Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
10.42 MB
2010-02-17 15:50:17
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1213
4213
Zalai Közlöny 1912. 087-094. szám november

Zalai Közlöny
Politikai lap
51. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

/
NAGYKANIZSA 191a NOVEMBER 4
51-IK ÉVFOLYAM. 87 SZÁM
HftTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■■iJilinlk héttőn íi ciltirliki*.
£lOfU«U»l árak: Egtii 4vr« 10 korona, ídlív.o 6 koron*, | NouyeJíYto 2 korona 00 Ali. — Egy** «*ám ár a 10 flll. j
K«l*lá» *i*(k«(ai6
Unnl/tn Iwtváa
Kiadja: • nxerkeittSiéi:.
Szirknztiiíi ii kiadóhivatal Diák-tár I
I *l*fon : 112. — Hlrdaláaak dljuabi* aaarlnt.
SZEMLE.
W l elmúlt hét steotáoíóját a városi köz-
ÍV gyűlés képeile befelé és a temető miudenizentek esti kivilágításával egybekötött ábitat kifelé. Mennyi fény, ragyogás és milyeu jnegbató! A földről száz apró lángocska libeg olŐ éa a szomorú, sérga levelű fik alatt az éjbe beleolvadó bágyadt fény, a slearinnak é< a hervadásnalc az a szomorú illata, olyan bánatoK éa finom ! A sirok utai telve emberekkel, sörgőforgó tömeg, h az egyik sirou egy kis gyermek Ol. Talán, inert elláradt, talán, mert gyászol. Nem lehel tudni. A temető főútvonalán egy vil[nuykörtéből összeállított kereszt ragyogott és a sok, kék, zöld, sárga, lila lámpásbuu kigyulladt a fény. Ilyen szomorúan és ünnepélyeseit nézett ki a temető halottak estélyén. A közgyűlés már aokkal kevésbé volt szomorú és még kevésbé ünnepélyes.
Helytelen városi politika.
NagykaniXka, nov. 4
H.
„/. tekinteten városi tanács gondoskodni fog arról, hogy a város belterületén lévő kihasználatlan területek a középosztály részére megnyittassanak ? ■ Szép I Mennyibe fog ez kerülni ? Arra nem méltóztatik gondolni? Azaz gondol a tanács erre is. mert tovább igy indokol: Hogy a/, utcanyitások a város közönségének kiadást ne okozzanak, foglalkozik a v. tanács a telek értékemelkedés — adó(betterment) behozatalával. Ez any-nyit jelent, hogy az itt megnyitandó lakások horribilisán drágák lesznek. Tessék most már tisztelt „középosztály" olcsó munkáslakáso-kat keresni.
Tessék csak megnézni, hogy a „középosztály" milyen lakásokban lakik a Király-utoáb&n, a Csengery-utca egyiiémelyik házában, vagy a város tulajdonát képezó cso-portházban. Persze, a város drága bérért lukakat bocsát a „középosztály" rendelkezésére s ugyanekkor egy ilyen koncileiáns ajánlatot visszautasít, azzal, hogy erre nincs szükség most.
Kedves uraim, ez a .most" a megölöje minden gazdasságoaságnak és baladásnak. Édes isíeneni. csak nem méltóztatik gondolni, hogy Nagykanizsa mához ötven évre is a kisszerüségnek oly kiáltó bizonyítékait fogja
mutatni mint ma? Azt méltóztatik gondolni, hogy Nagykanizsa megmarad ezen a szük körön belül, melyben most vau? Azt tetszik hinni, hogy idővel nem válik szükségessé ennek a mostani tervnek a megvalósítása, és azt tetszik hinni, hogy valamikor nevetni fognak, ugy mint a múltkori közgyűlésen nevettek, egy késóbbi Djváry Géza kijelentésén, hogy a Szentgyőrgyvári hegyen is lehetne utcát nyitni!? Tessék meggondolni, hol volt valamikor a Sugár ul és mindazok az utcák, melyek az utolsó félszázad alatt oly rohamosan épültek I Akkor majd. mikor drága pénzen kell kisajátítani, ha a mostani képviselők fognak határozni, sajnálkozni, ha pedig késóbbi nemzedék csodálkozni fognak azon a naivságon, mellyel egy ily oélszerü tervet sutba dobtak, mert a közérdek és a magánérdek egymással karöltve jártak.
Nem értjök, miért akarja a városi ta náos Kiskanizsát „megnyilani" ésmiképgon-gólja ezt keresztülvinni I ? Hiába van közigazgatásilag egybekapcsolva velünk Kiska nizsa, mégis csak külön község az, mert lakósai önálló gazdasági és társadalmi éle tet élnek.
A gazdasági együttélés, az együttélhetés leszi az egy-várost, nem pedig a térkép. A gazdasági szükséglet kell, hogy vezesse a városfejlesztést Azt pedig el nem lehol vitatni, hogy a Merkurgyár. a Sörgyár, a Pátria gyár. a vasúti állomás és műhelyek mind a tervezett, de csak terv maradt utca körül csoportosulnak. Ott kell a munkásnak tisztességes lakás. De minek Kiskanizsán munkáslakás I ? Hacsak a Principálisra nem akar vízimalmot építtetni a tekintetetes Tanács I
Miért volna ütban a temetó?
Miért ? Budapesten nem veszi-e körül a kerepesi-tömetót egy házóceán, nem robognak-e mellette vonatok és nem füstölögnek-e gyárak? Hát a halottak az élóket akadályoz zák meg a szabad terjeszkedésben? Ha a sétatér közelsége neru botránkoztatja meg a halotiak csöndes birodalmát, nem fogja azt háborítani, ha mellette uloa húzódik el.
Vagy olyan baj volna, ha a szegény emberek lakást találnának a tervezett uj városrészen?^ városi tanáos mondja: „Tisztviselők oda lakni nem mennek, csak a legszegényebb elem keresné fel"
Könyörgöm, olyan korszakban élünk, araikor a szegény éppen olyan létjogosult mint a gazdag. Igaz, hogy a mi áldemokrata közéletünkben, a városi képviselőtestület a maga egészében a burzsoát képviseli és a szegén; elemeknek ninos egy nagyváradi liozvány Jenőjük, aki szót emeljen érdekükben,
Emlékszünk egy nagyváradi városi közgyűlésre. A szooiálisták interpellálták meg a polgármestert, hogy miért késnek a városi munkáslakások felépítésével? Ott a város {legégetőbb problémája volt a munkás lakások felépítése, ott nem féltek attól, hogy a „szegény elemek egy helyre csoportosulnak, ott szivükön hordották, hogy a munkások becsületes lakást kapjanak. Mennyi kalauz, vasúti munkás, gyári munkás jönne lakni odal Mert — üjváry Géza ur — tessék elhinni, nem azért lakik az a szegény munkás Kiskanizsán, mert jól esik neki az a naponkénti séta, mit többször megtesz a Pátria pótká-végyártól Kiskauizsa végéig. Hanem azért, mert a városi lakás drága neki. Mert béréből nem tud négyszáz koronát fizetni, ameny-nyit egy kétszobás lakásért kérnek bent a városban, mert ninos, igen ninos annyi lakás, amennyi kellene. Üres lakás az van, de olosó lakás, az nincs.
A városi tanács jól tenné, ha egy kissé kevésbé irtóznék a „szociális" problémáktól. Ha egy városi tekintély uj lakást vesz fel, ki tudják kövezni az utcát, csatornázni tud nak, de amikor arról van szó, hogy munkás lakásokat kapjon a város, majdnem kétszáz négyszögöl ingyen területtel, akkor kiüt a közgyűlésből a káröröm: Azért se lesz ebből semmi I
Istenem, mindenki érdekből cselekszik.
De a közérdeket fel kell ismerni, és ha valaki olyan ajánlatot tesz. amely neki is kedvező, de a városnak háromszorosan az, azt agyonütni uieró kárörömből nem szabad.
Még valamit I Egy közigazgatási jogban olvastam az önkormányzati közigazgatásnak magánérdekként való felhasználására e gyér-dekes példát, mely Nagykanizsáról szólt. Az volt itt dokumentálva, hogy itt egy egész utoát. a Sugár-utat beljebb vették, mint ahogy a mérnöki tisztánlátás azt diktálta volna, tudniillik ugy, hogy a Osengery-ut folytatása
I
ZALAI lOSSLONY
5
NOVEMBER 4
lett volna, — at egyik: sarokház kedvéért.
Ki?, miért?, az nem tartozik ide,
Annyi tény, bog; mikor magánember jön egy nagy koncepciójú tervvel, azt azkcp-azissel, gúnnyal és kárörömmel fogadjak.
Háborús lavál.
Irta: VBRNER LÁSZLÓ.
A háború addig nem axilnlk mcj( »«I emberekre varáizaal lenni, mlg etiodá- I laloaal látnak benne; amíg be lem | látják, mennyire kfixönaégea dolog ei. | WILDE OSZKÁR.
A testileg lezüllött, lelkileg megégett cinikus! angol zsenije csodálatosau tudott néhány sióban nagy igazságokat mondani. At 6 fentebbi idézete valósággal vezércikk és csak nbbau különbözik az átlagos vezércikkektől, hogy nébáuy sióból áll és mégis többet mond, mint sok bosszú vezércikk. Csak uézzűk például est a balkáni háborúi 1 Megtisztítva csodálatos varázsától, ez a dolog mégis csak egy kis belő résea lopás, melyben a tolvaj nem átalja vérét is ontani. Otak nem akarjuk a komitácsik éa balkáni bandák hadviselését rendes badjáratuak látni és tisztelni. Elvégre a ornagocoknak is a maguk szempontjából igazuk van : A fekete hegyek országa kősziklából áll és ezen még a kecske is vékonyan legel. Már most megalakul a nemzeti inségoszlató bizottság, amelyet a helyi nyelvjárás komilácsikuak keresztelt. Ennek a bizottságnak fejlett erejű tagjai vaunak én kézimunkától ékes tűszóek meg van rakva pisztolyokkal és mordályokkal. Mikor már a kecskék is elfogynak ebben az országban, akkor a komitácsik meg kezdik működésöket, betörnek a jámbor törökre, elragadják, tehenét, kecskéjét, pénzecskéjét, — » lia aztán a török javai védelmében a koiuitácsikat atnugy törökösen ellátja: megszületik a mohamedánok féktelen vérengzésének vészkiáltása az európai sajtóban és a Balkán félszigeti elnyomott keresztények kínszenvedésének panasza betölti a világot. Gondoskodik erról az orosz is és pénzelj ez alarmi hírekért az európai nagy sajtót — de mi magyarok gondolkozzunk a törökökről emberségesebben. Elvégre nincs mit tagadnunk, hogy ez a lehanyatlott vitéz nemzet valami 800 esztendeig uralkodott mirajtunk. És ha a független magyarnak minden rabiga fáj, ellehet képzelni, hogy a török uralom sem volt ueki kedves I De hizonyo* dolog, hogy a mások véleményét, hitét, szokását és nyelvét tisztelő ur ueui adódott, mint a török. Meg vagyon irva ami okirattárunkban, mekkora nagy szabadéivüséggel viseleteit a török a meghódított magyarok hite, nyelve és szokáxa iránt. Hiszen éppen ez a mondjuk nembánomsága hozza magával, hogy vitézi telteinek semmi maradandó eredménye nincs: Nem (ud pacifikálni. Ha tudóit volna, ezek az inci-finci népecskék, akik rávetették rnoat magukat, régen a Szalum Alejkuinol viszonoznák. Lett volna osak a török olyan, mint régen a római, vagy mint jelenleg az angol hogy vau erély-lyel irtja a nemzeti hajtásokat, ott, ahol a lábát megvetette, — egységes, nagy világhódító nemzet maradt volna a török.
Ha pedig ezt Igy elhisszük, micsoda értelme vau az európai sajtót betöltő sirásnak a mohamedánok keresztény üldözéseiről ? Nincs annak semmi alapja. A török uem a jámbor keresztényt agyabu gyálja el, ragy szükség szerint lövi hasba, hanem a tolvajt, aki minden ok nélkül ^rout és javait rabolja Egész bizonyosok lehelOnt abbsn, hogy a kőin itácsi bandák állandó betörései nein az elfőj tolt imádság boszuállása volt hauem közönséges betöréses lopásé.
És mégis Petár király, Ferdinánd cár, Nikila
mester ós a kis görögség György névre hallgató ura hadi kiáltványában a szent háborút proklamálja. Az üldözött keresztény testvérekért tűegy a játék és ami a törököt égő gyűlölettel töltheti el aljaa ellenségei iránt, az az, hogy hazug jelszavakkal bontanak zászlót és megtévesztik Európát. Met hát ez a flegmatikusnak vélt laj érzelmi szálakon alakitia lelkivilágát. Azt hiszi a jámbor, hogy az európái közvélemény segít vsgy árthat nekik Semmit sem segit, semmit sem árthat. Itt begombolkozott üzleti felek vauuak é.t boltosok, nagyok és kicsik. Nagy az augol, az orosz, ezek a uagy alkuszok, ezek tángálják odalent a hadviselő feleket A kis szatócsok pedig a harcoló felek, de a kik ebből az üzletből szintéi} ki akarják venni a maguk részét. Mert üzlet az egész. Az üzletük pedig nincs rokonszenv meg ellenszenv, csak — — haszon.
Nagy Samu távozása.
Nagykanissa, nov 4.
Egyszerűen szeretnek buosut venni Nagy Samutól, oly egyszerűen, mint amily egyszerűek lényének megnyilvánulásai és őszinték Írásai. Eogem ószinte szeretet fűz Nagy 8amuboz, ki ellen annyi ellenséges sor jelent meg e lap hasábjaiu. Ugy áll előttem alakja minden keresettség és póz nélkül való lénye, mint e#y modern Diogeues. aki a maga mindent megértő semmibevevése vei tornny magasságban áll a piszkos mindeunapi élet felelt és — vezércikket ir a villamos világításról. Aki belelát az élet velejébe, aki .nár végig járta az életnek azt az iskoláját, mely minden embernél elébb vezeti el a magyar újságírót annak az igazságnak, az élet rejtélyének meglátására, hogy minden miudegy. Vnuitas, vanila-tuin vanitaa és aki — amikor az életnek ezen saisl leple feliáiul előtte — dörgedelmes kortescikkeket ir. Aki a maga irói differenciálódást váró lelkével novellisztikus álmok édea béklyóit hordja lelkében — és ugyauekkor felveszi a pesti telefont és leírja a kutyanyelvre, hogy : Sűrgöuyprognozis, keleten csapadék léuyegteleu hó változással.
Most hogy Nagy Samu távozik és pedig a fővárosba, a Budapesti Hírlaphoz, miut politikai pub-lioiaia, ez a hír a legkevésbbé sem lepett meg. Ugy vettem mint a tehelaég egy egyszerű inkarnációját, miul egy igen-igen megérdemelt sorsnak bekövelke zé«é|, körülbelül ugyanúgy, mint mikor egy ériékes képel giudag és díszes arany rámába helyezuek el. Régen tudom, hogy nekem, akitől semmi sem áll távolabb miul a bizantiuizmus, s akinek semmi sem nehezebb, miut mások érdemének és értékének beis-ismerése, be kell látnom, hogy Nagy Samu mint újságíró ugy ál) a vidéki hírlapirodalom felett mint a tíaurizánkár. ügy van — sokak elölt furcsa — ebben az egy esetben, hogy egyszer igazán a tehetség jutott érvényesüléshez. A Budapesti Hírlap, Magyarországnak métier tekintetében eM lapja minden 1 protekció, minden befolyás nélkül a tehetségnek nyi-, tolta meg hasábjait, melyeket bevenni Bizánc érckapuinál is nehezebb. Csak az, akinek tehetsége oly izmos mint a Botond karja, vághat rést magának rajtuk. Az élet nagy megértője, — ezt talán senki-sem tudja róla — eunél a ml nyomorúságos életünknél egy szebb tavasznak rajongója az alatt az éviized alalt, melyet Nagykanizsán harcolt meg, ar. újságírói toll egy olyan mflvészévé fejlődött és a stílusnak olyan mesterévé desztillálódolt, mely talán megvigasztalhatja, ha ugyan vigasz ez, azért a lelki depresszióéri, melyen minden újságírónak és azért a szívbéli anarchiáért, melyen minden magyar ujság-iróuak keresztül kell mennie.
Én egészen tisztán lálom magam előtt a magyar kulturátUuságrak azt a szomorú Gobisivatagát,
melynek az újság az ii*ánytű|<i. Mert én azt hiszem z közönség uem ismeri a tolluak ezt a hátorkezü é* félelmelesen éles éllel való forgatóját, aki ugy távozik tőlünk, hogy tizesztendő fársdaágos éa véres — de a vér a mások téré volt-munkáját hagyja mag» után, mely igazi honfoglalás voll
Lapot csiuált és ,yt«t tört a betűnek Nagykanizsa legszélesebb rétegeiben Felfogás dolgábau sok lekiutet-ben vagyok antipódusa Nagykanizsa első (nemcsak időrendben első) újságírójának. d&azt a kulturmuukát, melyet végzeit, többre értékelem, miut miudeu mást. ami szemem elölt történt Kanizsán. Hogy sokan féltek tőle. ós hogy soknak keserű lesz a szájaize. ha arra a verve-re gondol, mely a Nagy Samu tollát lendítette: az csak elsörendüségének bizonyítéka.
Talán nem is tartoznék ide, de én ismerem lényének azt az oldalát, melynek fentebb próbáltam halvány vázát adni. És most, mikor buo»ut mondok neki, aki a tanítóm volt az ujságirásbsu, nem tudom elűzni magamtól ezt a képet. Mégis megértem hogy tuikáp less harcos újságírás az. mi tiszta irodalom leglénjegileg. 8 megértem, hogy miként ama tizeukét kómivesek is vérrel építették Déva várát, az újság-irodalom megteremtéséhez is vér kell mindenütt.
8 most mikor a pályája egy merész ívben lendül felfelé, azzal a tudattal veszek tőle bucsut. hogy istenemre nem sajnálnám, ha a vér az enyém lett volna, mert uraim : E< kultur inunka voll I KANIZSA ISTVÁN
HÍREK.
— Személyi hlr. Hazay Samu báré hunra-delmi miniszter, Klohucsár honvédelmi fópnraneinok társaságában a múlt héten ItnlaegerssoKeii |árt és megtekintette a város uj kastáruyáiántk terveit. A másfél millión kastárnya építését tavasszal kezdik i lakosság délben az elutaló minisztert ováoiókbau rá-stesi lette a pályaudvaron.
... Etjegyzéa. Hppinger Izsó veszprémi kerss-kedó f. hó 3-án eljegyezte Kertest Gizikét, Kertén József Igazgatónak, lapunk volt felelős szerktsitfijé-uek leányát
— Téli munkarend a vároaháaán. A városházán niosl hozták be a teli munkarendet, uyolc órá\'ól délitlAui kettóig.
— Segódjegyaői állán betóltéoe. á nagi-kámzsái járáa fószolgnbirájsj Zalavármegye sormíw kör|egyzóségében rendszeresített sejtédjegyzói állásra pályázatot hirdet. A segédjegytói állás javadalmazási; 1000 korona. Pályázók képesítésüket, valamint alksl-mutatásukat uj igazoló okmáuyaikkal felszerelt kérvényeiket folyó évi november hó 3-ig uyujtotlák b*. A választások folyó évi november hó ö-éu délután 8 órakor a sorinási kóriegyzói irodában lest megtartva.
— Uj államvaauti vonalak. A kormán) fontos vasútvonalak kiépítését vette leribe. Krre vonatkozólag s kereskedelmi miniszter a következést jelenti: CJ voualsk elóinuukátalairi és lervezé-ére 100,090 K-i irányoztam oló. Kísérendő állami érdek-usk tartom ugyanis, hogy az államvasulak inti ll(H; Zalának szerves kiegészítésére ezolitáló olyan vaim-vonalak mialóbbi kidpiléaéról gondoskodjam. tn.\'!j«\' a ntgy forgalom irányában mutalkoió éa az «\'• azempouljából hátrányosan értett héztgok hatólláiír\' alkalmasak és tiukségetek. Ilyeuek legelnó torliin ■ budapest—rállkai és it iiudapesi —ksssai vonslsknit tiudapesti-uarcbegiji íóvonallal való közvetlen »>"\'•" köttetésire siolgáló váe— hatvani vaeulvoual. Hj*» továbbá a Báttasiéklól Mobácsou át Barauyavár -M-monostorig vezetó elsörsngu álliravasuti fóvootl, "»>.<. a Uottuiávul való forgalmunkban a legrövidebb ni-
r 1
NOVEMBER 4
ZALAI K Ö \'/, I. Ö N V
3
irányt fogj* a kereskedelmi forgalouiuak magnyilni. Ál engedélyezni kéri lOll,üOu K l az ilj voualak, ini|l i\'OitiR elaősorbau az emiitolt két vonal lannlmá-uyozására. nyomjalzéaére és lervezéaére kívánom fordítani, ugj, hogy a kész H6.uunUI.lok alapján az építés végrehajtására a legközelebbi években javallatot lebeisek.
— Sport. A Zalai K öltönynek Hudijiestrúl Uvi.aloizák: At oaalrák Válogitollak éa a ...agyar válogatottak tegnapi mérkőzésén mintegy hatmlncz-ezer néző jalsKt meg A magyar csapat löléoye rögtön kitűnt. Eredmény 4: tl a magyarok javára, fél-idó ? ■■ 0- A gólokat Scblosser (kolt6l), Boduár, Pa-iiki lőtték. —
— Bgy Ifjú halála. A baléi s2ouiorusága kvtszereaeu fái az élőkuek akkor, amikor egy remények tavaszén illó életet kaszál le. Fájdalommal értesül mindenki arról, bogy tegnap délelótt meghalt szülei lakiaiu Beck Ede, huszonhárom éves, szép reiuéuyekre jojositó életeoek üde fiatalságában. Nagykanizsa fiatalságának miudeu ugj. iamerte a derék, élelleljes és csupakedv fiatalember!, akit Nagykanizsa legnagyobb réme, a tűdövész ragadott el szép retné nyekre jogosító pályája elején. A rettenetes kóf megtérte az uróa fiatal embert, a akinek soha semmi baja sem volt, raoat rettenetes szeuredésektől váltotta meg a halál. Lesújtott családja iránt általános a részvét. —
— Miért nem sikerül a repülés Nagy
kunissán? 8ok.t boszaokodtunk már azon, miért nem sikerült egyetlen repülés sem Nagykanizsán. Most végre Dohos István, a fiatal pilóta, ki péuteken ujabb felszállást tett, mely leeséssel végződött, rájött arra, bogy a katonai gyakorló téren nem is aikerül het felszállás.
A már többször részletezett bibákon kivul a katonarét éazakkeleli vége folé ugyanis egy örvény-szem légáramlat vau, melyet a rét nedvessége okozhat.. A levegó ugy kavaiog itt, mint a vili örvény. Ezt .légüres térnek- uevezik a magyar repülők, akik a rikoai téren ia tapasztaltak ilyesmit. Emiatt tört el kétszer a légcsavarja Dobosnak, ki most más téren lóg felszállást próbálni.
— A.Mabásaat tanfolyam záróvizsgája
Igen nemei közcélt szolgált a nagykanizsai
ipartestület és aunak érdemes vezetősége, amikor 4 héttel ezelőtt ingyen engedte át az ipartestület olvasó termét az I pozsonyi szabászali szakiskola tulajdonosénak Dreclialer Dezsőnek, meri azzal alkalom uyilt olyan ipari tanfolyam hallgstisirs, ami más-kolóubeu városunkban hiányzik.
M. délután \'/,5 órakor volt a vizsgája e hasznos tanfolyamnak, melynek uegyven buulója volt.
A vizsga sorrendje a következő volt; 1 Mértékvétel. Bemutatta Bognár M. Model : Béli Böske volt. ti. A divat fejlődése Magyarországou, előadta: Hülter Auua. 3. Verseuyrajz. 4. A divat a magyarországi vidéki virosokt.au. Elóadla: Filipi.tics Irén. !>. Oklevél kiosztás.
— Szlovén izgatás a vendvidéken Alsó-leudváról jelentik : Az alsólendvai ea muraszombat, járásban .uár régóta izgatás folyik a magy.raág ellen. Muraszombatban «z intelligencia közadakuzáaából nagyobb összeg gytlll össze egy magyar középiskola létesítésére. A muraazomhatiak már a minisztérium-
ban is kérelmezték az iekola létesítését Moat köz- a magyar ujaigiris kitűnőségei Példányszáma amerikai vnllei.nl a haté. meiielt, szlovén földön, Muraszom- ujságsiker: I&&.UOO példány usponkiut. Kgy azáu. haltól alig pár kilométerre Vernsee faluba., a szláv t; (liléi- Klófizeléai ár: egy évre ltí korona, félévre iskolatestvér kezdeményezésére hamarosan hozzáfog- tí, negyedévre 4 korona 50 fillér, egy hónapra 1 tak egy szlovén gimnázium építéséhez, melyet ...ár a korona tio fillér. Mindeu jó magyar fiseasen elő A jövó évben meg is akarnak uyilani A azlovéu ér-1 Nap-ra 1
zelmQ papok fauatizéliák a magyar érzelmű vendeket — Valóban finom Ízléssel a okosan ezer-
olyannyira, hogy löbb inursszotnhaljárá.si körjegyzőség j keeztetl számit néztük át e héten Tulsek Anua képea területéről naponkint szémosau mennek át a határ hetilapjának, a .Magyar Lányok\'-nak. Kz nemcaak szili Veri.seehe a azlovéu iskolaépítéshez ingyen azol- szórakoztató, nemcsak irodalmi színvonalon áll. banera gáltatuí kézi éa igás napszámul A magyar iulelli- változatosságával igen sokféle közleményével igazolja gencia nagy aggódással uézi a szlnvéu izgatás vesze-; azt a szerelet, uiellyel a lapot a magyar lányok fo-delmea munkáját s minden erejével azon vau, bogy gadték Sok hasznos tudnivaló, társadalmi rajz, ezen-megvalósíthassa u muraszombati középiskola eszméjét! kivQI számos illusztráció teszi ezt a lapot a fiatal éa igy egyeosulyozhássa a vem-eei szlovén gimuáziu.u \' hölgyek kedvencévé a gazdag szépirodalmi réazeu magyarellenes haláaát. kívül. Előfizetési ár. negyedévre 3 korona. Ki.dóbi-
— A takarmánypiacról. Az elmúlt béteu . va\'als Budapeat VI Audráasy-ut 16. szám, mngkereakedeleiubeu valamely lényegesebb motianat | uem igen lordult elő Tagadhatatlan.-bogy vörösbe-ívt.uag iráni az érdeklődés élénk, de ameuuyiheu termelők részérói ^jáulalok csak igen /véren érkeznek, uem esővert minőségek pedig csak elvétve ferdülnek elő, a tulajdonosok kéaóbb magasabb árakat remeinek elérhetni és annálfogva csak kevés űtlelkúiea történi A vidéki kar telikötések a bevásárlásoknál, melyekről j mull heti tudósilásuiikb.n említést tettünk már határozottabb alakot öltöttek, minek folytáu a termelők j csakis saját érdekükben cselekszenek, ha áruikat a budapesti piacru hozzák. Luoeruamag Az Ozlo e cikkben főleg a szeptemberi esőzés hátrányos be folyása alatt éli. meri tagadhatatlan, hogy a kedve- j zótleu időben beállott esózéa a főleg hazánkba.. ,
Agyonlőtte, mert pervesztes lett
mutatkozoll kedvező terinéakilálésl csökkentette ée i ^ |() liarauoaa
Uflt minőségileg, juint memiyiaégileg károkat okozott, i, , . .. ,i
de az ia bizonyos, hogy nz ld-1 luc«.na,..agloriné» i\'""""P"™\' ""olyílag nagyon neneztell. naragta Európában, fóleg Olaazorazágbau az előrelátható azltk sehogy sem tudóit csillapodni s azért elhalározla, léglelnek teljese., maglóiéit és ez okból kifolyólag l.ogy leazámol Oeoarkóvll Május elsején az egyik alig re.nélhelók magllabl. árak. F oh é r h e r e m ag- kiséleidi korcsmában űlt-Oeearkó többed magával és l.au az üzlet igeu ciendei, az árkövetelések sokkal, iddo ih UílMÍC8 beküldőn érte. kihivitta a koros.na
- Eakttdtazéki tárgyalá». —
- Saját tHdosilótáM. —
Naiyk.nizs., i. ov. 4 A falu által szolgáltatni! büutetlek legnagyobb részét szándékos emberölés, gyilkosság és a brutális bűntények sorozata teszi. Klek közül tárgyalt egyet . mai esküdtszék.
Levacsics Mihály kiaélesdi földmives, már rég-
volt Cecarkó Jánosnak, akire egy
sz.\'puka eddig alig lelt ajánl.a miért ia mágaa árak várhatók ebben. Néhány tétel a ler.uoló illo-ináiáu lcio—1811 korona árhau lett vásárolva. Muhar éa bükköny mint eddig ia. igen csendes irányzatú, üzletkötésre t.e.u igen került aor. Balla-e i in iránt az érdeklődés élénk volna, de ajiulalok eddig netn igeu érkeztek ebből.
— Máv. üületveaetÖBég Pécsett. A kereskedelmi miniszter tárcája költségvetésének iudokolásá-ban bejelenti, bogy Pécsett ty államvaauti üzletvezetésig log felállilBltatui. Az üzletvezetOaégi épület céljaira P.-fla városi ingyen telket éi 100.000 K., készpénz bozzéjárulást szavazott meg. A kereskedőim miniszter ezeukivül az éplléai költségek fedevéaére iz 1919 évi költségvetésben ellő részletkéut 300.000 koronát Állított be.
— Ab .Edison- mozgófényképsziuházbau béllőu és kedden igen érdekes éa Uuulsagoa "műsor leaz bemutatva, melyből kiemeljük .A atokbol.ni oli.upiád-ot. Nagy aport elóadáa. több felvonásban éa még löbb igeu érdekes kép lesz bemutatva, melyre felhívjuk olvaaóluk szives figyelmét.
_ A NAP a magyar ujságirás szenzációja Tessék clolviani éa feltétlenül meggyőződik róla, aminthogy tzounal konstatálni lógja azt is, hogy A Nap a magyar közóuaég legkedvesebb lapja. A 48-as eszmék és a magyar uemzeti törekvések egyetlen lii ée törhetetlen azószéló|a. Fö.zerkoaztó: Braun Siudor. Dr. Hajdú Miklós társszerkesztő. Muukatirasi:
Az ügyészség szándékos emberölés rnialt tartóztatta le Levacsicsot a ugyanezen alapon emelt elieue
vádat
A mai tárgyaláson Kenedy Imre ilnökölt, a vádat hegyeshalmi Fiacher Imre dr. kir. ügyész, a védelmet dr. llród Tivadar látta el.
A vádlott tagadta liftuSs voltát éa azl állitottl, bogy csak önvédelemből basinálli fegyverét Oecarkó elleu, aki balalmas, ölea ember létére ól megtámadta.
A nagyszámú tanuk azonban elieue vallottak és bebiiotiyoaodoll, hogy Levaoaice kötekedő, veazekedó ember volt és az eddigiek alapján alinle kétségtelen Levicsics bűnössége.
Délulán került ■ sor > vádbeizédre éa i védő-beszédlére, mig íz Ítélet a késő délutáni, vigy esik az esti órákbau várható.
^KOTILLONOK®
dus választókban
jutányos árban kaphaío
Ifj. Wajdits Józsefnél. J
JÍOVRMMB t
Kimi lyójjforrái
Varasd-Töplitz
(Horvátország i
Vasul-, posta-, telefon- és Uvlpda-állomáa.
Uj gyógyszállója villanyvilágítással, hirncves radiuetiv tartalmú kénes hőforrás ? 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb -nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és bclbúntalmaknal. Klektromos massage. — Iszap-szénsavas és mipfürdók.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Dj szállodáit. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
~ fUrdőigazgutóság. Fürdőorvos Dr LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai Kfizlr;ny"-ben.
4A7 BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cwlekdzik, lm vásárlás elölt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BU ÍORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
áruosarnokait, melyek a kővetkező helyeken vannak : VIH . József-kérut 28. sz. (Bérkoosis-utoa sarkán.) IV.. Ferenolek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában.) Kzt\'lt szövetkezet u .Országos Központi Hitelszövetkezet" tagja s euiK\'k felügyelet* alatt áll.
Váaárlási kánynzci uljaacn kivárva. - .SÚlaicrQ módéin lakbeiendciúsck.
Jutányos árak I Szavatosság áru minőségéért
As áruoaaruokba ktaárdtaff elsőrangú budapesti assUloaok és kárpitosok dolgosnak.
helyszűke miatt olcsón kiárusittatnak
ITJ. WAJDITS JÓZSEF hanguzerkereskedeaeben jj uii.L 1
Nyomatott a laptulajdonua Ifj. Wajdiu JA/.W kftuyvnyoiű\'Hjiibui Nagylranizsin.
! K A\'N
NAGYKANIZSA 191a NOVEMBER 7.
51 IK EVKOLYAM 88 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
• ■llllllllk hétfőn il csütörtökön.
^VAJIcaUal Arak: 4»ro 10 korona, Í«l6vre 6 korona. \'
2 korona 60 flll. — Egyaa asám ára 10 (111. ,
KaUlói sce>k«att.S K»OIH« IMIvhu
Kiadja /erke««.(£>é{.
