Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.4 MB
2009-12-14 15:12:07
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1659
5679
Rövid leírás | Teljes leírás (290.28 KB)

Zalai Közlöny 1892 035-038. szám augusztus

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
31. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGY-KAMTO. 1892. angflsztns 6-án.
35-ík szfim.
ElÓfixetéBi ár: Efte érre . . . 5 fri — kr. Kél érre . . . . •> ín 50 kr iNegredevre ... 1 fr. 25 kr, Egjes KZám 10 kr. HIEUETÉSEK b baaáboi petiuorban 7, máaodtxorl " ¦ miudfn további aor< n 5 kr.
KYX I-TTÉRB E S • petit aoronkmt 10 kr^rt \' ilU-tt*l< mim
1.-t ilo
¦tnek
ifi Kiucttaii ilUn-t ii.ii «1. ¦¦ • iryes hirdetőért 3" kr.
Harmlnczegy(»aik_évfolyam.
A lap szellemi és anyagi részét illető aiinden közlemény Bátorfl Lajos sterkewtó-kiadó nerére cxinwmea Jiagy-KaalzsAra t>er-mentve int esendők
B.-raentetlen le»elek nem fogad-^ tatnak «1.
Kéziratok Tls«a nem küldetnek.
~Á nagy-kanizsai Délzalai Takarékpénztári .Önsegélyző szövetkezet*, a .Kotori takarékpénztár részvény-társaság*, a .nagy-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet*, a .nagy-kanizsai kisdedoeveló egyesület* a .nagy-kanizsai tanítói járáskor", a .nagykanizsai keresztény jótékony nőegylet", a „n.-ianizsai izr. jótékony nőegylet a .szegények tápintézete*, a .katonai hadaatyin egylet" a .soproni kereskedelmi iparkamara" nagy-kanizsai kai választmányának hivatalos lapja
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Elektromos világítás.
örvendetes jelenség, hogy városunkban különféle társalatok, valamint magánosok ujabb időben oly efzmé-ket pendítettek meg. melyeknek megvalósítása N.- Kanizsa haladását kulturális tekintetben halható>an előmozdi-laui fogja. Midóo a posta-és távirda-igazgatóság felhívást intézett a közönséghez, hogy egy telephon hálózat létesítésének költségeihez járuljon hozzá, pénzintézeteink, valamint vagyonos kereskedőink aláírásukkal siettek biztosítani a vállalat létrehozását. Ha ma már azt tapasztaljuk, hogy kimagasló epületeink tetőin a telephon elszigetelők a magasba emelkednek, ugy ezt nem annyira annak a körülménynek köszönjük, hogy a távbeszélőre égető szükségünk volt, mint inkább annak, hogy \\a^yooos kereskedőinkben meg van az érzék, a fogékonyság mind az iránt, a mi a város forgalmának hathatós lendületet adna;. Hogy azután idővel a telephon az érintkezést, a forgalmat csakugyan megfogja könnyíteni, ez annak létesítésében rár.níiniőancsak másodrendű jelentőséggel bír. mert Nagy-Kanizsán a távolságok nem oly nagyok, hogy telephon hiányában a forgalom szenvedett ;volna. _^ A kereskedelmlí s iparbank kebelében tár-a-á;í alakult meg, mely egy serfőző gyár felállítását tervezi. Keszthelyen, Zágrábbte*. Pécsett ilyen gyárak már régeffbcja ártanak fenn, tulajdonosainak dús jövedelmet, a városok nak vidéki fogyasztókat biztosítanak.
A mi ezen városokban lehetséges, az nálunk is kivihető lesz és.remél-hető, hogy Zala- és Somogy vármegyék, valamint Slavonia és Horvátország fogyasztó közönsége ide fog téríttetni, ha a nagy-kanizsai sörgyár versenyképes italt fog produkálni.
A telepliou hálózattal és a sörgyárral gyarapodnék tehát Kanizsa. Ezzel miud-- azok. kik az otóbbi időben vérmes regé-
nyekkel nem igen voltak eltelve Kanizsa jövője iránt, meglehetnek elégedve, de nem agy azzal a szomorú utczai világítással, mely Kanizsát lenyomja egy harmadrangú alföldi város színvonalára.
1837-ben alakult meg városunkban egy társaság néhai Tárnok Alajos elnöklete alatt, mely a város szépítése és közbiztonsági szempontból egy szerény pt&bgó olajmécsekből álló utczai világítást hozott össze. Azóta nagyol fordult a. világ sora, a találmányok befolyása alatt egész társadalmi életünk átalakult, de azok a szomorú mécsek még mindig sötétséget árasztanak az mezákon, a kü-lömbség csak annyi, hogy a harmin-czas években a világító anyag repeze-olaj volt, most meg petróleum.
Nagy- Kanizsa főleg az által tűnik ki, hogy utczai élete rendkívül élénk. : Téli és nyári estéken az utczákon és te-; reken nagyközönség hullámzik föl I és alá, az utasok éjjel jönnek és ; \'mennek és ezt a mozgalmas életet i mindössze egypár petróleum lámpa világítja be.
török városokban ionná:! egy rendelet, melynek értelmében mindenki tartozik este lámpát vinni magával, i akinek lámpája nincs, azt mintfény-; tói irtózó, sötét szándékú embert be-: csukják.
Nálunk a közönség nagy része ! ugyan nem jár, sötét szándékkal este, \\ de minden ecetben sötétségben, mely \\ drága pénzbe, évenkint 6172 frtba ke-i rüt. Mostanában egy becsületes stájer-\\ országi vállalkozőnakeszébejutot^hogy í a parlagon heverő gőzmalmot átala-j kii tatja a mai technika színvonalán ; álló gőzmalommá, az üzemet egy : Özei I 400 ióerejü géppel fogja fenntartani. ! A fölösleges gőzerőt dynamo elektri-: kusgözgéphajtásáraskarja felhasználni i és oly villamos áramot előállítani, ! hogy ez elég volna az egész város izzó-| lámpákkai való kivilágítására. És mind-
ezt 9—10,000 írtért hajlandó megtenni, önmaga viselvén a felállítás költségeit és harminc: év múlván átengedve a városnak az egész befektetést. Ez iránt ajánlatot tett a városnak. Egy ad hoc összehívott bi zottság többsége az elektromos világítás mellett nyilatkozik, de vannak j akadékoskodok, kik az elektrotechnika vívmányaiban nem bízva, bizalmatlansággal akarják ezen korszerű újítás létrejöttét megakadályozni. De hisz itt nem arról van szó, hogy melyik rendszer f-jlel meg, a Zipernovszky-6 vagy a Siemensé, hanem arról, köte-! lezí-e magát a vállalkozó, hogy 14, | 16 vagy 40 gyertyaerejü izzólámpákat a neki kijelölendő helyeken kellő számban felállít, tovább? kötelezi e magát a vállalkozó arra, hogy óvadékot tesz le, mely biztositékképpen szolgál arra, hogy az elvállalt kötelezettségnek megtelel? Ha eme két követelménynek a vállalkozó eleget tesz, akkor a technikai kivitel nem a város, hanem a vállalkozó dolga. De az ajánlat agyonbízottságolása, : elfogadásának eihaiasztásaad calendas i graecas sem üdvöt, sem világosságot hozni nem fog.
Meddig fognak még pislogni Nagy-\' Kanizsa utczáiu azok a szomorú mécsek ? * V. H. dr*
H i r e k.
— Mikor a telefon készül. A levélgyűjtő azekrényekről beszélni, mikor a telelőn készül, tán egy kissé nevetséges dolog de még\'nevetségesebb, ha a technika mai kifrjlödöttsége mellett, olyan le-vé\'gyüjtö szekrények vanoak alkaloTíáás-ban, melyekbe befolyik az eső. E napok ban láttuk, hogy egyik szekrényből a legszárazabb themáju levelek teljes nedvesen kerültek ki és óvatosságból nehogy as óiágos fürdőlevelekké váljanak az üzleti, szerelmes és egyéb lajtáju levelek, egy leleményes kefeakedö a szekrény alapzatán egy lyukat ütött, hogy a viz kifolyhasson. — A telefon munkálatai pedig szintén folynak.
— Megyei állatorvos. Fürét Sándor helybeli állatorvost, megyénk főispánja megyei állatorvossá nevezte ki. Ezen kitüntetés erre érdemes egvé^t ért.
c — BlrÓI kinevezés. Ó Felsége Hor-vátb Ooogor János perlaki járásbiiósági albirót az ottani kir. járásbírósághoz járás-biróvá nevezte ki.
— A pallnl méntelepben évenkiot selejtezés történik egy bizottság által. Az idei sel»j ezéajul 27 én történt meg s 7 méo eladásra kerül. E méntelep palim osztályának létesítése Somogyi Gyula ur érdeme. v
— 102 éves szőlőtőke. Keszthelyen — mint írják, — Pittermann Károlyné kertjében egy 102 éves szőlőtöke díszeleg megrakva a legszebb szőlőfürtökke). É szőlőtőkét néhai Pittermann József 1790-ben Elzászból hozta magával. A tőke minden évben dúsan volt m-s rakva fürtökkel 4a-1985 és 1886 ban két—két akó bort termett. A szőlő faját mind ez ideig nem -:kt rü-t megállapítani.
— Gyilkosság. Jnlius 31-én a rigyácíi bucsu alkalmából egy Szurda majorbeli cseléd és egy becsehelyi lakos összeszólalkoztak, különben is rég haragban éltek. A Bzurdai társát kaviccsal fejbe vágta, ki\' elesett s ezt felhasználva késével halántékon szúrta, rögtön meghalt. A t-ttes elfogatott s a csendőrök a nagy-kanizsai börtönbe kisérték.
— A soproni keresk. és iparkamara titkárjává egyhangúlag dr. Kircbknopf Frigyes eddigi másodtitkár, másodtitkárrá pedig dr. Tai sz Károly, a debreczeni kamara fogalmazója választatott meg
— Ügynökök alkalmazást nyerhetitek a Gizella főherczegnő védnöksége alatti leánykibázasitást biztosító egyesületnél. Értekezhetni e lap szerkesztőségében
— Gyászhír. Régi jóismerősünk s barátunk, boldogult neje s-ümeghi születésű Takách Klára által számos zalavármegyei családdal rokonságban levő Lakatos Sándor országosan ismert tánctanító Hód-mező-Vásárhelyen meghalt. Az ottani lapban olvassuk: Lakatos Sándor hírneves tán ezt anitú. ki a szegedi árviz óta városunkban lakott, m.hó 29-én este. életének 7-1 ik évében elhunyt Temetése a II. ker. Szegvari-uteza Lengyelféle házból részvéttel történt. A boldogultoaka táncz szerzés és tanítás terén kiváló érdemei vannak. Régebben az ország egyik elsőrendű tá\'icz-tanitőja volt, kitől a legintelligensebb uri családok gyermekei tanulták a tánezokat. A .kör magyar- táncz az ö szerzeménye,
ezenkívül szerzett ö több szép tánezot s a szabadságharcz után, mikor á budapesti nemzeti szinház tánezmestere volt, szerzetté a „Magyar-lengyel\' testvér tánezot, s aít a nemzeti színház színpadán nagy hatással mulatta be. Ezért Albrecht föher-czeg, Magyarország akkori kormányzója maga elé rendelte, s Lakatos attól tarthatott, hogy iec-ukják, de ettől ggy erős dorgálás után megszabadult. Lakatos Sándorról Kossuth is előnyösen emlékezik meg irataiban. Utóbbi időben teljesen elhagyatva nyomorgott, mitől a halál megszabadította. Iíéke hamvain!
— Időjelzés A-m. kir. meteorológiai intézet egyik időjelző állomása Nagy-Kanizsa, hol is a város közön-égével minden délután 3 órakor a távírda folyosóján elhelyezett időjelző táblácska utján közöltétik, minő idő várható a legközelebbi 24 órában. Tekintettel arra, hogy a meteorológiai intézet jelzései az eddigi tapasztalatok szerint 85 fzázaíék valószínűséggel biroak, ezen időjelzések közérdekűek, amennyiben szállítások- és kirándulásoknál előre megtudható, vájjon kedvez-e majd az időjárás? Minth_Qgyj>edig ezen kérdéssel igen sokan foglalkoznak, a távírda folyosóját aránylag pedig csak igen kevesen frequentálják. ajánljuk, hogy az időjelző táblácska rejtett helyéből a nyilvánosságra, t. i poata- és tévirdaépü-let külsőjére kerüljön. Teljes biztonságban van az utczán is a tábla, hisz éjjel katonai őrjárat van e helyen.
— A vasárnapi munkaszünet A kereskedelmi miniszter, városunkból bozzá-jpepesztett panasz folytán, a vasárnapi slnkaszünetre vonatkozó tjjteény alapján 3900/V1. számú rendelete"**- betiltotta, hogy az országtK vásárt megelőző vasárnapok délutánján az üzletek nyitva tartassanak, ugyanezen alapoü1>etilto(ta, hogy már vasárnap délután sátrak és bódék fel-álliiássanak, és átuk kirakassanak; mindezen munkálatok csak hétfőn reggel kezdhetők meg.
— A zala egerszegi ügyvédi kamara részéről közhitre tétetik, hogy.dr. Dézsányi Árpád. Nagy-Kanizsa.székhelylel. a kamara lajstromába folytatólag felvétetett:Csorba Ákos nagy-kanizsai ügyvéd önkéntes lemondása, dr. Feleki Lajos sümegi ügyvéd pedig a szombathelyi kir. törvényszékhez jegyzővé történt kineveztetése alapján az ügyvédek lajstromából töröltettek; dr.Fé- -li-ki Lijos sümegi ügyvéd iratait dr. Székely Albert t-ümegi Ügyvédnek adta át.
TÁR (52 A.
M&rienbadhoz.
A ki ottbon betag !e(teai, Eljöttem, bof7 id«reobati Kere*aem a gyt-c-uUs:; H majdan újra látom
Ai én kedve* kii caaiádom. Érexhe**«k ridnlML
Hogy *z a good, u a bánat Na i-L.-rí.ii: a Liuakámat. Ne buiitDá s sápomat, Hogj ii élet aolttaaágán Mi len v.iök, hc-pva« ar>. ic ¦faradnak *xe% alatt?!
Korán Tolna a dt ágiknak, Ai alhaiTOtt küi árváknak Kolduibotkoz ojrolniok; M-r: ni» rajok S Okaégfil, örűkt^gOl, oastál*réaxai Egjvbet én nem hagyok.
Megeoak azép hazája, L\'l él«ts«k bi forrása. Adj gyogyala*, adj erSt] Áld meg aasat a világot. A mÍT*l it Úr megá\'dou.
Meg keli nősülni!
— Felhívás a közönséghez. — Az elműt héten egy k\'\'pvise!ődör*.ö argumentumokkal bőven megokolt tőrvéuy-javsslatotnyujtott be a frauezia kamarához elfogadis végett a kényszerházasságról.
Maga a tény, a kényszerh ízasaág mint állami iDstituczió, mindazcoáltal eléggé érdekes idea arra, bogy a ta>*adalmi osz-
táJ^knak magasabban differencziálődott réteget körülményest-bben foglalkozzanak\' vele.
A rM gyar Géniusz" legújabb száma behttóan tárgyalja e kérdést s kifejti, hogy párui szempontokból 4z a törvényjavaslat épen nem alkalmas,a ki^uoyohűra, mert nagyoo mélyreható -nyavalya az. a melynek megakadályozását csak ettől a durva római institueztótótreméli a benyújtott törvényiavaslatot ^elyeslő parlamenti töredék.deelkell ismerni vi.«zobtaztiy,ho^y olyan törvényt, a mely ef>yéonek legintimebb érzelmeit és szabad elhatározását akarja erőszakos áfía^mbeavatkozáautján nyer* §§-okkal megrendszabályozni, — soha még eddig keresztülvioni, illetőleg állandóan megtartani uem sikerűit, — még magában a ciesari abszolút uralom alatt virágzó Kómában sem. Akaratjaim, is ide kínálkozik az ember tolla alá a k ;r dés, hogy hová czéioz hát ez a fölfrissített kényszerházasság! \'örvényjavaslat, ha uem oda czéioz, a hová lőni akar?*
Megakarja lőni az agglegéoyeket, — ezzel az antik kovás fegyverrel az egysze-tüeii képtelenség, — a kérdés tehát az, hoey mit akar elérni javaslatával ez a derék fracczla képviselő?
Széles, virAVoi, rózsás és tüskebokros roppant terütet az, a melyen ebből a nevezetes kérdésbői kiindulva nemcsak dá>á\', hanem kÖMöi faoUziáját is megjár-tathaua az állami élet nemzetgazdasági felvirágzásának őszinte hive. Segélyül hivbatja a számokkal fölfegyverzett statisztikát és kimutathatja mindenek előtt azt a máskülönben senki által két-
ségbe nem vont igazságot, hogy a házasságok megcsökkecéséve! az állam legvi-tálisabb érdekei szenvednek olyan súlyos károkat, a melyeknek pernamencziája végül Tra>á os bélegnéget eredményez és semmiféle mesterséges uton többé nem gyógyítható E megfogyatkozó embeii .állomány\' (sic!) munka vesztes éget, a neg-c ükként munka szel emi és auyagi deks-dencziát vont maga után minden elképzelhető téren, — első rangú feladatai közé kell tehát, hogy tartozzék az államnak, már csak a saját, minden prívátus érde ken felfll áliú, általános érdeke szempontja bői is, bogy megfelelő gyógyszerekről gondoskodjék akkor, a midőn statisztikailag kétségtelenné válik, hogy a nemzeti erőt jelentő emberi állomány szemmel láthatólag sorvasztó nyavalyának kónü-neteit mutatja fői.
A kényszerházasság azonban nem jelent gyógyszert. Semmiféle czivilizált kormánya ennek a világnak nem remélheti hogy egy modern Lei P. Peppaea segé lyéveLbetereli majd a makacskodó fiatalságot a szent járomba. Előnyök nyújtása, kemény pénzbeli büntetéseknek kilátísba helyezése, születendő csecsemő kért adandó medáleák. praemiumok és díszoklevelek mind nem eléggé nyomós eszközök arra, bogy a bátorság nélkül való fiatalaág ru-gékonyságát egészen az oltárig feszítsék ki. Hiába parancsolja meg a törvény, hogy meg kell házasodoi, különben annyi meg annyi nőtlenségi adó rovattk ki — ad uo-tam hadmentességi adó — évről-évre, ha azt veti ellen a megfenyegetett jelölt, hogy szívesen megházasodnék harmincz
éves koromig tisztelt állam, de c-ak 800 j frt a fizetésem, s a kit szeretek, az olyan : szegény leány, bogy jaj... Kerestem biz én — szónokolhitja tovább a iörvényayel turbált jelölt — olyan hitvest is. a kinek van némi pénze,de hiába tanulmányoztam végig tizet, ötvenet, százat, de nem tetszik : nekem ezek között a pénzes hrjadonok : köpött, tisztelt állam egyetlen se: —csak az a szegény leány tetszik, a kit nem v$- ; betek;el; két koldustarisznyát akasztanék ő véle össze és én keUene hogy czipeljem halálom napjáig mind a kettőt. ..
Mit felel egy ilyen ellenvetésre a kényszerházasságot erőszakoló állam?
Azt-e, hogy te 800 forinttal dotált tiszt-, viselő csak vedd el azt a szegény leányt, majd megsegít az Isten .. . Vagy azt talán, hogy pokolba minden szerelemmel, házasodj meg a nélkül, majd összeszoktok ?
Egyik frivolabb és képtelenebb válasz, mint a másik. Igen, ha azt felelhetné majd egy ilyen tisztességes védő beszédre az állam, hogy nem kell félni a megnehezedettéletviszonyoktői, házasságra megérett fiaim és leányaim, adok-én nektek az első pir évi szükségletek fedezésére házappí-ronként tízezer forintot, jó adózó esztendőben húszezer forintot, — akkor igen is ke- Hj resztül lehetne talán vinniakényszert abban az intelligeacziát képviselő kötéposztály-ban is. a melyre a franc-ia .egy képviselő" a maga törvényjavaslatával pressziótakar a megcsappant házasságok érdekében gyakorolni. Meg kell ugyanis jegyezni, bogy ez a poraiból megélemedett Lex P. Pop-pea se gazdagra se parasztra nem uehe-zednék; a gazdag ember könnyen kijátsz-
hatja, ba tetszik, — a paraszt meg kényszer nélkül is megházasodik, ha tiszta ingre van szüksége, s némi meleg ételre délben. Azt lehet tehát mondani, hogy ez a tervbe vett állami kényszer tisztán és kizárólag a közép-polgéri-osztályba tartozó ifjúságot fenyegeti, a melynek ki-lenezven százaléka (tisztviselői, kereske dói, magán hivatalnoki, gazdasági pályán) nem viszi privát vagyon nélkül barmincz éves koráig annyira, hogy csekély évi jövedelméből hitvest és gyermekeket tarthasson el.
S Így lehetne dissuertálni erről a kérdésről hol a tudás, hol a képzelőtehetség segélyével egészen a kilenczedik falu határáig, a nélkül, hogy kiderülne: hová czéioz hát a franczia kamarához benyújtott törvényjavaslat, a mely nyilvánvalólag nem oda akar lőni. a hová jelenlegi formájában czéioz? S van még ennél is érdekesebb oldala a dolognak: az érdekelt félek véleménye, házasulandó férfiak és férjhez menendő hölgyek nézete a kényszerházasságról.
Az érdekelt fél vélekedése lévén minden körülmények között döntő, a .Magyar Génluiz" szerkesztősége elég érdekesnek s elég aktuálisnak találja ezt a delikát természetű kényszerházassági kérdést arra, hogy föl kérje a közönséget: nyilatkozzanak róla a .Magyar Géniusz" szerkesztőségéhez (Budapest, VIL Kerepesi-ut 14. sz.) intézendő levelekben. Értesülésünk szerint a beérkező véleményeket akár pro, akár contra tárgyalják a kérdést, időnként ki fogják adni.
HARMINCZEGYEDIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
AUGUSZTUS 6-án.
— A villanyvilágítással tüzetesen más helyen foglalkozunk, és örömmel jelezhetjük, hogy ezen kénlés mihamarább megoldást foft nyerni Egger jóhírü budapesti czég. az\'-egyik pályázó, f. hú 13-án
¦ t-ajálkészitményü villanylámpaival próba-világítást fog városunkban rendezni A próba világításnál a főtéren az ívlámpák, az iskola utczában pedig az izzó láTpák fognak alkalmaztatni. Hogy n nagyközön-* ség körében\'mily nagy az érdeklődés a
I vilianyvilágHás iránt élénkén bizonyítja.
/ hogy Weisér József és Wuc-k;cs János helybeli gyárosok* próbavilágitasnáf szükségelt cépeket iígyeoesen bocsátják Egger
\\ rendel kezesére, k •
— Bersüleles f»Ulő. Men<iger nevű / napszámos l hó 2 áWz__tiií«\'p-ház előtt
egy duiílafedelü női aranyórát talált, rövid lógó lánczczal és át adta ;i kapitányságnál, hol azt az. igazult tulajdonos átveheti .
— Yillámütés folytán Fel-ö-R*jkon egy i-t.il ó és egy gabnakizal leégett.
— Jégverés volt Somogy- és Zalavár megyék \'.határszélén, a fázentgyörgyvári s/p óh-gyek aljában, meiy- keskeny sza-lagszerii-n okozott kárt
— Spanyol cognac. Maron és Huber urak kersrkedvben kapható a ,Jerezi-Cognac* aadá u/i.u borból készült ára egy palackkal 3 frt. Főraktár Aus/tria-Ma-gysrors/á;: szamára FiandortTer Ignác/nál van Sopr \'íiban. Megízleltük s vaióbau sa-fitt?ác-*s |ó zamatu ós kitűnőnek találtuk.
— .Poreioncula. Népes bucsuüunepéiy keres;: tény i ábilatossággal tartatott aug. 2-an a nagy-kanizsai szent-ferencziek gyönyörűéül restaurált templomában. E
- nnpi disz>»«il-n a szent ferencziek ven-d|ég,szert;tö asztalánál számosan inepjelen-\'ok. lelkesrű pohárkőszön\'ést mondottak a báz értiemes főnöke Nuh Norbert h. •fÖéi-áíiO-". .Piihái Ferencz közjegyző. Picit-ler Pá1. dr.-Fárnek Dezső. Horvát h-H\'joo ¦ nus. \'báfcy Miha\'y. Webet Vincze, e lapok szerkcs/töje -tb
-— Panasz érkezett hozzánk, hogy a eyej>iii«fter dösjött lovakat a nappali órákban oly módon szállít, hogy ez a járó-. kelők nfd undort gerjeszt Nézetünk szerint egy rfru:lött"lá már magában véve nem nagyon étvágygerjesztő, hát ha a szegény parin, mely az élet terhét nem birta elvi selnt-a gvipmester kocsisa nyargalódzik. nun\'iit.az utol-ó szuflit, mely már ugy j sincs beóne. akarná kinyomni; szegény
f dögnek suthgy is annyira kilóg a nyelve. iiOgy majd az utczát söpri Ajánljuk, hogy a gyépmegter jntuitáasék, hogy elhullott álla\'ok szállításánál ezeket egészben takarja be. az élénkebb utczákat lehetőleg \'kerülje és ülőhelyül ne a dögüt válassza.
— Időjelzés szervezedkiterjesztése.
Augusztus hó 1-én a mezőgazdaság terén igen fontos, újitás iéptettetett életbe, a mennyiben a foidmjj^lési minisztérium, a I k eres kedeieuiüg*t minisztérium inal egyet-jértöb-g idője"! zéskszer vezetet dolgoztatott 1 ki, s hogy annak életbeléptetéséről minél rövidebb idö alatt s mVnél pontosabban értesülhessen. 150 táviró-hiva tatnál idő jelzési állomást szervezett. Zalamegyében 4 táviróhivatalnái rendszeresítetett az időjelző állomás és pedig Keszthelyen, Nagy-Kanizsán, Szeut-i.íróihon és Zala-Egerszegen. 1
Tönkrement magyar vállalkozó Bécsben. Márkus József Zalamegyéból Bécsbe szakadt, gazdag vállalkozó, néhány nap eíótt családja tagjaival együtt eltűnt az osztrák fővárosból s mint á lendőrség kiderítette,. Brémán keresztül Amerikába szökött Szerény munkás ember volt Márkus, a-mikor két évtized-előtt Bécsben ", telepedett meg.- Szorgalma és takarékossága révén Behány év alatt saját műhelyt rendezett be. csakhamar utána pedig egy jól jövedelmező gyári vállalat tulajdonosa lett. Romlását felesége idézte e.ö, a kit c-elédjébö! tett meg háziasszonyává. Hogy a pazar asszony tékozlásáoak meglegyen a kellő forrása,, kétes építési vállalatokba bocsátkozott. melyek egyre jobban berántották ugy, hogy .utolsó időben már gyárában is c-^ak tíz ember do\'gozott s ezeknek sem tudta bérét kifizetni. Három házát csak nem rég árverezték e: potom áron. Ő pedig megunva hitelezőinek ostromlását, elhatározta, hogy kiszökik Amerikába. E tervét meg is valósitolta, s most már családjával égyüti az újvilág felé vitorlázik.
— Utazó halottak. Nem minden mellbeteg nyer enyhülést vagy gyógyulást Gleichenbergben. Némelyik oda megy élve és vissza jön halva. Legalább ezt igazo ja a követke/ó e.»et: Weiss Simon eszéki lakos ügynök. Gleichenbergben volt a \'gyógyfürdőt használni, hazafelé ut*ztában a vasúton július 29-én éjjel Nagy-Kanizsa vasúti\'állomásra érve. itt már halva rakták ki a kupéból, és 3-!-én azizr. temetőbe temettetett. — Folyó bó 3 án meg a zala-szent-iváoi állomásról érkezett egy sürgöny, a helyi rendőrséghez boey egy Gleíchenbergbői felszált utas Szent-Iván
Xásig meghalt irományok nincsenek . de Kinizaáig szól a menetjegye,
L személy leírásának közlése mellett kérték í kipuhatolni, nem-e idevaló. — Csakhamar | kiderítette a rendőrség, hogy az útközben ¦ megboldogult nem más, mint Szabó András \\ Petőfi-titczai kovács, neje nyomban eluta-\' zott Szent-Ivánra.
— Közgyűlését a zalamegyei önk. tüz-> oltó-szövetségaug. 14-én tartja Csáktornyán.
— Országos vásár tartatik N Kanizsán aug. 8 án.
— Hochwald József lapjuk munkatársát legutóbbi vasárnapon tett kirándulása alkalmával haleset érte, amennyiben egy meredek utón elcsúszván oly szerencsétlenül esett jobb karjára, hogy ez kifi-czamodptt A kiránduló társaságban 3 or vos a kart helyreigazította, mindazonáltal
: a teljes felgyógyulás hosszabb időig fog ; tartani.
— Dljtekézés. A .Polgári Egylet" kertjében az egylet tagjai által folyó hó 4-én rendezett versenyiekézés nagy érdeklődés mellett folyt le. Dijakat nyertek. l.Stocker
: Antal kir. alügyész. 2. Knortzer György.
: 3. Belus Lajos. 4. Dr. Fülöp Kázmér, 5. Horváth Jenő (Sárszeg.) 6. Fehrentheil Gusztáv. A nyereménytárgyak igenj csinosak voltak.
— Hogyan kell egy árva garas nélkül Is jóllakni tudni! Ezt a fogas kérdést csattanósan megoldotta hétfőn f. hó 1-én egy Desmaon Ferencz nevü fiumei fáügynök. Ez ugyanis bement Pstrics Ödön korcsmájába, jól megozsonázolt, ivott rá nagyokat és gyakran, és ho^y az
• ozsooa k-ilóen fűszerezve is legyen, néhány nótát is húzatott magának mellé a vélatMu o\'t idüzö czigány bandával, ezeknek azonban pénzt nem adott, hanem hordana nekik a bo/L Ez egy darabig csak ^íTent, de hát sebol sinc; Öröm ürüm nélkül, mert mikor a fizetésre került a sors á cz\'ch 5 frt 04 krt tett ki, a vig fiumei kijelentette, hogy neki bizony egy árva garasa sincs .Jizetni nem tud. — A korcsmái os nem vette tréfára a dolgot, rendőrökért küldött és csalás miatt vádat emeli az ügynök ellen. .Mire a kapitányság áttette az ügyet a kir. törvényszékhez, hogy ott mit végeztek a vig ozsonázóval. még nem tudjuk.
— Fürdőkből. Hozzánk küldött kiinu tatások szerint a lipiki jódíurdőbe július 25-ig 8. sz 1572, — Uj Tátra-Füreden ju\'. 23. 7- sz. i073. — Balatou Füreden július 24 ig 1G sz. 1753. —
— Adakozások. A balaton füredi kór báz részire. Bebavetz A utal né, Heicz Szidónia. Vörös Géza és dr. Kaiocsay Béla 1 — 1 frtot dr. Fascho Moys Sándor 5 frtot adakoztak.
— Vadászat. Augusztus elsejével a vadász idény beköszöntött. Ugy állítják hogy szárnyas vad van az idén elég bár ennek daczára czélszerü volna a foglyokat még vagy 15 napig kímélni, mert iggjqsok közte » késői költé*.
— Bábatanfolyam. A pozsonyi m.kir. bábaképezde a téli magyar német nyelvű tanfolyam folyó évi október hó 1-én kezdődik akik államsegélyben óhajtanak részesülni ez iránti kérésüket legkésőbben f. évi Hugusztus hó 31-éig lüldjék he az igazgatósághoz.
— Az 1848-49-Iki szabadsághar-ezunk gyűjteményének a fővárosi vigadóban levő rendezö-ége fölkérte az összes biztosító társaságokat, hogy vidéki ügynökeik által is — mozdítsák elő a 48-as ereklyék gyűjtését. Ezt a praktikus dolgot az aradi múzeum találta föl. A fölkért biztosító társaságok támogatása márazért is nagymérvű lesz, mert a gyűjtemény
tulajdonosa-ki jelentette szóval és írásban, hogy 25000 forintot ad magyar hirlapirói nyugdijalapra és 15 000 forintot az erdélyrészi és a többi magyar közmivelődésá egyleteknek a gyűjtemény vételárából — ha azt a nemzeti múzeum számára megvásárolták; annyi összegért, a menuyibe (kimutatás szerint} került az a kiállítás főrendezőjének. A hírlapíró nyugdíjalapra szánt 25,000 frtból ama fővárosi és vidéki hírlapírók is részesülhetnek, a kik nem tagjai a már létező hírlapírók nyugdíjintézetének A 43-as gyűjtemény által ki adott Honvéd Emléklapra előfizetésre felhívó leveleket küldött szét a rendezőség. A felhívás minden volt honvédnek el lett ugyan küldve, de az előfizetés vagy meg rendelésre való fölszólitás csak a módosabbaknak szói. mert a rendezőség ezennel tudatja, hogy minden vagyontalan honvédnek ingyen adja a díszes emléklapot, ha az iilető az elöljáró által aláirt levélbeo ezt kéri. Gróf Kreith Béla ur által az or zág községeinek és egyesületeinek ajándékozott húszezer Kossuth képből még néháay ezer példány áll az ezután folyamodó községek s egyletek rendelkezésére. Ez élet-nagy arczképek bolti ára 1 frt 40 krajezár példányonként. A fennmaradó képeket a fővárosi vigadóban lető 48 as kiállítás látogatóinak ajándékozza a rendező-ég Néhány nap múlva a kiállítás minden látogatója kap egy-egv Kossuth képet.
— Rövid hírek. Wekerle mioiszter az első osz.táiyu vaskorona renddel diazittetett fel. — Ybl szobrára eddig 13.300 frt gyűlt
be. Az egységes időszámítás aug. 1 én lépett életbe. — A marczali takarékpénztár aug. 1-én megkezdette működését. — A keszthelyi lögymn. uj épületének ünne-! pélyes átadása aug. 23-án történik. — Vancsa János gör. kath. érdek és metro-polita Balázsfalván meghalt. — Az öreg Privorrzky Bpesten meghalt. —
— Kóleraveszélynél tudvalevőleg az ivóviz mioemüségére nézve nem lehetünk eléggé óvatosak. Minden körülmény közö\'t azonban tiszta természetes savanyúvíz, | mint például Mattom .Giessbübiér* je ajánlható, mely különböző járványokalkal-I mával, minden esetben, mint a betegséget : távol tartó, illetve annak elejét vevő szer-| nek bizonyult és ezen tekintetben, szik-\' Iából való eredete, valamint lényeges szén-\\ savtartalma és ártalmas mikroorganizmu-j soktól való teljes mentessége folytán, álta-] lénosan elismertetett. Ezen v-iz élve.tete | tehát, különösen most és nevezetesen oly | he\'yeken, melyek nem "reudelkeznek teljesen kifogástalan egészségű ivóviz felett, sürgősen ajjnltatik.
— A legújabb időben kegyetlen csapásokat mért a sors a szőílősgazdára. A phylloxera pusztítása folytán koldusbotra jutott a nem régen még jómódnak örvendett kisebb szőlőbirtokos, de nagy eret vágott a phylloxera fellépése a gazdag szőlő -birtokosokon is. A pénzesebbek egyik részé a homokterfóetre menekült; ott kezdtek uj szőlőt telepítem. Másik része az
I amerikai szőlő segítségével verte \'fel a | harezot a\'phylloxera elleti Azonban a hol I J új szőlőtelepek téptek a kipusztítottak helyére, vagy a hol a sima homokrónákat uj szőlők borítják, ott a szőlőgazdaság egy j ujabb réme Ütötte fel a fejét: a peronos-¦ pora viticola. Lítva azt a pusztítást, me-j lyet a peronospora viticola az elmúlt év-I ben okozott, mindenesetre csak ötömmel kell fogadnunk Maurer Jánosnak, a Kassán megjelenő .Szölőszeti és borászati Lip\' szerkesztő-kiadójának azt az elhatározását, mely szerint a p?rono^poráról szóló könyvecskének kiadására eltökélte magát. A müvecskét Páter Béla. a kassai gazdasági tanintézet tanára irta meg a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állapota alapján. Tekintettel arra, hogy Franczia-orrzágban még egy ujabb ellensége a szőlőnek — a black-rot — is pusztít, nagyon Üdvősnek jelezhetjük azt a tényt, hogy feotnevezett műben a black rotot is felvették s eszerint a müvecske czime kettős: „A perenospora viticola és a bláck-roL\' Függelékül hozzá van csatolva a BWattéról" nevü szőlőbetegség leirása ia, mely az elmúlt évben Magyarország több\'helyén már pusztított A mü tartalma a következő: Bevezetés. A peronospora élete ; annak tenyészése, szaporodása, gyors elterjedése. A peronospora hatása a szőlőre ;-a peronospora pusztító hatása a levélre, a hajtásokra, virágokra és a rü^yekre. A különféle szőlöfaiok viselkedése a peronospora iránt A peronosporás szolok bora és annak kezelése. A perono>pora elleni védekezés. A permetezés czéija. Mikor é-^ hányszor permetezzük? A permetezés Bzükiégeés hatása. A permetező szerek. A szerek használata. A permetező készülékek, a permetezett szőlők bora. A Black-rot és White-rqt. Hatósági intézkedés. A müvecske július bó folyamán jelenik meg Kassán, egy szines táblával és számos, a s/öveg közé illesztett ábrával. Ára l frt 20 kr. Megreudelhetö: Maurer Jánosnál, Kassán. (Maurer-udvar)
— Baromfi és tojás kivitelünkéi így a termelési ág fellendülése és előmozdítására a főidmivelési és keresk. m. kir. minisztériumok támogatásával egy részvénytársaság alakult. Ez a „Magyar kiviteli-és csomagszállitási részvény társaság", mely egyelőre a tojás, csirke, liba, pulyka vad ésvaj értékesítését ugy a haza-, mint a külföldi piaezokoo vette kezébe. A társaság akár a legmagasabb naptáron megvesz akár pedig bizományban eladásra elfogad a fenti czikkekböl bármily kis mennyiségű árut és ugy kis és nagy termelő egyaránt igénybe veheti szolgálatát. —Felvilágosítással díjtalanul szolgát az igazgatóság, Budapest, mérleg-ucza 11. sz.
