Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
11.76 MB
2010-02-17 15:36:24
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1298
4972
Rövid leírás | Teljes leírás (275.16 KB)

Zalai Közlöny 1912. 051-059. szám július

Zalai Közlöny
Politikai lap
51. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

--
NAGYKANIZSA igia JULIUS i.
51-lK ÉVFOLYAM 51. SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Migjilinik hétlön ét csütörtökön.
Előfizetési árak: Kgíw évre 10 korona. m«Vie B korona. Negyedévre 2 korona 60 flll. — Egyaa aiám ára 10 flll.
KelalAi »*erko«*l/. K«r(«*MB Jó««ef.
Kiadja:
i x/crke««tŐNé|;.
Szirkiiülöiig ii kiadóhivatal Diik-tir I
T.I>ro»:ll! - Hlrdaliuk dij.i.bi. siarlnl.
Sport.
A „Zalai Közlöny" Jjpábjain indult meg a lelkes agitáoió, mely szívós kitartással életre keltette a Nagykanizsán majdnem toljesen elhanyagolt sport különféle nemeit. Ma már nem kell meggyózni senkii se, hogy micsoda jelentősége van a testedzésnek. Ma már tisztában van vele a közönség, hogy a nemzeti eró, az egészség fundamentuma az, sót nem kicsinyelhető az a kulturális haszon, mely a sportból kifejlődött nemzetközi vándorlásból fakad és amelynek szociális assitniláló hatása örvendetesen szembeötlő. Városunk a tavas/, óta belekapcsolódott abba a népvándorlásba, abba a test-véresttlésbe, mit a sportegyletek kitejtenek és szívesen konstatáljuk, hogy a közönségünk érdeklődése nyomon kíséri atlétáink buzgalmát. Mi pedig szívesen adunk hírt a küzdelmekről, melyeket városunk sportegyletei kifejtenek és most itt a vezető helyen számol be tudósilónk a kettős ünnepen lefolyt mérkőzésekről.
Fehérvári football csapatok Nagykanizsán.
Szombaton a N. T. K. kombinált csapata a székesfehérvári Déli Vasút Törekvés Sport Egyletével mérkőzött. Szép és változatos játékot láttunk kivált a második félidőben. Az első félidő 10. peroében Tóth a T. E vezető gólját rúgja. A 24. percben Fehérvár egyenlít, sót a 35 percben vezet, Tóth azonban a második félidő 10. percében kiogycnlit. Gól ezután nem esik. csak egy kínos incidens. Tóth lövését fehérvár kapusa a gólvonalon belül védi, mire mindkét goalbiró a bírónak goalt jelent, de e/.t ó érthetetlen okokból nem adja meg. Végeredmény 2 — 2. Székesfehérvár legjobb embere a kapus, a T. E. csapatában Tóth, Váoi. Vida, Nagy és Sohlesíngcr voltak jók A szövelségi biró kellő időben vonalkésés miatt nem érkezhetett meg, mire dr. Mező Ferenc vállalta a mérkőzés vezetését.
Vasárnap a másik székesfehérvári csapat, a Sz. Torna Olub mérkőzött, de a meccs közel sem volt oly élvezetes, mint a másik. Jobb klasszisu csapat de játéka durva, egyes játékosának viselkedése pedig sportszerűtlen. Az első goal offseidból esett, a biró mégis megítélte a Sz. T. 0, javára, ezt követi a 15. peroben a második majd Váci illetőleg Tóth réven a N. T. E. kiegyenlítő goaljai a 20. és 27. percben. A vezető goalt a 30 peroben éri el a Sz. T. 0. A második félidőben a játék élvezhetetlen volt Fehérvár részéről Felesellek a bíróval, a közönséggel és Sohlesíngert (N. T. E (alaposan megrúgták.
2 goalt tudott adni.
Huszonötéves találkozás.
Minden előzetes szeiiődes nélkül, csupán
Végeredmény 4—2 a Sz. T. (\'. javára, jei i« oda tarloiUk arcokat, hogy az igazgató atyai Biró: Molnár György. A Torna Egylet játé- esókiábau férjeikkel együtt részesüljenek Kitároltaik kában oly örvendetes javulást látunk, mely t*löli elhatárolták, hogy 5 év múlva újra találkoznak, szép reményekkel tölt el bennünket a jövőre A felső kereskedni iskola segélyegyletéuek nézve. Két hónapos egyletünktől győzőiéin- Hun Samu-féle alapítványát 1500 K-ra egészítették nek is vehetjük, hogy » 6 éves egy lelnek ki, azonkívül 750 Kát. összésen 700 K-át a Segélyegylet céljaira. Kgyesek iskolai és egyéb célokra is adományoztak és tekintve, hogy a távolmaradotlak kimentették magukat valószínű, hogy ez adományok még emelkedni lógnak. «
Kz volt lefolyása «nuek a huszonötéves talál-iskolai kedves emlékek feluiilása és a I arátí szere- kozónak, mélyítek férfiai mindannyian apostolai a tettAI Indíttatva gyűlt össze Péter Fái napján 17 élte nagykanizsai kereskedelmi iskola hírnevének. nyarát élő uri ember, kik ezelőtt 25 évvel, tehát
1Ö87 ben végezték a nagykanizsai keroskedelmi is- « Népgyűlés Perlakon (Saját tudósitónk-kolát. Délután 4 óra felé gyülekeztek az iskola ud- tói). Juniűs 30 án Perlakon tiltakozó népgyűlést tar-varán és az egyetlen éló professorukhoz Hun Samu toll a szövetkezett ellenzék. Jelen volt Szluha Pál a igazgatóhoz vonultak be. Megható volt a találkozás, szakcs-i keiület Koasutli-párli képviselője, Dobrovics melynek vélntlentll szemtanúi voltuuk Az igazgató1 Milán v. országgyűlési képviselő, dr. lla|du Gyula, szemében könnyek csilloglak, sorra ölelte és csó- dr Tamás János és U|vári Géza. Küldöttségek voltak kolta a régi kedves tanítványokat, kikel pályája de- Letenyóról. Sxeniináriáról. Muravidról, Kotorról, rekáu tanilott és kikből kivétel nélkül előkelő, dőrék Óráktornyáról és Murukirályról. Az érkezőket Mura- . polgárok lettek. A volt tanitváuyok egyszerre vissza- királyon lovasbaudérinm és tűzoltó zene logadta j-a zökkentek a deákélet boldogsngába és megifjulva, le- j kísérte Perlakra A községbe érve Gasparics Márk vetve aa élet gondjait csalt-»-régi diákúgyekról be- mobia eiótl fcifw* Károly foldbii loko* Udvüiölte őket. . széliek Harmincegyen voltak osztály társak, kik közül azután megkoszorúzta Gasparics vértanú szobrát. A már C-an dőltek ki a munka sorából. Megjelentek népgyűlés elnöke Sípos Károly lelt. Beszélt 8zlnha
Pál. dr. Taniá^ Jáuos horvátul, dr. Hiydu Gyula, dr. Reményi Zoltán perlaki Ügyvéd ismét horvátul. Egyhangúlag elfogadták a parlamentben legutóbb történtek tlleu való tiltakozás határozati javaslatát. Elhatároztatott, hogy felhívják Hajós Ferenc dr. Csáktornyái országgyűlési képviselőt, hogy csatlakozzék az egyesült ellenzékhez, vagy legye le mandátumát. K határozatot Írásban fogják vele közölui. A népgyűlésen mintegy 1500 ember vett részt. Hend-> zavarás nem történt.
Gyilkos korcsmáros.
17-en, nófszerinl: Hőhm Jenő Nagjkauizsa, Brick-hihihi Pál Budapest Deutsch Bódog Nagykanizsa, Pleischackcr Pál Wien: Fischl Lipót Budapest, Ha-berfeld Miksa Budapest, HoiTmanu Gusztáv Budapest, Kaufmann Adolf Nagykanizsa. Káldor Sándor Budapest, Kollár László Csepreg. Krausz Ödön Ba-bócsa, Kelem.«n Gyula Budapest, Murai Salamon Budapest, Pollák Béla Tapolca, Pártos Oltó Budapest, Scherz Károly Nagyvárad, Somogyi Gyula Marcali.
Az „ifjúság" érzelmeit Kelemen Gyula loliuá-1 csolta az igazgató előtt, ki meghatva válaszolt a szerelett tanítványoknak. Azután istentiszteletre tueutek, hol Kartschmaroff Leon fókáutoriiak régen hallott és Vasárnapra virradó éjjel értesítést kapóit a és csodált énekei áhítatra hangolta ellágyult sziveiket, nagykanizsai rendőrség, hogy Sáncz községben at Dr. Neumann Kde főrabbi pedig magasröptű, hatá- oltani korcsmáros egész vérfürdőt rendezőit veudégei sos beszédben szólt a tanítványi háláról, a baráti közöli Kzen értesüléa folytán a rendőrség a városi hűségről és szeretetről. Beszédébe foglalta az el- orvossal azonnal a helyszínére njeut. ahol Tóth József hunyt társakat is, kik közül Árvay Adolf és VVald- még mindig dühöugötl és midőn a nagykanizsai rend-ner Henrik a helybeli temetőben alusszák örök ál- őrség elő akarta állilaui, a rendőrökre forgó pisztoly-mukat, kiknek a baráti kegyelet koszorút helyezeit lyal több lövést tett. Tóth József rendőrt egyik lövés néma síremlékeire. Kste a Casinóban bankét volt, kezén meg is sértette, majd öngyilkosságot akart el-hol » szeretelt igazgatót Hoffmann Gusztáv köszön- követni, meg is lőtte magát, sérülése azonban nem tötte fel. Scherz Károly dr. Neumann Kde főrabbit1 halálos.
üdvözölte és mondott neki köszönetet nagyhatású\' A borzalmas esel előzményei a következő:
templomi szóuoklatáért egyszorsmind buzdította b«- Kocsis KolougyB Ferenc több társával a látóhegyi rátáit, hogy a magántisztviselők nyugdíjintézményének szóllóhegyról jött haza felé. a közben betértek Tóth államosításáért minél intenzivebb munkásságot éa agi- József sánci korcsmájába Ittasak voltak ezek, részeg tációt fejtsenek ki. Igazgató és főrabbi a tanitványo- volt a korcsmáros is.
kért ürítette poharát. Többnek felesége is jelen volt Az örökké veszekedő kocsis Kolougya Ferenc
a vacsorán, mely magas jó kedvbon a késő éjjeli alig hogy beért a korcsmába n hason természetű órákig együtt tartotta a szeretettől egybekapcsolt tár- vendéglőssel tánc közben szóvitába keveredett, mely saságot és midőn elbúcsúzlak a volt tauitványok ne- I verekedéssé fajult. Kolongya Tóthot arcul ütötte, ez
ZALAI KÖZLÖNY
JULIU8 I.
revolvert rántott olő. Kolougya Ferencet szivén lőtte, mire meghalt.
Vége lett erre a mulatságnak Kolougya társai a vendéglőből kifelé mentek, azonban ez ekkor mái-egészen megvadult Tóih utánuuk lövöldözött, Kot longya Istvánt hátba. Berkes Jánost pedig csipőjéu lőtte meg.
Ekkor mint a ki jól végezte dolgát lefeküdt és akkor kelt csak fel, midőn a nagykanizsai rendőrség a helyszínen megjelent.
Ezen eset Somogy megyében törtéül a kaposvári ügyészséget a rendőrség azonnal értesítette. Tóthot pedig őrizetbe vette és a nagykauizsai közkórhátba helyezte el ideigleneseu, mig a Kaposvárra a fogházba el nem lesz szállítva. — Már a nagykanizsai törvényszéki vizsgáló ki is hallgatta, kinek beismerő vallomást tett. ^
HÍREK.
— Szerkesztőségi hir. Lapunk felelős szerkesztője juliuu hóban szabadságra megy. Helyette visszatértéig a Zalai Közlönyt Kanizsa István szerkeszti, aki mai napon belépett a Zalai Közlöny szerkesztőségébe.
— Fényes esküvő. Gavalloni Sándor főgimnáziumi tanár f. hó 1-én kötött házasságot Szalay Ida úrhölgy állami tanítónővel, 8zalay Sándor igazgató és neje szül Péter Ida urnő leányával. A polgári esketéat a főispán megbízásából Véc.ey Zsigmond polgármester végezte a városháza tanácsiéi mé-ben Tanuk voltak a menyasszony részéről ennek anyai nagybátyja Péter Endre uy. körjegyző, a vőlegény részéről Gavalloni Béla. A házasságkötés törvényes formáinak elvégzése után Véosey polgármester „annál a köteléknél fogva*, mely őt a menyasszony Üzüleihez fUzi, rövid tartalmas és szívélyes beszédet intézett ar. ifjú párhoz. Azután a felső templomba
^ v» -a?MVi fttlrtífat Horváth
György piarista áldozópap, főgimnáziumi igazgató végezte. A szentegyházban jelen voltak a fógimná zium tanárai és a helybeli tanítók és tanítónők és nagyszámú előkelő közönség. A násznép Lukács József piarista tanár vezetése alatt levő zeuekar hangjai mellett vonult a templomba. Az osketŐ Horváth György áldozópap a szertartás befejeztével szép szavakkal vázolta a házasság magasztosságát. At ifjú pár távozásakor újra felharsogolt az impozáns zenekar szép játéka.
— Házasság. Pfeifer P. Klek nagykanizsai főgimnáziumi rajztanár f. hó G-áu, szombaton fél lí órakor vezeti oltárhoz Fatér György söjtöri nagybirtokos leányát, Ilonkát. — Az egyházi esketést a menyasszony fivére dr. Nóvák Béla premontrei rendi főgimnáziumi lauár végzi a söjtöri plébánia templomban Ezt megelőzői- » polgári házasságkötés a söjtöri anyakönyvi hivataiuan történik.
— Szabadságon. Farkas Ferenc rendóraikapitány ma kezdette meg egy havi szabadságát.
— Személyi hir. Vidor Samuué urnő nagykanizsai izr. jótékouy uóegyestllet és a József kir. herceg szanatórium nagykanizsai fiókjának elnöke junius 30-án hosszabb tartózkodásra Wiesbsdeubo utazott.
— Halálozás. Tegnap, jun. 30-án helyezték örök nyugalomra óriási közönség részvéte mellett Lustig Viktort, ki tevékeny életének 57. és boldog házasságának évében \'jun. 98-án elhunyt. A megboldogult az izr. hitközség elöljáróságának is tagia volt. Temetésén az elöljáróság számos tagja jeleni meg GrOuhut Henrik elnökkel, az ipartestület elöljáróságának több tagja Samu József elnökkel gyászlobogóval vonultuk ki. A gyászházban dr. Neiunauu Kde főrabbi mondott a hű férjről és példást család atyáról és a derék polgárról megható gyászbeszédet, özvegye, szül. Singer Fáni és ,0 gyérmeke siratják.
V Zalamegyei rendkívüli közgyűlés. Zalavármegye törvényhatósági bizottsága dr. Bálás Béla főispán elnöklete alatt folyó hó 8-án délelőtt 10 és fél órakor Zalaegerszegen, a vármegyeház gyülésterm ben rendkívüli közgyűlést tart, melynek tárgyait képezik: 1. Nedeczky Jenő tvh. b. tag és társai kérvénye „az országgyűlésen a véderő törvényjavaslat megszavazása alkalmával lezajlott események által okozott aIkoimánjsérelem tárgyában leendő határozat hozatal" iránt; — ezzel kapcsolatban Zemplénvármegye átirata a jelenlegi parlamenti helyzet tárgyában. 2. Zalaegerszeg r t. város képviselőtestületének a város tulajdonát képező villamos művek gépei berendezésének kibővítése tárgyában hozott véghatározaia. Kzen soron kívül tárgyalandó ügyek előkészítése céljából az állandó választmány reggeli !> órakor tart ülést.
— Igazgató választás. A nagykanizsai izr. elemi iskolánál Buu Samu lemondása folytán megüresedett igazgatói állásra az iskolaszék jun 27-én tartott gyűlésén Kertész Józsel oki. polgári iskolai tanárt, lapunk felelős szerkesztőjét választotta meg.
— A munka jubileuma. At Kstnok kitűnő munkatársa, PA&Mor Árpad, világkörüli uijau egy iiidiáuus faluba ért. A művelt világ e félreeső zugában. egy kis Házikóban — igy irta annak idején — egy Singer varrógépel talált. Ez jutott eszünkbe, mikor a világhírű Singer Oo varrógép részvénytársaságának Kanizsa kerületi osztályfőnöke Brandl Sándor S.j éves működési jubileumára a meghívót megkaptuk. Ez a cég internacionalizmusa mellett meghonosodott nálunk. Nem akarunk most kitűnő, felülmúlhatatlan gyártmányairól irni, de az elöl nem térhetünk ki, hogy fel ne oiulitaük, hogy Magyarország miudeu elrejtett falujában feltaláljuk az Eredeti Singer varrógépei. így tehát kulturtényező lel}. De fel koll említenünk, hogy a Singer Oo hány száz meg szát alkalmazottnak ád hazánkban kenyeret és köztük éppen sok nőt foglalkoztál és igy kiváló szociális jelentőségét el kbll ismernünk. Azért tehát szívesen emlékezünk meg Brandl Sándor osztályfőnök ur jubileumáról, melyet neki ta hatásköréhez tartozó nagykanizsai, keszthelyi, tapolcai, csáktornyai, kaposvári,
zalaegerszegi, szombathelyi, körmendi ós szigetvári üzletek alkalmazottai rendezlek. Mintegy 50-en je-I leniek meg az érdemes főnök tiszteletére és értékes i ajándékkal adtak kifejezést ragaszkodásuknak és nagyrabecsülésüknek. Az ajándékot 8chönberger I Tivadar szombathelyi üzletvezető nyújtotta át szép üdvözlő beszéd kíséretében. Az ünuepeltnek érdemeit elismerték a világhiiü cég vezérférfiai is ós részint levelekben, részint táviratokban fejezték ki jó kivonataikat . Igy Hamburgból William Gliurclie és Kari Marteus vezérigazgatók, Lohr wieni központi ellenőr, Sátor Kunó a pozsonyi központ igazgatója, Vacnlik , Imre titkár, Horn Henrik wieni központi igazgató és Magyarország minden részéből való depot-előljárók Számos távirat érkezett az ünnepelthez barátaitól, tisztelóitól, köztük Nagykanizsáról is Ette az ipartestületi vendéglő nagytermében társasvacsorára gyűltek össze nemcsak a cég alkalmazottai, hanem sok tisztelője is Brandl osztályfőnöknek. Pollák Miksa nagykanizsai üzletvezető mondta az első felköszöntőt, melyben a kartársak érzelmeit tolmácsolva éltelte az Ünnepeltet. Utána Kardos Sándor kefegyáros. Lányi Pál (Tapolca). Schönborger (Szombathely), Kardos Mór (Körmend) mondtak pohárköszöutóket. Egyszersmind Biandlué urnő indítványára a pozsonyi központ igazgatójának Sátor Kunénak, mint közvetlen főnöknek üdvözlő táviratol küldtek. A jő ételek és italok mellett derüli hangulatban éjfélig maradt együtt a társaság, mely egy derék szakemberi, egy humánus elöljárót becsül Brandl Sándor osztályfőnökben.
— Előljárósági gyűlés. A nagykanizsai ipartestület f. hó 1 éu d. u. ti órakor előljárósági gyűlést tartolt. Tárgyak : 1. Szabadulás. 2. A mull gyűlés jegyzőkönyvének hitelesítése. 3. llavi pénztár-kimutatás. 4. Beérkezett ügyek elintézése 5. Indítványok.
— Ékezer lopás. Sanvéber József egész családjával Balatonlellére ment nyaralni. A napok bárt haza jött Óh amint lakáxáVa ttftftt "éáfcV\'éVótlo, hogy idegenek inrtak takasau, kik megloptuk, ux rendőrségen feljelentést leit, ahol megállapították, hogy a tolvajok álkulccsal mentek be a lakásba, ahonnan\' 1300 korona értékű ékszert elloptak. Hason természetű betöréses lopások az utolsó napokban majdnem az összes dunáiiluli városokban és a Bala ion menti fürdőkben is törléntek. Az utazó tolvajok személyleirása a rendőrség birtokában vau, ellenük országos körözés ki lett bocsátva.
színészet.
Siroliiv\' Roche
A velencei kalmár. Gsütöitökön este a második Shakespeare-estél néztük végig a szin-liázbau. Örömmel számolnánk be a legnagyobb sikerről, ha a szertefolyój/ték a csalódást bennük uem hagyta volna. Hamlet kifejlett, átérzett játéka után örömmel néztünk a velencoi kalmár előadása elé Is. Ez azonban nem sikerült. Várakozásunk csak remény
99
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a fü Jó vész ellen.
JÜLltJS 1.
7. A L A 1 K ö ! U N 1
3
nur.d. remé^ODk peílig ^.lídA.sA taloü ,|6.! Wlék, l%fi|mk "
idás folyamán. OkAt & darabnak oum rléggi Lipró-, egy .........
bitit elAmiMnjthan t»IAIjuk. Nnm tnnullák
elídgt
|1»»I«, 118111 iTi\'tt Iliig a< ogyOlten, ilícOgdtl az „IJ. ■ilds .simasága. Pmtig n leheléit volna a Mrnulal parádés siáina, ha kntfanol lObb gondol fordllanak a siker liizlos elérésére. Ai Általános liiMklél aton-ban Örvendetesen bonlakoMlt ki Tliuróoiy tiynla IHaaaanio). Majthinji fellllnSen elJkelA jíléka (Anto-nio), Si[.0» Zolién (Loroiuo) s fiiképpen Bodonji (Mia (Shyluk zsidó), ki csaknem tökéletesei prolinkéit, Izsó Miklós (Lancello Gollbo), Jessíca (Serfózi Ilonka), ki a darabnak inntatós szereplíje volt
diilliirkirálynőt raoghódiHiassoti. KOISnbon elíailib, kiuiIlii Volt a ktlenOun a fósterepIM (lila-dys) fiörög, Daiay Haiasilj, (liga Teleki, Göndör Izsó, Schlick Vérady jeleskedtek
Irodalom.
* A .Magyarország" a törvénytipró, alkot-mányrórló kormányzati rendszer elleni koldulom elsó soréban éli.
, Et okból Vonla magéra a kormány beazujét
* Nőieken Nyáray Antal első vendégfelléptórel hogy a kormány a „ Magyarországot
61 vasúti pályaudvarokból kitiltotta, mert hz Által megbénítani rélt« amink az egész ellenzéki szellemnek
aillák a Szabin n ók elrablását. A mit csak hatásosan adhatunk, azt mind beletetlek a darabba. Volt is jó kedv, nevetés, itt-olt vaskosaiban is kihaxad a komikum »i«|e következtél)^ Monda-
terjedését, amelyet a . Magyaj3fc<zá/<" kWjKfrél
A méltatlan öldözésmk maga a közönség
„„„kisialig MI,l,og,a „atás Mk.ltóNyár.yé|X^Xrrrel ^ ^ "
Kzáltal n közönség biztovan. kényeimeseii, sőt 1 olcsóbban jut lapjához, mintha azt a pályaudvarokon
. , i. .. ... , , .. | sze.ezné b«. A „Magyarországának az orazáír
duliUán |6t nevetett « élénken Ihinepelte. Partnerei\\.i,ni ui.: , i.\\ ,Ar • ■ , .
, , . . ,.,.,. ,. . , , , , távolabbi vidékein lakó előfizetői i* m»r kora nme
a Urául, kebelehói . kdeitek magoké,t 8oralár,| ...............,k ......... „ „w , ,„„ «,
7b ui T 1 ■ W"*\'*- Fi|"r A" ""■Hl" »l»\'t mindig az igazi nemzeti törekvéseknek
volt a főrész. Alak|a, arcvonása, hangja s minden I mozdulata művészi eróvel teljes, hű, életerős. Állandó | jókedvben tartotta hallgatóságát, mely minden moz-
nes (Horbála neje) tirannusi liós az asszonyi hatalom
! és a demokratikus haladásnak volt lelkes szószólója
minden rettenetes fegyverével, Öerlózi Ilouka (RteTka, . . ,
leányuk) félénken ellognlt. mani rsffináltan kiforrt L A ,,,"<",»ír" íiel
laiuiüsadó és jélékos akik mellett még a rfierfn-t\' " „ """1 C" " "Ma«>\'aror"-á8
banvján emlékezünk meg Rákosy Ferencről (Maro-
sáii Bogdány örmény, Mjythényiról, ki gáláns Szil vájísy yoU. inból láttuk újból dicsérjük. Sipo* Zoltán (íízenmfffíy) i».u»wkvésV ván/lt el, bár nem elég komoly játékában, Zalai Mrtrg,: .zoimM; i\'g«. . bft, művészi alakító.
Szombaton a Vándorlegény került színre Nyáray Antallal a címszerepben. A színház zsuíolá
támogatására és a lap minden barátja igyekezni fog ismerősei körében ujabb híveket szerezni az újságnak Klófizetések a „Magyarország" kiadóhivatalába Budapest, VII., Rákóci-ut 38. sz. a\'á ktll
dendők.
Előfizetési dij negyedévre 7 korona, félévre 14 korona, egész évre 28 korona.
* Kozma Andor Gyulai Pálról. Kozma Andor évek hosszú során át Utulal Pál legbensőbb
sig telve volt és szívesen fogadta a Vándorlegény j logközelebbi környezetéhez tartozott, azok közé, a
meseszerű cselek vényét éa kedves zenéjét, (íörög Olea iNlÖp hercogV Telekv Ilonka (VadleáHy) eltagadták a közönséget bájos enekokkel us latekukkal. Velők osztozik az est sikerében Zalai Maigit (hercegnő), Nyáray kellemes ezelid hangja és jó alakítását szimpatikusán fogadta a közönség Itákosy (komédiás) és Pajor Ágnes (a (elesége) in és Burányiné (tjdvaihölgy) szokásosan jók voltak.
Vasárnap Nyáray Antal vundégl\'elléptévol Kall híres oporettéje a Dollárkirályuöt adták. Kár. In>gy a vendég művész Déues László szerepét választolta harmadik felléptéül, mely kényes szerep aehogysem felelt meg egyéniségének. Hiányzol! belőle mindazon
kiket az örej* ur a mai generációból legiobbau szeretett s a kiknek leglóM) alkalma nyilt áz ó gazdag, nemes lenyel minüeíl oldataroi megiMueiUi. fczeri fokozott értékkel birnak az ó lejegyzései (iyülairól. Kzekel adta ki most Kadó Antal népszerű vállalata, a „Magyar Könyvtár" segujsbb sorozatában. Két kn Ion, de eu:\\ütt egységbe kapcsolódó részre oszlana^ a följegyzések: az egyik Gyulairól, az emberről, a másik a költőről szól. A füzet a Lampel K. (Wo-diauer F. és llai) czég kiadásában jelent meg; ára 30 fillér. -
* Történelmi miniatűrök. 8trindbergneki a nemrég elhunyt nagy svéd Írónak egyik legueve-
zetea.ebb-és legáltalánosabb érdekű műiéből, a Tör-téomiuiatürök-ből \'fordított le egj füzeire valót RtfflV\'Aulal kitűnő vállalata számára Scböpflin Aladár. Miuiatürjei közül négy vau a füzetben, azok, a
i melyek a zsidók egyiptomi rabságáról, Krisztus fel-áldoztatásáról, Attiláról és a keresztes háborúkról szólnak. A két utóbbit magyar vonatkozásai teszik különösen érdekessé számunkra. A riagy gonddal és megértéssel fordított füzetet a Lampel H. (Wodianer F. és fiai) cég adta ki; ára 30 fillér.
* Molnár Ferenc legújabb novellái. Két éve nem jelent már meg Molnár Ferencnok novellás kötete; most legújabb novelláit, nyolc finom művű kis remekel, Ksdó Antal jól ismert vállalata, a Magyar Könyvtár adta ki legnjabb sorozatában. A nyolc novellában benne van Molnár Ferencnek egész széles regisztere: a romantikus antasztikumtól a szatírán át a meleg lírai elmélkvdésig s ezzel a füzet mintegy összefoglaló szemléltetőio az egész alkolása módjának. A lüzetet a Lampel K. (Wodianer F. éa fiai) cég adla ki; 3o fillér. — Kaphatók Ifj Wajdits József könyvkereskedésében.
* Magyar Figyelő. A magyar értelmiség elevonszavu folyóirata, a „Magyar Figyelő" a lap élén közli Tisza István gróf „Sadowától Sedauig" cimü nagy történelmi lauulmányáuak harmadik és befejező közleményét. Uéz Mihály a ma oly tölötiébb aktuális érdekességQ választói jogról értekezik nagy alapossággal megirt sludiumábau, inig Alexander Hornit művészi tollal tíertevicy Albertről ir, a „Beatrix királyné- francia kiadásának megjelenése alkalmából Különösebb érdeklődésre tarthat még számot 11 Auderkó Aurél tudományos cikke, mely a ciklonokat ismerteti. Elbeszélést Móricz Zsigmond iri a mostani számba „A veróbfiök" ciminel. A följegyzések eleven rovala az o heti számban is gazdag és változatos. A Magyar Figyelő előfizetési ára negye.k,
Jévre fi K. Kiadóhivatal Budapekt, VI., Andrássy-ut lü.
dvb oourg-ói iaka
rékpénztári ós 5 drb. zalamegyei gazdasági takarékpénztári részvényt eladok. Ajánlatot kérek Dr. ERÖ8S SAMU Budapest, Károly-körut 24. sz.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VASAROLNI,
saját érdekóbtMi cselekszik, tia vásárlás előtt megtekinti u
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége nlult álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
árii08arn0knit. melyek a követke/ó helyeken vannak : VI\'I . .József körut 28. sz. (Bórkoosis-uloa sarkán.) IV., Ferenoiok-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában) Kteii szövetkezel az „Országos Központi Hitelszövetkezet" tagja s ennek felQgyelote alatt áll. Vásárlási kényszer teljesen kizárva. — StilszerU modern lakberendezések.
Jutányos árak ! Szavatosság áru minőségéért
Ás áraoiarnokba kizárólag elsőrangú budapesti aaxUloaok éa kárpitosok dolgosnak.
„ftr*. Varasd-Töplitz üst
Vasút-, posta-, telefon- és távirda-állomás.
Uj gyógyszálloda villanyvilágítással, hirneves radioctiv tartalmú kénes hőforrás -}" C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb -nél. Ivókúrák makacs torok , gége-, mell-, máj-, gyomor- és bélbántalmaknál. Klektromos massage. — Iszap-szénsavas és napfUrdők.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
fU rdőigazgatóság. Fürdőorvos Dr LOCHERT J.
Hirdessen a ,,Zalai Közlöny"-ben.
JCI.IUS 1
HANGSZEREKET
ÉS
HUZÓHARMONIKÁKAT
I-sőrendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. - Kezoskodek arról, hogy Makls jé és u értéknek megfeleli hMgMorokíl szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napén belül az átvétel után Wrténik — Megsértett árukat nem fogadok vissza Az árak darabonként értendők.
Hegedűk.
Iskolahcgedük: fi, 8, 10, 12 14 kor -ért. — Zenekarhcgcdük: 18, 22. 24, 30, 40, 60 kor-ért - Hangverseny és mestcj-hegedUk: 70, 80 egész 200 kor.-ig. - Hegedűk: \'/, és >/, nagyságban 4. fi. 8. 10 kor-ért. — Hegedüvonok: 1, 1- " 3. 4 kor.-ért. HegedQronék fernambnkfábél nagyon könnyű fi. 8. lo kor-ért. — HcgedUtokok. fi. 7 6 i kor. és feljebb. — HcgcdUlúbak 4, 10, 12 K és feljebb. — Alltartók: I, 1 40 K és feljebb - Hurok minden árban es minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. -Cello. Iskolacello: Sn, 26. 27. 28 és 30 — Zcnckarccllo: 40 60. HO
és 70 kor. - Ceilovonk: közönséges 160-tél 3 kor.-ig — Collovoné fernunbukfából 6 kor-tél 12 kor.-ig Nagybőgők:
\'/,-os 72 kor. «/r*B 78. 80, 90 és 160 kor — Nagybőgóvonó: 4, 6. fi. 8 és 9 korona
Ozitorák.
Primeitora, jávorfa. gépezet nélklll: 13. 14 ker, — Palizauder-tetővol 20 kor-tói 30 kor-ig. — Primeitora palizanderteté és gépezettel; 27, 30, 34, ."ifi kor. — Primeitora egé*z fi4, 70. tto kor, Koneerteitora a feni felsorolt minőségben is, azonban drbjfl 4 koronával drágább. — Magyar népcitorák közönséges kivitelben, egesz-kótáa 9 kor., jobb minőségű fél v 10 kor., diófa-tetővel 12 kor., utánz p&llsándféból 14 korona.
Rizfuvohangizerek.
Minden rézfnvéhangszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 32 kor liasstronibita: 12 kor. Platón: 32 kor. Vadászkürt: 74 kor. Kuphoniuin: 64, 68. fin kor. Ita*s: 40 kor.-tél 70 kor -ig. Trombitakürt fi 64. 70 kor. — liombárdonok h\': 60, t!8, 72 kor Hombárdonok (1 vagy II. lto 120 132 kor. — Helikon: 108, 110. 132, 144 korona
Fuvolák.
Fekete granatilfábél U|ezűst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel
billentyűvel 30. :lll. io kor. 12 billonlyüvol 48. í,0 kor. 13 billentyűvel sn, ftfi.
l\'lccolóflóták: 6 20, 6.IÍ0, fi-40 korona
.\'4 kor , 10 fii) kor. —
Klarinettok.
Kekete granatilfábél, ujezűst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 ker 12 billentyűvel 42 korona stb.
Dobok.
Nagy dob rez faabroniHmsal 10 twavar Sfi kor. — Nagy itob rézahroncs és 10 e-mvar 90 kor. — Községi dob 14 ker-tél
40 koronáig.
Czimbalmok 7u\'koronától följebb.
Huzoharmonikák.
Iliuéliarinoniki. 10 billentyűvel, dopla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kilünó liauggal. dibja 9, [0, 11 korona. Ugyanazok háromszoros hanggal 16, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dur és Moll-hassiís, dupla hanggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 52, 60 korona.
Nyomatott a laptulajdoiioa lfj, Wajditu József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
Ifj WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1 szám.
NAGYKANIZSA i9I2 JULIUS 4.
51-IK ÉVFOLYAM 5a. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
■■ijilinlk hitlön 11 cilitirtikin.
Eion.ali.l árak: K„i.. <,„ 10 korona. !(«„, 6 korona N egyed.vro 2 korona ÍO HU. — E(,aa a.ám Ira 10 KII:
Az állam és a kivándorlás.
Hoy os. kir. kormánytanácsos kitűnő röpiratából vesszük át a következő fejezetet: „Az állam feladatai a kivándorlási ügy terén."
Hey kormánytanácsos jelenleg a kivándorlási és gyarmatositási ügy terén a leghivatottabb szaktekintély. Sok éwt töltött Észak- és Délamerikában és a tengerentúli gyakorlati életviszonyokat épp oly alaposan ismeri, mint a monarohia kivándorlási viszonyait. Hey kormánylanáoso8 az ösBzes hatósági főhivatalnok közt kétségtelenül az egyedüli. aki sok évi tapasztalatai alapján elegendő rátermettséggel bir, hogy az egész kivándorlási ügyet hazafias módon és fontos közgazdasági érdekeink szemmeltartásával vezethesse. Itt ia követik azonban azt a szokást, mely minden osztrák hivatalnoki ügykörben divik. hogy tudniillik az osztályok élén — mert a kivándorlási ügyek igazgatásáról szó sem lehet Ausztriában — osopa nagyon művelt úriember ál1, kik azonban Amerikát osak az iskolai térképről ismerik és eleven kivándorlást még szinról-szinre sohasem láttak.
„Az állam föladatai a kivándorlási ügy terén részint etliikai, részint gazdasági természetűek. Ethíkaiak. mert a kivándorlónak, mint honpolgárnak, joga az állami védelétltre továbbra sem szűnik meg, gazdaságiak, mert
Politikai lap.
Ktlalói fteikettlA Kertén* .lóm«,í
Kiadj*: a Mverke«ttt6«iéff.
tzirkiiztong it kliMhldtil Oiik-tir I.
Talaron: 111. — HlrdaUaak dljaaabáe •aorlnt.
az államnak is megvan az a joga, -hogy a kivándorlási ügyet akként irányítsa, hogy annak révén közgazdasága legalább kárt ne valljon. Itt azonban azonnal hangsúlyozni kivánjuk, hogy a kivándorlási ügyben oly szerencsésen találkoznak a viszonyok, mikép az etliikai feladatok megoldásával egyúttal a monarchia közgazdasági törekvéseit is istápolni lehet.
Ha már most az Északamerikába irányuló kivándorlásnak az elóbbi fejezetben vázolt hátrányait .vesszük figyelembe, ugy a kivándorlási ügy összes séreiineinek kiküszöbölésére mellózhetotleneknek tartjuk a következő kategórius követelményeket.
