Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
17.69 MB
2023-06-23 10:50:24
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
225
354
Zala-Somogyi Közlöny 1865. 025-027. szám szeptember

Zala-Somogyi Közlöny
Ismeretterjesztő lap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
A somogymegyei gazdasági egyesület hivatalos lapja
IV. évfolyam


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

i\agy-Ktt rúzsa. Negyedik évfolyam.
25. szám 18(55. szeptember 1-éu.
Zala-Somogyi Közlöny.
^ Ismeretterjesztő lap
. n
szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és művészet krtréhől.
A somogymegyei gazdasági egyesület hivatalos lapja.
ilj-i-j—ltltj iio-ujl-j.uj--l1---l.''-l-.ul.muji 1 i iiii ii iii ii1l1xii . — —|—t—--|---|-smeb—— iii iii ij_j_ ■ i hl !■ h-u-h-''.''oiuuu—e3 llll..........—l.i^lj---i-jj—u1j. .u
Mcgjolon o lap logalább ogy ¡von január hó 1-töl kozdvo minden hó 1-én 10-én ós 20-án. — Klöfizotéai ár postán szótkdidóssol ós helyben házhoz hordva egész évro 5 frt. j fólóvro 8 frt. Negyed óvro 1 frt 70 kr — Minden olöllzotö a tulajdonos kölcsön könyvtárát az eddi«! fonnlálló foltótolok mollott fól áron használhatja. — Nyilttór egy l''etit sorért 10 kr. — Ilirde-tésok hat hasábos Potlt sorért 1-ör 7 kr , 2-or G kr. én mindon további bolktatásórt & kr. s bólyogdijért 30 kr. fizotondö. A boiktntási dij s a In» koznlésót illotö minden tárgy a kiadó hivatalhoz Nagy-Kanizsám\ a lap azolloml tartalmát ülotö kt''izloményok p^dig, ugy minden lovolok bórmontvo a szorkosztfisóghoz kílldondük Kaposvárra.
''¡gtF* Lapunk szeptember— ueezembqri folyamára előfizethetni vidékre postán küldve és helyben házhoz hordva 2 frtért o. é.
A somogyi gazdasági egyesület ezennel utoljára hivja fel azon egyleti tagokat, kik még most is több évre tagsági dijaikkal tartozásban vannak v — hogy hátralékaikat legkésőbb f.é. szeptem. 20-ig Baán Gáspár pénztárnok űrhöz Boglárra annál inkább beküldjék— mivel ellenkező esetben tartozásuk biróság utján, perrel fog rajtuk megvétetni. A társulat határozata folytán ^
Jankovich li^azló
olnö''i.
P e s t.
— Aug. hó 24-ón. —
A Nagyőri helyesen cselckvó ön, midőn lapjának két számában túl kitér* joszkedett Somogymegyo termékáííáaát illetőleg.
Igás, hogy n journalistikai közlemény ok re még ninoa ráütvo a „hivatalos igás", tt- do azért non» Jeliet tagadni, hogy legközclobb Bécsben jártamkor figyelemben részesültek már azon to-kintotnél fogva is, hogy posti nagyobb lapjaink nagy részt átvették.
Ha minden megyo hasonlólag hivon festetett volna anyagi helyezetében, — nem lett volna nehéz tájékozni magokat, a kormányon álló egy-riémely férfiaknak (ha ugyan akarat volt hozzá) a jövő teendők,az anyagi terhek arányos megosztásában.
Szeréntem mindig figyolombe volna veendő.* a nép bizonyos lielyokcn mi-osoda terméssol van megáldva?
Vannak-e korcsot forrásai?
Monnyiben értök egyes vidékoket oors és elomi-osapások ?
Ipar, munka, kereskedelem mily fokon állnak? molyokből egyesek ugy, mint tttmegok számára, ha nem is nyereség, hanem legalább biztos kereset, a mogélhotéa biztosítva van ?
Mert hiában faosarni akarni ott, hol a források bedugulvák. . .
Hol az olemi csapások egymást érik..
Hol az ipar és koreskedolem pang; a munka szllnetel, szóval:
Hol a szegénység és nyomor kiáltó szavai hallatszanak.
Az experimentum megjárja pár évig, do keservesen boBzulja meg magát.
S az államoknak soha som áll érdekében az adózásra képtelenné tenni cgyo-seket; hanom igen is, anyagi helyező-tét figyolembe véve, minél több koro-
seti forrást nyújtani számára; kereskedelmet, ipart, közgazdilszatot lohotőleg'' omolni, hogy saját jóléto nicllott bizton s önön romlása nélkül fizethessen.
Hogy a provinozialis- lapoknak igon ír míg van és pedig nagy hivatások, most újra ismétlem; és pedig:
Legmélyebb figyolemmel kisérni, a megyo terllletén hogyan ütött ki az évi termés? elég-o a megyo közönsége számára, vagy kivitelre is marad ?
Micsoda holyokot értek elemi osapá-sok, s mily mértékben ? Honnét és mi-kép várható a segély ?
Sürgetni és pedig az alsóbb néposztálynál is a gazdászati gyökeres reformokat s útmutatásul életbevágó, hasznos ozikkoket közölni.
Huzditani a takarékmagtárak felállítására, hogy ha a mostoha évek jönnok, készen találjanak.
A tüz, jég ollon a életbiztosításra ser-kontoni.
Mindenok felett pedig a nevelést » az iskolákat különös figyelemmel kisérni.
A marha és lótenyésztésre kiváló gondot fordítani, mely no egyedül a magasabb és gazdagabb földesurakat illesse, hanom a tehetősebb polgárokat is, kik 48 óta — hála az égnek — anyagi jólétben erősön gyarapodnak.
Meghonosítani az évonkinti lefuttatást, mely a lótcnyésztésvo kiváló öbzv tönt és ingert ad stb. stb.
Szőllőmivelést főbb teendők közé sorozni, mely bányában sok a kinos, de a jövő kiaknázására vár.
SsuSval i mindon számban ugy feateYii a megyét (mert azt nom is kell mondanom, hogy nagyobb lapjaink, melyek havonként egyszer kondulnak meg egye« mogyékről, ezt a tiszteit lelkiismeretesen nem végezhetik), hogy azt tükörben lássák.
Mi a haszon ebből ?
Fcnnt ha belenéznek a tükörbe (kívánatos, hogy ez mindig hü és igaz legyen), látják, hányadán állnak itt és ott a megyékbon; s ha orvosolni való baj van (s hozzá akarat),;— orvosolják. , Lent mindonosotro itat a jó példa; az igaz szavak ösztönt adnak a munkára, az egyotértésro. A jó tanácsok nem hangzanak ol hiába.
Kívánatos tehát", hogy a megyék tehetségei dolgozzanak az CJr szöllőjében b ne hagyják egy pillanatig is parlagon a tért, melyen közorő, ogyetértés és kellő tapintattal párosult tudománnyal osudákat müveihotnok.
Egy lap mindig kinos a megye kozé-bon, ha azt ozélszerüleg, az idők kivá>-nalma szorint, higgadt éss de fáradhatatlan szorgalommal fölhasználni kívánja.
Megbocsát ön, hogy. újra igénybo veszem s ily hosszan o lap hasábjait; mori possum, sed tacero non possum.*)
Népnevelési közlemények.
V.

A magyar népnovolésügy külföldön.
Sokan vannak,» talán épon t. olvasóim közül is, kik azt gondolják : bírunk ta-nitóképezdékkel, mint a külföld és van elég mindonfélo iskolánk, intézetünk, mint külföldön, tehátnépnovelésügy link a külföld előtt épon nem állhat rosz szinbon. 8 részbon igazuk van, ámbár m4g sok újítás-, javításnak kolleno bokövetkozni; hogy népnovclésünk a külföldével, különösen Némotországgal egy színvonalra jusson. Do így itélnok-o azok, kik osakogyes elkapott hangokból vonják le következésüket? Ök nem tekintik egészben véve a neveléH ügyet, hanem igenis elég bátrak még alaptalan ráfogásokból is ítélotot hozni.
Lcgkiáltóbb a tanítók osekély fizotéso és az ugynovezett puszta-vagy tanyai isokolák hiánya. Ka. talán nom csalódunk, ha azt tartjuk, hogy legjobban ez adhatott éa adliat ia még mindig okot külföldön a magyarhoni novoléBligy bal megitélésére. így
{>1. nem rég került olŐ egy német lap->an, a magyar falusi néptnnitók anyagi állapota oly silány, hogy Pesten közű-lök többen a különféle hivataloknál létező hivatalszolga állásáért folyamodtak. Ez már csakugyan kedvezőtlen jollemzésro szolgáltathat okot oly külországok olőtt, hol a tanitók már régtől fogva jobb sorsban részesülnek, hol őket becsülni Wdják. Dét hogy is no tekinthetnék eztnyomoruságpsnak ? midőn a fagyos Oroszország is uj törvényjavaslatában a falusi tanitók évi fizetésén) 200 ozüst rubelt minimumként ajánl, nem is emlitvo a fokozatoa előléptotésekot illetéke szaporodása és nyugdija tokin-tetébon. Igaz, hogy nálunk is már 70 év előtt t. i. 179B. novemb. 27-idki 24,667 számú felsőbb rendelet meghagyta: atani-tók fizetése 120 frtnál kövesebb no legyon b földeit a község vagy a kegyúr köteles munkáltatni. Mi különbség van70 évelőtti ésjolon tanitófizetésközt? aránylag semmi, vagy talán még azt is ellehet mondani, hogy akkor jobb volt. Do hagyjuk ezt, megelőző ozikkcínkben eleget szólottunk már felölő. A mi pedig az ugynovozott puszta- vagy tanyai iskolákat illoti, szerkesztő ur engodelmével jövő közleményünkben adandjuk. Éa most, felvett tárgyunkhoz hivők akarván maradni, a külföld itélotét ismortotom:
A „Nouo freio Presse" magyarhoni gazdás¡tatunkról hozza „ogy német földbirtokos jegyzeteit." Nem akurom soká függőben tartani azon t. olvasóimat, kik ezt még nom olvasák, azért özönnel közlöm novolésügyllnkro vonatkozó hazugságait, melyekből végro ia csak az a dcduotio „hogy a magyar nemzet alsó osztálya nagyban és egész-bon vévo rest éa tunya." Dolássuk,mint kövotkozik.
a) „A OBárdáján nyort tanodái nevelés — irja —- nom képes velő megér-
*) Örömmel várjuk a nsgjr UccjU ¡¿órotet £4 10-rokM. 8 i e r k.
lótni az „enyém" éa „tied" közti különbséget. A mezőn neveltetvén, apjától és rokonaitól tanulja nmu két nehéz mesterséget: nyargalni éa lovat lopni. Az öt folyton környező nagyúri l''ény-llzéa saját nyomora mellett irigygyé, bosszúállóvá teszi. Okoskodása, mink természet''fiáé ebből áll: a szomszédnak sok van, nokem kovés, mért no vennék el az övéből? Ugyan szép tajonzta-latokat xzorezhetott magának az így iró némot földbirtokos, talán osak a waggonablakaibólismerto meg a csárdai tanodákat, molyokröl bly bölcsen emlékezik ? legalább pt''.R ''.tát vagy tanyát hozott volna fel, de neki jobban íit<zett a o h á r d a, a oz elég ok. Ebből is látszik, miszerint annyi fáradságot sem fordított jolos tapasztalatai pyüjtéséro, hogy azt tudná, mi a oaárda? Aztán mog, kik Bécsben nyomorultak, nom hasonlókép, gondolkoznak-o? avagy, melyik csárdán tanulták meg aSohuaterbub-ok «« „enyém" és „tied" közti külónséget ? 0, 6, hírhedt alnpoRság!
(Végo köv.)
Egy kis felvilágosítás az illetőkhöz.
A kaposvári knazinó táraidat Ügyelt ron-dozondö, clsö lépéaolnól mindjárt u tagsági dijak nagy hátralékával találkozott. Mindon rendtartás fogalmával. ollenkozülcg, 2—tt—■ B—G—8 óv ós tartozáaok mutattak ki, iun|d egyik, majd máaik alakulási időszakról ; azóval nngy volt a háztartás! «avar. *
Knnok valahára véget vetni óluytrán , »» »•mótolt bn.ráUágon f«ll«ivá»ok után, as«n határozatot hozta a táraulat. hogy perlikán hozzn tisztába a magán uton kibonyolithatlaa pénztári állapotot.
A régibb hátralékosok tohátbcporeltettok. Éhez joga volt a táraulatnnk kétaógtolunUL Fordulhatnak ugyan eltf oly kcllemotlonaó-gok, hogy ilyenkor olyanok ia mogldóztet-uok, kik idöközben, ogyik vagy máalk táraulat! hivatalnoknál már físottek;do oxoaot-bon épon a panaazlott javára történik nz iga-soláa, ki czzol a további saklatáatól a dijak fclhalmozódáaától véglogeaon mog»zabadul, kültaégol podlg a tlraulat által egéaz kéax-aéggel megtérlttetnok.
A társulat ily loyalia eljáráa mollott aAj-tiálkozáasnl órtoaUlt arról, liogy ezen tor-méazutos lópóao fólrcórtotlk b ogynémolr aclÓBok réazéMl oly kifakadáaokra axolgáf-tátott UrŰgyiit, a mintik müveit omborlöl aoha nom várhatók. A társulat ilyenok által nora ongedl magát megzavartutní. A jogoa kitve* telóaok egész azigorral boi''ognak hajtatni,cl* járásunkat pedig özönnel a közönség józan-ítélotéro bízzuk.
Kaposvár, 18C5. aug. 23.
KOZMA SASDOH, táraidat! igazgató.
— ■■ s
VIDÉKI TUDÓSÍTÁSOK.
OudM-PfMt, 1805. aug. 21.
Tisztelt Bzorkcazttf ur/
Csak az Ünnepi hét végét vártam be, l.ogy lovulozöi kbtulcsségomnok ulogut tegyük, éa boeios lapja olvasóival megösmortesaom nzon »•ovczbtesRÓgokot, melyok ilt előfordultak. Már hétfőn feltűnhetett a váczi utozában sé* tálónnk az ott fal éa alájáró tömeg idigon, ml ugyanoaak n«óg előjátéka volt a jövendőnek. íla az ember öamcr&aóvcl találkozott, már nom kórdozték: „Hogv *an ei«8 ho-lyon, hanem „lálla-o már Uaztet?" mintha
az, hogy a nagy művészt tilttn az ombor, már emuik jólétét is bizonyítaná, a kiknok, mint választottaknak sikorült a nagy férfiút sziu ről színro láthatni ■ meggyüV.Ó''dhotnij-Logy a ungy macstro Ittlóto nem államkép c*upAn, azokat a népek tömogo AllU körűi, ét hallgatta a leírást; kiknok szoronesójük volt öt OD-kon vagy még olöbb láthatni a haza föld-¡¿n, vagy a kiknok szerencséjük volt a külföldön íiUhatni, összehasonlításokat tönok változásai futott; egy szóval, Liszt o hét omboro, ós ha a sok ünnepólyok közül választani akartunk, azt a kórdóst tottük, ott lesz o Liszt? vb döntő volt I Alapok ritkított bolükkol közöltók novót, s méltán fólthotik javitnokaluk, hogy sok bAjuk lesz a szedők-kel, mig ezek olszoknak a ritkított szedéstől, még a liszt triviális órtolmóbcn is.
A koddl oratórium az Ünnepélyek nyitánya, valóban mól tó nyitány; a müitószek ós a műértő közönség olismorik, hogy Liszt itt az «•gyszorüon magasztost festvón, inindon mozzanatot kitüuőlog fogott fol; a mi a fogadtAtást illeti, ezt fejedelem som igényolhotto volna sxobbon. A taps öt porosig tartó volt, ós Lisztet főleg az indította meg, hogy nomosak •a- közönség, liánom a működő zonószok, hol legjelesbb mtlvószcink is ültök, ólónkcn megtapsolták. Erkol Dózsájából is hallottunk «■gy darabot, do a fözonoigazgató ur ópen operájának azon sajátsága látszik lenni, hogy önálló részokbon nom kópés lmtni, különben Dózsa imája gyönyörű kivitel. A kö-zönsóg, moly botöltütto ogészoivA nagy re-dönt (ormot, igon megológodvo távozott; nom ugy a zonószok, kik ogy nappal ozolütt a főpróbán hat óra hosszat gyakorolván magukat, .mégis féltok attól, hogy az előadásban fennakadás lesz, inert két ütony alatt az ogész r.onokar Ingadozott, és csak Liszt erélye birta font «rtanl.
Szerdán sokan találkára jöttök a zugll-gotbo, molyröl Azonban nőin irhatok, mórt magam künn nom voltam, az ujságok nom szóltak róla.
A zenedei ünnop központja szerintem csütörtök volt, mort a hangvorsenybon legjolosb házai müvószoink és a zenede növendékei mutatták l>o magukat.
A torom mogintmogtolt, libára csarnokok és karzatokon lott volna r<*íg holy elég, a páholyokban ott láttuk legelőkelőbb csalá-«Iáinkat, és kőztük még a Bülöw párt, klkot nohány művész vott körül. A zártszókeket bájos hölgykoszorú, srAmos egyházi férfiú (sokan az abbó kedvéért) és sok iró foglalta el. ÜU láttuk Brassait Is. A hangverseny a lolkesűlton fogadott derék Volkmannak szép ünnepi nyitányával kozdödött. Ez befejeztetvén a közönség igon sűrűn megtapsolta, és osak ab, hogy rögtön utAna Sapphoja kő-vetkozott. t.rtotta vissza a közönsógot,hogy rt jeles művész nyitányát no Í8iiiétollosso.
(Jaiina Emma, közkedvosségü énekesnőnk, valóban jeloson ós sok taps közt adta olö a Bonomflvósz ezen már ősmorotos darabját, s hogy a hülgy-olvasóknak is olegot tegyünk, lilaszin ruhában volt, mely magyarosan volt díszítve, kezében podíg szép ós nagy virág-csokrot tartott.
Róményiröl, a kis maostróról, kit lépésről lépésre europii hir kövot, ós melynek öntudatát ínindon lopés ki 1» tünteti, csak nzt mondhatjuk, hogy olyan volt, mint mindig, tuibizalmas a közönség Irányában. Eo mog-vallom, hogy ez alkalomra mást vártam Keményt vonójától, mort ujjgyorsasAgAról ós vonója fel és alá ugráltatásáról meg voltam olö •*>. 1» győződvo. E mollott a kis maostro ftom-^''wlta, meleg von-o a torombon vagy Wdp^mcrl Ynaid bo mi\jd fulgombolta magát, llo''gy/ Öt, kit az utczán Is megszorotnónok sok*?- éljonozni, öt harsány óljou fogadta és mondanom som koll. ■''.>i «•Tnsorvatoriura növendéke* llilndol Me-eíásának allolujáját adták elő, összovágóan, <V<-iwtás nélkül. No.n a zenodoi ünnopro vaIó vultcs. A közönség is ily véloményen látszott ■lenni, mort igon gyórím tapsol».
A második szakasz Liszt „Danto"-jónok vagyis holyesbbon „Danto komédiájának" poklát képozto. MagASztoa c«y mü, do nom óizora magam hivatva önnek raogbirálAsára, ősik azon bonyomást akarom följegyezni, melyet roAm ós a legtöbb hallgatóra tett. Láttuk magunk olőtt azon tAtongóürogot,hol ilri''k kinra vannak a vétkesek kArhoztatva, ós láttuk - bonno az ogyos szonvedés mozzanatokat. Ilisz maga Liszt is minden ütony verésénél fólfojjel emelkedvén, és képét ki-morosztvón inintogy varázsló idézto oló nz ujabbnál ujabb kópokot. Az .;«föanást ismételni kolL''Mt, ós Liszt igon mog volt indulva.
A harmadik szakaszt Mosonyi Szózat-át-irata kónozto; sikorteljes és alkalmi mű, melyet Liszt vezényelt, mialatt a derék zono-szorzö hátul a brugósok közt játszott szokott bon honnuo-lájával. llollósy Cornóliát illető-log tollam csak az ogósz lapirodalom visz-hangja lehet, liogy"kár, halálos vétek, ily kincset táyol tudni tőlünk. Tudom, hogy K. urnák kórszurás volt ,m''ndon éljen,'' podíg megannyi volt. Végül a Rákóczi átirat jött, tag^t szintén Liszt vezényelt. Mogható a kezelőt.
Délután (a hangvcryony l\V''g tArlott) obéd volt a lövöldében, Ó I''olségo legkegyelmesebb urttuk születésnapja tisztakiér««, hol a herozegprimás, főtArnpk mester,1Wszomély-nők, Liszt ós .még sokan voltak jolon. Estvo Pest-Buda világtengerbenúszott, líábAr valami rondkivüli világítási képok nem látszottak;
l''óntokon roggol a vérmezőn nagyszerű katonai tisztelgés való, mit polgári mlso követett, melyot horezogprimásunk ö ominon-ti áj a tartott. Póntoktől hótfőigzászlók lobog-tag a város logtöbb ablakaiból.
A szombati díszebédről és jolos toasz^jairól mint szemtanú notn Írhatván, miután roszul-lót tartott vissza, áttérők a vasárnapi szor-turtásra ós népünnepro.
Koggol hót órakor megkondultak a harangok és óriási néptömog mozgott ős Buda vár ross (ősi) kövezetén fel és alá, ki szoroncsós volt ablakból nézhetni az Unnopélyt, méltán összehasonlíthatta o tömkolegot ogy hangya-bolylyal cső előtt. Az ünnepélyes monot díszesebb volt, mint előbbi években, nmonotot vozotto a horczegprimáB, és öt nyomban követte Liszt, egyházi ruhában. Az egyházi kardal, melyet monot közbon o^Ői\dtak, En-gcsscrtöl volt, és podig nj. A mi fülomot érhette, igon meghatott. A szortartás végével a dalárdák Poston a rcdoutnál összegyűlvén, a nagyhíd- és kírályuczán át a bimbóházhoz uiontok (városliget) hol közobéd. Két órakor már csődült a tömeg; és most az eddig oly jolcs magánt.irtásu rendezőség szégyont vallott. Még négy órakor a padok készon nom voltak, és mi, kik drága pénzért (1 ftéi''t) leültünk egy ingó bingó padra, oly roszul lettünk ellátva, hogy so jogyolnkot ol nom szodték, so örlzot alá nem holyeztok, ugy, hogy a harmadik dal végóvol kiszórhattunk. Nem különbon a páholybeliek 11 Liszt jelen volt, és hová lépőit harsány éljen fogadta. A dalok siborültok, kivált a négy együttes, melyokot Erkol vezényelt. Legjobban ónokolt az aradi dalárda, mely jutalmul elnyorto azt, hegy jövő évro Aradon lesz a gyülholy, log-roszabbul a pesti unió, a budai dalárda, moly különbon oly tapintat teljoson szokott oljární, ez úttal hibás választist tön, magán-négyest adatván elő, A tüzjáték, moly az olöadást kő'' volto, gyönyörű volt, nom különboa az egész liget kivilágítása.
Pénteken és VAsárnap Budán a városmajorban is volt népünnop.
Ez rövideden az ünnoni hót történeto, ha nómikép hiányos, no rójja fol nokoin a t. szorkesztö ur, hanem botegeskodéstmnok, mely nem engedett mindenben részt venni; ,
igaz tísztelőjo
XAVÉK.
ünnepélyek alkalmával nemcsak hogy küldöttséggel nom tisztoltók meg ab egybegyűlt dalárdák at, do még órdomosnok som tartották, most a midőn már minden raUvolt nemzőt kis városainak, sőt falvainak is vau sslvot és lolkot folviditó dalárdája, ozt osak alakítani is ; s llyonok : Kz.-Fehérvár, Vcsz-
Íróin, Kaposvár, Kcsztholy, Egorszeg stb. o onguetyók roiuólnl, hogy a jövő óvbon * dorók Arad vArosAban megtartandó dalünno-pólyrc ők is ott lc^zuok lobogóikkal és vidAm dalaikkal, molyok hazAnk jobb körülményoi k«st hangozhassanak élónkon és szabadon.
'' KÖNYVES JÓZSEF.
A hazai dal&rünnep Pesten.
A n.-kanizsai dalárda is mogragadá lobo góját, nom akart hátramaradni és 10 bajnoktól kisórvo folrAndult az országos dalár Ünnepélyre. Minthogy pedig az utazást, valamint az ünnepélyt körülményoson leírni a holy szttko nom engedó, azért rövldon csak a kövotkezükot jegyezzük fol. Elindultunk és a fővárosban inog is jolontünk, a hol a un sajnos, a várt fogadtatásbAn nom részesültünk. Siettünk folkorosni hazAnk több városainak dalárdáit, s azokat föltalálván iostvérileg nyujtAnk egymásnak baráti jobbot, hogy óloteröt adjunk ogy tcstülotnok, moly «gye-sült orövol küzdjön a művészetért, látigoTjon-a szépért, jóért, ói folfogva » dal szollemét, haladjon clöro''^ hogy as évtizedek óta fenálló külföldi vetélytársakkal bátran klAllhass* a versenyt, n hogy megmutassa o tóron Is a müveit Európának élő erőjét és ozáltal kiér-dotneljo azt, hogy Magy irország a dal hazájának noveztcssék.
Az ogybogyült dalárdákkal oirca negyvon szobbnél szebb lobogókkal és 2 katonai xeue-knrr.il vonultunk ki a városligotbo, hol a ven-, déglök terített asztalai szivosoiv vártak bennünket. Mi ugyancsak ológndoíl<-n(il hagytuk oda azokat, mert bátran olmondhat-juk, hogy a babyloni tor.iny építésénél som lőhetett nagyobb zavar ozon ügyotlon rondo-lésnél. D) orröl kiinólotböl osák ennyit. Dólútiin Ö órAkor kozdödött a nagy oi^vlvó-nyon ólőljb az összos ós később az egyes dalárdák mngány dalai, melyek közül Arnilr.t, Pécset és (iyört kell kiömölnünk; de különösen dicséretet ós elsősóget órdcmolnok a pozsonyiak, mort szabatosan és mlndon to-Kiutotbon művészi finomsággal ndAk elő szép dalaikat. Az összes megjelent dalárdák u kövutkozők*. Apátin, Arad, B.-Oyarmat, Bó-, kés, Bicsko, Dobreczon, Egor, Eporíes, Esztergom, Uyör, 11. Böszörmény, II. M. Vásárhely, Jászberény, Kecskemét, Kis-Mártnn, Komárom, K. Sz. Miklós, Lincz, Lippa, Lo-sonoz, Lúgos, Miskolc», Mohács, N.-Bánya, N Kanizsa, N.-Kőrös, N.-Szombat, Nyíregyháza, Ó-Buda, Páncsova, Pécs, Pozsony, Proinontor, Szegszárd, Szontcs, Szombathely, Várasd, Vorsec, Zimony, Zombor él Zsombolya; ezek közül magány-dalt csaknogyed-rószo oda elő. Már valóban nom dicsérjük azon hazai városokat, molyok az ily országos
Hirek és események.
A Deák Foronoz nngy liuziinkfm n szllnidőt Sz.-Lászlón jtJ egészségben-tülli, <5s több bUogntásnnk örvend.
A A hivatalos lapok szerint ismét megyénként főispáni változik leend, mely állásra méltóságos grdf Festetics György, oá. klr. kamnrifa lott klnovozvo/
A Silrgöny jelentéso szerint minden újonnan épUlendö liáz 15 évig adómentes, ezen magasb kegyteli engedélynok méltán örvondhotllnk; mert reméljük, hogy számos fukar tözséreink, kik eddig cerberusként őrizték tökéikot, most csak megtörödnek és városunkat osinosbitni fogják uj izléjaV''éplllotckkel.Remélhető, hogy városunk elöljárói és a polgári egylet vezetői is felébrednek álmaikból, és előveszik rég a pornak átongedett 8zé|)itési terveikot, felhasználják a közmondást: „üsd a vasat mig meleg."
A Csurgón dalárda van alakulóban, I.-Derénybcn pedig mllkedvolö színtársulat, ezen nemesés szép utáni törekvést szívből Udvözöljök.
A Ismét egy vérfagyasztó o«et; Kís-Kanízpán egy gazda-ombernek éjjelenkint érott gyllmölcseit lopogatták házi kertjéből, ő tehát boszankodva ezen, o tolvajokat akará megfogni, kinn töltött egy éjt; do másnap roggol agyonverve találták, néhány gyanús már bo is fogatott.
