Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
16.98 MB
2023-06-23 10:41:40
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
230
368
Zala-Somogyi Közlöny 1865. 001-003. szám január

Zala-Somogyi Közlöny
Ismeretterjesztő lap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
A somogymegyei gazdasági egyesület hivatalos lapja
IV. évfolyam


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagy-Kantena. Negyetlik évfolyam,
ím
• 1 /ít:«^
1. szám 18(>r>. Jnnuaritis l-én.
a''-mrs
<9

szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászaí, tudomány és művészet köréitől
Á somogymegyei gazdasági egyesüld, hivatalos lapja."

Mogjolön O lap legalább ogy ¡von jAnuar hó Írtől kozdvo mlndon hó l,én 10-én éb 20-An. — ElőfiaotéBi Ar postán aaétkflldóssol éa bolybo^ hAzhoa hordva ogéaa évro & frt. i félévre 8 frt. Negyed óvro 1 frt 70 kr — Alindon olőfizotő a tulajdonon kölosön könyvtArát «a oddigl fenntálló foltAtolok mellett f ó 1 Ar on hasznAlha^ja. — Nyilttór egy Potit aorért 10 kr. — Hlrdo-tAsek hat hasAbos Pot^t aorórt 1-ör 7 kr , 2-or 6 kr. ón mindon tovAbbi bolktatA»ért 5 kr. o bályogd\jért 80 kr. fizetendő. A boiktatâsi dij b a lap kezelését illotö minden tArgy a kiadó hivatalhoz Nagy-KaniaaAra; a lap azollemi tartalmát illotö közloményok pedig, ugy minden lovelek bé.rmontvo a «zorkesztősóghoz küldendők Kaposvárra.
Előfizetési Felhívás
lapunk hatodik félévébe fordultával, midőn ennek irályát, múltját ismeri t. olvasóközönségünk, a hosszas felhívás protyamm helyett ninos más mondandóul: mint szívóson fölkérni a nagyér-dömlít. olvasóközönséget, becses pártfogásában továbbra is megtartani lapunkat. Mi rajta leszUnk, hogy cz a jók és hivatottak közreműködésével szellemi tekintetben nom osak hogy csökkenni nem fog a jövőben,sőtemelkedni, á nieimyiben újévtől kezdve jutalmakat tfleUnk ki pdlyamüvekre.'' Hogy pedig nagyoM) alakban jelenjék meg, s betonként! vendégök lehessen, — ez egyedül önök buzgó pártfogásától függ , melynek kiérdemléséro mindent elkövetünk. Előfizethetni helyben, ugy minden cs. kis. postahivatalnál egy óvro Etffrt, fél óvre 3 frt, negyed óvrelfrt 70 kr. o. értékkel,
• j.*»
N.-Kanízsa, nov* 2G»n 1804.
ROBOZ ISTVÁN, WAJDITS JÓZSEF,
»«irko»«lö.
ki»ilA.
Pest.
(I)oel, hi utölJAn.)
•- iii. • ; .
* A A századból ismét egy év tűnt le!
Boldog nép, mely a haladás lobogóját edzett kezekbori tartva, küzdve, fá-fadva< nyugodtan hajthatja lo fejét babérjaira.
Melynek ninos mit félteni, irigyelni má« népektől, mort a tűnő napokkal lépést tartva, a ncuizeti végozéljaihoz közelebb jutott.
Moly „hozannát" kiálthat az uj óv elé, nom ogyodülazerő öntudatában, hanem tettekkel, sikerrel, molyeket felvesz a történet, nem sommisit meg idő!
Nem igy mii
Nukllnk sok bánni valónk van, lut -visszatekintünk, a még nagyobb agálya-ink, ha a jövőben nézünk.
Meg kell kövülnllnk, mint hajdan a szent történet asszonyának, midőn visz-szanózünk, a látjuk hátunk megett a romokat , sivatagot, melyokot felépitní, beültetni olmulasztánk... ''
Bizonyos tokintotbon merész játékosok vagyunk.
Midtín a politikában a»,utolsó kártyákat kiosztottuk, —r fölugráltunk helyeinkről b állva maradtunk, mintha -qsak egy irány tő volna Bzámunkra, mely az élet, haladás éa diosőség delét, éjszakát mutatja? <(■
- A mi kinosUnk^.féltoni való kinosünk van aa idő ha-Tíidásában, aláholyeztllk ~~ kivált a visszavonulás első napjaiban — a politikának,- nem hogy — o téren erőnk nyilatkozni mogsaUnvén — minden tehetség és szent akarattal amazt nevelni, gyarapítani iparkodtunk volna!..
Néhány hivatott szellem előre tört, fényt mutatott az éjbon, világolt, de a nagy tömeg mozdulatlan maradt s nem akart o védtelen sánozokra föllépni, hol nom vér, osak jó igyókozet, élqs tapintat munkaerő/összetartás és bizalom, szerzik meg a tudományt, haladást; az irodalom, művészet, gazdászat, ipar és kereskedelem teréni olőmonetolt.
Mindmegannyi fogyvortolon, sfabad-ságos katona, kik habár egy téren c»u-tát vesztettek, az ujhárezot nem akarák elfogadni, melyet a kor maga s a oívili-satio kívánnak, anyagi érdekeink, közművelődésünk szempontjából...
Pedig no hígyjllk, hogy mindig a vont-osövü ágyuk, az aozél döntik cl egy népnek jövőjét, nagyságát. Erkölcsös téren a o^endes munkásság, rend, szorgalom sokszor többet hatnak a népek életében, mint a hadseregok. A csatatéren vér foly, a munkatéren erő, moly gyümölcsöt ad.
Kövesse a nép mindig géniuszát; vannak idők, midőn az oko szarva, a szántóföld több ojőnyt nyújt u politikái nieddö térnél, hol — a szigorú körlllmények ftlntt — hányszor bukfonczet vot még a hivatott is! hogy pedig annyi logyen a hazának politikusa, mint a hány polgára van, — mentsen as$ég; „bűntelenül nem lehot Istent kísérteni."
A politikai térről lossorulván, már maga a józan ész azt sugalta, hogy az anyagi tért koll elfoglalnunk minden erőnkkel. Izmosodni, haladni, erősödni, jól tudván: mikép ép testben lakik csak egészijégés lélek h rtriútán rt léleknek rabszolgája a test „a szolgának erősnek kell lonnio" — mondja Rousseau.
S még is?
Könnyön meglehetett számítani cz uton a bölcsckot. . •
Mindonfelo morevség, tétovázás; az orő „nyugalomba tévő ;u s ha egy merész, buzgó sikra szállt is, — a guny, irigység, bizalmatlanság leszavazták!!
Pedig a jó vezér sokszor hadsoreggel ér fol; s a tömog ábrándozásában, tétlenségében „Istentől küldöttekre" van Bzilkség.
A gazdasági egylotek felállításához mohón kaptunk; szinte örült az ember a lelkesédésnok, hivén: az anyagi eredmény, olőnyök, kivívott sikor egymást fogják kövotni a parlagos mozőn. Monynyit tehetett volna a közakarat, közerő, melynek kivitolébon ogyesok megbénulnak, M-ejökkel elporlannk?
8 mi az orodinény?
Bizonnyára nem akkora, mokkorát a lelkesülés reményloni jogosított.
Hamar boleuntunk. A ''szép eszméket meg nom testesítettük. A munkához ko-vÓs kedv; a verseny, moly más népok-nél osudákat szili, itt alvó félben; kelteni, felrázni kell, mint az álomkórost, kinél kétségbo vagyunk esve, az önéb-redófl folől!..
Egy év folytán két nagy gyűlés még nem minden; kivált ha o nagy gyűlé-
r
sekre nem megvitatott, ''érett eszmékkel lépünk ; a többen pláne nem osak eszméket, munkakedvot nom hoznak,hanem magok ia elmaradnak, áldozatnak tartván a közügyért, néhány mértföldet átutazni.
Azon kevés lolkesből álló gárda „mely meghal, de meg nem adja magát," nom menti meg az ügyet; Bzükség van álta« hinoB lelkosedés, erő ób zsebre, a révbo juthatni.
Mezei gaz<Jászat, mely virágzásra vár!
fizöllőfajaink nomesitéso, mely anyagi gyarapodásunk egyik főbb kulosai
Borkezelés, melyre a neme« anyag vár, a a külföldi borpiaezok!
Kézművesség éa gyártás tökélyfokrai emolé»o J
Ipar, kereskedolemrei hatás!
Szóval: vanyagi jobblét utáni vágy, ejts könnyet, és sirasd a tűnő időt!.,.
Nem tagadom, mikép a nagy terhek, csapások, pénztelonség, lú tol megakadás »tb. iíBÍbbsaztólag hatnak ez érdemben ; de nem »»abad magunkat elhagyni, két-ségbeeiiii, tétlennek lenni akkor, midőn végső erőfoszitéssol is biztosítani kell aa Ugy diadalát.
A gazdasági egyesületnek erőt, jóakaratot egyesitve, előre kell mennie a vezéreszmékben, hogy atömeg kövothesse.
„Tűzzétek ki a napot az égre csillagok önmaguktól is megindulnak".
i
Kaposvár, decz. hó 25-én. •)
A midőn 1802-dik óv deosember havában nagyságos Hotnssich Pál ur, kapoavári gyio-nasiuut Igaegató''vAlussstiuáuyl olnOknok ol-hatArozott akaratAn, a gymnnsium wjból lo-endö folópltóso megindittatott volna, ö nagy-aAga annak épitkozósi oegitkozósóro Kanos-vár vAroaAt Is tlsatolottol mogkorosto. — Ezen buzgó óhajtása mlndon orodtnóny tiólkal nom '' maradt, ós raertavAros! tanAcskozuiAny megszokott haaafíui óraolmétŐl Atmologitvo 1863. óvl január 16-ón tartott közgyOlósóbon olha-tAroata: — ha a gymnasium rógi hólyéro építtetnék 1000 írttal, ha podig a kolotl szom-szódsAgAban fokvö kót urasAgi lakó hAz tol-kőire, — a mely a» iskolai igazgató-vAlaszt-mAny Által mognyorhotö lenno, s oz Által a nyilvAnou tór plaozra nózvo tAgulnn, az iskola pedig tAgosabb, sfcobb, ós omelkedettobb épitkozósi holyot nyerney — 2000 osztrák fttal óhajtott járulni.''
Azonban ezen szóp óh''^jtAsn a városnak, hogy az iskola igazgató válaHztmAny által ő herozegsóge AJméltósAgu Esztorházy Pál úrtól a köt hAsi toloknek megnyoróso eszközöl-tessók, — csakis az óhajtások között maradt, ti mort végre is nom oank annak twuogsKCrzóso, söt aa azáltal saaporitandó több épitkozósi költség fadsxéso is, mint jolestll: aa uradalom föbórlőjóV*lMÍi a házak subarondAsaival, — miatAnaz urodalom bórbe lett sdva,— söt mindez kárpótlAsokra uézvo ia kiegyezni, egyszó-
*) Ml etán a »kaposvári g/mnasluui" ctiraU fU*ct irá»»-or n«m volt«uW uon holyiotben. hogy Kapoirir ▼ároaa <rd«m«a a« éplUa kSrül bosott lel-
ke« ildoaaUIt olSaorolkaUak''volna | ima páUilaf adjuk a»t Upaok tuwábjatu. IWd li«u ai.utákor, hofy »> aplk miljr ernyodellcH HorfaUm it lalktlfmtttitt gond<ta'' fáradtak, a tudomány navelá* Ugyát rl3a>a>-dlUni. Hícrk.
val, mindon ozokbŐl nzáímaaható ak«4ál/«V boküldósu n városra nahöaült.
Exok clöbocsátásával ezen «kant ügy igy elhttJfódván 1863. évi jul. elejéig, -t- mort a vArosi tanAcskopimAny ismorvón a lakósság nyomasztó állapotát, szlnto félt a savanyu almába harapni, — annál is-inkAbb, miután aa újból olkószitntt torv után boisraerva lett« hogy ha n két urniAgl hAa, és ezsel ösalok*-tött udvar tolkek mognyorhotósu ö hörcsög* ségétöl mogszerkott alnttvalói irAnti kegyúr méböl igon osokély kArtalanitAa mollott esz-közölhotö lonno is/\do a több épitkaa^si ugy a* ópitö mostor áltnl rijr a régi iskola helyr« megkozdott kArUlanitAsi költség,moly egyos-ség szorinti kiszámitAs után 3743 ftot teszon, mégis ar. urodalom főbérlő két «ubarendAsA* nak röglöni ofmozditAsa 726 frt..A városi küldöttségnek utazAsi költségerö horozogsége meghatalmazottjához mltgos gróf ¿iohy Eo-rencz úrhoz, 280 frt; még oxon felül t(kbb fölmerülendő költségok lehatőkké válván; vógro podig az urodalmi föbérlönok a kót hAitól nyorotidő óvi haszonbér is ér«« At, midőn szAmitásbr. tótotott- volna, nyiU vAn valóvá vAlt, liogy a várostól, a város legközelebb ¿b logbujább részén fokvli -14.000 ( J öl rótok hasanAlata kívántattak o vógott altal adatni.
Mindezen kárpótlási köluógok, üildőn ol&-szAmittattak volna, 1803. jullus 18-An tartott vArosi tanácBkozmAnytogyolörO óhajtott gon-doUtAban megrezzonté, dovArosuk frAntnyilatkozó mologobb kötolességUk elcsüggedni nqra engedék, s o vógott a foutirt gyűlés napján három bizalmas férfiból, jelesül t. Koloinon Lajos o mogyo 2-od aíisjjánja, Szi-gothy vbirója, Matkovics György ügyvéd urakból álló küldöttiég — a vArosi tanács-kozmány Altal az ogyozkodéaro nézvo mog-blzó levolot nyorvón, — ö nagy mltsAga gr. Zichy Eeronoz úrhoz a vároa cacdczélé» vei útnak indittaott,mely miután a városczéljz olérósébon mlndon tokintotl>on mindent meg-tott volna, a városnak, buzgó lakóaainak, magával a legjobb reményt lioata. Aaoubaa a berezegi resulutió inogórkczto aa epedő lé-lokkol várakozó városnak három hoti tllrol-mét mAr a midőn kifArasztotta volna, — Szl-gothy JAuos vArosbiró, és tíouheitl Forencz urakból ismét küldöttsógot novozvo 8 hor-ezogségo kcgyclméhoa a fennebb elősorolt Ugy megnyov^soért ismételve a város által utasítva lőttek, s mert ozon időközben az iskola ópitóso megkezdődvén a vArOs belátta azt, hogy annak mAs holyrei ópitóso miatt, a letett alapzatnak költsége csak la a várost fogja Urholni. — 8 a mldönezök igy történtok volno, h rolt ftJldos nr Ö főméltósAgAnAl (i vAros Altal tott obboli folyamodása siker-telon nem maradt, mert még a másodszori küldöttség csak útban volt, már ő horczeg-ségének kegyelmo Altal a két bAs udvwr telkével együtt — mogéHkczett rosolutiója folytAn — átöngodélyezvo lett. ''
A Vidön tohát annyi kflzdolom titán, az óhajtott építkezési holviBégot a város w>g-nyorte volna, nem volt más egyébb hátra^ mint a már fellebb folssAmlAlt s fölmerült 4743 frtet u még egyóbb felmorülondö költ-sógoknok a nép Altal történendő megszavazása, mit a nóp -<- mogértvo városa iránfe szelloml tartozását, valamint lövőjének lobbiétót, —> niult 1804-dlki évj sept. 4-dikén tartott népgyűlésben egyakarattal mogsíA-vazott, a ugyan,ezen gyülóanok buzgó óhajtása és vógzéso ő niltga Móroy Károly nr, Somogymogyő főispánja által toegyeha-tóságilag mog is orősittotott.
Ezek folytán az urodalmi főbérlő 29-ki évi kártalanítása is a» ido adott két ház iránt feunobb irt -14.000 Q öl olfcft. rondü rét birtoknak Atudááií. és pedig 10,800 fj öl,.» város birtokából, 27,200 [J öl pötlig ez itt alább közlött jegyzék szerinti ogye» vArosi lakóik bőkezű adakozásaikból lett kiegyenlítve.
Kiiuutntá* :
Azon urak neveiről, kik a kaposvári vij gymnasium fölépítéséhez földbirtokkal járultak.
fl
G
7
8 0
10 11 13
13
14 16 16
17
18
19
20 21 22 28 24 26 26
27
28 20 80 31 82 38 34 36
36
37
38 30
41
42
43
44 46
46
47
,49
llorotzk Antal Hittalor József Folly Imro Kapotsfy Imro Jankó Mihály Fiichor Lipót Morltsnlgg l''ál Tiutora Mátyás Dr Gulyás János Kontrátsy Feronc« Menyhárd (iásj>ár özigothy látván Kégl Nándor Fatér János Somogyi Józsof Marschik János Mihálylk József Hagelmann Károly Somogyi Károlin Csánk Jósef Márlovits Döme Simonit* Jnknlt Lent* György Kciszner Jánosnö I.ajpczig Antal Nöthig Károly Kuhl Tamás ''Jonty Jósscf Osallay Imre Vutskits István Némoth Károly Nagy Lajos Drozs János Souheítl Ferenta Kovátn Imro Schauer Mátyás Spltzor Moritz lloidokor Pál l''ucher Józsof Stoinit» Ignác« Gíünhut Abraliám Folly József Himamrfzy Józsof Szávay János Magyar József Török Miklós Orbán Gábor örökösök Vajda Pongrátz Város birtokából
V% 7. 7i V. V, 7» V. 7i 7» 7. V* 7» V, 7» 7,
7i
í
10
7» 7» 7»
7» 7, 7» 7» 7, 7» 7»
7,
i > /i
7» 7» 7. 7» 7» 7» 7» 7, 7» 7. 7» 7» 7»
Össioeou|32 V, '' Kaposvár szopt. hó 26. 1803.
A midőn a város oson hazafiúi tottóvol a gymnasium igazgató választmány várakozását jóval fölülmúlta, t. mint alapitó 1000 ossfrAk ftos alapítványánál sokkal többet tott volna, — a várost ezen első 1000 ftos alap-tökójónok mogfizetésélöl felmenteni, söt on-nok már folóbon tott fizetését visszatéríteni, — » a»4rt mégis **ta luuafia* t*MW«t
mint alapitót jegyiőköny vilug elfogadni, — ol határozta.
Kaposvár mestfvároia
TANÁCSA.
Mit kívánunk mi 180ö-tölP
(l!J 4*1 grktuUtlo hol) tII.)
1. Ha a tengerész, vész és hullámok közt partra vágy, — tőlünk se voddrosz néven folyó óv, ha valahára a Bok hányatás, küzdelem, bizonytalanság után mi ia róvbo vágyunk. Legyen már egyszer lábaink alatt szilárd pont, no csak örvény, víz és hullám! . .
9.. Ruházd fol a mezőfcr erdőt bőség-gol, hogy a gazdának ia meglcgyon örömünnepe; mort ha a gazdának van, mindenkinek van; az ő zsobjo közös-mindnyájunké. Mort ha hasonló lész
1864-hez,— 1868-ban az év volt szökő,
1865-ben pedig mi szökünk meg.
3. Ha már föld és vizek mog lesznek áldva, áld meg a világot pénzzel is; a kereskedőnek adj tele tározát, gyors lábakat; mert mit,Nér a tele magtár, ha vevő és kivitol ninos? Akár szükségben
. Ji&lunk meg, akár zsírban az mindegy!
4. A szellem foglalja ol azt a tért, mely megilloti öt, szabad lelkű, müveit népnél; mert hiában van áldás, bb''ség a földön, ha világosság ninos 1 ., .
-6. Anyagi jobblétllnk helyre állván, szüksége legyen minden háznak a könyv és hírlap, mint a mindennapi ko-
'' ; ne o.^ak a lest lakjék jől, hanom a
szollein is. Rab nép az, moly gyomráért lelkat, lánozosörgéat, mindent ípled...
C; Gasdáttát, ipar, kéreskodoiom vi rágozzék. Ne pusztán magunknak le* gyünk örömére, hanem az idogon népeknek is. A szellőm és anyagi érdok azon összekötő lánozszom, moly a távolságot megszünteti, a kézszorítást meleggé teszi, a frigyet biztosítja nép és népek között. . . <;,•''•".;
7. Az erkölostolonség, brigántiság korunk o szenyfoltjai helyébe, lüolyok olyanok a népekro, mint földro u rengés,— Iépjenok az orény és munkakedv. „Az esés osak akkor, fonnégps, ba a*z ember erényével ogylllt esn<. Mondja Lamartino. >
8. No logyon több az ovator, mint a hallgató; a jós, mint a hívó. Ha minden ember prédikál,-ki lesz a hallgató? Pedig ugyan sok „szont ígo" van, melyet meg kell hallgatnunk, ha „Pábolt" nem akarunk épitoni I...
9. Hitolünk, mely kint és ide bent egyiránt meg van rendítvo, — álljon helyro. Do ez nem elég, mort még mindig azt jelentené: hogy nekünk koll kérnünk. Legyünk oly hclyczctben,hogy valahára már mi is kölcsönözhessünk nufsoknak, ha sokat nem is, logalább filléreket; idővel ez is sokra megy. Hiszen dr. Prioo kiszámította; ha Krisztus urunk születésekor egy pennyt kiadtak volna ötös kamatra, a kuniatok ^kamatját is számítva, oly Sröko volna, moly felérne 200 millió földgolyóval,arányban; ellenben kamat nélkül nem tennfeliárom ezüst tallért.
10. Azok, kiknek a napok tétlenségében remény volt konyerök, rubázatjok, lelkibarátjok, hitolezőjök, a való azonban sem kenyeret,som ruhát, nem adott — lássák át valahára: hogy jobb a munka az álomnál,s önmagunk vagyunk szerencsénk kovácsai. >.<■
11. l-egyen meg n napnak rendes fény« molcge; az égnek harmatja, esöje,an**p-nok pedig öröme!..
12. Hogy a mennyi s a hányféle nép lakja a házat, — mind testvér logyon, »Körössé egymást. Egy legyen hitbon, bizalom, szoretet és reménységben; mert mi haszna a milliók száma ; h a n o m egy a sziv, nem egy a gondolat?],..
Ha ezokot megadod 18G5! ugy nem is sok kivánni valónk marad hátra... R.
Levelezések.
Veszprém, ddéz. M utolján.
Tokintotes szerkesztő ur l Hogy U szokás a munkatársaknak uj évkor boköszöntOni ? — Aha -r- tadoiu. Tohát gratullálokl — KinokY... No, uo ijodjon mog senki, rtom tartozom a póuzórt gratul-lálók sorogóhoz, kik nom oaak hosszú inon-dókákkal untatnak, do móg fiicotóst is kövo-tolnok azórt, hogy boldog i\j óvqt, jó ogósn-sógot sat. — ki tudná elszámlálni, mit nom — kívánnak. Azt mogongodom, hogy ón is unalmas porozokot szoraok, s — talán ogész óvón át, podig mily hosszú ogy óv l a la-folyt már 12 hó, vagy 62 hót, aüt mi több 306 nap olött kozdödött • móg csak most lett vógo. Azórt móg fo irtózzanak a hosszú unta tás tói, blzzauak meg a szorkoszttt úrban, U ollouörködik vörös irla fogy voróvol, molynok egy vonása scmmlvó toszi a sxollomi szörnyszülöttokot, holott szorztyjo tán ogy ogósr, ójou át törto fojót s raolló fól duzaino tollat fogyasztott — nom akarom mondani rágott — ol. Fónzt sora^tórok a t. közönsógtöl, csak
--olnóaóat óa no bántson móg akkor
«om, ha ^.iviusuak Horatius C'')oloströl mondott szavai : „iugonti pontom occupavit gradu" rám alkalmaztathatnának. Ezt azórt kórom olöro, mort tartok a mondattól: „mondj Igazat,betörik a főjed."... Noiu ftlzöm odább visszatérők a gratulatíóra. Először is tldvOe-löm a t. olvasó köpönsógot a kívánóm, hogy --do mit is kivánhatnék''ujft,<ftls£ mindnyájunk novóbon elmondta már ozt a t. szor-kesztő ur nz utolsó számban. Csak Kisfaludy tí. szavaira figyolmoztotom: „Áldozzon fákkor móg nom folyt haroz az ¡kos igékről) ki ki, a mivol ós a monnyí-vel tudl" Oh, ha ozt toljositonók, ugy nom volna sztiksógesaz olöfízutök gyűjtőinek tnjtpipát, soríjogykot igórní. Elóg mit szerkasztö ur igórt, hogy lapja nagyobb alakban jolonlk mog ós tárczáját. —'' — Do esitt! — no fünhangon bcsxóljünk orröl,
mort konyon meghallhatná s azt felölhetné, mit ogy ntás szerkeszti) ur, kinok olöiízotöjo Igy Bitóit hozzá — mint nom tudom hol olvastam — : „Lapja ológ tartalmas, do tár czája ílros." Szerkesztő: „önök okai, mort hi uh munkatársaim a lapot csak botöltik, do tározát olöfizotöimnok kollouo betöltoni." Do mit kivái\jak szorkosatö urnák? Mit? — mindont n mit ü kiváu magának ; jeles munkatársakat, jobbakat csokólysó-gtlnkuól; aztán meg sok türolmct a bórmon'' tetleo levelok kiváltásánál s hozzánk hasonló vad irkászok karczolásainak bottlzósónól; kitartást a lapszorkosztósben s hogy jutalóm óvót is mogórhessUk, a midiin aranyban, ozüstbon fizotünk olŐ. tízorotnóm ogykor ón is azt elzengeni szorkosztősóged lapjában, mit Toui pa már hót óv olött a V. U. szerkesztőjének (tdviizlotóro :
„To, gyougo kis galyat szúrtál vaU A dult ligot szonos föhlóho le; H míg gondosan ápolgatá kezed", llitűd sugrtlta, hogy kihajt az ág; — Dolgozva, hivo nom csalntkozál! Munkádra szép áldást adott az ég: Tiz ór alatt az oltvány nagyra nőtt, >S a toropély élőfa ágait yirág, gyümölcs boriba gazdagon, Ea lombja közt cseng a dal édesen. — Virágozzék, órjon hosszú időt! 8 ma árnyain fogad üdvözlotom l lu
Végül még azt kívánhatom, hogy a kivá-natok toljosüljonok, és az oliamorés logyon pálmakoszoruja,
Quos palma nobilis
Tcrrarum domiuos ovohit ad deos.-
(Hor»o.) .
Hát az általunk íuélyon tiaztolt kiadónak? — Hogy olismorjék áldozatát, melyet o lap moginultása ótu mindeddig tanúsított s érte méltóan jutalmaztassák aok-sok előfizotővel, mint monnyi nincs, vagy mint monnyi botü van nyomdájában, mint monnyit a Ha« ár bír, — vagy század részóvol is tnogolégod-nók? Kívánok móg sok tajtpipát, hogy n>» csak a gyűjtő uraknak, do mhidon olöflzo-tőjénok küldhessen ogyot ogyet, talán jobban megszaporodának.
S most a három évoo szülöttől — la pun-ka köszöntöm 1 Uyormok friasosóggol járj b< kunyhót, palotát; koross föl szegényt és gazdagot; pórt és urat ogyaránt, do meg no fogyatkozzál, vagy hétről liétro ol no maradj, jól visold magad luindunütt, hogy örömöt szorozz a uzorkosztő ób kiadó\bá-cfllpak.
Nagyobb türolmot már nom kívánhatok, ttgy is olég türelmes vagy munkálataink befogadásában,
Végül miután hosszú üdvöjűotomot végig hallgattátok, nem kérek pénzt, nom kórok semmi máat, csakhogy mindig ozt tegyétek s ogy kis szófogadást, — do mostanra köszönöm türolincsségtck.
Auguro buon capo d''anno ! 8. O.
Hirek és események.
(,) A karácsonyi ünnepek a legszebbon folytak lo; templomaink nom voltak olég tágasak a buzgó nép ozreit befogadni; a városnak ünucpélyos csendjét nornhá-boritá ez ogyszor a koosik zörgése som.
(.) Nom osak nálunk érez szükséget a nép, még inkább érzi ezt n hegyes, a tor-mészettöl mostohábban áldott tartományok lakója. Krainából csak ugy tódul hozzánk az''ugynovozott „ordő-pusztitó," favágással koresendő konyorét. Ez azonban csak tűrhető, do mit mondjunk a vendéglőinket annyira elárasztó kuosc-borokről, hogy minden resoirozóra három ily naplopó esik ?
(.) Kanizsai izraelitáink folytonosan azzal vádoltatnak, hogy nom akarnak magyarosodni. Annyi igaz, hogy más városok izrael származású lakóival,mint például a fehérváriak- és veszprémiekkel, kik különösen tiszta magyar boszéd, magyar viselet által tűnnek ki, nem ké-posok versonyozni — tisztelőt a kivétol-nek. Zerkovitz városi kereskedőnk, ki o napokban vozoté oltárhoz jegyesét; s meghívó jegyoit magyar nyelvon küldé szét; olointo bámultuk, de megszűnt minden, midőn a lapon észrevettük, hogy nom Kanizsám történik az esküvő, hanom Veszprémbon. Ezt annyival inkább méltányoljuk, mort bár napi renden van nálunk izraolita esküvés, eljegyzés és esküvői hiványt magyar nyelvon , csak egyet is, még ez ideig nem láttunk.
(.) Mint minden évben ugy jolonleg is szont István napján több egylet meg-tartá vezénylő tagjainak választását. —
A „PoLjíivi Fájlét*.ben. Elnök: Halvax József. Pénztárnok : Bottfy Károly. Jegyző : Wagner Károly. Választmányi tagok : Klein Péto^, Pranger, Halvax Károly, Stoozok Vonozol, Partos JánOB, Mantuano Rezső, Matulnik Antal, Fas-o.iáti Portalan , Barát János , Verhás Kristóf, Miehel Ignácz, Altmann, Rada-kovits, Fisoher Józsof, Simonsits, Siroz, Gödörházi. — Az építkezési terv kidolgozására : Varga János olnökloto alatt : Wagner Károly, Partos János, Bottfy Károly, -r--; A nagy kaszinóban : Elnök: GuttmannlH. S. Alelnök : Eng-liíndcr Lajos. Titkár : Pauer Miksa. Választmán» i tagok : Lövinger Miksa, Ebonspanger Manó, Rosenborg Zsiga, Lövinger Izrael, Szukits Nándor, Weisz Bamu, Plau Pál, Blau László, Ebenspan-gor Lipót, Albanioh Flórián, Rosenborg Izrael, Lövy József, Weis H. J. Sohroyor Lajos, WoiBor ,T. C., Sommer József, Ollop Samu, Spanier Nándor, Walbach Mór. Segélyező egylet. Elnök : Weiaz Samu. Alelnök'': FisohorJózsof. Ellenőr: KnglilnderLajos. Pénztárnok: Blau Pál, Gutmann Simon, Stom Mór, Riohtor Mór, Weis Márkus, Rosenborg Zsiga, Laokenbnch Józsof, Gutmann Alajos, Fosselhofer Józsof, Pelus Józsof. Mura-küzy József, Halpheu Lázár, Grünhut Fülöp, Sommer József, Dobrin János, Mitzky M., Ilausor János. ifj. Marsohal Józsof, Rosenfeld Sándor, Blau László,
(.) A polgári egylet gyűlésén réafctí véve, volt szcronoséiik mint minden év-bon, ugy jelenleg is hallani azon steroo-tippá vált szavakat: — építeni kelleneí —^ o szavak épen igy hangzanak a városházán is, a gymnasium építését illetőleg évenként kétszer, do sojnos, hogy ezen szavak ugy oszlanak szét a lovogő-bcn,mint a ináreziusi hó, » ez hogy miért történik itéljon róla a közvélemény. — A polgári egyletet illetőleg, szakértők által választmány novoztotett kí,do azt is halljuk, hogy agy mnásiumot érdeklöleg szintén ogy bizottmány van már régóta kinovezvo s most o választmányok eredménye? semmi; azt mondják — nincs pénz, nem leheti — pedig ha vesszük, az élettengerén mily szám^ talan pénzforrás van, miért nem folyamodnak ezek valamolyikéhez ? — A somogyi gymnasium építésekor som volt mindjárt pénz, azórt a gymnasium építése még sem maradt el; ha ott megtaláltatott a pénzforrás ere, miért ne ke-rosnők azt mi is; nézetem szorint, az egylet épitéso nom csak a tagok hanorA a városnak is érdekében áll; miután a bofizotés magasabbra emelődik a minden tog magának részvényt vosz, o szorint kétséget Bem szenved, hogy lesznek oly egyének is, kik nem csak részvényt, hanem részvényoket is fognak magnknak enni é8 igy körülbolől 6000 ft gyűlne össze, ha most a 15—20,000 frtos vagyonhoz az emiitett összeg osatoltatnék, ki vonhatná kétségbe azt, hogy ne lehelne GOOOfrtot .törlesztésre fölvenni s az ezután bejövő évi járulék ós magasabb bér a törloaztést mindig könnyítené, ilyotónkóp az ogylet egy szép vagyont a város pedig egy szép épületet nyomé. Adja Isten, hogy oz igy történnék.
(.) Több helybeli polgár a napokban összegyűlt egy lövöldó életbeléptetéséről értekezvén. T. Klein Pétor puska-müves néhány fegyvert folajánlott közhasználatra, hogy a nemos czél eléréséhez igy ö is segédkozot nyújtson. Koz-dotleg azonban kicsinyben, pusztán szo-bafogyvorokkol határozta az egyesület működését'' megkezdoni, azon reményben még is, hogy idővol ha pártolásban részesül, terjoszkodni fog. Tekintve azt, hogy egyedül az ily egyletek igazán előmozdítói a társadalmi életnek s ezzel párhuzamban a közmUvelödÓBnek, osak örvondhetünk o kozdemónynek h kívánjuk, hogy minél inkább felkaroltassék.
— A nagykanizsai plébániában 186-4-dlW óvbon szülotott: 663 gyormek, fi, 297 l<-ány ; moghalt egyén : 244 fórfi, 216 » házasultak 122 p V-t. / ^


