Egyben kérdést intézett a váioshoz, hogy gondoskodott-e a célnak megfelelő helyiségről és lakájról.
— A „Hungária Altalános Biztosító Részvénytársaság" melyet 18 nagy pénzintézeti 6X00,000 korona alaptőkével alapítóit, megkezdte működését összes ágazataiban és mint értesülünk kötvénykiállítást joggal felruházott főügyuökségét | nagyobb területre terjedő hatáskörrel a Nagykanizsai Takarékpénztári Részvénytársaságra ruházta. A „Hungária" moly kariellen kivül álló, színmagyar társaság, tilt,- baleset,- szavatossági,-élet■ és nép biztosítási továbbá betörés,- jég,- üveg-és állatbiztosítási ágazatokat kultiválja s olcsó dijai, modern, liberális feltételei réven bizonyára egyhamar általános bizalomban fog rúsresülui
- Hulla a kamrában Barta Mátyás öreg koldus Allíla-ulcu 66. st. alall lakolt. Bl|árogatotl talukra, honnan alamizsnával megrakódva szokott hazatérni. Az utóbbi időben a liázbeliek szeme elől hosszabb idő óta ellüul. A rendőrség a házbeliek figyelmeztetődére feltörte a szegény ember kamráját, melyben feloszlásnak induló hulláját találták meg. A halál már több nappal ezelőtt állhalott be. A halál körülményeire nézve a nyomozás megindult. A bolt-testet orvosrendóri boncolás végett a hullaházba szállították,
46/910. fogy. adó.
Felhívás!
Ezennel felhívom szón magánfeleket, akik az 1912. évre a saist llází szükségletűkre felhasználandó bor es bormust után fizetendő borfogyasztási és ifll-adókat szabad egyezkedés utján, évi átalányösszegben óhajtiák fizetni, hogy ebbeli óhajukat a városi fogyasztási adókat kezelő hivatalnál 1911. december hó 21 lől kezdödőleg 1911. december hó 30 ig napjáig bezárólag élőszóval vagy írásban a fizetendő évi átalányösszeg megjelölése mellett annyi-\' val is inkább bejelentsék, mert ezen határidón tul egyezkedni nem leltet
Továbbá figyelmeztetem mindazon magáufelekel, akik az 1911. évre átalány fizetésre kiegyezve voltak és az 1912-ik évre átalányegyezséget nem kötőitek, a birtokukban levő borkészületükel a törvényes jogkövetkezmények terhe alall
legkésőbb 1912. óv január 3-ik napjáig bezárólag
a városi fogyasztási adókat kezelő hivatalban bej leoleni el ue mulasszák.
Végül figyelmeztetem mindazon évi átalányösszegben ki nem egyezett magánfeleket, különösen s szőlőbirtokosokat, akiknek szólóbirtokuk Nagykanizsa város beszedési köréhez tartozik, telje» bor-készletüket ; átoknak pedig, kiknek szólöbirtokuk idegen beszedési körhöz tartozik, a városba behozni szándékolt bor és bormustot — tekintet nélkül a mennyiségre — a törvény állal meghatározott időben a városi fogyasztási adókat kezelő hivatalban annál is inkább bejelentsék, mert ellenkező esetben jövodék csonkítás miatt szigorúan meg fognak büntettetni
Nagykanizsa, 1911. deoember hó.
Véosey Zsigmond a. k.
polgármester.
4 399/tk. 1911.
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. törvényszék, mint telekkönyvi hatóság közhírré teszi, hogy a Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár végrebajtatónak Tiszai Ferenc es neje Faics Katalin végrehajtást szenvedettek elleni 1000 K tőke, cunek 1906. évi február hó 4. napjától járó 7% kamatai, 7% késedelmi kamatai, 99 K 30 fill. végrehajtás kérelmi, 36 K. 30 fill- árverés kérelmi és a még felmerülendő költségek iráulí végrehajtási ügyében a nagykanizsai 2607 sz. tjkvbeu f 524 hrsz. bodonkuti szántóföld 79 K., a nagykanizsai 1327 sz. tjkvben f 7702 hm. ház,, udvar és kert Kiskauizsáu 1076 K., becsértékben 1912. évi január hó 8. napján d. e. 10 órakor ezen tkví hatóságnál Dr. Tripammer Rezsó lelporesi ügyvéd vagy helyollose közbeujöttével megtartandó nyilvános bírói árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fentebb kitelt becsár, melynek felénél az 7702 hr»z. kétharmadánál az 6493 hrsz. alacsonyabb áron el nem adatik.
Az árverezni kívánók tartoznak a hecsfft^/0-át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött keiéhez letenni.
A kir. törvényszék mint tolekkönyvi hatóság
Nagykanizsa, 1911. évi október hó 13. napján.
Gózony s k., kir tszóki biró.
NG/lRIA Általános BIZTOSÍTÓ Részvényt. nagykanizsai ((¡ügynöksége
.nál