A Laij czig Antal, kaposvári keres, kodő folyd hd 20-án vozetto kedves aráját Fesselhofor Anna kisasszonyt a szc-potnoki evangélikus tomplomban az Ur oltárához, forró szívvel óhajtjuk, hogy frigyök a megelégedés, öröm és boldogság örök menhelye legyon. — Al-kalomszorUleg áltálános dhnjnak adunk kifejezést, midőn kívánjuk,hogy a mindinkább fogyatkozó háznsság kötések előmozdítására városunk kiházasitó ogy leteket tervezne éa valósítana. — Másrészt pedig a házassrighiányt okozd fényllzés ellen, a nnpjainkban hazánk némely városaiban léteslllt fényűzés elleni tárfiulatot városUnk is honosítaná meg. Végre nagyon kívánatos lenne, hogy minden szUlŐ eleve gondoskodnék arról, hogy a napjainkban oly nagyon igényelt vagyonáílással leányaik rendelkezhessenek, molyre alkalmat nyújthatnak az élet- és vagyonbiztosító egy-lótok. így társadalmi t lotUnk fölvirágoz-tatáxára fontos lökerőt kölcsönöznénk.
A Síult hó 26- ismét oly nagy zápor látogatta meg kegyetlen villámok közt városunkat, hogy némely titozáiban akár csónakázni lehotQtt volna; ez már o. hóban mésodszor történt.
A A helybeli boltfeltörök Egerszegen kezdték működésűket. Köníg kereskedését felverték , honnan meglehetősen vámoltak: do szerencsésen egy jó madár hurokra ker lt, reméljük, liogy most napfényre jő több gaztett, és kiérdemlett büntetésüket elnycrondik.
A Gelsén 2U-kén éjjel egy házban a villám sújtott le, holis több vasúti munkás feküdt, közlllök egynek életét fosztá meg.
Hibaigazítás. Múlt lapunkban az újdonságok közt közlött „hircs Csáktornyái lakodalom" féle (úr ü-dik sorában előforduló országfolügyciö helyett „jószág-felügyelő" olvasandó.
Kaposvár.
A F. hó 17-kén a székvárosban egy vegyes bizottmáiiy ült össze, mely fel-kérto — hazánk testvér fővárosa stöbb megyei székváros példájára — a t. közönséget, hogy Ö os. k. ap. Folségénok diosö azlUetésnapja előtti estvéjét ugy Unnopeljo mog, hogy a várost világítsa ki. Bár ninos valami nagy örömben a nép; ott is húzza a nyomor,szegénység, hol nom is várta. . . a katonai exokutio most is a nyakán van, s ezek daózára , önkényt, minden hivatalos befolyás '' nélklll, a bizottmány kérésére kivilágította ablakait, nagy reményében, hogy a nom rég Buda várában, országunk szino előtt mondott fejedelmi (gavakat tett kiséri; mintegy annak tanúsítására: hogy a nép sebeinok orvoslását a legfelsőbb kezekből bizton várja éB hUzl Később fáklyásmenet volt, mely a megyeház olőtt megállapodva, . élén a városbíró kél to az erkélyon mogjolont s mcgéljonzett megykormányzót: „ hogy juttassa a legmagasabb trdn zsámolyához Kaposvár közönségének logmélyebb hddolatát s azon szivből jött jd kíván-(ágát, hogy az Istön sokáig éltesso ő os. k. Apostoli Felségét szegény hazánk boldogitására." 18-kán 9 órakor isteni tísztolot volt s utánna a város kUldött-ségo jelent meg a megyeházában, főt. Kómesz György esperes és plobános ur ízóp szavakban mutatván bo legkegyelmesebb urunk iránti logmélyobb hddolatát a közönségnok. Esti 6''/, drakor pedig az izraelita egyházban tllték meg az ünnopetegcszbuzgósággal izialitáink.
* A Balatonmentén még télen is sokszor vagyunk olyan helyzetbon, hogy elébb eszüiik drávai vagy dunai halat, mint Balatonit. Oka nom osak abban rejlik, hogy midőn a vasútvonal megkészült, a fogasokat tovaröpíték előlünk s egész nyerészkedést (íznek velo,hanem abbani is: mert a mult években som ideje som napja nem volt a halászatnak. Mindegy volt tavasz, nyár, ősz és tél, egyformán mászkálták a vizet és jeget; halásztak, szígonyoztak; sokszor olyan volt a Balatonpart a halásznéptől,a hallesen állóktól, mintha vásárállás lett volna. Ha a vadászátra nézvo meg vannak az illető törvények, miértnehi nl-kalmazni a halászatra is? Milyenek élotbe léptetését sürgölni a felsőbb hatóságnál, Zala-Somogy-Veszprém mo-gyék vannak hivatva gazd. egyleteik által karöltvo, mint a Balaton birtokosai. A somogyi gazd. egylet már szomorúan • észlelj egy darub idő dta a«s irtózatos halpusztítást, s közelebbi gi Illésében indítvány is tétetott, a bajt orvosolni. Báv miolébb hallanók a kedvező eredményt, mort ogyszor csak arra viradunk, hogy az egykor oly halgazdag Balatonban nemcsak fogas és süllőt nom fognak, hanem még gardát sem, mely a múltban sokszor felhőként lepto cl a víz szinét, a a halászok losve a kedvező alkalmat, rájok mentek,s csak ugy brevi-mann lapáttal merték belo a osol-nokba.
* A népbankok eszméje bizonyos vidékeken a mily mohón kapták, oly könnyelmüleg- felhagytak velo; Vagy kivítolét a bizonytalan jövöro halaszták. Igaz, sok helyen olyan nyomorult helyozotbon vannak egyes helységek, hogy nemhogy a készből valamit megtakarítson a jövőnok, hanem ha végig járod pár osztrák frtot nom találsz ösz-szesen a ládafiákban, húsra és sóra! . . Itt ha kodvezőbb évro várnak, nem csodáljuk; do vannak vídékok, meglehetős anyagi helyzetben levő helységek, hol a népbankoknak, felsőbb engedély melletti felállitiisát elhanyagolni biin! Jöhetnek osapásos, nehéz óvok, midőn a megtakarított filléroknok nagyon is hasznát fogjuk venni, melyekot itt-ott többen könnyelmüleg áldoznak fel ogy pár vasárnapi délután élvezetért. A takarékosság ogyík főbb erény, melyot gyakorolni hazafiúi kötolosségllnk. Ha-
aonlók''ép ajánljuk a takarékmngtárak fölállítását; ad az Isten olyan éveket, midőn a főlőslogből ha nem csordul, legalább csöpög. A hét kövér csztondő-ben soha so foledkezzUnk mog arról, hogy hét sovány követheti! .
* A aug. hó 4—8-ikí jógveréeről mindig szomoritóbb birokot hallunk. Vannak helységok, hol nem pusztán a külBÖ határban totto tönkre a hajdinát, zabot, kukoriczát stb. liánom ugy ol-verto a szöllőliogyokct, hogy a fiatal tőkéknok még vesszője som maradt. A megmaradt vesszők io''temérdek sebet kapván ,ogy remásra kezdőnek elszáradni. Ez aztán olyan osapá8,molyetC8ak 4—6 év alatt hozhat holyro a gazda uj fáradozás és költekezés által. A tavaszi fagy is s#k*«kárt tett a tőkékben, ily kőrUl-mények közt el lehet gondolni, hogy ez
ev
folytán nem valami jól és szépen néznek ki szöllőliogyoink.
* A Itajnavidékon ez évben oly korán értök a szöllöfUrtök, hogy sok helyen már jó idojö, elszllrték a mustot, bizonyos szőllőfajokbél.
* A napokban kisérték bo Hajkó vagy Fenyő Gábort, osanádi lakóst, ki a Gö-lönosér-félo rablásokba nomosakavatott, hanom a fölakasztott rablóvozérnek legnagyobb orgazdája volt.
* A provinoziárél követkoző szinjolen-tést vettUnk: „MUkedvolői olőadáa. Boglár, szombaton, aug. hé-26-kán. 1865. Műkedvelői urak szíves közromltködé-sével, Molnárné-Morényi Laura follép-tévol adatik: „Szorolom és örökség" oredeti uj vígjáték 2 felv. irta S/sígoti József. Személyek*. Uátori Mihályi Bosnyák Foronoz ur. GerŐfi János, kapitány,
Riohmer Dienes ú''rj Flóra, Molnárné. Lidi, ifj. Árvaiué. Zarándíné, Baloghné. Árpád, Szalay-4raro ur. Győri, liérozi. Kaozér Tamás, Riohmer Kálmán ur. Inas, B. Ignáoz. Felolvasás közt: „Ki a legény a osárdában" magyar magány-tánoz, előadva Balogh Alajos által. Záradékul: „Utolsó alamizsna" Petőfitől, szavalja Vezéri Ödön. Holyárak: számozott hely 1 frt. Állóhely 60 kr. Gyor-mekjegy 80 kr.
Nagyérdemű közönség!
Bosnyák Ferenoz, Szalay Imre, Riohmer Dénes, Riohmer Kálmán urak, mint műkedvelők a mUvészet iránti rokonszenvből, a kedvezőtlen anyagi holyozottol kUzdő színtársulat javára Bziveskednok fellépni."
* A napokban kísértők be Hajkó vagy Fenyő Gábort, osanádi laUóst, ki a Gö-
löncsér-félo rablásokba nem csak beavatott, hanem a felakasztott rablóvezérnek legnagyobb orgazdája volt.
Bár a milvcBzet iránti rokon8zonvn(n» abban nyilvánul, ha itt ott logkovésbbó mUvész s megbukott társulat Bcgélyezé-séro fellépünk; do mivel a mozgás már magában az élet jele, szívesen üdvözöljük a Balaton-melléki ifjúságot a „mozgás terén" azon reményben: hogy a mUvészel iránti rokonszenvét legköze-lobb pár hangverseny vagy szavalati estélyen is bo fogja bizonyítani, az it ói vagy szinésznyugdijintézot ítb. javárr.
* Annak daczára, hogy az ifjúság nagy részo szabadságon van, Lakatos tánozmUvész olyan pártolásban részesUl, hogy még 8—4 hóig a székvárosban fog maradni b innét meghívás következtében, egyenesen Győnnle egy.
TÁRCZA.
Vigasztalás.
Edos anyám, ódos anyám — Mért nrezod oly bú» halovány ? Mintha volnál linzi folhü, Moly a tavaszt siratni Jtf.
Könyttil ragyog a két szemed — llabár titkon törülgeted, Látom minden hulló csoppjót, Hzerelmednok drága gyöngyét.
özived lMjtog, ajkad néma, Do sok sóhnj, bcszód rajta. Azt susogják nóked ások : Hogy ón nagyon szogóny vagyok.
Az fáj tudom : nom tohottól 91v boldoggá mint szorettól. Kjjol nappal bánt a titok, -Hogy tán ón is sokat sírok. . .
$dcs anyám, ódos anyám — No gondolj a könyök után. Hogyha nólia szenvedők is, — Rózsa között nö ft tövis.
l''iros üröm rózsafája, Uánat szóin fújdogálja. Ab a hulló árva lovol/ „ Mégis annyi vigaszt beszól.
ÉdOB
anyám, ódos anyám I No aggódjál fiad során. A hol a nap ily szerotot, Soká ború noui is lohet I
1IAJOATÓ 8ÁNDOH.
Balaton füredi tározalevél Kaposvárról.
(Nádai czllstösnek,Baoh-korabeli bel-Ugyminisztori gyalog-huszárnak j jelenleg a. „Bécsi híradó" tároza nélkllli tár-czászának, az én kedves jó akarómnak, Pesten!)
Kedves Dolfi!
Ha Pestről egy jó barátom meg nem kUldi a derék „líéosi Hiradó"-nak azon pár számát (mert itt a oasinóban elcsenték), melyekben sebes eszednek stylisti-kai-bonbonait szórtad fölém, fUredi utadból, — nem is tudom, hogy élsz a világon.
Mert lásd, rég volt az az idő, midőn Bécs makadamizált járdáin, én mint egyszerU falusi gazda, a „levolezők nagyja", te pedig a Buohrevisorok ho-möopathioe mért rangfokozatán osin-galódzkodva, — egyUtt sétálgattunk;
töprenkedtünk mindon jőról, mindon roszról.
''J^o kezet szoritottál velem, Üdvözöltél; én apport rázva békésemről, azt kér* deztem : hol lehet beváltani az úrbér kötelezvényeket, mort már otthon megesz az adó V
Midőn tollamat dicsérted, b én készakarva arról boszóltom: bizony rosszul néznek ki a vetések Somogyban. . Midőn müforditásokat Ígértél, s én borjubőr Sub liniro mutattam ezen szavakkal: nézd Dolfi, én kint forditom a rendet rétemen; nem vehetem én hasznát az olyan félő fordításnak.
Midőn csto sóhajtottál, én puncsot fizet tom.
Midőn később ujongtál, akkor meg én sóhajtottam í. . .
Hej! rég volt ez az idő.
To daloltad :
„Ich habo motno Sacli auf nichts gostcllt,
D''rum ist roir so wohl in dor Wclt."
Ln meg:
„Kincsőn szóna, nlncson abrak, Édes lovam agyon csaplak."
Hoj, rég volt oa Dolfi /
Aztán meg mikor azt a szép lovolet irtijd hozzám, molyet most is eroklyo-ként őrizek ; ugy agyontömjénozve, hogy most is érzőm még a szagát!
Más világ volt akkor £)olfil
Szemérmes kis bajusztalan legényko; egyik kozedbon béosi idoálodhoz egy kis vers, a másikban tárcza, 8 benno száraz rozmarinés majoránnától fogva minden nemű vírág,miroa kedves rálépett vagy nézett. Morő idealista; egy Schillerfélo potrjfikálf vers.
8 most?
Alig ismerek rád.
Egészen levetkőzted azt a sáfrány arozot; a holdvilágot többé meg nom ugatod — Petőfiként — legfeljebb „ha-zabotorkálásra" használod.
A szelíd fiúból lett „képzelt Üstökös" moly név nélklll ront keresztül mindenen, hogy Baját Üstökébe ne kapaszkodhassanak.
Miután Kákay megaranyoBodott,Bzár-nyai alatt mért ne ozUstösödhotnél te meg?— gondoltad magadban, — a lőn belőled a „Bécsi Hiradó" ezUst paszo-mántos gyász vitéze!
Többé nem osillagsugarat eszel, hanom ember húst; nem harmatot szom-
júhozol, hanom áloza alatt (hogy vissza no buzogányozhassanak) vért, mintegy szörny — Shylook. . . mintegy III-dik Iíiohard, kínok „fogai elébb nőtek szeménél." Ki „nagy hős volt és nagy bU-nös", míg to kis hős vagy és „nagy irodalmi bUnös"!. . .
Lásd édes Dolfim, nokom többször totszett az a genro, melyben a „Bécsi hiradó" tározáját pzolgálod; magam is ily modorban Daguerreotypiroztam egykor.
Olyan jól esik az embernek, midőn a képzelt „faltörőket" lerántja a magasból. . . ...
Midőn a mit som tevésnek kasza-ka-pát ád kezében.
A telietlonnél az aristokratai bűzt szellőzteti. . .
''A libának atája gyújt; a gőgöt megalázza b földhöz sújtja ások ál-Sámsont, kik a más keze-lábával járnak, tesznek.
Levetkezteti a szemtelen verebet, mely pávatollnl jár (mint te is a Grabenon egykor) Btb.
Ez valami felséges öntudat.
Ez a genro nokom nagyon tetszik kedves Dolfi! Csak az nem tetszik, hogy midőn a magad novo alatt dolgozgattál, a más munkájával traktáltad a publikumot — mint sajátoddal — b most, midőn kissé összeszedted magadat, a részbon tulajdon portékádat mog a más novo alatt adogatod el.
Micsoda megfordult világ oz?
Do hát még az, hogy engem kiosisé-get két három lapon által meghordoz* tass, mint aranysörényes oroszlánt; a lovelezők nagyját; FUred chronikánát; a non plus ultra hozafiság köponyében, ki a 8Ó8poreczet csak azért nem eszi meg, mert némot só van lajtaü
Honnét o megemlékezés? és osokély-aégemro? és tőled kedves Dolfi?.. Ki reggelenként Jókai és Bolond Miska osokoládot eszel. Délben Rndnótfáy-ros-télyost, Kubinyi-garnirunggal! ostvo pedig Brassai és Greguss-paprikásat!..
Ki bizonyos kis oliquo élén, dobszóra irod a pesti chroniquo scandalouse-kot.
Honnét ez emlékezés Dolfikám?
Aztán annyi Ugyességgol kezelt tollal? azt hiszi a közönség, morő örömödben röptödben irtad, nom is gondolva rá, hogy lojalább tiz évtől gyUjtött epét kovortél az alizarinba, a adtad bo —
mint klllönbcn is dootor — az emészt hotlonségot. . . Hogy annyira örUltél azon sorok Írásánál, csak ugy rágtad a habot! . . .
To kis dllhös oroszlán, to! to élő Vezúv, ki czukodlikban pöködod a gyll-lölség és harag láváját. . .
Bármcnnyiro menjek vissza a miiltba, csak okot tudok arra, hogy ongtm is az aranyos köretbe foglalj, » megénekelj oly hangon, hogy mind a kettőn iji|runk bolo, csakhogy én örömemben.
Volt egyBzer — emlékezel kedve* Dolfi — volt egy szökő év, anno 186... emlékezel kis Dolli? . . MidŐu to mások szárnyain borugtattál az irodalomba; csak ugy folyt bögyödből a novella, mint bágó galambéból a kendormag; elöntötted velöka„Napkeletet," „Hölgyfutárt, " Pest utozáit b a provincziát. Tombolt, prüszkölt alattad a szilnj mén ; már az Olymp olajával kented halántékod, s kaozérkodni kezdtél a fél inte nőkkel, midón egyszer már nem tUi Itt-:-tem a sokat, rád kiáltottam a közönség cVíitt: szálj le Dolfi a nádparipáról ké-87.0H az étol, melyet mint Ügyes szakáo« betálalsz saját készítményedként, Paul do Kook s egyéb kítllnőségok konyháján főtt. Szóval: Dolfi! osentél. . . irodalmi bllnt követtél el 1 !
Más okot nom tudok kedves Dolfi a megemlékezésre; do oz elég ok lehet rá!
Egyébiránt kedves ki» Hyéna, folytasd ezután is a genrét, melyen haladtál, oz végetlonlll tetszik nekem; do kívánatos mindenek folott:
az emberek iránt légy Igazságos, nyílt »isakkal lépj ki a térre; oly ki-tUnő vezér alatt, minő Kákay Aranyos, még lehet bolőled valami, ha atyai szn-vát megfogadod b Paul do Kook s más nevezetességek aUteményeit a magad novo alatt nem árulod. . .
Ha Albach szavait követed: „a földi élet oly rövid és keskeny, annál magasabban álljon az ember benne."
Ha — ki annyira imádtad Mózes tanát, a tiz parancsolatból legalább a hetediket megtartsad: —novellát no lopj.
Mert lásd édes nádai! így lokopik rólad az „ozllsl" s mit szólsz hozzá, ha Pesten járva, ismerőseimmel koresUnk és rofrained visszakiáltjuk: Hol van Nádai rezeB?!..
ROBOZ ISTVÁN.
Gazdasági tudósítás.
N»K) -k«nl*hi», aug. 31. Csokóly szállítás követkoztóbon a termény igon kapós áru-czikk, do mindamollott mi csak ugy Jogyoz* hotjük áraikat, mint a mult számban :
Buza 3 frt 20 kr. —8 frt 40 kr. líozs 2 frt 20 kr. — 2 frt 30 kr. Árpa 1 frt 50 — I frt 80 kr. Zab 1 frt 6 — 1 frt 15 kr.
K a n 1 s s a 1 piaoti árak: llurgony» m^rSJo 0 fi. BO kr. Mtrhahui fontja U kr. Juhhut fontja 10 kr. S«r-télhus fontja 18 kr. UJ lialouna minija 28 frt — kr Z»ir fontja 30 kr. LÍDKli»t mi«»AJa 11 fi 0 kr. Zitmlo-ll«it miaifja 8 íVt 00 kr. Kcnr<rllut fontja 6 kr. Ku-korlotallsxt fontja 3 kr. UJ bor Itciíjo 8 kr. ó bor itciíjb 10 kr. 8<Wt<uf|j 10 kr. S^lva pA''Uikix Itciéjo
33 k''r. TSrkSIjr-piUnka ttca^Jo V, kr K«g/gju (m&aiija 10 ftrt. — kr. Öntött fag/g/ug/ert/a fontja 80 kr. luir-tott fontja 33 Sxappaa fontj» 80 kr.
Kaposvár, aug. 26. Pár napon át jó esőnk volt; a lóg áthült nómitog, s most kcliomos, a fdltl pcilig ológgó átázott. Kukoricza ós burgonyához most már — ha korán hidegek nom Jtfnok — n.agy romónyünk van, ho''gy jó tor* móst adnak, A sarjút javában kassáyák; sok bolyon több lesz az oloslónánál. Az oloség ily árak mollott kól; szóp buza 2 írt 80—ÖD kr. Közünsógos 2 frt 60^-70 kr. Rozs 2 frt 6—12 kr. Zab 1 frt 6 kr. Írna 1 frt 85—40 kr. Ku-korioza 2 frt. 26 kr. Kgy zsák burgonya Idoi 1 frt. Egy motszoni való borjú 4—0 frt Kgy öl fa B—6 frt. Egy akó ó bor 4-6 frt. Egy mórö szilva 1 frt 26—40 kr. Kövór lud párja
4 frt. Csirko párja 25—40 kr. Sovány liba párja 1 ft. Itóozo párja 40 —60 kr. Káposztafej számra-16—20 kr. A lapkertok bö ká posztntormóst igórnok. (m. p.)
Bécsi pénxárfolyaiu auguHxtua 31.
5% motaliquos 68.70; ö''/nnomzoti kölcsön 73.05; bankrószvónyok 776.— hitollntózetl rószvónyok 174.40; ozüst agio 107.26; arany darabja 5.16.
Nyílt ''poatcL
'' Mohicara: As elmcnotolt vjl«tl«n körOlminy gátolta | *ajná|juk, hogy r&ixt nom vehettünk.
H. 8.-nak : Ax Ixenetot vettük ( hMonláan kaid-Jak flilvOxIetankot; a inerro jár On. a lovclokrSI no foledkextik.
W, K,-nak: Örvendünk * „ixárnyra k«lí««n." Mint Irtuk 1», mo»t inAr taUu vau IdS.
Z\-nck i Nem tudjuk a levelet hova cxlmesnl; Po«t \Hfcy Hic«?
8. Il.-nak: Ax utolid U kijBtt; mott Önön a *or.
K P.-nak, K—eni A mint lilxonyoxat tndunW, kOxOlnl fogjuk Önnel; »ivei lámogaUUir* isámolunk.
I. A.-nak, U—á«.: Kaptuk aa ittolxd kaldeményt I* ; m»jd lauan, laiian. Kvrünk a r^giti''gckböl mi»l 1«, a mit kOxOlhotdnk. A H—I gyaUt egy pir ior miatt k<$<lk ; ha exen (eg''thottluk, ugy mleUbb j8nl fog ; ixoretnénk finnel axenu-lycaen talÁlkoxnl.
V. M—» tanár urnák : Sicrotnjnk Önnek lovelet Imi, hova utailtauk ?
• „Kgy el3a«UU.* Nagyon ro«x. A m(l bec^írSl lomml, mindig a ixemMylyel ve»«Cdlk On, • rou fel-fogáxtal. A „káviháxl jeÍenet*-ot nem adhatjuk.
8. Tt Koloxavár: A lovíl elment aug. lU kvn; ml m/g miUem kaptunk.
W. J.-uak : a péc«l lovelet J0v3 »xXiuunk hoxx.i.
Felelős szerkesztő: ROBOZ ISTVÁN.
H
K
D
353
30
E3
, 0-8) ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY
8>u\ogy megye polgAri tdrvcny-ixékénrk, mint telekkönyvi hMó-aignak r/axéről küxhlrié tétetik, Ir gy Ar*oy LAtxlö p. kovActi Ia-k/a felpercttége alatt Ilirieh Ijnío ÖimAkl lak"a allí-iii kövotaléio fo-d''iét.''relexAlogoll éa • Iln/tAk köx-•ég 124. ixAmu tol*k JegytOköny-▼ ¿be« Hlmch TgnAnt a neje Ki ama l.enl,nevén A t 241 br. aa. belkort 435 hnxl, a 151 nap tor ar. bA» éi ■2:108 br. a«. ixAn''efJId aixtaro-• fia dűlőben foglalt bíróilag 400 ti. o ó. bceiQlt. ingatlanok Haitik köxtégben a helyixinéu f évi fctib-r hó 0-lk napJAnak reg-K«ll D ÓrAJAn — mint ax e!xö hatArnapon — elirver.<xtetnl fognak ( a miiodlk irveréal Idil, ha netAn ax eliön vev<1 nem talAlkoxnék, f. é»l novrmb. hó 0. nanJAnak reggeli 0 orAjira • helyx iuér.< ki > ti''aetik, axxal hogy ekkor fenébb kijelöli Ingatlanok a beexiron alól ix eladatni fognak.
Ax Arveiéxl föltételek atörvény-uék IrodAJAban pindenkor megtekinthetek.
KapoxvArott ang. 17. 1805.
Somogy megyo törvényixéko mint telekkönyvi hat.''xAf.
fts7,s». ,8-8"
IUltDETMENY.
Mayer .JAn''t kovAeimnter Mar-exaliban httelexőinck ömxo hl-vAia I Pomogy uiogyo polgAri törvényixéko i.iliit telekkönyvi hatóig rétiéről köxhlrré tét-tik,hogy Siv. Ixitl PAmlornő fuluerettégo a. . Mayer J. elleni kereteiében a ki- I «légitAil végre haji A« utóbbinak a '' Marcali 22 ax. t.j.k.bonAf27 hrapi « 221 n*p«or ax. a. b -Jegyiéit réir-blrtokAra i lrcndoltetvén,ax Arteréil föltételek a a kM>lgItéil lorreiid megAlUpilAaa tekintetéből bitele. xoknek UrgyalAM halArnapul folyó évi t/f] teuib. 19. napJAnak reggeli 9órAJa kitU''ctik, rnirJ hltelo<ök atxnl hivntuak mrg, hojíy meg nem jeltnétök eteiébeu t. foiitbM ligy-kt k bíróilag fognak meg Állapíttatni. ,
Kgyiiértmind fn''hivatnak mind axok, kik a kijelelt birtokho« ig-''nyt tartanak, axt a fenebbi hatiridőlg Ma b-Jelenteni tlriieiiek. KapoxvAr, 18*13. Jiilliia hó. 8<>niotry m^gyo tönényaiéko mint t( Ivkköityvl hal''<tAg.
Mot

ÁRVERÉSI
a-a
hirdetmény.
Somogym''gyo polg. tflrvenyixí-kének , mint telekkönyvi hatóiig-nak réx érői köxhlrré tHctlk, hogy Fülöp Viuc<o axt.-borbAxi lakóinak fulperetiégo alatt Hlaxxek JAnoa axigetvérl lakó* ellent kővrtoléso f.doiétéro lexilogolt él a Zllbóth kö«nég 112-dik axAmit teli kJ gy-xőkőnyvében A t 282 hr i/im alatt foglalt éx biróllag 1000 forint o. ó becxtilt Ingatlanok Ziibolh kö ingben a hclyixlnén folyó évi sxepleinber hó 9-dlk napJAnak reg-gólt 0 ói AJ An — mint ax el»3 hatArnapon — clArverexfetnl fognak) • mAxodik Arveréxi id^hanetin a* •!xOu rovO nem talAlkoxnék, f. évi oet, bt 9. napJAnak reggeli 9 orA-JAra a helyaxlném kltUxetik, axxal hogy ekkor fennebb klj.''lölt ingatlanok a bccxAron alól ix eladatni fognak.
Af-Arratéxl foltételek atSrvény-aiék irodAJAban mindenkor raegte-kinlhetdk.
KapoxvArott nug. t. 1865.
Pomogyme^ye tOrvényixéke mint telikktfayvl hatoxAg.
_____ 8—3
HIRDETMÉNY.
Pap JAaoxnSxx. Domokot Jnlia. hlteleittluek (ixixehivAaa 1 Somopy-megyo polgAri történyxxéka mint telekktiuyvi hatóxAg róxxéiSI köx-hlreé tétetik, hogy Krli tinkovleh Antalnak Pap J nÖ ix.Uoniok, Juli, elleni kereteiében a ki<légitét| végrehajtix Hobbinak a kapóiméról 15."ex. t. J. kvben A la. 15 néptor ax. bA raahox A tarlovi S|20 teJkl blitokAra eirrndelietvén, Arver''ti feltétek sakielégitéii torreudmeg-állapitAxa teklutetéból hiteleteknek tirgya''Axi hatArnapul f. évi aug. hó 29-lkuapJAnak reggdi 9 ór^Ja kitUf tlk | miro hiteloittk axxal hivatnak meg, hogy meg nem Jele-uéxiik «tétében a fenebbi Ugyhtek bíróilag fognak megAllapilatni.
Egytxortiniiid felhívatnak mind • ''ok, kik a kijeleltbirtokhox igén; t tartanak, ait a fenebbi hntAridSIg Ide bejelentről tietteuek. KapotvAr jul. 24 18C5. Somogymegyo törvényt téke mint toli kkönyvi batótAg.
