Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
1.87 MB
2009-11-27 14:54:43
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
985
5473
Rövid leírás | Teljes leírás (286.22 KB)

Zalai Közlöny 1890 027-030. szám július

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
29. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

YiGY-KANI
Előfizetés
et>II érre
Egyet náv 10 kr.
HIB D, ET É S E K
. NYILTTERBEN
jronkent 10 krért
18ft0a|oliDS 5-ca.
27-1S szftm
HuszonkHenczedlk ét folyam
ZALAI MZ OH.
A nagykanizsai „Kereskedelmi Iparbank\', a „n.-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet*, a nagy-kanizsai kisdedueveló egyesület"," nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet*, a nagy-kanizsai izr. jótékony nőegylet*, a .szegények tápintézete0, a .soproni kereskedelmi iparkamara"
nyának hivatalos lapja.
A lap ítellomi réstét ÜletÜ kö; aéoy«k » íierkeMtŐEéghez _ igi restét illet." köt!eméo/ek pedig z kiadóhivatalból bérmentV\' intézeod5k :
X « ff V-K ánizs Ah takarékpénztári-épület.
BermeutCtlen levelek nem fogad-tatnak el.
Kéziratok visszi nem küldetnek
nagy-kanizsai külválasztmá-
HETEN KINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
. Előfizetési felhívás
i ¦ a
*Z.VL\\I KÖZLÖNY*
\\\\I\\-lk évfolyamának
. Ill-dik negyedére.
Előbbi szám mai befejeztük ez év dsö Jelé.nekjfólyamát sjtUius í-vei a lll-ik évnegyedre, illetve ez év második jelének jolyamára tej előfizetést nyitunk. Tisztelettel jelkérjük mindazokat^ kiknek elöfizeté<ök e hó végével lejár, hogy azt mielőbb megnyi-taríi szíveskedjenek, nehogy a küldésben Jennakadás történjék.
E lap különös ajánlatunkra nem szorul, szép maltja s szilárd jelene biztos garantia a jövőre. Az eddigi iránynyál haladunk a kijelölt uton; . hazafias meggyőződésünk jegyverével védjük a kibontott zászlót, mely a munka díszére, a nemes törekvés előmozdítására lobog.
Kedves munkatársainkat a további működésre, tisztelt elöjizetüin-ket pedig a további pártfogásra bizalommal jelkérjük.
Eiőflietéai ár az eddigi. Július—szept. évnegyedre 1 frt 25 kr Július—decz. félévre . 2 , 50 ,
Hazafias tisztelettel
Szerk. és kiadó..
. i\' A modem nevelés.
(Folyt. ás.vége.)
Szükségtelen taláu azt felhoz oru, hogy ezen egészséges és tiszta elvek és érzelmek alatt csak azokat ért-[leiem; melyek a vallás primissima classis talajában gyökereznek, s nem aféle Pestaiozzi elveket és eszméket, melyek, sajnos, sok felvilágosult szülőnek; oly kedvencz ideálja. S ép azért a vallási alapra fektetett Develésuek nemcsak az iskolában kell elismerni a jogát, hanem ott kell honolnia a szülői teblek szentélyében s aspíratiói-
ban is. Mert a szülői példa mara-¦dajdóbb benyomást gyakorol a gyermeki lélekbe, miut száz hitoKtato es i tanító magyarázata, s ezeknek törek-j vesét, fáradozását, egyetlen ; egy j szülői példa Örökre tőnkre képes tenni. Szomorú dolog egy szülői Ajakról olyan: hallani, mint én a napokban egy uri ember ajkairól mit hallottam. ,Nézze csak aram, úgymond nagy csudalkozva, — milyen bigott kis gyerek ez az én ödöukém, ha a templom elótt elmegy, leveszi a kalapját ; persze az én fi icskám actój a hajdútól tanulta." Szomorú, de vaió. S az ily szellemben nevelt csemetéktói várjon a haza" a társadalom őszinte becsületes, jellemes polgárokat, az ilyenek kezeibe helyezze le a családi szentély, az igazság, a tulajdonjog, a a törvények szent kincseit, ezektől remélje üdvét, jólétét, boldogságát?
A leány gyermekek nevetését illetőleg sem állunk valami örvenáe-tesebb helyzetben. A hiúság, fényűzés, pompaszeretet, a túlzott igényekre való hajlam kifejlesztésé képezi, mintegy a szánt szándékosság látszatával, a leánygyermekek-nevelésénél a fő-fő motivumot. \\S
Nagyon természetes, h"gy innét is száműzik a vallási alapot, mert ez határozott ellensége e ferde hajlamoknak. Pedig mi a nő vallás nélkül? semmi! egyedüli, szoros értelemben vett éke, szépsége a nőnek ; a vallásos lélek. Csak a vallásos női lélek lehet nagy, müveit, eszményi és boldogító. Vallási érzület nélkül a női lélek egy sivár; kietlen pusztaság, mely elrémit, kéiségbeejt, de nem vonz. A nő hivatása: mig maga boldog, másokat is boldogítani. De lehet-e boldog az a szív, mely üres, mely magasabb, eszményibb érzelmektől hevül hanem csak a mindem] api-jközönséges, sót alantas érzel mektől dob^g? Teljesítheti-e nÓi és
anyai szent hivatását az a nő, kí
nem bírja felfogni hivatásának esz-( menyi szép, lélesbe vágó fontosságát ? j S mi adja meg á női szívnek e tuda tot, ezen Önértéknek tudatát ? mi más, miut a vallás, mely fölemelte a vad barbarismusj undok rabszolgaságából, visszaadta Istentől nyert jogos méltóságát és bacsét, s a férfi sziv becsülésének, eszményi tiszteletének méltó tárgyává tevé? Vallás nélkül a nő vissza sülyed oda, a hol volt a pogányság alatt, sót még mélyebbre, mert akkor e kor vad önkénye, felfogása száműzte oda, most saját bűne, saját hibája sülyeszti oda.
Ha tehát valahol, ugy a leánygyermekek nevelésénél kell,. hogy. az alap a vallásosság legyen. Mert csak a vallás képes kiirtani belőle ama ferde tulajdonok iránt való hajlamot, melyek a nőt elrutitjáis boldogtalanságának valódi ébre; S ha a nó nem boldog, nyujthTt-e másnak boldogságot? könnyű a feleiét.
S mit látunk mai leánygyermekeinknél? Tíz-tizenöt éves leánykáknál már hiányzik az ártatlanság, szendeség bájoló himpora, melynek e kedves kort kellene jellemezni: e helyett jellemzi Őket: idomaik .korai fejlettségének tudata, s az ebból folyó hiúság, tetszelgés. affectatioval telt modor, kaczér pikantéria, a feltűnni vágyás, a szellemeskedés, de a mely alól azonban ki-kí csillámlik az éretlen ész. Imádkozni ? bah! mit, rá ér, majd ha öregasszony lesz is, jobban illik hattyú nyakára a csillogó gyöngysor, mint a kereszt vagy érem, kicsi kis kacsójára a .karkötő," mint az öregasszouyos olvasó. Velem történt meg, hogy egy uri családhoz karácsony estére voltam hivatalos. Midőn leültünk az estebédhez, mind nyájan keresztet vetettünk magunkra, de a nagyobbik, leányka, ki már 12 éves, elfordult az asztaltól, s csak ugy suttyomban vetett magára egy piezurinka kis keresztet. Sze-
géryke, szégyenlette magát, "hogy neki az asztalnál imádkozni is kell. Kik itt a hibásak, csak a szülök kik az Istenke, a é\'Ví.ska szent nevét csak karácsony este tartják szükségesnek a gyermekek elórt Kiejteni, midőn t. i. meg kell nekik mondani, hogy e:sok szép ajándékot miud a Jézuska hozta. Hozzá milyen ajándékokat ? Szegény Jézuska, még bűntársukká is hazudják. A Jézuska vagy 80 frt árát hozott a kis 10 éves és a 12 éves leánynak. Volt pedig ott az asztalou különfélébbnél különfélébb pipere tárgy, szappan, parfüm, otkolon, aranyvirágos csipke és selyem zsebkendők, rózsaszín selyem harisnyák stb. Képes és nem képes, komoly és mulatságos tárgyú könyvek, s egy nagy határ játék, melyek közt különösen megemlitendók egy óriási bábu, melynek csak beszélő képessége hiányzott és egy architektúrái játékdoboz. E dobozban kis színes koczkákból történetesen egy román stylben épült templom homlokzata volt kirakva. A kis 12 éves leányka szemlélgetve e játékof, egyszer csak komoly, merev, büszke arczczal megszólal: .ugye anyám e templom rococo stylben van épitve?" b az anya nagy bölcsen feleié:" „igen leányom."
E jelenetből, mely mulatságosnak elég mulatságos, volt, csak egy szomorú tapasztalatot jegyeztem meg magamnak, s ez az, hogy gyermekeink korán öregesznek meg K frappáns példa mindent igazol.
Mi lesz az ily elhibázott nevelésű leányból néhány év után? A hiúság, a nagyzási vágy, a tulcsigázott igények szánalomra méltó rabja. A gyengeségek, fogyatkozások élő példánya, kiből munkás, szorgalmas, őszinte nőt, — béketűrő, gyengéd, gondos, szeretetreméltó családanyát remélni nem lehet. S ha még néhány regényes kalandon. — mire az ily. leánykák nagy hajlandóságot szoktak
mutatni, — vagy néhány csalódásou keresztül mentek, lesz belőlük egy öumagával meghasonlott kedélyű, őrökké zsémbeskedő tante, vagy ha esetleg párta alá kerülnek is, — léSz belőlük egy unalmas nő, kinek ajakán mindig a tél fagya ül, és soha a tavasz kedves mosolya. Minden, csak nem háziasszony, és gondos családanya. 3 miért! mert elveszitek ifjúságukat.
A mai leányok a „sálon"-nak neveltetnek, és nem a családi szentélynek. Az ifjú csak tiszteletteljes félelemmel közeledhetik hozzájuk és nem bizalommal; bizalom nélkül pedig nincs házasság, s ha mégis, — niups .csa 1 ádi boldogság!
Véleményem szerint e bajoknak egyedüli oka ama könnyelmű gondolkodás mód, mely egész társadalmi életünket átlengi; a nagyzási hóbort, feltűnni vágyás, fényűzés, ledér köny-nyelmüség, romlott izlés, mik mind a vallási indifferentismus hajtásai. Kirántották a nevelés alól az alapot, melyre az ósi bölcseség helyére, s most az czél és irány nélkül bolyong a hamis^és mérges elvek útvesztőjében. Hogy mi ennek a következménye? mutatja mai társadalmunk, melyben minden, csak a lelkiismeret, s a becsület nem élvezhet jólétet. Adják vissza a nevelésnek az édesanyai tejet, a vallást, s minden át fog alakulni. SOMLYÓTÖVI.
Nyilt válasz a nyilt kérdésre.
Tekintetes Szerkesztő ur!
Becses lapja 25-Ífe számában íogialt nyilt kérdésre röviden következőkben válaszolok :
A nagy-kanizsai kgr. jótékony nőegylet Torgalmi kimuta\'ása 1890. évi már-czius 28-ról, mely különben minden tagnak — s igy „többen" vannak — martával kéz-besitve lett. igaz,hogy 1249 frt 77krral kevesebbet tüntetett fel, de ezt a titkán jelentés helytelenül mondja tiszta egyleti va-
Tárcsa.
Csikós dala.
Király vagyok, a puaiták királya; Te vagy rónám, te vagy koronája. Irat, bogy ca&k izür ai éa palástom. \' De vilicért
N-e adnia cn, nem e királyiágom.
Láthatatlan róna dilibábja, Boldogságom MÍthullt napsugár*. Felpattanok hátára Somaiak « fötyöréatv* r"T«ráleoi delelni\'* gulyámat.
Delelőbe tiilröm leterítem, Txrumjámból voazem ki ebédem. Falatozom, s gondolok rózsámra S gondolatban
Éter ciókot nyomek ajakán.
Ette fel é-níégínjom tilinkóm, S elmerengek a ctillagingáron. "Elmerengve azirnyra kel a lelkem S ébren alva
álmodozik boldogan, édeaen.
Ábrándozik nddig mig. az álom r Kámoelie-u\', a a nemem lezárom\' <>« ét .ekkor álmomba ölellek Ei a szivem
Tündér királynéjának nevellek.
Mikor a nap nem i» kukkant fel még, — VizigaJom a rónák mesgteségét. Rónám, téged várlak ei ha jöttél — Többre tartom
^\'dogaig^m minden bercxegaégnél. .
MÉSZÁROS SÁNDOR
Hogy csapták be Miska bácsit?
— Megvan !
Ily kitöréssel rohan Miska bácsi hét szilvafás nemesi kúriájának tornácára.
! eregetve czinieres tajtékpipájából a füstöt,
\', mint egy lobomoiiv s törölgetve ránezos homlokáról a szakadó izzadságot
| — Jó napot Miska bátyám, ugyan mit fogott meg, szól oda a falu tisztes plébánosa, betérvén az udvarra Miska bácsi-hoz egy két parthie pinquett reményével,
; látom, hogy ugyancsak birkózik a hőség gel, meg a méreggel.
1 ~ Vigye is a kő az ilyen mennybéli gazdálkodást tiszteletes uram, mikor ilyen kánikulát csinál az égbéli kályha fűtő-mestere az ember számára. Jobb volna, ha ott is jobban gazdálkodnának a futó
| szerszámmal, legalább télre is kerülne egy kicsi.
— No édes Miska bátyám, csak ne zúgolódjék Isten bölcs intézkedései ellen, hanem mondja inkább, mit fogott? egeret, vagy . . ?
— Kgeret ám! majd megmondtam, hogy mit Akasztófára Ja I ója, sokáig kerülgette a csapdát, de belement, megfogtam.
—. Ugyan mordja már, roir édes \' Miska bátyám, olyan várakozásban tartja I az embert, hogy biz Isten magam is iz-I zadui kezdek a kíváncsiságtól.
— Ne azt kérdezze, hogy „mit", hanem, boey „kit" fogiam.
! —Kit? Talán csak valami tolvajt?
— Azt hát, az én Juliskámnak a tolvaját. Régen sejtettóm\'én már, hogy a kastélybeli nagyságos ur fia keringeti az én
szemem fényét, hanem tudja plébános uram, hiányzott a corpus delicti. hogy ráolvashassam a senteutiá\', de ma megfogtam, meg én.
— Mit hallok Miska bátyám szájából, hát igaz volna, hogy á kendtek Juliskája, az a nyíló bazsarózsa ilyen dologra vetemedik? De mondja csak tovább, hogyan\'fogta meg az úrfit? •
— Hja! Furfang kell ahoz uram. furfang, az pedig unti^ termett a koponyámban. Nem is fog ki rajtam a Herko páter fia sem.
— Tudom én azt bátyám.
— Kaffsnirozott emberrel volt dolgom. Képzelje csak tiszteletes uram, mig én ebéd titán hódolva ama bölcs latin mondásnak, hogy „post scenam pausa....."
végig heveredtem a pamlagon és elszundikálom az időt, mintha csak kileste volna az a mákvirág, odajött a kert végén a kerítéshez, oda csalta a lányomat, aztán addig csürte-csavarta a beszédet, mig az én aranyos lányomnak a feje is elcsavarodott. Nyomára jöttem a dolognak, s törtem a fejem rögvest valami medicinán. Ki is fundáltam mindjárt. Gondolja csak, hogy mit?
— Már hogy tudjam én azt?
— Dejszen nem is találná ki, ha holta napjáig azon törné a fejét Genialis terv, milyen csak az én koponyámban születik.
— Elhiszem, de halljuk.
— Tudja tiszteletes uram, van nekem valamelyik harmadik szomszéd vármegyében szegény boldogult feleségem révén, az Isten nyugasztalja, egy sógorom, annak van egy fia Laczi, ki, mint hallottam, erdész
s igen derék, jóravaló gyerek. Igaz, hogy én már 16 esztendeje nem láttam, de ugy hallom szemre való legény is volna. Miután ezeket a gyerekeket, már mtnt Juliskát meg Laczit ugy is régen egymásnak szántuk, irtam a sógoromnak, hogy fiát rögtön inditsa útnak, lepje meg Juliskát, aztán ha Iseo is úgy akarja, megtartjuk a iakzitrögtÖTi, nehogy alányom még valami galibát csináljon, meg hogy minél előbb el is kerüljön a vidékről.
Az úrfit meg, gondoltam, megtréfálom igazán. ^
Kimentem a kertbe, ott, hol" rendesen át szokott ugrani a kerítésen, ásattam egy öles mély gödröt, befödettem rőzsével, hányattam rá földet s punctum.
— No már szó, ami szó, de nagy mester kendtek Miska bátyám, szinte sejtem már a végét a dolognak. Hahaha . . .
— Ne szakitson félbe tiszteletes uram, hadd mondom el egy szuszra- — Hát amiot ma ebéd után, a helyett, hogy lefeküdtem volna, leskelődöm az ablaknál, — mert az én Juliskám kiszökött a kertbe s ez szeget ütött a fejembe, — látom, hogy valaki ugrik a kerítésemen keresztül,aztán zsuppsz! eltűnik a földszinéről. Juliska nagyot sikolt, berohan a szobába s becsukja maga után az ajtót. . .
—.Sikerült.
— No tiszteletes uram, engem meg elfutott a méreg. Megvagy jó madár, gondoltam magámban, te is megemlegeted, mig élsz, hogyan kell a nemes ember leányát elcsábitani. Első pillanatban kiakar: tam rohanni, aztán elnaúrágolni az ur fit rendesen, de hirtelen meggondoltam a
dolgot, hogy az ilyen rövid uton való igazságszolgáltatásért méltán megapre-hendáfnat a nagyságos ur és ha megharagszik, executiót küld a nyakamra, mert nyakig a zsebében vagyok. Inkább hagyom a dolgot, mintha semmit sem tuouék. Majd fog kiabálni az úrfi ha megunta a földalatti quártélyt.
S ezen ugy elkezdett Miska bácsi ka-czagni/nogy termetes potroba remegett bele, mint a kocsonya.
Juliska is kaczagott a szobában hanem még jobban, mint az apja ura.
Mialatt Miska bátyánk = a tiszteletes ur a tornáczon tovább beszélgettek a teendőkről s főzve a taplót, nagyjelentőségű pillantásokat váltottak egymással, egy kocsi állapodott meg bátyánk urunk nemzetes portája előtt Zöld hajtókás seregélytollas kalapos-ur ugrott ki belőle s egyenesen a diskurálok felé tartott.\'
— Szervusz Laczi öcsém, kiált Miska bácsi, mialatt az érkező elé sietve, ezup.-panós puszit nyomott annak gondosan ki-pödrött bajusza alá.
Már ki lehetett volna más?
— Jó napot édes Miska bátyám, megjöttem a Juliskáért.
— Soha jobbkor édesi-öcsém, mindjárt hozzá megyünk, hanem előbb bemutatlak a tiszteletes urnák.
A tiszteletes ur pedig végig mérte pkularis szemeivel az érkerö Laczit, aztán elkezdte a fejét csóválni, de nem szólt semmit
— Hát Öcsém hogy vagytok otthon?
— Köszönöm bátyámuraro, csak megvagyunk, nincsen semmi kívánni va-
HUSZONKILEiíCZEDIK ÉVFOLYAM gyónnak, mert ennek megfelel 782 frt 74
ZALAI KÖZLÖNY
JULIUS 5-én
1249 frt 77 krból 782 . 74 ,
kr kiadás, mely, ha az . levouatik
* . marad csak 467 frt 03 kr
a így & tavali egyleti vagyon készpénz a 350 írt alapítványon kivül. melyet az alel-tiöknö kezel s melynek éo csak kamatairól számolok. 467 frt 03 kr, azaz éppen, annyi, a mennvi az I890-ki forgalmi kímulatis-ban fölvéve előfordul, igy tehát ezekből \'aibatia 3i;öbben" hogy az o számítás nem lehet helyes, mert ő csa| a titkári jelentésre; nem pedig a felállított s megvizsgált kimutatásokra alapitotia számadásait.
Már pedig ha ilyeténkép bebizonyítottam, hogy az egyleti vagyon 1839. jan. 1-éii 467 frt 03 kr. akkor az is következik, hogy az egjleti vagyon 1922 frt 17 krban he\'lvesen van felvéve, mely azonban az alapítványokkal ?272 frt 12 krban lett volna a titkári jelentésbe felveendő.
N.-Kanizsa 1890. Jul 1-Kiváló tisztelettel
Az egyleti pénzUrnoknö.
Szobrot Mátyás királynak a nemzet filléreiből!
A kolozsvári szobor-bizottság következő két körlevelet bocsátotta ki: I.
L jelszó alatt indul útra megyéről-megvére, városról-városra a magyar ki rályaág területén egy 10 krról szóló szerény szelvény é* kiváltatás; kér minden rendű és rangú, nagy és kicsiny, gazdag és szegény magyar polgártól. Ha elkel egy millió 10 kros szelvény, a legszebb nemzeti cselekvényt hozza létre: Kolozsvárt. Mátyás királynak, az igazságosnak szülőhelyén, szobrot állit fel, a porszemekből örök emiékjeit halhatatlan művészi alkotást léteaiL &
A nemzet szivéből fogant a nagy királv, a nemzetet te;te naeyzyá: a nemzet adja őss-íe filléreit, hogy a hála és kegyelet kifejezést nyerjen.
Az a szobor-bizottság kér erre minden honpolgárt, mely már 30-000 forintot teremtett elő a közlelkesedésből.
Ne legyen oly hálátlan, oly közönyös, oly feledékeny, a műit szent örökségéből magát kitagadó honpolgár, ki nem járnia nagykirály emléke meKörukité.\'éhez. >
Tudja bizottságunk, hogy a gyűjtés minő fáradsággal, minő teherrel jár. oW hát nem fáradott-e 32 évi dicső uralkodása alatt mi érettünk az a lángész, kinek leje sugárzóbbá tetie Szent-István koronáját, melynek mai dicső viselője itt Kolozsvárt, a uagy király szülőhelyén kifejezte legmasasb látogatásával kegyeletét a magyar nemzet nagy királya iránt.
. A kegyeletre intett. Értsük meg a íenséEes példát.
Fülért kér a bizottság! Adjátok meg és Magyarország fennállásának ezer éves Ünnepén a nagy király lovagszobra előtt zengheti a mult dicsőségét, emelhet fohászt a jövő dicsőségéért a nemzet. 1L
Mátyás királynak, :>z Igazságosnak, a magyar állam európai létjoga legpreg
A ió öreg Heitai krónikája följegyzé, 6. A magyarnyelv tanitáxa a magyar az a szülők vagy gyámok ellenében a nép-i hogy Mátyásnak, a dicső királyuak, kit a és nem magyar ajka népiskolában, kiváló iskolai oktatás rendezése tárgyában ki-
láneész bivott el és a nemzeti lelkesedés figyelemmel a nemzeti izeilem ápolására, adott utasítás értelmében járjon el. -Az emelt a tróora, emlékBzobra állt az általa Előadó: Gönczi Ferenc nr (Zriuyifalva-) iskola igazgatósága, vagy az iskolai fai kiépített fénves badai Tárlak udvarán. Ez! 7. A népiskolai tanterv módosítása, figyelő bizottság, felebbezési joguk gya-emlékszobrot elsöpörte az idők szele. Szá- tekintetiel az osztott és osztatlan népis- korolbatása végett, a hozandó batározat-zadok mulfán e század negyvenes éveiben kólákra. Efőadó : Sáringer Karoly ur (Ma- ról értesitendök. A pénzbüntetések c^mén a közlaikesedés -smét emiékjeit akart ;gyar Szerdahely.) , j befolyó összeg-k az iskolát fenntartó köz-
áliitni - o> halhatatlan emlékű Ferenczi i \' 8 A népiskolai tankönyvek és ezek ség pénztárát illetik. Kván\'azobrász tervezetét — mint szár-, bírálatának kérdése. Előadó: Hoffmann — Adóvégrebajtagi szünet. A nvaszeeett alkotást — őrzi a budapesti, Mór ar (S -Kanízra.) pénzügyminiszter következő körrendele-
nemzeti múzeum 9- A tonitói közszellem fejlesztése az tet küldött valamennyi pénzügyiga?.gató-
u v .i»»B\'* . «»ar tiráiv álulános és kötelező megyei taniiót^süle- eághoz (kivéve Budapest fővárost és Fiu-Ljabban Koioz, ar a nagy nr tekszervezé>e.é8aze,yetemesUnitóg.üIé. mét): A jelen idSszak a közadóknak vég szülőhelye, a kegjelet ellenallhatatlaoha : ^ áHjindositása aItaL Eiöadó: Bánfi Alajos rebajtási kényszer alkalmazása mellett
talmiból megragadtatva felujitá az eszmét; hogy a nagy király emlékét szobor örökítse meg a legméltóbb helyen: a nagy király szülőhelyén Kolozsvárt. A város maga 5000 frt áldozatot tett alapul. Azóta kiválta törvényhatóságok lelkes Lozjájárulása, az újonnan szervezett gvüjtő-bizotiság erélyes gyűjtése egy pár év alatt 30 ezer frtra emelte az alapot
A bizottság azon lelkes reménytől áthatva, hogy Magyarország törvényhatóságai magukDak követelik a jogot, hogy a közadakozásból mielőbb létrejöjjön a szo-.\' bor: a törvényhatósági bizottságok tagjai
ur (áümeg.) való beszedésére kevésbé lévén alkalmas,
10. A tanítók anyagi helyzete. Előadó: megengedem, hogy az állami közadók tar-Réthy Gátkor ur (Zala-Egerszeg ) \'.tozásaa mezőgazdálkodással foglalkozó
11. Indítványok tárgyalása. \' adósoktól f. é. június 15-ikétöl f. é. július E közgyűlésre az egyesület rendes végéig, oly helyeken pedig, hol az aratási
és pártoló tagjait ugy a tanügy barátait munkálatok később végeztetnek be. az
r-ztelettel meghívja
Zala Egerszeg. 1890. juüus 3-án.
L\'dvardy ígnácz,
B- megyei unkirületi elufik.
, őszi vetések learatásáig végrehajtási , kényszer utján ne követeltessenek. Ezen idő alatt tehát árverések adóhátralékért és azok természetével bíró egyéb áüami j követelésért rendszerint nem tarthatók.
Tudnivalók.
QSJLRNQK Budapest ós a műépítészet.
Az építészet története az egyptomi 4000- 3000 Kr. sz. e. a babyloook e assyrok 1000 évvel Kr. e.
Országos népszámlál ás. Az
hoz egyenként és összesen azon kéréssel: 1890. évi IX^ törvényczik értelmében, a fordul, hogy a jelen körirat mellett, minden jövő év első napjaiban hazánkban országos egyes törvényhatósági tag nevére kiálli-\' népszámlálás lesz Ennek előkészítése vé-tott 1 írtról szóló nyugtát, az illető megye \' get a belügyminiszter most elrendelte, és szab. kir. város bizottsági tagjai ki-. hogy a házak számozását az ország össze* váltják í I városaiban és községeiben egészítsék ki,
Ezúton 20 ezer frt gyűlne be: és a vagy a hol még eddig a házak egyáltalában, történetével veszi tezdetót. Az indiai, szobor alap oly lendületet nyerne, hogy\'Eem voltak számozva, ott a számozást\' phőniciai, kis ázsiai műépítészet nem 1894 ben Magyarország ezeréves fonnál-1 szigorúan és pontosan hajtsák végre, mert j hirt a szépség és nagyszerűség ama lása ünnepén a nemzeti hálát a oagy ki- j az egész népszámlálás alapját a házak fokárfi emelkedői, mint az előbbiek. rá!v <*70hra előtt lehetne kiteiezni minta számozása fogja képezni, amennviben a . . ... , , , .
K L urszageurfp.Uo»Sin." I«- bázszám fog elíeiiörzési anyagul szolgálni Az egyptom. műépítészet maradványa, ,
i^7mbZZAZr"aLzetikí »rra, bogya népszáuHalásbói •t»Sm.I«í •«"*» WOP<**. Ramses emhAe .onké0^«U e»»»g.t, mert
gyeiét emlékezetében, épület és lakúja ki nem hagyatott A szá*. épített szikiatemplom, az edfai tem- csodája, csodálnia kell az emberi
Esdve kérjük mélven tisztelt Hazafi : mozás kiterjesztendő minden egyes pusz 1 pi0m, az assyrok álul épitett madarai észt- melJ\' a7 n \'gyszerflt tnd alkotni, kegyeskedjék oda hatni, hogy e csekély «1- \'»« \'elepre. csárdára, erdei lakra, szóv.l ^ „ Mrindotok 82imára épttit Az emberi kezek ezrei dolgoznak itt,
dozatot minden egyes tagja hozza meg a ZT^ZlTlZÍl T^l gaz-\' .Ttaehdtri," a phöniciaiak által épi-hivatalos Magyarországnak: H^ar^n . ^"^^^^^ ^ Darius ^ fa Ab;0,om ^
nevet e stylnsra nem tndok mondán1: mert Bzerény véleményem szerint egJ\' sajátságos építészeti styl fogalmát megadni, illetve azt elnerezni bajos, a mennyiben a styl fogalma nemcsak a külső formát, hanem a belső tartalmat is magában foglalja. Az épület külseje góth srylns, a földszinti helyiségek boltozata goth ivezetü. míg templomhoz épitett lakások a modern komfort minden igéoyeiuek teljesen megfelelők-. Az unitárius templom, hogy ugy mondjam, az angol gyakorlati szellem megtestesülése egy szép épületben. A ,prak-tikos, de sí-ép\' eszméje vonul végig ez épületen. A templom jobb- és baloldalán levő helyiségek káréház és vendéglőnek vannak szánva, míg a félemelet és az emeleteken kiadó (a kasok Tannak.
Az. uj országház! Méreteit tekintve, óriási épület, a Külső szépséget illetve remeknek ígérkezik. A kőműves munkák vezetője itt is Weisen-bacher Endre, kit Ó felsége a munkálatok megtekintésénél többszörösen kitüntetett megszólításával és kérde-zósködésével s igen dicséröleg nyilatkozott a látottakról*. Ha feljösz nyájas olvasóm Kanizsáról hazánk fővárosába, cl ne mulaszd megnézni az épülőfélben levő országházat. Szemlélés és beszédközben itt az
minden egyes buzgó hazafi, ben nyugszik a mai Magyarország kormánya, egy kődarabbal azon emiékjeihez, mely a nagy múlt legnagyobb alakját, a nagy jövendő záiogakép ábrázolja.
A lelkes adakozók neveit tartalmazó névsort — emlék gyanánt az utókor számára — a szobor talapzatába fogjuk behelyeztetni.
nem egyszersmind laká-ra is szolgáló a legnagyobb bámulatot és elragad épületeket oem szükséges külön ház- tatást keltik fel az emberben. A
alkotva jövő nemzedék számára lami nagyszerűt. A jövő nemzedélc számára mondom, mert mi öregek — magam is annak tartom maga-
számmal ellátni hanem legfeljebb a hozzá- görö ég romai Dé k álul é it t mat, a feleségem is annak mond— ^^^^^St^\\^^ különböző sTyljei, a doriai, ^ aligha éljük meg ennek fölépü-
mejíjelölni A házak számozásának legké-i - -¦- •
sóbb ez évi október végeic az ország vala-;J0DÍ. korinthiai, az etruskok slylusa, lését- Az alapozási munkálatok tobb
mennyi községében foganatosítva kell len-! a mai modern építészetnek is mintául m\'nt ^ét évbe kerültek. A betoni-
uie. Ama házaknak is számot ke 1 adni, szolgálnak. Az ós keresztények Kata- rozis V0lt a legnehezebb része
.. ím********** ^"SSSS^Kr^ k°mb4Í\' • W2ilikaszera éPületek. » SÍSíf! .?í0r agy*°is. .Til.""ly0s
tén lakásai szolgálhatnak. A számozásról készitftt kimutatásokat a törvéuvbatósá
.Kolozsvár város tanácsához a Mátyás-szobor javára" czim alatt küldeni.
Meghívó
goknak közvetlenül az országos statiszti-. kai nivataUifj/ ki-K beküldeni. xAz lpafo;
byzanti stylns mind-mind csodálatos «Í»giUs mellett még éjjel is dolgoz alkotásai az emberi ész és^kéznek. uit- A mészporban dolgoző monká-A mohamedánok sajátszerű építészeti Mkn&í folyton eczetes vizet kellé modora, a Keresztény középkori épi- inniok, mert különben nem birták L IskOlázUtHSa. tészet remekei, a román, a góth, a volna a munkát. Az országház magá-renaissance modorban épült impozáns baQ ^°KIa foglalaiaz alsó, a felsőház, a 1890. évi július hó 15-én d. e. 9 órakor születnél jaey gyámjánál lakik, az\'inasnak épületek ezek is mind a legfényesebb áelegatiok, egyes szakbizottságok ^ Sümegen tartandó évi nagygyűlésére, me- iskolamuiasztásaiért a mestert nem vonták példái az emberi nagyszerű alko- termeit. A könyvtárnak, miniszter-lyer július 14-én d u. 5. órakor elóértekez- felelősségre. Abból a feltevésből indu Itale j tásoknak. n^ is kölön helyiségük lesz. A
letelózmeg. ki ugyanis hogy az ipjaros az inasnak ií- j A mo^ora építészet önállóság modern technika majdnem minden
kolaba járását az .ly .^^ben _kellőleg tekÍDtetébeQ Tajmi ktTeset muta{ fdj vívmányát fölhasználták az építés-
.:Némely iparhatóságok oly eseiekbeu, mi\' a zalamegyei általános tdnitói testületnek dón az iparosinas nem mesterénél, hanem
Tárgysorozat: 1, Elnöki megnyitó.
nem ellenőrizheti,
. Elnöki jelentés az egyesület egy vonható. Ilyen formán, azután az inas is-
mindenütt csak utánzásra találunk, vezetők, .hogy. a munka könnyebben
évi működéséről. kolamulasztása megtorlatlanul maradt A Önálló compositióra ritkán. Budapest ^3 gyorsabban haladjon. A kőfaragók
3. Az Eötvös-alap ügyének rendezése, kereskedelemügyi miniszter most körreu- hazánk fővárosa a gyors fejlődés niühelyében gőzfürészszel fürészelik
iparhatóságokhoz, tetőpontján áll, szebbnél-szebb épü- ketté az óriási köveket, az emeletekre
Előadó: BŐdy József ur (Zala-Egerszeg.) deleiét intézett
4. Az állami szakszerű felü szervezése, tekintettel a uéptauitek előlép-
nansabb. a nép kebeléből, a rép szivéből tetésére.Elöadó:BiróJózsefur(Ke3zthelv.) ipartörvény értelmében mindenkor a leg- s?el1 mttremekek tekintetében igen m4r kllaragolt köveket
;tb. Áldás
származott kifejezőjének hamsait marj 5. A tanitői állás biztosítása, 3 a la- szigorúbban járjanak el, s ha az iparost szegények vagyunk. A lipótvárosi legyeo e munkán! négyszáz éve őrzi a székesfehérvári királyi | nulók szolgálati viszonyainak megállapi- nem lehet felelősségre vonni, az eljárást bazilika toldott- foldottságával az éptt- : A mi azonban a leguagyobbszerü-még emlék nem hirdet, tása. Előadó: Kramer Lajos ur(.\\ag,-Ka- akkor se szOntes-ék meg, hanem az ügyet ]et testén alkalmazott folytonos javit- ¦* ígérkezik, az az uj királyi palota.
__________________I °\'ZSa-) a toz8g1 ^J"°"«h" jegjéktt. _bog) gat4sokkal Dem képezJn eg}.Jhar. Tervezóje Ibi Miklós maépitész. Az
— ] -\' —------; -——J---- mooitus egészet, nem tesz a szem- alapozási munkálatokhoz való\' elő-
lónk, csak megházasodni szereltem! Bucsut mondtak » kapufélfin.ik kevesek közé tartozott, ki merész v.di a lélóre melyebb benyomást A góth készületek itt is megkezdődtek szin-azer. örültem, mikor nramba.ysm U.ska bácsi, meg a iwteleies mm pedig a .örvény tilalma daczár. ezen .fórra- Myibea renovált Mátyás \' templom tén Weisenbacber Endre
misí el nein tűntek daliul" italt i ruMtaul TA Tow-rstree\'t
sírbolt nevét
volnasazer örültem, mikor urambajsra MisKa bácsi, meg a n«teleies uram pedig a lörvény tilalma daczára ezen .fórra- éviben renovált Mátvás temnlomté
levelét vettük, melyben meginvitál Juliska sokáig néztek otáuuule, míg el nem tűntek dalnii" it.lt. rusiUni » Tow-mw-u a , ,ren0,U f"J*» temPlom ~" vveisenoacner cnure vezetése
mellé férjnek. Hanemegy.lázaio. kérésem, a lálhal.rról. city kellő I rizepe.i vagyis a kere-kede- C8! SZ leg-zeob monumentális »\'>"• Uj királyi palot> remek
iá \'oina. I — Ejnye Miska bátyám, de nagyon lem kö\'pontJHu már eien időben is nagy épületeinknek. Ha í dolgot humoros fekvése nagyban . fog hozzá járulni
— Hal juk öcsém. j hasonlít a kendlek Lac/ija a Mgvsatos számmal voliak a kereskedelmi és h.jó"- oldaláról fogjuk fel, azt kell hinnünk, ahhoz, hogy az épület szépségeit
— Tudja bátyámuram, bármennyire, urfihoz, vagy a szemem káprázott lalán?! zási irodák. Llovd kávéházában nemcsak hogy a fővárosi építészeknek mégis emelje. így aztán Budapest egy-két
Síuíal^eXasTgZ^!! ~ J^r^f1 h,mar\' ba\'"ar\' «^skedök.h>nem a hajóskapitányok vau egy speciális styljük s ez a évtized alatt a kontinens legszebb
asznisnal tölteni de sureos ügyein, ,an- a „,RT dol0Bb.n egé.zen megleledkez- » os-z-jovenek rendszerint, a hol ügyes- f„i, ,,..i„„ . 4 !??je.it városai közé fő? tartozni melvro
nak ottbon. nem lehet. Első a koielesseg. ia„k róla. iz„é„, „ , fdd ár w. bajos dolgaikat rendezlek. A világlatolt Stjlas- A »epszlubiz, az \'árosM köze tog tartozni, melyre
— Derek gyerek vagy öcsém, igazad , !0„y(),an éheu j^ióajk a gödörben. Jöjjön kapiiányoktól sok dolgot lehetett hallani, operaház, a központi pályaudvar, az minden magyar csak büszkeséggel és va°- \'csak tiszteletes, uram segítsen szegényt az egyik itt, vagy amott találkozott útköz- osztrák államvasút pályaudvara, a lelkesedéssel gondol. ALIQUIS.
— Kernem tehát urambatyámat ha!k,huzni. Megoocsaiok neki úgyis meg- ben egy hajóval, a másik levelet, híreket technológiai museum. mind ferdére j ____ ,mert| lakolt érte, aztán\' Juliska sincs már itt- hozott magával, szóval hirközvetités tör
nem sokáig késnénk az esküvővel
tént itt e
museum.
vannak építve, sót magát a főváros
enkedik Annyi szépet és jót ^SKffi « ^drassy-utat is fer-
Juli-karol, hogy mielőtt láttam volna. — 1 ki belőle barg Streetre helyezé át üzletét- A kor- dére terv6zte a fővárost közmunkák
márC"\\ki?rkThoTilokSe\'ou" I ¦ Nemsokára levelet kapott Miska bá-1 f?í-ónban nem szQn. meg üldözni a tanácsa.
nád a kíánsámmaí M les ölét n ^ ""^u »«elen boldogságukat tu-! :íekfe ,,alt.,63 & tör,té°t- ,h?^,a ká\'é Az uj körúton igen szép palotá-nj. ltpgreg e, iK f I ség d.tjákv^e Juliska és\'- az ertTészruhá- ^^ít^^L^1 »\' «P«»ek. közöttük styl tekintő-
az igazat megvallva, a szivem is türelmet-
ba öltözött Dagyságos ifijur.
Mit szólt rá Miska bácsi, arról gat a krónika. ¦
KOTRTSCH KÁROLY.
ball-
lesa, aztán vegyétek apai áldásomat s legyetek boldogok. Ugye tiszteletes uram jó
les?^?