uii\\mu/ioni tanai
Telefon: 231 sz
6.000,000 korona.
Elnök: Gróf Károlyi Imre. Igazgatósági kiküldött: Báró Fejérvári Imre.
Tüz-, baleset-, szavatossági- betöréses lopás-, jég-, állat-, üveg-, élet- és népbiztositás. =
Központi székhely: Budapesten, IV., Károly-körut 2.
(a Kossuth Lajos-utca sarkán )
OIobó dijak 1
Modern feltételek! Kartelen kivül!
UtT Védjegy: „HanW. IkW.
A Linimenf. Capsiei comp., a Horgony-Pain-Eipeller
f*Mk*
egy régiónak biionynK háxiaier. mely már sok ¿v óta legjobb bedörtaílíanek bitón roll köazveaynél, oeuzaál m aMfkiláatkaál.
Figyelmeitel««. Silány hamisítványok miatt beváaárláxkor óvatosak legyünk ós <aak olyan erodeU üveget fogadjunk el, mely a „Horooav" rédjegygyel és a RMitir \'\'égjngyiésael ellátott dobozba van csomagolva. ára üregekben K .80, K 1.40 m K 2.— és úgyBiolván minden gyógyaur-tárban kapható. - Wraktár: Tftrtt Jánaf gyógyaioréaiaél, Badaréit
DlRIdltr iróOfMtrtlri u Jrur muUiW,
l\'rágában, Kliaatwthatm** & neu
4
ZALAI KÖZLÖNY
DEORMBKR 18
I7)ért«köl egy viselt cipő elégség!!
MM& Felvesz
a kiadhivata,
és bí
Wajdits könyvkere«
— Dek-tér
_^jfi^l^^t^-jl&ygjl én minden bel- és külföld
. hirdetési iroda.
Miltényi Sándor és Fia
Nagykanizsa, Fő-ut 2., a Város palotájában.
MILTÉNYI-
a legelegánsabb, meghódította a jó ízíéet!
Óriási válaszukban raktáron és mértet, után megrendelésre
Öszi trágyázás!
Óirittfjank
kaaliltánktél I
4100
Valódi ~ ~
Óiakadfaak a
kaaliitánllél I
védjegyű.
Thomassalak
a legjobb éi legolcsóbb foizforiavaa műtrágya!
Rial,114,1,1 •illtraai larláikaájiik
Iliéi, Ilik tirtiltajil-léml iái illáin.
Thomasschlacke i> i , iiii a Tkiaiipkaipkillakrlkii Iirlla.
kit mar Vilmos »«írkímmai.
• t) OtPES T II., Iriráisf-it«».
•ar KttlSnttaan a Jelenlagi randklvttll oloaó árakra fl*y»lm*»uyttk a váairtókat.
Képviselő és raktár Melis ós Pintér Szombathely.
A Zalai Közlöny
S\'*rkuztoi«|i ét kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van
VST Gyomor betegeknek. ^
Mlndaioknak, kik * gyomor meghtlté\'e, vagy túlterhelése, rosti, nehezen ornéssthetU, nagyon meleg, vagy hideg ételek él.cieto &llal, vagy rendetlen életmód kóvelkeitében gyomorbetegséget, mint
Gyomorhurut, gyomorgörcs, gyomorfájdalom, nehéz emésztés vagy ■ nyálkásodást kaptak, ajánlunk egy kitűnő háziszert,
melynek kil*o halita in»r évek «la kl van próbálva. Es a
Hubert Ullrich-fóle növónybor.
Ezen növény bor kltQnö. gyógy hatásúnak talált füvekből, jó bcrral van készítve ás erősíti, életre kelti az ember emésztő szervezetét. — A növénybor megakadályozza az emésztési = zavarokat és előmozdítja az egészséges vér ujjsképzödétét. -
A növénybori idejekorán hawnllva, gyomorbetegtégok mág a csirájukban elfüjtalnak. — Symptoraák mint: Főfájás, felhöfögét, gyomorégés, felfuvódát. romullét hányásnál, melyek chronikus IdÖs gyomorbetegségeknél oly gyakran előfordulnak, elmúlnak néhányszori Ivás uláo.
S^ák\'T\'Alr\'aH Áft é1 cnnnk kellé notle t kö /etkesmányel, mint szorulás, kólika, sziv-kJZjt> tv 1. dobogás, á\'mallanság, valamint voriolulás a májban, epében és a
nagy ¿iiger-étben (Aiany-ér iimtalinik) a tö/é.iybn által gymsan megszüntetnek. A nÖvénybor megszünteti xt einé*ithetlen»éget éi könny* s-.ékeiét *ltal eltávolíttatnak n gyomorhói és belekből alkalmatlan részek
Sovány, halvány kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
legtöbbizör a rossz emésttés következményei, hi -iy«j> vérképíddés és a máj betege* állapotáé. (vágyhiánynál, ideget l>ágyadt«ág ói tossz kedélyhang lat, továbbá főfájások, álmatlan éjjelek kövelkczté» hen ily egyének lassan egészen elpusztulnak. Növónybor aa. elgyöngüli életeidnek uj lüktetést
ad. (f^T Növénylnir loaotza az élvágyai, a\' em\'sztést c-> táplátkozá»t elomozdi ja, elütegiii ar. anyagcserét gyorsítja a vcrkép/ödeat, megtiyugta \'a a feldúlt idegeket és életkedvet szerez. Szám-talan elismerés és hálanyilvánitis igazolják ezt.
NöJÖnybor kapható 3 es 4 koronáéit- a Nagykanizsai, Kiukanizsai, Becsehelyi, Ujudvari, Kis«Komaroinl, Csákányi, Nemeavidi, Tapnonyi, Bohónyei, Nagy-Haj\'»tni, Kelsó-Segesdi Csurgói, lierzencei, Gólai, Lcgrádi, Alsó-Domborul, Kotorii, Muracsányi Kntkai, Podtureni, Szelnicai, cAlsólendvai, Pákai, Baksat, Kovai, Baku, Pólóskei, l\'ucsai, Alsó-Kajki, N«gy-Kadai, Kothelyi, M»r-zalii, Kaposvári, Nagyatádi, Tarányi, Csáktornyai Perlaki, Vuraszdt stb. gyógytárakbun és fűszer* üzletekben és Magyarország legtöbb gyógytárában.
A kanizsai gyógyszertárak 3 és tobb üveg nóvunybor rendelésnél eredeti árak mellett küldik szét mindwOvé a monarchiában.
Mir Utánzásoktol óvatik, 3M
Kórjen csakis
Hubert Ullrich-fóle növény bort
1
HIRDESSEM A „ZALAI KÖZLÖNY"-BEM
---<0----
I.CK\'
■ecJ
obb hatáaa
Hashajtó.
NEUSTEIN
FÜLÖP
cukr ozoTT rWTTTT^^T
hashajtó
(Neuatein Erzsébet-Pllnlál);
i< iil i minden lekinlethon a haeonlA kétaitinényekst elli «¿er mantes minden károt alkatréezektöl a leg-obo sikerrel használják az alteet bántalmainál, könnyen téklatétet «terei, egy vértisxtitó gyögyszer »cin ártalmatl* nabh és alkalmasabb a
székrekedés
egyö\'é»éie, mint a legtöbb betegség okoiójfcra. Cukroson volt« miatt, a gyermekek 1» silveien veolk. Ügy dobol 15 I>llula taitalotnmal 30 fillér egy tekerei B doboua-tehát IJO jiiluUval 2 korona. A pinl el.lre bekUldito mellett bérmentve.
«VAS!
Utániatoktól civakodjunk, Neualoln FOlflp hashajtó plluláll. lessék kérniI Csak akkor valAdl, ha minden doboson a tOrv, bejegyiet Srent l.lpót védjegy és Philip N\'eusleln gyógyiseréss aU-IrAta fekete vörAs nyomfcsban olvasható, A keresk. lArvény »Ital védett csomagjainkon cégünknek rajta kell lennie.
laatltla falap |(é|;,z,rUri. Ii. Llpátkaz
Wien, l\'lankengasse S. Kapható Nagykanlssln: Ralk Qyula, Belua Lajos, Préfer Béla és Szabó Antal gyógyszarészakntl.
Nyomatott a laptulajdouos Itj. vVajdita József köuyvuyoutdájábau Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 1911 DECEMBER 24.
50-IK ÉVFOLYAM 101. SZÁM
VASÁRNAP
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
ttagjalanlk héttőn 11 csütörtökön.
£ien<«Ull «rak: Kg*.« tv IC 10 korona, fíl«v,c 6 korona, Negyeiiívi» 2 koron» 50 Ml. — fcgy«» liám ára 10 Ml.
Kel.ló» »te, kc.tl.\' ; Kerl«>»> .liimii\'l.
lilittljn :
ti NK<-rk*MKtON4«J(.
Szarkaiztottg ss kiadóhivatal Daák-tir 1
l.l.\'nn, 112 _
rlnl.
A mi karácsonyunk.
A Zalai Közlöny ötven szent karácsonyt látott már eljönni és elmúlni és most éppen olyan ifjú, romlatlan lélekkel üdvözli a szeretetnek egész világot átölelő ünnepét, mint lapunk megszületésekor.
Pedig minő más felfogás vezette az emberiséget akkor és mily más körülmények között gyujtjuk meg a szeretet lángját az örökzöld karácsonyfánál most.
Akkor u magyar nemzet már derengő világosságát sejtette ezer éves szabadsága visszatérésének, ma pedig féltve őrködünk, hogy bölcs honfiainktól visszaszerzett magyar szabadságot fiatul óriásaink köny-nyelmüen kockára ne tegyék.
Akkor mindenfelé a tapasztalt öregek, ma szerteszét, minden téren a fiatal darvak vezetik eszeveszetten a rohanó éket.
Nemcsak a politikai életben, nemcsak az irodalomban, hanem u vallásos, erkölcsös felfogásban is a tradíciók teljes felrúgásával, u társadalmi élet biztos- alapjainak semmibe vcvésével döngetik a tudomány és emberi jogok nevében mindazt, ami az emberiséget évezredek óta összekapcsolta és egymás mellett megtartotta.
Támadás, guny a jutalma annak, aki ma a vallás és ósdi erkölcsök mellett sikra
mer szállani. Uj apostolok tanításai hangzik az ember fiai között. Nem tizenketten vannak ők, mint az írás tanitói, hanem egész ármádia jár kel közöttünk belőlük. Nem gyalogszerrel járják be a világot, mint hajdan és mig ajkúikról ugyanaz az ige hangzik, hogy minden ember, ember addig az upostolkodás dúsan jövödelmező mesterségnek bizonyul.
Nincs uj a nap alutt. A francia forradalom idején cs a megelőző korszakban nagyobb lángelmék hintették el tanításaikat az emberi jogokért, mint u jelenlegiek. A mindent felforgató, vérben és emberi jogokban tapodó francia forradalom határt nem ismerő dölyfében az istenség örökkévaló oltárára az érzékiség bálványát állította. De imádatban nem volt része és mielőtt a rémuralom a saját iszonyatába fuladt, már hullává rodhadt az az Izé, amit a gőgös ftuncia u nép istenévé akart tenni.
El fog múlni tólünk ez n pohár is. Magasra tornyosuló hullámok csapkodják a gyémántsziklát. A szennyes habok tehetetlenül hullanak vissza a mindent elnyelő mélységbe és fényesebben, ragyogóbban tűnik ki az örök igazság szirtje ; és hogy az ember fiának lelke megtisztuljon, végzetszerűen szüksége van azokra a visszavisszatérő ostromlásra, mely le nem győzi soha, de megedzi a hitnek és erkölcsnek
és vele a társadalmi békének önzejjaft--. harcosait.
A Zalai Közlöny pedig továbbra is aminelett uz yJlár mellett fog küzdeni, melynek áldozati füstje az ég felé emelkedik; ummellett nz igazság mellett fog ezentúl is sikruszállni, mely nem változik máról holnapra, hanem örökéletű és amelyből az emberiségre áldás és béke fakad.
Jövel tehát szent Karácsony! Hirdesd az örök szeretetet; fürdess meg mindeneket az ünnep szent hangulatában. Engedd, hogy leváljon rólunk a hétköznapok durva salakja. Engedd, hogy felejtsük sebeinket, melyeket sors és emberek nekünk uz élet küzdelmeiben okoztak.
Boldog karácsonyt olvasóinknak!
Nem lesz szabótanfolyam
Nagykanizsán.
Kisiparosaink számában Örökös a panasz a \' nagy ipar ellen, hogy elnyeléssel fenyegeti. A panasz sok esetben |ogos i», mert a modern gépek világa magával hozza a gyáripart, melynek ölébe a kisipar szinte holt bizonyossággal beléhull. Azonban vannak iparok, melyeknél a kis és nagyipar közötti különbséget csak a tőkekülönbség teszi és as ezzel együttjáró szakképzettségi-Ilyen a szabóipar mely miuden időben megmarad kézi iparnak. Ámde itt meg éppen az ízléssel, a divattal való lépéstartás egyik alapja az iparos boldogulásnak. Aki itt elmarad azt a
A régi megyei fizikusok.
Irta. Eötvös Károly.
A híres Sobri Jóska meghalt ezelőtt hatvanöt esztendővel. A lápafói erdőszélben találkozott össze huszonnégy pandúrral, egy század ulánussal s vagy százötven fegyveres hajlóval Neki is volt hat legénye köztük az öreg l\'ap Andor s a fiatal Liliom Jancsi. A csata eredménye nem lehetett kétséges.
Az ulánusokat b. Beust kapitány vezette. Bátyja a kósóbbi b. Beust közös miniszternek. Sobri és társai sokáig lövöldöztek az ellenségre a fák mögül, mit Beust utóbb megunt és rohamot vezérelt. A híres haramiavezér szép aranyveretü Hunár-puskájá-, val vette célba a kapitányt, de mielőtt lőne, körülnézett.1 I.átta, hogy Pap Andor ós Liliom menekülnek, négy, más társa pedig összelőve-vágva. Eldobta a puskát, kirántott egy pisztolyt s azzal insgát agyonlőtte. Ott volt közelben a járási kirurgus is. Valami Durcsány nevü jámbor férfin, ki menten odament n esata színhelyére, hogy a sebesült, de még élő haramiákat keze alá vegye. Valami Szűcs nevü fiatal ember azt mondta neki:
— llozzám ne nyúljon az ur, megtudok én dögleni doktor nélkül is.
Két golyó és három szurony járta kérésztől s kardvágás is volt a fején és mellén egy csomó. A kirurgus mérgesen szólt rá:
— De hiszen gazember, akasztófán kell neked meghallnod.
— Oda sem kell nekem doktor.
Lefogták erővel, ugy bírt vele csak a kirurgus.
— Hát ezzel mit csináljunk ? — Kérdi egyik csendbiztos a járási kirurgust, oda mutatva Sobri holttestére.
El kell temetni.
Ugy lett. Eltemették honcolatlamil. Reggelre kereszt is volt a sírján, koszorú is a kereszten.
A vármegye megnyugodott a dolgon. Csak jó későre, miután a helytartó-tanács kérdezősködött, hívta fel a vármegye a járási kirurgust, hogy mit csinált Sobri holttestével, hol az obductionale proto-collura? A kirurgus azt felelte:
„Minek után mind közönségesen meggyőződtünk arról, hogy az istentelen duhaj rabló maga magát egy pisztollyal agyonlőtte s ekként saját életét kioltván, érdeme szerint való gyalázatos véget ért:
i ennélfogva holttestének obdukálása szükségesnek nem | találtatott".
Szinte leheteti egy kis igaza.
« *
A szentgáli kanásznak egyik] kanásztársa ketté vágta egyik ka,,al fejszével. Sokáig tartott a gyógyulás, sokáig larthalták meg a végtárgyalist.
— Mit kivánsz orvosi költségre? — Kérdi az \'alispán a sértett kanászt. /
— Semmit! — volt a felelet.
— Mit kívánsz fájdalonl) díjul ?
— Semmit!
• — Mit kivánsz munkanmlasztánért ?
— Semmit! \\
Eléje tartják a kanásznak a\\fóorvosi véleményt, mely három íven keresztül fejtegette, hogy minő nagy volt a seb, milyen életveszély származhatott volna belőle, mennyibe került az orvoVlás. A kanász rá sem hederített, csak annyit mondót
— Beszélhet a doktor, amit akaí, de azt ne mondhassa senki, hogy az én bórönAjt megfizette.
S nem fogadott el semmit.
Z A L A l KÖZLÖNY
DKOBMBKH üt.
Az ipariskolai tanítók elkeseredése.
haladó legyűri, annak be kuli érnie a munkahulla-dékkal, vagy be kell álluia a nagyobb ¡pároshoz nuokásnak, de önálló ipar folytatására képtelen már azért is, mert a közönség bizalom elfordul lóle. Ezért azután nem kell csodálkozni, hogy a jobb módúak és a kényesebb izlésllek nagy számban tesznek megrendeléseket a magyar és osztrák főváros cégeinél. Ha valamivel drágább is ezek készítménye, de a közönség Ízlését kielégíti.
Éppen ezért a kisiparosok érdeken szolgálandó a kereskedelmi miuisztérium az ország különböző városaibau váudortaufolyamokat rendez. Ezek közölt Nagykanizsa is. lel vau véve és mert évekkel ezelóti szabószaktanfnlyam rendezéséi kérte az Ipartestület, most hajlandó enuek ineglatlására Az országos techuologiai múzeum, mely e kurzusokai rendezi értesítette a kamatát tervezetéről.
A soproni kereskedelmi és iparkamara felhívta a nagykanizsai Iparleslülelol, hogy a 4—5 hétre terjedő, napi 4 egymásutáui órában lartaudó tanfolyamra a jelentkezők számát terjessze lel és közölje, hogy mikor kiváltja azt megtartatni. Az Ipartestület háromszor is megkereste ez ügyben a szabóíparos\'ikal, de a megkeresésnek csak annyi eredménye volt, bogy a hsnuadszori meghívásra hatan joleutek meg. így tehát a nagykanizsai szabó-iparosoknak a tanfolyam uem kell, amiről az Ipartestület értesíteni fogja a soproni kereskedelmi és iparkamarát. Szabóiparosaiuk pedig ne csodálkozzanak azon, ha wieni meg a budapesti szabó vigécek megrendelésekkel gazdagon megrakodva hagyják « városunkat.
Az úgyszólván már elviselhetetlenné vált szinte féktelenül emelkedő drágaság, mely az ország mindéit rendű s legalacsonyabb alkalmazottait is sorompóba állította, hogy helyieteken könnyítendő, fizetés-rendezésöket sürgessék, a helybeli ipariskola tanítóit sem hagyhatta érintetlenül. E-.ek a napi idegölő munka befejezése után az otthoni nevelésért teljesen nélkülöző. bárdolatlan tömeg esti oktatásával foglalkoznak, mikor a legalacsonyabb najii foglalkozást végző egyén is családja körében a pihenés édes perceit élvezi.
Az ipariskola lelügyelóbizottsága méltányolva e terhes munka értékét, mint több éven át költségvetésében ez évben is gondoskodott az ipariskolai tanítók Üzetésreudezéséről, azonban arról, mintl midig is bizonyára ezúttal is megfeledkezett gondoskodni, hogy javaslatának a város l\'éuzügyi bizottságánál is érvényt szerezzen Igy történt meg ismételten az ijiariskolai tanítókra nézve az a lesújtó, amhitiót 8 munkakedvet teljesen megbénító intézkedés, hogy amikor a város legalacsonyabb rangú alkalmazottjai is részesülhettek uz elodázhatlau lizetés rendezés áldásában a l\'éuzügyi bizottság az ipariskolai felügyelő-bizottság tizetéstrendező javaslalát mint a mult évben is ez idén is elvetette, csupán az ipariskola vezetésével megbízott igazgató fizetését emelvén; mely határozatával az ijiariskolai tanítótestület eddigi munkakedvét ugyszólva teljesen inegseiumiaitette.
A tanítótestület bízva it város nemesen gondolkozó képviselőtestületének jóindulatában, a folyó hó ¡ín-án tartott rendkívüli értekezle.ének határozatából kifolyólag kérvónyileg lógja felkeresni a város Képviselőtestületét, nemkülönben küldöttségileg a felügyelő-bizottság Elnökét is kérvén, hogy u felügyelő bizottság lizetésrendezésl célzó javaslatában felvett összeg a városi költségvetésbe felvétessék s a helybeli ipariskolai tanítóság többszörösen országosan kitüntető elismerést aratóit munkássága hoiioráltatván, ismét a régi kedvvel és ambicíóval folyjon a munka tovább a megszokott, áldásos mederben,
Karácsony estéjén.
Karácsony estéjén Valahol — valahol, A fDIdre a meuyboll lehajol, lehajol.
Bizonyosan a föld Legfájóbb részére, Elhagyott szegények Koldus vidékére.
Lehajol hozzája, S megcsókolja szépen : Az örök Szeretet, A Jézus nevében!
S ettől a csóktól szét a világon : Elárad rajtunk egy édes álom !
Angyali ének zengése üt meg, S üteme tisztább lesz a szivünknek.
A koldust, aki elmegy mellettünk : Egy percre által öleli lelkünk !
Testvérnek nézzük — u testvérünket, S megbocsátunk az ellenségünknek.
Es elmerengünk egy nagy ábrándon: Az örökében, a múló halálon!
— Légy áldott J zus, akármi vár ránk . . Hátha nem álom? Hátha nem ábránd?!
Szubolcska Mtlyly.
Hanekovice János
ipariskolai Unitit.
A Kanizsai csoda.
Ugy a helybeli míut a fővárosi sajtó igen sokat — de uem alaposan — foglalkozik Ihászi Horváth lstváu inaguetícus dolgaival, s miután a nagyközönség is .élénk érdeklődést" tanúsít a csodás dolgok irányában ^ós hol feltétlen hitelt ad sutiak, ami nyomtatásban megjelent, hol pedig (sz úgynevezett inte-ligoutia) teljes sviiidleriáunk tarja az egész dolgot, mi, mert nem értünk hozzá, nem akartunk a dologhoz hozzászólni mindaddig, inig erre nézve compó-tens szakértő véleményét meg uem hallgattuk.
La|iuuk munkatársa felkereste tehát Ur. Szabó Zsigmond nagykanizsai kórházi orvosi, aki egyidóbei. maga is sokat foglalkozott u bypuosissal, miut gyógy tényezővel. A doclor ur szíves volt muukatársuukat fogadui s munkatársunk az iuterviewról következőkben számol be:
Először is megkérdeztem Dr. 8zabó urat, hogy mit tart Ihászi Horváth kísérleteiről, melyek az országos sajtóban is oly nagy lerjedelembou voltak méltatva.
Dr. Szabó ur kijelentette, hogy ismeri Ihászi Horváth István ur dolgait, ó maga is érintkezett beszélt vele e tárgyról és véleménye a következő: .Ihászi Horváth István úrral ugy vagyuuk mint a .jogtechnikusokkal" akik az ügyvédi irodákban pereket másolnak ós utóbb azt hiszik, hogy ók is tudnak periratokat csinálni, vagy miut az egyetemi tanszékek
mellett alkalmazott szolgák is, ha 30 — 40 évig hallgatják a tanár előadását, annyira elsajátítják a külsőségeket, hogy maguk is azt hiszik, sőt a közönség is, hogy behatollak az illető tudoiiiáuy ág mélyébe is.
Pedig a hypuosis igen nehéz, igeu kényes dolog és ha a törvény vagy miniszteri roudelet uem is tiltaná meg orvosnak nem ofvosnak egyaránt a korlátlanul való hypnotisálásl, akkor is óva intenék tniudeu Jaicust, hogy a bypuosissal hivaiásszerüen foglalkozzék *
.Kétélű fegyver a hypnosisj— mondotta munkatársunknak Szabó dr. — s vagy abba a hibába esik uz ember, Itngy hajlandó lesz sviudlizui és önkéntelenül is szédelgőté lesz, vagy pedig, bogy médiumát felültetik ós fauatícuságábali odajut » hypnotisáló, hogy mindent elhisz meg a lehetetlent is és önmagát téveszti meg elsósorbau — és aztán a médiumot.
Aki jóhiszeműen igazi alapos ludomániossággu akar s hypnolisálással gyógycélokhól foglalkozni, az első sorban kitűnő orvos, másodsorban kilüuó psychíater logyeu, hogy kárt ne tegyen ember, társában. An ,ak tudnia kell, mi lehetséges és mi lebeteileu.
Lehetetlen például olyat kérdezni a médiumtól, hogy hol van Bauer Bajor La|os. Mert a médium azl nem tudhalja, és ha felel rá akkor vagy be van tanítva, vagy be ukarja csa|ini a liypuotisórt és a kíváncsiskodót.
Lehetetlen például a föld alá küldeni médiumot (ahol még nem volt) és szénbányái korestetni vele Amit még nem telt a tnodium ébren, azt alva sem lógja megtenni.
Mert különben azt is szuggeiálhaliiám egy napszámos embernek, hogy például ó s francia köztársaság elnöke és ükkor elkezdoue franciául beszélui, utóbb meg hogy ó a perzsa sah, akkor perzsa nyelven is beszélhetne.
Ezek lohetetlen és kizárt dolgok. Hypuolisálás-sal csak vissza lehet idézui uz agyba ait, ami olt egyszer helyet foglalt, vsgy éreztetni valamit valakivel, amit már egyszer érzett, például egy 90 éves hajadonnak be lehet szuggorálni hogy most 4 esz. leudós és akkor az irása, a beszéde, a tettei olyanok lesznek, mint egy 4 éves gyermeké
Egyszóval a hypnosis uem csods. Lehet vele gyógyítani, de bogy mikéut és bogyau, azt sem a médium (még ha szakácsnő ísj nem tudliatia, sem a laicus hypnutisör.
A hypuotismus gyógyító eszköz az orvos kezében aki a sok száz és száz féle eszköz mellett ezt is elő veszi — iu ultims rátio — ha szükség vau rá s ha már miieden fegyvere csütörtököt mondott, de minden betegségei mindenkinél és mindenkor bypuosissal gyógyítani akarni orvosnál is szédelgés számba megy.
Ihászi Horváth István ur szorgalmas tanulással megtanult hypnotisálni, tud is bypnolisálni, lesznek is médiumai akik at ő technikájára elalusznak . . . de ... de . és ez a legfontosabb : hivaiásszerüen ne hypnotisáljou ; mint jó akarójs mondom ezt, mert ha belügyminiszter megengeduó is neki — akkor is rajta vesztene. Jóhiszeműségét és jóakaratát azonban egy percig sincs okom kétségbe vouni.1\'
AVILKA SUCHARD^"
- Különlegesség. ^
DECEMBER 24.
ZALAI KÖZLÖNY
S
Nagykanizsai «Bankegyesület Részvénytársaság.
Emberemlékezet ót» a Kazíncy-utcában van a „Bankegy esOlet", ahogy ezen pénzintézetet röviden nevezik. Régi alapítása ez Nagykanizsának; 1873-ban ho/.ta létre a gazdasági szükségesség, mert a wieni nagy válságot követó periódusban Nagykanizsának szinte mesés gabonakereskedelmi időszaka következett, mely alatt a Bankegyesület a kereskedővilág kedvenc pénzintézetévé lett és igy az ifjú intézmény hamar erőre kapott és gyorsan fejlődött, nagyon szolid és körültekintő ügykezelése folytán pedig azóta is állandóan erősödik és megizmosodik.
Az iutézet 2000 drb egyenkint 200 koronával belizetett 400,000 korona részvénytőke, továbbá mintegy 150,000 kor. tartalék alappal rendelkezik és az igazgutóság tavaly 15,000 koronával a tisztviselők részére nyugdíjalapot teremtett. Amellett a részvényeseknek is állandóan szép osztalék jut és legutóbb is tt%\'ot kaptak.
A Bankegyesület első elnöke Karoag Béla volt; ennek Nagykanizsától történt eltávozása óta pedig ujttépi Klek Lipót foglalja el az elnöki széket. (ígyvezető igazgatója Hirschler Sándor.
Az igazgatóság tagjai: Sommer Ignác, Stern Sándor, Weiser \'József, l Vetsz Tivadar. A felügyelő bizottság tagjai: Kben-spanger Leo, L&ivy Adolf es Schmidt Frigyes.
A bank üzletköre kiterjed mindazokra az ágakra, melyeket a hasonló intezetek felölelnek. Elfogad váltókat leszámítolásra, foglalkozik értékpapírok, sorsjegyek és külföld! pénzek vételével és eladásával. Bevált szelvényeket és kisorsolt értékpapírokat. Beszerez szelvényutalványok ellenében uj szelvényiveket. A legmesszebbmenő előzékenységgel ad előleget értékpapírokra Elfogad takarékbetéteket folyó számlára és belet-könyvecskekre. Elfogad általiban mindennemű megbízást, melyek a bankszakmába vágnak.
A Bankegyesület osekforgalma évről-évre emelkedik, az összforgalom a lefolyt évben 100 millió Korona volt.
Magyarországi Gazdacimtár.
Mezőgazdaságunk, kereskedelmünk éa iparunk, nemkülönben társadalmi kérdésekkel foglalkozó testületeink regen nélknlözuek egy oly megbízható munkát, amely lájékoztatua az ország uagyobb birtokairól. A legutolsó olyau munka, amely az Összes 100 kat. holdon felöli birtokosok kimutaiását tartalmazta, a Baross Károly által 1893-ban szerkesztett — tehát azóta tel|eseu elavult — „Gatdaoim\'ár" volt. Ezt követték kisebb, bézagpótlókul száut más kiadások, ezeknek hibája volt azonban, hogy hiányzott belölok a hitelesség a bii tokosok lulajdonábau lovó ingat-lauok kiterjedését illetőleg, továbbá, hogy nem is voltak teljesek.
Ezekre való tekintettel az Országos Magyar Gazdasági EgyesQlet egy uj és teljeseu hiteles magyar és német nyelvű „Magyarországi Uazdacimtár" kiadását határozta el. Így keletkezelt ez a hatalmas muuka, mely most jelent meg és felöleli megyénként ós ezekbeu a községek betűrendjében a luo kat. holdon felüli birtokosok chniegyzékét, a tulajdonukban levó ingatlan művelési ág megoszlásával, az egyes megyék mezőgazdasági ismertetését stb.
A muuka szerkesztője zsitVabesseuyői Rubiuek Gyula, az OMGE igazgatóin, ami maga is biztosíték arra, hogy az OMGE kiadásában megjelent Magyar-
országi tiaidaciuitár, amennyire az ily nagyszabású munkánál lehetséges, tökéletes és hú lükrót nyújtja az ország 100 kat. holdon felüli, birtokosainak, annál is inkább, mert a munka a pénzügyminiszter rendeletére a pénzügyigazgatóságok állal rendelkezésre bocsátott adatok alapján késjOlt.
A Magyarországi Uazdacimtár — amelyhez méreloibeu hasonló szabású munka ezidószeriut nem is jelent meg a könyvpiacon — gyakorlati használhatósága megbecsülhetetlen mert nemcsak azt tud|uk meg abból, hogy az ország bármely 100 kat. Itoldou felüli birtokosának mouuyi szántóföldje, rétje, erdeje, szőlője stb. vau, hanem a birtok talajminóségére is következtethetünk, amennyiben a birlok kat. tiszta jövedelme is feltünletteteu a munkában Ugyancsak tartalmazza a címtár a loo holdon felüli bérlók címjegyzékét is
fontos része a munkának a valamennyi vármegyéhez kapcsolt kimerítő gazdasági mouografta. amelyeket Kabriczius Endre, az OMUE segédlilkára irt meg, és amelyek ktterieszketluek nemcsak a megyek lalajtiszoliyaira, fekvésére, munkás- és birtokviszonyaira stb.. hanem különösen abból a szempontból fontos, hogy megtudhatjuk ebből megyénként, hogy kik a nagyobb állattenyésztők, kik törzskönyveztetik marhaállományukat, kik a kiválóbb ló-, serlés-, juhtuuyésztök, kiknek van mezőgazdasági szeszgyáruk, sörgyáruk, melyek a nagyobb gőzmalmok, .bortermelők, mely községekben vaunak gazilakörök, I hitelszövetkezetek stb., melyek a megyék nevezetesebb mozőgazdaságl intézményei, kik a dolisut termelők stb.
Kiemelendő, hogy a Magyarországi Uazdacim tárban szerepel elsóizben Horvát- és Hzlavouország loo holdon lelolí birtokosainak kimutatása.
A munka a kön nyíl és gyakorlati kezelhetőségre való tekiutetu-1 uévmutatóval, magyarázó stólárral és használati utasítással vau felszerelve, úgy llogy a címtár kezelése rendkívül könnyű. A Magyarországi Uazdacimtár bizonyára uagy ollerjedtseguek fog örvendem, ennek nemcsak iparo ok, kereskedők, péttz-íutézetek, testületek vehetik haszuát, hanem maguk a biitokosok is, mert ez a munka a közvetlen beszerzési forrásokat tárja föl azok előtt, akik mezőgazdasági terményeket, tenyészállatokat kiváunak beszerezni.
A Magyarországi Uazdacimtár tekuikai előállítása a „Pátria" Irodalmi és Nyomdai It.-T. munkája. Hogy mily terjedelmű a munka, arra tájékoztatóul szolgáljon, hogy loOo oldalra terjed és l> kilogrammot nyom. A munka szövege magyar és német, ára 60 korona. Megrendelhető az OMUE Könyvkiadó-Vállalatnál, a „Patria" nyomdai r.-t.-nál, Budapesten, IX., Cllői-ut 25.
— Karácsonyi ájtatosságok- A szent
karácsony templomi ájtatosságai a Szent Ferenc-rendüek plébánia templomában a következő sorrend szerint tartatnak meg. A szentesti éjféli mise f. hó 24-én éjjeli 12 órakor kezdődik. Karácsony első napján 25-én reggel 7 órakor pásztormise lesz. d e 10 órakor szem beszéd és ulánna ünnepélyes nagymise; d tt. 8 órakor litánia. Karácsony masnapján, 26 án reggel 7 órakor szentmise, 10 órakor szentbeszéd és utána ünnepélyes szent mise; d. u. 3 órakor litánia zárja be a karácsonyi ájtatosságot.
— János püspök installációja. Uróf Mikes János monnan kinevezett szombathelyi egyházmegyei püspök installációja január hó 6>áu fog végbemenni s bár maga a püspök a rendkívüli ünnepségek mellőzését kerte, mindaznuállal beiktatási ünnepélyére uagy elókészülotek történnek. Az uj püspök január hó 3-án a déli fél I órai vonattal érkezik Szombathelyre. A rendező bizottság küldöttsége a t&uiegye balárán, Celldömölkön, fogadja at uj főpászlonfcahol a küldöttség élén HeibstUéza alispán fogja ót üdvözölni. A szombathelyi vasúti állomáson a város képviselőtestülete élén a polgármester köszönti A fellobogózott városban az egyesületek, testületek n a tanulóknak sorfala közt vonul a szókesogyházig, ahonnan rövid szenlségimádás és áldás után az uj püspök a püspöktől ha vouul. Ugyanekkor fogad|a a nála megjelenő küldöttségeket is. Este liszteletére fáklyás zene lesz. Január tí-áu reggel fél ti órakor lesznek az egyházi ünuepségek. utána ismét fogadtatás. délben a kultúrházban ebéd.
— Ker. jótékony nőegylet. Intézményeink és testületeink csak néha lépnek a nyilvánosság terére, ha valamit rendeznek, — máskülönben csendben élnek. A jótékonyság érdekében élnek, nem csapnak zajt működésükkel, hanem cselekszenek az etaugelium szava szerint: „ne tudja a |obb két, mit cselekstik a bal." — Igy élt a ker. nőegylet is. — Nei|i különös tehát, ha at egylet kebelében megnyilvánult legkisebb mozgalom is a szokatlan hatásával nyilatkozik meg. Igy a napokban Itire kelt, hogy dr. Szekeres Józsefué. a nőegylet örökös elnöknője, le akar mondani állásáról. Nem tudni, mi adta az okot erre az elhatározására, de hogy általános meglepődést keltett, az természetes. Talán ez volt a karácsonyi vásár nyomott hangulatának is oka. Akkor, mintha levegőben lett volua már, Dr. Szekeresué szándékának hire. A nőegylet választmánya nem várta meg, inig elnöknője tudomására hozza szándékát, harmincegyen meglepték szerdán a mit sem se|tő Szekeresnél s kérték, hogy a ragaszkodás és tiatlelet ilyen jelét látta, nyugtassa meg a nőegylet tagjait at egylet jövője felől s tartsa meg elnöknói tisztét továbbra is. A küldöttség kérése uem hangzott el hiába, Dr. Szekeresué nem térhetett ki a határozott válasz elől, hogy továbbra is megtartja helyét\' s nem törödik az esetleges kicsinyességgel, hanem szívvel és lélekkel munkásvezetóje lesz továbbra is az egyletnek. Ki tudja, hány szegény imáia kérte az Ural, bogy a jótékonyság e nemes lelkű angyala helyén maradjon. 8 olt maradt! Legyelek nyugodtan szenvedő emberek, a tiétek ismét egy lélek életfogytiglan és segít nektek hordaui az élet nyomorát !
— A kanizsai helypénz bérbeadása. Folyó hó ÜO-án volt a városház tanácstermében nyilvános átverésen a várOsi piaci llelypénzszedési jog bérbeadása A város részéről jelen volt Véeaey Zsigmond polgármester, Dr. iWntzik Ferenc városi ügyész és 8abjáu Gyula dr. főjegyző. Ebben az ügyben ez volt a harmadik árlejtés. Ugy az előzőkön, mint a mostanin csak Neuerer Keppich és Hrankovich karán-sebesi cég mely eddig is bérlője volt a helypiacuak, lett uiánlalot. A céget a tárgyaláson, melyről jegyzőkönyv vétetett fel Keppich Manó és Braukovich Péter kir. tanácsos cégtagok képviselték. A második árverésen tett ajánlatnál most nagyobb összeget ajánlottak fel. (34,188 K 88 fill.-t). Azonban azt kéri a cég.
HÍREK.
^«rác5or>yi strófái*.
Karácsonyest: — tegnap, ma és holnap
Mese-világ tengerébe folynak.....
Apa, anya s gyermek: bohó pajtás, Lelkűk-szivük csupa rózsahajtás. Játék, mosoly, angyaléllek csendül A fiíld fölött most ünnepi csend űl.
Ilyenkor ki-ki boldog és örül, Csak agglegény és postás dörg-pörül : Az haza bújik, ez lót-fut folyton ifi nap-éjen átal ügyel a fronton, Hogy csomag, újság, képes és levél Repül; és célt csak egy-egy ha cserél.
Hővárő lelkek az eget nézik; Mivel a fehér krisztkindli késik „Fázni és szánkózniI" — hangzik karban l<n|>át és hóvonó vár a karban Szegény pelyhek igy zavarba estek S most onnan pirulva hullni restek.
. . . Ezért fekete a fehér-karácsony: Ezért keserű most az én kalácsom . .. Ezért nem látni embert se hóból Ezért nem válik cukor a sóból — A v. tanács pótadót ezért emel, Mert a jó hó Ián húsvétig telel...
T. J.
4.
ZALAI KÖZLÖNY
DECEMHEU V4.
hogy a városi mázsáló kezelése és euuuk jövedelme engedtessék neki át. A kezelő személyzet fizetése és dologi kiadások a bérlót terhelik. A városnak eddig 6 -600 K jövedelme volt ehból A bérlók célja, hogy a városi mázsáló jövedelmét célszerű újítások, beruházások állal emeljék, de a közönségnek könuyebbeu bozzáférhetóbé tegyék és a haszuálhatás idejére is kellő kényelmet uyujlsauak a közönséguek Sót az élelmiszer piacon is alkalmaznak a közön ség számára mérleget aminek jelentőségét a vásárló közöuség bizonyára tudja legiobbau méltányolni. így termeszetes, hogy a mérlegjövedelem lokozódui fog, amiből később a városra haszon háiamlik. Ainit pedig e célra a társaság beruházásokat eszközöl, az 3 év múlva a város tulajdonába megy át. Ki ajánlat véleményezés végett a pénzügyi bizottsághoz kerül, onnan pedig a közgi üléshez, mely még e hónapbau meghozza a «égbatározalol. A cégnek a várossal kötött eddigi szerződése folyó december hó Hl éu jár le.
— Oasínói közgyűlés A nagykanizsai caaiuó folyó évi december hó ü6-ik napián d. e. IO\'/i órakor saját termében tartja évi rendes közgyűlését A közgyűlés tárgyai: 1. A választmány évi |eleiitése. í A számvizsgáló bizottság jelentése. 3. A költség előirányzat elóterieazlése és megállapítása 4. A tagsági dij megállapítása fi. Netáui indítványok, ti. Kiuök, alelnök. Ifl választmányi rendes, 4 póttag és 3 számvizsgáló bizottsági tag választása.
— Bosnyák Géza az ipartestületi vendéglőben. A vasárnapi néptelen beszámoló uláu Bosuyák (iéza országgyűlési képviselő többfelé tett látogatásokat. Fenjárt a Casinóban és a Polgári K*ylelbeu is. Mintha csak érezte volua a szükségét annak, hogy észrevélesse magát a kanizsai polgársággal, ha már a beszámolón meg uein jelent. Vácsorára a Somogyi-féle Ipartestületi vendéglőbe ment, melynek nemrég bereirUzott külön éttermében csakhamar köréje sereglett néhány párthíve. Ott volt uiuépi Klek Ernő, Hajdú Gyula dr , Samu József, Tólb Lajos, Halvai Frigyes es több iparos. Derüli haogulatban borozgatott a társaság ugy éjfélig. A távozó képviselő Somogyi Zsigmond vendéglősnek a jó ételek és italokért elismerését fejezte ki.
— Hanuka-iinnep. Az lzr. jófékony nőegylet szerdán délután hanuka-Uiiuep keretében mintegy 80 leányt ruházott fej. A gyerinekseregel dúsan | terített asztalnál vendégelte meg a nőegylet, melynek érdemes elnöke Vidor Samuné unió és a válaaziináuy több tagja sürgölődtek a leánykák körűi, hogy minél bátrabban uyuljauak a jóízű falatokhoz A jóllakott és boldogan távozni készülő gyermeksereg nevében Falcer Kata 4. osztályú tanuló mondott hálás köszönetet azoknak, kik a didergő gyermekeket betakarják
— Sasa-Faragó Münchenben. A Műncbe-ner Posi irja, hogy Sasa Ferenc és Faragé Márlou, a Nagykanizsán jól Ismert festő művészek a sajti műtermükben kiállítást rendezlek. A nevezett lap kritikusa elismeréssel nyilatkozik mindkét művész alkotásairól. Különösen dicséri Sass-nak arcképeit és, figurális müveit. Faragóuak pedig tájképeit emeli ki. Faragó különben a napokban Kaposvárra érkezett, hol festő iskolát nyit a köiös cég alatt, de az oktatást Faragó fogja vetetni.
— Kémínyseprők sztrákja. A kéményseprő szerencsét |oleul, szívesen látják minden házbau. Már csak azért is. mert a füsttől ó szabadit|a meg a lakókat. Most a derek kéményseprő segédek maguk is akarnak re.sze.~fllni abban a szerencsében, bogy jobban élhessenek az eddigi módnál. Benyújtottak hál a mesterekhez köteteleseiket, mely áll : havi 32 K fizetésből, 48 K táppénzből, az összes mellékkor»- | setben való részesítéseiből. A téli kisegítőknek havi l\'io K fizetést és hogy a kisegítőkkel a reudea segédek rendelkezhessenek, ne a gazda. (.!?) Nős muntásokuak lo K havi lakbér,, nőtlennek lakás, lúlés, világítás, takarítás és mosdó vízről való gou \' doskodás Csak szervezeti munkások alkalmazhatók.\' Bizalmi-férfiak elismerendők. Ez ügyből kifolyólag
I éven belül a segéd el nem bocsátható. A szerződés kél évig érvényes A mesterek éa a segédek közötti ügy Halvái Frigyes iparbiztoa elé kelült, liálkay Latos, kiuek segéd|e a saját öccse, elfogadta az összes pontokat, inig a többi inesler havi fizeté» !
éa táppénzül 70 K-ál hajlandó fizetni Mivel a segédek ezt el nem fogadták, a további tárgyalást beazüutetlék, a munkakönyvek a segédeknek kiadattak. Ujabb tárgyalás volt f. hó jíí-éu. mellyen a munkaadók és segédek közt teljes megegyezés jött létre. A fizetés havi 78 K-bau állapították meg. a kisegítőknek havi 80 K-át, és kimondták, hogy kisegítők tanoncok is lehetnek. A bizalmi férliak intézményétől pedig a segédek elálllak.
— Virillstauévjegyzék kiigazítása. A leg-j több adót fizetők névjegyzékének kiigazítására kiküldött bizottság f. hó í)-án tartott alakuló gyűlést Vécsey Zsigmond polgármester elnöklete alatt. Bizottsági elnöknek egyhangúlag Plihál Viktor dr. közjegyző, jegyzőnek pedig ifjú Babóchay (fyörity választatlak meg. A névjegyzék kiigazítása cél|ából a
\'bizottság 93-áu tartotta első értekezletét.
— Elhalasztott befizetések A Délzalai Takarékpénztárral egyesült Önsegélyző szövetkezeiben a f. hé \'26-ére (hétfőre) eső befizetések az ünnep miatt 39-én pénteken, a ifi-ára keddre ^só befizetések szombaton azaz 30-án eszközöltetnek.
A tíazdasági Takarékpénztárral egyesűit Önsegélyző Szövetkezet hétfői befizetése 29-ére péntekre és a keddi befizetések szombatra 30-ára ha-lasztaltak.
A nagykanizsai Segélyegylet Szövetkezetnél (Osengeri-ut 4 Pesti magy. ker. bank-palota) a karácsony hétfőre eső befizetések ugyanazon héten \'28-án csütörtökön, a keddre eső befizetések pedig \'29-én pénteken foguak megtartatui
A Nagykanizsai Takarékpénztárral kapcsolatos Önsegélyző szövetkezetben a f. bő i >. és 20-ára, hétfőre és keddre eső befizetések összevonva f hó 2\'.l-en pénteken tartatnak meg.
A Néptakarék pénztárral kapcsolatos Önsegélyző Szövetkezetnél a f. hó 26-ára keddre eső befizetések a következő kedd-n jau. \'2-án eszközöltetitek
— Szegény gyermekek felruházása. Az első nagykanizsai magyar asztaltársaság szombat d. u. a Polgári Kgylet egy\'k ¡érmében 1-8 szegény gyermeket látóit el téli ruhával. A tetőlól-lalpig felruházott boldog gyermekek hálásan köszönték meg az egyesület elnökének, Horváth Istvánnak, a róluk való gondoskodást,
— Iskolaorvos. A nagykanizsai izr. iskolaszék legutóbb tartott gyűlésén megválasztotta Dr. Darányi Árpádul az izr. elemi és felsőkereskedelmi iskolához iskolaorvosnak.
— Uj cégek. Nagykauizsa város tanácsánál, mint első fokú iparhatóságnál a következő uj cégek legyeztettek be: Bogeurieder Károly éa Strem Ottó borkereskedők, Babka József hentes, Mácsovics István korcsmáros
— Állatvédelem télen Goudoskodjtink elsősorban muukás állataink s ezek között kivált lovaink védelméről. Patkoltassuk a téli síkos útra éles sarkú patkókkal. Jeges ul, havazás esetén, kisebbítsük a rakományt. Miuden \'.ullerbeléa, állatkínzás s ez az 1879. évi XL. törvénycikk 86-ik §-a alapján 8 napig terjedhető elzárással és »00 koronáig terjedhető pénzbüntetéssel sújtható. Ne hagyjuk munkás álla-laiukat a hidegbeu betakarallauul hosszabbau vesztegelni, bauem munka után igyekezzünk velük az istállóba. Hűséges házőrzőinket, a láncos kutyákat is vegyük védelmünkbe. Tatarozzak kj télire ólját, hogy szél, hó ne járhasna át a benne meghúzódó állatol, almozzunk jól benne a védjük meg lehetőleg kivűl is a hidegtől, szalma boritékial. Segítsünk a téli fagyos világbau, a hóval borított területeken eleség- , bei alig jutó madarakon is, állitauuk fel számukra védett helyen etető asztalkákat » lássuk el azokat valamely oly olcsó, keverék eleséggel, amelyben mindeu ott megforduló madár-faj fellelheti a neki alkalmas ételt. Jó e célra a rosta-al| gabona, keverve olajt tartalmazó magvakkal, asztalról lekerüli hulladékokkal, hus-, szalona-, zsir-, faggyú daiabkákkal. Végre ha állatkínzásnak vagyuuk tanúi, lépjünk,
közbe a kérjük a kihágól emberséges viselkedésre, amulylyol védtelen, panaszkodui nem tudó állatainkkal mint aziutén érző léuyekkel szemben is tartozunk.
— A trachomások ellenőrzése. A belügyminiszter értesítette a vármegye aliapánját, hogy a trachomások gyógyításával \'megbízott orvosok működésének közvetlen ellenőrzésével Vas éa Zala vármegyék területén dr. Schuller Vilmos» a perlaki állami szemkórház igazgató főorvosát bizta meg, aki evégből később megállapítandó útiterv szerint a trachomával fertőzött krtzségekot évenként egyszer a gyógykezeléssel megbízóit orvos kíséretében meg fogja látogatni.
— Betörés az izr. templomban. Pénteken reggel az izr. templom szolgála, amint kizárta a lemplomajtót, észrevette, hogy az ajtó mellett levő pörsöly nyitva vau. Először azt hitte, talán rendes ulou módon a templomi gondnokság nyitotta ki és vette ki belőle a pénzt, de csakhamar észrevette, hogy az ajtó mindkét oldalán elhelyezett vaspör-sölyról a lakat le van verve, a szekrényalj^n pörsöly vasajlaia pedig le van feszítve és teljeseu üres mindkettő. Nyomban jelentette a llikári hivatalban A titkár értesítette a rendőrséget, mely a helyszíni vizsgálatot nyomban megtartotta. Megállapiltatolt, hogy a templom északi oldaláu levő alacsony drótkerítésen átugrott a lettes, a templom keleti oldalán levő keskeny közhöz vezető ajtót felfeszitelle és bement Azután zavaitalanul dolgozhatott, mert ez a a rész eldugott hely. Az ablak erős vasrácsát kifeszítette és eltörte, egy téglával betört egy ablakfiókot. benyúlt és kiuyitotU az ablakrámát, miközben kezét az Qveg megsértette, amit az ott talált vér-nyomokbol látni. Azután kényelmesen bejuthatott a a templomba, hol a két pörsölyt feltörte éa tartalmát magával vitto. Csak kisebb összeg leheteti bennök inert miuden hónapbau kiürítik, A templomi pör-sölyők betörés elleti ogy társaságnál biztosítva vannak
— Hasznos és célszerű karácsonyi ajándékok kaphatók a Siitger varrógép Részv.-társaság raktáraiban, melyek mind az ismeretes vöröa
8\' betűvel vauuak ellátva. A Singer varrógépek jóságát és tökéletességél dicsérui ma már fölöslegei-, mert dicsérik azok önmagukat. De néhány újításra akarjuk a közönség ügyeiméi felhívui. Már messziről látható a nagykanizsai raktár impozáns kirakata, melyben egy duplaszárnyas bobin gép áll, melyuok ajtó,a önműködőlég nyílik ki és záródik le. A visszahajtott tetőlap varrás alkalmával egy meghosszabitott varróasztalt képvisel A bubin gép rendkívüli haszna mellett gyönyörű bútordarab, mely még a legszebb szalonnak is díszére válik. A legszebb hímzések mellett harisnyát is lehet vele foltozni, tömui. Ezek az előnyei a mindenkitől jól ismert Singer varrógépnek, mely a legszebb és leghasznosabb karácsonyi ajándék lehet mindeu caaládbau. A gép kezelését és a gép szerkezetét dij nélkül lauittatja meg a társaság.
A női klinikákon a természetes Ferenc JóMef-keserüviz a légkedveltebb hashajtószernek bizonyult Meg a legérzékenyebb betegek is szívesen használják a valódi Ferenc József-gyógyvizet, mert kitúnó hatása mindig gyorsan, biztosan és minden kellemetlen mellék- vagy utóhatás nélkül áll be. Tauffer tanár és a nőgyógyászat számos más kiváló képviselője egybehangzóan diosé-rik a régösmert Fereno József-keserűviz jótékony hatását. — Gyógylárakban és fűszer-kereskedésekben kapható. A Szótküldési-Igazgatóság Budapesten.
Kellemes ünnepeket
kíván
Igen tisztelt vendégeinek, ismerőseinek és barátainak
SATTLER LAJOS
a ROTÁL káribáz tnliydmiosi
DECEMBER 24.
ZALAI KÖZLÖNY
Nagykanizsa mint gazdasági tényező.
Mig Nagykanizsán egyes városi alkotások tekintetében évek óta stagnálás észlelhető, mig sok égető kérdés nem tud hosszú esztendők óta a megoldásig eljutni, addig a polgári tevékenység, mely az iparban\' és kereskedelemben megnyilatkozik, olyan haladásról tesz tanúságot, amely városunkat a Dunántulnak egyik első városává avatja. Az utolsó évtízedbon Nagykanizsa gyáripara olyan lendületet vett, hogy euy egész mún-kástársadalmi réteg alakult ki közöttünk, melynek fogyasztási képessége megtermékenyítőig hatott kisiparunk, kereskedelmünk és őstermelésünk fokozottabb forgalmára
Nem maradt a körülmény hutás nélkül a drágasági viszonyokra és a munkabérekre nézve se. Mind több munkáskezet von el it gyáripar a földmiveléstől, atjii által megszült\' ott a munkásfölösleg és természetes előidézője lett a mezei produktumok áremelkedésének. l)e kihatással van ez a körülmény a társadalmi kialakulásra is. A földtől elvont jogtalan munkásnép már követelóleg döngeti a választójognak előle elzárt sorompóit és bizonyos, hogy osakhamar be is fognak azon bocsáttatni.
Pénzintézeteinket, melyek hiteligényeinket szolgálják és a melyekké\' a gyáripar, kisipar és kereskedelem fotylonos, élénk összeköttetésben van és amely egyik előkelő életszerve azoknak, a közszükséglet hozta életre.
A moglevó virágzó pénzintézetek mellett szinte szükségszerűen alakultak ujak, melyek az eddigiek üzletkörén kivül a viszonyoknak megfelelően uj üzletágakat is kultiválnak. Az építési kedv a legutóbbi időben szinte szokatlan fellendülést vett és e tekintetben még fokozódás várható, mert zenitjét még nem érte el. Ebben természetesen nagy része van oonsolidált hitelviszonyainknak és annak, hogy pénzintézeteink nagy előzékenységgel és olcsó pénzzel sietnek minden vállalkozás elé, moly a támogatásra érdemes.
Ezek a kölcsönhatások., egészségesen lüktető gazdasági életei teremtettek Nagykanizsán. Nem célunk azonban most ennek eredményeit bemutatni, hanem fid akarjuk sorolni gyári, ipari, kereskedelmi tényezőinket, pénzintézeteinket, melyek városunknak messze vidék tiszteletére tartanak számot.
Franz Lajos és Fiai gőzmalom és villamossági iizein \\í T.
Igazgatóság : Gróf Hoyos Miksa elnflk, ujnépi Elek Lipót és gróf Széchenyi Uszló ul.ilnOkrtk, gróf Somssich Gyula, Franz József, dr. Franz Rudolf Márton Rudolf, Wirth Henrik.
FelUgyeló bizottság : Herceg Snlkot\'szky Viktor olnrtk, Pólitzer Géza, Sidlaner Aladár, dr. Rotscliild Samu és Vidor Gyula.
l\'ótlagak : Hirschler Sándor és Strem Tivcular.
Ügyvezető igazgató : Pongor Henrik.
Cégvezeló : Fendler Hugó.
A f. évi augusztus hónap 10-ón \'tartotta a Franz Lajos és Fiai gőzmalom- és villamossági üzem r. t. első évi rendes közgyűlését nemcsak a részvényeseknek, de mondhatni a város kereskedő világa pénz kapacitásainak szokatlan értleklődóse közöl Az a nagy tőkebefektetés (4 millió koropa) tette igazolttá a nagy érdeklődést, mely provinű
városban szokatlan nagyságával nemcsak imponáló hatású, de abból a szempontból is fontos és tanulságos volt, mert bizonyságul szolgált aiumellett. hogy nagy tőkével, vas szorgalommal és kiváló produktumokkal a nagy tőke termekényeinek megfelelő piacokat lehet szerezni és így a megfelelő gyü-mölcsöztetés nem maradhat el.
Ez u felemelő hangulat dominált az egész közgyűlésen és ennek adott kifejezést Hlau Lajos részvényes, mikor a nagy szakértelmű ós ritka buzgóságu gróf Hoyos Miksa elnöknek és az egész Igazgatóságnak a jelen-voltak zajos tetszésétől kísérve köszönetet mondott a fényes eredményért. Az elnök szerényen hárította ol magától és az igazgatóságtól az érdem kizárola/osságát és áthárította annak oroszlánrészét Pongor Henrik igazgatóra, kinek a közönséges fokot messze meghaladó szakérteim * és ritka szorgalma és kötelességtudása hordja magában az elért eredményt.
A közgyűlésnek ez a formai epizódja illusztrálja legjobban, ennek az impozáns vállalatnak prosperitását és jövőjét A nagy értékleirások mellett is öf/»0/o osztalékot juttathatott a részvényeseknek. Elgondolható, hogy micsoda fontossága van a vállalatnak városunk háztartására és a munkásviszonyokra nézve. Ennek megvilágítására megemlítjük. hogy másfélszáz munkás kap nála állandó foglalkozást és ezeknek évi keres-méiiye^l^ffegy másfél százezer korona. — Tisztviselőinek fizetése pedig 80 ezer koronára rug.
A vállalat látja el. amint tudjuk Nagykanizsa köz- £s magánvilágitását, mely olyan qu&litásu, hogy vetekedik bármely nagy város világításával. Most folynak az átalakító munkálatok az egyenáramnak körforgó áramra való átváltozásáról. Ha ez elkészül, akkor messzebb vidékek is részesülhetnek a Franz cégtől nyújtott villamos vi-ágilás kellemességeíben.
A cég gyártelepe a kiskanizsai uton van és a Déli Vasúttal iparvágány köti össze. Erre szüksége is van nagy malomforgalmánál togva. (iyártmányainak nagy kelendősége bizonyíték azoknak quulílásai mellett. Hogy llsztforgt»1ma nagy arányokban növekedik. mutatja, hogy a várostól csak nemrég vásárolt a gyár mellett egy tekintélyes földterületet, melyen az üzomterjeszkedés lehető legyen.
Dunántuli Gazdasági Szeszgyárosok Szeszfinomitó\' Részvénytárasága.
második gőzkazán alkalmazta\'ott. hogy e nagyobb üzemberendezéssel megfelelhessen üzletfelei megrendelésének. Mig a gyár kezdő termelőképessége 13 ezer HÍ. volt, addig ma eléri a 40 ezeret. Hogy ez micsoda adó alany az államnak az könnyen belátható, ha tudjuk, hogy a szesz Hectolitere 140 K. adóval van megterhelve.
E gyárat a Dunántuli gazdasági szeszgyárosok régi óhaja hozta létre 1903-ban Széchenyi Géza gróf elnöklete alatt. Ujabban Sulkovszky Viktor herceg kámaházi gazdasági szeszgyára is csatlakozott a vállalathoz, melynok fontosságát emeli az, hogy ilyen mezőgazdáktól létesített vállalat a Dunáutul nincs.
A vállalni alapszabály szerint 6°/0 osztalékban részesíti részvényeseit. De a 119690 K. alaptőke a megalakulás óta uj4.r ugyanakkora tartaléktőkével bővült éH^gyú\'lli oélja, hogy a gazdasági szeszgyárosok pro-iluktumait feldolgozza és biztos piacra jut-\'tassa.
A vállalat igazgatósága a következő:
Gróf Széchenyi Géza elnök, gróf Apponyi Géza, Brodszky Károly, ujnépi Elek Ernő, Ghimes8y László, dr. Steíner Leo, Pólitzer Géza. Malatinszky Ferenc. Weíss Tivadar ós Fleíschner Miksa. Felügyelő bizottság: Güns-berger Soma elnök, Stromszky Ernő. Schil-hán Gyula, IJnger Ullmann Elek.
Nagy és Kiskanizsa köpött épült 1903-ban a Dunántuli Gazdasági S/.eszgyárosok Szoszfínomiló Részvénytársaságának gyára, mely a Déli vasúttal iparvágánnyal kapcsolódik össze.
A nagy kó/.önség csak azt tudja, hogy ez „Szeszfinomitó gyár. de közvetlen összeköttetésben csak a különböző gyárait, ipartelepek, nagyobb kereskedések állnak vele, amelyeknek a gyár elsőrangú produktumaira szükségek van. E termékenyekhez tartoznak: finomított szesz, a gyógyszerészi finom .szesz, nyers szesz, ilemitirtHlt szesz és kozma-olaj, melyek nemcsak belföldön, de a külföldön is nagy keresletnek örvendenek.
A fokozódó kereslet a gyár kíbővitését tölte szükségessé. Eíért a folyó évben egy
Kardos Sándor és Társa,
kefe-, ecset és cirokseprü gyár Nagykanizsán.
A megifjodott és megszépült Szomere-utcából vau a bejárata a kefegyárnak. Szép, modem terv szerint épített gyártelep ez, mely barátságos, világos eternit fedélzetével a Budapestről érkező vonatok utasainak messziről szembeötlik.
De érdekes a gyár belső berendezésének megtekintése is. A különböző furó, gyaluló, fűrészelő, kefekötő stb. gépek amint működésben vannak a gyár-ipar eleven lüktetését juttatják eszünkbe.
A világos, szellős munkatermek bizonyítják, hogy: itt-« munkás egészsége elsőrangú szempont volt az építkezésnél.
A gyár iTülönben is a modem vívmányok szellemében van berendezve és mínd-! azok az intézkedések alkalmazva vannak, melyek a munkások testi épségének megőrzésére szolgálnak.
A vállalat egy betéttársaság tulajdonát képezi, mely ezelőtt 5 évvel létesült. Beltagja Kardos Sándor, kültagjai pedig Böhm Emil kereskedő ós a Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár. Az eltelt B óv a folytonos megizmosodás különböző stádiumát tűnteti fel, ami nemcsak Kardos gyárigazgató szakszerű vezetésének és körültekintő működésének az eredménye, hanem azoknaak a kitűnő gyártmányoknak, melyek folyton ujabb-meg ujabb piacokat hódítanak meg. Ujabban a festő-ecset gyártását is felvették az üzembe és e gyártmányok diadallal vorsenyeznek a nürn-bergi gyárak híres ecseteivel.
Exportja kiterjed Horvátországra, Auaz-tríára és Európa egyéb államaira. De megtaláljuk gyártmányait Egyiptomban, Kelet-indiában, sót Chiiiában is. Jelonleg 160 munkás talál állandó foglalkozást a kefegyárban, de ez a szám a folyton terjedő kereslet miatt szinte állandó növekedésben van, ami a gyár
<
6.
ZALAI KÖZLÖNY
DECEMBER 24.
kibővítésére fog vezetni. Erre különben az épitkozéseknél elóre figyelemmel voltak, azért nehézségekbe nem fog ütközni.
Hogy a oég jeles gyártmányaihoz a közönség is kényelmesen hozzáférhessen, Nagykanizsán a Fó-uton, a Korona szálló mellett egy jól berendezett bizományi üzlet áll rendelkezésre Moglepetten látjuk itt a gyárt mányok sokféleségét és a finom, Ízléses és tartós kivitelt, mellyel bármely hasonló gyár készítményeivel kiállják a versenyt.
A ciroktermelés hazánkban csak kevés helyen virágzik: Nagykanizsa környékén egyáltalán nent loglalkoznak vele mozőgaz-dáink, pedig a oiroktermolés nagyon jól jó-vödelmez 4s a magyar oirok külföldön^ sót Amerikában is keresett cikk.
Stern .1 Mór és Fia téglagyára Nagykanizsán.
Tulajdonos: Stern Sándor.
Alapíttatott 1863-ban.
A Stern J Mór és fia cégnek két téglagyára van. Az egyik, a régibb a külső Osengeriuton, a másik pedig (a régi Haba-féle) a Petőfi-ut végén. Az első gőzerőre, I az utóbbi pedig villanyerőre van berendezve, de mindkettő a modern igényeknek teljesen megfelelő.
Ugy kézzel vetett, mint géppel sajtolt falitéglái, nemkülönben hornyolt és hódfarkú cserépzsindelyei ugy Nagyaknizsán mint messze vidéken nagy keresettségnek örvendenek. Nemcsak az áruk jó minősége, hanem a megrendelések gyors effektuálása is nagyban hozzájárult a gyárak fellendüléséhez.
Nagykanizsán a lefolyt évbon szokatlanul nagy volt az építkezési kedv, a jövő 1912. évre pedig már most is több építkezés van engedélyezve és ha tekintetbe vesszük a posta-palota, főgimnázium, uj szálló és kávéház, igazságügyi- ós pénzügyi-palota építését, amelyek mind a közel jövő-bon fognak megtörténni, továbbá a kanizsai gyalogjárók és utoai téglaburkolathoz való téglaszükségletet, akkor felfoghatjuk, hogy évenkint mily óriási mennyiségű tégla és zsindely előállítása foglalkoztatja a gyár nagyszámú munkásait.
Bctleim Samu és Fiai.
Szaluta-, széna-, nádkivilel, szalmahüvely és nádszövőgyár Nagykanizsán.
A cég fónökei: Betlllieim Győzi is Beltthcim Aladár.
Alapíttatott 1899-ben.
Gyártási ágak : szalmahüvely és meny nyezeti nádszövet, fplafon-nád). Egyéb üzletágak: Széna-, szalma és nádkivitel.
A gyár üzleti tevékenysége Európának majdnem minden országára kiterjed; de exportjának legnagyobb kontíngese a monar-ohia főbb centrumaiba, különösen Triesztbe és Csehországba irányul.
Nádkiviteli összeköttetései egész Németországig és Svájcig nyúlnak el. Takarmány-kivitele fóleg az alpesi tartományokba, Wienbe és Triesztbe gravitál. A cég forgalmáról képet alkothatunk magunknak, ha tekintetbe vesszük, hogy állandóan 120 munkást foglalkoztat.
A gyártelep a Hajcsár-utón, irodahelyiségei pedig a Zrínyi Miklós-uloa 48. szám alatt vunuak.
Nagykanizsai Tárházak R.-T.
Alapíttatott 1898-ban.
EMk: ujnépi El«k Lipót.
Vgyvcztü igazgató: Kerté»* Lajoc,
A „Tárházak" a Osengeri-uton a Déli Vasút teherállomása mellett helyezkedik el. Száraz, egészséges ós szellős raktárhelyiségei gabona, magvak és más tömegáruk berak-tározására és szakszerű kezelésére szolgálnak.
Külön kiemelendőnek tartjuk a villany-erővel hajtott árpatisztitót.
A raktár befogadó képessége 1000 vaggon. A beraktározott árukra kölcsönöket nyújt olcsó díjtételek mellett.
Raktarforgalma évről-évre emelkedik, amit a fenti előnyök mellett mérsékelt raktározási díjtételei is előmozdítanak.
Közvetíti az áruforgalmat az alpesi tartományok. Triest, Fiume és Béos irányában, igénybe vétetik a helybeli, valamint a dunántuli, de távolabb levő is minden budapesti, bécsi koreekedók által.
0 0 0 0 0 0 0
T f f
f t f
Fényképező
gép
teljes hozzávaló felszereléssel 18 frt.
DROGÉRIA a „Vörös KereszMiez Nagykanizsán.
Névjegyek
eddig még nem létezett nagy választékban jutányos áron kaphatók
r
Ifj. Wajdits József
könyvkereskedésében és könyvnyomdájában Nagykanizsán, Deák-tér 1, Alapitási óv 1832.
DECEMBKR .14.
ZALAI KÖZLÖNY
7.
\\
Király-Sörfőzde részvénytársaság
azelőtt
Nagykanizsai Malátagyár és Serfőzöde részvénytársaság
Hlaptőke 1.500,000 korona. Tartalékok 550.000 koroná.
--t«WW\'---
A vál\'alat üzemét tetemesen kibővítette, a legmodernebb gépekkel és hygienikus berendezésekkel szerelte fel. a sörgyártás terén elért legújabb vívmányok mind tekintetbe vétettek a gyár uj berendezésénél, ugy hogy a gyár a legkiválóbb minőségű söröket gyártja.
Gyors és pontos kiszolgálással állandóan érett, tartós és magas foktartalmu zamatos söreivel a t c vendéglős uraknak és fogyasztó közönségnek készséggel áll rendelkezésére.
KIRÁLY MÁRCIUSI, DUPLAMÁRCIUSI SÖR, továbbá pilseni módszer szerint előállított hírneves
és közkedveltségnek örvendő
NAGYKANIZSAI SZENT ISTVÁN SÖR, valamint
Bajor és Bak sör.
Betegeknek, lábbadozóknak mint tápgyógyitalt ajánlja
Dupla-Maláta Tápsör ét.

