Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
1.99 MB
2009-11-27 14:44:06
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
1053
5457
Rövid leírás | Teljes leírás (298.37 KB)

Zalai Közlöny 1890 001-004. szám január

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
29. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYjMZSA, 1890. {annár 4-éii. J
l-aö szám
Huszonkilenczedlk évfolyam.
ElÖfizeteKiár.
. Egye* «zá» iD kr.
HIKDETÉSEK t< hasábos txo ¦ t>J ? 7, másodszor ji; * minden további lorért 5 ki
NYlLTTÉRBEN
pátit toronként 10 krért vétt-tnek fel. Kincstári illeték minden egyet _ hirdetésért 30 kr fiietendő.
ZALAI HQZLORT.
A lap Kellemi réaaét illeiö kö«\' lemérjyek i izerke»xt5»égbez oyagi résavt illető közlemények pedig akíadóbivaialbux bérmeutvt iatézeudők : A\' a. ff y-K anizsátt takar ékpénitiri-épület.
Beroentetlen nem fogad
Kéziratok y!iri tea küldetlek
~~\\ A nagykanizsai „Kereskedelmi Iparbank*, a ,n.-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet*, a nagy-kanizsai kisdedneveló egyesület*, \\ \' «.\'\\
a „nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet*, a nagy-kanizsai izr. jótékony nőegylet*, a .szegények tápiotézete", a nagy-kanizsai tiszti-önsegélyzó szövetkezet", a ,\'sopAoni kereskedelmi iparkamara" nagy-kanizsai külrálasztmanyának hivatalos lapja. \\ J
HETENKIWT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELEMÖ VEGYES TARTALMÚ HETILAP
ELŐFIZETÉSI FELHÍVÁS
, -
„ZALAI KÖZLÖNY"
\\
XXIX-dik ÉVFOLYAMÁRA.
Valamint mi, ügy lapunk tisztelt közönsége bizonyára önérzetes büszkeséggel gondol rissza XXVIII. érés pályafutásunkra; örömmel tekinthet Nagy-Kanizsa Táros e számra, bogy kebelében édes otthont talált e lap. Számos népesebb Táros sem igen dicsekedhetik azzal, hogy hazai s nemzeti cultoránk fejlődésére ily hossza idón át szolgálhattank.
Dunántaü országrésznek ez a lap az egyedüli úttörő lapja, és erre büszke lehet ZalaTármegye.
A modern kicsinylésnek szánalmas mosoly a feleletünk, mert bitónk megett oly oszlopot emelt hazafias munkásságunk, kitartó húségünk és törekTÓ igyekezetünk, hogy a pyramisba üfódö szúnyogként eltompul a guoy nyila s visszapattanva, a dóré Titéz önmagát sebezheti meg.
Évtizedekkel ezelőtt kibontott zás/.lónk most is magasan leng. nem birta azt a vihar széttépni. Nem birták eldönteni sem, mert egész tábora vette körül a munkaerőnek, a törekVő ifjúság bátran harczolt mellette, a tapasztalat, erő és edzettség komoly férfiai pedig törhetlen szeretettel bátorították, lelkesítették a haladásra.
Falóban, a ki higgadt komolysággal veszi szavainkat, s végig néz a lefolyt szép időn és ezen időben kifejtett eszmék halmazán, elégnek tekinti álláspontunkat arra nézve, hogy érzelgős szavakba burkolt ígéretekkel ne kecsegtessünk, üres phrázisokat ne használjunk, hanem folytassuk a gyakorlati munkát, lengessük a zászlót továbbra is diadallal, önérzettel, férfias büszkeséggel; mint eddig, ugy ezentúl is városunk és megyénkké vagyunk, hogy érdekeit szolgálva, édes bazántc disze, és dicsősége, java és nemzeti önállósága lebegjen előttünk.
Mint eddig, ugy ezentúl is barátjai leszünk a társadalmi nemes törekvéseknek, be csülól a munkának és tántorithatlan hive a békés fejlődésnek.
íisztelettel viseltetünk az érdem iránt és a fejlődő tehetségnek igaz és önzetlen pártolói leszünk.
Igyekezni fogunk, amennyire emberi erőnk engedi, pályánk huszonkilenczedik évében-is lehető változatos és élénk tartalommal szerkeszteni lapunkat, hogy a t. közönség eddig Dyujtott bizalmát továbbra is kiérdemeljük.
E szellemben nyitjuk meg az előfizetést, 1890-dik évfolyamra, nem félvén elhunyt laptársainkjkisértetiesszellemétói, sem a létezésünk ideje alatt keletkezettek terjedtségétől, annál kevésbbé az újszülöttek gyerekes ijesztgetéseitől.
Jelszavunk : Isten^nevében :előre !
Előfizetési ár az eddigi: .
Január—márczius évnegyedre . . ........- • • 1 frt 25 kr.
Január—június félévre . . ¦.............. 2 , 50 -
Január- déczember egész évre........- • • : ¦ °\' - ~
Tisztelettel kérjük az előfizetések mielőbbi szives megújítását, hogy a lap rendes küldésében fennakadás ne történjék.
Hirdetéseket gyorsan és jutányosm közlünk. Nagy-Kanizsán, decz. 20. 1889.
Hazafia< üdvözlettel
? \' Szerkesztő- és kiadóhivatal.
(Wajdits József könyvkereskedése, hová az előfizetési péuzek küldendők.)
T á t c % «t.
Ezer év.
Innen-onnan exer Lre, Hogy mienk lett ex a hon, Exer ívre vissza oéxve Keljen dal a búrokon. Nem a gyászaik, lemondatnak CiUgedáinek bu« dala, BUexke hittel rárlak, áldlak, i. j exer é-r baj nata.
Ha o. mnltat áttekintem, Mennyi árnyék, mennyi fény, Itt sugárzik, fiillog minden. Ott gyíiz. borong, feketén, itt diciStág, Ott gyalázat. Itt euyhfllet, ott vibar. S véaxbSl, gyástból ajra támad, Büszkén, bátran a magyar.
MfigyOjír. ax exer évnek, Síivcm bünkén feldobog, Aldra legyen aa a végiét. Mely magyarnak alkotott; 8 mig a múlton elmerengek. Lelkemen kigyúl a hé>, 8 bu«zke bittel im kSisrJntlek. Te dicsü nj exer év !
INCZÉDY LA82LÓ.
A két boldogtalan.
— Beszélyke. — Irta : MÉSZÁROS SÁNDOR.
Lebujt már a nap a hegyek mögé, az esteli szellő hűvösen kezdett fújdogálni. midöQ a hegyek között kigyódzó országúton egy fiatal üde arczu lovag bukkant elő.
Arcza csupa élet s látszott rajta, hogy még a gond nem igen bántotta. Sze-vxi Solélek- mÍDt a kormos éj, melyben hiába kuutunk, csak sötétet látunk. ívelt orra alatt bö-ét bajusz kezdett nőni, mely piczmyke árnyékot látszott bocsájtani a vérpiros ajkaira, •
Fején a hollófürtöket könnyű kucsma,
tagjait pedig Ízléses lovagruha födé. Fegyvere egyetlen görbe kardból állt
A ló könnyedén szökelt a göröngyös uton, s a lovag vidáman tekintgetett jobbra-balra a már dércsípte törpe falom-bókon.
A nap letűnte növelte a hold fényét s a harmatcseppek gyémántfényben ragyog íak szerte a mezőn s töipe lombokon.
Haladt a lovag. Egyszerre megállitá lovát s leszökött róla. Kantárát egy fához köté, maga pedig eltűnt a bokrok között.
— HováXmégy iiy későn Ildám, gyönyörű virágszShsm? Hűvös az éj már, roeghütöd magaű\\,J5zólt az anya egyetlen leányának. \'
— Mindjárt visszajövök. Csak egy kicsit sétálni megyek. Gyönyörű este van.
— Ne menj el angyalom. Tudod mi lyen atyád.
— Tudom, de mire ö megjön, itthon leszek.
Fordult egyet a leányka s kisurrant az ajtón.
Néma csendes az éj. nincs semmi hang. A hold teljes fényiben ragyog a csillagos égen.
A fák lombja, mintha beszélgetne a .susogó szellővel, halkan zörög.
De mi az! Hallga csak! ... A kő zel bokrok között snttogás hallható.
— Szeretlek Ilda, szeretlek, mint éjt a csillagok ; mint virág a napot. Szerelmem tova hömpölygő folyam, mely mentől -tovább halad, annál erósebb leszen. .
— Tied vagyok Gerö; tiedasirig; nem, még ottan is, még azután is. S ha tudnám kárhozat szerelmem;, nyugodtan folytatnám; s ha tudnám halált hoz egy perez szerelmedtől, mosolyogva élvezném át a perczet Hozzá van nőve lelkem, nélküled nincs életem.
— Gyönyörű virágszál, nem. angyal vagy, ki boldogságot alkotni jöttél a földre le.
* *
*
— Asszooy, hol van leányod ? Nem mondám, ne hagyd ki menni többé? Sehonnai bitanggal nem hagyom leányom turbékoltatiii. Tányérnyaló apja a királynál, igaz magyar zsarnok királynál nem forgolódik. Azért kapu birtokát is, mert hízelegni tud. ily ember fiának oem neveltem én leányt. Méglestem én mi* Gerö úrfit Tudom miért jár a begyek közé. De tudom drágán fizeti meg, a miért birtokomra lépni mer. Jaj neki. ha lldával találom. Jancsi, Pista, fegyverbeöltözzetek, vadászni megyünk. IiollÓ lovam nyergeljétek nekem; elérem rajt a vakmerőt, ha a szélvészen menekülne is. Hol van bárdom, íjjam? Te meg mit sápadsz itt előttem\'\'\' He? Asszony? Te is anyja, leánya vagy. Vagy talán szeretnéd, ha bitanggal kötne viszonyt leányom? Félre, vadászni megyek.
*i
Későre jár az idő. Mennem kell Gerö, Atyám már ez óta útban haza felé. Ments Isten, ha otthon nem találna. Holnap a szokott helyen találkozunk.
— Isten veled édes angyalom. Oh., ha már eljönne egyszer az idő, midőn örökre együtt maradhatnánk. Borulj még egyszer reám, hadd szivoor-ie- mézes ajkaidról az édes bucsnesókot. így. Most Isten veled! Hoinap a szokott helyen.
* .*
— Siess Gerő. Lódobogást hallok. Istenem, ha atyám volna . .. Siess.
¦ A leányka megfordult s gyors léptekkel sietett haza felé- Kis darab ut után megállt, mintha zajt hallott volna nem messze. De ismét csendes lett az éjs folytatta útját.
,* *
Másnap alkonyatban, midőn még a
nap félig a hegyek fölött szóra utolsó búcsú vérpiros sugarait, Ilda vigaa szökdécselve lépett a sziklás hegyen lefelé, útjában virágot tépegetve.
Gondolata Gerót kereste fel.
Oh. bár csak már vele lehetne. Mily kin is nélküle az élet. Csak vele, mellette élet az élei. De mindjárt vele lehet már
Vígan haladt leíelé a lejtős uton a boldog helyhez, hol annyiszor monda már Gerönek: Szeretlek. Hol annyi túlvilági órát tö tött már el. * .
Oda ért s helyhez, de nem találta szive választottját
— Korán jöttem. De hiszen lebukott már a nap is az égről. Esti szürkület van. Oh, ha valami baja volna. Éhbe megyek, megijesztem.
— Tovább ment az uton.
3ó darab ut után, egyszer, a mint félretekint, meredek sziklaesést látott.
— Oda megyek, gondola Ilda, onnan messze ellátni, majd onnan nézem, lesem angyalom.
Oda ment. De ég, amint letekintett a mélységbe, ott látta Gerőt lova mellett a fűben heverve.
Gyorsan felszökött helyéről s rohant a mélységbe.
Amint oda ért, rémitö látvány tárult szemei elé. Gerőt s lovát összezúzott tagokkal, vértől ázott ruhában találta.
Reá borult s zokogott, sírt: majd felugrott, haját, ruháját tépte. ~}
Egyszer megszűnt sirni. Tagjait ki-egyeoesités aaaint igyegy darabig nézte l Gerötlförül tekintett ¦
— Cditt, alszik, nem keltem fel. Ide hívom atyám, anyám, hogy nézzék ők is,; hogy milyen gyöoyörü. Ha ide jönnek,: mz\\d felköltöm Gerót Mint fogja magát, szégyenleni. Ugy lesz, jó lesz ! Ha ha ha!;
lLzzei megfordult s nevető arczczal rohant vissza, hazafelé 1
¦ * l
— Már megint kószál az a leány. Asszony ? !
— Azt mondta f^je idj. sétálni megy
— Külouben már szabad neki.
— Szabad V.....Miért ? Eddig
tiltva volt szegénynek.
Eperczben lépeti Ilda a szabába kuszált hajjal, tépett rubába. véres ajkkal, tűzben éeö szemekkel.-
¦ — Mi lelt tfjr;Istenért! kiáltott fel az anya ijedtében^
— Csitt! Gerö alszik, jer atyám, édes anyám, lessetek meg hogyan-alszik, ott fekszik a mélységben. Lova is ott vau. Jertek hamar, mert felébred oly szende Jertek, hamat. Utánnam
Ezzel megfordult s kirohant.
Édes anyja utánua futott. Atyja-pedig halványan reszkető ajakkal hátra dütt karos székébe. Öklét homlokára csapta. Szemeiből köny csordult ki sálig hallhatólag susogá:
— Istenemjtnegörölt s okáén vagyok.
Viragtörtenet.
L*te ké*5u, reggel korrin Dal bangáik ntcza során\', Barna legény asive dobban, Amint a dalt balljn jobban.
Házam elStt roxaabokor . . . Gyere róssát ezedni olykor I Ha m«guar a rdsiatr<ris, Meggyógyítlak egy magam ie.
Adok róztát: keitSt, hármat, Caókot is kapsa akárhányat: S hogyha ég a «>Ypd nagyon, Oltatlann! ait aem hagyom. —
Sserelemto\'l ég a legény, . ¦ -Bokorróxaa reaxket szegény, Hogy a farit caáboa ajka A leányt elhallgattatja.
Elherradt a bokorróxxa. Letépték a róasát róla: - . ¦ SaSke leány náai némán . . . Köny gOrdOI halvány arcaán.
SOVÁK MIHÁLY.
HUSZOXKILENCZEDIK ÉVFOLYAM
ALAI KÖZLÖNY
JANUÁR 4-én.
Egy polgár tegszebb újévi ajándéka . polgártárasnak.
Valóbau lélelfemelö cselekmény, midőn elszegényedett iparos polgír-tírsainak segélyezésére gondol egy olyan polgár, ki Önszorgalma által "gyümölcsözővé vált szerzeménye felett szabadon rendelkezhetik.
Alig vehetjük fel tollúnkat szebb érzet leírásira, mint a minőt Unter-berger Ferencz keszthelyi polgártársunk „Álapitú levelének* olvasása keltett.
De szóljon helyetlünk maga az alapító levél, ékesebben beszél az minden szóvirágnál.
ALAPÍTÓ LEVÉL.. Melynek erejével én alulírott Unterberger Ferencz, keszthelyi lakos, azon város iránti hálám és ragaszüodásom jeléül, me:y nekem
álló hat tagu bizottság legjobb tu domása és ezen alapitó-ievél 3-dik -pontjának rendelkezés* szerint háti rozzon; — szavazatok egyenlősége esetén azon határozat érvényesüljön, melyre az ipartestületi tagok többsége szavazott. J
6. Ezen alapítványom, jelen alapító-levelem aláírása\' által rám nézve visszavonhatlanná és feltétlenül kö tel&óvé válik.
-¦7. Végrendeletemben külön intézkedtem, hogy hagyatékomból a jelen alapító levélben körülirt alapítványom annak idején öregbittessék. Azon töke-összeg tehát, mely végrendeleti intézkedésem folytán e czélra még jutni fog, t. i. tiszta hagyatékomnak •/,,-ed, azaz négy-tizennegyed része szinte ezen alapító levélben körülirt 10 ezer forini tókebeli alapítványom hoz csatoltassék, ezzel egy
tőkék
ui hazát adott, és a merj engem! képezzen, az egyesített tSbb Ízben megtisztelt, alulírott na-; tétlenül fenntartassanak, és az egészre pon Iveischl Venczel ur, mint Készt-, nézve ugyanezen alapítólevél rendel-helv város ez idó szerinti bírája\' kezesei legyenek mérvadok. kezére örök alipitvánvkép letettem.! 8- Jelen alapítólevelet és átadtam a keszthelyi takarékpénz- egyenlő eredeti példányban tár két darab. eg«e.ikínt ö t-ö t eze r. tam ki, melynek egyike nálam ma-forintról szóló betét-köny-.radt, másika Keszthely város vében 10,000, azaz tízezer oszt-; tárában, harmadika pedig a rák értékű forint tőkét, mely ala- helyi ipartestületi irattárában belye-pitványom tekintetében következőkép zendó el.
Ldelkezem: \' Minek hitelére kiadum ezen si-
I. Alapítvány czime legyen r\'játkezO aláírásommal megerősített .Unterberger Ferencz a la- jelen alapító levelemet, p i t v á n y a, elszegényedett
18
bárom
állitot-
levél-keszt-
évi nov,
őnáiló keszthelyi iparosok segélyezésére.6
2. Ezen alapítványom tökéje örök időkre sértetlenül és egészben az alapítvány rendeltetésének biztosítására fentmaradjon. évi kamatjainak élvezetét azonban addig, még élek magamnak fentartom. Minélfogva az alapítván} i tőke kamatai
Kelt Keszthelyen, hó 24-én. UNTERBERGER FERENCZ s. k.
Előttünk, mint tanuk: BÜKVICH JÓZSEF, s. k.
IMRIK JÁNOS s. k. Isten éltesse a lelkes, derék ala-
pitót ! K
Kiváló örömünkre szolgál,
hogy
mindaddig, míg
életben leszek, a* az alapitó-levél előnyt nyújt a tü>
alapitványt Keszthely városi elöljáróság által részemre évenként utólag kifizetendók lesznek.
3. Haiálom után az alapítványi tóke évi kamataiból évenként ós családonként egyenkint 25 írtnál nem kisebb és 100 írtnál nem nagyobb összegekben oly önáiló, becsületes és a-segélyt tényleg megérdemlő Keszthely városi iparosok segélyezendők, a kik önhibájuk nélkül igen sanyarú anyagi helyzetbe jutottak.
oAzou iparosokat, kik a keszthelyi Önkéntes tűzoltó-egylet működő tagjaiként szolgálnak, vagy szolgáltak és itt kötelességeiknek pontosan megfeleltek, egyenlő feltételek mel-
oltó iparosoknak; vajha ily elóny lanusittatnék a nagy-kanizsai önk. tűzoltó-egylet tagjainál is hasonló eset alkalmával.
Tudnivalók. Hirdetmény.
A m. kir. postatakarékpénztár chegue és clearing berendezésének népszerűsítése érdekében az iutézet egy népszerűen szerkesztett röpiratot bocsátott ki, mely az egész országban ingyen osztatik szé posta hivatalok által és kívánatra német és horvát nyelven is kapható.
Sopron, 1839. deczember 20-áu.
A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
.Hirdetmény.
Azon doháuytózsérek ellenben, a kik a régi töltés jóságát sem egyéb kereskedéssel nem foglalkoznak, mPg J4akovicz ur is annyira fellelipar, gazol vány nyal tehát nem bírnak is. kegül fa szem!élófcéot ófenlis sze-eonélfogva iparosoknak sem tekintetnek, lL , - , J1L ha ezekVéLárty. árusításává, ki,iun.k -é«1
foglalkozni, ezen irac/lkk árusítására az JiUMAJiUilX &..&1SJ.W. 1884. XVIL t-cz. 4. §-a értelmében ipar- (Folyt- köv.) igazolvány váltására kötelesek- i _
Önként értetik, hogy minden egyes ¦ . esetben jáUkkáriyaHrusitíssal csakis an- U I T 0 li. nak szabad foglalkozni, a ki. a mellett, — A naay-kaüizsal iparos ifjúság hogy »«balyaae.ru ipangazolvanynyal b,r, )mmBÍIJVáMui^ aUl kuiíaon? .játékkártya elarusiusraaz 1881. XXVIl. ^napján LLL műkedvelői színi elő-t.-cz. ll.§-a értelmében pénaugyg^lo- ^tóWezó eredményt matatja: be-sasi engedélyt nyeri. ....... vétel a fali* 15 kr. felülfizetéssel együtt:
Mely rendeletre ezenne. fethívjuk az 416fr[8|k kMís. ,66 frL » kr érdekelt korok figyelmet. rf ü maradvinv 250 frt 65
Sopron, 1889. deczember havában. ¦ ^ Fetólfii!etnj ^,^kedt/t. 5 frtot Cut.
A kernleu kereskedelmi és iparkamara. -mann Vilmos ur, 1 frt 60. krt: Bubik
_________ ^Nándor ur; 1 frtot: Kripácznáurnö, >\'. K.
; és Pintér Sándor urak; 50 krt: N. N. és Nagy Ferencz urak; 30 krt: Schápringer ur ; 20 trajcíárt: Stepínek Albertné, Yindt Jáoosné uruók és Bokréta ur; 15 krt: Keller Mátyás ur; 10 krt: Erdélyi, A. L., Xágy József és Deutscb Béla urak. Összesen 12 frt 15 kr. Mely szíves adományokén; hálás köszönetét nyilvánítja a rendezőség- — A n. t. nőh szereplők, kik daczára annak, hogy a darabban megírt sértő kifejezésekkel többé-kevésbbé iilét-Jánosi tettek, a jótékonyczél iránti tekintetből j mégis készséggel fogadták el szerepeiket, rmely nemes tet\'eikért fogadják egyenkiot nr\' a a rendezőség hálás köszönetét, ugyanezt hogy egem néha I nyilvánítja a férfi szereplöknek és a d-irab
GSlftXOK
Adatok szabidiágiiarcziink netéhez.
tárta
(Két eredéi
lerél e inagri c«xtir.\'.l
I.
V erőcze, máj. 28. 1.8 Palini L key
lett, más verseny/ók felett elsőbb-: Ú nagymélt. a kereskedelemügyi ség, vagy előny illeti. — Szükség kir. miniszter ur f. é. október hó 19-én esetén keszthelvi iparosok özvegyei 50856. sz. a, a játékkártyák árusitásáoak és árvái is részesíthetők Wlvhen szabál>\'zasa ^rgyaban a penzügyminisz es arvaits reszesitaetok segélyben,. terrdl ^^^^ & következő rendele
ugyszinte kezdő-iparosok is. Iparo- ; tet bocsátotta ki:
soknak értem azokat, kik a keszthelyi ipartestület tagjai, vagy a kik a törvény értelmében iparosoknak tekintendők.
4. Az alapítvány kezelésével Keszthely város mindenkori elöljáróságát bizom meg, olykép, hogy az alapítvány tőkéje, kamatozás czéljá-ból vagy a keszthelyi takarékpénztárba betétkép, vagy óvadékképes állampapírokban helyeztessék el, vagy pedig a szükséghez képest háromszoros fedezetet nyújtó jelzálogos biztosítékra, kisebb-nagyobb össze gekben 5 vagy 6 száztőli kamatra kölcsön kiadassák.
Az alapítványról vezetett számadás a képviselő-testület által éren kint átvizsgálandó és annak állaga, elhelyezése, ugy az alapítólevél értelmében rendeltetése czéljára való fordítsa által ellenőrzendő lesz. A — mig élek, az alapítvány ellenőrzését, és a számadás megvizsgálásánál, jogát magamnak fenntartom.
5. A segélyek adományozása és kiosztása tekintetében felerészben Keszthely város tanácsa, félkészben a keszthelyi ipartestölet elöljárósága, vagy ha ilyen nem lenne, a készt helyi iparosok ősszesége tagjaiból
.Játékkártyák elárusitása ipangazol-/ váuyhoz van köt^e. — A ki tehát a kártya árusítást üzletként gyakorolja, íparigazor váoy váltására köteles.
Azok, a kik kellő iparigazolvány alapján oly mái, kereskedést folytatnak, a melynek keretébe a játékkártya árusítása is beilleszthető, mini pl\\napirkere*kedök, szatócsok, vegyes árukeráskedök, ezek kereskedésre szóló aita]áuos\\tparigazol váuyok alapján, minden, tqy&bbi külön iparhatósági bejelentés, tehát külön ipar igazolvány nélkül foglalkozhatnak játékkártya el árusítással.
Ha azonban egy teljesen eltérő külön megnevezett árucikk eiárusításira iparigazolványt nyert kereskedő, pl. vasárus, divatárukereskedő stb. kívánna játékkártya elárusitavával folalkozni, a külön iparigazolvány megszerzésének kötelezettsége foglal helyet, mert az 1889. XVIL t.-cz. 47. j;-a értelmében egy személy többféle ipart űzhet ugyan, tartozik minden iparágra nézve mindazt teljesiteni, mit a törvény az ipar megkezdésénél rendel és ennélfogva köteles az 1889. XVII. 4. > iiba.ii megállapító tdijakat is lefizetni.
A játékkártya árusítással foglalkozó dohánytózaérek ezen üzletség tekinteté ben teljesen az 1884. XVII. t-cz. intézke< dései alá tartoznak.
Ebből kifolyólag azon dohány tŐzsérek, a kik külöoben is szatócs- vagy vegyes vagy egyéb kereskedésre iparigazolvány nyel bírnak már ezen jogosultságuk alap
Nagyságos urnák.
Jákobéi huszár-hadnagy kitől derék tett,
meglátogat*:! szíveskedik — beszélte ?ekem pár na^ előtt, miszerint Nagyságod már többször mondotta neki, bogy én írnám meg Nagyságodnak közel rokona Inkey urnák — keresztnevét már elfeledtem — mint 1848-ban magyar huszárnak, ha jól emlékszem a Miklós, vagy Sáador huszároknál, mert zöld dolmánya volt, a moóri 1848. deczember 29-iki csatában súlyos, sokszoros megsebesülése után megmenekülése történetét.
Bár egy hiába eltöltött élet s oly sok viszontagságom s az egykor kedvezett, aztán annál súlyosabb sors után felette nehéz már 63-dik évemben a multakat visszaidéznem:, mégis mert Jákobéi hadnagy or miodenkor igen dicsérőleg emlékezett a derék magyar férfiúról, bátor vagyok nagys. az o biztatására ím írni, a mi ha Nagyságodnak mégis visszatetszenék, kérem Jákobéi úrra teríteni a vizes lepedőt, ámbár ily esetre magam is bocsánatot kérek.
Hogy azonban, ha már írni bátorkodom, e:: minden oldalról érthetó legyen, elóre kell bocsájtanom képen a magyar csak 7" ezer fóoyi sereg 1848 decz. 27-én Kis-Bérról ért Moórba este felé. a hol egy napi pihenőnk volt. Én % 35-dik Zrínyi zászlóaljban, a mely annyi hóstettet vitt mir elébb véghez káplár voltam akkor s mint már különben katonanemzetségból szár Wzott — hites ügyvéd Csáktornyán Makovicz hadbíró m.Ué lettem téve « Moórott egy urasági pintérhez szállásolva, a jobb házból származott pintemé majd agyon etetett-itatott bennünket; ez is tetszett, de a 1 éves csínos leánya még inkább, aki nem-is idegenkedett tőlem. 28-án a pintér*és leánya társaságábsn el is mentünk Oiőkai szőlejébe ; hatalmas bora volt Nekem, hogy el nem áztam, a nagy hideg volt szerencsém, meg az, hogy oda- és visszamenet a szólók közti utat megismertem. Este vergölódtünk haza, több társammal találkoztam, kik azt mondták: holnap aligha nagy ütközetünk nem lesz, mert az arra készenléti parancs kiadatott, de te, az auditor mellől nem tartozol eljönni s mehetsz hajnalban a podgyászszal sat. Hajnali 4 órakor eldördült a
előadásához megkívántató ruhanemű kellékek l kikölcsönzőinek. vaiamict az előadást oly roppant nagy számban lá\'O-gató nagyérdemű közönségnek is. szóval mindazok, a kik akár szellemileg, akár anyagilag bennünket támogatni\' szives kedtek, fogadják legszívélyesebb köszönetünket. A rendezőség.
— lüérmagyarosltás Dr. Morgen-stern Jakab es Imre fii uagy-kanizsai lakos ,Moiaár"-ra, Kohó Béla, Ödön és Géza nagy-kanizsai lakosok „Kondor"-ra magyarig tották vezetéknevöket bel-ügymiu is éteri engedelylyeL \'
— Esküvő. Strausz Sándor a .Mu raköz" kiadóhivatalánik — s a Kiscb°t-féle csáktornyai könyvkereskedéséi nyom daüzlet vezetője január hó vezeti oltárhoz Nagy-Kanizsán Fischel Fülöp könyvkereskedő és nyomdatuUjdo uns\'ked ves leányát: Emma kisa-iszonyL ¦¦/..:.:c szivoöl gratulálunk a körendö frigyhez!
„Zalamegyei bál"-t rendez N\'agy-Kanizsáa 189u. évi január 25-én Zala vármegye fiatalsága az „ Arany Szarvas" termeiben. A díszes meghívók a napokban küldetnek szét de a bil iránt máris oly nagy az érdeklódés: hogy a rendezöséi; a biztos sikert előre látva, örömmel követ el mindent a czélból, bogy január 25-én a régi zalai bálok fényét és eleganciáját megújulva lássa a közönség.
— tiaszdásxbál Keszthelyen. A keszthelyi gazdászok ez idei tánczvigalma e hó 18 áu tartatik meg. Az eddigi intézkedések után ítélve, e bál minden tekintetben javai felül fogja múlni az előző évben tartott táuczvigalmakat. A rendezőség, meiyuek élén Pencz Géza elnök és Várady 0. alelnök állnak, mindeu lehetőt elkövet a bál sikere érdekében. A bálanyai tisztségre a rendezőség Várbogyai Bogyay Jánosné urnöt, sármelléki föidb\'rtokos-nót nyerte meg.
— A sümeghi önkéntes tűzoltó egylet javára Dr. Keilemea Károly reáliskolai tanáraiul rendezett színi előadás 1889. üecz. 28-án méltattatott és szépen sikerüli:. Bevétel 163 frt. 90 kr, kiadás levonásával maradt az egyletnek tisztán 121 frt 36 kr. melyért a főrendező Kellé men urnák — a közreműködőknek a tüz-otíó egylet választmánya 1890. jan. lén köszönetet szavazott.
— Napi biztosok a népkonyhánál e héten. jan. 5-én Mischauzker Móráé, Fischer Elvira, 6-án Neű^nauü Edéné, Sa-muely Oiga, 7 én Scberz\'RicJ^irdné, Wohl-heim Kani, 8 án Rothschild Samuné, Blau Eruestma. 9 én Szigethy Káro^yné, D^rás Malvin, ¦ 10-én Gutmann Viluiosué. Ráli Ilona és 11 én Bettlbeira Fanni Fischel Jozefa.
— Adóhivatal. Alsó-Muraköz azon községei, melyek, eddig a nagy-kanizsai kir. adóhivatal hatásköréhez tartoztak,
néztem közös~istálló felett összeszólalkoztak és 1 hevessé vált vita közben, a terhesség a & hónapjában levő nőt test verje Júz-ef egy nagy tuskóval ugy ütötte hasba, hogy :, nap muiva holt és már feloszlásnak iridnló-gyermeket hozott a világra A vadállat testvér ellen megindították a vizsgálatot
— Heti biztosok e héten a KÍMled-nevelŐ Egyesület mind a 4 óvodájában Bogyay ÖdÖuué és Sebestény Lajosné váT asztmányi tag úrnők.
— Oyáazhir. Dr Dunst Ferenc/ hahót] apát és keszthelyi plébános ur édes anyja özvegy Uunst Fereoczné. s/ül. Hermán Francziska asszony élete 66 dilt, házassága 47-dik s özvegysége 7- lik évében Veszprémben decz. 28-án éjjel elhunyt. Béke hamvain!
— A balaton-füredi .Szeretetni/* karácsonyfájára japuok előbbi számában kimutatottakon kívül még a következő adományok folytak b-: Nádasdy Júlia grófnőtől Abbáziából j frr, Inkey Lili bárónőtől Ras7Ínyaról különféle ajándéktárer Kovács Ábel fürdöígazgatótól 5 ft. PerecoJ József vendéglőstől esy hordó nör. K>iíier kereskedőtől 5 frt. Hír chfeid kereakedi testvérektöi 2 frt és ezukorkák. Mindezekért N\'agy Áron igazgitó köszönetét nyit-vánitja.
— B;iró Hornig Károly megyés püspök ur Ó Méltósága Sümegheii és Veszprémben nagyobb mennyiségű tüzelő fát osztatott kí Karácsonyra, nemküiön ben újév alkalmából számos kegyadomáuyt tett. Nevezetesen a Veszprémi Döegytet-cek 100 frtot adományozoW:
— Jótevő grófné. Gróf Festóüch Taszilóné, szül. >i. herczegnő el(i>-gad\'a a keszthelyi nőegylet védnökségét s ez alkalomból azonnal ezer forintot adományozott az egylet czéljaira. Ecea kivüj kijelentette, hogy éveakáat 200 forintot íá az egylet pénztárának.
— A, zala-egerszej([ ügyvédi kamara részéről közhírré tétetik, ho<y dr. Fekete Gyula Ügyvéd, Kaposvár székhelyivel, ló vábbá Bezétbi István ügyvéd, \'Perlak >zék-helylyel, a kamara lajstromába fo ytatóiag fölvétettek.
— Magyar ember találmánya. Hencz Antal keszthelyi építész mérnök, mint az „Egyetértés"-ben olvassuk, kr*/.iió korcsolyázók számára egy olyan -z^ísí talált fel, melynek segitséaével köosyes, veszély néiküi s gyorsan meg lehet utiulní korcsolyázni. A keszthelyi korcsolyázó-egylet tagjai a Balaon jégén mir használják ia az uj uióJmanyt
— Kémény tűz volt két helyen is a napokban, miudké: helyen tűzoltói s**gé,ly vétetett igénybe. Erre nézve a ház. illetve lak tulajdonosoknak nem kellene a kémény-söpretést oly könnyen venni, 2 szer 3 szór is megjelenik a kéményseprő s mindis elutasítják: jöjjön ma-kor. oera érüuk rá. most tűznünk sat. így aztán marad, a tüzelem meg haiad, mig egyszer csak végzetessé válik. i
— \'Időjárás. Gyönyörű í»bér karácsonya és újév napja volt ez idén az enész országnak. — Nálunk is a iegtelje*ebb*a
ikerült* a mait hét. Különösen knrá csoukor volt oly szép napunk, minőt jm-gyon kevés télen értünk meg. Az égboltozatnak átha\'ó, üde kékje, mint a oiestes-tesult nyíltság mo-tolygott a:á a szűzies árta\' lanság ragyogó fehérségével bevont földre, a tiszta levegőben apró. csillogó jég.szilánkok röpködtek: usy. hogy apszis iránt fogékony ember egész elérzékenyedhetett és éUbrándozhatott a termé-szeti szépségek láttára, ha ugy<in az" .orr^a és füle nem emlékez tette, hogy az a verőfény csak amolyan csalóka téli napsugár.
— Szilveszteri mulatságok. V\\ .Polgári egylet" tombolával -egybekötött tánczestélyt rendezett; ax egylet tagjai igen szép jelét adák egyletük iránti érdeklőd és ük uek, amennyiben igen szép és igen sok tombolatárgyat adományoztak; a szépnem azonban kevesebb érdeklődést tanúsított, minthogy az estély* n csak következők jelentek meg: dr Beutzik Fereoczné. Bogyay O.-né. Belus T.. Dezsényi A. (Móriczheiy) EperjessvjSándoroé. Eper-jessy k a., gelsei Gutmann Vilmosné. u/v. Maár Líszlóné, Pollák Alice (Bécs), Rícz Antaloé, Rácz nővérek. Svastics Káról) né, Svastics nővérek, Sebestyén Lajosné. özv. Viosz lika, Viosz Mariska, Tevely I. (.Kaposvár), Tuboly Gyuláné és Unger Ultmana
január 1-ével a leteoyei kir. adóhivatalhoz I Elekné. A jelenvoltak a régi egyleti szo csatol tatuk, ellenben a kis-komáromi | kás szerint kitűnően mulattak. — A
körjegyzőség a keszthelyi adóhivataltól a jelző ágyú, talpra ugráltnak, felöl- "^-k^^oz osztatott be. Légrádwo, j j ^ . maraG >agy Kanizsánál, tözüödtüok: a megijedt pintérné pom-; „ Öngyilkossági kísérlet. Undvai pás reggelit adott, íe azt hiszem nevű czigány czímbalraos feleiéire, az magyar proclamatiók és iratokkal uJév beköszöntő napjának reggelén mér-fŐzte, mert folyvást hányta e papi- getvett be és hirtelen rosszul lett. — A rokat a lüzbe. Éa tán \'jókedvre is gyorsan cióbivott orvosi segély azonban , ^. . ., \' , 10 megmentette öt. ~-Jiitkaságok közé tar-derültem, mert mikor az aaditor. az to2Ík ho,Ay a czisány faj öaként akar
ir .tokát kocsira pakoltacta, elővettem megválni az élet édesö roméi tői. —Itt
a Csáktornyától fogva folyvást kocsin azonban nyomós okok forogtak fenn; a
czepelt puskámat s kijelentettem, menyiben a férjemuram hűtlen és csapó hogy ó mehet, de én sorba állok s
dár voit
— Baroral tett Szokol Anna, öz-
ján. külön iparigazolvány nélkül foglal-1 megyek zászlóaljammal harczoloi, pe- vegy Martinetz Líszlóné és testvérje Szo-kozhatnak játékkártya árusítással. dig ostoba gondatlanságomban még kol József kis-kanizsai lakosok valami
Casíno" vigalmának jellege ugyanu volt, miut a .Polgári egyleté", csakhogy nagyobb közönséget és kevesebb tombola-tárgyakat láttunk. A belépő ügyeimét nemcsak a szép hölgykoszorú, hanem a? ojo-nau beszerzett két óriási tükör, értéke 850 frt, ezek talapzatánál elő virágdísz. & gyönyörű függönyök vonták magukra uá; ; hogy. a „Casino" nagyterme mé* sob* jobbafj meg nein érdemelte a .díszt rem* neverí mint ezen e te A vigalom kedélye*-ségét\'a következők idézték elö: Ebcn-paoger Lipőtné. Breuer Mórué, Bi-schi^kyné, dr. Pick Józsefné, Deut?ch Sándorné és Titika (Veszprém), Eisiiigf1. Seiiríkné. Eisinger Samuné, Freon Freuiid Lujza, Fiscber Sándorné, Feig
li.lO*1
¦ . ¦i.-:r-.:-.-. ¦ K^\'^" ^\'-\'^7^^^-^
HÜSZONKTLENCZEDIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
Adolfné, gelsei Gutmann Vilmosáé, Grün-hut Alfredné Gnldschmied Dávidné, Hacker Itó/.a, Kohi; Gáborné, Kohó J*nny és Szelina, Kocb Edéoé Kürschner Ignáczné, Kohti Manóné, Kobo Ödönné, Lendvay Sa-imioé, Leitner Amália (Tóth Szt. Márton), Löwenbachné. Poilák Alice (Bécs), Rapoch Gyuláué. Récsei San doroé( Le ténye), Ro--enberg Izraeiné, Roseífeíd Lajosué, dr. Rothschild Sanmoé, Roseustock Kamilla, Rothschild Zsigmoudné, Rothschild Sa-muné. Reicheufeld Gyuláné Saller Lajosáé, Scherz Rikhárdné, dr. Szukits Nándorné, Scherz M. I-ué, St.rém Bernátné, Schiffer Kslmánné, Siréni Leopoldin. Villányi H<*n-rikné, Wei.tef Iznioraé Weis/. Riza, Weisz Károhn és Irma. Weisz Lajosué, Weisz Fereuc/.né.^\\\\Visz Dávidné, Weisz Emilné és Weisz A.dó!fné. — A „Kereskedő ífjpk egyietíaek* mulatsága hűenil-lusztrálta a népdalt: =csak itt az éiet igazan", mert hoigyek belépti dijat nem íiset-? vén, a leányok mindegyike legalább is két gárdedammal jelent meg, mi már magában véve is eh\'g mulatságos. Különben voltak KzavalLatttic is,melynek egyikeaPolUk József uraltál előadott.általános tetszésben részesült.
— Eljegyzés. Horváth József zalaegerszegi ügyvéd leánya, Ida kisasszony-nyal Gombás Aladár tv>/éki jegyiÖ jegyet vá\'toít. — Horváth Ödön csébi tatiitó Mnhr János, leánya Paula kisasszonyt Ola Uoi eljegye/te.— Dr. Strem Tódor elő iiyösen ismert nagy-kanizsai öatal ügyvéd jegyet váltott tíack Mihály bpesii báz.ulaj-donos s a palini uradalom intézőjének kedves leánya-, Back Berta kisasszonynyal. — Békeő AdOif m. kir. honvéd törzsőrmester és a szép Kiéin Pauia kisasszony jegyesek.
— Adományozások. Yaszary Kolos pannonhalmi főapát a keszthelyi apácza-zárda nővérei részére karácsonyi ajándékul öO irtot küldött. A:feukelt lelkű főpap e nemes adományábau évről-évre részesíteni szokta a zárda nővéreit.
— Adakozás. A keszthelyi irgalmas nővérek által felállított karácsonyfára akö-vetkező szíves adományok folytak bé: Gróf Feszteüch Taszilóné-szül. Hamilton Mária herczegnö 50 frt., Keszthely város takácsa 50ÍTL, Gróf Somssichné (Zákány) ü frt., Ür. Dunszt Ferencz apátplébános 5 frtl, Pap Sáudorué 3 írt., Illés Marietta 3 frt., Lénárd Ernő 2 frt., Gyarmatby Lujza I frt. Összesen 119 Irt. Br. Kieffei Edéué Trsztyánszky Lajosné czukorkákat, Wünsch Ferencz, Hochstüdter Mór, Sohleiífer Izidor és Kovács Mór kereskedők pedig czukor és különféle játékszereket adományoztak.
— l*j mozdony. A készthely-balaton-szent-gyorgyi iielyiérdekü vasút 3-ik göz-niozdonya a m. kir. államvasutak gépgyárából január 2 án megérkezett Keszthelyre,
_ — Egy ÍNI éves leány fejez\'e be - viszontiigsagteljes életét Keszthelyen mult hó 26-án. Az ily.agg-kort ért szerencsétlen leány neve HochsUiJter Betti a jelzett napon Lázár Mária kékfestő műhelyében a festékkel telt kádba esett s mire a hnzbeliek a műhelybe értek már meg volt fúlva. Hulláját kórházba szállították, a innen temették el.