Be kell szüntetni vagy legalább meg kell szorítani az Északameríkába irányuló kivándorlást és egyúttal kényszeríteni kell az északamerikai államokat, hogy munkásvédelmi törvényeket-alkossanak. Fogunatosi tani kell ezeket a rendszabályokat, ha ueiu akarjuk ezentúl is tűrni az északamerikai államoknak a liazánkbeli olcsó munkások odaszállitásával is elősegített ipari nyomását és nem akarjuk a jövőben is reánk tukuiál-latni az északaiuerikai gyári üzemekben elnyomorított ós visszatérésre kónyszeritett munkások rengeteg magas feularlási költségeit. Hogy hatalmunkban áll országainkban a kivándorlás irányára befolyást gyakorolhatni, valamint hog.v az ószakauierikaí államokat is
kényszerithetjük munkásvédelmi törvények hozására, azt tudja mindenki, aki nem laikus. Igazán különös volna, ha Európa legtöbb kivándorlókat szolgáltató három állam*: Ausztria-Magyarország, Olaszország és Oroszország egyesült erővel nem eszközölhetné ki, hogy munkásaik átengedésének csekély egyen-I értéke gyanánt rábírják Északamerikát oly humánus intézmény létesítésére, minő a munkásvédelmi törvény, s épp ugy kétségtelen, hogy megfelelő útbaigazításokkal és állami i közegek segélyével könnyen arra felé irányithaljuk a kivándorlást, ahol az állami és kivándorlási érdekeinknek hasznára válik.
A tengerentúli országok közül bevándorlási államukul legajáDlatosabbaknak a dél-ainurikai. kizárólag mezőgazdasággal foglalkozó államok kínálkoznak
De a kivándorlási kérdés ilyetén meg-I oldásával csak annak bajaitól szabadulnánk \'anélkül, hogy belőle állauiteohníkai előnyöket merítenénk. Az eddigi rendszerrel, hogy tudniillik a kivándorlási tömegeket céltalanul lés vezetés nélkül elvonulni engedjük, szakítani kell. Ha az anyaország a kivándorlásból | hasznot akar huznl, ugy iparkodnia kell. hogy megőrizze honfíainak, a kivándorlóknak rokonszenvét és szakadatlan érintkezésben kell volűk maradnia. Erre már a mult történelmi gyarmatosításai is tanítanak. Ha azt akarjuk, liony a kivándorlási ügy az állani
Az elégedetlen.
Kialal szép, szőke asszony volt. Termetére nózvi inkább alacsony, mint magas. Valahonnan a hegyük aljából jegyezte el magának egy katonatiszt Sohasem volt nyugodt s megelégedett. Már leány korában csapongó természetű volt, mindig másra vágyva, mint mivel a természet s a szőlői szüretet elhalmozta Egyszer eltűnt falunkból.
Először talán meg sem éreztük Myra hiányát, — hogy nincs közöttünk csengő hangjával, szúrós kék szemeivel, játszi természetével; de minden nap a később viradtakból jobban s erösobben tette azután Mzámunkra Myra hiányát érezhetőbbé. Nehezen szoktuk meg mi, fiatalok. Fájt nekünk, hogy körünkből ismét kiszakítottak egy lelket, ki már annyira hozzánk forrt szeretetreméltó fürge egyéniségével s kire nézve, gyermekies hitünk szerint, mi is nélkülözhetetlenekké lettünk. Pedig tévedtünk Ítéletünkben. Mig mi őt a szünidei forró napok mindeu hűvös es-télyén külön emlegettük s önkénytelenül kiáltoztuk nevét, hogy ne feledjen az égre tekinteni, ha egy csillag, megunva éleiét, az égről levetette magát a sötét magaMból: addig ő ferje oldaláu talán már reánk sem gondolt, - reánk, az ő gyermekkori pajtásaira^ ifjúkori rokouszeuvezó földieire.
Később azután-már mi is megszoktuk hiányát 8 az fel sem tűnt nekünk. Kevesebbeu töltöttük otthon mindig ai nyarat.\' A leányokat elvitték csak nem mind hazulról. Gazdagok is voltak mind, a
szépség sem hiányzóit náluk s a jóság seru volt nélkülözött tulajdonuk. Délceg if|ak büszkén vitték el őket az életbe, az örömteljesnek látszó, kiábráuditó életbe.
Az ifjak férfiakká uőllek, azok som jöttek haza többet, vagy legalább is nem nyáron Az élet pötölye összetöri a honvágyat, áthatolhatatlan korlátot emel a vágyak elé * a modern élet csakhamar idegbénult rabszolgájává teszi a még kevéssel előbb szabadon csapongó lelket. A nehéz élet engem is beosztott a töretlen sz^llemmezók megművelésén fáradozók mun-káscsapatába. Eu sem voltam már tisztán az euyém, a magamé. A családi házban idegeuek gyújtottak tüzet 8 hol előbb ismert arcok köszöntöttek, most mindenütt ismeretlen emberekre leltem s nem ritkán kihall, lakó nélkül levő házakra I ukkantam.
Késő évek sora multán vetődtem egyszer mégis haza. Szép pár esztendővel később irta már viselte? homlokára számát a kalendárium.
Ismét bekocogtam az ismert házak ajlaiu, gondolva, laláu már megunták néhányan a hangos élet fárasztó zaját s eljöttek megpihenni haza az ősi falak közé, a gyermek emlékek helyére az elhalt apák, anyák, éleiből kidőlt jó barátok örök pihenője, — sirja mellé.
Nem csalódtam. Az otthon édes fogalom, sok bajra orvossága számtalan fájdalomra megnyugvánl szülő ir. Az idegen kínzó valami, még ha ismerős Ír már, — mig az otthon, ha tudata sok fájdalom felkeltője,"számtalau szenvedés, gyász helye is, —
I mégis caak otthon Ez vont haza. e tudat, ez érzés 1 közülünk uem egyet különböző változással.
A Myráék háza felé mentem^lőazör. Látni akartam a házat ismét belülről. Olyan e még a fala belül, mint régen volt, — fényesre járt-e még a I küszöb vaspántja, vagy már rozsda emészti, — rózsaillattal teli-e az udvar, vagy már nem szakit ott többé senki élőfia illatos virágot?
S inig ifjú emlékeim ezrivel zsongták körül lelkem kérdések alakjában, észre sem vettem nagy hirtelen, hogy már a ház előtt állok.
Nem igeu változott az ősi ház falán semmi sem; legfeljebb az idő vont fekete patinát a fehér meszelés fölé. A tető már többet szenvedett az idő súlya alatt. Sokat verte az eső s tartotta magáu a tél havát jó ideig, hideg ulán a meleg nyár verte reá forrósága repesztő sugarát. — cserepei töredeztek, darabosak, hiányosak voltak.
A kapuhoz értem. Ez is a régi volt. Bezárva találtam. Nagyot taszítottam rajta, mire az ósdi vastömeg nyikorogva szakadt befelé. Egyik sarokvasa már törött volt. nem bírta tovább a szolgálatot, melynek tartalma alatt oly sokat nyögött, anuyit nyikorgott. Az udvar sem volt a régi. Az egykori * kis utat felverte a gyom, a gaz. — a rezedát kiölte a oa\'án, a tüskés bogáncs, — a rózsát, azt a piros, -fehér, krémviiágu szép rózsafát túlnőtte a vad ricinus, ennek magva még a régi jó időkből maradt iU s mikoi már túlnőtte, letiporta s az szégyenében hall el.
(Vége következik.)
ZALAI KÖZLÖNY
JÜLIÜ8 i.
előnyére váljék, ugy nem szabad kivándorlóinkat oly országokba, minó például Északamerika, engednünk, ahol csak mint alárendelt közegek, mint szolgák és segédmunkások találnak alkalmazást, hanem azokba az országokba kell óket irányitanunk, ahol némi ügyesség mellett a jóllét és az önállóság lehetősége, sót valószínűsége is adatik
talanabb volt Bernek, terilett asztal, vetett Agy ío-f fóztjüket elárusítani. Ez be log illeni egy leáuyvásár-gadott mindenütt. »ak >«■ Mert aki ezekből az ételekből eszik annak a
Junius 28-án Tátralomnicra mentünk vasúton, szive meg lesz fogva. Nem boszorkánykonyha, hanem ahol a poétikus tarpataki vízeséshez rándultunk ki. tündérjiouylu lesz ez. November 9-én lesz ez a A viz moraja itiesszirAI hallatszott már. Az ut a leg- kiállítás. Várva várjuk.
gyönyörűbb hegyi ut volt, telve alpesi rózsával ós ku»zó fenyővel.
Innen Tarajkára mentünk. A hely ahol meg-
ül eg nekik. Csak ha kivándorlási ügyeinket szálltunk. 1-69 méter magasságban fekszik. Legkö-
igy vezetjük, számithatunk arra. hogy untig zelebbi állomásunk Tátraíűred volt. Gyönyörű, me-
ismert bajait orvosolhatjuk. Osak Önállókkal *ébe illó hely. Az orgona éppen akkor virágzott,
lehet üzleti összeköttetésbe lépni ós azt fen- csupa illat, napfény az egész, fürdő, tartani. Ezek az órvt.esek azonban ismét a Innen Széplakra vonultunk a feledhetetlen
délamerikai államokra, mint bevándorlási Klolild-uton Keresztül. A* utért, amely négy óra
országokra utalnak, ahol mezei munkával hosszú gyaloglást jelentelt. bőven kárpótoltak a
foglalkozó kivándorlóink megmaradhatnak hi- Csorbai-tó sokszor megirt és lerajzolt
— Himzö tanfolyam. A Singer Oo varrógép részvénytársaság nagykanizsai fiók|a f. hó 10-éu négy hétig tartó ingyenes hiinzó kurzust fog nyitani. A tanfolyam a polgáriskolai igazgató engedélyéből a polgári leáuybkola tantermében tartalik d. e. 9—12-g és d. u. 3—5-ig. A tanuláshoz szükséges Kredeti Singer gépeket a cég bocsát rendelkezésre. A tanfolyamra naponkint lehel beiratkozni a Singer Co nagykanizsai fiókjánál. Deák FVrenc-lér 2.
— Áthelyezés. A déli vasút igazgatósága szolgálati érdekből áthelyezte Kitscher Marcel nagy-
vatásuknál és ahol rengeteg kiterjedésű ter- Minden képzeletei felülmúlt azonban a Podrádi-tó kanizsai vasúti tisztet Budapestre és Aigner Géia
mékeny szántóföldek, parlagon heverve, megnövelésre várnak.
A nagykanizsai polgári iskola kirándulása.
— Saját tudósítónktól. -
Nagykanizsa, julius 4.
A nagykanizsai polgári iskola az idei szünidő elején kirándulást rendezett a íelKŐmagyarorazági Kárpátok közé. A kirándulás ugy a tapaszlalatok gaz-dagsagára mint az ut gyönyörűségeire való tekintet bői a legfényesebben sikerült és a kirándulók tesli-leg-lelkileg felüdülve tértek tanulságos uljukról vissza. Felkerestük a kirándulás vezetőjét, rendezőjét és szervezőjét Jelliuek Márk polgári iskolai tanárt, aki az iskola hat napig tartott expedíciójáról a következőkben volt szives beszámolni:
A polgári iskola kirándulásában rajtam kívül részt veitek: Németh Mihály tanár. Földes Miklósué és dr. Kiss Uszlóné. Csatlakoztak továbbá Jetiinek Márkné. Mantuano Mariska, Váry Jolán és Pllanzer Jolán tanítónők is Az iskola növendékei közül négy-venheten vettek részt az utazásban, kiknek fele leánytanuló volt.
Utunk első szaka>za a fővárosba vezeteti. Junius 95-én érkeztünk ide, megtekintettük a főváros Ismeretes nevezetességeit. Különös látványt uyujtott a katonasággal megszállt parlament. Az egész délutánt az uj átalakított állatkert megtekintésével töltöttük. Budapestről már másuap hajnalban elutaztunk még pedig egyenesen Poprád felé, ahová esle érkeztünk meg. Az éjjeli pihenés után kora reggel hót kocsival a dobsinai jégbarlanghoz kocsiztunk. Nem csekély gyönyörűséget és bámulatot kelteltek a kiránduló gyermekekben a jégbarlang borzalmas sxép-
látóképe. Ott meredi előttünk a csupa hó lomnici-csuc* és az Oszterva, melynek lába a tóba ér bele. Csorbáról Z«olnáu át, ahol szintén kiszálltunk, gyöinörű Vág mentén utazlunk Pest felé. Két ol-
budapesti vasúti tisztet Nagykanizsára.
— Üdülő gyermekek Keszthelyen. A magyar Hajózási és Vasutas Club gyermekei számszerűit 65-en 6 heti üdülésre Keszthelyre érkeztek.
tükrein, míg kint, fent teljes pompájában állott nyár és a legforróbb kánikula aszalta a földet. A jégbarlang csodáit felülmúlta a még csodálatosabb ellátás, amiben az ottani vendéglőben részesültünk. Nem kevesebb, miut uégyféle pecsenyét kaptak a kirándulók. általában az ellátán mindenütt a legkifoxás-
dalt várromok feküdtek. Minden egyes várrom tör- A jókedvű lármás karaván a népiskola termeiben ténetét megmagyaráztuk a tanulóknak. ! van elszállásolva. A szükséges ágyakat a kaposvári
Innen azután megint a fővároson keresztül egy Vöröskereszt Egylet kórháza uoc*átoila reudelkezé-szép és értékekben gazdag utazás emlékével tériünk Kükre. Minden gyermek napi I K-át fizet teljes vissza Nagykanizsára. ellátásért. A fürdés a sekély vizű ingyenes Tilalom-
Még csak azt akarom megjegyezni, hogy e fáuál történik. A felügyeletei dr, 8zabó Jánosné és kirándulásunk alkalmával a legelőzékenyebb a leg- Szelényi Jeuónó úrnők és Maiv-ovszlcy Lehel fővárosi szivélyesebb fogadtatásban részesültünk mindenütt, tauiló gyakorolja Amint értesülünk. Keszthely városa Külön kocsik, kényelmes vendégszobák, fiúsabbnál- a Club üdülőtelepe számára ingyen telket bocsátott dúsabb ellátás állt rendelkezésünkre mindenült. Ugy rendelkezésre, melyen az épitkezé*ek talán már a Csorbán, mint Tarajkán é« Zsolnán az ellátás a leg- i jövő évben meginduluak.
kitűnőbb volt A növendékek a legkitűnőbb kedvben. — Dr. Rácz Kálmán hivatalos jelenegészségben tériek vissza. 8emmi baj nem lörlént. tóse Nagykanizsának június havi közegész-A legcsodálatosabb a dologban, hogy mindez min- ségügyéről. Az elmúlt junius hóban az időjárási dent beleértve fejenkint ötven koronába került c<ak. viszonyok Nagykanizsán a közegészségügy szempontjából általában kedvezők voltak, nyári meleg és jótékony esőzés felváltva fordult elő. A közegészségügyi állapot a felnőtteknél kedvező volt, « megbou*-gedés száma kevés voli. Leginkább a légzó szervek hurulos betegségei fordultak elő. A gyermekeknél
HÍREK.
— Jótókonycólu ffízökiállttáe Az izr.
ii4cfCíO«nlot választmánya a nyíri szünet olótt míjf! kBíísbé Tollak kedvezik a közegészségi Állapotok egy gyűlési tartott jun. 28-áu Vidor 8»muué elnök- Nagyobb számban fordullak eló az emészti szervek léte alalt. Apróbb iólékouyságu ügyek elintézése hurulos és lobos betegségei a kauyaró, mely utóbbi utéu már most foglalkoztak a buzgó hülgyek aual, az clózó hónaphoz képest apadást inutalott, — blór-hogy ,az ősszel micsoda tetszetés formában birják \' ványosau, a vörheny és a difteritisz Mindezen fer-adakozásra a jótékony közönséget. Meg is állapították t«z6 betegségek kedvező lefolyásnak voltak. Az el-a módját és mondbatink, hogy finom ufti furfangra mu|i hóban Nagykanizsán az alábbi járványos éa fer-valló kiállítást eszeltek ki. melynek óriási eredménye tőzó betegségek fordultak eló: kanyaró 3Í esetben, el uetn mai adhat. Kezdjük a végén Elóször is virág- vörheny 9. difteritisz és torokgyik 7 esetben, össze-kiállítás losz. KózsaszáUk fognak virágokat kiállitani Ben 48 fertózó botegség. Törvényszéki boncolás 1 és .árulni. Másodszor gyümölcskiállitáS-lesz. Vidor: volt: a sánei korcsmában agyonlőtt Kolougya Ferenc Samusí ó Nsga már inosl beiárja a legkiválóbb j hullájáé, kinek halálát belsó elvérzés okotta. Rendóri ségei. A Unulók vigan csúszkáltak a barla.ih i.g- kertészeteket és olyan gyümölcs mennyiséget fog boncolás is egy volt: egy ismerelleu neva és illetó-
eliteremteni. (részbeu a Gutmann báróknál iugyonl\'ségü c.ecsemó hullájáé, melyet a Praterbau a Dencs-hogy valódi pnmologiai érdekesség lesz az. De a árok vizében találtak. Súlyos testi sértés az elmúlt csattanója a íózókiállilás. Hát ez olyan lesz, hogy hóban a város területén kél esetben fordult eló. Az már elór« csettentünk a nyelvünkkel. Méltóztassék ; orvos-rendéri szemléket megtartották Ezenkívül meg elképzelni urnók és utleáuytok sajálkezllleg, rózsás vizsgálta a rendór-orvos az összes gyárakat és ipar-uijaikkal fo^ak sütni fizni Í!« a saiát sOtetük-t é«\'telepeket közegéBzségi és tisztasági szempontból. A
99
Sirolin." Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tiidögynladások után.
Egészséges tüdők erös étvágy óvszer a tüdő vész ellen. ,

v V. • V*
ss-JULIÜS 4. ZALAI KÖZLÖNY 8
gyári muukásokuál meg\'ártották a trachoma ellen való szemvizBgálatokat, de trachomás szemű munkául nem talállak. A jutiius hónapban Nagykanizsán előfordult 34 haláleset előidéző okait igy állapították meg: Gyomor ós bélhurut 4 esetben, vérszegénység
1, izületi csuz 1, fulladás 1, tüdőbetegségek 7. szervi szívbaj 2, agybántalmak 2, vörheny 1, kimerülés 3, rákos betegség \'2, vele született gyengeség
2. belső el vérzés I, koraazülöttség 1, bujakór I, ránggörcs 2, caecsemÓ*árgaság il és lüdőgümókor 2 esetben volt okara halálnak.
— Biztosítsunk betötós és lopás ellen. Városunkban rnult héten elófofldult betörés folytán különösen a fürdő és üdül£htffyekr« induló közöu-ségnek melegen ajánljuk,-íioxy ingóságaikat betöréses lopás ellen biztosítsák az Első Magyar Általános Hiztositó társaságnál, mert ezeu legnagyobb magyar intézetünk itteni fiókja a legolcsóbb dijak mellett és azonnali kötvény kiállítás által intézi el a nálunk benyújtott ajánlatukat.
— Postások szervezkedése. A nagykanizsai m. kir. posta és táviida altiozti és szolga személy-1 zete országos szövetségének helyi bizottsága f. évi juuius hó 2!l. és 3U-áu mindenkor délután 3 órakor| tartotta alakuló gyűlését a nagykanizsai pályaudvari | m. kir. mozgó-posta főnökségi épületének I-só emeleti | helyiségében. A megalakult helyi bizottság elnöke Bálori István, alelnöke Halász József posta altisztek lettek, Ezen társulás célja jóléti intézméuyek létesítése, tagok özvegyei, árváinak segélyezése.
— A gözgó} ke*--) ós kazánfűtők legközelebbi képesítő vizsgái SoproiiDaV. ju\'i\'• l í .7. napján délelőtt s» órakor a 8opron városi villaii>flih pen fognak megtartatni. A kellően felszerelt vizsgálati kérvények a ni. kir. ker. iparfelügyelósóghez küldendők Deák-téi 8.
— Vásárjog adományozás. A kereskedelmi kormány legújabb rendelete szerint: Zalapáka községben minden év április 14 én és október 10-én helypéuzszedéssel kapcsolatos országos kirakó- és állatvásár fog tartatni.
— Tüz Ma reggel tél 4 órakor Horváth Johanec József VI. kerület, Templom-tér fi. szám alatti lakóháza ismeretlen okból kigyuladt és zsúppal födött tetőzete leégett. A kár 600 koroua, mely biztosítás utján megtérül. A helyszínen gyorsan megjelent tüzoltóságnxk és rendőrségnek köszönhető, hogy a tüz lokalizálása gyorsan bekövetkezett.
— Szerencsétlenség egy házépítésnél LetenyérŐI irják: Megrendítő szerencsétlenség tör-, iónt i\'t a minap egy hát építésénél. Láng István kőinüvessegéd egy tanonccal a magas állványon dolgozott, mikor a rosszul a összetákolt állvány ledült s a segéd és a tauouc a földre estek. Lang sérülései életveszélyesek, míg a tauouc csak könnyebb sérülést szenvedett. A hatóság vizsgálatot indított aunak kiderítése végett, hogy a szerencsétlenségért kit terhel a felelősség.
8árlka (Zsuzsi) és a kis Buráuyi Antal nagyon kedvesek voltak és igazáu bámulatos bátorsággal és lámpaláz nélkül álltak a nagyközönség elé. Végtelen bájos és ü^yes voli Haraszti és Teleki, nemkülönben Váradi fa Burányi, kik gyönyörű énekszámaikkal sok tapsot kaptak. Rákosi ugyuevezett kabinet alakítást nyújtott Jobb már alig is lehetőit volna. Néhány szellemes politikai aktualitással nagy hatást ért el Külön meg kell emlékeznünk az utolsó felvonás kaszái nya-jeleneteiről. Itt a legkisobb szerepekben is Ügyesen játszottak még a segédszinészek (is. Külöuö-sen az őrmester (Pálfi) ós az ordonáne (Kállay)
nemkülönben a két önkéntes (Losonöty, Bánhidy) karakterizálták sikerről • a kaszárnya-életet. Mindent összevéve igazáu elmondhatjuk, hogy egy végUlfO kedves és élvezetes színházi estben volt részüuk.
Gringoire. 8zerdán este kabaré előadást tartott a ftiuház. amelyet megelőzőleg a fenti cimü egy felvonásos ment. A darab kiváló alkalmat nyújtott Nyáraynak, liosry művészeiét ez alkalommal egy ujabb oldaláról osillogtassa meg, a rebellis, ihletett éhenkóiász poéia kedves szerepében. Jók voltak: Koudráth, Soinlár, Zalay, Titfócy. A kabaré előadás a legfényesebben sikerült.
színészet.
Hétfőn eaíe Shaw Bernát Orvosok cimü darabjával költözött be a nagykanizsai színházba az eleven, fordulatos és esprit-vel csillogó brit zseni művészete. A darab k rrikirozott alakításait a színészek helyesen fogták fel és játszották meg.
Kedden este Lehár közismert és kedvelt, gyönyörű mu\'sikáju operettlét a Drótostól-ot játszották A darabot ismerjük, hisz annyi gyönyörű elő adásban láttuk már arénánkban. Konstatáljuk azonban az igazság érdekében, hogy a keddi előadás a legsikerültebbek közé tartozik. A szereplők kivétel nélkül a legjobbat nyújtották. Píefferkout a vendég Nyárai játszotta a tőle előre is várt és ismert precizitással. Igazi vérbeli színész. Állandó kedves derültségben tartotta a közönséget és nem egy szellemes -rögtönzéssel fakasztott hangos kacajt. Percei
12843/19 12.
Versenytárgyalási hirdetés.
A v, képviselőtestület jóváhagyásinak fentarlisával versenytárgyalást hirdetek a Nagykanizsán létesítendő állami keret ménteleposztály felépítéséhez szükséges: Bontási-, föld-, kőműves-, elszigetelő-, vasbeton-, ács-, bádogos-, oserepes-, szobrász-, asztalos-, lakatos-, mázoló-, üveges-, kárpitos-, burkoló-és padlózási munkákra, továbbá hengerelt vastartók, falkötóvasak és betonlép-osók szállítására.
Az előirányzott fisszeg kereken 171,000 korona. Az ajánlatok a kiirási művelőihez csatolt mintán teendők meg. Csakis szabályszerűen kiállított és pecséttel lezárt sértetlen borítékban elhelyezett köz-lU\'ifBl a tanácsi iktatóba vagy posta utján bomlott ajánlatok vétetnek tárgyalás alá.
Az ajánlatok boritéka a következőleg cimzendó:
A városi tanácsnak Nagykanizsán. „Ajánlat 12848/1912 számú versenytárgyalási hirdetményben kiirt a/, állami keret ménteleposztály felépítéséhez szükséges szállítások és munkálatukra"
Az ajánlatok posta utján vagy közvetlenül a tanácsi iktatóba atlandók be. Benyújtási határidő
1912. ó?i jiliis hó 22* í n 11 órája-
Ajánlatot lehat tenni az összes munkálatok és száll itásokra, vagy csak az egyes szállítási és munkanemekre.
Bánatpénz gyanánt az ajánlati végösszeg 5°/0-a készpénzben, vagy óva-dékképos értékpapír alakjában, vagy 10,000 K.-ig terjedő részében a „Nagykanizsai tkpt. r t.". „a Délzalal tkpt. r. t. Nagykanizsán", a „Zalamegyei gazdasági tkpt. r. t. Nagykanizsán", a „Nóptakarékpénztár r. t. Nagykanizsán", végül a „Nagykanizsai Bankegynsület r. t." ily összegről szóló betétkönyveivel leendő le és azaz ajánlat benyújtásával egyidejűleg a versenytárgyalási hirdetés ügyszámára való hivatkozással a városi pénztárba a tárgyalás határidejéig befizetendő, vagy oda beküldendő és az erről szóló letéti nyugta vagy postai feladó vevény az ajánlathoz csatolandó.
Az ajánlatok az 1912. évi julius bó 22-ik napjának d. e. 11 órájakor Nagykanizsa város tanácstermében fel fognak bontatni, mely alkalommal ajánlattevők, vagy igazolt mogbizottjaik jelen lehetnek.
Az általános szállilási és munka feltételek, a részletes munkafeltételek költségvetések, tervek és szerződés tervezet a városi mérnöki hivatalban megtekinthetik, ugyanitt az ajánlati minta dijtalanul kapható.
Egy ajánlattevőnek sincs semmi néven nevezendő igényo arra. hogy az ajánlata elfogadtassék és Nagykanizsa város közönsége szabad rendelkezési jogát minden tekintetben fentartja.
Az ajánlat egyéb módozataira, valamint ajánlattevők egyéb kötelezettségeire nézve az ajánlati minta, általános és részletes feltételek, költségvetések a tervek végül a szerződés tervezet irányadók. Nagykanizsán. 1912. évi julius bó 1-én.
Vécsey Zsigmond s. k-
polgármester.
ZALAI KÖZLÖNY
JÚLIUS 4.
„&. Varasd-Töplitz s
Vasút-, posta-, telefon- és távirda-állomás
Uj Kyófíyszálloda villanyvíláKílássaI, hírneves radioctiv tartalmú kénes hőforrás + 58 C".
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb-nél. Ivókúrák makacs torok , gége-, mell-, máj-, gyomor- és hélbántalmaknál. Elektromos massage. — Iszap-szénsavas és napfürdők.
Egész éven ál nyitva. — Modern kényelem. — Uj, szállodáit. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen kaid a
fUrdőigazgatóság Fürdőorvos Dr LOCHERT J.
Közlöny "-ben.
II A magyar ujiáglrái izaaziclél II
A NAP
A magyar közömig ligkedvi tibb lapja.
A 48-m uxinénv éa * magyar nemxetl törekvések *|ryetUn hü é■ kérl«lh«tet on axósxólój*.
Pöt aerkautfi; VcIcWi. urrkeuhí
BRAUN SÁNDOR HtCSiK 8E2A
Naponkint 1&5JM! példány!
— ^with-. -ií ffíase,.
A Kap elöflzetéal in s
Efléaz éira Flléiri . .
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás elótt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
áruoearnokait, melyek a következő helyeken vannak : VIII., József-körut 28. sz. (Bérkoosis-utoa sarkán.) IV., Ferenoiek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában )
Kzen szSrelkozel az .Országos Kóiponli IlitelszSvetkezol- lagia s ennek felügyelete alatt áll. Váaárlásl kényszer leljezon kizárva, - Slllszertl modern lakberendezések.
Jutányos Arak I Szavatosság áru minőségéért
Az áruosarnokba kizárólag; elsőrangú budapesti asztalosok ás kárpitosok dolgoznak.
Grammophonok
helyszűke miatt
II.- I || ■•sitMtri .... ».- I
. I.- I II E|| Uwn . . . 1.41 I
FIDIBUSZ
laikltlaíbb magyar élclap
Páratlan népszerűség! Remek szöveg I Pompás képek
Mesésen oloaó I = Egy arám: 12 fillér. —-
A Fidibusz előfizetési ára :
Elén éin.....I- i || lentlétra .... itt i
Hl*\'"......•\'■ 1— I || E|> UIWI . . - .11 I
Mutatványszámokat küld a kiadóhivatal ]
eladók
Budapest VIII. Hitt Szilird-ntca 12- IPJ WAJDITS JÓZSEF hangszerkereakedésében.
biró lajos
bródi Sándor
herczeg ferencz kenedi géza
AZ XJ J
kóbor tamás kozma andor
a legjobban szerkesztett, teljesen független legelterjedtebb és nanj lqnni-legnagyobb magyar icljv^l
SÁG ot
Vasárnap: „floszony", „Gyermek", „Hutomobít" és „Sport" melléklet.
az irók és újságírók szine-java irják
Felelős szerkesztő: GAJÁRI ÖDÖN. Szerkesztő társ: Dr. ÁGAI BÉLA.
Kgyes példány ára [llllu\'p-^^^ és vnsárrinpnkon egyformán
ESF im 128,-
AZ UJSAg terjedelme rendesen 32—36—éO oldal.
(•■ér- iíjlnimplii 80-100 200-280 ,iW.
Föl éfrfi K 14" mk<;|<esdel|!ni>ö-c|m ;
AZ ÚJSÁG
kiadóhivatala
Budapeat, Vll-lk kerület, Rákócii-ut 54. mám.
ÍO fillér.
Nyomatott a lapliilajdonos ifj Wajdils József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 1912 JULIUS 8
51-IK ÉVFOLYAM 53 SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY

Politikai lap.
Mi|Jilinlk hitfan ii ciülörlökín.
£iflfl».l4al árak: Ktftti ívre 10 korona, (élivie 6 korona. Segyed4»r« 2 korona 80 flll.. — Egyaa aaáin ára 10 flll.
KtlalAi jiai kcsilA
Kert^NS .1 «»*««• f.
Klndjn: n «/t*rkt\'»».(ő*é|t.
Szirkuzlöiig ii klidihlvttil Diik-tir t
TaU\'on: l|2 — Htrdaláaak dijatabáa aaarlnl.
Haltai József távozása.
A lefolyt hólon Nagykanizsa előkelő köreibon azt a szenzáció számbamenő újdonságot tárgyalták, hogy Holtai József kereskedelmi tanácsos elhagyja Nagykanizsát és Kaposvárra költözik. Városunk nem olyan gazdag szellemi kitűnőségekben, hogy közéletünk egy-egy számottevő tagjának távozása közelről ne érintene bennünket. Azért felkerestük lapunk egyik barátját, kiről tudtuk, hogy Holtai urlioz közel áll és tudakozódtunk az ügy mibenlétéről. Megtudtuk, hogy a hir a valóságnak megfelel. A Dunántúli Agrár Bank ismerve Holtai tanácsos párját ritkító közgazdasági zsenialitását, vezérigazgatójának hivta ineg
Az előkelő pozioióju álláshoz nagyon kedvező feltételeket ajánlottak fel. Ucltai tir mégis soká habozott, mig elhatározta magát, hogy országosan renominált gabonakereskedését és azt a várost, melybon tanulmányait végezte és hol a 20 éves önálló működéssel az elsők közé emelkedett, feloserélje uj működési körrel és uj várossal. Végre június 27-én aláirla az eléje terjesztett szerződést és igy távozása befejezett tény. Hogy Kapos-
vár mit nyer az ő személyével, az ugy értékelhető kellőkép, ha felsoroljuk, micsoda ! működést fejtett ki Heltai tanácsos Nagykanizsán, a vármegyén, melynek bizottsági tagja és ennek határain lul is. Nagykanizsa r t városnak képviselője már régtói fogva és mint a legfontosabb szervnek, a pénzügyi bizottságnak tagja, a város háztartási költség-I vetésének megállapításában tovékeny részt \' vett. De nem volt a város közgazdasági kérdéseinél már régiói fogva egy sem, melyben az ó körültekintő súlyos szava meghallgatást ne talált volna.
Már több cikluson keresztül kültagja a soproni kereskedelmi és iparkamarának és kamarai jelentései a Dunámul gabonaterméséről, árakról ós forgalomról mindig elismerést vivtak ki. Néhány évvel ezelőtt a nagykanizsai kereskedők társulata, melynek ő titkára, törvényszéki ülnöknek választóim Titkára egyszersmind az 0 M K. B.-nok is. Az országos statisztikai hivatalban a dunántuli áruk értékének Ausztria és a vám-Külföldi reláoiók-bau való megállapítása az ó közreműködése alapján történik már évek óta. E nagyarányú közgazdasági tevékenység elismerése volt az, hogy kereskedelmi tanácsosnak neveztetett ki.
Nagykanizsa kultúráját is mindig szivén viselte és volt bátorsága, hogy a tapasztalt hibákat a város közönségo érdekében illetékes helyen feltárja.
A helybeli felső kereskedelmi iskolában az érettségi vizsgálatoknál több mint egy évtizede miniszteri biztosként szerepelt a kereskedelmi miniszter megbízásából E fontos misszióját, mindig humánus lelkének megnyilatkozásával egyeztette össze.
Az izr hilközség iskolaszékének régtől fogva tagja és nemrég alelnökének is meg-válas/.ialoit A becsülotes törekvéseknek, a munkának, az érdemnek melléktekintetek nélkül való objektív pártolója volt e tisztségében is.
I\'oliiikai. illetőleg társadalmi felfogását alkalmunk volt akkor megismerni, amikor az ipartestületi jubileumon a helybeli függetlenségi vezető férfi felszólására reflektálva kifejtette, hogy bár az ideallsinusnak bizonyos mértékig még a politikában Is barátja, mégis elsőnek tartja a népért vívott harcokban a kenyerei. És kifejtette ugyanekkor, hogy a városi politika országos is. Mert az állam csak akkor halad, akkor fejlődik, akkor boldog, ha ennek részeiben, a városokban
Az elégedetlen.
A pitvar ajtóhoz értem, mélán, Hzoinoruan » ott benyitottam. Itt jártam bo régen is, gyermekéveimben. I)o most nem az a mosolygó gyermekarc fogadott, mely letűnt évek előtt.
Nem is fogtam hozzá, hogy egy pár Klóval megbosszuniMtin a konyha kin tündérét, mint egykor, amikor a Myra éles hangjára a jó Lpllylot ijedten szaladt elő s sielid mosollyal állt meg előttem, mikor látta, hogy csak engem akar a szobába tessé kölni hangos szavaival a szóké Myra.
Mot.t más fogadott, egy öreg szakácsné ón senki más Jó arccal üdvözöltem, ö a vén aggastyánok éppen nem ismeretlen bájával fogadolt. Kikérdezett, ki vagyok, mit — kit keresek, miért keresem azt, honnan jöttem.
Én mindenre válaszoltam s kíváncsiját nem hagylam k*ielégiltetlenül, hogy gyanakvó tekintetét levétessem magamról. — Kire egyet fordult s eltávozott.
Ketten jöttek vissza, elég sietve: az öreg cseléd s egy a kortól megviselt urinó, — Myra volt. Örömmel fogadott s csaknem vonszolt maga után a szobába.
Beértünk. Mi más volt most itt is minden, mint hajdan, szebb, fiatalabb idők jártán! Az idó, mely kivül annyi mindent ócskává alakitol!, belül is mindéül megváltoztatott. Ódon berendezésű volt a szoba bútorzata. A kopott szőnyegek alul inoly-lepkék villák ki s ezután befúrták magukat a megrepedt bútor-bevonatokba.
Egymás mellé ültünk. Ezt a bizalmat most már megengedte az idó. Fürkészve néztem reá, ke-
restem benne a régi, a fiatal Myrát Nem találtam ezt benne. Szőke haját már iti-oll kiverte a kor az idó havával fehérre; arcán is átszánlott az élet ránc-vonó ekéjével. (Jsak a szeme é» hangja maradt meg a régi. Az mo»l is ugy mosolygott kékségével, az most ím ugy hangzott, mint évekkel elóbb.