"\'A tiszteletes uram pedig isinél a fejét oóvália - csak annyit mondott, bogy „Legyen megazUr akara\'ja*.
Másnap akárhogy szabódott, akár- — A „Lloyd" szó eredetével, rnel^ mennyit erőltette a sírást Juliska,^a tisz-1 legelőbb Angol országban, azután a fran-teletes ur összekötötte őket holtomiglan, j cziakoál. németeknél és monarchiánkban holrodiglan. biztosító társulatok." hajózási és egyéb
Fölpakolták a stafirungot a kocsikra. 1 vállalatok, újságok, egyesületek nevébe szépe.1 elbúcsúzott az uj házaspár Miska ( került, mindeddig nem voliak tisztában, bácsitó}, meg a tiszteletes úrtól is. Kivan-! Most azonh. o a londoni biztosítók clubja tak minden jókat, de különösen, hogy kutatásai után megtudjuk a következőket: minden kívánsága teljesüljön Miska bá-\' Lloyd Edward IL Károly uralkodása alatt tyánkcak és soha se csalódjék. Londonban hávéháztulajdonos volt. Azon
át. Ez történt Llovd üzletével is, mely — ,Ax.on l.íp4iji, . náv„i ¦ o/ ¦ daczára, hogy berendezése nem Valami fé- lébeD, \\ Dáp01yi Str0ZZl Palota
nyes volt? — miudig a gyarmatáru ke- m,nt*J"* épült az Andrássy-tít és reskedök és hajósok kedvenc gyülóhelye József-körűt sarkán álló épület. A ^frf5íl169^.ba,n,ká?*sunk lapot in- fóIdmÍTelésügyi mÍEiszteriam palota épülete, iakáb\'b kaszárnya, miut palota.
ditott meg, mi akkoriban -rendkívüli do log volt Angliában. — .Lloyds News" volt ez újság czime, é-. leginkább hajózási híreket közölt, árverést jelentésekkel és árfolyam jegyzékekkel vegyesen.
Egy év múlva már eluyomta Lloyd lapját is a kormány s csak harmiuez év-mulva éledt fel „Lloyd List\' csimen, me-lyefa Lloyd biztosító egyesület még ma is kiad.
Az újonnan épült igazságügyi palota roppant nagysága \'miatt ehotija a a szemlélőtől a figyelmet az igazi építészeti szépségek méltánylására. Az unitárius templom, mint valódi specialitás figyelmet érdemel. A templom épitóje Wcisenbacher Endre fővárosi műépítész, uj, önálló alkotást mutatott be eme épülettel. Jellemző
H t r a li.
— Díszebéd. A kegyes tanitóren-diek nagy-kanizsai társházában június 29 én a tanév befejezése alkalmával díszebéd volt a szépen feldíszített tornateremben; szeretve tisztelt főispánunt Svastks Benő ur ö méitósága mondotta az első pohárköszöntést megszokott ékesszólással, éltetvén a kegyestánitóreudet s tüzetesen a helybeliekét, Janky Károly házfőnök s igazgató ur megköszönvén ö méltósága figyelmét 3 virágzó szép szavakkal, érzelemteljes őszinteséggel éHeite a tanügy barátait, különösen^ ház jelenlévő kedves vendégeit. Dr. Szüts Miklós kir. törvéuy-széki biró ur ismét remekelt, magvas hasonlatokkal vidámító szörpiuét .mondott általában a nevelésügyben fáradozó bajnokokért, Simoa Gáöor ügyvéd; a „népszónok" helyes- érveléssel főgymuásiuiTiuuk köztiszteletü igazgatóját éltette. A szépszámban megjelent vendégek közt emel-
HUSZONKILENCZEDIK ÉVFOLYAM
ZALA.I KÖZLÖNY
JULIÜS 5-én
keilett hangulat uralgott: nem csoda, a i ágostai evang. hitvallás szertartásai sze-váiasztékos és Ízletes ételek és a kitünö rint megáldatni és a kerepesi ut melletti badacsonyi, majd somlyai borok pezsgő jó- [ temetőben lévő csaiádi sírboltba örök nyu-kedvet idéztek eiö. Óhajtjuk, hogy a 10! galomra helyeztetni. Budapesten, 1890.
hónapig tartott ernyedetlen munkásság után a derék tanári-kar kellemes üdülést nyerjen, a pihenés két hónapja alatt.
— Kérelem. Lapunk t. munkatársait., s általában mindazokat, kiknek rövid népies --dolgozataik volnának, szivesked jenek azokat jövő 1891. évi naptáraim részére aug. 1-éig beküldeni. Egyebekre nézve levélileg. Kiváló tisztelettel
WÁJDITS JÖZSEF.
— JPrimltia. Heling József szombathely egyfi^imt-Rv.tíi íöís/enieít pap Keszthelyen? július !3-án \'.ártja elsó szent mi-sejk\')
— Az aratás Nagy-Kanizsán és vidékén inegkezdetelt. Repcze átlag kat. holö&nkiurjü kévével számított 30 kereszt termett, szeme jól kifej ődött. A
június 30-án. Béke hamvaira
Alapi tő tag. A nagy-kani/sai ker. jóténópy nőegylet kóréból következő értesülést nyertünk: Tisztelt Szerkesztő Uri Egy derék és jeles ember jótékouycselek-ményét van szerenc-ém tudomására hozni, aki a távolból is megemlékezett szerény fejlődő egyletünkről; b ati átérezve egylet tüjk jótékony áldásos szellemét, pusztán évkönyvünk nyomán, alapító tagja lett egyletünknek s ez föt. Kömesz Józsefíii-érdem-sült ácsi plébános, szent László egyleti aranymués áldozár, ki alapító tagdiját .50 írtban e hó 2-án beküldte, vajba ezen jó és nemes példa nagyobb rétegekbea gyakorolna vonzó erőt, nogy az egylet fejlődve, gyarapodva, igazi és magasztos czéljait minél nagyobb mérv
rozs és buza szeme nagy és egészséges,. öen ápolhatná s terjeszthetné. Köszönet átlag 24 kereszt termett egy katasztr.! a nemeskeblü pártfogónak, holdöjh Kapásnövények, külöpöseu burgo- J — A déli vasnt zónatarifája, niely-¦ :;va és répa jól állanak, kukoricza kielé- nek július 1-én kellett életbe lépni, e yiiő. Szőlőkben még eddig a peronospora1, napon nem lépett életbe, sót általában bi uem pusziit. zonytalan, hogy, mely időtől fogva utazha-
— Keszthelyről írják: A peronos- j tik a közönség a déli vasú- vonalain a zó-p,ora permetező készülékek nemzetközi natarifa szerint. A halasztás okai állítólag versenye mult szombaton Gróf Festetics! a következők: A déli vasút mint dualisz Tas=iló.SvasticsBenőZalamegyeföí?páiijü.1 tikus vállalat*, zónatarifáját, melyet már Gróí Széchenyi Imre, Deininger Imre gaz- közzé is tett. jóváhagyás végett bemutatta dasági tanintézeti igazgató a tknarikarjamagyarkormanynak.de Baross keresés a vidék számos előkelő földbirtokosai kedelmi miniszter nem erősítette meg, jelenlétében tarta*.ott meg — A versenyre miről a déli vasút igazgatósága az osztrák 26, részint külföldi, részint belföldi gyáros : kormányt értesítette s most ennek jelent meg, kik közül az első dijat és pe- kell ez ügyben a magyar korrjíánynyal táróig 15 drb aranyat V. Vermorel (Ville gyalusokat folytatni; addig-íermészetesen, Franche.^ Rhóue). a másodikat 10\'drb.! mig e tárgyalások kedvező eredményre aranyat Öető Vilmos keszthelyi kereskedő,j nem vezetnek, a déli^-Vasut zónatarifájá-miot Ali^^iler petiaui czég képviselője, a 1 nak életbeléptetéséről szó sem leoeL A déli harmadik dijai 5 aranyat egy hazai gyáros j vasút zónatarifája ugy a magyar államvasu-Neukpmm Bálint és Fiai czég Verseczrőljt.ikt mint az ország állami vasutak, zóna-nyerte el. Az országos\'gazdasági égyesüle- 1 rendszerétől Jényegeséckü.öabözik s a déli
ret -Baranyai István képviselte, továbbá Baross_ Károly és Rubmek Gyula a .Bora--szati @«pok". szerkesztői. Ez érdemben lapuukjövő száma bővebb-értesítést közöl.
. — Uj vendéglő.. Az Arany János-és Kinj/.sy utcza sarkáH lévő kettős ház telket Bajor László jóbirü vendéglős örök áron*a várostól megveszi és rajta még az idéttvendáglötépittet. Árverése juL 11. lesz.
— Merénylet Mult vasárnap este a ;Batthyány-u;c/ábao egy ifjúra ismeretlen tettes rálőtt, a lövést zsebórája fogta fe1 s így komoly baj nincs. A nyomozás eré Ívesen megicdittatott.
— A házak számozása ügyében .miniszteri rendelet jeleni meg. ebből fo-
lyólag fiatal laptársunk intézkedésre hivja fel városunk tanácsát. E közlemény ugy tömeti fel városunkat, mintha itt a legnagyobb rendetlenség uralgua, holott már a negyvenes években megkezdetett s azóta rendes folyamatban, van a házszámozás. Tudvalevő dolog, hogy adásvételnél vagy építkezéseknél, telekkönyvezés sem eszkő zöltetik a rendes házszám ki nem. tüntetésé esetében. .
— Uyászhir." Mély részvéttel vettük a következő gyászjelentést-: Kovács Sebestény Ilona özv. Szalacsy Farkasné, — Kovács Sebeatény Endre és neje szül. Takács? Janka, ezek gyermekei: Endre, Magda Miklós és László. —. Kovács Sebestény Jiilia és férje madi Kovács István, ezek gyermekei: István, -János, Dénes. Ferencz és György. — .Kovács Sebestény Aladár és neje szül, Dobossy Aranka s gyermekük Aladár saját, valamintaz ös* szes rokonok nevében a legmélyebb fáj-dalómtól sújtottan jelentik, hogv forrón szeretett felejthetetlen édesanyjok, anyó su* és nagyanyjuk Özy. Kovács Sebestény ¦Eiidréné.szaj^Cumriiczer Júlia úrnő, e hő ;<0 an reggjro órakor áldásdus éleiének 65 tk évében, hosszas szenvedés után az útban jobblétre szenderült. A boldogult-nak hült tetemei ez évi július hó 2-án délután 5 órakor fognak a gyászházban: V. kerület, József-tér 5. szám alatt, m
vasút igazgatósága nem \'a közeli, hanem a távolabbi forgalomra fekteti a fősúlyt. A üéti vasúton, ha mostani tervét megerősítenék, csak három zóna volna és pedig 1-tól 300 kilométerig az első, 301-től 450 kilométerig a második és azontúl a harmadik.
— Felhívás Zalamegyt. tanítóihoz. Felkéretnek mindazon kartársak és tanügy-barátok, akik a f. évi július 15-én Süm\'e-ghen tartandó megyei tanitógy ülésen részt venni óhajtanak, hogy ebbeli szándékukat Könnye József járásköri elsőknél mielőbb bejelenteni szíveskedjenek Akik ezt elmulasztják, ingyen szái lásra igényt nem tarthatnak. A megérke-zok staliaijegyűket az elemi fiuiekila igazgatói irodájában átvehetik. Sümegh, 1890 jul. 2. A rendező bizottság.
—\' Hjmcu. Markó Nándor vasúti tiszt juiius 2-án esküdött örök hűséget a bájos Viosz Mariska kisasszonynak. — Dr. Neusiedler Antal a nagy kanizsai ügyvédi kar egyik humánus éizelmü tagja jplius 3-án kelt egybe Rozgonyi Emília kisas^zonynyal, Kozgonyi Lajos polg. isk. tanár szelid lelkületű kedves leányával. — Engiánder Oitó csurgói bérlő jul. 1 én vezet e Oltárhoz Kaposvárott Honig Gizella kisasszonyt. Honig Dávid kereskedő leányát. — Dr. Herczog Manó kaposvári főrabbi jul. 3 án vezette oltárhoz Tapol-czán Fischer Irma kisasszonyt. F;scher Gyula leányát. — lfj. Neupon László él-lamvasuti tisztviselő jegyet váltott Kö-vágó-Eőrsön Bárány-Margit ki>assszonynyal.
Ujralsés. Palkó István pécsegyházmegyei ujuiisés áldozár s nagy-kanizsai illetőségű, első szentmiséjét jun.*27 én mondotta Pécsett. Nag>-Kanizsára .érke: vén, július 4 én hagyományos szokás szerint ujinisés áldozári áldásában a híveket részesítette. Rendeltetési helye Magvarszék, hová segédlelkészül küldetett "Alkalmilag megemlítjük, hogv a nagy kanizsai főgymnásiumbó] Palkó József Sárecz Károly és Marton József, vétettek fel a pécsi egyházmegyei papnöveldébe.
— Hymen. Kalmár Mór székesfejérvári törekvő kereskedő eljegyezte Ro-senfeld Szabin kisasszonyt Rosenfeld József postamester kedves és szép műveltségű leányát somogymegyei Balaton-Szántódon. Az ég áldása kisérje a kötendő szent frigyet.\'
— Eltévedt gyermek. Mult bó 30 án vasárnap egy kilencz éves Szabó András nevű fiu kóborolt a piaczon min denfelé sírva, keresve apját- A rendőrség bevezette és kikérdeztetvén, elmondta, hogy apjával, ki Leteuye me.lett Béczen lakik; itt benn járt és elvesztették egymást, a fiút a rendőrség pártfogásába vette és haza küldte szülőihez.
— Letlinger Kelemen szent-fe-rencz-reodi atya, volt proviDcziális nyugalomba vonulvan, nem távozik körünkből, helyette Simon Sándor lett presidens Mária Gyüdön.
— Gyilkos férj. Petrics József ke-hidai lakos földmives nejét e hó 2-án a csendőrség a szőlőhegyben meggyilkolva találta. A tettes a meggyilkolt férje személyében csakhamar léprekerült, ki a csendörségnek bevallotta, hogy iszony ti tettét mult hó 24-én követte el. Az áldozár hivatalos felbonczolása czéljából Csésznák Miklós keszthelyi kir. aljbiró mint viz-gáióbiró Kebidara utazott. 1
— Évzáró ünnepélyét s „KisdedJ nevelő-Egyesület" Nádor-, Arany Jáno\' és Atijla-utczai három óvodája kedvező időjárás mellett június 29-én délutáu a .Polgári Egylet" helyiségeiben a legszebb sikerrel tartotta meg. Jövőre óhajtandó volna, hogy valamennyi óvoda növendék-sége egy helyen működjék ugy azonban, hogy mindegyiké egy egy óráig tartson, s ha teremben lenne, a közönség jelenlété ugy alkalmaztassék, hogy a kicsinyeknek kellő működési köre maradhasson. Este fényes kivilágítás mellett hajnalig tartó táoczniulatság, illetve népünnepély tartatott. Tekintve a 10 és 20 krajczáros belépti dij csekélységét s hogy a szegény sorsú érdekelt szülők választmányi hatá rozatból díjmentesen vehettek részt, mintegy 7—8 száz egyén volt jelen, ugy, hogy délutáu a szép nagy kertben nem lehetett ülőhelyet kapni Az óvodák újbóli hivatalos megnyitása augusztus 1-én történik, mire az érdekelt szülök és gyámok tisztelettel figyelmeztetnek.
— Tűzoltó juniális. A keszthelyi önk. tűzoltó egylet juuiálisa június hó 29 én fényesen sikerültsatiszta jövedelem meghaladja alOOfrtoL A négyeseket 4 pár tárczolta. A jelen volt díszes hölgy-koszoruban láttuk: Pap Sándorné, Hegedűs Béláné. Beck Vilmosné (Bpest). Puly Já-nosné, Dr. Iilés Iguáczné, Révay Miksáné, Bányay Károlyné, Hoffman Sománé, Hoff-mau .NÍórné, Hoffman Miksáné, PetőV.-né, SzabóP.-né >tb. úrnőket, további: Babóchay Pepsa, Breyer Lujza. .Breyer Heien és" Irma, Beck Iioaa (Bpest), Doinby Anna, Kvacsak l\'oldi. Kocsis-Károlin. Küffer Isabella. Nagy Margit, Neiger Lóri. Os.sman Gizi, Révay Olga és Ilona Zábó nővérek atb >tb. kisasszonyokat. A rendezőség általános elismerést vivott ki magának a minden tekintetben igen kedélyesen lefolyt emlékezetes mulatság sikereért.
— Felülfizetések. A BKisdednevelö-Eeyesüle["-nek, a „Polgári-Egylet" kerthelyiségében június 29-én tartott népmu iatsága és három óvoda együttes működése alkalmával felültizetni kegyeskedtek: Knausz Boldizsarné 2 frt, Bubik Nándor 1 frt tiO kr. Dr. Hauser János 1 frt 60 kr.
Dr. Wajdits Alajos 1 frt 60 kr. Dr. Szüts Miklós, lfj. Fesselhoffer József, Oszterhu-ber László és Faics Lajos 80—80 kri. Rapoch Aladár, Dr. Bentzik Ferencz, Próbáld Károly," Dr. Fárnek László, Mester Józsefné és N. N. 60—60 krt. Tripammer Gyula 50 krt. Kovács Lajos 40 kr. Svastics Károly 40 krt. Rosenfeld Palika, N. N. pLi> Petemé, Altmann Bernát, Idegen, Goldstein N. N N T "anzer Gábor 30 — 30 krL Kemény vst, ^...-jenthai Jakab, Fuller József 2o—20 krt. Hárman 10—10 krt. Négyen 5—5 krL ÖsszeSen 18 frt 60 krt. Nyereménytárgyból 9 frt 70 kr. Belépti jegyekből I25.frt30kr. Együttes bevé-1 tel 153frt. 60 kr. Kiadás: 57 frt 27 kr.\' Maradt tiszta jövedelem 96 frt. 33 kr. Ez alkalommal női kézi munkákból Összeállított két nyeremény játszatott ki keresztnevekre alkalmazottam Az ehöt .Benő", másodikat „Henriette" nyerte, meg. ez utóbbi azonnal át is vétetett, nyerő Tripammer Gyula ur volt; az elsőre azonban jelentkezés nem történvén, f.^évi július hó végéig a nyerő név felmutatása mellett az egyesület titkáránál átvehető. Ez idő leteltével az egyesület javára fog értékesíttetni. A szíves felülfizetésekért, valamint általában az intézmény iránt érdeklődök megjelenéseért tiszteletteljes köszöoetét Kyilványitja a .Kisdednevelő-Egyesület" elnöksége.
— Megyei r.h. A keszthelyi r. kath. gothstylü templomot a kegyut gr. Feste tics Tassiló restauráltatni fogja. — Csáktornyán uszodával Összekötendő fürdőházat szándékoznak épiteni. — Goricsáni kántortanítóvá Lukács István egyhangúlag megválasztatott.
— Hazai r. h. 30 év óta fennálló Bayer Karolina bpesti nönevelő intézete megszűnt. — Szalontaváros képviselő testülete egy szép könyvtár felállítását leszavazta. — Kun Béla szabadsághős sírját Veszprémben emlékszoborral jelölik meg. — A pécsi dalárda F.-Magyarországon körutat tesz hangversenyadással.
-Külföld: r. h. Ferdinánd bulgár fejedelem Karlsbadba utazott. — Krakóba a Miskiewitz ünnepélyre 400.000 vendég nél több jelentkezett. — Panicza kivégeztetett. — Parisban ,Oroszbarátok társasága" néven egylet alakult.
Ki nyert?
Húzás jun. 28-án. Budapest: 53 15 28 64 20.
Húzás július 2-án. Prága: 13 22 66 88 53.
Szerk. üzenet.
— T. Szirtien kocsijuk, csak arra kér: jQk, hogy a neveK ttKtin legyeaek irra, mart r,incj boszauidbb, tniot « vezetéknevek hiba* kStlese.
— M. S. Megkaptuk KSuSnet!
— A. Hpeat A lánadalmí erikk közöltetni fog. Ellenben a „pletykák" elmaradnak. A bbízélyt kérjük, elolramát után nyilatkozhatunk. Sjirélye" üdvözlet!
— Berlia. Kiviosigodat teljeiitjQk. A )Ö-véizi ünnepélyről mioket érdeklőleg egy kar-czolatotrixiveien vennénk.
* — P. Bécs. Titzái illapot uralg bis itt, hiányzik * komoly egy átértét. Rémünkről nera tanácsoljuk.
— P. L, éa L. L. Ax Ígérteket virjuk.
— F. Sssrenciétea megérkaatek. Ctapa élet, vidámtág uralja mind.
— Sümegh. Igen !
Felelős szerkesztő és kiadó : BATORFI LAJOS. Laptulajdonos: WAJDITS JÓZSEF-
Ferüge Seidonttoffe von 60 kr. bii fl. 7.65 per Üeter glatt und gemuitert (ca. 2500vench. Farben und doatins) — »en. robea und tttlck-weite Porto und Collfrei dat F*brik-Depot G. Heoceberg (k. u k. Hoflieferant) Zürich, iluiter amgshend. Briefe kosten lOkr. Porto.
3804 3
— A polgármestertől hitelesítve
G a y a (Morvaország). Tekintetes úr! Tisztelettel tudatom önnel, hogy óhajtását szíves készséggel teljesítem. Varrónő létemre ülő életmódot folytatván, már hosszabb idő óta gyomrom nagyon fájt, étvágyam elveszett s emésztési zavarok bántottak, de a midőn az ön svájezi labdacsaiból egy dobozzal elfogyasztottam, azóta sokkal jobban vagyok, miért is ezennel szívesen nyilvánítom, hálás köszönetemet. Hatalmas gyógyitóerejü készítményét minden hasonló bajokban szenvedőknek a legmelegebben bjánlva, maradak háládatos lekötelezettje: Prohaska Emma, varrónő. — Ez aláírás valódiságát bizonyítom: Va-lenta, polgármester (P. H.J Gaya kir. város polgármesteri hivatalától, Brandt Richárd gyógyszerész svájezi labdacsai (egy doboz ára 70 kr.) a gyógyszertárakban kaphatók, de meg kell nézni védöjegyét, mely fehér kereszt vörös mezőben, a Brandt Richárd névaláírását 3856.
206 érk. 1890. január 13-án.
Árverési hirdetmény,
A n.kanízsai kir. törvszék telekkví osztálya részéről közhírré tétetik, hogy Lausch Mór és neje Lövi Fraucziska végrehajtatónak Lubics Rozi és társai végrehajtást szenvedő légrádi lakósok elleni 9 frt 90 kr. végrehajtáskérelmi, 11 frt 44 kr. ingó végrehajtás megkisérlési 4 frt 40 kr. jelenlegi s még leimerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében, tekintettel a 2970/tk. 890 sz. a érkezett másodbirói vézésre a fennti követelések behajtása és a birtok közösség megszüntetése végett az alulirt kir. tszék. területéhez tartozó, a légrádi 154G. sztjkvben A j 2. brsz. a. Lausch Mór és neje Lövy Fraucziska, továbbá Lubics Rozi férj. Mihovilics Istvánná, Lyubics István, Lyubics Ferencz és Lyu-bics Károly közös tulajdonául kitüntetett és 400 fttra becsült ingatlan a C. 3. a. Özv. Lyubics Mibályné javára bekebelezett szolgalmi jog fenntartásával 1S90. évi Július hó 24. napján d..e. 10 órakor Légrád község házánál Győrffy János felperesi ügyvéd vagy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen el-j adatni fog.
1 Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár.
Árverezni kívánók tartoznak a becs-ár 10%-át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Vevő köteles a vételárt három egyenlő részletben, még pedig: az elsőt az érverés jogerőre emelkedésétől számítandó 1 hónap aíatt, — a másodikat ugyanattól 2 hóuap alatt, — a harmadikat ugyanattól 3 hóuap alatt, — minden egyes részlet után az árverés napjától számítandó 6u/o kamatokkal együtt az árverési feltételekben megbatározott helyen és módozatok szerint lefizetni.
Kelt Nagy-Kanizsán, a kir. törvszék mint telekkönyvi hatóságnál 1890. évi május hó 1«. napján. Gr. HUGONNAY 3938. 1 — 1 kirendelt kir. tvszéki bíró
X X X
X
X
Dámon
hibázhatlan szabadalmazott ,
Svábbogár (Csótán) fogó
kapható Ausztr.-MaQyarország minden konyhaedény kereskedésében Darabja 1 Xrt 50 kr. Beszállító: 11AECHÍ FEKE.\\C\'Z
Wien, I. BraDdsiutte No. 3.
XSKHSXISXXX Az. évi elszállítás 2.000.000 palack. KXHgHKHBIl!
..... X
HUSZONKILENCZEDIX ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
JULIUS 5-én.
rOOOCXX^XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXg
% Szí.-Mürgilszigeíi ^fördo 8
X BUDAPEST.
X 35. E mei" .nix! kér... \'"ri., nw-.rH «rdiki. po\'»\'"»»-.
w "müUiffc .li.. » vi-Umo. fürdók ilki^nlitt^k m.glepo .ik«.r.l.
X J\'JÄ\'„.„*.«L^rWu, .Éri-jok, ri*. V^kV»S;
X ^SlfÄ^^aBAaEB ANTAL, ,6!...«* vd™ orr...
0 ÄÄrÄ «StSSJ\'" ¦
O 20 kr S.obik ir. M-Hl kod.e JOVW leMlU.. ~
X FllrfjirUn; urw»» "iju. 1-tSl oktob«. t-V W
V 1 .kt,..k o«r..deii>e .le-»" « feiOgyelS.ír.. irod.o». Q
X Sit Margitsziget gyógyfürdő felügyelősége Budapest. X
x i9:2i^XXXXXXxxxxxxxxxxxx>3C/
exxxx
$ A kt mindig egészséges akar lenni, folytonosan
jSTEFÁNIA
44 uj mohai Tizet Igyék.
S Hatalmas gyógyszer és páratlan jó borvíz, uj Annyira felülmúlja az eddig ismert mohai vizeket,
hogy a mohai víz kedvelői immár tömegesen ezen forrásból fedezik szükségletüket.
Eaktár Nagy-Kanizsán: Fesselhofer József és Strétn és Klein uraknál. 3927-
oooooooooooooo
g Tűzijátékok 3911 §
Q tavaszi és más ünnepélyekre, Q
fi könnyii és epvszerü mód szerint Q
V bárki állal kezelhető, legújabb q
W mÍDták és sokféle vázlatokban, JJ"
O a legolcsóbb gyári árakon. y
Q Szaladj Antalnál O
O Budapesten, Audrassy- O O m *6. ms. "
§ irieiyiet íMn iujei q
oooooooooooooo oooooooooooooo
iLaeliiie-iiitézet
Sopronban.
Nyilvánossági joggal bíró 4 elemi és 6 gymnasiális osztály. Reáliskolai növendékek előkészítése.
Uj növendékek a két szünidői hóban Is felvételnek.
Értesítővel, prospectussal szívesen szolgál az Intézet igazgató. 299
oooooooooooooo
Aranj\'-éreiu Pécs 1888. ngr~ Félszázad óta kitűnőnek elismerve. ~lBk%
I>r. Sihnlszkl-féle
Arczkenöcs és mosdóviz.
Ezen feészitmények ajánló levevelét. azoknak félszázad óta mindenütt elterjedt világbjrök és bámulatom határuk képezi. Leg-bámulatosabb sikerrel használ tatnak bibircs, szeplő és májfoltok, forróság vagy fagy által keletkezett pirosság s a bőr minden tisztátalansága ellen. Egy nagy tégely ára 70 kr , egv kis tégely 35 kr. Egy nagy üveg mosdóviz 1 frt, egy kis üveg 50 kr.
Jolíessaníe-Puder
(fehér, rózsa vagy sárgás.)
Kiváió finomsága miatt Jegjobhan ajánlható; az arczbőrnek kellemes sziut ad ?8 láthatatlanul tapad. Egy nagy doboz ára 80 kr. egy kis doboz íiO kr.
Kapható: Molnár Lipót gyógyszerésznél, mint k-:HzÍtónét Kasaim. Nagy-Kanizsán Marton és Huher kereskedésében.
x »
s
X
X
X >f
X X X X
X-
s ff
Hamburg-Amerikai Postahajózási-részvénytársulat
Közvetlen gyors- s póstag-ózhajób
H a ni I) ii r it l> ö IJS e \\v yorkli a,
Sonthamptont érintve
Azonkívül rendes pos\'agözhajó összeköttetés Hawre-.Newyork Hamburg-Ny.-Indiz
Stettin- „ „ Havanna
Haruljnrg-lialtlruore „ Mexico
Bővebb felvilágosítást szívesen nyújt:
SCH1EHHAKL JÓZSEF
Bécs, Wieden Weyring-^asse 32. szám.
ASOULAC-I APÁTSÁG ( Francz;a-Ország) Doto MAtíL\'ELONNt, jjriur Főtisztelendő Benedek rendi atyái
FOGVIZE, FOGPORA és FOEPASTÁiA
2 ARANY ÉREM : Brüsset 1880, Lor.don 1884 A losrsiatTasa\'bc kdlíntctcsoi \' Feltaláltatott | liCÍ
«\'¦ A főtisztelendő ben ed ékre udi atyák fogvizének használata, naponkint néhány cseppet vízbe véve, -megakadályozza és gyógyítja, a ak odvasságát melyeknek fehérséget és-lárdságot kölcsönöz, a mennyiben a foghust erÖsi:i s teljesen egeszoégeswi változtatja.
c Szolgálatot teszünk tehát olvasóinknak, midőn ökec ezen régi es practicus készítményekje 6gyelmeztt;tjük. melyek a legjobb gyógyszert éa a fogfájás ellem egyedüli óvszert 1
Vcirnifjnók.
Itégi hírneves ktnfurito
Yarasű-ToBliGzári
vasúti- és távirda-állomás.
a zagorai vasúthoz (Zágráb és CsástoruyaJ
45° ít. forró forrás, a kén és iszap főlülmulhatlan hatású, reumánál, csuznál, szervbajoknál, női betegségeknél, valamint Siphilis és skropális bajoknál stb. Ivó kura, mely májas bélbajoknil. vjHanyozás, massage cura intézet a legnagyobb kényelemmel.
Orvosi fölvilágositással szolgál dr. Longhino E. fürdőorvos.
Értesítéseket ingyen és bérmentve küld A széjjel a fürdöigazgatóság. 3a92
Házeladás.
A magyar-ntezában 612. sz a. jó karban lévő
M araties György örökösök tulajdonát képező tehermentés ház, belső és külső kerttel együtt, szabad kézből örök áron eladó. Venni szándékozók egyik ffrökös
Muraközy Józsefnél
Magyar-utczában értekezhetnek. 3939.
*AKI NEM TUDJA,\'
[hogy a sok hirdetett rryógyszer köiúl I \'melyül felelne meß leginkább betegségé- \' ?ek. az kérje azonnal levelező-lapon Richter\\ \'kiadolirtízetétői Lipcsében, i kénekkel ^UátoK| f„A Betegbarát" czimfi konyvocstét. A [nyomtatott bilaindok bizonyítják, hogy ; vecskében foglalt jó tanácsok követése áital nec.J i csak ezren-meg-ezren elkerülték a haszontalan # pénzkiadást, hanem még a vágyva-vágyott f~ gyógyulást is hamar megtalálták. A^ könyv ingyen küldetik meg. .
Wajdita József könyvnyomdájából Nagy-Eanixsáa.
NAGY-KANIZSA. 1890. július 12-én.
28-lK azfem
Hoszonkilenczedfk évfolyam
Előfizetési ár;. éiz é^ro . . . 5 frt ¦- — évre . . . 2 frt 60 kr. uegredév.-e ... 1 frt25 kr E|y«i !!»¦ 10 kr.
BIBDETÉSEK 8 bijibui petitsorban 7, tná«odsz«i S » minden torajibi, aorért 5 kr
HYilTTÉRBEN
pc:it loronkent 10 kiér: vétetnek fel. Kincstári illetik minden egyei kim*télért 30 kr fii
ZALAI KÖZLÖNY.
A lap Kellemi rémét ilLí5 közlemények a «zerkentSeó^liez «i>y*gi részit illetL közlemények ped;g a kiaiiobivaialboz bérmentve íntéze.\'dok ; >* ag y-K aniznán takarék pénztári-,\'p ül et.
Kéziratok vissza nem küldetnek
I .
nagy-kanizsai külválasztmá-
~\\~A nagykanizsai .Kereskedelmi Iparban*\', a »n.-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet*, a -íy-/-kanizsai kisdednevélŐ egyesület*,-k .nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet", a nagy-kanizsai iz*r. jótékony nőegylet*, a .szegények tápintézete", a .soproni kereskedelmi iparkamara"
nyának hivatalos lapja, i
HETENKÍMT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Az erkölcstelenség kora.
Reális korszakot élünk. Az esz-•iiék hatalma megszűnt, pedig a mi nagy, a mi dicső, a mi magasztos) az emberiség történelmében, az mind j a leikesitó eszme hatalma által jött létre. A vallásban a szeretet eszméje volt az, mely milliók és milliók szivét fűzte egymáshoz, az államban a haza iránti szeretet eszméje volt az, mely az önfeláldozásra kész szeretetet, a hősies elszántság érzelmeit érlelé meg a szivekben.
Igen, a/, eszme hatalma csodákat szült. A hazaszeretet eszméje által elragadtatva hibetetlecséggel határos dolgokat müveit az emberiség. Ott vannak o marathoni 4s a tbermopylaei csaták, Mncins Scaevola, Zrínyi Miklós, Dugovics Titusz, az orleansi szűz, Winkelried Arnold stbbiek példája.
A z eszme hatását azonban a reaüsmus, a materialismus és- a na-\'uralismas rontá meg legjobban. A realismus barátai, az Önzés re\'igiojá nak hívei, melynek- bálványa a pénz. A. minap hallottam valakitől egy tréfás indítványt, a mi azonban mélyen jellemzi a realismus demoralisáló t hatását. Az illető valamelyik képviselő utján következő indítványt szándékozik a képviselőházhoz benyújtani. Ama összeget, melyet a monarchia a hadsereg fentartására évenként kiad, helyezzék el valamely nagyobb pénzintézetbe kamatoztatás végett. A ka tonék menjenek haza, ki-ki a maga dolgára s ha jön a mnszka, kínálja meg ót a nemzet megtakarított pénzel s indítványozó meg van győződve arról, hogy a pénz és ráadásul egy kis- vutki, megfogja tenni a kivánt hatást, a muszka vissza fog vonulni.
A modern realismus mindent, a mi nagy és magasztos, porba rántja a helyett, hogy a nagynak fényéből a kicsinyre is fényt árasztana. Hirdeti a népfönséget, mely által önmagát isteníti az ember.
A materialistikus tanok meg-i fosztották az embert vallásától, ezzei kapcsolatban a valódi, tiszta erkölcsi érzülettől. A materialismus a felületes bölcselkedés, a félműveltség szülötte, mert — Baco szerint — a valódi tudás Istenhez vezérel. A materialismus terjedésének tulajdonítható, hogy az emberiségben fokozatosan kihal az erkölcsi érzület. Vagy
nem-e az erkölcsi érzet teljes hiányá-
ról tesznek bizonyságot a gyakori öngyilkosságok ? Sokan elég oktalanul csodálják az öngyilkos lelki erejét, a ki saját élete ellen tör. Igen, az oktalan állathoz hasonlóvá lett ember közönyösen ves^i a halált, benne az érzéki vágyak uralják a lelket; a ki pedig.^nem tud vágyainak korlátokat szabni, a ki nem tud Önmagán nralsodni, az tunya lélek.
A minap egy fiatal kereskedő-segéd ugrót*, a lánczhidról a Dunába, mert mulatni Kivánt s nem volt pénze. Nem nyomorult gaz egy ilyen ember, a ki ily csekélységért el akarja dobni magától az életet? A mentők kifogták, pedig kár nem lett volna érte. Tavaly egy postatiszt — hat élő gyermek atyja — kisebb mennyiségű hivatalos pénzt sikkasztott el. Egy szemfüles revisor megcsípte az ipsét, megkérdezte azonban, hogy mire költötte a pénzt. A sikkasztó egész hetykén odavágott: „Hát én is akartam egyszer mulatni!" /
Csak azért hoztam fel e két esetet, hogy fenti állitásom beigazoljam.
Az emberiség mindig nagyobb léptekkel halad az erkölcstelenség posványa felé. Sajnos, de való, hogy az emberi ész, a tehetségek fejlődésével, lépést tart a fejlődésben a gazdagság és a raffineria. Az izlés nem hogy tisztulna, de\\durvává válik. Vagy nem-e durva \' ízlésről tesz bizonyítékot Zolának annyira magasztalt uaturalismusa ? Zola a valódi szépet a rdtban keresi. A
bujaság, a léha élvek azok, a mik ezen olvasmányokban az érzékeket ingerlik és gyönyörködtetik. E tekintetben igen szépen ir Chateanbriand a .Kereszténység szelleme" czimü munkájában; „A kik a szépet a meztelenségben, a természetességben keresik, olyanok, mint mikor az evangéliumi tékozló fiu az éhség kínjaitól szabadulni akarván, szereucs&snek érzé magát, hogy legalább aj^sertések válójából táplálkozhatik."^
Nálunk is sajna fel-felbnrjánzik az irodalom szemétdombján az ily fajta ocsmányság. A ^Magyar Figaro* s holmi „Pikáns Naptár" és .Pikáns Könyvtárban" válogatott szemtelen-ségek vannak. A sajtószabadság védelme alatt rontják e szenyíratok az olvasók erkölcseit. Ha senki, de ezek a.szerkesztöfélék megérdemelnék a deportálást Szibériába vagy az ausztráliai tüzfőldre a vad cserje-lakók közé. A gyilkos megöü a testet, de ezek a lélek gyilkosai.
Láthatjuk tehát, hogy a társadalom erkölcsi világa fölé mily sötét felhők tornyosulnak, oly vész, oly zivatar felhői ezeü\\ melyek " teljes romlással fenyegetjit a népet, ha a javulás útjára nem tér. Forduljunk a valláshoz! A szeretet eszméje fűzzön bennünket egymáshoz, a hit, remény és szeretet — e három isteni erény — legyen világító fáklyánk az élet sötétes utain, e három erény legyen az eszmény, a melyért éljünk. Különösen a haza iránti szeretet lakozzék szivünkben. Mindent a haza javára, sót ha kell, életünket is!
, ALIQÜIS.
kijelentette, miszerint az egyleti vagyon a pénztári maradványt, hanem az összes sem nem 2704 frt 91 kr, mennyit mi álli-11888. évi pénztári bevételt képviseli és tottunk-sem nem 1922 Irt, mennyit a tit- ebből leszámítva az ugyanazon évi kiadá kari jelentés állit, hanem tényleg 2272 frt! sokat, marad 467 frt 3 kr, de nem mint
Yiszonváiasz.