S9,,/mv J-8
HIRDETMÉNY.
Fodor Jó.t<f hotttufalui lakót Mtclexiiinek ótixehlvAxal
öomogymegyo polgAri törvtxék« mint telekkönyvi batótAg rétxéröl kSxhirré tétetlk,hogy Obmaobt Mi-hAlyFodorJóxnfelleni kereteiébe a kielégliétl régrehxjtAj utóbbinak
• Hottiufalu 22 tx t.J. könyvben A 1 alatt két negyed telek (birtokéra elrendeltetvén, Arveréti fclt!telek
• a kltflégitéii torrend uiegAllapU tAta tekintetéből hitelexöknck tár-gyalAti balAroapul folyo évi a>ept. hó 27 napjának roggell 9órAJa kitU-x-tlk; mire bilolcxök axaal hivatnak meg, hogy meg nem Je''eiiéiök eic-tében a fbunebbi Ügyletek bíróilag fognak megAllanlttatnl.
Egyaxeitnilud felhívatnak mind-axok,kik a kijelelt birtokhos igényt tartanak, axt a fennebbl hatAridOIg ide bejtlenttni tlettenek.
Kapotvir aug. 1. 1885. Somogymegyo tÖrvéaytxéko mint Ulekhönyvi hatóxAg__
(1-8)
kfimtSl HIRDETMÉNY.
Bomogymegyo polg. törvény. Kékének, mint telekkönyvi hAt>-tAgnak rétiéről köxhlrré tétetik, hogy Ppltxer SAmuel örökötti Mo-rtvlAdi lak inak felperetté^e alatt Balog MihAly ét SAumel moctola ll lakót elleni követeiéxe felexét/ro lexAlogolt ét a mocxoladi kö.aAg 87 ét a8 tx t. Jegyxökónyvében pedig Ualog Sámuelnek S7jb néptor txAm a. fjlbeltötég a hoxii tartoxó negyei telki k ItCtíggel, blKilaf 4C0 líra bettOlt ét Balog Mi^Aly-nak 87|a néptor ts. a. féibelaötég éa hoxUtartocó negyed telki kiil-aöaíggel biK-ilag 540 frt o. é. lw-railt ingatlanok M etolAd köstég-ben a belytxlulu f.é. uct. hó 3 napJAnak reggeli 9 órAJAn — mint ax rlafl halirnapon — elirveroxtetul fognak { a mito lik Arveréxi idö, ba netAn ax cltiu vev8 nom talAlkoxnék, f. évi nov. hS 3. napjának reggeli 0 órAJAra a heiytxinére kltUxetik , aa/ai hogy ekkor fennebb kijelölt ingatlanok a bccAron alól lt eladatni fognak
Ax Arveréti feltételek a törvtxék irodAJAban mindenkor megtekinthetők.
Kelt KapoivArott aug. 17. 1805.
Bomogyme/ye törvtxéke min) telekkönyvi hatóxAg.
""/,.. (1-8) ÍRVERÉS! HIRDETMÉNY.
Somogymegyo polg. tőrvénytxé-kének, miflt telekkönyvi batóxAg-nak rét*éröi-kni;>i5iré tétetik, hogy S''ita Jóxtef böhönyei lakóinak fel-i>ere»»égo alatt Pintér Sxabó JAnot ét nrje IIorvAtkutr lakótok elleni követoléto fedexétéro lexAlogolt éa a ItorvAtknt köatóg 41. txAmu te-UkkJegyxOkönyvében A + 50, 07 a 107 hrtxAm alatt foglalt ét bíróilag 400 frt o. é. bccfUlt ingatlanok HorvAtkul köxt''gben a hely-txlnéa f.. é.^nov. hó 15. napJAnak i* "gall 9 órAJAn —> mint aa oliO hatA''nnpon — clArverextetui fognak ( a mAtodlk Arveréti Idö. ha • etAn ax elxön vevö n«m talAlkoxnék, f. évi <ltc. hó 15. napJAnak regéli 9 órAJAra a htlyxxlnére kl- | tllxetlk axxal, hogy ekkor fonnebb kijelölt itagatlanok a bectAron alól it eladatui fognak.
Aa Arveréti feltételek > törvény, axék. IrodAJAban miudonkor megtekinthetők. Kelt KapoivArott aug. hó 17.
Somogymegyo törvénytxéke mint telekkönyvi hatötAg.
S877
''/•• s
8-8
• (1-8) ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
Somogymegyo polg. törvénvtxé-kének mint telekkönyvi hatóiig-nak rétxéröl köxhlrré tétetik, hogy tkttl 8>mogymegye blintctO tOrv-i«ékének 802j804 a«, alatti végiét fnlytin Kii litvia ét Kii Mirton titkai lakótok elleni kOveteléie fo-doxéaéro lexilogoltVa aTiaka köx-tég 10. ix. telelőtgyxökOnrvében A + 573 hr. ax. a. xxöllöro foglalt éa bíróilag 200 frt. o. é. bcctUlt lu-gatlanokTAxkakOiaégban a helytxi-nén tept. lS.napjiuak reggciiOóri-Ara mind eltO batAtnapon elArve-re.tetnl fognak) a mitodik irvoréti idő, ha netAn a«eli3n vevő nem ta-Ulko nék, f. évioktob. hó 18. nap-Anak rojfgdiO órAJAra a h''lytxinéro (ItUxetik, axxal hogy ekkor fennebb kijelölt Ingatlanok a beexiron alól ix eladatni fognak.
Ax irveréil feltételek a törvény-ti ''k irodijiban mindehkor mogte-kinthetök.
Kelt Kapoivirott Januirhó 14-n 18(15.
Somogymegyo törvényixéko inlnt telekkönyvi i ''.tóiig.
»
APIS"
nllntblxiobltó-Lank
A bank olöljiiróaágáuak
Uccubcn. vnn izoroncttSjo küztudo
niAsra juttatni, liogy a bank véglogoa tovókonyaógót folyó évi npril 8-án niegkezdó a a mogyarorazági Zala-, So* mogy-, Tolna- éa Ba ra n y a m o g y ó k számára a fö-képviaolöaégot \ng>''-KaiiiiHÚn L o i n n o r éa N o u b o r-g o r uraknak adta át ugy, hogj a azabályok 13 g-ában kö-rUlirt joggal írhassa alá a biztosítási jogyoket.
A Danis: biztosit :
8zarva«marhát, lovakat, öszvérokot és szamarakat minden veszteségek ellen, molyok
a) bárminemű dögvész,
b) cgyos (aporadischo) nyavalyád,
c) rögtöni szoroncsétlenségck által :ímadnak. Kolt Ilécsüan 1805-dik évi April havában.
A bnn\ olflljárÓHÚ^n.
IffazffatéiBl tanéioa:
Gróf Wlcketibur«.C. M., ö excollontiájn stb. elnök. Dr. Wiedenftitl Kdei, alelnök. Dr. Kluti V., tanár .
Hcbolcxe II. h„ igazgaíó, \ a bank elöljáróság tagjai. Ssltnnyl-tllninnn LóhsIó,) Ootlllcb 8. (Lippmann liai), IICHzler Károly, tanár.
Mayer Henrik (Stainetz J. II. és társa), \
IVovach Hugó, főtitkár, v
Hogcu Ignncx. Sallniayor Ad.
FŐTITKÁR: Regen Emil.
Vonatkozva a fenebbi hirdotésro, bátorkodunk a t. n*. mezőgazdákat éa álattulajdonosokat. számosan loendö bolépésükro oly kijolöntós mellett meghívni, hogy általunk ¿8 az alAttunk rondolt ögynökségek által ingyen, t a legnagyobb készséggel adatik utasítás.
Nogy-Knnlzsán 18C5-dik óvi juliua havában.
LEINNER és NEUBERQER.
Blitowltá»! Irodn: fgntcza414 sz. a._3-0
PESTI BIZTOSÍTÓ INTÉZET.
Ezen legfelsőbb helyen engedélyezett
3 millió o. értélcü forint
alaptőkével biró biztosító-intézet biztosításokat oszközöl:
a) tűzkárok ellen lak- és gazdasági épületekre , gyárakra 8 ezekben foglaltató ingó javakra, úgymint:.gépekre,gazdasági és ipar-Üzleti szerelvényekre, butorokra, állatokra, Btb.;
\
továbbá mindennemű mezei termesztmények-ből álló készletekre, akár födél alatt álljanak azok, akár a szabadban, kazalokban vagy tíhz-• tagokban.
IJMositás eszközöltetik h&zbórbenl veszteség ellen is, a mennyiben ez az illlető épület HUk^-osulása következtében támadhatna;
''-«¿sárazon vagy vizén szállított javakat érhető elemi károk ellen;
c) jégkárok ellen, mindennomü mezei termesztményekre nézve, a megállapított kár teljes értékének megtérítése mellett.
d) az ember életére és pedig mindennomü töke-, kiházasitási és évjáradéki biztosításokéi illetőleg. Az enomíi biztositások azonban osak később kezdetnek meg.
Az intéect, jelentékeny alaptökéjévol áa a biztosításokért befolyó díjösszegek által tökéletes biztosítékot nyújt, valamint biztosítási föltételei is lehetőleg a közönség előnyére vannak öKV/.efrfytva, < .
További• értesítések adására, bíztositási v föladmányok.''^fogadására 8 megfelelő kötvd-nyekí4^?^vicére illetőleg kiszolgáltatására készí-^gel a,|ánlkozik.
A „Föstíi biztosító intézet" pécsi fő-ügynöksége
HARTMANN ANTAL.
A i eddig Somogy megy ében felhatalma-filügynök urak :
Knposvái ott Lajpczíg Antal
koroskedö. Síi^ctvárott Salamon Gyula
■ i íír/ógyszorésx.
, .''sson Vikár János ref.

Ikóaz.
Dombováron Hödl Ferencz állat orvos.
N.-Dajom Hordossy Endre jegyző.
Törökkoppány Koch Foreno jegyző.
LátrányBalikóLászló tanitó
Toponár Hatos Károj Jogy^ő.
KarádJobszt György gyógy• szerész.
Szili Kremsir B. koroskedö.
Tubb özücs János jegyző.
Lengyoltóti Moríczay Antal gyógyszorész.
Nótnot Lad Ulau Ignáoz kereskedő.
Lelle HebontamNánd.jogyz.
Igal Matissa János jegyző -
Marczály Isti Sándor kereskedő.
Rétholy Panok H. keroo-ked«.
Barca Kohuth Samu gyógyszerész.
Szulok Fröhlioh J. jegyző.
(6-8)
ÁRVERÉSI! HIRDETMÉNY,
Somojrym. polg. tiirvixékénok, mint telekkönyvi hatóaignakréixé-rSI » Oxhlrré tétetik, hogy Kutton-berger Ign. porostadi lakóinak fol-perenégo a. Ikdö Jóxtef t.-kpppA-nvi lakói elleni követeiéi« fedexétéro loailogolt aat,-koppinyi köx-aég 87. ax. t. Jegyzökönyvében foglalt A I alatti 90 néptor ixim hix a hoxxi tartoxó 5,''é-ad telki kültőiégbíróilag 000nno.ó. bccaült ingatlanok t.-koppinyi köxi^gbcn a hely ixlnén f. év axept. 4. nsp-Jinak reggeli 9 órfjin — mint ax elatt határnapon — eiirverextetni fognak | a mixodik irveréil idő, ha netin aa oliőn vovő nem Ulil-koxnék, f. évi okt. 4. impjinak reggeli 9 órfjiraa heiytxinére ki-tlixi tik, a''ial hogy ekkor fennebb kijelölt in/nllaiiok a becxAron alól ll eladatni fognak. '' A« irveréil fclt<telek a törvény, ixék irodijiban mindenkor megtekinthetők.
Kapoivirott, ang 1. 1805.
Somogymegye törvénytxéko mint telikkönyvi hatóiig.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
Somogymegye polg. törvényixé-kének, mint telekkönyvi hatéiig, nak rétxéröl köxhlrré tétetik, hogy Jirinyl Iitvin ciödtömege felpo-rettégo alatt HAvorka Jónef ka-poiriri lakói elleni követeléio fo-dexétéro loxilogolt ét a kapotvir! köxaégÍO aa. tk. Jegyxökőnvvében A t 1808 hr. ax foglalt éi 1000 frtra beci llt i;ötlö ngy f S044 hr aa. alatt foglalt (ax irveréa napjia bectülendő) ixintóföld Kapotvir köxtégben * heiyixlnén f. é. octob. 18. napjinak reggeli 9 ÓrAJAn — mint as eltő batirnapon — elArve-rextetni fognak j a mAxodik irv»-réai idö, ha netin ax ellön v«vő" nem talilkoanék, f. évi nor. hó 18. napjinak reggeli 9 órijira a helyixinéro kltUxetik. axxal hogy ekkor fennebb kijelölt ingatlanok a bectAron alól ix eladatni fognak.
Ax irvoréxl feltételek a törvény-axék IrodAJAban mindenkor megtekinthetők. Kelt Kapoivirott aug «8. 1805. 8omogymcgye törvényixíke mint telekkönyvi hatóiig.
M''7.fi 2-8
, Hirdetvény.
Sardinerx JAnat bodvee/«l u k.''.| hitoIOxöiuek öitxehlvAtái '' " Somogymegyo polg. törvényiií-ko mint telekkönyvi hatótA« r.U.4 í«l köxhlrré tét,tik. hogy Kii JAnotnak Sardlueex JAnoi ffij ''»kóa elleni keresetében a kU
" "MbWMk a
bodvecxal ^ k ,,. t. Jegr.ökönvv-banAt. alatti két n«gy?d telki l\t. tokAra elrendeltetvén, ». feltételek i a klelégíté.l tZÍÍ megA''lapltiaa '' llXum" ?« xőknak UegyAlixI batirnapu f V ixeptember hó 517. napJAnak rv, gMI O.rija kit''lxetik J mj,® hltV-
«"»hiTalaak m''« > »>og/
meg nem Jelen''lök e.otében a f.. n<bbl Ügyletek bíróilag ?0gn.C
mogAllapittatni. * S
K.*'',1.er,?,ll1n? felhívatnak mind axok, kik a kijele''.tblrtokhoxigényt ártanák, »..t » foDnebbl hatA időig I lo bejelentőül tloiienok. Kapoivirott, aug, 1. 1805. fiomogymegya törvénynók« mint
telekkönyvi hatóiig.
391» /
Wi
2-8
HIRDETMÉNY.
Nagy Ji«6i «ököl 1 lakót hltele-
xÖinek ötixehivixa I
Somogymegre polg. törvénytxéke mint telekkönyvi hxtóxig ré-aaéröl köxhlrré téUUk, hogy Keieh lgnicxnak Nagy Jinoi raőköli 1«. kói elleni kereteiében a klalégi-téii végrehajtat utóbbinak a gu-Jel 80. iiia t. J. könyvéban A l alatti egy egétx telki birtoké ra elrendeltetvén, aa irveréil fel-tételek a a klelégltéil torrend megillipitiia tekintetéből hitet«, söknek tirgyalitl batirnapul f. évi ■ aeptembcr 88-ik napjinak reggeli 9 órija kitüxetiki mire hltelexÖk axxal hivatnak meg, hogy meg nem Jelenélök eletében a fennebb! iigy-letok bíróilag fognak megillapit-tatai.
Egrixerimlnd felhívatnak mindazok,kik • kijelölt birtokhox Igényt tartanak, axt a fennebbl hatirldölg ldo bejelenteni iletienek.
Kapotvir, aug. 1. 1806.
Somogymegye törvénytxéke mlHt t ilekkönyvl hatóiig.
A bécsi pénzszekrény gyárnok
Wertlieím F. és társának.
% Pest, 1865. «ug. 18.
Aufaxxtui 11-én éljél raktironk fölveretett) - a rablók min-denféle ewköxxel meglflxérték ax ön gyáriban kéxxalt ét helybeni rak-táriból vett 4. tximu pénxxxekrényt fölverni, de ex néklek teborr tiem ilkerOlL "
Miután értékeink bintxtlanul megmaradtak, nem muUxxthatluk el, as önnek gyiriból cxélixerden kiállított pénxtxekrénvért. nvllvi noxan cllimerót ünket nyilvánítani earenyert, nyllvi-
ÜIS Uixtelett
a oh. k. (tit.-ntlItlÓMi ezukorgyár-
1-8
raktár Fenten,
l.ogujnbb rendkívüli elónyüs
í m ví i i ny«rAnU)iyfilcJid tetentAien » e a p o r { t o t I
»ftgY péíxz&isersoíás
2 minto 331,700 métrlca,
melyben csak nyervények huzatnak,
blxtoMitv« llnmburg hznbnd város kormánya által.
Kgy illadalml eredeti tortjegy ára 5 frt 00 kr. o. ért.
«1 . . „ 8 „ 50 . . .
Négy negyed „ , , 3 „ 50 . . „ Nyolexnyolcxad . , , 3 . 50 . , . 19,000 nyervény köxött találtatnak «nyervények márkokbaa: 800,000, 100,000, 100,000, 50,000, 30,000, «0,000, 16,000, 7-er 10,000. 3-ixer 8000, 8-ixer 0000, 4-xxer 0000, 4-ixer 4000, t8-ixor SOOO, 50-er 8000, 0-ixor 1500, 0-ixor 1300, 100-txor 1000, 100-ixor 600, 0-asoa , 000, 100-xxor 300, 8930-xxor 93 márka xtb. ilb.
A husiÍH keidele sicptcmbrr hó 4-én.
A vllig legtávolabb róxxein Umert éa általánotan kedvelt Oxletl Jeligém alatt :
„Isten áldása Ohonnál Iu
a fonyervényt eddig mir 80-ixor fixettem kl.
KQl/ÖldrOl érkexő megbixixokat, melyekhex a tortjegy ára b^r-lylnfl folyó paplrpénxben vagy bélyegekben a legtávolabb helyekr« titoktartáxxaí éx gyorxan hajtok végre, éa a hivatalox iximjegyxékeket éx nyereménypéuxoket ax eldöntéi után azonnal megküldöm.
Chon Láx. Hnninon,
____bankár Hamburgban.
!gy magyar nő, mely tökéletesen beszéli a magyar-, német- s franczianyelvet és nagyon jól zongorái, kíván mint nevelőnő vagy társalkodónő egy urí családhoz jutni. Bővebben értekezhetni t. Wajdits Józaef ur könyv- éa mű kereskedésében Nagy-Kanizsán, Zalamegye,
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
• A csurgói urodalom részéről köshirrá tétetik, hogy ezon uradalomban holyeeott ordökbonl makk termés kissobb s nagyobb részlotokbon folyó év-aieptomber 11-én reggoli 0 órakor a csurgói gazdasági Irodában árvoréa utján kíbóroltotni fog. A vállalkozni szándékozók tUztelo-t tol moghlvatnak. • 1—1

Wfljdita Jdzsof kiadó, kp- éa nyomda tulajdonos Nagy-Kanizgán.
agy-Kzsa. Negyedik évfolyam.
20. szám 185 szeptember 1-é.

Ismerettejesztő lap
''..''•":. 1 i ''í • '' ■ >1 t
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gaAászat, tudomány és művészet köréből.
A soiftogymegyei gazdasári egyesület hivatalos lapja.
Megjolen o 1b? legalább ogy ivon január hó 1 -tííl kezdve minden hó 1-ón 10-ón 6« 20-An. Negyed óvr* 1 frt 70 kr — Mindon előfizető a tuliydonos küK .ün köny vtArAt az eddigi fonW
tésok "* l)Aili .A.i.i i h- n I... . .* i , . . » ....... n
—í----m
ped óvr»
hat Hasábos Potlt Borórt l-Ör 7 kr , 2 or 0 kr „....................„..^.„.„„v..
kiadó hivatalhoz Nagy-Kanizsára; a lap szollomi kartnlmAt Úíotö közí^i^ok
Jlötizotési Ar postán szétküldéssel és helybon hAzhoz hordva egész óvro B frt. $ félévre 3 frt. Jló foltótclok mellett fól áron használhatja. — Nyilttér egy Potit sorért 10 kr. — Ilirde-ós mindnn tovAbbl boiktatAsért tjíV. b bélyogdijért 80 kr. fizotondö. A bolktatAsi dij s a hiu kezelését IMotíí minden tárgy a
"hl
A Somogy-m egyei gazdasági egyesület tíszi nagy gyűlését f. hó 26-kán délelőtti órákban tartja meg Marcza-liban. 25-kén délután plédig az igazgató választmánynak leend gy űlése.
Jankovich László
elnök.
Hogy áll Somogymegye P III.
A kukorioza és burgonyatermésről még mindig osak hozzávotőleg szólhatunk: attól függ, milyen lwn$ az ősz?
Május és juuius hó folytán e kapásnövények is elszomoritották a gazdát: mert a burgonya a nagy szárazság folytán Bokáig a föld alutt hevert, s kikelvén, semmiro sem ment. A kukoriczákat pedig a junius hó közepén jött égi fagyok a lapokon — sok helyen —
egészen tönkre tették; más vidékeken —¡ hol » hideg nem volt annyira ártalmas •— megsárgultak. Ritka határ kerülte ki e csApást.
Ez utolsók, a legközelebbi kedvező időjárás követ koztében ugy neki vették magokat, mikép semmi kétséget nom szenved: ha szép meleg,hosszú ősz lesz, jó középtermést várhatunk, általában véve; mert vannak gazdagabb talajú földek, vagy piano berkek, hol gazdag termés leend.
A burgonyával nincsenek gazdáink igy megolégedvo mostanság, mert általában azt éoslolik: ugy a sovány, mint a gazdag Bzárak alatt — más évekhez képest — kevés Is, apró ia a burgonya.
Az alsóbb néposztálynál egyik főbb Őszi termék megyénkben a hajdina; molyro különösen nagy súlyt fektetnek a mennyiben kásának használják; abraknak, és hizlalni egyiránt kitűnő és a sovány földben is gyakran bőven terem; ára majd nem egy egész óv folytán helybeli piaozokon a kuko-riozáéval, sőt Bokszor drágább is, mint a mult évben tavasszal, midőn 2 ft 80 kron is fizették mértíjét.
Most lóvén java virágzásban e növény is, szinto a jövő napok határoznak felette; a mint most álnak, a julius hó utóljáni, és a legközelebb történt esőzések folytán, a legnagyobb reménnyel kecsegtetnek.
Ua ez a bárom termék, kukorioza, burgonya és haídina jól beütnek, ellensúlyozzák némileg azon hiányokat, melyeket az őszi termés okozott. Eladni való kevés gazdától kerülvén, legalább a házat kisegiti s a teleltetést.
Mi a gazdászat egyik legfontosabb ágát, a takarmányt illeti, számos vidékről jött, összohangzó tudósításokból merítve, következőket Írhatjuk:
Valamint az őszi cleségben, a Dráva vidéke volt ez évben aránylag legjobban mogáldva, — a szénatormés is ott ütött ki loggazdagabban. Ezután a zse-
Kczi hegységek közli völgyök jünnok ; a Balaton és a Siónjcllék.
Előszéna, általában véve a megyét még a közönséges szénatormő évokhez hasonlítva is, nngyon kovés lett.
Egy tudÓMtás fekszik olőttünk a Zsc-lioz mellől, hol 80 holdon, 1000 □ ölével számítva holdját, lett 12 edény széna, 10 mázsát számitva egy-egy edényro. Különben kitűnő fekvéüü s jó erőbon lévő rét.
Ugyan innét 15''/, holdon 7 edény,
A Dráva mellől ii:ják: jd lupréten 67 holdnyi ter. leten lett 95 urasági Kzokér előszűrni; a rét holdja 900 □ Ölével számítandó; egy szekéren 15—20 mázsa.
Ugynninnét: 22 hold rétemen termett 41 kocái jd széna.
A Balatonmcllékcn vannak gazdaságok, hol a put riig rétoknek 2—3 holdja adoft cgy szekér takarmányt a kitűnő laprétek holdja egy jd edénynyel. (Természetes, vannnk egyos gazdák, kiknek pár holdnyi rétjükön itt-ott kitllnő ter-
utuo VUlk, t— no M ........
ben, s komoly számitáaba nem jühet).
Siómellékon: 16 holdnyi jó minőségű és talajú réten «=5 szokérrol; 9 holdon 7 kocsival. 132 holdon =»104 edénnyel 14-T-16 mázsát rakván egy edényre.
Egyes vidékokon, pár jókor jött eső olhatárzó volt a jó vagy közönBégos termésre, míg máshol hiro Bem volt a folhőnek. Azért szoros és biztos számítást nem tehetünk; de tán nem hibázunk ha azt mondjuk: hogy Sojnogymegyo előszéna termése, általában véve: a közönséges termésnél sokkal alantabb áll!
A Barjutormés már jobban ütött ki; mort mind julius hó utolján, mind aug. hó folytán gyakori 0» jó esők érték a réteket, molyok a füvet gyorsan novelék. De midőn két szekér takarmányt számítunk egy holdra, boldog években, a sarjút osak felére tehetjük, — igy ha gazdag sarjukalászok voltak is, az elő-azénábani hiányt nom fogják pótolhatni kivált hol a votott takarmányok is csőrben hagyták a gazdákat.
Szalma nagyon is kevés lévén, nem a logrdzsasziuűbb teloltetésnok nézünk olébo, s itt megint nagy kérdés: beütnek-e a répatermések? mert különben sok helyen a marha, ló ós juhnyáj önmagát eszi fel a tavaszig!..
Ha még rá a tél hosszú és zord lesz, — kíszámithatlanok azon malheurök, melyek a legszámitóbb és rondezottebb gazdákat is ostorozni, pusztítani fogják.
R.
íjig, ugy mindon levolok bórmnntvo a fizorknaztösóghez köldoitdök KarosvArra.
.. -r—
kerülőiben
Jegyzőkönyv
a soproni kereskedelmi ¿s iparkamara 18G6. évi julius 81-én tartott általános rendes üléséről.
E18 ü 1 ö J HiUobrand Viűözo, kamarai ol-nök ur.
1. A koroskodolml minisztériumnak k<Sz-lóso szorlnt, a kövotkczö szállító intézotek, u. m. n os. k. szab. Duna-gözhajózási tArsu-
lat, CB. k. szab. dóll vaspályatársulat,a cs.k.sz. csoh-nyngati vaBpálya, a Kordinand-éjszaki vaspálya, a Brünn-Kossitczi vaspálya, a* clsö magyar Pozsony-n.-szombati vaspályu, az AuBaig-tepllczi vaspálya, a Gratzrküflaohi VftBpiUya, a Rusoh-tiuhradl vaspálya, az.aust. Allainvaspátya, a dól-éjszaki nómet üsszo-köttetési vaspálya, tiszai vaspálya, Erzsébot-császArnó-nyugatl pálya ós a KAroly-I.aJoB-vasnilya,— az Oportoban ktlldundö ausztriai kiállitAsi javak szAllitáia irAnt ugyanazon kodvozmónyeket ongedók, metyekbon a Dublin ós Stottlnbo rondolt klAllitAsi javak ró-szoltettck.
Tudomásul vétetett,egyszersmind további közzététolo olrondeltotvén.
2. A nagymlgu m. k. holytartóUnAesnak azon folblvAsa folvtAn, miszorínt n hazai solyomtonyósztóanok «iKmozdltúsa Ugyóbon, o kamara oly mogbizható solyomtonyósztőt hoxna javaslatba, kl kósanok nyilatkozik a mngns kormánytól be»zorzott nagyobb mony-nyisógfl legjoloBobb fajú japáni Belyombornyó magból legalább is 50 latot tojásszaporitásra átvállalni t
a kérdező iratok azonnal szét-küldettek.
3. Olvastatott a nagyin, m. k. holytartó-(óságáho''z inté«ett'', Ab* a káWVAMrítf - álljlW kOróbcni torjesBtós vágott közlött azon rcn-dolote, melylyel tudata: mikón a pongö pónsro szólló bankjogyokből., daczára az 1868. óv óta bovonásuk irAnt tübbistíröBon ismótlödött hirdetÓBoknok,móg mindig ma)d-nom 8 millió forint, ugy szinto a 10 o. ó. fira szólló előbbi formájú (voros nyomatú) behívott bankügyökből mintegy 80 millió forint van forgalomban. A szab. nomzoti banknak
bovallási kötcloiottsógo a bohivott ób pongU
tónzre szólló bankjogyoket illotvo 1807. jan. -ón, a 10 frt o. ó. 1868. ian. 1-tÖl költözött bankjogyoket illotvo podig 1871. okt. 1-ón megsktluik; igy tollát a pengő póuaro szólló bankjegyekro nózvo már kőzöl AH ason ország, mely azoknak tulajdonosait mulas»-tás osotóbon as uj bank-alapBiabályok órtol-móbon mulhatlanul órl: a pongö pónzro szólló bankjegyek bovAltása Iránt mAr U a bank- | igazgatósághoz kell irAsilag folyamodni, o kóraéioB 10 frtos o. é. vorosiiyomAta bank-Jogyok f. ó. Boptembor vógóig minden bank-pónztárnál elfogadtatnak, okt. 1-töl azonban ozoknek bevallása ia caak a bank igazgató-ságához Intézett, folyamodvány utJAn lösz eszközölhető.