Kaposvár.
♦Mint Kmtbelyről írj» t. Involozőnk : az Irodalom párt olás ott is szuunyad; agoxdá-asatl tanintézet oktobor hó elején fog megnyittatni ; Pétorff y igazgató tanár legközelebb ott volt, a lakAaAt mAr mArczius hóban Átteszi balatonmollók. 1 városba. Lakatos Sándor tAnozmüvésa, ki itt közracgológodésratamtott, * napokban tAtosik Süraeghre, olönyö» tnog-hivAa követkoztébon, bol tanitAsaít végozve, iámét visszatér, a a nyár folytáu tostgyakorló intézetot szAndékozik nyitni.
* Legközelebb arról Ártcsltnok bennünket Kadarkutról, hogy oda csakugyanjAr »„Pesti Napló" — „CaalAdi Wr" — „KathoUkus néplap" a német lapok. Örvendünk rajta.
f Rhendesl BArAny Pál, decz. hó 21-én reg-
Ícll 6 órakor raoghalt Böhönyén, szívbajban,
0-ik óvóbon. Hóko hamvainak.
* Szigothy Ámbrusnő assz. ogy drb. ca. aranyt njAndékozott a kaposvári gymnnainm fölszerelést költségeinek novolósóro.
* Mint HArkányból Írják uekünk, azon vidéken ia aok rablAa történi)c._Deoz. hó elojén Gölöncsér bandAjAval.tpogjolont egy Valszlól, íaraolltAnAl ia, kitől 200 ftot kicsikart, do lArraa tAmadvAn, mogugrott.
= Sípos Gyula éa Pintorics Pótor rablók decz. hó 21-én kitél által kivégeztettek Ihu-roí-Borényben.
* A szókvArosi nomzoH Casino kőzolobbi (llóaén , raegvAlnaatattnk i elnöknek, Kozma SAndor; jegyzőnek, Szabó KAlinán, pénztárnoknak, Nöthig KAroly.
•-FőispArinő Ő méltósAga Alt«l rondoatotett KarAcaonfa ünnepély a legszebben éa fénye-aobben ütött ki. Ft. Kómeaz György osperes-
ÍlébAnos ur, az ünnepély jojontöségót kövot-
ozŐ azóp szavakban omolto ki: —Tisztilt egybegyűltök I A diaaea karácsonfn, ily nm egy éve itt o helyen éa először oly i.elyotun felvirult, mai eatvo a torombon ime iámét örömünkre megújult. Üsszojövénk, hogy Ud-vösitőnk aadlotéae olőestvéjén aa emberi kegy
éa »»Ivjóság oatvójét ia ünnepijük, — cgV-azoramind a jótanuló, b jó.vjifclolü. 12 fi-, és 14 nö gyermokok örömét jelenléti rí»/.vétünk* kel növotyük» A kegyes jótevőknek tiaztolot, legyen liálaköazönot. Krisztus igy »/.ól ezeknek s „Boldogok az irgalmasok, mórt irgal-mat nyernek." E Szűkölködő szegény gyor-mekek romónytolve, szivörvondvo várják a részükre olyNlásan, a anyai «y.eretettel pazar,« jósággal elkészjtott karácsonyi kegyaao-mányt, 8 hálaadatos azivvol köszönoudik mog azt. miro Isten Örök jutalmat Araszt. Jó gyermokok I legyon omlékozotos, söt felejthet len olőttotek ezon ünnopólycs ost, a no legyon közöttetok aonki a ti\miÜs b orkölesiséglxin hanyag,''rosz, rest; hanem inkább ipar, szorgalom által togyétok magatokat órdomusokkó jóakaróitok azivoa ko"gyoíre, imádkozván érqt,-tük, kérjétok laton áldását jótevőiteknek szerencsés, vidorteljcs, hosazu, boldog életéről A nagylolkü kegyes jótevők, sjótevő nőket, s czok fénycsillagAt a méltóságon föís-pAnnö asszonyt Isten éltesééi —- Moly VttAn 26 szegény gyormok ruháztatott fel, tetőtől talpig, a láttatott ol ólolommol, a szent ünnepi napokra. Még a közönség óljenzbtt, a ;<vt-uiokek arczánlehetettlátui az üivnep és m. ; iepetés örömet, mely a tiatal, fogók. >n\ vekben bizonyára áldást, erkölcsöt ca jo letteket fog novolni.
* A dunántúli korülot egyik jolosebb táncz-müvészo kinok a tánoztanitás terén clvitat-hatlan érdomei vannak, Lakatos Sándor logköaolobb kiadja tánozokt »lási könyvét, mely o téren tnlndoncsetro nagy hézagot fog betöl-tenl.
* Karácsony előtti napokban, a zsoHozi erdőségek közt egy sneftot lötök. Kr. íb ritkaság napjainkban. * ■ " j j
* Jan. hó 18 án vigalom le.«« a mogy paln-tájAban, a gymnaaium még fedozotlc.ii kolt-
BÓgoinok nüvclósórA.
Vegyes,
* Monpyl földbirtoka van bg. Kaz t or h A»y PAln»k? Van 32 uradalma; D32 holysége és 276 pusztAja. Tesz o földbirtok öiszoson: 1160 hold bolaÖBógot. 101,300 hold szAntóföldet; 68,700 hold rétet; 530 hold szöllött; 73,050 hold legolöt; ;l,9fX> hold nAdast; 329,000 hold erdőt; b igy az öaszes földbirtok topz ; 5(58,230 holdat, holdját l,(i00"Q''ölóvol Mzáuiitva,
* ()j »''-vtöl foi(Vft 130 lapja loez hazánknak 72, magyar nyolvon jelenik meg. Lap 1«bz olég csak nztáu pártoló Is legyon.
* Párizsi birok szerint Napoloon caászái nagyszorü müvo „Julius Caesar élöte", legkésőbb 14 nap alatt, sajtó alá körül.
* A fraoozia császári borczeg inár vadász.
Legközelebb a császár s egy tébon 3 db. fáczAnt lőtt.
vadAsz kiséro-
Gazdasági tiulósítást)k.
V »
\ngy-KnuizHn, decz. 31. Azünnopok inár nagyrészt olmultak ; az utak, a fagy iKjáltá-vpI könnyobbon használhatók, do mindamellett azon élénk kereskedés, melyet bekövetkezni vélénk, sQmmi előjele, mivel minden nuHztria vásáron n Icglnzább'' koroskodelom vehető ésiiro; o szorint mi mn jegyzünk: Buza közép 3 ft, 8 frt 20 kr. llozs 1 frt 00 kr, 2 ft 5 krV Kukörleza 1 ft 80 kr—2 frf. Árpa 1 frt 50—80 kr. Zab 1 frt 10-15 kr, Köloa 1 frt 80-85 kr. Bab tarka 2 frt 75 kr. Foliér l) frt 25 kr mérőjo auazt. értékbon.
KnpoHVÚr. Dec. hó 27. Az (Innopok utáni heti vásár^sommi jolontékenyaéggol som bir; eloség nagyon kovés szállitatott, s a mult számunkban .jegyzett árak siori|it kelt. Az csös, ködös időt télies, hideg váltotta fel ; hó kevóo, az utak javulnak. Az ó-bor még fuly-vást keresett, do a hol eddig kitartották, nem nkarnak áruba oreszkedni. (m. p )
VeM*pr«fm, decz. végén. A hidegbeAltával
sokkal népéso^tbek hetivAsáraink, mind **
oddiglok ; iuár néhányszor szánkón járhattak,
most is van meglehető« hó és tartós hid^gm
kilátás. As ár ingadozik. Buza kilAja 5 frt
50 kr., rozs 8 ft 60 kr., nj kukorlczaí ft 25
kr., Árpa 3 ft 20 kr., zab 1 ft GO kr., bab 1 ft.
A hnnuzok egymAsra, hozták aji almát. Zöld-
ség>folytonosan szállt tátik.
———r-----—^—----
llrrsl péuKÍrfolynin <lir. 3,1.
r>V m>talliques 71.55; tiémzetl kölcaün 7!>.*><>; bankrészvények 778.-^!ítóUlfnWKíti réaxvények 174.80} ezüstagio 1 N-25^;^..loji-doni váltók 111>7Q ; arany ilaraliji» rj.46.
,, isryilt poat«-.
ksd»lkiitln«k.'' Tru«^ vctŰntc nov^t J''ulatai, n onn»l alrgct tc»»UnW 1iUAi><^\niJ<ilIiM«r*tUÉ k«-»okUíl l«mmlt cl brill l''njrn.lli.tniik. . .
Késithtlyréi''A löv i kt»Ku */kn -ifit máit MUthWrtkrrf, err# ptJij m^r <f<Uk(t Ttiul ''•\ tiynSk ug,''ful.Vk*ilai. hory á levrlrk ö, M, «''» V.-i^ VaidnkUin li^/siisk; aj£iljul|.«lt t«M>l «í levctcaűíii.Jc ftgjefMlw U- |[
Or, I)-n»k, Vc»4|irdni !. Ki/Illik Időnk jj.t ft intipbr-llekhe* hatonló e''ikklíjíkiki-t/ ;l ni ) !i .. .> i"« j
Hj. K-imk, HarkAnxban i A lapot inf^rrutl^''lllk. kérjük tndóiltXiKit a foiitrbb tf. nrt|M>kn>b«kUI<r<óil. ''!.''''•• ''
T. V.nak V-kt> i llo«; Alliiiik y»í at|IAkt líd -t.
U/. K-Ouk t K Hdaméa.Yid Alaltuk «» III, tt''ix.k'', ]>/.r a»p inalva k'' ldl » vAl.mt « ns i rcilmrii) I.
rém*.1 M''gH/új/ult''p »a T i /
,Cnncjil renck." Mr^ dolngtcvii nspr.i •.■injUjAk mag. • " '' .¡T"i;.. ; '' _ - • -11 H
U-n»k i Ukj- tudjuk, ln>Jy, a Wr.iU« * nifl mogio-Icníso >-tiv «líjírc volt IjríiV-: '' nT,N m''
1». 0-n.ki Kírtliik»l''MkW. tfrc^W |ta< HW*
JSnnek.
It. 1- R -ii*''( i I.ovcIUuk clmriit siAu.Klra | n vAUist iniolvhb karjuk, mllicsUrti* vígolt.
Y. Z. J-ock i 8.\jiiAlJuk, lio''jr kt»3a Jrtlt, a {•¿int Al-Ulvllnk.
UrAvaparÜ ''nilnk6»na"<l A^ Wrd^íe* ,mü aein JStt k«iUnkb<*( a''t IrJ* Kii, ltom Igen li.\UnatJAkXou a vi-dAkeu a UÁrfAt; inAsfclj »< ni. |i«uge>«a Mr fá. DAvid.
11. Oy.*uaki 8ajaAIJuk, «l kfildiit kil:tcin^B)|
lÁrJclotmvbeti u«m kil«rtllio''j ik ftu tu liii l''ojj i u< okAt A lapot uir^rcndf Iliik | a illliUtvAll.. I kííjllk
FOICIOH HzorkoHZtü: UOUOZ ISTVÁN.
II!) I —■--------------U---1---U-ÜHU-I.J I.J1U.U I''
annyi olvasója is volna, mint a monOVi con-sorn, bírálója, gáncsolója van, — ugy Kegyed volna a boldog halandó, ismtretos Álaintlan-sAgi betegsógo mullett is.
Az év elején miyd hogy meg nem ditellál-trk ; az óv végén alig hogy mog (nem dön-gettok bennünket!...
Tisztelt barátom 1 no irjuk ozonleüzténdöt oda, „hol boldog óvóink feljegyezve vannak.u Azonban a philosopbia ktvArtnlnía'' szerint, nyugodjunk meg n hála Isten meg nem történtekon, b a megtörténteken ogyfrAht,'' Az év aristokratico kezdődött, domocratiei) végződött, igy tehát némi haladás mégis kétségtelen. f
A juVŐro pedig no bántsa Ön a Hidftlgókut a mandarinokat, a hét szilvofút, — do no bánísa az ős Kaposvár egykori BUrgoi<-«jJlic<énbk utódait so.
Novezotcson hagyjon békét'' n cssi;»ttáblák HtoraturájAnak; no kivAnja''ün ft" pO>s(st (i tisztolt iparosok csnlAdi névére ttlknlrua^ni hexamoterokbon; maradjon az, a ml; maradjon prósal A költészetet nyomozza ön inkább az illető fölindult urak ogy némelyi-kénok Arjegyttékoi|>oit,. hol g ,pl\iínt<|»ia résaaégébeii knrláfcit tévesa''tve ''faisdzo túlszárnyalja gyakran a törpo valót.
EgyébbirAnt éljünk nzon reménységbon, hogy azok, kik növök trófAa feloinlitésoért ia onnyiro fol birtak zúdulni, a*rfk a jövjiro szótártéinál, pontosSAggnl, tiszta eljárásául a Kundsohaftoktól is él^czomlik as nlkalu nt. hogy azok által nevoik olykor olykor a 1 prózaibb titulusokkal hozassók ösazokö tésbo. Adja Iston 1 Ks most egy szét bc töb bet o komédiáról l • j
Volt ConcortÜnk is. 1 Igon, Concertl mórt ha nekünk kapo#ijaknak van „saiaon inortu-unk, s az Isten is tudja, hogy van, — miért «0 lohotno Oonqer-tünk is? 1 ; i- '' |
On nom volt a deo. 17-iki hangyersoby-bon. Ugy tott velünk, mint az adrima rAl(jai a czigánynyal; csak a levélbon volt öt\ ott, do nom a yalóságbm. Pedig o torseny iia-gyon szép folt. Igaz, hogy nom volt oly ndiv, kedélyes, mint a''minőket tartottunk á ini '' időnkben, midőn szép hazafias vorsékot hár-inAsAval is doolamálgattunk ; midőn a luironi-szin máslikknl boritott Dolinko klsasszóny egy hujAban négyszór is elénekelte az magyar loány vagyoku-at. Novorégi Pista jó pajtásunk pedig* guitarro mellett soléifütybit.
J/y barátom, ezok a szép idők regiéi-multak már, most ez ujabb goneratio és íjad, melynek szollcmi süfyedéflét Jorúmiás bátyánk folyvást siratja -- Wagnort és Botbo-vont, Chopint és általában kottákat követel a versenyzőktől.
Mnár Öyula, a verseny tudó 1 szolgált effélékkol a t. közönségnek. A TaunhHusor ós a Norma ábránd, meg a röpülő Hollandi, Lo-hongrin Cis-moll sonáto, Choppin Etade ejo, már magában oly programm, minőhöz o»:ik virtuózok szoktatják a közönséget.
■ iwum »;■-
TÁRCZA.
• . Királyi tett.
Nogro vizo parsán áll a maftyar tábor, Kincsen hid a vizon, pedig magyar ártól... Ki megyon At legelőször Ki lösz olyan bátor?
Ninca semmi zaj... csöndes a folyamnak babja. Egy olasz a parton a lovát itatja . . . A királyi parancsszóra Ugrat a folyamba . . .
Úszik a ló mAr is... ül az olasz rajta . . . S mindig sötétebb lesz a folyamnak habja... Tissta vizét . . . lassú viaét — A ló felzavarja. . .
Mindig sötétebb lesz o folyamnak habja , . . Egyro nö a hullám, s vészthozó haragja Szegény olaszt a lovával Idestova hajtja. ,. .
Mindig aötétebb loaz a folyamnak habja . . • Úszik a ló egyre} — do már nom ül rajta Egy nagy hullám a lovAról Az olaszt lecsapta. . . .
Mindig aötétobb lösz a folyamnak habja . . . Szól az olasz... esd... kér., do oonki so hallja HullAm között habok alatt Ugy elvesz a hangja. ...
Mindjárt oda lesz mAr . . ki megyon utAna? S u ki a sorognok — ólén elöl álla . . . Ugrat nomies olssáutsággal A folyam babjába. . . .
8 hosaa as olaszt ki — a folyam partjára... Tízezer hang ottan — felsúgg, és kiáltja ... „Éljen á mi nagy királyunk, Magyarok királya. II"
DÖMÉNY JÉZSKF.
>
rg-
to-
Kaposvár.
(Dcc^i. hA 4vAgén.)
1 Tisztelt szerkesztő ur I
Nehés dolog ez időszerint általában valamit aa i^jaágokba irni, do nehéz különösen az Önébe.
Ha önnok aunyi clőfizétöjo; nem, ha csak
Do hát ki is ez a Maár Gyula ? ezen érdekes, balavány embor?
Virtuós is Uompossossor. Az olsö tuli\jdon-sAg ós szép, do az utolsó még szebb.
Csudálatos foj ez a Compossessor nép! ó cb nj eszme, csökönyösség és czlvillsatló, ezer ollentmondAsban feltalálhatók benne.
Ezon falusiHirak közt, kik nagy részbon szántanak, vnlnok s okoskodnak, mint a hogy votottok s okoskodtak ez-
olött ^l&s&''V.áal apáik; hányszor bukkanik a B/.omi<,.ó ourópailag korosztül — kacsul miivclt világliakra?
E fórtiak közt, kik előtt még gyakran a művészet c«ak kasza-kapa kerülés, hányszor találunk kiképzett tehetségüket, hatalmas szellomlovagokat.
Ki hinné jiéldául, hogy a Zsclicz egyik Csendes, elrejtett falujában hol a jámbor sváb nép faczipöbon tölti ol a hosszú életet, van egy tiatal gf^da, ki elment Borlinbo, hogy öiúnuljfc rongor», a zeno titkait? s aki most ;s na]ionkónt, ha hazatér a gazdaságból, elvégezte n disposi''iót,- zongorához íll, hogy Bflthovcn, Memlolsolin, Choppin , Schumann, Wagner és Liszt •.zollonvévol töltso o| az éj nagy részét a h» tolnia« jAtékárnl fvlvorjo ft nyugalmas falusi éjszakát. * •
Akár n rondk'' rllli » klinikát, akAr a szino-zós oiovensógét, oájt'' v-kintfük, — mindkét szompontból IWfrl a ^j<üixnsp0^obb''zongora hös»k kö*t,illeti mqg * hely. S mig a vakmerő, s''ohfc nem lé''-. íf TutJsok a billentyűn, az ggyes^szój^v^^skodnak, nddig j.
-------»Mv^^''ybc^-j.o.odetjiége, az. ihletoU.
¿{¡¡Sj* bo; V még ez jdolg a világtól
compositf4r , kóltvt muVw''ijá
neip ismerj »)-.or/; do rondkivüjl dilettáns.
E»-ő noíia ciontupkból való onont, és vérünkből való vér, még som í>irt ez időig ínegjlletö érdemoket támasztani maga iránt, a minden Bzépr''t, jelest és honit pártoló, olví-kolö nomög''i ícöroinknól.
Do so ftSjl majd megj«} as is lassan-kou:''»''Csalt npin rég történt, hogy Hajszásl táblsbiró , m a Cif-m«>l souatán ^tfgyán szunnyadt, do midőn i)icgtudta, hogy o viror^ fiataí oniber 20 mázsa-''gyapjú cla-dá-iV Vgott fáradt* b> Kaposvárra,»dérült are>.'', I nyujté közét Zselicz orpheusAnak, ki'' jtuivo mondván t Amico! dum ol quandoVi-U''gy.on szoroncsém I
Ez Maár Gyula. 1
E hangvorsonybon szépen ónokéit még Kováos Kálmán; Szabó Kálmán pedig Lord Byron l''arlainájAból szavalt, még púdig jól és holyosén.
Do lermészotoson Q* est, söt a napbőso csak Maár Oyula volt,
< I)lonék még valamit beszélni a Caslnó-ról, n>eg a mümulomj-ól is, do megállapodom b bovégzeip ft harmóniával ; vajha az uj jö-vondö ívet azzal nyithatná meg a disharmo-niAkV-kifArodt nep\éa haza, melyoek ön-nol ejíx''őti,boldog uj éVotkivAn.
* BUKOaÁTr.
Irodalom.''-
. • • *
» —*
Az iroda''om torén hosszaab idő óta pl-honŐ Vahot Imro nB u d n p « s t i o 11 o n 8 ru czim alatt, uj óvtöi kozdvo „bizonyna idöluiz nom kötött," társadalmi, kritikai, mflvészeti ismorrttorjesztŐfüzetokot nd ki. „EgyotompB li«p-ííomlúu'' rovat alatt a magyar folyóiratokat ismerteti. Az olöfizetés''»k (ogé«/. (jyjo f> frt — vagyis 10 füzet ára) JUtli^Mór k^nysr-keroskédésóbe, vagy a Bzi-rkes/töboz küldoi>-dők. A vAllalatot ajiinljnk t. nlv«isókö*ön-sógünk ligyelmébe. l.''gy n Fényvssy Adolf orsz. gyűlési gyorsiró liltnl sxoi kcs*tondö"^»V magyar gyorsíró" czliuü Bsakla|x»t, m«ilyJ<*-nitiir hótól kozdvo, minden hó l-éti és 15-én mogjolonik féliv nyomatot b ogy negyed iv, gyorsiráal ssövoggcl. Elötizetési dij: egész évro 4 frt, fél évre 2 frt o. é. moly uri utcaa 4-ik ts. a. lakó szorkosxtöséghcs küldendő.
A A sok tapintaltal szerkeaztott s nem pillanatnyi becsesei bíró „Erdéazott lapok" cb év folytán ia megjolennok. Az ordőlrtAs szomorú napjaiban, nom ajáulhfttunk o térou olvasmányt lolkHsmoretcsnbhcn, mint fentebb ewlitott lapokat, molyok kftrül az olvasás bi-zohyára megtermi gyümöh-sót.
Könyvészet.
A kiadótulajdonos könyvkereskedésében következő uj müvek érkcr.tnk t
Utitugli Knlntnn, általános kor- és kOrjelséa j
tan, 8 frt 70 kr. ^
21. Kiitvön Jőxht''f, ft falu jegyzője fegiSjiy
2-ik kiadás 3 kötet 3 frf. !v ,/
Herbert, Kapoleon Liyjós 1808—184X-ig,*<>r-téuetl korrajz, fordították j»zal»ó Uiolmrd és Diénes Lajos, ft füzet áru (10 kr. fltuuorod J. Agni h, társadalmi regény, 2 kötet 2 frt. \ ■ \ Jóknl Hlórtól, milyenek a nők, elbcs^vtósok
2 kötőt, 2 frt. •*: rí.--Keinpoleit Gyözó, Két u/, regény -Cj^ot
4 frt.
¡7 V-
ülnjor lléln, a Magány óráirft, beazéljl ^üj-
temény 2 kötőt, Munkny Júnó», a 80-ikj «Ivek éa a föresx-ténysóg vagyis a uiuIJl századi hltctlon4bör> csészot, 3 frt. , ^
Ogiunky gróf Lrnnyclhon , védangyaln, vagy a vácsai aatmioru játékok, fordította Götímrd Endre 1 füzot, 40 kr. Pctheü lléi»», huszár dolgok, rajzok óí''liu-
moristikus elbeszélések, 1 frt 40 kiv^ Kutas Károly, Zrínyi » költő, történeti költői boszély 8Q kr, V '' id. (irf Teleki Domob''ióá, a Hóra táu&dií«
története, 1 frt 80 kr, « ; >
Törvény a pores ügvakon Kívül j"gflgylo*
tokbnnl bir.^sági éljátá» iránt, 1 frjt, Toldi I^tvÚM, ft nőkről, a nőknek, 2 frtu .
I
JOE X
IO 399 TC "ÉS&