*»^- Lopta. Weiss Mátyás korcsraáros lakásához tartozó cselédszobát m. de-czeuiber 30-án elfeledték bezárni. így tortént aztán, hogy esti 8 órakor a cselédnek összes viselő ruhaneműit ellopták. Több óvatosság a házbeliek részéről elkerülhetővé tenné az ilyen apró lopásokat. — Karácsonyfa ünnepély. A kes/.t-"^írelyi imaliiias nővérek zárdája karácsony e-ötti délután lélekemelő üuuepély színhelye volt Az üiitiepély az óvoda tágas termében d. u. 3 órakor vette kezdetét. a zárda lelkes nővérei által díszített óriási karácsonyfa csak ttjy rarkuütt a különféle szebbnél s/ebbczukorkák, játékok, és különféle tárgyaktól. Az ünnepélyt a zárda nővérei igen diszes közönség jelenteiében lelkes szavakban nyitotta meg dr. Dunszt Ferencz apátplébános, mint a zárdai nővérek által vezetett kath. leányiskola igazgatója. Ezután- a közönség az apró kis óvodások énekében és szsvalmá-ii y a bar gyönyörködött. Ezt követte á karácsonyfa alatt elhelyezeti ruhanemüek kiosztása, 3S szegény iskolás gyermek részesült meleg téli ruhában, mig az óvoda kisdedei egy-egy doboz czukorkát kaptuk karácsonyi ajándékul. A/, ünnepély befejeztével Gyarmaty Lujza a zárdai leányiskola e kiváló tehetségű 6 ik osziá-"lyu tanulója gyönyörű beszédbe foglalt szavakban mondott köszönetet a jelenvol-taknak. g a legnagyobb elismerést tartalmazó szavakban emlékezett meg ama jótevőkről, kiknek adományaiból a szegény, ruhátlan gyermekek karácsonykor, az-öröm ez ünnepen meleg téli rúnával elláthatók voltak. A díszes közönség ezután egy másik terembe vezettetett, hol a növendékek ré«zére felálIiLott díszes karácsonyfa s kö rüiotte levő asztalkákon a részükre való ajándékok voltak elhelyezve. A zárdanövendékek sz&valmauya, párbeszéd és vallásos alkalmi -énekek eléneklése után el -nökiö apit ur az ünnepélyt szívélyes szavakkal bezárta. ÓiÖmkönyü\' tolult a jelen
tevők szemeibe, látva amaz örömteljes meglepetést, mely a nyomor és Ínséggel küzdő szegéoysorsu gyermekek és s/.ülöik arczárói leolvasható volt. Végül etmulaszthat lan kötelességet teljesítünk, amidőn a zárda lelkes nővéreinek de, különösen Klafszky Beáta fönöknőnek. Taschuer Virginia és Eugénia nővéreknek is a megható ünnepélyért s a szegény eyermekek-röl való kiváló gondoskodásukért a nyilvánosság terén hálás elismeréssel párosult köszönetei mondunk. Áidja meg őtet az egek ura, a szegények és árvákkal tett szíves jóságuk és gondoskodásukért hosz-szu élettel. —z—1—
— - Társas estélye a keresztény jótékony nöegyletnek holnap, vasárnap, ja^. nuár 5-én van a „Polgári Egylet" helyiségeiben. Az estély sikere kétségtelen, a választmány minden lehetőt elkövet buzgólkodásával annak elérésére Gjolag fehivjuk a t. közönség ügyeimét méltó pártfogására.
— Gyászhír. Oszeszly Antal városi ellenőr urat és családját mély gyász érte, nejének nagyanyja, ritka jószívű nö id. Matics Imréné szül. Bossányi Terézia Szombathelyen decz. 30-án meghalt. Temetése jan. 1-én nagy részvétlel történt. Béke hanv^ira !
— Eltűnés. T.Mihály nagy-kanizsai építő — mint hirlik, számos adósság hátrahagyásával városunkból eltűnt Több félbehagyott ház építésére szomorúan gondolnak most a tulajdonosok, mert a vállalkozási kedv nagy volt az eltűntben, de a kiviteli számadást gyengén csinálta és, igy nemcsak önmagának jóhiszemü-leg rosszul, -- de polgártársainak is felette áruimára dolgozott. Az okozott kárt mintegy 45 ezer forintra becsülik.
— Választmányi ülést tart j-inuir 7-én délután ,4 órakor a „Kisdedneveló Egyesület" Nádor-utczai óvodaépületében, melyre a választmány tagjait ez uton is tisztelettel Meghívja az elnökség.
— Üjmifte. Szép napra ébredlek Zala-Szent-Miháiy község lakói Karácsony napján Ugyanis ekkor mutatá be Szabó Kálmán István szent ferenezrendi áldozó-pap első zsengéjét, nagyszámú rokonság és hivő jelenlétében a Mindenhatónak. A kézvezetőt tisztet Főtisztelendő Let-linger J. Kelemen úr, ugyanazon rend tartományfőnöke. Nagyontiszt. Rithnmn A Román nagy-kanizsai segédlelkész, tu-vábbá liszt. Frídria G. Kálmán szt fer. remii nüve.-dékpap segédlete mellett, végezte. — A pnmiutiai szónoklatot Nt Rathman A. Román úr tartotta, fényes bizonyításával annak, mit tesz az Urnák szolgája lenni. Az ujmise véget érvén, a primitiáns áldási osztott a hivő népnek és rokonainak.
— Közkívánatra a nagy-kanizsai iparos ifjúság a ,Czigány" czímű színmüvet január 12-érj ismét előadja jótékony c/élra. melyre a n. é. közönség pártfogását előre is felhívjuk.
— Enin basa állapota roszabbra fordult.
— Január G-dikát Falb kritikus napnak jelzi. ¦— - I
— Megyei r. h. A perlaki jbíróságnál ötlkönyvvezetöi áiíásra pályázat nyittatott - Csesziregen Karácsony estéjén 3 épület éget\', el, a baksai tűzoltók akadályozták meg tovaterjedését — Lichteu-stein Jeuö csabrendekí bérlő 30 forintot adutt a szegényeknek karácsonyi ajándékul — Alsó-Hahóton egy gulyás ugy Ösz-áze szurkálta vasvillával a-gazdát, hogy életéhez kevés a remény. — Az akali halá-fzok egy hálóval a napokban 200 méter mázsa halat fogtak a Balatonban! — A tapolczai izr. krajczáregylet 25 iskolás gyermeket ruházott fel.
— Hazai r. h. A székesfehérvári káptalan karnagygyá választotta Lányi Ernő zeneszerzőt. — Hunyady Jenő egye-\' temi tanár meghalt — Visi Imre helyébe Pest Józsefváros képviselőjéül. Berze-viczy Albert államtitkárt léptették föl. — Alföldön egy czigáoyasszony 3 fiút és 1 leányt szüli, mind a négy ét — A szombathelyi jótékony nőegylet febr. 8 áu theaestélyt tarL — A magyar orsz. isko-laegyesülétnek 2204 tagja van. — Az elhunyt székely gróf Kálnoky család utolsó sarja: Bódog ny. őrnagy meghaltikülügymi-níszterünk morvaági. — Az influenzia erősen terjed. — A temesvári székesegyházban öngyilkosságot követett el egy mester legény. — M;iria-Valéria királykisasszony esküvője aug. 18-án lesz Ischlben. — A magyax^áijamvasuUk 1889. évben 17 és fél millió forintot szállítottak be a központi pénztárba, 1883-ban 14 milliót — Az egyetemen fogászati tanfolyam nyit tátik. — A bpest^bécíi 262 kilométeres távbeszélő sikerült — Hgprimásunk 1889. év folyamán 160.ezer ftot adott jótékony-czélokra. \\
— Külföldi r. fa. -A-Manche csatornán Anglia és Francziaországot összekötő hidat szándékoznak építeni. — Shakespeare szülőföldjén az nj színház leégett — A Deutsche Schulvereinnak 120 ezer tagja van s alapítása óta (1880) 2.107 ezer 753 frt felett rendelkezett — Hazánkból a marhakivitei Francziaorazágba eltiltatott. — Brazília excsászárnéja meghalt
irodalom.
— Az „Olvasó-kor" szépirodalmi regény folyóiratban megjelent ,Uj-párizsi titkok" társadalmi regény 21-dik füzete, mely a 7-dik kötetnek végét képezi; rendkívüli folyamban pedig „Szófia Gyöngye" történeti regény 12-dik füzete, mely nek é füzettel a 4-dik kötete nyert befejezést. Ara egy-egy fü/.e\'nek 25 kr. Eiőfi zetök külön kedvezményben részesülnek. . — Az ^Egyetemes Regény tárból" a\\5in;ier és WoSfner budapesti kiadóczég-nek e közkedveltség!! vállalatából ismét egy kötetet vettünk, a mely ugy tartalma, mint csinos és tartós kiállítása által, méltóan sorakozhatik az eddig már megjelentekhez. Tartalma : Tarchetti Hugó „A sziv küzdelmei" comü regényének Gau-^s Viktor által eszközölt gondos fordítása E mű kiadásával is hűen megBíizte a kiadóhivatal elvét: hogy t.- i. a legkiválóbb irodalmi termékeket nyújtsa olvasóinak. A fiatalon elhunyt olasz költő éayik legszebb és legkedveltebb müve jelenik meg ezúttal kiadásukban, mely Olaszországban a leg keresettebb olvasmányok egyikét képezi s hol eredetije számos kiadást ért. A csinos vászonkötésü kötet ára 50 kr. és kapható minden könyvkereskedésben, — úgyszinte az „Egyetemes Regény tár" kiadóhivatalában is (Andrásy-ut 10).. ahol előfizetések ís elfogadtatnak 20 kötetre 10 frt, JO kötetre 5 frt vagy 6 kötetre 3 forintjával bérmentes megküldés mellefi
— A .Képes Családi Lapok\' Biépirr>da\'mi ismeretlerjetztiS képei heti lap már tizenegy ér ú\'.a Icüid hazati&s lelkesedéssel é* kitartással nemtfti irodalmunk bástyáj&ti ; már tizenegy
óia lobogtatja a nemseti művelődésnek > iz.Hi nemeaitéanek a sászlajat, t most is, a midőn Braalcoriírs György jeles szerkesztése mellett mir tizenkettedik érfoljamiba lép, a legel^kelÖDb, 1 legkitűnőbb irók és irónök müvL\'iv.-! indul — a nemzetiségünket még mindig fenyegető ¦ baz&nkat tiikt rákent el-Sz3nlŐa;met ssépirodalmi lapok elleni hadjá-rxtbs. A Kép1.!. Családi Lapok moakatinaíí: Jök*i Már, Tolaai Lajot, Uiksxátt) Kálmán, Dalmady üyőtö. Temérdek (Jeszenszky Dániel), Liuka -\'Jusf-áv, iiratikov.es GySrgy, Rudnyánszky íiyuia, Pósa Lajox, Prém Józ«ef, D: Szikixy Jí:ov Paiagyi Lcjos, Inezédi Liazlü. Murai Károly, Méry Kiroly, Petri Mór, Dr Rodilxky JeoS, Beniuky Bajzz Lenke, Bülhner Lina, N\'*¦:¦¦¦¦:¦<.:.- y. ¦¦ ¦ \'. KulirTay BeniUky trma, llevesiué- Síkor Margit, Tanglné Gyujto lsabullt, Qaál Károlin, — Karlorscky 11«. Marmith Lujza ilb. stb. — Vájjon ki cseréloé fel az előkelő asellema kamatok termwketx kütfOid aiüveivel! Magyar ember bizonyára nem! S a magyar nő — még kerésbbé. — A „Képes Cialádi Lapok" az ösz-szc* nz^pirodalmi lapok közStt a legúlénkebb a légTáltozatuanbb. Tartalma az irodalom minden válfaját felsieti; képei a legbiresebb festők müveit mutatják bej „Hölgyek Lapja* czimU divat melléklete a legújabb divat kéjeket hozza, s a nevelés, az egészség, a gazdaság, a kertészet s a konyha terén nincs oly kérdés, melyet ne tárgyalna. „K-géuy melléklete" bárom — négy eredeti regépynyel Tyin-dikozza meg érenkint előfizetőit, — „ZS\'id bontéka" telve van mulattató apró tagokkal, s találmányokkal, melyeknek megfejtet értékes jutalmakat ktpaak: —az .Képei Cial&di Lapok\' daczira sokoldalaságuknak, még is bátran k-zéb* adhatók a család minden rendű és korú tagjának ; dactári gazdag tartalma-n&k, mégis a legolcsóbb szépirodalmi képes heti lap. Előfizetései ára a .HMgyek\' Lapjával-1 ., a „Regény melleklet\'-t«l együtt egész é»re 6 frt, — félévre i fti negyedévre 1 frt 50 kr o. ¦ a. kiadá hiratal (: Badapetten, aa^y korona uteza 20 sz } melyhez i< el."fizetések legoéUzerlibafn i.otalváuyon iuté-zend\'ik, kívánatra bárkiuek inzyeu és bérmentve szolgál inuUtráuy esámok>>al
—. Dr. Toldy László Budapest főváros főlevéltárnokától megjelent a „Törvényhatósági Naptár" II. évfolyamban 1890 évre. Boitfára 2 frt. Ifj. Nagel Otto bizománya. A \'ártalmas és ügyesen szerkesztett közhasznú naptár méltán ajánlható. 1140 lapra terjedés kemény kötéssel van ellátva. íí arczkép és ugyanannyi életrajz is gazdagítja.
— A „Vasárnapi Újság" deczem-ber hó 22-iki száma a következő tartalommal jelent meg: Karácsony-cst (Itos-kovics Iguácz rajzával.) Irta —á—r—. — A szűz anya. Költemény. (Murillo festményéhez. Képpel.) — Vargha Gyulától.
— Karácsony ünnepén. Költemény. Sán-tha Károlytól. _— A néni könnyei. Egy kis rajz, irta gróf Teleki Géza. — Az Esztike karácsonya. Elbeszélés, irta Savós Béla. — Az ősi magyar halászatról. Thúry Józseftől. — Charles Leland levele a magyar néprajzi tarsasághoz. (Londoni levél.)
— Szái év előtt Emlékezések a nagy franczia forradalomra. (Képpel: Az utolsó út; az elitéltek tömeges szállítása a vérpadra.) — Bethleheraesek előadása karácsony estéjén Jantyik Mátyás eredeti rajza. (Kép.) — Veszprém megye ütrnepe: Deák és Széchenyi arezképének leleplezése a megyeház dísztermében. Vargyas Endrétől. (Kimnach László két rajzával.)
— Karácsonyfa alatt Költemény Rud-nyánszky Gyulától — Rinka. Elbeszélés, irta B. Büttner.Lína. — A szent család
— Mi újság? — Halálozások. — Szert kesztői mondanivaló. — Képtalány. — Sakkjáték. — Hetinaptár — A „Vasárnapi Újság* előfizetési ára negyedévre
2 frt, a „Politikai Újdonságok "-kai együtt
3 frt. — Ugyancsak a Franki in-Társulaki adóhivatalában (Budapest, egyetem. utza4. sz.) megrendelhető a .Képes Néplap" legolcsóbb újság a magyar nép szá mára, félévre 1 frt
— A „Divat-Salon", e rendkívül diszes és valóban páratlan fényűzéssel kiállított divatlap legújabb füzetét örvendetes meglepetéssel kaptuk. Meglepett bennünket az a feltűnő baladás, melyet e p „azánk időszaki irodalmában képvisel. EVíeícintve attól, hogy körülbelül 100 legváltozatosabb irányú, eredeti, legújabb divatképet közöl, a mi e füzetnek különös ; varázst kölcsönöz, két oly szines boriték-I képpel találkozunk, mely a technika óriási j fejlettségéről tanúskodik. Ami e füzetben különösen eredeti az, hogy a toitettek oly [ részletességgel vannak leirva, hogy minden töa legkönoyeben tájékozhatja magát Eny-j nyíre sikerült divatlapot megvalljuk,- ed-I dig sem nálunk, sem a külföldön nem lát \' tuok. A „Divat-Salont" hazánk két legkitü í nöbb Írónője Fanghné Gyújtó Izabella és I Szabóné Nogáll Janka szerkeszti, kik e lap irodalmi részét önálló becsüvé teszik, j Megemlítjük még Mária Dorottya főher-í czegnö jól sikerült arczképét, melynek he-I lyén minden füzetben egy-egy actuális \'női arczkép jelenik meg. A „Divat-Sa-|looa-nak mind e mellett legnagyobb • előnye, fél annyi árban kapható, mint bármely más divatlap. Ara egész évre csak 6 frt, félévre 3 frt, évnegyedre 1 frt fjO kr. Megrendelhető a „Divat-Salon" ki-atló^-atálánál Budapest, V., Gizella-tér .1. sz.
jfeuyi«*Kt inrot, var itlig Kpsztka Árpid Vogy f«Jn kít liebst
Budapest
Ki nyert?
Húzás decz. 28. 87 31 45.
Szerk. Üzenet
költeménye meg-
— M. R. Szép alkat késett. Fitettük jövóre
— Mindazokat a t. laptársakat, kikkel ciereviszonyban voltunk, ez év.-e is kérjük annak további fent&náiát.
— Gr. M. M-t. Gratulálunk1
— Kolozsvár. Tárcsával hosszabb idLp| el vagyunk látv». Intézkedtünk.
— H. L. Bp«st. KÖUunet, a oerepéldányt megindítottuk
— B P. Azonnal válaszoltunk.
—^H. ApSziszok. Ez uton is kérjük az illetéktelen kér. mMk&désénck kiptihatolálát. Üdvözlet:
— K. ü. Nem közölhetjük máshol, csak a nyilitérben. Az pedig fizetéses rovat.
— S. S. Rendbe hoztuk.
— .Télben tavasz- fura dolog. Nagyon Összepréselt versezet
Felelős szerkesztő és kiadó: BATORFI LAJOS. Liptulajionos: W.UPITS JÓZSEF.
ixry-iittiér-*). Nyilatkozat.
Setess Imrének a „Zalai-Közlöny" mult heti szárat „Nyilttér" rovatában ellenem közzétett becsületsértő közleményével szemben csakis a köz&nség tájékoztatás* védett egyelőre kivetkezőkben nyilatkozom
Sereis Imrét a ,Zala" szerkesztőségében október hó közepén elfoglalt alkalmaztatásától a kötelmi viszonynak súlyos megáértésc és correetségi szempontok indokából deczember bó U-én \' ¦ :
Kzt az eljárásomat kényszerítő okok ¦ íoroü-a fogUlutott a Serets Imre\', által in-criminált levélben, melyre \' ő qnaüfikálhatatlan modorban válaszolt \'s pgyszers\'mind provokált.
Saját jo^érzetem és másokv felfogása szerint az adott körülmények közölt én n-m ¦érthettem ¦ magamat ai elvgtételadá«ra kötelezettnek nem érezhettem, sőt* aa ügyet nyomban bíróság elé kellett volna vinnem. Mert minő jog- és társadalmi állapot lenne az. ha — midőc a kötelességeit elhanyagoló aegéd
•) E rovat alatt közlőitekért nem vállal fel-\'Iőstéget a Szerk.
JANUÁR 4-én
főnöke t&bbazöri k?méletea figyelmextr-tésére a kn*. *:<-.< megbajolás • kötelessé^én-k isije-¦ités- helyett td s ellene insnltuit l-\'-
vez; midőu egy szerkesztői állásban tnrbet-t. len « az illető privát éterét érin\'-" panascoln és C irrectségi hiány-.k merülnek f»l s *zekct. mint alkaimaztdtáiinak azonnali m^i;szl\'nteté-sét kényszerit" körülményeket.- a fffaSk segédjének meeirja, — » főnök oejédjevel K-nibi-\'n sértéit követn- el .ís elégtét»ladá>ra leimé kStet^xhetS
Én mindamellett a feuforgott kürü mény-k daczára sem tértem\' ki a kibtvái elől ét lefolytattam a azokásot eljárátii. méhnek tr-J* menve az alább kor.nlt okmányok sz-rint
ks*etk«x6 :
Jegyzőkönyv
felvetített Nagy-Kauiisáii lS8lf deczembT bő 14-é\'i S-\'t-\'a Imre és Var^a tájon árak k\'izt fennforgó\' beciQletri«4t ügyben. Jelenl-vők - S*-ress Imre ür réa/érol; ítaboa* Liszl\'\'- és Rá-touyi János ú ak. Varga .i*jn« fir részéről r Orooiváry Gyula es Dr. Kenaiedler Antai or»k. Minthugy a telek ]-ienlevö megbiioítia: m-i-egyezői uem ludtik an-* nézve, njjon ftetwaz tOtr« úr ellen Varfi Lat** Ilr által üj- nált kiffj-zé* kéj>ez-e oly sé té»t. rnfly Varga Lajos urat eiégtételalásrn _ k.\'trlezhrtné. ezen kérdéo elbirálátát i-tiy )>e aUlet-b röságra hiz-zak, mely beciillpt\'.ir/.sái tagiánl Sere« IrnTf ur megbizot-aí Vel>-r Karoly kir- IQr-sséki bírót, Varca Uajoe. meebizottai p— evesték m*t azzal. ic<*su!i-:l>iró ur egy ha\'miii-Wg a iir-r«üii-tbir\'\'\'»ie tagjául Kzzel ezen jecyzókr.ti/v beza-at »tr
s Dr. Nensisdler Antal s. L rOoszvary Gyula s. I RálBiiyi János i l
hadaagy
Baloss László s. I
Jegyzőkönyv
felvéve Xagy-Kanitsin 1689 éri dersembi r M lóin Seress Imre é» Varga Lajos ur.ik köst íeou-oreó beesOletbeli üíyben a becaületbirv¦ sál megalakulásárúi é* f>ijárási\'ül. "1
Alulírott Kosztka Árpád éi Veber Karoly mint a telek m\'eebizcttai által met" \'"\'"-Sett becaületbirőaigi uguk az általuk felkért-itj. Oszterhuber LitzlÓvaJ b«c*BIet-bÍrósággá alakcSán, hogy a becsaletbirosfg magát a* Ügy mibenáltásaró\' tijékozbassa, a felek<-t személyesen megballgítta. .¦ ezek bemonda-a ugy a felek megbízottai »lt*l reti-lelkevéír.-boo-ájtott okiratok aiapján tauái-«kozván, egybangulag a k\';««tkezö határozatot bot!*
Jóllehet a becsületbíróság Varga Lajóa nr által 1899, decz-mber hó 11-éu Serest Imre urboz irt levél tartalmát aértÓn.-k tartja utút\'b D>-vezettre nézve, tekintve aaottba\'n, hogy *iere»i Imre nr r .levélre annak rétele után nyomban 1889 evi drczirmb«r 12-éu n--ai Ikeréibe sértően válaszolt ; S * sáriul fteWas \' ímre ur a mórt jelzett uton mar elégtételt vett, 5t ez ügyben iimétolt eleztétflvét-lre jogosítottnak Varga Lajos urat pedig el-a-tételadásra kötelezettnek nem tartja. Kell mint fent.
ií]; Oszternubsr László s. í. Koszttá Arpáá s- t. Veber Karol? s. t.
Ezek után a közönség megítélésére bíz.-m, bogy Seress Imiével sz\'mben választbatnk-e más utat. mint hoyy az igaz\'áesznlgáitatásnál keresek megtorlást, minek folyamán a leSson-\' ségn--k alkalma leaa az ügy közvlebbi részleteivel is megiamerked\'ii.
Nagy-Kanizsán, 1S*.H" január t.
VAEGa LAJOS
Utólag Varga Lajos ur a k<\'>*atkex# táviratot küidte Kudapest \'51: Tfegnap voltam Tatán *)nnan tudo , \'bogy Sere** Imre az elótt az ottani Eazteriiixy-féle színház *\'-ne-karánál^ faegédDl volt. az\'onbtn smlgálati é« erkólcsi^motvumok miatt ¦¦anin is d»o*wij tátott. Kérem a kosSoség iájékozása végett e tud^aitásomat is közéte ini Kgyéb a.lataim a cz élba tett eljárásnál fognak előterjeszteni.
VARGA LAJOS * k.
H 1 tf 1) K T ESEK.
BIZTOS FIZPTEST
é* provisiót adok hstlöságilaár engedé-lyezelt
SORSJEGYEK
részletfizerés melleit való elárusításúétt.
Futihs II. váltóhu/a Budapest Deák-Ferencz-uteza 12. szám. S7M
menekülése Egyptomba. (Két koppéi: 1. Izis árnyában. 2. A pusztában.) — Az influenzáról, Hermán Ottótól. — Irodalom és művészet. Egyletek és közintézetek.
f Pályázati hirdkmóuy. x
í A zalavármegyében 189(1- évi .lanuár 1-tűl ^
! kezdve rendszeresített \'s egyenként 200 frt fizetés ^
! és 100 frt utiáUlánynyal javadalmazott megyei )K
| állatorvosi állásra ezennel pályázat hirdettetik. X
Felhivatnak mindazok, kÍK ezen állánokat el- *
! nyerni kívánják, hogy az 1888. évi VII. t. ez. 13:1. jj.
| §-ában előirt kellékeket igazoló okmányokkal fel- ^
í szerelt folyamodványaikat alólírt aKspióboz 1890 X
• évi Január 20-alg-ann.áMnkább benyújtsák, mert Jí.
| a később érkező kcrvényekTligyelembe vétetni nem X
[ fognak. . jjj
y\' Zala-Egerszeg 1890. JaDnár 2-án ^
) Csertán x
\\ 3791 \' Zalavármrevc alispánja. Jg
• HUSZONKII.EKCZKDIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
JANUÁH «-én
Pontos pegale-bérlüfeafeli I
Rum szilvórium, törköly es seprópálinka
ugy nemkülönben mindennemű LÍKÓE, SSSESZKMTAL ÉS ECZET HIDEÍí CTOS minden készülék uélkül előállítható W T T EJ ni CEC AHJTOLD Budapest. I>oh|uy-ulcza 41. 8a.
taz. iír imlbá. i[tell«ut-brtll
a jutalomdijazott esszencíiák és üthcrücuu olajok által. VizabóljaS, glicerin, borzsmat. savtalanitó por, bőrszínek.
s mindennemű bőrbetegségek elleni sze rek raktára.
zekék
borszesz, derítő-por Kezelési
ingyen.
utasítások és áij Parsfadugaszok és czinkupák.
Szesz megtakarítására való pálinka-erösitö esszenczia
L\'ííviiökük felvétetnek.
Gófref PSKRHOFER J.-íéle
Béc
zum.
„Gold Reichsapfel.-
Végeladás.
Van\'szerencsém a ». é. közönség becses tudomására hozni, bogy üzletem vépfetosz látása végen hatóságilag engedélyezett
végeladást
rendezek, nielv azonban csak rövid ideig fog tartani. Ennélfogva
üzletemben mindennemű férfi- és gyernieköltönyök, férfiruha-szövetek, fe\'rfi-inL\'ek, gallérok, kézelők, nyakkendők stb. v gUT rendkívül leszállított áron kaphatók. ÍM A majdnem uj és egészen jó karban levő állványok az üzleti felszereléssel együtt minden áron eladók.
t Tisztelettel
WEISSMAYEIÍ O.
férfiruha ft/Jel S\'agy-líaoizsán.a .Korona" áteltenéoen 3782
:
:
: ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
t t :
\\T \' 4.* + lrtK/loíícr.lr *"ir,tt ffj**""* Is-t-dacsok neve alatt; ex ntobbi o«t«i Leijet joggá] m-gérdemlik,
V CrilSZLlLU i<iL)U<lt-St>nK csakugyan a;;í- léuzik betegség, melyben a Undacaok csoda* hátasakat ezerszeresen b« nem f>izonTÍ«>«*k volna. A leptn*k*ci*bb wfkb-u minden egybizer sikert-Leofll alkalmazt.iott, e«en labdacsok itámtaíanssor » a legrövidebb idő alaö g\'yogyuláat ered mén veitek, 1 dobos 15 labdacscsal 21 kr. 1 tekercs t dobinál 1 írt 5 kr., bírmeoteüeo tjtánvétkflldemény 1 fxt 10 kr.
A pénz&sszeg előleges beküldése mellett postamentei átküldésééi kerül : 1 tekére* labdacs 1 frt 25 kr.. 2 tekarei 2 frt .\'ÍO kr; 3 tekére* 3 frt SS kr: 4 tekercs 4 frt 40 kr ; 6 tekercs 5 frt 20 kr; 10 tekercs 8 frt 2U kr. Kevt-sebUt m-ut -jj "tekercset vVtküJ.lfCi nem lehet. ,
Kéretik, hogy csakis Pserhofer J. vértisztitó piluláit kérjenek,
gjflf^ werí valódiaknak csak azok a labdacsok tekinthetők, -melyek utasítása J. Pserhpjer neve aláírásával van ellátva s melyek a doboz jedelén ugyanazon névaláírást hordják veres írásban.
ea I doboi
60 kr.
Fagybalzsam
f»gyl.»;ok 1 t?K«h- 40*kr
Paerbofer J.-iCl érek óta elismerve, miLt a legbiztosabb szer bármiféle valamint nagyon idült sebek stb. ellen is
BermeDtea küldéssel 65 kr.^_ j__
katuariis. r.t-kedtseg szamárhurnt stb. ellen. 1 fi-reg 60 kr
Fiftlrprnnr hant, rekeduég. kcfaíSgé* .11.
r idKerpor 35 ^ pt,rtomen[e> kűidéiseí
I Utifunedv
^ Amerikai köszvény-kenőes l^í.yuZ
rhetimasxctü bajoi, tagszazgatás és fulszaggatás elien 120 kr.
! I^ÍJ^^ÍieB pör. 5g^M2JS\'wt: í Golyva
j(5 65 krijeskr.
Tannochinin hajkenőes ÍZll\'Zi\'Z
legjobbnak .smert hajtieT««ö u«r «|i*nn:rY« orrosok által. Egy elegaosan kiállított dobos 2 frt.
Egyetemes kenőcs;
§ GolyvababK^ani, h>
Dreg 40 kr. B.éroientes küldéssel
Stsudsl Unartól vágót; 1 asurt - - - ; •
fekélyek íi míadesaemO daganatok elieo, idSsxaki Ultfjráses Lábfakalyek, .. - aebak. em ír.gyslladáai 4s hasonló
bajok ellen sokszorosan jónak bisonyoU Egy tégely 50 kr. Bermectes kQldésael 75 kr.
Prágai cseppek
bajok eP.en. kitünS báiis».
%
prágai cseppek} megromlott gyomor, osas emésstés mín\'deoDema _ 1 flreg<ís« 22 kr. _
I Angol csodabalzsam, L.
kr. kis
Egyetemes tisztító-só ^LtSSr1 \'
megzarart emésitiinél, fejfájáanál, ssédUlétnél, gyo norgöreanél. ^ aranyeres bajban, dugulásban. Fgy csomag 1 frt.
\' Ezen itt megnevesett késittcnécyeken kiTÜl at osztrák lapokban hirdetett ossses bel- és kdlfoldí gyóg) különlegességek \\ § raktáron tartatnak s a netalán készletben nem leró csikkekről kívánatra pontosaD és olcsón gondoskodva Uend • 5
Postai szétküldések gyorsan foganatosíttatnak a pénz előleges keköldése mellett vagy utiovéttel. ;
A pénz előleges beküldése leghelyesebben (postautalványnyal) a portó olcsóbbá tételét eszközli. 1
1
IS miní utánvéttel.
2\'J00.\'S69. tkv.
3538
A legbiztosabb és leghatásosabb hashajtó szer a
ERENCZ JÓZSEF
KESERŰVÍZ,
mini ezl a kiivetkezó orvosi bizooyilvnyo k tanimitjk :
•bán liAiaioí nem k.-tl<-metlen isii - Dr. Korányi tanár Budapesten /Kón.diluion a i^eki-dvel:-!>!¦ uaihajtóvia. ¦ Dr Kezmárszky tinár. Badapesten ;tÍtttá>o*»l»b. mim a többi lmd»i sízek-\' Dr fiebhirdt -.atiár Budapesten. Szétküldés 1889-ik óvben 1 millió palaczlt! 37/C Ktönletve I L-nl - •\' m~
10 arany <s érdem-éré mm el. I W?»llt_BMMH
SzetküldéSi Igazgatóság líudapcsten.
Máriazelli gyomor cseppet,
leikiilatitM iriimer wnAn gyomor rajiit
rtvijry
hö a szeretettéitől egv szeri kapna í
ilungszer ipartelepCDi, mely hazánkban a legnagyobb kéuer-ségti vállalat,. ffemc-Ák zenészek és imivészeknek szolgál iM^czélíZeriibb bev«s;trlá.si fomu-ul, hanem /eJatiatiil tűztem kJ magaoinak. bog} jinikedveiok s olyanok, kik ezen1 idény alatt valamely baugazert maguknak elsajátítani kiviimiak. ezt kímoyeu és oekély áldozatok árán megtehessék, sőlj olyiinirk s/ámára is gondoskodva van, kik -
. nek épen-éiüiel nincs módjukban valamely haugs/.ert megta\'iuiiií. Kinek suinmí zenei képes-éne uiiic-fii. mechanikai hangszereim >egélyével elvezetés estéket szerezhet magának Mindennemű hangszerek és zeuéUimüvek jatitása szakszerű pontossággal elvégeztetik és ócska hangszerek cserette is elfogadtatnak. Kivánatra nagy képes hangSzerkatalogusom ingyen és bérmentve inegküldetik. melvben bővebb
. felvilágosítás található. Harmonikáról külön árjegvzék jelent meg. ,
STEHN15EUG ÁRMIN Budapest. VII., kerepesl-ut 36 sz.
BEVONUL ++++4+++*+++++
a zord téli idő hos.s7as estéivel: ki ne találna ilyenkor kellemes szóra k\'tzást a zené-ben és kinek ne vuloa bármely Bnoepélyes alkalomra a leg kedvesebb
meglepetése czéiszeiü báng-
i.:t<»l*rli.-t]rti batá>ü lalaníA*. jrjomor i. IjjtO. Ichf\'.el. liVJUiytJ fell*-r.t-v\'-, uél ri-k.fi\'-\'. ¦ K ,i;kx-
Ityonior hnrnt. gv\'itnor rfc*\\ (Q\'orjjor teamok *¦« din képzü-
3rs, tnloitnn f!njálk.i*jiíi>, «arír»«s|t. unrj.tr úr h:>nj itiKer \'-¦tftbrn,in»K«iunt\'-!i»rr\'l\'iij.i«t >k a x> rtronUsátol
lÁruiAZílii Kioiii\'-r jrY.rv*&t,Ite iv ^zfltl.-.«i. sa.-krf kf\'lf jl, u - imllst K>omrot
_ «n:Ja. rluzi a !-lírnf\'k«.
cV\'iryit lej*. v<~*e. táj éi tatásakat. - ¦ Esy
.¦tri
Ocas! A valúdl M.irim.lli irywinor .-r|.aw*<-a f.\'|.k--i«!i uuiif*t»uiak r li»m>«its;ip*lt, * ezrrt valuták iciat,int c«k x*>k Ua-Wanak el
elytk uv«e, \'KT V*ft<.« a fenti wlj-t-yKj-rl
Árverési hirdetmény.
j A ieip\'iiyei kir. járásbíróság, mint telekkönyvi hal. közhírré teszi, hogy Sve-lecz Jakab Molnári lakó? végrebajtatónak néhai Horváth István örökösei Horváth Anna férj Grasics liémusné, Horváth Rozi férj. Horváth Józseíné. Horváth Verona, Horváth József és Horváth Anna kiskorúak, gyámanyja özv. Horváth Isivánné •szü\'. üencdek Borbélya molnári lakósok ellen a 4Sfi frt 84 kr tőke s járulékaiból még hátralevő 62 írt 10 kr töke, ennek I8S4. évi márezius hó 24-től járö 6Lí„ kamatai, 5 frt 50 kr előbbi és S frt 50 kr ezuttali költségek iránti végrehajtási . ügyében a nagy-kanizsai kir. törvényszék ; (a letenyei kir. jbíróság) területén fekvő ! molnári községÜ:;s. szljkvbeű A-I. 1—G.yj \\ sor 06., Gfc, 147.. 279, 337., 405. brsz. j ÍDgatlan a rajta épült házzal 1928 frt becs- i ! árban, továbbá az ugyanazon sztjkvben A. j i f I. sor 56. hrsz. a. felvett iogattan 122 ft j , becsárban molnári községbiró házánál i i 18í»0.é\\ijanuár bó30 it napján d. e. 10 \\ ! órakor Gydrffy János ügyvéd nagy-kani- : \' zsel lakos közbejöttével megtartandó nyil-I vános árverését; eladatni fog. Kzen, árve- | ; rés állal a 07. sorsz. a. Benedek Borbélya özv. Horváth Isivánné javára bekeblezett szolgalmijog nem:érintetik, illetve arra tekintet nélkül -adatnak el a fenti ingatlanok. >t
Kikiáltási ár a fennebb kitett becs-ár. Árverezni kívánók tartoznak a becs-ár I0°/0-át készpénzben, vagy óyadékké-pes papírban a kiküldött kezéhez letenni. Vevő köteles a vételárt három egyenlő részletben, még pedig: az elsőt az árverés jogerőre emelkedésétől számítandó 1 hó nap alatt. - n másodikat ugyanattól j hónap alatt, a" harmadikat ugyanattól 3 hónap alatt, — minden egyes részlet után az árverés napjától számítandó 6% kamatokkal együtt az árverési feltételekben meghatározott helyen és módozatok szerint lefizetni.
Kelt Letenyén a kir. jb. mint telekkönyvi hatóságnál 1889. évi november hó 7. napján. FIIJPICS
379U I — 1. kirendelt kir. járásbiró.
ASOUI.AC-I APÁTSÁG ( rranczJa-Oraxig-) Dom MAÜL\'ELOXNE, prior Főtisztelendő Btnedek rendi atyái
FOGVIZE. FOGPORA és FOGPASTÁJA j
2 ARANY ÉfíEU : Brúttel 1880, London 1884
A lCkTxoacaaaDb kUintsteMk
raltalaltatott 14^4 Uc éven BOURsaUD PtTTR az | O # ejaV prior aitaL
« A fíitisiteleadö benedekrendi atyák fogvizének használata, naponkint néhány cseppet vízbe veve, megakadályozza, éa gyógyítja a fagak odvaüságát melyeknek fehérséget éa szilárdságot kölcsönöz, a mennyiben a foghust erősíti s teljesen egészségessé változtatja.
« Szolgálatot teszünk tehát olvaw/ujknak, midőn őket ezen regi ea practícus készítményekre figyelmeztetjük, melyek a- legjobb gyógyszert és a fogfájás efíem egyedüli óvszert ki
XXXKKXXXXXXXKXXXXKKXXXXXKXK*
tt r-apirlm var. rKawi|»a,i mi-lvck mrlí^ltrit UH nt»»i:A»«n azjs fel »an^UDt«tT«, beírj n rumli j» ban
Máriazelli Labdacsok.
iirk It i Kentén, snlalé* i
rU I
Karol\'. Kreaiuer. g.ojnjirti; oév tí niiiuicn eredeti d>\'l>"Zon láthatok »\' Kr.. ttej lékem dobmaal i irt
b.\'kiildr- mán, l 1,-k-r.-- ! írt. »\'jf 3 írt. 2« Kr, ,1 t«kerc» 3 frt 20 Kr \'.-1
•a poeuber menteset] küldetik mre. \' ulía." h\'-v"w"r "
v \' 2 tekerca
-olvi
or oeppek és MarlaielB t»yoKThat<i, aiiyaicaik-- •. ¦¦;...- j3 vat
Bili -ri. és Ulriauui
etá
Kór
Nagy-KsnizsL: Fráger B^la és »«-IiW uj-\'.cysx.-rrss „rak-.ál Babo-flia" eyócyKeress. E ros Kobn "r Cv-.gy-rsr.-»a nrnal. Mtrezali : >s Victor gyógyazerésj nrnaJL Ole-¦its: Béla gjógjearrész urnái.
Szent-eotharc Tosa^aújÉ Leopold Kyogy5zrr-»z urnái. 3734
++++++++*+++++
KÖNNYEN OLDHATÓ KAiíAO
Jol f< í t; 0 v s iKí »2 00 Csesz e r* p 1».0
Az tSHH. Párisi kiállitáson arany
niel kitüntet ve.
vilás-éreni-
„AZ EN ÚJSÁGOM"
képes gyermeklap Szerkesztik: BENEDEK ELEK és PÓSA. LA.10S ti—12 éreaek aaámára..
Előfizetési Ara egész évre . . - * forint
. félévre.....2
negyedévre ... I Megjelenik minden szombaton.
,A« Én Ujuagom" a czime Benedek Elek Pósa Lajo«
szerkesztésében 1889. decz. hó küzej>én megindult
gyeriueklapuak, ;
mely fi -12 éves gyermekeknek »an siánva. A gyermekirodalom terén kiválóan ismert szerkesztők nevei ugyan elég biztositékaL nyújtanak a lap béltartalmára nézve, nem mulaszthatjuk el azonban mepjecyezni. hogy a legkitűnőbb magyar irók fogják őket támogatni do\'nozataikkal.
„Az Én Ujaagom" tetve gyönyörű képekkel, komoly és vig, de mindig szivet, lelket nemesitö. tanulságos, iktatva mulattató történeleket, csapongó jókedvű, bohókás meséké!, szebbnél-szebb verseket fog tartalmazni, azonkívül minden szám egész halmaz fejtörő dolgokat, mulatságos képeket és játékokat fog hozni.
,Aá En TJjaágoza" minden héten szombaton fog megjelenni, ugy begy vasárnap a vidéki előfizetők is megkaphassák. .
f0F~ »Az ^n Újságom" "fatl
előfizetési ara: egész évre .....¦* forint
félévre.......
negyedévre .... I \' JL>\'\\\' ¦ oly csekély összeg, melynek alapján bizton számítunk a-küzünsée legmelegebb érdeklődésére. — Klöfizetési pénzek küldei.dök, legczétsze-l;übben postai utalványon : . ^
„AZ ÉN ÚJSÁGOM-
3785 kiadóhivatalába-^
(Sínger és Wolfner könyvkereskedése. (Budapestj AndráMny-ttt 10. **¦) Motatvioyszámot kívánatra ingyen és bérmentre kaid említett kiadóhivatal. ~$m
x
X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X
s
X X X X X X X X
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Wajdits József kSnyynyoiidijaból Nigy-Kanizsin.
^OT-raiZ$A. 1890. január 11-én.
2-1 u: szám
Hoszopkllenczedlk évfolyam.
Et&fiz et e*i nr
Egyes izán 10 kr
H i íí 1» BT É\'SBK E hasáboi nnitsorbin 7. mámxisza
llkífet 10 krért rétet; airi ilb-ték minden egyesi
A lap ssallemi remét t\'i\\-X& kS«:
lernénypk ¦zcrke**t5segliec. anyagi «résaet illető köü\'eméuyek pedig a kiadó turata! boi bérmeli; > e intézendnk : - A « ff y-K a nizsán tal arékpénitári--pule t.
Rérmentetlen levelek nem fogad\'
Kéziratok vissza nem kü.detnek
1 - | A nagykanizsai .Kereskedőim! Ipsrbauk", a .n.-kauizsai Önkéntes tflzoitó-egylet", a nagy-kaniz*ai kisdednevelő egyesület"
ü. ^ négy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet*, a\' nagy-kanizsai izr. jótékony nőegylet", a .szegények tipintézete*", a nagy-kanizsai. tiszti-Önsegélyző szövetkezet", a .soproni kereske
delnii iparkamara" nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja. , s
.ri\'ETENKIMT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP
A Kossuth ClIltUShOZ. _ és Bcnyitzky Zsuzsannának.— Anyám közkézen forog. Vagyonmérleg 1888-Lapunk t. közönségének haza- J^J éb,er rS"°}li; T^üf} Wéb"Ul Vagyon-.\'Ingatlanokban: templom, a ^^¦rUori*; fi ™j ai, „i /Andrásnak (a lí-ik sza;adbeh val- lelkész és tamtoi
egyház esdó szózata- hazánk házunk áldozatkész közönségéhez!