Termel továbbá legjobb minőségű malá/tá/t bécsi, pilseni és müncheni módszer szerint azonkívül hizlalást célokra malátacsirát és SÖ3V
\\ törkölyt.
8.
ZALAI KÖZLÖNY
DJSCEMHER 24.
PESTI MAGVAR KERESKEDELMI BANK
ALAPÍTTATOTT 1841-ben. Alaptőke: 50.000,000 korona Tartalékalapok: 71,600,000 kor. Központ: Budapest. Városi fiókok száma: 14.
Vidéki fiókok: 8ra$só, Csjék, r)«gyk<sr>¡35«, 0«gy53cber>, 5°Pror>, CJjp«5ty tljűidék
Affiliált intézetek: Debrecen, Kassa, Kolozsvár, Marosvásárhely, Miskolc, Pozsony, Szeged, Temesvár, Sarajevo, Brcka, Belgrád, Brailla, Bonrgas, Bncarest, Cavalla, Constanza, Galatz, Gabrovo, Ginrgiu, Nisch, Plilllppople, Roustchouk, Satonique, Sophla, Varna, Wleu.
Betétek állománya 1911. junius 30-án 323.700,000 korona.
NAGYKANIZSAI FIÓK: Csengery-ut 4. szám, saját ház.
>e5X«n>itol kül- ¿5 belföldi u>áltökat «5 ki- Letét és megőrzés végetf átvesz értékeket
és okmányokat. (Safe deposita.)
Líc53«rr>itol kül- ¿5 belföldi váltókat és ki-
5or5olt értékpapírokat. Ue53 ¿5 elad ártékpapirokat, araoy ¿5 e3Ü5t pér>3oerT)eket, ideger? bankjegyeket.
Takarékbetéteket
elfogad betétkönyvekre, folyószámlára és pénztárjegyek ellenében. — Visszafizetések felmondás nélkül eszközöltetnek.