i« »»»
ópnaptár
1865. évre. Harmadik évfolyam. Szerkesztő Tóth Vincze.
Bátorkodom figyelmeztetni a t. cz. közönséget fentnevezett di-sKoa kiállítású naptáramra, -mely sajtó alól csak moflt került ki, színezett kontókkal n több fametszvénynyol, melyek közül különösen a kaposvári jymnásiumé érdeme) említést; ártalma kövotkező:
Naptárrész, u. m.: holnapok, időszámítás. — A száz esztendős jö-tendőmondó időjóslntaí (képpel). — ,Halljak q. Hzép szót," költemény, ehnondja Öyárfás. — „Beköszöntő," költemény Fárnek Kálmántól. — „A magyar nép lelke,41 Tóth VinczétŐl. —'' ,K«St szomszéd/ költemény Sellyey Bélától. — „A hű.feleségi" Turultól. — „Keserű Pista" ((képpel), költemény névtelen. — „A tengeri rablók," beszély Aranyoösy fajostól, (két képpel). — ,A vakmerő," költemény Kugyeraitól. — „Népdalok,* Kökényes! Pistától. — „Mustráit hasonlatok" (0 képpel). — „Dani czigány" (képpel), költemény Aranyossy Lajostól. — „Hpgy kaplwt egészséges ember egyszerre váltólázt," (egy képpel). —*• „Képek a nagy világból," photografirozta osutorafalvi báró Hörpentö Jónás. — Hasznos tudnivalók, n. m.: szeplők, májfoltok, szümöcsöknél, napsütöH bőrbarnaság ellen, s többféle "hasznos tudnivalók.
A magyar kir. udv. kanczellária. A magyar kir. helytartó tanács. M, kir. földtehermentési pénzalap igazgatósági». A nv kir. hétszemélyes tábla. A m. kir. itélő tábla. Zalamegye tisztikara. Somogymegye tiszr tikara. Nagy-kanizsai városi tanács. Nagy-kanizsai Ugyvédpk. Nagykanizsai orvosok. Országos vásárok. Bélyegtörvény. Kamatszámítás! tábla. Hirdetések.
Azon siker, melyet előbbi naptáraim kiadásai eredményeztek, határoztetá el velem, hogy 18fl5-ik évi naptáramat, nem tekintve sem költséget, sem fáradságot, ügyes irók müveivel betöltve, díszesen eszközöljem. Ar* a 7 ívnyi naptárnak 40 kr., keményen kötve s irlapokkal ellátva (50 kr. Kis kiadás 26 kr. A t. gyüjtőknok minden 10 vevő után 1 iiutteletpéldáiiyuyal aeolgálok.
Niptíwunat a t. közönség pártfogásába ajánlom.
Jíajjy-Kanizsán, november hóban, 1864.
Wajdits József,
a naptár kiadó-tulajdonosa.
m''/m t«—•)
HIRDET
Slopbalcs Richárd hítelo-
nfflnak 0«iBolrtTá«ii1^onogr-mofjré polg. lörvényszéko mini tolekltöuyvi hatóság r4»»ór61 köahirró. tétetik , hogy Waycr Ábrahámnak Ktophalcs ItiuVard elUi.l ko-rcnoláb«* a kiológitéíi vág-roh^jtfs,»Wbtonak aífonaoi-didi 8. aa. I. j. k¥ayvban 1768 helyi*. aaáta nlüti bo-jogyeoll birtokára olrondol-tolvrtn, a* árvarási folté tolok o a ki*!ágttási sorrond mog-állapltása «okintotóbül hito-lojtölíHok tárgyalási határnapul 186&.jandár bó 81. napjának reggelt 0 érája kitti-KQtik^ roiro hitelezők aisal hivatnak uog,hogy megnom jalonésők osotében a fanebbi Qgylotok bíróságilag fognnk inogáUapitatnL
Egyszersmind folhivatnrxk mind azok , kik a /kyololt birtokhoz igényt tartanak, ut a fonnebbi határidőig ido bejelenteni aieiaonok.
Kaposvár nov. 80. 1864. v tíontogymegya (Ürvinyttik* mint Ulekkifnyvi hatódig.
TiK/t
nt
Kappányi 78, »a. t.J.köoyv-Wen I. 1 — 17 rendszámig bojegyaott rászblrtokára ol-rondoltotvén , ai Árverési foltételek, a a kiolégltendö aorrend megáJlapitáantokin-tatéböl hitoíexüknok tárgya* láai határnapul 1866. fobruár hó 18. napjának roggoli 0 órája kitOMtlk; mire hitele, attk aszal hlvatnuk meg, hogy mag nem jolonéstfk •setében a fonnebbi Qgyfo-tek, biróilag fognak megál-lapiUttni.
Egyszersmind folhivat-nak mind azok, kik a kijelelt birtokhoz igényt tartanak, alt a fonnebbi határidőig ido bejolentcni elosae-nak.
Kaposvár doo. 10. 1864. ¿fomogymegyo tUrtdnyiiéke mint Ulekkiínyvi hatótág.
(2-8) HIRDETMÉNY,
lfju iCv>mn JA no a hitele-zBinekösssehivásal Somogy-megye polg. törvényszék« mint toíokkttnyvl hatóság részéről küzhlrré tétetik, hogy Koima Jánoa ifja ellen a klolégitési végrehajtás ennek a Kadarkút 182. sz. t.J. könyvében L1—8. rond-számlg bojegyaott birtokára olrondoltetvén, aa árvoréai feltételek»aklelégitéii aorrend mogállapitáaa tekintetéből hitoloxöknek tárgyaláai határnapul 180&. február hó 14. napjának roggoli 9 órá-. ja kitílaetik } mtro hitelo-aök aaaal hivatnak meg, hogy meg nem jelonéaök oaetébon a fonnebbi tlgylo-,. tek bíróilag fognak mogál-lauittattnl
EgyaKoromlnd felhivatnak mind ások, kik a kijelölt birtokhoz igényt tartanak, aat alonnobbl határidőig Ido bejelenteni »ieaaenok. Kaposvár deo. 7. 1864. 8*mogym«qy« lönrfnyuík«, mini uUkJeönyei ható tág.
M1,/m (2—8)
HIRDETMÉNY.
Flas Máté hllelesőinok Usazohiváaa 1. Somogymogyo polg. tőrvényaaéko mint to-lokkönyvl hatóság résaéről koahirré tétetik, hogy Klóin Láxárnak, Fiai Máté ollonl koroaolében a kielégítési végrehajtás utóbbinak a T.
,h1/m» (2—8)
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
, f
Somogymogyo polg. tör-vényaaéaének, mint tolok-könyvi hatóságnak réaaéről köahirré'' tétotlk, hogy El-bonles JCdo kaposvArl la-kósnak folporcsségo alatt, , Balogh József mennyoi la-kós ollonl kövotoléso fndo-aéaéro loaálogplt, és a Kft-poavár község 76. számú telekjogyaökönyvébet) f I. rd. a», alatt foglalt és bíróilag 1200 frt 0. é. beosUlt Ingatlan, Kaposvár köaség-bon a holvsainén 1865. évi Jannar hó 1. napjának reggeli 9 óráján — mint aa első határnapon — elárvoroatotnl fognak; a második árvorési idő, ha netán aa elsőn vevő nem találkoanék, 1866. fobruár hó 7. napiának roggoli 9 órájára a holysainéro kitQaetlk, aaaal, hogy okkor fennobb kijelölt ingatlanok n bccsáron alól is oladatni fognak.
Aa árverési fe^tétolok a töWénysaék irodájában mindenkor mogtokinthetők.
Kelt Kaposvárott nov. 16.
Sonutgymegyt tUrvinytzike mint teltkkVnyvi hatótág.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
6omogym«g7e po''í'' törTényní-Wu«k, mint mokWnjYl )»»(.''.»% -r<»»4r81 tóihlrrf lAtottk, bogr Cie-ke Uwáa OyőngyÖ» molUkl Ukó»-nak fílperenige al«tt Németh Ist-YÁniifl ti. OaIotIU JulUna» OjrSn-(fröi melléki lakó* elleni kKvcte. Uto foletMro- leiilogolt 4i á Oy8o(7B* mellék k8uég 11 isimu telekJefrEÖkSnyrében 18 helyen u. alatt foglalt ét bUilag 8000 A o. i. bceatllt ingatlanok Oy8ogy8i mal-J4k k8i(égb«a a helytiiuén 1265. február hó SO-lk napjának reggeli 0 óráján — mint a* el»8 határnapon — elárveroitetnl foguak ; a második Ártéréi! Id8, ha aetia ax eliSn vevő nem talilkoinék, 1885. mart. hó SO-dlk napjának reggeli
9 órájára a belyulaér« kltUuUk, aiial hogy ekkor foanebb kijelölt Ingatlanok n becíirou alól 1« ela-ilatul fognak.
Ai Arreré.l f«ltá*a)*k a törvény »rék iroilijibaa mlfeWakor megte-klutlu t8k. '' -
Kapoirárott dec«. hó V-n 1801.
Horaogymegye Wrvónyatéke mint telekkönyvi hatóság.
«»Vm (S^ST
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY,
Homogymegye polg. tSrvényoé-kének mint UlakkSnyvi h>tó«ig-nak rétiéről kftihlrré tétetik, hogy Drtlonlch (JyB''gynö frlpereeaégn alatt llraider Adám bajolai lakóa elleni V8v«t«lé>o fodeaéaire éi a hagolal kOtiég Ml. arimu tvlek-Jeg,«<lk8nyvében f 868. hr. *x. alatt foglalt éa bíróilag 000 frt o é. bee«Ült aaSHBje bagolal kBx.ég-ben a lielyiainén f. á» doci, hó 81. napjának reggeli 0 óráján — mlut 2-ik Arveré«eh| a fenn/Utó törvény-•>ék érteimébea beexáron alól 1» (ladntul fog.
A* árveréal feltételek a tör- ény-axék irodájában mlndeukor megtekinthetők.
Kaposvárott nov. hó t9-li 1884.
Somogymegye törrényaiéko mint tclckfcöAyvi hatóiig.
""/,«»• 1—8
Hirdetmény.
lfju Sára litván hllele»ötnek Cnxehlváaa I Oömogy megye
polg. Utrvényfaéke mint t«Ukk6iv)r-vl hat<''«Aí( ré»r61 k«»htrré tétetlV, hogy Kaj.ll Piodornak, ifjú Sira. Utráu flUttt ktr«»tAb>a a kieJá-gltéal végrnhajtia utóbbinak a k. méröl 88. aa. t. J. könyvben 1 —S0. rend«aá<qlg éa I, reudaxámlg bo -Jegyaott birtokára elrendeltetvén, ai árvoréai feltételek « a klolégl-tétl aorrend megállapltáea tekintetéből hitelexöknek UrgyaUiI határnapul 1806. évi febrnár hó IMk napjának reggeli 8 ér Aj* kltlli*-tik{ mire bltelaxSk a»ra\ hivatnak meg, hogy meg nem jalenétök e*e-tében afeaebU llgyU''Uk bíróilag fognak megállaplttatnl. Égyaxerf-mln4 felhívatnák mind axok, kik akijeiéit bírtokhox Igényt Urta-nak, axt n fennebb! határ.''d^Ig ido bejelontcnl tltfxeaek.
Kapoavár dec». hó 7-én 1804,
Pomogymejjy törvényaxáko Bilnt telekkönyvi hatóság.
Hirdetménye
l''ap Jánoané Domonkos Julianna hitolexKInek ötsxehlrésal Bmiiogyiiiegye polg. törvénysaéko mint telekkönyvi hatóaág réssérül köxhlriró tétetik, hogy Jfodor Pálnak, l''ap Jánosué Domonkríx Juttatnia elleni kerőseiében a kielégítési végrehajtás utóbbinak a k. mérői 16. ax. t. J. könyvében L '' -Hí rendaxámlg bejogyxett birtokára elrendeltetvén, aa árverési feltételek » a kielégítési sorrrnd megállapítása tekintetéből hltele-xöknek tárgyalási határnapul 1886. február hó. 1$. napjáoak reggeli í> órája'' '' kJtlIxítlk | mire hltelex8k aaxal hivatnak meg, hogy meg nem jelenésök exetébo a feunebbl ügyletek bíróilag foguak pegállaplt-tatnl.
Kgyxaertinind felhívatnak miiid-axok kik a kijelelt birtokhoa Igényt tartanok, axt a fennebbl hatáffcUilg ido bejelenteni siessenek.
Kaposvár dec*. h4 T, 1884.
Bomogymegye törvény »«éko mint telekkönyvi hatóság.
Wajdiüt József kiadó, lftp- ós nyo«da tulojílono« Nngy-Kauizsán.

Felhívás!
limhln n<?W Tallinn Borbála, férjezett Thassv Ferencxnénelc, mint azon magvaszakadt Tallián Gábor testvérei egyikének és ''/,-ed részbeni főágnak maradékai, áz eddig őket képviselő, de elhnnj*t Thassj Károly ur- helyett másikat választani és nevezni mind ez ideig elmulasztottak — ezzel általam ünnepélyesén felhivatnak, hogy a családból egy ily megbizottattaki ezen ágnak érdekeit kiválókig kép\iselje és az itteni képviselőkkel magát folytonos ériiitkezésbe tarthassa, 30 nap alatt annál bizonyosabban szíveskedjenek nevezni, mivel hallgatásuk esetében ezen ág legid&b . férfi tagja fog képviselőjüknek elismertetni és igy v«lcímeztetni, mintha a fennezimzett ág jelenleg életben levő tagjai azt különösen is elválasztották volna. Kérvén ezúttal azt ia, hogy ezen fel-hivási idő folyama nlatt ezen ág legidősb tagja magát vélem mindenesetre atyafiságos érintkezésbe tegye azért, hogy amaz eshetőség beálltával a már ugy is oly sürgőssé vált o^aládi teendőkben mindjárt eljárhasson. Kaposmérő, nov. 30-án 18G4.
Gaal Alajos,
(3—3) mint néhai Taltián Józaef maradékai
kcpviaelüje és családi jegyző.
A cs. kir. hadügyminisztérium az 1865-dik évre a katonai ruházathoz éa felszereléshez szükségelt zsinórzatok és gombkötő kétzitmécyeknek, — a tatárkákhoz használandó zuxagnak (Fii*), — nyakkötök és nyakkendők, forgók és egyébb fSvegdiszeknek, ötvös-, réz^tö-, ónöntő-, kesztyűs-, gombcsi-. náló és kötélgyártó-munkáknak, fuvószoreknek, mindennemű csatok, karikák, iiorgok és k .p^aoknak, sarkantyúk, aabolák, zabobxlánczok s horgok, valamint lóvakaróknak, különnemií ssegek és vasszereknek, bádogos és lakatosmunkáknak, nyeregfáknak, szitás és kefekötő munkáknak, éa tépés ugy pamutnexaflek-nck beszerzése tekintetéből, az ajánlatok ujjáni versenyzéat elrendelte.
Az ajá&laíok a vállalkozni kívánók részéről legfollabb 1865-dik évi január 20-dikáíg déli 12,órára vagy kösvetlon a ca. kir. badQgymxnUzteriumná^ vagy pedig a budai cs. kir. orzzágos katonoi főparancitiokaágnál benyújtandók.
•Az előállítandó szereknek réaaletps jegyzéka, ugy a közelebbi ajánlati feltételek a soproni kereskedelmi és iparkamaránál betekiutkotok.
• ......
• »áÉ . " - ■ -■»-.
Ponv-eladás.
Két szürke P ony (törökló) 12markosok,szépek és szelídek — ez itt volt lovarda tulajdonosától visszamaradt) — lovaglásra agy fogatba is igen alkalmazhatók, minden órán szabad kézből, készpénz fizetés mellett, jutányos áron — eladatnak.
Bővebben tudakozódhatni Neusi^dler Pál tuIajdonosnál^-„zöldraa vendéglő bérlőjénél Na^y-Kanizsán. h '' - (3—3)
Bizonyos haláL Csalh-atatlan irtószer
patkányok, egerek, poloskák és : svábbogarak kiirtására,
mely »zert alulirt bátorkodik at.cz. közönség figyelmébe ajánlani. Alulirt az általa feltalált frtóxzeréiiek sikere felől képes, ugy magánosok, mint állambató-aágok által kiadott bizonyítvány okkal magátigazolni, minélfogva számos megrendeléseket remél.
Ezen szer 10 ,évig is eláll és mégis sikeresen használható. Kapható Nagy-Kanizsán egyedül csak Fessélhofer JózsefhéL
Ára egy bádogszelenezének, mely Bless Guttuiann névpeeséttel vau ellátva, magyar én német használati ntasUással együtt 1 frt 10 kr. o. é.
KIESS GÜTTMANN, yo?yétz- és szabadalom tulajdonos.
> ■
Nagy-Kantam*. Negyedik évfolyam.
2. szaru löüu Jauuarjuu lvK''ii.
Z<iI«i-Soiiio
Ismeretterjesztő lap
\
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gaztlászat, tudomány és milus/.H MréMI.
A somogymegyeigazdaság egyesület hivatalos lapja.
M«|j«len * Up UnUbb egy IvcuJ.miar hó l-töl kezdve minden hó 1-én 10-én é. 20-An. Któlizotési ár poétán szétküldéssel A« hely Un házhoz hordva egét* évre 5 frt. i félévre 3 frt. Negyed Avre 1 frl 70 kr — Mindon elöntető a tulajdonos kölcsön könyvUrátaa addigi fo.»,,Ul!6 foltételek .»ellett fél Áron használhatja. — Nyilttér egy Petit .őrért 10 kr. -r- Hirdo, tétek hat InaAboa letU aoKért l-ör 7 kr , S or 0 kr. éa mindon tovAbbl beiktatásért b kr. . Wlycgd^jért 30 kr. fizetendő. A beiktaUai dlj • a lap kezeléaét illető minden tárgy a kiadó Mvatalhoa Nagy-Kanizaára ; a lap tzolloml tartalmit illotő közlemények „gy minden levelek bérmontvo a szerkesztőséghez küldendők Kapoavárra.
Pamut termelésem eredménye.
Tisstelt szerkesztő ur t H«>gy minő londü-lotet nyerne gazdászatunk ax Altal ha gyapa-tbt termelhetnénk eaen gasdáazatl indokból, do leglnkAbb »i\ját saonvmlólyemböl fogtam a munkához. 18Ö0. február hava 2-án Amerikából, majd később Afrikából kapott gyapot magot, minden kitelhető módon moglio-noaitrnl akartam. l.eiroiu tohát Őt egymást kővető éven At tőrtént gyakorlati ésalulutuui, taulgxlrán tájékozásul Hon»ogy a hason vidékekre, aaért lo, hogy a mennyire tudatlanság! hibát kOvoltem el a termelés körül, okuljak és rétzint okuljanak aaok, kik megyénkben n téren kitérletet akarnak totinl.
MidÖu lböO-ban, egy brémai hajóval posta-nyalábban a magokat kaptam, ogyazorü caim mel: „pamutmag," minden körülírás nélkül, nehogy azégyont váljak a még előttem tudva nem levő kozeléare nézve, fele magomat — miutogy 1,200 szemet öt résare uaz-tottam, 1''/ részt nyomban cairáatattam cao-répben, II1/) résat kortbe, votoményea ágyba; lil1/» részt szabad mezei, Aa erdei földbe. IVV» turtta berok földbe. V''/v részt
pedig jó, do magas aaölöfoldbe vetottom el.
1*110 ve tömény a caorépbon kicalrádaott, rftlnf a hajdina, do két azéllyel való levelezéskor bártnl kényes átültetéssel 1X0 szállból vagy 3 drb. eredt meg a szántóföldbe; igy tény, hogy mint plánta nem átültethető ; miről a többi évokboui tapasztalat la megerősített, inert ai\játiaer», egycnoaou lomonö, első szivgyökero még a plánta gyenge kapálásakor is, ha mozdul, azonnal ellankad Aa elvéaa.
II. A aaabad mezei földbon vagy ¥6 szál kikelt a megmaradt, do aauyaru, apré „»tény maradt a mint k黫bb UpaajUlám, js azántáa utélységo sem''elegendő porhanyót sora inegkivAutató humua tartalommal nem birt, igy belőle pamutot sem ezen évben, som utóbb nem kaptam.
III. A turfAs berek földben ea Avbon elfagyott; később rnAs évokben kikelt ugyan, do nyáron veaaott el; Igy Öt Av alatt a berekföld agysser sem ve«etett eredményhez. Aa erdei irtás földben Jél kikelt, de már években! ta-paaatalatok szerint: midőn a növény kót, asélyol vAló levele, (a hadina levélhoz hasonló) vAlnl kezdett, * férgek lerágták éa soha som hajtott mellékhajtást, hanem klvo-ásott
IV. A kertben, Jé mélyen Ásott földben kikelt, de kéaön érett, felpattant gumó minden bokron noba 20 le volt, virágzót kaptam egyot, Igy kiképzett magot igen köveset éa axép pamutot aaint« keveáet többnyire sárgásat • nem magától olválót, hanem széttépni kelletett, csak olyan 4—6 féle vágott almagerezd forraAlwn volt a pamut.
V. Magas asőllÖföldbon, kötött aArga agyag, folsslnén fehéres homokkal alrétegben jó trA-gyavegyltékkel, legjobban diaalett. Termett öltő évben vagy 4000 jó magom, 1»/, font azép gyapotom. 1801-ben kovéa termett 2100 kikelt m*g után körtemben; a saöllőföldben 90*6 magöm, a vagy 2 font 20 lat gyapatora. 1802-ben elvetettem vagy 20,000 magot, de lett osak 8 font, £2 lat, jó és szép gyapotom,
»''gyoavén, hogy sok kipattanl akaró gu* mét szárastól lemctéltem a fagy elöl, t fUtÖtt szobában idétlenül megrepedezvén, magom Utt ugyan, do a gyapot olyan merinó gyapja
forma ross, sárga éretlen. 1868-ban 18,000 kikelt magból a azAraaaág miatt lett 6 lat gyapotom, ^«ilymi amolyan érottségü 1,200 magom. 18ŐA ben jóformán mind kikelt, de a »»áraz tavasz miatt ismét megcsökkent, ugy hogy a szó to|jes értolmébon ogy, de egy hirt mondó gumóm sem képződött; a most öt év múlva egy azál gyapotom, a t-gy nom érett magom aiiics.
Itt állok toliAt öt évi kísérletem után, minden eredmény nélkül, s no hogy a« mondás-sék, oka s^ját hanyagságom — ennek ellenébon még néhány éazlolotom Jegyzőm fel, mikből kitűnik, hogy ogész szorgalommal kezeltem a pamut tormolést.
1-ör. A növény magja hasonlít az alraAJé-hoz, csakhogy nagyobb s hostzudad, gömbölyű; aa amerikaihoz hozzáragad a gyapot a lüakésobb, aa áfrikaihos nem ragad a gya« pol éa simább. 3—é nap alatt, nodvoa talajban kikel; hűvös foldbou ogy hóig oltong, »Öt olroth >d. Innon látható : bog)'' meleg, nedves föld kell neki.
2-or Lovolo hasonlít a hajdina, vagy orgona virágéba*; kelétkor kettőt leveUé*Mondón kettős lovélhajtás közt uj ághi\Jtás történik, mlg a növény az ághi^jtást meg nem kapja, vagyis a kevéssé dOrOamös szára fá-aodn) nom kezd. A Uhotö legkényesebb plánta; előbb megered ogy földből fslhutott 4 ujra elültetett tök, vagy dinnye plánta, sem mint a legszorgalm isabban alttltatott gyapot plánta.
3-or. Agai annál bokrosabbak minél kedvezőbb talaja a aa időJAráa (mert oa níő.) Aa amerikai plántából, egy jól felnőtt bokor tzé-lességét és magasságát értve, lehot ogyet 4 láb tértorűlotro számítani; az afrikainak 6 lábot. Árnyékot vagy tisztátalan földöt épen
.»és« t«r,ka mellék ágai vannak, Vagy is »»ár» már fás, megtűri a metéllést, do mig ki» plánt», ogy lovél vesztéséért Is ol szárad.
4-or. Virágja a hiblscuaéhoz hasonló, csak. hogy valamivel nagyobb; aa amerikai vllá-goa róssavörös, az áfrlkal- csítrom sárga. Foly váat bajt virAgzlk, mlg a dér mog nem osipl. fi—8 nap tart egy virág.
5-ör. Levolo főszerepet JAtszlk, Innen van, hogy Jobb tserell levelelnok többesőri nod-vetítését, mint sem a taJaJban levő gyökoro az ottani nedvoitéget.
8-or. OalambtojAs nagyságú gumói 4—& goresdosok; aa amerikai gömbölyűbb • nagyobb, aa Afrikai kleebb, oeuctotabb; a megélésre szerfölött nagy maiege) igényéi; tcljos nagyságéban, nagy melegben felpattaolk a gumó két bét alatt; hűvös Időben'' elteng éret lenül 3 hón át, vagy fel sem pattanik, egy gumóban van 7 mag. Aunyisaor koll sz«do* getul, a mennyiszer érik; áfrikai guinó 8—10 ad egy latol; amerikai: 6—7; — igy az amerikai többot.
7-er. Kgy fögyökero.aaalvgyökér; hol í''/s lábig lehatolhat, ott kevéa mollék gyökere van; növéskor száraz talajban csak nng, de nem nő ; felette nedvesben klvAsa.
8-or. A logelaő, dérben végo van, mint a babnak; a fügefához haaenló betakarás sem segit, hanoin évenklnt elveaz, daozAra, hogy szára évenkint fává válik.
0-jr. És miután a nedve», alanti tali\)t nem szereti, hanem a kötött de porhanpóa földet, miut a gesztenyefa; folytonoa harmatot igényel, vagy esőt, és ml legfőbb — meleg időt
vait mi megadni mesterséggel nem Urunk, klvAlf aa préskor: nagy meleget; miután pod''.g növelésre 3—4 havat Igényel, rendesen nálunk az éréskor hűvös őszi éjnloknl kap; • egy bArmily mesterséggel Somogyban ha-szóimul nem termeszthető. FogadAst nterok rátenni: ha már valaki honoaitott növény'' akar termesztőül, azon földmennyiségen, melyen 10 krt érö pamut torom, — Limai babot vagy vörös csutáju, amerikai hármas csövű kukorJozAt termasztvo, 10 frt. hasznot fog nyerni.
Mind a gyapot, mind a limai bab éa hármas oaövü kukoriczAbél küldök mlntAtj a kuko-ric/a felöl megjegyzom ''/t''del több a liszt tartalma; tfltön kipattogatni, mint a mAsféln kxUoriezát^ nem lehet; daozol, aa idő vlaaon. tagságával, mint aa idAn és á mult évben megmutatta, nem ugy mint a gyapot.
UAAL ALAJOS.
Ártatlan merengés vagyontalanságunk s népnevelésünk körül.
.Itlib* eskttsslk ívsksw k»s»áui JraHrtI, r«J*J»lom t<á»tl kOs^fHU, h mis s.-ctetrai, b»ril«l«ril akáikt U. «»« kls.sk n< kl k( általkánl M|>«» kálrAaf/ul, s uiliidso sU lilás aUkfll » k•«•» j8í«».Mr< bt.ui TS|y rsak Kivét is.''
Orúf S»icksoyl Istvin.
I.
Nagy-Ka niza a, deca. 23. 1804. — lla osak az időjáráaaal kezdőm én lej hisz most még orazAgos fértiaiuk is, ha nem la a I u-ozaazék, do a luozanaptAr azerkosz-téaévol fuulalkoznak, szorgalmasan jogyez-
{«Ivén u I.uűaa és KarAoaon kozöt 1 2 aap légtttnettaai iele»»Ajf«lL hogy addig ia, mig a knrmAnyzatl novezoteso mozzanatokat az alkotmányosság színvonalán Iston ko-gyelméböl jogosan észlelhetnék, légtüuvttanl Jegyzeteink nyomán logalább azt tudhassák meg, édos morongésök közepott, onyhltőleg vigaaaul: hogy hányat ütond számunkra a következő 12 hó léglűnottaui órája?
Kodvcs hazánk tormosztö ország levén, az üzlet pangAsa, n nyomasztó adórondszort, a pénzforgalom fonabadása n munkabér és tor-mesztményl Arkclot aránytalansága mellett bizony nom is caoda: ha a birt<>k»*b osztály is a vagyontalauság mindinkább gyötrő küzdelmei közepeit aggodalomtoljescn kutat-.
?;a^ja a jövő titkait, a aa időjárat kedvozőbb ordultAval óhajtaná felderíteni lehangolt ke-dél YállapotAt.
. Kiknek hatalmukban áll, na országlasi bolcsészot aranytollAt mcg-megragadhalni: boh jó szolgálatot tennének a dntga honnak, ha kövotkezetea egymAautánbau minél eyak-rabban cslkkeanénok a földadó, a munkabér s terraeaztmiinyi aránytalanság sorvasstó kö-velkoaményoíről is.
A földmlvolő vagy telkes gazda,osaládtag-jaival idegen erő nélkül la mogtohetvén annak ideién az igényelt munkát, valahogy még csak kikerekítheti földadóját; do a pap, tanító a a nemzet értolmeab osztályát képező ogyébb kisebb birtokos annak idején oly bér mállott kényszerűivók idegen munkaerőt alkalmazni: hogy a termesztményok folyó ár-kolotéuél fogva földadójukat c*ak érzekony vrsatességgel adhatják bo. lla már a földadót termosstö hazánkban egyetemes mérvben kevesbíteni csakugyan nem lehetne, legalább a
Íapok, tanitók a a nemzet nevoltobb osztályát époső ogvéb kisob birtokosokra nézve, mint kik tormesatöl fáradalmuk eredményének nagyrészét a tör-vényolöttl ogyonlösóg idevonatkozó azlgoru mellett id e gon mun-
kások köat felosztani kötolez-vék, mind pulgárzati nézpontból, mind a társadalmi nlanulvek olvitázliatl .n érvuíiu l fogva a földadót Irjobb szállit.iul xalóún üdvös volna t
Igaz, hogy az ndóztatási rendszorro vonatkozólag a törvAny olőtt! egyonlöséK »»Ig .rát már maga a testvériség Imldogító kót-lek^ is nagyban enyhíthetné, Amdu a nép ig«u nagy része még nincs tisztábui a tostvárisrg kötelmo Iránt, mi nélkül podig a nvuixeti Im>« csület, dicsőség éa közjólét nem cmelkodho-tík óhaito''t színvonalra ar megbomlik a társadalmi rend. Nem, nem''busog népünk legnagyobb réaxélicdS* |u>lgá^l erények neinosüll vére, a asó szeutségo koblöklien nciu vort. gyökorot; mort a józan éa liolyoa* irányzat ii növelés soktatás áld á. salban nom részosülhottek, azért csolekvényeik aavaroa és tisztátalan kútfőiről fakadozván, fő oxéljok nom használni, hanem esak vagyonosodul. Fájdulom, Józan növelési irányzatok nélkül kapitván iuog népünk az ol-oldiosért korszoltem s divatos folvllágosodAsi eszméktől, s tudatl.inaAgábau osak szütlon követolövé avattatotl általuk. Nincs viszonyainkhoz alkalmazott cselédrendszorünk , ninos korimlnyaatUug megállapított munkabérünk, nincs torwfszt'' ményelnkot Órtókositö közlikadésünk, ninoa |>éiizforgalom | do van nyomor éa koldusbot, ily vértok mellett a sarat ciuborül hogyuu ál\juk ki ?
Torom taü nk piaoaot, ezt hangoztatjuk toletorokkal már évek ÓU jobbról-U|-ról Kárpátokról Adriáig! mintha bizoi y az •
ti ao z-t o re m tó a oly egysaorü s könnyen ivihetőmunka vo|m,mitegycs vaspálv.ivoiutl azonnal sznntüsilhetno is? — Van vidékünk* nok Nagy-Kanizsában piacza, moly a s«pr<>n-kanlzsai pályavonal megnyíltával, n buda-triostl már óv»k óta átadatott a közforgalomnak. mi a jövő nyáron könnyen luogtörtén• hotik, hisz már csak a UanUsai várvölgy ügyrészén hiányaik még a Uillés; himovet hetedhét ors^Agra lerjcazthctl; de mit hasx-uAl a liir neves piacx? ha a létozo fennebb érintett fogyatkozások mellett t o r-mos/, tő hazánkban tor mosat mé-n ve in kot itt is osak voaztosóggel adhatjuk o I. Ugyan lat kitűnőbb hazából egy mórő 2ft 7& kr; rozsból 1"frt 00 kr; ArpAWd I frt JJö kr; zabból I frt; kukori-ozábil l ft 30 kr; buigonyábél 7B kr; széna mázsája 05 kr; egy kocsi szalma 6—0 inA. zsAv.il 2 frt; ó bor''akója 8 frt; újnak 3 frt.
A földadó, a munkabérrel Ily viszAs arányban álló órkolet mellett nom koll-o n nemzet értelmcsb részét alkotó birtokos osztálynak mindon törokvéso daczára a vagyontnLnság örvényo felé sodortatnia, kiváltbauiégalég-járat mostohasága is megrontási ténveziiűl csatlakozik nyomasztó körülmónyeinkficz?
Időjárásunk I.ueza napjától KyuUgén télies, uralgó tzclok éa zivatarok nélkül ködös é« havas csővol váltakozó; tehát a Luoza és Karácson közötti napokban tott légtünottani észlelőtök nyomán inkább nodvos mind száraz évet jósolhatunk.
(Vége következik.)
VAJTL
Zarlevél.
iWiía K<Umdn urnák tísabarlan.
A keleti iu«rh*vé»x ügyében.
A keloti marbapeatls a Zalaraogyo kapornak! járáa egészségi kui''Ulutóbon , lbt>4-ik évi deczomtior hó 4-én uiogszünt, azért e kerülőt docz. hó 20-án ragály mentesnok lun kíjeloutvo, mi annyit tesz, hogy* o korbtet, a lozirás alól folment«ttet( • a közlekedés iámét előbbi forgalmába hnlyk«ztotett. 11 kör« aóget éa 2 pusztát vett ostrom alá. ita^ály fertösött birka nyáj átszállítás aaolgált eJ«C
«».ic^i-v 4''»;-. ''v-s Xí <