1890. október 3I-én éli L*s ünnepli meg egyhazunk temploma építésének századik évfordulóját. Min-üe.nü.tt. szép ünuepszámba menó ezen eniiéknap jelentúségét emeli az a nagy
f \'
HisszfU, hogy azon férfiúnak temploma, kinek lánglelkenj korszakotnyitó
e / (a 17-ik szá:adbeli val- lelkész és Unitói lak 12800 frt.\'volt hazánk ezredéves történetében,
SS -AA- J **t- *?e™ f h,1"6 V-J^ üldöztetések egyik vértanuja utód Föld 1740 frt. Ingóságok: bilsó láogazrve lángra gynlasztotta minden pen ajánljuk a fcovetkezo ielbivast és Erzsébetnek felszerelés 2474 frt 90 kr. Tóke-\' —" «—
A tállyai ág. hitv. ev. anya- : . \' ,. " T. . .. , ., n--* , nn
leánya, kiZemplenmrgyebtin Lisz- vagyon: kötvényekben 2573 frt 02
kán született, hol atyja a Máriaj kr. Tagoknál: % és illeték 334 frt Tetézia id*jébeni háború* alatt szer-1 12 kr. Készletben 56 frt 12 kr. zett katonai érdemei jutalmául kapott \\ összesen 19978 frt 16 kr. Teher: pusta állomást birta. [ Tőketartozás ar egyházkerületnél
Ennyi az, a mit egész bizonyos- j 1000 frt." \'/« tartozás 120. frt. s\'ággal uiorulhatok. Többet nem. Km- Folyó tartozások 124 frt. Egyenleg lévszem az aranvozo\'t rézcsattos nagyi mint vagyon 18734 frt 16 krajezár. gyászosa születet, ?sa,ádj gibKira. meiyból szokás volt! Összesen 19978 frt 16 kr. Költség-Injaiból fel fog építtetni s fennen atyám házánál vasárnapodként néhány i vetés 1889-re. Szükséglet: Évi ado-) fogja az a hazafias kegyeletet és fejezetei felolvasni s egy-egy zsoltárt \\ mányokra 8 frt. Tiszti fizetés: lel-i szeretetteljes hálát hirdetni, elénekelni,\' s melybe az én s nóvé-lkész 320 frt, tanító 160 frt. Szolga- j Legyen e nagy hós, a névtelen reim születésnapjaink a keresztelés fizetés 30 frt. Kötelezett illetékek: bösö* szellematyjáaak emléke szülő adataival ősi szokás szerint be vol- adó. tüzkarbizt. egyházmegye és ker.j ezen helyén ily módon is megörökítve, tak jegyezve. A szüleim emléke járui. 9Í frt 20 kr. Kölcsönök %-ja;Keit Tálján, 1889. deczember hó iránti kegyeletnél fogva ereklyéül 75 frt. Épületek fenntartására 60 j 8-ik napján tartott egyházi közgyü-becsülném e rézcsattos Bibüát, ha frt. Vegyes 14 frt. Összesen 7641 lésből. Fidler Sándor, egyh. jegyző, ílua. Be nincs. Elpusztult ez frt 20 kr. Fedezet: Évi adományok-jHajász Pál, lelkész. Szirmay-istván.
körben villan/ár erejével az igaz hazafiságot, lángszava pedig szabadság, egyenlőség és testvériség evan-gyéliomszerü eszméinek törvénykönyvben és életkörben életet adott; azon Kossuthnak temploma, ki a hazáé, a müveit világé volt és lesz, büszkén a mienk: az egyház és haza lelkese-fiainak és leányainak adoma
ezen templomban kereszteltetett meg .hazánk fSfgy fia:,Kossuth Lajos.
«, Mi e százados emlékünnepre Istent áldva gondwlunk,\' (állásos és hazafias vömmel készüíüuk. Örö-. niün<k«t ajonban bánat nehéz köde gyanánt borítja a templom mai állapota; s ezzel szemben lehetetlen voltunk tudata. Templomunk, falazata 3 oidalon megrepedezett, deszka meny
nyeWte leszakadó, pala tetőzetének:ÍJ*S viharos életem fergetegeiben, mint ból 55 frt. Egyháztagok évi illetékei egyh. felügyelő. eeWdázatá sülvfedö félben- belső Sük eg-vebb» mirü az ePedó honsze- 317 frt 40 kr. Temetések után 18; 310. ikt. sz.
felszerelése korhadt, dísztelen, ablakai,,,
ajtaja fottlí felbén.. Tehetetlen vol-:*\'.,»"! becSCt hel.vc"ck. s »«* "
dekunköu s koromban inkább a tá
retet s az emberi érzelem, mire ész frt 30 kr. Tókék %-Ja
kr. Vegyes 48 írt.
tank nyilvánvaló: 358 lélek ....
, , . íw^b korben ismert uev mint í
kevés ki-étellel iparosok, foldmive- , .... , • . ... . , . , születés napokat volt szokásban .meg
lob mindannyian .... a mostoha x_ _„J:_ . . ,
viszonyok miatt szegényedő: a-filloxera vész beailtávai pusztuló marokuyi nép, egyházunk napi szegény kenye-\\ rét sem tudjuk ejószerezui.
Állításunk igazolására bemutatják itt hazánk nagyfiának történelmi becsű levelet, melyben Ú lelkészünk kértére, a tűzvész által elhamvas; tott kere>ztelési anyakönyvet pótló lag. a szószerint közölt alábbi nyi
130 írt 32 I A hegyaljai ág. hitv. ev. egyház-enleg mint megye évi közgyűlésének (Nyiregy-hiánylat 189 frt 18 kV. Össszesen házán, július 22. 23. jkv. 27.) hatá-764 frt 20 kr.^ rozatára történt hivatkozással igazol-
És mi annak daczára, hogy lel-;juk, hogy e kérvényben felsorolt ülni Vén pedig emlékező tehetségem készünknek csak 320 frtot, Unitónk- j adatok a tényleges helyzetet tárják fiókjaiban nem igen tartottam érdé- \\ na\'k csak 160 friot adhatunk évente,! fel; -óhajtjuk, hogy a templom helyre-mebuek, hasznosabb dolgoktól helyet\'háztartásunk egyensúlyának helyre-jállitásávai egyidejűleg \'biztosíttassák lopni a csekély magamra vonatkozó; állítása czéljából a tagilletékeket I magának az egyháznak is jövője az biographiai adatkák számira, hát | erőltetve 20Ö írtról 300 írtra 33% al\'egyetlen mentó eszköz, tekintélyes
biz én lassan lassan születésem hó-j emeltük és az így is még 189 írtban napját s napját elfelejtettem emléke-1 kimutatni kellett évi hiánylat eleuyész-megtar&ni, mindössze is\'telesére a felsegítő; testvérszeretetnek negativ remtnisceutiátn van \\ iiineu-onnau kért, kapott áldozatkész-feiólük, hogy nem a légmérséki vál-} ségéü kívül más íörrást nem isme-latkozattal tisztelte meg egyházunkat.: Jozékonyság hónapjában, nem április- j rttnk, — mégis .... mi a tem-
ban születtem, hanem hogy mikor ? I.plom megújítására s ezzel a Kossuth-
összegü alaptőke által ; kijelentjük, hogy mi a felügyelő nr kezeihez küldött segélyösszegekről nyilvánosan adunk majd számot, azoknak értékesítése felett majd-határozunk; kérjük hazánk s egyhazunk áldozatkész fiait és leányait, hogy ezen kegyeletes kettős emlék felállításához a szik-
„liuraccone di Coltegno, JProp. id
Torino Május 4-ifcén 1874 azl blz én teI)es bizonyossággal meg i templomnak meltu mudoo helyre-" " nem mondhatom. Ugy\' rémlik elót-! hozatalára gondolunk és törekszünk.
¦ hagy tiszteletű Lelkész Ur! tem, hogy szeptemberben, 16-ik és; Felbátorít erre vallásos és hazafias Éu ugyan bármi nagy emberre 19-ik közt, alkalmasint 19-én; de;reményünk. Vallásos remény: hogy is, annál inkább igénytelen szemé- nem merném reá szavamat adni, ám-\\eziu egy házias nagy munkánknál is Ivemre nézre, nem magánjogi, hanem bár gyanítom, hogy az eseménynél,!megsegít minket Uz Ur kegyelme történelmi érdek szempontjából na- mely számomra but sokat, örömet s általa a hittestvérek szeretetteljes gyon henye dolognak tartom annak vajmi keveset hozott,, alkalmasint! segedelme. Hazafias,remény: bogy a \'kutatását, hogy ki, mely napon szü- jelen voltam; bárha talán burkoltan[Kossuth-templüm helyrehozásánál se-letett, miután ez ía nyomokat, miket is, mert burokban születtem: mely gitö tényező lesz a nagy férfiú szülo-
•egy nagy más ember tettekben s azonban sz én esetemben bizony nem \\ helyer- temploma iránt való hazafias indult, roskadozó templomának meg-eszmékbeu maga aián" Iiátrahagyha- igazolta a népies babona hitet,-".hogy kegyelet. újítása ,és jövóje biztosítása czéljá-
tott. sem meg nem Örökítheti, ha burokban születni szerencsét jelent." ¦ Ily kettős remény által éltetve ból "az ev. egyházbivek és nemesen veszendők, sem el nem törülheti, ha\' Tehát ha az - anyakönyVtartási\' és bátorítva, bocsátjuk ki imént esdő érező hazafiak szives pártfogásába maradandók : miiídazaVkl Nagytiszte- pontosság a csorba keresztelési be-\'szózatunkaJ s kérve kérjük, hogy melegen ajánlom. Rozsnyón, 1889. letüséged iránti tekintetből teljes vallás kitöltését csakugyan tnegki-: ezen templomnak helyreállítását, mely deczember 12-én
nagyságának Baboss Liszló segédkezett — kit, midőn (áoczkedvre kerekedett — a kedves és örömtől \'sugárzó arcza Schiuidt Frigyesné urnö, a kereszt, nőegylet érdemdús elnöknője váltotta fel.
A pinczétnók ugy szépségben, mint eladási képességben konkurráltak —*"o!y csinosak voltak, hogy az ember önkénytelenül azt hitte volua. hogy nem is a jótékonyság szolgálatából, mint inkább egy rendezett szépségversenyre gyülekeztek össze. Jól viselték magukat — borravaló kapás nélkül. — A szép névsort menyire éppen lehetséges, ide iktatjuk: Ácsné. Bentzik Ferenczné- Barándyné, Bogyaj \'% Ödönné. Boronkay Károly né Bogeurieder-né, Bonzoé, Bischitzkyné, Barts Györgyné. Borsich IgniczMQ Blau Pál né. Cseresnyés Sándorné. DexJftpéláné Oavid Jánoshé, Dauscha OttoffirTdr. Dick Józseíoé, Oezsé-nyÍDé,(Móríczhe)y,) EislerMiksáné, Erdódy Lajosáé, Follyné, Fischer Sándorné, Fü-löpné. Fiedlerné, dr. Farnak Lászlóné, Felsenburgoé, gebei Gutmann Vilmoané, Gruaneriié, Goidstein Fülupné, Gutmann Sándorné, gróf Ilu^onnay Kálniauné, dr. Hauser Jánosné, Iltjdu Sáudorné, Hul>er Henrikué, Halphen Mórné. Huckstedt Gocsárdué. Janda Karoly né. Kalivoda Jánosné. Kaufmann Béláné, Kilik Béláné, Kohn Manóné, Knortzer Györgyné, Kom-lós\\v Kálmán né Kohn Üdönné. Kohn Fülöpné, Klein Illésné, özv. Maár Lászlooé^ Marko Anti Iné, Matoschné. Marton lg-náczné, Mantuane Józsefné, Merjcly Au-talné,Morgenbesser Jánosné, Neu Józsefné, Nyuly Györgyné. Németh Iynáczné. Olloy Samuné, Oesterreicaer Bernátné, Pieheisz Gusztávné, Pálífyné. Pollát Paulina, Per-gerné, Plihál Ferenczné, Probaldné. Pollik Árminné. Hosenberg Rikbárdué, Koseufeld Lajosné, Uoseubere Adámoé, Kécsei Sándorné (Letenye.) Rothschild Zsigmondné, Reicbenfeld Edéué, Sc^nssich Lőrinczné. dr. Szigethy Károlyné, Szegő Gyuláné, Stemmer Kálínáoué, Saller Lajoiné. Stir-iing Sándorné, Székely Lajosné. Schmidt Frigyesné, Sebestény Lajosné, Szalay Lajosné, Schiffer Kálmáuué, özv. Szigetby Károlyné. dr. Szekeres Józseftié. Satuuely flenríkoé, . Staab Józsefné, dr. Tuboly
ségelt eszközt megadni méltóztassanak4 Gyuláné, Tuboly Victórué. Ter.sánczkyné, Miskolczon, 1889. deczember hó 9-iklTörök Am\'orusné (San\'d.) TíOJkóLajOLné, „^i?„ a, fl„,/k?™r,,.0 «.inRb«i«. .idnTripammerR^zsöne, iopolicsMyorgyne
Tass Simonné, Vértesi Miklo-me, Ausztl Alajosoé, Weisz Adolfné, Weisz F.-né, Weisz L.-né,Waraberger SándorBé.,ö/v. Vioszné. Weiller Izidorné, Weisz Dávidné, Weisz Emilné, Wallenstein Mórné, Varga Lajosné,
napján. Az egyházmegye elnöksége Zelenka. Pál, fóesperes. Badvány István, egyházmegyei felügyelő. 3142 ikt. sz.
A tállyai ág. hitv: ev. egyházat, mely csekély lélekszámmal bírva, szegénységgel küzd és pusztulásnak
készséggel adok annyi íelvilágositást | vánná, méltóztass\'ék^oda ápril 26-ikáról keltezett levelében nevem mellé, hogy születésem hó-hozzám intézett kérdésére, a meny-1 napja s napja nem tudatik/^inden-
jeg}\'ezm | Barzt \' j«\'»
nyit adhatok. Feleletem azonban csak csonka lehet, mert azt tüdőin ugyan, hogy hol s mely évben születtem, de születésem napját nem tudom, s hónapja -felől sem vagyok bizonyos.
Szüleim helyesen vannak a velem közlőit ^keresztelési bevallásban megnevetve; atyám kossuthí s udvardi Kossuth László volt ; s mert a László nevet ugyanazon egy időben családomban többen viselték, (László volt a S.-A.-Újhelyi járás fószolga-birája, ki magyar Jésztrében-, szintúgy László\' voít, ki Szalukon lakott, mindkettő Zemplénmegyében, családom ezen ága 11 Catholikus volt, a * mi águnk "evangélicas,) megjegyzem: "hogy atyám, családunk ős régi fészkében Kossuthon Tnróczmegyében született, fia volt Kossnth Pálnak
uek ineg van a maga haszna. Születésem napja nem lévén tudva, ifem lesz nap. a mely emlékezetemet, fel élessze s így nevem hamarább lesij-lyed oda, a hová vágyakozom, a^ feledékenység Örvényébe.
Adja át lelkész ur — kérem — Öreg kortársam s barátomnak Nagy-tiszteletü üagy Mihály lelkész urnák barátságos üdvözletemet, s fogadja Ön szívesen nagyrabecsülésem kijelentését. „KossuthLajos.* Nagyt. Hajász Pál lelkész árnak Tályán.
Állításunk\' igazolására bemutatjuk itt a begyaljai egyházmegye számvevőszéke "által elbírált és elfogadott vagyonmérleget és költség* vetéstv a mely az egyházmegye f. évi közgyűlésének jegyzőkönyvében (az 54. es 55. lapokon) kinyomatva
Mihály nyíregyházi lakos és rben álló építésznek az espereségi hatóság ál(al ícifogadott terve és költségvetése \' sVéri\' t a hiányzó toronynyal együtt S29920 forintba kerül, kegyes hozzájárulásával elősegíteni s nagybecsű adományát, vala (••mint
OZÉKUS ISTVÁN
ev. p(L"pök.
l keresztény nőegylet január hó 5-iki közvacsorájáról.
E lapokban most egy éve ugyancsak fentnevezett jan. 5-iki közvacsoráról
gyűjtött összeget a csatolt tárczaczikkben emiékezett meg báli refe-ivve! együtt 1890. májai 1 -só nap- [rensünk s örömmel coustatáljuk, hogy az í4i.v « miW i« a Wrf.lt .rlr.mi-! í^i is minden tekintetben megfelelt a
várakozásnak. Volí kedv és influenzá-
jáig, a mikor is a begyült adományok mérve szerint fog az építkezés mikéntje felett az esperességi hatóság befolyásával döntő határozat hozatni, az aiulirt felügye.óhcz beküldeni méltóztassék, y
Jól tudjuk mi azt, hogy az egyház és haza fiai és leányainak áldozatkészsége sok oldalróL sokféle czélra vétetik igénybe; tudjuk azonban azt is, hogy még nem volt nemes czél és magas törekvés e hazában, a mely netn találta volna meg a maga munkásait kellő időben és mérvben.
mentesen folyt le a szép mulatság, .anyagilag is kielégítő módon.
A vacsora 9 órakor vette kezdetét, miközben folyton szaporodott a publikum, oly annyira, bogy majd alig jutott mindenkinek szék. Sárközy kedvesen húzta s a
tották a 20-kros szelvény árán szerzett s a-j jótékony kezek által ajándékozott lukulusi vacsorát. J-
Az elegánsan díszített terem egyi& sarkát a czigányok foglalták el, a 3 másikban a sátrak voltak felállítva.
A szelvény-eiárusitásnál — darabja 20 Irrajczír levén — Bogyay Ödönné ö
Weisz Zsigmondné, Vrabeloé, Wucskk\'.s Jánosné, Weissenböckné (Récse.) Wa«* nerné(Károiyváros,) Zsubo-^é ^tb\'. urnökJ"" Ács Delphin. Bánotay aUrao, Boronkay k. a.. Belüs Terka. Bettlheim Irén. Blau Tulka, Cseresnyés nővérek, Csizmadia Yilm,a, Darázs nővérek. Dezaesyi Anna, Folly k. a.. Gruuner Kmilia, Goldsiein Emília, Juhász nővérek, Janda líedvig, Kaán Irma, Kobu Jenny. Kubn Szelina, Kanitz nővérek, Lackenbacber Szelina, Markó nővérek. Matosch Gizeiia, Mantüauo Janka, Pollák Alice í,Bécs.) Perser k. a., Plander k. a., ltosenfeld Vitma, K : / nővérek, Pimeizly k. a, Kabensteín Malviu (Kottorij RosenStock Kamilla, Samuely Olga. Sauer Irma, Tuboly nővérek, Törölt k. a., (Sand,) Tevely íréa (Kaposvár.) Tass Gizella, Weisz Riza, Viosz Mariska, Vértesy Sarolta, Weisz Ni&a, Wittínger Inna, Wamberger Elvira, Wejssenböck k. a. (Réese,) Wajdits nővérek, Ungár Malvin (Szombathely,) Uhr k. a. stb.
A bepezsgózött, vagy jobban mondva a kedvtől .pezsgő ifjúság fél 12 órakor az általánosan óhajtott csárdással kezdte meg a táoczot, mely magyaros jókedvvel majd 2 óráig tartott egy huzamban. Öröm
vacsorázók irigylendő étvágygyal fogyaaz-^lt ateo an«w» ID\'°\'kh\'<™\'
a tanúnak s mes az öregebb arak (Oar miodigifjabb lélekkel) is táncára kereked-
tek. Az általános népszerStógttek örvendő Bogyay kir. ügyész ur lelkesítőén állott oda a czigányok pódiumára és általános megelégedésre és ellenzés nélkül tevé meg a .törvény őre" .indítványát:" .hogy mulassunk!" A kedvre buzdító és a ma-
HDSZONKILENCZEDIK ÉVFOLYAM
ZALAI K Ö 2 L ö N T
JANUÁR 11-én.
gyáros lélekből eredő indítványnak meg is volt a jó hatása.
Az első négyest 118 pár .tánczolta, mely szám a mulatság látogatottságát eléggé illustrélja.
A fesztelen éB democratikus jellegű mulatság reggelig tartott és a keresztény nőegylet megelégedhetik ugy az erkölcsi, Yalamint az anyagi sikerrel.
.A keresztény nőegylet e sikerének Őszinte szívvel gratulálunk — a nemes hölgyek, kik a jótékonyság szép eszméjeért. ekként tudnak lelkesedni, leljék jutalmukat az ég legszebb áldásában. Adja Isten, hogy a jótékonyság terén még sokámu-ködhessenek áldásos tettükkel, melyek őket nemesitik és boldogítják.
A tapintatos rendezőség pedig most is, mint mindenkor osztozkodjék az általános elismerésben.
EGY INFLUENZÁS.
A _ térinek ue c csak ugy nyüzsgött A" j\'jkaaág", mint hangyaboly, Azért necn mondhatott \'őrsei KöszoV.ésí Victor a Tuboly
A/ker. jótéj^ny nőegylet köréből
i.
\\^ kiszolgálatot teljeaitették :
Pénztárnál: J a n d á n é Dauscha Ottó, ... W u c s k i c s n é. Kovács Lajos
Szélvények bal: Bogyay Babos László. -Schmisdt Frigy esni.
Dsuscháné, Blau Tinka\', Dezsényi Anna, Viosz Mariska.
Tripammernő, Darás Tinka, Ju-. hisz ÉTirtis, Polák Sabina.
Wusztlné és Némethné, Gold-stein Emifia, Matosb Gizella. liátz Ilona.
Eoyenriederné, Mantuano Janka, Wajdits Flóra, "Weisz Xina.
M árkon é, Darás Vilma, Markó Irma és Lujza. "L -
So m-ssicfa nií. Bánotay Matild, Roz-ganyi Emília Weisz Riza.
ErdŐdytré, Darás Malvin, Wajdits Irma. Foliy Lina. Tuboly Rozika
S e b e s t é n v n é. Teve! Mariska.
Széke l\'yto e. PatakyVilma,Samuely Olga, Kohn Jenői.
. Szigethvné,- Pongrácz Irén, Ács . Delfin. . J
W e-i s e n b Ö c k n é, Weisenböck Irma, Grunner Eüiilia, Horváth Klára, Gerócs Anna. >^
K n or t z e r n é, Csizmadia Vilma, Xeusziáler Irma.
Wucskicsné, Bódis Margit, Kohn Seiina, Bergér Etti.
Saller né, Kalivoda Magda, Kozma Róza, (Jogar Malvin.
S t e m m e r n é, Deutsch Tinka, Janda Hedvig.
Ács né, Belloni .Irma, Rosenstock Kamilla. !
PáIfyné, Juhász Lujza. Boronkay N, Farkas Vilma. .
S.íaabné, Muztkár Emma, Selig Fanni, Koszi Fanni, Hir;chl N.
Gyuláné, Tripammer Gyula, Gergely J.-né, Breyer Horné, Kosztka Árpád, Kozmáné* özv. Masznyákné, Merkly Antalné, Özv. Inkey Tódorné, Kilik Béláné, Eperjesy Dezsöné, Kalivodáné. Csemicsné. Schultz-né, Sebes, Vörös Mátyás, dr. Fárnek Lászlóné, Janky Károly.
1 frt 50 krt: Miltényiné és Keller Mátyásné.
1—I frtot: Mészáros Jánosné, Medveiné, Kalauer Edéné, Maningerné, Barts Györgyné, özv. Beréuyi Józsefné, Ger-hauser Jenőné, Ábrahám Károlyné, Koch Edéné. Nikiász, N. N., özv. Wusztlné, Gürtler Teréz, Ring Pálné, Matulnik Antalné, Locatelli Hermin, Petricsné, Sluck Sándorné, Fodor Julia, Babochay Györgyné, Vilde Ferencüné, Bartsné, Já-vory. Vary né, Szörcsöki Béla, Weis Zsiga Kovácsicsné, Csernus Lajos, Fekete J., Kezelőpénztárnok, özv. Dobrovicsrié. Keller János, Kövesy Kálmán. PoŐr János, Bilisits, Mészáros Jánosné, Matotekné, Sombor grófné, Haas János.
50—50 krt: Saláta Jánosné, N. N., Eigner Ferenczné, Kanász Jánosné, Knob-loch Frigyesné, Gyalus Jenő, Sebestyén Lina. Összesen 153 frt 60 kr.
IV. >
Ételi, italt s egyebeket adományoztak:
Ács Vendelné sonkát, salátát, Botty Ödönné, süteményt, Belloniné malaczot, Berdinné \' theát. Bajor László sonkát, Berényi Elekné pulykát, tésztát, tortát, Bódisné malaczot, Bogyay né pulykát, kenyeret, compótot, ugorkát, Bolus Lajos cognacot, Bartos Béla 4 üveg bort, Baboss László 10 üveg bort, Bogenriederné egy bordó sert, Báró Bibra Frigyesné ludmáját, pástétom és 20 adag tengeri rákot. *
Csizmadia Zsófia G üveg badacsonyit Ziegler Mari 4 üveg bort, Czengerne tésztát, Cseresnyés Sándorné,pulykát, tésztát Derzsl Gyuláné tortát. Darázs Ágos-. tonné cremeschnittet. Dezsényi Elekné nyulat, malaczot, tejet. Özv. Dávid Jánosné sonkát, kompótot, Darás Zzigmondné vegyes tésztát Dezső Béláné 2 kappant, salátát. Dauscha Ottóné sonkát, pulykát, compótoL Darás-Hollósy Ilona eremet
Erdödy Lajosné 20 üveg bort, Eperjesy Sándorné vegyes süteményt.
Fesseihoferné sonkát, ifj. Fesselhofer cognacot, özv. Farkas Józsefné tortát, FriedlErna tortát. Földi Lajos 20 narancs, Frank Ignácz vegyes tésztát Fialovics Lajosné 3 kiváló szép tortát, Fiedler Antalné malaczot, Fábián Ferenczné 3 üveg opor tót Dr Fülöp Kázmérné vegyes süteményt, Faics Lajos sonkát Fischer Józsefné pulykát, süteményt, narancsokat, Feigelstock Adolf 2 kenyeret. Foly Bernátné 50 csok-rocskát élő virágból.
Gutmann Vilmos és neje 2 pezsgőt, 60 liter bort, Gogl Lajosné különféle tésztát, Gerstner Adolön ezukrot, Gross Val-burga malaczot Geizlné pecsenyét Gózon Sándorné malaczot, salátái, Grunner Er-nöné pecsenyét és tésztát, Gärtner Vil-
Rozgonyi Lajos 2 pulykát, Rauscher Béláné Ronkát Remete Géza 4 üveg bort, Rauch theát, Rátz Antalné pulykát és salátát, Rózsavölgyi vegyes tésztát, Ráky Ferenczné vegyes tésztát
Sebestény Lina 2 szárnyast, Ster-\' beczkyné kappant, tortát 2 üveg bort, Sáreczné kenyeret, Székely Lajosné tortát, theát, Steiniczné nyulat Szalay Lajosné tortát, Schlick Géza malaczot, Sartory Oszkár tortát, Sziyósné süteményt, Szigritz Gizella sültet vegyes tésztát, Szekeres Józ<?efné pulyka:, vegyes tésztát, Dr Sze keres Józsefné 10 kilő ezukrot 2 üveg bort. Seitl Jánoené 20 kenyeret Soms-sich Lőrinczné sültet és 30 üveg tomaji bort, Stefánovics M. tortát Sümegi Kál-raánné 2 kiló. ezukrot, theát, Stirlingné felszeltet, Szabó Józsefné pulykát, Dr Síigethyné pulykát. 3üvegbalatonmetléki bort, Schmidt Frigyesné 28 adag fogast, 100 almát, 30 üveg bort, özv. Szigethyné pulykát pogácsákat. Stemmerné sonkát, pulykát. Szűcs Miklós sonkát. Staabné pulykát, salátát 7 üveg bort. Saller Lajosné 3 kiló sajtot. 40 [czitromot, krémsehnittet 1 tál eremet, tortát. Sebestény Lajosné 2 nyalat, kappant, 12 tányér compótot, Si-moncsics Antalmé kevert süteményt. Simon Gáborné hideg felszelteket.
Trojkó Lajosné pulykát Topolics Györgyné 4 Üveg bort, Trojkó Petemé 2 pint bort Tuboly Victorné sonkát és pogácsákat, Tóth Mihály tortát, Torma Irma pulykát salátával. Tersánczkyué compótot s tésztaféléket, Tarányi Ferenczné 12 üveg Balatongyöngye bo^t Thomka Ilona cre-meschnittet, Tripammer Etelka ózpecse-nyét Tripammer Ilezsőné sonkát tortát, sajtot Tass Simonné 4 pint kávét, 10 üveg bort, özv. Tripammerné nyelvet. Unger-Ullmann Elekné sültet. Wittinger Antalné két liter fagylaltot, Wusztl Alajosné 50 narancs, 50 czitrom és tésztán emueket, Voknon Antal vegyes sültet, Vucskics János 2 pulykát, 50 üveg sódái,Vagner Károlyné sültet Varga Lajosáé 2 pulykát 12 üveg bort, dr Wajditsné pulykáfés tésztanemüe-ket Wajdits Józsefné pulykát s salátát. Wrabel Antalné tésztán emüeket, Wiener Ferenczné tortát, Vágner Károly sonkát, 6 üveg bort, Venczel Mari pulykát. Vidor Samuné 12 tányér kocsonyás halat és kappant, ifj. Wusztl Alajos 20 narancsot Veder Jánosné tortát
Zadubánszky Lajosné nyulat, 9 tá nyér kocsonyás halat, Németh Gergelyné pulykát 2 üveg rumot. Zrínyi Józsefné pulykát, Zóok Nándorné tortát.
Bevétel 1218 frt 60 kr.
Kiadás 473 „-95 kr.
Kaiivodáné,Szabó Juliska, Torma \'mosné 5 kenyeret, Gaal Aranka tortát,
Juliska, Wittinger Irma.
Seidlné, Plander Karolin, Budai Mariska, Hitzelberger Karolin. •
Tassné, Zettl Gizella, Sauer Irma és Tass Gizella.
II.
Fel ül Űzettek:
Geizl kisasszonyok borjúsültet.
Huber Henrikné süteményt és ezukrot. Hajdú Sándorné 2 kappant, Hideg Lajosné sültet és tésztát, Heira Mihály Liquőrt, Hlatkó Jozefa compótot, Hatau Elekné tortát, Hugonay grófné tésztát, Hertelendy Béla 100 regalitas szivart, Hám Károlyné tésztát, Dr Hauser Jánosné
Ebenspanger Leo 5 frt, Gutmann i «S»»«* Horváth Ferencz 2 üveg bada-Vilmos 3 frt 50 kr, Saller Lajosné 3 frt \'csonyit, Hitzelberger malaczot, Hell Ja-
N. N. 2 frt 50.kr, Báró Bibra 2 frt 50 kr.----- * "u "
2frtot: -Dr. Schreyer Lajosné, Grünhut Alfredné/Buchgraber Károlyné, Matotek Katalin, dr. Szukits Nándorné, Pleheiszné
pillanat alatt összeszedtük a még példánkra helyt állt. magyarokat, — mert zászlóaljunkban sok volt a Szeredy színész által verbuvált német. — s az épen futni készült Hubert nevü zászlótartót ugyonszurással fenyegetve megállásra bírtam, s igy mintegy 60 emberrel kört formálva, körben a iengó zászlóval, helyt álltnak s a csautéren n.\'.* gátunk és ez volt szerencsénk, mert a gyáva osztrák lovasság, látván a körben villogó szuronyokat, jobbra-balra bölcsen elkerült1\'- bennünket s kergette huszárokat, \'de hogyan! .A Miklós -haszár restelte\'a kénytelen futást s csak lassan vágtattak a nyeregbe egészen hátra fordulva csapásra emelt kardokkal, a vasas pedig lovát visszatartva s a" ló farára hátrahajolva futott odább. No amazokban nem is esett baj. S{i mindezt még nevetve néztük ott helyben.
Csak mikor már nem láttuk többé őket, gondoltunk továbbáll ás ra. Csakúgy 8 — 10 pereznyire esvén tőlünk a moóri felsóházak kertjei, oda siettünk szép rendberj, de a széles kertárkok átugrásakor Hubert uram az előre tartott zászlót elejtette s maga is végig esett nagy testével rajta, ugy, hogy a nyél összetörött. Parancsoltuk, hogy rögtön rejtse köpenye alá s mível a házak utczája tele volt vasasokkal, néhány emberrel ott elváltam, hogy velük utczára <)épjek, a többit odább Eberhard és Huberttel, kit elóbb mindketten halállal fenyegettünk, ha a zászló elvész, (mégis maradt,) küldtem több feiőlrőli mutatkozás végett. Éq kinéztem s kiléptem az utczára magam, mert embereim már akkor a nagy veszélyben odább 611—
Tiszta jövedelem 744 „ 65 kr. A kiosztás folyamatban van.
dr. Hauser Jánosné, Blau Lina. 1 frt 50 krajezárt: Schiffer, Oszterhuber László, Inger Ullmann Elekné, ifj- Deutsch Lajos/] Grünhut Henrik. 1 frtot: Vucskics János, . Zadubánszky Lajosné, özv. Suták Elekné, Blau Tinka, Muzikárné. özv. Matoshné, t özv. Székelyné, Bbrsics, Hujdu Sándor, Weisz testverek, Pálfy Alajosné, Rosen-berg Richárdné, Rosenfeld Adolf.\'Dr. LÖke 90 krt. Továbbá-50—50 krt fizettek felül-N.. X., Knortzer Györgyné, Seiler Lipót, Árvay Lajos, N. N. Benedek főhadnagy, dr. Schwarz, Szűcs Miklós, Weisz L. és F. Tachauer, Csernus, Vidor Samu, Tass Simon, Faics Lajos, Gödörházy István, Récsey Sándor, Tóth Károly, Falb, Székely Tivadar, dr. Blau, ifj. Fesselhofer, Dezsényi Eiek, Buday százados és ifj. Rosenberg Miksa. Összesen 65 frt 90 kr. * HL Készpénzt adományoztak-: 10—10 frtot fizettek: Vurglics Gusztáv felsöőrsi prépost, özv. Inkey Kálmánná .Parisból és Zathureczky Zsigmondné lg riczéröl.
6—5 frtot: Goldslein Fülöpné, Klin ger Béláné. Kaffka kapitány és Ürsiny Pálné Dárdán.
3 —3 frtot: Viosz Lászlóné, Haitz mann György, Tuboly Gyuláné, Plihál Ferenczné, Németh rgnácznéVJJJváryné, üszeszíy Anialné.
2-^2 frtot:-Sartory Oszkár, -Tóth Mibjily, özv. Koch Mihályné, Özv. Pfeifer
nosné kappant, Horváth József 2 üveg badacsonyit Hild Lászlóné pulykát
Jaoda Károlyné gyönyörű, virágkosár és állványt kisorolásra, Irmler József tésztát, Juhász Emília borjúsültet és tész tát, Inkey Lászlóné tói tát.
Karczag Béláné 2 pulykát, tésztát, Knortzer Paulina tottát Kiss István theát Keömives Izidorné tésztát, Köller testr vérek cognacot, Koltay Lujza sonkát Kel-ler Ignáczné malaczot és pulykát, Knáusz Boldizsárné 5 üveg bort, Klingerné tortát. Kovács Pálné pulykát, Krippel Józsefné sockát, Knortzer Györgyné, theát s különfélét Krug Józsefné nyulat és .ugorkát, Kaan Irma süteményt Lázár József pulykát Merkly Jánosné 2 üveg villányit, Markó Antal 1 akó bort Markó Antalné egy pint kávét és felszelteket, Maár Nándorné pulykát, Mészáros Jánosné süteményt Matoshné sonkát, salátát, Mantu ano Józsefné egészsonkát, 2 liter tejszint, Morgenbesserné \'malaczot.
Nábráczkyné tortát, Neuszidler Jánosáé tál csibét és egyebeket, Dr Neu-sziedler Antal cognacot, Nentwich Gyuláné pulykát,
Oroszváry Gyula malaczot, Oszterhuber László sonkát
Pranger Károlyné 6 üveg bort. Pia tér Sándorné sonkát, Princz Józsefoé pulykát, Próbált Katalin malaczot, Pálty Etel 5 üveg bort, Pálfy Alajosné nyulat, rumot, feketekívét-iüveg bort, Plosszer Ignácz 6^üvog->ort, Pflanzer Gáborné vegyes tésztát, Pongráczné pulykát, Pfaff József 100 császár zsemlét,. Perger Károlyné vegyes süteményt, Plander János sonkát
Adatok szabadságharezunk történetéhez.
{Két eredeti levél a mo6ri csatáról)
VerÓcze, máj. 28. 18S8
, (Folyt és vége.)
Még setétbe indultunk ki s Per-czéí Míór járatlanságánál fogva szemközt állíttattunk á kisbéri erdővel, ahelyett, hogy a keletre fekvó moóri szőlőkbe álltunk volna fel, honnan az akkor megláthatott 24 ezer főnyi ellenséget magyar szokás szerint mérlegelhettük s így megverhettük volna.
Felállás után megkezdődött az erdőből emiatt láthatlan ellenség ágyútüze, de az volt szerencsénk, hogy rendkívüli fagy miatt a golyók-mindig magasra ugorván, kárt nem téve, folyton fejünk felett repültek el a mi folyvást szerencsés utat kívánásunk közt.
Mi ax országúton balról foglal ván helyet, nem sokára a mellettünk balról állt Hanyady zászlóaljat küldték be az erdőbe támadni, de i nevének meg nem felelt zászlóalj kiszaladt onnan s a mi zászlóaljunk balszárnyát áttörve, azt magával fu tá&ba vonta^ a rögtön rohamra indult Császár huszárok is megfutottak, így történt, hogy a Gáspár Endre őrnagy vagy alezredes alatti Miklós és a Beznyák kapitány alatti csekély, csak egy század Sándor hu-zár volt kénytelen a majd tiz annyi vasas és más lovasságra atakirozni, közben a mi zászlóaljunk nem felelve meg Zrínyi névnek, minden felül kezdtek futni.
Én nem tudom ekkor miféle bogár ütött belém s az alattam állott Eberhard Karoly (most Olaszországban altábornagy) második káplárba,
degtöl ráfagyott, egy zsebkendövei szinte rá fagyva, volt leborítva s csakis a nagy fagy volt szegénynek szerencséje, mert ez által elvérzése gátoltatott\' meg, s ő mégis daliásan tartotta egyedüli vitézségi kincsét jobbjában a meztelen görbe hnszár-kardját, melynek emlékezte Inkey N. urnák annyi idö után is magyar vitézi becsületére válik.
Kimondhatlanul megsajnáltam e szegény derék hőst, mert már tántorgott s csak a földbe Bzurt kardjára támaszkodva tarthatta fenn magát. S mi minden segédeszköz nélkül voltunk; már puskára akartuk Ültetni s igy tovább vinoi, miután láthatólag erős természete mellett is Összerogyott volna. Szerencsénkre már ekkor ugy* délután 4 óra felé levén, láttam egy fával rakott tét ökrös szekeret lejönni a Véptes erdő oldalán; csakhamar^lozzánk ért,megállítottuk s a gazdának fáját lerakni parancsoltam, szabadkozott, hogy már későn van s a nagy hidegben családja megfagy sat. De Ökreit s ha kell, őt is agyonszurassal fenyegetvén, a honvédek segélyével rögtön lerakodott s mi a sebesültet a megmaradóit déli etetésü szénájára lefektettük s ugy, a mint lehetett, betakartuk, gondolom egy vagy két honvéddel kisértettem; de hová ment arra már nem emlékszem, mert nekem muszáj volt a többiekkel tovább mennem.
Ez Nagyságod óhajtására, ameriy-nyire annyi idő után még emlékezni tudok, egyszerű előadása a vele történteknek, megvagyok^ózódve, hogy hasonló sorsomban -^g^is ugy tett volna velem.
Csak még annyira van szeren-
tak, általam észre nem véve. Az\'csém magamat bemutatni, hogy ké-utczán állt két Sándor huszár lovon, j sóbb én voltam az a tiszt, mint farkasszemet nÉzve a hátuk mögött már főhadnagy — de ez már a valószínűleg az utczán átfutott hon-! Közlönyben nem jelenhetett meg — védeimtól tartva egy vasas tiszt több! aki Kossuthot menekülése közben emberével, kértem a huszárokat, hogy,\'Lázár ezredes rendeleiére 164 ma-a mozdulni nem mert tisztet és em-ígyar vadász s 2 ágyúval Orsováíg béreit támadják meg: Egyik mutatta lés azt a kocsit, mely a koronát, megvágott jobb kézfejét, de mondta.! ezüst és arany tartalmú hordócska-lójjem le a tisztet s ók legénységét | kai is, melyek tartalma a törzstisz
megrohanják. Én tehát rögtön ráfogtam fegyveremet, de csütörtököt mondott, erre a két huszár elvágtatott, én pedig szélsebesen futottam az átellenes ház utczaajtajának, szerencsémre nyitva volt. becsaptam s a nyomban rám támadt egyik vaaas" már csak az ajtó szárfáját vághatta meg, midőn pedig magas lováról a kapu fölé hajolva zatraczenezett pofájához szúrtam, de Ő is elkapta fejét s elvágtatott. Én pedig már ekkor elég bölcsen loholtam a második utczába, eszembe jutván, hogy addig jár a korsó a kútra stb. Ott már nem esett hozzám közel német, csak egy csoport fehérnép. Kérdeztem tőlük: merre lehet a szőlőkbe kijutni? Ekkor egyik megkapta kezemet: én vagyok a pintér lánya! monda. Csakugyan ó volt s végig vezetett a ház.belsőségén, hol már a szöiő kezdődött s utasított, menjek a csákvári uton a csókái várrom mellett.
Ez a derek leány mindig hálásan érdekelt, később folyton tudakozódtam utána, mig végre megtudtam : hogy egy vasas német trombitáshoz ment nőül. Welche Wendung!
Igy jutottam én a Gsókavár alatti csákvári útra, hol több baka baktatott, néhányat összeszólitot-tam, pihentünk, ekkor láttam hátranézve, hogy egy" sebesüli huszár jön gyalog felénk; a .magyarban természetes jószívűséggel felugrottam
elibe mentem többekkel sea
tek közt Viddinben kiosztatött, vitte fedezte s Törökországot is meg-emigrátta.
És most ezer bocsánatot sjkéxék hosszúvá vált s Nagyságodat tán untatott levelemért! de nagy eseményeket röviden az értelem rovásara nem tudok elbeszélni.
Még megjegyzem, hogy én somogyinegyei vagyok.
És igen kérem Nagyságodat, hogy méltóztassék,\' különben irányomban ismeretlenül is szíves érdeklődését igen szépen köszönve, kitűnő tiszteletemet ya kiváló hazafiúi nagyrabecsülésemet jóakaratul elfogadni, maradván igen alázatos szolgája 1
KOM ÁROMY KRISTÓF. U. i." Bocsánatot kérek a hibás Írásért, de már rosszak a szemeim még ókulával is irni.
.Kirak. ?