Hitelleveleket kiállít a bel- és külföld minden jelentékenyebb piacára.
Tőzsdei megbízásokat a budapesti, bécsi és a külföldi tőzsdékre legjutányosahhan teljesít.
Mindennemű felvilágosítással díjmentesen szolgál.
Telefon szám: 20.
Tisztelt háziasszonyaink
Szivés figyelmébe ajánljuk az
„UJ PATRIA" pótkávét
a „BIVALY" gyári jeggyal.
A kávéfőzetet
Egy főzőpróba
zamatossabbá és izletesebbó teszi, annak szép barna szint kölcsönöz.
meggyőz annak kiváló minőségéről.
----—

GYAKORNOKNAK
jó fizetéssel azonnal felvétetik
Iíju Wajdits József
könyv ¿8 papirkereskedésében.
Nagykanizsa, Deák-tér 1.
Szőlő-oltványok
Szőlővesszők és Oleditsohia (éli kerités-nok alkalmas) csemeték beszerzésére legme-Iugel>beu ajánljuk a legjobb hírnévnek örvendő
SZŰCS SÁNDOR FIA
axötöUUpét BIH ARDIÓS ZEOElf.
Ha a uaját érdelrót tartja szem elölt, tigy ue vegyen addig oltványt vagy vesszőt, inig a fenti cég n»gy képes árjogyzékét nem kérte ; ingyen és bórmonUe Kzou árjegyzék miuden szőlőbirtokost érdekel hasznos tartalmánál fogva.
Olcsó ár és pontos kiszolgálás. Számtalan elismeri levél.
I lliztill irdiklidük i tilip ■i|tikliUiér< uliim
látniuk.
Jól jegyezd meg: csak
cigaretta-papiig vagy hüvelyt hozz és ne engedd inasad hasonló kinózésíi silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
DKCEMRKR 24. ZALAI KÖZLÖNY
¡5alari)cgy Gazdasági 5 a k a r é k p c n 51 á r
tár$a$ág l^agykar>Í3$ár).
par Alakult 1897. j unius 1-én
tartalékok 1,430.000 korona.
elfogad betétehet takarékpénztári könyvecskékre és folyószámlára.
Betétek után 4V L kamatot fizet és a betét-kamat adót sajátjából fedezi.
\' %
Váltóhat olcsó kamatláb mellett számitol le. ^elzáloghdlcedndhet nyújt földbirtokokra és bérházakra. Blőlegehet ad értékpapírokra.
folyószámlái hitelt nyújt kézizálogra, jelzálogra, vagy más biztosítékra. Bírtohot 9Z€TfZ éö elad telepítés vagy feldarabolás céljából. Letétehet átöés végett elfogad.
Telefon: 24.
Magy. kir. postatakarék -j>énztár számla I096. sz.
Fűszer, csemege, gyarmatára és lisit nagykereskedése
STRENI és KLEIN NAGYKANIZSA
Kenderfonó- éa kötélgyár.
Fűszer,- csemege, gyarmatáru, rum, tea. bor, pezsgő, bel-és külföldi cognac és likőrök, ásványvizek, liszt, só, hazai termények, festék -áru és papirnagykereskedés, cementraktár.
A világhirü
Messmer és Uphton-teak
egyedüli elárusitása.
Szállit legjutányosabb árak mellett elismert legjobb minőségben mindennemű
|azdaii|l, műszaki, filmi hajé, traai-mlnié (géphajó), állváiy, pakolt plici-kltilihit, továbbá kizzil fiait! rfokány-zilugit zsák ét kötözilai|ilat, minden nemű rahaizárlté kttilikit a legjobb bácskai, olasz és aloe kenderből, ZtlRiri-kat és az összes szakmába vágó cikkeket.
Mintázott ajánlatok szívesen küldetnek.
Alapíttatott: 1865.
Giro-számla az osztrák-magyar banknál.
Gazdasági és kerti
űctcPT)cr)yrT)agi^ak
valamint mindennemű
ffépolajokban
állandó nagy raktár.
Rizsben és hávéban
állandó nagy raktár Fiume és Triesztben. Kívánatra legjutányosabb mintázott ajánlattal szolgálhatunk.
I7)agy. tyr. loporártilás ¿5 «3 ©553«5 lőterek legolcsóbb beL>«$árlÍ5l forrása,
$ ^FT)agyar ^utoroobil Club" atito-ber>3Ír> é$
olaj á 11 o rr> á $ a.
10.
ZALAI KÖZLÖNY
DECEMBER 24.
*
h M
P
Z
o w
4
b
Á
U
& &
"S
a
-P ■p
o
■a
o 8
s?
o
t—H
U-,
TI
a
0
»
pf
0
1 ef m
O o
> 5

w
►a
t
W
O
z
r H
4
FIÓKJA II

%
o O
X
se
CO

Moskovits cipőgyár R. T ^
flókia SSSESSÜ I
óriási raktárát cipő és csizmakülönlegességekben
Felhívás.
Az 1862. évben alakult és 50 év óta fennálló
f
Nagykanizsai Segélyegylet Szövetkezet
Egy Bzlatriiz után hitsnkint 1 K flzitialé.
A részvényesek kérelmére elnatároztulc hogy lgia január hó a-tól kezdve bármely könyvecskére, illetve évtársulatra tetszés szerint
hétfőn, kedden, szerdán vagy csütörtökön.
dtlaIAU \'laS-töl \'¡¡,12 1b l«hil flzitil.
Ü zletrészek az uj évtársulatra a szövetkezet helyiségében Csengery-ut 4 , Pesti magyar kereskedelmi bank palota, a hivatalos órákban f. év október hó 1-tól kezdve előjegyezhetők.
Kölcsönök és üzletrészek előjegyzéseért dij
nem fizetendő Köny vecskek és nyomtatványok dijtalanul adatnak ki
Betétek intézetünknél a legjobban gyümölcsöznek.
Kölcsönök olcsón és gyorsan folyósittatnak.
A Nagykanizsai Segélyegylet Szövetkezet igazgatósába
egységes szabott gyári árak a talpba bevésve u. m.\' 7.50, 8.50, 10.-, 13.--, 17.— korona. ]Ylegtek\\ntbetö vételkényszef nélküli
Szive» látogatást kér:
Moskovits Farkas és Társa
cipő ¿9 csizmagyár R. T. fiókja Nagykanizsa — Erzsébet-tér 21.
p-
11>
o
7T n
Ml
o 0* t*
Ck
a »
ír
í
% SaUi Közlöny\'
Óh J ajl
Köhögés, rekedtség éa elnyál-kásodás ellen gyors és biztos hatásúak
Csillár
perzsa szőnyeg rézbutor, bronzáruk
* Kávésoknak vendéglősöknek és cukrászoknak figyelmébe ajánjuk. hogy kinaeeüst tálcák , kávé és tej kannak, gyufatartók és kések használt. de nagyon jó állapotban olcsón ela-datnak ~____
Valamint elókelő uriszoba bu-rendutésBk, eredeti olajfestmények, ugyatinlén többfél« dísztárgyak, mint.
alkalmi arak
a legelöuyöaAbben besiereihetók
-ut 35. I. em. alatt
ViszonteláriHitóknak nagy engedm ény.
íilll&uUUM
Megfojt ez az átkozott k&högisl
Az étvágyat nem rontják és kitűnő f izüek. Doboza 1 és 2 korona.
-: Próbadobos 60 fillér. —\'—
Fő éa azétküldéai raktár :
NÁDOR
gyógyszertára
Budapaat, VI., Viol-kOrat 17.
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos, Neumann Aladár, Reik Gyula, Szabó Albert gyógyszertárakban, Geltsch és Graef droguákban.
Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárában.
Eggtr ■ilpatztlllal
Cukkiaar ■i||yé|;imt
\\
DEOKMHKK U.
ZALAI KÖZLÖNY
11-
A DUNÁNTÚLI
PARCZBLLAZQ ÉS FINANSZÍROZD MI
RÉSZVÉNYTÁRSASÁG
JSagykanízsán, Deák ferencz-tér a, szám alatt
(a Néptakarékpénztár helyiségeiben)
500,000 korona alaptőkével
működését megkezdette.
KERESKEDELMI ÉS IPARI ÜZLETKÖR:
1 Földbirtokot s egyéb in-
gatlanokat vesz és elad, bérbe vesz és bérbe ad saját számlára, vagy megbízásból. — Ily ügyleteket mások részére íi-nánszlroz, vagy másokkal társulva Is elvállal és lebonyolít
2 Bérlő Él termelő társasá-
gokat (szövetkezeteket) alakit és (Inánszlroz.
3. Tárházakat felállít, berendez és üzemben tart, betárolt terményekre kölcsönöket ad.
4 Gözekével bérszántást vállal.
5. Beszerez ét elad mindennemű mezőgazdasági gépet, műtrágyát és egyéb gazdasági cikkeket. Vesz is elad saját számlára vagy megbízásból mindennemű gazdasági terméket. Tőzsdei megbízásokat elfogad.
6.
7.
H bank szolgálatait az figyelmébe ajánlja
1. Alapit ¿1 flnánsziroz min-
dennemű kereskedelmi és Ipari vállalatot és Ilyenekben társas érdekeltséget vállal.
2. Fennálló oégek 11 vállala-
tok részvénytársasággá való alakítását elvállalja és lebonyolítja.
3 Áru- íi iparosarnokokat
létesít, berendez és üzemben tart, beraktározott árukra és Iparcikkekre előlegeket folyósít.
4 Képviseleteket ii ügynök-
ségeket létesít és elvállal.
5. Könyvköveteléseket leszá
mltol.
6. Blindennemü árnüzletet köt
ugy saját számlára, mint megbízásból.
érdeklődő közönség szíves HZ IGflZGflrÓSÉ©.
mm Általános BIZTOSÍTÓ Részvényt. nagykanizsai fóiigynöksége
,nál
Telefon: 331 sz
: 6.000,000 korona.
Klnük: Gráf Károlyi Imre. Igazgatósági kiküldött: liáró Fejérvári Imre.
Tüz-, baleset-, szavatossági- betöréses lopás-, jég-, állat-, üveg-, élet- és népbiztositás.
Központi székhely: Budapesten, IV., Károly-körut 2. (a Kossuth Lajos-utoa sarkán )
Olosó dijak I
Modern feltételek! Kartelen kívül!


Hivatalos órák: d. e. 8—13 d. a. 3 6 óráig
=—=——»—— Telefon-szám 126. =—=-=—
Egy, a hasznosat a Jóval összekötő
karácsonyi ajándék
és legtökéletesebb
az
TI
varrógépek Brüsselben 1910. évben a legmagasabb
varrógép. dijat nyerték el.
Kényelmes fizetési feltételek. — Készfizetés esetén árengedmény Árjegyzéket és utasításokat ingyen és bérmentve küld a
SINGEK CO. VAHROeiBi3 RÉSZVÉNYTÁRSASÁG
= DEÁK FERENC-TÉR 2 sz. =
50 korona
hetibért vagy 60-10% pravlilét
liap bárki, ki non világ-kirll alumínium cégéreim és áruim eladását átveszi. Melyek közt tok ai újdonság és versenynélkoli tömegcikk. Kredeti megrendelésekkel bebíionyitom. bogy sokan képviaelóim közül ahol árui már beletették többet kereslek napi 30 koronánál Kelvilágosítás ingyen. Képviseletek inint tó és mellékfoglalkozás átadatnék. Kérdezósködé-1 sekuel elég ogr levelezőlap
Anton Hruby,
■illltz (iikrin),
tininél léaitil.
Hogyan vódjftk maminkat
GYOMORBAJ ELLEN?
Hogy mindazon hajokai, melyek al emberiséget a jelenkoiban megtámadtak, aredmenyeaen megelózzuk éa aaokkal erélyesen szembeszálljunk, ajánlatni a
l)r. ENGEL-féle Nectár
jókorI használata. — Mari
egy erős gyomor és jó emésztés
kapatik agy egeataégaa taat alapját Aki tahát egesa-ugál legké«óbbl eletkoráig meg akarja tartam, haas-nál|a a kitunó haláaa folytán előnyösen umart
I)r. ENGEL-féle Nectárt.
Kaen Nectár, mely kitilnóan bevált gyokérnad-vekböl él jó borból van késaitve, hatáaoi én gondna óaaae\'.étetei folytan aa emesatéei a kulonoaan Jótékonyan hat; hasonlóan, mint egy Jó gyomorlikör vagy gyomorbor éa éppenaéggel nincaanek kérői kóvelkezményai. Tehát Nectárt egészseget éa beteg, kártékony hauta nélkül egyarant ihat Nectár mertékletes haainálatnél előnyösen hat aa eméaatéara éa elósegiti a nedvképiódétt.
Káért ajánlatoa a
I)r ENGEL-féle Nectár
mindazoknak, akik jó gyomrot akarnak. Nectár alajél ^afaaat a gyomorhurut, gyomorrajdalom, nahát émásztás. vagy alnyálkáaodáanak. Epanugy rnegaka* dályotta Nectár a székrakaddat, szorítást. bálgSrca-fájdalmakat, ailvdobogáal, nyugodt alváat ál étvágyat Idái eló cs így meg ment aa álmatlanságtól, ka-délybelegségtól fejfájástól és idegea allankadaatóL A népek azeles rétegeiben bacaülik a Nactárt, mart vi-dámságot aa elotkadvat ad.
Nactár üvegekben 3 éa * K-ért kapható Magyaiotuág össze* gyógysaeitáraiban. — Olraet vásárolhatjuk Nagykamasa. Kiakaniaaa, Hecsehely,. Tótaaentmárton, Nemeadéd, NemenId. Caákány, Kis. kontárom, B-szentgyorgy, Saantláatló, Tótfalu, Karka saentmiklós, Muraazerdahely, Csáktornya, l.etenjra* Kotor, l\'erlak, Vidovec, Alsódomboru, l.égrád, llukkosd\' Murakcreaztur, Ihárosbarény, hohonye, Tapaony, Saa kécai, Marcalt, Sámaon, Kéthaly, Vora, Balatonatant* gyorgy, Apáti Kcaalhely atb. gyógyszertáraiban, ugy* saintén Magyaroratág minden nagyobb éa kisebb ha* lyiségében lévó gyógyszertárban.
Óvakodjunk utániatoktól I
Kérjünk határozottan
Dr. ENGEL-féle Nectárt.
Nactár Nem titkos szer, alkatréatai: Kamoa bor 300.0 borszesz ISO.O. málna lé, 100 0 berkenyelé caa-reaztiyclc 200.0, cskorö virág 30.0, botokabogyó 30.0 tirmós 30.00, ánizs, örvény gyökér, encangyokéf, kai-musgyoker, pipitér 10*00 — Ezen réazek vegyitendók.
u
ZALAI KÖZLÖNY
DKOKMBKR 34
MILTÉNYI
a legelegánsabb, megbódította a jó ízlést!
Óriási válaszlékban raktáron és mérték ntán megrendelésre
fT)értéköl egy L>i$clt cipó\' clcgscgc? H
Őszi trágyázás!
ivakarijiak a A Órakadjaak .
Sten^^rke 41 (Ki Valódi védjegyű.
Thomassalak
a legjobb éa Itgoletóbb foazfaraarai ■«trágya!
Ilyen
Caak akkor ^ valódi ha
^ «akban
van ét / (i eiedeli
ilntniár <\\K0>™ >1 v*n
Ninlllllilil liliorun
Miltényi Sándor és Fia
Nagykanizsa, Fő ut 2., a Vároa palotájában.
I