iudokitl a betegingnek ''Ungra gyuláKa ao továbboatetott na elhullott dögök hulla véa*-- letoinek ebok Általi elcKepelésével, elterjedt padig ab állatgyógj rendőri nftbvánjcoknak hanyag megtartású által. á
A ragályos köaségokhcn « ui irhák öimmi létaaáma 5244. Ezok k<uÁI I- teg.llt 587. gyógyult na ictoni gon^iseltM kO*bi(JUéVol ¿45, eldöglott 331. 8 podig lobunkóatatott, luoly szerint az összes veszteség 339, uz ólot-Ihjii marndUk száma 41K>Í>.
A betegségnek észlelhető köajelol voltnk : étvágy, a kérődzéa hiány, kodvotlonaég, A fUleknolí loosűggéae, gyakori fejrázás, lila, focskendvo történt hasmenés, légdogok n bör nlati, oi rt klány. és sorvadás. Kaflkután h beteg vagy meggyógyult, vagy megdöglött, miként a sorsnak tetszett.
A hullák megnyitóvá alatta vékony belök, a negyedik gyomor, fonéa gyulladásban és fekélyedésbon fenni találtattak, a bclfahanto-kat fedő takony hártya vastag, kec«onya állományhoz hasonló nyákkal fedettek, Itt ott aaélyodéack 6» hártiás izzadmány tüutok fol.
A saáarétü paCBAl tartalékát ritkánál talál-tam kömény, óa száraznak, os jobbára tor-uióaaetoa állapotban volt, a hol ellenkezőt leltem, ott u választó réteget paprika hinto-lókhoa hasonló fonós lob lopó meg, a finom hártya tnindotikor n taitnlókrA tapadt. A tartalék jobbára porlasztható száraz volt.
A tüdü aokuál kitágult, »Utót vöröa óa ké-kca, niárránysainü tóitokkal fedett volt, a légcső aokaaor hártyás izzadinánnynl hírt, főleg a gőg közül, állománya vórdua, a fog-hua kékes, laaa, n fogak Ingadoaók levén körültök mólycdóaok mutatkoztak: A máj h >mua*inU, nagy a
fopo hólyag nagy, epével tele.
viacllö szervek, n lép beteges sohasem
TOlt.
A vóaat a rendőri axabványokbani kieaa-pongáaok a mulasztások totlók tulaulylia: 1''apasataltam, hogy a szabály axordon ki nom timtit.itt istállókban hetek múlva vissza vo-BCtott, vagy vissza hagyott marhák mind meghotogültok ; el nom külOnüzós esetéhen alig maradt fertőzetlen, egészséges csuk ogy is; aa cldöglöttnok járma, ha a másik nyakába tótotett ez is megbotogült; a közös itatáu, a köih gilőro szi-ritás mellett legkó-V söbboii, a esak nagy veszteséggel szűnt meg a vész, a fordítva; n kórházba vitt beteg marháknak látogatói rendoaon háxnkba oze-poltók a "ragályt, a megfertőztetik marháikat; h mely község több tigy.lmot forditott, az aa állatgyógyrondöri szabvány megtartásában, na cíflbb óa több szerencsével szobádult n vésztől, mint amaz.
A moggyógyulust majdnem mindonkor hiiiilököteghca hasonló börkütag elöxto meg, mely bizonyos jeléül szolgált n betegnek | életben maradására.
Orvosságot senki sem használt, aszerencséa kiinonetolt a természet gyógyorojo idézte olÖ. Megkísértetett ugyan na ugynnvoxott „Sul-furotum c«leli,u do ca l Ixou nom osak hogy nom hasanál|, hanem olt is, mert volt''eset, hogy bovótulóro a halál r<lgU>u beállt.
Aa oltáat ia megakarták próbálni, do az illőtök óváaM''eUfck ellene, úgymond: „nom «karjuk a vósat n*ándóko*#n uüvelni, a vo> i sxélybo ojtoni a móg nom botoget." Egy ál • latgyógyegyotcmhou 11? darab szilaj marhán mOKkisertotett, a mai hapestisnek booltás i, m lynek ez lön az eredmónyo: Mogbctegtllt mind. 7 megdöglött, 5 megmaradt. A tanár klaórlotot tön annak kinyomozáaára, ha o booltás áltftl kórhajlam csakugyan meg-axOnt-o. Kgv nesTises marhának orrát aaáját szemeit löi ílló Vi egy zsobkendövol, hazamén-vón exaoT förflló ki alon 5-nok orrát, axáját, óa szoinolt. llarmajJapra mind aa 5 lebeto-gült óa marhapcstisneu mogia döglött.
Aa állatgyi''igyrondörl szabványokat a mo-gyehatóaág hivatalos orgánuma tette ólotlto, éa vódto is, a védelmi súlyt axonban a mar-hntonyóattökro mint leginkább órdoklottckro bízta, mennyiben minden ferttfeött községben ogy ogy nKésslHaoitmányt saerveaett. Kgy községet lom dle^érhetek meg ama jó índu-ht iórt, hogy öns/orencsójo védolmóbon kellő sitgorrul működött volna, a ha méltányolni kell aa igyekezetet, n szorgalmat valakiben, ugy ozt osak is a megyei hivatalos orgánum irányában kell tnnuaiUnl, mert egyodtll ea tartá meg utolsó perozig ogyonlö vódoliui AlláaAt nemesak a vész, Imnom a marható-nyésatök inul.isztásni és crös.pkoa kihágásul ollcnóbon is.
Ezúttal l(w^Aicéjdniet.bc/ojex vón, kivánok önnok boldopl^ ''
TKKSÁNCZKY.
.......... " I
n «»1 • i. t f
KtutMr. l4.í»HM7
,La''íuío« Stltulor magyar tiinct könyviből mw-latcdny.
i . .
A táncéról ós zenéről.
t <! '' '' • > i>''. '' • » •.''.">''■, .». :'',''. 1 Aa ifjú axivval, termásxotuól fogva összo hau^faik a 4áu«s, melyet elősegít a zono : fol-inui^olván oz éraolmukot n forró kebelben, mtg í óulábakat ia mulató mozgásba emeli
és rAgat\ja, azonban voltuk vannak o no-mea mulatságnak la foketovórd ellenségei. Sokan eszelős ugrámlozás.nnk , miao k Ifiül l>oh(''ukodásuak tartják'' i^fj do Tegjnkább osak nmk tekintik ily sserumel na ifjúság o földi ólv. z«tét, kik kdlönljen ia na cgó«a vi-Ugot gyás<aa >1 óhaJtAnék elfátyoloanl. Kem voltak-e fik (a Datálok V n«m tudják-o hogy knlöuöaeu a mai mostoha ós szomorú körij-mónyekot tekintve, más gyönyör ólveaeto alig vau az ifjú szivnok, mintegy társaságoa tánea, xeno-cstóly, vagy köahelycni táncamulatság ? Vaunak talán Jelenleg kik mogitél-nék azon hontiui vagy honleányi köbeit, mely hazánk szoronosétlen korszakában még ''cink vigadni la kivir.».áb*k í IgAa, némileg hclyoaelhctnóm o véleményt, ha épen a mu-jjyar póldal«e»aéd : sírva vigad, a magyar o vóluményl uéinileg Ionom rontaná.
Teati órzékoink azért nlkotvAk, h«>g^ ezo-kot nomos utak éi m(dolc által kiológtt»ak. 11a aa égi ajándékokhoz kölcatínxütt Unom tulajdonságokat pajkos, vagy épen gonosz szándékból elhomályosítjuk : ugyszemtlnka rózsát, i a legstobh virágokat, elloiikozöknek látja; földnk a »zlvemclö zonónek hódító hangjait kollomotlűn fUrószlánnának hallja; s átalában csak a szóp tormészetotgunyolnók.
Talán omlitenom ia fölösleges, mily kollo-meaen hat az ifjú órzókokro a lnlkesitö zono? ellenkezőleg pedig találkoznuk olyan sárepéa szuroncsétlonok, kikro ugyan azon zene semmi, söt néha rosz hatással vnn. Igaz, más szinben lá^jn egy szoreltnea a virágos körtet, midőn mindenütt gyönyört, élvet talál, minden kis virágnak örül, mintha az ogósz természet osAk aa ö boldogságának ör-vondeno, mint egy élotunt aarándok, kinek még Olaszország virán^a ia szivatiigunk látszik, aa élet kedv és vidám sziv a tormé-szotbon gyönyört, kéjt talál, ha pedig átéltük a remény-éveket: ólö halottai vagyunk a máinkkor megunt világnak.
Vaunak, kik a tánoztermeket; szerelem tomplomár.nk nevezvén, sima utat látnak abban nyitni az orköles romlására* A lény és ruha pompa — igy elmélkednek,íijollágyitó aono, u fölpiperézett tánea azüzok, mind meg annyi sülyesztö tünemények nz ifjú azomó-ben éa szivében. — Az állítás igaz, cs .k az abból vont következtetés nem helyeselhető; o mellett merész, s azokra nézvo megbántó is, kik semmi csalfa vétkes rouiényokkd, hanem egyedül ártntlnu vigkcdvÜség és szerény mulatság kodvoórt jelennek uiog a mulatság színhelyén. Gyenge erény nz, inolyot szünto-len őrszemekkel loinlkónytolonitvovagyunk, melyet minden pillanntban olsülyodéstöl kell féltoni I a nomos szivü, tiszta jellemű éa müveit ifjú, csábitó títkolódásokban nem aln-eaoi.itjn lo tínméltóságát; nyilván lép fel a fényes közönség elé, a becsület ösvényén nom romeg a világtól; n kétszínű, vagy talán száxszinü csapodár , betanult liizolkcdéso mellett is,gunyszavakkal üldöztetik és megvettetik a nomeslelkü hölgytől.
Korunkban a táncavigalinak uj»y rondoz-vék, hogy azokból n legkisebb homálya is a vétőknek kizárva, már a divatnál fogva is ifjú hölgyeink közinul.itságba többnyire nuyák, vagy örhölgyok (gardo dea damca) kísóretóbou jolnnnok mag. Véleményem azo-ríiit tehát a közmulatság a színhely, hol nz iljii sziv, szülői vngy uovolöi társnságábnn kölcsönösen művelődhetik; mert hiszen mi szobb, mint mind a két nembon n lelki szép tulajdonok ? A teati tul(\jdonok könnyen hervadhatok, s a teati szépség lélek nélkül ha-aonlitható ogy azóp,do illat nélküli virághoz.
Mert tudjuk azt, tísatolt ezitnü olvasóim, hogy a táneztanulia a növelésnek szükséges táinaaan, mert minden nevelt ogyénnok tán-ezot tanulni azükaéges, mert ott fejlődik az idomos doliea álláa éa járáainód, azonkívül a inogkivántató bókok , a ml az élotbon leg-szükségesebb, mert be sem íudunk lépni a mivolt osztály körökben, hogyha na illedelem szabályait nein tudjuk, ki vagyunk tévő a mogSEÓlásiiak; azért móg most is sokan vannak a 10-ík sxásndhan a kik a táncztaimlást eszelős ugrándozásnak tekintik ; nom pedig a legfőbb hiányt pótlónak, novolö intézetünkben ia erősen szorítkoznak ainár az illőtök arra, hogy gyöngéd hölgyeinket óe ifjainkat a tánezoktatásban beavassák, mort tudják azt, hogy a növelésnek ütero. Törekedjünk is azon a mennyire tőlünk kitolhetik, a mi szép és nemes és n mit a jelenlegi korszak megkíván , ezt gyormokoinktöl megnő-vonjuk.
Esők folytán tlaztelottel liivom fol és kórom ax érdeklőit szülőket, atyákat, ne hagyják kihalni gyermekeik ifjú köbeiéből a toat delísógét, magatartását, aa idegok aezélozá-nát atb sükorrol olőmoadlót, egyik legfőbb eszközt a tánca tanulást.
kor valami igdonságot, hanoin vngy a Bzé-roplők ¡ele. játékának köaaönhotni ctak, hogy a darabot ki nom fütyülik, vagy padig — cb ritkábban — a darab''joloanégóiiok, hogy « aacroplökot nem értő o megtiszteltetés. Olykorpeilíg l''ost váioait kell,-no kifütyülni, mort jól játiisao ak éa jó a tUrltV, hf i nein nlnoa köaönaég. Jgy elég ultonalig hagyhatjuk ol a aaiuházat, lia csak Corcsát nem akarjuk ólveani, ilyenkor szokott közönség lenni — alkalmasint azoii okból, mort bámulták a régi rómaiak a germán foglyokat — mert nem órtottók.
Erkol bomutAtta uj oporájának noháiiy részét, hanoin nem volt képes oly hatást előidézni, mint néhány ¿V előtt Uánkbám Azzal vigasztaljuk magunkat, hogy majd jobban fog totsaeni, lift na egéaxot haUuk. — do mikor V
Az uj lapok boAdták nz njóVi köaaőntőt — n niutatványazániot és qlöiizotési ivet. Tagad-hatlan, liogv cgv''ík joleaobb közülük a „Hazánk és Külföld" — minduntalan kanunk uj meg uj külföldi lapokat, uiclyoknél a kérdést kell fclvotnünk olcvotlon magunkban, mért nom lehet a magyarországi famotszés ilyen. A caikkok pompaaak, ha a rajzok hoBzá illők lesznok, o lap ritkítja párját.
Intézeteink gyaraniiínak, javulnak s gondolatunkban rondcIlcozUnk időnkről eföro, hogy mindonhová mohessünk, hol a főváros órdjkoset fog felmutatni. Az állatkortnek igen szép a helyisége, s miután a pénzbeli kolloiuttlouségok el vannuk hárítva, s országos intézet lévén aa adott kölcsön országos gyűjtések általi visszafizetése remélhotö, talán már jövő óvbon losz fölállítva. A takarékpénztár ópülotéro nézvo két párt lóteaik, az egyik a régit óht^jya háromomoletosro építtetni, mig n másik a Dunaparton óhi\jtana épületet. Az akjiWmia könyvtára nomsokára bo les» roíjdeavo a figyo.''otnre méltó, hogy a könyvök bolsö booséhoa méltó széji kötésok-kel diszelog. A postahivatal, mint értesülünk nom szándékozik a vároa közopéröl elvándorolni, hanem alkalmasínt az iiri-utozában vosz vngy bérel házat. Muzoiimboli lényeges változásokat is omlegotnok. Talán n tcrinészot-tudományi osztályra nézvo? Ilizony elkolno. A nomzoti szinház képozdéjét holnap fogják megnyitni, míg a népsziiiházat némot slingelek vették át.
Egyetl en intézetünk, miről nein irhate ¿k jót, az egyetomi könyvtár. Az ifjúság folyamodásai a legtekintélyesebb lapok fola.ólnlá-saí nom liasználtAk sommit. A tömórJok iro-daliul kincs ott torom, s jóforipán álig látogatják. A viavozeték ügyo is hét évi álmát alussza, tnlán nrrn vár, mig a Dunavizénok ízo megváltozik.
Ugy látszik, hogy a következő év a pnrtl üzlotvi|ág Jávára fog lefolyni. Biztosító Intézeteink, börzénk, iparbankunk most kezdőnek Javában működni, s az alap mindonütt oly biztos, hogy lohototlon Aggódni fennállásuk miatt. Ily szilárd alapnak köszöni szintén a pcst-losnnczl vasút is oly gyors fölépítését; habár Ifjabb az erdélyi torvnól, móg is önnok létrehozatalát gyorsan túlszárnyalta, s a pénzes világ birodalmát a róaxvouyok magas árkoletjo tanúsítja.
Oaxlnto „boldog uj óvu kívánattal zárom ho levelemet a axon ígérettel : hogy gyakran fogunk találkozni.*)
XAVÉR.
Levelezések.
l''cst, január 1-én. 1805.
Tisxtelt szorkesztö url
Olyan időben, mikor a fővárosban minden pang, megvallom öasintén, iaon noliéz feladat ovcíoBŐnek lenni, yxinházunk hoz ugyan oly-
niuhácM, deoz. hó 28-án. 1804.
Csak móg néhány nap, s a iövő óv küszöbén állunk. Monnyi remény, vágy meleg ólii\j van na ujévhoz kötve, a boldog még boldogabb, a szerencsélloii, sorsüzött pedig csak türhotö sorsot vár. Ifjú sxorolmosok (néha öregek is) egymást gyöngéd indulatból bármi csokély ajándékkal lepik mog, s az obbölorcdö öröm, azonos az ártatlan gyormekévol, moly nom az ajándék értékét mérlegeli, hanoin az ajándékozó szivjóságát. Az uj évnek mindenki örül, a noui csokély szeropot visz a népszokások lömkőlogóbon is. Vannak vi-dékok, hol nz vy óv olső napján a középosztálynak, hacsak lőhet, TanUuapocaonyét adat-naki az asztalra } mások nyulat, halat, do szárnyas állatot soha, mert az álhit azt taraja hogy :v ki nz olsökböl eszik, elöro megyén óvbon, ii^vel a malaoz tur, n nyúl és a hat is töbhnylro elöro hat, a szárnyas állatuk pedig lábaikkal vlsszafoló kaparnak.
Azt nom tokinti sonki, hány embor megyén azért visszafelé gazdaiágában, bár aa i^jév olső napján sziuto malaezpecseuyót ovett, do ez által azért még boiu veszti, hitelét nz ősi szokás. Ily népszokás sok vidéken a«, hogy Aprószentek napján gyormoj/ok, aöt meglőtt emberek is házankint eljánuik rokonaikhoz ismorÖsoikhoz, kiket 0—8 vékony galyból összeillesztett fonadékkal, néha'' érezhetőn mogvornek, hogy a jövő óvbon no kollósos, do ogÓBzaégeB, b friaok legyenek. Alig képzelhetni, hogy mily káros bűfutyálsal vannak az ily uópasokáaok aa orkölosisóg/o, mit néptanítók csak egy óvtisod lefolyása alatt Is szép úton módon gyökoresen megszüntethot-nénok. HnjnoBan kollo tApnsztnlnom csak
ma is; hogy ab „aprószoutok" (inkább apr ördögöknek lohetiio őket noveani) uton utfé lón hömpölyögtek rátzegon. Aa omlitott népszokásnak tehát ily< káros orodményo van; mort a gyermekek már 5 órakor roggol járunk háaankiut » kívánják a friaa ogéaaégot, miért többnyire egy ital bort, pálinkát, a no-báav garast k ipiyik; a aatiaaes lUloktól előbb-utóbb megrészegednek, a pénzt podig hasonlón üdvtelonül eljiazarolják. Szorintom, ha a szülök oly gyöngék, vngy podig oly együ-gyüok, hogy gyormokoikot aa ily saokáBoktól vissza nem tartják, holyén lonno, ha lehetőleg a néptAiiitók odahatnának, hogy aa mlolőbb inogsBÜntotottnók.
KUOYE11AY.
'') 8iiv«««u vetai s
Sicrk.
Hírek és események.
(.) liég bevett szoktl« szerint sylves-ter ostiilyőn N.Kajuzsn minden utozái-bftit zengett n zeno, »ztimtalan gyermek htlziól hjízra menvén nohány ty kraj-c/.árért oztfra eadentiákat mondani — addig másfelől ostídült a mulatni vágyd közönaég a már olőro hirdetett dalárda entólyro, u néhány <5ra negyed teltével a szépen kiviliígitott „zöldfa" nagy termo 400 Ünnepélyesen öltözött vendégtől diszlett.
Ezon élvezetes est mognvitását Rózsavölgyi és Itcdl nrak kozdék meg; zongorán, négykézre előadták a nyitányt „Nabuoodonosoru-böl, mely után a dalárda felváltva szavallattal, bohóca előadással , hegedt!- és zenejátszással a következő vegyos dalokat éneklé: Dalia , Wilkommen Zöllnertöl ; Máskor Krouzertöl; Potpourri, összeállítva Jei-teles karmester nr által, ez utóbbi-tetszésbon részesült és többször hivatott.
Mohos és Silbcrberg urak női szinbázi öltönyben burkolva, olőadták a kot^ős dalt „Eljegyzés lámpafénynél", Offen-baoh operettjéből, moly a közönséget jól megkaozagtatta; mondhatjuk, hogy ezon élozcH fiatal emborok nz ily humo-vislikiis jó kedvet deritő bohócz jelcne-tokro szülöttek és ha tovább tanulmányoznak, do még nagyra is vihetik.
„Csokonai", költemény Petőfitől, szavalta Ebonspangor Lipót ur, a költemény szellőmét jól felfogva szép tiszta magyar olöadtísát a közönség szívesen fogadta.
Mint nap hősének üdvözölnünk koll llcdl J. urat, ki hegodUjén elöadá lleri-ótól „Fantasio balot"és Kobertöl a„Höl-csődalt." Mit mondjunk Itcdl úrról, ki hegedűjének bájos hangjával gyönyörűen és kiinondlmtlanérzolonunol,ouyol-gőon olőadá művészi dalait, moly nom-o^ak a műértő közönséget nogyobb ábrándokra ragadá, de még a legszomorúbb hangulatot iefeivillanyozá,a játszá sát szűnni nem akaró taps vihar jutalmazó, nékünk podig örömünkre szolgál ogy ily derék zonomü-kcdvolő fiatal embert körünkben láthatni, ki nomosak mint hegodü művész vivott ki magának tokin-télyt, lmnom zongora játszásával is elbírja mulattatni a szakértő közönségot, fogadja elismerésünk mellett azon óhajtást, hogy kiváltjuk körünkben Bokáig bírhatni és varázs hegedűjének hangját többször élvezhetni.
Az előadást tánoakövetto,molyotC8ak éjfél szokita félbon, jó kedvel válva az ó-évtől, do még jobbal üdvözölve az uj évot, a dalárda a „llymnust" éneklé a zono a „líákóozit" harsogtatá, miro a közönség éljen zengésomég jobb kedvot áraszta, a tánezot újonnan mogkozdék b osak négy. óra után fejoződék bo. A mulatságon vidékiek is részt vottok, s köztük tájékunk több tokintélyosföldoB ura is, kik megolégedéssol hagyák el a termet. .. „
Szabadjon oz ostélyről néhány észrévételt tennem, örömmel halljuk, hogy a győri, aradi és több magyar dalárdákba olőadásokat tartanak, a működők mindnyájan tetőtől talpig magyar öltönyben jolonnek mo^f, — nem lohetne-o az nálunk is ugy V — továbbá határozottan ki volt jolontve,hogy helyben állandóan lakó, nom tagok, semmi szín alatt nem vehetnek részt az előadásokon és mégis voltak ffeégyent nem ismerő, a tolakodó emborok, kik ily dőrék társulat
fönntartására megvonják filléreiket, do mulatságaim azért mégis oda tolakodunk; több pártold tftg pedig azért érde-mol megróvást, hogy a szabad osnládi bemonotüt nagyon is fölhasználják, s odahozzák kisebb gyermekeiket is, kik még ily nyilvános holyro nom is valók, ozt jó losz időjén meggátolni, mert később a gy ormok felvigyázd is a családi jegyhez tartozik.
Kitka öröm brt nélkül, még a terem-bon nmlatott a közönség és Erűmmel vált meg a kovés boldogság hozó, do a. szegénységet, nyomort, nngyban is elő-mozditó évtől, addig városunkban szórnom jolenot volt, mert valamóly rosz-lelkd gaz tettes, Bcnozok helybeli sertés koroskedö gazdasági épületeit felgyujtá, h a tüz daozára, hogy szél nem fujt még is dühöngött és az emlitctt éplllotok | orrá égtok, szinto panaszt kellő hallanunk, hogy a vész közelében akntakbezárattak, osak acsondőrök erélyes lollépéso után lőttek felszabadítva, ez sem igazság, továbbá Bajnáljitk Bcnozok urat, ki daczára nagy korának nem jött azon gondolati a, veszélynok kitelt épüloteit biztositnni, ha ily vagyonos városi ombor nom akarja a biztositás jóvoltát felismerni, mit szóljunk a falusiakról.
(.) Dalárdánk nagy álarozos tánozvi-galmát fobruar 8-ra tllzto ki, reméljük, hogy még lényoscbboivfog sikerülni mints a tavalyi, molyNminden várást J Öl ül mul t, s több mint 600 ogyén vott részt benne.
(.) A már emlitctt lövöldo társulat 40 tagon fcllll megalakult és szombaton kozdé meg mtködését; mint halljuk őzen társulat az idei farsangon egy táuo/.-vigalmat szándékszik rendezni.
A vasúton szaporodnak a szerencsétlenségek, a helybeli indóházban egy ki-sobb hivatalnok a kocsik közé kerlllt ugy megsértődött, hogy néhány nap múlva kömény szenvedések közt kiadá lelkét, tomotésén jolon volt az cgé*/. személyzet, meglopott bonnünkot a nagybani zugoldd ás, kárhoztaták a vasúti temetési intézkedést, daozáru, hogy mindon ogyes kész megosztani fillérjeit ily szomorít alkalomhoz, még is a vezető urak részéről, oly felülotosson lott gondolkodva ; hogy monnyiro van ozon
egyéneknek igazuk , valóban helyes lonno, a hivatottak részéről a mogvízs-gálás.
Kaposvár.
== Egy helybeli gazdag izraelita s, kinek gyormoko bizonyos bllntényért a törvényszék jelé állíttatott, 30 darab cs. aranynyal akarta mcgvcsztcgctninmegyo kormányzó főispánját, mint c törvényszék olnökét. Főispán ő méltósága a 30 db. aranyat a megyebeli jég által károsult szegények közt renddé kíosztatni. A dufl izraelita pedig, — ki mind emberi kötolességo, mind öntudatának olc-get tott volna nz által, ha önmngától szánja szont ozélra fentebbi összeget, — nom mostanában fogja ismételni nrnny-nyali — meglehet nuir — megszokott, kenéseit!!
* A székvárosban is alakulóbnn van egy segélyegylot; — mint halljuk — tíz alapszabályokmár felsőbb helyre fel-torjosztvék, s az eddigi aláírók száma többro megy hatszáznál. Bővebben fogunk róla szólni legközelebb.
* Egyik vidéki munkatársunk következő vorssol gratulált:
„Uoldog esztendőt, do valóban tynt, ^Iclybon magyar nó|<cm a régit no fújjad. Evut sokat óh jót csak ugy kaphatsz uj.it, lla önön vóroddul nom fogsz húzni lyjnt. Maradván a rógi, sorsod is csak az losz. Mort a rógi rozsda nőin ujit, liánom csx. Uudnilnt viseljed az utolsó foltig S ollonsógo lógy a bugyogónak holtig. „Allgom.u-t „Prossou-t szemed soh''so lásson: No vedd a külföldit, lott lógyon az bársony i Pénzed legyon annyi, mint Somogyban kölos, Kukoriozád, gabnád logalább ogy öles. '' leírod, quantum sntis I ós nom olyan fanyar, Mint a to jelunod szogóny, Jámbor magyar! L ány,özvegy asszony inonjon sorban fórjhoz, Szép párosan ól ni, oh mily sokat ór oz 1 S.ik káplánból logyon nz idón plóbános; Illik,*hogy a Jancsi logyon immár János. Vitéz közomborből váljék gonoraUs; Magyar koll ido is, nom valami bális... Montson inog nz Isten kozdő poétától, Kínok vagyon sipjn fűzfának ágából" stb. atb. stb.
* \t njéví gratulotíokon is átestünk; nz még szorcncso, hogy ily szllk időben lcgnlább a „jókívánság" es „sokáig éljen" olég bővon osztogattatik; ha a zsebben ninos is. logyon legalább a szivén! Egyébiránt ezen jó kiváltságok sok „soxorünkbo" vannak nz ilyon na-
pokon. A versekben, pzifra jegyekben cz év első napján som volt hiány; ha valahol nz utozán Carambdt csináltál, bizonyosan gratulans vagy vorsosztóba ütközél.
t Taoskándí Cseörghcö Gyula, volt hit. mérnök, f. hó 2-án meghalt agyvelő szélhlldésbon. A gyászoló család egy mindon tekintetben szorotetro méltó tagját, a baráti körök nemes szivét, u haza pedig egyik híl polgárát vcsztotto el bonno. Áldás Igentől poraira.
* Iíogy a mocsárok közvetlen okai a váltóláznak, mutatja a Balaton lecsapolását követő azon tapasztalat, hogy míg 1863-ban a boglári vasút állomási orvos több száz váltólázas botegot gyógyított, a siófoki pedig szinto 1000-ot, molyok moggyógyítására több mint két font kínaira volt szükség, — 1864-ben alig egy-két hideglelős beteg fordult elő a novezott vidéken. (E. F.)
