Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
25.09 MB
2023-08-22 13:39:52
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
193
315
Zala-Somogyi Közlöny 1869. 010-013. szám március

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
8. évfolyam


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagy-Kanizsa 1869. márczius 6-án.
Í0. szám.
Nyolc/udik évfolyam.
V
í ■
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
Vegyes tartalmú Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, ipar, sazdásMt, tudomány és művészei kóréhei.
Metd elenlk:
Minden aiw»b«t«», ... «fi»» 4*«». -
Hx«-rli«''i>a(6i irndn én kiadó hivatal:
WAJD1TH JÓ/.SKK knnjnrk«re«koiUa<lien,
Előfizetési föltételek :
Jtelylmi liíthox hor<Ut*»l éí vldékró poeUn kni.lv«> Krím inro r - <J fVt. — kr. Fél ívre - -3 . — . Éyucgycílio - l . 60 .
HlraetóaeK
A'' fcu kssiboi jJctlUoríil l.itOr 7 kf. i-ttof 9 «• minden további V«H>t*tA*4rt 6 kr.
Héljrefdlj minden ejy«- beilUUlíírt 30 kr. A .Nyíl» tíren* cjry petit lur belkUtáal dija Ift kr.
Hirdetéseket elfogad :
N.-Kaaixtáa: *K ADÓ IIIVATAU.PMtMt ZKWLERM N», Kutburg-, Btrll*; UájM*-*.-rrat*fd*- <:''Banl
ben: HAAHK.SsfKlN A YOOLKU. Uposs-, Btrs-, Stuttgartban: S.UI18K&tAhSa. Béoibtn: Ol''l''KUK.
a Hadászati nézetek.
I. gazdászatl pályamű. V. A földnek megmunkálásáról.
A földnek megmunkálása-, müvelése- és gondozásától nyert« a földműves nevét, melyet minél tökélyetesebben toljesiteni önmagunk 8 hazánk iránti kötelességünk egyaránt késztet.
j A vetendő mag befogadására a földnek elkészítését a n kikelt zsenge növény fejlődésének elősegítését tágas értelomben föld-müVelésnek nevezzük. Khhez tartozik tehát a szántás --- forgatás — mélyítés — kapálás — borouálás stb. Ez azon tór, melyot a végzet egyesek számára kijelölt — ez ama szakma, melyhez éghajlatunk leginkább kedvc^ s ez az mégis, mely virágzásához oly lassú léptekkel közeleg az összetartani s egyesülni nem tudó s így önmagában gyenge akarat.
Kétséget nem szenved, hogy a földnek megmunkálása lényeges befolyással bír a termésnek mint mennyiségére, mint minő-hégéro is, és mégis találkoznak olyanok, kik az imigy-amugy művelt földbe vérmes reményeket helyeznek s teljes termést várnak. Hogy az ilyenek reményei dugába dőlnek, s a jtermésben legkcscrübbcft csalódnak — nagyon természetes. i
• A földnek kellő múveléso kettős főkel-léken alapul, ezek pedig: '' 1.- Szaktudomány s kellő rendszer.
2. Igényelt jószág-erő. . iHogy a gazdáit a szaktudományok sorában méltó helyet foglal — ezt ugy hiszem hosszasan nom íölösleges volna;
mert a Xvl'' :ad szakavatott gazdája nVm „apám ün»mu módjára utánoz, do igen is szereti tudni minden tette okát, s minden ok okozatát. /
Osztályrésze pedig az embernek, hogy bármily irányú szakavatottságra is szorgalom a kitartás nélklil jőni teljes lehetetlen. így a gazdászatnál is csak az elméletnek a gya-koriattali összek/ xsolása vezethet óhajtott czélhoz. Kgyike í másik nélkül teljes egészet uem képez; szépen hasonlítja egy uémet gazdksági iró az elmértet férjnek — a gyakorlatot nőnek 8 mindkettőjük kifolyását — szülöttjét — tap?33ttalatn«k. A józan gondolkodó gazda ez oknál fogva iparkodand megbarátkozni e szPkKs vt könyvekkel s lapokig n^lyet a ga>íá&^^ánc jly részét is helyesen i tárgyárit- Iparkodnak a nyert elméleti tudományt » gya> o. ati téren foganatosítani, Wáltr1 *yak -^árházát öreg-bitindl és
Minden földnél!/racgv''^ külön sajátsága, h minden termeszí.end.ő úoienynek természeti tulajdona, melyeket összeegyeztetni legelső kötelesség — o néfikül a termés-eredmény mindig bizonytalan ü kétes lesz.
így például a bur4kereti a tápdüs — mély teriur réteg( ''>- elaprózott földet. Ila földünk crL''a kellékeknek nem fölélne tfieg, agy iparkodnunk koll felelhctővó tenni, mert
nem a magot a földnek, do megfordítva, a földet a mag befogadására kell előkészíteni. Hogy földünk tápdüs legyen, trágyázzuk — hogy mély termő rétegű legyen, őszszel mélyen szántsuk fel, mintegy nyissuk meg a föld kebelét a lég, fagy stb. hőhatásainak — ha földünk két-három szántás után is hantos
— szántsuk — boronáljuk mindaddig, mlg kellő aprósággal nqm bir.
így a zabnak természeti tulajdona, hogy a földbe befogadott téli nedvességet sokkal jobban szereti, műit a késóbbeni esőzést — ezért zab alá mindig őszszcl kell a földet megszáutaríi s tavaszszal csak reá vetni — elboronálni s meghengerezni.
Ily 8 ezekhez hasonlók a növények természeti tulajdonságai — lássuk a földnek sajátságait is.
Az agyag föld például tömörségénél fogva levegő-, meleg s nedvességet nehezen fogadja magába — de azt mint rosz vezetó test sokáig meg is tartja — ennek ellenkezője pedig a homok föld — jó vezető test lévén
— gyorsan magába veszi — de ép oly gyorsan bocsátja is cl.
A növény természeti tulajdonainak tana
— növény-isme; — a földnek sajátságait tárgyaló tan pedig „talaj-ismédnek nevezteti.
Azonbaü a legjobb akarat is kellő erő hiányában mitsem, vagy épen keveset ér -t azért nevozém a földművelés főkellékének az igényelt jószág-erőt. t
De ha parrag rétcinkct felszántogatjuk $ benne takarmány helyett búzát s kukoricáit termelünk, ugy ismét nem leend csoda, ha jószágaink szalmán tengődve, nem lecndenek képesek az igényelt erő kifejtésére.
Hogy mint kelljen végre szántani — a2t legtöbbször u czél hordozza magával. Pat*-ragolnl — mélyen « öreg (nagy) darabokban mag alá sekélyen s apró fogásokban kell szántani. Agyag talajt mindig mélyebben mint kötetlen homokot.
LIEBBALD BÉNI.
őszinte szavak
nemsoti öltözetünk érdekébon.
Alig hogy nemzettestünk lüktető ereiben csillapodni kezd az a vér, —■ a melyet oly hosszú ideig tartó elfojtás után forrásba hozott az 1861-dik évnek ébresztő angyala; mikor''még nem mondhatjuk el. hogy őseink által vérrel szerzett édes anyaföldünk határai" belül nincs mit tartanunk a végenyé-szcttől, — ináris előjön rejtekéből az a jól ismert a csak hét évvel ezelőtt is számüze-tósro kárhoztatott veszedelmes vendég, hogy miként a múltban annyiszor, ugy jelenleg is lerombolhassa a lételeért ós nemzetiségéért küzdő magyarnak lelkesítő jelvényeit.
A díszes nemzeti mezt, melyben a magyart mindenkor emelkedni s mely nélkül mindig alább sülyedni láttuk, mélyet a velünk rokonszenvező nemzetek sem késtek felhasz-
nálni, ha szabadság érzetükben domonstrálni akartak, azt a szent creklyeképeu hagyott ősi öltözotet most veszély fenyegeti: a frakk és a czilindor le akarja szorítani a föld sziliéről.
A frakkba bujtatott 18G9-ik óv alighogy beköszöntött köcsögös kalapjával, a dandyk — az élet kényelmeit aflectált s más embertársaiktól megkülönböztetni vágyódó uracsok törtetve siettek elfogadására.
Mit azoknak a haz i, a nemzetiség, a nemzeti méltóság? — Csak ók lehessenek a különezség szereplői, csak ék adhassanak tónt a változékony társadalmi életnek.
A seb fenéje harapódzni szokott.
Az egyik szomszéd megy o már kiküszöbölte a magyar öltönyt januárban tartott tánczvigalmából. — Azoknak, kik leborulni szoktak az • alT^ctálás bálványai előtt -gyönyörűség volt nézni; do a hazáját mindenek elé helyező magyar ember kebeléből nehéz solwj tört ki annak láttára, s ha az örök takaró alatt pihenő őseink meghallottak volna azt a sóhajt, mcgforduluak sírjaikban.
.Mi nem vagyunk az idegen nemzetek öltözeteinek gyűlölői, oh nem, — mi szívesen látjuk az idegent saját nemzeti mezében; de benn hazájában a magyart csak őseredetü gúnyájában tisztelhetjük, s hiába akarnak capacitálni bennünket a viszketeges utánzók, hogy: hisz a frakk az egész világnak divatos öltönye, mi idegenkedünk tólo, — mert tudjuk, hogy azt a Burbon franczia udvarnak erkölcsi sülyedése alakitá, másrészről pedig eléggé megtanított Mária Terézia kora arra, hogy az idegen öltönyök majino-lása jobban kiforgathat nemzetiségünkből, mint a Bach-félc centralisatió százszoros kísérlete.
BUSA KÁLMÁN.
Nyilatkozat
A in urnáit kerület balkíUíppÁrti vAUuxtólhoi.
Tisztolt választók I
A szabadság és filggotlonség oly drága kin-estik, melyektől najrtt akaratéból soha sem sza-bad mogválni r nomzotnek. Mort ha ármány vagy bal sors egy időre meg is fosztják ősi jogaitól, — jöhetnek és jönok is idők, mulőn a mit előbb elvesztett, uira kivívhatja a nemzet. Do nmiről önként mond le a haza törvényhozó-toslü-loto, azt újra visszaszerezni rendkivtd nehéz, sokszor egyáltalán lehetetlen!
Tudta, érezte ezt a magyar egy évezreden keresztül. K meggyőződén volt vezércsilWa az utolsó háromszáz óv küzdőiméi között, molyek-nok nohóz szenvedései sem gyöngíthették mog annyira, hogy a maga akaratából lomondott volna legdrágább nomrett vagyonáról, állami jogairól!
MégV-mult lH-dik század hosszú, lassan emésztő tespedé»e s(»m tudta a magyart oly gyávává tenni, hogy hőtolon legyon az ősöktől örökölt nemzeti fUggetlonséghez. — Sót amint ozo-lőtt hotvonhét évvel a tétlonség álmaiból újra ébredezni kozdott anomzet, azonnal igy kiáltott fel az 17111-dik 10. törvénycxikbeu: Magyarország szabad ós filggetlou ország II....
Knll-e említenem az 1843-diki Wrvónyokot é« küzdelmeket, melyekért a föld kerekségének
mindem szabad népe tisztelettel és csodálattal omllti a magyar novetVI
Do a mit eddig soha somuti áron oda nom adott a nemzet, annak legnagyobb részéről önként lomoúdott az ltíÜ4/»-diki magyar országgyűlés jobboldali pártja.
MagyarorszAg as I8öy,-iki közösügyi törvények következtéből nom független állam többé, hanem csak ogyik fele az osztrák-magyar birodalomnak. Magyarország nőin szabad ország már, hanoin csalt tartomány I Ninoa magyar nemzeti hadsore^.lnk, nincs független pénz- és .külügyünk!
A mag&ar minisztérium so nom független, s > nom felelős oly értelembon, mint as 18H-diki törvények szerint lenni'' kellenol—NomfUggot-len, mert a loglényogoiu!'''';- ügyokbeu alája van rendelve a kö/.«w kormánynak ós dolegátlinak, holott a magyar ininisterUmnak csak a magyar törvényhozástól <m a magyar királytól kellono függnie.... Nem teljesen felolős, mort arról, a mit n bécsi osztnlk-magj-ar ministeriuin végez, senki muhi vj.ihatja kérdőre a jogaiban és kötelességeiből in.ignyírbAlt magyar kormányt.
Tisztelt választók! Midőn önök engem képviselőjelöltül megválasztottak, azon vélemény boa voltak, hogy én azon párthoz tartozom, moly Magyarország állami jogainak a tttrvóoyh»zis békos utján loondő csonkitatlan viszaállit-'' .aért küzd. : i
Igazuk volt; mert mig szivem dobogni fog, mig lelkem józanon gondolkodni mog nem szűnik, — soha le nom tudok mondani azon moggyő-ződésemről, hogy a magyar nomzotnok c»uk addig van jövójo, — uiig ki nom hal kohléuúl a haza fU<„''gotlonségénok/>iiállásAuaktudata.Kllon-ben a hányszor nemzeti jogát feladja a magyar, annyi s/ogot ver saját koporsójába. 3 ha jőnok valaha oly wzomoru idők, hogy npm lesz többé mit féltenie e nemzőinek, akkor fog ütui gyászos euyéíztőnk végórája ?
A ».ért ha ongoiu tis/.lelno mog választó kerületünk tiirvénvhozói magasztos jogával, logfóbb kötelesMégemnok az 1723, 1791 és az 1848-diki törvények által biztositott állami jogainkért való küzdelmet tartanám!
Ezzel kimondtam n/.t, hogy én nom szerelom sem a delegátiót, sem a közös iniiiistoriumot. — Az ezeket létosiiő törvényeket mint honpolgár tisztelem ugyan, do mint törvényhozó minden tehetségem szerint óda uiflköduáin, hogy azok miolőbb más, állami jogainkat biztosítandó tör-vényokkol váltassanak fel.
Legyen Magyarországnak e gy törvényhozó-testülete, ogy ministeriuma, valamint ogy királya van I ''■ • •■ • -
Kz as én vágyam, oz az én törekvésem. 11a azt kiküzdhotjük, akkor virrad fel az a boldog idő, a íulkor a magyarnak had-, pénz- és külügyo, jolene, jövójo, jó- és balsorsa egyodül a magyar törvényh >zástól, magyar királytól ét magyar ministenumtól függ.
Mindamellett nem akarom azt, hogy Au"-triával szakítsunk, sőt legfőbb hazafiúi ohajom, hogy szövetközzüuk vele, mint szabad nemzőt szabad nemzettel. Erre utal bennüukot a történeti jog és nemzetünk jövője!..''..
Ila én lennék szerencsés önöket képviselhetni, oda működném, hogy a honvédelmi reaáawr alapján szorvezondó magyar hadsereg egyodtU a magyar királytól s magyal- felelős uiiaUtu. riumtól függjön. — Akkor magyar lenne a vezényszó is, magyar lenne a lobogó Is, s nom kellene attól félnünk, hogy holmi owtrák nagyhatalmi érdekekért folyjon a magyar ifjúság
drága vére 11.....
Az adó-kérdésre nézve nem ígérhetem azt, hogy inintogy varázs-ütésre azonnal lohull * nemzet vállairól minden teher, mihelyt a baloldali olvek jutnak érvényre. — Ha tly»«mivsl kecsegtetném önöket, nom twduAni azt, hogy a t*aerke»ild«éAl példány.
kaxa péux, sőt a mi tü!>l>, vér»ll(|0JWt nélkül »ohasera rolt dicső A» hátaim.»* ! Azonlmn egyik legfőbb törekvésem, hogy a niannr nép által gyűlölt adónomek, melyoket a Bnoh-korinány hagyott magn után átkos örökségül, Tag/ mog-exüntossenok, vagy legalább akként nuJdonitlrtH. aauak, hogy a már-már olvfselhutlonnó váló teher alaU lo no roskadjon a nemzet I
A dohány egyodárusági «örvény megszűnte-t^ére n ki így vesztendő államjövedolem - más utoni pótlásira köwoműködni anoál iukább kötelességemnek tartom, inivol ex azon törvény, melynek megszegésén a törvényok iránti ongo-delloncéget és tiszteletlenséget tanulja noiu-aetünk.
Elvoin továbbá, hogy mogyoi éltítünk a* ttnkormáuyxat alapján szabadwlvülog szervoz-teasék, hogy ea őai intézmény, « mai kor kivá-naliuaihoa alkalmaztatván, legyen ezután még erősobb véd bástyája a magyar szabadságnak.
Klrom és meggyőződésem, hogy a magyar nemzet csak ugy loíiot ismét nagygyá ée dicsővé, ha minden erejét megfeszíti a közművelődés •lőmoíditására. — Nom kétssázosor forint koll évenkint a népiskolákra, a mennyit a mult országgyűlés dobott oda gyalázatunkrn; bánom milliók kellenek a növelés ügyére, hogy az a sok szép lelki tehetség, moly fy el Istoa mogál-dotta tuagyar népünket, no vesszen el hiába, mint n sárba dobott arany; hanem hogy fej-IriixtusMik ki subádon u nomzot ás egyesek jó-tótérv és dicsőségére I . . . . Mog van irva, hogy elvész a nép, mely tudomány nélkill való I — Igenis elvész; — mert emberi és polgári jogait csak na értolmos nép tudja megbecsülni. A tudatlan ombort, mint vakot odavezeti ar. ámité a hová akarja; ar. értolmotlon embert moglehot vesztegetni hitvány pénzad éj itallal; Iliig a felvilágosult honpolgár szive mcggyőxődését követi, ha ax egésx világ ellono zúdul is. Azért éli valamint eddig, ugy jövőbeli is egyik legkedvesebb kötelességemnek tartom a nevelés szent ügyének előmozdítását. Igaz, hogy erre péiu kell; de jut is reá, cink ne adjon a tör-törvény hozás annyit idegen ezélokra mint eddig, ne nyújtson például nyugilijat a muszkavuzo-tőknek és Bach-hivatalnokoknak!
Elvem, hogy a magyar kereskedelem ne lojyrin alárendelve Ausztria érdekeinek, h.uiom oly iráuyt vogyen, hogy hazánk anyagilag minél jobban felvirágozzék. Elvom, hogy az ipar nagyobb lendületet nyerjen, hogy hauii nyers terményeink itthon gyártassanak és dolgoztassanak fol 1
TÁRCZA.
Igyunk!
I. pályamű.
Mltgo» Oróf Siápáry Géza föl»t>áit nr állsl • .''pkftlt«-mínyro kitiiiOlt 8 drb aranyra.
Kl."ra liál aa 5*1 hegy l«vó<rel, K''jJjOiik caalát u átko« bit ''deli! A« ín le«iídUl míg ma t-■>nu«Ar<>i, 8 siWOnk fog Olui rllka fltmrpat. Nem lifllra, ki gondnak íl, K lít ugy la t«ekíly. Ilabaí poharak gyflnyflr íl»o kn«mt folyjan lo tehít vIksii íi iiabadon. ltaiiuáljuk, amit jelenünk keioo nyújt, Nííuilnk a jBvSbo hiá blaalow.
Mit ír a föld, mit annyi a.íp caodáJa, lla boldogságot adni kíptclanTI Kimért utjin halad ulodcn feUtta l A* ember aorta Itt caak kQidtUm. Hiúra Odv aa ig alatt, Igy »olt as ia marad. — Bort, bort a kaheljbe! ha Kfengs arönk Máaíuil a Wgart örök folyamán | Mámorban a Ulek OrOmra horUl UyujUuk fal a bánat-OsOat napórán.
Ikármerra aaill a vágy s rominjrtk álma, Kliioa tatára kaltl a rllit*. A fájdalom- a panaasra gány kaeaag falt Oly aok kabalban 0nr.4s fírgo rág. KI táu Dia já barát.
Holnap klgyál kiált. >l(l>rg, aacratat f lealáava kihalt, H rantJAu a gaa 4rdak rISnye tipor, MlndlIU oaak a kiocatohaj Ordnga gyÖa, kt kit fíuyo ucu áldt aa igyák, lm a bori
Vigaait a Uog dfrft a itenvadSnek, Kíí.rél- a kagyírt «|x-diti balga Uny. öatlnta jobbot it uyoiuorra anyhat A Ura ajáalui bUaike yagy axagány. — Kgymáa oah«a baján ötTtnd a aok kajiu. HaáinSava erény, b«e*Olet a ml nemea j Hálviaytnak áldoa a durra I0io»g. Hi>lon aaarapaluak a bfln Kai, Mi« aaaat Ogya vaaatiu a jó kaiereg.
Ka a viUgfolyáa. Hatalma« árja Km el, laattjt eaer vltiAlyon ál. Da árrt aaírt a iitdr, vllor •■(•lírai, Hajuuk faaíkig a plroa kupát 1 I>uld keierrakel Keledül igy lehat. TOlUOu, kit a inoatoha daimon üitvtt, .. . .» (Á)i sabak íja boroug kabelíu i Kit karjaiból a nareucaa kliir», Ittad, minit, a kit elhagy a csalfa ra.uíny.
A valláskérdt''sro nézve azon elvot vallom, hogy logyuii minden vajlás szabad vallás a ata-bad''magyar hazában. En valamint eddig nom avatkoztam más vallás Ugyoibo, ugy ezután soiu avatkozom. Holdogltaon minden embert u maga hiio! . . . , De vau egy oltár, a haza aat. oltára, a hol valláskülönbség nélkül koll minden emberitek áldoznia. A hazáért, moly axült, növelt, mely egykor porával takar, akár katho-likus, akár protestáns, akár izraelita vagy — élned és halnod koll! . . . Ha ozt nem teszed, nom vagy érdomos arra, hogy ez az édcsanyai magyar fillcj takarja egykor hamvadó porodat!
Szorotolt hazámtiai I Nem tudom én azt egyszerre elmondani, a mi szivemen fekszik, a mi lelkem szent meggyőxÖtléao. lMvld szavakba foglalom tohát politikai hitvalláaomát.
En Tisza éa (1 hiczy nagy hazánkHainak elveit vallom s igy a balközéppárt hivo vagyok — ¿a luxzek.
En ő Folségo, a magyar király dicsőségét, a haza független önállását, a nemzet jólétét, a nép inivelődését, a teatvérnápok egyotértéiét, aa ogyonlőséget, a sznbadolvllségot, szóval mindazon oszmékot és olvoket irtnm lobogómra, melyek egyedül tehetik nagygyá,dicsővé, boldoggá imádott hazánkat.
Válasszanak i''mök a jobboldal éa a baloldal elvei között I Csak arra kéreiu önöket, hogy meggyőződésük szerint válaszszanak; mert Isteu és a világ olőtt hitvány magyar az, ki nem o<la viszi szavazatát, hová szivo és lolkiis-luoroto vonza.
En nom biztatom önöket liiu igéretokkol, mert nom szeretek olyat Ígérni, a mit nehéz vagy épen lehetetlen megtartani. Azonban az lenne hazaliszivemnek legnagyobb öröme, ha önöket képvisolvén, valaha azt mondhatnám: íme a baloldali nemzeti párt többot adott a magyar népnek, több szabadságot és jólétot vívott ki a magyar hazának, mint a monnyit egykor ígért. Adja az ég, hogy ugy logyon!
Szeretett hazámlini I Hiszem, hogy megértették nyilatkozatomat. Szívből szóltam, éa szivhoz akartam szólani ....
Ugy áldjon meg az én Istenem, amint meggyőződésemhez hű fogok iparadui!
Eljön a magyar haza! Éljen a király I Eljön a balközéppár!!?)
Véső, február lilén 1800.
HORVÁTH sAnDOK dl. k.
Kéjiviaelö-jolOU.
•) Knaflljllk a balpírti hljcgadlabb nyilatkosatot, a»írt ia, nehogy pArtorganumuak lAuiaounk. Hierk.
A napszám-cJrAgaság ós a cso-lód-ügy.
E tárgyról a közelebbi időben, a lapok s fő-|0g ax országos gazdasági egylot közlönye, a .Őazdasági I^iiok" elég aokat irogatUk és okoa-< kod lak i azonban mi azt hisszük, hogy azon kérdéá és ügy mindeddig níuca kollőlog tiaxtázva éa annak viaconyai orazágszerto kellő adatokkal {¡aszcállitva, a gyakorlatilag felvilágosítva.
Axt mondhatni, hogy az ország mindon vidé kén egymástól egészen különböző munkás, napszámos éa cseléd tartási rend uralkodik ; éa törvényhozás oz időig nagyon keveasé gondoskodott arról, hogy a cselédséggel, az állandó munkásokkal éa napszámosokkal, mely módosatok szerint köttuaaonak szerződések j és moly hatályos eszközökkol lehessen mindenkit a munkaszerződés kollő mogtartáaára minél gyor-aabban és illő sikerről, hatóságilag kényszeríteni.
Bármiként okoskodjunk, a munkás kéz hiánya nom annyira a gyér népoáfégbon, mint inkább főleg a imiukás néposztály tunyaságában, folytonos szorgalomul teljesítendő munkálkodás, munka-tevés nemkodvelésében roilik.
A mi munkás néposztályunk alsóbb a legnagyobb számu rétegeiben egyáltalában nincamcg, nom található fol a takarékosságra, a vagyongyűjtésre, a folytonos munkatételro és a kellő hűséggel való munkálkodásra való hajlam, bol-öaztön, s lelkiismeretesség.
A folválalt munkát többnyiro iiumol ámmal, könyelmüleg végzik : és főkép falu-bolyokon , ha a munkás néposztálynak inog vau az ő mindennapi konyero, senki sem akar dologra menni; hauom a mig van otthon mit enni, a ¡ogmunka-képosobb férfiak is áthonyélik tétlenül az egész napokat.
Ezen állitások valóságát olég szomorúan iluat-rálja, a napi munka után élő népoeztály vagyoni állapotja.
Imo két év óta mesés magasságú a napszámosok béro és mégis ugyan hol és merro gyűjtöttek, é* tettek félre ók valami kis vagyont, kellőlog megtakarított tőkoöszlotet, abból a magas munkabérből; ugyan vagyonosabbá, szorgalmasabbá, éa mogtakaritóbbá lett-o azóta hazánkban a miiukásuéposztály, a mióta tagjait pár év előtt a nagy inség ugyan gonoszul megsanyargatta; arra következőleg pedig most már egy pár óv óta olyan moglopőleg magas munkabérben részeltette őket a !>öség.
Ugyan hol és merre állitolt elő a közel mult inség és az azt kövotó magas munkabér, a mun-
ijry onlaimk borúi cRdnk liomAlyi •, KIGre liAt a« 5il hogy loyél! Amely helyükbe rdiia-tiint vnráiaol, 8 a rímeket pokolra Qii aavl. iliyunk, n mig nem áll Klínk a rút halál. Arciunkua elíg ilraloin knde üli, lladd llrjnn a kedv ragyogó Iliin fal. I.Axiik iliadnlinl a menny moiolyAl, Mlg kArhoialunkon n bor remekel.
HAJUATŐ ÖANDOU.
Bánífy kútja.
(Törtíuoti buaiíly.)
(KolylalAi.)
,En tudom — válaszoU Frangopáu Oelia — menjünk a várkertbe s virágkoszorúkat kössünk számukra.
„Jaj kedvesem — mondá HáníTynő, ozt már noiu tehetjük, mert a forró nyár heve mind el-hervasztá szép virágimat, a mi pedig most virít, nagyon idétlen é* satnya a koszorúba épen nom való.
.Lovagoljunk kl hát a Mura felé — szólalt fel Drágíy Katalin s halásztassunk, taláu less axeroncto a friss hallal vendégeljük meg őket.
En ennél még jobbat mondok — vága közbe az eddig szótalan Báthory Eszter — menjünk a hegyekre vadászni, onnét mosszo-mosszo kilátunk...... ugy-o kedves Margit néni —
végzé Bánflynóhóz simulva .
»Ej hamis I — (enyegeté ujjával BáíjfTynő — a to cazed már ismét máshoijár. — En azt indítványozom, válasszunk o keltő közt, tudniillik : vagy lovagoljunk ki a Mura partjához s halat vagy menjünk vadáazni a hegyek közé b vadat hozzunk kedves vendégeink számára.
l)e hasztalan volt ezen indítvány, mórt nom tudtak egymásközt megegyezni. Drágfy Katalin és Csáky Mária uiimlóu áron oda törokodtek, hogy a Mura felé lovagoljanak; Frangepán (Jolin és Báthory Eazther ellonben hathatós okokkal támogalák óhajtásukat, hogy vadászni menjenek.
Bánfíyuő ez utóbbiakkal tartott ugyan, de nem nyilatkozott, nehogy az ellonpártnak kedvét s/.egjo; — nyilatkozni azért sem akart, mert ha valamelyik párthoz áll —. miután mindenik párton ketten voltak, ó lett volna a harmadik s igy őzen párt mindenesotro többségben lett — » legyőzte volua a gyöngébbet, azért tehát''azt tanácsolta, hogy kocxkázzanak s ez döntse el, váljon halászni vagy vadászni men-jonok-o ?..... j
.Helyesen van I — kiálták a többiek egyhangúlag.
.Mártim I — szóla Bánífy nő komornájához — hezza elő a koczka-játékot.
E megszólításra egy éltes nő a mellékteremből közében egy kis ezüst tálezát hozott, molyon fehér- és vörösazínü apró c»ontgolyók valának. Bánífy nő a tálozát átvovéu, az asztalra holyezé a axt egy szőnyeggel betakarta.
.Kedvoaim — kozdé most BánffynŐ — a fehér golyó halászatot, a vörös vadászatot ¡olout; húzzon mindegyikünk egy golyót, öten va-
Í;yunk, lin közülünk három íohér''golyót liuz: lalászni — ha vöröset: vadászni mogyünk.
.Mura a jelszavam — mondá Csáky Mária s oda lépett az asztalhoz s a szőnyeg alól egy golyót vett ki: .Fehér!'' kíáltá fol örömmol.
Ezután Bánífy nő húzott egy golyót: .Enyém vörös!- kiáltá novetvo.
.Enyim iaiuétfchér!" novoto Drágfy Katalin.
.Már én tut Bojtom, hogy a Mura felé mogyünk — mondá Csáky Mária.
r Még nom mondhatjuk — válaazolá Báoffynő.
„Vörös aa enyém I" monda Fraugepán Colia.
.Enyém ia vöröa! I — ujonga aa örömtől lángoló arcscaal Báthory Eszter s az ablakhoz futott s nézto a vár fblötl emolkodő hegyokot, melyeknek oldalait néhány száz éves bükk és caerfák árnyékolák.
.Márthat — szóla ismét Bánifynő az épen bejövő koiuornáhoa — tegyen reudoléat, hogy az apródok fél óra múlva a vadászatra készen legyeitek, a csatlósok paripáinkat felayergoljék, a szakács pedig az étkekot utánunk hozassa a feketo oszlophoz, érti ?
.Igen, kegyelmes asszonyom — válaazolá a komorua s távozott.
.Ah ! mi szép a vadász-élet, szívem, lolkom csakúgy éled .... dalolgatá Báthory Eszlor, aki most ölömében volt.
A fél óra még el aem mult, az apródok máris köszön valának az indulásra, n azép bogyók ia felfogy Vorkezvo siettek a várudvarra, ott várva a kedv os háziuő ajkiról a vezényszót.
.Márthat — kiáltá ujolag BáníTyuő — a sólymot ia hozza lo a adja át egyik apródnak; nő vadászoknak, akik szemmel inkább tudnak lőni, mint fogy verr.''l,szükségük van a sólyomra, mely az el nőin ojthatott madarat elfogj«.
A sólyomnak lehozatal« után végre megindult o ki* vadáazcaapat, mely ugy nézett ki, mintha a hajdaukóri moaoazerü amazonok támadtak volna fol s élnének ujrft . _ ,„űrcdek
kás uéposztálybap több izorgalmat éa nagyobb takarékosságot.
Mi ugy tapasztaljuk, hogy épen sehol s«i*. A napszámosok a magos munkabért is épen ugy a megszokott könnyclmüséggol olköltik, abból aom teaauek mOgtaluiritást; é|>oii csak addig látnak a keresőt után, amig arra őket a nap-s/.ükaóg kényszeríti és hajtja.
A követkéző hivon jollemző képletet halottuk a najwkban, a mi gaz<lá*zati vtszoiiyniiikr.il: .Egy szomszédincgyében semmi troiS »om vnla közelebb férfi munkásé s a jövő uyárrn caoléd-ség kapható; mert a mult évi bőtoruté* folytán volt miudekíuok télen át olég ennivalója; mos a azonbau az őszvotós sokfolé a havatlau téli hideg miatt kiveszvén, ezen a gazdák örülnek ; inert igy a szükségtől való félelem miatt köny-nyoben fog-iuk munkást és nyári csohkloket kapni.'' í , , .•*•., ¡.
ilyen szomorúak éa fényos jövőio való kilátásai épeu nem kecsogtotők, a mi jelenlog fon-álló gazdaszati/viszonyaiuk!!
Heti szemle
Ülnrcslui 4-én I«09.
(B-fi.) Önkéntesek nagy számmal jelentkeznek az egy évi időtartamra. — Balá» Lnjoa, ki Buda bevételénél első érdouyelet nyert, febr. 24-én meghalt. — A várasdi választó-kerülőt B. Bodokovits miuislerl választá Urtomány-gyűlési követté. — Az izr. congressua berekesaté műkódéeét. — A lludeczky hajó oxploalájánál 308 ember kózól csak csak 3d mentotott meg. — József főhorczeg az akadémia tűzkára pótlásához 1000 frttal járult. - 0 Felségeiket már 12 magyar testőr fogja kisérni zágrábi ut-jokban. — ő Felsége Csík- re Háromszéknél a székelyok földjét 2<X) □ mértföldnyi terUletlel nagyobbilá; lót) évi panaaziiuk vetőit véget, a mintegy Ü—7 millió értékű reális vagyont adott a nemzet kezébe. — A láuozhid megváltása, ügyében a kormány erélyesen működik. — Pakson 150 ház égett el. — Eiztergjm is kapott királyi biztost. - Szani»zló Ferencz nagyváradi püspök egy Bécs melletti zárdában fog lakúi. ~ Cseruátoni .Ellenőr" cziuiü lapja mcgjelont. — l''alti Charlottn Pestre jó. - Ku-binyi Ágoston, n nemz. uiuzeum igazgatója utódául—hir szerint — Itómor Flória fog kius-veztotní. — Bulyovszkynó felhivatott a nem*, azinliázhozi szerzőílésro. — Ijimartino márcaiua 1-én meghalt. — Nagy katonai csapalmoagal-inttk vaunak hazánkszorto. -- Pest város köl-
hegyekon gyalog, fousikon s egyouos helyeken pedig lóháton űzték a vadászatot.
De hajh! már fáradtig jártak hogyen völgyön, erdőn s bokron kereaztül, vad még sem mutatkozott, már a feketo oszlophoz is elértek, honnét valóban festői kilátás nyilt Als<S-Lind-vára a a Muravölgyro.
A hölgyök egy terebélyes tölgyfa alá telepedtek le pihenésre, aa apródok a közeli erdő fái közé vonultak, a csatlósok végre míg hátrább álltak a paripákkal, melyek mohó étrágy-gyal harapdáltak a kövér fűből, molynok pirot virágú fejei, a nap hevétől a föld felé konyulva, búslakodtak.
A hölgyek némán engedék Bzéu szemeiket a gyönyörű tájon knlandozni. — K hely, hol letelepedtek, sokkal niagasb hegyon volt, miut Alsó-Liudva vára, molynek onnét keleti része csúcsos tornyócskáival a a várkert ágas-bogía diófáival vala látható; — a várdombtól mintegy nyolezszáz lépéínyire podig mély mocaár terült, mely a várat a a várdomb alatt épült kis városocakát körülövezte.*)
E mocaár a Lindvn pataktól kapta y''uM, mely rajta koresztül folyván, a várat ex oldalról bevehotlonné tette. — A mocsáron tói erésa a Mura folyóig, mely mint egy ezüst óriás-kigyó hevort a muraközi hogyek lábánál, mezők, retek erdő- és bokoi váltották fol ogymáat,
Bán ily nő szemei Regodo várát is megtalálták, moly Alsó-Lindva vára ablakaiból la látható — a a mollotto ülő Báthory Eaztort kézen fogva, augta noki mosolyogva, de ugy, hogy a többi hölgy is hallhatta: .Néxd kodveaem, Hegedő vára ablakából ép'' most néz erre vőlegényed, Drugeth Miklós, — fogadni mernék, hogy téged észrevett; nézd.... nézd, kezévol is integet... oz neked szól Ksztorkém ....
.Ei I ma do csintalan Margit néni — vága szavába Eszter elpirulva a llánfiynö keblére simulva. .Ugy-e nom iga*, amit mondott? — hisz a nagy Hávolság miatt lohotetlon volna aat kivonni. — A várat mint egy kia pontot látom ugyan ogy hegytetőn foliérleni, do ha aat nem tudnám, hogy azon irányban oaik Ilogoda vára, még axt so merném állítani, hogy a mit látok, csakugyan Hegedő vára ....
(Kolytalás''a k8r.)
Egyházaabükki DEKVAHICS KÁLMÁN.
•) llnllneatlo provinclarum PaBBOiilca, Augaharf H''rftí -cy lírkípat .kftaSl. malyaaaHut 1K65. ívha« * inorair míg lít«i«||, maly a «ár6«t ía vArl köríti.
X_______
ttMiríe mii tul van jegyezve. — Horváth Mter,^ vuriwdmcgyo föisjjáuí. helytartója fobr. végén tartott BwkfoglftlAsAt nagy UnncpélyoMég ktt-w''itt. — A gfllic*» bántalmazott zsidóknak croi aranyét adott a ronnin kormány.
Hirek.
— Ő Császári s apostoli Királyi Felségeik Mária Valéria Főherczegnővel már-czius 8-án hétfőn délelőtt 10 óra tájban külön vonatta! zágrábi utjok alkalmával Nagy-Kanizsára érkezvén, az itteni fényes fogadtatásra pazarul felszerelt indóházban reggeliznek. A gyönyörű udvari wag-gonok már pénteken este Kanizsára érkeztek. A déli vasúttársaság ez alkalommal a menetdijt felényire szállította le.
— ^Napjaink érdekessége oly gazdag mind politikai-, mind társadalmi tekintetben, hogy a helyi közlönyök élénksége fokozatosan emelkedik s szembeszőkólcg mutatja, miszerint nemcsak a jelen, de n.jövőre is biztos kalauzul szolgál a felmerült eseményekből veendő tanulság 8 tájékozottság miatt.
Felhívjuk azért megyénk s vidékünk t. értelmiségét, hogy előretörő a független Hzabadszellcmü lapunkat mind szellemileg, mind anyagilag minél nagyobb mérvben pártolni s terjeszteni szíveskedjék.
Különösen ajánlatossá teszi lapunk ez évi folyamát azon körülmény, hogy a hazafias nemes buzgalma zalamegyei főispán, Gróf Hzápáry (Jéza ur ő Méltósága 12 db magyar aranyat tűzött pályadíjukul ki, melyekre érdekesbnél érdekcsb munkálatok érkeztek már eddig is be s folyton közöljük azokat.
Megyei életünk e napokban rendkívül élénkek lesznek s azon szerencsés eset, hogy
a Felséges királyi pár o vidéken utazaud kereaztQl horvát testvéreink legmagasb látogatására s Nagy-Kanizsán több pcrczig'' időzendvén, — elhatároztuk, — hogy e számot folytatólag rendkívüli mellékletben márcziu8 D-én ki fogjuk adni. — Hasonlót tecndüuk többször is, csak a-1. olvadó-közönség becses figyelmét legyünk szerencsések élvezhetni.
Előfizétést nyitunk o hó elsejétől kezdvo is akár évnegyedre 1 frt 60 kr., — akár félévre 3 frt- s egész évro 6 frtjáve!
Az előfizetési összegeket kérjük mielőbb hozzánk intéztetni.
— Márczíub 5-dikén tartott zalamcgyei roudkivllli közgyűlést 1U órakor főispán ur ő Méltósága személycsen megnyitván, az eldün-tondö főtárgy a tapolczai választé-kerlllot szék-holyénok Ktívos- Kállóra törtónt áthelyezése miatt ismét Tajnjlczára loondő visszahel^ozéso volt, moly visszaholyozés valéban meg is törtönt. Főispán ur ő mltga ol távoztával a klivet-választási központi bizottmány tartotta fontos Illését, molyben a zalamcgyei kövotválasztási nap márczius 22-éro tűzetett ki. Ezután megválasztottak a szavazatszedő ülnökök s jegyzők s végro olvastatott a kiskanizsai bíró s jugyzö folyamodása, moly a bolllgyminUteriuinhoz tor-jcsztotott fel sérelmeik orvoslása vógott, nevezetesen felpanaszoltatott általuk, hogy Kin-Kanizsa városának j>olgárai nein ugy írattak iissze, mint rondozett tanácsú községekbon a kövot-vélaszté képcsségo megvan alapítva, hanem a falusi községekkel tolattok egyenlővé, hogy Kis-Kanizsának, mint rendezett taudcsú városnak polgárai k^pesitvék a kövotválasztásí szavazathoz,-— Glavina Lajos o kerületi összeíró bizottmány! elnök ur az eljárás törvényességét, minthogy Kis-Kanizsa Nagy-Kanizsiitél |>olili-kailag tettleg olválasztatott én tanácsát nom rondozett minőségben alakította, bogyőzőleg előadván, a község egyotomosnok tllnő folyamodása illotéktolonnek ÍHinortotvéD, kijelentetett, hogy a községnek sérelmo nem lehet s ha van, az ogyes polgárokat illethet, özek pedig sérelmeiket a felszólamlást központi bizottmánynál adják elő, mely márczius D-én kezdi meg működését.
— H^T" A Uövot választ ásnak Zala-megyében márczius 22-éro lott kitflzéso miatt az o napra csondő nkanizsai orsz. vásár főispáni uton f. évi ápr. ö-éro halasztatott ol, mi í* a vásár-látogatók érdekéből köztudomásra hozatik.
— A kőszogi esküdtszéki vizsgáló bíró ur márczius 0-án a reggeli vonattal Nagy-Kanizsára érkozvén, a .Korona" vendégfogadóba szállott. Ide utazásának czélja hiliotő a kanizsai fUggctlon balpárt által kiadott kiáltvány érdo-meben megidézett Fisohel Fülöp nyomdásznak kihallgatása, ki február 22-éro történt idézésro botegségo követkoztóbon nom jolont meg.
— HorosJános nagykanizsai jél szervezett népzonésztársasága márczius 4-dikén Zágrábba utazott, hol pár hotot töltoni is fognak huzván-huzván azt a magyart, moly bennünkot még összébb tart«.....
— Egy a ói töri gazdát a mult héten kóborló czigányok félig agyon vertek a lovait elhajtották, do Keszthely vidékén elfogattak.
_ — Z.-Kgerszógen 2 falusi mester felségsértés miatt néhány nap óta elfogva tartatik.
— Vallás- és közoktatási magyar minis-toron^előterjesztóséro Kovács Zsigmond apát, veszprémi kanonok, és magyar itélő-táblám főpapját, pécsi plls|>ökké ezonnol kmovozem. — Kolt llócsbeu, 1809-dik évi jan. hó 2(>-kán. Ferenc« József iu. k. lláró Kötvüs Józsof m. k. •Szivünkból ürülünk a logkcgyolmesb királyi kinovozésnek, inert a kath. püspökök száma egy méltó ós ¿rdeme« taggal szaporodott.
— II a z a li a s örömmel üdvözöljük a . Htida-jiesti közlöny" szerkesztőjét, hogy a színí kritikák küzléséro oly kiválé ligyolmet fordit s ter-jedelmca fczikkekkel gaz<lagitja o nombeni töre-kedését minden oly iró s hazafinak, ki a politikai ophemer áradatban édes hazánk drága nyelvéért él-hal h benne gyönyörkö<lnie legszebb örömei közé tartozik.
, — A d é 1 i vaspályatársaság összes vonalán az agio-pótlék márczius alsóiétól a papirpénzbon szedendő vaspálya illotékro nézve 20°/„-kul szedotik bo.
— Szent Halászon Kis Jánostél nom régiben négy lovat tolvajoltak el, a tettesek Beitczik József és Tanica István a lovakkal együtt elfogattak a kapornaki járási foglyárok erélyeségo s buzgalma KÖvctkeztébon.
— Ó F o 1 s égőik zágrábi fogadtatásukra már mugállapittatott a programul, mely kovet-
kítői mároiiu« 8 dn 8 és 9 óra között kozéa Zágrábba, h>l kivilágítás fog ron lesietni. Márczius 9-én a hatóságok, a képviselőház tagjai fognak ő Felségének bemututtatni, ezokután a laktanyák és középülotok tnogszemMiUe, osto diszolőadds- Mározíus 10-én szornlu a helyőrség felott, kihallgatások, a parit meglátogatás* és hangversony. tl-én kirándulás JJelovárra,
12-én kirándulás Szíszoken keresztül l''etriniár».
13-án Károly város meglátogatása, mindennapi visszajövetollol Zágrábba. — 14-én Sz.-l''étor.m koresztlll jtazás Fiúméba, u onnan kirándulások l''ortoro, Buccari és Zonggbo. ltí-án utazá» l''olába, márczius 18-én mogérkozés Trlestbo.
— Lapunk előbbi számában emlitottUk volt, hogy a lotonyei választó kerület képviselőjelöltje Királyi l''ál ur a kerlllotbon körutat tövén, fobruár 27-én Mura-Koroszturban volt ngós és főtdő Etl István apát ur vendégszerető házában, hol a szívélyes házi ur olőzékony fogadtatásában részesülvo Királyi Jr tisstoloterj adott s valóban izlotcs uüzeMd kedélyesen t irtatott mog, molyon nem hiányoztak a lolkoilllt-sóg oV.-ta ''felköszöntésok. Ebéd után többou a murakoreszturi község-oskolát látogattuk ino^r hol szép példáját adá apát ur ő nagysága, hogy a népnovelés mily tért foglalt el nomós szivébe:» s mily szeretettel csügg annak tényleges előmozdításán. — Az ozolőtt pár évvoí matryarul semmit sem tudó tanonezok most szépeit n tisztán kezolik a magyar nyelvet. — Az apáti lakban összejött ottani polgárok előtt alkalmi szép beszédet tartott » köztísztuletU kövotjelölt, do mivel iukább a horvát nyelvet bírják tis«tábbai» Nóvák Feroucz plébános ur fejtegotto horvát nyelvon a követjelölt programmjáb melyet bo-¡Bineró holytvdiMscl fogadtak. Knte felé kölcsTv-nös üdvözhWk közt vettünk búcsút az ősma-gyanw vendégszerető kclves házigazdától. — Másnap délbon Királyi l''ál ur Nagy-Kanizsára érkozvén, a déli vonatul l''ostre visszauti''^ott.
— Márczius 2-án virradóra nagyWanizsixi városbir«'') (Józony Forenca ur lakásának ablakait verték bo. Ez éretlen deiuonstratio c»nk szánalmat és mog vetést idézett olő. Gyönyörű fogalmat mutat az alkotmányos érzületet fitog-tatok rezéről. A tettesok erélyeson nyomox-tatnak, llirlik, hogy még több deákpárti luká-sának ablakai boveréséhez is ki^szüluok; kik ? vaj mik ők ? s merre van hazájokVI
Ü Z L
3E1 rr X-H I TrL UNT Cy IC
ts^y-KftrtlZM, 1Hi;ü. mire>lu* ö-iSn.
A UTSiil munkák me){koi<Iö('', clo IcRÍSk^p » mfgycl mi)*K»l»''»" fel m.lstl • boaiáltlUiok cgyked-t0I. k Uirt<nn*k. Jolentíkany váiárUi nincs; külföldi t«vök vU«i»t»itjit magoksl, de ugy MniUk, hogy o hó vjg«f«!4 jlinkobb ndíjvítoli ked» le«, mert píiwro ft «illkflíg nagyobb fog Ionul.
, Plaozl hetl-váíírí kelotárok.
NAOY-K ANIZSáN, mArc.lii. 5-én.
AUÓ-anniUliil luúrőnki''iit.
Tercaéayek : » u ■ * HS~H.''> fontol 3 frt, G5 kr. Irt M& -8« fut. 4 fr. kr. 87-88 ft» * frt 40- 60 kr. Kon 78-79 f..t. 2 fr. 70 kr. 70 - 80 fut. 2 ft. 80 kr. A r |> n .orfS*Kiiek, 70-71 fut. * fr. Wt-7f» kr. 71^-72 fmi * frt. 80 kr. Xrp» k.1»1niígo», 05—«0 fu * fr. M kr. 67-08 fu>. S. ftl. ki. K u k o r I o « ft S írt 2ft kr., S frl ¡JO kr. K u k o r I c í * oU«i (ctlnrniftntln) 2 lVt 70 kr. Zab fu». 1 írt, 70 kr. 40-47 fu«
1 frl 7ft kr. I'' o h » n k » 00-08 ín.. S frt. fjl
«»-(Jó fu 2 írt. 7ft kr. I''««.«uly íehír 4 írt VV- ,!
if:
I''hmuI/, Urkft 8 frl. ÖO kr. flién» ml—. — írt. kr. «««Ima - - frt — kr.
— A .HAZA" ílctbl«to»ltd magysrbftnk foly.5 M fobr. hftvl n.letforg.liri klnnitsU»»: BenyojUtott 10T>5 db bi.Tftllis 90»,300 frt tíSkíro, ftlgg«beu msrsdt « mult háiupból 8ft3,H64 o. i. frt., - 1,043,19C. Kbből klilllUatott 612 dnrab I17.O90 írt tti>, - fll/iíöbcn maradt 1.013,704 enila.lttatoU ft1.8i0 l.7llLM0t ... «''. A bauk maködéiíník kotdolo ¿U, t. I. 1807. ««e|>-torcber l-t5l eg*«» 18IW. februir h6 yígelg a« 0<»io* benyújtott bevftlliaok Qmego i 18.294,884 frt o. í.
Bécsi pénzArfolyam, márcz. ö.
6% motaliquos 03.25 ; 5% nemz. kölcsön 70.80; 1860-ki álladalmi kölcsön 89.20; bai.k-rtwzvényok 7.83; hitelintézeti részvények 300. 30; London 123.— ; ozllst ágio 120.90; arany . terabja 6.81 Vio kr.
Vasúti naponkint! menetrend;
Indul N.-Kanlnáríl Iluda ícl<S d. u. , , . e«lvo
Hic.
t ára 22
0 árikor.
7 ára IS
7 ára 15
1 ára M 9 ára 2&
8 ára ftC
Y.-V. N. KauU''ára
reggol
„ , e»tro
Trlrit . d. u.
. „ entvo
Harc* , reggel
. . délután 2 ára —
Iluda felöl reggel fi ára 0
. . d. u. 1 ára 2«)
llát''a . reggel 8 ára 20
. e»tvo 7 ára 30
Trie«t . regg.''l ft ára 25
. délb«nl2 ára hl
llare» , d. u. 1 ára 44
, , etlo 7 ára 20
perei, perci.
Heti rnxptar.
Marozist 7-től 13 % 186».
Itá- 4. heU-nap Kathollkui nap | ProUttlo. | napUr utj.
J4m. 6000 embert laog JAn. VI. 1-lft vendégel.
! 7 8 *J 10 .11 112 ;ia V.iíriap llítfá Kedd Hierd. (Nlltnrtflk l''ánlek 8«ombat C 4 Aq. Tsm. Uteu Ján. Cilrlll £$ M. 40 v4rtauu © lUraellu. Oergoly p. Koilna lTT~níeUr. Zoltán t''ranciUkft Ktelka SilUrdka H. Gergely Krltallaa ** rm
Felelős szerkesztő : Wajdita JÓígof. Segédszerkesztő : Bátorfl LajOÍ.
II
1 li I) 15 T 1<; S K K:
Csak nyerni lehel!!
Nem igétVények, sorsjegyek eladása részvényekben.
Hogy t. cz. tlgybarátainknak az erodrtr sorsjegyok vásárlását megkönnyítsük, azon intézkedést tettük, hogy a logkodvoltobb sorsjegyeket az orodotinél kisebb risslotokbeu adjuk ol, és pedig adunk
egy Xí; eredeti 1BQ4-Icl ÍOO trtos sorede^yet O ftrtért,
„ mtelsorajeffyet ÍO Örtért,
Ai (lelet megkötíiíuíl a vr,*Ö egy álulunk kt41IV0tt eladi.l levelet kap, melyen a .or.jegy .oro.at- 4« íolyá «4mft ponto»»n fel van jeg)^««, ■ a .onjejr/ htusadrá.ibei. a.onnal a VÍVÖ UUJd»-Ukyk ^ mfndft"d.% IVÍnfeSl/.tív, ^^«„«IV. mely utAn „I a nyeron,4ny«...eg„ *«vM„.ak, . a vevSro e.8 Jírandá.Agot r4..ünkr8U »Ind.« Uvon^ nílkOl .ionnal k.fii.^k
A fényerő «/. 1864-iki 250,000 frt, a legkiuebb íuo, 165, 170—200, - hitelsorajegyeknél a fönyerő 200,000 frt, a legkisebb
1GÖ, 180, 186—200 frtig. V"'' , } . \
Eszerint tehát á befizetett összeg elvesztése lehetetlen,
mivel . IcgkUebb nverR U, mlkánt a ffln.ebbl.hbBl Ulhatá, ft .or.Jegynek - melynek okvetlenül hui.UI. ksll, - be.i.r.í.i ArAval körUlb.lOl egy.nlá, 4. »1 riujfgyslakst «tlsdea Id4b.il v!..l«váltj«k. Klu.Qk, hogy e. I,.iá.kedí..el a kn.ön.íg egy v-Oádl ..Bk.ígleUnek felellltnk meg, mivel a kevá.bbá tehelö.eknek, kik „¡«.«enok azon helyielben, hogy .gí.i .or.Jegy.t íi.r....n.k »^''.ak, esálUÍ alkal mat nyuitunk llv ." ..¡elvpaulrok elSnyelben n.i.tkal, habir kl.obb n.írvben I., rí.ieltetnl, ...lg tehetősebb «yínek a k0|n„f4le ...ro.atok i. .»imok 6...evAairli.a álul . nyeri.l e.íly.k.t „arap.tjík.
• ™ lhl 3u/t ft^l.^.«! • nyerhetá.ro, eddig Igírv^nyeket vA.árolt, anílkOl. hogy nín.e.''rt valaha kArpátliit kapott volna , a rei kM.SU pín. Srökr. .lv.«,.U : r4..J.ry. uk ra.gvát.l. Alul e. tflbl"^:: ;.UkWt>,v mlv, 7f? v''ev5 egy e.ekíly letátele *Ual efly.zer mlnd.nkorr. bl.to.IHs wagínak a insgret, .or.Jegy v«ta««.y hu.i.alra a jWkbanl rí.irít.lt . ftaon k..U»M tudal-bau van, hogy pán.ít, mlkínt íltótíLV ''atf.JUtWi, el nem vea.ltheU. - Ajindíkokr., juUln akra ilb., dui.i klilllU.ok íolytln, r4.«jegy.iuk í»1«»« .............
PIRNJÍ.TZER TESTVEREK bank- és váltó-üzloto Pesten, Dorottya-utcza 10. öz.
Vid4kröU megl.Ui.ok legpont.»abban uUoíltUtu.k . ft Jámlék uúuvít.le melleit U e#iköiölt.luek
Politechnikai
és gyakorlati találmányok.
■ ^jChvis.''^ual-hschen;
&
Valamint kevéa ld«-vei eielött a gyól««" pu-kák nagy hálást lellek A művelt világban, épen ugy a világ plaísón'' nagy kere setUégnek flrrrnd a m _ elsít jóval frMImulla a • klr. w»b*d»l»Motl Cb»»-Sipot-f.''l.'' Ztcbpillloly, (Kyós<«r) mely 1''/» M/- ho«"U, uj nfls bSt »mi, « gy kin nyoroá« álul ♦jyroMtUin »0-»el. Ara 1 MM kr.
ÖonedvcitS tolltartók. KOlOn liiUtttíí SSV nélkül folyton lehet veink Imi i Igon ajípl h.tó olyanoknak, kik háson klvOl b»»«uálják, niint I orvotok, pUbánoiok, klvatalnokok atb. kiknek iiát-bell léűnkájok van Kgy darab, 12 tucxat tollai egyOlt 1 frt «0 kr.
ElOst uyllrfik kék vagy fekete emallUrosáS; I, költól bellratUl saci elmosok tiámára^r-tct»»és eierlnt. Igen alkalma« ajándéknak való. Kgy daráb tiéd tokkal 1 frt 60 kr. Mflr* Óratárgyak, mint vatutl locomobllo waggo-WW Hókkal, futva 1 írt 20 kr.i futó Wfá«V>l» yi apjával l frt s mát illat 90 kr. j futó egírke 45 kr. ¿■¿B"- Fogfájás, bárminemű, Aionnal állandóan Vy®W megtxUulk a berlini fogcseppek bttsnálatánál
I, i.''.iálláa annyira l.l»tot, hogy nemhaaHiálá» c»etében
• péua v.asaa adatik, miért i» o Kernek egyetlen háaban t.''iu »«abait hiányolnia. I Üveg árn «0 kr. ¡jtmM?"- W''" f"",°" wln,,c" háatartáaban a legujab-fjw ban feltalált fényesíti kenícs.mclvlyel inln-ú.uki a legkönnyebben • a legs.ebbeu kifényesítheti „•»1 bútorait ath. 1 kainlya ára, mely elíg egy egét» garnitúrára, ÜO kr. Megjeg) aen.lÓ míg, hogy o kenőcs iomli»nak tóba «Inra kitevő.
Etliit fényeaitA-golyó, klMuö s«er minden ®Wn.egknmályosult ércs-tárgy njjá és fénytsso tételére, arany- é» c»U»t-n.(lv»scknek uvIkUloahctU''u.
Egy drb á.n 10 kr. .....
Valamennyi ára regulatora A refluUll nap
Hlvirk i-oinpas»»l. nilinleiikiiirk alogju-liau ajánlható mert « bUonyára pontoa órával minden n.ocha-nlcua órát megigatlthalunk. 1 darai. Ár* finoman fé
uyealtv« tó kr .......
Mosdó-por. K pnr alkalmasásánál megtaka ■l^rltuuk tdót, munkát és pénzt, emellett a legnagyobb elíny míg a«, h..gv a r.ilia sokkal jobban klwéltctik, mint kft»önség«s kés»lll»tm''l. 1 f.uitus c-to
"''"l^IÍÍ '' " Amerikai p»toi.tlruí<.tt biztosító Zár, kl / tduö iierkeietlt « minden botorén ellen bl«-
tuTlTlb kl.rbb rendit áia :H>, 10, (*) kr. 1 db nagyobb rend« 70, 90 kr. I fiiig. 1 nagyobb kit knlva ci.il egé.s 10 frlig. — 1 db ntA»ó lá»kára >a!ó 25, 40-5<J kr. , 1J„
Gyakorlatiak a nadrág-ViOÓk, melyek a nadrágot ro»t Időjáráiban »i elpUikoláitól vídik. --• Egy pár ára ''.''0 kr.
K Angol Oltók a legjobb acaílból, 1 aaabó-olló, a legfinomabb ''.''O, 35, 45 kr. 1 allng.
..Ihokább''¿0-81) kr. 1 ''olló-lánca 10 kr. nfljVh Na ff előnyt nyujlanak a legújabb gép-lró nok, uiegkiwálUUluk a< unalmas begyeióatól.
• bl«l"»ak lehetünk, hogy a* óu begyo cl nem törik, fcry db fába foglalva 10 kr. Caontba foglalva ára 15 kr. Tolltartóval ói kiurl ''JO kr. - 1 megtöltött tok, Mrly 3 hónapra el«ieud3, 10 kr. — 1 db unlo-radir gumml ón áa eitnk aaájiára 5 krajeaár.
BM«-, A lábakat MdV0H*»tW «»vivnl minden-I^v kluek ajánlatot, meri ea aa egóa.aógnek taolgál, A Uctiger-féle kltOnfi bCrkí»«ltíamódnál, inelv a bört áthauilauiiá t«f»l, ugy hogy a hoiaaabb járkáláa «tán a nedvexígben a nedv bebatáia uem íreihetS, óa a piálnak legjobb inórtíkben elígtítrtik. Egy tlveg ára »0 kr.
»^ar- ''Hblrlal fagy-hall *an ; e.en HlblrUban I)r. WW Dollin által rág IdS alul feltalált baUaAoi, moly már Aoitriábaji ia több ív óta köa''twJgeaeii hannálWtlk r Mltrt a legjobb r»<kfa lauiortetik. A fagyá«"k • dagauatokra f. l«tlo jó » ha««iio>. Egy tv gely liA»análatl uU«itá«»nl .''xl kr.
KitllnS fénymiz kAUincliiikkAl vegyítve, — (ffira®? hogy a bórt tArt.i««á tegyr. I knlulyn ára 30 kr., mely 1 fontnyi
re^ Legújabb Llgroino zsebtili-»ier»xám, a leggya-
BM" korlatibb a maga nemiben, uem dobánynók-nak la i^jánlatos, kllaönsóges tUxsaeroáin kellemes kis formájában egy lámpával egyesítve, mely néhány órai ógSanyagot félve»*, ugy hogy gyakran elSjövS «IkAl-oiakban hainar''TUágot gyújthatni. — A csekíly ár gyan tcrje<ló<ro van siárailva. I ilb. ára f>0 kr.
Ferztiai hajnöv6»zló-$zer, miáltal siOrke ha* 6PV jak rögtöu titsaós ««érint barnára vagy feke-tíre lesthetók, í« egy»»er«inind a tirmóaiete« frU»r«ó-mt vUsianyerlk. NOvínyokből kíssittetik • tökálelcien ZrUlinatlan. 1 c«omag uta«ltás«al együtt 2 frt.
Ltgulabb roxwUpor JóUUáMai. iisdafolto
Minden »elyosi-vaa-tár-
roasdafoltok eltávolítására vá««<>nból, bCI » mái keliuókbül, ngyatlntón ac*ít- 1» gyakliól. ÍVsomag »5 kr.
MP. Tyúkízcntgyűrik Angora pamotbóL 12 drb 8Wr 26 kr
Minden láthat« iew "J ««•l-''ulkroacop által. l>»rabja 40, 0» ó« »0 kr.
Burgonya- és atoia-
Iiámozó-géi),
mely mludon kiállításon Párisbao, Londonban ía New-Vorkban at el»8 juUl-mat nyerte, uiluden toUií« »»erlnt, papír vókony formában 60 dv«bot há''uoa eg.v perc* alatti caekUy ára Agy elterjedí»re vau ««ámítva. 8ulva uiáa-fíl font. — Ara 3.60 kr.
Folyékony enyv. Minden bá«tartá«ban tuMkn-"^lil.l.ellen, miáltal a klll»u-fílo a há.tartáiban ♦IBJflvö apróbb hibákat magunk Igaiithatfuk. — K* enyv óvekig cllehelö\« hidegen alkalmaaható. 1 Ov. ára 2ft kr.
Angol bórffnymáz. Minden I.Rmek hajlékony-
ságot Adni ís egy»«eisuilnd fényosltenl. Kgy kl»
üveg 25 kr , 1 nagy 45.
Ct. klr. »zab. peotittzappan, mely bármi ní-von noveaendö pecsétel minden kelinábül kivitel nílklll néhánypillaiiAt alatt eltávul.t. E»en uj kí««it-inéiiv hatására n«''«ve frlllliiiul minden eddigi hasonló gyártmányt, minthogy a legkényesebb s*lnt is sértet-lénfll hagyja, és aaunnal mcgs*áradva, *«ag nélkljl'' iDArAd. — A keselyük tis«tilá«Ára i« különösen ajánlható. 1 tl>-egesc ára utasítással egylltt 10 kr. tMC- Általános tlíZtltó por, mely l.vol inluden ércret, arany, e*llst. pakfong aoifl éa re«ct lisslilaui fényesíteni lehet. Egy katulya ára 20 kr.
Ölizefjgg3 IdS&rák e«lnosau késaitve, mint egv saluiióra, a s«ubát dis*(lik, a« Idójárátál il órával ol.ibb mntatják. E*<-n «*á* niog s«á« kö-siöníl lrallal dicsírt mit árA dobo«*al (!.''> kr.
Pá l»l egyetemes iaga»z, nnnc».ik a« «veget, porcxellánt, kntot, lAjt.''kot, fát stb. leggyor«abban inegrAgAsilAui, hogy a/, rlválhallau lelvén, hanem k«l''>nfílik egyeslló''íro i», például fnt ironcicl, «ve-get akként porciellánnal atb., ngv hogy testté váljék, l''aljílja eaen •ninden háanál iiéikfllöihetlou siernetk csak 10 kr. Ugyanezen rcgaiz, folyékony Alljy>otbau,
ircii kitlluö, Uv. .SÍI kr.
Ruganyos fogkefék minden fnjrgóp is n>ás hasonló anyagok nélkül csupán ti««ta vlaael a fogakat fehéren, «»autsliui ís egés*«i-gesen tArtiák. A nagy f»n;alom mialt dhja csAk <10 krrA tétetett.
Szabályzó, n tullst mindon ké«hc* és papirhos
i^Aiilani, — ugy, hogy ngyanaion tollal a legfinomabb és legvastagabb vonásokat lőhet végbe* vinni. — 12
dl. 24 kr.
■T Valódi angol tollkétek, 1 dl. két ké««el 20. 30. 41) kr. a kéasel, ¡")(>^(t kr. legfinomabb « késsel 60, 70, <J0 kr 1 frt, 4 C?«el 8 ) kr. 1 frt, 1.21» kr.
Legújabb angol dugaszhuzó gép minden erőltc-ve«*ély nélkUl lehet as üvegek dugassál kl-husnl. Egy db ily oéltieril cssk''t* ára 1 frt.
Legfelsfibb helyiöl »zabadékozott u.éreg egerek, patkányok, hörcsögök, éa vakandok kiirtására. A* eladás jótállás mellett törtéilk. I uagv plíb-ssolenOI* 1 frt.
A dli ola] a legjobb, hogy a haj ruganynsjágában nieKtaitassék s a világos vagy sstlrke haj aötitre festessék, a vegyéssl kés*«lékek mind ártilmasAk. Van sserencsím a nagyérdem« kfxftnsíggcl tudatni, hogy bamiaitlan, filsa, kétaseresi-u fluomilott dló-''-laJból raktáram van. — Kgy kis (lvegeeske ára 24 kr., nagyobb 46 kl.
Gyökces szer n tyúkszemet legfeliel.b h nap alatt nyomtalanul kiirtani. Eaeu ujolil.au fcltalnlt s*er fellllmul minden eddigit, és eiért jótállás .»-licit Adatik el. 1 kati.l.vahaaiiiálall nlAaitással cgylitt <H» kr.
Örökös jegyzókSayv. Legújabb I — E*en perga maiit-levelekból kéasnit könyvt-cske beirt lapját vl»es ujjal le lehet tlsstitni. 1 db ««épen bekötve 35 kr dl««e«b !K) kr.
_ Igen finom bir-etül 3''/t h«v. hos»*n valódi t^jt-««erekkrl, t. i. pipa, a*ivnr»»lvó-borostyáukovol éa dohányaacskóval stn. ára 3 frt 80 kr. 110> Tolvajltsok elleni védő angol tlula, mely a fehár-nemfl''jel.''léa után soha ki nem mosható — é« a ruha frUa asiue mindig megmarad. Minden báilartáaho* ajánljuk. 1 Oveg ára csak 1:0 kr.
Örökös szlvarlarté, angol Sodronyból, »«épsége, tartóssága, ktHönöten olcsósága miatt a dohányai nélkttlöuietlen tárgya. 1 db 80 kr. bőrből a«»ólkOr-»ettel''CO kr.
AldrMMiU ÖIBok«''OfTerlo Oaa HpUl der OMtemtohUekea
Lotio Ut von der KiJtsrl. Ossi. Regierung gestitlet.
.Gottes Segen bei Cohn!''
(ir»i»Hiii tiKciiiiMjrwilinen ht''tl (''Utende y«Tiiml»rt«j<;i»-jiitmll.e<i<v«rl<m^oauk von t\ber D?ci ÄUIlionon.
1)1« Verlooiung geschieht unter Staata-Aufilcht. Ueglnn dor /.lobuuK
d. >U».
Nur 4 auW3nö8terr. W, oder 2 Gulden Ö8terr. W. oder I Gulden ö. W.
kostet ein vom 8ta«tB garan-tirtes wirkliches Original-Staats-Loo», (nicht von den verbotenen Proinesscn, aui meinem I)eblt und werden «olei.e g«gen franklrto Einsendung dea Bretages «elb»t, nach den i-n''fc-iitcMcn (legenden von mir ver»nu ll. Es werdeu nur Gewinn« ge*ogen.
Die llau|.tgc<vltiua betrAgen ! . 250,000 150,000 100,000 00,0t/0 30,000, 25.000, 2 K 20,000 2 k 15.000; 2 n 12,000; II.QoO; 3 h 10.000 2 A 8000 » A 6000 6 A Booo. 4ooo, H A 3ooo l(ti»A2ooo, G A I5oo, <> A I2oo, 15« A looo, 200 K 5oo, "i A 300, 22t A 200, 2105») Oeninno A llo, 100, 50. 30.
(iowiniigeldcr und amtliche Ziehungslisten »endo, meinen lutere»-aenten nach EnUcheldung prompt und verachwlegen.
Durch ineiiio vom besonderem Olllck begtlnstigten !,oo«e, habe meinen li>terc«»euten bereits allein In Oesterreich die «llerhöchsten Hauptreffer von 300,000,225,ooo, l87,5oo, I52,5oo. 150,ooo, 130,ooo. mehrmahls 125,000, in o Ii r m a I a loo,ooo, kUrzlloh schon wieder das
firosse Loos von 127,ooo, nnd am llngsten Welhnaoht schon wieder den allergrössten Haupt- Gewinn In Wien ausbezahlt. (239.2,
LAZ. S&MS. KÜHN
In Hamburg,
Hank- und WcchacIgcschKfl.