— A gyümölcsfák nyaxl trágyázá-ról. A legjobb és legezélszerübb trágyázás! mód a gyümölcsfákra nézve, az úgynevezett nyárittrágyázás. Miután töbh helyen tapasztaltam, hogy főleg az alma és könefikról igen kezd a gyümölcs hullani, ámbár jól ápolt fák, ennek megakadályozására nincs egyébb bátra, mint a nyári trágyázáshoz folyamodni. A nagy fák tövétől 6—7 láb távolságban, tehát a fako-rona alatt kereken körül a gyepet *%-~I láb mélyen és 1\' szélesen felvágni és kifordítani ; azuián egy cseberben vizet,
fertőtrágyát és hamu: Öisze keverni, s e keverékből a körben kiásott árokba 5—6 kannával Önteni; etTe a felvett gyepdara bokát megint gondosan visszahelyezni előbbi helyére, és jól megtaposni. Kisebb fák körül 5—6 lyukat c->iná"ni 17,-2
láb átmérővel, különben ugyanazon módon, mint a nagy fáknál, s mindenikbe egy kannával önteni. Ezen nyári trágyázás eredményevárakozásunknaknemcsakhogy megfelel, de azt jóval felülmúlja mert két hét alatt a gyümölcsfák annyira megüdü -nek, hogy a rajta levő gyümölcs ez által határozottan biztosítva van. — Kgy erdész.
— Kapoe r s vidéken a próba c é-pelések eredmó^yéről Buza kat. holdan-kint adott: 954 kgrmt, rozs 848 kgrmt, árpa 792 kgrmt, zab pedig 880 krgmmot. Átlagos kép 433 egynegyed holdon 369.859 mm. buza, 3S háromnegyed holdon 32 92 mm. rozs, 146 holdon 113 mm. árpa, 64 holdon 66 mm. zab Az idő folyton eeőzéa a betakarodást akadályozza.
Irodalom.
— Egy kitűnő, uj s a nagyközönség körében már is kellő tért hódított vállalatnak, a „Kis Könyv tárnak\' fekszik előttünk nyolez füzete, c-dnosan kiállítva, képekkel diszitve és bámulatos olc-ó árban, melyek a legkedvesebb olvasóközönségnek, 7—14 éves gyermekeinknek vannak szánva. Az egyes. Önálló füzetek czímei: , A Cseregyermekek" (irt Jókai), „Mesék és történetek" (irta Benedek E<ek), ,Egy plajbász története" (irta Gaál Mózes) „A szabad ég alatt\' (irta Benedek Elek Bársony István, Abonyi Árpád), „HanyístÓk története" (irta Sziklay János), .Fráter György élete" (irtaSebestha Károly). „Két falusi történet" (irta Gaál Mózes), .Várhegyi Zoltán" (irta Benedek Elek. A .Kis Könyvtár" szerkesztője, ifjúsági irodil-munk egyik legelső jelese: Benedek Elek, a ki egymaga is kellő garantiát biztosit a vállalatnak MödŐn azonban a szerkesztő körül a magyar ifjúsági irók fennti csoportját látjuk sorakozva bizton állíthatjuk, hogy a .Kis Könyvtár" rövid idő múlva kedvelt és nélkülözhetetlen olvasmánya leend a magyar gyermekvilágnak, mely állittásunkat az előttünk fekvő füzetek már is fényesen igazolnak E füzetek, gyermekeink kezeibeu páratlan értékűek, mert a mig egyfelől az olvasásra készteti vöket vonzó tartalmuk és csevegésszerü irályuk, addig másfelöl erkölcseiket nemesitik, értelmöket világosítják Övéik és környezeteik megbecsü.ését szívökre kötik, a felebaráti szeretetben erősbitik, szüleikés jóltevőik iránt kegyeletre buzdítják, szóval: nevelő oktatási szerepet gyakorolnak gyermekeinkre. Egy-egy füzetára 12 kr. Kötve 20 kr. 10 füzet előfizetési ára 1 frt. 10 kötött példányé 1 forint 70 kr. Kapható Berber Miksa kiadónál Mármaros-S/.igeteo, azonkívül minden hazai könyvkereskedésben. Előfizeted esetén a füzeteket bér mea\'ve küldi meg a kiadó.
— Lukacs Bélának, az ajonnan kinevezett kereskedelmi miui-zternek -ikcrük arczkéne és jellamrajza vezeti be a „Magyar Géniusz\' 29. számát, mely fény és pompa tekintet ben méltó folytatása a többinek. Megszoktuk már, hogy a ,Magyar Géniusz" minden száma hoz valami meglepetést s ebben nem is szűkölködik a legújabb szám sem. Sokan voltak kíváncsiak arra, milyeuek lesznek az uj pénzek B a .Magyar Géniusz" szerkesztői — bi zoayara nagy fáradtság utján — megszerezték azoknak -rajzait s már be is mutatták olvasóiknak. Ugyan e -számban találjuk Ö felségén«k legújabb arczképeit és szebbnél szebb\'iél-szebb képeket A szellemi rész is felelte gazdag, a mennyiben le-ijelesélíb^irónkkal. mint Beniczkyné Baj^ayL»nke?spóc/y Lajos, Tolnay Lijos, íbonyi Árpád. Kada Elek, Munkácsy Kálmán, találkozunk. Az említetteken kívül a .Magyar Géniusz" behatóan foglalkozik a napi renden lévő aktuális eseményekkel, melyeket a leghivatottabb tollak ismertettek, s melyeket a legkiválóbb művészek mu\'aitak rajzokban. Mindezek mellett a .Magyar Géniusz" a legolcsóbb hetilapok egyike s a közönség, mely méltán érdeklődik az illuszt ráczíók iránt, melyek az ese -menyeket képekben mutatják he, könnyű szerrel juthat e fényes kiállítású laphoz. Kik még nem ismernék olvasóink közül a .Magyar GéniuszM fordoljnuak a kiadó-bivata\'hoz (Budapest, Kerepesi ut 14.), mely, mint lapunkat ériesité, készséggel küld mutatványszámokat A .Magyar Géniasz" előfizetési ára egész évre 10 frt, félévre 5 frt. negyedévre 2 frt 50 kr. Az újonnan belépő előfizetők a .Kenyér* czimü emléklapot ingyen kapják.
— Előfizetési felhívás .Zempléni Árpád Kö;teményei"-nek második bővített kiadására. Tiszteit Közönség! Most egy éve a fennti c.im alatt megjelent verskötetem első kiadása teljesen elfogyott E szép sikerben nagy része van a sajtoltak, mely a legőszintébb jóakarattal méltatott, karolt föl és irényozta reám a közönség fi;yelmét. De hálával tartozom a közönségnek is, mely első próbálkozásomat i\'y kedvezően fogadta. E butató -iker aira indított hogy az első kiadásban megjeleni költeményekből és ujabb verseimből egy második bővített kiadást válogassak ö isze. E kötet nyolez év alatt irott versei n legjavát fogja tartalmazni. Terjedelme más-
félszáz lap lesz, kiállítása mint az első kiadásé; ara fűzve 50 kr., uiszkötésben I frt 50 kr. Gyűjtőknek 10 előfizető után tiszteletpélddnynyal szolgálok. Az aláirott Ívek s előfizetési pénzek hozzám (VIII, Rökk Szilárd utcza 19 sz.) szeptember 15 ig küldendők be. Tisztelettel Rpesten, 189-í.aueuszlus havában. ZemplénPÁtpád.
—- Az Athenaeum Kézi Lexikona. A tudományok eaczikiopédiája küiöuös tekintettel Magyarországra. Szerkeszti: Dr. Acsédy Iguácz, Budapest. 1792. Most jelent meg ez általáoos tetszéssel talárko.ó nélkülözbetlen segédmünek tizenkilencze-dik füzete, mely gazdag jól szerkesztett tartalmával szintén bizonyítja, mliy jeles, általánosan használható könyvet fog ezen. Kézi Lexikon képezni. A tizenkilencedik füz.attartalmából kiemelendök a következő czikkek: Károly magyar királyok, Károlv római császárok, Károly föherczegek és herczegek, Károlyi grófi család. Kárpátok, Karszt hegység, Karthauziak rendje, Kár-ty-i, Káspi tenger, Kassa, Katona, Kátrány, Kávé, Kazárok, Kazinczy, Kecskemét, K-igyuraság, Kelemen pip\'ák, Keleti Beszkidek, Keleti kérdés. Kemény bárói és grófi család, Kén, Kender, Kendi család, Kénsav, Kenyér, Kepler. Képviselő, Kereseti adó, Kereskedelem. Keresk. minisztérium, Keresztes bábotok, Kertészet. Késmát k, Kétrőpüek, Kéz, Kézai Simon, Khina, Khioai nyelv és irodalom. Khiesl. Kiállítás, Kígyók. Király. Király föld. Királyi könyv. Kisdedóvás. Kisfaludy Károly, ésSíndor, Kis -Kárpátok sstb. stb. Ezen néhány idézett ciikk is mutatja, hogy a Kézi Lexikon a tudomány synden ágára kiterjed és e mellett a honi tudnivalókat különöi figyelemben részesiti. A 19. füzetet két kettős tábla dis/iti: a\'. egy^Sa régi magyar katonaságot mutatja be régibb történeti munkákból vett képek alapján a másik a fontosabb gazdasági eszközöket és gépQket hozza. Összesen 40 fü\'.etie fog terjedni; egy füzet ára 30 kr.
— A „Magyar Nők Lapja- nak har-minczadik száma oly érdekes tartalommal jelent meg, amely arról tanúskodik, hogy e szépirodalmi képes hetilapunk nemcsak kiváló gonddal szerkesztetik, hanem a hölgyek pártfogására valóban érdjm*s. Kiss Arnold és Z-mpléni Árpád hangú latos költeménye. Dr«Prém Józseí, Kosto-vitz R.\'zsÖ és K. Mártorffy Imre érdekes elbeszélései, Brankovits György egv pom pás tárc/aczikke, Nagyné-Szücs Rebeka fürdői levele. Vörös JulUka „Arany háló" cz. regénye s több igen fontos -és tanulságos háztartási czikk gazdagítják e számot. Képe a király ő felségének a legújabb arcképét mutatja be. .A „Ma- \' gyar Nők Lapjá"-nak kiadóhivatala (Budapest, kishid-uteza 9 )szives.\'n küld ..díjmentesen mindenkinek mutatványszámokat. Ajánljuk a müveit közönség pártfogásába.
Befőttek készítését minden tekintetben megbízható módon ismerteti Erzsi néni .Hogy1 kell befőzni ?" c/imü könyve, mely rövid egy év alatt több ezer példányban fogyott el. A kiadó czég most egy bővített kiadást rendezett sajtó alá s mindazok, akik befőttek készitésével foglalkoznak, megvehetik a jeles kis munkát, mert sokat tanulhatnak beiőle. Ára 80 kr. Ugyanazon szinte most jelent meg a „Tészták könyve", mely több mint 300 fé\'e főtt és sült tészta, készítésével ismertet meg; Ara I frt. A ,Hogy keli\' befőzni?\'\'\' c/.imü munka pedig szinte csaknem 300 féle befőtt rec/ipét foglal magában. A két könyvet együtt rendelve 1 írt 40 krért küldi meg a .Magyar há\'/inaszű-nyök könyvtára" kiadóhivatala Nyíregyházán utánvétel mellett
Y 9 g J 8 Se
— Sok évi megfigyelés. Emésztési gyengeségeknél és fctvágyhiányuál. általában minden gyomorbaj\'iál. a valódi -Mell féle seidlltz porok*\'^izo:iyu!tak a legsikeresebbeknek a töblbí szerek fö\'ötr. mint gyomor erősítők és vértisztitók. Egy doboz ára 1 frt S/étküldés naponta utánvétellel Moll A. gyógyszerész, cs. és k. udv. szállító által, Bécs I. Tucblauben 9 A vidéki gyógyszertárakban határozottan Moll A. készítménye kérendő az ö gyári jelvényével és aláírásával.
— A darnvárl kies gyógyfürdő mai számunkban foglalt hirdetésére felhívjuk t. olvacóiuk figyelmét.
. — Legnagyobb eredményt mutathat ki Brandt Richárd gyógyszerész SchatT" hiusenben. az ^891-ik év július és augusztus havától, a mikor az" Ő valódi svájc/i labdacsainak használatáról 400 hivatalosan hitelesített, elismerő levél érkezett be. Mind azoknak, kik székrekedés, rossz emésztés, gyomor-, máj-és epebajok miatt kénytelenek vahmit tenni, el kelleneeleveleket olvasni, s meggyózödniök srról, hogy Brandt Rich írd gyógyszerész avájezi labdacsait (egy doboz ára 70 kr. a gyógy szertárakban) semmilé e más szer nem mu\'ja fö\'ű!. Megfigyelendő a fehér kereszt vörös alapon. Főraktár: Török József patikája Budapesten, Király-utcza 12.
HARMINCZEGYEDIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖN T.
AUGUSZTUS\' 6-án.
A gabonaüzletröl.*
N agy-K h n iz.ua. au^ 5 éa. Az aratás megkezdése óta ma volt IVg-tiatiyobb hetivá-írunk^ melyen mintecy. 2500 mm gabona került piaczra. A vétele-Kedv tekintettel a bpesti és bécsi tőzsdék
lanyha irányzatára és a naponként csők- \' \\ kei»y árakra, nagyon gyenge tolt, miért is : \\a hozatal c<ak olcéŐ árak mellett akarit Wöre. Itu7a. mely minőségileg idei ter-^^nrtiyeink közüia iegkieiéyiiöbb, 7—7.10; rozs 6 20—6.30; srpa. mely a legkülön-f^lébbnTrnü\'ég\'kbenforiiul\'-0,520 —7 50 I * ózettettek. Ha az árak még némileg hanyatlanak, Schweicz és Németország Mé .\'élénk kivitelre van kiiátás.
— Csáktornya: Buza 7 frt. Iiozs j:jÖt-6. Árpa 5. Zab 5 25 Kukoric a 5.
-Köszenh:- Buza 8-30—ÖO. Rozs 8. Árpa 6.10. /ab 6.20. Knkoricza 6.
— Körmend: Buza 7.70 — 80. Rozs 0 - 650. Árpa 5 — 5.20 Zab 5.
— l\'ápa: Buza 780—8.10. Rozs 6.80—7 frt 10 kr. Árpa 5 50—6.20. Zab 5.40—80. Knkoricza 5 — 30 — 60.
— Mohács: Buza 7.S0. KétSiem tí,70; Rozs 6 50- Árpa 4 20. Kuko:ic/a 4-30.
-*¦ Veszprém: Buva 7.50 —S Rozs ,;.30—50. Árpa 5 -7. Zab 5 30—50. Ku-koricza 5 30-40.
— Kaposvár: Buza 7—7.50. Rozs CT50. Árpa 5 — 7. Zab 5 Kukoricza 5
— Muraszombat: Buza 7.50- - 80. jiOZS c —6.50. Zab 5—5.50. Kukoricza 5.
VásutH menetrend Kanizsa állomás
ÉrvéDyea.189-\'. május l-tői. A vonalot közlekeJé.\'i idi\'je a közép európai idó szerint van kitüntetve.)
Indulás
> ; Kanifȇr6I
U \\ % I ¦L! S 3
E í- i. e z é s
oJoT regc\'-\'y. v. 5 »3\\r*» 2,i du. sz-vlli -->,d u S !..?.r.|l2 2o|éjiel «e v.|18;22[
«U.V. C OSrreg sz.\\. 3 42re=s. * frä v 2 10 d.U. -z.v. 1 34 d.U.
\' írc, J5Z.V. 12 45 éjjel
. 10 ló este
tf. v. 5 47iregg.í a.*.* 1° W v.v. 6:30!reRg.Uz. V. 139 J » sz vi 2 — Id, u.i v. v. 10 25 est.-sz ». 1233]«jjelj^r-^«2 \'°,^Uei
\' . 52re«. «^I II61.0. : 25 d. u !7. v.l 1|3* éjjel
Mponrassronvi íeljeiiSNjliák\'* való selymeket fekete, fehér és creme »zl-m-klien, simát és damastot méterenként 45 krtM 16 frt 65 leríg (mintegy 30Ü lííiJön-, böaő\'fajtában) szállk egyes öltönyökre, vagy egész végeVben is postabér-és vámmentesen ; Henneberg (es. kir. udtariszálliló, xe-1 lyemgyära Zürichben. Minták postafoniu-: lóval küldetnek Svájcába intézett levelekre : 10 kros béiyeg ragasztandó.
Vese. hu ey bolyát;, húgyaara éa krisriénjbaiitaltnak ellen, továbbá a légze es eunV/teni szervek hnrnto* bán-talmaicál, orvosi tekintélyek áltai a Lithion-forrás
SALVATOR
sikerrel rendelvjb lesz.
Kellemes ufi
emészlfeiö:
Kapbalá asvanyvizkereakedéiekbea é* gyógyszertárakba*.
A Stilvai&r-forrát igazg. Eperjesen
38 kitüntetés, közte 14 tisztelő Oklevél és 18 aranyérem.
Számos bizonyitvány az első orvosi tekintélyektől.
A mezei és erdőgazdasági kiállításún Bícabsn 1890. és a nemzetközi kiállításon egészségügyi szempontból 189I-ben a legmagasabb kitüntetés ;el a tisztelet oklevéllet elismerőleg di-jáztatott
HENRI NESTLÉ-féle
gyermekliszt
25 évi eredméiij.
Újszülött gyermekek, feikanyjnktó kevesebb, vagy épen semmit sem tudnak szopni NKSTLÉ (éle gyermekliszt álta! előnyösen helyettesíthető.
Utasítások melyekben számtalan bizonyítvány van, az első orvosi tekintélyektől a kontinensen, lelencz-házak és gyermek kr\'rházakban foglalkozóktól, kívánatra ingyen küldetnek.
Egj doboz HENRI NESTLÉ-fcle gyermek-llszt 90 kr.
i:*> doboz HENRI NESTLÉ-féle sB.Itelt lej 50 kr. Központi fömktár:
Ausatria-lztagyarország ssámára :
F. BERLYAK,
Béca, Naglergasse No. 1. Kiadás minden gyógyszertárban és anyagkereskedésben.
Felelős szerkesztő és kiadó : BÁTORFI LAJOS.
Qgyes és szorgalmas
Ü- Gr Y N Ö K Ö T
xiialini uborka és esetleg egyéb morva (eriuéujek részére felfogad JOSEF WATZAL\'S NACHFOLBER
ezég Znaimban. Ajanlatok miuér-elóbb közvetlenül beküldendőd.
CSÖNDES
Tan- és nevelő intézete SOPRONBAN.
Lj ninasiuin-. reál- en elemi isko\'ai tar-nlók fészere LclkÜ merftea laniláa, eondoi n*ve]é» Provpe^tmsal kéi
az iLazLatosáe.
Hirdetmény.
X.-Kanizsán C>engeri utcra 1201. házszám I alatt levő korc^lim! Üzlet folyó évi szeptember hóra liiiíxzoitlirrhe kiadó, esetleg a h&z szabadkézből eladó. Bővebb fclvi:ágositással alulírott báztuíajdonos
szoigii. Datler Lajos
háztu\'ajdonos és korc-maros.
Gubacs eladás.
Közhírré tétetik, hogy az iháros-beréuyi uradalmi erdők ez idei gubacs t :rmése — két részre oszlva — f. 1S92. évi augusztus hó 16 án d. e. 9 őrskor Iharos-Berenyben az uradalmi iroda helyiségében nyilvános árverés utján a legtöbbet ígérőnek eladatni fog. Az árverezni kívánók kéretnek magukat kellő bánatpénzzel ellátni.
Az árverezés, illetve eladási félté telek az árverezés megkezdése előtt fel fognak olvastatni
lbáros-Berény 1892. aug 4 én.

{* E rorat alatt kCzIOttekért nem villái •lelötaéfei a azerk
KONNYEN OLDHATÓ KAKAO
¦ l<°\'-:30 Csesz? T.tifio
Az 1889 évi párisi vüagkiállitá: arany éremmel kitüntetve.
^> OÍ^GOOOOOOOOOOQ
l Gennanla X«wyorki §
0 életbiztosító társaság. 0
0 Alapíttatott í860-ib évben. 0
L Biatoaiiiai itla«- 1839 ** 0
Q vigtu......M226 819 6S6 Ö
OTUaU Tacioi .... 63010,337 a
^ EiropábaE elhely. ««tt t«- ü
0 kik....... . 6,854,623 ^
fS Kiválj •\'.Sdv&i dljláblaaatok it bialoai- f)
1 Uii mWoxatok . * v Magyarországi vezérképvitetéség: V 0 Iiadapí-sten. T. Kador-utesa\'6. sí. Q
Oooooooooooooo 0
Jeles könyvek -rendkívüli olcsó árak mellett, jó állapotban megrendelhetők.
Heckenaat G. utóda (DrodtleffB.)
kiadóbivaUlábaa POZSONYBAN.
Babics Kálmán, Széptan vagy aestetika. (o. 8-r. 321. 1.) . . . 2.80 helyett csak .... —.90 Legjobb aestetika, nélkülözhetetlen mioden müveit ember részére
Fodor Dezső. Utasítás a házadóügyekben, háztu.aj donosok és házkezelők részére {n. 8 r.
56 1.)____—.50 helyett csak —.20
Minden háztulajdonosnak ajánlható.
Karola költeményei. (12 r. 162
1.)... 1 40 helyett csak ... — 30 Alkalmas ajándék hölgyek részére.
Király János, dr. A pozsonyi N nagy-dunai vám éi révjog története. Levéltári adatok nyo-mán. (n. 8-r. 168 1.) ... .2.—
helyett csak ...... 1.—
Kitűnő legújabb forrásmű a a mapy&r történethez.
Kofrányi Adolf, dr. A Grá fenbergi bidegviz gyógymód. v.Népszeiü irályban tájékozásra á vin kezelésnél (8 r. 212 1) 150 heljett csak . . . \\f— Kitűnő .útmutató a hideg viz gyógymód használatához, sokkal becsesebb, mint Kneipp vizkurája.
Orbók Mór, Tréfás számtani feladványok gyűjteménye. Ifjak és más közbeliek hasznos szórakoztatására. (8-r. 80 1-).-\' • — .50 helyett cmk .... —30
OrbÓk MÓr, Tréfád mértani feladványok gyűjteménye. Ifjak és más közbe.liek hasznosmu-lattatására kidolgozva. A szö veg közé nyomott 117 képpel. >v (8-r. 64 1.) -.50 helyett te-ak — 30 Tanu\'ságoi és mulattató gazdag tartalmú könyvek, a fiatalságnak és a nevelő uraknak.
Paedagogiai PIutarcb:Or-bók Mór, Paedagogiai P.utarch Jelesebb piedagogusok. kiválóbb tanférfiak arczkép és életrajz gyűjteménye I./IÍ. diazes kötet \\d. S-t. 564 I.) ... 4.—
helyett Caak...... 2.50
A nm. közoktatásügyi minisztérium által melegen ajánlva, s egy tanár urnák könyvtárából sem szabadna hiányozni.
Peress Sándor, Verses köszöntő könyv. Gvermekeink-nek. (16 r. 301).\'.. —.20he-
lyett csak........ —.10
Szép tartalmú ko^zöntökönyv különféle alkalmakra.
S a m a r j ay Károly, dr. A pozsonyi régi és uj színház.Töredéknek Pozsony múltja és jelenéről (maeyar és német nyelv.) *z képpel (8-r. 541.)... — .40
helyett csak......—.20
Jókai-félestylusban tartolt vázlat, a legrégibb magyar színház felől.
S c h u 1 p e - G y ö r g y, dr. Felhők és csillagok. Költemények és egy elbeszélés. (16-r. 88 1.) .. —.60 helyett csak .... —.30 Egy tehetséges ifjú roagy. iró, ki ezen kötemények által magának uj pirtfogókat hódított.
Schulpe György, dr. Tanul- %-mányok az irodalom, jog- és culturtörténet terén. (n. 8 r.
52 I.)____—.40 helyett csak —.20
Minden müveit emberre nézve érdekes. v_
Tanirók évkönyve. Tanárok tanítók s tanítóképző intézeti -növendékek használatára szerk. Orbók Mór. 1.20 helyett Cíak —.20 Köl\'óibb és olcsóbb, mint bármely jegyzőkönyv, képekkel.
j Alkalmi ajándék tanároknak. /Tóth Sándor, dr. Távol, közel\' Ujabb elbeszélésekbe r.206l.) 1.20 helyett csak .... —.30 \\ ö érdekes elbeszélés, a legje-
ylesebb bírálatok kitűnőnek bizonyították. Jó zénevfivek csinos kiállításban Bánfi Sándor. Képek a pozsonyi ligetből. Díszes keringő (Walzer) 1. — helyett caak ... — 20 Eisvogel Feri. 30 év után.
Keringő. —.40 helyett csak . . —.20 Korbay FereW^z. Gyapjas bundám. Népdal, irta Samarjay Károly. —.30 helyett csak... —20 Mader Rezső. Pozsonyi tüz-" oltó induló —.60 helyett csak —.20 Rudnyánszky János. Izabella csárdás —.50 helyett csak —.20 RudnyánszkyJános Kék ibolya Lengyelke Zongorára. —.50 helyett csak .... —.20 WolfZaiga. Kereskedelem és
ipar. Polka. —.40 helyett caak —20 !! Jeles könyvek és díszes Kóták jó állapotban!!
A BÉCSIGANK-EGYESÜLET
kazponti-letétpénztára és váItöüzlete i
BÉCS I. Herrengasse 8.
POSTA-CHKCK-SZÁS5LA S26.04.I.
abank*fyeafll«t táljaién befiiel rénvéOTtŐ éje
25.000.000 frt o <
Fiótok: Prágában és GráeiúD.
Uttí-penitárat és rüttüzletr»
Bóoataen :
II. Praterttratc 15. izlin. IV. Wiener Hanptatratiie 8. ix ^VI Mariahilferetraaie 70 is.
A bécai bankepyeaűlet.kszpopll betétpénttárt é« TÜto-ütlel
Kcl-ti teTékenytéeet AatUletigak.i 1. Jáiadékok. aaloglcyplek, e
rlyekkel k^ilóao foglalkozik aküvttkezők : i5üb»?^,c¦k. részvénye* <¦? sor»jeE?c^. vala-
mint p^ntaemek é> kaifftldi utalricyok Tét-le ét :ladi«a:
8. Pénzbetétek elfogadaaa kgdraaj fcáiatOiáa^a í-lm aagkfll ; ~~~
Értakp»pirók elkillSnitaU megőrzéae fa gondoJJaa. Utik a bécai bankegjetilet szabaJjaataira, melrek is ritit ¦ papírokat fol/ó aaimlábaa raiä (orgalomiiil ineyeneae» tartja dozáB alatt. "Wm
Melynél aUl-
: iotftzet eritk-Erízt\'t és goo-
4. Stelvéoyek éi kitörölt értékpapírok \'^atámclága (a berétfln
5. Előlegek értékpapírokra ;
6. Mt-gbiiitok eazkőxléje ax gtaze» bel- ét kttiföldi tőisdéken ;
7. SorajegyA Tagy mia értékpapírok biztoa tá a soraoláti veaite*
a) Eirpétla\'
torolt értékpapír egy ^aionló még- ki Jitm sonoít ;ott vonztt-ségi külíln-
b) K---T- :¦: : : kirpótUt a kisoraolát áiul oko: megtéritéie á tal;
8. SoMJcgyefc é» máa lonolái alá aiö értékpapírok «záma;nak ituHétS ;
9. Igérványet kUdá<a minden egyet bns4*boz.
A legconlaatabb eaxkozléie mindeonemQ megbizianak iigy a váltóüile lekbeo, mint leveleséi otján kivétel nélkül biztotittatik. A megbixok érdeke mioden tekintetben megóvatik ét elómozdittatik ; informaiiókat lésxleieseo éa alapoaan ád éi mindennemű előnyt, ¦ melyet WkeerS eiakgxert tapaeztalatik-ka) párosulva nyojthat, kéixaégesen megad.
Il M
ÓM A lmrtii
KOLERA. ELLEN
Jó tanácsot mindenkinek ! ~W2
A berlioi vibighirO kolera orvje Dr. KOCH izakT.-lemónyl. ez:
„Éolerds időben a gyomorra kelt Jögondot fordítani, hogy az mindig tiszta és emésztöképes legyen."
Eb azt jelenti, mikéit a teetnek jol kell t&plálva lenti\', hogy ai & fer-tCaOtt \'égkdtbec ii ellen tadjoa állni a ragály\' hatalmának.
TadvalerS dolog pedig az, hogy a járványos idő tok eietbeo i\'-ppea nem kedvex6 aa emésztéit ixeiTeietre; a^gyomor iiyenkor ciak lacybán leljoaiti szolgalatát, aSt gyakran föl ii mondja azt; aa étel nem ízlik, b-igy&dtaág. le-it:i.<;g veiz erőt rajtunk, mi majában véve i* egy betegség.
:-\'.it. kedveiatlen körülményben rejlik a baj forrása, mejy.a jelen időben a betepiégek éi\'járványok terjedétére bir befolyáaaal. Ezt megakadályozni, ex ellen sikra fzáUai tékát most a f8 fQladat, ax pedig igen könnyen ¦ c*.ekély áldoxattal jár, ha követjak a vilighitO Dr. KOCH tanícsát. m\'eiy szerint a gyomor ultáiq tltztt iegyea t emésiteni tadjon, i akkor: Csat rendesen és jól kell élni — sa kolerától nem keüjélni.
Mindexen igényeknek híves lelkiitmereteien megfelel a
„HUNQÁRIA-ltÁVÉ:,"
mely izámtalan orroei szakvélemény ezerint főként az áltai érdemet kt»áló figyelmet, hogy az a gyomorra bat loen Játek-eyan a ast mindig renfJSen uitja : nyákot ¦ az eméaztéit akadályozó ré.x-ket a gyomorból és belcklw; eliávolit e ax emésztés- és jc étvágyat alinozdltja; tehát a mai időben kSzecéixaégv-Ugyi tekinteten egy megb icafiIlletlen prizervativnM, mely mái b-.tásán kivfl! ia mint kellemes jéizD táp.zer legjobban ajánlható s a7ért ma auuxk egy ház-
bal tea szabad hiányozni. v Egy kilo 1.20 kr. — Kapható: S/ALlDV ANTAL gyárosnál^ Budapest. AndrAssy-Dt 86. sz. Élet endi és használati utasítások minden csomaghoz _ infeyen adatik.__
MOLL^SÉIDLITZaPOR
Pf Tavaszi gyógyítás
Nyári gj-ógyitás
55 Őszi gyógyítás
55 Téli gyógyítás
Csak akkor valódi,
aa éa MOLL A. aokszorositott czége láthatd.
Gyors győgyhatás makacs gyomor- és altembajok, gyomo-gürcs, nyálk, gyomorégés, axékrekedésnéi, májbajok, véitolulái, aranyér éa a legkülíinfelébb női be-\'gségeknél Egy eredeti doboz használati utaaitáKsat 1 ft
Baktárak az ország minden nevezetesebb gyógyszertáraiban.
MOLL A. gyógyszerész cs. kir. ndv&ri szállító, Bécs-Stahdt. Tnchlsuben 9 Szétküldés naponta ntinvét mellett. 2 doboznál keveaebb nem küldetik. Eli.merés MOLL A. nrhoz Bécsben, ClS foglalkozásomnál at őo MOLL-féle Seidlitz \'porai igen jó natáat gyakorolnak ; ismerem est egyszer indenkorra él eziTélyes fizesae meg"-et mon
jdok érte; ezek a gyomroj jóvá és főt könnyűvé teszik.
Tisztelettel: STKIXüK P. J. lelkész Hjnnetschlag-ban.
S» Legjobb bedörzsölő * szer SS köszvény, SL csúz
és minden
SS meg-hülési betegségek ellen
X
X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X
Csak akkor valódi, ^lT"^ J
X X X X X X X X X X X X X X
í
MOLL-FÉLE FRANCIA BORSZESZ ÉS SÓ
védje-
Eyét tünteti fel éa .,A MOLL;\' felirata ónosattal van „.-v. A. MOLL-féle franc-zia boraxeaz és só neve-jr; mint fijdalomcsillapitó bedörxsóléti izer küss-vcü/, csűlt és a meghűlés egyébb következményeinél egismereteabb népszer. — Egy ónozott eredeti Üveg ára: ÍO krajezir. \'
FÖ-SZÉTIOLDES MOLt A. fjógjszeré^. cs. és kir- itali súllitó ilúl-
BÉCS: 1.. TUCiiLAUBEN 9. sx. {Vidéki megrendelések naponta p^stautáxivét mellett tel-Ijesiteítaek. ;v
\\A raktárakban tetsék határozottan Moll A. \\al\'íír•áüával ex védjegyevei ellátott késxit-ményeket kérni.
|8zétknldés naponta otáoTéttel Eét . - \'.él kevesebb ¦¦ :?rr. küldetik. Elismerés MOLL A. gyégyss. nrhos Bécs Kitiiüí Moll-féle francaia borsseas ét sója kemjn nagyszertt-n -jfiködik Küldjöc nekem 50 Üveg-vei, mivel az emberiség segítségére készletet Óhajtok ftartani magamnál. Uély tisztelettel
HOBSOF, lelkész Mícholnp-ban.
HARMIKCZEGYEDIE ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖN T.
\'AUGUSZTUS 6-án
Alulírott tiszteletté! értesítem a nagyérdemű közönséget, miszerint szülóVárwe-gyémben végleg Nagy-Ka&ízsáa letelepedtem s köztudomású pontosságommal és
szakismeretemmel elvállalok helyben és vidéken
ZONGORA
•éss
EGYÉB HANGSZEREK
átalakítását, javítását, hangolását Mire nézve a nagyérdemű közönség becses pártfogasát tiszteiette! kérem.
\' Lakásom: Nagy Kanizsán.Xinizsy-utcza, Xriiivi-íiázban van.
, VOGEIKCSIC3 JÁNOS,
zongora gyáros.
M-larLitsA obi
1 BUDAPEST.
\'•A- sz»nt/Margitszigeti C. hévviz
kí;ü:ió\\ eredmény nyel használtatott, mint iíirdóV\'vagy belsőleg, mint gyógyital és belélegzésre a következő köralakok ellen: köszvény, c.túz, zsábák, i/Jült kötegek, kiil-Sértétek után föllépett izzadmányok. g\'ór-vtly és bujakór, máj . gyomor , bélbán-talmak. idült székrekedés, hólyoghttrut. nöi ntalmak.garat- gége-, tiidőkiinit. kiidések és%legb\'ántalmak Á. gyógymód hat hatú-sabba * - té i ele \\^czél jáVb*">! meglepő sikerrel ha>ználtati»tt a massagc és villamos jürdo. K.5 hold sétakert, tiszta, pormentes levegő és 3U0 vendégszoba, társalgási és tekéző-tereiri. po-ta. telefon, távírda, gyógyszertár és elismert jó konyha. Rendelő fürdő-orvos Dr. Bmier Antal föherczegi udvari orvos. Napontakatona ésezigányzene Hajó-közjekedés félóránként: menet-térti jegy : heúÖ/.ni»;p 20 kr . vasár es ünnepnap 34 kr. gyrnn. jégy 10\'kr.
\'áí«öi:fi.\' Mm nijj3s 1-tól szepMbr 3ö-it
eoQídmfny tíj"
.•\\ "llr.tiz, Tne!y n% eddigi ilok izeritit
ktéíréüj t-ien yiy :. uúo -:. : bnonyalt, ho^rjoggát kü* i \'n>itgj i i/iü\'k nev-ífi-tő. :iií>en t*l nUn-l*tác , *íruhtir lldoLuti odv ásványvíz száliíto-táJ. Sutfapestea.
Ár>/.»baly kívánatra bérmt-nne megkuldetik.
Szőlő és gyümölcs sajtolt
a legújabb szerkezetű eredeti gyártmányok folyton miiködí. kettőt nyomáaí művel és nyomai «r8 szabii jzóval.
Jótállás a legnagyobb bodU képességért,
a mely 20 százalékkal nagyobb, mint más taj-tokoál. As 1S8S. éri Bécsben tartott bi-oda)mi gyümölcs kiállításon ssaktserű k\'p-óbilia úrin as
if
első díjjal lett kitüntetve.
\'Sí:
. Szöiö és ijümóliü-sajtokat.
valamint a legújabb szabs dal mázott önműködő* gyártanak n agvedü i gyárosok ;
PH. MAYFARTH ÉS TÁRSA BÉCSBEN
II. Tabo:»tra»«e 76. Mezőgazda ági jéj i< arak vasöntödék ?1 gSthimorok. Különlegességek: bortermt-lési és gyQmtilesirtékesitó.í gépek. J • rés ¦<. éi dr. R>der-féle scab aszaló készülékek. Árjegyzék kívánatra ingyen ós bérmentve küldetik. Szoiid ügynökük megfelelő jutaifk mellett kerestetnek. ^
X Os. k. déli I n a r ii v ó f I k\' posta\'ésK X vasút állomás I Uíll U r d I . Itáyirdaállomástf
jL Szénsavas vastartamulhéwiz SLÁVÓNIÁBaN. jjj
JK. DarnvÁr a SSO méter maga* • erdSkotzorut slavoniii köiéj.hrg_rség deli ol- )í(
\\V dilin teküdvén enyh* hegyi légkörre! bir.
w 42-50°C. hévforrásai a cséhuerflen berendezett für.ió ázakbin. mint po
Jv\\ ezeliáu, tükör és inap\'ürdók : ai > betegaégeknél, a ::f-miü -xervek bÁoialmafna W bárme y wet-ibíD, további c út. k&iXréoj it idült xay él BeuDczl.i.talm iki a valamint b.-v-ov él idEllt bántalmak Odaéri ¦aakiban ílialá oian eliimert ryii;
i Vörös -Kereszt-E2?lei ImtkC Utmmi Cognai-s
l.ipciie. l^í\'-J. rja(ry arany-érem.