— Napi biztosok e héten a népkonyhában jan. 12-én Ledofszky Armi.Diié, Weisz Ziigmondné, 13-án Vucskics Ji-nosnéj.SchrtyerNelli. 14-én Samuely Henrikné, Kartscbmaroff 0., 15-én Danneberg Jakabné, Weisz Iliza, 16-án Scherz Al-bertné, Wajdits Irma. 17-én Schmidt Frigyesné, Rosenfeld Vilma, 18-án EislerMik-sáné és Weisz Karolin. Adakozás: Stem J. Mórné szíves volt 114 kiló burgonya\', küldeni a népkonyha javára, melyért &t elnökség köszönetét nyilvánítja. A Kis-;iui,iaui o.dednevelŐ Egyesület jan. 7-én tartott vá-reíteuete-j lasztmányi ülésben ismét 5 frtot utalva-
aea issza volt vagdalva,, a széles! ggf^" domborhomloku szép arczo, barna jfja j _ ^„jijoiával összekötött fareans
huszártiszt, vagy hadfi Inkey (Keresztnevét mir elfeledtem) — megnevezte magát, litván, hogy jobb nevelésű bajtárssal van dolga.
Ném volt rajta sem csákó, sem mente, sem kartasli vagy patrontás, sem kard, sem hüvely. Sebektől bo-Iritott feje melynek, vére a nagy hi-
muiatsigot tart a helybeli öak. tuzoltóen!-ltt febr. 18 áu az Arany Szarvas helyiségeiben. Bővebben jövőre szólunk hozza-
- Gyújtogató elfogatása. • Bei«-tincz környékén a napokban egy Dűli Mik lós nevü csavargó garázdálkodott _A ne gyek\'Wött 8 pinczét feltört es otot 1» gyujtotVmig végre a czirkáló csendőre elfogták. ¦
HÜ^ZONKJÍENCZEDIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
JANUÁR 11-éE.
— Országos vásár tartatott e hó mén; 7 nyúl volt. Délután 3 órakor gelsei 9-éo Keszthelyen, mely általán véve csak Gutmann Vilmos ur kisfakosi villájában kö/.eue?oek mondható. A marhavásár nagy ebédet adott, melyeit nem vadász iáiogatottabb volt a város fö-utczájáu vendégek is vettek részt, szinte 15-en. tartatni szokott zsibvásárnál. Eladó miud- Czigányzene s toaiiztok mellett nagy elis-két vásárban volt, de vevő kevés. — Az merést s tapsvihart aratott Polák kisasz-eladott szarvasmarhák és lovak száma szony kitűnő hegedüjátéka. Tíz órakor 650-re tehető. , haza tértek. A diszebéden Svastits Benó
— A nagy-kanizsai iparos ifjúság főispán ur Ö méltósága is jelen volt. Vasár-egyletének deczember havi kimutatása, nap, jan. 12-én Sommer nr csapi birtokán Bevétel a mult hóról maradt pénztár- lesz vadasait.,
\':maradványával együtt: 635 frt 75 kr. . — Elhelyezések * nagykanizsai \' Kiadás 480 frt 79 kr. Eszerint a takarék- szent-Ferenczrendüek társházában. Mint pénztárban elhelyezett 400 frttal együtt már említettük Ntü Gudiin Gellért nagy-az összes vagyon 554 frt 90 krt tesz. kanizsai p. vicárius Homok-Komáromba —- Gierke Oszkár mechanikai szia- mint presedens áthelyeztetett; roskoványi háza előadásait ma szombaton kezdi meg Péterváry Bertalan az nnoepek alkalmával . az „Arany* Szarvas" szálloda nagyterme- a szent Ferenczrendi tagok közé felvétet-\' ben" Kioldásairól ugyan még nem szól- j vén, beöltöztetett, melynél a szertartaso-batunk. mind *a \'mellett ama körülmény,\' kat ntü p. Nóvák Félix helyben kinevezett bogv\'l\'882-ben Nagy-Kanizsán 30 előadás- ; vicárius végezte a főt. rendtartomány-tíáí \'Öbbet tartott telt báz előtt, eléggé főnök ur megbizásábóí. Kis-kanizsai ad ajánlja annak megtekintését. ministrator p. Fesz Czelestin Czonár,
Dohány tol vaj 1 ás. Január 9-én a helyettes vicárius pedig p. Szabó Kálmán
reggeli órákoan Nagy-Kanizsáról Készt helyre dohányt Szállító kocsiról a sármellék-keszthelyi állami útvonalon két. százas csomót tartalmazó dohány csomagot eddig ismeretlen tettesek a kocsit fedő ponyva "felvágása után eltolvajoltak. A tettesek nyomozására 9-én reggel 9 óra-
István lett — Fr. Gupztáv mukertész, fr. Katona Kazimir Maria-Gyödre zárdai jó-szagfel ügyelő aek küldetett.
— A zalavármegyei szegények javára, 1890. évi január hó 2á-én Nagy-Kanizsán, az „Arany\' Szarvas" dísztermében tartandó zalamegyei bálra czimzett urat (és
kor Keszthelyről 4 csendőr elöfogatou j családját) tisztelettel meghívja a rendező
Sármellékre küldetett
— Vázsonyi Vilmos megyénk szép-tehetségü.-zülötfjepályadíjat nyert. Ugyan-.isíílpntaller,. Lajos lapja a „Budapesti L:jság*-baiJ Mezössy László volt ország-
. gyűlési képviselő mult évi októberben a . legutolsó franczia választások eredményé\' tárgyazó. ügy \'leírására szolgáló helyes dolgozata pályajutalmaul 12 üveg 50 éves tokaji bort (24arauy értékben) ajánlt. A beküldési hauridöíg, lS90.jan. l-ig 11 pályamű érkezett be. A Hentáller Lajos országgyűlési képviselő elnöklete alatt
. müködo páiyabiróság a jutalmat a „Toc-iiuevilie-1 jeligéjű 6. számú pályamunkának itéite oda, melynek szerzője Vázsonyí {Veiszfeld) Vilmos. A derék szerzőnek ujabb aciuaüs jellegű munkája: „Önkormányzat" megjelent, ára 70 kr.
— Gyászhír. Az alulírott gyászoló gyermekek és rokonok megtört szívvel jelentik hőn szeretett felejthetetlen anyjuk, illetve napúk és nagyanyjuk Lowinger Sarolta uruö szül. Spitzer" 1890. január 5-én délután 2 órakor élete 83-ik é*céhen rövid szenvedés után történt gyászos eT^ hnnytát. A -boldűgultnak hült tetemei kedden f. bó .7-én délután 3 órakor fognak a helybeli izr. sírkertben örök nyu-
\'galomra tétetni. Nagy-Kanizsán, 1890 január 5rén. Áldás emlékére! Koizoru-ado mányoJí köszönettel mellőztetnénk. Löwin ger jgnácz. Lövriuger Sándor, Lowinger Lajos, Lowinger Mór fiai. Fanny férj. Sa juek^Itoza férj. Rechmtz leányai. Lowinger Miksa, sógor. Lowinger Júlia szül. Ro-senberg, Lowinger Fanny szül. Benzion, Lowinger Amália .szül. Weiss sógornők. Dr. Samek Manó. Rechnitz Vilmos vök. lowinger Lina szüL Lessuer. Lowinger Frida szül. Löwy menyek. Lowinger - Leo, Lowinger Bernát, Lowinger Harmina, Lö winger Amália, Lowinger, Kamilla Samek Ida, Rechnitz Adél férj. Rauch, Dr. Kauch Zsigmond unokák.
— Szerelmi dráma. Keszhelyen 1. hó 4-én virradóra halálos kimenetelű szerelmi dráma játszódott le. A dráma hősei Paál László keszthelyi illetőségű, 19 éves borbélyinas és szeretője Kovács Teréz nagykorból illetőségű 19 éves bordély-házbeli leány volt. Paál Lászlót többszörös
•kihágásai, rendetlen magaviselete és en
ség. Dr. Bárdió György, Belus Lajos, Bo gyay Jecö, Botka Ferencz, Fábiánits Károly, Hajós Kálmán, Kosztka Árpád, Ma latiiiszky Ferencz, Dr. Mayer Ferencz, Dr. Neusiedler Antal, Petrits Lajos. Plihál Viktor, Ifj. Svastits Benó, Szalóky Hugó Szentmihályi RezsÖ: Tamás Gyula, Tamás ándor, Unger-Ullmann Sándor. Viosz Ferencz, Dr. Vizlendvay József. Vizlend vay Sándor. Jegyek a meghivó elömuta tása mellett január hő 24. és 25. napján délelőtt 10—12, délután 3—6 óráigaz ,Arany Szarvas" .szállóban, a bál estéjén pedig a pénztárnál kaphatók. Személyjegy 3 frt, családjegy G frt, karzatjegy 3 frt Kezdete 9 órakor. A meghívók már szét küldettek s felkéretnek mindazok, akik tévedésből meghívót nem kaptak volna, hogy Plihál Viktornál, mint a rendezőség megbizottjáná:{jelentkezni kegyeskedjenek. Királyi Piil, a csáktornyai válasz-kerület nagyérdemű és pártkülöobség Ikül mindnyájunk által őszintén tisztelt szeretett képviselő az uj év alkalmáéból a következő sorokat intézte a „Mura köz" szerkesztőjéhez : T. Szerkesztő Ur Engedje szívességét igénybe venni azon kérelemmel, hogy a mellékelt összegből 50 frtot a csáktornyai jótékony nőegylet — és 50 frtot az ugyanottani kisdedóvó egyletek elnökségeiuek czéljaikra leendő felhasználás végett kézbesítsen. — Csak kötelességet vélek teljesíteni, midőn újévi üdvözlésül adományom e szerény morzsáival járulok az emberbaráti szeretet nemes muukájához, melylyel az egyik a né! külözó embertársak szenvedéseit enyhíteni s a másik a serdülő nemzedék számára azou alapot törekszik készitgetm melyeu egykor a magyar haza és társadalom hasznos polgáraivá válhatnak. Boldog uj évet kíván ! Budapest, 1889.- decz. 30. Királyi PáL,órsz. kedv. — A nevezett őszszegeket illető helyeikre juttatván, nem mulasztjuk el, hogy a szép figyelemért egyrészt a szegények, másrészt a kisdedek uevében e helyen is hálásan megemlékezzünk. Egyúttal képviselő ur ö nagysága-iiük mi is igazszivböl boldog uj évet, jó egészséget, bosszú életet kívánunk, amihez megyénk minden polgára őszinte szív vei járul a szeretet és tisztelet azon álta lános és lelkes nyilvánításával, hogy: ,ÉI
ge.letlen*ége miatt nmokaadónője már [jen Királyi-Pal!" több Jzben azzá! fenyegette, hogy elbo-, — A Csáktornyái önk tüzol\'.ó-ejjy-csatja. E fenyeget est azonban a megrögzött (let hozzánk küldött kimutatás szerint előéletű s "már több helyről elbocsátott mult évi bevétele 1281 frt 79 kr. volt. Va-fm semmibe sem vette s folyó bó 3-án a\'gycma 0119 frt. Segélyalapja 2113 frt 63 délutáni órákban saját szerszámait munka- kr. Készpénze 911 frtfil kr. Mint a kimu-adónője lakásáról magával vivén,azokat tatásból látjuk, a 15 év óta fennálló derék eladta. Esti órákban — rendes szokásához egyesület igen szép felszereléssel bír. képest — a város északkeleti rászén levő j — Heti biztosok e héten a Kisded Kohn Róza-féle bordélyházba ment, hol ( nevelő Egyesület mind a négy óvodájában egész éjféiig jókedvvel mulatott Éjfél\' Gutmann Vilmosné és Rosenfeld Adolfné tájban a kév szerelmes eltávozott mi sem \' választmányi tag urnök. : a bordélyosnak, sem pedig a többi leány- j — A déli vasút személytarifájáuak nak egyáltalján n«m tűnt fel. De annál reformja. A déli vasút vezérigazgatósága nagyobb.volt meglepetésük, a midőn kora \' a személy tarifák alapos reformálásának reggel azon hírrel lepték meg őket a szom- tervével foglalkozik. Az uj díjszabás ha-szédok, hogy egy leánya egy férfiúval\' sonlitani fog a magyar zónatarifához, a a együtt átlőtt fejjel, meghalva feküsznek menetárak a vonal hosszának arányában a közeli város végén levő kocsiút közepén, fognak jelentékenyen leszállittatni. Azon-A liulÜk-fekvéséből azt lehetett követkéz- bau minden eddigi mérsékelt áru jegy, tetni, bogy a fiu először a leányt — kinek tehát bérleti-, tour- és retourjegyek, körbal szemén hatolt be a gyilkos golyó — utazási jegyek stb. megszűnnek, lőtte agyon sazután forditoÉta maga ellen — Virágkosár lett kijátszva a ker. a mellette fekyö kétcsövű, rozsdás pisz- jótékony nőegylet társas estély^ alkalmá-tölyt A leán^hál a lövés rögtöni halált val Azonban a nyerőszám tulajdonos még okozhatott, inig ellenben a fiu, fekvő helye nem jelentkezett. Felhivatik tehát, hogy után Ítélve, csak nosszasb kínos szenvedés f- évi január hó végéig Baboss László utánmtilhatott ki. Az öngyilkosok a temető egyesületi titkár urnái jelentkezzék, el-nalottas kamrájába szállíttattak s 8-án lenkezÖ esetben az egyesület szabad ren-reggel 9\' órakor lettek eltemetve. A leány delkezésére bocsájtatik. levelet hagyott hátra, melyben elmondja, —Névestély. A nagy-kanizsaí is-hcgy miután az életben egymáséi nem kolaszék és kibdedoeveíö egyesület ügylehettek, a halálban akartak egyek lenni, buzgó gondnoka Knáusz Boldizsár bará-— Vadászat. Mezei vadászat tar- tunk vendégszerető házánál január 5-én tátott január 4-én Fakoson, melyen 40 este tisztelői közül szépszámmal jelenhajtóval 15 puskás vett részt s az ered- tek meg helybeliek és vidékiek, hogy név-
estélye alkalmából üdvözöljék. Jaoky K - A görög királyi uávarnál a czimbalmot kegyesrendi házfőnök ur érzelmesen kö- megszerették 8 a tróaörökösné teSulja ís azonte fel a hazi urat, mmt az esi hősét,\' - A danczigi fegyvergyár leégettA— Á Bodi barátank elmésen replikázott s az ; bécsi . fiakkerosok egyenruhát kötelesek est hősiességet kívánta vele megoszUni, viselni — Serajevoban országos kiáüitást amennyiben a főtisztelendő urnák meg \\ terveznek. — Gautsch osztrák közokta-születési napja volt s éppen a legünnepel-1 tásügyi miniszter báróságra emeltetett —» tebb szám: 48. Lapunk.szerkesztője pedig j Augusta német császáráé Hexánban meg-az est csiliaeáf, a ház fényét s jótékony : halt — SpanyolországWitainái a zónaszellemét, kedves nejét éltette, stb. A ke- rendszer alkalmaztatott — Chicagóban
most épült fel a világ legnagyobb színháza, 4500 ülőhely van benne. — Az aagol\'kí rálynot csuzo3 bántalmak gyötrik.
Ki nyert?
Huzáa jan. 4.
12. 3. 61.
Bécs: Grácz:
31. 17.
délyes társasság éjfél után oszlott szét azon hő óhajtással, bogy a köztéren
Akire még oly *»\'k uép tnendS vir,
Hljeu igeü »okl KniuSí Bold<s*ir!
— Megőrült. Schmied Mihály helyben lakó nyugalmazott déli vasúti főkalauz f. hó
én esti órákban a sörház közelében levő lakásáról két zagyvalékkal telt literes üveggel az Utczára lépve, erős hangon hirdette, bogy ö ezzel a folyadékkal az emberiséget megmenteni van hivatva. — A szerencsétlen ember orvosilag megvizsgáltatván, őrültnek találtatott — Miért is még azon e»te beszállították a közkórház megfigyelő osztályába. — Az őrültség folytonos ivás következménye, i; miért neje egy leányával már hosszabb ídö i — p K. Óta különválva élt. jmegküldöttük.
— Öngyilkosság. MÓzerMihály Wür-I — B. A. Zalaaatgr. Sajnálatunkra telje teraber^böi származó s már 20 év óta\'8en e fo*>°V városunkban tartózkodó esztergályos le
Brünn:
Húzás jan. 8-án. 19. 59. 79. \'
Szerk. Üzenet.
8C.
kért
;ény munkaadója özv. Láskovics Józsefné padlásán f. hó 10-éu délelőtti 11 óra körül felakasztotta magát. — Mire ráakadtak már meg volt halva. —
— Választmányi Ülést tart a nagykanizsai önk. tűzoltó egylet vasárnap, ja-auár 12-én délután 3 órakor az őrtanya helyiségében.
— Nyilvános köszönet. Az első magyar álta:ános biztosító társulat nagykanizsai igazgatósága 75. azaz hetvenöt forintot utalványozott és űzetett ki a nagykanizsai Önk. tűzoltó egylet részére, melyért a nevezett társulatnak köszönetét nyilvánítja a parancsnokság.
— Dr. Enzsleska Kálmán Zala-vármegye kir. tanfelügyelője január íi-én Nagy-Kanizsái a érkezett
feladó poatán Ut sem ! - nem talüta
A. Sx-k Csak lehet azt a eevenj-oyal k<-n-.
— Fr. V. EQld6Dcaa&k •aillodábao.
— „Elhagyatott" gyenge a kCtléare.
— Ür. T. L. KOaaÓuettel rettük mind s hármat.
— S.^-A .P-t. K*odb*n »an.
— S. !—d. KöasGnettel é» felhaüi ál,nk.
— I. L. NagyRágod rendaléie azerint la punk, piriai adreszén rendesen küldetik.
— L. B—>. Beteg rskedútonk aki-dályos az utaráBban. KfilSDbea kifánatinak eleget tehet&nk, ha épen akarja.
— .Szeretlek." Szóval mondja meg neki. Verje viacontaaerelémre nem gyulaiatj*
— f.Sentmi", Biz ai.
— V. V. Bppat: Gratulálunk. A könyvet köaaünettel <rettOk : nem vágyónk politikai lap a igr aajnálatankra mutatványt sem kö-tülhetünk belőle.
— B. E K—ny. hint látod megjelent. A jelzett o*az»get a régive! kétjüt beküldeni.
— ií. KútzÖnet a figyet^mért.
— L Sziveden. Közazolga.latÍ ugy talpon Ulil benaQnket
— Sz. S. Méltóságod nagybecau figyelm.\'t ez uton ia kérjük. ,
— K. P. Maiik régire U megjSU a válaw Tilt tel eltelje* köszönet.
10845. SZ.^P: 1839.
Árverési hirdetmény.
Alulirt kiküldött végrehajtó az 1881. évi LX. t cz. 102. §-a értelmében ezennel közhírré teszi, hogy a n.-kanizsaí kir. járásbíróság 7627. számú végzése által Rosenberg Paulina végrehajtató javára Dr. Beoczik Ferencz ügyvéd Samek Jakab csődtömeg gondnoka ellen 140 frt tőke, 70 frtnak 1889. év február hó 1. május bó 1. napjáig számítandó 6% kamatai és eddig összesen 33 frt 20 kr. perköltség követelés erejéig elrendelt biztosítási végrehajtás alkalmával bíróilag lefoglalt és 313 frtra becsült szobabútorok, ágy és fehérnemüek s egyéb tárgyakból álló ingóságok nyilvános árverés oíján eladatnak.
Mely árverésnek a 10845/1SS9. bz. kiküldést rendelő végzed folytán a helyszínén, vagyis alperes Samek Jakab P. lakásán N-Kanizsán leendő eszközlésére 1890-ikéví január bó 17-ik napjának délelőtt 9 órája határidőül kitüzetik és ahoz a venni szándékozók ezennel oly megjegyzéssel hivatnak meg. hogy az érintett ingóságok ezen árverésen az 16811 évi LX-1 cz. 107. g a értelmében a legelőbbet Ígérőnek becsáron alul is eladatni fognak.
Az elárverezendő ingóságok vételára az 1881. évi LX. t cz.< 108. ?-ban megalapított feltételek szerint lesz kifizetendő. Keit N-Kanizsán, 1890. évi január hó napján,
BARTS GYÖRGY ^3793. kir. bírósági végrehajtó.
Felelős szerkesztő és kiadó : í BÁTORPI LAJOS.
Laptulajdonos: WAJDITS JÓZSEF
HI BD ETESEK,
— Megyei r. h. Draskovec^en másod-tanítói állásra pályázat nyittatott. — A csáktornyai tanítóképezde / gyümölcsfaiskolájának árjegyzéke megjelent — Ho-dosánban tizoltó-egylet alakult — A csáktornyai dalegylet elnokttül Szeivert Antal választatott meg. — Reszneken decz. 28-án 4 ház égett el. — A kerka-szentmiklósi körjegyző állásától felfüggesztetek — Csáktornya a regálét 12 ezer 700 írtért vette bérbe. — A sümeghi casi-nót 1843 brj Kisfaludy Sándor alapította.!
— A zalaegerszegi ker. ifjak önképző kö- \\ rének felolvasással egybekötött táuczvi-galma jan. 18 ára halasztatott.
— Hazai r. h. — Wekerle pénzügyminiszter 50 ezer frtért megvette Andrássy uton az Edeskati villát — A temesvári lottóügy végtárgyalása elhal asz tátott — Muraszombatban decz. 29-én egy 104 éves koldus halt meg. — A hitoktatók országos congressust tartanak a nyáron Bpesten.
— Klapka tbornok beteg. — Nádor Gyula zeneszerző meghalt — Az ornithologiai congressus 1.S91 tavaszára halasztatott
— Frakuói Vilmos czirazetes püspökké neveztetett ki. A zugligeti 300 éves normafa elpusztult. — Zákányban postamesteri állásra nyittatott pályázat — A Ká-Irolyiak seniora gr. Károlyi Sándor lett
— A somogyivári uradalmat gróf Széchenyi Dénestől gr. Andrássy Aladár megvette.
— Szegeden az állami jószágigazgatóság feloszlatta tott. — Geröfi Andor színigazgatót szélhűdés érte. — Tavai 1249 községben uralgott a phylloxera. — Báró Ge-ringer család kihalt — Újvidéken egy.
szerb lap szerkesztője agvonszurta a másik1 csült bázibutorok, edények és szerkesztőt -- Tavai az árvízkárosultak tárgyakból áfló "ingóságok nyilvános javára 142-139 frt. gyűlt be.— Szobbon árverés utján eladatnak, trappistatelep létésül. — A fővárosi tüz- Mely árverésnek a nagj\'-kani-oltóságfebr. I-én ünnepli 20 éves fennél-lzsai ^ jhiróság 12700/1839. sz. lasat. Lieeti Antal kituno Ujfestonk meg- . , ,
ha:t. - Az orsz. tűzoltószövetség a kénes kiküldést rendelő végzés folytán a hely-gyufak használatát országszerte eltiltatni, színén, vagyis végrehajtást szenvedett kéri. — Világosi Bohus Jánosné sz. Sző-1 lakásán.\'\'Felsó-Hahóton leendő esz-gyényi Antónia jeles magyar honleány el-1 közlésére 1890-ik évi január hó
20-ik napjának délelőtt ,10 órája
6598. érk. 1889, okt-7.
Árverési hirdetmény.
A nagy-kanizsái kir. törvszék telekkönyvi osztálya részéről közhírré tétetik, hogy a kir. kincstár v hajtatottak Varga József és neje Bellovári Rozália egeraracsai lakos vhajtást szenvedők elleni 46 frt 73 kr töke, 5 frtnak 1874. szept hó 15-töl járó 6% kamatai és 7 frt SO kr jelenlegi s még felmerülendő költségek iránti vhaj-tási ügyébeii a fentnevezett kir. törvszék területéhez tartozó a palkonyai 200. sz. tjkvben A. f 335. hrsz. a. felvett váltságköteles 710 frtra becsült ingatlan 1990..évi jannnr hő 20. napjón d. e. 10 órakor Palkonya községházánál megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár. Árverezni kivánók tartoznak a becsár 10%-át készpénzben, vagy óvadékképes papirban a kiküldött kezéhez letenni.
Vevő köteles a vételárt három egyenlő részletben, még pedig: az elsőt az árverés jogerőre emelkedésétől számítva 1 hónap alatt, — a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, — a harmatlikat ugyanattól 3 hónap alatt, — minden egyes részlet után az árverés napjától járó G°/o kamattal együtt az árverési felté-kiküldött végrehajtó az.ítelekbeQ meghatározott helyen és módo-
KKKKKKKKKXKKKX
12700 szám. P. 1889.
Árverési hirdetmény.
Alulirt
1881. évi LX t. cz. 102. § értelmében ezennel közhírré teszi, hogy a nagy-kanizsai kir. jarásbiró-ság 12700. számú végzése által Knoller C. erefeldí lakos végrehajtató javára Bodrossy Gézáné felsó-hahóti ftkkós ellen 172 frt 64 kr tőke, ennek 1887. év június hó 3. napjától számítandó 6*/o kamatai és eddig összesen 15 frt 50 kr. perköltség követelés erejéig elrendelt biztosítási végrehajtás alkalmával bíróilag lefoglalt és 2056 frt 20 krra be
Izatok szerint lefizetni.
Kelt Nagy-Kanizsán, a kir. törvényszék mint tkvi. hatóságnál 1889. évi október hó 11 napján Gr HL\'GONNAY.
3794. kirendelt kir. tszéki biró.
+++++++++++*•++
hunyt. — Gróf Teleky Samu második afrikai expediczíóra készül. — Pollák Bernát Csabán megélte 100-dík unokájának születését
— Külföldi r. h. — A tlorenczi „Theatro Uinberto" leégett. — Eiffel mérnök Parisban 2 millió frankért házat vett
— A czár nihilista mérgezés folytán beteg.
— A belga király lackeni kastélya leégett.
— Siedl Ferencz hegedűművész hazánkfiát a szultán .Medaille d\'honneur* éremmel kitűntette. — Londonhan egy névtelen egy millió frtot adományozott sanatórium alapítására. — A zürichi színház leégett
— Báliuth Gábor nyelvtudósunk 18 év után Ázsiából visszatér. — New-Yorkban az Edison-féle teíep leégett, akar egy millió frt — Szeless Ilona magyar műlovarnő Nápolyban arat diadalt — Turolla éh — Herczeg Auersperg Károly Prágában meg
határidőül kitüzetik és ahoz a venni szándékozók ezennel oly megjegyzéssel hivatnak meg, hogy az érintett ingóságok ezen árverésen az 1881. évi LX. t. cz. 107. §-a értelmében a legtöbbet ígérőnek bucsáron alul is eladatni fognak.
Az elárverezendő ingóságok vételara az 1881. évi LX. t. cz. 108. §-ban megállapított feltételek szerint lesz kifizetendő. \'".>-\'
Kelt Nagy-Kanizsán, 1890. i?A január hó 2. napján.
BARTS GYÖRGY 3792 kir. bir. végrehajtó.
halt — Hubay Jenő hegedűművészünket, a román királyné Bukarestbe meghívta, j KWOOCXXXJtXXXXX
lESbizttssatfc gyáQiszer Biuden bajiul
Cli"4érbetlenhat4.inazeíváffy talaíwig, «-amor h-yeiiKeMs. búzü* lehelet, savanyó lelbfc ÍT,gé*. »jm"-1 rekedrí. Oíxlikai gyomor hurut, gjotaár ex**, or hüinűk e» dara képzo-tnJaántta elnyuJkÁaodáa, !>.irKa.*.is, uiüít -* U-yii i»«ir p*eieiben,m.-g*iüntetianifájaat (ha, kx a gyomor elrrfnliaat^l
fcitísiti!ja."clnzí a" béatrieekel. k eyo^ylt lép. veae.-iúj ea ,„.ta„. - Hranyerea biutalmafcai.— Egy veajegy. -rv hMD,íuli uímiUísal
SDt *0 Kr. kttlflí üteg 70 Kf. K..i^™ii -n.-íku:<!^«i :l*r: BrtWj Kirotj jjirogytiertára Kremtlef\' (MírT»
Órái! A *ah*Si-ll.árí*aelli Kj-oinor .-rj\';i»eart-K íéleki-pen EtAuuí;\'!vii..ik ¦¦« hamisitaüiak. >» ezért valódiak g>-aninl azok r.iftailtawiíliak ei.
melyek úveicc. \'gy v.,ry». a a fenti v.-rtj-^rryel ellátott papírba van i-somaiíulva,» melyek mellékelt használati otaaltaaán az ía .fel van tűntetve.-h-njj az Kremaierben. <;Qsek H. könyvnyranuiji^bae nyomtaíitott-
íláriasslli Labdacsok LLít1.^
KeafRtleri :
i eredeti
Kiről:
eredeti dott-wn: l;i:lixt.:\'n. Kgy düh-iz :t,-» 2u Kr_ egj- tekére." <¦ ¦JolH-zzal t irt. ." bekúld«-si- ntán, 1 tekére* I frt. 20 1 Irt. »i Kr, 3 tekercs 3 frt. A) Kr. é_ 4a paatabér mentesen küldetik még.
* A MáriazeUi gyomor eiteppek 1 landaisnk nem títk n* kiérek, a Kyi nak minden haaználat
läariazeiH anrairalk-0-,n
NL|y-KiBlzaa : Präger Bela t* Reina József gyógyszeréaz uraknál. -Btbt-Csa: IHas gyógyazerész. S^rc* . K Sándor gjógyazerész nrnil. HiVcza.il: Kórus Victor gyógyaieréaz > Glo-¦rb : BÖlca Béla gyógyaieréjz \'\'arnaí. Szent-fioUlárd : Tomoáoyi Leopold gyógyazereaz ornai. \' . 3734
++++++++
HUSZONKILENCZEDIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
JANUÍR 11-éh
Faatos regale-öérí®6:aft& í
Rum, szilvórium, törköly és sepröpálinka
ugy nemkülönben mindennemű I.IKÚB, SZESZESITAL ÉS ECZET HIDEG LTON minden készülék nélkül előállítható ~W ^ -X- f I-J H X O ü A H K O L D Budapest, Dobány-utcza 41. az.
(az ízr. imabá* ittelleoébeti)
a jutalomdíjazott esssencsiájr. és fitherikus olajok által. Vizabolyag, glycerin, borzamat, savtalanitó por, bőrszínek, borszesz, deritó-por és mindennemű borbetegségek elleni szerek raktára.
Kezelési utasítások és áijegyzékek ingyen. Parsfadugaszok és czinkupák. Szesz megtakarítására való pálinka-erösitő esszenczia.
!:~" — Ügynökök felvétetnek.
Hamburg-Amerikai
Postahajózási-részvénytársulat
Közvetlen gyors- s póstagózhajók H a ni l> u r g b ó 1 » e w ) o r k U a,
Sontbamptont érintve
Azonkívül rendes posiagőzbajó ö?szeköttetés Hawre-.Nevryork Haniburg-íty. India
Stettin- „ »
Iljimbnrg-Iíaltimore „
Uövebb felvilágosítást szívesen nyújt
GSGHLHHAKL JÓZSEF
ÍSef PSBMOFER J.-fele
Vértiskitó labdacsok
Singerstrásse 15. zum. „Gold. Reichsapfel.
• Ok 1
,latt; ei utóbbi nevet teljed jojíral rn«gér<.emlik, mit elvben a. labdaotok csodás batásukxt ezerszeresen -lenül alk&imazutott, ezen labdacsok
ezelőtt egyetemes iabd*. iakugyau xlig létezik betrgség,
".üss i&üttGSz. rs.tr«s«„., ^„. s*** ,«. k*-«.ü-
otánvétxnides\'ovjjrt W kr. bekuaí<> mMM pí,„„ente, iUtaldé.i.1 kerül: 1 tekercs labdán 1 Irt 25 kr.. 2 tekercs 2 írt 30 kr- 3 tekercs 3 frt 35 kr; 4 tekercs 4 frt 40 kr ; 5 tekercs 5 frt 20 kr; 10 tekercs 9 frt 20 kr. Kevesebbel mint egy tekercset BrétkQB.oi nem lehet. ^
Kéretik, hogy csakis Pserhofer J. vertisztitó piluláit kérjenek,
¦V \'mert valódiaknak csak azok a labdacsok tekinthetők, melyek utasítása J. Pserhojer neve aláírásával van ellátva s melyek a doboz /edelén ugyanazon névaláírást hordják veres írásban. "UJM,
elles 1 dobos lessel 60 kr.
Fagybalzsam
fugybajok elle 1 tégely 40 kr
Pserhofer J.-töt évek óta, elismerve, mint a legbiztosabb ster bármiféle .alamiBt nagyon idillt sebek stb. ellen ie. Béraentes küldéssel 65 kr.
r iditerpor 35 kri port6menteil kü|desí
Utifunedv
katbarus, rekedtség, szamárhurut stb. 1 üveg 50 kr.
ellen.
Amerikai köszvény-kenőcs ÉE^S
rbeamasserfi b*jok, Ugstaggatás és fttlszaggatis ellen 1-20 kr.
Láb zzadás elleni por, mentei küldéssel 75 kr.
biztos szer a go.yvisnjxk elleni üveg 40 kr. Bármentes küldéssel
Golyvabalzsam.
Í5 krajczar.
Prágai cseppek
bajok ellen, kitűnő hizjs
(prágai cseppek) megromlott gjromoi
lésstó 1 üvegcse Ü2 kr
mindennemű altest-
Angol csodabalzsam, ?,421?
üvegcse 50 12 kr.
kr. kis
Tannoehinin hajkenőes
legjobbnak ismert hajní-vesztö" szer elismerve orvosok által. Egy elegánsan kiállított doboz 2 frt.
Egyetemes kenőcs ^t^L^ZJ!
fekélyek és mindennemű daganatok ellea, időszaki foltőrííe* lábfektlyek, kfirömméreg, sebek, etn lögynlladisi és hasonló bajok ellen sokszorosan jónsk bizonyult Egy tégely 50 kr. Bementet küldéssel 75 kr.
Egyetemes tisztító-só
megzavart emésztésnél, fejfájásnál, szédülésnél, gyo norgörcinél, aranyeres bajban, dugulásban. Fgy csomag 1 frt.
égek
tett készítményeken kívül az osztrák lapokban hirdetett Összes bel- és külföldi gyógykUISuleg tártainak a a netalán készletben nem leTÖ czikkekról kívánatra pontosan é* olcsón gondoskodva leend
Postai szétküldések gyorsan foganatosíttatnak a pénz előleges keküldése mellett vagy utánvéttel. A pénz előleges beküldése leghelyesebben (postautalványnyal) a portó olcsóbbá tételét eszközli mint utánvéttel. 3767
Bécs, Wieden Weyriug-gasse 32. szám.
A legbiztosabb és leghatásosabb hashajtó szer a
ERENCZ JÓZSEF
KESERŰVÍZ,
mint ezt a kiivet kezű orvosi bizonyilTnyok tannsitjk:
adaeb.ii hatásos nem kellemetlen izü." Dr. Korányi tanár Budapesten. .Koródámon a legkedveltebb hashajtoviz.\' Or. Kéznárszky tanár, Budapesten .Hatásosabb, mint a többi budai vizek*" Dr. Gebhtrd! tanár Budapesten.
Szétküldés 1889-ik évben X millió palaozH! 1(1 arany és érdeméremmel. ! Budapesten.
Árverési hirdetmény.
Zalamegye szent-gróthi járásába kebelezett Zala-Koppány község elöljárósága közhírré teszi, bogy az italmérési (bor, sör, pálinka) jogot e folyó év elejétől számítva 1892-ik év végéig, vagyis 3 egymásután kővetkező évre nyilvános árverés utján f. hó 16-án d. e. 9 órakor lakház, pincze,. mészárszék, istálló és 7* hold heltelekkel együtt a zala-koppányi körjegyzői hivatalban a legtöbbet ígérőnek bérbe fogja adni. Az árverési feltételek alulírott bírónál megtekinthetők.
Zala-Koppé.ny, 1890. január G. 3797 KOVÁCS JÁNOS bíró.
X
XX >ÍX XX XX XX XX XX XX
»
XX
p
XX XX XX XX XX XX XX XX XX
m
^ Nagy mechanikai világ-íp^ Autómat szinház
GiERKE OSZKÍR igazgatása alatt DREZDÁBÓL. Az „Arany Szarvas" szálloda nagytermében.
S/.oiuliatou jau. hó 11-én este 8 órakor lesz az
első díszes előadás. Vasárnap január hé 12 én 2 nagyszerű előadás lesz, az eisú kezdete délután 4 órakor, a második este 8 Érakor.
M üaor:
31 Nápolyi korzó. 2) Moszkva éfese. 1812-ben I. Lapol«oa bevonulása a frsuezia seressel. S) Egy Automata műrész társaság fellépte, í Képlet jelenet a Drumon-fále géppel világits-z. (Hydro Oryigeo).
Bővebb felvilágosítás a műsoron és falragaszon.
Az ,SN» Párhit yiláer-klállitásau arany érem mel kitűntetve.
237 7. 2653/885.
Árverési hirdetmény.
A ietenyeí kirf járásbíróság mint telekkönyvi hat. közhírré teszi, hogy a. kir. államkincstárnak Wesel Simon és Krepfl Vendel elleni 51 frt 81 kr töke, 51 frt után 1880. évi márczius hó G-tól járó 6°/0 kamatai, 4 frt 85 kr végrehajtási, 6 frt 95 kr ezuttali költségek iránti végrehajtási, ügyében a nagy-kanizsai kir. törvényszék (a letenyei kir. jbiróság) területén fekvő Tolmácií 139. sztjkvben A. L 1—5. sor. 16. brsz. és a rajta épült 12. népsorszárau ház. valamint IS. 19. 345. és 372. hrsz: a. Wesel Simon tulajdonául felvett S67 frtra becsült ingatlan, továbbá az ugyanazon községi 110. sztjkv. A f 171. hrsz. Wesel Simon javára részben, Krepfl Vendel javára \'/, részben felvett s 54 frtra, becsült váltsásköteles ingatlan az 1890 éíi január hó 15-lk napján d. e. 10 órakor Tolmác-ii község-bíró házánál mégtartandó nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár.
Árverezni kívánók tartoznak a becs-ár 10%-át készpénzben, vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez lelenni. Vevő köteles a vételárt bárom egyenlő részletben, még pedig: az elsőt az árverés jogerőre emelkedésétől számítandó 1 hónap alatt, — a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, a harmadikat ugyanattól 3 hónap alatt, —minden egyes részlet után az árverés napjától számítandó 6% kamatokkal együtt az árverési feltételekben meghatározott helyen és módozatok szerint lefizetni.
Kelt Letenyén a kir. jb. mint telekkönyvi hatóságnál 1889. évi október hó 9. napján. F1L1P1CS
3795 1—1. kirendelt kir. járásbiró.
cxxxxxxxxxxxxx
BIZTOS FIZETÉST
és proTislót adok hatóságilag engedélyezett
SOH.sSJEIC3-"3rElH.;
részletfizetés mellett való elárusitásiért.
Fuchs II. váltóháza Budapest Deák-Ferencz-utcza 12. szám. -u
3538
A SOULAC-I APÁTSÁG (Franczia-Ország) Dom JUUL\'kLONNfc:, prior Főtisztelendő Benedek rendi atyái
F0GV1ZE, FOGPORA és F06P ASTÁJA
2 ARANY ÉftEM : Brüssel 1180, London 1884 a lo^ns^rtvsa^^ kdlüntstósek
feltaláltatott f «>> bbh a üc éven b0uk3atjd péter az I «3 L prior altal
* A főtisztelendő benedekrendi.atyák fogvizének használata, naponkint néhány cseppet vizbe véve, megakadályozza és gyógyítja a fugák odvaseágát mcíyekiifk fehérséget és szilárdságot kölcsönöz, a mennyiben a foghust erősíti s teljesen egétzt-égessé változtatja.
« Szolgálatot teszünk tehát olvasóinknak, midőn őket ezen régi e-» practicug készítményekre figyelmeztetjük, melyek a legjobb gyógyszert és a fogfájás ellem egyedüli óvszert ki
. .iutstt 180j ve xerütys ok
táijiroati/jjíi/írti/níf. t/tutzt\'iír:
X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X
AZ EN ÚJSÁGOM"
91
Szerkesztik
képes gyermeklap BBNEDEK\'eLEK és PÓSÁ LAJOS 6—12 évesek számára.
Előfizetési ára egész évre ... 4 forint
félévre.....2
negyedévre ... I Megjelenik minden szombaton.
„Az En Újságom"
szerkesztésében 188í). decz.
Posa Lajos
czime Benedek Elek hó közepén megindult
gycrmeklapiiíik,
mely G -12 éves gyermekeknek van szánva. A gyermekirodalom terén kiválóan ismert szerkesztők nevei ugyan elég biztosítékot nyújtanak a lap béltartalmára nézve, nem mulaszthatjuk el azonban megjegyezni, hogy a legkitűnőbb magyar irók fogják őket támogatni dolgozataikkal.
„Az Én Újságom" telve gyönyörű képekkel, komoly és vig, de mindig szivet, lelket nemeáitö, tanulságos, oktatva mulattató történeteket, csapongó jókedvű, bohókás meséket, szebbnél-szebb verseket fog tartalmazni, azonkivül minden szám egész halmaz fejtörő dolgokat, mulatságos képeket és játékokat fog hozni.
„Az En Újságom" minden héten szombaton fog megjelenni, ugy hogy vasárnap a vidéki előfizetők is megkaphassák.
«Az En Újságom"
/" előfizetési ára: egész évre .... 4 forint
félévre......2
negyedévre .... I oly csekély összeg, melynek alapján bizton számítunk a közönség legmelegebb érdeklődésére. ¦— Előfizetési pénzek küldendők, legczélsze-rübben postai utalványon :
„AZ ÉH ÚJSÁGOM"
3785 kiadóhivatalába
(Singer és Wolfner könyvkereskedése. (Budapest, Andröuiiy-ut 10. km.) IW Mutatványszámot kívánatra ingyen és bérmentve küld emiitett kiadóhivatal. "VB
X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Wajdits József könyvnyomdájából Xagy-Kanizsán.
MGMAfflZSA. 1890. január 18-án.
3-1 ü szám
Huszopkiienczedjk évfolyam.
E I 6 fi zete*idr.
egeSE érrr . . 5 fit - —|
ifél erre \' •." . . j-50 kr. uegyeiUv.e ..\'...-] frt 25 kr \' Eayes szam IO kr
hiruetéskk
petitSOrban 7, matto Uzos nitiidc-.n tovabbi toreri 5 kr.
NYILTTÉRBEN
r „( coronkéol 10 krért »ét~tnek |f»l. Kitieaiari illeték ruindeu eg*fts btrdttés^rt SO kr tUetendo.
-nag.
-kanizsai keresztény
i
[A\' lap -rt . c. részét ülrt5 K iemények a sxerktMztfiségaex
Isuyagi részét illető közlemények! pedig a kiadóhivatalhoz* béraeni»* intézeadCk : ji?« 17 ff-A" aitiz*<í » takarékpénztári-tptüet.
IBérmeutetleii terelek t»» fogadtatnak e].
¦ Kéziratok vissza nem ksidetsek
| A nagykanizsai „Kereskedelmi Iparbank*, a „n.-kanízsai önkéntes tűzoltó-egylet*, a nagy-kan iz-ai kisdednevelé egyesület" jótékony nőegylet", a nagy-kanizsai izr. jótékony nőegylet", a .szegények tápintézete\'1, a nagy-kaaizsai tiszti-önsegélyző szövetkezet? delini iparkamara" ,nagy-kanizsai küivalasztmányának hivatalos lapja. V
a „soproni kereske
HETEN KINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP
Kartschmaroff Leo
5 u^-.Uim;:;. izraeli tofer\'} Rafniiraiiaa 25 eves jubileuma.