rri
'' '' tili i I i TT
Figyelmeztetés a nő~vlIághoz.
Legdrágább kincs as cgónsé* I Nlnca többé méhfájdalom, gyo. morgíros, rsndstlen hó-szím, ftíiórfolyás, hasonló b«t.«gsigek rou következményei <• h4-szAm elíttl kínzó fáidalom.
Millió éa millió nők s««av»íuek hasonló bkokban. Miért T Ártatlan »«amírmflk folyUo. Mintán megiokalta» • a«ám,>s nők »icnvedéielt, csáUierflnek tartom mlndason nlket, kik remUlteU-.Okot sient előtt tartva, fyökíMsen msg akaroak gyógyulni, arra figreliaoteteni, hogy ín őket blstosaa klgyógvlthatom. Vldákís a »«ert haainálntl utaiitásom.nal egyQtt, utánvétel mellett, sőt áluct«, terhelt lovelekr« Is á loítnagyobb tltokUrtá» blatosltÁaa mellatt mogkllldolem. A g.vógya*nri»xak által kÓMltett gyógy»»- rt kívánatra vagy eredetiben Ulaslláaial egylltt, vagy csupán a tcc»ptet knldöm • ott késillhető meg.
I>cbrec/cn, lWiO f«br. 15 én.
Ócsváry Ede, orvos,
a m. kir. térin, tud. tár*, rendes tagja.
KgvsKcrsmiud tudatom a n. é. köjönsíggi.l, hogy máresUis 1-tr.l 15-ig Nagy-Kanl*sáu fogok |dŐ»nl, a főulcsán, Piaristák temploma m llett levő Vértesy-féle liásban, ahol Mlkolásch fényképé.» lakik. (240 - 2)
I 1 I I I I *TT''"*T I 1 U
Weln! efe
abgepresst, in Tolgfor.n oder getrocknet in Stlli''kvn, kaufen x.| den besten Preisen
WitKCiiinuii, Se» bel & Co.
in Wion. 22» -0,4
■MáMMtMÉiMmmi
ld. Madarász And. Pécsett1
aj ánlja
GÉPGYÁRA ÉS ÖNTÉSZETE
kószitmónycit
gözg^poil, kulitnüwm podig múlom HücrkczuU''kot, olaj liongcr-unjtóknt, Lvírpn^okot, góx- tW visvoxotóni wdvnkot tftknrók-tU^ liolyokot óh iiAok ogyus riV»zoit, kutnknt, onxloiwknt, rilcooratokat, mindon névon novozondiJ üntvónyokot, tovAbuA
gazdasági gépeit
ít. ni. n/.AntíV-, irtó-, knprtló- töltílgoló ck.''kot, vetógéjxikot, lungtakurvlkttt, nwtáknt, leróniIIvokot(gi»|>ik''l) líÍ8zcrko*otro,(»óplö-gópükot, kitkoriczit iiior/uolókiit, répa éti nzécska-vAgókat, zuzó-tW (larAló gópnket.
Jlindon n K»í|Hj»r.«t HWikinAjAbn vngó inogrontlclif«okot
K''l Vilit
ugy n gyArhit Vitrfz-utciA 14-ik h/jihi alatt, vnlnmint roktAri, irodiljiVlxtn oruzAgitt ű-ik «íAtn, liol a fontulil» elősorolt kósritmé-nyokböl folytonos k<«zl<!tot tart. (175—7)
leggyorsabb clöAllitAs u logjutAnywabb Arak inollott olvAllal
TRAUGOTT FEITEL első blzoniáiiy-üzlcte BÉCS,
Kärntnerring Nr. 2, gegenüber dem Drasche-Haus.
Kereskedők éa vUaonteladók nagy engedményt nyernek.
I! Egy ezüst tallér egy forintért!! ^i-ia,*) i. 11 ■ i i A cs. kir.''vAinliivntnltól 20,000 |»-.roHX tMllért''i t Atvolt bli lcfi-ldi Ifitiirak » bcc»-biztoH rondulotcro 20,000 o»*tr. forlutórl egyenkint vngy ogye« »wwivAlnaztAjuinl önkt!n-tcHcli kláruKntiink
ft cs. kir. kizár, szabadalmi)/.ott
i
LENÁRUK RAKTARABUN
Öoldachmiedgasso Nro 3, lm neuon Bazar.
Egy vég bleltfeldi vászon, 50 berlini, 60 bécsi r.".f, 20 tallér helyett csak ''-ti frt ... é. Igen fítwn bielefeldl vásion, M bécsi röf, ** tallér helyett csak U frt.
SlSvet, ßß berlini, W) bécsi röf, 87 tallér helyett csík 27 frt.
Hgy Kgv Kjy K„''y ejv
Igen Unom sxívot, legf
Sldvet, »Ii berlini vagy .V) bécsi klnemkésiltett nehéz házlvászon,
frt.
¡Vt
röf, ir> tallér helyett c«ak ló frt. 80 bécsi röf, 10 tallér helyett csak 10 fit.
12 darab bielefeldl lín-zsebkwdfl, :i Mllér helyett csak 8 írt. 12 . Igen Unom len-isebksndó, di««ea siegélyieltel 6 éa fél tallér helyett csak f) és fél frt. 12 li''glluomAbb len-battlstkendó, Allasx-s«egély«ottel 0, 7 és .<) Ullér h lyeit csak 6, 7 ét 9 frt. Lcn-aszialaraQtk li »»emélyre, f) és fél, 6, 7 éa 8 tallér helyett csak 6 é« fél, 6, 7 é. 8 frt. -17.1.1. HKk) darab battUt-olalr ót llnon-kendók lluom dót ké.l hlmiéuel, darabja 4o, 00 ét 80 kr. Chlnal selyewkwidók a legújabb t.egályaettel, Hók száwára, darabja 90 kr.
M2T Mlnaesylta; vászon í JÄ". ÍX^^tXL«
vau Írva a rdfSk tsáma Kgy «¡i» igen Jó
y ilG Igen Jó vászoning.
1 éa fél, U it fél és 8 lall.
as ára. »«. ._• _
Indogyik férll nagytághoi alkaliaaava ;
icyll
■5.
(M7-U)
Für UHtcrleibsbrucliicidende.
lbre ausgesaiebntte Rruchsalbe bat mlch von meincin 2S-jKl.rlgeu brueblrlden volUUtndlg gehelll. l)a weén Brúder auob >n gleichen l.''ebel lold. t, so hitte lek um 6 Tflpfe halb von der ge»rthnllehen Horte, Itali von der atlrkern, Obtehon wir von den eriten A.lste.i uu.gebeii slii.l, •• haban wir nocb Kkineu gefunden, der einen llrilch tn radikal su I.*-íI. lm Htanda itt, wle Ble. Kmpfaugen 81« dafllr dle hersllel.sle J>Ai.kvtR''lu^.
Fari», deu 7. Oetober 1867.
Haffler, P»tlsslcr, von Weinfvblen.
nieta dnrcl.au« untehldllch wirkende BruohSklbS * »Ii GOTTLIEB STWtföttGQEB In Htrlsan l8cbw»l.) I«t in Töpfen «u Jl rt. a-i kr. ölterr.
Wäbf''fg nebst OebraucluanwtUuiig und Zeugnisseil Kulit su bealehrn »«wohl Jurch den Krflnder selbst, al« durch, Herrn F. fOratagyl, Apotkeko »ar Uli. Maila in P(St.
iiiia-10,8)
VendévlÖ
lias/iOiibcrlct.
Szabad kir. vároe a Knpran-
;-*.in n „Swu-vm" vondAgfogadö minden hoxxAvaló dpUletokkol, ugyiuinto mintegy 8 hold k li''tkvrt, >ryüinüle«Ö8, s/.nnto </» kna/Alt''ivnl egylltt
több évre
liwtzonbérl>o kiadandó. A bérUni kivánók Jnkwprk Mlhi\l>- tu IftjdontM urnái Kapr«wn4» je,
''ontaók magukat.-
(238-3^)

nagyságú 2, i ét fél, 8 Ullér
etak I
a, a é. féi,
ós fél, 2 éa fél frt. 8 tallér helyett < tak
c»ak a nyakmértóket kell tudatni. —, •lyett etak 1 é» fái, 2 U fél 8 frt. Igen ilnom bkfefeldl vászon-Ingek, legjobb muuka, igen t«ép mell-redóiettel, 8, 3 ét fél, 4 és fél tallér
helyett < tak 2 frt 80 kr, H és fél 4 és fél frt. Igen flnoro bleltfeldi vászon-Ingek, a. uj divató ker«»»t- Vagy mellredőielte) 4 éa fél, 6 ét 6 Ullér helyett
etak 4. 4 ét fól, ft ét (I frt. Vászoa fira-lábrtvalók há«l vás««nból 1 60. 1.80, 2, 2 frt 50 krig. Shlrtlng férfi ingek linóm mellorentékkel, teU«és tierlntl »»ép siabá»u ét
helyett ¿isl/S. 2 és fél ét 1 frt. I;eit »»ép színes oarton Ingtk, legújabb mu.tráju 1 ét fél, 2 ét 2 a fél tlr h. NŐI vászon Intek kalnafélo formával teU»és .»érinti ua^ytáiban 1 ét
1 é. fél, *, 2 éi/ fél, 3 frt. "
Fleon BŐI vászoa Ingetl himséssel s csipké«ell«l 3 ét fél, 4 és fél ét 7 Ullér helyett csak 3 ét fél. 4 ét fél r. frtlg.
NŐI háló-ingek finom ».l.«ónból 3 ét fél, 4 ét fél tallér helyett etak 8 ót fél, 4 ét fél fit. Kluo.il hlnnésli nöi háló-Ingek finom vá.ionból 0-U tallér helyett etak 6-8 frtlg.
N8I mdrágok finom battittból vagy vátaouból l.W, 2, 2^0, finom hlm.étü batoldátsal ét ctlpkévsl lgon
elegant 2 frt 80 krtól a f.tig. NSI háló-Bltínyök nlegans sitbással, fenálló vagy lehajtó gallérral, 1 ét fél, 2 ét fái, 8 tallér helyett etak
I fél, 2 éa fél, 3 frt.
Oltőnykik hluisé»sel és csipkével, legújabb minU, I és fél, (1-10 tallér helv.tt csak 3 ét fél. 4 4« íál . vgésa 7 éa fél frt. ,
4MI szoknyák knrw vagy nsaályot ruhákhoa, finom kés.ltmény 3 Ó»
himséatel 1 és fél egé»» 7 frtlg. Berlini gyapjú-mellény é. nadrág fértla\ U nőknek 2 éa fél, fél'' é égés» 4 frtlg.
UJ''.''üS rÜf »éle. bielefeldl fehér foaaJ-váutB. bécsi röfo csak 85 kr.
20,000 röf finom shlrtlng, röfe csak 3ó kr.
Aa • Ikflldés uUnvétel melleit es*kft»lillttik aa osstrák blrodal®», minden vldákl várotába 30 fH vá»ár-
látnál 8 darab ktndfl Ingyen bo»á adatik.
P7IM * ***** fe te öíiarreíaNíofcftuní kön. ung. tetaen- und Wflscl^-Niederlage uLim» in Wien, Goldschmjedaasse Nro 3. lm Nwiftn Rarar
fél, 4
'' ¡
fél, 4 éa fél, 6 és fél frt, igen «legaas » 4 tallér htlyelt cak 2 4» fól, 8 é. fii,
Wajdita József kiad«S-, lap- é$ nyomdttul^jdonos Nag)''-K«l«Aii.
Nagy-Kuniba 1860. március ÍM''m.
Rendkívüli meílókfet a 10-lk számhoi.
Nyolczadik évfolyam.
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
"Vesrye>£4 tartalmú ii©tiia>r>
a szépirodalom, kereskedelemi, ipar, m<\i\snu tudomány és milvészeí köréből.
---------------__Jj^
aaa .„i-u-u-i-x-im.- tmm
MefirJolenUs::
Mlmlen «lombaton,
pK^K l»«n.
Hxrrlu-»K(öi irmiit Ulmló lilvnínli
WAJDITH JÓ/-HKK krtny vkere.kedífíben, --------
Előfizetési föl tótelek :
lUI/litn liAihoa lionUonI \I.Ukr« ponUii Vilidre Kr/m ivros - fl fti. — kr. FŰI í»ro • • 3 . — , ¿vn«K_veJr« -l . 60 .

ÜDV-HANGOK
dle«Wg«4en uralkodó
ELSŐ FERENCZ JÓZSEF
ausztriai császár, Magyarország apostoli királya stb.
ERZSÉBET
»UMtrifci caáazámó, Mugynrorewlg k irály nrtju »tb.
ő Felségeikhez
1869-ik évi márczius 8-án rV''BKy-KaiiUcáni lötök alknliuávHÍ.
-o(r>o-
É
''igi öröm minekünk, magyaroknak, _ Hogy a Felséges Királyi Párt
¡Játjuk körünkben és bódulatunknak _ Csak a BÍr, vagy az ég vot batárt,
t/óságot áraszt Szent István Utóda
8 törvénytisztelést Szent Lászlóként, tigy uj bazát Árpád s Negyedik Béla Után most alkota a Fölség. llagy ljyos hatalmát, Mátyás birfényét . 8 Mária Terézia szivét
A Király kitárta élőnkbe, bogy igy
Boldogítsa hC mngyar népét. Ili az? ki nem lelk.-scdnék s vérével, — _ A iuag^vur ősi erényével, —
Ily nagy Királjt no védjen s ne szeressen I?
Midón Felséges Asszonyunkkal Ileánk áldást, kegy- s szeretetet hintvo
A Foglalkoznak boldogságunkkal,
rpád óta máig hazafi öröm - Vajmi kevés éltete minket!
liátni most, és mint örlll Isten ezen!
ölelve tartjuk tostvérinket. Somogy- és Zalamegye a horváttal Örökösen békojobbot tart, ■»irályunk és Királynénk o szent Frigyet _ Erősbiteni közénk fáradt
lm! — örvendj Zala! örvendj Somogyiucgyo! Mert szép virányaidon most van jt a Királyné először, zengj imát, '' Zengj égig lelkesülőt mostan.
Áldva borulj a Fölség tróuja elé: _ Ily hölgy nincs több a föld kerekén!
lioborulhatsz s csodálva látod: mily szép!
Mily nagy benne a hölgyi erény! Nézd s vésd szívedbe örökre: hogy éljon
Í, Bennünk, velünk, ki ügy szereti
idea magyarjait, hogy önérdekét
A mienkért háttérbe teszi.
Kisérjo az ég áldása amerre jár! Éljen a Felséges magyar Királyi Pár1
R.j
BÁTORFI LAJOS.
-4-
Hlrdetósoji:
V liat liA«nbo» |>«tlLor<!rl l-.xfir 7 kr. ! «*.ir ö <<i minden lovAl.l.l liflkliliíórl 5 kr. "¿¡Jf.gülj minden c/yei lu<iki.i(.í«.''-u 30 kr. A .Nyíl« tircn-peüt «or UlkutA.i dijn 16 kr.
K«K)-KoiiliHa, uArc/ius 8. 1HG0.
(B-fi.) Szokatlan járás-kelés, diszfogatok robogása élénkítő Nagy-Kanizsa város nt-czáit kora reggeltől kezdve délig, do málékkor hullámzott a néptömeg a város és indóház közti téren; vidorság s lelkesültség tükröződött a diszöltözetüek s tisztviselők arczán ép ugy, mint a polgárság és nép minden egyes személyén, andalgó édes mosoly ült hölgyeink lángszemeíben, do bogy is no, hisz a koronázott Király és a koronázott Királyné jó körünkbe, kiket vágyva vágytunk színről színre láthatni, noha a magyarnak vele született legmagasztosabb erényei közétartozik, hogy az alkotmányosan uralkodó Király iránti törhctlcn lángszero-tetét kebelében legféltékcnyebb kincs gyanánt őrzi, érezve a költővel: a legelső magyar ember a király, értto minden honfi karja készen áll; de most az öröm, a lelkesültség többszőrösitett lőn , mert tudtuk, bogy a női erények legméltóbb képviselője, a magyar nemzet bőn kegyelt védangyala, Erzsébet Királyné is Felséges férjével szinte körünkbe érkezeiül, rajongó lelkesültség s leirhatlan gyönyörrel epedtünk a kedves pillanatért, melyben a szépség s jóság eszményitett angyalát szinról színre láthassuk.
Déli 12 órakor már alig lehetett mozdulni a pályaudvarban, annyira összegyülekeztek, ily nagyszámú s lelkesült tömeget együtt még eddig o pályaudvarban látni nem volt alkalom. Fél egy árakor lovagias főispánunk, Gróf Szápáry Géza ur ö Mitga a megyei s városi küldöttség élén helyet foglalt azon váróterem ajtajánál, melyben Ö Felségeik reggelizni fognak, nem kell mondanom, bogy ősi magyar jelmezben ízléstol-jcsen öltözködött főispán ur mellett e vidék-földesurai hasonló disz jelmezben kardosán jelentek meg, megyénk s városunk tisztviselői tebetósb s előkelő polgárai hasoulag.
Az itt székelő -18. diszői-ségü gyalogezred volt a másik oldalon felállítva teljes díszben.
Perczenként feszültebbé vált a várakozás, crósebben dobogott a szív látni a felséges császári s királyi Párt, bogy szerencsésen érkezzenek körünkbe.
A vidorság s lelkesültség szülte beszélgetés örökösnek tetsző csöndes moraja egy pillanatra megszűnt, de csak pillanatra, százan s százan kiálták „jön," .máritt vnn" s valóban a vonat a mily lassan baladott a pályaudvar felé, ép oly zajosan tört ki a harsogó éljenzés.
Honfiúi magasztos érzelemmel emeltük lo kalpagjainkat s mig szemünkben az öröm-köny gördült alá, tudva azt, bogy a szero-tett Királyi Pár megérkezett, addig szűnni nem akaró lelkes éjjenzéssel üdvözöltük ő Felségeiket, kik mélyen meghatva érezhették wAgokat a leirhatlan lelkesültség, a hódolat o tiszta nyilvánulatán, mert vidám mosolylyal haladt a Királyi Pár karon fogva a váróterem ajtajáig, hol elváltak egymástól, amennyiben a Királnyé ő Felsége azonnal bement az étterembe, mig a
Hirdetéseket elfogad :
N.-Kanlisán: a K''ADÓ-lMVATAL.Peaten: ZKtol.RK W Béoi-, Hamburg-, Berlin-, MaJ»a-«..Frankriirl- A. Baiel I ben: IIAA8KNSTKIN & VOOLKK. Llpoie-, Bern-, <t. Stuttgartban: 8ACH8K&tX«8A. Bécibw: ul''PKMK


Király ő Felsége pár lépést visíza tett. Néhány perez telt bele, mig a szűnni nem akaró éljenzés után szóhoz juthatott szeretett főispánunk, ki meleg szavakban következőleg fogadta ó Felségeiket:
»Legmélyebb hódolattal fogadjua apostoli Felségtokot körünkben, őseinktől örökölt tántoríthatlan hűség, szeretet az, melyet szivünkben oly édes örömmel táplálunk, jól esik, boldogitólag hat reánk c kedves alkalom, hogy a Gondviselés őrködésével szerencsésen körttnkbo érkeztek, horvát testvéreink legmagasb szerencséltető« mellett mi is szivünkből mondhatjuk: Ikon hozta Fel-ségteket! s lelkünkből ¡mázhatjuk: Éljen a Felséges magyar Királyi Pár!"
Melyre ö Felsége legkegyelmesebben körülbelül következőleg méltóztatott válaszolni magyar nyelven :
.Köszönöm a szívélyes fogadtatást, meg-vagyok győződve, hogy a magyar mindenkor s mindenütt szívesen látja fejedelmét, viszont én is mindenkor s minden alkalommal azon vagyok, hogy boldognak és elégedettnek lássam. Ez legszebb örömem! Vigyék küldőiknek változhatlan vonzalmamat I"
Ezután többekkel pár szót váltott a leg-szivélyesbb nyájassággal ó Felsége, mely idő alatt sem lehetett a mess''.e elnyúló íié;)tömeget lecsillapítani a folytonos .Éljen a Király!" . Éljen a Királyné" kiáltások miatt.
Pár perez múlva ó Felsége ú bevonult az étterombo Gróf Andrássy ministerelnök, (iróf Festetics György és B. Bedekovics Kálmán minister, Gróf Szápáry Géza fői pán urakkal s katonai kitűnőbb főtisztekkel együtt. Ö Felsége a Királyné mellett málékkor helyet foglaltak Tlinrn Taxis hcrc/.eguó és Gr. Andrássy Gyuláné ő exccllcntiájaik.
Ö Felsége a Király huszár egyenruhában volt, a Királyné ó Felsége pedig egyszínű fekete selyem ruhában birsony felöltővel, kis magyar kalappal, lehető egyszerűen volt öltözve.
A reggelizés alig tartott ,fél óráig, midón ujolag leirhatlan lelkesültség mellett az udvari diszvaggonba szállottak ő Felségeik s szűnni nem akaró éljenzés között a vonít lassan megindulva, tovább szállitá a Felséges Királyi Párt.
Hordozza Isten őket szerencsésen !
Ez alkalommal lapunk homlokán olvasható költemény ő Felségeik elé terjesztetett. Főispán ur ő Méltósága és Gróf An* drássy Gyuláné ő Excellentiája szíves közbenjárása mellett.
Márczius 12-én- ő Felsége a Királyné Budára! visszautaztában Nagy- Kanizsán isinét ki fog szállani, és ez időig at udvari konyhai személyzet is itt marad.
Igen sajnálatos, hogy Nagy -Kan W vái^s elöljárósága, illctólog képviselősége olyany-nyira megfeledkezett a fogadtatás ttnucpé-lyesitéséról, bogy a mindenütt szokásba vett fehérbe öltözött kis lányokat bocsátott volna a Királyné elé... — Tán 12-ro hagyatott fenu! Bár ugy lcunol ,
Hxerkrxilöaéiti példán).
Csak nyerni lehet!!
Nem ígérvények, sorsjegyek eladása részvényekben.
Hogy t. ez. üg. ''mrátainknak az erodctí soinjogyek vásárlását mogkönnyitaük, azon intözkocl^st'' tottltk, hogy a logkodvoltobb sorsjegyeket az eredetinél kisebb rcazlotokbon Adjuk el, é* pvdig Ailunk
ejry nuaasadr. eredeti 1864-Kl ÍOO trtoa aoredeKyet Q rrtórt,
©sry „ „ }bűLtoisorsj©Hryot xo flrtert,
A» Hxlct i^egkötéaénél a vovő egy általunk kiállítóit elariA''l levetet k«|>, melyen * aorajegy aoroxat- éa folyó axámn pontoaan fel van jegyeivé, a a aorajegy hiuxadréaxben axoiiiiaI a VBVŐ tulajdonává válik, a ciiiivUvgvA A0ii»k JavAra JAtaalk.
A anralcgy mindaddig nálunk marad letéve, inig a< huaatik. moly után mi a nyereményöaaxeget átveaxaxük, a a vevőre enJ! járandóságot réaxünkrőll minden levonáa nélkül axonnkt kiflxatjUk.
A főnyerő az 1864-iki sorsjegyeknél 25U,00Q frt, a legkisebb 160, 165, 170—200, — hitelsorsjegyeknél a főnyerő 200,000 írt, a legkisebb 165, 180, 185-200 frtig.
Eszerint tehát a befizetett összeg elvesztése lehetetlen,
mivel a legkiaabb nyorő ia, miként a fönaebblekl.61 lAtható, a »o raj egynek — melynek okvetlenül huzataik kell, — beaierxéil ArAval körülbelül egyenli5, és ml riazjegyelnkct minden Idftbla vll*MVáltjttk. — llitaaük, hogy m Intéxkcdéaael a köiönaég egy valddl »ilikiégl- tének felellUnk meg, mivel a kovéabhé tebetőaeknek, kik nincaenek a»on holyaetben, liogy egéax aorajegyrt axerexxouek maguknak, exAltal alkalmat nyújtunk, ily aora:e^ypa|)lrok előnyeiben magukat, babAr klaebb inérvbon la, résseltetnl, mlg tehetőaebb egyének a különfélo aoroxatok ¿a axáinok öasxeváaárláaa Által a nyerési eaélyokot gyarapítják.
A kavéabbé vagyonoa, ki reményt akar sittem! a nyerhotéarc, eddig Ígérvényeket vAsArolt, anélkül, liogy néniéért vaIaIia kárpótlást kapott volna, a a reá költntt pén* Brökro elveaxett : réaxjegyeink megvétele által ex többé nom axükaégea, mivel a vevő egy esrkély letételo által egyiier mindenkorra blxtositja magának a megvett aorajegy valamennyi liuxáaaira a játékban! réaxvételt a axon kellemea tudatban van, hogy púmét, tűiként föuebb kifejtetett, el nom veaiitbetl. — Ajándékok™, jutaln.Akra atb., dfaxea klállltáiuk folytán, réaxjegyeink fölötte alkalmasak.
* PIRNITZER TESTVÉREK bank- ós váltó-üzlete Pesten, Dorottya-utcza 10. sz.
Vidékről! megbUAiok legpontosabban teljealttetnok a a járulék utánvétele mellett ia eaxköxöltetnok. (233 — 8,3)