Szirkisztösig ét kiadóhivatal Diák-tér 1
I aU\'op : 112 - MlrdoUaak dljaiabta aiarlnl.
SZEiMLE.
1 meg:, mert már kilenc óra volt, ehelyett be kelleti\' érnünk a pompás autóval, moly igaián remeke az
.i- I
TrTfUzó nagyherceg? Hallotta már valaki, I bogy Nagykanizsán utazó nagyherceg %£) fordult rneg. Pedig ugy van, bogy a napokban leeudó valódi orosz nagyhercegek utaztak Nagykanizsán keresztül. Vasárnap este a Korona kávébálban Olt az egyik sarokban egy lelógó bajszú, oroszos sQvegü, de élénk szemQ idegen Hogy idegen, mindjárt látszott róla. óly élénken nézte az elótte folyó biliárdpártit, a szemei oly élénkek voltak, hogy e sorok Írója nem is csodálkozott, mikor bemutatko zására az idegen hamisítatlan francia nyelven felelt és uagy bóbeszédüséggel kezdte mesélni, hogy ó egy vslódi párisién, egyúttal soffór, most jönnek Párizs-bél. Milánon, Veronán keresztül s holnap meuiiek Hudapesteu át egyenesen Moszkvába. Ennek már fele se tréfál Ki a gazdája? Mihály nagyherceg lia és leánya, kik körutazást tesznek autón nevelőikkel s most mennek haza az apjukhoz. A kis muszka-fran-cia soffór azuláu azt kezdte mesélni, hogy mily komiszak az utak, hogy végig az osztrák ország utak térdig éró sárral vannak borítva Megszerettük volna tüdői közelebbről, ki az a „Mihály nagyherceg", de de azt nem tudta vagy nem akarta megmondani a francia. Csak azt hajtogatta: Le gr&nd-duo Michel. A cáruak kétség kivQl rokonait sem látogathattuk
autogyáriparnsk. A vendégek, ukik épp oly misztikusak mint előkelők voltak, másnap-tovább utaztak. | A Koroua vendégkönyvében csak euuyi áll: Ritter von Levadinszky mit soiuer Hebwester, a?ni nyilvánvalóan álnév.
Tüdővész.
N.gykamzM, nov 7.
(.K. i.) Lapunk olvasóközönségének szíves elnézésével mégegyszer ehhez a talán már a hosszas isiuéllésok folytán unalmassá váló témához nyulunk: nem tehetünk róla, bár ne tartanák a mi szomorú közhigiénai viszonyaink állandó napirenden, bár sohase hallanók ennek a rettenetes nemzetpusztitó kórnak áldatlan nevét, bár uiég fairből se isiuernók ezt a rettenetes kórt, mely sáppadtra képes zölditeni a hipokondriától legtávolabb álló ember aroát is, amint közvetlen közelében érzi, vagy véli érezni az egyiptomi csapá-sok legborzalmasabbjának siárnyasuhogását I MegnevezhetetlenQl nagy azoknak a száma, akiket tóIQnk elragad ez a gonosz
es alattomos kór. Hányszor ragad el ez a * betegség egy-egy derék és kedves fiatalembert, akinek soha semmiféle baja sem volt. egész életében, akinek usaládjában a gúmókórt még csak liirból is alig ismerik! Hányszor látunk Nagykanizsa utcáin a lassan óló gQmókórtól összeaszott asszonyokat, ainint botra támaszkodva, köhécselnek és ballagnak amig az életük birjal Hányszor halljuk meg egy-egy kedves barátunkról, aki inakkegegészségesea járta Kanizsát és szitta magába annak igazán maláriás — láz — szerűen langyos, beteg levegőjét, hogy kénytelen volt szanatóriumba feküdni, mert ót is kikezdte a tüdóvésil Hányszor fordul hozzánk egy-egy pajtásunk, aki ha cinikus, lemondóan szól: [Barátom, bennem van már a Kooh-féle találmány I Ha mclunkólikus, könnyekkel a szemében mondja : Végetii van! Ha szangvinikus kedély, szörnyű kétségbeesésben panaszkodik az ég elleu a meg nem érdemelt sors miatt!
Ne ismételjük most azokat a panaszokat\' melyekkel a hiányos prevenció luiatt már évek óta könyörögjük tele a hatóságon fillé^. ,Hagyjuk el most azt a megbotránkozást, melye
Irgalom.
— Paul Andrien Scahyó -
Elegáns vendéglőben ebédeltek. Csinált virágok mögött magyar cigányok játszottak édesbús nótákat. A mailre diioteluek uagy hasa volt A pincérek zajtalanul és csendesen szolgáltak ki. Olara pedig íeu-tartotta prémjeit. mert még csak május volt s az idő hQvös.
Auguste úrra mély benyomást tett mindez. Nem szokott hozzá ehhez a nagy fényűzéshez. A kis le-bujban, a hol reudesen étkezni szokott, kevesebbe került az ebéd. de azért nem ez a tulkiadás izgatta. Mikor az ember lóversenyen százkétezer frankot uyert, megengedheti magának ezt a kis külön kiadás\'. Nem, a mi nyugtalanította, az Olara volt .
Nagystílű asszony volt s kissé merev arcélének haját Ügyelte meg. A nélkül is ragyogó szemeiuek lüzét még emelte az alájuk rajzolt fekete vonás, s ajkának festett pirosságát megőrizte olyképpen, hogy az ételeket egyenesen a fogai közé dugta Nem ivott, fc voli egyik legsarkalatosabb pontja kifogástalan voltának.
És Augu8tenak uígyon tetszeti ez a Olara.
Nem merte neki megmondaui, mert valamikor együtt dolgoztak, s mjkor újra találkoztak együit. ez a játékteremben törtónt. De a cigáuyok zenéje tüzelie a vérét s azt gondolta, hogy jó lenne a napot az ó karjaiban végezni be. Nagyon tisztavonaluak voltaké karok, s karkötő nem torzította el alakjukat.
Az ebéd nagyszerű volt. De ö neki csak e ki-rályuói Olara számára voltak szemei.
— Szereti azt az életmódot, a mit most folytat? — kérdezte tőle alázatosan.
Olar-t olyan mozdulatot tett. mely vállának tökéletességét érvéuyre juttatta.
— Őszintén szólva, igeu — mondta. — Vaujuk asszonyok, a kik ha találkozuak oly valakivel, a ki ezt ugy kívánná, kijelemik, hogy megbáuták ösz-szes bűneiket s visszakívánkoznak a polgári életbe, auyjuk mellé. Én nem ezek közül való vagyok. Engemet szörnyen untatott az az idő. a mikor együtt dolgoztunk. Ugyebár, egy temotkuzési vállalat ügynökségébe az özvegy iérfiak nem kezdhetik azzal, hogy a pénzlárosnővel kacér kódjának. Ha sajnálták a felségüket, akkor ez még igeu korán leuue. Ha nem sajnállak, akkor a lelkifurdalás nem engedi. En bizonyos fizikai előnyökkel rendelkeztem, miért ne kamatoztattam volna azokat? Parlagou hevertetni azt, a mi egyedüli vagyonom, uagy hülyeség lett volna tőlem.
— Igaz — szólt Auguste ur, minden meggyőződés aélkOl.
— Így hát erre az utra tértem A fÓ e hivatásban. hogy az einber l« uo igya magát és hogy ne szeressen senkit igazán. így értem el sikereimet.
Ez a megjegyzés ellenvetést hívott ki az Auguste ur részéről.
— A mi az italt illeti. — szólt — ahbau egyetértek kegyeddel. De a mi a szerelmet illeti...
Na, Olara, mondja, igazán azt hiszi, hogy lehetséges szerelem nélkül élni ?
Nyugtalanul tekintett rá.
De ő neki megállapodott nézetei voltak e te. kintiben
— Kedvesem. — szólt — a szerelem mindennek a vége, olyan, mint ha az ember nlkóllvéu a kamatokat, a tőkéjét fogyasztja. Késóbt), nem mondom, a mikor már bizonyos jólétre tettem szert, a mikor szép kis falusi házam és kertem vau, földekkel körülvéve. De a inig az ember dolgozik, uem szabad a szivét lekötnie. Másképp az einber sohase szerez vagyont így kicsikém, neked se szabad ostobaságot elkövetned. Ma reggel húsz frauk volt a zsebedben, ma este már százezer vau. Ha szemeket vágsz valamelyik asszonyra, akkor nem érsz egy fabatkát sem. Ha ellenben minden gyeugesóg nélkül tovább játszol a lóversenyen, egy hóuap alatt két milliód lehet.
Augustenak hízelgett e beszéd s elmosolyodott.
— Oh, két millió. Maga túloz, Olara I Én már azzal is megelégszem, a mit ma kerestem.
fts halkabban hozzátette:
— Es szeretnék valamit élvezui is belőle...
Olara ugy tett, mintha nem hatlaná. Egy piu-
cér likőröket hozott, de ó nem ivott. Már a keztyü-jét húzta.
— Oaak uem akar elmenni még? — kérdezte Auguste aggodalmasan. «
0 egyszerűen felelte:
— De igen, kedvesem. Egy kis Louis-le-Grang
I
ZALAI KÖXLÖNÍ
NOVKMBBB 7.
& Nagykanizsa város rendeleti tanionu minősége oly hihetetlennek tantét fel. Ne mondjuk el most újra. hogy söpör a utoasepró öntözés nélkül, hogy a higiénikus, emberhez méltó viselkedés Uorus Tamás utópiája a korsón és kaposolt részein, hogy közömbösséggel haladunk el szenvedő embertársaink mellett, mindaddig mig a nemezis utói nem ér és sajátunkat nem rabolja el a Güinókór óntélió-ságit.
Rettentő nagvur, sárga Tuberkulózis, most hadat izendnk neked! Már nagyon is elhatalmasodtál rajiunk és nagy hekatombákat áldoztunk légyen néked sorainkból I Már meguntuk kaszád suhogását állandóan hull-gatani fejünk feletti Meg fogjuk próbálni a lehetetlent és menteni a menthetetlennek látszó zsákmányt karmaid közül 1
Ha nem tudunk preventive, előzetes védó-lépéseket tenni, megtesszük a védekezésünket utólag, gyógyítani fogunk, repressziót fogunk alkalmazni, hogy azt. aki még a kezdet kezdetén sínyli a szörnyű átok keserűségét, nehagyjuk ugy elpusztulni mint az útszéli ebet, ne hagyjuk az emberi irgalom nevében oly nyomorultul fokról-fokra belesülyedni a rettenetes betegségbe, ne adjuk meg magun-minden védekezés nélkül a nagy nemzeti ellenségnek, mely évente hetvenezer embernél többet ragad el közülünk, a legtöbbet Zalamegyéból,
Megosinálják a dispensaire-t Nagy-
ntcabeü narba megyek, a hol Ileurtebise gróf, a szeretóm vár reáui. A megígért találka szent előttem.
— Ez igazán nagyon kellemetlen — mormogta Auguste.
Kissé bátrabb lett e váratlan távozás hírére. Lassanként az a gondolata támadt, hogy teljessé tegye ezt az estét s Olara ne maradjon meg a JÓ tanácsoknál. De Olarauak más missziója volt. A gáláns hölgyeknek is megvannak a maguk könyötUle-tességi kötelességei.
— Ha igj elhagy most, akkor mulatui megyek — mondta. — Igen, bizonyuyal találok majd egy kis teremtést, a kit oem szeretek s a kit vacsorálni viszek magammal. Érti, Clara, hogy ezt a szép napot nem fejezhetem be egyedül. Egy kía asszonyt, akármilyent, a kit az utcán találok, magammal viszek.
Olara felugrott.
— Megörültél? Hát elfetejtetted, hogy százezer frank vau a zsebedben?
— Nos?
— Nos, meg fognak topni. Nem vagy okos. Az elébb magyaráztam meg ueked, hogy a mikor az ember szerencsét csinál, nem szabad könnjel-mOsködnie.
De Auguste makacsul ismételte:
— Majd csak találok valami asszonykát. ..
Olara vállat vont, ezzel akarta kifejezui a lér-
fisk ostobaságán érzett megvetését. Aztán irgalombél, dacéra, hogy nem szívesen maradt el a találkájáról, így szólt Augustehoz:
Már látom, hogy magammal kell riuuein téged.
De komolyan hozzátette:
— Igen. a lakásomra megyünk, de kizárólag csak azért, hogy be ue csapjon valaki.
kanizsán. Ez a pár szó, azt hisszük többet mond, mint minden egyéb, amit róla vagy magyarázatul vagy kommentárul mondhatnánk.
Gyanús vérnyomok.
- Saját luilósitótiktóJ. —
Nagyit.mi*. nuv. 7.
A „Zalai Közlöny" megírta annak idején azt a borzalmas gyilkosságot, melynek Széke Pál egy ha-, héti gaida lett az áldozata. A szerencsétlen gazdát egy verőfényes májusi reggelen tizeuhét sebtói véresen találták az nrosztonyi országút szélén. Holtan feküdt és uyilváuvaló volt, hogy gyilkosság történt. A gyanú Fakó János földművesre hárult, aki egytm ivott Szókével megöletése elölt.
Letartóztatása alkuiméval kését véresnek talál-lák és ruhába i> véres volt. A vizsgálat alkalmával azonban Fakó igazolta, hogy tyúkot vágott te és onnan maradi véres a kése. A ruhája pedig egy ló rúgásától lett véres
A mostani eskadtszéken kelleti volna ennek az Dgynek szerepelnie. Azonban Fakó védó|e, dr. Vajda Béla kezéhez most kézbesítették a vizsgálóbírói vég. zést, mely szerint Fakó ellen a vizsgálatot beszüntetik, sót azonnal szabadlábra is helyezik. A bíróság ugyanis elfogadta Pakónak s gyanús nyomokra adott magyarázatát.
Epületek védelme.
Levél a közönség köréből
Nagykanixa, november 7.
Arról a barbár nemtörődömségről, mellyel Nagykanizsa éretlon elemei viselkednek a közérdekek iránt, meltóau tanúskodik a következő levél, melyet a mai postával kaptunk :
Tekintetes Szerkesztőség!
Atl hiszem a közügyet szolgálom, ba alábbiakra felhívom b lapja utján az illetékei! tényezők figyelmét.
A lefolyt esztendőben annyi szép, az eddigi sablonos épQletektól elütő emeletes palotákkal szaporodott városunk hogy méltáu hívhatjuk fel rá az idegenek figyelmét, akik eddig váltig hangoztatták, hogy Kanizsa uem fejlődik. A Oaeugeri uU, a 8ugár uti és Kisfaludi Sándor u\'cai paloták, nem is számítva a mesésen kibontakozni kezdő Zerkovitz szállót olyan poutiai városuuknak. melyek városi jellegüket legalább külsőleg kidomborítják. Ezeknek az épületeknek és a többieknek a védelme jut eszembe, a mikor tapasztalom, hogy különösen az uj házaknál micsoda vaudalismussnl szoktak inasgyerekek, iskolás-fiuk és mások rongálást elkövetni. A legszebben festett (alakhoz a tintás üveget vágják hozzá; a frissen vakolt falakat hegyes vassal, fával tördelik le. hogy néha napokig tartó munkával és nagy költséggel lehet helyreállítani. Természetes, hogy a rendőrség védelme itt elkerülhetetlen, de mégis célravezetőbbnek Urtanám, ba az iskolák tanítói, tanárai, különösen pedig az inas iskolákban tennék 6ZÓvá ezt az ügyet tanítványaik előtt. Hogy miként, azt rábízhatjuk a tanférfitikra, kik bizonyára szívesen oltanak nemesebb érzést és ixlósl tanítványaikba, ba erre alkalom kínálkozik Ezekre voltam bátor a közügyeimet ráirányítani ; mely után kérve soraim kflzlését, vagyok a szerkesztőségnek tisztelője T—t.
Felhívjuk a hatóság és az illetékes tnuüpyi férfiak figyelmét erre a körülményre, mert mi azt bisz-szük, ugyanazok garázdáikoduak itt, akik a sétatér
padjait faragják tele, a vlrágültetvényekut dézsmál ják meg, éjszaka az ablakokról leszedik a hőmérőt\' és minden néven nevezendő cairkefogósággul lépik át a tulajdonjog és islés határait. —
Esküdtszéki tárgyalások.
A tooltiszolga gyilkosának pere.
— Saját tudósítónktól. —
Nagykanizsa, nov, 7.
Múltkori számunkban leírtuk az első esküdt széki tárgyalást, mely Lovacsics Mihály felett szándékom emberölés büntette miatt Ítélkezett Levncsicsot az esküdtszek erős felindulásban elkövetett szándékom emberölésben mondotta bűnösnek s ezért a bíróság kilenc évi börtönre ítélte el.
A mai napou került sorra Szántó József erdőőr bünügye, aki Mitli János boltiszolgát, a Schwarz és Tauber cég alkalmnzottját, mikor ez fiával orvvadászatra iudult, a cserfői erdőben agyonlőtte.
A mai tárgyaláson, melyen dr. Kenedy l.nre elnökölt s a vádat dr. Kis László, a védelmet dr. Hajdú Qyula képviselte, e bűnös erdőőr azzal védekezett, hogy ó rászólt Mitlire, hogy mit keres olt, ahol nem szabad vadászul, mire Mitli láforditotta a fegyverét lövésre, mire ó önvédelemből, hogy az orvvadás>. golyóját megelőzze, agyonlőtte Mitlit.
Több mint egy tucat tanút vonultatott fel a vád, kik közül egyedül Boldog Fsrenc erdőőr volt szemtanú, aki navyou mentő vallomást tesz. Alli\'ja hogy Szántót agyonlövéssel is fenyegették. A többi tanú is igazolta, hogy az erdőben roppaut sok volt az orvvadász
Orbán 8ándor tauu is tud arrój, hogy Szántót megakarták ölni.
Ezután Schwarz Károly dr. felolvasta a bonc-vizsgálatot és a bullaleirását, majd dr. Szigethy Károly orvosi véleinéuyt ad. A lövés baloldalról jóit. A lövés átjárta a tödőt és hatvannyolc sebet ejtett. Megmutatja, milyen\'helyzetbe volt Mitli fegyvere
Ezután dr. 8chwarz Károly moud|a el szakvéleményét Vita indul meg az iránt, hogy a lövés oldalt vagj hátulról jött-e.
Erős Oszkár honvédórnagy fegyverszakérió moudia el a véleményét. Mindakét fegyver kitűnő állapotban van. — Memutalja milyen helyzetben volt az elhunyt a lövéskor.
ítélet este várható.
HÍREK.
— Tartalékos tlsstek ezemléje Nagykanizsán Hélfón, november 4-éu a nagykanizsai kerületi hadkiegészítő psrsncsnokság területén tartóz-kodé tartalékos liszteknek szemléie volt, amelyet minden évben ezen a napon szoktak lartani. A honvédtisztek a honvéd-, a közösök a közös laktanyában gyűltek össze, száinrs nézve mintegy százötvenen. A tartalékos tisztek tslles lisdi díszben vonultak az egyea kaszárnyákba, ahol a hadkiegészítő parancsnokok vizsgálták éket felöl. Az idén a szokásos évi szemléktől sunyiban volt eltérés, hogy a tiszteknek felolvasták az uj véderótórvénjt ismertelés céljából. Itt emlitiok meg, hogy az .Est" és több lip KOzlése szerint a fővárosi és vidéki szemléken megjelent tartalékos tisztekkel bizalmasan és titoktartás kötelezettsége mellett közölték, hogy legyenek elkészülve minden tehetőségre és arra is, hogy lalán a legközelebbi idóbeu megtörténhetik az Általános mozgósítás, a mikor azonnal be kell vonulniok. Olána jártunk a dolognak s megállapítottuk, hogy oz a figyelmeztetés Nagykanizsán nem törtanl meg.
NOVKMHKR J.
ZALAI KÖZLŐN*
SiroliaM Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
w köhögés, hörghurutnál tüdőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdövész ellen.
— Nagykanlzsa.egésznégl állapota október hóban. Nagykanizsa tiaztl Kormán most készítette el jelenlesét Nagykauizsa moll hónapi egészség állapotáról. A jelentés • kövelkezó. K é. október liónap-ban a közegéstségiállapol Nvykanizsáu a következő Tolt: Idójárati viszonyok elég kegvezóek voltak hó legnagyobb részében mérsékelt, meleg őszi időjárás uralkodolt, szelekkel és bó esőzésekkel felváltva. Közegészségi állapot felnőtteknél kedvező volt csekély számú megbetegedést leginkább a légcső szervek burutos és > reumatikus liáutálmak okozták Uyennekeknél kedvező volt. a megbetegedések s áma csekély volt. kórjelleg nem észleltetett Szórványosán jelentkezett a vörheny, de enyhe lefolyás és kedvezi kimenetellel. Nyolo lertőző betegség fordult elő, bél kanyaró, ogy vörheny Harmincnyolc haláleset f,.rdiilt elé. melynek okai vele született gyengeség S. rák S. légkimerülés 8, agybántalom a, lüdőgümókór a, külső élvezés 1. veselob a, ránggörcs 7, bélburut 3, nyomorhurnt 1, fulladás 1, tüdőbetegségek 6 eset ben. Halva llánnm szülöttek
— A patronázsegylet teaestélys. Nagykanizsa humánus célu. jótékony egylete, a patrunáns-egylct november 30-án láucmnlalsággal egybekötött teaestélyt rendez > kaszinóban, melyre az érdeklődőket ez utón is meghívja a rendezőség. A tea-eitólyen a táncra megjelent urileányok fogják a teát szervírozni,, egy caéeze teának ára a hozzátartozó bárom darab szendviccsel egjoit ötven fillér lesz miudösze. Az úrhölgyek a bűiénél lesznek elfoglalu A patrouázsegyi\'gyestllet felkéri mindazokat, akik adományaikkal az est sikeréhez hozzá akarnak járulni, juttassák azokat kel ló időbeu az intézőségkoz. Mi részünkről azt hisztik, akad még busz olyan jótékony család, aki a pilronázsnak ajándékozol tud és akar Tegyük fel, hogy egy család csak harminc szeuévicset kaid, már akkor oly bőségesen lesz ennivaló, hogy az •Bt biztosítottnak látszik. De ez csak példa, mert hisz az ünnepélyen, amely este kileuc órakor kezdődik, tekintve a nemes célt, melyet a patronána s amelyet ez a mulatsága is szolgál, kétségküvül ott lesz Nagy-kauizsának sziue-java. A patrouáns, mely annyi sok lelket ment meg az elpusztulástól, n maga humánus működésével lelkiismereti kötelességévé teszi mindenkinek, hogy hacsak egy kicsivel i«. járuljon hozza a pilrouázB munkájához. Különbau mfga a vezetőség, melynek tagjai Vécsey Zsigmond polgármester, Vidor Bainuué, Köveídi Bojér Guszlávué, Szekeres Józsofné
és hivatali állásánál fogva-hegyeshalmi Fischer Irnro királyi ügyész, kellé következtetést engednek, a patronálna működésének éa a novemberi harmincadik] mulalságnak sikerére. Több részletkérdésről jövő számunkban.
— Az izraelita nőegylet kiállítása Szombat délután háromkor nyílik meg az izr. jótékony nőegylet virág-, gyümölcs-, fózókiállitása. Vassrnap este nagy táncmulatság fogja betetőzni a kiállítást, melynek sikerét Jelentékenyen fonja előmozdítani az a roppaul sok értéken t|áudék, mnijet az egylet kapoil. kapóit Szenzációsak különösen a Uauthner féle óriás gyümölcsök Belépődíj második este 60 tlllér.
— Reform a főispáni titkári állások körül. Érdekes tervvel foglalkoznak inostauábau a minisztériumban. Arról van szó. hogy a fóiapánok mellé rendelt titkárokat behívják a minisztériumba és helyettük valóságos miniszteri tiikárokal neveznek ki. A reform magyarázatát ab\' „n keresik, hogy a mostani főispáni titkárok akik uagy munkaképességgel rendelkezuek, alkalmasabban érvényeBülnek a minisztériumban Viszont a minisztériumban azok a tisztviselők, skik kiöregedtek, vagy feleslegessé váltak, átveszik a főispáni titkárok eddigi szerepét. A hatáskörük lényegesen kibővül. Nemcsak bizalmi állás lesz és nem reprezenláláara hivatott, hanem elsősorban helyettese lesz a főispánnak. Ez a reform a főispánok dolgát is megkönnyíti és érdekes változást fog hozni a törvényhatóságok életében.
— Tüjs Kigyáczon. \'IVgnap nagy lüz pusztított Rigyácz lalubau. melyről a nagykanizsai csendőrség értesítési kapott. A kiküldött járőrs |elentés« még nom érkezett meg. A tüz közelebbi részletei nem ismeretesek.
— Istentisztelet Az izraolita templomban a péntekesli isteutiBztelet f bó 8-ától kezdve, további intézkedésig </sr, órakor fog kezdődni.
— Nikita, a költő. A Neues Wiener Journalnak Berlinből Írják: Egy berini szerkesztő felszólította Nikilát, hsy engedje át néhány költeményét német uyolven való közlés végett. A crnagóci bős a montenegrói lőhadiszállásrtl egy kártyával felelt a uémet szerkesztőnek, melyben csak ennyit irt:
Versbe a rímel most nem öltöm,
Mert épp a történelmet költöm.
— Birkózó tanfolyam Az lks.i az előrehaladott őszi időszak-folytáu beszüntette footballmér-kőzéseit. Az idén már uem tárt több versenyt, ellen-
ben annál fokozotlabb súlyt feklet a szobnlornimlra. Többek közi elhatározta, hogy birkózó tanfolyamot i\'ezd ineg. A iHiifolyam elseje óta nyílt meg. Vezetője Kullancs Géza Hetenkml háromszor van torná-zás sz fksében. Jelentkezni a kör helyiségében lehet.
— Benzin drágulás. A soproni kerülell kereskedelmi és Iparkamara jelenti, hogy az , Apotlo* kóolai finomító r t. a kisiparosoknak a benzint drá gábhan szállítja, ntiul a hogy a kereskedelmi kor-máuynyal kötött szerződése kötelezi. A kamara felhívta a kereskedelmi miniszter figyelmét erre a körülményre, aki felhivla az .Apollo- budapeati igazgatóságát, hogy a kisiparosoknak folyó évi augusztus hó l.Víkéig szállított benzimuennyiségek után 18 koronán, etlól hz időponttól küzdve pedig 33 korouáu. vsgyis h megállapított árukon fölOl számított összegeket az illető kisiparosoknak legkésőbb folyó évi november bó 3i>-ikáig térítse vissza, a jövőbeu pedig a megállapított árakhoz alkalmazkodik.
Zalalövőn Altalános a munkáshiány. A burgonya-kiszedést csak most lehetett befejezni. A gépekkel sok költségtől és kellein ellenségtől szabadultak meg a gazdák — Zalaváron a lakarmáuyter- " més két évre is elegendő. A munkásviszonyok rosz-szak. Az állat ára tartott. — Caabrendeken a vetési munka rémségeseu visszamaradt. A cukorrépa átadásnál panaszkodnak A gazdák.
— Az őrült anya rémtette Borzalmas eset hirét közlik velQnk Tárnok községből. Kiss Lukácsné sóskúti asszony látogatóba ment Tárnok községbe leányához, Sáska Kereucuéhez. Hasztalan zörgetelett szoubau az ajtón, választ uem kapott. Az őreg asszony rosszat sejtet és a szomszédok segítségével feltörte a lakás ajtáját, ahol szomorú látvány tárult eléje. Leáuya menyasszonyi ruhájába öltözre. koszorúval a fején fektldt ágyán, mellette pedig a bölcsőbeu volt kis fia. akinek nyakára vörös nyakkendő volt kötve A gyermek halott volt és az anya zavart tekintetéből rögtön meg leheteti állapítani, hogy a szerencsellen uó megőrült és őrületében követte el a gyilkosságot. Az előhívott csendőrök ki akarták hallgatni, de akkor eszméletét vesztette s ueinsokiira rá meghalt. Az oivos megállapototta, hogy az asszonyon kitört az őrület és elmezavarában marólúgot is ivott. Kz ölte meg.
HIRDESSEM A ,,ZALAI KÖZLÖMf "-BEM
4
ZALAI IJILON!
november 7
MEGHÍVÓ.
& A KIRALY-SÖRFÖZDE RÉSZVÉNYTÁRSASÁG &
t. részvényesei tisztelettel meghivatnak az 1912. évi november hó 19-én délután 3 órakor
=== Nagykanizsán a ,
Pesti Magyar Kereskedelmi Bank Nagykanizsai Fiókintézetének
helyiségében tartandó
XX. ÉVI RENDES KÖZGYŰLÉSRE.
NAPIREND:
1. Az igazgatósig és a felogyelőbizottság jelentése.
2. A zárszámadások előterjesztése, a mérleg megállapítása, a tiszta jövedelem hovaforditása és a kifizetendő osztalék megállapítása, valamint az igazgatóság és a felOgyelóbizottság részére adandó felmentvény iránti határozathozatal.
3. Az alapszabályok 20. §-a értelmében kilépő Bogenrleder József, Fehér Miksa, Fellner Henrii, Rapooh Gyula, |Koth-sohild Samu, Stern Sándor igazgatósági tagok helyett 3 évre ujabbak, vagy ezek újbóli megválasztása.
4. Hat felQgyulőbizottsági tagnak egy évre való megválasztása.
Nagykanizsa, 1912 november 6.
AZ IGAZGATÓSÁG.
Azon t. részvényesek, kik szavazati jogukat gyakorolni óhajtják, szíveskedjenek részvényeiket szelvényeikkel együtt az alapszabályok 13. jj-a értelmében, legalább 3 nappal a közgyűlés előtt a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank főpénztáránál Budapesten, vagy ezen bank nagykanizsai flókintézetének pénztáránál tériivény ellenében letenni, mely utóbbi helyen a fel-ügyelóbijottság által megvizsgált és helybenlisgyolt mérleg, valamint az igazgatóság és a felttgyelóbizottság jelentése 8 nappal a közgyűlés előtt, a t. részvényeseknek betekinthetés végott rendelkezésére állanak.
iaat üBK ^
Nyomatott a laptulajdouus Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 191a NOVEMBER 11. 5x-IK ÉVFOLYAM 89 SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Niijilinlk héttőn íi ciQttrtikln.
£i0fW«U*i Arak: Kk*»» 4»\'8 10 korona, féUno 6 koron*, N«gfeiUvro fi korona 60 flll. — Egyaa axAm ira 10 Ali. |
Felölő* ixe.ktiitA
KullM/íltvAl
Kiadja -
Szirkaiztöiífl ét kiadóhivatal Da&k-tér 1
Telefon : 112 — HlrdaUaek dlj.iabáa taarlnt.
SZEMLE.
i:
Ip is megemlékstüuk arról, hogy Nagykanizsa napilapját, vagy mint néha L.mondani szoktuk, Nagykanizsa pulzusát áthelyezték a városháza épülőiébe. De ez az áthelyezés és változás nem roll olyan simple, miut ahogy gondolná az olvasó. A változások, amelyek mind egy napou történtek és amelyeket mind egy Zala szám jelentett b«, amennyire meg tudiam erkély erőmmel figyelni, a következő csoportokba foglalhatók össze: 1. A Zala uj helyiséget kapott, bevonult a városházára. 2. Boros János igazgató eltávozván, helyette Fische) Ernó lett iz új igazgató. H Nagy 8amu felelős Azerkoezlő búcsuzásai. 4. Dr. Bartha István uj felelős szerkesztő belépése és beköszöntője. 5. Nagy Andor belépett a Zala steikesziőségébe. 6. Egy uj pénz beszedőt kapott a Zala. — Azt hiszem, ennyi változás történt a Zalában. Es még merje valaki mondani, hogy nem történik változás a helyi zsurnalisztikában I ?
Szaporodó büntettek.
Kg; idó óta feltűnően szaporodnak a büntettek: Nagykanizsán. De nemusak a bon-tettek, hanem a vétségek és kihágások is napirenden vannak. A rendórség bűnügyi osztályában rendkívül felszaporodtak a leen-
dők. majd mindennap elóállitanak valakit majd mindennap akad valami, ami a büntető-törvénykönyvbe ütközik.
Régen volt már ügy nevezett fehér napja a nagykanizsai rendőrségnek. Mi az oka az egyre szaporodó vétségeknek? Talán a beköszöntött hideg időjárás, amely — a tapasztalat bizonyítja — a lopások és betörések számát fokozza? Nem lehet megmondani. Majdnem minden számunk hírt ad valamilyon bűntényről. Mai számunkban is egy szenzációs bűntettről számolunk be Arról van szó, hogy egy jómódú gazda puszta irigységből felbujtogatott egy kanászt a gyujtogatásra. Előttünk áll a magyar földéhség és földirigység egy tipikus tünete.
Alti megfordult már ügyvédi irodákban, az látta, milyen földébes a magyar földműves. Egy talpalattnyi földért saját testvérét képes megtagadni- ós inkább az életét engodi venni, semmint az ősi just a röghöz. Ke szeri, se száma a birtokpereknek, határvillongásoknak, egymás földjebe való erőszakos vagy alattomos behatolásnak a magyar falvakban s a pereknek a magyar járásbíróság előtt. Ennek tipikus esete ütött ki ebben a bűntényben is. A magyar földéhség I Kiktől
származik ez a szép csemete? Az apja a latifundium, az anyja a magyar nemzetgazdasági élet primitív volta, mely még ekével túrja a földet, amikor máshol kürtök bügnak, gyárak sípolnak, gépok dübörögnek a gazdagságról szimfóniát.