Tekintetes szerkesztő ur! Becses lapja 25. számában a „Keresztény nőegylet* t. vezetőségéhez intézett nyilt kérdésünkre nevezett egylet ügybuzgó\' pénztárnoknöje ezen lapok 27. számában a választ megadni szíveskedett: megadta annyiban, hogy
12 kr, melyből 350 frt alapítványt az egy leti aielnöknö kezel. Hogy ezen ügy, mint ez az egylet jól meggondolt érdekében áll, teljesen tisztázva legyen, szabadjon erre még egyszet és utoljára visszatérnünk.\'
Teljes bizalommal az egylet vezetőségéhez, nyilt kérdésünkben sem a vezetést, sem a kezelést nem hibáztattuk, csupán annyit állítottunk, hogy ,a vagyon 1922 írttal való szám szerinti kitüntetésének (az 1888. év végén J1249 frt 77 krral jelzett vagyonösszeget kiinduló pontul véve) nézetünk szerint tévesnek kell lennie.* Már most, ha a t. pénztárnoknö oda nyilatkozik, hogy a titkári jeleutés helytelenül mondja az 1888. végén kitüntetett 1Ü49 frt 77 krt vagyonnak, mert ennek ellenében
7S2 n 74 „ kiadás áll, tehát a vagyon csak
467 , 03 „ és nem 1249 frt 77 kr, ugy ez által bebizonyítva látjuk, hogy felszólalásunk igenis helyes volt. Hogy számításainkat .atitkárijelentésre és nem a megvizsgált kimutatásokra alapítottuk" erre szabadjon azt válaszolnunk, hogy tudtunkkal az évkönyv a tagok és a nagy közönség tájékoztatását czélozza ésigy az ebben felhozott adatoknak, főkép ha e tekintetben a számvizsgálók jelentésére utaltatik, teljesen megbízhatóknak kell lenniök, mert csakis ezek és ezekkel kapcsolatban a pénztár forgalmi kimutatás alapján lehet vagyon mérleget készíteni. Igaz, hogy első felszólalásunkkor a nőegylet 1888. decz. 31-én záródó és 1889. márczius 28-án felülvizsgált számadása nem állt rendelkezésünkre, de ha ez rendelkezésünkre is állott volna, az ebben kitüntetett 467 frt 03 krt nem vehettük volna kiinduló pontul a vagyon összeállitás-nál; hisz ezen összeg csak mint pénztári egyenleg szerepelt, de a vagyon nagyságáról ezen számadás fel világosítást nem nyújtott A. számadás helyett az 1889. május hóban kiadott titkári jelentésben, valamint1 az 1889. évről szóló évkönyvben azon passzust találjuk: n1888.deczembervégén volt az egylet vagyona a számvizsgálók jelentése szerint 1%49 írt 77 kr." Ezen azám két ízben szerepel tévesen vagyonként, mert mint a most már rendelkezésünkre álló 188S-ki számadásból világosan kitűnik, ezen Összeg sem a vagyont, sem
vagyon, hanem mint pé nztan egy en-leg, mert ezen összeghez hozzá kell még számitanunk 350 .frt alapítványt, melyet az alelnölk^<Letej?és igy 1888- év végén 817 frtfeOífesá\'iétt volna a téoyleges vagyon a\'mkán jelentésekben kitüntetendő. Az 1889.,\'január 1-tőli kezdődő és 1890. áprilísjM 30-án záródó pénztári kimutatás 1455 frt 14 krbevételitöbletet eredményezvén, a jelenlegi vagyon tényleg 2272 frt i 7 kr, mint ezt az i. t. pénztárnoknö is állítja. A titkár ur általában azon téves szempontból látszik kiindulni, hogy a pénztári kimutatás a vagyonkimutatással azonos és ezen szempontból szerepelteti a pénztári egyenleget mindenkor vagyonként. Az alapszabályok 9. §. szellemével a t. vezetőség sem látszik teljesen tisztában lenni, mert ezen §. nem avagyon egyszerű szám szerinti felemlitését (miben tévedni is lehet,) hanem ennek részletes .kimutatását" követeli meg, mely a számvizsgálók által szintén felülvizsgálandó és a pénztári kimutatás kapcsában, de ettől mégis függetlenül közzé teendő.
Ha ez megtörténik, eleje fog vétetni : minden zűrzavarnak és alaptalan combi-^natiónak. .Végül még egyet. Az általunk nagyrabecsült pénztárnoknö saját érdekében igen jól tette volna, ha egyúttal azon kérdésünkre is megfelel: .miben áll az egyleti vagyon?" Mert nem lehet feltételeznünk és a látszat e mellett szól, hogy az 1922 frt kitüntetett egyenleg parlagon liever az egyleti pénztárban, a helyett, hogy ez gyütnölcsözóleg elhelyezve lenne. Ugy hisszük, hogy a Keresztény jótékony nőegylet vezetősége szívesen veszi ezen jóakaró sorokat,- melyek kizárólag csak azért iratvák, hogy az egyenes uton vezetett egyesület, téves kimutatások által ferde helyzetbe ne jusson.\' TÖBBEN.
Warasd-Teplitz 1890- július hóban.
Kedves barátom, Szerkesztő Ur!
Készülünk, — vasárnap lévén — mulatságra. Oly mulatság ígérkezik, mely kitesz, hír szerint, a mult vasárnapi mulatságon is, pedig annak híre Zágrábig is elterjedt.
Persze te erre aztmondod: mi.közöm hozzá ? .
Fedig van közöd, mert te nem a%ia-
T i r c x &.
Mezén.
EQc a mezon
Peng i kasza, hall a r«cd,
Fen a légben
.2ii pacsirta dala, zeng.
Munkás s dalon Elmerengek éa itten, Detjö i. a
MexSn lenni szent latén I
Ha itt vagyak,
Minden gondom hon marad,
ü\\OC* itt velem:
Sem bü, sem gond, iem harag.
Dalolj madár,
Hadd viduljon kebelem!
Otthon ngy it . . .
Ctak fájdalom tbq Telem.
(1879 1
JAVORV NÁNDOR
A karika gyürü.
Szép leány volt Banati Zsófi, talán legszebb az egész faluban s ha a szegénysége nem lett volna épp olyan nagy, mint a szépsége, két vármegye legénye bomlott *olna utána; de igy csak szerencsétlenig volt rá nézve az a szépség, melyet sonkák szemeinek ragyogásába, halvány arcnak rózsapiriába, szőke Hajának selyem f^^rüibe s karcsú termetének könnyű eoegéaeoe a természet Öntőit. Hej 1 Bodó t-aczi nótájából szép holdvilágos éjszaki lton de sokszor ellopta a csintalan szellő azt 6 kérdést, hogy:
„Hány csillagból van a szemed Zt6Lkám ? Hogy ai egé*z menny orsaággal rsgyogiz ram."
Mennyországgal ám, a mennyország minden üdvösségével, melyért aztán a hirtelen legény a pokol lelki, testi kínjaival fizetett a szegény árva leánynak. — Hej Bodó Laczi! Biró fial hijába vagy te olyan ; gazdag, nem mossa le a te lelked szenyét \' semmi kincs, gazdagság; fölmenthet bü-i nöd súlya alól földi biró, de nem az égi, az soha, még az a .kisbíró" sem, mely ! szivedben, lelkedben önvádképen meg-! szólal. —
I Most is ott ülnek együtt a vén diófa ¦alatt, melynek sürü lombjai közt csak néha-néha csillan át a tele holdnak egy-egy kíváncsi sugara, megkaczagni a pajkos szellővel azt, mit ctt bent hallottak,
\'......csak a lengő orgona lombok
suttogják titkosan, hógy nem igaz, nem
igaz......
Szegény Zsófika aztán, hogy Laczi bánatos dalának utolsó hangja is elhalt a hosszú utczasoron, csak a kósza szellő kergette egy bas dal utolsó ütemeit a csillagos éjszakába, ott ült még a vén diófa alatt, szive majdnem hangosan dobogott, s izgatottan, forgatta a gyüMt, melyet Laczi húzott ujjára, azt hazudva, hogy:
— Nézd, itt van ez a karika gyürü, ilyen végetlen az én szerelmem, valahányszor rá nézel, jusson eszedbe az éa eskü vésem, melyet itt a csendes, éjszakában teszek neked, hogy senki más nem lesz a feleségem, mint te, ott nevem. íb bele van vésve a belső oldalába, hogy soha meg ne tagadhassam......
Szegény leány! ő hitt s átadta magát végtelen szerelmének, hogy megrontsa reményét egy. szebb jövőnek s szerelme átkát hordja magával élte utolsó napjáig.
Ott ült a lombos diófa alatt és merengett, keble hevesen lihegett s arcza halavány volt, mint a holdé, mely alább csúszva az égen, bekandikált a diófa susogó lombjai alá s gono3z kárörvendő mosoly-lyal nézte a szegény leány boldog ábrándozását
Sötét késő novemberi estén rémesen huhogta a dermesztő északi szél kísérteties danáját mintha a hervadó természet halálára zengné gyászdalét vagy a katang-korót kaczagná, melyet vad kedvében szi-lajul üz a kopár mezőkön.
Egy falusi szegényes házacska ajtaján egy nőalak lép ki s keresztül sietve az udvaron, az utczára nyíló .kia ajtó"-nak fart Amint az ablak alatt elhalad, a szobából kiszüremlÖ pisiogó mécsvilága oda veti fényét halovány arczára, szőke szétbomlott hajförteit elkapja a hideg északi szél s fellebbenti a leplet kebeléről, mely alatt egy piros üde, csecsemő arcz ártatlan édes mosolya nevet elő.
A nő összkapja mellén a foszlányos lepelL, kilép az utczára s egyenesen a .felvégnek" tart majdnem futó, hevea lépésekkel végig halad az utczasoron s ha egy-egy ház kivilágított ablaka alatt halad el, majdnem ugy ezökik út a világos-ságoo, nehogy valaki meglássa s kaczagás legyen szánalom az ö tenger bánatára. A íelvégi balsoron, szemben a szentegyház-
zal, egy jómódú polgárház van, fehérre meszelt falán ott komolykodik a festett tábla nagy, nyújtózkodó betűivel, hogy .Község bíró." A lámpának az ablakon kilö-velő sugarai fürge tánezot járnak az utcza havának csillogó jegeczein, melyeket szilajon seper a kavargó hideg szél. A nő "kerülni akarja a világosságot s az útszélről a sötét közép felé tart, midőn a szobából egy ismerős szép férfi bang halk danája hallatszik ki;— A nő, mintha lábai gyökeret vertek volna a fagyos göröngybe, állt meg az ablak alatt s némán nézett be azon, nagy kék szemeinek égo könyeiben káprázatos lénnyel ragyogtak vissza az oda verő lámpafény reszkető sugarai.
Bodó Laczi ott bent karcsú derekán összeszoritáapiros lájblit, végig gombolta az ezüst pitykét domború mellén, aztán rászoritá göndör fürtjeire az árvalányha-jas kalapot, jobb kezébe kapta három csillagos fokosát, czifra szűrét félvállra vetve, még egyszer a tükörbe tekintett, hogy egyformára pödörje fekete kis bajuszát, miközben halkan dúdolgatta:
,...... A* a caillag az én bíBOnyaígom,
Hogy te Mtét boldogtalanságom....."
A nő feltekintett a sötét felhős égre és nem látott, csillagot sehol. — összekapta keblén a viseltes ruhát és eltűnt a sötétben.
A zimankós szél neki seperte a zúzmarás havat a kivilágított ablak tábláknak, megrázta azokat és mintha valakinek az ajkáról lopta volna le a szót, oly tisztáu, de rémesen huhogta, hogy:
Bodó Laczi, Bodó Laczi, verjen meg az Isteni
A tél ködös, borongós napjai után most huszonnégy edszer csókolták fel a ter-I mészét kebeléről a jégzoroánezot a tava-I szi nap enyhe, éltet fakasztó sugarai, í Huszonnégyszer huilctt le a rózsa utolsó késő őszi szirma s huszonnégyedszer nyilt \'újra az a gazdag lombú orgonafa, mely-[nek virágai közt vidáman röpköd a hi-mes pillangó, mióta Bogár Lizi ezt a há-! zal mondhatja otthonának. Tudja minden \\ falubeli, hogy szegénykét kitéve találták ott az ajtó küszöbén, hideg kis rongyát átjárta a hűvös öszi szél, a ház asszonya özvegy Bogár Mihályné asszonyom aztán gyámolás alá vette szegénykét, kurentál-: tatták az anyját ig:.>; szerte-széjjel _ két vármegyében is, de niába, — nyilván igen messziről hozhatta. — No de sebaj, jó helyen van most, gazdag asszony vette keze ala, gyermekéül fogadta, miután ö maga magtalan, nagy gazdagságának híre ismerős három vármegyében s bizony ha az anyának gondja van a gyermekére, az a rosz nő jó helyen tudhatja a magáét. ( Bogár Lizi ott az orgona bokrok közt, hol a levegő ferhes az áradó iílattól. csokrot kot a tavasz első virágaiból. Váljon kinek köti? Fel\'fel capja magát egy-egy röpke pillangó, donogó méhecske, a . hogy a galy meglebben s más ágon^más virágot keres.
Ah, de micsoda zaj az? Visit, kaczag a sok utczagyermek, bele ugat a csőri kutya s a zavaros zajba egy-egy nöi hang rémes sikoltása hallik. Bogár Lizi ismeri már e zajt, mindennapos az a hajsza falu hosszatt, melyet agyerek népség a szegény .Gyűrűs Zsófi" eilen üz, azért menekülni
HÜSZONEILENCZEDK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
JCLIDS 12-éH.
A 4-ik csoport a műszaki osztályt üszögös hazáknak vetőmagja vagy nem pénteken este tartja évi rendes közgjülé-
képviselte Nagy Dezső műegyetemi tanár volt páczrlva, vagy ha volt is, nem volt sét saját helyiségében,
elnöklete alatt meg a kellő gálicz mennyiség t páczoló — A phylloxera utóda. Franczior-
A birálő bizottság ítélete, melyet az vizben. A porrá tőrt oltatlao mésznek a szag bortermelő vidékein az amerikai sző-
ősaz-jury elnöke gróf Széchenyi Imre hir- vetőmaggal; behinrését és\'élkeverését *o- lővesszők terjedése következtében a phvl-
detett ki, a következő volt: kan meg jobb üszög elleni azeroek tartják, loxeravész már szünófélben van, de ezen
Az első államdijat 15 drb cs. és Irir. mint a gáliczczili páczolást. j veszélyes tovar helyett most egy ujabb
aranyat DLleclair" Vermorel franczia Július 3-diki saep^esö a krumpli,. kis rovar a „cocbylis"\' lépett fel nagy
gyártmányú permetezője, a 2-ik államdi- kukoricza és egyéb kapás növényeinkre j mennyiségben 8 a szóló virágát támadja jat 10 drb. aranyat Pethő keszthelyi nagy- jó hatással volt, ugy annyira, hogy egészen I meg, nagy pusztitásokat okoz.
gad embere, hanem a közönségé: vagy, ki iegvidorabbau jelennek meg •; társaságban, lapot szerkesztesz, még pedig olyan régit, s elvesaett kedvok kiépülésük ál\'al telje-— a .Zalai Közlönyt," — mely korra sen visszatér ,
nézve 1 vidéki lapokat mind felülmúlja, Csoda dolgokat mivel ezen í?™nyviz. s talán egy vagy keitönek kivételével. I d«^a roppant erejének, az
Egy ily lap szerkesztőjének tehát | levegője felséges illatárral van tele, melyet mindenhez kell közének lennie, ami nagy | a gyönyörűen rendez eti udvaj^virágos olvasó közönségét érdekli; laood ide is parkja, sa roppant kiterjedést^, nagygondját, itt is olvassák és pedig nemese a j dal fentartott sétatér .ornbos fá, terjeszte-kauizsaiak, nemcsak a szomszédos nio- nek szét.
gyeiből .1 iöözó vendégek, hanem mások I Nem is marad el a vendégek sétája is kik i t gyógvuiást s szórakozást keresve, egyszer seny siet kik,, hog, kedvenczfá. f, szeserealetíek ! között szórakozzék, s onnét rendesen csak
Tzék pedig\'itt nagy számmal vannak, a harang oszlatja őket el, hogy Stomachus s igy méltán elvárhatják, bogy ha már j és Bachus urakkal isjó viszonyban marad-életi\'elt s életrevalóságot adnak s tanusi- janak.
S magok felel, tehát a mai kor viszo- Sokakkal találkoztam itt_ ezen .tanya" s követelménveivel megegyeztet- lommal, k,k utannad kérdezősködtek s hétéiért, olvashassanak is valamit élmé- kik nagyon_ szívesen vennék, ha Lajos?\'" ¦ilíji rátjuk is közöttük lehetne, s ezt legalább
"•"\'iJe\'más oka is vsc annak, hogy igy tudomásodra hozni, köteleségemben közödnek kell lenni az itteni törtéotek-i áll. melyet örömmel teljesítek is hez fezen más ok az. hogy sokan marad- Tudom, hogf ezen levél tartalma igen tak\'még otthon is, kiknek családtagjai. keveset, talán .flflt* nem
"wilnn?^ szimi™ Mlön\'elis- nappalok beállta előtt szőleikef minden
?ak ? ° ™,Zo Süt annyiraha-! nekem ezúttal, mert a zene hangja hivo-1 merő oklevelet állított ki. A két készülék gazlol megtisztítani, megkötözni, ha > „\\ - mert biz el vannak azok foglalva\' gat a szabadba, s a környékről érkezőket ,közöl az egyik rendes permetező, a másik szóló bakhátra van mivelve. a szőlő bak "\'H.nn.r,, rendes foglalkozással hogy szoktuk ilyenkor szemlélgetni, a levélíró ¦ igen egyszerű szerkezeténél fogva a kis hátokrólagaztfölddelegyüttarendközeire SllTLVritkáu emlékeznek meg az \'esze ilyenkor a külsőségekben óbajt maga gazdák számára ajánltatott. lesarabolm, és ha forró kánikulára van
tth maiidottakróL ! is részt venni, s ebből eredő szórakozott-1 A permetező készülékek e nemzet- kilátás, a rendek között a lesarabolt föl-
fs^ ioeeal várhatja tőled az olvasó sága több figyelmet érdemlő körülményt" K-zi versenyére nagyszámú közőníég det és gazt ott hagyni, csak akkor felta közönség hogy becses lapodban hozz vala-1 nem nyújthat . pü,., egybe. A szomszédos államok karni, ha mar a forró 1
mit a léplitzee üdülök viselt dolgairól is. De mielőtt lezárnám levelemet, nem legkivá.obb gazdáik álul voltak képvi- multak
Mint láthatod a kínálkozó mulatság : hagyhatom megemlítés nélkül, hogy hol- j selve. lakarmany dolgában sincs még pa-
előtt Írtam soraimat s igy neveket tőlem\' napra várjuk ide N.Kanizsáról Zalamegye j A versenyen jelenvoltak: Fesztetics nászúnk, mert ha a sarjút a partosabb ez úttal ne várj teszem azt jövő levelem-1 egyik legszebb virágát 8 igy elképzelheted,. Tasziló gróf, Svastics Benő Zslamegye i helyeken a mult heti forróság megper-ben mert most csak kilátások kecsegtet- hogy mennyire fogja az diszesileni a meg-\' főispánja Szalay Imre orsz. képviselő, zselte is, azt még néhány jó eső július és nek bennünket tényekkel későbben állba-: levő női koszorút - |Bogyay Máté és Odöu, Barauyay István, augusztus hóban jóvá teheti
tunk elő \' I Közelebbi levelemig becses emlé-, Henyi Goithardt Sándor, Deák Tamás, Takarmányrépával bevetett táblák ís
Add!" is tehát, míg a concerten \' kedbe ajánlva magamat maradok őszintén Skublics Gyula. Havreuek József Székes 13okat Ígérnek, még idáig kedvezett az idő-
Lovarda. Richter András jóhlrü lovardáját élénk pártolásban részesiti a közönség, meg is érdemli; igen szépen idomított lovaival történő mutatvánva: nagy tetszéssel fogadtatnak, egyéb mutatványai közül különös érdekű a zenei rész és a kigyóember izomképessége. A lovarda az Arany-János-uicza sarkán van
kánikulai napok el
közreműködő művészek neveit közölhetem tisztelő s — megjegyzendő, csakugyan művészek ¦ mind és fellépésük a közönség mulattatá-1 sár.ak indokán alapszik, — elégedjél meg Nemzetközi azzal, hogy bünbánólag fordulok hozzád s kérlek, hogy hosszas hallgatásomért nehéz-j
teleseddel ne büntess, mert hanyagságomat A peronospora permetező készülékek i elismerem, de azért otthon, s közelben nemzetközi versenye, melyet az országos
hplsmemi. ! os.^.sld IW-rocfilof n Iroc.flialr, na,^»- Jel*.
Sazdaszaí
intéi a termények* állásiról >"3gy-Kíciui ?1 vidékéről
nem volt bátorságom aztelötted beismerni.! gazdasági, egyesület a keszthelyi gazda<
s törekszem e szép vidék kellemeiről némi sági tanintézet szőlőjében Deininger Imre
vázrajzot nyújtani neked. \' gazdasági tanintézeti igazgató vezetése j A szép reménynyel várva várt aratás
Sokao vannak Kanizsán, kik már mellettrendezett, folyó évi június hó 28-! megkezdődött. Az aratók vidám dala halismerik e fürdőt és ép oly sokan vannak án tartatott meg. A versenyre 24 drb. i latszik mindenfelé a tengerként hullámzó olyanok, kik annak gyógyítása folytán permetező készülékkel részint bel, részint kalászszal borított mezőkön. A gazdák nyerték vissza — köztük magamis— külföldi gyáros jelent meg. Képviselve hálatelt kebellel emelik szemeiket az égre — elveszettnek hitt egészségüket, s ezek volt a versenyen V. Vermorel (Ville* í a miodenjók adójához, az aratás urához, előtt bármily ékesen irnámie a természet Franche Rhone), M. Leimstadner (Merao), ki fáradságos és szorgalmas munkájukat báját, njelylyel oly dúsan va)u megáldva. Johann Reitter két készülékkel (Murek), I gazdag aratással jutalmazta. Reményein mind azt mondaná, hogy mégis csak szebb Szavoszt Alfon? (Budapest) két készülék- j ket a megkezdett aratás eredménye még Teplitz a valóságban, mint jiefestve. 1 kel, melyek Bevés József gyárából kerül- í nem hazudtolta meg, a mennyiben egy-egy
A vendégek száma eddig is jóval tek ki, Kozlovszky Ede (Kis-Komárom), hold területen lehet látni 15—20, sőt 25 felülmúlja a többi nevezetes fürdók ez idei Hirschl Jakab (fíorvátn-Kőrös), Dialer^-kereszt gabonát is 17 kévéjével rakva; de vendégeinek számát, s ezek itt mind olya- János (Radkersburg), Locchi (Trieszt) maja^mégis a csépléskor fog elválni, nok, mintha évek óta ismernék egymást, két készülékkel, Schmid, Petbő keszthelyi váljon nem csalatkoztunk-e jó reményeink-mi az itt időzöknek egyik legkedvesebb kereskedő Allweiler-féle pettaui Ryárt-! ben. Jó aratásnál egy-egy buzakalászban megelégedését képezi. mányával, Japi Féreres et Comp. (Beaa-j találni 26—30, rozs kalászban 35—40
A fürdőben mult év óta is igen sok court) Ed. PlaniuSek (Pettau) két készü | szemet, az idén átlagosan a buza kalászban
újítás történt, s czélszerübb intézkedések lékkel, Nechville (Bécs), Neukomm Bálint; 20—26 szemet, a rozs kalászban 30—35
hozattak be, mi által az ide tömegesen és fiai (Versecz), Wmdberger Jáno* (Bécs) : szemet, de ebből nem lehet még biztosan
-érkező vendégek kényelme teljesen ki van két külön szerkezetű permetezővel, Tomasi következtetni az aratás eredményére nézve,
elégítve, s mondanom sem kell, hogy ebben és Caresaiu (Trieszt). Clayton és Sbutüe-1 mert most a kevesebb szem nyomhat annyit,
nem annyira a tulajdonosnak, mint a fürdő vorth (Budapest), Hlnbek József (Pettau),1 mint máskor a számra több 3zem nyomott,
orvosa Dr. Longhino A.-nak van nagy ér- Hallier testvérek (Trieszt). I mert a gabnaszemek teljesebbek. Buza,
deme, kí a mellett, bogy orvosi teeDdóit A bíráló bizottság 4 csoportra volt rozs, árpa egyformát a lábán jónak mond-
nagy szakképzettséggel végzi, még arra is osztva. Az első csoport elnöke Deininger | ható, az üszögös buza ellen azonban sok
folyton Ügyel, hogy az itt idózőknek kellé- Imre gazdasági tanintézeti igazgató, a 2-ik t gazdának panasza van. A vetőmagnak gá-
mes szórakozásban hiányuk ne legyen. csoport elnöke Hátzky Kálmán földbirto- j liczczal való páczolását ax itt-ott nagy
De egy bámulatra méltó dolgot mégis kos s a zalamegyei gazdasági egyesület j mértékben mutatkozó üszögös búzák még
feikell jegyeznem, azt ugyanis, hoey azok, ügyvezető elnöke, a 3 ik csoport elnöke\'mindég biztos ellenszernek bizonyítják,
kik ide összegörnyedve, botok s mankók Dr. Horváth Géza az országos rovartani j mert tudakozva az üszögös búzák tulajdo-
segélyével érkeznek, alig á-IO nap után állomás főnöke volt. \'nosait, arra az eredményre jutunk, hogy az
járás ezeknek.
kereskedő álul bemutatott Allw.-gler más színben néznek ki, mint az eső előtt, szerkezetű gyártmány, a 3-ikat 5 drb. ara- ba folyó július hóban párszor és augusz-nyat Neukomm Bálint és fiai által Verse- tusban is annyiszor megázhatnék, még ezen készült magyar gvártmányc permé- ezekből is várhatnánk jó termést. tezó Jtészüléke érdemelte ki. * A szóló is elvirágzott, ha a tavai is
A jury azonkívül elismerő oklevéllel uralkodott penész későbben szöieinket tüntette ki első sorban Pianináek pattaui meg nem lepi, a szüretnek is szép remény-Szavoszt Alfonz által bemutatott Benes-féle nyel nézhetünk elibe. De csak azok a
permetezőt, Schmid klosterueuburgi ké- szőlős gazdák, kik a szólőnek minden\' felállítva. — Különö>en kitűnő Mr. Ed-szitményét, melyeta „Weinlaube" szer- munkáját jól és kellő idŐb**n megadták, é? j ward jockey lovász bámulatos ügyesség kesztösége állított ki. Wmdberger bécsi, a kik a gaztnem hagyják meg szóleikbeo, a j nemkülönben Sign. Ferdinandó és Henrv Leimstadlner meráni, valamint Clayton és szabad légjárást elvenni a földbó! anyit tesz,! Steiner merész lovaglása, Mici és Fanov Schuttleworth budapesti peronospora per- a tápanyagot a szőlőtől elrabolni. A szőlős j könynyüd a tapsvihart arató lovásziT metezöit- ; gazdák, kik még*hátra vannak a szőlőmun- j mutatványok. Mr. Táddy s August bohóca
A jury Wiudberger bécsi gyáros kával, siessenek a kánikulai, meleg s forró I kodása, Rambergrr testvérei\' baUett&ucz
— Marietta kisasszony indiai játéka és Uu-venck kigyóember hajmeresztő mutatványaival sat. Szóval a napi progranjm vSl-tozatoa és gazdag. Körünkből Budapest Ferenczvárosba távoznak s bizooyára kitűnő pártolásban fognak részesülni.
— Fortana szekerén ..... nem valami okosan ült egy vidéki parasztgazda, ki folyó hó 11-én azzal állított be az itteni lottó tőzsdébe, hogy ambot csinálván a mult hó 28-ki budai húzáson ennek kifizetését kéri. A lottó kezelő egy pillantást vetve a huzási listára tényleg ott látja a 28 és 64 számokat és kifizette azamboért járó összeget. Néhány perez múlva midőn a paraszt már távozott, a huzási jegyzökönyvet kezeihez veszi a kezelő és aí-t látja, hogy a paraszt riscontójára nem egy ámbo, hanem több mint 400 forintot kitóvő tomo esett amennyiben a jelzett két számon kivül a 20 is huzatvárj És a báreza 28, 64 és 20 nyerő számokat tüntette ki és a nyeremény a lottóigazgaió ság által ezen számokra megállapítva is volt. KépzelbetÖ. mily hatással volt ezen felfedezés a kezelő hivatalnokra nézve. Az ismeretlen vesztes-nyertes nyomtalanul eltűnvén, nem maradt egyéb hátra, mint az esetről a r«*ndőrségnek jelentést tenni, hogy ez valamiképen kerítse kézre a szerény nyerőt, ki 400 forint helyett, ugyanannyi krajczárral is beérte. Ezen terno história bonyolódottá válhatik az által, hogy nincs kizárva annak lehetősége, miszerint többen fognak a nyeremény feltételére jelentkezni és hogy ki az igazi nyertes, ezt legjobban szeretőié á lottó kezelő tudni.
- A régi egyforintosok njabbi rendelet alapján lS92-Íg-minderi kir. pénzügy igazgatósági adóhivatalnál elfogadtatik.
— Eljegyzés. RozgonyjwLajos polg. isk. tanár jegyet váltott Fülöp\'1 Katicza kisasszonynyal. Dr. Fülöp Kázmér ügyvéd nővérével. — Dr. Goldstein Károly zalalövői kórorvos eljegyezte Sonnenwald Cecília kisasszonyt Szombathelyen.
— XegbtTÓ A keszthelyi kereskedő, iíjak önképző egylete könyvtárának javára szombaton, folyó évi juiiu? hó 12-én a „Nemzeti" szálloda kerti helyiségében táncz-füzérkét rendez Belépti díj szemé-lyeukint 60 kr. Kezdete este S1/* órakor. Felülfizetések köszönettel fogadtatnak és hirlapilag nyugtáz tatnak. Kedvezőtlen iiió esetén a tánczeatély július 19 én lesz megtartva.
nagyrabecsüló harátod fehérvár polgármestere; Dr Csanády Dr. FÁRNEK LÁSZLÓ Gusztáv, Hausch Árpád,\' Schedl János int. __ I tanárok, Molnár István a budai vinczellér-
DAronosnora vftrtónv ! kéI>ezde \'8"«*^» 8 számosan a vidék peronospora verseny eiokelöségeibö].
Keszthelyen. _
akar az elöl a látvány elöl, mert igen mély szánalmat érez az iránt a boldogtalan teremtés iránt, s az a szegény örült is, mintha egy pártfogóját sejtené Liliben, rendesen uda menekül a kegyetlen gyerekhad elöl.
Szegény „GyÜrüs Zsófi"! végig futja a poro3 utcza hosszát, czifra rongyait tépi a pajkos utczagyermek, éles hant födetlen fejét véresre sebzi, őszbe vegyülő szétbomlott haját megkuszálja a szél," de ő mind ezzel nem törődik, fakó arcza rémületet tükröd, üveges szemei vadul vil- j lobnak, s balkezét kötényével fedve, szo-1 rosan keblére szorítja, mintha ott féltene va\'amit, pedig csak egy egyszerű karika gyűrű az, melyet ott hord balkezének gyűrűs ujján, ezt félti annyira, rögeszméje, hogy ezt az emberek elakarják tőle venni s ezért gúnyolja öt az utczagyermek „Gyűrűs Zsófinak". Már vagy 24 év óta ismeri a falu apraja nagyja s a könyörület tartja benne az életet, mely megszánja szegényt egy-egy falat alamizsnával, egy-egy elviselt ruhadarabbal, mit aztán csakhamar letép róla ismét a vásott utczagyermek. \'Mint rendesen, mo.-t is bemenekül Bogárék udvarába, Lizit ott találja az orgonára bokrok közt, a mint mély szánalmat tükröző arczczal tekint a szegény őrült asszonyra. A zaj, nesz elhal az utczán, csak a. csóri kutya vakkant még egyet-egyet s aztán az is elfekszik az árnyékban
Az orgonafa lugasban balkan zümmögnek a rajra kelő méhek, orgonafa lombját meg-meg lebbenti az átsurranó szellő, magával ragadván illatát ezer virágnak.
Szegény „Gyűrűs Zsófi"! belép a bódító illatárba, tétova tekintete megakad a nyíló virágon, a rémület vonásai elmosódnak arczán s oda ül a mély ránezok közé egy rettenetes mosoly, melyet csak egy Örült arczvonásainak ellentétei tudnak visszatükrözni, a fakó arezszioen kigyulad két égő piros folt s az a rémsikoly, melyet futtában utczabosszat ballat. mintha halk visszhangjában egy fájóairó melódiává olvadna, szeme mereven tapad a nyilc virágra, ajkán ott lebeg az a »iró érthetetlen hang, keze mint egy boldkórosé gépies merevséggel lassan nyul a virág felé.......-.
Lizi némán nézi a rémes jelenetet, szemeiben ott ragyog két gyémánt csépje ax igaz szánalomnak, az orgonafa lombok meg sutnak hosszan, titkosan holdvilágos éjszakákról.... hütelen szeretőről ........megszegett szerelmi esküről .....
Ahl...... . egy rémes velőt hasító sikoly, és Gyürüs Zsófinak szemében — ahogy a virág után Dyüjtott kezén megcsillámlik a karikagyűrű fénye, vissza szökik az a rémült tétova tekintet, arczá-nak redői vissszakapják sötét, kétségbeesett vonásaikat, szaladni akar messze-messze .....de Lizi áll előtte, azzal
a szelid, bizalmat keltő arcczal, azokkal a jóságos tekintetű szemekSel és Gyürüs Zsófi mintha megrémült volna ez alaktól, hirtelen megállt és mereven bámult Lizi jóságos arczába. A bámulat merev" voaá-sai lassan egyenkint kezdtek ismét simulni s mintha egy szobor merev arcz vo-
násai változtatják kilejezésüket. oly sajátságosan változott Gyűrűs Zsófi arcza lassan-lassan mosolygóra s midőn szemeinek üveges hártyáin kilőveltek a titkolhat lan öröm sugarai, halkan hallatszott az a sajátszerű síró panaszos huhogás, mely nála a legzajgóbbérzelmek kifejezése szokott lerrei, az is mindinkább halkabb és halkabb lett, míg végre teljesen elenyészett s beállt a pillanat
a midőn a némaság beszél........
......viráe, lomb susogása, szellő
suhogása mind-mind beszélt némán . . .
titkosan...........Gyürüs Zsófi
értette azt-s a mit még nem láttak, két arczán sürün pergett végig az égő könny, s egy csepp oda cseppent a fényes karika gyűrűre.
A templom előtt tenger nép gyűl egybe, apraja, natryja zug-bug s kiváncsi tekinteteik özv. Bogár Mibályné asszonyom háza felé irányulnak, a honnan a násznépet várják- Egyiknek is van valami mondani valója "a másiknak is, hogy milyen gazdag a vőlegény, milyen messziről való, egy évvel fiatalabb is a menny asszonynál, aztán milyen bomlásig van azért a Bogár Liziért, pedig az nem szereti, éjjelnappal sir, elakarja magát ölni, mert az öreg Bogárné erőszakolja a legényhez, —
no de itt jönnek épen...........
megzendül az orgona mélabús zúgással, belép a menyasszony, a templom küszöbén imbolygó, roskatag léptei alatt meglátszik, hogy nagyon megviselte testét-lelkét valami, — halvány, sápadt arcza csak ott
átrak.
— Báró Hornig- Károly veszprémi megyés püspök ur ő méltósága süüiegbi kies nyaralójában tartózkodik. -
— Esküvő. Lapunk kiadó-tulajdonosának egyik müveltlelkü kedves leányit. Wajdits Flóra kisasszonyt mult vasárnap vezette oltáíhoz a helybeli szent-Feren-cziek plébánia templomában Danielisz Lipót fővárosi könyvkereskedő. Az eske-tés szentmise hallgatása után reggel 7 órakor történt nemes egyszerűséggel. A korai diszebéden csupán csak a nagy család helyben lakó tagjai voltak jelen, kivéve e lap szerkesztőjét, mint nászna gyoL Üdv és boldogság kívánó szörpigék mondattak a szép ifjú párra. Déli\' vonattal Budapestre utaztak. Megható volt a menyasszony bucsuzása, midőn azon szo báből készült kilépni, hol született, nevel kedett s állandóan lakott Adja Isten, hogy uj otthonában is a tiszta boldogság környékezze, légyen áldás a szent frigyen!
— Dr. Molnár Samu Pál cist. rendi tanár, városunk szülöttje Előszállásról a székesfehérvári fögyninásiumba neveztetett ki tanárrá.
— Uj főigazgató. A nagy-kanizsar kath. fógymnasiitm, illetve a pécsi tankerül eHoigazgatójául Spitkó Lajos besztei -czebinyai kir. kath. főgymuasium igazgatója és beszterczebányai tankerület helyettes igazgatója fog kineveztetni elhunyt Mészáros Nándor s helyettese Pallér Kelemen helyébe.
— Közgyűlés. A keszthelyi kereskedő ifjak önképző egylete július 18 án
ég, hol a forró könny felmarta, egyebütt halvány, mint az a liliom koszorú, mely sötét bajába van fonva.
Az orgona zug egyre méla bánatos hangon s visszhangzik a templom öblös hajója, kifordul a p.-ip & fényesből tártól s megkezdi az eskető szertartást Esküszik el-sóbb a vőlegény:.......Holtomiglan, holtáiglan ....
Azután következik a menyasszony-sorra, mély néma csend áll be az orgona bugása is o\\v/\\ halkan hallható mintha messziről mély barlangok fenekéről sima elÓ.,— A vőlegény mögött néma üunepi méltósággal áll atyja, inataa szikár férfi Őszülni kezdő hajzattal, arcza színtelen fakó, a mi éles ellentétet képez fekete ruházatával az egész alak egy goudok megtépte, jómódú gazdaemberc mutat, a menyasszony mögött özvegy Bogár Mibályné asszonyom áll az ó szigora tekintetével s igy tovább a vendégsereg tanuk, násznagyok, nyosz-olyók, vőfélyek. A szertár tás folytatódik ...... szereted-e? siri
csend.......csak az orgonának méla
búgáaa hallik s egy-egy fuldokló zokogás az alól a patyolat kendő alól, melybe i menyasszony halovány aiczát temette.
Ekkor hirtelen nagy tolakodás, zaj támad hátul a templom főbejáratánál, melybe egy-egy rémült félig elfojtott sí koltás Tegyül, az egész násznép figyelme oda irányul s látják, mist töri magát a sok uép közt eiöre „GyÜrüsZsófi", lobogó szürke baját híjába tépik, pőre rongyát hiába szakítják, sflrgös utja vau neki, egyenesen az oltár felé. A szertartás ép-
pen ott tartott, mikor a pap a jelenlevőket kérdi, hogy nem tudnak-e valami vér-rokonságot atyafiságot a vőlegény és menyasszony közt, — ekkor lép az oltár zsámolyához „Gyürüs Zsófi", vadul villogó szemének szilaj tékicteie azt mondta, hogy nagy dolga van neki abban. Egyenesen odá.lép a vőlegény atyja elé merően néz bele abba a sápadt férfi arezba s aztán levonja ujjáról a fényes karika gyűrűt, melyet "?5 év óta rejteget azoo a fony-nyadt "száras ujjon. — Mint mikor a hideg szobor ajkán megrendül a szó, ugy sziszegett Gyürüs Zsóti szederjes ajkáról ott a szent oltár zsámolyánál a rettenetes átok nézd. itt van a karika gyűrűit ilyen végetlen legyen az én átkom, valahányszor rá nézel, jusson eszedbe az én szenvedéséül, melyet miattad szenvedtem, neved is oda vau vésve a belső oldalába, hogy soha meg ne tagadhasd, ez a leány-nem lersz soha a te fi^d felesége, Bodó Lsczi,;ez a leány az én gyermekem, ez s leány a te leányod! s azzal kezénél kapta a menyasszonyt s kivonszolta magával a templomból.
Bodó Lászlónak megcsuklott a térde és oda rogyott az oltár zsámolyához, lelkét 25 év óta nyomta az önvád terhe, mely most e jelenet alatt olyan sulylyal nehezedett rá, hogy megroskadt alatta s amint üveges szemei feltekintenek, saját fiánaktekintetével találkozott, a mely tekintetben iszonyú volt a vád, a megvetés,
a- gyűlölet......ó, mi jó lett volna
neki megbalDÍ most,— de nem halhatott meg, neki még sok szenvedést kel! túlélni-
HUSZONKILENCZEDIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
— A nagy-kanizsai iparos ifjúság különösen nálunk Magyarországon oly
július hó 6rán a „Polgári-Egylet\'1 kertben igazság, melyei hosszabban nem kell bí-tartott nyári tánczniulatsága, — daczára zouyitgatnuuk. Igen sokszor legföljebb ha •a kellemetlen időnek — szépep sikerült, a jóakarat van meg a szülőkben; a.szakér-nieoyiben a tiszta jövedelem, öl frt 28 kr. telem, a tudomáuyos képzettség, az élet--rAzélsÖ négyest 44 pár lejtette. — ismeret és kipróbált életbölcseség a lég-Felül fizettek a következők: Bubik Nándor többször a legsötétebb. Afrika legisnieret-2 frt. Faics Lajos 50 kr. Grebenz Lajos 40 leuebb tájéka nemcsak az anyák, hanem kr, Grossné M. asszonyság 50 kr. Halvái az apák előtt is. kik igen sok.-zor megelép-Frigyes 50 kr, Heim Gusztáv 30 kr, Ilit- szenek azzal, hogy a gyermeknek életet zelbérger György 30 kr. Horváth Boldi- adtak. A többi a jó Isten, meg a dada, zsír 20 kr. Kanász János 50 kr. Knobloch meg a nevelő dolga a vagyonosoknál, asszonvság 50 kr, Kohn B. Adoif szabász szegényeknél pedig a véletlené, melynek 50 kr. Kovács Mihály 10 kr, Lirheim asz- sorsunkra külöuben is yoiy nagy befolyása szotiyság ŐÜ kr. Piutér Sándor 1 fit, Predl vau. Ha statisztikát akarnánk irui, el-M. 50, Radetzkiné asszonyság 20 kr, Rei- mondhatnók hogy mig 100 szülő közül nits Lajos 1 frt. Schápringer fodrász 20 legfeljebb egy ha van, ki gyermekét nem kr Székelv és Kaufmann 1 frt. dr Szüts szereti és nem akarná azt minden szellemi lörv; biró 50 kr. bondi Károly 50 kr. Ti- és anyagi javakkal elhalmozni, addig 100 volt János 1 frt. 50 kr. Összesen: 13 frt szülő\' között legfeljebb 5 ba van, ki nem-2ü kr, mely összegért egyenkint fogadják csak érti a gyermeknevelés észszerű mód-a nemes lelkű adakozók a rendezőség hálás ját, hanem azt saját maga alkalmazza és " köszönetét\' kivitelében gondosan ellenőrzi is. Innen
— Badacsonyból írják, hogy az idén vau, hogy napjaiukban oly kevés a kifő sem, lesz bő szüret, alá is vaunak aknázva gástalau magaviseletű fiatal ember, s hogy phvlloxerával, mint Gacsina uihilismussal. a serdülő nemzedék iukáob satnya vázhoz, A rombolás még csak itt-ott ütötte fel fe- mint életerős törzsnek reménytkeltő sarjá-j-t. mégis erélyesb intézkedés volna kivá- hoz hasonlít, amibeu kiváló része van an-uatos. \'Mult évi bor literjét 24—26 krron nak az észszerűtlen életmódnak, melyben lehet venni, kitünöbbek 28—30 kr, régibb manapság a civilisált emberiség többsége borok 40—50 kr. : leledzik és amely nem akar különbséget
— Kottoriból írják nekünk, hogy f. ismerni a gyermek-gyomor és a felnőttek hó 4-én éjjel ott tűz pusztított 11 óra 35 gyomra között? Avagy hány szülő van, ki perczkor egy (rajta gyuladt ki; és a tüz 6 \'gyermekeire való tekintetből törli kony-melléképülete: hamvasztott el. — A nép : hája étlapjáról az izgató, fűszeres, meg és a tűzoltóságnak erélyes működése fo>y- \' emészthetetlen étueket, az ártalmas kálin sikerűit a tüzet lokalizálni, különben vét csokoládét, a bort és mindenféle széféi Kottori elhamvadt volna A kár 2000 .szes italokat/;- Külö&öseu ez utóbbiak hat-írtra tehető. nak rendkívül károsan a gyermeki szer-
— Gyászüir. A csorna-premontrei \' vezetre., A napokban a hírneves Nothoa-kantmok-rend összes tagjai mély fájdalom- gei t.auar a bécsi orvosi egyetemen elő-inal jelentik szeretett rend társuknak, adást tartott hallgatóinak a szeszes italok Kutassy Albert premontrei kauonok és ki- hatásáról a gyermekekre és ez alkalommal
fenn a forgalmat a Balatonom Februártól júniusig, tehát négy hónap alatt pedig két nagy hajót nem lehet megépíteni, azt mindenki tudja, a kinek egy kis fogalma vau a hajóépítésről; söf a két hajó építése eddig nem is vehető foganatba, a mig a vármegyék a szerződést meg nem kötik, a mi eddig nem történt Mindazáltal ideiglenesen egy kis gőzöst állítok a társulat a Balatonra, mely az alsó tavon a közlekedést fentartsa. de ez nem a harmadik, hanem a negyedik h*jó lesz a Balatonon. Mielőtt a közlekedés megindítása kihirdettetett a Rohan, igaz, „végig rohant" a Balatonon, de nem «z igazgatók kedvteléséből, hanem azért, hogy a nagy viharban is kipróbálják a hajót, mielőtt a kö zöuség használatára ¦ átadják. — A .Rohan" kiáltván a próbát, a rendes táratok megkezdődtek; ámde nem a társulattól függő okok miatt annyiban kérdésessé váltak, hogy kikötök hiányában annyi idö telik el a közönség ki- és beszál
erővel s kitartással működtek és sikerült körül zárolni a tüzet ugy, hogy csak 3 pajta és 1 istálló épület égett le, a körűi fekvő szalma épületek mind megmaradtak .. . Igy történtf. hó 9-én is: tűzoltóink gyors, a támadásban gyakorlott munkája ismét megmentett bennünket a nagyobb szerencsétlenségtől, sikerült ez ut-Ul is a tüzet a szalmaházak közvetlen zédságában megállítani s 4 pajta épS-.St árán a nagyobb szerencsétlenséget elhárítani. Elég jókor érkeztek f. hó 9-én a tüz színhelyére az a.-domborui önkéntes tűzoltók 22-en egy hydrophorral, a molnári községi tűzoltók 32 emberrel 1 hydrophorral. az a.-v:doveczi tűzoltók 18 ember 1 hydrophorral; de a légrádi tűzoltók 8 ember s egy fecskendővel a nagyobb távolság miatt már kéíbn érkeztek — épen munka végén. E tüzek alapos gyanú szerint, gyujtogatásból erednek: még a június havában kigyuladt egy pajta épület; de akkor a tüzet sikerült elfojrani
Utasával, hogy Boglárra a rendes vasúti; ugy, hogy a pajta sem égett le s mindjárt
ouatokhOí nem egyszer elkésve kénytelen érkezni a gőzös. Bogláron nagy bajt okoz még az is, hogy a kikötő hiánya miatt nem lehet szenet berakni a hajóra, a mi maga oly akadály, melylyel alig lehetsépes.megküzdeni. A kikötök énuése, melyre a megyék kötelezték maM^at, ez évben már lehetetlen ugyan; d|Tparti fürdőtelepek, melyeknél a gőzös állomást tart, a saját érdekükben gondoskodhatnának arról, hogy egy nagyobb dereglye állana ké
az a gyanú támadt, hogy itt gyújtogató működik; azért is a tüzotói nappali "és éjjeli szolgálat kétszerezett figyelemmel lett teljesítve s mint látni való, nem is hiába, csak a gyors kivonulásnak köszönhető, hogy nagyobb kárral nem végződtek ; igy is elegendő.
— Halálozás. Ifjabb Reíschl Ven-1 czel, a keszthelyi serház tulajdonosát súlyos csapás érte. Fia Reíschl József a gráczi kereskedelmi akadémia 3. éves nö-
JULÍC:
5 12-én
— L\'j szülött gyermekeknek, .kik édes anyjuktól semmi, vagy igen csekély tápszert nyerhetlek, igen észszerű és.ajáu -latos a Nestlé Henri „Tápszer lisztje." — E gyermek táplisztet a legjelesebb orvosok ajánlják és rendelik minden oly esetben, hol az anya tápot nyújtani képtelen, — már 20 év óta, — s minden eset-nél bebizonyult annak na^ty hatása^. -Ugyanazzal készíthető a legjobb havasi táptej, ba azt kevés gabona liszt és porrá tört czukorral vegyítve, egyszerű tiszta vizben felforraljuk, készeu van a legjobb tápszer, mely éltető ereje mellett még jó izü is.— Útmutató magyarázó nyomtatványt ingyen és bérmentve küld a fó raktárból Berlyak 1". Bécs, belváros Naglet gasse 1.
Gabonaárak.
szén. a közönség ki- és beszállítására, s a ; vendéke június hó 30-án éjjel fél 2 órakor parti közönség bizonyára helyesebben cse- jkinos szenvedés után, élte 17-ik évében lékednek, ha eképen segélyére lenne a j elhunyt A boldogult a szép reményekre gózhajótársulatnak, mint hogy tájékozni- jogosított fiatalember hűlt teteme Keszt-lan és elhamarkodott megrovásokkal az 1 helyre szállíttatván, folyó hó 2-án estei amúgy is oly nehezen létrejött és oly nagy \' órakor igen nagy részvét mellett tétetett forgalmi akadályokkal\' küzködő vállalatot Örök nyugalomra. Az élte tavaszán elhunyt . a közvélemény előtt diszkreditálja. A gőz-1 drága halott hamvai nyugodjanak békében, érdeműlt alperjelnek, élete 72-dik évében bemutatta egy vagyonos budapesti család hajózási társulat megtette eddig a magáét, a bánkódó szülőket és testvéreket pedig f. é. július hó 3.-án reggeli 7 órakor a hal- 8 éveSsfiát, aki májbajban és nagyfokú teljesítse feladatát az érdekelt közönség vigasztalja a viszontlátás tudata ott, a Sioklók szentségeinekájtatosfelvételeutáo. sárgaságbnn szenvedett a nélkül, bogy a is, melynek leginkább van haszna abból, hol már nem fáj semmi
— Csáktornya: Buza 7-50. líoz.-6-50-80. Árpa 6.—6-50. Zab S.—8\'40. Kukoricza 5"7O-~S0.
— Szombathely: Buza S\'IQ —25. Rozs 8*10—20.\'Kukoricza t;.- 6 tó.
— Székesfehérvár. Buza S\'30— 40. Rozs 7-60—70. Árpa 6\'70— 80. Zab S.—810. Kukoricza 550—t)ii. .
— Pápán: Buza 7 SO-\'-S. 10. Rozs 7-20—60. Árpa 6"20—90. Zab 8-40—9. Kukoricza 5"60—6*80.
— Muraszombat: Buza7-70—80. Rozs 6-50*—80. Zab 6*60—70. Kukoricza 5-60—6 frt
-Nagy -Kanizsa: Buza 7\'SO—S. Rozs 6-8O—7-I0. Zab S. Árpa 6-50—80. Kukoricza 610—20.
végelgyengülésben történt, elhunytát. A szülök a betegség okát csak gyaníthatták ha a gyorsabb és olcsóbb közlekedési boldogult nak lelki üdvéért^éngeszte.ö volna is. A gyermek a tanár vallató kér-1 eszköz több vendéget visz oda. A társulat
zent-mise-áldozat július 4-ón d. e. 9 óra- désére bevallotta, hogy idősb testvéreivel kor tartattk; hűlt tetemei pedig ugyauazon huzamosabb idö óta cézsmálgatták atyjok napon d. u. 5 órakor fognak a helybeli bor és lique^r készletét. a hírneves taüár közös sírkertben örök nyugalomra helyez- előadásában kifejté, hogy a szeszes italok tetitL Csornáu 1890. július 3-án. Áldás la gyermek -testi .szervezetére a legkárté-hamvaira ! konyábban hatnak annyira, hogy a gyer*
— Tüzesetek. Feltűnően sok tüz- meknek 14 éven alól "nem is szabadna eset tartja izgalomba Zalavármegyét. Alsó-! szeszes italt, vagy kávét, csokoládét és Lendván. a község szénakazla, — Pór- egyéb izgató táplálékokat adni. hanem szombaton egy téglagyár a 50 öl fa, — csak tejet, és könnyű emésztésű tápláló Zstskoveczen (Muraköz) 7 ház és 4 istálló, j eledeleket. Hiába,csak igázok voltarégiek-— ^égrádon 6 ház.. — Paszta Magyaré- uek, kik azt tartották (a jó Öreg Módon 19 ház, melléképületek és egy 6 éves Inoszlay iratában olvastam ez arany-mon-leányka esett a tüz martalékává. \'dást):\' .Gyermeknek lej, öregnek bor
— Gyászhír. Néhai szépemlékezetü ; való\' Tehát az okos embernek már ez-Miklós Károly kir. törvényszéki birink el-i előtt 300 évvel tudták, hogy mit kell a sószülött kedves leánykája Miklós Ilonka !gyermekeknek e.edelűl adni; a mai neméletének 15-ik évében jun.28 án éjjel Pá- jzedék azonban már kezdi elfeledni. Ajánl pán eihunyt a korán elhervadt szép virág ljuk e sorainkat a-síölök figyelmébe, porai nyugodjanak békében J _ a néptanítók IV-dik egyetemes
gyűlésének költségei fedezésére a végrehajtó bizottság körlevélileg felhívást bo-
\'— Fürdókból. Balaton Füreden jul. 1 l-ig a- fürdővendégek száma 647 volt. — A lipiki jódfürdoben V. névjegyzék szerint június 30-ig 652, — Ujtátrafüreden július 4-ig 512
— Tűzoltók közgyűlése. A zala-mepyei tűzoltó szövetség idei közgyűlése Nagy Kanizsán lesz megtartva aug. 15-én. Ünnepélyes fogadtatás délután két órakor történik a vaspályái indóháznál s onnan felvonulás a közgyűlés termébe. Ezt megelőzi az napdéieiőtt tartandó választmányi ülés. Közgyűlés után diszgyakorlat és este társas estély rendeztetik.
— A gyermekek és a szeszes italok. Hogy a szülők igen nagy része — tisztelet a kivételeknek — azt sem tudja, hogy mi fán terem a gyermeknevelés, az sajnos,
— E pillanatban egy lövés dördüjt el templom oldalánál más körülmények közt azt hitték volna, bogy a vig vöfények szokás szerint lövöldöznek, de most rémülve rohantak ki míudnyájan s ott találták a vőlegényt keresztül lőtt mellel.
A, temető jobboldali* árka mellett van egy ujan felbantolt sirhalom, csipke rózsa oda hajtja rá lombos ágait a mikor az esti szétlő busán sóhajt el fölötte. Holdvilágos éjszakán félre hajlik a csipkebokor galyja s megjelenik a sírnál egy alak, magas szikár férfi galamb ősz haj zattal, arcza sápadt, fakó, ami éles ellentétet képez fekete ruházatával, az egész alak egy bánat fájdalom tépte lény roskadó alakját mutatja
Oda rogyik a sir ormozatára s zokog keservesen, váltig azt hajtja, hogy bocsáss
rne?.....bocsáss .meg .\'...! majd
mett, mély fájdalmas sóhajtásban uyógé
- - • . Bánáti Zsófi.....Bánáti Zsófi
de rajtam az átkod! ....
A bold eltűnik egy sötét felhő mögé, a ttellő bele kap a csipke, bokor gályába s &*Un nagyot kaczagva neki surran a iá-i.tüezöl"ík......szederinda tövise
lábát véresre sebzi.......ez
ms Zsófi- örült kaczagása.
Gyű
NEUSIEDLER JÓZSEF.
csátott ki. felkérve t közönségünket a szíves segélyezésre. A 9®3-dik gyüjtöiv hozzáuk küldetvén, készséggel elfogadjuk az adományokat s nyilt számidás mellett az illető heiyre fogjuk küldeni.
— A járványos betegségek kitörésének megaka\' i ály ozhatása czéljából Csertán Károly Zalavármegye alispánja a közegészséei rendészet körébe vagó intézkedések foganatosítása ügyében m. hó 13-án rendeletet bocsátott ki a járásokhoz. E rendelet értelmében a főszofgabirák intézkedtek, hogy az egyes községek naponkint Öntöztessenek, söpörtessenek. a szemét eltávolíttassák,árkok,peczegödrök tisztántartassanak, szállodák, korcsmák, iskolák, és más nyilvános épületek, nemkülönben áruyékszékek fertőtelenittesse-nek. Vágóhidakra, az izr. baromfi metsző helyiségeire, mészárszékekre, piaezon a/ élelmi czikkekre felügyelet és ellenőrzés gyakorlandó, ártalmas élelmi czikkek (romlott hal, éretlen gyümölcs) elkobzandó. A kutak és ivóvíz tisztán tartására kiváló gondot kell fordítani. Minden egyes község köteles kellő menyiségü karbolsavat vásárolni s egyeseknek kiszolgáltatni.
— Napilap Nagy-Kanizsán I Ez a rémbir jutott hozzáuk pénteken, (omino sus nap!) mi ugyan joizüt nevettünk rajta, noha az nevet tulajdonkép jóizün, ki utol jára nevet A napilap ára egész évre 14 frt lesz.*1 hoz persze napi híreket (I?) távirati {!!) és távbeszélő (!!!) hireket Szóval egy kis fővárost akar csinálni Nagy Kani zsából is. Kik a szerkesztők vagy kiadók? Még nem tudjuk, nem.is sejtjük; alkalmasint gyárilag szerkesztődő lap lesz, mely több százezer példányban nyomattatván, minden nagyobb város részére a czim kü lön mutáltatik. Ha igy lesz, némi létjoggal bir. de mint helyi érdeket képviselő lap születésén nincs okunk örvendeni, annál kévésbbé az úgyis .agyon lapnyomori-tozott* közönségnek egyáltalá-ban — nincs.
-- A balaton tavi gőzhajózási társulatnak Zala-és Somogy vármegye az idén februárban szavazott meg 3—3000 frt segélyt az esetre, ha még két hajóval, tehát összesen három gőzhajóval tartja
részéről megvan a legjobb szándék és törhetetlen iparkodás; ámde sajnos, ha sehol sem tapasztal kellő és elvárható támogatást, csak gáncsot és akadályt talál, kénytelen lenne az idén a csak nagy áldozatok árán megkezdett közlekedést a felső Balatonon beszjntetni.
— Iskolaügy. Jegyzőkönyvi kivonat, Nagy-Kanizsa város községi iskolaszéknek 1890-évi június 24-én tartott üléséből. 1. Tuboly Viktor és Dr. Schreyer Lajos isk. széki tag urak az évi zárvizsgálatokról dicsérőleg emlékezvén meg, még is az első sajnálatát fejezi ki a polg. iskola V. s VI. osztályának néptelensége felett, ajánlja az ut éü mód ki fürkészését, hogy a bajon segítve legyen ; — a második, mint ki a miniszterileg engedélyezett felserdült leánykák vizsgálatában "vett részt, azon tapasztalatra jött, bogy itt Nagy-Kanizsán egy négy osztályú polg. leányiskolára égető szükség van. indítványozza: kerestessék meg ez érdemben a nagyméltóságú vallás és közokt m. kir. mluisterium. Mindkét iskolaszéki tag ur fölszólalása vtszhangra találván — érdemleges határozathozatal előtt azonban Tuboly Viktor, Dr. Scííreyer Lajos és Oroszváry Gyula urak kiküldet* nek. hogy mindkét ügyet behatóan tanulmányozván, az isk. székhez tervet vagy indítványt nyújtsanak be. Kmf. Kiadta: Németh Ignácz s. k. isk széki jegyző.
— Gyászhír. Egy nemes érzelmű s tiszta vallásosságu jó nö, tisztes matróna elhunytáról vettünk értesítést, mély részvéttel közöljük a családi gyászjelentést, mely igy szól: Lendvay József kir. pénzügyőri biztos és neje Lendvay Jőz^efoé szül. Buchberger Erzsébet fájdalomtelt szivvel jelenük szeretett édes anyja, illetve napának Özv. Lendvay Jánosné szül. Kiss Annának folyó évi július bő 2-án élte 82-ik évében, végelgyengülés és a halotti szentségek ájtatos felvétele után történt gyászos eihunytát. A boldogultnak hült
— Tűz pusztított ma.reggel 7 órakor Nagy-Kanizsán a Rákóczy utczában: elégett két ház. Szerencsére a tűzoltóság lehetőleg gyorsan megjelent és szél nem volt. A tűztorony rozoga volta miatt lebontatván, első pillanatban nehezményül esett a tüz hollétének kipuhatolása, ennek folytán a szerkocsik megindítása némi késedelemmel járt Igen kívánatos a tűztorony azonnali létesítése.
— Vasrácsozat alkalmaztatik a .Polgári Egylet" kertjének sugárúti oldalán s már e héten megkezdik a munkát, mely Saller Lajos építész úrra bízatott.
— Hegyei r. h. A b.-füredi szeretetház helyettes igazgatójául Barbarics Győző neveztetett ki. — Somogyi Károly színtársulata Balaton-Füred re érkezett. — Cavállár Józseftől .Cserszeg-Gárdái Csárdás" jelent meg Keszthelyen. — Trausz Gábor mibályfai illetőségű katona a Balatonba ölte magát — Pacsai utbiltossá Trstyánszky Lajos neveztetett ki. — Szépeiknél a kavicsvonat kisiklott — Szent-Liszlón 40 család foglalkozik selyem-tenyésztéssel. — Hruszka Nándor szécsi-szigeti kasznár meghalt
— Hazai r. h. Szegeden dohángyár állíttatik fel. — Nagy-Károlyban felállítandó Kölcsey-szoborra egy banquetten 8815 frt gyűlt egybe. — A bpesti tudomány egyetemen 162 tanár és 38 tanársegéd működött, hallgató L\'íélévben 3606,11-ban 3495 volt, jogásza legtöbb: 1583. — A fővárosi Bazilika fökupotájára jul. 7-én tették fel a keresztet — Lellénél egy kocsis négylőval usztatás kozkeu a Balatonba fuladt — Báró Vesselényi Miklósnak a fővárosban szobrot szándékoznak emelni.
— A varasd-lepoglavai vasutvonalrész átadatott a közforgalomnak. — A bécsi áliamsorsjáték főnyereményét Veszprémben nyerték meg. — Báró Orbán Balázst gazdasszonya mérgezte meg babonából.
— Gróf Pejachevich Miklós bpesti föbad-parancsnok hirtelen meghalt. — A vizák
— Megfelelt neki.^Egy hórihorgas gigerli összetalálkozik egy kicsire nőtt cziginyiiyal és termete fölött gúnyolódva, odaszól neki: Ejnye czigáuy, de közel van a fejed a lábadhoz ! — A czigáuy végig néz a létraalakon s azután: „F.n csák vágyok, amint vágyok. — feleli gúnyosan. — hanem á tekintetes ur kiéhe-zsik, á mig végig nézs magán!"
— A színész vizsga. Igazgató: DÖn tehát színész akar lenni V Szeretném próbáját látni színészi képességének." — SzinészjeÜilt: .Kérek — előleget."
— Lóvásáron. Vegye meg kérem ezt a lovat, higyje el, igen egészséges.
Azt elhiszem, mert különben nem lett volna ilyen — vén.
Ki nyert?
luzás jul. 5-én
Bécs: 57. Giácz: 77. Temesvár: 11.
48. 48.
21. 13. 54.
Brünn:
Húzás jul. 9-én. 74. 51. S.
Szerk. üzenet.
niokftt i
tetemei folyó hó 4 én d. u. 5 órakor Zala- { nai sóbányában szabadságharczi 300 hon-Egerszegen fognak a rém. kath. szertar-j véd holttestére akadtak. — Brüll Miksa tásszerintbeszenteltetni, — és Készt helyre\' 20 ezer frtot hagyományozott jótékony-szállittatván, e nÓ 5 én d. u 5 órakor fog-1 czélokra. — A pogány-szentpéteri .szent" nak a 3zent-Miklósról nevezett sírkertben kutat a csurgói szolgabiróság betemet-örök nyugalomra tétetni; — az engesz-:tette. — A zóna eddigi eredménye: 7 telő szentmise pedig folyó hó 7 éa d e. 8 milliónál több utazó vette igénybe s másórakor fog a keszthelyi róm. kath plebá- fél millió frtal többet jövedelmezett — A oia templomban az urnák bemutattatni.; montenegrói fejedelmi család Bpestre jő
Zala Egerszeg, 1890. évi július hó 3-án. Béke hamvaira!
— Rákosi JenÓ jeles írónk s a Budapesti Hirlap társszerkesztője a fürdő-évadot Zalamegyében Szepezden, tölti.
— Kottori tüzek. E nyár folyamában rövid időn már a harmadik tüzeset fordult itt elő; a két utóbbi ti f. hó 4-én tejjel és f. hó 9-én d. u 3 órakor dühöngött tüz volt a legré-mifőbb, különösen a f. hó 4-én éjjel 12 órakor támadott tüz, pokoli benyomást tett s ember feletti erővel lehetett csak szegény tűzoltóinknak megfékezni a tüzet, s meggátolni, annak tovaterjedését; se honnan az egész környékről, még a legközelebbi szomszédok A. Vidovecz, A,-Dom-ború községek tűzoltóitól sem érkezett segély; de derék tűzoltóink kétségbeesett1
— K—». Bpeet. A\'kivim í küldöttük.
— S—i. Amint.időnk -ngedi, kikerciSiik Sxiveí 0dv5z!*t!
— K. B. . A kClteméijj j6, a leletei kö-si\'.ajük. cak\'&zt "*"m tudjuk: váljon a tő-rűk id5bS), vagy & Siabad«ápharcí: korib"! valók-* ? -
— kr\' in liol sértési tök i«m ertet uiét jöv5 Stámuokliia keceljük meg
—-D. F. Lakáiod váltotU-Aíáról nem értesítettél s igy » \' í*|.kttldé»ben -avar állt bt.
— M. B»ja. Szívesen intAikedtünk.
— P. B. Ü\'j-Sscny. Örömmel Üdvözüljük.
— Lucifer jönni fojt, azaz csak tárcza-mankilata- „á félmOveitek.*
_ B Helyben. Útin* néztOiik a kéíirat-cak s ugy találtuk, hogy helyesen a ke-irat Sierint lett kit/oraalvá. -Sajtó hiba iííocf.
— .A. L. -i^cziniekrCl\'. Kitűnő. Mielőbb közöljük. jp*1 »
— F. Soraidat epedve várják.
— D. Kívánságodat — bir\'n\'-m Criímeat, teljét itettük. •
— Kottori. Köszönet, jüvSre i- ktirjük, de nemcaak tttxról, vUrol, bs.:ien» egyébről is.
a Császárfürdőt használják
— Külföldi r. h. Smith Ádám nagy , nemzetgazdász halálinak százados év-fordulójaaz idén van. — A müncheni fal ónba 21 magyar festő kü\'dött művet a kiállításra. — Belgrádban Marickovich consul meggyilkoltatott. .— A wateriooi csatában részt vettek közül még 7 van életben. — Stanley esküvője ma van. — Mickiewítz koporsójára 447 koszorút küldtek. — New-York városának 2 millió 8 százezer lakosa van, —- Baross miniszter Konstanti-uápolyba utazik. — Londonban 130 ren dőr atraikolt — Nikita fejedelem nagybátyja Cettinjében meggyilkoltatott — A Brandt-féle schweicxi pilul ák használatát az osztrák belügyminiszter eltiltotta. — Spanyolországban a kolera terjed.
Felelős szerkesztő és kiadó : BÁTORFI LAJOS. Laptulajdonos: WAJDITS JÓZSEF.
Verfälschte sch-wan.e Seide. Man verbrenne ein MQstSrcnco dea Stoffes, vun de™ man kaofen will, und die etwaige Verfälschung tritt aofort zn Tage: Ecufe, rein gefärbte Seide krloielt sofort zusammen, verlöscht bald und hinttrl&sst wenig Äsche von ganz bellbriun-licb«\' Farbe. — Verfälscht« Seide (die leicht speckig wird and bricht) brennt langsam fort, namentlich glimmen die ,Schu»sfäden\'\' weiter (wenn zehr mit Farbstoff erschwert), und hin-terl&sat ein« dankelbraune Asche, di sich im Gegensatz zur echten\' Seide nicht kräuselt, sondern krümmt. Zerdrückt man die Asche der echten Seide, an zerstäubt sie, die der verfälschten nicht. Das Seidenf».brik-Drtpot ton G. Hewieberg (K. a. K. Honief.) Zürich versendet gern Muster von seinen echten Seidene ¦ [offen an Jedermann, und liefert einaeln-Roben und ganze Stücke porto- und zollfrei \'°\'s Haus. ^0°*-
HUSZONKIXENCZEDIK ÉVFOLYAM
Nesílé Henrik gyermektáplisztje
20 éves eredmény.
32 kitüntetés. 12 díszoklevél. És !4 aranyérem.
Számos bizonyítvány a legelső orvosi tekintélyektől.
\' A KI NEM TUDJA,"
I hopv a sok blrüelert pvóirvszer korál 1 " melvii felelne mefl leoinkább betegsége- ¦ jet ai térje azonnal levelező-lapon RfcMerV /kladointezetetó! Lipcseben, a képekkel siiátotll I A Betegbarát" cilmS köc;-Tocsket A hoztál Invomtatott hálairatok bizonyítják, hogy a mfi-I L vecskéoen foglalt jó tanácsok követése által, nem f \\csak
•n-nieg-eiren
elkerülték a haszontalan i
kiadást, nanem még a váoyva-viflyott , oyóoyulást Is han\'.ar megtalálták \' " kőnw ínoyen küldetik meg..
Gyár: jegj-^
Tökéletes tápszer a gyermekek részére.
El nem cserélendő a már többször kitüntetett különböző tejfrjokkal. Tartalma az anyatejhez hasonlít és könnyen emészthető lévén, ép oly könnyen megoldható, ugyanezért felnőtteknek is, mint kítütó tápszer \'
gyomorbajosának
igen ajánlható.
MT* EBV doboz ára so Ucr "W8
Nestlé Henrik sürUsiteK teje. BW Elssy tlotjoz &j?m, so tor. "WB
Főraktár Ansztria-Magyarország részére Berlyak F. WIEN I. Naglergaase 1.
Nagy-Kanizsán: Fesselhofer József és Rosenfeid ereskedöknél és Magyarország összes gyógytársibaa.
3940.
:xxxxí
Házeladás.
A magyar-titczaban 612. sz a. jó karban lévő
Maratics György y örökösök tulajdonát képező tehermentes ház. belső és külső kerttel együtt, szabad kézből őrök áron eladó. Venni szándékozók egyik örökös
Muraközy Józsefnél
Magyar-utczában értekezhetnek. 3939-
Nagy nyereményesélyek a legnagyobb biztonság mellett
Meghívás a budapesti bankegyesület rész-^ vény-társaság által létesített
alkalmi sorsjegy-társaságnál
500 állami *¦ osat. magyar bélyeggel ellátott magámorjiegTokrSl való réaavélelre Kyere-ményöaaeeg 16 milliónál több! Nágjon ked-veaó cioporíoiitái. Kitönó ng«r»mény«*é!yek
caak S frt havonkénti btfiaetéi mellett ÜnyníkSk kedvet; filtilelek aaeltett alkalmaz-Istaak
Ajánlatok lotézendők a budapesti bankagye-tülat réazvéaytáraaaághor Badapeat, Erzaébat-t«r 18 izim, 3941
rjxxjooeoooooooococoGOOOOoooQ
j* Laehne-intézet
w Sopronban
Nyilvánossági joggal biró 4 elemi e?s 6 gyro-S nasiális oEztály. Reáliskolai növendékek előkészítése.
I
V
X V. \'L I.
UJ NÖVENDÉKEK
a szünidői hóban is felvétetnek.
Értesitcvel. prospeetussal szívesen szolgál
az intézet igazgató
Az 1889. Fárlsl világ kiállításon arany érem 3743 mel kii {intetve.
MARGIT")
GYÓGYFOHHAS,
„MAGYAR SELTERS
II
Vegyeleme-rre a budapesti m. kir. egyetemen. Szerencséi vegyi íi«zeUt*-le. kevés szabad, de gazdag, téU-kötött széniavtai-telma kiváló batajmnak bizonyít, külön- tru tUdohd.iita.lrnalcriíí.11, abol * sz»b»d«.in»av csekéíyebb jelenlét* megóvja a beteget a káros" «Öt Te»ze<.elmei tzg.tásíói, ellauben a felig kÖtflitszéniav gazdag »iga a gyót-yhatAsn alkatrészeknek a beteg testrészekbe való gyors és biztos felvételét eszk.".\'.;. Ez-n tulajdon**-g»nak ko>zöűheti a Margit-fo-raa azon kival" elöoiét is. bogy » 1»"\' >xabad»*in«*vtart«l"m _sn (r&*Hh a.víit.y Mzsfc, mint a K« 1 teg!e l<:h.e d — I tli d 3 b hJ o;í bau, különö-en (UtlŐ vóry.én--le «?1
ár nem alkaltnaxbMó.., a Margit-f.iítíj itt is a legjobb hxtás mellett folyton hawiiiltutik.
A tíidőlietecelc kümátikn* gvógyíc\'eieteirí-.t,. kiilonöseo a L -Uroir-t.itt*\'h (.örber-ilorl t\'ttn a Mitrifit-vix otthotiomi val\\ — Orvon itkintely-i^^ B-idapeít-c : Dr. Kor&nyt. l>r. Gtbhurd I. Dr. NaTraltl, 3>p. Podr, Dr. Kétly, Dr. B«rn4i.; Béc-: Dr. «aml»»*rj:er, l>r. Du M\'hfk, itb. a legjobb ered meny nyel aikaliatiiik a légzo-, emésztő- <¦** liuifj^rvck aliaU-us hurrjto* bintalmaiuil.
intivóvizl
prft»erTAtIv-gydtymcrnek bíxsinjfilt lt*gkÖxeleM> TrÍ€Mí.t-, V.ume- én hnxAukimn a HOLDBA jit-gbetegetléa ells-u
borral használva a legegészségesebb ital l
Kizárólagos főraktár
Edeskuty L.
\'-. BilT. tSTifT-BudaprM.
Úgyszintén kapható minden gyógyszertárban, föszerkereskekésben és vontlég!:ben.
s
Arany-érem Pécs 1888
|J9~ Félszázad óta kitűnőnek elismerve. **f)m
Dr. Sihnlszkl-féle
Arczkenőcs és mosdóviz.
Ezen készítmények ajánló levevelét, azoknak félszázad óta uiin-denütt elterjedt vilaghirok és bámuiatos hatásuk képezi. Leg-bámulatosabb Bikeirel használtató a k bibircs, szeplő és májfoltok, forróság vsgy fagy álul keletkezett pirosság s a bőr minden tisztátalansága ellen. ..Egy nagy tégely ára 70 kr., egy kia tégely 35 kr. Egy nagy üveg mosdóviz 1 frt, egy kis üTeg50 kr.
Joliessaníe-Puder
(fehér, rózsa vagy sárgás.)
Kivágó finomsága miatt legjobban ajánlható; az arczbőrnek keílemes szint ad és láthatatlanul tapad. Egy nagy doboz ára 80 kr., egy kis doboz 50 kr.
Kapható: Kolnír Cipót gyógyszerésznél, mint készítőnél Kaaain. Nagy-Kanizsán Marton és Huber kereskedésében.
(p"^»C<XXOCOOOOCOOC<XXXXXXXXX7\\
Szís-Margííszigeti ^ógylUrdő |
BUDAPEST.
. S5B E. raelPf; artézi kénos fórra), nagy»ierQ fllrdShii, porcielltn- mir-Tiny-, kid- ét kSíttrdok inhat-ykéizülékkel, lillamos fürd5k.
A MU-margiUaigeti hérvie mint fürrió, *agy belioleg, vagy beiélegsém kitűnő eredmény nyel hasinAlutott a k&vetkeio kóralakok «llen
Csiiz ztiháit, i0t.it köisoek. kBUírtéuk «tai fellepett Iznteaiyik tisyitmtéD hathtrtytlsk ét Bébbaat^BtUt: jira ízzadmánye , |«Vvi y és bl-jaksr. ¦<]-, gyoBor-, bÜbattafMtk. Idüt tiékríkeúéi, hilysi bent, ni! teaUf-mak, Barát-, gége, tttdcburnt, bStlétek ú» IdtgauUlBak-
L:tóbbUk ellen a villamos fürdők alkalmtxt&ttak meglepő sikerrel. A azigeten rjagyaeerfl pormenteg sétányok, ritka siépségíl virigktrtéiiet 800 minden kényelemmel berendezett sióba, tinalgaji tetem bel- éi kttlfóldi hírlapokkal elÜtva, posu, telefon, távírda ösneköttetéssel, gyógjasertir hol mindennemű áiványvi* is kapható.
Rendeió fQrdóorvos: DR. BAUEE ANTAL, íöheíciep tidTari orvos. Naponta katona- és népsene.
Fürdó, meoetjegygyel együtt viltva és fürdő-bérletnél mérsíkelt ár. A szigeten iaki fürdővendégek a fürdó- és menetjegynél előnyben részesiHetnik H.jóköslekedéa a föváro.ia! V, óránként; tnenef beléptidíjjal együtt hétköanan 20 kr. Szobák ára augusztus 20-tól kezdve 20°L-kaJ leiaállitva
PördE idíny tarttma május l-től október 1-íg. X
Lakáaok megrendelése szigeten & felögyelóíégi irodában. V
X Szt- Margitsziget gyógyfürdő felOgyaíésége Budapest V
^xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxQ
Dämon
hibésbatlan szabadalmazott
* SvábbOrgár (Csotán) fogó
kapható Ausztr.-Magyar ország minden konynaedény kereskedésében. Darabja 1 frt SO kr. Beszállító : II VEI HT J7JEKEt\\CZ,
Wien, I. Brandstätte No. 3.
3937.
SCUIaAC-I APÁTSÁG (Franoxia-Orsiig)
Dom ktAGUELONNE, prior Í
Fötiaitelendí EeaeúEk rendi ityál
FOGVIZE, FOGPORA és F06PASTÁJA
2 ARANY ÉREM : Brüita! 1880, London 1884
a l»t*siaffa*ibb küüiwtöiefc
Feltalütátott í aA ma a lk «von BODBSAUD PETEK >u Iw #0 prioráltál.
c A fotiaztelendö benedekrendi atyák fogvi-zének használata, napcrikint nehany cseppet vizbe véve, megakadályozza és gyógyítja a tagak odvaasigát melyeknek fehérséget és . azSárdaigot kölcsönöz, a mennyiben a foghust i erősíti b teljesen egeszségeiesé Táltoztatja. \'
c Szolgalatot teázunk tehát olvatóinknak, midÖn Őket ezen régi es practicus készitményékre figyelmestetjük, melyek a legjobb gyógy-asert és a fogfájás ellem egyedüli "óvszert képezik
\' "VSSJÍL" 5 SEGUIN,\'" iSSSSiS""
Ktphttó minútn ns/roűí. MUutritZritl, trttJti*rtirbtn ét UűtíK iirwlsoeio
Wajdiü Jóxsef ktojTüyoiadájáWl Naö-í«Uiik8ÍJi.
ÁAGMAMSA. 1890. július (9-én.
29-iK sz&m
Hoszonkilenczedlk évfolyam
i
Előfizetési ái
f.gyee íiám 10 kr
HIKOKTÉSEK ih>.> [ívtilíorban 7. másod
!ii;:ilt\'n lOÜbhi ÍOHMt f»
NYILTTERBtN
fóronként 10 kré-rt v«l-st»ek| inMtAri illeték minden
ZALAI KOZÓIT.
A lap tKoIIcmi részét illető k.j7.-
le-méiiyek a szerkesztéseshez, anyagi részé: illet" közlemények pedig a kiadoiiiva\'.aih.iz bérni\'ei intteendSk s -V « 0 |í-if « »izs/i i> takarékpéuztári-epüle t.
tíénneuteileii levelek nem fog
Kéziratok vissza nem kidéinek!
. — ^ oagy-kanizsai .Kereskedelmi Iparbánk*, a ,n.-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet", a nagy-kanizsai kisdedDeveló egyesület*
l „oagy-kamzsai keresztény jótékony nőegylet*, a nagy-kanizsai izr. jótékony nőegylet*, a .szegények tápiatézete", & .soproni kereskedelmi iparkamara" nagy-kanizsai külválasztmá-
nvának hivatalos lapja
HETEN KINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELEMÜ VEC Y ES TARTALMÚ HETILAP
Fejedelmi nász
¦üi^Budavárában ritka- ünnepély folyt le július 15-én. melyet a magyar nemzet szeretettel környezett, a legmagyarabb fóherczeguek bájos leánya, a magyar nemzet gyöngye, Margit :óherczegnó kelt egybe Thurn Taxis Albert bajor herczeggcl.
Az esketési szertartást fényes főpapi segédlet melleU herczegpima-sunk teljesítő magyarul.
K szép napon az ódon vár meg-ifjúit, diszmagyárban jelentek meg az ország nagyjai, a nemzet képviselői. Egy perezre feléledt a magyar dicsőség temetkezési helyén a nemzeti élet, a nemzeti büszkeség.
Ugy tetszik, mintha egy szebb jövő zálogát láttuk a íejedelmi nász szép ünnepén, mert nemcsak a fejedelmi ház ünnepe, öröme volt e nap, hanem sziwel-lélekkel a nemzeté, miután a köztütik lakó József föherczeg és magas családja itthon teljesité. tel-jésitteté azt az aktust, mely sziwi-ri^áb\'d fakadva, egész lényöket ériiité \' *¦;& e benső családi legmagasztosabb örömük külst; látszatában is -gyönyörköd te; ni engedé a nemzetit, la/.t a magyar nemzetét, mely négyszáz év, ota ilyest nem látott, nem erezett .....
Az ország imája kisérte a szép Margit főhet czegnöt az oltár élé, milliót\' foha-./.a szállt a magasba: hogy legyen bddog.
Juzsef íóherczeg .velünk érz;> óhajtá, akirá, hogy csaiádi örömében ¦ mi is vele erezzünk, azért nemi chabionszerü a mi lojalitásunk nyíl ! vánulasa, hanem tiszta és igaz. mély! és való. Aki érettünk annyi mél-| tatlanságot tűrt, annyi bánatot szén-\' ved**tt, érzetéhez^ hű maradt, többszörös most öröfi/e, hogy abban jo- [ gosan osztozhattunk, miután a ma-; gas fejedelmi család hagyományos! tűzhelye a\' magyar élet csöndes és; állandó legszebb erényeinek, mely
boldogít ép ugy egyes fejedelmi; mint összeségében nemzeti családot. S inkább lemondott a királyi her-czeg az esküvő nagy pompája és kábító fényéről, mint a magyar nemzet rokonszenvének nyilvánulásáiról. Nem is tapasztaltuk még, hogy a magyar sajtó minden párt, nyelv és elvkülönbség nélkül ily egyetértóleg, teljes hűséggel tolmácsolta volna a nemzet érzetét, mint bálványozásig szeretett és tisztelve becsült József fóherczegünk e családi örömünnepélye alkalmával.
A fejedelmi menyasszony nemcsak öröklött családi szentélyt, de benne a legfenségesebb érzetet, a honleányi szerelmet is teljes ragyogásában őrzi és viszi magával, hiszen mielőtt szivét átadta volna bajor vőlegényének: kikötötte, hogy magyarul tanuljon meg, s csak akkor lép veic oltár elé. í
Ily dicső fóherczegnót nem-e repeső örömmel kisért a magyar nemzet egyetértő összesége uj otthonába amaz imaszerű ^óhajtással: Legyen boldog!
Iskolai értesítők.
l) Értesítő a kegyes tanitórendíek vezetése alatt álló rfttgj-kanizsai kath. fögyuinasitirrról, közzé teszi Jaoky Károly igazgató. Ve/érkö/.lf-niény Csernus Lász.ó tanáról van „Néhány meunyí.-egtahi hará-rozatian alán értelmezéséről.\' Tanerő 19. Az előadott tananyag felsoroUsa. írásbeli feladványok és érettségi dolgozatok. Allatok a lögymuasium\' történetéhez. Az ifjúság könyvtárából 76 tanuló részesült 419 kötet könyvvel s pénzbeli segélyben 32 tanuló 210 írttal. Kví forgalma a segélyzo eg\\e-üietnek 309 frt 73 kr volt. Alaptökéje 4700 fnból áll Ösztöndijak kiosztása. A tanán könyvtár 112 müvei szaporodott, az ifjúsági könyvtár 2332 müvet tariaimaz. Tanulók létszáma I. oszt. 52. II o. 49 III. o. 55. IV. o. 38. V. 0. 37, VI. o. 27. VII. o. 25 VIII. o. 21. Egyéb statistikai adatok. Felvétel aug. 3Ü. 31. és szept. 1. 2. napjain történik. Tandíj 12 frt. X
2) A nagy-kanizsai államilag segélye zett községi nyilvános polgári nu-iskola 18-dik értesítőjeszerkesziáMorgenbesser János igazgató. Visszapillantás a lefolyt tanévre; jótékonysági ügy; felsőbb rendeletek: az intézet tanszereinek gyarapodása. Tanerő 12. Tananvag áttekintése. Járt az I. o. 57, II. o. 38. ÍII 0. 14. IV. o. 18. V. o. 11, VI. o. 12 tanuló Tanévi beiratás aug. 30-tól szept. 2-ig történik. Tandíj vidékiek részéről 5 frt, helybelitől 3 forint.
3) A nagy-kanizsai izr. nyilvános 6 o-ztáivu elemi fiu és leányiskola, valamint az ezzel egybekötött kereskedelmi iskola értesítője, szerkesztő Bún Samu igazgató. Jelentés a tanévről. Tananyag s jótáifiny-ság felsorolása. Tanszerek és köu\\I&Ár. Tantestület 17 tagból áll I. Ieányo^Kaly. Kezdők száma 38, végzőké 31, It 0.41, II! o. 30. IV. o. 31, V. o. 27, VI. o. 13, I. o. a fiuknál 44. II. o. 42, III. o. 53, IV. o. 63. V. o. Cl, VL o.41. Kereskedelemi előkészítő oszt. 34, I. o. 33, II. o. 37, összes létszám 626. Iskolai takarékpénztári betét 97 tanulótól 368 frt 51 kr volt. A beira tások és pótvizsgák aug. 28—31-én esz közöltetnek, a megny itandó polgári\' iskola ¦nál szept. 2 — 4 napjain.
4) A nagy-kanizsai községi nép- éa felső népiskolák növendékeinek név és éruemsorozata. Közli Németh Ignácz nép iskolai igazgató. Tauhatóság. TaoerÖ : 39. Tanuló ifjúság II. felső leányosztályba járt 30, I. o. 44. IV. fiu o. 103 ÍII. o. 69, párhuzamos III. o. 44. II. o. 64. párhuza mosba íí5, I. o. 93, Arany János-utczaiba
!89. Teleky-utczaiba 84. Eötvös-téribe 79. 1IV. leányosztályba 82. III. o. 69. párbuza-mosDa 44. II. o 82, párhuzamosba 74, I. jo. 62. párhuzamos a) 57, b) 62, Arany-János utczüiba 72 Eötvös-téribe SO, Kis \' Kanizsái, IV. fiu oszt. "?5. III. o. 36, II. o. jő6. I. o. Itácz-utc/a 75. VII-ik kerületben I 112. IV. leányo.-ztályha 6. III. o. 20. II. o. 37, L o. Ráo.-utczába 63 VII. kerületben ;46 párhuzamosba 86. Összesen 2029. A tanulók jótevői említtetnek meg. A tanév . aug. 30-áu veszi kezdetét. A vidéki rendes i és magántanulók 5 frt tandíj! fittnek. I 5) A süniegvárosi államilag-segélye-jlyezeti reáliskola 32 dik értesitöjét;kpzzé teszi Orbán Lajos h. igazgató. Szép_Rezsö I tanártól szakközleményt közöl Sümeg\\ha-I tárának edényes növényeiről. Adatoka | reamkola történetéhez. Tanerő 10. A ta-| uárok irodalmi, közművelődési, társadalmi | működése. Értekezések, tanácskozások.
, Látogatások. Egészségügy. Jótékonyság. \'Beszerzések. Rendeletek Löszt, járt 25, 1l 17, IIL 13, TV. 18- Érerogyüjteménye 1168 drb. Tanári könyvtár 4202, ifj. könyvtár 637 műből áll.
Fizetendő dijak: Felvételi dij 2 frt, tandíj 10 frt, könyvtárilleték 1 frt, pro grammilleték 5.0 kr, énekdjj 1 frt, izr. hit-tandij vidékinek 6 frt, helybebuek 4 frt. Ezen dijak közül csakis a tandíj, hittandij elengedéséről lehet szó. Xz erre vonatkozó kérvények a reáliskolai bizottsághoz czi-mezve, a beiratáskor nyújtandók be, a vidékiek — mint legfőbb mellékletet — az adókönyvet el ne feledjék becsatolni. Beiratáskor fizetendő ezen dijaknak fele, 4 frt 50 krnyi összeget, mely alól felraen tésnek helye sincs, még a folyamodók is tartoznak rögtön lefizetni.
Magánvizsgálatért a LO frt tandíj és 2 frt felvételi dijon kivül fizetendő 40 frt: ha osztályok Összevonásával történik, a korábban befejezett tárgyakért 5—5 frt A gyorsírás dija 2 frt é^enkint, a latin-! nyelvé a jelentkezők számától függ.
6)f,A sümegrárosi róm. kath. elemi fiu- és leányiskola 32-dik értesitőjét közli Bánfi Alajos igazgató. A szülőkhöz igen helyes felszólalás intéztetik. A tanév mozzanatai, melyben olvasható, hogy az iskolai takarékpénztárba 425 frt 4 kr folyt be, melyet igazgató lelkiismeretesen kezel. Tanerő az. A fiuknál I. A. oszt. 67, B. oszt. 53, II. oszt. 66. III 54. IV. 45. A leányoknál I. oszt 99. II. oszt. 57, III. oszt. 40, IV. oszt. 33, V. 15, VI. 5. Ösztöndijak kiosztása. Ismétlő, iskolába 75 fiu és 56 leány járt. Közli az ifjúsági s tanári könyvtár jegyzékét. Tandíj 1 frt, vidékieknek 10 forint. Beíratott tanulók létszáma 665.
7) A csáktoruyaiállami lag segélyezett községi nyilvános polgári fiu iskola 18-ik értesítőjét szerkesztő Pálya Mihály igazgató Adatok az iskol* történetéhez. Tanhatóság. Tanerő 9. Előadott tantárgyak és elvégzett tananyag (elsorolása. L oszt. 35. II. oszt. 18. III. oszt. 12. IV. oszt. 14, V. o. 10, VI. o. 2, összesen 88. A tanítói és ifj. könyvtár 911 kötetből áll Az ifjú sági Zrínyi Önképzőkör működését is közli Velkey Zoitán tan. s a kör vezetője. Tandíj 5 frt.
8) Államilag segélyezeit pozsonyi kereskedelmi akadémia 5 dik évi jelentését közli Jónás János igazgató. Visszapillantás az akadémia működésére. Tanerő 19. Kivonat a szervezeti szabályokból. Fegyelmi szabályok. Tanári könyvtár ujabb
beszerzése. A taurend. Az alsó A.osztályba 29, B. osztályba 36. Középső A. o. 28. B.
0. 32. Felső osztályba 44. Ö.-sszesen 169. Az intézet megnyitása óta 704 tanuló járt. Egyéb statistikai kimutatásokon kívül ;t jövő évre szóló tudnivalókat közli.. Helyiség Pozsony, Apúczapálya 13. sz. Az intézet internatussal is bír.
9) A székesfehérvári kereskedelmi társulat által fmtartott és államilag segélyezett kereskedelmi akadémia és alsófoku
i kereskedelmi iskola 22-ik évi értesítőjét szerkesztette ür. Faludi Miksa igazgató. A kereskedelmi akadémiák tantervét helyes nézetből közli Dr. Balassa József. Igazgatói jelentés a tanévről. Tanári kar 11. A tananyag leirása. önképző kör, könyvtár. Azakidemia-felsö oszt. 33, középső 41, alsó oszt. 27 egyén járt. Az alsófoku kereskedelmi iskola tanári kara G tagból állt. Ifjúság III. oszt. 17, II. oszt. 36, I- o. 40. Akadémiai tandij 65 frt. .- .
IOJ A kolozsvári beulakással összekötött kereskedelmi akadémia 12-d:k értesitőjét a felügyelő bizottság megbizásá-
I ból szerkesztette Kiss Sándor ^igazgató tanár. Tartalma: gróf Csákv Albin miniszter látogaiása. A benlakásról, Hanga;; Oktáv tanártó\'. A kereskedelmi szakoktatás reformja figyelmes dolgozat dr. Veress
\' Vilmostól. Tanulmányi kirándulás Fiúméba
[Ferenczi Zoltántól. Szabályzat. Internátus,. Tanerő 23. Tanterv. I. A.-O. 3Q. lí. o. 36, II. A. o. 34, B. o. 41, III. o. 53. Összesen 194. Benlakók I. o. 27, II. o. 33. IIL IC. Fegyelmi szabályok. Önképző kör. Ifj. könyvtár S57 mii. í\'énztári forgalom 21.992 frt 29 kr.
II) Értesítő a bpesti állami kö/éj> ipariskola 14-dik tanévéről szerkesztette Hegedűs Károly igazgató. Közli a technológiai iparmúzeum és az állami kö/ép ipariskola épületének rajzát. Jeleutést ;t tanévről. Tanerő 19. Tananyag nagyszerű áttekintéssel. Tanulmányi ki rá edu fások. Az irályképző kör működéséről szóló elnöki jelentés. Az első éves tanulók (65) anyakönyvi névjegyzéke. I. éves 56, II. éves épnészeii szakosztályban 20, gépészetiben 17, vegyészetiben 3. fém é.< vasiparban "5, faiparban 7, Ill-ad éves.építészetiben 17. gépészetiben lu, vegyészetiben 2, fém és vasipariban 6, faipariban 3. rendkívüli tanfolyamok tananyaga. Az épitő ipari téli tanfolyam I. éves hallgatóinak száma is,
1. éves tanuló 42, II. éves 23, IIL éves 23. IV. éves 17. Jelentés a gözyépkezelök és kazánfűtők tanfolyamáról. Általában rendes
Tírcza.
Katona dalok.
Erdd Bléb, Enyhet lior< TV hozTÜ .SzüISföM., i
Mk-m n izép-batári
Mse»ü vLn fák bns zugisa, At én i«lkem viharzása, fiönj ül szenem pillájára: .XégUUak-e valahára?!"
Üreg szülém nádas háza Sincsen sehol annak mása, Annak párjára nem lelek: .Ahol állok, ahol mtgyek *
Amióta baka lettem. Kihalt ae 8r;in szivemben De te kis ház! bár mint élek, ,Mindenütt csak feléd néiek I" II.
kies aujim kis kertjére H»gyoü a hold halvány fénye. *-<ies anyám a fák alatt Olyan b^san kit sirathat?
K\'ért foly könye dús árja, Taián fiát haza Tárja? ^aíy a múltnak egy emléke Kcgi sebét hogy feltépte?!
\'% báoat-a Áldott lelke, i»n reá síért nem ii lelne ? ^íéoj azt el nem irnlja, öoey szirének mi a búja!
Csak ú0 tadom mért kesereg, Arczác »ürü köoy mért pereg, "í-J - t»d girni eiég oka, \' Szegény fia mert k»,tonsW
III.
Kién; f c-kc csicsereg az ablakon, V.g iiotijit üröméit elhallgatom, Kis madárkám de boldog a te szived, Elcserélnén: [irddel az enyimet.
Kicserélném s élett-mból pár évet Ráadásul ?dnék is még \'enéked, Cgyis élie.1 srefelemre oly rőyiH, Ho^j szived meg se érezné a tövist.
Nem kell erkem édes bakám életed, Te még szabadságodat s» élvezed, Mim-k kéne e*ií>a rnhid éimekcm, Nehéz borjúd agyon nyomná kis síivem.
Mit ba«ználna uekem annyi esztendő ? H» nem élrie velnm a htt szerető. Árvaságban mi; is érnr az élet, Maiiár vagyok, senkivel se cserélek!
Felszállok az éjjbolt felé dzlolra, Édes párom bele nótáz dalomba, fi hŐ imát zeng regg>-lenkiut ajakunk, Szabadság es szerelem a mi dalnnk !
POLGÁR BKLA
A feltudosok.
CFÜrdói letól.)
Kedves barátom! Elképzelheti m a te jámbor csodálkozásodat, midőn irkafirkámat kézhez kapod. Bizony nem is mindennapi dolog levelet kapni tőlem alig egy heti távollét után. Kérdezni fogod tehát saját becses személyedtől, micsoda fontos ok késztetett azon lépésre, hogy irjak. No de, hogy ne türelmetlenkedjél, nem hagylak sokáig botorkálni a bizontalanság homályos labyriutbjében.
A dolgot azon kezdem, hogy, ha az emberi akarod megismerni, akkor olvasd
Shakespeare!, ha pedig a .teremtés koro-náivxl\' az emberekkel akarsz megismerkedni, akkor különösen a fürdőhelyekre jöjj. Először is meggyőződést szerzesz arról, hogy Darwin nem hazudott, másodszor pedig hinni fogsz minden rendű és nemű csodákban. Csak tegnap utazott el innen egy hölgy, ki saját hiteles (?) vallomása szerint huszonhatszor érte meg a kánikulát s a jegyzökönyvek nem hiteles (?) tanúbizonysága értelmében 21 év óta tapossa az iskolatermek ritkán súrolt padlóját —.mint tanítónő.
Gyetfge oldalam a számtan, de mégis felkiáltok: Ob igazságtalan emberiség- A szegény történetirónak ép bőrt nem hagynak a fején, ha ezer év előtti események idejét nem kutatja ki pontosan s ime — minden rendű és rangú fürdővendég, ok leveles kávénénikék s dijnélküli járóta posók találgatásainak utána és daczára — homályban vagyok az illető hölgy évei számát illetőleg.
De a dologra térek. Hiába, az ember élte utolsó pillanatáig tanúi és tapasztal. Eddig azt hittem, hogy a fűzfapoétáknál és a vén leányoknál nincs rettentőbb/a föld kerekén, smost be kell vallanom, hogy mindezeknél még teremtett rosszabbat is az Úristen, s ezek a féltudósok. Mindjárt megtudod, milyenek ők. -
Tegnap történt. A vendéglő tágas termének számtalan porszemei démoni tánezot jártak a ragyogó nap első sugaraiban, a reggeli szellő akáczfaillatot hozott könnyű szárnyain s én kényelmesen dőlve hátra karos székemben, egész appe-titussal olvasám a legújabb rémhireket,
nem látván a felhőket, melyek setéten fe nvegetve gyülekezőnek szegénv fejem fölé.
Vendégek jönnek asztalomhoz ve zetve egy ismerősöm által. A bemutatás megtörtént.
— Tekintetes Madarassy Fórián, a zegernyefalvai felső népiskola fő-főtani-tója, a természettudományok minden ágának rendes tanára (?!), a természettudományi egylet rendes tagja, birneves tankönyvíró, jeles kritikus, számtalan nem létező lapnak rendes munkatársa.....
— ,Stb. Stb." fejezé be a hosszú sort Madarassy ur szerényen.
.... És neje a nöi bájakkal gazdagon megáldott Leukádía nagysám.
— „Nagyon örvendek e rendkívüli szerencsének."
Nem hittem, hogy e négy szóban négyet hazudtam, pedig a keserű tapasztalás ezt mutatta meg.
Ez ismeretség megkötése számtalan gyötrelmes pillanatnak volt szülő anyja, mint látni fogod.
Hozták a reggelimet. Ekkor a kávéról tartott tudományos értekezést, (a következő magyaros nyelven) „melynek illatos fehér virágai csoportosulva a levél hónaljában előtordulnak." E mellett kezemet mindig megragadva tartotta, hogy nem mozdulhattam. Az előadás tudományos eredménye természetesen az volt, hogy a kávém kihűlt, a miután én hetvenszer küldtem Madarassy urat ,az mélységes poklok legmélyebb fenekére,"
Legmulattatóbb volt a\' magyarság, melylyel beszélt Már meg akartam kér- ságát a legnagyobb mértékben sérti meg
deDi tőle, nem tagja-e a magyar tudományos akadémiának, vagy nem engedélyezték-e tankönyvét, melyet az uralkodó di-dacücai elvek és kitűnő szakmüvek alap* ján irt.
Délben sertés pecsenye került az asztalra; természetesen Ő érintetlenül ha-gyá, mint olyan állat húsát, „mely tisztátalansága miatt rossz hírbe került s melynek hangját rüfögésuek nevezik." Sajnáltam á szegény sertést s. meg is kérdeztem Madarassy urtói,\'miért nem figyelmeztette s intette öt nagyobb tisztaságra, megóvhatta volna a rosz hírbe jutás sajnos körülményétől.
További kérdezgetéseimet bizonyos íelsőbbségi mosolylyal fojtotta el s egy óra múlva a fürdői vendégség apraja-nagyja biztos tudatával bírt annak, bogy „ez. egy érzéketlen, ki vaspácczLH?l zárkózik el a tudomány világító fákpíiénye elöj,(!):\'i s ezután annál inkább ragaszkodott hozzám, bogy megmentse kárhozatos lelkemet a tudomány mennyországának.
Tanított egészségtanra, „hogy a bőr ápolása megköveteli az általános tisztaságot", embertanra szörnyű ékes magyarsággal, „hogy az enjberi test gy arapodik és épül föl a vérből, mely az erekben kering és a szívből jön." Ekkor már a világ is keringett körülem. De mikor azt mondta ilyen helyes szórenddel, hogy „a vér készül az emberi testben a megemésztett táplálékból," még sem fojthattam vissza azon kérdésemet, hogy hát ki práeparálja, *bár tudtam, hogy ezen kérdés tudós méltó-
HUSZONKILENCZEDIK ÉVFOLYAM
ALÍrI KÖZLÖNY
JULIUS 19-én
tanfolyamban 143. rendkívüliben pedig \' 10.ri vett részt. Vegyes tudnivalók. Tandíj 7 forint
; 12) A soproni m. kin állami felsőbb leányiskola értesítője. XIX. évfolyam. Közíi Marusák Pál idg. igazgató. 1889-nov. 19-ét tartott iskolai ünnepélyen, Erzsébet királyasszony oevenapjan tartott lelkes beszédét közli az igazgató. Az után az iskolaév története foglaltatik. Kivégzett tananyag mind a VI\' osztályban. Óraterv. A használatban volt tankönyvek jegyzéke. Tanerő 15.1 oszt. tanulója 32, II. o. ío. Ül. o. 30, IV. o. 2G. V. o. 13 és a VI? o. 4. Összesen IfiO. A tanuiás eredményének áttekintése. Végül íz internátus, (benlakás) szabályait s feltételeit, ugy a felvétel körülményeinek leírását tartalmazza. ZalamegyébÖÍ 4 tanítványa "volt a jóbirü iskolának- *¦ ¦
Yarasd Teplitz, 1890- július ho.
lürdöket bő vizzel látni el, s melegségük Lebocsatora hat a Kp™^™*?"
né fogra előbb hntökbeeresztetvéo;--a tott pakraczi hegjekre tekintő ablakon
kutnéW oldala a föld felelt 1 legrégibb redőit, s megprobi kozom ebbea a me-
Sbólvaló, smaisjókarban levő fehér lancholikus félhomályban egy-ket sort ro
márvány darabokból van összerakva me piteoi szép falu felé - mnen • purg*
iveken gyönyörű mithologiai képek, farag- tóriumból, ahol ma a szezon tetőpontján
hányok láthatók, B hogy ezek nem közön- friss, egészséges vert gynjt*§_ ere.ber _ séges értékűek, lianem a régiség mükin- Azt mondjak vagyts jobbanenfogUm
cseineke\'-ves darabjai, az a kevésbé búvár- csak ezekre a bálvány arczu betegekre,
kodók áftií azonnal felismerhető; azok hogy Jehova átka űzte őket a pakracsi
elöttpedi" kikbóvebbismeretekkelbiruak, hegyek medenczéjebe, nem a maguk, ha-
mégnagvobb értéket képviselnek, habár, nem apáik vétkeiért
b - - -.....• - -¦-•->---- Ha tehát valaki előtt gyanúsnak tun-
mint rendeltetésökbő! látszik, a tulajdonos
káptalan figyelmet sem fordít nék let egy-egy egészségesnek latszo ember lipiki fürdőzése — mentse ot az
zágrábi reájuk.
-Nem ugy vélekedik azonban a tudós trieszti tanár Dr. Moser Károly, kit naponkint láthatunk ezen emlitett régiségeket pontosan lerajzolni, s mint nekem emiité, sok régiségbuvár előtt feltűnést keltenek ezen faragványok, mélyek egyszersmind arról is tanúskodnak, bogy a rómaiak ko rában a művészet mily magasan áilott. li- fí-r^^ixh íTr\' 5Hs régiségek is vannak itt, melyek-
Kedves Barátom Szerkó/tó ürl me2tekintése s tudományos ismerete vem verését
Hiéban. kedves barátom ^^^^SíM^Z^^m^\\ Sok bolongás után is^nét ide űzött fürdő rmnt a ^^^^W^m^^S ur már a mult vérem a lipiki fürdőhely csendes hegyko-„vujt tárgyat \\ éye]tben megtette nyilatkozatát, hogy szoruzia völgyébe, üt keresek ezred ma.
elöttJehova átka. amivel ittmindenki apró vértanúvá lévén felavatva.
Bolbngtam sokat szerte e hazában, fürödtem őseink vérével áztatott anyaföldünk számos Gyógyvizében, de nem hagy még sem nyugodtan az én nyugtalan vérem, mely folyton üz, kerget egy elérhetetlen délibát) után s minden csapos hüktetézre hevesebbé teszi/ábrándos szi-
táinkat szívesen értesítjük "is. hogy rólok a lapokban
de mello arra ! ; inegemlékez-
fürdőzök- közt egyedül van piros arcza, mert a szive is egészséges.
Csak a balkezét hordja felkötve, szorosan egész a szive felett.
Bár csak mielőbb lenne boldog a bal karia. hogy boldogíthatna a jobbal.
L HULLÁM.
Egy szántogató reflexiói.
Július 15-én kirándulást tettem a regényes P. edericsi pusztára, mely Vá-liczkával határos és a megye nyugoti ré szén egy kies völgyben fekszik.
A verőfényes napaak sugarai afrikai bőséget terjesztett a munkás aratókra és a véres verejtékkel a földet megforgató szántóvető emberre. Keletnek tekintve, ott terült el P. Szent-László, iajdansDeák Ferencz nyári mulató helye, hová évtizedek előtt a terhes munka után szórakozni járt, Északnak fekszenek a halhatatlan nagy hazafi Széchényi István jelenleg Béla fia birtokai.
Az erdő üde árnyából szemlélv vidéket jutott eszembe, mily szép, mily nagy korszakot sÜStotó nemes lelkek voltatok, és ma hol vagytok az éji homályban " kiknek mindannyi reménye nem volt csa
felhívja ezek bővebb megvizsgálása végeit Igámmal gyógyulást a 04 fok Celsius mele; is.fjoiijnj.ua» !t^^.,;*^^^,a;vtów& kedvelöket s különösen a régi- [gyógy vizben. amelyből 3 ónos által előirt | Jódás nélkül: küzdelmeik, nehée gátok zuok, s valóban kiwmaros lenne. . v «w ¦ búvárokat, mert szerinte is kár volna \' mennyiség minden egyes csépjét reménybe • nélkül ; és az örőmuapok nem kevés fáj-"t-*\'.\'^ Lragváuyok-, s egyéb itt létező ré-1 vetett hittel, a gyógyulás vágyával szívom dalmát okoztak nekik. A Széchenyi Kos-
1 magamba. .
No de majd a maga utján el lesz vé- Megvonom magamat a sürü liget cser-gezve; térjünk át arra, hogy mit csinál- jével körülvett egy-egy lugasában, olyan
amely Bársorv nevű iró mindazt, mi itt ezen f-ragvauyo
\' zfllemes- giségeknek nyomtalanul veszni el.
történik s lefolv, merli\'y iro sége gvönyö^en tudná csoportosítani
azon képekét/melyek t
lénkbe tárulnak.
A fürdői vendégek a nemzetek és nak a fürdővendégek most. ek különféle osztálvából állanak s van- forga om van.
/Kocsi kocsit, vende;
midőn a fö
nép_
nak közöttük sokan, kik azt hiszik, hogy a nvari évadot kellemesebben nem is tölthetőek el, mint itt. Ls igazuk is van. eltekintve attól, hogyanok neiu kénytelenek n,3gukat alávetni azon alkaJma\'lan-ságnak. hogy öltözködéseikkel egymást felülmúlni törekedjenek, — a fennálló szi-vélvesség folytán inkább a senkit
vendéget, látogató látogatót ér. és siet hol az egyik, hol ert a másik az érkező kocsik elébe, megtekintendő, nem hoz-e valakit számára ismerősei, rokonai közül. És igen gyakran történik sürgés forgás, ilyenkor valakinek kedves látogatója vagy ismerőse érkezvén, s nagyon természetes, hogy a találkozás
sértő s mindenkit gvönvörködíetö nzó- örömei között hamar előfordul azon kér-rakozásokat kedvelik. Y* -r meddi^ aaD* naP\'g marad 82 erke
A közel mult napok egyikén is egy zett t íiráczi szépség Rohn .Oka bárónő szövetkezve a környék több kitűnő ének s zene művészeivel, s ezek -között noví majori, jelenleg kaproncza: járási, mint ilt nevezik kerületi főnökkel a ritka szép hanggal megáldott Ma tachich Kálmánnal, oly kiiünö hangversenyt rögtönzött, hogy a vendégek a nyújtott szellemi élvezetről sokáig nem fognak elfeledkezni.
• No de ez csak minket fürdöveodé-
föleg most midőn a szépnem a legközelebbi \'vasárnap már az Anna bálra készül, s szeretné kiki, hogy minél több a műit évben (jó tánezos) ismerőse legyen, — pedig fiatalságban hiány nem szokott ienni, a vidék inteliigentiája nagy számmal szokott e bálra minden évben megjelenni.-
Mi is várunk kanizsaiak akkorra ismerősöket s hír s\'.eriot városunk másik szép rózsája is koszorúba lesz fűzve az idei tepliczeí Anna bálban.
/ 11a időm engedi s a bálra még itt geket érdekel, nem pedig tzokat is. kik maradok, annak lefolyásáról is értesítelek, távol vannak, ennélfogva félbehagyom an-- addig is Isten-veled, maradok
dr.
ölelő barátod FARNEK LÁSZLÓ.
Lipik július 16. 1890.
Nem egészen ismeretlenül, de uiégú
nak folytatását s áttérek az úgynevezett külüu félékre, melyek egyenkint véve ugy, mint összeségökben is hasonlók azon körülményekkel, melyeknek ismerete nagy részben a tudományt is, főleg a régiség-búvárokat érdekelheti, inig a laikusok kevesebb súlyt fektetnek rájuk.
Ezen vidék valamikor birtoka volt a mint jövevény kopogtatok a .Zalai Köz rómaiaknak, s hogy azok idejéről sok ne^Nöny" szerkesztőségébe. Egy fürdőlevélnek vezetés dolgot ismerünk, azt s történet- kétek helyet (száraz) szin nélküli flrdŐ-iróknak köszönhetjük, azonban bánueny- levélnek. Mert a káuikulás hőség- s a 64 nyire búvárkodtak, s búvárkodnak ma ís fóíc Celsius meleg lipiki jódviz hatása alatt tudósaink, azért igen sok az, mit nem ol- enyelgő s talán humoros hangú .fürdőié vasiunk, megírva sincs: sok az, mit azok velet irni merő lehetetlenség, söt — koséin fedeztek föl, s csak a véletlen nyitja vet ne vessen senki sem reátu — mely e tel néha az ajtót, melyen betekintve, meg- sorok irása is nagy önmegtagadásba ke-!-!?0 dolgoktárulnak a uem közömbösök rölt s talán nem is ütöni kalamárisomba elé. tollam hegyét, ha neití Ösztönöz erre a b.
ha felmegyünk kedves barátom az lapok jó ismerőbe, — Oszeszly Antal ur,
itteni parkba, azonnal élőnkbe tárul a kollegám a fürdőzésben és rendkívül ked-
gyógykut, mely naponkínt. tehát 24 óra ves felebarát, aki minden perezben kész
alatt 75000 akó kénes meleg vizet buzog meleg részvéttel lenni a nagy hőségben
föl, mely képes\'ennek következtében a izzadok iránt
mereven magam elé bámulva, hallgatom szegény szivem beteges, lázas dobogását. Merengek, melyből csak egy-egy ide tévedt sárgarigó fütytye és egy-egy szép, de beteges arczu leány ezüst csengésű kaczagása ver fel. Haldokló selyem pillék vergődve küzdenek előttem a léttel, még egyszeriéi
suth-féle mozgalmak korszaka jutott em lékembe, azon időszak midőn megmozdult minden életképes tényező, — a védegylet eszméje gyárakat teremtett; a szabadság és egyenlőség napi sajtót és olvasó közönséget; Széchényi anyagi erőfeszítései vasutakat, szabadDunátéslánczhidat;ésIIydra. mely a mai haladás fölött sirhat. még nem ütötte föl akkorfejét; aszázkezü Brisrcus, mely hol önmagát meggyalázó és mégsem
emeliknehézkesenszárnyaikat,aztánvissza misitó küzdelemre szálljon a nemzettel esnekaföldjioráea, ahol épe perezben egy még akkor, nem jelentkezett Itt-amott boldog kőris bogár oár lehelte ki éltét [nyalt ki néha egy-egy polypkar, mely ki-Hiába,neratudokmenek!ilniaborongósgon-| SZemelt áldozatát levonta iszapjába; de ^ dolatoktól. Ide nallik a füréói park czigány-, jelenet oly ritka volt, hogy hatása elveszeit muzsikájának melamcholikus akkordja. ..!asiker mámorában. — Ezen vidék neve-azok a fekete gyerekek, a fürdőhely egye j élességei közé tartozik VáÜczka, mely dűli "egészséges emberei — olyan bolon-.| egykor a Döri család birtoka volt, később ditóan húzzák a „mi nótáinkat", hogy méíf Püspöki Graczián a rettenthetlen hősé, ki a gyűlölettel megrakott szívű horvátok \\ is49-ben Budavár bevételénél első volt a is lelkesülnek. [ győzelem zászlóját a vár falára kitűzni, éa
Ez a nóta engem is oda vont a soka- f kinek golyója ejté el tlenczit, a vár akkori ság közé a park^ hangyabolyábá. Ideülök\' parancsnokát, —- az Váliczkán nyugossza a kut mellett levő padra, s innen szemle-1 örök álmait egy romba dűlt családi sirbolt-lem azokat a szánalomra méltó beteees; ban,\'a ki a hazaszeretet által hevitve döntő arezokat, melyek husz pereznyi időközök- \\ csatákat vivott — ennek a hősnek honons ben jönnek poharaikkal a gyógyvízért s cauge földi maradványait nem jelzi még iszák a meleg vhet literjével izzadva j c^k egy közönséges kő sem, söt megtör-A ket vizet!>zoIgalo kis leány minden tént, hogy a rozoga sírboltból a hősnek lá előzékeny iparkodasa hiadavalo fáradság, bairól lehúzta csizmáit valamely hiéna é.-mert valóságos tolongást viszuek véghez magával vitte, — ez a kegyelet és tisztelet a betegek, hogy minél előbb megihassák jelképe, öirt Iö — 2u deczi vizet. j »,
Délután kissé megszabadultam tőle, trécsel, rögtön felkeresem az orvost ? ön hagy békén, ép most szegezi nekem a ma
de ekkor Leukádia ő nagysága k-paszko- lávoi-.iu fog, mint egészségügyileg vészé- sináját. Rohanok előle a fürdőbe,
dott belém s ismételni szerettem volna lyes egyén. Ha már az iskolagyermekek-! S ha már itt vagyok, bíz elmondom,
Madarassy ur leírását az egérről: „mely s néhány tanító étvágyát el is rontja ahogy elegansok ezek a lipiki fürdők. Az
apró alkalmatlan állatka ragaszkodik rend- maga kevert tésztájával, ízetlen szófacsa-. igaz, hogy egy kicsit drágán mérik a vizet,
kívüli szívóssággal az emberek lakaihoz." rásaival én nem hallgatom tovább. Mert!de hát elegáns kö- és márvány kádak ?11-
Tenneszetesen férjéről beszélt, szá/szor tudja meg. hogy gyűlölöm és utálom azo- \'nak rendelkezésre — porapás gyógyhatású
is ismételvén: „Az én féijém!" BAz én kat az embereket, kik azt hiszik, bogy, ha \' meleg jódvizzel. mely eredeti höségü
az előirt lő — 2u deczi vizet.
Szinte megáll az embernek az esze, hogy hová iszszák ezek az emberek a/.t a rettenetes mennyiségű meleg vizet. De hát inní „muszáj.\'1 Igy rendeli azt Mar-scbalko Tamás dr. a fürdő előzékeny orvosa, aki nemcsak a test, de a lélek gyógyításához is ért. s épen ezért öt keresik fel leginkább a Idpikhe jövő betegek.
Sajátságos, boíiy unalomról itt nem igen beszélnek az emberek. Mert gyógyului nem mulatni^pnHeTHde^A csinos olvasó terem hírlapjai, az a cziganyzene, a park itigven tekepálvája, hetenkint az Al t h al-
ler és Liffk-y-félevendéglőben egy-két minisztériumnak f. é. 37öl4/VI.sz._a.kelt tombolaestély képezik a szórakoztatást, amihez elvétve egv élelmes fiatalember venyezikk, melyszennt az oszt rak birodalmi fÜszerezéseisjáral,akiaiuateüYfényképész t311^1*11 képviselt királyságokból és or-levén.agyonfé^ivképezi az Összes fiatal leá- szagokból Magyarországba megtöltés nyokat, elkezdve a hosszú sovánv fekete gett küldött, az osztrák hitelesítési jelzés okulástól az alacsony kövérig. ,sel ellátott üres hordók, melyek megtö.tve
Ugy látszik, ez a jó fiu engem sem ,nneQ lsmét 0(ia vissza küldetnek, azon
Azon dicsők harcza, melyben egy nemzet győzött, s mely halálból egy nemzet támadt föl? Gyászos katasztrófának nevezhetjük-e nemzeti szabadságunk szülő hirét? és ezen hősök egyike jeltelenül fekszik Váliczka elhagyatott és romba dűlt családi sírboltjában Zalamegyébeu.
Tudnivalók.
320711390
Hirdetmény.
A nasym. m. kir. kereskedelemügyi iszteríumnak f. é. 37Ő14/V1. sz. a. kelt rendelete szerint az ISí\'O. évi VIII. tör-
elbánás alá esnek, mint a magyarországi hitelesitéssel ellátott hordók, f. é. július l-jén lépett életbe és azoknak a magvar hitelesítési jelzéssel való ellátása ezentúl nem kívántatik.
Hasonló elbánás alá esnek a Magyarországban hitelesített és hasonló czé\'lból az osztrák államfélbe küldött és vissza
pápaszemet tesznek fel, mindjárt tudósok,\'s nem rendes vizzel vegyített s épen az ¦ szállítandó hordók is.
f. S kik. ha már kezükhen tllHiáV tori-jnl » tt><-n nnilrummá ÚnwJíw**.™,A~.,..\'.-~\\
zel énekelte, hogy hát :
Kelletned varatna ííetn fogj el aoha, < Ah I ai érxeményim PÁvaaátora(ü)
LánRoló azerelmem Csillogó korány. Nem rogy a« borúba Cdveim poráa
De ez a poéta legalább, ha kisütött a ho\'dvilág, elábrándozott s bocsánatot kérve otthagyott.Hanem ez irtózalos volt Karon ragadott s magával vonszolt a park utain, midőn a bokor sűrűjébe i a c-attogány is dalra kezdett
Erre már nem késett elmomUni, hogy „nálunk (!) ápril végén érkezik a fű lemile", s hozzátette bizonyos czélzatos önhittséggel, hogy a him hangja igen bá joió s éjjel gyakran hallatja.
„De uram — kiáltók most már türelmet vesztve — hiszen ön egész nap
Sopron, 1890. július havában.
A kerületi keresk. és iparkamara.
férjem! Az lángész uram
De még csak estetelé bántam meg, ;s kik, ha már kezükben tudják tartanra teszi unikummá Európag^-ógyvííei között, hogy oly gorombán bántam tavaly avval a\' tollat, azt hiszik, hogy irni is tudnak.\'- "Hanem nem szándékom prospektust! holdvilágos luzfapoetaval. a ki egész, tűz- Meg vagyok győződve, bogy Zegernyefal- nyújtani- Annvít merek állítani, hogy amit\'
ván ön kapaczitás,.port szór a közönség jót Lippikröt ír és állit a tulajdonos, az <íO56[890 s^emebe, pedig egy. zsebkönyvben felta- mind igaz, nem humbag. söt igen sok elő j Uirilo\'mánu
lalhatom egész tudományát De ez még nye prospektuséban megemlítve sincs. Igy: mrneunBny.
hagyján. A közönség port akar szemebe,, az idevaló élet olcsósága; kényelmes laka- Í A nagym. m. kir. kereskedelmi mi-mert nem akarja latm a saját tudatlan- sok, minő a vendéglói módra berendezett niszterium f. é. 24914/VI sz a kelt ma-sagat Ez a publikum az aztán, a mely az .Halász"-féle nyaraló is, elegáns szoba-¦ gas rendelvényével az illető érdekelt kö-igazi tudóssal szemben ugy all, mint Phaed- kat 70-80 krért adnak, mig a Liffkay-1 röket figyelmeztetni rendeli, hogy tekintve rus tyúkja a gyémánttal melynek értékét [éle első vendéglő l\'frt 20 kréit teljes el- a csontoknak mint műtrágya készítési felismerni nem tudja. A. léltudosok aztán . látást biztosit. anyagnak közgazdasági értékét azoknak
vezethetik az ilyen publikumot, a mint; - - - - :---- -iszo^Imas
Is- Ue nem folytatom tovább. Érzem magam daságuok érdekében nagyon kiTánatos.
Petőfi mondja ,mint nyájt a szamár."
len öonel Uram. íme ez a Téleményem, ha !5, hogy uoalma3 vagyok. Kem is csoda,
számon kéri tőlem a mondottakat, telelek A kíváncsi nap sugarai ide tolakodtak a
értük. papirosra s lehetetlenné teszik az irást.
Alig bírtam lélekzethez jutni e íasz- Aztán már megszólalt a délutáni ívő-
szu beszéd után Maradásom természete- kúrához szólító czigánymuzsika is. Az
seu nincsen e botrány miatt. Útban is va- asztalomon fekvő ivópoharr m is türelmet-
gyok már hazafelé, kérlek, várj rám az ál- lenkedik, s mig az egyik oldalán „nehodd
lomásuál, az éjféli vonattal jövök- mogod Schlesiuger!" felirattal buzdit az
A te szerető, megkínzott barátod ivással, addig a pohár másik oldalán „Sehr
LUCIFER- anSeDenm!\' kecsegtető szavakkal csalogat
_____ Megyek már. Legalább meglátom a
szép kis zombori leányt, kinek a? idevaló
Az idézett magas rendelet utal arra, hogy országunknak eddig is más szép számú műtrágya gyárai nehezen szerezhetik be ezen gyártásokhoz szükséges anyagot és talán utóbb a gyárak még mást fróacan lesznek kénytelenek azt beszerezni, mig jelenleg a meglevő, de nem rendsze résen gyűjtött csontok csak elkallódnak s használatlanul elpusztulnak. \\
Ennélfogva az alulirt kamara a kerü-" letbeli kereskedő köröket figyelmezteti ezen körülményre azon felhivással, hogy a
csontgyüjtés érdekében saját üzleti kö-rükbeu a czélszerü intézkedéseket tervek meg.
Sopron, 1890 évi június hóban. A kerületi keresk. és iparkamara.
- - A budapesti állami középipari?, kólába a beiratás szeptember hó első naj>-jától lO-ig tart. — Ezen intézetbe a lő, életévüket betöltött ifjak közül felvétetnek: a) Azok, akik az iparos tanulók számára szervezett iskola mó évi tanfolyamát bevégezték, s legalább is jó osztályzatú bizonyítványuk van. b) Acok, a kik a polgári iskola, gymnasium vagy reáliskola négy alsó osztályából jó osztályzatú bizonyítványt nyertek. C) Iparossegédek é< mindazok, akik az a) vagv bí pontban kívánt készültségükei felvételi \\iz="álat útján bizonyítják Általában megkívántatik, hogy a belépni kívánó növendék az általa választott szakcsoportbeli iparáén már előre gyakorlatot szerzett, s legalább is azon két havi nyári szünidő akit, amely után a kozépipariskolába akar iépDÍ a gyakorlatban foglakozott legyen, és m hatóságilag hitelesített bizonyítványával igazolja. Az intézet végbizonyítványa a gépészeti, vegyészeti, fércvasipari és faipari szakosztályok tanulóinak jogot ad a szakjok körébe tartozó s képesítéshez kötött iparágak íizéséro; az építészeti szakosztály tanulói pedig e végbizonyitvái\'v alapján három évi gyakorlati működés igazolása melleit jogosítva vannak a komi ves-, kőfaragó- és az ácsmesterség gva-korlására. Azon tanulók, kik valamely közép-iskola négy alsó osztályának sikeres elvégzése után lépnek az intézetbe, s itta háiom évi tanfolyamot szintén sikeresen végzik el, a katonai szolgálatnál az egr-éves önkéntesség kedvezményében részesülnek.* A budapesti áll. közepipari-\'iola igazgatósága.
- Városok és községek niegTizft-gálása. A belügyminisztérium elhatározta, hogy a nyár folyamán megvizsgáltatja országszerte az összes rendezett tanácsú városokat az illetékes föszolgabirák utján. Az utasítás a napokbau küldetik szét. A belügyminisztérium öiegál\'apitotta a jegy zökönyvi mintát is. mely szerint a vizsgálat foganatosítandó. Minthogy a belügyminisztériumban nínes oly törzskönyv, illetőleg nyilvántartás, mely a köztörvénv-. hatóságokba rendezett tanácsú-városok és községek főviszonyait tartalmazná és a legfőbb felügyelet következetes és folytonos gyakorlásának nélkülözhetetlen segédeszközét nyújtaná: el fog rendeltetni, hogy a fenn érintett vizsgála\'tal egyidejűleg azok az adatok is állíttassanak egybe, melyek ama nyilvántartás czélszerü be-rendezéséhez szükségesek.
- Postai megbízások. A kir. posta és távírda-, illetve jKtstahivatalok, a postai megbízásokat a helyi forgalomban is ío ganaiositják. Ehhez képest 5Q0 frtig terjedő követelések behajtására postai megbízást lehet használni akkor is, a mikor a követelést magának a megbízást, tartalmazó ajánlott levelet felvevő hivatalnak, avagy a levél feladása helyén müködö más posta- és távírda, illetve postahivatalnak kell behajtani. A helyi forgalomban a postai megbízást tartalmazó ajánlott levél a helyi forgalooira megállapított tarifa szerint, vagyis 20 gi-ig (3 kr vételdij és 5 kr ajánlási díj) 8 kr. — 20 gr tói 2r>0 gr.-ig (fíkr. vételdíj és 5 kr. ajánlási dij) 11 kr. értékű frankojegy (levéljegy) felragasztása által béitnentesítendő.
A czimekről.
Irta: AULEKERLAJOS.
Kétségkívül a.czim- és rangkorság az, mely a magyar társadalom testén legijesztőbb módon kezd elharapózni. Tán egyedül a pénzügyminiszter volna képes e bajt egy általános czim-adó behozatalával orvosol"!. S ez a féreg nem is uj, mini a szőlőinket végveszélylyel fenyegető fillokszera; hisz már Horatius kimondotta: „Mundus titulus titilla-•tir\'.
Minél műveltebb és szabadabb valamely nemzet, " annál kevésbbé szenved e kórban, mig a korlátlan és zsarnoki önkény uralta nép sokszor nevetségessé teszi magát a pöffeszkedő czimek osztogatásával. Lássunk erre nézve pár példát ngy a jelen, mint a régibb korból.
A khinai császár „az ég fia" a mennyei birodalom uralkodója hangzatos czimet viseli;\' de még czifrább a nemrég , trónvesztett birmai uralkodó czime: .aranjlábn czíszár. a huszonnégy napernyő királya s ura főid összes elefántjainak". Az aegyptusi fáraói ,a nap fiai" valá-
HÚSZONKILENCZEDIK ÉVFOLYAM
.1
ZALAI KÖZLÖNY
JULIUS 19-eo.
nak, vagy mint a luxoti obeliszkea Kainsesról olvassuk: „az istenek utóda, a világ uralkodója, az igazság fölött őrködő nap, legnagyobb gyozó, kinek neve minden más név fölött kitündököl". A török szultán ¦czituei;\' padisah (fejedelmek atyja, királyok királya), Allah helytartója, a próféta utóda, a mozlemek főpapja, a világ menedéke, az istenség árnyéka és unkiar (emberölő, vérivó}. Ez utóbbi czim a szultánok ama régi jogára vonatkozik, mel? szerint szabadságukban állt naponkint tizenegy embert minden indokolás és törvényes forma mellóztével kivégeztetni-. Csak 1839-ben mondott lé e jogáról Abdul-Meuschid a rov. 2 án kiadót* gülhanei hattischerifben (alkotmány levél). - "\' Az esztelen dicsőítésnek nem min
tanácskozni. Az országos értekezleten való izvételre az összes törvényszéki területek küldötteiként, 80 bírósági végrehajtó lesz jelen. Nagy-Kanizsáról Fábián Ferenc/, jelenik meg.
— A Sümeg-tapoíezai vasút építését — mint irtuk — már megkezdették; ugyancsak most mérik a lapolca-szigli-geti vasutat, mely vonatnak kiépítése annál kívánatosabb, mivel a balatonparti gőzhajózás által a túlsó parttal is direct összeköttetés létesülne.
— Az alaó-lendval Önkéntes tüzol-tóegylet a kebelében alakult zenekar hangszereinek beszerzésére a Zöldfához czimzett vendéglőben 1890. évi július hó 27-én tombolával egybekötött zártkörű nyári tánczmula ságOt rendez. Belépti dij-jak "személyjegy 60 kr., családjegy 1 frt
. 50 kr.. egy tombola jegy ára 20 kr. Kez-Idete d. u. 4 órakor.
j — Városi bizottságok elnökei: Az :iskolaszék elnöke: Babochay György, a szinházüpyi bizottságé Gutmann Vilmos, la jogügyié: Varga Lijos, a számvizsgálóé:
dennapi példájával találkozunk a Knáusz Boldizsár, gazdaságié: Hertelendy t tt Béla. építészetié: bbenspanger Lipót
byzanczi udvaroan így gratian, II. %^g/é: ?im Ferencz/közegészség-Valentinian és II. Theodosius ren-\\flgyié.\'Dr- Schreyer Lajos, kórházügyié: deleteinek záradéka kijelenti, hogy Babochay György, szegénységogyiá: Lő-winger Ignácz.
— Veszedelem a Balatonon. Csütörtökön, azaz juliu* hó 10-én este a rendes időben indultunk el B.-FüredrÖl, írja egy utas, és már-már közeledtünk a keskeny Sió csatornához, mikor a hajó ka-
letet berendezni, mert ezáltal nagyon sok vevője a legszebb reményekre jogosított üzletet s így annak főnökét megcsalta s fizetés nélkül állott tovább. Minthogy az áruraktár nagyon korlátolt mennyiségű,
ahitelezok ishajlandókakiegyezésiquotát ^családját ért váratlan baleset miatt volt
a legminimálisabbra szállítani.
— A kereskedő Ifjak Önképző egylete folyó hó 17 én renkivüli közgyűlést tartott, melynek egyedüli tárgyát az augusztus 2-án Aradon Baross Gábor miniszter védnöksége alatt tartandó kereskedő ifjak kongresszusa képezte. A közgyűlés megbízásából a helybeli egyletet Roseníeld Lajos ur fogja képviselni, de bármely egyleti tag csatlakozása szívesen láttatik.
— Balatontavi gőzhajózási részvénytársaság. Menetrend július 6-ikától szep-
Szepezden. A gyülekezetek képviselői nagy számbanÁelentek meg a közérdeklő--dés és tapintatos vezetés mellett lefolyt gyűlésen. Sajnálattal kellett nélkülözni az egyházmegye esperesét Tóth Gyulát, ki
kénytelen távol maradni. Az egyházi elnöki tisztet a közgyűlés ennek folytán Czuppon Sándor kövágó-őrsi lelkészre ruházta. A gyűlés Nagy Pál egyházmegyei felügyelő és világi elnök prostentans érzéstől áthatott ügy buzgalomról tanúskodó és az egyházi ügyek iránt meleg érdeklődést tanúsító megnyitó beszédének felolvasásával kezdődött. Az egyházmegye számos belügyén kivü! a közgyűlés nevezetesebb egyházi közérdekű kérdéseket s a küszöbön álló zsinat ügykörébe tartozó dolgo kat vitatott meg. Nevezetesen: kívánja
ki e pafan&okat megszegi, az Isten szentíégét sérti meg*. Justinian császár „a(mi örökkévalóságunk*-nak nevezi magát. Nagy Károly megelégszik az egyszerű „császár" czimmel. V- Károly .aiatt váltja fel a pitáuya a Sió bejáratánál sötét tárgyat .császári kegyelmességedet a „fel- vett észre, a mely a hajót a Sióba való , ^ „ : bejutásában akadálvozta. Nagy szócsövé-heges czira. i :-. • vei oda kiáltott a bejáratnál dolgozó ko^ A Koronás fok mosolyra gerjesztő róhajo embereibez, hogy az akadályU&y hiúságáról tanúskodnak a Svéd és voutsák el. Több czölöp volt oda bevetve Lengyelország közt kötött békeszer- és ezek eltávolitása hosszas időbe került /ódések, melvekben nyiltan megálla- Mivel a hajón levő utasok attól tartottak, pitottáfc. hogy L királyok teljes czime n°R>\' a késedelem következtében a buda-
utin- három .et caetera" teendő s g"* ^^LT^^Í- v^\' * * hajon levő sioíoki állomásfőnök meg-
égj német tarost csak azért ntasi- isérte h0i,j. c80luakon „ partot é]éri
toltak el. folyamodványával, mert és a vonatot feltartóztatja; Az állomás csupán két-,et-caeterat* használt, főnököt maga a kapitány és két matróz Az egvhaz najrv líatalma mellett vitték a partra. A kapitány látván, hogy a
a világi uralkodók "vallásos czimeket "f^ k:sze"f,sf ,\\ÍS™, h,alí\'í;
. , . T1 r. ....... csolnakhan kiüzalhtatta a türelmetlenkedő
is vtseltek. Ilyen a franczia királyoké: utasokat de ez alkalommal semmiféle baj
„rex christianis simus", a spanyol nem fordult elő. A kapitátry\'maga fárad¦
uralkodóké .jn-x catholicus", melyet\' hatatlanul szállította ál a/.1itasokat. Ekkor
VI. Sándor pápa adományozott ara- látván, hogy a c-íölöpöket kivették, a többi gociai Ferdinándnak, .midőn a nió
roktól Granadát visszafoglalta: A y4bb fo|_vtas5a ^jat. Ebt>e>a perezben
portugál, királyok 17 58 óta a. XIV. irtózatos vihar tört ki. ugy. hogy a kapi
Benedeké ^tal V. Jánosüak adoma- tány \'^-....ki ekkor a parton volt — nem
\' nvozott „rex fidelissimusr czimmel tmdott a hullámok ellen evezni, mire a
éltek., VÍII. Henrik angol király hajóról egy nagyobb csónakon négy ember
utasokat nem vitette ki csoluakon, hanem vissza akart jutni a hajóhoz, hogy az to
.Leo t pápítól „defensor fidei" cziraet távért a hét szentségnek Luther \' elleni .védelmezéseért. Szent István királyunk II. Sylveszter pápátói „apostoli" czimmel ruháztatott fel, melyet azonban utódai nem használtak s csak Mária Terézia ^ráíytió ujitotta fel azt XIII. Ke-
ment eléje és reudkivöl küzdelem után juth ittak újból a hajóhoz, mely aztán né hány perez múlva rendes kikötő helyére érkezett Az igazság kedvéért keil~kon-statálnom. hogy a mi jó ,Kelén" hajónk a viharban is oly kitűnően viselte magát, hogy a hajón levő nagyszámú hölgyek kö zül egy sem kapta meg a tengeri betegséget. A kapitány előzékenysége és fáradhatatlan buzgalma pedig teljes elismerést
teínbei 30-ig. Balaton-Füred indulás 5 első sorban, hogy a jövő 1891. évi zsinat óra 30 perez (csakis minden szombaton oda hasson, hogy a protestáns hitfelekezereggel,) Révfülöp indulás 7 óra 45 perez, tekuek nemcsak autonómiájából Önkényt Badacsony indulás 9 óra 20 p. Révfülöp folyó, de a hítlelékezeteknek viszonossá-indulás 10 óra 45 p. Boglár érkezés 11 gán is aíapuló ama jog biztosittassék, mely óra 20 p. Boglár indulás 12 óra 30 perczf délután. Révfülöp indulás 1 óra 15 perez, (naponta, kivéve pénteken.) Badacsony indulás 2 óra 25 p. Boglár érkezés 3 óra 30 p/ Bogiár indulás 4 óra 40 p. Révfülöp indulás 5 óra 25 p. Badacsony érkezés 6 óra 30 perez este. Badacsony indulás 6 óra 45 p. Révfülöp indulás 7 éra 45 p. Balaton-Füred érkezés 9 óra 45 perez. Arak: Balaton-Füred—Révfülöp L 60 kr. II. 30 kr. Balaton-Füred—Badacsony I. $0 kr. II. 30 kr. Balaton-Füred—Boglár I. 140 kr. II. 80 kr. Révfülöp—Badacsony I. 40 kr. II. 20 kr. Révfülöp—Boglár I. 60 kr. II. 30 kr. Badacsony—Boglár L 80 kr. II. 50 kr. A podgyász minden egyes darabjáért 20 kr fizetendő. Az árakhoz még a kincstári illeték is számíttatik. Figyelmeztetés. Tekintettel arra, hogy a kikötő-hidak még nem készültek el, a közlekedés csak feltételes, ha ugyanis különös rosz időjárás nem akadályozza: ez okból a ki- és beszállás csónak közvetítése mellett történik, miért is a t. cz. utasok felkéretnek, hogy egy negyedórával az indulási idű előtt az állomási helyeken legyenek. Míg a nagy hajók közlekedése megkezdődik, az utasok felvétele a kapitány belátása szerint és felelősség mellett az időjáráshoz mérten csak bizonyos számarányban történhetik. Gép és kazán tisztítás miatt a cőzhajó pénteki napokon nem közlekedik.
— Hogyan változik Tihany? Egy kiránduló, ki a Balatonmellékén utazgatott, írja nekünk, hogy milyen kellemesen lepték öt meg a tihanyi apátságon történt változások. Öt év előtt a viszhangon és kecskekörinön kivül alig talált a látogató valami nevezetességet, a romladozó templomnak és kolostornak puszta környéke serami ehagadót nem nyújtott. Most ellenben a kálvária k\'örül levő sziklák kopár rendes közgyűlése. Jővö számunkban refe tér, fáradhatatlan és kitartó munkával és ráiunk.róla.
türelemmel, valóságos kis parkká vará-l —Uj ügynökség. Neusziedler Já
lemen pápa engedélyével. A lengyel érdemel. Rosszalást és kárhoztatást érdemel
czimet visel-„ minden oro-
királyok „orlhodoxus" tek, melyet később a szok czárja* vett föl.
Egyes uralkodók elvesztett vagy elévült jogaikat czimek álul tartják függőben, császár a velenczei kirak*
pedig azon euvén lelkiismeretlensége, kit — ha esetleg baj.történik — az egész . felelősség terhel. Ugyanis az nap reggel ! egy fényképész a Balatonról akarván le fényképezni a fürdőtelepet, engedélyt kapott, hogy a Sió bejáratinál czölöpöket így használja az osztrák verBessea be és oda helyezze el a gépet ¦ t i l j : A fényképész valószínűleg elvégezte mun-.Jeruzsálem, és lombard- ^ d> h0Ky a czo.opa*rt <Lft ismét
az angol uralkodó elvegyék, arra senki sem gondolt és azért a .franczia király" czimet. jkellett az utasoknak másfél órai izgalmat
A magyar királyok- közt Nagy j kiállani. Lajos ve\'te föl előszóra .majestas"\' ~ Gyászhír. Mély részvéttel vettük czimet; de e szónak kevesebb jelent-\' a,^\'^zo íjászjrfentést^ mely egy de-, . ,. . . J™ . rek tanárnak kora ellmnrtat adja hírül: A
menye lehetett, mint napjainkban, [ nagy-kanizsai kegyestanitórendi társház mit bizonyít ama körülmény is, hogy tagjai szomorú szívvel jelentik szeretett a szepesi berezeg, „majestat" czim- readtársuknak Keszthelyi Endre kegyes-mel élt, Lajos királyt meg ,excel- .tani\'órendi áldozópap s főgymnasiumi ta lentissimnsnak" nevezte " .nárnak a haldoklók szentségeinek ájtatos
w/„ . . , ... . ,. , felvétele után folvó hó lóén reggeli 5 Még a legkomolyabb tudósok orakor, nmnkis életél]efc 43.iklSzeRrzetea
sem menekülhettek e czimmánia elöl életének 23-ik évében idegbetegségben s az egyszerű „doctor* czim mellé történt gyászos kimultáL Az Istenben ujabb épithetonokat függesztettek i boldogullnak hült tetemei folyó hó 16-án tisztelőik. így,keletkeztek a „doctor dé!utin * °r,alt°r ünnepélyes beszeutelés ,„ „,-„ , • ,-m u\'an a kath. temetőben lévő sírboltba
angeheus\' (Aqu.no. Tamás), a ,doc- fo,,Dak 6r6k nTugalorara tételm- Az eD.
tor seraphicus" (sz. Bonaventura), a gesztelö szent mise áldozat pedig folyó hó • doctor mellifluus" (sz. Bernát claír- 17-ikén reggel \'yj órakor fog a felső veauxi apát) a doctor subtilis" templomban a Mindenhatónak bemutat-(Uuns Scotus), a .doctor mirabilis\' ! í""\' NaW.KaD!zsa-. \'890.július hó 15 én.
szerint házassági ügye\' e- Anállőin és szabadon kezelhessék s el\\fisoknál birásko-dási és itélethozási jogokat gyakorolhassanak. Ezen jog egyházi és politikai törvényhozás utján számukra a jövőben megadassák. Kéri és sürgeti a közgyűlés a felekezeti néptanítók morális és szoczialis érdekeinek felkarolását, mint felekezeti tisztviselőknek pedig az egyházhoz való viszonyuknak preczisebb körülírását, és hogy az egyház ügyeinek intézésében nekik, képviselet által, nagyobb befolyás biz-tosittassék. Az annak idején felmerült s hirlapilag is vitatott „zánkai ügyinek érdemleges tárgyalását az elnökség levette a napirendről, mivel egyházi tőrvényszék elé illetékes kánoni vétségben a tanító a vizsgálat megtörténte alkalmával sem találtatott vád alá helyezhetőnek, és abból az okból is, inert tanító és gyülekezet közt ezJjdö szerint látszólag békességes viszony áilJLa. A délután fél három órakor fel-os#fftt ülés után a kies fekvésű fürdőtelep éttermében kőzebédre gyűltek Össze a gyűlés tagjai.
— Léghajó feleresztést tartott Richter András lovardája mult csütörtökön, mely igen szépen sikerült Nom fizető közönség roppant számban nézte az utczá-kon és háztetőket, fizető azonban vajmi kevés volt A léggömb a Sörház kertben f^ereszkedve/ Bogyay Ödön háza közelében ereszkedett le. Mr. Edward a hírneves jockey-lovász merész akrobatái mu látványokat tett a léggömbhöz erösi tett tornaeszközökön. A lovarda társulat július 21-én távozik körünkből, azért utolsó előadásainak megtekintésére felhívjuk a t közönség tömeges pártfogását s —*8&meghen július 14- és 15-én volt a zalamegyei ált. tanítótestület évi
mint tánezoanő közkedveltséggé? müködfó & leverő bírt olvasva, gyászba öltözöttét jelent meg az előadáson s kérte az igazgatót mentse fel a táncztól, az emberségéit igazgató készséggel meg is tette, Máiüap Leontine kisasszony egész jó kedvvel tán-czolt, kérdeztetvén a rögtöni változás felől, nevetve adá elő, hogy testvéreiről az egész halálhír koholmány ; távirati tudakozódására jelentették, hogy testvérei, kit a lapok eltemettek, teljes jó egészségben élnek. Tény az, hogy leestek az állványról, de mindan komoly baj nélkül.
— Estély a szőlőhegyen. Eben-spaoger Leo, társas életünk e tevékeny előmozdítója most egy éve nagy betegségéből tőrtént szerencsés felgyőgyulásf emlékéül a család szabadhegyi kies szólejében jul. 12-én estélyt adott, melyen mintegy 50 meghívott vendég vett részt s késő éjig, illetve kora reggelig vidám mulatság fűszerezte vendégszerető barátunk pompásan sikerült estélyét Pohár-köszöntést mondottak Varga Lsjos az est hőse Ebenspanger Leóra, Dr. Schvarz Adolf Cseresnyés Sándor kir. törvényszéki elnökre, Simon Gábor & Marienbadban időző Ebenspanger Lipót és nejére, Dr. Dick Ödön Hertelendy Béla szeretett országgyűlési képviselőnkre, e lapok szerkesztője az Ebenspanger család reménye, jelenlevő fiára.
liaco) s mások. (Folyt, köv.)"\'
8 i r e t
-Nyugodjék békébeni.
_ — Eljegyzés. Máiics József zalame-jgyei árvaszéki ülnök jegyet váltott Rátz j Ilonka kisasszonynyal. néhai Rátz Antal ; városi orvos kedves leányával. I — Schercz Lujza fia (Schercz — 0 Felsége megengedte gelsei Henrik) Nagy-Kanizsa. A tömeg álladéka "niann Vilmos nagy-kanizsai lakos ki- minta nIIaladás"-banolvassuk.mégegész ralyi tanácsosnak, hogy a belga királyi pontosan nern határozható meg. A czég-Lipot rend lovagkeresztjét Mselhesse. tulajdonos ezelőtt 15 évvel vette át anyjá-, A bíróság! végrehajtók július lói a már az 1842. óta fennálló üzletet, -b-an IJpesten az uj városháza közgyűlés meglehetős nagyságú vagyonnal. Az Özleta termében országos értekezletet tartanak, legjobban meuíniiudaddig, migegyszeren-öiejyen helyzetük javitása fölött fognak esetlen gondolata nem támadt: részletüz-
(Verala
gutm
zsóltatott. Ez valóságos remeke — tekintve az ottani talajt és viszonyokat — a ker tészetnek, mert könnyű parkirozni, fásitani jó talajban víz közelében, de nagy föladat kopár sziklás helyen, a hol van ugyan víz vezeték a Balatonból, de bivalyok által vontatott lajtos szekér alakjában. — Tervezője és megalkotója Vaszary Domonkos volt tihanyi perjel. A templom mögött gyönyörű kilátást nyújtó csinos veranda nyúlik el az egész kolostor hosszában. A meredek hegyoldalakban — bár kezdet leges állapotban — erdősítés nyomai mutatkoznak. A monumentális templom két tornyáról már messziről fénylenek az ujonan aranyozott keresztek. A templom külseje tökéletesen készen van, mig a kolostori épületben most szorgoskodik a sok Munkáskéz. A templom belseje pazar fénynyel és diszszel van restaurálva; a gyönyörű freskók és a gazdag aranyozások valóban szemkápráztatók. A kolostor bel sejében még csak ezután kezdődnek az újítások. A mily örömmel regisztráltam eme jelenségeket épp oly sajnálattal és megbotránkozással kell felemlítenem a tihanyi révnél uralkodó ázsiai állapotokat, Az utas öt-hat részeges és durva révész Önkényére és szeszélyére van bizva, ezek sarczolják kényük-kedvük szerint A ki-í kötők és hajók a legprimitívebbek, öt év előtt legalább voltak jegyek, a melyekből tudta az ember, hogy mit kell fizetni, de most az sincs és annyit fizettet a révész, a mennyit akar. Mint értesültem, a révet házilag kezeli az apátság jószágkormányzója, a ki ugyan nem nagy súlyt látszik fektetni az apátság érdekeire, hogy ilyen fontos tényezőt felügyelét és ellenőrzés nélkül hagy.
— Napszúrás. Pár nap óta roppant bőség uralg. Szomorúan értesülünk, bogy Kis-Kanizsán juL 18-án délelőtt egy 5—6 éves fiu a napszurásban meghalt.
— Nyilvános nyugtázás. A Kisded-nevelö Egyesület óvodáinak zárünnepélye alkalmából Vidor Samuné elnök urnő Ö nagyságaGasteioból.5 frtot volt szives adományozni, melyet köszönettel nyugtáz az egylet igazgatósága.
— A zalai ág. hitv. evangélikus egyházmegye évi rendes közgyűlését — mint levelezőnk irja — július lO-én tartotta
nos t munkatársunk Nagy-Kanizsán : honi erdőtermények elértékesitésére ügy nökséget állított fel. Hatáskörére nézve szép jövőt óhajtunk az életre való eszmének, mert honi iparunk és vele erdőink értékesítése méltán megkívánja, hogy szakértelmes emberek működjenek közre.
— Primitia. Darás J. Szombathely-egyházmegyei áldozár első szent miséjét; Nagy-Kanizsán a szent-Ferencziek plébánia templomában a napokban tartotta meg-
{ — Gyászhír. Dr. Gerő József városi orvos jószívű, ifjú neje szül. Engländer Cecília jul. 15 én elhunyt. Temetése nagyrészvéttel történt A családi gyászjelentés így hangzik: Dr. Gerő József a maga, ugy kiskorú gyermekei Eíla, Andor és Aranka nevében, Engländer Lajos és neje mint szülők a maguk, ugy fiuk Otto, valamint Gizella menyük nevében, úgyszintén a számos rokonság szomorodott szívvel jelentik szeretett felejthetlen neje, anyjuk, leányuk, illetve testvérük és rokonuk Gerő Cecíliának folyó bó 15-én délelőtt 9 órakor, élete 26-ik, boldog házasságának 5-ik évében, hosszas szenvedés után történt elhunytát A boldogult hült tetemei folyó hó 16-an délután 6 órakor fognak a helybeli izr. sirkertben örök nyugalomra helyeztetni. Nagy-Kanizsán, 1890. évi július hó 15-én. Áldás és béke hamvaira!
Hirtelen halál. Teresek Ferencz stájerországi libenaui gazdag korcsmárost fürdés közben Hévizén szívszélhűdés érte s meghalt Kelleténél tovább fürdött s ez okozta halálát
Borura derü. Több lapban volt olvasható a következő szomorú hír: Ó-Kanizsán a czirkuszban nagy szerencsétlenség történt A Dubszky testvérek végezték együtt mutatványaikat a lengőhinta kőtelén. Egyszerre egyikök kiszalasztotta markából a kötelet, mire a 10 —12 méternyi magasból iszonyú erővel levágódtak mindketten a földre, még pedig oly szerencsétlenül, hogy az egyiknek. Károlynak, a nyaka törött ki, mig a másik, Antal, jobb karját törte ketté. Az alig 20 éves ifjú temetése másnap általános részvét mellett ment végbe. — A Dubszky testvérpár nővére Dubszky Leontin a jelenleg Nagy-Kanizsán Richter Andráa-féle cirkuszban
— Megyei r. h. Két jogász között jul. 9-én a Simon k&számyábaa kardpárbaj folyt le. — Jul. 20-án a n.-kanizsai pályaudvarban el nem vitt tárgyak árverezése lesz. — A kehidai szőlőhegyen egy térj meggyilkolta nejét hűtlensége miatt — Goricsánban és Fityeházán tanítói, Kis-Komárom, Karos és Balatonmagyaródra segédtanítói állásra pályázat nyittatott — Tausz Ferencz alsó-lendvai takp. főkönyvelő meghalt — Bagolyán egy pin-cze leégett
— Hazai r. h. ó Felsége szept 14-én Debreczenben lesz. — Veszprém ker.
jorsz. képviselővé Szabó Imre konnány-I párti választatott meg 334 szótöbbséggel. l-i^Azirczi apát aggaBztólag beteg. — | Sohityón és vidékén nagy vihar-dühöngött j — Margit főherczegnő esküvője jul. ló-én volt Budavárában. — Bessenyei Györgynek Nyíregyházán szobrot emelnek.— Dr. Ho-lub Emil a tárcsa! fürdőben jul. 23-án felolvasást tart. — A temesvári lottŐper újbóli érdekes tárgyalása tartja izgalomban a közönséget — A Duna rohamosan árad Pozsonynál. — A borszéki fürdő gondnokság alá helyeztetett
— Külföldi r. h. Brünn mellett egy posztógyár teljesen leégett — Pária jövő évi költségvetése 281 millió frank. ¦— A berlini lövő ünnepélyen két magyar lövész dijat nyert — Konstantinápolyban 900 ház égett le. — Carnot ellen egy őrült pisztolymerényletet követett el. — A kolera Portugálíábau is jelentkezett. — A béc3i rendőrség feloszlatta az osztrák deákegyesületet — Véli Béla szinészetí jegyzeteit az oláhországi vasúton ellopták. — Kossuth Lajos a Comotó vidékére utazott Turinból. — Az amerikai egyesült államok száma 44-re szaporodott — Olaszországból tavai 113 ezer ember vándorolt ki. — Vilmos császár francziaországi földbirtokos lett
Ki nyert?
•Húzás július 12-én. Budapest: 33 48 , 41 85 90
Húzás július 16-án. Prága: > 48 10 22 49 65
Szerk. Üzenet.
— V. ,Awép Me$ég* mejérktMtt. Nijj-*íd tceg-örreudeitetsít Tele, mert DttBcl&k B>6p, de Ja it. Mielőbb megjelentetjük:.
— Sr. T. Nem baunilhiijuk.
— M. L. Érdemile* «»iT*íea fojUlko-saak vele.
— T—r. HP>it. Nem küiölhetjttk.
— M. Bpoit. <A „Z*l*i HirUp\' ro»í«önL
— B. L. Helyben. A íii*ODT41a«r» irt terjedelmei jílut: 0 itimbia IcbeUtlec Tolt kSiOlái. JövS jzfaban k&iSljdlc • eisal a* Qgyet be ii fejen ük.
— Iilpik. ÓbijtiUt keiziégxe\': teb\'e*Ujek. —- Ifj. A. Jí-tŐ tximnak hotn.
— Somefb. KöMÖnetl TítbjHjüiiim mi«a jörSre nutmdt, oi»ik e tiryyo kŐrUmiajajti egyStt.
Egy pirb*j tCrtSaete* KőiöHfltik.
Felelős szerkesztő és kiadó"": BATOBFI LAJOS. . Laptulajdonos: WAJPITS JÓZSEF.
TMylltitór.\'
Alulírott tisztelettel rokonaimnak és mindazoknak, kik szeretett és felsjthe-tetlen Antal fiam temetésén f. hó 14-én megjelenni és fájdalmunkban rés?> venni szívesek voltak, ezúton mondok h ..-s köszönetet.
Nagy-Kanizsa 1890. július hó 14-én.
TÓTH KAKOLY hentes mester.
*)L rorat al*tt kotlettekért sua til 1*1 fo-MSnéf et *
Sehxarie, wsímö und r«rbige Öeiden Da-maiteton fl. 1.40 bia fl. 1.75 p. Mater (IS qo*L) — T8T«(:adet robeo- und rtflekwei«« porto- und »ollfrei da* Fabrik-Depot Q. Hen-oeberg CK. n. E. Hafiief.) ZOHck. Master mn-gehend. Briefe ka»ten 10 kr. Porto. 3804—10-
HUSZONKILENCZEDIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
JULIUS 19-én.
X
X
X X X X
X
X X
L a e h 11 e-i ii t é z e t
Sopronban
Nyilvánossági joggal bíró 4 el«ni 4* 6 gyra-nasiális osztály. Rei\'iskolaj növendékek előkészítése.
ÜJ NÖVENDÉKEK
a szünidői hóban is felvétetnek.
Értesítővel, prospectussal szívesen, szolgál
X X
X 39.9-
aziiiitózet igazgató-
3538
ASOULAC-I APÁTSÁG ( Francria-Orwág)
Doni HAGUELONNK, prior
Főtiiiteleidö Beiedek rendi atyái
FOGVIZE, FOGPORA és FOGPASTÁJA
ÉREM : Brusse
itygtaMguMb :
1373 k
» ARANY ÉREM : Brussei 1880, Lordon 1884
A leematrasab\'b 3cüüitet«o3c
Faltaliltatoü é O ile cren BOUKSATJD PfnxR
prior altaL
« A flStwttelenáő benedekrendi atyák fogvi-zének használata, naponkint néhány cseppet vizbe véve, megakadályozza és gyógyítja a tagak odvasságát melyeknek fclierseget és azilárdaágot ktílcsöuoz, a mennyiben a foghust eriiaiti a teljesen egé&xségeMé változtatja.
n Szolgálatot teázunk tehát olvasóinknak, midőn ükei ezen régi es practicus kéazítmények-re figyelmeztetjük, melyek a legjobb gyógyszert és a fogfájás ellem egyedüli Óvszert képezik. »
i kaiBfsiiííftJtut 1M7 t*i. CtTr^l 11KI 5K* lM- r«\'cr«t-diS««-"
VwTÜcjaöí , OLOUIPÍ BORDEAUX
Hamburg-Amerikai Postahajózási-részvénytársulat
Közvetlen gyors- s póstagozhajók
II u ni 1» ii r a: U o i > e wj (irkíiü.
Sonthamptont érintve
Azonkívül reades/posiagöznajó ö->/eköttetés Hawre->ewyork / Hamburg-X) .-India
Stellili- „ » IlMVanua
Hamburg líaltimore „ Mexico
BÖvebb felvilágosítást szívesen nyújt:
SCHlE.vHAkL JÓZsEF
liécs, Wledeu YYerring-Easxe 32. szám. ¦ 3860
w | Ax 188». Párisi világ w I kiállításon arany érem :v) I 3743 mel UH öntetve.
Házeladás.
¦fk magyar atezaban 612 sz a j6 karúin lévő M aratics György örökösök tulajdonát Képező tehermentes iiáz. belső és külső kerttel együtt, szabid kézből ö ök áron eladó. Venni szándékozik ejryik örökös
Muraközy Józsefnél
Magyar-utczában értekezhetnek. 3W3ÍÍ.
I Nagy nyereményesélyek a legnagyobb biztonság mellett.
Meghívás a budapesti bankegje.-ület részvény-társaság által létesített
alkuim. M>iYj"cy-tárftasá&iiil
500 állami i* ftKt magyar hé y-eí«I fllatOtt iti-gánsor j-nr-Wrol valfi •¦•vételre Xyere-mét yös-E-iE 16 miMieVál t«*.b! X-rynn kedven. c«» vito.ii.ta \' Kitflmi •¦e-r-iurny-i- j*\\c c<ak :t rrt i^xó~niieu7^b^Ji^é« m-U t:
Ügynökök I edvezó felfelelek rr,illett alkalmaz tatnak
jki 1 -t- u .im-z-\'.H.\'k t hudsppítl bankegye aü et rész/pnytarsasaghc Boüape*t Enacbet Ur <S SZam. ,. 3\'.-41
Arany-érem Pées 1888. ^
•K *
^ SAV Félsz á z a a óta k í\\ö nőnek elismerve. )t
M -1-- Si
^ ur. Sihnlszki-féle L
* Arezkenöcs és mosdóviz. It
^* Ezen készitqjények ajánló ievevelét. azoknak félszázad óta min- Jt
denütt elterjedt világhirök és bámulatos hatásuk képezi. Leg- J
bámulatosabb sikerrel használtatnak bibircs, szeplő és májfoltok, o
forróság vsgy fagy által keletkezett pirosság s a bór minden ff
tisztátalansága ellen. Egy nagy tégely ára 70 kr.. egy kis C
tégely 35 kr. Egy nagy üveg mosdóviz 1 frt, egy kis üveg 50 kr. C
Joliessante-Puder g
(fehér, rózsa vagy sárgás.) JL
Kiváló finomsága miatt legjobban ajánlható; az arczbörne\'it kéftentes
szint ad és láthatatlanul tapad. Egy nagy doboz ára 80 kr,, egy kis VL.
^ doboz 50 kr. J
K Kapható: Molnár Lipót gyógyszerésznél, mint készítőnél Kassán. íf
4{ Nagy-Kanizsán Marton és Huber kereskedésében. }f
3932
Ki
x
X X X
D á in o n
hibázhatlan szabadalmazott
X
K
x Svábbogár (Csötán) fog-ó *
X X X XX
X X X
kapható Ausztr.-Magyarország m\'nden konyftaedéoy keres kedeseben Duriiltjti I Irt 50 kr.
Beszólító: II lt< IIT ttlttMZ
\\V|. n, I. Brai.d-iaite No 3.
!
X X XX NX X X
w
393\'
^x ,\\x
NX
jü^MMMKW Kttünö szolgálaton lesz- az emésztési zavaroknál. KKKXXIBJl!
Z\\- ---- L
inumixE-yzoD/vd ooffoQo-z *pmip**p p? -w üXKaaeiiiiiaiMi:
OOCXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX^.XX7l
Ncsílé Henrik írycrnii\'klápILszIjt
20 éves e.redmény.
2 kitüntetés. 12 di8Zdkkvél És 14 aranyérem
Számos bizonyítvány a legelső orvosi tekintélyektől.
Tökéletes tápszer a gyermekek részére.
El nem cserélendő a már többször kitüntetett különböző tejfojokkal. Tartalma az„anyatejbez hasonlít és könnyen emészthető lévén, ép oly könnyen megoldható, ugyanezért felnőtteknek is, mint kitünó tápszer
gryoniorltajoknnk
igen ajánlható.
SV Egy űoöoz ara. so ísr. ~9B Nestlé Henrik sürüsitett teje. W elgry sobozara 50 Uzr. ~Wm
Főraktár Aosztria-Magyaroiszág részére Berlyak F. WIEN I. Xaglergasse 1.
&CX
Nagy-Kanizsán: Fesselhofer József és Rosenfeld Adolf kereskedőknél és Magyarország összes gyógyfáraiban.
3U40.
X X X X X X X X
^
>
X X X X X X X
t -
X
X X X
K
X X X X X X
fi
X X X X
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx:\'
Wajdits József könyvnyomdájából Nagy-Kanizsán.
XAG.-KANIZSA. 1890. jnlifls 26-án.
30-1K BXAxxx
Hnszonkllenczedlk évfolyam
Előfizetés
tegyedér/c ... I frtÜS kr
Egyes szán 10 kr.
S X B D El É S B K
8 hasábos {it\'titsorti&n T, cnáaodizo\'
NY1LTTERBEK
>rank,-Dl 10., Úrért W-ti-tarl catári illeti* miudsu enj->"
ZALAI 10ZL0IT.
A nagykanizsai , Kereskedelmi Iparbank", a „n.-kanizsai önkéntes tüzoltó-egykt", a nagy-kanizsai kisdedneveló egyesület"
A lap sieilemi részét illetŰ köa-
leméoyek & azerkesítSsúghe/., anyait részét illet-" közleményt-1 pedig ft kiadóhivatalain bérlneutTi intézendűk :
A* rt í/ y-K ánizsá n takarékpénztári-épület.
Bértneiitetlrn levelek nem i\'ogad-
Kézlratok vissza nem küldetnek
i „nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet*, a nagy-kanizsai izr. jótékony nőegylet*, a .szegények tápiotézete", a .soproni kereskedelmi iparkamara" nagy-kanizsai külválas\'ztmá-
nyának hivatalos lapja.
HETENKIMT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ-VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
A zalamegyői áltaiános tanitótes-^ieleg érdeklődésüktől vezéreltetve
tÜiet közgyiil
I.
A zalamegyei általános tanítótestület ez évi közgyűlését folyó hó 15 én Sümegben tartotta. A tagok közöl, sajnálattal kell kifejeznem,sokan
közgyűlést szíves és nagybecsű megjelenésükkel megtisztelni kegyesek voltak. Takács Lajos isk. széki elnök és nagybirtokos, meleg szavakkal és lelkesedéssel emlékezett meg a tanügy fontosságáról és annak nagy
hiányoztak, különösen a Csáktornyái: jelentőségéről, üdvözölte a közgyülé-
kartársak közül egy sem jelent meg küiöubeb ez nem vont le semmit a gyűlés érdekességéből, csak azért említem meg. hogy a közgyűléseknek különösen a látogatottság adja meg fontosságukat és becsüket, azért volna raükséges, ha lehetőleg nagy számmal lennénk képviselve. A szép számban jelen voltak azonban nagy érdes lódés-sél figyellek meg ugy az előértekez-iat tanácskozásait, mint a közgyűlésnek érdekes vitáit. Az a komolyság, melylyel az egyes tárgyak megvitattak, szép színben tüntette fel az őr-
sén megjelent megyei tanítóságot. Szavai élénken raegéljeneztettek. TJd-vardy Ignácz testületi elnök felolvasta évi jelentését, s alaposan ismertette ugy a? egyes járóskörök, valamint a központ kifejlett tevékenységét. Dr. L,uzsicska Kálmán kir. tanfelügyelő ur lelkes szavakkal fejezi ki afeletti örömét, hogy a megyei tanítóságot üdvözölheti. Kifejté azon okokat, melyek ót munkájában mindig lelkesítik és vezérelik ; önzetlen ragaszkodással és szeretettel viseltetik a megye tanítóságához, mely neki baza-
deklódést, a nielylye! a tanító vüág fias és fontos feladatának megoldásával annyi örömet szerzett eddig. Biztositá a tanítóságot, hogy irányukban mindig és mindenkor a legjobb akaró kartársa és barátja óhajt lenni. Inditványozá, hogy jegyzőkönyvileg köszönet szavaztassák az elnöknek s központ választmányának egy évi sikeres működésükért. — A tanítók eme nyilatkozatot lelkes éljenzéssel fogadták el. Az elnök jelentésével kapcsolatban megemlíti, hogy a Krób Pál síremlék alapra összegyűlt 200 írt 8 krt tevó összegen megrendelted a síremléket s a felavatási ünnepen a járáskörök mindegyike egy tag által képvise!tesse__magát s batá-
.raiítuK viseltetett -, A gyűlést megelőzőleg folyó hó 14-én elöértekezlet tartatott, melyen a foDtosabb tárgyak alaposan ioeg-beszéítetíet.
Udvardy Ignácz testületi elnök megnyitó beszédében üdvözölve a szép számmal megjelent kartársakat, eszmékben gazdag szónoklattal emelé ki a tanítóság közt oly muihatlanul szükséges egyetértést, munkásságot, az ügy iránti lelkesedést, mely tényezők közreműködése mellett az egyesület mindinkább megerŐsödhetik, — izmosodnánk — s annak jövője biztosíttatik. Kifejezést adva azon remé-
nyéaek, hogy a íagok az egyesölet (rozatba ment, elfogadtatott, ügyeit tőlük telhetőleg támogatni j Bódy József zala-egerszegi íanitó fogják, a közgyűlést megnyitottnak i ismertette az Eötvös alaD ügyének nyilvánította; s nyomban üdvözölte rendezése és állapotát, meíyet a köz-Eitner Sándor Sümegh város ország gyűlés örömmel vett tudomásul, gyűlési képviselőjét, Takács Lajos! A számvizsgáló bizottság a köziskolaszéki elnök, dr. Ruzsicska Kál-jpont számadásait rerdben s az egyes mán kir. tanfelügyelő urat, valamint\' tételeket igazolva, kellőleg azt helves-a közgyűlésen megjeleni többi ven- nek találta, a közgyűlés tudomásul dégeket; kik a magasztos ügy iránti\' véve, az egyesületi pénztárnoknak a
felmentvényt megadta. Biró József \'keszthelyi tanító , Az állami szakszerű felügyelet szervezése, tekintettel a néptanítók előléptetésére" czímü kiváló gonddal és szakértelemmel készített dolgozatát olvasta fei. A közgyűlés a felolvasáshoz csatolt ama határozati javasiatot, hogy a szaktao-telügyelőí állás betöltésénél lehetőleg néptanítók neveztessenek ki. egyhangúlag elfogadtatott s ily értelemben az egyetemes gyűlés elé terjesztetik.
Krámer Lajos nagy-kanizsai taoitó, — „A tanítói állás biztosítása s a tanítók szolgálati viszonyainak megállapítása" czimü dolgozatának határozati pontjai közül különösen azt, bogy a próba tánitásot a tanítói választásoknál eltörlendók, — egyhangúlag magáévá tette s elfogadta.
, A népiskolai tankönyvek és ezek bírálatának kérdése" előadta: Hoffmann Mór nagy-kanizsai pol. isk. tan. Javaslatának ama pontja, bogy a népiskolai tankönyvek bírálatánál két szakférfi alkalmaztassák elfogaa ta\'ott és kimondatott, hogy ezentúl adassék a bírálandó tankönyv két, a gyakorlati téren működő néptanítónak ki,, és csak ezek után a közoktatási tanácshoz, egyhangúlag szintén elfogadtatott Gönczi Ferencznek „A magyarnyelv tanítása a magyar és nem magyar ajkú népiskolában, kiváló figyelemmel a nemzeti szellem ápolására" czimü dolgozatát, miután jelen nem volt, annak javaslatait Báofy Alajos sümeghi ig. tan. olvasta fel s a közgyűlés azt elfogadta. Ugy szintSn Sáringer Károly m.-szerdahelyi tanító értekezésének határozati pontjait. — „A népiskolai tanterv módosítása tekintettel az osztott és osztatlan népiskolára" -— jelen nem léte miatt Hoffmann Mór olvasta fel s a közgyűlés azt pontjaival együtt elfogadta. Báníy Alajos sümeghi ig. tan. ,A tanitói közszellem fejlesztése és az általános és
kötelező megyei tanítótestületek szervezése és az egyetemes tanító gyűlések állandósítása által* czimü gonddal és szakavatottsággal Összeállított dffkpzatáoak javaslatait a közgyűlés Jji^bangulag elfogadta és magáévá tette. — Végül Eéthy Gábor zala-egerszegi" tan. — »A tanítók anyagi helyzete" czimü tételének egyes pontjait is szintén a közgyűlés elfogadta. — A jövő 1891. ávi közgyűlés helyéül Eeszthely városa jelöltetett ki.
A közgyűlés kimondotta, hogy az idei egyetemes gyűlésen Bánfy Alajos és Udvardy Ignácz urak által képviselteti magát.
Ezután elnök köszönetét fejezi ki Sümegh városának a szives fogadtatás fs elszállásolásért, a tagok és felolvasóknak közreműködésükért, továbbá a vendégek szives érdeklődéseért, az egyesületre az ég áldását kívánva, a jelenlevők éljenzése mellett a közgyűlést délutáni \'/,! órakor bezárta.
A gyűlés befejezte után a Moj-zer-féle nagyvendéglőben társas ebéd rendeztetett, melynél jó bor és zene mellett csakhamar megeredtek a szebbnél szebb felköszöntések zápora. Dr. Rnzsicska Kálmán Gróf Osáky Albin közokt. miniszterre magvas beszédben emelé poharát. Udvardy Ignácz: Kságos Eitner Sándor országgyűlési képviselőt éltette, kit a tanügy lelkes barátja és meczenása-ként üdvözölve kijelenté, hogy az ebéd összes költségest szives volt fe dezni. Szavai óriási lelkesedést keltve, éltették a nemeskeblü férfiút, kinek szép és dicsérendő tette elismerést érdemel s a tanítóság mindenkor bálával fog rá gondolni, hogy oly önzetlen barátja a tanügynek. Eitner Sándor a megyei tanítóságot és a testület egyetértéseért emelte poharát. Bánfy Alajos a város elől járóságát. Wázsonyi Bánfyra stb.
Az egész közgyűlés lefolyása mondhatom méltó volt a megyei tanítótestület eddigi jő hírnevéhez. Komoly és tanulságos, egyszóval érdekes volt és\' kielégíthette yolna\' még azokat is, akik az ily gyülekezések eszméjét fölöslegesnek szokták tartani. Szép és. nagy czélok elérésére törekedünk, és reméljük, hogy meg is fogunk felelni hivatásunknak, s a köztünk kifejtett eszmecsere megfogja hozni a tanügy javára gyümölcseit. Ugy> legyen!
KOVÁTS MIKLÓS.
_H. . \\ Az eleértekezleten fóbb dolgo0-felett megejtett eszmecsere, lényegesebb ügyekben megállapodások jötték-létre, ez okozta, hogy a 15-iki közgyűlésben az országos gyűlésre kitűzött tételek majdnem mind tárgyalás alá lettek véve.
A megyei tantestület közgyűlése Budapestre aug. 20-ra Udvardy. Ignácz és Bánfl Alajos igazgatókat választotta képviselőbal. A lendvai kör a csáktornyai körbe olvadaz elnöki megnyitó és jelentés egész terjedelmében jegyzőkönyvbe vétetik; Krób néhai tanfelügyelő emlékköve az egerszegi járáskör gyűlése alkalmasor (tavaszszal) lesz felállítva. A tantestület pénzkészlete 151 frt 52 kr. utólagos beküldés Lendváról 3 frt 16 kr. Krób emlékre van 200 frt 08 kr, *Országos árvaház alap összege 138S frt, e szerint a központi pénztáros 1742 frt 73 krt kezel.
Bánfi Alajos kiküldött számvizsgáló elnök jelentése folytán a felmentvény köszönet nyilvánítás mellett megadatott.
A gyűlésen képviselve volt Sü • jmeg\'n város elöljárósága. Takách j Alajos isksz. elnök, ki meleg érzelmű szavakkai üdvözölte a tagokat,.-figyelemmel kisérik úgymond a táni-
Tárcsá.
fogy
Keszthelyi Endre.
^„jnásiumi tanír g kegyeareodi áldoiár halátara (N.-Kaniwa, 1890. joliu* 15.) Te a Unaló ífjuaífí kslaua ciillaga, Te a neveiéi páratlan bajnoka. Te, kit annyi serdülő ifjú majráénak monda Itt hágjál minket, — elköltőnél kfirÜQVbSl
Magasítói pályád futása köaepette
Tűn meg a nemben érző szít.
Kitől annyi siépet * nemeset tanult ai ifja
Elled deiéc tároxi] kuniakból.
Tárortod betülthetlen Qrt hagye, hátra. Midőn már cem ragj koiötlünk többé, Moit icdjnk igazán, hogy ki Talál. Mcit tudjuk, hogy mennyire szeretetik
Nfrtncaak az ifjnság ém Teizte«égét, m*í a« a títoi közönsége: Mert »i tl,5 benned bntgá kalauzt, to«y küxöniőg, barátot veazite.
gnad\'bosM, .„ránk. mely
f Ajdalomtelt .rivbd] ored.
Ijten veled a Tiitonilátásigl !
H*g egy.rer, s utoljára, latén veled!
Ifj. ÁTS JÓZSEF
Bírák előtt.
- In.- BENEDEK AfiPÁD. -
h-ts9erö Ábris a falu első legénye a bortönbe került. \'
, Eleget mondták neki, ne bomolják J\'arazs Évi után, hamis annak a szive X\'W * legénynek, ha rá néz, egy szempillantással megbűvöli, édes szóval eszét
veszi, csókkal, öleléssel meg c lelkét rabolja el.
i Csak azért isi
í Megmutatja, hogy neki több jussa | van hozzá, mint a gazdag Kajla Péter . fiának, aki ha győzi pénzzel, ö meg birja I virtussal, s majd meglátják, melyik vezet jobban czélhoz.
Biró Laczi lakodalmán történt Évi Kajla Péterrel tánczolt szakadatlan. Gömbölyű karjait nyaka köre" fonta égő ar-czát vállára hajtotta, pihegő keble a legény keblén pihent meg, de ez alatt parázs szemeivel Ábrist kereste, betekintett hosszan mélyen a szemébe, onnan leszállt a lelke fenekére, felzavarta nyugalmát, felébresztette a féltékenység ördögét; hadd kapjon az a két deli legény ö érette hajba, legalább lesz a többieknek miről beszélni. Hadd tudják meg, hogy Darázs Évi után nem holmi csiribiri legények járnak, csak súgja nak-búgjanak a szomszéd asszonyok, marják egymást véresre az el lenfelek, mit bánja ö, akár melyik győz, vagy az sem lesz baj, ha mind a kettő elpusztul.
„Gombház, ha leszakad lesz más! Akár minden ujjára egy!" Kajla Péter széles jókedvében ropogós bankót vetett a czigánynak.
De szépen is húzta az Évi nótáját:
.Saép angyalom, drága kincsem, Gyönyörű kia íioliia, Ugy-e BzeretK, el nem feledsz, Hfi maradal te énhozzám 1
Ábris csak elnézte egy darabig, hogyan röpíti az a másik Évit, milyen szépen rakja a lány piroB csizmáival a frisset,
miként libeg-lobog tarka viganőja, aztán mintha valami hirtelen jutott volna az eszéoe, oda ugrott Péterhez, ugy megpör-ditette, hogy csak a túlsó falnál szedte -össze magát, s derékon kapva a meglepetéstől halott halvány lányt, nyugodtan, mintha mi sem történt volna, folytatta a tánczoL |
Kajla Péter nem volt valami bátor legény, ismerte Abrist, tudta, ha elkezd vele, alighanem ő húzza a rövidebbet.
ElŐszörhimezett hámozott ugyan, mutatta, mintha neki akarna Ábrisnak menni, hogy véres boszut vegyen rajta, de hamar engedett a többiek csitító szavának, sarkon fordult s szó nélkül haza ment.
A többi legények titkon a markukba nevettek, Évi boszusan harapdálta vérpiros ajkát.
\' Ez hát az a hires Kajla Péter?
ö ugyan át nem lépné az öreg Kajla gazdag portáját, hogy ilyen pipogyos ember felesége legyen.
Mi más Abris I Milyen férfias, daezos büszkeség lakik az emberben, igazán ugy érzi, hogy meg is tudná szeretni.
Két hónap múlva Éviből Gerő Ábrisné lett ^"X
Hozzá ment édes szerelemből, vaey szertelen hiúságból, mert látta, bogy az embernyi ember, aki ő érette mindent megtenne, tüz*5-vizbe menne, hogy lesi egyetlen pillantását, azok a kemény, zord vonások mint szelídülnek meg, ha szavát hallja, milyen mohó gyönyörrel szívja a mézet ajkairól, hogy háborog a lelke, ha a másiknak csak -a nevét is említik.
A tihanyi révnél kis csónak indul neki a Balatonnak.
Nyílsebesen siklik tova a viz tükör sima hátán, a benne ülő halászok mélabús danája elmosódva hangzik a távolból:
„Hullámzó Balaton tetején Ciólnakázik a halaid•géoy."
— Gerő komám, ne erőltesse meg magát annyira az evezésben, inkább nézze, ki tiszteli meg szegényes portáját.
A csónak orrán ülő Ábris villámló szemekkel nézte végig a kötekedő halászt.
— Aztán kinek mi köze hozzá I
— Csak azért mondom, mert Kajla Péter ugyancsak ritka vendég a kend há , zánál.
— Azt mondom, fiu ne czihelödj velem, mert Istenemre olyat teszek, hogy magam is megtalálnám bánni!
— No ne haragudjék, Ábris bátyám, hiszen mind ilyen az asszony; no nézze, még csókot is ad útravalóul a Péternek I Hja akinek pénze van, annak még az Isten is a barátja, hát még az asszooyfajta.
Ábris nem felelt.
Valami szilaj nyilast érzett a szivében, mely aztán a fejébe futott, s döngetni, égetni kezdte az agyát. Egyszerre elsötétült a világ körülötte, s hanyatt esik, ha társa meg nem fogja Egy pillanat alatt meg volt semmisítve egész boldogsága, sárba tiporva férji becsülete.
Ennyit ér hát az asszonyi szol A csók, ölelés csak olyan valami, amit akárki kaphat, ha megfizet érte I
Keserűen felkaczagott Tudhatta volna ezl előre, mondták neki
1 elegen, hogy Darázs Évi könyebbec haj-j lik, mint a nádszál, szeretője minden legény, aki csinos vagy pénzzel birja. s a | főkötő csak arra való neki, hogy még nyíltabban folytathassa leánykori ledér könnyelmű életét.
A csónak nagyot zökkent, a túlparthoz ért.
Gerő Abris lassú léptekkel támolygoJÉJ abba a "kisfehér házba, melyben eddig\' egész boldogsága volt, mely most ugy szétfoszlott, mint a pára vagy tán sohasem is volt, csak ö látta olyannak vak szemeivel.
Évi mosolyogva ment elébe. Mikor látta férje borús arczát, czirógatni kezdte, azon az édes, hízelgő hangon szólott hozzá, á melylyel mér annyiszor csavarta el _ a fejét, ölébe ült, reá nézett babonás, égető szemeivel, s mikor szólni akart, forró csókkal zárta le ajkát.
Ábris szenvedélyesen magához Ölelte azt a csalfa, hűtlen asszonyt, kibontotta, mint régen szokta, sarkig érö hollószíuü naját, megsimogatta alabástrom arczát, melyen "még most is ott égett Kajla Péter csókja, aztán elgondolta, hogy milyen halvány lesz mingjárt ez a rózsás arcz, hogyan megtörnek azok az izzó szemek, az a bizsegö vér hogy megáll egyszerre, milyen hideg, meredt lesz néhány perez múlva az a remek szép test.
Én édesem, lásd jobban szerettelek életemnél, mért hogy te is megcsaltál en-
Évi iszonyodva sikolt fel - s. futni akart, de Ábris keze gyors volt, markolatig szivébe verte kését.
HUSZONEILKNCZEDIE ÉVFOLYAM
. ¦
ZALAI KÖZLÖNY
julius 2g-án
postatakarékpénztárak fejlődésének története:
posta távírda és postatakarékpénztári statisztika;
posta- és távírda földrajz; államszámviteltan; természettan; vegytan; posta kezelési szolgálat; ,
távirda-kezelési szolgálat; távírda gép- és kapcsolástaa;
távirdai építészet és anyagisme; posta és távirda- számviteli és pénztári
* müWdését ^ .bbói « gg gp^-^Síig:
menthessen a közöcség is, és ez he- J™^ dlczira, tényeiiiiea fürdőhelynek,
lyes. A kbzöDség érdeklődése krjze- Mnyjá zsúfolva van, hogy Kszámitvajó
lebb fogja hozni a társadalmat az menDi, a midőn még foglalná! kabint, — a
iskolával Ugyan ily megható beszé- melle\'ttezelégérdekesdolog, nidona vube
Sándor orsz. gyűlési képviselő, ki ^ jkenemesed o\\e]l körül a fürdőzőt meggyőződést szerzett a gyűlésen, hog^ mjdön felháborodásában el akarja melyen eleitói végig feszült ügye- takarni a vele szembe "száll ót, hömpölygő lemmel rész\' vett — bogy a tani- hullámával az ember rögtön megbocsát, szolgalat lemmel rész. veu uugy mert az mind ama véghetetlen szeretet Posta-és uvirdabelyiséaek, béren
tók törekvése dicséretes, hogj man- mert.^mma^ BaIaU)D ké. fdezések, eihasználasi anyagok és forgalmi
káikodásuk a tanügy fejlesztésére gdm^t B miuden részben jó hatást j eszközök ismertetése ; továbbá a horvát, van irányítva, ezektói indítva, ne- ,,vafc0roiuj. Lak^ tekintetébea már kissé \' német és francia nyelv. Dies szive a bankvetten jelen volt bajos uoiog «, hogy miután reá van a" Az összesen hetenként 39 tanórából 63 tanító és tanítónőket vendégéül né» szokva, miszerint csakis 4 hétre ki- a nyelveszet, előadások (együtt 9 ora) a bá tallito es wui * _ dtj kéL hétre a jobb lakásokat mégsem délelőtti, a többiek, a délutáni órákban
tekintette, az ebéd költségen sajátja atíni, ^ ^ :áIDereüen lévén, be- (3-8-ig) tartatnak. , ból lett szívei fedezni. - \'jut egy kényelmetlenebb lakásba, azt job- Tanfolyami hallgatokul csak oly egyé
"Ehhez commentar nera kell, mi faal ít>lcseré\\Q] nem szabad, mert sok aka-csak anvit ismétlünk, mit mások kí\'\'dáiyba ütközik, kárpótolja azonban az mondottak, éljen soká! |embert ama társas élet. a melyet két-há-
A legszebb szavakkal ecsetelte a rom s több család oly . ¦ , l j a, uKfti l-; I együtt étkezni, egyul tanítok munkája érdemét, eb.b°I kl" j hajókázni, melyben egy igen párutían ked-
kedveseo eszközöl, . I együtt étkezni, együtt fürdőzni, sétálni, j hajókázni, mely
íolyólag elismeri, hogy jobb díjazásra•\' urj család (s villa tulajdonos) szi-
méltók Barkóczi Károly miniszteri - veSségébő] több ízben részesültünk, annyira iskolalátogató is Az úgynevezett odaadóan, hogy a kedves „kis urak" ma hivatalos toasztok, melyek közül el-Jguk lengették ki a Balatonra kis csol-" d • i- w-iLin tflnfSlii nakunkat, hol oly meghatóan festői szép sot Dr. Rnzsicska Kálmán udihü-Ufi^Jta időzni gyeló Csáky miniszterre, Uavaray( Van a csoportokraoszlott társaságban Ignácz elnök a tanfelügyelőre, Bánfi epy oly közkedveltségü hölgyecske, ki még
az elnökre, mely után felköszöntők ben hiány nem volt. Sümegh város elöljárói, lakói, Eitner, Barkóczi, az elnökre, Lukáts Vendel és Bánfi Alajosra többen; ezek közül érzelem teljes hangon köszöntötte fel a sárvári iskola igazgatója Bánfit, . kivel már 1874-ben ismerkedett meg, méí tatván érdemeit. Hoffmann Mór akármily varíatióv&l, szokásos ékes Ezólással kezdi mondókáját, a vége ez: .éljenek a kedves nők!* ó tantestület hivatalos női felköszöntó, a szokás, — és kedves modora tette azzá.
A gyűlésre a sümegi iskolák teljes felszerelésben voltak láthatók. Kiváló tetszésben- részesültek a Meinhold-féle szemléltető "képek. 50 drb állatországból természetes -színezés 92\'cm. széles — 65 cm. magasak.
Á polgári önképzőkör, hol az előértekezlet tartatott, iskola, vendéglő, kertíhelyiség fe! voltak lobogózva.
Az ismerkedési estély 14-én a zord hideg miatt eleinte kissé nj\'O-mott hangn, később táncz alatt igen élénk volt.
Sülfok. jul. 20. 1890.
A Siófoki fürdőzés fényoldalai. — Kiég kellemesen érintett ide érkezve az a körülmény, miszerint hűs árnyas fák alatt andalogva egész a Balaton partjáig a forró nap hevét kikerülni lehet, — a midőn a hídon átballag az ember, bejut egy finom Ízlésnek megfelelő szalonba, a hol esetleg az ut fáradalmait s annak következtében okozott felhevülés kényelmesen kipihenhesse, — továbbá menve, verseny támad a kabinok elnyerhetésében, mindenki igyekszik a fürdést végző egyén
Az a szép asszony sem bolondí: többet senkit
Gerö Ábris nyugodt volt, mikor elfogták, hidegen ment a bortönébe, büszkén állt birái előtt.
.Az elnök rideg, szenvtelen hangon ismétlé a vádat.
Abrís talán nem is tudja, hogy róla, beszélnek, lelke messze visszaszáll a múltba, csak néha-néha rezzen fel, mikor olyan leplezetlenül mondják el a kínját, boldogságot Olykor megrázkódik, ökölbe szorítja kezét s néma dühvel néz a kíváncsi hallgatóságra, mely suttogva kaczagva mulat szomorú sorsán.
— Gerő Ábris mi mentsége van? Abriü ránéz a komor tekintetű bíróra,
aztán felegyenesedik, valami kínos me-. légség fut a szívébe, onnét kiüt az arczábaj s belső felindulástól remegő hangon is-\' tnétlé a kérdést:
— Mi a mentségem ? — Semmi l — ^ A mit tettem, jól volt téve! Ha most
itt állna előttem az a hitvány asszonv, aki meglopta szerelmemet, elrabolta lelkem üdvösségét, hogy pénzért másnak is juttasson szépségéből, most is csak ugy tennék, kiszakítanám szép testéből azt az ocsmány~lelketl
Emelt fővel, büszke dacztól villogó szemekkel hallgatta végiga halálos ítéletet
azt is képes volt kivinni, hogy előkelő
nek vétetnek fel, kik a köztisztviselőkre nézve az 1883-ikévi 1 t.-cz. Igában megbatározott általános kellékeken felül iskolai elökészüjtség s egyéb tekintetben hiteles okmányokkal igazolják
*1) hogy a jogi egyetemet vagy akadémiát, vagy a műegyetemet vagy az ezekkel egyenrangú korábbi és mostani katonai áeademiák, illetőleg a tüzérségi, hadmérnöki és utász-hadapród iskolák egyikét vagy valamely \'"bányászati, vagy erdészeti academját szabályszerüleg bevégezték, vagy
!) hogy legalább fögrmnasiumot, vagy föreáltanodát, vagy ezekkel egyenrangú
endéglőben vacsorázás utáu lányainknak., kereskedelmi, vagy katonai tanintézetet azt az örömet szerezte, hogy tánezot \'szabályszerűiéi; bevégeztek, s ezen tanin-alármirozott, aki csak egy parányit is lel-\' kezetekben az előirt érettségi vagy zár-kesül, az eszmét kitűnőnek találta, meg-[vizsgát sikerrel letették; avagyacs.es valósult ez 19-én Júliusba, esti étkezés\' kir. hadseregnél, vagy a m. kir. honvéd-ulána terem rögtön fénybon úszott — czi-1 ségnél mint tényleges állománybeli tisztek gány zene megharsant s csakhamar tüzes szolgáltak,
csárdás fejlődött mire örege-apraja hév-j 3) hogy legalább 18 dik életévüket vei munkálkodott, még egy takaros fran- betöltötték, vagy azt 1891. évi január hó czia négyes is volt, 12 pár táuczolta, végéig betölteni fogják; utáona ismét lelváltva pár jó izü táncz, az j 4) magyar állampolgárok; előkelő közönség éjfélbe oszlott szét azon j 5) a magyar nyelvet szóban és irás-hálás elismeréssel, hogy az a kis Györyoé ban tökéletesen bírják;
6) feddhetlen előéletűek, mi a tanulmányok befejezése óta eltelt időre nézve hatóságilag megerősített foglalkozási és erkölcsi bizonyítványokkal igazolandó és
7) posta és távirda szolgálatra testileg alkalmasak, mely körülmény közha-
orvosi bizonyítvány nyal igazo-
mégis derék asszonyka, mert ha Ö nincs, akkor nincs mit irni 19-ikérÖl. A kedélyes UrsaságbóMdfexiktatok az ismerős úrnők közül néhányat A
Bábics Antalné (Tamásiból.) Deákné (Fehérvár), Györyoé (Szabolcs-Adony), Horváth Józsefné Í^Tabról), Kroseczné! tósági (Várpalota), Massanekné (Budapestről), landó.
Modliné (Szegszárd). Persainé (Vadkert), | Elméleti képzettség lekítítetéhen^a: Ungerné (Felsö-Rajk). Vajda Ilona (Csillag ; fögymnasi uniókkal és főreál tanodákkal puszta), Bábics Miczike (Tamási), Farkas ! egyenrangúaknak tekintendők a kereske-Vílma (Nagy-Kanizsa). Jandó Gizella (Sü delnii tanintézetek közül a budapesti, fiu megh.) Kím Flóra (Muth). Kalberger uö-\'mei, kolozsvári székesfehérvári, debre-érek (Siófok), Modli nővérek (Szegszárd). jezeni, aradi, pozsonyi és soproni kereske-1 delim ácademiák, továbbá az újvidéki, bu-jdapesti II., VI. és IX. kerületi községi, a I brassói, turócz szent-mártoni és íogarasi
Massanek Lenke (Budapest). Sat.
nál gyakornoki, illetve tisztviselői állásokra csakis oly egyének fognak kineveztetni, kik ily képesítő bizonyítványt nyertek, sőt a mennyiben segédtiszti állásokra az 1873. évi ü. t. cz. 5 §-a értelmében elsőbbséggel bíró igényjogosult altisztek nem jelentkeznének, ezen segédtiszti ál-, lásokra is az említet: tanfolyamnak képesítő bizonyítványt nyert hallgatói fognak kineveztetni. A tanfolyamot végzettek szolgálati rángj*, feltéve, hogy a gyakorlati téren kellő buzgalmat és sikert foguak felmutatni, azon naptól kezdve fog számit tatni, melyen a tanfolyam látogatását megkezdték.
Megjegyeztetik, hogy az első évi tanfolyamon képesített összes halltjatók posta-és távirda tiszti minőségben 700 frt évi fizetéssel és a rendszeresített szálláspéuz zel ímmár mindannyian alkalmazvák.
Beiktatási díj fejébt-u mindenki 10 forintot tartozik fizetni. Tandíj 40 forint. Azon hallgatók, kik szegénységük alapján magukat a tandíj alól felmenteni kívánják, ez iránt a beiktatás alkalmával az igazgatóságnál folyamodványt tartoznak benyújtani.
Azon hallgatók, kik szegény sorsukon kíyül jó előmenetelt mutatnak, tizenketten a taiífolyam egész 10 havi tartama alatt a kereskedelemügyi Miniszter Ur Ö Nagyméltósága által 20 frtnyi havi pénzsegélyben részesittetnek.
A tanfolyam saját házában ezé [szerűen és kényelmesen van elhelyezve, külön szakkönyvtár és -múzeum fó\'ott rendelke- j zik és az intézetben külön orvos mü-ködík.
Felhívatnak mindazok, kik e tanfolyamba az IS90/91-iki tanévre belépni óhajtanak, hogy az elörebocsátoitak szerinti bizonyítványokkal felszerelt folyamodványukat f. év aueusztus 20-ikáig a .Posta- és Távirda tanfolyam" igazgatósa gához (Vili. Luther és Bezerédy utczák sarkán) küldjék be.
Budapest, 1890. július 18-ikán.
AZ IGAZGATÓSÁG.
Posta- és távirda-tanfolyam. Hirdetmény.
A Budapesten fennálló posta- és táv-rda-tanfolyamon. melynek czélja és feladata azon egyének előzetes kiképeztetése, kik a postai és távirdai, közigazgatási, számviteli, pénztári és kezelési szolgálatnál, valamint a m. kir. postatakarékpénztár igazgatóságánál alkalmazást kívánnak nyerni, a tanév f. évi szeptember 1-ején veszi kezdetét és megszakítás nélkül 10 hónapig tart.
E tanfolyamon a következő tantárgyak fognak előadatni.
A posta- és távirdai, nemkülönben a távbeszélőkre s a villamos berendezésekre vonatkozó jog- és törvényisme.
A posta- és távirda-ügy, távbeszélők és villamos berendezések, úgyszintén
Egy párbaj története.
— Rege abajdankorból -
Valamikor réges-régeo Nagy-Kanixsán megeteti, %
— Igy meséli a krónikás — Egy lovagi nagy eset.
Egy kávébás falai közt Folyt bxriti víg beszéd,
— Innen vette krónikásunk A dolognak is neszét. — Vig beszéd közt egyik ifjú Mosolygott a másikon; Felugrik * rnegmosolygott, ,Eiéxf — Mólt — „Kihivatom.\' Jönnek-mennek, tanakodnak Nagy bölcsen a segédek, Disputálnak, ide-oda
Lótnak-fntnak e végett.
.Saörnyöaig" — igy a kihívók -
„Mosolyogni mereveit!
Lovagias Hton kérdők
Fegyverei elégtételt!"
Hm, mosolygott a mi felünk :
.Igen, nyilvános helyen
Kinevette a mienket,
Es csík szomja, sérelem ?\'
„Bii nem éppen sxörnyfl sértéi"
— Igy ¦EÓlinak amaxok - -„De ha Bn5k ngy kivaoják, Tassuk k> a holnapot. Akkor düntsi- el a fegyver, Melyiknek ran igasi; Első vérre, kardra menjen. Mi meg menjünk most hasa." A segédi knpaktanaca
Nagy bolesen így hatirox, Sét kocsit is rendelnek a SMntgyorfyrári hatirhos. Dictnm íactam est végsa^ak,
állami, a zala egerszegi és pancsovai álla milag segélyezett községi, a szegedi községi és a miskolczj társulati középkereskedelmi iskolák, végre a Wiesoer-féle temesvári a Höser-féle budapesti és a Por-ges-féle pécsi középkereskedelmi iskola, továbbá az összes kadetiskolák.
A tanév befejeztével távozási bizo nyitványt kapott s az alajl^izsgát sikerrel letett hallgatók 7 hónapig tartó próba szolgálatra fognak beosztatni s e próbaszolgálat után a képesítő vizsgálat második részét képező szakvizsgálatra bocsát hatók.
A teljes képesitö vizsgálat sikeres letételéről a vizsgáló bízottság által kiállított bizonyítványok azon joghatálylyal bírnak, hogy a posta és távirdánál, nemkülönben a posta-és távirda-számvevóség nél, s a postatakarékpénztár igazgal
A czimekről.
Irta: ALLEKER LAJOS. (Folytatás.)
Vannak aztán nagyon komikus íínövései ts e mindinkább terjedő czimragálynak. Ilyen p. az .udvari\' czim utáni rajongás. Van már ud vari szállító, udvari bűvész, udvari fényképész, kártyagyáros, fénymáz-készitö, poloskairtó, patkányfogó s hasonló csodabogaraknak egész légiója A czimsovárgőknak leginkább kedvezett I. Napóleon korszaka, ki példátian bőkezűséggel osztogatta a titulusokat. Gombamódra szaporodtak a princ-ek és duc-ök, kiknek herczegségeik azonban vagy nem is léteztek a főldabroszon, vagy tényleg más állam kötelékébe tartoztak. Ilyenek a „Dac., de Dalmatie* (Soolt hg.), a „Dac de Rivoli" (Mas-sena), a „Duc d\'Esslingen" (Ney) stb. Példáját nnoka öcscse III. Napóleon is követte s igy jöttek létre a „Duc de Peking- (Palikas), ,Duc de Magenta" (Mac-Mahon), ,Duc de Malakow* (Canrobert), „Dac de Solferino* (Pelissier) stb.
„Jegysókönyvbe v»gyük fel,
S ne faledjünk orvosokat
Hosni kötfisxerekkel.
8 holnap, ha a hajnal pirkad,
Mind a két fél ott legyen
A ssSllöhegy oldaljuial
A sxentgyörgyvaxi hegyen."
Csillag ragyog, hold világit. Derült, tistta, kék az ég, Alssik mir az egésx város, Csak két iíju virraszt még. As egyik a megmosolygott, Bosint állni vágyik ez, S sxinte látja ellenének Mennyi s milyen sebe lesz. Terseket és qoartokat vág Jobbra, balra, oldalvást, Most pariros, njra vág, üt; Üsse a kó as alTást. ti a másik, a ki ébren Tölti e) ax éj siskát? íme ex a ki mosolygott 8 holnap elégtételt ád. Most is mosoly van as ircxán; Párbaj elölt! s nevet még?! De nem csoda; Msxen es a Párbaj tíssta nevetség. — No de lassan; ki tadhatja, Hogy a vége mi lehet? Ax nevet majd legnagyobbat, Utolasor a ki nevet.
Tiszta égr61, derült égról Eltűnnek a csillagok, Eltűnt a bold ¦ relnók mógSI Aranyszélű aap ragyog.
Kora reggel itt is, ott is
Kelbukkanik egy alak,
Lassan. lopva, titkon lépd.-],
Kórültektotve hátad.
Ssentgyörgyvári hegyoldalban,
SsŐUök alján egy kis tér,
Lsssan megy ax ifjú csapat,
Mégis jókor odaér
ElSkerttl hüvelyéből
Két élesre kifent kard,
Szembe áll a két ellenfél.
,Jél vigyázni! Most en gardel\'
A kibivó boszusan nés.
Dühtől szikrás a tseme ;
Am nyugodtan\', ngy mint akkor,
Mosolyog ellenfele,
Most elhangsik a vesényszó:
„RajÜal . . . Ciattoga két kard,
Kikerülte ez a vágást,
Melyet adni ax akart.
Foly a tusa s látszik is már,
Hogy j6l viv a kibivó,
Másikról is látni mindjárt,
Biz es nem tanalt vivó.
Ismét villan, csattog a kard ,
.állj!\' hallik a vezényssó,
Kilövell a sebből a vér >¦
6 vérxik, a kihivó.
DQhtól sápadt egész arcza
E« remegve támolyog,
Nyugodtan áll az ellenfél
8 ugy, mint akkor, mosolyog.
Befejeive xiir a párhaj,
Kibékülnek a felek,
8 a ki akkor nevetői mert
Utoljára js nevet.