A keresk. kamara az általa képviselt kereskedői és iparos osztályt késedelmesség által magára vonható károktól megóvandó és általán azon őzéiből, hogy az érdekelt közönség a bankjegyek történt behivásának tényéről a szükséges tudomást nyorhosse: nyomatott hirdetményt kiboosátaní, és ennek a kereskedők és iparosok közti kiosztását, részint saját levelező bizottmányai, részint pedig a tktts. hatóságok utján oszközölni határozta.
4. A bócsi ki- ós bovitoli társulatnak alapító vAlasztmAnya tudatja, miszerint O ca. k. Apóst. Felsógo f. ó. junius 23-án kelt logfon-BÖbb elhatározásával alapszabályait logko-gyelmoBobbcn holybonhagyni móltóztatott, ós kórl a kamarát, hogy a kercskodö világot vállalatának fontoHBágára figyolmoztotni ós egyóbkint ratlködósót pártolni Bziveskedjo!)''.
A kamara ezen vállalatnak világkereskedelmünkre gyakorolható fontosságát elismervo,n keroskedő-ségot megkoroső társulatnak létéro
a kamarai kcrülotben megjelenő lapok, ugy nyomatott jegyzőkönyvi kivonata utján figyelmeztetni határozá, egyúttal a mptán kikérendő egyéb erkölosi támogatásra, készségét kijelentvén.
6. A 13ócabon szókolö „Austr. iparosok <!gylotou azon folliivABt intózi a kamarához, hogy mindon rondelkozÓBÓro álló oszközök-kcl, egy központi keroakedöi óa inaros köz* legnok a birodalom Bzorvezotóben! ólothehl-vAsAra működni Bziveskédne. Mlro válaszul adni határoztatott:
A kereckedolmi ós iparkamara ogy a birodalom iparkamarái számára létesitondő központi intézménynek hasznos voltát éa szükségét elismeri; mort n tapasztalat bőven tanúsítja, hogy a kamarák müködésoinok fel és alá kellő súlyt adnNdd valami hiányzik. E kamara már régen fölismerte tust, hogy ezon hiányt csak a kamaráknak egymásközti tanácskozása pótolhatja, mely cgyudUlicszközovolnannnnk, hogy az ogy éti ugyanazon ügyben
egymással homlokegyenest ellen* ■ kező vélemények a közérdeknek megfelolőleg tisztuljanak és egymással kiegyeztessonek. Ezt felis-morvo,o helyről már több alkalommal a kamarák közös tanácskozásának ügyo pártolólag indítványba hozatott; de ezen indítványainál más ozélt szem előtt nom tárthatott, mint ogy ausztriai koroskedolmi nagy gyűlésnek (Handolstag) létesítését, azon köteloztetéssel, hogy azon a kamarák magukat küldöttjeik által képviseltetni tartozzanak, mely gyűlés ogy az előtorjesztmé-nyok elkészítésével megbízandó választmány t állandósítana. A*ipar-cgylotokés gazdasági társulatoknak őzen tanáoskozásokbani részvét?, természet szerinti volna. Ha meg-, koroső ogylet a kamarának ez irányú törekvését részéről helyes* lendőnok tartja, o kamara hnzgd támogatásáról biztosítva lehet, a mint o kamara alkalmas időben ez érdembeni javaslatát a maga? kormánynak előtcrjoBzteni is fogja.
6. A nagym. m. k. helytartótanács kogyes ¿rtesitvónyo sz«rint a kamarának 16ő4-re szólló számadása AtvizsgAltatván, holyosnek találáltátott; egyúttal leérkezett a koreske-dolmi minisztériumnak BiárayivÖloBitAlyAnál a föltorjosztett számadás alapján kólsitott zár-szAmadAs, mely te^jea tartalomban, a mint kövotkezik hirlapilag kőzzótótotni rondol-tetott:
Zár- számadás a soproni kereskedelmi- és iparkamara bovételoi és kiadásairól az 1864. évben.
Bovótolok:
Egyenk. Öazv. frt. kr. frt. kr.
Pénztári maradvány 1803
'' '' 1 1037 37''/,
6067 61
2648 00 9248 04 V,
A választóképosek pótlékjai
Takarékpénztári botété-lok, kamatokkal ogyütt öuzvos bevétol
1 \ >'' ij''t th
Kiadások''
Kgyank. Oíiív. fit kp. fri kr.
Pisotésck, n»pdy»k 3732 70 íródni kiadások 03
Nyomtatványok 868 20
Könyvök, hírlapok í«
könyvkötői munkák 151 03 Fűtés 133 05
Világítás 22 14
Fóstft-bér 120 —
Jogyok <!« minták lajstrom-
sásáért -10 98 Nuiii vélt kiállások 330 — 5040 33 Ehoe nt 1804. év végével mutntkoxó pénztári maradvány _ 3002 71''/,
Oszvofr ogyonlö a bové-
tolloí 1)243 04''/,
Ci ö I o k vü állapot: Hátralékos kamarai pút-^ lókok 4418 IS1/»
Pénztári maradvány 18G4.
év végévol _3002 71''/,
Öszvea vagyou 1804. év
végével 8020 85
(Végo köv.)
J
Népnevelési közlemények.
V.
A magyar népnovolénUgy külföldön.
(V/go.)
De csodálhutni-o ezt valami újdondász- félő irdtól, midiin ogy Dr. Lö ff 1 o r, érdemkeroBztes lovag-sat. „Go^clúcltto do» Pfcrdos" cz. müvében Magyorország legszebb méneseit „Mezoohcgies,Caboliin és Radantz Bukovinába" teszi, vngy tovább, midőn Pécset franczja lakosságával Magyarhon teljes közepére helyezi 1« német novll (Fünfkirohon) falunak mondja ; lovainkat podig f o r h p o n t nak nevezi, mely ónak hasonlít a lóhoz, » kutya nagyságú. Ilyen egy némot Dr. (tudor) alapossága. Azért mint mondám nem osodálom az előbbit. Vizsgáljuk azonban tovább a „Noue freio Presse*
b) „Ha egyször aztán a bün útjára lépett, többé .-.nég a büntetéstöli félelem sem téríti )h arról. Mi tán képtelennek látszik, mindazáltal igaz. lia a bűnös áHandór.n megmarad a bün utján, a jeles mvgyei biztonsági szervezet folytán legtöbbnyire büntetlen marad, mi több, enrôl ai ítirre van kilátása. Ha feladják, vngy bllnbánólng önmagát jelenti fel, nemhogy szóval és tettel megjavítanák, hanem sokévi börtönre itélik 8 ta tari nm utján.+lly körülmények közt természetesen nem lehet kétséges ráln»z-tása. Vegyük még ehez a magyar oső-oselék durva io 11 e mét, * megérthetjük ama léloktanilog kimagyaráz-hatlan, de ismert jelenséget, hogy az emberek osupa jó kedvből a kastélyokat, csűröket stb. fölperzselik." Ez még nagyobb tudatlanságot árul cl az előbbinél, maga is képtelennek tartja azon elég gyönyörű állítását, hogy a magyart még bűn: ott''s sem képes a rosztól elriasztani. Jól látszik tudni, mi az a statariuin s hogyan itél? A statarium jelentését pedig csakugyan tudhatná egy ország tentázáBA nélkül is. SŐt a magyart jellemeién i Î8 vakmerősködik. Kastélyainkat jedig bizonyára mind szalmával födötieknek látta a waggon ablakaiból, vagy talán még onnan sem, csak az augsbnrgi néniko után fecseg, mert különben lehetetlen nem tudnia,hogy kas télyokat biz nom oly könnyű elham va*ztaui. ■
Itt eszembe jut Pierer, ki „Universal T>exicona.ábnn, tehát tudományos munkában, hol irodalmunkat ismorteti : Döb rentey „Itégi magyar nyelvemlékei" l''artay, „Magyarország prímásai" éa Va-hot J. „Még egy, szó a nemzeti »»inház ról" lyrai versekként, s „Kuthy Lajos" Nngy Ignáoztól regényként, és Vincze Paulin, mint nőíró Pauliuo Vincze említettek. . Ez is a Presséjébe* lmsouló alaposság. Bokát homályosan látnak azon a vastag szemüvegen át! Álljanak
itt a „N. fr. Prosío"-ből idézendő aorok:
* o) „A magyar nemzeti kormány veset segített e bajon. Mindenek elől, népiskolák javítása és szaporítása kiv tatnék. Az igaz, hogy 1860-ban fél n Hónál több gyermek járt iskolába; d szám csak képzolotben él, mert legi gyobbrészt a gyormokok csak ogy j téli holnapot töltenek iskolában, i néha osak ogy pár napot. 1860 ut nem igon szaporodott e szán), miután a némot nyelv kiküszöbölésével az isk lábajárás haszna nagyon alászállt." S* a mi szó, itt már találgat az ipso, U| látszik, jegyzékeinek koholt részo tal lóbb és több igaz van benne, mint a m utazásában tapasztaltnak mond, do bog a „német nyolv kiküszöbölésével iskolába járás haszna nagyon alá szált ezt én mondom paradoxnak
Egyébaránt őszintén el kell ismer nünk, hogy a nópnovelésbou mindéi haladás mellett jól hátra vagyunk, d nem áll ugy ez a fölsőbb, illetőleg kö zéptonintézetokro nézvo, s hivatalos ki mutatás szerint o tekintetben Némctor szág legműveltebb állama mellett son szégyclhetjllk mngunkat. Ugyanis Po roszországbnn 1863-ban volt 18,274,80
3
lélek; Magyarországban pedig 1857-bci tehát hat évvel előbb amannál, még ij visszakapcsolt erdélyi részeken és a Mul raküzön kivül 9,580,576. Amott 14:) gymnasium, itt 87; első helyen a tanárok száma 1077, másodikon 864; ott 41,724, nálunk 13,277, és 228 magám tanuló volt. Hazánkban a gymnasiuniok száma nagyobb, mert mig ott 127,190 lélekre esik egy gymnasium, nálunk már 109,465-ro jő egy. Poroszországban azonban a gymnosiumok népesebbek, múlt míg egy porosz gymnasium 292 növendéket mutathat fel, nálunk Crfak 155 tanulót számlál. De a mennyivel nálunk egy gymnasium kevesebb
mőK''szánViria""iiczvö" ''előiiybon a poroszoknál, tehát az arány kedvorií. ''Bár ugyanezt mondhatnók iskoláinkról, ki-fiobb növelő intézeteinkről ís, bizonyára nem kellene ily balitélqtckot olvasni önmagunkról!
SELLYEY BÉLA.
Hirek éa események.
A Biztos tudomás szerint város bírónk Wlasaits Antal ür beadta lomondását, a mint halljuk a városi hivatalnokok közt is változás fog történni, do azt nem tudjuk, hogy váljon — több város példája szerint — megfog-o szűnni a ion-dezett tanáos? — annyi bizonyos, hogy városunkra teherként áll fenti, mivel csakis perek végoztetnek a helyett, hogy a város jobblétéröl gondoskodandnának.
A Helybeli gynmasiumunk folyó évi november hó 1-én fogja százados ünnepét megtartani, ez alkalomra hisszük, hogy a buzgó igazgató, ft. Könyo Alajos ur közremllködéso által ogy bizottmány alakulatul és oda működeiül, hogy ?zen ünnepély minél magasztosaidban tartassék meg.
A Beszélik, hogy nálunk iackzekutió igénybevételével akarják az adót behajtani: ezen kemény eljárás népünk közt végtelon sebet fog ojteni, mivel oly pénz szegény, hogy számtalan osa-lád alig képes a napi szükségletre, olcsó áron mcgvohotő élelmi szert megvásárolni.
i
A A Kanizsa-sopronyi vaspálya első terhes vonala o hó 9-én indulatul Bécs-u¡helyről és a délutáni órákban érkozik ide; 15-én pedig az első próbamenot, moly után nemsokára a közönség használatára megnyittatik. Adja Isten, hogy honunkra éw vidékünkre minél eredmény diipabb legyén.
A Alig hogy a szőllÖ érni ktízd, a
(!<■ I .
a köznép máris Bzüretot rebosget; orro nézt igen kedvező volna, hogy ha a szőllötorniő megyék elöljárói kemény tilalmat bocsájtanának ki meghatároz-nák a szűrőt időjét,annyiból is, mivol az idő igen kodvoző s egész oktoberig olle-liet halasztani aztat, mert lm ntonnyi-ségro kovosbedne,jóságára dúsan hatna.
— A kosztholyi gazdászati tanintézet f. évi oktobor clojén megnyilik. A tanfolyam ugy a gazdasági mint az erdészeti szakra két évig tart, s csak oly tanulók vétetnek belé fel, kik a gymna-siuinot vagy a fölső reáliskolát bovégez-ték, a kik azonban az erről szdlló.bizonyítványokat olőmutatni nem képcsők, az intézet tanárai előtt vizsgát kötelesek tenni, melynok eredményétől függ fölvételük vagy visszautasitásuk. Lakásról és élelemről a tanulók magok gondos-, kodnak; a tandíj 10 frtba van megállapítva évonkint, Ez intézettol gyakorlati földmíves-iskola is lesz kapcsolatban, melynbk növendékei földmivosek gyér-mokei lesznek, magában az intézetben laknak és kapnak táplálékot is, molyért évenként összosen 120 frtot fizotnok; ezek az intézet példánygazdaságában dolgozni is kötelesek, melyért azonban az illető tanyitványnak 70 frt boszámit-tatik, ugy hogy ez által évi befizotéso csak 50 frtra olvad lc.
A Muraközben a „Zalain/''gyci mezei gazdászati egylet" az oktober hó elején megtartandó gyümölcs kiállításra többfélo előkészületeket tesz. Ajánljuk a közönség figyolniében addig is e szorgalmas egyletet, mig alkalmunk leend bővebben értekezhetni fclőlo.
A Múlt napokban egy 20 éves izraelita hajadon a barátok templomában megkereszteltetett.
A E hó 9-én vittek egy holybeli iparos legényt az örök nyugalomra, ki mint szabadságos katona halt mog az itteni városi kórházban, a duzes gyász-
i .1 /_ V t„ f.l.í-1.. uUu-«ú
leánykákkal indult mog, utkOzben tar lálkoztttk a szomíéro kiküldött tábornokkal és a holyboli majorral, kik midőn megtudták, ho^y szabadságos katonái temetnek, a menethez csatlakoztak és megtovék a .boldogultunk utolsó tisztolctét.
Kaposvár.
© Mult számunkban az újdonságok és tározába több hiba osuszott be, molyokot ozonuol helyreigazítunk: Hajkó Gábor drgazda nőve kétszer fordul olŐ hibásan, az igy kezdődő sorok: „bár a művészet iránti rokonszenv" stb. a boglári műkedvelői olőadáslioz tartoznak. A táioza 2-dík hasábjában, l-''-dik sorban „sub Imiro" olvasd t stiblimrc. A 3-dik hasáb 20''dik sora kezdetén „libának" helyett olvasd: léhának. A, 4-dik hasáb 9-dik sorában a „osak" szó után kimaradt o szó „egy," a 26-dik torban „készen" helyott „hiszen." Az50-dik sorban „mogtnrtsad" helyott olvasd: megtartod.
• Folyó hó 3-kán délután egy órakor nyitották meg a Kákóozy-iiuluíó mellett FrovstUdter föbérnök által épitotett és Tóth János fogadós költségén bu torozott és re|idozott uj kávéházi holyi-ségyket a „korona" fogadóban."Akár a tágas, valóban szépen rendezett, s a fővárosnak ís diszéro váló kávéházat, akár az uj obédlőket nézzük végig, örömmel győződünk meg róla, hogy mind a föbérnök, mind a fogadós szép áldozatot hoztak a székvárosi közönség számára. Itt .aztán, el lohet mondani: minden kényelom é» kívánni való meg van, osak ember és pénz kell! Estve 8 órakor a nyári ebédlő lott mognyitva zeno, fényes világítás mellott, nagy közönség jelöniéiben. Szivünkből kívánjuk : hogy az illotő fogadós a sok fáradság és költség után arasson is.
* Egy iskolákat végzott, fiatal.gazdatiszt kíván alkalmazást uyonii bármolyik
■ ''i t
uradalom, vagy kisobb gazdaságban ii, jó bizonyítványokkal ollátva. A magyar, ladn, horvát és ?zorb nyelvokot jól be-széfi. Bővobb fölvilágosítást adhat o lapok szerkesztősége.
* A rothadásnak indult bojór miatt többon megkezdték a szüretot; hogy n bor még jó nem lehet igontormészotes; s nem tudjuk; az által veszt-o a gazda többot, ha azon néhány fürtöt voszni engedi, vogy az által, hogy tobz mustot szűrvén, borának hitelét rontotta meg?
* Nem rég Kúrád- Köttso- Csepel- Szo-lád vidékén akkora felhőszakadás volt, miuőro éltes eniborok nem omlékoznok. Az emiitett helységek alatti völgy egé-szon tonger alatt állt, s miután a leggazdagabb földek itt vannak a kukoriosa, burgonyában sok kárt tett; a sarjuter-més pedig egészbon használhatlan. Egy gyermekélet is áldozatul osett. ''
Miután megyénknek ogyik élet-Bzükségo a jó utvonalak, melyeken a biztos és gyors közlekedés egyedül lo-hetséges, mindig örömmel qmlékozünk meg minden kis mozzanatról, mely o téron történik. így örömmel halljuk, hogy az álladalroi vonalon Kaposvártól Kanizsa felé, BÓhönyo és Torobozdközt ismét 3000 öl hosszú utat építenek, s pedig Klinkor-mód szerint. E tárgyban az árverezés o hó 4-én volt Kaposvárott, az álladalmi főmérnöknél felsőbb helyről jött utasítás folytán. Ugy halll''uk, hog/ a kiépítést koszthelyi izr. vállalkozók nyerték el, mint logkovesobbért építők, a Sonhcitl F. mint megyei Klin-ker utaink rendes épitője, ki már közel 8000 ölnyi hosszú vonalat beépített; ki o ozélra téglaházakat borondezett, számos munkást foglalkoztatván folytonosan; kinél az építendő vonalra nézvo elég anyagi garantia van a biztosítékul fizetni tartozott 77„-<m kivűl is, — elüttotett az építéstől, mint kövesebbet ígérő, ki a ozélszerüleg és biztos jó épitést az elütött áron, vosztoaóg nélkül tc\ íiótó vaimiiimri. Ha az alli körüénbunt ki Ópft olosObban ( ninos mit hozsá szólni a dologhoz. Do ugy hisszük, az olosó építésen kivül más is áll kérdésben, miután biztosítékul lefizetett 7*/o messziről Bem elégséges annak garan-tirozására, ha az ut rosszul építtetvén,« munkát újra kell kiadni s kezdotni az államnak, az t. i.: van-e elég szakórte-lom, anyagi biztosíték az illető vállalkozóknál a letett 7%. on kívül? Ha igen! ugy Iston neki; ők lássák, ha megbuknak; ez esetben a közönség legfeljebb időt veszt, ámbár ez is eléggé fontos ránk nézvo, kik tormékeikkol oz útvonalon Kanizsa felé gravitálunk. Reményünk van, hogy felsőbb helyen Bzokott szígorabb figyelőmbe voBzik ezen körül-ményokot-, mielőtt az építési árverést mogorősitnék.
* A fényűző hölgyek ellen Magdoburg-ban a fiatal emberek között rejtélyes üsBzoszövotkezés létesül. A mult héten ott a legtöbb fiatal ombor összejött é» „tizenhárom tanáoBát" alakitá, mely Magdeburg s onnok két mértföldnyi vidékéről összeír minden fiatal nőt, nem tokintvo kellem vagy személyes tulajdonságokra, egyedül a hölgyek fény-üzéso szolgálván o scalában vczéi irányul. E névsor a „hét tanácsa" olé terjesztetik, s oz mondja ki a nagy vagy kis átkot. A nagygyal sújtottak azonnal a vén leányok sorozatába igtattatnak bo, a kis átok, melylyel azonban osak igen fiatal és igen szép bünösökot szabad sújtani, csak ogy téli idényre hat, de ozalqtt az illetőtől visszatart minden tánozost. Az orényos szövotség minden tagja a „hét" törvényszékének feltétlen ongcdelmosségéro van lakötolozvo.A „hét neveit" csak a „tizonhárom" dlnöko tudja s a „tizenhárom" közül a szövot-ség tagja osak azt ismorí, ki a „bét" törvényszékének parancsait szolgáltatja át noki. s
TÁRCZA.
O a ó k a.
— JUllAdA. —
(E1» 8 p á 1 y a m (l.)
The mezt dcaroit t>lo»»ing ihat llcavcu can givo 1« Ü>« prldo of thus dyng.
Mooro.
,Hova »let»i ? majd elfárad»», Cióka, Cióka I'' .Mint Mrdeshet mám» Ilyet, jó anyóka ?"
,Tlejb, futárnak rolárt ered»» Cióka, G''nóka t 1'' „No kérdeiien iemmlt tSlom, jó anyóka!"
flondba mélyed a ktUiöbBn jó anyóka, — Kut llhegYO Dudavárba itegény Cióka. —
Kapu alatt fut a legény, — uogány Árva 1 Jó anyóka könyökéról né* utána.
Lélekharang »»»va tlr kl a toiouybul; Rou előjel i óralltó» bolekondul I —
Kere»itet vet jó anyóka Itt magára, S eaiébo jut i Cióka mórt fut Hudavárba?
Tápéaikodlk, reciegnok ai öreg oiontok j Hejh, mo«t rifilk vciitőhdyro vitéi Kontotl
Jó anyóka haaadt botjÁn útnak Indul, Ctóka ott fut a vár kongó boltjain tul.
.Helyet, helyet, jó emberek, etdvo kérlek I* llejb, könnyciő Cióka elöl inlnd kitérnek I
Át Srliet »irt torán megy, ugy tör által, öiólnl kíván utójára jó urával.
Bátran ott láp a vltóa nóp, Kont clffltnk, Mind arciában, járáiában még a fünölt.
Viliik őket tient György gyánoi piaciára, A bCn ember, uamok király parancsára.
Mármár majd a búi placihoi eljutának, MldSn Cióka ér nyomába jó urának.
Megkapja ott peremét a* öltönyének, 8 föliokogva megc»ókolj* — a lift lélek.
Ildeeut venne, ha lehotnoj ugy löpög föl. Néino rája, hogyha látna c»orgó könytSI.
Kont nyájaian nyújtja keiét apródjának, — Megragadja, i ég3 kőnyo rája árad.
8 hejh el iem [« bocaátja ait mind a pereiig, M.lg jó urát htk^Véiou «1 nem vetítik I
Moit lépett föl a vérpadra Kont a bátor ; M«grenddl ai, ■ a királyi lelyonuátor. —
Körül tekint,'' lábainál harminca tána; Dacioian lut lord bakónak, — dolgát láua.
■ Egy »lV»U4a it>4 néiSk «iliiienéio ( — Hejh vít^vV".^ * U 1 "
Kölociódik ájultából árra Ciók''á,'' B odarohan, odaborul vitáa Kontra.
Átöleli tórdeit a vitói urnák, Vérpe^iétei öltönyéro könnyet hálát
P oly lélekbe nyilaló boi, vad ilralma, Megclh • királyunk Li aalv* rajt», a
Letépeti a holt toitrOl él elébe Állíttatva ír-^idja öt nagy kegyébe.
,Mcg»?erettem nagy htUéged negény árva, . £» e percitfil lm a király ve»» gondjába.
Ápródlm kőit lá»ieu helyed l(Ju, néked, * Kientul egy lóra jár kl • hópénied.'' —
VöWraoll fejét Cióka, « írói oVkápen: .Uitang péuiórt n.-r: eU''-t? • htUógem.
Nem kell pénied, nem kellkepyod.tarMd magadnak; iu nem kellfii te, c»eh dinnó — én (iramnak !"
KölbSiilll a király orro, » Intéiéro
Viliik »icgónyt, vi»«ik Csókát palló* élre. —
Pijt a hí^'' ^r, odarogyik, föld »ilnéro, H uráóval elegyedik öi.nn vére. . ,
Itt érkeiik repedt botján jó anyóka, Kereiitet vet, lohajt egyet : «icgóny Cióka I ..
Balaton-Füredi tárcza-levól.
V. D. Tanár barátomhoz.
Balaton-FUrod aug. G. Nom tudom ugyan, hogy a szünnapok kedvos porezoit hol a raorro töltöd jolonlog, — do ismervén lolkod nomoa vágyait nom kótlorn néhány napot : töltöttél Sz.-Mártonban 1» , — olképzolora lelked, liogy ott clinerengott Pannónia ama hármas ormain, moly lánglolkü Czuczortok szavat szorint nfönnáll nemzeti lótUuk cm-lókszobra gyanánt, honnan diadalmat örömben nózto, ui országát, kaczagányos tártíval Árpád" — honnét a magyar polgárosodás, korodztóny művelődés és vallás aranvnap-jának raolongotő sugarai olsőbon öinföttok szét szép basánk kies határain 1 — Ilidd ol k. b. o jelontókony történelmi szent holyhez 3 óv folyamán lezajlott sok kedves, és ko-gyolcttoljos emlék csatol engomls; —hol as clvltáshatlan érdrmok oly gazdag aknája oly dus halmaza rejlik kiváltságos rendotoK-nokl... mert ha áll ama történolml igazság, hogy a harozok zajától mogrozzont múzsák a kolostorok csendos f.tlai közt korcstok mindenkor monodókot, ugy áll kiválóan omo bz. helyről — moly bölosöjo, dajkája, iitápja volt mindonkor az igaz tudományoknak. — Avagy nom hullattuk o zokogva bánatos könnyokot a tudományok öszinto barátai akkor, midőn a josephinismus vad bydr^ja joles rondotok életerén is linlálos sebet ejtott?l
— oh igonl.. Do a fojedulmi kegy csakhamar megörvonduztolé a tudományok nomoa barátait, midőn oltörlött rendetok uj életet nyert omo parancs szavak közt nd o c o t o.u — Ks barátom ez idd óta jel jb rondotok a novo* lés szont csarnokában a méltó érdomok mily méltó színvonalán áll, foloslogos volna hosz-inasan bizonyítgatni: — hisz a fiatal notazo-dóknek, n haza omo büszko roményoinok kifőj lett értolmiségo méltó hálát robeg ozórt mindenha 1
K. D. Fürödön noliány n-.pot tölték én U, mig ott vnlék.n kedv/izötlon időjárás miatt nem sokat élvozhottünk; — do másként is hidd cl, Füred minden szigorú orltlca nélkül nom csokély kívánni valót hagy még maga után. Különösön rosszul osík tapasztalni azon tracteuri egyedáruságot, melynél fogva kóny-szorülvo vaunak a voudégok drága pénzért egy vondéglös kényo kodvo szorint tánczolnlj
— ott hol annyi vondég fordul mog óvonkint, szükséges loondno, hogy a versenynek tágabb tér nyíttassók l — egyébként legyen olég ozon rövid kis vonatkozat, mort hidd el kellomotlon, és érdokbo ütköző dolgokat, •oh» nem jó hosszasan vontillálni I
Visszajövet Vcszprótnnok tartottam. Olt épp«n mbgyol gazdasági gyűlés-tartatott. K. b. én nom tudom oléggé üdvözölni az ily atioolitiok üdrös eszméjét, moly által a cultura, industría, a tökély azon magaslatára omoltotik, moly egyedül nvujt biztosítékot a népek anyagi jólléténok I .. . Innét azon órtáti eröfoszités 1.. innét azon sokszorü ujabb ■ ujabb találmány, mint mogannyi vívmánya korunk szollomt s anypgi produc-tlv haladásánaki
Ismorsz ugyan to K. b. hogy a czéltalan po-
lomiának snltn barátja nom valék. Azért nom isjozon íncidonnLöl, hanoin minthogy novom firmájához nz I. T. hasábjain főt, Szabó Imro ur által oly politikai maxioia köttetik, melyet tudtomra a puhlikub élotbon, vagy az irodalmi téren még soha nom formuláztam, az állíttatván ott, hogy az ón ulvom szerint ö is ogószon váró Iioíyzetbo to»zi mngát, jónak és korszorünek vélom tollát a jelonlegi politikai constcilátiók közopolto ezen no ve mlioz kötöttől votbonezkés alá vonuí, és eszniocsorokónt vagy ha ugy tetszik esz-mofuttatásként főt. tíz. I. urnák r -gmon-dani, hogy miro nézvo toszom én magam váró holyzetbo I
IÍ. b. A nngyszótu kozdoményozésok után
— molyok tagadhatlanul történolmünk év-lapjain örökro nagyszerű korszakot képoz-nsk. — Várom óh miiulonok olött, hogy a majdnem két évtizedig tartó üdvtolon, a az orökot kíinorítö exporímontáliók után valahára Hazánk borús egén az alkutmányos élőt tiszta napja ismét t o Íj o s fényében fog f ragyogni í... do nyíltan kiiuoódom aztis, hogy
a kivívandó nagy hordorojü eredményokro nézvo, még nom vagyok képes magamban ogészon elfojtani azon aoopticus érzőimet, moly szorint nomcsak nom tudok ogészon optimista lonni, hanem ollonkezöleg inkább
fiossimista vagyok I — Lám barátom ilvon osz az omborí kebol, midőn megfásul a hosszan duló viharok noliéz csapásai alatti
— Igaz ugyan, hogy a sajgó fájdalmak mérges fullánkjai onyhülnok azon fojedolmi magas kogy által, moly mindon tokintotbon tagadhatlanul páratlan a 300 óvon át tafrtó uralkodásban I... Igaz ugyan mint halhatatlan költőnk Horzsonyl állit. n/ílsz még álsz szorotott hazám I nom dölt még alacsopy porba főjed." Igazak — a legnagyobb magyarnak ama ihlottoljos szavai „Magyarország nom volt, hanomloss.