A.Gr. ..ESTERHÁZY GEZA"-féle;
, COGSAK orvosi tekintélyek által áAÁvlva jflttte kellemesen és jól ízlik, minőién tekintetében bármelyik Jran czia gyártmánynyal versenyezhet.
ára pedig sokkal olcsóbb.
KOISnlegesség *¦** COGNAK min kapható.
aar- Gyár: ingraitild.
Megrendelések intézendök: Gróf Ester házy Géza központi irod íjába.
Bniaisst, Külso-yáczi uí 23. szám.
f e s
«s 1
B ita
O 3 t B
L * § 1 „ »
v ?\' 11 1
i $ t ~-1 I
L i
batáual biruak.
Ov4r,\'nÜok: meleg él hideg fttrdí, ivo, m>»«age, és vilUuiygyogj. mód. A fx rógyhii hangveraeny é< olvatót->ra«iveÍ, ép agy » fedett aétioy, a a na(yt*rjt,J-.lma ét árnyékol fasorokban gaidag ftyÖ yörü fttrdó parkban feka\'zik
Kényelmei él jól berendeaett lakáaok mértékeit iron állnak r-ndelkérésre. A. Í0rd2vendé^«k igen jntáoyos áros ciljet ellátaabaa is ríiae^U bttnek.
Naponként aene, hetenként hangverseny, kirándaiás avagy táncEmülatsá; Badape*t és Bécsből direkt kocsi közlekedés. A fürdőidény alatt a ca. kir. államvasút áíloriii\'iain mértékek* vi*si*térti jegyek ka: hatók.
EeodelS föorvot Dr DECRÉ VILMOS, ki bővebb felvilágositás pectassal kétségesen saolgál.
X X
pros-
X
ICOGNAC-QUINT KIVONAT. 1
EitflQd, ogé xséges és Urtalmas cognac pillanat alatti U
i készítésére, mely a valódi franezía cogi actól temmiben U
sem különbözik, ajánlom e jónak bizonyult kü- U
lönleeessé^et. U
Ára I kilónak (elég 100 liter cognac késtitéiére) 16 U
rt o. é. Készítési utasítás ingyen mellékelletik. p jobb i ikerért és egészségesU
gyártiLinyért kezeskedem. ?
S p i r i t u s iiir g t a karit a s §




" í


! •^awrw,
legkedveltebb
:mcsak a poU^rt-kÜrökben kedvelt, de utat tört maginak a felsőbb és legfelsőbb körükben is.
József főherczeg asztalán rendes italul szolgál.
Kitűnő szolgálatot tesz az emésztési zavaroknál.
» miért Is i rendéglís nraksat tmrílíl „Spritier" elönjös szolgálatot lesi Ujabban a homokos talajban termeit savanykás borokhoz kiváló előnyösnek bizonyult az ÁGNES forrás savanyuvize.
Ü Vegyelmezve flf. LENGYEL B E L A. ! e9y^rnl tanar [§j
Ajánlva a bel- és-kQiroid számos on-osi tekintélyei állal főleg a lélegzési-, emésztési- éa rüigycaŐ-azervek hnratos bántalmainál; hatásosan gyógyítja a Rhachitis-, görvely-, vese- és kösxvény-bajokat, dpúg^- haszoáiható a tagok csúzos bajainál, gyermekeknél meggátolja a tulsigos gyomorsavany-képződést s fokozza az idegrendszer tevékenységét. Gazdag^s/éiisav-Urtalmánál fogva ezen üdítő savanyúvíz a legkellemesebb izzel bír s borral használva igen nagy keletnek Örvend. Konstantinápolyban, Alexandriában, legközelebb yinméban is, ép y mict haaánkban. általánosan a kolera, megbetegedés elten praeservaüv giögyszernek bizonyult
Friss töltésben az ország minden gyógyszertárában, f ü szerkereskedésében és vendéglőjében kapható.
ORSZÁGOS FŐRAKTÁR
cav. és kir. és szerb kír. udvari ásvány viz-szallltótiál BUDAPEST, Erzsébet-tér 8 sz
EDESKUTY L.
Winíerberg inlézel,
Bécs, Wáring. Cottage-Aniagen.
Nagy leány-DÖvelde, kéDjelemmel berendezve. Szép tan-, háló és társalgó termek. Gyönyörű kert rs. a. t. Egészséges fekvésű hely. — Állam-érvényes bizonyítványok. Tnlajdonos Winterberg Mária unió Coblenzbtl a Rajoa mellett. (463 - 5,1)
éibető el felaltnulhatian pálinka-erÖlitó-kironatom által t ex az italoknak krltemet, erSteljes iret ád és csakis nálam kaphatő. Ára kilónként C S frt L0 kr. (600—1000 literre) használati atatitásial együtt. \\
E különlegességeken kivüM ajánlom még valamennyi aasencziámat.t rum, szilvapálinka, törköly, fúkeaerü, valamint L a létező likőrök, ! i e i i • i i t > I 0 k , ecset és boreczetE kéas\'itésére frlÜlniDlhstlsn mtaőségben. Xé«i:tesi ntasitások ingyrn mellék elletnek. (
SW~ Árjegyzék Ingyen. *W [
tfjaaiffl grárljiáDjoiérí kezességet tállaM. c
POLLíÍK KÁROLY FtTjOOf l
essencxia-kütön/egesMégek gyitra PRdGÁ-ban l
Tisztet képviselők kerestetnek.
Melyik lapra fizessünk elő?
Gazdag tartalmánál, nagy terjed el méoél fogva a legolcsóbb magyar lap t
EGYETÉRTÉS
„THE GRESHAM"
éleiliiztosíló társasig IMm.
Hagyo: szági Sók Anaztria fiók :
BUBAPEST. BÉCS,
Perenez J.térö,6,j Qizellaatrassa 1. a társaság hazában.\'! a tar«a*ág hasáb ? A tanaiig vagynoa
1891. jnnius 30-ánfrank] 17J55Ű,7M. Éribevctel blZtOtftá-tok- és kamatból 169\\ jun;us 30. . . Ki6aetések bistnai-táti és járadéki azer-.- és viassa-
váaárlások slb.otás a tár>aiág fenuál-láaa óta (1848. . . , A lagntóbbí 12 havi-Ocleti idő ala
L«nál
a tir-
SO 725.259 -
249 311 * 9-
«1.372,0 \'0-
értékignynjt&ttak be ajánlatok, miáltal a tárasság frnnilláaa óta benyújtott ajánlatok össsértéke... „ 1,728 181,555.— értékre megy.— Frospektusokkal éa dij-Ubláiátokkal, melyek alapján a társaság kötvényeket kiállít, továbbá ajánlatok, kai díjmentesen szolgálnak as oastrik-msgjar monarchia minden nagyobb városában sz ügynök arak ét a magyar éa osztrák fiókok. (466-1)
^{a mely az uj évvel immár 25-iL évfolyamibs lépett Ez a magyar olvasóközön-ii ^><- ? lapja. Hiteles forriaokból származó értesÜtéseinek gyorsasága, alapossága ésQ nsokasára, rovauinak változatossága kitűnősége, a különböző olvasmányok gazdagi-r ^jtárbaza tették az népszerűre A kormány körében előforduló eseményekről az Ifi ^„Egyetirtés- olvasói értesülhetnek első sorban. Az arizággySleti tároyaíáaokrél^ Tria legrészletesebb tárgyilagos hű tudósítást az ,-Egyetértes" kür.öl. Bármely pirt-fT ^^hoz tartozzak is a képviselő beszéde az .Egyetértés*-ben a legterjedelmeiebbeniL ^ii&zöltetik. Ez az óriási terjedelmű- lap egyszerre kit homlokegyenest ellenkező^ nirodaimt cze\'t szolgál, mert naponkint megtalálja benne a család, a hölgyvilágf*r maga szépirodalmi olvasmányát a világirodalom legkitűnőbb íróinak legujabbtfc ^regényeiben, talált benne tárczaczikkeket legjobb Eróiuktól, divattud isitáet Páris-fT Tlból stb . ngy. bogy nincs szépirodalmi lap, mely az „Egyetértésinek e rovatávalf** •bja versenyt kiállhatná. V
jjf S ezzel szemben ott van az .Egyetértés" nek oldalakra terjedő politikai,
^¦és közgazdasága része, mely megbízhatóság, komolyság és jólétesiiltség tekinte--•fítéhen utolérheti ennek vao elism rve a magyar sajtóban. Egyik legfőbb érdeme* ^/az ,.Egyetértés--nek, hogy az események öemenetése körül soha semmiuemül\\ TIt<*kintetektöl sf-m hagyta magát befolyásolni, s mint teljesen fttgeetlen lap; **lfolötte áll minden partérdeknek es csak az igazságjot szolgába. Az egész ^sajtóban legnsgjobb terjedelmű országgyűlési tudó>itatainak is mindenkor .\' TJpárttekinteteken felülemelkedő részrehajlatlansig tzerezte meg a köz elismerést •Kmely abban nyilvánul, hogy az ..Egyetértés" olvasói között minden pártól talá áriunk biveket.
¦ Az „Egyetértés1 fazdasás>; ravata elismert régi tekintélynek örvend &1L spw-.r keresseűó a faida»izSatég, az iparos ét vállalkozó szorul idegen n>^I»ü lapra, mert az .,Egyetértés\'- keret.kedelsi a lŐ2síttl tutíósits \\L [saiaak bőségével a többi lapok már föl sem veszik a versenyt — a kereskedő.\\T jaz iparos t a aezlgazda két évtized Ota tudja már. b-igy az .Egyetértés\' beufT \'megtalálja mindazt, a mire azűksége van, s emiatt az „Egyetértés - ma már nel-Js4*, Jkülözhettenné vált, mint a hazai, kereskedelmi-, ipar- és mezőgazdasági forgalom^ jmagyar nyelvű vezér-lapja Üzleti dolgokban az „Egyetértés" a legjobban intor-í"/ \'mált-lap Uaey&rországon A rendes rovatokban s á fölmerülő eseményekről leg-Ji ,nagyobb b ijedelemben közlött bő tudósításokon kivüi végre csak az Egyetértésfí |3 specziáUt rovatát eml.tjak met. melyek országos hirre tettek szert, tízek\' azri* j.reűaloee, a Tacügy ét a Hezogazdasag, melyek mindegyike egy-egy 3zskla^oi)aÜ {képes pótolni. J
i A ki olvasni valót és a vilta fglyásáril gyorsan ét bitaletea ír erte-s**1 [sDiol. &xessen elő %?\'*¦\'-
az „EGYETÉRTÉS"-re,
[melynek előfizetési ára egy hóra 1 frt 80 kr., egy negyedévre 5 frt s egy évi \'20 frt Az előfizetési pénzek as .Egyetértés" kiadóhivatalába küldendők. Muta 3Cváayssámot,a kiadóhivatal kívánatra ingyen és bérmentve küld. •^i Aa „Egyetértés\' felelős szerkesztője és kiadótulajdonosa :
Mintane mii
nitrílja.
C&AVOLSZKY Xa^-JOS.
Az .Egyetértés" kiadóhivatala:
X>aX*m-gin hAz-utoza 1. S2ám.
(Az operaházzal ezemben.) sL
-A. magái Hormany kezdeményezéae lolytár. alapított
HUNGÁRIA MŰTRÁGYA-, KÉNSAV- ÉS VEGYI IPAR RÉSZVÉNY-TÁRSASÁG
nonukot; külön egességekel. mint s?ö\'.ö-, répa-, rét. kender- stb. trágyát éa mindennemű egyébb műtrágyát, kénE»va» réz- és vasgá-v v 1í5T*,T díjmentesen eszközöltetnek.Felvilágosítással éa árjegyzékkel készségesen szolgál gyáraink központi irodája: V., trzsébet-tér 9 sz. II. emelet hová levelek és megrradeléaek intézendők. — Telefon azám 882. (452 4-9)
Thomas-salak.
Nyomatott Ifj. Wajdits József és Danielisz L. kSnyvnyomdijibaa Ntgy-Kanúsán.
NAGYKANIZSA. 1892. aupszíus ,3-án.
____;--:_EZ ____ k
- kr. í fri 50 kr 1 friSS kr
Elfrfixetési ár
ÍEef»z évre . . . b frt Fri évre . . . IStgjedévre.. .\' .
Egye* »iám 10 kr
HIRDETÉSEK !6 tiasábos petitsorbaa 7. másodszor \' s minden további soreri 5 kr.
.N VI LITERBEN [pei.it soronkeni 1Ü krért írjeinek
. Kincitari illeték hirdetésért 3" kr. fizetei.d
•gyí
g. .m^u>/.iu> iQN)n. se-in a^rcr. _Har
ZALAI KÖZLÖNY
Harmlnczegyedlk évfolyam.
A lap szellemi és anyagi részét illető minden közlemény Bátor* Lajos szerkeartö-kiadó nevére czimzetten Nagy-Kanizsára bérmentve inté zendók.
Bérmentetlen levelek nem fogadtatnak el.
Kéziratok ti sszauem küldetnek.
~A nagykanizsai Délzalai Takarékpénztári . Önsegélyző szövetkezet;, a .Kotort takarékpénztár részvény-társaság", a .nagy-kanizsai ;éntes tűzoltó-egylet", » ,nagy-kanizsai kisdedoeveló egyesület\' a .nagy-kanizsai tanítói járáskor6, a .nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet
.szegények tápintézete", a .katonái hadastyio egylet" a .soproni kereskedelmi iparkamara" nagy-kanizsai kttlválasztmányának hivatalos lapja
,n.-kanizsai izr. jótékony nőegylet*
" - . - - — - ¦ -- -------- uj Buuiwwi .ullai.o.iiu.ujaua. uivatatus i&pjs.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMD BET1LAP.
Fölhivái/i
Megnyitni akarjak Erdélyt a turistaságnak; föltárni szándékunk azokat a gjőuyörü helyeket, melyek eddig ismeretlenek voltak agy magunk mint a külföld előtt: idevonz*ni óhajtjuk a Kiráiyhágóo IÚH lakosságot, hogy üdülés, szórakozás és gyógyulás végett ne a külföldre menjen, hanem a mi fürdőinket keresse fel, a mi bei-hegyeinket látogassa. Kgy második Svájczot akarunk"-\' teremteni Erdélyből, hogy az a sok pénz, a mit évek során külföldön költünk el, bent maradjon az országban elhanyagolt közgazdaságunk javára, a kulturális haladás és a szegény nép vagyonoso-dása érdekében. Ha Svájcz milliókat tud évente a turistaság csatornáján magának behajtani, a mi pazar szépségű Erdélyünkben szintén megtehetjük ezt. ha tudunk lelkesedni az eszméért s ha tudunk egyelőre áldozni azért, hogy hozzáférhet övé tegyük belhegyeinkef. hogy- ellássuk a ké-- nyelemhez szükséges alkotásokkal, íiugy utakat nyissonkr, hogy utjelzé-seket csináljunk, hogy leírjuk és képekben bemntassuk eft az Istentől megáldott országrészt, hoi még kiaknázatlanul hever a folyó, a kitűnő gyógyitóhatásu ásráay^iz, az erdő népsége és a havasokvtestetizó látnivalója. "
De nemzeti szempontból is felette i\'u\'utos okok sü gélnek, hogy az eszme .megvalósuljon és Erdély bérczeit midiit! számosabb turista-csoport özönölje el, mert csak a barátságos érintkezés által remélhetjük kiegyeztetbetni azokat az ellentéteket, mik országré -szüukben köznapiak- Az Alföld, illetve a Királyhágón túli erős, szilárd, hajthatatlan magyarságnak idevonzásával
i "l Midőn e hazaílas felhívást a legmelegeb-A^n ajánljnk t. kOx-níégOnk ii.íltA Smirne-i pánfogásál-s, a nálnnk levő 543. számú jusöjt© rven keszeggel elfoganjnk a tagságra "ajánlkozik neveinek aláírását Szerk.
I
az egymás tűzhelyeinél találkozó tár-. | sadalmi rétegek és népfajok közeledése és ÖFszesímulása a legádázabb politikai izgatás közepette is be fog következni.
Ezeknek megvalósítása oly szent és hazafias czél ^ hogy egész bizalom- : ma) és reménységgel teszünk eleget választmányunk határozatának, hogy á Királyhágón túlra Felhívást bocsássunk, melyben a fenti czélok érdekében tavaly megalakult egyesüleletünkbe a tagul való belépést és törekvéseinknek támogatását kérjük. Alapszabályaink immár miniszterileg jóváhagyattak, az erdélyrészi vár megyékben osztályaink alakulnak, a menedékhLzak építését megkezdettük, az utak nyitása napirenden, a kirándulások rendezésével már sikereket értünk el, fürdőinket »gy alapos képekkel gazdagon illusztrált könyvben leírtuk, az uti kalauz megjelenését elősegítettük, a tagokkal való folytonos" érintkezhetés végett közkedveltségnek örvendő ingyenes la,pot aduuk ki. utjelzéseket csinálunk, a külföldi sajtéban ismertetéseket teszünk közzé egyszóval a mozgalmat a czél érdekében minden vonalon I megindítottuk. Nincs két\'égünb beoce, hogy czéljaink haszna, nemzeti sürgőssége megtaiáIjá k az utat a nagy-közunséghez és eme Fölhívásunk alapján megnyerendjük azt a támogatást, melyre szükségünk van, hogy a szépen mpgkezdett hazafias munkát tovább folyta\'hassuk. Ezért tehát tisztelettel kérünk mindenkit, kit Fölhi vasunk megtalál, hogy egyesületünkbe ez iven tagul belépni é3 arra másokat is buzdítani szíveskedjék.
A rendes tagság évi dija 2 frt, az alapító tagságé 30 frt. Ezzel szemben egyesülelünk ingyen küldi meg Erdély -.cymmel f év január 1 én \' meginditott^nristasági. néprajzi és fürdőügyi fényes kiállítású, illusztrált lapját; ingyen küldi meg nem vállalat-
szerű kiadványait, a minthogy tavaly iiár kiosztottak tagjaink között a 24 ives térképekkel ellátott Lti ke-lauzt és fördö leírást. Kedvezményeket szereztünk és adunk tagjainknak a csoportos vasúti utazásoknál, az erdélyrészi fürdőkben való tartózkodásoknál. Kirándulások alkalmával tagjaink a földmivelés és pénzügyi miniszter urak engedélye következtében az erdő és bányatiszti lakokban megszánhatnak és az altiszti személyzet útbaigazításait igénybe vehetik.
Magyarország jobb kezének,"Erdély-résznek, közgazdasági fejlődése, kulturális elöhaladása egyik nemzeti nagy-kérdését tesszük le a hazafias közönség kezébe, remélve és bizra abban, hogy áldozatkészségével azt a legrövidebb idó alatt megoldandja. A támogatásban van az erő, és mi ezt az erőt kérjük, hogy munkánk hasznos legyen az országra és annak nemzeti erósbítésére.
Kolozsvár, 1S92. jul. 15.
Honfiúi üdvözlettel :
M Belilen Bálint,-" Radaóíi llezsü,
Warasd - Teplitztcl - Trakostyánig.
Irta-: Dr. FÁRXEK LÁCZLÜ. Horvátországban vagyunk. — A vidék szépségét, mely elbeszélésem helyéül szolgál-emeli kétségtelenül azan hegyes-völgyes tájék, mely a Dráva folyón tul terül el szemeink előtt s első sorban találjuk a szép fekvésű Tepliczet kénes forrásával, melynek gyógyhatása a szenvedő emberiséget messziről édesgeti magához, hol annyi beieg lelt már orvosságot, hogy ar. ról beszéi, vagy a fürdőt jobbtn emelni alig lehet, inert beszél arról évenkénti sok látogatója, mely nagyszámmal szokta felkeresni.
En is azokhoz tartozom, kik bálával viselteinek a waraid-tepliczi fürdő iránt, mivel megtaláltam benne azon gjógyha-tást. melyről előbb nem is álmodoztam. Ezért van az. hogy oly sokat szeretek irni Warasd-Teplitzről, mintegy figyelmeztetést akarván adni azoknak, kik talán ke vésbé vélik hatásodnak a csudaforrást.
Vau azonban más előnye is e fürdőnek és pedig az, hogy kiknek kedves hajlama van nagyobb kirándulásokat tenni s kik a természet azétszórt szépségeiben gyönyört találnak, e Vágyaikban kielégíthessek magokat éa ídejöket nem is pazarolják el, miről tanúskodik azon kedves tár-saság,melynek kirándulási élményeit fogom leírni, s melynek magam is egyik tagja voltam.
A tepüczi hegység innenső szélétől a hegy alatt kanyargó, mint egy-egy óráig tartó, bár kevésbbé szép uton haladva be Horvátország szivéig, csakhamar feltűnnek a kékbe játszó magasabb hegyek, melyek között az első heiyet foglalja el az ivaneczi hegység, melynek egy tekintélyesen emelkedő része hozzánk Kanizsára is jól meglátszik, niessziröl hívogatja az utast magafelé s csalogató bájával az egész vidéket kedvessé (eszi.
a közben eső falvak, mint Saot-Uia Bereiinetz, Salovetz, Tusna stb A hegység oldalában szétszórva, kellemessé teszrk az utat egész Ivaneczig s midőn idáig ér az utas, meglepi ezen kisded, de fővárosi színezettel s renddel biró városkának a fekvése s épületeinek csoporíozata s kedvet lehetne találni benne arra. hogy hosz-szabb időt is fordítsunk megtekintésére, de miután kirándulásunk czélja nem ez tolt, itt az emiitetteken kivül csupán egy .régi kolostor vonta magára jobban figyelmünket, mely a vároaocska keleti részén mintegy vár dominálja a többi épületeket s elég beszéd tárgyat hagy magáról a tovább utazóknak.
A termékeny völgyek innét tovább mind szűkebb térre szorulnak és a falvak mára hegyek oldalán tűnnek fel, mint elszórt \'romok, melyeknek inkább csak templomai ismerhetők fel, bizonyítékát adván a nép vÜJásos érzületének, főként ha figyelembe vesszük azon sok helyütt nagyobb tem-lomokat. melyek a meredek hegytetőkön, mint monumentális épületek emelkednek mintegy figyelmeztetésül, hogy mivel tartozik az ember az alkotónak.
Lehet, hogy ezen a hegy magaslatain épült templomok a régiek fogadalma folytán készültek, mert legtöbbnyire távol vannak a falvaktól, s nem lehet feltenni, hogy a mindennapi ájtatosságnak szeotel-vék. de hogy a vidéknek ékességét is képezik, az kitűnik onnét, hogy az utas minden egyes templom megpillantásánál társát a kedves látományra figyelmezteti.
A gyönyörű fekvésű hegység változatos Tölgyeibea tovább haladva, maga előtt látja
az ember azon középnagyságú hegyet, mely zárkövét képezi\' Lepoglavának s igy^miig ezen hegyet el nem hagyjuk, addig a lepog-lavai telephői egyetlen egy épület sem látható, de midőn az alatta körülfutó útnak csak egy kis részén elhaladunk, elünkbe terül mintegy varázsütésre Lepoglava, annak hírneves fegyháza- s a hozzája tartozó tiszti lakok csinos csoportozata.
Lepoglava! Sokan nem ismerik, sokan hiret sem hallották. Nem szerencse ezen telepet ismerni, s nem szerencse hírét hallani. — Nem veszt vele senki, ha nem ismeri, de a\'zért, ha valaki megtekintette, sajátságos megemlékezést visz magával innen el s nem is felejti azt el soha! Rettentő hetihez, melj\\a legnagyobb gonosztevők lakhelyét képezi és pedig némelyikét Örökre. Az igazságszolgáltatás következménye az, ha valaki azon épület lakójává lesz, melyet mi is megtekintettünk már csak azért is, hogy a nagyhírű épület belsejéről, a benne élőknek helyzetéről magunknak némi fogalmat szerezzünk.
Az épület nem valami terjedelmes, de ügyes beosztása folytán mégis elég arra, hogy jelenleg több, mint hétszáz lakójának szállást adhasson s ezen felül az összes lakókat külön helyeken munkás termekkel láthassa el. ErÖs. mintegy három öl magasságú bájhjaszerü fallal van körűivév&több kisebb eregy főbejárattal, melyek*tikkel biztosittatnak a netázy, szökések ellen. Egy templom tornya emelkedik az udvar egyik részén magasan fel s egy kissé elviselhetőbbé teszi ez s hatást, melyet az összesnek első megpillantása után keblünket elszoritja. tudván, hogy mi vár itt azokra, kiknek végzetük, hogy itt folytassák s végezzék is be sivár életöket. (Folyt, köv.)
CSARNOK
Zalavári és kaparnak! apátság
visszaállítása érdemében tett -mozgalom Zalavármegye részéről 1861-, 1868-, 1869-ben. (Folytatás.) (III. okmány.) Zalavármegye közönsége kérvénye a zaíavári és kapornaki apátságok visszaállítása érdemében a képviselőházhoz :
«; T Á ft G Z JL.
4* .. ___________..-------—
p. Gyermekeim sírjánál.
X\'tj l\'ánt a torzó gondolat: Krt gyrmekem a íüld alatt\' Egyik fiu, máaik leány; Halálok így gyászos talány
Szépségivei négy kikelet Szállt ei«zntáo fiam MeA, Ki - ni: r .:• sir éjjiben ü ók álom fiién pihen.
c. rsak hat bájtavsact Ért el itt lent aa ég alatt, Ki most kopár >ír nélyihen Kiváréval egyOtt pihen.
Egyik i-r. tudta, mi a ban? Szerettek csak lángolva hOo; fttépek voltak s ártatlanok Htot oda fent n angyalok.
Rövid éhak egy élen volt. Vidám mint a dóréit mennyboit. Ékes virág, pacortadal. Mely elragad trilláival.
S a két zvermek most Ott pihoo A fOld alatt sir éjjtban . . . 8 e két ssSrnrfl -J*apáa miatt <¦::: syectom véfkép kina.lt.
VÁROS6V MIBáLY.
S
A tzabadságharcz emlékeinek kialiitasarói.
Nagy idők. nagy eseményeiről megteled-^ kezoi nem akarhat soha a kegye\'et, hiszen ez rút haJátlanság volna. És vájjon reánk | nézve létezik e fényesebb korszak szabad- I
ságharczunknál ? — Az önfeláldozó hazafi-ságoak adta e valaha nemzet tündöklőbb példáját, mint mi? Hós korba való történetek, hősök szerepléséről!
Méltó feladat a nagy idők eseményeire, s/.erep!ő alakjaira vonatkozó minden emléktárgy, összegyűjtése, hogy a hős elődökre való megemlékezés, buzditó^péída gyanánt hasson az utódokra.
El Htm évülő érdeme marad gr. Kreith Bélának, ki nem kiméivé semmi fáradságot, páratlan ügy buzgalom mai összegyűjtőit mindent, a mi /csak megszerezhető volt az i848—49-iki dicső szabadsághar-cznnk emlékeiből, hogy bemutassa azt a nemzetnek.
Az ország szivében: Budapesten, a vigadó termeiben rendezett kiállítás, mely a szabadságharcz emlékeinek lehető teljes gyűjteményét tartalmazza, már is méltó zarándok helye a hazafias közönségnek. , . Lehet-e bárki előtt, kiaek szivében él a kegyelet, méltóbb tárgya az érdeklődésnek, mintha történelmünk eme nagy és ; dicső napjaínak eseményeit szemléltető alakban varázsolja vissza lelki szemei elé ? Pedig most erre meg van adva a mód és alkalom! V
A szabadságharc?, emlékeinek kiállításában mintegy 1600 festmény, csataképek és rajz tükrözi vissza szabadsáeharcznnk kiváló alakjait és eseményeit. Több mint | 200 festmény és agnard ad számot czem- | léltetóleg nagy idók.nagyalakjairólsel.-ő- ; rendű pontosságú eseményekről. Egykorú hQ bizonyságai a történetekaek.
Kiváló díszeit képezik a kiállításnak a több száz darabból álló egykorú fegyverek és egyéb barcsi felszerelési tárgyak, ruhadarabok, zászlók stb. elkezdve a nemzetőrök által használt kaszáktól, a hadvezérek által suhogtatott remek müve kardokig.
A szabadságharcának alig van szereplő férfia kinek arczmását a kiállításban néikü-löznök. Noszlopy Gáspárnak és ac erdélyi vértanuknak: Tőrök, Horváth és Páiflynak arczképét óbajtanámég bírni a rendezőség, hogy a gyűjtemény teljes legyen.
Kinek ne csordulna ki a köony szeméből, ha végig nézve a kiállítást, eljut az úgynevezett vértanuk gyászszal bevont termébe\'.\' Az araai tizenhárom martir és sok más áldozat mindegyikétől maradt ereklyék vannak\'-kj felhalmozva. Szívfacsaró emlékek, melyek e mellett hazafi-ságra, igaz önfeláldozásra oktatnak és buzdítanak.
A lánglelkü hazafinak, történelmünk nagy alakjának. Kossuth Lajosnak egész termet szentelnek a kiállítás derék rendezői. Kossuth szereplése itt van egész teljében megörökitve.
Ei ha hozzá vesszük a páratlanul álló okirat gyűjteményt, mely e kiállításban elénk tárul s ha végig nézzük a nagybecsű ereklye sorozatát, mi itt szemünkbe ötlik, igazán kifejezést kell adni az elismerésnek, hogy a kiállítást számunkra a sivár jelen nemzedékének megmentették és csoportosították nagy fáradsággal és áldozatkészséggel a megbecsülhetlen kiállítás rendezői.
Csáky Albin gróf Magyarország közoktatásügyi minisztere kijelentette, hogy a kiállítás tárgyait állandóan láthatóvá teszi a múzeumban.
Köszöbön az idő, midőn Magyarország évezredes fennállásának ünnepét fogja megülni. A nagy történelmű korszak, sza-< badságharczunk emlékeit erre az időre { kell, hogy állami tulajdont képező állandó | múzeum tegye hozzáférhetővé az egész nemzetnek.
Ugy a vidéki muzeumok, mint az egyletek s az egyesek csak ^küldjék el egész bizalommal a szabadságharczra vonatkozó j mindennemű emléktárgyaikat a kiállítás \' rendezőségéhez- Itt ebben a kiállításban i lesznek azok helyén,"\' hogy teljes legyen i mindenki előtt a kép, haafóvárosbannagy ; idők nagy eseményeiről kíván magának i hü képet szerezni. Egyes kiszakított rész-: letek ott a vidéken nem kárpótolhatnak j senkit, ha az összbenyomást nélkülözni I kénytelen.
A kiállítás rendezői készek minden be-! küldött emléktárgyért cserébe egyenértékű, { szintén becses emléktárgyat küldeni, sőt az emléktárgyakat meg is vásárolni. A nemzeti czél érdekében tehát tegye meg mindenki, kinek módjában van a magáét.
Közczélt szolgál a a hazafiság oltárán hoz áldozatot, ki a kiállítás becsének s a i gyűjtemények teljességének emeléséhez 1 hozzájárul.
SARK ADY ELEMÉR.
Népdalok.
i.
Régenrfáj a szivem ntinad lánykám, Fájó gondolatim kinja massza hány, GyötOr\'a bú, elepesztem magamat.... Kínzott szivem keblemben majd megszakad.
Nincs egy virág.... nincs, mely csak azt mondani: Ne keseregj, nem lesz az így. már soká, Nincs kedvesé bír, mit a stél elhozna S elossolóa tüle szivem bánata.
Ládd. mily buba bőreit aziveai ntánad, De\' vígasztal, hogy eltdn majd a bánat, Hisz kizüldQl a virány is tavassssal S mint a viráay megváltozol, vígasztal.
II.
Ctermely cseveg kerek erdő kQzepén, Bárcsak kedves kísangyalom látnám énl Olyan régen keresem, de hiába, \' Fáj a szivem, de hiába, utána.
Vig cserm-ciT-nél mulatóz a golyáasal, Ide csalt e kis -vizecske zagáaa, Kioltani jfittem "somjain vizével. De bánau-jn ¦ firők búmat leltem ftl.
HAJDÚ GYULA.
Papirsxeletefe.
— Mikor a női szív kihűl, a feje meggyógyul.
— Két nő barátsága mindig szövetség egy harmadik ellen.
Vendéglőben.
Vendég: Hallja ez már mégis sok! A kolbász kis darab is, bűzlik is.
Fogadós; Kérem alásan, ba nagyobb darab volna, még szagosabb volna.
HARMEíCZEGYEDIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
AUGUSZTUS 13-án.
Mélyen Jisztdt képviselőház! Hazánk ^alkotmányának, öcillósá-gának s függetlenségének, köz- és magántörvéoyeinek visszaállítása, s e visszaállításnak ünnepélyes fejedelmi szent eskü általi megerósitése oly mozzanatok nemzetünk történelmében, melyek elegendő biztosítékot nyújtanak erra4 hogy e haza földjén a törvények épségben tartatni, s a törvénysértések ha /léteznek: orvosoltatni fognak.
Megyénk területén fek,vó zalavári apátságnak az alsó->tisztríai gottviczi apátságba lett bekeblezése. s a kapornak! apátságnak ujabb időben az ausztriai .jezsuita-rendnek lett adományozása képezik azon sérelmeket, melyeknek orvoslásáért a magas országgyűléshez folyamodni bátorkodunk.
Ezen apátságok kétségtelenül magyar egyházi javak lévén, a törvények .nyilvános megszegése nélkül idegen egyházfők birtokában nem lehetnek, mit is ezen apátságok történelméből kővetkezőkkel kívánunk bebizonyítani. I.
Á veszprémi egyházmegyéhez tartozó zalavári apátságot illetőleg. A keresztény vallás terjesztésében ¦ és a magyar nép erkölcseinek az európai többi nép erkölcseihez való tdomitásában lárván ,Szt. István bölcs királyunk országa s népe jövőjének ] biztositékát, a s2.-Benedek-rendi szerzetet, mely a keresztény vallásosjbuz-gőság. ^ rp-üveitseg és tudomány teV-jesziésében kiválóan buzgólkodott, a magyar állam javaiból gazdagon iátta . ei. s e írendnek adományozta tübb i he!ységLs javadalmakkal együtt a Zala tölgjében ájiott Zalavárt ís, mely a legelső magyar kereszt;\';-iy hitközségek köze tartozottnak lenni állíttatik, hol már ekkor Sz. Adorján vértanú holt-teste is" feküdt, a kinek tiszteletére I $ emlékéres,alapított s szenteltetett ; később a zalavári apátság és ott e ! czim alatt mai napig ís fennáll.
Ezen alapitványozásról 1019. az •/.\'¦ alatt idemellékelt adománylevél : állíttatott ki; s annak ezen szavai szerint : „eoqtulimus etiam eidem aucturitate apostolira- nobis amni-centé, ut in prae-scríptis solemnita-tibus ürnamentisjp^ntificalibus possit ¦ inv.estire**. k-zaSvári apát nemcsak önálló s független apát, de sót püspök-hatósággal biró egyházk-főméltóság. \\ Az első apát Péter atya kérelmére | 1024 ben ugyancsak Sz. István király i az ország fő méltóságainak is bele- í egyezésével az apátságnak uj java-dalmakat dományozott, s egyszers- i mind elrendelte, hogy ezen apátsági . birtoknak mint állaga, mind mindennemű javadalma örökre eldegeoit hetleu maradjon ; miről is a 2*/. alatt : idezárt -ujabb adományleveiet adta < ki, mely királyi adomány későbben !. Sz. László által a 3/.. s utána több I király által is megerősíttetett.
Hogy a zalavári apátság ezen ado mánylevelek szerint lépett életbe, és a zalavári apát független magas ál-lásban volt, kitetszik a 4/. alatt I idezárt érseki bulláb,ól. mely szerint ; Balázs apát több kápolnára és plé- \\ bániára nézve nyert fópásztori hatóságában és dézmaszedésí jogaiban i Zaláná veszprémi püspök által há- I borgattatván, azokba az 1232-iki esz-tergomi érseki zsinat által vissza-helyeztetett, valamint 1.371. ésl471-ben is az efféle viták az apátság győzelmével végződtek;
(Folyt fköv,)
Tudnivalók.
— Értesítés a bennlakással összekö- \\ tölt kolozsvári kereskedelmi akadémiáról. ! A\'kolozsvári kereskedelmi akadémiába oly , növendékek vétetnek fel, kik a gymn reál-, vagv polcán" iskola négy alsó osz-tálját végezték. Az 1892/93 tanévi oe- j Íratások szeptember 1 — 6-ig eszközöltet- | nek. — Tandíj egy évre 50-^ötven forint, melynek fele szép\'emberben, fele februárban fizetendő; továbbá 2 forint ifjúsági könyvtárdij Azon uj tanulók, kik a 2-ik osztályba lépnek be. 75, a 3-ik osztályba . lépők évi 100 frt Undíjt fizetnek. Az uj I
tanulók 5 frt beiratásidijt is fizetnek. A bennlakásba 100 tanu\'ó vehető fel s felvételért azakadémia igazgatóságához kell folyamodni. Bennlakási díj egy évre 350 írt, mely összeg negyedévenként vagy kivételesen havonkint is fizethető. Az 1887. XXII. tcz 4. és 5 §§. értelmében mindazon tat.ulók, kik éle\'ük 12. évéig nem oltattak be újra, véglegesen mindaddig nem vehetők föl, mig az idézett törvény követelményének eleget nem tettek. Bővebb értesítést nyújtó évi ériesitövel készséggel szolgál a szülök megkeresésére az igazgatóság.
— A hon vedel re > miniszter elrendelte, hogy a közős hadsereg, hadi tengerészet és a honvédség azon tartalékosai, kik a tör-vényáltal kötele/ett fegyvergyakorlatokra való bevonulás alól felroentett<-k, ugyanazon évben az ellenőrzési szemlén se tartoznak megjelenni.