Nem várta, mig én kérdezem, ó kezdőit beszélni s mintha örömmel beszélt volna. Ugv-e csodálkozik, hogy engem ily környezetben lat? Pedig ezt én mind magam szereztem magamnak. — Hallgasson reám I Szólt ki* szünet után — Mindent elmondok magának, hogy jutottam en ily szegényes helyzetbe Azt tudja, hogy ki voltam tti elóbb; azt sem feledte még, hogy örökké elégedetlen voltam s mindig más volt vágyam, mint amit a sors elém hozott. .. E természetemnek vagyok áldozata, szegénye, özvegye. Egyszerit az egész! Több vagyoura vágytam, mint amennyi rendelkezésemre állolt. Elmentem én is kisérteni a sokat emlegetett szerencsét, a birás vágya utazni kcuyszeritett, oda, — messzire, - tudta hóval Hol annyi remény törik meg a. lesz valóvá a csalódás, a veszteség, hova anuyiau mentek egy szebb, vigabh jövőbe vetett bitaloinmul s oly sokau jöttek visszt csalódjttau, szegényen, kétségbeesve. — Éu is játszottam abban a barlangban. Játszottam ; szerencsét próbáltam egy arannyal. A férjem, kire ráragadt játszó szenvedélyem, kettővel próbálta hivni s mert erre sem |ött felélik. mig másoknak halmazával szórtn birtokukba az aranyat, — én már hárommal, néggyel próbáltam magunkhoz csnlui, mig egyszer azon velttlk magunkat észre, hogy semmink sincs — mindenünk elveszett| — Ennyi az egész! A többit ne is kérdezze, Az már nagyon szomorú 1 Férjem már nem volt oly erő*, mint éu. Őt meg-
törte az eset s egyhzrer — magamra maradiam. — Azóta itt élek szegényen, elvonultan. Senki sem keres fel soha s éu sem háborgatok másokat. Elek a múltból, a mull em\'ékeiból s vádolom magam folytonosai!, hogy nem voltam megelégedett. Mert higyje el, most erős meggyőződéssel vallom, hogy csak ez \' az egy lehet igazi, való alapja a boldogságnak. De éu már azt késóu tudtam meg, amint még utánam is számoHaii késöu fogják ezt megtudni, - saját kárukra — Mi kísérletezünk az élettel itt csak nem mindannyian, — a kivételek az igazán boldogok ! — S olt nem akartuk abban a boldogságot feltalálni, hol. ha szerényen is, de számú.ikra a legbiztosabban található fel. De én már nem is beszélek többet, szólt elhaló hangou. En már elmondtam életem. Most beszéljen maga; talán vígabb életről tud számot adni.
Beszéltein is neki sokat, nagyon sokat. El-i mondtam neki megelégedett élelem nem egy boldog epizódját. S mikor már sokat beszéltem csendes, i szerény, megelégedett életemről, egyszer azt vettem észre, hogy kei szemét két köunyfátyol borítja. Nem tudom, mily érzés vonta elő e könnyeket, de aligha csalódom, mikor ezl állítom, hogy a« elhibázott élei bánatának köunycseppjei ragyogtak nzemé\' en.
Nemsokára búcsúztam tőle. Kijöttem abból a lakásból, hol egykor a vidám gyermekleáuy hangja csengett, most pedig a megtört özvegy könnyűi hu\'lauak panaszos szavak kíséretében
8 mikor a szabadva jutva, mn^am előtt láttam a gyomos utat. a dudvától felvert udvart, akkor már nem csodálkoztam a látott pusztuláson, mert az elégedetlenség csak ily virágot fakaszthat.
(Vége)
s
ZALAI KÖZLÖNY
JDLIUS 8.
le vannak téve a fejlődésnek és haladásnak alapjai.
Nem szoktunk személyi kultuszt űzni lapunk hasábjain. És inkább állana érdekünkben a feljövő napot diosémi, mint a távozót. De mi, akik a közérdekért való hamunkban sokkal több ellenséget szerzünk, mint barátot, tartozunk av.zal az érdemnek, hogy aki a létért folytatott fáradságos munkája mellett önzetlen\' nagyfontosságú munkát fejt ki a közért és igy munkatársunkká vált. meghajtjuk elótte tiszteletünknek és elismerésünknek lobogóját és kivánjuk, hogy uj otthonában is Övezze az a tisztelet és rokonszenv, mely önzetlenségénél és egyéni kvalitásánál fogva Nagykanizsán körülvette.
A sánci gyilkosság
a szemtanuk előadása szerint.
— Saját tudósítónktól. -
A vidéki és Tóvárosi lapok részletes liirt adlak arról a rémes és következményeiben borzaimaxau véres eselról, amely a Nagykanizsa mellett fekvÓ sánci korcsmában a napokban történt A lapok szeiiut egy elvetemült ember gyilkolásáról és vérengzéséről vau szó. A Zalai Közlöny tudósítójának módjában állott a véres eseményt és anuak előzményeit közvetlenül a szemtanuk előadásából megvizsgálni. Megállapítást nyert, hogy a lapok tudósiiása nem fedi a valót, amennyiben a szerencsétlen Tóth Józ»ef, a sáuci korcsmáros nem annyira bűnös elszántságának áldozata, miut inkább egy nzerencsétlen véletlennek következménye volt a rémes eset kői kézen fekvő Hz a feltevés, hogy a szerencsétlen korcsmáros önvédelemből követte el lettét.
Maga a gyilkosság igy történt: Az emlékezetes este több vendég mulatott a sánci korcsmában. Köztük KocsisKolongya István is. Ti* óra felé, amikor már nagyon hangossá én duhajjá lelt a mulatozás, a korcsmáros rászólt a cimbalmosra, hogy csöndesebben muzsikáljon. Kkkor Kocsis Kolongya István eleresztette a leányt, akivel táncolt, odaugrott a korcsmáros elé és ezen szavakkal förmedt rá:
— Ilyen piszkos korcsmárost még nem láttam, még mulatni akarunk Piszkos rongy emberi
Kzzel pofon vágta a korcsmárost, aki a többi veudég segítségével, kik közt a sánci éjjeli őr is volt, kituszkolta a korcsmából Kolongyát. A korcsma-ajtót pedig bezárták.
A kizárt ember küiint találkozott bátyjával Kolongya Ferenccel, aki egészen felbőszüli mikor meghallotta, hogy öccsét kidoblAk a korcsmából. Most már kelten mentek be a korcsma udvarába és a udvari ajtón mentek a mulatók közé, ahol Kolongy Ferenc felelőségre vonta a korcsmárost, aki kitérő választ adott, mire mindketten neki mentek, ülle-
gelui kezdték öt. többször pofonvágták, ugy hogy a korcsmáros egész véres volt már a kezeik közötl. Könyörögni kezdett nekik, majd egy őrizetlen pillanatban sikerült kimenekülni a részegek kezei közül és a szomszéd szobába futni, melynek ajtaját magára zárta.
A két — ittasságtól ós veszekedéstől teljesen eszét veszteit einber az ivóbau erre valósággal dühöngeni, mindent törni-zúzni kezdtek. A veudégek sikoltozva menekültek előlük a szabadba. Többet közülük megverlek, egy kanizsai gépész feleségéhez sörös üvegeket vágtak, pielyek őt véresre sebezték.
A korcsmáros egy negyed óráig várt. Majd a maga védelmére elővette a revolverét, hogy ha megtámadják, legyen mivel védekezni.
Majd kinyitotta az ajtót és az éjjeli őrnek, kinek egyedül volt mersze a vendégek közül visszamaradni, kiszólt, hogy menjenek el mindannyiau.
Mikor a két testvér észrevette, hogy Tóth József korcsmáros ismét megjelent, dühük a tetőpontra hágott. Mikor pedig meglátták, hogy revolver van nála. nem bírtak löbbé magukkal. Az egyik az éjjeli őrnek adóit egy-két ütést, majd Kolongya Ferenc odaugrott Tóth József elé:
— Mi vau a kezedben, te kutya I Kiáltott reá.
A korcsmáros ekkor felemelte a revolvert. Ugyanekkor feléje suhant a másik testvér is, a korcsmáros elugrott és kétszer tüzelt anélkül hogy hallott-látott volna. Az egyik lövés mellbe találta Kolongya Ferencet, a másik nem talált.
A rémes esel további fejleményei ismeretesek.
A korcsmáros magát nem akarta agyonlőni, hanem amikor a rendőrök kicsavarták kezéből a fegyvert véletlenül sült ei az.
A szerencsétlen lettest, kinek tettét az igazságszolgáltatás lesz hivatva elbírálni és meg/llapilaui. hogy vajjou gyilkosság vagy önvédelem esete forog-e fenn, a napokban szállítják ét a kanizsai kórházból a kaposvári rabkórházba. Mindenesetre tény az, hogy józau, derék ember volt Tóth József és az esel még világosan nem bírálható el Lehet azonban, hogy amint az előbbiekből is megállapítható, — csupán önvédelemből törléul a dolog. A szerencsétlen korcsmáros védőimét egy helybeli ügyvéd látja el
A megyei közgyűlés.
Zalaegerszeg, julius 8.
Nemcsak Nagykanizsa városában, de az egész megyében lázas érdeklődéssel tárták a mai közgyűlést, melynek lefolyásától; függött a megye állásfoglalása a legutóbb lezajlott politikai eseményekre vonatkozólag. Deák Ferenc megyéje hő maradt elveihez és hagyományaihoz^ Az ülés a következőkép folyt le:
A közgyűlésen mintegy háromszáz megyebizotl-sági tag jelent meg. Az jpllaudó választmány viharos jelenetük után Nedetzky jJenfi indítványát fogadia el előterjesztésre, mi az eilénzéki párl ideiglenes győ-
Sirolin" Roche
ezerszeresen bevall
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdővéSZ ellen.
zelmót jelentelte. A közgyűlés fél tizenegykor kezdődött. Egymást érték a viharos jelenetek. Nedetz-kyu kivül felszólaltak inditváuya mellett: Eitner Zsigmond, Bosnyák Géza és mások. FJIIene pedig Herteleudy Ferenc tartolt nagy beszédet, továbbá dr. Ozinder István, Szily Kálmán. A nagykanizsai megyebizottsági tagok közül Remete (Jéza beszélt.
A törvényhatóság a tnegcjtelt szavazásnál 144 szavazattal 142 ellen elvetette Nedetzky iudit-ványá t.
Tollát a munkapárt diadalmaskodott a közgyűlésen.
Hl R EFT"
Fürdői élet Keszthelyen.
Keszthely újra uiegelevenült. Utoáin egymást érik az idegenek, a Halatonparti mesés parkon pedig tolong az elókeló fürdőközönség A Eó-utoán egymást érig a robogó autók, magán- és bérfogatok, melyek a Keszthely és Héviz közötti óriási forgalmat lebonyolítják^--Annyi vendég ugyan ninos, mint a mult évbeli, amikor a hidon a koleraveszély fenyegetett, de azért fo\'yton érkeznek uj meg uj fürdőzők. Amióta lteisohl Imre a városbírói székbe ült azóta kiváló gondot fordít a Halálon kultusz fejlesztésére. A sóia-ulakut gondosan öntözik és a gaztól tisztogatják, a park pedig kedves virágosoporlok-kal vannak tarkítva. Rég érzett hiányt pótol a nemrég létesiietl fürdői intézóség. melynek ellető lelke dr. Csák Árpád litkár a Keszthelyi Hírlap szerkesztője. Mindent elkövet, hogy a fürdővendégeknek itt tartózkodására a város kellemes hatással legyen. Most nyitják meg a fürdókőnyvtárt. mely minden szerdán és szombaton rendelkezésére áll a közönségnek Holnap, kedden alnkiija meg az u. n vigalmi bizottságot, helybeli es vidéki urukból és hölgyekből. Ennek feladata lesz minden hét szórakoztató programmját megállapítani.
Szombaton ismerkedési estély les/, a Hullám szállóban oly óéiból, hogy az itt időző vendégek keszthelyi idézése családiasabb jelleget öltsön.
Érdekes kirándulás lesz a jövő héten a Gyenesdiási hegyi Vadleány barlangba Motor-osónakok és egyéb hajók viszik oda és vissza a közönséget. Paraszt uzsonna (tejfölös turó, aludttej, vajaskenyér) fogja várni a látogatókat és néhány órui táncmulatság zárja be a kirándulást Á hegyről remek kilátás nyílik a Balatonra és a szomszédos hegyvidékre. Az is ujitásszámba megy, hogy a parkzene napi programmja ezentúl ki lesz függesztve. A fürdó intézóség minden panaszt, minden óhajlást szívesen meghallgat és orvosol, uji-
99
JÜLID8 8.
ZALAI KÖZLÖNY
iásókra vonatkozó lanáosokat elfogad éa lehetőleg megvalósít. Szóval ezentúl inóg inkább meg lesz az ok arra, hogy a Balaton gyöngyét. Keszthelyt a közönség megszeresse.
— Esküvő. Tegnap délelőtt tartotta nskQvfi-jét Kameuár (jéza vároBi hivatalnok Tóth Teréz földbirtokos leányával a nagybakónaki templomban. Az esküvőn Nagykanizsa város polgármesterének vezetéké mellett a városi tisztikar nagyobb része jeleu volt.
— Ab Ikse Varasdon A nagykanizsai Ifjuságképzö Hport Egylete tegnap délutáu mérkőzést tartott Var&sdon az ottani Qrandianszki 8port Klubbal A mérkőzés 3 : I arányban végződött a horvát csapat javára. Az Ikse egy gólját Róna nyerte.
— Munkás gyülós. A nagykanizsai szooiál-demokiata párt I. hó 0-án este 8 órakor a munkás otthonban gyűlést tartott, melyen mintegy 200 munkás volt jelen. A gyűlés tárgyit, állásfoglalás a Népszava üldöztetése ügyében, szónoka Gyenes Dezső volt.
— Hatósági cselódközvetitő. Pécsett jul. 15-én nyílik ineg a cselédotthonnal kapcsolatos hatósági közvetítő intézet, ahol a férli éo nőcselédi szolgálatra menni szándékozók díjtalanul kapliaiunk igényeiknek, előképzettségüknek megfelelő helyet s amennyiben bármi okból a rendelkezésre álló helyekre elrtegó\'ifcr. jiajlapdok nem vojuánnk, « nócse-lédek ugyanott mindaddig, amíg >• £krc , .negfeb-l* hely akad. napi 80 fillér ellenében laíté és feJfta ellátást nyerhetrtek. vagy amennyiben az élelmezésről a cselédotthouban is Anmaguk kívánnának gondos-kodni, a szállásért napi 14 fillért tartoznak fizetni. Krdeklődók levőiéi a következő címre küldendők: Városi foglalkozást közvetítő intézet és cselédotthon \' vezetőségének Pécs, Városházépület Percel-u.
— Csendes buosu. A vasárnapi, verekedésről híres kiskanizsai bucsu tegnap a rendőri pro-ventivilás következtében n legkisebb incidens nélkül folyt le annak dacára, hogy nagyon sokan voltak még idegenek is a bucsun.
— Éjjeli támadás. Novak György dainásai legény késő éjjelig mulatott egy perlaki korcsmában
s aztán haza készült. Mikor h község határához ért, kél ember megtámadta s ugy megverték, hogy u legény elvesztette beszélőképességél s most a perlaki kórházban haldoklik. A nyomozást Sliglbauer József porlaKi járásbiró folytatja nagy körültekintéssel a már le is tartóztattak egy Kocián Mátyás nevű damásai embert.
— Egy jó házból való flu, kinek 1-2 középiskolája vau, nyomdász tanoucnak azonnal felvétetik Ifj. Wajdits Józsel könyvnyomdájában.
színészet.
A szerelem gyermeke. Hatáille nagy mestere a szónak és ért hozzá azon a hárfán játszani, amely idegeknek neveztetik. De ha a kritikus az ész legy-verével, a költő úl érzékenyen rezonáló lélek eszközével megy neki, akkor kiömlik a kóc- ós látjuk, hogy hitvány pléhrugók és egy- kis esztergályos munka tákolmány az egész. Pedig annak idején a színházi angurok örök életet jó.-oltak e darabnak! Annak idején . Hogy Kondrálh Ilonka drámai színésznő és mint ilyen első e nemben, az nem újság Nagykanizsa közöuségének. Minden szava uzó hév, inindeu kitörése drámai élet, dominálja a játékot. messze mögötte maradiak el társai, pedig Maj Üienyi és Sipos is megálltak helyűket. A darab, mely a csütörtöki estét töltötte be, nagy hatást telt a Jíözönséírre
Leányvásár. Úgynevezett forró színházi estje volt a nagykanizsai arénának a Leányvásár előadásakor. Minden részletezés elölt szögezzük le a tényt, hogy Ilyen operetle előadás Nagykanizsán még nem volt. A darab nem afféle tucut operette. A zenéje elsőrangú. Kgymási a szebbnél-szebb ker ingók, indulók, táncok, elegyilvo néhol egy-egy nagy áriával Értékes komolyabb zene hí. Tele egyéuiséggel a hangszerelésben. A szereplők olyan előadási produkáltak egy tó l-egyig; amelyet alig méltathatnánk eléggé a szokott kritikai keretein belül. Mindainollelt engedtessék meg nekünk bámulattal megemlékezni Te-leky ós Váradi közvetlen és meleg, finom, disting-vált és elegáns játékáról és énekléséről. Bég latiunk
ily szép összjátékot. Váradi a bariton hang közt mác. aludosaii túlhaladó magas hangok birodalmában és csodálatos otthonosan mozgott. Teleky egyenesen elragadó volt. Lucy szerepéi mintha neki irták volna. Izsó rendezése kitűnő, az est a szezon legsikerültebb eetéje volt.
Szoinbalon, vasárnap szintén a Leányvásár
ment.
KÖZGAZDASÁG-
üabonaüilet
>i«kulm IBM. Jul. 8.
Az időjárás igen kedvezőm váll. a ledőlt gabona nagyrészben lábraállt, a7, árak csökkenő irányzatot mutálnák.
Piaci árak:
Uj buza.....22 —
Uj rozs.....18-40
Uj zab 19 —
Káposztarepce . . . 32 50
FÜRDŐ
Deli vasút állomás
VrtSAH ÁS Í8tapllÖfülTHSIllí 84—4f,° 0. Kangégyógykezelés. Hideg vizitura. Szénsavas-, nap- és légfllrdél Szabadban való b-lvés. Mérsékelt árai. Prospektussal
SZOlgál .
aruvár Slávonia,
Kinn í»ó|jlarr*i
Varasd-Töplitz
(Horiát-ortzág i
Vasút-, posta-, telefon- és távirda-állomás.
Uj gyógyszálloda villanyvilágítással, hírneves radioctiv tartalmú kénes hőforrás + 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb -nél. Ivókúrák makacs torok , gége-, mell-, máj-, gyomor- cs bclbánlalmaknál. Elektromos masaage. — Iszap-szénsavas és napfiirdők.
Egész éven át nyílva. — Modern kényelem. — Uj szállodák.
Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
fü rdfiigazgatoság.
Fürdőorvos Dr. LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai K5xlöny"-ben
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik. Ita vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt állő
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
árucsarnokait, melyek a kővetkező helyeken vannak : Vili., József-kőrút 28. sz. (Bérkocsis-utoa sarkán.) IV., Fercnoiek-tere 1. sz. (a királyi bérpalutában.) Kzeti szövetkezet az .Országos Központi Hitelszövetkezet" tagja h ennek felügyelete alatt áll.
VA.árlást kcnysícr iclje.cn ktiárva. — SlllaxerU modern lakberendezések.
Jutányos árak 1 Szavatosság áru minőségéért
As áruoaarnokba ktsárólaf elsőrangú budapesti asztalosok kárpitosok dolffoanak.
Nyomatott a laptulajdonos lfj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1 szám.
HANGSZEREKET
ÉS
HUZÓHARMONIKÁKAT
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok
lfj WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedése
I-sőrendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kozeskedek arról, hogy csakis jé és az értéknek megfelelj hangszórókét szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 8 napon belül az átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként értendők.
Hegedűk.
Iskolahegedük: 6, 8, 10, la, 14 kor.-ért. — Zenekarhcgcdük: 18, 32. 24, 30, hegedűk: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hcgcdtlk: \'/, és >/, nagyságban 4, 6, 8, 3, 4 kor.-ért. üegedflvonék fornambukfából nagyon könnyű ö. 8. 10 kor.-ért. -— HcgedUtokok: 6, 7 6l kor. és följebb. — Hcgcdülábak . 4. 10, 12 K éi feljebb. — Álltartók: I, 1\'40 K és feljebb. — Hurok minden árban é minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. Cello. Iskolacello: 20, 26, 2\'^ 28 és 30 kor. — Zenekarcella: 40.60, 60
40,
60 kor.-ért. — Hangverseny éa mester-
in kor.-ért. — HcgcdUvonok: 1, 160, 2, 2\'6o
és 70 kor.
Cellovonk: közönséges 1-60-tól 3 kor.-ig — Oellovoné fernambnkfábél 6 kor.-tól 12 kor.-ig r/.-os 72 kor. «/«-•■ 76, 80, 90 és 150 kor. — Nagybőgóvonó: 4, 5, 6, 8 és 9 korona.
Nagybőgők :
Ozitorák,
Primeitora, jávorfa, gépoiet nélkül: 13, 14 kor. — Palizander-tetővol 20 kor.-tól 30 kor.-ig. — Primeitora palizandertető és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primeitora egész 64, 70, 80 kor Koncertcitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar uópcitorák közönséges kivitelben, egész-kótás 9 kor., jobb minőségű, fél- v. 10 kor., diófa tetővel 12 kor., utánz palleándfaból 14 korona.
Dobok.
Nagy dob réz faabroncsesal 10 csavar 56 kor. — Nagy dob rézahroncs és 10 e<uvar yo k„r. — Községi dob 14 kor.-tél
40 koronáig.
Czlmbalmok 70 koronálól feljebb.
Huzoharmonikák.
Hutéharmoniks, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kittluó hanggal, drbja 9, 10, I I korona. Ugyanazok háromszoros hanggal 16, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dur és Moll-bassus, dupla hanggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 62, 60 korona.
Fuvolák.
Kekete granatilfaból ujezűst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel 24 kor , 10 billentyűvel 30, 30, III kor. 12 billentyűvel 48, 50 kor. 13 billentyűvel 50, 56, 60 kor, — Piccolóflóták: 5 20, 6.60, 640 korona
Klarinettok.
Fekete granatilfábél, ujezüst billontyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor 12 billentyűvel 42 korona stb.
Rézfuvohangizerek.
Minden rézfuvéhangszer la 3 cilinder géppel vau ellátvu. Trombita: 32 kor BasstrombitH: 42 kor. Piston: 32 kor. Vadászkürt: 7( kor. Kuphoniuin: 54, 58. 60 kor. Itass: 4tl kor.-tól 70 kor.-ig. Trombitákon 6 i, 64, 70 kor. — Bombárdonok F: 60, 68, 72 kor Bemhárdonok II vagy B. 110 120 132 kor. - Helikon: 108, 110, 132, 144 korona.
NAGYKANIZSA 1912 JULIUS n.
51-IK ÉVFOLYAM 54. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Mi||ilinlk hídon >1 ciOlírtlthön.
Eldflxatáal árak: ligáit évto 10 korona, fálávro 6 korona, NagycíMvre 2 korona 60 Ml. — Egyaa aiám ára 10 Ml.
KelolA* »toikotii/i Uci\'IÓNK JÚMN«r.
Kiadja , » MwrkoHKtŐHéic.
S2arknzl0iiu .il híilíhliltil Diák-tér 1
A városok ós az adónovella.
miig jóformán nem is tudjuk, hogy mit jeleni {uz azok nyóiHáljantámadt izgalmak elterelték nx uj adótörvény a városokra, a városok a figyelmet TÓIuk. Nem kevesebbről van 87.Ó, Amilyen elismeréssel kell megemlékez- polgárságára, milyen uj és nagy terhet ró minthogy az adónovella, ha itt-ott enyhíteni tiünk mindenkor a városfejlesztési törvényről a városok adóügyi közigazgatására, ma még is akart, a valóságban egynémely részében és annak intencióiról, mely ha egyes részei- osak halvány körvonalaiban látjuk azt az ténylegesen súlyosbította a Wekerle-féle tőrben nem is egészen olyan, mint aminőt mii ujabb súlyos twtieket, mely ismét a városi vényeket.
a városok érdekében követeltünk, — de lakósságot érteV Először is általánosságban a Wekerle-féle
amely továbbfejlesztésre alkalmas, — annyira l\'rogressziv földadó helyett megforditot- adótörvényekről ós a novelláról is meg kell károsnak tartjuk a városok lakósságának ós tan progresszív általános jövedelmi adót kap- állapítani, hogy az 18H0-es években készült polgárságának érdekeire a nagy hirtelenség-1 tunk s nem osalódunk, ha megjósoljuk, hogy1 porosz és az ennek hatása alatt létrejött gel letárgyalt 8 nemsokára kétségtelenül életbe- az uj adótörvények nyomán sok-sok keserű- 1806. évi osztrák adóreform mintájára ké-lépö uj adótörvényeket. ség és igazságtalanság jelszava fog hangzani szültök. Különösen az osztrák adóreform
Hogy az uj adótörvények már inegal- rövid időn belül szerte az országban alapelvei látszanak meg a törvényen, mert
koiásuk alkalmával sem voltak jók, hogy nom Kétségtelen, hogy a novella jó szándék- fenntartja ugyanazon vegyes rendszeri, azaz valósitolták meg az igazságos adózás alap- kai készült s tulajdonképen azt oélozta, hogy nagyrészben megmaradnak az eddigi adók és elvének azt a követelményét, hogy az adónak azokat a kirivó és brutális igazságtalanság!)- kiegészíttetik egy meglehetősen igazságtalan alkalmazkodni kell az adózó polgárok telje- kat, melyek az eredeti törvényben vannak.,és stilyoa általános jövedelmi adóval sitő képességéhez, ezt annak idején mi is ki-1 enyhítse. A novella készilói előtt azonban Osak az a különbség (mégis a porosz fejtettük, az érdekeltok ezrei ós tízezrei, a más cél is lebegett, az hogy az uj törvény, adóreform és a mienk közőttTnogy olt lueg-városi polgárság pedig erélyesen tiltakoztak jelentékeny adótöbbletet is jelentsen\' az állam-1 szüntették a hozadéki adókat s az állam a ellene. A sok és hangos tiltakozásnak lett is nak, inert hiszen a fölemelt újonc-létszám ós\' föld és a házadóról végleg lemondván, ezek valami eredménye, nem sok. osak annyi,! az uj adólörvényok között bizonyos nyíltan megadóztatását a városoknak ós községeknek
hogy az adótörvények sok hányattatás után bo nem vallott, de ténylegesen fennálló kap-kompromíssziimok árán kerültek be a tőrvény- csolat van
tárba Még ugy is olyannyira hibás volt, hogy amire példa nehezen akad, — fel kellett függeszteni végrehajtását.
Most a képviselőház alig félóra alatt, a főrendiház pedig pár pero alatt végzett az adótörvényt módosító törvényjavaslattal. Ma
Szinte bámulatosnak kell tartanunk, hogy ez a javaslat a városi polgárság minilen nagyobb ós erősebb tiltakozó mozgalma nélkül oly simán a törvénytárba kerülhetett.
Ezt osak az teszi megniagyarázhatóvá. hogy a rendkívüli viszonyok és körülmények.
Igedte át. Nálunk ellenben a városok kaptak államsegélyt Hát valami különbség mégis osak van a föld és házadójövedelem átengedése és az államsegély kötött.
Magáról az adótörvényekről már számtalanszor kifejtették az illetékes tényezők és érdekeltek, hogy ezekről az adótörvényekről nagyon nehéz elhinni, hogy egy modernebb
Patak — köhiddal.
IrU KANIZSA IATVAn.
Szomorúan csengett nokein akkor h kilódul, a zöld, a smaragd, a szépia, az ultrainarin, amiben a nyárelő pomprtioll. kflrfll a hímes réteken könnyben uazoll, fekete fátyollal volt bevonva, mélán és ködösen. Egy szőke, azéllól fésüli, monoton ki» patakra emlékszem, nem ia volt patak, csak olyan vízlefolyás féle, ha eső volt, megdagadva, mint a teknős tészta, máskor szürke kis esik, melyen magas vizi-pókok íiöktek, miközben lábuk, Írben meghajolva ráfeküdt a vizre és egy kicsit benyomta a szint. Kenn, magasban vezetett a vonat két sinje, liosszn-bosszil kigyókópeu, moly egyenesen az égbe futott. Az etruszk boltozat a vkeoske fölött, a téglák, melyek mohosak voltak, > patt, ahol vad bürök nóll, a sás é« a kék szitakötők, melyeknek szárnya bánatos fátyol volt, — mögötte pedig az ezüst vizszin tükrözött - és a hold korongja, mely részegen lengett a viíi alagútban, bánatos, bus zelteképen hangozlak sokáig, keserít évekbon, buB diák*zobákban. magános ágyakban, fenn a lelő telefondrótjai köz] és a villamos siltek mélyén, ahol az ember mindig ismeretlen erékot sejt, ha lenéz azon a szllk hasadékon a föld gyomrába.
lehetetlenül esztétikusra, mint egy költemény, mint hllvös árnyak kongass, de oly azelid aranyban ömlött,
ogy elhaló fuvolasző, mit az ember uyári estéken megdagadva, mint egy mesebeli folyam ajkáréi a
hall, ha kiül háza elé és a kerlekon, a mezőkön azé, hegy reszketett belé a szivem. A fák lombjain
keresztül a távolba ligyel. Egy cserép muskátli az már méla árnyak szövődtek, a leVBgő már hűvösre
ablakban — odadobolt sötét kármin festék hószínű vásznon — a a kép közepén egy illatosán szőke, fényben u*zó fürtös" fejecske, — egy rózsaszínű villanni sárga és bus, egyenes derékszöge utcákról, egy télig kinyitott száiacska, szomorúan zeugó zongoráimnak.......... virágokat hoztak a hurok közQl:
ogv marokba fogva n szerelem omléke, mely megmaradt. A hangulat, mely tovább rezeg lelkünkben, mint a viz gyürüjo, ha a lohullolt kJ már régesrég a fenéken pillftu —: ez minden, minden, mindeu I Fentebb tintámba ömlött, beleszakadt a kis patak elmosódó ábrándja, a part. hol szörnyű nyomoromban pihegve feküdtem, végignyúlva, miközben lelkem ugy harangozott, vert és kisbáb, mini az érckoporsó, ha fagyos göröngyök bullának rá. Oh, a pari, melyen dicsőn, nagyszerű barálaágra léptem a lislállal, a véggel, mily szép éa szomorú voll.
Oh, a fájdalmak elaó, szűzi hónapja, mely pirosan kellés vérben nyugodottI Emlékezés! A templom. Orgonahaugok. Ahilat. Melegség Énekelt a kárpit, a padok, a szerelom, az ifjúság, de ő otlltou volt, ót nem láttam soha s házon kívül, mintha egy finom, törékeny melegágyi virág lett volna, akinek Ól Miiy°fíhér volt, mint egy selyem levelű, 1 Ita sápadl kezei leosűggedtek uélia a páikányra,
vékony kis mályvafa, Ita langyos szél fuj n levelek alá! Lehet, hogy könnyeken, rajongó gyermekévekeu keresztül szűrődött alakja ily lörékeuyen finomra, ily
amelyen és amely alatt rubiu sírt ágyazott magának a hanyatló nap, fehér, tört liliomokhoz valának oly igen-igen hasonlatosak. Ka boszéltünk, én mint a
lanyhult, mikor válni kellett szomoruau, busán éa árváit. Kgy kissé talán góg ia, de több voll miudau-esetre magamnál az a meréazaég, mikor randevút kértem tóié, nem ia egyszer, de ó kouokul rázta a fejét állhatatosan éa megtagadva.
Emlékszem élekre, melyek lomháit jöttek, mintha ólomkatonák leltek volna, glédába állítva, melyeken nyitott szemmel néztem a szekrényünk homlokát, ahová a hold tette tenyerét, fehéren égő jelül, bolomeredre, szótlanul, abba a parányi fehér-aégbo, miközben kis lábai pillangóláucol iárlak szivemben és lelkemen elömlött térdeinek hószín varázsa, azé a csóké, a melegségé, tnelyel ajkam és lábainak találkozása kellene s délutánban. A kályha komoran ilúsölt a szögletben, az ablak szárnya ingott, kinn megállt a göncül, messiiről kutyák szűköltek hosszú hosszú elfúló köhögéssel: és én lábairól álmodtam, melyek liliomok voltak, édesek és kicsinyek egy gyermeki fantáziában, örökre eltakarlak a valóság szelne eiól.
— Jer, mondtam, nem is Bgyszer, jer ki, egy patak folyik valahol, kék és szürke viz, melynek partján sts virul és a midarak karikában csapnak a szillére, fenn vonal dübörög, a lenn békés hely két siorelónok.
(Vége következik.)
2
ZALAI KÖZLÖNY
JULIU8 \'II.
. ón európaibb adórendszernek van hivatva az alapjait lerakni.
A most életbelépi adótörvény » földadót nem reformálja meg, mely vulóbun revízióra Bzorulna, hanem leginkább a III. oszt. adót. Azt az adót, melyet a városi kisiparosok, kereskedik fizetnek. Még kész szerenose. hogy akad a parlamentben egy-két ember, kinek a rohanó tempó közben is felébredt a lelkiismerete és hogy a pénzügyminiszter is hozzájárult néhány enyhitó módosításhoz.
A novella rikitó igazságtalanságai nem egy városban szúrtak szemel és tudjuk róla, hogy nem egy városból az utolsó pillanatokban táviratokban fordultak az előadóhoz, melyben a legnagyobb igazságtalanságokra felhívták figyelmét. Történt is egynémely vál-; toztatás. de a városok polgárságát sújtó több igen súlyos dolog mégis elkerülte figyelmükot.
Hogy többet no említsünk, az úgynevezett minimális kereseti nyereség megállapításánál horribilis emelkedések vannak, melyek\'-ról szó Bem esett. Az üzlethelyiség, vagy iroda bérének 40—140 százaléka helyett 70—260 százalékát teszi meg a novella minimális kereseti nyereségnek, azaz a kereseti adó alapjának stb
Mindent összefoglalva kívánatos volna, hogy a nyugodtabb politikai viszonyok beálltával sürgősen valóra váljanak azok a biztatások. amelyek a novella parlamenti tárgyalása alkalmával a miniszteri székből is elhangzottak és újra alapos revizió alá vétessék az uj adótörvények egész komplexuma. Hallottuk a képviselőház, tárgyalása alkalmával, hogy még több novella is szükséges lesz, lulg az adóreform átmegy az életbe es intonoiói megvalósulnak Mi is ezt a nézetet valljuk 8 szükségesnek és sürgősnek tartjuk, hogy az adónovella sürgős revizió alá véteB-aék s a legkiáitóbb igazságtalanságok orvosoltassanak.
A megyegyülós után.
Az ország törréuyhalóMlgai uléll Zalamegye is felemelte szavát, hogy hangot adjon é ia az országos politikában. A „kuruc" vármegye neái osekély meglepetéssel szolgált azoknak, akik bizlak abban, hogy ea a megye is azok közé áll, akik még mindig liÜtnek abban a politikai hitvallásbau, ahol a dogmák közjogi Qres jelszavak, a papok legfőbb erényüket a nagyhangú szónoklatokban és az istentiszteletet a frázis puffogtatásban, meg lalán *— a trombita — és más (uvéhangszerek kezelésében látják. Nem, enm-k a kornak vége van. A munkának kell következni, ez a lényeg, a többi csak formaság. Zalamegye férfla az éa határozottan azok közé a megyék közé állt, melyek elitélik az obslrukoiót és bizuak a kormány muukájábau, annak sikerességében. Zalamegye törvényhatósági bizottsága tudta kötelességét és bizalmat szavazott, ha csuk negatíve is, auuak a kormánynak, mely a parlament munkaképességét helyreállította és , letörte az obstrukciót, mely már egy esztendő óla tobzódott az ország és smink minden egyes lakójának mérhetetlen nagy kárára.
A közgazdasági életűek minden irányban nyugodt viszonyokra van azüksége, mert az ipar éa ke
reskedslem csupán az erék harmóniájában fejtheti ki az ország üdvére irányuló jelentős tevékenységét. A kél produktív kereseti águsk; az ország közgazdasági. kullurélis és szociális haladásával okozali kapcsolatban levó fejlódese a kézállapotok zavartalanságában látja egyik fóföllételét, amelynek hiánya.egy-felöl megbénítja a munkára való törekvést és megakadályozza a törekvések valóra válását, máslelól lehetetlenné leszi ama tételes és intézményes lámo* gaíást, amelyei ezek az osztályok nem nélkülözhetnek és amelyet joggal megkövetelhetnek az állami gondoskodástél. Közviszonyainknak bekövetkezett nyugodtabb iránya azzal a reménnyel kecsegteti az ország anyagi boldogulását szivükön viselőket, hogy a közeli jövő módot és alkalmat fog nyújtani azokra a közgazdasági alkotásokra, amelyeknek sürgetésével kellelt mind ez ideig beérnünk. Kitől a tudattól áthatva határozott a törvényhatósági bizoltsági ülés. Zalamegye bő maradt régi tradícióihoz és azoknak a a megyéknek a sorába áll. melyek eddig már üdvözölték a kormányt, áthatva a fent kifejlettek jelentőségétől és igazságától.
Remete Géza beszéde
a Juliu» 8-iki megyegyüléaen.*)
Tisztelt közgyűlés!
Hn megengedik és türelmükkel megajándékoz-iiak ugy álláspoutomat a szőnyegen levő lárgy felett rövideu kifejtem, — tehetem ezl egészen elfogulatlanul, mert jelenleg egyik országos politikai párthoz sem tartozom.
Évtizedes lázas küzdelmek után már egyszer1 Tisza erőszakoskodása níegteiemtötte az ellenzéki pártok kőzött a koalíciót és a közjogi ellenzék vezé- I reit is kormányra juttatta. Altalánov öröm érzete ho- i nolt ekkor a nemzet nagytöbbsége lelkében és büsz-1 kén tekintettünk f«l a Weketle, Kossuth, Apponyi.1 Audrásy és Daráuyi jele* hazafiakból állott kor-máuyra.
Sajnos; örömünk nem soká tartott, mert a szegény nemzetünket Átlókként kiséró és üldöző egyenetlenség siellleme megszállotta minisztereinket, pártáinkat s azok egyes vezéreit.