el felvesz
a kiadhivatal,
= A
Wajdiís könyvkereskedés
- Deák tór--
t\'s minden Imi- Hs külföld
Tiiniii8ssch!s:ka j ""
I larlalaa/al-
II zémI m Urlétliljui- /•- —jr-atsl »ilUn.
ír i , t *ij ■ TkaaMapkaipkatrakrfkia larlla,
halmar Vilmos lttDifEyrea;il4l
Kttlönöaan a Jelenlegi rendkívüli oloaó árakra fljry«lm«it*t)ttk a vásárlókat.
Képviselő és raktár Melis ós PiDtér Szombathely
liirdutéfi iroda.
Közlöny
S •rkesztossga at kiadóhivatala
Deál<-tér i. sz. alatt van-
Gyomor betegeknek.
Mindaioknak, kik a gyomor meghUtéie, fagy túlterhelt»«, rotál, nehezeit euiéutbetu, nagyon meleg, vagy hideg «lelek élreiete álul, vagy rendetlen életmód kdvetkeitében gyomorbetegséget, mint
Gyomorbu/ut, gyomorgörcs, gyomorfájdalom, nehéz emésztés vagy - nyálkásodást kaptak, ajánlunk egy kitűnő háziszert. :__
melynek kitUnO halált már évek óla ki >au próbálva. Ez a
Hubert Ullrich-fóle növónybor.
Ezen növénybor kltúnó, gyógyhatásúnak talált fúvókból. Jó bcrral van készítve éa erősíti, életre kelti az ember emésztő szervezőiét. — A növénybor megakadályozza az emésztési = zavarokat és előmozdítja az egészséges vér ujjáképzödését. ===^=
r.
A növéuybort IdojokorÁii Iia-uiUIv.i, gyomnrbotegiégek még a csírájukban elfojtatnak. — Syinptomák mint: Kőfájái, felböfögé«, gyomorégés felfuvódá*. rosszullét hányással. melyek chronikuj Idtfa gyomorbetegségeknél oly gyakran előfordulnak, elmúlnak néh&nyaxorl Ivás után. Q^ Aq é« eunnk kellemctle» kővotkecményel, mint storulás, kóllka, atlv-
kJZiCJJVl ÖÜ.C7VU.OÖ dobogás á\'matlan«ág, valamint vértolulás a mAjban, epében éi a nagy Zslger-érbcn (Arany-ér bAntaliruk) a i\'.ö\'ényhor által gyorsan megszüntetnek. A növénybor mcgsiUnteti ac cméstthctlen^éget és könnyű «\'.ékeié« ilul eltávolíttatnak a gyomorból és belekből alkalmatlan részek.
Sovány, (halvány kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
léglöhhuór a roisi einésiléi kdretkeunenyei, hi nyoi verképiüdés él a máj betegei illa|>otá*. I tvágy-hiánynál, lilogel bágyadliág ti lom kedélyhing lat, továbbá főfájásuk, álmatlan éjjelek követkelté-ben ily egyének laiian egénen elpuutulnrk. aíf* Nóvénybor ai elgyengült életerőnek uj iilkletéit ad. VV Növényből fokon« ac élvágyat, aa em •ítélt éi táplálkoláit elümozdl ja, eliiieglli ai anyagcserél gyoraitja a vérkép/ódest, inegnyugl* !a > feldúlt idegeket és életkedvet «erez. Számtalan elismerés é> hálanyilvánltii igazolják ezt.
Ndvénybor kapható 3 és 4 koronáért a Nagykanizsai, Kiskanizsai, Becsehelyi, Ujudvari, Kiz-Komáromi, Csákányi, Neinesvidi, Tapsonyi, Hdhonyet, Nagy-Hajomi, Felsó-Segesdi Csurgói, Herzencei, (Jólei, Légrádi, Alíó-Domborui, Kollrii, Muracsányi Kai kai, l\'odtureni, Szelnicai, cAlzólendvai, Pákai, Baksai, Novai, Uaku, Pulöskei, Pacsai, Alsó-Hajki, Nagy.Hadat, Kéthelyi, Martalii, Kaposvári, Nagyatádi, Tarányi, Csáktornyái Perlaki, Varaszdi atb. gyógytárakban és fűszer-üzletekben és Magyarország legtöbb gyógytárában.
A kanizsai gyógyszertárak 3 és több üveg ndvénybor rendelésnél eredeti árak mellett küldik szét mindsnüvé a monarchiában.
WW Utánzásoktol óvatlk,
áai
Kérjen csakis
^^ Hubert Ullrich-fóle nö vény bort. ^^
H/RDESSEN A „ZALAI KÖZLÖNY4\'-BEN
li«(olcatibb «\'<• legjobb faatáan
Hashajtó.
NEUSTEIN
FÜLÖP
CUKROZOTTI
mashaJtó
LABDACSAI
(Nenstein Erzsébet-Pilnlái)
Ittajlja minden lakintelben a haionló kéiiitményakat ] entl sier mentes mlndan károe alkatríazektöl a legfőbb elkerrel haaználják az altéit bántalmalnál, könnyén \' lék letétet sieras, egy vérllaalltó gydgysier lem ártalmad* nabb éa alkalmaiabb a
székrekedés
egyöiélére, mint a legtöbb betegség okozójára. Cukroiotl volta miatt, a gyermekek li iiiveien veialk. Ügy dobol 15 pilula tartalomul SO fillér egy lekeres H doboua-tehát IVO pllulával 9 korona. A péni előre bekoldéia mellett bérmentve.
Áw Á fc; I Utániatoktól Óvakodjunk,
.Neueleln FOlOp heahajló Ipiluláil. tessék kérnll Ciak akkor valódi, ha I mindén doboion a tóiv. bejegyiet Sient Lipól ■ védjegy és Philip Neuileln gyógynerési eli-| írása fekete vórói nyomaiban olvaiható. A Ikerejk. törvény által védett ciumagjaiokon | cégünknek rajta kell lennie.
\'laaalala Falap ||i||atarlára. Ii. Llpa\'lkai
Wien, Plankengane í. Kapható Nagykanizsán: Relk Qyula. Belus Lajoa, Prágar j Bála 4a Szabó Antal gyógyazeráazeknél.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdite József Ifőnyvnyomdájában Nagykanizsán.
MELLÉKLET A „ZALAI KÖZLÖNY" 1911 DECEMBER 24-iki SZÁMAHOZ
13.
— Városi tóglagyár. Nem egyszer mutattunk rá, liogy a városnak uj jövedelmi forrásokat kell nyitauia, ha a fokozódó városi szükségleteke tneui kizárólag a polgárok adójából akarja fedezni Természetes, hogy a város bármifélo vállalatot létesítene is e célból, sok miuden körülményre kell lekiu-tettol lennie, melyek között nem utolsó az, hogy ne koukurráljon a saját nagy összeggol adózó polgáraival. A városházán már netn hivatalosnu többször szó esett egy városi téglagyár létesítéséről, bár mindig voltak előkelően gondolkodó utak, kik ellőne nyilatkoztak ilyeu és hasonló vállalkozásnak. Természetes, hogy a városi téglagyárnak feltéllouül modern berendezésűnek kell lennio és olyan helyen kell működnie, hol köouyen hozzáférhető és a tégla szállítási költségei a várostól való csekély távolságuál fogva miuimáli.sak lehetnek, mert a inai felemelt táglaárakuál (I. rendű tégla ezerc
K) a nagyobb szállítási di|ak a kereslet csökkenésére volnának. A városi téglagyár eszméje most konkrétebb alakott öltött, mert a Schcrz tiéza léle téglagyár tulajdonosai megvételre ajánlott ik a városnak gyárukat 358741 K vételárért. Ez a téglagyár a régi Btllisici féle, melyet a tulajdonosok nem egészen egy évvel ezelőtt vettek meg Fatér Mihály építőmestertől 80000 K-ért. Azóta külöubözó beru-riiházásokat eszközöltek, melyekkel a gyát értékben bizonyára emelkedett. Természetesnek tartjuk, hogy a város alapos kalkuláció utan fog ez ügyben határozni.
— Halálozás. Özv. Billisics Józsefné, siűl Laskovics Anna f hó W\'i én d. u. 4 órakor 118 éves korábau elhunyt. Temotése vasárnap, íj-én d. u. 4 órakor lesz a r. kath. temetői halottas házból. A megboldogult úriasszony Kováts Kerenc p. és t főtiszt nejének és Fatér Mihály építőmester nejének édes tuyja volt.
— Törvényhatósági telefon. A pécsi m kir. posta távírda igazgatóságnak f. hó 16-éu kelt 54849/11. számú rendelete kapcsán értesítjük a hely-belyi távbeszélő állomások előfizetőit, hogy a zalavármegyei törvényhatósági távbeszélő hálózatból ez ideig a következő áramkörök készültek el : 1. Nagykanizsa, Perlak, Letenye, Csáktornyái. 2. Csáktornya, AlBÓleudva, Nova, Zalaegerszegi 3. Zalaegerszeg, Pacsa. Zalaegerszegi áramkörök. Ennélfogva mind. azon helyi előfizetők akik az évi \'24 korona kapcsolási dijat befizetik, ez idő szeriül Perlak, Letenye, Alsólendva és Pacsa törvényhatósági hálózatok előfizetőivel beszélhetnek díjmentesen, míg Csáktornya és Zalaegerszeggel illetve ezek előfizetőivel csak 1 korona di) előzetes lefizetése ellenében.
— A nagykanizsai Kath. Legényegylet 1911. évi deo. il6-án karácsony masoduapján felszerelés-alapja javára a Polgári Egylet nagytermében tartaudó ünnepi szórakoztatójának műsora : 1.) Alom a sírboltban. Irta és előadja : Tálossy J., ü.) A cigánynő. Egyveleg haliétól Klóadják: Hofrichter Emma Úrhölgy (I. hegedül, Sauermami Ferkó (II. hegedű), Oürtler Islváu ur (violou hegedű), ifj. Bauer-mattit Mihály ur (cimbalom) és Sauormann Béla ur (cello). 3.) A monológ. Irta: 8váb Ferenc, előadja : Bakos Janka úrhölgy. 4.) Serenado. Mozarttól, vonósnégyes. Előadják: Hoffrichter Emma úrhölgy (I. Hegedd) if|. Sauormann Mihály ur (II hegedű) tiürtler István (violou hegedű), Üauermauu Béla ur (Cello) 5.) A módi. Éuekes vígjáték egy felvonásban. Kezdete d. u. \'/t5 órakor. Helyárak: Fentartott hely 1 korona, ülőhely 70 -fillér, földszinti állóhely 50 fillér, karzati állóhely 30 fillér. Felülfizetések (tekintettel a jótékony célra) köszönettel fogadtatnak és hirlapilag nyugtáztál jak
— Az Edison mozl-ban vasárnap és a két karácsonyi üunepen az előadások d. u. 4 órától kezdve folytatólagosan tartatnak-
— Postaszolgálat. Mh vasárnap a helybeli posta és Uviró-hivataluál egész napi fel- és leadási postaszolgálat lar tatilr
— Az Uránus mozi-ban ma vasásnap d u. 3 órakor kezdődik az előadás Karácsony két napjára szenzációs uj műsort küldőit a világhírű Palhé-fréres. Az előadások mindkét nap d. u. 3-tól kezdődnek és folytatólag 10-ig tartatnak.
46/910. fogy. adó.
Felhívás!
Ezennel felhívom sznn mayánfeleket, akik az 191J. évre a saját házi szükségletűkre felhasználandó bor es bot must titán fizetendő borfogyasztási és italadókat siabad egyezkedés utján, évi álah\'nyösszegben óhu|t|ák fizetni, hogy ebbeli óhajukat a városi fogyasztási adókat kezelő hivatalnál 1911. december hó 21 lói kezdódőleg 1911. december hó 30 ig napjáig bezárólag élőszóval vagy Írásban a fizetendő évi átalányösszeg megjelölése melleit annyival is inkább bejelentsék, mert ezen határidón tul egyezkedni nem lehet
Továbbá figyelmeztetem mindazon magán feleket, akik az 1911. évre átalány fizetésre kiegyezve voltuk és az t\'.tt2 ik évre átalányogyezséget nem kötöttek, a birtokukban levő borkészletüket a törvényes jogkövetkezmények terhe alatt
legkésőbb 1912. óv január 3-ik napjáig bezárólag
a városi fogyasztási adókat kezelő hivatalban bejelenteni el ne mulasszák.
Végűi figyelmeztetem mindazon éti átalányösszegben ki nem egyezett magánfelekel, különösen a szőlőbirtokosokat, akíktiok szőlóbirtokuk Nagykanizsa táros beszedési köréhez tartozik, leijei, borkészletükéi ; azoknak pedig, kiknek szólóbirtokuk Idegen beszedési körhöz tartozik, a városba behozni száudékolt bor és bormuslot — tekintet nélkül a mennyiségre — a törvény által meghatározott időben a városi fogyasztási adókat kozeló hivatalban annál is inkább bejeleutsék, mert ellenkező esetben jövedék csonkítás miatt szigorúan meg fognak büutelletni
Nagykanizsa, 1911. december hó.
Véosey Zsigmond b. k.
polgármester.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
— A Divat Szalon. Magyarország első uói lapja, értekbeu folyton emelkedve s munkaköréi mindjobban kiterjesztve töltötte be huszonnegyedik esztendejét, melyet a lapok életében táu igazibban lehelne a teljes érelUég és nagykorúság idejének uovozni. Most a XXV. évfolyamát jar|a es viszi az ország minden tája felé, — az uri hazaktól a dolgos varrónő hajlékáig, — mindazokat a tudnivalókat, a melyeket ma már egy nőnek, mint leáuynak, feleségnek, anyának, társaságbeli hólgyuek. \' ken;árkeresőnek és hátiasszonyuak tudnia kell. Ez a tudás képesili arra, hogy ue csak tájékozást nyerien a divatról, de azt takarékosan hasznára is fordíthassa. A Divat Szalou képei elsóreudüek, iparművészeti taufolyamai páratlanok, a szépirodalmi olvasmányokat nem kisebb írónő, mini Szabóué Nogáll Janka elsőrendű irói gárda segítségével szolgáltatja: költeményekkel, novellákkai, szép és nagy regényekkel, uói életrajzok- j ital, melyekel jól sikerült arckép kisér, oktató cikkeket. érdemes könyvekről, zeneművekről, színdarabokról feljegyzett tudnivalókkal s egy olyan Szerk. Postával, ii mely sziute a lexicouok színvonalára, emelkedik és a legjáratlauabb kérdezósködóliöz is szeretettel, segítséggel leszál. — A Uivat Szalon egyike a legolcsóbb lapoknak ; előfizetési áre negyedévre csak három korona, dacára annak, hogy kiállítása díszes és bőkezű. Kéthetenként megjelenő színes, keménytáblás füzetei dut tartalmukon kívül ingyen-tnolléklelekkel is szolgáluak: szabás-ivvel, gyerutek-divatuisággal stb. Az évfordulót pedig azzal teszi ; emlékezetessé, hogy előfizetőinek egy elegáns uap-lárt küld szintén díj nélkül A legnagyobb elisme-sel ajánljuk olvasóink ügyeimébe o derék uói divat |
lapot, tudomásukra adva a Divat 8zalon kiadóhivatalának címét: Budape. t IV., Kskü-ut 5 sz., a ho| — éppen ugy az oiszág bármely postahivatala utján is — elő lehet fizetni. Kiváltaira mutatványszámot is küld e lap kiadóhivatala.
— A „Magyar Figyelő" most megjelent 24 száma befejezi ez uj szeuiléuek I. évfolyamát ás ez alkalommal meg kell állapilauuuk, hogy a .Magyar Figyelő"-nek aránylag rövid pálvafutása egésieo páratlan a magyar folyóiratok történetében. Még sohasem volt arra esel, hogy ogy szemle röglön megiudulása utáu sok ezerre meuó előfizetővel és egy ezen számot is meghaladó őttszos közönséggel rendelkezett volna Kuuek a nngy hatásnak oka nem-csAk a lap szerkesztőinek, gróf Tisza István és Herczeg Ferenc személyében kereshető, hanem abban az irányban is, amelynek a „Magyar Figyelő" adott először hangot és amelyben mindenféle szélsőséggel, mindenléle reakcióval és mindenféle rombolással azembeo pártkűlömbség nélkül egyesíteni tudta miud-pzokal, akik a szabadelvűségel, a nemzeti fejlődési és a hagyományokhoz való ragaszkodást egyesíteni tudják Kz a szellem nyilatkozik meg a .Magyar Figyelő* legutolsó, rendkívül gazdag atkában, amelynek élén Probászka Ottokár egy gyöny^Vt elbeszélését találjuk a Karác-tony-e-itról, amely Székesfehérvár fenkölt lelkű püspökének nagyszámú tisztelőit kétségkívül elfogja ragadni. Kenedi liétáuak magvas tanulmánya .A műveli otzlályok"-ról szerencsésen világítja meg az e kérdés körül támadt fogalomzavart Steier Lajos értekezése .A tót kérdésről" becses adatokat szolgállal a nemzetiségi kérdés nehéz problémájához Uróf Tisza István .Az osztrák képviselőháziról irt hosszabb lauulmányl, amelyben az osztrák képviselőház összes tagjának személyes adatait is bemutatja és megállapitia, hogy az általáuos műveltség és magasabb iskolázottság mint szorult ki a második osztrák népparlamentból llerczeg Fereuc .Scotus Vialor és a budapesti radikálisok" címen éles és lesújtó szavakai talál azon támadással szem-beu. amelyben a hazai radikálisok Scotus Viatornak magyargyűlölő politikáját dicsőítették A szépirodalmi részben Bársony Istvánnak és Farkas Pálnak inUvészi novelláját találjuk. Ambrus Zoltán stiuházi cikke és a rendesnél is gazdagabb „Faljegyzések" rovat egészítik ki a számol, amely méltóan fejezi be a .Magyar Figyelő" nek I. évfolyamát és ujabb ígéreteket ad a jövőre nézve. — Előfizetési ára uegyedévre 6 korona. Kiadóhivatal: Budapest, VI., Andrásay-ut 10.
— Kleist magyarul A németek moat ünneplik századik évfordulóját annak, hogy irodalmuk egyik leggenialisibb szelleme. Kleist Henrik öngyilkos lett. Ez alkalomból adu ki a Badó Antal kulturális becsű vállalata, a .Magyar Könyvtár" Kleist leghíresebb novelláját, a Kohlhaus Mihály-t Mikes Lajos fordításában. A novella a német irodalom egyik gyöngye s magyar fordítása aunál nagyobb irodalmi jelentőségű, mert Kleist műveiből alig van valami magyarra fordítva A fűzet a Lampel K. (Wodianer F. és Fiai) cég kiadásában jelent meg ; ára 60 fillér. — Kaphatók: Ifj. Waidits József könyvkereskedésében.