Egy néhány szó
avároifajlasztésáröl ót a kövitkizatmé|rol
Trammtatamm, trammlaüunm, üssük meg a vásári uagydobot, mert most be fogjuk látni, szemlélni fogjuk, gyönyöiködni fogunk abban, hogy mi a következetesség. A város a inult napokban csapolt agyon OKy grandiózus városfejlesztés tervet, agyoncsapott úgy, hogy magáévá tette a tanács iudokolását. De a városi közgyűlés, amidőn elfogadott e«y indokolást, elfelejtkezett arról, hogy egy más alkalommal meg éppen arról felojtkezott meg, hogy olynemü indokolás is lehetséges, mint aminővel a Betllheiin-féle városrész alapítási tervet ejtették el. Akkor, amikor a Blau Lajos-féle városrész fejlesztési tervet elfogadták, akkor a tekintetes közgyűlés léuyegesen más véleményen volt, akkor nem volt oly pesszimista, amint az alábbiakban látni fogjuk.
9.
Kint a Osenge^i-utcával párhuzamosan kél vasútvonal mozdonyai is düböröguek. Az egyik megy

Háborús tárcalevél.
— Fővárosi tudósítónktól. — Mindössze a hatodik hete áll a háború és ina még igen korai leune megjósolni, hogy csakugyan olyan nagyon bealkonyodott e a töröknek. Egyet a háboiu folyamán biztosan elvesztettek: a presztízst. Lehet, hogy a háború további során megfordul a hadi szerencse, ámbár nem hisszük. Ka nem azért nem hiaszQk, mert Kirkilisszét a bolgárok elfoglalták és a szerbeknek, meg a monteuegróiaknak is volt "BJjgér apró győzelmi csatájuk, hanem egy rideg t«Q7 hangol le benuQnket és se|teti velünk igen téj-dal,mGan V török fegyverek alkouyodását, az a téuy, -togy egy nipou 3(JÜ török katonaszökevényt kellett ni. Itt neiu babra megy a játék, itt a uégy szorongatott török hazáról, a családi tűzhelyről,
felől
feleségünk, gyerekünk életéről vau szó. Mikor tehát tyy ország katonasága annyira gyáva, hogy ez életfái nagy kocka játékát is szökéssel próbálja kikerülni, — az már bizauc pulyasága. Ha ez a három-S1ái htonaazókovéuytényleg igaz ós nem a háborús rovatot vezetó riporter agyában született meg, akkor 1 «1 vau vesztve. Csak várják a törökök Aua-•ólUbil a további segitó csapatokat. Egészen más leijne fememben a háború, ha kisülne, hogy semmi se igáz 4 lörök katonaszökevények híréről. Mert még akkor
| változhat a hadi szerencse. De szökdöső katonasággal
| ki viselhet győzelmes háborút?
*
A szerb asszonyok eléggé temperamentumosak. Emlékezzünk, hogy mikor Bosznia auueksziója megtöri ént és Györgye herceg ellenünk lelkesítette a szer1 séget. a belgrádi asszonyok micsoda tüzes, uagy harci lármával iparkodtak elleuüuk lelkesíteni a íér-Uakat. Most mit sem hallunk a szerb asszonyok harci tüzéről. Vajjou mivel lehetnek elfoglal.a a formás, fekete szemű szerb asszouyok és leáuyok, hogy haug-jukat sem lehet hallaui Taláu tépést csinálnak a sebet-ültek számára? Vagy talán önkéuytes Vörös Kereszt csapatban a haictérre indultak ? 8zó sincs róla. A sz»«rb asszonyok és leáuyok otthon vannak és még lépést sem csinálnak Hiszen, ha csiuálnáu<tk, akkor a bolgár cár felesége a görög király nem fordult volna valamennyi európai udvarhoz, ueincsak a Vörös Kereszt szervezet kikölcsönzése végeit, hanem az ápolóuók mellett hozzákérik még a tépéskészleleket is. Mort odahaza nincs. Es nem is lesz. A szerb asszeuy és leány tépést sebesültek részére uem csinál. Mtórt? Egy párisi levél erre a rejtélyre lenge világosságot derít. Egy párisi lapban a háborús vihar előtt menekült előkelő szerb asszony irja, hogy a szerb nőket nem lelkesítheti olyan háború, melyben szövetséges társuk a bulgár. A szerb asszouy uem felejtheti el a szilvnicai sebet. Azt a csak nem régi
kudarcot, mely SzilvuicAuál a szerb tegyvert a bolgárral szemben érte. A férfiak felejthetnek, de az asszouyok őszintébbek a gyűlöletben, mint a hogy szenvedélyesebbek a szerelemben. A szerb asszouyok ueiu íeleiteuek, azért uom tudnak lelkesedni olyan balkáni szövetségért, mely Bulgária oldalához sorakoztatja a szorbeket. Ezért uem készült el lépés
Belgrádban és ezért csendesek a szerb asszonyok. *
Előre lehetett látni, hogy a hadviselők között a bolgár fog cédrus magasan kimagasodni. Az ember keresi azokat az erényeket, amelyekkel a bolgár ezt a váiatlau sikert kivívta.
Pedig ezek az eréuyek uem rég voltak itt előttünk. Hány ezer meg ezer bolgár kertész él minálunk, Magyarországou. öregek, ifjak, szegéuyek, vagyonosak. Ezek hazájuk bivó szózalára letették a kapát, az ásót, a gereblyét, amelylyel pedig olyan serényen dolgozlak és amely munkaeszközökkel, ami álinélkodásunkra, oly sokat tudtak kibozui ebből \'az áldott magyar földből, — sietlek vonatra ülni, hogy le ne késsenek egy percre se. Ugyan nem gondolt seuki kózDlök szökésre, valamint arra, hogy szép csendeseu a bivó szót a fúl mellett el lehetne engedni.
Iit voltak ezek a nemzeti eréuyek előttünk : a bolgár szorgalom, kitartás, igéuytelenség és ennek szép virága, a ha. aszeretet. Ezek az erények győztek
ZALAI KÖZLÖNT
NOVEMBER 11.
Bécs felé, a másik Budapest felé. Ide akar illetőleg
log íj csinálni egy vállalkozó utcákat és városrészt. Ez ti 6 dolga, ebbe ueiu szólunk bele. Nem is szólhatunk. Elvégre talán igais is tolt a városi tanáéinak: a Bettlbeim féle városróstnél > temető nagy akidílya az ottan esetleg nyitandó utcának. A temeti nagy akadály, persze a vonatok dübörgése már nem akadály. Hogyis lehetne akadály, mikor a temető csöudes és zajtalan, a vonatok pedig miudeu percben ziiiil, ! fej6Iés(
Nem sikerült gyújtogatás.
Fajtfclaniiff vagy rimlátia?
— Saját tudósítónktól —
Nagykanizsa, november l|. Az alább következő cikkünket azzal a ÍHnutar
Tehát luoat már nincsenek üres hálák és lakások többé?! A közgyűlésen balloltunk hitelei adatokat arra nézve, hogy « Táros belső részén több száz lakás áll üreaeu Most már ugy látszik — a házak és lakások megnépesedtek, vagy mólt már mégsem baj az, hogy ujabb házakat építenek, UgyláUzik — I
mondjunk egy rossz, de senkit meg nem bántó ki- , itiy , 4|lt, mi „,
most már e lett ejtve Kiakamtsa fe]-| ,,,,\' f ... . ,. " ,,
„ - , ■ i megállapítva, csupán a rendőrségen tett panasz lek.
lármával tolatnak és dübörögnek majd el az u, utcák |fMlÍ8é„ek szép terve is, mert hlaz ÍMgjkini.sán ^ ^ ^ ^ ^ ^ .
hátrányosabb, llllrld egyelőre városfe|le«iléstlnk territóriuma. Azt elismerjük, hogy egy igen-igen csekély differenciával közelebb van a Blau-telek a városhoz, mint > Blttl-beim-féle. Ez igaz, de azok az ellenvetések, melyeket a múltkori tervnél felhoztak, itt ia éppen ugy
között ? ! Hát persze, hogy a temető mikor ott csönd vau. Igaza vau a városnak abbau is, hogy a városok arra törekesznek, liony > temetői a városon kivill helyezzék el. Persze, viszont a közlekedéssel szemben már sokksl előzékenyebbek a városok. A vasutakat például lehetőleg a város közepére hozzák i falhozháték. Ennyit I — amint a példa mulatja. De ez moginl a város saját dolga. Ebbe megint nem szőlliatuiik bele. mert mi másféle logikát tanulluuk. mint amelyet a városatyák követnek.
3.
És a közigazgatás, a rendészet és a vagyon- és személybiztonság őrizése? Múltkori eikkaiukbeu ezt az egy érvét koncedaltuk a városi Uuáos ama javaslatának, mellyel a Betllbelm-félo uluaiiyiláli kérvényl elvetette. Elismertük, hogy tényleg löbb teendője lenne a munkával megterhelt rendőrségnek, ha uj utcákat nyitsuának bár miud|árl utána ílulük, hogy egy haladni akaré vilrosuak magára kell vennie ato-kat a terheket, amelyekkel az evolúció szükségkép jár. De kérdezzük: Vájjon iU uem lesz szükség fokozottabb rendőri lelügyeletre? Itt uem kell-e a mid-őrség létszámát emelni, főleg azért, meri a vonatok közvetlen közelsége, (sőt az egyik utcában soronipé is losz,) veszélyeztetni lógja t gyermekekel ? Nem kell-e mád mert bár kisebb mértékben. — de három uj utca mégis ujabb terheket rak a város éa nyakába? Nem kell-e itt egy külön rendőri különítményt létesíteni, melynek céljára a vállalkozó az óvoda épület telkével egyOlt Ö60 négyszög ölnyi területei már ál is engedélyezett a városnak? Vagy talán titkos halslraak foguák őrködui a személy- éa vagyon biztonságra és a nagykanizsai pótadó labilis színvonalára?
Ne mondjunk semmit! De mi mégis azt gondoljuk, hogy vagv igazak azok a kifogások és helyű ket megállók azok az aggályok, melyeket a városi közgyűlés a múltkori Beltlheim-féle terv visszautasításánál leihozott, vagy uem igazak. Ha igazik és alaposak, akkor ezeu tervnél ia (elbozandók leltek volna, ugy mint ott Ha nem igazak, akkor a Belll-heim-féle tervnél sem lett volna izibid llokn hi-vitkozni, ugy iiiiiul most sem hivitkozott irri senki.
6.
Félreértések elkerülése végell kijelentjük, hogy ez az utóbbi álláspont * mi felfogáauuk.
A divatr"
- A Divat UjBág-tól. -Eddig részletességgel beszámoltunk az ujfsjla
házak elótt jálszó JlSlel(lkr4|; tópBnyekríi; k.Mins ruhákról; beszéltünk pótadét felemelni. ^^ klllpokró| u d, ultD „ím e!ég réi.lntes . séggel. Mest bővebben akarunk hál éppen erről a
mgyon fontos tárgyról, a divaté, k.l.pokro. beszéluL ...... .„„, . .....
innál is inkább, inert ezen átalakulás ^ ^^ ^ bor, ,
a""\'1 Az óriás k.l.p eltOut és ca.k est. lálhztó I ™i»ik \'">"»«\' ■n«i!Mrd«.B akar-e pénzt
síik elöltünk és a vallomás, melyuek valófágát rendőri és a birói nyomozás lesz bivatva megállapi-tani. Mi csak közöljük at esetet magát, ugy ahogy a rendőrségi kommüniké kiadja és távol áll iőlünk, bogy miudjárt készpénzen fogaduók el a panasznak igazán sok helyütt szenzációs részletét. Arról vau szó, hogy egy jómódú gazda felbérelt egy kanimi embert arra, hogy gyújtsa fel Nóvák János képti solöuek kisfakosi gazdasági épületeit éh felszereléseit. Már-már megfogamzott a kísértés nyomáu a pénzzel elkábított ember lelkében a tett gondolata is, de i utolsó percben felébredt becsületes érzése h n megvesztegetésiére kapotl pénzt, átadta a rend Arségnek. Egyúttal azonbau — és itt következik egy érthetet len és obszcéu részlet — azt állítja a panaszttévő. bogy vele a felbujtó egy kauiz<-ni kocsmában olyau perverzitást követett el, mint amiuót a Hardeu-Mollke pör idejéuszéliében-hosszábun pertraktáltak az újságok (A felbujtsa.)
Kovács György nagykanizsai lakos a Rózsa utcában lakik és foglalkozására nézve városi kanász. Pénteken, november hetedikéu, mikor beesteledett a Teleky-uton hazafelé hajtotta a kondát, a röfögú disznókat és malacokat. Amiut a Goldmanu féle vendéglő elé ért, melléje csatlakozott egy általa szelőit nem ismert egyén, aki felszólította ót, hogy meiijn-nek a „Vörös ökör" cimü kocsmába ahol reudkivüi fontos ügyben akar vele beszélui. A mit sein sejtő
szemben az elpuhult törökkel. És ha azoknak is, akik Bulgáriábau odahaza mar&duak, ilyen erényük van, \' akkor evvel az ifjú nemzettel minden ellenségnek nehéz lesz megküzdeni. Nemcsak a töröknek.
Hanem most jön csak a háború folyamán az az izgató pont, amikor könuyeu hajba kaphatnak azok is. akik a háborút messziről nézik. Mert már nemsokára kezdetét veszi az osztozkodás. Nem lehet messze, mert a pártn*rek és kibicek kezdik hirdetgetni, hogy n szabályok szigorú betartásával, lovagias korrektséggel fosztották ki a törököt, magyarán azt teszi, hogy a török tőidet szét fogják darabolni, h törököt pedig szép lassan ki fogják szorítani Kis-ázsiába.
Még bizony megéri az ex-szultán. Abdul Hajnid, hogy 70 éves kora ellenére Kisázsiábau talán éppeu Kutarchiában fogja végső napjait leélni Tempóra mutantur I
De mindez szépecskén megfordulhat. A h»di szerencse csillaga felragyoghat még a törökuek, ámbár alig hisszük. A magyar közvélemény körülbelül egyértelműiig a török alkonyatot érii és hiába indítanak gyűjtést, vajmi gyéren hull a garas a török sebesültek javára. Méla közönynyei nézzük a korát leélt nemzet n«gy pusztulását ós ahogy neki napról-napra sírját megássák. V. L
dístes öltözékhez. A kaUp formája egészen u|, különleges : oldaUó és előli széle keskeny, csak bátraleié törtet a karima szélesen.
A kis kalapnak, melyet mélyen betéve viselnek. nagy a teteje és a széle keskenyen lel van hajtva. Más kalapoknál a karima baloldalt magasan fel vau hajtva, le v.«u kerítve éa a teteje «»éle8 és magas A tavasszal tüneményként megjelent Wágner-sipkák is tartják magukat eredeti formájukban, keskeny karimával; bársonyból, lefektetett kócsaggal igazán szép újításnak mondható. /
Az idéu a kalap majduem egészen disz nélkül való és csak az értékes anyagával hat. És sziute azt lehet álliiani róla, hogy meunél egyszerűbb, annál drágább. Selyemlágyságu felbei, a legfinomabb selyem nemez, bársouy és selyemplüss, valódi és a Csalódásig hú utánzaiu szőrme vezet az idén az auyagban. Ami a szint illeti, nagyon szeretik a szép élénk püspöklilát, de divatos szin még az elefáutszürke árnyalat, a fekete és a fehér, valamint az úgynevezett kőazürke szín. Tetszetős nagyon a feketének és a fehérnek az összeállítása ugyanegy kalapon. A kalap tetejét például megcsinálják a legíiuomabb selyemnemezból. a karimát pedig kívülről is, belülről is fekete felbeiből vagy plüssból.
A Divat Újság minden hónapau kétszer jelenik meg. Előfizetési ára nagyon olcsó: negyedévre postán való szétküldéssel két korona husz fillér. Előfizetni legcélszerűbben a kiadóhivatalba intézett posta-utalváuyou lehet. A Divat Újság kiadóhivatala Budapesten, VIII., Rökk Szilárd-utca 4. számú házban vau.
keresni.
— Hogyne, válaszoita Kovács György.
— Akkor gyújtsa fel Nóvák képviselőnek kisfakosi gazdasagát. Ezért éu ötven koronát sdok magának.
A szegény kanász, aki talán még sohasem látott ennyi pénzt, elvakulva és talán, mert a bor is dolgozott benne, elfogadta a bűnös ajánlatot és átvette a büudijat, az ötveu koronát.
(A kivitel )
Mindjárt együtt Kimentek a bagolai erdő leié. hogy a terepviszonyokat kitanulmányozzák. Megnéz ték Nóvák képviselőnek a gazdasági épületeii. Kkkor már esti hét óra lehetett. Szeles, sötét éjszaka a városon kívül. Itt a felbujtó előre küldötte a* kanászt, hogy gyújtsa fel a házat. Kovács egy kis idő múlva visszatért 8 azl mondta, a dolog be van fejezve, mehetnek haza.
— Hol gyújtotta fel, kérdezte az idegen.
— A taplót a szalmakazalba dugtam, mondotta Kovács, akiben felébredt a lelkiismeret és nem teljesítette a bűnös megbízatást.
Az idegen mindig vissza-visszafordult, bogy ég-e már az uradalom. Mikor látta, hogy nem ég, roppantul bosszankodott. A kanász mentegetődzött, hogy bizonyosan a tapló volt nedves, vagy^a szél eloltotta a taplót s azért nem gyulladt meg a szalmakazal.
(A korcsmában.)
A felbtijtó és a kanász lassankiut beértek • városba. Bementek a Kwincy-uti. „ Veres macska* kocsmába. Itten igy beszéli a kanász — újra ittak.
november w.
Z A A I KÖZLÖNY
3
játjd azt mondta neki ai id-geu hogy rögtön meu \' jeu ki újra éa gyújtsa fel a kazalt, neki pedig hozza a hamut. Mikor a kanász e/.i vonakodott megtenni, a felbujtó egy szobát nyittatott ki ós azt moudta Kovácsnak, hogy miután rnár egy óra vau. maradjanak ott reggelig. Mindketten bementek a szobába | é3 lefeküdtek.
A rendőrség a kanásznak ezutáu kővetkező vallomását nem is tartja valószínűnek. Olyan réstleteket tartalmaz, melyekről kétségbe kell vonni, hogy 1 megtörténtek, de ha meg tör léntek, akkor sem írhatjuk le pervert voltuknál én átért, mert bizonyítva még nincsenek és meil a nevét is iainerjttk annak a gazdának, akiről ezt állítja a kanász
(A rendőrBÓgen 1
A szobából csak úgy szabadult ki Kovács György, bogy megígérte a felbujtónak, hogy kimegy Nóvák birtokára és felgyújtja azt. Ehelyett azonban l»\\llú-igiueretéiől hajtva rögtön a rendőrségre sietett, sböl, at ügyeletes Füredi Jánós rendőrtiszt meghallgatva eit a szenzációs vallomást, miudeuekelótt azt kousta. tállá, hogy a kanász tel|eseu józan állapotbau beszél. Becsületes .embernek ismerik, a pénzt is átadta, amit kapott, ezért nagy fellüuésl keltetett a vallomása. • Nyomban lázas nyomozAs indult meg. Minthogy at idegeu nevét a kanász uern tudta megmondani, kihallgatták a korcsmároxokat, kiknek segélyével megállapították. hogy ki a felbujtó. Ki is hallgatták. Nevét termésteteseu nem írhatjuk ki. A nyomozás fogja megállapítani történi 0 szemérem elleni bűntett éa gyujtogalásra való íelbujt&s.
— A dlspensaire megalakulása. Csütörtö-, kidolgozása pompásan klappol u«y a már meglévó kön délután lesz a nagykanizsai dispensairealakuló városházi képekkel, iniut az egész díszterem félig közgyűlése délutáu bárom órakor, A gyűlésen Pakots üuuepélyes. félig diszkrét tónusával. A kép határo-Jótsef a József sianatótiura titkára, a Pesti Hírlap, zoltaii nyeresége a váiosházának és vele a diszterem illusztris munkatársa fog eluökölui, ki a napokban is batáiozottan előnyösen gazdagodott Bardócz Dezső érkezik Kanizsára különben jelenleg Münchenben tartózkodik, ahonnan
— Gázolt, a budapest-prágerhofl vonat. P*r ,,Ó»"P mulv* Parisba megy. A képért a város A prágerhofi vonal eg>ik tehervouatja tegnapelőtt ezernégyszáz koronát Étetett Bardóctnak.
Poistrau állomás közelében. Prágerhoítól mintegy — ,Oigány nem lesz öngyilkos!" Dol-harmine kilométerre elgátolt egy parasHamonyt, f [{ ^J*™"* «Wfó muzsikus cigányra ....... .. , . . , v , , , / bukkantak n pewt, vasúti vonal melleit epülö mén-
akt áthaladt . pály*,,. Ai elíAioláí lel báromkor [ lu(,glmi ríle0 a háuu l.kodt a siegáoy cigány, történt A sorompó Is volt eresztve, ennek dacára kopasz fejéi, kii hatalmas karcolon látszott. Nagy az asstony At ttkuil menüi a sínen. azonban a nagy \' csódlllet támadt, azt Iliitek öngyilkosság fordult oló, szélben é« a szil Alul okozott zajban uom voltéi8 iniuthogy a ,tegény muzsikus mAr csak hOrögui
észre a vo„«l közeledtét, mely elOtötl. . azonnal Wf. be,i!\'ék " kőik A r I. ahol
. \' ..... , ,, | két-három porc múlva a cigiiny meghalt. Ertesitet-
megúlto. Az asszonyt Tomuin Mártának I,ívták, lék , r(1,lllSrMgot, ,1)Bg átkutatta a l.alotl cigány haimilichatevea volt. zsebeit s » unta talált l atokból megállapította, bogy
— Aa izraelita nőegylet kiállítása. Erkől- Trusnovitt Jinoa, karmeater volt életébou a oígáuy. eailog, úgy mint amagilag a légiét,yeaebb -iker\' teegyűrUetélboritókot találtak nála, melyen
V, , , , 5 6 íj z vojt |rva Qetnsllll ; .Egy zatdo nem leaz könnyen
|egyeben folyt le a szombat es vasarnap reu.lezeti LlwiltoJ. K|<y oi)lá„, ,„;,g kevésbé. Egy kalbolíkua
fizó-, virág- éa gyümölcs kiállítás........ a maga ] _ sajnos — igen. Miért? Hogyan? YVollákértl" —
Ötletességével, elegáucil\\jával és |izíeaes8Ógével elsó i Azonkívül egy nzkrajeáros pouvva-könyvet ia talállak volt Nagykanizsán. Már többször leírtuk azokat , uála, melyet mikor felbontottak, két sziías hullott ki gyJuyö.O tárgyakat, melyek kiállításra k„raltílJ belMe- Mindezekből valószínűnek lát»zik bog» a boí-7, .,, ,,, , , , , , dogtalan muzMkust alighanem szívszélhűdés ölte meg.
hoiiHlalrtlnuuk kell, hogy csak száma .1 legnagyobb A mai ory0si boucvÍMg4illl lliegMlapitotta, hogy a mértékben felszaporodott, valamint azt is, hogy a muzsikus cigányt tényleg Mivszólhüdés ölte meg. táigyak elrendezése a maga deceus és ízléses össz-j __ Az ,Edison" mozgóléuyképsziuház f. hó hatásában a legnagyobb várakozásokon is leiül emel- 13-án szerdán nagy elite elóadáxt tar« fényes iuű-kedett. A virágok, pálmák, exotikus gyümölcsök I «"»«*rai- Aki egy kellemes e« élvezete* estél óhajt ... . , , .. „ ■, z, muitúnak «ere/.ui, az okvetlen meujfcu el az .Edison"
rengetegeb.il nagyszámú vendegserog Hullámzott, ^ ^ „\'j,^,.. Mimteo\'Mp eg,"érdekes
•iinely ege«-z a szorongásig megtöltötte a kaszinó OTeilMCi$|
HÍREK.
— A pénzügyi bizottéág ülései. A péut-ilgyi bizottság üléseiben a szükebbkörü bizottság már letárgyalta a személyi kiadásokra vonatkozó részt, melyet teljes egészében elfogadtak. Most térnek ál a költségvetés többi részeiuek tárgyalására.
— A jövő óvl vásárok. A váiost tanács pénteki ülésén állapitotta meg a jövő évi vájárok napját. Eszerint: a gyertyaszentelői vásárt január 27-én, 1 nagyheti vásárt március 17-én, a pünkösdi vásárt má|us 6-éu, a uagyboldogaazonyi vásárt augusztus 11-éu. a Terézia vásárt október 13-án, a Miklós vásárt december 1-én tartják meg.
nagy termét s amely csak akkor vonult félre egy kissé, mikor a vacsora végeztével megkezdődött a tánc. A hangulat mindig fesztelenebb lett 6.1 a kiállítás egy olyan jókedvű és diszkrét bállal vézódtl, aminőt az egész farsangi szezóu sem produkálhat. A kiállítás rendelésében, amely ú^y auyagilag mint erkölcsileg a jótékonyságnak é$ Nagykauiz&a kezdődő szezonjának is páratlan uyeresége, az orosziáurész Vidor Bamunét illeti.
— Bardócz Dezső képe a városházán. Mint ismeretes a váios megvette Bardócz Dezső festőművésznek képéi a közgyűlési díszterem stámára. A kép, melynek impozáus keretei harmóniában álla-uak nagystílű kivitelével, ltokóczy Ferencet abrázolja teljes fejedelmi oruatusbau. A háttér szürke, inig az elótérbeu álló fejedelein arcának és az egész képnek
— A nép téli gazdasági kiképzése. Vármegyénkben is a tél folyamáu több kozsegbeu háziipari tauitas lesz és rendszeres gazdasági előadások horozata. Valamennyi előadást az okszerű gazdálkodás érdekeben a több termelés jegyében tartják. Mivel pedig a több termelés jelszavát mással aligha oldjuk meg, miut reud&zeres talajmuukrtkkal és a föld jobb táplálásánál, — vármegyénkbeu is az előadások nagy része a mútrágyafelek ismertetésére és alkalmazására lesi szorítkozva, tiajnos hazánkban még miudig nem használnak w gazdák annyi műtrágyái, miut más országokban pedig a műtrágyákkal végtelt kísérletek fényeseu bizonyítják; micsoda íisbzuos tőkebefektetés és meuuyire gyarapil|a azok haszuálata jövedelmünket. Tényleg okszerű műveléssel két magol hozhatunk onnan, ahol eddig csak egy szem termelt és hogy a több termelésből eredő nagyobb jövedelemre mennyire szüksége van a gazdauak, arra igazán nem kell szól staporilani.
Sirolin." Roche
^VKMBEU l|
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
HANGSZEREKET
HUZÓHARMONIKÁKAT
I-sórendti minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttől. — Kozeskedek arról, hogy csakis és az értéknok megfelelő hangszereket szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ki az 3 napon belül az átvétel után történik. — Megsértőit árukat nom fogadok vissza. Az árak darabonként értendők.
Ozitorák.
Primcitora, jávorfa, gépezet nélkül: 13, 14 kor. — Palizander-tetóvol 30 kor.-tél 80 kor.-ig. — Primcitora palizandertotő és gépezettel: 37, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egész 64. 70, 80 kor Konartcitora a font felsorolt minőségbeli is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcitorik közönséges kivitelben, egész-kótáa 9 kor., jobb minőségű, fél- v 10 kor., diófa tetővel 12 kor, utanz. pallsándfábó! 14 korona
Bézfafohangizerek.
Minden rézfuvéhangszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 33 kor Basslrombita: 43 kor. Piaion: 33 kor. Vadászkürt: 74 kor. Rnphonium: 54, 58. 60 kor. Ba>s: 40 kor.-tél 70 kor.-ig. Trombitakürt 60 B4, 70 kor. — Bombárdonok V: 60, 68, 78 kor. Bombárdonok 0 vagy B, 1-10 180 138 kor. — Helikon: 108, 110, 138, 144 koroua.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
Ifj WAJDITS JÓZSEF
v ,\'
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1 szám
Hegedűk.
Iskolahcgedük 6, 8, 10, 13. 14 kor.-ért. — ZcnckarhcgedUk: 18, 38, 34, 30, 40, 60 kor.-ért. Hangverseny és mester-hegedűk: 70, 80 egész 300 kor.-ig. — HcgcdUk: \'/, és ■/, nagyságban 4. 6, 8. 10 kor.-ért. — HegcdUvonók: 1, 1-60, 8, a-60 3. 4 kor.-ért. Ilegudüvonék fornambukfábél nagyon könnyű 6, 8. 10 kor.-ért. — —
Hegcdütokok 6. 7 60 kor. és följebb. — Hegedütábak: 4. 10, 12 K és feljebb. — Atttartók: 1, 140 K ós fel]\'obb. - Hurok minden árban és minóségben. — Viola avagy Bricaa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Cello. Iskoíacello: 80, 36. 37, 88 és 30 kor. — Zcnekarccllo: 40. 50, 60 éa 70 kor. — Celtovonók: közönséges 1-60-lél 3 kor.-ig — Oeilovoné fornambukfábél 5 kor.-lél 18 kor.-ig - Nagybógók : \'/.-es 78 kor. \'/.-«« 76, 80, 90 és 150 kor. — NagybögtSvonó: 4, 5. 6, 8 és 9 korona.
Fekete granatillábél, ujezüst billentyOkkol: 10 billentyűről 36 kor. 18 billentyűvel 43 korona stb.
Dobok.
Nagv dob réz faabroncscsal 10 csavar 5fi kor. — Nagy dob rézabronca és 10 csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor-tói
40 koronáig.
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
Huzoharmonikák.
lluzóharinonika, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáralu fuvéval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűnő hanggal, drbja 9. 10, 11 korona. Ugyanazok háromszoros hanggal 16, 16, 17 korona. Ugyanazok 3 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dnr és Moll-baasus, dupla hanggal: 16, 84, 88 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 68, 60 korona.
Fuvolák.
Kekete granatilfábél njezűst billentyűkkel: 6 billoatyüvel 16 kor., 8 billentyűvel u kor., 10 billentyűvel 30, 30, 40 kor. 13 billeniyüvel 48, 60 kor. 13 billentyűvel 90, 56, 60 kor — Piccoléflélák: 6 80, 6.60, 640 korona.
Klarínettok.
NAGYKANIZSA 151a NOVEMBER 14.
5: IK ÉVFOLYAM 90 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
HillilMlk hétfőn íi ciQtartíkön.
EiOfUatéal Arak: K|f4t» 4»ro 10 korona. féléve 6 korona, Ncgjred4»ie 2 korona 60 Ali. — Egye* aitám Ara 10 Ali. j
KelelAi aa«>k«ast^
Knnizpia Intván
Kiadja
• D/erkeurtŐNég.
Szirkuztiiéi ii kiadóhivatal Diák-tér I
Falaton : 112 — HlrdaUaak dtjaiabáa •■•rlnl.
SZEMLE.
I\'
, dolog, hogy számos leendőnek csak ugy j tudtak megfelelni, hogy kényszerbankjegyeket í bocsátottak ki, melyeket mindenki köteles sik a hó, igy irjék fel az elemi iskolá-; elfogyni, holott az órofedev-.etegyáltalán nem | bau a fali táblára, amikor azt mondja a áll u bank rendelkezésére. Emellett mindig 1j tanár nr a tanulónak. hogy írjon feí e*y I készen k»*ll lennünk meglepetésekre. A
tőmondatot. Esik a hó. A vastag pelyhek mire (Öldet érnek fekete kulimAss7.it devalválódnak. November közepén reánk szakadt a legcsúnyább tél.\'\'Messze, azaz neiu is olyau messze, pedig döröguek az ágyuk, folyik a vér és győzelmi ordltástól visszhaiigocak a fekete hegyek. Nálunk is köszörülik már a bajonette-ket és a háborúval álmodik mindenki, aki iiiságot szokott olvasni. A csernagóc hegyek dörgése átzeng mihozzánk is és a monarchia legközelebbi évköuyvét alighanem Mars fogja irni vérvörös betQkkel. Nekünk a háborús energia ilyetén felgyülemlése mellett i* erős várunk és biz\'dalműnk azonban az a naiv. egyszerű tőmondat, melyei a kisiskolákban szoktak a fali táblára példakép felirni: Esik a hó! Esik a hó «m télen nem szokás háborút iuditani.
Mibe kerül a háború?
nagy Itáliának a kis Törökországgal \'\'gesz ugy évig kellett hantolnia., a kis balkán államuk a nagy Törökországgal ugy látszik egy hó alatt végeztek. Az angol kormány annak idején a búr háború költségeit liz millió fontra taksálta, a valóságban azonban az angol búr háború nem kevesebb, mint kétszáztizenegy millió fonttal terhelte meg Anglia budgetjét.
Az orosz japán háborúban Oroszország kiadása 3447, Japáné 2908 millió korona volt, Németország költsége a/, utolsó német-franeia háborúban 2100 millió [korona. E mérhetetlen költségek fedezése végett termé-; szelesen uj államkölcsönöket, uj adókat csinál-FelkerestQk városunk korukéitól és pénzvilágé- nak az államok. Míg Oroszország és Japán kizá-uik egyik elókeló tágját, aki a fenti kértlésre a kö-rólag kölcsönökkel fedezte a[kiadását, addigAng-vetkezó felvilágosítással volt szives szolgálni. liR a búr háborúra uj adónemeket hozolt be.