Kgyiknek magyar önálló bank; másiknak magyar lelvény és zászló, a harmadiknak pedig a Kris-tófy állal Héc*ból hozott csőcselék uralma kellelt.
tizen viszálkodásnak gyászos eredménye lön a a koalíció bukása. Juat is egypár szerepelni vágyó társa a uairy és batalmas függetlenségi pártot ketté szakitolta, Audrásy pedig a haza érdekénél fontosabb uak tartotta párthívei mag/11 érdekéi a dicső mandátumot és értékes 70 -80 tagból álló G7-ea pártját csupa gavallérjából oda ajándékozta a munka pártnak.
A koalición-k e*en nevetséges bomlásra vezető viselkedése folytáu az intelligencia nagy része megcsömörlött a politikától és a közelmúlt választásoknál egy része a közreműködéstől tartózkodott, a másik része pedig miudeu lelkesedés nélkül meut bele a küzdelembe s így Khueu a tudja Kg, houuét ö-sze

♦) E bestéd nem egyezik meg teljesen ■ mi politikai hitvallásunkkal. De közöljük pártatlanlhangjáért e« azért az alapos és figyelmet érdemlő eszinemenetérl, a mely azt közérdekűvé teszi. Nincs okunk elzárkózni la punkkal nem mindenben megegyező nézetek elől, ha azok a megfontolt érvelés és meggyőződés jegyében jönnek. A axark.
szedett és koldult rongy pár milliójával.könnyű szerrel szerezte meg pártjáuak a lelkesült vezéreket nélkülöző lethárgiában sínylődő tömegek többségét.
Az ellenzéknek természetes nem tetszeti a választásoknál lett megtizedelése 8 ezt kizárólag a vesztegetéseknek tulajdonította: pedig nagy része volt ebbtn a koalíció viselkedésének s az ebből eredt általános elkedvellencdésnek.
Az ellenzék elkeseredésében keresett és talált is képzelt okokat a végtelenségig menő máslél évig t rló obslrukcióra.
A házszabályok hiányosságának ezen szokatlan kihasználása minden komoly hazafit aggodalommal töltött el.
KI kell tehát itéluünk az ellenzéknek a házszabályok gyarlóságaival űzött vissza éléseit is, de annál inkább kell elitélnünk a többség és a kormány hozzájárulásával történt Tisza-féle el|árást — ki nemcsak utánozni igyekezni! az ellenzéket, de azon lul menve egyszerűen lábbal taposta a házszabályokat mentelmi jogot, személyes szabadságot s az 1848. évi IV. t.-cikket és még olyan vakmeróek voltak, hogy egy mandátum fosztó javaslatot terjesztettek a ház elé, mely egy durva merényletet képez az al-kotmány és parlamentalizmus ellen.
Igaz, hogy a U7-es párt inditványa nem szavaz bizalmat a kormány és Tiszának, hanem sajnálkozását és mély fá|daliuát fejezi ki a parlamentben történtek feleit — csakhogy mi nem vagyunk vén asszonyok, hogy siráukozzuk hanem határozott állást kell foglalnunk a parlameutbeu törléutekkel szemben, mert egy Deák szellemótól áthatolt 07-es is méltán megbotránkozhatott azou, hogy a magyar nemzet állal megválasztott képviselők a rendőr s katonákkal inzultállatlak és érdemekben megőszült uagy hazafiak a parlamentből kihurcoltaltak s még csak egyedül az hiáuyzoti, hogy akasztó fákat is tjem állitlaitak fel a parlament elótii téren.
Nékünk G7-eseknek ia elkeli Ítélni ezen brutalitásokat, a jgy ha a 67-es párt az általam ezennel beadandó módosításhoz hozzájárul, akkori indítványára fogok szavazui, éllenkezó esetben a Nedeoky és társai által beadott indítványt fogadom el. Olvassa:
„Zalavármegye közönsége én midőn az ellenzéknek a házszabályok ,hiáuyo .aágaival történt viasza-éléseit elitéli, —* egyúttal rosszainál és megbotránkozását fejezi ki a képviselő-ház elnöke Tisza litvánnak a kormány a munkapárt hozzájárulásával űzött erőszakoskodása feletl \'s a kormánynak mandátum fosztó javfulaiát az alkotmáuy és parlamentarizmus elleni merényletnek nyilvánítja-\'.
Ugyanis semmi mentsége sem lehet a kormány és Tiszának hallatlan erőszakoskodásaira, inert az ellenzéket a korona állal már kilátásba helyezett nemzeti engedinéuyekkel kiengesztelhette volna s inert végső esetben a parlament feloszlása és uj választások elrendelésének lett volna helye, de ehhez járul még az is, hogy az egyesült elleuzékuek a válaszlói jogra tett előterjesztésének komoly tárgyalása is előre láthatólag a kívánt partamenlibékét meghozta volna.
Kérem tehát a 67-es pártol, hogy a most általam felolvasott toldást, illetve módosítást fo/adja el, mert ellenkező esetben Deák Ferenc szellemét és emlékét sértenénk, ha nőin tiltakoznánk Tisza erőszakoskodásai «és a mandátum fosztó javaslat elleu s nem érdemeluék ineg azt, hogy dicső nagy hazáuk fia arcképe díszítse « termet.
JÜLIU8 il.
ZALAI KÖZLÖNJ
HÍREK.
— Személyi hírek. Dr. Bálás Béla, Zalamegye főispánja 10-éb utazóit el egy svájci fürdőhelyre. A főispán nyári szabadsága egy hónapig fog tartani
Kőrössy Sándor tanfelügyelő, aki évek során a zalaegerszegi tanfelügyelői hivatal adminisztrációjának egyik elsó munkása volt, nyugalomba vonult.
— Feljelentett nyomdaügynök. Balog Oszkár helybeli nyomdatulajdonos feljelentést lett a nagykanizsai rendőrkapitányságon egy alkalmazottja Hacker Oazkár ellen. Hacker megbízható alkalmazottnak bizonyult, rendkívül ügyes, haszuálható ügynök volt s ezért legutóbb reá bízta a cég azt is, hogy vidéki utazásokat tegyen s ipy kössön üzleteket. Ilyen megbízatásban indult ;él még junitis 26 áu egy vidéki útjára, Azóta nem adott magáról életjelt, holott kötelessége leit volna naponkint értesíteni főnökét hollétéről. Minthogy a cégnek az a gyanúja, hogy az ügyuök megszökött, feljelontotto Hacker Oszkárt a rendőrségen, mely elrendelte a nyomozási ebbon az ügyben.
— Liplk fürdőről írják lapuuknak, hogy az idei fóidény internacionális jelleget öliöU, miután soha még annyian nem keresték fel távoli országokból a híres lipiki hőforrásokat, miut az idén. miután azok gyógyhatásút a legkiválóbb orvosok elismerik és betegeik Körébeu ezeknek hatalmas propagandát csinálnak Az utóbbi időben különösen nagyon sok ideg- és gyomorbeteg keresi (Ól Lipikei, melynek hévvize kiválóan alkalmas az anyagcserezavarok megszüntetésére s azonkivül kiválóan jótékonyan hat az egész idegrendszerre. Bámulatos eredményeket érnek el a csúzos és köszvényes bánlalmaknál, valamint diathesisnél, szintúgy cukorbajosok, sárgaság, epekő és vesekőben szenvedők nemcsak enyhülé>t, hanem teljes gyógyulást is lalálnsk Lipikeu Évente sok ezereu ismétlik néhai Kern doktornak sok évi tapaszlalát által igazolt mondását: „Nincs az a beteg, ki odavaló bajától Lipiken meg nem szabadult volna és ne áldaná forrása emlékét*. 8 ha még lekiutetbe vesszük, hogy az otl tartózkodna semmivel sem drágább, miut akármelyik tipedrangu fürdőben így bátran ajánljuk olvasóink szíves figyelmébe a világhírű lipiki gyógyfürdőt.
— Holtteat a Drávában. Tegnapelőtt este Vizvár halárábau egy 70 óv körüli férfi holttestét fogták ki a Drávából. A rajta levő ruha után pásztorember lehetett. Külerószak nyomai nem látszottak rajta. Kilétét a hullavir.sgáiat alkalmával sem sikerült megállapítani.
— Tüz Tapolcán. Tapolcáról írják: Felyó hó 4-én éjjel I órakor az u. u. Wallner-telepeu épült és Mester János tulajdonát képező ház. amelynek albérletbe adott részében Légmár György lakolt addig ismeretlen okból kigyuladt. A lakók már néhány nap óta uein voltak otthon s ez idő alatl valószínűleg gondatlanságból kifolyólag a szobában
keletkezelt tüz lassan-lassan föleinósztetto a lakószoba bútorzatát, innen a menyezetre majd a tetőzetre ; teijedt, ahol már láugra kapott s ekkor vették észre I«y hát a tüzollók munkája már menteni valót alig talált. Elégett a szoba összes bútorzata, amely közölt állítólag ezer koroua papírpénz is volt elrejtve az ágy szalmazsákjában A ház biztosítva volt. A cseudórség nyomoz, uem történt e bűncselekmény.
— Siófoki színház. Az .Újpesti Népsziuház-folyó hó 3-án kezdte meg a siófoki sziuházban elő-adásait, melyet több hétre tervezett. A bemutatkozás teljesen megnyerte a jelenlevő kevés közönség tetszését — ez megnyilvánult a gyakori tapsolásban, sót egyes kedvesebb jelenetel meg is kellett ismételni. Papimé Kornai Margit nem kiméivé sem anyagi, sem erkölcsi áldozatot, jeles erőkkel jött Siófokra. Már az olsó előadás is fővárosi nívón állott. A sikeres előadást iulenzivebbé tették u s/ép díszletek és jelmezek, míg a zenekar lel|es biztossággal kisérte az egyes énekszámokai Bizton reméljük, hogy Siófok közöusége és az otl nyaraló fürdővendégek teljes pártolással fognak adózni a jeles társulatnak Julius 3-án, szerdán színre került Maitos Ferenc és Bródy Miksa .Leányvásár" operettje. A darab tartalma kevés cselekményt tartalmaz, zenéje pedig nem mindenütt dallamos, de ezen könnyen átsiklott a jól szereplő társulat és igy érvényesebbé tetle a darabot és kellő sikerre e.nelte.
— Garázdálkodó bika. A Berzence községhez tartozó Nagy-pusztáu nagy szerencsétlenséget idézett elő egy megvadult bika garázdálkodása. A dühös állat a szó szoros értelmében szarvai közé kapott egy tehenet és azt a levegőbe dobta. A lezuhanó tehán Vas János uradalmi cselédre esett, oly szerencsétlenül, hogy a béres oldalbordáit betörte.
— A Pesti Hírlap a második félév küszöbén előfizetésre hívja fel a magyar újságolvasó közönségei. A Pesti Hírlap ma az ország legjob\'» legbővebb tartalmú és logelteijedlebb lapja. Példányszáma naprólnapra 120.000, ami vasárnapokon és nevezetesebb események alkalmával 150 0« 0-re emelkedik, tehát oly szám, melyei % nálunk még a legolcsóbb boulevard-lapok sem érlek el. Tartalma napról-napra legbővebb és legváltozatosabb. Minden n p legalább két. vasár napokon 6 — 6 tárcát és elbeszélést közöl, a leggazdagabb hlr- és vegyes-rovat melleit, sport- é* szinház-rovala a legbővebb; a szerkesztői üzenetek minden nap kivétel nélkül egész oldali foglalnak el. Ily Urtaloin bőség példáját napilapnál egész Európában alig találhatjuk. Politikája radikálisan szabadelvű, demokrata és minden irányban független. Munkatársai közé számitia a jelenkor legjobb nevű és legnépszerűbb iróit, mint Gárdonyi Géza, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Haltai Jenő, Szomaházy István, Porzsolt Kálmán, Abonyi Árpád, Murai Károly, Szini Gyula, Lengyel Menyhért, 8zabóné-Nógáll Janka, Lux Torka, Krdós Itynét*. Bokor Malvin, Paktoa József, Pásztor József, Szász Zoltán, Osergó Hugó, Ráskai Ferenc, Tömörkény István. Váiadi Antal,
Sirolin" Roche
ezerszeresen bevált
tüdöhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüaögyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tÜdÖVéSZ e/ten.
Gellért 0, Lampórth Géza. Kézdi Kovács Unió stb. A Pesli Hírlap kQlöu kedvezményeket is nyújt elólizetóinek. Ilyenek: a Pesti Hírlap nagy képes naptára, meljet minden előfizető ingyen fog kapni karácsonyi ajándékul éa a l)ívat-8alon eiruü divatujság kedvezményes áron való raegrendelbetése. Ily körülmények közt méltán mondható a Pesti Hirlap Magyarország legnagyobb és legolcsóbb napilapjának, melyet magunk is melegen ajánlunk a I. olvasó, közönség figyelmébe. Klőfizutésí ára egy bóra 2 kor. 40 fillér, negyed évre 7 koroua, a Dirat-Salonnal együtt negyedévre 9 korona Ennek előfizetése mindig a kezdő hónap 16-ikélől számilódik. Megrendelhető postautalvánnyal a Pesti Hirlap kiadóhivatalában: Budapest, V.. Vácikörut 78.
— Egy jó házból való flu, kinek 1—S középiskoláin vsn, nyomdász tanouonak azonnal felvétetik lfj. Waidils Józsol könyvnyomdájában.
SZIHÉSZET.
Papa. Gyenge kis darab Még gyengébb előadás. Jó előérzete volt a közönségnek: üres volt a színház. Kelalive Ogyesek voltak Zalai, Kondráth, 8omlár. Itodouyi é» Tlmrócy ,
Kedden este Rip van Winkle meni, ez a közönségünk elölt ismeretes operette, melynek érdekes-»égot kölcsönzött, hogy a Népopera elsó baritonistája Hzánthó Gáspár vendégszerepelt benne, kiuek csodálatosan tengő hangja egészen elbájolta a közönségei, frenetikus hatást ér el. Keuslatáljuk, hogy 8zánthó kiváló és bevégzett művész, kit hallgatni elsőrangú műélvezet
A horntvilUi harangok Szánlhó Gáspár második fellépése szerdán eate sem hódilotta inog ij táios közönségét annyira, hogy a színkört telje\'aiti megtöltötte volna. Üres páholyok és padsorok előtt folyt le a Kornevillei harangok olóadása Szánlhó Gáspár (Henry Márki) kis szerepében is hatalmasan bódított és csengő baritonját ismétlésben is hallani kiváula a közönség. Hangját dicsérnünk, banálitás volna, mert hisz országos neve és híres művészete már is bódító varázsként hatott. Az test fő hóso Izsó roll (Gáspár apó.) A mit légnap produkálj legigazabb művészi alakilás. Mellelte Itákosy Ferenc (Kiró), Teleky Ilonka (Zsermen). Hsraszthy Vilma (8terpolelt) lUnlek ki. Teleky ugyan kissé merer, s erősen modoros játéka mindig ugyauazon feszes szabályosság korlátain bolül mozog, do hangja erőben és színben egyaránt teljes. Ilarmalh inkább játékával, miut énekével tűnt ki. A környezet ée rendezés hatásosan szép volt a a kórus is a kielégítő eredmény sikeréig jutóit.
Az itteni plaora éa környékére
ügynököt
keresek! Liptói turó és csemege vaj.
Schvarcz Lipót Fia 99
4
ZALAI K Ö Z L ö N V
Jt\'LlUS II.
Kánil jyógyforrái
Varasd-Töplitz
(Horvat-orizag <
Vasút-, posta-, telefon- és távirda-állomás
Uj gyógyszálloda villanyvilágítással, hírneves raiiioctiv tartalmú kénes hőforrás -j- 0°.
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb -nél. Ivókúrák makacs torok , gége-, mell-, máj-, gyomor- és bélbántatmaknál. Elektromos massagc. — Iszap-szénsavas és napfürdók.
Egész éven át nyitva. — Modern kényeleiu. — Uj szállodák, llosés környék. — Katonazene. — Prospektust iogyoo küld a
fürdőigazgatóság Fürdőorvos Dr LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai Közlöny"-ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, Int vásárlás elótt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
áruosarnokait, melyek a kövotkozó helyeken vannak : V[\'I„ József-körut 28. sz. (Bérkoosis-utoa sarkán.) IV., Ferenoiektere I. sz. (a királyi bérpalotában) Kzeu szövetkezet az .Országos Központi Hitelizövetkozet" tagia s minek felügyelete alatt áll. Vásárlási kényszer teljesen kizárva. Stílszerű modern lakberendezések.
Jutányos árak I Szavatosság áru minőségéért
Ax árnoaarnokba kizárólag elsőrangú budapesti asztalosok óa kárpitosok dolgosnak.
I! k magyar ujiáglrái szenzációi !!
A NAP
A magyar közönség legkedva tebb lapja-
A 48-as eszmény éa a magyar nemzeti törekvések egyetlen htt és kérlelhetet en
szószólója.
Föiierketztö! Folelöj tierketttii
BRAUN SÁNDOR
HACSAK GÉZA
Naponkint 156.000 példány!
— Egy szám A fillér, rr
A líap olőflAetáat ára :
E|én éiré Féléin . .
II.- I II ll||léiui . . I.— I || E|f hátiéra
. 4. > I 40 I
FIDIBUSZ
legkitOnobb magyar ilclap!
Pár.itl .n népszerüeég I Remek szöveg! Pompás képek !
Mesésen olcsó 1 = Egy szám - 12 fillér. -
A Fidibusz előfizetési ára : Elén éin ....«- I II ■niiééiri ... I SI I Felárra.......J - I || E)t kéiapri . . —II (
Mutatványszámokat ktttd a kiadóhivatal:
st M. IÉ liM-m 12-
Grammophonok
és lemezek
helyszűke miatt
eladók
IPJ. WAJDITS JOZSBP hangszerkereskedésóben.
bíró i.ajos bródi sándoh
A Z
hkrczeg ferkncz kenuim géza
kóbor tamas kozma andor
a legjobban szerkesztett, teljesen független
legelterjedtebb és nini linnt legnagyobb magyar IclJJUl
az irók és újságírók szine-java irják ált:
U JS AG-ot
Vasárnap: „Hsszony", „6yermeh", „Hutomobíl" és „Sport" melléklet.
és
Felelős szerkesztő: GAJÁRI ÖDÖN. Szerkesztő társ: Dr. AGAI BÉI.A.
ngp Egyes példány ára nnoap-és vasárnapokon egyformán
ÍO
EOlóuraUiO
fillér.
AZ ÚJSÁG terjedelme rendelten 32 -36 — 40 oldal.
Viiír- éi imipiu**" 80 100 200-280 ,I„I.
MEGRKNDEI-ENDÓ-CIM:
AZ ÚJSÁG
kiadóhivatala Budapest, Vlt-ik kerület, Rákócri-ut 54. Nzám-
N.yonuitott a laptulajdonos ifj. Wajdiuj Jó/i8eí könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 19x2 JULIUS 15.
51 IK ÉVFOLYAM 55. SZÁM
HÉTFŐ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Mi|jilmlk hittön ii ciDttrltkön. „,.. „ ,. „, Jt
felelő* stcikomtH KlwUi:
Eisn<«léal Arak: Kgéu 4vr« 10 korona. íélívre 6 korona, Kertén* Jóaaef.
Sojjyeilévre 1 korona 60 flll. — Egyaa uAm ára 10 Rll.
H HKcrkeaKtŐNég;.
Szirkiiziiiéi ii kiadóhivatal Diák-tér 1
Tala\'on: ||2. — HlrdaUaak dljacabáa M«rlnl.
Tisza.
Ez a varázslatos név uralja már hetok óta a magvai\' közéletet. E név viselője körül tornyosulnak az egokig a magyar politikai élet ádázul lomboló viliarának hullámai. E névnek viselőjére néhány nap alatt annyi átok hullott és annyi áldás szállott, amennyi talán még a magyar közélet egyetlen szereplő férfiát sem érte soha. lís a szenvedélyeknek ebben a fékeveszteit tombolásáhan nyugodt, mozdulatlan, szenvedélynélküli arccal áll az a férfiú, aki mindenek megindítója, mozgatója és irányítójaI Jlinl a viharos tenger hullámaiból fekete éjszakákon kimagasló világítótorony. ugy áll ó az érzelmeknek és szenvedélyeknek ebben az országos megliáboro-dásában. rendületlen biztonsággal mulatva az utat, mely az ország hányatott hajóját a csend és nyugalom biztos révébe vezelj.
Csodálatos férfi I A mi korunk kicsinyes, alantjáró. hétköznapi gondolkodása nem tudja megérteni az ilyen toronyként kimagasló óriásokat. Félelemmel és rettegéssel vegyes bámulattal tekint föl reá, mint egy olyan lényre, aki nem ebből a világból való s aki
I.
|itt van, hogy csodálatos energiájával ránehezedve az országra, minden más akaratot összeroppantva, vigye az országot azon az uton. melyet ó tart jónak, helyesnek és követendőnek. Egy olyan férfi, aki ha nem a mi lanyha korunkban születik, talán egy világrész képét tudta volna megváltoztatni Még igy is, ebben a mi korunkban, ebben a mi kis elmaradott, csökönyös, féláisiai országunkban is. pusztán és kizáróliig egyéni tehetségei és kiválósága révén olyan hatalommá nőtt közéletünkben rövid néhány év alatt, amelyhez hasonlóért nagyon messze kellene a magyar történelemben visszanyúlni.
Kómái jellem. A közjóért habozás, gondolkodás nélkül föláldozza önmagát. A puritán egyenességnek, az őszinteségnek és következetességnek valóságusjnkarnáoiója. Egész egyénisége végtelen egyjperü, modora közvetlen és szeretetreméltó, az első szavával megnyeri, lebilincseli az embert. A nagy ember nála a cselekedetekben és nem a viselkedésben nyilvánul. Apró emberi gyengeségek. hiúság, féltékenység, bosszúvágy számára nem léteznek.
Egy munkával, tanulással és gondolko-
dással eltöltött ifjúság cs férfikor után k tudásnak, az eszméknek és gondolatoknak olyan tárházával rendelkezik, amelyhez fogbatót ma alig találunk. Alapjában véve kevésbeszédü ember, de ^mit mond, az\', mindig alaposan átgondolja, felületességet, következetlenséget, ingadozást még legelkeseredettebb ellenfelei som vethetnek a szemére.
A cél mellett, melyet egyszer maga elé tűzött, csodálatos energiával és következetességgel tart ki és semmiféle akadály meg nem riasztja, semmiféle veszély vissza nem tartja az uton, melyen kitűzött oélja felé halad.
Mint szónok, ma páratlanul áll a magyar közéletben. A Széchenyi rapszodikus szellemessége, a jövőbe látó ihlete, a Kossuth magával ragadó, gyújtó heve. lángoló lelkesedése, a Deák átgondolt mély bölosessége és államférfiúi komolysága mind megtalálható Tisza szónoki egyéniségében. Ez a magyarázata annak u szuggesztív, megigéző, lebilincselő és magával ragadó szónoki hatásnak, amely hatás alól még ellenfelei sem tudják magukat kivonni. Ö ma a magyar nemzet prófétája, ki eljött, hogyha kell akarata I ellenére Is vigye a nemzetet a boldogulás
Patak — kohiddal.
Irta: KANIZSA ZSTVÁH.
Sírt.
A Nullák ugy liaugzotlak és vijjogtak bennem, mint visszhaoglalau kalapácsütések. Fanatizmussal és l\'uldöntő vaksággal lettem rab ábrándozója a randevúnak, kiuu a napfény aranyozta, kék délutánban, melynek meg kellett lenuie. 8zegényke, a kínpadra vonva sem szenvedhetett volna jobbau, mint az örök tagadásra kényszeritett lélek inquiziciójában. Az örökös miértek ezer kifogást csallak ki ajkán, — tudtam, hogy mind, mind csalás az és rám bizouyosulva nehezedett valamiJ nagy titokzatosságnak, valami misztikus ködbe rejtett nagy végzelazerüségnek részegítő előérzése és most égtem perzselődtem azért a délutánért, kinn a patak melleit, halál előtti nagy-akarással. Az emberek olyanok mint a dongók, melyek nekilódulnak a lángú k, a nagy ismeretlenség a mi örök végzetünk és erőnk. Belehullni a semmibe, agyvelő és idegroucsoló, önemésztő, céltalanul el döngő nagy akaialtal.
: — Kell!
És virágokat csókolt szobámba, szivemre a nap, meleg illat ömlött akkor a percekből, mikor végre a várt randevú napja elérkezett. A dívány fölött arany rudak voltak ferdén a falhoz támasztva, tneró porból és sugárból, a díványon feküdtem és néztem az öreg pipákat, melyek megyfából voltak, erősek, bütykösek, a fejem mellett a falhoz támasztva és váriam, váriam, variam a négy órát.
Lassan, méltóságteljesen lejtett az öreg óramutató és mikor kondulni kezdett, amorettek piheg-
tek. rózsaszínű legyezők röpködtek az óra poroa szárnyai közt.
Kinn a patak parton. A viz méltóságos öreg uruak lűitt fel, ki csörömpölve, mogorván szólt néha fel hozzám. morózu8 nyugalommal:
— Bolond vagy, fiam. Bolond!
Rn tikkadtam melegtől, szerelemtől, várakozás-lói, lankadva a virágok között. Halk, forió szívvel, alig merve lélekzetet venni. Ah, a kis lábak, szivem kettős istenei, ált lesznek, hol régtől oltár IQz ég nekik, kél karom közt, a keblemen és térdrebukó alázattal, szereleltei simogattam a két kis lábat, forrongó ifjúi fanláziával, melyeket soha nem láttam addig, Kz mánia volt Rügybomlasztó éjek, hibás életünk, a csirában tévútra fojtott ifjúság kisiklott kitörése. Fekele liliomok voltak e lábak, nekem, képzelődő bolondnak, fekete liliomok, melyek gyökerüket rajtam keresztül eresztelték a pokolba
Az égen porcellánból ultramariuba forduló kékséggel felhók közeledtek, viharszérnymi, óunyuga-lommal. A levegő már a torkomon ült, keze a mellemben kotorászott ós a halántékomon dobolt ama titok. Csend volt. Felettom bokrok nyúltak, nyújtóztak cserjéssé, a vízbe meredt szemmel váriam, hátra-hátrauézve, mikor egyszerre megjelent valami fehér a bokrok smaragdja közöli, elmosódva mint egy felhő a zöld mennybolton hajnal előtt.
— Ó jön 1
Kkkor belenéztem a napba, mely előliem hajolt meg.^vörös rózsáival, melyek tikkadt illatot szórtak a felhők közül, mig rózsávoualak futottak harántul szerteszét belőle és az ajkain is telo volt rózsával: egy friss, szerelmi naiv vallomásfélével, kis lábaki ól,
melyek lépte liliomhullás és melyek könnyűek, mint a fátylas ég csillagai.
Valami bolond izgalom szorította össze a szemeimet, nem nézek addig vissza, mig ide neiu lobben mellém, lássa, boloud vagyok, róla álmodván éber álomlétben, örök ábrándok ködében.
Egy nevet hallottam, az enyémet.
Visszafordultam.
Fennállott Margit a bokrok mellett, a domb élén, talpig fehérben/jobb karja alatt egy iromba mankó, balkezében sétából, arcán a pokol fájdalma, szenlüéges ég, egek, bár ne láttam volna, ót a lábait, melyek közül az egyik rövidebb volt, széles, hatalmas, brutális nagy parafatalp feletti Nem tudom, aikitoi-tam-e, nem tudom, felkacagtam-e, az isten felé, kit nem hiszek, hazudtam-e, vagy nem volt ^Inok annak a percnek gyeheunája s igaz volt e tettetésael megfertőzöl t élet vizein. Éreztem, amint egy azőrnyü-srörnyü nagy kalapács, hámorok bugó zöngésével suitott rám, hogy leszek mindig kisebb-kisebb, egészen semmi a pőröly rettenetes súlya alatt. Szegényke sánta volt és hogyan hullottak könnyei I
Mire magamhoz tértem, csend volt és üresség, a part felett, semmi zaj. A felhók megcsókolták a föld szegélyét és a nap tojásából, a felső, toizra fiutorult vérvörös folt tündököli csak, halvány kár-mint öntve feljebb is az égre. 8zemem a töltésre fordult, két szúnyog lebegett előttem, mélán zümmögve, nyáresti szomorúsággal, majd egybetapadva ringottak le egy alvó virágra, ogy négyszögletes zsályára, ahol leüllek. Az ég feletlem tiszta volt a az élet szomorú.
(Vége.)
9
ZALAI KÖZLÖNY
JULIU8 16.
utján elóre és őfelé is vadul kiáltják ellenfelei a „Feszítsd meg"-et.
És mégis, minden hozsánna és minden átok között, mint kőszikla, áll oz a férfiú, abban a szent és fölmagasztaló tudatban, hogy ó egy nagy missziót teljesít ós bár törpe kora meg nem érti elfelejtve a sok kesertt usalódást és megaláztatást, amely a tóle való eltántorodása után érte a nemzetet, ó tudja és rendithetetlen hittel hiszi, hogy az ut, amelyen az ö erós országot elóre, az az ut a nemzeti nagyság, haladás és boldogulás diosóségteljes utja leszen. a«uxt«r xatvia.
Divatcsevegés.
—\' A Divat Újság-bél. — Kiír juliusban tutöpontjál éri el a nyáií (livat, mégis érdekes mefefigyelui, mint tuuik fül, in is, otl is ogy-egy „újdonság-, mely hivatva vin sirs, hogy l> ui képet u| varázzsal Ollözlease föl. Mludenckelótt meglepi, hogy mig s tavaszén nem tudtunk lio«a lenni a sek szinpoiupátél. ez idó szerint csak a fehér in alkudik miudenekeo, különösen pedig a him-karjai viszik azlzett ruhákén: fehér hinizés leliér alapon.
Igeu nagy válastték vau hímzett szövetekben, amilyen sz ugynevezell angol vagy likacsosan hini-zett, a hímzett batisil, indiai moll; a szegélyezett auyag belehimzel! keskeny csíkoknál, himzell lodrok voálból, markizetlból, batisztból és inollhól. A hímzett szövetek természetesen a minőségük szerint változó árban, oly elfogadható áron kaphatók, hogy még az is szerezhet belőlük, akinek sz erszénye esak a szerényebb igénjek kielégítését engedi meg.
Igaz, hogy valamennyire fényűzés maradt mégis, mert — hacsak hogy otthon nem messék, a fehér holmi tieitiléB bizony elég drága A fehér ruha csak ugy" szép, ha teljeMB kifogástalan és ha nem kell is mindannyiszor mosni, amikor visehék, de mindeneseire ál kell vasalni, még pedig kellő hozzá értéssel.
Uidoníáguak niomtliaijuk a ™íl és markizeli szélmintás foiirol. mely harminc, negyven cenliméler magas dombormészerü virágos iagy aiabeskes liinv zelt szélinihtát mutat
Az épülő Nagykanizsa.
Nagykanizsa, jullus 19.
Akármerre fordul az ember Nagykanizsa utcáin, mindenütt egy-egy épüli házon akad meg szeme. Mindenütt csatlog a kalapács, zeng a ítlrész, repül a tégla és átáll a por: biztató előjele egy szebb, épülő éa fejlődő Nagykanizsának. Kugedtesaék meg nekünk itt elmondani: Bizony, ideje volt már I Ugy látszik, hogy most már mégis megmozdul ez a véros Ugy látszik, hogy most mir mégis felszakad az « stagnálás, az a nyugalom, az a megállás, az az álom, mely lidérc nyomásként nehezült erre az — ugy
mondják _ hajdan elaórendo városraII. ugyan ( |<u ^
iga, volt, valamikor kiválóbb pozíciót löllotlOuk be|^ ^.J ....... ^^ ^ ^ ^
Az ebből készült ruhák, amint Az
alsó szelni többnyire egyenes és likacsos szegély fe-
mint most. Ha ugyan igaz vo I, valamikor fenyesebb, ....... ... . . .,„„„,1,
• . . jezi be. A készítés módja az-anyag szerint változik
ha ugyan igaz J \' „. .
voá vagy mark zet fodrot fönn ráucol|ák. vagy
mienk, mint most,
szerep volt volt____
Nem csekély feladat egy nem megye székbe lyet képező r. ,t. városnak előre haladni. Az a sok hivatal, az az élénk politikai szereplés és a politikai összeköttetéseknek az a könnyű megszerzese, ami egy megyei székhelynek kedvezményekei, kijárásokat és haladást jelent, mind nem hullanak oly könnyen egy nem megyei szókhelyet tévő, reudezett tanácsú városnak ölébe Kunek magának a maga kell tov&bb baladni és elóre jutni.
A város szépítése — akárhogy uéizQk is — kultur feladat és a ház homlokzata, amelyik az utcára néz, városi lelkiismeret és gond kell, hogy le-
igáz
I a voál vagy markizet fodrot fönn ráncolják keskenyeu segélyezik.
Balíszt és moll hímzésből szerelik a szoknyát két-három sor egymás fölé illesztett fodorból össze-állilbiii. A derékír k mindig van egy kis kivágása, kerek vagy négyszögletes fornjában fisüdisszel Mégis készítik egyszerű kiinono formában is kurtr lebeny-uyel. Sétányra igazán olegáns csak az a ruha, ha van i hozzá elől nyitott színes tafotakabát és ez aztán ké ! szülhet a legélénkebb színekből.
divatos Tengerpartra piros, sárga, de fehér kabátos ruha is járja az annyira fölkapott frotté-szövetból. Még meg kell említenünk a legújabb divathóbortot, nyárid-karmantyút, mely csipkéből, batisztból, virágból, különöseit rózsából készül. Hogy mi a célja, azt igazáu nem tudjuk, ha még olyan szép is. Talán az amerikai uók jobban tudják, mint mi, mert ók
eszelték ki és uélkUle nem is tökéletes az öltözékük. *
A Divat Újság minden hónapbau kétszer jelenik meg. Előfizetési ára nagyon olcsó : negyedévre postáu való szétküldéssel két korona húsz tillér. Klófizetni legcélszerűbben a kiadóhivatalba intézett postautalványon lehet. A Divat újság kiadóhivatala Budapesten, VIII, Rökk Szilárd-utca 4. számú házban van.
HÍREK.
— Jubiláló plébános. P. Börzsey Tivadar ferencrendi áldozópap a héten ünnepli első szent miséjének huszonötéves évfordulóját. Az ünnepélyes mise ez alkalommal a helybeli alsó templomban lesz. A jubiláló áldozópap tizenötödikén érkezik Nagykanizsára.
— HelUi Nagykanizsán marad. Mng-irtuk és érdeme szerint méltattuk ezt a Nagykanizsa kereskedelmi élete szempontjából nem csekély jelentőségű eseményt, hogy Hellai József távozni készül Nagykanizsáról. Legújabb értesülésünk szerint kereskedelmi és társadalmi életünk e kiváló tagja megmásította szándékát és uj elhatározása szerint Nagykanizsán marad továbbra is.
— A zalamegyei jegyzők közgyűlése A zalavármegyei községi és kör|egyzók egyesülete július 25-én Keszthely város közgyűlési termében tartja ez idei rendes évi közgyűlését. A gyűlést megelőző napon választmányi ülés lesz. A gyűlés tárgysorozata a hivatalos teendők elintézéséből! és egyéb indítványok feletti döntésben merül ki
— Megrendszabályozott napszámosok.
Az Erzsébettéren és l)eák-tér sarkán volt eddig^s napszámosok találkozó helye és ott várták azt, ímgy Ha a ruhának inkább célszerűnek kell lennie, munkára h|vják 6ket! Mig ol, vártak munkára, a az említett kabát elmarad és helyébe a lebboi.y«H t ,eií(rágárabb beszélgetés \'folytatták, ugy hogy a kö-
bluz keiül, színes lakövvel, melynek azonban három centiméternél szélesebbuek nem szabad lennie. A
gyen. A haladásnak igenis egyik külső ismerve város épülése és szépülése, és mint ilvei. első sorban\' Wmzett nihákst vert vagy valaszieucs.pkével díszítik magánjellegű, társadalmi tevékenység. Hiszen tu- i Természetesen sok a gépcsipke is és itt nem min-dom : taláu még századok múlva sem lógnak a Főút <Ug «z egyéui Ízlés dönt. mert sokszor az elég szép
.neutén öt «gudetes paloták tündökölni; hiszen tudom : talán még századok múlva sem lesznek bule-várdok a Mqgpr-utca helyén. De a fejlődésnek fukai vanuak és • megmozdulás már magában véve is eredmény. \'
Legalább is határozottau biztató reménységgel nézhetjük ezt a neki lendülő építkezést és ezt a kedvet, mely mintegy néminemű láz alakjába lepte meg b legutóbbi nyolc-Uz hónap alatt Nagykauizsa r. t váron tisztelt közönségét. Biztató reménységgel nézzük, hogy itt is, ott is, jobbra balra döng a kalapács, röpül a tégla, keverik a maltert, rakják a faiakat, emelik a gerendákat, épül és szépül Nagykanizsa.
gépcsipke mégis olcsóbb, rniut 1 kézimunka, ha csakhogy nincs meg az az ügyessége, hogy akár a csodaszép csetneki csipkét is maga készíti el. N»gy értéke vau a kézihimzésuek és menüéi régibb a hímzés, annál értékesebb a ruha.