Arcképeket,
festményeket, krétarajzokat, fény-képnagyitásokat bármily kis fénykép után szavatossággal készítek.
Sikertelen képért ujat csinálok vagy a péuzt visszaadom.
Ögyndkőh
minden kisebb helységben is egyedüli képviselőként fix fizetéssel és magas jutalékkal felvételuek.
Válaszbélyeg melléklendő. Árjegyzék ingven
ZSOLNAI JÁNOS, arckápfeslásseti miintázeU
B 6 ké 8-0 b ab a.
DEOSMBEK 24
i
HANGSZEREKET
É S
huzóharmonikAkat
I-sórendii minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kezeskedak arról, hogy csakis jó és az értéknek megfelelő hangszerekot szállítok, onnélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon bellii az átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként értendők.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok
Ifi WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1, szám.
Czitorák.
RézfuvóhanffBz erek.
Minden rézfuvóhangszer la 3 cilinder géppel van ollátva. Trombita: 33 kor Rasstrombita: 42 kor. Piston: 32 kor. Vadászkürt: 74 kor. Kuphonium: 54, 68, 60 kor. Hass: 40 kor.-tól 70 kor.-ig. TrombitakUrt 60, 64, 70 kor. — Boinbárdonok F: 60, 68, 78 kor. Hombárdonok 0 vagy H, 110 130 133 kor. — Helikon: 108, 110, 138, 144 korona.
v
Fuvolák.
Fokote granatilfából ujozllst billoutyUkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel 21 kor , 10 billontyűvel 30, 3G, 10 kor. 12 billentyűvel 48, 50 kor. 13 billentyűvel 30, 5(5, 60 kor. — Piccolóflóták: 5 20, 5.60, 640 korona.
Klarinettok.
Keket« graiiatillábnl, ujezüst billentyűkkel : 10 billentyűvel .36 kor. 12 billontyűvel 42
korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz faabronoscsal 10 csavar 56 kor. — Nagy dob rézabroucs és 10 csavar 80 kor. — Községi dob 14 kor.-tól
40 koronáig.
Czimbalmok 70 koronától feljobb.
Huzóharmonikák.
Ilutóhariuoiiiki, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép\'.alkatú, kitilnó hanggal, drbja 9, 10, 11 korona. Ugyanazok háromszoros hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Out és Moll-bassus, dupla hanggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 52, 60 korona.
Hegedűk.
Iskolahegedük : 6, 8, 10, 12, 14 kor.-ért. — ZcnckarhcgedUk: 18, 22, 24, 30, 40, 60 kor.-ért. — Hangverseny hegedűk: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: \'/, és »/i nagyságban 4, 6, 8, 3, 4 kor.-ért. HegedUronók fornambukfából nagyon könu)0 6, 8, 10 kor-ért. — Hegedütokok: 6, 7 60 kor. és feljebb. — Hegcdiilóbak : 4, 10, 12 K és feljebb. — Álltartók: 1, 140 K és feljebb. — Hurok minden árban és minóségbeu. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Cello. Iskolaeollo: 20, 25, 27, 28 és 30 kor. — Zenekarccllo: 40.50, 60
és 70 kor. — Cellovonk: közönséges 1 -00-tól 3 kor.-ig — Oellovouó fornambukfából 5 kor.-tól 7,-os 72 kor. 4/,-ea 76, 80, 90 és 150 kor. — Nagybűgóvonó: 4, 5, 6, 8 és
mester-
2, 2-60
Hegedüvonok
1-50,
kor.-ért
— Nagybőgők
Primoitora, jávorfa, gépétét nélkül: 13, 14 kor. — Palizandor-tetövol 20 kor.-tól 30 kor.-ig. — Primcitora palizandertetó és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primoitora egész 64, 70, 80 kor Koncorlcitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcitorák közönséges kivitelben, egéaz-kótás 9 kor., jobb minőségű, fél- v. 10 kor., diófa-tetővel 12 kor., utánz. palisándfaból 14 korona.
NAGYKANIZSA igu DECEMBER 28. 50-IK ÉVFOLYAM. 103 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•■Jalinlk halion és cillttrtikfin.
eiAHiaUtl ¿rak! ICglu ívic 10 koron«, léléno 5 koron«, Nogjr«<td»re S koron* 60 flll. — Egy.. uim in 10 fllt.
PdlolAs sfteik««*tA: Hurliíu J0w.net.
14 lull |n :
Smk.utony (i kiadóhivatal 0»ák-lir f.
r.l.\'on: ||2. — Hlrd*l«Mk dijtiabá« ««érint.
Zichy Nándor gróf halála.
vizsgálóbitót meg a doktort nyomban értesítették u esetről. Ooda dr. nyújtotta az első segélyt. Szikié« vizsgálóbíró hallgatta ki az időközben a kórbálba szállítóit sebesültet a főkapitány jelenlétiben.
Faicsot azonnal letartóztatták, a kardot, éa puskái a ínég nála levő töltényekkel együtt elvették tóin és átkísérték az ügyészséghez. Deutscb pedig keddeu esto kiszeuvedett.
A nagykanizsai Casínó.
Históriát mindig szívesen írunk, mert az emberiség számára tanulságot rejt magában; mert igaz marad mindig, hogy „Die Welt-gesohiohte ist das Weltgerioht."
A nagykanizsai Oasino ugyan netn világ-tórténelinű jelentőségű, de városunk lokális történetében elókeló szerep jutott neki, mert hiszen közéletünk kitűnőségeinek egyik része itt szokta beszéd tárgyává tenni a szőnyegen levő, városi, társadalmi, politikai, vallási és egyéb kérdésekot. Akár előzetes felfogásával irányt adva a fejlődő eseményeknek, akár pedig utólagos kritikát gyakorolva a meg» történt határozatok, cselekedetek és események felett.
Ezért nem suhanhatunk el szó nólköl annak a oonstatálása mellett, hogy a nagykanizsai Gasinó 75 éve teljesít culturmisí-sziót Nagykanizsán, A f. hó 26-án megtartott évi rendes közgyűlésen Rotsohíld Samu dr. egyesületi titkár említette fel jelentésében, hogy a G\'asínó 76 éves fennállásra tekinthet vissza és 25 év óta van jelenlegi díszes, kényelmes palotájában.
A nagykanizsai Casinó megérdemli, hogy vele ennél a pontnál foglalkozzunk. Mert Hiítidenkor ntogfelelt annak a gondolatnak, amit a nagy Széobonyi a casinókról táplált. Kulturális tényező volt mindig. Mig egyrészt tagjainak kényelméről, szórakozásáról gondoskodni elsőrendű kötelességének tartotta, addig nem tévesztette szem elől a szórakozásnak nemes, művészi oldalát sem, mellyel gyakran egymaga nyújtott emberi élvezetet a város összes művelt polgárságának.
Az egész politikai világ osztatlan részvéte fordul Zichy Aladár gróf v. b. t. t. és volt miniszter felé, kinek apját Zichy Nándor grófot az arany gyapjas rend vitézét a halál 83 éves korában, f. hó 24-én Adonybau kiragadta az élők sorából. A magyarországi kotholikus világ mély meggyőződésű, tiszta hitű vezérfórfia volt. Hatalmas tehetségével, vas szorgalmával szerzett óriási tudása, és rengeteg tapasztalataival küzdött amiuollett az eszme mellett, hogy Magyarország miut kalholikus állam volt legnagyobb és lehet leghatalmasabb. Ebből a meggyőződésből lépett sorompoba a mult század végén az egyházpolitikai törvényjavaslatok ellen, melyeket végleg elbuktatni nem sikerült ugyan, de hátráltatni igen. Hithűségének szilárdsága és a meggyőződés igazsága még politikai ellenfeleinok a tiszteletét is megszerezték a nagy magyar főúrnak. E tulajdonságai és kifejtett harcai magyarázzák meg a nagy hullámokat, melyeket Zichy Nándor gróf halála a katholikus világban keltett. A pápa Prohászka Ottokár dr. püspök utján áldását küldte a haldoklónak. Az esztergomi fökáp-talan Vaszary bíboros horcegprímás uiján a prímások temetkezési helyén az esztergomi Bakács-bazilikában ajánlott fel temetkezési hélyel az elhunyt részére. Zichy Aladár gróf és a osalád többi tagjai azonban ugy intézkedtek, hogy örök pihenőhelye Adonybau legven a Zichy ok családi sírboltjában, hol a temetés végbe is ment.
A temetési szertartási Csernoch ,1 ti nos csanádi püspök végezte fényes ós nagy segédlettel. A ravatalnál Prohászka Ottokár püspök a ka\'h. népszövetség, Molnár János apát a néppárt és Giessweín Sándor orsz képviselő pedig a keresztény szocialisták nevében mondott beszédet, Ó felsége a király Zichy Aladárhoz intézett táviratban fejezte ki részvétét. József királyi herceg az elhunyt özvegyénél oondoláli. A kormány részvétét
Hóderváry miniszterelnök Zichy Aladár grófnak tolmácsolta, ugy szintéit Vaszary Kolos hercegprímás is. Azonkívül az ország minden részéből érkeztek, testületektől, magánosoktól részvótiratok és táviratok.
A hercegprímás intézkedése folytán az egész ország összes templomaiban egy később megállapítandó napon rtquiemet fognak celebrálni s ugy.tnakkor egy órabosszatt fognak szólni a harangok.
A kiskanizsai tragédia.
Kiskanizsán az egétz karácsonyi ünnepeken egyébről se beszélgettek, miut a Faics József esetéről. aki egy duplacsövű puskával agyonlőtte a szomszédját Deutscb Sándort. Miudeniket sa|uállák. A töltést is, aki ennyire jutott, meg az áldozatot is, aki szintén jóravaló ember volt.
Faics József iskolázott ember volt, 4 polgári osztályt végzett, de a földmivelés nem ízlett neki, azért liát korcsmát nyitott « saját házában. Mikor megházasodott 40—50 ezer K vagyona volt. De korcsmárosnak se vált be ; a korcsmában ó volt az első ur. uem a vendég. Azért liát el is maradoztak tólo, a korcsmát átadta másnak, maga pedig hentes lelt. Vagyoua pedig egyre fogyott. Egyik darab föld a másik után úszott ol A megyés szomszédje Deutscb Sándor is akari tőle venni egy darab földet, do nom tudtak megegyezni az árban. Faics uom akart ongedui, mire Deutscb azt mondta .megkapom még olcsóbban is." Faics ezt célzásnak tekintette, hogy az ó gazdálkodása árverésre juttatja birtokát. Ezért a mélyen sértett ember gyűlölséget hordta szivében. Vasárnap este a Merzdorf korcsmában emiatt össze különbözött Doutsch vejével Holzer Mórral. Dulakodásra is került a dolog Euuek (olyaináu érkezett a korcsmába Deutscb is. Mivel Faics nem birl velók, dobósén szaladt be az udvaron levő lakására, honnan csakhamar egy karddal tért vissza, de ezt is kicsavarta kezéből Holzer. „Megálljatok jordánok, majd elbánok ón velotek" kiálllotla Faics, aitáu elrohant. Deutscb is hazament. Faics leakasztotta Liucaster vadászlegyverót a azeg-ról es nz udvaron levő szalmakazal mellől lesett DeuUchra, vagy Holz-rre. Egy asszony, ki ezt észrevette figyelmeztette Dcutschet, aki azoubau mégis kiiueul a pitvarára. Faics fegyvere eldördült és DcüUoli összeesett. A basái fúrta keresztül a golyó és a beleit saétroucsolta. A rendőrséget és a
Ml LKA SUCHARD
Csak . . , .
alpesi tej -
kakaó
é czukorból ál!
Páratlan kuionletjesséq.
2.
ZALAI KÖZLÖNY
DECEMBER 28.
Nem egyszer törtónt, hogy ilyen válal-kozása tetemes anyagi áldozatába került, de ez noui tartotta vissza attól, kogy adandó alkalommal újra hajlókot adjon a művészetnek és tudománynak.
Itt ragadta el a közönséget Sonnentbal, Strakosch Márkus Emilia művészi deklamá-lása; itt csodálták Sauer Emil és Grünfeld zongoraművészek szédületes teohtokáját. Wilt Mária, Lola Beth, Barbi Alioe világraszóló énekművészetének élvezését neki köszönhette a nagykanizsai közönség, Burmestro, Kubelik. Szigeti József hegedüjátéka, a Casino termeiben ragadta csodálatra a közönséget úgyszintén Márkus Emilia művészete.
Csak ugy hamarjában ragadtuk ki ezeket a neveket abból a tekintélyes táborból, melyet a Ca8inó vezetősége meghívott, hogy részeseivé tegyen bennünket a mindenkor aktuális művészeti élvezeteknek,
A Oasinó könyvtára legnagyobb városunkban és amint a közgyűlési beszámolás említi, annak ujabb felszerelésére 1500 K áll rendelkezésre Olvasótermében megtaláljuk Magyarország minden számottevő lapját és folyóiratát, a modern irányuakat csak ugy mint a konzervatívokat; a művelt nyugat világlapjai természetesen szintén nem hiányoznak olvasó asztaláról.
A nagykanizsai Oasinó vezetősége önérzettel tekinthet vissza 75 éves múltjára, melynek egyik elégtétele az, hogy a kor megerósitóleg hatott fennmaradására, mert tagokban meggyarapodva, energiában nem lankadva folytatja működését.
Nem térhetünk ki Minak megemlítése elől, hogy a lefolyt hetvenöt évből ujnépi Elek Lipót elnöklésére 38 év esik.
Az ó európai műveltsége, köztiszteletben álló egyénisége a Oasinó történetének legszebb lapjait tölti be.
HÍREK.
— Pásztor Irma a filharmonikusok közt. A székesfehérvári zenekedvelők filharmonikus egyesülete 1912. január 4-éu Székesfehérváron tartja az évi első estélyit. Erre az alkalomra felkérte Pásztor Irma zongoraművész közreműködését is. Mint értesülünk Pásztor Irma a meghívást elfogadta és Scliumatuiak A moll hangversenyét fogja előadni, mellyel a mull évben Nagykanizsán olyan szenzációs sikert aratolt. Klófogja még adni Ohopin De* dur Nocturue-jét ós Liszt Kigoletto Parapbrase de Ooncertejét. A zenei világban tekintélyes fdbarmoniai estélyen Nagykanizsáról is többen vesznek ré«zt.
— Halálozás. Tegnap d. u. helyezték örök nyugalomra Itosenberg Jenőt, Rosouberg Bernát és neje szül Schwarzeuberg Karolin urnó fiái, ki éle-téuek 33. évében hosszú szenvedés után elhunyt. „Gyötrő testi kinok szakadatlan láucolála volt élete, melyre csupán értelme ós ritka élesolmflsége vetett fényt." Igy kesereg a család a gyászjelentésen : A temetésen a megboldogultnak és a családuak nagyszámú előkelő, rokonsága és ismerősei jelenlek meg. A ravatalnál dr. Büchler Sándor, Keszthely váios tudós lórabbíja mondott gyászbeszédet, mely mély gondolataival és a hit magas szárnyalásával az ifjú
szenvedéseinek és az anya szeretetének mesteri jellemzésével könuyekig hatolta meg a gyászoló Jtö-zönaáget.
— Oasinói közgyűlés. Karácsony másuap-|án tartotta a nagykanizsai Casinó évi redes közgyűlését ujnépi Elek Lipót eluöklele alatt. A tagok csak kevés számban vettek részt, aminek sz sz oka, hogy nagyrészt koreskedók lévén, inig üzleteikkel voltak elfoglalva, másrészt pedig a vezetőség iránt levő teljes bizalom az oka. A jegyzőkönyv hitelesítésére elnök felkérto dr. Frled Ödön és Fleischner Miksa tagokat. A titkári jelentésből megtudtuk, hogy a Oasiuó mái 75 éve áll f«uu éa 25 éve vau saját hajlékában. Az előterjesztett 1912. évi költségvetést egyhangúlag elfogadták. A bevétel 19029 K 92 f., a kiadás 18145 K. a könyvtáralap 15000 K-val rendelkezik. Kisorsoltattak a következő kötvények: 172, 106, 174, .70, 175- 211, 228, 399, 607, 339, 502, 285. 479, 220, 417, 4öf., 464, 248, G4, 119, 84. 308. 357, 488, 400. Azután elnök, alelnök és a választmány megválasztásával a napirend kimerült. Elnök újra ujnépi Elek Lipót lelt. A választmány tagjai is mind egyhangúlag újra választattak csupáu Sominer Igoác került mint uj ember a póttagok közé. Este bankéit volt a Casino helyiségében.
— Szilveeterl eatélyek. A nagykanizsai Casino 1911. december hó 3l-én könyv-láralapja javára, saját dísztermében Szilveszter-Estélyi rendez. Kezdete esto 9 órakor. Belépőjegy szemé-lyenkinl 2 kor., családjegy 4 korona. Tagoktól bevezetett vendégeket szívesen látnak.
A nagykanizsai K\'ereskedő Ifjak Önképző Egyesülete folyó hó 31-én, vasárnap este 9 órakor saját helyiségeiben könyvtár-alap javára műsorral egybekötött 8zilveszter-E<télyt rendez Belépti-dij I Kor. Műsort az estélyen adnak ki.
— Osurgól táncmulatság A .Csurgói Polgári Leányiskolái Egyesület" f. évi január bó 6-án a Korona-szálló nagytermében, az iskola pénztára javára Makfalvay Géza Somogy vármegye főispáuiának védnöksége alstl szinielóadással egybekötött zártkörű Táncmulatságot rendez. Kezdete este 8 órakor. Be-lépő-dij: 8zemóly-jegy 3 kor, családjngy 6 korona. A kulturális célra való felülflzetéeeket köszönettel fogad és birlapilag uyugtáz a rendezőség. Színre kerül: Mozgó fényképek; vigjáték 3 felvonásban.
— A városi tisztviselők csalódása A tisztviselők a karácsonyra várt állami segélyt karácsony után kapják meg. De nem ugy, mint ahogy egy lap már fel is osztotta közlük a hátralékos lo ezer koronát, hanem csak 6000 koronát, aminek utalványa már meg is érkezett a helybeli kir. adóhivatalhoz. Az ö-iszeget rendeltetés megjelölésA nélkül kapja a város és a közgyűlési határozat után felsőbb hatósági jóváhagyás nélkül osztható fel. A felsőbb halósághoz csak felebbezés esetén kell a határozatot felterjeizteui. Kaposvár csak 4600 K-t kapott
— A kórház karácsonya P bó 24.-én tartolta a közkórház karácsonyi ünnepét betegei számára. A közönség adakozásából mindegyiknek jutott bőven a kis Jézus ajándékaiból. Több szépen feldíszített karácsonyfa alatt gondosan összerakva, névvel ellátva, voltak egymás mellett a dúsan megrakott tányérak. A fenjáró beingok a nagyteremben gyűltek össze, hol megielent Szekeres József dr., Szabó Zsigmond dr. ós Pollák Ernő dr. kórházi orvosok is. A közönség köréből is olt láttuk Josifovics Mi-livojl és másokat. A kedves nóvérnk gondoskodtak, hogy a betegek énekben, szavalatban és beszédbeu tejelhessék ki köszönetüket azért a boldogságért, melyot a jótékonyság varázsolt a beteg testek lelkületébe. Kováts Károly, Spitalszki József, Balázs Sándor. Hoffer Istváu és Vasonuer Ágoston tolmá-
csolták „bajtársaik" nevében hálás köszönetüket. A beteg boldogságában örvendező, nemes lelkű főnöknő mondott végül köszönetet az adakozó közönségnek, a fáradhatatlan doktoroknak és a megjelent vendégeknek.
— A Legényégylet ünnepi szórakoztatója. Karácsony másodnapján a kath. legényegylet-gazdag műsorral tartotta ünnepi szórakoztatóját. A műsort Tálosy József „Álom a sírboltban" e. költeménye nyitotta meg. Tálosy insga szavalta el költeményét hatásosan és művészi érzéssel, mire Balfa Cigánynő egyvelegét adták oló Hot\'richter Emma, Sauormann Eerko, Oürtler István, ifj. Sauermann Mihály és Sauermaun Béla. A szereplók neve már inaga kósz sikert jelenlelt s a darab végén, melyet feszült figyelemmel hallgatott a zsúfolt lerem közönsége, Általános tetszés erős tapsa zúgott fel, valamiül Mozart 8zerei.ádjának előadásánál is. A két zeneszám között Bakos Janka művéizi rutinnal adot elő egy monológot. A módi, énokes ¡vígjáték ogy felvonásban volt záró száma az ünnepi szórakoztatónak. Horváth János (Piripalics Mihály, Bakos Janka, (Jutka neje), Julcsa leáuyuk, Tizedes Gizike, Bruu-ceics Feroncz (a fővárosi gavallér), Varga János (á detektív), Kolman Lajos (• csizmadia legény) és Czulek Rezsó (a csizmadia inas) mind Bikereseii állották meg helyűket s adták elő jól botanult szerepüket Egyöuletű összhang, gyorsan lebonyolodó cselekmény, változatos haugsuly, kifejező mozdulatok mulatták a szereplők szorgalmát ós készültségét, mellyel helyüket megállui törekedtek a szerepükben. A dicséret uem is maradhat el, melyet kiérdemeltek méltán.
— Templomrabláa. A tab-i cseudórség táviratban mogkereste a nagykanizsai rendőrséget-hogy üzletekben vásárló gyanús alakokat szemmel tartson. Tabon ugyanis az izr. templomba 2ö és 27-e között ismeretlen tettesek betörtek és a perselyt felfeszítették és 240 K-át elloptak. Nem lehetetlen, hogy ezek a zsidó-templom perselyekben utazó vigé-cek ugyanazok, kik f. hó 2:2-én viradó éjjel a nagykanizsai izr. templom porsolyeit fosztották ki.
— Elitéit tejhamisltók. Az országos vegyvizsgáló hivatal véleménye alapján a rendőrség a városi ügyész közbenjötlével két tejhamisitási ügyben hozoit ítéletet. Az első Sajni Istváuué szül. Spolár Katalin soraogyszeulmiklósí lakós ügye. Fölözött lejnek forgalombahozataláéri 20 K pénzbüntetésre és 8 korona vegyvizsgálati di| lefizetésére Ítéltetett. A második elmarasztalt Buresi József szepetneki kocsis volt, aki Laendler bérlő gazdaságából szállilja a tejet Nagykanizsára. Kurek tudta nélkül tejet vett és adott el. mely szintéu lefölözött volt. Jóhiszeműségét és az euyhitó körljjraéuyeket tekintetbe véve 12 órai elzárásra átváltoztatható 4 K főbüntetésre, 4 K mellékbüntetésre és 8 K vegyvizsgálati dg lefizetésében marasztaltatolt el.
- Megölte a szesz. Suefl György 44 éves kiskanizsai fÖldVhives vígan mulatott a Hab|auec-féle kocsmában és nom gondolta, hogy utol»ó cselekedete lesz ez. Sok jó szeszl beszedett magába — némelyek azt moud|ák, hogy fogadásból- és elvesztette embori öntudatát. A szamaritanus ivóláisak a magával lehetetlen embort a korcsmaszoba egyik sarkába veuszoliak és ott lefektettek. Erős hortyogás hangzott egy darabig a sarokból, mi végre az is raeg-szüut és vele együtt Sneff György életének fonala is elszakadt. A vendégek észrevették a halált éa értesítették a rendőrséget. A\' boucolás megállapította, hogy a mértéktelenül élvezett szesz miatt szivszól-ütés érte.
— Tűzbiztonság a moziban. A külföldön és a fővárosban észlelt tüzesetek arra indították a rendőrkapitányt hivatalt, hogy a kanizsai moziban is bizonyos rendelkezésre hirja a tulajdonosok figyel-
DECEMBER 28.
ZALAI KÖZLÖNY
mét. 1. A fi Iliink tokban tarlandók, inert használat közben könnyen tűzet foghatnak. 3. A mozitermek-ben az ülőhelyek költi járókra székekoket ne helyezzenek el. 3. A kijáratak ajtai kifelé nyíljanak.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.