A modern háború az állami pénzigaz- De nem minden államnak áll módjában uj gatást a legnehezebb feladatok elé állítja, kölosönöket felvenni, » monarchia is kény-aminót csak elképzelni lehet Ha a balkáni telen volna majdnem teljesen belülról, tehát államok részesültek is pénzbeli segélyben, ujabb adókból fedezni az óriási költségeket, külföldi államok részérói, mégis ismeretes Minden bárhonnan jövó háború alapjában
ingatná meg a monarchia gazdasági életét és ha osak a biztos reménytelenség jegyében nem akar a monarchia háborúba menni, a kényszerbankjegy kibocsátás, a pénzvaluta olyan devalválódását vonhatja maga után, amelyre sajnos etóre senki sem gondolt, s amelynek katas\'Zlrófális hatását bajosan he-vvrné ki a monarchia mindkét államának, kereskedői élete. -— Alaposan megfontolandó minden olyan lépés, melynek végzetes hatása csak az események láncolatának gyors egymásutánjában tűnnék ki.
A forgóáram lótositése.
A Frtnz villamossági rtszvíiyUrsiság kérvénye a városházán
- Saját tudósítónktól. —
NagykanUaa, nov M.
Azl hisszük, a nagyközönség még emlékszik arra, hogy a Franz-cég már tett ajánlatot a városnak arra nézve, hogy a meglévő villamossági egyenáramot forgóárammá alakítja át. A forgóáram a részvénytársaságra nézve rendkívül előnyös volna és annak idején a vátos úgy találta, hogy azok az előnyök, melyeket a Franz-cég a városnak a forgóáram létesítésével kapcsolatban kínált, nem állottak arányban azokkal a reudkivúli kedvezményekkel, melyek a részvénytársaságra hárulnak, ha a meglévő egyenáram helyett forgó áram létesíttetik.
A karcsúság- titka.
— Tanács a gyengéd nemnek —
A tűrhetetlen élelmiszeruzsora. a piaci drága-Mg nem fog megmenteni bennünket az elhájasodás veszedelmétől. Mert az, hogy a túlságosan bő táplál kozás kövérségre vezet, csak általánosságban igaz, tényleg azonban igen sokféle oka vau az elhájasodásnak. Hiszen a gyomor is tiltakozik u tultáplálás elleu, ínég j pedig igen nyomatékos argumentumokkal étvágytalansággal, emésztési zavarokkal.Tulajdonképpen auapi láp-izúrmeunyiségnek igen kis adaggal való felemelése elég ahhoz, hogy a hízás lassan-lassan bekövetkezzek. Es napi öt gramm zsirosodáe eredménye, hogy az ember testsúly tiz év alatt húsz kilogrammal növekszik. 8ok őseiben a leslmozgás elé/leletisógw az elhízásra vezet, mert ilyenkor niucs arányban a felvett táplálék ^ az izmokban felhasznált energia. Végül érdekes, igeu ritka esete az elhizásuak, amikor a test nem képes feldolgozni a felhalmozódott zsírrétegeket. Az «lbizásnak ez a neme rendesen\'elégtelen anyagcsere. TlgJ a nyakon levő pajzsmirigy eltávolítása tflán következik be. valamint az ennucbóknál, a nókuél. P*dig bizonyos gyuahologiai műtétek következtében
A mérsékeli testesség nem éppen szerencsétlenség. sót a kövérkés, gömbölyű iió például a bécs> szépségideál. De hasznos is egy kis zsírréteg, különösen n szükség uapjaiban, betegség idején, amikor vau miből lesoványodni s az erabei nem vészit anoyil izomereiéből. A tuluágos kövérség azonban fölöttébb kellemetlen s tízért nem árt egy kis elővigyázat. A normális testalkatú embernek sohasem kell több kilo-grmmot nyoinuia mint ahány centiméterrel haludja meg testmagassága az egy métert. A uőkuél valamivel több is lehet a testsúly. így például egy százhetven centiméter magas férfinál hetven kilogram a leghelyesebb snlyarány. Már elhízásról beszélhetünk, hogy ha ezt tiz vagy litenöt kilogrammal meghaladja.
A túlságos zsirfelhalmozódás nem megvetendő veszélyeket rojt magában. A sziv munkája egyre nő, ennek következtébe a véredények is erősen igénybe vétetnek s csakhamar elvesztik rugalmasságukat. Ezért áll be könnyebben a kövér embereknél az érelmeszesedés, kö.szvéuy és cukorbetegség. A zsírpárnák megnehezítik a mellkas mozgását, a tüdő kitágulást, szenved tehát a tüdő, nem jut elég oxigén a vérbe, amelynek hiáuyát röviden érzi az egész test. \\ Ebből származnak a króuikás hörg-hurutok,
sőt a tadŐHorvadásuak is okozója lehet a kövérség
Uogyan kerüljük el a testsúlynak uem kívánatos meguövekedését és ennek káios következményeit? Ez a kérdés különösen azokat érdekelheti, akiket munkájuk az iró vagy munkaasztalhoz köt. Nos, mindenekelőtt kevés szénhidrátot I Kevés édességet, tésztát, kevés sört, általában szeszes italt. A soványodni szándékozók étlapjáu lehetőleg csak sovány hus 8z«repel|en, friss salátával, süli burgouyával, gyümölcscsel A zsíros ételek, édes tészták\'és az alkohol száiuQzendók. Ajánlható a világos, kevéssé megédesitelt tea ebéd és valóra után. Ka arai fő: sok mozgás. Miiben reggel legalább tiz másodpercet fordítsunk torna gyakorlatokra. Igen alkalmas, de kissé körülményes mód a soványodásra a hegymászás. Jó szolgálatokat ttísv* az evezés és úszás, a legkevesebbet ér még a soványodás szempontjából a kerékpározás.
A kávéházban ülő nők rendeseu elhíznak, mert embertársaik szapulása nem számit gymasztikának ós a pukkadozás, hogy a másik dámáuak kófsag-tollasabb a kalapja a mi eléggé csodálható különben, — nem sováuyit.
Araicus.
ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBÍB U.
A gazdaságosság már • forgó áramnak fitikai éa elektrodinamikai sajátságaiból folyik és azért, mielőtt a városi közgyűlés elfogaduá a Franz-cég
Gajánlatát, moat is alaposan megfontolaudó a dolog mindkét szempontból.
A Franz-féle villamossági részvénytársaság ugyanis most ismét kérvénynyel fordult a városi la-uáeshoz, melyben iyra kérelmezi a tárgyalások elejtett fonalának felvételét, valamint közli azokat a feltételeket, melyek mellett az átalakítást megcsinálja. Knuek több pontja, mely a városra terhes és a cégre előnyös, beható megvitatást igényel.
Különben ezen nagy fontosságú kérdés megoldása és megvitatása végett a városi tanáé* a jövő hét folyamán reudkivüli közgyűlést hív össze, melynek egyetlen pontját a forgó áram létesítésének kérdése fogja képezni. Ekkor döntenek a kérdésben a városatyák, akikben tán még élnek az első döntés reminiszcenciái.
Legközelebb részletesen ismertetjük az egész javaslatot.
Nagykanizsa uj felmerése.
A főmérnök életrevaló Javallata.
— Sajái tudósítónktól. —
Nagykanizsa, november 14.
A városok közigazgatásának Bzéles e hazában valóságos tengeri kígyója az a szomorú visszamaiadott állapot, mely a városi térképek tekintetében\' uralkodik. Nagykanizsa térképe és felmérése még a hatvanas évekből való, gyűrődött, szakadozott, hiányos, régi térkép, ugy hogy a nagykanizsai mérnöki hivatal csak a legeinberfelettibh erőfeazitéssel képes hivatalának megfelelni s valósággal a Danaidák hordáját tölti, amikor egy-egy ház építéséhez szükséges tervet készíti el.
A térképek annyira hasznavehetetlenek, hogy miudig teljesen uj részlettérképet kell elkészíteni, valaháuyszQr egy ház építése miatt egyik vagy másik utcarészletre szükség van. Ennek eredménye az, hogy a város fejlesztése modern irányba^ Magyarország nagyon kevés városában történhetik csak. Méltóztassék moat tuár elgondolui, mily sziszifusi munkát kell végeznie a nagykanizsai mérnöki hivatalnak, mikor egy ház építése két-háromheti előmunkálatot vesz igénybe.
^pénzügyminiszter már régén elrendelte az ország összes földjének újra való felmérését és tel-jeseu uj kataszteri térképék készítését. A roppant nagy munka természetesen csak fokozatosan mehet végbe Nagykauizaán és természeteseu rá kerül a sor, a legközelebb, aunál is inkább, mert a szomszéd Légrádou éa a perlaki járásbau már megkezdődött a kataszteri fölmérés,
Csakhogy az a térkép, amelyet itten csinálnak nem felel áiu meg Nagykanizsa városának. Mert a kataszteri lelméfés. 1 :388ü arányban történik. Az a térkép, amelyet igy "kapnának Kauizsáról uagyou is kicsiny volna ahhoz, hogy minden szám, minden ház benne legyen. Ezért a beMkokról l:loOü aráuyban készülnek a térképek, vagyis ugy, hogy ami
a valóságbau egy kilóméter, az a térképen egy méter. Osakis ilyen térképpel lehet dolgozni feuuakadág nélkül, a melyen a számadatok, minden ugy lajta van, hogy ne kelljen a városi mérnöki hivataluak mindig mindent njra kezdeui, újra felmérni, hanem amikor szüksége van adatokra, még talán a hosszú földmérő szalagot se kell a tokjából elvenni hanem csak belepillantani a pontos, uavy térképbe; egy ki-cait szorozni, egy kic*it osztani: s egy uap alatt megvau az. ami máskor egy hóuapig tartott.
Ezért dicséret illeti Király Sándor v. főmérnököt, amiért a pénzügyi bizottság elé terjesztette javaslatéi, hogy a város kezdje meg a felmérést, mert úgyis rákerül a sor. amikor a városnak ezt meg kell csinálni a maga hozzájárulásával.
Csatornázás, vízvezeték minden ettől az óriási munkától függ, mely két évig is eltart.
A férj bosszúja.
Egy nagykauizsai házaspárról éa egy nagykanizsai házaspár egyik feléről, a férjről lesz azó az alábbiakban. Ez a harmadik, aki mint minden házasság-törési vígjátékban, itt is szerepel — sajnos, ueki sajnos — passzív iráuyban, egy Nagykauizsán jól ismert
ti,
férfiú Nevezzük a rövidség kedvéért X. urnák.
Tehát X. ur feltűnő hévvel udvarolt Y-uénak, a fiatal, csinos, molett asszonykának, akinek bájai uem kis hatást gyakoroltak X úrra, aki pedig Romeo s. erepére már annálfogva is alkalmatlan volt, mert párosan, sót családosai! róKa az élet göröngyös utait. X ur nagy hévvel csapla a szelet a molett Y-uénak, aki egy darabig csak hallgatta X. ur ára-dozásait és uevetve mondogatta :
— Nem fél, óh kedves X.. hogy megmondom a feleségének, a..... igen .... a gyerekeinek I
Mindez uem hűtötte X. ur szenvedélyé\', sőt — az akadályok növelik a szerelmet: kettőzötten folytatta az ostromot.
Y-né — fiatal házasok voltak I — mit lehetett egyebet, meginoudta a dolgot az uráuak:
— Nézze, kedves Y., én már nem bírom el el X ur udvarlásait. Gsináljou maga valamit X-»zel. Mert bizony isten, vagy vau férje az embernek, vagy ninosl...
A csinos molett asszonyka sirva fakadt. Y. ur csókokkal szárította fel a kis Y-né könnyeit és dehogy is öltötte magára a dühös Othello maszkját:
— Mi i i-ii hallokI? X. meri ezt tenuil? XI? No majd leszámolunk vele.
— Hogyan, férjeoském, kérdezte Y-né, miközben odaadó szeretettel emelte kék szemeit nz urára
— Csak hidd ide X. urat Igen, ide I Adj neki itt találkát és a kellő pillaualbau kopogj érettéin, aki a szomszéd szobábau leszek.
Y-né a férji mindenhatóságba vetett rendületlen hittel fogadta meg ura tanácsát.
*
Ez a csillag kél uapot jelent es azt, hogy X. uruak felragyogott a szerencsecsillaga.
Eljött a várvavárt est, sót éjszaka. SürÜ éj. A szél fúj. A villanylámpák el-elborulnak. Ki lépdel az
éji homályban, felhajtott galléra! és eltakart arccal ? X. ur. a családapa, de most mint hőasterelmeg Ajtó nyilik, ajtó zárul mint a mesékben. Bent meg. nyílik a Ijón óhajtott budoár kis ajtó, huss, már fo is surrant a merész X., az ajtó betéve. Oh, X. ur ön tulbátor I ügy viselkedik egészen, mintha otthon volna ? Elfelejtkezik, hogy nem mint családapa jöti ide s hogy a bájos Y.-né.\' aki maga mellett áll, uem a lelesége ? 8ót, — óh, X. ur, én reszketek önért ~ még azt sem veszi észre, hogy Y.-né háta mögött nyilik az ajtó ós azou belép a zordor Y?| Öh, X. ur, ön még éli a pillanat gyönyörűségét, amikor már a zordon végzet készül lecsapni öure Y. képében ! On védtelen a párnák között, de látja, hogy csattog a korbács Y. kezében I ? Hej, bej, késő eső utáu a köpönyeg, de önuek jó volna most egy, annáliukább, mert a dühös Y. kidobta a ruháit az ablakon I ?
Szegény X. az utcán öltözködött fel a nagy zajra, csattogásra odagyült utca népének nem csekély gaudiumára az ezerkilencszáztizenkettedik évének egy novemberi éjjelén.
Kain.
Mozgósítás? \'
Ma reggel villámgyorsan terjedt el annak a híre. hogy a részleges mozgósítás megtörtént és a kanizsai 48. gyalogezredet levitték Boszniába. A mozgósításból annyi igaz, hogy a 48. ezred egyik zászlóalját ma reggel elvitték Kenyérmezőre. Esztergom mellé. Ezenkívül ma este nyoloz órakor három katonai különvonat halad át Kanizsán, telve katonákkal Szarajevó felé.
HÍREK.
— Iekolakerülő gyermekek. Most írták össze azon tanköteles gyermekeket, akik nein iratkoztak be tankötelezettségük dacára sem iskolába. 8zázhetvenegy a hat és tizeuegy év közötti gyermekek száma, akikuek elemi, és hároinszázöt, akiknek ismétlő iskolába kellene járniok. Ezek szülőit most megbüutetik egy-egy kojpuára.
— Nagykanizuaiak a kereskedelemügy világkongresszusán Nevezetes konferenciája volt október 2lJ-óu a nagykauizsai felsőkereskedelmi iskolának. A kereskedelem-oktatásügyi ueinzetközi egyesület, melynek hatásköre az egész világra kiterted, jövőre Budapesten fogja tartaui világkongresszusát. Tavaly Antwerpenben, az idén Londonban tartolta. A nemzetközi egyesületnek tagjai az összes nagykanizsai kereskedelmi iskolai tauárok és több nagykanizsai kereskedő is. Miudu)á|au részt vesznek a kongresszuson, amely 1913 augusztus 31-től szeptember 6-ig tart. Ezt megelőzőleg egy általános gazdasági kurzus lesz Budapesteu, melyen külföldiek fognak előadui Magyarországot érdeklő szociális, kulturália
november u.
ZALAI KÖZLÖNY
kír^láaakrAI. Bcluck Béla főigazgató direkt az e kongresszusban való részvétel megbeszélése végetL iölt Kanizsára, hogy felkérje az itteni tagok érdeklődését éi támogatását a kongresszus iránt.
— Adományok a patronálta egyletnek A lefolyt eskűdlBzéki cikluson részlteit esküdtek a következő össiegekot ndoraánynzlák s nagykanizsai pitrouáts egyesület humánus céljaira: Oppel Ödön Krtmtrils N, I., Laky Péter, Hegeusperger Ferenc, Brtck Sándor 1 —I koronát: Szálíuger Antal 86 fiiért, Martinék Qyula, Dr. Iiavas Jótsef 9—9 koronát; N. N. 8 koronát. Összesen 17 koroua 88 fillér. A szíves adományokért etulon mond köstönelel st egye-sülét elnöksége.
— Halva találták az latállóban Fsrkss Ferenc itlápkai Iskóst hétlón reggel at istállójában holtan találták. Keidetben mindenki bűntényre gondolt, mert a még elótte való napon is makk egészsé ges ember testén több súlyos ütésnek s nyomát Utálták. A páksi csendörórs nyomozni keiden az ügyben és csakhamar megállapította, hogy Farkas halálai a aaját vigyázatlansága okozta. Farkas ugyanis itaárnsp este pálinkától holt-részegre itta magát s amint ily állapotban kocsin ment bazaftfté, kétszer Is a lovak közé esett. Egyrészt az esés közb >n szenvedett sulyot autódások, másrészt a rengeteg mennyi-légbeu elfogyasztott Ital okozták baiálál.
— Szabászat! vizsga Röviden megemlékezett már lapunk arról a nöi ruhaszabászsti magáról, melyet Dreohstler Dezsó szaklanér tartott mailkor tanítványaival. Ez a vizsga éléuk bizonyítéka annak t törekvésnek, hogy műveltebb köreink assto nyai, leányai mily buzgalommal vetnek számot a nehéz megélhetéssel ; mennyire igyekeznek, hogy muu-kásaágukkal inlnél kevesebbre redukálják a háztartás kiadásait. Mert tudui kell. hogy Drechszler ur tanítványai mind uriuókbó! és urleányokból kerüli ki, akik dicséretes törekvéssel sajátitotlák el a rubasza-bás mesterségét. Mi uem dicsérjük Drechszler szak ivitottságát, de lauilváuyai mindannyian elismeréssel ás bálával bestéinek ügyességéről és korrekt eljárásáról és Örömmel gondolnak arra. hogy nemcsak s gyermekeknek, önmaguknak is elkéstithetik ezentúl még a kényesebb illést megkövetelő ruhaneműnket is. Kii a szsbászatl kurzust most egy varró kurzus váltja lel, melynek vezelóje Drechszler ur megbízásából egy Pozsonyból érkezó hölgy lesz. Msga a vizsga is ta-■ukodik arról, hogy a kiképzés körültekintő és ni tél volt. Veraenyrajrolás rendeztetett, melynek győz-Kni Bereoíky Annus és \'fhsssaly H)kgit voltak. — Hotlnf-Annus ,A divat fejlődéséről- tartott sikerült ■Mást. Filipáuica Irénke ,A gyermekdivatról" ér-\'skezett tetszés melleit; mig egy másik szabsd előadás a "értékvélelról tarlatot!. Azuláu Drechszler tauár ér-■éttny szavaidul bucsutotl kedves növendékeitól, kik < hétig ernyedetlen szorgalotninsl kövelték lauilásal.
Kaáo Irma urnó tnondotl a tanítványok uevé-közzönetet a buzgó mesternek. Azután kiosztot-w >■ okleveleket. Disloklevelet kaptak Tibolt Hol-
urnó és Kaltenbscb Ida urleány. A többiek
és jeles eredménynyel vizsgáztak.
— A fényképész betörője. Miut megírtuk, *u\'««t Lajos Vértes Aulsl fényképén! betörőié levelet "! Zágrábból, melyben kérte Vértestől, hogy vogye
A nagykanizsai ügyészség távirsti megkeresésére ■zágrábi rendőrség felkutatta egész Zágrábot, de " betörőnek nem akadtak nyomára. Immár tehát l\'Wglelen, hogy a fiatal bűnös caak félre aksits \'""ni a hatóságokat. Mindenesetre érle.üll arról, Jíj körözik, s stért talóstinü, iiogy valakivel fel-■"» ■ levelet Zágrtbbbau, inig í gyorsan másfelé
"Iázott e|.
— A patronáze egylet teaeatélye
"•gúlák,
a nagykanizsai patrouázs egyiel teaeatélye
november 80-án este kilenc órakor kezdődik. Minthogy az estély az intim mulatság jellegével bir, a vezetőség ez utón ts felkéri a megjelenni szándékoló hölgyeket, h.igy a lehelő legegyszerűbb ruhában ja-lettjének meg s távolról se goudolisnnk arra, Itogv báli kosztümöt öltsenek magukra A jótékonysághoz egyszerűség illik.
— Vizsga. A soproni iparfelQgyelőség jelenti: A gótgépkezelók és kazáufütók legközelebbi képesiló vizsgái Sopronban december bó 1. napián délelőtt » órakor a Sopron városi villanytelepen foguak megtartatni. A kellően felszerelt vizsgálati kérvények a m. kir. ker. ipnfelügyelőséghez küldendők.
— Távollévő hadkötelesek, összesen száz-kilencvenkeltó azoknak a hadköteleseknek a száma, sitik a nagykanizsai sorozásokról lávol maradlak. A sorozások elől ellávolott hadköteleseknek t szomszédos faliakban van az illetőségük, tle most már való-stinüleg at óceán m^sik partiáról figyelik a világ eseményeinek folyását. Pusituluuk, veszünk.
— Elhelyezik az önkénteseket. Nébs meg-utegjelen egy pá. csukaszürke uniformison öu kéules s nagykanizsai korzóra emlékeztet beunünket arra. hogy Nlgykauluán van at önkéntes iskola. Értesülésnek szerint nem sokáig maradnak itt at ön-kéutesek. At uj véderólörvény értelmében ugyanis, uem valamennyi öukénles kerül az iskulába, hnuem egy részük elméleti okulás helyett azonnal a századhoz kerül. így lesz a jelen eselbeu is. Az önkéntesek lelenlékeny része a századhoz megy egyenesen, a maradék pedig oly csekély, hogy számukra uem érdemes külön iskolát taitani itl, azért valószínűleg december elején Sopronba helyezik el őket
— A társaskör mulatsága A nagykanizsai társaskör köuyviára javára november buszonhar mndikán mulnlságol reudez. A mulatságnak, inely családias jellegű lesz. Kataliu estély elnevezését adta a rendezőség Jegyek ára kél korona éa öl korona.
— Szent Antal tolvaja. A czáktoruyai zárdalemplom Szent Antal perselyét feltörve találták s a perselyből sz sddig összegyűlt pénz is hiányzott. Hosattn kutatás utátt/^kerüll a csendőrségnek a tolvajt Kolmanics József 13 éves csnvargó mészáros tanonc S\'.cmélyébeu ellogni. ép akkor, ntnidóu Pintács Károly pékmester tauoncáuak. Kápes Jánosunk, csizmáját lopta el. Az elveleműlt tolvaj beismerte-bogy bement a templomba s minthogy ott senkit seiu latolt, zsebkésével égést nyugodtan fólfeniilette a persely zárját s a benne talált uagy csomó pénzt elrabolta Hogy mennyi pénz volt a perselyben, azt uem tudja, de bó zsskmáuyhoz jutott. A szép reményekre jogosiló fiuusk megmentésére a hatóság meg lelte már az első lepéseket.
— A szinfónikusok Nagykanizsán. A\'mx ltikárd sziufóuiku* zenekara va-áruap es^g tarifa hangversenyét v Polgári Egyiel nagytermében.
— Tűz. Fylyó hó 8-án delelőn tűz pusztítóit Bazsi községben s ez három házai a melléképületek kel együtt elhamvasztott. A véss hírére Fsrkas Islváu főszolgabíró, a sűiuegi csendőrség és tűzoltóság is kivonult Bazsirs. a lűz színhelyére. A tűzet egy 6 éves gyermek okozta. tiyujtóhoz lututt, evvel meg-gyujlolla a házuk végében levő kukoricaszárai s a iáug a nagy szélben egy-kettőre s tetőbe k.ipott s onnan álhatutt a szomszédok házáira is.
— A .Vasárnapi Újság- november lo-iki számának pompás képei felölelik a bét összes nevezetesebb akluálilását: a balkáni háborút, a Műcsarnok kiállítását Hohay Jeuó jubileumát, a háborúba induló magyar vörös-kereslle* hölgyekel. a budapesti hajói haló csatornát, Liantey francia tábornok akadémikus-sága stb. Szépirodalmi olvasmányok: Szende-Dárday Olga regénye, Telekes Béla és Ambrus Baláts versei, Szebouyei Jótsef uovellája, Btrrie angol regénye.
Egyéb kötleniéuyek : a budapesti református theolo-glai akadémia uj épülete, at oroat trónörökös arcképe s a rendes heti rovntok : Irodalom én művéntat, sakkjáték stb. A .. Vasárnapi Újság\' elófitetéai ára negyedévre öt koronn, a .Világkróuiká\'-val együtt hal korona Megrendelhető a „Vaaáruapi Uj-ág-kiadóbivalalában (Budapest. iy., Egyetem-utca 4. at.) j Ugyanitt megrendelhető a .Képes Néplap-, a legolcsóbb újság a magyar nép ntámára, félévre 2 koroua 40 fillér. »
— Groteszk apróhirdetés. A Penti Hírlap egy múltkori stámálmu jelent meg et az apró hirdetés: EGYELŐRE, hölgyeim, én egy sirásó vagyok. Akadna-e önök között gyermekszerető megfelelő ho-zománynyal. Leveleket .Kilenc gyermek S\')I6" jeligére a kiadóba
— Közgyűlés. Nagykanizsa város- és láráti gazdakör í. évi december hó 4-én d. e. 10 órakor a városház tanácstermében rendes közgyűlést fog tartani Tárgyak: 1. Mult közgyűlések jegyzőkönyvével kapcsolatos elnöki én titkári jelentének. 9. Jelentkezeit ui tagok felvétele és több régi tagnak törlése. 3 A folyó évi számadások, valamint a tagdij bátra-lékek felülvizsgálásán egy stámvlzsgáló bizottság ki küldése. 4. Folyó ügyek és netáui indítványok.
— A NAP a magyar újságírás szenzá olója. Tessék elolvasni és feltétlenül meggyótődik róla, amiuthogy azonnal konstatálni fogja azt is, hogy A Nap a magyar közóuaég legkedvesebb lapja. A 48-as eszmék és s magyar nemzeti törekvések egyotleu hű és törhetetlen szószólójs. Főszerkesztő: Braun Sándor. Dr. Hajdú Miklós társszerkesztő Munkslársai: a magyar újságírás kitűnőségei. Példányszáma amerikai Uiságaiker: 165.000 példány napouklut. Egy azám ti fillér. Előfizetési ár: egy évre 18 korona, félévre 9, uegyedévre 4 koroua 60 fillér, egy hóuapra 1 korona 60 fillér. Miudeu jó magyar fiteaeen elő A Nsp-ra I
®KOTILLONOK#
dus választékban jutányos árban kapható
Ifj. Wajdits Józsefnél.
k sült galamb
ma már csak a példabestédé. Ha valamiben sikert akar elérni, akkor foglalkoznia kell az ügygyei. Ha eladni akar, ha venni akar, célját csekély munkával, kevés pénzért elérheti. Adja fel a BzOkséges hirdetését a ZALaI KÖZLÖNY-nek, hol hirdetése olcsó tarifa melleit, pontosan az ön által kijelölt helyen és formában fog megjelenői.
Tervezetet díjmentesen készítünk o o © o o
HIRDESSEK Á „ZALÁI KÖZLÖM f "\'BEK
Z A 1. A I KÖZLÖNY
NOVRMBBIt u.
HANGSZEREKET
HÜZÓHARMONIKÁKAT
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
Nyorai ttott h laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
l-sőrendti minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kozeskedek arról, hogy csakis jé és az értéknek megfelelt hangszereket szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélési ha az 3 napon belül az átvétel utau történik. — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként értendők.
Hegedűk.
IskolahegedUk : 6. 8, 10, IS, U kor.-érl. — Zenekarhcgedük: 18, Sí, 34. 30, 40, 80 kor.-ért. — Hangvéraeny éa mestcr-hcgcdük: 70, 80 egész 800 kor.-ig. — Hegedűk: >/, és «/, nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — Hegedüvonók: 1, I SO, 8, \'J-60 3, 4 kor.-érl. Hegedüvonók fornambukfábél nagyon könnyű 6. 8, 10 kor.-ért. — Hegedűtokok 6, 7 6n kor. éa feljebb. — HcgcdUlébak : 4, 10, 13 K és feljebb. — Álltartók: 1, 140 K és feljebb. — Hurok minden úrban és minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Cello. Iskolacello: 80, 35, 37, 38 éa 30 kor. — Zenekarccllo: 40.60, 80 éa 70 kor. — Cellovonók: közönséges 1-60-tól 3 kor.-ig — Oellovonó fernanibukfábél 5 kor.-tél 18 kor.-ig ..- Nagybógík : \'/,-es 73 kor. \'/.-es 76, 80, 90 éa 160 kor. — Nagybígóvoné: 4, 6, 6, 8 és 9 korona.
Ozitorák.
Primcitora, jávorfa, gépezet nélkül: 13, 14 kor. — Palizander-letével 80 kor.-tél 30 kor.-ig. — Primcitora palizanderlelő és gépezettel: 87, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egész 64, 70, 80 kor Koncertcitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcitorák közönséges kivitelben, egéaa-kótáa 9 kor., Jobb minőségű, fél- v 10 kor, diófa-tetővel 12 kor, utána, palisándfából 14 korona.
Bézftzvohangszarak.
Minden rézfuvóhangsznr la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 38 kor Basstrombita: 48 kor. Piston: 38 kor. Vadászkürt: 74 kor. Kuphonium: 64, 68, 60 kor. Bass : 40 kor tél 70 kor.-ig. Troinbitakürt 60, 64, 70 kor. - Bombárdonok K: 60, 68, 78 kor. Bombárdonok 0 vrgy B, 110 180 138 kor. - Holilion: 108, 110, 138, 144 korona
Fuvolák,
Kekele granatilfábél ujezllst billentyűkkel : 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel 24 kor., 10 billentyűvel 30. 31), 10 kor. 18 billentyűvel 48, 60 kor. 13 billentyűvel 50, 56, 60 kor. — Piroolénéták: 6 20, 5.60, 6\'40 korona
Klarinettok.
Kekete granatillából. ujezűst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor 18 billentyűvel 43 korona stb.
Dobok.
Nagy dob rez faabroncsesal 10 csavar öti kor. — Nagy dob rézabroncs és 10 e»«var 90 kor. — Községi dob 14 kor-tél
40 koronáig.
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
Huzoharmonikák.
Hiuóharmonika, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűnő hanggal, drbja », 10, ti korona. Ugyanazok háromszoros hanggal 16, 16, 17 korona. Ugyanazok 3 soros. 19 billentyű dupla hangokkal Dur és Moll-bassus, dupla hanggal: 16, 84, 88 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 5t, 60 korona.
IfT
WAJDITS JÖZSEF
• \\
hangszerkereskedése
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1 szám
NAGYKANIZSA xgií NOVEMBER 18. 51-IK ÉVFOLYAM. 91 SZÁM
HÉTFŐ
ZALAI KÖZLÖNY

Politikai lap.
Miljilinlk hétfőn él ciMörUkín. „.„„, „„,.„,,. « K!.a,.;
Eiaftistisl ár.k; Kgé.i «»• 10 koron., (iK.r. a koron.. K«nl»«» István » .«evUe.».tí<é|;.
NagyetUrro fl koron. 60 flll. — Egy.. aaim ára 10 ötl. |
tzirkiiztiii) ét kiadóhivatal Qiák-tír I
T.l.ron : 111. — Hlrd.H.ak dijaiabáa a.arlnl.
SZEMLE.
fPegkezdödtek a mulatságok éa bálok Nagykanizsán. Egy-egy hétre immár !JLL három mulatság, estély is esik de minthogyha ezeket a mulatságokat valami kényszeredett-8,ig jellemezné azokkal a régi, hires, vármegyékre szóló mulatságokkal szemben, melyeknek valaha Nagykanizsa — igy mondják — színhelye volt. A mulatságoknak nagy hiánya szokott lenni az, hogy1 fiatalember oly kevés számban vau Nagykanizsán,1 ami nagyon is érthető. Aki csak teheti, Budapestre iparkodik, ott keres magáuak állást miut hivatalnok, Ogyvéd vagy tanár, mert a fővárosnak téli élete ezerszer gyönyörűbb mint a vidéké. Olt most ragyognak az utcák és a villauyárbau boldog, ragyogó nép sütkérezik. Olt inoat mindennapra több hangverseny is esik és féluyolc tájban a villamos megálló helyek körül olcsó és elegáns puslikum szorong — színházlátogatók stázai. Ott most már három óra utAn kezdődik a kávéházak éjszakája és keleti kényelemre berendezett cukrászdák telnek meg olegáus hölgyekkel, tündöklő mozik oábilják a járókelőt, tiszta ós lényes bálok csábítanak belépésre, náluuk pedig esik az eső, sötét a kisváros.
Létminimum és adósról.
(V. L>rs» sejtjük, hogy a 800 koronás létminiuraot nagyon drágán fogjuk megfizetni mi, 800 korona kereseten felüli kispolgárok és jámbor újságolvasók. Az ui adótörvény a jövó évben lép életbe ós nemhiába 13 as számmal irjuk a jövó esztendőt, de azt hisz-szak, sirva togjuk ezt az évet emlegetni. Mert hiába emlegetik, hogy az uj adó bevallással nem következik be adóemelés és hogy b jövödelmi adót 30 millióban kontingentálták, mert azok a rendeletek, amelyeket a kormány a mult napokban közreadott és a melyek az adókivetésnél közreműködő köröket kitanítják a szövevényes adókivetés minden részletére, hogy maga ez a kitanitás a paragrafusok özöne és az ember beleszédül, ha olvassa, — azt sejteti, hogy itt mélyreható operáció fog történni az ember zsebére. A jolszó mindig az, hogy az adót netn emelik, ellenkezőleg kis eiistenoiáknak teljes adómentességet biztosítanak. 800 koronán aluli jövedelem teljesen mentes. A többieknek is jövedelméhez képest vetik ki adóját egy kenek összegben; de hogy jövedelemnek
számítson, ha az adófizető fél óoska nadrágját eladja a handltSíak, — ez csak az uj adótörvény ötlete, mely, hogy rusztikusán fejezzük ki magunkat, belenéz az ember hasába éa olyan szagló érzéket disputál bele az adókivetéssel megbizott szimatolók orrába, hogy ezek szemberek minden fajta jövedelmét szigorúan számba vehessék.