— Kf felelős a mértékek helyességeért í A kereskedelmi miniszter egyik legújabb rendeletében kimondotta, bogy a korcsmákban használt palaczkok, poharak mértékének helyességeért a rendőrséggel szemben az italmérési jog tulajdonosa felelős. Kik szabályellenes palaczkokat vagy poharakat hasxnálnak, az edények elkobzásán felül 100 frtig terjedhető. p?nrbüu tetesse! és az italmérésijog megvonásával büntettetnek
— „Az első magyar általános biztosító társaság* legújabban" azon határozatot hozía. hogy a halálesettel kapcsolatos életbiztosítási kötvényeknél a bizto-sitáa ,e>vényy öngyilkosság vagy öngyilkosain kísérlet eseteire nézve is az egész biztosított tökére, minden korlátozás nél-kjrt\'kitérj ed, ha az illető kötvény legalább is 5 évig érvénvben volt,
\'—Az apró számlák belj egmentes-sége. Értesül a keresk. miniszter a kerületi kamarát ihogy azon felterjesztését, mely a 10\'forinton aluli számlák bélyeg-mentességét kérelmezte, a pénzügyminiszterrel egyetértóieg fontolóra vette. Az ügyben törvényhozási uton lehet segiteni, s ezt kilátásba helyezte a két miniszter az illetékek és bélyegek legközelebbi revisiója alkalmával
— Hirdetmény. A nagyin, magy. kir. kereskedelemügyi miniszter ur m. leirata szerint az Olaszország és Svájcz közötti f. é-június 19 én életbe lépett kereskedelmi szerződésben e két állam egyes termékeinek kölcsönösen több p\\y vámmérséklések biztosíttattak, melyek a mi államuuk és Olaszországgal, illetőleg Svájc/al fennálló szerződésekben nem foglaltatnak, melyek azonban az ezen államokba való bevitelünknél bennünket szerződésszerű-lég megilletnek. Ezen aruc/.ikkeknek lajstromát az érdekellek alulírott kamaránál betekinthetik Továbbá ugyanezen íéat-említett Olaszország és Svajcz között fenn^ álló ¦ zerzödés alapján a Svajczba vitt tojás és ióször küldemények mellé származási bizonyítvány ezentúl nem lévén csatolandó, ezen intézkedés a mi államunkból Svajczba kivitt hasonló küldeményekre is alkalmazandó Sopron, 1892. augusztus hóban, a kerületi kereskedelmi és iparkamara.
HI r e k.
— Ö felsége apostoli királyunk születésnapja jövő csütörtökön, aug. 18-án lesz, mely alkalommal a helybeli templomokban ünnepélyes isteni tiszteletek tartatnak.
— Villanyvilágítás A beállott esö/.és folyráo^j^probavilágitáshoz szükséges munkálatok csak még pénteken vehették kezdetüket, minthogy ezek azonban néhány napot vesznek igénybe, az általunk mára jebeit próbavüágitás csak megjövő kedden vagy szerdán lesz, miről "a nagyközönség falragaszok utján fog határozottan értesíttetni. Hogy később fogjuk a várva várt világítást, hacsak egyelőre próbaképen is élvezni, azért káipátolva leszünk az által, hogy tovább fogunk a villanyvilágítás szépségében gyönyörköd hetni. mert mint értesülünk, a fő- és iskola utczák néhány napon át fogják bizonyítékát szolgáltatni annak, hogy városunkban is terjed a világosság.
— Baleset. I\'etrás Miklós helybeli bonvéd főhadnagy lova- f. hó 12-én reggel Kis-Kanizsán valamitől megijedvén, meg-fékezhetlenül vágtatott a király-utczán végig, magával ragadva rajta ülő gazdáját, ki azonban erősen tartotta magát egész a nagy-kanizsai főutczáig, itt azonban a ló a Korona vendéglő előtt k gyalog járdára tért és levetette a már teljesen kimerült gazdáját, ki azonban oly szerencsében esett, hogy csak fején szenvedett kisebb sérülést. A baleset színhelyén azonnal ott termett dr. Blau S. orvos, ki a megsérültnek az első segélyt nyújtotta és kocsin lakására szállíttatta.
— Langviz község derék lakosai Baját jó akaratukból, iskola építésére vállalkoztak; ilyen picziny község ilyen áldozatot hozni — valóban méltó az elismerésre, augusztus 8-án tették le az alapkövét. Isten áldása kisérje a derék népet!
— Honvédségi fegyvergyakorlalok tartatnak Nagy-Kanizsán aug. 19-től szept. 6-ig, és pedig 1-sö és 2-dik zászlóaljból 670, fiumei Század 94 3-ik körmendi zászlóalj 502 — összesen 1266 emberrel és 11 lóval. A körmendiek és fiumeiek csak aug. 3t-én vonulnak Kanizsára Október 6-tdl pedig 35 napig 230 póttartalékos vonul he fegyvergyakorlaira-
— Jótékony czelu műkedvelői előadás a Szarvas szálloda nagytermében. Van sze rencsénk a n. é. közönség becses tudomására adni, miszerint e hó 20-án, azaz „Szent István* ünnep alkalmával a műkedvelő ifjúság, a helybeli hadastyán egylet alapjajavára-jótékonyczéltLmüked-velői előadást tart, mely alkalommaf színre kerül a .Paraszt kisasszony* népszinmfi 3 felvonásban Berciik Árpádtól. Tiszte
j lettel a rendezőség.
— Deli Tasnt. Nagy-boldog-asszony üouepe alkalmából f.é. augusztus bő 14 én a déli vssut magyar vonalainak állomásairól Budapest. Bécs, Fiume, Triest és Ve-lenczébe rendkívül mérsékelt^jára menettérti jegyek lesznek kiadva^melyek 14 napig érvényesek és még azon kedvez monyt nyújtják, bogy vísszajövetkor ezen jegyekkel az utazást kétszer tetszés szerinti állomásokon félbe lehet szakítani.
] Ezeo jegyek kiadásán és áraira nézve ! külön hirdetmények adattak ki, melyekben
a vonatok, melyekhez ezen rendkívül mér-i sékeltáru jegyek érvényesek, indulási ide-\' jűkkel fel vannak említve. Végül megje
gyezzűk még, hogy a Budapestre szóló 1 jegyek f. hó 18-án és 19-én S^zt látván
napja alkalmából is a fenti batározmányok
mellett valamennyi menetrend szerinti — i gyorsvonatok kivételével kiadatnak.
— Iskolai értesítés. A soproni m. kir. : állami felsőbb leányiskolában az 1892/3.
iskolai év f. é. szeptember 1 én kezdődik, Beiratási napok: 1—4. Az állami felsőbb leányiskola első osztályába legalább 10 éves oly leányok vétetnek fel, kik az elemi iskola 4 osztályát jő sikerrel végezték, vagy megfelelő képzettségüket felvételi vizsgálaton igazolják. A soproni m. kir. . állami felsőbb leányiskolával ugyancsak az állam által fentartott internátus is van kapcsolatban. Az internátus ellátási dija egész évre 300 frt Bővebb felvilágosítással szívesen szolgál Marusák Pál, igazgató.
— A zalamegyei ált tanítótestület folyó éri aug. 23- és24-ik napjaiban Keszthelyen tartandó közgyűlésén résztvenni óhajtó vidéki kartársak felkéretnek, miszerint elszállásolásuk tekintetében egy levelező lapon alulírotthoz, vagy közvetlen Pöltz Pál fogadó bizottsági elnök úrhoz fordu jauak. — Keszthelyen, 1892. aug hó 7-én. Csathó Alajos, járásköri elnök.
— Időjelzés. Mint azt már lapunk mult számában is említettük, a földmivelési miniszter intézkedése lolytán a budapesti meteorológiai intézet naponként 150 vá-városba. közlük városunknak is megküldi a következő napra várható időt. Az idő-
I nek egy napra előre jelzése a tudomány : mai állása szerint lehető s igy a „holnapi* ¦ időjárásra uézve ktki ezen jelzés után io-[ dúlhat,-bár egyes helyi zivatarok stb.. mi-: vei az időjelzés az egész országra szól, : fordulhatnak elő. A helybeli postahelyi-ségbeu van kitéve az időjelző tábla. A i távirati jelzés délutánonként 4 órakor ér-; kezik s egy-egy betűből áll, mely betük-j nek megfelelőleg azután a már elkészített ! táblákat kifüggesztik. így pl. ha a táviratban a betű jön, akkor kifüggesztik a megfelelő táblát, t. í. derült, ha s betű jön akkor az ennek megfelelőt, t. i. hő-emelkedés. Egyébiránt a betűk jelentőségét a következő táblázat mutatja: a = derült. p = fagypont körül\'
: á \'\'--változó felhőzet. hőmérséklet, : á-^-boros. q—enyhe.
| b—ködös. r—olvadás.
| c —száraz, s —* höemelkedés
i d jelentékeny csa- t — hösülyedés. padék né kül. u éjjeli fagy. e =hő. ü —szeles.
1 f — eső v—változásnem vár-
g— havas eső. ható.
h —helyenkint csa- w — hosszabb ideig padék. állandó.
; ch— zivatarok. x —késöbbicsapadék. ; i-északon csapadék. y=; későbbi borulás, j délen capadék. z ¦- későbbi derülés. k == keleten , Ezen fönti schemabz^
1 - nyugatoi, rint a hpestimeteoro-m — meleg. 1 logiai intézet mindenei hűvös. nap d. u. 4 értkor o rrde--\'. küldi az időjóstati ö — fagy. táviratot.
— Adakozás A balatoo füredi kórház részére ujabban adakoztak: Munkácsy Zsigmond 2 frt, dr. Mangold Henrikaé 2 frt, dr. Toldy Béla 5 frt, Halász Nándor 1 frt,-Pokorny Frigyes 1 frt és Lőskay Fidét
2 frtot.
— A lelefon varosunkban már meg-szó\'ali. Az első próbabeszélgetés a központ és Grünhut c:ég közt f. bó \'6 án déli
; 7,12 órakor tartatott A telefon teljesen ; bevált. Nagyobb távolságról enapokbm . lesz próba, mikor ugyanis a kis-kanizsai 1 vonal elkészül, mi már is megtörtént volna.
ha az eső a munkáitokat nem akadályozza. Érdekesnek tarajuk felemlíteni, hogy az állami telefon be rendé.\'.és i munkálatainál, majdnem az egész országban szepétneki munkásokat foglalkoztatnak, soxan már 10 év óta vannak ezen alkalmazásban.
— Az Idő^^s. Folyó hó 10-én a meteorológiai i • feet, még mindig rejtett helyen tevő táblácskája gyönyörű idő mellett jelzé: „Változás nem várható*, másnap csak ugy zubogott az e ö. A körpont jódlala ll-eL igy szólt: „Tartós száraz idő*; ennek ellenében 12-én tartós esőnk volt Ilyenek után ián mégis okosan cselekszik a posta- és távírda főnök ur, hogy nem akarja a jelző-táblát nyilvánosságra hozni.
_ Gyászhír- Takács Zsigmoudné szül. Barthodeiszky Matild ünnepelt szépség s kiválóan rokonszenves uri nő Sümegheu aüg. 8-án meghalt. Béke hamvain!
--A -Szabadkai Torna- t-s Achilles
Sport-Egylet* 1892. aug. 7-éu tartotta meg bajnoki és viadori küzdelmeit Pali-csoo. A verseny-bizottság elnöke dr? Uraa-kőczy, versenybíró Gyárfás Géza és időmérő Weimesa Adrián Valéria volt A bajnoki ccel verseny ben a 15 km. távolságot Temple Rezső 1 óra, 12 p., 4a mp. a. tette meg. A bajnoki tafuazásban 3 km. távolságot Balogh Hugó 50 p. a. és Gaál Dániel 50 p. 40 mp. a. úszta meg. A megnyitó biztonsági kerékpárversenyben 1609 m. távolságot Balogh Hugó 3 p. 58 mp. a., magas gépen Harris György 3 p. 38 mp. a. tette meg- A bajooki kardvívásban Szath-máry Tihamér bajnokká avattatou, Felleg; Antalt leverte. A bajnoki vasparipa versenyben Dani Nándor a 10 km. távolságot 19 p. 54 mp. a. tette meg és bajnok lett A viadori apró versenyekben Bozeó János szegedi 937 erőponttal viadori lett első ízben az 1609 síkfutásban Terepié Rezső bp. 1 mp. a. első lett A versenyen h.-m.-va&árhelyi és szegedi ithléták szép számmal jelentek meg. Dr. Vermes Lajos.
— Uj állomás az Ukk-csáktornyai vonalon. Csömödér és Rédics állomások között fekvő Lenti nevü megállóhely e hő 1-je óta mint rendes jegykiadó állomás működik és ezen állomással való forgalomban a Rédics állomásra érvényes mene\'di-jak szedetnek be.
— Érdekes találkozása volt ina Hűbér Gynia (a balatonmelléki csárdás káplán) munkatársunknak Balaton-Füreden a nemzet csalogányával Blahánéval, ki régóta érdeklődik már a fiatal és tehetséges trápdálköUŐ iránt. Valaki véletlen mutatta meg Őt messziről. És a di va rögtön felugrott No hallja, nyargaljon utána, de mint a szélvész, hiszen én azt az embert már vagy két éve köröztetem és ez ideig nem sikeiüít megcsípnem, meg is mondom mért Mert olyan tűzről pattant és eredeti magyar nótát manap í.enki se ír mint ö. — Huber meg is Ígérte, bogyós zi ujdouságokul rendelkezésére fogjabo-csátani 5 legszebb s legújabb dalát. Kíváncsiak vagyunk a sikerre és a tapsra, hogy fogja adni Btaháné azokat a dalokat elő. melyek csakúgy sziporkáznak a pajzáo magyar humortól és az eleven lüktető erőtől.
— A szentistvánnapi ünnepélyre fel-rándulók el ne mulasszak megtekinteni a fővárosi vigadóbeli 48—49-i szabadság-harcznnk emlékeinek gyűjtemény ét. A 48 as kiállítás az idén tejesen rendezett és ezenkívül igen nagy számú ujabban kapott erekiyéke\' és képeket tartalmaz. KüiÖn^szobaba^leitek csoportosítva a Petőn képek és ereklyék. Külön exportban vannak a hős Bem apóra — gról Gu-yonta — és a vértanuk szobája melletr — a Görgey re vonatkozó emléktárgyakés képek. A kiállítás mostan 1800 képet és barmadfélszer egyébb emléktárgyat tartalmaz. Kétszer annyit mint tavaly.
— Leszakadt hid. Az Ignczérői Pa-c-tára vezető uton mult hétfőn a hid leszakadt a mint egy csfp\'Ögépet vittek rajta keresztül; a gép két napig ott ma-r.ídt az uton és Nagy-Kanizsáról kellett emelő gépeket a he\'yszinére vinni, bogy onnét a gép -t elmozdíthassa.
— MárI a takarékpénztárból. Stróbl Mári, városunk egyik ismert alakja huoyt el e napokban, kit kicsiny és nagy „Mári a takarékpénztárból* megsiőlitásból ismert. Ezen elnevezést onnét nyerte, bogy több mint 30 éve szolgálta rendkívüli hűséggel a nagy kanizsai tskarékpénztárt, kinek klientúráját, betevőket és kölcsön-vevőket teuki nem ismerte ugy, mint ő. Temetésé f. hÓ 13-án ment végbe; a taks rékpénztár igen termuzetesen képviselve volt a hí\'-, szolga temetésén, és szép koszorút tett koporsójára.
— Rövid hírek. Gr. Széchenyi Ödön basa egy t-zmynai görög nőt vett nőni. — A komáromi állandó dunai hid 1.650 000 frtba került — Kovács Mihály festőmü vész meghalt — A soproni kereskedelmi és iparkamara a milleniumi kiállítás ellen nyilatkozott. — A muraszombati gazd. egylet ang. 27-én szarva-marha és baromfi kiállítást rendez. — S/ilassy István Pest-
I megye volt alispánja meghalt — Frank-1 furtban a vasárnapi tőzsdét beszüntetik. | — Jőzsef-Agost fóherczeg 20 éves korá-
ban nagykorusittatott — Miniszterelnökünk három hétre Oatendébe utazott — Oroszországban népkonyhákat alht fel a kormány.__
Irodalom.
— Kozary Gyulától „Kutunk Bölcselete* czíujü uagyerdekümü megjelent terjedelmes ea di*zes kiaiiitasotm. Ara 3 irt, kapha\'ó aztr^ouel Nemetbolyban (Baranya-vármegye.) A legmelegebben ajauljuk.
— Képes szépirodalmi lapok között a müveit családok köréoen ma mar ugad-hatatiauul legkedveltebb * „Magyar Nok Lapja", a mely dr. Pre m J ó z s e 110 I, BrankovicsGyorgytöl, Patak v Istvántól elbeszéléseket, Paiagyi j_,a\'. jóstól, Teleken Belátói költeményeket, s a „mite&serdtiöi Vhniueriikiői" igen érdekes táiczaczikket közöl te^ujtiub számában. Háztartási része ino&t is í^eu gazdag ós tanulságos, az .Arany ható" czimü regénye Vörös Juliannának feltűnést keltő érdekes dolgozata. Kepei Mária Valéria föherczegnöt,lérjetöaivator lőherczeget, leánykájukat, továbbá Wái-deck Maria Bajnezia bárónői éo férjét Luchessi Pali giófot aoiázoijak. \\egre „Lugas" czimügyeruiekiau menéaleteigen érdekes és keuves me&eket es verseket, azonkivül még ulábyok&i is uyujt aprö olvasóinak. A „Magyar Sok Lapjá"-nak előfizetési áfe negyedévre 1 irt 5u ar. Mutatványszámokat uztveseu kuiu a kiadóhivatal. Bp^st (Kishsd utc/a S^sz.) Ajánljuk a „Magyar Nok Lapját" olvasóiua partiu-
Vegyes. .
— Külső használatra. Testrészek-fájdalmai, csúzos és köszvényes bajok és mindennemű gyuladasOiC a „Moll fele fi anczis borszesz- szel gyógy itatuak biztos sikerrel. Egy üveg ara 90 kr. Szétküldés napouként utáuvétellel XollA gyógyszerész, cs. és kir. udv. szállíró által Béci, L Tuchiauben 9. A vidéki gyógyszertárakban ésanyagkereskedésekben határozottan Moll féle készítméo
— A daruvári kies gyógyfürdő mai számunkban toglalt btrdeié.-ére feihivjuk t olvasóink figyelmét.
— A kolera. A fővárosi tiszti főorvosi hivatalban egymást követik az intézkedések, melyekkel a kolerajárvány behurc/.o-lása esetére a fő-és székváros közegészségügyi viszonyainak a legjobb állapotba helyezésével a nagyobb veszedelmet elhárítani lehet A legbiztosabb és leghathatósabb óvszer orvosi tekintélyek állítása szerint a cogoac. Ennek bevásárlásakot azonban óvatosnak kell lenni s csak~oly czég gyártmányát elfogadni, melyuek jóságadéi van ismerve. IIv szemponthői legjobban ajáüljuk gróf Euerházy Géza angyalföldi gyártmányát, mely fr.mczia mód szerint, idegen anyag hozzávékyité^e nélkül tiszta borból van készítve, mit eléggé bizonyít az a körülmény, hogy mindazon kiállításokon, melyeken az angyaliőldi cognac^yár rész vett a legelső kitüntetéseket uyere el. Központi iroda: Budapest, külsö-vJc\'.i-ut 23.
Szerk. üzenet.
— B. Gr. Ké»ő i érkezett.
— P. Borlir. Tílra /alá. akkor sorját ki-ritjBk. . -\'¦
— H. Mi-Vitirh-ly. KöitÖDeltol veuuk Vajha uiry ;voln», mict a r«féDj«krj«l : foly-
. tatása kOve{k*sik.
"Ki nyert?
- "Húzás július 30-án. Bécs: / 7 53 43 47 37., Grácz.:j80 50 51 21 23.
L-Huzás aug. 3-án: Biüno:: 36 40 89 80 t;2 Hu\'ás aug. 6 án: Budapest: 67 "45 ^4 1 52 -
Hu/ás aúg ru én : Prága: ¦\' 13 72 58 i 74 26
ivylltvtaör.*)
Fekele, fehér és színes danautí -i-hme1;.-: méterenként 9\'> knól S Irt 25 krig (18 kul&o-fé!e fajtában) ssillit. megreodelt egyes oi: ¦ nyökre vagy i-k t-s 7. végekben is pústabér- és L van)menteseo Henriébe: 1: ti. (ca. kir. udvari 1 asillirú) sel vp mcvara V. iirl rhben. Miotsk póita-1 fordulóval küldetnek. Svajczba intézett levelekre \\ 10 kro» bélyef ragsastaiidó.
Vese, búiryholyac, kdsrydara és koMi fnybantalmak ellen, további a légxi ét emcsite"! szervek barrito* tatalmainál, orvosi tekintélyek alta! a Lithion-forxás
SALVATOR
tdkezrel rendelve lesa.
H ügy haj tó hatású !
Kellemesízft! Unm mtultól
Kaphate ÉsvSnyvlzkereskedétekbeo és . lyaflyiífrtiirakbir.
A Salvator-forra» igaxg. Eperjesen
(• E rovat a at: kOslöttekért naat vállal leelősséget a szerk
HARMINeZEGTEDIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
AUGUSZTUS 13-án.
Ügyes és szorgalmas
WéH N Ö K Ö T
ziiitlnii utcurkit és esetleg osjéh morva teriuéiijek részére felfogad
JQSEF WATZALS NACHFOLSER
czrg Zitáimban. Ajánlatok minél clóblj közretlenül beküldendők.
Felelős szerkesztő és kiadó : 11Ä TO UFI LAJOS.
Hirdetések.
- ¦ 5J./ÍS92
Nagy-Kanizsa város ta Dácsát ól.
Hirdetmény.
Nagy-Ka!hizsa varos ret.dezeit T-nÁoa részéről ezennel közhírré tétetik, hnpy a város tulajiion-t képező összes erdőben az idei gnbacstermés f. évi au?. bá 24-én d. e. 9 Órakor a váró?ha/ tanácstermében nyilvános árverés utján a leytöbbij-éróiifk eladatni fog.
Árverezni szándékozók .elhivatnak, hogy a megállapított becsár l0*/a-4t bánna -pénzül az árverés napján a kikü\'dött bi zottság előtt tegyék le
Nagy-Kan iz-áfl, 1892. aug. ÍJ.
A Városi tanaca.
Winíerberg inlézeí,
Becs Wáring. Co t* ge Anlagen.
Nagy leány-uövelde: kényelemmel berendezve. Szép tan-, háló és társalgó termek. Gyönyörű kert s. a. t. Egészséges fekvésű hely. — Állam-érvényes bizonyítványok?" Tulajdonos Wtnterberg Mária urnó Cublenzból a Rajna\' mellett. . r-f4^35,l)
*
x
x
X X X X X X X X X
MOLWSEIDUTZiPÓR
x
X X X X X X X
X X X X X X X X X X X X X )X X X X X X
HF" Tavaszi
gyógyítás
. • —f.
Nyári
gyógyítás
& Őszi gyógyítás
X Téli gyógyítás
Csak akkor valódi, í\'°
indendobozon
wr^i\'th *gy
*»¦ e« MOLL A. sokszorosított czége látható.
Gyers gyógyhatás makac* gyomor- éa aheatbajok, gyomo (orca, Dyálk, gyomorégés, székrekedésnél, mij-.bajok. véitolu\'a., aranyér é* a legkfllfl ufóiétb nói b<-tfgté(:eknél K«y eredeti doboz bassnálati ataiitaasal 1 ft Raktárik az ország minden ne*nxet«ae\'bb gyógy-zerláraiban.
[M-i.:. A. syógyszeréis cs. kir. ndvari szállító, ríécs. S;abdt, TuehlaDben 9. Fiétküidés naponta utánvét mellett. 2 doboznál kevesebb nem küldetik. Elismerés MOLL A. urhos Uécaben. Cl", foglalkozásomnál az Ön MOLL-féle Seiülitz porai igen jó natá*t gyakorolnak ; ismerem ezt egyszer korra éa szívélyes .,Kten fizesse meg\'^-et mon |dok érte; ezek a gyomroi jóvá és l5t könnyűvé t-szik. Tisztelettel: STEl^JiE P. J. lelkest Honoetschlag-ban
MOLL-FÉLE FRANCIA BORSZESZ ÉS SÓ
SS Legjobb bedörzsölő szer
SS köszvény,
SS csúz
é* minden
SS meghűlés! betegségek
. ellen
Csak akkor valódi, iSgftg*®!
\'gyét (ütteti fel éd ..A MOLL\' felirata ónczattal van fzárva A MOLL\'-féle franexu borzsesx és SÓ neve-tevén mint fájdalomcsillapító bedOnsoiési szar kW vény, rsús és a meghűlés egyéhb következményeinél legisKert-tesbb néjiszer — Ügy ónozott eredeti Üveg ára: 90 krajezár.
FŰ-SZÉTKÜLDÉS ÜÖLL A. ptourKSL cs.-cstir. Bihari szállító i!Ul-
BÉC8: I- TUCHLAÜBEN 9. sz. Vidéki megrendelések naponta póstatitánvét mellett tel -jeiitettnek.
A raktárakba n lettnek ftatároxottan MoU A. aláiránával én védjegyével ellátott készítményeket kérni.
étküldéz naponta utánvéttel Két üvegnél kevesebb i.em küldetik. Elismerés MOLL A. gyógysz. nrhoz Bécs Kitiloó Moll-féle franczia boras-\'iz éi *ój« vidékemen nagyszerűen mfikudik Küldjön nekem 50 üveg-Jsrel, miiel az emberiség segítségére készletet óhajtok panani magamnál. Mély tisztelett •!
HORSOF, lelkész Micholnp-bao.
A faltaláló Ör. Meídinger tanár nr álul kizárólag fölhatalmazott
MEID1NGER KÁLYHA-GYÁR
HE IM K
BECS — DÖBr .I1NTG.
BÉCS; BIDAPKST: , PRÍGA:
MicbaelerplaU 5 Thooet-udv&r. Pflaatergaaae 5.
Oxford Sir. W 95 & 97. Corso Vitt Em. 36
Minden államban szabadalmazott és minden kiállításon az első éremmel jutalmazott legelőnyösebb szabályozó-) töltő- és szelelő* kályhák.
Kokiaial való i\'. ¦ . . az reéai c i.-\' .: .. tetgzéa BMriati aGazt-iun-l «lo tű Cl^lOcl 24 őr.i.
Több mint 45,000 kályha van használatban.
E?T kálTha állal tSbh szoba tltheto.
,,MEIÜI\\GEK"-kályl,ák.
Az utánzások kikerülése 1_ -
^ffiaair UEIWH6ER-8FE* j
öntve vannak.
„HESTIA"-kályhák.
Zajtalanul tölthető A hamu és «al*k pormentes el távol ilá«a.
HEL10S FÜSTEmÉSZTÖ KANDALLÓK
A kémények füstmentesek maradnak. Hatáitalan égési tartam. >\': .• tüzel\'"
FCSTENÉSZTÖ CALORIFÉREK,
központi légfűtésekre és szellőztető készülékekhez.
Központi tüzelők
minden módszer szeiínt.
SzVáritó készülékek ipar- és gazdasági czélokra. Prospektusok és árjegyzékek bérmentve és ingyen.
ízé:
T.
:f rí
rí T|M
Üt
IHÚi
lm
fi f\'||| if;i| I
il III Wű I
? É|j If \\
ili |í ÍI I
EiUf i
to-p -I
fi
a
Di
e>
A. KOLERA ELL\'EN!
tgy* Jó tanácsot mindenkinek!
A berlini világhírű kokra oívjs Dr. KOCH szakvéleménye «aí
„Kolerás időben agyomorra kell Jögondot fordítani, liogy az mindig tiszta és emésztöképes legyen."
E« azt jelenti, aikéjt a testnek jól" kell táplálva lenu>, hosy az a fertőzőt é;köiben is s\'len tndjon állni a y hatalmának.
TadvalevS dolog pedig az, hogy a járványos idó sok einben éppen otra kedvező as emésztési tseivetetre; a gyomor ilyenkor csak tatyháo teljeniü í;.;*.. sőt gyakran föl is moodja azt; az étel nem ízlik, báyyadbág, levertség vesz erőt rajtunk, mi magában véve is egy betegség. \'
Ezen kedrezStlen körülményben rejlik a baj forrása, mely a jelen időbea a betegségek és járványok térj-dé-ére bir befolyással Ezt megakadályozni, ez ellen stkra szálni tebá: a :\'C faladat, az pedig igen könnyea s csekély
áldoz^ttii- tár, ha követjük a vil\'ághiiü Dr. KOCH tanfesát, mely szerint a gyonir sr\'Bdfg Hízta Isgyen • emészteni tadjon, s -akkor: Csak rendesen és jól kell élni — s a kolerától nem keü jélni.
Mindezen igényeknek bivea éa lelkiismeretesen "megfelel &
„tt TJ G Á Ftl A - Á~V \'ÉS,"
mely számtalan orvosi azakvéieménr szerint faként az által érdemel kiváló figyelmet, hopy az a gyomarra hat Igea játek-ayaa i azt mindig rendben Uitja: nyákot s az emérttést akadályozó ré<s-ket a gyomorból éi belekből eltávolít s at emésztet- ás já étvágyat elésaaidíljs ; tehát a mai időben közegészs^g-~%ey*í ti-kinii egy tnegb-caalbetlen prezervátlvnn. mely más hatásán ki-.-ii.
isVmJnt kellemes jőizD ilájpazcr legjobban ajánlható ¦ azért ma annak agy ház-
kii aesi azabad bláayozai. Egy kilo UtO iír. — Kapbaté: SZALÁDY ANTAL gyárosnál Bndape^t, .\'.rnlrd"«-uí »i;. »z. Eletendi és használati ntasitások minden csomaghoz ___Ingyen adatik.__
oo oocoooooooocoooooooooooooo
VOGL ADOLF : tempfoiiii larnyíik iiiűínCézete
INNSBRUCKBAN.
Ajánlja- művészi kivitelű szentek stobrait, keresztúti képeket, oltárok és azószékeket s minden uly tárgyakat, melyek e Hfehoz tartoznak, a leg-jutátiyosabb arakés szolid kivitel biztosítása mellett-
Kívánatra rajzok és költségelőirányzatok azonnal küldetnék.
I
i.
Hamburg-Amerikai .
Gőzhajózási-részvény-társaság
Express- (Contr. Ko. 1207.) éta pOBta-gözhaJózés
B B »,. 8 * H fi W - Y ©
Southamptont érintse. Tengeri utazás 6-7 nap.
Tovább szállítás közvetlen német gőzhajókkal HAMBLRGBÚL
Havre Antwerpen Baltimore Boston Ne w-Orleans
Biazilfa La Pl ata
Monterai Kelet-Afrika
T rana ff al Natal
Nyncat-India
Mexiko
Havana
Harreból New-Yorkba, Stettinböl New-Yorkba és Antwerpenből Montreal-és Bostonba.
Bővebb felvilágosítással szolpál az igazgatóság Hamburgban Dowenfleth 18-21.
Gubacs eladás,
Közhírré tétetik, hogy az iharos-herényi uradalmi erdők ez idei gubacs termése — két részre osztva — f 1892. évi augusztus hó 16 án d. e. 9 órakor Iharos-Berényben az uradalmi iroda helyiségében nyilvános árverés utján a legtöbbet Ígérőnek eladatni fog. Az árverezni kívánók kéretnek magukat kellő bánatpénzzel ellátni.
Az árverezés, illetve eladási feltételek az árverezés megkezdése elótt fel fognak olvastatni
Iharos Berény 1892. aug 4 én.
CSÖNDES
Tan- ós nevelő intézete SOPRONBAN. *
irrmnaslnm-, reál- #6 elemi iskolai tarmlAk ÍV.zére Lelkiismeretei tanítás, gondos neveles Prospektussal készséggel 1
O
lo o o o o o o o o o
Li
a o o o o o o o o a o o o o o o c o o
1868-1 n. év öta ismert, Bt:itl< KK-réle orvosi
KÁTRÁNY-SZAPPAN
orvnsi tekÍLtélyek által ajánlva Ausztria-Magyarországban. Franczia-oras&g, Németország HollandbaD, Schweicsbau Bomínbao stb. már \'íz év óta fényes sikerrel használtatik
mindennemű börkuteget,
\'mint szinte az arezbö.- mindenfele tisztátlanaagai ellen különö-en a rQb. az idült és pikkely sömör ellen, a kosz, a -un.ur repedvény, a fej és szakái ellen, a szeplő, májtolt, n<;ynevezett rezes orr, a fagydag. a Ubizzadás, a cytr-mt*kek valamennyi külső fejbetegségei ellen. Ezen kHsp,l mint a bőrt tisztító mosdószer ajánltatik.
Ára darabonkint használati utasítással együtt 35 kr.
A Berger-féle kátrúny-szappan 4,j°.\'0-a tömény fakátrányt tartalmaz, felettébb gondosan van készítve s lényegesen különböző a mindeo egyéb, a kereskedésekben előforduló kátrány -szappanoktól, mert ezen szappan 35% gliezerin anyagot tartalmaz, finom illatszeres.
Csalások kikerülése végett
a gyógyszertárakban\'világosan BERGER féletkátrány-szappan kérendő s ügyelni a zöld csumagolásta
Umi okniaD)-nyal kiilatettetett a bécsi miüini tiállításoo 1883-1)31
Egyedüli helyettea a bel- és külföld részére:
ATJT?T T * rP«n»n-rvr> sz bova a megbízások és tu-. llrAjL gyógy. IlOppaU dakozódások uküldendők.
?~agy-Kanix*ián. Práger Béla gyógyszerécznél.
A BECSI BANK-EGYESULET
I kozponti-letétpénz:tára és váltóüzlete
c BÉCS I. Herrengasse 8.
II \'MllíÚlll \' OOOCX9OOO0OOOOOOÓO00OO03O00OO
POSTA-CHKtK-SZÁHLA 826.045.
A bznke^yesület • \' - beSzelett
részvénytőkéje
25.000.000 frt o é.
Fiókot : Prágába n és firirzos.
leítí-pruzíárjlt á váltúŰzieíck Becsben :
II. Rraterstrasse lő. szám. IV. Wiener Haaptsttaue 8. sz VJ Mariabiiierntraztp 75 sz.
A béfsi baakenyeatllet ^üzponll betétpénztári és TÜtL-flzlete megkezdte gsjejj tevékenrsétaj AzQ.t-iagak,melyekkel kivAloán foglalkozik aKOvetkezSk :
1. Jaiadékok. zalogleveiek, elsőbbségek. resz,vépyek ét sorsjegyek, vala-mint pénznemek és ktlifoldi utalványok vétele éa aladása:
2 Pénzbetétek elfogadása kedvező kamatozásra felmondási idSveí vagy -anélkül;
Érlékpspirok elküiöniteit megőrzése és gondozása. Qgff Melynél utal-
tatik a bécsi bankegyelt let szabályzataira, melyek tz°rint az intézet érlA-papírokat folyó számlában való forgalomnál iogyenesSni tartja őrizet ét gondozás alatt.
^. Szelvények is kisorolt értékpapírok leszámolása és bevételezése;
5. Előlegek értékpapírokra;
6. Megbizisok eszközlése az Összeg bel- és külföldi tőzsdéken.
7. Sorsjegyek vagy más értékpapírok biztosítása sorsolási veszteség elleti :
a) Kárpótlás a kisorolt értékpapír hasonló még ki nem aorsoit
értékpapírral való kicserélés által ; b} Eeszpénzbeni kárpótlás a kisorsolás által okozott veszteségi kSiön-
bSaet megtérítése által;
8. Sorsjegyek és más sorsolás alá aső értékpapírok számainak átnézése;
9. ígérvények kiadása mind.n egyes busáshoz.
A legctrolansabb eszkQzláse mindénnamfl meübízáanak ü\'rv i váltoUzle-tekben, tninC lerelesés ntján kivétel nélknl biztosíttatik. A megbízók érdeke minden tekinKtben megóvatik i» elömozdittattk; inrormatíőkat rétzletesan és alaposan ád és mindennemű előnyt, a melyet tákeerő szakszert tapasztalatokkal párosalva ayajtbat, kéasaágesen megid, i
HARMJNCZEGTEDIS ÉVFOLYAM.
ZALA.I KÖZLÖNY. A raagaa Ivcrmány Kezdeményezése folytan í5.iit j.) 11 <n>I T
HUNGÁRIA MŰTRÁGYA-, KÉNSAV- ÉS VEGYI IPAR RÉSZVÉNY-TÁRSASÁG
ajánlja saját gyárt mánvo, tiszta kénsavvá! feltart, elismert kitűnő minóséiiü műtrágyáit: CSONTLISZT-. fc[ ÓDIUM, AMMÓNIA és ÁSVÁNYI SUPERPHOáPHVTOKAT, PÁROLT CSONTLISZTET, THOMAS-SALAKOT, CHILISALÉTROMOT, kénsavas kálit és am moniakot; különlegességeket, mint szőlő-, répa-, rét . kender- stb. trágyát és mindennemű egyébb műtrágyát, kénsavas réz- és vasjiá-UczúL —Talaj-elemzések díjmentesen eszközöltetnek. Felvilágosítással és árjegyzékkel készségesen szolgál gyáraink közpr/sri irodája: V.. Erzsébet-tér 9 sz. II. emeUt hová levelek és megrendelések ÍDtézendök. — telefon szám 882. ?452. 4—9)
AUGUSZTUS I3-án
T h o m a s-salak.
3.200 000 Itrinl
biztos .jelzálogra egészben vagy felosztva 4—5 százalék kamatra kölcsönbe adandó. Németül irt, bérmentes válaszbélyesgel ellátott kérdő leveleket 1. 20 szám alatt továbbit Centr. Ann. Kxp. v.1!, L. Daube & Comp in Frankfart a. M.
Szí.-Marütszioíi íráfflöleli
BUDAPEST.