* „Magyarország Erős intranzingens hazafiság, a nemzeti és emberi jogokért folytatott szívós küzdelem tnkrözódik vissza a „ Magyarország"-nak, egyik legnagyobb napilapunknak hasábjairól. Tizenkilencedik éve, hogy az elsó csatasorban áll ez az iihág mindenütt, ahol az államalkotó magyarság közjogi és kulturális javáért, exisztenczlális megerősödéséért, földmivclósi, ipari, kereskedelmi felvirágo- ( zásáéit folyik a harc. Erételios, határozott fellépésével foglal állást miuden jogos érdek védelmében. Igaz barátja, támogatója mindenkinek, aki az igazságát keresi Kimondja véleményét bálkivel szemben és rendületlenül áll a nevében rejlő programul mel- j lett, amely azt leszi kötelességévé, hogy ugy az egéBZ ország általános, mint az országot alkotók egyéni előrehaladását, tisztességes boldogulását szol-gálj..
Politikai magatartásiban, gazdasági, társadalmi, irodalmi és művészei törekvéseiben mindig ennek a kötelességnek a tudata vezéreli. Erős hit. lankadatlan buzgalom a munkálkodásban, magyaros őszinte szó, tisztességes hatig a kifejezésben, jellemzik a „Ma-gyarország" tevékenységét
Mint hírszolgáltató orgánum az elsó volt az országban, amely megjelonésének idejét akként állapította meg, hogy inig az a napi összes bel- ós ktil-földí eseményekről részletes és pontos tudósítást adhatott, addig másrészt reggelre már az ország legtávolabbi pontjaiu is kezébe kapja ezt a lapot az olvasóközönség.
A „Magyarország" tiák valamennyi rovata bő-sóges; táviratai, telefonértesülései elsőrauguak. Politikai hírei, napiujdonsági, közgazdasági, színházi re-ferádái kitűnőek, megbízhatók, pontosak és gyori.uk. Az az napi országgyűlésről teljes tudósítást ad, ugy-Hzintéu a tőzsdéről s általábau mindenről, ami a nap folyamán történik. Szórakoztató és tanító cikkeiből tudást meríthet mindenki. A jóizlést mindig szem előtt tartja s haogja olyan, hogy a „Magyarország" -ot bátran oda lehet adni serdült leányoknak is. — Mindezekből könnyen megérthető ennek a Irpnak nagy elterjedtsége. A „Magyarország" előfizetési ára : Egész évre 38 K., félévre\' 14 K , negyedévre 2 K. 40 f. Szerkesztőség és Kiadóhivatal Budapest, VII., Rá-kóczí-ut 38. sz. a. van.
— A „Vasárnapi Újság" docember 24-iki számával együtt kapták meg az előfizetők a pompás kiállítású és gazdag tartalmú karácsonyi albumot, melybe legkiválóbb íróink Írtak novellákat, irodalmi s egyéb cikkeket s ezekhez kiváló magyar művészek rajzoltak illusztrációkat. Különös érdekességei az albumnak: Móricz Zsigmond Aranyos öregek cimü kis darabia s a szép színes képineiléklat. A művészi1 színes címlapot Hermauu Lipót raizolta A karácsonyi szám maga is igen szép és gazdag tartalmú: Ka-1 cziány Ödön nyzolt bele alkalmi képet s ezenkívül bemutatja a szám képekben a főváros újjáalakított tanácsának tagjait. Peren» Ferdinánd trónörökös látogatását Slefania hercegnőnél Oroszváron II. Sándor cár szobrának pályanyerles mintáját, a Műcsarnok kiállításának feltűnőbb képeit stb Szépirodalmi olvasmányok: Kaffka Margit regénye, Kazár Emil és Vajda Éruó novellája, Haraszthy Lajos és Kárpáti Aurél versei stb. Egyéb közlemények: Gróf Vay Péter czikke (képekkel) japáni házáról, lárcacikk t hétről s a rendes heli ro\\atnk. Irodalom és művészet, sakkjáték, stb. — A .Vasárnapi Újság" előfizetési ára negyedévre öt koroua, a „Világkróuiká"-val együtt hat korona. Megrendelhető a p Vasárnapi Újság" kiadóhivatalAban (Budapest. IV. kor. Egyetemutca 4. szám). Ugyanitt megrendelhető a „Képes Néplap" a legolcsóbb újság a magyar nép számára, félévre két korona 40 fillér.
f H
U
H—I
>s
O W
é

j*
>o u \'3
X
co
■<u
i*
■«a w
í

t*
ti
U &
o &
"3
n
v
o M
in
o
s
< o
t—H
O
£
>
a
o
(A
w
o
í
w
t f
m
4
f
w o z ►c
I—I
r*
H *
FIÓKJA!!
Moskovits cipőgyár R. T. \\
fiók,a SSSSSü
óriási raktárát cipő és csizmakülönlegességekben-
5-»
< &
oa
o K
Bgyecgea szabott gyári árak a talpba bevésve u. m. 7.50, 8.50, 10.--, 13.--, 17.-- borona. jVIegtekíntbető vételkényazer nélkül!
I, Szíves látogatást kér:
Moskovits Farkas és Társa
cipő és csizmagyár R. T. fiókja Nagykanizsa — Erzsébet-tér 21.
o 94
«a
Cl m P> M
a &
i
Oh J aj
Megfojt ez az átkozott köhögés 1
Köhögés, rekedtség és elnyál-kásodás ellen gyors éu biztos hatásúak
Eff^er m B llD a SZtíll ál
Az étvágyat nem rontják és kitűnő izüek. Doboza 1 és 2 korona.
—— Próbadoboz 60 fillér. -
Fő és szétkilldésl raktár:
NÁDOR
gyógyszertára
Badapeat, VI., V4ol-k<Srnt 17.
Eggar milpaiztlllai
Ciakhaaiar ■a||ji|jlfatt.
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos, Neumann Aladár, Reik Gyula, Szabó Albert gyógyszertárakban, Geltsch és Graef droguákban.
Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárában.
4
ZALAI KÖZLÖNY
DKOKMBKR SK
Óriási válasziákban raktáron és mérték ntán megrendelésre
I7)értckül egy Di5«lt cipő
el«g5cgc5!!
Miltenyi Sándor es
Nagykanizsa, Fő-ut 2., a Város palotájában.
wmm reivesz
a kladhivatal,
éa =
Wajdits könyvkereskedés
- Deák tér--
Ilién iiák lirliltujil-zéiitl III
■llátva.
■ Thaaaafhaipkalfakrlkaa Iirlli,
•uérkéMlHliji HliPEIT fi . tiáráiti-at 41.
■r Külttnöaen a Jelenlegi randklvtlll oloaó álakra HgyelmaaUtJük a váairlókat.
Képviselő és raktár Melle ós Plntór Szombathely.
Kialiltiitél •illtriai larláikaájiik.
Kalmár Vilmos
, ég minden bel- ég külföld hirdetési iroda.
A Zalai Közlöny
Szirkiiztilé|l ii kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van
Őszi trágyáaásl
ófakedjank ■ ínkiéjiak ■
kialiltánklél I ka.l.llá..klál 1
4100 Valódi védjegyű.
Thomassalak
a legjobb éi lagolctóbb foazfortavaa miitrágya I
Caak akkor . sjj valódi ha
ilyen wm~ aaikban
van ét ftV-, \'Wl eredeti
ólomzár í . a ; van rajla.
MILTENYI-
a legelegánsabb, meghódította a jó ízlést I
Székrekedés
CfcáT Gyomor betegeknek.
Mindajuknak, kik a gyomor uieghUtéso, ragy túlterhelése, rossz. neheien oméitlhetü, nagyon meleg, vagy hideg ¿lelek élvotelo ,\\|ial, vagy rendetlen életmód következtében gyomorbetegséget, mint
Qyomorhurut, gyomorgörcs gyomorfájdalom, nehéz emésztés vagy uyálkáaodtist kaptak, ajánlunk egy kitűnő háziszert.
melyuek kilUnö halála urát ívek öta kl van próbálva. Ka a
Hubert Ullrich-féle növénybor.
Ezen növénybor kitönó, gyógyhatásúnak talált füvekből, jó bcrral van kátaltva «a oröaltl, áletro kelti az tmbír emésztő azarvozatét. — A növénybor magakadályoxaa ai amésztáal ===== zavarokat 4a előmozdítja ai ogészséges vér ujjáképzödáaát. -
A növényborl idejekorán hAstnklva, gymnorhotogiégok még a cstrájukbaii oléujtaluak. — Symptomak rolni: P^íáji,, felhöíögét, gyomorégés, felfúvódás roisiullét hányástal. melyek cltronlkut Idd, gyomirholegtégokuél oly gyakran előfordulnak, elmúlnak néhányszori Ivás min.
ét amink kellemetle i kóvoUaxméitMl, mint azorflát, kóllka, azlv-dobogá,, á\'mallaniág, val.,iulnl vérlolulás a májttall, epében és a nagy ¿tigor-érhon (Arany-ár btutalinak) a rd/énynur állal gymsan mogssuntetuek. A növénybor megszünteti a< oinéttthciloiiiégat és könnyít «.ékeiéi által eltávolíttatunk a gyomorból éa belekből alkalmatlan rétiek
Sovány, [halvány kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
legtnhbuór a mist eméaitét kórolkotmeayoi, hl nyot vérképződén és a máj belogot áll.ipotáá. ivágy-hiánynál, Idegei IUgy.iill.ag el lotst kedélyhang lat, továbbá főfájások, álmatlan éjjelek következté-ben ily egyének lassan egéazau elpusztulnak. Wt1" N\'óvénybor ar elgyöngült életerőnek uj lilktetéit ad. gy Növenybor foaozta a Z <1 vágyat, aa en .ité,l év táplálkozást olómozdi ja. elóseglll az anyagcserét gyorsítja a vérkép/ódési, megviyugla <a a feldúlt idegeaat éa életkedvet axetoa. Számtalan _elismeréa ea háianyilvánitla igaaolják\\ezt.
Nóvénybor kapható 3 és á korafiáert a Nagykanizsai, Kiskaniasai, Becsehelyi, Újudvart, Kia-Koináromi, Csákányi, Ncines-\'idi, Tapsonyi, B jíwnyoi, Nagy-Bajomi, Kelaö-Segaadi Csurgói, Berzencel, Gólai, t.egrádi, Alaó-Ooinborui, Kotctti, Murauányi Káikai, I\'odtureni, Szelnioai, cAlaolendvai, l\'ákai, Baksai, Novai, Bakii, l\'ólóskei, l\'ncsai, Alsó-Hajki, N\'gy-Radai, Kéthelyi, Mar-zalii, Kaposvári, Nagyatádi, Tarányi, Csáktornyai t\'erlaki, Varaafdi atb. gyógytárakban és (usaer-üzletekben és Magyarország legtöbb gyógytárábanr
- A kanizsai gyógyszertárak 3 és tóbb dveg ndVenybor rendelésnél eredőit áiak melleit küldik azét inind:nuve a monarchiában.
|Ht?r Utánzásoktól óvatik
Kórjen csakie
Hubert Ullrich-féle növény bort
HIRDESSEM A „ZALAi KÖZLÖMY"-BEH
I.egoltaább ¿a legjobb liatáau
Hashajtó.
NEUSTEIN
FÜLÖP
cukr ozottb ■ ■ v
hashaJtó l^lvi
ifi
(Neusteln Erzsébet-PUnlái)^
II -t ll; i minden teklntelben a hasonló készítményeket ontl szer manlas minden károa alkatráazaktdl a lag-obb alkarral haaználják az altast bántalmalnál, könnyen léklalétei szeret, egy vértlaztlló gyógyazar sem ártalmaila nabb és alkalmasabb a
székrekedés
egyiitétére, mint a legtöbb betegaég okozójára. Cukrozott volta miatt, a gyermekek la sztveien vetalk. Ügy dobol 15 pilula tartalommul 30 nilir egy lekeres X dobozza-tehát t ¿0 pllulával 1 korona. A pénz elfiro bekuldéte melleit bérmentve.
A m 4 w ■ Utániatoktól Óvakodjunk,
" » •» " í .Nauataln FOI8p haahajtó pilulált. lessék kérniI Csak akkor valódi, ha
minden dobozon a lörv. bejegyzőt Szent Lipót védjegy és l\'btllp Neusteln gyógyszetési aláírása fekole vótöt nyomatban olvaaható. A keretk. törvény által védett ctomagjalnkon cégllnknak rajla kell lennie.
Imtili Filc» ifénilirtári. Ii UmUii Wien, Plankengassa 8. gvkántnán: Ralk Qyula, Baloa Lajoa, Prágar la Szabó Antal gyógya«ér4aa«knál.
Kaphal
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 1911 DECEMBER 31. 50-lK EVPOLYAM 104 SZÁM
VASÁRNAP
ZALAI KÖZLÖNY
Folitikai lap.
Mi|jilinlk hitfon ás csütörtökön.
£l4fl«»Ual Irak: Kg«« «»te 10 korona, félévit b Korona. Nogyeilávic 2 koránt «0 fiit. — Egyaa mm ára 10 Hll.
Uj évre.
(V. L.) Szinte átaljuk konvencionális boldog újévi jó kivánatokkal elkezdeni. A boldog uj esztendő a modern fejlődés során a „pumpa vulgáris" keserű napja lett. Az ember elképed annyi lelemény tapasztalatára és leesik az álla, tapasztalván mennyi rettenetes jóbarátja, rajongó odaadó híve, hálás tisztelője van neki. Ezen a napon ismerkedik meg olyanokkal, akiknek létezéséről halvány sejtelme som volt, de még halaványabb sejtelme arról, hogy neki szolgáltak és igy jogot nyertek a vékony pénztárca még konokabb meglapositására.
De hiába! Ez ugy van, ezen nem változtathatunk. Rubrika, amit ki kell töltenünk, még ha a rávaló nincs is meg. Es éppen az a baj, hogy a piaci drágaság, az életigények szertelen emelkedése következtében a fi* jövedelemből előre ez a boldog uj évi kivánság kész boldogtalanságot jelent. A hagyományos uj évi sült malacnak lefújtak. Bizony ha a babona rávilágít a jövendőre, meg b. u. é. k.-zott áldozattársam kénytelen lesz — hátrakapni.
Boldog ember, akinek uj esztendő virra-dalján elsó köszöntője a remény, irigyeljük azt az embert, aki az uj év napján önmagába való bízással ébred.
_____L___u J-........-u___________ - ■ ---L-H1
fljévl szokások.
JrUl SXEITTIKMAT OÉZA.
Az ititv napján szokásos lakmározás, mulatozás, köszöMetés és ismerősöknek való ajándékozás pogáuy eraáetü, mint az uj év flnnepe, vagyis az év elsó oapjának megünneplése maga is. A rómaiak Jánusnak a kezdet és vég, utóbb pedig a hajózás és kikötő istenének ünnepéi ülték e napon. Kómában ez üunepeu óriási mulatozás, füstölés, illuiuiuálás, sót miudennemü tivornyázás és kicsapangás volt divatban, a pápák pedig, hogy tüntessenek e pogány szokás ellen, inkább bójtöt rendeltek a koresztény bivekuek. Utóbb aztán, mikor a kereszténjek is mefüuiiepelték az uj évet, szintén átvették a különböző mulatozásokat. A kereszténység első századában t. i. egyáltalán nem ismerték az újévi ünnepet s csak Krisztus születésének nyolcadik napiától. vagyis körülmetéltetóséről emlékeztek meg. Csak a hetedik században mutatkoznak az újév megünneplésének elsó nyomai s mint beveti rendes egyházi ünnepet, csakis a tizennegyedik szítadban találjuk említeni.
Az újévi babonák ¡¿részének gyakorlása az év utolsó napjának: Szilveszter-napjának éjszakájára esik, mivel általános szokás ekkor ébreu megvárni az
KeleliSi »«kuild: KlndjM l
Kertr». J<«»f- * »«<-rke»*tőaé(.
Hiszen az önbizalom félsiker, A osüggedt lelkű ember munkája nehéz is, szomorú is ós legtöbbször sikertelen is
Aki magában bizik, annak házához jobban állnak az élet sikerei, lia harc az élet, akkor ugy vagyunk vele, mint az elsó Ízben csata-tözbe vonuló katonával, aki meg nem szokván a sürü golyózáport, idegesen kapkod a fejével, mig csak neki nem ütódik egy gazdátlan golyónak. Katona regula, hogy akinek nem szalad a lábainába a bátorsága és megáll bátran ott, ahol a halál rózsája nyIllik, — azt az ellenség puskagolyója nem bántja.
Uj (\'sztondó alkalmára vezetve ezt a katonai bátorítást, igy mondanók : az életnek sajnos, mind súlyosabb és súlyosabb harcát reménységgel kell megállni. Nem szabad C8üggedós8el fölváltani a reményt Hiszen igazi Dolgaink nem mennek mindig éppen a szálán, az embernek sokszor van oka csüggedésre. I)e az életben látjuk, hogy akik el nem lankadnak, akik talpra tudnak ugrani, miután leteperte őket a balszerencse, — azok viszik a legtöbbre- A magabizó embert ne féltsük. Csetléssel-botlással bár, de az ilyen eiuber eléri a célját.
Ugy vagyunk különben megalkotva, hogy az újév napján derűsebb optimizmussal nézzünk a jövendő elé. Azok között a sok jó kiváltatok között, melyekkel önzéssel és
újesztendő beköszöntését, az évfordulót jelentő tizen- | kettedik órát. Egyik legelterjedtebb babona ekkor az éjféli ólomíintós, amit többnyire a leányok végeznek. Olvasztott ólmot csöpögtetnek valamely edénybe levő hideg vizbe s a folyó ólom kihűlve mindenféle alakot vesz lel, Abból következtetnek aztán, hogy kinek niiuó alakot mulat az általa csepegtetett ólom. Ka a kihűlt ólomdarab kereszthez hasonlít, az baltit jelent, ha koszorúhoz, az meuyaiszouyságot, férjhezmenést, ha az ólom emberalakot seitet, az itt azt jelenti, hogy az illető az u|évben férjhez megy.
Az ólom mindenféle szerszám-alakot is föl szokott venni, amiből aztáu megjósolják, hogy milyen foglalkozása lesz a jövendőbeli. Ez sok mulatságra ad alkalmat. A bölcső forma azt jelenti, hogy az illetőnek gyermeke lesz a következő évben s mivel sokszor nemcsak hajadonok, hanem menyecskék, özvegyasszonyok is részt vesznek az ólomöntésben, e révén is sok mulatság és tréfálkozás támad.
Nagyobb társaságokban, kivált városi korcsmákban és kávéházakban szokás besötétített szóbáüau éjfélkor visító malacot ereszteni. Akihez aztán a malac fut és aki megbírja fogni, ai szereucsés lesz abban az esztendőben s köteles terinészetoseu a társaságuak áldomást fizetni.
Szirkisztiiíg ii kladihliatal laik-tir 1.
Tala\'on : 112. — Hlrdaliaak dlj.i.bia aiarlnl.
, önzetlenül e napon nagyszámú tisztelóink megtiszteltek, im jövünk mi is. A mi kívánságunk az, hogy a remények újévkor újévkor fakadó bimbói el ne hervadjanak. Munkánkon Isten áldása legyen. Hazánk történetéről pedig az objektív történelem tat irja meg majd egyszer, hogy ez uj esztendő a konok munka, a nomzeti kiépítés és megerősödés esztendeje volt. Áldás a magyarrs I
Városi téglagyár.
Azt se tudjuk örflljűuk-e, nem-e, hogy ax első fecske megjelent a város közgazdasági törekvéseinek ege alatt. llÍBZeu mi annyiszor irtunk arról, hogy tág tere nyílik n városi alkotásoknak, amelyek jövedelmezőségéből sok olyat meg lehetne valósítani, aminek egyedüli vétója jelenleg, hogy ninca péni. Még élénk emlékezetűnkben van meunyire fáztak • t. képviselő urak attól, mikor egy csoport felvetette a villamos üzeműek városi kezelését. .Városi keielia* ettől idegenkedtek sokan, mert ismerik azt a lassúságot, hosszadalmasságot, mellyel néha egy-egy fiákkor számla kifizetése jár éa amiért a fiakkeroaok szívesen nem keresnek a városnál, csakhogy ne kelljen egypár csizmát elkoptatuiok, mig a forumokat megjárt számla kifizetésre kerül.
Denique a városi kozeléauek bizonyos ódiuma van. Különben az igazság érdekében meg kell mondani, hogy most se a városatyák, vagy a tanács fejéből pattant ki a városi téglagyárnak közgazdasági etikája. hanem a Seben cég ajánlotta a sajátját megvételre. A város ugy látszik nem törte maj^t ilyen
Hajadonok Szylveszter éjszakájáu féaül és tükröt tesznek a fejűk alá, bogy meglássák álmukban a jövendóbeliüket. Az is szokás, bogy éjfélkor sötétben kimeuuek a fáskamrába, felnyalábolnak egy csomó vágott fát. Ha páros a fadarabok azáma biztosan férjhez megy abbau az évben. Ha páratlan, még várhatja a szerencséjét. De jaj, ha tizenhárom daiabot talál felemelni, az szerencsétlenséget r»fj balált jelenti neki.
Elsőrangú újévi babona, — amint tudjuk, bogy újév uapjáu sült malacnak, vagy legalább is disznóhúsnak kell tenni az asztalon a csirkétek semmi esetre sem. Mert a malac előre tor, a Csirke ellenben hátrakapar. A malac-evés újévkor majdnem olyan általános szokás nálunk, mint a spanyoloknál karácsonykor a pulyka-evéat. A legutolsó spanyol koldus is szerencsétlennek érti magát, ha karácsonykor nem ehetik pulykát s ha egéas évben nem evett is hust, kaiácsonykor meg kell lenni a pulykájának.
Mostauában, mikor városokban — kivált újévkor — roppant drága a malac, sok helyen nyúllal helyettesitik, inert az is előre szokott futui. Ismeretes, hogy az újévi a|ándékok közt is nagy szerepet játszik a játék — az üzletbeli vagy cukráidai —
ii
ZALAI KÖZLÖNY
DECEMBER 31.
alapítás után, mert hiszen alig egy esztendeje, hogy a sióban forgó téglagyár birtokukba ment. Akkor módjában lett volna a városnak ig azt megvennie ós amennyiben az igényeinek nem felelt meg, azt a saját céljai éa felfogása szerint átalakitani és kibóri-tenie. De t város eit nem tette. A magáncég végezte ez Átalakítást ós mintha csak ez lett volea hivatása, vagy megbízatása, tizemének kifejlesztése és forgalmának tapasitaiatai nélkül akarja a városnak atadni.
Az ajánlat megtétetett éa a város pénzügyi bizottsága elvileg nem idegenkedik a megvétettél, illetóleg egy városi téglagyár lótesitósétól, tehát egy bizottság dolegálását kéri, melyben az építő bizottság is képviselve legyen, melynek feladata lesz megállapítani, mennyiben felel meg a szóban-forgó gyár a város céljainak, mennyiben fedi az ajánlati ár a tényleges értéket.
De ki kell terjeszkednlo a bizottságnak egyéb kérdések megvilágítására is, mert a képviselő-testület, mely bizonyos felelősség mellett névszerinti szavazással hozza meg a vétel-Ogyben véghatározatát, nem fogja mellózni a tárgyalásnál azokat a kérdéseket, melyek t\' gyár közelsége vagy távolságára vonatkoznak A közönségnek való hozzáférhetősége; a vasúttól való távolsága, iparvágánnyal való ösazeköt-hetősége a Déli Vasúttal, ennek költségei, a gyár terjeszkedhetésének lehetóségo, a földanyag kimerülése, stb mind szóba fog ott kerülni, melyro a felvilágosítást a bizottsági vélemény es jelontós alapiáu lehet majd megadni. De még az is felmerülhet, hogy nem volna-e érdeke a városnak, hogy a saját területén, taláu a város nyugoti részén, hol kitűnő terület és anyag áll reudelkezésére egy uj üzemet nyilani és az eddigieket meghagyni továbbra is magánvállalatoknak.
Mert a város a jövedelmezőségen kivül a polgárok érdekeit és a saját építkezéseit is szolgálni tartozik. Neki a saját gyárával előnyösen kell befolyásolni a tégla és zsindely árakat, nehogy a magánvállalatok muden concurrencia nélkül önkényüleg állapithassák meg tarifájukat; ami nemcsak az építkezés drágítására, hanem az épitkezó kedv elnyomására is vezet. Már pedig Nagykanizsa város rendezése, fejlesztése, szépítése megköveteli, hogy a polgárság minél jutányosabban végezhesse építkezéseit.
A gyár megvételéről egyelőre sző sinos még. de nem idegenkedik a város valamely téglagyár birtokosa lenni. Erről van csak szó. A bizottság lelkiismeretes munkája elé érdeklődéssel néz az egész város, mert ebből nemcsak a szóban-forgó gyár megvétele vagy meg nem vétele fog kibontakozni, hanem ez az első eset, hogy közgazdasági, üzleti ügyek foglalkoztatják a városi hatóságot. Azért * bizottság összeállításának olyannak kell lennie, hogy abban az elmélet, a szakismeret és a gvakorlat emberei egyaránt elismert tekintélyekkel legyen képviselve.
Biróválasztás Keszthelyen.
Nagy Istvánt kibaktatta a főbíró.
Nagy István 18 éven keresztül birája volt Kesztholy városának Aki Keszthely fejlődését figyelemmel kisérte, az tudja, hogy az a 18 óv olyan óriási haladást jelent a szép fürdőváros éleiében, mely szinte meséi. Ez a város gondolkodni tudó intelligenciája tudja, hogy ehhez a fejlődéshez Nagy István buzgalma, tevékenysége uem csekély mértékben járult hozzá. Am Earkas Kálmán tb. főbíró ugy látszik politikai tekiutelból elejtette és csak nem is kondidálta és Reischl Imrét választották bíróvá. A Nagy-pártiak látva a főbíró eljárását elképedtek Dr. Mojzer orvos nyomban fölszólalt és éleson megkritizálta a főbiró eljárását, hogy Nagy István nagy érdemeit figyelmen kivül hagyva ót nem is kandidálta és ősi szokás ellenére meg sem emlékezett róla Látva a főbíró magatartását Nagy István párthívei mintegy 340 szavazó kivonultak a városházáról és a Hungária szállóban gyülekeztek. Innen táviratban értesítették az alispánt s tényállásról és tiltakozásukat fejezték ki a tapasztalt önkényes eljárás ellen. Meg kell einliUnünk, hogy 3 évvel ezelőtt Nagy Istvánt, miut az akkori kormány bivét a hatóság támogatta, most pedig bár az intelligencia nagy többsége, papok, tanítók, tisztviselők, kereskedők Nagy István párthívei, a főbíró magatartása miatt a polgárság szabad választási joga uem nyilvánulhatott meg és igy Nagy István birói tapasztalalát a város ezentúl nélkülözni lesz kénytelen. A választás ellen Nagy párlhívei fellebbezést adlak be. A városban az izgatottság igeu uagy, ami a város jövőjének sok zűrzavarát hordja tnéhébeu.
sieroncse malac s hogy az újévi kópeslovelezó-lapok-nak is fóképeu ez a díszük s tréfájuk.
Nagyon fontos — persze csak a babona szempontjából, — hogy kivel találkozik az ember újév napján. Kéményseprővel találkozni legjobb. Fiatal férfívol találkozni az ia szerencse. Vénasszonnyal találkozni először kész veszedelem, pappal találkozni pedig egyenesen szerencsétlenség és halált vagy legalább\'is gülyog betegséget jelent. Általában, amit az omber újév napján csinál, vagy ami ujóv napján éri. az előjel az egdsz esztendőre, vagyis az egész évbeu ismétlődni fog. a közhiedelem szerint. Ezért mulatnak az emborek újév napján ; ezért nagy baj, ba valaki e napon beteg, vagy valami kár éri; ezért nem szabad e napon lustálkodni, vagy a házastársaknak civódni, mert külöubeu szerencsétlen és boldogtalan leaz az egész esztendejük
Ne ugy legyen. Boldog legyen.
HÍREK.
Szylveszter-este.
Csak távozz már I . . . Isten veled! . . .
Ütött a vég4 — sírban helyed
Vén év-barátuuk —
Nem szekálunk, nem is áldunk:
Mert vau, inint volt: — üres kádunk
8 kijjebb a hátunk. —
. . . Szalina-nemü szénát adtál, Fejünk lölé tüzet raktál: Sok csóvás rémet. — 8 mig a világ végét lestok, Csak a inás kedvét kerestük: Ivott a német !
Tej helyett is esőt ittunk (Azért csoutra szépen hízluuk) Fess a szikár test. — Dohányt patikában vettünk. Makra-pipát szögre tettüuk, Mert ez igy jól fest 1
. . . Ám I hagyjuk ezt . . . itt a friss év Köszöntsük : — szivünk csupa hév. Hadd follyon a bori — Legyen örök dínomdánom Vasárnap hetenként három : — Jöjj el óh! szép kor I . . .
/
. . . Sült koca járjon az utou,
Sör-bor csergedjen a keton.
Haljon a bánat I
Legyen boldog, a ki csak él,
Nyárra uj nyár — » ne jöjjön tél: —
Ez a kiváuat I —
TÁLOSSY y.
— Ünnepi ójtatosságok. A 8zylvesz-ter-esti hálaadó ájtatosság a Felsótemplom-ban d. u. 4 órakor, a Szentferenorendűek plébánia templomában d. u. 6 órakor lesz. Újév reggelén 7 órakor az Alsó templomban csendes szent mise; d. e. 10 órakor szentbeszéd és ünnepélyes szent mise lesz ; d. u. 8 órakor pedig litánia zárja be az újévi ájtalosságot.
— Zalaegerszeg a püspök beiktatásán.
Zalaegorszeg csütörtöki közgyűlése elhatározta, hogy gróf Mikes János szombathelyi megyés püspöknek jen. 6-iki beiktatásán részt vesz. Erre a oélra kiküldik a tanácsból Korbai Károly polgármestert és Fülöp József városi főjegyzőt.
— Arenaügy a tanács előtt. A tegnapi tanácsülés foglalkozott Csillag Jeuó areua-átalakitási beadványával Az ópitó-bizottság annak idéjáu az átalakításra nézve kifogást nem emelt, illetőleg a benyújtott terv alapját) megengedhetőnek véleményezte. A szinügyi bizottság azonban nem véleményezte azt, hogy Csillag Jenő kérelme szerint a mindeukorj játékengedély megadása 8 éven keresztül az átalakított arénához csatollaslék. Minthogy mind a szin-llgyi-bizottság, mind a tanács megakarja óvni a színigazgatók érdekeit és nem állithatja őket a játékhelyre nézve kényszerhelyzet elé, ennélfogva az ügyet a képviselőtestület elé terjeszti. A képviselő-testület fog dönteni abbau, hogy a lebontásra Ítélt aréna céljaira totábbra is átengedi-e a városi területet vagy nem. Ugy tudjuk, hogy a tanácsi |avaslat az átengedés ellen fog szólni.
— Az államnak nem kell a letenyei vasút. A hosszú idó óta húzódó letenyei vanutügy újra visszavettetett a kezdet stádiumába. A miniszternek a leirata ma érkezeit a városhoz, mely szerint állami kezelésbe nem hajlandó venni a Nagykanízsa-leteuye-alsólendvai vasutat, mert a megejtett számadások szerint a vasút évi bruttó bevétele kilóméteronkint a legkedvezőbb oonjuncturák szerint legfeljebb 3811 K-val előirányozható „Ily körülmények között — mondja a miniszter — felelősségem tudatában s az államvasutak pénzügyi érdekeinek megóvása céljából nem tartom megengedhetőnek, hogy a kérdéses helyiérdekű vasút megvalósítása esetén az államvasutak úzletkezelésébe vétessék. Minek folytán az érdekeltségnek kérelmét ez idó szerint teljesíthetőnek nem találtam. Kijelentem, hogy a kérdéssel hajlandó vagyok újból foglalkotni, ha az alsolendva-muraszombat-radkersburgí vasút biztosítottnak volna tekinthető". Igy háta reménynek egy vékony szálát meghagyta a miniszter és ebbe belekapaszkodva az érdekeltség uj alapon fogja megkezdeni a letenyéi vasút megvalósításának ügyét.
— Zárdatüz Sümegen Ozoray Izidor pozsonyi tartományi / rendfőnök atya e hó 29-én Nagykanizsára érkezeti. Tegnap 30 án távirat ni^ut hozzá Pozsonyba, melyet Kauizsára továbbitoltak, melyben a sümegi zárdában előfordult tüzeset miatt sürgősen Sümegre bivták. A rendfőnök atya a legelső vonattal el is utazott. Ugy látszik valami lényegesebb kárt okozó tüzeseiről van szó, máskép a rendfóuök jelenléte a kár pótlása tekintetéből nem vált volna szükségessé.
— Póttartalékosok és önkéntesek Mindazok, kik a törvényben megállapított jogcímmel bírnak arra, hogy fiaik a katonakötelezettség alól felmentessenek, vagy a póttartalókba oszlassanak, aiok ebbeli kérelmüket folyamodás alakjában a városi iktatóban márc. 1-éig nyújtsák be.- A járáshoz tartozók pedig ugyanez időpontig a főszolgabírói biva-
DECEMBER 31.
ZALAI KÖZLÖNY
3
tálnál. Az önkéntességi szolgálatért ugyancsak máro. l-éig kuli a kérvényeket a városi iktatóban illetóleg a főszolgabírói hivatalban benjujtaui.
— Helyreigazítás. A székesfehérvári filhar-mouikus-concert, melynek Pásztor Irma zongoraművész fellépte ad a kauizsaiaknak érdekességet, nem jauuár hanem február 4-én Mariatik meg
— Elhalasztott befizetés A Nagykanizsai Takarékpénztár által alapitolt Önsegélyző Szövetkezetben a hétfii befizetések újév ünnepe iniatl pétiteken azaz ian. 5-én lesznek megtartva.
— Műkedvelői előadás. A nagykanizsai Kath. Legényegylet 191*. évi január hó 6-án (Vízkereszt napján) a Polgári Egylet emeleti nagytermében saját felszerelési alapja javára szinielóadással egybekötött zártkörű jótékonycélu Táno-Estélyt rondez. Kozdeto este fél 9 órakor. - .
— üj biztosító titkár. A Magyar Francia biztosító társaság igazgatósága a nagykanizsai vezér-Ügynökség (Csengeri-ul 5. az.) vezetésével Hegedűs Pál titkárt uevezte ki, Dezső Aladárt pedig iroda-főnöki oimmel ruházta fel. A vezérllgynökség felügyeletével Pollák Ede bízatott meg. A társaság alaptőkéje a l\'esli Magyar Kereskedelmi Hauk bevonásával 6 millió koronára emeltetelt és az eddig kultivált üzletágakon kívül az életbiztosítási is Üzletkörébe vonla.
— Amiben Zalamegye vazet A napokban kiadott hivatalos kimutatás szerint a tudóvész ez év április havában a Dunántúlban llül áldozatot szedett. A legtöbb halálozás Zalábau és Somogymegyében törtéül. At egyes vármegyék és városok között a halálozások száma a következőképpen oszlott meg : Baranya 121, Pécs 22, Fehérmegye fiő, Székesfehérvár 15, Győrmegye 38, Győr 19, Komárommegye 92, Komárom 3, Mosonmegye 25, Somogy-megye 155, 8oproumegye 102, Sopron 14, Tolnamegye 79, Vasmegye 146, Venzprémmegye 92, Zalarnegye 173
— Üjóvi műsor az Uranus-ban. A Polgári Egylet katakombáiban Szílvesztor napra és Újévre is külöu műsorról gondoskodott a mozi tulajdonosa. Mindkét napon d. u. 3 órakor kezdődik az előadás és tart egészen 10 óráig.
— Állatkivitel külföldre. Nagykanizsa piacáról a külföldre irányuló állatkivitel hosszabb idő óta tilalmas volt. A belügyminiszter most értesítette a várost, hogy a zárlat alól városunk piaca fel vau oldva és január 8-ától vagyis a szerdai hetivásártól kezdve a szarvasmarha és lókivitel újra meg van engedve. Tehát most újra megjelenuok majd a» olasz oiarhakereskedők és élelmezésünk újra drágább ibbz mert a kivitellel és fogyasztással nem áll arányban az állattenyésztés emelkedése.
— Elveszett csütörtökön este egy bór tárca kisebb pénztartalommal és egy caseltakulcosal. A becsületes megtaláló adja át a rendőrségen hol, illó jutalomban fog részesülni.
— Paiyázatot hirdet Thassy főszolgabíró alsóbagodi segédjegyzói állásra 1912 jauuár 8-ig, — Árvay alispán a közigazgatási gyakornoki állásra jauuár 7-ig. a balatonfüredi főizolgabirópág, az aszófói segédjegyzó állásra, a pacsai főszolgabíró, a pacsai körorvosi állásra lanuár 2 l-ig, a zalaszeutgróti főszolgabíró az aranyodi segédjegyzói állásra december 27-ig.
Boldog újévet
kiván
Igen tisztelt vendégeinek, ismerőseinek és barátainak
SATTLER LAJOS
a ROYAL kávéház tulajdonosa.
f
H
t-i l-H
ÍX £
O W
*
t* *
J £ &
\'3
Ifi •p
V
o
■3
O
s
< £
o
>—i
Ph
a 0 fi.
w 0
T) t 1 1
a w 0
•5-
> 0) p.
» a
a
f
w o
I—I
r
H *
FIÓKJAI!
F
■o
o
•o
•4»
U
■e) 0
i
JVLoskovits cipőgyár R. T \\
fiókja £25™ ajánlja
óriási raktárát cipő és csizmakülönlegességekbeiv
«M