Ehhez a sok habos fehérséghez diadalát üli a florentiui kalap. Meghagyják a lengó hiy\'ó formá|á-bau és lazáii kötött virágkoszorúval díszítik, melyei hátul tetszelóseu tör meg a fekete b/rsony szalag-cf-okor. Nagyou szép florentiui kalapot láttunk, mely idősebb nőnek is megfelel, fekete és sárgás tüllosipke dísszel, aranybarna árnyalatú mályvával és fehér kócsaggal. Az övbe olyan virágot lüzuek, mely illik a kalap virágjához.
A florentini kalap külöuben teljesen kiszorította a panamakalapot és tengerpartra is az előbbi
zöuség nem egyster kénytelen volt olyasmit hallani, ami a jóizlés és illembe Ütközött. Ha pedig munkára hívták őket, a munkákéi esőkkel oly durváu viselkedtek és Oly horribilis összegei kiváulak muu-ká|uk fejében, hogy a munkakeresők uem egyszer a rendőrség segítségét vették igénybe. Mindezekért mindnyájunk helyeslésével találkozhatik a rendőrségnek az a legújabb intézkedése, .mely szerint ezentúl a munkára ajánlkozó napszámosoknál nem szabad máshol tartózkodniuk, mint a Zárda téren. A közönség léhát, aineunyiben munkásra van szüksége, ezen tul ott Utálhatja fel óket. Ezt különben külöu plakátok is a közönség figyelmébe ajánlották. Egyúttal a rendőrség (elszólította a munkanélküli napszámokat, hogy lássanak valami foglalkozás után,-meri kQ-löuben eljárást iudit meg ellenök.
— Hajós Ferenc rendőrbiztos a régi helyén. Miui a „Zalai Közlöny" megírta, a Hajós Fereuc rendórbiztos elleu megindított fegyelmi vizsgálat azzal az eredménnyel végződött, hogy Hajós Ferenc rehabilitálva ismét elfoglalhatja a régi helyét.
JOLI OS 16.
ZALAI KÖZLÖN?
Et volt i fegyelmi határozni másodfoka is. K határozat most emelkedett jogerőre, ennélfogva most már mi akadá|y» sincs annak, hogy Hajós visszatér-jon régi hivatalába; ami még e hét folyamán meg is fog lörtéuni.
— Hogy dolgoznak a kaposvári rend őrségen. Kaposvárról Írja tudósítónk: Két emberi mivoltából teljeson kivetkőzött rendőrlizedes sz elmúlt héten oly brutalitást követett el, mely siiuíe pársllauul áll a humanizmusáról és mérséklotéról egyébként ismeretes kaposvári rendórség történeté-ben. Zsobrák Józsefnek és Vigh Jánosnak liivják az embertelou tizedeseket, akik — előrebocsátjuk — főnökeik tudta uélktll olyau eiilberkli.zást vittek
— A .Vasárnapi Újság- július ll-iki száma érdekes lölvételekot közöl a stockholmi ollm-piászról eiedeli fényképfölvételek utón, a genfi Rousseau ünnepélyről. Egerből és az egri lyceum nevezetességeiről. Közli Rélhj László, a jubiláló ki-váló ludós arcképét, Pólya Tibor rajzit s fényképeket a felrobbant s tengerbo zuhant amerikai léghajóról. Az olvasnivalók közt ott lalál|uk Szeudetlárday Olga .Rozsda" és Claude Fairére a .Csata- oimtl regényének folytatását. Költeményeket Adytól, Lam-pérthtől és Zempléni Árpádtól, novellát Bán Ferenctől stb. és a rendes boti rovatok: Irodalpra és művészet, sakkiáték stb - A Vasárnipi Ojság előfizetési ára negyedévre ö korpna,
Zsobrák és Vigh uraknak több se kellett. Nyomban liozzáfogtalf, hogy középkori embertelen kinzássikkal
magyar
hetó a Képes Néplap, a legolcsóbb újság nép számára, félévre két korona 40 fillér.
— Egy jó házból való Bu, kinek I—2 középiskolája vsu, nyomdász tanoncnak azonnal fol-;
vallomást csikarjanak ki az ártatlan fiúból. Klóbb
két óra hosszat térdeltelték a rendőr,zobáb,,, mVS^W^^^SZ ez után a bevezetes után egy vasláuccal összekötöz-lék a kezeit és mert a fiu nem akarta magára vál-\'
lalui az el nem követelt btlnl, az egyik egy vasla* o T I u i n t rr
nádpálcával kezdte verni, a másik pedig kardot rán-toll és avval kezdte ütlegelni a kis, liz egynéhány
éves, gyenge gyereket. Zubogott az Illés a gyerek Az éli halott. Tol»zli>| poszlliumus munkája bálára, karjára és lábszárára. Minthogy a gyermek nagy hatást toll » szép számban megjeleni közön-fájdalmába hangosan sirl, hogy a jajgatás ne halas "égre, bár azt talán nem is gondola! gazdagságával. «ék ki, sz egyik rendőr égy harapófogóval felpec mini a benne előfordult bizarr és nslurális jelemiei-kelle a íin fogsorát, míg a inásik szakadatlanul verte vei és érdekes .beállításaival érte el. Majihényi Másfél óráig tartott az ázsiai jelenet, mély idő alatl l\'otessnv Fcdor szerepéhon elsőrendű alakítást nyílj-fiu teste hat-hét helyen felszakadt a fején, a lliílím, toll. Zalay Margit Masa szerepében elragadóan kedves basán és lábszárain pedig két-három ujjnyi véres dn-. és közvetlen volt; még ha akarna sem tudna talán ganatok keletkeztek. Kg) éjjel is bezárva tarlolták, rossz színésznő lenni, megakadályozná ebben gazdsg csak másnap bocsátották ki. amikor árlatlánsága be- temperamentuma, amelyben vau valami magával igazolódott és az igazi loltes előkerült Horváth Mi- ragadó. Nincs helyünk minden egyes szereplőt knlOu liály személyében. A fiu édesanyja most feljelentene mogemliteni, pedig érdemes volna, meri\'mindegyikük a brutális rendőröket. Történi pedig ez az oset Ma- jól játszolt és az ensemble is elsőrangú volt. . j gyarországoll, az ur 10.2. évének julius havi 8. nap-\' Sziűamith. A Népopera művészének Szádból jáu a vidéki rendőrség uagynbb dicsőségére. 1 liás^mak vendégszereplésével került szilire pénteken
— Gópjárn^ji-vezetőket előkészitő tan - ^ez a már sokszor hsllolt romantikus ineséjo buja folyam. Folyó llír\'u-ikétól szeptember 18tig Hu- fij/izslkáju darab. A férfi főszerepei Absolont á veiK dapeaten a belügyminiszterinél fenliatósága alatt gép- dégművész énekelle, a címszerepei a mi helyi járművezetők részére reiidszeroa elméleti és gyskor- művésznőnk liőrög Olga játszotta. QyönyörO kettes! lati tanfolyamot rendeznek. Jelentkezni, illetve a fel- Szánthé szép hangját, nagy énekludását már mél-» Vitel iránti kérvényt benyújtani folyó hó 2 lől ao-ig láttuk o helyütt, hát minek ismételjük a már almon-lellel a tanfolyam helyiségében levő gondnoki irodá- doltakat. Hanem Görög Olgát nem méltattuk még ban (Budapeál, X Századod-utca :H. sz) 5—7 óra eléggé. Őrülünk, hogy alkalmunk van rá. hisz oly\' közöli. Az érdeklődőknek levélholi megkeresésére ritkán lép fel. Bz este is nagy műélvezetei nyujtoit .Tájékoztatót" küld a gondnoki hivatal. laz ó csodálatos hatalmas hangja, kellemes orgauuma,
! amivel azt az 6 óriási haugtöinegél regulálja, alakítja, játszik vele. Az ő erős hangja, amelyik játszva diadallal csak ki a forlisimo zene- és énekkarkisére-tekból is és mégis olyau kellemes. Aztán caupa diszkréció, csupa szerénység a játéka. Sajnáljuk távozását; igazán sokat vészit fele a lámulat. A többi szereplők is kivétel nélkül jók voltat. Különösen l\'eleky. Szép volt Hurányi szólója A szezon egyik legnagyobb műélvezetet nyújtott előadása voll a pénteki. )
A Leányvásár!,\' mint a mull héten, ugy most is a legszebb összjátékkal, kedvesen, finoman játszották. A szereplók ja ugyanazok voltak, mint azelőtl.
Tatárjárás. KitOuó előadásban ment. Különösen jók voltak Hörög Olga és Várady, kik gyönyörű énekükkel, továbbá Haraszthy, Sipos és különösen Rákosi, kik prociz játékukkal gyönyörködtettek. (8. S.)
2.114/tk. 1912.
Árverési hirdetmény.
,> A nagykanizsai kir. törvényszék mint tkvi hatóság közhirré leszi, hogy Uolkó Oéza kískoiná-ronil lakós végrehajtatónak Bojlás István végrehajtási szenvedett elleni 46 kor tőke, 9 kor. 20 fill. végrehajtás kérelmi. 15 kor. 30 fill. árverés kérelmi a a még fölmerülendő költségek iránli végrehajtási agyé-
....... a nagykanizsai kir. törvényszék területéhez tar-
li.zó s a komárvárosi 893 száinu Ijkbeu + llil/b. hrszáinu ház. udvar és kerl 38H kor, a behiáki 103 szánni tjkvben let) hrszámu szóló s kaszáló pincével a kiskomáromi hegyen. Bojtás Beldizsárué szül. Marion Magdolna javára bokeblezelt holtiglani haszonélvezeti jog épségben tartósával 1848 kor. becsértékben és pedig a komárvárosi ingatlan 1912. évi augusztus hó I. napján délelőtt fO órakor Komárváros, — a behiáki ingatlan ugyanazon napon délelőtt fél 12 órakor Klskomárom községházánál l)r. Ferenczy Oyorgy felperesi ügyvéd vagy helyettese közben jöllével megtartandó nyilvános birói árvoréseu eladatni fog azzal, hogy a komárvárosi 893 száinu Ijkbeu 161/b. hrszáin alalt lelvelt ingatlan Marion Magdolna özv, Hojlás Bódiué javára bekeblezett özvegyi haszonélvezeti jog épségben tartásával adatik el akkor, ha az előző jelzálogos hitelező követelésének fedezésére szükségesnek mutatkozó 1200 kor. beigértotik; ellenkező eselben az ingatlan szolgalmijogra való tekintet nélkül nyomban elárvereztetik.
> A kir. lörvényazék, mini leiekkönyvi hatóság Nagykanizsa, 1912. évi május hó 8. napján.
Gózony s. k., kir. tszéki biró.
Varasd-Töplitz
Vasút-, posta-, telefon- és távirda-állomás.
Kénas
Higyforrái
(Horvátország )
Uj gyógyszálloda villanyvilágítással, hírneves radíoctiv tartalmú kénes hőforrás ■ j 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és íschías stb -nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és bclbántalmaknál. Klcktromos massagc. — Iszap-szénsavas cs napfürdők.
Egész éven át nyílva. — Modern kényelem. — Uj szállodák.
Slusés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
fii rdőigazgatóság.
Fürdóorvos Dr. LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai Köxldny"-ben.

AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cseleksziki lia vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
árnesarnokait, melyek a körotkozó helyeken vannak : VIII., József-körut 28. sz. (Bérkoosis-tiloa sarkán.) IV., Ferenoiok-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában.) tízen szövetkezet az .Országos Központi Hitelszövetkezet" tagja a ennek felügyelete alatt áll.
Vásárlási kényszer teljesen kizárva. — Stílszerű modern Ulcberendeeáadk.
Jutányos árak I Szavatosság áru minőségéért
Ax ávuosarnokba kizárólag; elsőrangú budapesti aaaUloaok e. kárpitosok dolgosnak.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdita József könyvnyomdájában Nagykauizsán.
HANGSZEREKET
HUZÓHARMONIKÁKAT
JUUU8 15.
Rözfuvo hangszerek.
Minden rézluvóhar,gazer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: kor Rasslrombitn: 42 kor. Piston 32 kor. VadászkQrl: 71 kor. Kuphoniiiuf: 64, 68, 611 kor. Hass: 41) kor.-tól 70 kor.-ig. Trombitakftu 6i), 64, 70 kor. — Boinbárdonok K 60, 68, 72 kor. Bomhérdonok 0 vagy B, 111) 120 132 kor. — Helikon: 108, 110, 132, 144 korona.
fekete granatilfából njczüsl billentylikkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel J.I kor., 10 billentyűvel 30, 3l>, lo kor. 12 billentyűvel 18. 50 kor. 13 billentyűvel .\'ni, 6(1, 60 kor. — PiccolóflótAk: 5 20, 6.60, fl\'40 korona.
Klarínettok.
fekete grannlillábol, iijrzllsl billentyllkknl: 10 billentyűvel 36 kor. 12 billentyüvol 42 korona stli.
Dobok.
Nagy dob réz fonbioliesosal 10 i\'siiynr 56 kor, — Nagy dob rézabroucs és II) csavar 90 kor. - - Községi-dob 14 kor-tél
40 koronáig.
Czimbalmok 70 koronái ól feljebb.
Huzoharmonikák.
Hiuóharmonik.i, ttl hilluiilyilval, dupla hanggal, kétjáratn fiivóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatit, kitűnő hanggal, drhja 9, 10, II korona. Ugyanazok IniVo nszoi*o< hanggal ló, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentytl dupla hangokkal Dur és Moll-bassns, dupla hanggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billeiltyOve],: 48. 52, 6U korona.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
I-sörendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
utánvéttel. - Kozoskodok arról, hogy csakis jó és az értéknek megfeleli hangszereket széllitok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha
az 3 napon belül az átvétel után történik — Megsérteti árukat nem fogadok vissza. Az álak darabonként értendők.
»
Priincitora, jávorfa. gépc/.et nélkül ^13. 14 kor. — Palizniider-telövot 20 kor.-tól 30 kor.-ig. — Priincitora palizandertetö és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. - Primeitora egész 64, 70, 80 kor. Koncertcitora a fent felsorol! minőségbeli is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcitorák közönséges kivitelben, egész-kótás 9 kor . jobb minőségű, fól- v. 10 kor., diófa tetővel 12 kor. utánz palisándfaból 14 korona.
Fuvolák.
Ifi WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN, Deák-tér 1 szám.
Hegedűk.
Iskolahegedtlk: 6, 8, 10, 12. 14 kor.-ért. — Zcnekarhegcdük: 18, 22, 24, 30, 40, 60 kor-ért. Hangverseny cs mester-hegediik: 70, 80 egész 200 kor.-ig. - Hegedűk: és «/, nagyságban 4, 6, 8. 10 kor.-ért. — Hcgedüvonok: 1, 1-60, 2, í-60 3, 4 kor.-ért. Ilegeilflvonók fernainbukfnbél nagyon könnyű 6. 8. 10 kor.-ért. — Hegcdtitokok 6, 7 «•) kor. és feljebb; — HogodUlábak . 4, 10, 12 K és feljebb. — Átltartúk: I, 140 K és feljebb. — Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Ccllo. Iskolaeello: SO, 26, 27. 28 és 30 kor. — Zenekarccllo: 40. 6(1. 60 — és 70 kor. - Cellovonk: közönséges 1-60-lél 3 kor.-ig — Oellovonó fernaiublikfithól ó kor.-tól 12 kor.-ig Nagybőgők:
\'/.-es 72 kor. »/,-es 7B- 8I\'- 110 és 160 kor. — Nagybőgővonó: 4, 6, 6, 8 és 9 korona
Czitorák.
NAGYKANIZSA 19.2 JULIUS 18.__5^IK ÉVFOLYAM 56 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Miljllinlk hátion él cilitírtökön.
EiOfUclétl árak: Kgési évr« 10 korona, félévi. S egycüévre S korona 50 flll. — Egyei azáír
6 korona, ára 10 flll.
Koleló* neikcsilA Kcrlm .1 <»/.*<• I.
Kiadja: a N-/.erke»fttŐMég.
Szirknztoiíg ét kiadóhivatal Olik-tir
1 .lil.n : 111. ~ Hlrd.u.tk dlj.i.bá* Martul.
gazda ii magit kölcsönnel megterhelt fóldecs-kéjét maga mivell és alig érzi a mezőgazda-sági munkabérek rohamos emelkedését. A . , ,, . ..... ,,,- , , mostani főldraivolésügyi miniszter u kecskeméti
viselhetetlen voltát ea millió esaladnak nehéz gawias-,.övetségi gyűlésen tartott nagy jelentó-
Ehes ország-.
Semmi sem bizonyítja a drágaság el-
gondját az általános panaszkodáson felül más minthogy a közpénzből fizetőit köztisztviselők minden vonalon az energikus szervezés mellett hang08abk szóval kövelelik a panemet. Különböznek a régi kornak békéilen szocíalís-láitól, akik panein et oiroenzes jelszóval járták be Kóina utcáit. Ennek a közfunkciókat végző társadalmi rétegnek tisztán csak kenjél\' kell. És valóban nagy dolog és a lelkoklíek nagy elkeseredése kell ahhoz, hogy a múlt hónapban a jegyzők, a mult napokban a lanitók. hogy a vármegyei tisztviselőkről ne is beszéljünk, valóságos monslre gyfllést tartottak a gyülekezésük minden oélja az volt, hogy a maguk és családjuk mostoha sorsán ezzel a — valljuk meg — beszédes tünietéssel valamit lenditsenVlr
Kétségkívül bizonyos az. hogy az ejjész
ségü heszédeben rámutatott arra, iiogy egy jobb korszak következik a gazdára, az egész világ piaci áramlatul olyanok, hogy a mezőgazdasági termelés ina már kezdi magát jól frukluáló foglalkozássá kinőni. A miniszter jövendölése szerint a javulás évekre menő lesz és hova tovább nagyobb szellemi és anyagi töke mozgatását fogja maga után vonni, melynek eredménye aztán a több termelés lesz s valóban mi még olyan extenzíven gazdálkodunk, hogy ezen u téren a fejlődés arányait és ennek eredményeit ma még be se tudjuk tekinteni Hát hiszen ez szép perspektívája a jövőnek, de az elvérzett, az eladósodott gazda mai nehéz sorsán ez a lendület nem számit abban a mértékben, mintha most már a vállára uj terheket le-hotno rakni. Szerenose a
ország éltes Talán az ipari munkások anyagi u j^gyj a.oélágyu okeputliSáie. mert bizony
twljrwte-líglOrhetóbb valamennyi foglalkozási ■ .....
ág között. És ha a többi éhes ember arra gondol, hogy az ipari munkások is csak lömegszervezéssel tudták a maguk anyagi
tvsúvel Hzolgálion nemzoli hivatásának, a magyar szellem terjesztésének épugy, mini védelmének.
A bosszú vajúdás, mely az állami középiskolák létesítését megszokta előzni, itt is a megvalósulás kilátásának kérdését oly messze idókre helyezte ki, hogy a mai generáció éppen uein remélhette aunak elérését.
Egyetlen ut volt a felsóbb leányiskola elnyerésére és uzou a módon történhetett csupáu, melynek vázlalát annak idején a városunk tanácsának ós képviselőtestületének is beinulatták és amelyet azok örömmel tettek magukévá.
De sokkal inkább kell elismeréssel adóznunk nimak a kitlinó eszmének, hogy az iskola vezetését minden tekintetben egy egyedid ezen célra alakult morális testületnek kell átadni, hogy ezáltal ínég csak a látszatát is Kizárják auuak, mintha az iskola létesítését a nevelés magasztos misszióján kívül egyéb szempontok ir/nyilanák
Az elsó i\'illanatra Isién fel sem tllnne az a rendkívüli dilíerencia, mely azon két jelleg közöli van. melyet a közoktatási intézmények közölt a „magén" és „egyesületi" iskolák jelölésével külöinböz-
belyzetét biztosítani, önkénytelenül adózik a szervezkedés szüksége mindazoknál, ahol éhes szájak kenyeret kérnek, hol a nyomornak és anyagi gondnak oly konokul ragaszkodó otthona van.
Az már bizonyos, az eddigi kenyérért való tüntetés során is, hotry az éhes és békétlen társadalmi osztályok fizetéseik jnvi-lása terén eredményhez fognak jutni. És nagyon helyes is. különösen a néptanítókkal szemben egy régi tartozásnak ha nem is lerovása, hanem legalább törlesztése, ha sorsukon anyagilag lendítenek. A nyomorgó, az anyagi gondok közt sínylődő tisztviselőtől a köz javára irányzott becsületes munkát, a kötelességnek lelkiismeretes teljesítését, nem várhatjuk. Arra nem is szabad gondolnunk hogy amikor ilyen tömege jelentkezik a békétlenségnek éa a sorsával való elégedetlenségnek, hogy akkor tisztán rideg fiskális szempontokból megtagadjuk a kérelemnek méltányos teljesítését.
De hiszen az ország közterheinek visolöi is éhesek. A fóldmive\'lés évtizedek óta hazánkban nem frutuáló foglalkozás. Ennek jele a hozzáértés hiányán kivül leginkább abban mutatkozott, hogy történelmi nevű \\8aládok ősi birtokai gazdát Cseréllek; kisgazda pedig caak azért tudott ugy a hogy megélni, mert a faluba ennek a kornak
Moek M6K. _
ez oldalon is sandított az orszáe terheinek Nem a formális értékbeli különbségekről óhajemelkedése. És ha ehhez vesszük, hogy ke- tuuk beszélni, mert az említett iskoláknak a uyllvá-reskedelmünk és gyáriparunk szintén a nossági jogávaf egvlllt jár az, hogy bizonyítványai gazdasági fellendülés1 várja, nyugodlan mond- államérvényesek és sem azokuak, sem az állami is-haljuk, hogy a közterhek emelését arra az kólákénak érlóke nem lehet egymás fölött, hanem csak
___i 1 I _____ I t. ~ 1 .. .. Minilrtn ali ftr. _________ X,. .....Il.,ll .m,m(.llikni. aqnlr IzzliuaUll ŰJfUálllA
osztályra lehetne ráhárítani. Minden uj or- egymás melleit, amennyiben azok teljeaeu egyenlő szágos köztehernek az ország természetes | ériékkel bimak.
fejlődéséből előálló állami bevetelekból kell kitelnie és még beszélni sem lehet arról, hogy az általános éhséget a közterhek emelésével gyógyítsák meg, oszlassák el.
Éhes az ország. És olyanok kérik anyagi gondjaik oszlatását. akiknek ezt a kérését teljesíteni kell, akiknek ezt a kérését még elodázni sem szabad. Hogy a pénzügyminiszter feje nehéz gondban fó, nzt elismerjük. De ez az ország, amelynek háztartása immár milliárdos költségvetéssel bir, talán meg fogja bírni a köztisztviselők méllányos kérelmének teljesítéséi is és merjük hinni, hogy e kérelmek teljesítésében nem a néptanítói kar amúgy is leszállított igényein akarnak spórolni.
A .Nagykanizsai Felsőim icanyisi
— Saját tmlhsÚónHÓ)- — Alig pír iiete annak, hogy csendes.
minden
zajt kerülő munkássággal mindenesetre hozzáértő kezek foglak lioizá a Dunántúl tagadhatatlanul legfontosabb kulluregyesDlílének a megalkotásához: a „Nagykanizsai Felsőbb-leányiskolái Egyesület" szor-vezéséhoz.
-______ - A már széles arányokat öltő mozgalom célja az,
ragályszerü fényüző^szelhmie "mégis""e»ak Ihogy az ország délnyugoli részének legnagyobb ba-kíseb\'b mértékben vonult be ezenkivíll a kis-1 «r«éli városában a magyar női középiskola lolesi-
1)0 nem szólhatunk Itt a még különböző jellegű iskolák lényegi azaz paedagógiai tulértékeiről sem egymás fölöll, mert hisz elismert tény, hogy vannak magán jellegű nyilvános iskolák, melyek kiválóbb eredményeket mutatnak fel a többi iskoláknál, hogy vaunak társulati iskolák, melyeknek sikereit még állami intézet nem multa felül, mert a jellegből! elsőbbség ínég nem fedi a lényegbelit is egyúttal.
Azonban szólhatunk és pedig joggal bizonyos külső előnyről, moly az „egyesületi" és „magán" iskolák külömbségénél \'elmerül, ami pedig mindenkor uagy, de jelen esetben rendkívüli fontossággal bir..
Kitekintve a már emiitett bizalomról, mellyel a morális testületek vezetése alatt álló iskolák ídeália voltának adózunk, garanciái látunk arra nézve, hogy iskolájának fejlődéséért, felvirágoztatásáért maga a közönség tömörül össze, átérozvéu önnek és a város kulturális fejlődésének azonosságát.
De nemcsak eszményi külső fény az, nomoiak Iheoretikus valami az egyesületi iskolák elsőbbsége, hamun praktikus is, hiszen ismeretes dolog az, hogy a községi és felekezeli iskolák mellett az erkölcsi lestuleteK iskoláinál móködó tanárok épugy megkapják állami fizelós kiegészítésüket, mint amszok, épugy bonat vaunak rendszeresített állami tanárok fizetés fokozatában, mint amazok és a nyugdijokról épugy goudoakodik az állam, mint a városi éa felekezeti iskolák tauáraiuál.
ZALAI KÖZLÖNY
JULIUS 18.
Ennélfogva a nagykanizsai felsőbb leányiskola hatalmas lépésekkel közelebb jut az álla.ni typusához, kézzel fogható és magyarázatra sem szorul, hogy könnnyebben is mehet át állami tulajdonba, mint a többi jeleggel biró felsőbb leányiskolák.
És ekkor sem szabad megszOnni ezen nagyfontosságú kulluregyesülelnek, még akkor sem, ha elérte célját: a város kultúrája még mindig hagy kiegészíteni valót. Hiányos a határvidék kullurája és az egész l\'unántulé: az akkorra már tekintélyes egye-stílét változtassa meg óimét és állitsa fel a nemzeti szempontból a legfontosabb helyen a felsőbb leányiskolája mellé az első leánygimnáziumot.
Ezt egyrészről legégetőbben követeli Nagykanizsa város földrajzi fekvése a Dunáidul összes városainál : azon megyéuek legnagyobb városa ez, melyet legtöbb oldalról fenyeget az idegen befolyás.
Másrészről lehetővé teszi a kérdés rendkívül könnyQ megoldását itt és csakis itt a már ekkor működésben levő Felsőbb leányiskola, mellyel párhuzamosan működhetne.
Kiemeltük, hogy csakis a nagykanizsai felsőbb leáuyiskola mellett működhetne kapcsolatosan egy 8. osztályú leányfőgimnázium, de a Dunámul többi városaiban nem.
Sem Pécsen, sem Szombathelyen, mert ott mindenütt zárda iskolák vannak, melyeknek tanítónői között középiskolai képesítésnek nincsenek. A felsőbb leányiskolákban is csak az alsó osztályokban tauit-hatnak, már az V. és VI. osztályban megbízott óraadás középiskolai tanárok végzik a tauiiást. Leánygimnáziumban pedig a képesítéssel egyáltalán nem működhetnek, miért is e helyeken a leánygimnázium éppen uem a felsőbb leányiskolákkal kapcsolatban. ; hanem elleukezóleg velők szemben működhetnék csupán. \\
Azonban Nagykanizsán a fi. osztályú felsőbb leányiskolánál működő G középiskolai tanárnő mellé1 két középiskolai tanárnői állás rendszeresítésével már 8 oki. tanárnő láthatná el az osztályfőnöki leendőket a leánygimnáziumban: és ezzel ezen iskola legelső ós legfontosabb kérdése is tel|e*en megoldást nyert, ez a kérdés az egyetlen foutos követelménye annak, hogy a leánygimnázium létesítésére a minisztérium az engedélyt megadja.
Ezek reudkivül fontos jelentőségei az újonnan alakuló Egyesületnek, melyre rámutatni óhajtottunk. Országos jelentőségű fontosságát akartuk kiemelni, mely városunkat könnyű szerrel Dunántul kultur középpontjává emelheti. *
Egy uj lap alapításához.
NtgylunitM, 1012. jul. 18.
Nagykanizsán egy uj lap készül. Örömmel j üdvözöljük ezt az uj lapot eltekintve minden párt-, űzletuézettől óa véleményeltéréstől, hanem mint — objektíve tekintve — a fejlődésnek és előrehaladásnak egy kiváló tanúbizonyságát és jelét. Az uj \' lap, mely még mintegy a születés stádiumában nehézségekkel küzd, a megalakulás nehézségeivel, ami természetes, a Nagykauizsa város széleskörű ellenzéki elemeinek lesz az organuma, azoknak fog hangot adui, tehát ellenfeiüuk lesz. Mégis örömmel üdvözöljük, mert Nagykauizsa megkívánja a második uapilapot, mert a konkurrencia áldásos, a koukurreucia üdvös. Mert a kultura uem csekély jele, ha egy
város fejlődő közélete egy inasodik napilapot is elbír. Mert a kollégialilás, a hirlapirói együttérzés meg-kiváuja, hogy a pártpolitikai és üzleti szempontokat félretéve nyujtsunk testvórkezet egy olyan lapnak, mely szintén a társadalom egy bizonyos fajla gondolkodásának lesz kifejezője, az ellenzéki érzelmű polgárok hanghordozója ós amely meglesz, ha most nem, utóbb bizonyosait, mert szükség vau rá, minthogy Nagykauizsa városában nagy az ellenzék száma 8 minthogy amire szükség volt, eddig még mindig inegszülotett.
Hogy e sorokat írjuk, nrra alkalmat a Zala ,Grttndolás vagy pnmpolás" című cikko szolgáltatott, mely alkalmas arra, hogy ezt az egész lap-alapítást ferde világosságban mutassa be és amelyből annyira kilóg a lóláb hogy az igazságérzetünk késztet arra, hogy — minden felszólítás és konnexus kizá rásával — tiltakozzunk a kollégialilás \'nevében az ellen a hangmodor ellen, mellyel egy laptársunk letrejöitét kommentálja a névtelen cikkíró és amellyel teljes rosszhiszeműséggel már csirájában akar elfojtani — eh 1 mondiuk ki őszintén és magyarán a szót I — egy üzleti konkurrenst, akitől méltán és jogosan félni lehet, tartani lehet, hogy elvouja az előfizetők egy tetemes részét. A jóizlés nevében tiltakozunk az ellen a felfogás ellen, hógy egy — végre is nemes, — mert nem üzleti, hanem politikai érdekek szolgálatában álló — vállalkozást ugy lűntessünk fel, mintha az egyszerűen csuk szédelgés volna, „gründolás vagy pnmpolás", amint igen tisztelt laptársunk mondja. Nekünk az uj lap se ingünk, se gallérunk, de azt nem helyeselhetjük, hogy egy lappal szemben, mely a megalakulás vajúdó nehézségeivel kü/.d oly lovagiatlan és gavalléria!Ián legjen egy » „télies" nyilvánosság fegyverével biró újság, hogy azt még akkor akaria megtojtani, amikoi még létre nem jötl, amikor még nincs is meg, amikor még egyáltalán nem is védekezhetik.
Hiszen nagyon jól tudja a Zala cikkírója, hogy az előfizetés és az újságírás, az előfizetésro, való (elhívás és a lapszerkesztés két különböző dolog/ Mily kicsinyes és prűd dolog léhát az előfizetési felhívás egy szavából, hogy „fizetendi", nagy kázust csinálni és ily apróságokba kapaszkodva bele azt mondani nem csekély boruirtsággal, hogy: lehet látni, milyen lesz a lap. Mintha az az újságíró, ki a lapot majd szerkesztetidi (igenis!) készítette volna az előfizetési felhívást is.
Hiába elógiát és panegiriszt zengeni akkor aunak az örömnek, melyet — állítólag — érzünk az uj lap lelett, ha ily kicsinyes módon akarunk el-fojtaui egy vállakózást, mely talán anyagiakban kárt okoz, de a város kullurája és társadalmi élete szempontjából kívánatos.
Ismételjük — félreértések elkerülése végett — mi ItlAn magunk alatt vágjuk a fát, amikor ezt tesszük, ismételjük, távol áll tőlünk minden vitatkozás, vagy polémiái szándék — nincs nagyobb utálatunk semmi iránt, miut ez iránt — de hogy egy lapot akkor támadjunk meg, amikor még nincs, hozzá még egy korrekt politikai párttöiekvéat és becoűletes intenciót, puinpolásuak, magyarul csalásnak minősítsünk, ez ellen fel kelleti emelni a szavunkat és a kollégialilás és az igazságérzel nevében tiltakoznunk. K&ntxaa látván.
HÍREK.
Kiránduló helyet!
Nem tudjuk, átórozte-u légyen már más is azt a tikkadt unalmat, mely vasárnap délután, amikor a nap forrón tüzel a korzóra, az ember lelkét elfogja? Azt a szomjúságot a zöld után, amely pl. a fóvárosi embert arra birja, hogy kivillatnosozzék Hűvös-völgybe, Zugligetbe, vagy akár csak a városligetbe ? Azt a mérgelődő, bosszús hangulatot, hogy itt van egy város, amelynek nincs egyetlen kiránduló bolyé? Azt a lemondó érzést, hogy jól van tehát, nem lehet mit sem csinálni, tebát nem is csinálunk semmit? Mert ha valaki minduzt megérezte, akkor nem hiszem, hogy no gondolna arra, hogy mért verte meg a jó Isten ezt a várost annyira, hogy még a lehetőségét is elvonta tóié, hogy vasárnap délután néminemű szórakozást nyújtson bennlakóinak, miért verto meg az embert annyira a jó Isten,\' hogy éppen ebben az unalmas, szűkös poros városban kell leélnie ifjú férfikorát, vagy lányságát, nyári kirándulások nélkül. Erdó a közelben van elég. Nem is olyan messze van. sót iiagyon is közel a sétatér, mely azonban mit se nyújt az elfáradt, szomjas, pihenni vágyó nagykanizsai bennszülöttnek. Nem akadna ebben az élelmes városban egy élelmes ember, aki egy élei mes gondolatin! kltnnö üzletet csinálhatna valami tejcsarnokfélével vagy sörözővel vagy a sétatéren, vagy máshol?
Hisz akadna száz és száz ember, aki biztos jövedelemmel honorálná az emiitett vállalkozó fáradságát. Ez utóbbi tekintetében bizonyosak vagyunk. Sajnos, az előbbi tekintetében is.
-4
— Egyházi hir. A megyés püspök Horváth János zalaszegvári kiiplánt a beteg, ukki lelkész kisegítésére Ukkra, Udvardy Gyula uj misést. pedig Zalaszegvárra káplánnak rendelte.
— Halálozás. Sümegről Írják: A sümegi társaságnak noszlora, Stamborszky László volt gyógyszerész meghalt. Az öreg ur évek óta beteg volt. Azonban agg kora ellenére is rendkívül szívós természete erősen dacolt a halállal. Végre folyó hó 7 én délután fél 4-kor életének 8d-ik évében elhunyt.
— Az alaóioudva—letenye—nagykanizsai vasút ügye Illetékes bolytól vesszők a bírt, bogy a kereskedelemügyi miniszter a minap kiadóit\' határozatával az alsólendva—letenye—nagykanizsai vasút előmunkálatainak engedélyét további egy év tartamára meghosszabbította. Az engedményesek ezt közölték Alsólendva nagyközség elöljáróságával, amelyet airól értesítettek, bogy legközelebb Nagykanizsán a lelenyei vasul ügyében ismét értekezletet tartanak, melyei egy végrebailó bizottsági gyűlés fog követni.
— Megbüntetett háztulajdonosok. Nagykanizsa város rendőrfőkapitánya f. Író ttiáu negyvenkét háztulajdonost büntetőit meg, kik elmulasztották a házuk előtti gyalog járót lesöpörni illetve fel-öulözni. Ezúttal elrendelte a íókapiláuy, bogy a rendőrségi község\'ek által a gyalogjárók legszigorubbsu
JULIUS
ZALAI KÖZLÖNY
3
—r---7-
8151/lkv 1 nl2 Érk. máj. 31én.
Árverési hirdetmény.
A perlaki kir. járásbíróság, mint tkvi hatóság közhírré leszi, hogy a Kisbirtokosok országos földhitelintézetének Vuk István és neje Kovács Franciska murakirályi lakósok elleni végrohaitási ügyében 1200 kor. kölcsöu összeg utón lejárt 173 kor. 58 fillér félévi járadékhátralék öuszeg \'24 korona 82 fillér után 1910. juliuB 28-tól, 48 kor. után 1911. január 28-tól, <18 kor. utáu 1911. julius 28-tól, 48 korona után 1912. január 28-tól járó 6% kamatai, továbbá a s/.abályszertlleg kikötött 1% birság fejében 1 kor. 44 f. vegyes hátralék fejében 4 kor. 70 f nemkülönben 16 kor. 20 f. árverés kérelmi és a még felmerülendő költségek behajtása végett a nagykanizsai kir. törvényszék, a perlaki kir. járásbíróság területéit fekvő Murakirály községi 1836 sz. tjkvbeu foglalt A | l sor 665/a hrsz. szántó a Sela dűlőben, — A f 2 sor 1087/i hrsz. rét a ined Rakitjeni dűlőben, — A f 3 sor 1911/b hrsz. rét a Pricsárdi dűlőben, A t 4 sor 2007/c hrsz. rét a Fricsárdi dűlőben, A f ft sor 211.Vb/l hrsz szántó és rét Da-rabusica dűlőben, A ] 6 sot l622/b/a/88 hrsz. Legelő SumacsH dűlőben, A f 1 *or 1819/b hrsz. rét Pri \'Csárdi dűlőben az 1871. 31. t.-c. 16. §-a alapján együttesen 2(50 korona a Murakirály községi 1(367 isi. Ijkvbeu foglalt, A f 1 sor 354/a hrsz. szántó a j Postuka dillőben, A f 2 sor 3ö4/c hrsz. szántó a \'Postoka dűlőben, A t 3 sor 1703/h Rét Medj Doli dűlőben, A t 4 sor 670/b szántó a Sela dűlőben ugyanazon § alapián együttesen 650 korona a Murakirály községi 1830. sz. Ijkvbeu foglalt A | I >or 150 hrsz. Máz 110 sz. a. udvar és kert ingatlannak végrehajtást szeuvedők nevén álló (ele része •100 korona és a csehlakai (cseliovec\'i 85 sztjkvben foglalt A f í soi 124 hrsz. szántó a Laiiusina dűlőben ingatlannak végrehajtási szenvedőket illeteti jelenleg Igrec Antal, Igrec Vida és neje Zsidov Teréz murakirályi lakosok nevén álló fele része 100 korona kikiáltási árban, mint becsárbau és pedig a murakirályi ingatlannak Murakirály község házánál 1912. évi augusztus hó 16. napján d. c. 9 órakor a csehiakai ingatlan pedig a csehiakai községi biró házánál ugyanazon napon délután 3 órakor Dr. > Szinyei Géza budapesti ügyvéd vagy helyettese köz-benjöltével megtartandó árverésen el fognak adatui.