Igaz barátom mindoz I do hasztalan I midőn a sürü csalattatások nohézkos ködfá-tytíla borong a lólok nyugalmán I — molyon-1 orőt vott Chatoaubriand momoiro»jAÍban olvasható ama élotböcsosséggol toljes nyilatkozat „Hóra on rollgion jo n'' ai afouuo oroyanco I — tudomo hogy to orro ama fon-ségeson bátorító szavakkal fogsz válaszolni, melyek a háborgó tongor zajló hulláma; közt hangzottak egykor „mit félsz ó ki-o s i n y h i t ü I'' — Nom látod-o nronrio nota a bölcs fejedolom mily szont éa igazságos érzolmot, mily atyai kegyes indulatot tanu-sit irányunkba?!... Nom látod-o mily szilárdéi rendülutlon akarattal létesíti mindazt, molyon « uoinsot Jogot igényoi, várakozásai, még az oly mostorkélt intriguák, és caballák közt sem szonvedhotnok többé h(\jótörést I. • Es érdombon ogészon igazad van barátom, nom is attól tartok én, hanoin félők nórait ötünk élotón ama pusztítva rágódó féregtől, az átkos viszály és ogyonotlonség-tői l mely setét vonalként húzódik át törté-nolmUnk évlapjaln I és moly Hazánk gyászos sírját megásta Mohácsnál is!.. Várómén azért a különféle politikai pártok összo-slmulását a tostvérles ogyosülést és ogyot-értést I mort mogvagyok győződvo, hogy nom szétzilált, szétforgácsolt, hanom ogyo-sült orővel lehet csak alkotmányos életünk nagy munkáját befojozni I. > < Szivünk egyformán dobogjon, lolkünk egyformán érozzon akkor, midőn az ország ozredévos jogairól, a haza közjogi viszonyainak rondezésérfil van szó 1 mort rég mogmondatott már, hogy minden magában raoghaionlott ország elpusztul 1
Várom bölcs Fojodolmünk tanúsított ko-gyossége,s jó indulatának szilárd ornvo-dotlon tartósságát, nom különbon őszintén k i bók ü lé s 1 azándékot hazánk összes népoitöl.
A logszobb, b fiatal igás szarvasmarha párja kelt 200 frton; do oz ritkaság volt; vottók párját ICO, 140, 100 sőt 90 frton is. Két-három óvob üsző párja kelt 60-^-82 frton. Négyéveseké: 90—100 frton. A jó és java időbeli tehén darabja f>0 frt. Do vettok lOfttól egész 50 frtig jó és szép tohonokot, idŐsobb korból. Esztendős borjú 12—14 frt. Motszoni való borjú : 4—6—0 frt.
A lovak hasonlólag alanti áron montok ; ámbár ezekből is szép kovosot adtak ol. 800 frtot érő lövat párban, kovosot láttunk ; adattak cl lovak párostól 24—36—50—05— 80 fttól egész 200 frtig. Jó nyomtató lovat lohetott venni darabját 10—12 frton.
Egy fejős kccsko 6—7—8—9 frt.
Kövér sertvós darabja 28 frttól 60 frtig; a soványé 5—0 — 10—12 frtig.
A kövórlud párja 3 frt. 4 frtig; a ruczáó l frt 20 krtól 1 irt 80 krig. Cslrko párja: 20-40 kríg.
A zsír iczójo 40—45 kr. Szappan fon^a 20-22 kr.
Gyümölcs, zöldség nagyon sok. A szilva p. mórojo 80—90 kríg kelt. Kürtvéjó I frt lOkron; ulmáó 00—80 kron. Görögdinnyo
Várom azon érottségl fokot, ut«ly szerint midőn alkotmányos életünk ifíu haj-tnla újra fölragyog, s a 48-dlki törvényok érjeltnól''i ii honatyákat, képviselőket választunk; oly szilárd politikai meggyőződés és higgídt politikai olvokkol bíró qualiftcált jellemos lóriinkat választunk, kik Kizárólagosan — do ildomosán — a haza üdvét és boldogságát hordják nomos szivükön I kik nom politikai amphibíumok mogtudván élni vizon és szárazon ogyíránt l''kik nom szélkakasok, hanom mogíngatliatlanul kövotkozoto-sok I nom ha szükség ma vörös republikánusok, holnap pndig ha szükség islonitői az absolutismusnak, az olött csúszó mászó állatok 1 kik rt^jongó gyormokként olórhotlon utópiák után tioin sovárognak 1 kik a no továbbon tul nom hajtanak 1 kik nom teszik a haza sorsát morósz koczkárivl kik raint a nagy Vnsoliíngtonnal Chatoaubriand mondja: nom játszanak könnyolmüon avval, mi nom övék I kik fordo cosmopolitikus elvekkel tulsaturálva nlucscnok I s azért mint Iloraor ístonoi nom is akarják a világot ogyszorro bejárni I kik századunk goniusát, a korszol-lommol felismorto ogyonsulyt tartanak n józan ész postulátumaí, s az érzolgő szív túlzott kívánalmai közötti.
llarátom igaz ugyan, hogy a politika aa exigentiák tudománya, do azért ol koll találnunk azon arany hidat, moly olöttünk az Ígéret földét föltárhatja l...
Várom, hogy midőn parlamontáris életünk uj dicső korszaka mognyilik, a Hónatyák szomo olött fogna:; lobogni az örök igazság ajkiról loliangzott nn.» fönséges szavak padjátok mog u császárnak n mi a csiUzáré, éa Istonnok a mi az IstoaóP — E szorint folls* morhotö a státus és az ogyház közti viszony 1 hogy valamint a státusnak, ugy az egyhás-nak is vannak jogai l ós a mint as ogyház nom kivánja a státustól, ugy a státus ao kívánja soha az ogyháztól olóvülhotlon szent jogainak, intézmónyolnok« Isteni olvelnok, Igaz órdokoinok könnyolmü foláldozását 1
Várom hogy nom fogják osztani Mirabeau azon voszélyos tanát,, hogy na politikának nincs moráljai" — Várom hogy táz álliborálismus vastag örvo alatt a cultu-sok szabadságát, a paritás elvét nom fopják végi o tokig hajtani 1... a folobarátl s/.o-rotot a vallási indifTorontismits sztdluméhen magyarázni! — Nom fognak azok köxó tartozni, kikről a nagy franczia cgyháznngy Dupanloup azt mondja. „Vannak ombenk, kik a cultusok határtalan szabadságát, ntlu-doh század, mlndtín nemzet, egyetemrs, wb- -solut, és kötelos eszményévé akarnák tonni.
Várom a 48-ki törvényok ildomos rovlsió-át I a mogyék mogingatott autonómiájának ntegritásátl mort itt látok én logtöbb garan-tiát őbi alkotmányok mogőraéséro I s azérl nomis tudok dicsőítője, magasztalója lonnl a mindonfélo hajhászva koresott ujabb • ujabb zamatu kormányzati schabloneriáknak I.
Várok én még sok mást Isi—do talán ugy is hosszura nyúlt lovolora — legyon tohát ogyszorro ennyi elég! egyébként hidd ol kedves V. D. barátom, ha csok azok való-Buluánuk is, molyokot szilárd meggyőződésből ugyan, do csak rövídon por tangóntom kifeytók, ugy. orőson hls*om, hogy vd alkotmányos élotünk fénylő napjának jótékony sugarai alatt virulni fog mindaz, mi szont és üdvös, a hasára nésvol - . Eljön a hasaltl Eljön a királylll Iston volod a viszontUlál-kozáiigl barátod
UJLAKY JÓZSEF.
darabja 10-40 krig. Kápossta fojo 10 krtól 20 krig.
Egy fogas foghagyma 70 kr. Vöröshagyma 10 — 14 kr. Többnyiro a Duna mellől szállítva.
Nyorsbőrt kovosot hoztak; oz is osökkont áron kelt Eleség szinto kovés hozatik pia-ezunkra, s mórojo, — olébbi jolontésflnkhoa képost 15—20 krral alább kél a busának; n rozsé 12 krral.
(m. p.) -
DíÍcbí péiiKÁrfolyAin siepteiub. 9.
5% motaliquos 08.40; 5%nomzoti kölcsön 72.75; bankrészvényük 770.— hitolintézotl részvények 175.00; ozüst aglo 107,f0; arany darabja 5.19.
NTylit posta.
M. P.-nek : A törtónelml böngéiietct adni fogjuk| kérünk olyan tárciaciikkeket, melyek egy «iámban lefolynak ( a köiéWtbSl Irodalom i* mfiTáwet körábíl
»tb. *tb.
Ilonnak: Minden fertálybaa egyiier kondulnak
meg, — ei nem járja.
Gazdqságí í&dósitás.
vj^^öbor 9. Az eddigi kecsogtotő TQ%ony a terményt érdoklölog megszűnt, agy * külf^''j jilnt hazánk piaczaín is. A vovők igan gyérültek a aa árak u 5—10 krral sülyedtok m érőnként:
Búza 3 frt — kr. — 3 frt 40 kr. Iíozb 2 frt 25 kr. — 9 frt 30 kr. Árpa 1 frt 40 — 1 frt 80 kr. Z tb 1 frt 10 — 1 frt 20 kr.
a l p Io a 1 árak: Burgonya mérüjo 0 ft. »0 k». M.rbahas fo^ya 14 kr. Juhhn» fontja 10 kr. 8er-téihui fontja 18 kr. Uj »»alonna mái»ája 28 frt — kr Z»Ir fontja 88 kr. LAagll»«» má»»ája U ft 0 kr. Z»emle-tlsst mfrtOOIrr. Kenyárlltit fontja Ö kr. Ku-korloia'' /v »ntja B kr. UJ bor Itciéjo 8 kr. Ó bor itosája 10 8Ór ¡Uiéje 10 kr. riillva-pállnka Itciéjo 88 kr. lörk&ly-pállnka Itciéjo kr Vagygyu [máitája J1 írt. — kr. Öntött fagygyugyrrtya funlja 80 kr. mir-Jatott font 33 Hiappan fontja 20 kr.
K«poitv<ír, Rzoft. hó 4. Ma tartott országos vásárunk egy Volt a legnóposebbok közül, annak daczára, hogy q napon a inegyóbon többfoló is voltak vásárok. A kalmárok majd egymást ófték; a marha- éa lóvásárnak vógo-
hossza alig volt. Nom is koll mondanom, hogy % már rotud megszokott mostoha anyagi kö-rüIraonywK közt vovő alig akad valamiro; s a ki olhozza portékáját, olhajtja barmait, azon módon hazaviszi ós hajtja; azt som mondják noki: hozott Iston 1 mcllotto ogy szép napot vagy kottöt is olmulasztott, lilába I
Ila még sokáig igy mogy, országos vásárjaink egészon hetivásárokká alacsonyulnak s arra jutnak a kalmárok és egyéb eladók, vonni szándékozók; hogy cserélnek —bé-rolnok; kondoron foghagyraát j borjún csizmát; olcségon ezukrot, kávét stb. mort a
Eénznck még hirét som hallják sokan, nom ogy látnák. Ha komolyan íigyolomro vosz-szük: aggasztó körülmény cz; koroskcdolem, ipar pangásbon; n hitel aláásva s hiában fárad u gazda, mort tormékolt, vagy .novolt barmait — ha csak elpazarolni nom akarja — nyakán koll tartani, sonki meg nom veszi. A szorgalmat törokvési kedvot, ösztönt tönkro teszi a pangás, csökkont hitel, pénztelenség. Ily nagy tömegbon láthatni a nép olkcsorc-dottségét szomorú arczát, hallhatni panaszait, molyokot orvoslallanul hazavisz a kunyhókba, roménvt, bizalmat vesztve. Ezok előrebocsátásával as árakról kővetkezőket irhi.tjuk :
8. It.-nak : Elfogyott a nóta. •••-nak : l''iak a télen Adhatnak, addig podig t>u mm föfc vámi. t ; , > • ,
1).. 11,-nak : ftlAr axtán miceoda népdal cx 7 pAttllláhól lett kaput, Nyíld ki baliáiu n kaput, Ha nr.m nyitod a kaput, Ma elhagyom a falut," XI. Nándornak i Ax Ígéret lokálg kélik. Kanluaberklnek t 11
J. M.-nek IJéeibo : Áronnal rlktlldtllk ; várjuk ax ♦ ledményröl nyilatkozatit, máit U.
31-nek t At utóbbit it kaptuk ; meg fog jelenni.
8. I.-i-uak t Ilixtoian nem válaixolhMunk a „bol léi -«Olt oly bili-Tettünk, hogy jftnul f..,;. ¿Vnek t A aoroknak nagyon megörilltflnk.
TI. 8.-nak i Oyakrabbau I* klibljnn-Hnliaxutilii vidéki köxloinényokct.
C». 8.-nak, Peiten 1 Valahára! Köiur«nctéol vet-tOk | aa Stíl it Üli ejtik termékeiből >(cMlnk la jut-taaa minél többet. A lap — tudtunkra^\ft)lytoiio»an jár * kívánt holyre. Egyébiránt utána néxtlnk áronnál. KUldjUk tldvöxlcttlnkót.
„Kaiiattdrai dal." A kibex éi a hova ciluioxvo vau a dal. exek kibagyáiával | • ax utolió előtti lor Javltáiával, Igen I
Mohácsra: Már nein volt hely a küldeménynek.''• Igmándy ll.-iiok, II. A. K.án i Iámét reklamáltunk ; ha moit aem leix «ikeré, teilók nxuunal velünk tudatul.
D. M.-nck: I''aprtkái volt? A milyen a Jó nap laton, olyan n fogadj laton.
.Zenénél." A xono jó volt, do a vert roix. K. k. Hxillban: Köiiönjtlk a mogomlékexéU1| kérjllk folytatását, . . . , . - f.
Allbának: Iliixen c»ak axllk idCk nu Járnáuak tudnánk mi elaggó méltáuyolnl Un érdemeit: „ttreí már a ládatl«.» Nem tollára lovoUt i/unk •. a klváut kllgaxitálokat megtoltak. 1 ,V*U''
n. Zilgmondnak, Ih.-Berényben : Béélee levelét a 45 frt. o»xtr. értékkel megkaptuk, a aa Illető kexekb« uolgáltattuk. Midőn ax Ifjuiág ax likul* porát még lo nom ráxva magáról, már Ily téren buxgólkodlk .hat, alkot, gyaraplt." a baui blxonyára fényre derül'' A axép levolet Jav8 uámunk hotni fogja.
. Felalfla werkeMtfli KOBOZ ISTVAnT
R D H T JsJ
B K.
"''Vt.M (»-8)
Árverési hirdetmény.
Somogy megye polgári térvény* •lékének, inint telekkönyvi hntó-•ignak rétiéről kÓ/hlrrá tétetik, hogy Arvay I.áixló p. kováiul k-kói fílpcrei»Ago alatt Hirtcli I;nU BunAkl lak''» elleni követeiéi« fn-deaéxérclexálojolt él a Dunák ki5*-
• ég 121. ixáinn telek JcgyxÖkÖny-vében IUr»ch Ignácx e neje Krausx I.enl nevén A f 241 br. ax bvlkert 486 hrtxl, • IBI tiap aor li. hJU él 2809 hr. ii. ixántófóld aixtaro-
• x ''la dUlüben foglalt él bíróilag 490 ft. o.ó. becaült. Ingatlanok Ilu-*ikk k''óxlégben a hely •«inén f évi Oetob«r hó 0-ik napjlnak reggeli 0 (íróján — mint ax eliö határnapon — elárveroxtetnl fog-tiak | a máindik árroréll 148, hl nctAn ai eliön ievö nem taUlkoc-nék, f. évi uovemb. hó 0. napjának reggeli 0 órájára a helyiiinére ki • tüxotlk, axxal hogy okkor fenebb kijelölt Ingatlanok a becióron alól la eladatni fognak.
Ax Arveiéil feltételek atörviiiy-
• <ék lro<Ujiban mindenkor meg-tcklnthctUk.
Kapojvárott aug. 17. IB66.
Somogy rn''gyo törvényixéko mint telekkönyvi hatóiág.
árverési hirdetmény.
Somogymegye polg. törvény»xé-kének, mini telekkOnyvl hat''iág-nak réixéröl köxhirré tetetik, hogy Járányl litván nSdtönirgo felpc-rniége alatt llávorka Jó>**f ka-jH.xvArl lakó* elleni követelése fe-dexéaére loiálogoll él «kxpoo árl köxiég.tO »x. tk. JegyallkBnyvében A t 1808 hr. ax a. foglalt éa 1000 frlra brcaiill * ÜIIB ugy \ «041 hr ex. a''att foglalt (ax Arvcr.''e najijin beciUlendS) xxántófóld Kapoivár köxaégben * helyixlnén f. é. o'' t.ob. 19. napjának reggeli 0 óráján — mint ax eliS határnapon — elárve-rexfetnl fogqak i a máiodik árve-réil Idd, ha netán ax eliüu rnr<i nem találkoxnák, f„ u«v. hó 18. «apjának reggeli 0 órájára a helyixinére kltUxctik, axaal hogv ekkor fennebb kijelölt Ingatlanok - » betláron.alól It eladatni fognak.
Aa Af vei éli fellé lelek a Ulrvény-
nék irodájában mindenkor megtekinthetők.
Kelt Kapoivárott aug 18. 1866. Somogymegyo tOrvényaxékemlnl telekkönyvi hatóiig.

»a
ÁRVERÉSI
hirdetmény.
Somogym''gye polg;'' t^rvOnyixi-k''tnek , mint telekkönyvi liatóiág-nak rés érül köxhirró tUetlk, hogv KdIHp Vtncio axt.-borbáii lakóinak felpereaségo alatt lilaxiek J.''no«
• <igctvárl lakói elleni kttvruUio f.-deréiéro lexálogolt éa a Zjfbóth kUtKÓg ] 12-dik axámu telefjegy-xököny vében A t 282 hr axáih »lati foglal» éa bíróság 1000 Vforlnt o. ó b. eiUlt ingatlanok Z»ifccth kö i''gbcn a hnlya^lnén folvó;évl
• xenlember hó 0-dlk napjának reggeli 0 óiáján — mint ax cliS határnapon — elárverextotnl fognak) a ináiodik árveréxl idö, hanetin ax o''iün vov8 nem találkoxnék, f. óvl ort. ho 9. napjának repgell 0 órájára a belyixliirro kltiixntlk, aixaI hogy ekkor fennebb klj lltlt Ingatlanok a bcciáron álol Ii eladatni fognak.
Ax árveréil feltételek atÖrvény-t//k Irodájában mindenkor megtekinthetők.
Kapoivárott aug. 1, 1868.
Komogymígyo tiSrvényaxéke mint telekkUnyvI hatoiág.
"''7,
i''»
8-3
Hirdetvény.
Sardinecx Jáne* bodrecal la-k''a hitelexölnek Öiixnhlváia I
S.''in.igyinegyn polg, tiirvéuyixé-ko mint tolokkönyvi hatólág réixé-rrtl kütbirró téUtik. hogy Hege''ül Jánosnak S.xrdlneex Ján»« bodvc-exal lak.''x elleni kereietében a kielégíti»! végrehajtál Utóbbinak n bodvccxal 2-lk ix. t. jegfrökönyv-benA I. alatti két negyed telki bir tokára elioiul -ltet<éir, ax ál »eiéil feltételok i a klclégltéil aorrend megállapltáia tekintetéből hltele-xöknek tárgyaiul határnapul f. é. axeptember hó 27. napjának rog-I goli 0 órája kit lietlk j mire hite l
Egy magyar nő, ki tökéletesen beszeli u magyar-, ndmot- s franczianyelvet 08 nagyon jól zongorái, kivdn mint nevelőnő vagy társalkodónő egy nri családhoz jutni. Bővebben értekezhetni t. Wnjdits Józsof ur könyv- ds műkereskedőében Nagy-Kanizsán, Zalamegye.
PESTI BIZTOSÍTÓ INTÉZET.
Ezen legfolsőbb helyen cngedélyozott 3 minió o. értélrüi forint
alaptőkével biró biztositó-ÍDtézet biztosításokat eszközöl:
• a) tűzkárok ellen lak-és gazdasági épületekre, gyárakra s ezekben foglaltató ingó javakra, úgymint: gépekre,gazdasági és iparüzleti szerelvényekre, bútorokra, állatokra, stb.; továbbá mindennemű mozei termesztmények-ből álló készletekre, akár födél alatt álljanak azok, akár a szabadban, kazalokban vagy asz-tagokban.
Biztosit-iíseszközöltetikházbórbenivesz-fceaóg ellen, is, a mennyibon ez az illletŐ épület tüzkárosulása következtében támadhatna;
b) szárazon vagy vizén szállított javakat érhető elemi károk ellen;
c) jégkárok ellen, mindennemű mezei termesztményekre nézve, a megállapított kár teljes értékének megtérítése mellett.
d) az ember életére és pedig mindennemű tőke-, kiházasitási és £vjáradéki biztosításokat illetőleg. Az enemü biztosítások azonban csak később kezdetnok meg.
Az intézet, jelentékeny alaptőkéjével és a biztosításokért befolyó díjösszegek által töké-, letes biztosítékot nyújt, valamint biztosítási föltételei is lehetőleg a közönség előnyére vannak Összeállítva.
Iriők axxal hivatnak meg, hogy meg nem jvlcnéiök oielóben n fenebb! ügyletek bíróilag fognak megállapít tatnl.
Kfrvi.crimlnd felhívatnak mind axok, kik a kljelcltblrtokhoxigényt tartanak, aU a fennebb! hatá.Időig ido bejelentőül iloiienok. Kapoivárott, aug. I. 18C6. fiomogymegyo törvényixóke mint tolokkUnyvl hatói\g.
101 V|
ies
3-a
hirdetmény.
Nagy Jánoi előkeli lakói hitelexölnek ilMichlváia t
Romogymegyo polg. tőrvény-•xéko mint telekkönyvi h itólág ró-ixéröl köxblrré tétetik, hogy Kelch Ignácxuak Nagy .lánoi «»ököll lakói elleni keresetében a klelégl-léil végrehajtáa utAbblnak n gu-jel 20. nám t. J. könyvében A I alatti egy egén lelki birtokára elrendeltetvén, nx árvuréil feltételek a a klulégltéil aorrend megálllpltáxa tekliitotéből hltole-aüknek tárgyaláil határnapul f. évi »xrpiember 28-lk napjának reggeli 9 érAJa kltilxetlk; mire hltolttxök axxal hivatnak meg, hogy meg nem jelenélök eirUbm a fenncbbl Ugy-lotek blri''iUg fognak megállapít-Ütni.
Kgyiierimin^felhlvAluak mlnd-aiok, kik a kijeleli blrtokhox igényi tartanuk, aiI a fenncbbl határidőig id-j b ''jo!entenl ileiicnek.
Kapoivár, nug. I. 1866.
8omogym~gyo tíirrényix''ikc mint t-tekkönyvi hatóiág.
""7,77...... (2—3)
ibverési hirdetmény.
8 .mogymegyo polg. törvényixé-kének, mint telekkönyvi hatóságnak réixéröl köxhliré tétetik, hogy 8<ita J''óxief böhönycl lakóinakf«U perenége alatt l''Iiitér 8xabó JAnoi éi neje Horvátkntl lakóiok elleni kttvotclétc fedexéiére lexálogolt él • llui vátkut k''íaiíg ((. námutl -lekkjegyxökönyvében A + 60, 07 l 107 hnxáui nlatt foglalt él bíróilag 400 frt o. é. becilllt lngatla-nok Horvátkút köxalgben a hely-ixinén f. é. nov. hó 16. napjának
rergell 0 óráján — mint ax eliO határnapon — clárvcroxtelnt fognak ; a máiodik árveréil Idö , ha retán aa oliiiu vovli nem találkot-nék, f. évi dtc. hó 16. najijának rcggoll 9 óráJárA a helyixlnéro kl-tlUctlk axxal, hogy ekkor fennebb kijelölt IngutUnok a beciáron alól Ii viadalul fognak.
Ax árveréil feltételek a törvény-ixék Irodájában mindenkor megtekinthetők.
Kelt Kapoivárott aug. hó 17.
Pomogyuiegj* törvény »¿éke mint telekkönyvi hatúiág.
(2-3)"
árverési hirdetmény.
Somogymegye polg. lörvénvixé-kénok mint telokkönyvl hatóiág-nak réixériíl köahlrré tételig, hogy tktti Somogymegyo bllntxtd törv-• lékének aO2jH0t ii. alatti végiéi folytán Kii litván él Kii Márton tálkái lakóiok elleni követeiéin fe-doxéaóro lexálogolt él a Tálka köa-lég 10. ix. tvlckjegyxökönyvében A t 673 hr. ax. a. ixöllöre foglalt éa blró.lag 200 frt. o. é. bcclUlt Jn-gatlanokTáikaköriégbenaholyixl-uén icpt. 18.napjának reggeliOórá-jára mind oliö határnapon olárvo-roxtelnl fognak) a máiodik árveréil idtf, ha netán n< eliőn vev8 nem ta-lálkomék, f. évloktob. h.I 13. nap-
¡ának roggíll 9 órájára a helyixlnéru JtUxetlk, axxal hogy okkor f n-nebb kijelölt lugutlanok a bociáron alól ji eladatni fognak.''
Aa árveréil feltételek „ törvén/-íték Irodájában mindenkor inogte-klnthotük.
Kelt Kapoivárott január hó U-n 1806.
8oinogymegyo tilrvényixéko mint telekkönyvi hatóaáy.
m,Vmí . 3—3 ''
HIRDETMÉNY.
Fodor Jó;K f hoiitufalul lakói hitelexölnek öiixehlváiAl
Somogymegye polgári törvixéke mlut telekkönyvi hatóiág réixéröl köxhlné téUtlk,hogy Ohrna hl Ml. hály Kodor J ''xar f elleni koreietébo a klclégltéil végrehajtáa utóbbinak a Iloiliufalu 23 ix l. J. könyvben A 1 alatt két negyed telok |btrlokára elrendeltetvén, árveréil feltételek
* a klelégltóil lorrend megállapltáia tekintetéből hltelexSknek tárgyalási határnapul folyo évi nopt. hó 27 napjának reggeli Öórája kllil-x''llkj mire hiloleiök aixal hivatnak meg, hogy meg nem Je''enéiök eletében a fenncbbl Ugylotok bíróilag fognak incgállaplttatnl.
• KgyUCíiiniiul felhívatunk iniud-axok.klk a kijelelt blrtokhox igényi tartanak, axt a fenncbbl határidőig Ido bejelenleul iKnenck.
Kapoivár aug. 1, 1806.
Somogymegyo törvényixéke mlut telekkönyvi hatóiág
""/.w (2—3)*
árverési hirdetmény;
8omogjrn>egyo polg. lörvény-•xékének , mint telekkönyvi haló-•ágnak relééről kllihlrró tóletlk, hogy Spllxer Sámuel lirökö»el Mo-eioládl lakóinak felperviiége nlalt Balog Mihály éi Sámuel moc<oladl lakói elleni követeléio ,fe lexéiéro lexálogolt él a mocaoladl kö/lAg 87 éi 38 sí* t. Jegyzőkönyvében pe-dig Balog Hámuelnek 87|b népior •iám a. (olbeliöiég a hoxiá Urtoxó negyei telki knlrf,igge|, bíróilag áCO .ftra bciidlt é< Balog Mihálynak 37|a népior ix. a. félbelWJiég ét hoixátarto<ó negyed telki kUl-•őiéggol blr>''llag 610 frt o. be-ciUlt Ingatlanok Moeiolád kö|iég-ben a helyixlnin f.é. oct. hó »napjának reggeli 0 óráján — min) ax ellő határnapon — olárvercxftlnl fognak) a máiodik árvoréil idö,b;: netán ax eltőn vevő nom Ulálkox-nék, f. évi nov. hó 2. nanjáuak reggeli 9 órájára a hclvaxlnére kl-tUretlk , axxal hogy ekkor fennebb kljolölt ingatlanok a bee.áron alól la eladatni fognak
Ax árveréil fcltétolok a törvixék Irodájában mindenkor megtekinthetők.