1SG5. január 11-én kezdte meg az orosz születésű alig 23 éves fö-kántor ezen minőségijén itteni működését ; hogy mily méltón fe-_ lelt meg ezen idő óta hivatalának,] az köztudomású. Hím ve, uunt ki-válló szakember, nemcsak Európában, hanem- más világrészekben is . elterjedve lévén, .igen gyakran mesés ajánlatokkal kínálták meg. a párját ritkító íókántort. de leggyakrabban az orosz rubel csábjának vala kitéve ; ó azonban megszeretett, minket magyarokat, megszerette e várost, megszerette hitközségét és *a szeretet kapcsa jnegtart\'á azok körében, kik ót viszont szerették és tisztelték ; ezen általános szeretet és tisztelét f. évi január 11 én minden oldalról valóban megható módon nyilvánult. A szép ünnepély lefolyását a követ kezűkben adjuk: A szombati istentisztelet alkalmával a zsinagóga fényárban u-Z\'itt és minden zugában meg telt ünneplő közönséggel. A jubiláns az oltár elé lép vén, &zénekkar alkalmi zsoltárt zengett,^-mely ismét felhangzott, midőn onnét távozott; IgCii megható jelenet volt, midőn dr. ¦ Neumann Ede főrabbi a nyitott! frigyládánál Isten áldását kérte azon : féiíiara, ki 25 éven át díszére vált j az izr. hitközségnek. Isteni tisztelet j
utárí a következő küldöttségek tísz telegtek az ünnepelt férfiúnál.
Az. izr. hitközség küldöttsége,-, melynek szónoka H a 1 p h e n Mór volt, ki méltatva az ünnepelt -érdemei!, átnyujiá neki a hitközség által vásárolt értékes emléktárgyat, a hirfcözség üdvözlő féliratát pedig Betti beim Samu- nyujtá át a gyengélkedő hitközségi elnök hel>ett, ki meg nem jelenheted feletti sajnálatát igen szívélyes sorokban fejezte ki. . v-
Az izr. nőegylet 16 tagu küldöttségét Vidor Samuné elnök vezette, üdvözölvén a jubilánst, átadá neki az egylet üdvözlő iratát, miután előlépett Lessner II en-rikné vál. tag, ki igen szép beszéd kíséretében át nyujtá a választmány ajándékát, bársony válik oson fekvő igen szép kivitelű ezüst babérkoszorút.
A „Szent-egylet" (Chevra-Cadísa) érzelmeit a megjelent bizottság élén Sommer Sándor tol -m ácsolta.
A templomikar Ecksteiu .M ó r karnagy vezetése alatt testületileg tisztelgett. A karnagy mele-geu üdvözölte mesterüket, hála jeléül egy gyönyörű ezüst serlegét nyújtván át és a kar hévvel és ér-: elssel egy ünnepi dallal kedveskedett A tanári kar vezetője és szó -noka Bu n Sara n igazgató volt ; végül a tan u l-ó i f j u ság tette tiszteletét, szintén emléktárgyat adván át A jubiláns mindén egyes hozzá intézett üdvözlő beszédre igen megfontolóán válaszolt r
Udvö/.lő feliratot küldött még: „a mag y. izr. hitközségi hivatalnokok országos egy e s ül e t e* Budapestről, mely felirat, mint tartalmilag, mint külsőleg ígen szép munka. "
Bauer J. bécsi fókántor az „osztrák-magyar kántorok lapja" szerkesztője igen tetszető-
sen kiállított, a jubiláns életrajzát tartalmazó díszlappal fejezte ki elismerését és nagyrabecsülését. Sürgönyök és levelek százával, meg százával érkeztek magánosoktól és testületektől a világ mindén tájáról, nemkülönben szebbnél-szebb \'emléktárgyak nagy tömegben. Egész napon-at valóságos népvándorlás volt a köztiszteletben álló fériiuhoz. mindenki személyesen is óhajtotta, szeren-csekivánaiait kifejezni. A szép ünnepély zárlatául bankett terveztetett, de « a jubiláns kívánatára eííuaradt. mert ő ezetl ünnepnapot legméltóbban ugy vélte befejezni, ha ezen estét kedves Családja körében tölti, hol minden-Jkor teljes boldogságát találja. Mi [tiszta szivból csatlakozunk azon :jókiváua tokhoz, melyek a következő Üdvö/.ló feliratokban foglaltatnak.
Az izr. hitífö-zseg fel -! irata \'így szól :
Igen tisztelt főkántor ur! \' Kiváló kegye a sorsnak, ha az, (kit a gondviselés szép tehetségekkel fölruházott, képességének és hajlamának megfelelő élethivatást választ, és c * hivatásának ernyedetlen tevékenységét és egész buzgalmát szenteli.
A -sors ezen ritka kegyeltjei sorába tartozik Otí is, igen tisztelt főkántor ur, ki 25 év óta hitközségünkben működvén, mintaszerű előadásával, művészies énekével a sziveket ünnepélyes hangulattal, néma ájtatosságg.il. szent érzületekkel töltötté el.
Isten\'iszteletünk emelése körül szinte elévül hetiéit érdemeket szerzett, a mennyiben minden erejével azon volt. hogy annak nagyobb fényt, nagyobb magasztosságot kölcsönözzön és e törekvését siker koronázza is, mert lelkei? és szivet" emelő isten-tiszteletünk általánosan elismertetik.
Ön művészi értékének méltatására nem vállalkozhatunk — ezt
hivatott szakférfiúkra kell bíznunk — ezúttal csupán annak kijelentésére szoritkozü ik, hogy az Ön áiíal vezetett istentisztelet hallgatói keb„j lét mindenkor mély meghatottsággal párosult szent áhítatot keltett, miért is a hitközségi tagok osztatlan elismerését kiérdemelte ós azért kedves kötelességet vélünk teljesíteni, midőn Önnek épen ma, mint helyben megkezdett sikerdu-. működésének 25. évfordulója napján az egész hitköz-jség üdvkivánatait átnyújtjuk. y Fogadja szívesen a mellékelt jdiszajándékot is. mint külöuös tisz-: teletünk és nagyrabecsülésünk bizony--] latát. valamint azon Őszinte kivána-\' tónkat, hogy hivatalában még számos, igen számos éveken át ép erőben és táptól égézségben eljárhasson, : és hogy családi boldogságának csen des Örömeit az emberi élet legszélső határáig zavartalanul élvezhesse !
Kiváló tisztelettel Nagy-Kanizsán, 1890. jan u ár ¦¦ 11-én.
Az elöljáróság: Gelsei Gittmann Henrik s. k. hitk. elnök.
t Az izr. nóegyletéa következőképen :
Mélyen tisztélt főkántor Ur.! A mai nap egy negyed századnak képezi üunepélycs évfordulóját, mért ma 25 éve, m óta Önt hitközségünk főkántorának mondhatjuk, olyan hosz-szu idő ez, főleg ezen a pályán, hogy kedves kötelességünknek tudjuk be: Önt a mai ünnepélyes napon felkeresni, hogy méltányolva a multat, áldást és szerencsét .kívánunk a jövőre. \' •
Tekintetességed büszke lehet a lefolyt 25-esztendőre, mert nemcsak, hogy Isten kegyelméből mindenkor teljesen megfelelhetett hivatalának, hanem működését mindenkor nemcsak vallásunk hírei — kik hall-
gatva művészi szózenéjét, felemelkednek az Úrhoz — hanem mindazok osztatlan elismerése is követé, kiknek keblében a szépnek érzete honol.
Istenadta művészi tehetsége, ügy-buzgósága és fáradhatlau szorgalma által szerezte meg Tekintetességed hírnevét, szerezte meg az általáuos elismerést, a közszeretet azonban, mely Ön iránt a mai napon minden oldalról és különféle módon nyilvánul, kiérdemlő példás családi élete: által !
Őszinte óhajtásunk, hogy szou boldogság, melyet Önnek a jelen nyújt, az emberi kor Legvégső határáig legyen osztályrésze és ehhez tőlünk telhetőleg hozzájárulni, min denkor kedves kötelességünknek fogjuk tartani.
Fogadja Tekintetességed ismételten üdvkivánataiukat és nagyrabecsülésünk kifejezéséig mely Íj el vagyunk, kiváló tisztelettel Nagy-Kanizsán, 1490. január 11-én az izr. nőegylet nevében :
VIDOR SAMUNÉ sz. gelsei Guimann Hedvig s. k elnök. KOSENFELD LAJOS s. k. titkár.
A legnagyobb magyar lap.
A niagvar hírlapirodalom -az utóbbi tiz esztendő alatt ölf óriási haladást tett. a minőt Euiópa egyetlen országában setn tapasztalhatunk A müvek nyugott országokban\' tiz esztendővel ezelőtt már meg volt a kifejlett, megizmosodott saj ó, mely a nemzetek életében egyik leghatalmasabb kulturális , tényező, de a magyar sajtó csak fiatal korát élte. Azóta a magyar zsurnalisztika fölemelkedett arra a magaslatra, a melyen bátran fölArehetía versenyt a legkifejlettebb-angol, nemet és tránczia hírlapirod.ilómmal. A magvar nemzeti közélet terén mindenütt érezhető ennek a lia-tásá és a legnagyobb síükkeblu3?e kellene ahhoz, ho.y ezt valaki megtagadja.
F.s e iek a csudálatos baladásnak az úttörője :t legnagyobb magyar lap. az Egyetértő- volr. -
T arci a.
A Gyászmadár harczi dala/
(janialvez Iliaz költeményt1, íordit..[ta ti »QSÁSZT FERENCZ. Frbér i.-iti látta Vad erdS rejtín, Nem rab«zotex nép.
1>L bű* ni-;i,7.r: ?1\'
Hő» ork&n száguld RengC morajjal,
.Halljátok. bŐS&k 1
MirS! zeng e dal I"
.ilj.- \' hozzám, I>ui-e csatákba\' ? Hull-e Tilláiitkínt Tom" hxwok c«apáiaV KivOlem mér-e j SzSrnyil rsapist, Ai ellenre, nosKk, latnertek-e máat ?*
- .Ki r«pit kék flrbe -\' Tollai nyilai, M: ip »ziv»n szegi A röpke rudat? Ijjam zugáaán A Lalii arat, ^
Halljátok, ..-\'...k Az én dalt ui:it."
nVerte-e ír- t-s már Annyit az ellent
«Sa.ba kötetre menÓ leírasbab >nem lietne áz Indokokat jobban jeilemezni mint e rörid költeményben! Mert exen índiín főnök barcsi dalában annyi a nyers természeti erű, a tekashetetlen Snérset, ¦ ¦xerényséf teljes" tnoll5|ésés«k a nyilvánulása, e mellett oly hü. bogy b?nne egyszerre fel lehet ismerni azt a vad izivót daexot. mely hadat Ízen a polgárosítsanak és inkább ki hagyja irtatni magit, aammiat tgj helyre telepíteni és polgárositni.
Ki facsart sok jajt, oly imgerjkönyct ? Ki ejt n.gyávádat, Mindig. *rtt"vadisz, StiiljJiUík\', hősök Ko-e vagy más\'?\'- .,
„\\ harrz ösréuyah Ki kilzdne velenv -FéH az Ouka Vadász" h\'-veai.! KlOU-m ül... fenevad iua-1 á H5s«bbet nálam \' .
Láttatok-o már?" ,
.Hxrczktírtöm xzavn, Cvak itlig riad, ilarczosiw serge Már rGpke nyilat, Itárd, dárdát togva, Ilaftzkéizen áll: HŐselibet, mint én Látutok-e mrx?-
P^nhan6 árnyként Lépttlnk nem dobban, Csak a szél zokog Setét radonban Fészkéről sem száll KI a\' madár Hósök, iiarcz\'Jalotn Rólatok is szóll!"
..Rémület uralg, A nap éjbe vé«z, Zúg, sivít a sok bárd, nyíl, kelerész. Az ellen lefilve. Sok elfntott bár, HŰsfbbet nálam Láitat"k-e már?"
,.Ha kürtr.m hangja Újra rivallgna Vitézim tüstént ttjr* sorokba Állnának bérrel Tűzzel azonnal, Uralnak e mást Ily hatalommal \'!-
I Részvényesbá! Sümeghen.
I — „/áiai Közlöny* eredeti tárczája. —
| Hólepte tájon, a nagy erdő szélben, "hova most oak a fakórészó szegények ta1 igája jut el, vagy egy öreg anyóka hátán faágakkal siet a város leié. itt rak tüzei a csíntalan Amorka. alágyujtva a hívatlan szerel meséktől\'elkobzott levelekkel, melyeknek hamuját kikapva a lángok közöl, viszi a mindenségbe a tél csipos szele. Dideregve szedi elő tarsolából a szerelem istenkéje az eltompult nyilvesz-szőket, azokat kell sietősen kihegyesíteni és megedzeiii, inert ma nagy munka vár tea, ma vau Sümeghju részvényes bál.
Egy sárgaláz szöglet ablakában egymással szemközt ül két nővér, kezükben hímzéssel, gépiesen forgatva a himzötüt, szakad a selyemszál, a munka serényen folyik, mégsem haladnak előre, de hogyis haladhatnának ily nagy napon, midőn gondolatukat elfoglalja egy magasztos, mégis félelemteljes érzés, -boldogsággal várják elérkeztél az esti 9 órának, annak az életbe vágó fontos pillanatnak, midőn a nagyvilágba lépnek A két nővér, kik alig hasoolitamk egymáshoz, egyik szőke, ábrándos kék szemekkel, a másik barna, ragyogó fekete szempárral: az első meren-gően néz, a másik csintalankodással akarja.! az ólomlábon járó időt megrövidíteni, csak egy különös érzés közös köztük, melynek árulója: a szokottnál sebesebben dobogó szív.
Talán kettős lenne félelmeik, hátúdnak, hogy mit forral jellenük a kis Ámor, hogy őket szemelte ki áldozatul, kík ma sziv nélkül vagy legalább megsebzett
szívvel hagyják el j reggeli verőfényes nap első sugaraitól megaranyo/.ott és a kiégett pislogó gyertyák által már alig bevilágított termet.
A fényesen diszitett terem élövirág-gal berakott egyik szegletében surran be az Aniorka. kényelmes ülőhelyet választ a nagy virágcserepek egyikén, veszszöt fektet nyilára, készen állva a támadásra.. Egy-egy délezeg rendező karján jelennek meg a szépnem, legszebb képviselői, átvéve belépéskor a j>aizs alakú díszes gyöngyház tánezreudet. A szépsort megkezdi az-a kis rózsaszín ruhás hölgy, ki-;iek oly jól állt a hajporos bajfonadék; az Amor ügyel, hogy elleshesse annak az édes szavaknak értelmét, melyet kiséröje most súgott fürtjei alá.
Nyomba követve egy kis barna hölgytől, kinek fekete szemeihez oly jól illett a halvány sárga\'\' ruha és a hajába tűzött két thea rózsa, majd megyénk egyik szépe lépett a sima padlóra bordeaux belépőben, erre már Amor is húzott egyet nyilán, azonban\' körülnézve, nem látott a fértisor^an e szépekhez illő párt, kedvetlenül eresztette vissza azt
A függönyajtó ismét nyílik, most egy kedves megjelenésű urnö Jépi át a küszöböt férje karján, önkénytelenül hajamhoz kaptam, nincs-e abba Ősz-hajszál, nem találtam, de hogy is találhattam volna csak az ejtett zavarba, hogy mikor először ugyan egy ily részvényes bálon gyöngyvirágos fehér ruhába megismertük, uj bálozó kis leány volt és ma már asz-szony, hamar alakult át a rövid ruha uszá-lyossá.
Felharsan a nyitány, ki-4ti siet isme
rösét, barátnőjét, vagy eszményképét felkeresni, hogy bejegyezze a lánczreud kis lapjára azokat a tánezokat melyeket a rokonlelkck egymás számára tartogatnak.
Türelmetlenkedve tépi a virágok leveleit a szerelem istenkéje. hogy még most is távol vannak az ö kiválasztottjai, de íme most lépnek be, két jól irányzott lövés, mindkettő szivén találva^ "Amor, mint ífk\'i munkáját jól végezte, /.dtüuík a semmiségig, .magukra hagyva áldozatait azon biztos meggyőződéssel, a hol ö veti meg az alapot, a folytatás nem kér biztatást.
Tessék négyesre felállni,; kiáltja a csengő hangú czigányvajdal Itt az alkalom szemlét tartani a szép hölgyek felett, iróu se kell hozzá, önkéoytelen és elfelejthe-tetleoül elménkbe vésődik az a sok szép fakadó virágszál, kiket még szebbé tesz a hál izgalma, szép a totlette, közvetlen szomszédnőm Hladny Hermin k. a.>f4ialvány sárga atlasz, illusion áthuzat, théarőzsa és hímzett csipkediszszet). Bogyay íren k, a. (Sármellék világos kék atlasz, setyem gase áthuzat, setét • tsipkediszszelj. Klasz Vilma és Jolá&ki k. a. (Szalaga Fehér atlasz selyem, gase átbuzat, fehjér gyojiár virággal): Bogyay Irmák. a. (Kendek krem atlasz, selyem gase áthnzattal \'és vitág-diszszel) Bogyay Ida k. a. (Kendek, rózsaszín atlasz, selyem gase\' áthuzat.). Mojzer Madeléine k. a. (élénk. virágos ezüstszin selyem). Mojzer Mariska k a. (tengerzöld atlasz, fehér selyem gase áthuzat) Kováís Mathild k. a. («»|ágos kék atlasz ruha, setét kék csink>betét és szalagdiszszel. Forintos Jeatil fc. a. (Mi-hályfa fehér atiasz, vörös virággal). Ta-
HÜSZON\'KILENCZEDIK ÉVFOLYAM
ALAI KÖZLÖNY
JANUÁR 18-án.
A magyar hírlapirodalom mai kifej-\' lettségét kétségtelenül annak köszönheti, hogy az Egyetértés már kezdettől fogra, csaknem két értized Óta, szakítva a régi magyar zsurnalisztikái chablonnal, egy uj irányt kezdett, s megteremtette Magyarországon az úgynevezett informativ rendszert, a mely az egész európai sajtónak alaprendszerét alkotja. E lapnak csodálatos sikerei utánzásra birták a többi magyar lapokat, s & magyar sajtó, rátért arra az irányra, a mely a leghelyesebb, a leg-gyakoríatiabb, leghasznosabb. A magyar zsurnalisztikának kifejtésében, megizmosodásában az Egyetértésnek oly rendkívüli érdeme van, a melyet eléggé méltányolni aüg lehet. A Jaiku.-. ember alig képzelheti el, bogy minő óriási áldozatokba kerülhetett a legnagyobb magyar lapnak az. hogy elvégezze az uttörésoek, a magyar hírlapirodalom megreformálásának ezt a nagy munkáját. Az áldozatok nagyok voltak, de á kitűzött ezé! sikerült, s az Egyetértés nem csak hogy megreformálta a magyar sajtót, de egyúttal továbbra is vezetője maradt a magyar zsurnalisztikának, s a közönség nagymérvű pártfogása a későbbi években ^megkönnyítette felaylatát s lebe-•iövé tette, hogy a legnagyobb magyar lap aehic&ak az-országban hanem a külföld eőtt is !iiii\'m)Bsljon.
kk< figyelemmel kiséri a külföldi lapokat, láthatja, hogy azok a magyarországi viszonyok egyik kiváló kutforrásaképen az Egyetértést használják; mert ez a kitűnően ifoerkesrtett^riási lap.a szó teljes értelmé-v beti\\nponii a külföldnek.
Mikor néhány évvel ezelőtt Floquet a híres franczi államférfi Budapesten járt, megtekintette a főváros nevezetességeit, meglátogatta az Egyetértés szerkesztő segél is. Végigjárta a szerkesztőség Összes helyiségeit, megnézte a nyomdát, megnézte azt & roppant rotácziós gépet, a melynek egész Ausztria-Magyarországban nincsen párja, bestédbe ereszkedett a szerkesztőség tagjaival s mind a huszonnégy belső munkatárstól tudakozódott a viszonyok felől, s azután kezébe vette az Egye-tértés-t megsuhogtatta az óriási lapot, s azt mondta: „Erre a lapra büszke lehet\' Magyarország; i\\y€i lapunk nekünk fran- \\ máknak nincsen." És tényleg nincsen. I Valamintlí&gy az angol Tirnest kivéve nin-csen á világon újság, a mely nagyságra,: zsurnalisztikái beosztásra, a közlemények ! terjedelmére.-jtipografiai szépségre, s különösen az informatív rendszer gondos és czélszerü megvalósítására nézve olyan j lenne, mint áz Egyetértés.
Kétségtelen^ény az, uögv a magyar j zsurnalisztika az utolsó tiz esztendő alatt j megszerez te- azt a ha\'almat, a mely egy müveit országban a sajtót, mint a közvéleménynek hivatott orgánumát joggal megilleti és kétségtelen az, hogy a magyar sajtónak e kifejlett, kitágult, megérdemelt hatalmi jogkörében az Egyetértés maga egy küiön nagy hatalmasságot képvisel. Független politikai irányánál, az idők és körülmények minden változásaiban megőrzött higgadtságánál, tapiotatánál és tisz-\' tességénél. körüllátó figyelménél, s a közönséggel szemben való csaknem csodála-<5os áldozatkészségénél fogva olyan inagas-latrajjmelkedett ez az újság, hogy az ország politikai és társadalmi mozgalmaiban hangadó, irányadó és a legtöbb esetben csaknem döntő szerepe van.
A magyar zsurnalisztikái. körökben valóságos legendákat beszélnek azokról a dolgokról, a miket ez az újság csinált; belső dolgozótársai, belföldi és .külföldi tudósítói annyira azonosítják magukat a lappal, hogy az Egyetértés e tekintetben egyedül áll az egész magyar zsurnalisz-
tikái világban, s nincsen az országban újságíró, a ki el ne ismerné, hogy az Egyetértés jólértesültség, megbiz hat óság. ko moryság és jó izlés dolgában az. első lap Magyarországon. Ennek az óriási lapnak kultur-missziója volt, a melyet betöltött, s megmaradt a vezérszerepe, a melyet fön-. tart és úgyszólván nem is igényel tőle más lap-
Teljes függetlenségét, a mely erkölcsi erejének egyik alapját alkotja, megőrizte mindig; megőrizte annyira hogy bár az ország egyik nagy pártjának, a függetlenségi és 48-as pártnak mindig a leghathatósabb és leghívebb támogatója volt és maradt; megőrizte függetlenségét még e párttal szemben is. csakhogy az egészsé ges, önálló, józan kritika befolyásolásától megóvja teljes cselekvési szabadságát.
az Egyetértés olyan lap, a mely a szó ieijes értelmében feleslegessé tesz minden más napi lapot, mert az olvasó megtalál benne minden\', a mi egy újságolvasót csak érdekelhet.
Nincsen Magyarországon újság, melynek annyi belföldi és külföldi levele zöje lenne; nincsen magyar lap, a melynek annyi távirata lenne, nincsen-magyar lap, a mely az eseményeket olyan részletesen olyan gondosau, olyan körüllátó gondossággal közölhetné, mint az Egyetértés Hetenkint megjelenő irodalmi, tauügyi. és mezőgazdasági rovatait oly szakértelem mel szerkesztik, hogy e rovatok minden \'szakértő embernek inpouálnak Állandóan j két regényt közöl, s ezeknek megválogatá ísában oly áldozatokat hoz. a minők alig méltányolhatok eléggé. Alig jelenik meg a külföldön valamely hires iró regénye, az Egyetértés megbízottja már ott van, hogy .megszerezze & forditás jogát. Tárczarova tibap. kiválókép ismeretterjesztő dolgokat közöl, s ebben mellette van az egész hazai tudományos világ. Hírrovata a leggondosabb és leglelkiismeretesebb szerkesztésre vall, ami nem csoda, hiszen az Egyetértésnek nem kevesebb, mint huszonnégy belső dolgozótársa van, a kik valamennyieu ismerik a lap irányát, magas szinvonalat, s valamennyien tudjákazt, hogy m:t kivan az oly olvasó közönség, rairJt a minő az Egyetértés köré csoportosul.
És van mindezeken kivül az Egyet-értés-nek egy óriási érdeme s ez az, hogy az összes magyar lapok közt az egyetlen, a mely az ország közgazdasági éleeCt éber figyelemmel kiséri, s közgazdasáei rovatában a magyar iparnak. kereskedelemne"k és mezőgazdaságnak legcsekélyebb mozzanatára is kiterjeszti gondokságát. A kereskedelmi világ ezen kivül nagy méltánylással látja, hogy az Egyetértésben a külföldi közgazdasági életűek "is kiváló, gondos, részletes, pontos és gyors értesítőjére talál.
Mindezek a dolgok és sok más jelenség oda hat, hogy a legnagyobb magyar lap az Egyetértés a mely mindenek fölött első sorbau magyar, egyúttal a legjobb magyar lap is legyen.
Figyelmeztetjük olvasóinkat az Kgyet-értés-uek hirdetési rovatunkbau közölt előfizetési felhívására.
Tudnivalók.
— Az aranyos levelek Baross Gábor miniszter legutóbb egy rendeletet bocsájtott ki az összes postahivatalokhoz : az aranyos levelek ügyében. M^r mint azokéban, melyek valóságos arany drágaságokkalvaunak megterhelve s nem holmi szerelmi Ígéretekkel, légyottra hívással, mert ezek is aiauyos levelek, arra nézve_. kihezszólnak. Gyakori dolog azonban, hogy arany , vagy ezüstoemüeket, ékszereket
és egyéb drágaságokat küldenek hozzánk a külföldről és pedig ajánlott levelekben. Az ilyen drágaságok nemcsak a megvámo-lást kerülik ki s ugy megkárosítják a kincstárt, hanem minthogy a legtöbb esetben a törvényes finomsági foknak sem felélnek meg, olcsóságuk folytán a tisztes-
GSARNQK.
Adatok az 1848/9 Iki szabadság -harezunk történetéhez.
Y.
Persons-Beschreibung des T^^^m^^^^T^^- LADISLAUS MADARÁSZ, delte el a miniszter, hogy a postahivatalok az ilyen külföldi leveleket, melyeket nem nehéz felismerni, „vámeljárás végett"
jelzéssel ellátva kivétel nélkül a budapesti főposta-bivatalboz küldjék. A főposta köteles azt, kinek a-gyanús levél azól, felszólítani, hogy a levelet át akarja-e enni, vag* sem- Ha igen, akkor előbb a
Alter, 46 ; Jahre. Geburtsort, St uhl weis senb orger Comitat, unbekannt wo. SUnd, Witwer. Religion, Calviner. Sprache, ungarisch, gebrochen deutsch, lateinisch, etwas französisch. Beschäftigung g<üt Oharak-
levelet „fémjelzés) és vámeljárásu-nak ter, Mitglied des bestandenen unga-vetík alá" ha pedig nem vái ja ki, akkor garischen Landesvertheidigungs-Aus-a levelet a feladási helyre küldik vissza. schuS8e3 unu Landespoüzei-Präsident.
^ A levelező^ lapok: továbbiUsa, Kö b ^ schmächtig. Ge ügyében Baross Gabor m. kir. kereskede-t °-urije,u"u^ \' * -
lemügyi miniszter, ez évi 66,338-ik szám sieht, schwarz, mager, länglich. Ge-alatt a következő rendeletet adta ki: A1 sichtsfarbe, schwarz (brünett). Stirn, levelező-lapok ugy a belföldi, mint a nem- j h0he, offene. Haare, schwarz und zetközi forgalomban csak azon esetbenj ¦ - LUKeu schwarz und durch-
dringend. Augenbrau en, schwarz, \'tején a pénztárnál.
kacs Irén k. a. (Szent-Békái, fehér atlasz illusion áthuzat virágdiszszel.) A szép asz- ¦ szonyok-soráoan láttuk EitnerZsigáné úrnőt (páva-kék selyem rózsaszín csipke.se-! lyem virág (fuksia) diszszel és uszálylyal.)1 Glazer Sándorné Jinő (Tapolcza, fehér! satín-melvelieure gyöngy hímzés, vörös J virág t.szekfü) diszszel és uszálylyal.) Pintér Lajosné urnö (Deáki) fekete satin-melvelieure rózsaszinbetéttel s uszálylyal). Kijácz Elekné (urnö kék selyem krém csipke áthuzat, halványkék szalagdíszszel és uszálylyal.) Dr. Keltemen Károlyné urnö (borde^ux selyem rózsaszín betét uszálylyal. Dr. Jenvay űezáné urnö (zöld selyem krém csipke áthuzat uszálylyal.) Székely Gusztáváé urnő (vörös csíkos szürke selyem uszálylyal). Özv. Bogyay Antalné urnö (Csáb Rendek. Fekete selyem uszálylyal). Özv. Bogyay Jánosné urnö (Sármellék, fekete satin melveüeur arany hirazés és uszálylyal). Raile Józsefné urnö (zöld selyem rózsaszín csikós uszálylyal.) Forintos Kálmánná (Mihályfa,) Darnay Kajctánn\'é, Hládny Jánosné, Bük hely Antalné, Kovács Lászlóné, Smith Ferenczné úrnők, (fekete selyembe uszály-lyit)- ,.
Vigau folyik a pezsgő az asztalokon, körül ülve.a garde mamák eloöklése mellett a jókedvű ifjúságtól, a házasulandó ifjak iparkodnak 2 nővér\'közé kerülni, különösen azok, kik szívesen viselnék a
rőzsabilincseket, mert így azt mondja a fáma hogy azt ki sem kerülhetik. Kik nem barátjai a pezsgőnek, azok élvezhetik az illatos Ramassetter-féle somlyait, mely szónokot csinál a hallgatagból, csárdás-tánezost az agglegéuyből, ifjak ti abból ne igyatok, kiknek Vére a czitromleves víztől is pezseg, méreg nektek az ilyen ital, mely örökvalóságnak tüntetné fel azt az egy órát is, melyet békével ülve kell eltölteni. A jó kedv felejteti az „ío-tíuenzát", mély városunk és vidékünk _,zépeibÖl többet visszatartott, ki ki iparkodik kivenni egész részét a jókedvből, mert nem biztos ez évben a leány farsangja, váratlanul érhet bárkit az oroszok áldása.
Már világosodni kezd, zsemlés asszonyok sürögnek-forognak a terem ablak sora alatt; a czigány rimánkodik, hogy keze elzsibbad, nincs irgalom, még egy ,hogy volt" éselöjárnak a kocsik, egy kéz szorítás, egy epedő pillantás méltó jutalma a figyelmes táoczosnak. A kocsi elrobog, az ifjú némán néz utánna, érezve az utolsó pillantás hatását, boldogan gondol és gyémántnál értékesebb előtte, a kís szerény virág, melyet a soupe csárdás emlékéül kapott
Sümegh, 1890. jan. 12-ée.
\' ... y K.
szállíttatnak továbbá postán, ha e kedvez menyes küldemény fajra előirt szabályosnak (1. a I\'Dstai Tarifák 6. § át) megfelelnek. Minthogy a levelezö-iap czimolUala kizárólag a czimzésre, bér mentési tésre és esetleg feladó czimének vagy a postai kezelésre vonatkozó megjelölésnek (pl. „ajánlva," „expresz\'1 stb.) alkaTmazásra
szolgál és a czímirat tisztaságának mégó-\'Totaleíndruck der eines gewöhnlichen vása és kezelési tévedések elkerülése te-lZigeuners, spricht schnel! ist jáb-kíntetéből, tehát főleg a közönség érdekében a közlemény megírására csupán csak a hátoldal van rendelve: ennélfogva mindazon levelező-lapok, melyek a czitn-
HireL
— Heghivó. A nagy-kauizsai Pol-\'gári Egylet 1890. évi február-hó 1-én saját helyiségeiben egyleti bált rendez. Rendezők : Árvay Lajos. Baboss László. Ba-loghy Miklós, Beius Lajos, Bereczky Viktor, Dolezsel Ferencz, Faics Lajos, Falb« Adolf. Dr. Fried Ödön, Goldhammer Károly, Hajós Gyula, Halis István, Haivax Gyula, Dr. Kiss István, Kovács Ferencz, Kovács Lajos)) Körmendy Zoitán. Lenkei Fülöp, Dr. LÖke Emil, Makara Iván. Dr. Mayer Ferencz, Marosi Lipót Molnár Elek, Nagy Dezső, Dr. Neusiedler Antal, Ollop Ernő, Oszterhuber László, Perhács Miksa, Dr. Peocz József, Plihál Viktor, Piosszer István, Dr. Rácz Kálmán, Reznek Károly, Dr. Strem Tódor, "Svastits Gejza, Svastits Zoltán, Székely Tivadar, Dr. Szüts Miklós Tripammer Gyula, Závodnik Alajos, Kezdete 9 órakor. Személy- és karzatjegy 2 frt, családjegy 4 frt, pábolyjegy 10 frt. A meghivő másra át nem ruházható s kívánatra előmutatandó. Jegyek előre válthatók az egylet helyiségeiben s & bál e*.
Nase, etwas gespitzt. Mund, regel mäszig. Zähne, vollständig. Kinn, gespitzt. Bart, Schnur- und vollen Kinnbart.
Besondere Kennzeichen: Der
oldalon a fenti szükséges, illetve megengedett jelzéseken felül egyéb közleményeket tartalmaznak, mint szabályellenesek, nem továbbittatnak, illetve nem kézbesit-tetnek, hanem a mennyiben a feladó ismeretes, neki visszaadatuak, ellenkező esetben pedig, mint vissza nem kézbesíthető térti küldemények, a megfelelő határidő leteltével megsemmisíttetnek. Kelt Budapesten, 1S39. évi deczember hó 2l -én Baross s. k.
A regále-bérlók megadóztatása tárgyában a pénzügyminiszter a következő rendeletet intézte a pénzügyi igazgatóságokhoz és a főváros adófelügyelöjébez: önteti eljárás elérése végett kijelentem, hogy az állami italmérési járadékról szóló 1388. évi XL_XV. tcz. [26. §-ának 2. pontjában és 56. §-ában emiitettesetekben, midőn t i. az italmérési adó beszedésének joga vagy a kizárólagos italmérési jogosultság bérbe adatik, a haszonbérlő az ezen jogok hasznositásából eredő jövedelem után az 1878. évi XXXIV. és XLVII. valamint 1883. évi XLVI. törvénycikkek értelmében a IH-ad osztályú kereseti adót és a megfelelő általános jövedelmi pót adÓt fizetni tartozik
— Selyem tenyésztés. Figyelmeztetjük mindazokat kík a jelen évben selyemhernyó tenyésztéssel foglalkozni kívánnak, hogy ebbeli szándékukat legkésőbb 1890. évi február hó 23-ig azon községnek — melyben laknak — elöljáróságánál bejelenteni el ne mulaszszák, hogy a selyemtenyésztési miniszteri meghatalmazott a peték kiosztás! arányait megálla pithassa; a később jelentkezők .nem fognak petéket kapni.
— Kiszolgált altisztek polgári alkalmaztatása. A kiszolgált altisztek számára törvényileg biztosított polgári állások betöltésénél a hatóságok az utóbbi időben gyakran mellőzni szokták a kiszolgált altiszteket. Ez legfelsőbb helyen is
sszatetszést szült már. Hogy az ilyen esetek jövőre ne forduljanak, elo, az illető szakminiszterek értesítették az alájuk rendelt hatóságokat hogy a polgári alkalmaztatásra előjegyzésre kiszolgált altisztek a részükre foutartoti állások betöltésénél egyáltalában nem mellőzhetők, s hogy az ilyen állások pályázat hirdetése nélkül nem tölthetők be.
Az Influenza. Ez az uj betegség, mely Európa minden vidékén egyre terjed s Bécsben oly nagy mérvbea uralg, hogy nem egy ha.áleset fordul elő következtében, ugy látszik, nálunk is mind sűrűbben fellép. Sok a náthában levő beteg. Először főfájás majd láz, és erős nátha a lefolyása.\' A berlini Kreutzzeitung szerint a baj egyszeri kibeverése még nem véd meg attól, hogy újból beleessünk. A baj meggátlására legczélszerubb; óvakodjunk a csoportosulástól és hőmérsék-változás tói, s ha a szabadban vagyunkv védjük magunkat a széltől s tartsuk ajkainkat csukva. Legczél
Közgyűlés. A nagy-kanizsai tiszti önsegélyző .szövetkezet Í890. évi január hó 26-án délután 2 órakor-Nagy-Kanizsán, a polgári iskola helyiségében tartandja évi rendes közgyűlését. _A közgyűlés tárgyai: 1. Titkári jelentésa lefolyt üzleti év eseméuyeiről. 2. A felügye ö bizottságnak az évi számadások és mérleg zorcig weiss sich im Zorne zu mäs., ™" je:en;ése-s ennek kapcsán határozat . a nyereménynek unkepeui felosztására
P \' , r .vonatkozólag. 3. Az üresedésbejött péuz-
Bekleidung. Bei seiner Abreise tárnoki állás iránti intézkedés. 4. Az ei-am 3. Jätmer 1849 von Pesth uök és a sor szerint kilépő 3 igazgatóéi
tag, s p. Györffy János, u
trag er einea braunfärbigen Oberrock, schwarzes Beinkleid, grünlichen Cod-rington mit 2 Leihen Knöpfen, einen sehr schweren schwarzen Reise-peiz mit schwarzem Bärenfell ausgeschlagen. , .
Persous-Beschreibung des SZÖLLESY, attch NAGY Alter, 50—55 Jahre. Geburtsort, unbekannt in Siebenbürgen. Stand, verheirathet. Religion, katholisch. Sprache, deutsch, ungarisch, wallachisch, französisch, etwas englisch, vollkommen türkisch und serbisch. Beschäftigung oder Charakter, früher k. k. Orientalischer Dolmetsch in Semlin, zuletz Säcretär des Kos-suth. Körperhau, mittler, mehr grosser Statur. Gesicht, länglich. Gesichtsfarbe, schwarzbrüuett. Stirn, hoch. Haare, schwarz, mit grau gemischt. A ugen, schwarze. Augen -braunen, stark. Nase sanft gebogen. Mund, propurtionirt. Zähne schwärz-lich. Kinn, länglich. Bart, grossen Schnurbart.
Besondere kennzeichen : Macht im Gehen grosse Schritte, und im Sprechen zuweilen eine Bewegung mit dem Kopfe.
Bekleidung. Trug einen blauen Attila mit weiszeu länglichen knöpfen, runden breiten Hut, und Häufig -Augengläser, und hat unter der. Sacktasche eineu Dolch bei sich.
VII.
Persons-Beschreibung des PAUL MARY.
Alter, 50 Jahre. Geburtsort, ouweit Waitzen im Pesther Comitate. Stand, ledig. Religion, calvinisch
Hütter Lajos és Rothmaou Béla urak helyett ujak, riüj ugyanazok; ugysziute 3 felügyelő bizottsági tag megválasztása, ő. Netáni indítványok. Kelt Nagy-Kauizsáu, 1S90. január bó 2-án. Az igazgatóság. —Jegyzet: A közgyűlésen előterjesztendő indítványok — a közgyűlést 24 Órával megelőzőleg — irásbelileg a szövetkezeti elnöknek benyújtandók. — A nagy-kanizsai tiszti önsegélyző szövetkezet pénzelölegezési osztályának mérlege 1889. évről. Vagyon: Beruházásokbau "ö írt. Kezesaii melletti kölcsönök 13150 frt 23 kr. Éit^^pirban: 1 drb. tisza-szegedi 100 frt. nWrfrt 4%-os sorsjegy 120 frt. Pénztári készletben 567 frt 86 kr. Összesen 13914 frt 09 kr. Teher; Üzletrész betétekben 10612 frt. i\'aríaJékaJapban (3G Irt. kr. szaporodásai) 1187 frt 2G kr. Kölcsöntőkében 1500 frt Nyeremény áthozat 1888. évről 89 frt 02 kr. Nyeremény értékpapír kamataiban 4 frt. 18b9. évi üzleti eredmény 521 frt 81 kr. összesen 525 frt 81 kr. főösszeg 13914 frt 09 kr. Kelt Nagy-Kanizsán. 1889. évi deczember hó 31-éu. Gróf Hugonnay Kálmán s. k. szövetk. elnök. Knortzer György s. k. szövetk. pénztárnok. . Reinitz József s. k. szövetk könyvelő. Jelen mérleget a bemutatott fú- és mellék-könyvekkel összehasonlítván, mindenekbea megegyezőnek találtuk. Kelt Nagy-Kanizsán. 1890. évi január hó 5 én. Schmidt Károly s. k. felügy. biz. tag. Boronkay Károly s. k. felügy. biz. tag. Tóth István s. k. felügy. biz. tag. Jegyzet: Az 1889-évben kilépett 20 tag 264.5 üzletrészszel. belépett 1 tag 10 üzletrészszel; 1839. deczember 31-én maradt a forgalombau 10C1.2 üzletrész 128 tag által képviselve.
— A keszthelyi ipartestület kebelében alakult bizottság 1890. évi január 25-éu az ^„Amazoo" nagytermében „ai ipartestületi könyvtár javára" tánczestélyt rendez. Nagy István r. b. eluök. Bernátn József, Bognár János, Cseh Ferenc/. Farkas László, Govorcsm György, Har-náschfáger Ferencz., Huss Ferencz, Kardos Gábor, Molnár Albert Regensperger Fe- ¦ rencz, Rierseh József. Salamon János. Sárdy János, Szabó János ifj. Szabó József,\' Szalay Ignácz, Veháp Ferenc?, Veháp Lajos! Belépti uij 80 kr. Családjejry \'<
válto\'t
Sprache, schlecht deutsch, ungarisch \'személyig 2 frt. — Kezdete 8 órakor, und lateinisch. Beschäftigung oder alulfizetések köszönetté; fogadtatnak í Charakter, zulezt Landtags-Depotir- ;nyugtáz.atnak. - A megtud ter, Jl\'tglied des Landes-Vertheidi-1 — Eljegyiés. Poredus AÖai kis-guns-Ausschusses, betran; mit dem kanizsai uoitó e hó 11-én jegyet Departement der Miütär-Equipirung Nagy-Kanizsa város főkapitánya, und Verpflegung. Körperbau, stark kouyi Józjef urnák bájos és kedves und corpulent. Gesicht, rund uud voll. Gesichtsfarbe, brünett. Stirn, rond. Haare, schwarz. Augen, Schwarz und gross. Augeubraunen, stark. Nase, proportionirt. Mund,
_ ával Szskouyi Irma kis kauizsa. tanítónővel. Fellegtelen boldogság k.aerje a kötendő szent frigyet. \'
_. Következő helyreigazító sorokat vettünk: Szt. Lászlóhoz czimzett főtiszte-leudöszt. Kerenczren.iarend artományi fonok urnák elhelyezési lajstroma folytan
szerübb a szobának egyenletes hőinérséke, regelmässig. Zähne, vollständig. Kion, """L"\' ^zteteoiif ur \' Gudlin Gelle«
hozzávetőleg-H-15Rr fok között ^ Sebnar. ond kleinen "X\'kaDizaai Vicárius Homok-Koaa-
.7* miniszter s " .\'P»"» tanon- Besondere Kennzeichen: ,-omba mint Prezedens illetve Adnmtsz-
czolc A közoktatásügyi miniszter az ipa- •öacaenoan. uesuuueie ™ . it«.:.,,.i«„ja hmnok-komá-
ros tanonezok igazolatlan mulasziL Stark blatternarbig, spricht im bar- Taria-
ügyében^ mint olvassuk, egy körrendemt- sehe« Tone, der Gang ist langsam. ^ \'^^^Äf Tiszte-
beun^itoi^atanoncz-tskolák.gazgatoit Bekleidung. Verschieden, liebt ^ Cazimerus szintén Máriása felügyel, bizottságok elnökeit, hogy jedoch Torzugsweise den Frack.
ba az első fokú hatóság késedelmesen járna el, a másodfokú iparhatósághoz for-\' dúljanak, mert különben a mulasztásokért a miniszter őket fogja felelőssé tenni. j
iendő Katona Cazimei Gyüdre helyeztetett át. Sagyon T«ztf-i 11.1 zwAi lendő ur Conár Coelestinus az eddigi kis-Nagy-Kanizsa Tiros levéltárul !^.^ AJminis2trltort vic4riusnak .