* A szükség monnyiro viszi az ouibcrt? Balaton felvidékről irják noklink, hogy 1). Kajár, IConcso és több helység halászai a míg eléggé bo nom fagyott Balaton jégén szerencsét próbáltak, s midőn már a mély viz folott voltak, az erős éjszaki szél megszakítá ajegot az éjszaki Balatonpnrt felöl; a Balaton közepén pedig nagy riadás támadván, — a temérdek halász el volt szakítva a száraz földtől , 3 "életveszélyben hajtattak a jégtáblákkal együtt a viz színén nz óriás szélrohamtól. A vizbolmlás, és a megfagyás.kettős részo a szoronosétlo-noken. Midőn tudósítónk levelét írta, bár néhány egyén szárazra lépett, a szerencsétlen oatastrophának még nem volt vége.
* F. Sogüsdün ti Feronoz rendiek zárdájához odatolt szőllőosko tökéi közt vadon tenyéhz a gyapot (gosstyíum orion-talo), melyet a kapások eddig — minden figyelem, b haszonrai tokintet nélkül ir-togattak. Mult évben sikerült gyönyörű osopros virágot hoznia, ugy magot is; mind két példányból meglopd, Bzép mutatvány érkezett szorkcsztőnégünkhoz a fonntebb emlitctt helyről. Nomzoti gaz-dászatunk érdekében.-—- kivált ily gyapot — Bzllk világban — b^''sikorülno meghonosítanunk o növényt, bizonyára
mmsm----------—m mm il^j-li--
nngy anyagi előnyükre lonno. AA&i inunk hoz egyik gazdánktól ily termelési kísérletet, messzo égalj alól hozatott magvakból, molynek oredményo főikül-küldetett omágos gazdasági egyletünkhöz bemutatás és megbirálá« végett.
* Gölöncsér rablóvezér, ki rettogésben tartotta a megyét, kinek fejéro jutalom tüzetett, — agyonlőve. Brcznik pusztán (verőozo Kzumszédságában) a pandúrok ál.al meglcpotvo,meglődöztotott,smidőn lát la, hogy kézro kerül, saját pisztolával mngát ngyonlőtto. Holt teste a napokban szállitatott bo a székvárosba. Egy ga/.emberrol ismét kovost-hb. Vajlia ol-mondhatnók: oz volt az utolsó !1
* Annyira befagyott a Balaton, hogy széltibon járnak rajta; hanem azért a — jég alatt nincsen gerenda. Fogúit még nem láttunk.
INTyllt posta.
8i. V-nak, Pesten t Lsveled ÖrSuwt lio»ott; sxlves inegbitAsodbAn intéikodtUuk ; n<tj i Tit>-n, hogy »iker koronAiin j annak MeJsbn maján lovcl ''t irunic.
HnvArinnV, K. He,{H»l»Sn ) A* tlj kUld in''-nyt kön«-nettel vettUk) ai igéretat várjuk; loff/rn lobba.Ör sxereueténk.
MohAcsra i ltoionlólnj mind njót kivAnuuki kérJUk n multlioi htuonló niorgatuiAt.
Íj. B-nak , flitmcgoti. Nem lohotet'' eddig tárgy-halmai miatt | ai ígért ké.irat b k ildését »Arjuk a ki-«inboltitatArldöro, mort késiibb «1 lei.link jobban fog-lidva.
Siófokra: Aa ígéret eddlj míg nőin to''jolltoMt.
T I-n k. A Domboruin I ov> Mro intAikr<ltUnk{ a* illőtök nehtaan gonitoljAk rá maiakat | uilhtl, t bváll tgy-egy .katona-1 montinl ImUtJuk vclct
Kalarkiitiuaki A h-ljfiíg novo nem el(s arra, liogjr önnek öreg fcjui.cl faragott lövellt klaitju''x, haiu Irodalom miMt''xági in-gengcJuá I*. K/jrébiránt ttpatslal-hatta öii! hogjr olvtinkb''n lom t< kiutálr, «oin órJeVí<-ha inog nem lngatott| aun ival Inkább inoiolyl/t. fo-
{adjuk a .bajrlvA* ujonoiato .k'' naját, fjny g.''tíiclt,
ik a f^ltyc* tokban — fak..rdo| liuidválifcV.
Gr. II. I-iiak, Itócab u : a tovaeUi bókot ka»:önjtlk j a uilt t ttUnk, aiivUnk anglA A k«rd«ictl ta\a%xig a fö-vAroiban mnra«l j |>Ar nap mulvn megy inagAa lov.-IUiik. njj/ b m t riuritiirt fogadj > mjltiíágod forr.''» k3-•x''iiic''tl.ikct. -
T V-nak: Ml törtáut v. let t
/.•elled limainak t M.''g nem k«rtl betett rá a tor.
Ar. opAgnak 11 T t
Ha P-ának i Nag, tágod b-nnünk r<gl tl««t> Uját ta-lá''j» V»lat1»Űf.o-on. A kS.iyv.kct m grondollUk | a ktl''.V nC/^f " xpcobb rnilök luk kSit van.
Hi-ráu 1 A válását várjuk.
bSk^.vág''tvánuak, Va-tsán.U-n váróiban, elilnAb ui Müved jönni fo^( tUrel m.
H. J. II L. M. K. A layot m g cadollük.
.L-t ssiUk a magyar rubAl.* Ija«a van öna.^k, d a v«rs köiölhotlm.
.Itegf. ll á!om''. Kgy str fa kiliag/ásával li.is nálbató Volna. t
I.—y-n k i Kt''r''ink magáa''ovolst a hallgatás oklr.''d.
.i''orislua*. »No l.Antid a mUkedvclJf I
.Itnjnal utaui.* Nekünk nagyon hoisso { kívánságát nicrt telj siiJUk a jávtt remlny njéb n.
TÁROZA.
La Valliére herezognö 61oto.
Kgy névtelen tt 17M-l.an Kölnben mogjolént Franc .la kl»<lU nlAn fordította
UÉNVI REZSŐ.
Nagy Lnjos") Európa folodolmolnok kétségkívül íegnomosbike, do külsejóro legazobbi-ko; ámbár mondhatni, hogy most már hanyatlik, ollonbon az is állitható, hogy olübbl UjlvariasságAból mit som voszitott. A hadin-i''atok, molyokbo orszAglata folyamában bonyolódott, a molyokböl szoroncsóvol lépelt ki, nom akadályozák azorelmi kalandjait.
Soha fojodoloni bÓpzkóbb nom volt, s a di-caöaégot jobbou nom azorotto; do nom is volt füjodolom Bgorclmosobb és szonvodólyosobb. Szivo nőin tartozott a»on morovek közé, melyokot íiohozoy közolithot meg a szerelőm, ortísödvón, núm tndorn iuily olvek Altal, molyok a azorolom ostromai ollón védik, annyira, hogy csak nagyon nohozon találhat részt o szenvedély. Éj) oly szellomdús mint bolii-xcjgö ktllsojü, mtpdozok fölött ö király : » ez több semhogy uo szorottcasók.
Közhirböl tudjuk, mikép a szorolmi kalandok oly varázszsal bírnak olötto, hogy sonkit nálánál jobban nom érdokolnok, s ámbár- a nOk foló különös vonzalommal bájol, még sem szorotott sokat közülük. Elsti szorolmótMan-cini kisasszony bírta, Mnznrin bibomok unoka húga, ki a Bsépeég toklntotóbül sommí ajánlatossal som bírt.
Elég disztolon, kövér alacBony tcrmctU volt, modora podig ogy varrónőé. Szellemi tohotségoi felett igoirKülönbö/.nok a vélomó-nyokpiomólyokszcllnindásnakállítják, sliogy cz lott volna, molyol a királyt mcgbttvölé; mások ollonbon nst tartjuk, hegy bzollomi
'') Itt XIV. I,aj"t írtl n »»crj3. r ^
s » X
tohotségokkol som.,bírt löbbot''.injnt koesek-kel j ollonbon kovóly e nagyra vágyó Volt.
Az M''óbbi V('':lemói;y,op. loyök közó tartó-X"tt maga nagybátyja a Uljotonk M^rszin is, ki másoknál jobban iumcrhottont s kínok hl-teloBsógo határozó lonno, ha antiyi «»onvoiló-lyosBÓgot nom tüntutett volna ki, midőn hú^ szorelniónok útjába állott, n királyt is fol-szabaditváu alóla.
Itt a kitűzött c/.ól az, a király ós Ln Vo.Hóro kisasszony Kzorolinénok történetét mogirnl; do níivol o fojedolimnok Mnnoinl kisasszonyhoz való korábbi ragaszkodása, hogy úgy mondjuk, kisérlot.csiny vala, mulyben ü fol-sógQ szivo egész tormészotosségébun tűnt fel b níivol ozon Bzorolom, molyröl1 az egész világ igon hátrányos vólomónybon volt, nz anya királyné egész orélyét, a bibomok minden hatalmát igényié, hogy mogbontassék s mivel ö ominoutiúj.''i azt olykóp tokiuté, mint ti folHég) diosösó^óro úgy alattvalói .szoron-cBÓjórc nózvo végzetest, azt hiszem hogy helyén Ipa* arról kissé tovább beszélni.'' ''
Miután Mazazin bibomok minisztorré lett, s okkép lAngoszénok fonnsübbségo által a nagyság tottipon^jára amolkcdott, uoin gondolt ogyóbrÖl mint urát jól szolgálni, csn-ládját pedig Bzorqncsóssó tenni, b oz okból unoka bugát Pranczia országba hozatta.*) Mivol pedig Imgát na .udv/irnál njonozokul föltűnni nom nkará engedni 8 hó lefolytáig Frovonco-ban Aix városába telopltó lo/''bogy a tartomány szokásaival kissó mogismorkeu-Jonok t ezután jxidlg Párisba helyezé ölöket, hol ö ominontiája ogyolüro csak incognito látogatta inog. Kipihenvén a húgok utazásuk fAradalmait bátyok kívánatára ö folaégónok udvarlásárn mogjolontok, kl a szivólyossóg mindon jololvoffogadtn.
Mancini kisasszony, lehet hogy a hosszai utazás fáradalma!, vagy légváltozAs ^miatt,
oly ropz hatást gyakorta megjolonésp ftl''Kol-níával, inolyot ológgé nom gyözhotvón le, nyomorú helyzetbo jutott. A bibomok, hog/ vtssjiiÜlllln^ssi» oda h »tárn*á m«gát, hogy ^ Szotít^Jakiib külváros zárd^ába adja, kérvén Limolgtion aoBzonyt ama zárda főnökét lonno gondja novelósóro. Manolnl kisasszouy hely-zotébon nom lóvén otthonos, » a franczla nyolv sóin lóvén bízásában, nom látta ö omi-nontiifja eléggé szoroncsés udvarkóposnok, oly fényes és szollomdús udvarban mint Fran-cziaori«zágó; a oz vala fü oka annak, hogy unoka húgát 18 hónapon át zárdában ívagyta. Novolöjo annyi ügyszorctotot fojtott kidmol-lotto, hogy oi. idő alatt mindazt sajáUává tovó ralt ogy a nagy világban mógjolonoudö hölgy-nok tudnin^ell.
Látván a bibomok unoka bugát óhajtót, kóposségokkcl folrulnlzva l''icardiába, hol oz idöbdn nz udvar tartózkodott, ünuopólyosen elhozatta, niogkisórlundő n fd lováta inustor-liozi fórjhoz monotolét oszközloni; oz azonban mák- Mancini kisasszonynak nálánál bájosb hug.i Ilnrtonsiáha*) lovép szoreluics o nöszü-lós fölül mit smn akart hallani.
Ez időtől Mancini kisasszony az udvart mindig követte, s a mily ntérvbon neveléso által moglsmorto a nagyvilágot, oly mérvben lolt is abban kéjt, milyet oddigoló nom izl> .«, t \ • (Folyt, köv )
—» ................................. I
Ilvtlilon .Miklón gr. „Történotl omlékrajz" franci-iából ''i.''uldy István kót rósz egy kötotbon 12 r. (303 pag.) ára £ frt. nintkovl rh Pál „Szabad
ogyháa n sjtabad államban, " gióf Maninloinbort, frnuuzia akad. tag Uszédo 8. r ''89 pag.) ár 00 kr. A SIal»«u ''Í>;.rée/ .--''k3tl. ltogóny ttl''ansan du korall Vic . tán íraneiából Uusvitéz
12. r. (Sfti nag.) ára 1 frt. Láxnr Knlmnn A lóg ural képek a madár vj»ágból J^''-^W (05 pag.) 1 ft 10 kr az ''''íöfiz^tési Ara H frt 50 kr.
Vold, Í^ Vranafia mngynr, ós magyar fran-o-''/ia szótár, totemoson bővitott ós javított kiadás I. köt. „franoia magyar rósz . 12. r. (415 p^g.) ára l frtOO kr. Oser. Az általános világtörténet rövid vo-zérfona!.* leány tanodák czáinára ós magán-használ;
ira, ötödik javított kiadás szorint nagy/, r^j-forilitva 8. r. (271 pag.) ára 1 ft. jnll II. V. A görög-római hltrogotan (My-thulogii) kézi könyvo. Oymnásiumok számára, r»z ötödik kiadás szerint fordította L. S. (80 ábrával) 8. r. (341 pag.) ára 5 ft. Tl&ly Kálmán. Bottyán János U^Uákóczy , í ironcz" fojodoloui vozónylö tábornoka. Jrténotl életrajz a kuruozvilág lind járataival 8. r. I. fűz. (144 pag.), ozuu inti 3 ha-Bontorjodolmll fü''zotbon jolont meg. TMrrtt M. A. I. Najwlor.n Szont-Ilona szlgo-tón, franczlából fordítva 12. r. (183 pag.) ára 1 ft 20.
— Watorloo francziából foulitva 12. rész
(353 pag.) ára 2 ft. W Ucr«y. I»r. A vllógtürtónot tankönyvo tekintettol a mü vol tsógro irodalomra és vallásra toldalékul a némot és mngynr Irodalom történet vázjatbau a tizedik bővitott kiadás Után 1 füz. 8. r. (8l) nag.) 40 kr, ezen munka 20 öt ívea fűzőiben jolonond
Zá%5í| J. A társadalom nlapolvcí 8. r. (220
p. ••• Ara 2 frt.
'') A nagy orxiAglAr Maeaiin mint tm^uk olax crc-ilotU volt. Hágai Klorenobcn tartoikodtak a onnan bA-tyok mcghiviiA folytin elébb Alx, utóbb Párisba jöttek hol ciak hamar .-.* udvarhölgyei kö»ó: felvét,lt k.
Irodalom.
A A ?<te Zsigmond orvos-tudor Altal kitűnően szerkesztett „Egészségi tanácsadó"-! ajánljuk t. olvasóközönségünk figyolmébo. A» egészség oszközoiről és szükségben a lohotö scgedoloinröl alapos ismeroteket torjosztő folyóirat megjolonik mindon hó 1-ón ós 15-én
resten. Ara egy óvro 4, félóvro 1 ft. o.,ó.
--,—
Könyvészet. ,
A kiadó tulajdonos könyvkcrcskedésébo kövotkoző nj művök órkoztok :
") lilább Maisain bcrei«^,.ö.
Ü 25 X* El TIHIRNÖ
,\n«)-Kniil*«n, jnn. 10. Jó utaink dn-osúra is ft nr.iillItAsok csak romönyck mnrn-ilAnnk és gabun áraink mindoii tiibld vnsA-rok|to» imirton mngnssnk. A* ctlixi* kooncg-totü romórtyt nyUjtn n minek kftvotk<ir.tábou ti lloglAr, Siófok ¿8 « Lepsényi niclIókstA-o/.iók mik frrinóstöt f<>*/.tjAk meg pinezunknt és igy a keroski''d^a osnk Imnyag és mcgsxo-* rlt itt. Itt ji''gyxünk: Huza 8(3 fontos 8—3 ft ÍO kr.; r<>xs 2—2 ft 5 kr.;árpa 1 ft50—l ft ft) kr.; bal» 1 ft lükr.j kukoricán 1 ft 80 — 5)0 kr.; r.nU foliór 3 ft 50 kr.; színes 2 ft 7ő kr. niórüjo.
K n n l x t a I piacai (rak: Burgonya móriijn 1 ft 10 kr. ^tnihahu* fontj \ Ift kr. Jnhhn* font)» 12 kr fl.*r> t*»l«i« foutja kr. Uj «xAlonna mUtAJa 80 fr| — kr.. Z«lr <onIja 40 kr. I.ángliatt máitája tl ft Okr. Zsemle-I e«t máx«Aja 8 frt 60 kr. Kenyór''int fontja 7 kr. Ku-korícta''Uxt fontja 3 kr. UJ bor Itcxíjo 8 kr. Ó bor itcxójn li kr. Rlrltcxóji 10 kr. 8<llv».pálluka Itcxójo
SÍ kr. Törköly-pálluka itciAJo U kr Kagygyu mi»xAJa 25 0». — kr. Öntött fsgygyugyertya fonija 30 kr. már-tott foulja 33 kr. Ssappan loatj/» 20 kr.
KnpoHVár, Jnn. hó D.»én: Időnk folyvrtst Wús, fclloges nzonUnn linvnatU nólkdl; cslvo I 3 — 5 fok liidog, nnppnl gyakran kővé* olv.v I dús. Utaink újra lielyro jíittek, a int a sy.l-Mrd hlapot illoti — do toU-Iyukokkal; szül* litAo, tulicr liordiU nssórt leliotü. Elosúgkovés »zállitátott; az Arnk — leginkább helyi fogyasztásokra iiyotén képest állnak: Buza 2 frt. 50-2 frt. 80 krig. Rozs: 1 frt. 60— 80 krig. Árpa: 1 frt. 30—45 kr. Znb: 1 frt. 10 kr. idei knkoricza: l frt. —1 frt. 20 krig. Kgy szokér széna (3—5 mázsáig) 5—0 frt. Egy szekér buza szalma 2 frt. Egy ül fa 5— G frt. l''ujka pdrja 4—5 frt. Csirko párja 40-50 kr. Egy küvér Ind 2—2 frt. 50 krig. O bor nkój.l: 0—U frtic; nj boré 4—5 frtig. A kövér sertvés ára aliibb szállt, (tn. p.)
Boglír, Un. 5. Halatonunk boállt; a halászat kisobb-nagyobb szoronosóvel U«otlk| a fogast olomolik a vasúton, nokllnk süllő U csak jó drágáért rai>r«d. Eloség árak: Buza: 2 frt. 80 kr. a szép rozs 1 frt. 00 kr. Zab: 1 frt. 15 kr. Kukorioza: 1 frt. 30-40 kr. Az ó bort Ismét kort>sik,do kovés a készlot— legalább vidékünkön, r. 1.
Marcsall vidéke, jan. hó 4.-én. Már megint belejöttünk azon szokott kerékvágásba, hogy hetekig nem látjuk a napot; mindig folhők ússzák az ogot, s csudálatos még som bír hó esni, hogy a kemény földön legalább biztos szánutuak volna, mi a gazdaságokban nugyon könnylUnó a teendőket, gyorsabban, könnyebb erővel végozhotvón fahordAst, trágyázást stb. Minduntalan noki ered a hó, n pár poron múlva ismét elAll; hidog ninos, nappal néha olvad is. Votésoinkot gyongo hólepel boriba, molyckről oz idöbon mit som
jóaolhatnnk; n tnvasz dönt ol mindont! Termék kovés szállitatik piarezunkra; olcsó és folyvást az ár; azután n nagyobb gazdaságokból többnyiro ismort kereskedők voszik és szállitják el a turmékoket; & szegényobb gazdákat pedig már mog lohotöson kimoriték az adófizotéf, adósság s egy óbb terhek. Az időjáráshoz képest az egészség jó lábon.
r. 1.
UcchI piftuárfolyatu jan. 9.
5%, moUlliquos 72.40; nomzoti kölosön 80.50; bankréssvényok 789.— hitoliutézoti részvények 180.90; oxUatagio 114.50; londoni váltók 114.90; arany darabja 5.48.
Felelős Bzorkcsztö: ROliOZ ISTVÁN.
H
"X" 3ÉJ
EX
HIRDETMÉNY.
htuphaics Itiuliard hitclo-r.<>inok üssvtt-biviUálSöiriogy-inogyo polg. törvényuzoko mint telekkönyvi hatóság résxérül közliirré tétetik, hogy Mayor Ábrahámnak Stoptinius Hichard elleni ko-resotélx-n a kielégítési vég-roli^Jt U,utóbbinak a Nomes-dédi 8. sx. t. j. könyvben I7d8 lielvr. azám nlitt bo-jogy/.ett birtokára olrct.dol-tetvón, fit Arvorésl föltételek m a kielógitési sorrend még-lillnuitésa tekintetéliöl hite-lexüknek tárgyalási határnn-
Íiiil 1 f(l5. január hó 31. napának roggoli 9 órája kit(l-f.otlk; mlro hiteh-xük nxxwl hivatnak mog,hogy meguem jelenésük nsotébon a fc.iu''bbl ügyletek bíróságilag fogunk megállapitntnl.
Egysxorsmind folhivntnak mind axok , kik a kijelölt birtokhoz igényt tartanak, nxt n fennobbi határidőig ido bejelenteni siessenok.
Kaposvár nov. 30. 1804.
^otuogyntnqy* törvinyixik«
vi i(ii irlihktinyri hu l<!»dij.
3*V»x (»-»>
. HIRDETMÉNY.
Ifju Koxina János hitole-öínnkösazoliivása! áomog y-
megyo polg. törvénysxéko mint telekkönyvi hatóság részéről közhírré tétetik, hogy Kozma János ifju ollon a kielégítési végrehajtás onnwk a Kadarkút 182. sz. t.j. könyvébon 1.1—8. rond-számig bejegyzett birtokára ol rendel tot vén, az Arvurési foltétolok • a kielégítési sorrend megAllapititsa tekintő-téböl Mtoloxöknek tArgynlási határnapul 1805. február hó 14. napjának reggeli 9 órája kitüzotik ; miro hitelezők axzal hivatnak meg, hogy meg noiu jelenéaök esetéhen a fonnebbl ügyle-t-k binSilng fognak megAl-lai.ittattnl
Egyszersmind felhívatnak mind axok, kik a kíjcb-lt birtokhoz igényt tartanak, azt a fennobbi határidőig ido bojxlontoni aWgeuuk. Kaposvár dee. 7. I8G4. tíomogymAiJiye tUrrénytzé/:«, mint telrkkönyvl hutótdg.
.......(0--8)
HIRDETMÉNY.
Fiaa Máté hitoloxöinck összehívása! Somogymcgyo polg.'' törvónysiéko mint te-lokkönyvi hatóság részéről közhírré tétetik, hogy Klein LAzArnak, Fiat Máté elleni korcsotébcn n kiolégltési végrehajtás utóbbinak a T.
Koppányi 78. sz. t.j. könyvbon (. 1 —17 rendszámig bejegyzett részbirtokára elrendeltetvén , az árvorési feltételek, 8 a kielégítendő sorrend megállapltásatokln-tétéből hitelexőknok tárgya-l''isi határnapul 1805. február hó 13. nnpjánnk reggeli 9 órája kitüxetik; miro hitolo-zők azzal hivatnak . mog, hogy meg nem jelenések esetéin:»» n fennobbi ügyle-tok, biróilag fognak megAl-hipitattnl.
Egyszersmind felhivatnak mind azok, kik a kijelölt birtokhoz igényt tartanak, azt a f.mnobbi határidőig ide bejelontoni Mosxe-nek.
Kaposvár deo. 10. 1804.
tioiiiogyniftijun törv4ny*iik«
Mi''at tclfhkönyin hutóidg.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
Somogymogyo polg. tör-vénysxókénok, mint tolok-könyvi hatóságunk részéről köxhirré tétetik, hogy El-benlez Ed(< kaposvári la-kósnnk folperessége alatt, Bnlogh Jóxsof monnyol lakó» elleni kövotolóso fndc-Kéaéro lozAlogolt, és a Kaposvár község 75. számit telekjegyxökönyvébon t !• rd. sx. alatt foglalt és bí-
róilag I2C0 frt o. é. becsült ingatlan, KuposvAr községbon a helyszínén 1805. évi Január hó 7. napjának reg-goll 9 óráján— mint az első hxtárnapon—elárvereztetni fognak; a második árvorési idő, lm nótán az olsőu vevő nem találkoxnék, 1805. február hó 7. napjAnak reggeli 9 órAjAra a helyszínére kitllzotlk, azzal,hogy okkor fennebb k^elölt ingatlanok a becsAron alól Is eladatni fognak.
Az árverési föltételek a törvényszék irodájában min-denkor mogtoklnthbtők. (■ Kolt Kaposvárott nov. 1G.
tSomogymngyA tlirvinytzfka »iint ttUkkönyvi hatótág.
ÁRViRÉSI HIRDETMÉNY.
Homoiíyin^gjrí polg. törvíuyn 6-k^n< k, mint tolckkön/rl bal ''A?-rí»ií.8l k» Llrró tAtuUk( hoVy C«c-k« ''«tvAn Oy«n-y8» m. lWkl lakatnak f. Ip>''r. i>4ge alatt Hémeth lat-vinoO < . Oalortt* Julianna (lyfiu-gyfil meHókl laki''.» cllt-nl kövrtr-¡4*« fe lo/>»iro It Alogolt a Oyttngjr»« mellek k3»*4g lt «tAi.ui tclckj''''gy»nk»nyvíb«u 13 h lyena«. alatt foglalt t» blr llag 8000 ft o. t. In ci III Ingatlanok Gyöngyös mel. MkkO.*4gUn a k«ly»(Ju4a 1106. f.briiir ho 20-lk napjának r«ggoll 9 órAJin — mint m rl*9 hatArna* poa — <>IArrrrcit tat foguak s a inAsoilIk Arvcr^tl Icl.l, ka nctAn n i <-l»öii ycyO u*m talAlkotn^Ic, 180}. mait. Itó 80-illk napjának ríggcll
V órAJArn a h.lyt/lnAro klt''UrUk, anal hoify okkor fonnebb kJJtÜHl IngatUnok a bci tárin alól is rla-ilalnl fognak.
Ai árver/si MUtrltk a tÖrrAny-»<ík iroiIAJAban mindenkor mrgte-klntb.tök.
Kaposvárott drc*. hó 9-n 1804.
Pomogymrgye törvóny*t/k? mint telekkönyvi hatóság. _
"Vm'' (8-8)"
ÁRVERÉSI H''RDETMÉNY.
Bomogrmcgyr polg. törvón>»ió-k''uok mint telekkönyvi b.tóeág-nak ró«»óról köablrró tótellk, hogy Ilellonlch Uyö tf>nö frlpe ej>»lgo alatt Uraid«r Ádám ba^oU lakó« elleni kövotslóio fc<l<uó»Jr.'' ót a bagolal köatóg Ml. s Anm tvlek-Jeg,tokÖuyvób«n t 308. hr. alatt fogta t ó* bíró lag (100 frt o ó. bcclllt «löllöj'' bagolal kö.sóg-b«n a he''yttlnóu f óv deci. bó 31. napjának reggeli 9 óráján — mint V-ik *rv»ró«en, a fennálló törvóny-»»''•k óttelmrbeu b.''iiáron «1.1 i* < ladatnl fog.
At árveróíl f.Itótclvk a tltfvón^ • x''k Irod/ijáhan mind nkor mrj(te-klnthvtök.
Kaposvárott nov. hó 29-u 1834.
Somog/tnrgyo törvónyaxóke mint tcL. kk''tnyvl bató»ág.
2-3
Hirdetmény.
10 I flá'' * István hitelezőinek ő«».ibivá«al Somogy megr* pul/. t^rvínyíxvk < «nlnt t''lrkköny.
- Ti Lat. Ság iOj.OI kö kiíró tóm''(,
hogy Ka) !I Sándornak; ifju SAra István ellőni kcro».-tób«n a kieló-gltósl vó^ri-lmjti» iit >bblnak • k. nióröl 80. Si. t. I. krtnyvben l-»0. remit .Aliiig ót I. reudstámlg bo-Jegyxett -birtokáia elremleltetvón,
at árrerósl felt •» •lek s • klelógl. t''»l «nrrrnd megállapítása teklnte-tób<il iilteloxöknek tárgyal*«! határnapul 1806. óvi február hó 1 t-ik napjának reggeli 9 órAja kitilt», tiki mlro hitel* 8k a« al hivatnak meg. hogy m< If nem jelrnótök rte-tóben a fi-nebbl • gyletek Ur.dlag fognak megállapítUtnl. £gy«t«rt-mind felhivatnak mind a ok, kik a kijelelt blrt»khox Igónyt tartanak, axt a fennobbi határig Ido bejelenteni sicstenek.
Kaposvár deex. hó 7 ón 1804.
Po»togyme«ry törvónysaáke rnlnt telekkönyvi haUtág.
"»V..» (2-3)
Hirdetmény.
Pap Jánoinó Pomonkot Jn-llalna hitole.ölnek öttjehl á«a I 8omogymegie po''g. törvónvsxóke mint telokkönyvl h.itóiág r/sxóról köxhirró tóteUk, hogy Ko<tor Pál. nak, Pap Jánomó Doúionko* Julianna elleni kcr«<etóben a kiel ''gl-tó>l vágrehajtás utóbbinak a k. inóröl 16. ix. t. j. könyvób n 1. i - rriidxxámlg bejegyx- tt blr, tokára elrondeltot-.''n, ax árveróti feltót''lek a • kiclógltótl s.rrend ínegálUpltás».tekintetéből hlUIc töknek tárgyalási határnapul 1806. febr-iár hó 10 napjának ref/tll 9 ÓrAja kitüxetik | tn re hitele ök anal hivatnak m g, hogy moa nem
Íelenótök etelóben a leunebtl Ugy-e''ek bíróilag fognak megállapít-tatul.
£,mter«uilu 1 tVlblvalnak mlud-axok kik a kljo Wt blrtokhu Igényt tartanak, axt a fennebbl határidőig Ido bejelenteni sl stenek
Kaposvár d ex. hó T, 1884.
Somogymcgyo törvóli/saóke mint telekkrtu/T. hatOtág.
W A J DIT S JÓZSEF
kön y w n y o m d á j á n a k
WKtf ''
ppw
Nagy-Kanizsán.
Alólirt Imtorkodik u imgyórdomii közönséggel tudatni, hogy 1862.. év óta folyamatban lövő ¿könyvnyomdáját, melyből eddig is több mü került a nyilt körökbe; jelenleg belszervezetét nagyobbita és ügyes magyar személyzettel bövité. — Késznek nyilatkozik, minden e szakmában vágó munkákat, de még a legnagyobb müvek kiállítását is átvenni és pontosan a lehető legjutányosabb árért teljesíteni. Különös figyelem fordíttatott a farsangi táncz- vagy egyéb mulatság! meghívásokra, tánezrendekre, étlapokra, látogató jegyekre és falragaszokra, stb.
Továbbá üzletében minden községi jegyzői nyomtatványok, posta-, vasúti-, fuvar szállító levelek, ügyvédi meghatalmazások, kötelezvények, váltók, vegyes jfagyságu számlák, kereskedelmi-, ipar-gazdasági irodákba megkiváti-tató vonatozott és anélküli könyvek bel-, külföldi és saját gyárából nagy választékban mindenkor olcsó áron kaphatók és vidéki megrendelések postán-gyorsan s pontosan teljesíttetnek.
Kegyes megbízásokat kérve
J