T,
KOSTEN-ERSPÂRNISS BEI ANNONCEN
j
1- minden nom 11 «rmty, *xrt éa drága-kövekkel kirakott r«taÍMt:KckH ; továbbá gyOngvDkrt, mxI-ih-h köveket, nrnuynt, eaÜHtöt éa «»viinyoknt vesz éa caorél a logtuagasabb áron a
régiségek és természetiek irodája
Piát»«, Dorsttyaatoia a Lloyd ép8l«tbea, 14. U. a. B6c»ben Herren Gaaae Mo. 8.
h»l egy nagyválaaxtékn raktár mindennemn régiségek, régi pémek, gombok, övek éa mente-kötőkből a líg.>l«-«ébf> áron Ugyaxlittén egy nagy raktár áaváuyok, lepkék, bogarak, ma-üiibßrök, tojások éa Uvegsxewek ia találhatók. I.evelakr® aalvMau tálasistal és érteaitéasel axolgálUtik. (190-8)
und viel« bedeutende Vorthelle bietet den I». , Innerenten
daa in» Jahro 1868 gegründete und vom hohen k. k. Htaatair.iniaUrium eonceaa. erat« Caterr.
Äiüioiiceu-Bureau dC3 A Oppellk ¡n Wie»,
Wollsello Nr.
in weebaelaeltigar Verbindung mit den grOaaten Ocaeb*fton diaaet Art in
Paris, Florenz, Berlin, Leipzig, Frankfurt a. M. Hamburg u. Bremen.
»er a o 1 I e d c und Uber ganx Europa anagebreitete Huf obiger Firma bietet den P. T. Inaerenten die volle Garantie der r allateu und b i 11 i g a t • u. A u e-führung aller dicafHillgen Auftrage.
Obige Firma eiffeut aieb einer grouen Anxahl von A n e r k e n n u n gaa c h r e 1 b o n tlbar pünktlicho und billige AuafOhruBf der ihr Übertragenen OeachKfta von verachiedenen hohon Landeaatellon der O.terreichlachen Uouarchie, »owie von dlveraen Anatalten, luatltuton, Induatriellon und Privaten aua allen IJUidarn. (114—6)
i a
a a b. a

a • í1 H

í
1 a
1
z
.. jf. Pesti tárezû.
SlnreiiUH 7-t''n 1869.
Hogy nagy büjtbon vagyuuk, ant ugy hissom mindenki tudja, do jobban Bonki «aj», mint n mania vagy a papa é» a jour»allata.
A papa kinyitja n tdreziját, elogiai meren-gAibe». tör kt » fa''ranng fölött, hogy mennyi pénat adott ki, ó« nuSgia mindig n*t a kosorU hangot ballja, ha loánydvnl bottdlnok, hogy ,ki(wa»*onyu ; do m<g • jouraaUftu is vakarja ám a foját, mort ann.tk a tilrc».^» i> U íí, ós kánytdon a journalumua poosuáhox fordulni.
Lám a mamák, papák A» a journaliaták. — Moat caupa adagio, molaooholie, piano fortissimo a lég «on aerája, inoly nom áll politikai olo-miSkböl, egy ik concort a máaikat «Sri, ponuo, hogy mind, mind jótékony, ogyik a uegány gymna*Uták«t, a máaik a szegény orvosokat, a harmadik mog mftv«Sezi webjét segélyezi, és c«ak mondja valaki,.hogy ox; omboriség mindig ridogebb leaa.....
Dehogy lesz, hiaz aanyira nagy a magyar vcndégízer«tot, hogy Molnár uram hordárokkal fogatja a színházi közönséget fértem a plakat-hordozékat) csakhogy baráti körébo gyûjtao a publicumot ujabb gonrekröl gondolkodik, bohózatot kér minden embertől, tudja, hogy az emberek nagyon szoretnok öntudatlanul is bohóskodni.
Moat egy vaudorille .HázassAg göz-orövel" mulattatja a publicumot. Clerikalis lapjaiak kétségbocaett haugon azólnak Szordaholyi Kál-rn.in o iorditáaáról, mint amely erkölcsrontó demoralizáló, mi nem szeretünk jozsuito-kalap nlól beszélgetni, hanom őszintén kimondjuk mindon clausula nélkül, hogy aikorült bohózat, éa mi neui tartozunk azon emberek közé, kik népszínházba tragocdiai kövotolÓMkkel lépnek, hanom ha bohózatba megyünk, bohózatot keretünk, nom a inflkritika finomabb ialését al-
kalmazzuk, hanom novotö inyolnknak akarunk szolgálatára állani.
Igaz ugyan, hogy ogy pár sikamlós kétértelműség nem a logfmomabban illeti fltloinkot, do inkább érdekes kétértolmüaégot, mint érdok-i telon ogyérlolmlLséget hallgatunk.
A szentélyek elég ügyesen vannak képvlsolre. i A propos I I/Ogujabb hír Bterint Bonza kisasszonyt szorzódtotik a uomzoti színházhoz, Radnótfay intendáns ur azomélyeson fog .Milanóba utazni, hogy o BzóptohoUégü drámai énekesnőt hazai müvéazotünknok, annál is inkább mivel magyar, mognyorjo, mind hangját, mind játékát, mind iskoláját nagyon dicaérik, llu-lyovszky Lilla asszony is hiraorint vissza jön hazájába, éa szép drámai tohoUégóvol nomzoti mflvéazotünknok óhajt ujolag papnöjo lonni. ! Adja laton, hogy o hírek valósuljanak, mert I az ilyon valóaulásokra szerfölött nagy szükségünk van.
I Megemlékeztünk a szépről, emlékozzünk meg
az igazról is, aza* a tudományról, j A mult hétfőn C<acskó Imro 1.1. értekozett az | akadomiában ,A bü.itetA-jog és a halál-bünto-téaről Poroszországban," moly nagyon érdekes éa figyelemre méltó értökozés, gyönyörűen foj-tegoti a bürttotő-jog theoriáját. — Poroszország büntetó rondazero el van terjedvo majdnom egész Némotországban.
A máaik értokozés Thaly Kálmáné volt, ki a kuruez-világban hordorojll fontosságú .Nagyszombati harcz* czimU munkájával vonta magára a közönség figyelmét, — legnevozetosobb momoútum bonno ai, hogy a hadtörténolom-bon a kuruozok voltak az olaók, kik gyalog katonasággal foglalták ol az ágyukat. Eddig azon balvélemény uralgott, hogy ezon stratogiai fortély a magyar szabadság harcz vívmánya.
Még ogy uovozotes dolog történt o héten, Csernátoni lapja, az „Ellonő.-" o héten látott napvilágot, do meddig fogja azt látni, azt nom tudom. — Azt szeretném tudni, miért novozi
magát „Kllohör''nek, hihetőleg nnnyirk tiazteli az omboríséget, hogy maga lapja homlokán figyel mez to ti a nagv világot, hogy ez „Ellen ó r " izzllk magunkat. Mindonoaotro ez tiazta orkölcsi nagyság, éa a moralisták sommi esetro sem fognak háládatlanok maradni. Különben , jiz Iston éltesso ....
, Halállal végzem soraimat, mort a halál csak akkor jó, ha kéaőn jő.
Lamártino, a nagy franczia költő és államférfiú olszonderült. Mint költő, mint történés« kitűnő holyot foglal ol a világirodalomban, ő irta mog a .Qirondiák történotét," mit magyarra JánosiGusztáv fonlitott.Lognovozotoaebb mflvoi közül caak ozt a kottőt omlitem: ,Lo dernior aehant du Polorinago do Child Harold* éa „Los harmonlca poetiques ot roligioiisca" ; mint államférfiuról, mint mini torelnökről hallgatok, mort ha rncxr'' hallgatok, ugy kiválasztottam logjobb toendŐmot.
WLASSIOS GYULA, i* _ ;
H i r e k.
— ó Folaógo a Királyné részérő Lotonyó-ről a ministerolnök urnák édes anyja gyönyörll virágcsokort küldött bo, molvot Gróf Andrdaay Gyuláné Ő oxcellontiája ő Folaégéuok kézbeat-tott is, ki olmonotkor azt közében tartotta.
— 1)1 au Pál megyei tiaztolotboli eaküdt ur ő Felségeik tisztolotéro a vaaut mellotti bzőIős nyaralóját 14 nomzoti zászlóval dis/.ité fel a ő Folaégotkot mozaarakkali üdvlövétokkol fogadá.
— A kodvos tollú Conolia Károly ifjú költőnk pár nap óta Nagy-Kanizsán mula t ipája Bcrényí Józsof ur körében.
— Lapunk mult szoinhati számában omli-tottük, hogy a zalamogyoi kövotválasztásnak márcziua 22-éro történt határozása miatt a nagykanizsai orazágos-váaár o napról april 0-éro tó-totott volna át, — oda vagyunk kénytelenek
a
24-én
módosítani, hogy ujabb intózkodóa folytán nagykanizsai országos váuár márosiua 24-< azordán fog megtartatni.
— Mult Bcombaton irtuk, hogy Boros János n.-kanizsai népwuéjztáraasága Zágrábba utazott, azonban vissza kollo maradnia, mert uom ongodtotott mog ottani tartózkodások. Mint mondják, engedélyt a míniateriumtól kellett volna kérnio.
— Woisz BornátF.: »Az ingatlan vagyonok tüzkártérítóiénok állami szorvozéséről" czimmol igen érdokoa röpiratot adott ki, uioly-bon ő azt javasolja, hogy az ingatlan javak •» államtól szervezőit tüz-kár biztosító intézet álul kármontositeaaonok. Ez élotrovaló terv vázlatát, mint a muly torv már hazánk nómoly egye« megyéiben 1850 előtt nagy sikorrol volt totllog ólotboléptotvo, b tvz adó«S nép jolontékony ter-holtotéao nélkül működött; a miről a zomplén-mogyei holységok lakosai tohetnok olég^é magasztaló tanúbizonyságot; — közolobb lapunk is közölni fogja. — 1850 után ue olyan megyei biztoaitó-íntézotekot a bécsi haUlomvlvők oktiM- —> lan önkényo soinmisitotto meg, azok foloszlatását megparancsolván.
jsryHt Kïessta,.
— K. íi. Pápa. Ka már elkéaclt, miékor rövidebb tudéaltáat kérünk.
— II. D. Hlgyácx. Ámbár a nyilttérben hoxandé cxikkek tartalraaért nem vagyuuk felelőaek, mégia ön érdekébon óhajtanék némi váltoxáat Unni, axabadjon aalvei látogatáaál kérnünk
— Sx. Péea. Lapunk jövő mániára valáuk kény-telouek hagyni.
— P. P. data«. Nom hoxhatjuk.
— II. Győr. Oiilnto köaiönotlel vettük.
— Ha. /.ala-Kgeraxeg. Hajuálom, hogy bneauaáa nélkül kollo aloivo jönnöm, inégán levolombon bS vebben.
Felelős szerkesztő : Wajdlts József. Segédszerkesztő : Bàtorfi Lajos.
tfí
, KOnlgl. prauaalieher Hoflieferant.
H. BOSENTHAL''s Wiener
GLYCERIN-EISEN-LIQUEUB
welche Uot (tauchten der Hr. Ilofillho u. Profe»«orf n
Oppolzer und Balassa,
d. k.k. Mcd.-rathe« u. em«r.D«ctai d. med. Fac.
Dr. von Vlitintilk,
aowle der Prlmarärt»te
Koväcs, Löwy und Dr. Lenk
(llamartt de« Klinten 8oh*r»raenberg,) cegon ltleir.hiueht, lilutarmntb, KntkrXftigung, Frauenkrankheiten, und fUr Kekonvaloioena angewendet und erprobt wurde l«t bei H. Roienthai, Wien, I''ratcratraas« 24, und fMt In allen gröaaern Apptheken der ölterrelcht-■eben Monarchie au belieben. Die ft''o»io Flaicho K 2 11., dio klelno k 1.86 kr.
ChemUch untersucht wurde da« 1''rXparat von den Herren Profeaaoren Heller, Klotalntky u. m. A.
Flllal-Depot In Wien bei den Hirr.t Apothekern: Josef Weit, Stadl, Tuebtaub«o «um Uohroui Wilhelm R«kb, ßtadt, Lugek «um «chwaraen Nitren | l)r. ioi. Glrt-ler. HUdt, Krelung Nr. 7; An», v. Waldhehn, ßtadt, Ulm-«•IpfjrtgaMB 171 Helw. Jewvloh, WoUaellel Dr. Johann Laraatioh. Wiedner HaupUtraiie, xur heil. Dreifaltigkeit j Carl Brtntl, Jo»ef«tadt, xum goldenen I.Owen; V. Höfer, l.niidetMase, Ungargaiio Nr. 12-, A. V6lk, Hudelfihelm 8chBubrunneritra«»o 100 ; J. Pohlmsna Kohlmarkt | F. KannhKuttr, MarlaHlf »ur .Mariahill.''
Depot in allen Apothekeu der Monarchie. Depot In Pflt: Joaefv. TörBk, »um heil. Oelat | Mieh. J aovlta, pharmao. und technlach-chemiichea luttilut; Dr. D. Wflflrtlr, »um Keichipalatln •, F. Formäflyl, mr M» rla Mutter (lottea-, Elienitadt, Kr. OrUuner, »um 8t. 8al vator; Gr.-Kanins. Joiof llelui; Carl I.ovAk «um achwar-»un Adler; Olim, Kranx X. Btrohle, »um ung. König; — KapoivAr, J. Markn«; Oldenburg, Andr. Meaey, »um König v. Ungarn i Stelnananger, Kr. Pllllch tum Augo Oottci; Venprlm, K. Kerencay »um »chwarani Adler ; Ula-Egeriitfl. Am. u.a. (24i-i2,l)
A 19-ik Bzázadnak egyik csodája!
ffSTHETIN.
(200-12,7)
Tiszta növényi szer nz ősz haj eredeti, a niegősztllés előtti sziliének visszanyeréséi o, annak a mcgószüléstól s kieséstől mindenkorra való megóvására s a linjnövésnek feltűnő módon
előmozdítására.
Ks állomány nem írcict, a»írt tnkíletc.oii ártalmatlan, a Igen egy atertl .n''k«lmaiá*u, a hajat nom rontja meg a .»¡no nem válto/lk. - Kgy llTeB Jra I frt 60 kr., páatal elküld6««cl 1 frt Go kr. haaanálatl utaaltáaaal •gyütt. — RV* ''»mit eladók teteme. »»áxalúkbau rvi»e.lllnok.
STARK J. fodrász
Joaeíslsdt, JoaefaUhlierstr. IC. »». a. Ilécaben.
Pelton TÖRÖK JÓZ8kK gyágyaaeríaanil, klrnly-ulcja 7. »». a.
A „Mrd. Wochrnnchrlft" bírálata:
„A»»lhetlB"-nak novoatetik a«ou - 8TA1IK ur Által feltalált hajfe.tC »»«r, uicly h*»o.ilói felett aaon elÖnynyel blr, hogy ircjkevorúktöl mentőn Dstirnb kirtíkony bofolyáat nom gyakorol a hajtalajra, hanem erB.UC »«gyAa.oUM, foj»* » kellemest a ha»«no»sal cgyliokOtre, a hajat aa4|*n e.lrt.il « a klc«í»tCI dvja. Minden e«»el tett kMrlet klállotU a próbát, • n haaiuáiat 1. Igen kényelme..
í- ''
MISEMONDO RUHÁK,
pluviálék, dalmatikák, albák, rochettók, velumok, oltárpárnúk és terítők stb.
China-ezQst ós ttizaranyzott
monstranzok, kelyhek, cziboriumok, pacifical gyertyatartók füsWlők tömény tartóval, szentelő-viztartó aspa-soriummal, lámpák stb.
(69—84,21
Egyházi-, czéli- és Iskolai lobogok,
«
baldiohinumok tís pantifical eszköz, kesztyű infula pastoral, gremial, harisnya, czipö stb.
> a leggatdagabban klAllitoU
ORNATOK,
4a minden p k y li ií » I h j c r p k
legjuidnyotb áron kaphatók:
OTJerlbauer Alajos,
gyármktArAUn, vAcw-utcia 15. isAm a. PESTEN.
BO- Ar|«tyi*k»k él nt»»l«*i»k klváaalra bekUldetaek.
AiiérhennungssclHellioji eines lie-Wiener
í>frtn Hoflieferanten Johann llo.T'' h < entrnl-D. |iat ¡a Wien, KflniUtcnhiK .\ro II.
SNni, 1. ^briKit ÍS(IS). ^Ovc j)cfd)át}tcii fabrifott, bit jidj íWiiíii l^vtr flroftíu .£)tilfraft imb iu ^clfle i^rfö nanj i)0vi«iiti(f)(ii (W{fd)inciitö mit Öi«f}t cincit «Bíttrnf fwortxu ^flbtn, fiiib aii(^ l>ti mir v>oti ^fl crfrcttlid>cr «5irt»itfl flf. lvcfcn. üJítin apatit, btr ul^t frws iu Crtmuiia iiwr, unb Wiiflfl imni^iflfr S^lof - 6eibc (inb, nocíibfm ict> %t)x t>o|f-íd»fö ajiaí^rtrntt rffleimäßig trinfc flanj uad> ÍÜinift^, 3)íal3''W(funbt)(it<j.(S(j«olabt, bit id? ftatt «affce''ő ncniefe, ift ba« i''orjllgtidjftf Snrt^at .bofilr imb ftártt mid) ttitfltmrlii.
5öriiftnialj''©onbonfl Rabéit luir bti meinem aii^űittttbcít ^ufttu bit íöruft ooit quáítnbtw S^ttim befreit. 2ß;un ii^ nun biefeii mir fo gut t^ieiibeii aMaljerjeugniffen Kio 3í3o»t rebe, fo ftefdjietjt eő, twl( ic^ »un i()(t< 4}»t&afl(i4t«U hurrf,. bruitjitn bin, uub idj eis für meine \>Xen[c^enpflid)t Ijalte, aitbere Velbenbe, beueit batnit gebienet ifi,, auf bie reellen Wenufimittel aufiucr((am ju maéeu.
o f c f \> t i 0 e ii f r o fi, .ftauSeiaeiit&iimer, Veopolbftabt >Jlr. <>.
Da» al eln eehle HofT.cho Walz-Extraot-GeiundhelUbler, wie die Malz-Geiundhelti-Choooladen und Malz-Extraot-Bonbont. »lud nur KHrntnerrlng Nr. II. Auf den Ettlqueta steht der Nu-mensiuQ Johann Ho ff.
greife: Walj.tffttact.Wcfunb^eiMbier miLWiaa intbikr« M''ii''rt: C) ftlaftfyeu !) fl. 70 fr. 18 fttafcbeu 7 fl. 28 Wafd>cu 14 fl. öS ^lafdxu 27 fl. 80 Ir. 120 ftlafdx» 6"> fl. üJiali^ífinibbeitfldöocolabe Oir. I. 1 ^fnnb fl. 2.40. Wr. II: 1 Wuub fl. 1.C50. «ei 5 ^fuub «/, ^Jfunb gra-Ii«, bei 10 «Ufunb l1/, Vfuub. 9HaU>(S$oco(abciPViilver für Sáugllugc olő tirfa^niiilel ber feljlenbeu "Biuttermil^ 80 intb 40 fr. iörufl-iUialjboubon« (50 unb 80 freujer. Allen nb Wien.
BJ^T" Ft* 9)ialj lfitra(t ift in Wro|Vßaui,\ia oorvätfeig bei Johnaa Rosonburg & Josci Wulliscli, Adolf Schwarz, Frans ltosonborg uub C. Koichontlml. (282 -8)

Krstc öfTentlicho höhere
Eaidels-Lehranstalt
in Wien, liOopoldstadt, Prateretrasse 32.
Unterrichis-Comptoir für Handelawissenschaften.
Carl Porges, Direktor.
In der mit dem Institute verbundenen Separat-Äbthel-lung für Jen'', die durch Alter, Stellung, Vorbildung und Beschäftigung der Schule entrückt sind, finden fortwährende Aufnahmen statt und wird daselbst zu den Prüfungen an allen Geld-Instituten vorbereitet. (241 — 12,1)

Torony órák
a legújabb szerkezettel
tomploiaolQ várak, orezitglnlzak, uyárak, indóházak stb. számára minden uagynágbun tökólolea jótálláaaal tigy, mint niiqdoiiuoinil
függő órákat
a logj»tányo8abb áruk mcllott szolgál
Reaob. testvéren:
nany (Srn-rakfárn
Hóch bon, Jlarialiilfcr-striiMo Nr. Gl.
StfL Árszabályok s rajzok kívánatra ingyon s bár-montvo küldotnok. A legnjabb idóbon IWcsböl a vidókro ozoii gyár szolgáltatta ki a logtíibb toronyórát. (220—0,4) y
Dr. Pattison''s
Gichtwatte
(csúz-vton)
llnilert aof-nt und brill achnoll
«le-ht nitt! HIinuiunliHiiirM
aller Art.''aU i Ge«lchti-, llruit-, llal>-und /.aiiiitchmeracn, Kojif-, llaud-und Kiiicgivht, UlicdrrrcÍMcn, Kii-eken- und I.endenwoh.
In l''aketou »11 70 kr. mid halben in 4U kr. »11 hahen bel .10HH1-'' W.4JDITS In G''r.-Kntilzsn.
„Ilitlljiiií a szép mnu
„Rajta fiuk, vigadjunk!"
------(187-7*)
Mogjolont t1« minden hazai könyvkereskedésben kapható:
„Hallj uk a szép szót 1"
czimil magyar lelköazöntó (toast) könyv, moly kötött ó» kötetlen mindonnomü felköszlntónt tartalmazván, dlszos kiál!ilá»a éii tömött tartalma, ugy hasznos és mulattató voltánál fogva az ifjúság figyelmébe klllönösou ajánlható. — A 150 lapra terjedő é^ 145 többnyiro ercdoti felköszöntést tartalmazó szinos keménykötésű könyvnok ára 1 ft.
Továbbá megjolont
a dalkedvelő Ifjúságnak különösen ajánlható
„RAJTA FIUK, VIGADJUNK!"
közkedvertségU dalkönyv második javitott éa totemeaoa bővitott kiadása.
K nagy szorgalommal összeállitott mö közel UXXl válogatott dalt tartalmaz, t^a szinos borítéka ; csinos kiáüi-tásánál fogva is kitűnő, mondhatni : egyetlen a maga nemében. Az első kiállítás 2000 példánya igen röviJ idő alatt elkeli, mi eléggé tanúsítja, hogy méltó tigyolm t érdeinol. Ara nz 5:10 lapra terjodő s díszeseit kiállított zsebkönyvnek 1.20 kr., dán arauynyomás- és aranyszogélylycl 1.8tl kr.
Végre ugyanott megjelent
L líNOltM AN1), A HÍRES gzigínvnó igazmondö VETŐKÁRTYÁJA
32 Bzino/.ott kártyával, magyar aláírással és szöveggel. — (ira f)0 kr.
.Mind n három NaKV-KniiIzHitli, WnJditM Jozncf kn:tyvkcreHkeih:H«ben egyszerre véve, valamint utánvéttel együtt rendelve 2 írt 50 kr., és 10 példány után egy tisztolelpélilánynyal is szolgálok.
Minden postai utánvét mellett a megrendelő szíveskedjék bérmentos lovélben az emlitott összeg egy Iu r-madát mellékelni.
WAJDIT8 JOZHKt'',
kOnyvkereakcdö Naity-Kitiiiuiin
!! Fele árért kapható !!
[ftft 11 Vissza nem húzható kiárulás 11
Nagy árleszállítása az osztrák államokban létező legnagyobb cs. kir. szabadalmazott tiszta lenvászon és kész lelaésrirul^LEL-gvárnak néehbeti, Tüchlntibi''ii ll tlik Hxátví alatt, («unkl-hnxbnn.
Már ri''góta nom okorott oly uajj/ felltlii.''«t egy klAiulií I), mint a Tuchlauben II. |z. a. Iev5 ca. k »«ab. (cy/tró. — Tíny . hopy tftlib mint 30.0QQ db. elogan« k«»Z férd él üil fchérBMBil minilenfíle liagyaigRal,. a» írtík foleírt adatott el A l. ke*tln»<''u nagyobb k^nyelmo vígett Icríl általi kívánatra a \ldék minden vároaába küldetnek muatrák a kiválasilá« megtoklnt/ie rígett mindenfíln reh^rnemAI>r>l. *á-atonbdl, aaébbelibSI, antall ruhákbál ntánvítel inrllettn mely küldotninyek meg nem tartatnak, aiokirt a pána n postán rögtOu »l»««a kU^lctik. — Aa eladáa febr. 7-ill veaal kezdetit íi ad.llg mlg « ke.»-
lel el nem fofy. _X - _____? •, . , ;
Firl válion lngek kn»ftnalge< 1.70, t.r>0, ¿.HO, !l frt i finom bolfOldi vagy ruuiWgi v»>ioiiIk''.I .t fr! tO kr, 4 f,l), ö frt M) kr-, legfinoinniih váaaonbíl ¿a hattlitbíl 0.60, 7.&0, ö frtlg | hlinutt vừon inoll-be-tnldáaaal G.50, 7.60, 8 - 10 fiiig. Fehér lhlrllnfl-ll»fltk »«íp mell-redSl^ltel 1.80, 2, ü 60, 2.80; angol ablrting 3 frt, 3 frt ft8 kr j fohír angol
báli Ingek vá»»on inollel, clegan« klállitái egyenea vagy kereait mell-redUiettol <.í>0, 6.60 ki. Szinti Ingek JÓ mo.A mu.trákból 1.60, 1.80, *-30; legújabb ang. ailnea «hlrtlní-lngek 2.70, 3 frt, 3.50 kr. ligy»»erll vállon ntl-lngck 1.70, 2.IS0. ''.''80; Igen elcgaii» blm.eU n6i Ingek 3, 3.6(), 4.80; legfinomabb váaxonbdl, elegan« hlmaínel <''« calpkíaettel 6 60, 7—10 frtlg) ráaaon níl báló iugek hoanu u.fjal, .•«ll.''r í. kíielövcl ¡I..VI, 1 .">0 ; legújabb gaadag blmaiaü 6.60, 7, 0 frtlg. NBI háló-ölliínykék 1.60. 1.80 á« ; linóm hlmxÍMel ».80, 3.&0, 4.60 krlg. igen Bnom battiitbíl, ele-ganaul G.f>0, 8.60 !• frtlg, f>"lrá«» kspeny bű v«gv moro» ujjal 3.60, 6,60, 7.60 j n8l nadrágok flnoui i.erkalbAI 1.60, 1.80, 2 frt ■, n5l nadrágok lilm«í»«el 2 80, 3 601 nSi aioknyák barehend vagy ffuom ahirtingbGl 3.MI, 4.60; lc(.-ri">mal.b ««oknyák 6.60, 0,60, 7,60 \ n5l háló-fSkötök legfinomabb vừon-ból himeavo 1.60, 1.80, S. 2 ¡VI kr. Vállon nebkmdfik f/rfiak n5k/»»ámár*, 1 f/1 tuc«»t 80 kr, 1, 1.60, 1.80 ( Igen finomak 2.60, 2.80, », 4.60 krlg ; balti.t vámon-raebk. nc''Ck S, 1.60, 8.60, 4.60, 6 frtlg ¡chlnal batll.t aaebkei.dtfk kör«W«l 1 «1 taeaat 2.60 kr. 3 friig. •
1 db 48 röföa váaaou 6uegyed a»íle» 17 frt 60 kr, 19. 21 frtlg •, 1 dli 60 rífOa Igen finom Auegyed »«álea 23, 26, 27, 31 frtlg ; 1 db f>0 rőfrti legfinomabb battiit »»övet 36, 37, 43 frt; 1 db 80 r5f3a ká lonáau há«i-váa«on 9, 10 frt ÖO kr, 11 frtlg ; finom fehír perkál rflfa «6, 30, 86 krir tgon ínon.«« G aaoinályr« aaitalnemü n».«eill8 al.ro»« i(« a»«lalk«nd3vel 6, 7 60 krlg, finom damaathöl 9—11 frtig |
aaemályre 1 abro»« 12 aaatalkeudövel 10-13 frtig; atlas-damaatbdl fiO— 28 frUg i G »«einílyro Itnh 1.80, 2.60 krlg ; ««erv.''lák vagy türölkliök, 1 /¿I tucat 2.60 eg/aa 8 frt 60 krig.
50 frtnyi vásárlásnál 12 személyre való asztalnemű adatik ráadásul. gjy- ingek rendeliiiiuM a nyak bSaiginok tudata»» kéretik. -fM
Central-Depot der kais kön ausschl. priv. Leinen-Wftsche Fabrik Tuchlauben Nro 11.
Senden Sie mir zvroi l''akotd.'' von derDr.l''nttison''sOichtwntto, da dicselbo an moinor Mutler, welclio theilweiso schon "22 Jahro grosso Sehmcrzen litt, ohne eino Hülfo gofundon zu haben, fast eino wunderbare Hülfe hervorgebracht hat.
St. J^oretto bei Oberstorf im Allgäu, den 7. Oktober 1867.
Ihr ergebenster
JiiMcr Oolger,
lienellolat
meg-aailntet
Mr," fogfájást
vifr, röjtön, ha már aeminl máa (»er nem baaanál, a piriial
LITON.
Rak hely t Bt!«* Mzttf gyágy»«*-ritt urnái Na|y-Ka>U«A« 4a Tirök Mi»»f-nál PsitM. (S43-1)
Czim:
mm*«mm
Politechnikai
és gyakorlati találmányok.
aiabadalmaioll Chss-
R|ja 1
jyspluvaí
mr„
Valamint kevAa Itf. T«1 eialStt a »vita«-pu-kik »a*y »>«''*•'' tették a n.«v*lt villában, Apeu ugy a vllAg-piacion nagy kere •etUAguek Örvend • ai
*ll8t jóval f«lttl»"U» a -----... .
SífOt-ííle zsebpisztoly (gy.S...r] mt[y 1''/. hos.au, HjeatUMlvervs. «ty kla nyomAi álul e,zymA»uUii tU-ael. Ára I frt 60 kr. m, '' Önnedvcall* tortartók. Külön llntata.tó
MT nélkül folyton lehet velők Irnl ; Igen ajAul-,ató olyauaknsk, kik Mim kívül ba««i.AIjAk, miül i Orrotok, pUbánoaok, klvaUlnokok ilb. kiknek I.Aa-b«U munkájuk van Kgy darab, 12 tucaat tollal ogyült
írt 60 kr. „„ .
Eilit B/Brflk kik vagy fekete cuiallllro.A.-
Hr ui km»..i bMiraiiii "r.-''r"''". ** .fr*v.n I«bl7i .«erlnt Igen alks''staa aJAndAkuak vald. Kfy darab ««¿d iókkal 1 frl 60 kr.
nmw. Öratársysk, nilnt vatuU locomubilo waggo-Ww uokkal, tolva 1 frt 20 kr. t Aitó bárányka ''urat 1 frt | »Aa állat 00 kr. futó egAike 46 kr. FogfAJAS , bárinlnomÖ , aaonnal Állandóan meg««ttnlk a boriiul fogc«eppek b«»«nálalAuál. jAtállAa annyira blito«, l.ugy nembaiinAU« cíctíben a pina vl«»«aádatlk, mlírt 1« o nemek egyetlen háaban aeni aiabad hlAiíyoiola. I llvrg Ara HO kr
Igen fonton tnluden hAaUitA«ban a legujab-íPlr bau f.lulAlt fenyoiltí k«»4oe,melylyel mindenki a legkönnyebben • a legeaebben klfAuyealthetl iAgl bútorait »tb. I katulya Ara, mely elíg egy cgíaa garnltiiiAra, 60 kr. Megjegjaendö míg, hogy o konöca roiulianak «oba »Inc« kitAve.
ElUlt fiayeilló-golyó, kitnuő »xer minden u>eghouiAlyo«ult Arca-tárgy újjá í« fíny<a«A tíletAre, arany- A» »«Itat niflvcaeknek uílkOlOahetleu. Kgy drb Aia 10 kr.
BUffip* Valamennyi óra regulatora a rcflulilt nap-IPiv ¿ra conipaaial, mindenkinek a legjobban ajAul-ható, meri o blaonyára poutoa órával niiudeu uiecha-nlcui óiAt megifailtbaluuk, 1 darab Ara finoman fA-nye.ltre tó kr
línaMBi"" Wo»dó-por. K por nlkalu>a«A<AnAI megtaka-lP^Htunk Idol, munkát A« piait, emellett a leg. nagyobb elöny míg a«, hogy a ruha «okkal Jobban klmíltellk, mint kö«öii»ígei kA«»UletuAI. 1 fontol cio-mag Ara 22 kr.
Ameiikal patentlroiolt biztotllo zár, kl-lfln5 aaerkeirttl « minden betöri« ellen blito«. 1 db ki.ebb rendű Ara 30, 40, 60 Ur. 1 db nagyobb rondd 70, ''.Hl kr. I fitig. 1 nagyobb kit kulca-ctal egí«« 10 frtig — 1 db utaaó tA.kAra ''vaU Wö, 40 — 60 kr.
Oyakoilatlak a nadrág-védők, melyek a nadrAgot ro«i IdtljArAabau aa elpt«ikolA«!úl Kgy pár Ara ¿0 kr.
Angol Ollók a legjobb aciilbúl, 1 ««abó-olló, a legfinomabb ¡¿6, 3.», 4.ri kr. 1 «ling-egtinouabb -.11 80 kr. 1 ollá-IAnea 10 kr.
Nagy előnyt uyujlanak a legújabb flép-lró Bok, ui''egkiuiélti Kink a« nnalmaa hegyeaAaUI, « blatoiak lehettlnk, hogy a» dn hegyo el nem törik. Kgy db fAba foglalva 11» kr. C«outba foglalva Ata 16 kr. Tolltartóval A. kí«»rt ''.«) kr. — I megtöltött tok, inrly 3 bdnapra eU^eudS, 10 kr. — 1 db unlo-radir-giiuiml in Aa ealuk «lámAra b krajcxAr. ÍStitóT- A Ub&kat nedv««aégtai megóvni mlnden-W^^r kinek ajánlatul, mert «» a» rgia.aigncV "olg.ll. A Metxgi-r-fAIn kltönC hSfkAailtiaiuAdnAI, mely a bort Atlia^aliánná te«»l, ugy hogy a hoaaaabb JArkAlA« utAu a ne<lvp<*ógben a utdv bebatáia nem éreabotS, A« a e«Álnak legjobb inAitAkben elAgtAt^Uk. Kgy dvog ára
00 kr.
Slblrlal fagy-baliiám ; eaen HlblriAban Ur. Boltin által lAg Idtf álul felulAlt bal»am, mely inár Auatriában 1« több Av óta kto>ön«Agc»en haatuálUtlk ■ mint a legjobb oaakCa Uuiertetik. A fagyáaok ■ daganatokra feUtto jó a hannoa. lígy tégely haaanálaU nUiltáaaal 60 kr.
f^m* K»a«3 fiayalál kauUchukkal vegyltrc, -Wv hogy a bőrt Urtóaaá tegye. 1 katulya ára 80 kr,, mely I fontnyi
mw Ltflulabb Lljroln« iiehtilr-mriiám, a leggya-ÍAf®*r korlaUbb a maga nomAbeD, nem dohAnyaÓk''-iiak U ajánlató«, köaön«.''g»a tOaa«»r«xáiu kellemea kla formájában egy lámpával egyeiltve, moly néhány Arai égJahyágöt felveoa, ugy liogy gyakrau elSjárö alkalmakban hamar világot gyújthatni. — A caokily ár gyor» torjedA«re van aiáialtva. 1 db. ára f>0 kr.
..dlk. --
^^ NrtiW ha>ttv«»lló-ajer, miáltal .«Urko ha-W^W jak lOgtön l.t««ú« ««érint barnára térő t*alhctSk, >« e;
«mind
vagy feke-a tirmAiaetea frl«aeaA-kAaalttotik « tökAleteeen 1 c«oiua.( iitAalUaaal egyUU 2 frt.
Íet vlaaaanyerlk. Sövóuyokliől rUl inatlan.
Mindon | aelyon-vaa tár-
ára
font. —
Legalább roz»dapor Jótálláwal. -©W-oMda/oltok cliAvolitáíára váaaonból, bSI a máa kelmAkbSI, ngya.lntAn ao.Al- Aa
AngoraNpamutbóL W drb|
"Minden látható l«M »« uj aaob-mlkro.cop által. Darabja 40, GO Aa HO kr.
Burgonya- és alma-
liiiiuozó-géi»,
mely minden klAllltá«on I''árlaban. Londonban ••« Now-Yorkban aa olaÖ JuUl-mat nveite, minden teU«Aa aaorliit, papír lAkony formában 60 daribot támoj *xy perei alatti caekAly nacr elterledAaro vau «vimltv. Kulya mAa-fAI Ara 3.60 kr. •
Folyikoay enyv. Minden báaUrtáaban nAIktt-^^ löahetlen, lulált il a kfilön-fAle a háitartáaban ♦MJOví apróbb hlbik.it magunk Igailthatjuk. — ti enyv Avekig elteheti Aa hidegen alkalmaaható. 1 üv. ára 25 kr.
Angol Mrfíny.nii. Minden bírnék h^JIAkony-aágot adni A« egy«»erinilnd fAnyeaítonl. Kgy kii Oveg S6 kr , 1 nagy 4">.
C». klr. (iab. peotéttiappan, mely bármi nó-ven nevelendő p. eiAtot minden kolmAbSI kivAtel nélkdl nehánypillanat alnt eltávolít. Kien uj kAiilt-inAny hatáaára nóave fillllmul minden oddlgl haionló gvártiuányt, minthogy a I egkAuye«ebb »Int li lArtet-léndl hagyja, Ai a/..u. al mrg.xAradva. aaag nAIkül marad. — A keaalyltk ll««titá»Ara 1« kttlöuöaen ajánlható. 1 tlvegtae ára ululláaial egytltl 40 kr.
. Általános tltzllló por, melylyel minden Arcaet, arany, e«ll«t, pakfong aeaAI Aa reiet UaitlUol fAnyealtenl lehet. Kgy katulya ára 20 kr.
öltiefüggó Idóórik eilnoian kAnltve, mint egy «alonóra, a tiobát dlailllk, aa idfljárá«At órával elóbb mutitjAk. Eaen «iái meg «iái kö-atöuS-lratlal dle«Art mii Ara dobomal 06 kr.
H&''ltl egyetemes >agaw, nemcaak »« nveget, porcietlóiit, követ, tijt.''kot, fát «tb. leggyoraabban megragatílanl, hogy a« elválhatlan legyeu , hanem különfélék egye«ltí»éro 1«, például fát Areicael, ttve-get akl.ént poreiellAi ii.il »tb., ugy hogy te«ttA váljAk. I''akétja exeu mlmleu I.AmiAI nAIklIlöihetleii nernek e«ak l<» kr. Ugyanezen rjgatz, folvAkony állapotban,
igen kitltnS, öv. .1" kr.
gy- Ruganyos fogkefék minden foggép é« mAa ha-
•Oliló anyagok nélkül rMipAn tinta vliael a fogakat fehéren, naglAlau .''•« egAiiiégeien tartjAk. A nagy forgnloin miatt db;a r«ik tiO krra télolelt. pjy- Szabályzó, a t»l|it minden kéaboa Aa paplrhoi igaiitanl, — ugy, hogy ugyanaion tollal a legfinomabb é« legvait.ig.ibb vonA«okat lőhet vAghei vinni. l''i
db 24 kr.
Valódi angol tollkésfk, 1 db két ké«.el 20, 80,
40 kr. 3 ké«»el, 60, tiO kr. legfinomabb 3 kéaael CO, 70, !K) kr. 1 frt, 4 k ... I 80 kr. 1 frt, 1.20 kr.
rl.eguiabb angol dugaszhuzó-góp minden tríllle-5a ve«aély nélklll lehet aa llvegek dugatiAt ki-liuani. Kgy db Ily <»i''l"«eill e»iköa A/a 1 frt.
Legfeltóbb hely ól «zabadiko''.ítt méreg ngerok, patkány ok, liörriöghk, Aa vakandok kilrtáaára. Aa el adáa jótálláa mellett törté.iik. , nagy pléh-aielencie 1 fit.
ff^ A dió-olaj a le.''iot.b, 1''>gy a haj ruganyoaaágában inegtarUaaék » a világo« .agy «»llrke haj «ötAtro foa-teaaék, a vegyéail kéuülékek mind ártalinaaak. Van aioioneaém a nagyér leinti köaöiuéggel tudatni, hogy hamliltlan, filas, kéuiereaen finomított dló-ol^Jból raktáram van. — Kgy ki« Uvegec«ke ára 26 kr., na gyobli 46 kr.
Gyókcti szer a tyúkszemet legfeljebb 8 nap alatt nyomtalanul kiirtani. Kien újonnan felulált fif.r felnimül minden eddigit, Aa eiért jótállái mellett adatik el. I katulyahaiiiiAlatl oU«ltá»al együtt 00 kr.
Örökís JcgyzókBnyv. Legújabb I - Kien perga
inant-ieveli.kh.il kAaallll könyveeaks beirt l<
^^^Tto''siaokV-oXTT
üaa Rplel dar 0«$t«rriloWMhefl I [Loose lit von der Knltftrl. Oesl.j I ReglemiHI g«tattol.
.Gottes Segen bei Cohn!'' ClrofcHMrllKo mllOcwlöiieii bedt''uiciule virnielirtpC«-pltNllcii-VerloosuiiK
von Ubor Drei Millionen. Dlo Verlooiung gMchieht unter 8Uata-Aufilcht. Beginn der Ziehung am 14-tCO d. Mtl.
Hur 4 Gulden österr. W, oder 2 Gulden österr. W. oder I Gulden 0. W.
koitet ein vom Staate fltnw-tlrte» wirkliche» 0rlgliMil-8UaU-LOOI, (nicht von den verbotenen Promeiien, am meinem Doblt und «verden loleh« gegen franklrlO Kinaendung de« BrttagOS aelbtl, nach den entfernteaton Oegendtn vott mir vor«andl. Kl werden nur Qewlnae geiogto.
Die Hauptgewinne betragen : 290,000 130,000 100,000 50,0o0 30,000, 20,000. 2 K 20.000 2 k 15,000; 2 K 12,000 ; H.ÜoO ; 3 k 10,000 2 A 8000 3 k 6000 6 k 5ooo. 4ooo, U k 3000 106*2000, Ü k ISO«, 0 k 1200, 160 k looo, 20« k 50«, 6 k 300, 224 k 200, 21060 Qeniune k Mo, 100, 5o, 3o.
Gewinngolderund amllleho X.le-bung«IUten «endo meinen Interessenten nach Entscheidung prompt und verschwiegen.
Durch meine vom besonderem üldck begtlnatigten l.ooie, habe meinen Intereiienteu bereit« allein In Oesterreich die «UerhUohstM HanBlreiror von 300,000,225,ooo, 187,000, I52,0oo. l5Q,ooo. 130.ooo.
mvbrmahls 125,000. mehrmals loo.ooo, kürzlich schon wieder das ■rosse Loot von 127,ooo, und am jüngsten Weihnacht schon wieder den allergrSssten Haupt-Oewlnn in Wien ausbezahlt. (239.2,
UZ. SAMS. KOHN
In Hamburg,
llank- und WechiclgeachKfl.
i i 1 I .JLX \ \ \ « i m
Figyelmeztetés a iifi-világhoz.
Legdrágább kinci ai egAiaiég I Kineo többó MÓll
morgírcs, rendellen hó-szAm, b''
következményei é. hó-tzám elóttl kl«ó fájdalom.
Millió Ai millió nOk siWvadnok haionló baj Artallan aiemórmök fulytán. Miután meg.okaltaiu .
Legdrágább kincs aa egA.aiég I Nincs többó MÓhfáJdalom, gyo „orgóros, rendellen hó-szám, Wtórfolyái. hasonló betegtónh fősz " ..... '' - -.lóttl kinxó fájdalom.
íjukban. MIArt? e aiámo« n$k
«Venvedéieít, caAlsaerUuek Urtom mlodaion níkot, kik rendelteié-atlkot aaein elBtt Mrira, gyökeresen meg »karnak gyógyulni, arra figyelmeatotem, hogy 4u 8ket blitosan kigyógyíthatom. VldAkre » aaert has.uálati uiaaltásommal együtt, utáuvAtol mollott, sít álneve« terhelt levelekre Is a legnagyobb IHÓVUrtás biatoslUsa mellett megkUldotem. A gyógysierAssek által kósiltftt gyógysiert klvá-natra vagy eredetiben uUsitásial egyUtt, vagy Osupáu a reespUt küldöm c ott késalthetö meg.
Dsbrecieu, 18C9. febr. lö-óii.
0c8váry Ede, orvo«,
klr. Urm. tud. tár*, rendes Ugja.
a m.
a n. ó. köiönsóggel, hogy máreiius a fSutcián, Plirlaták temploma m.''llett lovÓ VArte.y-''félo Uáaban, ahol Mlkolá.oh fAny-képé.i lakik. (240-S)
műi
Kgysiersmlnd tudatom lö-lg Nagy-Kauliiáu fogok Idöinl,
| '' '' '' '' '' I I '' I I

