Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
3.03 MB
2010-06-23 14:35:22
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1053
4042
Zalai Közlöny 1906 049-050sz december

48., 51. (52.?) szám hiányzik

Zalai Közlöny 1906
45. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSA. 1906.
NEGYVENÖTÖDIK ÉVFOLYAM. 49. SZÁM.
DECEMBER 8.
ZALAI KÖZLÖNY
Etífliatéil árak: Kga.i e»re 10 korona, félévre 5 korona, „(jediv.o 2 korona 60 fill. Egye* aiám ara 20 Ml, Tanároknak, Unitoknak, Jegyifiknak él állami liaztvUalöknek I ávre 8 korona, fél avre 3 korona.
Üdvözlöm az olvasót.
Nagykai
:aa, december 8.
Mint e lap felelőn bzerkeszlóje éti kiadója kösttín-lüm a Zalai K óz lón; illusztris olvasóközönségéi, Azokat az ismereteket ?8 tapaszlalalokat, matyókét 1 Nagykanizsán kifejtett hosszas hírlapírói pályámon szereztem, ezentúl a Z K. szolgálatában fogom i kifejteni. Leheti hogj midőn erre vállalkoztam, túlbecsültem erőimet, ám afelől nyugodt vagyok, hogy ¦kik lelkes ambíciómban ós tiszta (.\'óljaimban bizuak. nem fogunk csalódni.
KitQnó kezekből regiem át a Zalai Közlöny uzerkesztóaét ós ez még jobban megnehezíti helyzetemet. Klódóm, a uagy tudású ós éles Ítéleti) hírlapíró, olyan előkelő szinvonalat és nemes irányát jelölt* meg e lapaak. melyet megtartani súlyos, de tartozó kötelességem Ezért nem adok programmot; azt hiszem, ha kijelenteni, hogy ambicióm nem engedi e lap nívójáuak csökkenését, már elegei Ígértem és eleget teszek, midőn ezi az ígéretet beváltom.
in minden idomot és miudou munkámat a Közlönynek fogom szentelni i e lap szerkesztése tehát nékem nem csupán mellékfoglalkozásom, vagy uri passzióm lesz; ezé tesz minden munkám, minden törekvésem, minden gondolatom; ehhez kötöm oiisztenciá-inal ós egjóui tisztességemet. Ma minden lapkiadónak az a törekvése, hogy lapját hivatásos hírlapírókkal szerkesztesse, kiknek a lap fejlődése exiszteueiális érdeklik és kiknek elég idejtlk van ahhoz, hogy a lapot gonddal, utánjárással, rendszerrel szerkesszék. Ha valóban előnyére, válik a lapoknak az, hn hivatásos újságírói kezekben vaunak, akkor e tekiutetben a Közlöny a további fejlődés igért\'^ol kf>T.di meg uj év folyatnál.
Oldalamon n munkatársuknak díszes és uagy \'Minin gárdája fill kik nálam nem kisebb igyekezettel lesznek azon, hogy a Közlöny minden száma változatos, gazdag tartalmú, a hétnek hn krónikása, a hót élményeinek tanulságos magyarázója legyen. Lelkiismeretesen es .szeretettel fogjuk dolgunkat végezni; lelkesen kezdjük és kitartóan folytatjuk. Meggyőződésem az. hogy városunk k.-t napilapja nem köthet le
Kelelós szerkesztő és kiadó: Kübúu Pál.
minden társadalmi és gazdasági irányt ób érdeket; tekintélyes ós elókeló tér az, melyet a Zalai Közlönynek kell képviselnie. Lapom hozzá fog járulni ahhoz a kívánatos és a társadalmi fejlődés irányának megfelelő állapot meg tere intettéhez, hogy a nagykanizsai sajtóban teljes és 1:11 képpel tükröződjék vissza egész társadalmi s gazdasági életünk, minden ultnzatábnn miudou vonatkozásával
A Zalai Közlönynek szerkesztésemben megjelenő elsú számát azzal a kéréssel hocsá|lom uluak, hogy akik egy, városunkban megjelenő tisztességes hetilapnak létjogát elismerik, támogassanak nehéz munkámban Kálmán Pál
q Zalai KüilOny (elelói merkeiítoje.
Nagykanizsa jövője.
— Interview a polgármesternél. —
Nagykanizsa jövója nemcsak lokális kérdés. Mini a vármegye legnagyobb városa, elsőrangú szerepet játszik a megye életében, mint kereskedelmi gócpont pedig országos érdeket is szoléul.
Látjuk tehát, liogy rendkívül fontos kérdés az, hogy mi lesz Nagykanizsával a jövőbeli. Haladunk-e továbbra is - visszafelé, mint eddig, vagy jön-e számunkra is megváltás.
Nem akartuk a magunk véleményét ebben a kérdésben közre adni. Elment tehát tudósítónk a legilletókesc\\íL faktorhoz: Véosey Zsigmond polgármesterhez, aki lekötelező készséggel adott felvilágosítást minden kérdésre, és körvomilozta állásponlját. Minden cicerós cikknél jobbad és széliben beszól agilis polgármesterünk rendkívül érdekes nyilatkozata, amint itt következik:
Határozott feletétet arra\' a •nlésre.
Szerkeailöiág 4* kladoKIvatal: tiagyt ¦>111 ¦ li¦ Ersiébat.tér (csoporlháx.) Megjelenik minden szombaton este 6 órakor.
hogy mi lesz Nagykanizsával a jövőben, csak akkor adhatnék, ha jósló tehetséggel volnék megáldva. Mi a magunk részéről elkövetünk minden lehetőt. Legfrissebb tervünk a város csatornázása ós a vízvezeték. Hogy meglesz-e, még nem tudhatjuk. A fókórdés az, hogy a költségvetés párlniziuubau legyen a város anyagi erejével. Az ügy a. minisztériumba ti vau, ahonnan szakértő kiküldését kértük.
Igaz, csinálhatnánk olcsó vízvezetéket is Pld. mint Kaposvárott, csatornázás nélkül. Vagy csatornázást készíthetnénk vízvezeték nélkül. Ez azonban nem ér semmit. Mert pld. a Sugár-ut es líozgonyi utca fekvése és esése olyan, hogy ott osakis csatornázással együtt lehetne vízvezetéket készíteni.
Az is fontos kérdés, hogy honnan kap-, nánk vizet. Mert ha pld. a szakértő azt | mondaná, hogy a Murából kell ide vezetni, \'akkor a terv kivihetetlen. A városnak nincs meg az a 25 milliója, amibe ez kerülne. Megkíséreltük a próba fúrásokat is. a szakértő fogja megmondhatni, hogy artézi kúttal boldogulunk-e. Ha igen, akkor a vízvezeték biztosítva vau. Természetesen kérdést képez az is, hogy ilyen uton milyen vizhez jutunk. Élvezhető lesz-e, vagy sem?
A csatornából lefolyó anyag ipari célokra lenne használható. Elsőrangú trágya ez, melyet a csatorna anyagából készíthetnénk.
A vízvezeték és csatornázással kapcsolatban beszélni lehet a villám világítás meir-vállásáról is. Mert a villiirnvilágitásnál el . állítandó erő i\\ vízvezetéknél a nyomásra, a csatorna anyagnál pedig ipari célokra használható fel.
Hogy Nagykanizsa hátramaradt, azt
Különös történet.
A Kulai Künüi.)- wainam itta MALIS ISTVÁN.
(Tárgy: egy hadseregnek megiutamiUsa, melyről haUg.ii krónika; — mén tpy hotllgUrtÖ sserclem, melyről sohase beszéllek <$y szót sem.)
.Jellasics húzódott serégével Somogy vármegyén keresztül az 1848 szeptemberében.
A serezsáuok vöffis köpönyege véres- etinbo borította az utakat, merre a ctwpat húzódott
A fővezér halálbüntetés alatt megtiltotta ugyan a népek bántalmazását, de soha meg nem bontette,
h\'a katonái levágtak egy-egy védtelen magyar gyere-
ket, vagy uszonyt, kiül balsorsa a tábor közelébe »Ítt. Ma pedig a kalmiák zsidót foghattak, azt válogatott kínzásokkal végezték ki. Például megnyúzták elevenen, s a zsidó kínjain fölségesen mulatott a tábor.
A sereg eleje elég remiben mnrsolt a tikkasztó melegben, hanem a végéről csapatosan szökdöstek az ni melletti szóllóhegyckbe. Betörtek pincékbe, holtrészegre itták magukat, aztán olíolyallák a megmaradt bort, melyet meginni in-in tudtak, s bajonelt-jeikkel verték \'le a szólló tőkékről a kékülni kezdő fürtöket.
A közeledő seregtől oldalvást, mintegy félórányi távolságban, ménes legelészett Kgyszerre neszt fogóik a lovak. Füleikéi hegyezik. Majd nyihogni ketdeqek A csikós, ki egy gyorek segítségével tartja fgyutt & méuest, a szokatlan dolog okát kutatva, szentelt beárnyékolja kezével, és Ügyelve néz a messzeségbe. Ugyan mi okozhatja a lovak nyugtalanságát ?
Egyezerre észreveszi a lomhán kezelyó hadsereget, mely mint valami özönvíz előtti óriási Vörfia kígyó húzódik végig az országúton.
Néhány pilhiualig tűnődik. Majd rákiált a gyerekre : „Korkó!"
A gyerek odafut. .l\'Ij fel a Csillagra, aztán vágtass mint a szél a kastélyba! Mondd meg, hogy gyllnuek a rácuk! Visszagyüvel a túlsó (élről kanyarodva gyere vissza, majd ott találsz a Kis erdőbe."
A kölyök szó nélkül meg fordul. Semmi felelete sincs a kategorikus parancsra. Kötőféket ráüt elé tarisznyájából, óvatosan megközelít egy fekete lovat, mely fehér csillagot hordoz homlokán, s beszélgetni keíiI hozzá: ,Csillag, megyünk a kastélyba! Csillag kapunk sós kenyerei! Csillag gyérei ánbfaon ló lesz!- s
A ló barátságosan nyihog. A nyerek szeretettel megsimogatja a ló pofáját, óvatosan ráhúzza a kötőféket, hibát hozzá leszid a lő térde kalácsához és fölveti magái a bálára. Azzal „tiyll le csillag!" csakúgy szőrén lllve elvágtat.
Az öreg csikós pedig aietve elhajtja a ménest az iit közeléből s bekergeti a Nagy er oe, mert először azon kell kérészül menni, hogy bele juthasson a Kis erdőbe, hol a gyerek rá log találni.
A gyerek pedig bevágtat a kastélyba, hol egy női személynek, kivel legelsőben találkozik, odakiáltja:
„Tisztelteti az édes öregapám I Azt izeni, hogy gylinnek a rácok!-
A nevelőnő volt az udvaron levő nőszemély, ki már több esztendeje van ebben a barbár országban az uraság leánya mellett, de még nem vitte annyira, hogy ebből a relteuetes szittya nyelvből
1 akármi csekélyét megérteni tudna. Valamit szól a csikós gyereknek, de a furcsa szavakra Forkó elneveti magát. Kitalálta, hogy a hölgy nem értette meg az izmivtet. Azért leszáll a lóról, bemegy a kony-
1 hába hol mindenek előtt egy darab sós kenyeret kér, aztán átadja az üzenetet a cselédeknek.
Dolga végeztével visszajön az udvarra, lovával megeteti a kenyeret, megint fölmászik a esíltag hátára és .tíyü te Csillag!\'- biztatással elvágtat az ellenkező táj felé.
Az üzenet nagy riadalmat keltett a kastélyban. Az uraság éppen távol volt. Hajnalban ment el a székvárosba, hogy biztos tudomást sierezzen a sere-zsánok jOveteiél terjedő rémes hírekről, kiknek ke-gyutlenségérŐI félelemmel beszélnek mindenfelé. Sem is gondolt reá, hogy a kastélyban lingyoti két gyereke (egyik tiz éves liu. másik tizenhat éves leány) az anya és a gitveriiáns kisasszony felügyelete alatt egy napig nem lennének biztonságban.
Most azonban más valaki is volt a gyerekekkel: Nagy Jani, az urasági kádár íiu; egy fialni bencés kispap, ki itthon vakációzott, s a líunak órákat adott a latin nyelvből.
Az ellenség érkcíésénck hírére a meejrisdt
I cselédség téliesen elvesztette lejét. Néhányan a rá-
1 csos kaput akarták becsukni, de az sohasem lévén a
I megépítés óla elzárva, tehogvsem sikerült. Elbújtak tehát, ki pincébe, ki padlásra. Az egyik szolgáló meg
, éppeu a mángorló alatt hiizta meg magát.
Hkózben megérkezett Jullasics serege. A sere-
1 zsánok véres felhőként vonultak végig; a vörös köpönyeg és piros fez sok ezernyi tömege ijesztő pirb vonla őket. Láttukra a nevelőnő elájult félelmében
/\'ALAI KÖZLÖNY
tagadni nem lehet. Ámde az okok is elég nyomósuk- Szombathelyt iiffrti vehetjük példának, mert megyei 6fl püspöki székhely, rasuti-igazgatósága, pénzügy igazgatósága, tanfel ügy el Ósóge, stbje van. Hát Kanizsának mije van? Ugy-o, semmije? Kz 8—40ü intelligens család hiányát jelenti* ami púdig hatalmasan nyom a latban.
Nagy bajunk, hogy elszigetelten a Déli Vasút vonala ménjén fekszünk Ó8 nagy baj. hogy nincsenek vicinálisaink. A Déli Vasul ri.¦ rrj adhatja meg azt a tarifa kedvezményt, amit !1/ államvasút ad, mert ót is nyomja az adó. Csakis az a vasúti politika segítene rajtunk, amely az áru kedvező szállításával iparvállalatok létesítésére ingerelné a közönséget. Mert az az egy bizonyos, hogy Nagykanizsát csakis az iparvállalatok ömölhetik újra arra a nívóra, a melyen már állott.
Bajaink kOzé tartozik, hogy sok határunkben a kötött birtok és hitbizomány. T*>bát a parasztság szerezni nem tud, hanem a már meglevő birtokát, a család szaporodásával arányban, kisebb részekre kell osztani. Ez pedig az adózás rovására megy.
Mondott még sok érdekeset Vóosey Zsígmuud polgármester, amít azonban most nem tudunk leközölni, azonban a fenti sorokból is kiviláglik, hogy bizony Nagykanizsának nem a h-grözsásabb jö-öje van.
MegyegyUiés. Zalavármegye törvényhatósági bizottsága I hó lii-éo d. «. 10 ónkor kezdódöleg a vármegyeház gyüléstermében közgyűlést tart. A tárgy soroialnak i i H pont|a van. ebből 7 nagykanizsai érdekű.
—¦ A Függetlenségi párt aiervezltedése. Bosnyák iM-i.i ua Udvardí Imre dr lelkes hangú
felhívási bocsátottak ki, melyben a i.....\'--ri-n érzelmű
polgárokat í. hó í>-éu d. u. 6 órára a talaogerszegi i .Arany lláráoy" szálloda emeleti helyiségébe hívják meg a colból, hogy a megyei függetlenségi pártot megalakítsák.
A VÁROSHÁZÁBÓL.
VasutUgy. A pénzügyi bitottság Menün tárgyalta Pallos ignáo mérnök azon kérvényét, melyben at épitviidó Nagykanizsa—lelouyei vasul megépítéséhez Kin ezor korona törzsrészvény jegyzését kéri. A bizottság azt javasolja, hogy a táros a megópi-tondó vasulvonal hosszának minden kilométere után IÖU0 koronát adjon. kikötvén, hogy I felügyelő bizottságban a város megfelelő számban képviselve legyeit A hozzájárulás e szerint 37.600 korona, mert a vasút ifi kilométer lesz.
Ui kövezés. Az állam tervbe vette, hogy a Pécs-várasdi, továbbá a Nagykanizsa —tapolcai és a Nagykanizsa— Kittkanizsa közöli húzódó utvonalat kikövetkezteti. Minthogy a Teleky-ul a Pécs— varasdi. a l\'elöti-ut pedig a Nagykanizsa tapolcai úthoz tartoznak, szükségessé vált városunk beleegyezése ós hozzájárulása. Az építési bizottság a kövezésre az apró kőkockákat ajáolotta. A pénzügyi bizottság özer-dán akként határozott.\'hogy a város a kikövozóshez liíiiOi) koronát, a burkolat fen tartására pedig évi 40 fillért adjon négyzetméterenként. A kis kockákkal való burkolás 80,277 koronába kerül, inig a Teleky-ut femartása évi <.i; kor. 72 fillért, a Petőfi-utca fen tartása évi (il kor. 44 fillért igényel. A Nagy- és Kiskanizsa között hutódó útvonalnak szilárd burkolattal való ellátását javasolja a bizottság
Pályázat A nagykanizsai közkórházban megüresedett alorvost állásra 1907. január Hl-iki lejárattal pályázat vau hirdetve. Fizetés 1200 korona, lakás, (illés és világítás.
A fogyaaxtási és regálebizottaág Illésén a kezeló&éget a fogyasztási adóátatáuyok megkötése cellából hirdetmények kibocsátására utasították. A borcsempészetet megakadályozandó, engedélyt kérnek a pénzügyigaziiatóságtól, hogy a gyanús egyéueknél idónkéut házkutatást tarthassauak. Miután a postán érkezó zlyan cikkeket, melyek fogyasztási adó alá esDek, sokan nem jelenlik be. utasították a kezelösé-get. hogy a pénzügy igazgatóságtól a vonatkozó kimutatásokat kérje el, hogy az illetőket megbírságolhassák.
Nem kell konzervatórium Kerner József kassai karnagy ingyen helyiséget kért a várostól atiél egy konzervatóriumot létesíthessen. A pénzügyi
« 06. DKOKMRBR 8,
I bízottság, helyiség, híjján, a kérés elutasítását j»va-i solja.
Pályázat rendőri állásra. NnuykanízMi városánál egy II. osztiilyii rendőri állás üresedett meg Kunek az állásnak a javadalmazása 8,5(1 korona évj fizetés, 120 korona lakbér, f>5 korona esizmapénz és egyenruha. A város tanácsához címzett kérvényeket a főkapitánynál kell benyújtani
Vároaf közgyűlés- >. Nagykanizsa r. t. város képviselőtestülete tegnap délután s órakor a városháza gyüléfilermében közgyűlést tartott. Tárgysoro-tou volt: Az 1007. évre érvényes legtöbb adói Ihetö v. képviselők névjegyzéke kiigazítására kiküldött bizottság jelentése, tanácsi javaslattal. 3. A gyámpénz-tári tartalékalap 1902. évj jövedelméből az elhagyóit gyermekek segély alapját megillető Összeg kiutalása iránti javaslat. 3. Az árvaszók részére beszerzett iktató bólzegzó 14 3, k. 20 f. vételárnak az árvatarta-lék alapból való kiutalása iránti előterjesztés. 4. Az anyakönyvi hivatalos órák megállapítása, a hivatal elhelyezése és az anyakönyvi kivonatok dijjaí tárgyában tanácsi javaslat, ő. A azeutgyörgyvári szóllókhöz vezető dolóut megépítése és az ott levő átmenti fák eladása, gyümölcsfákkal leendő beültetése iránti tanácsi javaslat. 6. A Sugár-ut meghosszabbított részének kinyitásához a Rákóczi-utcában megvott ingatlanokból fentmaradt rész értékesítése tárgyában tanácsi javaslat. 7. A m kir. PénzOgyígazgatóság által 1906. év első felében szaporodásba és törlésbe hozott állami adók után a községi pótadók előírása és törlése iránti jelentés. H. Földbérleti szerződések jóváhagyása céljából való előterjesztése. II. Illetőségi ügyek.
Napirend előtt a polgármester felelt Révész Lajos múltkori interpellációjára és jelentette, hogy Takács (lázához nem adtak gyermeket gondozásba.
Az első pontot, mely szerint 1)2 rendes és 94 virilista póttag van, tudomásul vették.
A 2. és 3. pontot tudomásul vették. Az anyakönyvvezető hivatalos órái 8—12. ós d. u. 2-ti. Kelek részére 9—11. éa 3—fi.
ötödik i itnál ugy határoztak, hogy az utat megépítik.
A hatodik pontnál elfogadták a tanács azon javaslalát hogy a telket árverés utján adják el
A 7-ik pontot tudomásul vették, a 8 ik poulol jóváhagyták. Végül illetőségi ügyeket intéztek el.
az anya pedig imádkozott meg sóhajtozott, do egyiknek esze sem vult helyén a rettegés miatt.
Az ifjú szerzetes bátoritgatta őket, de maga sem hitte, hogy a nap elmúlik veszedelem nélkül. A hölgyek se nagyou biztak benne. mert tovább is sóhajtoztak, míutna nem is hallanák a vigasztaló szavakat.
Már a sereg eleje elvonult, mikor Nagy Jani védekezésre gondolt.
A kastélvt ugy ismerte, mint saját lakásukat. A lőportártól és az Összes fegyverekel az emeleti eb,\'.Hőbe szállítón a. Volt kút puska, egy pisztoly, meg két kard K ténykedés után. melynek láttára a hölgyek még inkabh rettegtek, azt kiáltotta Nagy Jaui: „Az ebédlőbe jöjjön mindeukí!"
Az erélyes hangra öntudatlanul engedelmeskedtek miiiduyájan: az anya gyermekeivel, és a sors által a Hetyárenlandba kény szeritett uevelónó. A kastély emeletét elzárni lehetett a folyosó roppant vastag lölgyfsailajával. Régi építkezési mód volt ez. hogy rablótámadás esetén védekezni lehessen. Nagy Jani előre húzza az ajtó erÓs zárját. — és egyelőre bátorságban voltak.
A kispap njra föl porozta**, töltve levő fegyvereket Aztán váriak Klkö\\TO(«tA a feszült igya-lemnek és szorongásnak hosszu\\orjAL^^
A gyerek és a leány hamar megbátorodtak.
A zsalun keresztül nézegették a sereg vonulását ós hallgatták kiabáhuukat."*
halig
A katouák nem tértok le a poros országutról. j Valószínűleg szigorú paraucs tiltotta el őket a faluba meuéstól. így esett meg, hogy délig egyetlen katona sem tette he lábát a kastély udvarába.
Kkkor éhség kezdett jelentkezni az ebédlőbe | szorult asszonynép közt
Nagy Jaui lement az emeletről, hogy harapnivaló után nézzen. Csakhogy mindent zárva talált.
Kiabálásra elÓbu|t a mángorló alá bujt szolgáló. Kz kinyitotta a konyhaajtót, néhány tojást berántott hamai --ii---.il aztán túrót adott meg szalonnát, ¦ mindezeket egy kenyérről és egy sajtár vízzel együtt föl-szállitották az ebédlőbe. Aztán megint becsukták a konyhát, s az emeleli folyosó ajtaján is előhúzták a zárat. I\\s uiraéledt bizalommal foglak hozzá az ebédhez. Még a nevelőnő is képes volt enni.
Hanem alig mull el a dél, egyszer csak behúzódott a nyitott kapun egy granícsár. ki ti"m látván senkit, egyenesen a gazdasági udvarból kilátszó gémes kul felé tartott, vizet ivott és visszaszaladt.
Később kettesévid hármasával jöttek be. Mindannyian a szomjukat oltották és visszalutoltak a sereg után.
Négy óra (elé a hadsereg utolsó csapatai jöttek. Kzekból csoportonkint ugrottak be a serezsáuok,
és a kut melletti vályúkból itták a vizet marhák módjára.
Az ebédlő ablakain kikandikáló gyerekek már félttk. Szánakozva mondogatták: „Szegény emberek, milyen szomjasak 1"
(\'sakhogy a .serezsáuok a végén nem elégedlek meg a vízzel. Kmbert netn láttak, tehát bátorságot kaptak a házba hatolni. 8 minthogy ekkor sem mutatkozott élő lény, hát feltörték a konyhát meg az éléstárt. Kirabolták az eleséget.
Most már a serezsáuok néhánya vérszemet kapott, a az emeleti folyosó ajta|át kezdték döngetni KI-M-i. ököllel, később puskatussal Közben kiabáltuk valamit, melyből csupán a „goszpou, goszpodin!" szavakai értették az ostromoltak.
Krre már elsápadt a kispap is, meg a leány is. Mindaktiltó megértette, hogy a kastély urát éa urnŐjél akarják megsarcolni, vagy megkínozni.