kész tisztelettel
DITB JÓZ
könyvnyomda tali^jdonot.
Wajdita .Mmf kiiwíő, U]>- <Sh nyomda tulajdonos Nítgy-KanirKitn.""
Nagy-Kanizsa. Negyedik évfolyam.
3. Hzftm 1805. Jummrius 20~án.
taeretteqerctó kp
H
szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdimt, tudomány és művészet köréből.
A somogymegyei gazdasági egyesület hivatalos lapja.
Mogjqlen o lap legalább egy ivon januar hó 1-tŐl kezdvo mindon hó 1-ón 10-ón és 20-án. -» KUJgzotóal ár postán H/.étkUldéssol és helyben házhoz hordva ogós* évre 5 frt. i félérro 8 frt "Negyed évro 1 frt 70 kr — Minden előfizető a tulajdono. kölcsön könyvtárát ftz eddigi fenutáűó feltételek mellett íól áron használhatja. — Nyilttér egy Petit sorért 10 kr. — Hirdetések hat hnsábos Potit sorért l-«r 7 kr , 2 or 6 kr. és mindon további beiktatásért G kr. a bélyogdyórt 30 kr. fizotendő. A beiktatási 4ij * a lai> kozelését illotő minden tár*» * kiadó hivatalhoz NagyKAmmáraj a lap tzolleml Urtalmát Illető köalomónyek pedig, ugy mindon lovalok bérmontve a szerkesztőséghez küldendők Kapós várra.
Pest.
(Jan. hóban.)
IV.
A Tisztelt Özerkesztő ár!
Épen azon perczekben olvasom pár < nyiltpostáját^ melyekben a« egymás iránti kliltisöuös áldozat, bizalom, tisztelet és »raeretetről akartam imi ön lapja «zámára.
Megvallom, a szerkesztői Üzenet a mennyire meglepett, annyira le is hangolt, mert bizonyoSjjtaWsalkodiU" ellenében szánt nyiTv8K»ő volt az, mely áloaa alatt vivatik a jóakaratot megriasztani.
Tehát tus apák olassioaí jellümét igy oltá !h) az idő egy némely utódban ?
A megy egy üléseken — múlt időnknek a maga nőmében az egyetlen prac-tious iskolájában — annyiszor elliang-zott aranyszavak a* „elvek tiszteletéről", „toabad sajtóról", kölosönös egyetértésről ",ntb. ily ftldbo hulltak?
Tehát azon néhány ősz gladiator, ki a politikai harozokból, mint erős kőszál még fentáll napjaink árjában, folyvást oktatva, jő tanáosokat QMtv», buzditólag a vészbon; intőleg a szerencsében,—azt éri meg, hogy iskolájában a tanítványok egy része a „szabad szó" miatt összezör-ren ?! Nyilt esameharc* helyett, álozá-ban támad és védi magát?!
A Zichyek, Széchenyiek, Somsichok, Paizsok, Iukey éí Jattkovícliok stb. ős fészkében az arriergarde-ok néhánya megretten a szellem világosságától s bagoly módra kuvik a sötétben?
Sasok után baglyok?!
Hát annyira vagyunk e még máig is érettek, hogy ne türjük a véloményt? hogy az igai szó sebet ejt ?
Nem azt súgják- e saját k br ül mény cink, hogy összeérjünk; hogy habár más-más uUkon haladunk is, de a közoiél egy — a haza boldogítása. 8 midőn őrről van niv akkor háttérbe minden önérdekkel, akkor szűnjék meg a harag a válaszfal; a vezér eszméboni egyesülés jelentheti csak a biztoB győzelmet. Btaicus lemondás az „én"-ről , fáradhatatlan buzgalom a közllgyért.
Midőn a „közerővel" feliratú lobogó magasan leng, van-e katoua, ki alája nem tér?
A helyett, hogy minden polgár kimért munkakörében fáradoznék, opét, gyűlölséget ont? hiszen, ha annyi magyar volna, mint a mennyi fűszál hazánk földén, még akkor is jutna tán minden emberre egy-.egy ellenség?! s még is önmagunknak vagyunk rozsdái? emésztjük egymást.
De a honfi hát, mely o sorokat íratja, vigasztalja aaon tudat: hogy megyénk földén az emelkedett lelkű, ép es»ü vezérek alatt a többség egyet akar; egyért hevül.
Kevésnek hiszem azok számát, kik a civüisatio „par exellenc" missionariu-sainak tartják magokat s mozdulatlanul pipáznak.
jti
Kí polgártársnak szereti niagát hinni, de petrifikáltabb nemes az ős velen-czeinél,
Kí népboldogitónak tolja fel magát, azonban a doinooratía rákjegyében született! s úgynevezett „magyar Junker !"
Az ilyenek számára ajánlok éi\ egy módot, az unaloiín közepette, mely többet ér az álezázott támadásnál ; A „hétköznapi köuyvlái*, \asárnapi újság a népiróink müveiből Válogassanak ki egyes jó ozikkecskéket,^tartsanak vasárnaponként népszerű felolvasásokat a helységekben. A köznépnok okkor van üres idéjo, i legalább a tivornyázás, korcsmázástól elvonjuk ; s ha egy helységben osak 30—40-et nyertünk meg egy ily órára már sokat tettünk. ívelnünk kell a népet, ha aztakeirjuk}ubgy hasznára váljék a hazának. Nen''0,ftta-Hiitani tőlünk, hanem hozzánk ío.''^fpi kell. . j uot
Hizonyára háladatosabb feladat; V mintha azokat üldözzük, kik vaT&> T'' merész eszmének Columbusává letté''1.*
„Egyik helybeli politikai napi la punkban, mely kitűnő tapintattal szerkesztetik, követkexőkot olvastam legközelebb, melyeket őszinto szivvel aláírok, n ide iktatok :
„Nálunk a középosztály, ámbár mirid tudomány, mind erkölcsiség tekintetében fölötte áll a fölötte állónak, még nem foglalta el az őt megillető állást, s elég erélytelen, amannak engedni át egészen a hang adást. Ez hibája a sajtónak is, mely inkább mer a kormány mint a nemzet egyes osztályainak visszaélései) vagy hibái elled felszóllalni, 8 mi<$rt? Nyilván azért, nehogy izgatással, konkoly hintéssel vádoltatnék, mikor oly nagy szűkség van egyotértésre. Ámde,: urak, erkölcsi javulásra csak oly szük-j ség van, mint egyetértésre, inert ha meg van irva, hogy disoordia res mn-ximae dllabuntur, nem kevónbé igaa, a mit Berzsenyi kiált:
„Mindon ország támasza, talpkövo A tiszta orkölct, moly ha megvész Koma lodöl ■ rabigába görbed."
Ártatlan merengós vagyemta-lanságunk a bópnevelóaünk körül.
ii.
(Vijo.)
Valóban szép és dicsti noinos városunk érdemes tanácsánuk ama törekvése, miszerint köböléből küldöttséget alakítván a mogyoi törvényszéknek idohozatala végett Uodáu-é« IMoabon kérelmezett. 11a Kecskemét és Nagy-Körös évek óta följogosítva érezik magukat mint hatalmat votélytáriak közhasznú intézetek bekeblezéso utján egymástól a hazafiúi taendők nomosölt küzdterén a babérfttaért elsajátítani, miért ne tehetnék eztZala-JKger-szeg és Nagy-Kan izea?
Bizony megérdemlik uraim, »»ok a székvárosi árdokek hböpolgári figvelmünkot csakhogy dicsvágyás küzdelmeink'' ragyogó zománcra miatt el no tévesszük teendőink egymásutánját 1 Ugyan hova hoaaók Kani-
zsára azt a mogyoi törvényzzéket, midőn elemi főtanodánk népességébe? mért alkalmat helyiséget som vagyunk képesok —vagy tAn nem akarunk — előállítani? Oh, urai m. oa< a megyei törvényszéket, csakhogy itt legyen, nomádszorüleg sátrak alá kényszori-teni, vagy mint a szogépy tanuló ifjúságot, jukokként östfzéMsüfolni nem lobot.
Ili Nagy-Kaniasn értelmea közönségénok »hazai köztWyok neutosbiko, a aépnavelés iránti érdukalttégét illoti, logyon szabad be vallanunk aat ; mlszvrint városunk kath. közönsége a holyoson fölfogott baladási koreszmék fénykörén som képes a hazai köavé-luutí-iiy olőtt sötét pontot aa által, hogy csak fouHÜbb hatósági kényszer nyomán népesítené a tanciaruokokat, oh nem I do mit hasánál, ha nincs alkalmas helyiség, mely a ta-nuj«'') kisdedüket befogadhatná; ha a logsaebb torvezetek, a IcgidŐsb orssághatósági rondo-lutek ások közönyén, kiket a végrehajtás s kivitel boldogító fáradalma leginkább mog-illetiu) eredménytelenül elhangzanak,
Elfogódik a hazafiul sziv, * fölindul a szülői kehei, midőn látja ós tapasztala, hogy az alkalmazott tanorok legbuzgóbb működése mollon ia oz összezsúfolt kisdedek lélek- és testben sorvadoznak.
Helybeli kath.tanintéaotoink jolenlogi igaa-gatójat. ez. Könnyo Alajos ur, ki valamint olödoi, ugy ő sincs azon szerencsés helyzetbe«, hogy notnua városunk t. oz. tanügyi bi-SOtttuányának tagja lőhetne, ámbár kodvos basánk más városaiban az igazgatók mindo-nttttszok,népnovelésUnk fölvirágozUtásáúak érdokábon feusöbb hatósági kflgyea intésvá-nyek nyomán még dcc. hó elején czélszerti véleményoxési pontokat nyújtott bo Írásban érvényesítés vógott nemes vároaunk tekintetes tanácsa, a t. oa. képviselőségéhez, az illető urak atyai gondoskodása a tevékeny erélyességéttfl meg is várjuk aat, hogy esen véleményosóai pontok tanácstermttnk söld asztalán minél előbb tárgyalás alá vétessenek.
A t. cs. igazgató , ki előtt Ogétx halmaza fekkaik f«(i»5Ui katóai^i r«ad«4»%k á* leiratoknak, melyek olemi tanügyünk silált állapotáról tanúskodnak, a tanerők és tanszakok, ok- ós szabályszerű berendeséso körül ugyan tevékeny buzgalommal fáradosik; da a kivitol tikéra meg-megfenek lik ások huza-von^ éulitlkáján, kik nOmctak as igss-gatóuak '' véiemóiiyea Jelentéseit, hanem a népneveiéi «zent Ügyér« vouatkosó feansŐbb rendoleteketi ia egyszerű tudomással as irattár lomiai kt»ó ígtatják.
„Minden ország támasza a talpköve a tiszta erköloa.^ Ha as idő viszontagságaival daoso-landó Szobrot akarunk emelni, Szilárd kő-talajra koll ast holyoznünk; elvéts a nép vallás erkölcti nevelés és okUtáa nélkül; igen a polgársat biatoab és tsebb jövőjét er-kölcti erőkre kell holyeanünk, mi a végrehajtó hatalom atyai orélyét teljesb mérvben megérdemli, mintsem as utak és utcsák jó-karban váló tartása.
Minthogy nyilvános olemi főtanodáuk a néposséghez mért alkalmat holyiséggel nem bir, csoda e, ha városunkban, kivált a nö-nomzodék részére, megannyi ang-tanlntézet létesik, melyekben felhatalniaaott hitoktató egy-ogy kisasszony tárgyaivá^ a kátét t törvényszerű igazgató nélkül, csakúgy gondo-lomra képeztotnok Önkénytet tzervezot mellett a növendékek. Nlhek rendin, uraim, hnry ezen zug- vagy magiataniiltésetek ronde-sett tanáoaoaal biró városunkban a tauouosok Útszáma, a tanulmányok beosztása, a tanerők minősége a az oktatás szelleméről tenkinek, roégctak sx érdomos tanácsnak sem számolnak b?; pedig Ily Intézetek létozétét törvényszerű igazgatás s felügyelet nélkül, mely a tanmenet netaláni ferde iránysafáoak ellenállhasson, tűrni, a társadalom alapelveibe ütköző polgári |)Uu,
11a már holybéli körUluényeink kényeserü-
ségénél fogva, addig, inig nyilvánoseléml tanodáink a nébestéghoz mért alkalmas holyl-séggel nem bírnak, Ideiglenoeen türetnek U ily zuglntézctok, legalább törvényszerű felügyelet s rendes igazgatétág alatt álljanak, hisz az Iparszabadság ilyetén faját tem kormányzatunk, som pofgárzatunk, som egyházunk, sem hazánk el nem fsmerhoth Tavit* ''»dságstinet máSa alatt ne ápoljuk, urai«, a szabadság votsélyea kiuövétoltl
llazáuk köztiszteletben áltó nagv fta, Deák Ferencz, megyénkason lángkeblüfár-fíaiuak, kik uyilvános tanügyünk iránt való kiválóbb érdokeltségőknél fogva ölet bisa-lomtoljosen uiugkerut véu, arra saóliták fel: hogy állana leendő fOgymussiumunk megalapítás! ügyének élére, nagy bölcsen aat feleié : „t z i v o t o n, ctak előbb vaeslk mog önök hosaá a» igényelt ala-ot olemi tanodáiknak alkalma tb orendezéao által." TanuUuuk, uraim, hazánk Unnepolt nagy bölosétőí kÖzokUUU-és nevelésügyünk körül való teeudőinkre nézvo is logiki i egymásutánt 1
11» igy vugyuuk tiépuewlésűuk szout ügyével Nagy • Kanizsán, mit szólhatunk akkora vidékről, hol — tisztelet, becuUlct egyes lelkesültebb községeknek — a sr.o^ény tanitó, mint valatnoly törvényen kívüli egyéniség, ezer bántaliuak közepett, » csekély illetékét sem kApván meg, füstös » túrt ablakú viskóban Unitgat csak ugy tengetve élotét. — Oh áldott népuevflléf, jöjjön el a te országod ide is, holarutkókés Uelvnetárek bitang iv* déki oly buján sarjadoznak I VAJTl.
I
Az egyik dög megszűnt, a mA aik bekövetkezett.
Megszűnt a marhapeatia, bekövetkeseU „a bőrférog" a kapornak 1 egészségi kerülethez tartozó azepetnekl köztégben. Van 410 ló, ezek körül botegült W. «ldii(<lölt V, AgV<m-szuratott i, betegen maradt 40. Kitbrt löeé »k évi juniut hóban. iUvaiaJoaan utak 1806>lk évi január hó 10 én jelentett bo. A aiemte ét intézkedés asooaai megtörtént. Ujrengébb beteg 10, tulyosbb K, kéUt állapotban Í dk-van, HkU-dik évi juniut havában bategült meg egy, melynek feUelentése olmulaaztatváu e betog a közíegelőn él&dött,mégotak megn«|D döglött. Itt ólcaztetott a kór tuyábbterjodéeá-nok azikrája, mely a legnagyobb valóesiat)-aéggel fokonként gyuladt lángra. Orvosi m-gélyt senki sem vett igényű, gyedül m utolsó napokban működött egy kontár, pedig tanult, t értelmes katona állatorvos van a helységben.
Legyen óvatos minden ióvátárló ét ntae, mert a bőrféreg ritkán meggyógyítható ragályos betegsége a lovaknak.
A kéaa betegeknek nem tzsbad elhagyni as udvart még otak meg nem gyógyulnak. Kzek társainak pedig, mint látszólag egészségeseknek, do gyanúsaknak 15 napra meg vau tiltva a határt elhagyni.
Itt as uj csolekvény azon állitásom igsso-lásárai „miszerint hasztalan a hatóságoknak minden intéakedése ott, hol a legközelebb érdeklett fél a^ját magával e«m törődik." 11a as eleő kóresot bejelentetett volna, ugy biao-nyára nem Jut e kösaég oly asorougatott hely-zotbe, mely roppeut anyagi veezteeégét iáé-aendt elő eaép ét értéaea lovaiknak bizonyára leendő lesauratásuk által. így amidőn egyrétsröl veasteeágétekestsebbeli mulasztásuk saját vagyon jólétüknek, ugy mát-részről aggodalmát idéste elő s vidéknek ét hat!Uslan fáradalmat teremt miu<iv a kös-aégi előljáróaágnak, mind pedig a köslgsaga-táei hivatalnak. így astánboldoguljon a» ember t haladjon előre aajanyagi jobŰétbea 1
• tkrsANCZK*.
t|í, 0 !• ! , » : ■
KáimAncsa
(4<c*. II. 1844.)
Éd<* barátom! \
Mi iont illőbb • természetesebb, *ninthogy a megyénkben létre jüyft.novonotaiwí.b tényeket vagy etoraényeket, ép a piogyo közlönye, — a vezetéked alatti lap — közölje a hon ol-va«ó a minden egye« irományt bisonynyal Öröm ■ taobb iövő hitóvol üdvözlő köaönté-
Íóvel: minélfogva bizalommal kérlek fel özlésiro emoz örvendetes valónak, hogy Megyénkben is mog ala k u11 a z e1s ő takarók gt''4 t, * Káttiárptaj^ sot kebelében.
A f. évi jul. 13^. megvéitkon kproízWl rontott roppant jétfviljnt kfszámithatlan kárainak lőhető, s gyors enyhítésére, alig han-"fcéitsíta megható szózatát, megyénk szívből »áfthi''j • mindig a legalkalmasabb pillanat n Af cM tárgyakban »zóllani szokott mgs. fő-ispátija k. nzorinftl meghftllák a Jajszót, mely tib koznég nevében hangvott, honunk ama védángyalal,kik ha novokTiez a hontőrténolme , u«w usatUkozuék is, halhatatlan emléket yN''t^k voloa ki a* lHCJ ikíIuségfl« napokban ¿«(jestieü honleányi a mily fárudh^tUn ép oly »jrudmóuydú« tevékenységűk által,
K-i, volna, viszonyainkkal oly Umeretlon, kogy no tudná, wiuerint mgs, gr. Sattyányi Lniofuit, « nővérét m QlAt»ort*ágbau több «int 7(|,0OQ ítkM egybegyHjtötfKf. Károlyiét keü »ma netnttfkbon üdvözölnie?
A levorí csapás után egy hónapr* már «»égkér''csteténk. ama honleányok megbluiMja, voR'' hrtSáegyüléti követünk t. Bittó lotvau nr áltM. káraink részletes * alapos kimutatásért w h netán mutatkozó szükség bejelentésire s alig telt el ínég egy hónap, a fet.iomll-tfetttístzecnck az alföldön már szük*ógtelot)i é vált fölöslegéből ÖOOOuj frtlott utalványozva a jelentékenyebb kárt szenvedett községek szegérivolnok enyhitésir«, miből 8/00 fit épen fcálmánosAn Ifin kiosrtva, lo kimség között • bélül© Káliirinesánnk is, mint legsúlyosabb mértékben károsultnak, áVány szerint B80 frt juttatva.
A kálináucsai legnagyobb részt reformstu* sokból álló gyülekezet trtgjai, utódal a megyénkben legrégibbs fényes muttu rof. gyö-lokexct lakosainnk, s prot. gyülekezőtökkel kilzlls siogénységi s szcrencsóro saját orojökre hagyatottság! helyzetükben, megszokván gy''Ü-loker.Mükűt sídát eröfoszltésük nólküiözésök »őt áldozások árán is olsö ho)yengyámolitani, a nyort öHSsogegétz őket Illet« részit gyűlő keze ti • Iskolai > z ü k-• égeikre akarák fordítani?
Azonban sióiirt Inlkészök felvilágosítván őket, hogy ama sogély czélja s rondeltetése más lévén « nem is an egész lakosság, csuk szegényei számár* adatván; sem olv, vagy hagyomány szerű, sem a csak szogóuvek rovására méltányos valm Ion ha »> ezélral fordi-tstása: ii)iV>rt i,s a f. évi ogésq termésében s g/ egyedüli jövedelmében egész mérték-1 ko* károsult s jégvnrt tagjai segélyére bem szAreitható gyUlokezetönk, folyó égető tzük-atyainok, «tini twUaésá««*, o s a1i ''
180 frtot fogadvá» el fennebbi (4 s s m c g b öl, a többi gabnavételro fordítatni s így kioaatatni hatá-t O h ta t O 1 t* lí w
'' Később A*onbAn értesülvén a gyülekezet tájjal.'' hogy egy szomszéd köztégbmi egész-JbeAA leégett iskola felépítésre forditatott» ''^yert k-.gyadomány egy másikban isteni tisz-''I Int tnrthatásából a templom loznzottcaerepel helyreállításira, némelyekben podig az «dott rendelőt i utasítás tlien «zegéuy s gazdag között »öt birtok aránylag tehát ép megfordl-'' lett viszonyban lőn kiosztva : minélfogva kálmáneaai gyülekezeti tagok is vagy gyülekezeti ezélra, vagy birtok vagy sao-ínely számra! kiosztását követelték ■ nyert ujry goBdolk(»*ván terraéMotes , hogy „aa igazság és helyes elvvel nem észhangzlk , oly saegétiyuk kédfMcért, kik saját hanyagságuknak, élh". tetten»égOknek, vagy épen pazarlásuk söt áréval saját bűnöknek szegényei, a segélyből ktíárnl oly jobb »<S<lnakat, kik nélkülöző ta-karékosságuknak'' » emyodetlen munkás»»-elírtuk kössiönhetik »xihinlnbb vegyool Al-"1 Unkát, nehogy az etnl>eri gyarlóságok lát-''■¿«HMaftak jutalomrn, az erények pedig mint-"Wgy b''6ntotó*ro mélUlltknÁk :< Valameny-rtyl károsult kört ki>i*ttv» jwnlig ré*zlnt títssltáá etlenesnn ré»zii»t a segély mint kényöradomány termésketa cllenér«lenn« ke-*-lv«, M mlg Egyrészt messr# kiható torcsal. ''MbJiii idénett elö rt két fél köst, miUrészt fíUm''iriVty^ kftr.t kihatva jelentéktelon aem-mUéggo ostlett v<,l„a fot* -Wlárt U," — igy s azédt a« aliipttó - levél, — „lőn különösön el--hátán >sva,''inal napon (iiiv, 4 d) hogy takarék mt»gtát aluoitására fordíUssék a Vett gahna U«l«t,]miállal nemcsak e mostani ©*«t bet», títhát flmálólag, de folytonosan, UhAt ^ ''folyvást »áporodván, idővel . teljesen gyániolóvá lenne ama segély összeg a községünk s tán vidékünkbell segélyt
: i i
Igénylő szegénységnek.-*) Mert u földmlrelés adván az élőt ama legelső aaükségUtét a mindennapi kenyoVet, a föWtuiveléa eredményo azonban ie\j«a«u megtelelő foltétol«k\meliet| is ogészón az időjárás hatalma alatt J^ÜVán nérn ritka etet, hogy vagy saük termés; vagy örsgágo* termékeuenség, — roiuŐ a uiult Avj Alföldi volt, — vagy jégvihar r* »«inö f jul, Itt-iki, utindon konveröktöl megfosztja jn^jd az egyesokot, m^jd egéla községokot, vidó-kokot sőt országokat; de rot>d«a körülmények köst Is gyakorta előáll, sdt fájdalom folytonos as eset, hogy midőn a nép szogénye lelkészét tanítóját, pásztorait kielégíti, foldjait elvötog^ti, tétomfl» «dója tnlatt gÁljnakésilóiét olvosztegetní kónyszsrtlf, tavaszra mi gabonája sem marad, • hi^y óheu no v»ss4Hn adósságba kényteUu magit feoi»yolit»ol,melyből a megyénkben, mindoh u»»ora tVrvá^y daozára is uralgó lelketlom kamat (40 nj ftra 2. m. tiszta büka, mi r>éU 26 — 30—tó de napjainkban W 18 — 16 ner^eutet tesa ki) miatt kikeveredni többé képei nem Uvén, elszegényedik, s lest a család anyagilag » őzzel karöltve szolt imlleg, majd terméaatetes fokozat szorint erk>. csileg Mogény —nyomorult, magának, Vétségének, ogyházának ugy szégyonére, mirif kípótolhattan kárár.«.
(Vége következik.)
KÜKMKNDY sAUDOH.
Levolozótelc.
MohÁca, január hó 0-én 1966.
Altmotidja a babonás álhit,mlsaerlntamilyen as ujér kezdete, olyan l«sa eg4oa végig. A posta Intézetre nézve biz ném igc.4 jól köszöntött be áa újév, • ha A babonát álhit ugy esetlog beváltja « szavát, nem (gen szép Jövő vár reá. Amiut a pesti lapok is már többnyire omllték, de nem öttzevágólag, ugy bizonyos, hogy a Péosről o hó 1-én elindult szekérpostát a An az éjfél előtti órákban D.-l''ontelo és Adony közf kirabolták, a postaver.énylőt, (konducteur) ét postakocsiét meggyilkolták.
Az azóta orro átutazott postavezénylök n ténválladókot ekép adják olő;
É hó 2-án estefelé egy utazó jelentkeHctt a d.-pantelei postahivatalnál, hogy a szekér-postával elutazhat-e Pestro. A postamester azt adván válaszul, miszorlnt a szokérnostá-yal csak egy utazónak van helye''", a ha ez üres loend ugy tovább utaahat. Vagy 0 óra tájban Ismét megjelent a postahivatalban as utat, t nyugtalannak látstott, hogy a posta még sein érkozott meg. Amint szinte hillat-saik, néhány nap előtt ugyan ozutaaó főttről utazott volna a szekórpostán egész Adonyig okkor meg 1 állomással idébb szándékoaott fölvétetni. A posta D óm után nem sokára megérkezett, t mivel üreahely volt, a Jelentkecelt, t utat tehát D.-l''ontelén fölvétetett. '' Utóbbi kOltőleg téliesen öltöave lévén, Mtnmi gyanúra nem adott okot. Alig haladhatott azonban * poata at elhagyott állomástól vtgy ''/» óráig, a midőn a rabló-gyilkosság a« országú tról 200 lépé snylreoltérv* vég-heavitetett. Az orvosi viasgálatból blsonyotan kiderült, hogy A2tseroneaétlen áldozat lövét által el, tuttf p^llg * gjilVfttyj saá«.''
helyén Állítólag vístsamaradt kéti baltával fittolett agyon. A posta vexéuylő azonnal Meghalt, a koctia azonban a merénylet után még 12 óráig élt; ntóbbl beszélni nem tudott, hanem ujjaival mutatta, hogy a rablók 6-én voltak. A tetteseket javában nyoaoisák. s bár adná az ég, hogy mielőbb a hatóság kezébe kerülnének. A kár, mint Jftbb lapban oIvab-ható való, hogy 60 e*«r«t tan«# *» még bi-■onytslan, mert ez csak akkor derül ki, midőn Pécstől egész Penteléig a postahivatalok az erro vonatkozó kimutatást Aa illető postaigazgatóságnak előterjesztik; t^ját vélemé-nyem szerint azonban tán 3000 ftrA to rag a kár, mivel Páosröl majd naponkint 2-er van alkalom, aa értékes szállítmányokat elküld* hetul, niIg a többi állonsások, üonyhádut ki> véve, hol hetonkint csak 4 er megyen ke* resztül a szokérpoata, igen jelentéktelenek.
Igen kár, hogy a m. kormány a taekérpos tűk mellé minden irányban nem rendeltet katona-födözetet, mi által sok rablátnak eloje \étetnék. '' KUOYKRAY.
Hirek és esemónyek.
A Nyon>ornlt, fow éa eg<W.aógtelcn idrtjrínin,'' hnrut é« többféle botogHégek kiüérotében egés* 0»«nde8en köszöntő be hozzánk az idol f»mang; ¡«miit tupuMz* talnunk kell, hogy Hymen koRzornja koveaet egybe, évtized öUt »sokává vjUt e jmnnszt hallannnk, minden orvosig nélkül; ki az élet folytába pillant könyen megfejtheti magának ez okot mindon oomioenuir nélklll, elmúlt a régi lovagias idő, a diosöaégért lángoló keb-
'' A u»fjrl«H<i hoaUin/dV k«l4*«4<i;r, h* j<U v»ny*j»k liWIt»», a )4i**ri* ta c«Api»ok ilul Sqjtolt iidkslkMStl ke»U kl**xU*Ar« voil «»inr»,» uom lak«rák-
iMgt''tr IdUllitirAr». Bi-rk.
lek rég eltUntek, nem kerestetik erény, mllveltség , jó nevelés 6» b^zia»»ág, wmk ünátdflk, Jj to. kirillyod nralja mtivelt világol. —; A.-tá^ozvigalmaV »»«porodnak, h» *z ei»zéoy eiigedí át lehot h farsangot ttmUtnl. fob^ár 2-án a jiul^át i ogylot tagjai fogják tartani az alapító Ünnepet, mely rendnson tárBaB-ebéddel kezdődik éa világ08 reggelen osárdással végződik; ezt követi február 8-án a dalárd* nagy álarozos tánozu-galma, melyr^ e rendezők már 4Í8 nagy élőkéBcídátokát telinek; xhint hülljuV költség nom losz kiméivé, hogy a lehutő iftgdistesebben tartassék meg | továbbá ltíswiuk tánozvigalmak : a nagy sörház-l)An polgári bál.Lentiben az elemi iskola épitésénok felsegély czésére. Marczalibap, lÍollath»c»on hpl » regedei hnsxár iiaztek magán z«n«karm fog játszani; igy oaak van a pénztelen időbon a farsang vigan tölthetéséről gondoskodva; du ozt nom lehet máskéj) élveznUnk,hacsak drágán uicg nem fizetjük. Járdáink ismert rosz-, azak, ntainkon pedig tengelyt haladó a sár; bérkooeik felállításáról még eddig nitios gondoskodva, pedig hÍBazUk, hogyí egy néliány osak mogélhutno s nom len-, nénk ogyes ember *sa»olásának olyannyira kitéve; például : egy helybeli vendéglős ki egy rozzant hintóban félórai befogatásáért nem többet osak Oti frtot kért, a «okallás esetében nagyiéi-* kUen néV7 forintra szállított lo; ily panaszt már eleget hallánk , jónak látjuk ezt figyelembe ajánlani, nehogy majd többen az ily nagylelkű leongedést később fájlalják meg.
A A „Wanderor" ez évi 12-ik száma jolonti, hogy a császári nyomda egyik, raktárában 4000 mázsa Baoh-féle nyomtatott rendeleteket találtak.
— Hortel''ondy Imre, neje Oosterhueber Magdolna, menye Domaniozky CornéllA leá-ny^ Antónia férjezett Besseuyei Ernő, unokái; Jóstef ét Andrát novébon szomorodott tsiwel jelenti 4det Aa illotőleg a szorető férj — testvér — ét atyának teklntotoa vin-dornya laki hertelendi II e r t e 1 « n d y L á s z 1 6 folyó évijanuáriut hó 10-én reggeli 8''/, órakor a halotti szontségok ájtatos folvétolo után, életének 47, boldog házasságának 11-lk évében hagymázban történt gyá-szos klmultát. A boldogultnak hűlt tetemei folyó hó il.dikén délutáni 2 órakor tétet-tek a v.-laki sírkertben örök nyugalomra) as engesztelő szent mlto áldozat pedig folyó éri február hó 7-én V.-L»kon less a mindé* t»k urán»k U«mUtvA. Kelt V.-Ukon, ^G6< évi január hó 10-én. A Jó hazahnak bóko poraira!-
« Megint egy VAtutl (paplrp/^on). Tüblj ur Oráozban egy onnan Körmendig vese* tendö VAtpályA létrehosátán fáradoznak.
A A kiadó könyvnyomdájában meg-jelenő „Rajta fiuk vigadjunk" féle dal* könyveoske díszes kiállítására kulönöf gond fordlttatik, ennek következtében a munka lassabban haltul, miről a több százra menő t. előfizetők ezennel értor sittetnok.
A A sopron kanizsai vasútépítése halad, néhány hó teltével láthatunk már kavioshordó kocsikat a síneken mozogni, mindamellett alig hihető, hogy az idén át lesz adva a forgalomnak.
A A Győrben tartózkodó szintilrsulat, mely Temesváry és Drágus igazgatása alatt mllködik e hóban N.-Kanizsán 8zán-dékoznak előadásokat rendezni; bátran mondhatjuk, hogyegyjól szervezett tárv •ulatot rég várunk, ámbár''megvalljuk, hogy az eddig bennünket meglátogató kiaebbok a közönség igényeinek eléggé megfelelők nem lévén, kevés pártolásban rászeslllének; de megmutatták o város intellígen* lakói, hogy egy jól szervezett társulatot, mely a kívánatnak eléggé megfelel, képesek fentartani, ilyen volt Heszler 84 személyből álló színtársulata, melynek fentartása hetenkint körülbelŐl 800—1000 frtqt igényolt, havokig itt időzött anélkül, hogy a derék igazgató nr {«nászát hallottuk volna. Ajánljuk tehát -/Tomesváry és Drágus igazgató
uraknak jól »zorvuzott társulatról gondnkodul s k^j^^p figyelmet az operet-tok eló)A(l^?<á^VSdítani, mivel azt itt igen fc^lwlil^^ hisszük, hogy a péűzte Um idÓt, ^US^iyiégUnk nem tekintve, ¿íia^on^•''. ■■"^fog kövotni, hogy az
említett őziiMtsíimt magát körUnkben feutartliassa.
t
Kaposvár.
* Sietlink eloszlatni — biztos forrás nyomán •— azon több körben aggodal-¡m^''geVJéfclM\tu\) Wu&ft hazánkfia, Soutssioh Pál veszélyes beteg volna Pe»-
Paosa vidékín mar többen áldozatai lettek az nj bornak ; mtnnéyeTéfe&fik irja, orvosi viz8gálatokb<íl.aí déHÍlt yóína ki, hogy az éremén lŐre veMÓljrjft«'' ,as egészségre. ,< ,,,•
~ A mnlt havi hideg-napokban apoi-vaí erdő körül, kját y^uton dolgozó ola« megfagyott.
* Mult számunkba^ • emiitett s Brez-niknél agyonlőtt r^bló — mint a hivatalos vizsgálatból kitűnt — nem Gölöncsér volt,hanem Verkoozi, akünfényekro nézvo méltó társa amannak ; ki sttinto gyilkolt, raboltsréoie volt avidékekneki fejéro JL00Q frt o. é. jutalom tllzvo. — Pandúrjaink, haaonló erélylyol belszántsággal — hisszük — magát a vedért is tőrbe ejtik nem »okára.
* Legközelebbi asámuukban, «kaposvári újdonság ol^éléiij hol az arany olt izraelitáról van 8ZO,%vedésből pár szó kimaradt; a két utolsó aort igy kérjük olvasni: „nem fogja többé ismételni, kereskedelmi s haszonbérleti üzleteibon — hihetőleg —■- megszokott kenéseit?.
* ABzékvdrosi gőzmalom elkészülvén, 16-á''ii tartották l)entio az első próbát h hihető, hogy pár nap múlva megnyílik a közönség számára. A negyvon lóerejü gépezet hg. Salm blanctkói gépgyárából való; kellő gabnaforgalom mellett 24 óránkint 600 mórőt őrölhet közönséges lisztet. Nem is kell mondanunk, hogy a derók vállalkozók, jelen Bzígorn időben minő anyagi áldozatokat hoztak a Rzék-város és vidék nagy közönségéneke mii-malom építésével? Meg vagyunk róla győződve, hogy
a közönség ezt iivéltá-nyolni fogja, 8 a készlet ¡ósága, n mü-malom hitele mollett siet idehozni őrölni valóját.
* F.-Segllsdről következő «orokat vettük : „Tekíntotes szerkesztő urí Ma kariam lapja II. saáuiót r melyben (iái Alajos nt által leirt gyapotot egé-hzen másnak találom annál, mi nálunk önkőtit tenyés*. Kzt még á mnlt sáázAd-bán ültették a* atyák midőn valami olasz o szerzetnek ÍŐ bi»to«a jött áa a „vineat hábero est oontra panpertatem" mindenható szavával kiirtatni paran-osolta. Más hasznát nem vehették, »igy nen^ tudni honnan gyapot magot »«éreztek. Utóbb újonnan fctőllővel lett beültetve a kopár! <domb r talárt mivel különben haszonvehetetlen voltt Igy elku-gvatvabár,1 Vi orőszakolja magát minden éven, 8 osak a mult tavaezpaal hagyattam meg mit lehetett.Gyöke nádvastág-ságn a földrfzin alatt elterül mint a komló és végig kihajtja szálait. Levelei olyan csicaóku félék,csakhogy kÍBebbek. Kgyébbjránt szép növény. Virágjaolyan cíomó mint a! veres hajmáá és minden szálon majdnem orgorta (szelenoza) virág nyillk wép barna votob. Hol sérel-uiet kap fehér nedvet ad. Gumót vagy gyapot takarót szivar hoszuságut; do közepén vastagabbat hoz. Korai 4erek hamaráb ártanak neki mint a szőlő levélnek. Virágját a méhekykülónöáén lepik, 4 láb magaara. Metfdíg tart virágzása és monnyi
idő kell, a gumó; kifejlődőre» vetést,''.átültetést iÖVŐ t*ra*»zal s .nyáron ki fogom lesni és annak idejében tudósitandom ?* '' ^»iveién feladjuk becsei tudósítását.) "in. Baerk.
* 16-kán tartott országoa váaártmk
még hetivásárnak is kicsiny volti Iga*, az idő is rosz volt, de az élénktelenség,
nóptolenzégnok van egy még nagyobb oka : a közelzzegényodéa.
, ~t- Városunkhoz Hözolfcjtvö Sz.-Oál helységben törtet, gyilkosság foglalkoztatja a köröket, mindonkUrríil beszél, a lápok is már közölteik, av.ért én cak rövíöbn akarom a tényálladékot előadni. UgyanU nevezett Szont-Gál helység nagy erd(ívolbir,clo ezt lppta boldog boldogtalan, rt iriiórt zárgondnokot rendeltok; ogy napon iftidtín n kiküldött vizsgáló bizottság ,íOgytUtt Ült, megrohanta (ikot a nép jjotolcKal, dorongokkal b a zárgondnokot Gombán Lajost, ki ellen már rég dühöngött, most hajzatánál fogva lmr-czolták az titozára, bol Drego apraja fi-és nüiegyarjíut vwrM> utósA leUelletéig. E boízaBztó barbárság hallatára egész aznkazz gyalogság küldetett oda váro-BiVnkból ft már eddig mintegy fél század gyilkos légió várja igazságos itélotét a mtígj''O bbrtönében. r. 1.
TÁRCZA.
fíüsóg.
Nagy alkotó 1 a kl a uöt Oldalbordából teremtéd; Léfcyon Ő Is gyarló, mint ml. Érezzo a szív szóróimét. Do lolkóbo az órzoliuot, Mi o földről égbe omol: ()n lelkedből adád boló. . . Igy lott monnyó a nő kobol I
.1
, i .■ •. • Kinok csupán szivo dobog, 8 arczAn csak a vér lángja ég, Szivbóditó szépség lobot; Nom érdomli o nö novót. S keritso ám hálóba az Ifjút, férfit; o diadal Silány — a szép gyözelomhez Mit lolko nyor, sáobb lánglval.
; i i II-/I 1> \w/..i </. ''
S hol van ily nŐ ? Ah I mily sokan Mondják nokom ez ideáll '' Nő-Szlvbon ninoB más érozot A fény s gyönyör kis vágyinál 1 S ki mondja ozt? a ki sgy nőt, — A ki egy nőt nom ismert még. Ki ismerni »kar ily nőt: Tő^y^jjöbb «éppé lelkét!
vtUx m I»Un, k«T\jo \ S ída in nom azórt járok : • ''Hogf''ltV
á gast ismerjem meg, iS letépjek ogy egy virágot. . legszebb v^rág a nő nekem t Szemén Á kŐny, lelkén a fény Á« » ba^óiát, aa a kugAr Mit ismorok , mért égők é>).
Ka van ily nő, Bzemén könynyel, Léikén ''fón^ftyoí/akAr monnyí. ICíak hól^irni, iángolöi kell — Négy fal között kell keresni. A bol logszpbb érzelmeit (M^áiztja fél kbnyro lángra; S'' egyisép bKalád, ogjr szép haxa, Lfngsaijrejpto, » könyo tárgya.
. I. '' Ki által ft cbn!iíd, a bon
Boldogabbá) szobbóriiom Iiö:
A nagy világ, ipuló gyönyör
Lyánya lobot — t>h 1 do nom — nő!
A »«tóté'' tolköiík Udvo.
A »/.«releie, ¿«i^tUík ''á»gja:
Ha osak szépe«, hííti Süérot :
Nővé igy less n leánykn.
t t , . * A mi hazug, a mi caalárd, Szemfényvesztés, nom égi fény : Mr jól tudom, szédít, vakít, S oly könnyön győz a nő szivén, '' Nom kell nokom ily diadal. Üres szívhez Illő fegyver. Szívom nyílt, és lolkcm Igaz, Csak Így szoret, bukik, vagy Pyerl
Vegyesek.
* Chir,ai rendjol. A chinai csAszAr Protet tengernagy halálának emlékére, a azon nápy szolgálat méltánylására, melyekot Francxlit-ország.? férfi önfeláldozása által a Taipingok ellőni harezban toljesitett, sArkányrondct alapított. E rendjelből 140 darub, nevezetesen 100 ozüst és 40 arany fog a franczláknnk megküldotni, kik a Talpingók elleni hadjáratban rósztvetto^. A rendjol sárga szalagon függ, melyen az ötkörmü Csász. sárkány, és obinál nyelven o fölírat olyasható t „Előtte elhalványul az oroszlán s elnémul a tigris." Az okirat chinai nyofvon van szerkesztve, Csüng Cso császár alAirAsAvul cllAtva. A legelső urany rendjel okirattal s lovéllol együjt a meghalt Protot tongornagy öavegyének küldetett mog. A levélben fölsorolja ft usA-SzAr azon megmórhototlon ozolgálatokat, melyeket 1862 mAj. 17-kén a Nekio bevótolénél megölt Protet az uralkodó hAznak s czlvill-zAcziónak tett. M. S.
i
9 Vas-papir. A „Birmingham Journal" az utóbbi amerikai postÁYjd Pittsburgból (Pennsylvania) vas-lomezro'' irt lovelot kapott. A papir ft legvékonyabb vaslemez, moly yalaha
kátwölt, » csak kétszer olyan nché* , mint sgy közönaóges aúgol levélpapír, do a mellett rendkívül erős .vastagsága egy hüvelyknek ezred részét teszi. Egy belga, vaapApirlo-moz, molyet eddig l^gvékonyftbbpak irtottak, egy hüvelyknek hatvanhatod részél''totte.
IXTyllti
P. G-«ak, V. It-ujrlw>n i KUld«m<Hjc4 «ut>i*ftl fug íiere»iii; cg/ luodre*8 alkalomra hagrluk fent, o*it4»uuk » «iBjdt.okUu. u«)}r«k *rUV , fog»4J UJvOiUttl
0». ft-n»V, l''est«n. Mrjk»ptak | n«(iut 1>A-
nunk relftle. A U(K)k u\ngr«n<l»lr4V uiui»lokrn. ! í". { T. V.csk, kUldílnínyddítl uetii tuUjuk ui T
Km>t«/l-flft vAlM«t »
„A tilt l|t.'' Mcfieptt, ttio grtndoUtok b«an«, d<i n k I -vitel iiim Ji ; & technika hlbL. KUH «n enuíl jobb»t l< miff.
„Vl({ kedv«»»*. A f»rí»uj( uigyon itonotu búiuli i «iu. tin m''g iiftx/on — döoiög.
K. Ht. Míkló»ra i Souiut érdeke* uuu a vldikcu I H.Dkk, P-Au i KíiUuk loYcUket U UiifikAut. , |f .A b»fiw»t».'' Mtojeu 8n TatAr l''iitr lr«dAUU) a bűnt é> illlycdítt n«m ssoktuk dletültoal. Kg/4bblriiit li önnek újkort öubrlj» *l. W-K-n»k i Várunk h mind hlAba I n. i-nek| Bem yAIm», etm lur^lcjiftí» ? SIófokrA! A keretkedelml hiteket vArjuk. U4c«b«i A vAlui elment iui\\ótk%oi\ »»Amki &; ki /Aa-
uUk, rs^/unk a — fogadUtAir*. A Jfl»8 tevál VeUo ciíb* wtnt kívánva rolt.
rEW\itUtáa»MnualfeluU.«. Aájttk. _________
"* Pestre i Tr»»4k a klatUbox fordulul; ni tiUeien
^k vilwiélnl. 4 " 1 '' • :
KAbflv TiiWWrís líAr ItYete^Ook, i*utU\ uif-
HtjaMat. A • i, .!> ■<■ \ . , ...,
L. ft-n»k, H1ÍWKiflik.S MtrliVSl »KgUrt«»!,
tattt»« l^ntciek kttloiibcíi t»em tchottlnk oUg«t.
/ i ''Pa0«4ri., jati. hóbap.''
Ugy blszom egy ritka azUsSségért oMk tat-tozó Wo^ilóséjíot teljesítek, midőn ö becses I lapok hasábján, mint'' a nyilvánosság torán
fejezem ki legforébb hAláraat nagyon tisztelt Sipos Imro pac»a! orvos u^ irAnt, kJ midőn botogségem logmlyösabb potcselbóu á hási orvoson kivül bizalommal meghivatott, azon nagy bccsÜ válas*Ara mélt<v\ni kcgycskedott: hogy a másik ur őt njog^lOzvón^átogatAaAt egy«Me»on megtagadfá.
Fogadja újra, és ujra köszönotomot... 111
H. L.
'') A* o rovatban kÖ«''8ttekárt 0 IrA jrAbsn vAllal fetetMgáta
• Ak
•ajtóKaÜsáf
M
mU
Kit meleg kar, s méz édes ajk Öleléso és csókja vár; És megy, röpül, mint a nyíló Virágra aa égő sugAr :
Boldog —» de nom hü szorotő; Azt nevezik bár hűségnek, Ha a ki* hős meg nom unja Azt a sok jó édességet.
Ily hü ftkad egyro, ozor Míg az édos boldogság tart ] Ah I do tudja az ég, miért Ad tavaszkor íb zivatart? Hogy a hernyót losöpörje, Még ml olőtt pillangó losz. . , Egy kis baj, igy riasztja cl A várva vArt szerotökot.
Do kl köblét mindon vésznek S sorscsapAsnak hün kitartja: Azt csak szebbé festi a lAng, S a néma bu zivatarja. A szerelem Ily küzdelmén Oyönyörkődnek na Istenek. . . S ft harezban, hol ogész világ Ellőnünk ... ők sogitonokl
IIlUég, hűségi mennyi erő S szép tulajdon van o szóban. Nincs nomesobb, nincs gazdagabb, Mint az r sziv, mi igy dobban. Ahl do monnyl megtagadás, Mily küzdolom, mily Áldozat. . . Mily nagy, mi szép jollom, kit o Tövissol megkoszorúznak
llüség, hűségi te vagy az ón Egyotlon ogy érdomjolem. Vesszőn mindon: ozt az ogyet Nom lohot elvoszítonem 1 Szivem sirba temethetik, Leikom fényét kiolthatják : De hogy ón is hűtlen legyok — Ezt nom éri meg o világi
CSEPELI SÁNDOR.
La Vallióre herczegnő élete.
Y^y udvUltu ¿» 1708-b«ai Kfttob«» megjelent l-''tauol* kiad A* utAn fordttolU
HÉNYI REZSŐ.
(PoljWtU) '' Igaz, hogy ezou örömei az ötot Frankhonba követő anyjának külön szeszélye Által, ki nem is szerette öt annyira mint ifjabb hugAt, oröson zavartattak. — E kérlolhotlon anya mindig zArva tartA, rltkAn ongodvén távozni anélkül, hogy no kisérné.
E szigor annyival olvisolhotlonobb volt részéről, tnonnylvel ollpnkny.ühh bánásmódban részesültek testvérjoi. A fAjdalom és bosszúság o fölött folíázlták, látván tostvé-rolt mint vetanek réijatazéles kedvflk szerint az udvar minden időtöltéseiben; s nom is tudván kedvetlenségét,melyet eléggé okada-tultoak hitt, tovább VlíszatarUnl, pauaszra fakadt anyj-. előtt; szomére hányta gyongéd-tolonségót, s inté hogy ha testvére már nálA-nAl szebb, a ezoknélfogva anyai hajlamában téresbb helyet foglal el, emlékeznie kellene logalAbb arra, hogy ő az elsőszülött: az Anyát o azomrehAnyAsok érzékonyon bAntot-tAk, kl ia o fölött n bibornok előtt koaorvoseu panaszkodott. Többok közt «zt AllitA, hogy a
kisasszony kiAlhatlan szeszélyes , hogy inkább apAozAvA kivAnnA tenni mint a világban hagyni, hol csak szorenchétlon lobot, s hogy azoktól kiknek miudoUt köszönhet som oktatAst nem fogad ol, som tisatolettel nem yiseltetlk irAntuk.
A bjbornok e panaszokfti oly kömény feddéssel követto, hogy ftz e tojetti keserűség bár kit mást lift szivére veszi halálra seb-zendett volna. V
Es Időtől kozdvo hŐantink anyjának mi öröme sem volt oz életben, végszomoruságba esett, miután pedig sokAig kosergett volna, végre meghalt Manclnl kisasszony logna-gyobb megelégedéséro, kl ozAltal a legszlvel-hetlonobbárgustól lAttamagAtmegszabadítva.
A kirAly mindonnap meglAtogatta a bote-got, s gyakorta molotto, talAlvAn Manoínl kisasszonyt azt kezdé hinni, hogy o nö sze-rqtetro méltó. Szollomdus ób vonzónak ta-pasztalA, s eme előítéletében rr.indlg mondott neki futólag valami lokötelozöt, mely norn kevéssé nyugtatta meg folyton növekedő házi kolloinetlonsogeit, mivel anyja határozottan tiltA megjelonését ha látogatói voltak.
Anyja halAlAval sokkal szabadabbnak érezvén. magát, nem Is levén mással mint a bibornok AlUl nevolöül mollé adott Vonelle asszonysAggal dolga, bAtrabb a akaratának ura kezdett lenni. Nagy kortyokkal nyelte mind azt mit az élőt édest és kellemeset nyújthat; mivel podíg a» egészség és ez üdoség majd mindig a lelki megelégedettségtől füg-genok, mind a két tokintetbon a logkivána-tosb helyzetbe jutott.
A bibornok húgainak palotája gyfllholyo lott az udvar mlnaen könnyű vérű udvaron-caainak: ez volt a boly hol kedvüket töltötték. A király többször mogtiisteló őket jelenlétével, a a lehető legbizalmasabb lábon állt velők. S AmbAr természeténél fogva eléggé komoly do feszültséget mógsom Idézett elő, moft mit aent tattfel magában knvAsbií mint MohWí sem Yolt ott elragadtatva ö felség« látásán mint Manclni kisasszony. Mivol pedig ft azo-relom az azt nem értök olőtt novetségos okozatokban nyilatkozik, ugy testvérei j» ^ kirAly iránti ragaszkodAsa miatt gyakran gu-nyolták. Végro gyanusA lön, és sok Ideig ismerői éleseinek tArgyAul szolgált,, ¡.¡.j, „ Egykoron egy udvaronc» kl testalkatra hasonlított a királyhoz tűnt A kisasszony szomébe, n mivol, csak hátulról lAthntta, azt hívé, hogy a kirAly ; nyitott karokkal fut utánnft kláltvA• „oh szegény uram?"
A király iránti ezen bizalmasságban annyi gyengédség és odaengrdést tanúsított, hogy mindent mint eszébe jött kimondott, s nom ritkán oltalált* a titkot tetszoni a királynak.''
Es azonban még csak udvarolt; Manolní kisasszony pedig rajtsem vett é|»ro melyből hódítását követkoztothetto volna,; do nem sokáig maradt kótolyok közt inert eluUzvAn az udvar Fontaiuo-líleau-ba Manoini ki mindenüvé követto^ visszatértében észlelé, hogy a király gyűlöli. Igen ÍQ udo eléggé alkalnus volt ö már hallani egy nyelvet, mely némán is végtolenül ékesebben széli, mint a világ minden udvarainak legragyogóbb s logvirágosabb beszédoí.
A mint az udvaronezoknak iráuta tanúsított k»gy hajbáazásait ésw-ovette ^y^tuja csakhamar meggyőzÖtléssé vált, meri ezok levén rendesen a fejodolraok tetteinek kémoi, kipuhatolAk a királynak iránta való szerel» roét, tömegesen járulván ölébe udvarlások, és kiváló hódolatok közt. Más oldalról látván a királynak udvarlásait, nagyszerű ajándékait. epedósét, sóhajait, és kedvkorosésót mindenben, ogy pillankslg aeta kétkedott to-vAbb aa általa végbevitt nsgy és hordorövel biró hóditwány fölött.
Azonbzu mint rendesen törléoni szokott
ugy az eaon BsoroncsébÖl alig keletkező öröm is megzavartstott ^ Wypjgyj s$óUs!t» rfr a kirAlynak Savoy-Í My/gfi''líö^zegnövórtor-vozutt házassága által, a óz volt Íb h* oka az udvar Lyonban utazfUAnak. Nehéz volna leírni Manclni kisnaszony zavarát ¿a uieglopu-tését o hír hallatára. Azok kik tudják mit toss az valamit nagyon szeretni, jobban érez-voaett hAaasságA által, a es volt is aa oka ez udvar Lyonban utazásának. Noh£* volna le-irnl Manoini kisasszony zavarAt éa moglepo-tésétq hin hallatára. Azok kik tudJAk mit tesa aa valamit nagyon szeretni, jobban érezhetik, mltén kifejcsni nom tudok,mily »zörnyü kin lohot annak elvesztő felett kit oly gyengéden szeretünk rottcgnl, különösen az osot-ben midőn a szívot a nagyrftvágyás határozza olszoretni és midőn a aziv indulatainak az olmo kozcBo.
,''j ;; ! (Kuljt. kör.)
Irodalom.
/S A Király JAuoa szorkosztóan alfttt meg-
Íolenö „Pesti Hölgydivat liipu-i»t, moly eddig íodvezö fogadtatásban részesült, melegen
ÍjAuljuk t. olvasó közönségünk íigyojuiébo. irdokes, válKiafttos;.^ctltaiUuóifc,''iTvat tödó sitásal, számos mtilléklotul s ft közelebb szétküldött „Erzsébet áaMáríft királynők" oalmu nagy mülapja valóban tnogérdemllk a pártolást. '' •
A Hasonlólag ajánljuk különösen gazda-közönségünk figyofmébe a „Falusi gazdát". Hoz időnként sok fAmetszetet, talpro^sott, élotboyAgó czlkkekot: útmutatást arra, lio^y gazdálkodjunk^ Sz«nke**tőjo a hazaiUg ismert derék OUókliti Fi$r6tici5. < s
K. Ö n y v h o t.
A áiuúó tulajúiMios KOiiy vkeieskedé«eb«u kov«]tkoaŐt uj mUfek érkbstoki S
Batoglí Kálmán. Az eíuber élottaüa 2 köt.
8. r.,(920 psg.JjáraiO.firt.. / Uock Ernő. K, Az egészség négy könyvo magyAi'' iiép1''szükségeihez alkalmazva a szövegbe nyomott 88 ''ábrával18. r. 4 köt. (822 pag.) ára 5,frt. EötvŐM JÓMner bt. A falu jegyatije regény II. kiadás 8. r. 8 köt. (798 pag:) ára 8 frt. F«zor,pgy ,éy as ifjúig *záiáát;a S. r. (868 p.) ^ra Ifrt.
Fark»» Elek. Legujfcbb szerkezetű Viéns^erü ,. msgyac levolsző és házi ügyvéd VIII. javítót} kiadás 8. r. (30& pag.) ára l ftQOkr. FarkaK. Legújabb házi titoknak mindon mtl-lnvalnk'' 8. r. IL kiadás, kötve (836 pag.) ára 2 frt,'' , , . . ; ; Uüppmnnn Antal. A, .valódi szakácsuiüvé-zzet'' IH. tetemesen bövittítt kUdás 8. r. (1116 pag.) árn 2 frt. Ko»-k I''ál. Martin szamara franóaiából Sajó-
vülgyl 12. r. (28!-! pag.) ára 1 frt. Máté Jáuon. Dsbr*ozeul szakácskönyv nél-kűlözhetlen tonAosadó magyar gazdzasz-szonyok szAmAra 8./. (W2 P-) ára 1 ft''4Ökr. BeriiHéfa Loj6S.; B. A gazdagság forrás* gyahprlatl ¿»»bköeyv gyárosok,,k«MÍke-dők ób mindennemű iparosqk (izAmára ma-gyantáit» Mmáuyl 1&. i. (308 pftg.) Ara
1 frt 60 kr. "i- '' i'':
ÍVng> Autat ób Vnrgyft» Elek. Szívhangok vagy uj óví, név és szülotésnapi tanodai ünnej>élyokre való és «gyéb alkalmi üdvözletük 8. r. (292 pag.) Ara 1 frt. Hu fel mid l>r. A gyermekek testi nevelése I jó tauAcsok, anyák számára előszóval el* lAtttt Poor Imre 12. r. kötve (1Ö8 pzg.) ára
2 frt.
tx ss Xj. :m t x h x x*. :i*r ö jss:.