Kelt Kapoivárott aug. 17. 1806.
Somogymegye törvixéke min) telokkönyvl hatóiág.
mi7.« {^r
ÁRVERÉSI
hirdetmény.
Somegymegye polg. Uirrinyi.i. kének, mint telekkönyv] hatóságnak rénóidl kOxhlrró tétetik,hogy
tek.Somogymegye bUntotő törvén v ixékének felpereeiégu alatt 1806-év marc lm fl-án kelt 188. ixárnu végxé.o folytán Kovác« üábor tot-
• »entgyürgyl lakói elleni kövote-léio IVdexéi/re loiálogoltéi a tóth-
• :ontgyörgyl köxjég \ »xlmu te-lekjogyaökőnyv^en A I alatt fog. lalt 1 népior ix^mu háx él hokrá tarloxó negyed » Ültelek foglalt é* bíróilag 00U frf ó. é.bociliU Ingatlanok Tóti ontgyörgy kÖnégbon n h''lyiiinén f. é. oct 23.napjának reggeli 9 óráján — mint aieliö határnapon — olárvereatetul fognak, a máiodik árvoréil Idő, ha nctAn at ollön vovő nem Ulálkoinék, f. évi nov. 28. napjának reggeli 9 órájára a helysxluiro kitUxetlk, ftixal hogy ekkor founebb kijelelt ingatlanok • becaáron alul U aladatnl fognak.
Ai árverési föltételek a tŐrvény-»-ék Irodájában mindenkor Megtekinthetők.
Kapoivár aug. hó 81. 1886.
Somogymegy törvényixéke ulnt leiekkönyvi hatóiág.
1-8
abverési hirdetmény.
Somogyin, polg. tőrvnékének, mint telekkönyvihaióiágnak réméről l öxhlrré tétetik, hogy Pető Mihály endrédi lakóinak felpereeiégo >. Oyugyi litván köröihigyi lakói elleni köveleléie fedexéiére leiá-logoll e a köröihegyl köxiéff 188 I*. ». Jegyxőkönyvében A f 860 helyrajxl nám alatti ixántófrfld éi 801 hr. plncie 4a«0110 fog-
lall éi.bíróilag 800 frt o.é. beceüll Ingatlanok KDrőihegy köxilgben a hely ixlnén f. évi oct. 8. napjának reggeli 0 órfján — mint aa cl(ő határnapon — alárverealetnl fognak | a máiodik árveréil Idő, ha netán ax öltőn vevő nem Ulál-koiuék, f. ávi hov. 8. napjának reggeli 9 órájára* helyixinéreki-tllietik, a xal hogy ekkor fonnebb kijelölt ingatlanok a benáro* alól ii eladatni fognak.
Ai árveréil foltltolek a törvény-ixék Irodájában mindenkor megt«-klutbetök.
K«j...v<r4H, St. 1806.
Somofyineg) e tőrvényuéka mint telekkönyvi hatóiág.
További értesítések adására, biztosítási föladmányok elfogadására ''s mogfelolő kötvények ki eszközlésére illetőleg kiszolgáltatására készséggel ajánlkozik.
A „Pesti biztosító intézet" pécsi fő-ügynöksége
HARTMANN ANTAL.
» A
Az eddig Somogymégyében felhatalmazott alilgynök urak : KnposvArott Lajpczig Anlnl ÖkíII Kronieir H. koroskodö.
korcskctlö. .SzigotvArott Snlnmon Uyula
gyógysKoróex. liuloHHOii Vikár JiIiiob rcf.
lolkósz. Dombováron Hödl Fcrcncz
Állat orvos. N.-Hajóm Hordoasy Endro
jegyző. Türökkoppány Kocb Porotic
jogyzö. LátrAnyHnlikóUazló tanító ToponAr IlatoB KArol jegyxS. Karád Jobazt György gyógy-tzoréiz.
Tnbb ÖzUob János Jogyzö. LongycItóÜ Moriczay Antal
gyógyízoréaz. Ndinct Lad BIhu Igudcz ko-
roskodö. Lollo HobuntnmNAnd.jogya. Igái Malissá János jegyző • Mnrcznly Isti Sándor ko*
roíkcdö. Rótboly Panok H. koros-kcdÖ.
Dnro* Kobiith Samu gyógy-
Bzorész.
Szulok B''rÜblich J. jogyzö.
(C—8)
A bécsi pénzszekróny gyámok
Werthelm V. és társának.
- - Pest, 1805. Bug1. J8.
Auguixtui 11-én éjjel raktárunk fö!voretett | — a rablók mindenféle eixköxxel megkliérték ax ön gyárábau kéixOlt és helybenl raktárából volt 4. (iáinu pénuxekrényt fölverni, do cx néklek lehoiry nom ilkerüll.
Miután értékeink bánUtlanul megmaradtak, nem mulaixthatjuk el, ax önnek gyárából exéiiiortlen kiállított pánxixekrényért, nylirá-noian cliimcréiünket nyilvánítani
, I1IS tlixtelett a cm. k. f»i-uabUMÍ ciukorgyár-2—3 rnktár PcMen.
Hirdetmény.
Alázattal bátorkodom a nagyérdemű közönséget értesíteni arról, hogy Kaposvárott
KözvcUttf irodát (Comaudlttc)
nyitottam és ottan ngy mint helyben mindenféle nyerstermény és gyapjú megrendelésének elvállalásával foglalkozom, továbbá megbízásokat marha- és konyhasóra legnagyobb készséggel és a nagyérdemű közönségnok kényelmére megteszek.
Megbízások pontos és gyors teljesítéséről és kiszolgáltatásáról bíztositva, számos megrendelésért esedezve, maradok Boglár, 1865. ang. 30.
(l—G) alázatos tisztelettől
BOROVITZ A.
___I.CKujnl''b rondklvUll előny«« _ ^
i t m é t nyereményekkel tetemei«n * z a p o r^iTo t I
mgj pénzkísoirsMs
a milUo 331,700 nx&rKa,
melyben csak nyervónyek huzatnak,
blstoMltva Hamburg Biabad vnrob korniány« által.
. Kgy álladalml eredeti lonjegy ára 8 frt 60 kr. o. ért. K<t M » p 8 n 60 a • n
Négy negyod . „ , I , M , , , Nyolcxnyolcxad . . b"«60«»» 10,600 nyerrény köxötl találtatnak fínyertrények raárkokban: 200,000, 100,000, 100,000, 60,000, 30,000, 80,000, 16.000, 7-er 10,000, í-ixor 8000, 2-ixer 0000, 4-ixer 6000, -t-i»or 4000, té-ixor 8000, 60-er 2000, 6-ixor 1600, A-ixor 1200, lOö-ixor 1000, 100-ixor 600, ö-lior 800, 100-sxor 200, 8020-ixor 02 márka ilb, itb.
A ltuxtí8 kcideto oiepteiubrr hó 4-^tt.
A világ legtávolabb réixeiu iimert éi álUlánoian kedvel» ttiUH jeligém alatt :
„Isten áldása Ohonnál I"
A fSuyervényt eddig már 20-ixor fixettem kl.
KOlfttMröl érkexS megblxáiokat, melyekhex a lorijegy ára bár-mlnO folyó paplrpémben vagy bélyegekben a legtávolabb helyekre litoktartixial ói gyorian hajtok végre, éi a hivataloi iiámjegyiákeket éi nyeroménypénxeket ax eldöntéi után axonn&l megküldönv. •, ( <•»
Chon Láx. Hamson,
2*— bankár liamburgban.
■- '' "
erestetik ogy tanképesitett tanító minden ellátás és 00 o. é. forint kikötött fizetéssel, két gyormek mellé nevelőül. Fizetése azonban egyéb jövedelmi ágakkal is össze van kötve. Az ez Ugybeni bérmentes lovelek e lapQk kiadó-hivatalához legfelebb e hó 25-éig, intézendők. .
N.-Kanizsa, sopt. hó 6-án 1865.
Wjdita Jzsf kiadó, lap- éa nmda tulajdonos Ngy-Kanizn.
Nagy-Kanizsa. Negyedik évfolyam.
27. szAm 1865. szeptember 20-án.
Ismeretterjesztő lap
a
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből.
A somogymegyei gazdasági egyesület hivatalos lapja.
Megjolon 0 lap legalább ogy íven január hó 1-tŐl kozdvo raíndon hó 1-én 10-én ós 20-An. — Előftzetéai Ar poatán szétküldéssel é» helybon házhoz hordva ogész óvro 5 frt. j félóvro 3 frt. Negyed 4vro 1 frt 70 kr —- Mlndon előfizető n tulajdonos kölcsön könyvtArAt az eddigi fonntAlló foltétolok mollott fél Aron használhatja. — Nyilttér egy Potit sorért 10 kr. — Hirdo-tések hat hasábos Petit aorért 1
-őr 7 kr , 2-or 6 kr- ós minden további boiktatnsórt 5 kr. s bélyogdijórt 80 kr. fizotondö. A boiktatási dij s a lat> kezelését illotő minden tárgy a kiadó hivatalhoz Nagy-Kanizsára i » Up szelloml tartalmát Illető közlemények pejlig, ugy minden lovelok bórmentvo n szorkosztőséglior, kllldondők Kaposvárra.
K Lapunk szeptember— inberí folyamára előfizethetni vidékre postán küldve és helyben házhoz hordva
2 frtért o. é.
''•"''.■ ■'' ■ ''„* 1 ......... —
Hogy Ali Somogymegye P
IV.
Legköeolebbi számainkban a lehető-»(égig hiven számot adtunk már eddig betakarított termékeinkről. Etekből láthatta t. olvasó közönségünk ; hogy egy ilyon év magában véve is olág sújtó épen ugy gazdászati viszonyaink , mint háztartásunkra.
Ha itt már vége volna a bajnak ?
Ha csák az volna a mi bajunk, hogy ez évben rosz termésünk volt, molyet majd könnyen kiheverünk, ha 4—6 boldogabb éa áldásos év jön utánna?
Akkor még azt kiáltanók; hála iBton!
Dg nom igy van ám!
Már említők egyik ozikkUnkben, mi-kép a multböl özönnol hoztuk át a tor-hoket, bajokat, melyokhoz a mostani járulván, osak aulyoBbitá azt a közboteg-oégot, molyben — ugy szólván — valamennyien sinlŐdünk, a — szegénységet. Nw ''v
Hogy a patríárohalis régi gazdálkodásban földünk tormőereje kimorült s itt-ott — a sulyosbuló terheket pillanatig fedozeni — erdőirtásokhoz nyúltak, a nélkül, hogy sokan aránylag ültettek volna is, — ez tényként áll előttünk. Az uj bányát aknázták, de a régieket javitani itt-ott el is felodék, s többen nem tohoték t ez ia bizonyos.
Miért?
Mort nem volt aoha elég péusU,''.ik, kellőleg beruházni.
Hát nem is kaptunk a való fejében?
Nom ám I mort e másfél év/ized ugy aláásta a hitelt is, hogy még as sem bir pénzhoz jutni, kinek vagyona tisztán áll a tehertől a telekkönyvben.
Aztán meg, ha megnézzük faluszorte a kiBSobb gazdaságokat, ugy találjujc, hogy az a« instruotiv, mely ezelőtt 14— 16 évvel volt e vagy ama jószágon, a haladó gazdászati török vésők, reformok én igényekhez mérve, nem hogy növekedett volna, hanem inkább fogyott; aok helyen meg egészen —elfogyott!
Okozzam tán tapintatlanságunkat? restségünket? könnyelműség vagy pazarlásunkat?
Nagy tömogben ezekre ia vannak példák, do a nagy r£sz önhibája nélkül veszi kezébe a koldusbotot I
Itt van egy 600 holdból álló gazdaság} a boldog időkben volt rajta 24 járma« ökör; 6 db ló 800 db juh; jófo-jöa tehenek. Most folo bérben van; felét pedig a tulajdonos töri-inarja 6 sovány ökör éa két még Boványabb gebévol J
Ott egy száz holdas gazdaság; volt raita jó hat jármaa ökör; négy ló; pár tehén. 8 most a birtok nagy részét felébon müvelik , a gazda pedig két
rosz ökrön maga ia meg fogja az eke-szarvát.
Emitt egy nagy gazdaságban ugy leolvadt a marha és birkastatus, liogy a gazda alig nyavalyog. Vége a ozimorca ökröknek, a selymes birkáknak.
Amott hire sinos a rideg gulyának; a szép tinóknak, melyekből az okék mellé fogtak; a ménesnek osak emléke van meg!
Erro, a hajdani négy lovas két gyük-henozot ostornyele*.
Arra, az egykori két lovas szamáron jár! . .
Itt, a ki két tehenot is fejt; most egy kesskét fejeget.
Tudunk községeket, hol a marhastatus 12 év alatt, járnlas ökrök, tinók, tehenek stb.-ben, 400-ról 200-ra apadt; 240-ről 160-ra. Egyes pusztákat, hol 60—40-ről 10—12-re szállt!!
Tudunk gazdaságot hol a juh tenyésztésre a sok legelő éB takarmány miatt fő gond fordíttatott, — Bközolobb a birkastatus nagy részo , üzérkézro került; nemes juhok bliktri pénzért/ . .
így vagyunk sok vidéken — kivéve a vasút mentét — az ingatlan vagyonnal is.
10—12 év alatt legalább 30%-et OBOtt a föld értéke. Hol 1850-ben 60— 70 frt volt egy hold föld, ott most megveheted 30—40 frtért. 14—15000 frtot érő vagyont megvehetsz — sokszor árverezés nélkül — 6—7000 frtért. Ninos oonourrens! ürcaok a zsobok.
Az igavonó marhák száma évről-évro apadóban levén, tormészetes, hogy a föld értéko is osökkenik; a kellő javításokra senki Bom gondolhatván.
Ez főbb oka ozikkünk elején márom-litott hátránynak : hogy sokan a régi, elhasznált földöket nem javithatják.
így évről-évre fogy a gazdáazati tényezők három legfőbbiko: az a 1 a p, álló és forgó töke! . .
Önmagunk vagyunk-e okai?
Oh nem!
Oka: a birtok tormőorojéhoz,az ipar, koreskedolem és a kereseti források állásához aránytalanul kivetett adóztatás!
Szóval: a rendkívüli adó- b ohhoz ogyéb terhek is járulván — eszik mog az instruotiót, mely egyik házi szontségo a gazdának, mort oz után adja a föld „anyagi mindenét".
Ez az oka helységek és egyesok elszegényedésének; molyot azért tárunk fel, panaszlunk el hiven, hogy lássa a jelenlegi magas kormány a bajt, s mi-vol szilárd akarata is, gyógyítsa a sebo-ket rajtunk.
Olyan mélyok o sebek, hogy tovább nom ignorálhatók; ha igaz az : hogy szellem és anyagilag hatalmas népnek lehet osak hatalmas kormánya.
Egy-némoly béo*i oentralibia urak annyira elárasztottak berniünket néhány év alatt az alkotmány malasztjával, áldásaival, hogy tetőtől talpig k o 1 d n h o k vagyunk!!. . .
Jegyzökönyv
a soproni kereskedelmi és iparkamara 1866. évi julitts 81-én tartott általános rendes illéséről.
(Vége.)
7. A magas cs. k. kereskedőim! minisztérium boadván Párlsban az 1807. évbon tartandó vílágtárlatnak osztályozási rondszorót — határoztatott:
(Miszerint a kamarai kerületben létoző iparosok és gazdászok, nyomtatásban kiadandó felhivással már \ moBt figyelmeztessenek, ezen kiállításra azokat egyszersmind- felszólitván, hogy ezen, hazai iparunk és földmivelésünkro főfontosságu versenyben minél számosabban éa torjcdelmeBobbon részesülnének termékeikkel.)
8. A nagyméltóságú magy. kir. helytartótanács közli a kőolaj (petróleum) használata, olhelyozéso, raktározása ós szállítása Iránt, Pest város tanáosa által készített s helybenhagyott szabályzatot, tudomás és lőhető használat vágott oly megjegyzéssel, hogy ozon szabályzat 7. Ö-ának b. és o. alatti pontjai, továbbá a U, 10, 11, 12, és 18-ik§ ok miután azok a kUlkoroskedést érintik, azoknak a birodalom többi tartományaiban! közzététolo szükségos leond. A hivatkozott §-ok tartalma a kövotkező: A hiyó vozotő vagy tultydonos kötoles:
7. §. b. betU a hajó (moly t 1. tisztítatlan kőolaijal megrakva) mindkét hosszoldalán Yörös szlnnol bomázolt fatáblát alkalmazni, molyon legalább 8,liUvolyk magas és világosan olvasható fokoto botükkol a szó „tüzvo-szólyos" kiteendő.
o. bottt a kapitányságnál arról jelentést tenni, hogy a hajó vagy uszómü tisztítatlan kőolajat hoz, avval mograkatni foe, vagy azt Postro szállítani fogja, moly esetten annak mennyisége is bevallandó. — A gőzhajókra nézvo magától órtotödlk, hogy a kőolaj osak a tehorhajókra szállítható.
9. §. Tisztítatlan kőolajai megterhelt vagy ! mograkandó hajókon tüzot csinálni, gyortyát
gyufát használni vagy dohányozni nem szabad. Oly hajók torholt lovoloibon, molyok kőolajjal megrakvák, a torhok mint kőolaj különösön raegjolonondö.
10. §. A tisztátlan kőolaj szárazon szándékozott szállítása külön toherlovolekkel történendő, molyoken a szállítmány norao külö-. nősön kiömölendő.
11. g. A tisztítatlan kőolajjal megrakott társzekorokro más gyúlékony vagy oldurranó tárgyakat folraktitui tilos.
12. §. A tisztítatlan kőolajjal mogr&kott társzokorokot befödött térokbon vagy fószo-rokbon fölállítani nom szabad, s ily szokorek szabad óg ós mogfolelö folUgyclotafatthagyan-dók, a mindkét oldalon vörös és „tüzvoszé-lyoa" folirásu czédulákkal ellátandók. Ily társzokorok vezetőinok, a az azokat netán kisérő omboreknok a szokorok közolébon nom szabad dohányoznlok. Ugyan ezen rendszabályok a kőolajnak hajóból szokérro vagy raktárba való átszállítására szolgáló gőzko-csíkra nésve is érvényes.
13.8- A kőolajnak yasutonl szállítása os\k jósság- vagy tohorvonatokknl engedtetik meg; ójjol meginduló vonatoknál a tisztítlau kőolajat oly kocsikra, molyok lámpákkal ollátvák, felrakni nem szabad.
(E határozatok tudomásul vétot-vén, azoknak a nyomatott jegyzőkönyvi kivonatban való további közzététele elrondoltotott.)
14. Olvastattak a keboiboli iparos szak-választmánynak — a Hódönben, Tinkafőn
ós Veszprémben alakulóban lóvő ipartársalatok alapszabályairól botorjosztott jelentései:
(E jelentésekben foglalt éhzre-vételek és javaslatok határozottá emoltotvén, azok értelmében unm. magy. kir. helytartótanácshoz inté-zondő felterjosztésok elkészíttetni és folküldetni liatároztattnk.
15. A vegyos választmány a bnranyamepyol Egerágh községének vásárongedóíy miatti folyamodványa felott azon véleményét ter-
Íesztl elő, miként méltányolta az illető megye-latósági fölterjesztés indokait, folyamodó közsógnok egy óvónként július havában Hz. Margit napján tartandó országos vásárnak ongodélyczéio, egyedül a mezőgazdászat} forgalom érdokében rt magas országos kormányszéknél javaalandó lonno. Valamennyi kért vásárnak megadását nzonban nem vélné jónak, mort a kézmű ipnr ama vidéken alig van kópvisolvo, nagyobb iparos vásárok po-dig Mohácson, Péosráradon, és Siklóson amúgy is tartatnak; és mort Egorágh község oíszigotolt fokváso, és u vidékből! r< sz közlekedés noha élénkebb forgalmat nom romóltotnek.
Ezen olöadvány íolott kifojtott vitatkozásban kiemolvo lön, hogy a vásárok engodéJyoaése osnV is közforgalmi "és korcskedolmi szempontokból lévén pártolható: miután pedig a jelon esetben a forgalom emelé80 nom reményelhető, a tárgyalt kérvény tagadó véleménnyel lonno a magas országos kormányszékhez vísszatcrjcsztcndö; mely nézlot többségileg határozattá e »ültetik.
Szinto ezoh választmány, Légrád mezővárosnak azon kérelmét lllotŐlog, molylyol vásárjáuak szaporításáért esodeaik, jelönié-• ében kinyilatkoztatja: hogy folyamodó község 8 vásárra való szabadalmat amúgy is bírván, és rnlvol a mégis kórt 4 országot vásárt — a mint folyamodásában tartózkodás nélkül kimondja — a községi jövodolemnek omoléso ezé Íjából óhajtja kinyerni, moly indok a közforgalmi ós kereskedelmi érdé-kokkol somml közösségben nem áll; — a kérvónynok megtagadása lonno a nagyin, ra. k. helytartótanácsnál javaslatba hozandó.
Elfogadtatott, — és az ez érdemben teendő fölterjesztésben mégis megjegyezni határoztatott: misze-, sajnálattal azt tapasztalni, hogy a kereskedelmi, illetőleg vásári forgalom iránt mindeddig helyes fol-fogás népgazdászáti szempontból a osalás ki nem fejlődött; a vásárok szaporítása okszerlitloiiül gyakran oly községok részéről kéretik, molyok som forgalmi utón nom fok-Bzonok,som pedig a vásár tnrthatás-nak egyéb kellékeivel nem bírnak. Tapasztalás szerint, mint azt bárki könnyen szemlélheti, hírneves pia-ozok, a közlokcdési eszközök sza-oritása és az o,z által változott oroskedési irány miatt, jelentőségükből mind inkább vesztenek; kedvozőtlen fekvésű vásárok pedig o közgazdászatnak nemhogy eló-nyéro, do inkább kárára vannak, a mennyiben t. i. a vövŐ'' a kívánt és koresot^czikkot nom találja, az cIimIó pedig áruit csak gyéren értékesítheti, és igy mindkét rénzro
E
csalc idtfvosztóa óh kölfokczós jiírul. I''jzzol nem kívántatik tagadásba vólutni a kedvező fekvésit és a kívántatott olófoltétolokkcl bíró pia-ozoknak a vásári lWgalomra jövőben is gynkorlandó jelentősege, do ép azért az uj vásárongedúlyezések-nél nagy óvatosság lesz szUkségós, nehogy az országnak nyújtandó előnyök holyett, a közgozdászatot károsító viszonyok idéztessonok elő.
17. Ismét a vegyos választmánynak, Da-ranyamogyel Laakó község vásár engedélyt kérő folyamodványa felott fölolvasott jolon-téao oda nyilatkozik j hogy, miután t. Baranya mogyénok az érdombuli f. óvijunius 10 év 1642. ás. a. kolt, éfl a holyzotot érdemileg méltányló foltorjeaztéao a vásároknak ama vldékoni szaporítását szükségesnek nom mondá, ós igy ti jolontést tovő választmánynak még mult évi július 24-kén oz ügyben már kifejtott véloményévnl ogyotért; — onnélfogva folyamodó községnek kérvényétől! oliuozdittatAsAt véleményozi,— azonban t. Baranyamcgvének a Laskón már tartatni szokott vásárok cgyikénok a nyári idónyro no talán szándékolt átliolyozéso iránt klfojo-kott nézotét pártolhatónak tartja.
A vasárszaporitást érdeklő tagadó vélemény elfogadtatott,do a vásárok egyikének áthelyezésétilletvo, több oldalról ellenvélemény merlllt fel, különösön kiemoltetvén: hogy a mozőgazdászat termékeinek forgalma tavasszal és ősszel, moly időszakokban Laskón két vásár esik, legélénkebb és a nyár cz érdemben csokélyobb jelentőségű, nom tanácsos tehát akár az egyik, akár a másik vásárnak áttevéBo; — moly nézlot a többséget kinyervén, határzottá lŐn,— olnök urnák azon kérdésére podig: hogy nom volna-e talán a nyári időszakra egy harmadik vásár javaslandó ? — egyhangúlag tagadó válasz adanott
18. Mog ia olvastatott ugyan a vogyos választmánynak, zalamogyei Karmacs községnek »áaártarthatáai engedélyt kérő folyamodása iránt adott azon vélomóny jelentése, hogy azon oknál fogva, mert, mint a t. Zala-megyei hatóságnak cz érdombon tott ftlter-joailéséhou ia kiomoltotik, a vásári forgalom ama vidéken •— a Keszthelyen, Szánlón, Szt.-(Írotton és Z.-Apátiban tartatni szokott vA»\rok Által kellőleg számba véve van, fulyamodó község a kért joggal nnnál ko-vésbbé lonno felruházandó, mlvol Karmacs forgalmi uton nom fekszik, korcskedéso és kézműipara nincs.
E vélemény helyeseltet vén, a nagymlgu m k.helytartótanácshoz tceiidő jolentés oz érteloiuí?on föl-terjosztetni rendeltetett.
10. Végre olvastatott kebolbell titkárnak a f. ó. .nAjus 31-diki végzéssel a llAba folyó saabályozáaa éa hajózhatóvá tétolo ügyében, esen osetlog létesítendő vízi uton romélhotő forgalomnak nxogállapltáaára olrondclt adat-g"«jté» Iránti orgdminyröli olőtoxjoaztvényt. K Sborint az adatok szolgáltatása végett m.-íflrkercaott 30 községből csak 12 válaszolt, th yhit és pedig ezek között a loginkább i ^>dók, u. m. Oyör, Pápa, Murozaltö, Sári/ár, Körmend Molnári o váálaszávul még hátra van, a mi a kérdéses Ugy fontosságát óí> hordorojét tokintve, annál sajnálatosabb, niort ezoktül várhatok loginkább használható Hdatok, miután azokban a korskedés jelen-tékony és feltohető, hogy ezon placzokonl Uzlotférfiak a forgalmi viszonyokat israeVvo, leginkább képcsők lonnénok a ltába vizén várható forgalom holyos kiszámítására''. Az tf jígi adatgyüjtésnok egyedüli oredmónyo hogy az érkozptt iratok azorint a ssör nyegro hozott torvezot általános holyesléabon részesül,é* hogy a Kábának hajózhatóvátétolö Győrtől Molnáriig — moly utóbbi holy a Sop-ron-kanlijai vaoutvonalnak mognyiltávfll állomási, helyo loond — nom csuk kívánatos, hanem a fargalom ós nópgazdászatra nagy oiflnyü lom ;; én hogy n hajózhatóvátótul talán Rá G/"%árdir is lohotő. Mivol podig oson u nagyin, m. k»r* holytartó
tanácstél nyert mogtiaztolö föladatnak megoldásira o).y?;lon, clütérjosztirkóri a kama-nV »aon í /"Epéseket megszabni, molvck k^''^ltlíi^V-Knakboszorzésórovozossorekj okkér\a magas országos kormányszéki ra^ghagf^''-jdc, ugJ Ugy érdokénok elég téiottohOük. : t
Hofszabb oszmeosero után azon körlllménynél fogva, mert ismételt ivásbóli megkorosésok alig orodmé-oyejsnénck kodvező sikortr és mort
ügy kiváló fontosságánál fogva a fölkivánt adatoknak kinyomozása
csak avatottsággal és ovatoaaággal megoldható feladatot képez: — kebelbéli titkár Győr,Marczal tő, Pápa, Körmend, Sárvár és Molnáriba ki-küldetnihatároztatott,azon utasítással,miszerint ozonholyeknok jolosbb kcreskodőivel és ogyéb a forgalmi viszonyok iránt felvilágosítást adható egyéniségokkol értokozvo, a számszorinti adatokat kinyomozni igyekezzék, s ozokot érott megfontolással megválogatván, kiküldoté-sénok oredményét jelentésilog bemutassa. Egyúttal neki meghagyatott, mngát a lohotőség szerint az illető vidékboli nagyobb földbirtokos osztálylyal érintkezésbo tenni, ez uton is becsos felvilágosításokat remélhetvén.
20. Befojozósül ohök ur kövotkozö Írásbeli indítványt ad elő: Az 1850. mart. 20-án kelt idoiglonos kamarai törvény szorint, nom-különbon a kamarának fonsöbb helyon meg-orösittetott választási rendjéhez képest, a a kamarai tagok folo minden másod óv végével kilépvén, helyük uj választás által pótol-tátik. A jolon kamara 1864. január 26-án alakulván, a hivatkozott szabály értolmébon tagjainak folo f. ó. doczombor végóvol kilépno, és addig a pótválasztás cszkőzlondö volna. Tokintve azonban, hogy a kobolboli hivatalos szomélyzot a jövő óvbon készitondö iparos statutika, ugy az 1863—1866-diki időszakra leendő viszonylatos íöjolentésnok kimuuká lásával a jolon és jövő óvbon teondökkol tul-halmozva loond) — ennél fogva ö azon in-ditvány toszi miként a kamara határozzon a '' nagymóltóiágu m. kir. helytartó tanáoshoz intézondő oly feltorjosztést: hogy most tisztelt magas kormányszék a jolon év végévol kilépendő tagoknak pot.választását elhalasztani, és a kamarát mostani összeállításában mind addig moghagyni méltóztassék, mig a fonemlitott munkák elvégozvo leondonok, és igy a rondszorcs hivatalos szomélyset képo-sittotlk, a választási munkálatokat önerőjével teljesíteni.