.Megölnek megölnek!" suttogta a leány, át rémületében görcsösen megragadta a kispap kezét.
Nagy Jani szó nélkül állott egy pillanatig Mintha kábult lett volna. Majd kigyúlt arca és bátorítóan mondta: .No féljen Janka, megvédjük magukat!\' Mikor pedig látta, hogy a leány nem hisz a menekülés lehetőségében, akkor meg ismételte: „Ne féljen édes Janka, ne féljen!"
Klsó ízben történt, hogy keresztnevén szólitotta a leányt; do h felindulás pillauataíban összedűllek a
•JJJ i 1 í / v Van szerencsém a n. é. hölgyközönség becses tudomására hozni, hogy több évi külföldi gyakorlat után
Jaat ly G 3 1 L G S Nagykanizsán, Vasuli-utoa. Melozer-fóle házban angol é8 francia női konfektió divattermet nyitót-
* tam. — Törekvésem, hogy a mai kor igényeinek megfelelő Ízléses és pontos kiszolgálást nyújthassak.
- Megrendelések a legpontosabban eszközöltetnek és átalakítások elfogadtatnak.
li\' oses pártfogásukért esedezve maradtam teljes tisztelettol
WEISZ GYULA angol és francia női konfectió divat terme
Nagykanizsa, Vasuti-utcsa Mefczer-féle ház.
unni. BBOBÍl\'KBB 6,
ZALAI KÖZLÖNY
A. hét.
— Villányi Henrik dr. Több mint egy éviizedig szerkesztette a „Zalai Közlönyt". Becsülettel, tisztességgel és ambícióval teljesítette- kötelességét. Mikor megválik o laptól, büszkén tekinthet vissza az itt loltőtt időre, mert nincs egy atomnyi pont, amely kifogásolható lenne. Soha, egy pillanatra som tévesz-leite szeme elől a célt, hogy mindig a közügyért. Valóban, Villányi Hourik dr. idejében a „Zalai Közlöny" előharcosa volt a közügyekuek. illoii az oroszlánrész azért, hogy a „Zalai Közlöuy" a vidéki sajlóbau a logelső helyen áll. Az övé a babér, a dicsőség azért, hogy a „Zalai Közlöny" országszerte elismert komoly és megbízható orgánum.
Szorongó érzés vesz rajtam erőt. Szinte látom, miként tolja fel pápaszemét és rázza tiltakozólag tisztes ősz fejét, midőn e sorokat olvassa. Hogy ót, aki mindig a szerénység köpenyébe burkolódzott, ilyen nyíltan jellemezzék. Ámde hiába minden I Kern tudok magamnak parancsolni. KI kellett mondanom, ami a lelkemet nyomta.
Szívesebben vettem volna, ha az elődöm valami siláuy, tartalmatlan ember lenne. Akkor könnyön dolgoznék. De így! Villányi Henrik után szerkeszteni nem konnyü feladat. Az ó szigorú, éles. de mindig igazságos kritikájától félek. Össze kell szednem minden erőmet, miuden tehetségemet, hogy — elolvasván » jelen számot — meg no jelenjen szemeiben az a bizonyos mosoly, amely oly sokat jelent és oly vég-teleliüí lesújtó.
Bitóm az Istenben. Igyekezni fogok Villányi Heurik nyomdokain haladui, aki egyébként nem veszett el teljesen a .Zalai Közlöny" olvasóira, mert bírom igérelét, hogy mondani valóit az ó kedves, regi lapjába adja. S amíg Villányi dr. melleltem van és tanácsaival ellát, addig a „Zalai Közlöny" olvasói ttom szenvednek megrövidülést.
KÁLMÁN pAl.
— 30 évig tanító. Álliuuk meg egy pillanatra. Ott áll cimuek: 30 évig tanító. Nagy szó, rengeteg horderejű kijelenté*. Egy emberöltő, — idegölő munkában eltöltve. 8 iki nemrég tanítóságának harmincadik évfordulóját megérte, nemcsak mint pedagógus érdemelte, ki mindenki tiszteletét és bvcaUlését, hanem mint ember: szeretetet, mint újságíró: nevet és dicsőséget vívott ki magának.
A jubiláns Szslay Sándor, áll. elemi iskola\' igazgaló-Uiiiló. a „Zala* laptársunk érdemdús szerkesztője.
Harminc éve tanító, mely idő óta a munkásságnak oly rengeteg halmazata fekszik mögötte, amilyenről csak annak vau fogalma, aki az áldott-lelkü, jó Szalay bátyánkat ismeri. A 30 évben aligha találunk napot, amely nála munkásfág nélkül múlott volna el.
Mint pedagógus elsőrendű eró. Minden előadása miiita-lauilás. Hiszen ha tudjuk, hogy mestere Bárány Ignác, a legnagyobb magyar pedagógus volt, akkor mindent megmondottunk. Reá bizonyára nem vonatkozik Itáránv híres mondása, hogy „a tanítóság személy, melyből hingostorral szerelnem a hívatlanokat kikorbácsolni- Ó a választottak közolt il hivatott.
Míut újságírói pedig régtől fogva csak ugy hívjuk .atyamester." Minden sora, minden szava szellemszikra, mely gyuit, izzít, világit Ezrekre rug cikkoinek és tárcáinak száma. Itt színdarabokat is. Egyiket 3 éve adták a kanizsai színházban, Valamikor a .Zalai Közlönyt" is szerkesztette. Vagy |o éve felelős szerkesztője a „Zalának." Ott lát napvilágot miuden gondolata.
Mint ember egyszerűen mesés Neki mindenki emberleslver. A legnagyobb filantróp, akit u föld hordozóit. A szónak legszorosabb éneimében véve, nincs senki, akire haragndua. Egy hibája van: túlságosan szerény. Ez az oka. hogy .10 éve* jubileuma is majdnem titok maradt Mi is csatlakozunk . sok ezer kózd, akik Szalay Sándornak sok szerencsét kívánnak.
— Személyi hír. Dr. Váradí Károly székesfehérvári ItnkerOlti főigazgató szerdán a gyimnázium megtekintése cellából Nagykanizsán időzött.
— Esküvők l>r. Wolf Itélu csáktornyai orvos nőül vette özv. Polliit Samuné szül. Kreier Kilét Csáktornyán
Misi Zsiga szegedi ékszerész vasárnap d. c. II órakor tartja esküvőjét Scbvrz Fáouí urleánynyal Nagykanizsán.
— Tanítók mozgalma, tielsén gyűlést tartott .80 tauitó f. hó 5-én. Helyzetűk tarthatatlansága I miatt panaszkodnak. Felkérték Szalay Sándor mogyel
tauitóteslülKli elnököl, hogy - nap alatt hívjon egybe közgyűlést. A nagykanizsai kózpouti választmány Ü<áu tarlóit értekezletén ugy határozott, hogy a 80 kartársat indítványa visszavonására kéri fel, >¦ helyett mozgalmat indil. hogy a V|l. egyetemes gyűlésen Zalamegye minden tanítója legyen jelen.
A nagykanizsai áll. el. iskola III. kerületi tanítótestülete hozzánk beküldött levelében kifejezi mellőzése feletti sérelmét, de tiltakozik miuden olyan ! feltevés ellen, mely a tanítók összességét hacaŰatlan, 1 nemzetközi szocializmussal vádolja s visszautasítja a budapesti nemzetközi szocialistáknak, különösen pedig azok haza és uemzetellenes vezéreinek a tanítóság 1 ügyébe való beavatkozását,
— A példa vonz, A jó horvátok megirigyelték tőlünk a dicsőséget. Hogy a nagy fejedelem hamvait haza hoztuk, rögtön ők is szeretnék magukat valami hasonló dologgal körűl-glóriázni. Gondoltak tehát nagyot és merészet Lapozgattak a világtörténelemben, vájton nem akaduáuak-e ök is valamely
I idegenben porladó horvát nemzeti hősre. A kutatás eredménye —- ugy látazik — az lett. hogy horvát nemzeti hós nem porladozik még otthon sem, anuál kevésbé külföldön. i.Mert Bécsig futó Jellasich urat ! mégsem merik Ilinek nevezni) Am a szükség törvényt bont Eszükbe jutott, hogy hiszen 1671. ápr. 30*10 Bécsújhelyen lefejezték Zrínyi Pétert és Frangepán Ferencet. A dolog egyszerű Tekintettel Zrinyi báni méltóságára, megtették tt horvát nemzeti bóa-nek Fraiigepfliiunl együtt. Azt azonban elfelejtették, hogy a magyar alkotmány védelmében szenvedett inarlyr-haláll Zrínyi és Frangepán A horvát kérdés i nagyon elenyésző volt a mienk melleit Hát hiszen jól vau. Haza kellene őket hozni Bécsújhelyről, inert az ebadta némelie nem érdemli meg. hogy azt lóidét lapossá, amelyben /.rinyi ea Frangepán nyugszik. Csakhogy akkor Csáktornyán van a helyük, nem pediir Zágrábban Erre a témára esetleg még vissza 1 térünk.
-— Halálozás Gclse község dőrék plébánosa Mcdrovics János arany misén pap meghalt kedden 77 éves korában A nálunk ís népszerű Öreg urat csfltör-törtókon temették lielnéu. óriási részvét mellett.
Lowy 1 \'don, az Altsteler és Löwy cég hcltagja tegnap d. e 11 órakor elhunyt. Az elhunyt híres volt jótékonyságáról.
mesterséges válaszfalak, melyek a kádár Hát elválasztották a földesúr leányától.
Most jttttek a rettegés percei. Szívszorongva hallgatták mindannyian, hogyan döngetik a kemény lÖlgyfaajtót. A leány öntudatlanul megint belekapaszkodott a kispap karjába. Oltalmat keresett.
így telt ol egynegyed óra. A serezsáuok se-hogyse akarták abbahagyni a sikertelen ostromot. Valószínűleg kincseket gyanítottak az emeleteu levőknél.
Végül az egyik serezsánnak pokoli ötlete támadt. Fát halmoz az ajtó elé és meggyújtja. Fölégetni akarta az ajtót.
A kispap kitalálja mi történt. A tüz ropogása és egy kevés füst.\' mely utat tor a kulcslyukon ke-rezzUil. elárulta a rettentő torvet. Kinyitja az ablakot, hogy a netán betóduló füst kivonulhasson. És odahúzódik a zsalu mellé.
Az udvaron lármázó serezsáuok öklükkel fenyegetnek a kastély felé, sót egy lövés is tőrtónik az ablakra Lassankint erösehbeu lódul a füst is a folyosóról. „Meghalunk!- Sóhajt megint a leány. Nagy Jani révedezve tekint le az udvarra. Amit ott lát, még jobban megdöbbenti. Valamelyik serezsán a hátsó udvarban íelfödúzött egy lajtorját, s most diadallal cipeli .-ló A létrái falhoz támasztják a egyszerre ketten is kijönnek ratta, hogy majd az ablakon keresztül behatolhassanak. A kispap közéjük durrant, mire mindketten lepottyantak a létráról. Do ez csak ideiglenes siker.
Bedig ez a lövöldözés méntéllé meg őket. Mert a puskaiopogásrn a gazdasági udvarhói előjön egyik üregbéres es mozdulatlanul megáll az istálló1- eíőtt kies szemeit rá irányozza a kastélyra.
Most megim kel lövés hallalszik. A serezsánok lőttek az ablakra. Szerencsére a falat lőltéMieg
Az őrogbéres megérti mi történik. Megfordul. Határozott lépésükkel indul az istálló felé. Az egyik ajtói belöki. Ott a legszilaiabb bivaly bikának. „Sá-táu-.mdf van az istállója. Sátán olyan természetit,
hogy néha napokig nem merik kiereszteni, ha valamiért megvadul, dlyankoi hozzá közeledni nem lehet semmiféle emberfiának.
„Hó. ki Sátán! Kifelé Sátán\'" Szólítgatja erős hangon a bivalyt. Sálán fölveti a lo|él es kibámul az ajtón.
A serezsánok köpenyeinek vörösben pompázó szine iszonyú bátlst okoz az állatnál. Hirtelen bátra veti fejéi a meglepetés miult De a másik pillanatban kiront az istállóból. Mint valami megveszekedett Ős-állat rohan a vörös labor közg. A kúthoz iramodik, s mire a serezsánok észreveszik a veszedelmei, arra már öl hat vörös ruhájú katonával végzett. Döfködi ás loldobálja őket a lövegébe. Kiabálás, ordítás keletkezik a megrémüli serezsáuok között. .Egymást gázolják, s uagy gyorsasággal kifelé rohannak A lármára előjönnek a házban kutató rablók ís, Néhányan rásülik hosszú puskáikat a fenevadra.
Csak ez kellett még a Sátánnak! Nincs eró, mely megfékezhetné dühét. Egyiknek felhasítja az oldalát, másikat Összegáiolja. Borzasztóan miinkálk\'idik.
Akad lövés, mely el is találja Sátánt. Da ez csak fokozza dühét.
Bizony nincs más mód mint szaladásrn venni a dolgot, annál is inkább, mert eközben egy borjas bivaly Ís jQu segítségre Ezt ís nz öregbéres eresztette szabadra. Sől néha az ablakból lövés is esik. Nagy Jani próbálgatja a háború viselést. Jócskán hevernek már serezsánok ímill-amoll a földűli, inig végre sikerül kimenekülni az életben maradottaknak.
A bivalyok utánuk iramodnak.
A megkergetett serezsánok annyira ordítottak ijedtségükben, hogy a sereg zömét is megriasztották. És az egész hadsereg az ismeretlen veszedelem elől lélekszakadva futott fél mérföldet.
Másnap a falutól félórányi távolságban találták meg Sátánt. Kivérzett a sok lövés ó)i szúrás okozla sebek miatt. Halála helyéig vagy tizenőt serezsánhól szorította ki az életet. Hál még hányan lehettek sebesültek, akik elmenekültek\' A másik bivaly színién
addig kergette a vörös öltözetüeket, míg ki nem adta
páráját.
A veszedelem elmultával Janka még mindig rendkívüli érzelmek hatása alalt volt. Keszketetl a meííin,lultságl"l. mikor azt mondta halkan: .Az eletemet mentette meg. Jani!"
A megmentő* elpirult es aunyit válaszolt: „Áldom erle az istenemet!* — —
1\'ár Sáp múlva Nagy Jani elment falujából. Már megtanulta, hogynn kell verni az ellenségei, hát kérésziül verekedte az egész esztendőt. Ellenség akadt elég a Magyar hazában.
Világos uláu meghúzta magát otthon. Kein vette föl löbbé a fekete reverendát. Hanem azért a Bencerend adott neki állást. Egyik pusztán gazdasági Írnok gyanánt alkalmazta
Szomorú időszak jött. Főbenjáró büu volt be-széluí hazáról és szabadságról.
A sírva vigadó magyar léhát rejtett célzásokat keresett a közönséges kifejezésekben. Például ebben a nótában:
tCifra *íüfom 9zegtt van akAsitvn.*
a magyar szabadság értetődött a cifra szűr alatt.
Es dalok jöttek a búsuló magyar ajkaim, l\'gy
termettek az egyszerű nóták, miként a földből a mező virágai. Csak kevesen tudták, hogy Nagy Jani a szerzőjük.
A mesterkéltség nélkül való verseket fölkapta a piisztui szil.\' es végig sóhajtolta az egész Dunántúl. Szálltak száíról-KiáJr*. Titkos nagy érzésektől remegtek a daloló bon link. Mikor pedig leszállt az este, akkor a pusztai tiliukő ezt sírta:
.Tied vagyok, tied leszek koporsóm bezártáig!" de még ebben a nótában rejlő fogalom ís az Blveáz-telt hazára vonatkozóit.
Eközben az idő még e szomorúságban is ugy futott, mint máskor. Legények, leányok rátaláltak jövendő párjukra. Janka is férjhez ment egy régi nemes ivadékhoz.
— A legdemokratább polgármester. A nupok-l\'.m toitént Nagykanizsán, hogy vhlaki egy úriasszony! ezzel a megszólítással illetett: „Madame." Őnagysága szörnyen felndtt.lt a titulus iniutl és kijelenlelto, hogy nálunk madame a bábaasszony. Kgy leány pedig art leleuli\'tte ki udvarlójának. begy .kisasszony a szobaleányom." Notauduui est. u nagyságos asszony mamája még asszonyság volt es a icáuy unyia fiatalabb éveiben leányasszony. Hja, stájgerolunk a litulnsbati is, mint az árakban. Nemcsak a csibe ára szállt fel, liunem felszállt a csibésasszony ríme ís. Nemcsak a bus lelt drágább, hanem tekintetes ur lett a mészárosból és linoplikus a fakereskedóbúl, a faárak felszökkenésével Kz az Illetéktelen ágíóemelkcdés szOli nz olyan perver-ms állapotokat, milyen az midóu u földesúr felkepuli a kocsisát es azt mondja neki:
.Kzenlul aztéu ne nagyságolj engem, Jancsi, mert én tekintetes ur vagyok. Nagyságos az Áron házi zsidóm, kinek a nyulbórl szoktam eladni."
A derek földbirtokos tubát arisztokratikus érzései-nek tultengésében voltaképen demokrata leli, mert a címzések konvenciója szerint a tekintetes mégis csak hátrább áll a nagjságosnál. ha mindjárt földbirtokos viseli Ís az elŐbbil és Áron izraelita az utóbbit A földesurunk azonban helyes gazdasági érzéke vau. Tudja, hogy ami ritka, az a drágább. A tekintetes cimból pedig ma már kikuliozködott minden Önérzetes ember es mindnyájan ideát vagyunk nagyságosoknál. A földesúr tehát betelepül nz urallau területre és i u ,\' i ..... emelj a maga értéké:. Aminthogy a gyémánt is drágább a kenyérnél, pedig a belei értéke u< n közelíti meg ezét. Kzt nem a fűldeaum és házi zsidajára, hanem a tekintetes és nagyságos cím konveuciouális értékére mondjuk. Lám. ez s helyes gazdasági érzék vezethelto Vécsey Zsigmond polgár-mestert is, midőn ebben a foglalkoztunk s/.int|et es a fílutusokst stájgeroló világban a képzelhető leg-demokratábh lett, le egészen a pöcegödrök tisztítási vállalkozásáig, ami sem foglalkozásúak, sem rímnek nem elsőrendű. fcnnek a dolognak pedig a magyarázata a következő: A város tudvalevően magának akarja ezentúl ama bizonyos gödrök tisztításának ionét föltartani. A város azoubau. mint ilyen, vállalkozója ennek a dolognak nem lehet Khhez egy személy, egy név kell. Megy tehát a dolog Vécsey polgármester cége alatt; névleg ó lesz a tisztítási vállalkozó, ami ugyan helyes és természetes dolog is, azonban a mai stájgeroló világban nzceedáló, eredeti jellegénél fogva mégis megemlítendő volt.
ZALAI KÖZLÖNY ....
— Részvétlenségek. A görög mythűlógiábau olvasható, hogy a régi Hpárta mindenek fölé heyezte h tost-edzést, inert ugy gondolkodott - és ez tényleg aiióuia — hogy csak ep testben lakik ép lélek. — Aztán jöttek a filantrópok, kik hangos szavakkal hirdették az emberszeretetet, a humanizmust. Az emeriség ket partra oszlott. Az egyik a test, a másik a lélek nevelésére fektette a fősúlyt. A középkorban, a vallásos olfnjulás idejében a fizikumot teljesen elhanyagolták, sőt egyoueseii megnyjutorilollák csak azért, bogy a lélek jobban magába szívhassa a vallás malasztjait. — Ma más világot élőnk a modern fülfogás szerint a lélek és lest ápolása párhuzamosan halad, vagy egymást kiegészíti. Szóval: mindkettő egyenrangú és jgy egyiket a másik rovására el nem hanyagolhatjuk, Hogy Nagykauizsa társadalma e kérdésben milyen álláspontra helyezkedik, erre igazán bajos feleletet adui . ítélje meg mindenki a következőkből: a „Nagykanizsai első magyar asztaltársaság, amely pedig — jótékonyság tekintetében — a legelső helyen áll, szombaton este mulatságot rendezett liűgy karácsonyra minél több szegény gyermekei ruházhasson fel. Összeállítottak jó műsort, fáradoztak, meglettek mindéül és végül - üresen maradt a Polgári Kgylei nagyterme. Az csak természetes, hogy a jótékony nóegylolek még csak nem ís képviseltetlek magukat — Vasárnapra pedig a „Sportegylet" hívott egybe közgyűlési és — el kelleti hallailtaili, miután nem jöttek össze határozatképes számban. Kimondhatjuk az egyszeri ember szavaival: mindkét helyen sokakat latiunk, akik nem voltak olt.
— Csáktornya nagyközség képviselő testülete uov. 3o áu turtolt közgyűlésén Hercegh Sándor vasúti vendéglős és l\'roszlenik liiisztávvaskereskedó letelepülését engedélyezte; - Vurusies Mátyás állal visszafizetett Ü.Ml kor szegényalappénzt n Csáktornya vidéki takarékban helyezte el; — I tűzoltó alap javára kezeli f)70 kor. H" fillért a tűzoltósághoz álutaila; Jambrovics János, Babus István, Medvéd Kereue ét Terkács Mihály rendőröknek 70 — 71) kor, drágasági pótlékot engedál/eiett, Maid illetőségi és iiigallaiisági Ügyeket intézett •¦\'
— Utóáll *s. Sterdáu volt Nagykanizsán az utóállilás, mely alkalommal sor alá kerüli 110 fiatal ember és 1k reklamáló .\\\\-\\ A fiuk közül 32 bevállt. Az apák közül 13 keresetképteleuuek nyilváníttatott, (iyönyörü jeleuet volt, mikor a legények Adám-koszlümbeu sétálgatlak a jéghideg folyosón. Nem lótott ugyanis senkinek eszébe, hogy e^y szobát adjanak nekik, ahol levetkőzhetnek.
A magyarok milliói pedig megérteni vélték a költőkirály rémes kiállását:
, Nem :¦(¦.:¦ k vidamai VcfOK cüiNKVolt hiZ-ámem . . . CBW mikor ic->iC|f ngjroát\'
Üs a széles magyar hazában mindenki ívott.
Nagy Jani is inni kezdett. A mulatós iruok dalaira megmozdult a lányok szive liajougtnk utána a kényeztették, amerre csak megfordult.
Hanem Nagy Jani nem szereteti bele seuki lányába s nőtlen, maradt Ellenben ívott BlQnet nélkül. Vidáman nézett régig az elhagyott hazán iniii-deunap.
Ksztendók múllak el, ispán lŐu Nagy Janiból. Néha megesett, hogy magáról is eldanoihatta azt, amit a tarnócai juhászbojtárról irt i
Szeíilgyürgynipkor junnek ettem szekéren. Fölteszem ¦ tulipántos ládámat. Furulyámat, dudámalV —
(Amikor tudniillik másik urasághoz kellelt költöznie
Éa tellek az évek. Nagy Janinak ezüst hajszálak kezdtek jelentkezni koponyáján, és elmaradt a járásának biztossága. A világ nagyot fordult, de ó alig vette észre.
Még mindig ivott. Az emberek aggódva suttogták, hogy sohase lesz többé rendes ember belőle.
Az eltörendő természetet szénsava* natrontarlalmu ásványvizet, a mohai
Vegyi rilígáUíOk > ajánlatok u Ájjnci-
Kkíor történt, hogy Jankának a férje ¦negtiiilt.
Kgyik napim parádés kocsis áll meg urasági hintóval Nagy Jani lakása előtt. Levelel hozott uz ispánnak.
A levélben arra kérte Janka az ispánt, hogy hagyja el minél előbb mostani helyét és fogadjon el kasznári állási, mert özvegységében tanácsadóra van szüksége arra a rövid időre, mennyi hátra vau még az életből Különben pedig élhet nála ahogy akar mert nem szeretné, ha megmentője megerőltetné magát a dologban
Nagy Jaui aznap is- ívott. A levél olvasása után megtántorodott egy kicsit. Azt morogta: „Többel nem iszom bort!" Aztán megkeméimtette szívét és rákiáltott a kocsisra: .Várjon!" >^
Most átment gazdájához és kijelentette, hogy rögtőu iit hagyja
Az uraság egyet nevetett és beleegyezett a dologba. Nem nagyon báuta ispánja távozását.