J«»- A VrméiiyavAMI-,
tiU a boilMt ktfMs litíl ¿a aa aval kajamojat-ban lóvö f«nökatlon utak lalatt, majd «gáaaou megaxilnt ¿a » lassan ugy a*ólva mA»a*fv <6r-köx«tt joíih hosonUivyok váltowUftú ArnMrt hagyák oda auiaoatj a gyoug^iib minösígít toruiAiiy egAaa hanyag állásban hovor mind-aiitoIloU. Tiígy tüír8|j Ü0-£0 krral uattk-kont. Juleuiegl Araiul kflvotkoífík : Htiaa. 2 frt 80-8 frt. Róaa 1 frt 90 -2 frt Árpa 1 frt 50—1 frt 80 k»i Zab 1 írt 10 kr. Knko-Ho»a 1 frt 80— 1 frt 00 kr, H»b tarka 2 frt ■¡b kr. fehér 8 frt 2& kr.
i>Iho«( iraki Horgonya u»ArőJo 0 ft fiOkr. AlatUW fo<»U* ''0 ir. Juhhiia íontja lí kr.flvr-« tAabm f»M<J» 8,1 >"• t/J »»aloiina mA»«AJa írt ft» — kr, 2«Ir fontja íid kr. I.Augli»«t i.iA^*AJa 11 A Okr. /.»emlc-lli.t h.AmAJ* H frt (U) kr. tf>jy*rll»»l fontja 1 kr. K«-kurlc<»1l«.t fontja 3 kr. Uj bor Itc.éjo B kr. 0 bo« lW*f|c ''|0 kr. H<lr |tcAJr 10 kr. Síllva-pAllitka l»í»ij4 3Í kr. TdikÖly-pAllnka ltoaAJ« »5 kr t''agygyH uAaaAJa ió frt. — kr. Öntfltl fagygyugyertya fontja 40 kr. tuAr* tolt fontja 33 kr. 8**ppan tgutj . «0 kr.
Kttposvár, jfttt. hó l&tSu. Tökdletoa inAr-óaiuai napAk: tírőa déli asAl j olvatUa, aár Aa ví» ínlndenfoló. Itt-ott Ütni W)óg M kiioaöaégo-kon Aa havat; utaink iamAt megromlottak ( csö, köd fölváltva. lCgósstsógro, faebro ogy-fortnán ártalmas idtf. A» olosAgAr kilvutku-sciileg állí-i$wiuba*ft 2ifrL 00; U5 kr. Koas
1 ft00—82 kr. Idoi kukorioaa, 1 ft20—40 kr. Á™* 1 frt 40—46 kr. Zab l frt 10 kr. Kgy am(k burgonya 40—(50 kr. Uor akója 6 bor 8-40 frt. UJ bor 4—5 fr»- K«y kocái uxfSna 8—4 májával 4—6 frt. Pujktt párja 2 frt 50 krtAl 8 ftig- Kgy küvór ind 1 frt 00 krtól
2 frt 80 krig. Kgy öl fa 6—6 frt. Petroleum fönti* 80-32 kr. Caükor 80—88 krt A aort-vAa ára Uniót alAbb n*állt; sok oladA, kovós vevő. (m. p )
üímí-ífill vldéu«-» jatt. í-i-An. A ml ku-vAa havunk, kuAbutunk volt Ib, vége. Innon-onnan alig tudunk morogni a nártólj noni lobot oaudAlni, Iia Ily körülmAnyok köatmAg keveaobb, a forgalom, Ab a tormókok ára foly-
vást caökkouőbon» P«<)ig J«: volna a» idojo
eladni, mi rnAg oladni való vau; márcaius felé nálunk reudesen ruais vásárok sisoktak íwmi * gabn*nemokre. pom oly
vórmea re««Anyokkol , Hatatnak, hogy om-tökAlfltcaon nyvKO<l< loltotno I Ifu*a árft a logsaobbÁ.0 frt 04 krtAl 2 frt 95 krig. Hoz» I frt 60-70 kr. Arp<t 1 frt 20-30Úrig. Kt«-koricxn 1 frt 62 kr. ''l\h 1 frt 6-10 krtg. O ''borunk kovóa, uj tuAg kovoattbL», H ntnat tínok i« foiakadt&k; koyeaon korosik, VidAki vásáraink a logrotjttbbul Utuok ki; knliuárok oladók, vovük, ogyiránt prtna»/.kodnak.
, i ,■ r. I.
I . | > A
I KeAithely, ian. hó 14-An. Ha aa idő ily lanyhán marad, a ml jogo volt U a Balatonnak, felolvad a a parton Iom, pedig a halá-B«ok eddig nem arattak valami bővori. PUrcai áraink követkeaök. Uuaa2ft 80 kríól''8 ftig. Hota 2 frt 6 kr, a legkitűnőbb kukorlota 1 ft 46—60 kr. Zab 1 frt 16 kr. Árpa 1 frt 68 — 00 kr. Ó bor 0—12f»ton kól; leginkább foleö
VidAki koroakodök hordják. '' '''' 0.
/. . i , .'') ■»<u. ■ ■ , : .........i---—
W«n»róiU, jatt. 18. Hová jutunk? a gab. ntlnuk semmi Ara, sőt mindegyre alább tsáll. Iga/., már elŐtto való nap auyit boanak }x> hogy tulajdonkópi hoti vásárnak is tuog.'' járná. —r A hó lasBAnkAnt olvadó», iuár-mír votósoinkot kpedj fenyogolnl a fagy. Ugyan »gép Is louno, ha VötAaoínkot mogitémtaisi tínA n frtgy, gÁbiiárikat meg jó oloaó« inon olft<ljuk ós taváti«Kal jó pAnxon, kétaxeNt áron kAnytolouitlotuónk via»»a vouxji | Jüuaa 6 írt kr j rosa 8 frt 40; árpa 2 frt 80 kr; ssab 2 frtj uj kukorica» 2 frt 20 kr; burgonya 1 frt. '' r. 1.
Nldfok, jflti. 10. Buxa 2 frt 70-^80 kr rozs 1 frt 80Í—85 kr j árj>a 1 frt 46—60 kr Kab 1 frt 6—10 krj kukorloan 1 ft 10 kr. &''
Siéenl pt''naúrfolyfl»« jmt. iO.
6u/0 motalliqUes 72.46; hemeoti kölesön 80.46 ; bankrésavAnyek 780.— hitelintAaeli rósavAnyek 180.90; e<«»Ugio 114-00; londoni váltók 114-801 nrAny darabja 6.48.
F,lel(ÍH tízo7wt(i: KOBOZ ISTVÁN