A szent-Margitszigeti 43.7° C. hévviz kitűnő eredméuynyel használtatott, mint i\'ördó, vagy belsőleg, mint gyógyital és belélegzésre a következő kóralakok ellen: köszvény, csűz, zsábák, idült kütegek. kül-sMések után föllépett izzadmányok, gor-véiy és bujakor, máj . gyomor, bélbán- /\\ talmgk. idült székrekedés, hólyaghurut. nőt bántalmak, garat- gége-, tüdöhitrttt, küdések "és idegbár&almak. A gyógymód hatható-gahbá tétele czéijábó! meglepő sikerrel használtatott a mqssage és villamos jiirdl). 135 hóid sétakert, tiszta, pormentes levegő és 30Ö vendégszoba, társalgási és tekézŐ-rterem, posta, telefon, távírda, gyógyszer tár és elismert jé konyha. Rendelő fűrdő-orvos Dr, Bauer Antal fóherczegi udvari or^vos. Napont^ katona és czigányzene. Hajó-köziekedés félóránként; menet-térti-jegy : hétköznap 20 kr.. vasár-és ünnepnap 34 kr, gyermekjegy 10 kr.
Móifldíj- tárta iajss l-töl szepterjlnjr 30-iL.
A ttob sarak na! májas és szept. bólun 30 srázslék engedsiéay. t
A faévviz. mely ti eddigi tapasztalatok szerint köszvény ellen oly hst&joscak bito nyalt, hog.v joggal kÜ«>eny.gj<ipyvIziiek\'B(^«betC, frissen t«K%e k.\'»z-letbe\'a. főraktár ÉdesiÖ^f-X. núv ásványvíz SZÉMIItÉ-¦>¦*! Buflipesttr. \\
árszabály kívánatra bérme-sive mrgkUldetik.
szt.-üargitsiigíti prigjlaftó-feliijjjelűség Bfitiapesie
sssölö ós gyümölOB sajtolt:
s legújabb axerkesetu eredeti gyártmányok folyton működő kettőt nyomási művel é* nyo-má-i er6 szabályzóval.
Jótállás a legiugjöbb múi képességért, \'
a mely 20 tsázslékkal nagvobb, miot más sajtoknál. As USSÖ. Évi Becsben tartolt birodalmi grflmülcs kiállításon sssksserü k p-óbárás "tán ss
. első díjjal lett kitüntetik
Szóló és nüiaícs-sajtotal,
-_—, _ valam ..\' iza I I önmúködü
.8YPHODJÍA" szóló permetezöüet
eyírlansk »>z egTedO\'i gyárosok:
PH. MAYFARTH ÉS TÁRSA BÉCSBEN
II. Taborat.-asie 16. Mezőgazda-ágí g a:-\'.. va«r,i.tóiiék C-t g5»háinorok. KalöiEegeaseffk: boneraifléii és gyflmölc-eírtékesitési gépek. Széna prések és dr. Rieder-fvle szab. aszaló késiülékek. Árjegyzék kiv-natra ingyen es bénnentvo küldetik. Sroiid ügynökök megfelelő futalék mellett kerestetnek.
)K vasútállomás I D a V U V7 á I • ItávirdaÁllomásjjj
5 Szénsavas vastartamul hévviz SLÁVÓNIÁBÁN. x
m Daruvár a S80 méter magas * erdőkotzorui alaroniai közép hegység deli ol- fX
V dalán tekfldvén. enyhe hegyi légkörrel bír. W
w 42—50°C. hévforrásai a esélszerüen berendezett fürdői ázakban, mint por- w
m czellán, tükör é* iszapfürdők : n©4 betegségeknél, s nemzötiervek bintalmsinak A\\
W barmi-y eset Íb«n, továbbá e űz. mtSssvésiy éi idillt aty és geiinr-zliátitalin iknál, W
w valamint hev *ny és idült bántalmak Odü ssákábta álialá o»an elismert tvóay- W
A hatással birnak. A
yC Oyóiymodok: m«leg é* bideg fdrdrt, i»ö, mssssge, é» villanygy^gy. W
w r>iod. A fardSgyóg^hát b.-iogverseny é* ilfBSÓt-Trai»ivel, ép ugy a fedett sétány, a O
A\\ a nsByterjede\'mfl éa áuiyékos fasorokban gatd«( cyú <yOrü fllrdd purkhan fekszik. J*\\
)(( Kényflmei és jdl bereudesett lakások mérsékelt áion állnak r. ndelkiiésre. W
W A fOrdovendégek igen jutáoyos áron t-lj^s ellátásban is rísaeiQ b.t.iek. íir
*2 Nsponként sene, hátanként haogver«eny, kirándulás avagy iáncsmn\'atiáf. m
jfc Budapest éa direkt kocs>Í kötekedés. A íürdóidéoy alatta ca. kir. allsm- W
Xvasút allomá-ain mérsékelt visszatérti j>gyek ka hatók. w
Renr\'elő főorvos Ur DEGRÉ VILMOS, ki bővebb Méilágo.itás fa pros- ^ j\\ fjectassal kétségesen siolgál.
AzmEiifW.iitBzőséí.
CQGNAC-QUIHT KIVONAT.
A Gr. ..ESTERHÁZY GEZA"-féle\'|
CÖGNAK orvosi tekintélyek által ajánlva jelette kellemesen és jól izlik, minőség tekintetében bármelyik Jran
czia gyártmánynyal versenyezhet.
ára pedig; sokkal olcsóbb.
Különlegesség **** C0GNAK mindenütt kapható.
sVST .Gyár: Angyalföld. "**B Megrendelések intézendök: Gróf Ester házy Géza központi irodájába.
Biaiest, Klfi-yáeii ol -23. im\\
ti
Kitand, egá.xséges é* Urtalmas cognac pillanat alani l kásciiésére, mely a *alddi frenesia cognactól semmiben i sem kQlSnbösik, ajánlom e jdoak bizonyult kü- i löelegsssijet.
Ára 1 kilónak («lag ITO Íiier cognac tk etti teiere) frt o. é. Késiitisi utasítás ingyen mellékeltelik. L e jobb sikerért ís egészséges! gyártmányért ke*
. d e i
MAGYAR SELTERS.
Borral használva a legegészségesebb ital
. V an szerencsénk teljes lisztelrltel iudalni. hopv Marpil leleoünkOn S.lt.r.) STémFTtaK*. edd,, « leOTabb rendszerű\'kezé\'Lluirl
.Margit" (Magyar
\'elesiteltuk. Gyógy-
mely újításra szíves figyelmei felhívjuk.
i ónkupak-elzárássai hozzuk forgalomba.
Dr. Karlovszky utóda
t SíúStíorrií i|
Orvosi bizonyiiványok.
«| 1892. «§5 Dr KORÁNYI FRIGYES,
belgyógyászati
kir. tanácsos
egyet*™ tanár, a budapesti m kir. tud. egyetem I kdrodájának igazgatója, ¦\'v ata^git Magyar SeltersVgyógyvizet sokszorusan liasználván. Agy magángyakorlatomban mini a vezetésem alatt álló egyetemi koródán azt jó hatásúnak ta!áilam : a nyákhártyák, líleg \\ gyomor és tégut&K nyákhirtyáinak horatos bántál mainál A has.ználatban levó egyéb nzektöl. milyenek a Sellersi. Radeini. Vichy stb. külömbuzik e viz csekélyebb szabad szénsav .irtílmártái fogva, s azért oly esetekben, midőn vérzések lehetősége lorog lenn vagy a vérkeringési szervek izgatásától kell tartam, a azénsaTdúa&bb Tizek fölött előnynyel bir.
Dr. KÉTLlt^KAROLY,
gyetemi tanár, a badapesti m. k. tud, egyetem H belgyc^zyássati koródájának igaagstója \\ ..Margit" (Magyar Selters)-gyogy»rráa vizét, mely a tiszta szikéleges ásványvizek sorába -artoztK. részini masarf^yakoriatomban, részint a vezetésem alatt álló egyetemi belgyógyászaii <órodán. hosszú idő óta használom, s azt a gyomor, belek, húgyhólyag, föleg pedig » .égtJisxe\'rvek hurntos bsjitAlmsinál legjobb- eredmenínyei alkalmasUm. E víz más hason • egyi összetételű vizek közi. mint a Se)leni. Gleicbenbergi, Giessbübli slb. kisebb szabad szénsav tartalmánál lógva bír előnynyel.
¦ ÉDE5KUTY L.
Sndapesten. ErzstibcUer 8. az.
/ yíjszinlén kapliaW> minden yyógyszertárbnii. ftiszerhereskedésben és vendéglőből
cs. és kir. és ari tir out. isvanyTliszálhlóna
Az 1889 évi párisi világkiállításon arany aremmel kitúatstve.
A hahóti róm. kath. elemi iskolahoz f. é. szeptember l-re okleveles oasrtáiytanitó kereatetik. Fizetése havonkint \'2b frt a községi pénztárból, szállás, tisztogatás és fűtéssel, ágynemű nélkül. Élelmezést a kántortanítónál havonkinti 10 írtért nyer, melyet fizetéséből kell fedeznie. Kötelezettségei: naponkint 4-5 órai tanítás és vasáru apónk int az ismétlő iskolasok tani-tásáuál segédkezés. Továbbá minden kántori teendőkben aegédkezés. amennyiben a kántortanító akadályozva volna: a miért is az ének- éa zeneértök előnyben részesölnek. A pályázni óhajtók képezdei oklevéllel, esetleg szolgálati és erkölcsi bizonyít ványokkal ellátott megkeresésüké1 — kérvény nem szükséges — ,a bahóti róm. kath. iskolaszéknek" czimezve mielőbb beküldeni aziveakedjenek. 1892. aúg 3-án.
Külső-Hahót Zalstn., posta helyben.
KIRÁLY ELEK.
plébános, iskolaszéki elnök.
Spiritus megtakarítás
érhetd el fela\'mulhatlaD p i 1 i d k i • • r ö i i l « - kivonatom álts es as italoknak krllemes, eiŐteljes itet ád és c-akis nálam kapható. Ára kilúokéat \\ 3 frt L0 kr. (600—1000 literre) hasinálati atasitássai egyQU. "> K kaiüol*ge*>6g< ken kivOl ajánlcoa még valamennyi essencciámat rum, l > Í I i > p i I i i k i , törköly, fukeserd, valamiot X a léteso likörök, l 1 « i i • l i I I 1 O k , ecset és borecsetQ készítésére fr-lQln.ulbatl»n minőségben. Késsitéai ntasitások ingytn mell ék elletnek. Q
WW Arjegyzóit liag-y en ~fM o
EgésiSífies gririaiiajoLért teiessrget ,illa!oi. g
S BOLHÁK: KÁROLY FÜi^OP a
8 essenexia különlegességek gyára PRAQÁban. 8
Ö 4tí0—1 Tiszte* képviselők kerestetnek. °
Scxjpjoooooqooo^
lelyik lapra fizessünk elő?
(Gazdag tartalminál, nagy terjed.lménél fonva a legolcsóbb magyar lap az|J
% EGYETÉRTÉS |
mely as uj évvel immár 25-ik évfolyamába lépett Es a tnagrar olvasoközöa •ég lapja. Hiteles forraaokból szánnazó értetiléiaisak gyorsasága, alanoscága
$
közöl. Birmely párt ÍJ
[bos Urtozzék is a képviselő, besséde ax .Egyetértés\'-ben a legterjedelmeiebbf3Js^ ikóxöltetik. Ez az óríiisi terjedelmQ lap egyszerre két homlokegyenest ellenkezöa^-lirodalmi czélt szolgál, mert caponkint megtajilja\'benne a család, a bölgyvils [a maga szépirodalmi olvasmányát a világirodalom legkitűnőbb Íróinak legujab (regényeiben, talált benne lárczáciikkeket legjobb.-íróiaktól, divatt ¦ Ritáét Páris-J [ból stb. ugy. bogy nincs szépirodalmi lap, mely az .Egyetértés*-\'" versenyt kiállhatná.
S ezzel szemben ott van az „Egyetértés" nek oldalakra terjedő" politikai} {és közgazdasága része, mely megbi[hatóság, komolyság és jélétesültség tekinte-T ttében utóiért ellennek van elism< rve a magyar sajtóban. Egyik legfőbb érdeme? \'az „Egyet értés "-nek, hogy az események öimfrietése körül soha semminemfli \'tekintetektől sem hagyta magát befolyásolni, i\' miot teljesen fnggetlea lapf ifölötte áll minden pártérdeknek és csak az ifxtáfot szolgaija Az égést? \'sajtóban legnagyobb terjedelmű országgyűlési tudóiittsainak is mindi-nkor aV jpárttekin téteken felülemelkedő részre haj lat! asság szerezte meg a köz elismerést,! tmely abban nyilvánul, hogy as „Egyetértés" olvasói között minden pártól talá-p [lónk híveket.
_J As „Egyetértés\'1 gazctasifl rovata elismert regi tekintélynek örvend.
Tj}magyar ktrsskedJ • gaznakizssttéi, as iparéi és vállalkozó nem szorul tótb* 4fidégen nyelvű lapra, mert as .,Egyetértés" kereikedelwi s tízidei .adéiltt-J Csalnak bőségével a többi lapok már föl sem veszik a versenyt. — A ktrsakedí.í tSsi iparos « a raeiígazds két értised óta tndja már, h?gy az , Egyetértés\' beof á{megtalálj* mindazt, a mire szüksége van, s emiau az „EgyetertésSma már uel-ll ukalözbetleTié vált, mint a hazai kereskedelmi-, ipar- és mezőgazdasági forgalomL tagyar nyt.vü vezérlapja Üzleti dolgokban az „Egyetértés" a legjobban infor-f íált-lap Maiyarországon. A rendes rovatokban s a fölmerülő eseményekről leg-a {nagyobb terjedelemben közlött bő tudósításokon kivül végre csak az Egyetértést. »3 specaiálíi rovatát említjük me«. melyek országos hírre tettek szert. Ezek : azf [irodalom, a Tsnügy és a Heicgazűasag. melyek mindegyike egy-egy szaklapotl [képes pó\'olni.
I A ki olvasni valót és a világ rtlyásáril oyorsan fit hitelesen akar i
[tifal, ttaessen elo
EGVETÉRTÉS«-re,
[melynek előfizetési ára egy hóra 1 frt 80 kr., egy\' negyedévre 5 frt i egy érrel| \'20 frt. As előfizetési pénaek as ,Egyetértés" kiadóhivatalába küldendők. Mn»t-[ XT^yuámot a kiadóhivatal kívánatra isgyen és bénaestve küld.
A« „Egyetértés" felelői szerkesztője ét kiadótalajdooosa : OaÁVOLSZKY X. ^k. J o s
Az .Egyetértét" kiadóhivatala: Dalaziniiaz-utoza X. azara.
(Ai operaházzal szemben.)
lokasávs, rovatainak változatossága, kitűnősége, a különböző olvasmányok gizdsgL-^Itárbáu tették az népszerűvé A kormány körében előforduló eseményekről 11» TV Egyetértés" olvasói értesülhetnek első torban. Az •rszányllésl tárgyaláéakrti \' TÍa lcgréssletetebb tárgyilagot hű tudósitsst az J.Egyetértés! \' sllhoz tartozzék is a képviselő, besséde az .Egyetértés*-ben
T*krA.Ai..,t.v S> a> óriási teHedelmn lar> ervszerre kót homlokeereoett ellenkez5iá
lj«b5>fr . n>.»távclrV
Nyomatott Ifj. Wajdits József és Daaielisz L. kőnvTnjomdáiában Nagy-K&nizsáii.
\\ Atil-JüfflZSA» 1802. augnsztns 20-án.
37-ÍU sszetrxi.
EtSfizeténi ár Egét* rrce . . 5 frt — kr érre . . . . ^ frt 50 kr reoém . . . 1 frt üó kr I -.ic- utam 10 kr.
HIRDETÉSEK -hasabo* petiuorban 7, másodszor] minden toVábbt n 5 kr
NYII.TTfcRBKN j.riit soronkeut 10" krért »eit-tm-k • 1 ...¦:¦¦>. mtndrn i-gyei
^Brrdeteaert 30 kr. fixrtei,dú"
Harminczegyedlk évfolyam.
* \'*P »zellenii ét anyagi ré«zét: illető aiiüden közlemény Bátorfi I<ajos azerkeanő-kiadó nevére czimzettenNagr-Kaalzaára bér mentve intézendök.
liérmentetlen levelek nem fogadtatnak el.
Kéziratok viasza nem knldetnek
II nagy-kanizsai Délzalai Takarékpénztári .Önsegélyző szövetkezeta .Kotori takarékpénztár részvény-társaság-, a .nagy-kanizsai éntós tűzoltó-egylet*, a .nagykanizsai kisdedoeveló egyesület- a .nagy-kanizsai tanítói járáskör-, a .nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet\', a^^rf-ianizsai izr. jótékooy nőegylet a .szegények tápintézete"; a .katonai hadastyán egylet" a .soproni kereskedelmi iparkamara*- nagy-kanizsai kttlválasztmányának hivataSos lapja.
HLTENKINT EGYSZER^SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Szent István király ünnepén
A nemzet nagyjainak, sót azok puszta emlékéinek tiszteletben tartá--áröl világszerte mindig ismert volt 1 magyar nemzet. Hirt minden időben, hír á jelenben is azzal a nemes érzékkel, mely szerint valódi nagyjait, ama fénylő csillagokat, kik élte egén ragyogtanak, — teljes értékük szerint felbecsülni, nekik hálával adózni, neveiket s még késő századok múlva emlékeiket^ is glóriával körülvonni tudja.
Felséges urunk és királyunk fcoro-uázásí jubileumának ünnepélyét s az akkor nyilvánuló közlelkesedést, szűz-tiszta honszerelmünket, az uralkodó szent személye iránti törhetlen hűségünket, rajongó szeretetünket megbámulta a világ Szent László király szentté avat tatása hétszázados emlékeinek ünnepélyében osztozott velünk az egész müveit kath. külföld.
Hunyadi Mátyás emlékét. Széchenyi, Deák. Kossuth szellemét stb. nagyjainak emlékezetét szentelt ereklye ként hordja e nemzet szivében ....
Jól is van "íz így! Egy uemzet életrevalóságának legbiztosabb hévmérője az: mennyire tud fellelkesedni nagyjainak emlékezetén, mennyiben törekszik azoknak szellemét megérteni, elveiket megvalósítani, s azoknak nagy jellemét ambitiőjának tárgyára tenni.
Jaj annak a , nemzetnek, mely feledni tudja őseit s törpe jelen napjaiban nem azoknak lángszelteméhÓl és tiszta hjonszerelméból tipHálko^ik Ellenben mint Chateaubríand mondja ileuéjében: „egyedül azon népyehet boldog, melyben törhetleLül él a tisztelet sir ok, törvény és vallás iránt."
Legyen hála az Istennek, a magyar nemzetet épen ez a szép tulajdon jelit m-21,- s ez az. mi garancziáját képezi életrevalóságának, jelen Ős jövő nagyságának ......
Szent István király ünnepét évente
megünnepli a nemzet s ez ünnepélyen kezet fog egymással a kath. anyaszentegyház az indifferens állammal. Mert érzi, tndja miudketíö, hogy közös ünnep ez. y
Érzi az állam, mert Szent István király az Ő Mózese volt, ki e nemzetnek alkotmányt adott, öröfcértékü törvényeket, nemzeti létet szerzett, s azt oly hatalmas alapokra baziruzta, hogy immár ezredéves fennállásának ünnepét készül megülni.
Érzi.a kath. anyaszentegyház, mert Szent Istvánban Szent Pál apostolát birja. ki e hősi nemzetet ölelő karjaiba vezette.
És a történeti igazság, hogy Szt. Istvánnak halhatatlan érdeme éppen abba rejlik, hogy e nemzetnek a kath. egyhazat és viszont az egyháznak e nemzetet ajándékozá.
E két hatalomnak ezen szerencsés eljegyzése isteni eszme volt, mert általa az egyház csak erősbödött és hatalmasabbá Ión, e nemzet pedig életet nyert.
E két hatalom kölcsönösek íámo-gatá, oltalmazá és erösité egymást viharos múltjukban.
A gondviselés kegyelméből, e nemzet lón leghatalmasabb védbástyája az egyháznak és az általa nyugatos már terjesztett civilisátiónak a keletről fenyegető barbarismus ellen, — s viszont az egyház műveltséget, tudományt, polgárosodást teremtett e nemzetnek. Ez oly igazság, mit ezredéves történelmünk minden lapjával beigazolt, s mit sem egyiknek, sem a másiknak ellenségesem vitathat el
Midőn tehát az egj ház és a nemzet dicső szent István királyunk emlékünnepének megülésénél egymással kezet fognak, s a nagy király-szent emlékének hódolati áldozatot mutatink be, — egyúttal elismerik, miszerint ezredéves midtjnk e hazában egyb\'jiizudik, elismerik, mi-
szerint egymás testvéri snéretetében és támogatásában bírják btlbékéjiik biztosítékát^ a be!hék\'\\cx külső nagyságukat és liataímnkat, s ebben jövőjüket. *
Ha e nemzet nem lesz hű telén iiígy őseinek hagyományaihoz; ha megtrti azt a hangot, mely lii\'íiii apáinak sírjából feléje hangzik; ha nem veti magát esztelenül az állibe-ralismus fojtó karjaiba, mely csak párlvillongást, egyenetlenséget, s áldatlan beiharezokat provokál a testövére*: között: ugy van joga remélni a jövőtől a második ezredévet is ...
Azért kell, hogy minden honfi, ki e drága hon javát óhajtja, — e viharos napokban, midőn egy sötét, vészteljes felhő leng hazánk egén, mely számunkra az áldatlan vallás-harcot hordozza méhében : kétszeres buzgalommal kérje a nemzetek nagy Istenét, kérje e nemzet égi patronusát, dicső szent István királyunkat, hogy könyörgésével távoztassa él egünkről e vész felleget, s a hit, a béke, a szeretet napjának áldásos sugarait terjessze szét a jobb sorsot érdemlő nemzet felett.
Addig is bízzunk a Gondviselésben, bízzunk a magyar kath. egyház és az állam vezérféjfiainak bölcsességében, lelkiismeretében és jogérzetében, — mely elég biztosítékot nyújt nekünk aziránt, hogy el fog jönni-még az az idó, melyben ez a nemzet, mely dicső s nagy királyának emlékünnepét évről-évre oly nagy ^kegyelettel megüli: egykor vallási és nemzetiségi egységben, .a parciális érdekek merev .ellentéte nélkül fogja a béke és boldogság napjait élni s azt a missiót, melyre e nemzetet az Isten bölcsessége kiválásitól a ~ megvalósitani! , ..
Sölotirnos GycrsF-
T 1 ÍK_S X A.
Közművelődési egyesületek.
Budapest, aug. 10
A magyar társadalom erejének és széliemének hőmérői a közművelődé.-*! egye--uletek. Kzeken láthatjuk meg legjobban a vagyoni emelkedés fokát - a nemzeti szellem lüktetését.
Fiatal valamennyi egyebet, amily fiatal maga a magyar állam is. Mert fájdalom, múlunk ezredévéből sok századot ki kell lörülnünk, a melyekben a magyar állam vagy rabságban nyögött, vagy szunnyadóit.
A közművelődési egyesületeket csak ar utóbbi évtizedekben ujolag feléledt nemzeti szellem teremtette meg a így uem le-n-t csodálnunk, ba még népességben, vagyonban és eredményekben szegényebbek az egyesületek, mint kellene lenniök.
Az intelligens és vagyonos tar-adatomban tízezrével vannak emberek, kik kö-7őtnbÖ«ekia nem/eti kultúra szolgálatába álló ez egyesületekkel szemben. Még igen sokan uem tudják, hogy az egyesületekkel szemben kötelez oerocsak a nemesség, hanem kötelez a vagyon, kötelez a műveltség
Minden magyar embernek, ki csak egy palányi niüveltségre és bazafíságra is igényt tart. kötelessége volna önként le-róij- a jólékooyság és a nemzeti kultúra adóját S a mint behordják az emberek az adópénztárakba a törvény által rájuk kivetett adót, ogy kellene kivetés nélkül behordani filléreiket a legközelebbi közművelődési egyleti pénztárba
V.\' erkö!c.-i kötelezetti-ég alól nem lehet mentség, mart oem\' emberi. Inneni- c-^ak állati éleiét Mftljtat az, akt csak önmagának s hozzátartozóinak érdekeivel gondol 8 a kinek keble azfik, a látóköre korlátolt arra, hogy a közérdek fogaimát magába fogadja.
Az önzés, az én nek és a hozzátartozóknak védelmezése és gondozása, a szerzés vágya, sőt még a takarékossá*: erénye" is megtalálhatók az állatokban is; de a jótékonyság erénye s a közszellem c&k az emberek tulajdona.
Fájdalommal kell bevallanunk,, bogy rangosésntódos köreinkben egész rétegek vannak, melyek még nem tjdtakrsrmaga-sabb és nemesebb emberi élet azinvona\'ára emelkedni, melyek az önérdek vagy családi érdek korlátain túl nem lá\'nak, 5 melyeknek lelkében nem k-1: visszhangot a közszellem megoyilatko/á a.
Ezért var. az, hogy sem az erdélyi, sem a felvidéki sem a dunántúli közművelődési egyesület, sem a többi hasonló czé\'u társulatok ninc.-enek abban a helyzetben, amb-D a külfoiii: hasonló egyletek vannak s működésük is aránylag szűk keretbeu mozoghat.
A műveltség hiányán es a közönyön kívül hozzájárul a közművelődési egyesületek gyengítéséhez az a magyar szokás, bogy alátendelt formális kéi d-sek felett e ke-I serede-\'.t vitákat folytat a magyar, pártokra Bzakad, kíesiuyes dolgok miait mheztel, a ezt mindjárt felhasználja alkalmul a félre vonulásra, hogy közönyét, vagy áldozatkészségének hiányát leplezze általa.
A közn.ü velőd és i egyesi letek nek iamia-denki eszméket akar adni s irányt szabni, a belyett.hogy pénzt adna.
Így aztán eszme, irány, terv. indítvány, javaslat, kritika, gáncs, ellenvetés van minden közművelődési egyiesüeiütikben bőven csak azok azehiberek vannak legkevesebben, akik pénzt adnak és hallgatnak, vagy akik dolgoznak és hallgatnak.
Magyarországon mindenki lelkesít, de e közben elfeiejtnek az emberek maguk Inik^i-iliii. Amit pedig legjobban elfelejtenek, az a pénz- és a mnnkaáldozat. Pedig eszme és terv van már elég. csak tessék pénzt adni és dolgozni, a közművelődési egyesületek érdekéértmindenkinek a maga körében.
Az az eszme i», mely a közművelődési egyesületeket csakis az országos szövetkezés révén véli igazán töivjrágoztathatni. csak olyan mentő eszme, mint a töbhi. S még abban a formában i>, a melyben most, a .Felvidéki közművelődési egyesület" lőcsei közgyűlésén #1 vetettékazt,aliglesz keresztülvihető.
Gátja ennek az a rendkívül komplikált ke/elés a melynél fogva az egyforintos adománynak íb az összes fiók választmányi, megyei, központi s egyéb forumokon ké-rrsztül az országos szövetkezeti pénztárba, s onnan ugyaaez uton, segélyezés czéljá-bél va\'ú kiküldése legalább is két forintnyi kezelési költséggel járna.
Legfőbb gátja azonban a szövetkeyés-oek a partikalárizmus, a kicsinyes helyi féltékenykedés, a magyar embernek az a rossz szokása, bogy a közügyek műhelyéből is szeretné elmarni azokat, akik mun-
Iskolai Értesitik.
(.Folytatás éa vége )
A kolozsvári bennlakássalösz-szekörött Kereskedelmi akadémia tizennegyedik éviF.rtesítője az 18^1—92. tanévről. Szerkesztette Kírs Sándor igazgató tanár.
Az értesítőt lendületes óda kezdi meg, mely Ő felsége megkoronáztatásának jubileuma alkalmából szavaltatott. Szer.Ője ismeretlen Az évi jelentés .konstatálja, hogy az iutézet tanítványainak száma év röl-évre emelkedik. Az 1891—9i. tanévben a növendékek száma 228 volt Az intézet ez évi fenntartásának költsége 20 35€ frt volt. Az intézetben fennáll egy athletikai s játékmüvelő kör. Egyáltalában a tanulók testi ki művelődésére is nagy gond\' lordit-tatik. A tanulók e\'Ömeneleléről az értesítő felvilágosítást nem ad. A tanév szept. 5-éo kezdődik.
A fiumei m. k. állami kereskedelmi akadémia értesítője az 1891—92. tanévről közli Riegler Sándor igazgató.
Az értesítő magyar és olasz nyeUen van szerkesztve. Fiume város földrajzi fekvése olyan, bogy a kereskedelmi pályán boldogulást kereső ifjú itt talál alkalmat a vi-lágkereskt delemmel megismerkedni. Az intézetben a-tanitási nyelv az olasz lévén, azt bármely ajkú növendék a legnagyobb könnyűséggel elsajátíthatja, mert ebben a polyglott városban lépten nyomon alkalom kínálkozik annak elsajátítására. A tanulók száma 59 volt, kik közül 35-en minden tantárgyból nyertek elégséges osztályzatot
A soproni :n. k i r. állami felsőbb leányiskola ért esi tő je az 1891—92. isíblai évrö I.
Leányaink testi nevelése érdekében cz. érdekes értekezés áll az értesKö élén. Az intézet fennállásának huszadik évét fejezi be és növendékeinek száma 6 osztályban 156 volt. Figyelemre?-méltó a közoktatásügyi miniszternek rendelete, mely szerint a VI. osztályt jó sikerrel végzett és a neveléstanból is előkészített növendékek^ tanítóképezde III osztályába felvételi vi.:.-.-a nélkül felvehetők.
VILLÁNYI HENRIK dr-
Warasd Teplitztöl -Trakostyánig.
Jrta: Dr. PíÍrSEK LÁSZLÓ.
(Folytatás) Első dolgunk volt természetesen\'a fegyház igazgatóját felkeresni, hogy a fegyház ben«ö részeinek megtekint hetesére tőle en-
ged.él>t nyerjünk. Kebéz volt hozzája jutnunk, mert rossz időben érkeztünk oda, \'midőn mára déli harangszó elhangzott s ki-ki ebédjéhez sietett, s így csak akkor juthattank/öe, midőn kirándulásunk vég-czéljától Trakostyáotól visszaérkeztünk, mind amellett leírásomban Lepoglaván maradék s eibeszélésemet kiterjesztem mindenek előtt az itr tapasztaltakra. v
Délután vagyunk mintegy öt óra tájban s kocsinkkal a fegyház főbejárata előtt állottunk meg, midőn Trakostyánból visszaérkeztünk Jelentkezésünkre a kapus, ki mellett külön fegyveres Örök végzik a ftd-üayeletet, — az erős vasrácsozatu kaput kinyitván, egy elöudvarba a* innét egy még erösebb kapun át a főépület alá jutottunk, s kívánságunk kifejezése után a szabályszerű bejelentéire az\' igazgató elé járultunk. — Neve az igazgatónak Mraovits Jú/.sef egy talpig intelligens, derék hnom urí ember, s beszél egy kissé magyarul is. — Előadván e\'őtte, hogy magyarok vagyunk s a warasd-teplitzi fürdőből kirándulást tevén, a lepoglayai fegyházat belülről is megtekinteni kívánjuk b e végből töle engedélyt kértünk. — Egy kis előzetes beszélgetés utáu, mely az ily esetek alkalmával a kölcsönös megismerkedés STükséges bevezetését szokta képezni, az igazgató azonnal intézkedett, bogy egy a magyar nyelvet is ismerő tisztviselő a pár ör kíséretében a fegyeaczek dolgozó termeit megtekinthessük s magát a fegyen-czek lakhelyét is megnézhessük, előbb azonban az igazgató kíséretében a fegyházban készült ipirczíkkek raktárhelyiségébe mentünk, a hol bámulatos tisztaság a rend mellett az ipar minden nemét felhalmozva ^Háltuk. Van ott a háztartáisSfcz szükséges minden néven nevezhető czfflT, még pedig mondhatni csflffual kiállítva s oic-ó szabott árakon eladásra felhalmozva. Tettünk is némi bevásárlást,\' nem annyira az olcsóság, mint az emlék kedveért.
Az előzékeny igazgató azutáu bucsut vett tőlünk a fentebb oeiezett, - kirendelt vezetőkkel megkezdettük a szemlét, s mindenek elő t a munkatermekbe mentüuk. melyekben nagy szorgalommal dolgozott Örök felügyelete alatt-a különféle mesterséget értÖ fegyenczek egész serege; a szabó, czipész, asztalos, esztergályos, takács stb. iparhoz tartozó munkalatok a legnagyobb csendben a rendben folynak ott s meglepi a szemlélőt, bogy mily ügyesen dolgozik minden fegyenc?, ugy, hogy sok szabadalmazott iparos tanolhatna tőlök szép és csinos munkát készíteni. — A lá-
! kájukkal ott kitűnnek, mintha a közügyek ; műhelye a hu<os fazekak konyhája volna.
Ha- az emberek a közművelődési egye-i sü\'etekben a a nemzeti művelődésért csak i á\'doz ii és dolgozni akarnának, akkor na-| gyen könnyű volna a közművelődést egye-| sülétek országos szövetkezetét létrehozni, rné-i pedig akkor létre lehetne hozni oly ideális formában, hogy egy nagy nemzeti ligába olvadnának bele az összes közművelődési egyesületek s az o\'cső és gyors központi adminisztráczió kétszeresen növelné a liga erejét. De az emberek szerepelni is akarnak s nincs könnyebb dolog, mintamagyar ember hiúságát megsérteni.
Mikor a Danámul! közművelődést egyesületet alakították, hetven országgyűlési képviselő két hétig törte a fejét azon, miként adjanak oly szervezetet az egyesületnek, hogy a dunántúli tizenegy vármegye egyetlen lakosa se érezze magát sértve .-. mikor kieszelték éppen e czélra< hogy mindeo vármegye kQ4ön központtal, külön egyletet csináljon, kű\'Ön autonómiával s a valamennyit egyesítő kö\'pontt egylet is a 11 vármegyében fölváltva tartsa közgyűléseit, még ezzel a mintaszerverettel sem érhették el azt hogy senki hm-<ágban sértve ne érezze magát s már is akadtak emberek, akik be sem tépve az egyletbe, gáncsolták annak szervezetét, amelyhez pedig ennélfogva semmi közük sem volt
A felvidéki közművelődési egyet-ü\'etben pedig éles bangók keletkeztek Szalavazky Gyula elnök ama terveelleo, hogy az egye Miiét központi székhelye Budapestre tétessék át a a lőcsei közgyűlésen az eszme meg is bukott.
A partikuláris érdekek ilyen előretola-kodása mellett »a províDCziális érzékenység ilyen nagy Joka mellett ki merné remélni az ország fővárosában székelendő országos közművelődési szövetkezet, vagy éppen a nagy nemzeti liga keletkezését
Nem marad tehát egyéb hátra, minthogy minden egyesület a maga hatáskörében, saját eszközeivel próbáijen megfelelni hivatásának
PORZSOLT KÁLMÁN, a Dunántúli Közművelődési Egyesület titkára.
Emléksorok.
Forrón saeretlek idea angyalom!
Sieode arcaod előttem lebeg : Feléd táron: ki r,!e!5 karon,
Gondolatom nálad Uralyag.
Ninci pillanat, mindig étiembe\' vapy. Te drága, kedve., gyOagád alak!
Szerelmem aofaa nyugodni aem nagy, Saeretlek t . . . mióta láttalak.
Hogy mie\'rt »a«fetlekf — óraem ¦ tudom : Tandéren) vagy, ki megigéatél! . .
ÉrsS szí "i • jó lelked bámulom, Szerelmem úrted liromig Ól.
Ti«4 vagyok, ¦ leaaek mig caak ólok, rtoha **ivem téged nem felad ;
Biiaál bennem angyali lólekl
arsreisl . , légy nyugodt, azivem Tálad.
TARHÓCZii IVÁN.
Lapunk mai számához van mellékelve „Gizella-Egylet" és a Mohai „Stefánia-forrás" ismertető leirása
harminczegyedik évfolyam.
alai közlöny.
AUGUSZTUS 20-)
togatók belépésekor & fegyenczek illemmel felállnak munkájukról, s ez által üdvözlik ez idegeneket s csak kívánságra folytatják a munkát, hogy Wzgyorsaságukat s ügyességüket is bemutathassák. Kend, tisztaság mindenütt, ugy, begy az ember megfeledkezik arról, bogy a munkások fegyenczek.
A fegyház minden önkénytelen lakója foglalkozik a munkatermek valamelyikében s a mint egyik-másik mellett elhaladtunk1, meglátszott némelyiken s csaknem leolvasható volt az iszonyú bűn, melyért lakolnia kell. — Rettenetes arckifejezése ¦ volt némelyiknek, borzadályt szült a réa-tekintés é< iszonyt. olykor*zánalmat éreztünk irányukban. Volt a. több között egy, kinek kinézése elárulta bűntettét ¦ a kísérőt egyik társunk megkérdezvén, bogy m-ért van itt? azt felelte: apa s anya gyilkos volt! Büntetése a különben ifjú embernek életfogytig tartó fegyház. Megérdemli.
Midőn a társaság mindezt végignézte, a konybátV sütődét, valamint az udvart is megszemlélte, egy ,másík erősen elzárt folyosóra lön^wzeíve, a melybe az úgynevezett sötét, pincze zárkák nyílnak és egy másikban vasczellák, mint ott nevezik vaakalitkák, mindegyik külön egy ember számára vannak felállítva. Ezeket látva nagyon lehangolva találtuk magunkat s időnkből is kifogyván, siettünk a rettenetes helyet, a bűnösök ezen lakását elhagyni, de előbb mintegy vigasztalásul megtekintettük még a szép templomokat és a fegyenczek oktatására szolgáló iskolát is.
Ez uttóbbi arról nevezetes különösen, hogy Korvin János temetkezési helye ott van, s az a faiban egy festménynyel U jelez-tetik, mély ötet egész nagyságban mutatja. Alá van írva: Joannes Corvinus et Beatrix de Fraogepanus Restaurátora 1510.