Nagy Jani pedig késedelem nélkül intézkedett, hogy szekérre rakják ingóságát és szállítsák utána. Mert ó maga azonnal a hiutóra ült és ment az Özvegyhez, kíoek szüksége van reá. — —
fis Nagy Janí többé sohasem ivott semmiféle szeszes italt. Pedig hetven évesnél idősebb volt, amikor meghalt.
190(5 DKOKMlíKK a.
— A Zalamegycí hölgyek — Zala György, nek. Vármegyénk hölgyeinek megbízásából a budapesti „Zalamegyei Kor- szép ajándékot nyújtóit át Zala liyórgynek. Itégi óhajuk ugyauis, hogy rne* gyólik szülöttét, a nagynevű mestert ünnepe ítélésben részesítsék. Az András*y-szohor leleplezésekor kinél-kozott erre alkalom. A „Zalamegyei Kör" küldöttségileg kereste fel, melyben a hölgyök részéről a inozgulom megindítója és lelkes vezetője: Deák Mária és üzv. Fejér .lózsefné uruök is megjoleulok, Üooári Svastíls János babérkoszorút két méter .Zulu Györgynek hódolunk a zalai hölgyek" feliratú szaiuggal, Nábráczky líéla a mester szülőhelyéről, Ahólendvá ról hozott fouyógulyat. Havas Vilmos elnök púdig a művész életpályáját symbolizáló remekművű gobelint és az ajándékozó hölgyek nevét tartalmazó emléklapot adott át. Zala megilletődve mondott köszönetet
Azután a küldötségnek — melyben az eiuli-tetteken kívül Uógl Vilmos, Horváth József. Krátky Istváu, Neumann József. Bájital BéU, Spitzer Lajos és Stein\'er Lajos jelöniek meg — bomutata a műtermében készülő ujabb alkotásait Az ajándékhoz hozzá járultak: Arvay Lajosnó Dr. Heuezik Fereucztie, Hogenrieder Kereuczné. Dr. Tuboly liyuláné. Dr. IJli-hál Viktorné, I\'lihál Kereuczné, Dr. Szekeres Jó-zsefué, Deák Kerenczué, Deák \'.lózsefné, Deák IV terné, Deák Mária. Nagy Józsefné, Zadubáuszky La-josué, Vidor Sámuelné, Rosonfeld Itíckiirdné. ítotli-sohlld Samuué, I\'nlfy Alajosné, liurta Jolán, Csiga, házi Antalné. Kulivodn János, Horváth Alajosué. Horváth Klemémé, Kalivodit Kata, Kalivoda Janka, Mihályka Lászlóué, Knorlzer líyörgyné, Véesev Zsigmondné. Viosz Kereuczné, özv. Fejér Józsetne
— Az irodalmi éa művészeti kör felolvasása Vasárnap, december másodikán tartotta uz Irodalmi és Művészeti kör harmadik felolvasó délutáuiái. Súfráu Károly értekezett .Az élet értőkéről", kevés számú közönség clött Jó lenne tudni, hogy h nagy közönség az alkalommal mért nem vett tudomást Sáfrány Károly felolvasásról. Az előző években, Ugy tapasztaltuk. Sáfrány Károly hatalmasabb vonzerőt gyakorolt közönségünkre, mint bárki más. Annál kellemeilenobbül elinthette az illustris felolvasót a közönség mostani távolmaradása. Kzek közé tarioziuL jelesül az Irodalmi és MüvéBzeti kör lúgjai is A kör részérói ugyanis csak (iürtler karmester volt jelen, no meg a pénztáros és egy jegyszedó. Már ifj perc óta tartott a felolvasás, midőn a kör elnöke, Horváth tiyőrgy főgimnáziumi igazgató, a terembe lépett és \'23 pere telt már el, midóu dr. Neumann Kde főrabbi, u kör alelnöke megjelent. S lm méc tekintetbe veszszük. hogy u teremben olyan hideg volt, hogy Sáfráuy Károly felsökabiitban volt kénytelen felolvasni, és hogy felolvasása közben kezdtek az izzólámpákat egyenként felkatloglatui; s hu meg-godoljuk, hogy a felnivasás közhirró.-teteje mindössze abból állolt, hogy egy-két üzlet kirakatába plakátokat tettek ki. egészben véve a l\'elolvnsás rendezését hanyagnak találjuk. A felolvasás mindén dicséreten felül áll. Kzt e meglehetősen elvont témát közvetlenséggel a gondolatnak mélységével, h nyelv hata\'uias erejével s a mellett világosan és lisztén tolmácsolta hallgatósága előtt, mely zajos tapssal honorálta az élvezetes felolvasási. Heinéijük, hogy a következő felolvasásokat uagvobb gonddal rendezi az írod, és Milv. Kör.
— Kisdedek veszedelme, liégi igazság, hogy Nagykanizsa valóságos melegágya a betegségeknek Lehetetlen, hogy valamely betegség elkerülje e vá rost. Hogy mi ennek az oka, azt csak a jó Isten tudja. A hatóság megtesz minden lehetőt, de a természettel nem lehet megbirkózni. íme a legújabb megdöbbentő kimutatás: Nagykanizsán a f. december hóban, vagyis szombattól fogva 40 gyermek belegedett meg kanyaróban. A szám lulmagas. A baj a nyakunkon van. Védekezni ellene csakis elővigyázattal lehet
forráal, meri íöllfltlenOt lift
savanyúvíz; dús szénsavtartalmánál fogva nemcsak biztos óvszer FertúzO elemek ellen, hanem a benne foglalt gyögysuknál fogva kitünö szere a legkülönfélébb gyomor-, légcső- es húgyszervi betegségeknek.
Ifldtí. DKCKMHKll B.
Z A L A I KÖZ L 0 N Y*
— A jóvátett macskazene. A mncskn,,¦„,\'. méltót három év után lóváiollek, Villányi Henrik dr. kapta abbau a minőségében, hogy minik ide-¦?11 6 volt a Zalai Közlöny felelős szerkesztőié, kö vetkezésképen felolt azért a eikkért is, mulyát lap- m iába Nagy Samu irt a kereskedelmi alkalmazottak | Erzsébet l(;r három év előtti nagykanizsai kongresszusáról. Azon1 a kongresszuson voltak elnökök, alelnökök, helyettes elnökök, ellenoluőkök, pólelnokok és beugró elnökök, hangzottak föl-, 1«-, oldalt- és pohárköszöntők és szavazlak köszönetet mindenkinek, kinek erre csak Biflksége volt és kinek ex [ól esett. A Z. K cikkében hát ugy vélte Nagy Hamu, hogy ez a kongresz-Igei) alkalmas ahhoz, hogy Zorkoviiz Kmill mai
tűnt három gyermek is. Egyel már megutállak hol-lan. megszenesedve. A segélyakció megindult.
— A városház épületben egy üzletbe!) iség azonnal bérbe adandó, Ugyanott a berendezés eladó Bővebbet Kaufmunn Mór szabó tt tle t é b e n
SZEZONKÉPEK.
VAvoHHxabályo/.Au.
Fantázia egy képben,
— Szálloda-átvétel. A Oíáktornvai „Zrinyi szállód i*" január lén gazdát cserél A mostani luiaidu-
now: Friedl Józseftől i\'HSotMJ koronáért megvetteI(Hely: Nagykanizsa, Idő: 3806. Éjfél. Hajas József, a csurgói .Korona- azálló bérlője f0|HO ivruplomban megkondul a harang,
— A kalapkirály Nagykanizsán. Ha elegáns és tartós jó minőségi! lérll kalapot óh&il venni, akkor saját érdekében, keresse fel Wellisch Márkus kalap-
Csönd. A Az utcák
díszes" uew-yorkl állásába segítse, - bankettreu- kHWIKflSfl Nagykanizsán l Krzsébel-Királyné lér ilezéshez sem utolsó apropón, hogy azonban a keres- ~ Szenzációs újítást hozott be eg\\ik kedelml alkalmazottak sorsán valamit lomlitseu. ez j helybeli cég Kddig ugyanis minden háziasszony nigyori kétséges Az a cikk, ma ismét elolvastuk ! szón Iliiben élt. hogy csak a nyersen vett kávé ió, _ csapa jóakarat, jóazáudék volt és olvan igazság,, mert pörkölve csakis azon kávéfai |A(| forgalomba, inelyérl vagy feiel Htnek be, vagy macskazeuét ad- melyet nyersen már nem igen lelet áruba bocan|llQl uik. Jó szerencse, hogy a keresk alkalmazónak im-g- Am •\'zen leves hiedelmet fényesei! ráloljn meg it e|.-gedtek a méltánylás ez utóbbi módjával macska- „Vörös Kereszt" drogéria (D-ák lér) azon újítása, zenél kapott tehát Villányi Henrik dr. Krröl Nagy hogy naponként i-lsór.....ló kávét porkoUe hoz forgalom-Samu a következő héten Szezonképet irt. melyben ha, „Karlshádt kávékeverék- néven Kmiek kilója: bejelenti, hogy az inkriminált cikkei fi ina és meg- nyersen: H\'3n kor., pörkölve 4 -J»» kor. Invitálta » kereak. segédeket, hogy Király utcai la- — Csalódni emberi dolog de nem okvetlenül kása elölt adjanak neki is macskazeuét, Ami azonban, j kell. Ha a névre „Itéihy" flgvelűnk. ugy nem csaló-téma bijJáO szűkölködő kollégánk legnagyobb sajna- dunk, hanem fredeli Pemelefli-cnkorkál kapunk fin laiára, elmaradt. Azóta nagyol innlult n világ sora fillérért, e kedvelt régi magyar házísz-rt. melv köhögés. Z-rkovitz Kmil biztusabb eiislonciát alapilntt és rekedtség és Inirutos bánts! mik sok ezer esetében megszűnt kongresszusi elnök lenni, elmúlt a kon- oly kitűnően bevall. De vigyázzon, hogy a doboz és grosbzusi borok mámora ís és a nagykanizsai keres- a cukorka minden darabján rajta legyen a „Kvihy kedő segédek egyréaze vasárnap szocialista teliden- név. ciával megalakította a segédek szakszervezetének helyi
csoportját. Hai, haji Változnak az idők és olvan na- „.^ ítékrakedta kö"v«ii«Ut pokat élünk, hogy ma Villányi Henrik dr. ha vala- fajjtUan, ttvtgyhitnvi mire hát arra a macskazenére büszke lehet, Azért a cikkéri pedig ma alighanem fáklyászene. járna ki. — Lakáa hiány.
vulóitl .M..]l-(Élc , gyulait írnek
Blitoa gyógyhalát. Mirutaiok, kik lo-n •utáltát,
felfu¦.:>. uoroUibés, B>
YaKT ogyíh l\'íjnkbiin »7.eiivnliiek, a isullitt-potok" hawna\'nia ili.il hhlOl rvó-Kgy dobni ata \'i kor. SietkUMei naponta \\ helyi lapok mindig arról utánvétellel Moll A. gyögjruacéa, n, ál ab, udr. nallitűtöl Bíc», l. Tudilaubcn 9. A viiléki Ky&nyiieriárakliati halAroiol-can Moll A. keitllmenye ai (t gyail jelvényével é» ,1 ...... .;
kéienilü.
— 50 év óta mindenütt közkedveltségnek örvendenek köhögés, rekedteégj torok és lélegzési szervek működési zavarainál a világhírű Kgger-fele mell-Doboza I és •* kor. (Próbádéhoz 60 fillér) minden gyógyszertárban és drogériában, Nádor gyógyszertár. Húdapest, V| , Váci-
psnaszkodtak, hogy Nagykanizsa hátrafelé halad Példálóznak Kaposvárral. Pécscsel és főleg Szombathellyel. I.fim. ezek begy haladnak. Föllendül min deuütt az ipar, kereskedelem csak uáliiuk hatnutlik. Hál hiszen, ami igaz, az igaz. Misein tartjuk rózsásaknak a nagykanizsai viszonyokat. Kiismerjük, hogy
bizony nagyon messze maradtunk a többi városoktól, pnsztillák
Aui. ha ez így van, akkor mikén! lehetséges az a Kaphaló
iiagy lakáshiány, amely Nagykanizsán uralkodik? Mi Főraktár
ennek az oka? Véleményünk szerint az, hogy egy körút I? néhány családdal folyton szaporodunk, de építkezésről _ a világhírű orosz tea cég „K. & C. Popod
hó sincs. Kz azláu maga után vonja, hogy a Mo8rkva<- mp, tt ,,„,,,, európai udvartól az udvari
legluivánvabb nedves lakasert is olv horribilis összeget, ..... , ,,.
Űrnek, mint akár a fővárosban. A lakás mizzeriákon ,\'llll,m\'1 l"« ""\'üutetve. legnlobb ,-gv „„hl.
segítsen a városi vezelóség, ha üdvös dolgot akar kitüntetésben részesült az olasz udvari szalhto cím
cselekedni,
— A vér. Fügh Dénesiié, a nagykanizsai ügyézség nagyházának vizsgálati foglya A bizonyítékok egyként szólnak ellene és iiieliette. Csendőrök és vizsgáló bírák a felmosott véruyomokból következtéinek. A közönség a vér rokonságából. Egy vér csörgedez o nehezen sújtott asszony és az örökös rab I...-\'(..n Tivadar ereiben. Íme, a motívumok nagy differenciája, mely a bíróságéi és mely az esküdleket íteletük hozatalában vezeti,
— Ne ölj I Hetit vau a tízparancsolatban Vujjon tudják-o azok az esztureguyei legények, akik kedden este a beesehelyi Koaztelíoz vendéglőben a szegény Benkó Józsefet megölték ? Megöllek azért, mert a falu legszebb leánya hozzá ment leleségül. De hiszen a tízparancsolatban az is beni van, hogy ne kívánd felebarátod feleségét. Igeu, igen, az oszterrjg-nyel tanítót és plébánost kérdezzük, hogy ezek a legények tanulták-e a tízparancsolatot?
Elpusztult egy falu. Kis-Hada község csütörtökön virradóra eltűnt a föld színéről. Hajnali <1 órakor Pojsics István istállója s lámpától kigyúlt, néhány perc múlva pedig lángban állott az egész falu. 74 ház közül 71 leégett, a megmaradt háromnak ís asak éppen hogy megvan a ház-formája. Ki-
kölcsönzésével,
Lakatos-műhely,
Evek óta a városi csoportiias-lmD van.
Aki jő és jutányos áron akar elkészíttetni, esetleg javíttatni épület, mérleg, kút, varrógép, kerítés ós kerékpárokat, az forduljon levélih\'g vagy személyesen
Szabó József
lakatoa-meitcr
NAGYKANIZSA, Csuportoaz [BlftífMgliez sioralicii.i
Kívánatra tervrajz és költségvetéssel is BZOJgáiok. Vidéki levelekre a/.uima! válaszolok. Meghívás esetén házhoz jövök.
Szíves megkeresést kér
lakatos-mester.
értekezletre gyűlnek.) A P 6 - u t (énekel): Tiszteli hölgyek s tisztelt urak ti Szeretetlel köszöntelek. Hogy helyzetünkéi megvitatni, Ily sokan összejöttetek. Hirdessük, hogy ez tarthatatlan, Minden utcán, téren, ulon, Knriársakai szert hivattam, S tilosunk ezzel niegiiyí\'om.
Kazincy-utca.
Oszlóm tisztelt előliem szóló Megszívlelendő nézetét,
Hogy mint most vau, már rég nem volt jó, Az ember elveszti eszét. Nem lom pl., hogy mi lesz velem — Hisz nem káptalan a fejem.
KOlcaey-utca.
Személyes kérdésben szólalva fel, Hadd mondiam el; Változbainak miattam. Nap Hidd és csillagok. Mi ezer éve voltam Vagyok ós maradok.
Király-utca lNew-York szépéből):
Aszfaltot adjatok csak, Aszfaltot nekem, Oly régen vágyom érte már, S meg most sem ismerem Pedig Indiák az utak, Utcák és terek, Hogy akinek aszfaltja nincs. Semmire se megy.
Arany János utca lOrfeuszból).
Vollaui a város mustohá|a, r\\ sajnos, most is az vagyok. Mint rég, most is fölöttem száll a Fűst és csaknem megfulladok, Nyakig a síir. zápor ha hull. A pohár megtelt már nagyon, Félő, hogy egyszer majd kicsordul, Ks uem lesz egyetlen lakóm S akkor a íároe mit szabályoz, A-á-á-á-á-á-á-á-lyoz?
Utcák kara.
Az elhangzottakból világos, Hogy a panasznak tág tere S hozzá nincs egy rendes utcánk, Ks nincsen egy rendes tere.
FÖ-ut.
A vitát ezennel bezárom
És szoraorunn konstatálom,
Kz egyszersmind határozat,
— — A rossz csak mindég rossz marad.
(Az építészeti bizottság városszabályozási helyszíne lésre Indái, az utcák szétszaladnak. A jelenet 3906 bau és így a végtelenig megismétlődik.)
AZ EGYEDÜL ELISMERT KELLEMES IZÜ TERMÉSZETES HASHAjTÓSZER*.
4847
1906- DKCKMHER 8.
ZALAI K i ¦ Z l 0 N Y
A unitok fiietése. Vita folyik a néptanítók Fizetése földit,
Nem majzj. nincs péni. nam jutna akkor — Huszarlovakra több.
Mi ez?
Egr oagjtercin, husi ember. Caupa .ugy <fo helyeselés — Találód kéniei. vájjon mi ez ? . . .
II0JIA !.i>:.\'r,l.< j
Mákvirág
A Fiume kávéházban f hó 10-étöI. uu hétfőtől kezdve eliő rufD, 10 tagból illó orfeum-társulat uiükodik.
A Nagykanizsai alt. IQuságkópzó egyesOlel a gör. kel. szerb hitközség Krz»ébei-térj házába helyezlH át töstül*ti helyiségét, ahol nagy tánc- biliárd -
| táraalgó-és olvasó termek még e (él folyamán
j alakitalnak. Értesülésünk szerint, a testület teljesen újból sierreztetik, közgyűlés utján. — a helyiség
, Unepélyes megnyitását február-hó elejére tervezik.
A kereskedő ifjak január 1ií-ón tartandó estélye iránt reudkivDli érdeklódéB mutatkozik. L e n-
Így el Zoltán dr. január ll-én érkezik Nagykanizára. Kzun estéu Nagy Samu collégáuk .Mousieur Antóni\' cimü rendkívül Qgy«s ás mulatlaló karcolatát ís ídóadják. Krrfll a karcolatról annak idején xgyik legelőkelőbb fővárosi irónk nyilatkozóit a Jegnagrobb elismerés hangján.
Karácsonyi kalapok
legjobb minőségben
SZALAY JÁNOS
dúsan f.\'laz.\'relt Ötletében Nagykanizsa,
Fo-ut (Littke palotai kaphaiok. Legnagyobb rakiár sajái es linzui gyártmányú kalapokban.
Divatos .szinti!;. legjobb aayaií. Szolid kivitel.
EGYESÜLETEK.
A korcsolyaegylet közgyűlése A nagykanizsai korcsolyázó-egylet szombaton tartotta évi rendes közgyűlését, közelgő A szezonra egy jegy árát i.í koronába állapították meg. A tisztikar választása a következő eredménynyel végződött: Koseuberg Riehárdné és RauBchfinbergor Adolf: műszaki igazgató Székelyy Nándori titkár és ügyész: dr Etlényi liéia: pénztáros: Urbanek Károly. Választmányi tagok: özv. Varga Dezsóné, Cathri Salézné Dr. Engel Sáudorne Deutsch Lajosné, Dr. Ollup Mérne, Dr Plihál Yiktorué, Rausch»(ül6rg Adolfiié. Stern Sniidorné. Hi-hilhan Károlyné, Ulau Margit, lilau Alice, Hogeurieder Micí, Porédus Antalné, Köröskéuyi Piroska. Fraukfurter Jolán. Matolai Etelka, Zlanzer Irma. Vámbéri Adél Cathri Haléz, Jeskó honvédhadnagy, Markovits Dávid 8vastits József, Tarján Uéza, Stréut Oltó, Fischer Margit, hiiu Rózsi, Buibaum Dezső. Számvizsgálók. iiMinb\'it Henrik és Unger Ullmann Elek. A szezon-jegyek december lő-éíg kiváltaudók. azontúl e»ak ?api belépójegygyel lehet a jégpályára belépni.
— Nagykanizsai Keresztény Jótékony Nőegylet januári estélye rendkívül lényesnek és érdekesnek ígérkezik. A közreműködők között lesz, Fráter, Lóránd, a hírneves bariton népdaléuekes éa zeneszerző is, aki a színpad kedvéért kivetkőzött a huszártiszti uniformisból.
/— A nagykanizsai Caiinó vigalomrendezŐ bizottsága elhatározta, hogy az idén is tart, tánccal és tombolával egybekötött Szilveszter-estet. Eluökuek Ebenspanger Leót választották meg.
A sport-egylet f. hó il-ón, kedden este fél *9 órakor a régi gimnáziumban rendkívüli közgyűlést tart.
A munkások szakszervezete ma szombaton 3 órakor Rákócy utca helyiségében nyilványos gyttlést tart, melyben Jászai Soma budapesti kiküldött beszédet mondani.
—Ajfereskedö ifjak önképző egylete vasárnap d. u. 3 órakor saját helyiségében évi rendes közgyűlést tart.
kisdedóvó egyesület 8-án d. u. y,3 óraelemi isk tanácsler-1. Elnöki jelentés. 2. A számvizsgáló bizottság jelentése. 3, A jelen iskola évre szóló költségvetés előterjesztés© 4. Az óvónő jelentése. 6. Jelenfés az állami óvók felállítása ügyében, fi. Hall Czili óvónő kórvénye. 7. Indítványok.
55 Plakát per. A híres nevezetes Polgár Béla, a -Szálló levelek- volt szerkesztője állóit szerdán it nagykanizsai kir. törvényszék előtt. Mint másodrangú vádiolt sze repett. A fóvádlott Sári Gáspár díszeit földbirtokos volt Sári nem nngy lisztelóje lehet a női nemnek. Valami baja volt Hetényi Irén diszell poatakezelónővöl, akin olykép állt bosszul, hogy plakátokat nyomatott, melyben a posiás kisasszonyt „ex kisasszonynak" ne-mi. meghívja a közönséget a kisasszonynál, tartandó keresztelőre és végül gúnyos hangon elmondja Hetényi Irén életének szomorú tragédiáját. Polgár liélát a plakát megfogal-! mázasával vádolták. A kir. törvényszék zárt tárgyalás után Sári Gáspárt 14 napi fogházra és 300 koronára büntette. Polgári ellenben — akit a pécsi fogházból kisértek ide. ahol -l hónapi fogházbüntetését tette, melyet nyomtatvány utján elkövetett rágalmazásén kapott — felmentette.
L EskUdtbirósági elnökök. A pécsi kir. ítélőtábla elnöke a nagykanizsai gir törvényszéknél szervezeit esküdtbíróság elnökéül 1907, évre Závody Albin kúriai bíró. törvényszéki elnököt és ennek helyetteséül Vehet Károly törvényszéki bitót nevezte ki.
§. Kinevezés. 0 Felsége Csolosz Jenő nagykanizsai kir. törvényszéki jegyzőt a tabi járásbírósághoz albiróvá nevezte ki, Csolosz távozását mindenki sajnálni fogja, mert benne városunk társadalma egyik tevékeny és hasznos tagját veszíti el.
A csaiítornyai
f. é. közgyűlését deo. kor tartja meg az áll. móben. Tárgysorozat:
PREKL ANTAL
Kisu nagykanizsai asztalai, kárpitos és dlszitö
NAGYKANIZSÁN,
Hárul ciiiirtkii, ai *fjféaaaáf|«t maiia.)
\\ n. e. knzunseg t>. figyelmei felhívom Niigykai izsai ¦ viimsi ctopurthszban levő
asztalos, kárpitos is dlszitö mulielyemru,
¦hol bármikori rendelésre ka.flniima.bn kivitelben Jutányos arak melleit bármilyen asitalos es kárpitos munkál
/yoisan ct pontosan kenitek.
Elfogadok falak kirpltosaaat, roggöoyflk elkészítesd, bármiféle késimiuLkak mantiroiasát-
Nagy választékú raktár dtvinok éa garnitúrákban.
Elvállalok háló, abédlö, ssalon, •löamoba, bolt-haljrlsag 4a asállodal taljaa barandaséaaket ugy helyben, mint vidéken.
Levelekre azonnal válaszolok.