JEt
ü

JÉ3
El


(1—3)
Árverési hirdetmény.
8os»:>gjr tneg;o polg. |0rf4ny-»»ík^ntV, mint t.I.kkrtn) »1 katX-«AgnaV/- r^nArAI l-fl»Mrrí tíuilk, huty ^«abAJAaaof c*okoiul lakó*-. nak alatt Aril.il Üyiífgy
»Atii»,ml laXAf <H«ai küfatali*« l¥-il ««''»íro IvaAtogolt il a lApúoni ktittftf ííhMu t«lfkJíg».ISkhi>y-v^U.i tollal I. S tUíiibaw4 telk« bl-nUU<( uAkjmA* l''ito. A. b««Ult In* fátlanok 8Am>Puli&«atgt>fii ab*l>-'' «»tt.ín t. Av tVbniAr li> td nap-)Anák ríígíll U ArAJAtt -i'' mint a» rl»3 UfttAriia|>oa — elArVfrvíK''tul logrtak | a wAxoJik Átterhel idd, ha natAa aa el*Aa v»r3 ai-w ulAt-ko4i,ík,f. Ari »art. M uupJAoak ríg,r<H « ArAJArsá k«ly«4lii.<r.jkl-tU»» tik, a<u| h^gy akkor f mifbk Mj. lölt ingallanvk a U-v»Aroii aUM la clatUlnl fognak.
A. Arvcn''al f«lt''t«l»k a tfcrvíuy-• i.lk ir.KlAJVbah iulu>lttukor wvjt.--kluthctük.
KapoarAfftt, Jmi. 6«-ti
Siimoijj/meaye tUrvínyttékó, mint tdeJULtínypl

iRVEHÉSl HIRDETMÉNY.
«.Uno^yMcgyí polír. Vítv»''»»)«^-. mini wlalköhyvl bat^Aff. nak k8«h(»i»S ttük. horfy
ftplurr HAmnd mocaoliUI lakótnak l''l.llmir«».<j.o aUtl Totll Jőuti f IU(V cüotMl Uti« eH»nt fc.
U»4A*Aru líiAlogult ¿» u MofíolAil
k9>*^g 1*. ««AíiiU tolokJt-gyíUVöny-vJb^u I. lü. 4« 1B. qgy i Sö« br. *>. alatt foglalt blr.''lUg «16 frt y. A. b««»tllt IngatlanoklIootolAdktil-, lAglxn a hciviiMn f. fVbr. b4 15 uapjAntk r«ggoll U ArAJAo — íiiliit af claj hatAruapou — clAtvt r.-«tctnl foguaki a uuUosIJk bi\<s -rjkl Idó, Il a Hot AII a4 cltSu vuvil n< m talAlkoanék, f. AvI niArtlli. hA Ift. uapJAaaV rrggHI U ¿rAJAra a bvlyaflM^''4 kittlietlk, aaaal hogy ekkor íVnncbb kl^lttlt IngatUnok a bfCJAron al''U U claiUtnl fognak.
1 Aa ArnsrA»! f«ltAtfltk A WWny-*iAk iroJAJAbm] inlmlenktír nmg-
lck!i\ll>ottyk. j .. .1
K''olt KapoavArottJan. »-a 1W,
8ontO(;y»i(i''gyo ttlrví uy an''ko mint tclfkkóiiyvi IkatAaAg.
HIRDETMÉNY.
(lyürík IatvAn bitolcaOluak 6ai-aacbWAaal Hoiiiogyinvgyop''»lg''. tfli• tAn>.«Akii mint
ríaaArül krtalilrr.1 Ututik, bogy ''IWhujíI l''ítornok,, tlyÖtAk I»1»Aji vl|oiii kvr«}»i.|Abcnakie|i!glt<í»l tíg-r. ImjtAa utÓ!,bi|i«k » JU1 13>1 I.J. köuyirb«»! I. lAlatt bíjígyíítt bldoktra olrdiiilaltttrAn, a< Arvo-n''.l faltítolek a a klfMgil^l tot-rvml iiu''gAUa^UAsa tekiMtvtdU)! |,l-t«K''>i)kn«k ^trgyaUtl liflirnaiml Itíítft )iú. hA S.V rtkjijAAak r^gell U ArAJa kitltfrtlkt miro UulcaSk nsml blrabiak Inig, ttogy tuog j#l*HA»ak »•actíben f. yuoU''l Ugy-loltfk bíróilag fognak incgAllnj''ll-latfil. ''
UH/
/1
Egy»*ofímtad l''nlhlvaliiak tulaA-a<ok,kík akljalolt blrtokbo. Ig.''nyt larUnak, a*t a britncbbl batirn!i)I)( l<lo btjclrntcnl iaU^nok. 1
KapoavAr hA''W>. iHlU,
Somogy »itgjn; ti)rvA«yi«Akoinlnt tclukkllnyvt hab^aAg,
'' ji-sT
HIRDETMÉNY.
ItArA KAkonyl Jón»rf bltoInsMnek ü»»mU1vA»*I 8o>''wg»nVgyJ l>olg. löt vén »Akf in Ilit t»l«kkí)nTTl ln-tiSiAg rAaiArSI knsblrr^ t<H- ttk,hog) ythiért Maj^rflík, b. KAkonyl J6-•>«f cllejil kcrcactílKii a klo''Agi-IA«I vég/fb:\JIA» yitAbbiuak a k«r-cstllget 19 fc*. t. J. könyviben HJi''. hr. s/Ain Aa alatt b«Jegyartt birtokára «IrwndtdtotvA», aa Ar»«rA»l iVIlAttlek • a klvlAgltAil »orrcm) inrgAllapItUa Ukiut-tifb,«! bllolc-«ükliok (Argvaliil batArnanul f. Avi hi art tus hó 2T-lk napJAuak r«gg*ll •J ArAJa kilUacUk; uilrft hit«lv*ük mmil hivatnak ntt-g, bogy mrg nqnt
Íok''nAaök vactAbcu a fennibbl Ugy-fltek birAllag foguak rticgAlla)ilt-talnL''
'' Hgy»*«r«mi>yl follitvatnak mlml-a*ík,kik » kij«l«,t Mrtokho* igAnyt tatUitak, aal a tonnybbl liatArlilöig Mb b^Jolontonl »IcaaonrV.
K»poivAr, Jan. Í>A &. ISilb.
Homogyiívgyo I8r fény »»Ako mint tvl«kkt)ny-)l batAlAg.
»»01/

^1-3)
HIRDETMÉNY.
flt^phalc« Ulclianl lJlolo»Öinrk llf»»clilvA»»l HomOgyaiv^yo polg.
türvAnyaiAko mlot tolckkönyvl ha-tóaAg rAaiArfll kSahlrrA t<Wtík-,hö|fy 1 Velaor J. C-nek 8t«phait. RiokarJ» elleni kere«ctAb«na klelAgltAtl végrehajt!» utóbblhak a K*. 1)441 öi. n t J. kAnyvAbon '' — 4r«inlaiAtolg b.Ji gyiott blrtokArn elr«nJ«ltfltvAu, m Arv« rA»l iVItAlelek » a ki; ÍAgltAal •órr.iul iiit''gAllapttA» » ..''áíaUUWI* hltcleiöknck lArg/alAil batAroapul f. A vt inAroiIu» bA napjAnak roggcU y ArAJa kitUfllki mlro hl-ttlciök bí»«I hivatnak meg, hogy iit»g iidin JuUnAtSk caotAbcn a fen-uebbl (igy le tok birAl Ing fognak (neg-Allaplltatnl.
Kgy»i«r»mimt felhívatnak uilnJ-a«ok,kik a kijelelt blrtokh''M IgAnyt tartanak, att a fennebb! hatAritUlg l.lű bejílmteni alrtMOck.
KapoavAr Jan hó 4. 18Ö6.
Hmnogyihcgyo ISrvényiiAko mint telekkönyvi hatA»ig.

KII''
3-3
I ürdetmény.
lfju HA,« IatvAn hiUleatSi-nuk liaa«ehlvA«a! Bomogr uirgyo polg. trtrvAuyaiAko mint telekkönyvi hnti''aA,; rAaaröl küibirrA tátelft, hogy Knj.lt HAndornak, if|u BAra IatvAn elleni kcrctetAbcu ft klelé-yltA.I vAgrehajtAa litAbblnaU a k., míröl 30. at. t. J. könyvben 1—20. romWiAutlg A» l, remlaiAmig bo-Jegynett birlokAia elrcndelteWAn, i a< ArvurAai feltAtelek | a klolígt-tAal torrcud uiogAllaplti»« teklute-
tAbö^ WUle^kiiik tArgyftlAiJ ha- I tA/nauul 186Ö. ívi fobtnAr h4 tl-lk 1 napjának reggeli 0 ArAJ* tik) wlro hltcloíök aaaal hivatnak m#Jf, t»í>gy meg nem JoUnéaök eac-Uben a fvnebbl ügyletek Mi\''IUu'' fogqak megAlUplttatiil, f.tfjticit-mliul felhívatnak .mind aaok, kik a kijelelt blrtokhoa IgAnyt tartanak, aat n fenncbbl hatArldölg ido IxJeUiiUnl al<»a<uiek.
KapoavAr drea. bA 7-Aii IB<14.
Bomogymcgy törvAny»i(Ako mint telekkönyvi hatAiAg. n /
""/,« (3-8)
Hirdetmény.
l''ap JAnoanA Doinonkoi Julianna hltolvxSluek ÖMieblvAaal Homógymegyu polc,. IÖrvAny»xAko iniut telekkönyvi hatAaAg rAaiAröl köíbirrA tAtetik, hogy Vodor Pálnak, Pap JArjlnA Doninnkoi Julianna cIIcd'' kcreietAbon n klclAgl-tAai v^i?'' eluvJlAa utAbbinak a k. mAröl .6. n. t j. könyviben I. l— ÍV. romlr¿Altiig bejegyzett blr-toliiiv ulrcndultetvAn, n< ArvorAil feltAlelok » a kíolAgitAai aorrend megAllapltAan teklntclAböl hltele-xokuek tArgyalA»! hatArnapnl 1863. fcbruAr bA 10. napJAuak reggeli 0 ArAJa kit(Uet(k | mlro hltcTotÜk osaal blvatUHk, meg, hogy mog nem
ÍeleuAiÖk eaetAben a fcijuibbi Ügyetek hlrAllag fognak tnegAllapit-tatnl.
Kgy»ter«mind felhívatnak mind-a tok kik a kijelelt birtoklioi IgAnyt tartanak, ait a fennebb! hat/uld>iig Ido bejeleuteul alenenok.
• :i /
KapoavAr do<«. hó 7, 18«4. f U^mo^yBiegya törrAnyji*Aki) wUt telekkönyvi hatA»Ag.
ARVEBÉSÍ HIRDETMÉNY.
Homogywegyo polg. törvAnyait-kAnek, mint telekkönyvi hatAaAg-rAaiitöl köiLlwA tAtoUk, bogy CW 1» IatvAn Oyöag^í mrllAki UkAa-uak f«lj)CiCí»4go alatt NAineth Iit-vAnutt »«. tíalovlu Jullanua Qy«o-ífyöi melléki lakA, «lt.nl Wv«t«. lá«0 feddíAsAro leiAJogólt 4« a Uyöngyii» rnelbUt kÖuAg tt iUmi telokjegysükSuy vébun 13 hfllytn u
alatt foglalt áe blrOUag 8CKH) ft o. i. bocjlllt Ingatlanok Qyöngyöt mt|. lék kö<»Agb«n a htlysiluAn Ü4i, fobniir hA ÍO-lk napjAnak rajgell 0 AtAJAu — talut aa el*« baUrnv pon — clirvoreatf''tni fognak ; a tiiAaodlk Arveréil Idö, ha ^tiui *i elaÖu vovö nem talAlkomAk, 18M tnart. bó üö-dlk napjAnak reggdi U ArájAra n KclyailnAro kUUteUk, aaaal hogy ekkor fennebb kijelölt ingatlanok a botaAr )n iUAI U eladatni fognak.
A* AlVOlétI feltA|«Uk a töiréoy-»<Ak irvdájiban mlndtnkor megl«-klnthotSk. !,''
KnpoavArott iWí. bA 0-n 1841
Bomogyiuogyo torvAuja^ko rnlot telekkönyvi ható*Ag.
kmmg Iias^OM-
"r7"
bérbe adja:

1 -Or. Htflybeli a» ugynevofcott „Farka«l,-lio/, cüimzott nngy fogailót ti* podig- kövütkt''Ktí ibUtUc*l»k »U«tt :
n) Ax eiuHtett ^o^rá^hoz'' tartófciiftk : l>or- én ftennérds, Iuiavá-gtu, mMikivül t{H ri?t. '' !
VenntobWlttweonv^tolok liérhc ndntn/tk t''. (<vi mrtjus hó''4-tAri; a luily -H/,Mu<tl tnrtai\d<''>,tífutj^a, >(»-■ ik evi jan. I-tol »zámiUtiutó (i ógynuíst kOvofcíí ^vre.
A kikiáltói tW ÍO00 forint leond, m az tírvoi''özni kívánok a íi/.efiuulíí liaszoukV 7« txtóí farosnak lainatp^uKÍil ietODui.
Kiadandók nu% tovribbá; ugyan május hó 4-dn :
2 or. Az ugynovezoít „C«|tra kürcama"'' 30p ft kikiáltás líruál.
3-or, „Nyirta kurostua" 250 ft. kiki4ltáai rfrral.
4-er. „Flpr^n-fdla korctoia" 800 ft klkiálttiHÍ árral.
n-ör. .U^aíbtosW^''líiO ft kikiiUU»! »Ural.
(5-or: „SUrházi koroHina" 200 ft. kikiáltási »írral.
Mop;jogy?,and/>( hopfy''a 2-lk .szíinitOl a. (i-ik azámig kiadandó haszt..
v<:ttílak a tívro adaümk bárbo X»(><)4k év január J~tdl; oh t^yodiil borni^-vohÍ juggul,
7-cv. KUl<iuü«C4i kiadatik a ptüinka t^a aenm:n?HÍ n^yun fenti-hbi iiat4iidÜtol 3 é\te, a kikiáltási >ir HOÜ ft u. é,
8-or; N%y orftiá^os váaár nlkaiméval a vásárhelyem bormőr&i jog 20 frt kikiáltási árral. , *« "
1 : i , , - n !
Az árverezni szándékozók a rttezleU)» ftíltételokot minden nap megto-.inthetik N.-liajoniban gróf Fcsztotits Ágoston hr uradahni Kasziiárjáiull.
mi-
A t. cz. földbirtokos urakhoz!
Alólirt ozormel tudutai szerencdóltotik : miwrint több külföldi 8 bécsi nagykereskedő házak által meg bizattatott: ¡i.c t w .i
a) Nagyobb mennyiségű termények bcvásárlásáni.
b) A jövő nyirásu ismertebb fajú gyapjúkra arány oh előleg melletti szerződések kötésére.
c) Jószágok vételére és haszonbérletére.
d) ŐOÖÖ fíót felfelé bármely nagy összegű törlesz tési kölcsönöknek felette előnyös feltételek alatti léte
Zala s a szomszéd megyei t. ez. birtokos uraknál közelobbi1 tudósítást aduiul Seherz M, J. megbizottam kereskedelmi iigvnök N.-Kanizsán* Lakása Benczian-félc házban. Kelt Pesten, január hóban 1865.
Kov írsi JÓZSEF, IHVSU ügyvéd.
mai naptól fogva szabad kózbol eladandó, akár bérbe veenátt. A megvenni, vagy haszonbérbe venni kívánók a feltételeket megtudhatják alólirott lakásán, Hatéban.
(s-s) Ga>al r%é>xxe>m.
X,\
WajdlU) Jóíwi kÍMtlé, lüj)- nyomda tulajdono» Nagy-Kanizsiia.

Insert failed. Could not insert session data.