Egy másik képen grófpzillei Hermanu arczképe látható, ki 1307. évben alapította Lepoglaván azon kolostort, mely jelenleg megnagyobbítva, immár ném a világtól elvonulva s magukat ájtatosságnak szentekV atyák szent elmélkedésére, hanem a" világban elkövetett büntettek megbünhődése végett a gonosztevőknek szolga\' elmélkedést helyül
A fegyház őrizetét 70 Őr végzi, kik természetesen az igazgató felügyelete alatt állanak * ezen felül vannak a szükséges alai\' •)-.: tisztviselők és segédszemélyzet Vau két lelkész és az Iskolában tanító is.
Az igazgatóról már fentebb megemlé keztem, kötelességet vélek teljesíteni az által, ha a vezetésüukre kiküldött tanító ról is megemlékezem, ki minket oly szives készséggel kalauzolt s mindent megmutatva, mindenről felvilágosítást adva, azt lehet mondani, hogy több időt és fáradságot vett magának, bogy kíváncsiságunkat teljésen kielégítse, mint amennyit tőle előzetesen várhattunk volna.
Fentebb említettem, hogy a lepoglavaí fegyházat akkor tekintettük meg, midőn Trakostyánból már visszaérkeztünk, s igy megelőztem önmagukat a fegyház leírásában, s most visszatérek ismét a déli időhöz, midőn L-poglavára érkeztünk.
Déli tizenkét óra. Négy órai utazás után megérkezett a kis társaság Lepoglavéra s első gondja iftlt természetesen azon követelmény -ijerrégitése, melyet a hosszú ut ki marad hatatlan oá szokott Ipduí. azaz ebéd után nézett. Nem volt nagy feladat, mert a szíves vendéglős a társaság megrendelése folytán eíég jól kielégítette azt, míg másrészről gondoskodott, hogy a kifáradt lovakat felváltva s idflt nyerve mielőbb útra kelhessen a szép tekvésü Tra-koatyán felé.
Alig ér ki az utas Lepoglava falai közöl, felejteni létszik azon tompa hangulatot, melyei az ember érezni kénytelen a lepoglavaí fegyház s a körülötte fekvő, egy stil--ban épült néhány álladalmi épület, mint tiszti lakok szemlélése" közben, s ezen tompa hangulatot emeli még az itt-ott álló vagy a fegyház körül járó-keló örök~uBa4-: mat mutató egyforma fel-alá való sétája.
Ha ezen tájék bármelyikét akarnánk festményben megörökíteni, nem tudnánk köztük könnyen választani Festői szép az egész vidék, annak minden egyes, pontja s az ut változatos, hogy csoportok között kanyarodik folyton egy teljes óráig, midőn egyszerre ott látja maga előtt az utazó társaság a fellegekbe épülui vélt gyönyörű kastélyt Trakostyánban
Midőn a leirt útvonalon közeledelt kis társaságunk Trakoatyán felé, sajátszerű tünemény tárult szemeink elé, a kanyargó nton a hegyek között kivillant előttünk egy a fellegekbe kapaszkodó fehéres pont, mely minél közelebb értünk hozzá annál inkább elárulta hogy épület, s mi annál mohóbb vágygyal tekintettünk feléje, mert ép ezen épület láthatása volt főtörekvé sünk. ennek megszemlélhetése bírt minket rá a különben elég hosszú a igy eléggé fárasztó nt megtételére.
Egyik hogy a másik hátin látszik itt emelkedni,egyik szebb alakú minta másik s az egész egy fenséges csortozatot alkot, itt-ott a legmagasabb pontokon megkoronázva levén egy-«gy templom épületlel. (Vége következik)
Hírek.
—Ó felsége Apostoli Királyunk szüle , tésnapján, aug. 18-án a helybeli Szeut-i Ferencziek plébánia templomában bálaadó i Isteni-tisztelet tartatott, melyen katonai ; és polgári hatóságok, Hadastyán-Egylet stb. testületileg megjelentek. Honvédeink dicséretes prácisitással adtak diszlövése-ket. Mise végén az osztrákbymous adatott elő. Délelőtt 11 órakor pedig az izr. imaházban volt isteni tisztelet, mely alkalommal.dr Neumann Ede főrabbi ur lendületes alkalmi szent beszédet tartott, mely a jelenlevőkre nagy hatást tett. Az istentisztelet magaaztoffiágát nagyban .emelte Kartsmaroff Leo főkántor gyönyörű éneke. A hatóságok itt szintén képviselve voltak.
— A város szépen fel volt lobogózva..
— Személyi hlr. Hérics Tóth János kir. curiai biró ő méltósága e napokban családjával városunkba érkezett és a szomszédos szentgyörgyvári szölöbirtokán fog egy hónapon át nyaralni, ó méltóságát és családját számosan látogatják nyaraló jában.
— Villám világítás. Az általunk már több Ízben jelzett próbavilágítás, mint falragaszok hirdetik, ma szombaton este 9 órakor fog megtartatni, de egy elöpróbát már e hó IS án éjjel volt alkalmunk láthatni. A főtéren elhelyezett ívlámpák impozáns módon világi tottek meg az utczát, mely igazán nagy városi fényben úszott de az iskola-utczában működésben levő izzó lámpák is elég világosságot terjesztettek, ooba az ivlámpákhoz hasonlítva, majdnem ugy tűntek fel, mint a szégyenkező petróleum lámpák pislogása, az izzólámpák gyönyörű világítása melleit. Daczára a késő éjjeli érának, nagy közönség gyönyörködött a villaWvilágítás szépségében. Örvendünk, hogy a tényleges pföba épén Szent István napjára esik, mert legalább ez által fog városunk e nagy napon ünuepi színt ölteni.
— A nagykanizsai középkereskedelmi Iskola új tanhelyisége már legközelebb teljesen elkészül. Három tágas tantervűét bocsátanak rendel kezesére a tanításnak. A tantermek a legújabb szerkezetű padokkal lesznek bebutorozva. Czél-ozerüjgo szerkesztett ventilácziókkal fogják a termek levegőjét friss levegővel táplálni. Pompás Meidinger kályhák árasztják majd a meleget Physikai és vegytani iaborato-riamokbac fogják előadni a physikát és vegytant. A tanárok kényelmére tanári, szoba lett berendezve. De nemcsak az új tanhelyiségek megfejelő berendezéséről van gondoskodva, hanem a tanári kar is szerveztetett már. A chemia és áruisme előadására az iskolaszék kitűnő tanerőt szerződtetett, aki a József műegyetemen mint tanársegéd volt alkalmazva és helyettes tanári minőségben a budai állami főreáliskolánál tanított A tanári kar tagjai
! a következők: Bún Samu — kereskedelmi | szak, — Vidor Simu —mennyibégtan, — Schlesinger Vilmos — vegytau-áruisme,
— Dr. Sebvart Adolf — jogi pzak, — Macska Lajos — magyar nyelv, — Kozár Ferencz — történelem, — Hoffmann Mór
— német uyelv, — Dr. ViJSáqyi Henrik [
— franczia nyelv. A tananyag felosztása- | ban, a mint látni való a sz-ik rendszer az uralkodó, de mégis kü.önös tekintettel a kereskedelem céljaira. Az ujianév szept. 1-én nyílik meg. Ugyancsak az iskolaépület első emeletén vannak elhelyezve az izr. hitközség irodahelyiségei és a nagy tanácsterem, : valamint a főrabbi, illetőleg az anyakönyvi iroda is. V..
— Berky Erzsébet okleveles tanítónő a perlaki állami iskolához rendes tanítónővé neveztetett ki.
— Zalavármegye tűzoltó szövetkezete aug. 14-én tartott* közgyűléséi Csáktornyán, melyen a nagy-kanizsai önk. tűzoltó-egyletet Knortzer György alparancsnok képviselte, kinek egy szakértői dolgozata nagy^lelkesedéssel fogadtatott el. E*te sikerült tánczvigalom volt
— Igazítás. Külföldön állandóan letelepedett hadkötelezettek, ha utazásuk nagy idő veszte? éggel es az illetők által elő nem teremthető uti- költséggel van összeköttetésben, továbbá Európán kívül lakó kereskedők, iparüzök biztos állással ba bírnak, képezhetnek a hadgyakorlat és szemle alóli felmentésre kivételt és igy e szellemben értendő a mult számunkban foglalt e tárgyú közlemény. Végül az őszi jelen évi hadgyakorlatnál Nagy Kanizsán az összpontosítottak létszáma 1625 lesz.
— Szerény kérelem. Városunk több polgára felkért bennünket azon kérelemnek kifejezést adni. hogy a vasúti utczában, mely egyedüli és kedves sétahelye közönségünknek, néhány pad tétessék !e. Ezen kérelem amilyen szerény, olyan indokolt is, azért ajánljuk az illetékes körök fi gyeimébe, mielőbbi szives intézkedés végett
— Tűz volt ang. I G-án délután a Báthory-utczában özv. Kuncz Jánosné tulajdonát képező hidas gyoladt ki. Gyors tűzoltó segély csakhamar véget vetett az égésnek. Gyermekjáték gyújtásából eredeti.
— Elvesztve és megtalálva. Kínos 24 órát töltöttek Stánitz József nyomdász és neje, kik folyó hó 15-én S\'U éves fincskájukkal kirándullak baczónaki szőlőjükbe. A szülők ugorka becsinálással levéo elfoglalva, egyszerre csak azt veszik észre, bogy a fiúcska eltűnt A szülök folyton hango an kiabálva bejárták az egész, szőlőt, mezőket, kukoriczalöldeket éa a közeli községéket, de a,gyermeknek nem akadtak nyomára és késó este legnagyobb aggodalmakkal telve tértek visaza Kanizsára, megtéve a jelentést a rendőrségnél. Másnap virradóra azonban már. ismét Récse környékén voltak a kétségbeesett szülök, de seuki bírt nem tudott adui a gyermekről, csakis annyit tudlak meg, hogy 15-én esti 6—7 óra közt a nagy-récaei uradalom parkjában volt afiu,apját és anyját kiáltozva; a parkból a fiúcskát elég nem jól a kukoricz.a földekre eresztettek, a helyett, hogy őrizet alá vették volna és Így vándorolt tovább a fiúcska a sötét éjben a városi erdő széléig, hol a sok sírás, kiabálás és futástól kimerülve elaludt Csak kedden dél felé talált rá egy madarászó fiu, ki megkérdezvén hová való, azt a fele-etet nyerte: „Tanizsára", és erre a fis elég okosan nem bocsátotta ismét a nagyvilágnak, hanem nagy rábeszélés mellett becsalta a városba és átadta a rendőrségnek, hol esti Gorakor átvették a szülők a már elveszettnek hitt drága kincsüket. W
— Győrött országos ü?yvédi értekezlet tartatoit, melyben Nagy-Kanizsáról Varga Lajos ügyvéd tevékeny részt vett
— Kotorban a római kath. templom igen díszesen renováltató: t A vallásalap, mint kegyúr dicséretet érdemel készségeért Messze vidéken nincs párja e tágas és gyönyörű szép templomnak. Mellé a derék község iskolaházat szándékozik építtetni. Egészséges és csendes helyen bizonyára előnyösebb lesz, mint .bent a poros és zártlevegöjü főutcában.
— Mai számunkhoz mellékelve van a férjhezmenendö leáuyok kiházasitására alakult ,GizelIa-Egy 1 et" ismertető programmja. Ó Fensége Gizella főherczeg asszony vednök-éne alatt működő jeles és méltó figyelmet érdemlő intézmény felkarolását a legmelegebben ajánljuk az érdekelteknek. Bővebb értesülés e lap szerkesztőségében nyerhető.
— Meghívó. A „Zalamegjei általános tanítótestület központi választmányának ez évi július 27-én tartott üléséből kifolyólag annak elnökeakövetkező meghívót bocsátotta ki: a zalamegyei általános tanítótestület évi közgyűlését 1892. évi zug. hó 24-én d. e 9 órakor tartja Keszthelyen i a köveikezö tárgy? orozattal: 1. Elnöki megnyitó. — 2. Elnöki jelentés az egye- ! sülét 3 éves működéséről. — S.Püdágogiai , eszmék Arany János költeményeiben. Irta i és felolvassa: HofTmanu Mór n.-kanizsai polgári fiu-iskolai tanár. — 4 Jeleutés !3 pályamunkákról. 5. Minő eszközök szolgálhatnak a tanítói tekintély emelésére^ czimü pályakoszoruzottmunkt\'felolvasása. i 6. A számvizsgáló bizottság jelentése az egyesületi pénzekről vezetett számadások megvizsgálásáról. — 7. Köznépünk rosz \' szokásai és vesztőhelyei. Nézetek a része- í geskedés és egyéb mérték let lenség kiír.á- | sáról s a falusi tatiitő e körüli teendőiről. Irta és felolvassa: Békefi E!ak zala-kop-pányi állam, segélyezett községi i>kolai tanitó. — 8. Indítványok tárgyalása. 9. Tisztújítás. A közgyűlést megelőzőleg aug. 23-án délután 5 őrokor előércekezlet tar-tatik a községi népiskola egyik termében. — E közgyűlésre az egyesület tagjait, valamint a tauügy barátait tisztelettel meghívja. Zala Egerszeft 1892. július 27-én. Udvardy Igvácz megyei tantestületi elnök. Midőn e meghívó által járáskörünk tavaszi közgyűlésének határozata -írtemében a megyei nagygyűlés megtartásáról és tárg^^j sorozatáról a járáskör tagjait kii üti külön értesíteném, figyelembe ajánlom egyszersmind, hogy a vasúton utazók 8 napig érvényes tour- és retour jegyeket válthatnak, melyek egyharmad kedvezménynyel járnak. Tisztelettel felkérem a járáskör t tagjait bogy a nagygyűlésen meni ül na-gyobbszámmal megjelenni szíveskedjenek. Nagy-Kanizsa, 1892. aug. 1-éu. Hoffmano Mór, jköri elnök.
— Tanár 1 —2 jó családból való fiu vagy leány-gyermeket kik a helybeli iskolák valamelyikét látogatják, penzióba fogad. Czim a szerkesztő ákal tudható meg.
— Értesítés. A sümegvárosi róm. kath. elemi éa a felsö-leáuyiskolába beiratkozni Sümegen a fiu-iskola irodájában folyó évi azept. l-!ől lehet I. A felső-leányoskola első osztályába oly tanulók vétetnek lül, kik a népiskola VI-ik, vagy a polgári iskola II. osztályát elvégezték. Ha erről bizonyítványt előmutatni nem tudnának, felvéti vizsgát tartoznak tenni, úgyszintén a népiskola V-ik osztályát végzett tanulók is. 2. A II ik osztályba felvételnél megkívántatik a felső leányiskola első. vagy a polgári iskola Ill-ik osztályáról kiállított bizonyítvány elömutatása. A felvéti vizsga díjmentes. — 3. A születés keresztlevéllel
igazolandó. 4 Tandíj, sümegiek 3 forint, vidéki tanulók 6 frtot fizetnek egész évre. Izraeliták külön mérsékelt hittandijat fizetnek. Könyvtár illeték 50 kr. 5. A felsőleányiskolát végzett növendék bizonyítványa posta, távíró, vasúti, nöi-kereske-delmi tanfolyamokra, továbbá ovó, ipar-tanítói, valamint tanitóképezdékhez való felvételre jogosít. —- 6. Lakás.és élelmezés olcsó áron kapható. A lakás adó neve beíratá-nál bejelentendő, — szállásra vonatkozó felvilágosítással szívesen szolgál: Sümeg, 1892. aug. 12. Az igazgatóság.
— Derék mágná*. Az emberszeretetnek ,?^&kran adja szép példáját Huoyady J. g. ií Keszthelyen. Ha vihar van. a gróf mindig szemmel tartja a Balatont, hogy az esetreges veszélyben levőknek segítséget vihessen. Nemrágen keszthelyi és me-szes-györki halászokat sodort a vihar a herényi partokra, kik sehogy sem tudtak boldogulni az erős hullámokkal; ezt észrevette gróf Hunyady, csónakba Ültette matrózait, maga,kormányozta a mentŐ-c.-ó-nakot, a halászokhoz evezett, pirtra segítette, s ezenkívül még élelmi szerekkel is ellátta őket. Ezt megelőzőleg más alkalommal egy keszthelyi társaságnak, mely a Szélvész csónakkal indult útnak, sietett ilyenformán segédeimére a legnagyobb szélben és esőben s míg egyik kezével a kormányt tartotta, a másikkal folyton mernie kellett a vízét, mit- a hatalmasan háborgó Balaton csapkodott a csónakba. Az aggódó társaságot ís p írtra segítette s miután fürdöháziág kihozta, szívélyesen búcsúzott el tőlük.
— Pályázati-hirdetés. A habóti rom. kath. elemi iskolához folyó évi szeptember 1-ére okleveles osztálytanító kerestetik. Fizetése havonkint 25 frt a községi pénztárból, szállás, tisztogatás és fűtéssel, ágynemű nélkül. Élelmezést a kántortanítónál bavonkinti 10 írtért nyer, melyet fizetéséből kell fedezuie. Kötelezettségei: naponkint 4-5 órai tanítás és vasárnaponkint az ismétlő iskolások tanításánál segédkezés.Továbbá minden kántori teendőkben segédkezed, amennyiben a kántortanító akadályozva volna; a miért is az ének- és zeneértők előnyben részesülnek. A pályázni óhajtók képezdei oklevéllel, esetleg szo gátati és erkölcsi bizonyítványokkal ellátott megkeresésüket
— kérvény nem szükséges — ,a habóti róm. kath. iskolaszéknek" czimezve mielőbb beküldeui szíveskedjenek. 1892.aúg. 8-án. Felső-Hahót Zalám., p >sta helyben. Király Elek plébános, iskolaszéki elnök.
— Uj medret készíttet L-lenye a Mura folyónak a letenyei hídtól egész Rátkáig, melynek szélessége 20 méter lesz. A meder > éizitésének költségeire 60 ezer frt lett megszavazva.
— Nagy-Kanizsa írásban és képben. A fővárosban megjelenő .Budapesti látogatók lapja," mely t- vidéki varosokat is kellő méltatásban részesíti e napokban városunkba is elküldi megbízottját, hogy a szükséges intézkedéseket városunk ismertetése czéljából megtegye. A .Budapesti látogatók lapja\'.melykitünöszerkesz-tése és képei csinossága folytán, nemcsak az idegeneknek tesz jó szo gilatot banem város hírnevét is emeli, magyar, német és franczia szöveggel jelenik meg. A lap már majdnem minden nagyobb vidéki várost bemutatta és igy váro-uok érdeke megköveteli hogy szintén sorakozzunk a többihez és örvendeni fogunk, ha városunk közönsége módot fog ryuj ani a .Budape.-ti látogatók lapja.* képviselőjének, hogj városunk írásban és képben érdemlegesen bemutatható legyen.
— Mellékeive veszi t. közönségünk lapunk mai száma melleHa mohai „Stefánia-Forrás\'* kitünö vizének aján\'ó körlevelét E forrásvíz unicum, amennyiben
^OÍHáb mélységű artézi fúrás, vize felette ásványdüs. Bővebb értesítést nyújt a mellékelt prQspectus.
— Rövid hírek. Szept 3-án tőrök vendégek érkeznek Bpestre. — Herczeg-primásunk földbirtokait bérbe adja. — Oroszországban eddig hivatalos jelentés szerint 23 919 egyén balt meg kolerában.
— Dráva szabályozás munkálataira az idén 70 ezer forint fordíttatík. — „Mehet" helyett .Indulás" hangzik mosta vonatok indításánál. — Vaszary Mihály kaposvári fögymn. tanár elhunyt — Thaisz Elek egykori fővárosi főkapitány meghalt — Jákón 61 ház égettél. — Schlauch püspök Temesvárott sirkápolnát építtetett nyug-vóhelyeül. — Sulejmaun basa a „Sipkaszoros bőse" meghalt. — 189 i-ben 68 hajó veszett el nyomtalanul a tengereken. — Aug. 25-én Csáktornyán orsz. pótvásár tartatik. — Újpest Budapest fő- és székvároshoz csatoltatik. — Parisban aug. 16-éö 4000 kocsis strajkot kezdett — Bródy Zsigmond ezüst-mennyegzöje alkalmából 150 ezer forintos alapítványt tett. - i---
80.
vednek, a „Moll-féle seidlifz por-\'J oálata áUdí rövid idő múlva vi^za?] egészségüket Egy doboz ára i irt? küldés nepontautánvétellelMoII A.gi! szerész, cs. éa kir. udv. szállító által\'í I. Tuchlauben 9. Vidéki gyógyszert^ ban határozottan M^ll-féleké.-zitméM rendő az ö gyári jelvényével ésaláirij
— Cognac. A mostani járványoj] ben talán uem lesz. érdektelen repr kálni a magyar községi és körorvosoj szagos egye.-ii.elének, továbbá a baltJ giai egylet hivatalos közlönvéneJ , Közegészség ügyi Kslanz\'-Dak cognac\' c/.im alatt f. é. márczius ;,j számában kózölt hirér, annál kevésl mert éppen a cognac az, ra|íyet a lj ellen nagyon ajánlanak. A nevezett lap ezeket irja: Ujabb időben egy :r;,| vül finom és jó cognac jelent meg s fogyasztás piaczán. A»róf Esten" Géza-léle cognac ugyanis ngy a tisztái állítás, valamint\'szesztartalom tekij ben oly kiváló sze. zprodukinm, hogy nak akár egészségesek, akár a jad tzerint betegek számára való has/nJ a legjobban ujánibátjuk —Az orvosi; korlat az ujabb therapiában léiJ szerepet juttat a cognacnak ,s azérl hisszük, bogy ezen minden tekintj első rangú cognacnak megismerteti és ajánlásával jó szolgálatot teszűaj]
I vo.-«társainknak.
— Tizenkét év a villamosság i szakában uem val.uni nagy idö,
| valamely szer ezalatt a közönség s \\ datlan kedvelésében részesül s foli | uj meg uj barátokat szerez, niagáiiaij i bizonyára a legjobb ajánlat a mii i mondhatunk. Fs a Brandt Richárd g;. ! szerész valódi, svájezi labdacsaira ki igy áll ,a dolog Rövid, nyolcz heti alait 400, hivatalosan hitelesített ismerőiével küldetett be oly ember* a kik emésztési bajokban, s ezek kii kezményeíben szenvedtek A valódi snj i labdacsok, fehér kereszt atrös alapon. \\ dobozzal 70 krért a gjógTSzertárad i kaphatók. Főraktár: Török József pitül Budapesten, Király uicza 12
— Pályázat ódára. A kecskeméti .1 tona-József-kör" november hó 1 éo. tona József születésének századik r\\ dulóján ünnepélyt rendez, mely a!kil| ból az üunepen elszavalandó és Kit József emlékét dicsőítő ódára pályát! hirdet. A pályadíj 20drb. 10 frankos arj A pályaműveket szemptember 2ü i^ vács Pál dr. hoz. a kör titkárához ké oyujtaní. A
— Amerikában legközelebb végbenf népszámlálás szerint, New Yorkban 2\' olyan asszony van, aki férjét tan; százezer nú" pedig egészen magára ualva.
— Vadászati törvéuy módosul
Tudvalevőleg több törvényhatóság laf tot intézett a belügyminiszierhezaw szat gyakf r.ásáról szóló törvényczikiJ mely intézkedéseinek módosítása vJ A kérelem lényege abban van. ho^yi dászati jognak & közegek részéről í kötelező bérbeadás mellőzésével dászati és fegyveradóról szóló megtartása mellett — saját lö\'dbirukfl és bérelt területén a vadászatot minÁT szabadon gyakorolhassa A szö\'ókbfl[ gy üniö\'CsÖsökben való vadászatra ie?\' vagy olcsó vadászjegy lenne ki; mert a szőlőkben és gjÜmölcíösöUH nynlaktt kártékony állaiokuak kell un teni s igy ezek vadászatát e helyen »f könnviteni. A felirat a többek közt H említi, hegy IS90-91-ben KecihaJ határában a nyulak mintegy M-tüWT rininyí kárt okoztak. Értesülésünk a közhatóságok e felterjesi.tésént-k fejj lembe vétele nehézségekbe ütközik, a vadászati törvény egyik föelve * állomány kiemelése. De — a kiváj viszonyokra való tekintettel. a\'beiüjjl tüszter a pénzügyminiszterrel enyeifl leg, akként V\\*áu a kérelmező törvéfr tósagoknak elegei tenni, hogy a sivi gyümöcábirtokosoknak olcsóvadászH két engedélyez s nem tesz -kifog**! ellen, hogy a törvéuyhatoságok kotnaj megokolt esetekben, szabályrendeií1 (de a kormány-^váhagyásáva!) bitfí időre a mezei "nyulat kártekonv * j minősíthessék. *
Y e g I e s.
— Megbízható gyógykezelés. Za vart emésztéssel ellátott egyének, kik étvágyhiányban, felfúvódásban, gyoraor"-görcsökben és rendetlen székelésben szen-
Irodalom.
HAR33INCZEGYEDIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
AUGUSZTUS 20-án.
lenünk.
sokat és fontosai-b halálosé tekét az első kötet anyagához: továbbá 1\'/» ivén át az első kötet képeire vonatkozó képraigy*-rázatokat és végre az első kötet c/inilapját, a képek sorrendjét, átnézeti c oporto-sitását és a rövidítések magyarázatai. Az elsökötet oagy becsére és tartalmára legközelebb más heiyen foguak visszatérni. Itt csak a 21. füzet mellékleteiről akarjuk még elmondani, hogy e füzeihez két térkép (Európa népesedési üürü-ége 1892 ben és Európa a Habsburgház íeínacyobb kiterjedése korában 1550 körüljés két táblázat, összesen tehát négy meliékle*, van csatolva. A tab ázatok egyike a természettudományi felfedezéseket és találmányokat, a másika földrajzi iH fedezéseket tünteti fel ügyes csoportositásb in az évszámok, feltalálók neve és nemzetisé; e s egyéb adatokkal L táblázatok is mutatják, bogy a nemzeties irány mily következetesen vonul végig e jeles vállalaton. A Kézi Lexikon összesen 40 füzetre ing terjedni, egy füzet ára 30* kr. A legczélszerübb 20—20 füzetre bat forintjával előfizetni: mely pénz az Athenaeum könyvkiadó-hivatalához Budapestre küldeodö. Kapható különben minden könyvkereski dé.-ben is.
— Mikszith Kálmiin n**zeg>üj\'ött munkáiból a most beküldött 30-33 füzet a hírneves szerzőnek „A két koldus-diák" czimö és resényszámbi menő hosz-szabb elbeszélését tartalma-za. A tudományokra való törekvés sa\'yrája. a ,n u-zsának buzdítása és a látszólagos ellentéteknek szellemes egyesítése az, a mi a magyar elbeszélő irodalom e jeles művelőjének mostani munkáját\'is a régibb alkotások méltó pírjává teszi. — "A kedélyes humor, mely Mik-zith egyébnovelláiban is nyiivánu1, a juveualí szellemtől át hatott guny, mely akármelyik epigramm-ban is megállhatna. — remek belyzeieket szuTa „Két koldusdiák"-ban is és mindenkép olyat,, mely kedvenc ütik népszerűséget okvetlenül emelni fogja, ha ugyan van még széles Magyarország ha n olvaó, ki Mikszátbot nem szeretné. Igazán Öröm az ilyeu könyvet lapozni, de nagyobböröm ^a részleteibe bato;batuok. Ez a va óban I betűk alatt, iskolázott \'-zeliem terméke a sokszori csillogó fantasia szüleménye és kétségbe-vonhatatlan bizonvitéka annak, hogy Síik ; száth nemesik jó Író, de ihletett költő is. j
— Az előttünk fekvő fü/etfk az össze-, gyűjtött munkák VH-ik kötetének képezik\' mar nagyobbik felét. Gyű nek, gyűlnek.\' egyre gyűlnek a vaskos füzet- k és Mikszáth
— egész kis könyvtárt pótol azoknak- kik derűit órákat akarnak élvezni, a mikor olvasnak. — Ajánljuk b füzeiéi vállalittoi mindenkinek, mert az eyyes füzetek 55 krosára lehetővé teszi, hogy azokat tény-1 leg mindenkí--ujegszerezhe^se. Révai lent-1 vérek (Bt*dapesrei[, IX., váczi-uteza I.) a vállalat ktaífcí, 10\\és 2<J íüzetre elöli étét I is elfogadnak. V
— A községjegyzól szignrlaira ké-cö-lök számára megjelent ké/i könyv Érdi | Kupp Róberttól. Ára 1 frt 5,0 kr. Megre-i deihető Kubik LÖrincz könyvkereskedőnél Székesfehérvárott.
— „Olvadó-Kör szépirodalmi regény-folyóirat rendkívüli folyamában megjeleni avilághÓdHÓl Nagy Napóleon szereicséje és vége czimö történeti regény 25-ik fí. zete. Ara 25 kr.
— Uj zenemüvek. A Nádor és Bírri zenemükereskedó czég ismét 4 igen cs -nos dallal szaporította az annyira kedveli .Legújabb budapesti népdalok" c/. ^voj teményét mely a 3. falvam M/*» és számait képezik. A **/tl szatuu fűzet bankó Pistának „Még a/t mondjak ni ura Szegeden boszorkány" cz. dalát és „Ez a pohár színig tele" c/. bordalt tartalmazza. A *V>« azámu füzet tarialma „Vásárheyi vásárterén sárga reczec/e" és „Hu/d rá czigány" mindkettő orszá^zerte kedvelt dal. E\'jy-egy ilyen 2 dalt tartalmazó füzet ára 30 kr.s minden zenemükereskedésben vagy a Nádor éa Bárd czégnél i. pesten Károly-Körut 8. kapható.
— Ij zenemű! Mlaga Gézától Jókai Mór szövegére 3 magyar királj-hytnnusz jelent meg. E mű, mely nagy kelendőségnek örvend, kapható Tánorszky Nándor nemzeti zenemükere>kedésélen Bpesien, Váczi utcra 30-Ík szám alatt Ara 75 kr.
— Denci János Ujabb költemények czimü bötetétaközönsegoly érdek ódéssel fogadta, bncy az első kiadás a megjelenés első hetében elfogjott. Most már a m á-Bodik kiadást kü:dik szét. Előfizetni lehet szerkőnél l.ugo on. Fűzött pé dány I frt 50 kr. disrkötésü 2 frt 50 kr.
— _A magyar emigránsok Török országban 1849-1861" czimü mű nyu-matá-a. miután az előfizetők kellő száma a kiadás költségét biztosítótű*., kezdetét vette, agy hogy a n>ú október hóban, díszes kiállításban, mintegy 30 ivnyi terjedelemben fog a köriy\\p-nczon me/jelenoi. A kikmégelŐü.etni szándékoznak a három forint elófi/e-é--.i összeget, (vapy e-etieg megrendetést) augusztus hó 30-ig küldjék auiiroitho\'. mert azontúl oem lehet a műre, melynek bolti ára négy forint lesz, előfizetni. Szalczer Sándor, Baar (via Mohács.) -5-
A gabonaüz! etröl.
Niry-\'ia.ni, J8DS. lugnitoi 19 in.
A lanyha hangulat daczára\' a nagymérvű hozatalok píaczoakon élénk forgalmat szültek a hetivásárainkon a következő árak mellett történtek vásárlások: buza 6 80-\' ót 7.10 ig. árpa 4 40 tői 6 50-ig,roaz 5.60 tói G. 15-g. Bükköny 5.10 - 20, zab 5.10- - 20, tengeri 4.80—90-
Kivitetünk még nincsen, de az e hó végével Béc-ben tartandó gabnavásár remélhetőleg javu\'ást fog e téren is előidézd.
Ki nyert?
Hozás aug. 13-án: 6\'écs: 40.58 39 50 Grácz: 27 16 2 79
Huz.-.s aug. 17 én: Brűuu: 45 7 6t 15
Szerk. üzenet.
— A szepetneki ?3 tormási munkásokról Írt jellemző 1 likk léniOke miatt jövő stámra maradt: Köszönet a figyelemért
— *z „OrvUavgyermekcersek" sxoTege ki van már nyomatva, áronban a aserzSk arcaképének kendéimet elké.aitét* miatt nem expediálbatjnk még. Szivei iür«Ime> át elné-rcst kérünk
— s
Isten h<
Érkezésednek orveuoluk.
Halyi
*on!
E. Lehetetlen volt óhajtását leije:
_ INT y-llttérv*) _
Cslkss éa keczkát se\'yem&zSveteket Lom alaa. Foulard-Sürsh-Taffeta cemküionben Merveilleoí selymeket is méterenként 45 Itrtó: 3 frt Si krig egyes öltönyökre, vagy egész végekben is poitabér- és vámmentesen szállít Henneberc U. (cs. kir. udvari laállitl) selremiryara Zürichben Minták jidsiafordulóval küldetnek Svájcába esi intett levelekre 10 kroa bélyeg ragasztandó
Bérbevételre keresek egy
KÁVÉHÁZAT.
Értesl\'és küldhető Szombathelyre post. rest K. S.
Ujárl lédjeg?. 38 kitüntetés, közte 14 tiszteié okievei és 18 aranyérem.
Számos bizonyitvany az első orvosi tekintélyekiöl.
A mezei és erdőgazdasági kiállitá* son Bec-beu 1890. és a nemzetközi kiállításon egészségügyi szempontból 1891-beu a legmagasabb kitüntetéssel a tisztelet oklevéllel elismerőleg di-jsztatott
HENRI NESTLÉ-féle
gyermekliszt
35 évi c r e-d m é 11 r.
Újszülött gyermekek, kik anyjuktól kevesebb, vagy épen semmit sem tudnak szopni NESTLÉ léle gyermek-liszt által előnyösén helyettesíthető. T Utasítások melyekben számtalan bizonyítvány van, az első orvosi tekintélyektől a kontinensen, lelencz-házak és gyermekkörházakban foglalkozóktól, kívánatra ingyen küldetnek.
Egy doboz HENRI NESTLÉ-fele gyermek-
liaxt 90 kr. Egy doboz 11 t\'.Mt! XEÜTLÉ-fíle snrltett tej 40 kr. Központi főraktár: Aosstria-Kagyaroraság azámara:
F. BEJvlYAK,
Becs Kaglorgaaso No. 1.
Eladás minden gyógyszertárban és anyagkereskedésben.
Hirdetések.
3685 tk. 1892.
Árverési hirdetmény. .
A nagykanizsai kir. törvényszék tkvi osztálya részéről közhírré tétetik, hogy Zalamegye öshzesitett árvatár végrebaj-tatóiiak LambertJőzsef végrehajtást szenvedő oros^tonyi takós elleni 124 frr21 kr. töke. ennek 1892. évi május hó 12-löí járó 7°"t kamatai, 7 frt 85 kr. je^nlegi s még felmerülendő költségek iránti végrehatási ügyében a fenntnevezett kir. törvényszék területéhez tartozu oroaztooyi 97. számú tjkvben| 136. hraz. a. Lambert Jó/sei tulajdonául felveit s vétel folytán Halász István tulajdonába átment ingatlannak 648 frtra becsült fele része 1893. évi szeptember hó 6. napján de. 10 órakor Orosztooy község házánál dr. Tuboly Gyula felperesi ügyvéd vagy he lycnoe közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladami fog.
Kikiáltási i\'r a fennebb kitett becsár. Árverezni kívánók tartoznak a beesát 10a/e-át készpénzben vagv óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Kelt N -Kanizsán.a kir. tvsz.ék. mint lik vi hatóságnál 1892.évi máj. hó 21. napján
GR. BUGONNAY kir. tszé.ki b:ro.
Jeles könyvek rendkívüli olcsó árak mellett, jó állapotban megrendelhetők.
Heckenast G. utóda fDrodtleff fi)
. I \' kiadóhivatalában POZSONYBAN. Babics K á 1 m á n, Széptan vagy aestetika. (n. 8-r. 321. L) — ?80 helyett cíak ...... —.90
Legjobb aestetika, nélkülözhetetlen minden müveit emberrészére Fodor Dezső. Utasítás a ház-adoügyekben, báztu.ajdonosok és házkezelök részére (d. 8 r.
56 1.)____—-50 helyett csak —.20
Miiuieu háztulajdonosnak ajánlható.
K n r o i a költeményéi. (12 r.. 162 1.)... 1 40 helyett csak . . . —.30 Alkalmas ajándék hölgyek részére.
Király János, dr. A pozsonyi nagy dunai vám éa\'révjog tör- #
Vese, huirjholjap, húgydara éa kSazTenybájiLaJmak ellen, továbbá a légzi és emészteni szervek hnrutoi bán-lalmainál, orvoaj tekiatélyek álul a Lith ion-forrás
SALVATOR
sikerrel rendelve len.
Kellemes izl! Kűanyen emésríöeiö:
Kaptat* ázviayvizkereakedé.ekbea át fy»Tiyiíeríárzkí)ia.
A \\$alvator-forrám igaza. EperjetHm
¦\'eielós szerkesztő éa kiadó : BÁTÓRFI LAJOS.
•l E rovat alatt kOsISttekért saia vállal falelőasécet a azok
tenete.\'\'Levéltári adatok nyomán, (ti. 8-r. Í68 Í.)----2.-
helyett csak , . . . . . .
Kitűnő legújabb forrásmű a
.. a magyar történethez.
Kofrányi .Adolf, dr. A Grá-fenbergi hidegvíz gyógymód. Népszeiü irályban tájékozásra a vízi kezelésnél (8 r. 212 1 ) 1 50 bel; ett csak . . . KíiüoÖ útmutató a hideg viz gyóeymód használatához, sokkal becsesebb, mint Kneipp vizkurája.
Or bók MÓr, Tréfás azámtani
. feladványok gyűjteménye. Ifjak és más közbeliek haszuos szórakoztatására. (8-r. 80 I.) . . —.50 helyett c*ak. ....
Orbók Mór, Tréfás mértani feladványok gyűjteménye. Ifjak és más közbeliek haaznosmu-lattatására kidolgozva A szöveg közé nyomott 117 képpel. (8-r. 64 1.) —.50 helyett csak Tanulságos és mulattató gaz-dag_jartalmu könyvek, a na-UUágnak és a nevelő uraknak.