Áruimat csakis ju minőségű száraz íábdl készítem. Magamat a n, c, kózunség jóindulatú part fogásába ajánlva, maradtam
hazafias tisztelettel
PREKL ANTAL
JUTi»YO» AIAI ! IZOI.ni MUNKA I
KÖZGAZDASÁG.
A Nagykanizsa város ó- járási Gazdakör f. évi december hó 12-óu délelótl lu órakor a Városház tanácstermében rendes közgyűlést tart. Tárgysorozat: Kínul;i jelentések, líizomáuyi áruraktár ügye. 3. Jövő év elején tartandó tenyészbika és kanvásár előkészítése. 4, Folyó évi pénztári számadások felülvizsgálására egy számvizsgáló bizottság kiküldése, í>. Többi régi tagnak törlése és iij (agok fölvétele. 8. Gazdasági munkások ós cselédek llzetésének rendezése ügyében értekezlet.
Szőlővesszők a letenyeiekuek. Leteuye kerület lakosai képvísetújük felhivására a földművelésügyi miniszirriumboz fordultak ingyen, avagy leszállított áron adandó szólló-vesszök iránt. A kormány a kerület által kért BlÖllóvessZŐket 8U*/» engedménynyel utalványozta.
MILTENY! SÁNDOR
cinészmester városház ónület Nagykaui<sáu Kés/M mindennemű polgári és katonai lábbelit, cipőt csizmát a legújabb divat szerint.
Beteg libákra orthoped 0ip6k különös gumidul készülnek,
Kizárólag saját készítményt, lábbelikből állandóan nagy raktár.
Nagy választékú raktár még orosz ?9 angol guinmi sár es hócipőkből 1:\'n !>"sztó és trikó gamaschnik, lábszárvédők és mind e szakba vágó árak. Több kiállításon kitüntetve. L\'/Jctalapilás 1S77.
Szerkesztői üzenetek.
Tibklklik. A szerkesztő-vili.^us ..lkaiméból oly sokan kerestek fel lapunkat üdvözlő soraikkal, hogy ara ku lun-kulun válaszolni, — flzikni lehetetlenség. Aaeit fogadjál; jóakaróink e helyen hálás köszönetünket. Igyekezni lógunk, hogy megfeleljünk a belénk helyezett bizalomnak.
Tubb oldalról hozzánk intézeti kérdésre édesíthetjük az érdeklődőket, hogy szerkesztö^cgllnk megtelte a lépéseké!, akként, lu>gy a \'/.. K. politikai lap legyen. Erről annak Idején erlesiljuk u kuzOnséget.
Ia|i l.ijoi Élvezetiéi olvastuk hangulaio* és bájo* verseit. Keressen fel bennünket azerkesztőségunkben a Jeli Órák alalt
tzataárl S*ndor TEshsaxaalgrftrgjr. Köszöntjük u-borunkban. Sorrit ejtjük. A tiszlctetpéldányt megindit.ntuk,
— 1. I. Cláklaraya. Későn érkezett. Kérjük rninel
gyakrabban,
Alapitasi éw 1898.
SZÉKELYI LÁJO
Első Nagykanizsai Keliérnemü mosó- és vasaló intézele Nagykanizsa, Fö-ut 18.
Kifogad uri es nói febérneműeket urak. liáztartások. intézetek és szállodák részére.
Vidéki miirillllitlk posta-fordulta«at latiztitMk il.
A febérnemüek jókarban maradásáén szavatolok
Nizl niiii ii vasalás
Kívánatra árjegyzéket szívesen küldök.
ok kd...\'\'*"\' fekele. í«híl \'* uinc. 60 ki.-Ml
II fn. »s k\'--\'\'
m.t.ieukim. — ai\'iuentve ?1 m.i . h*«hui i\'ü-
Htr*. — Na^jr mini.gxíl)\'«\'»*l\'y «onn»l. H.nn.b.rg Mly,m\' gyír. Zürich.
I90S DBCKMIIKR 8
7
Nyilttér.
, a ro<r»t iiUn ko.lAttckért ntm HI lai riUIAtitgit i
1161 k.llU\'.PH K
A SzinyeLipóczi Lithion-forrás
Qaliiatnr kllDnöslktrr>l
, hÚoiBolB«n,-éa kaaxsíaiiöinlalnull \' ¦ j dna e» stilliti aiBitaiaikntl, a nnkroi kijisroál, továbbá a Ugx5 í« itaiixtfii iSBrVek hunii.mAI,
Haktfylmaajtó haa.t,tá.»ú 1 luBtalai! fiiam saUtilhaUt Gitrumisi l oWvolor-/orrai W"\'-; 1 - ¦<.\'-\'¦
Vegyenek csak
uroíérMim^árj sárczipo
Valódi háromaiögü
csak ezen^jjiűjjmj., vódjegygyel
Legalkalmasabb karácsonyi a újévi ajándék egy
VARRÓGÉP.
Minden háznál néikülózhetetk-n! Keresse fel
BRÓD JENŐ
varrógép és kerékpár üzlete Nagykanizsa. Fó-tér (Városházzal szemben.)
Kapható valódi Singer-Ringschiff (Karikahajós), Centrál-bobbin,
és a világhírű rast gasaer-féh* varrógépek; tvvábbá mindennemii Ipari Gálokra hiisznitl-haió gépek.
Mindennemű gépalkatrész u.-uki>
Bród Jenőnél
szerezhető be jutányosán. Saját Javito nühlly)!
Eladás kedvező feltételek mellett részletfizetésre !
HÁLA
ml ..... asUv
« H ... K .\'II OutWlrt U K.ud.h b.l B.l I» b 1.4.
180S óta. foi-a-HloTinl>»iou
Berber-féle
g,6sy-kútrínv -srappnn,
iiilndonnemH börkiltcgelt
. iwfciiaáa*i\'Wii
MfeaMof*. 1,1.u,
¦il-lllriJf.
Kajtató: Milu-tivi Súiid»ri\'ál N.tiívkiiuúsán. HIRDETÉSEK.
Ll Kávéi
IT legjobban ás
*[ IfgillOhÓll-
ban kozvi\'t-
\\f\\ b-n a kává
¦fcji nnjfvnürköl-f--l ,l..llOll
C. F. SCHUBERT
INH K.M1L SCIIUM
GRAZ
MURPLATZ 10—12.
vi-li.-tuiik. . Szétküldés
\',, kilótól felfelé
bérmentve
2609/1OÓO. s/ám.
Árverési hirdetmény.
Csurgó nagyközség elöljárósága közhírré teszi.Jiogy a Főtéren lévő .Korona" vendéglő épületéi, mellékhelyiségeit, a hozzá tartozó felszereléssel 11107. évi január hó l-só napjától 11)12. évi december bó 31-ig terjedő 6 (bal) évre nyilvános árverés utján haszonbérbe adja.
Az árverési Csurgó nagyközség tanácstermében 1906. évi deoember hó 16. napján délután 3 órakor tartjuk meg.
Árverési fellételek a jegyző irodában bármikor megtekinthetik a hivatalos órák alatt.
Árverezni szándékozók az árverés megtartása alatt 2000 (kettőezer) korona bánatpénzt tartoznak készpénzben lefizetni.
Csurgó. 190tí. november hó 2(í-án.
SÁRKÖZT AMDOR
jegjzí.
¦ . * >l.r«-.-l.l-..-I- ¦ " . - ¦ I —
¦ I,.,. ............. - ,,„.,,„,,.., „
IJerger-féle kátrány-kéiiH/nppAn.
Mim i|«>itM HolraMjkiapaisaa »• mrm:ér ta.lA\' «1 —«S«jb4 H\'WM...... «T*iiHk*kr»li nlanwaii M|M«mi»
,(.. ,„.,.,1„ k ,,,, .10.,„(,,,..,. .......I..inr.pl
Derger-féle glyctTi.i-kiítriíiiyHzupp.xn
«»*» tlturH Ifflianaol ás tm*m -n.n.i. Mlai > -i búrtooU m klioat o™dm*.i|\'.|.i kasu IsatiB ai
llercer-fólo hornx-sznppan.
Miai«*obL, ...,,.<]<#.. ...,.
tia| ol
Ara i..iud.n t.|„.k man n >MltS4Wl in. A \'»«\'¦
(1..K..-HU , il
aárfos S* am. .., ¦¦ .11 l.e <i.-. .¦(.«,.< M a b. 11.11 a\\ rei„p,
Uiasti i\'.t-t.... és —----»
. i viiaHi.iniiiiA
Wj|la4ta mi" »T*n- « oHmíii .i.; i-b,. ,.. II" lutla,, a min-lM .«ff.nk« ¦wIMiofl lui.l: >¦..
KastaU atlad** ir«flUrI.u ás háwalá laMboa. „
1.» ¦ : O. Ha)U * Oomp., Wltn I , >i,l., r-u. »-«r-.......,. isnkliri IsrskJtMil <.n .
Bt. <!«,.*.(, Ulr*l»-.t^ lli.ll.!.., u, *. ieu,f «.
U»á,uJ,..., «.•••• i|-í,l..o.,w.li,....
Raktár Na*jka«iimlB: Práver B^Ih gyógTatertára vnlnmiiii Mhvyarorafáit t&bb aynKrtilrábaD.
% HIRDETÉSEK í FELVÉTETNEK E LMP | 1 KIADÓHIVATAL ÁB A H. 1
vl.ajhallilasSztdcuisWJilealobbKiluolesgrand Prof; \' •_
minden mris tisititószerl felnimül
ZALA) KÖZLÖNY
1900. DECKMHKR «,
Magyar kly Állani->asatak.
Úzletvezetoaég Szombathely.
18584
7
leocT "4mJ
Hirdetmény.
\\i általános m<.....Irendhirdo.....Snyben foglall rónátokon kívol egjea all
fonunk köilekeam
Iknlmakkor míg a/, aláidii vonalok is SíemélyszallUással
Érvényes 1906. október 1-töl,
A) Ország-os vásárok alkalmával közlekedő vonatok.
A caoraai országos vásárok napjain
Csorna—Hegyeshalom.
allosiisot és mrgállóhehefc
ClOIH*......
Oaittai I in aj ni- , . Bao Birhany Momm Hí un t Jár. uh Mónin -SlOlnok
Csorna—Sopron-Beled
X3>4 831
Wk-iA ii megálioheljrk
itiil. Osorna
V Szili-Sárkány m. r. Ii.i r Szili-Németi (ra. r h.) Tót-Keresztur Vadosfa un a. h.i érb, Sopron-Beled
A zalaegerszegi országos vásárok napjain
Kis-Czell Boba—Zalaegerszeg
6429 *43u
Vígyt* von. .íJousol es sirgallíiíljti
I., II., III. 0.
333 ind. Kis-Ozell
w Boba
|| l\'ált4 2. HZ. őrház f. m. h.i
422 Jánn-diáza
431 Ntunes-Keresztur lm. r. b.)
X4« Rigács 4. sz. órház (f, m. h.)
fioa Ukk
X512 Dergecs 8, sz. Őrház (f. m. b.)
524 Kötvös
541 Tűrje
l."H Zalahér
6M Szöpölk
r>38 Ollár
711 Kisfalu d-Szent-I ván
1 790 érlc. Zala-Egerszeg
A székesfehérvári orsz. vásárok elBÖ napjain
Bioske Székesfehérvár—B&rbogárd
HÜ <fiü
f,54
Alio-ml ?t wgillói Ijíi
Bicske......érit,
KHcMit (ra. h.) ¦ • • aleedUFeleoúi .... VérteabogUr. . •
Ai\'s.1.......
Lovasheréuv .....
PAtln . ...
Oea.ii un. r. h-) ¦ ¦ ¦ l\'tíkuzd iin r h) ¦ Székesfehérvár -Borgúnd .... Kajtor-Szent-lván . . , A U-Sár keresztúr . . . *Sárkt<r>8zliir SE- °>h.
ifmhj......
8imentágota (ra. r. h \\ . Sárbogárd ....
iod.
t
ind.
P
«206 tcherv.
»33 fi!4 806 766 7 11
Ö03 643
A csornai orsz. vásárok napjain
Pápa—Osorna
Állomások és mofilIóiHjrk
*A nif)fiivuás nipiáMl.
A keszthelyi országos vásárok napjain
Keszthely Balaton-Szent-György
X "fi8 810
iil" >.-<• és Mgillóbrljrl
Iod, Keszthely
P Ki\'tii\'k\'i. sz. 6rb. fmh.
érk B -Szt.-György
Pápa.......
Ihász un r. h) . . . Öorzsöny :i. órh. fmh.
Marczaltö.....
Szany-Szent- András Egyed-Csanak . . . Rába-Pordány . . . Osorna ......
P
Oda
II 3! 10« 105? ||07 I 1«« 11« 1 \\bi 1211
Al általáDOS lllOUl >t| Slldllil I.-..... [,\'. 15.
mezején található menetrend szerint tniii-<ii\'ii péntek.!!! közlekedő .rj 115. az. vonat, !1 pápai: a minden szerdán közlekedő 5117. «1. voual pedig, a esornai országos vásárok napjain is közlekedik.
Győr-Pápa közt
az általaim* nienetrendhirdetim\'tny II. mezején található menetrend szerint, minden kedd ?8 péntekiül közlekedő 131H. szánni vegyes vonat, a pápai országos vásárok napjain is forgalomba helyeztetik.
B) Megyei közgyűlések alkalmából közlekedő vonatok.
Kls-Czell—Szombathely közt.
Az általános menetrend hirdetmény II. mezején foglalt menetrend szerint, kedd és pénteki napokon közlekedő 1818, sz. vonat a vas vármegyei közgyűlések
napjain szintén forgalomba helyeztetik.
Jegyzet: I. Az állomások neve mellett fekvA idö adatok, a mellettük álló mutató uj irányába olvasandók. U. Az indulási és ói kezééi idók, középeurópai ídÖrfl vonatkoznak,
8. Az esti goo órától, reggeli ö óra^ p-ig terjedő éjjeli idé a perceket jelző számjegyek aláhúzásával van megjelölve.
4. A X megjelöli idö adatok feltételen megállást jeleznek, I i. a vonatok ily helyeken csak az esetben állanak meg, ha fel vagy leszálló utasok jelentkeznek.
Szombathely, 1006. szeptember hava.
(Utánnyomás nem dijaztatik.)
19116. DEOBMHER S.
ZALAI KOHÓK?
A legszebb és legkedvesebb karácsonyi és újévi ajándék |
»87 GBAMOPHOK,
mely mái* 10 koronától kezdve kapható
Strasser Márton
lát-, rs műszerésznél Nagykanizsán, (Krasóbet-tér.)
---ÍO*Rfc»>*>^ \'>----
Ugyanott csak január l-ig a következő ajándéktárgyak a\'/ itt lelsoi\'oli leszállított
árakért kaphatók. Kerékpárok—:—:—:—:—:—:—4ö-koronátél~ kérdve—
Látcsövek....... 4
Laterna magikák .1
SzemUwegek...... I
Stereoskőpok..... I
Fényképező gépek . , . 6 Valódi angol és francia gummikülönlegességek. Vidéki megrendelések a legnagyobb diserctió mellett. Mindennemű kerékpár, fényképező és s z e m U v e g - a I k a t r é a z e k.
©cflT Saját javító-műhely-
. SENKI EL ME MULASSZA A KEDVEZŐ ALKALMAT! ! ¦ v_ „
Natfy karácsonyi ocoussió!
Vau szerencsénk a nagyéniemö közönség szíves tudo-jfjúsá ra li o/, n i, hogy
helybeli sznbóözóg Összes áruit, nevezetesen ; valódi Angol férfiruha-, téli kabát-, mater-szöveteket, bélésárukat, mellény különlegességeket,
valamiül a/, összes e szakmába vágó cikkeket megveti ük és azokat saját üzlethelyiségünkben (Szarvas-szálló épület) legolcsóbb árban teljesen kiárusítjuk Női sima ós angol kostüm szövetek nagy választókban Karácsonyi ajándék tárgyakat szinten leszállított árukon adunk el.
Bátorkodunk niegjegyezni, hogy az összes szövetek a legkitűnőbb minőségűek, a legjobb ízlésnek megfelold utolsó divatnak, mégis árainkat ugy szabtak*, hogy a nagyérdemű közönség bevásárlásával legalább 30—40 százalékot takarít meg. Kérjük tanát a 1 közönséget, hogy szükségletét, míg a készlet (art, mielőbb nálunk fedezni szíveskedjék.
Tisztelettel
Weiszfeld ós Fischer.
Alapítási év 1889.
Kaufmann Mór
férfi szabó, Nagykanizsa, Erzsébet-tér
(Elek-ház.)
ajánlja dúaall felszerelt szö ve t-ra k tá rá t.
Mindennemű, legjobb minőségű hazai és külföldi szövetek. ¦JT39~ M/.o.ld liis óigalas! IBXj, MT E I ő II } & H a i\' ii I. ! ~M Megrendelések csakis merték szerint.
Vidéki megrendelőimet kérem, hogy rendólo szándékukat velem levelezőlapon tudatni szíveskedjenek, mely esetben személyeseit teszem tiszteletemet, miután iparosnak a megrendelés - gyUjtést a törvény tiltja
AGY KARÁCSONYI YÁSÁR AZ ÓRAIPAR OTTHONÁBAN.\'
SZÍVÓS ANTAL
maorisnál Nagykanizsán, (Szarvas-szálloda körül, Magyar-uteza sarkán, Seideuiftnn-lélo házban), ahol a legnagyobb választékot találjuk - órákban, óralanozokban és látszer-ekb e n. imzz^^^^^^^Z^Z
Arany nói órák.........30 koronától 60 koronáig Polgár fali láncos órák......5 koronától lo koronáig
(Arany érőmmel kitüntetett ezüst órák IS , 40 B Kakuk órák faragott szám lappal . . . lo „ 20 „ Pontos szolgálati nickel órák .... A „ 12 „ Zenélő órák magyar darabbal ........ *ÍJB , 20 „ H Kisebb fali ülÓ órák.......5 n U „ Kristály szemüvegek darabja . . . . i „ I.ÖO . $
¦ Nagyobb diszos fali órák......\'.0 . 40 „ Arany ós ezüstláncok súly ueritit ... pj
Vasúti ébresztő órák biztos csengéssel .3 . 8 Nickel láne darabja........— fio nll.\'rlól 2 „ ¦
Aki nálam lo koronáig vásárol, fénykép után ingyen kap egy Dforo Kmail képet broslüre láiicfüggelékn1 és más egyéb tárgyakra rtlj
ZALÁI KÖZLŐN*
Iuno. DECKMHKR 3.
vendéglősök, szálloda- és kávéház-tulajdonosok részére.
Il*ngi<«.clnk felöl kUJIIlott «llt-üieié>eki\'«n, által egy hindui lg
km cuiiiivc :
„ Hupfeld féle hangszerek által nagy bevétel — a forgalom sokkal nagyobb — sok uj vendég lett nyerve — a sörfogyasztás emelve — a haugtelj nagyszerű — a tőkebefektetés gyorsan elenyósz-tödlk — a hangszerek a használatban elpusztíthatatlanok"
Hupfeld-
féle continental Orclieslrion
zongorával, maiitlura\' és vouó-zeuóvel, rugó ils mi h/haj tassai.
Hupfeld
phonoliszl-zongora
a legtökéletesebb unimikinIÓKii
látszó zongora, eredeti mflrai hangjegyekkel.
Hupfeld-
féle villanyos Orchestrion Helios
egy katona zeuekart pótul. Minden hangizert egyenként lehet kioiatolni. Árjegyzékek Ingyen é» bérmenteien.
UtteiieiiM Mii fellelelet. KtotfiffmHiri i«i sttmain HUPFELD LAJOS, r. t.
Becs. VI . Máriahilferstrasse 7/9 sz.
Európa Ugalao ét legrégibb vlllanyoa jongora él Orchaalrion gytrar
40 legnagyobb kllOnletaa világ é« ¦lakklillltáiokon. Képvlació Budapeif reaiére Weltchl Gyúl*. Budapeit, VIII., Baron-uka 12a.
I PESTI NAPLÓ ™^
A Peni Napló karketonyi al huni a inak toioiata a magyar gén ím java kfneteinek gyűjteménye. Irodalmunk e* MtWeiiclunk hatalmai alkoia>nii métto, nemeién dU.et forinalian niiil.illak lic a Fsait Napló etütiielolnek. Valamennyi cieni±>iy->fauit>a ment a n.jgyar könyv piaion Náluk »iclil., elokalUhh, ertékeiebb dliiuiunk.it nei» igen jelentek meg. S a Pc»U HipU ai ö alhuinall ajándékul adja elÜliMtuliiek.
A Petti Kpplo Illat ajándéka al I yU6. evi km időnyi alliilma mtg fog (ricini a Peni NaplO aiiimuiikii hagynuianyainak Meg fug felelni nekik abban II, hogy klallitaia fényével (clill fogja uiulnl a megélőit! ivi kladvanyokal. Minden külctje kul«nli voll pedig a»ok ** o13ío Uleiek i. egytöl-egylg remek ül. Idei ajándékkönyve
müvek vullak.
R
ákóczi Album
lem. Nem tudományos, ciak a történelem k utálataiban gyökeiéin irodalmi c* niuv^weií
ü» ¦m-t..... tstt. Itnieiletnl fogja ¦ nagy kor hüieíi, ünnepnapjait é» ,;.iin.... \'.
tórekveielt, lobogó (ndulaiail, melytcgei hangulatait, dlcóiégct íi ttcnvcilt.rii java-Írok fogjak tneglmi a nagy itabadtagharc eleven kronlkajal. t\\ meg fog tTotalál étiben a kötetben a kor költi nele é» fno mutilkaja. A dalnokul él a tárogatóit ii lanui*gl>a idénuk. S a ke|KÖmüve»íítei U. A* egykorit *» ai ujai, hogy képben, tájiban abraiolja tit a uentieget hötkurt.
Nagyiiabiiu ícilmíoyek, eliorangu illuitiiciók, kiviló mellerek alkotatal dtuitjk majd e miivel. S a ....>,-•-un kivUl a lokuoioiitó uuivé\'iet egeit »or túlin
színnyomású képben
fog remekelni. K tlfltSI laitalotnbot mélió ten i elnirangu mciieréic blliuk. Hadd feleljen meg megjeleneie ti.
Kel ai uj páratlan diua ajlndékot megkapja karácauayia a l\'ctií Napló illand>t sWIimmi kivQl
minden uj elöfiKelö is,
aki mottaiitxl keidve egy evic megnakilii nélkUl a Petii Naptól* elofael. illetve, aki karicioityig legalalili egy tclívi dijat liehictelt e« egy lOfábU lelevl eti>fueittic magái kotelcii. Ai elülnétek fel- e» negyedévenkeni, töi haionla t. ctrkoiclluio t kivtnalta külön trtciiieit kiild e in ¦.¦!¦¦;.!>.,...i vonalkoiólag a
t PE8TI NAPI.0 kiadóhivatala. Bpitl. Indristy-iil 27.
Előfizetési ár: I évre a8 kor, fél évre 14 kor., negyed évre 7 kor., egy hóra 2 kor.. 40 fillér - Muttványszámot szivesen Uldünk
1 Sí*1 ®® • ^
1
lihi|... nkl.llél il iirit filli alaci jabb
R é t h ycukorkánál
Vásárlásnál azonban vigyázzunk és határozottan RÉTHY-félét kérjünk, mivel sok haszontalan utánzata van. I dohos. 60 fillér. Csak RÉTHt-félét fogadjunk il 1
®
Popoff
Kapható Nagykm
lEGELOKCLOBli
„OROSZA
Teamarka.
tigni],
A Liniment Gapstcl comp.,
a Horyony-Pain-Expeller
agy róiyórtak lii/\'-iiyuli h^/isior. mely atárbSUi
Kitilt Ili llVÍi\' lll \'IlLf/ljdilollli-HlHiplIÓSIOniOk
biíooyolt kujjve ynál, csúinül 6» menhulesek-
........ Bél. l-vJtii/. \' krii.jH\'ii Im^üiiiirviL •.......