Már néhány évtizede folytonosan emlegetik, hogy a direkt adókat nem omelik. 8 ezzel szomben az adózó (él évről-évre adóemelést tapasztal. És mig a régi adótörvények is ugy osinálódtak, hogy az adófizető fél adófelszólamlásaival, kérvényeivel rendesen alakszerűségekbe botlott, elkésott; de igaza sohase volt. Az adózó fél bölcs belenyugvással fizetett addig mint a köles, mert úgyis tapasztalta, hogy akár Ponoiushoz, akár Pilátushoz szaladgál, hogy adóját leszállítsák, abból ugyan nem evett.
Azt hittük, hogy a garral hirdetett lót-mínimumos törvény könnyíteni fog az adózó terhein. De mióta az uj adó életbeléptetéséről szóló és kötetre menő végrehajtási utasításokba belenéztünk, — kétségbeesve kapaszko-
Fiatalság*.
Irta: Kanizsa István.
Kste nyolc óra körül. A Duna kék teste sötét éluykéiit feküdt a parlament előtt, mértietetleu U volságbao csillagok miriádjai lebegtek. Titkos melegségtől izutt a levegő, a TÍZ, a kőutak. Május volt.
A sok sétáló pár között, kik egymásba elme rolve uézték a gyönyört) panorámát, mely szarnak elé tárult, s budai vér szeszélyes kontúrját, mely cikkcakkosán vágóit bele a sötét viola égbe, s hullámos vitel, a karcsú hidakat, melyek merészen feszüllek s két park között, egy magános ifjú ballagott. Tépelődve, lassú léptekkel járt fel-alá. meg-megállt, majd egy percnyi bámulás után újra menüdül!, olyao benyomást téve a szemlélőre, mint aki maga sincsen tisztában a terveivel.
A fiatalember levette a kalapját. Hosszú szóké baj omlott magas és bQszkéu iveit homlokába Orra finom metszésű voll, ajkain kivtll azouban el-üzhetetlenül lebegett valami inkább keserű, mint gunyoros vonás, mely az olyao élelbölcsosségre látszott mulatni, ami voltakép egy frázis csupán: Minden mindegy 1 Sok csüggedő léleknek ez a narkotikuma, melyben épp oly kevés igazságot, mint,örömet talál az, aki élül szeret, mert éluie kell.
A fiatalember hosszú kabátot viselt, melynek kopottságát a májusi alkony sötétsége jótékonyan ipar-
kodott elrejteni, nadrágja foszlott, cipójo loogyos mivoltával együtt.
A fiatalember egyelerai hallgató voll, aki mint társainak legnagyobb része olcsó ételekkel táplálkozott. hideg szobákbau lakolt és csak a legsj\'Jkösebb beosztással tudott kijönni. Egész délután lauitotl, mert abból élt, amit a tauitláuyailól kapóit. Délelőtt az egyetemen hallgatta az előadásokat, délulán robotolt, éjjel pedig a könyvoi mellett virraszlolt, mindaddig mig ki nem fogyott a fo.tölgő lámpából az olcsó petróleum, amikor azután kimerülve roskadt ágyába.
A budai Mátyás lempiomban megszólalt az esti haraog. Lágyan ringoltak a harang ezüstös hangjai az i(ju szivébe, átreszkedlek a hömpölygő hullámokon éa végigzsougottak a parlament ódon folyosóin.
Pál szelíden eugedle lelkét csókolni az ides hangoktól. Belopódzott szivébe az elhagyott ollhon édes-képe, sz édes anya meleg arca. a megszokott esti kép: spa a kandalló mellett, pipával a szálában, a kis Málcsi az asztali lámpa világító fénykörében, amint buksi fejecskéje! sz ábécés könyvre bajija. Mi vau velük, istenem I Nemsokára egy éve lesz, hogy elszakadt tőlük. Vujjou nagy lány lesz-e Málcsi, mire hazamegy? Talán inár hosszú tubája is lesil? Ki tudja!?
Pál hosszasan gondolkozott. Nézlo az éjt, mely miudig sötétebb-sötétebb lott. A csillagok fényes erőre kapva lángoltak a borizon keleti részén, Pál
balján a parlament komor épülete húzódott délnek, előtte pedig a budai villamosok vetelóje vert hatalmas, zöld világot, amint akadályba ütközik. A fiatal diák egészen átengedte magát az est zsongó boldogságának. Megfeledkezett arról, hogy otthon garma dába rakva várnak reá a könyvek, hogy holnap u|ra kezdődik a napi robot, holnap újra hallja a nagyságos asszony rikácsoló hangját.
— Szabó ur, ma megint uem tudott felelni a Dénes. Tessék többet loglalkozui vele, hogy ne legyen baj
llllvös t.él támadt, mely jótékony kézzel simította meg égó homlokát. Reszketett a lelke a fáradságtól, a napnak véres robotjától. De ma este oly furcsa-különösen jó kedve volt. Azt hitte, hogy dalolnia kell, nótáznia és valami távoli éuek énekelt beuno, mely az életről szól. Akkor hallotta ezt a dalt először, mikor a keszthelyi psrk isi fái közt bolyou-gott kezében könyvvel, hogy az érettségire készüljön. Akkor rózsaillatú tavasz volt és a virágok mind kitárták a szirmukat a napra. Akkor msdarak kscsg-tak, gerlék búglak a fák lombjai közt, a zöld kikelet ujjongott körülölte. Most is tavasz van, de most kémények Illetőinek, gyárak sipoluak éa neki ölért szs-lonnát, kettőért kenyeret kell vacsoráznia, s holnap ballgatui a nagyságos asszony panaszait:
— Szabó ur tessék jobban tanítani a Dénest. Szabó ur . . . .
Pál Iázott. (Folyt, tör.)
ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER tg.
dunk a levegóhö\'/,. mert annyi útvesztőt. a betűknek annyi labirinthusát, az óvatos fiskális gondnak akkora mértéket látjuk arra, hogy az adófizető minden esetleges jövedelme ki-szimatoltassék és kellő mértékben, sót mértéken tul megadóztassák, — hogy elmegy a kedvünk minden modern jelszótól, mely a kis ekzistenciákat 800 koronáig mentesiti ugyan, de a kis polgári társadalmat, melynek élete még keservesebb, rn-dy ellen a korszellem naponta uj követoléseket támaszt, még jobban megadóztatják. Mindezt pedig igen tetszetős jelszó alatt, n létminimum boldog igérése mellett.
Hisszük, hogy a nagyobb adózók érdekeiket megtudják védeni, de mi lesz a gyámoltalan kis emberrel, aki még kevesebb betűvel összerótt és világosabb szövegezésű törvények és utasításokba is megbotlott és tanáostanul állt, - ha neki kell a [elszöktetett adó ellon felszólalnia, kérvényezni? Azt . hisszük, hogy egyes adózó fél alig lesz képes érdekeinek gondozására. Még azok járnak jól, akiknek egyforma foglalkozásuk lévén, szervezetileg léphetnek föl érdekeik oltalmára. És ha osakugyan ugy lesz, ami még ma osak a kis polgárok aggodalma, hogy a jövedelmi adó konlingentálása alatt tulajdonképpen ujabb adóemelés lappang, mikor a polgári társadalom nem tehet egyebet, minthogy egységesen szervezkedik érdekeinek megvédésére.
És lulejdonképpen oikkünk ezért is Íródik, i Egyrészt az adó kivetéssel foglalkozók szives figyelmébe ajánljuk, hogy a harmadik ós negyedik osztályú kereseti adóval eddig meg rótt kispolgári társadalom uj adóemelést el nem bir; — másrészt már eleve azt ajánljak az érdekelt adózók figyelmébe hogy a menynyiben az 1913-ban életbelépő uj adózás uj és méltánytalan terheket róna rájok : idejében és együttesen lépjenek föl igaziak megvédésére. Main ég osak intő szóval kisérjük az adókivetés előmunkálatait és várakozó álláspoutot foglalunk velük szemben: de ha bekövetkeznék az. hogy a kis polgári társadalmat, ezt a sanyargatott osztályt talpra állítsunk a létminimumos örvény ellen, melyet állítólag a modern humanizmus szelleme leng át.
Ezt a szellemet a közzétett végrehajtási utasításokból egyáltalában nem látjuk lengeni, sót adósrófra gyanakszunk. Ezt pedig igazán nem birjuk el.
Megye — Város.
(♦) Iparfejlesztés a községekben. Jó
példaadó enet volt a mult héten Pacsa kőzséubeu; amint onnau irják, Pálffy László főszolgabíró és Landl Ferenc főtaniló elöljáróságával tanoncmunka kiállíttat reudezlek at ipartestület helyiségében, ahol legszeb-ben a taabó ipar, cipész óh csizmadia ipar volt képviselve.
(*) Uj gazdakör A Légrádi Gazdakör alakuló közgyűlése Lógrádou, a városháza közgyűlési termében lfllí. évi november 17 ón délutáu fól öt órakor fog megtartatni mely alkalommal a gazdakör célját, kiváló előnyeit és annak áldásos hivatását is-mertetni fogják: Sárközy Viktor, a Zalavármegyei Gazdasági Egyesület tilkára éa Juk József, galamboki esperes plébános, törvény hatósági bizottsági Ing. Az nlaknló közgyűlést — a községi nagyvendéglőben — társasvacsora követi, mely után este fól 9 órakor ugyanott a megalakult gazdakör javára személyeukint ftO fdlér belépő di| mellett táncmulatság lesz.
(♦) Aljegyző választás Muraosányban. Muracsányban a minap megtartott aljegyzóválasztáson egyhangúlag Seregélyes Kálmán muiakirályi segéd-jegyzőt választották meg a község aljegyzőjének. A választás Muracsány intelligenciája körében osztatlan örömet és megelégedést keltelt, mert az uj aljegyzővel a község igeu agilis, muukasteretó hivatalnokot uyert.
Pakots József Nagykanizsán.
(Saj. tud.) Pakots József nevét azt hisszük Nagykauizsáu minden irástolvasó ember ismeri. Az illustris író, aki főleg az asszonyoknak dedelgetett szerzője, abból az alkalomból jött Nagykanizsára, hogy a dispensaire megalakulását kimondó közgyűlésen mint a József-szanatórium egyesület központjának kiküldött fótilkára képviselje az anyaegyesületet.
Az elegáns, monoklis, szimpatikus lótitkár Vidor Sarauné és Kövesdi Bojór Guaziávnó társaságában jelent meg a közgyűlésen, mely a városház kis tanácstermében folyt le. A gyűlés egyetlen tárgyát a dispeusaire megalakulása képezte.
Már számos Ízben — cikkekben — méltattuk azt a nagy jelentőségű eseraóuyt, amelyet Kanizsára nézve a dispensaire megalakulása képez. A gyűlésen is a tárgy foutoss^gához képest nagyszámú közönség jelent meg. mely élénken hallgatta meg Kövesdi Bojér Gusztávuó szavait, melyekkel a jelenlévőket üdvözölte. Vidor Sámánét ugyanis sajnálatos rekedt\' bége és meghűlése megakadályozta az elnöki tiszt e Hálásában.
Ezután emelkedett fel szólásra Pakots József, aki nagyszabású beszédben ismertette a itispensaire-intézméiiy céliát és auuak kulturális jelentőségét szociális fontosságál. társadalmi értékét. Mi is irtunk már számos ízben a társadalmi preveuciórói, — proíülakszisról. ahogy Pakots mondja — a társadalomnak előzetes védekezéséről. Legjobban fején találta a szeget dr. Szekeres József a dispensaire tó-
orvosa, aki szerint nem is a betegről való gondoskodás a legfőbb teendő, hanem az első az, hogy t.|. különítsük a beteget a családjától. Ugy van ez mint a tűzoltásnál. Araikor már az égő házat megmenteni uem lehat, a szomszéddarabokat kell biztosítani.
A nagykanizsai társadalom ki is tesz magáért • segélyezésben, amit az a qok köszönet is bizonyít, mellyel az elnöklő Kövesdi Bojérné a nagykanizsai társadalom egyes faktorainak szolgált. Részünkről ez utón mondunk viszont köszönetet a helyi sajtónak ki. jutott köszöneteit. Mi tisztában vagyunk vele, hogy a dispensaire közügye a városnak s mi a közügy szolgálatába állunk, amit teszünk: az kötelességünk.
Az olvasóközönség, mire e sorok megjelennek bizonyára értesült már arról, hogy a dispensaire ineg. alakulását a gyűlés kimondotta s orvosaivá dr. Szekeres Józsefet s dr. Bulla Jáuosl valasztottn meg. Nem is ismételjük ezt, mi azonbau célszerűnek tar-tauók a dispensaire ineguy itásftt egy nagyobb r-zabá*u és ünnepélyes programmal egybekötni. Nem a cécó kedvéért, de — tudjuk — az ily nagy jelentőségű intézmény létesűlését külsőleg dokúmentálui kell. A dispensaire nemcsak Nagykanizsának, hanem a megyének is intézménye, képviseltesse magát ezen az Onuepélyeu a megye, legyen jeleu a főispán és alispán. jelenjék meg hivatalosan a város, jelenjenek meg az összes környékbeli falv ak kiküldött képviselői. Legyen, hivatalos és nagyszabású programm, utána a főorvos mulassa be a megjelenteknek hivatalosau a dipensaire helyiségeit. Mutassa külső nagyszabású ünnepély és az intézmény nagy jelentőségét.
Pakots József háromnegyed órás beszédjéből a legkevésbé sem megviselten hajtatolt ki a déli vasútra.
Még emlékeztünk r á, hogy mikor Malonyay Pezső ilt járt nálunk, leadott egy véleményt Nagykanizsáról arról, hogy mily kedves és poétikus a felső templom a maga négy zöld gesztenye fájáról.
Kíváncsiak voltunk, mi a véleménye Pakotsnak Nagykanizsáról.
— óh, Nagykauizsa nagyon kedves város, moudta a főtitkár. Tessék elhinni, régen láttam már ilyen széles, egyenes utcákat. Szellő, világosság, ugy látszik elég vau, 8 emellett mégsem nélkülöz a város bizouyos intim jelleget. Nagyszerű például ez a gyalogjáró, virágok és pázsit a kocsi- ós gyalogul közt.
S ezzel a Kazinczy-utcai járdára mutatott Pakots, kihajolva a kocsiból, mely a vasútra vitt bennünket.
Hozzá kell azooban tennem, hogy PakoU rendkívül finom és udvarias ember, aki a világért sem mondana maszat senki szemébe. Alkalmasint ó is láthatta ugyanis a sártengert, mely hogy mást ne inoudjuuk — a dispensaire előtt is vastag rétegben hullámzik a kocsi kerék nyomán.
Szocialisták népgyúlóse.
A háború allén.
— Saját tudósítónktól. —
N.gyk.niis., november 18.
A uagykaaizeni Bzooiáldetuukr.lu párt legD.p dflelólt a polgári egylet földszinti termében népgytl
NOVEMBER 18.
n U I KÖZLÖN Y
3
lést Urtott, melyen t háború ellen foglalt állást. A termet a párt hírei és a vendégek zsuffolásig meg. töltötték. A gyűlés, melyre előadót a kézpont küldött le. a következőkép (olyl le:
A gyűlést Gyenes Dezső, a nagjkauitsai muu-kásliiztoslté pénztér h. igazgatóis nyitja meg, ajánlatára elnökké Sneff Józsefet, jegyzővé Offenbeck Károlyt választják ineg.
,Sneff ülnék rövid megnyitójában ismerteti a gyűlés tárgyál, majd átadja a szót Szabados Zádor-nak, a gyűlés pesti szónokának.
Szabados Zádor bosszú beszédben foglal állási a báboru ellen. 8zeriute a szervezett munkásságnak egy belső és egy külső ellenséggel kell megküzdenie belső ellenségnek az agrárfeudál magyar társadalmai, külső ellenségnek a bonyodalomból kifolyólag ellenünk forduló külországot tekinli a niuukásság. A kolbonyodslmak okát a monarchia imperialisztikus törekvésében látja, melyet az összmuukásság helytelenít.
Statisztikai adatokat sorol fel a magyarországi egészség agyról, orvos-ügyről Osak ölezerkétatáz orvos vigyáz Magyarország"lakósainak testi egészségére. Kél sebből folyik Magyarország proletáriatusá-nak a vére, az egyik a kivándorlás, másik az, hogy éveukéut kétszáz-ezer csecsemő pusziul el vele született gyöngeség miatt. Mindennek okát az óriási latifundiumokban látja.
A munkásság a parlament összetételét szociálpolitikai alkotások tekintetében nem tartja szerencsésnek. A munkásság milliói harcolnak megélhetésükért, ezen csak az általános választójog segíthet. A háború okál a nagyhatalmak diplomáciájának tulajdonítja, mely kétszínű módon járt el. Szerbiái ag. rárius éidekek miau elzárták a világforgalolnlól. A inuukásság állást loglal a háború elleu és a tekin leiben azouoaitiá magát a Bázelben legközelebb ösz-szeuló Interuationále határozatával.
Szabados Zádor beszédét a jeleulévók megél * jeneilék. —
A gyűlés jegyzője ezután határozati javaslatot olvasott fel, melyben a munkásság tiltakozik a báboru elleu és elhatározza, hogy a beke érdekében miudenl meg log tenni. A gyűlés egyhangúlag magáévá tette a javaslatot éa távirati üdvözletet küldött a pesli népgyűlésnek.
Ezután a gyűlési az elnök bezárta.
HÍREK.
— A népkonyha megkezdi működését
November tizenkilencedikén, « hagyományos Kizsebel uapján lesz a nagykanizsai népkonyha ünnepélyes megnyílása. A beköszöntöt! zord időjárás, a hideg és a muukahiány már aktuálissá tették a népkonyha megnyitását ós sok éhes umber várja, hogy elébe tegyék Ml a párolgó ételt, melyet a jótékony uépkouyhaád Nagykanizsa szegényeinek.
— Nagykanizsai lelkész Keszthelyen Kádár Lajos uagykauizsai református lelkész 17-ón, vttáruap délelölt tiz órakor, Kbszlhelyeu, az állami polgári leányiskola emeleti nagytermében istentiszteletei Urtott, atqelyre n református egyháztagok és nigyszáiuu érdeklődök jelenlek meg.
A sörgyár közgyűlése. A nagykanizsai K\'rály serfőző részvénytársaság holnap tartja évi köz-
gyűlését.
— Ünnepély. A felsőkereskedelmi iskola a holnapi Erzsébet napon ünnepélyt tart, melynek műsora h következő: I. Ha az Isten kedvesinket. Énekli B» iskolai énekkar 2. Erzsébet. Irta 8*jó Sándor. Szavalja: Geleta Elemér a. o. t. 8 Ünuepi beszéd Tartja: Dr. Villányi Heorik tanár. 4. Gyászdal. Énekli az iskolai éuekkar. ö. Genfi tó partján. Irta Lampért Géza Szavalja: Székely Tivadar k. o. t.
6. Himuusz. Énekli.az iskolai énekkar. Vendégeket szívesen lát a tanári\' kar.
— Öngyilkos honvéd. A nagykanizsai hon védlaklanyában péntek reggel egy elkeseredett újonc felakasztotta magát. Kocsis Gyulának hívják az öngyilkost. T.polcáról való legéuy volt, akit nagyou elkeserített az a körülmény, hogy első alkalommal a sorozó bizottság alkalmatlannak találta a katonai szolgálatra és most a második sorozftson vált csak be. Nagyou vágyódott a szegény „suba" vissza a szülő otthonába és reudkivül rosszul esett neki az a nehéz sor, melyen minden ujouonak keresztül kell menuie a kiképzés alatt. Pénteken reggel, amikor még társai mind aludtak cseudben felkelt, felöltözött, és halk léptekkel osont fel a honvédkaszárnya padlására. Olt elővette azt a zsinórt, melyét a katonák a fegyver tisztítására használnak, azt felkötötte a padlás egyik gerendájára, hurkol csiuall belőle beledugta n fejét és eleresztetle magát. Meglehetősen alacsonyan lógott szegéuy honvéd, de a csakhamar bekövetkezett halál összehúzta a lábait, úgy hogy a földet uem érte. Társai reggel az egész kaszárnyát tövé tetlék, de sokáig nem kereshették, mert a mindennapi gyakorlatok megkezdődtek. Osak délliuu akadtak a szegény honvédre. A vizsgálatot megindították, de a honvéd semmiféle levelet nem hagyott hátra éa igy — hivatalosan — nem tudták az öngyilkosság okát megállapítani. Az öngyilkos honvédet, akinek otthon felesége és kis gyermeke vau, felboncolták és eltemették Valószínűleg az újoncok nehéz sorsát és gyöugyélet keserűségét vette szivére az öngyilkos houvéd. --
— Hangverseny. Másodízben üdvözölhettük városunk falai közt az Országos szimfóuiai zenekar derék tagjait, Kun László és zseniális vezetőjükkel élükön. Vasárnap este ma|dneut ogészeu meglelt a „Polgári Egylet" nagyterme. Goldmark Sakuntala uyiláuyával kezdték műsorukat, melyet az ősz magyar mester a hasonnevű hiudu hősköltemény hatása alatt szerzett. Kiváló hatású programm zene, melyet kilOuóeu érvényesítettek. A második száin ismét magyar zeneszerző diadalát jelentette. Hubay .Lepkéjét" adták bravúrosan. E daiabbau a hegedűsök tehetségét erős próbára telték Volkmann, Seranádjél vonószenekarra áhítattal hallgattuk, ugyszintéu nagyon lekötötte érdeklődésűnket Bizet „Palrie"-ja. Betlhoveu miudeu idők legnagyobb zenei herosa ötödik S/jnphoniája ihletett meg bennünket. Helyünk nem engedi a csodaszép alkotással bővebben foglalkozni csupán azt (egyezzük meg, hogy nagyobb hatással egy zeneszám sem lehet a hallgatóra iniul e szimfónia audanle része Közönségünk egész este határtalan lelkesedéssel ünuepelte Kun Lászlót és derék gárdáját. W.
— Lakatos mesterek figyelmébe. A kassai m. kir. állami felsóipariskoláu december 2-án mérlegismertető tanfolyam nyilik ineg, mely a mérlegek megítélésére, kipróbálására szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzésére uyujt alkalmat. Felvételnek lakatosmesterek és segédek, esetleg más önálló lémiparosok is. Jelentkezni lehet Zieger Ferenc ipartestületi jegyzőnél.
— Halál az Íróasztal mellett Breier József felsőszemenyei körjegyző vasárnap délelőtt irodádban dolgozott. Egyszerre a szivéhez kapott, egyet hörgött, aztáu sző nélkül lefordult a székről. Mire hozzárohautak, már halott volt.
— Eltávozott a büntetés elől. Horváth 8ándor marhahajcsár volt Nagykanizsáu. Haflotta a mariinkat húsógeseu. Valami csekélység miatt összeütközésbe kerüli a zalaegerszegi rendőrséggel, melynek kapitánya két napi fogházra átváltoztatható husz korona pénzbüntetésre Ítélte. Az ítéletet mOBt akarták végrehajtaui. Horválhon azouban az Ítéletet nem lehetett foganatosítani, mert Horváth eltávozott ismeretlen helyre. A zalaegerszegi rendőrkapitány most
elrendelte a körözését a két nap, jobban mondva a hnsz korona pénzbüntetés iráuyában.
— Eltűnt pincér. Domby Pál pincér volt . Zalaegerszegen. Még a nyáron eltávozott lakasáról a
8 azóta nyoina veszett. Most közlik személy leirását, hogy aki tud róla, az jelentse, hogy megállapilaák él-e. vagy meghalt az egerszegi pincér.
— Tüzek. Keszthelyről irják: Kémónytüz volt múltkor a községi elemi fiúiskola mellett. Egy szabó-üzlet udvari segédszobáinak középső kéménye ki-gyuladt b szél az iskola\'udvaron levő faház és bérlakás nádas teleiére hordta a szikrát. Osak a lakók éberségének köszönhető, hogy lángba nem borult a rozoga epület A másik tűzeset szintén éjjel történt. A Fuvaros-utcában gyulladt ki egy ház és a náddal fedett tető egyszerre láugba borult. A tűzoltók csakhamar megjelentek a tűz színhelyén és dacára, hogy alig volt vizük, a tüzet gyorsan elnyomták
— A cselédszabályrendelethea. Nagykanizsa rendőrfőkapitánya, miut ismeretes uj szabályrendeletet bocsátott ki, melyben szabályozza a cseléd-elhelyezők dijait E tárgyban kaptuk az alábbi sorokat, melyeket miuthogy abbau figyelemre méltó dolgok foglaltatuak, leközlünk :
Tekintetes szerkesztőség!
Kétségkívül helyes érzék vezette a rendőr fókapitáuy urat, amikor a oselédelhelyezésnek sok visszaélésre alkalmas ügyét reudezés tárgyává tette. Osak egy körülmény tekintetében vannak aggályaim. Egy tekintetben uein tartom helyesnek a főkapitány ur szabály rendeletét. Eunek első pontja ugyanis azt mondja, hogy .cselédszerzés után.... a gazdától egy évi szerződésnél egy koroua, egy éveu tulj szerződésnél két korona" \'szedhető. De kérem, hol hol van olyan cseléd, aki egy évre szerződik le? 8ehol l Még egy hónapra is bajosau a mostani viszonyok között. Ez tehát annyit jelent, bogy a gazda cseléd ulán sohesem fizet a cselédbelyezónek bórt?! Vagy talán csak stiláris hiba az „egyéni" szerződés és annyit jelent, hogy egy éveu tul uem terjedő szeizódés? TisUelettel stb.
— Az .Edison" moziban szerdán és csütörtökön ismét nagyou érdekes ós tanulságos dráma lesz bemutatva. A . műsor hét remek képből lesz összeállítva, melyből kiemeljük „Az erősebb" cirnü nagyhatású drámái, mely a fővárosi mozgófényképszinbá-zak leguiabb és legszebb érdekessége, mely löbb mint száz előadást eléri zsúfolt báz előtt. Az „Edison" színház igazgatósága uem kiméit sem költséget, sem fáradtságot, hogy a n. é. közönségnek egy igazán él-veietes és tanulságos estélyi szerezzen.
— A NAP a magyar újságírás szenzációja Tessék elolvasni ós feltétlenül meggyőződik róla, amiulhogy azonnal konstatálni fogja azt is, hogy A Nap a magyar közönség legkedvesebb lapja. A 48-as eszmék és u magyar nemzeti törekvések egyetlen hű és törhetetlen szószólója. Főszerkesztő: Brann Sándor. I)r. Hajdú Miklós társszerkesztő Munkatársai: a magyar újságírás kitűnőségei. Példányszáma amerikai u|ságsiker: I65.U00 példáuy naponkint. Egy szám 6 fillér. Előfizetési ár: egy évre 18 korona, félévre 9, negyedévre 4 koroua 60 fillér, egy hónapra 1 koroua 60 fillér. Minden jó magyar fizessen elő A Nap-ra I
^KOTILLONOK^
dus választókban
Jutányos árban kapható
Ifj. Wajdits Józsefnél.«

4
ZALAI KÖZLÖNY
NOVUttBKt is.
HANGSZEREKET
HÜZÓHARMONIKÁKÁT
I-sórendü minóséget^ajánlok a kővetkező árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kozeskedok arról, hogy csakis jé és az értéknek megtételé hangszórókét szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon bellii az átvétel után térténik. — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként ériendók.
Hegedűk.
Iskolahegedük: 6, 8, 10, IS. 14 kor.-ért. — Zenekarhegcdük: 18, 99, 24, 30, 40, 60 kor.-ért. Hangverseny és mester-hegedUk: 70, 80 egész S00 kor.-ig. — Hegedűk: \'/, ós \'/, nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — Hegedüvonók: 1, 1B0, 2-60
3, 4 kor.-ért. Hegedüvonók fornambukfábél nagyon könnyű 6. 8, 10 kor.-ért. — ---
Hegedütokok: 6, 7 6\'l kor. és feljobb. — HegcdUlábak: 4, III, 12 K és fotjobb. - Alttartók: 1, 1 40 K és foljobb. — Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Cello. Iskolacoilo: Su, 26, 27, 28 és 30 kor. — Zenekarcclto: 40. 60, 60 és 70 kor. — Ceüovonók: közönséges 1-60-tél 3 kor.-ig — Oollovonó feruambukfábél 6 kor.-tél 12 kor.-ig. — Nagybógök: ■/,-es 73 kor. \'/,-és 76, 80, 90 és 150 kor. — Nagybögóvonó: 4, 6, 6, 8 ós 9 korona.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
Kimiritő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok
Kózfuvo liang- szerek.
Minden rézfuvéhangazer la 3 cilinder géppel van ellátva Trombita: 33 kor Basstroinbita: 43 kor. I\'iston: 33\' kor. Vadászkürt: 74 kor. Euphonirto: 54, 68, 60 kor. Basa: 40 kor.-tél 70 kor.-ig. Trombitakürt 60, 64, 70 kor. — Hoinbá-donok F: 60, 68, 73 kor. Bombárdonok 0 vagy B, 110 120 132 kor. — Helikon: 108, 110, 132, 144 korona.
Fekete granatillábél, ujozüst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor. 12 billentyűvel 42 korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz faabroncsesal 10 csavar 66 kor. — Nagy dob rézabroncs és 10 csavar 90 kor. — Községi ilob 14 kor.-tél
40 koronáig.
Czimbalmok ?0 koronától feljebb
Huzoharmonikák.
Hutóharinonik*. 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitünó hanggal, drbja 9, 10, It korona. Ugyanazok háromszoros hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal l)ur és Moll-bassus, dupla hanggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel I 48, 53, 60 koroua.
Ifj WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedése
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1 szám
C z 1 tórák.
Primcitora, jávorla. gépoiol nélkül: 13, 14 kor. — Palizander-tetévol 20 kor.-tél 30 kor.-ig. — Primcitora palizandertotö és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egész 64, 70, 80 kor Koncertcitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcitorálc közönséges kivitelben, eg-isz-kótás 9 kor., jobb minőségű, fél- v 10 kor, dtófu tetővel 12 kor, utánz palisándfából 14 korona.
Fuvolák.
Fekete granatilfából ujezűst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel 24 kor., 10 billentyűvel 30, 30, 10 kor. 13 billentyűvel 48, 50 kor. 13 billentyűvel 50, 50, 60 kor. — ■ PiccolóHólák: 5\'80, 6.60, 6 40 korona.
Klarinettok.
NAGYKANIZSA 191a NOVEMBER ai.
5I-IK ÉVFOLYAM ga SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•ijilinlk hétfőn it ciBlirlIkin.
ElötUat*»l árak: Kgéia évre 10 korona, folivre 6 korona. N«gy«d6vro 2 korona 60 flll. — fcgyt«»/im Ara 10 flll.
Kalelói sttrkaixlA: Kanlna látván
KUdJa
• *xerke«»t(aé|;.
Szarhat/tótég n kiadóhivatal Diák-Ur 1.
ralafon : tat. — MlrdaUaak dljaiabá* •■•rlnt.
SZEMLE.
Pénteken reggel felakasztja magát egjr katona. Csöndes nekikuseredésébeu elló-ditja magától az életet, mely neki szalmazsákot, leketekávévai megtöltött csajkát és szidalmakat jelent Haza gondol, mit csinál most otthon az asz-szouy. meg a gyerek, mit mondanak, ha meghallják, hogy öngyilkos lett? Aztáu bemegy a kantinba, felhajt valami erős pálinkát és a buta sötétségben felbotorkál a padlásra, kikeres egy kampós szöget és hajtva az elkeseredettség megállást nem ismeró erejétől, mint egy önmaga iránti kötelességből, végez magával. A következő percekben a katonának, aki engedelmes gép volt még néhány órával előbb, maga a generalisszimusz is hiába parancsolná a vigyázt vagy a tagozott menetet... 0 moBt nagyobb uruak, u halálunk tiszteleg. Furcsa ez a tisztelgés. A halálnak ukJ szalutálnak, hogy lehorgasztják a fejet éa a nyelvüket öltik reá. Vagy ugy szalutálnak, hogy egy karszékbe dőlnek és a balhaláutékból piros vért csur-gatuak. Vagy viz fenekén puffadnak kékre-zöldre, vagy négyemeletes házak udvarán fekszenek gőzölgő, vérbeu a halál közkatonái. Ilyen furcsa módon szalutáltat magának a halál. De nem erről akarunk irni. Uondolkodásra késztet, hogy péntek reggel történik
Fiatalság-.
Irta : Kanizsa István. 2
Tényleg mintha kissé hűvösebb lett volna a szél, mely a Margitszigetről látszott |öuni. Pál hosz-szasan nézte a Margitszigetnek az árnyát, inely a Margithid mögül inint alaktalan tömb sötétlett.