PaedagogiaiPlutarch: Orbók Mór, Paedagogiai P.utarch. Jelesebb paedagpgusok, kiválóbb tanférfiak arczkép éa életrajz gvüjteméaye I /II. diszes kötet\'(n. 8-r. 564 l.) ... 4.— helyett csak .<.... A nm. közoktatásügyi minisztérium által melegea ajánlva, s egy tanár urnák könyvtárából sem szabadna -hiányozni.
Pereas Sándor, Verses köszöntő könyv. Gyermekeinknek. (16 r. 301.). .. —.20 helyeit csak.......
Szép tartalmú köszőntőkönyv küíftnféle alkalmakra.
Samarjay Káró ly, dr. A pozsonyi régi és uj színház. Töre-déküi-k Pozsony multji és jelenéről (magyar és németnyelv.) % képpel (8-r. 541.) ... —.40
helyett csak......
Jókai-félestylasban tartott vázlat, a legrégibb magyar színház felől.
Schulpe György, dr. Felbők éa csillagok. Költemények és egy elbeszélés. (16-r. 88 I.) .. —.60 helyett csak .... Egy tehetséges ifjú magy. iró, kí ezen költemények által magának uj pártfogókat hódított.
Schulpe György, dr. Tanul-
1.
mányok az irodalom, jog- és 1 culturtörtéoet terén. (n. 8-r.
52 1.)____—40 helyett csak —.20
Mirden müveit emberre nézve érdekes. Tanitók év kö nyve. Tanárok tanítók s tanítóképző intézeti növendékei használatára szerit. Orbók Mór. 1.20"- helyeit c<ak ^-.30 Költőibb és olc-őbb. roiut bármely jegyzőkönyv, képekkel. Alkalmi ajándék tanároknak. ** Tóth Sándor, dr. Távol, közel
Ujabb elbeszélések. (8 r. 2061.) * 1.20 helyett csak .... —.30 5 érdekes elbeszélés, a lepje ie-ebb bírálatok ki\'ünönek bizonyították.
Jé zeneművek csinos kiállításban
Bánfi Sándor. Képek a pozsonyi ligetből. Diszes. keringő . (SValzer) 1. - helyett csak ...\' — 20 Eisvogel Feri. 30 év után.
Keringő. —.40 helyett c-ak . . —.20 Korbay Ferencz. Gyapjas bundám. Népdal, irta Samarjay Károly. —.30 helyett csak... — 20 Mader-RezsÖ. Pozsonyi tűzoltó induló —.60 heljett csak —.20 Rudnyánsxky J á n o s. Izabella csárdás —.50 helyet t csak —.20 Ru d n y á n s z k y J ános Kék ibolya,- Lengyelke Zongorára. —.50 helyett csak .... —.20 Wolf Zsiga. Kereskedelem és
ipar. Polka. —.40 helyett csak —.20 ! ! Jeles könyvek és diszes KÓták jó állapotban 11
Wintirberg intézet,
Bécs Wanng. Cottage-Aplagen.
Nagy leány-oővelde, kényelemmel berendezve. . Szép tan-, háló és társalgó termek. Gyönyörű kert s. a. t. Egészséges fekvésű hely. -+- Államérvényes bizonyítványok. Tulajdonos Winterberg Mária urnő Coblenzből a Rajna mellett (46S5,1)
Hirdetmény,
Nagy-Kanizsa város rendezett Tanácsa részéről ezennel közhírré tétetik, hogy a város tulajdonát képező összes erdőben az idei gnbae*termés f. évi aug. hó 34 éa d. e. 9 órakor a városház tanácstermében nyilvános árverés utján a legtöbbigérónek eladatni fog. w
Árverezni szándékozók felhívatnak*, hogy a megállapított becsár 10%-át bánatpénzül az. árverés napján a kiküldött bizottság előtt tegyék le.
Nagy-Kanizsán, 1892. aug. 13.
AYárosI tmnnes.
CSÖNDES
Tan- és nevelő intézete SOPRONBAN.
i.-. nmaslum-, reál- éa elemi iskolai tanulok részére Lelkiismeretes tanítás, gondot nevelés Prozpektusiat készséggel stolgál
:.. i Irtsál
KÖNNYEN OLDHATÓ KAKAO
Az 1889. évi párisi világkiállításon ! arany éremmel kitüntetve.
A. KOLERA ELLEN!
W*W* i6 tanácsot mindenkinek!
A berlini vílágbird kolera orvos Dr. KOCH ssakvéleménje ez:
„Kolera* időben ag§omorra kell jőgondot fordüam, hogy az mindig tiszta és emfaipképes legyen.\'
F.s azt jelenti, miként a testnsk^l kell táplálva lenni, hogv,&f a fer-tSaAlt légkörben is ellen tudjon állni a ragály hatalmának. 9**
TndvalevS dolog peaig az, bogy a járványo* id&V«k esetben éppen nsm keavexS aa emesztéii aaervesetre; a gyomor ilyenkor csak lanyhán teljexiti axolgalatát, aSt gyakran föl ii mondja azt; as étel nem iilik, bágyjkdtaág, le-vorbég vesz erót rajtunk, mi magában véve ii egy betegség.
Esen kedvesSUen korolménybon rejlik a baj forrása, mely a jelen időben a betegségek és járványok terjedésére bír Lefolyással. Eztmegakadályosnl, t-i alias tikra szlllni tehát mott a fo föladat, as pedfg igsnkönoyea s csekély áldoaaUal iár, ha keretjük s rilághirfi Dr. KOCH tanácsát, mely szerint a gyomor mindig tiszta tafyaa s astisztMi tudjon, s akkor
Csak rendesen és jól kell élni — sa kolerától nem kellJélni.
Mindezen igényeknek híven éa lelkiismeretesen megfelel a
„HUNGÁRIA-kÁVfi,"
mely számtalan orvost szakvélemény sasrint -fSkéat az által érdeasl kiváló figyelmet, hogy az a gyomorra hat Igen Játéksává* s aat mindig rendben tartja:
, nyákot i az emésztést akadátyozé n\'n-ket a gyomorból és belekből eltávolít s as emési\'.iz-. és js étvágyat eláaaozditja : tehát a mai időben kSzegéisaéf-dgyi tekintetben egy megb tesathetlen prezervativsst, mely más hatásán klrSI is mint kellemes jóizB tápizer legjobban ajánlbatí • azért ma annak egy háziéi sem szabad hiányozni Egy kilo l.-JO kr. — Kapható: SZAl.ÁDV ANTAL aryárosaáJ Badapest Amirassv-ut 86. az. Élet"6«41 és használati ntaaltáaok minden csomas;hez
__Ingyen adatik._ _.. ^
. PBiGA: Pflastergasse 5. MII.AM) :
Corso .Vitt. Em. 33.
A feltaláló dr. Heidinger tanár ur álul kisárélag IsihataJmazott
MEIDINGER KÁLYHA-GYÁR
HEIM H.
BBCS — DOBLDVO.
BÉCS: BUDAPEST:
lliciuelerpUU S. Thooet-udrár.
LOKBOX: Oxford Str. W. 95. & 97. _ Minden államban szabadalmazott és minden kiállításon az első éremmel jutalmazott legelőnyösebb szabályozó-, töltő- és szelelös kályhák.
Kokiual vaü lüz"]é«nél ax, égési időtaxtun, tetazé, aaeriiit, kO.zrí!,,. I .aló to.eléaoél 24 órai.
Több mint 45,000 kályha van használatban.
Ksj- káliha által több ss.ba fltlirtii.
.,M K1D1 \\ « E R"-k á l> li n k.
Ax utánzások kikerülése végett óv.
mindenki jegyünkre, mely a kályhák ajtainak belső ícl-iti be-Sntve vannak.
nzasoK a.Keruieie
» ÜILIDHIBER-OFEIi jfe-K. HEIM^j
a n a m
a
. , „HESTI\'A"-kályhák.
. ¦¦> ZsjUbnul tolthetS. A hamu és ¦alak pormentes sltávolitáca.
HELIOS- FÜSTEMESZTŐ KANDALLÓK
kémények fDstm«ntesek miradaítk. Határtalan égési tírtam. Hindoo ttlKslö aUyag alkalmas.
FCSTEMÉSZTŐ CALORIFÜKRK,
khspot.ti légfaiésekre 6m aidllőatetS késztlIékekhM.
Központi ttizselöiac
míndeo módlver szerint:
Száritó készülékek ipar- és gazdasági czélokra. Prospektusok és árjegyzékek bérmentve és ingyen.
harmdíczeotkdS évfolyam.
ZALAI KÖZLÖNY.
AUGUSZTUS 20-án
MOtWSEIDLITZiPOR
tv Tavaszi gyógyítás
Nyári
gyógyítás
5? Oszí gyógyítás
gyógyítás
Csak akkor valódi, t"^"tt7,
ii és MOLL A. aoku roaitott cxtge láthat*.
Gvrri gyógyha\'ái makacs gyomor- él aleathajok, gjomo-eürc", nyálk, gyomorígé*, aaékrekedéanél, maj-bajok. -¦¦\'*..:¦.-¦ aranyér éa a legkaija:, n*i ke-. ••• m Egy ¦-¦.:«¦:: doboz málatj qtaiitáxaal 1 f< Raktárak a* minden nev»zeteiebb gyógv
enáraiban
iUOLL A gyógy»jf>ré,z c» kir n-Ivari leállító, Béct. Siabdt. TucbUuhen 9. Szetküidáa naponta utánvét mellett. 2 doboznál
- ¦¦¦ li :!«¦::. küldetik.
El Sumert. MOLL A. úrhoz Uécsben, ÍJIÖ fngiaikoiátómnál » oo MOLL-féle SeidliU >r«.-i igen jó Baiá«t gyakorolnak ; itmerem ezt egyazer u rra és i„I-t«n fitetaa meg"-et mon
jdok érte; ezek a gyomrot jóvá éa töc köouyüré t-s tik.
STEIKKE F. J. lelkén Honnetaehlag-ban
MOLL-FELE FRANCIA BORSZESZ ÉS SÓ
iS Legjobb bedörzsölő szer
55 köszvény,
5? csúz
S meghűlés! betegségek ellen
Csak akkor valódi, moT.^T\'"1."^
[gyét tflLteti fel é.-í ,A MtlLl," felirata onoiiml van zárva A. M<>I.I,-féIe fraorzi* boiazeaz é« ló neve-[zeteaen mlrt fájdalommílUpiló bo dóritól éti -zer köaa-rény, raUZ éa * meghillé. egyébb következmény t-i fíé] legiimrrrteabb népazer — Kgy ónozott eredeti üveg ara:
" ( F "í -SZÉTKÜLDÉS p ÜOLL A. PHírarTra. cs. rí tir. iduri síilliui állal-
tiV.cs: 1. TDCHLAÜBEN 9. «. Vidjki m> grendeléaek naprfnta p Olt antant ét mellett telje mttttnek.
A raktárakban trttxékhatározottan HóU A. aláiráxával e* védjegyerei ellátott kénztt-mcnyekel kérxíU
Szétküldés ¦
Téttel Két\' Bregnéi kiesebb nem küldetik. Elizníeréa MOLL A, tféfgt*. nr.bna Béra Kttaí»m*oll-féle franciia bortxesa ét wíja vidé-en nagjtkcrtlen mökőilik. Küjájöa ti-kfm b0 iiveg-\'gel, mivel az emberiség legitségéfe k-i-zletet óhajtok íartaoi magamnál. Mély tiazteleit I
HORNOK, lelkéax MÍeb..lap-ban.
x
»\' X X X X
x x
S
X x X
X X X
X X
X X X X
>v X X X X X X X
x x x x
X X X X X & X
ooaooocxxxxicoaxracxiooooooooo:^^
\'COGNAC-QUINT KIVONAT.
g
kr.ii .ó. egé i\'i-f.\' é* tartalmai cognac pillankt alatti tJ ke.sitéaére, mely a valódi franczia eogi actól t*mmib<-n ^ «em kUlöDt-özik, ajeslom e jónak bizonyait k\'l- g l&olegea*e,et. U
Áia 1 kilónak (*lLg 1U) ItUr r<.gn,c k>k>itétare) lC g frt o. é. Kéixitéai ntaailá* ingyen mellékeltetik. L e g- q jobbaikerért és egéizaegeag gyártmányért k p i e i k e d e m . ?. S
S p I r i t u s iim\' a; í a k a r i I ;t s |
éthetiS el felillmullittlan palink e» az iiáinknak k-üemei, eiötelj^a ixj^t :í frt 50 kr. (600—1000 lilarre) bahícát; E kalönlege-aégekeii kívül aj:
ki\'vonaton által
t&kí* ná\'am kipbató Ára -kiláoként q
iti ? la»itassai egyiitt. g
ilamennyi eaaeiifz\'ara\'ti x
1 1 i
alai
a léte.r, 1 i k H r a k kéazitéitere f.-IQlmulhitlat
, i 5 r H I J , f ü k e « e r ü . l-l i I i t 1 1 O k C ( <• t éaiorec»
égbert. Kéaxítéíi ulanitájok iugyn melliketiotiiek.
HT Arjégyzézc ingryén.
Egmst;LrS grifliBaijfliiért Lézerei íiiilalot. POLLAR FCÁmOX^Y FÜLÖP
eHsenczfa kruöniff elégek gyára PR aG A-ban
TisztesWcrpvisetök kerestetnek.
uqooocxxxxx:
Hirdetmény.
I

co a "m
5 s|
co
ü S--2
« If
CD •» s
^ f-g
Qfc
CO S4ä X
co L a v-
•r—i a. ? "T
Szőlő es gyümölcs sajtolt
a legojabb azerkesetü eredeti ryárimáaytik folyton makodü kettős nyi>mási műveiéi nyoma i erS »z .bilyzóv«l.
JúUllás i legugyoH niki tfprsséfférí,
a mely 20 ^ -.nagvobb, mint más iái-
toknál. A« 1888. évi Réctb^n tartott birodalmi gyQmölca kiállitáaon izakaierQ k p óbáláü ..
első díjjal lett kitüntetve.
Szóló és Htmölcs-sajtilat,
vaUmiot a szaba laimtioti Bnmükodű
.SYPHOKTIA.\' bzöIö permeteződet
PH.MIYFARTH ÉS TÁRSA BÉCSBEN
\\ II. Tábor,
ogajda^igi gépgyárak.
<• lödék él görbámorok. KülÖBlegettegefc: * borterm«-lé*i éa (rjamftlcaírtékeaitéji gépek. Srénapréfk éa dr Rieder-fóle taab sazaló készülékeV. Árjegyzék kh-inatra ingyen Ós bérmentve küldetik. Szolid ilgyttdkök meg felelő jutalék mellett kerestetnek.
A veszprénii káptalan részéről közfjirré tétetik, miszerint a balaton-füredi fürdőhelyen — a primási villa tőszomszédságában 17169 L3 ölre terjedő — villák építésére alkalmas — tagósitott földbirtok, kevés rét és nádassal, valamint viiíjog-gal együtt a Nagyméltóságú vallás- és közoktatásügyi Minisztériumnak !^ szám alatt kelt engedélye folytán örök áron eladatni fog; minélfogva a venni szándékozók ezennel felhivatnak, \\ hogy ajánlataikat legkésőbb folyó évi s/.eptember hó 80-ig a veszprémi Káptalan .Iószágfelüg3-clö-ségéhez adják be, hol bárminő felvilágosítások készséggel megadatnak.
Veszprém, 1892. augusztus 10.
Jószágfeiügyelőség.
A uni-lemzI-Esrlei Jnsetel"lórtizM^S
l.lpcne. Isíhí. nacy arany-érem.
A Gr. „ESTERHÁZY 6EZA"-féle\'Í
COGNAK orvosi tekintélyek által ajánlva jektte kellemesen és jól Ízlik, minőség tekintetében bármelyik Jran-
czia gyártmánynyal versenyezhet.
ára pedig; NokknI »lcsői>li.
különlegesség "*\' COGNAK mindenütt kapható.
BV Gyár: Ansrjallölii. "•É Megrendelések intézendók: Gróf Ester házy Géza központi irodájába.
Biajesí, Küisö-váczi ut 23. szál.
A BÉCSI BANK-EGYESÜLET
központi-letétpénztára és váltó üzlete
BÉCS I. Herrengasse 8.
1-0ST1-(\'IIK(\'K-S/..IMH SÍU.IH.1. .x.
A ban kegy e»(JUi t lieii-n beß\'.ei-tt L*l«l-pcutánt. és filtóclctíl
réltvrtiiytö-eie 2S.000.000 írt o é. Bécsben : 11. r\'r.\'.:-r,:r-.is- 15. í/í::l.
k Fiókot : Prágában h Gri\'ion. IV. Wiener Ha-nptsti-aia" 8. »a. VI HarÍahiir<ratraáA75 ss
A beni bankegyeaOlet kBzpontl bel \'péffztir, éa v4Iti.-Qzle.tp m. gk^zilic
Aaflal tSgxk.melyekkfl királÁuti f.-glalkozik al-nv.tkVzók záloglevelek, elarbb\'é.i\'k, ré«zv-i.ye«-éf a<irtj»gvek. vaia-
i kllifuldi utalványok v-t
. Pénzbetétek elfogadiba k -\\---z\'- kamatrizaa-a f-li
uilási \\idSveI vagy
I «nite\'t meg.>rz\'-i
Kriékp.pj:
tátik a bécai bankegy«i< l-t szahály;
Melynél utal
papírokat foly-i\\ nlatt
4. Sieltén)ek éa Ifaorolt érték papi
melyek sk rint ac intézet ériéi ló forgalomnál ingyenéi*" turtja Őrizet éa gi-i
Szt-Maííítszipu oóefürflőüely
BUDAP ESy.
A s/fnt-Margitszigeti 43.7° C. liévviz liitöiiö eredmény nyel liasznált«,tott,^mint fürdő, vagy belsőleg, mint gyógyital belélegzésre a következő kóralakok ellen : köszvény, csúz, zsábák, idült k üt egek. kül-sértések után föllépett izzadmányok, gör-vély és bujakor, máj , gyomor . bélfián-talmák, idült székrekedés, kólyaghnmt. nöi . íntalmak, garat-, gége-, tüdöhunU, hüdések és :\'legbántalmak. A gyógymód hatható-sabbi téiele czéljából meglepő sikerrel haszmilíatott a massage és villamos JiirdO^ 135 ho,petákért, tiszte, pormentes levegő és 300 vendégszoba, társalgási és tékézŐ-terem, posta, telefon, távírda, gyógyszertár és elismert jó konyha. .Rendelő ÍQrdó-orTos Dr. Battet Antal fóherczegi ndvari orvos. Xapoota katona és czigányzene. HajóJ közlekedés félóránként; menet-térti-jegy.: hétköznap 20 kr., vasár-és ünnepnap 34 tr, gyermekjegy 1U kr.
Fliiiíiiéif tartama müjus í-tol szeptembBr 3Q-n
A b).ob*árakuál május éa azept. bnljin m izixalrk enaeocaéoy.
A lievviz, ni,-, v az eddigi U] általatok azeríni kűazrény elien oty hatáaotuak btcouyult, bo^y joggai köitzvény-gyógyvíznek neveiht-tö, tiiaaao mUra kúiz-
>¦ .. <0rakt*r Kde^kuly L. adv. ásvaayvlz-száliito-
nal Badapeatea.
Arszabalj kívánatra bérmentie negkBldetik.
aL\'Hargitsiigeii gjogjÜrtií-feligjelisé\' Butlapesteii.
\\tnwm
5. Kiűlegek éitékpapir- k-;
6. Mrgbixáaok eazköaiéae
, Sorajegy-k \'agy mia értékpapírok butc
ég ellpr
a) btáfpótlát » kiaorolt értékpapír egy basoulú még ki nem aortoti
értékpapírral való ki,-« íiltvl ;
b) Kéaapéuzbeni kárpótlit a ki>o>aoláa álul okozott veazteaégi Lülon
bozet megtériléie & t\\l; 8 Sorajegyek ét mit toraoláa a\'á a-ő ériekpap\'rok azám u\'ntk ilnézi* •
9. Ígérvénye* ki*dá>a minden egyei hnaia\'ioz.
A legi-nnlaniabb «iak&zlé«e mindetrnmna mezbizáanax ugy a lált-^flale lekben, mint levelezés ntján kivétel nélkdl biztoaittaük. A ro--gb-*ők érdeke minden tekintetben\'megóv^tik és előmozdít tátik ; inrurmatiőkat , C- r. éa
alapotan ád éi míndennemn előnyt, ¦ melyet tőkeerő sraks c *i tapaastalatok-kal párotnlva nyajlhat, kéiziégran megid.
.A. magaa jiermany kezdeményezése folytan alapított
HUNGÁRIA MŰTRÁGYA-, KÉNSAV- ÉS VEGYI IPAR RÉSZVÉNY-TÁRSASÁG
ajánlja saját evártmányu. tis7ta k^nvawal feliárt, elismert kiiQnö minöséeö mütráeváit: CSONTLISZT- SPUDIUM . AMMÓNIA és ÁSVÁNYI SüPERPHOSPHATOKAT PÁROLT CSjONTLISZTET, THOMA8-SALAKOT. CHILISALÉTROMOT kénsavas kálit és aui moniakot; különlegességeket, niiiit a/ö ö-. répa-, rét, kender- stb. trágyát és mindennemű egyébb müLráttyát, kénsavas réz- és va^iiá: iiezot. — Talaj-elemzések díjmentesen es/közöIt^tnek. Felvilágosítással és árjegyzékkel készségesen szolgél gyáraink központi irodája: V.* Erzxébet-tér 9 kjj. II. emel" t hová levelek és megrebdelé>ek intézendók. — Te\'efon szám 882. (4Ő2. 4 — 9)
T h o in a s-salaU.
Nyomatott Ifj. Wajdits József és Danielisz L. könyvnyomdájában Nagy Kanizsán.
XAGY-KASIItSA. 1892 augusztus 27-én.
38-iü aza,xxi.
Etöfixetési út: Egén évre . 5 frt — kr,
rei "évre . . .\'ín f* kr,
Negit\'dévrt* . . . 1 írt kr Egyen *zau 10 kr.
HIHDETÉSEK j.s iia*aboa pétittorban 7. máaodtzorj
•;, - JfL tOrAbbi Hl.-. M .". Itf.
SYILTTÉRBKS , .rtit aoronként 10 krén veiéinek lel KÍUCttari illeték minden rfytt J\'l kr. :\'¦/!¦:!¦.:¦.
Harmínezegyedtk évfolyam.
ZALAI MOZLONY
A lap saettani ét anyagi réaxétj illető minden közienény Bátorft Lajos azerkeaztő-kiidó nevére czirazítten Xairy-Kar.izsara bér-mentre intézendok.
Bementet len. levelek nem fogadtatnak el.
Kéziratok\'vissza ne-m kőidéinek
I A »agJ--k*DÍisai Délzalai Takarékpénztári .Önsegélyző szövetkezet*, a .Kotori takarékpénztár részvény-társaság", a .nagykanizsai ->ulcs ""Itó-egy-kf, a ,nagy-kanizlai kisdedne^eló egyesölet- a .nagy-kanizsai tanítói járáskör-, a .nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet*, a „n.-kaoizsai izr. jótékony nőegylet* a .szegények tápintézete*, a .katonai hadastyán egylet" a .soproni kereskedelmi V^ámara\' nagy-kanizsai külválasztmányáoak hivatalos lapja.
HET.ENKJNT.EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ V EG Y ES TARTALMÚ HETILAP.
A leány gimnázium
Leáuy nevelésünk az utolsó években igerj szép lendületnek indult. A leánypolgári iskolák száma évről-évre szaporodik. Kisebb városok is belátják már, bogy mai napság a leányoknak ís az elem: iskolai tudást, túlhaladó mivellséget kell nyújtani s hozzáfér-
- ;úvé ^tenni azoknak, kik annak a -/.ükségét belátják ; felsőbb leányiskolák is nagyobb számmal vannak már. Leányoktatá^unk üsye tehát ta-gadhatlanul fejlődik. Fjíódés képességét legjobban bizonyítja az a körülmény is, hogy a polgári leányiskolák mindenütt, a hol megnyitnak S a hol intelligens polgári elem van, nagy látogatottságnak Örvendenek.
Most. ujabban a magánvállalkozás Budapesten egy lépésed tovább akar haladni írók és paedagogusok egyesültek, hogy az ország fővárosában egy leány-gimuáziumot létesítenek. A programm szerint a leányoknak is lehetővé akarják tenni, begy az egyetemi tanulmányokra szükséges gimnáziumi disci pl inakat hallgatlus sák, érettségi vizsgát tehessenek s egyetemi tanumánjokat végezi.ámenek. ~>
Kétségtelen dolog, fc$gy épen annyi
\'érvet lehetne a leáuy gimnázium mellett, mint ellene felhozni, csak az a kérdés, hopy minő álláspontból iiéli meg az^ ember a^^víí^jkozáíit, az ügyet magát. S megtehet, \\ hogy mellette még szebben lehet érvelui, mint ellene, mert széles a sophismák tere, s oly szépen le-het elmélkedni a két nem egyenlő jogairól, a nők helyzetéről stb, stb., hogy egy ügyes dialektikusnak nem eshetik nehezére bebizonyítani, hogy a leány-gimná zium életszükséglet Magyarországon, hogy hazánk ebben a tekintetben jó példával járhat elő és megmulathatja, hogy a nŐ tanulmány dolgában sem áll a féiH mögött. Pedig hát ezek a szép throriák gyakorlati megvilági-
\' tá.-bau egészen másképpen tűnnek fel s ! ha jól megfontolja az -ember a dol-, got, arra a meggyőződésre kell jut-; nia, hogy nekünk egyelőre semmi szükségünk sincsen egy Irány-gimnáziumra, s hogy talán még hosszabb ideig nem lesz szü^-ég reá, s hogy különösen oly forma Lerendezéssel (délutáni oktatássá^ 3 - 7-ig). a mint azt a vállalkozók ciremplálják, jó részben kereszt üi vih Hetién is.
A nÓ munkaképességének emeletesére nekünk még más teendőink vannak, a leátij-gimnázium csak aztán valósittathafuék meg sikerrel és \' biztató kilátással, ha a nők munkakörét a -ajá lagos női tevékenység terén eléggé kiaknáztak. Ez azonban még nálunk korántsem történt meg Xöegyleteink (különösen a nagyvárosiakat értem) majdnem kí-záró\'ag a jótékonysággal foglalkoznak. Igen szép és uemes cselekedet; LdU kétségtelenül siebb éá nemesebb L volna, hogyha nagy tökéinek egy részét arra használná fel, hogy a leányoknak a gyakorlati éleiben szerezne tért, őket az egyik-másik tevékenységi kör betöltésére képesítené, ^egyszóval a tisztességes kenyérkeresetre képessé tenné, i Középrendü családaink asszonyai legnagyobbrészt rossz háziasszonyok. 1 Tisztelet a kivételeknek! Nem érte-| nek a háztartás vezetéséhez, nem ér-I te nek a konyhához. Ügyetlen szakács-\\ nék és cselédek manfpuiátiójára kell bízni magukat, a kik szintén keveset értenek hozzá, mert ezeknél a i a gyakorlat mellett hiányzik az io-telligentia s azért a háztartás ren-1 desen drágább, mint a minőnek lennie szabadna s a férj keresménye, fize-\\ lése nem elegendő ....
Máskép volna ez. hogyha a háziasszony szeretetreméltósága mellett I egy kis gyakorlati tudást is eisajáti-: tott volna a háztartásból és tudato-j san mg^tudná ítélni szakácsnéja és
cselédje mauipalá\'.íóit, a kiknek ő a legtöbb esetben ki van szolgáltatva.
Az ilyen házakban a serdülő leány .a háztartást meg nem tanulhatja, Cb.\'k azt sajátítja el, a mit bit, s ez nem jó, a slendriánt tovább viszi p íb, mikor férjhez megy. Első sorban tehát háztartási iskolákra volna szükségünk, a milyenek Németországban nagy számmal vannak?" s melyeket legtöbbnyire nÖegyletek alapítottak. Itt ismeri meg a leány a háztartáshoz szükséges eszközöket, az élelmiszereket, azok minőségét, árát, itt tanul főzni, mosni, vasalni stb. Ez utóbbiakra különbeo külön iskolák is vannak, melyek fiatal höl gyek részéről nagy látogatottságnak örvendenek. Ámde németországi intelligens középsorsu, jó család ezzel még nem elégszik meg. Azt akarja, hogy a mit a leány tanult, azt gya-k Hatilag is sajátítsa el — más családul:!. Ezekből a leányokból lesz az úgynevezett „támasza a háziasszony" -nak, (vagy a mint a német nevezi .Stütze der Hausfrau"). A ki a német lapok hirdetési rovatait figyelemmel kiséri, ezer :számra *akad ilyen hirdetésekre, a melyekben vagy egy család keres ilyen jó családbeli leányt, vagy ilyen leány ajánlkozik jó családhoz a háziasszony támogatására a. háztartás vezetésében. Az ilyen leány abban a családban a család tagjának tekintetik, rendesen nem kap rizetés:. csak azért van ott, hogy a háztartás különféle ágaiban, a gyermekekkel való bánásmódban magának jártasságot szerezzen. Ilyen leányokhői lesznek azután azok a háziasszonyok, kik a férjnek 1000 — 1500 márka fizetéséből jó háztartást vezetnek."
Németországban van egy iskola, a hol a leányok betűszedőkké képeztetnek. Ez is utánzásra méltó, s még sok más, melyeket itt külön említeni teljesen \'ölőslegesüek tartok.
Támogatják ezt a praktikus irányt odakünn a háztartási lapok, melyek kitűnő tanácscsal szolgálnak a nőknek miodenben. Ugy hiszem, hogy jellemzésül fellehet említeni, hogy az, mi egyetlen Háziasszonyok Lapja cz. háztartási folyóiratnak a ló szépirodalmi melléklet mellett divatmelléklete is van. av mi a külföldi háztartási lapok legtöbbjénél hiányzik.
Be kell várni tehát, míg látjuk, hogy a budapesti vállalkozók mit akarnak leány-gimnáziumukkal. A legnagyobb valószínűség szerint csakis vagyonos szülök gyermekei fogják ezt az intézetet látogatni, s így talán megfontolandó dolog volna, hogy I a gyma. tankönyvek mellé nem jó \\ volna-e a leányok részére divatmel-í lékletet is csatolni ? A hasznossal | azután így volna egybeköthető a kel-| lemér..
L tárgyra még alkalmitag víssza-: térünk. ???
Warasd Teplitztól -Trakostyánig.
Irla: Dr. FÁRXBK LÁSZLÓ. (Folytatáj é« rége.)
A változatos szépségű hegyek, a mint egyenkint eltűnnek melletiünk, csakhamar *elöttünk látunk egy gyönyöiü s kúpalakú : hegyet roppant magasságba, emelkedni, j melynek minden oldala százados fenyők ; és egyéb terebélyes fák rürüje által van \\ boriivá, — s tetején a már távolból látott I fehér pont helyett egy pazarfényü bárom [ emelete* kastély magas tornyával s leie-1 jén egy zászló lobogott, hirdetvéu, hogy a kastély ura otthon van, élvén benne,a lét örömeit családjával együtt. \'-^ Draskovich István gróf itt az ur s neje szül. Erdödy grófnő. A család nagy vagyo-; náról tesz bizonyságot azon gyönyörű ; park, mely az egyik hegy oldalt magába | öleli, roppanf\\eond van fordítva a hegy oldalán tekervényesen felfelé hu> óaó utakra, melyek szélessége ecyfonnán majd bárom ölre tehető s oly tiszták^ bogy rajták egy fűszál sem látható. Ily ut vezetett minket föl kéayelmesena nagy magasságba, oldalról a fellegekb? nyúló fenyők árnyában s itt-ott fenséges pázsit s rajta a kertészet művészetét jelző virág csoporto/a-tok sokaságáról, s oldalról a hegyből fa-
kadó farrásokkal melyeknek csergedező vize keskeny árkokban fut le a mélységbe. Egy kis kápolnát szemléltünk ott virág ágyakkal körül diszitve. mely a grófi család vallásos érzületéről ranusfcodik.^vett értesülésünk szerint a grófnő kedvencA i imahelye.
Fölfelé menvén, gondosan készített ; mintegyazaz lépcsőn halBdtuak átsaszikla : közvetlen közelébe jutottunk, melynek ol-i dala színes virágokkal s repkénynyel van j beborítva s tetején emelkedik az említett \'¦¦ kastély, melynek szépségét leírni lehetet-: len, azt csak látni kell s c-ak igy lehet \\ róla fogalmat alkotni. A tiszrasáár, eond s [ pazar fény mutatja itt magát mindenben ! s ablakaiból a környékre való kilátás remek, \' de messze nem terjed, mert a minden oí-i dalról felmagasió begyek korlátot emel-1 nek a láthatár elé. azonban ezen a látha-; tást akadályozó hegyek teszik még szebbé ] a kastélyt s iey bátran lehet róla mondani, i hogy fekvése páratlan szépségű s azt hinné ; az ember, bogy mit itt lát, az a természet-i nek tatán csak játéka, vagy egy álomszerű tünemény.
Nem nagy a kastély, de min:h-t ezukor-; ból lenne, oly kedves ktnézése van, azt i hinné az ember, nem a földön készüli, i hanem angyalok hordták ősszé lééi mulató ! helyökről, Ölelkezvén rajta a kiállítást ; csiny az emberi művészettel s a természet j bájával egyaránt ugy, ho^y a merész atyl, < melyben épült, inkább a képzelet alkotá-! sat, mint az emberi kéz remekét találja i töl beffe. Szebb és Ízlésesebb k«atélyt, ; melyhez a természet is minden ki winató-! val hozzájárult, képzr ;.i sem lehet
A kastély ablakaiból való gyönyörű el-[ ragadó látványt leírüi meg sem \'"kísérlem, erői fantázia kellene ahhoz, hogy az ott látott valóságot csak megközelítőleg is elbeszélni lehetne, - s igy csak annyit moodbatok még, hogy távolabbró1 a hegyek sz.ép csoportozata. közei Öl a rendé • zett s terjedelmes park, egyik oldalán fél -magaslatban egy-halastó is a kastély re-gényességét emeli.
Bent az épületbeu összesen 30 szoba van, s az udvarra szabadon nyilló fii kékben régi fegyverek vannak nagy számmal elhelyezve s néhány ki-sebb ágyú is közöt-: tOk. Van egy közönséges régi puska is ott, melyet korunkban c-^ak két ember volna | képesalkalmazui. jeléül annak,hogy őseink, i karjaiban bizonyára óriási erő létezett."
AzelÖc-<arnokban számos vadászati ékes-! spg és roppant szarvas agancsok vannak S felaggatva.
t l a G Z A._
Idegenben ....
Ideg\'nben, ne tárol As éj édes azép baiámt<U Nem vagyok meg elbag}OM; A::.jm- ¦ liTolaágnak Kék a ivd i-r. ¦ szép hazának bépa itt ii rám ragyog!
Járva itta begyet-föl*yet. Hol a vert ani i-yogtot itláét, Nem bolyongok egymag4tn . Ü««iigő dalán a madárnak Kgy csevegő kia eaalad >ak Uailoji azavit bolc«gaa.
Ét ki annyi éjisakámon FOlcsókolta izempi Iámon A bánatnak kC-nllyett, As aa ». --•->:- égi • Bogy dalokra gyojt»a keblem, / Iti van veíem, itt xan, i«l
ERÓDI DANIEL.
Az Atbeoaeutn Kézi Lexikona.
\'-\' tndoaáayok enezlklopédíija kCIOnffi\'tekin-Jeitel Magyarorsiágra. aa»kférfiak kö*reu fi-
_J"déié*«l ¦aerkaaxti dr. Aeaády IgrMcz, a m.
v"* aaadémia Jw tagja. K.to kötet. A—bt. • OtrenLé^y képpel é» mfine.Iéklatzel)
A lexikonnak foutosságát és gyakorlati í"-znat ma mar nem szükséges bosszasao bizonyitgaUii. A külföldi ilytiemü vállalatok *áai elierjede-e e éggé mutatja, mily je-léniőségre emelkedtek a tudás és mü.eit-^tf e közbaazan aegédkönyvei. Minden ittn éa olvadni tudó embernek bő alkati a k.V;\'¦ k hogy szüksége- voltukat tapasztaga.
Ü.íny kifejezéssel, fogalommal, névvel találkozik lépten-nyomon háuy uj vívmányt, felfedezést, találmányt hallemlegetn^min-dennap. melyekre nézve önmaga előltszé gjeakezve kell megvallanía, hogy ni\'ics ve ük ii-ztaban s szükségét érzi, hogy felvilágositábt nyerjen rólak, DeJjo_va lor-dúljon felvilágosításért a üelküí7 hogy attól kellene taitaoia, hogy má-ok előtt a tudatlanság gyanújába jön? A felelet e?y-. szerű: valamely leztkouhoz. Csakhogy a inauyar embernek eddig neio^vo^könnyű, igénjeiLek megfelelő lexikont találnia. A reginb magyar ismerettárak elavullak, az : idegen nyelvű lexikoook pedig énpec a minket legközelebbről érdeklő tudnivalókra nincsenek figyelemmel a vagy egyáltalán í ne n találjuk meg bennük a kívánt utba-| igazitáit, vagy csak elégtelen s megbiz-j hallau, &ót sokszor rosszakaratú infortná-j tiót nyerüok. Az utóbbi tekiateiben lényen I elég csak a natuuk is nagyon elterjedt i Mey.r-feie Coaversaiions-Lexikonra hi-vatkozui, melynek magyarellenes tenden-i tiáit netiirég leplezte le Bajlóuk. Ily viszonyok közt valósággal hazaüas tett volt az Alhenatum társulatnak azon vállalkozása, bogy e téren az általánosan érzett szükségei egy kisebb terjedelmű s ezért u. ¦suuu, de ennek dezára belyes arányok azerint, teljesen magyar szenemben szerkesztett éa diszeáeu kiállított Kézi Lexikon álul elégítse ki. Bárom negyed éve, hogy a vállalat dr. Acaady Ignáczoak, a m. lud. Akadémia lev. tagjának a isoiert ne>ü jeles törtéuéazuek szerkesztésében, azak-fer&ak közreműködése mellett megindult, s az egész sajio által egyhangú örömmel
üdvözölt műből az I. kötet, mely az A—K közti flnyagoUUartalmazza, immár befejezve fekszik elununk Elmondhatjuk,hogy ez az impozáns kötet nemcsak igazolta, hanem messze fö\'ülmulta mindazt a vára kozást, melyet a közönség és a sajtó hozzáfűzött.