BATOIvFI. \'„^jkMi^i Ursbázba. Nagyon tisz«;
lendő ur Szabó István helyettes \\iearu»
HTJSZONKILENCZEDIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
egyszersmind palini hitszónok s segédlél-készi .Nagyon Tisztelendő ur Rattbmán A. Román Novit. magiszter és helybeli Concenátorrá kineveztetett Továbbá No-vítius, roskoványi\'Péterváry (Berta 1 a n.)Polikárp ünnepélyeseobeöltöz-tetett, ez alkalombau a szertartásokat végezte N* tsz. ur Nóvák Féijx»Concfenátor. A szerzet tagjai közül az emiitett beöltö-zésí szertartásnál segédkeztek: N.- tisz ur Con r Coelestmus. Nagy. .tiszt. Pichler Pál hittanár ur. Nagy. tiszt Ratthmanu A. Román,Ftsz. Gudlíú Geilért ur. Tisz t.-fr. Ruppert Fetter, Tsz. fr. Németh.Gusztáv János és Tszt. fr. Katona Cazimerus. Nagyszámú vidéki közönség.szintén részt vett az ünnepélyes beöltözésnél.
— Főbri vadászat ZsTaeau: Zichy Ágost gróf huniéi kormányzó, xendégeiyel jelenleg a fiumei kikötőben horgonyzó két dQgol hadihajó parancsnokaival, jan. 12-én tért vissza Bellát inczröl, hova vadászatra jöttek volt. Angol vendégeink elragadtatás sál beszélnek Magyarország e .részének teruiészeti szépségeiről s ama vendégszeretetről, melyben őket a kormányzó és a környék lakossága részesité. A három napig tartó vadászat nem kevesebb, raiut 387 vadat eredményezett.
— Műkedvelői előadást tartott a helybeli iparos ifjúság önképző köre január •12-én a „Polgári Egylet" nagytermében, ugyanazt adván elő, mi* karácsony másnapján; t. i. Szigligeti „Czigány" ját. A dicsére:e* igyekezetei és törekvést azonban ezúttal kevésbé pártolták, mely kedvetlenséget szült s a szereplök nem játszottak- oly jókedvvel. Mindamellett taps-vihart arattak*
— Idegessé tesz már sokakat kora reggeltől"késő estig a perec/esek szakadatlan kiabálása. A czifra kiabálásban
/egymás:-közt versenyeznek a lakosság luiicrzékeuek nyomoritására. Egy elmés ur ugyan azt állítja, hogy influenza-men lessé leszi * várost ez a krajczáros dalárda. Most legalább.a „meszes" szünetel.
— Napi biztosok e héten a nép-: konyhában ly. vasárnap Szegő Gyuláné, l\'oilák Szabin. 20. hétfőn Dr. Fáruek Lászlóné, Juhász. Emma." 21. kedden Kotsphild- Jakaujié, Hirschl Hedvig. 22. szerdán Scherz I. Mórné, Samueli Olga 23. csütörtök Janda Károlyné. Matosch Gizella. 24. péntek Bachrach Gyuláné, Strem Leopoldin. 25. szombat Öauscha Öttóné, Wajdits Irma.
— Gyászhír.Farkas Karolva VI. és Vfí-dik fcerüiet rendőri őrmestere jan. IC áh hajnalban Kis-Kanizsán elhunyt A megboldogult hosszas és buzgó miikú-dése által közelismerésben részesült. \\
\' Nagy családja gyászolja halálát. Nagy-Kanizsán pedig Maulwurf Lázár iparos hunyt el élete tíö-ik . évében, halálát ke-sergik: neje Nanette, gyermekei: Ödön, Lajos, Béni, Karolin, Bódog, Izidor, Ernő, .Malvin, és-Gyuta." Rubin testvére Spitzer Lipót veje és Spitzer József unokája:
— Felhívás az Eötvös-alap érdekében. A „magyarországi tanítók Eötvösalapját gyűjtő és kezelő orsz. bizottság" nevében tisztelettel kérjük fel ügyfeleinket valamint\'azon nemeskeblü emberbarátokat, kik tauitói örsz. jótékony intézetünk ügye iránt jóakaratulag érdeklödnek, emlékezzenek meg a szegény tauitó-özve-gyekrÖl, árvákról, a nyugdíjban nem részesíthető kiérdemült agg tanítókról, valamint a felsőbb tanintézetekben jelesen tanuló szegéuysorsu tanító-gyermekekről a küldjék be egy frtnyi évi járulékaikat, illetőleg kegyes adományaikat az alap pénztárához, Örley János igazgató-tanítóhoz (Budapest. VIII. ker- Szeutkirályi-ut-! dzai népiskola) még f. é. január 24-dike: előtt annyival is inkább, mivel a lefolyt évről szóló zárszámadásunk január 2ö én fog megtartatni s Így a később érkéz j összegek már nem szaporíthatják a jelen i évben . kiosztásra- kerülő Segélyösszege-ket és ösztöndíjakat. Sajnosán kell\'tapasztalnunk, hogy jelen évi tiszta rendes be-! vételünk, mely 2084 frt 58 krt tesz, a mult 188S ik év bevételéhez képest nem
. hogy emerftedést. de csökkenést mutat s így újból fájó szívvel kell majd látnunk azt az-el szo móri tó arányt tuely jogosult folyamodóink nagy száma s a rendelke zésüukre álló összeg csekélysége között létezik. Sok ínséggel küzdő tanító-családot és árvát kellett orsz. osztóbizottságunknak a legutóbbi kiosztásnál is üres kézzel el öocsájtauia u ha jplen évi bevételeinket ügytársaink hátralékos évi járulékaival s a jólelkű emberbarátok támogatásával január 25-ke előtt már lesz módunk gyarapítani, a jövőben még nagyobb számmal lesznek ama szerencsétlenek, kik az Eötvös-alap jótékonyságába vetett.-utolsó reményükbe is csalódva, a kietlen nyomor keserű érzetéhez a teljes elhagyatottság tudatát is fogják társul kapni. Hogy ez meg ne történhessék, a könyörülő emberszeretet szent uevében emeljük fel esdő szavunkat, kérve kegyes meghallgatást! Budapest, 1890. ja i.2. Luttenberger Ágost, titkár. Péterfy Sándor, elnök.
— Gyászhír. Schöoe -építész elhalálozásának szomorú hirét vettük Bécsből.
JANUÁR 18-án.
A jeles /műépítész Nagy-Kanizsán számos tervet készített többi közt a városházi pakftáét is. — Dr. San Elemér szegazárdi kir. alüeyész élte 32 dik évében Bpesten elhalálozott. Teteme Borjódra (Tolnamegyébe) szállíttatott. A dicsőült pár évig Nagy-Kanizsán is hivataloskodott és általában tiszteletnek örvendett
— Heti biztosok e héten a Kisded-nevelő Egyesület mind a 4 óvodájában Szukits Nábdorné és Lowinger Friderika választmányi tag úrnők.
— Állampénztárt illető bevételi forgalom a lefolyt évben a nagy-ikanizsai kir..adóhivatalnál 2.700.000 frt volt
- — Kinevezés. Ró sás János sümeghi kir. járásbirósági segédtelekköuyvvezetö Alsó-Lendvára tkvezetővé neveztetett k;
— Vasutépités. A kereskedelemügyi miniszter gelsei Gutmann Vilmos, gelsei .Gutmann udön, gelsei Gutmann László" és gelsei Gutmann A. mint érdek-társaknak, az épités alatt levő belisce-ka-
\' pelnai h. érdekű vasútnak Miholjac-Doloyi mellett egy alkalmaspontjából a Dráván át i Szabolcs, Harkány, Viszló, Czinderi-Bo-gád. Kisasszonyfa és Szent-Iván községek határain át, a pécs-barcsi vasút Szent-Lö-| rincz állomásáig, továbbá Beliscetől a m. kir. államvasutak Eszék állomásáig, végre Beliscetől a bresce-obodi iparvasut felhasználásával Nasiceig vezetendő helyi érdekű keskeny vágányu vasutvonalakra az előmunkálati engedélyt egy évre megadta.
— Lólenyésztók figyelmébe. Az ország területén az lS\'iO-ik évi fedezési idényre létesített fedeztető állomásokra kihelyezendő mének szétosztása e napok-\' bau történik. Vidékünkön Nagy-Atádon január 29-én és a következő napokon történik. ,
— Az lfftj^k^kritikus napjai. Falb R. az ismert viharprófeta. kinek jóslatai a mult évben nagyrészt beteljesedtek. 1890-re a küveücgzö „kritikus" napokat jövendöli: janrfW^O.. február 5. és 13., márc/.ius 20.. április ">., 19.. május 4. és 18., június 17., július 2- és 31., augusztus !ö. és 30.. szeptember 14/és 28., október 13. november 12. és 26, deczember 12. és 26. napjait
— Elfóitunkálati engedély. A ke-reskedtfleniügyi^tniniszter lovag Freystád-ter Antal budapesti 1 kosnak az államosí-tott magyar/ nyugati vasutból kiágazólag a> Veszprémtől Felső Örs Csopakig vagy b) Hajináskértő! Soly. Szent-István, Vilonya, Liter, Papkeszi, Vörösberény, Kenése, Almádi, Arsó-t>r?, Palóznakig, vagy c) Várpalotától Peremartoo, Berhida, Kiskovácsi, Papkeszi, Kenése, Vörösberény, Almádi, Alsó-Örs, Palóznakig s mindhárom vonal további folytatásaként Balatoo-Kövesd, Arács, Balaton-Füred, Aszófö. Örvényes. Balaton-Udvari, Akaii, Zánka. Szepezd, Kővágó-Örs, Rendek, Badacsony Tomaj. Tördemis, Szigliget, Balaton-Ederica, Meszes-Győrök. Voüyarcz, Vashegy, Gye nes Diás községek határain át Készt helyig vezetendő helyiérdekű vasútvonalra egy évre^az előmunkálati engedélyt megadta. JCz-á-fliiuiszteri engedmény ugy tudjuk, hogy széles körben fog nagy érdeklődést kelteni. A Balaton vidék felvirágoztatásáról vaÍMM,szó!
— - Egy helybeli gyáriparos bukása. Nagy szeuzácziót keltett egyik köztiszteletben álló helybeli gyáriparom polgár társunk bukásának az utóbbi napokban elterjedt hire, mit csak fen tartással fogadtunk, de amely hir, mint authentikus forrásból értesülünk, fájdalom, teljesen való, és amely hir nemcsak általános feltűnést keit, hanem bizonyára részvétet is, mert az iileto — akit különben miudenki a szorgalom és okszerű gazdá\'kodás pél-dányképéuek ismer és aki azonfelül, sok oldalú haszuos társadalmi tevékenységet ís fejt ki — e bukásával tuást is magával rántott. Nem vagyunk barátjai az úgynevezett „cronique scándaleusea-nek, nem is szándékozunk az mető aktiváinak és passiváinak indiscrét szellőztetésével társadalmunk egyik betegségének „kórtünete" felett alka\'inii előadást tartani, de krónikás, tisztünknél fogva még sem hagyhatjuk megemlítés nélkül e bukást, már csak azért sem, mert lesznek, akik okul hatnak rajta, s melynek története im a következő: Folyó hó I3-áo egyik helybeli gyáriparos hazafelé hajtva, egyfoga-tuján a városház éles fordulójánál nem kellőleg méltatva a czentrifugáli* erö természetét, kocsija a levegőben egy kört irt le, de olyformán, hogy a négy kerék felül került, vagyis más szóval — feldűlt a kocsija. Ed magába véve még nem lett volna baj, hisz megtörtént ez már az egyszerű fazekas kocsijával is, de a két eset közt azon nem épen lényegtelen kis különbség van, hogy mig_az_egyszerü fazekas nem ült a kocsiján, addig ő a Kocsiján ült másodmagával, s ez már baj volt inert a kocsi feldülése folytán elvesztvén az egyensúlyt az ok és okozat lánczolataképeu kibukott másodmagával a kocsiból, de oly szerencsésen — igaz. hogy szerencsének egy kicsit problematikus — hogy az egésznek nem volt eggréb következménye mint néhány pereznyi „tableaux". Aznap épen
13-ika, illetve az ö vallási idöszámitása szerint újév első napja, azonkívül farsang is lévén, nem csoda, ha a véletlen e napra valamely ártatlan tréfát eugedett meg magának: már aztán, hogy épen őrá esett a választása, aboan persze — hibázott És most ezekutái félre téve s carnevali tréfás hangot, őszintén csatlakozunk azok sorába, akik tisztelt barátunknak örömüket fejezik ki afölött, hogy ezen esésnek nem lettek komoly következményei, s bizonyára szívesebben regisztráltuk ezt a hirt mint ha olyant lettünk volna kénytelenek - közölni hogy tisztelt barátunk p. o. —\'<- influenzában fekszik.
— Pályázat nyittatott a letenyei r. kath. kántortanitói állásra. A választás febr. 12-én tartat ik meg. Galambokon és Zala-Merenyén pedig segédkántortauitói állás van üresedében. III. oszt. ellenőri állásra a nagy-kanizsai dohányáru rak tárnál.
— Az izr. nőegylet február 8-án tardando orpbeumi estélyen már nagyban folynak az előkészületek é* ¦ előre jelezhetjük, bogy ezen estély igen kellemes meglepetésben fogja a közönséget része siteni. A nőegylet legttóbb tartott választmányi ülésben eg\\ >angulag azon határozatot hozta, hogy ezen vígalmát a „Polgári-egylet* nagytermében ertami ja «ii az előre látható nagy látogatottságnál fogva igen czélszerü intézkedés.
— Tűzoltó-egyletünk tánczvigalroa nem február 18-án, hanem febr. 10-án farsang vasárnapján lesz megtartva. Illetékes kézből e/. érdemben a következő tudósítást vesgzük: A nagy-kanizsai Önk. tűzoltó egylet egy uj vízszállító kocsi beszerzése javára IS!»0 évi február hó IG án az arany szarvas szálloda diszterm\'ébeu .két zenekar közreműködése mellett tombolával egybekötött tánC26rtétyt rendez, melyre a n. érdemű közönséget tisztelettel, meghívja a rendezőség. Belépti dij személyenkínt 50 kr, tombolajegy 20 kr. Kezdete este 8 órakor. Felkéretik a n. érdemű közönség a nemes czél tekintetéből toinbolatérgyak adakozására, melyek köszönettel fogadtatnak, az örtanyán f.évi február hó 15J és IG-án átadhatók. Tombola után fényesen felszerelt mulatságos karavánmenet különféle díszletekben rendeztetik, a mi a t. közönségnek igen élvezetes látványt és mulattató szórako zást fog nyújtani.
— Kis-Kanizsán e hó l:)-én a polgári olvasó kör zártkörű táucz*igalmat rendez, melynek tiszta jövederme könyvtára gyárapitására fog ^ofdittatni. Berépii dij 40 kr. Felül fizetések köszönettel fogadtatnak és hírlapilágj, nyugtáztatnak
— Megyei r. h. A csáktornyai önk. tűzoltó egylet ma jan 18-án tánczvigalmat tart. — Sághi Zsigmond színtársulata Csáktornyán működik. — A.-Doniborun jan. 2"» éu a tűzoltó-egylet javára táncz-vigalom lesz. — Az alsó-lendvai takarékpénztárból ismét hamis kötelezvényekkel vettek fel 800 frtot — Letenyén egy mészáros legény Öngyilkossági szándékból gyufaoldatot, vett be, orvosi gyors segély megmentette. — Zala-Egerszegen a kórházét Ungerféle gyógytárral és a kórházi orvosok lakásaival telefonnal összekötik. — A Hubay „ E lepnora" a ászajándékát Móiocz Anna nyertééig — Az influenza Nagy-Kanizsán apadóban Van. —
— Hazat r. h. Jelűnek Henrik vasúti vezérigazgató nemességet nyert — Gömörben uj jódforrást fedeztek fel — A X-ik országos tűzoltói gyűlés Sopronban lesz. — Dévényben egy öttagú mérnök család a széngóz áldozata lett. — Provi-denza osztr-magyar hajó a Földközi ten-geveu elmerült. — A vratrjai kerületben 2 medve 3 parasztot összetépett. — Dr. Hauer Gyula soproni ügyvéd meghalt. — Ligeti utódául Tíian Mórt emlegetik a múzeumi képtáron állásban. — A bpesti ügyvédi kamarának 870 tagja van. — Papi rpéuzforgalora magyar-osztrák birodalomban 357.23-L G3G frt — Székesfehérvár; püspökké Steiner Fülöp nagyváradi és csauácli püspökké Desewffy Sándor kassai kaponokok neveztetnek ki. — Bu-d apest Jószefvárosi képviselővé Berze-viczy Albert államtitkár választatott meg 278 szótöbbséggel. — Frumm István gyógyszerész negyed millió frtot hagyott a fővárosnak közhasznú intézményekre.\' — Jászai Mari a nemzeti színházhoz 8000 frt fizetéssel szerződtetett. — Turolla Emma húsvét után hangversenyt ad Bpesten. — A m. állam vasutakon háló- és étkező kocsik is alkalmaztatnak.
— Külföldi r. h. A kis spanyol király veszélyes beteg. — A ,KreuzzeÍ tungu-ot a német császár kastélyaiból kitiltotta. — ^A pápai csalhatatlauság nagy ellensége Döllinger Igoácz, 90 éves korában meghalt. — Egyptomból a British múzeumnak azt táviratozták, hogy Cleo-patra sírját feltalálták. — Duburg német gőzhajó 400 chmai utassal a tengerbe sü-lyedt. -— Az olasz trónörökös 2 hónapra Keleten utazgat — Ausztráliában oly nagy barlangokat fedeztek fel, hogy egyben-egyben kétszázezer ember is elfér. —
Berlinváros vagyona 19C millió márka. — Gulyás Gizella Salzburgban zougorá-zott, nagy hatást keltett. — Auguszta császárné kedvencz étele a főtt burgonya volt — Klagenfurtban földrengést észleltek. — Kentuckiban a vihar üá házat összedöntött — A bolgár kölcsön hatszorosan tuljegyeztetett. — Bisniark hg. aggasztóan beteg. — Bécsben a „Sehol-vérein" hatóságilag fel oszlat tátik. — Lai-bachban egy 30 év óta fennálló faszöggyár tulmagas adókivetés miatt beszüntette az üzemet
Nyllttér*)
Alulírott tisztelettel jó barátaimnak1 ("ismerőseimnek és mindazoknak, kik aze-íretett és felejthetetlen jó atyám Pinteríts Mátyás temetésén megjelenni és fájdalmunkban részt venni szívesek voltak, ezúttal mondok bálás köszönetet.
N*.-Kanizsa. 18í*0. január hó 17-éu. ,
PINTERÍTS LAJOS m kir. honvéd hadnagy.
— A .Képes Ctaltdi tápok" »épíroda1mÍ Umeretterjeiztó képet heti lap mür tizenegy év ót& üütd bauSu Mke«eáé*iel é> kiL&rtáso&l Demieti irod&lmarik bístyijáu ; inir tizenegy ér ót* loboc^&tja a nemceti ixüvt-í&déiaek ¦ ixtéi aemeaitúsnek « i*h..ví\'.. ¦ moit ii, a midőa Braokoricf György jeles teerkesztéte mellett mar tizenkettedik évfolyamiba lép, a legelő kel öob, a tegkitaaSbb írók é* tróo5k mQreiTel indal — x D0<nxetUégUaket még; mindig fenyegető ¦ biünkat tiska rajkéat el-OzCnlS német szépirodaini lapok elleni hadjáratba. A Képes Családi Lapok maokatirsai : Júkai Mór, Tolnai Lajúa, Mittszith Kalman, Diimidy IJTÖró, Temérdek (Jeseemiky Diniéi), Lünk* üusitáv. üraiikorict üyjjrgy, Rudnyáoizky Gyula, P6sa Lajoa, Prém Jínef, Dr BcíkUj Jino*. Palagyi Lijoi, iDesédi tiaslif. Murai Károly, Méry Károly, Petri Mór, Dr Rodilaky Jrní, Bftuilzky Öajta Lenke, Búthnei Lina, Nagyvárady Uivea, Kalirlay | Beaiuky Irma, rlereainé- Sikor Margit, ,TangInc Gyújtó luttella, Gaál Kiroürj, — \' Karlovatky Ida, Harmatb Lsjaa Itb. uh. — j Vájjon ki cierélnc fel az előkelő ixellerad ka, imátok termékeit a ka\'fCld m&reivel! Uagyar I eml>er bizonyára oem ! S a magyar nü — még kevéabbe. — A „Képea C*aládi L&pok" az Olz-tze* izépirodalmi tápok kötött a legélénkebb a legváltozatog&bb. Tart&lma az irodalom minden válfaját falSteli ; képei a leghíresebb Tea-tok müveit mutatják be, „Hölgyek Lapja" czimü divat melléklete a legújabb divat képeket hozsa, ¦ a neveiéi, at egéiuég, a gazdaság, a kertélzet a a konyha terén nincs oly kérdéa. melyet ne tárgyalna. „Rvgény melléklete" bárom — négy eredeti regénynyel ajárt-dtkozea meg éven kint elófizetüít, ¦— »Z3ld borítéka" telve van mulatutó aprótágokkals s találmány okkal, melyeknek megfejtői értékei jutalmakat kapnak: — S a „Képea Cialád Lapuk* daczára lokoldaluaígukaak, még ia bátran kezébe adhatók a család minden rendd éa korú tagjának ; dacaira hrud*g tartalma, nak, mégis a legolcsóbb ta*spirodaJmi képei heti lap. Elófizttései ára a „Hölgyek Lap-jival" ¦ a „Regény mellékiet*-ul együtt egéiz évre 6 frt, — félévre 3 frt negyedévre 1 frt 50 kr o. é. ¦ a kiadó hivatal (: Budapesten, nagy korona utcaa 20 az) mely te: az elSfite-tetek lagctélaterübben posta utalványon inté-xendök, kiváaatra bárkinek ingyen és bérmentve szolgai mutatvány számokkal.
•)F rovat alatt közlőitekért nem vállal teletŐlséget a szerk.
Hl B D E TE SE K.
4675/tk: 89
Árverési hirdetményi kivonat.
A Csáktornyai kir. jbiróság mint telekkönyvi hatóság közhírré teszi, hogy az államkincstár végrehaj tatónak Krizse-vecz község végrehajtást szenvedő\' elleni 30G frt 31 kr tőkekövetelés és járulékai iránti végrehajtási ügyében a D.-kanizsai kir. törvényszék (a csáktornyai kir. járás* biróság) területén lévő Krizozveczi 47. tk. 43. hrsz. a, 1G4 frtra 161. hrsz. a. 201 frt és 2G8. hrsz. a. 13 frtra becslöt ingatlanokra az árverést ezennel megállapított kikiáltási árban elrendelte, és hogy a fennebb megjelölt ingatlanok az 1890.évi január hó 23-ik napján délelőtti 10 órakor Krizsovecz község házához megtartandó nyilvános árverésen a megállapított kikiáltási áron alól is eladatni fognak.
Árverezni szándékozók tartoznak az ingatlanok becsárának 10°/u-át, vagyis 16 frt 40 krt 20 Irt 10 krt, I ft 30 krt készpénzben, vagy az 1881. LX. t-cz. 42. §-ában jelzett ár í olya m ma 1 számított és az 1881. évi novemberhó 1-én 3333. sz. a. kelt ígazságügyministeri rendelet S. ^ ában kijelölt óvadékképes értékpapírban a kiküldött kezéhez lettemn avagy az 1881. LX. t-cz. 170. s-a értelmében a bánatpénznek a biróságnál előleges elhelyezéséről kiállított szabályszerű elismervényt átszolgáltatni.
Kelt Csáktornyán. 1889. évi október hó 13. napján.
A csáktornyai kir. járásbíróság mint telekkönyvi hatóság. KOLAKITS
3799 kir. aljbiró.
Ki nyert?
Húzás jan. 11-én. Budapest: 37 11 18. 78.
Húzás jan. ló-én. Prága: 31. 4. 44. 26.
Szerk. üzenet.
— M. S. A szép „Julitkát- űrömmel fogadtok, még & farBaneon megjelentetjük ; viszont án is meg küld 6m „Juliska" lányomat, mely második kihizasitáat, illetve kiadást ért. Krdekiod&e jól esett. KCszOnfim 1
— LM Méltóságod tettre kéaten t*lá bennünket, áldás a jó ügyön. Törekvését mel legén üdvözöljük.
— K. G. Bt. Sajnálatunkra nem fogadhatjuk el.
— O. A. Bp. Megkésett.
— T. H-n. Örvendünk, hogy rég pihenő tollát, bár irónnal felcserélve ismét f lövette í.dvozoljük \'
— P. A Lapunk küldése iránt intézkedtünk. Soraink is megy.
— F. L. Mindenkor szívásén.
— D. Intézkedtüuk. Kóizünet! Zszgr-ra is elküldetett.
— Sz—k. Pompásak. Magánlevelet ír tuuk. <
Fehér selyemszövetek méterje 60 krtól 14 frt 45 krigtkörüi-
. belül 1-50 minőségben) küld széjjel egész ruháknak valót bérmentve vámköltség nélkül HENNKBERG G. gyári raklára Zürrich (cs. kir. udvari szállítói. Mintákat postafordultával Levelekre; 10 kros bélyeg ragasztandó. 3S04 2
Felelős szerkesztő és kiadó : BÁTORFI LAJOS. Laptulajdonos: WAJDITS JÓZSEF.
5459./tk: 89.
Árverési hirdetmény.
A perlaki kir. járásbíróság iniut tkkvi hatóság közhírré teszi, bogy m. kir. kincstár végrehajtatónak néh. Kovács Béla ismeretlen örökösei részére kirendelt Dr. Szigethy Elemér z.-eger-szegi ügyvéd elleni kielégitési végrehajtási ügyében 12 frt 07 kr. töke. ennek 1887. február 17-től járó 6% kamatai, 2 ft 90 kr végrehajtáskérelmi. 4 frtrGO krban megállapított ezuttali költségek behajtása czéljából a n.-kanizsai kir. törvényszék (perlaki kir. járásbíróság) területén fekvő Pálinovecz köz.23. sz. tjkbeu A I. 24. 127. 294. hrsz. ingatlanok 590 frt becsárbau, továbbá az u. a. tjkvben r 132. hrsz. ingatlan 121 frt, végül a 214. hrsz. ingatlan 153 frt becsárban Pálinovecz a községbiró lakásán I8!*0. év január hó 2\'J-ik. napján d. e. 10 órakor ür. Tuboly Gyula n.-kanizsai lakos feip.. ügyvéd vagy helyettese közbejöttével megtartandóvoyil-vános árverésen elfognak adatni. \\ Kikiáltási ár a fennebb-kitett becsap. Árverezni kívánók tartoznak a becsárX 10°/Q-át készpénzben vagy óvadékképes t papírban a kiküldött kezéhez letenni. J
Vevökötelesa vételárt három egyenlő részletben, még pedig: az elsőt az árverés jogerőre emelkedésétör számítandó8 nap alatt — a másodikat ugyanattól ló nap alatt —1 a harmadikat ugyanattól :i0 nap alatt. — minden egyes részlet után az árverés napjától számitaúdó>6*/a kamatokkal együtt az árverési feltételekben meghatározott helyen és módozatok szerint lefizetni.
Ezen hirdetmény kibocaájtásával egyidejűig rvegállapitot* árverési feltételek a hivatalos órák alatt a perlaki kir. jbiróság tkvi osztályánál s Pálinovecz község elöljáróságánál megtekinthetők.
Perlakon, 1889. év Novemb. 2-áu , \' Dr Sass 3800 kir. aljbiró
Kitűnő minőségű, csinosan kidolgozott tölgyfa szőlőKai/óK
1.00 méter hosszúságban ezer darabonkint . - .v . .7 frt jávai
1-25 , , ., ,......12 .,.
1.50 , . - , , .....\' 16 ¦ ,
kaphatók
C3.-u.-t xxx a. xx xx S. XX. o z e g 30 e 1
Nagy-Kaniztán 3802
HUSZONKILENCEDIK ÉVFOLYAM
Rum. szilvórium, törköly es seprőpálinka
ni;)- nemkülönben miiHientiemü LIKŐR, SZESZESITAL ÉS ECZET HIDEG t\'TON minden kér-ziilék nélkül elúáliiiható "VC ^.TTERIOH: ARNOLD ií Biidiipesi, Dohny-ufcza 41. sí.
jj ir.; i/.r itnanáx áttett r>n«íb*B)
i a jutalomciijazoU easzencziák >;s athorikus olajok által. .
Vizahólyag. glycerin, borzamat, savtalauitó por, bőrszínek, borszesz, derítő-por és mindennemű bőrbetegségek elleni szerek raktára.
K**7.tii\'?si utanirások és árj«ííyzékefc ingyen. Parafadugaszok és czinkupák. ] Szesz megtakarítására való pálinka-erősítő esszenczia.
Ügynökök felvétetnek.
ASOÜLAC-I APÁTSÁG ( Franczia-Oi Uom MACUELOXÜK, prior Főtisztelendő Benedek rendi atyái
EREM : Sfjssel ISSO, London íSS-fj A iegmarasabb Ülüaretósok
Feltaláltatott. iO"90 «vcn BOURSAOD PÉTER
F0GVIZE, FOGPORA és FOGPÄSTÄJA
tetcaiacaaal
1373 prior által.
v A fötUzttdeii\'Jö benedekn-iiili atyák fojríú-zcni-k lm»ztrtilata, naj>oiikiiiI néhány cseppet vizűn véve,\'megakadályozza és gvogyifja a~-tit^ak odvaaikágál melyüknek f«>ht-rtte<jet éa szilárdságot fcüTcsuuöz, a mennyiben :i fogfauat
. TŰM ti a tcljoelí e^zsé^.-ivé Vnltuztatja.
" Szolgála:"! tr-ziink u-húl útvasúinknak, ii.i.lűi; «kit eicii régi ea practice kówtt menyek -
szert iV a fujrtäjäs i-lh-in i-^yiiiiili óvszert" k
A legbiztosabb ós leghatásosabb hashajtó szer a
ERENCZJÓZSEF
KESERŰVÍZ,
mint e/.t a kővetkező orvosi bizonyitvnyok tanusitjk:
Ni
, Kis adagban hatásns nem kellemetlen izü • Dr. Korányi tanár Budaoesten .Koródámon a legkedveltebb hashajtó tíz. ¦ Dr. Kezmárszky tanár, Badapesten „Hatásosabb, mint a többi budai \\iz.-k-* Dr Gebhirdt tanár Budapesten.-
Az 1899. Párisi vslásr-kiitllhasoii arany éremmel Usi iiisf elve.
BIZTOS FIZETÉST
és provisiót adok hatóságilag engedé lyezett
SORSJEGYEK
részletfizeíés mellett való elárusitásáért
Fuchs II. váltóháza Budapest Deák-Ferencz-uteza 12. szám. S758
Máriazelli gyomor cséppel,
le.tiiztosSsíib gyómszer minden sjomor bajiul
ütólérhetleti hatású axétvágy
tilanüág. Jtyomor KycnfWR, büzos lehelet. savanyu felbtt-fiiges, wé! rekedés. (Kolika> gyomor hurot, gyomor ék«s. gyomor homok ei dara képződés, tuIv\'iK"* .-liiyálkíUodáa.. «4rB*s;\'ifr. undor c* bányinner eseteibíU.mi>-.,iiűii!L-ti*f.\'f:LJ.i.s: ha ai a gvomor elrontásától ütnünk «vo:ü\'-r K.\'.rvsü:, ke ¦ jn\'-ny siék!\'-«, síékrekctlest,az étel n Hallal t átterhelt Kyuiiirot dtisxtltj*. elűzi a tn*l férgeket, írv-icytt lej", vese, máj és ttOIeio. fivejr ;.ra. hasinilat! uUai tiszai
eovOl 10 Kr, kéttűs üveg 70 Kr. Kíüj-nti szeikuldrw raktár: Bridv Károlr gvogjwertira Kremti*f (Marva
° Órás! Á valódi Miriazelíi gyomor ^-eppwt^ra féleki-i.en etátioetatnak * hainisitamak. » txert valódiak írvaninl caak azok í.j,-x. itassanak el. melyek uvWe. eKy vi.rös, - a ienti v«U-«rW*! dli\'iwtí iiaii;.\'!.» víti ¦s.i:n«t;\'-!vi4, - m.-lyek mellékeli ba.i/nalati Btasitiain az i* fel vin Willetve, hon* az Kreinsierbcn, (-uzek II. könyvnyomdájában nyomtat fc KefBénTtzíkiéi \'énzikrekwlé*
ll tllen. evk "i» leaiobb hati-JXLanclZCiU MixV.iik !>ii.,:ivul: labdaewk _ , . • ..iklelí kéj.cii hamUHatnak,
Labdacsok.
Kirolj. Kremiieti gjogjiiereli m-v illa iritara. melyek minden errdvíi \'Juli\'-nm l:i:itat\'<k. Krv doboz Ara li\' Kr.. ejev leken-s ¦ dobozzal 1 irt. A pénz el "legén bekiild."-"- itin. T irker.\'i 1 frt. \'ív Kr.. "i tekerő ¦2 frL 2n Kr, I :.-k^rc« 3 frL ÍM Kr. ért. caomagolaa M poütabrr iiip-utf-rn küldetik meg.
• A Máriazelli pnmur ose[il>ek éa MKriazelM Httdat^-\'k nem t:tk"« -íer^k. a jrvuíjvhaVi. anyaraik-- haunátati ulailtilMn fel vaa
„E 6 Y E T É R T É S"
Hunzonnoíyedllt évfolyam LEGNAGYOBB POLITIKAI NAPILAP.
Megylfi minden nap. tehát hétfőn ét ünnepek után is. ELŐFIZETÉSI "ÁRA:
frt 80 kr. | Hat hónapra . . . . . 10 fr
Egy hónapra Három hónapra
Hat hónapra Egész évre
Előfizetések bármily naptól kezdve teljesíthetők s legczal-szerübnen postautalványnyal Budapestre, az .Egyetértés" kiadóhivatalába (Kecskeméti-utcza 6. sz.; küldendők. 3788
KX)t*K**XXXXKXXKXXKXXXX XXXXXX
-olva.
Szétküldés 18S9-Ík övben X JOűLillló palaozli:! Ktüntetve j^;
Iti arany éa érdem-éremmel. \'. <\'
iSzetküldes\' Igazgatóság I itiulapesten.
Nagy-Kanizu: Prágor Béla és He-lus József gyógyszerész uraknál Babo-csi: Hi*« gyónymerész. BsrCS : Kohn Sándor grógyazeriiiz orná!. Mirczall: Kőrös Vieti>r gyógyszerész urnái. 010-n;tz: BÖte* Béla gyÓgysaerísz urnái. Szent-Ssthird l Tnmcsáuyi Leopold gyógyszíféiz urnái. 3734
3798
A nagy-kanizsai
kereskedelmi és iparbank-részvénytársulat
• XXII. rendes közgyűlését
folyó évi febr. 16-án dólalőtti 10 órakor saját helyiségében tar-tandja. melyre a*t oz. résavenyeaek tiantelettel megbivatnak.
A KÖZGYŰLÉS TÁRGYAI:
1) Az 1889. üzletévi zármérleR előterjesztése a az erre vonatkozó.igazgatósági és felügyelő bizottsági jelentések, úgy az igazgatósán és felügyelő bizottság felmentése.
2) Az osztalék meghatározása.
.\'!) A társaság hivatalos közlönyének kijelölése.
4) A sorrend szerint kilépő Blau Lajos, Hirschel Ede, Maschanzker Mór és Weiszmayer Mór igazgatósági tag urak helyett négy igazgatósági tagnak 3 évre, — tov&ijbá Lengyel Ignácz, Bettlheim Győző és Halpheu Módtelügyelő bizottsági tag urak helyett a háromtagú felügyelő bizottságnak egy évre leendő megválasztása.
Nagy-Kanizsán, 1890. január 13-áu.
AZ IGAZGATÓSÁG.
Figyelmeztetés.
1) A közgyűlésen résztveani szándékozó részvényesek felkéretnek, hogy részvényeiket a még le nem járt szelvényekkel együtt a bank pénztáránál innen nyerendő téritvény mellett az alapszabályok 43. §-a értelmében f. é. február 8-áig letenni szíveskedjenek, mely téritvény egyúttal igazolványul szolgálatul.
2) Az alapszabályok 41. § a értelmében csak azon nagykorú férfiú-részvényes bír személyes szavazati joggal, kiuek részvénye legalább is 14 nappal a közgyűlés előtt az ó nevére van beírva.
:f) A szavazó li pok a közgyűlést megelőző napon, délutáu 3—5 óráig a bank helyiségében átvehetők; ugyaiipzen időben muta-tandók be a felhatalmazványok is, melyek alapján az illetők (alapszabályok 43. g-a értelmében) mások megbízásából szavazni kivannak, mivel későbben benyújtott felhatalmazványok tekintetbe nem vétetnek.
x
X X X X X X X X X X
a
8 X * X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
BEVONUL , 5458/889.
lap nem bizonyították vol f?9 « a" legrövidebb
( íyógyszertár ß é e s b e n
PSERHOFER J.-féle
Singerstrasse 15. zimi, „Gold. Reichsapfel."
labii.itrsok számtalanszor I 1 irt ö kr., bcrmentetlen
Jatt; pz utóbbi nevet teíje- joggal m-gérdemlik sakuey&n alig létezik betegség, melyben a labdxcsok candai* bátrakat ezerszei A legmakaL-salib esetekben minden p\'gjvbszar aikerl-l^nül alkalmaztatott, i gyógyulást eredményeztek. 1 doboz lő labdacsesal 21 kr. 1 tekercs 6 dob utáorítküldernény 1 fit 10 kr.
A pénzötszec előlegei beküidíse mellett póstamente<« átküldéssé! kerül : 1 tekére* labdice 1 Irt 25 kr., 2 tekercs 2 írt é#|l r 30 kr; 3 b-kercs 3 ín 3.r> kr; 4 tekercs 4 ttt 40 kr : 5 tekercs 5 frt 20 kr; Hl tekercs 9 frt 20 kr. ^Kevesebbet miut egy teker- gOl «s*t srétkaiieni bem lehet. Sr41
Kéretik, hogy csakis Pserhofer J, vértisztitó piluláit kérjenek, . M
_jtf~~ mert vtiíődiaknak csak azok a labdacsok tekinthetők, melyek titasitása J. Pserkojer-neve gj!]\' ^ aláírásával ván ellátva s melyek a doboz Jedelén ugyanazon névaláírást hordják veres írásban.
hurut, rekediiée, kf.biigés ellen 1 doboz &M 35 kr., portótnenies küldéssel $0 kr. öW
Y í?u<rv\\i*%\\iraa--KYi P«\'rhofer J.-tOl évek óta elismerve,
g * J U4**Saill „int , legbiztosabb szer bármiféle
fr* f»gybaiok ellen, valamitit nagyon idillt sebek stb. ellen is
ig I tégely 40 kr. Bérmenfcb küldéssel 6á kr. _
4 ütifünedv Zt™*™\'*\'\'*í"mirhur,,t"b-aUen-
Fiakerpor
Tannochinin hajkenőes ll%
i Amerikai kÖszvény-kenőes, lS«ébny"*I
á rhenmaszetü bajw^, tags^aegatás és fülszacgatás elien 1:20 kr.
legjobbnak Egy elegai
irt haj ni . kiállítón doboz
hofer J.-tól ;u évek óta orvosok által.
Láb zzadás elleni por.
biztos szer a goly Üveg *0 kr. Bért
I Golyvábalzsam, ÄTSSSS"\'-
m Prágai cseppekÄÄSÄÄ^
li? -RJílk til*n- ItitÜnS bázísa-r I üvegese 2\'2 kr. . \'_
«| Angol csodabalzsam, i^JT, t
Egyetemes kenőcs fSSííSS^S^i I
fekélyek és mindenn»inü ilaganatt>k ellen, időszaki feltörése* & lábfekilytík, koromméreg, seb^k em [."gynlladási ?8 hasonló ffljl bajok eüen sokszorosan jónak bíx ínyult Egy tégely 50 kr. gj| Bérmetites küldéssé! 70 kr
Egyetemes tisztító-só 22ÍLXLES*
megzavart emésztésnél, fejfájásni;, szédülé: nél, gyo norgürcanét, aranyered bajban, dugulás bar,. Fgy csomag I frt.
Ezt-n itt mecnevexett készitmttyt-kvii kivttl az osztrák \\a[nkban hirdetett Iíjszpb bel- és kulfóldi KyÓgjkül6uleg*a>égek tartatnak a a netalán ,k,észlelőén nem levő CzikkL-król k\\vánatra pontosan és olcsón gondoskodva leend
Postai szétfüldések gyorsan foganatosíttatnak a pénz előleges keküldése mellett vagy utánvéttel. \' A pénz előleges beküldése leghelyesebben (postautalványnyal) a portó olcsóbbá tételét eszközli, mint utánvéttel.
a zord tél; idő hosszas estéivel : ki ne találna ilyenkor kellemes szórakozást a zenében és kinek ne volna bármely ünnepélyes alkalomra a legkedvesebb meglepetése, ha a szeretettéitől, egy czélszerü hangszert kapna?
Hangszer ipartelepem, mely hazánk-: ban a legnagyobb képességű vállalat, nemcsak zenészek és művészeknek szolgál legczélszerübb bevásárlási forrásul, hanem feladatul tűztem ki magamnak, hogy műkedvelők s olyanok, kik ezen idény alatt valamely hangszert maguknak elsajátitani kivannak, ezt könnyen és csekély áldozatok árán megtehessék, sőt olyanok számára is gondoskodva van, kiknek épenséggel nincs módjukban valamely hangszert megtanulni. Kinek semmi zenei képessége nincsen, mechanikai hangszereim segélyével élvezetes estékot szerezhet magának Mindennemű hangszerek és zenélömüvek javítása _ szakszerű pontossággal elvégeztetik és ócska hangszerek cserébe is elfogadtatnak. Kívánatra nagy képes hangszerkatalogusom ingjén és bérmentve megküldetik, melyben bővebb felvilágosítás található. Harmonikáról külön árjegyzék jelent^meg.
STERNBERG ÁRMIN
legnagy. képességű hang¦larkásiitéii ipartelepe
Budapest, VII., kerepesl-ut 36. sz.
Árverési hirdetmény.