Egy deszkakerítésnek támaszkodott. Ebes is volt, fáradt is, mégsem bírta lászánni magát arra, hogy haza induljon. Titokzatos lánggal gyúltak fel lelkében határozatlan sejtelmek, melyek a tavasz leltével fogták körül szivét és ismeretlen erők reszkettek idegeiben. Szeme elé kármin felhő lebegett és ó gyanutlauul evezett fiatalos hangulatain, mit sem érezve mást, mint a tavasz örökif|iiságát és egyszerű páthosszát, amelyben mindig vau valami ősemberi, viilami a paradicsomból.
Ha most arra gondolt, hogy otthon rideg négy fal, piszkos asztal, lárma, csupa, ellenszenves dolog várja, ulig tudta visszatartani könnyeit. Nem. semmi bátorsága sem volt hazameuui.
A Duna mindig sötétebb lett és a két partról liosszu-hosszu kigyók, csupa fénysugár, futottak a viz közepéig. Mintha egy óiiásl oroszlán sörénye lett volna az a sok fénysáv, mely haragosan rázza meg nyakát, ha az éjszaka jön.
Egy hajó vonult lefelé a Dunán. Uszályhajót cipelt maga után. Hosszasan lülkölt, amiut a Láncaidhoz ért.
egy őugyilkosság a kaszárnyában, s annak a hire csak három nappal későbben szivárog ki a városbá. Ha bárki más akár a Teleki-ut végén öngyilkosságot követ el, már a következő percekben futótűzként terjed el annak a hire; a szegény honvédet mái* rég fel is boucolták, el is temették és senki sem tudott róla. Nem azt mondjuk, hogy ez uincs rendén. Na-gyou is helyén való. A katonaságnak exkluzív és zárt államnak kell leunie, ha feladatának meg akar felelni. Mi csak egyszerüeu konstatáljuk ezt a tényt.
Egy követendő példa.
Njgyknmzaa, eov 11.
Nemzetnevelés szempontjából különösen fontos újításról irnalt a lapok. Arról van szó, hogy az eperjesi Széchenyi-kör Sáros-megye támogatásával vasúton egybegyűjti a a falusi iskolák tanulóit s egy-egy délután halszáz gyermek számára tartanak a színházban eióadásl. A gyermekek zászlók alatt vonulnak végig a városon, megtekintik a nevezetességeket, majd a színházba mennek, Aki ismeri a gyermeki lelket, aki tudja azt, hogy a világtól elmaradott falusi gyermek lelkében mily maradandók lesznek az
Pál mégölt Üres telkek feküdtek, ihol > munkások talán szfllőlalujukra való reaiiuisceuciával tüzeket gyújtottak a körölte melegedlek.
Kgy éltesebb ur és egy fiatal lány jöttek karöltve Pál leié. Az ur ciliudert hordott és monokli volt a szemén.
— Rendkívül finoman vau felöltözve, állapította meg Pál, miközben saját kitaposott cipőire gondolt. Hogy lehel egy ember ilyen elegáns ? Mounyibe kerülhetett at a eiliuder? Ru talán egy bélig megélnék at árából. És ez a felülié? Mikor lesz nekem ilyen elegáua ruhám ?
Az ur ezüslboljával mutogatott a Dunára A bajusza egéez febér volt, s liatnlosaD Btuccolva, mintha hópehely lett volna, melyet a szél sodort ai ajkára. Hag jogé szemeiben lángolt, kitlliióen kötőit nyakken -dójébe tűzött lOjén és (tyülOiu ragyogott, és nyugodt s megelégedeti hangiából kicsengett a jólét, mely lépteit és fellépését a biztonság oly ueméiel árasz tolta el, mely csak gazdag s megelégedett emberek sajátja. A bánat elégodetleuué, az elégedetlenség méllyé és a mélység nehézkessé s félénkké teszi az embert.
Egy darabig a Duna (elé fordultak. Majd llir-. teleli ismét Pál felé indultak. Szabó Pál csak ekkor vette szemügyre a fiatal leányi, aki az éltes urba karolt. Nyilvánvalóan a lánya volt. Egyszerű sötétkék ruha volt rajta, ízléses és amellett elegáns. Sölél haja két oldalt a fillére fésülve. Nagj tágra njilt szemeiben volt valami az őzike nézéséből, halovány
itt látottak, tapasztaltak, az tudja értékeim ezt a gyönyörű eszmét. Mert ez valóban gyönyörű eszme I
Sárosmegyében igen sok elmaradott tót falu van. Az ottani tanítóknak emberfeletti munka jutott osztályrészül. Felsóntagyar-ország magyar társadalma, mely a Rákóozy-korban is derekasan viselkedett, ma sem hagyja el a magyar nemzeti eszméért küzdőket.
Már kulturális és nemzeti szempontból is méltatásra érdemes ügy ez. Nekünk — zalaiaknak — más szempontból is kell vele foglalkoznunk.
Követnünk kell a példát I Szinte közmondásos a göcseji nép műveletlen volta. Vendjeink kulturállapotáról lapunk állandóan tükörképeket hoz, pánszláv agitátorok dolgoznak a vendvidéken s a muraközben egyaránt. Tegyünk már valamit az isten serelmére, amíg késó nem leszi Zalamegyénél hazafiság tekintetében indolensebb megye nincsen. Ne beszéljenek nekünk politikáról I Lehet valaki nagy magyar munkapárti programmal is,
arcén pedig annyi finomságot és szelídséget vélt Pál szeiue felfedezni, hogy a szive beléje dobbant. A fiatal lány kezében virágbokréta voll, nyilvánvalóan egyik esti udvariéitól kapta, kivel a dunai korzón sétált, mig atyja haza uem szólította. A azép est azonban — ugjláuzik — egy kia sétára csábította éket a Duna partja meulén.
— NAzd csak Emmi, a villamosunk éppen ebben a percben meut el. Most várhatunk a következére.
— Én iukább gyalog mennék haza. Oly szép az este. Vagy ahogy gondolod, apukám.
Pál csak nézte > leéoyt. 8oha nom érzett meleg zsongott fiatal szivében éa egy hirtelen rohammal meghódította az Emmi arca. ügy érezte, mintha valami misztikus körülmény idézte volna f)l ezt « találkozást és mintha a fiatal leányt valami végzetes esemény kapcsén kellelt ma meglátnia.
Emmi csak akkor vette észre Páll. mikor közvetlenül mellette haladuk el. Pál belenézett Emmi arcéba, aki meglepve fordította felé arcát. Inkább csodálkozást mint ijedelmet fejezett ki area azon. hogy a sötétségből egy fiatal ember bukkanik fel.
Szabó Pál azt hitle, hogy airni fog. De a fiául leéuy apjával tovább haladt. Bkkor vette észra Pál, bogy a fiául leáuy egy virágot elejtett a bok-rétából.
Felkapta és megcaókolla. Annyi bátorsága már
nem volt. bogy a leány után vigye.
(Poljt köv.)
A
ZALAI KÖZLÖNY
NOVKMBKB Jl.
meg lehet valakhnem hazafi, ha még ugy a 48-ra szavazott is
Dolgozni, áldozni kell uraim a hazáért, nem politizálni I Keszthelyen négy 48-as honvéd van. Koplalnak. Alsélendva utoáin egy 48-as honvéd már jvek óta koldul. Hát magyar város Keszthely, magyar város Alsólendva ?
Egerszegen évek óta koldulnak a Osány szoborra és még, mindig hiányzik a teljes összeg. Ha Borbély György nem leune ott, még ennjire sem jutottak volna. Hát van Zalában hazafiság?
A németek rövid pár évtized alatt el-néintesitették Elszász-Lotharingiát. És nálunk büntetlenül kiabálja egy megkótyagosodott vend paraszt, hogy: „Itt no beszéljen magyarul, itt Vnndországbau vagyunk I" Hát hol a Itires magyar virtus ? Vagy mi már osak szájjal vagyunk magyarok? Sót talán még azzal sem?
A sároemegywi példái kövutnünk kell I Ha azt látnánk, hogy a szlnielóadásokat állandóan szép közönség látogatja, akkor azt indítványoznánk, hogy a közönség követelje a színigazgatótól, hogy tartson három-négy ingyen előadást a falusi gyermekek számára De annak a közönségnek a szavára nem hallgat a színigazgató, mely inkább megy moziba vagy oirkuszba, mint a színházba,
És ez nagyon természetes.
*
, -V—
Ha a Közművelődési Egyesület nem szenvedne idült hallgatagságban, azt monda, nánk, hogy vegye az kezébe a/, ügyet. De igy? Hagyjuk a Közművelődési Egyesületet pihenni. Juniusban kiosztatott egy láda filléres könyvtárt iskolai jutalmul, most már eleget tett minden hazafias kötelességének. Vármegyénk minden jóért, szépért lelkesülő főispánjához intézzük kérésünket. Eszközölje ki a megyénél, hogy Csáktornyán, Perlakon, Letenyén, Alsólendván, Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Keszthelyen, Tapoloán, Sümegen és Balatónfüreden ha megjelennek a színészek, tartasson 2 — 3 hazafias előadást a/, elmaradott környékbeli falusi iskolák számára; a szinészek fáradságát jutalmazza a vármegye. Erós a hitünk, hogy ha a főispán ur kezébe veszi az ügyet, sikerülni fog.
A színielőadások eredménye a magyar kultura térhódítása lesz. Ezt pedig meg kell osinálni, bármily osapnivalóan indolens is a zalai „magyar" társadalom.
A népkonyha megnyitása.
Nagykanizsa, novambar 19.
Krzsébet napjáu huazouötödször nyíltak meg a * nagykanizsai népkonyha lytai, bog) bebocsássák ba-| rátságos termeibe az éhező népet. Nincs az a jóté-I konysági intézmény, mely annyira megérdemelné a jómódú közönség támogatását. Kgyréiut mert a leg-rettenetexeb emberi kint. az éhséget csillapítja, más-\' részt, mert kulturális tényezővé válik. Akkor, araikor iskolásgyermekeket lát vendégül asztalánál. A mi szimpatiáuk csak annál erósebb ez intézmény iránt, inert ajiainál minden vallási nemzetiségi válaszfal leomlik : csak az ébea, a szegény embert tekintik azok a nemeslelkü hölgyek, kik az iuségeaek ebédje körül oly utolérhetetlen nyájassággal forgolódnak.
Huszonöt esztendeje, hogy a népkonyhái Nagykanizsa hölgyei megteremtették. De voltak kételkedők is, akik nem hitték, hogy Kauizsa társadalma iugyeu ebédet.fog uyu|lani a szegényeknek, akik féltek a \'humánus intézmény vagyoni csődjétől. Valóságos viharos harc volt azou az alakuló gyűlésen, mely annak idején az izr. hitközség tanácstermében lefolyt. Egyik oldalon a kétkedők csoportia, a kishitűek.-, akik talán személyes aspirációkat sem látták kellőkép biztosítva az uj alakulásnál. A másik oldalon egy tömör tábor a hívóké, akik a nyomor elhárítása érdokébeu készek voltak megküzdeui minden akadállyal és tniud-ezt jjözönnyel. Ki lett volna ennek a tábornak élén más, mint Vidor Samunó; mellette küzdölt dr. Neu-manu Edéné, Somraor 8áudorné, néhai Blau Pálné és mások, akiknek emberbaráti törekvéseikhez a nagykanizsai Muukapáholy is segítőtársul szegődött A mint mondók az alakuló gyűlésen valóságos küzdelem íolyt, melyből Vidorné urnó serege került ki diadalmasan. Elnökéül Vidorné ó nagyságát választották meg, akinél buzgóbban, nagyobb buzgalommal és nemesebb emberszereteltei még soha elnök nem szolgálta a jótékonyság ügyét. Választmányában pedig helyet foglal városunk hölgyvilága felekezeti kű-lömbség nélkül.
A népkonyha akkor u csoport ház egyik termében várta terilett asztallal szegényeit. Egy Braun uevü vállalkozó főzte az ebédet, aki az egyesületből adagonkiut 18 krt (36 fillért) kapott, míg a szegények csak 10 krt téritettek meg ebből. Diákok és ínségesek természetesen akkor is iugytra ebédellek. Kezdetben csak korlátolt uieunyisógQ ingyen adagot oftziogattak meg a diákoknak is, mert kevés volt a pénz, bár igaz, hogy Vidorué urnó egyetlen napon 700 K-át gyűjtött össze e célra. Ma már saját kezelés alalt vauj és ajtai míndeukinek megnyílnak, aki csak kér.
A huszonötödik évi megnyilásuál e sorok iró|a is megjelent. A barátságos helyiségben külön terem fogadja a diákokat és külön tereiu a felnőtteket. Barátságos lehér asztal terilóköu fehér, a porcelláu lányérak voltak hosszú sorban. Az örök kedvessé/ü elnök Vidorué uruó fogadja a kis éhezőket. Mellette a jegykiadásnál dr. Neumann Kdéué fórabbiiié úrnő ki ponlosau szereti a statisztikái is és buzdító barátsággal ad, egy-egy jegyet a kis tenyerekbe. Ott ült még Révész Lajosné urnó, kinek a közjótékonyság körül kifejtett buzgósága általánosau ismeretes. Egy-
! más után nyílt az ajtó ós szaporodtak a kis fiuk ó< leánykák. Az első nap nem volták sokan, de amint beljebb megyünk a télbe, auuál nagyobb az inség annál népesebb a népkonyha asztala és annál nagyobb a goudja az iutézőségnek, hogy bonuan tereuui „ló a sok bádogot. Hanem él még a jó isten, a szegéuyi nem hagyja; küld jótékony gazdagokat, kik a föld terméséből, a fölöslegéből juttatnak arra az asztalra ahol hálásan fogadnak minden falatot. „Adjatok, adjatok, amit Isten adott." •
Tárna
Itt említjük meg, hogy naponkint több raiul négyszáz tanuló kap teljesen iugyen ebédel a népkonyhán. Kajtuk kívül rendkívül sok felnőtt is kap igazán jó és ízletes ebédet busz fillérért. Nem kell hangoztatnuuk. mennyire humánus és mennyire emberbaráti feladatot teljesít az, aki adományaival elősegíti a népkonyha vezetőségét abban, hogy neme* feladatát oly sikeresen oldja meg, mint aminő ambícióval azt megoldani iparkodik Sajnos, hogy ezt kell Írnunk, de ugy áll a dolog, hogy az idén sokkal kevesebb adomány érkezett a népkonyhának, mint akár tavaly, akár a megelőző években. Appelláluuk Nagykanizsa humánus közönségére és remél|ük, hogy a uépkouyha vezetőségének az a kérelme, hotfy kikí tehetségéhez képest adjon a népkonyha javára, nem fog eredmény nélkül maradni.
HÍREK.
— Borital- óe huefogyasztáel adó be szedés! jog. A zalaegerszegi pénzügy igazgatóság november 21-én d. e. 10 órakor haszonbérbe adja Lenti, 8zenlgyörgyvölgy és Zalabaksa községek lf#13. évi bor ital- ós húsfogyasztás) adó jogát. Bánatpénz 10% Lenti borilal adója négyezer koronához jár közel, Szentgyörgy völgyé ötezer koronát is meghalad.
i Zalabaksa pedig nem éri el a kétezer koronát. Hus-| adójuk 80", 200 és 140 korona.
— A Király Sörfőző r. t. közgyűlése. Folyó hó 19-én volt a sörgyár közgyűlése báró Gut-manu Vilmos elnöklete alatt. Az idei nyereségből 7% osztalékot fizet a vállalat, még pedig 14 Koronát a 200 Korona névértékű egész részvények után és 3 korona 50 fillért nz egy negyed részvényekről szóló elismervéuyek szelvényéért. A szelvények csak 1913. január 2-án esedékesek ugyan, azonban a közgyűlés határozata értelmében már f. hó 20. napjától kezdve beválthatók a pesti magyar kereskedelmi bank helybeli fiókintézelénél.
— Az utolsó fegyvergyakorlat elengedése. A houvédelmi miniszter leiratbau tudatta Zalavármegye törvényhatóságával, hogy azok a póttartalékosok (kivéve az öukéutesekból lelt lartaléko sokat), akik a céllövészetben előképtelUiéggel bírnak, továbbá azok, akit az ifjuságiiak a tornászatbau és céllövészetben való kiképzésével foglalkozuak, az utolsó fegyvergyakoriat kötelezettsége alól felrneuten-dók. A felmentést az illetőknek, illetékes lárási tisztviselőjük utján azou csapattest parancsnokságától kell kórniök, amelynél szolgáltak.
NOVEMBER 81.
ZALAI KOZLÖNl
8
A tanitófluk latornátueának A Nagy. kauúsai ur. hitközség 20i) K-val belépőit a fcagy-kauizsán felállítandó tanitófiuk iriteinátusának alapió tagjai közé.
Katalin ünnepély A kiskauiz«ai polgári olvasókör vasárnap esle fényes raúsoru ünnepélyt rendez, melyen többek közt egy egész vígjáték kerül bemutatásra. At ünnepély műsora a kővetkező: 1. Megnyitó. Tartja az olvasó kör elnöke, a. .Ajánlás" Kőrnyei Z.-tól. Szavalja: Révész István. 3. Monológ. Klóadja Brnnosiös Ferenoz. 4 .Haza tiivuak", költemény Szalay Mátyástól. Szavalja: ifj. Németh Anna. 5. Ünnepi beszéd. Tartja P. Oz. V. a kör irodalmi vezetője. 6. .Melitou ós anyja" Mindszenti G.-tól. Elóad|ák: Kele Lujza és Strukla Anna. 7. .0 )öu* cimü tréfás színmű Nej Károlytól. E«y felvonás, 20 jeleuet. 8. Zárszó. Tartja: P. 8. Seb. llelyárak: Ülőhely 80 fillér, állóhely 30 f. Fel ül fizetések köszönet-tel fogadtatnak és hirlapilag nyugtáztatuak.
— Uj utca nyitása. Kedden délután reud-kívüli közgyűlést tartott Nagykauizsa város közgyűlése, melyen több érdekes kéidés kerüli eldöntés alá. A város többek között kimondta, hogy a Franz céggel újból felveszi a tárgyalások elejtett fonalát az egyenáramnak forgó árammá való átalakítása iránt. Rtun a gyűlésen elhatározta a város azt is, hogy a Báthory-utca elejétől, a mostani László-fUrdótó) kiin-dulólag nyitandó uj utca számára megveszi a László-fűnló ingatlanát, mely a uagykanizsai takarékpénztár részvéuytársa-ág tulajdonát képezi. Az uj utoa a vá kárlerre fog vezetni. Kétségkívül szükség vau itten utcára és az a dicséretes szándék, melyei a városházáit a város belső részeinek szabályozásával, rendezésével és a forgalom megkövetelte átalakításával Műmben tanúsítanak, miudnyájunk elismerésére méltó, u uj utca közszükségletuek felel meg.
ökarlátjárvány a megyében. Alsólendván már tcbb hete erős mértékben dühöngött a skarlát járvány. A járvány miat* az iskolákat is be kellett zárui. Űsak most lehetett ismét megnyilaui, minthogy i járvány kissé alább hagyott. .Nagykanizsán a ragályos betegségek csak csekélyebb mértékben rnutatkozuak. Skarlát például a mull hóban csak egy vagy két esetben fordult elő.
— Agyonnyomta a főid Takács József oigykapornaki földmives a minap homokért ment közelben levő homokos gödörhöz. Már egészen lel rakta szekerét, midőii a feje fölött leszakadt egy hitahnas darab föld s Takács Józefet teljesen \'emelte. Mire a szencsétlenséget észrevették, Takács megfuladt. özvegye és hét gyermeke siratja
— Hamis koronások. Mint értesülünk, i környékünkön osztrák voretü hamis
koronások vaunak forgalomban. Az utánzatok igen ügyesek, psngésük azonban elárulja, hogy hamisak.
— Röntgengép Nagykanizsán. Dr. Billa Jiuos nagykanizsai orvos révén kerül nz első Röntgengép Nagykanizsára, A fiatal orvos áldozatkészségével »Ky oly apparátust szerzett, melyet egy valamire való város kórháza sem nélkülözhet, de a mienk mindez-\'deig liiijával volt és van. A pompás gép megfizet hetetlen szolgálatot fesz, mégpedig nemcsak a sebészet, hiuem az összes belbetegségek torén. A tüdóvósz, gyomorbetegség és a legkülönfélébb belső bajok «redeudö okait boszorkányosan .tárja fel a fenomenális "ppaiatus, Az ismeretlen erejű kathod sugarak mait olajzöld fényében bz emberi szerkezet legbelsőbb részei láthatók. Ha valaki a tenyerét a gép sugarai ^ l»rlj», a következő percben mngjelenik a lemezen * tenyér szétágazó címrendszere a gyűrűk és perecek. k\' lehet képzelui, mit jelent ez a betegnek, kinek \'■első baja van. A csont betegségeket, csontszút és luAs bolsőbwjokat köunyeu meg lehet állapitaui. Maga \' " "> impozáns külsejével is mutatja, rai\'y óriási
nyeresége ez az orvosi tudomáuvnak, mily biztaló reménység a betegségben szenvedőknek.
~ Virilisták jegyzéke. A Zalai Közlöny már megírta, hogy a városházán összeállították a l®gtöbb adót fizető polgárok jegyzékét. Minthogy ennek kiegészítése végett a törvény külöu bizottság alakítását követeli meg, ezt a bizottságot is megalakítják, mégpedig a jövő héten, huszonkettedikén.
— Nászuton Az uj házaspár nászúton van. A vasúti koosi zsúfolva. A vonat kirobog egy hosszú alagútból. A férj: (nejéhez,suttogó, szenvedélyeshaogon) Angyalom, üdvösségem I Ha tudtam volna, hogy ez az alagút olyau hoszu, hát megcsókoltalak volnál A menyecske: Hát nem te voltál?..
— Teaeatély ökölviadallal. 8zeder József borbélysegéd tea zsurt adott Petőfi-utcai lakásáu, ahol mint albéiló lakik. Egybegyűltek barátai is és fecerunt magnum áldomás. Ennek folyamán Kordováu
mindazt, ami a szivéhez és lelkéhez szól At eaidei Mikszáth-Almanaoh uovellái pedig ragyogó és kifejező erejű dokumentumai az egész uj magyar novellairodalomnak.
Szórakosztaió elbeszélések, vidám ötletek, mély problémák, emberi drámák sorokba süritve: ez a Mikszáth-Almanach, amelynek megjelenése minden esztendőbeu valóságos irodalmi esemény éa a könyvbarátok nagy táborában örömteljesen üdvözölt vendég. És ez mindképpeu érthető is, mert különb vendég a többinél: nem visz, de hoz. Garmadával hot magival szellemi kincset, amellyel a magyar hásakat gyarapítja. És magával hozza, mini sziveseu látott vendéget, a magyar írógárda legjobbjait, köztük régieket is, akik a háziak szeretelébeu már helyet találtak maguknak és az ujakat, akik azintéu miudenképen érdemesnek mutatkoznak erre a szeretetre.
Az Almanach régi hiveinek, éppenugj mintáz
József nyomdász és a zsúrt adó házigszda közi nézet . . , . .... , . . . . .
.. . . , . , ,, ujaknak is, nagy lelki gyönyörűsége lesz ennek az
elteres támadt. A uyomdászlegeuy érveinek uagyobb ... , . ,, . \' \' ° .
, . ,, .„ . ... uj kötetnek elolvasásában ós uyomában az ui
súlyt adandó ököllel rajzolta megiegyzéseit szeretve ... .. . . . , ..
. . i. » ■ , ... , . , ,, tábora bizonyára gyarapodni fog, amit a
tisztelt barátjának ábrázatába, sől — így adja e ó
hivők könyv
8zeder — meg is szúrta őt, aki persze mindezekre} .semmi okol sem szolgáltatott".
| szokatlan elcsósága is uagyban elősegít, mert hiszen
Irodalom.
az igeu szép vaskos kötet ára csak 8 korona.
, Az idei Mikszáth-Almanachbau olvassuk leg-
.1
értékesebb írásait a következő magysr Íróknak: Ambrus Zoltán, Ralla Ignác. Bársony István, Biró Lajos, Bródy Sándor, Farkas Pál, Gárdonyi Géza, Mikszáth-Almanaoh 1913-ra* jHeltai Jenő, Herczeg Ferenc Kanizaay Ferenc,
Az utolsó néhány esztendő csodálatos fellendülési! Kóbor T4ra*8\' G*u,a\' Lo?ik K4ro,J\' WrinOTJ
hozott a magyar irodalomban. Regényeink,novelláink,!0^\' Malonyay Dezső, Móricz Zsigmond, Pékár ziudarabjaink meghódították a külföldet is, a magyar jG>u,a\' Vi.klor\' Saí Bdö 8likr*- 8tini Q*ul»-
irŐk bevették azokat a megostromolbatatlauuak látszó bástyafalakat, amelyeken túl a világsiker vár reájuk és ma már Inlán egyetlen nemzet irodalma sem veheti, föl a versenyt a magyar novella irodalommal. Legkivált képpen az elbeszélő irodalmunk virágzott föl az utóbbi években és ez frisseségével, a piheni fantázia művészi alkotó erejével indult el hódító útjára. Igazi irodalmi kincsek teremlek ilt néhány esztondó alatt, kész, befejezett műremekek, amelyeknek formai művészete csiszolt, mint a hrilliáus és tűzök meleg sugárzó, akárcsak a legnemesebb drágakőé.
A Mikszáth-Almanach ez irodalmi kiucsekbŐI kiválogatta a legszebbeket és legértékesebbeket és idéu ezekkel kedveskedik híveinek. A magyar novellairodalom huszonöt kis remekével, huszonöt magyar iró legszebb novellájával kopogtat ebben az esztendőben. A szerkesztőség fölhívta legnépszerűbb és legértékesebb iróiukat, hogy válasszák ki azokat i uovellákat. amelyeket ók maguk is a legsikerültebbnek tartanuk és amelyek logorőteljesebben fejezik ki az író egész egyéuiségét. És ezekből az elbeszélésekből állította ó8«e Herc.eg Ferenc, a szerkesztő, ezt az irodalmi kiucses Indát, ezidei .Mikszá(h-Almach"-ot, amely az uj magyar uovolla-irodaloin legszebb műveit foglalja magában.
A hódító uj magyar irodalom teljes bú tükörképét megtaláltuk ebben a kötetben, amely literatúránk minden irányát felöleli magába. És ebben a mai alakjában már tö b is mint egyszerű almanach : gondos és avatott kézzel Összeválogatott antológia. Magas irodalmi színvonalú a Mikszáth-Almauachuak ez az ujabb kötete is, mint ahogy mindenkor az irodalmi produktumok legjelesebbjeinek gyűjteménye volt. De idén irodalom-történeti jelentőségű is, mert n belletrisztikánknak tiszta ós áttekinthető keresztmetszetét is nym\'lja. Üj irányok felé való törekvések jellemzik mai irodalmunkat, amelybe uj haugok, u| nézőpontokból vizsgált problémák, uj társadalmi alakulások rajza vonult be, de azért a múltból is megőrizte
Szomaházi István, Szóllösi Zsigmond, Tömörkény Islván, Tutsek Anna.
A Mikszáth-Almanach Singer és Wolfner (Budapest, VI., Andrássy-ut 16) kiadásában jelenik meg. Ára 9 korona Kapható Ifi. Wajdits Józsefkönyv- éa papirkereskedésóbeu. Nagykanizsa.
Strindberg magyarul. A modern irodalom vezérszellemei közül a legújabb időkig a svédek forradalmár szellemű nagy írója, a nyáron elhunyt ölrin-berg Ágost voll nálunk a legkevésbbé ismeretes. Sziudarabjai nem jutottak magyar színpadokra, regényeiből, uovelláiból, tanulmányaiból alig volt valami magyarra fordítva. Radó Antal népszerű vállalata, a Magyar Könyvtár iiodalmunknak ezen a hiányon is segíteni igyekszik Nemrég adta ki 8trindberg miniatűrjeinek egy gondosan válogatott sorozatát, most p.\'dig egy füzetben két megragadó erejű novelláját adja A Szent Gotlhárd mondája és egyéb elbeszélések címen. A uovellákat az eredeti svéd nyelvből Leffler Béla fordította nagyon szépeu. A füzet a Lam-pel R (Wodianer F. és fiai) cég kiadásában jelent ineg: előfizetési ára 30 fillér. Kapható Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében.
ttOKOSIOI*
Karácsonyi hirdetéseket
olo.ó dlJ.K.bi. aiarlnt v.aa fal —
O kariiIsMIil, jS l,anillalatlllM, w Itllllllllllllll,
KO&IO A
Zalai Közlöny kiadóhivatala
Ha*ykanl»aa, Deák-tár 1.
At alkalmi dij»iabi« a december hónapban a
. mim .. »i>- g scnajs
Ferenc. Egyetemes Kcgcin Inr. XXIX. évfolyam 4—5. kotctc. | f-fclVifrtYiffV
Singer és Wolfner k.adáaa. Ara di«kolé«ben 2 korona. QUMUmUmUM U MUKU;
ZALAI KÖZLÖNY NOVKMBB\'l 41.
HANGSZEREKET
£ S
HUZÓHARMONIKAKAT
I-sórendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — .Tbzeskedek arról, hogy csakis jó és az értéknek megfeleli hangszereket szállítok, ennélfogva mogengedom a kicserélést hs az 3 napon bellii az Átvétel után történik. — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként érlendök.
Czitor&k.
Primcitora, jávorfa, gépezet nélkül: 13, 14 kor. — Palizauder-tetóvel 20 kor.-tól 3tl kor.-ig. — Priracitora palizanderteti és gépezettel: 47, 30, 34, 36\' kor. — Primcitora egész 64, 70, 80 kor Koncertcitora a font felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcltoriik közónsógos kivitelben, egész-kótás 9 kor, jobb miuöséifü. Ml- v 10 kor. diófa tetővel 12 kor. utánz palisándfuból 14 korona
Hézfuvohitt jszersk.
Miuden rézfuvóhangszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 32 kor Basstrombita: 49 kor. Piston: 34 kor. Vadászkürt: 74 kór. Kuphoniura: S4, 68, 60 kor. Bass: 40 kor.-tól 70 kor.-ig. Trombitákon 60, 64, 70 kor. - Bombárdonok P: 60, 68, 72 kor. Bombárdonok 0 vagy B, 110 120 134 kor. — Holikon: 108, 110, 139, 144 korona.
Fékele granatilfából njezűst billentyűkkel: 6 billeulyovel 16 kor., 8 billontylivol 24 kor., 10 billentyűvel 30, 36, 40 kor. 19 billentyűvel 48, 50 kor. 13 billentyűvel 60, 66, 60 kor -Piccolóílóták: 6-40, 6.60, 6 40 korona.
Klarlnettok.
Fekete granatillából, ujezűst billenlyükkol: 10 billentyűvel 36 kor. 19 billentyűvel 42 korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz faubrouescsal 10 csavar 56 kor. — Nagy dob rézabroncs és 10 csavar 41) kor. — Községi dob 14 kor-tói
40 koronáig.
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
, Huzoh&rmonik&k.
Hnzóharraonika, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűuó hanggal, drbja 9, 10, II korona. Ugyanazok háromszoros hanggal 16, 16, 17 korona. Ugyanazok 9 soros, 19 billentyű dupla baugokkal Dnr és Moll-hassus, dupla hsuggal: 16, 94, 98 koroua, 3 soros 31 billentyűvel: 48. 69, 60 korona.
Hegedűk.
Iskolahcgedilk: 6, 8. 10, 14. 14 kor -ért. — Zcnukarhcgodttk: 18, 49, 24, 30, 40, 60 kor.-ért. Hangverseny cs moiter-hegedük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: \'/, és »/. nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — llegodüvonók: l, 1-60, 9, ■■■to 3, 4 kor.-ért. HegodOvonók fernambukfából nagyon könnyű 6. 8. 10 kor.-ért. — —
HcgcdUtokok: 6, 7 60 kor. és feljebb. — HegcdUlábak : 4, 10, 12 K és feljebb. - Alltartók: 1, 140 K és feljobb. - Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10«/(-k»l drágábbak. —
Cello. Iskolaeello: 40, 46, 47, 98 és 30 kor. - Zenekarccllo: 40. 60, 60 ____-
és 70 kor. — Collovonók: közönséges 1-60-IÓI 3 kor.-ig — Oollovonó fornsmbukfából 6 kor.-tól 19 kor.-ig. - Nagybógók : \'/.-és 79 kor. </.-e» 76, 80, 90 és 160 kor — Nagybőgóvonó: 4, 6, 6, 8 és 9 korona.
Fuvolák.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok
Ifj WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1 szám
Nyomatott a laptulajdonos lfj. Wajdits József könyvaiojij^áüaa ^if
NAGYKANIZSA NOVEMBER 51-lK ÉVFOLYAM 93_SZAM _HÉTFŐ
ZALAI KÖZLÖNY
__Politikai lap.
Niijilinlk hétfőn ii ciOtlrtlkin. 1 _, < K.l.löi iii\'kmlí hUllll Cion,.H.I árak; K|4y t.r. 10 koron., «n„. a koron.. Ii„.„. . , . . . N.gy.dí.r. H koron. #0 (111. _ t,,.. ,.ém ár. 10 flll. »■«>«■• látván a oierkeaattaéc. Siirkiiztíiái ii kiadóhivatal lUk-tir 1. r.t.ron : III. — Hlrd.u.ak dlj.i.bl. ...rlnl.