1 U\'vcImcítoU\'.. ÖUÍÖJ li nm-iiVHiiV"k itt inti lM>ViWnrlis»oróvMo<ik Wyünk ii cáak -ilynn urvgol [rwMlJuáll clia\'mwy a „Horgony vnl-jrt\'Vgval i\'n ii Rtchtrr¦ /•¦ ;)i\'ify-\\ tll.üutt i|r»-
ij^vaoraottugvlra. Jkra áragtkbsa K— .80. K 1.40 ja K ás Bgymélysn iiitwtfa ny.\'.gy--.ícniiftun knpliMli\'i. - tV.\'Vitár: Ttrok loiief ösyatsrraznál, Budapest.
rrflittttrirtínítfttri n Mii orosnioior,
PrA uában. Y.11sab"th»trasio n Miii\'li\'nnatti IsiilkttMi\'
IM
I
to 2 S m
Ncliulek llciirllt
R D ETES1 IRODÁJA
iV-.l iVi;ilii;l,i;ÍI.I,iiilS\'llll esi. Clilliltlt
Alapltiilnlt |rt7 : K Telephon 809 A ci k p -taijkar. kjiénitar Cle»riu((-iiim-l»ja HO*. 81«
Ajánlja nmr.r hirdeleil ni-\'i\'l« /*mik győri ás uloiá aimláiéiérs áll- is kilirSldi u|**gok ráaiáff.
Siaklanaoiok. hirdalití iirvintik, ariia-
baiok ditaictitsifla Legújabb nagy hlrlip-ar|*gyr*k áirdelákstk lagyia él báraiflntvB
Saját nylljtemónyes hirdet
rovat a
„ílfne Fre:* l\'rme" rs „íew Wr. TagiiUU" ;
bir)apvkl>an mindcanemU b nlelri riii^re,
mint: Adai-vaifll kállaiik mi ¦.....i ililet-
ánoak. Tars képviiHatt Ugynákl, álláal-bersi\'i ajánlati hlrdiloiek stb
ZALAI K 0 Z I. Ö N Y
7AILKA SUCHARD
alpesi tej ¦ kakaó
i czukorból áll Páratlan különlegesség.
A néptakarékpénztár részvénytársaságnál Nagykanizsán
Főtér, Bayer czukrász-féle ház, heti egy korona befizetés s csekély pótdíj ellenében
ÍOOO azaz egyezer koronát
biztosíthat magánál; minden 20 és HO év közelii ember, aki az Inteleinek újonnan szervezett takarékbíztnsitiisi osztályába elézetes orvosi vizsgálat alapján tagol belop.
á iiBS\'yegylill mádon tiljnltindo hiti biflzitiiib mint takarék bitítik 4" .-kai kamatoztatnak ii barmikor kivuhatok.
Ha a befizető Inti befizetéseit 15 éven át pontosan teljesiti, a lő-ik év végén
P9~ minden egy korona heti befizetés ellenében ezer koronát kap a "Vi
.Néptakarékpénziár részvénytárf<HHáK"-iül.
Amig a befizetések folyamatban vannak, a befizető halála esetén, tekintet nélkül arra, hugy mennyi befizetés történt, minden egy korona heti befizeté-i ellenében 1000 koronát kap a befizető állal kijelölt kedvezményezett, vagy a törvényes örökös, a haláleset igazolása után 30 nap alatt.
K\'..-:i a haláleset alkalmával esedékes összegnek, a vonatkozó szabályok szerinti pontos kiflzet.\'Bót ez előkelő hollandi
„DORDRECHT" életbiztosító társaság
(Magyarországi fiókja: Budapesten. Marokkai-utca 2. saját paluls, biztosítja és u .Néptakarékpénztár részvénytársaság" Nagykanizsán, eszközli.
Nők és férfiak egyforma dijat fizetnek I Semmiféle költség nem számíttatik!
E blflztlillk alapján kolcionbk ll adatnak váltóra llfJJ lltlliziiljri kezeikig ¦lllltl. — Vidékiek beflzemse postatakarékpénztar ut|an költség nélkül eszközölhetők.
Részletes felvilágosítások a bivatnlos órák alatt délelőtt 8\'/,-tól 12-ig, délután 3—5 óráig mindenkinek készséggel adatnak.
A „Néptakarékpénztár részvénytársaság" Nagykanizsán
felhívja a közönség figyelmét arra is. hogy » Nagykanizsai Kereskedelmi s Iparbank, által eddig folytatott
BFRÉNY JÓZSEF ÉS FIA
\'"\'iSStri SAJÁT MŰHELY. "XÜ""
ICPVOVÍÍDIJI/ kénzitinédyeru miuden-JtuTul UnUlV kor \'•»«> válunákbao tm kaphatók.
NAGY RAKTÁR g\'ar"kb0D "tn^"kM
- — ea siines kövekben.
NAGY RAKTÁR"\'"" f\' ór-NAGY RAKTÁR Buom élkéKl6-
-. . , , lekben.
Eladás részletfizetés mellett lel
.l.t i i (K-.-.l. fa nj Bankáik gyur-M ki-\'iíltlr.ltn-k
átvette s tovább folytatja. — Ezen üzletágban
J0flT értékpapírokra, arany és ezüstnemüekre "Vtl
az érték 85 >ig utólagos kamatfizetésre *aloqkÖlcsonö\'k miattiak.
Vidéki megbízások posta utján is feladhatók s azonnal elintéztetnek,
AZ IGAZGATÓSÁG.
A Linhnsnt. Capsici cornp.,
l Horgany-Paio- Exsellir toiie..
i\'Hy róirionak hiaonyuli háuaier, muly iitAf tübb ratal HÜ óvóul leayobb fAjdalom-•¦-¦llia|ijlá uernr*) köménynél,
caétnal rá Dirghiikieknel bodöríaöHM-Luptoti baH«tiiilvit.
niiali boviUarlaakor óratoaak líigytiik w <wak olvan uvc^ot fogadjunk el, ¦ mely a „Horgony" vedje^ygyel w a flichtir cj«>g-j.\'Kyiw^l "llntult dobóiba van caomagolva. Ám urup{flkt*n S0 (Mar, 1 kor. 40 f. és j korona ós úgymólváti mindéi) jjyöcv-ntrUrUa kapható. — Főraktár: Torok límf cvókj\'Htorémi:¦ 4, Bttdapaattts.
k ¦ kirlll. . g) OfJWl lil I
ai „Arany oraailáahoi", Prágában,
kh.auih.tr mm ¦• >•». mlaaaaaapi aaétkuldea.
Van-e mar gyermeküknek Kö4p"s.ki?*nr«?
1
Ha Igen, akkor ne mula.ua el, azonnal a legújabb k..ípitüwokiény árjegyzéket len jegyiéit cegtííl bekérni, hogy annak alapján a követ keiü kicgétfitótiekrényt kényelmeién klvalaiilhai.a. Ha axonban gyormokal meg nem bírnak egy lioigony-Kilépitönekiényt ragy tétedé il.itt egy .Horgony* védjegy nélküli sxakrdny, ax az agy uiamat birtokában vannak, akkor Önre aéire a legújabb ktjegyték ketiierei fontuitaggal b a legpontosabb felvtUgoiiiaaiBl tz.dgat minden egye*
Horgony-Kőépitőszekrényről
i lehetüvé tctji önnek, hogy gyermekei tzamaia a inegf "agyiigu izekrényl kényelmeién kívllaitthaua. Mindene: ¦ionban .ajit erdekeben lenek megtartani, hogy e*ak Horgony jegygyei ellatolt uckrény az negyadaiiiad óla dnaW biionyuli Rtchier-ícloeietlcii gyáiiminy, minden egyéb köépilóiiekrények csak hamiiltványok.
a ,| líd t í i ¦: - - ¦ .:• a ll\'i^nl,
HidepilOiiektények, H.ng.my- iíak»,íjaiekok t\\ üolyO-Muiaikj*iék..k. itb. tairáail ullljuk. Valódi caak a HorgonynyaJ I
Richter F. Ad és Ta.. Csá.i. éa kir. udv. é* kam. izillilOk, Iroda él raklir ! mí»a üyat;
I Oparngaaia 18., XIII I. (HloUlng.)
Rodolaladt, Narnborg, Oltan (Svájci,) Rotterdam, 8»t. Pilorvir, Naw-York. ¦S*" A ki zenekedvelő, ai kérjen árjegyzéket * hitei lm<>eratot .enéWiniuekröl, tie»zélúg*|iekro) *\' Hotgony-hanglcmaiekro! ii.
^# # # # # 4$ #¦ ##¦
Oh |»J!
Megfojt ez az átko í zott köhögési
Koi.. ,:<.-• rekedtség és clnyálkáttodás ellen gyors és biztos hatásúak
Hí iilpioztiliái
az étvágyat nem rontják és kilünö iziiek. Doboza 1 kor. es 2 kor. Próbadoboz 50 fillér
Kfl- és fzétkdldétl raktár;
..NÁDOR" GYÓGYSZERTÁR
Sudapaat, Vt- Vicl-hOiul 17.
Eljeiil
Eggermellpasztila
r.sa.baioar meggJÓHiloll
j Kapható Nagykauizsán: Belus Lajos, Prsger Béla. Reik Gyula és Csáktornyán: Petii Jenő gyógyszertárakban.
Nagy karácsonyi vásár
újonnan átiiluk\'itolt divaláruhazában Nagykanizsán. Fó-ut (Vasúti-utcával szemben.)
ÓRIÁSI VÁLASZTÉK HŐI SZÖVETEKBEK.
Kgy koaztQmre való ftt 210, ií-40 27S és feljebb. Barcfaetok, kartonok, batisztok, mosó selymek, bluz- és pongyola-kelmék, delének, sephirek, továbbá angol-kelmék és sima-posztók minden színben.
OCCASS/ÓS ÁRAK/
Nagy választék gyermek- és nó\'f felöltőkben, vHlamiut gallérokban. Kész aljak: ftt l-flO, 8*00 és s-iót feljebb. Kész blúzok: flanel baltáit és selyemből. Kése glott-alsórubák; frt. I Hu-tói följebb. Siffon, váwon és asstalnemUek. Függönyök,
ágyteritök ós szőnyegek. Kész női- és férfi-ingek, valamint gallér, kézelő és nyakkendőkben nagy választék.
11 Cicák (boá) frt. I 30-tol feljebb!!
Vidéki megrendelések forduló postával pontosan eszközöltetnek.
Mintákkal szívesen szolgátok.
Zht> N Y !i
-T3Ü
IBOli. DKCKMBER 8.
S E\'l DLITZ-POR
Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A. védjegyét és aláírását tünteti fel.
A Moll A.-rtla BeldlIU-porok tartói gyógyhaiiia a legmakaciabb gyomor- él alteetbéntalmak, gyomorgörcs 6* gyoinoihév, ríigiöti atékrekodei, niAjbanialom,
vdrlolulás, ......-t «¦ a íe|kOlÖnbd*obb nölbetegeágek ellen, e jelei htiiuarntk
ivtfiedek Oln mindig nagyobb eltetjedéit «er*ell. - Ara egy lepecsételt eredeti dobóinak 2 kor.
limiiMtu^oi* (orvenyllex IViijliirliit i\\.
í M OLL-FELE
SOS - BORSZESZ
í Peak ftkknr .alnrll htt mlau«erik UveK MüLL A-6MI lllBr Vlllll, vídjogyít lUntett fel, »A. Moll.
V felltatu ónoiaiial van lirva. A Moll-fála eoe-bora*eir
V neveieleien mint fijdatomcilltapllb bedOruSUil aiar \\! kölivény. c»ui él a meghQléi egyéb kflvelketményeiníl \\ \' legitmeieleiebb népuer.
\'- E|y ónozott Bioileli üiog ára t korona
k 80 tiller.
a
moil\'s }
MOLL Gyermek szappanja
Legfinomabb, legnjabb modtjer uerint kéiillok gyermek et hölgy naj.nant a bor okiierO ápoláeára gyermekek e felnőttek ría«e>e. — Ara darabonként 40 (III. öl darab I kor. 80 flll.
Minden daiab gyei
WppM Moll A. védjegyével *
Fö né t k üldé »:
¦oil A. gitijjziruz ci. él klr. udvari szállító állal.
Hécs, Tiiehlauheii í). ¦>.
Vtiieki nicgrendelc.ek n.|iont. puil.ui.nvei mellel! letjettiteinek.
A raktárakban tosntfk határozottan .M01.1. A," nláirásávn és védjegyével ellátott készítményeket krrni.
Raktár Nagykanizsán: Rosenfeld Adolf Fiai.
¦
¦ <üp <ÍP <fr <!P qfr ^T* <WS
Neustein-féle ZSEBET labdacsok.
! gyengéden hashajtók, vórtiszlitók; ártalmatlan, mint ¦¦ pilulák a
fcj pilulák hasonló készítményeknél minden tekintetben feljebb becslllendók, mentek minden ártalmas anyagoktól, az allesti szervek bajainál legjobb eredmény nyel használtatván, egy gyógyszer sem jobb « mellette oly
SZÉKSZORULÁS
OVAS
legtöbb betegségek forrása ellen. Cukrozott külsejük végett még gyermekek :i szívesen veszik,
Egy ifi pilnIAt tnrtnlmnuó dobot .10 flttfr. F.gu teker rn, mely H dobott,
tehAt 1X0 piUUAt tartalmat, rtak \'4 korona. 9.46 korona előleges bt kOldt u melleit egy tekém* brrmentve kOldetth.
• Utánzásoktól különösen óvakodjunk. Kérjönk határo-j zottau NKUSTKIN FÜLÖP hashajtó labdacsait. Valódi csak, ha minden doboz törvényileg bejegyzett védjegyünkkel piros fekete nyomtatásban „Üzent Lipót" és „Neustom Kölöp gyógy-Bzerósz" aláírással van ellátva. A kereskedelmi törvéuyszókileg védett csomagjaink aláírásunkkal vannak i-llátva.
NEUSTEIN FÜLÖP
,Szenl-I.I|>ó>hut- címiclt gyiigyirorinta, BÉOS. I., Plankengaaie 6. Nagykanli.tn: BELUS LAJOS é> ftt IK QYULA ,.. ¦..... \'.
Storm-Slipper hó-cipö
védjegyre.
Ceak ¦ Boaton Rnbbcr Mhoo Oliompany Hoatotl-ban, konnytiek, elcgan-\' «ak í\\ taitoiak.
Kapható Nagykantiikn: Roienfeld Adolf t» ftal, Halphen L. cS fla, Kreiner Gyula cégeknél. — t iv,Auex(ria-Magyarorszég résiére:
WELLISCH, FHAHKL & Co., Wien, I Fleiachmapkt 12-14.
C TíM iT tetb-varrógépek
OlllLVj JCll minden elképzelhető célra,
iifítnoaak iparosoknak, hanem a családban előforduló összes varrómnukákra, esak általunk szerezhetők be.
Kérjük arra figyelni, hogy a bevásárlás csakis fióküzleteinkben történjek
Összes fióküzleteink ezen védjegy által el-\'itva ismerhetők meg-
SINGEK Co. VARRÓGÉP
RÉSZVÉNY TÁRSASÁG
Nagykanizsa, Deák Fereno-tér 2. szám.
Nyomatott a tulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA. 1906.
NEGYVENÖTÖDIK ÉVFOLYAM, 50. SZÁM. DECEMBER 16.
ZALAI KÖZLÖNY
hlCfliatáil Irak: Egén évre 10 korona, felévre o korona, „•nye.itur 2 korona 60 fitt. tgyea azám ára 20 011. Tanároknak, tanítóknak, JagyztJknek oa állami tiaztvli«lóknek I ávre 0 korona, fái ávra 3 korona.
Felelón hjAtitvmí- és kiadó: Kálmán Pál.
S/arkaeatoaág ás kiadóhivatal: Nagykanlna, Erzaábet-tár (caoportház.) Megjelenik minden szombaton este 6 órakor,
Nagykanizsa jövője.
(Vecsey Zsigmond polgármester nyilatkozatát alapján irt mull heti vezető* eikknnk visszhangjaként illetékes kezekből vettük az alábbi cikket.)
A Zalai Közlöny múlt heti cikke alapos gondossággal, de minden hozzászólás nélkül közölte Nagykanizsa város elsó tisztviselőjének nyilatkozatait. Ez a kritikátlan tárgyilagosság a pesszimisztikus befejező soroktól eltekintve az ttjságiró szentpontjából mindenesetre helyes, sót dicséretes dolog, a város közönsége azonban egyenesen keringőre való felhívásnak tekintheti azt. Annak, hogy reflektáljon a cikk tartalmára.
Szerkesztő ur kegyes engedelmével hozzászólok én is. Nem. mintha én rózsásabbnak látnám városunk jövőjét, hanem mert a városi fejlődésnek a cikkben felsorolt motivuniait kibóvitendóknek tartom.
Az kétségtelen, hogy az életképes iparvállalatok elsőrendűen fontos tényezők a városok gazdasági életében. Ide hozzák a pénzt és sok esetben itt is költik el. Növelik a forgalmat, a népesség számarányait és a város adéjőrodelmél. Azonl n az iparvállalatok még nem minden. Csodálattal vettem észre, hogy a /,. K. előadása szerittt a polgármester ur oly kevés sttlyt helyez a kedvező vasttti konjunktúrákra és kevés elismeréssel honorálja a vasútvonalak elnyerésére irányuló törekvéseket Ez érthetetlen előttem, már csak azért is, mert emellett az ipartelepek után való törekvés is felesleges és céltalan. A vasutak ugyanis egyéb előnyeiktől eltekintve, az iparvállalatok prosperálásának is első kellékei, mert az ipar-
vállalatoknak csak kedvező szállítási konjuiik- ",tását 1 olvastam, azt hittem, hogy a város túrák mellett vau versenvképességtlk. épen jennek az egy vonalunk nem tulajdonit
Valóban érdekelne bennünket inotismernlifontoJságut, vagy nincs ehhez pénze stb. stb., azokat az okokat, melyeket méltányolva^ hisz /van ezer ok egy bizottsági határozat városunk vezetője nem tulajdonit olyan\\fontos-\' nieuttozásához. Ám a polgármester ur nyilatságot a vasútvonalaknak, specialiter V ma kjpíalaiból azt látom, hogy itt nem efemer annyira felkarolt vicináli .oknak, mint ez mai értékű, momentán szereplő gyakorlati okok, általában divik. Ha a közgazdasági törekvések- hanem szilárd elvi okok forognak fenn ; ben lehet divatról besietni, akkor helyesen 1 ugy találom, hogy a vioinálisok építése nem
használtuk a dívik kifejezést, mert ma a városok gazdasági törekvése legnagyobbrészt fő- és vicinális vonalak elnyerésére tendál. Ez érthető is, mert a kedvező vasúti el helyezkedés egész vidékek gazdasági
tartozik a város vezetőségének városfejlesztési politikájához. A letenyei vasút nem épen erre a vonalra való tekintetből, vagy pénzhiány folytán, hanem azért nem részesni kellő támogatásban, mert a vioinálisokat nem tartják
kulturális középpontiává, emporiuniává fokoz-! elsőrendűen fontos városfejlesztési kellékeknek.
hatja a városokat. Ez a meggyőződés ma már közhely, melynek bizonyítása felesleges szó\' szaporítás.
Ismétlem, nagyon szükséges és valószínű leg tanulságos ís lenne, ha a pulgármester
Ennek az elvi álláspontnak a magyarázó okaival lenne tanulságos megismerkedni.
De nemcsak tanulságos lenne ez a magyarázat, hanem megnyugtató is, mert a pénzügyi bizottság határozata épen nem az.
untak az uj vasútvonalak elnyerésérc irányuló Ml évek óla várjuk, hogy amit egy vicinális törekvések iránt való antípétíájánnk okait i elvitt tőlünk, hozza vissza egy másik. Várjuk, Í8mernők. mert enélkfll igazán azt sem érthet- hogy az a forgalom, melyet elvezettek tőlünk, jűk meg. hogy miért bált el városunk pénzügyi; ismét ide terelődjék vissza. _És ittie. most bizottsága oly mostoh in a Nagykanizsa— j fekszik a város előtt egy ^¦SpUési kérvény, letenyei vasút tervéve:* kryjr ezzel a vasút! Nem állítom, nem állíthatom, mert nem megépítését Bagyon ke. vég-, sse teszi, sót talán , foglalkoztam az íigygvcl részl-nesebben, hogy meg is hiusítja. Mint ett !1 lapokbél értesülök, ei a vicinális Messitisa lesz gazdasági élotünk-az érdekelt községek es birtokosok épen\'nek, de annyi bizonyos, hogy használni fog, Nagykanizsa város magatartásától tették 1 használni fog pedig mindjárt, midőn l.etenyeig függővé a maguk áldozatbozatálának mértékét, kiépítik és még többet, midőn azon tttl is
a megajánlott minimális összeg után pedig sokat ezektől sem várhatunk. Az meg nevetséges feltevés volna, hogy a vállalkozó minden hathatósabb támogatás nélkül ís megépíti a vasutat.
Midőn a bizottsági ülés vonatkozó tudósi-
vezetík. Annyit bizonyára használna, mint a tervezett k\'reisler — Öyórfy-féle keszthelyi vasút, melynek részére a pénzügyi bizottság 70 ezer koronát, tehát a mostaninak dupláját szavazta meg és mely felől nem vagyunk bizonyosak, hogy nem-e épen elvezeti tőlünk
A Zrínyi-ház pusztulása.
— Történeti rajz. —
Miih szamunkban megemlitfitnk. hogy a horvátok u Bécsújhelyen lelejezfti ÍSrinyl Péter ?0 Fran-gepán Feremz holttestét Zágrábba ukarják vitetni, Megjegyeztük, hogy a holttestekéi haza kellene ugyan hozni, de m-m Zágrábba, hanem Csáktornyára, almi » Zrínyiek ősi vára és birtoka van. Felszínre dobatván n Qgy, aktuálisnak tartjuk elmondani, miként pusztult ki a rJíöafi Zrínyi-ház.
*
A tienizeli Ugy, az alkotmányos szabadság sérelmét Magyarországon és Horvátországban fellázítottak a hazafiakat. A tonikot megverték ugyan Szentgotthárdnál I bOi-hen, de a következő évben Vasváron — magyar fóurak a magyar tanácsosok mellő-i«HÓvel — oly békét kötött Mécs a törökkői, mely u87 a horvátokra, niíut a magyarokra egyaránt sérelmes volt. K béko-kötettnek tényleg az volt a célja, l\'ogy vele a nemzeti szabadságol megdöntsék.
Zrínyi Péter, a költő óeseso, akinek felesége •""rangepán Katalin volt, azt írja Lipót császárról, \'\'"\'\'> gyönge elméjű ember, fiak bálokkal és színházzal törődik, nem gondol állami és katonai ügyekkel, nincs önállósága, minisztereinek szeszélyeitől függ. Kincstárai üresek, nincs hitele, szomszédjai lenézik — alattvalói pedig gyűlölik.
Nem ellenzéki, nem ttirökbarát férfiak zúgolódtak Lipót ollón, hanem az ország legelső méltó-
ságai, mini Wesselényi Ferenc, nádor. Nádasdy Ferenc országbíró és líákóczy Ferenc.
Rákóczy Ferenc, hit,ti. október fi-án jegyezte el Zrínyi Péter bán leányát: Ilonát. Az eljegyzést Ünnepségen találkoztak n főurak. Már akkor keserít kifakadások hangzottak el. A következő évben lfib\'7. március ii-éii Besztercebányán Ülték meg Hákóczy Ferenc és Zrínyi Hona lakodalmát. Ult már sokan öshZi-jiittek az elégedetlen főurak köztll, sót J;t felsővidéki vármegyének küldöttei is olt \\oltak. Kkkor határozták el, hogy wgfiUégel kérnek a pápától, a francia óm lengyel királyuktól ós — Apall erdélyi fejedelem közbenjárásával — a szultántól. Wesselényi nádor lanácsára altban állaptidtak meg. hogy először felszólítják Lipót királyt a bajok orvoslására és csak akkor nyúlnak fegyverhez, lia az sikertelen marad. Wesselényi Ferenc nádor ugyanezen évben meghalt és helyette Nádasdy Ferenc országbíró lelt az elégületlenek vezére.
De nem térünk ki ezen fenséges nemzeti küzdelem szomorú történetére. Iianem csupán a Zrínyi é.s Fraugepán-ház pusztulását ismertetjük.
Miliőn az említett összejövetel — árulás folytán - Mécsnek tndomására jutóit, ott nagy meg-1 döbbenést keltett. Mindjárt békés kiegyenlítésregon doltak. azért 1870. március i)0-án amnesztiát hír deltek. De még a békés szándék mögött ís huncut\' ság, gonoszság rejtett.