A kikiáltási ár a fentebb kitett becsár.
Arveiezni kívánók tartoznak az ingatlan becsárának 10% át készpénzben, vagj óvadékképes értékpapírban letenni.
A kir. járásbíróság mint tkvi hatóság.
l\'erlak, 1912. junius hó 3-án.
Btlglbauer a. k., kir. jbiró.
ellenőrizendők és minden egyes mulasztás feljelen -tendők.
— Oaavargó fiatalkorúak. Napról-napra érkezett panasz a rendőrséghez, hogy fiatalkornak hazulról elszökdösnek, vissza nem térnek és egyenkint a meleg viz környéken a kanális partján tartózkodunk. Kzeu panaszok iolytáu a rendőrség mára virradó éjjel ezen helyeken razziát tartott négy tanoncot és ogy holynélkflli 15 éves oselédleáuyt talált, kiköt előállítóit. A több nap óla csavargó tanoncok gazdájukhoz, a leány pedig vidéken lakó szülőihez kísértete11.
— A keszthelyi népiskola államosítása. Keszthely képviselőtestülete legutóbbi közgyűléséi! elhatározna, hogy községi népiskolájának államosítását kéri a vallás- és közoktatásügyi minisztertől. A határozat keresztülvitelére Lénárd János dr, (inal József, Neumark Béla dr., Osathó Alqjos és Csanády Gusztáv dr. tagokból álló bizottságot küldtek ki. --Kvvei kapcsolatban megemlítjük, hogy a város női gazdasági iskolát is kér az államtól.
— Főreáliskola Szombathelyen. Szóin baihelyról jelentik: A jövő tanévben, telnU mármost ósszhI megnyílik Szombathelyen az uj főreáliskola eUó osztálya. A reáliskola állami.-le.-z A reáliskola első osztályára való előjegyzések Szombathely város polgármesteri hivatalában a délelőtti hivatalos órák alatt inost vaunak folyamatban. Az előjegyzésre a gyermek születési anyakönyvi kivonatának oltási és iskolai bizonyítványának bemutalásával, vagy a gyermek nevének, születési idejének, szülői nevének, állásának és lakhelyének közlésével írásban is jelentkezhetni. A beiralások az augusztus hóra kinevezendő igazgató állal meghatározandó és köziétendó időben fognak eszközöltetni.
— Nagyatádi tornatanár az olimpiádon. Nevezetes tornalauárja van Nagyatádnak. Mudiu Imre. kiuek neve ismeretes egész Magyarországon, nemcsak a sportközönség, hanem az újságolvasó közönség előtt is. Mudiu már kűiiú vau Stokholmban és részt vosz a vorsenyen, hogy fényt és dicsőségei hozzon a magyar színeknek. Kgyik fővárosi lap érdekes és kiváló atlétára csak elismerő esetet elevenít föl a hlokíiolmi olimpiádról irt tudósításában. Pénteken este lakoma volt, aint-lyen a svéd trónörökös is megjelent és cercle-t tartott és Múzsa Gyulát is nemcsak, hogy megszólította, de vele
tára és megkérdezte a tróuörököst, hogy lionoan ismeri Mudiut.
••• Hát hírnévből ismerem, válaszolta a trónörökös, a fényképét is ismételve MHain az illusztrált sportlapokban.
Áldott ország, ahol a trónörökös állami goudjai közepette nemcsak az uralmon levő miniszterek és táborszernagyok, hanem egy szerény magyar atléta, a Mudiu Imre nevét is megtartja emlékezetében,
— Felhőszakadás Barcson Vasárnap délután 5 óra körül jégesővel vegyes zivatar vonult el Barcs fölött. Valóságos felhőszakadás formájában zuhant alá aztán az eső háromnegyed óráp keresztül. A jégeső Barcson és környékén igen nagy kárt tett a vetésekben.
— Felakasztotta magát Tapolcáról irják: Idősb Széli Gergely hegy magasi lakós állítólag affölöt ti elkeseredésben, hogy jótállásért fizetnie kellett, folyó hó 12-én felakasztotta magát; mire észrevettek már meghalt.
— Szereno8Ótlenöég aratás* közben. Súlyos szerencsétlenség érte folyó hó 0-áu Beteg község határában Komcsik Pál 18 éves aralót Nevezett egyén a pihenő idő alatt a tat lón egy lürjel vett üldözőbe s eközben figyelmét elkerülte, hogy egyik társának kaszája egy kéve mellett hegyével felfelé áll s a szerencsétlen il|ti egyenesen beleesett a hegyes és éles kaszába, mely hasát egészen felhasította s belei téliesen előretolullak. Koncsikol a helyszínére hívott dr. Suiátiyi Mártou nagyatádi otvos részesítette első segélyben s ól ideiglenes kötésekkel ellátván a kaposvári közkórházba szálliltalta be. Konesik állapota súlyos, azonban életheumaradásához van remény, mert az első orvosi segítség idejekorán érkozetl.
— Egy jó házból való flu, kinek 1—2 középiskoláin van, nyomdán/, tanoncnak azonnal felvételik lfj. Wajdits Józsol könyvnyomdájában.
színészet.
Rátkay Márton vendégszereplése. Ived-| dnu és szerdán este ltátkay Márton a király&ziuház
országos hírű művésze vendégszerepelt a nagykani h/ghosszabb ideig diskurálgatoll. Majd hirtelen igy |*»i arénában. A Leány vásárban és a Kis grófban (jtóh : ) , lépeti fel A közönség zsulfolásig megtöltötte mindkét
I alkalommal a színházat és Ráikay művészetét odaadó tapsaival és lelkesedésével honorálta
— Ma láttam Mudir.t a Stadionban trenírozni. Jól ejlem ki a nevét ?
Múzsa ugyancsak elcsodálkozott a kérdés halta-1
gyógyforrás Varasd-Töplitz ország )
Vasút-, posta-, telefon- és távirda-állomás.
Uj gyógyszálloda villanyvilágítással, hírneves radioctiv tartalmú kénes hőforrás -f* 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb -nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és bclbántalmaknál. Elektromos massage. Iszap-szénsavas és napfürdók.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállojlák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen kültl a
fürdőigazgatósáj,\'.
\' Fürdőorvos Dr LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai Köilöny"-ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
árnosarnokait, melyeit a kővetkező helyeken vannak : VIII., József kőrot 28. sz. (Bérkoosis-uloa sarkán.) IV., Ferenotek-tero 1. sz. (a királyi bérpalotában.) Kzeu szövetkezel aí .Országos KOzpoilti IIilel«zJvelkea^4a«gia s euuek \' felügyelete alatt áll. Vásárlási kényszer toljeacn klsárva. — Slllsicrü modern lakberendezések.
Jutányos árak 1 Szavatosság áru minőségéért
As áruosarnokba kizárólag elsőrangú budapesti asztalosok ás kárpitosok dolgosnak.
JDLIÜ8 18,
HANGSZEREKET
HUZÓHARMONIKÁKAT
I-sörendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kczoskodek arról, hogy csakis jó és az értéknek megfelelő hangszereket szállítok, ennélfogva megengedem « kicserélést Jla ar. 3 napon bellii az átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként ériondók.
Hegedűk.
[skotahcgedUk: ti, 8, II), 12. 14 kor.-ért. — Zcnekarhcgcdiik : 18, 22. 24, 30, 40, 60 kor.-érl. - Hangverseny és mcster-hegedük: 70, 80 egész 200 kor.-lg. - Hegedűk: \'/, és »/, nagyságban 4, fi, 8, 10 kor.-ért. - Hegcdüvonok: 1, 1\'50, 2, 2\'60 3, 4 kor.-ért. Uegedüvonék fernambukfából nagyon köuuyll 6. 8, 10 kor-ért. — Hcgcdűtokok 6, 7 61 kor. és feljebb. - Hegedülúbiiii 4. 10, 12 K és feljebb. —- Alttartók : 1, 140 K és feljebb. — Hurok minden árban és minőségben. Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Ccllo. Iskolacelle: 20, 25, 27. 28 és 311 kor. — Zcnekarcello: 40 50, 60
és 70 kor. — Celluvonk: közönséges ItlO-lél 3 knr.-ig
Nagybőgők :
\'/,-es 72 kor. 7,-es 76, 80, 90 és 160 kor. — Nagybőgóvonó: 4, 5. 6, 8 és 9 korona.
Czitorik.
Primcitora, jávorfa, gépo/.et nélkül: 13, \\l4 kor. — Palizmidcr-tctóvel 2n kor.-tói 30 kor-ig. — Primcitora pnlizanilertcló és gépezettel: 27, 30, 34. 36 kor. — Primcitora egé-z 64, 70. 80 kor Keneerteitors u fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcitorák közönséges kivitelben, egész-kótáfl 9 kor., jobb minőségű, fél- v. 10 kor,, diófa tetővel 12 kor. utánz palisándfaból 14 korona.
Rézfuvohangszerek.
Minden rezfuvóhangszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 32 kor Basstrotnbita: 42 kor. I\'iston: 32 kor. Vadászkürt: 71 kor. Kupllonium: 54, 68. 60 kor. Baxs: 40 kor tói 70 kor.-ig. Trombitákllrt 6 1, 64, 70 kor. — Bombárdoaok K: 60, 68, 72 kor Bombárdonok 0 vagy B, llo 120 132 kor. - Helikon: 108, 110, 132, 144 korona.
Fekete granatilfából iljezllst hilloutyOkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyttvel 24 kor., 10 billentyltvel 30, 311, 10 kor. 12 billentyűvel 48, 50 kor. 13 billentyűvel ön, 56, 60 kor. — PiccoléHóták : 5 20, 5.60, 6 40 korona.
Klarlnettok.
Kekelo granatilléból, ujezllst billentyűkkel: 10 billentyttvel 36 kor. 12 billentyűvel 42 korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz faabroncscsal 10 csavar 66 kor. — Nsgy dob rézabroncs és 10 csavar !to kor. — községi doh 14 kor.-tél
40 koronáig.
Czimbalmok 71) koronától feljebb.
Huzoharmonlkák.
llufóbarmoniki, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűnő hanggal, itrbja 9, 10, II korona. Ugyanuzok lláro uszoros hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 aoros, 19 billentyű dupla huugokkal Dur és Moll-hossus, dupla hanggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 62, 60 korona.
Fuvolák.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
Ifj WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1 szám
Nyomatott a laptulajilonos Ifj. Wajdits József könyvi „indájában Nagykanizsai..
NAGYKANIZSA 1912 JULIUS 32.
5I-JK ÉVFOLYAM 57 SZÁM
HÉTFŐ
Politikai lap.
Hiljilmlh hitlen ii ciatirtökin.
Eiani.14.1 ir.k: Kg,.. t.i. 10 korona, líltvie 6 koron., Nogyc,lírio 3 koron. 60 HU, — Egy.. ..ám ár. 10 flll.
HalnM. ■xeikc.il,í lii rlr.. .Jóxmi\'I.
Kiadja
i M/erk«»v.<ŐHÚK.
Szirkisztöiig ii kiadóhivatal Diik-lir I
Tol.ro. : III, — Hlrd.t4.ak dlj.i.bá. ...rlnl.
A kivándorlásról.
Ouvarnig Károly báró os. ós kir. százados, az osztrák-magyar gyannutositási társaság vezértitkárától.
Északamerika már rég megszűnt Elorado lenni. A létért való küzdelem a legtöbb élelmiszer megdrágulása által (az ipari termékek mindig drágábbak voltak, mint itthon), bizonyos foglalkozási ágakban mutatkozó túlkínálat által nagyon meg lett nehezítve és a statisztika azt a mi részünkre is örvendetes jelenséget állapítja meg, liog.r u ki- és bevándorlás ezidószeriut körülbelül egyforma arányú.
Fájdalom, nálunk a Imzábnn nem talál minden munkás elegendő munkaalkalmat s igy az elvándorlásnak uj utakat kell nyitni. Jelenleg Kanadán kivűl osuk Délamerika nagy államai jöhetnek figyelembe, melyek mindenkor nagyon erőlködtek munkaerőket szerezni s melyeknek óriási kiterjedésükkel és még gyér lakosságukkal, amihez termékeny földekben való bőség is járul, fényes jövő ígérkezik. Kivándorlóink, különösen uz írni olvasni nem tudók, túlnyomóan nagyobb része földmivosek vagy legalább is jártasuk a mezei munkában s eddig közülök tán egy
játszik. A kivándorlók azonban helyes vezetés mellett a kivitel úttörői, nmint azt Németország nagyszerű példája mutatja s ideje volna, hogy ezt a példái mi is követnők.
Kereskedelmi kormányzatunk bizonyára nem fog késlekedni, hogy a Dólamerika részére kedvező konjunktúráit előnyünkre is
Rendörök.
jsem folytatta ezt a foglalkozást az Kgyesült Államokban, hunom gyárakban ós ipari I üzemekben segédmunkásokként dolgoztak, i De éppen a mezőgazdasági ismeretek például | Argentínában és Braziliában igen jól értékesíthetők.
Az osztrák-magyar gyarmalositási társaság már évek előtt elsőben ismerte fel a i felhasználja.
kivándorlási viszonyok változását és publi-i \'<......
káoiók ós előadások hosszú sorozatával Igyekezett az észak felé irányuló kivándorlást | dél felé téríteni. i A „Zalai Közlöny" megírta azt a fellázító és
Az Északamerika felé tartó bevándorlók felháborító kegyetlenkedést, amellyel két önmagából száma tényleg csök kenőfélben van, mig dél- kivetkőzött rendőr Kaposvárott egy ártatlan gyerme-felé növekszik, de még korántsem abban a kel vallatott éa kínzott. Megírtuk, hogy a két rendór mértékben, amennyire ez Ausztria-Magvar- nádpálcával éa karddal szerzett foganatot az erkölcsi országnak kívánatos volna. A bánásmód világrendnek és szelíd intéseit az .eltévelyedett" melyben véreinket az Unióban részesítették. !g)érmek irányában, olyan formába öltöztette, hogy nem olyan, hogy azzal meg lehettek volna t harápólogóvul peckelte fel a szegény, gyenge gyermek elégedve. Az ottani ipar a legvégsőig li asz-1 ál kapcsát, hogy uh ordíthasson a fájdalomtól, nálja ki munkaerőinket, hogy általuk áruink- Nagyváradon még cifrább dolgokat csinált a nak és termékoinknoh konkurrenciát csinál-1 rendőrség. Erkölosrendészoti irányban fejtett ki áljának, anélkül, hogy a kivitelben megfelelő dásos működést. Razziát tartottak. Egy urileányt ellenértéket találnánk. pedig bevittek a rendőrségre, megvizsgálták és
Égésien mások a viszonyok Dólamerika í reggelig egy cellába csukva lartollék. államaiban, melyek csaknem kizárólag föld-! Mindkét esetben nem a rendőrkapitány sem miveléssel és állattenyésztéssel foglalkoznak, mások a vezetők közül, hanem alantasok követték el az ipar pedig egészen alárendelt szerepet" a hivaUlo* halommal való visszaélést
JVE O r t M ^rmely belyzotébeu megszokta találni
a kivezető utat. A fogorvos az ablakhoz támaszkodott, Az asztalt öten vagy hatan ülték körül. mig a köziegyzó az asztalnál maradt.
A háziasszony bájos, kellemes ruliá|ábati volt. A háziasszony parancsára eloltották a villamos abban a megszokott öltözetben, mellyel a délutáni lusztert. A kandalló vörös fénye a zsámolyon ülő társaság — majd mindennap egy üti voltak, ttyjgjpil I fiatalember kikeményített, fuhér ingere hullott és egyforma szeretetreméltósággal szpkta volt üdvözölni, i tüzes kígyóként lerültel a szoba sÍAiyrnaszónyegéu. Magasra emelte a teaibriket, amiut miudenkinek be- A közjegyző egyik kezével eltakarta az arcút,
a másikra támaszkodott. Osflud volt a s/«o ában, méla csönd és ak\' unalomnak szárny csapásait lehetett hallani.
— Tudják mit, uraim éa hölgyeim, szólalt meg hirtelen a háziasszony, oly hangon, melynek teltetelt élénkségét lehetetlen volt észre nenr venni. Volna
fogorvosné
töltött a forró, illntosau gőzölgő lolyadekból.
Kint csúnya, szeles, novembervégi idő volt: a villamoslusztert már háromkor meg kellelt gyújtani A szél fütyült és amiut "az ablakrá cséit a vendégek piljantása, elszomorodva kapiák viasza tekintetüket és fordították a nyájas háziasszonyra, a egy eszmém, ntosolygó fogorvosuéra, aki h háziasszony jobbján I — Egy eszme? Kapotl a szón ült, mig vele szemben egy lialalus kinézésű, de már (lábai előtt ülő fiatalember. Halljak! ősz hajú vendég foglalt helyet, kit a többiek társai- — Az eszmék ritkán jönnek társtalanul, szólt gáa közben a közjegyző uruak szólítottak. ■ uiiottau a közjegyző. Veszélye* egy eszmét megpen-
Az eső elkeseredve verte az ablaktáblákat, j diteni, mert az eszmék oszlás ulján tovább fojlenek. csapkodva, mintha ogy gouosz madár lett volna, j harjadzanak mint az améba sejtje Es sohsem lehet kit messzi hegyek küldőitek ide, hogy bánatukat j tudni, hogy végződik az oszmesor. Nem végzódik-e jeleutse. i valumilyen nagy áthidalhatatlan szakadékkal, melyből
l\'e a társaságon vidám hangulat ömlött el. jlöbbé ninos\'kijárás. Ab, veszedelmesek az eszmék f Mihelyt az uzsonnának vége volt, az asztalt Legjobb, tÉ^Í* ember gondolat nélkül él. megbontották s a háziasszony, hogy maga járjon eJö | m, én nem tulajdonítok ily szörnyű fon*
a jó példával, egy a kandalló melleit álló, bő és I tosságot az ölleteinuak,\'feleli a háziasszony. Nekem kényelmés fotelbe ereszkedett. A velo szemben állójcsupén az a gondolatom támadt, hogy vegyük elejét karosszékbe u fogorvosné ült le, egy bty\'oe, fiatal | eunek az unalmas szinü estnek. Szórakozzunk I ftu
asszony kiifk .Ubontóau szóké. haja ón villogó fo-j lobét azt njánljuin: Mesélje el köAillünk kiki egy asszony, Itiue* eszDonioau »züke uaju un tjiti%v i«J»\' a.. ..... m ., ...
gai mulatták a jómódot, mig a mellette levő zsámolyra egy fiatalember ült, aki szigorúan, kínosan elegájis öltözeltíbeu olyau ifjú benyomását keltette, aki tudja, mi az illem által előirt kötelessége,
szerelmének történetét, melyet a legszebbnek tart éleiében.
t- Kz éppen kapóra |ött nekem, szólt nehéz sóhajjal a közjegyző. Már régou terhes a szivem egy
1 gondolattal és mintha most a kelleténél is felhősebb j volna a láthatár. Bocsássanak meg, hogy én vagyok i az első, aki igéuybe veszpm szíves türelmüket, de Ima ezt el keW mondanom Ma!
Révetegen nézett szét, bámulva mintegy lélek
nélkül
A vendégek közt szinte észrevehetetlen mozgolódás támadt, ennek a szónak, hogy: Ma! külö-j nös csengésen. A levegő még talán a teaillattól volt í lorró, amikor a közjegyző, fáradt és beteg, méla és rekedt hangon beszélni kezdett, amely mindig halkabb lett. Akkor még uem volt idegorvos abbau a kis városban, ahol oz történt. De a közjegyző békélni kezdett rekedt haugou, amely mindig halkabb lett:
— Budapesten voltam akkor. Huszonegyéves voltam. Naponta hat órát töltöltem el egy közjegyzői irodában és éjjel tanultain. Ó velem szembe la-kott a szomszéd házban, ahol cseléd leány volt. Pe-jdig már régen történt, de azéit ugy áll előttem mintha ma lelt volna. Gyönyörű, fekete haja volt, |ruganyo8, elasztikus tömeg; ha a kezem belölnélye\'", megvonaglott érintése alat\\ mintha ogy oleven macska lett volna
De most nem akarom Önöket untatni ogy fiatalember szerelmével, ami felettébb unalmas lehet azoknak, kik azt végig •nem élték. Szegény leány vóll, édesatyja gazdag fakereskedó volt egykor, de
amikor én megismerkedtem vele, szülei már tőnkre
-\'■—■- - " t% " >\' \'r \'•! I) Air\'.fe :\'rr \'r
mentek és neki szolgálátba kellett állnia k. Z.
ÍVifié következik.) ,
ZALAI KÖZLÖNY
JULID8 2w
Hogy a fővárosban is napirenden tannak a visszaélések, erról feleslegesnek tartjuk külön megemlékezni. Ki tadja, mi történik benn a rendőri ór-stobákbaal? A falaknak ott igaián nincs füle, de stája bincn, amellyel elmondhatná, ami ott benu történik, semmiről csak a szegény delikvens kék foltjai és daganatai a tanujelek másnap, ha ugyan ekkorra kiszabadulhat.
Mi ennek az ösztönszerű vadságnak és a doh oly elemi kitöréseinek oka? Kétségtelenül az a nyomorult fizetés, melyhez a szegény, kötelességét igazán lelkiismeretesen teljesítő rendőr részesül. A
nevü legéuynyel orvvadászatra indult a cserfőhegyi erdőbe. Béri József azonban délután időelőtt visszatért azzal, hogy valaki agyonlőtte a cserfőhegyi erdő előtti vadalmábi dQlőben Mitli Jánost. Mitli bolti szolga volt a helybeli Sohwarz és Taubur cégnél. Vadházasságban élt a Magyar-utcán már hosszabb ideje Béri Istvánnéul, kinek a fía az a Béri Józaef, akivel orvwdászatra indult. Béri József pedig viszont Mezg« Marival él vadházasságban már hosszabb idő óta
A hatóság részéről Hajós Ferenc rendőrtiszt és dr. (ioda Lipót városi orvos azonnal a helyszi-
szegény rendőr, aki végre is, akár hogy vesszük énjuóre vonullak ki. De magukkal vitték, miuthogy forgatjuk, benuüuket, ami vagyonuukat, ami családun- Béri József viselkedése felelt gyanúsnak látszott, a kat, ami házunkat, ami társadalmi lendünket védi huszonhét éves legényt is, aki útközben azt adta és oltalmazza, sziute megbecsülhetetlen **olgálatot1 eló. hogy nevelőapjával délután háromkor mentek ki
teljesít nekünk. Mert nem általhatja ma már senki magát avval, hogy más féroeli és ftzi össze ezt a rendet, melyben élni kell, mint az ököl, a kard, — amit máskép ugy hívnak, hogy törvény. És a társadalom avval fizeti meg a rendőröknek ezt a mag-bncsül hetetlen szolgálatot, hogy nyomorult éhbérért megkívánja, hogy életét tegye kockára bármikor érette.
Meggyőződésből és tapasztalásból mondhatjuk. A rendőr a legudvariasabb lénye a világnak, amig tisztességeten beszéluek vele. Hogy egyesük néha megfeledkeznek kötelességeikről, azért az egész reudórséget elitélni nincs joga senkinek.
Nagykanizsán is roppant kicsi a rendórlegény-ség fizetése ós ugy hisszük, nem áll arányban azzal a szolgálatul, amit ennek fejében megkívánnak tőlük
erdőbe. Amint a fent nevezett helyre érlek éppeu mikor egy kukoricáson haladtak keresztül, egymástól mintegy 10-12 lépésnyire, valaki reájuk kiáltott:
— Megállj!
Utánna nyomban egy lövés dördült el, mire Mitli János csak aunyit kiáltott:
— Jaj Istenem I
Azután összerogyott, ó elfutott, de menekülése közben még egy lövés süvöltött feléje és a srét előtte a oldalt letördelte a kukoricákat.
A helyszínén érve mintegy negyed órai keresés utáu akadtak rá a kivonult rendőrtiszt és a városi orvos az agyonlőtt Mitli puskáját). A puskaagya tele volt sréltel, mig a töltény benue volt a puskában.
Tudjuk, hogy a kanizsai rendőrségen egész másfajta! A fegyvertől nyomok vezettek mintegy három-négy
szellem uralkodik, mint a fentebb említett esetekben. Nem is hisszük, hogy Kanizsán előadhatná ilyeu eset magát. De ha tudjuk, hogy az intelligeucia és megértéssel a fizetéssel uó egyenes arányban, nem volua
lépésre, ott leküdt az agyoulólt boliixzolga a jobb oldalán. A lövés hátulról bal vállán és lapookftján érte. A srétek (ellépték a kabátját és mélyen behatoltak a testbe, hol belső részeit szaggatták szét.
helyénvaló, igen tisztelt Nagykanizsa város, egy | Valószínűleg ott érte a lövés, ahol fegyverét találták picuskával felemelni a rendőrök fizetését ? | 4 wwrencaélleu ember aztáu még elbirt vánszorogni m r ................ 1.1*^*1 »bol feküdt, ott azután összerogyott és meghalt.
Kanizsai atléta győzelme. —1
Budapul, jul. 22. | Örvendetes eseményt újságolhatunk Nagykanizsa közönségének. Kgy kanizsai versenyző, Varga Sándor, az N. T K. tagja első lett a Munkás Te*Mző Egyesület mai pesti versenyén a 100 tnéleres síkfutásban, 118 mp alatt. Az elért idő közel áll a rekordhoz. Diszkoszban Varga harmadik lett 80.61 méteres dobásával. \\
A megölt ember holttestét a hullaházba szállították, ahol a hivatalos boucolást m»g fogják rajta ejteni.
Béri Józsefet pedig, minthogy sok terhelő körülmény szó, ellene, letartóztatták. Maid vizsgálóbírói nyomozás log ebben a rejtélyes gyilkosságban világosságot deríteni.
Gyilkosság a cserfői erdőben.
Agyonlőtt orvvf dá«i.
Ki * tettei?
— Saját tudósítónktól. —
Nagykanliaa, jul. ff. A tegnapi vasárnap délután titokzatos gyilkosság törtéül a cseriéi hegyi erdőben. Egy aiár Öregedni kezdő ember lett a gyilkosság áldozaU. A lövés, mely leterítette, hátulról jött. Ami gyanúsabbá teszi a gyilkosságot, azaz a körDlméuy, hogy > megölt ember puskával volt és éppeu orvvadászatra indult. Ezzel szemben az a rendőrségnek a gyanúja és a körülmények ia arra mutatnak, hogy itt családi perpatvar lappang a háttérben és már hoaaza-sabb előzmények utójátéka voll ez a másnap délutáni. misztikus ós halálhozó lövés.
A gyilkosságról tudóaitáaunk a következő : Tegnap délulán négy-öt óra tájban egy Mézga Mari uevtt magyar-utcai leány futott be reudórségre és ijedtén jelentette, hogy Mitli Jánost valaki agyonlőtte. Elmondta a leány, hogy Mitli egy Béri Józaef
HÍREK.
Kanizsaiak Keszthelyen.
A keszthelyi fürdószezun folyton uj, meg uj vendégekkol népesedik. Ai eddigi időjárás nem mondható kedvezőnek az üdülést és gyógyulást keresők vonzására nézve, de meg van a remény, hogy A* fürdó\'-időszak második része meghozza a szokásos kánikulai forróságot és igy a fürdővendégek szaporodása még egyre várható Keszthely nagyarányú építkezései bőven elláthatják egészséges és kellemes lakásokkal az érkezőket.
A hatásában világhírű Héviz azonban az uj szillók daoára sem szállásolhatja el a világ mindnn részéből ide őzönló vendégeket. Azért jó része Keszthelyen tartózkodik és innen jár ki naponkint autón, fiakkereu vagy omnibuszon. Reisobl Vencel; a Uéviz bérlője ez évben az u n. Ella villában (Festetios Ella hercegnőről elnevezve) szaporította a szállókat. A szerződésileg köteles 300 ezer korona helyett uiár egy milliónyi beruházást tett az építkezésekbe, további szállókat már nem épit. Ellenben egy budapesti oonsoroiuin
a Héviz és Szenlandrás közti közlegeló egy részét megvásárolta és ha a földmivelési minisztérium — ami majdnem bizonyos — a vételt helybenhagyja, akkor paroelláztatik o,terület és rövid időn belül egy mesés villatelep fogja lebonyoliUni a Hévizén évről-évre szaporodó vendégek lakásigényeit. Héviz és Keszthely vezolóségn ott Reisohl Venoel, itt Reisohl Imre városbiró különben a legnagyobb körültekintéssel és előzékenységgel járulnak hozzá, hogy a fürdőközönség igényei kényelem és egyéb tekintetekben kellő kielé-gilést nyerjenek és hogy e kát testvérfürdó-hely, melyek hatás tekintetében egymás ki egészitőrészei, minél kedvezőbb hatással vésődjenek bele a köztudatba.
Szivesen adunk hirt arról, hogy Nagykanizsáról az eddiginél jóval nagyobb számban keresték fel a szomszédos két fürdőt. Eddig a kővetkezők neveit sikerült feljegyeznünk :
Dr. Plihál Viktor és neje, Csesznák Miklós, dr. Sabján Gyula, dr, Vajda Márk és osaládja, Unger Ullmann Elek, Hlau Lajos, Gutli Arnoldné és osaládja, Szabó Böske és Manói, lioewy Arnoldné és leánya, Thassaly Tamásné, anyja és leánya, Kertész József és osaládja. Waligurszky Antal és osaládja. Svaslios Elemér és neje, Horválh György igazgató. Soblesinger István és családja. Rosenberg Pál és neje. Fisoher Sándor. Erdósy Bálint, Lendvai Samu és osaládja. Steiner József és osaládja Szabados Soma, Gellért Henrik, dr. Weisz Lajos és osaládja. Steiner Kálmán, Pollák Lipótné és leánya. Josifoviis Milivoj, Gerőné Halphen Teréz, AltstAdter Ignácné és osaládja, Frank Jené és fia, Liohtsohein Mór és fia, Perényi - Andor, Herzfeld Ignáo és osaládja, Brüok Sándbr leányB. Goldberger Vilmos, Biaoh Lipót fia, liaron Pál, 8telner Miksa, Weiszfeld Ignáo és családja, Klein Ignáo és neje, Eokstein Mór és neje, Pavelkovios Jelióné, Gráf Bözsi, Lendvai Vilmos, Kohn Ilonka. Berger Pálné, Hitzelberger György, László Ignáo és osaládja, Práger Ferenoné, Győrffy Jánosné. ,
— A. magántisztviselők otthona. A nagykanizsai magántisztviselők egyesületei helyiségei vasárnapiéi, vagyis folyó hó 21-élől kezdve a tagok rendelkezésére állanak. Az Otmeples megnyitást az őszi siezonba tervezik. Ujakban ismét busz uj lag jelentkezeti. A magyar francia biztosító nagykanizsai vezérügyuöksége öo koronát adomáuyozott az egye-solet berendezésére.
— Ab uj magyar püspökség. Aj uj magyar püspökség felállítására vonatkozó intézkedések az őiz folyamán történnek meg. Szeptember havában dtlut ugyanis gróf Zichy Jáuos vallás- és közoktatásügyi miniszter azokban a kérdésekben, amelyek még függőben vannak és a miniszter döntése után fognak hozzá — miniszter utiuutatása alapján — a szervezés munkájához. Ami az ui püspökség lllurgiáu kívül esó szertartások, nevezetesen szenlbeatédok stb. nyelve magyar lesz. A hívekkel való érintkezésben a papok szintén a magyar nyelvet használják.
— A magántleztvieelök ai üzleti alkalmazottakért. A nagykanizsai magántisztviselők egyesülete választmánya a kari összetartás szép példáját mutatta legutóbbi gyűlésén. Segítségére siettek a kereskedelmi alkalmazottak tostvórtáborának, az ütleti alkalmazottaknak, hogy azok záróóra mozgalmát elósegiteék. Ezen határozat ismét tanúbizonysága a kanizsai magántiaztviseló egyesület agilitásának. A határozat a következő: Kimondja a választmány, hogy
JÜLIU8 22.
Z * L A I KÖZLÖNY
a nyill (Illatokban fo/tlnlkoitHlolt kereskedelmi alkll-niatottakoak az eati 7 órai üzletzárásért megindított moS|aJntát indokoltnak tartja, ép éjért • maga részéről ízimpátlával fogadja, holjelli és témogilja. A testvértttor szociális mozgalmának támogatását kari kötelességének tartja éa ezért a sajtó u(jáu felszólít-iák a magántisztviselő egyesület (agjalt, hogy tlzleti bevásárlásaikat ebte hét óra elótt eszközöljék. A határozatról a Nagykanizsai Kereskedő Ifjak Egye-* Illetet átiratban értesitik.
• — Automobil szerencsétlenség Keszthelyen. A Keszthely—Hévizi uton egymást éri sok automobil. Órait sobrsségge! haladnak az uton U|{J| bogy 8—8 porc alatt teszik meg az ulat, melyhez az omnibusznak háromnegyed érára vsn szüksége. 1)0 nem a sebesség, huuem a vigyázatlanság okozott tegnap bajt, amennyiben egy ily autó d. o 10 órakor u ut mellein árok partnál levő buckára felszaladva feldőlt és öt utasa súlyosabb sérülést szenvedőit. Legsúlyosabb sérülést szenvedett Tömör Ferenc rábakeszll jegyző, kl vasárnap lakodalomra érkezeit Keaztbelyre. Különböző zuzódésokon kivül belső sérülést is szenvedett él a keszthelyi közkórházba szállították. Három nőrokona, kik vele utaztak feleiken él arcukon sebesültek megi a hévizi orvos bekötözte őket és délulán hazaszállították lakásukra. Legnagyobb szánilmst keltett városszerte Sabalino Lévi. ádeni arab structoll kereskedő esete, kinek a (elfordult >uto bal lábát eltörte és kezén zuzódásokat okozod. A Nagykanizaán is ismeretes szimpatikus srib a Balatonparton szokta srulgatiii slruclegyezőit ós boá-it és megnyerő viselkedésére! mindenütt rokonszenvre és vevőkre akadt. Most egy hajdu-llteai kis szobábsn ápolják. A napokban akart feleiégéhez
azokat, akiknek a házasság megkötéséi akadályozó^ valamilyen törvényes okról tudomásuk van, hogy azt kellő időben bejelentsék. A vőlegény neve mellett az vau Írva, hogy foglalkozása miniszteri számtiszt, pedig ez - mi tudjak — nem igaz, mert Borbély Józsof fiatal és kedvelt poéta, kiuok versei innen Nagykanizsáról fakadtak és innen származtak el — lapokba és versés könyvekbe. Lám, a versek igszat mondtak és mOBt Írójuk eljön, hogy valóra vállsa igéretél. Nem a miniszteri számliszt, hsuem a poéta tehát az, skiról ama fentemiileit hivatalosan kifüggesztett Írásban mi van. Hisszük, hogy a „törvényes" formáknsk moe) is, elég lesz téve és ama hirdetménynek már loganatja nem le.z, mint hogy nekünk alkalmat ad most arra, hogy őszintén gratuláljunk. így vál valóra a poézis.
— Nemzetközi úszóverseny Siófokon. A Magyal\' Teatgyakorlók Jlöre 19 2. |llllus 2S-án délulán .1 órakor rendezi. Siófokon a Sió vizében 100 méteres nyílt pályán uomzstközi úszóversenyét. Az úszóverseny progrsmmja tizenöt pontból áll. A versenyre nevezhet minden bel- és küllöldi amaleur gentleman versenyző, elóblii azonban esik akkor, ha a MlJKz. állal Igazolva van és a nevezés > MUSz. nevezni\' űrlapjain történik.
— Orezágoa váeárok. Július 2S-én Zalaegerszegen, 29-én Alsóleitdváu és Letenvén, 30-án Perlakon, Söjtőrön, augusztus SO-in\' Báuokszent-györgyöh, 7-én Tapolcán leazuek országos vásárok.