(Ezen indítvány elfogadtatván, az illető fölterjesztés elkészítésével a kebelbéli titkár bizatott meg.)
A protestáns egyház kölcsönös biztosítási ügyóbon kiküldött s Miskolczon összeült bizottmánynak alapszabály tor-ve^gyházbiztositási önvódegy-lethez.
(Folytatás.)
III. Fojozot.
Az egylet azerkozeto.
11. §.Az egylotota következő kőzogok név-Bzorint:
A) a közgyűlés
D) a választmány
C) az igazgatóság képviselik , és ugyan ezek vozctlk a társaság saját üzlotét is.
12. §. A közgyűlést az abban szotnélycsen résztvevő tagok alkotják oz áll n kövotko-tökből:
Egy olnök,
Egy alotnök,
Egy tollvlvő; és a minden egyház korülotbÖl o czélra a köznonti hivatal szókhelyóro delegált tagokból.
Szavazati jog csak személyesen vagy orro meghatalmazott mogválasztott más kerülotl képviselő által gyakorolható.
18. g. Ilondcs közgyűlés évenkint egyszer fog tartatni novozotoaon t
......Hóban.........napon.
14.g.Kondkivüli közgyűlést n választmány többségo tarthat sőt kötolos ezt öszvehivnl valahányszor ezt az illető hatóság elrendeli; Yagy az igazgató szükségesnek találandja, vagy valamolylko az egyház korülotoknek vagy egyház megyéknek Írásban kivánju.
15. §. Ugy a rendes mint rondkivüli közgyűlés öaazohivása 4 héttol olőbb a tanács-kozmány tárgyainak közzétótolo mellett az egyház és iskolai és a magyar hivatalos lapban közuététotott hirdetmény u^ján történik, mi ogyazorsmint az illotó ható ságnál is bojolentendÖ.
16. §. llogy a közgyűlés jogérvónyo» határozatot hozhasson, a szavazat képes tagok számának felo részo koll, hogy lolon legyen.
Ha o szám elnom érotnók, akkor 5—6 héti időközzol uj közgyűlés megtartása rondo-londő cl. Egy ily másodizbon összohixott közgyűlésnek határozott hozatali képosségo ninoson somminomU határozott számához a szavazatoknak kötvo, mindaz által csak oly tárgyak folott- hozatlmtik határozat, molyok a korábbi programmban kitüzvo voltak.
17. §. A közgyűlésen az olnök ogyosüloto
elnökül ennek akadályoztatása ciotében as alolnök, és ha oz is akadái oztatnék, akkor a közgyűlés által meghizam ó ogyik válaazt-0)ányi tág fogja az elnöké?. íiolyottcBltoni.
A jogyzőkönyvot a társulati tollvivő vozoti.
Az olnök vozoti n tanácskozást és romleli ol a szavazást.
A határozatok általános szótöbbséggel hozatnak, mit szükségképen szavazatok által koll constatirozni. Egyenlő szavazatok osoté-bon azon nézőt cmoltotik határozaté, melyhez az olnök járult.
A közgyűlés körébo tartoznak minden fel-morttlhotö tárgyak, különösön az igazgató választmány jolontéBÓnok tárgynlása a mér-log és számvltol megvizígálásn. Ez novoa ki
0 czélból ogy 3 tagu számvizsgáló bizottmányt, mely jelentését a jövő közgyUlósuok torjoszti bo, továbbá ozt i\loti az alapszabályok mogváltoztatása, a fölösleg fölötti rendelkezési jog. A közgyűlés választja mog az elnököt és a választmány tárgyalt, ez szabja mog a kövotondő irányt, az oljárást a kozo-lésro; neki van kizárólag joga az évi járadék moghatározására, s notalán kivetésóro. Elébo follebb vitt ügyöknél intézkedik, dönt vagy Ítél, ö határoz fokvő vagyonnak vásárlásánál és évi jogyzőkönyvót mindon okmányaival mindon résztvovő eg^íiAznak megküldoni kiTtolos. A közgyűlés által hozott határozatok mindon <«got egyaránt köteloznok, akár jolon volt azok hozatalánál, akár nom. A társulat olnöko és alolnöko 3 óvro választatik mog.
IV. Fojozot.
A választmány.
18. g. A választmány az egyletet kifoló és bofolé képviselő közog. Ez a közgyüléaok tolj hotal mazottja mindazon jogokkal, molyokhoz különbon különös hatalmazványok kiván-tatnak mog.Ez foganatosítja a közgyűlés mindon határozatát. -
A választmány vozoti az ogylot üsszob ügymonotelót s főfolügyolotet gyakorol az igazgatóság és minden hlvalalnok folott.
E végből köréből egy 3 tagu szűkebb választmányt novoz ki, moly felváltva az igazgató moílott van folytonosan ugy, hogy szűkség csotén az igazgató azzal értekoz-hosson és hogy annak viszont mindont jo-lonthcBion. A választmány tart havi vagy 6 héti ülésokot, olőforduló esotókben intézkedik a szükséges kiadásokat olrondoli, a havi és évi számadásokat olölogoson megvizsgálja, a pénztár fölött őrködik, ■ annak deiglones ¿yÜmölcsöztetésérM intézkedik.
Tagjai az olnök, alolnök a titkár vagy tollvivő, az igazgató és 12 választmányi tag.
A választmányi tagoknak vagy az ogylot székholyén, vagy annak közolébon koll lakni.
Ervényosos határozatnak hozatalára log-alább 5 választmányi tagnbk jolonléto szükségeltetik.
Ez novezi ki s választja a''központl hivatal tagjult ós folvan jogosítva azoknak elmozdítására ¡8.
A választmányi tag hivataloskodási idejo szabály szerint 3 évig tart. Minden 3 óvbon G tagnak Borshuzáu utján ki kell lépni, kik azonban újra mog választhatók, üolső Ugy-rondot a választmány maga határozza meg.
A választmány tagjai saját ügyvitolükért mint mindon más meghatalmazottak folo-
1 ősok<
A választmány mint logfclsőbb közog adja választmányi ügyágasatban « vozónylö igaz* gatónak a szükséges utasításokat, a különös felhatalmazást és viszbiztositási Ugylotok olintézÓBéhoz. . ^ "
V A választmány köböléből külön mogválasztott 3 tagu albizottmányból hotonkint felváltva az egyik a felügyelettől megbizatlk és kötolosségo az összos ügymeneteit szakadatlanul szemmol tartani s a vozénylö igazgatónak sürgős CBotokbon sogélyóro.lonní.
.Mindon az ogylot czimo al itt kiadványt a hoti folügyolottol a mogbizott igazgatótaná-c808 és igazgató ir nlá.
V. Fojoz ot: Az igazgatóság.
19. g. Az igazgató mindonnomű biztosításoknak végroht\jtója s a társaság összos ügyelnek közvotlon vezotöjo. Választja a választmányt, a megerősítést a közgyülésnok fönntartja.
Ab igazgatómint az administrativügyvitol fojo, utositáiait a választmánytól kapja, ö közvotlon főnöke a hivatalnokoknak, Ugynö-köknok és szolgáknak, kik az ö ajánlatára alkalmaztatunk és kiknok olbocsájtását is ö indítványozza.
Az igazgató torjoszti fol határozathozatal végott az administrativ ügyvitelhez tartozó ügyokot a választmány Ulésoibo. A noki adott hatalmazványnál fogva ö van feljogosítva, ós ogyszorsmint kötelozvo is az intézotot biztosítási porQB ügyeiben a törvényszéknél kép-visolui.
(Végo követk.)
Vidóki tüdositás.
IhároH-Uerény, szopt. 4.
T. »»sorkosatö ur I
Az őszi szünnapokra hazajött tanuló IQu-BAg cgyotértvo a helybeli ifjusAggal mult uug. hó 10-kón egy »»inolőadási cstólyt ren-dozott, adván a „l''érj ogy óráraM és „A fös-vóim" vig darabokat minden bolópti dij nélkül. Sikorülvón pedig ezon darabok előadása, a .nükodvelő fiatalság azon szép gon-dvlatra jött, hogy osokóly tohotségóvol talán valamely jó ügynök is használhatna, ■ többektől buzditatva, do különösön a hclyboli kogyos uraság P, Inkoy Józsof ur ö naga által anyagilag is pártolva, ogy i\jabb szin-olöadáBi estélyt rondezott; ÖBBzokötvo tános-o^télylyol. Ezon estély f. szopt. hó 2-án a foptnovezott» uraság Iháros-berónyi nngol kortjébon az orro igon alkalmas üvegházban, a kaposvári gymnasium javára, nagysnámu éo diszoB közönség jelonlótébon mogis tartatott; adatván l-ször „A vígjáték," vigdátók ogy folvonásbon, Irta Kisfaludy Károly, — szereplők voltak: Udvardy M.. földesúri Skopál Forono«. — Elok : Gallubloh Dénes, Klára: Itubasuczuk Matild, Udvardy gyor-mokoi. — Váry Klára kisasszony: Banas Ilormin. Váry L., kopitány; Bausa Sándor. — Pólii Skopal Itézo. — Kapitány inasa: Skopal Andor. — Tamáa, Udvardy inaaat Bausa Forenoz.
Ezután szavalt Qallublch Dénes, a Kart-hausiból ogy törodókot. (1B—18. lap.) > • .
Ezután adatott „Mátyás deák," vígjáték 1 fölvonásban, szinto Kisfaludy Károlytól. Személyok voltak: Upor László, főispán: Bausa bándor. — Örfaí, leánya : Gogl A. — Kántór: Várv Elok. — Kiabiró: Battíí*" Foronc«. — Mátyás doák: Hi\jas Péter. — Egy paraazt: — Vadáazok. Nép. Belépti dij 50 kr., gyormokokórt 20 kr. oaztr. ért< .
Ennyiből állott as oatélynok inttkodTolöl és mondhatom nomoaobb részo, — igon, no-, moaobb réazo 1 mort látni az úgyszólván még '' gyormekarezokon nemes kitojozését azon örömnok, molyot loirni nemis, hnn.om osak érezni lohot akkor, mikor aa omber valakivel jót toaz, éa mikor az ifjú bűaakén kozdi aojtonl magában azon azollemi orőt. melylyol a szűkében azonvedönok már ö ia néhány fillért adhat éa majdan egykor basájának boldogi, igát sogltl előmozdítani.
Végo tévén a azinolöadáanak, föltárattak bi obédlövé alakított torom ajtai, melyben ámbár osak hideg étolokkol éa italokkal, do a holyboli gaBdatmzUég által cayosült orövol gazdagon megrakott asztal kínálkozott aa orro moghivott és volo meglopott 70tt76 személyro monö vendégseregnek, moly a vidék intolllgontlájából állott. — Az catobéd vígan folyt, közazototötbon álló plobdnosunk." T. Császár ylntal ur mlndenok előtt poharat emeli Nagyságos Pallini Inkoy József úrért, kl mint mindon azépnek éa jónak általánosan eliamort buzgó pártolója, osuttal aom mu-laaztá el ezon jótékony ozélu catély t anyagi áldozattal is olömozditani, és a kinek úgyszólván egyedül közönhotjük jótékony czé-lunk klvinotését, — erre hangoa és saUnnl nom akaró éljonzés tört ki, a mit csak is Körmondy János urnák fölkőtaöutéso oaillapított lo, mely bon poharat omolt kedves Somaiohunkért mint a kaposvári gymnasium lorointÖjoért,iniro újra éa újra éljon harsogott.
Végro kövotkozott a táncz, tartván világoa rettgollg.
Eredménye pedig törokvéaUnknek oaak ezon 45 frt, molyet idomollékolvo a tktotcs azorkoaztö.urnák azon kéréssel kUldUnk bo r logyen szíves azt a kaposvári gymnasium pénztárának mint az ihároa-berényi ifjúság által nyújtott scgélypénzt átadni; csokólység ugyan, do miudonünk, mit adhatunk.
Az ifjuaág novébon*) '' . BAUSS ZSIOMOIÍD. .
A járvány vérhasról.
A vórhaa járványkép uralkodik b nom ki-, mól aenkit, osccsomöt, élomodottet egyiránt mogtámad. A ki ma vigad, az holnap a hasmenésről, holnapután podig a vérhastól le-pothotik mog. Móg a piporo aaztal körül is mogfordul s igy a íogazobbokot hozza mozgásba.
A moghülés, az élolrondi hibák, különösen a rosz érotlen gyümölcsnok . az ugorkának, a dinnyénok, a rosz tojneíc. rosz Börnok ovóae, iváaa, indokául szolgál a vérhasnak. A bőséges cpcképlot ia egyik fő tényozöjo.
Tapasztaltam, hogy a moly óvbon a gyü-mölca, a dinnyo és ugorka bőven díszlik, abban a járvány-vérhas nom marad ol. Sötmég
•) MMCn a tUitclt lftYÍllr<$n*k IcBixBoctet mon-dxnitnk. nem mulA«ith«ljulc cl, legnagyobb BrOmünkct nvilv.ínit.nril nun&k tudatán: tnlkól> megyénk btito* jrtvöro működi! tfjusÁga, míg a munka utáni plhc-ní»ro >iAnt »Unnapokat ii arra liaiinálja fol, hogy a növeli!« (lg/ínok buigá áldoxatot tegyen le a» oltárra. Ncmcion lopja meg a pihenni Idcjít! Ajánlják ■ o jé példát mogjixnrto fiataUágnnk figyclmóbc. Mennyi Ur«* IdS van, molyot a jó (lgycek liánt ixolgálatok-kal ¿rUkciIthetttnk *, a p/iut illetS kexekbo txol-gáltattuk. Httrk.
tt* 1« vórhaoba caott, a ki az érett gyümölcsből naponta sokat ovett, szökés mondás : meg-aabált, inert tulterholtctvén a gyomor ós bo-lok a mondott gyümölcs savval, ez a bél huzam takony hártyáját sajátszerű, beteg-s Iz-Eftdmányra kónyszorité, moly alatt bo áll a kólika, a véres, fohór, vagy zöldes szlnü takony kiürülése vagy n puszta székletről kényszer.
0 naptél 0 bétig, halálos osotbon ritkán tart 14 napnál tovább. Sokszor a legóvatosabb gyégy eljár Ab mollott is olosúszik a botog, mert nagyon szoroti a bolokot keresztül fo-kélyositoni, fonébo, rákos olfajulásba, go-nyodésbo, szükülés- és más efélo életveszélyes utóbajokba ojtenl.
Könnyebb a bajtól óvakodni, mint a mar kifojlődőttől megszabadulni. Tanácslom o szorint, hogy a fon omlitott meghűlés és élet-rond elleni hibák szorgalmatosan korültos* senok, az opo képzés pedig szoritassók korlátok közé limonádé étvczotórcl.
Nom akarok ón itt az olvasóból önorvost képozni, mort ez nom vozot ozélhoz. ós annál kovesobb hasznot bajtana, minél bizonyosabb az, hogy a vórhaanak szabatos orvoslására egyedül kópozott ób jól gyakorlott orvotok alkalmazhatók.
A rosszul nlkulmazott, kártékony házi szőröknek és a botor gyógymódoknak szomorú következményoi bírtak arra, hogy figyol-moztotőlog szóllaljak fol s a szegény vagyontalanokat tudassam, miszoriut no irtózzanak aa orvosi tanáos igénybe vételétől, mert ml összes kanizsai egészségi szomélyzot bizonyára fogunk annyi oraborbaráti réozvóttel viseltetni, hogy dij nélkül is tanusitandjuk oogélyozósi kószségünkot s a hol szükségeltetni fog, még a patika szorokot is dijmon-tősen fogjuk kiszolgáltatni a mogyo pénztár terkére.
Legyen ez elegendő zsinór mértékül.
Kelt Kanizsán szoptombor hó C. 1865.
TERSJÍNCZKY JÓZSEF, járás-orvos.
Hirek és események.
A A „ZaUmegyei gazdasági ogylot" olnüko t. Botka Mihály ur, küvotkezö lovelot intézett megyénkfőispánja mltgos gr. Festetics György úrhoz a Csáktornyán f. é. oktober 2-án rondozeudö kiállítás Ügyében t
Méltóslgo. Fili.pAn ur I
mélyen tisztelt grófi
Bátorságot Ycszok Zalamegyo gazdasági ogyleto által f. é. ootober hó 2-án Csáktornyán a szöllöszot-, kertészet- és solymészet-köróbon rondozondö kiállításnak program-
{át igaz tisztolottel és aion kéréssol mog-LÜldonl, hogy azt, Méltóságod hazatias és hivatalos pártolásába vonni kogyoskodjék.
Részemről, méltóságodnak olhatározását, hogy a mogyo kormányzatát olfogadni szives ▼olt, a sokat szenvedett polgároknak jobb sorsát előidézhető korszak kezdetéül Üdvö-Bölvo, — bizalommal várom, hogy az ogylot nevében tett jolon kórósom meg fog hallgattatni, — valamint mind azon ogyloti ügyöknek pártolása is. molyoknok kívánt eredménye a political hatóság határozataitól függ.
Emon ügyök, molyok a népesség jobbléto omeléséro és különösön jelen'' nyomorának onyhltésóro irányozvák : — jelonlog csak azért nom terjesztetnek Móltóságod oló, mert azok hazafiul meleg részvét ápolásával nyor-hotvén sikort, biztos:ttatnlok koll, hogy akkor tétessonok a politikai hatósághoz, midőn már Méltóságod a kormányzatot tettlog átvette.
Ha őzen — ugy vólom, a hazafiul reményeket szoroncséson érinthető osot bekövetkezik és az ogylot tudósitva leond, különfélo ügyoinok foltorjesztéaét kötelességemül is-mórondem ; — ki hazafiúi tisztelettel vagyok a Méltóságos Főispán, raélyon tisztolt gróf urnák Zala-Egorszeg 1865. szept. 12-én alázatos szolgája Botka Mihály m. k. ogyloti elnök.
— Körlevél. Zalamegyo gazdasági egyletének t. cz. tagjaihoz: „Egy rendkívüli közgyűlésnek megtartása több egyleti tagok által szUkségosnek találtatván, —. f. é. szoptembor hó 26-án reggeli 10 órát Zala-Egorszegen az egyleti szálláson megtartandó rendkívüli közgyűlés határidejéül kitUzöm, s arra az egylet t.,cz. tagjait tisztelettel meghívom." Kelt Z.-Egorszogen 1864.sept. 16-án. Botka Mihály, egyosllleti elnök. ''
A Sopron-Kanizsai vonat f. hó 21-én less a közlokcdésnok átadva, a megállapított menetrend kövotkoző, Bécsből indul a vonat minden roggol 9 óra 30 porozkor, Sopronba érkezik délutáni 1 óra 4 perozkor. Nagy-Kanizsa 7 óra
27 porozkor. — Nagy-Kanizsáról indul mimlpjinnp röggel 7 óra 6 porozkor érkoz.ik Hétében, délutáni 6 óra25 poroz-kor. A posta-vonati rond Trieszttől Budáig megmarad mint volt.
A Dovecser környékén egy angol szUlotésU 30 éves dzsidás kapitány vadászat alkalmával véletlenül agyonlötto magát.
A Méltóságos gr. Festotios György zalamegyei főispán ur, a székvárosbán még nem érkezett meg.
A Keszthely és L.-Tomaj közt, egy földmivolő, ki, kis fiával egy kocsin a malomból hazának tartott, egy gaz uton-állótól föbo lövotott, a tettes hatóság közeiben van, ha jól értosültünk Koszt-helyen a rögtön ítélő bíróságtól kötél általi halálra Ítéltetett.
+ Thoodorovits György városunk tanácsosa rövid idei betegeskedés következtében élténok 53-ik évében jobblétro szondorült.
A Borzasztó tűzvész Kis-Kanizsán. Folyó hó 18-án délelőtt, fél 11 óra tájban harangok zúgása zavará meg a osen-des városi polgárságot, moly a kis-kani-zsai tűzvészt jelontetto. A tüz oly gyorsan terjedt, hogy alig tiz poroz alatt két utcza lángban volt; e veszélyt nagyobbította a nagy szól, a mely egyik, távol távol obö utozábavitto a sziporkát és ott is csakhamar 3 utoza a lángok martaléka lett. E szerencsétlenség o.Ua alkalmasint vigyázatlanság, a melynek körülbelől 144 házszám idonemszámitv^'' a csűröket lett áldozata és több 200 osaládnál a legnagyobb nyomorra jutott. A kárt pedig körülbelől egy negyed millióra íbhet tenni, a moly értékből biztosítva nom volt semmi.
A jolenet borzasztó volt, .2 óra alatt az utczán és udvarokban ., valódi láva volt, az élőfák leégtok, a nyomor leírhatatlan; az anyák jajvoBzékléso gyor-niokök után és viszont, az állatok bögéso, a félig sült szárnyas állutok ido a tova futkozása eltürlietlen volt , száguldó katonalovnk veszett vadként rohuntak a lángokon keresztül.
Azonban mindeddig teljes bizonyossággal nem tudhatjuk hány ember lett a lángok áldozatja,hanem háromnak látták midőn kihúzták sérült testét; állítják többen hogy gyurmekok is égtek benne. De borzasztóbb látvány volt,midőn a munkától haza futott népség őrültként rohant a tüzbo, és lángoktól körülvéve, eszméletét vosztvo rogyott a földre, do di-öaéretére legyeh néhány nagy-kanizsainak, kik vizes ruhába burkoltan sióitok a tüzbo, a már fulladozó embertársuk mogmontéséséro, n tekintetben megemlítést érdomol Altmann ur és Bogédjo. Az oltásnál különösen dicséretet érdomol Plichta Károly, Lottlinger t. és a nagykanizsai fiatalság, mely észrevévo a szél fordulását, egy ház mogmontésével egy ogész sort mentett meg, azonkívül a kis-kaniz8ai lelkész ur , ki egésznap fáradhatatlanul dolgozott hol a hurczol-kodásnál, hol pedig a tüz körül, több lelkész urak és papnövondókok is erélyesen viselték magokat.
Szegény nép, a legnagyobb éhség és nyomornak van kitévo; mert már minden bevolt takarítva s egyedül osak még a kukoriczaésszöllő termésből várhatnak egy kis sogedolmot; do mégis némileg Bcgitnok a Bzoroncsétlcnokon, mert az elöljáróság közös adakozásra hívta fol az egész várost, és nem is eredmény nélkül; mort már 19-én reggel szekér-szám hordták ki az élolmot, a mi ismét mindkét vallásbolínok folobaráti szoro-tetét tünteti ki.
Egyúttal felkérjük a tisztolt környékbeli urakat ¡8, torményükből adakozásra.
A mint hallottuk az itt időző színtársulat a szorencsétlcnok javára előadást ad, mi köszönjük a tisztes pártolást és dus eredményt remélünk. *)
•) MtaUn a váro» í* környíko nom nyújthat ele-
gendS segélyt, kéretnek a lapok t. sxorkcsxtől o »ié-
ronc»<Stlen«íg felvételére in egyúttal * «egúlyxot felhívására.
A Folyó hó 24-én csiosóhan fogja az Ih.-Berényi ifjúság a „Kérők," czimü vígjátékot Kisfaludytól olöadni és pedig a tapsinitüzk|ároBultnk javára; a nomes C/élt tiszteljük.
Kaposvár.
* A szőllő javában érvén, már annyira a székvárosban is mentünk, hogy 3 krért adnak ogy fejet; alig hisszük, hogy drágább volna Varsóban vagy Szt. Pétur-várott, hova Kecskemét vidékéről szállítják más ncmos gyümölcscsel. É| ou ugy vagyunk velo, mint télen a fogassal; itt fontja 60—80 kr; Pesten pedig ugyan akkor 30—40 kr.
* Arról a boldog mezöföldről (Enyíng, Lepsény, Kajár, S^Gj''örgy, liosók stb. vidéke), moly ről a közelmúltban egy ismerősünk azt állitá: aligha itt nem volt a paradicsom hajdanában, — kövotkoző sorokat vottünk, melyek mutatják, hogy ott som állnak jobban a gazdászati viszonyok, mint nálunk:
„Újságunk kovés, mert hiszen a nyomorúságot nom lehet újságnak nevezni, ec mindonnapi! Termésünk a legroszabb volt, ugy annyira, hogy 2 70-ol sem jobb, mint Tiszavidékioké volt 1863-ban. Különösen sújtva vnnnak a kajári, lepsényi, sz.-györgyi, bozsoki, onyingi, l.-komáromi, h.-komáromi stb. határok, annyira, hogy volt olyan magyar hold, nom adott 13 kévénél többest, annak is felo gaz. Eny ingen egy fél tol kos t gazdának nom termett több 7—8 kila búzájánál; a kukoríozák, burgonyák, moharok és kölesok jók; nokom olyan tormésom volt, hogyha elvetek, marad semmi! az adót osak az Isten, meg a katonai exokutio tudja, miből fizetem meg, do magam még nem tudom.
* Kőrösmezőről Írják a „Felvidék nok: Julius hő 26-án déli órákban, a Lnzc8cscna telopitvény fölötti Búbon .novü hegyen, továbbá a Sztobna telopitvény melletti Biloj chroszt novü holjon közölisógcs jégeső móílott mindkét bolyon 6—6 darab 60—80 fontos jég hullott lo, molyok ágyúgolyóként a füldbo fúródtak. Ezen óriási jégdarabok ogymás mellott zuhantak lo, s a légbon osésök alkalmával ugy tüntok fol, mint valamely eoboson röpülő nagy fohér madarak.
* Mint értosülünk, a kaposvári segélyegylet alapszabályai felsőbb helyről meg-orősitvo vízszaérkoztok, melynek közlését ez időig azért nem kezdhettük meg, miután — fájdalom — többszöri kéré-sünk folytán »em juthntárik cz idéig birtokukba. Ugy his8zUk,hógy az egyletnek időnkénti milködéso, mikénti állásús az alapszabályoknak lapok utjáni közlésével több haszon lonno tévő az ügynek, mintha azokat a por lopi bent az irodában. l)o még a journalistáknak köto-lességo figyolominel kisérni mindazon közügyokot, ogyloti müködésokot, molyok iránt a nagy közönség érde-kolvo van.
* Egy jó házbóli ifjú, ki több évig Iíg. Batthyányi Fülöp onyingi uradalmában szolgált, jó bizonyítványokkal ellátva, mint ispán alkalmazást kíván nyorni. Bővebb tudomást nyerhotnokaz illőtök o lapok szerkesztőségénél.
* öreglakból beszéli ogy jó ''ismorö-sünk: 600 hold réten lett olŐszénator-més 300 szokérrol; sarjú podíg 600 szokér, moly azonban messziről som pótolja az olőszénábani hiányt/100 hold irtáson lett buza és rozs 120 koreszt összvoson. PamukjGamás, Osztopánstb. vidékén oly gabnatormés volt, hogy sokan még ol nom tudnak votni a polgárok, hanem venniök kell a vetőmagat; számtalan osaládnak az évi kenyere som termott meg. Ila hasonló jó időjárás marad, kovés bár do 34-dik évihez hasonló minőségű borok toremnok a Balaton mentén. Egy még használható paripát 14 frton vettek s jó, munkalovat lehot vonni 20—26 fton párban.
*Alolki éB testi kollomokbcn gazdag Vissy Mariska kisasszonyt a napokban jogyoztoolaz orvosi tanulmányaifrkuünő
sikerrel végzett Siklósy Gyula, megyénk egyik legdorokabb birtokos itja. Legyen áldás uz ifjú szivok szóvotségén.
Gazdasági tudósítás.
IVnK)''*KnnixHn, szept. 19. Utóbbi számunk* ban az ittoni gabnaárak csökkentét közlők, do jolonlog még azt is molléjo füzhe^jük, hogy rnindon ausztriai piaozon sülyejt kivált a gabona 10—15 krig mérőnként: . Buza 3 frt — kr. — 8 frt ,30 kr. Itozs 2 frt 20 kr. — 2 frt 30 kr. Árpa 1 frt 40 - 1 frt 60 kr. Zab l frt 10 — 1 frt 15 kv.