SZEMLE. valamikor a nagykanizsai gyerekek azzal ^f szórakoztak, hogy nagy árkuspapirból ■M sárkányt tákoltak össze, aztán kint a réten feleresztették azt, ekkéu nyilatkozván meg már bennük is az a minden emberi lélekben közös vonás\' mely már századok óta fel a magasba vonzza a földlakót Aki szemmel kiséri az ntoa gyermekeinek játékát, az egy idó óta — talán meglepetéssel is — észlelheti, hogy mily sajátságos és modern játék folyik most az utcákon, kapualjakbau, udvarokban. Vége van a régi sárkány eresztgetésnek, már uem elégíti ki a zsinegre kötött repOlés a gyermeklelket. A ino deru kor nagy problémája a repülőgép mint játék iQkrözik vissza a gyermek fogékony lelkén. Kából készítik a kis repülőgépek ptopellerjeit, a legegyszerűbb módon, ahogy csak elképzelni lehet. Egy gömbölyű pálcika végére keresztbe erősítőnek egy lapos Jeszkácskát, melynek két oldalát ellenkezően lefaragják: s kész a repülőgép. A motor bugó erejét a két egyszerű sodrása pótolja és a kis szerkezet egy fél percre a levegőbe szalad. Érdekes ez a játék, mert az idők s a kor jele. S ha sokak előtt tán kicsinyesség is ilyesmit észrevenni, mi örülünk rajta. Egyúttal az — ugy látszik a nagykanizsai repülő kísérletek egyetlen eredménye. tan érte, mert soha kicsinységekkel nem gyötörte őket. Ha egy iskolában látogatást tett, egy-két szó elég volt arra, hogy teljesen tisztába jöjjön a tanitó intencióival, lelkületével. Apró kicsinyességekbe sohasem kapaszkodott, mert nagy konoepoiókra hivatott lelke mindig az egészet, a végső oélt, mint a legteljesebb ideálízmust látta maga előtt. Mint tanfelügyelőnek, alantasaira gyakorolt befolyása egyenesen páratlan és gjujtó halásu volt. Mint kitűnő szónok saját lelkével fel tudta ébreszteni minden tanár- és tanítóban azt az ideálizmust, mely nélkfll a a tanítás nem az emberszeretet és a felvilágosítás igazi. Jézusi munkája, hanem halott schéma, üres skelett, sivár kötelesség teljesítés, rideg igavonás. Az ó szerető és a tanügy iránt dobogó szivéből valóságos szikraeső áradt szét, melynek nyomán Zalamegyében, az ország eme kétszeres határszéli helyén hatalmas erővel lángolt fel a magyarság, tanítás és lélekmentés iránti lelkesedés. Saját nagysága képezte alapját azoknak a kifogásoknak, melyeket ellene egyesek támasztottak. Nagy konoepofcikra hivatott lelkétől idegen volt apró bürokratikus dolgoknak az intézése, mert egész élete egyetlen, egy darab volt, — a tanitásügy apostoli szolgálása. A zalavármegyei általános tanítótestület
| Dr. Ruzsicska Kálmán. |
Nagykanliaa, ngvimbu 25. Zalavármegye tanítóságának, egész Zala-megyének gyásza van. Meghalt dr. Ruzsicska Kálmán, ki közel harntino évig volt Zala-vármegye tanfelügyelője, közel haruiinoévig állott a lalamegyei nevelés és tanítás élén, mint annak irányító apostola és tanácsadó Nesztora, közel harminc évig ölelte magához szeretettel azt a hálátlan mesterséget, amelynek osak egy a paranosszava: adni, adni, adni elméd tárházából, szivednek melegéből, lelked kínoséiból: a tanítás nehéz, egész szivet s egész lelket kívánó mesterségét. Most, hogy aránylag fiatalon Toppantotta ketté a cinikus halál pályáját, inely a humanizmus éa önzetlenség jegyében folyt le, annak, aki gyarló tollal kalkulációt akar csinálni egy olyan nemes élet felől, mint aminó dr. Ruzsicska Kálmáné volt, meg kell vallania a következőket. Nemesebb, nagyobb konoepoióju ember még nem igen állott a megye tanfelügyelőség élén. Nagy lelke szeretettel ölelte magához a megyei tanítás minden egyes katonáját. A tanítók és tanárok valósággal rajoDg-
Fiatalság-. Iru: Kanizsa István. 3 Kkkor valami furcsa dolog kezdett lejátszódni a Dunán. A zaj. egyszerre elült ás mintha hirtelen valami szél az Összes lámpákat kioltotta volua, aötét Isti. Az egész folyó kékezüst tükrén halk éjszaka borult. Pál azt hitte, a szeme homályosult el. Nem látott semmit a budai lámpasorokból, még a hidak "gyepé ivlámpái la kialudtak az éjszakában. Mi történhetett? Egyszerre csak a budai oldalról — mintha halk, *lig zitzenó muzsika lett volna, — lassú és voutatott ™»k hallatszott. A ueroidák éneke talán, - vagy Pihenni téré halómuokáiokó ? Az este oly furcsa volt. Halkan láucoltak a \'aillagok az azúrban óa a hold, mint egy sáppadt tokür lengett. Az ének podig erősebb lelt, mint a "dászolc halleluja, ha völgyben hallgatod. A viz csobogni kezdett és mosszirél, a budai oldalról így Sötét árny közeledett a park felé, ahol \'"ál állott. Mikor ar árny a Duna közepére rúgott, i\'gjszorro — mintha láthatatlan kéz müve lelt volua, — ezer apró, kék éa zöld villanylámpa gyulladt ki. Oyönyörü kis hsjó volt. Az ének róla repült a parii város palotasorai felé, mintha egy kék galamb lett volua, vagy távoli szívok sóhaja. Szelídé}, ringott a hajó, mindig közelóbb-kőze-lébb. A kék, zöld láinpácskák lidérofénykénl himbálóztak rajta. Ma|d a viz caobbanása jelezte, hogy partot ért. Egy csodálatosan fanlaaztikus ruhába bujtatott hajés legény csavarta a kötelet a parton lévé oszlop-tönkre, ugy mint ahogy a rendes propelleroken csinálják: Eléször rávetve, majd megvárva, míg a viz leviazi kissé a hajót s akkor nyolcas formában odakötözve. A viz még egyet loccsant a a bajó megállott. Pál nem akart hinni szemeinek. Aki a partra dobolt hajódeazkán elsőnek toppant partra, senki más nem volt, mint — Eiumi. Ó, tulajdon maga állott olt, bájos kék koszlümjébeu, inig baja kikandikált diákos sapkája alól. Ó, lulqdonmaga volt és aroa ragyogott az utalástól és izgalomtól. — Pál, kezdte, odamentén egyenest hozzá. Pál, édes Pál, jöjjön velünk. Ismerom önt lálásból és tudóig, mi bántja. Jöj|öu velünk és legyen a mi vendégünk. Az elébb, hogy elmentem ön elélt, fájó szívvel álltam meg, hogy no azóljak önhöz. De moat már sikerüli meggyőznöm atyámat, bogy végre la nincs abban semmi, bogy ogy ismeretlen fiatalembert vendégül látunk. Pál. édes Pál, jöjjön velünk. • 8zabó Pál ámulatában szólni som tudott. De mégis eiót volt magán. Levette a kalapját. — Szabó Pál, joghallgató. — Én meg Emmi vagyok. De most jön velünk, ugy-e? Siessünk, as apué vári Pál mintha álomban lett volna, azótlanul követte Emmit. A furcsa bájóslegéuy tiszlelgstt. tisak moat látta Pál. mily kQlönöa öltözőibe vau bujtatva. 3árga frakkol éa kék nadrágot viselt e hajóalegény, inig a mellénye teugerzöld volt. Viszont sapkája fehér, haja koromfekete. Emmi atyja örömmel üdvözölte Pált. — Foglaljon holyat, Szabó ur. On ma salo a mi vendégünk. Sohso udvariaskodjunk. Emrni ajánlotta önt a et ueküuk elég. Pál uézte az öreg ur hófehér bajuatál s elegáns cilinderét. Pál és Emmi két hijószékre ültek le, míg Emmi papája a bajó orrába mont. (Folyt kü».)
ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER Í5.
érezte azt a lelki kiválóságot, melyet tanfelügyelője képviselt, ezért nem is tudtak módot találni arra, hogy működése, huszonöt éves jubileuma alkalmával hozzá méltó ünne-pély keretében hódoljanak munkás és őszinte életének.
De érezte mindenki szivében, hogy hálára van lekötelezve, ennek az embernek, Zalamegye tanítási ügye, de az egész ország is azért az apostoli munkáért, melyet a ma gyar nyelvért és a magyar nemzeti eszméért az országnak e tarka nemzetiségű részében kifejtett. Hálára van lekötelezve emléke iránt Zalamegye népoktatásügye és az a harminc év, melyet lelkével rajzolt bele zalai kulturánk fejlődésébe, nem fog nyomtalanul cltdnni, mert egy nemes és nagyszivü ember hatalmas munkája volt. — egy világító torony, mely a fejlődésnek hatalmas korszakát jelzi és melynek esuosán hosszú időkre rajongó lelkének lángja ragyog.
A zalai tanítók gyásza.
Dr. Rnzaioaka temetéae.
- Saját tudisMtMH.
Zalavármegye tanítói tegnap, e hó 24-én tömetni mentek Zalaegerszegre. Temetni és nem diosémi mint Antonius mondta Oaesár-ról. Mert Caesar volt Dr. Ruzsioska közöltünk bizonnyal. Azzá tette ót óriási tudása, mely világító torony gyanánt vezérelte vármegyéjének Unitóságát és azzá tette ót meleg szerelettel megáldott nagy lelke, mely iránytűnk volt a népnevelés magasztos munkájában. Elhantoltuk az apostoli taniiót. A zalavármegyei tanítóság impozáns tábora jelent meg a ravatalnál és lassú menetben a koporsó után haladva kisérte utolsó útjára azt a nagy férfiút, ki| 28 év óta szivesen látott vezérének. „A "jó, mit ember tesz. gyakorta sirba száll vele". A hála nem mindig fakad a jótét nyomán, de kiket a szeretet szálai fűztek össze, ott a halál nem végezhet romboló munkát. Néma fájdalommal, könybe lábadt szemekkel, hangtalanul állta körül a tanitó-tömeg a mély sírt és egy mély fohásszal átadta az összeroskadt testet az enyészetnek.
Ködön novemberi vasárnap délutáu volt; igazi ünnepien temetési nap. Bűrü tömegekben érkezeit Zalaegerszeg előkelősége a Werbőczy-utcai gyászházba. Pontban \'/» 4 kor megérkezett aipeki Bálás Béla fő-ispán, Arvai Lajos alispán a megyei urakkal, Dr. Korbai Károly Egerazeg képviselőivel és magisztrátusával, a törvényszék elnöke és birii, a pénzügyi igazgatóság, a katonai listlikar. az ipartestület, a kátb. legényegylet, az írod. és Mív. Kör, /nelytiek a megboldogult eluöke volt. a Dunántúli Közmüvelő-dési KgyesOlet zalamegyei Körének képviselete, a Karácsonyfa egyeslllet, az Izr. nő\'gylet. a tűzoltó egylet stb. A tanítóság hatalmas kört alkotott a koporsó karol. Olt volt Nagykanizsáról Szalay Sáudor és Poredus Antal igazgatókkal az állami tanilóság. Kertész József igazgató az Izr iskolától, Bun Samui igazgató a kereak. iskolától éa a polg. iak. testület Siauermann Mihály helyettes igazgatóval. A Csáktornyái tanító képzó tanárai Zrínyi Károly ig. veze-
tésivel, a polg. iskola Palaky Kálmán igazgatóval, a sümegi iskolák Bánfly Alajos igazgatóval, a szent-grótlak Szűcs igazgatóval, a keszthelyiek Murai Lajos igazgatóval, a Csáktornyái népiskola Brautter Latos igazgatóval, a kotori tantestület Pataky Viktor vezetésével. Képviselve volt még Nagylalu, Molnári, Stridóvár, Hodoaány, Zalaszentiuibály, Domború, Bác-kanizsa, Drávaváaárhely Alsólendva, Zrinyifalva, Mura-szerdabely stb községek tanítósága.
A temetési szertartást Lcgáth Kálmáu apátplébános végezte éa .mikor a koporsó az elhangzott gyászdalok után beszenteltelett. hat tauiló emelte vál Iára a szürke érokoporaól és vitte kl a ballovas temetői kocsihoz.
Külön kocsi vitte a koszorúk özönét, honnan nagy arányával és hatalmas azéles szalagjával kitűnt a Zalamegyei Alt. Tauitólestüleluek és a Nagykanizsa Tauitói járásköroek babérkoszomi. A gyászkocsi után az özvegy és hadnagy lia, meg a rokonság, továbbá a tauitói tábor baladtak. Utánuk hatalmas kocsisor, jobbra halra a pyászközóaség rengeteg tömege haladt. A temetőben dr. Szalay Pál segédtaufelügyeló, ki telenleg az elárvult tanfelügyelőség ügyeit vezeti, tat tolt mély gondolatokkal bővelkedő gyászbeszédet. Messze elhangzó caengő hangon sorolta fel at el-buuyt érdemeit, mit a nép nevelés terén lankadatlan buzgalommai és nagytebetségével kifejtett. Rámutatott a megmagyarosodott Muraközre, melynek dr. Buzsics-kától alapitolt állami iskolái nemzeti missziót teljesítette Még egy Isten hozzád, azutáu dr. Buzaicska Kálmán ki[ tanácsos, tanfelügyelő átadalolt Zalavár-megye kultúrtörténetének.
Csipkeki á llitás.
Iparművészeti előadás.
— Saját tudósítónktól. —
kéket szőtték. vagy att a végtelen türelmet és ki-tartást, amellyel a gyűjtemény tulajdonosa nimak d». rabjaii összegyűjtötte, és szinte becézve, szeretetteljn gonddal minden egy darabnak eredetét, késiig módját, jelentőségét megmagyarázta.
Ily szép iparművészeti kiállítás még nem volt Nagykanizsán és nem is értjük Nagykanizsa közön-sógét, bogy mikor minden céeóra tömegesen tud özönleni, akkor egy ilyen ügyet, mely az iparmi-vészét és a jótékonyság igazi diadala, nem keres fai ezer és ezerszámra. Az iskolák megjelentek — * gimnázium és kereskedelmi kivételével — a kiálli tásou és a tauulók gyönyörködve hallgatták Színik ur szeretetre méltó előadását.
.Vasárnap (délután Színik Antal a kastinó termében tartott igen élvezetes, csevegő modorbau szép elóadáat a csipke elterjedéséről, jelentőségéről és készítéséről. Elmondta, hogy a csipke eredete tigip. tómra vezet vissza, iunen indult ki a csipkevetés. !)« voltakép osak a reneszánsz fedezte azt fel ujia Ku-rópa számára éa virágkorát Medici Katalintól kezdte élni. — Kimondta, mikép terjedt el a osipkn i Fraucia-, Angolországban, Belgiumban, mikép terjedt el olyaunyira, hogy utóbb már miut a fényűzés éa erkölcstelenség egyik forrását, kénytelenek voltak törvényileg eltiltani, mikép kezdett hanyatlani • francia forradalom óta, mikép szorítja ki ma a gyári csipke h valódi nemes csipkét. Ismertette a oaipkek-ttek sokféle faját, azoknak sokszor véletlen eredetet és a csipke készítésének technikáját. Ismertette magyar csipke fajait, készítési módjait és ujabb fellendülését.
A gyönyörű tudásról tanúskodó előadást nagj-
Nagykani&aa, nov. 25.
A jótékonyság ügyével egybekötve, szombat és vasárnap az igazi iparművészetét is szolgálta et a kiállítás, melyet Szmik Antal budapesti igazgató-mérnök rendezett a népkonyha javára. A \'filantróp érzelmű mérnök, aki a kiállítást tisztán a humánus űgy céljából rendezte, és aki az ügy érdekében még egy felolvasást is tartott a kaszinóban, csak negyedrészét hozta magával annak a rendkívül gazdag csipkegyüjteraéuynek, mely tulajdonát képezi. így is olyan rendkívül gazdag kiállítást rendezett, hogy nemcsak az iparművészet barátait, hanem a leglaiku-sabb stemlélót is a legnagyobb lelkesedésre képes késttetui.
A kiállításon, mely a Polgári Egylet nagytermében nyílt meg szombat délelőtt, az etnográfiailag és kortörténetiig értékes műremekek a legnagyobb számban voltak képviselve.
A legnagyobb tarkaságban váltakoztak a legkülönbözőbb népek és korok iparmű vészeli produktumai. Hogy a sok műkiucs közül c»ak egyet-kettőt kiragadjunk, olt volt látható a bukovinai csángók asszír inotivuinu szőttese, n-bosnyákok pávaalakokkal stilizált halotti szemfedője, a spanyol zsidó menyasszonyok nászi keudóje, melynek- utóbb egy-egy sarkát levágják, valahányszor fiuk születik, a velencei uók remekbe feslett sáljai. Mária Terézia korabeli brokát kehelytakarók, Luther híres kehelytakarójának másolata, Zrínyi Ilona sa)át szövést) csipkéi, Eugéuia c-ászárnő hatalmas menyasszonyi csipkéje és meg sok más csipke kezdve a legfinomabb pókhálósze-rüen finom brüszeli csipkétől a gyolc«vai tólok vastag, de etnográfiailag érdekes csipkéjéig. Hihetetlen tárháza a csipkeiparnak a az ember nem tudja, mit csodáljou inkább, azt a végtelen türelmet és kitartást, mely azok munkáját jellemzi, kik eteket a csip-
számu közönség hallgatta és tapsolta meg.
Az iparművészeti kiállitást és előadási Vidor . Samuné szerezte Nagykanizsának. A jövedelmei.a népkonyha javára fordítják.
Cselédet fogadok.
Kroki, mely Nagykanizsán is történhetik.
Marinak a régi cselédünknek véletlenül ráléptem a tyúkszemére. Bocsánatot kértem és megcsókoltam a kezét, ó azonban pofonütött, kirúgott az ajtón,m egök-lözött és faképnél hagyott. Én ily módon kénytelen voltam a távozást tudomásul venni.
Uj cseléd után néztem.
Egy nap gyanutlanul ültem az asztalnál és t fogamat piszkáltam, mikor egyszerre berúgták u ajtót. Ez a mtjréaz belépő határozottau meglepeti. Felugrottam, megsebeztem a fogliusomat, kidöntöttem másfél pohár vitet és beleütöttem jobb kezem fejéi az asztal bal sarkába.
Egy elegáns, de erőteljes hölgy állott előttem és kedves humorral mosolygott.
— Maga a gazda? — kérdette.
At eredeti intelligenciájú hölgy nem volt csúnya.
Meghajtottam magam és gyöngéd kéacsókkal bemutatkoztam. őnagysága kedvesen röhögött.
— Hahaha I
Félve pislantottam végig toalettemen, hogy hol
hiányos. A hölgy azoubau még mindig bukdácsolva a nevetéstől váratlauul igy szólt:
— Takács Mariska a nevem, szobalány vagyok-
Azt hittem, megromlott a hallóképességem.
— Kit tetszik keresni kérem? — kérdeztem zavartan.
— Magát la I, mert éu vagyok at uj szobaláuj. És kedvesen gyomron bökött az ujjával. Elismertem, uagvou szeretetreméltó modora van Mariskának.
— Hát a nagysága hol van? — érdeklődött aztán figyelmesen családi viszonyaim iránt.
| — Nincs itthou.
— Akkor ntüret I - Csettintett, meg kacsintó [egyszerre. Valóban : kedves egy darab uó.
NÖVKMBKR 85.
ZALAI KÖZLÖNY
S
Zalai Közlöny kiadóhivatala
VajnrfcAaluft, Daák-tér L
At alkatiul dijttabfc* a dccamber hónapban megjelenő bármelyik tiimra érvényes.
3KOKOKOK OIKO&OXCO*
Mariska, izé, van szolgálati könyve? - kérdeztem bátortalanul. Nevetett.
— Apuskám, mondta, le határozottan buta vagy. Fogadj Tel, nem bánod meg. Minek a könyv, ha itt vagyok én?
TyQhl, de barátságos egy hölgy I És már ra^jd-peni kapituláltam, amikor eszem(-e jutott Mari és az A távozási rendszerével kapcsolatos fájdalmak.
— Mégis, kérem, tuduom kell a föl téteteleket — mondtam eltökélten.
— Szóra sem érdemes: havi &0 korona. Az ötször tíz, esetleg tízszer Öt korona; megéri.
— Megadom, de egyébb semmi ugy-e ? Köünye-déu nevetett.
— Még egy kis csekélység, igazáu somini. Heti három uapi kimenő. Tetszés szerinti napok. \\ többi négy napon is esti hatkor fejrant, mert a szegény cseléd sem kutya, ugy-e? Az természetes, bogy külön cselédszoba, mert az csak érthetó, hogy egy magamfajta jóérzésű lánynak vannak diszkrét ügyei... Na igen, minekünk is megvau a maguuk társas élete és minden két hétbeu a dolog természete ugy hozza magával, hogy összejövetelt reudezüuk. Nem sokan, körülbelül ötvenen hölgyek és urak, szobalányok éa urasági inasok, esetleg katonatisztek őrmestertől lefelé. Evégből számot tartok a szalonra, mert illendően kell fogadui a vendégeket. A költségeket száz koronáig természetesen a gazda fizeti. Ha a társalgás esetleg kimerül, táucra is kerülhet a tor és ez okból kémem kell a zongora használatot is. Egyéb nincs semmi; na még az, hogyha ilyen zsúr utáu katzenjammerőm maradna vissza, másuap délig nyugodtan alhassak. Ekkor is csak az ebédhez szabad felkölteni. Nade ez mind semini, oly jelentéktelen, hogy szóra sein érdemes.
Én elájultam és csendesen meghaltam. El dóseuiben, hogy uem szobalánynak születtem.
HÍREK.
A montenegrói király ver«e.
Uiut a Z. K. egyik múltkori száméban meg-irta, Nikila. Montenegró uralkodoja egy kOlol verset knldött egy berlini szerkesztőnek, aki azt uémet nyelvre leiorditva most adja ki. B versek kitiul, me lyeket Tusi é« Deoai oroszlánja a táborban röglö eözve irt, közlünk egyet épp oly hevenyészett íordi-tásbau. A vers igy hangzik:
A oettinjei harangok.
Bzelid baraugok, zúgjatok vidul, Ti ércbeöntött beszédes Unul Az é bitnek, mert Érte zálogul Hok piros vérnek kell a (Sídre hullni.
A hegynek friss egén, a. v.ölgy ködén Édes zenétek újra szálljon által, , \' Hós sergüilket köszöntsétek itíegiu\' A szabadságnak boldog dallamával.
Vigyétek hirul, ba Qdvözlitek Karagyorgyevieaet és Danilómat: Kér óriás ma a török sereg, Ha győztünk — óriésb birfluk lesz bjlnap.
— Művészet Nagykanizsán. Rotb Miksa nagykanizsai posta fénök kezdeményezésére értékBB mozgalom indult meg városunkhan. Arról vau azó, hogy a nagykauizsai közönség múérzékét iparművészeti és mivésvészeli kiállítások rendezésével feltessék, illetve az összes mővészeteket szolgálják brugVBrsenyek-kel, előadásokkal és képkiállilásokkal. Az eszme széleskörben viszbaugol kellett és tegnap délután-értekezlet is volt e tárgyban a kaszinóban, melyen Rotb Miksa magas szárnyalású beszéddel programot adott az uj törekvésnek.
— A pótadó Nagykanizsán. Nagjkaniisa varos pénzügyi bizottsá|<a az elmúlt héten befejezte a jövő évi városi költségvetés lárgjalését. A bizottság megállapítása Bzerint a pótsdó 7ő"/„ lesz. tehát változatlanul auuyi, mint az idén volt. ÉitéetlIésOuk szerint a jövő évi költségvetésben néhány apróbb beruházás előirányzata is szeiepol, amit, miután a pótadót nem emelték, az által érték el, hogy néhány bevételi tételt az idei Összegnél magasabbra irányoztak elő. bizottsági javaslati formájában a költségvetés semmi oly újságot nem tartalmaz, amellyel érdemes leune bővebbeu foglalkozni.
— A kormány tilalma Közönségünk tudja, hogy bizonyos katouai intézkedések történnek, de
I ezekről hirt adui reudeletileg meg van liltva. Ennélfogva azon hírekről sem számolhatunk be, melyek bennünket közvetlenül érdekelnek.
— Gazdasági egyesületek tevékenysége a többtermelés érdekében Földrniveiésü^yi miniszterünk jelszava, amely szerint mindenkinek többtermelésre kell törekednie, ugy látszik uemcsak jelszó marad, mert minden téren azt látjuk, bogy gazdaközönségünk csakugyan komolyan tórokszik^ a többtermélésre. Így gazda*ági egyesületeink körében éléuk mozgalom indult meg miudenfelé a többtermelés érdekében. Az egyik tényészállatokat oszt ki, a másik műlrágyázási kísérleteket végeztet, egyszóval mindeuik teljesili kötelességét a nép jobb gazdálkodása érdekében. Miután pedig éppen a műtrágyák segélyével lehet legkisebb befektetéssel, legkevesebb fáradtsággal, legjelentékenyebben fokozni a termés átlagokat, külöuösen a műtrágyák megismertetése és terjesztése érdekébeu működik több gazdasági egyesület. így a Temes megyei és a Torontál megyei egyesületek nagyobb meuuyiségü, ingyen műtrágyát osztottak ki kísérletezésekre kisgazdák között; ezenkívül pedig a Torontál- és Szatmáriuegyei gazdasági egyesületek összes községeibeu szakelőadókat küldeuek ki a tél folyamán, a kik a népnek megmagyarázzák a műtrágyák lényegét, basznál s rámutassanak arra, mi-kéut kell a műtrágyafeleségeket alkalmazni s minő haszon várható alkalraazasukból. Örömmel látjuk a gazdasági egyesületeknek ez iráuyu működését ós meg vagyuuk győződve, hogy e mttködézOkkel a több termelés érdekeinek igen jelentékeny szolgálatot tesznek. /
— öngyilkosság. A sümegi Eimer-féle gyertya és szappaugyárnak egyik munkása, I Stirling Budolf egy nagyot mulatott s reggel főbelőUí) mfagál.
— A gyertya. Iszoujíatos halállal halt meg Kis Teréz cseléd Zalaegerszegen hétfőn este saját köunyelmU gondatlansága miatt. Kis Teréz zalaegerszegi leány Sperlágh Uéza törvény biró házában volt szakácsnő. Az égó gyertya belekapott a ruhájába 8 pár pillanatig irtózatos sikoltozással futod jobbra l balra, amitől még jobbau égett, s caupa-lángoszlop-kéut szaladgált. Mire észrevették a házbeliek és se-1
gitségére siettek, elégett a leány s szenes tatkőként zsugorodott össze. Szerdán eltemették.
Zöld ós Vörös. Kapolcs községben Zöld József és Vörös Károly a vásárról ment haza, betértek a korcsmába, itt elbeszélgettek, vitatkoztak, veszekedtek, verekedtek a Vörös Károly revolverrel lőtt egy golyót a Zöld József nyaka csigolyájába! Zöld még életbeu maradhat.
— Aa „Edison" moziban szerdán és oaü-törtökön Elité előadás fog tartatni, fényes műsorral. A műsor 7 igen érdekes képből áll. Lapunk szűk tere nem engedi, hogy minden egyes képet kOlfo ismertessünk. Az .Edison" mozi valóban megérdemli a ii. é. közönség szíves pártfogását, miután az igát gatóság a legnagyobb áldozatot is meghozza a közönség érdekében.
— Ködös napok. Andor Józaef (Oypriáií) egy ineleg hangú novellája jeleut ineg « cimmel a Magyar Könyvtár legújabb sorozatában. Kgy neméé, diszkrét eszközökkel dolgozó iró finom alkotása a novella, kedves, hullámzó menetű szerelmi történet, érzelmesen színezve s szellemesen, vonzó egyszerűséggel előadva. Az egész történet nagyon barmonikuj. nincs benne semmi nyugtalanító, a hangja derült és nyájas, a nagy közönség bizonyára sok élvezetet fog találni olvasásában. A novellái a Lampel B. (Wo-diaiier F. és fiai) cég adta ki: ára 60 fillér. Kaphaló Ifi. Wajdits Józsefnél Nagykanizsán.
— Az ösztön. Henry Kistemuekers három felvonásos színmüve, mely a Nemzeti 8zinház műsorának egyik legmaradandóbb becsű újdonsága volt, most megjelent könyvalakban. Badó Antal kitűnő vállalata, a Magyar Könyvtár kiadásában. Az érdek* cselekvéuyü, drámai fordulatokban gazdag darabot Ábrányi Emil fordította s a fordítás fisomságai már magukban véve is megérdemlik, hogy a darabnak nagy olvasóközönsége legyen, mert ezek olvasás közben )obbau érvényesülnek mint a színpadon. A füzetet a Lampel B. (Wodianer F. és fiai) cég adta ki; előfizetési ára 60 fillér.
® KOTILLONOK®
dus választókban Jutányos árban kapható
Ifj. Wajdits Józsefnél.
Karácsonyi hirdotósekit
otoaó MUJaaabia Murist ||JK iparúikul. lirnkaUtUI. lianálMaMWI, MiilalliiKIÜI,
ZALAI KftZLÖNY NOVKMBEIi 95.
HANGSZEREKET
HUZÓHARMONIKÁKAT
I-sörendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — £ezeskodek arról, hogy csakis jó és az értéknek raegfeleló hangszereket szállítok/ ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon belül az átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az áru darabonként értendők.
Gzltorik.
Primoitora, jávorlá, gépeiet nélkül: 13. 14 kor. — Palizander-tetóvel 20 kor.-tél 30 kor.-ig. — Primcitora paiizandertetó és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egész 64, 70, 80 kor Koncertcitora a fout felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcitorák közönséges kivitelben, egísz-kótáa 9 kor., jobb minőségű Ml- v. 10 kor. diófa tetővel 12 kor, utánz palisándfaból 14 korona
Bézfuvohangssarek.
Minden rézfuvóhangszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 38 kor Basstrombita: 43 kor. Piaion: 38 kor. Vadászkürt: 74 kor. Kuphonium: 54, 68, 60 kor. Base: 40 kor.-tél 70 kor.-ig. Trombitákon 60, 64, 70 kor. — Bombárdonok F: 60, 68, 78 kor. Bombárdonok 0 vagy B, 110 120 138 kor. - Helikon: 108, 110, 138, \'44 korona
Dobok.
N\'agy dob réz fuabroiicsc^ul 10 csavar 56 kor. — Nagy dob rezabroocs éa 10 csavar ao kor. — Községi dob 14 kor.-tói , 1 40 koronáig.
Czlmh.ümok 70 koronától feljebb.
HuzoharmonikAk.
lluzóhannonika, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitüuó hanggal, drbjs 9, 10, II korona. Ugyanazok háromszoros hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 3 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dur ée Moll-bassus, dupla bauggal: 16, 34, 38 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 63, 60 koroua.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok
Ift WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedése
Hegedűk.
Iskolahegcdilk: 6, 8, 10, 13, 14 kor .-ért. — Zenekarhegedtik: 18, 89, 34, 30, 40, 60 kor.-ért Hangverseny ée mester-hegedUk: 70, 80 egész 800 kor.-ig. - Hegedűk: \'/, és •/, nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — HegedUvonók: 1, 160, 2, 3-60 3, 4 kor.-ért. Hegedűvonók fernambukfából uagyon könnyű 6, 8, 10 kor.-ért. — HegedCltokok : 6, 7 60 kor. és feljebb. — Hcgedülábak: 4, 10, 18 K és feljebb. — Alltartók: 1, 1-40 K és feljebb. — Hurok miuden árban és minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Cello. Iskolacello: 80, 86, 87, 88 és 30 kor. — Zenekarcello: 40 60, 60 - -és 70 kor. — Cellovonók: közönséges 1-60-161 3 kor.-ig — Oellovonó fernambukfából 5 kor-tói 18 kor.-ig — Nagybógók \'/,-es 78 kor. \'/.-es 76, 80, 90 éa 160 kor. — Nagybígívonó: 4, 6, 6, 8 éa 9 korona
Fuvolák.
Fekete granatilfából lyezüst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel 24 kor., 10 billentyűvel 30, .16, 10 kor. 19 billentyűvel 48, 90 koi¥ 13 billentyűvel 50, 60, 60 kor. \'— Piccoíófléták: 6 20, 6.60, 640 korona
Klarinettok.
Fekete grart atillából, ujezost billentyűkkel: 10 billontyavel 36 kor. 19 .billentyűvel 49 korona stb.
NAGYKANIZSÁN
Nyomtatott a laptulajdonos lfj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
Deák-tér 1 szám
NAGYKANIZSA 191a NOVEMBER a8.
51-IK ÉVFOLYAM 94 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
lilJiliilk hétfin éi eiitartlkln.
EiflfWaMal árak: Kgán í»re 10 korona, í«tivr« 6 korona, Negjrodévio 2 korona 60 Ali. — Egy** *j«m Ara 10 Ali.
Kalalda it«ik*t(l6: ( Kiadja:
Kanlaaa István a nverkctoaé*.
SZEMLE.