lapját vlies bekötve 36 kr
manl-ieveinKiioi neaiuii kflnyvecik.
ujjal lo lehet tlaatitui. I db aiApen diiiesb UO kr.
Igen finom bÓr-etul 3«/, htlv. houiu valódi C«Jt aierekkel, t. I. pipa, «iivar«ilvó-boro»tyánk3vel ós dohányiacakóval alii. Ara 3 frt 80 kr. ff*. Tolvajlátok elleni vAdS angol Huta, mely a fehór-iieiiift''jelilé« után aub i ki nem mosható — As a ruha friss •ilne iniudlg tnegmaia 1. Minden hAitartá«hos ajánljuk. 1 Üveg ára caak 20 kr.
Örökís izlvsrlartó, angol sodronyból, «sApiAg«, tartóaaága, kOlönö^en olc«ó«ága miatt a dobAnyió uAlkltlöalietlen tArgy.i. 1 db 30 kr. bSrbCI aciélkör-íettel t>0 kr.
Welnbefe
abgepre««!, In Teigform oder getrocknet in Stllikan, kaufen in den heilen Prellen
Wiikciuauii, No) bei Je Co.
in Wien. 229 -0,4
M. Madarász And. Pécsett
ajánlja
GÉPGYÁRA ÉS ÖNTÉSZETE
készítmény oit
gözgdpoit, külünöeou pedig malom szorkozotokot, olaj henger- 4 sujtdkat, borpr^Jtokot, gőx- ¿a visvoiot^i csövekot takar«5k-tlU-holyokot CB uwk egye« r^noit, kutnkat, o87.1oi>okat, rAcsozatolut, minden nóvun iiovüzcikW tíntvónyoket, továbbá
gazdasági gépeit
it. m. Bzántó-, irt«5-, kapáld óe UiltOgetó okókot, voWgápckol, mag takarókat, roatáknt, crómUvükotígöppolllÖBtcrkozetrOiCeéptó-gépüket, kukoricza niorzjwlókat, r<5pa óe azcceka-vágókat, zui^ óa daráló gópflkot.
Minden a gépt^zot szakmájába vágó mcgrondclóeokot illlitás 8 lotrintánvouabb árak mollott clvd
raktár
leggyorsabb előállítás a legjntányouabb ugy a gyárba Vitóz-ntcza 14-ik szám alatt, valamint irodájában országút í>-ik szám, hol a fontobb elősorolt kószitmt nyékből folytonos kószlotot Uirt. (175—7)
TRAUGOTT FEITEL első blzomány-üzletc BÉCS,
Kämtnerring Hr. 2, gegenüber dem Drasche-Haus.
Kercikedök Aa tlaioutetadAk nagy engedményt nyernek. (437 — 1,1)
!! Egy ezüst tallér egy forintért!! (28i-ií,t)
A cs. kir. vámhivataltól «0,000 |»«>roHi tnllér^rí átvott birlcfoldl lenáruk a bccs-biztos rundoletóro ''¿0,000 ou*tr. forintért cgyonkint vagy egyes üsszoválasztással ünkéli* tt-HCii kiáiultnliiuk '' -
a cü. kir. kizár, szabadalmazott ( f
LENÁRUK RAKTÁRÁBAN
Oolduchmiedgasse Nro 3, im neuen Bazar,
Kgy *Ag blelefeldl vászon, 66 berlini, 60 bAc.l rSf, 20 tallAr helyett ciak 20 frt o. A. Kgy . Igen flnom blelefeldl viston, 60 bícil rCf, 24 UIIAr helyett eiak H frt. Kgy . Igen tlnom »«övet, 66 berlini, 60 bírál r5f, S7 tallAr helyett caak 27 frt Kgy . legfinomabb bsttllt-llttvet. M bAcil röf, 36 tallAr helyett raak ftf) frt. Kgy . szövet, Hö berlini vagy 80 l»Ac»l ríif, 16 tallír helyett c.ak 16 fit Kgy . klnemkówltett seMz hUlvásion, »(» híd röf, 10 ullír helyett c.ak 10 f.t. 12 darab blelefeldl len-zeebkentM, 3 ullír helyett »ak 3 frt r , ■ i t >. > i
12 . Igen (Inosi len-zsebkendÖ, dliie« iiegílyaoltel 6 Aa fíl tallír helyett eaak 6 Ai fAI frt 12 legfinomabb len-battlítkend«, atlai*.»xegíly*»tte| fl, 7 Aa U tallír bilyett caak C, 7 Aa 9 frt Len-asztalnemüek 6 nemílvre, 6 A« fíl, <!, 7 ía 8 tallír helyett ciak 6 ía fAI, C, 7 ía 8 frt. Több 1000 darab bsttlst-oíslr Ai llnon-kendók Unom .Ida kí.i himxÍMol, darabja 40, 60 Aa 80 kr. Chlnsl selyemkendik a legújabb «legAlyaottel, nők számira, darabja i)0 kr.
le [|obb
MlnaesylK vászon
van Inra a röfftk náina Ai a* Ara.
kíiiitvo ;
ía legaillArdabb munkAval vm mindegyik darabra pontoaan ri
Für liilcrlelftsbrucliieldeude.
Ihr« auigeaeiihuelo Hruehaalbe hat mich von meinem 23-jSbrlgen lliuebleldeu »oll«Uo.lig geheilt. IIa moln Uiuder auch am gleichen Ucbcl leidet, 10 bitte leh um ti Topfe halb von der genthnllchen Sorte, halb veu der «Wirkern, Obachun wir von den etilen ÄiUten uiugobeu «lud, «o kaban >''l» noch Kelnau gefuudeu, der elueu üruch «o radikal *U heilen im BUnde tat, wie Bit. Kmufaogeu Hie dafttr die herallchate Dankaaguiig. r arl», den T. OctoLer IhOV.
Hsffter, patlssler, von Welnfelden.
Venaéglö
haszonbérlet.
l)le«e durebau« u n « e h * d I I e h wirkende Bruokssibe von QOTTLIEB 81UHZCNC08ER lu Hm|SS« (»ohwel«) Ut lu Töpfen au 3 fl. 20 kr. ölterr.
WAhiuuf neb«t <l«brauob«aiiwol»ung und /.eugnliaeii Hobt au beliehen
aowohl durch dm KrBmler «elbit, aU dureb Herrn F. Fon»««yl, Apothekf nur bell. Varia In Psst.
, (8151—10,8)
Szabad kir. város a Knproii rinn a .Szarvas" vondégfogadó ópUlotekkol, tí hold konyr szántóföld
mindon hozzávaló ssinto mintegy ort, gyümölcsös, A» kaszálóval egyUtt
tObb évr«
Ugvs hake
haszonbórbe kiadandó. A bórlonl kivánók Jakopck Mllnilv tulajdonos urnái Kapronczán jo-lentsók magukat.
(230 - 3,2)
Kgy db Igen jó válzonlng. mindegyik fíril nagyaighoa alkalinaava ; caak a nyakmírtAket koll tudaUjI. —
1 Aa fíl, 2 ía fAI A« I) tallAr helyett <-aak 1 Aa fíl, 2 ¿1 fíl » frt. Igen finom blelefeldl VAtZOn-isgek, legjobb munka, Igen >«A|i mcll-reiKicttel, 8, 3 í« fíl, 4 ía fAI UllAr
helyeit .«ak 2 frt «0 kr, 3 íi fíl l Aa fAI f,t. Igen Unom blelefeldl Viszon-lngek, aa uj dlvald koreait- vagy mellrcdöaettcl -1 Aa fAI, 6 íi 0 UllAr helyett
caak 4. 1 A. fAI, 6 Aa tí frt VAszoa férfl-lábrsvalók hA.I váaxonbAl 1 60, 1.80, 2, 2 frt 60 krig.
Shlrtlna férfl-lngek finom meller«tatíkkel, tctitía «érinti «aíi> laabAau ía nagyiAgu 2, 2 Aa fAI, 3 UUAr
helyett caak 2, 8 Aa fíl Aa 3 frt. Igen a«Ap silnes oarton-lngek, legújabb iniutrAju 1 íi fíl, 2 A« 2 a fíl tlr Ii. c«ak 1 Ml vászon Ingek ktllnnfAle formával
váizon Ingek ktllnnfAI« form 1 A« fíl, 2, 2 Aa fii, 8 frt
a
1 A«
fíl, 2, 2 Aa fAI,
Si fAI, !» Ai fAL frt. 3 tallAr helyett caak
val lelné« iieriiiti nagyiAgban
oalpkAsettel 8 ít fíl, 4 ía fíl Aa 7 tallAr helyett ciak 8 Aa W/ 4 I»
Fison női vAszon Isgek hlm>A«ael i fíl 0 frtig.
Mi háló-Ingek finom vA««oiibál 8 ía fíl, 4 ía fíl tallír holyett caak 8 A« fAI, 4 A« fíl frt Finom hliiiaíafl nöl hiló-lngek finom vAaionbAI (i 9 tallír holyett caak 6 — 8 frtlg.
NŐI nadrágok finom hattlatbAl vagy vAi.onbíl 1.60, 2, 2.60, finom hlioiíad beloldAaial Aa calpkAvel Ijen
elegam 2 frt UO krtól 3 fiiig. Nöl háló-öltönyök iilegana «itbAiial. fcuAIIÓ vairv lehaltó aallArral. 1 íi fAI, 2 Ai fAI, 8 UllAr helyett M«k
6-10 UllAr helyeit crak 3 A. fAI, A A* fAI 4 Ai fAI, 6 íi fíl fit, lg er. elegaoi
hAló-öltínyök nlegani »aabAiial, fciiAIIÓ vagy lehajtó gallArral 1 fAI, 2 Ai fíl, 3 f.t. Öltönykák hlmiAaiel Ai calpkAvel, legújabb minta, 4 Aa fAI. egA«. 7 ía fíl frt
NS) szoknyák kurta vagy unAlyo« ruhAkboa, flnom kíaaitmíny 8 ía fíl
himaAaacI 7 Aa fíl egí«» 7 fitig. Berlini gyapju-mellíny A« nadrág fírllak ía nőknek 2 ía fíl, fAI Aa 4 UllAr helyett caak 9 Aa fAI, 8 Aa fAI, egí »a 4 frtlg.
10,000 röf háromnegyed ««Alei blelefeldl fehér fonal-vAszon, bAcal r5fo c.ak 86 kr. S0.000 röf flnom ihlrtlng, röfe c«ak 36 kr.
Aa ilkuldí« utinvítel mellett e«iköaM|etlk a» onlrAk birodalom minden tldíkl vAroaába ?{« frt viaAr-
liinAI 6 darab kendő Ingyen hozzá adatik.
. An die k. k. öaterreichlsche und kön. ung. Leinen- und Wáscbe-Niederlage in Wien, Goldschmiedgasse Nro 3. lm Neuen Bazar.
CZIM:
Wajdita Józsof kiadó-, lap- éa nyomdatulajdonos Nagy-Kanizsán.

Nagy-Kanizsa 1869. mároziiis 13«áu.
11, szám.
Nyol^dik évfolyam.
Kiterjedve
í SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
, Ve^yea ixe>tült***
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből.
MeMdeleniK:
HMM MM*«»«.
Cftitu lv«n.
H»erk<n*töi iroda én Uindd hivatal t
WAJDIT8 JÓZHK.V könyTk.f«.ko.lií<b»ii.
Előfizetési felhívás ,ZALA-SOMOGYI KÖZLÖNY''
kitorjetlVo
Sopron 4» Vasmegyékra
czimll vegyes tartalmú hetilapba.
. Mozgulmas napokat élünk, — az Apr. 20-án összeülendő országgyűlés működése, társadalmi a politikai élfltünk óriási fejleményei a sajtó minden rétegét oly igénybe veszi, mint eddig soha. — Intézkedtünk, hogy lapunk nem fog hátra maradni.
A Bocinli« túrt lapunkban a folyó pályamunkák által minden igénynek megfelelöíug be van töltve, — igy tényleg bizonyítunk akkor, midőn lapunk pártolását és terjesztését hazafias bizalommal kérjük.
Előfizetési ár:
Egész évre--- (5 fVt.
Fél évre--3 frt.
Negyed évro — 1.50 kr.
Az összegek mielőbbi beküldését kérjük, hogy lapunk expediálásában hátrány ne mututkozhassék.
Szerkesztőség,
. » •. ; /í • .'' 1 í Gtazd&sz&ti nézetek.
I. gazdászatl pályamű.
VI. Avetés-forgásról.
Miudou növéuy alkatrésze s természeti fajmiwéségéiiél fogva más és más tájanyagokat igényel s mindezen tápanyagok kisebb nagyobb mértékben a föld talajban feltalálhatók.
Azonban a talaj termékenységének tartóssága a földben létwó tápanyagok összes mennyiségétéi függ — amily mérvben fog-uaH ezek, épen oly mérvben alább száll a termés is.
Yegy ük példában :
Bizonyos darab föld búzával elvetve jó tormást''ad; azonban a terméssel elvitt a tápanyagokból is bizonyos monnyiséget s igy ha ismét búzával vettetik cl — a földben elterülő gyökérzet a tápanyagokat minden irányban kevesbülve találandja s ennek kö-- vetkeztében az elsóhez hasonló termést már nem adhat.
Azt mondja Lieblg : * Jó földben jó és rosz termések sokáig válthatják egymást fcl, csakhogy a kihasznált tápszerek meg-
Elöflzötósi föltótelek :
Het;beu hiihoa hor.U«»l «Illik re poitin VflMve ''■
Egtti ¿vro i - a fit. - kr. Kii itr« Kvuegjredr« •
60
térítése nélkül, a rosz termések a jó mellett mindig szaporodni fognak."
Emiitettem, miszerint egyik egyféle, másik másféle tápanyagot kiván — inuót magyarázható tehát, hogy mig valamely föld a búzát már silányan teremné — ott a rozs közép — a zab pedig jó termést ad, tehát a termesztmények óvenkinti változtatására maga a természet utal. — 8 ezen termények éven kinti változtatását — váltó gazdaságnak nevezzük.
Már most hogy mily rendben következ-zeuek az évenkinti változmányok — erre határozott szabályt mondani szerfelett nehéz vagy teljes lehetetlen volna — mert az éghajlat — földtalaj — mind meg annyi tényezők, melyek a határozott rendet egyhamar felbontanák.
Azonban a tapasztalat alapján buza után kapás-növény — ezután egy korán szabaduló kalászos, mint például árpa — erre ismét bükkönyös zab legjobban díszlik.
Amint ezen változmányok történnek — ugy azok után kettös-hármas stb. vetésforgásnak neveztetnek.
Kettós a vetésforgás, ha őszi kalászos és tavaszi kapás egymást folytonosan váltják fel. Ez egyedül ott folytatható sikerrel, hol a birtok csak néhány holdból áll s a gyakori trágyázást a jószág-állomány lehetővé teszi.
Azonban itt is szem elótt tartandó, miszerint az őszi majd buza, majd rozs legyen 8 a trágyázás mindenkor a kapás-növény elé történjék. J
Hármas vetés-forgásnak nevezzük, ha kukoricza után árpa jön s ennek tarlóját leszántva s megérlelve, búzát vetünk bele, tehát kukoricza, árpa s buza ..váltják egymást szüntelen fel. Czélszcrüsége kevésbé bizonyult be, a gyakorlati téren csokóly elterjedésnek örvend.
A négyes vetés-forgás a Icgczólszerübbek, egyike, ott, tol a jószág-állomány kellői egyeztotésben áll a birtok nagyságával; — mert óvenkint a birtok ötödét trágyázni nemcsak helyes, do szükséges Is. Ezen ve-tés-forgás a kapás-növény elé trágyázással kezdődik. A kukoricza. például kétszer meg-kapáltatván — a trágya a földdel kellően elelcgyedik 8 ugy szólván biztosítja az ót követő árpa termését.
Tudjuk, hogy az árpa már junius második felében aratható s ekként a tarló korán szabadulva, sekélyen azonnal leszántandó ; miáltal az árpa-szalma ott maradt részei mint ezer és ezer csövecskék vezetik a levegőt a földbe, miáltal a trágya által nyert do még föl nem oldott állapotú tápanyagok, lóg, meleg s nedvesség behatása által föloldatnak, ószre kelvén az idó, a netán kihullott árpaszemek kikelve, úgyszintén a fölvert füvek — az alászántás által némi zöld trágyázást nyújtanak; azonkívül is a téli nedvesség a fölporhanyult földbe jobbau — s mélyobben behatolhatván — tavaszszal a
mrdetésök
V hat hiuiboa paUUorJrt UuOr V kr. J Mor G rnln''deo tovibbl b(ikl«U«4rt 5 kr. IlóljcgdlJ minden egye« beikuUaírt SO kr. A .HylU tíren" »ff petit «or beikUtiat dija IS kr
reá vetett u elboronált bükkönyös zabot a kívánalmaknak megfelelő fokára emeli.
Tapasztalt dolog pedig, hogy a takarmánynak kaszált termény sokkal kisebb mérvben meríti a föld termő erejét, mint, ha megérni engedjük — b igy minden habozás nélkül két szántásba vethetünk búzát s reményeinkben — elemi csapás kivételével. — nem csalóduuk.
Ezekből látható, miszerint szaktudomány — kellő trágyázás — megkívántató erő — « czélirányos vetés-forgás mellett mily sokkal jövedelmezőbb valamely birtok, mint az olyannyira elterjedt ugar-rendszer mellett ahol is annak harmada úgyszólván haszontalanul iiover.
* * *
Ozikksor.ozatom véget érve, engedd nyájas gazda olvasóm, hogy azt gazdasági naplóm kedves jeligéjével zárjam bo : „Hol a szorgalom gyümölcse a takarékossággal párosul, ott a kívánt czél el nem marad,"
Kelt Baksa, 1869. év első negyedében.
LIEBBALD BÉNI
fóolomi-taiiiU}.
Hirdetéseket elfogad :
N.-KmJhAh:» K''Al)ó-iUVATAí,.Pe»tea: KKISLKHM Béc«-, Hamburg-, Bwlla-, M«ÍRa-n. Fr*»kf«rt- ¿1 Ba»9t b»a: MA.\8K.\STKIN & VOOI.KH. t.lpoM-, Bw«-, ¿a Stuttgartba:): 8ACII8EA TÁU8A. Bériben j ül''l''KIJK
A m. k. minlsterlum rendelete
»1 ortilg iMiti tOr*ínyh»tö«Ág»lho«.
Azon jogok közt, a melyeket az alkotmány a haza polgárainak nyújt, nincs szebb és fontosabb, mint az országgyűlési kópvi-lók választásának joga.
E jog, a melynél fogva a törvényhozás oly egyénekből alakul, a kiket a nemzet bizalma küld oda, emeli gyakorlati érvényre az alkotmányosság azon alapelvét, molyszc-rint a nemzet maga szab önmagának törvényt.
l)o épen azért, hogy a törvényhozás a nemzeti akaratnak hú és mcghamisitatlan kifolyása legyen, — kell, hogy a haza polgárainak akarata azon egyének választásánál, a kik által a magok elveit és vágyait képviseltétől óhajtják, szabadon, akadály-■ tanul és félelem nélkül nyilatkozhassék.
Az alkotmányos életnek egyik fó- és* alapbiztosítéka tehát a választások szabadságában fekszik, — abban, hogy a választók, választási joguk gyakorlatában, mlndeu nyomás ellen biztosítva lcgyeuok.
Azonban a kormány fájdalommal értesült, hogy az ország több vidékén a választási pártmozgalmak véres összeütközések terére léptek át;
Meglehet, hogy e sajnos kicsapongások a szabadság álfelfogásából, a hazafiúság tul-buzgalmából származnak, a mely ellenségnek tekintvén mindazokat, a kik ellenkező nézetek táborában foglalnak helyet, — minden eszközt szabadnak és bűntelennek tart, a melylyol éket a térről leszoríthatni véli.
Do bármi ltgyea is o visszaélések oka ós forrása, a kormány elutasithatlan kötelességének tartja figyelmeztetni mindenkit : ■''
Hogy a hazára s a szabadiágra nézve nincs nagyobb veszély, mint a midőn ugyan-
azon haza polgárai, közös szabadságuk élvezésében egymást korlátozzák és háborítják, s hogy bármely visszaélés, bármely bttn azért, hogy az a választási jog gyakorlat* közben s ellenpárt tagjai ellen követletett el, nem eshetik enyhébb beszámítás alá, — annál kevésbbé, mert ezáltal nem csak egyesek személybiztonsága, hanem közvetve a haza szabadsága is meg- van támadva.
A felmerült szomorú jelenségek kényszeritik a kormányt, hogy a választási szibad-ság megóvására most már szüksége? rendszabályokról gondoskodjék, — ennélfogva következőleg rendeli:
1. Mindazok, a kik polgártársaikat elveik szabad követésében, akaratuk akadálytalan nyilvánításában az országgyűlési képviselők választásánál, akár tettleges bántalmazás, akár pedig eröszakkali fenyegetés által gátolni vagy korlátozni törekszenek, azonnal és pártkülönbség nélkül a fenyítő bíróság elé állíttatnak.
2. Köteleztetnek a községek elöljárói minden bántalmazás vagy fenyegetés esetét a vétkesek felfedezésével 24 óra alatt a járásbeli tisztviselőnek, ez pedig ujabb 24 óra alatt a megye alispánjának (alkapitánynak) följelenteni, — különben mint bűnrészesek fognak tekintetni és büntettetni.
8. Az alispán (alkapitány) rögtön intézkedni tartozik, hogy a vétkesek a fényi tó bíróság elé állítassanak.
4. A tiszti ügyészek kötelesek az ilynemű fenyítő perekben keletkezett Ítéletet, akár felmentő, akár elmarasztaló legyen az, hivatalból fellebezui.
A főispánok őrködni fognak, hogy e rendelet a legnagyobb szigorral végrehaj-tassék, 8 mindazon tisztviselőket, — a kik ennek végrehajtása körül részrehajlást vagy hanyagságot tanúsítanak, hivatalaiktól azonnal felfüggcsztetlk; azon esetben pedig, a midőn az igazság részrchajlatlan és szigorú kiszolgáltatása tekintetéből, akár fló/.óleg, akár pedig a fenyítő por folyama alatt külön bíróság kiküldésének (dclcgatio) szükségét látják fennforogni, — eziránt az igazságügyi ministerhez fordulnak. , '':
A 2-ik pont alatt a községi olőljárókat és járási tisztviselőket UletŐ kötelezettség 8Z. kir. vérosokbau a városi kapitányt, a 3. pont alatti alispáni teendők pedig a polgármestert illotik.
E rendelet a szokott uton kívül falragaszok által is azonnal minden községben nyilvánosságra hozandó.
Kelt Buda-Pesten, márt. 2. 18G9.
Gróf Andrássy Gyula a. k. Báró Eötvös Jóaqf s. k. Horvát Boldizsár.«, Gróf Mikó Imre a. k._ Lónyay Menyhért h. Gróf Fcstetica György s. k. Gorove Istváu 8. k, B. Weuckheim Béla ». k.
SicrkeaHtWal pá|<l«M).
Nyíltlevél
■ KgyliáaaabCkkl »»rvsrlca KAl.nAn tirlioi
Uram! d
'' Ön o lapok hasábjain egy ^o vejet intett a szerkesztőhöz, kínok .ismert JoyalitázáuSl oK vári»," mikóp »órai közöltess 6 a ok, 60 aíjloly levelében szerény egyén isógoiiirM" is nji''ltókt*-tott inogemlékezni. — E uagyl^fcjftgjeunV késztetett arra, hogy az öu modorában = .fiam uramnak beszélek, monyom nss/órfy U ártson bolőlo," én is egy .nyílt lovelot" intézők önhöz, ha ugyan megengedi; miután éd-» apáin elfelejtett „kutyabőrt" akasztatni .nemesi diploma* czimon nyakamba és miután olismorom, bog/ norn vagyok önhöz mái tó ellenfél. (Az elsőt, t. i. neme* nemes ollón ogy alsó lonilvai, káplánnal vitt tollha^ból ''Jtfidö m) |i* tnera roszul emlékszem lMft-bon ''J- az utóbbit 0 la-pókban közölt lovcléiivk kifejezéseiből és, a „elmilu »imiliuin raiuilet- elvből kövotkoz-tetom.) Miután pedig eu minden áron akarok önhöz szólni, azt véltem, mikóp a köztünk lövő diíforontln Igen könnyeit kiegyenlítheti; )>» ««t mondom, mikóp »¿erény egyéniségünk is oda számítja magát — mint öu — unkatársnak o U p k 01 0 t k 0 z ó a o ó t n. így — hiszem, mikóp amit a sora, születés tőlem megtagadott: mog-szúratom magam s méltó ellenfél (??) lóvék,
rOn a perdu bien pou, <junnd on sauvo l''hon-nourlü (Kovwiet vesztett az ki megmenté bo-M illó tét.) Nom omlékszem tisztán, do tudóin, mikóp a franoziák ojyik''legnagyobb omborc fejes to ki magát így. Mióta o sorokat olvastam, 0 mondat szüutelon iagiiieim olőtt lobeg. Nem ótti ön, mit akarok ez/el mondani? legyen egy ki» türelemmel. Uraságod leveléből olvastam, mlfcep pará''nyiságom- » működésemre figyel, vagy Kgyoliueztottotik. Bármelyik ok álljon is, ön mindenesetro fogja .tudni ha azt tudja, mikóp uovum Szouior -7- hogy most egy óvó, ilyjJUkvr a l''écsott megjelenő . Kalauz"ban egy a szenvedélytől elvakított pap mily eljárást kö-vMbtt ol irányomban ép ugy, mint ama zsenge cg >1 irányában, melynek zá«*lóvivóio valók, ón * a mely azóta oly fényes elégtételt kapott nemcsak n iu. kir. müv. Itség-ügyérfl o szavak által: „óhajtóm, mikóp példás kezdeményezésük minél számosabb követőre találjon," hanoin a/, országgyűlés é* a b. pécsi püspöktől is, minőt ogy lot és emuik megtámadott kezdeményezői som ezelőtt s valószínűleg ezután sem fog kapni. Akkor az omborisóg könnyen hivő népoi előtt vesztettem oblíól, amit szorgalommal ígyekvém Vjlárdeinolnl, a becsületből, do nem vesztettem
eiaolia— beOBŰletom, mit omber nom | adha t zonkinok I — Most már árt ön ongom ? Ön U azt lilvó, mikóp Nyárfi,.£>*onimorí Szomor, ;i>r,-ácurboutiu*, 8''mooriis étb. óp olyan, minŐ--41 olt a Jíf JclUrfnsé, azórt irt ily kicslnylftíog » tjir gyétől «gflkfczerón^ ruÖVemről; azonban/ oíigsxljo bcbÍKOnyiUlicT . —.mert topos/.talom, hogy''cink « rá»dmak. 4P m ezeket ozófoló itatwfaotió nem jutott él <$nhA») mikóp ¿az ördög som oly fuketo, mint a ininőnok festik." I
Hagyjuk azt! — Mit elhagyjam ? — Anl legyen ! ugyia olő kellett volna szedni a .''Nóp-tauwla" .JSzáuuúL ó» özekből az ugylqt a roán* vonatkozó részeket kíirni ¡''megvallom ószfotón, ez szcrónyaégoinot bántaná, do másrészről mog nom akarom o lapokat olyanokkal megtöltoni. , melyro a feledós fátyolát bontottuk, s amikot IVonx titindon omber s/oret Végig olvasni. Hagyjuk tohitl''ehelyott térjünk ogyoncson az ön iovolóra ós abban a reám vonatkozó passu-sokra.
Kmlókaxik ön 18U:">. óvi door. 17-kéro V Megengedjen, do ón kólsé.gbo vonom! nemcsak azórt, mert na igen: akkor netn ir ugy, amint irt — hanem azért is, mert ön nem tudja, mit irt levolo közepén s mit mondott a végén. (A közepén azt mondja: .Adatokat az •— óu — Alsó-Lendva czimll ezikkóből csentem (sic!) a végrtn mogigy ir: nSzouior K. nem fttdja AUó-lyondvn törióno-tót!" No« towók csuk gondolkozni Tólötto II Öntől .csenem" az adatokat ós ó n még so tudok semmit! Aírcsa lOgika!!)
Tegyük fcl> hogy ön emlékezik nz általam'' ídózott napra: akkor tudni fogja, mikóp a no-vozott napon .Budapestről ÍSxommor Károly a .Hazánk s a Külföld" munkatársa" aláírással ugy levelet kajiott, luelyben felkóretik, Jegyen szives Alsó-Londva látképét beküldoui! On or«e lHtiü. jan. 10. válaszolt is ogr hosszu lovólboe, melvben majdnem ezen « hü ii Ir.pokban fo.-sorolt munkákról emlékezik a több adut >t mond ALó-Lendvára, a végru mogigéri, hogy miután rajzoló és fotográfus Altó-Londván nincs, — mihelyt szórót telieii, n kért képot bo fogja küldeni ; azóta majdnem 4 óv múlt el, és habár —«amint óa tudja — a .Hazánk" olvasói látják, mikóp —■ Alsó-Londva képo ugy lett .Toinory" által fénykéjHjzvn — a hZcrkcaztÖKÓg öntől Alaó-lxíiidvilrn vonatkozólag mitsem vőn, ji''illehot, fJilkéretett.
Miután podig a szerkesztő maga ismeri azt a vidéket ós szépségét — nem silány *) az
*) V''tT tán s kí;t silAnjr t e»t iicliú« voIiia m«g-ll.''lul, moil : .ilí üuitilnn non cit dl»|>ul»iHlum.* —
TÁÍtCZA.
Tftiftikoz&skor.
A Hsjú viiC-npk )i»rljin Hi.''|. hrnmrn nrlll *j»kk»l 11 fii tiju «11 t-< hoigriU
Arja k/ir<«u li;ljnl»kk«l.
Ani-te krxlk mAr n kedv«« V«rj» ől«t órsliouist Audnloip-n fi^jrclm C''xskliAuisr lllrrlms lankad.
Mir Ag>in *> *K^od»lm»k MrJUUinmcl A|rilki«u*k Ka tiív/lien vÁ^jldíiv®
kít«4g rástisnak.
Ajík s liölloa Uu;ka vífoll Hnl ckíj-fii mrgcskU öl,
Ki »al»fre oUlul Ktdfot''l, » driga, jó nCl.
Ámde »({£ « »A»* feltll ia l ll>»n c m«ljr öl »lítlo, » •acliu-rrl s kö««lg« V4asr«ll«8B*k Jóul»
Arr»A }•> mn^ujr ruiiAail Tnkröili aaivón öröm Y»n, Mert n kr.lrea lÁn/ks Ul»ik A burauiá n*|''«ii|{ail"*n.
Noiuaok.Wn ms»lk i-srlr» Kr » dritik hftl>r)r nlskjn, A *l«li« »«tlll lv,
£« laj.iij.i a<l li.vilja.
Tirol niiiidan a|T|;<>dalmAk, Tivol min.len bin»l írj*. Kedrcslt a kla U-Anykn (Unk ket>rl|>IUe(to várja.
Uyotuu a«cll a Imllimul, tlü M«r*lo>o i''iaclófcl, 8 uiini ^aél^toa
jut a U, biual lloaato, niin* ctókba ví<« cl . . .
H. HAJI) JKNÖ.
Háiltty kútja.
j
iTOrUuéti
(KoljUlia.)
,K)» Indul, biaz csak tréfáltum veled, mondá llánfly nő, magához szörílva Ksztert.
. litánua 11 — kiáltók inost egynK''rro Fran■ gopáu CVlia ós Csáky Mária, hirUilen felugorva amott a* erdő »sólcu mintegy 5ÍOO ló^ósn^iro
leszállni, menjünk tehát nz erdőbe s kerüljünk azon helyhez, Imi leszálltak.
.Hajh rá! — kiáltá üánffynö, s o vozóny-szóra ogy porvz, alatt talpon voltak tár»női » szétválva mentek az erdőbe azon irányban, hova az emiitett madarak leszálltak.
Mindez oly rendben történt s oly csendesen, mintha csak begyakorlott vadásznők lottok volna; azonban a madarak — "agy örvös galambok — mégis é-i/.rovotték ökets felrepültek. Krangepán Cvlia legközelebb levén liozzájok, utánuk lőtt — egy galamb lu is esett — siettek is hozzá mindnyájan, do mikor már közöl voltak hozzá, a sebzett galamb felszállt a luvcgöbo s a merre röpült, mindenütt vér ós toll hullt b dőlő { szogény, oldalban volt megsértve.
„Kreszszótek el a sólymot! — kiáltá Uánflynő a/, apródokhoz — 0 galamb mégis a mienk legyen.
Nóhátiy perez múlva szabad lett Nero, igy hivta lWnftynő kodvos madarát. UyönyörU is volt 0 súlyoiu, fölül liamvasszürko fekete ko-roszt-sr^lagokkal hullámosan tarkáivá, alul fehérbe átmenő sárgás egyes fekote karokkal, farka Jztirko lOkereszt-eávolylyal; szumo barna, ragyogj caüdoi ezitromaárgák.
Amint órozte, hogy a zabod, mint kilőtt tayil gyorsan coiolkcdék » légbe, s csöndesen lnW gett a szó<)itő magasságban, aztán szárnyaival sulxtMn evnsvo »íállt teva s a másik perezben már urnát ogyotlon »zárnycsapás nélkül villám gyorsan, mint tQnő gondolat, suhant el a szép hölgyök mellutt.
A sólyomnak ennyi röpködéséből azt gyani-ták és hitték a hölgyek, hogy a galamb már nom is lesz az övék, mely a sólyomnak közeledését érezvén, egy leréldús fának oldalában húzta meg magát, de ez mind hasztalan volt, inert a sólyom éles szemeivel csakhamar megtalálta •— a galamb repüléssel akart monekülai, do oz vesztére volt, mert a sólyom mint villám oly gyorsan vá«U magát annak hátára a megfojtva ozt,_oro*zkodott vele a földre.
. Krangepán (,!elia örömo határtalan volt; , a galambot átvette s szegénykét két tenyerébe fogva, sajnálkozott fölötte, de jutalmul'' mégis megcsókolta Noronsk szép sima főjét.
•¿Es még csak ogy I — »ondá Osáky Mária gúnyos moeolylyal — a MuráWI eddig már »ok lialuak v^Jna ....
E porozbon jöU sietve as apród, jelentvén: hogy néhány axáz lépésnyire a vfllgj ölében látott Ingelészni.
uram I — mindonütt dicsérték, ugy történt, ón mint a .Hazánk a a Külföld" rendes munkatársa, a lap kolotkczto óta — a kópét inogszo-rt-zem és önnek a .V, U." megjelent .A. L." czikkéböl a-4 adatokat nom .csontinu" — bánom f^lbaBr.náltaqj.**) Högy nem hivat-ko/.tan( a szerső novóm — az nekem megbo-ciiíthító ázórt, — mert a .H''-nál nem szokán kitenni K* adatgyűjteményt; do ba kitétetik is -''''igon ritkán történik. (A „H" ő. óvi folyamában, tán 2-szor fordult elő.) Hogy pedig a Itópru ntím zalai viseletű alakok jöttök, annak a rajzóié oka, mort ön fogia tudni, hogy To-mory t''óíiyképóu egy elmosódott lovas áll,'', minden más alak hélkül. Novuin csak uzórt nom jelent mog czikkom alatt, ipoft l-ör .b. r. munkatárs" -nál a journalistika terén fölösleges, 2-or inert .csobf adatok Móp/.4» össsoálli-tásórt még .b. r. munkalárí* .som érdemli uiog, uovo k i n y 0 in a 11 a s s ó k. — Az nnony-mitás daczára, hogy ön mégis kitalálUv — valóban csodálkoznom kell ''do nom.találU oj egész InVtározottAQ. Azt mondia ön „Szomor Károly , valahol lWanyamcgyében uegéílUiuitó, aki ily minőségben óvok előtt Alsó-Lyndváii volt alkalmazva." Ön téved, ha azt gondolja, hogy segédtanító vagyok és A! ici-Lendván alkalmazva voltam I
Az elsőt nom azért ''irtom Bzilkségosuok helyreigazítani, — mort tán 0 pjlgiri állást kicsinynek tartanám, sót ellenkezőleg : a pacda-goglát a világ legelső s legnehezebb tudományának , az ozzol foglalkozókat a statufbaa különb omboreknok — a hadvezéreknél; okait a ki gondolkodik, kitalálhatja! — 1 Innom azért, mert jelenleg a .l''ócsi Lapok" újdondásza, a .Pécsi Naptár" szorkosztöjo, a „Nóptauoda,"-„ lIngoriscuor8ehull>ote," . Volksschule," .Nóp-tanitók"- s „Nópnovelők I^apja," .Hazánk s a Külföld," .Magyarország" képokbun, „bzáza-di''in!.," nZala Somogyi Közlöny" stb. rendus
KfyíhlrAnl ml rgéiaun a .11* krrflib« lllílnok tartjuk azokkal, kik a .llaiánk- a a IAIiIiI brllotrlatlkua lnj> kípclt ftaa«eli»annlilfA a«oii mfRifyíIafidíir« jnlot-Uk, idiixeilut .11* kípri a tnliliibua kjpoat nemraak kitűnő, do ( o 11 Cl 11 f, o n tíjpakl
••) Knel — uzy lila«cin, mi''Kmundl.mi ad la, mlkép iirin ragadt cl a vl«*ket«ifl?l), ''"''«X Leqdfa lÁlkApvl bekllldjcm. KgycI.irAht ill moginl nem tudom ait. IiQfy mikóp leh-t »», mort «cgíd-tAnilónak Tolt nlkalinAOA, oly vUikotcg lagAdja rl, moly egy kíp ¿a lciráaál»Aii leljen vAkarót! Nom a brllllroaía, nraM — mint tapaatlalliAt''l, mort uorom •«m Joloi.t mog — rtgsdt ol. Iiamim a kiaaaliolt aanr-koiitöl vt IiaiaIIiií knuKaaíg.
áuuukatársa », azojiíolttltn^psaáw*»» lován, tanítással nom foglalkozhatom, noha 1863-ban
k i t ü n 6, a magyar ós nómot tannyelvű olemi fóUmödákban t a b í.t ó ri á g r ó 1 szóló szigorlati okmányt ¿yortoin. — ^ máso<ükat podig azért, mort nom Leödván, .hanoin Lontibon voltam lttt>%-bon proeooptor óvi 2''ó frt óa ogy pár to-hónlWtr fojoI«W csiamáért.
u-KiWiyit tartűttam azükségosnok reám vonatkozólag önnel" — így az olvasás-közönséggel is tudatni.
Ami i>o<lig azon állítását illoti, miszerint plágiumot kövottom el, midőn avatlan (??) közökkel A.-Lendva összofórczolt törtóuetót (??) közöltem, — orro vonatkozólag csak a mondó vagyok, mikóp a bollotristikus lapoknak, milyen többek közt a „Hnk,^ nom nz a czólja — mi-után ozt terük so engedi, hogy terjedelmesen jolonjék meg egyik-másik történeti holy leírása ós ha ott a főbb osemónyok vázol tatnak is; azon lapok .intelligens" olvasóinak elég az arra, -— hogy legalább tiszta'' fogalmakkal birjuuak-o vagy ama hely tórtónotóről 5 ktUönbon is csak a Uij megismertetése lovón a főczóll Ha én avatlan (?) kéziül nyúltam ohhoa .» ön,tMdta, mikóp óu hibáztam akkor, midőu az ön adatait, jnolyuk szerint I^endva Lijulavia-tól votte novót stb. stb. —'' fölhnsználtam — akkor megint csjik onnuk lott Vobm kötvlosnÓRo azon helyen Ui0gténni>a helyre igazítást, aliol A biba (?) történt. — Hunom porszp, ott csak azt lehetett vojuu nztáp bobizonyitani, mikép önnek vagy az lBpá-iki, vitgy as 18(J9 ilti adatai hely tele nek.'' '' '' 1 ■ -S - •
On tohát ozt elkerítendő, — vélom akarta megetetni a lovo^ ós o lapok olvasói előtt szerény ónomét öfcra onyfutl sziliben festeni. — Kz, urntn, joUenje* 1 ennyit egy lap munka-társilról nem akarunk föltenni a reciprocitás olyénól fogva.
Egyébiránt nom levén jolen soraimnak czólja az, íiogy ezórotott szülőföldem lapja ogyik iminkntársát tudákosságn miatt rendre uiasit-sak (?) csak egyedül azt akartam megértetni ön kai. olvnsó-kb/.ünsóggel, mikóp: „gonosz tudomány nz a logica!" és hogy tisztelni tartozunk egymás véleményét, ''molyok habár n mieinkkel illegnem egyezők s habár orro vonatkozó adatniuk hibásak is - nem az egyént, hanem n ezélt kell tekintenünk. Nem sorozom magamat a magyar irók sorába — habár 10 óvi folytonos irodalmi működésem erro némi jogot aduak, de azt hiszem, mikóp a tnpaa/.talt-ibb irók a valóban hivatott elméket más buzdításban részel-,
E kedves hir felvillanyozta az egész vadásztársaságot, minden hölgynek szemében örömtűz ^yúlt s oz, ugy nz édes óhajtás kótszerozto erőjüket a hegyon-völgyön keresztül tartott gya-logolásbau. 1 , 1 •
.Még mosszo van azon völgy? — kérdó egy helyen a pibenésro megállt Ilánffynő.
.Amott azon széles bokor mullott tessék haladui — válaszolá az apród — azontúl egy nyilás van s ozon át belátni n völgybo, hol az őzök tartózkodunk.
A hölgyek kövoték ozon utasítást, mindenik első akart lenni, sziveik hangosan dobogtak, még lólokzetüket is visszafojták, — karjaik is szinto reszkettek, s inindeKVÍkének keblét a legszebb siker roményo omoló.
Ilánffynő Csáky Mái iát erosztó az apród által leirt nyíláshoz.
.Jaj bob gyönyörű állatok ! — solmjtá Csáky Mária s bámulatában édes mosolyra nyíltak ajkai. 1.
Ilánffynő is oda lépott s egymásután a többi is és kedves benyomást tuti rájuk o semmi veszélyt nom sejtő s gond és fólelom nélkül legelésző őzikéknek rzoinlóluto.
.Csak az kár — mondá Drágfy Katalin —* hogy messze vannnk tőlünk, fegyvereink nom horduak biztosan odáig.
.^íár noml — sohajtá Báthory Eszter bánatosan podig egy is do ko<lvos meglopotésül szolgálna a Itogodéről vitazatórondőkiick,s linóm fstobé<lro várhatnánk őkot.
''.Igaz! — szóU Ilánffynő — az cstobódról jut eszerab«, hogy a szakácsot az étkekkel a feketo oszlophoz rendeltein; szépen jártunk, már lehajtóban vau a nap, s mi hajnal óta nem is ottünk.
.Ej kodvcs Margit néni! — válaszolá Báthory íisztor — feled jük azt; több fontossággal bir most ozon gyönyörű őzikék olojtóso, a mi már a tálban, azt ugyia muglaláljuk.
.Jól van kodvosíiu — mondá i^wyU Ráoffynő — hanem fáradtságunkat csak ugy koronázza siker, ha o kerek völgyöt 50—60 lépésnyire egymástól bekerítjük, do oly nesztelonül ám, hogy lábaink alatt még h fűazál so hajoljon mog," mort hátha oz is zörgést okoz? Ha mindönki helyérő ér. közévül ogyot csattantson, a o jeladásra lofoié haladunk a völgybo, s az ckép bekerített őzikékro használsndjuk fegyvereinket.
.Nagyon helyein van — (fogá Oaáky Mária
■séledjünk tehát »ennek folytán Hánffvuő
egy apródda| ott helyt állva, a többi hölgy p«i-dig, mindegyik egy-egy apród kisóretében, tovább haludott a völgy körül terjedő bokrok közt,
''MyUegy tiz perez mülva hallatspott az él»«"! csattantás, ópon lláuffynőook szemközt, a völgy túlsó oldalárul, ozt kövotó azon ponttól két oldalt ismét két-két csattantán,!jeladásul, hogy mindenik hölgy odaért helyérő.
E zajban, melynek vlszhaúgja orős zúgást okozott a völgyben, felriasztó s, luge,|ósiső őzi-kékut n zavarba jövő, törtottok azon nyilás felé, a hol tíánffynő állt.
Ilánffynő reszketott.... még egy perez, az ózok épen azon bokor mellett haladtak el, — melynek végén Ilánffynő állt olrojtőzvo ..... egy lövés —hu hat óz közül egy szép őzbak ott fyküdt vérében Ilánffynő lábainál.
-E|jou a mai uap hő»o I! - kiáltá a legközelebb álló Báthory Eszter pajzánko<lva s Báu-ffynő toló szaladva. »—•■ ———------
A szép hölgyek mind oda jöttek, volt öröm, 110vetés ósmegjegy-Jósok • Csáky Máriás Drágfy Katalin is kibékültek a sorssal s tobbó nem omlugutték a Murát s a halászatot.
Az u|»ródük 1!» Osatlósok a sólVoBUmal és paripákkal mind ott jöttük össze s Ilánffynő mint egy hősnő mutatott a legyőzött vadállatra, uo-lyot as Utóbbiak két fa-dorongra emelve, c*I-polték magukkal.
A szép hölgyek nagyon olfáradva voltak ugyan, do még süui pihentek, mort a nap már lohajlóban volt « igy síotni kellott hazafelé, no-hogy Bogwléről olőbb niegórkozzouok a kodvos vendégek. Paripáikra llltok tehát »ugy ügettek némán, szótalanul, mindenik gondolatival, ol-foglalva, csupán Báuffynó gyönyörű ajka un. solygott koronként mintogy tolmácsolója kodyef gondolatinak.
A mint igy hatodának,''1— Ismát ogy magas hegyhátra értök, a kilátás gyönyörű • moud-hatnl nagyszerű volt azon irányban, merre Tliornistya esik a «ürü erdő közöl U kilát»*! egyházával, melynek sírboltja a Bánffy család-nok temetkezési holyül szolgált.*)
(folyUtáaa kö».)
Egyházjwbükki DEKVABIOS KALMAH.
*) M»gy»ror..<g eiaUdal t. k«Ut tW. - á
viremlékeket raagAn ia UtUm.
telik szerény ''njijködéflllkért/ mint lírain Ml, iily o téren is igyoluiík forrón uxewtott hazája niiiltjáVal Aiógirfifiértetni nr. elvató^.
¡-Végül ongtdjo roménylcneiu, mikép ön is, mint ón, oz Űgyot bofojozoUuok tekintendi. ¿l''isztelettol lovón Pécsett, márczius l ón 1H0Ü.
8ZOMOH KÁHOI.Y .. családi néven ttionuurr
/ >.w több lap miinkitir**. i.
, ; i Heti szemle.
J Mnrcxiua 11-éa 1869.
¡(Ii.fi.) Thaly Kálmán kitűnő szorgalmú irónk magyar honvédelmi ministeri titkárrá neveztetett kl. — Gödöllőn takarékpénztár alakult, n^blynél ő Folségo ¿5 részvényt irt alá. — Esz-torbázy hercxog még o hó folytán Budára költőik. — A .Magyar kölcsönös biztos)té bank" a''kerwiktxlolrai ministor által működésében fol-faggcsztétett — Szégeden történelmi társulat viu alakulóban. — Bonca k. a. 1 i ezer forint é*i tizotéasel szerződtetett n nemzeti színházhoz, -i Augusztusban lesz 100 évo, hogy Corsica sziget Fráncziaországgal egyesittotott. — Budán febr. hóban M ozer frt folyt bo mint adóhátralék. - Az «Oszaka meri kai köztársaság consula-tüst állit l''cston. — Berlioz márcz. 0 én Párisiin meghalt — Klapka l''árisban volt, a császár? Iláli* volt kihallgatáson.— Ghyczy Kálmán Ko-i«A(<*mban egyhangúlag mog válasz tátott kép- i vfedlónok. — A kassaoderbergi vasút ismét leállíttatott. — Peetvárosa nagy kölcsönénok ogy része 900,000 frt a közönség számára hagyatott, az aláírás márcz. 18, 10 és 20áu 1«W. — A: bécsi arzenál bérleti pályázatánál külföldiek kizárulnak. — Itiedl Szondo a pesti ogyrtömnél a német nyelvésíet é« irodalom ie*des tanárává neveztetett ki. — Ifjabb Gróf línglnvich György meghalt. — A« orsz. gazd. • gyosUlet közgyűlése márczius 20-án lesz a ¡ttsti városi redoute nagy étteromébon. — Cho-rinskv grófné hagyatéka 277 frtra van becsülve.
: Tomesvárott kőmttvcspáholy van alakuló ívftk; hazánkban ez lenno a második. — Pesten magyar oporottc-részvény társulat van alakúiéban. — April l-jétől Ilméry szerkesztése mollott „Magyar jogyzőu hotilap indul meg. — tftmusz János, a bécíi.hin* táricz-zoneszerző egész zenekarával Postro mogy. — Gr. Cseko-uicsná termeil>en mágnás - mflkodvelő-olóadás Ájg tartatni, frauczla, hi agyar a német nyelven irt három kis szíudarabbal.
1 '''' II (.
í;
Hirek. «{
— Királyné ó Felsége tegnap pénteken,-márodus 12-én délután kévével kőt őra előtt, a nagykanizsai indóházba b£o-rcticséseii megérkezett, daczára W esőnek, ismét roppant sokan jelenteit meg b hatsogó éljeníéssel fogadtatott. Ó Felsége páí por-c/íg-u diszwnggon lépcsőjén megállván, nyájan mosolylyal fogadta Gróf Bzápáry Géza főispán nr Ő Méltósága s a küldöttség líóáalatát. Rzután az étterembe vonultak s minfcgy egy órai étkezés után MOunl nem fckarő éljenzés között tovább folytatta útját. Ó Felsége prémes bársony felöltőt s kucsmát viselt. Kísérője Gróf Audrássy Gyuláué ''.l''huín Taxis herczeguő ő exceilentíájalk volták, ugysziute Báró Nopcsa főudvar-meftter. Az ebéd ulatt ő Felsége mindig magyarul társalgott.
Hordozza az ég Felséges Asszonyunkat szerencsésen l >
—■ a t o g n u p i ritka ünnepélyesség alkalmával az itteni indóház egyik bejáratánál a
legkonokabb ollentálló bánásmódban részosi-tettok bunnűnkot, ugy látszik az állomásfőnöknek fem igen engedelmeskedik némely vasúti prémes folügyolő, ha tetszik noki, 50-et is bo-uresztott, « ha tetszéso mogszünt, becsukta az ajtót • kedélyes (?) mosolylyal figyelt zsémbe-
lődésUnkro, mlg végro városkapltány nr közbenjöttére néhányunkat csakugyan beeresztettek, Mindozt azért említjük meg,hogyláUzaasék, .miszerint a naplóirás sokszor küzdelemmel van összekötve.
— A közoktatásügyi minister ur Molnár Aladár mlnlsteri titkárt Zalamcxyóbo kűldé azon megbízással, hogy az ottani uép- és olemi iskolákat vizsgálja inog, s a törvény életbeléptetésén) a szükséges intézkedéseket tegye meg. E buzgó éa a nevelés-ügyhöz lelkesedével ragaszkodó szakférfiú hiven végrohajtá feladatát Nyolca nap alatt 2(3 községben fordult meg, 8 29 iskolát látogatott, melyek - közül mindo-niknek adott egy-ogy magyarországi Gönczi'' félő földképet a minister ur mint, ajándékozó nerébeti — s eljárásának és buzgalmának ercd-ménydus következményei nem fognak elmaradni. E buzgalomnak köszöohotö. hogy Zankán létrejött az első,állami segélj lyol ellátott községi Iskola, s hogy egy másodiknak rövid idő alatti felállására biztos kilátás van. Kxonkivtll őUkpl^ épület. Továbbá meg vannak téve a szükséges lépések, hogy Fürödén egy felső népiskola és vinczollérképczdo, (melyben 24 szegény gyermek dij nélkül nyervnd oktatást), valamint föld-,"gyümölcs- és szőIőmiVelésiiskoía állíttassanak fel; Ehhez a község öt holddal s telekkel és épületekkel járul, s a kormánynál kérni fogjak, s ki is remélik eszközölhetni] hogy a beruházásokat s két tanitó fizetését Vállalja el. A vidék részvények utján járulaml ni intézethez, melyek jövedelmével Bzegón v gyorinokek taníttatását eszközlendí. Nagy hor.lerejli tt-rvek, melyoknek óhajtjuk és várjuk lótostuésétí — l)e Molnár Aladár körútjának egyik legfontosabb eredtnényo ogy népnevelési, egylet felállítása v/dt Erre nózvo az alakitó közgyűlés folyó hó 7-ön tarUktott meg JJalaton-FUreden, hova a rusz idő daczára is mintegy 130 tag jelent nieg, kik rendkívüli lelkeseddel fogadták az eszmét, siettek azt valósltni megalakulásokkal, s hozzáfogtak a megkezdéshez. Kilátás van »ei, hogy oz iutézet mintegy ¡10 népiskolát teljesen fel fog szerelni. — A buzg tlom éj llgyszorotet eredményei ezok.
— A déli vasoálya tilrsaságban az igazgatóságból kilépett Mocenigo helyébe, hir szerint, tíomsich Pál választatott meg.
— 8 o m ogy in egyébe n Szigetvár mezővárosában óvenkint ápril 24-kéro oső országos vásár jelen évbon ugyanazon hó 20-án fog mog tartatni.
~ Nyilváuos köszönet mgos gróf ''Honyady Imre a Kétholyon újonnan épifendő iskolára tőiket, s három éven át a vásári hely-pónzt, mely ^körülbelül 1200 frtot tesz ki, ajándékozni kegyoskodott — Fogadja azért a k iz-ség- s a haza nbvendékei nevében a nemes gróf hálás köszönetünket. — y — t.
I 8 o p ro it i magyar kír. posta igazgatóvá BiringcrGyula neveztetett kí.
A- Somogy mogy ébon márczius 18-kán van a kövotváiisztás.
— Horváth Gyula zulaogeruzegí lakos ellen az .ószíote hangok a* egerszogi járás választóihoz" cziűitt röpiratban fo^slt felségsértés nrilrAnos osondháborítás ÓJ lázitás jogezimén a kir. ügy igazgató, mini kőzrádló által támasztolt, sajtóper a pest-kerületi esküdtszék előtt márcí. 8-án letárgvallatván, s vádlottat az esküdtek 9 szóval H ellenében a lázitás btinébcn bilutísnek kimondván, a sajtóbiróság őt havi fogságra ítélte.
—- Zágráb-zá k á ny i vasútvonal egy ré-szenek hivatalos bejárilsa á 24ü-ik számú moz-, donynyal és ogy nuUodosztályft waggonnal Zágráb és I<a«cíua közt folyó hó 3-kán délelőtt m«nt véghez. -• .
A Mint értesültünk, a helyboll lövész egylet húsvét más napján egy tánczkoe^oru rendezését torvezi, miről bővebben''Rzófíndunk jövő lapunkban.
A Gazdáinkra nózvo h márczius noiu a legkedvezőbb időjárással köMtöntöU be, — a mennyibon a folytonos esőzés következtéién a bevetéssel éa más nonitt munkával hátramaradást szenvednek.
A Városunkban pár nap óui egy gtfl-czi ,8Xugerg(*e|lschaft* időzik ós najionkint a .Korona" obédlótoroinében mulattatja a ven-
dégek aton részét, kik az efféle 8Rnger-előadá-sok hallgatásábap mulatságot találnak.
•— M u 11 hétfőn reggol a soproni vár>skapi-tányt egy Biksből o<laittazott ren lőrbiztos arr.il ért esi tette, hogy az éji vojiattal az is''iiiri It y gróf, toválibá Ch''orinsky gróf, több íi magas aristoeratúihoz tartóz» úrral érkojifelt Sopronba, s hogy a két iue;nevoz tt ur között párbaj forog szóban, in íljr 7 órakor Sopron t.i-jolain menne végbe. Az azonnal megkezxlott nyomozások teljesen igazolták őzen értosiu^s alaposságát. A* említett úrik nemcsak szándékuk véghezvitelében akadályoztattak mog, hanem még becsületszavukat adták, hogy nyugodtan visszatérnek Bécsbo s a vonatot egy közbocső állomáson sem fogják elhagyni a pár-l>*j mogtartása végott.
— Hivatalos. Itészos kiirila 18G9-dik évi márczius hó.5-én Zala Egenjzegen tok. Csutor Imre Il-od aliipán urnák elnöklete alatt tartott központi választmányi ülés jegyzőkönyvéből. 17. száio. A képviselő választásoknak vezérletére kerületenként kiküldondő elnökök és jegyzőkké a választmány következő tagjait válaszlá meg : 1. A tn|H>W*í választó kerületben elnök Vndnai Rudolf, holyettes báró^''uteány Ödön, jegyző Aca Ferencz, holyettes Ecsy I^ászló. — Keszthelyi választó-kerületben uluök Toluay Károly, helyettes Szabó György, jegyző Bo-gyay Máté, helyettes Kugler Nándor. — ¡1. Sz. grótlii választó-kerületben elnök Bessonyev Ernő, helyettes Takács Alajos, jegyző Szili l)oz*ö, holyottes Szentkirályi ltezső. ~ 4. Za-Uegerszi-gi választó-kerületben elnök Bartho-ileíszky Gyula, helyettes Isoó Ferencz. jogyző Svastiet. Benő, helyettes Danászy Ferenc*. — i)''. Baksai választó-koraletl>on elnök Nagy Pál zálapatnki, helyettes Sáska Imre, jegyző Babos Péter, helyettes Mártínek íjtván. — (5. I/ímd-ylti választó-kortlletbén elnök •• Ozigány Bertalan, holyettes Knausz hászló, jegyző lWvarics Kálmán, helyetu-s Kelumen Imre. — 7. Leto-nyei válaszló-kerületbon elnök Lisziák Ferencz, holyett''-s <.''sú/.y Károly, jegyző Tl-rlnioz Emil, holyettes Vrancslcs Gábor. — B. Nagykani/sai választó-kerületU-n elnök Glavina I^tjos, helyettes Tóth Lajos, jogyző Kocli Adolf, helyettes Ebonsp.ingor Lipót. —■ U. Csáktornyái választókerületben elnök Nóvák Károly, helyetti» Po-csornik Jánon, jegyző Uugovics Pál, helyettes Huszár Ferdinánd; kik is mindnyájan ezen \nég*és kiadásával oda utasíttatnak, miszerint ■« fuTvií évi márczius hó 22-éro kitűzőit választási napon az illető választási főhelyekon szo-loelyesun inegjelonjonek, s a választási gyülo-ke/.etet roggolí 10 órákor megnyitván, a kövot-válusztást szigoruhn a törvény rendolotelsaerint os/.közoljék. k. m. f.
Kiadta 8VA8TI0S BENÓ kö/.pouti választmányi jegy tó.
ejész testét p ez tart a —10 p3r,uí<, melynek lmultával a marha tovább eszik, és első nap ■vyéb jelenség uem mutatkozik. Második napon ''! > u marha szemei kfczdon''ek könyezni, szőre bor-z.clt, gyakran gaué''» keveset és keményet, ét-vl;ya ólvó«''.. IJhirniadík napon a boteg marhá-...il litMUio ié« éfl.vló; az orrlyukakon büszhödt .ony folyik ; az italra nl sem néz; ncg^''ednapon ,-yomr.i-folyvást f olyik, a marha rekedten nyög. ;)>dik napon már a nurha öntudatlanul hever a földön szétvetett lábakkal, éi ez nap rendoH>n el is véez, vagy ha orősebb, átviszi a hatodik napra. A marhavész a dögvészszdi érintkezés folytán 8 napra tör elő. Orvos ur, kiről fentebb _ megemlékeztünk, az ily mirhán először eret vág, két kupától a marha életideje s alkatához mérvo lofelé ''/,-ig vért oroszt a nyakán. Erre a marha szügyébe kígyófüvet huz, s a gyógyulás bizonyos. E mAtéton kivül a maMiánuk vitriolos vizet ad italul, — tuég jwdlg egy vixlor vízbe annyi vitriolt c*ei>pcut, a ínjnnyitjl uz gyenge savanyuvá válik. A vltriol-raonuylsógot a veder vizlioz azért nem lőhet moghatározni, mert egyik vér kevésbbé, z másik többé savas. Ha pedig a marha fiz előtte levő italt nem inná, 1—2 óránként kell vele egy-egy fertálynyit szájába töltvo, lenyeletni; mindenek felett ¡kidig a mint valahol a vútz jelontkodk, azou > hely rögtön elzárandó. Oda nomcauk a''marhá- '' nak, de a szomszédoknak sem szaba l uioani.
Hasznos h&zi tanácsok.
Huri tihitMvn tenni. Egy jó darab fehér ezukrot égess mog tiszta va*serpenyóbin, s hosszas, vékony zacskóba hőkölve ereszd a hordóba; legkésőbb negyednapra — mikor a ezukor elolvad — megtisztul a l>or.
Mit:«leliféle tl»st»tnlnn vn«y nxan»» főidényi, hordót, déioát luvttthitiinitl.
Töltsd tele az odényt vízzel, melyben elébb lisztet vagy korpát kevertél fel, — és hagyd mindaddig bouuo állani, míg forrásba nem jő. Ez által nem csak teljesen mogtisztuland az ¿gyény. hanem ha j>enészos lett voloa, rt»sz szagát is elveszti
; A hordót, melyből a bor kifogyott, s tán borkövos is, legjobb ugy mosnod ki, hogy egy s/.akavztő-kosárnyi homokot önts belé, — drro tiszta vizet, s jól mogforgatván a hordót, öntsd ki a vizet s még ogyszer ismételd friss homokkal az eljárást
A niarhavéax.
* A marhavész, hazánk ezen egyptomi csapása ellen egyik tekintélyes orvos következő gyógymódot ajánl. * -'' ,, A kórt abból ismorjük fol, úgymond az orvos ttr, hogy amint a marha oszik, ogyszorro fölemeli fejét, egyet köhint, és borzadás futja át
Nyílt póata.
— 7.1. J. I.ouíuli. Kúj>t«-((K«1 mr^kuUnitUk.
— 8«. Z»l»-Kj{pr*i«(. A* ''géaict kell birnuuk, ».1 ll|{ kftilíifl »fin krx''llicIjOk meg.
— J. J. Ktfervár. KöxUnultal vetlllk.
— A .Mi|{/*r Ui»lx'' »««rkfisttSsóitiii >k l''eitrn. A í«ere|iílJányt c lió oliejo <>tit" mvii kipla''i, kérjilk •>!<(« iatrikeilóját; Upunkst int rciulruru UlU|Hk-1
, —, V. A. Hil^rtvár. Mai napon |iujtirA «Nt''lk . advö.leltlnk kl«ír«t<Von.
— ''I''rtbb uliUlról j«U liuuáuk UUi''ill Ui«« Jtj/i-mem Jankú* ri-li''lotlcii expe li«lit«> ml itt, \*<nai fl.1fi.ol.1k, kik oisk n máimllk v*»r »nrnftlfc''ti«4m iucj(jclení«okur kapnak H.ijii «r>!s >i »»u . frk«<lk >i uiÁnnóo''«, hol vau lulíj l.i iki^xn * lillt.v
— Uj vi''at]{ .t. xcrkmtöxS/óuok. Miről e • i-n inAKjr|eD^«alK nem knptuk m«g, kíuylfIonok Tollúnk a jftviJ naiara balaoUnl. »
— A* Ara.Ion megjelenő , Alfol l''-ot'', mj a kimi.; ,Kuud>cban<bl.iU* som kapjuk leuli-toj, krriMV cacril, ktlUubo i be«<(lutetjOk lapun < k ililín''t.
NyUt tér. *)
Nincs töbl>é méh- A, gyomorgörcs, ugys/.iuts'' havi tisztulást megelőzni szokott kiuzó fáj-;
dalom 1 ,
Mllisietszis havlllsxtaUssk korszakában a »«kaáll''
B^f" Millió <U millió nők vannak, kik it| havi tisztulást megelőzőleg iszonyú kin<W\fáj-j daliunkat éreznek, s uieg sem gyógj''italjákí magukat 1 Miért? Artatlau szomórmök miatt 1H — Miután orvosi. tapasztalatból tudom, hogy? ezen okból származik többnyiru a nékuél ! folytonos szenvedések mell :tt a fehér IbjAsjl és magtalanság s egyéb tnéhb/ijok: oly* biztos szert kívántam nekik nyújtani, molyek ezo''i bajokat bizonyosan eltávoliiják. Azért kik orvosi tanácsommal élni kivánuak, dljazolt névtelen levelükre is, vagy vidékre p.istái> utánvét mellett nokík biztos gvógyszerum t utasitásommal együtt a legnagyobb titokbri i tartás mellett incgküldondem.
Folyó évi martiiv 1-tól lü-ig N.-Kanizsáu fogok tartózko<lui
a fóutezán, Pinri.-rták temploma mellett levő Vértesy-fé|e liú/.b,m, -- ahol Mikolásch fénykép-irodája vuti. A bejárat külön van.
Dobreczcn febr. 17. 1HGU.
OOSVAltV EI)E
orvos ¿1 »»lllí»*.,» n>. kir-tud. a több lU''l. t^roulat i-fn.J»«
_ t''W»-'' . <
• ''y* ■ t
Egy jó házból származott nő iijánlkozik
háztartónőUl, ki a házi gazilasághan jártás és bő tapasztalatokkal bir, kitűnő bizonyítványokkal van ellátva, magyar és németül jól tud. — Bővebbon értekezhetni Wajdits Jó*sef tudakozd intézetében. _______v
*l K rovat alatt kOilOttokárt feleU''niK'' '' vállal a '' '' 8««.k.
Ü Z la
H T 1-3 IHN OK
i
Nsiy-iualzss, 1HC9- mireiln* 12-4».
A bajóiiáok ralod«u irányban raeek.«detUk, a
vaiuli.UJUU» tnusk. kOvetkaitíben e^okítjrebb Kn.siUt
MtfSro akal/M.
eddig voll , A (sbiís-ailet Kitrament, mert ugy liUalk
ddiislr ulocs laOkiígli tobb volna • a ml paVnínk,
ulocs »»Okiíglete, aionbau laUi keret«!-hs árs lejabb tiállsas, áreiaelkcastuáf n«m hz^joil Mminlt, ha *i0k»4(Ut nlni». II» tekit <l*«kobb OaletinonaUt óhajtunk el-árat, uVjr S lulajdonoiokuak Arlc«n*edíat kell MakO-"llnl, mlelSu « M<p reUtek naf/obb ayomítí nem Idiauekisl«. , rí ■ . ''
fiseri hstl-vásári kslslárek.
N.VUY-KANI/.8AN, uiircaiu* l''i-ín.
AUA auMtrlal tníríukínt. ti Hon M-tó fontoa 8 frt, 65 kr. i (,. W& kr. 87—M ft«. 4 frt 40-«•»• Tí-Tftfst. 9 h. 70 kr. 79-80 f»t. » P s ».rW.ínek, 70-71 hit I fr.60-*-''i
frt kr. kr.
Tt—ta
0—60 ft. 80
faU í frt. 80 kr. ár p » koatmíge», M—«0 ftf. » fr-80 kr. 87-88 í. frt. 86 kr. Kukoricás * frt 26''kr., 8 frt ¿10 kr. K uk orlo a* otsaa (oalnauanllo) S <V< 70 Kr. Iab 44-4ó/n». 1 í.i 70 kr. 4«-47 fu» t írt 76 kr. P o h a n k a M-88 fea. « frt. 60.VV. «0-60 lup frt. 75 kr.''l''ftaanly fehír i frt -- k''r raaauty, tarka 3 frt. 60 kr. 8»4n* miaa. — frt kr-«»slmft.-írt — kr.
Bécsi pénz Árfolyam, márcz. 13-
6"/t meUliquos 02.75; &*/• »«''"»z. kölcsön 70.10} 1800-ki álladalmi kölcsön 89.20; bankrészvények 7.2A; hitelintézeti részvények 124. — ; London 121.76; ozüst ágio 12O.0O; arany darabja 6.83 Vis kr-
Vaauti naponkinti menetrend:
Indnl N.-KanlMárdl llnda f«U d. u. I 4 . Uiea
Trleat
re(R«t
eatvo d. u. eatve renel
. llarc«
. : diíiaua
É-k. N.-Kanla»árft lind» felßl raffet 6
. . d- u. 1 H4ca reggel 8 , . Salve 1
. Trlwt . ''r^rt''l 6
. . dílb.nfJ | ■ aH''Ibii , 4. «. 1 ... sats 7
óra ''-''.! perci, drakor. dra 16 parca. ir» 4."> , ór« 60 . , dra Vl . dra 66 . dra — .
óra ú .
dr» ÜO .
<Wa - .
drs 30 .
ár» ¡tó . dra bt
dra 44 . dr» 20 .
Heti naptár.
Mározlst 14-t« 20-lf IM». jj
lld- ía hetiig«
Kalholiku«" ''n»p"f "iVoloiTTi"
Ur I naptár lutj.
Jóiiit 600ü «Mb*rt meirvendigci, Ján. VI. J6. ;
14,. ysMrsaf "TT8 Fek, v*t.
15! Hilf« 16; Kedd
Hacrd. •filUftrlOk l''éntek Hioinbat
Krimin» llelll.erl (Jertrud I*. 8ándor, Kde Kájdftlm.e as. Joakim p.
masH*0"»
Hi«i\.llke Ahr.haut Koldlka H4»<I<M\'' Kde Jdaae Hubert
SS t
i
Felelős azerkttutő : Wajdits ¡él—f. Segédszerkesztő: BátorH Ujek.
!! Fele árért kapható 11
flKfc, 11 Vlssis. nem huiható kláriilás I! "W (83°-,2''8)
Nagy árleszállítása az osztrák államokban létező legnagyobb cs. kir. szábadaluiazott tiazta lenvászon és kész lelaósrjruJbLa-gjárnak némbrn, Turhlnuben Ifl-dlk »«ám alatt. Gunltlvháibau.
Már yégótA nem okoxott oly nagy felltlnó.t egy klámlá. U, mint « T liHllfr I Ili M. l黫 MlA. gyárá. _ Tény . hogy több mint 30,000 db. elegAns ktU firfl ét »11 f|Mf»«l m ndenfélo nagysággal. érték feleírt adatolt el. A t. kesönaég nagyobb kény.lrno végott Uríl általi » vldTk minden vároaába küldetnek mustrák a klviUs.tás megteklntéso végett mindenféle fehérnemfibol, vá-»»ónból, xsebb.llbSI, asital! ruhákból utánvétel melletti a melr küldemények meg nem tartatnak, axokért a péua a poatáu rögtön vluxa klll.letik. — As elaJia f»br. 7-í« v.sxl kexdetét éa addig tart, mlg a *t»t let ol nem fogy. ii . _ ■
Pérll VÍÍIOO l«J«k köxflnaóges 1.70, Í.&O, 2.80, 3 frt 1 ínom belföldi ragy rumbnrgi várxonból 8 frt 80 kr, 4.50, ft frl 60 kr -, legfinomabb vásxonból é. baltlstból C.60, 7M, !) frtlg; hlniiett vásxon mell-betoldással 0.60, 7.60, 8 • 10 frtlg. , . ... , Fehér »Wrllnj-lmtk a»ép mellred8iettel 1.80, 2, 9 60, 2.ö0j angol shlrtlng 8 frt, 3 frt 68 kr | fehér angol
bAll Ingok váa*nii mellel, elegáns klállltái egyenes vagy keresxt mell-rcdUiettel 4.60, 6.60 kr. Síiiitt laoek Jó mosó n....trAkbdl 1.60, 1.80, »301 legújabb ang. sxlnes .hlrting-lngek 8.70, 3 frt, 3.60 kr.
Egysxertl vállon üli InflCk 1.70, ».60, 2H0; igen elegsus hlm.ett n8l Ingek 3, U.60, 4.S0 j legfinomabb váa.onból, eUgft.,« hlraxéssel és calpkéxotlel 660, 7—lü frtlg; vá»x,.n nSI bálóli.gok hos»»u ujjal, gallér é. ké«el''"vel .1.60, 4 60 i legnjabb gaxdsg hlnuésB 6.M), 7, 9 frtlg. Hit háló-íltínykék 1.60. 1.80 és 2.60; finom hlm»és»ol 180, S.sO, 4.60 krlg. Igen finom battlstból, ele-ganaul 6.60, 8.6" !l frtlg j fodráx köpeny bS vagy aaoroa ujjal 3.60, 6,60, 7.60 | nol nadrágok finom perkaiból 1.60, 1 Ml, •J frtj n6i nadrágok hlmxé.s.1 2 80, 360 : n."i »«oknyAk barchend vagy ffnom ahirtingbSI 3.60. 4.60 I legfinomabb aioknyák 6.60, 6,60, 7,00; nöl háló-f3kötük legfinomabb váa.on-1.61 hluieave I.ŰO, 1.80, í, 2.60 kr. V
Villon nebkendók f.''rflak éa n5k •lámára, 1 fél tucaat 80 kr, 1, 1.60, 1.80; Igen finomak 2.60, ».80, 9, 4.60 krlg; batll.t vừon-«.ebken<!8k 3, 1.60, 3.60, 4.60, 6 frtlg; ehlual battl.t n.bkendSk körxettel 1 fél tueaat 2..M) kr. 3 frtlg.
1 db 48 rSfö. vásson önegyed »«éle. 17 frt 60 kr. 19. 21 frtlg; 1 db 60 rőfö. Igen finom önegyed aaéloa 28, 25. 27, 31 frlig ; 1 db 60 rüfö. legfinomabb battlst .»övöt 36, 37, 43 frt; 1 db 30 rSfös kéxl l»ná.u báal->á>»iili !'', 10 ftt 60 kr, 11 frtlg; finom fehér perkál rSf. «6, 30, »6 krlg Igen finom.
6 »«rmélyre .i.jtalncinfl ö.azellltf abro.x é. .ixlalkendilvel 6, 7 60 krlg , Itnoin dama.lhél 9—11 frtlg; 19 •»einélyre 1 al«ro»* 12 aolalkeudűvel 10—1.1 fitlg ; atlaa-damaalbál íO—íH frtlg ; 6 aaemályr* lenbíl 1.80, 2.60 krlg; i/rrvjlák vagy tllrölkö.Ók, 1 fél tuciat 2.60 .gé«« 3 ffi;60 krig., -
ÍH) frlnyi vátiirlávnál 12 exomélyro valé autalnómtl adntik nbidiUul.
BSjr- ln^ek rendelé.éuél n nvak bSaégének tudatává kéretik.
Czim
Central-Depot der kais. kön. ausschl. priv Loinen-Wäache-Fabrik Taohláuben Nro 11
Üdvözlet! Köszöntve
<i nqi^iziliisziiii ltoi''>szelIeiislől!
TBAU60TT FEITEL, olső ausztriai Magyarországnak ált. bizomány-szállitó-Uzlete
Jtra, KHrntn«rtlr. fi7. ¿t K/triltnerriiiy ''2. .jfijnallbar tlnnt Itraschn-límn. Tárg/ak éa áruk uil.id.''ii klllöubicg nélklll, melyek ai öaa.ea hírlapokban eISJönnok, alulírott m 1 Int ugyauainn mi-n6aégbeu ét aion árért inegiiereihrtXk, axon kell«imea klllnnb.''''ggel, hogy * eonnauuláaéit ml .oui aaáaiitlatlk.
Cím tárgyaknak, mint .Jándikoknak egyúttal mrflvan gyAkorUtl Artiklik, mint -
Eien mechinikal iigyneveit''.t örökäs nap tárak kulöuUaen pontoa ¿a cainuean kiAI-1 lit<a, a férfi éa női úiákuii mint érmek vlapltcfuek, «a egyik nldaliin meebanlama. által a nap éa n fél huaaaát, a nap fel keltét éi IcMieulél, a máaik oldalon a
__folyd hetet éa hdnapot mutatják. — Egy
dhrabvalddllag aranyoaott 16 kr. rgyaaerdon aranyo-aott 26 kr. »»y drb. kAaSuaá^ea 10 kr.