A perlaki kir. járásbíróság mint telekkönyvi hat. közhírré\' teszi, hogy a m. kir. kincstárunk iJekánovecz.kŐESf^ei-leni végrehajtási ügyében 790 frt 20 lit töke, 540 írtnak I889:ápril 1 -tol járó 6*. kamatai, 11 frt 59 krvégrehajcáskérelmi > 12 frt 05 kr ezúttal megállapított költse gek behajtása czéljából (*. nagy-kauiz-^ kir. törvényszék) perlaki kir. jbiróság t" ruietén fekvő Dekáno"-\'->z község I. -a tjkvben A-I. C3 470 hWz. a. ingatlanos 851 frt becsárban Dekánoveezen a1 kőz* ségbíró lakásán 1890. év január 28-ik napján d. e. 10 Órakor dr. Tuboly Gyula felperesi ügyvéd vagy beívelése kyzbeu-jöttével megtartandó nyilvános árverés* eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár-Árverezni kiváoók tartoznak a őeci-— *0V»-át készpénzben, vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenci Vevő köteles a vételárt hLröm egyei" részletben, még pedig: az elsüt az árverfc jogerőre emelkedésétől számítandó. S Mi1 alatt, — a másodikat ugyanattól I\' nap alatt, a harmadikat ugyanattól 3* hónap alatt, — minden egyes részlet útit az árverés napjától számítandó 6°/e «EaB,s* tokkal együtt az árverési feltételekbe* meghatározott helyen és módozatok szerint lefizetni.
Ezen hirdetmény kibocsájtási* egyidejűleg megállapitott árverési fel^ telek a hivatalos órák alatt a perlaki t" jbiróság tkvi osztályánál s Dékánért*1 község elöljáróságánál megtekinthetők. Perlakon, 1889. év aov. bó 4-én-Dr. SASS
5458 kir. aljárásbiro.
Wajdits József könyvnyomdájából Nagy-Kanizsán.
NAGY-KANIZSA. 1890. január 25-éii.
4:-llK SZftm
Huszonkilencedik g\\ folyam
Előfizetési át
negyedérre ... 1 frt Egyes szám 10 kr.
HlKD ET ESEK haaiboi pfetitsorban 7, másodsxo
i minden toribbl
5 kr
NYlLTTEBBEN
pitit eoronkéüt 10 krért vétet ". Kincatári illetőt mindeD egye», hirdetésért 30 kr fizetendő
ZALAI KÖZLŐIT.
!
A lap szellemi réstét ÍUetŐ kö\' lemenjek a «zerke«t őséghez, yagi réuét illető közlemények! pedig i kiadóhivatalhoz bérm*citve| intéxendSi : y a ff y-R a a it i á n
I-----: - -:LZ:..T ¦ . .
Bérmentetlen levelek osm fogadtatnak el.
Kéziratok vlaazm nem küdttaek
"A nagy-kanizsai .Kereskedelmi Iparbank*, a „n.-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet*, a nagy-kanizsai kisdedneveló egyesület"," a .nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet*, a nagy-kanizsai izr. jótékony nőegylet*, a .szegények tápintézete*, a nagy-kanizsai tiszti-önsegélyző szövetkezet*, a\'.soproni kereskedelmi ioarkamara" nagy-kanizsai külválasztmánvának hivatalos lapia.
HETENKIMT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
EMLÉKIRATA
N.-Kasizsa város közönségének
a Jcir. tábla decentralisatiója alkalmával i
létesítendő fótörvényszékeít egyikének í N a g y-K a a i zs L s leendő felálütásaí tárgyéban.
Nagyméltósága Szilágyi Dezső m. kir. igazságügyminiszter úrhoz Budapesten.
Nagyméltóságú Miniszter Ur, Kegyelmes Urunk !
Midőn Nagy méltóságod az igazságügyi kormány átvétele alkalmával az igazságszolgáltatás reformját tűzvén ki czéiul — a királyi táblák decentralisatioját kilátásba helyezni méltóztatott: Nagy Kanizsa városa: volt az első, mely\'kérvényt nyújtott be Nagyméltóságodhoz, hogy.a Dunántúlon elhelyezendő egyik kir. tábla Nagy-Kanizsán állíttassák töl, — késznek nyilatkozván ezzel kapcsolatosan meghozni mind amaz áldozatokat, mik az ily alkotással járó nagy kiadásodnál okvetlenül számba-veendök; — késznek nyilatkozott a követelményeknek teljesen megfelelő igazságügyi palotát építtetni s azt az állam tulajdonába bocsátani.
A város ez óhaját és kérelmét küldöttségünk hódoiatának Nagyinéi tóságodu ál történt bemutatásakor szóval is kifejezte, mely alkalommal örömmel és remény nyel töltött el bennünket Nagyságodnak ama nyilatkozata, hogy városunk haladását, törekvéseit, a kultúra és közügy ér dekeiben mindenkor tannsitott áldozatkészségét ismeri, s hogy ily törekvő várossal szemben a kormánynak is erkölcsi feladata segítő kezet nyújtani és a haladás éraekében hozott áldozatokat méltányolni.
Azóta szakadatlanul foglalkoztat mindenkit a kir. táblák deceotrali satiojának kérdése; foglalkoztat ben nQnket, Nagykanizsa lakóit is, mert mindegyre erösebbé érlelődik abbeli
meggyőződésünk, hogy jogos aspira-tionk teljesedésével nem csupán városunknak lesz hatalmas lendíHet adva, hanem fontos igazságügyi érdekeknek is elég lesz téve.
Hogy ez érdemben újból Nagyméltóságod elé járulni bátorkodunk, ennek oka a budapesti ügyvédi kamara fölterjesztésében van, melyben az városunkat is említette ugyan, de Pécsnek adta az elsőséget, — a kulturális és lakásviszonyokkal okolván meg ezt. Miután a budapesti ügyvédi kamara felterjesztéséből az tűnik ki, hogy geográfiai és vasut-furgalmi helyzetünket ismeri, de a város kulturális s egyéb viszonyai iránt tévesen -volt informálva: szükségesnek tartoltuk ez érdemben Nagyméltóságod elé a való képét tárni városunk e viszonyait a helyzetnek és tárgyilagosságnak megfelelően megvilágítani.
Azzal a két kérdéssel szemben, hogy hány kir. tábla állíttassák fői? és hol? — a budapesti ügyvédi kamara is a geográfiai szemponlo\'kra s az igazságügyi administratio j-zük-eteire volt tekintettel. É kétj szempontot azonban a fölterjesztésben különválasztani nem volt Képes, mert hisz e szempontok e kérdés megítélésénél annyira találkoznak, hogy egyiket a másiktól különválasztani alig lehet s igy az eme két szempontból való összes előnyök egybevetése lehet döntő arra nézve: hol^állittassék föl egy-egy kir. tábla ?
Magának a másodfokú biráskodás decentralisatiojának fontossága csakis a szóbeli közvetlen eljárásnak ugy a a polgári, mint a büntető eljárásban való behozatala esetén nyomul előtérbe. Ezt hangsúlyozza a budapesti ügyédi kamara is. És éppen ebből kiindulva volt tekintettel fölterjesztésében a geográfiai szempontokra és az igazságügyi adminisztr-itio szűk ségleteire.
A szóbeliség behozatala kétségtelenül első sorban azt követeli, hogy a kir. táblai székhely minden irányból közvetlen, gyors összeköttetésben legyen a törvényszéki lefülelek kel. A budapesti ügyvédi kamara is belátta ennek nagy fontosságát s éppen azért, minden fölterjesztésében Pécset az ajánlott kir. táblai székhelyek között legszerencsétlenebb fekvésűnek jelentette ki: helyette Nagy-Kanizsát emiitette, melynek közvetlen vasúti összeköttetései vannak. Ez tény; mert Nagy-Kanizsának — amint az 1. sz. a. mellékelt térképből kitűnik — már is 5 irányban van vasúti összeköttetése és pedig éjszaknak : Zala-Egerszeg-Szombathely- Bécs-felé; éjszakkeletnek: Keszthely-Budapest-felé ; délkeletnek egyrészről: Ba-cs-Pécs-felé. másrészről: Kaposvár-JDombbvár-felé, délnyugatnak : Csáktornya-Prágcrhcf-felé. Zalamegye nyugati és délnyugati részével vasúti Összeköttetése lesz az ukk-csáktornyai vonal által. Keszthely. Tapolcza, Sütnegh vidékével a budapesti vonalhl kapcsolódó helyi érdekű vasutak kötik össze városunkat. Ha pedig az előmunkálat alatt álló Somogy-Szobbtól Iháros-Berényen és városunkon át Alsó-Lendva, Körmendfelé tervezett vasúti vonal kiépül ; városunk oly vasúti góczponttá emelkedik, mely nemcsak megyénk minden pontjával, hanem a szomszédos megyékkel is közvetlen vasúti összeköttetésben lesz. Ez idő szerint is nagyon szerencsés vasúti góczponttá teszi az a körülmény, .fiogy a vona lak minden irányból huszonnégy óránkint háromszor-négyszer érkeznek személyvonatok s ugyanannyiszor indulnak is ki minden irány felé.
Hogy a decentralisatio keresztülvitelével a Dunántúli vidéknek egy vagy két ilyen főtörvényszékre lesz-e szüksége: az iránt a jogász [közönség körében eltérők a nézetek.
— Némelyek elégnek tartanak, az ország Dunántúli részének egy! kir. táblát, mig mások a két kir. tábla szükségességét hangoztatják.
Mi abban a meggyőződésben vagyaink, hogy a Dunántúlra tervezett kir. .tábla területének kikerekitésé ezen az országrészen egy fel tör vény-, szék felállásával is szerencséién lesz megoldható s ezesetben N.-Kani-zsa központi fekvése alig lesz figyel-: meu kivül hagyható, mert Nagy-Kanizsa érintése nélkül a Dunántúli vasúthálózaton végig utazni nem is lehet. Állíttassák fel azonban Dunáotnl akár egy, akár" két kir. tábla, Pécs .mindegyik esetben a közlekedési vonalak végén s a vona lak végén is egy kis szögletbe esik, a mely csak kerülő utakon közelíthető meg, sót a \'téli időszakban, ha a Duna befagy hozzáférhetlen, ellenbén Nagy KsnjZsa mindegyik esetben az egyik vidék központja marad. — Vannak többen, a kik azt hiszik, sőt már némely Lapok is szellőztették, hogy Dunántúl két kir. tábla fog felállíttatni s ezekre szék helyekül Pécs és Szombathely már ki is jelöltettek volna. Mi ezt az értesülést korainak tartjuk, s azt hiszszük^^hogy a székhely kérdése méjfnínesen véglegesen megoldva, egyszersmint abban a meggyőződésben vagyunk, hogy még ha két kir tábla elhelyezéséről volna is szó, az esetben is az egyik tábla székhelyéül Kanizsa jöhetne komolyan figyelembe.
Egy tekintet aL ország Dunántúli részének térképére, bárkit meg győzhet arról, hogy a kikerekítek sí keres megoldása ez esetben is az j lehetne, hogy az egyik tábla székhelyét 1 a vasúti -és dunai közlekedéssel bíró Győr város, a másiknak székhelyét Kanizsa képezhetné.
Azt a czélszerü beosztást, a mely e két város központi fekvésével elér-
hető lenne, semmi esetre sem eredményezné. Pécs és Szombathelyen való elhelyezés, a mely két város teljesen egy vonalon, a Dunántúl északkeleti területétől tárol a déluyugoti vonalon fekszik, de különben is egymáshoz közelés semmiesetre olyan helyzetben, hogy köztük a Dunántúli országrész nagy vidéke kétfelé osztható lenne, s ha mégis igy osztatnék kétfelé, az esetre központot egyik város sem képezne, mert például Győr- és Komárommegyék csatolása nehézségekkel járna.
Vizsgáljuk most már a cultu-ralis és lakásviszonyokat, miknek szempontjából a budapesti ügyvédi kamara Pécsnek adta az elsőséget.
A kulturális állapotok legerősebb kifejezői kétségtelenül az iskolák. Nagy-Kanizsának van 8 osztályú gymuasiuma, 6 osztályú polgári iskolája; leányok számára: felső pépiskolája ; elemi népiskolája. Ezeken kivül van izr. iskolája és szervezést stádiumban egy közép kereskedelmi iskola. Iskolái Összesen 8 épületben vannak elhelyezve. Az elemi iskola alsóbb osztályai a tanulók létszámához képest párhuzamos osztályokkal vannak kiegészítve. A város 2. sz. a. mellékelt költségvetési tervezetében 1890. évre az elemi iskolára ?6095 frt, — a "polgári iskolára 5462 frt, — az iparos iskolára 14-87 frt, a főgymnasínmrá (a kegyes tanitórend által fedezett szükségleten kívül) 7325 frt van előirányozva; — ami összesen 48882 frtot tesz ki. E tetemes kiadásra a tőrvényszerinti 5% az egyenes adó után 6188 frtot födőz, a többit teljesen a városnak kell fődöznie. Iskoláin kivül a 3. sz. a. melléklet szerint van a város területén 4 óvoda — 4 rendes és 4 segédovó vezetése mellett. E 4 óvodát városi segély-lyel a ,Kisdedne\\eló Egyesület" tartja fenn. Egyesületi vagyon :
Tíreza.
Sziklákon zajgó pataknak .
Szikiífcüu zajgó pataknak Ha raega\'tt íblyivá vize, Eltűnik uja a a »kon Néma, bágyatag beszéde.
A\' vihar, mely bömbölve ing. Megtéve wját, mi let zen ? SaeilCvé törpui fi], a m»lyr-Uyengén lebeg a réteken.
S a harczo!, ki •xácnor néze A csarnok halál szeméi\'*, Erője fogyott, vágya l«M Elvonulni messze, félre.
Gyermekkor, pauk valál te, Csevegve ömlő kii patak. Sziklák alatt, vagy * köiöt\'. Vígan tevéd meg utadat.
Ifja kor, vihar va!ál te, Bals-.ri.L-. ellen kflzködó, Setét «ml-kedt5Í szirom Egy rengeteg nagy temető.
De bajh, nem bánom én mi volt Tünt időmnek ez, ¦ szaka. Kiérdemeltem bérem, e Tudat legyen emlék maga.
Otthonnak csendje vár reám S tét;*d multam :\'~i«doc én. Feledlek a nagy világgal, Kis feleiégem ]agy 61én.
Önkormányzat.
Vázionyi Vilmos röpirata az állami közigazgatás ellen.*
.Önkormányzat", ez alatt a szerény czim alatt e^y politikai röpirat jelent meg a kÖnyvpiaczon.Szerzője Vázsonyi Vilmos, Zala vármegye szülöttje és hozzátehetjük büszkesége. 1)? nem a korlátolt lokálpatriotizmus iratja velünk e sorokat. a\\ ki figyelemmel kisérte a közelmúlt polikka eseményeit, annak bizonyára föltűnt egy fiatal ember neve. egy egyszerű szerény név, mely azonban már egyszer a véderő-javaslat elleni mozgalomban, hazánk legelterjedtebb lapjának, a „Budapesti Hírlap" egyik vezérczikkánek cziméül szolgált, Veiszfeld Vilmos. a gyönyörű beszédek, melyeket elvbarát és ellenfél egyaránt bámult, feiköltötték iránta az egész Magyarország figyelmét. De roidöa a lelkesült közönség oly zajosan tapsólt Veiszfeld Vilmosnak, a fiatal szónoknak, nem is tudta hogy ugyanaz, a kiről vezér-czikket ír hazánk legtekintélyesebb lapja, egy másik név, Vázsonyi Vilmos álnév alatt maga is egyike a legszorgalmasabb vez erezik ki róknak. v
Az előttünk fekvő könyv azonban nem vezérczikkéknek gyűjteménye, hanem egy elevenen, nagy készül tséggehnegirtpo litikaí tanulmány. A közigazgatási kérdést tartja a nagy közönség a leguaalmasabb kérdések egyikének. Érdeklődéssel e kérdés iránt csak a hivatal keresők nagy csoportja viseltetik, maguk a vármegyék kö-
"Ara 70 kr. "Megrendelhető" a szerzőnél Budapest, VI. Csengerj-utcxa 52 L eu. 6.
rülbelül érzéktelenek az egész reform iránt. Mi ugy hisszük, ha ez az érdekes könyv nem is fogja fölrázni a megyei köröket csudálatos közönyükből, de mindenesetre lökést fog adni a közigazgatási kérdésnek, mert a szerző egészen uj és eredeti szempontból .tárgyalja e reform kérdését.
A közigazgatási kérdést a szabadság kérdésével hozza kapcsolatba és korholja azt a fölfogást, meiy tisztán anyagi kérdésnek akarja a közigazgatást tekinteni. A könyv első fejezetébea elméleti alapjában támadja meg az állami közigazgatást Miért fosszák meg a választókat attól a joguktól, hogy a végrehajtó hatalomra befolyást gyakoroljanak, ha ugyanazon választóknak döntő befolyásuk van a törvényhozó hatalomban? Hiszen ha a választó közönség képtelen arra, hogy a minősítési törvények, a főispán kandidáló jogáuak útbaigazítása mellett képviselőket válasz-szoa magának a végrehajtó hatalomban, ugy egyszersmind képtelennek kell lennie arra is, hogy képviselőket válasszon a törvénythozó hatalomba.
Szerző szerint a tisztviselők kinevezésétől egyetlen lépés vezet a törvényhozók kinevezéséhez. De a választót^törvényhozók is hiába hoznak törvényeket ha a végrehajtás cincs a nemzet^kezében. ,A törvény szó, a végrehajtás tett". Á törvényhozás jog, a végrehajtás erő. Ha Thémisnek nincsen pallos a kezében, fejéhez csapják a mérleget" Nem égy adattal bizonyítja, hogy a parlamentarizmus és az önkormányzat egymásnak föltételei. Utal az Egyesült-Államok, Svájcz, Anglia példáira, hogy tisztán az erős önkormány-
zat biztosit a représentâtió rendszer elfajulásai elíeu és rámutat Francziaor-szágra, hogy a parlamentarizmus ott a leggyatrább, hol van ugyan választói jog, de nincs önkormányzat Vázsonyi az alkotmányos monarchia alapföltétele gyanánt „ parlamentarizmus, önkormányzat és esküdtszék" hármas intézményét állítja föl és bizonyítja, hogy egyik a másikkal azonos kapcsolatban van, egymást föltételezi, kölcsönösen korlátolja és együttesen biztosítja a nemzet szabadságát „Nemzeti álarcz" czimü fejezetében kifejti, hogy a nemzetiségi kérdést az állami közigazgatással megoldani nem lehet és a közoktatás államosítását, a nemzeti had sereg fölállítását látja szükségesnek. Legérdekesebb és legtanulságosabb fejezetei a könyvnek a „királyi köztársaság" és „a centraüzáczió bölcsője" czimü fejezetek. Az eisóben Angliáról, a másikban Frac-cziaországróV szól. Nagy tanultsággal kideríti, bogy nem a kinevezés, hanem a választás, nem a centralizáció, hanem az önkormányzat a modern fejlődési irány. Példára Anglia, mely 1888-ban egészen a szabad választás elvére fektette a megyét és Francziaország. melynek fejlődését, szerző egész eredeti fölfogással tárgyalva, kifejti, hogy Francziaország mindig szabadulni vágyott a centralizációtól és 1870 óta határozottan az Öakormányzat felé halad. A demokratikus és arisztokratikus önkormányzat közti különbséget éles vonásokkal vázolja. Tiszának 1865-ben megjelent röpiratával czáfolja a kormányelnök 1889. évi centralisztikus beszédét ; áttér a korszellem ecsetelésére és a független, demokrata "Magyarország lelkesült
aposztrofálásával végzi az érdekes könyvet E lapok szük kerete nem engedi, hogy csak távolról is teljes képét adjuk a~ tartalmas munkának,^annyit azonban megjegyezhetünk, hogy basoaió szép. magyaros ny elven, ennyi alapossággal megirt -röpirat már rég nem voit kezünkben. A lelkesedés és a józanság, a gúny és az igazság oly megrázón nyilatkoznak e könyvben^)mintha Börne szelleme szólna a műből felénk. Ha szerző e nagy írótól tanul, ugy jól választotta meg mesterét.
SÜMEGI VILMOS.
Tivornya közt.
U^y fáj testem, lelkem. Kínozza a bánat: Tivornya közt borba fojtom, S mindig újra támad.
Egy«ilen Bzere!m"*n — Éde», kinos álooi — Gyöngyöző bor, s\'eue me\'.lett Elfeledni vágyom.
Mámorlázban égek. Mégis itt a képe ! • _
Szegény lelkem hát a sirig Elkisér emiéke ? !
BENEDEK AltPAD.
Egy kaczér lány emlékkönyvébe
Ha majdan e könyv rongyos ívd lesien ^ Eí forgatod a sárgult lapokat, Eledbe ábrándkép«Ível, t
Hogy mily kevés, mi valónak maradt.
H* megtört hited szétdúlt romjain ^ A múltnak édes álma felragyog! Ne^xáromold a mjtő eg*t ! Csak igazságos bQnteté.t adott!
BENEDEK ÁRPÁD.
HCSZONKILENCZEDIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
JANUÁR 25 én.
20 000 frt. Az óvodák fentartása 361)0 frtba kerül évenkint, melyhez a város 1040 írttal és egyéb segély ly el járul. Ezzel együtt a"város közét 50.000 forintot fordít évenkiat : iskolai, népnevelési czélokra.
Ezen kívül a város közönsége most buzgólkodik egy áilándo színház fölállításán, mely már is tekintélyes alappal rendelkezik s a közel-jövőben a terv megvalósítható lesz.
Közszemlémének élépkségét fényesen bizonyítja az, hogy Nagy-Kámzsán ¦% -{ezek közül 1 politikai) hírlap jelenik\' meg.
Mindeme kulturális tényezők létrehozása és fentartása érdejyé^ü ki-p fejteit buzgalom és. meghozott anyagi áldozat eléggé, mutatja, pogy Nagy-Ka\'nizsáiiáií a kultúra j tekintetében szép jovÓK szép haladást-^biz:ositó jelene van;.
LrakásriszonyVi pedig éppenséggel iLtgyoa kedvezők. A 4. sz. a. iüc^éJrtf}tp^zerTÍ 1879-töi mai napig rfagy-Kanizsa" város területén épült 321 uj ház és udvari épület; 1348 lakrészszel. A város 2380; házában van Összesen 3579\' utczai "és 436*5 udvari szoba és 323 bolti helyiség. \'A .2 — 6 -szobás üres laka-Vök szama ez idő szerint is meghaladja a 1.00-at. Legközelebbi tavaszon, a közöshadsereg számára épített laktanyának átvétele után ¦piyftg égyszerse óriásit fog nőni az üres lakások száma. Továbbá ujab ban a. városnak á^Faz 5. sz. a. melléklet¦\'-szerint- 12 utczája nyílt megj mik részben már be vannak építve, részben pedig1 a beépítések folyamatban vannak. Szállodái éi vendéglői annyi heh iséggel bírnak ésv óly. kényelemmel vannak berendezve, hogy e tekintetben 7árosuuk Dunántúlon első helyen áll.
A redfézá kulturális és lakásviszonyok mellett Nagy-Kanizsa több oly intézmény nyel bir, mik ipari és kereskedelmi fontosságát bizonyítják. A 6-12. sz.a. mellékletekből kitűnik, bogy van \'5 nagyobb pénzintézete és 3 önsegélyző szövetkezete.
lott meg. Ki kell e mellett emelnünk azt is, hogy Nagy-Kanizsán — éppen a kedvező egészségügyi viszonyok folytán — semmiféle epidémia sem bírt befészkelni s a legnagyobb cholera-járványok alkalmával is aránytalanul csekély volt !nimiig az áldozatok száma. Erre nézve kétségtelenül fontos tényező-kii.1 szerepelnek az utczák tisztántartása, kövezett burkolata s a csatornázás ; mikre a város utóbbi időben a 15. sz. a. melléklet szerint 209.469 frtot fordított; továbbá az hogy a városnak egy az igényeknek teljesen megfelelő gőzfürdói helyisége van.
Általában úgy építkezési, mintj szépitészeti tekintetben Nigy-Kani-i zsa a fokozatos haladás stádiumában van s a jeleulegi kielégítő világítás j mellett a villamos világítás behoza- \\ tala tárgyában is folyamatban van- I nak a tárgyalások. Honvédségi lak-,-tanyára s népfelkelői raktárra! 134721 frtot, a közöshadsereg [aktanyájára 344527 frtot fordított,! egy raktár építésére s felveendő köl-i esőn kamataira 64481 fríot irány-, zott elö: mik összesen. 753302 frtot tesznek ki.
A
eléggé
sz. a. melléklet szerint a városi posta- és táviró-hivatalban 1 főnök, 13 tiszt, 2 s. tiszt, 1 gyakornok, 2 kezelő, 3 2 szolga, Összesen, 3.1 egyén van elfoglalva. Vau 17 távíró-vonala. A levélpostai forgalom 1 millióo felül van; az utalvány-for-
város forgalmának élénkségét j bizonyítja a?, hogy a i6M
Olyan közös mértékünk, melyet Kanizsa és Pécs összes viszonyaira egyszerre alkalmazva a ftét város viszonyainak egymás közti atányát számokban kifejezbetnők, nincs, de van egy országos intézetünk, a mely a két város, hiteli és kereskedelmi forgalmát positiv számokban is kitünteti.
Ez az osztrák-magyar bank melynek fiókja \'van Pécsett is, Ka nizsán is.
Az osztrák-magyar bank közgyűlésének XI. rtendes évi üléséről kiadót jelentését\'6. alatt ide zárva, tisztelettel hivatkoznak az íá<*8. évi zárszámadást részre s a zárszámadás mellékleteire
Az l..sz. melléklet (26. és 27. lap)"szerint az 1888. évben volt:
a) váltók és értékpapírok leszámítolása
Kanizsán 5.554,466 frt Pécsett 3.438,882 frt
b) kölcsönök kézi zálogra Kanizsán 248, 400 frt Pécsett 41.120 frt
c) külföldi helyekre szóló váltók vétele, lejárt értékpapírok és szelvények beváltása, bizományi üzletek, záloglevelek vétele és eladása
Kanizsán 212,838 frt Pécsett 85.637 frt
d) Műveletek összege az 1888. \'évben
\' Kanizsán 6.325,300 frt Pécsett 3.810,189 frt
e) Nyers jövedelem Kanizsán 51,942 frt
rozni és fölszerelni is hajlandó, szintén \'I - Heti biztosok e héten a K.sded-„ .• ,: . ... Mv«tt7 nevelő Egyesület mind a 4 ovodajabat,
figyelmet érdemlő körülmény. Nagy- ^toah j4efné fa Széke,y L„j(Wné vi. Kanizsa mellett érvel az a körülmény |a3ztmányi tag uroök. is, hogy míg a budapesti ügy védi j — Meghiv.-is. A n.-kanizsai önk. kamara javaslata szerinti beosztással tűzoltó egylet rendes évi közgyü. Zalamegye területe ketté vágatuék s j 1 és é t f. évii február hó 2-án délután 3
forgalom: 176092 dirab. A posta-j és táviróhivatal évi tiszta bevétele. 76737 frt. A niozgó postánál, il-j letóleg a vasúti pályaudvaron el-| he!yezett-..po3tahivatalnál a 17. sz.; a. melléklet szerint a levélforgalom 47.240 drb. a kocsipostánál: 22 080 drb; az utalvány-forgalom pedig: 54 865 forint.
Maga Nagy-Kanizsa városa a 18. sz. a. melléklet szerint a közterhekhez (állami adóban, fogyasz-
Pécsett f) Nyereség Kanizsán Pécsett
30,064 frt.
31.634 frt .16,032 frt.
A .nagyobb péuzintézetek közüi az tási adóban, egyenérték- éz 1890-tól osztrák- és magyar-bank 1888. évi. kezdve az italmérési adóvá!) évenkint forgalma31.006,000 fit, — a Bank-. 257669 frt 69 krrál járul, egyesületéi 11.596 313 frt\' 6-9 kr. Nem hagyható figyelmen kívül — a n -kanizsai tak. pénztáré: 3888 és ^megemlítetlenül, hogy a helybeli arany. 11.110 franc, 4.782,170 frt,! törvényszék ügyforgalma a 19. sz. 94 kr. — a Délzalai tak. pénztáré:*.• a. mellékelt 1888-iki kimutatás sze 7855 arany, 17.760 franc, 4 millió rint 23040 ügydarab volt, a hely-010,041 frt Í^S kr. — a Keresk. beü járásbíróságé pedig a 20. sz. a. és iparbankéJl888. évben 14.260,559 melléklet szeriut2l273 ügydarab, a frt 24 kr.. forgalmat tüntet ki. A többi jbiróságok ügyforgalmát nem is 3 segélyzö szövetkezet közÖI a Dél- eml tve. Megjegyzendő, hogy a me~ zatái tak. pénztárral egyesült öns. gye két törvényszéki területre van --szövetkezet, évi forgalma: 488340 felosztva s a nagy-kanizsai törvény-.frt,; — an.-kanizspí segély-egyleté: szék területére magára mégis nagy 879.2S4 frt 75 kr. A tiszti Önse- ügyforgalom esik. gélyező szövetkezet kizárólag tiszt-( Mindeme, a város élénkségét, -viselők részére alapított; tagjai is nagy forgalmit, kulturális haladót t-kizarólag csak tisztviselők lehetnek.1 ságat, lakási és egészségügyi viszo-. .Van a városban az egészséges nyait, anyagi erejét és áldozat-ké-¦ társadalmi közszellem fentartására pességét igazoló adatok hitelességéül és a közművelődés terjesztésére 6 mellékleteket csatoltunk; mikből nagyebb .casinói jelleggel biró tár- megméltóztatik győződni Nagymél-sas;cgyesü!ct, mik kő/.ül kettő már tóságod, hogy a budapesti ügyvédi gyönyörű palotasztrü, saját helyiség- kamara \' nem alapos értesültségre gel rendelkezik.\' Vannak ezeken kívül fektette javaslatát, midőn kulturális számtalan jótékonysági és buinanita- és lakásviszonyok szempontjából rius egyletek.. Továbbá a hitélet Pécsnek adta az elsőséget, fejlesztése czéljából élénken folynak Nem akarunk ugyan Pécs város a tárgyalások apátság létesítése iránt, érdemeiből semmit levonni; de biztos A város egészségügyi viszonyai tudoraásunk van arról, hogy a la-rendkivül kedvezők. Lég mérséklete kásviszoiiyok ott semmivel sem ked-állandóau enyhe; légköre vezöbbek, mint nálunk, az egészségtiszta, egészséges; ivóvize ki- ügyi állapotok szempontjából pedig tünö. A kedvező egészségügyi vi- határozottan tudj;ik és állíthatjuk, szonyok mellett bizonyít az. hogy az hogy Pécs mögötte van városunknak 15681. évi népszámláláskor 13. sz. a. Pécsnek talaja — amint tudva vau mellékéit statistíkai kimutatás sze- — sziklás, köves s ennélfogva levelim 18398 lelket számláló lakos- góje erős, éles. A hegu levegőt ott sígból a 14. sz. a. mellékelt 1S88. akárhány gyöngébb szervezetű egyén évi jekaités szerint 492 egyén halt ki sem bírja. \'Vízvezetéke, csatornámé*, \' tehát ^a lakosságnak csak zása egyátaláu nincs. Utczá; szűkek 2-ő77o-a; és pedig (a mi a légmér- s azokon kissé nagyobb esőzés at-séklet állandóságát, cnyheségéubizo- kalmával oly nagy mennyiségben nyitja) az ,év -egyetlen szakára* sem Ömlik a víz, hogy olyankor majdnem esett, aránytalan halálozási szám; teljesen jarhatlanok. A csatornázás hanem a 4!.,2 haláleset az év 12 hiánya miatt a város levegője egész-bóiiapja kőzött 20—37 esettel osz-\' ségtelen, büzhedt.
Tovább folytathatnók a zárszámadás kimutatásaiból ezt azÖ3zebason-lítást s az arány mindig az volna, de a két város hitei- és kereskedelmi forgalmának Összehasonlítására ezt is elégnek tartjuk, még csak azt vagyunk bátrak tiszteiette! megemlíteni, hogy az osztrák-magyar bnk zárszámadásának 12. sz. melléklete szerint a kölcsönökért zálogba tett értékpapírok értéke az 1888. évben volt
Kanizsáo -.73,057 frt Pécsett 7,000 frt
A zárszámadás 14. sz. melléklete szerint a giró-forgalom volt
Kanizsán 7.090,911 frt Pécsett 2.652,520 frt. ,* Hogy közlekedés tekintetében Kanizsa nagyon is fölötte áll Pécsnek, azt a budapesti ügyvédi kamara is bizonyítja, hogy a hitel- és kereskedelmi forgalom tekintetében Pécs nagyon mögötte marad Kanizsának, az osztrák-magyar bank közzé tett zárszámadásának adataiból kétségtelen, bogy pedig az a kulturális és közművelődési tényező, a miről\' a budapesti Ügyvédi kamara Kanizsa hátrányára tesz említést, miből áll. s hogy abban, miért\' volna Pécs előnyben, azt nem tudjuk s azt az ügyvédi kamara sem mondja meg.
Pedig Kanizsa fejlődési tevékenységében saját erejére volt hagyatva; nem részesült .felsőbb támogatásban; nem lettek elhelyezve a várus területén uj hivatalok, igazgatóságok vagy központi székhelyek; tehát fejlődése nem volt mesterséges, nem volt csinált, hanem ez a fejlődés csak is e város culturalis fontosságának, földrajzi fekvésének és központi hivatásának természetes és szükségszerű kifolyása. :
Mindebből. tisztán kiviláglik, hogy a budapesti ügyvédi kamara által is elismert és kiemelt kedvező vasúti összeköttetés előnye mellett foatos laká4, fóieg egészségügyi szempontok Nagy-Kauizsa javára döntenek a kir. tábla elhelyezési kérdésénél.
E szempontok mellett Nagy Kanizsának áldozatkészsége — ameny-nyiben szükséges igazságügyi palotát nemcsak föíépitteni s előnyös föltételek melíect az állam tulajdonába bocsátani, hanem azt teljesen bebuto-
a kir. táblához csak 3 törvényszéki ha
órakor a városháza tanácstermében tartja meg, melyre a tagurakat tisztelettel
terület volna osztható ; addig, városunkba helyeztetik
tábla — a megye területe egyben j számvizsgáló bizottság jjelemése. III.
7" Lmeghívja a választmány. Tárgysorozat fcír-fL Elnöki és főparancsnok: jelentés. II.
marad s négy esetleg több tőrvény széki terület lesz ide csatolható.
Végül: a városunk mellett har-czüió érvek mellett szabadjon még hivatkozaunk arra, hogy Nagy-Kanizsa mindenkor, minden időben védő vára, őre volt a magyarságnak és Muraköznek 7 0 ezer borvát-ajkn lakójával, valamint a megye nyugati részében élő 30 ezer vend lakóval szemben terjesztője, buzgó harezosa a nemzeti eszméknek és törekvéseknek. E város már a legrégibb időben felfogta, megértette geográfiai fekvéséből származó missióját s jövő alkotások reményében óriást erőfeszítéssel hozta meg a nemzet-aspiratiók és saját haladása érdekében is a kívánt áldozatokat. És e jól felfogott és hűségesen betöltött b. Vitással szemben az alkotmány visszaállítása óta az irányadó . körök részéről nem is maradt ki egyetlea kínálkozó alkalommal sem a combi-natióból. Mégis — midőn az ál látni intézmények tényleges foganatba vételére és elhelyezésére került a sor — városunk más városok mellett háttérbe szorult; holott az ilyen, erkölcsi és anyagi erejét a magasabb érdekek előmozdítására szentelő és e szempontból az áldozatokat soha nem mérlegelő várost haladásában, jogos aspiratíóinak teljesítésével segíteni előbbre vitelén munkálni: állami érdek is.
Ezen indokoknál fogva újból is mély tisztelettel kérjük Nagyméltó-ságodat, hogy a kir. tábla decentrali-satiója alkalmával egyik főtőrVény-szék székhelyéül Nagy-Kanizsát kijelölni s az igazságügyi koimány ebbeli javaslatát a törvényhozásnál keresztülvinni kegyeskedjék. Mély tisztelettel - alázatos szolgája N. Kanizsa város közönsége nevében : -
BABOOHAY CYÖRGY polgármester. LENGYEL. LAJOS főjegyző.
H i fél
— A csabrendeki takarékpénztár részvénytársaság 17-dik évi üzletének kimutatása 1389. évről beküideteít hozzánk, melyszerint közgyűlését jan. 26-án tartja meg. — Mérlege a társa ság jelen kimutatásának 272.362 frt 39 kr. Veszteség és nyereségszámlája 24.573 frt i tartalékalap, 9 kr. Forgalma 1.778.492 frt 10 kr. 0s2- czélra lett fordítva
talékuí 12% ot ajánl. Tiszta nyereménye egyébként 8589 frt 53 krt tesz.
- Gyászhír. Dr. Graner Mihály Zalaniegye tiszteletbeli főorvosa s minden humánus intézmény lelkes pártolója Zila-Egerszegen 64 éves^korában elhunyt A
A Ki
1890. évi költségelőirányzat megállapítást. IV. Szolgálati érmek kiosztása. V Elnök alelnök, titkár, pénztárnok, éi orvos, u^y egy 12 tagból álló választmány és 3 ragbői álló számvizsgáló\'\'bizo:tsag, valamint az összes működő tisztikarnak 3 évre leendő megválasztása. VI. Netáni indítványok. Jegyzet: Indítványok „>u alap. szabályok 20. § sa 11. pontja éneimében a közgyűlést 24 órával megelőzőleg" az I egyleti elnökhöz benyújtandók.
— Kéménytűz volt f. hó 19 én este a Teleky-utczában a ÍUtbmann-féU^ házbán, a mely egy kis ijedelemoél nagyoba kart nem okozott. Felhívjuk ezúttal is kéményseprőink figyelmét a k> menyek szigo rubb tisztogatására.
— MeghUŐ. A nagy-kanizsai fiatal ság f. é február hó 8-án a .Hattyú" vendéglőben (Teleki-utcza) Tonna Antal jeles zenekara közreműködése mellett zátt-körü - tánczvigalmat rendez. Belépti di; személyenkiot 40 kr. Családje<iy I frt. Kezdete 8 órakor. A meghívó másra át nem ruházható és kívánatra elömu a-taudó.
— Ritka égi tünemény taoui voltak f. hó 18-án este 7 órakor városuk lakói. T. i. egy égi test vonult végig váró sunk délí részén, melynek hosxu fényes farka szép látváoyt nyújtott.
— Heghivó. A perlaki .Társaskör* saját könyvtára javára 1890. évi február hó 1-én a városi vendéglő nagytermében zártkörű táoczestélyt rendez Kezdete órakor. Belépti dij: Személyjégy 1 frt. csa-ládjegy 2 frt 50. Felülözetések köszönettel Fogadtatnak és hirlapilag nyuiíú!fl|tna<.
— Napi biztosok e héten J^-íhv-konyhánál január 26-án vasároalT Lőwy Adotfué, Löwiniíer Kamilla, 27-én Osztszk Antalné Blau Eroesztin, 28-án dr. Schreyer Lijosné, L>irás M.ilvin, 29 én Weíser Józsefué, Schreyer Nelli, 30-án Bogyay Ödönné, Cseresnyés Etelka, 31-én Ollop Samuné, Weisz Karó ia. Ujíbb adominy folyt be 3 frt, iiie\'ytít Kunfi Pál ur terje-iz-tett be mint oly Összeget.. mely a táncz-gyakorlatok alkalmával a kiadásokon felül megmaradt; ez adományért az elnökség köszönetét nyilvánitja.
— Országos vásár lesz jan. 27 én, hétfőn Nagy-Kanizsán, melyre az érdekelteket figyelmeztetjük.
— Jleghivó. A nagy-kanizsai Hadastyánegylet 1S90. évi február hó 5 én szerdán saját árva- és segély-alapja javára
Arany Szarvas" dísztermében zártkörű tánczvigalmat rendez. Kezdete esti ómkor. Belépti dij személyenkiot 60. kr. Családjegy (3 személy) 1 frt 50 kr. Felülfizetések köszönettel fogadtatnak és hirlapilag uyugtéztatnak. A meghívó máira át nem ruházhalÓ és kívánatra előmutatandó. r
— Részvénytársaságok. A sö-jhi népbank jan. 18-án tartotta közgyűlését, melyen Báufi Alajos igazgató ts-nitó, mjnt részvényes elnökölt. A népbank alaptökéje 30.000-frt, \'tartalékalapja 6826 frt 20 kr., tiszta nyeremény 1889 rőt: 3909 frt 87 kr. 400 részvényes 9.7 írtjával, kap ebből: 2800 frtot, — a többi
tiszti jutalék és jótékony-Pozsonyi József
pénztáros fizetése 450 frtra lett emelve. Az igazgatóság és felügyelő bizottság évi tiszteletdija 50 frtban van meg ál lapítva. A gyűlés az igazgatóság és a gyűlést vezető elnök éltetéséve! befejeztetett^ A csa!»rendeki takarékpánztár mutt éwior-dicsőült lapunk szerkesztőjével együtt|galma 1.772.757 frt 50 kr., alaptőke tette meg a konstantinápolyi utat 1873- j 40,000 frt, tartaléktöke az ide hozzácsa-ban. Sajnálatunkra családi gyászjel en Lést tolással I3..207~Trt., 8539 frt 54 kr. tiszta nem kaptunk, s igy nem közölhetjük. \\ nyereményből részvényeseinek oszt. 12 Béke hamvain ! i frtot a többit jutalékokra fordítja, jóte-
— A nemzetközi második orni- j kony czélra ad 264 frt 58 kr. Közgyűlése thoiogiai congressus tudvalevőleg 1891.\' január 26-áu vasárnap délelőtt 9 Órakor tavaszán Budapesten tartatik meg. Az volt.— A sümeghí takarékpénztár koz-elökéazitő értekezleten Zalára egyébül dr. gyűlését f. évi febr. 1-én tartja. Lovassy Sándor Keszthelyről hivatott be. — A BÜmeghl polgári Önképzőkör Örömmel jegyezzük fel. hogy Lakatos bálja kedélyesen folyt le, tiszta jövödelem Sándor első magyar hírneves taneztanár 30 frt körül, mi konyvtárgyarapitásra for-fia Lakatos Károly Szegedről mint jeles dittatik. Felülfizettek: Dr. Lukooic^h Gábor prnitholoEÍsta szinte behivatott. 2 frt, Eitaer Zsigmond 2 frt, Soós Pon-
*— Pótlásul a ker. jót! Döegylet ja- grácz 1 frt, Szalay László 1 frt, Sebeibet nuár 5-ki társas estélyének leírásához még Lipót Ifrf, Lichtenstein Mór 50 kr, Slinitz-a következőket közöljük: Az ételeknél se- ler Jakab 50 krt, melyért a rendezőség gédkezet nyújtottak: Mantuano Józsefné, mély köszönetet mond. Morgenbesser Jáuosné, özv. Szigethy Ká- — Febr. 1. a sümeght önkéntes, rolyné arnÖk és Tripammer Etelka k. a. tűzoltó egylet működő tagjai tánczvigal-A volt tiszta jövödelem 7 forinttal gyára- mat rendeznek Sümegheu Mojzer József podott mi ugyanis a közvacsorát követő úr vendéglőjében.
napon tartott árverésen folyt be megmara- — Gyászhír. Alulírottak a maguk, dott szeszes italokból, megvetne Bartos valamint az egész.rokonság nevében .fáj-Béla ur s igy a tiszta jövedelem nem dálomtelt szívvel jelentik a felejthetetlen 744 frt 95 kr, hanem 751 frt 95 kr. — no-, anya-, leány-, testvér- és sógornőnek: Továbbá Prendl Janka sonkát s Veber Simon Károlynfrszül. Geíszl Rózának fo-Jánosné tortát ajándékoztak. lyó hó 23-án reggeli 7» 1 órakor rövid és
HÜSZONKILENCZEDIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
kinos betegség után és a halotti szentse .gek ájtatos felvétele mellett életének 41 ik, boldog házasságának 18-iS évében történ*, gyászos elhunytát. A boldogulnak hult tetemei f. bó 24-én délután v» 4 órakor fognak a Kazinc/.y-utcza {3. számú házbau a róm. hnth. hitvallás szertartásai szerint beszeoteltetni és Hild S. „Első nagy-kanizsai temetkezési vállalat" állal a helyben" róm. kaih. Birkertben a családi sírboltban örök nyugalomra tétetni. Az engesztelő szent-mise- áldozit e hó 25-én dée^ött 9 órakor fog a helybeli szent-Fe . reucz rendiek plébánia templomában í \' Mindenhatónak bemutattatni. N. Kanizsa 1890. január 23-áo. Áldás és béke lengjen a drága haiott hamvai felett! Simon Károly mint férj. Geisz. Mór építész mint apa. L jos, t»yula. Kóza Eiyermekéi. Géiszi Klára. «i\'»t nagynéue. — Kálmán, cs.éi kir. főhadnagy, Miksa, kir. posta és taviró tiszt. Arai-ka ^etiö gyóüvs^rész, Viktor építész,. Auoj, Mariska. Ltjos Jo zéfa mint te^ér^k. Kurtz llerinin, WeÜ-Jer Béna-sógornők. Simon Lsjos sz. F, lelkész, Simon János sógorok. — lapunk \'zártakor vettük a hirt. hogy városunk szülöttje, özv. Sonnevenü Gyuláné szüi.Lo vak Karolnia urnö körmeiidi gyÓsysze-;\'reazué elhányt.