— Megszökött sikkasztó postatiszt Xsgy szenzációt keltelt annak Idején sz a sikkasztás, melyet a somogyszenluiiklosi születésű és csurgói illelóségü Horváth Dániel köteMl el. Kmiatl a ka-
, posvári kir. törvényszék elé illitotla s kir. ügyészség
\' ,T7 í\'" , "f " ""b D)"1- "irtaiból üldözendő „ikksszlss bűntettével Vádolva
™l " \'TfTi^f . T\'s W"**"";* biróságkét és fél esztendei fegyházra Ítélte a ^ ül és csekélyet németűLAmmt lakiéra szálli- . meglíf<íl U|isI(et Hqrválh Dániel azonban
totlák és dr. Hanny Bels bekötözte sebeit, körnre- ,< • , , ■,»,,, .... ,
1 ODU büutelésensk kitöltése elölt nylglrpett es tegusp már
a „Rendőri Közlöny-ben jelent meg iialionáléja kö-röztotésóvel kaposolatban. A kölözó-levél szerint Horváth Dániel magas területű, testalkata nyúlánk, arca hosszú, sovány, arcasine sápadt, baja szőke, szeme kék, bajusza, kicsi, sztke, különös ismertető jele, hogy kissé elórehajlolt járású. A körözólevelet elküldték az ország összes rendőrségeinek, így a kaposvárinak is. de Horváth Dániel már nem volt aehol sem találbaló, minden valószínűség azerint Amerikába szökött a rámért büuMéa kitöltése elől.
— éjjeli támadás Pímeizll Géza a nagykanizsai piaci vásártér közismert alakja a hétfőről keddre virradó éjjel megleste a kávéházból haza-baktaló Houkó Mihály muzsikus cigányt. Nem lehet tudni, mi volt. az oka elhatározásának, de annyi tény, hogy mihelyt a Benkő Mihály elébe került, Pimeizli, egy téglát ragadva fel, a derék cigányt hátulról fejbe verte. Pimeizli ellen megindították az eljáráat és most majd a rendőrségen fog számot adni arról, mi volt indító óka sötét elhatározásának és éji támadásának.
zetének azonnal meghagyta, hogy a nagykanizsai dr. Weisz Lajos ügyvédei liivják hozzá. Dr. Weisz ügyvéd esetleg Keszthelyen IdSzött és értesülvén a beteg kivánaágáról azonnal Sabalino Levihez ment, hol olasz nyelven pauaszolla el balewlél, melynél 75 K. készpénze la eltűnt tárcájával együtt Felkérte dr. Weisz ügyvéddt, hogy eseterői értesítse Triesztben levő családfát és egyszersmind megbízta ól érdekeinek képviseletével is, A aoffőr sértetlen \'maradt.
— Visszahelyezett rendörbtatoa. Hajós Fereao reudórbiztos legnsp Jelentkezett\'szolgálattételre és foglalta el hivatalát.
— Egy házasság A városháza szürke és komor kapualjában, sok száraz, hivatalos írás közöli egy hirdetés húzódik meg. Ez is komor vasrács mögé vau rejtve, mint a többi, mégis ugy hal, mintha egy kis rózsaszínű tavasz kukkauta bele • szürke, hivatalos iralok közé. Kgy házassági hirdetői arról, hogy Borbély József János vőlegény és Piatér Margit menyasszony házasságot akarnak kötni és a pol gármester annak rendje módja szerint fplbivja mind-
— Lezuhant azt állványról. Borzalmas szerencsétlenség történt luké községben a katolikus templom építésénél. Horváth Sáudor 49 éves napszámos mintegy ót méter magas állványról, midőn az állváuy készítéséhez szükséges fát a vállán vitte, megtántorodott és az állvány deszkája mellé lépett és a földre zubaat. Az esés következtében 30 nap slstt gyógyuló sérüléseket szenvedett.
Nagykanizsai Magántisztviselők Kgycsülete.
Értesítés.
Tudomására adjuk t. tagjainknak, hogy egyesfllolQnk helyiségei (Fó-ut 21. sz. I. em.) folyó hó 21-ótól kradva rendelkezésdkre állanak.
Nagykanizsa, 1012. juliua 19.
Az elnökség.
SZIMÉSZtT.
Csütörtökön este Szép Heléna ment, OíTenbaeh e bájo, zeoéjü, de sok teklnletbcn a mai folu.\'k, szemnek már primitívnek tétszó operett. Rétkav Meneldosz szerepében, — pénteken pedig Luxemburg grófiéban aratott ujabb sikereket. Szombaton Ismét a Leány vásári adták, Isméi zsúfolt ház elótt.
Bucáuzóul vasárnap este az Ártatlan Zsuzsi ment, melybe Radó Nelll a társulat jövendőbeli szubretlje mutatkozott be 8usanue szerepébe. Radó Nelli tegnapi bemutatója alkalmával elragadta a közönséget. Mozdulataiban, játékában vau valami több mint cliarme, talán valami megragadó ottho-uoseág. meg egy kis gaiuin-szerüsóg, mely kedvessé, szimpatikussá leszi nekünk s telte a közönségnek s Radó Nelli kanizsai debüjét. Gyönyörűen caeugó hangia és temperamentumos táncai viharos tapsokat idéztek olí Hisszük, hogy Radó Nelli a nagykanizsai közönségnek olyan kedves primadonnája lesz, mint amilyen szeretetreméltónak, aranyosnak és bájosnak mutatkozni! tegnap be. Mélté partuere volt geki Teleky Ilonlu is, aki férfiszerepét igazi mővé-szellel jatszotta mag. Izsó és a többi szereplők is a ■zokott |ók voltak.
Irodalom.
A Divat Újság minden hónapban kétszer jelenik meg. Előflzotéal ára nagyou olcsó: negyedévre postán való szétküldéssel két korona husz Allér. KlóSzetni legcélszerűbben a kiadóhivatalba intézett postautalványon lehet. A Divat újság kiadóhivatala Bdapesteu, VIII, Rőkk Szilárd-utca 4. számú házban van.
99
Siroliit" Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüaögyuladások után.
Egés&éges tüdők erős étvágy óvszer a
tüdővész v/h-n.
m:
•1
ZALAI KÖZLÖNY
JULIUS aa.
Elektrotechnikai szakiskola
műszaki iskola az összes villamos művekben ÓS gépópitészetben, laboratóriummal és műhelyekkel
Posiony, Széohenyi-utoa.
A beiratások szeptember hó 3-án kezdődnek mindazok számára, akik mint Elektrotechnikusok (üzem hivatalnokok) óhajtják magukat kiképezni (két ót alatt) elméletileg és gyakorlatilag. — Felvétetnek: 14 évtól 24 éves korig. Előképzettség: néhány közép-, polgári-, kereskedelmi, vagy felső ipariskola Tekintettel a villamos erőknek mindinkább növekvő értékesítése üzemi és világítási oélokra valamint vegyészeti gyárakban való felhasználására, esak ajánlhatjuk a t. o. szülők (és gyámok) figyelmébe, hogy fiaikat (gyámoltjaikat) ezen ép oly szép, mint nagy kilátású hivatásra kiképeztessék a fenti szakiskola beiratásával. Jelentkezni lehet naponta Az igazgatóság bárkinek kivánatra prospektust ingyen kQld és közelebbi adatokkal azonnal szolgál.
Az Igazgatósig

FÜRDŐ
Déli vasút állomás
Vnsoh és iszapllóforrások 84—46° 0. Kaugógyógykexelés. Hidegvizkura. Széusavas-, uap- éa légfllrdők Szabadban való fekvés. Mérsékelt árak. Prospektussal szolgál.
Fürdőigazgató Daruvár Slavouia, ■fi

.,íft;rt. Varasd-Töplitz ks
Vasút-, posta-, telefon- éa távirda-állomás.
Uj gyógyszálloda villanyvilágítással, hírneves radioctiv tartalmú kénes hőforrás -f- 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb-ncl. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és hátbántalmaknál. Elektromos massage. — Iszap-szénsavas és napfürdék.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen killd a
fürdöigazgatóság FürdSorvos Dr. LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai Kttzlöny"-ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÜVETKEZET
áruosarnokait, melyek a következő helyeken vannak : Vili.. József kórul 28. sz. (Hérkoosis-utoa sarkán.) IV., Ferenciek-tere I. sz. |a királyi bérpalotában) Kzeu szövetkezet az „Országos Központi Hitelszövetkezel" tagja s etiuek felügyelete alatt áll. Váaárláal kényszer teljaacn kitárva. — Stllaserll modern lakberendezések.
Jutányos árak I Szavatosság áru minőségéért
Az áruoaarnokba kizárólag elaöraaffu budapesti aaatalosok és kárpitosok dolfosizak.
lemezek
helyszűke miatt olcsón kiárusittattnak
IFJ. WAJDITS JÓZSEF
hangszei-kereskedésében Ml-lf 1.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajilits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA tgta JULIUS a5.
51 IK ÉVFOLYAM 58 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Migjilinlk hétfőn íi csütörtökön.
Elöflialáal árak: Ej-4.1 évro 10 korona, félévié & korona, Negyedévre 2 korona 60 Ml. — Egye* itim ára 10 Ml. \'
Holeló. i»eike»*(A. Korit1"* JósneT.
uiadjn Szerkesztősig ii kiadóhivatal Diák-tér 1
a MV.erk«n*tőiiéK- j| Talafon: IB2 — HIrdaláaak dljaiabáa aaarlnl.
Drágaság és a közvetítők.
A statisztikai kimutatások szerint Magyarországon a lakosság jövodelraének 60—«ö százalékát forditja élelmiszerekre, tehát az élelmiszerdrágaság legérzékenyebben sújtja az országot. Épen az élelmíszerdrágtuiág kérdésének tárgyalásánál kell kolönüs figyelmet fordítanunk az előidéző okokra, mert a panaszok legnagyobb része erre vonatkozik. Bz vár a legtöbb helyen orvoslásra. S ezért nem lesz érdektelen, Ita az élelraíszerdrága-ság kérdését termelők és fogyasztók szempontjából tárgyilagos kritika alá vetjük, különös tekintettel arra, hogy mennyiben van részük a minden téren elszaporodott közvetítőknek a drágaság előidézésében.
Statisztikailag bizonyítható, hogy majdnem az összes élelmiszerek ára az utóbbi 10 év alatt tetemesen drágult Nagyon sok olyan fogyasztási oikk van melynek ára megkétszereződött az utóbbi években. A drágulás általános és folyton tart. Javulásra kitátis ninos, mert a termelési költségek — ebben főképen a munkabérek — nagymérvű emelkedésű miatt a termeivények előállítási ára is megkétszereződött s a munkadrága-ságnak az előállított termékek drágulása osak természetes következménye. A termelőosztály anyagi egyensúlya a magasabb terményárakkal helyreállott ugyan, de a fogyasztók szempontjából a helyzet hovatovább tOrhe-
\'totleii lesz. 8 igy nem osuda, ha a drágaság ellen vivott haro és a támadások ele a termelők ellen irányul, holott ha figyelmesen szemléljük a dolgot, az élelmiszerdrágaság előidézésében es fenttartásibán jelentékeny szerep jut a közvetítőknek. Az élelmiszer-kereskedők, szállítók, bizományosok, liszt és husiparosok s az a tömérdek egyéb közvetítő faktor, melyeknek kezén át a termelőtől a í fogyasztóig jut az élelmiszer, nagyobb a bűnös drágaság előidézésében, mint a toriueló-osztály, melynek végre is a megváltozott ví> 1 szonyokhoz a terményárak emelésében alkalmazkodnia kelleti.
Kövessük csak a nélkülözhetetlen napi szükséglet tárgyát képező cikkek titjál. míg az tt termelőtől a fogyasztóig jut Hány kézen megy keresztül a legtöbb élelmiszer addig, mig a fogyasztó asztalára kerül. S a sok kéz mindegyikén ragatl abból valami i sáp s végeredményben a közvetlen fogyasztó jó. ha csak a dupláját fizeti annak az árnak,1 | amit a termelő kapóit. Ha drágul a gabona. \' drágul a vágómarha, aránytalan peroenttel | lesz drágább azonnal a kenyér, a hus. A közvetítők kipréselik a fogyasztókból a ter-melőknok fizetett ártöbblet kétszeresét. Mikor 22 koronáról felszökött a buza ára 24 koronára. a Ii8zttermékek ára 5—ti koronával drágult métermázsánként, de mikor újra 22 korona lott a buza. a liszt ára nem csökkent ugyanavval az 6—6 fillérről, amellyel
a gabona drágulásakor felemelkedett. A mészárosipar szintén alaposan kiveszi részét a drágaság kihasználásában, úgyszólván he-teukint drágul a hus. drágul a zsír, de ha olcsóbb lesz a vágómarha és a sertés, a hus és zsirárak azért ltom szállnak le az omolotnyí magasságból.
Megszámlálhatatlan a/un élelmioikkeknek sokasága, melyeknél az értékesítés rendszeresítésére — épen a fogyasztók érdekéből — okvetlenül Bzükség van, mert különben azok kizsákmányolása meg nem szüntethető. A fogyasztási és értékesítési szövetkezetek volnának hivatva a mai tarthatatlan állapotok megváltoztatására. ».
Nagyjelentőségű esemény volt Muraköz életében a múlt napokban, hogy dr. Baner Antal érsek-koad-jutor — amint a .Zalai Közlöny" mai számában máshol Is hírt adunk rőla — meglátogatta a zágrábi egyházmegyének ezt a részét, amely azonban — sajnos (?) — nem Horvátország már, hanem Zalainegye, Dunántúl és Magyarország. Már számtalao Ízben hangoztatták illetékes és illetéktelen tényezők, hogy s Muraköz egyházi visszakapcsolása, a szombathelyi püspökséghez, a legégetőbb kérdése a msgyar közéletnek. Mindazok, akik tudják, hogy a vallás mily hatalmas mozgató erő a íöldroivelő osztály körében, egy percig sem lehetnek kétségben aziránt, hogy a Muraköz horvátuyelvü lakosságára, mint egy tőlüuk
Mort.
Hisz Önök tudják, mily hamar fejlődnek fővárosban a szeralmi viszonyok. Ah, bár sohase ismertem volna meg! Azóta beteg ^igyok, azóta nincs nyugalmam, azóta uem hiszek istenben, azóta ngy érzem, hogy a földön uiocs mit keresni. Mindig látom öt, azokkal fi gyönyörű nagy szemekkel, igen, nini, ott a sötétben, mintha most is látnám. hogy két gyönjörü ózike szeme felém tekint.
öli, kérem mentsenek meg ezektói a szemrehányó pillantásoktól! Óh, jiy nekem 1
Én is szegéuy volta.n, ki keservesen verekedtem az élettel, az életért. Egymásra Uláltuuk. E|eiute puszta kalandvágy vezetett és egy bűnös, tolvaj éjjel helopóztain n lakásba, a cselédszobába, ahol az én édes kis Ilmáeskám nludt. Vári engem. Hosszas lelki-harcok leszQródött vége és sok megtartóztatott év keserú fináléja lett volna. kellelt volna, hogy legyen ez az éj. Do amint olt feküdt szegéuy Ilmáeskám, plasztikusan, fiatal nedvektől duzzadó fehér testével, amint reszketve takarta el himbáló keidét az én éhes szemem elól, valami keserű megvetés féle önmagam iránt és valami könnybe boruló szánalomfóle ó iránta ébredt fel beuuem : térdrehulltam ágya elóti, kezét homlokomra nyomtam és zokogtam:
— Édes, kis Ilmáeskám, óh, bocsáss meg nékem, óh bocsáss meg nékem I
Többet uem is tudtam szólui, mire ó felült1 Kiváltunk. Hogy sirt szegény a bucsupercben, ágyán, odavouta a fejemet keblére. Sírt és csókolta hogy omlottak könnyei! Hogyan mondotta, menuyi a hajamat. Alig^ hallatszott a szava, ugy megvolt j keserűséggel:
iudulva, amiül uzl rebegte: | — En magát többet ez életben uem látom.
— Mily jó maga! Mily jó maga! |Éu érzem, a szivem súgja, hogy magái többé nem
így maradtunk sokáig é« sírva, egymást át- lálom. óh, ne menjen el, maradjon!
ölelve a cselédszobában.
Ettől kezdve mint menyasszony és vólegény éltünk, vettem neki egy karikagyűrűt és naponta caókolózluuk. Aranyos álmokat szóttünk, hisz oly fiatalok voltunk. Esküdtem, hogy dói jön össze ég-föld, ón elveszem öt, belőlünk férj-feleség lesz. Pedig ismerhettem volna magamat. Tudhattam volna, hogy állhatatlan vagyok, betegek az idegeim és egyszer kél év hosszat nem tudtam kimoudani a k belül. óh, bár ne ismertem volna meg!
Szegéuyke, vakon hitte, amit mondtam neki. Pedig vannak olyan emberek, akik olyanok mint a fa levelei, mindig a szél irányában hajlanak, soha* sem ellene.
Oh. ha most álmatlanul fekszem az ágyamon, — ne csodálkozzanak, kérem, ezeu, ma-, ma-, ma már megváltatom, hogy a lelkem meghall, — hányszor átkozom magamat, .hogy oly hitvány vagyok. De ez is egy betegség, ez a nagy fogékonyság a mások érveire. Sokan vagyunk ilyenek. Kzejt a ka-méleonlolkek, kik mindig olyau szint mulatnak, mint amilyen a környezet.
A zakatoló vonat az A nevét kiabálta a fülembe. Kinéztem a keskeny ablakon, zúgott a Balaton. Arany himpor szitált a viz fölött, a nap ultramarinba for-dulóan kék felhók mögé ereszkedett le és Keszthely felól hűvös szél röpült végig a sikságon. Nekiereszteti szárnylebegéaekkel iveit egy ragadozó madár a viz felett, mig a viz lassaukiut opálszint vett fel, sejtelmesen szikrázó lett. Ugy láttam, hogy távpl, ahol a kék hegyárnyak felrOsznek, egy árny rohan velem, az ó édes alakja.
Azián hazajöttem. Aztán egy napon az anyám egy anonim levelet kapott. Azlán sirt nekem, napokon és éjeken kérésziül, mert szegény lányt akarok elvenni. Azlán egy napon megirlam Ilmának, hogy szakitok vele és vége köztűuk miudeuuek.
Ej, levegőt, levegőt! Ez kellene csak nekem. Fent valami magas hegyen belenézni a napba, azlán lezuhanni egy mély szakadékba, hol jó, frist, erdei levegő lenne Nagyflaerü volna, ha egyszer egy fenyőer-dóbeu építenének egy templomot, vagy egy házat,\' vagy csak égy temetőt ia. Muri ott jó a levegő. K. Z.
(Vflge kuvclkeztk.)
ZALAI KÖZLÖNY
JULIUS 25.
elidegenítő faktor jelentkezik, ez a zágrábi egyház-\' — Lóviasgálat. A főldmivelósügyi miniszter! tervek készítése előtt meghallgassa. A kikötő terve a megyéhez való tartózandóság, — ami egyébként is j elroudelte, hogy a bérkocsisok és elcsigázott lovai egy közjogi abszurditás. Mert megfordítva is áll ám forgalomtól elvonandók. Ifizen rendelet alapján az, hogy: cuioa religio, eiua regio. \'rendőrfőkapitány a vizsgálat határidejéül szeptember
Viszont azonban az érsek ur is tanulságokat j 7-ére tűzte ki, a vizsgálathoz az összes lovak elő meríthetett a Muraköz területén való hosszabb tartóz- j vezetését elrendelte és már most figyelmeztette az kodásából. összes lótartó gazdákat, hogy az összes elnyomorodott,
Megismerkedett nemcsak a lelkészekkel, de | elcsigázott lovakat használatból kímélet nélkül elfogja világiakkal is. Látnia kellett, hogy lépten-nyomon, tiltani. Ezen üdvös intézkedés következtében remél-magyar területen mozog ! jük. hogy meg fog szűnni azon elszomorító dolog mi
Tapasztalta, hogy az itteni lakósság, horvát külöuösen a bérkocsisoknál tapasztalható, az elcsigá-aayanyelve dacára, a magyar hazának hú gyermeke.| zott lovak állatkínzása
Iitta, hogy húségének természetes alapja van. | — Alaptalan hir A tegnapi uapou — ugy Hogy semmiféle erősük uem játszik itt közre abban,1 látszik ai utóbbi gyilkosságok hatása alatt —elterjedt hogy ez a nép a drávántuli eszméktől teljesen ide- a városban az a hír, hogy Szántó József erdőőr genkodik. agyonlőtte magát. Kapcsolatba hozták ezt a múltkori
Ezeréves múltja van annak, hogy ez a nép j cserfóbegyi gyilkossággal. E hir teljesen alaptan és
miuden valóságot nélkülöz.
. — Köaeledik a eoroaáa. A vármegye al-ftpáuja utasította az összes föszolgabirákat, hogy a fósorozási helyiség biztosítása érdekében a szükséges szerződéseket kössék meg. — Arvay Lajos alispáu a sorozások határideiét máris megállapította: Nagykanizsán aug. 19, 13, a zalaegerszegi járásiak sorozása szept. 13. U, 15, 16, 17-én, Perlakon augusztus 16— 82-ig. Csáktornyán aug. 94—99-ig, Alsólendváu
nemzeti érzelmeiben, az ősi tradíciókhoz hiveu, magyar hazához hú maradt. v
Magyarnak vallja magát anoak dacára, bogy a zágrábi egyházmegyéhez tartozik. Annak dacára, hogy ennek örve alatt nagyon sok kísértésnek ki van téve.
fia be fogja látni, hogy a politikai szempontoknak előtérbe való tolása a hitélet gyöngeségére vezet. Nem fogja miut főpap tQrni, hogy fiatal lel-
készek a horvát állameszme propagálói legyenek aug. 31-tól Mept. ö-ig, * Novábau szept. 7—10-ig. Muraköz területén. * Zalaszentgrótou szept. 19 — 98-ig, Sümegeu szept.
Fel fogja őket, mielőtt a szemináriumból ki- 94—97-ig, Tapolcán szept. 99-től okt. 4-ig, Bala-kerülnek, világosítani, hogy Muraközben csak ajtonAlreden aug 12, 18, Keszthelyen aug. 14—17-ig, katbolikus bitélet erősítésére törekedhetnek, más\'Pacaán aug. 19—93-ig. nagykanizsai járásban aug. tekintetben agitátori missziót nem teljesíthetnek. 24— 99-ig, Letenyén szept. 31-től okt. 4-ig, Zala-És be fogja látni, hogy minden más törekvés, egorszegen. szept 12-\'
amely uem tisztán a vallás ügyét szolgálja, oda fog vezetni, bogy Muraköz egyházmegyei visszakapcsolása, amely egyé ként is elkerülhetetlen, miut ,iam pro-ximus ardet" lép fel s egy-kettőre bekövetkezik.
HÍREK.
— Személyi hir. Dr. Sabjáu Gyula ráróni fótegyző szabadságáról viaszsArkszíti. Hivatalát szorn-batou veszi újra ál.
— Városi Közgyűlés. Nagykanizsa város képviselőtestület* holnap rendkívüli közgyűlést lart. A közgyűlés főleg az uj méntelep építésére vonatkozó kérdés elintézése végeit hivatott össze.
— A zágrábi éraek-koadjutor Csáktornyán. á Muraköz területének a napokban elókeló vendége volt. Hegérkezeti Bauer Antal dr. érseki koadjutor, aki a bérmálás! végezte. Az érsekkoadju-tort a fellobogózott vasúti állomáson Filipicb I.ajos esperes fogadta paplársaival, majd kocsira Qlve a város elején felállított diadalkapu elótl a város képviselőtestülete a körmenetben eléje vonult kariuges papság, fehér koszorús láuyok is rengeteg nép várU az érsek-koadjutort, akit a város nevében Hajós Ferenc dr. országgyűlési képviselő s a papság nevében Bosmann Bébert helybeli zárdafóuök üdvözölt, áz éraekkoadjutor hosszabb idót tölt a Muraközben.
— Változás a Ferenorendben. A tarlo-mánygyülés a sümegi szent Fereucrend házfónökét Felsósegesdre helyezte át házfónöki ea plébánosi minőségben. Helyébe Pelhó Lénárdot választották meg sümegi házfónökké, aki hivatalát f hó lű-áu el foglalta.
— Aratósztrájk. Lówenfeld Joachim sánci bérlő bérletén dolgozó hatvankát aratómunkás, a munkaszerződés félremagyarázása következtében hétfőn reggel sztrájkba lépett. A sztrájkról értesült rendőr-batóaág azonnal a helyszínére ment, ott a munkásakat felvilágosította, meggyőzte őket tévedésükről, mire a munká.ok hétfőn déli IS órakor a munkába állottak
— Ékszerlopás. Özv. Dr. Tuboly Clyuláné lakásából a napokban eltűnt több értékes é\'.Bzertárgy. Többek közt egy több száz koronát érő arauyóra éa más tárgyak, á rendőrség nyomozást indított s megállapította, bogy a tettes Doktor Jánoa egy tizenegy éves nieubeiyi fiu, aki múltkor este, míg Tubolyué vendégeivel a verandán volt elfoglalva, bemászott a nyitott ablakon és az éljeli szekrény fiókját felnyitotta, onnan az értéktárgyakat eleinelte. A rendőrséget nyomra az vezette, bogy a fiu a drágaságokat boldog, boldogtalannak kiuálta néhány krajoáéit megvételre.
» — Megvadult tinó. Tegnap délután Vajda József Kocsis egy tinót hajtott a vágóhídra, mely időközben megvadult éa Vajdát ngy földhöz vágta, bogy súlyos Bőrüléseivel tueotőkocsin a közkórházba szállították.
— Kikötő terv ,Balatoilkereszturon. Dr.
Szigethy Károly éa Barias Oyula fürdótulajdonosok az iránt fordultak a földmiveléstlgyi miniszterhez, bogy Balaloukereszlurou állami kikötőt építtessen. A miniszter tájékozódás végett szakbizottságot küldött ki, mely a kikötő célszerű voltát megállapította és felhívta a balatoni kikőlók lu. kir. felügyelőségét tervek és költségvetés készítésére. A felügyelőség az érdekelteket legközelebbi helysziui tárgyalásra fogja alkalmasint összehívni, hogy azok óhajait még a
\' helyi érdekeltséget már nem ez alkalommal foglalkoztatja először és mivel a Somogyszohb falé vezető helyiérdekű vonat itt ágazik el, ebből a szempontból is nyerne a létesítmény jelentőségében.
— Halálos baleset. Dombóvári tudósítónk írja: Séos János 67 éves deesi lakéa, tegnap Qauics Jánoa decal lakénál végzett építési munkálatok alkalmával, annak mintegy 6 méter magas háztetőze-téról leesett és oly súlyos sérülést szenvedett, hogy még lakására azállitása közben meghalt.
— Ösztöndíj. A vármegye alispánja a 116000 K (lyalokay Rozália-léle alapítvány kamataira pályázatot hirdet. Pályázhatnak zalamegyei születésű, magyar, r. kalh. vallású, szegénysorsu, az ország bár-
lely gimnáziumába járó jó tanuló fiuk. Kérvényeket aug. 10-ig a vármegye alispánjához kell küldeni.
— Tanítóból operaénekes. A aomogy-megyei Tabon a rém. kath. népiskolában tanítóskodott Hendler Károly, akit a m. kir. operaház ösz-löudijaa tanulmányi tagiává fogadott. Rendiért erről most érteailelte Báuffy Miklós kormánybiztos, aki közölte a tanítóval, hogy énektanulmányai költségének részben való fedezéaére hatszáz korona ösztöndijai kap.
— Aki néhány év alélt Daruvár fürdőt látta, ma nem ismerne reá. Miután a fürdő jelenleg uem csak uői bajok ellen, hanem csúzos és köszvényes bántalmak, ideg- él gerincagybajok ellen is nagy sikerrel használtatik, a látogatók száma tetemesen növekszik. Estéuként igen mozgalmas élet pezsdül a szép psrk gyönyörű e»pelaude-jáu; az idei szezon legkimagaslóbb újítását azonban, a Freiherr von WaldsUdtou 97. gy.-e. kiváló zenekarának egy osztálya képezi, ruely julius l-tól kezdve, mint állandó fürdózeue működik. A jó zene tudvalevőleg életeié hatás .ál vau > kedélyre, ezáltal a testi jólétre is üdvös befolyással vau éa bizton várhaté, hogy ezen körülmény la sok ujabb barátot fog szorozni a kies fekvésű szlavón fürdőnek.
— Kapuzárás az arénában. A vasárnapi előadással elcsöndesült az élet a nagykanizsai színházban Beállott a színészek jól megérdemelt nyári vakációja, mely szeptember l-ig fog tartani. Krre «\' társulat a nagykanizsai közöuség legkiválóbb elismeréséi és egy igazi móvészi értékekben gazdag azezon megnyugtató érzését viszi magával. A nagykanizsai közönséguek téuyleg olyan színházi értékbeu volt része, melyek elsőrendű műélvezetet nyújtottak s melyek talán páratlanul állnak Nagykanlzaa eddigi művészetének történetében. Ezt az elismerést Füredi Igazgató egyrészt azzal vívta ki magának, hogy igazán elsőrangú erőket produkált, másrészt ambíciójával és fáradtaágol nem lameró jóakaratával. De uem csekély szerepe volt abban, hogy a nagykanizsai színházban téuyleg egy vita nuova kezdődőit, aunak az átalakításnak is, melyeu a sziulráz külsőleg keresztül ment, ugy bogy most igazán egy elég modorú és a körülményekhez képest elég kényelmes színházunk van. Ide tárultak a kitűnő és pazar díszletek, a legelőkelőbb színészek vendégszereplése egykét kitűnő kasszadarab, ugy hogy — reméljük — nemcsak nekünk, de Füredi igazgatónak is kellemea emlékeket hagyott hátra az elmúlt szezou, — mit a viszontlátás reményében kívánunk la neki.
— Jóváhagyott telepengedély. A Du-nántuli mész- éa téglagyárak részvénytársaságnak a sümegi járás főszolgabirája megadta a telepengedélyt,
JULIU8 U8.
A L A I K ö Z L 0 N T
Iiogy uj körkemencét és munkás házakat építhessen s sümegi vasút mellett. Kemélbetó, hogy ezzel az ut<*«« akadály is elhárult a méezgyár Dagy stilü éa az egáüz Táros érdekében fontoa terveinek megvalósítása elól. Bár a Ulepengedély Ogyébeu raég vau felülvizsgálati kérelemnek helye, azonbau mert egyrészről lehetetlen, hogy ei Bikerre vezessen éa más-réízról eunek már amúgy sincs halasztó hatálya _ nem hlbeló, — hogy bárki is (elhasználja ezt az amúgy is eleve haszontalan fellebbviteli eszkózt.
— Égő balatoni villa. 8zerdáu éliel Szárszón kigyúlt a Tóth féle villa, melynek Siposs István székesfehérvári törvényaréki biró és Balázs Károly fővárosi magánzó voltak a lakósai család|aikkjl együtt. A villa lakói csak akkor vélték észre a tüzet, amikor annak verandája már letómagasságig lángokban állott. A beuurekodl emberek csak az ablakon ál menekülhetlek ki az égó házból Siposs törvényszéki biró éa neje súlyos égési sebeket szenvedtek. Nagy szerenoae, bogz szélcsend volt, mert nagyobb veszedelem is történhetett volna. A faluban a tüzról alig tudtak. Tűzbiztonsági intézkedésekről szó sincs Szárszón. A polgárság > tűznél abszolulo nem segédkezett. Vizel is csak nagy nehezen ludtak keríteni oly módon, hogy kannákkal meregetett a Balatonból tele egy bordói, melynek fele kifolyt, mire a tűzhöz érlek vele.
r— A gersli. Vidáman mulatozott egy szepet-oaki korcsmában egy szép májusi este néhány sze-pstneki legény. Köztük volt azonban egy pesti pincér is, Lakics Jáuos, aki, mikor két másik legény Vukics István és Sifter Jáuos belépett az ivóba, Iréfásan odaszólt a vele szemben ülő barátjához :
— Ilyeneket se szolgáluak ám ki Pesten addig, mig nem lát az ember tőlük egy kis gerslii.
Meghallotta ezt a kél legéuy és rettenetesen megbántva érezték magukat, főleg a tilokzalos gersli szó miatt, ami uyilváu pénzt jelentett. Bosszút foral-lak s meglesték kint a korcsma előtt Lakics Jánost, amikor eltávozott. Kint a sölétbeu azután meglámadták. össze-vissza verték, kalapját ösazetöiték, ruhájál összetépték. A szegéuy pincér, aki eaujire meglakolt a gersli szó miatt, bűnügyi feljelentést tett ellenük. Tegnap tárgyalta ezl az ügyel a nagykanizsai járásbíróság, mely elölt a vádlóit beíamerte tettes vollál és Lakúmnak teljes kártérítést szolgáltatóit.
— Viübefult lelkész. Horváth Muimilián Jácint csauádpalotai r. k. segédlelkész a falubeli intelligenciával fürödni meut a Uarosba. A Hatat pap nem ismerve a vizet egyik barátjával a folyó közepe felé úszott, ahol csakhamar elnyelte az örvény. 8 dacára annak, hogy a közelleví tutajosok és társai megmentésére sietlek, a fiatal lelkész a hullámokban lelte halálát. A szerencsétlenül járt lelkész a szomszéd Tótfalu községben született s a középiskola négy osztályát Nagykauizsáu végezte, mely után felvétette magát a szent Ferenc rendjébe, ahol lanulrnáoyai sikeres befejezése után 1906. évben psppá szenteltetett. A reudbeu öt évig az elöljárók és a bivek köz-
megelégedésére funkcionált és minden állomásán nagy népszerűségre lelt szeri. Később Csanádegyház-megyébon nyert alkalmazási, ahol 2 évig mókódölt, mig mosl váratlanul elragadta ót a halál.
Sport.
Kanizsai atléta győzelme. A .Zalai Közlöny múltkori számában e cini alatt inegirta, hogy Varga Sándor, a nagykanizsai toruaegylel tagja fényes győzelmei aratott a budapesti Munkás testedző egyesület versenyén. Mullkori számunkban helyszűke mialt csak rövid pár sorban emlékezniük meg erről « Nagykanizsa sportéletében igazi jelenlós eseményről. Tartjuk Varga Sándor győzelmét a nagykanizsai sporl sunyira jelentékeny eseményének, hogy néhány szóval ismét visszatéljüuk leá. Múltkori számunkban csak röviden jeleztük, bogy Varga elBŐ lelt a 100 méteres sikfulásban Varga ezt az utat 116 mp. alatt futotta meg. Már délelölt, amikor az előfutamban részt ven, kél méterrel elhagyta a verseny favoritját, úgyhogy déluláu, amikor a Thököly-uti millenáris pályán a mérkőzés volt, mindjárt a döntőbe került. A startnál nárois méteri vesztett Varga, dacára ennek a harmincadik méler körül már három mélerrel vezetőit, melyei megtartott egészen a nyolcvanadik méterig, onnan, csak két méterrel vezetett, de amelyet egész végig meg is tartott. Varga ezt a győzelmei könnyen, szinte játszva vívta ki dacára, bogy előzőleg egész napi utazás és kevés pihenés folytán egyáltalában oem volt diszponálva. A diszkoszban csak harmadik helyet sikerüli elérnie-mi annak tulajdonítható, hogy a N. T. K. itthoni pályáján a diszkosz dobást nem körből gyakorolják, raiuek folytán Varga kél első dobását a zsűri diszkvalifikálta, ugy hogy a harmadiknál már uem is mert kellő lendületet venni. Nem is lépelt ekkor tul, de viszout dobása is alul maradt a szokottnál. A M. A. 0. és az M. T. K. tagjai bámulattal gratulállak a Halai, iskolázatlau, de csupa tehetség kanizsai atlétának, aki előtt — véleményük szerint —
s legszebb jövő áll. Hisszük is, hogy Varga 8áudor, aki amennyiben a N. T. E viszonyai megengedik, itthon rendszeres tréniugeket tart, még dicsőséget fog szerezni szülővárosának s a kanizsai sportuak. Varga egyébként legközelebb a K A. 0. E. országos mérkőzésén fog a sikfutásbau versenyezni.
Vidéki sporthírek. A pécsi atlétikai klub első csapata vasárnap délután Barcsou a barcsi sport-klub csapatával mérkózölt. Eredmény 0:1 a pécsiek javára. A mérkőzést Bcbwarz Űábor dr. ügyvéd, a pécsi klub titkára vezette.
A nagyatádi atlelíkaí klub f. hó 28-án tartja p/lyafelavató ünnepségéi, moly alkalomból nagyszabású foltba! I- és atlétikai versenyeket rendez. A nagyaládi fotbullisták ellenfelei ezúttal a kaposvári magántisztviselők éa kereskedelmi alkalmazottak egyesületének fotballislái lesznek.
Irodalom.
* A Nap a magyar újságírás szenzációja. Tessék elolvasni is leitállenül meggyőződik róla, aminthogy azonual konstatálni fogja azt is, hogy A Nap a magyar közönség legkedvesebb lapja A 48-as eszmék és a magyar nemzeti törekvéaek egyet len bő és törhetetleu szószólója. Főszerkesztő: Braun Sándor. Felelős szerkesztő: Hacsak Géza. Munka-társsi: a magyar ujságirás kitűnőségei. Példáuyszáma amerikai njságslker: löfi.000 példány naponkint. Egy szám 4 fillér. Előfizetési ár: egy évre 10 koroua, fél évre 8, negyedévre 4 koroua, egy hónapra 1 korona 40 f. Minden jó magyar fizessen elő A Napra !
A Divat Újság minden hónapban kétszer leleulk meg. ElóSzetési ára nagyon olcsó: negyedévre postáu való szélküldéssel két koroua busz fillér Előfizetni legcélszerűbben a kiadóhivatalba intézett postautalváuyon lehet. A Divat újság kiadóhivatala Budapesten, VIII, Bökk Szllárd-ulca 4. számú házban van.