Kkkor járt Bécsben Iforkovics zágrábi püspök, aki védelmezte Zrínyi Pétert és Frangepón Ferencet, líorkovicsuak azt mondották, hogy Zrínyi és Frange-pán jöjjenek Bécsbe, ahol bántódásuk nem lesz és a bajokat majd ezen kitlliió hazafiak véleménye szerint
orvosolják. Krre vonatkozólag a bécsi császári levéltárban lövő jegyzőkönyv egy kitétele ekként hangzik : „Maii miisse versnehen. wie man íbn (Zrínyii durch dicsen bonuni virum dicípireu kan ne. (Keresni kt-II, hogy Ót (Zrínyit) ezen jámbor férfin által. t. i. Bor-kovics által, rászedni tudjuk...)
Zrínyi Péter Bécsbe küldötte gyóntatóját: Fors-tolli Márk szerzetest s vele egyi.lt túszul ifjú fiát: Antal Jánost, kijelentvén, hogy belenyugszik abba, amit tőle Bécsbon Borkovies püspök közvetítésével kívánnak.
Zrínyi Pcler és Frangepáu Ferenc lS7i) április i:i-án Csáktornyáról Pécsbe indultak s a várat Zrínyi nejére: Frangeprtn Kiitalínra bízlak. Április ifí-án érkeztek Bécsbe, hol Lobkovitz miniszter ki-lllnletó nyájassággal fogadta ókel.
Néhány nap inulvn azonban a bécsújhelyi bortönbe vitték Őki\'t. Kgy évi és egy havi fogság 11 (hu német bíróság nld kerllltek. ()k tiltakoztak ugyan a csalárd erőszak ellen és magyar bíróságot követeltek, de a németek gúnyos kacajjal feleltek és mindkettőt halálra Ítélték. 1671. április ftO-áo lefejezték őket. Auguszlics Tamás zágrábi kanonok jelen volt 11 kivégzésnél. Azt írja, hogy u hóhér több tigyetleu csapás után végre Zrínyi lejét inkább lenyÍBzálta, mint levágta .Mindkét holttestet egy közönséges szemetes gödörbe hajították a bitangok.
Mi történt azalatt Csáktornyán, hol 1670. ápr. 13-ika óla Ifrangepáu Katalin parancsnokolt leányával Auróra Veronikával?
Már április M-en. tehát a két fóur távozását követő napon ide érkezett Spank gról német seregével, Frangeptiii Katalin h várost ellenállás nélkül
ZALAI K »\' Z h Ö K Y
a fúrgalmal Keszthelyre, ahelyett, hogy idehozná.
Mondom, most fekszik n város előtt egy vasútépítési kérvény és azzal mostohagyerekként bánnak el. Mi, kereskedők, kik lélekzel-visazafojtva lesünk minden újdonságot, mely haldokló gazdasági életünkre némi javulást jelent, bizony nem vagyunk megnyugodva a pénzügyi bizottság határozatában és nem is fogunk megnyugodni. Ez a reális terv, melynek megvalósításától feltétlenül hasznot várhatunk, jobb elbánást érdemelt volna.
Nagykanizsa jövóje lévén oime e cikknek, e nem nagyreményű jövó érdekében lenne kívánatos, ha a mi városunk is belekapaszkodna a néha kínálkozó alkalmakba, ba ép ugy törekedne, sót stréberkedne, mint teszik más városok.*!
*} Írójára való tekintettel közöljük e cikket él Igya keim fogunk, hogy tálasat adhassunk neki; akár helye»li">, akar cáfoló lesr ei a váltai. (Sterk.)
A függellenaégi párt szervezkedése- Bosnyák Uéza felhívásai - f. hó 9-én a zalaegerszegi .Arany Bárány" vendéglőben összegyűltek Zalavár-megve vezető iertiai és megbeszélték azokat a módozatokat, melyekkel a megyében a függetlenségi pártot szervezni fogják.
¦m Megyei közgyűlés. Zalavármegye törvényhatósági bizottsága : hó lo én tartotta december havi közgyűlését Batthyányi Fal gról lóispán elnöklete mellett Elhatározta a közgyűlés, hogy a bulalotiparli vasút aegélyezé&óru, miután azt az állam óhajtia kiépíteni, a már mogszavazotl 4700U0 koronát az államnak is rendelkezésére bocsájtja, ha a vasutat 3 éven belül megépiiik. A közigazgatási bizottságba megválasztanak: Batthyányi József gróf. Kituer Zsigmond, Rarcza László, Bogyay Málé ós Deák Mihály. — A katouai pótadó az i\'JiiG-ik évre: a házbér és balosztály adóra 3%v°\'n, a többi adónemre éViaVti az 1907-ik évre: a házbér és házosztályadóra ü*/1„u/,1, a többi adónemre Í*iím* — Az igazoló választiuáuy elnökéül a főispán kinevezte Hajik Istvánt, tagokui: Boseháu Gyulái, dr. Oiiider Istvánt és dr. Szigethy Klemért; a közgyűlés tagoknak meg választó II a: Csutor Jánost, Kiscber Lászlót, Odor Gézát, t\'dvardy Ignácot ée K:. Istvánt.
Meddig tűrjük?
— Támadás a magyar ipar ellen. A magyar birka-türelemről köteteket lehetne irni. Mindegy az már uekunk, hogy ekébe fog-e bennünket, vagy szíjat hasit a hátunkból a némot. Tűrjük, mint a haldokló oroszlán a szamár rúgását. Usak az a kérdés, hogy meddig lürjuk? Mikor elégeljük már meg az osztrák leim hatóságul ? Mikor mutatunk végre ajtót a sógornak? Mikur rugjuk ki a kapuu ?
Mert ami sok, ai sok1 Évtizedekig túrtuk, hogy elszedték a pénzünket, elvitték, német mundérba builatták (iáinkat és ráadásul még kigúnyoltak, kikacagtak bennünket. De most már elég legyeu! A telhetetlen német pénzes-zsákot nem szabad tovább tömnünk. Mert ma-holnap a keuyeret veszi ki a szánkból.
Bánija a németet minden, ami magyar. Csak a 1 pénze kell ennek a szegény gyarmat-országnak. Lám. most már iparunk ellen tör. A legújabb eset pedig > annál is inkább érdekel bennünket, mert a cselvetés éle nagykanizsai gyár elleti irányul.
Másfél éve atiuak. hogy a .Pátria" pótkávé-gyárai alapitolták. Ez a gyár az egyedüli Magyarországon a maga szakmájában, mert eddig, tudva-1 lévóleg, a Heiurich Frauck Söhue osztrák gyár látta el Magyarországot pótkávéval. Természetesen minden magyar ember nagy örömmel logadla a nagykanizsai pótkávégyárut, mert benne is egy fokot látott altból a lépcsőből, mely a hatalmas, uagy magyar iparhoz vezet.
A Heiurich Frauck Söhue osztrák cég kezdte érezni a magyar gyár hatalmas fellendülését. Igazán azonban akkor döbbent meg, mikor a „Pátria" gyártmánya minden tekintetben ve meny képesnek bizonyult. A német észrevette, hogy Magyarországon lassanként elveszíti lába alól a tnlaji. En mit tesz ilyenkor a liakus németT Trükköt csinál.
A Heiurich Frank Sölme osztrák cég is kivágta a rezet. Pamllettekel nyomatott, Amolyan gyalázó röpiratot, amely szerint csak az Üdvözül, aki az Ó gyártmányát veszi, Nem mondja, hogy melyiket ue vegyUk. De hiszeu ezt felesleges is mondani. Hiszen az egyetlen magyar pólkávégyár a „Pátria.\' Krgó száműzzük ipagy/f* gyártmányt.
Az a pa\'.iflett \'egí kicsit szentivs i*. Mert vaunak benne vaskos gorombaságok is. És talán ez az uka. hogy hiányzik róla a nyomdai impressió. Knélklll pedig semmiféle nyomtatványt terjeszteni nem szabad. A Heiurich Kranck Sóhno osztrák cég sem terjeszthette a Nagykanizsára küldött rengeteg sok nyomtat ványt. Nem terjeszthette, mert a rendőrség elkobozta
1906. DECEMBER }fl,
Pedig egy utazó is jött Nagykanizsára, aki bivalya volt ellenőrizni, hogy rendben megy a magyar ipar gyalázass.
A Heiurich Kranck Söhne tehát piszkulja gyalázza a magyar ipart. Az a Heiurich Kranck Sötim-, aki milliókat zsbeit be tőlüok. Rendben van. Tudomásul vesszük.
Azonbau majd felelüok rá! Mi is mutogatni tudjuk az öklünket. Niucs más hátra, mint használni azt a fegyvert, ami a kezünk között vau.
Magyarország kereskedői! Mutassátok meg, hogy a nemzeti ügyet nem áruljátok el! Dobjátok ki az osztrák cég utazóját.
Magyar asszonyok I TI még sohasem hagytátok cserben a magyar ügyet. Dobjátok vissza a német gyártmányt I Ne vegyétek, mert kaptok magyart U.
Ez legyeu a méltó felelel a Heiurich Franek Söhtio osztrák cég piszkolódására!
Bojkott alá a német gyártmányt!
A h é t.
— Egyházi kinevezés. A király Ley József tapolcai plébános, veszprémegyházmegyei szenlstéki ülnöknek a boldogságos Szűz Máriáról nevezőit nagyváradi címzetes prépostságot adományozta
— Személyi hír. Hermanvárosi Rohm Alfréd lovag vezérőrnagy Pozsonyból, csütörtökön Nagykanizsára érkezett és szemlét tartott a 4H. gyalogezred itt állomásozó két zászlóalja felelt.
— Kossuth leirata a nagykanizsai kereskedő ifjakhoz. Mikor a kereskedelmi alkalmazottak között is megindult a szociális mozgalom, az uugvári keres-kedelmi alkalmazottak átiratot iutéztek a nagykanizsaiakhoz, melyben helyzetük tarthatatlanságát ismertetik. A naxykanizsai kereskedelmi alkalmazottak erre egyenesen Kossuth Fereue kereskedelemügyi minist* lerhez fordultak, kinek rendkívül meleg hangit vá-lasza tegnap érkezett meg. Kbbeo azt írja Kossuth, hogy ismeri a bajokat, a feltárt kívánságokat jóindulattal fogadta és örömmel helyezi kilátásba, hogy azok gyorsan orvosoltatni foguak. Jelzi, hogy a teljes vasárnapi miiukaszUnetel az ipartörvény keretében akarja megoldani, melyet 1907 telén fog a ház elé terjeszteni. Ugyanezen törvényjavaslatnál rendezni (ogja a zárórát, az üzletnyitás idejét, a felmondási időt és a napi munkaidót. Az aggkori és rokkant-biztosítás szintén rövidesen a képviselőház elé kerül. Még több kisebb ügyben u gyors orvoslást ígér Kossuth a kereskedelmi alkalmazottaknak.
— Eljegyzés. Tóthmárton Imre zalaszaban tanító eljegyezte Buzásy László galambok! kántortanító (iizella leányát.
átadta. A némul rablóbanda az egész várat kirabolta, let Bem közölték vele. Csak májút közepén imlta azután titszállilották n zordon Knlsliulm Husz keserv\' * Mi.\' a konyhaedényeket is ellopták. Katalin április meg; férje és testvérje rettenetes meggyilkolását, évig raboskodott, amikor megömll|és 1703-hmi meghall 3o-án levelet irt a királynak, melyben felpanaszolja, Ljabb esapá>kein t>.i>zári parancs folytán, megfősz- Ó volt ttz utolsó Zrínyi. Kgy teslvéruéje volt hogy nom maradi se tála se tányérja. Űrre aztáu tolták egyetlen vigaszától is. iy éves leányát el- még, a hírneves Zrínyi Ilona Rákóczy Feroncné, -magasabb raugu rablók jöttek, akik összeszedtek min- ragadták melói.\' és Ciliibe vittek apáiénak. \' illetve n későbbi Thököly Imréné. akinek eljegyzés-Jel értékesebb tárgyat és elvittek Bécsbe, a mu- \\ „yk csapás, » nagy lelki fájdalmak megtörlek mini említettük — a sérelmek először leteli.-UUmbl. Ma is ott van. mini az fi úgynevezett „jo- , jlúfij afit,ZOnvt. Fogságában megőrült és 1673. no- azóvá Ő is I7u:t. évben február is-áu halt meg. gO»* tulajdonuk. vemberbeu halt meg. Nemsokára követte ót leáuva Kipnsztitolták tehát a Zrinyi családot,»oaitrak Katalin Lobkowitz miniszternek is irt. Még is, akinek halála igen gyaníts koriilmetivek knzott kó- kot jellemző módon és most már azt hitték Bee-csak választ s.\'in kapott Férjéről és testvéréről sem vetkezett be. i ben, hogy nyugodtan hajthatják álomra bűnös fejű-kapott hírt. Elképzelhetek a szerencséllen unió lelki Most még csak a túszul Béubfl küldött Unt: kei. Pedig huj! Még ugyanez az év keserves kial-állapotát. Végre Mi7o. június rj-vu kelt császári Antul Jánosi kellett eltUnieini nehogy valamikor bajt rándulást hozóit nekik. Elfeledték, hogy még v«n parancsra Csáktornyáról elvitték tirácba és ott a csináljon. Hát megcsinálták ezt is a mi jó szomszé- valaki, a kinek ereiben Zrínyi-vér csörgedez, hsr.k dominikáoua apácák kolostorába zárták A Zríuyiek és daínk anélkül, Iiogv bármikor lelkifurdalást érezlek felöl, miül a dübörgő égiháború, mint a haragos *z-l-Krangtipánok óriási birtokait elrabolta a német. Ka- volna miatta. vész, mint a morajló leuger-árju, — jött a boszu o-talin és leánya pedig klastromban kenyéren es vízen Első sorban megfontolták a db-só Zrínyi név- kar. a hősi Zrinyi-vér dicső birtokosa, a nagy feie-é!t Noha az sem jutott 1671. január a-án irt leve- tói és « ,Gnade" nevet aduik neki. mintegy jelzéséül, delem II, Rákóczy Ferenc.
lében nagy Ínségéről panaszkodott n esáazárnak aki hogy a .-sászári kegvéból van még életben, (inadé 11 is az 17u3-ik évben tépte ál a vereckei sínekkor havi 100 írtot engedélyezett,neki. Férjéről egy Aulait aztán besorozlak közkatonának. 1" s:vbaii rá- roal. hogy boswut Allioii éreltllnk és kíábrándilsa a szót sem szóltak neki, sót a kivégzéct megelőző na- fóliák, hogy » esászár élete ellen tor. Természete- németet pöffeszkedő elbizakodottságából .... pon. 1671. április 29-éo írt érzékeny búcsúzó leve- sen elzárták, először Tirolban Rultenlmrg városába.
TTJf%í ««ít Ám I VíU1 sWmK,séni ü "• é- bölgyközönsóg becses tudomására hozni, hogy több évi külföldi gyakorlat után JajT wBSILGS ! Nugykanizsán. Vnsiiii-ntoa, Melo/.er-féle házban angol és francia nÖi konfektió divattermet nyitót tam. — Törekvésein, hogy a mai tor igényeinek megfelelő ízléses és pontos kiszolgálást nyújthassak Megrendelések a legpontosabban eszközöltetnek és átalakítások elfogadtatnak. Heeses pártfogásukért esedezve maradtam teljes tisztelettel
WE1SZ GYULA angol és francia női konfectió divatterme
^^I^Z^I^^zmi^z: Nagykanizsa, Vasuti-utcxa Melczer-féle ház. Z^ZIZ^^ZZZZ^I^H^z:
1906. DKCKMKKR 15.
— A vil\'amvilágitfta városi megvál tásp. Amit a helyi lapok évek óla görgetnek, kezd a megvalósulás felé közeledni. Kranzék kezéből — valószínűleg mihamarabb kiveszik a villamvilágilást Ks ha ez bekövetkezik, az tisztán pusztán az újság írók érdeme. Ok voltak azok. akik belenyúltuk a darázsfészekbe és kimutatták, hogy a villamviiágilás illetéktelen kezekben vart. Kimutatlak, hogy az áramot fogyasztó közönséget megkárosította a vállalkozó cég. amely természetesen mindig a maga zsebjéi nézte. Az újságok hatalmas agitációjának 1 meg lelt az eredménye. A város vezetősége nagy nehezen foglalkozni kezdett az ügygyei, mígnem a világítás és ennek megváltása tanulmányozására egy bizottságot küldőit ki a képviselőtestület. Knnek a bizottságnak a jelentését Véosoy Zsigmond polgármester most küldi szét és jelzi mindama módozatokat, melyek szerint a villamvilágitás Kranzék kezéből kivehető. Kendben van a dolog, csak azt látjuk csodálattal, hogy a város, mint ilyen, a téves számításból származó — s a lapok által szintén sokat szellőztetett — differenciák visszaperléséról lemondott. Meg vagyunk róla győződve, hogy az a horribilis ősszeg ennek dacára sem fog Kranzék kasszájában maradni, hanem visszakerül azokhoz, kiket az megillet. Mint értesülünk, a fogyasztó közönség között ivet fognak körözni az ősszeg visszaperlése tárgyában. Azonban a város vezetőségének sem kellett volna ezt az ügyet ennyi ideig az erélyesség pózával véka alatt kezelnie, mert ha ezt nem teszi, a károsultak már rég megindították volna a pert a maguk szakállára. Ám ami késik, nem múlik. Kz hamarosan be fog következni. Az ügyről még bővebben fogunk irni.
— Magyar név. Macsek üyula nagykanizsai illetőségű budapesti lakos .Méhes"\'-re magyarosította ¦ vezetéknevét.
— A tanítók, Tehát február elején benyújtja Appouyi Albert gróf vallás- és közoktatásügyi miniszter a tanítói fizetés-rendezésre vonatkozó javaslatát. Hogy milyen lesz, még nem tudjuk, de abból, hogy az egész ország tanítósága forrong, nem valami jol sejtünk. A Zalamegyei Alt. Tauitólostülei központi tisztikara ís tartott szerdán értekezletet, melyen kifejezték azon óhajukat, hogy a VU- egyetemes gyűlésen az ország minden tanítója jelen legyen és hogy ezen gyűlés mást ne tárgyaljon, mint a ítzotés-rendezést.
— UJ közjegyzöség. Nagyatádon IDQl máreius 1-tól kezdódóleg u| közjegyzöséget rendszeresített az igazságügy miniszter.
— Nagy ídök tanúját AnhotTer Péter, a diesó napok egyik lifise, 48-as honvéd-altiszt, ma szombaton reggel I órakor, 78 éves korában meghall Nagykanizsán. Az elhunyt sok csatában vett részt lsaszeghnél bárom sebet kapott, de a fegyvert csak Világosnál rakta le. Holnap, vasárnap d. u. t órakor temetik,
— Egyletek felülvizsgálása. Zalavármegye alifipáuja utasította Deák Péter rendőrfőkapitányt, hogy Nagykanizsa területén leró összes egyesületek, szakegyletek helyi csoportjainak működését vizsgálja meg Ennek folytán a főkapitány az összes egyletek vezetőségét fölhívja, hogy minden adatot december 2o-Íg nála jelentsenek be,
ZALAI KÖZLÖNY
8
A kaszinói tagságdij emelése. A nagykanizsai Kaszinó tagjaira kellemes meglepetés vár karácsony második napján a közgyűlésen. A tagságdijat felemelik 48 koronára. Kddig 40 K. volt. Azt mondják a választmányban, aki Ju koronát tizet, az fizethet 4M K.-át is. Mostanában nagyon drága a hus. Hát törzsvendégnek, ki napjában kétszer kártyáz, nem sok a 48 K , de aki csak tag társadalmi érintkezés kedvéért, annak talán mégis sok lesz; az nem érez magában készséget arra, hogy 20*fa áremeléssel tagja maradjon a Kaszinónak. Akinek szenvedélye a kártyázás, az még megrenzkiruzhatja a s K. emelést. Egy szenvedély sem tartósabb a kárlyiszenvedélynél, még a szerelem sem, hát ennek a szenvedélynek lehet áldozatot is hozni Hát c»ak hozza, aki akarja.
Halálozás. Porger JAuos nyűg délivasutí fűtö-bázi főnök neje hétfőn elhunyt Nagykanizsán.
— Frizzo. Kmbcr. aki bejárta a világot és mindenütt dicsőséget aratott. Krcgohnak a tanítványa, de már ügyesebb, mint a mestere. Ma. szombaton este látszik a Polgári Kgylet nagytermében. Négy vígjátékot ad elő egyedül és 300 személyt alakít. Frizzo még holnap délután és este játszik Nagykanizsio.
— Szöknek az országból. Nem kivándorlásnak, hanem egyszerűen szökésnek kell neveznünk, mikor valaki útlevél nélkül, lopva surran át a batáron, hogy valamiképen az uj-vílágba jusson At ilyen szökés j legkönnyebben Csáktornyáit át lehetséges, mert azj országnak ez a végállomása teljesen leltlgyelet uélkül van. Pedig, hogy mennyire szükséges volna Csáktornyán határrendörségj kapitányiig, vagy legalább ín kirendeltség, azt misem bizonyítja jobban, mint az, hogy az elmiilt héten :14 kivándorlót tartóztatott le a csendőrség, kik közül útlevele egynek sem volt, 32 pedig meg hadköteles. Legnagyobbrészt Zala- és Sopronmegyeiek. Képzeljük el, mennyi azoknak a száma, akiknek sikerült a csendőrség éberségét kijátszani A csendőri felügyelet ugyanis abból áll hogy minden második, esetleg harmadik vonalhoz egy csendőrt rendelnek ki. Mint kitudódott, a kivándorlók Pragerhofig utaznak, ahonnan a buchsi lSvá]cl ügynök közvetítésével jutnak || n| világba. Ezt a tömeges szökést meg lehetne akadályozni azzal, ha Csáktornyára határreudórsógi kapitányságot, vagy kirendeltséget tennének.
— AtUdövész. A legújabb statisztikai kimutatás szerint Zalavár megyében z elmúlt hónapban egyéu halt el lüdovészben. K téren Zalamegye az első helyen van. [\'tanunk jón Vasmegye (112) és Somogymegyc (108.) Hogy ennek mi H oka, azl mi nem tudtuk. A levegő itt sem rosszabb, mint máshol
— Túlsó soron... A túlsó soron esik az eső. — mondja a népdal — és ha valakinek a babája arra megy. elesik és sáros lesz a picike csizmája. Nagykanizsa bizonyára a „lulsó" soron van, mert ¦ ¦ héten esett az eső ís, hó is. Ks hogy ennek folytán feneketlen sár lelt, az köztudomású dolog. Mert nálunk vagy a sár. vagy a por nagy. Por és sár uélkül Nagykanizsát már el sem lehet képzelni.
Mozgalmas világ. Mindenki mozog. Szocializmussal van tele u levegő. líérjavitás az uj kor\' jelszava. Ueputácíók jónuek, depulációk mennek A miniszter meghallgatja valamennyil. aztáu — feledve I minden. Pedig most a rendezett tanácsú varosok kezelő- ós segédszemélyzete fog legközelebb depulá-ciózni. Kedden gyűléseztek a nagykanizsaiak és olha- \\ tározták, hogy csatlakoznak a mezőtúriak javaslatához. Hiszen az bizonyos, hogy rájuk fér egy kis pénzmag. de bogv kapnak-e, az nagyon kérdéses.
— Munkaadók figyelmébe. Az alkalmazottak megbízhatóságának és állandóságának legfőbb biztositéka a jövőjükről való gondoskodás, külöuösen pedig az előrehaladottabb korral járó munkaképtelenség esetén megélhetésük biztosítása. K célt minden munkaadó a legkönnyebben ugy érheti el. ha alkalmazottait a ..Néplakar\'ékpénzlár részvénytársaság Nagykanizsán\'1 állal létesített lakarékbiztosilási osztályba való belépésre serkenti. Kzeu Üzletágban ugyanis 1 korona heti befizetés és néhány fillér pótdíj ellenében 1000 koronát biztosithat magáuuk mindenki Ifi
évi idő lefolytával vagy családja részérő idő előtti, bármikori elhalálozása őseiére Kr. a legegyszerűbb, legolcsóbb ch legbiztosabb módja annak, hogy az alkalmazottak, sót azok családjainak jövője is biito-sítassék, amely kórülméuy kétségtelenül nagy megnyugvást és biztosítékot nyújt minden olyan munkaadónak, aki állandó és megbízható munkaerőket kivan magának szerezni.