LAKATOK.
I.egujabli betöréa a tUablatol Mab.
í a k a í o k
1 db. kle.1 . ... \ M kr.
1 db. nagy.....1 frt.
EiemySk, alpAcon 2 40, féU.tyem 3.80, aelyem 6 60, A varráahoa Igen .«nkaégea aa uJon'',niuík,u5 ¿* »««^l «Uppal 3 ft KO kr.
_ i.luláll varrótübofdíó 6ép, M.lylyell Karperecek tOn.nr I drb. 1 frl 1 f.t M krlg.
» vak (« «gy poro» alatt a legfinomabb varrétftbe f-rmek, véave, «.....^ne»..»v, 10, 20,40, 60 kr. a »tálal Ufflabtli. - K«y Unagyaágu a«elen<-«e ára <>ralánc»ok uj p ulai ¡K>, 60, D> kr. tiak 30 kr. 100 ang. aaab. varrdt«, inludagylk darab N.v»k ¿ralánciol, aumánr» gyllrllvel dlizcicn kl-Jobl. aoaélbdl Ï0 kr. fl''lva 1 frt 60 kr.
„ ,„ , , . J Aciél draláuoaok rf.videk 10, I6,30kr. Nyakláneaok
Kgy likae.oa as.rkeieta angol feni jy, 70, »0 kr.
'' " *"" '''' 1 pár ké.elBgomb 26, 36, 40 kr.
i fi^Jil^Mi^''
aiinden a mai napig kéaaltett U lálmányt a háttérbe aiorit. A kéa élét 8-4-.a.rl fené. utáu élea.é t0„i, » nélkül, hogy karciolna. — Kgy darab ára 30 kr.
r, Egyetemei hivoiérit ii légmérit
- '' .aQalAxAtt lappal, caluoa tokban, liá«l lallkaégletrn felfBgfMit.nl, ag/ ulacáara, bjaouuyára mindenki fog magának **er««jil. Kgy <!»rAl> ára 36 kr. H»«mQveg«k éa egyéb optikai tárgyak.
Angol tollkél b.aaemerl aea''-lbdl 1, S vagy 4 kéaael. Caonttal 16, 20 kr. — Oyöngy-anyával 10 és 60 kr, peiaélnyomdval é. két tretitvel CO kr, 1 darab gyöngyanya 4 kéaael 1 frt tO kr.
A etodMudár aranyoaott érc«b8l a kedvea iljuaágnak moat a legaaebb mlilat<ága. A tavaaal éuekeaek dalalt caalódáalg utánoaaa. Kgy darab ára XO kr., egéai hanggal 60 kr.
Ügy laterna ts&gioa birtokában mindi ukl bUvéaa. Kgy diaié. 1 tgyKltaV ifjú éa Orogu.k f.UUágo _ _ ».tó játúkaa.r, rnaly 7« kOlönfél. nevex.tM »«.málytfá .«kel minden teU«éa »»érinti helyre k<-dveaen fogadtalik, 1 db. a l r. nagyobb t ft 20 kr. o>4g
hoa*átarto»atidókk*l HU
nagyobb Nr- », I f 1 6(. U,
Egy kosárka — illat .»erekkel éa
Mappanual inegtAltv. — '' g/Utuöl-t>k»t kil)fiP*ki_ — lláromfél. nagjraágbau egy-egy darabja 60, 70, 8t( kr.
Kgy gyUill uj aranyból 60 Kr. I.egujabb ékMcMáiK,r*k (n.m bron.) dupla uj ai\yból kéaaltve.
ktlltfi. I db. calnoa tokbm, 80. 40, 60, 80 kr— t frt. 1 pár fblfUggS f.ket. aománeicail aeiél vagr t.Ui M.rint .''16, 60, 80 kr. 1 frtig.
CtlMI ajándék egy gyDrO egy.a aranyból minden 4b. «M»fV4Íyeg.»v..
. 1 nS gytlr. UUlé. »»erlntl »»InO VSv.l 1.60 kr.'' I ptevát-ayilrU kSv.l 1 ft 80 kr.
; férfi . , . V ft -- kr. 1 Ab. kél betűvel véave 3 ft 60 kr.
T
1 db. mellgomb 3, «, 16 kr.
I db. gallérgomb, eíont 3 kr, araryoava 6 kr. — gyöngyanya 9 kr.
V«rr¿etik8z cilnoi bjrládákban, mely áll 1 olló, gylt.«Il, tHartó, kflrönráapoly, fn«8, ké., lyuktágltd atb. 60 kr. — kél»»or ily.u nagy 1 frt 20 kr. míg caluoaabb 3 fit.
Kien tárgyak »»arvakkal a vad kan agya rakkal dltiitvo termé.aeteaaégQknél fogva minden aioba é. terein di»»lté»éro a vadá-a.atkedvelőknek kell.mo. m.glepetéaal .<o gáluaki alul egy darab l.d-eaaköa narvaafejjel 60 kr ; 1 db a rajaolat aaerlnt 1 frt JO kr; 1 db óratartó aaar-vaafejjel 60 kr • 1 db .erl.| vad kan-fogakkal é. fejje 40 kr| 1 darab gyujlóe.»kö» rók»- vagy aaarvaafejjel »0 kr ; 1 darab ruhatartó 4 vad kan-agyarral 4Q kr ; 1 darab aiarvaa, 8^, rókafej termé-aaete. nagyságban Ï frt 66 kr ; 1 pár dlaxe. nagy gyertyatartó aaarwAl 8 frt 60 kr | 1 pár dácaad-aaa-rQVAl kétkarú girando! 9 írt.
rák »»ját kéaaltruény mind.n fomában é> agyságban két évi Jótállási J.gygyel. 1 db. fUggS óra ar. ealmm.l 1.40. 1 db. ugyanaa ébreaitSvel 1.60. 1 db . porc», saántlappal 1.60. 1 db. , . ébresitSvel 1.80. i db. » , it*.éu«i 2.8a 1 db. Ingaóra, saekréayo fény.a.tt, járó aaarkoaettel 10 frt.
1 db. uta»ó óra, hásnál la haasnálhaló, 4t>r«.»l5vel ^ frt 60 k». (, ., f ElUl'' ««flOl IiebórAk 13 latos e.n.tbSl, minden drb • guláava f dfb. 4 rubinnal e« díate» uj ara» Ián-.»-e»al,3»ely««k tológ^flrOj. lonánea.ava vau, lt frt.
'' Albumok, kefék, fogkefék, Vlráge.ere^ek, gummllabdAk, bronaneniüek, lovélnyomók, ehlna-e«Uat kéailetok, kauAl, villa , kés , gyertyatartók , pakfong-féUk , fegyver.k , kesatyfik , legye»8k, nadrágtartók , gallérok , tlls.aa.r.sániok, kávé , thea-é. a.»lali terilékek, raj''aeuköaök, lakatok, továbbá igán nagy válaxtéku gy''.rm.k-játék- 4a táraaaági Játékok atb.
uaplg
THAXJGOTT FHITEL
»»Mlrl&t Magyaror^A^aak Alt. bUsoiav-irilUti Uzlet« Bio*. KârdUor.trau« 57. é» tU.r.ta.rr
gegenObw Otm Draiohí Ham..
2.
(237
■ erring
-12.2)
o 0000000000<
mir.wm
KX^KHjOOOQOOQ^ °
éa mindennemű arnny, faünt éa drÄRö-kövfkkel kirakott régiségeket ; továbbá gyöngyöket, mïi-iieu köveket, nranyat, cKÜstöt éa ásványokat
wmk éa c«orél a logmagiutabb rtron a
régiségek és természetiek irodája
Peiten, Dmttyaítoia a Lleyd Ml*«»»». ''«• u '' '' E«otben Htrreo-ß«»ic Ne. B.
hol egy nagyráluxléku raktár mlndennema régiségek, régi pén.ek, gombok, övök é. menU-kötCkbBl A legolcsóbb áron ugys.intéu eify hagy rakUr ásványok, lepkék, bogarak, ma. dárbBrök, tojások és Ovegsaeniek I. találhatók. Lov.lekr® .»Iveseu válasuiat és érte»ltésiel saolgálUtik- (196-fl)
o <kk)<>ooo<)ooooo<x>oih>oooooooooooo<mvh>oooooooo<>(>oooo022222^
Dp. PAttliM''i
G-ICHT WATTE
(CIÜ2-VÄ8Z0M) j
lindert sofort und hellt schnall (licht nnfl Khoumatlsmon aller Art, al« i- Oe.lchU-, Brost-; Kala- u. Zahuschmeraen, Kopf-, Hand- a. Knl.gloht, QII«d«rrcU-'' fod , RQckon- u I.endenvr.h. lu I''Akoten »u 70 kr. au halben au 40 kr. au haben bsl Josef Wajiits
In Gr. Kaniasa 8.1t eluom Jahr litt Ich an heftigen Kdckenichmeraen, welcho In letx-
tnrer üolt «Ich «j vorfchlimmerten, das mir das (lohen u. Bücken aur hörbaten Be»chwerdo vrnrd. Nach dem arstendobrauchdarUr.Pat-tUon''ehenOlçhlwatùbesiortoilek mein leldond.K2u.tand aohr merklich Nach Auwendung dorawolUn
Auflag« bin Ich nicht »lleln vob
sAinmlllch.n Kdckenschm.rien glusllch befreit, sondern Ich kann Im 78. Jahre wieder ohne Schmer« len gut geben mlebgut backen u. ««gar ohne Beschwerde etwas von 4er Krde an/ttebmea. ''. . .
Hünder am IJelster, den 91. Pe-ber 1869. D. Krückeberg, i
(228-4) Oberförrfer a. D. «
Luftröhren - Entzünde Hus-ten, Waseiisclnvätilif, ni»! jvräftc-vcrfall linden durch Auweuîluiig cchtcr Hcilitahrung8iiiEUei ihre
ÎKtrit λflUfcratt^ Jobntni lïaff'' fi (ItnlTal.îfpot in «JUti, Harn^mlnftWio 11. , „
SBriowr, 2H. tyvytx 1809. ©ur^ ^«llfl 5 ^fl^r« on SBrufl- uiib >J){agtitf^v,''i^t («Ibfub, tï|»t w>r «utjrm itoc^ Îiiftrt^Kit.ffittjlînbtnifl, «ptxHt» uttb''
s^lapofiflltit ^luju. tu ^rc idîalifaenfatr, wlt td, nxtg, (o uiuitbluty XMdttt bft« (ï^ûlUn uub in ibnli^it
Silltit bic polie Wfiunb^U »oitbtt gtgtfxn ^aNit, (o
¿u bfiiftlCfii nidli ^flcA Îkrtraiitn, uub ^itti Jtit dut "ÇûtHe uoii Wxtm ^(Ifakin 5Waijtftat( W(frfnb^ltif^r uub b<r aHaij Qefumtbfytltfl-d^ocolabi. Hnb. W û-l À StabxJfelbioclxl. — Jtuft ^rlfi, vo\\ b<m dtrbc!fruï; i^i l {Jraniéflf^tu ^ottrtul« „llnivem. ¡iraollto-; ^ cra^t< f tfl fflr ti te i tic Uftlc^t, ^fjHCii mdiu içbfjjftf ®tfTlcb%i.ïf au«ju(t>rc<i.-ii, nvlc^i bte ftuiwubunfl ^rti" • 11
iui<^ frit ailouaUu cinpft.iben. Ccigt. g.-U''-- M [
tintr «roii^ite, nantfttUI^ int Wliitfr, Iftfc-ç nlbtub, bo brrOitbrau^ ^^««^fiinbWt bitrci, mk mrtnt wifbrr flfiîflYii. UJMiifitrdfU- fiiibiitriltfgtfc^t. <i5ooÎtid) «L*nbê. | »>or biut S^lofriirtf^it tin (Wo« von blcftm au9flcitl^uctfn <Jko« bu<t uurut nantit, bto Oafy Muty, mSt/nub du fart-Wcfigtr $»ufuu mit fri%r bttt S^laf rradittSfilfl raubti. M fan ^ucit fflr bitft fBotytfet flar ulc^t or-.iifl bauftit. Vtx ©imtor bf« „Univ. i»r.M, ® «lixfc —
''«Uti tint fluftubiittfl »oit b-■ .''«nléfei^it «oul''ou«.''
ftrau flN«^. u. ifHaltu^fi?, i<b. '' ôatonln ^uuiufl la WjWD.__
Mret.erW^Nr.2 Aef^enEW^rt, rtek-H ■ .«m,, iohl„ HetT .
Dïtlft: Wû(i.«Jrtratt-Wc(uiib^ll^ uutt»(aft a-Mkiixit«, toiflt O ftafôcnSfUOtr. .,1.28^.14^.^.
^rîï^1 "v ttïfatimittrlbcr ft''l,ltnb<.. lutter,
mildj 80 uub 40 ÍX. SMt''üMjbonbtm« A) llnb ¡K)ÍT
Allel» ab Wien.
Wr VtsWtWxMi ift í„ <#ro&.ffau¡j«a Donátba M Johann. Kb^nborg & Joaof WollUcb, Adulf 8chwn«, Frau« lUjtonborg uub 0. l^»«!»«!,!^. ------
(23^,-8)
j ''r
Wájdits József kiadó-, lap- és nyoindatulajdonoa Nagy-Kanizsán.
KönlgU preaaaiíchcr Hofliefcrast.
H. ROSENTHAL''s Wiener
GLYCERIN-EISEN-LIQUEUR
welche laut Gfttacitca der Hr. Hofrlti« n. Professoren
Oppolzer un 1 Balassa,
<L k.k. Med.-rathe» u. cs er.Dee*ns ¿. oeé. Fae. I>r. von Yfoxánili, »owie der Prioarirtate
Kovács, Löwy und Dr. Lenk
(Hauaarxt Jes KOrrton Schwarxenberg.) gegen Bleichsacht, Blutinocth, Kntkrlftigung, Kraoen-kxankheiten, nn<! Hir KekotivlJe»c«nx angewendet und erprobt wurde ixt bei H. Ko»entbal, Wien, PratentraMe 24. und fast la allén Apotbcken der öíterreiclii-schrn Monarcbic *u beaiehen. Die g.-ot»e Klaache á 2 3.. die kleine k 1-36 kr.
E*»- Chemixch antrrsucl -rardo dax Priparat von 4en. Hcrr«o Professoren Heller, Kl''.txinslcy »- ns. A.
REftl-Dcpot In Wiea bei úrst Herre Apetbekecs: to«ef Wete, Sudt, Tochlaaben xnta Mobrcn; VUMb R»»b, ."Udl, Lnjek iun. schwirxen BXrm; Dr. Jee. Birt-ler. Sttd", Krclang Xr. 7; Alt. V. WllíBcic, SUdt. Hio-rcoip^rt-assoi:; Keisr. ieeevieh, WollxeUe! Dr. W»a« LtaatíOi, Wiedner HanpUtra»»e, zur boiL DíciíaltirkeU; Carl Brutt, Joxe&Udt, iaa goklenen LJSwenj V. Híftr. ÍMiálrxw, Uagars*aa« Sr. 12; A. Vib, Kttdolísbeim 8cb0nbrcsnerstra*»c 190; L PlUnM Kohloarkt; F-lUxakiaser, MxriaHIÍ *or .Marialulí.*
Depot In allén Apotbekcs der Monankic. Depot in Pest: Jo»cf r. Török, zum heiUGeást; Mek J toríu, pharmxc. und techni»«h-chcmUchea InstiXst; Dr. D. Wesaer, sarc UeichapaUtin; F. Foftjyt. *nr Maria Mítter Gottes; ElteiStait Fr. Grtaaner, rom fit. 8al-vator; Br.-Kuizsa Joteí Bőin»; C»ri Lórik xnm »ekw«r-xen Adler ; Gfln. Fnei X. Ptrekle, xam ang. Kánig ; — Kapoevir, J. Maria.; Qtdaibgrg. Andr. Mexer, xnm König v. Ungam; Sift''wsttcgcr, Pr. Pillieh «na Ange Gottsi; Veszorias. K. Ferencsy xam wchwtrxen Adler ; Zala-£serszce. Anu Isaó. '' {24s-i2S)
H. ROSENTHAL''s
Wr. Glycerin-Eisen-Magen-Liquour
sehr anouipfohlonsworth gegen
Waaenbe8chwerden nnd Hämorrhoiden. , .<
PAUL HALMTs Büchergeschäft, Engelgasse Nro 2 in Wien, liefert gegen portofreie Einsendung von 2 Gulden (ohne Werthangabe) überall liin franco folgendes Musikheft:
DIE WINTERABENDE AM PIANO.
Zimmermann, Stradeüa, Ernnni, Beiisar, Lucia, Prophet, Freischütz, Indra. Faust, Kreuzritter, Scta Chiara, Tannhäuser, Zampa^ Martha, ßegimentstochter, I''rinz Eugeu, Lucretia. — Leicht arangirt zu zwei Händen vom Musiklchrer Zahn. (195—12,11)
Nagy-Kanizsa 1869. márczius 20-án.
12. szám.
Nyólczadik évfolyam.
"T
«,'' « i-
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
Vegyes tartalmú hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
MegjelenlK:
slüdea utnbttou,
egí»» lton.
&ct&rk**ftl<W irodn én kiadó hivatni:
WAJDIT8 JÓZSEF kOn/rkere«kedí«<ben.
MzctésI felhívás ,ZALA-SOMOGYI KÖZLÖNY''
kitorjedvo
Sopron tt Vasmegyékre
czimü vegyes tartalmú hetilapra.
Mozgalmas napokat dilink, — az apr. 20-án összeülendő országgyűlés működése, társadalmi s politikai életünk óriási fejleményei a sajtó mindgn rdtegdt oly igdnybo veszi, mint eddig soha.. — Intézkedtünk, hogy lapunk nem fog hátra maradni.
A socialis tért lapunkban a folyó pályamunkák által minden igénynek megfelelőkig be van töltve, — igy tényleg bizonyítunk akkor, midőn lapunk pártolását és terjesztését hazafias bizalommal kérjük.
Előfizetési ár:
Egész évre--6 frt.
Fél évre--3 frt.
Nogyed évro 1.50 kr.
Az összegek mielőbbi beküldését kérjük, hogy lapunk expediálásában hátrány no mutatkozhassék.
Szerkesztőség,
NuKy-KittiItHn, m*«™ 18. 1869.
(B-fi.) Mi teszi boldoggá az embert? — Erre oly kevés szóval lehet válaszolni: szereién 3 barátság I Amaz égi eredetű s ki szentségét nem ismeri, nem érdomli meg... omez földi ugyan, do méltó testvéro amannak, a ki becsét nom ismeri, ezt sem érdemli meg. — E kettó bírásával lehetünk ■^to^áu boldogok, mert e kettó együtt véve tehet bonnünket elégedetté 1
J3a tehát az ember egyénileg igy lehet a fiUdön a szó szoros értőimében boldog, mint honpolgár ismét mily uton lőhet boldog és elégedett?
Erre már nehezebb a felelet 1
A társadalom legdrágább kincse a műveltség, — e kincset sokan feletto becsülik, rajongásig szeretik s képesek lemondani az égi eredetű szerelem bírásáról, hogy magokat annál nagyobb culylyal a barátság kedve« gyakorlatára szánják, hangsúlyozva óhajtóm o »zót kimondani: szánják, mert az ewtwriség legrútabb hibája a be nom ismerés a a hálátlauság, molylycl lelkileg mar-tyjíi teszik a szeplőtelen barátság terjesztet, ásóját; — s váljon miért mondanak
Előfizetési föltótelek
llelybcn hAihoi lioriMual <• vUllkrc portAn kHltlr«''
Kk''" 4vre • - 0 frt. — kr.
KAI érre - - » „ — - l . 60 .