— Catsinől estély. Folyó hó 18 án igen sikerű t társas estélye volt a helybeli casinónak. Fóliák Miksa ur kifogást*
. Iánál zongorázott, általáuos te S\'ést aratva szép játékával: — Klein Márton ur egy igen csinos és szellemes kis felolva sással lep*e meg igen kellemesen a kö zönséget. Ollop Imre uraz ö közked veltségü bunionsztikus előadásával mulattatta a jeleuvoltakat, kiknek legnagyobb része táncz és egyéb vidám szórakozás mellett egész hajnalig együtt maradt.
— A nagy-kanizsai iparos ifjúság njonan megalakult .Dair* fel" czimü da
¦ lárdája február hó 15 én fogja első, táncz czal egybekötött dalestélyét niegtartani.
— Zárszámadás a nagy kanizsai iparos ifjúság jan. 12-én tartott műkedvelő előadásáról. Bevétel a felülfizetésekkel együtt 102 frt 45 kr, kiadás 121 frt 66 kr, eszerint a.hiány 19 frt 21 kr. Felüiiizet-tek: Kripáczné urnö 1 frt, Bubick Xándor ur 1 fit. Wajdits József ur I fit. Sch:ick ur 40 kr, N. N. ur 20 kr. Ismételten fo gadják .a rend. leghálásabb köszönetét a szereplőd, felülfizetők, ruha- és kellék kölcsönzők, valamint az előadást mindkét izben pártoló nagyérdemű közönség.
— „The Gresham." A .Pester Lloyd* í. é.jan: hő 12-iki számában azt írja, hogy ezen életbiztosítási társaság, mely több mint huszonöt évi itteni működésénél lógva teljes polgárjogot nyert, előzékenysége és szabadelvű feltételei miatt pedig mindinkább tért hódit, ezennel közzébocsátja 18SS/89 évi működésének
¦ jelentését, mely mükodét-ének minden irányában tekintélyes .haladást tüntet ki. Említésre méltó ez alkalommal, hogy a „Gresham" ezidén isA teljes figyelmét tartalékalap gazdagítására fordította, mely ezáltal ismét 3.956,563 frkkal gazdagodott és jelenleg több mint 106 millió frankra rug. E társulat évi jelentése, mely az
•1889. június hó 30 án befejezett 4t-ik üzletévröl szól és a részvényesek 1L decz. bó 10-éD tartott rendes közgyűlésé elé terjesztett, rendelkezésünkre állván, következő főpontjait közöljük Az elmúlt év eredménye rendkívül kedvezőnek mond ható. A társulathoz az ntoUo év alatt 5923 biztosítási ajánlat nyújtatott be49.069,600 ^ frk értékbea, melyek közül elfogadtatott " 5140 drb. 40.748,650 frk. bÍ2teaitási ö*z-szeggel é - erről a megfelelő számú kötvény ki is állíttatott.]A díjbevétel, a vissz biz-tositási dijak levonása után 15.050,886 Cts.-ra rug, a miben a 1.480,079 frk 27 cts.-mot tevő első évrtiijak bee foglal tatnak. A kamat számlás mérlege 4.277.633 frk 34 cts.-mot tesz, miáltal a társaság évi jövedelme — a díjbevétel hozzászá-mitásával 19. 328, 518 frk 80 cts.-ra emelkedett. A társaság az elrault évfolyamában 8.515,351 frk 56 cts.-öt utalványozott oly követelések folytán, melyek áetbiztos^tási kötvényekből eredtek. Lejárt biztositási-és vegyes biztosítások sat. fejében fizetett & társaság 1.978.229 frk cto..-ot, kötvények
¦ visszájáitasára 1 571,691 frk 04 cts.-nyi összeget fordított. A biztosítási és járadék alapok 3^56.563 frk 23 cts.-al gyarapodtak. Az összes cselekvő vagyon az üzletév egével 106.578 528 frk 96 cts.-ra rúgott. Tőkebefektetések: 1.774,504 frk 27 cls. a brit kormány értéke.ben. 539 819 frk 7y-c*s.az \'"\'Ha és gyarmati kormáavok értékeiben. la,G2G.873 frk 64 cts. idegen államok: értékpapírjaiban, 1.734,190 frk 10 cts. vasúti részvények, elsőbbségek és
. garantáltak, 48,927,020 frk 31 cts. vasuti-és egyéb kölcsön-kötvényékben 16 millió 26^, 280 fk 52 cts. a társaság ingatlanaiban, melyekben a-társaság bécsi és bu-. j^P*811 házai benfoglaltatnak, 8,832.044 frk 35 cts. jelzálogban és különböző értékekben 14,778 798 frk 98 cts.
JANÜAR 2.5-éo.
— Megyei r. h. Az „Eötvös alap"-ra -Nagy-Kanizsán 57 frt 10 kr. gyűjtetett.
— Rédey István köveskállai földbirtokos 34 éves korában elhunyt. — Alsó-Vidove-czen tűzoltó-egylet alakult, elnöke az ottani derék plébános. — Csesztregen az iskola javára jan. 26 án táoczvigalom.tar-tatik. —\' A csáktornyai jótékony nőegylet alapvagyona 1936 frt 45 kr. —¦ Rácz Kanizsán egy őrültgazda felgyújtotta saját házát s maga is benn égett.
— Hazai r. h. A déli vasuttir=ulat magyar vonalár otán évi 780 ezer frt adó: fizet. — Füssy Tamás egyházi jeles iró ;i Ferencz-Józsefrend lovagkeresztjével di-sziitetett fel. — Mária-Valéria íhnö kelengyéjén a kalotaszegiek is dolgoznak. — Ez évi deczember 31-én országos népszámlálás eszközöltetik, -t A „Nemzet"\' szerkesztését Gajári Öiön vette át. — Balaton-füredi utbi/tossá Varga János neveztetett ki. — Az Aní\'.inféle írón mérges tulajdonságú. — Pongrácz László honvéd altábornagy meghalt — A pesti első hazai takarékpénztár febr. 8-án üli 50 éves fennállását. — Vas vármegyében 21.317 árva van. — A lázellenes szerek orvosi vény nélküli eladása országszerte betiltatott.
— Külföldi r h. A czár ellen ujabb összeesküvést fedeztek fel. — Bécs és Berlin között telefont látesitenek. — A brazíliai köztársaság ünnepélyes kihirdetése ápr. 7-éu lesz. — Pálmai Ilka jan 27. indul Ntw-Yorkba vendégszerepelni.
— Amadeus herczeg spanyol exkirály, az olasz király öcscse Turinban meghalt. — A frauezia lovas katonák könnyebb uj sisakot kaptak. — Az Eiffeltorony bevételi jövedelme elérte a kiadási Összeget. — Brcsváro^a hanyatlik s ezért íngy szemmel nézik Bpest emelkedését. — Bécs uj herczegérsekéül Gruscha tábori vicariust emlegetik. — Szigligeti „Szökött Katona" népszínművét nagysikerrel adták elő New-Yorkban. — Oroszország Kazán tartományában nagy az éhínség.
Irodaid ui.
— A Hét. Kiss József uj társadalmi és művészeti közlönye, melyből a mutató számot e hó derekán rendkívüli érdeklődéssel fogadta a közönség, hogy minden példánya elkelt s uj kiadást kellett rendezni belőle: ma indult meg az \' 1-sö >zámmal rendes folyamába. Már külső kiállításán nieglátszik, hogy a lapra kiadója nagy gondot fordit s költséget nem kiméi. A czimfap diszitméuyképét.átrajzoltatta s alatta a czimképet a modern technika színvonalán állíttatta ki. E kép hétről-hétre változni fog. A jelen szám Csáky Albiuné grófasszouy arczképét közli, a következő számok köz- és társas-él etünk egy-egy ki tüaőségét hozzák fototipiai ábrában. A fü zet tartalma egész sorát adja a magvas és vonzó olvasmányoknak elsőrangú magyar írók tollából. Ludas hetikróuikaját Tóth Beától Fenn és alant czimü tárcza követi, melyben Flammarion tollával versenyző eleven színekkel s fjlosophiai mélységgel tárgyalja a. térbeli dimenziók hívságos voltát Egy érdekes tárczalevél Csáky grófné otthonáról s e kitűnő asszony kt rakterképéről rajzbî> vázlatot. Mikszáth Kálmán a magyar konyháról ír humorosau. Két kritikai czikkben az ujabb írói nemzedék két legkiválóbb iró tekintélye szólal meg: Alexander\'Bernát irodalmi viszonyaink fölött tart szemlét Ambrus Zoltán pedig a Dóczi Carmelájáról kezd egy nagyobb tanulmányt. Két modern költő lírája váltja föl a szöveg komoly és okulásra szánt közleményeit: Eudrödi Sándortól Egy magyarfaló sírjánál czimü szavalmány és Reviczky Gyula irodalmi hagyatékából egy kiadatlan versike, mely a költő utolsó hónapjaiban az arcoi klimatikus gyógyfürdőn kelt s három versszakban Petőfi mondását az ágyban párnák közt megha-lásrÓI egybeveti a szegény arcoi betegek félénk reménykedésével. Érdekes az eredeti kézirat faksimiléjB, melyet a füzet szintén közöl. Hosszabb szépirodalmi olvasmány ezeken, kivül az ifj. Dumas legújabb novellája xFej vagy írás, melyet a hét számára Fái Béla fordított le. Ajáuljuk olvasóink figyelmébe e derék vállalatot Előfizetni (egész évre 10, félévre \'5, évnegyedre 2 frt 50 krjával) Budapesten, V. Akadémia<utcza 4. sz. a a kiadóhivatalban lehet
— A „Fntenyésxtésl Lapok* ez idei eiső száma rendkívül érdekes és változa-
tarialommal jelent meg, melyből a következőket emeljük ki : Előfizetési felhívás. Néhány szó hazánk befásitása érdekében. A faiskolai napló vezetésről. Miként rigolozzunk? Elvénüit és megfagyott eperfák kezelése és trágyázása. A szagos meggy. A Jozefina körte (ábrával.) A gyü-mölcsszáritó ipar Amerikában. A vértétü es az ellene való védekezés (ábrával.) A tűlevelű fáinkról (ábrával.) Vegyesek. Iro dalom. Pályázatok stb. Alap megjelen havonkint kétszer és előfizetési ára egy évre 3 frt, mely összeg a kiadóhivatalba Újpestre küldendő.
— A „Képes Csa\'ídí Lapok1- népirodalmi sznerettorjesztó képei heti lap már tizenegy év óta küzd hazafias Ulkewdéasel *« kitártainál nomsett irodal\'nunk bástyáján ; már tizenegy
; év óta lobogtatja a nemzeti tr-Qvetődésnek iilés nemesítésnek a záazlaját, i moat is, midőn Brankovica György jeles szerkesztése mellett mar tizenkettedik évfolyamába lép, a legelökelőkb, a legkitűnőbb írók é# iró nők j müveivel indul — a nemzetiségünket még i mindig fenyegető s hazánkat táska rajként eí-j özönlő Dásnat szépirodalmi lapok elleni hadjá-Iratba. A Képes Csanádi Lapok munkatársai : \\ Jókai Mor, Tolnai Lajos, M iksz át-i Kálmán, Dalmady Győzó, Temérdek (Jeazenasky Dá-uiel), Lanka óosxtár, Braakovics Gy&rgy. Eudnyátuzky Gjala, Pósa Lajos, Prém József, Dr Sziklay Jáno*, Palágyi Ltjos, Ineaédi Liaslo, Murai Károly, Uéry Károly, Petri Mór. Dr Eoditzkj Jenő, Beniúky Bajza Lenke, Bdtbner Ltna, Kagyvárady átivea, Kaliffay Benitzky Irma, HevesiDé, Sikor Margit, Tanglné Gyújtó Izabella, Oaál Karolin, — Karlovizky Ida, Harmatb Lujza stb. stb. — Vájjon kí cserélné fel az elókelo szellemi kamatok termékeit a kBIf&id mOveivel! Ifagyar ember bizoztyára nem! S a magyar nŐ — még kevésbbé. — A .Képes Családi Lapok\' az ó>z-tzea szépirodalmi lapok között a legélénkebb, a legváltozatosabb. Tartalma az irodalom minden válfaját felSlflí; képei a leghíresebb :\'-¦>-t&k müveit mutatják be; " „Hölgyek Lapja" czímü divat melléklete a legújabb divat képeket hozza, ¦ a nevelés, aa ogÉsaaég, a gazda ság, a kr-rtéscet s a konyha teréu nincs o\'-y kérdés, melyet ne tárgyalnx. „K-^géoy melléklete* három — négy eredeti rogénynyel ajándékozza meg évenkint el ó fizut óit, — .Zöld horUéka" telve van mulattató aprótágokkal, s találmányokkal, melyeknek megfejtői értékes jutalmakat kapnak: — S a .Képes C*aládi Lapuk- daczára sokoldalúságuknak, még is bátran kezébe adha\'l^k a család minden rendű és kora tagjáuak ; dát.^4ra gazdag tartalmának, mégis a legolcsóbb asépirodalmi képet heti lap. Előfizetési ára 6 „Hfilgyak Lap. jávai" s a „Kegény melléklet -\'-iel együtt egész é»re 6 frt, — félévre i frt, negyedévre 1 frt 50 kr o. é. s a kiadó - hivatal (: Budapesten, nagy korona uteza 20 sz ) melyhez az előfizetések legcsálszerttbben posta utalványon ínté-zendök, kívánatra bárkinek ingyen és bérmentve szolgál mat átványszámok aal.
Bécs ; Grácz:
Ki nyert?
Húzás jan. 18-án.. 47. 87. L 18. 14. 81. 76. 26.
46. 74.
telekben meghatározott helyeu és rnódo- feutnevezett kir. Iszék f^rötetéh*/ tar zatok szerint lefizetni. v jtozé az orosztouvs 4»3 .s?ijkvb.-n L 2 - 5
Kelt N-Kanizsán. a kir. tvszék ».iut|.sor. 129. 386. 368. és 400 baz a Molnár telekkönyvi hatóságnál 1S89. évi octd6ér| Mári férj. Csundör Ferenczné és kiskörű hó 15. napján. I Molnár Rozi. József és
3810.
Gr HÇGONN^Y. kírendeltkir. tvszék\\biró.
6687. érk 1889. okt 12-én.
Árverési hirdetmény.
A nagy-kanizsai kir. törvényszék telekkönyvi osztálya részéről köz.hirré tétetik, hogy a m kir. k ne-* vbijtatónak Dr. Rothschild San u ügyvéd helyben mint Riga Antal ismeretlen örökösei .ügygondnoka és Riga Antalné szDL Király Erzsébet végrehajtást szenvedő orosztonyi lakos elleni 117 frt 13 kr. töke, 108 frt 49 kr. után 1S89. évi január hő 1. napjától járó C°/o kamatai. 7 frt 67 kr végrehajtás-kérelmi, 7 frt 50 kr.\'jeleulepi a még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fentnevezett kir. tszék területéhez tartozó az orosztonyi 4S1. sztjkvben t 124. hrsz. a. Riga Antal és neje Király Erzsébet tulajdonául felvett G7G frtra be esült ingatlan 1890. évi febroár hó 8 án d. *. 10 órakor Orosztouy község házánál nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár.. Árverezni kívánók tartoznak a" becs-\'1*7^ ala^t\'
Anna tulajdonául felvett 1277frtra becsült\'ingatlan»k 1SSO. évi február bó 5. napján d e. 10 órakor Oroaztony község házánál nyilvano* árverésen eladatni fog; még pedig tekintve, hogy Molnár József javára belf.iji tartó haszonéi vezet, ezt megelőzőién pediit j-i-zálogos követelés van bekeb-ezve. enn--i-fogya a fenti ingatlanok a twtgálaii JQL feotartásával bocsájtatnak ugyan árverés alá, de csak ugv.ha a megelőző j«lzáloííO-követelések fed-zésére szükségesnek mutatkozó s 350 frtban ezennel ujejáHapi tott Összeget az egyes ingatlanoknak a^ árveré-en beiaért Ö-wzvételára m-^úti, a mennyiben ezen 350 frt meg nem ütnék annyiban az árverés hatálytalanná válik -az ingatlanok a szolgalmi jog fentarrá-a nélkül a fentebbi hatémapon újból ár ve rés alá bocsájtatnak
Kikiáltási ár a fenn-jbb kitett becsár. Árverezni kívánók tartoznak a b-\';-;-ár 10*/0-át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött ke/éiiez leteoni.
Vevő köteles avétetárrbirou egyealt) részletben, mé^ pedig: az elsőt az árverés jogerőre emelkedésétől számítandó í hú-a másodikat ugyanattól 2
ár 10%-át készpénzben va^y övadékképes |boQaP alatt, — a harmadikat ugyanatt »1 papírban a kiküldött kezéhez letenni. ¦ 3 hón&p alatt. — minden egyes részlet
Szerk. üzenet
— Keszthely. A két számot készséggel \'• megkaldöttfik.
— G. L. L1 keile halasztanunk.\'
— V. M. Bpest. Megkaptuk.
— II P Hazafiai örömmel tettük. Adjon Itten sikert hozzá. Szívónkból kívánjuk.
— Ny. S. Már az az ügy reodfren. van
— „A hutelenbez\' köázSnettel . vettük. Márczius 15-fre az ígéretet ké.-jük.
— Ü. A bucsu-szent-Lászlói közlemény ismeretlen kisböí eredvén, sajnálattinkrs. nem közölhetjük. . ¦•
— M. Sz. Mindenkor stiveaen fogadjuk.
— Cs. Tp. Köszönjük a figyelmet.
— T. M. Ogy látszik a betegségtől « télen nem tudok megszabadulni; b héten meg az iufiueaza gyötört. Moazkának való betegség biz ez, se lát, se bili tőle az ember, csak pislog, mint a nmkolczi kocsonya békája.
evő köteles a vételárt három egyenlő részletben, még pedig: az elsőt az árverés, jogerőre emelkedésétől számítandó 1 hónap alatt, — a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt — a harmadikat ugyanattól 3 hónap alatt — minden egyes részlet! u-tán az áryerés napjától száSnitandó 6%! kamatokkal együtt az árverési feltélelekben meghatározott helyeo és módozatok\' szerint lefizetni.
Kelt Nagy^Kanizsáo, a kir. törvszék mint telekkönyvi hatóságnál 1889. évi október, hó 16-án. Gr. HUGONNAY 3807. 1 — 1 kirendelt kir. tvszéki bíró.
Felelős szerkesztő és kiadó : BÁTORFI LAJOS. Laptulajdoóos: WAJDITS JÓZSEF:
pjanittór*). Selyem Grenadinok feke-
te?G C7Íncic (valamint m inden vi SZUieS líg0< Mia y Meteíje 95 krtól egész 9 frt 25 krig (18^minőségben) szállít egéiz ruhákra valót bérmantre és vám nélkül Henneberg gyári raktára Zürich (cs és k. udv. azállitó) Levelekre 10 krros bélyeg ragasztandó . E S
•JB rovat : alatt telelósséget
nem vállal a szerk.
6710. érk. 1S39. okt. 7.
Árverési hirdetmény.
A nagy-kanizsai kir. törvszék telekkönyvi osztálya részéről közhírré tétetik hogy a n.-kanizsai gyámi pénztár nevében Babochay György végrehaj tatónak, Dr. Trípammer Rezső ^ügyvéd,, mint néhai Scbirpek Juliánná örököse Veigani Ignácz utáni ismeretlen örökösök ügygondnoka végrehajtást szenvedő n.-kanizsai lakos elleni 103 frt C2.kr. töke 1889. évi január hó 1-től járó 7% kamatai és ezeknek 7% késedelmi kamatai, 7 frt 80 kr végrehajtáskérelmi, 7 frt 35 kr. jelenlegi s még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fentuevezett kir trv-széé területéaez tartozó a nagy-kan ízsai 539. sztjkvben t 601. hrsz. a. Scbirpek Juliánná férj. Veigani Ignáczné tulajdonául felvett 310 frtra becsült ingatlan 1890. évi február 3-án d. e. 10 bórakor Nagy-Kanizsán a ikkvi hatóságnál Dr. B-ehczik
BEVONUL
a zord téli idő bosazas estéivei: ki ne találna ilyenkor, kellemes szórakozást a zenében és kinek ne volna bármely ünnepélyes tel-kalomra a -legkedvesebb meglepetése, czelszerű bang-
3759
hí a szeretetteitől szert kapna V
Hangszer ipartelepein, mely hazánk- -ban a legnagyobb képességű vállalat, nemcsak zenészek és művészeknek szol-1
után az árverés napjától számítandó \'¦"/\'„ kamatokkal együtt az árverési felté:el--K-ben meghatározott he yen és módo/.atnk szerint lefizetni.
Kelt Nagy-Kanizsán, a kir. tvszék mint telekköovví hatóságnál 1839. évi okt. hó 18 napján Gr. HUGONNAY 3808 1 — 1 kirendelt kir. ívszeki bíró
2988-, 889- Üt:
Árverési hirdetmény.
/
A-leteoyei kir. járásbirósáz míut tkkví hatóság közhírré teszi, hogy a kir. államkincstár végrehajtatóaak az ismeretlen tartőzkodásu Közlik -János részére hivatalból kirendelt Dr. Bárdió György csáktornyai ügyvéa üuygondook elleni 1277 frt G5 kr. töke.ebböl 439 írtnak 1887.jnli.ua. 1-töl,90 frtuak 1888 január í-töl, — 12 írtnak 1886. szeptember 9 - töt — 3 frtuak 1883. október 4-től, — 45 frtnak 1876. d-czember 10-töl, — 23 frtuak 1876. deczember • 18-tól; — 3 frtnak 1878. február 25 töl, — 7 frtnak 1878. november 21 töl. — 17 frtnak*1879. auguszf. 23rtól — 10 írtnak 1S80. november 10-töt,— 10 írtnak 1881. ápril 15-töl, — 11 frtnak 1881.r auguszt 10-tŐI, — 5 frtnak -1881. auz.*" 28 tói, — 5 frtnak 1880. aog. tl-töl, — 7 frtuak 1883. ápril 7-tŐI, -? 9. frrnak 1883. ápril 7-tól — 36 frtnak 4873. június 3-tóL — 13 frtnak 1883. okwób. 3-s, tói, — 13 írtnak 1833- októb. 29-töl, — , , 1 frtnak 1SS4. január 25 töl, — 6 frtnak gal legczelszerubb bevásárlási forrásul, 18g6 (ebr. 15.töti _ 5 írtnak 1883. okt hanem feladatul tűztem ki magamnak, 14,tfiL _ ? frtnak lg84 ¦ ^ 13-tő.l. -hogy műkedvelők s olyanok, kik ezen 27 frtQak l883. decz. 10-től. - 15 frtnak idény alatt valamely hangiért maguknak 1884. decz. 20-tól. — .11 frtnak -1884.
dexz. 20 tói, — 14 frtuáftNj881. decz 20-tói, — 12 frtnak 1886. szeptbr. 5-től. -
elsajátítani kivannak, ezt kónnyeu és csekély áldozatok árán megtehessék, sőt oiyanok számára is goodoskodva van, kiknek épenséggel nincs módjukban valamely hangszert megtanulni. Kinek semmi zenei képessege nincseh, mechanikai hangszereim segélyével élvezetes estéket szerezhet magának Mindennemű hangszerek és zen élő müvek javítása. Szakszerű pontossággal elvégeztetik és ócska hangszerek cserébe is elfogadtatnak. Kívánatra nagy képes hangszerkntalogusom ingyen és bérmentve inegküldeUk, melyben bövebf) felvilágosítás taláthato\\ Hannooikáról kü lön árjegyzék jelent
STEltNBER\'G ÁRMIN
legnagy. képeacégS hang*z*rkésciiési ipartelepe
Budapest, VII., kerepesi-tit 36. sz.
6783 Érk. 1889. október 16-án.
Árverési hirdetmény.
A n.-kanizsai kir. törvszék telekkvi osztálya részéről közhírré tétetik, hogy a kir. kincstár végrehaj tatónak Dr Lőke Emil öáyvéd mint Molnár .Mári ismeretlen Örökösei ügygondnoka helybeli és kiskorú Molnár Rozi, József és Éva képviseletében Öz. Molnár Józsefné szül. Kovács Katalin
Ferencz felneresi üevvéd vaev hé?vetteaei ^"^\'^ szeu?edö orosztonyi lakos ferencz teipere^ ügyied vagy be. yettese] kr. tőke, 171 frt 94 kr.
közbejöttével megtartandó ny.lvauos ár-,^ 1889 ^ januát hó\' um járó ^
kamatai, 8 frt 30 kr. végrehajtáskérelmi, 7 frt 35 kr. jelenlegi s még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a
verésen eladaini fog.
Kikiáltási ár a fennebb kitett. becsár.
Árverezni kívánók tartó auak a becsár 100/n-át készpénzben, vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezt éhez letenni.
Vevő köteles a vételért három egyenlő részletben, még pedig: az elsőt az árverés jogerőre emelkedésétó 1 számítva I hónap alatt, — a második: it ugyanattól 2 hónap" alatt, — a ha rmadikat ugyanattól ;i hónap alatt, — mim len egyes részlet után az árverés napj; ítól járó G*/o kamattal együtt az ár ver ési felte
9 frtnak 1885. decz. 15-től, — 12 írtnak 1882. febr. 3-tól, — 4 frtnak 1882.,szept. 28-tól, — 17~frtoak 1883. október 29-től. — 3 frtnak Í8S3. oktb. 3-tóL — 25 frtnak 1883okt,3. — 43 frtnak 1883. ok?b. 3-tól, — 5 írnak 1883. július liktól számítandó 6% kamatai, 21 írt 10 kr. végr. 9 frt 75 kr. ezuitali költségek hanti végih. ügyében ä n. kanizsai kir. törvszék (a letenyei kir jbiróság), területén fekvő rátkai 482. sztjkvbeii A. f ^2V. hrsz. a. Közlik János tulajdonául felvési s 532\' frtra becsült váltságkö\'eles ingatlaVrátkai községbiró házánál 1890. évi február hó 8-ik napján d. e. .10 órakor nyiljfános árverésen eladatni fog. /
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár.. Árverezni kívánók tartoznak a becsár 10%-át készpénzben: vagy óvadékképes, papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Vevő kötelesávételárt három egyenlő részletben, még\'pe.dig: az elsőt az árverés jogerőre emelkedésétolszámitandó30 nap alatt, — a másodikat--ugyanattól 2 hónap alatt —a harmadikat ugyanattól 3 hónap alatt-, — minden egyes részlet után az árverés iiapjátólszátniLaiidó 6*/0 kamatokkal \'együtt az árveíésí;feitételekben meg-\' határozott helyen és módozatok szerint lefizetni.
Kelt Leteöyén, a-\'kir. jb. mint telek -könyvi hatóságnál 1889. évi november hó -10 napján. \\ - V FIUPICS 3809 kireptlelt kir. járásbiró
Kitűnő mir.ösegü. csinosan kidolgozott tölgyfa szölöitáx:
1.00 méter hosszúságban* ezer áaraboakint/ - . ] .
1.25 , ¦-L-- ,.-»¦ ¦ , ^ V . .* i ¦
1.50 , I".
xx S XX. oze^ne r Nagy-Kanizsán
taphatók
O IK
7 frtjitál
. 12 16 . \'
3820
hiszo.n\'kilexczedik évfolyam
ZALAI KÖZLÖNY
JANCÁE 25-én.
1 ] í
,---.--,--=^=. - k_ —= . ........ — .
Faatos regale-fiérlaí
Rum. szilvórium, törköly es seprőpálinka
ugy iieniküiönben mindennemű I,!KÓR, SZKSZKSITAL ÉS KCZET HIDEG ÜTŐN minden készülék nélkül előállítható ~W ATTJEI^-XCBI J3.RHTOLD Budapest. Doh uy-ulcza 41. st.
I\'az irr. im>liái átellenében)\' a jutalom cl ijazrjtt mcziál és • . • olajok által. Vizahólvag, glyceri-O. borzamat, savtalanitó por, borszínek, borszesz, deriíó-por és mindennemű bőrbetegségek elleni szerek raktára.
Kezelési utasítások és áneírvzékek iűgyen.
Parafatfögaszok és czinkupák. í
Szesz megtakarítására való pálinka-erősitö esszenczia.
Cgjnökok felvétetnek.
Hamburg-Amerikai
Postahajózási-részvénytársulat
Közvetlen gyors- s póstagózhajók Hamburgból -1%\' enjorkli»,
Sonthamptont érintve
ASOULAC-I APÁTSÁG (Franczia-Orsiáo)
Doni MAüUELOSXE, nriur Főtisztelendő Benedek rendi atyái
FGGVIZE, FOGPORA és FOGPASTÁJA
ÉREM : Bri
lagmagwal
1373
2 ARANY ÉREM : Brusstl ÍS30, London jss-f
A \'.:z~st .tdlüiitfltésci
FeitaíftlWWíi | 0"TtO :!c t-venBOT.TRSa.UD PtTER
prior Altai.
<• A fíiiicEit-Iriidö benedckrcndi atyák fogvi-éuek használata, iiajxjitkmt néhány cseppet izbé vevő, megakadályozza é.* gyógyírja a ij:ak odvasságát mérveknek fehérséget és ztlárds&göt kÖKsönÖz, a mennyiben a foghúst niMti s teljesen ejjöszségw^ változtatja, c Szolgálat-jt teszünk teliát olvasóinknik, lidűn ó\'ket ezen régi es practictw készít mény-eV i- figyelmeztet/tik. nndyefc a lojyobb gyógy> zért és a fogfájás ellem egyedüli óvszert képezik űtfiUUtf 1BD7
Aaj lüHH. Párisi rilágr-kiállitáson arauy éremmel kitűntél ve.
BIZTOS FIZETÉST
és provisiót adok hatóságilag engedélyezett .?
részletfizetés mellett való elárusitásáért.
Fuehs II. váltóháza Budapest Deák-Ferenez-uteza 12. szám. 3758
+++***++++++*+
Máriazelli \'gyomor cseppek ,
legbiztossatli gyóarszer minden sjomor -l-
Etúl»rhetIenb»liMi»*rtvxpy-Ul»n»AK. gyomor Kyenpe búi... lehelni, navatiyu felbe-fügé->. »él reked*.*. (Kolika) gyomor hunit, gyomor égi*. gyomor lioiisok >-s tln.r:i \'it(:,;/-.í>. de*, tnl^ipra* elnyúl kasod ás, »irgasá.B, un<i"r «¦* li-inymuer m« leiben, megszünteti a főfájást (ha. aa a gvurnor elrontásain! «ianoaiik> e-oram (tűre.iöt, k«-m*rjy sz.\'-ki.-rtt, i:c_-kre.*edcst. ai étel ü it«ll*l turtuTht-lt K>\'.>inrut kitiivrtitjii. elüli a l.elférKrke:. i e)-"BJÍt lep. Vf8«, -i.»J es . ____-¦ .-.írsívprfH liititalmakat.— r-tTy
y«öíegj. üve(;- hss:-i;a!i u;25.;~SS3: t 40 Kr. ketta* Ü.nj 70 Kr. K.\'.ipont! Métkűldér"
Azonkívül rendes posiagőzbajó összeköttetés Hawre-Newyork- Hamhnrg-Ny.Imiia
Stettin- - n llavanua
Hambnrg-líaltimore „ Mexico
Bővebb felvilágosítást szívesen nyújt:
GSCH1HHAKL JÓZSEF
Bécs, YYIeden Wevring-gasse 32. szám. 36C2
„E 6 Y E TÉRTÉ S"
Iiuazonncgyoclllt évfolyam LEGNAGYOBB POLITIKAI NAPILAP.
Megjelen miriden nap, tehát kétjön és ünnepek után is. ELŐFIZETÉSI ÁRA:
Egy hónapra . . . 1 frt 80 kr. | Hat hónapra.....10 fr
Három hónapra . . 5 „ — — | Egész ÓTje ..... \'20 ,
Előfizetések bármily naptól kezdve teljesíthetők 8 legczél-szerüb&en postautalványával Budapestre, az .Egyetértés\' kiadóhivatalába {Kecskeméti-utcza 6. sz ; küldendők. 3788
.A
A legbiztosabb és leghatásosabb hashajtó szer a
ERENCZ JÓZSEF
KESERŰVÍZ,
. mint ezt a kővetkező orvosi bizonyitvnyoU tanusiíjk :
,KLa adnjíWii halálos nem keüem^tler. izü - Dr. Korányi taaár Btulapcsten. „KúríidámdB a legkedveltebb haihájtíviz.* Or. Keimárszky tí.narT Badapesten „H&tisótabb; mio: a többi budai vizek-" Dr. Gebhardt titiár Budapesten.
S2étküldés 1889-ik évben-. X rkXLIXIÓ palaozlc! 37íC Kiöntetve It\'tnln!,; mMÁ iSzétkűrdési lS8zgatólág
10 arany és érdem-éremmel. I GllllllcIlüU. \\ ^fa^Xtw.
•oyat «0 —...... ____ .........
raktár: Bridj Károly sr»Ui*iSrtit* Krem»l*r (Mop
""\'o?!*! A Talödi Máriazflli gyo--. tflekiMiMi ut*iiu7.t»tnak ¦ tiamisiwaiak. raWlitk (fj-Miant t»ak a:olc r.»tradtusának el. melyek úvc\'pe. \'fty víirös, i a fenti v^dj-sy-1 •Hatolt i>»i>ir!ui vm .--.nni^oivit ¦ melyek mellékelt lia.í.n¦"ilati uíMtliain az i» fel van tüntetve, hoRy ai Krem«lert.en. (iuxek H. kOny vnyomilájiiban
"¦"¦T" • » Keiaénjttéklé» *tK*krtk»dé»
Manazelli stó*\'«íS^rí!&S5S
- , . . .í.sokiVlrkéjien liaraUilatnak.
Labdacsok, vpf&sgys^
Károly. Kremliért ojog^iieréw n*v aliirk.«ara, melyek
minden ereJati d»b«>wiii láibatnk. YJty doboz ára 20 Kr.. rgy tekercs * dobi^iaJ 1 frt. -A t\'éni elűleftes beküldéM nlxn, 1 tekerta 1 írt. 20 Kr., 2 tekerci 2 frt. 2« Kr., * t.-kerr* 3 frt 20 Kr.\'ert, comagolis m ]i.->íitalirr m.\'nte»en küldetik msg.
I A Manazelli gyomor rie.nr.ek é« WariaielH laTxln-wikTieii tiikrusrerek.apyoKyl^t\'\'\', anyagaik-
ti hawnálktl üUtlUtban U
Nagy-Kániz«i: Práger Béla és ««-lui Jóiüef -: •\'¦z: --¦¦•¦\'•\'¦!.!. uraknál. Babo-Cli: llia» cyÓKyzeréaz. Barcs: Kobn Sándor Rjógyizeresz árnál. MarC2alj: Kóriis Victor gyógy»zeréiE urnát. 0Í0-i[tz: Bölí-n Béla pj-őgjsaeréíz uruái. Szent-Gotbárd: Torccsáuyi Leopold gyógyszeréit urnát. 3734
++++++++*+++++
\\&&0
Birtok-eladás. _
Zalamegye délrtyugoti réswíi a gu-torföldi határban fekvő 190 hold tagosi-tott nemesi földbirtok a lehető legjobb karban, mint tehermentes ing-atían szabad kézből eladandó. Ezen birtok a\'jelenleg építendő Egerszeg-c?áktornyai vasút mentén fekszik, vasúti állomása is lesz.
Az adás-vevés végett értekezhetni alulirt megbízott urnái Zalamegye, Felső-Hahóton.
KOLTAY LÁSZLÓ
3811 ker. jegyző.
f,7\\ %
X
,w
X X
l
X X
X
X X
X
s
Gyógyszertár j)^L5 |i 11A VVil I f^|D Singerstiasse Í5.
^ "Bécsben l: kJUtlUVI; tíli d»"ICIrj zum. „Gold. Reichsapfel."
m Vél\'tísztitó labdaesok e"!í\'t «1»"»\'» l»«»«.ok nev. ibU; ei Ulóbl.i „em t.lje.joei:»Ira»eéráe=>]ik, mir.l jL nem biiouyitotlÁk volna. A Ifirm.kacsabb esetekben minden ecvébster sikert-lenül ilk.lmazt.Iott, ee.n labdacsok niáintalanazor fa * a legrövidebb ido aiaii ..vUEyulá,t eredményeitek, 1 doboz 15 Ubdaccsal 21 kr. 1 tekercs 6 doln.zial 1 frt 5 kr.. bérmentetlen Cg ¦JtíoTétkllldemény 1 f,t 10 te. \'
h. "o i A ^nvZsize^ \'\'\'"\'lenes beküldése mellett póstamentes itküldés.el kerül: 1 tekére. labdacs líírt 25 kr.. 2 tekercs 2 írt
fl .10 kr; 3 tekercs 3 Irt 3.1 kr; 4 tekercs 4 írt 40 kr : 5 tekercs 5 ftt 20 kr: 11) tekercs 9 frt 21) kr. Kevesebbet mim egy leker-eset IrétküHrni nem lehet
| Kéretik, hogy csakis Pserhofer J. vértisztitó piluláit kérjenek,
B|nT" "frt valódiaknak csak azok a labdacsok tekinthetők, melyek utasítása J.\' Pserkojer neve H aláírásával van ellátva s melyek a doboz jedelén ugyanazon névaláírást hordják veres Írásban.
% Fagybalzsam ««* *» i>man,
i-ö r \'t-i ,,\\ nULt a \'egbi.tossbb srer bármiféle
82 ,H"*Í? . !"\'¦ ,»1»™\'at nagyon idült sebek >tb. ellen i. B 1 \'.c*el>- 10 k\'\\ Hérmentes küldéssel 65 kr.
t TJtífÜnedv kEtil!lTUS\' rekedtség,szatnárhurutstb.ellen. ÍM 1 üveg 50 kr.
I Amerikai köszvényíénőes [f^l"Z
ó? rheomaazwfl bajo^; tagstaggatáa é» fttbiag^tfa ellen 1-20 kr.
H Golyvabalzsam, 5,ví*?T,T?r,
50 kr. Bér-küldéasejjő kr. ijpyak ellen 1 ontes küldéssel
1 Práííai CSen nek\'prigai C8*PPek) megromlott gyomor, s - ~ t r iV\'Oí*r eméiLtéí mindennema altest-
p ""J"" ellen.^kittlnő házi»r.,r I ÜTBgr^c 22 kr.
I Angol csodabak!a^rI7l4cíe^ kr\'
"lTi*L-ö.\'rsrsT. nnmt, rekedtsvg, kbbngés ellen 1 doboz X ,S.lvLI pUá 3; kr poetóm.nt,, küldéssel 60 kr.
Tannoehinin hajkenőes fLttéi*Z
legjobbnak iimert h&juöresztő s»ar elijmerve orvosok által. Egy eleg»n«%n kiállított dobói 2 frt.
Egyetemes kenőcs Lfe±*3íŐá
fekélyek é« mindennemű dagnnatot elleo, idSaSlki leliöréses Lábfekályek, körömméreg, iebek. emhlgyntladási és hasonló bajok ellen sokszorosan jónak bionvull Egv tégely 50 kr. Bérmentet küldéssel 75 kr.
\'.-tői KitünÓ Mindenféle
megzavart emésstétnél, fej fajúnál, •zédaiét nél, gyo norgöreioél, aranyeres bajban, duguliiban. Fgy csomag 1 frt.
Egyetemes tisztitó-só
¦lÜ i. í K2*n llí.ine*D*\'eMtt készaíinenyekeri kirtl aa osatrák \\apokban hirdetett Sssres bel- és külföldi Kjógykülönlegeiségek ""tíron tartatnak * a netalán kísaletben nem leríl czikkeknJl k\\vinatra pontosan és olcsón gondoskodva leend
¦jg Postai szétküldések gyorsan foganatosíttatnak a pénz előleges keküldése mellett vagy utánvéttel.
1^ A pénz előleges beküldése leghelyesebben (postautalványnyal) a portó olcsóbbá tételét eszközli
SS tutní utánvéttel
.67\'
X*XXXXK**U*X*X*XXXXX*HXX**%X
— 3B12 X
X X X X
A most uralkodó
INFLUENZA
eilen a legajánlatosabb szer
FENYŐSZESZ
(FENYŐ ILLAT.)
a legjobb és leghatásosabb légtisztító és fertöztelenitc szer
lakások részén^
moly pompává iiamlBlthat lan erdclllatot
és ©isoaizált sséasa?at n«s a szoMba,
Orvosi felügyelet alatt a Grácz melletti Eggenbergi vizgyrtgyintézetben kiíszittetik.
Ara egy üvegnek 60 kr. Egy"doboz 3 üveggel 1-80 frt
Kapható: Nagy-Kanizsán Weiss és Ledofszkynal.
Csáktornyán Heinrich Miksa és Strahia testvéreknél. Kaposvárott: Babochay Kálmán gyógyszerésznél. Barcstelep: Klein Józsefnél. Pécsett: Alt és Bőhmóél. Bonyhádon: Huth Tódornál. Tolnán: özv. Schwarz Mórnénál. Pakson: özr. Winter FQlöpnénél. Szegszáidoo : Steiner Károly és Tóth L nél.
2 Megbízások egyenesen a vizgyógyin-H tézet igazgatóságához Grácz melletti Eg-X genbergbe (Steierország) intézendők.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx*
X
%
%
JJ
X X X X X X X Üt X X
%
X X X X
X
X
% % %
X X X X X X X
Wajdits József könyvnyomdájából Nagy-Kanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.