Arany Koronához címzett vendégfogadó,
mely áll három vendég és ebedlöszobából, öt utoai szobából, egy nagyteremből, mellette két ebédlőszobából, szép hűvös nyári kertből, tekepályával, légszeezvilági-tással, két pincéből, két istállóból, félszerból, nagy faházból, jégveremből, vendéglős lakásából, teljes berendezéssel, családi viszonyok miatt szabad kézből eladó. Alkuszok kizárva. — Bővebb felvilágosítással szolgál
Klauzer Kárcly tulajdonos, B E L O V A R.
99
Sir oliit\' Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdövész ellen.
SCSI
f
Ji\'Lius a-
FÜRDŐ Déli vasút állomás
Vasas és iszaphóforrások 34—45° 0 Faogógyógykezelés. Hidegvizkura Szénsavas-, nap- és légfürdók Szabadban való fekvés. Mérsékelt árak. Prospektussal szolgál
a Főigazgatóság Daruvár Slavwiia,
wüfatnfiííftiíwBí/íS Aífates.vt
Elektrotechnikai szakiskola
műszaki iskola az összes villamos művekben
A* Varasd-Töplitz K
Vasút-, posta-, telefon- és távirda-állomás
Uj gyógyszálloda villanyvilágítással, hírneves radioctlv tartalmú kénes hőtorrás 4" 58 C°.
Ajánlva - köszvény, csuz és Ischias sth -nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és hélbántalmaknál. Elektromos inassnge. — Iszap-szénsavas és nnpl\'ürdók.
Egész éven ál nyitva, — Modern kényelem — Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld n
fürdőigazgatóság. Fürdőorvos Dr. LOCHERT J
Hirdessen a „Zalai Köxlöny"-ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
árnosarnokalt, melyek a következő helyeken vannak : VI\'I. József-körut 28. sz. (Berkoosis-utoa sarkán.) IV.. Perenoiek-tere 1. sz. (a királyi bárpalotaban.) Kzhii szövetkező az „Országos Központi Hitelszövetkezet" tagja s énünk felügyeletit alatt áll. Vásárl&sl kényszer teljesen klzárvn. Stílszerű modern lskborcndczések.
Jutányos árak I Szavatosság áru minőségéért
A* áruosarnokba ktaárölag: elsőrangú budapesti asztalosok és kárpitosok dolgoznak.
rammophonok
lemezek
helyszűke miatt olcsón kiárusittattnak *
IFJ. WAJDITS JÓZSEF
hangszer kereskedésében
Nyomatott a laptulajdonos lfj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
és gópépitószetben, laboratóriummal és műhelyekkel
Poz»ony, Széohenyi-utoa.
A beiratások szeptember hó 3-án kezdődnek mindazok számára, akik mint Elektrotechnikusok (üzem hivatalnokok) óhajtják magukat kiképezni (két év alatt) elméletileg es gyakorlatilag. — Felvétetnek: 14 évlól 24 éves korig. Klóképzettség: néhány közép-, polgári-, kereskedelmi, vagy felső ipariskola Tekintettel a villamos erőknek mindinkább növekvő értékesítése ázemi és világilási oélokra valamint vegyé-szeli gyárakban való felhasználására, osak ajánlhatjuk a t. o. szülők (és gyámok) figyelmébe, hogy fiaikat (gyámoltjaikal) ezen ép oly szép. mint nagy kilátású hivatásra kiképeztessék a fenti szakiskola beiralásával. Jelentkezni lehel naponta Az igazgatóság bárkinek kívánatra prospektust ingyen kaid és közelebbi adatokkal azonnal szolgál.
Az Igazgatóság
NAGYKANIZSA 191a JULIUS jg.
51 1K ÉVFOLYAM 59 SZÁM
HÉTFŐ
Politikai lap.
Miljilmlk hétfőn it csütörtökön.
ElOllxaláal árak: Kgáix tv te 10 korona, félévié 6 korona, Negyedévig 2 korona 80 flll. - Egyei aiám ára 10 flll.
KelelA* sxeiketxlA Kertes JÓKMOI.
Kiadja: a NKerke«r.tőiié|.
Szirkisztöiég ét kiadóhivatal Diák-tér 1
Tala\'on : 1|{. — Mlrdatáeak dljetabáe aiarlnl.
Hol van a pénz?
A pénz nincstelensége ismét aktuálissá kezd lenni. Kimúlt a tavasz, már kifolé is megyünk a nyárból és még mindig osak ott tartunk, ahol 3—4 hónappal ulóbb: nines pénz. És nem tudjuk még ma sem, hogy hova lett a pénz, amely sehol sities, amely elpárolgott, mint a benzin, amely nálam, nálad, nála és mindnyájunknál páratlan egyöntetűséggel hiányzik.
De borzasztó sok ember van e hazában: városon és vidéken, négy szobás lakásban és hónapos szobában, hivatalban és egypb kereseli ágakon, aki éjjel-nappal, üllében-jáitában, ébren és álmaban ezen az \' egy rejtélyen töri a fejét. Hova lett az a\' rengeteg pénz, ami uinos? Mert ig&zfu eltűnt. Akinek járna, nem tudja megkapni: aki tartozik vele, azon behajtják ttlzzel-vassal: aki keresi, nem találja A legvirágzóbb kere-1 seti ág, mely Magyarországon emlékezet óla legszebben prosperált: ama bizónyos hosszú,\' keskeny papírszeletek forgalombahelyezéso teljesen stagnál A szükséglet megduplázódott, a jövedelem felére csappant: hogy lőhet ily-módon megélni?
Ks ha legalább azt mondhatná az ember, hogy nekem ugyan ninos, de van a szomszédomnak. Ám a kereskedő hiába irigykedik a gazdára, a hivatalnok a fiskálisra, a lateiner
az üzletemberre; mindenkinek egyformán rosszul megy a sora.
Hová lett hát a pénz, ami ina nincs, de határozottan volt? Hiszen nem is kell1 messzire visszagondolnunk, még a múlt; esztendőben és két év előtt e,sak ugy hömpölygött az arany végig az országon A bankok vágták az emberek fejéhez a pénzt; óriási vállalkozások, rengeteg hitelműveletek, konverziók, befektetések, uj kereseti források gombainódra nőttek ki a földből. Kisember és nagyslilü, a legrosszabb esetben, ha jövedelmét uem, az adósságát mindenesetre ugy szaporíthatta, ahogy akarta.
És most: szoinoru állapot a tél óta. Hol a pénz? Kik eszik meg a pénzt? Mi emészti meg? A háborúságok, a katonaságok-e?
Városi közgyűlés.
A méntelep felállítása.
Saját tudósi lónktól
Nagykanizsa, jul. 20.
Pttiitekeu délutáu Nagykanizsa város képviselőtestülete rendkívüli közgyűlést tartott melyre alkalmat a Nagykanizsán fölállítandó, hidegvérű lovak tenyésztésére rendelt keret méntelep osztály létesítése, illetőleg az ahhoz szükséges épületek fenntartásénak s az ezekre vonatkozólag az állammal kötött szerződés
tárgyalása adott. A polgármestert, aki ezen szerződéi érdekében fáradságot nem kímélve, az államnál közrejárt és mindent elkövetett, hogy csak minél jövedelmezőbb, h városra nézve minél előnyösebb szerződést tudjon nyerni, minél magasabb bérfizetést tudjon megszerezni, a ménlovak részére a város állal adott és a város által fountartott épületek évi dija fejében, feltétlen elismerés és köszönet illeti meg az egész város részéről. Akik tudják, hogy mily uehéz-kes az állam az ilyen tekintetben, mily nehezen szánja el magát a miniszter arra, hogy magasabb kedvezményi ad|on egy állami vállalatnál egy városnak, — mikor vaunak versengő és törekvő városok, melyek egy percig sem haboznak, hogy sokkal kisebbb jövedelem mellett, sőt egéazeu ingyen nyújtsák az államnak azt, ami szükséges ahhoz, hogy egy jól jövedelmező, gazdaságilag és kulturális szempontból nagy jelentőségű állami intézményt megkaparitsauak a maguk részére —: azok* egy pillanatig sem lehetnek kétségben az iránt, hogy itt a város tényleg egy kitűnő üzletet csinált, — ha ugyan szabad egy — általában pgy ily Intézményt „üzlet" szempontjából felfogni. Tény az, hogy az állam által fizetendő évi bérösszeg a város által a méntelepre befektetett összes értékek f>%-át teszi, — oly összeg, mely kereskedelmi üzlet szempontjából is megállja a helyét. De nagyon igaza v»n dr. Rothschild Jakabnak akkor, amidőn a közgyűlésen azt mondta, hogy az állaium&l kötött ügyleteket uem szabad azonosítani a magánfelekkel kötött ügyletekkel, melyeknél tényleg az anyagi, közvetlen haszon a döntő. Még ha kevesebb
< M o r t.
Megjött egy barátom Pestről és én jobban szereltem Ilmát mint valaha.
Oh valami elérhetetlen vonzott ongeiu mindig a csillagok felé. Oly sejtelmes tűzzel lángol a Mars és oly vakító gömb a Vénusz, mit; u tejül szikrázó keblén és a fiastyuk homályain ismeretlen misztériumok beszélnek felén. Az ébeu égbolt volt az én szerelmes hazám. Ott jártam képévol akkor is, amikor már szakítottam vele, mert az anyám sírt éjjel és nappal, amiért^Mflgénv lányt akartam elvenni. Csak hold ne legyen az égen. A hold utálatos és banális, szentimentális. De a Sziriusz és a Kasaziopeju csillogása előkelő iniut a katholikus vallás. Megjött a ba rátom, ki felébresztette bennem az alvó szerelmet
Most jut eszembe, hogy Lenau mihelyt megőrüli, akarom mondani, mielőtt megőrült rolna, szerelmes volt és házasodni akart. Persze házasságából uein lett semmi, mert Lenau 1860-ben Dö lingben, ha jól emlékszem, meghalt. Igen érdekes az időgép is, melyről H. G. Wells ir. Ha most visszamehetnek szerelmem idejére, uem is volna rossz, hehehe. A morlockok közé, a gépek ztibogásábn utazott el, mert vau negyedik elem is, de nem az idó, liánom a szerelem. Kz a negyedik elem, (akfora mindennek, ami vau. KI tudsz-e képzelni egy kockát, melynek nincs ideje, azaz pillauatja sem arra, hogy legyen ? Tehát niucs. De el tudsz-e képzelni, kéidem én,
I olyau lényt, aki szerelem nélkül élhet? Nem, mert ha nem volna bounüuk a levegő, ar. étel, az élet, az ágy, a nő, a könyv, a kéj, a víz, az éj, a tüz, az ész szerelme, leuuóuk-e mi? De volua-e miuden, i ha nem a szerelem volna a leglelke, leglényege mindennek? A kohézió, mely a kő atomjait húzza egybe, l a mágnes mely a földben rejtezkedik, az erő, melyei honvágynak csúfolnak, pedig csak fizikai vonzás mint a többi, és a uó szerelnie egy és ugyanaz
Ez az egy bűn vau, amit el lehet követni földön: Kunnk az óstörvénynek a megtagadása. Birva láttam be aljasságomat barátom szavai nyomán, Bírva láttam be nyomorú önzésemet s elhatároztam, hogy újra ugy leszek llmácskával, ahogy annak előtte voltam ós elfelejtetnem, hogy Lenau mielőtt megőrült ló-gyen, házasságra gondolt.
Megírtam a levelet két Heti hallgatás után, melyben az volt, hogy szerelem, szerelem, szerelem
és házasság. /--
A levél másnap, vagy harmadnap, a szabályszerű időben, ugy aiuint a postán az már szokás, visszajött és a borilékán ez volt írva: — Mort. Meghalt.
Több semmi, ahogy a postán szokás. Kkkor jutott eszembe Lenau, de az időgépről csak később goudolkoztaiu. Valóban uraim, van negyedik elem.
A közjegyző • (hallgatott. A kandallóban lángolt a |\'a ós nedves sötétség mászott lassan-lassan be az ablakon. A közjegyző a fejét lehorgasztotla és hallgatott. Csönd volt.
A fogorvosné kicsit didergett, rü^jd furcsán nézett a közjegyzőre és szólt a háziasszonyhoz:
— Édesem, megbocsáss, de nekem .. . férjemnek dolga vau. Ugy-e nem haragszol?
A fogorvosné ós valamennyien búcsúzkodtak és eltávoztak, egy szemrehányó pillantást vetve a közjegyzőre, aki némán ült az asztalnál kezeibe temetve fejét, mintha uem is tudta volna, hogy hol van és "hogy elrontotta a vendégek délután ját. Azután csöud lett és üresség, mert a házi asszony kikísértő vendégeit az előszobába.
Mikor a vendégek eltároltak, akkor > köt-jegyző felkelt és lesrófolta a villanyt, úgyhogy egész sötét lett a szobában. Most lehetett csak igazán éaz-lelui ezt a gouosz ós csúf időt, melyet az őst zúdított a várost*. Kinn kankánt táncolt a szél és az eső szakadt, ugy hogy a vendégek -- bár közel laktak — kéuytelouek voltak egy kocáit hozatui. Mig erre vártak, hirtelen belülről egy durraoás hallatszott.
A háziasszony ós a többiek rémülten rohantak vissza a szobába. A háziasszony az egyik vendég muffját tartotta a kezében. Mikor a villanyt felsrófolta, ez kiesett a kezéből és —■ mig minduyájau elszörnyedve, a rémületnek ajkukra fagyod kiáltásával álltak otl, kővé dermedten, a muff a közjegyző lábaihoz gurult, aki megüvegesedett szemekkel dőlt hátra a székeu, mig haláulékából fiissen, pirosan, vidáman szakadt ki a jó, sllrü, egészséges és ineleg vér. Kantua Istvta.
(Vág*)-
s
ZALAI KÖZLÖNY
JDLID8 29.
ia lenue ax állam állal fizetendő évi bór éa nagyobbak a táros által nyújtandó áldozatok a méntelep létesítése és fenntartása végett, akkor is bele kelleue mennie a városnak ebbe a vállalatba, mert a méntelep felállítása gazdaságilag és a jövőre vonatkozó olyan hasznokat rajt magában, melyek tán most még meg sem is becsülhetők. Annyi bizonyos, hogy Nagykanizsa ezáltal központjává lesz egész osomó szomszédos megyének és Horvátország egy jó részé nek. minek folytán a forgalomnak egy jeleutékony fellendülése várható. Bár elsősorban a gazdakőzönség látja az uj méntelepnek a hasznát, tényleg az utóbbi szeinpoutokból felfogva haszna lesz abból az egész városnak is. A méntelep helyének kiszemolését is a legszereucsésebbuek tartjuk. A Kossuth-tér tényleg az a része a városnak, ahol a legklrivóbbak az ellentétek, melyek az ott létesített modern ós szép park és az ezt köruyezó egy-két régies és ócska ház közt van. Most ez az ellentét el fog tűnni és a város egy szép, modern épülettel, a Kossüth-tér pedig egy nevezetességgel lesz gazdagabb. Annyi bizonyos, hogy ha a méntelep lelállittatik, Nagykuiiizsa neve az agrár Magyarország s az ál lat tény észt és körében kitüuó csengést fog felvenni.
A közgyűlés lefolyásáról a következő tudósítást közöljük:
A közgyűlésen mintegy hetven-nyolcvan képviselő jelent meg.
A közgyűlés d. u. 3-koi kezdődött, Vécsey Zsigmond polgármester elnöklete alatt.
Miután az elnöklő polgármester a nyolcat megnyitotta. a jegyzőkönyv hitelesítésével Hlau Ottó és Szaváry Sándor városi képviselőket hizta meg.
A tárgysorozat «lső pontját dr. Wlsssics Gyula a m. kir. közigazgatási bíróság elnöke köszönő levelének felolvasása képezte Nagykanizsa városa ugyanis abból az alkalomból, hogy Wlasaics hatvanadik évét betöltötte, gratulált közéletüuk e kimagasló egyéniségének, akit régi kapcsok fűznek Nagykanizsához A közigazgatási bíróság eluöke köszöuó levelében ezt irja:
„Mélyeu tisztelt Nagykanizsa város és mélyen tisztelt városi tanács."
.Fogadják legmélyebb hálám kifejezését azért a megemlékezésért, melyben engem hatva nádik születésnapom alkalmával ré.-zesitettek. Mi sem természetesebb, minthogy ahhoz a városhoz, bol fiatal éveimet töltöttem, engem meleg szere-tat kapcsol. Meglehetnek feltétlenül győződve, hogy a város fejlődését és előrehaladását a szivemen hordozom. Mert akik engem ismernek, tudják, hogy a legigazibb és legbensőbb örömöm az, hogyha Nagykanizsa városa fejlődik és virágzik. Fogadja mélyeu tisztelt polgármester ur, a tekintetes városi tanács és az egész város a legszívélyesebb üdvözletemet."
A levél éljeuzéssel fogadott felolvasása utáu az elnöklő polgármester a városi gyámpénztár és a hét éven felüli elhagyott gyermekek segélyalapéról szóló
1 1911. évi zárszámadást terjesztette elő. A számvizsgáló bizottság a számadást felülvizsgálta és ezt teljesen rendben valónak is találta. A kiskorúak teljes j vagyoua körülbelül 930 ezer koronát tesz ki. A felesleg, mely a követelésekkel nemben fennáll kétszázezer koronái is tul halad. A jelentést a városi közgyűlés egyhangúlag tudomásul vette.
A gyűlés tárgysorozatának harmadik pontját a méntelep felállítására vonatkozó szerződés és költségek beterjesztése képezte.
Az elnöklő polgái mester ismertette azokat a hosszas tárgyalásokat, melyeket már hónapok óta éppen ebben a kérdésben a minisztériummal folytatott. A méntelep számára a város a Kossuth Lajos-tér IÖ. számú házhelyet ajánlotta fel a vasúti töltés mellett. A miniszter elfogadta azt az ajánlatot, mely szerint h városnak oly nagyságú évi bórt — 12 700 koronát — tizet, amely ui összes értékek ós költségek 5%-At teszi ki A szerződés busz évre szól. Ismerteti az emelendő egyes épületek terveit. Külön lesz emeletes parancsnoki épület, tiszti lakosziály, ut udvar folé a legéuységnek külön ház. Hátul lesz sziutéu a huszonnyolc tenyészló számára berendezett vasbeton istálló. Külön jégverem, külön patkoló, külöu ásandó jnodem kut. Minderre a táros 2<)0,000 koronát irányzott elő. A megejtett versenytárgyalás eredményének felolvasása után — helybeli cég csupán egy: Szartory Oszkár cementgyár volt a pályázók kőit — bejelenti, hogy h városi tanács a legmegfelelőbbnek Bacsics és Kossák cég ajánlatát találja, ski a beionmuukák kivételével mintegy 150,000 koronáért vállalkozott az építésre. A vasbeton munkákat pedig Ast Kde és fia budapesti rég kapta meg.
Holfmaun Henrik csupán arra kéri a városi tanácsot. hogy a részlet munkáknál, amennyire csak lehetséges, előnyben részesítsék a helybeli iparosokat.
Ujváry Üézn és Darvas János felszólalásai, utáu dr. ltotli*child Géza figyelmezteti a közgyűlést, hogy minő előnyökkel jár egy ily méntelep felállítása, majd a kiskanizsai viszonyok miatt interpelláló | Hegedűs László utáu a közgyűlés egpangulag elfogadja Kperjessy (iábor indítványát, melyünk alapján egyhangúlag boszájárulnak a polgármester által előterjeszteti javaslatokhoz és oly érteJemben is határoznak e kérdésben.
Ezutáu tért át a közgyűlés a városház tatarozása végeit megUrlott versenytárgyalásokra.
Uiváry Géza kifogásolta azt. hogy nom versenytárgyalások utján, hanem felszólítások utján döntötték el hogy ki milyen munkát kapjon.
8zuknay építőmester és utána még több felszólaló a helybeli iparosság sérelmeit teszi szóvá. Nem tartja helyénvalónak, hogy a munkálatokat mindig idegen vállalkozóknak adják ki,
A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a tanács javaslatát, melyuek értelmében az épitó munkákat Hrioht Jenő, a festő munkákat Reisz Zsigmond, bádogos munkát Hermaun Józeel, a cserepes munkát
Reidinger Gyula végzi. Hssonlókép kiosztották a városházi boltok modernné alakításának a munkálatait i^
A közgyűlés későbbi folyamán apróbb jelentőségű ügyek kerültek határozat alá.
HÍREK.
Sirolin" Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüaögyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tíidÖV\'éSZ ellen.
— Gróf Batthyány Pálné ajándéka. Bezeródről írják, hogy a vallásosságáról és jótékonyságáról ismeretes Gróf Batthyány Pálné született Paliui Inkey Valéria őméltósága arannyal hímzett két díszes stólát ajándékozott a bezerédi templomnak, s egyet-egyet a padárinak 8 a gyUrűsiuek, — melyért hálás köszönetüket fejezik ki az illető egyházaknak vezetői. — Egyéb templomi diszitinénynken kivül a grófné uein négy, hanem tizennégy stólát is ajándékozott eddig a nagykapornaki és környékbeli egyházak számára, valamint stb. s mind olyan templomi szereket, melyeket 6 maga varrt és hímezett.
— A aikkaaató oaurgói poatatiaat. A Somogy vármegye értesülése szerint Nagykauizsáu letartóztatták a pályaudvaron Horváth Dánielt, aki Csurgón postatiszt volt és sikkasztott. Utána jártunk a dolognak és megállapítottuk, hogy laptársunk értesülése tévedésen alapszik, amennyiben a nagykanizsai rendórségeu mit sem tudnak az egész ügyről.
— A caerfőhegyi gyilkoa. Szántó József erdő-őrt, aki agyoulótte Mitli Jánost, mert orvvadá-szatun érte átszállították a nagykanizsai ügyészség fogházába. A vizsgálóbírói nyomozás ez Ügyben tuég folyamatban van.
— Vógaetea onónakázáa. Vasárnap délután tíz bélsvári fiu — akik közül a legidősebb 18 éves, a legfiatalabb 6 éves volt — Bélavár határában a Dráván csónakázott. Alig szabadult el a parttól a csónak hat-hét méternyire, hirtelen örvéuybe jutottak. A könnyű vízi jármű fölborult és h rajta ülők"\'mind a vízbe buktak. Hót fiuuak sikerült partra úszni, de a 1G éves Gelencsér István, a 13 éves Varga István ós a 7 éves Vaiga József a hullámokban lelték halálukat Holttestüket ínég nem tudták megtalálni.
— Hamia tiakoronáaok Tabon. A pénzhamisítások kisebb és nagyobb mértékben mindig előfordultak, de olyan gyakran talán még sohasem, mint az utóbbi időkben. Most is ilyen históriáról értesít bennünket tabi tudósítónk. Ugyauis a tabi állomáson tegnap egy ottani kureskedó az áruátvételuél hamis 10 korouás aranynyal fizetett. A pénztáros ugyanis észrevette, hogy az egyik 10 korouás arany a szokottnál jóval nehezebb. Jobban megnézve kitűnt, hogy az arany hamisítvány. Az aranyat lefoglalta és átadta a csendőrségnek. A hatóság most erólyeseu nyomozza a pénzhamisítókat.
— A caéplőgép áldozata. Bak Péter ger-dei lakos, motoros cséplőgépével dolgozott a faluban. Tegnapelőtt egyik etetője, Kertész István megakarta Állítani a motort, ámde tévedésből nem zárta el a benzinvezetó csövet, mire a benzin tovább folyt és fölgyülemlett nagyobb menuyiségben ugy, hogy a
99
JÜLIU8 29.
A L A I KÖZLÖNY
8
gyujtókészülékhoz ért és fölrobbaul. A szerencsétlen Kertésznek a robbauás az egész állát a szószoros értelmében lecsapta és fogait kitördelte. A súlyosan flérölt munkást a pécsi kórházba szállították, ahol tegnap meghalt.
— Zsebtolvaj. Lakatos Gyula uagybakónaki 15 éves cigányfiút a zalaegerszegi csendórórmeater a I. hó 93-én tartott zalaegerszegi országos vásár napján a rendőrségre előállította azért, mert Márkus Ferenc, Gelsei Péter, Halasi József és Tóth Lajos zalaegerszegi lakós 15—16 éves fiuk állítása szerint aznap délelőtt fél 11 óra tájban egy ismeretlen egyénnek a kabátja zsebéból egy kis pénzes erszényt, néhány korona aprópénzzel kivett és azt saját zsebébe csúsztatva, odébb állt. Később pedig ugyanez a cigányfiú a piacon ia zsebtolvajlást kísérleti meg, egy-két ember zsebébe belenyúlt, de üresen húzta ki a kezét. A zsebtolvaj fiút átadtuk a kir. járásbíróságnak, hol a fogházban várja ra»8t a tárgyalás napját.
— Kacsa, — amelyik kigyó. A nyári meleg csak megtermi a maga külön, speciális kis szeu-zációcskáit. Állandóan visszatérő alakja a hírlapi kacsának a kétfejh gyermek, a hatlábu borjú és a mázsás szőllőfürt. Jelenleg kigyóalakot öltött magára ez a proteuszléuyü kacsa, amint az alábbi hír mutatja, melyet egy vidéki lapból veszUnk ki:
— Kigyó a gyomorban. Különöa eset történt. Biga közelében egy faluban. Egy szolga, aki kint a mezőn dolgozott, ebéd után lednlt aludni és nemsokára Morpheus karjai között pihent, miközben azt álmodia, hogy egy forrás mellett heverész és annak friss vizét szürcsöli. Amikor egy idő múlva felébredt, különös nyomást érzett a gyomra téjékáu. Azonban nem tulajdonított nagy jelentőséget a dolognak, de később a fájdalom annyira erősödött, hogy már alig tudott megállni a lábán. Kocsin elvitték hát Rigába, ahol egy orvos megvizsgálta és azt a különös felfedezést telte, hogy a beteg egy élő ki gyót rejt a gyomrában. Az állal csak ugy kerülhetett a gyomorba, hogy a szájon keresztül besiklott, amikor a szolga aludt és akkor ennek a«. volt az érzése, hogy hideg vizet iszik. Az orvos intézkedésére azután a pácienst a rigai közkórházba szállították, hogy a kígyótól megszabadítsák.
— Halálos szunyogceipés. Pinterlcs György heresznyei lakóst a napokban az arcán megcsípte egy szúnyog. Pinterics arca a szúrás következtében feldagadt. Másnap Pinterics rosszul lett és rövid idő múlva iszonyú kiuok közölt meghalt. Megállapították, hogy a szereucsétlou ember halálát vérmérgeiés okozta.
— Bezárt templom. Az slsódoinborui róm. kalh. templom már régóta fenyegette a hivók életbiztonságát. Annyira düledező állapotban volt már régóta, hogy valóságos istenkísértés volt benne istenliszteletet tartani. A lehetetlen állapotnak most véget vetetlek. Valószínűleg feljelentés folytán mull szombaton megjelent Alsódomboruu a járás fószolga-birája az államépitészeti hivatal egyik mérnökével s a megejtett vizsgálat utáu a templomot hatóságilag becsukták. Azt mondják, hógy a bérmálásra való tekintetből jártak ily radikálisan, hogy általa egy esetleges nagy szerencsétlenségnek elejét vegyék.
— Pacsanak nem kell iskola. Viharoa hangulatban folyt le a napokbau Pacsán az iskola-széki gyűlés. Immár másodízben tagadta meg az iskolaépítést. De eddig sem .egyházi, sem a világi halóság semmi intézkedést nem telt. Az iskolaépítés megtagadásáuak a legfőbb oka a tagok művelődési készségének hiánya, meg a fösfénységig menő takarékosság. Most kiváucsiau várják az érdekelt körök-beu, mit fog tenni ebben az ügyben a közigazgatási bizottság és maga a közmivelésűgyi minisztérium.
— Egy öreg asszony meggyükolása. A napokban Gsököly községben meggyilkolták özv.
Korc 8ándornú jómódú gazdaasszouyt. A gyilkost napokig keresto a csendőrség, mig azután 8zigeti István csökölyi lakos, Szentes Islváu oltani plébáuos kocsisa személyében kiuyomozta és letartóztatta. A gyilkos kocsist már át is adlák a kaposvári kir. ügyészségnek, mely halált okozó súlyos testi sértés bűntette miatt állítja majd bírái elé. A gyilkosságra összeszólal kozás adott alkalmat, amikor is a kocsis elvadulva egy fejszével fejbe ütötte az öregasszonyt, ki azonnal meghalt.
— „Austung." Sopronból jeleutik: A New-yorki magyar-osztrák fókouzulátus a maga részére mini kábelsűrgönyoimet az „Austuug4 szót jegyeztette bo. Az érdekeltség jól teszi, ha a főkonzulátus- , hoz kábel utjáu intézett megkeresései alkalmával ki-[ zárólag az „Austeng" címet használja. A paritásos | helyzet ilyetén megállapításához nincs sok hozzáfűzni j valónk. Az Austung szó etimológiája világos: Aus-tria— L\'ngarn szavak első szótagjából van ez a legújabb szószüleméuy összerakva. l)e kérdezzük, miért kellett a uémel szót használui Magyarország megjelölésére ?
Sport.
Az Ikse győzelme Csáktornyán. Vasárnap délután az I. K. S. K. Csáktornyán mérkőzést tarlóit a Csáktornyái Ifjúsági Sportklubbal. A küzdelem az 1. K 8. K fényen gyózelmével végződött, amennyiben az eredmény 4 - 0 lett a kanizsai csapat javára. A játék lefolyásáról a következő tudósítást adjuk :
A meccs háromuegyod halkor kezdődött a csáktotnyal városliget városi pályáján. A játék első felében mindjárt látszott, hogy a kanizsai csapat nagy fölénnyel játszik. Gyönyörű berolwnásokat csinált n kani saiak részéről Róna ós Wagner és a támadások egymást kövelik n Csáktornyái kapu ellen, dacára ennek az első félidő 0:0 arányban végződött, minek oka laláu a pálya szokatlansága és rosszasága volt. A második télidőben a 6 percben lőtte az első gólt Péter Béla amelyei egymásután kötetett a második, harmadik és nogyedik. A mnsodilc félidóbeu a csák-tornyaiak már a pálya felén tul sem .tudtak jönni Hogy a vereség nágyobb nem lett, annak oka a kitűnő Csáktornyái kapuvédelem volt Az Ikse gyönyörű összjátékot produkált, kűlöuösen Péter Jenő, Wagner, Róna, Láng és főleg Schlesinger. Korner-arány 31:0 a kanizsaiak javára. A kanizsai kapusnak egyáltalában nem volt dolga, bele se rúgott talán a labdába. A bíró elfogultan és ügyetlenül vetette a játékot, például az első félidő csupán 27 percig tartott. A Csáktornyái csapat előkelően játszott, durvaságnak nyoma aein volt és kellő haladás mellett a Dunántúl egyik legfinomabb és legjobb csapatává válbatik
közgazdaság
tíabon&ttzlet
Nagyk.nlss., MM. Jnl. ■•.
Piaci árak:
Buza......1125
Rozs......9-15/9
Zab ...... . 8 75
Árpa..............8 76/9
Irodalom.
A Divat Újság mindeu hónapban kétszer
jelenik meg. BtőÜMtéll Ara risgyon olcsó: negyedévre pontún való szétküldéssel két korona huni fillér. Előfizetni legcélszerűbben a kiadóhivatalba intetett postautalványon lehet. A Divat ujaág kiadóhivatala lludapnaten, VIII. Rökk Szilárd-utca 1. atámu házban van.
1102/1012. végrh. atiui.
Árverési hirdetmény.
Aluliról! bírósági végrehajtó at 1881. éri LX. t.-oi. 102. §-a értelmében ftzeunel közhírré lanti, hogy a nagykanizsai kir. járAsbiióságuak 1911. évi V. 6H/1 számú vépzóati következtében Révész Qéza bpeali Ügyvéd állat képviselt Révai testvérek irodalmi intézel részvénytársaság javéra 02 kor. 20 flll. a jár. erejéig 1911. július hó 2fi én foganatoailott ktelégitéai végrehajtás utján felolfoglalt és 920 kor. becsalt szobabútoruk stb -hói álló ingóságok nyilvános árverésen eladatnak.
Mely árverésnek a nagykanizsai kir. járásbíróság 1911. évi V. 6.r»4/fi azáinu végzése folytán 62 kor. 20 fill. tókekövetelós s ennek 1910. évi január hó 1 napjától iáró &•/. kamatai, »/."/» *41\'6 dii eddig összesül! 33 kor. bíróilag már luegállapitotl költségek erejéig a netán űzetett összeg levonásával Ngvkanitsán (Osengeri-utoza 6. szára) leenló eszközlésére 1912. évi augusztus hó 2 napjának délelőtti e órája határidőül kitnzotik ós ahhoz a venni szándékozók oly megjegyzéssel hivatnak meg, hogy az érintett ingóságok az 1881. évi LX. törvénycikk 107. és 108. 8-a értelmében készpéut flzetés melleit, a legtöbbet ígérőnek becsáron alul is el fognak adatni. A mennyiben at elárverezendő ingóságokat\' mások is le- és felnlfoglaltalták és atokra kielégítési jogot nyertek volna, ezen árverés at 1881 : I.X. t.-c. 120. §-a és a vh. n 20 §-a értelmében etek javára is elrendeltetik. ,
Kelt Nagykanizsán, 1912. évi julius hé 17-én.
Mulaiilti Ijlru
kir. tlréiá,! vi,rika|té.
Az
Arany Koronához címzett vendégfogadó,
mely áll bárom vendég éa obedlószobából, öt utoai szobából, egy nagyteremból, mellette két ebódlószobából, szép hűvös nyári kertból, tekepályával, légszeszvilági-tással. két pinoéból, két istállóból, félszerból, nagy faházból, jégveremből, vendéglós lakásából, teljes berendezéssel, családi viszonyok miatt szabad kézből ®ladó. Alkuszok kizárva. — Bővebb felvilágosítással szolgál
Klauzer Károly tulajdonos, B E L 0 V A B.
4
Z A L A I KÖZLÖNY
JIXI08 aa.
Elektrotechnikai szakiskola
műszaki iskola az összes villamos művekben és gépépitészetben, laboratóriummal és műhelyekkel
Ponony, Széohenyi-utoa.
A beiratások szeptember hó 3-án kezdődnek mindazok számára, akik mint Elektrotechnikusok (üzem hivatalnokok) ohajlják magukat kiképezni (két év alatt) elméletileg és gyakorlatilag. — Felvétetnek: 14 évlöl 24 eves korig. Előképzettség : néhány közép-, polgári-, kereskedelmi, vagy felső ipariskola Tekintettel a villamos eróknok mindinkább növekvő értékesítése üzemi és világítási oélokra, valamint /egyészeli gyárakban való felhasználására, csak ajánlhatjuk, a t. c. szülők (és gyámok) figyelmébe, bogy fiaikat (gyámoltjaikal) ezen ép oly szép. mint nagy kilátású hivatásra kiképeztessék a fenti szakiskola behatásával. Jelentkezni lehet naponta Az igazgatóság bárkinek kívánatra prospektust ingyen küld és közelebbi adatokkal azonnal szolgál.
Az Igazg-atós-ig

FÜRDÓ
Déli vasút állomás
Vasas és iszaphóforrások 8-1— t.\'i0 0. Kangégyógykezelés. Hiitegvizkura. Szénsavas-, nap-és légfttrdók Rzabsiib.nl való fekvés. Mérsékelt árak. Prospektussal .-zolgél.
Pijiiliíigazgatóság Daruvár Slavnnia.

Kettes
líójyforrsi
Varasd-Töplitz
(Horvátország >
Vasút-, posta-, telefon- ós távirda-éllomás.
Uj gyégyszálloda vlllanyvilágitással, hírneves radioctiv tartalmú kénes hőforrás -f 58 (. \'.
Ajánlva: köszvény, csuz, és ischi.is atb-nét. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és bélbántalmaknál. Elektromos inasaagc. — Iszap-szénsavas és nupftirJók.
Egéaz éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák. Mesés környék Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
fürdűigazgotóság Fllrdőorvos Dr LOCHKKT J.
Hirdessen a „Zalai KSzlöny"-ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTKN AKAR VASAROLNI,
sujái tM\'tIrkóboii csduks/.ik.^ka vásárlás olőlt nwKt«kiiiii h
Budapesti Asztalos Ipartestület
vtMndksó^o uhut álló
BUÍORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
arinisarnokait. melyek a kővetkező h-lyeken vannak : VI I . József körút 28. sz. (liérkoosis-uica sarkán.) IV\'.. Kereiioihk-tere I. sz. (a királyi bérpalotahaii ) Ezen szóvetkezel az „Országin Központi Hitelszövetkezet* Ingja s ennek felügyelete alatt áll. Vásárlást kényszer teljesen kizárva. — SllUzcrtt moiturn lakberendezések.
Jutányos árak ! Szavatosság áru minőségéért
Ai áruoaaraokba kizárólag elsőrangú budapesti asztttloaok és kárpitosok dolgoznak.
Grammopnonok
es
helyszűke miatt olcsón kiárusittattnak
IFJ. WAJDITS JÓZSEF
hangszerkor eskedésében DOŰk tér 1-
Nyomatott a laptulajtloiios Ifj. W.vjdiu Ji/.i,tí könyviiyoinUjábtu Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.