<
k, c»
O PP
Sgyeégee szabott gyári árak a talpba bevéeve u. m.: 7.50, 8.50, 13.—, 17.-- korona. jVIegtekíntbető vételkényszer nélkül!
Szíves látogatást kér:
Moskovits Farkas és Társa
cipő és cslzmagyár R. T. fiókja Nagykanizsa — Erzsébet-tér 21.
a
0
0* »
Cu ff
a
1
i
Óh jaj
Köhögés, rekedtsőg ós elnyál-káaodás ellen gyors óa biztos hatásúak
É 1J • n!
Egger
Megfojt ez az átkozott köhögés I
Az étvágyat nem rontják ós kitiinő izüek. Doboza 1 ós 2 korona.
- Próbadoboz 60 fillér. -
Kő és szétküldés! raktár:
NÁDOR
gyógyszertára
Budapest, TI., Viol-kttrut 17.
Eyjir ■ilpuzllllal.
Ciakkiaar ■•|||é|rlta 11.
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos, Neumann Aladár, Keik Gyula, Szabó Albert gyógyszertárakban, Geltsch és Graef droguákban.
Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárában.
I
ZALAI KÖZLÖNY
DECEMBKR 31.
MILTÉÍIYI
a legelegánsabb, megbódította a jó ízlést!
Óriási rálasztákban raktáron is mérték után majrendeMsre
rT)értcWI egy cipő
elégséges f\'
IlirflÉseM reives/

a kiadhivatal,
éa ;
Miltónyi Sándor és Fia
Nagykanizsa, Fő-ut 2., a Város palot&jában.
W^jdits könyvkereskedés
I)uák tér
ón miiideu bal- ós külföld hirdetéai iroda.
Öszi trágyázás!
Éukidjuk liBlilUiiktél I
4100
Valódi ~ ^
trikOjuk • ^ kialllMliktél I
védjegyű.
Thomas salak
a lagjobb ét ligolcaóbb foi/foi tavai műtrágya!
Caak akkor ilyen
van es ólomsár

lialilUdél •il|*ria* tarléikOjiik.
i m
%
Tltomasschlacks
Sáí&fca
llihi nik
ItrUUaJil-lénii na •llália.
• r i • ím • TktBiipkiipkillakrlkia Iirlli,
Kamat* \\ i mos m»*^»*.«»
...... 1111FES T VI., tláráiijat 41.
ncr Knittnöaan a J.lenlagi landklvttll oloaó árakra nyyalmamtetjttk a váaárlikat.
Kópvmelö ah raktár Melia és Pintér Szombathely.
A Zalai Közlöny
S/trkaizláságt áa kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van

----
IfcáT Gyomor betegeknek. ^
Mindaioknak, kik a gyomor uieghütébo, fagy túlterhelése, nitt, nchoicu emésilhetíi, nagyon meleg, vagy hideg «lelek él\'eiete állal, vagy rendetlen életmód kOvelkeilébeu gyomorbetegséget, mint
Gyomorhurut, gyomorgörcs, gyomorfájdalom, nehéz oméeztós vagy nyálkásodást kaptak, ajánlunk egy kitünö háziszert
melynek kltlluö halála mát «vek óla ki van |>ról>al>a. üt a
Hubert Ullrich-fóle növónybor.
Ezen növénybor kitünö, gyógyhatásúnak talált füvekből, jó bcrral van készítve ét eröaiti, életre kelti az «mbar emésztő szervezetét. — A növónybor meg akadályozza az emésztési ===== zavarokat ét előmozdítja az egészséges vér ujjsképzodéaél. _
A u ivén/bort i lajekoi m hatan i ka, gyomorbetegségek még a cihájukban elfojt.itnak. — Syinplomák mint; Fdfijfct, felőöfögét, gyomorégét, felíuvódit roitiullét bányánál, melyek chronikut idiit gyom >rhelegiégeknél oly ¿y4kr.11» előfordulnak, elmúlnak néhányszori ivát után.
ÁQ ** etünk kelleuetlei kö vetkeuninyei, mint szorulá«, kúlika, sziv-Uáöi\\.I UIIUUUÍJ dobog*«, á\'inatlantftg, valamint vériolulás a inljban, epében éa a nagy ¿tiger-érben (Arany-ér hintálunk) a ij^ww Által g/oitan megszüntetnek. A ndvénybor megszünteti xt emotzihetleniéget ét könnyű 1\'.ékeiét Utal eltávolíttatnak a gyomorból é» belekből alkalmatlan rétiek
Sovány, halvány kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
legtöbbül a ram emásztét kóretkezmeuyei, hl nyo» vérképződét ¿t a tuaj beteget állapotáé. tvágy-hiáuyn&t, ideget bágyadtig ét tót«* kedélyhang lat, továbbá főfájások, álmatlan éjjelek következté-ben Ily egyének lattan egétzeu elpusztulnak. NVWéitybor at elgyöngült életerőnek uj lUMetétt
ad. f^ Növényhor fokozza ut étvágyat, a/, em vtctétl e% táplálkozz*! elomo/.di ja, előtegiii az anyagcserét gyorsítja a verkép/ődést, meguyugta \'a a feldúlt idegedet és életkedvét szerez. Szám« talan elismerés és hálanyilvámt is igazolják ezt.
Növény bor kapható 3 és 4 koronáért a Vagy karnisai, Kiskaniztai, Becsehelyi, Ujudvari, Kis-Komáromi, Csákányi, Ncincs-\'tdt, Pagonyi, Böhünyoi, Nagy-Dajimi, Kelsó.Segesdi Csurgói, Uerzencei, (¿ólai, Légradi. Alfó*f)otnborui, Kotorii, Muiucsányi Nátkni, l\'odtureni, Szelnicai, cAlsólendvai, Pákai, liaksai, Novai, Bakii, Pölóskei, Pacsai, Alsü-Rujki, N\'gy-Radai, Kethelyi, Mar-«•Ili, Kaposvári, Nagyatádi, Tarányi, Ceák tornyai Perlaki, Varasxdi stb. g) ógvláiakbnn és fűszer -üzletekben és Magyarország legtöbb gyógytárában.
A kanizsai gyógyszertárak 3 és tobb üveg novertybor rendelesnél eredeti árak mellett küldik szét mindenüvé a monarchiában.
»tyr Utánzásoktól óvatik. 90
Kérjen csakis
^•-Hubert Ullrich-fóle növény bort.
HIRDESSEM A „ZALAI KÖZLÖNY "-BEN
l.i\'Kulraólib m ledobb hatnaa
Hashajtó.
NEUSTEIN
FÜLÖP
cukrozott hashajtó
mmm
(Neustein Erzsóbet-Pilnlál)
i >il.» mi\'i Ion teklnletlien á ha<oiiló kévillmtnyaktt nnii tijr mintái midan káros alkalriacakiol a lag-100 aikarrsl haitnilják ,u altsii kintalmainál, kónnye" reklatélel uorex, cvírtlftitlló gyógysier tom Artalmatla nalili és ulkalmaubli a
székrekedés
e^)u/cierc, mini a logtObb betogaég ukoxójára. Cukroaott volta miatt, • gyermekek li ailveie« vauik. Kgjr dobol 1$ l\'ilula unalommal 30 flllir egy teker» M duboua-tebtt l.\'O pilulkval 2 korona. A p«nt elóro bekUidiie mellett bérmentve.
i|i a w ■ Utániatoktól óvakodjunk,
, Nauatain FUlöp ha.hajló piiulill. le.lék kérni I Ciak akkor valódi, ha minden doboion a tórv, liejegyzet Sient I.lpót védjegy éi l\'hlllp Nauileln gyógyneré.i ali-1té>a lekete vórót nyornatltan olvaaható, A ketetk. törvény állal védett ciomagjainkon cégUuknek rajta kell lennie.
Iiaitili Falap néijinrUri, li.
Wien, rlatlkengame í.
Llpilkil
Kapható NagykonUtán: Reik Qyuta, Uelus Lajos, Práger Béla i, Srabo Ant.l gyógyaitrlxaknél.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj.
Wajdits Jóüseí könyvnyomdájában Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.