— Olvasóink ügyeimét felhívjuk Vértes Antalnak a városház épületben levÓ kirakatára.
— Sikkaeató tanonc Iszák Kálmán, egy nagykanizsai iparos fia Stnger József és Társa eég-nől volt tauoucí miuóségbeu. A fiúra bízták a beti segélyegyleti befizetéseket. Ó azonban, részint a kóuy-vek meghamisításával, résziut hátralékkal 1700 koronát sikkasztvtt. A hűtlen tanonc megszökött a most a rendőrség keresi. Azt már tudják, hogy merre utazott.
Üzlet átvétel. A Weisz-féle Király-utcai órás-uzletet Szívós Antal nagykanizsai miiórás álvetie és azl mint fióküzletét vezeti torább.
— Szenzációs ujitást hozott be egyik helybeli cég. Kddig ugyanis minden háziasszony azon hitben élt, hogy csak a oyeraeo volt káré jó. mert pörkölve csakis azon kávéfaj jöu forgalomba, melyet nyersen már nem igen lehet áruba bocsájtani. Ám ezen téves hiedelmet fényesen cáfolja meg 1 .Vörös Kereszt" drogéria (Deák-tér) azon ujilása, hogy uaponkénl elsórondő kávét pörkölve hoz forgalomba, . Karlsbádl kávekeverék- néven. Knuek kilója i nyersen kor., pörkölve 4-*2n kor.
— A kalapkirály Nagykanizsán. Ha elegáns és tartós |ó minőségű férfi kalapot óhajt reuní, akkor sa|át érdekében, keresse fel Wollisch Márkus kalap-kereskedését Nagykanizsán 1 Erxsébet-Királyné-tér).
— A vsroaház épületben egy Üzlethelyiség azonnal bérbe adandó. Ugyanott a berendezés eladó. Iliivelibel Kanfmanu Mór szabó üzletében, Krzsébet tér.
t Egy hú barát a gyermekkortól az aggkorlg.
A gyermek-játékok közt csak egy létezik, a melylyel a gyermek, az atya és a nagyatya egyaránt szívesen foglalkozik. Más tekintetben is egy egyedül álló játék, a mely lassanként nagyobbítható és ezáltal mindinkább érdekesebbé és tanulságosabbá válik. Olvasóink közül a legtöbben bizonyára s .Iticbter-féle llorgony-Kóépitőszekréuyre gondoltak, amely tényleg \'a gyermekkortól az aggkorig hó barátnak tekinthető. .Mindig számosabbak azon szülők, a kik mint gyermekek a Horgony Kóépitószekrénynyel játszottak éi 1 most az általuk kedvelt játékot saját gyermekeik számára vásárolják és azokkal egyetemben ismét az építéshez foguak. Annál is szívesebben építenek gyermekeikkel, mert a pompás épitési-míntalapok az uj sorozatok bevezetése állal nagyobb tökéletességre t-t-tek szert. Ks a nagyszülők, akik már gyermekeikkel szívesen részt vettek a pompás építmények felállításánál, mostan unokáikkal építenek.
Kgy látók- és foglalkozási szer, amely ily rend -kívüli sikerekre visszatekinthet, bizonyára valamennyi szütó figyelmét kiérdemli. Hogy az építóai-iáték érdekesebbé vál|ék, a Kíchter-féie gyár újból egy második kiegészítést vezetett be, a mely állal lehetséges pompás vashidakat szép kóbídsáucokkal felállítani Tudniillik mostan mindegyik Horgouy-KÓépító-szokrényhez egy Horgony-Hídópitószekróny mint megfelelő kiegészítés vásárolható és miután az elmés és a gyermekekre nézve igen értékes Richter-féle ki-egészitórendszer a Horgony-Hidépitöszekrényekre is alkalmaztatott, ugy ezek ís kiegészítik egymást tervszerűen, Az előttünk fekvő hidkönyv oly pompás Hulepitméiiyekel tartalmaz, hogy nemcsak a gyermekek, hanem felnőttek is szívesen foglalkoznak a ludak uláuépttésóvel. A ki bővebbet akar tudni, az hozassa meg magának az uj képes árjegyzéket Ricbter F. Ad. és Társától, kir. udvari és kain. szállítók, Hécsben, I. 1 \'!¦¦¦! ugasse Ift., mely díjmentesen beküldettk és számos szép építési mintalapot ós fölette érdekes bírálatot is tartalmaz.
MIT IGYUNK?
hogy egttiiígUnket megóvjuk, mert Mikit a ien»i(\'"t/,rti-» >./.rii Sftvss iiíirtyvii erre a legbttloiabb óvóiul — KI i3torban ai
\'-rendű lem,- . uAnaaviu
IW nátron tartalmú ásványvizet MOHAI
FORRÁS-t moly B***** jjjftglfa uitíV ¦
1 gyomor- e» liélhurui, ctontiiyyuli*. vejeit bólyagbiuulmak ételeiben *6 ev óla kitúrni ereameny-nyal liiunalutik fa r*cAlyon b«t«K«éa;ektLi, mini lypbut, eholera megkíméli ettek iiuk, akik k&tfintagei úóvh holyali a tMCkloriumauBlM mohai AtíNES-fcwái viuel eltek.
Számos orvosi szaktekintély állal ajánlva, Kiismerő nyilatkozatok a forrás leírásának ismertető füzetében olvashatók. Háztartások számára másfóllíteresnél vali-mircl nagyobb Üvegekben minden kétes értékű, mesterségesen szénsavval telilett viznél, sőt a Bzódaviznél is olcsóbb, hogy az AflNES-forrás vizét a legszegényebb ember is könnyen megszerezhesse es hogy bárki által olcsón beszerezhető legyen, már a vidéki nagyobb városokban ís lerakatok szerreztettek 1/ iilli/nl 1 tllIKT/ 1 ugyanott a forrás leírásának ismertető füzete ingyen kapható. A forráskeze tóaég. — Kapható minden füszerüzlétben és eliőrangu vendéglőben. IV U11V U11 IJU1
i a i. a i .K o 7. i. ti s r
HiOu. I>Et\'KM UER ir»
Venni szándékozom Zalában, lehetnleg h Balaton meiitiMj 80 — 100 hold elsőrendű, kitűnő minnsfgü szántóföldet, esetleg szóló vei és épüle-LekkuL Ajanlatok Márfy Ferenchez Tapolcára killdendók.
— Egy nipner. A .Moll-Wla iot bonreai¦ állal •
Lete^eLnek e^y ej> .ily KV<>l!yhtla>u, mint oltft.i ner nyujtatik ko.r vényei <i BMUM !...¦,!:,,,.. i,. . »tl.eVní1 <t iljganalokiill. l.gy uycü án utasitisial eKjfUll k. I 00. SreikUldái luponu utánvétellel Moll A. pyiwcicu, ei «< kit. u.lvarj nUlllé Utal. i ¦. l. Tuchlattbui 9. rt viiieki gyogymrtarakhati M anyag-kcicikc.leicklicn tulároiottaa Moll-filc- ke»iiimeny kercmló aj 6 gr1\'! jeliéaycvel *• attliltaval.
OLCSÓ SZÉN! Kitilno minőségű barnaszenet,
mely szöbafííésrc. esTpIögópeC cs góz-malmok tüzelésére igen megfelel, szállít
« KORONÁÉRT waggononkéiii ab Konsosina állomás
VAJDA ELEMÉR Csáktornya,
az Első Zagoriai Szénbánya Társulat vezérképviselete.
PENTEKVAR.
- A város leírása. —
Péutekvár agy minden különösebb |elieg nélküli város & Dunántúl. Az elemi iskolai földrajz könyvekben i3ti-ík oldal l.\'-ik sor) többek kozt ezt olvassuk róla:
,1\'erilekvár nagy kereskedelmi gócpont a Dunántúl, elénk tcMnénykereskeöéisel. Középületei közül, mint k-ajnbban látogatott, az izraeliták imahaza emlitcnilft*.
A földrajz könyvek e télidéit a következőkép korrigálja meg a Péntekvár és Vidékének tavalyt karácsonyi száma:
.l\'éntekvár ktunt nagyság kereikeJelmunk történetében. Ur szárnyúién kepvmetónk. *. ..:...,¦,¦•¦>•¦ néppárt elnöke".
K hiányos adatokat mi a következőkkel egészíthetjük ki,
Péutekvár valamikor csakugyan az roll, aminek a földrajz könyvek feltüntetik: gócpont. Hogy mi az a .góc. azt nem tudom, de hogy Péutekvár ilyeu pont volt. az bizonyos. Akkor volt az. midóii még a város kövezetlen utcáin megrakod Űrszekerek robogtak végig és a nem elsóreudüeu civilizált kereskedelmi osztály a végvideki nyúl- és egyéb Ízletes vadak bőrének reális értékesítésére helyezte a fÓsulyl. Később a kereskedelmi osztály kezdett civilizálódni, tehát .szegényedni is. Az erdő nemes vadja átok, hogy ugy mondjam, egyházi átok alá került és a kereskedelem spekulalivebh mondhatni ttietalí/ikai alapokra helyezkedett. Ezt a kereskedelemben „szélesebb látókörnek" nevezik, ami azonban nem jeleut egyszersmind előrelátás! is.
Csendesebb és hangosabb gazdasági tragédiák utáu l\'éntekvár végre oda jutott ahol ma von: .Letűnt nagyság stb." (Lásd P. és V. idei számát. Ma borzalmasan müveit város, van nyári sziliköre és korzója, harminchat Ügyvédje és némely ügyvédnek ugyanaiiuyi csódügye. A sziliház, az gyakran üreB, ellenben a korzó mindig népesei) látogatott Ez egyúttal a divat börzéje, mely nemsokára el fogja vinni •zt, amit a másik ilyenfajta iutézméuy meghagyott. \' Társadalmi életéről csak röviden. A hadsereg
áá a polgárság viszonya, mint mondani szokás, .be-kés", ami alatt értendő, liogj a polgárság e viszony erdekében áldozatokra í- hajlandó. Ha pedig egy magasabb rangú tiszt távozik a városból, megemli-leudó. hogy ect a viszonyt .ápolta". A hadsereg kérdésénél Jelentjük, hogy e városban a hadsereg a felekezeti béke megtestesítője, meri a tisztek, ha jól érezhetik maguk, a legszélső liberalizmus magas latáru emelkednek.
Apropóé; felekezeti béke. Szintén „mintáé", mert a lársaságbau nem sokat érintkeznek azok, kik a papol nem egyformán hívják. Az egyik izé. hogy is mondjam: osztályé, rétegé, különítményé..., cb! felekezeté: a korzó, a fogatok, a divat, a zongoraművészek és a gráci bnnuék: a másiké a kritikátlan felsőbbség megingat hálátlan, biztos tudata. Azoké a társadalmi élet. ezeké a politikai. Azoké a mondat, ezeké a pont. Azoké a várost mull, ezeké a családi. Egyebekben az egész intelligencia a középosztályhoz tartozik, mert a születésbelí arisztokrata emberemlékezet óta csak egy lakolt a városban, egy oszlrák báró, ki a koldulás demokratikus mesterségével kereste kenyerét éa mint városi szegény tért meg dicsőségben gazdagabb parókás őseihez. Mondom, születési arisztokrata csak ez az egy volt. ám szellemi arisztokrota, tyhü! az egyszer sok vau. Mondhatni, minden második ember ax. aki pedig nem az az bizonyára nem adófizető polgár. A város vezetősége hódolván Louihrozó elméletének, már évek óta egy elmegyógyintézet felállítását tervezi, Ezt azonban fsak mellesleg említem.
Miről nem szóltam még? Ah. igen. még sok mindenről, melyek alkalomadtán szőbakerfiltick és az ezután a bevezető után következő aktuálisabb vonatkozású közleményekben fognak kidomborodni. Ezúttal még fsak azt említem hogy Péutekvár r. I város, amely r. t. nem részvénytársaságul jeleni. Mint r. I. városnak, természetesen képviselőtestülete Is vau. melyben a helybeli pénzintézetek őket megillető arányban képviseltetik magukat De képviselve vau az agrárius elem is. mely szoeedáló hajlamaival tüntet.
ü\'est tout. Mára elég. Kernelem, a peiitekvá-ríak nem olvassák e sorokat. Nem szeretem ugyanis a kellemetlenségeket, bár nincs okom tartani ló lük. mert én. mtnl Péutekvár város lisztviselője, a közönség bizalmára ál csekély nyugdijamra támaszkodom.
8EMPER.
PREKL ANTAL
Első nagykanizsai asztalos, kárpitos és út1. ito
NAGYKANIZSÁN. (Tirtil ctsiBrlkit, n uiyimiiiil lliniii |
asztalos, kárpitos és diulto tnuhelysmro,
ahol bármtkmi rcnöaléMt legrinomabb kivitetbmi Jutáuyos ¦•¦lik moilctt bármily tn aaiUloi én kárpitos munkai gyorsan ea p-iiitoaan kco<itek.
Elfogadok falak kárpitoiását. röggonyök elki -hziicNéi, bármiféle k étim unkák moDtiroEáaá-t
Nagy választékú raktál díván ok éa garnitúrákban.
BlváUatok háló, abédlö, axaJou, •lósioba, bolt-holytaog és szállodai teljoa boTendaxesokot ug>\' helyben, mint viJeken. - -V
Levelekre azonnal válaszolok.
Atuimai csakis j-> minőségű száraz lábol készítem. Magamal ^ n. c. közönség ,\'. i-nilioj\'iiinba
ajánlva, maradiam
hazafias Iisitclcllel
PREKL ANTAL
múatzUlov ea kárpitos, t SZOLID MUNKA !
i JUT ÁH YO 8 ÁRAK
EGYESÜLETEK.
Meghívó. A Dunántúli Pénzintézeti Tisztviselők Egyesülete folyó évi december hó ü>8-in, d. o,. n órakor Komáromban, a városház nagytermében gyűlési j tart a következő tárgysorozattal: i. A gyűlés meg-i nyitása. U. Az egyesület céljait ismerteti Dénes iJózsol titkár, a csurgói takarékpénztár főkönyvelője i;;. A pénzintézeti tisztviselők tanulmányéiról, Előadja: dr. Herényi Pál Ügyvéd, a soproni korona takarék-scóvetkezot ügyvezető igaagatójn. I. A váttólelopilésiül. Előadja: Lovász Nándor, a győri általános taknrék-péuztár cégvezetője.
A nagykanizsai Keresztény Jót. Nőegylet \' f. hó 8-áu és !\'-én tartott karácsonyi vásárja fényesen sikerült. Eladtak minden eludhatól, nini éppen nem volt nehéz azoknak n szép hölgyeknek, akik a felállt* lőtt sátrakban, miül tdárusitók Íh áldozlak a jótékonyság , oltárán. Sok felöltözletotl szegény gyermek togia áldani a jó elárusító „néniket."
A nagykanizsai szervezett munkások szombaton délután tarlóit gyűlésükön elhatározták, hogy a vezetőség kelteiéből egy tö tagból álló szaktanácsot alakítanak, amely felülvizsgálja a munkaadók él muti-, kasok között felmerülő d iflV re ne iákat és határoz afölött, hogy a munkások sztrájkba lépjqiek-e, vagy sem. A munkások maguk is belátták, hogy a központból dirigált és megrendeli sztrájk helytelen, mert a helyi viszonyok figyelembe vétele nélkül rendesen a munkások kudarcával végződön.
A VRSutasszövetaég vasárnapi szegedi nagy-i gyűlésén a Csáktornyái kerületet ltuehwald Ernő. Slignili Vilmos és (irünleld Henrik képviselték.
A Csáktornyái filléres Asztaltársaság csak j tavaly alakult meg és máris gyönyörű jelét adta életrevalóságának és nemes uotidolkodásának. Abból a pénzből, amely az idegen szavuk kiejléseért büntetés leimen befolyt f. hó ^áti d. u. 12 gyermeket öltöztetett jő meleg, téli ruhába. Az asztaltársaság házigazdája: (ier.stmanu Ernő kávés uiegozsounáztatta a , gyermekeket. Henedikl Méla kereskedő, az asztal-! társaság olnöke szép szavukkal buzdította a gyermekekel I szorgalomra és jóságra. Vajda Andor titkár pedig 1 megismertette a migyszániii közönséggel az asztaltársaság megalakulását. mull|át. jelenét és célját. — Az asztaltársaság csütörtökön tartotta közgyűlését, melyen bizalmut szavazott n \\ ezelóséguek.
A Csáktornyát korcsolyázó egyesület megtartott közgyűlésén elnöknek dr. Bakos (iéza albirot,
jegyzőnek dr. Friebeisz liyitlát. pályagoudnokiiak Kayier Vilmost, pénztárosnak Kendfl lióbertei választották meg.
A nagykanizsai sport-egylet kedden este rendkívüli közgyűlést lartott. melyen a megüresedett , választmányi tagságra megválasztotta: (taron Ignácot, tierencsér Józsefet, Hatuburger Zsigmondot. Hegedűs Józsefet, Koch (iézál, Iváncsícs Jánost és Steiuer Józsefei; pótiugoknak Adler Sándort és Audri Ferencet. A latügyem bizolUágbu beválasztották: Krutisz Ignácot és Farkas Sándort
A nagykanizsai Társaskor 1908. évi december hó 31-lkán, könyvtár-alap|n javára saját helyiségeiben Sylvester-estélyt rendez. HelépŐ-dij: Szcméljegy 2 kor. Osaládjcgy ö kor. Kezdete este \'.i órakor.
A nagykanizsai Oasino. e hó 2\'(-án délelőtt lu órakor tartja évi rentles közgyűlését. Tárgysorozat. I. A választmány évi jelentése. 2, A szám-vizsgáló-bizottaág jelentése. ;i. A köllségelóirányzat elől erjesztése és megállapítása. 4. A tagsági díj megállapítása. 6, Neiáni indítványok, n. Elnök, alelnök, l\'.i választmányi rendet.. 4 póttag és :> számvizsgáló bizottsági tag választása.
AI EGYEDÜL ELISMERT KELLEMES IZÜ.TERMÉSZETES HASHAJTÓSZER\'.
1900. DKCKMBRH Itt
% i t\'Í J K f> 7. I. fi N Y
KÖZGAZDASÁG.
A soproni ktriskiriilml it Iparkamara köréből.
Pályázat ösztöndijra
Az udvari szállítói címek adományozásából 1)0* folyó diiak „Rrzsébet királyné ösztöndij-alap\' elmén lAkúsittetrúii, a kereskedelemügyi in kir. miniszter
iir ez alap 1900 évre......!-"-kkamataiból bárom,
egyenként 2500 (kottóezerötszázj korona értékű ösz-töudijat alakított, melyekre a hazai kereskedelmi és iparkamarák utján nyilvános pályázatot hirdet a következő feltételekkel:
l. Ax Ösztöudijak bármelyikének elnyerése iránt oly magyar honosságú fiatalabb kereskedők folyamodhatnak, kik keleti kereskedelmi akadémiai tanulmányaiknak legalább eredményűvel toriéul elvégzése ¦.inul Ingalább három évig gyakorlati kereskedelmi (éren működtek és .¦ mellett igazolják, hogy a tanulmányozandó ternlel nyelv viszonyaiban járatosak Az ÖaztÖudíiak odaitelesénél csak oly egyének jöhetnek tekintetbe, a kik katonai szolgálatukat már teljesítetlek vagy az alól végérvényesen (elmentettek; katonai szolgálatban liiltott ídó a gyakorlati működés idejébe be uem tudható és általában csakis a tényleges kereskedelmi gyakorlatban töltött idfi ve ii.-n\'. számba.
\' \'i. A pályauyurtes valamely szabadon választandó és a pályázati folyamodványban megemlítendő nagyobb kiviteli kereskedelmi kikötőben, moly nagy tengerentúli kivitellel bír, lartozik legalább egy évet tölteni ugy, hogy ott valamely nagyobb kiviteli cégnél állandó alkalmazást nyerjen, a kiviteli viszonyokat ás kereskedelmi szervezeteket tanulmányozza s tapasztalatiról reudszeres jelentéseket é» tudósításokat küldjön.
A pályanyerlos magát a miniszter ur által kitűzendő speciális feltételeknek alávetni, nevezetesen pedig külföldi tényleges, alkalmazást záros haláririó alatt igazolni tartozik.
A pályanyértések az ösztöndíjakat megfelelő működés heigazolása esetén a második illetve a harmadik és esetleg negyedik évben pályázat nélkül is elnyerhetik, ha valamely reánk nézve jelentőséggel bíró kiviteli piacon állandóan letelepodui akarnának
A pályázati kérvényhez a következő mellékle tek csatolandók:
aj születési bizonyítvány :
bi magyar honosságot igazoló bizonyítvány:
c) erkölcsi és egészségügyi bizonyítvány ;
d) családi és vagyoni viszonyokat igazoló bizonyítvány,
ei keleti kero-kedelmi akadémiai végbizonyítvány ;
f) a gyakorlati kereskedelem torén kifejtett működés tartalmát és a kiküldetési terület nyelvví-¦xonyalbaD való jártasságot igazoló bizonyítvány ;
gl s katonai szolgálat leljositését vagy a felmentést igazoló okmáuyek (katona könyv, hadrnen-tességí dijköuy utb i
4. A pályanyertesok az ösztöndíjnak kézhoz vétóiét megelőzőleg közjegyzői nyilatkozatot tartoznak bemutalui. melyben kötelezőttséget vállalnak az iráni, hogy:
a) az ösztöndíjat valóban a kérvényükben jelzőit él nyilatkozatban u)bÓl felemlítendő célra fog ják furdítaui és e részben alávetik magukat a kereskedelemügyi m. kir. miniszter állal megfelelőnek talált ellenőrzésnek
b) ezen kötelezettségek nem teljesítése esetén az ösztöndíjat, illetve annak felteit részletét a neveiéit miniszter idevonatkozó felszólításának kézhezvételétől számitolt It itízeuiiégyj nap alatt visszafizetik
Ha az illető netán még kiskorú volna e nyilatkozatnak ugyancsak közjegyzőileg hiteles alakban az atya vagy gyám jótálló nyilatkozatai kell tartalmaznia.
A toutiek llgyolembe vételével szerkeszteti és fölszerelt kérvényük a miniszter úrhoz címezve a páiyázótreudos lakhelyére nézve illetékes kereskedelmi és iparkamarához folyó éví december hó jfi éig nyújtandók bo.
Sopron, 19011, évi december hó 6-áu.
A kerületi kereskedelmi és iparkamara nevében:
Zsombor Qéza a. k Kirchkrtopf Frigyes s. k.
•Iniik. titkár.
Urágul a nyomtatvány A Vidéki Nyomda-tulajdonosok Országos Szövetsége értesíti- a közönsé-gel, hogy december l-ével az országban életbelépett az uj munkás árszabály, a mely lényegesen emeli a munkabéreket Ennek következtében elkerüllmloLleii a nyomtatvány árának aránylagos emelése is az országban.
A nagykanizsai járási gazdakor I. hó 12-úra 1 egyhehivotl közgyűléséi f hó .jl-én tarlja a városháza tanácstermében.
A pécsi kiállítás A jövő évre Pécsett tervezeti országos ipari és mezógazdusági kiállítás reu-dezó bizottsága Zsnlnay Miklós elnöklete alutl ülést tartott A bizottság mogálhipította az állattenyésztési ! főcsoport méreteit s kijelölte az épilendó istállók | bolyét K ímoinlotla továbbá, hogy az Összes állatcso-[ portok kiállítását egyidóbeu rendezi s a kiállításon ; maximum i&tit) szarvasmarhát és lovat lehel bemutatni. Elhatározták továbbá, hogy a lérdijak felemelését hozzák javaslatba a kiállítás rendezőségénél A bizottság ezután - égérvényeseu megállapította a kiállítás rendezésének módját Legközelebb a mezőgazdasági gyüiteiuényes és gépkiállítás részleteinek megvitatása céljából tart a bizottság ülést.
A gépkezelők és kazánfűtők legközelebbi képesítő vizsgái Sopronban január hó \\. napján d e. !l órakor a Sopron városi villanytelepet! fognak megtartatni A vizsgálati kérvények kellően felszerelve a m. kir. kor. iparfalogyelóséghez (Ujteleki-ulca In) beküldendők.