A mű szerkesztője előttkételvlebegett. Az egyik az, hogy a köayvnek mint a .tudományok encziklopédiajáhak" minden ismeretkörből fel kell öleimé a szükséges anyagot. A másik pedig, hogy .különös | ukmtettel Magyarországra" készül, t- ha az általános tudás anyagát össze kell egyeztetnie a tpeczialts magyar szem-pontokkal. Csak egy pillantást kell vetnünk a mű bel éjébe, s meggyőződünk, hogy e kettős feladatot dr. Acsady Ignácz kitűnő tapintattal és riika szerencsével oldotta meg.
.AzAthenaeum Kézi Lexikona* tényleg felöleli az emberi ismeret és tudoniáuy egész mezejét/^közhasznú ismeteleket épugy, mint a szakiudományok anyagát, vagyis mindazt tartalmazza, a mit a külföldi 10— 16 kötetes nagy ismerettárak. Ez természetesen csak im voit elérhető hogy a szigorú kritikával megválogatott és ügyesen csoportosított anyag feldolgozásában a U-betŐ rövidség és tömörség tartatott szem elölt, mi azonban sehol seiq történt a világosság és teljesvég rovására. Legyen elég példa gyanánt az elektsomosságrol szóló czikkekre hivatkozni, melyek sokkil szűkebb helyen kimerítőbben, világosabban és gyorsabban tájékoztatják az olvasót a villamosságra vonatkozó összes tudnivalóktól, mint bar-
meiy külföldi nagy lexikon Utiyanily bárki áital érthető s egyúttal a szakembert is . kielégítő czikkekben tárgyalja a könyv az összes természeti, műszaki, orvosi, ueuifcei-eazdaságiés társadalmi tudományok egész i körét, mindenütt tekintettel a legújabb j vívmányokra és ezek gyakorlati hasznára, valamint az iüe:o dolognak magyar irodalmára. Célszerűen van keresztüivive a gyakorlati szempont a jogi, állami udo-máuyi. közgazdasági, adó- és péuzügyi fogalmak es kérdések tárgyalásában is, elkerülve azokat a hosszú lére eresztett elméleti fejtegetéseket, melyek a német lexikonok hasznalatát oly nehézkessé és fárasztóvá teszik. .Az A\'henaeum Kézi Lexikona"-ban minden c;upa életrevalóság és fürgeség a már e tulajdonságainál fogva könnyü^lesz vaskalapos vetélytársait legyűrnie.
Az egyetemes i meretek anyagának lelkiismeretes felkarolása mellett nem kisebb érdeme a vállalatnak, hogy\'teljesen a magyar közönség igényeihez alkalmazkodik s minden izében nemzeti szellem hatja á>. A .magyar glóbus" egész világát visszatükrözi e könyv, mely a magyar anyagnak oly rengeteg tömegét nyújtja, minőt a régebben megjelent sokkal terjedelmesebb magyar ismerettárakb ia is hiába kereííi- k.
Nem csupáo arról van szó hogy a *pe eziális magyar tudiiivalókDakatorténelmi, földrajzi, népisuei. irodalmi, államtudományi s egyéb szakok köréből domináló szerep jutott. Ez mar magában o y erd m, mely teljes eli-meré*re tarthat azamoL be még inkább bámulatra méltó ax a leiemé-
nyes^ég, melylyel dr. Ac-ády Ignácz annyi uj eszközt és módot tudott találni, hogy a mű magyar jellegét emelje. Csak azon többujításokat kívánjuk kiemelni,melyekét .Az Aihenaeum Kézi Lexikona" vezetett be először a lexikon-irodaiomba. Igy az egy%s tudományszakok történetének ismertetésénél e.-ű torban azok magvarországi története részesült figyelemben, még pedig oly behatóan, ahogyan szak-müvekben sem igen találjuk. Külön czikkek ismertetik továbbá tudomáoyos és közművelődési intézeteinket, társulatainkat és egyleteinkel (pl. akadémia, anthropo-,logiaimu/eum,ásványtani intézet,ÍJethlen-fötanoda, fö\'drsjzi társ., Kisfaludy-tára. stb)
Az idegen tudósoknál és íróknál fel vaooak ^orolva müveik magyar fordításai, a reájuk vonatkozó irodalommal együ t. Egyes külföldi városoknál a lexikon ottani magyar eredetű vagy tárgyu emlékeket ismertet, igy külön czikk t>;ől az aacheni magyar\'régisé^ekrői, a bsuizeni Máiyás-szoborról, a boroszlói magyar enilrkekröi stb. A^jnagyarorazági helységek német neveik szerint is előfordulnak, ami jelentékenyen emeli á n.u földrajzi részének gyakorlati b aszna vehetőségét.
Szerencsés újításnak tartjük azt az eljárást, melyet a lexikon nemzeti irodalmunk behatóbb ismertetése czéljából követ Nem-.csak az egyes írók életrajzi adatait ét müveik névsorát közti, hanem felsorolja irodafmuok összes kiválóbb alkotásait, egy vagy más tekinietoea figyelemre méltó termékeit külön a müvek czime alatt is é; a czim mellett adja a műre vonatkozó
HARMINCZ EGYEDI K ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
AUGUSZTUS 27-én.
A termeket a grófi család által kireo-delt vezető kalauzolása mellett szemléltük meg, - \'izek egyikében, mely fogadó terem, reroekolajfestmények.köztük József császár, Mária Terézia s ennek elődei vannak elhelyezve.mindmegannyiremeke a íestészetnek; a grófné irószobája. valamint a többi szobák is pazarfény nyel vannak bútorozva s a bútorok rendszerint igen-régi időkre vallanak: a könyvtár, dolgozó és olvasószoba elárulja, bog? ¦ főurak is szeretik a tudományt és művészetet, s különösen a grófné olajfestményei, melyek közül egy éppeh előmunkálat alatt volt s a vászonon virágyázlatok - voltak felfedezhetők.— finom iziesresa kecses művésznő nugy képességére engednekvítövetkeztetni.
A bélgyek. kik a kiránduló társaságban résztvettek, többet is tudnának a termek-¦ bén talált érdekes tárgyakról beszélni, de az én őírveimemet még csak a Mária Terézia idejéből való zászlók és a sok élővirág, mely minden teremben a legnagyobb ízléssel volt elhelyezve, ami szintén a gróf nő nemes Ízlésére vaJJ. valamint a caaládí törzsfa, mely a család alapitójától való leszármazást a legújabb időkig mutatja és \' ágai következtetve sok század vonult el már mióta a Draskovicb grófok híres nemzetsége vfYágzik — vonták magukra
Mjndezt megtekintve a kalauz felhívása folytán a táraság tagjai neveiket a könyvtárban elhelyezett nagy vendégkönyvbe beírták s aznal távoztunk, magunkkal vivén onnét oly sok szép és kellemes benyomást, melyet azt hiszem, soha sem feledünk el
Nekem még azon kiváló szerencsém is volt. hogy, midőn távozásunk alkalmával közelről a:kastélyra még egyszer visszanéztem, a második e,melet egyik nyitott ablakánál megpillanthattam a kastély kecses ifjúsága delén levő úrnőjét is. * Innét visszatérve kocsinkhoz, uj meglepetés várt teánk, amennyiben kis társa-. ságunk ^-\'z ottani vendeglósné által meg-vendégeltetett mit azoknak a kedvéért "lett. kikét Körmendről ismert.
Ez utóbbi csakis a társaság tagjaínak lévén emlékezetébe hozva, az olvasót ugy . sem érdekli, sigyimmár innét vissza Lepog-lavára siettüuk, hogy ott azt, amit fentebb már leírtam, szintén megszemlélhessük.
¦Esti bét óra volt, midőn a gyönyörű időben Lepoglavát elhagytuk, vivén magunkkal szép emléket és kellemes benyomást Trakostyánból s nem mindennapi P érzéseket bepoglavárói. míg éjjeli 11 óra után kellemes csevegés közben a kis társaság H\'arasd-Teplitzre visszaérkezett. Isten velünk!
Hírek.
— Óvodák megnyitása. A n.-kanizsai Kisdeduevelö Egyesület Nádor-, Arany János- és Aíillá-ntczai óvodái szepL első napján,csütörtökön megnyittatnak: kisded-növendékek^az ffidlgi szokás szerint vétetnek fel. Díjmentességet élvezők folytatólagosan felvétetnek,, míg az ujonan belépő díjmentesek hatóság által kiállított szegénységi bizonyítvány mellett. A díjfizetések mint eddig. Miről az érdekelt szülök és gyámok tiszteletté! értesíttetnek. Elnökség.
— Az elekromos világítás próbáját f hó 19,í 20, 21 és 22-ike estéin mutatták be a közönségnek. A főtéren felállított három ívlámpa nappali fényt szórt széjjel. Az épületek körvonalai festői harmóniában pompáztak. A járó-kelők nyüzsgő csoportjá-
ban minden egyes alak fel volt ismerhető. Az iskola-utczában felállitottizzólámpák fény-gömbjei az ivlámpáknál szendébb, de kellemesebb világosságot árasztottak. Ha az ember az utcza szögletén.állva, végig tekin* ! tett az iskola-utczán, azután tekintetét végigjártatta a Csengeri-utcza áthatatlan : sötétségén, csak akkor vehette észre azt ! a nagy ellentétet, mely e két utcza világi* ! tása közt volt Az iskola-utcza ezüst fényben úszott, a Csengén-utczát korom sötétség lepte el. Ezen kísérletek után a villamos világítás előnyeit bizonyítani olyan fölösleges, mintavaknak bizonyítani alátás előnyeit. Minden biggadtgondolkodásu, elfogulatlan ember bizonyára már megalkotta magának az Ítéletet a világításról és ez nem lehet más mint az, hogy szakítani kell a petroleumvilágitással, a mely Szilaa-Bal-háson még kitűnőnek fog bizonyulni, de Kanizsán a XIX. század vívmányait kel\' meghonosítani és ezek közé tartozik a villa -! Iam03 világítás is.A vállalkozónak és képviselőinek városunk közönsége csak köszönetet szavazhat azért, hogy, nem kíméltek anyagi áldozatot és fáradtságot, hogy a villamos világítás előnyeit ily szemmel iá-ható, érzékelhető módon bemutassák. A város haladásának barátjait ez a próba meggyőződésükben csak megerősítette, a habozó kat, a bizalmatlanokat pedig .megnyerte. A laikus közönség nem is sejti, mily nehézségeket kellett ezen prőbavilágitás létrehozásában legyőzni. A gep kerekének egyenlőtlen mozgása a villamos áram állandóiágát és ennek következtében a fény állandóságát is álterálja. A vállal ke ónak a piánál megkellett elégednie oly gép-I pel, mely malmot hajt, egyenletesen nem ; jár. Sa azonban a villamos világítás váro-\' •sunkban véglegesen fog bevezettetni, ak-[ bor egy kozveflen világitásic-éiokra szer-| készteti jtép egyenlő gyors járássá! fogja a dynamo-étectricus gépet hajtani és ak-| kor sokkal állandóbb fényt kapunk a mos-taninál. Egyébként nyugodtan nézhetünk : a városi képviselőtestület határozata elé, mert erős. hitünk, hogy az a város haladá-: sara nézv\'e kedvező lesz. Mint bálijuk a j világítási bizottság Franz Lijos vállalkozó : ajánlatát a részletes tárgvalás alapjául i már elfogadta és máris oly kedvezményekre I vonatkozólag sikerű.t a vállalkozó bele-| egyezezésével kivívni, mely azon biztos : reményre jogosít fel bennünket, hogy ; végre-valahára a régi óhajunk teljesülni ¦ fog. A mint halljuk az ivlámpákat tizenkettőre szaporítják, ugy hogy Kanizsa minden főtere és utciakeresztezése egy-egy ivlámpával lesz világítva mely köiül-mény már maga oly kedvező fordulat a tervezetre, hogy annnak elfogadhatását lényegesen megkönnyítette A többi részletről még tudomással nem bírunk, nem késünk azonban annak idején a közönséget a tárgyalások menetéről értesítene
— Nagy-Kanizsa írásban és képben Mult számunkban már röviden jeleztük, hogy a „Budapesti látogatók lapja" legközelebb városjnkat fogja a bel- és kül-: földnek Írásban és képben bemutatni. Időközben városunkba érkezett ezen ügyben Eichner Soma előnyösen ismert fő-; városi hírlapíró a .Budapesti látogatók lapjának" társtulajdonosa és szerkesztője, ; és neki köszönhetjük a következő bővebb í adatokat. A „Budapesti lát ga ők lapja" | legközelebbi száma megyénkéi és ennek ! nagyobb városait, még pedig N.-Kanizsát, I Zala-Egerszeget. Keszthelyt, Csáktornyát és Balaton-Füredet fogja Írásban és kép-
közérdekü adatokat Ezáltal a Kézi Kexikoo.. régibb és ujabb irodalmunknak valóságos leltárává válik s bárki könnyűséggel megtudhatja valamely jelesebb szinmű. eposz, regény stb. szerzőjét, ha a mű czimére emlékszik. Ily módon ismertetve vannak összes régibb nyelvemlékeink és codex-ink épugy, mint a legújabb irodalom termékei.
SŐt a szerkesztő még tovább ment: a latin, franczia s egyéb idegen nyelvű idézetek mellett fölvette a magyar költök, írók, szónokok müveiből közkeletűvé vált idézeteket, arany mond ásókat, szárnyasigéket is. miáltal a Kézi Lexikon egyúttal idézettárrá vált, s mint ilyen irodalmunkban úttörő: az első magyar „Büchmann."
Megtaláljuk továbbá a könyvben a jellemzőbb magyar közmondásokat, a nép-bölcseség e klasszikus kifejezőit, ügyes csoportosításban, pl. anya, arany. bor. eb stb. alatt. S ha kiváló gondot fordit a szerkesztő az idegen szavak értelmezésére, nem feledkezik meg a régibb magyar nyelv valamint a nyelvjárások kifejezéseinek magyarázatáról s az egyes nyelvjárások ismertetéséről sem.
Még csak az életrajzi anyag meglepő gazdagságát és sokoldalúságát kívánjuk felemlíteni. A modern politikai és társadalmi körök alakjai, a tudományos, irodalmi és művészeti élet szerep\'Ői,afóbbbírói és közigazgatási tisztikar tagjai, a katonai, méltóságok, a fővárosi és vidéki journa-listika emlegetettebb képvise\'öí. a taoügy kiválóbb munkásai mind heiyet találtak az .Athenaeum Kézi Lexkooá\'-ban, mely e tekintetbea is hú képét adja korunk társadalmának.
A magyaros irány, mely a könyv minden "során elömlik, kifejezésekre jut a hozzácsatolt táblázatokban és a rendkívüli fénynyel és ízléssel kiállított miimellékletek-ben is, melyek szám és minőség tekintetében egyaránt fölülmúlnak bármely külföldi vállalatot. Elég csak a hazai tárgyú müiapok közül a magyar zászlót, czime-reket és rendjeleket, a magyar katonaság történeti fejlődését, a Halotti Beszéd másolatát, egy Corvin-codex czimlapját, a magyar diszitményeket stb. ábrázoló, na-gyobbrézzt színes képeket felemlíteni, hogy fogalmat nyújtsunk azon áldozatkészségről, melyet a kiadó társulat e vállalatnak minél fényesebb kiállítása körül tanúsított.
Azt hisszük, e vázlatos ismertetésből ís eléggé kitűnik, hogy ,Az Athenaeum Kézi Lexikona" a magyar lexikon-irodalom terén páratlan jelenség, mely gondos szerkesztése, magyarod szelleme, díszes kiállítása és olcsó ára általa külföldi hason-nemü vállalatok nacy versenyébe-i győztesen fo^\'ja megállani helyét s gyorsan utat fog találni minden magyar család könyvtárába, annyival is inkább, mivel megszerzése még azoknak is ajánlatos, kik már valamely nagyobb külföldi vagy régibb magyar lexikon birtokában vannak.
Papirszelet
Ha mii eskü. NŐ: Ön tehát igazán szeret engem, Hugó?
Udvarló: Esküszöm kegyednek arcza rózsáira, feje fürtjeire. Nő: Jaj nekem l Hamisan esküszik I
ben bemutatni és az eddig tett előkészületek után ítélve, egy gyönyörű füzetre számíthatunk. Eichner szerkesztőt megyénk főispánja e napokban Keszthelyen fogadta és minthogy megyénk főispánja .minden szép és nemesért lelkesedik, Eichner nemcsak a legbarátságosabb fogadtatásban részesült Ő méltósága részéről, hanem Ígéretét is bírja, hogy hatba\'ós támogatására minden irányban számithat. őméltósága ujabb tanácskozás végett Balaton-Füredre hívta meg Eichnert, ki is ez ügyben pénteken tisztelgett őméltó-ságánál. a legnagyobb megelégedéssel érkezvén vissza körünkbe, mert mint Őméltósága, mint a fürdöigazgatóság minden lehetőt elfognak követni, hogy „Zalamegye írásban éa képben" minél fényesebben sikerfljön. Reméljük, hogy városunk képviselősége és ennek közönségé sziotén nem fog visszamaradni ott. hol ennek tekintélyét és hírnevét emelni alkalma van. Eichner ur kiváló ajánlatokat hozott magával Budapest polgármestereitől, városunk polgármesteréhez, kiüek távollétében Eichner ur Lengyel városi főjegyző^f értekezett e napokban. Yeidégüok itt is, mint mindenütt a legbarátságosabb fogadtatásra talált, és szintén legmelegebb pártfogás helyeztetett kilátásba. — A három nyelven megjelenő lap Zalamegyét tárgyaló füzete 12—13.000 példányban fogja ugyszólváo egész Európát bejárni, mely körülményt ajánljuk iparosaink és nagykereskedőink figyelmébe. A vállalatot örömmel és megelégedessél, — Éitner urat pedig collegiális és hazafias tisztelettel — üdvözöljük körünkben.. " *
— Déli vasút A bécsi nemzetközi magvásár alkalmából f. évi aug. hŐ 27-én a déli vasút magyar vonalainak állomásairól Bécsbe rendkívül mérsékelt áru menettéri jegyek lesznek kiadva melyek 14 napig érvényesek s még azon kedvezményt Ís nyújtják, hogy visszajövet kor^ezen jegyekkel az utazást kétszer tetszés szerinti állomásokon félbe lehet szakítani. Ezen jegyek kiadására és áraira nézve külön hirdetmények adattak ki, melyekben a vonatok, melyekhez ezen rendkívül mér-sékéH áru jegyek érvényesek, indulási idejűkkel fel vannak említve.
— A kls-banizsal polgári olvasókörbe uj tagul felvétetett ifj Fesselhofer József ur. ki a tagsági y\'ijon felül I irtot a kör czéljaira adományozott, melyért ezúttal is hálás köszönetet mond a választmány.
— Szerencsétlenség. Aug. 23-án délelőtt Kiéin Imre homokkomáromí ács a nagy-kanizsai .S-s1 vendéglő kútja tisz lilásat elvállalván, felbootá s belement, alig ért a második létrára, lebukott, Sá-recz Lajos helybeli lakos utána meur, hogy kimentse, ez azonban ovatosbb volt s derekára mentőkötelet alkalmaztatott; kut feléig érve szinte alábukott, a mentők rögtön felhúzták u^yan. de már halva, mindkettő a kutgázbtn fuiadt meg. Klein befejezetlenül hagyta alangvizí i:kolaépü-letet,aszerencsétlen alig egy éves házasvolt
— A nagy-kanizsai izr. elemi és polgári, valamint a középkereskedelmi iskolában a tanutók beírása a jövő tanévre aug. 1.0, 31 és szept. 1-sö napján délelőtt 9—12 ig, délután 3—5 óráig az izr polgári iskola rajztermében eszközöltetik.
— Hymen hírek. Vámosi Tivadar, az alsó domborui Ujlaky és fiá czég hivatalnoka f. hó 22-én tartotta egybekelését Uhr Auguszta kisasszony nyal, Uhr Ago-ton helybeli építőmester bájteli leányával, — S tern S á n d o r helybeli földbirtokos és nagykereskedő szép\', hó 4-én vezeti oltárhoz Brunner Irén kisasszonyt Tríestben.
— „Zalavármegye a szabadságharcában" eztroü munkámból, melyről a napilapok is egytöl-egyig dicsérőleg nyílttkóztak, mé-t néhány példány van eladó; egy írtért bérmentve küldöm. — Andráthida, u p Zala-Eeerszeg. Nóvák Mihály.
— Adományok. F. hó 22-én elhunyt Neumann Adolfné, szül. Weisz Ju\'csa urnö iránti kegyelet jeléül koszorút pótló fejében adakoztak: Lővy Adolf ur és neje 5 frtot, Neumann Ignácz ur és neje 5 frtot Altmann Mór ur és neje 2 frtot, dr. Rothschild Jakab ur és neje 5 frtot, Rothschild Samu ur és neje 3 frtot. Rothschild Béla ur 2 frtot, Stern Sándor ur 5 frtot, Stern I. M. ur és neje ő frtot, Hirscbl Benő ur és neje 2 frtot, Deutsch Mór ur 5 frtot, Deutsch Lázár ur és neje 2 frtot, Neumau\'i Jakab ur 2 frtot. dr. Rothschild Samu ur és neje 3 frtot,-— Az azonnali kiosztásra Neumann Adoif által adatott 20 Irt. A Chevra Kadisa elöljáróság.
— Ciégnta lakul ás történt lapunk tulajdonosa a Wajdits család ifjn tagjánál, amennyiben a könyvkereskedés és egyéb üzletág Ifj. Wajdits József tulajdonába ment át a következő körlevél értelme szerint, melyre felhívjuk t. közönségünk becses figyelmét és méltó pártfogását: T. cz. Van szerencfém becses tudomásárahozn:, hogy sógorom Danielisz Lipót uraz eddig általunk együttesen folytatott Ifj. Wajdits József és Danielisz L- czégúnkből barátságos megegyezés folytán kilépett és az saját tulajdonomba ment át Midőn ezen körülményről mélyen tisztelt czimedet
értesíteni bátorkodom, bizalom teljesen ajánlom fiatal vállalatomat szíves pártfogásába s kérem nagyrabecsült jóakaratával támogatni, miután minden.törekvésem oda irányuland. az immár 60 év óta fennálló üzletet minden tekintetben emelni, előzékenység a ©le Ó, elsőminöségtt áruk kiszolgálása- i -"iljes megelégedésére szolgálni. Ajánlón, eletemet akármily s bárhői megjelent könyv-és zenemű beszerzésére, továbbá mindennemű folyóirat előfizetésére, mely téren a legnagyobb pontosságot fogom \' kifejteni. Múy tisztelettel Ifj. Waidits József.
— Kossuth Lajos nevenapját az ország minden részében megünnepelték. Nagy-Kanizsán is több helyen. Felhasználjuk mi is e kiváló alkalmat, hogy a magyar szabadságharc; e kimagasló történelmi élő alakjának a .messze távolhői Őszinte magyar érzelemből fakadt üdvözletet küldünk azon -óhajtással: a magyarok I-tene éitesse Kossuth Lajost még igen soká, sokál
Eljegyzés. Ujheli Ujhely László Béc-böl Guothfalvai Guoth Irénltisasz-szonynyal Guoth G>ula t munkatársunk bájos leányával jegyet váltott Üdvö/öljük az nj.j\'egyespárt
— Botrány. A veszprémi iparos ifjúság kibérelte a-„Baross" hajót szombatra 200 írtért, hogy reggel Almádiból Keszthelyre, s este vissza tegyenek kirándulást. A hajó azonban Keszthelyen hagyta őket s csak másnap este jő\'t értök. A közlekedési miniszterinm lépett közbe; méltó satisfactiő fog nyújtatni bizonyára ez embertelen brutalitásért
— A szabósegédek congressust tartottak Bpe ten mintegy 150-en aug. 20 és 21-én, ez alkalommal Tóth Lajos a nagy-kenizsai úgynevezett „magyar szabók" helyzetét ecseteié. Éjjel-nappal dolsozoak — úgymond — mégsem képesek annyit keresni, hogy tisztességesen megtudjanak élni. S ez nem is c-oda, mert a mesterek egy bugyogóért 8, egy kabátért 50 egy mellényért 15 és egy nadrágért 25 kraj-czárt fizetnek.
— Gyászhír. Ritka, vallásos érzelmű jó nő hunyt el, Özv. Málovetz Ferenczné asszonyban ki legutóbb a helybeli szent-Ferencziek temploma kijavítására is 3000 forintot adományozott A családi gyászjelentés következőleg szól: Alulírottak mélyen szomorodott szívvel tudatják özv. Málovecz Ferenczné, szül Kovács Erzsébetnek, a halotti szentségek ájtatos felvétele után folyó hó 24-én délelőtt fél 9 órakor életének 91 ik évében, boszas szenvedés után történt gyászos elhunytát A boldogult hült tetemei folyó hó 25-én délután 5 órakor fognak saját házából (Zárda-utcza 728. sz ) a róm. kath. hitvallás szertartásai szerint bes/énteltetui a üild S. Első nagy-kanizsai temetkezési vállalata álul a róm. kath. sírkertben örök nyugalomra helyeztetni. Azengesztelő szt-mise-áldozat f. hó 26-án d. e. 10 órakor fog a szent-Ferenc/rendű plébánia templomban a Mindenhatónak bemutattatni. Nagy Kanizsán, 1892. augusztus bő 24 én. A szeretet angyala ói ködjek emléke felett! Özv. Beck Mária, szül. Kovács. Kovács József testvérei. Málovetz Mihály mostoht fia. M.-yer Ágnes, Mayer Róza m.oka rokonok.
— Piszok-fészek. Lipunk egyik bar.ít-jától vesszük a kővetkező sorokat: „A rendőrség sürgős figyelmébe ajánlom azon botrányos állapotot, mely a főtér- ésváros-ház-uj&zábauleyö uradalmi épület udvarán éVkapujában uralg. A ganaj és más egyéb piszok vaiŐságosWezidencziája ez, mi nem csak undort gerjesztő, hanem tekintettel a fenyegető járványos betegségekre, veszélyes is. Becses lapja ntján erélyes rendőrségünk figyelmébe ajánlom ezen ragály tenyésztő fészket mely a város kellő kö-.epén fenyegeti a lakótok egészségét "
— Fótözsde. Mint értesülünk, a pénzügyi minisztérium nem vette tudomásul a Zala-Egerszegen jul. hó 6-án a nagykanizsai főtőz>de és különlegességek áru-dijára vonatkozó árlejtés eredményét, hanem ezt meghagyta továbbra is a jelenlegi bérlők Schwjrz és Tauber czég kezében.
— Az erdóöri szakvizsgák vidékünkön Pécsett és Szombathelyt! október 24-én tartatnak meg. Felhivatnak azért mindazok, kik az erdőőri szakvizsgát letenni szándékoznak, hogy hiteles bizonyítványokkal felszerelt folyamodványaikat a vizsgák székbe\'yére nézve illetékes királyi erdöfelügyetőhöz nyújtsák be.
— Egy Jobb családnál a főgymn. tc-- szomszédságában ?gy tanuló itju teljes
ellátásra felvétetik A házban van zongora. "Ugyanott magyarul, németül, fran-cziáol és angolnl beszélnek. Minden közelebbi e lap szerkesztőségében nyerhető.
— A rendőrség figyelmébe. A Sánczha és szőlőkbe rándulok kocsiit a Soproni-ntezában gyerköczök kavicsokkal szokták hajigálni, mi tetemesen leszállítja a kirándulás kellemeit. Kérünk eréiyes intézkedést
— Névmagyarosítás. Hochwald József, lapunk munkatáras, belügyminiszteri engedélyivel vezetéknevét „Heltai\'-ra magyarosította.
— Gyászhír. Neumann Adolfné, szül. Weisz Julcsa nincs többé. Megdöbbenés és igazi részvétet keltve járta be e szomorú hír f. hő 22-én a déli órákban városunkat mert vajmi kevesen vannak városunkban, kik „Julcsa kisasszonyt\',aszor • galmaséalelkiismeretes tanítónőt neismer-ték volna. Tanítónői pályáján, főleg azonban ernyedetlen^ szorgalma által szép össze- , gecskét takarított meg magának, melylyel és nemesszivaségének egész melegével egy férfiút kívánt boldogítani, egy olyan férfiút, ki méltányolni tudja erényeit; — így lett 3 év előtt .Julcsa kisasszonyból " Neumann Adolfné, egy szerető és szeretett hitves, kinek azonban e változás daczára is kedves otthona maradt az iskola. Most, midőn élete egy ujabb fázisa előtt állt megtört ereje és egy uj.élet ébredése helyett, megilletődéssel látunk egy tevékeny életet Birba szállani.--"a családon kivül az izr. hitközség és az izr. iskolák tantestülete aduk ki gyászjelentést; a temetésen pedig, mely L hó 23-án délután ment végbe, megjelent városunk kicainyje, nagyja, hogy utolsó tiszteletét nyilvánítsa azon uő előtt ki oly sok hasznosat müveit életében, kiérdemelvén ez által a közszeretetet mely őt sirig kiséré, hol dr. Neumann Ede főrabbi ho.-szabb gyászbeszéd ben méltatta az elhnnyt érdemeit, Bún Samu iskola-igazgató pedig rövid szavakban vett buc-ut a szeretet; kartárstól. Áldásos volt élete, áldás emlékére.
— Halálozás. Egy fiatal jó anyát, gyengéden Bzeretett bű nőt ragadott kí a halál boldog családi köréből. Farkas Ferenczné szül. Józan Etelka úrnőt gyászolják férje, apró gyermekei a családtagok évszámos tisztelői. Temetésenagy részvéttel történt A kibocsátott gyászjelentést részvéttel közöljük: Farkas Ferencz, nagy-kanizsavárosi alkapitány. a maga és kis gyermekei: Sándor, Jolán, Margit, Örzsike, Etelka, ugy az alulirt s az egész rokonság nevében fájdalmas szívvel jelenti, hogy fe-
\'ledbetlen neje, az áldott lelkű jó anya, szerető testvér és rokon : Farkasné Józan Etelka L é. augusztás I9-én este 7*8 órakor bosszú és kínos szenvedés után életének 30, boldog házasságuk 12. évébeo. jobblétre szenderült. A boldogultnak hűlt tetemei f. é. augu<ztus21-én délután 5 Órakor fognak a Hunyady-utczai Viola-féle házból a helybeli róm. kath. sírkertbe örök nyugalomra tétetni. Az engesztelő szent mise ádozat augugusztus 22-én délelőtt 9 órakor fog a helybeli Szent Ferenczreu-diek templomában az Urnák bemutattalui. Nagy-Kanizsa, 1892. augusztus 20-án. Legyen örök béke a sokat szenvedett drága hamvain! Özv. Józan Gáborné nagyanyja Özv. Józan Istvánná, Horváih Regina anyja. S/.üiay Sáudor, Kutorné Józan Iona. Sza-bóné Józau Örzsike testvérei. Gerócsné Horváth Etelka nagynénje.Szalayné Péter Ida sógornője. Kutor Antal, S:abó István sógorai.
— Műtárgyak kiállítása. Felhívjuk i olvasóink figyelmét a takarékpénztár ut-czában a volt pos\'ahivatali helyiségben kirakott márványtárgyakra; gyönyörű kivitelű márvány- és alabasirom munkák leszállított árakon lesznek néhány napon át elárusítva.
— Iskolai értenités. A helybeli köss. polgári 6u- és leányiskolában a jövő tanévre a be íratások augusztus 30-tól SZépt. 2 ig tartatuak az igazuatói irodában -is pedig naponként délelőtt 8 — 12 a fiu-. délután 3—5. a leány t an u lókna k, A j-lentkezö taouh\'k legalább első ízben, kötelesek szülőik vagy gondviselőik kíséretében jelenni meg és magukkal hozn: keresztlevelüket (születési buonyitva-
[ oyukat), továbbá iskolai bizonyítványukat a muli tanévről éa lakásuk uicza- és házszám szerinti megnevezését. A 12 é>et betöltött tanu\'ók igazolni tartoznak,.faiogy az utóbbi 5 év alatt^vdhimlővel ujta-oltattak, vagy ez alóVurvoailag \'felmentettek. Azon I. osztályba menendő tanulók, a kik az elemi iskola 4. osztályát csak „elégséges" eredméoyuyel végezték. tanoznak felvételi vizsgát tenni ama gyarolvasát-éa írásból, számtanból és föl draj zb ól. Ezen felvételi, va -lamint a javító vi/sgák is díjtalanok A leányiskolában a IV. osztály megnyittatik. Minden nyilvános, vLgy magántann köteles a beiretáskor 1 irt beiratási dijat előre lefizetni. Tandij helybeli rendes tanulóknak egy iskolai évre 3 frt, vidék\', és magántanulóknak 5 frt, mely szinten a beiratáskor fizetendő. A-leányiskolában a franczia nyelvet, mint rendkívüli tantárgyat az erre önként jelentkezők havi 1 frt díjért tanulhatják. Egyéb felvilágosításokkal személyesen készséggel azolgál Nagy Kanizsán, 1892. aug. 24 Az igazgátóság.— A nagy-kanizsai közs. népiskolákban az 1892—93. tanévrea be-iratás. k augusztus bő 30-tól szept 6-ig mindenkor délelőtt 8 óráról 11-ig, délután 2—4-ig tartatnak, 7 én .Veni Sancte" és a tanév megkezdése. Kelt N.-Kanizsáu. 1892. ang. 12-én. Az igazgatóság.
— TÖz volt Kaczorlakon, Vizlendva? Sándor juhakolja és 200 métermázsányi uéttája égett et, a kár 3000 forint
HARMDÍCZEGTEDIK- ÉVFOLYAM.
-ZALAI KÖZLÖK Y.
AUGÜSZTDS 27-én.
— Érdekes fOrdórend.-ge volt e na pokbau & nagy-kanizsai Bözlürdü uszodájának, mely a fürdőzök közt méltáa nagy feltünést keltett. Angolnak mondják, külseje után Ítélve dogge, de mindenesetre egy hatalmas kutya, mehet gazdája a kutya melegben szintén részesíteni óbaj- , tütt és részesített is hideg zuhany kelle-niességeibeii. Tudtunkkal az uszoda kutyák ;
ítészére mé^: nincs berendezve, ameuiiyi-. ben azonban a n. é- közönség tetszésével találkozik, a fürdöbérlönek nincs ellenére, ha az urak kutyáikkal közös fürdőt kivannak venni, azon kikoteVei, hogy oly tekintélyes kutya rét-zére, mint a fenntebb íoilitett, legalább is „gyermekjegy" vál- 1 Latik. — Mielőtt azonban ezen kutya- ; íiirösztés meshonosittatuék figyelmeztetjük a bérlöt és vendégeket egyaránt, hogy egy fennálló miniszteri rendelet folytán i kávéházukba, vendéglőkbe, szóval hol emberek és nem állatok szoktak időzni, kun-aknák ti os a bemenet
\' — IskjlaJ értesítés. A helybeli főgym-Dasiumöan az 1892 - 93-ig tanévre a beírások szept. bó három e^ó napján tör-;ennek. Ezeket megelőzőleg aug. 30.és 31. :
apjain tartatnak a felvételi, pótló, javító es magánvizsgálatok. Sz-pt. I-én az I-ső osztályba csak helybeitek vetetnek föl. S\'.ept. 4-én ünnepélyes Veni Sancte-vel uyittatikmeg a unév; a rendes tanítás pedig ö-én veszi kezdetét. .Nagy-Kanizsa, 18^2. augusztus 25-én. Az igazgatóság.
— Műkedvelői előadás. A.HadBStyán Egylet* alapjajavára Szent István napján a helybeli n,üked?elö itjuság az „Arany-Szarvas szálloda nagytermében Bérezik Árpád „A parasztkisasszony\' énekes nép színmüvét adta. A műkedvelődet és a mee> I jelent kozépszámu közönséget nem győztük eléggé csudálni: 32" foknyi bőség mellett 3 órán át a színpadon szolgálni a jótékooyczéit és ugvaany: időn át végignézni a műkedvelők előadását, olyan elismerést érdemlő tett, melynek kellő méltatására alig van szánunk. Az előadás elég gördülékeny volt, külö öseu kitettek magukért Hindii Frida (Jolán). Koszto-vics Gizella (ózv. Gö:iczölné;, Steinberc Gizella (Kelemenné), Gödöiiei János (-Fátyol Gergely) és Hirscbl Hugó (Rezeda), de a tubái szereplók is teljes elismerést érdemelnek, mert becsülettel megálltak hegüket. Taps és virágcsokrokban nem volt hiány. — A műkedvelői előadást táucz követte, melyen az el>í négyest 38 pár lánczoita. Részt vettek: Rosztov:cs Gizella, Steinberg Gizella, Hir=cbl nővérek. Rosztovics Ilona, Jaiics Mariska, Polit/er Juliska, Ustettner Berta, Smger Matild;-tíiau nővérek. Löwioger Mariska, Ro>eu-íeid nővérek, Max.mok Malcsi, Péter nővérek, Molnár Katicza, Farkas Mari, Né me: b Maris, Stero k. a Prager k a. Krausz Janka, fcichner JÖle7a\\Brüil Riki, Lanitz Má^da, Löwy JiMÍtn\\ Horváth Mari. Felül-tizetni szíveskedtek: K\'almda Jái.os ur, (jel>ei Gutmann Vilmos Hirschl Ede ur 5- 5 Inot, Orosz vary Gyula ur, Plihál Ferencz ur, Karczag Béla ur 2—2 Irtot, Kripácz Igoácz ur 1.20 kr., dr. S/.ekeres Józseí ur, Bogyay Ödön ur, Bubik Nándor ur 1—1 irtot, Péter József ur 40 krt. