Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
2.38 MB
2009-11-27 15:00:42
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
782
4763
Rövid leírás | Teljes leírás (397.92 KB)

Zalai Közlöny 1890 044-048. szám november

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
29. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGY-KANIZSA, 1890. november 1-én.
Előfizetési ár :
eg«ísz évre . . . 5 frt - -fél erre- . . \'- . 2 frt 50 kr. ufKjedévre ... 1 frt25 kr Egyes izáa 10 kr.
HIRDETÉSEK-s petitsorban 7, másodszor
hai
lindei
további
" NYILTTERBtH
;ií: íoroakejít lü krért Tételnek i. Kincstári ill.-ték minden egyes .iiirdetéaírt 3U kr nzatendfc.
ZALAI KÖZLÖNY.
HuszoBkilenezedlk évfolyam
i
gy kanizsai .Kereskedelmi Iparbank", a „n.-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet*3 a nagy-kanizsai kisdedneveló egyesület" " nagy-kanizsai keresztényyíö^öjjy nóegyletV a nagy-kauizsai izr. jótékony nőegylet*, a .szegények tápintézetea .soproni kereskedelmi iparkamara* Táj* nyának hivatalos lapja.
Alap Moliemf ?és*ét illeti koz-
aiéoyek a szerkesztSségaez, anyagi réstét illető közlemények pedig a kiadóhivatalhoz bérmentve iatézendők : a\' agy-Kanizsán takarékpénztári-épület.
Bérmentetlen lerelek Derű fogadtatnak ei.
Kéziratok vissza nem küldetnek
nagy-kanizsai külválasztmá-
HETENKINraflJY-SZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Halottak napján.
Kuli a levél. * tartott 6s*í tájak Szebb napjaikra, nézni intenek ; Szeretetben \'kik vélünk egy ralinak : Feledjűk-p, midSn mar nincsenek?! Je\'tek, jertek! > halló lomb köiepelt üljük meg a búi emléknnnépet
TOMP i.
Szomorú vagyok, szép olvasónóim, szomorú, mint az édes anya, kinek emlőjéről a szeretett édesen csevegő, kedves kis magzatot a kérlelhetlen halál elszakító. Gondolatim sirok között, lebegnek, a mindenható enyészet viiageiuésztŐ hullámain ; lelkem -képei sötétek és borongok, mint késői ősznek kődbotulatai és tollamat a iiiclaiicholja éjféltiutája feketíti. Halottak napja van. .(Graray.)
Pest keleti szélén fekszik a ke-repesi temető, a magyar nemzet pan-tbeonja. Az idő sötétkomor, az emberek kedveszegetten járnak a sirok tűzött. A kegyelet megkoszorúzta a sírkereszteket, égő gyertyácskákat tűznek a sírokra, némelyek imádkoznak, mások elmerengve a múlt emlékein álliiak.._a sirok előtt, sokan érzésteli könyekkel áztatják az elhunyt testvér, rokon vagy jó barát sírját, kiket az életben többé viszont nem láthatnak. A szép virágok, melyek »z egyes sírokat takarják, csakis hosszas szenvedést takarnak. Születönk, szenvedünk, és meghalunk ; ebből áll ma történetünk. A végzet e kegyetlenségénél szivünkre egyre "löbb Keserűség tódul és egyre távolpdik tólüuk a megnyugvás. Pedig a megváltozhat lanban törekednünk kell megnyugodni.
Az a múlt lebeg szemeim előtt, midőn még szeretett atyám élt, az ö emiéke él ma jobban szivemben Egy fájdalmas érzés vonul végig rajtam, könyek UÓdáinak szemeimbe. Lelki szemeim előtt megjelenik a megboldogult alakja, azt hiszem, vi-silíim vannak. Nem,- nem tudok sokáig itt maradni ! Megyek tovább, megyek ! Meglátogatom szegény anyósom sirját,
kinek szemefénye voít • a teleségem. A sirvirágok istenhozottat intenek felém. Szivem itt is fájdalmas érzések facsarják. Szegény öreg szülék ti, miért is ragadott el bennetek a halál, miért nem teljesedhetett ama kivánságtok, hogy unokáitokat láthassátok ? Megjek tovább! Itt nyugszik egy jó barát, egy reményteljes ifjú, kit a halál fagyos karjai mégj igen korán magával ragadtak. Csak\' innét is tovább ! Belevegyülök a szótlan népsokaság közé. Ismerősökkel találkozom, de nem szólunk egymáshoz, mindnyájunk gondolatai sötétek, borongok, csak egymás arczairól olvassuk le a fájdalmas érzelmeket. Megyek tovább!
Meglátogatom a nemzet nagyjai nak sirját Itt nyugszik Zalamegye mgy szülöttje, a haza bölcse Deák Ferencz. A nemzeti kegyelet valóban remek emlék...

Insert failed. Could not insert session data.