Nyi 11 l.or.
\\i f rnvat alatl i,... ,..tr.-k.--,i nem vállal falBlfluágKl i ixerkt\'iJtlAiég
A SzinyeLipóczi l.iÜmm forrás
Qo1«,~fnr k«"k™1
OcilValUl biuniiiiuk
mi-, luiauliiiijoj- . kB»*lnBblnUlnak«ll«n,iá||* itxt *Sa vmliii aitifuigikoél, a caakraa kánirsil, további a Itgil ci tmfixttit szervek baratafnil.
fMBMtatt Itaayta maiitbttf I Otlraaaatat 1
faeájjáj ,in ¦¦¦ ¦ ¦-. « ... a
MMlir-^rriM ioatgatiliaindl Xftritft.
Aki jó i\';s jutányos áron akar elkészíttetni, esetleg javíttatni épület, mérleg, kút, varrógép, kerítés ée kerékpárokat, az forduljon levélíleg vagy személyesen
Szabó József
lllkut........-KtlT
NAGYKANIZSA, CsupDrltrdZ tós/^k; s/uiubeu.i
Kívánatra tervrajz Ós költségvetéssel is szolgálok. Vidéki levelekre azonnal válaszolok. .Meghívás BSétáll házhoz jövök.
S/.ivos megkeresést kér
NK1BÓ JÓXtffif
lakatos-mester.
Kapható: Miltéuyi Sándornál Nagykanizsán.
TÖRVÉNYSZÉK.
tj. Kinevezés Hődének Eere.ne nagykanizsai kir. törvényszéki dijuokol Kesztholyre Írnokká nevezle ki az igazságügymiiiiazler
tj. Az asazony miatt. Hermauii János szent-gyórgyvárí lakos megverte Hajki .láuoit. Aztán kiegyeztek 40 korona fájdalomdj|ban. He mert a csendőrség Herinuunt mégis csak elővette, ez Eucz liábor nevű barátjával elment Kajkí lakására, hogy mégegyszer megrakiu, De csak az asszony volt otthon. Ezt meg-lökdöste. Mikor Kajki ezt megtudta, puskát veti magához és Varga Józseffel elment Hermanut és Lueot megkeresni Mikor rájuk talált, meglőtte Eucot, aki négy hétig volt beteg. Ezért a nagykanizsai kir. törvényszék Hajkit h hónapi börtönre, Vargál pedig egy havi fogházra ítélte.
Alapítási év 1895.
SZÉKELYI LÁJO
k\'lsó Nagykanizsai l\'VItérnemfl mosó- és vasaló intézete Nagykanizsa, Font, 19.
Kifogad uri és nöi Miérneniíieket urak, háztartások, intézetek és szállodák részére.
Vlriikl miprindiliiik posta fordultával Intiztitnik il-
A fehérnemflek jókarban maradásáén szavatolok
Házi mosás it vasalás
14! Kívánatra árjegyzéket szívesen küldök.
HIRDETÉSEK.
583fi./lk. 900.
Árverési hirdetmény.
A uagykauitsai kir. törvényszék közhírré testi, hogy Betlehem Józsefué nagykanizsai lakói végre-hajtatónak Sásvári Katalin férj. Bedének ttyörgyné nagykanizsai lakos végrehajtást szenvedett elleni 14 kor. bűnügyi költség, 10 kor. 40 üli végrehajtás
I kérelmi, H kor. 70 árverés kérelmi és a még felmerülendő költségek iráuli végrehajtási ügyében a
\' nagykanizsai kir. törvényszék területéhez tartozó s a nagykanizsai !73(i. sz. t)kvben A. i 1974. brai. alatt felvett szóló és pince a cserfói pusztán 1090 kor., az ugyanazon t|kvbeu 3409 b. hrsz. szántóföld az ottan dűlőben 129 kor. becsértékben
1907. január hó 7-ík napjának délelőtt 10 órakor
ezen tkvi hatéságnál Szalay Eajoa felperesi ügyvéd, vagy helyettese közbenjöttével megtartandó nyiivánoa bírót árverúieu elidatoi fog.
Kikiáltási ár a fentebb kilelt becsár.
Árverezni kiváuók tartoznak a becsár 10* .-ál készpénzben vagy óvadékképes papirban a kiküldött kezéhez letenni.
A kir. törvényszék mint lelokkóuyvi halóság.
Nagykanizsa, 1000. évi október hó I. napján.
Legalkalmasabb karácsonyi s újévi ajándéltegy
VARRÓGÉP.
Hindun háznál n<ílkQtöi!,ptctlon! Keresse fel
BHÓD JENŐ
varrógép éa kerékpár üzletét Nagykanizsa. Kő-tér I Városházzal szemben.)
Kapható valódi Singer-Ringschifí
(Karíkahajós), Centrál-bobbin, és a világhírű Kast Uasser-félo varrógépek; lovábbá mindennemű ipari célokra használható gépek.
Mindennemű gépalkatrész osakis
Bród Jenőnél
szerezhető be jutányosán Saját Javító muhllj I
Eladás kedvező feltételek mellett részletfizetésre !
X ALAI KÖZLÖNY
inon. DEOKMBKK 15.
; pesti napló
UJ KARÁCSONYI AJÁNDÉKA.
A Petii XajdA Wráeionyl albuma inuk n.iniaia ¦ magyar génlui java kineieinek Kytlj«met.yc. Irodalmunk c* müvciieitlnk batolma. nlkoláiait méliö, nemeién dliiei lorioiban mutálták be a I\'eiti Naplö elulizetijjnck. V.dainennyi eiemíny-wámlta ment a magyar könyv-púcon Náluk uehb, tWIteWlib, éntke.ehli dlizmunkák nem Igen jelentek meg. S a P«i Saplö az ü albumait ajándékul adja clütitetiilnek,
A Vtlli Napló Idei ajándéka ai lotio. évi kaiáci.myi albuma meg fog feleint a I eill NaplO dlizmunkai hagyományainak Meg fog felelni nekik abban II, hugy kiállitái* í*nyt«e> felill foeja múlni a megelilto **¦ kiadványokat. Minden kolcljo kŰlOnb voll at eldzotiel, pedig aaok ai elöió kötetek [a egytül-egyig remek -Hiímtivek voltak. — A l\'eiti NípW tdcl ajándékkönyve
Rákóczi Album
len. Nem tudományul, c»dk a tóriénelem kum tániban gyökerezi! Irodalmi é» müvéweil Uinotunka it\\t. J mi (Melót fogja a nagy kor hóiéit, ünnepnapjait éa Irgalmai hítköinapjait. Imú törekvéteit, Inbogo Inüulatalt, mélyiégei hangulatait, dlciúiéget ét iicnvodéicit Java-ltok fogjak megirnl a nagy xabadiágharc eleven krónikáját. ?1 meg fog uOlalni ebben a kötélben a kor kollcucte ci luo mimikája. A dalnokul él a tárogatón I* tanulágba idéiiUk. S a képiiSmuvéizeiei li, Ai egykoril é* az ujai, hogy képben, rajiban ábrándja Ul a iicnliéget höikotl.
Nagyuabáiu feiinicuyek, eliürangu llluttráclúk, kiváló rneiterek atkoláiai dlultik majd e mtivet. S .1 miilapukon kívül a loklzoroziló müvénél égéit mi több
színnyomású képben
leit a keret, ttokúiétét a magyar iparmüvéiiel meg a remekmű nemei tartalminak n kUUB
negkapja karácionyta a J\'eili Napi* állandó
minden uj előfizető is,
fog remekelni. I- dittct tartalomhoz atéiiú eliorangu mesterire Mzeuk. I ládd felcljer megjelencio Ii,
Kii ai uj páratlan dlwil ajándékot tlöhrelüiii kivlll
aki moiianiot keidve egy évre megwakllá* nélkül kaiácionyig legalább egy félévf dijai liefiietett éi e köletcji. Ai elüfxetéi fél- és negyedévenként, |B| hat erteilten killd e módozatokra vonalkoiOlag a
ili Naplóra előfizet, illetve, aki »fflbU félévi elütizeitite magát ii eilközoihetü 1 kívánatra külön
ti PESTI MAPLU kiadóhivatala, Bpitt, Antlraasy ut 27.
Előfizetési ár: i évre 28 kor, fél évre 14 kor., negyedévre 7 kor., egy hóra 2 kor.. 40 fillér. — Mutatványszámot szívesen üldünk.
A neptakarekpenztar részvénytársaságnál Nagykanizsán
\'Fótér, Bayer czukrász-féle ház, heti egy korona befizetés s csekély pótdíj ellenéljen
ÍOOO azaz egyezer koronát
btitoiittiui magának minden 20 és t)0 ov kozötii emberi.aki az intéietnek újonnan szer-vezett lakarékbiztositási osztályába előzetes orvosi vizsgálat alapján tagul belép.
í ssgélyagyiati midőn telje sito iitlp hiti befizetések mint\' takarék betétek 4 .kai kamatoztatnak ie bármikor kivehetők.
Ha a belizetó heti befizetéseit lö eveit át pontosan leijesiti. a ló-ik évvégén
agy korona
i/rli\'S I
in ezer koronát
„Néptakarékpénztár részvény társaság"-lói.
Amíg a befizetések folyamatban vannak, a befizető halála esetén, tekintet nélkUl arra, hogy mennyi befizetés történt, minden egy korona heti befizetés ellenében IOOO koronát kap a befizeti állal kijelölt kedvezményezett, vagy a törvényes örökös, a haláleset igazolása után 80 nap alatt.
Ezen, a haláleset alkalmával osedékes összegnek, a vonatkozó szabályok szerinti pontos kifizetését ez elókeló hollandi
„DORDRECHT" életbiztosító társaság
(Magyarországi fiókja: Budapesten, ilarokkai-ulca 2. saját palota, biztosítja és a .Néptakarékpénztár részvénytársaság" Nagykanizsán, eszközli.
Nők és férfiak egyforma dijat fizetnek! Semmiféle költség nem számíttatik I
E befizetitek alapján kllciintk le adatnak.
Vidékiek befizetése postatakarékpénztár utján költség nélkül eszközölhetik. Részletes felvilágosítások a hivatalos órák alatt délelőtt 87,461 12-ig, délután 3—5 óráig mindenkinek készséggel adatnak.
¦ay* Tisztességes és megbízható llilctazerzok minden városbau és községben alkalmaztatnak. Ajánlatok mielőbb beküldendők. "Mkaj
A „Néptakarékpénztár részvénytársaság" Nagykanizsán
felhivju a közönség figyelmét arra is. hogy a Nagykanizsai Kereskedelmi s Iparbank, által eddig folytatott
átvette s tovább folytatja. - - K/.en üzletágban
¦kV értékpapírokra, arany és ezustnemüekre W§ az érték 8BV.-aig utólagos kamatfizetésre zálogkölcsönök adatnak.
Vidéki megbízások posta utján is feladhatók s azonnal elintéztetnek,
AZ IGAZGATÓSÁG.
Fényképek.
Karácsonyi és ujéví ajándtikoknak fényképeket, életnagyságú arcképeket, olaj. aquarell. pástr-M, (itimi Pigment és Plaliii-kópeket igazi mnvésri kiállításban készítek.
Mintáképaket 3 nap alatt - korút iilu ban li bámulatok.
Felhívom a n. é. közfiuség figyelmét a l\'V. n Városház épületében (Kaufiuatiu Mór-féle üzlethelyiség) lerfi
karácsonyi kiállításomra.
A n. é. közönség b. rendelését kérem
VÉRTES ANTAL fényképész
Sí agy kuni *aa. Materem CHengerl-atca I.. foldMElnl.
Mhí|H, rikiJtiif, él hant illii alaci jsbk ¦
Réthy
-féle
cukorkánál
Vásárlásnál azonban vigyázzunk és határozottan RÉTHY-félét kérjünk, mivel sok haszontalan utánzata van. I doboz 60 fillér, üsak RÉTHY-félét fogadjunk il!
¦¦¦> VMjogy: „Horgony" ^
A Liniment. Capticl comp, a Hortjony Paiii-Expeller
pbtláka
•k\'y ri\'Kiímak bizonyult haxiaur, mely már tólili mint ^T.\'Vi\'itali^joltjfAjilalomcslIlapitósmrnpk biionynlt küizvenynál, oaáinál im neatiülesek-
........ Bél, 1\'cdi.ríMfilcH kóprmn íiahináiva. ........
I i!"v lim/ii i, ¦-. Silány íiarniHirrajiyok miatt l>tiviiH,(rl.iHkor óvatosak Itigyunk rá csak olyan Üveget !¦,\'.. i¦ .11v olf>moíy a „HDrgoay" vtd-WCTgy*l fi « Rlohter cnyypjíyi.\'Rwl ollAtoit do-I\'i/)m vau DMDUgolva, Ara iivo^ukban K —.80, K 1.40 óh K2-— v» ÚKVKzálvin minden gjógy-<.r.t>rtarbnn kaplmtó. - Kfiraktar: Tlrűk Jánef KyÓRy ll ii il ti |i n s t.
\'\'Riímerowwiirá u „Aniy oros/iíiio/",
Prágában.
1
Kliiftunthiti«||« & neu.
.Mimiéniinpi uétküldéa.
"I Már mostan
inlii/tlnk egy levelezőlapot Richter F, AJ, ei Ta., cián. él kir. udvari c* kanu nillilúkhin lloci, I, (.>|>eni|i»ave 16. «i kérjük at árjegyzék hír meni et bekdldétet. Kien gazdagon íll-t- irjagyzék kimeritü latriti tartalmaz
a birci
I— ^) Hirgiif- G
Keópltsztkrényikrof l|
I egyéb lanuliagoi jitíkukrúl.
DKCKMIIKR l.\'i.
ZALAI KÖZ I. Ci X V
SL Felvilágosítás
vendéglősök, szálloda és k&véhaz-tulajdo-uouok részére.
lUiigneictnk íclül kiállított alít-matéieU c , vtndiglütflk ihal egyhangúlag
„Hupfeld féle hangszerek által nagy bevétel — a forgalom sokkal nagyobb — sok uj vendég lett nyerve — a sörfogyasztás emelve — » hangtelj nagyszerű — a tőkebefektetés gyorsan elenyósz-tödlk — a hangszerek a használatban elpusztíthatatlanok" Hupfeld- Hnpfeld
féle tontinenlal Orthestrion iilionoliszt-zongora
zongorával, maudura ós vonó-zenével, rugó és suly haj lássál.
a legtökéletesebb önmóködóeu játszó zongora, eredeti művész hangjegyekkel.
Hupfeld-
féle villanyos Orchestrion Helios
egy katona r-i.n.\'knrt pótol. Minden hangizert egyenként lehet kicsalom. Árjegyzékek ingyen éi bénnenteien.
Legkedvezőbb fizetési fellélelet. KészpéDifiíetesiic] no arleeigejés HUPFELD LAJOS, r. t.
Bécs. VI . Máriahilferstrassc 7/9 sz.
Európa legelső es legrégibb vlllanyoa zongora ét Oreheatriort gyirar «50 munkám. 40 legnagyobb kitüntetéa vllég éa szskklailitésokon. Képviseld Budapest részére Wetachl Gyula. Budapest, VIII.. Baross-utca 120.
FELHÍVÁS.
Ezennel felhívom azon magánfeleket, akik az 1907. évre a saját házi szükségletükre felhasználandó bor és bormust után flzetendÓ borfogyasztási és italadókat szabad egyezkedés utján, évi átalányösszegben óhajtják fizetni, hogy ebbeli óhajukat a városi fogyasztási adókat kezeló hivatalnál 190b. év december hó 10-tól kezdódúleg 1906. óv december 26-ig napjáig bezárólag élőszóval vagy Írásban a fizetendő évi átalányösszeg megjelölése mellett annyival is inkább bejelentsék, mert ezen határidőn tul egyezkedni nem lehet.
Továbbá figyel mezi etem mindazon magátifeleket, akik az 1906. évre átalányfizetésro kiegyezve voltak és az 1907. évre átalányegyezséget nem kötöttek, a birtokukban levÖ borkészletüket a törvényes jogkövetkezmények terhe alatt
legkésőbb 1907. január hó 3-ik napjáig bezárólag
a városi fogyasztási adókat kezelő hivatalban bejelenteni el ne mulasszák.
"Végül figyelmeztetem mindazon évi átalányösszegben ki nem egyezett magánfeleket, különösen a szőlőbirtokosokat, akiknek szóllóbirtokuk Nagykanizsa város beszedési köréhez tartozik, teljes borkészletüket: azoknak pedig, kiknek szóllóbirtokuk idegen beszedési körhöz tartozik, a városba behozni szándékolt bor és bormustot — tekintet nélkül a mennyiségre — a törvény által meghatározott időben a városi fogyasztási adókat kezelő hivatalban annál is inkább bejelentsék, mert ellenkező esetben jövedék csonkítás miatt szigorúan meg fognak büntettetni.
Nagykanizsa, 1900. december hó.
Vécsey Zsigmond s. k.
polgármester.
A „N TASI
EGHIjFO.
AUVKANIZSAI VI. - VII. KKRÜI.KTI KERESZTÉNY POOTASZ-I SZÖVETKEZET" (Rác-utca) 1907. éri január bú 27-én tartja
371 KOZg
melyre ugy a szövetkezet tagjai, valamint az érdekeltek ezennel meghívatnak.
TÁRGYSOROZAT
1. Kii.....I megnyitó.
2. Az igazgatóság jelentése.
8. A felilgyeló bizottság jelentése.
4. A mérleg bemutatása s az. esetleges tiszta haszon hovafordításáról határozathozatal.
6. Az alapszabályok módosítása.
ö Felügyelő bizottsági, esetleg igazgatósági tagok választása,
7. Indítványok.
Nagykanizsa, 190G. december hó B.
AZ IGAZGATÓSÁG.
HIRDETÉSEK FELVÉT ÉTKEK E LÁP K láDQHIVá TA LÁBAM.
9 / v %
/Globiri)
|\\ a legjobb és legfinomabb /1
I VCzipöNszlitoszer/ t
i
| yimdálliMsSzMouisnUlejjfcbbkilunlPsGratdPfi?- \'
Glóbusz-
fémriszhró
kivonat
minden más Its/liloszerl felülmúl
ALII KÖZLÖNY
100(1. DKOBMBKB 8.
Nagy karácsonyi vásári
újonnan átalakitoil \'livatánilíázáijan Nagykanizsán, Fő-ut l Viistiti-nicával izemben.)
ÓRIÁSI VÁLASZTÉK HŐI SZÖVETEKBEM.
Kgy kosttftmro való Irt. »\'10, tt40, 8-78 éa feljebb. Barchetok, kartonok, batisztok, mosó selymek, blúz- ós pongyola-kelmék, delének, zophirek, továbbá angol-kelmék és sima-posztók minden ninbon.
OCCASSIÓS ÁRAKl
Nagy választék gyermek- ós nöi felöltőkben, valamint gallérokban. Kész aljak: írt. 1*80, 2*50 ós .s-tól feljebb.
Kész blúzok\' llatii\'t bitísxt és selyemből. Kész glott-alsóruhák: irt. I HÜ-tól feljebb. Siffon, vaM.-an éa asztalneműéi*. Függönyök, ágyteritök é* szőnyegek.
Kész nöi- és férfi-ingek, valamint gallér, kézelő ás nyakkendőkben nagy választék.
I!Cicák <boá) frt. í 50-to! feljebb!!
vidéki megrciutelést-k forduló postával pontosai) eszközöltetnek. Mániákkal s.-ivcHen stolgáiok.
M O LL-F E LE
V i SE.PLITZ-POR I
fh Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A. fi védjegyét é8 aláírását tünteti fel.
f~- A Moll A.-féle Seidlilz-porok tarló* gyOgyhata.ta s lejjniakacjl-ti gyomor- éa
:K altaet bántalmak, gyomorgörc* él gyomot hév, röjptött aiékrekedéa, inijliaiiialom,
V vérlolulia, aranyér él a legkillfinliöíoliti nAIbetegségek ellen, e jelet liAíjsaatnek ••¦ j^, tvtlrcilck óta mindig nagyobb clicrjc.líst ítciíeli. — Ara egy lepecsételi eredeti )t JK. doboznak ít kor. .^í
X HaiiiÍNÍInNOa« torvényllcií: IVnj ií í<\'tii»*U.
fi f mIdliTTfETie
sos -borszes
\'. Cukikkor valódi. + YL T\'L «\'
.__.... \' védjegyei tllnlell lel, >A. Moll\'
JKj feliratú ónn tállal van tanra, A Moll-félo aós-boraiesr
V mitit fájdatorrtcalllapitó bodö>xe8léel szar
\\- kftüveny. CSU e» a riicgltiilci egyet) kiWelke/meriyeiiitl
fj l.gl.o.t.loi.bb ntjwir.
E|f óiio/oll oreilati iivey ára I korona 90 lillér.
MOLL Gyermek szappanja.
JK Leg H nom a bli, legujalib niodüet fierlnt kenitek gyerm W oksierO épolására gyermekek s felnőttek részére. Q öt darab I kor. SO fill.
\\~J Minden ilarali gyermek Map inti Moll A. védjegyével \'
y a » i í i k a t
V lall t. gyégysziriiz. ci. il kir. udvari szállító által, ¦•;
y Héw, TiielilaiiWii \'J. az. j
O Viiliki nirficiitlelé.ek napom. gioMnuiinvic m.lkll icljc.lii.ln.k. .J
n A raktárakben tessék határozottan ..MOLL A." aláírásával 8
és véiljejjvével ellátott készítményeket kérni. Kaktar Nagyltanizaáii : Roaenfeld Adolf Fiai.
l/M.....
^ <*> <S> <iéí> -Í4!v \'ÜV ^
gyengéden hashajtók, vértisztilók ; ártalmatlan, mint e pilulák a
Neustein-féle ERZSÉBET labdacsok. K pilulák hasonló kószít-ményoknél minden tekintetben feljebb beesülendök, mentek minden ártalmas anyagoktól, az allesti szervek hajainál legjobb ercd-mónynyel használtatván, gy gyógyszer sem jóbb & mellette oly
Ft
SZÉKSZORULÁS
égek forrása ellen. Cukrozott külsejük is Biivesen veszik.
égett még gyermekek
Kgy m !¦>\'"\'¦" lartnhmttó ttot\'Ot 80 fillér, i au trkemt. mely ti tlobowl, \'¦ h.il jjtű pi/uMt tttrtultmi*. rnak \'4 korwut. vf.i korona elolegt* i„ kftltU -, mellett egy tekém tirrmentve kiUtletth.
. Utánzásoktól ktllóuósen óvakodjnnk. KórjUnk hatóro-OVAS! «o«»n NKUSTEIN FÜLÖP hashajtó labdacsait. Valódi csak, ba minden doboz törvényileg bejegyzett védjegyünkkel piros fekete nyomtatásban „Szent Lipót" és „Neustein Fülöp gyógyszerész" aláírással van ellátva. A kereskedelmi törvónyszúkileg védett csomagjaink aláirásunkkal vannak ellátva.
NEUSTEIN FÜLÖP
,Sicnt-l-l|>6ihiJi* cimieit ^yOgynerttra, ^ BÉOö, t., Piankengaase 0. Kai-ható NagykanU.ii.: BELUS LAJOS és REIK OYULA gyúicywertneknél.
Storm-Slipper hő-cipő
Clak R Roaiton Rnbbpr Nhoe t\'bonipKtiy Ilontou-bati, konnyllck, el« >ab ét taitúiak.
Kaphalô Nagykaiifitan : Roaenfeld Adolf it fial. Halphen L. i» fia, Krelner G —I cégeknél. - Föraktér Auaitrla-Magyarorazég rfzért:
WELLISCH, FRANKL « Co., Wien, Fleischmarkt 12 14.
VARRÓGÉPEK
minden elképzelhető célra,
neniCHak iparosokuak. haiium a családban elöfonlnlé ostites ¦¦ ,11 ¦ ¦ ij,¦ 111k.,k,., i\'Mak általunk .szeroihetuk be.
Kérjük arra figyelni, hogy a Ixivásárlás csakis fióküzleteinkben történjék
Összes fióküzleteink ezen védjegy által el-ittva ismerhetők meg.
SMGER Co. VARRÓGÉP
RÉSZVÉMY- TÁRSASÁG
Nagykanizsa, Deák Ferenc-ter 2. axam.
Nyomatott a tulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.