Ósko.
kntrSkbSl kibfingésste MCMjKI
A spanyol etiquette teremtette meg azon udvari méltóságokat, melyek jelentóségöket ma már nagyobbrészt elvesztették. Ilyenek nálunk; a nádor (czime az 1687. 10. t. cz. szerint: celsissimus), az országbíró tárnok, horvát bán, főasztainok, főpohárnok, fóajtónálló, főlovászmester, főudvarmester, fő ka marás mester, a ko ronaörök\'a pozsonyi gróf, a testőrség kapitánya, kiket ország báró k-nak, zászlós uraknak nevezünk\'. Hajdan ide számíttattak még: az erdélyi vajda, szörényi, macsói, sói, vazarai. boszniai, boncéi, krnesói stb. bánok.
Különben már a banderiális szer kezet behozatala után (Nagy Lajos alatt) mindazon vagyonos nemes urak. kik saját zászlójok alatt vezették katonáikat a király és haza védelmére, országnagyoknak,\' zászlósoknak vagy országbáróknak neveztettek. A czi mzetes vagy szabad bárókka\\, bit a királytól nyerték Kinevezésüket, csak a XVI. században találkozunk. I. Ferdinánd emelte először Koszfca Miklóst lő34-ben, majd be-degi Nyári Ferenczet 1535-ben bárói méltóságra. Czímök „magnificus" (nagyságos) volt; a király ma is igy czimezi óket.
A comes — gróf — czim is csak a Habsburgházból származott királyok alatt fordul elő. Régibb je-lentménye „ispán" vagy ^biró" voíí, Igy „snpremus comes comitatus" (megyei főispán), „comes curiae* (országbíró), Bcomes villae" (városi vagy. falusi bíró). Ily hivatal vagy czim nem volt örökölhető s csak a Habsburgok alatt jött szokásba egyes családokat örökös fóispánságokkal jutalmazni meg, mínt p. az Esterházyak Sopron-, a Pálffyak Pozsony-, a Nádasdyak Komárom- s Csákyak Szepcsmegyéhen. E főispánoktól különböztek azon hatalmas és gazdag urak, kik valamely várat a hozzá tartozó jószágokkal a főispánoktól függetlenül birtokoltak. Ezek „ co-mites .perpetui" (az illető vár vagy birtok örökös ura, grófja) névvel említtetnek. . Ilyenek Hunyady és-Szilágyi besztérczei grófok, ilyen Szapolyai a Szepesség ura.
Valamely egyénnek czime függ társadalmi állásától, hivatalától vagy nemesi rang * fokozatából. Nálunk négy nemesi fokozat van, t. i. nemesség, bárói, grófi és herczegi rang- Ausztriában öt, u. m. nemesi, lovagi, bárói, grófi és herczegi. Tán nem lesz érdektelen megjegyeznem, hogy e nemesi fokok elnyerésénél megfelelő dijakat is kell fizetni és pedig; a herczegiért 12.600, a grófiért G300, a bárói rangért 3150, a lovagiért 1575, s egyszerű nemességért 1050 frtot. Ehhez járulnak az okmányklallitási dijak. A herczegi diplomáért p. jár: 210 frt írnoki, 1104 frt 60 kr összehasonlítási s 28 frt 35 kr. pecsétilleték ; végre 56 frt 70 kr a czimerellen-őrnek, --^s 37 frt 80 kr a czímer-festónek.
De térjünk át az egyházi férfiak czimeire.
A pápák „beatissimus", majd a XIV. századtól „sanctissimus" czim- > mel tiszteltetnek, különben IV-. Béla már 1252 ben igy czimezte a pápát. Maguk az egyházfők a czí-mek legszerényebb!két használják: „servus servomm Dei* (Isten szolgáinak szolgája). A cardinalisok (bi -borosok) „íllustrissimns0 czimmel éltek VIII. Orbán pápáig, ki nekik eminentissimus• (fómagasságu) czi-met adott. Az érsekek- régi okleveleikben „reverendus" czimmel említtetnek, mig a XV. században amazok reverendíssimus", ezek .yenerábilis" czimmel ruháztattak fel. A királytól hivatalosan ma is ;gy czimeztetnek. Ar egyháznagyok (ide értve á pannonhalmi főapátot és a jászói prépostot is) jelenlegi czime: „illustrissimus reverendíssimus" (méltóságos és főtisztelendő.) Az apátok, prépostok és kanonokok czime 3reverendis8imri3\';
HÚSZON KILENCZEDTK ÉVFOLYAM
zalai közlöny
JULIUS 26-áií.
a közéletben gyakorlat utján „uagy-
A világi czimek legma^asbika s ..-felség* csak a császárokat s királyokat illeti meg; családjok tagjait .császári (v. kir.) fenség"-nek szólítjuk. Az uralkodó herczegek és fejedelmek: czime „fenség*, a^nem\' uralkodó herczegeké „mag?.sságod, kegyelmességed, herczegségedi"
vExcellentissimus címmel éltek * hajdan az uralkodó házak tagjai, sót a mólt században az orvosok-ís, mígnem Mária Terézia ófcet. attól eltiltotta. Jelenleg ,nagyméltóságú" czimmel tiszteljük meg & minisztereket,\' valóságom belsó titkos tanácsosokat s a tábornokokat az altábornagytól fölfelé. „Méltóságos urak: a grófok, bárók, főispánok* államtitkárok, miniszteri tanácsosok, kúriai bírák, kir. kamarások, tábornokok (vezérőrnagyok),^ ezredesek. Budapest főpolgármestere, az alsóház elnöke s a főrend: ház tagjai. „Nagyságos
ily előre hirdetett jellemzés után a melyik
nő a kútba néz, az istja benne a Szűz Máriát hat tündöklő csillaggal ékített koronával a fején. Igaz, hogy egyik sem látja de bevallani nem meri. És ha akadott egykét okosabb kstholikus paraszt asszony, a ki bátor veit kimondani, hogy a kútban nem látja a Szűz Máriát, no ennek lett baja; buta férje odahaza ütötte-verte, hogy azért nem látja a Szűz Máriát, mert nem tiszta. Hiába szólalt fel a népezen babonája ellen az ihárosi r. kath. plébános, mint a kihez a szentpéteri katholikusok tartoznak, hiába mondotta ezen ritka nemes jellemű és derék pap a kúthoz áramló tömegnek, hogy ö nem látja a Szűz Máriát a kútban, a neki vadult fanatikus tömeg ZUgni kezdett a plébános szavaira s kifa-kadásokal hallatott. És különös, hogy épen ezen járásban a hol oly- tiszteletreméltó és felvilágosodott .katholikus papság ván, ismétlődnek a katholikus nép körében ily undorító babonák és épen ezen községben 4 év leforgása alatt a második ily babonás jelenség merül fel. Ezelőtt 4t éwel egy kurta korcsma bérlőjének vén felesége idézte fel a halottak lelkeit s akkor a korcsma heteken át tele volt szellem idézők és a bort bőven fogyasztókkal. Azon-
igazgatójánál (lakik: VII., Damjanich-ut-cza, 3. sz.) nyújtsák be. A felvétel feltételei: 1. betöltött IG korév; 2. egészséges testalkat; 3 fedhetleh;előélet; 4 gyermekek iránti szeretet; 5, a magyar nyelv bírása szóban és Írásban; G. tartoznak négy elemi és két polgári iskolai osztály, esetleg hat elemi osztály bevégzését tanúsító bizonyítvány és kereszt-. illetőleg születési levél bemutatása mellett, felvételi vizsgának alávetni magukat A gyermek-kertésznö képző tanfolyam két évig tart A növendékek kivétel nélkül díjtalan tanításban részesittetnek és a taneszközökkel is az egylet költségén láttatnak el, étkezés, lakás, ruházat és lakásról maguk gondoskodnak. Budapest, 1890. Azel nökség.
— A IV-dik egyetemes tanitógyü-alkalmával Budapesten a Köztelken az
összes népiskolai intézetek tankönyvéi, taneszközei és egyéb isk. felszereléseiből kiállítás rendeztetik, mely aug. 17-tŐl aug. égéig tart Ez érdembeni tudakozódás az elnökséghez Bpest Szemere-atczai népiskola, vagy Lampel Róbert udvari könyvkereskedéshez 3pest, Andrássy-ut 21. czimezendő.
— a keszthelyi m. kir. gazdasági intézetnek akadémiai rangra emelésén buzgólkodnak. Hír szerint az intézet uj épületének/felállítására a minisztérium
ban az akkori főszolgabíró hamar véget czimet adunk a kir. táblai bíráknak, j vetett az ámító kompánia működésének s miniszteri osztálytanácsosoknak, tör-\'az il]etÖk büovizsgálat alá is kérőitek, vényszéki elnököknek pénzügyi- fő-1 Azout3an m03t a \'egnagyobb munka idején^ jél is vette költségvetésébe a szükséges
, , , / \' , is m(1g mindig özönlik a munkakerülő tö- 105 ezer frtot
erdő , iránya - ésfoszámtanáccosok-1 niegi különösei! ennek nöi része. Kétség-nak, alezredeseknek, őrnagyoknak s j teleo. hogy itt megint egy csaló és érdek -ujabban az egyetemi tanároknak és orsz. i szövetkezet müvével van dolgunk s itt az gyűlési képviselőknek, bár jog szerint I illeJe\' °°sy a 3 Qét óta tartó botrányos a .tekintetes" urak sorába tirtóri^^*"?8^ ít -nának. - .Tekintetes- czim illeti oek ~0^^^^t meg az okleveles egyéneket, ti meg-1 konsigbaii álla palini Inkey családaal, tiszteljük veié általában a hivatal-j ugyanis Inkey János neje Báró Majthényi imkokat. Megadjuk " végre c két; Erzsébet nővére Báró Majthényi Bor
utóbbi czimet mindazoknak, kik bír I b\'!la. _L f«i»pán eagraiiyja volt, e két
nyilvános hivatalt nem viselnek, de: ^.ó szüiei Báró Majthényi János és a , . ,, , . ,, ., \\ . berenyi agbol Palim Inkev Josefa votak.
áll|suk, befolyásuknál s hatasKorük
nél lógva az előkelőkhöz számittat nak.
A Csáktornyái állami tanítóképző jmiezettieri a jóvó 1SUO—Dl-ik iskolai i évre szóló felvételi és javító vizsgálatok A. oóket a férj czimével (a hi-]*"&¦ i-én tártainak meg. A képezdébe
-atalos czim nélkül) Üszteljilk meg.\'-felvf.f* *P testű n6-
, . , l , : J 5 , vendek, ki 10 ík evet már meghaladta, s a
Ljpm szabad végül a nagyon masJlr. „yelv-. szimvet&i jBU.ajz és tör-ls divatos .nagysád* czimre sze- iéuelembeu legalább annyi jártassággal rény észrevételt teonera. Más nem- . bír. a mennyit a gyiupasium, reál- vagy zetek hölgyei megelégésznek az egy-; !>0\'Kár\' iskola négy alsó osztályában tani
szerű „Frau mademoiselle
Fräulein,\' „ signora,
egy-
, madame,
tauak. A belépni kívánó növendék erről
i vagy nyilvános isk. bizonyítványt köteles Slgnorint",elSmtltatni. vagy felvételi vizsgálatnak .mistress, miss, mylady", .sennora, kell magát alivetnie. Korát mindenki ke-sennorita" stb. megszólításokkal. A! reasüevéllel; testi épségét orvosi bizonyit-mi delnóink sem botránykoznak meg1 ványnyal köteles igazolni. Segélyben csak az „asszonyom, kisasszony\' czim maBaviseieta és jeles szorgalmat tanu-\' \' . 3 sitű szegény tanulok részesülnek. A bent-
lolott — a regényekben, meg « ; lakásra felveendő növendékeknek legalább színpadon! . . . Pedig a XII. szá-, S jó inggel, 4 gatyával. 4 törülközővel, 0 zadban törvényileg volt megtiltva, Pár harisnyával, teljes ágyneművel, nyári hogy a polgári leányokat kisasszo- iés léli öltözettel, kelékkel, elege\'ndó ¦íj-oknak" czimezzék s nálunk 3em 1 mennyiségű lepedőkkel vénkoshéjakkal. ¦,.„,.„, „, . . | zsebkendőkkel stb. kel birniok. A segély-
kellene, sok évtizeddel visszamenni,\'bra réSZesulö növendék szülőik állapéi, midőn az egyszerű erkölcsök s hi-.jjó viseletök és szorgalmuk alapján teljes vagy részbeni ellátás, vagy pénzbeli segélyt nyernek. Azok, kik az intézetbe felvétetni kívánnak, kötelesek kérvényüket az igazgatótanácshoz czímezve aug. 20 ig az igazgatónak beküldeni. K kérvényhez
zias foglalkozás közt nevelkedett leányka pirulva fogadta volna a „nagysád" megszólítást.
Most ha nem követelik is, de — nagyon szívesen fogadják,
Tempóra mutantnr et nos mu-tamur in illís!
Hírek.
— mária-valéria királykisasszony esküvője július 31-én, csütörtökön délelőtt lesz Ischlben. E napon Nagy-Kanizsa, város hivatalos helyeségeire nemzeti zász lók tűzetnek ki. városi főkapitányunk is gondoskodni fog, hogy a polgárság hazai feldíszítve legyenek. Délelőtt a szt-Feren-eziek templomában isteni tisztelet tartatik és 10—11 óra közt harangzugás jelzi az általános örömet hogy felséges királyunk Jegmagasb családjában oly ünnepély fordul elő. melyben a magyar nemzet hódoló kegyelettel vesz részt s egy szívvel lélekkel imaszerüleg kívánja, hogy Mária Valéria királykisasszony boldog legyen I
— SomogybÓJ irják: Nem mult el
* múlt idők vak babonája, a felvilágoso-dottság. az értelem tiszta fénye, az erkölcsiség tiszta érzülete nem hatolt még be
* néptömeg mélyébe. Sőt minél inkább hanyatlik az erkölcsös érzület, minél kisebb az. istenség magasztosségához felemelkedi >agyo hit; annál babonásabb az elsatnyult , erlLolcB]leg korumpált tömeg. Itt van a P^ányszentpéteri kut históriája N.-Kani
, közelében. Obscurus lelkű és jellemű ">kJlY kútban a Szűz Máriát vélték meg-
Vlár.5clJeSZ,elték\' h°b7 a *utba° * Szűz
* ana 6 ^ koronájáyaI a íf!]éa ft| a ^
12 7?; IIoPy 4 kétkedőket elnémítsák, hozzátették, hogy a Szűz Máriát a kut-\'\'wcsakkatholikusok láthatják meg, és A •.W* kik tiszták" t i. szűz hajado-™* éa házasságtörést el nem követett twjexett nok. Nagyon természetes, hogy
melléklendők: keresztlevél, iskolai és or-[vosi bizonyítvány. A kik segélyt kérelmez-| nek, azoknak szegénységi bizonyítványt is kell mellékelniük. Minden kérvény, mely bez szegénységi bizonyítvány nincs mellé kelve, 50 kros bélyeggel látsndó el. A horvát nyelv, az intézet sajátlagos feladatának megfelelöleg. minden növendékre kötelező tantárgy. Csáktornya, 1890. július hóban. Az igazgatóság.
— hirtelen halál. Diener Fülöp asztaíossegéd Dancs Kálmán urnái vasárnap reggel 5 órakor felkelve, öltözködés közben hirtelen összerogyott és meghalt. Másnap délelőtt történt bcnczolás tüdö-szélüdést konstatált
— öngyilkos. Waldner Henrik 19 éves ifjú a Gstettner-féle üzletben könyv vivfl jul. 21-én éjjel a „Rózsához" czimzett Nyítrai Jakab féle korcsma egvik szoba jában revolverrel agyonlőtte magát Mác nap délelőtt 11 órakor vették észre. — Tettének indoka ismeretlen. Zsebében A krt találtak.
gróf festetics tasziló
— kinevezés. A nagy-kanizsai kir. törvényszék elnöke Plosszer István végzett jogászt ezen törvényszékbe:: segélydijas joggyakomokká nevezte ki.
— Annabál Balaton-Füreden jul. 27-én tartatik meg, melynek fényes sikerére évtizedek óta nem volt oly kilátás mintáz idén. Rendező bizottság: elnök gróf Zichy István, alelnök Hertelendy Ferencz. Ádám Károly, gr. Andrássy Géza, br. Bornemissza Gábor, Döry Lajos, gr. Eszterházy Andor Béla és Mihály, dr. En gel Gyula, Écsy József, Huszár Gyula és József, Inkey István és ifj. József, Janko-
ter először is a belügyminiszteri tüzren-dészeti szabályrendelet értelmében a me- „ gyék által a kőzBégek számára megrendelt \'\'ii \'tógépeket tekintette meg, melynek injáén egyes része a gyárban készül. Különös érdekkel nézte a miniszter a harang-önto műhelyt, mely a birodalom legnagyobb magán öntődéje.\' Itt épen öntések készültek a mohács-pécsi vasút ésazosztr. magyar államvasút magyar vonalai számára. A miniszter figyelemmel kisérte a harangöntést s több munkást megszólitás-sal tüntetett ki. A minisztert kellemesen lepte meg, hogy az összes munkások ma-
vics Gyula gr. Károlyi László, ifj. Lichten-1 gyúrok, sorsukkal meg vannak elégedve s stein Lajos, gr. Lentrum Rudolf, Mihalko- többen már három évtizeden keresztül vics Tivadar, gr. Nádasdy Ferencz és Já- egyfolytában a gyárban dolgoznak. A minős, br. Piret Lajos, br. Putheány Géza, niszter megtekintette a többi műhelyt és Pongrácz Aladár, Szarvasy Imre és Sán- raktárt is s azoknak kitűnő berendezése s
___•\'— A déli vasúttársaság kiépítésekor
Nagy-Kanizsavárosa oly kikötéssel járult GO holdnyi díjmentes területtel a helybeli pályaudvarhoz, hogy magyarországi fömü heiyejtt lesz. Most költségelőirányzatába e czélrá G90 ezer forintot vett fel. Jó lenne ez érdemben intézkedni, mert 4—500 családdal több lakosa lenne városunknak.
balaton halottja. Gróf Hunyady balaton-berényi vad ásza Badacsonyba szándékozott menni menyasszonyát meglátogatandó, a gózyachtról azonban a Balatonba esett és bele halt. )
Adományozás. A Balatonfüredi kórház részére a 11-dik fürdői névsor szerint özv. Szénássy Károlyné 10 frtot Dr. Mondschein E. 2 frtot voltak szívesek adományozni.
P&linban jul. 20-án éjjel Korona Jánost, amint lakásából kilépett, fejszével fejbe ütötték, rögtön meghalt 3 gyermeke maradt árván. A tettes erélvesen nyomoz-tatik. Ez éjjel a községben 180 tyúk lopa tott el.
— Az a czipöIí Antal napszámosnál szállást kén Klumbort Lajos rovott életű egyén, adtak is neki jóbiszemüleg; másnap reggel a napszámos munkája után. felesége pedig a piaezra ment azalatt a vendég több elvihető tárgygyal megszökött de egyik czipöjét ott feledte. A lopás kiderülvén, a reodőrségueksjelentés tétetett Az ismeretes firma nyomoztatott s épen jókor ért oda a rendőr, mikor czipöjeért visszatéiöben volt. Mit keressz itt Lajos ? czipömet no mi meg tégedet. Mars a dutyiba. . ¦ ¦
— Czigany tolvaj. Bárány Józsefné letenyei czigányasszonynál\' tett látogatást Horvát Zsófi czigány lány s 33 frt éi^ékü ruhaneműt eltol vaj olt. A kanizsai rendőrség kinyomozta, hogy a tolvaj pécsi illetőségű s honn van. miről a pécsi rendőri hivatal értesíttetett is.
- korán kezdik. Egyik helybeli vaskereskedésböl két tanoncz mult vasárnap éjjel hatalmasan mulattak s reggel megszöktek a városból. Hollótok kipuha-to\'tására megtétettek a keliő intézkedések.
— nyári sándor megyénk szülöttje fiatal s jónevü műtörténész július 19-én a lipcsei egyetemen kitűnő sikerrel tette le vizsgáit é3 a bölcsészet tudorává, nemkülönben a szépmüvészetek és tudományok magisterévé avattatott fel. Tisztelt barátunk és munkatársunk e nemes törekvésének méltó sikerén örvendünk és szivünkből gratulálunk.
—¦ asztaltársaság alakult Pintér Sándor jóhirü vendéglőjében, melynek 50 tagja van már, 3G frt 50 krajezár alapjövedelemmel bír a ez összeg a dél-zalai takarékpénztárban gyümölcsöztetik. Alapszabályait felsöbbi jóváhagyás végett be terjesztette. Czélja az iskolaszékileg aján lott szegény tanulók rubi\'zása Üdvözöljük a szépczélu uj társaság nemes törekvését! horvát-szent-síiklősnak kedves
dor, Székely Emil és Szelessy Dániel. Védnöknö: Eszterházy Mihályné, Antói-nette grólnő.
— a lovarda július 24-én körünkből Pécsre távozott Utolsó előadás Leon-tine jeles táoczosné ju—\'^mjátéka lévén, mégis kevesen jelenty*meg. Azonban Dummer Augnst kitűnően alakító bohócz jutalomjátéka alkalmával mult szombaton nagyszámú közönség volt jelen és igen jól mulatott Vasárnap deistán ígérte a léggömb másodszori feleresztését azonban oly csekély számban jelent meg a fizető közönség, hogy a napi kiadás negyedrésze sem lévén fedezve, beszüntette. Az utczá-kon ezrenkint hullámzott a népáradat s boszankodott a csalódáson, bár ingyen, mig Ricbter András igazgatónak csalódása pénzbe került
— iparügy. Zalavármegyében törvényszéki kerület szerint az engedélyezett iparok ez idő szerint következőleg csoportosulnak : i zala-egerszegi törvényszéknél 101, a nagy-kanizsainál 158, a veszpréminél, mivel Zalaváimegyéböi 23 község odatartozik: 144. Ezek szerint legtöbb
a gyár technikai színvonalának fejlettsége fölött őszinte elismerését fejezte ki Wal-ser gyárosnak és Kankovszky igazgatónak. A miniszter másfél órai időzés után távozott a gyárból.
keszthelyi fögymnasium költségeihez élte vendégei vannak: a tulajdonos Keglevich
fogytáig évenkint 500 frtnyi segélyt aján lott fel. A nemes gróf ez idő szerint Osten-dében időzik.
— szegény leányok figyelmébe. A „Magyarországi központi Fröbel-nőegy-let" .gyermekkertészoö képző intézetében az 1890/1. tanévben az előadások f. évi szeptember első napjaiban veszik kezdetűket, miért is mindazok, kik magukat gyermekkertésznőkké kiképezni s ekkép tiszteletre méltó állásra szert tenni óhajtanak, felhivatnak, hogy folyamodványaikat f. é. augusztus -hó 30-ig az egylet iskolaügyi bizottságának elnökénél, Rosen-xweig-Sapbir Sarolta úrhölgynél (lik;k Margitsziget, nagy szálloda 238. sz.) vagy pedig péteríy sándor urnái, az intézet
comtessen kívül, dicsőült Batthyány miniszterelnök-vértanunk unokái és Be-uiczkyné-Bajza Lenke ünnepelt írónőnk.
— gyászhír. Özv. Rusznyák Im-réné szül. Magyar Anna élete 7G ik évében jul. 21-én esti 9 órakor elhunyt Temetése jul. 23-án történt. Áldás és béke lengjen a jó anya porai fölötti gyá-. szólják Rusznyák Lujza, Imre, János, anna gyermekei, Magyar János testvére, Rusznyák mariska, Lajos, Heimin és örzse unokái.
— névmagyarosit ás. kratzert Frigyes keszthelyi illetőségű b.-szent-györgyi lakos vezetéknevének derödi"-re kért magyarosítása belügy mi cisteri rendelettel megengedtetett
Bécs: Grácz:
Ki nyert?
Huzás-jul. 19-én. 90 35 1 37 16 13 8G 10
Húzás jul. 23-án. 43 47 23 12
Szerk. üzenet.
— B. A. Nincs nálunk késir*t*. Mis lapban kö«I3ttet nem igen íieretjük e-\\foga.dai.
— Q. Gj. Egyik helji lapban már m»(c-jeleat, közlése agy tünnók fel, mintha onnan Tenn6k ií.
— A vatuti tííitképsö tanfolyam hirdetést lapunk jüvú tziffla hozta.
— 0. KöKÖnet a bzítbs figyelemért. Továbbra U kerjdk. Gyöngéd inet, feakölt lélek, nemei »zi», oly wLp tnlajdonok, bogy kitunó tollát kár többnür nem venni igó"ybe.
— A balaton-füredi tek. fürdü-igaxgaló-aigot kérjök, bogy a .Zalai Közlöny "-nek Stóló küldeményeit ne Zala-Egorategro ha-
iparos bejegyzés a nagy-kanizsai kir. tör-\'n*"0 N«gy-Kaniztára küldje, 29 év óta i vérivs/éknÉl van tenik me«- A "la-egersaegi k.r. pOBtaintéret
\\enyszennei van. ! Dedig fogadja kdönetanket, hogy utóbb, e
— a yachtegyesuletet versenyén a Urgyn levelet heiye.bitve ide küidé. Balatonon Inkey István által vezetett gróf; — Kahtnnán«. A könyvbiráiatot addig Andrássy Géza BAlmom«-ja lett a győztes \'nemközoihatjük, mig nem oívMiuk.HozBánk nem i„lí,,c ír ín l küldetett bí, tehát kérnGk wivea intézkedett.
július IG-án.
1 — .Egy boldogtalan dalaiból." Megjelenése nem nyújtana enyhülést, mert gyenge a köziéire.
— S-i. Két aaámot megküld-lttünk. A költeményt ta.talmató ninca meg. Kiírjuk?
Gant seid, bedruckte Foulards ß. 1.20 bis H 3.90 kr. p. Met(ca.4f»0verich. Dessins) — wen. roben- und «tückwei«« porto- und zollfrei in\'s Hans das 3eidenfabrik-Depot G. Hen-neberg (K. n- K. Hoflieferant) Zürich. Muster umgehend. Briefe kOBten 10 kr. Porto-
Felelős szerkesztő és kiadó ^ batobfi lajos. Laptulajdonos: wajdits józsef.
— megyei r- h. Nagy-Kanizsáról a 48-ik gyalogezred 1. zászlóalja Rév-Komáromba távozott az összpontosított hadgyakorlatokra. — A tapolczai postaexpe-ditor eltűnt— A zala-egerszeg- csáktornyai vasút mentén mammutcsontokát találtak. — A perlaki önk. tüzoltóegylet aug. 3-án Ottókon nyári mulatságot tart. — Dr. Premus Döme perlaki születésű, zágrábi főgymn. tanár a biboros érsek titkára lön.
— Zsíden segédtanítói, FelsÖ-Rajkra nő-tanitói állásra pályázat nyittatott — Zala-Szent-Ivánnál egy vasúti munkás fürdés
közben a Zalába „fuladt — Zalamegye 1713. tkv. 1890. márcz. 20. mographiájának II. kötete (oklevelek foly- árverési hirdetmény.
— hazai r. h. Herczegprimásunk á m-kanizsai kir. tszék tkvi osztálya 100.0000 frtos alapítványt tett, Eszter- részéről közhírré tétetik, hogy a kir ál-comban egy árvaleány intézetre. — Pre- lamkincsUr végrehajtatonak Németh Ist-zumtiv trónörökösjnk egv angol hír sze- ván és Németh József végrehajtást szeu riot ö Felsége unokája, Erzsébet bajor vedö orosztonyi lakos elleni még hatra herczegnövel jegyet váltott — Csikme- Iékos 161 frt 27 kr, töke, 1SS9. évi január gyében iégverés folvtán nagy az inség. hó 1-tól járó G°/0 kamaUi, G frt. 69 kr.
— Gr. Andrássy Gyula emlékszobra az végrehajtási, G frt. 45 kr. elozo árverés Andrássy-ut városligeti végén állíttatik kérelmi, 3 frt jelenlegi s még felmerülendő fel. — Kecskeméten palotaszerü uj város- költségek iránti végrehajtási ügyében házat építenek. — Szegeden két szer- fentnevezett kir. tvszék területéhez tar kesztö kardpárbajt vivott — Kossuth tozó, az orosztonyi 572. sztjkvben A. LGO. iratainak IV. kötete sajtó alá adatott — éa 43G hrsz. a foglalt Németh József es Zircz jeles apátja a Ferencz József-rend | Németh István tulajdonát képező 31 < ftra
lovagkeresztjével diszittetett fel. — „Sig-num Laudis" elnevezéssel uj érdemjel alapíttatott mely a „legfelsőbb elismerés" helyét pótolja. —A „Budapesti Újság\' jul. 21-én beolvadt az „Egyetértés"-be. — Temesvár 3 évre, évenkint I200frttal segélyezi a magyar szinészetet.
— Külföldi r. fa. Panicza özvegye öngyilkosságot kisérletí meg. — Brünn-ben egy vendéglősné négy ikerfiút szült.
— Svédországban nagy földrengés pusztított — Indiából nagy árvizet jelentenek.
— Stanley nejével Karlsbadba, a cseh fürdőbe jő üdülésre. — Münchenben aug. 8-án nemzetközi gyorsiró congressus tartatik. — A bécsi gabonavásár aug. 25 és 26-án tartatik meg. — A német császár Ostendében a belga királylyal közelebb találkozni fog. — Lipót belgakirály 25 éves uralkodásának jubileumát ünnepli.
— a főfájásnál, melyet a megza-zart emésztés (székrekedés) idézett elő, a valódi Brandt Richárd gyógyszerész-féle svájezi labdacsok (dobozonkint 70 kr. a gyógyszertárakban) 10 év óta a legbiztosabb, legkellemesebb s legalkamasabh gyógyszernek bizonyultak.
— baross miniszter szemleutja. Baross Gábor kereskedelmi miniszter dr. Schniczer Gyula mm. tanácsos kíséretében minden előzetes értesítés nélkül megjelent walser ferencz rottenbiller utexai tüzol-tőszer és harangőntö gyárában, hol a minisztert walser ferencz gyáros, kankovszky antal igazgató és walser jános a gyáros fia fogadta és kalauzolta. a minisz,-
becsült ingatlanok, 1890. évi ánguszíus hó 21. napján d. e 10 órakor Orosztony község házánál Dr. Tuboly Gyula ügy véd v. helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fognak és pedig — tekintettol arra, hogy a C. 3. a Németh József javára bekeblezett szolgalmi jogot megelőzőleg jelzálogos követelések terhelik a fennti ingatlanokat — az árverés a jelzett szolgalmi jog fentartésával fogana-tosittatik, de csak ugy, ha a megelőző jelzálogos követelések fedezésére szükségesnek mutatkozó s 600 írtban megállapított összegetaz elárverezendő ingatlanok beígért vételára megüti, — mert ellen esetben az árverés hatálytalanná válik és az ingatlanok a szolgalmi jog fentartása nélkül, a fennti határnapon újból árverés alá bocsájtatnak.
Kikiáltási ára fennebb kitett becsár. Árverezni kívánók tartoznak a becs-ár lOV.-át készpénzben, vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Vevő köteles a vételárt három egyenlő részletben, még pedig: azelsöt az árverés jogerőre emelkedésétől számítandó 1 hónap alatt, a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, a harmadikat ugyanattól 3 hónap alatt, — minden egyes részlet után az árverés napjától számítandó 6% kamatokkal együtt az árverési feltételekben megbatározott helyen és módozatok szerint lefizetni.
s Kelt n.-kanizsán, a kir. tvszék, mint telekkönyvi hatóságnál 1890. évi márczius hó 23. napján.
gr. hugonnay 3943. kirendelt kir. tvsxéki biró.
HUcZOSKILENCZEDIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
JTJLIÜS 26-án.
2583. ért 1890. május 1-én.
Árverési hirdetmény.
A n.kanízsai kir. lörvazék tehskkvi osztálya részéről közhírré tétetik, hogy ZaUmegye összesített árvatára végrehajtanának Sípos András és neje Novotel Krisztina végrehajtist szenvedő szt. liszlói lakosok elleni 42 Irt 72 kr tőke, 3 frt 80 kr jelenlegi 8 még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fenntnevezett kir. tvszék területéhez tartozó a szent-liszlói 95. sz. tkvben f 185- hrsz. a. Sípos András és neje Novotel Krisztina tuiajdo-nánl felvett 320 forintra becsült ingatlan lh\'JO. éri augusztus hó 23-Jk napján d. e. 10 órakor Szent-Liszló község házánál megUrtancú nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár.
Árverezni kívánók tartoznak a becs-ár 10%-át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Vevő köteles » vételárt három egyenlő részletben, még pedig: az elsőt az árverés jogerőre emelkedésétől számítandó 1 hónap alatt, — a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, — a harmadikat agyanattól 3 hŐDap alatt, — minden egyes részlet után az árverés napjától számítandó 6c/o kamatokkal együtt az árrerési feltételekben meghatározott helyen és módozatok szerint lefizetni.
Kelt Nagy-Kanizsán, a kir, tőrvszék mint telekkönyvi hatóságnál 1890. évi május hó 3. napján. Gr.HUGONNAY 3944. 1 — 1 kirendelt kir. tvszéki biró.
Valódi
MEÖICAI MALAGA-SECT
a klosterneuburgi cs. és kir. borvegyészeti intézet által megvizsgáltatott
igen ió valódi Malaga
gyengédség elleni k:tünŐ erö^itö szer, különösen betegek gyógyuló felben valóknak, gyermekeknek, vérszegényeknek, gyomorbajbao szenvedőknek kitűnő gyógyszer 7i és \'A eredeti védjegygyei ellátott üvegekben VI1VADOR BÉCS HAMBURG
Eredeti a 2 frt 50 kr és 1 frt 30 fehér medicai Malaga \'/, üveg 2 frt, \'/a 1 fri 10 kr, további kitűnő külföldi borok eredeti üvegekben eredeti árért poaarakoau, és Nagy-Kanizsán kapható : Bogenrieder J. indóházban, Matejka Kde Szarvas vendéglő, Szig-ritz R. Korona vendéglő, Rosenberg M. füszerkereskedö Stefanovits \\!. czukráaz, Strem A Klein füszerkeresk.. Szitár F. casiuo vend. Tw.oit J Központ kávéház, Dávid Emilia központi vendéglő Barcson. A védjeire figyelemmel keli lenni, csak azzal ellá-
tott szer a valódi; jótállás biztosíttatik.
A A A .a
Arany-érem Pécs 1888.
Félszázad óta kitűnőnek elismerve.
Főtiszteién^ Benedek rendi atyr;
FOGVIZE, FOEPORA és F0GPASTÁ1A
2 ÁRAHY ÉHEM : Brüise! 1SSO, London 1834 A tegUAg&ialiB küantatésnk; Faltául tátott | «§ 0% U( »Ten BOöRSAUD PÉTER
« A főtisztelendő benedekrend: atyát fogvizének használata, naponkint néhány cseppet vízbe véve, megakacályoiza é; gYÓgyitja fagak odvasságit melyeknek fehérséget szilárdságot kölcsönöz, a mennyiben a foghust | erősíti s teljesen egcaic^gesoé változtatja, \' c Szolgálatot teszünk tuhát c!vasúinknak, midőn őket eien-régi es practícué készitményékre figyelmeztetjük, melyele a legjobb gyógyszert és a fogfájás ellem egyedüli úvazert kéj
llt k IBS, rw Crsii-úcSfí"
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX^ llnitivitcrf iivnti n-vn/ri íiinifn X
KÖNNYEN OLDHATÓ KAKAÓ
Az 1888. Párisi világkiállításon arany érem !743 mel kitüntetve.
rtxxxxxx x
g Szt.-i\\fargilszigetj gyógyííirdő
s, BUDAPEST.
35° R. meleg artézi kénes forrás, nagyszerű fürdőház, porcxellán-, már-rány-, kád- ét kSfurdSk itthany készülékkel, rillamos fürdők. / A szt.-margitszigeti héwii mint fürdő, vagy Jt-höleg, vagy belélegzésre
khünő éredménynyel használtatott a következő \'köralakok ellen.
Csbz. ztábák, IdSlt kBttgek, kQltértések nttn fellépett Izzidasinycfc, ngyníntéo hzsnártyaiob él méhbaottInakkal járó liztdnányok, QÖrvály éa bujakor, ¦*]-, gyomor, bélbictaimak. Idült székrekedét, hólyag hornt, nöl bánta I-¦ik, garat-, géné-, tüdaharat. hüdések és Idegbentalmafc
Utóbbiak elien a villamos fürdók alkalmaztattak meglepő sikerrel. , A azígetan nagyszert pormentes sétányok, ritka siépségfi virágk«rtésxet. SOO minden kényelemmel berendezett ssofc*, társalgási terem bel- és külföldi hírlapokkal ellátva, posta, lelefon, távirdi üsssek :: .. .; : hol
mindennamü ásványvíz is kapható,
Rendelő fordóorvoi: DR. BAUER A.XTAL, lóasrcsegi ndvari orvos. Kaponta katona- és népsene.
Fürdő, menetjagygyel együtt váltva és fürdS.bérletnél mérsékelt ár. A szigeten iakó" fürdővendégek a fördó- ís msiietjegyDél előnyben részesittetnek. Hajó közlekedés a fővárossal óránként; menef beléptidijjsl együtt hétköznap 20 kr. Ssobák ára angniztni 20-táI kezdve 20°j0-kal leazállltva Fürdő idény tarUma máios 1-tBi október l-ig. Lakások megrendelése ssigaten a felügyelőségi irodab&n.
3928
Szt.-Margitsziget gyógyfürdő felügyelősége Budapest. X
xxxxxxxxxxxxxö
o
a
3
s
r
— i =»¦
• =i5
cq ss
CD í»
cq is
ct>- ?-co , i
tSl =;
xn 3« cd- " crq *.
CO B
CO 5 CD í
cv* I
<
N
5 B?B re* S-íf g ^lísc rí R-\'fr
" ? t * c í í- s - r -S
k J 5 S < ¦ F S f ?
?a í-L5 Is?
Dr. Sihulszkl-féle
Arczkenőcs és mosdóviz.
Ezen készítmények ajánló levevelét. azoknak félszázad óta mindenütt elterjedt világhirök. és bámulatos hatásuk képezi. Leg-bámulatosahb sikerrel használtatnak bibircs, szepló és májfoltok, forróság vagy fagy által keletkezett pirosság s a bór .minden tisztátalansága ellen. Egy nagy tégely ára 70 kr., egy kis tégely 35 kr. Egy nagy üveg mosdóviz 1 frt, egy kis üveg 50 kr.
Joliessante-Puder
(fehér, rózsa vagy sárgás.)
Kiváló finomsága miatt legjobban ajánlható; az arezbőrnek kellemes szint ad és láthatatlanul f.pad. Egy nagv doboz ára 80 kr., egy kis doboz 50 kr.
Kapható: íolnnr Lipót gyógyszerésznél, mint fcMzitónél Kassán. N\'agy-Kanizsán Karton és Huber kereskedésében.
3932.
| I
I
X-
Dámon
hibázhatlan szabadalmazott
Svábbop;ár (Csötán) fogó
. kapható Ausztr.-Maoyarország m\'nden konyhaedény keres-kedésében.
Ilaralijn 1 frt 50 kr. *
Beszallitó: IIAEl\'HT FEHt>(7, ^,
{3 Wien, I. Brandsliitte No. 3. Q
X 3937. *
nxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx?i
X X
^ Nesllé Henrik gyermekíápliszlje |
25 éves eredmény.
c2 kitüntetés. 12 díszoklevél. És 14 aranyérem.
Számos bizonyítvány a legelső orvosi tekintélyektől.
X X X X X X X X X X X X X
Gyári jegy.
Tökéletes tápszer a gyermekek rés\'/ére.
El nem cserélendő a már többször kitüntetett különböző tej ft jókkal. Tartalma az anyatejhez hasonlít és könnyen emészthető lévén, ép oly könnyen megoldható, ugyanezért felnőtteknek is, mint kitűnő tápszer
Lj omorbajoknftk
igen ajánlható.
-Egry űLot>oz: ö>ret so is,r. Nestlé Henrik sürüsitett teje. WV JEl«y dotooz ara 50 Itr. "*||
Főraktár Ausztna-Magyaroiszág részére Berlyak F, WIEN I. Naglergasse 1.
Nagy-Kanizsán: Fesselhofer József és Rosenfeld Adolf kereskedőknél és Magyarország Össze? gyógy taraiban.
3940.
ixxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxS;
Wajdito József könyvnyomdájából N«gy-K»aiisán.

Insert failed. Could not insert session data.