Kaposvár. Az idő folytonosan szép őszios nappal, mig az oatvók és éjszakák oly hűvösök, hogy dértől lőhet tartani. A kukoriexák hajdinák, sokat értök pár hét óta do még legalább 3—4 boti jó időro van szükség, hogy a várakozásnak tökélotoson megfeleljenek. A szüretot — fájdalom — már »ok szöllőho-gyon mogkozdték; a bajor szino alatt szodik a nom bajort is; igy ártunk ön magunk boraink hltelénok. Kik halasztják a szüretet hasonló kedvoző Időjárás mellett a legjobb minőségű borokat romélhotik; több tudósítás van kozünkbon a Balaton partról Marczali, Baglyas, Zákány vidékéről, honnét Írják, hogy igon jó minőségű — habár kovés — bort várnak. Hol a bajort mogszodték, 4—5 fton voszik akajátj pedig bizonyos helyekon olyan, hogy hároin ombor koll a pohárhoz j egy a ki issza; kottő, a ki az ivót fogja... Az ele-Bégárt Így jelozhotjük: Szép buza m. 3 frt. ICözönségos 2 frt 50—60 kr. Itozs 1 frt 80 krtól 2 frt 20 kr. .árpa 1 frt 30—40 kr. Zab 80—00 kr. Egy zsák csutás kukoricza 60— 70 kr. Egy zsák burgonya 70—75 kr. Egy kocal széna 4—5—6 frt. Az egész jó lábon.
m. p.
Nyílt posta.
KBretkoxS esltnd (t JeU^jU páljr»mOrtW — mint kOxOllictleuok viuiav«hutűk « (xerkcnxtüx^f^tSli
„A fxrkx«.* .A kl inasát inrgalAxtn, fclinx^xn-Ultatlk.* jelig-«''vei c»nk na cloju novella, ai utolja valóiA|;o« t«rm«''<xctrnjx T
„Halatoa tllndíro.* .Árva vagyok, árva* J«llffív«l. Roix novella. »
a8xerclem boiixu* — .HomUinak Indult haj-/ «lan er!U magyar* — jeligivcl. J
TnvAhU knvotkex» lialln.Uk :
,Kr«ngc\ián* — ,llo«t«ut eikadntt* jellgível. \ nVllA^o»vir* — .A dlcaíik* jellgivel. )
.Almot''*— .fcnoktljtllik rigiektAl* exiinU Jeligével.^ I. A.-nak : megjelen/iiit ai gátolta, mert mi« lapba ««Intő bekOldetett, hol folytonosan kSxttltetik. AltaUban kiírjtlk t. munkaUraalnkat, levelexőlnkot, hogy egy knllomiSuyt 3 -4 lapba li brkOldenl, h* caak nagy fontoMÁggal nem blr, nem járja I
À .Faluil gaida* ¿rilemea fierkeaxtSJánek t a kllldomínyt kOixOnettol megkaptuk ; a lovílben írtak-hox tartjuk magunkat Küldjük itlvex üdvCiletQnkot. M. P.-nak i várlak a válaxit. D..bat 91-lg len itthon; atutáa Mába jOnaíl. MKlrop(lUI." Míg ciak eiután repül «I I Z.-Ëgertxegro i Tenúk a kltdóhox fordulni, nem mlnkot Illet.
T. V.-nak, fíx. L.-án i Már rígéla várjuk lsveU-det ; ml a baj T
Veeiprimbo i K^.fín írkeiett { ml exak Brtlltlnk •1 .uj világon" ;* adja ax ¿g, hogy «okáig tariaon.
L. I>.-nak N.-Kanlitán : Igailtluxt adhatjuk | kájjttk váiuxát
isrjnia tér.*)
Pár őszinto szó B art s UyÖrgy úrhoz. '' ön huzamos idő óta, Valahányszor novo-'' mot omlitoni hallja; ongom a logkiméletlo-nobb, itt ogyátalán olÖ nom sorolható kifojo-zésokkol halmos ol. Akár szolgáltattam okot reá, akár som, az ily klfejozésekkell élé« uton, utfólon, sommi osotro som illő korunk műveltségéhez. Nézotora szorint, különösön ildomatlan kifojozéso a szomélyos boszunak oly egyéntől, ki — mint ön, — közöttünk olly állást foglal ol : kiben sziveson látnók egyik irányadónkat. Mindozon sértő kifejozé-sek azonban csupán szomélyomro vonatkozván, logokosabbnak találtam, nzokat liidog mègvotéssul fogadni. — A legutóbbi időbon azonban ön ogy váddal illet ongom, mit én, egy elöttom határtalan tiszteletben álló s ogy második önt legközelebbről érdeklő egyéniségek irányában, ön állítása szorint, nyilvános bolyon olkövottom. A vád oly mindon kifejozéson alóli, hogy én lelklUmoretom tisztaságiiban, ezonnol szent s múlhatatlan kötolosségomnck tartom önt nyilvánosan fol-hivnl : vagy bizonyitsa bo ollonom a piszkos vádat, • ez osotbon foganatosítsa nytam a a méltán megérdomlett törvény szigorát, vagy ollonkoző esotbon kgolontondőnek vélem, hogy ezután is azon ogyotlon do biztos, fogyvorrol védőm magamat ön irányában, molynok hordorojo Üdvözl''őnknok ama szolid mondatában rejlik, midőn igy kiálta fel : „Mogbocsátok noktok, mert nom tudjátok
mit csolokcdtok."--Kollott, hogy ozt
magam igazolásául elmondjam.
K.-Kanizsán, 1865 szopt 18-án.
Fárnok Kálmán.
•) Ax o rovatban kn»lntlekárt ciak a »ajt<thatá»ái Irányában vállal fe!«15»».!g«l a 8 x e r k.
I''
L^elolőa Morkoaztíi: KOBOZ ISTVÁN.
JEC
R D ES T
3É3
ES
N
•VY«..« . (2-3)
árverési hirdetmény.
fl.imog/ niegyo polgArl tórvény-•xékénck, mint telekkönyvi ható-•ignak résxérőt köxhlrré (¿telik, bog/ Árvay I.Auló p. kovAcfl lakói felperenége «Isit Hlrtch I„''i>*í Butsikl lak.''* elleni követeié«« fo-deaé*érelci:ilogol< ét a HniiAk kö*-*ég 121. liAuiil telek Jegyxököny-vében Hirtch IgnAox ■ ncjo Krantx Lant nevén A f 341 hr. ti bel kort 436 hr»»l, ■ 101 nap tor »». hAt é* 2308 br. »». »aAntófóld M»tt''«. »<«1« dűlőben foglalt é* bíróilag 490 A. o.ó. bec»Ult. ingatlanok Butáik kötegben a helyaxinén f Ári oetober hó ö-lk napJAuak reggeli 9 órAJAn — mlut ax ol»ő hatArnapon — elArverextetnl fognak | a miaodik irveréal Idő, ha netin a* eliön vovő nem talAlkox-nék, f. évi novcuib. hó 6. uapJAuak Teggvll 0 órAJAra a hclyiilnér* kl-tCietlk) axial hogy okkor fenébb kijelölt ingatlanok • bcctAron alól U eladatni fognak.
Ai ArverétI feltételek a törvény-
• lik IrodAJAban mindenkor megtekinthetik.
KapoivArott aug. 17. 1866.
Somogy megyo törvényixéke mint telekkönyvi batótAg.
4"Vm (2-3)
árverési hirdetmény.
Bomogymegye poíg. törvényeié-kének, mint telekkönyvi hatóaAg« nak rétiéről köihlrré tétetik, hogy JArAnyl latvAn vtődlönioge felpe-renégo alatt IÍAvorka Jó/tef ka-
ÍoavAri lakó* elleni köreteié*« fc-eiétéro lexAlogolt éa a kupoavérl köxtég 30 (a. tk. Jcgyaökönvvében A f 1308 hr. *a a. foglalt éa 1000 frtra bect''ill a öllö ugy t S041 hr
• a. alatt foglalt (a* Afveréa napjAn bectUlendö) «xintófóld Kapoivir köitégben a helytxinén f. é. ovtob. 18. uapJAnak reggeli 9 óráJAn — mint ai eliő határnapon — elArve-reitetnl fognak-: a mAio.Uk Arv*-ré«i idő, h.i netAn aa eliön vovő nem talilkomék, f. éri nov. hó
| 18. napJAuak reggeli 9 órilAra a ! hclyixlnéro kttÜxetik, axial hogy ekkor fuuuobb kijelölt Ingntlauok a beciAron al.''rl |* eladatni fognak.
Aa ArverétI fellételek » törvéuy-axék IrodAJAban iniudeiikor mog-tekintíiclSk.
Kelt Kapoavirott aug 18. 1866.
Somogy mi-gyo törvénytléke mlut telekkönyvi hatótAg.
árverési hirdetmény.1
Somogymegye polg. törvényiaé-kénok, mint telekkönyvi batótAg-nak rétiéről köahliró tétetik, h>gy S.lta Jóaaef böhönyel lakótnakfcl-peretiége alatt Pintér Sxabó JAnoi éa nej« HorvAtkut! lakótok elleni kúreteléio fedeiétéro leaAlogolt ét a HorvAtkut k<)i»óg4l. nAinu te-lekkjegytőköny vébon A t 60, 67 * 107 hrtiAm nlatt foglalt é* bíróilag 400 frt o. ó. beciUlt ingatlanok HorvAtkut köitégben a hely-ttlnén f. ó. nov. hó 15. napJAnak re.''gell 9 órAJAn — mint aa elaö határnapon — elArverextetni fognak ; a mAtodlk Arveré*! Idő , ha • ctAn ax eliön vevő nem talAlkox-nék, f. évi dec. hó 16. napJAnak reggeli 9 órAJAra a helyitlnér« ki-ttlxetlk anal, hogy ekkor fennebb kijelölt ingatlanok a bcctArou alól I* eladatui fognak.
A* ir ve réti feltételek a törvény-*xék IrodAJAban mindenkor megtekinthetők.
Kelt KapoivArott ang. hó 17.
Bomogymegye törvénytléke mint telekkönyvi hatókig.
| 673 hr. aa. a. liöllőre foglalt é*
bíróilag J 00 frt. o. é. bectlllt ín-gat|auokTA*kakÖtaégbeiiahvlytxl-nén aept. lS.anpJAnak reggeli9órA-JAra mind el»ő hatAi napon vlArvo-rextelnl fugnak) a inA*odlk Arvi>réti idő, 1». netÁn a> el*őn vevő nem ta-lAlko-nék, f. évioktob. hó 13. napJAnak reggeli9 őrAjAra a helyixinéix klIUaetlk, aaial hogy ekkor fennebb Kijelölt Ingatlanok aboeaAron alól i* eladatni fognak.
Ai Arveréti feltételek a törvény-taék IrodAJAban mindenkor megtekinthetők.
Kelt KapotvArolt JanuAr hó 14-n 1806.
Homogymegyo törrénytiék« mint telekkönyvi hatötAg.
M,V,
ms- (2—3)
árverési hirdetmény.
8omogymegyo polg. lörvénrtxé-kének mint telekkönyvi hatótAg-nak rétiéről köahirré tétetik, hogy tktt* Somogvmegye btlnUtő Uí.v-tlékének 202{80A t>. alatti régaét folytAn Kit IttvAn ét Kit MArton titkai lakótok xllenl követeiét« fe-dexéaéro lexAlogolt étaTAaka köx-tég 18. ti. telekjegyaiikönyvében A
1416/
. m (2-3)
árverési hirdetmény.
Bomogymegye polg. törvény-• tékének , mint telekkönyvi ható-tignak réaxéről köahirré tétetik, hogy Bpltxer Bimuel örökötei Mo-rtolAdi iuk ''aiink lolporetaége alatt Ualog MihAIy éa HAmuel inocaola ll lakót rllonl követei黫 folexéaíro lexAlogolt ét a mocaoladi köjtég 37 ét a8 ta. t. Jogyaőköiiyvében pedig Ualog HinnieInek 37jb néptor t*im a. felb«ltőtéga hoaxi tartoaó negye l telki k ItMggel, bíróilag 460 fira bectOlt ét Halog MihAly-nak 37|a néptor ti. a. félboltőtég ét hoaxAtartoió negyed talki klll-tötéggel bln''ilag 610 frt o. é. be-caUlt Ingatlanok Mootolid köaiég-ben a helyixlnln f. é. oct. hó 2 nap-JAnak reggeli 9 órAJAn — mint ax eltő hatirnap^n — elirvcroitetnl fognak; a mAtodlk ArverétI idő,ha netAn ai eltöu vevő nem talAlkoa-nék, f. évi nor. hó 2. nanJAuak reggeli 9 órAJAra a helvtilnére kl-tU<etik , ax/al hogy ekkor fennebb kijelölt Ingatlanok a bectiron alól ia eladatni fognak.
Aa ArverétI feltételek a törvtxék Irodfjiban mindenkor megtekinthetők.
Kelt KapoivArott ang. 17. 1866.
Somogyinegyo törvnéke mint tolehkönyvl hatóiig.
I u,v«w ; (i-3) ARVERE8I
hirdetmény.
Bomogymegye l>olg. lörvény«i<. kénok, mint telekkönyvi hntótAg. nak rét/érői köxhlrr^ lét''tlk, l.ogy tek.Somogy megye bUnlető törvény-txékénok lelp''reiaégo nlalt <806. év marciut G-An kall 188. t/Amu végxéte folytAn, KovA<i OAbor tot neutgyörgyi lakó* «llenl követeiéi« fedexétéro lexAlogolt é* a tóth-nentgyörgyi köxtég 1 taAmu to-lekjegyaökőnyvéljtn A I alatt foglalt 1 néptor taAmu hAa éa hoari tartotó negyed ktillelok foglalt ét bíróilag 600 frt 0. é.bcctült ingat-lanok TóUientgyőrtf/ kö/tégben a hely*«Inén f. é. ocl 23.napJAuak reggeli 9 órfJAn — mlntoxoltő ha-tirnapon — elirvereatotnl fognak! a mitodik irverétl Idő, ha netAn a< eltőn vovő nem talilkoanék, f. évi nov. 28. napJAnak reggeli 9 ori-
ttra a helyatiuifo kltüxelik, nxtnl ogy ekkor fennebb kijelelt Ingatlanok a boetiron alul It clad.\tnl fognak.
Ax Arveréil foltételek a törvéuy-tiék Iro<IAJAbau mindenkor megtekinthetők.
Kapotviraug. hó 81. 1866. Bomogymegy törvényisóko mlut telekkönyvi hatótig.

1-3
árverési hirdetmény.
Somogym. polg. tőrvtaékének, mint telekkönyvlható*ignakréi«4-rol t1 öxhlrró tétetik, hogy Pető Ml. hily eudrédl lakóinak fulpereliég« a. Oyugyl IttvAn köröthegyl lakói ollenl követelél« Asdsaétéro lexAlogolt • a köröthegyl köxtég o63. tt. t. Jegytökönyvében A f 860 helyrajai atim alatti axintóföld ét 361 hr. *>. a. plncio ét »iőllő foglalt ét bíróilag 300 (Vto.ó. bccaQlt Injratlanok KOrőthsgy köi»(gben a hely tilnén f. évi oct. 3. nap-JAnak reggeli 9 órfjAn — mint na
eliő határnapon — nlArvemrtMnl fognak ; a mAtodlk ArverétI Idő, .'' « netAn a« elaÖn vovő neta tali ^ koanék, f. évi nov. 8. nupJAnt i reggeli 9 ÓrAJAra a hely»*lnérJ ki-tllxetlk, aiaal hogy ekkor fennebb kijelölt ingatlanok a beciArotxalól it eladatni fognak.
Ai Arveréil feltételek a tőrvény-txék IrodAJAban mindenkor megtekinthetők.
KapoivArott, aug 81.1896.
Homogymegyo törvénjtxéko mini telekkönyvi hatójiig.
árverési hirdetmény.
Somogyinegyo polgArl törvény-txékénck, mint tolukkönyvi bató-oi^nak rétiéről köihlrró tétetik, hogy Spltxer Lipót Kctenyi la-ki''tn/k folperettég« alatt Tani Jakab Öivegyo Kcaony lakót elleni kbveleléto fedoiétéro leiA''ognll t aa Kcteny köxtég 193 txAmu te-lekjegy/őkönyvében A f 374 hr txAm alalll öreghegyi ixöllö pré* hAnal foglalt éa bíróilag aiA< frt o. é bort ült lugatlanok Kcteny kőxnégben a bolya»luén f. ó. oc«. hó 14 napJAnak reggeli 9 órAJiu — mint ax ol»ő hatArnapon — elArvereitetni fognak | a mAtodlk irv réti idő, ha netin ai eltöu v«vö nrm talilkomék, f. é. nov. hó It. napJAuak reggeli 9 ó.-JAra a helyixlnéro kltüietik, anal hogy •kkor fennebb kijtlölt ingatlanok a bectir- . alól It eladatni fognak.
Ai ArverétI feltételek a tör-vénytték IrodAJAban mindenkor megloklnthotők,
KapoivAr aug 91.1866. Bomogvmegyfipolg.törvéuytiéko mint telekkönyvi hatóiig.
.^Jeiét^ro loiAlogolt é* »« Kcttn kőxség 19-<lik axAmn teUkJogy»«-Jiönyvében A I; alatti 37 nép*4r-tiAmu xaollórhAi é* f alatti 868 éi 368 hr. (iim itőllő, önteten bíróilag 600 frt. — kr. o. ó bectUI» Ingatlanok Kötény kö<*égben a helyixinén folyó évi oktober hó 16 napJAnak reggoll 9 órijin — — mlut ax eltő batirnapon — elArvereitetni fognak; a tniiödlk ArverétI Idő, ha netin ai ollötí vevő nem talilkomék, f. évi nor. hó 16-dik napJAnak reggeli 9 ori-JAra a helyulném kltüietik, aital hogy ekkor fennebb kijelölt ingatlanok a bcciirou alol I* eladatni fognak.
Ax ArverétI fellételek a tŐrvény-íték IrodAJAban mindonkor megte-klnthetök.
Kapotrirolt aug. 81. 1866.
Bomogymegye törvóüytxAkn mint, lelfkkőnyvl hatóiig.

Ml
1—3
4uvm. 1-3
árverési hirdetmény.
Somogy megyo polg. törrenyné-kéuek , mlut telekkönyvi hatóiig-nak rétiéről köihlrró t-Wotlk, hogy Behelb Holdix«Ar, ecaenyl lakóinak felperetié«« alatt Schmidt Henrik felényi lakó* ellőni követeiéi«
hirdetmény.
Barlhoi I.aJoi axIgetvArl lakó* hlteUaUlnok ötaiehiviaa I
Bomogymegye polg. törvény-aiékn mint tolekkönyvl halóaAgré-déröl köihlrré téletlk, hogy Marl-oVjiky IttvAn, baboetal lakóinak Bartho* I.ajo* elleni kereteiében a kielégltéii végrehaJtA* utóbbi-uak a i.-igitvirl 903 nAm t. J. könyvében A 1. 184. él 412. hr. *i. alatt beJegyiettblrtokAra elrendeltetvén, a* irvvréil föltételek « a klvlégltéil torrend megAlUpIti*« teklutotéböl hiteleiöknek tArgyo-litl hatirnapul f. évi november bó 2-plk napJAnak reggeli 9 érAJa ki-tUietik; mire hltelexök anal hivatnak meg, hogy meg nem Jeleni-lök eletében • fcnncbbl U''/yletek bíróilag fognak megAllapitUtnl.
Kgynenmlnd felhivatnak nlnd-auk, kik • kijelelt blrtokhoi igényt tartanak, ait a fenn«bbl halAridölg Ido bejelenteni *lei*enek.
KapoivAr, aug. 0. 1865.
Somogyinegye törvénynékemlat telekkönyvi hatótig.
A bócsi pónzszekróny gyámok
Wertlieim F. és Mnak.
Pest, 18G5. aug. 13.
Augutxtua 11-én éjjel raktinink fölveretett; — a rablók min-deníélo eaiköitel megkltérték ax ön gyáriban kéiilllt ét helybenl raktáriból vett 4. iiimu pénaaiekrényt fölverni, do ea néktek a«hogy uim ilVeitltt. •»»•■ • - . . ^. , .. .
Miután értékolnk bántatlanul megmaradtak, nem mutatathatjuk el, aa öuuek gyáriból caélaierOen kiállított pénxaxekrényért, nyilvi-uoian elUniorwalinket nyllvinllaul
1113 tl*itelelt a cm. k. Hxt.-iuiklósi cxukornyár-8—3 rnktár I''cHten.
ölcsön pdnz ninortisntiíSkrn le^jutií-nyoeabban eszközöltetik Schorz M. J. álUtl Nagy-Kanizsán, Bcnozián fdlo házban 1—2
_ _ íicüujubb rcndklvQll c>I5ii) üh
< «m i í" nyertnUnyekkél Menmen i e u p o r i t o t t
jMtgy péax&koirsatós
a imnto 331,700 mó,rita»
melybon csak nyervények huzatnak,
biiiovlivn iiniuburK »xnbad vnniH kormányn nltnl.
ért.
Kgy álladalml eredeti tortjegy ira 3 frt 60 kr> o. Két fél . . . s . 60 . . „
Kégv negyed . . . 3 . 60 . . .
Kyolcinynleiad . . .3.60...
19,600 nyérvény kftiött találtatnak fonyervéuyek mArkokban i 100,000, 100,000, 100,000, 60,000, 30,000, »0,000, 16,000, 1 er 10,Í.H)0. j-tier 8000, 2-aaer 6000, 4-taer 6000, 4-ner 4000, tö-ixor 3000, 60 er sooo, o-axor 1600, 6-tior 1200, 106-iior 1000, 106-nor 600, 6-nor 300, 106-ttor 200, b9c-nor 94 mirka, ^tb, itb.
A Iiuiúh koxUote mrplhíilifr !»» 4-én.
A vilig legtivolabb rétiéin iin>trt ét általinoian kedvelt Uileli Jeligém alatt :
„Isten vionnAl lw
a fSnyervéiyrt eddig már 20-t-ior i^^tto''m kl.
Külföldről érkeiő mcgbliiiokat, melyekhei a torijegy ára bárminő folvó pkpirpéniben vagy bélyegekben a legtávolabb helyekre titoktartiiial ét gyortan hiútok végro, éa a hlvataloi iiimjcgyiékeket ét nyer«« énypémeket aa eldöntée után axonnat megküldöm.
Chon l.nx. HátitMun,
bankár llanjburgban.
b WbTe l a dXsT
t500 akó 186íb> ki termés ,
a csapi d« vidtikbeli Bzöllökbcil eladandó.
Venni »¿ii«ídi5kozók jcleritedk magukat H^csőn a Bzápitartó- éo IligyÁczon Hayden Mihály uraknáK______
SÜSzembitfokka! ,szwii;
HATSOHEK íAZSílF tótszeréaz
\ I
e hó lefolytával Egeraze^, S'' ^athely- da Sopront, látogatandja m ,,; tó alknlommal esedezik a t. közönséghez hog;: negrendeldsi Bzándákukkal szÍveskec|jenok odadrkeztdig várakozni. Alázattal
HATSCHEK JÓZSEF,
l''»>t«n, Dorottya r''iia, (Waroi-udvar),
WIKNER CEXTRAL-MARKTIIALLE.
An die P. T. Herren
Gütetelizer, Landwirtlic und Kaufleute.
I)er löbliche Oemelnderath der Stadt Wien hat elno Brochure Ober dat Weaen und den Zweck der Wiener Centrai-Markthalle Iii den Haupt-Landettpraehtn der Monarchie veröffentlicht und «elbo mit -dem Krtuhen iweckinlulger Verthellung an alle Handelskammern, Und- und foritwirtichaftllehen V«r«lne u. a. w. in groaaer Anxahl vertandt. ''
Dt« unUriebriebenen Kactoren lind boretU alt diejenige Persönlichkeiten beielchnct, welche berufen lind da* Hallengetchift unter Controlle der Gemeindevertretung iu beiotgen.
Dieielben erlauben tich demnach dlo Herren Produxenten und Hlindler höflichU einmladen, mit Ihnen getchUftliche Verbindungen anxubabnen und erachten e« ala höchtt wünicheuawrrth, achon Jetxt mit den'' auf dat Hallen-Inititut Keflektlrenden In inllndlichca oder acbivitUcbca Kinvernehmen iu treten, damit dt« dioafallt nötblgen P.inleitungeii und Vereinbarungen noch Tor KrOffuung der Halle erledigt werden können.
Die Unterielebneten beabilchtlgen forner tn den Provimen tolido Agenten und iwar Jeder Factor fllr telne Oeicbifltabthellang aufiiiitKlIcn und erwarten auch In dieter Boilechung Antrtgo von daiu geeigneten Uetcliiftileuleä.
Die dloibeiUgllehen Corretpondenien wollen geflilllgtt an den betreffenden Claoacnfactor adreitlrt werden. Die Zutendung von Brochuren erfolgt auf Verlangen an Jedermauu unentgeltlich.
Din l''nctoren der Onlmi-Mnrkthnlle.
Fried r. Bahl. Kind- und Bohweiuflelich, geichlaclitete Kälber, 1. und 4. Clatto. Schnpte, Schweine, Limmer, Ziegen und Span-- ferkel; alle Gattungen gerKuchertei, gctalienet und gepökcltei Fleltch ; Schinken, Zungen, dann allo Gattungen Württe. Flu»»-, Soe- und Meer-fltche, frlich, gcialion, marlnlrt, gerltuchert und getrocknet; Ämtern, Krebie, Schildkröten und Frötche.
Zähmet Geflügel, lebend und getchlachtet, wie t HUhner, OKnte, Knien, TrulliOhuer, Kapaunen, Tauben und Gamlebern. Haien, Bcbwanwlld, Ccmten, Keh« und Ulrichen; ferner allo Arten Federwild, klelno Vögel und Kaninchen^ Klcr, Butter, frlich und getalien, Kind- und Behwelntebmali, Schwelnfett, Giiuofetl, Bpeok, Knochenmark, Kit« und Topfen. Alle Gattungen Obtt, Gcmllio und Grönieug im frtiehen, getrockneten, comprimirteu eingelegten und eingemachten Zuitande, femer KrXdpfel, Schwimme, Pflanmenmu», Kattanlen, NUiae, und Südfrüchte ; allo Arten HaltenfrUchte nebit Htrao (iirein), Ortet, ltollgerite, Kümmel, Annti und 1—3 Fentchel.
J o » e f Erthal. >. u. 8, Clane.
J u 11 u t M o 11. Ő. Clatte.
Karl GranlchkUdten. 6., ''/. u. 8. Clatte.
&
Hirdetméüy.
A vara8di leánynevelő intdzetben az egdszdvfolytábanminden korban Idvő leányok tanitáöra, ugy azinte egdaz ápolásba felvdtet-nek, — A tanuló dv oktober 1-dn kezdődik,— mi ia minden t. cz. szülők ds gyámnokoknak hirül adatik.-
Varaad azoptember 15-dn 18G5.
Halter Mária ''
1—3 * intÓKOti olnöknö:
Ajánlat.
Ujsági hir szerint Mosonymegyóban Pa-rendorf köz&dgbon kiütött a dögvdaz.
Mi romdljük, hogy a vdaz az driufotfc holysdgből tovább nem terjed, do mindamellett bátorkodunk a t. oívaaó-, de logfökdpőli a jd-azágtulajdonoa da állattartó urakat figyolmoz-tetni az „Apis" fdle állatbiztosító bank nagy-azerü előnynyel biró ajánlataira.
Kevds betett pdnzzel kdpeaad tdtetett az intdzetndl a legnagyobb állatvdaz ellen ia biztosítani , — azdrt — a logmolegebb rdazvdt mellett bátorkodunk az érintőit intdzet jótdkony eljárású biztoaitásait az drdekelteknek ajánlani*
A biztoaitási feltdtelek megtekinthetők Nftgy-Kanizaán a fő kdpviaeleti irodába 11 főuteza 144. az. n.
Árverési lilrdctuiény.
Hencsei mdneaem ldtszámát leszállítani szánddkozván, f. dvi oktober hó 12-dn 9 órakor Hencsdben, a vdtelár azonnali lefizetése mellett, nyilvános árverés utján eladatni fognak: 6 darab anyakancza csikóval együtt.
19 „ hámos ló különböző korban.
14 „ csikó IV, dvestől 4lA dvesig. ___________MáríTy Diónes.
K
ereatetik egy tankdpesitett tanító minden ellátáa da G''O o. d. forint kikötött fizetdssel, kdt gyermek melld nevelőül. Fizetdse azonban egydb jövedelmi ágakkal is össze van kötvo. Az ez ügybeni bdrmentea levelek 0 lapok kiadó-hivatalához legfelebb 0 hó 2ö-dig, intdzendők.
N.-Kanizso, aept. hó 6-án 1865._
Ajánlkozás.
Egy fiatal iskolákat vdgzett gazdatiszt, pályán egy lielyen 12 dvig alkalmazva —■ a magyar, ndmet, szerb, horvát s latin nyelveket is tökdletesen bírja, legjobb bizonyítványokkal ellátva valamely urodalonmál vagy c^yea birtokosoknál da liaazonbdrlőkndl, —alkalmazást keres. — Tudomást róla e lapok szerkeaztősdgo adand. 1—2
ki e volt,


Wjdita Jzsof kiadó, lap- é nyomda tulajdonos Ngy-Kanizn.

Insert failed. Could not insert session data.