sokan le a boldogság élvezéséről ? bizonyára azért, hogy a társadalomban a nagy néptömeg annál szabadabban legyen boldog; ezek által teremtetett a jogérzet, s ezek által őriztetik meg annak becsülése.
A honpolgárt a jogérzet s ennek becsü-lésó tevén boldoggá, az ezekből fejlődő társadalmi rend s elégedettséget ugy alkothatja Bpeg szilárdan s biztosan, ha békén a békében működhetik.
A magyar nemzetnek tartós élete csak a béke szelíd élvezése mellett lehet, az erőfeszítés, a súrlódás, a nyughatatlanság zsibbasztja és nem erósbiti. — 11a valaha, ugy most van szükségüiiK békére, mert mind számban, mind vagyonban szegények vagyunk, a szegénység szolgává tesz, s ezt hogy elkerüljük s velünk született nemesi büszkeségünket megőrizzük, munkásságra kell a fősúlyt fektetnünk, szorgalom tehet bennünket gazdaggá 1
Ezt pedig csak békében s békével tehetjük.
Minden független gondolkozású honpolgár, ki honpolgári méltóságát minden körülmény közt megóvja, örömmel üdvözli mind azon törekvést; mely a békét biztosítja.
E szellemben közeledik napjainkban mindenik honpolgár az urnához , ki hazáját nem szájával, do szívvel szereti, szavazatát mélyen ható sóhajjal adja át, hogy legyen boldog a béke utján o sokat szenvedett hon, legyen boldog békés egyetértésben c megfogyott, de meg nom tört nemzet I
Üdvözlet a választóknak, midőn honpolgári jogaikat ész és sziv szerint gyakorolják. ~
Üdvözlet a választottnak, midőn a bizalom s jogérzet arany hullámain n honszcrelem hajóján bizton halad magasra s messzire, honnan a béke olajligával integeti felénk:
Élsz s élni fogsz imádott hazám!
Élsz s élni fogsz kedves nemzetem I
.\»g»--Kauixsii, márcü. 20. 18(59.
(B-fi.) -JJétfőn, márczius 22-én a követ-yálasztás napjára virradunk. Nincs jogunkban a választó-polgárokat kapacitálni, de igen is szerény, jóakaró figyelmeztetést tenni, mert e sorok irója is magyar, s hazáját iraá-dásig szereti, noha parányiságát kicsinyük, lenézik, s tevékenységében lehetőn gátolják.
Választó-polgárai Zala-megyének! Maradjatok híve meggyőződésteknek, no.engedje senki magát csábítások, megfélemlítések, annál kevésbbé izgatások által félrevezettetni, eltántorittatni.
Nem az a kérdés ma: ki legyen egyik vagy másik kerületben megválasztva, hanem ha váljon tudják-e a választó-polgárok alkotmányos legszebb jogukat gyakorolni a nélkül: hogy ezen joggyakorlatnál felmerült ellenvélemények magok a választók által mcgtoroltassanak, — s a nélkül, hogy azon viszály s súrlódás, mely a korteskedések alkalmával kisebb-nagyobb mérvbon min-
mraetéseH
A liat liiuAbo» |f*tilaor4rt l-»»8r 7 kr. J»»or fi t> minden lovitlbl belkuti»<rt 6 kr. UiljrejfOlJ mln<W belkuUxúit SO kr.
« A „Nyílt tlren*
»r^ petit >or b*lkUU»l dlj* 16 kr.
donhol elóidéztetctt, a álasztás színhelyére is átvitcssék.
Az a kérdés: váljon r< a nép, mely 21 éve ruháztatott fel a választási joggal, elegendő érettséggel bir-e ezen jog gyakorlatára? mintáz „U* helyesen mondja.
Erről kell márczius 22-én meggyőznötök, választó polgárok, — azokat, kik ma is azt állítják még: hogy a magyar nem érdemli az alkotmányt, mert nem tudja megbecsülni, nem érdemli a szabadságot, melyért csak akkor lángol, midőn rabigában nyög.
Huszonegy éve annak, hogy a szabadság, egyenlőség és testvériség jelszavát hangoztató a magyar Kárpátoktól Adriáig s íme, midőn két sanyarú, gyászos évtized után csakugyan szabadakká, egyenlőkké lettünk, testvériség helyett: az ellenségeskedés és felekczetcsség vizúlya dűl közöttünk, oly viszály : mely nonicsak a személy- és vagyonbiztonságot, do az alkotmányt, a hazát, a szabadságot is a legnagyobb vesiélylyel fenyegeti.
Távol legyen tőlünk: hogy mi ezen szomorú, viszás helyzetért, melybe hazánk, s e szép megye a jelenlegi izgalmas napokban sodortatott, a józan választó polgárokat, vagy épen a könnyen elmáinorositható népet tegyük felelőssé; — hanem igen is felelőssé tesszük azokat: kik a választó polgárok könnyenhivőségét felhasználva, ámításokkal igyekeznek őket tévútra vezetni s a törvényes állapotot és rendet általok felforgat-tatni,
Csák néhány óra választ cl benneteket azon naptól, melyen leróvhatjátok lelkiismeretes kötelességtekct a szavazás beadása által; igyekezzetek szilárdul megállani a törvényesség talapzatán, ez illik, ez dukál egy honfihoz; ne használtassátok fel magatokat törvénytelen cselekedetekre azon ál-barátok által : kik a parázs-tüzböl sült gesztenyét akarják veletek kikapartatni — önmaguknak I No engedjétek a pártviszályt a társadalmi életbe is átplántáltatni.
Őrizkedjetek egymás bántalmazásától -8 ha a törvény telon cselekedetektől nom tartana vissza a logujabban közhírré tett szigorú kormányrendelet következményű, tartóztasson vissza benneteket a nemzeti becsület, mely nélkül a magyar nemzet a gyávaság posványába slllycd 1 Ettől pedig irtózzunk 1
Az emberismeretről.
Az emberre nézve mi sem hasznosabb és előnyösebb az emberismeretnél és mindazáltal mégis csak kevesen vannak, kik biztosan és alaposan tudnák, mi az ember, mit érez, akar és kiván és mit kell tólo várni? Olyik ember városokat, sót országokat is be utazik, sok emberrel közlekedik, megismerkedik azok közszokásaikkal és ekkor azon hi-szembcu van, hogy az emberi természet titkaiban tökéletesen bo van avatva és mit tud 6 az emberekről ? Ezek a jóság álarczát fol-Öltvén, ünnepi ruhájokban mutatkoznak és
Hirdetéseket elfogad:
f H.-Kaalz»án: a KIADÓ-HIVATAL.Pttten: ZEI8MCRM B*o«., Hamburg-, Btrtkh, Mai»» .».-FraakfUrt- i> Batal ben: HAA8BN8TKIH A VOOLER. Lfpcie-, B»r«-, li j Stuttgartban: 8ACII8KA T.(»SA. Btoaben: OI''PKLIK
az önszeretet és önérdeknek hódolnak és ezen ismeretet cmberisincretnok nevezi ő; de miért cselekesznek az emberek így és nem máskép, gondolkozás és cselekvés-módjuk miért ilyen és nem más, ezen feladatokkal ő keveset vagy épen semmit sem törődik. Ó ösztönszerülog tud velők bánni és ók ép ily módon te xik ezt és mindketten czéljok eléréséro töre-kesznek. Az emberismeret ezen árnyéka korántsem elegendő; a dolog velejét kell kikutatni és a tünemények okait felfedezni. Nem szabad a felületen maradni, hanem bo kelr^atni a titkos műhelybe, hol gondold tok szülcinlenek, hajlatnak és ohajok nemzetnek, kívánságok és határozatok foganatosíttatnak és hol az élet és ennek tevékenységének kútfője van.
Kí az embereket alaposan akarja megismerni, annak mindenek előtt önmagát koll jól ismerni. Tudnia kell, mily szollomi tehetségekkel bír ó maga 8 ezek hová működnek, hová törekednek, — résziut hogyan küzdenek egymás ellen, résziut pedig hogyan törekszenek egyesült czélra. Ki saját keblében otthonos, az másokat is megért, tudja azokat vezérelni és saját előnyére felhasználni. — A mélységben, hol a rugók működnek, kitalálja ó azt, mit máíok gondolnak és akarnak; ók liozzáhasonlítnak, a mint ó az öveikhez hasonló hajlamok és kívánságok által indíttatva, életének cselekedeteit alkotja. Hasonló <>k< k hasonló hitást szülnek és hasonló hatások hasonló okokra következtetnek. Az egyik valamivel több meggondolás, felfogás vagy ravaszsággal bír a másiknál; jobban tudj» magát tetetni és hízelgés által mások kegyét megnyerni, — melyet egy harmadik nyiltszivQség által szerez meg magának. A világban nagyobb részt ugy mutitkiizik a/, emlier, a.nint részére elónyösebbnek gondolja. Ezért kiki gondosan tanulmányozza önmagát ós azut''n mások arczárói leolvashatja, cselekedeteikből könnyen megtudja, milyefíck ők és mit szándékoznak; mert ha valaki emberekkel gyakran közlekedik és azok cselekcdetciro gondosan ügyel és azokat jól felfogja, akkor, magamagát jól ismervén, folfedezendi az utat, módot, őket saját előnyére felhasználhatni. Ó imponálni fog nekik és mégis legjobban megfér velők.
Kzen előnyre az ember azonban csak ugy tehet szert, ha az emberi természettel önmagában alaposan 63 jól megismerkedett.
SINGKR SAMU.
Levelezés.
«•»urud, mán». 14. 1809.
Drtciárn azon ¿lénk pártmozgalmaknak, molyok ki» városunkat a küvotválnsztáa miatt foly* tonoa ixgatásban tartják, még Kin lou egáuou érdek nélküli egycxvr-máwxor oly ielonaégckról ia mogomlékozui, melyek a kodólyokut ép oly kollomcson lmtják át, mint maradandó bec«lluk; ily jolonotnok voltunk tui in tenui a mult lió 2H-án, midin köztuztolotbon álló cougrowuai kövotUnk, tok. Mayorhofor Salamon qr, * «¿p ttsrrkcxtdKrKi péld''ajr.
»iAm.ua! agy begy UH hitközségi U<V; olőtt párt-állásáról, törekvéséről, szóval egén* mllkö.lésé-ről beszámolván, küztoU''é.«sd fogadott élesítését nzon neuicslolkU tény nyel /Arii Ue, Ikv.v a helybeli ¡«r. községi Ukoln javára száz frtnyi ötszögöt adományozott.
Fogadja ezért a nemes adakozó hálás szívből omló olismorésünkot és köazöuojünket és legyen meggyőződve, hogy munkás életcnek őzen inoz-naiiata keKyeletcs emlékként Alland fón nem eaak a* illető kartársak, hanem és kiválólag azon nemzedék előtt is, melynek noveltotéso és oktat/aa állami jélétüntf fontos tényezőként mindinkAbb égotó szükséggé vAlt.
Az iakola javAra ugyan az említett napon roudczutt tánczmulatság azinto kedvező aikert mutatott; — őzen »iker egyrészt a rendezőség erélycsségének, részint az orvos adakozók ée hozzájárulók Áldozatkészségének róható fel. — Vegyék nrnttal szíves köszönotttnk kifejezését.
IV. STKINKR LÁZÁR
e.l. likola-lgatgató.
/S''.-BnJoM''-v''dt''ko, márcz. hó 1800.
F. hó 3—6 napjain Urlá a bolső somogyi egyházmegye tavaszi, úgynevezett helyosztó-gyűlését N.-Bajomban.
Az egé*z gyUlóa folyamAt foloslegosnok tarlom e helyen tárgyalni, do nem hagyhatom érintetlenül a hely osztás körül törtónt egyes csőmé-nyeket, s nzt, hogy nehAny tnnitó és segéd-lelkész a kortcskedés miatt megidéztotott a meg-dolgáltatott. így idcztotott a dorgAltatott meg p. p. egy Unité a egy sogéd-lolkés* azért, mert Kaposvárról visszajövet az uton a baloldalt él-totó!!! -
Ka ugyan mindou esotro illetlen csolokc-det volt tőlük, — 8 roszul választották meg a helvét, do azért nom látom elegendő oknak aira, hogy az o. m. cona. oló idézteaaenek.
Ál térek már a hely osztásra. Egyházmegyénkben cgy lelkészre azért, mert a napi jellemről loalázóíag társalkodott, (vagy talán torsalko-dott?) még a mult évben kimondatott, hogy akkori állomásáról olmozdittatik » a coflsisto-rium Által sohova sem njAnltatik, » csak azon osotr* alkalmaztatik, ha valamely egyház őtet kéri lolkészének. Ilyen cgyhAz azonban nom találkozott. Jónak látta tohAt a nt. :''onsistorium a lelkész urat oly egyházba alkalmazni, mely egyház ez olUn tiltakozott. — Kgy tanitó ©Ilon hasonló panaszok eiíiéltottok egyháza által, mivel 6 a kitűzött i-''.őro eme vádak elle-
TÁRCZA.
Szószerelem.
Minden «titnn, mlndtn »»¿«»ka I.egördOlt már ajkaimról, 7<«ngv« maid a Hereiemről, Majd aa ádtt boldogtágról.
MlaáefylktSI káj iagár*ott, ttdvfény resgtll »»iv-ogem*ii -— legalább ail hl«», Téli« 1-Ylkorl.áetolt képteltltm.
H annyi cismc, annyi »»óban Nem Ynlt e« fldr, •« boldogtág! Tova tűnlek, hervadtak, salnt Nap hevétől a aiirtvirág.
Vigre megnyílt keblem «r« Kgy ndvUll taóetka alatt.... klóit boldogtág t tnertUm már K t»ó miatt elmaradhat.
ay sió lett — így nó tündököl _>adt ajkain minden dalán — C»ak egy, a e» oly édesen cseng, Ügy boldogít, »»ói hasára!
N OTT EB ANTAL.
Bánffy kútja.
(Történeti Ut.ély.)
(Kolyt. éa vége.)
„Kodvesim — szóla Bánffynő — iga», hogy van már galambunk Is, őzünk is, hanoin én mAg la azt tanácslom, hogy mulatság tekintő-táb6l azAlodjUnk cl az előttünk táruló völgynek két oldalát beárnyékoló erdőben, talAn akadunk még valami vadra, azonban a völgy nyílásánál ok vetetlen bevAriuk egymást.
.Szivosuti — válaszolá CVáky Mária, a ki szint« szeretőit volna valami vadat ejteni, » e pereiben szétváltak egymástól.
BáuffynŐ legelői járt, nedves parij»AjAnak is igen jó kedve volt ma, mintha csak turtta volna, hogy o mai vadászat hősét hordozza hátán, — ugy rohant o kedvet állat, RáníTynő alig birta visszatartani, társnői s az apródok messzire hátra is maraduk tőle.
A völgy is mindinkább keskenyttlt ... rég elmaradt a völgynyiláa is . . . tüskén, bokron • vadon helyeken keresztül száguldva Bánffy nő paripái», -<- agy keskeny mély Arok elején UMfállt.
uób-.n védlevolot nem nyújtott be, — hivat*-lAtól mogfoHztatott.
Egv lolkéat változni akarását annak időjében bejof. utó, ez azonban azon okból tagadtatott meg t.Me, mert <ig) !iA/.ában még csak egV évet t-iltiitl el, holott már volt osot rA, liOgy egyik vagy másik lelkész Állomásáról ogy. év előtt >s változott. t V1
Pár tanító — kik változásukat az ogyhá«-iuegyei törvények által meghatározott időben be nom jelenték, sőt egy még a gyüléten sem
jelent mog — jobb helyifo nlknlmnzUtott.
Kzok azon gyüléai esotuények, moly eket jónak láttam a nagy kto''lnség tudoniáaAra hozni
minden eomincnlAr nélkül.
Kgy jelenvolt.
I''óch, márcz. lő. 180U.
Igon, ma márcz. 16-ike van, ét>o» ''J 1-dik évfordulója ama nagy napnak, melyen logelöször derült fel a szabadság napja elárvult nemzetünkre!
K nap ma ünnep nálunk -- nemcsak az óvfordulali ünnopély miatt, do vasilrnapi jelleget öltött a 4^-ns pártuAI mAr csak azért is, — inert irányi DAniol jelöltjük ma rcggoli fél b órakor 4 szavazat-többséggel l''lainor Antal deákpárti jelölt ellenébon, mint Pécs városa orszAggyülési képviselője, mogválnsztatott. — A 4 szótöbbség dicsőségnek nom nagy. Van mégis mindenféle öröm, hogyón-völgyön lakodalom; nzt mondják, hogy az Idő is nzért oly enyhe tavaszi nap, azért burkolódzott ki márexius elseje óta össze rá nezolt ködmonéból, zonl téli képéből, inert — Irányi lett a követ, lligyjo, a ki hiszi; Icg^lAbb igy okoskodik az Irányi párti nép, — mely csakugyan nép: állván kapások, baclihu-n/Arok, önérdeküket hajhászó egyénekliől.
Amily tlnuepics szint öltött városunk ma, ép oly levert, oly csüggödt volt mindenki o hó H-Aii, midőn egész vAratlanul — 1''erezel Miklós, a tuosye föispAnjn, királyi biztossá lett kinevo-zéso körtudomAsra jutott. Valóban szép mcglo-petés oly vAroa részére, mely mindig első volt a kormány támogatói közt! I>e mog is mutatták a választók a választás napjAn, hogy o kegvet-lett víoj^zet nom érdemelték meg; ez azonban egves egye<lül liánffaynak, a vAlaszlAsi elnöknek energicus »''»« oly czélszerü inté/.kodiVeinek érdeme, miszerint a szAutszAndékos -/.avargAs som volt lehoUégca. — A megyében mindenütt ohó 18-án lesznek a választiüok; ezekről jövőre. Kgyéb ujságunk nincs.
i , A tavaszi uiexoi muukálatok még nem kez-dő»ltok, mert a kortoakedÓHck még tartatnak. Kereskodéailnk pang, mert a va»Ut rtem győzi a szállításokat, igy kinek siucs k«*lvo oly szor-gődésekro lépni, melyekot nom trirthat meg.
Heti szemle.
üláreilufl 18-án 1800. (l)-fi.) Pakson 12(1 ház égett a napokban ol-n kár 20i» ezer forintra rug. — Az orsz. zsidó-gyülésen 220 tag rolt jolon. — (Jaalások kiko-rüléso végett pénzlioz lutonló játékjogyok verését eltiltották. — Or. Almásy Kristófot Afrikában a beduinok megöltük. -- Váczott sikot-némák azótára jelcnend meg. — Gyöngyösön elesett honvédeknek emléket állítanak. — Kgy czothal értéke lf),000frt. — Pulszky már átvette ix inuzoum igazgatását. — Palota-hölgyekké neveztettek kt ujabban : Kaucli báróué, a bánné, Krdődy Júlia ée Pojacsovics I^ri grófnők. — A zá^r.ibi szegényeknek ő Felségo u Király 5 ezret, a Királyné 600 frtot adományozott. — A sókozelóst az osztr. hitelbanktól a magyar kir. pénzügymi''nist. átveszi. — Marhabízlositó-intézot van alakulóban l''oston. — Ara. kir. állami nyomda erősen szervoztetik. — A Király ZAgtábba érkozésekor egy otti iskola-igazgatónak gyermeko születvén, ő Folscgo 40 aranyat küldött neki. — A császár-fürdőnél tetemei tyitások eszközöltetnek. — A réezvényokro építendő pesti népszínház választmánya mogalu-Icull. — Vajda-Hunyad vára hazai épitmó-nyeink gyöngye loez, alakítása 2Ó0 ozor frtba kerül. —• Hirworint Bonaparte bibornok mog-mérgezés köfotkezlél>en veszélyesen botog. — A frankó-magyar bank „építkezési társulat" ongodinényozésoért folyamodott. — Ostorlamm pesti könyvkereskedő papir-ké»zlot s nyomtatványraktára leégett. — Budán homokból vegyészeti nnyaggal téglát gyártanak. — Madridban li- 7 exor katonát akartak megmérgezni. — Amerikában egy szorecaon lutr. iolkéazsxé választatott; első eset. — Klapka Nizzából Pestro érkezőit. — Or. Ziahy János Pesten a muzoum-utezában nagyszerű jwlolát oineltet. —■ A váczi ut melletti pesti öreg temo-tőbeu egy 20 éves egyén sírkőre felakasztva találtatott, közében egy palaczk bor, zsebében pedig egy értsen töltött pisztoly volt. — Táncsics Mihály 100 frt pénzbirnága törlömtéeóhez Jókai Mór 99 frtlal járult. — WodjAner Béla Pompojiból becsos régiségeket hozott. — Velis Kelemen nagy jövőjű i(ju licgedAm4vihx 24
Kzen Arok keloli oldalát inagas gyertyán és tölgyfa lepto el, északnyugoti oldalát ixxlig tisztán csak tölgy fu árnyékolá, közo|>ét ezen ároknak, partjai közé szorítva ogy nád ée káka által környezett iszapos és mocsáros tócska fog-lalá el, mely vizét a fenekén fakadó forrásból nyorte.
Bánffynő jól ismerto o helyeket, tudta, hogy o mocsártól a Regedére vezotő ut csak mintegy kétsxás lépésnyiro van*) s jól tudta axt is, hogy o mocsárban vad disznók is szoktak tartózkodni, ennél fogva tanácsosbnak vélto táranőit ott bevárni, nemhogy tovább monvo azon fonevadak álul veazélynok tegye ki magát.
Azonban társnői s as apródok eltévoazték nyomát. — Bánffynő inditváuyozá azt, hogy * völgy nyílásnál bevárják egymást, b éjien ő vojt * ki ozt meg nom tartá; társnői s az apródok soká is váruk ott reá, do nem jővén, vissz«for-dultak felkerotondők őt azon erdőben, * hol egymástól olváltak.
A nádat mozogni kezdett. . . Bánffynőt ri-mülot fogt* el, a nap it már loment egy felhőbe, az árkot kOrnyező magat fák jxxlig kísérteties félhomályt borítottak a mCcsárra. — Bánffynő reszketett, olgondolá, hogy ő most egészen elhagyatva''van a ha valami megtámadja, nincs, a ki ötöt védelmezze; fegyvere az ős elojtéeb óta töltetion a igy még annak segélyére számíthatott; nom volt tehát más hátra, mint visszafordulni ■ társnőit felkeresni — hajh! do már késő volt, mert ogy rottonetos agyarú vadkan a lódobogásra iszapos fejét kidugU * mocsárból.
A paripa megijedt s mintegy loczövokolvo nézott a nádas felé, melyből a vadkan énen kimászott; — horkolt a szegény paripa, félts ágaskodott.... Bánffynő lemondott minden reményről s tudta, hogy ha csak véletlen segély nom érkezett, voazve van . . . arcza, o máskor oly igézőn szép rózsás arcz most éktelon, halovány volt; szép szóméit az égre omclé, hogy legalább az nyújtson neki némi vigasztalást és reményt.
Aparip* rémítőn nyugUlankodott alatU ¿a Hánffynő, egyensúlyt vesztve, bukott le annak hátáról .... szóméit bohunyU, aztán iszonyú félelmében eszméletét vesztve, mint lotört liliom fekUdt * fú bon.
A vadkan, a fentebbi jelonetet látva, bámészkodva hátrált a nádas közé, hogy annál
•) Hegedére a» ut Uotualala ét Tnral»ehán ál «•■eteti akkor.
éves korában Kolozsvárt meghalt. — A spanyol oxklrálynó ruháit utánküldték, mely 4 millió real ért ''.kü. — Szotnore Már! i a brllnni Maria-tíchul hölgy-alapítvány tagja lön. — A franczia kormány Temcsvárott is akar consulságot álli-Utni. Berlioz koporsóján egy oly koszorú is volt. niolycjt a győri ifjusAg adta volt neki. — A KArolyfohérvárí pén.zverdo 97 ezor frt tiszta jövedelmet mutatott fol az utóbbi évben. — A nemzeti biztosító-tArsnsAg véglogos engedélyét mogkapta. A „Koruna" tót képes hetilap Rudolf korona-főherezog arczképóvol. mogielent. — A piski vasúton o«y alagút furAsánál három olasz munkás veszett oda. — Viktor Emánuel logífjabb lia Clr. Mirafioro név alatt Pesten van. — Szibériából egy elítélt magyar útban van haza felé.
Hirek.
— Heh mid Loszner Ján os nagykanizsai lakos sertés falkája közül f. hó ló-dikéu G db ismeretlen somogyi tolvajok által elhajtatott, — a csendbiztos Balog József ée Varga János nkanizsai íoglyárokat keresésóro azonnal kiküldötte a már 10 kán délután a tettesek megugrásával az oltolvajolt sertések tulajdonosának yísszaadattak.
— Ó c s v A r y K d o orvos ur íUgy-Kaimj>An léte alkalmából az itteni városi korház javára tíz forintot ajándékozván, a polgármesteri hivatalhoz be is küldötte. Szép tetteért emberbaráti köszönotet érdemel.
~-Vasmogyo rógtönitélő birósAga Kováci Józsefot''halAlrn itélto. A* elitéit ügyviVIjo ő Fol-ségéhoz, a Királyhoz kegvelomért folyumodott táviratilag s midőn a vAlasz visszaérkezett, ő Felségo kegyelmét az elnök megindult »^vakkal tudatú az oütélttol b azután ,ó!jen a király" kiáltások közt fölolvastatott a kegyelmot-adó távirat, mely igy hangzik: „Zágráb, inárct. 13. 7 óra 50 poroz. Méltóságos Széli József főispáni helytartó urnák Szombathelyen. 0 Felsége a rögtön-biróságilag halálra itólt Kováoa Józsefnek ebbeli büntetését kogyolomből elengedvén, az ügyro vonatkozó iratok további eljárás vé-gott a rendes bírósághoz áttoendők.
Qr. Andráasy."
— Vasmogyo szombathelyi kerülőiében Horváth Boldizsár igazságUgyminister egyhangúlag mogválnsztatott. — K választás miatt Ő Kxcellentiája Szombathelyről utaztában mult hétlun délután Nagy-Kanizsán időzött klzeli rokonát, Herényi József herczcgi uradalmi tiszt-
nagyobb erővel s dühvel rohanja meg áldozatát, aztán agyarát csattogtatva, dühödten lutott Hánffynő felé, hogy széttépje azt . . . már csak egy "pár lé(>ésnyiro volt tőle . . .
Do az isteni gondviselés őrklklött ftilöttol... llunyady Mátyás király épen azon mintegy 200 lépésnyiro eső uton jött kiiérotével Alsó-Lindva felé, midőn liánílynő rémítő sikoltással lováról lebukott; — a kíséretében volt Bánfly megértve szeretett nőjének sikoltását, egy apróddal kivált a sorból s mint villám nyargalt azon irányban, honnét » sikoltás hangzott — s épen azon perezben érkezett nojo mellé, midőn a vadkan is már közel volt hozzá — Bánffy mag* is megrémült, de az apród kezéből a dárdát kiragadva, iszonyú erővel döfte a vadkan sxivébo.
K rettenetes állat mély, tompa hörgésscl adta ki páráját, — Igy lőn megmentve a gyönyörű Margit, ki szerető férjének karjai közt csakhamar vlsszakapU eszméletét —- n az egész eset mintegy borzasztó álom élt emlékezetében.
Nemsokára társnői is megérkeztek, « kik a paripa nyomán indulva feltalálták őt; a hölgyök sirtak, örültek s ápolták Bánffynőt; száz mog száz kérdést intéztek hozzá » elpanaszolák, hogy ók mennyit íáraduk felkeresésében s hogy moAnyit sírtak s bánkódták miatta.
Bánffynő végre is szerető kozek ápolása ée férjének forró csókjai alatt s ölelő kariai közt ismét visszanyerte teljes eszméletét, do nom érőjét, azonban mégis, parÍDájára felsegittotvo, hafaduk a mai győzelem jelvény ólként maguk előtt vitetve a galambot, őzet és vadkant
A király kíséretével a még mindig ott várt Bánffyra, s nem kovéssé csodálkozott, midőn a galambot, őzet és vadkant megpillantA — do csakhamar komorrá változott nyájas arcza, midőn Bánffy a szerencsésen végződött szerencsétlen esetot elbeszélte..
Nomsokára megérkeztek Alsó-Lindva várában.
A várban többek >özt Pozsony városa küldöttel is várakoztak a királyra, előadván, mikép Fridrik osztrák császár erősen készül azon tájon Magyarországra törni, felhasználva ő Felségének a törökök keli elfoglaltságát t kérték 4 Felségét, mikép anuak visszaUrtására segítséget kUldjön nekik.
.Hívjátok e vár urát, Hánffyt! — szóla a király egy testőrhöz. „
Néhány peres múlva Bánffy me^jolonL „Hogyan érzi magát kedves nője? ->•kérdé a király Bánffy tói — Pozsony és vidéke ve-
szélyben forog, a mint itt Pozsony városa érdemes'' küldöttjei olőadják ; — kfcdves Bánffy levén Pozsony várának parancsnoka, ha szo-retett nejének állftpoU engedi, nagyon szeretném, ha szomélyeson megjelenhetne ott a a védelem felől intézkedhetnék.
„Felséges uram — válaszolá Bánffy — szeretett nőmet.láz fogta, s ogy porczig sem hagyhatom magára; s igy bár hazámat határtalanul szeretőin -•• kérlek, oz egyszer méltóztassál ongom kötelmem alól fölmenteni, tán megadja Iston, hogy szorotott nőm ogéezségo néliáuy nap múlva jobbra fordul, akkor útra indulok, addig is légy kegyes annyi kímélettel lenni iráutam « intézkedni, — hogy a voszély az én hozzájáruláséin nélkül is olhárittassék.
„Tisztelem s méltányloin kifogásodat, kedves Bánffy — inondá a király — s megengedem, hogy szorotott nőd körében maradj, míg egész-ségo vissza nom tér.
„Köszönöm — válaszolá Bánffy s a király intésére mindketten a nagy terembo vonniuk.
Itt n király az aszUlhos Ulvo két lovelét irt Pozsony városáoak, molyekben annak megp*-raucsolja, mikép szigorúan őrkódjék, nehogy » császár seregei botörjonok s a várost felgyújtsák; -»- aztán hogy a népvezért, Ruczkit a városba bebocsássa s parancsnokának elismerje, kinek föladata loend fölügyelni arra, hogy a nép a szüretet békében végezhosso a termését
hordókba tehesse.^_
Bánffynő öt nap múlva már tökélyatósoa visszanyerte'' egészségét s orejét. — A hely.pe-dig,a Ind az elmondott szorcncaétlen esőt történt, egészen más alakot nyert, Bánffy a mocsárt botöltotto s az annak közepén fakadó forrást kúttá álakittatU át, mely gránitból egy omlékszerü totót is kapott, melynek homlokzatára azon jelenotet véseté, midőn a vadkant leszúrja, t igy kapU ezen kut a fentebbi esemény omlékénok iliogörökltéce tokintotéből a „Bánffy kútia" novet, moly novo - habár » gránitból készült cmUksxerU tetőzet már nem létezik is — Alsó-Londva vidékén maiglan is ^ él, s élűi fog, mig az utónomzodék tisztoletben tarUndja emlékét azon dicső ősöknek, — kik annyi balszeroncso közt s oly sok viszály után is fenUrták o hazát, melynek novo: Magyal ország 11 KgyhAzaabükki
DERVA1UC8 KÁLMÁN.
.•) E 3 levaUt, m.lyn.k egyike UUa. saWka n*m*J nyelven Íratott, t mindenik A.-LIndv. lá&O. i. tag. X**" k.lt, kösll Tel. Itunyadrak kora esimO Wrtántll XII. kötet 187, 1«8 ét 1». lapon.
tartó urat meglátogatandó. Ex alkalommal városunk több oíőkolő polgára itatott ű Kxeollen-tiája üdvözletére.
— Csurgón Sréter Lajos, Kaposvárt Koe-auth Lajos , Marczaliban Horváth Sándor, tahi korülotbon : Klomeutisz, szili kerületben: Sárköxy Ödön, Szigetvárt Modnyánszky, Lengyeltótiban Matyus Arisztidra, N.-Atádon Som-■ioh Iinro választattak meg, — ozokot lapunk bozártakor érkezett tudósítás szerint közöljük. Jttvóro bővebben.
— Girokuti 1''. Foroncz szinte mult hétfőn délolőtt Nagy-Kanizsán időzött; sajnáljuk, hogy vidékünk gazdászati, de Rlog korté-szoti szuk-Ugyeivol oz alkalommal koveeot foglalkozhatott.
— A gőzfürdőm Knjiosvárott oly számosan történtok a« aláírások, hogy köxelebb a részvényesek már alakuló gyűlést tartanak » az építéshez is azonnal hozzáfognak. — Nagy nyeremény lesz oz Kaposvárra a bizonyára jó nyereményt is hoz a réaaványraoknok.
— Kövotválaastánok: Vaimegyo kis-ctolli kerülotóbon Horváth Klek egyhangúlag, körmendi kerülotbon: Szalay Sándor baloldaliak; ellenben jobboldaliak: a felsőőri kerületben : HolJán Krnő államtitkár, rumi kcrülotboii Hozerédj László, kőszegi korülotbou Szabó Miklós államtitkár, azontgothárdi korületbon Széli Kálmán, sárvári kerületben Itadó Kálmán A» a német-újvári korületbon Krnuszt Knlomon választattak meg. ,
— K lapok segédszerkesztőjének névrokona támadt, amenyiben llachraty Péter czilTeri postamester bolügyministeri ongodély mellott szintű „Bátorfí*ra változtatta novót.
— ó Felségo Inkoy Nándor aranykulcsos fl Méltóságának a szent István rend lovagke-. rosztjét legkegyelmesebben adományozni méltóztatott.
— Zalamogyo Korkaszt.-Miklós község engedélyt nyert, hogy óvenkint február 20-án, april 28-án, junius 10-én éa végro nug. 0-dika után való kedden országos vásárokat tarthasson.
— Lapunk mult számában hozott .Nyílt levél"-ben következő sajtóhibák fordultak elő: 1. hasáb utolsó sor alulról .bocsülotból" helyott becaülésből olvasandó. — 4. hasáb 3. kíkozdés: elkeritondő, — velőm helyett „olkerülondő, —
velem" olvasaudó. — megetetni helyott megitatni. — 4. hasáb 4. kikezdd» utasítsak holyott utasítsam.
Hasznos tudnivalók.
— Lapunk ogyik t. olvasóiától, 1''. P. úrtól a követkozfl órdokos, fagyás olloui gyógy-aján-lat küldetett bo: „IIa minden estvo lefokvés előtt kezünket úgynevezett .ÁlcoholsulphurU"-sal jól erősön bedörzsöljük, egy hét alatt biztosan begyógyul. -- Biztosan mondom, mórt én, ki 8 éves koromtól egész mostanig minden év-bon kiujuló fagy-daganattól kinzattam, oz évbon véletlenül jöttem o gyógyszerre,, molynuk segélyével kigyégyulék."
— Annak kieszközlése, hogy a tehenek csak nappal borjúzzanak. — Minden mezei garda és marhatartó tudja, mennyi alkalmatlanság, ée nyugtalanság van azzal összekötvo, ha a teho-nck éjjel borjúznak. Kivált télbon felotto kol-lomotlen az, és nemcsak elólogea gondosságot kiván, liánom az is mogeaík véletlenül, hogy a borjú és a tehén is elvesz. Nem ré% Útrecht közelében egy mozoi gazda azt a folfodozdst
tetto, hogy ha a boríus tohonet az utolsó napok-, a roggoli fejés helyett éjszaka fojik inog,
bau
nom éjszaka borjúzik. Kutnoa ur, gazdászati tanár Űtrechtben 80 tehénnel tétetto mog ozt a próbát, éa hármat kivéve, mindeniknél sikerült. Az ily bánátmód aztán szintén azon kodvozö kövotkozményt hagyta maga után sok mezei jószágon.
— Hogy a ponósz vagy hordóizagu bornak kollomotes izt ¿1 szagot adjon az ember, o kö-votkoző bánásmód ajánltatik. Által koll tölteni a megromlott bort ogy tiszta hordóba; ha oz 150 itezés, tölt az ombor belé ogy moszoly faolajt, h a vogyitókot erősen öuzokovori. Az a tulajdonképi olaj, mely a jollomos szagot és izt a bőrbetegségben okozza, összovogyül a kövór faolajjal, o azzal együtt felül a bor folszinére, s igy a rósz szag tökély eteson eloszlik.
— Furcsa tanács. Egy lap legbiztosabb szőrként ajánlja az ellen, hogy a disznó malaczait meg no ogyo: „a világra jött malaozkákat ino-log sörbin mogfUrösztoni, s a''sört a kannibál mamával megitatni." — Kz nagyon egyoldali« orvosság, mert van sokholy, hol malaczok bő-von jönnok a világra, a sört pedig csak híréből Umorik, s az is megtörténhetik, hogy a gyanúba
vett nuyasertés nem szereti a sörl a konokul vonakodnak niiuak bevételétől. — Mi sokkal általánosabb óvó eljárásnak tartjuk: két-három hétig szorgalmasan őrizni a kis malaczkákat anyjuk fogaitól, azután pedig minden másod-harmadnap egyet-nyársra huzal, s ha szép j>iros szint öltött, gyoilgo bőrükot folatonkint bovenni s jófólo óborral lenyomni. — l''roban-dutu est.
— Torokfájás ellon igen hathatós szer, ha a czéklát megreszolod, 8 lóvét kezoddol kífacsa-ro<l, ós kevés timsót toazosz bele, s ezzel gargarizálsz.
— Kémény kigyttlását azonnal- jnogszüntot-hotni, ha büdös követ hánysz a tüzbo, inóg jobl), hol gyakori a kéinénygyuladás, ha a büdös kő mogtörvo bizonyos helyen áll, s egyszerre nagyban a tüzbo hányod.
— Moly ollen bundádat vagy bármi bőrről hálóit ruhádat akként biztosítod, ha mogtört apró kánfort, tört borsot, paprikát vagy portit-bákot hintess bóléiéba, s igy toizcd ol a nom viselés idejére.
Irodalom.
I«apu vilá
„IIj világ" előfizetőd felhívása; ozon szépirodalmi, társadalmi, ismeretterjesztő ó* kritikai lapot, moly a hölgyek számára magfololő külön divatrészszel van ellátva, méltán ajánlhatjuk «»Ivruóink pártfogásába. Szerkesztő és kiadója llmodok Aladár ur, kinok széptolietségo a szorgalma e lapot maradandó bocsüvó omoli. A mellékelt programm bővobbon széli.
— T á b o r s z k y és P a r s c h nomzoti m(l-és zonomrt-koroakodó''irtbon l''eston Korona-utcza 1. hz. a. következő uj s érdekes zonomQvok ¡o-lentek meg s küldöttek hozzánk bo: Egri Jánostól , Alojzla négyos" zongorára, ára 6) kr. — Herdy Peronostól 1) .Alföldi gyöngyök* csárdás zongoráro, ára GO kr. — 2) .Ozigány vagyok, rest a no vem" csárdás zongorára, ára 60 kr. — 3) A logkedvoltobb s logszobb népdalokból összeszedett csárdás zongorára, ára GO kr. — 4) 20 legkedveltebb és legszebb eredeti népdal énekre zongora-kísérettel, 4 füzet ára 2 Frt 50 kr., egyes füzet ára HO kr. — Tisza Aladártól , Koiuuth csárdás" zongorára, Ara GO kr. — Mihályi Ignácztől .Honvéd sóhaj" eredeti magyar ábránd frissel zongorára, ára 60 kr. — Anion Kömor .Mannsfold Polka"
nnch Melodion <lor belíobtén Lioder. Prei» GO Nkr. — Ajánljuk a zono-mflkcdvolők fipol-niébo, molyok Pesten n kia<|ónál, lliícsbc n W» sely F. és Lipcsébzn Ilofmoister F.-nél ixores-hotők mog.
NyU- póata.
— II. Vvaiprém. Mulnak úrék.... A koldua ... • őr «-íiiht (finnt fog. Kókadja kOixitnetanketl
— N. A. I''éc», Kendben vsa minden. Cdvflxöl-Jük! Jó kedvében... iU boáit aa ÓJ... alkalmilag hozni fogíuk.
—1 Mindennemű pAlyamunka egéixben küldendő bo * rxtáu tor ixerint k«xítUclik. — C»*k eredeti « eddig telíol meg nem jelent «nnnkik fog&dutaak ctupán el.
— Z. Nem hoibatjuk, több mHUMi ■ (c/akorlott-■Ag iK^nyelleltk ; mor^-ilonminl mrgjS.
— Hierellrk ... jnnul fog.
— K. ü. K. KUetedlQk, boeUnat I A flgyelm«-tetí» uUn axonnut teljeaitettdk.
/\ 8. J. TuniÁ.I. W. Oy. Ptt. D. K. A-Lendra. KöllOnet a ntyéljei incgcmúkexín''rt.
3NTyllt tér.*)
Egy url n5 , ajánlkozik novolőnek (gouTer-nanto^ ki némotül, francziául grammatikailag beszél s tanít, ért minden Sjőí munkát, zongora é.í rajzolást. Kitűnő bizonyitványokMal van ellátva. Lrtokozlutiii f. évi márcz. végéig. ..
Egy jó házból származott »5 ajánlkozik
háztartónőül, ki a hAzi gazdaságban jártas ói bő tapasztalatokkal bir, kitűnő bizonyítványokkal van ellátva, magyar 03 némotül jól tud.
Egy középkorú özvegy n5, a ki hosszabb
ideig már mint itAidnnt''SOiiy papnál alkal-mizva volt, ajánlkozik ujolag akár paphoz, akár urasághoz szintj gazdaasizonynuk ; beszél magyarul éi tótul, kovosot némotül.
Mindezekről bővobbon értokozhetui Wajdits József tudakozó-intézetébon.
Felkérottünk alább; u y i 1 a t k o z a t közzétételére.
Nyilatkozat. Alulírottak bizonyítjuk, miszerint ifjabb Skuhliyi László éa l)r. Schortz Simon urak közt fennforgott becsületbeli ügy lovagias uton befejeztetett.
Kelt N.-Kanizsán, 1«GU. márcz. 8.
SKIJHLIOS PÁL s. k. MAHTONFALVY LAJOS s. k.
vAllol
K rovat alatt l-.fixlnuokírt
/flfl.*».ígel nem H«ork.
ÜZLET I-H ÍRNOK
.....Hé|y-«aaíz»a, 1809. inirc.lu. 19-in.
A ml piaciunk K«b»A-Uiloltlok klllklnj''^»> K." tonllt moil egy Breg emberhe«, kl teklntTO, »¡f((Al/o»»u tnklnt a jfiTÖbc. A kÖriíiüitOnk fekyS v»ipAty»l Allomiíc''t 1ck> .okítyebblko 1« c*y ríxiben kicsinyíti fori<*lniunk»l, » exckenl yrxk In-domáiunku* nem !• J5ro. ami K«bn»|>Ucxunk lcK«xobl. virágait nxedik el, lixbAr ol/ coIomjüIi volua u «« (|ilattcliettöi»i''K.
K liílcn lepiml uj f* lemml Oireudrlet tudoil-ti«l t»en> IrhAlun''k, « OílM menttel bedugniuk l jegjrieleink figyelmei." ,»|ulijik » érdektelenek.
Plaozl bit! -otárl kolítirok.
NAOY-KA NIZ8 ÍN, mArexlu« 19-én.
Ali''i tuntrU''i mi''rőukúnt.
Termiaytk : 11 u x « 8.1-«5 funlo« ¡1 frt, K> kr. Irt 8S-80 fut 4 fr. 85 kr. «7-8« fi. 4 frt £0-60 kr. IUii 78-70 fnt a fr. 40 kr.-79-íiO fnt. 2 fl. 60 kr. Árpa (erfoxünek, 70—71 fnt. * fr W-70kr. 71-72
faU 3 frt 80 kr. árpa klrlmégei, Ú&-H0 fU. 7 fr. 10 kr. Í7-Í8 fa«. *. írI. 40 kr. Kukorica « frt kr., B frt 85 kr. Kukorloia ol««x (cdn^nantln) 8 frt 70 kr. Zab 41-46 fa«. 1 frt 76 kr. 46 -47 fnt t frt 80 kr. Pohanka 00 - 08 fn». í frt GO kr. Ü0-G5 fix a frt. 65 kr. Paxxul y fehAr 3 frt CO kr I'' axxuly, tarka 2 frt. !>'') kr. Hxína inAx«. — frt. kr. Uxalma - frt — kr.
Bécsi pónzarfolyam, marcz. 19.
5*/, motalíquoa 62.00 ; 5% nomz. kölcsön 70.55; lHGO-ki álladalmi kölcsön 8H.20; bank-réazvéuyek 7.28; hitolíntézoti részvények 800. 20; London 124.55; ozüst ágio 125.65; nrnny darabja 5.85 kr.
Vasúti naponkinti menetrend;
Indul N.-KanlxiArdl lluda felA d. u. . . . eilve
¿-k. N.-Kxnlx.Ara
1 ára 22 perei. 9 árakor. IMcs . reggel 7 óra tft perci.
. . exlvo 7 ¿ra 45 . Trlelt . d. u. 1 ára ftO
. eflvn 9 óra 25 . . Uarca , reggol 8 óra 5U ,
. dúliOAn a óra — lluda felől reggol ft óra rt ,
Iléct »
Trleil
Harc«
<1. n. 1 óra 20
reggel 8 óra 20
o«lve 7 óra 30
regeel ft óra 2i
délhenia óra bi
d. ii. 1 óra 11
e.ie 7 óra 20
Heti naptár.
Mározlut 21-tól 27-lg >869.
Hó- hetl-na p
Kalhulikii« iMp- l''roto>lau(
tír nnpl.ír
51
Vatárnap
Hétfő
Jóimnak Onncpilio« (iov<iniil.i<a JerunAlc.n
Máu- XXI. 1 3. ^ ._____
C 6 Vlr. vii, > C Oriatlan v l.i-a Kedd Vletoria, <>. Kl léi. 11« Sxerd. (labor fKui-^y. flálior CxUtörtök Qy. o. K a. V. nnifirtnk l''éiilek N. pi ilea Nafly Péntek Kxoiiibat ; N. ....... a! i S. xxombal
®
1
SS
■a
Felelős szerkesztő : Wajdits JÓZ80Í. Segédszerkesztő : Bátorfl Lajos.
sak nyerni leket!!
Nem Ígérvények , s o r s j e g y e k eladása részvényekben.
llogy t. cz. ügybarátíViíknal. r|j oiodoti sorsjegyek vásárlását inogkönnyitsük, azon intérkodéat tettük, hogy a logkedvoltobb sorajogyekot az orodotinél kisobb rósiletflkbcn adjuk cl, é« pedig adunk ^
eyy HuassaCLr. eredeti 1864-ltl löo frtoa sorsjegyet Q mért, /v „ „ bltelsorbJ egryet 10 ftrtért,
Aa Uxlet megkOUa4nórA\/;.''^A8 egy ¿Italunk klillltolt eladAxl levelet kap, melyen a xorxjcgr oroiat- éx folyó xiAma pontoxan fel tan jegyeive, x a xorxjegy liuiiadréixben axonaal a VIYÍ (alxjdo-aiv& Válik, t ennélfogva annak )k'' JAUxlk.
A lorx|eg/ mindaddig .k marad lelévo.''mlg ax huiatlk, mely ntiu ml a nyereményfi''ixogot AtvexxixUk, > a yevSrc cxö jArandóxAgot réxxtlnkrSII minden levnnAx nélklll axonnal kl&xetjflk.
A fÖnyerő az Íö64-lkl sorsjegyeknél 250,000 frt, ^ legkisebb 1G0, 165, 170- 200, — hitelsorsjegyeknél a fönyerő 200,000 frt, a legkisebb
<166, 180, 185—200 frtig.
Eszerint tehát a befizetett összeg elvesztése lehetetlen,
Wtrsl a Ugkltebb nyer« W, miként a fflnnobbiekbSl lAlható, a xorxienynek — Mtlyaek okvetlenUI kmatala kell, — heaierxéxl ArAval kftrülbelal egytnIS, li ni ritljfgytinlltt »lades Időben vlltnválUak. — IlluxOk, hogy ex Intéxkedéxiel a kOxSuiég egy valódi xxllkxégl lénok fcleltlink m:g, mivel a kovéxbbí lobet''Sieknok, kik nlnexenek axon helyiéiben, hogy egén xorxjegyel xierexxenek ''magnbiiak, «xAllaf alkalmai nyújtunk, Ily aori!*gypaptr#k elJnyelben magukat, bab|r klxebb mérvben 1«, réxxeltetni, uiIk tehetíxebl egyenek a knlnnféle xoroxatok éx tximok ftxxievAxArlAia Által a nyeréxl exélyekel gyarapiljAk.
A kevéxbbé vagyonox, kl reményt akar txereinl a nyerlietéxre, ed llg ígérvényeket váxArolt, anélklll. hogy pénxeért valaha kArpótlAxt kapoll volna, a a reA knltntt pénx Srltkre elvexxetl i réaxjegyeli.k megvétele Állal ex többé nem xiakaé;(ea, mivel a vevS egy raekély leiéiele Állal egyiltr atla-tenkorra bixtnaiija magAnik a mcgvell aori|egy valamínnyl hnxAaalra a JAlékbanl réaivélell a axon kelleme« tudatban van, hogy pémét, miként fOuebb kifejtetett, el nem veaillheU. - AjAndékokra, julaln.akra «10., diaiét kiAllllAauk folyUn, réaijegyelnk OlBtlt alkalmaaxk.
PIRNITZER TESTVÉREK bank- ós váltó-üzloto Pesten, Dorottya-utoza 10. sz.
Vidékről megblxixok legpoultxabban teUerUle aak a a jAiulék utinvétele mellett la eaikfliMtetuek.
(2lH 0,1)
apaiidi
25 franc,
vagyis 21 o. 6 forintos
___SORSJEGYEKET
melynek burása f. é. ÁPRIL 1-én lesz,
főnyereménye 100,000, 8000, (>0000 20000 franc aranyban
jutányosán eladunk. Minden nálunk megvett sorsjegyet IPI^ aprii 20-káig csak egy o. 6. forint
veszteséggel vissaváltunk.
M9 Nyitrai és Társa
bank- és váltá-üzloto
Pesten Józseftér 5 szám.
Torony órák
a legújabb szerkezettel
tomplomok, várak, omzágházak, gyáruk, indóházak stb. | számára minden nagyságban liikélotes jótállással ugy,. mint mindennemű
függő órákat
n legjutányosabb Arak mollott szolgál
Heaon testvérei
mmy órn-niktnr«
H é c » b o n, Mariahilfor-strnsao Nr. Ii I.
tUk* Árszabályok * rajzok kívánatra ingyon «bór-; mentve "küldetnek. A legújabb időben Bécsből: u vidékre «/..mi gyár szolgáltatta ki a legtöbb toronyórát. (22li ''»i1*») ^
A 19-ik századnak egyik csodAja!
/ESTHETIN.
Tiszta növényi szer az ősz haj eredeti, a megőszülés elótti színének visszanyerésére, annak a megőszUléstól a kieséstől mindenkorra való megóvására s a hajnövésnek feltűnő módon előmozdítására.
K. állomány nem ércie», s*ért tökélete. n ártalmatlan, » Igen ®gy-»«erü «lk.Im.Oru, a h.j.t nem r.ntj. m.g » "1"« »<"" — W
Oveg ár» 1 frt 00 kr., pó.Ul elküldései 1 frt GO kr. bamiUUli UtMÍtá«»Al egylllt. - ff* l.inút eladók teteme .«áiAlékbsn ré»*e»tllnok.
STARK J. fodrász
Joaef.Udt, Jo.cfatídioratr. 10. a*. a. Ilíesben.
Pe.tcn TÖRÖK JÓZSEF gyógyszertanéi, klrály-ule«a 7. .«. a.
A „Mrd. Wochtnschrlft" blrálntn:
, Ae»thetln"-n«k neveltetik a«»Sv- STAltK ur álul felUlált hAjfeetS aaer, mely hasonlói fol. lt a«.,n elBnyitfel blr, l.ogy éreikevoríktöl menten uoii.c.nk ''kártékony befolyá«t nom gyakorol a hAjUlaJra, hanem eröaltS Tegyé.ielnél í-rva « kellemet n harinoaaal egybekötve, A h»jAt .»épen «ilncii » a kleaíjtr.l óvja. Minden c.iel tett kUérlet klállottA a próbát, . « luusnáUt I. igen kényelme«. ^ # (200-12,8)
W WEISS ÉS LEDOFSKY
norlnbergl-,
dísz- és rövidáru kereskedése Nagy-Kanizsán,
fóutcza, a Korona vendéglő átellenében
Ajánlják gsidagon felanerolt raktárukat, u. m.
valódi pottendorfl kötöpamut,
legfinomabb berlini gyapot,bzüvőpamut és fonni.
solmeczi, tíirök- tajt-pipák, meggyfa-szárok.
pamut, ezóraa és selyem-szalagok, vnló.li inár.All''rlo varió-cxéru«,
Unom rtiiiibtirKi m:Kyhxrrcn kütó-c*({ri»n, legújabb fér fi-ingek, gallérok és nyakkendők, női szinos alsó ruhák, Ifány- t(s nfíi krinolinok, mindennemű zsinorziitok, nilindi.sz, bélések, gyerinekjátékok, pén/.tárezák, fényltép-altoumolE,
róztollak, Iránok, pukfoH-kuualak (t gyertyatartók,
Klkrflk, a.iUll- ó» (.eb-kének, ollók, eaipkék, virágok llnom glicerin, éa
■náanouill tullcUe-.aappanok é• minden o aiakba vágó calkkek (102—4,3) A Icgjutáuyo.b áron.
O
ÉLETBIZTOSÍTÁSI ÜGYNÖKÜK
kik megfelelő biztosítékkal birnak, nagyon előnyös feltételek mellett azonnal alkalmazást nyerhetnek. Bővebben tudakozódhatni
Lenek Samunál
18:1 8 Sopronban.
I Welnliefe tI
^ «bgepreaat, J| »
=1=
Abgepreut, JT
in Teigform oder A getrocknet in Stük- ▼ I ken, zu kaufen zu 4en billigsten Prei-