^an egy korc.iuu valahol Nagykanizsán. A Király-utcában, Magyar-uicában, vagy Kinizsi-utcában, egyre megy. A korcsma előtt lóg a hagyományos cégér, faháncs-rostok, melyekbe néha belekap a szél és meglobogtatja mint valami diadaljelvéuyt. Alkalma volt e sorok írójának megfigyelni, milyen jól megy ez a korcsma, azaz nem is korcsma, hanem egy ivó vagy butik. Mimién percben nyílik az ajtó és az utcáról egymás kezébe adják a kilincset a délelőtti kuucsaftok. Reggel hét órától kezdve jönnek sorban egymás után. Betér egy hörpiutésre az utcaseprő, felhajt egy kis borovics-kát az arra haladó munkás, aki a kocsiját tólja, be-szeszel egy kissé a mándlis pógár, aki a városba jön, beszalad egy kis itókára a boltos, aki a szomszéd Üzlet ajtajábau ácsorog, belekóstol valami jófajta spirituszba a napszámos, kit arra visz a dolga. Mikor kijönnek, vérbe borult szemmel törölgetik a bajszokat és nem egy táutorgó léptekkel bukdácsol el a fal mellett. Aki azt a sok bárgyú képet végig nézi, mely az ivó ajtajában percről-percre rámered, az elkiálthatja magát: Éljen az alkohol!
A tanító ós tanár munkája.
Minden nemzetnek kulturális emelkedése eleó sorban attól függ, milyen munkásságot tudnak kifejteni tanárai és tanítói.
Végzetes tévedés teliát a tanítói munkásságot a többi állami alkalmazottak munkás ságával egy kalap alá vonni.
Az állami alkalmazottak. Özvegyeik és árváik ellátásáról lienyujtoit torvényjavaslat pedig ebben a vastag tévedésben szenved. A tanár és tanitó munkáját egészen más szemüvegen kell nézni, mint a többi állami alkalmazottét. Hiszen a tóbbi állami alkalmazott beválósága. vagy alkalmatlan volta is alapjában a tanítói és tanári munka eredményétói ffgg-
Ha teszem a középiskolai tanárokat, ha bár szelid nyomással is, arra kötelezik, bogy harminc éven tul Is neveljenek és tanítsanak, akkor majdnem lehetetlent kivárniuk s nemzet maga alatt vágja a fát.
A lelkiismeretes tanári munka ugyanis amily szép ós lélekemeló, époly idegromboló
IzirkMiléiii ii klUóhlolil Diák-tér 1.
T.l.\'on : III. — Hlrd.t«..k dlj.xabá. ...rlnt.
és lélekölő is egyszeresmind a szó szoros értelmében.
A tanárnak, tanítónak minden egyes tanítvány képességeihez oda kell férkőznie » ez a művelet rendkívüli éberséget, tapintatot kíván, melynek nyomában ott terem a szellemi éa testi kifáradás, kimerülés
Nem szabad elfelejteni, hogy a tanárnak nem kifejlett esztl egyénekkel van dolga, mint a bírónak s más tisztviselőknek s a tanárnak tanitó és nevelő törvénykódexében annyi törvénynek kell lennie, ahányféle tehetségű tanítványa van,
Bondkivűli sok igazság van abban a régi közmondásban: Quem dii odere, paeda-gogum feoere, vagyis, akit az istenek meg akartak verni azt tanítóvá tették.
Akik a tanári állás látszólagos előnyeit — a 2 hónapi vakáoiót — oly annyira tudják Irigyelni, osak gondolják meg, minő torturán esnek keresztül ők maguk is, ha saját gyermekeiket, mert gyengék, otthon még tanitaniok kell, pedig az ó ismétlő tanításukat az iskolában a tanárnak olyan
Fiatalság.
Irta: Kanizsa látván. <
A hajó csendben siklott a Dunán. A park távolodni kezdett és egyszerre osak, alighogy észievették, bent voltak a csodálatos folyó közepén. A hullámok hegyén mint a veit eiüst ragyogott a csillagok íóuye ós a viza hajó oldalán meggörbítette kékes-zöld hátát, mintha segíteni akarta volna a kis propelleit útjában.
Mikor a hajócska a Bzéles folyó közepére ért", » furcsa köntösű hqóa legény, aki a kormánykerekei forgalta, északnak, a Margithid felé iráuyitotta azt.
Pál és Emmi hallgatva nézték a csillagokat. A Tízben megfürdött az éjszaka opalizáló fénye, ragyogása, s mintha onuan szivükbe szökkeut volua, sejtelmes és tündéri világosság gyúlt fel ottan.
— Az élet olyan mint ez az éjszaka, szólt Emmi ós lágy hangja csodálatos mélabúval fuvolázott »ógig Pál szivén. Látunk egy kél oúllagot, egy-két szertefoszló ködfohját a végtelenbe iveló lejutnak és miudjárt az óther végtelenségétől terhesedik meg a «ívűuk. Utazunk egy vonatou. az ablakon keresztül látunk egy-két eltűnő fát és halolt őserdők zúgását »éljük a lelkünkbe inui Látunk egy pocsolyát ós az Menger zúgását sejtjük hallucináló fülűukbe moraj-\'•ni- Az élet ciak töredék. A lelkünk a\' kiegészítés.
A furcsaruhás hajóslegény kiáltott valamit az éjszakába:
— Hahó I
A kis gőzhajó megbillent, mert a hullámok eileu fordult.
Pál szelíden mosolygott és megfogta Emmi
kezét :
— Kis ábrándozó, le, ki a csillagokat kérdezed 8 az emberi sorsot akarod megérteni. Az élet két vouást rajzol a gondolat qjkára. Két lefelé fuló, keserű vonalat, mely az ajk szögletéből indul. Ez a tanulság és ez az élet titka. Egy grimasz. Mert gou-dolkodni, annyi mint szenvedni.
Emmi igazáu jóízűen nevetett ekkor. A hajócska pedig ekkor átsuhant a\'Margitkid félelmetes bordái alatt, fent a magasban feszült a tömör, csodálatos hid.
— Vájjon van-e a hídnak szive ? kérdezte Emini. V
— Nincs, — felel le Pál, — mert akkor nem tudná elviselni, hogy auuyi öngyilkos ugorjék (e róla.
A hullámok édesen zenéltek a hqó oldalán. Titkos zsougásban fürdött az éjszaka. Oly furcsáu festett a hajóslegény, fent a magasban a kormány mellett. Emmi apjának alakja meg látszók nőni, amint ott állt előttük a hajó orrában.
A villanylámpák kék és zöld fénye villódzva terült végig a habokon ós a két fiatal lélek egymásba fogódva, uoiu tudott többel mondani.
Szabó Pál nem is tudott csodálkozni a dolgokon, annyira elfoglalta lelWt ez a neiu várt és hirtelen bekövetkezett éjjeli kaland.
Mielőtt még át is tudta volna gondolni a tör-
ténteket, a Margithidat elhagyva, a Margitsziget pesti partjához érkeztek. A viz határozottan apadást mutatott és a sziget orrában lévő homokgyűrükön az egyes vízállások nyomai láthatók voltak, amint a hajócska villanylámpái reávetették reszkető fényüket.
Egy percre felvillanlak a Lipót-körul ragyogó villanyai, de csakhamar teljes sötét borult reájuk. — Elhajóztak az evezőegylet előtt, majd a szigeti kis-erdöcske mellett, mindig tovább ós tovább a sziget északi csúcsa felé.
A hold misztikus féuyében oly furcsa lehetett a szigeti szálló és furcsa lehetett a sok rom és omladék is, melyek a régi kolostorból visszamaradtak. Pál talán uem is mert volua egyedül sétálni n szigeten.
—• Hová menjünk, kérdezte aggódva.
— Mihozzánk, szólt Emmi apja hátra fordulva és táu kissé nyersebben, mint ahogy az éjszaka csendjéhez és egy kétségkívül barátságos meghíváshoz illett volua.
Amikor a sziget csúcsához kezdtek közeledni, a hiijóeska lassítani kezdte menetét és Pál csodálkozva látta, hogy a sziget homokos partjában egy helyütt vasajtó látszik.
A hajó éppen *z ajtó előtt állt meg.
A hajóslegény odakötötte a hajót egy oölöphöz, a dobogói a partra vetetle. A vasajló kinyílott és Emmi megfogta Pál kezét:
— Jöjjön velünk I „
[(Folyt kttv 0
a
zalai közlöny
NOVEMBER Hí.
vesződés? előzte meg, aminőt mis állásban levő ember el sem tud képzelni.
Az emberiség leghíresebb orvosai állítják, hogy a negyvenedik éven túl a szellem ereje már oaökkenni Kezd és az alkotó munkára egyre képtelenebbé válik.
Nos hát az a tanár, inire egyetemi tanulmányait V.ogzi s a diplomát kezébe kaphatja, a legjobb esetben is meg van húszon-ótévos. Most lia a tervezett nyugdijtörvény-nyel előállnak, 1)0 éves l^ora előtt a tanár csak a legritkább esetben léphet nyugalomba és idegsorvaszlomunkája uláu majd legtöbbször az örök nyugalomba, hiszen a/, összes állami alkalmazottak közül eddig is a tanárok halá lozásának szánja volt a legnagyobb
Hát mi lesz ezután ? Bizonyára lámpással sem fognak találni olyan nyugalmazott tanárt, ki jól megérdemelt nyugalmi éveit teljes szellemi és testi üdeségben élvezhetné.
De lesz a tervezett ujitásuak másik káros következménye is Ha a tanárok szolgálati idejét 35 évre tolnák ki, a diplomás és állás nélküli tanárok száma úgy felszaporodnék, hogy proletárforradalomtól kellene tartani. Már pedig sem ez, sem az uem lehet érdeke «gy rendezett viszonyok közt élő államnak, hogy a tanárok éppen akkor ne taníthassanak. mikor legtöbb bennük sz idealizmus, a lelkesedés s mig duzzad benuük a szellem energiája.
Hogy el Keszthely hercege?
Keszthely, nov. 26.
A háborús eseményekkel kapcsolatban az egyik pesti újság felvetette azt a ha nem is éppeu való-sziutHleuUl. de mlndeuesetre korainak hangzó gondolatot, hogy Albániátjak mint független fejedelemségnek uralkodójául Festetich Tasziló herceg, Keszthely ura van kiszemelve. Érdekkel nézi tehát az ember azt az arisztokratikus rezidenciát, amely a hercegi család bajiékául szolgál.
Keszthely északnyugati felső részén, Kisk ,.zt-hely mellett fekszik a hatalmas, renuestánsz izü modorban épült hercegi kastély, egy gyönyörű park közepén, melynek kapui — ezt fájdalmas sóhaj kíséretében mondja kiséróm, egy bájos keszthelyi uri-leány, — valamikor tárva-nyitva voltak Keszthely közönsége előtt, de amióta az öreg gróf meghalt, csak kivülról ősik bepillantás a keszthelyi sétálóknak h pompás kert belsejébe.
Maga az épület és nz egész park ugy fekszik, hogy az Keszthely várossá fejlődésének lehetőségével ellenkezik. Éppen Keszthely tőutjál zárja «l és teszi zsákutcává és Keszthelynek Kiskeszthellyel való euye-sitését nagyon megnehezíti. Kit az olsó pillanatra látni lehet. Ugy látszik, itt nagyon másodsorban szerepel a községi érdek, elsó a hercegi kívánság
vagy szeszély, melynek minden keszthelyi áhítattal hajt térdet.
— A hercegi — mondják szeut megilletődés
! sel. Aki uem hajlik meg, az mehet Kesitlielyről. Sági Jáuos mulatja az utat
Lehet, hogy sokat köszönhet Koszt hely a Fes-telicliekoek, nem tudom, uem érdekel. Annyi tény, hogy valami kötépkoriau romantikus levegő csap meg, amint m kis Keszthely utcáiu a hercegi birtok elé érkezem. A palota ormán lebeg a családi zászló : A herceg itthon vau.
Nagyon elzárkózva él. Keszthellyel egyáltalán ueiu érlutkezik. Külön van a hercegi fürdő, külön levegőréteg van rendelve a hercegi család számára. Néha felkeresi a Wiudischgrftttek közül néhány her ceg. gróf. mások is; tartanak egy két vadászatot, sót néha a trónörökös is meglátogatja a keszthelyi herceg palotáját.
Festetich KI la hercegkisasszony, a „kontesz", ahogy a keszthelyiek nevezik, gyakran kikocsizik. Akik látták, azt mondják, érdekes arcú, de nem abszolút szépség Miudeunap raá>» kalap vau a fejóu és amikor maga haltja h lenge gigget. szőke haja messzire lobog utána. Az ina* hátul ül s a hercegkisasszony előre feszítve sárga, amerikai cipőkbe bujtatott lábait, fogja fiús kézzel .a gyeplót. Azt mondják, hogy már tul van a huszadik éven s várja erősen a maga hercegét, aki jönni fog, mert jönni kell.
Mi ott Nagykanizsán, ahol — főúri arisztokrata egyetlen egy sem él — a mi demokratikus, fesztelen életünkben neiu is tudjuk megérteni, mi az, mikor egy ilyen nagyúr körül a uirnbus kővé-meredve szin\'e, reáíekszik az utcára, a városra, az emberek arcára és az idegen izivére. Kgy Festetich szobra áll a templom előtt és a kastély uralja az egész várost.
Közben a kastély, hátsó, uyitvalévő kapuja elé érkezünk Kgy lovászforma ember áll a kapuban.
Ke akarunk menni.
— Itt uem szabad bemenni I — moud|a.
— Újságírónak seiu?
liáin uéz, kinyitja a száját, de nem felel. Ugy látszik, itt nem tudják, mi az újságíró.
A társnőm uevet.
— Ugyau jő)|öu már, — szól mosolyogva.
(k. í.)
HÍREK.
— A patronázsegylet teaestélye. Szombaton le*z a palronáts estélye, melyre a meghívókat most bocsátották ki A teae&tély kilenc órakor kezdődik A rendezőség kéri a hölgyeket, hogy minél egyszerűbben jelenjenek meg. Tekiutve a |ótékouy célt. bizuuk benne, hogy az estély sikerülni log s a közönség nagy számban (elvűik meg, auuál is inkább, in-rt hisz tánc is le»x.
Egy úrinő halála. Hudapesteu nemrég hunyt el Keiuéuy Mórué született Uruby Miua urnó 74 éves korában. Az elhunyt uríaassz ny férje Kemény Mór bok esztendeig tanítója volt a helybeli litr. elemi iskolának ós tagja volt a Természettudo-
mányi Társulatuak, melynek Közlönyében több tudományos dolgozata jelent meg. Keményné urnó nővére veit néhai Gruby párisi orvosnak, ki ott elókelő uh. sadalmi pozíciót vívott ki és tekiutélyea vagyout lm. gyott bátra rokonainak, miuthogy sohasem uösqIi. Két fia vau még az elhunyt úrnőnek. Kemény Deisó tekintélyes budapesti kereskedő és Kemény Zsigmond laki miut művelt és sok nyelvet beszélő k-re»kedó ! beutazta Észak- és DeUmerlkát és annak idején ránt vett a Brazíliai és Argentínai forradalomban
— A helyi újságírás köréből. A Zala
( politikai napi lap felelős szerkesztője Gürtler I.sIvhh j lett, aki már hosszú ideje áll a nagykanizsai hirl/ip irás szolgálatában, mint Na«y Samunak, n Zala volt j felelős szerkesztőjének szerkesztőtársa. Az * WitOtiö j újságírói érzék, mellyel Gürtler lstváu u napi eseménye-| ket hirteleu, hírlapírói módon fel tudja fogni, az « készség, mellyel azok feldolgozását miut sz-rkesztő. ; helyettes a legnagyobb ügyességgel és bravúrul I tudja véghez vinni, olyan kvalitások, melyek arra I mutatnak, hogy a Zala szerkesztése |ó kezekbe van letéve. Azt hisszük, hogy laptársunk a helyes vágú nyokon halad célja felé.
— Az ifluságkópeő gyűlése. Az ifjúság-képző egylet szombat este tisztújító gyűlést tart melyre a tagok megjelenését azzal a figyelmeztetéssel kéri hogy nagyou fontos ügyek kerülnek tanácskozás alá.
— Nő a kivándorlás. Somogy megyében hónapról-hóuapra növekszik az Egyesült Államukba kivándorlók száma Behatóan tárgyalja ezt a jelenséget Kacskovils Lajosnak, 8omogy vármegye alispánjának jelentése, Bitielyben elmondja, hogy augusztus 1-161 október 15-ig 473 útlevelet kértek, 11 6-hI többet, miut az elmúlt eszteudőbeu ugyanezen idő alatt. Az 1911 évbeu összesen 446 útlevelet adtak ki, ez év-ben pedig október 15-ig már 628 a kiadott útlevelek száma. At asszonyok is kivándorolnak férjük uuiii Amerikába és uj olthont alapítanak az ii| világban, ahonnan csak a legritkább esetben térnek vissza Magyarországba.
— Ipari oktatás. Nagykanizsán a tolyó évbeu ipsrtovább képző taufolyam indul meg, melyről a nagykanizsai ipartestület a következő jelentést ad|a: A soproni kereskedelmi és iparkamara megkereste a nagy kanizsai ipartestületet az iránt, hogy a m. kir. technológiai iparmuz-\'um igazgatósága a kereskedelemügyi in. kir. Miuiszter urnák megbízása folytán az 1918/14. tanévben ipartovább képző tanlulyamoi óhajt Nagykanizsán felállítani a& üzleti fogalmazás közigazgatási és jogi ismeretek, ipariszám tan és kalkuláció, ipari könyvvezetés vagy könyvviteltaii, építő ipari szaktanfolyam szakrajz alapján ; fém- vasipar. épület-, mú- és géplakatos és bádogosok részére szaktanfolyamot, esetleg egyéb s/aktaufolyamot is, a mennyiben elég hallgatóság és szakirányú jókép-zeitségü oktató vau; vándortaufolyamot 4—.\'» heti időtartammal a cipész és V.ubóipar köréből, továbbá uiérlegiavitó tanfolyamot. Felhívatnak uz érdekeltek, hogy a taufolyamon való részvétel céljából december 13-ig Zieger Ferenc ipartestületi jegyző urnái uapon-kiut d ii. 4 —ö óra közt jelentkezzenek. Kgjben értesíttetnek az érdekeltek, miszerint uz iparkamara a tanfolyam felállítására Nagykanizsa városát alkalmas közpoutuak tekinti és e kérdésnek az érdekeltséggel
NÓVEMBER 28.
zalai közlöny
való ÍHiiierteté8« ós a tanfolyam vezetőség szervezé-1 hogy különösen a homoki szőlők, de a hegyi szólók „ének előkészítése cél|ából Dr. Keresztes Gyula ka í termőképességét is a műtrágyák segélyével nemcsak marni segédtitkár urat küldte ki. aki december I l<én i fenntartauí, de nagy mértékben fokozni is lehet, érkezik városunkba és este hat órakor értekezletet1 Homoki szőlőkben kai. holdanként 260 kg. káliszu-fog tartani az Ipartartestület helyiségében. Felkéret- perfoszfátot kell kiszórni fedés előtt, hegyi szőlőkben uek az érdekellek, miszerint minél számosabban és j pedig 20o kg szuperfoszfátot. Tavasszal pedig ugy pontos időben megjelenni szíveskedjenek Az ipar-I a homoki mint a hegyi szóllókbou uyitás előtt kell testületi Elnökség. 1 kiszórni Bu kg. cbilisalétromot, s ugyau annyit az
— Közgyűlés. A nagykanizsai izr hitközség: elsó kapálás elóit A káliszuperfoszfát, illetőleg a folyó évi decemher hó 1-óu, vasárnap délelőtt fél 11 j szupei foszfátnak batá-a két évre terjed, tehát minden órakor a hitközség tanácstermében teiides közgyűlést j második évben kell alkalmazni, a cbilisalétromot tart. ellenbeu minden évben tavasszal kell alkalmazni, ami-
— Elgázolt siketnéma lány. A Kaposvár- kor a szőlő istálló trágyát nem kapott. Ezen trágyá
ról Szigetvárra haladó viciuális tegnap elgázolt egy leányt Gálosfa körül. Nagy köd volt s a mozdonyvezető nein vette észre, hogy a vonat előtt egy leány halad a sínek között. A balkarját szakította le. mint t
zá-i reudvzerrel a szólók leiiuésatalát kétszeres, sőt háromszorosra lehet emelni, s e mellett különösen a homoki szóllókbeu az istálló trágyát teljesen h leányt, akiuek a gép j lehet nélkülözni Hegyi szólók is beérik ezeu trágyá nála levő írásokból; zás mellett egy harmad, egy negyedaunyi istálló
megállapították Szabó llouának hívják. Siketnéma trágyával, miut a mennyit eddig kaptak.
leány volt. aki nem hallotta a mögötte zakatoló untot. Mihelyt a szegény siketnémát a kórházba szállították, meghalt.
— Betörő cselódleány. Tegnap délelőtt 8ugár Béla adótiszt József Főherceg-uti lakását ismeretlen tettes feltölte és onnau több értókes hol mit, köztük egy drága brilliáns gyürtlt elrabolt. A rendőrség a nyomozást megindította, kiindulva abból, hogy a betörést csak a helyi viszonyokká ismerős egyén követhette el. Tényleg leguap délután már meg is állapították, hogy ki volt az éjjeli betörő. Le i* tartóztatták Bujtor Teréz, Suijár Béla egy régebbi cselédje személyében aki szerdán reggel hat órakor * sötétségben átmászott a kapun és elrejtőzködött az udvarbau. Egy darabig várt, amig a háziak eltávozlak a pucra. Akkor egy kővel betörte az ajtó üvegablakát, belülről kinyitotta azt s bont amit tudott magához vett s aztáu elmenekült. A különféle tárgyakat mind megtalálták nála, kivéve a brllliánsgyü-rúl, melyet azonban megtaláltak annál, akinek eladta. A cseled leányt, aki már rovott multu, letartóztatták
— Elhalasztott sajtótárgyalás. A nyár folyamán Euyedy Barnabás, aki a Magyar Paiis helyettes szerkesztője volt egy hónapig Zalaegerszegen, cikkekben intézett támadásokat töb nagykanizsai zalaegerszegi úriember ellen. A kiiudulópoutja cikkoiuek Enyedy tudósításai voltak melyeket eger»zegi népgyülésről adott le a pesti ellenzéki lapoknak A cikkekből legalább is fél tucat sajtóper keletkezett, melyek közül mull csütörtökön volt tárgyalásra kitűzve egy, amelyet Fischl Lajos a Zala r. t. volt igazgatója indított Enyedy ellen sajtó utján elkövetett rágalmazás miatt. A sértett fél képviselője: dr. Hullósi Pál zalaegerszegi ügyvéd, mintán vádlott nem jeleut meg, elővezetését kérte elrendelni. A bíróság euuek íolytáu a tárgyalást elnapolta
— üj szobor Balatonfüreden Vaszary Kolos dr. bibornok, hercegprímás fővédnöksége alatt «gy bizottság Balatonfüreden Mangold Henrik dr. orvosnak, ki két évtizeden keresztül sokat telt Halatoufüred fejlődéséért, szobrot akar einelui. A
Balatonfürednek második ilyfajla műemléke lesz mert 011 éli a fürdópark közepén Magyarország legrégibb Kisfaludy Sáudor szobra.
— Szőlötalajok javítása. 3zólótermelö gazdáink figyelme az utóbbi idóben nagy mértékben terelődött rá a műtrágyák használatára, mert szóló vidókeiukeu általános a panasz, hogy egyrészt ueiu áll rendelkezésűkre elegendő istálló trágya, másrészt nagyon drágává teszi az istálló trágyával való \'f^yázást a megdrágult munkabér ugyaniiyira, hogy különöseu masabb hegyfckeu fekvő szótőket nem \'gon lehet istálló \'trágyával ellátni. Ennek követ-elében sok kérdés érkezik a szőlő műlrágyázási "gyekben, miért szükségét látjuk mi is közölni azt.,
— Közgazdasági hir. A magüzletbeu elmúlt hetekben mindennemű vásárlási öszlön hiányzott A Berliubeu megtartóit összejövetel, melyen mintegy 110 nagykereskedő cég volt képviselve, ugyancsak nem tudott raagyarázntot adui a fő mag-fajokbau jelenleg fennálló bizonytalan áralakulást illetőleg Határozottan ellentétben levőnek találtatott az általános véleménnyel, nemkülönben a valószínű terméseredménnyel. Osakis vőrösberemag lett igen szilárd, amennyiben ezen oikkbeu, amint most már világosan kitűnt, Oroszországban is hiányos termés volt. A bevásárlók eddigi tartózkodása bunélfogva csökkent és ma már szívesen megadják a tulajdonosok magas árköveteléseit. Lucerna. A tulajdonképeui vételkedv ínég mindig hiáuyzik, mi leginkább a gyenge minőségekben, valamint a jelenleg oly drága pénzben leli magyarázatát. Ezeu nyugodt hangulat a legtöbb egyéb magfélékre is kiterjedt Baltacím továbbra is szilárd maradt. Néhány fűmagfaj árban ugyancsak emelkedett. Takarmányrépamag az idéu ismét gyeuge terméseredményt adott, jóllehel az árak határozottat! alacsonyabbak inint az elmúlt évben. Bükköuyból a mult heti árak mellet néhány kötés történt.
— Az ezredik Kakas Az idei karácsony két-szereseu ünnepe le*z Magyarország legszebb, legnépszerűbb, művészeti és irodalmi tartaloiubau leggazdagabb előlapjának, a Kakas Mártonnak. December 22 én jelenik meg ugyauis megindítása óta az ezredik száma. Kz az ezredik Kakas Márton a magyar politikai, irodalmi és művészeti közélet leguagybb neveivel, a tartalmában olyan terjedelemben jelenik meg, amilyenben magyar élclap még soha Lesz benne a többek kőzött egy teljes, illusztrált humoros regény és külön művészi mellékletül egy nagy dísszel ki állilott^sz\'lóniiaptár. A jubelium alkalmából Márton elsőrangú magyar művészeknek diszeseu keretezett tiz eredeti ra|zát és elaóraugu irók műveiből összeállított tizenkét; egyenként huszonöt kötetes | könyvtárt, összesen téhát háromszáz kötet könyvet; sorsol ki előfizetői között. A sorsolásában, amely
9, negyedévre 4 korona 50 fillér, egy hónapra \\ korona Go fillér. Minden jó magyai fizessen elő A Nap ra!
— Qyermek-salnpad. A legkedvesebb, felnőttet is legjobban gyönyörködtető gyermek-mulatságok közé tartozik a színdarab elóadáaa. Sebők Zsigmond és Beuedek Elek képes gyermeklapja, a Jó Pajtás arról is goudoskodik, hogy a gyermekeket miud ujabb é* ujabb előadásra alkalmas darabbal lássa el, gyakrau ad ki kis vígjátékokat, legújabb, november 24-iki számában is Zsoldos Lászlónak egy bájos kis színdarabja jelenik meg. Ebbe a számba Írlak még: Feleki Sándor verset, 8zemere György elbeszélést, Sebők Zsigmond Dörmögő Dömötör Királyhágón túli utazásának folytatását, Elek nagyapó apró történetet, Gyula bácsi cikket a forgószélről, Zsiga bác."i mulatságos mókát. A kis diákok levelei rovat, Szemere György regéuyének folytatása, a rejtvények, szerkesztői izenetek egészítik ki e szám gazdag tartalmát. A Jó Pajtás-t a Franklin-társulat adja ki; előfizetési ára negyedévre 2 korona 50 fillér, fél évre 5 korona, egész évre 10 korona. Egyes szám ára 20 fillér Előfizetéseket elfogad és mutatványszámokat küld a f Jó Pajtás" kiadóhivatala Budapest, IV., Egyetem-utoa 4.
A sült galamb
ma már csak a példabeszédé. Ha valamiben sikert akar elérni, akkor foglalkoznia kell az űgygyol Ha eladni akar, ha venni akar, célját csekély munkával, kevés pénzért elérheti. Adja fel a szükséges hirdetését a ZALaI KŐZLÖNY-nek, hol hirdetése olcsó tarifa mellett, pontosan az ön által kijelölt helyen és formában fog megjelenni.
Tervezetet díjmentesen készítünk o o o o o
^KOTILLONOK®
dus választékban
jutányos árban kapható
ivaoan l • * •
Ifj. Wajdits Józsefnél.
gyűjtést legközelebb megkezdik. A Maugold szoborl9i3. év jauuár 8-áu lesz. résztvesznek óe a jubiláris
számot is megkapják mindazok, akik legkésőbb l!M 3 január 6-ig legalább egy negyedévre a 3 kororona előfizetési dijat a %k«s Márton kiadóhivatalának. Budapest, VIII. ker. Józseí-körut &. szám. beküldik.
— A NAP a magyar újságírás szenzációja. Tessék elolvasni és feltétlenül meggyőződik róla, amiuthogy azonnal konstatálni fogja azt in, hogy A Nap a magyar közöuség legkedvesebb lapja. A 48-as eszmék és a magyar nemzeti törekvések egyetlen hű és törhetetlen szószólója. Főszerkesztő: Braun i 8ándor. Dr. Hajdu Miklós tár-szerkesztő Munkatársai: a magyar újságírás kitűnőségei Példányszáma amerikai ujságsiker : 16ft 000 példáuy naponkint. Egy szám ti fillér. Előfizetési ár: egy évre 18 korona, félévre
Karácsonyi hirdetéseket \'
\'— olo.ó dlj.l.bil .jorlnt v.ax f.l —
IftriMtUI, JjjO^QÜ kimkimiil,
Ipanillililiitfl, MiiliUnliHil,
a O 3&0&05!\'
Zalai Közlöny kiadóhivatala i !
Va*ykanlsaa, D*ák-tár L j > j
Ai nlkalini dlj»i«bá» a december hónapban megjelenő . !
bármelyik u.imra érvényei. I
)%0%0& O&O&O&O&C
m
4 ZALAI KÖZLJNY NOVKMBK Í
Nyomatott a laptulajdonos Uj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
HANGSZEREKET -
HUZÓHABMONIKÁKAT
I-sórendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Kimerítő árjegyzéket Ingyen és bérmentve szállítok
Osltorák.
Primcitora, jávorfa, gépezet nélkül: 13, 14 kor. — Palizander-totővol 20 kor.-tól 30 kor.-ig. — Primcitora palizaudertetó ás gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egész 64, 70, 80 kor Koncertcitora a fent felsorolt miuéségbeo is, azonban drbja 4 koronával dntgább. — Magyar népoitorák közönséges kivitelben, egész-kótás 9 kor., jobb mlnőeégü. fél- v 10 kor, diófa-tettívei 12 kor., uttnz. palisándfából 14 korona.
Bézfavoh&ngizerek.
Minden rézfuvéhangazer la 3 oilinder géppel van ellátva. Trombita: 311 kor. Basstrombita: 42 kor. Piston: 32 kor. Vadászkürt: 71 kor. Iáupbonium: 64, 68, 60 kor. Bass: 40 kor.-tél 70 kor.-ig. Trombitakart 60, 64, 70 kor. - Bombárdonok K: 60, 68, 72 kor. Bombárdonok 0 vagy B, 110 120 132 kor. — Helikon: 108, 110, 132, 144 korona.
Fuvolák.
Kekete granatilfábél t^ezOst billontyükkol: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billontyllvol 24 kor., 10 billentyűvel 30, 36, 40 kor. 12 billonlyüvei 48, .50 kor. 13 billentyűvel 50, 56, 60 kor. — Piccolódóták: 520, 6.60, 6 40 korona
Klsrinettok.
Kekete granatillábél, ujezüst billentyűkkel: 10 billeutytlvol 36 kor. 12 billentyűvel 42 korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz faabroncscsal 10 csavar 56 kor. — Nagy dob rézabroncs és 10 csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor.-tél
40 koronáig.
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
Huzoharmonikák.
Huzébarmonika, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu hívóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitunó hanggal, drbja u, 10, II korona. Ugyanazok hárotusieros hanggal 16, 16, 17 koroua. Ugyauazok 2 soros, 19-billentyű dupla hangokkal Dur és Moll-bassus, dupla hanggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 52, 60 korona.
Szétküldés
utánvéttel. — Kezeskedok arról, hogy csakis j&\'és az értéknek megfeleló hangszerekot szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon belül az átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok viasza. Az árak darabonként értendők.
Hegedűk.
lakolahegedük 6, 8, 10, 12, 14 kor-ért. - Zenekarhcgcdük: 18, 22, 24, 30, 40, 60 kor.-ért. — Hangverseny és mester-hegedűk: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: \'/, és •/, nagyságban 4. 6, 8, 10 kor.-ért. - Hegedüvonók: 1, 160, 2, 2-60
3, 4 kor.-ért. Hegedüvonók fornambukfábél uagyon könnyű 6. 8. 10 kor.-ért. — --
Hegedütokok: 6, 7 6.1 kor. és feljebb. - HegcdUlábak: 4, 10, 12 K éa feljobb. — Alltartók: 1, 1-40 K és följebb. - Hurok minden árban és minőségben. Vio|, aVígy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. -Cello. Iakolaeeilo: 20, 26, 27, 28 és 30 kor. — Zenckarcolto: 40. 60, 60 és 70 kor. — Cellovonók: közönséges 1-60-lél 3 kor.-ig — Oellovonó fernambukrábél 5 kor.-tél 12 kor.-ig. - Nagybógók : "/.-ea 72 kor. \'/,-es 76, 80, 80 ós 160 kor. — Nagybógóvonó: 4, 5, 6, 8 éa 9 korona.
Ifj WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tór 1 szám

Insert failed. Could not insert session data.