seil.
WüReninutt, St ) bei & Coiup.
* *
X in Wion. x
WEISSHIAYER M.
^ ''Ujon nyitott •
SMT Kraffy-Kanlzsá,n. "Ml
Főtér, Babochay Jdnos ar házában az „Arany Korona" vendéglőn felül.
Rág idő átn fonállá Divnt-kolnio-llzlotom iránti bizalom b a tübbfolUl nyilvánitott kivánaloninak mcgfoIolőleg,olhatározUm
kész férfiruha raktárt rendezni be,
moly bon mindennemű url óa uyeriiiokrubnk n legjobb «zö-votből, logujabb izlía nzorlnt k^zitvo, minden idényre, gazdag választékban tartatnak fa ¡Midig n. legjutányofabb árakon adatnak. MindonnoinU mogrendolén is jutányos áron és azonnal pontosan teljesíttetik. Alindon vásárlás zajt kerülve, államid helyi Üzletemet solid alapra fektotvo, tartássAgot biztosit.
Kész férflruhák árjegyzéke:
Szövotfelöltó selyem frt frt vagy clotb Mlléssol 10—22 Ja(|itoU selyem vagy
idcrkciiíiiiiiü''
fcítcuS í;ol)cr Sfanbcijpítfoncit iinbcomp<tiiitt V(ttöfpvüd>c über bie ^ c 11 lo i r f u ti fl cdjtcr Hoff'' fdjtn Malz-Fab-rlkate b<i ^niflfvoufljíit, Íförpítíd)l0«d)«, djtüiiidjcut
.Uatarví) :c. jc. ftÖtfl ¡üllidjfv ooii íMtftabt''fd* í^ucfcrfaotitf, Stcui. blitfl, 80. «pvil 1HÜS. (^íidluim auf ÜHalj.ffíttű(t.) «Jöt« Ittflborf, Tr. — 2<i«f CS^cllcnA btr Okttrral unb (Doiiwrittiir ÍVrt). Wn Gtof>lciu .''iuixrtcí .Icl» habe mich persönlich von ilur aussorordoiitliolioii Heilkraft Ihrer IIoflf''(cfycii Malz-Fabricate überzeugt.- Tie vvcufiiíc&íit íDlIniftcr Wrdf uon «iSiiiorcf, -íxrr b. .^ibt, (fyjfííeitjtn, tbtnfo. (T<x Vettert (aiit: busón den ullo Ilire schdnon Malz-Fabricuto nichts zu wünschen Illírig.") í^flvft Ottinflct''íüjllfiiflctit fd/ritb : .leli halte es ftlr meine Monschenpllieht) die Hiisgexeiolinut hoilstme Wirkung dos IIofTfdHii Malz-Extract» ölfoutlich bekannt werdon zu lassen." St. Utlitni btr StaaWmiiiiftcr a. v. (flőncr-ílbtlbovf «tatnitf Ute ausgezeichnete Heilwirkung der HoiTfdjcil Malz-Fabricato in feinem ^rlwt Vajaret^e. „Ihre Mnlz-Gosund-hoiU-Chocolado- — (djreibt í)r. WűttbnlS In 4üicu — .hat sich mit auflallenden Nutzen bei Körporechwllch«, Brust-krankheit und chronischem Katarrh erprobt. Wer, wie ich, die Vorsucho machen wirtl, wird meine Augabo bewahrheitet finden." Hufl ^rifl : „ttiit »olle« ftaljr litt id) au einer djroiiifdjen Vuffrö^ren (ítt^ötbuitfl, loebur^ id) fo a^ef^iDA''^t lourbe, Ki3 id; Appetit uttbS<$iaf fl.iiuUdj wr« !or. í>err Vr. l''ueeo — einer ber berü&mtefteu Áf^te. in i<arifl — ril^ mir x a)ia(^.(iftract.liJeiuitb^itet)ier «liiiu-íveltben; bleiern Otatb, uor «Htm aber 3írem ^mll^en Wittel wrbanfe it^ meine üolie Öenefuitfl. Do Guillaumo 21. rue do Ix>ndres."
stiele firmen offerireu AInls-Kxtrnct. Wir eiindjeit bo^er bas H)»blieiim in feiner ^ntereffe, nlle UJiati-Jabvicatí, bie nid;! ben Wamendjiift iolinuu II oft'' führen, jiirilcf ¿11 ipeifen. —_________Vx. Uief.
Br Ost äfelR ecbf» Hör.Vi... Msli-Extrftot-Geivndheltibler. wle Mali Gc.undhcin Cboooladea u. Halx-Exlraot-Ronbon«. sind nur Kärotnerrl <g He.2 Aufden Ettlquels sieht derNsmensiug Johann Holf. greife: iWaijttftraet Ükfiuib&eiWbitr mit Wiaa u. Kkrpaf* funfl: r^idf^. 3ft.70. 13 Jiafdj. 7fl. 28ftíafó.Hfl.öfi.ftlatö. 27 ff. 1)0 fr. 120 ÍVfafeb- ftöfl. Walj.^funb^eilö.Gljoeclabe 9fr. Í. 11)fb.fl- 2.40.9?r. II: l^fb.fl. l.OO.SkißDfb.''/»Ufb. flratia, bei lO^f.b 1 V.Ufb. Walj-Ű^otolaben^uloer fflr Sviiifl. finge ölítÍTfaömlttel ber feljleiibeit UNiitter<inii$ 80 u. 40 fr. $)ruft''ä)fofjbonbon8 ISO unb 80fr All.-* Ith Wien. W* í>eT iDiűíj.ffftract ift iniWroß-flanijia »orrätbifl bei Johann Rodenberg & Joaof Wellisoh, Adolf Schwarz, Franz Itosonbersr unb O. Reiehonthal. ^232—8»
clotb bálléMel V . 8-14 Házi vagy Üzleti knbA-
tok......7-14
Porvion-salon kabátok 15 —24
Háló-köntösök . . . 10-18
Egész szövet öltönyzot 10—26 „ nyári . 5-10 Torna öltönyzot . . 8.50—6 Szövotnadrág és mellény 5—12 Selyem vagy szövet
mellény . . . 2.50—»3 Szövőt öltöny fiúk vagy gyermekek számára 5.50—15 (260- 2-1)
mm
^ !! Egy ezüst tallér egy forintért!! om-iM)
A cs. kir. vámhivataliéi 20,000 puroHi tnllrrőrl átvott M. h 1VI.1I Irnáruk a beca-biztos rendelotére ''¿0,000 ositr. forintért egyenkint vagy ogycs összeválasztással üukéii-
tt''Hen Ulúiullnluuk
a cs. kir. kizár, szabadalmazott
LENÁRUK RAKTÁRÁBAN
Qoldschmiedgasse Nro 8, im neuen Bazar.
y-vj y-xf
Kgy Kgy
Kgy vég blrlcfeldl válioa, M berlini, fiO béc«l rCf, 20 tsllír helyett c#Ak 20 frt o. é. Kgy . Igen flnom blclefeldl váuon, 00 bécil röf, ullér helyett c««k «4 frt.
Igen flnom Slövsl, 06 berlini. M bée«l r3f, 27 Ullér helyett e«»k 27 frt. legfinomabb baltilt-lltfvet. 00 bée.l röf, 80 Ullér helyett c>«k 80 frt. SZÖvet, M bírllnl VAgy 80 bécti rCf, 10 Ullér helyett c«Ak lő frt. —v . klnemkÍMltett nehéz házlváuon, 80 béc.l röf, 10 ullér helyeit c.Ak 10 frt. 12 d»r»b blelefeldl len-itebkendS, :i ullér helyett ciAk 8 frt.
12 . Igen flnom Iea-iiebkend6, dluee negély<eitel 0 é. fél ullér helyett e.«k 0 é> fél frt 12 legfinomAbb len bittlitkendí, AtU.i-.iegélyietul 6, 7 é. Ü ullér h-lyett o»«k C, 7 éi 9 frt. Len-autala«milek 0 «/emélvre, 6 é< fél, 6, 7 é< 8 ullér helyett e.Ak 6 é. fél, 6, 7 é. 8 frt. Tftbb 1000 dnrab battlst-clalr é. Ilnon kcndík llnom dót kéxl hlm»é»jel, dArsbjA áO, 60 é. 80 kr. CMaal »dy—fcMMKk »JegnjAbbjiegély^.ltel, aék Márnára, d«rAbj« 90 kr.____
fclSF* MinűeKVlk: Vá.H7.nn * legjobb éi leg«.ilárd«bb munkával vAn •T , , vászon kéMltve; . mindegyik dAr.br. pontosai, rá
v«|| IrvA A röfAk aiáuiA é« ai ár«.
E^ db leeo jó váSiK mindenik férfl nAgyOgboi slkalmssva, c««k A nyiknüTÜket kell tud.tnl. -
-1 '' JÜ Lí'' Ml 8 Ull<r » «''. a U fél 3 írt.
Igen flnojn blelefeldl vátzon-lngek, legjobb munk«, Igen .«ép mell-redí.ettel, 3, 3 é. fél, i ée fél Ullér
helyott rt«k 3 frt 80 kr, 8 éi fél 4 éa fél frt. Igen flnom bWsfeldl^vá.XO.-lapek, «. uj dlv.td keres.t- v.gy mellredS.e''.t.l 4 é. fél, 6 é. 6 Ullér helyett
oíi".?" Tiswaböl 1 00. 1.80, 9, • frt 00 krlg. ,
Vlyeu r.ík 2''.''Téföl'''' ^^ ''"ri"1'' "<P 8. 2 8 taUir
iK^ÄÄ ''Tif T''"íjU 1 2 61 2 • M1 ,lr h. «»k J i* «1. 2 «I frt. 5
l é. T>T<X 3rfrt "erlnU n,l","''Kb*r- 1 éi 2 ^ » taliár helyett c«k
Finom nöl Vászoa Ingek klás^Mel . clpké.ettel 3 éi fél, 4 fc fél éi 7 Ullér helyett e«Ak 3 U fái, 4 é.
a é. fél, 4 é. fél Ullér helyett c.k 3 é. fél, 4 é. fél frt." Lii .^ill S " '' f4 fÄ ßn0ra 0-» Ullér helyett c.«k 0 -8 frtlg.
Ní'' "ÍSÍ/rfH 80 krtóí 8*fMIg* ^ 2'' ^ -Ipkávl igen
NSI J^»«^«'', ónálló VAgy leh.jtó gAllémd, 1 é. fél, 2 é. fél. 3 Ullér helyett c«k
öltíaykák Mm.é«^ „Ipkével, leguj.bb mlnU, 4 é. fél, «-,<>'' Ullér helyett c^k 8 4. fél, 4 ée fél
Nfl'' ttlMSTA""0" fin0n ° ^ * " n* U fél frt, Igen eleg.c.
^SS?Vftí,yMdrá8 "rflAk n8kDOk 2 u ,u'' 4 u,Ur htl''9M »3 é. fái,
Ä z m 35
A. utánvétel mellett ^ÜLá^ ^^ ^ M M
CZIM'' A" di8 k" ki öS$?rreiíh!f1kön'' unö- Ulnen- und Wäsche-Wederlao« ÜLÍW. in Wien, Goldschmiedgasse Nro 3. !m Neuen Bazar.
r
Wajdits József kiadó-, lap- ós nyomdatulajdonos Nagy-K«uizsáji.
PAUL HALMs Büchergeschäft, Engelgasse Nro 2 in Wien, liefert gegen portofreie Einsendung vun 2 Gulden (ohne Werthangabe) überall hin franco folgendes Musikheft:
DIE WINTERABENDE AM PIANO.
Zimmermann, Stradella, Ernani, Beiisar, Lucia, Prophet, Freischütz, Indra. Faust, Kreuzritter. Scta Chiara, Tannhäuser, Zampa, Martha, Kegirnentstochter, Prinz Eugen, Lucretia.— Leicht arangirt zu zwei Händen vom Musiklehrer Zahn. (195 — 12,12)
Nagy-Kanizsa 1869. mároziiis 27-én.
13. szám.
Nyolcadik évfolyam.
'' Kiterjedve
SOPRON és VASMEGYÉKRE.
Vearyea tartalmú Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, sazilászat, tudomány és művészet köréből.
MegjelexilK::
tgi''t Íren.
Nirrlu-feitöl Iroda é* kiadó hivatni:
WAJ1MT8 JÓZÖKK k<tnyrkore»kedí«íben.
Előflze^si föltételek:
Helyben hiihoa liof.Uni.il éí vidjkre poitin kQMro 1 Kg.''n ivroi - fl hI. — kr. KÍI Avro • . 8 . — . ÍWnegyodre • l . 60 ,

.ZALA-SOMOGYI KÖZLÖNY''
kitorjodvo
Sopron é» Vasmegyékre
czimil vegyoa tartalmú hetilapra.
Mozgalmas napokat dilink, — az apr. 20-án Összeülendő országgyűlés működése, társadalmi s politikai életünk óriási fejleményei a sajtó minden rétegét oly igénybe veszi, mint eddig aolia. — Intézkedtünk, hogy lapunk nem fog hátra maradni.
A Booialis tért lapunkban a folyó pályamunkák által iqinden igénynek megfelelőleg be van töltve, — igy tényleg bizonyítunk akkor, midőn lapunk pártolását és terjesztését hazafias bizalommal kérjük.
Előfizetési ár:
Egész évre--Ö frt.
Fél évre — — 3 frt. Negyed évre — 1.50 kr.
Az összegek mielőbbi beküldését kérjük, hogy lapunk expediálásában hátrány 110 mutatkozhassék.
Szerkesztőség,
Helyos modor és jó szellem a uéptanodákban.
ülifv* Uróí SlápAry Géia f3!«pii> ur ilUl noveltaeU etílokr» kltUiDtt 4
db magyar arnnyra.
II. pályamű.
Magyarország, sok századon át véres csalik 6a viszályok színhelye, a béke áldásai közt újra éledni kezd. A nemtettest törzsfája, melynek ágait oly sok és ádáz vihar tépdeló, legszebb reményekkel biztató hajtásokat hoz. A szellemi tevékenység örvendetes lendületet nyert. Minden honpolgár és honleány, kiknek szivét a haza iránti igaz forró szeretet hevíti, szellemi és anyagi erővel tö-reksxeuek, azon téren, melyen legtöbbet tehetnek, a haza jólétét előmozdítani,, tíitűnk kezd erősödni, hogy Magyarország nagy, dicső ós virágzó csak ez után loond.
Miért iu:
A sziv legmelegebb érzelmeivel áldassék a gondviselés, mely a magyar nemzet életo fölött évezred óta őrködik. Áldassanak a b&za lelkes, hü flai, kik Magyarország ős jogaért, Önállósága- és felvirulasaért, jó- és balsorsban lwroukint rendületlen kitartással küldeni legelső, legszcutobb kötelmüknek ismerik.
Hlraotéseu:
A h»t hkiAbót >«tlt|ór4rt l-t«rr-7 kr.------
I .»or 0 éi mii.de» toribbl boikuuUjrt 6 kr. Ililyegdtf minden egyei belkUtiaír» 30 kr A .Nyílt tíren" így petit lor belkuti.il dija tö kr
— Aldassék emléko a dicső hősöknek, kik magasztos példájok által a csüggedöket bátorítani, a bátrakat kitartásra lelkesíteni, s a haza iránti szeretetet az emberi erények legdicsóbbikévé tenni hivatva voltak.
Hogy hazánk a műveltség mezőjén oly nagy, oly dicső vívmányokat nom mutathat fel, mint minőket vitézségével a csaták térén szerzett; annak oka részint a kül- és belhá-boruk dulásaibau, részint a nemzet erejének szétágazása-, elhanyagolása- és közoktatási rendszorünk hiányában keresendő. ;
A szabadelvű ós korszerű népoktatási törvények, melyek a legutóbbi eseménydús országgyöléson hozattak, és ap. Királyunk által szentesittettek, oly elvekre alapltvák melyek nyomán népnevelósünk soha nem sújtott eredményeket vívhat kl. s a magyar nép műveltsége a művelt külföld népét elérheti, s az ipar, kereskedelem, közgazdászat a testi és a lelki erő párhuzamos fejlesztésű által a békében ugy, mint a hazában Európa politikai állására döntő befolyást gyakorolhat.
De hogy ezen törvények ohajtott gyümölcsöt termelhessenek, nézetem szerint két dolog kívántatik :
Először: hogy a czélszerücn kiképzett néptanítók hivatásuk szentségétől áthatot-tan egész testi és szellemi crejök megfeszítésével járjanak el fontos kötelességük teljesítésében. Bírjanak helyes modorral s gyakorlati ügyességgel.
Másodszor : hogy Magyarország nép-tanodáiban, nemzetünk múltját és jövőjét és minden tanítási és növelési erény éltető szellem uralkodjék.
A tanitó-képozdék feladata leend oly tanítókat képezni, kik a népnevelés és oktatás pályájára törvény és korigényelte képességgel bírjanak.
Do egyedül tanító jellemétől, hivatási buzgalmától s kötelességi hűségtől függ, hogy okmánynyal elismert tehetségeit ugy használja fel, ugy alkalmazza, inlkép a nevelés áldásos, a tanitás gyümölcsöző legyen.
Mert tény az, hogy nem minden jól kiképezett tauitó cgyszersmiut jó nevelő és ügyes tanító is. A kereskedésben is sok függ attól, ki milyen modorral tudja rendezni, kiállítani, a vevőnek igényéhez képest kiválasztani az áruezikkeket.
Lőhetnek nagy tudomáuyu tanárok: az iskolában rosz előadók. — Nom mintha mindent alaposan nom tudnának, amit előadnak, de mivól a hallgatók vagy tanulók, kedélyéhez, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez nincs mórvo az előadás: a siker, az érdekeltség hiánya miatt alig félanuyi, mint lenne ellonkezőleg.
Ilát még a néptanodákban, hol a (1 — 12 óves^tánulóknak Istentől nyert szellemi és erkölcsi anyagat életre hozni, azt átgyúrni, idomítani, a fejlődő tehetségnek irányt és folytonos tápot kell adni?! Hol nem csak tanítani, hanem a tanítással együttesen, fo-
kozatosan növelni is kell a gyermek testi, lelki erejét, hol a szülék helyett: a gondnoki, apai és anyai szerepet Is vinni szükséges: bizonnyára itt az egész tanitás és nevelés sikoro azon modortól, Ügyességtől, belátástól és tapintattól függ, mclylyel a tanító tanítását ugy képes alkalmazni, hogy a gyermekek a tanuláshoz kedvet kapjanak, az előadás vonz-ereje által érdekelve legyc-nck, figyelemre és erélyro szoktatva szeressék meg a tudományt s kedves helyül .tekintsék a tanodát.
A modor teszi azt, hogy midőn ugyan azon tárgyi! mesének elbeszélése a tanulók szivében, lelkében semmi változást, semmi érdeket, örömet és benső mozgalmat nem idéz elő; ugyanazon tárgyú mese által egy másik ianitő, ki bírja a modor titkát, ki ismeri az előadás hatalmát, oly hatást idéz elő, hogy a hol köuyozni kell, ott az egész tanulósereg könyez, a hol mosolyogni vagy nevetni kell, ott az egész arcz, a szemek, a test mozdulata élénken tanúsítják a tetszést, áz érdeket, az örömet és a szellemi élvezetet. És boldogok a gyermekek és ritka gyönyörűek, nagy szerencsének tartják, ha a kedves tanító bácsi jó viselet és szorgalom jutalmául néha mesél nekik.
A modor, a tanítási ügyesség hozza magával azon finom tapintatot, mclylyel a tanító a gyermekek erkölcsi hibáit orvosolja. Oly bűvös mesterség ez, mclylyel a tanító a gyermekek szívhurjaín uralkodik.
A holyes modor kifolyása a gyermekek iránti benső szeretet és őszinte részvét. Aki fensőbbség! büszkeséggel néz le az emelvényről a gyenge, tudatlan gye-meknépre, aki bottal,-korbácscsal, vesszővel akar to-kintélyt eszközölni, kiben a gyermek kinzó kis hóhért lát; oz lohot sok ismerettel biró tudós, de a tánitás és rtovelés tudományának lényegét nem birván, inkább zsarnok, kevély uralkodó, de nem nevelő az iskolában.
A gyermekek közt gyermekileg kell érezni, szükség eszélyesen hozzájok leereszkedni, 8 habár a tanító szívó néha az anyagi gondok s egyéb sanyarú keserítő körülmények nyomása alatt csaknem meghalad; mégis örvendő, nyájas arezot kell mutatni s velük örülni, olykor velők játszani parancsolja a kötelességnek, minden mas érzetet háttérbe szoritá nemes sugallna.
Ily hivatással, ily kellékekkel biró tani-tók fogják népoktatási törvényeinknek kívánt áldásait létrehozni. Ily tanítók fognak az oktatás iránt a népben érdeket gerjeszteni, a tanodának virágzást 8 önnönmaguknak becsülést, tekintélyt vívni.
Ezért egyik fótényező kellék — mint föllebb mondám — hogy a tanitó legyen áthatva hivatása magasztos érzetétől, s bírjon helyés modorral, tapintattal, szeresse a tanulókat, mint a szeretett haza szépreményű se. dűlő polgárait. Minden lelkes tanítónak egyszersmind színésznek is kell lennie, tanitás közben sokszor az ő szivo is vérzik a
Hirdetéseket elfogad :
N.-KanInAn: *K''A DÓ-HIVATAL, Petten: ZKISIjKRM B4oa-, H«»burfl., Berlin-, MaJna-m.-FraBkf.irt- i, Baiel
be«: I1AA8KN8TKIN & VOQl.F.lt. Llpes«-, Bern-, i. Stuttgartban; 8,\eH8K&TAlM. Rioibto: Ot-PELUC
sors tövis-szilrásaitdl, mint a valódi jó színészé, midőn szerepét a színpadon bájos mosolylytil jútsza.
BÓJA GERGELY.
(Folyt, kor.)
Egyéni nézet, a halai-büntetés oltörlésének kérdése felett.
Miként az ogy czél fold törekvő, do az olőro-haladáa nlja, idojo éa módjai megállapításánál külön véleményű pártokra oszló vándor-csapat vitái egymás ellenében s törekedik a pro et contra állításokat mogoxáfolni; ugy küzd a két pártra »/.akadt jelenkor oinberUégo.is, a közös czólt képező halálbüntetés eltörlőinek kérdéao felett.
Es meg kell vallani, hogy mindkét föl előnyös indokokat vet az igazság mérlegébo.
Az egyik rész''az embert mint a löldi lányok lognotuesbikét tüntetvén ki, kárhoztatólag ¡téli cl azokat, kik abból az isteni szikrát, — logyoa bár az az isteni «/.ikra a gonoszságok mocsarával bofocskendotve — törvényos hatalommal kiirtani törekedik, s a Imlal-bűutetés fontartá-sáimk eszméjét a felvilágosodás századában aom voti cl.
A másik rész az omberi létet egy korthoa hasonlítja, melynek őatermő crojü ftildjo még mindig felneveli a szolid virágok között a maszlagot és a gazt; — addig tehát, raig a talaj oly minőségű nem leend, mely egyodül csak a nemesebb vetemények gyökereinek ad tápot, a szolid növényzetre kártékonyán ható gyomot mindon eszközzel kiirtani a kertészek fő-kö-tele*ségo.
Fis váljon lia higgadtan meggondoljuk o két eltérő nézőt indokait, s elfogulatlanul bocsátkozunk a halál-büntetés oltörléso avagy megtartásának bírálásába, lehet-o akár az ogyik, akár a másikat elkárhoztatnunk, oly csotbon, midőn mindkét párt a következetesség fcgyvorévol harcról az omberiaég érdoko torén.
A humanitás, inolylyol tartozunk az omborl léuv méltóságának, a halálbüntotós oltörlését ■zabja olénk.
A kényszerűség, melynek még nyomása alatt állunk, ogy időig a lmlál-büntotéa fon tartását támogatja.
A puszta humanitás fogalmából kiindulék igou korazerillog és helyesen dicsőittók a vén^, Európának népeit, melyeit felfogván a 19-dik század hivatását a gonoszságok mogfékozésóro cxélzó halál-büntotési törvényt kiküszöbölték, a ezáltal az otubori méltóságnak uzellomi oaslo-pot omoltok ; ámde midőn ozt a többi birodalmak, országok és tartományoktól is sürgotőloj kövotolik és a kárhoztatás ostorával illetik azon népot, moly nom siót túl adui az omberi méltóságot lealacsonyító rendszabályain, — nom fontolják mog, hogy a szellomi oszlopot létesítő hatalmakat ríom csupán a humanitás elve, hanem a kitűnő novolési rondszerük kövotkeztél>on népeiknek erkölcsi mivcltségoés szollomi emel-ko<\ottségo is segité.
En nom vagyok a halál-büntetés megUrtá-sának védője, sőt ugy tokintem annak oltörlóaát, mint az omboriség közöa cxéljátj azouban a magyar korona t^rülotón még idő előttinek találom. Erxom, rgjly súlyos ezen állitás hord-orejo a lohot, hógy ozzcl az ollon-czáfolatob szikláit zúdítom magamra, do azért nem vonom vissza; mert védelme* a magasban ugy, mint alant egyiránt nyilatkozó ama közvélomény : hogy hátra vagyunk, a jelou növelési rendszerünk,mellett a korszellem kövotélto felvilágo-dás magaslatára ol nom juthatunk.
Kik voltak okai hátramaradásunknak, a kik omoluek még máig is gátokat olőrotörokvésUak Si<rk«v-*ié»r«l pcldniiy.
elé; — nem kuUtom, tartván a közmondással: .Mondj igazat, betörik a fajod* ; do h dyzotünk folott bírálatot hozni jogosítottnak érzem ma gamát, h a notaláni megtámadások villámaitól nem rottonok vissza.
l-együnk igazságosak! No ringassuk magunkat az illusiók csábos tengerén ; ne szálljunk fol a logiok légváraiba; no takargassuk a nom-zettostilnkön világosan észlelhotö seboket, mo-lyeknok bohogcsithotéséhez annyira szUkségos az ösztönző sugár; no togyon bennünket elbi-zakodottakká multunk dicsősége, mert bizony mondom: jolonUnk nom a kedvoző helyzotok állapota. — A noiuzoti büszkeség ollcr« vétünk ugyan, ha egész mezőt lonségébon tüntetjük fol állapotunkat; do még inkább vétünk akkor, ha közérdekeinket alá votjük h nemzeti btlszke-ségnok.
Hogy hazánkban kora lonno még a halálbüntetés eltörlése, elég legyen arra nézvo csupán az alig múltra vissza takintenünk.
A lábra kapott féktelenség több megye lakosságát annyira rettegésben tartá, hogy midőn az ost kozdo beköszönteni, mindenki sietett hajlékába vonulni s magára zárni ai ajtót; do mdg az ily elővigyázat som volt képos megnyugtatni a napi fáradalmak után pihenni vágyó lelkoiket; mert nom tudták, mely perez-l>en foszszák meg őket a rablók izzadva gyűjtött filléreiktől, talán életüktől is. — A számtalan gonosz tott megfékezésére rendkívüli eszkö-zökot kelln használnunk, s még azzal is csak nsgy nehezen tudtuk biztosabb helyzotbo hozni közbátoraágunkat. Ez tagadhatatlan tény, s bizonyítéka annak: hogy eddig huszitáit növelési rendszerünk mellett a vadság táp-anyagjai ott maradtak az emberi keblekben, — következve mindaddig, míg a népneveit» érdekében oly hathatós reformokat nem hozunk be, melyek a lélak-nomcsülés czéljához vezetnek, vagyis még a gonoszságra vetemedett ember csupán cnak :v tosti fonyitéktől avagy szabadságának korlátozásától fél s nom lolkébon érzi emberi lényének mcggyaláztatását, — a törvény legpéldásabh tzigorától eltérnünk nem lohot
KIJSA KAÉMAN.
Heti szemle.
AlnrciiUM 23 án 1809.
- (H-fi.) Pécsett az elomi tanítók fizetését 400 írtról 700-ra ömölték. — Jászberénybon az is-UtUkat bezárták, mert a tanulók közt himlő-
I járvány uralg; 104 beteg lett, 22 eddig rneg-I halt. — Tomesvári kórházban egy tetszhalott
| bonczoláskor ébrodt fol. - Dr. l''allai Debre-czenbon egy lólábbal szülotott gyermeket emberi lábúvá alakított át- — Tisza Kálmán szorint nz orazággytlléson elmondott egy órai beszéd az orsz. pénztárnak 750 frtjába kerül. — London uépessége 3 mUlio 126ezer lélekből áll; 400778 ház van 132 □ mérföldnyi terüloton. — Az oroszországi öncaonkitók felokezotét 15 millió ezüst rubellal felfedezték. — Pozsonyban az irgalmas perjel miso borát kénsavval cserélték fel, ti miso közben összorogyott s iszonyú kinok közt meghalt. — Bécsben a kutyaadó behozatala folytán eddigelé 22 ezer kutya iratolt össze; a síogény-alap részérő 80 ezer forintot jövedelmez évenkint. — Angliában zongora-adó bohoza taláu működnek. — Svajczban toj-osseh-tiát készítőnek, mely másfél évig is eltartható.
— Monaco fojedolom minden adóját clongodte alattvalóinak. — A külföldi lovelokon is magyar czimer van, oddi_; 2 fejű sas volt. — Sziszeken horvát-slavon gőzhaíólársulat alakul.j-Pcsten angol consulság is alakul. — Cséhgoíy Ant.al nagy politikni lapot akar kiadni. — Sze-koly I.ajoa sibirai fogságából Peetro érkezett. •— Egy nápolyi küldöttség arany koronát nyújtott át Floronczbon Viktor Emanuolnak. 1808-ban a pesti lánezhidon 11 millió személynél több ment keresztül, t- Böszörményi László pesti börtönébon marcz. 24-én délbon meghalt.
— A Toleky-lutalmat az idén Szász Károly nyerto ol. — Koloti Ousztáv fcatész Rómába utazik tanulmányozás végett. —/Marosvásár-, helyt felállítandó Bem szoborra oddig 1118 frt folyt be. — Poabody gazdag angol, kí a londoni szegényeknek eddig 150 millió frtot ajándékozott, hazánkban birtokot akar vásárolni s grá-rr.kat építeni. — Ebergényi Júlia mogszökéso nem sikerült. — Liszt Foronczot Bécs Imi vár-iák. — Altnássy Kristóf gr. meggyilkolásáról Egyiptomból írják n „Times*-nak, hogy Ed fiiban lelték halva csolnakában, mollén átfúródott golyóval. A dragománt ós hajósait befogták és Kairóba vitték.
H i r e k.
— Nagy-Kanizsa város utczáin már márczius 21-én, vasárnap délután szokatlan élénkség mutatkozott, — a balpárti választók vidékről estefelé vonultak keresztül. Másnap tíz óra előtt a jobbpárt holyot foglalt a Zöldfákért mellett, a balpárt podig roppant éljonzésscl 1
vonult Kls-Kauizaáról a Zöldfa olőtti térre. — As eredmény kétesnok mutatkozott mindkét részről, a balpárt tömegbon sokkal nagyobb volt. 10 órakor kozdetét votto a szavazás s 12 óra foló hatalmas többségbon volt r balpárt, do azután csillagzatuk horo-".yosodni kezdett s éji 10 óra után az eredmény kíhirdettotott, molyszerint 9849 szavazó közül 1901 szavazé jelent meg, obből Sümoghy Forencz volt képviselő s jobbpárti jelöltre adatott 1057, Martin-kovits Károly fószolgabiró s balpárti jolöltro podig 034, oszorint Sümoghy Forencz 123 szótöbbséggel nagykanizsai választó-kerülőt kép-viaclőjoül kijolontotvén, pártja lolkesült óljon-zéssol üdvözölto. — A választás legnagyobb ronddol tartatott meg. Az erodmény ronpant hordorojü, amennyibon a lapokban is hírhedté vált kanizsai ÍUggotlon balpárü programm nem bírta czélját koresztül vinni s csak a kőszegi sajtóbiröságnak adott dolgot.
— Letonyéről tudósíttatunk, hogy Királyi Pál volt országgyűlési képvisolő s jobb-párti jolölt 310 szavazattöbbséggel választatott ujolag mog Tuboly Viktor balpárti jelölt ellenében. — A balsai kerületben Thassy MiUós baloldali, a lendvai korűlotbon Molnár Pál jobboldali és a szontgróthi kerületben Herte-lendy Kálmán »zínto jobboldali, tapolczai kerületben Kerkáoolyi Károly baloldali és »áktornyai kerületben Szabó Imro jobboldali választatott meg. Ezek szorint Zalamegyo ki-loncz választó-kerülotében öt jobboldali a négy baloldali követ van.
— Koszt boly, inárcz. 23. 1800. Tognap volt a képviselő-választás. Örülünk, hogy elmúlt, inert a dcmorizáláihoz igen közel álló nép rósz vért szülő megjegyzését nom kell oly Bürücn hallani, üyőzelmo mámorában folodni kozdí, hogy ollonfolo is volt, k''.król — sajnos — a legmerészebb sértegotések bi.íokiába gyön-gyölitott .haza ellenségei" hittol szólíott. Miért? Fátyolt, sűrű fátyolt reál Mind o mállott nom volt ogyotlon összeütközés aon, molyro a fogy-vorkészon álló katonaság vagy pandúrok tett-logcs föllépéso szükséges lott volna. A boíratott 2184 szavazó közül mogjolont a választáson 2080, — Korizmicsra szavazott 710, — Ondi Endrére (baloldali) 1370. — Kimondatott tollát olnökilcg, hogy Uaál Endro a keszthelyi választó-kerület országgyűlési képvisejőjénok ($60 szótöbbséggol megválasztatott. — Ea most megongedi a t. olvasó, hogy egy súlyos botog-ről is mogomlékozzünk. Szogényko csecsemő, alig egy évo, hogy napvilágot látott • már is |
halálra készül, igen, mert sok doktor gyógy Hie » mégis ogylknek az orvosságát sem akarja
bovonni. Nom csoda ilyen kis gyermektől, —. kivált mikor az ódes papa sem tud noki parancsolni. Mindent mogteszünk, hogy élotben ma-r.wljon; bálba is vittük, ogósz publicum kerosto kedvét b daczára a.molongozett rész vétlenség -nok — nyavalyog szogényko. E boteg, melyről szólok,- ti .Koszthelyi Dalárda.* Ha tán gyászos kimúlta bekÖvotkoznék, ongodolemmol arról is mogomlékezünk. Isten velünk I K. Gy.
•—Zala-Egorszog, márczius 23. Í869. A zalamcgyei zalaegerszegi válasz tó-kerülotbeu a kövotválasztás Sümoghy Forcncz ur elnöklete alatt, — kit ugyan őzen alkalommal N.-Kani-zsán kövotnok történt megválasztását hirülhozot tologrammra osotlog környezetében lövők ugy * szavazatazodő bizottság által lolkesen megélje-n ez te tett, — f. hó 22-én délolőtti 10-kor kezdődött ós 23-án folyton tartott esőzés mellett délutáni fél 2-kor bevégeztetett A rósz időnek vagy tudja isten mlnok tulajdonítsuk e számításainkban, moly jobboldali kövotjclöltünk — Skublics Istvánnak megválasztását minden kétkedés nélkül biztos kilátásba helyezte meg-csalattatásunkat, do annyi bizonyos, — hogy pártunk vesztett és baloldali követ lott mogvá-Iosztva -03 szótöbbséggel. A győztos párt, él-totvo Nag; Károly kövotot, végre szétoszlott. Zavar cini fordult elő a helyszínén a választók közt, mert ezt lohototlonné is totto a katonaság, moly mindegyik pártnak ériutkozhotését erélyesen ellouőrizto és lohotőlog akadályozta.
— Pécs ott, ntárcz. 22-án. Mogyénkbon a választások o hó 18-án tartattak mog, orodmé-nyük kövotkoző: a szalontai választó-kerületben miután a deákpárt jolöltjo Antal Pál visszalé-pott — Simonyi Ernő választatott meg közfelkiáltással. — A siklósiban Kossuth Lajos 300 szavazata ellenében Vajd\ János 1150 szavazattal lott. A szontlórinczibon Dollímanícs ellenében — ki 0<X) votumot kapott —■ Kossuth Foronoz választatott. A hegyhátiban Aldor Imro 930 szavazata ollcnében Siskovics Tamást választották. A pécsváradiban 159 többséggel Diotrich Ignácz lott Kardosa Kálmán ellenében. A mohácsiban Hcnsolman Imro 89-cl többet kapott, mint Mihajlovics Athanáz. A dárdaiban Tóroy Pál a képviselő. Téroyt kivóvo — kí
{''obboldali — a mogválasztott képviselők mind »aloldaliak. — A választásoknál általában oly rend uralkodott, minőt oddig sohol som tapasztaltunk. Azonban valamint a választások előtt, ugy után is kihágás kihágást ért, napi renden
TÁHCZA.
Szeretlek.
Amint tmlx''r metotnl Mr, I.cguentebb «rxinénylvel. Honid «p*<lv*, lingoUn -Imid c tUlU, 1.11 kebel.
Öitr.''tlík, mint vlrng a na|> Hajó ilt Iiok''i lugiralt; Honom Mtlt ki KludökOU* — ¡.Ma ild ragjr íj* elborit. —
öfflm a a binat rgyarint F*Ud rflpltl Idkcmett "Ki «lUiurtnr, i* at obi N*ik boldogdna nJlkOUd.
mint as ígt bit
H, "''Yiíny uagaaitoa Ihlrtít,
MiKui tiWrmb«> nltct/l, H an-?ly vlguit Icbelvo TÍd. —
r''v.-*ái— ia fOlOtted rgr i .... r* ;koti, kl tObb nekem, K. óenuad angyalit adi, V fj Ugy o fol Jf n mlndeueni.
•■aeretlek, mint i>a ír«einínyv Ai ajk, kl nem reliegbrtl .... Mílyrn, inlkínl h> Almakat A^aajr lc|(ol<S vigyal. —
Hxeretlrk Aleterlibfn, U — Tovább a néma aír útin, H»»retl«k vígurt«tleunl, 8i«r»tlck : >d.. já anyim I ... ,
„. „ HAJGATÓ SÁNDOR.
Kullogó.
I g a a tflrtíuet — Uoroitgósföl.
I.
No rettenjenek vissza, nyájas olvasóim, az egyszerű czimlől, molyet ólbíizélésem homlokára fűggosztettem, megtehettem volna én is, mit gőzmozdony tollú íróink szoknak, hogy ügyeaon kigondoh, tutazetőa czimbo'' rejtsem a tárgy meddőségét, do — nem akarok zsákban niacskát árulni.
Falun történt, do beillik fővárosba is, azon igen fontos különbséggel, hogy ha Páston játszik ez esemény, bizonynynl vigjátókszorü be-fejozAio leendett, ha t. i. ogyátalában u házaa-•Agot vígjátéknak lehot mondani.
C''sinoa, mondhatnók szép fiu doctor Hári,
mint magát bemutatta I)...... város lakosainak,
kik közt egyszerre csak megjelent, anélkül, hogy valaki tudta volna honuan, hogyan. — Magassága megütötte az egy ölöt, anélkül, hogy valakinek feltűnt volna, mi onnan magyarázható, hogy tagjai a legszebb öszhangzáaban voltak termetével, caak midőn alacsony ajtóikon ; belépvén, majdnem földig hajtá göndör-barna : fürtös főjét, tűnt ki nagysága.
Divatos öltöny födto tagjait, kezében kis vékony páezika ezikázott, molylyel folytonosan lábszárait verogoté, mintha portól akarná megvédeni fényesre mázolt csizmáit, — nyakáról ocularium csüggött selyem zsinóron, melyet gyakorta Bzomoíhoz omolt.
D...... város lakosai mogsüvegelték, mint
nagytudományu orvost, ki — ha nálok megtelepszik — azon szorencsébon részcsitondi őkot, hogy a csúz, nátha, hurut ezer mértföldro szaladnak, miket oddig ogy, a katonaságtól hátramaradt lódoktor űzött hajtott, do sikertelenül, ha azonban olyan ogyod, ki Post különféle néposztályainak élotmódját, — szokásait tanulmár nyozta, látná, mogesküdnék, hogy doctor Hári hitelezői elől menekült járda-koptató, — vagy borbély legény.
Es aligha cfalódnék, mert nyolvénok gyeplőit ha megereszti, gyorsabban forog, mint ko-feplö, molynok szárnyaiba északi szél csimi poszkodett.
I)o talán sokat is foglalkozom Doctor Hári barátunkkal ? Ja, ki tohet róla, hogy az omber o#ak vele szeret foglalkozni, — Lát miért oly
.csókolni való fiatal ember* — mint D......
város lakói, különösen hölgyei mondják — de hogy is ne volna az, midőn oly sokszor és oly gyönyörűen hangzik kis barna ajkairól a .nagysád" és .uraságod,« hogy egész kéj, ~ egész öröm hallgatni.
No higyjék, nyájas olvasóim, hogy beszély irói tisztemnél fogva csak én ruházom fol ily kedves tulajdonságokkal I — Oh nem I én csak egyazsrüon, míuden költői czafrang nélkül másolom lo azt,, mit Nyelves Klemcutin nagy. sámtól, ki boldog nojo a még boldog Andor jegyzőnek, hallottam.
Helyén volna taláu és mint udvarias embernek kötelmem is, hogy dicsbeszédot Írjak Klo-mentiu nagysámról • kedves, családjáról, de bocsánatot kérek, ha most az egyszer túltcszem magamat lovagi kötelmem szabta korlatokon és csak annyit mondok, hogy volt — azaz niotf
is van — a kedves jegyzőnénok ogy igon kedves fia, kí a keresztség ozontségébon a mamának határozott kívánatára Árpád novot nyert, nem tudni határozottan miért, azért-o, mert uri hangzású, vagy inert a honalapitónak is Árpád volt nevo — na do taláu gyongédtolenség is ezt kutatnunk.
Doctor llárinak az olső pillanatban, midőn Árpáddal találkozott, igeu megtetszett a fiu, mondhatnók: talán azért, mort vajúdó torvoinok eszközét fedezte fol bonno, do mi nom akarunk gyanúsítani senkit; elég az hozzá, hogy a fiu megtetszett, volo bonső barátságot kötött s tor-inészoteson, mint Árpád barátja, jogyzőéknél is szivesen látott vendég volt.
Fol mernék fogadni, hogy most is ott van, azért, ha nom restellik olvasóim, lépjonok volom át a küszöbön, biztosítom önöket, nom fognak kellometlon vendégek lenni, mort nom fogunk útjában állani senkinek, nom lát bennünket senki s mi mégis mindont látunk és hallunk.
Épen legjobbkor ét közénk, mort Hári barátunk bőszéi.
— Ah 1 Pest valóban szép város, higyjo meg kedves nagysád, szobb Bécsnél is !
— Volt ön már Bécsben ? — E kérdést Klo-mentin tevé azon édos reménybon, hogy a bőbeszédű doktortél Bécsről is sok bámulandót fog hallani.
— Az igazat megvallva, Bécsben még nom valék, do hiszen nem épen ssükrégos az embernek ott lenni, miről ismeretei vannak; lácaa kedves nagysád, nagy, izmos könyvokot írtak már Csszo a csillagokról és váljon ki tette valaha lábait oda csak ogyro is?
— Igazsága van doktor urnák; én is mindiárt azt kérdeztem Árpádomtól, midőn az iskolából haza jővén, oly hiheteüon dolgokat beizélt a csillagokról. Nomdo Árpád, te beszélted, hogy ez a föld is, a melyen lakunk, egy osillag, moly a naD körül forog, nem pedig a nap földünk körül; ugyan ne beszélj ilyen ostobákat — mondám noki — hisz a nap kel éc nyugszik.
— És ez mégis ugy van. Do hogy olőbbi tárgyunkhoz visszatérjok — fogta fol ismét a beszéd fonalát doktorunk, hihotőlog azon !>ölcs előrelátásból, nehogy az iskola-látott Árpáddal vitatkozásba bocsátkozván, kisüljön, miszerint annyi fogalma sincs a csillagokról, mint a vaknak a színekről — Bécsbon ugyan nom voltam, de barátaim, kik voltak ott, tanúskodnak állitásom mellett Azonban még nem mondtam le a reményről, hogy mihelyt ügyeimet rendro
hoztam és orszényom megengedi — mert meg koll vallanom, a jolen pillanatban utazásra nem alkalmas — azonnal felrándulok.
— Azon épon nom csodálkozom — votto át ismét a szót Klementin nagysám, míg okos Árpádja és bölcs férjo bámulva halig^ták — ki apai házától ogy krajezár nélkül távozik, mint kodvos doctor ur, éa mégis öt évot minden szülői segély nélkül a posti egyelőm tölt: attól józanon nom lohot kívánni, hog^ még szerezzen is, főlog napjainkban, midőn hatalaink azt is . elköltik, mijök nincs. Ugyan édes Árpádom — fordult fiához az anya — példát vohetnél doktor úrtól; do uratnfia még tollat sem tud vonni, ha csak szülőihez nom fordul; podig a mai világban nagyon nehéz pénzt szorozni, ugy-o édes férjein ?
Andor nagyot bólintott, mig Árpád keserűen mosolygott.
— Nagysádnak nagyon igaza van — hadari tovább doktorunk — magamon tapasztalom, mennyit kell fáradnia az embernok, mig egy pár krajezárhoz juthat, öt költséges évot Pesten tölték a most nem kamatozik annyit, hogy sá-torfámot folüthotném. Barátim azt mondják ugyan, hogy házasság által sogithetnék az ügyön ....
— Bölcsön tanácsolják; és mi akadályozza önt?... .
— Semmi más, mint azon körülmény, hogy nincs Bommi, mit enyémnok mondhatnék, podig pénz nélkül nem lohot házasodui, sokkal inkább mogkivántatik a birtok, mint a becsületesség.
—■ Igaza van Doctor ur, do hát ninca-e önnsk olyan állása, moly mindonkor biztoeau jö*«cU!-moző és hozzá még oly tisztességes, hogy nejs a legelegánsabb uri köröknok Ugja lehot, hisz ez már magában vévo oly körülmény, hogy vidékünkön nem lehetne találni lányt, ki örömmel nem látná önt
— Valóban, én is gondoltam erre és már-már határozattá lőn, hogy megházasodom, azonban midőn kivételéhez kellett volna fognom, akkor vettem ésaro, hogy egyodttl állok e vidéken mindon barát és ismerős nélkül, kik egyes családoknál bomutatva éa aláulva, a házassá« nagy kérdésénok megoldásában aegédke**t nyújtottak volna.
— És mínkot elfolojtott?
~ Vakmerőség lett volna tőlem.
(Kolytatiia köv.-)" ^ » "
vannak k bftfogatások, molyek többnyire a fék-tolenségok kövotkozményci. Több bolyon az olfogott&kat a nép kivette a katonaság közéből és ozekot élvorto. Lobot képzelni alkotmányos állapotunkat. — A téli szini-saisont befojezto nálunk Károlyi társulata, húsvét hétfőn keztli inog Kaposvárt, holvUkot itt Eszékről jövfl né-motek foglalják. Károlyi társulata megérdemelte azt a meleg pártolást, melybon nálunk részeltetett; onnélfogva igen kívánatos, hogy Kaposvárott is szivcaon látott vendégek lo gyonek.
. — Somogymogy küvotjelöltjoi: kaposvári yálaszté-kcrületbcn Id. Kossuth Lajos nyort 1350 szavazatot. Somssich Pál 949-«t. lengyeltóti választó-kerülotbon : C''lomontisz Gábor 1013-at; Szabó Kálmán 4(M-ot Szigetvári választó korlllotbcn : Modnyászky Sándor 1064-ot, Bittó István o4D-ot. H.-Atádi választó-kerülotbon: t, Szathroáry Károly 1381-ot, gr. Somssich Irnru 671-ot. Tabi választó-kerülotbon: Matyus Aristidea 114G-ot, Zichy Antal 751. Marczali yálaaztó-korülotbon: Horváth Sándor 1113-at; í''alss Andor Ü5G szavazatnál visszalépőit Csurgói válaaztó-kcrllletbou Sréter I«ajos 1727-ot; lnkoy József 433-nt; Hogodüs József l»5-öt. Szili választó-kerületben; Sárközy Béla 1051-ot, Inkoy Zsigmond 954-et. — A megválasztottak mind balpártiak.
— Sopron mogyo nagymartoni kor. Hofl-manu l''ál, — Sopron íirosában Ihász lludolf mindkettő jobboldali választatott mog.
— LakatosSá ndor tánczmflvész a húsvéti ünnepek után régi kedvos s a magyar tánczért lelkesülő Zala-Kgerszogro távozik körünkből. Bizonyára szokott lolkesültséggol fogadtatik.
— Ócsváry Ed o orvos ur Nagy-Kanizsáról Pécsre költözött, tudatjuk az illotőkkol.
— Dühös ob kóborólt íuult kodden Nagy-Kanizsa város utczáin, mint halljuk több kutyát megmart, mig végre hat lövésre ártalmatlanná váit.
— Ah uk réti szont ünnepek alkalmával boldog Unnoplést kívánunk t. olvasóinknak egyenkint éa üsszovévo s óhajtjuk, hogy, az ünnepek utánni ui évnegyedbon újra mindnyájukhoz szerencsénk logyou.
— Kivonat a nagy-kanizeai polgári kórház fő-könyvéből 1808-ik évről: l«G7-ik évről átmaradt boteg 12. — 18G8-ik január hó 1-től deczomb. 31-ig fölvétetett 358. — Kzok közül felgyógyult 322. — Moghalt 3(5. — Javulva elbocsájtatott 12. — Ápolás alatt volt összesen
370. — Ápolás alatt maradt az 1809. évre 12. Jegyz.: Ezek közül 7 haldokolva hozatott Kelt Nagy-Kanizsán, doczembcr 31. 1868.
KÁCZANTAL
kórbiii orvoa.
— Kenossy Kálmán figyelmezteti a közoktatási ministort a svajezi és b..jor nép közt nagyon oltorjodt fa faragásra, mely sok apróságot, játékot szolgáltat, s az ottani népnek nem mogvotondő jövedelmi forrása. Óhajtja, hogy oz nálunk is — kivált a fával bővolkedő Bal tony vidékén — meghonoaitlassék, s a népnek üres óráiban oly foglalko -ása legyen, moly mig elzárja a korcsmázástól, addig jövedclom-hez juttatja. Alkalmas, ügyoa tanítót könnyen lehetne szorozni, és csekély költségbo kerillno ogy-két rajziskola felállitása, melyben a falusi gyormokek némi rajzolási ügyességet szereznének. — Valóban fel kell használnunk miodon alkalmat, melylyel népünk közt a munkakedvet, a jutalmazó foglalkozást torjoszthetjük, s akkor munkássá és iparossá fogjuk tonni.
— A Zala-Egerszogtöl Szent Iványig torvezott közúti vasút ideigl. választmánya által aláirás végett kiboc*ájtott részvény gyüjto iveknek folyó évi april hó 1-ső napjáig leendő visszaküldése szükségeltetvén, tisztelőitől fel-kéretik uraságod, miszerint a hozzá telt aláírási ivot fóntobb idézett határidőig mulhatlanul az ideiül, választmányhoz ismét eljuttatni szíveskedik. — Zala-Égerszögen, márcz. hó 24-én 1809. •— Az ideigl. választmány.
Hasznos tudnivalók.
— Levegő-tisztitás a szobában. — legjobb és legkollomotosebb szer a szoba-lovegő tisztítására a kávé. E végből mogtöri az ember a jól kiszáradt zöld kávésxemokqt egy mozsárban, és azoknak porát hinti a nein nagyon meleg vas-komonczéro. A fris pörkölt káré is bádogba zárva és a szobában széthordva, €££>jt mindon ártalmas szagot.
(''HlrA-élcHxtö Hicrck.
Régi olavult magvak, vagy épen nom, vagy pedig igen sokára csíráznak; igen czélszcrü tehát mindazon magvakat, melyoknok csiraké-pességük kétséges, fölhigitott halvany-oldatba (Chlor) 10—20 óra hosszáig beáztatni, ezután peditj 3—4 óráig a világosság behatásának ki-tonni; — ezen egyszerű műtét által nemcsak a korábbi csírázást előmozdítjuk, hauom részbon a már olavult magvak csiraképességét u ft)l
élesztjük; sőt ml több, a halvany-oldatba áztatott majzvak, még sokkal gyorsabban éa erő-teljssebbon is fejlődnek, s igy még különösben ott, hol a zsenge voteinény fuldi balhák éa más egyéb férgek pusztításának is ki van téve, ép ezen gyors fejlődés előmozdítása tekintetéből kélSzcroson előnyös. — A szer különben nem sokba kerül, hasznn podig nagy. S . . . . Mi Art n juhoknak l^inkábl»?
Czélszorü takarmányozás mollott a ^juhok leguagyobb hőségot mint hideget is kiállani képesek, inr^o''.lenben átható osőzések irányában azok fűlin.o é -zókenyok; — a légzési inAkMés, és a teát mo''ogségénck kifejlődése a juhoknál egy harmadával nagyobb mint péld. az cmbc-tx-knél, s ozon hőfugot a gyrpjubutida egyenletesen fbniar.ja, sürüségo mind a meleg mind Jxxlig a h''.dcg nagyobb l>ehatá8ának gátul ''szolgál; egy kis hó, nniu különben az ólmos-eső is, moly (»jjpán a bunda fölítlotét éri, m''után az a test" hőfokára nom lehet befolyással; ollonbon, ha a bunda egészen átá;.ik, akkor a gyapjú elpárolgás által igen sok ma-Jogot köt meg, s onnélfogva a test mol go js hosszabb időre s nagyobb mérvben igénybe vétetik, onnan azlán a viax-dolmos átfázások, meghűlések.
A gyors légzos tiszta levegőt igényel, s ezért a gőzös istállók és posványos tájék, o mellett az átázás lcgvoszedcluitaobb ellenei a juhoknak.
üSTyllti pósta.
— 8''.. Kecakemét. A pilyainunkát vetítik, a jelrn •lániuuklia i mcjkeidd'' ''L''ia míg egy van Z.ala-Egeraiegröl, e kit pályáin, utiu hoaandjuk. Mondhatjuk igen JelM :
— A vándor némi átdolgoaáaaal elűvándorolhat-váui nem fog a kőtárba vándorolni.
— Kaiinciy alrjánál... várluk állltáaunk meg-oiáfolá''át, de hiába, a kftltoményt inegeeinlaitettQk.
M. N. Sienl-Kraaébet. Lapunkra aa elötiai-téa 18C9. |iinin« végéig rendbon van, ninca aeinini kOvote-léitluk P. híven teljeailette inegbiiá''át.
— T. J. öflmegh. SílvUnkből örvendUuk aieren-caéa felgyógyuUiáu !
— l)oák Kerencahea * a» acroatl<;hon jók, a kO-»Olnl lógjuk.
_ Töredék aa Alet kípiibSI.... aaivílycaen kö-aannjak. liocaánat, hogy eiaic a .Kullogó* után hoa-hatjuk.
JSTycll* Z&r. *) Egy jó házból származott nő ajánlkozik háztartónóUl, kí a házi gazdaságban jártas é,
tj K rovat alatt kOalOttekórl felelóaiáget nem vállal a , Baork.
bő tapasztalatukknl bir, kitűnő bizonyítványok kai van ellátva, magyar és németül jól tud.
Egy középkorú magyar szüIetésü özvegy
nő, ki hosszabb ideig már mint ref. papnő gazdaság >t vezeteti, ajánlkozik urasághoz, akár mint -nz limsszony, akár mint kulcsát né. Bőszéi m.ijiyHrul é.< tótul, kovesot némotül.
liftT" Mindo''.okról bővobbon értekezhetni W''ajdits József tudakozó-intézetében.
Figyelmeztetés a nő-világhoz I az öreg korban élőkhez és a szülékhez!
l<egdf ágább kincso az ombernek az egotzség I Nincs többé méhfájdnlom, gyomorgörcs, rendetlen hószám, fohér folyás és őzzel kapcsolatban levő magtalanság, hasonló betegségek roax következményei és hószám előtti kínzó fájdalom ! Nem lehet többé féltoni nz öregeknek a náluk hosszasan tartani szokott tüdőhurut, makacs köhögés, fulladás, mellégés és szivdobo-gástól, ugy a tüdőhurutból származni szokott .¡laIlléstől (SchleimscIilagA non» lehet féliont •inket a náluk előtoi
o.-mokeinket a náluk előfordulni szokott «ör-vélvkórtol, (sorophula) és m''.pkórtól (Bleich-s.icíit) mert alulirottnák több évi orvosi tapasztalataim folytán sikerült oly orvosi szereket feltalálnom, melyekkol az omlitett női bajokat n az öregek ée gyermekeknél előfordulni szokott hosszasan tartó betegségikot rövid idő alatt sikeresen meggyógyíthatom. f9V Millió és millió nők vannak, kik a havi tisztulást megelőző ,-j iszonyú kinos fájdalmakat «''reznek, s rvjj sem gyógyitatják magukat! Méri? Ártatlan szomérinök miatt! — Miután orvoji tapasztalatin)! tudom, hogy ozon okitól s^jírmazik többrylro a nőknél — folytonos H\onvodéoök mellett — a fehér fojás ós magtalanság s egyéb méhbajok: oly biztos szert kívántam nokik nyújtani, molyok ozon bajokat bizonyosan eltávolítják. Azért kik orvosi tanácsommal élni kívánnak, díjazott névtelen levolekro is, vagy vidékre póstán | utánvet mellett nekik biztos gyógyszoromot j utasításommal együtt a legnagyobb titokban ( tartás mellett megküldendőm, l''écsett tartózkodom Dobreczcu febr. 17. 1«09.
ÓCSVÁRV EDE
orvos és szülész, s a magy. kir. term. tád. társ. r. tagja.
ITz L B T X-
árpa aerfóaSuek, 70—71 fnt V fr. 60—70kr. 71 —TX f.to í frt 80 kr. Árpa kO.Onaígea, M—00 ÍU. J fr. 10 kr. 07-08 fn*. S. frt. 40 kr. K n k o r I o a n ''l frt Itó kr., 8 ftt 35 kr. Kuk orlo as olaai(calnuuantin) 2 frt 70 kr. ytb 44-45 fna. 1 frt ír, kr. 4(1-47 fn». 1 frt 80 kr. P o h a n k a 00-08 fna. 2 frt GO kr. 0O-G6 fu a frt. 06 kr. Paaauly fehir 3 frt 00 kr Paaauly, tarka ''i frt. 00 kr. Hxíua máss. — frt. kr. gialma • - frt — kr.
Bécsi pénzárfolyam, márcz. 27.
&•/, motaliquee G2.90 ; 5% nemz. kölcsön 71.C0; 1860-ki álladaltni kölcsöu 89.20; bank-réssvényok 7.20 ; hito''lntézoti részvényok 804. 20; Ix>ndou 125.50; ezüst ágio 123.3ár arany darabja 5.92 kr.
Nsfy-KcaJzta, 18«ft. márcaina 87-ón. A követválaaataa kOvetkeatóben elhalaaatott vásár — ógy a minden róaat Igaaltandó utak hatáaa caoukitá meg a gabona-Ualot ílotót — ta ea éltalá noa nyugalom áa levertaég folytonoaan tart. Kllamert eact, hogy «aját termányelnket magunk haamálatára nem fordíthatják | s miért a külföld rendelóioiro vagyunk kónytelenltvo. Ka eaet aaonban caak. akkor JB rlö — ha ott hiány aaenv»dt«tlk — avagy aa árak lenyomva vannak. Aaonban ea e«ot jelenleg nem él i Igy aa Oaletl forgaUm nyngalomban áll. Nyerjen aa Ualot lámát lendOletet-, kOtcleaaégOnknek tartjuk outiak kívánat aaerlnt a lehetSaéglg elégtételt tonni
Plaoxl heti-vásári keletárok.
NAGY-K ANIZ8ÁN, márcalu. i7-ín.
Alaá-suaatrial mérőnként.
Teratéayek : B u ■ a 83 —80 foutoa 8 frt, 66 kr. írt
86-00 int. i fr. 25 kr. 87-88 fta 4 frt &0-GO kr. ltot a 78-70 fnt. 9 fr. 40 kr. 70-80 fht. 3 ft. 60 kr.
H I R N O K : Vasúti naponkinti Menetrend;
Indul N.-Kaniatáról lluda felé d. u.
. , . "t"
, . lléca . reggol
. . . «tvo
, Trleat , d. u.
. eatve
Harca s reggel
1 óra 22
0 órakor. 7 óra 15
7 óra 45
1 óra M 0 óra 25
8 óra 56
porca, perci.
délután 2 irt. —
¿-k.
N.-Kanliaira Buda felöl reggel
, lléea . reggel
. eatv» . Trtee«. . reggel
Harca
& óra 0 1 óra 20 8 óra 20 T ára 80 6 ára 85 .téibenia óra bi d. u. 1 óra 44 rate 7 óra 20
Heti naptár.
Hározlsi 28-141 April 3-1« 1869.
lió- éa heti-nap
¡Kathollkue
Ur
nap-
TroteátET"
naptár
Vasárnap
Hitfa
Kedd
Haerd.
Calltflrtftk
l''éntek
Syoi.ibat
Jéauauak Ünnepélyei bovonuUaa JerutaáleaCeT Máté XXI. 1-8.
rncs^TvT;
Hsivéthttf.
Angéla aa. Kornélia iiugó |>. l''alual Kar. Hlehard

l 9 HmavUv. Hutvéth.
Angyalka
Kornélia Ilugó Paul. Ker. Uáriui
Felelős szerkesztő : Wajdits JÓZtef. Segódszerkeszló: Bátorfl Lajos.
H
li I) K
FII
E S E
K
25 franc,
vagyis 21 o. é. forintos
SOllSJEfíYEKET
melynek húzása f. 6. ÁPRIL 1-ón lesz,
főnyereménye 100,000, 8000, 60000 20000 franc aranyban
jutányosán eladunk.
Minden nálunk megvett sorsjegyet april 20-kálg csak egy « 6. forint
veszteséggel vissaváltunk.
Nyitrai és Társa
bank- é« váltó-tlzleto ItiCHO. Józseftér Ö szám.
Í1Í5
Fu
240 1—51
MISEMONDÓ RUHÁK,
pluviálék, dalmatikák, albák, roehettek, velumök, oltárpármik és teritök stb.
Ohina-ezüst és tüzaranyzott
monstranzok, kelyhek, czlboriumok, pacifical gyertyatartók füstölők töménytartóval, szenteló-viztartó aspa-soriuiumal, lámpák stb.
(69 -26, Sí)
Egyházi-, czéli- és Iskolai lobogók,
baldichmumok ds pantifical eszköz, kesztyű infula pnstoral, gremial, hariHiiyu, cziptí stb.
S a leggaidagabufcu kiállított
ORNATOK ,
i a minden eRyhiiil nntrek
legjutdnyoib drow kaphatók:
Ot»ert»auer Alajos,
gyárraktárában, vácíi-utcta lö. szám a. PE8TEN. ArHtyiMsk és sUsttáMk kiváltra bek8W«t»»k. f«
wpPPpppp
O 0000000(KKKKKKKK>000<KKKMX><X>0000<KMMI( ((KtOOOOOOÖOOOOOOOOOO O
pénzeket,
és inlndonnomü arntiy, fBQwt és drrign-kavekkcl klrnkott n:KlMi:K«?kft ? továbbá nyflnnyöket, »ÉI-nrH kflvrknl, »rHitynl* caft^iOí és ásványukat
vosz és csóréi a legmagasabb áron a
régiségek és természetiek irodája
Pcstsa, Dorollyautcia a Lkyd épBIeths«, 14. sz. s. Uéoihca Herres Gasss Ko. S.
fiol egy nagyválaaatéku raktár mlndenneraO réglaégek, régi pénaek, gombok, Ovek éa mente-kölőkböl a legoleaóbh áron ngyaalntén egy nagy raktár áaványok, lepkék, bogarak, ma-dárbSrSk, tojáaok éa avegaaemek la UlálkaUk. levelekre aalvaaen válaaaaxal éa ártceltéeeel aaolgálUUk. (196-10)
o OOOO. NJOOOOOOOOOOOOOííOOOOOOOOOOWKXíOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO o
IAllersoseite Glücks Offerte l»»« Uplel <tor Ot»terrflchl»che« Loasa l»l von der Kalierl. Oeal. RfflitroBU g.<«l*ttot.
,Gottes Segen bei Cohn!''
tit-ufcnurtiKf niHtai''Wlii neu bedeutend vermehrte t''a-pilaUeü- Verl im »ti n n
von tlbcr Drei Millionen. l)lo Vorlonsung geaohlvht unter Htaat.-Auf.lebl. llegiun der Ziehung am 14-ttrt April d. 1.
Nur 4 Gulden österr. W, oder 2 Gulden österr. W. oder I Gulden ö. W.
ko.tel ein vom Staate garan-Irlea wirkliche« Orlglnal-Staat«-Loo», (nicht von den verbotenen 1''romea.eii, nui meinem Debil und werden »eich« »rotten franklrt» Kliueiiduug dca Bretagcs .clb.t, nach den enlfenileaten liegenden von mir veraandt. Ki werden nur Gewinne geaogen
Dto Hauptgewinne betragen! 250,000 150,000 100,000 50,0t/0 30.000, 20,000 2 A 20,000 8 A 15.000; 2 A 12,000 ; II.ÜoO; 3 A 10,000 8 A 8000 3 \ 6000 6 A Sooo. 4000, 14 A 3000 105 k ''¿ooo, 6 A !5oo, ti A l2oo, 166 A looo, 206 A Ooo, r. 300, 221 A 200, 21060 Oeniuno A llo, loo, So. 30.
Oewlntigeldcr uud amtliche Zlo-hungalinten aende meinen liilerc-aenten uach KuUclieidung prompt und verechwicgcn.
Durch meine vom be.onderem Glück bcgflnitlgten I.oote, babe meinen Intereaaenlen bereit» allein la Oeaterelch die sllerhfiohtlen Hsuolreffer von 300,000,225,ooo, 187,5m, 152^0«. 150,ooo. 130,coo, mehrmahl. 125,000. mtlirmtli loo,oeo, kürzlich schon wieder da« grosso Looa von 127,ooo, u. Jüngst Mi 3-tta MÄKZ schon wieder den allererststen Haupt- Gewinn In Wlai ss«bezahlt. (251-2,1)
LAZ. SAMS. KOHN
In Hamburg,
Hank- und Wcch.clgc.chiifi.
Vendég-fogadó.
•S iybad klr. Kaproncza városában a „Szarvas" ven-j dégfogadé, miuden hozzávaló épülettel, mintegy nyolc* holdra való konyhakert, mindenféle nomesfaju gytlmöl-cíőssel, miutegy 25 szokérro való kukoricza s krumpli J alávaló szántófölddel
tö hl) évre árendába adatik,
u bérbo vonni szándékozók szíveskedjenek magukat ai tulajdonos Jakopak Mih. urnái Kapronczánl
jelenteni f. óvi április 20-lk napjáig.
(261-2,1)

Kég idö óti fonélló Divat-kolmo-Üzletom iránti bizalom a többfulUl nyilvánított kívánalomnak mogfololólog,elhatároztam
kész férfiruha raktárt rendezni be,
melyben min.lennemil url é* nycrmekrubák a legjobb szövetből, lr-njiil.l) ízlés szerint készítve, minden idényre, gazdag választékban tartalmik és ix-.lig a IcniutáiiYosabb árakon adut-
A
Weinliefc
*
i

•>>K»preeat,
in Teigform oder getrocknet in Stük-ken, zu kaufen zu deu billigsten Preisen.
Wngehtnnti, Ncybel & CJniiip.
in Wien.
*
A ♦
*
*
. eg)utáiiyosnbb árakon adat
.Minili''iiiiiimü megrendelés is jutányos áron és azonnal IHiiitosau tolje.nttelik. Minden vásárlás zajt kerülve, állandó Üzletemet solid alapra fektetve, tartósságot biztosit.
Kész fórflruhák árjegyzéke:
nak.
helyi
•Szövetfeloltö selyem vagy olotli béll.''-ssol Jaquets-selyem vagy cloth béllé,so 1 . . Házi vagv Üzleti kabátok ......
1''orvion-salon kabátok Háló-kön tösok . . .
frl frt Kgész szövet öltönyzet 10—25 10—22 „ nyári „ 5—10 Torna öltönyzet . . fl.50—0 H —14 .Szövetnadrág éa mellény 5—12
Selyem vagy szövet 7 — 14 mellény . . . 2.50—15 li) —24 Szövet öltöny fiúk v»gy 10-1H gyermekek számára 5.50 — 15
(250- 2-2)


III Síii ÉS I AHöA -m
váltó-üzlete Pesten, Józseftér 5. sz. a.
Ajánljuk a t. e«. köxön.égnek n áluliink leg I ínyftaebben rcndoaett
.vijÜÜ^ társas-játékot ^fcgf
valamennyi Ausztriában lótezö sorsjegyekre
». -------a kttvelkeaö fouyeronUuvvkkvl i
300,000, 250,000, 200,000. 140,000, 110,000, 60,000, 50,000, 40,000, 30,00.0, 20,000, 20,000, 10,000 frt stb. 21 havi részletfizetésre S frtjával.
Minden vavfí.egyr tfirvénycen kiállított rí..vdn.vJ.gjct ka,,, lt,|jnek értelmében a tulajdonos Aiounal a* elaí. » írt r.-.al.-t-loíUeté.ivel a bcrt.ctfa id«jo alatt Wrt4nend8 ""Ajuono«
76 sorhúzás
valami-unvi nyereményében n''nt veaa.
Kgyutol ajánljuk a. oly gyor.au megkedvelt tár.a.-játékot 100 darab •>
milanói 45 Iraiikos (21 l''rí) sorsjegyekre.
Kiekből írenként 4 hu.A. e».kö«ölt«tik, *
100,000, 80,000, 25,000, 20,000 frank főnjere-
»ténynyel aranyban. 0
N»gy-K«"ix»án WnjdllH JóiHt-f is szolgál valamint felvilágosítással, ngy orodoti ^ részjegyekkel (Anthellsehoino) a hinlotménybon kitett árért, molyok nála azonnal átvehetők. • (262-1)
Gyémántok;
gyöngyök ós drágakövek a külföld szAmára a)legmagasabb Arakon vétetnek.
!! Fele árért kapható !!
Vissza nem húzható klárulás 11 Nag)'' árleszállítása az osztrák államokban léíozó leguagyobb cs. kir. szabadalmazott tiszta lenvászon és kész *©ll^l^nala,eL-gyárnak Bécüben, Turblnuben Il dik atátti alnit, GanUÍ-háxbau.
Már rífáta nem-okoiott oljr uagjr feltilné.t egr klárulá. 1», ndnt a Tuohlauben IL U. s. Ier6 oa. k. tiab. gyári. — TJny . hogy több mint 30,000 db. elegáns kéw fér« és níl (kMmsal mlndenfil. •ággal, a> érték féléért adatott el. A t. ke*0n«ég nagyobb kéuyolruo végett levél áluli kívánatra a
....... '' megteklutiUo végett mludeofélo fehímomllbOl, vi-
vidék minden várotába kdldetnek mustrák a királaaitáa aionbdl, iiebb.liböl, Matal! nihákbdl utánvétel m.llett; a péni a po.tán rögtön vt.taa küldetik let el n.m fogy.
a mely küldemények nom tirtitnák, ásókért — As cUdia febf. 7-én vom! kcadeUt ^ addig Urt, inig a kén-
wt m -m
WEISSMAYER IH.
Ujon nyitott férfiruha raktára Waffy-KaiüassÄn.
Főtér, Babochay Jönos ar házábon az „Arany Korona" vendéglőn felül.
Fér« váizon-lsgek köaön.égea 1.70, 8.60, 2.ÖO, « frt » finom belföldi vagy rnmbnrgt vá»aonból 3 frt 60 kr, 4.60, 6 írt 60 kr | logflnomabb váa.onbdl éa battl.tból C.60, 7^0, 9 írtig hlmaotl váaaon mell-he-tnldái.al Ö.60, 7.60, 8 — 10 írtig,
Fehír shlrting-lngek .aép,mell-rod«iettel 1.80. 2, 2 60, 2.80; angol .hlrtlng 3 írt, 3 írt 68 kr( íohér angel báli ingek váaaon mellel, elegáns kiállitái egyene. vagy kcrcait raell-redSaottel 4.60, 6.60 ki.
Szinte Ingek jd mo.d miulrákbdl 1.60, l.ttO, t.UO; legújabb ang. ailnea «hirtiug-lugok 8.70, 3 frt, 8.60 kr.
Kgy.zerd vászon BÖl-Ingek 1.70, 2.60, 2 S0i Igen elegana hlmsett „81 ingek 3, 8.60, 4.80 \ legfinomabb vánionból, elegana hlmaé.ael éa calpké«ettcl 6 öO, 7—10 írtig! váaaon nöl, háld-lngek hoaaiu ujjal gallér é. kéiolővel 3.60, 4 60 •, Icgnjabb gaadag himxéaü 6.60, 7, 0 frtlg. " ''
NÖI háló-öltönykü. 1.60. 1.80 é. 2.60, fln.m hlmsásssl Í.80, 3.60, 4.60 krig. Igen finom battl.lbíl, elé-ganaul G.60, 8.60 0 frtlg; fodráaa köpeny bö »agy aaoroa ujjal 8.60, 6,60, 7.60 n8l nadrágok flnom p.rkalbdl 1.60, 1.80, 2 frt i n6l nadrágok hlmié.ael 2 80, 3 60 t nöl »xoknyák barchend va^y fTuom ■hlrtlngbSI 3.60, 4.60; legfinomabb ^»oknyák 6.60, 6,60, 7,60; n8i háló-ÍSköi3k legfinomabb vá.aon-
bél blme.ve 1.60, 1.80, ''2, 2.60 kr.
Váizon ziebkendfik férfiak é. n6k iiámárs, 1 fél tucut »0 kr, 1, 1.60, 1.80, Igen finomak 2.60, 2.80, X, 4.60 krig i battWt vátton-i.ebkendSk 2, Y.60, 3.60, 4.60, 6 írtig; chinai batti.t x.ebkondök kOricUeí 1 fél tueaat 2.60 kr. 3 frtlg.
1 db 48 rSföa váaion öncgyed xiélea 17 írt 60 kr, 19, 21 írtig ; 1 db 60 r3fö> Ige i finom 6negyed aiéls. 23, 26. 27, 31 frtlg i 1 db 60 rőfö. legfinomabb batti.t .aövet 86, 37, 43 frt j 1 db 30 röfö. kéil toná.u«báil-váaaon 9, 10 frt 60 kr, 11 frtlg i finom fehér porkál r8fe 86, 30, 36 krig Igeu finom.
C .leméitre a«italnemll OtaselllS abro«» é. a«»talkend5vel 6, 7.60 krig, flnom dama.thdl 9—11 frtlg \ 12 »»émélyre 1 abro.a''J2 Mitatkendüvel 10—13 frtig ; atla.-damaatbdl «0—88 frtlg ■, 6 iiomélyro lenből 1.80, 2.6<) krig i .«ervéták vagy trtrölköaSk, 1 fél tueaat 2.60 egéaa 3 írt 60 krig. .
60 frtnyi vásárlásnál 12 személyre való asztalnomtl adatik ráadásul. v
Ingek rendelé.énél a nysk bő.égének tudatáaA kéretik.
fL!m . Oentral-Depot der kais kön. ansschl. priv Leinen-V .1111. Wftsche-Fabrlk Tachiaaben Nro 11.
II Madarász And. Pécsett
ajánlja GÉPGYÁRA ÉS ÖNTÉSZETE
készítményeit
gózgéj>eit, különösen pedig malom szecl^ezetekot, olaj henger- és sajtókat, borprésekot, géz- és vízvezetési csöveket takarék-tűzhelyeket és azok egyes részelt, kutaky,, oszlopokat, rácsozatokat, miudeu néven nevezendő öntvénuáfetá, 4 7i>bbá
gazdasági gépeit
Trangott Fellel
Bé/i. Klrntu.rring Nr. 2.
általános árjegyzéke
IPaplr- . éi
nyomtatványokról.

|u. m. szántó-, irtó-, kapáló- és töltögotő ekéket, vetógépekotj "jiuagtakarókat, rostákat, orómüveket(göpiKil'')lÓ6zerkozetro,cséplö-| gépeket, k''-Woricza morzsolókat, réjm és szecska-vágókat, zuzó^I ^ és daiáló gépeket.
A
Mindet* i.gépészot szakmájába vágó megrondelésekot leggyorsabb olólllitás s logj^tányc*'', !>b árak mellett elvállal ugy a gyárba Vi:éz-utcza 14-ik sa.Vn alatt, valamint raktári lirodájában országút l>-ík szám, hol a föntebb elősorolt készítményekből folytonos készlelet tart. (175 — 8)
Klndcrlebeii Ist Elter^lefen; die Erhaltung des eraíera; iÉ die höchste Wonne <ler r''>>»n.
ibttllti, 0!of{iit^altt[írűf(f 8; ^¿mutt 1859. Dtiré btit iiKtjrivMjfttlUrfjcii Wfiuiß fliatyfj&m* unb ÜJiolj« Wtfuul)Wt9.(I^ofolql>cii.^iilwra irtti KiC« -W^um ©fdttt af». flcmaflcrti Jtiub förmli^ toiebrr auf. 2it féntttn eié ben ''Cant iinb bic «tonne einer Butter btiiffii, bit iljr «ittb f^ott wriortn flab, imb cö in |o niialwrtfU-r ílkifc »vitber gerettet ,[Ubt. Jnulxii^lui. — «u«. ntrinet »tau lelfttt
yt)rc au«flfjtlíntlc Wa(,vWt''tiubbcit-« ,%íoíal>t bit oortulf-lidjfttu CDienfte. «kber, i«f,v. a In fl&ibá. - SU)r \>ox-jöflli^fi SWali.CSrtratt.ötjúv :i}ílt«itr l^at auf mtlnttt ^aticn< Un flbcrraf^cnb ^(ilfam ^etuirít. (Ürä''iit Ötiiifbavu mi Solms fltb. •ihiiijrfi jti ^feubuvn ímh-. ©flblttatn In ífoutyalfl. —'' Wxt lűialj.''prdparatc (iub at ivjd(biict, matt tann jie ua««u nciuKii; íc$ bitte ".(« <Juftiibunfl üon WalvCSrtraft-funoVitebier unb beu fetjtein». tbf.t ^ru^iWaljboubottfl.
tix. Öt f l d,, pratt. ítrjt.
>
»f Dal allein fo^íe HoffVbe hsU-Extraot-QesssdWIsblsr .1. Malz-Ge*<(ftáhelte-Choooladen h. Mslz-Extraot-Bosbo... .Ud w
Kkrntnerrlsg Nr.2 Auf den Etllquets «t«ht der NsaMszuTokssií''MtfT
greift: Wsíi.liítract.ükíun^líbirr mit ffl u.
(img: Ojlafd). 3fl.70. Iii ^Uifdj. 7íl.2H^lafd,.14fl.5«.Ö(a[d,.
•Bonbon«, »lad Mf mim Hoff.
r12!'' »foto-W-
9tr. 1.1-Dfb. fi.2.40.-)h. II : lffh.fi. 1.00.©döWb «/,m flrali«, bti lOff.b 1 «/.ffb. WotVtf^occtabcn.^utorr für «Atifll Uiiflt alfl lírfaljmitttl ber fcbUubf.« a''íuttcv ntildj HO u. 40 tr ®ruft ÜHalAbonboiio (k) imb :i''Jír AIIi h ni, W|«u.
V*tW*lb<í(txmi ifi in (Jvofi ,<?auiiW iH)rratbia l><i Johann ItosenlMTg & .1, , ^,llisoh, Adolf Kchwarz, i''raua liosenberg unb t''. J wíijicnthal. (232_H)
Wajdits József kiadó-, lap- és nyomdatulajdonos flagy-Kanizsá... ^
Angol levélpapír««, teusá. »«orlnt név, betű vagy korouával Ingyen nyomva.
100 darab nyoloaad, vello, fo-hér 40 kr.
ugyan»« 1(X) drb borítékkal «6 kr. vaatag kettő, almi-tá.ial »Agy vonalon-va 60 kr.
ugyanaa 100 db borítékkal 1.60 kr. nogyedrét, v.lin 80 kr.
„ va.tag kettSa almitioal vagy voos-Iosva 90 kr. nyolciad, különbösS c.inoa ..innel 60 kr. ugyauar. 100 aaloes borítékkal 1.20 kr. boríték belül aalu.a-ve 66 kr.
angol lovél - paplroa divat.cerü monogrammal 90 kr. UjfyaoAa borllákkál 1 01 40 kr.
iiOdgatdJegy clkíarlt-vo egy perc« olatt 60 kr.
keltSaíénytl, lltogrs-pbls, meaterileg ké-úttv« 90 kr. ornyomi! ciimmel 2.60 kr. 1 db önmagát nsdvsaltd
plglla 6.60 kr, Keltei-féle Qaaedvtslld Irówer, Iroda .aáinár» . uUiá.ra, egy
db honátartoiilval, 100 daratr tollal 1.60 kr. 1000 dATAb enyvezett lsv*l«ark Arnnyoxva ; nagyiág teUxía ..érint 1.60 kr. 600 darab ugyana» l.''JO kr. 1000 legújabb, mint a peoíit-
vlatz 8.60 kr. 600 db 2 írt. Kgy doboa béta 10 kr. . . virágpec.éljegy 10 kr. 12 tueaat patent acaéltoll tlaen-
kétfolo 25 kr. 1 tueaat tollnyél, finom 6 kr. ■ar B.ánilik, aaállltd levelek, mindennemű nyomtatvány , pe-caétnyomdk, Uxleti máanld''köny-vek gyári áron aiolgállsltk.
PMtal ntásváttsl Is knldhot-
|ak. IJ.pakoláa dlj uélknl.
TRAUGOTT FEITEL
azálUté-HzUts
Bém,
KKrntnerring 2. gegentlbcr dem Uraacbe llau«.
Nr. 3. (237-12,1)
100 100
100
100 100
100 ¡00 100 100
100 100
10o, .
1 db dombomyemd gép hív- 4« atsm-

Insert failed. Could not insert session data.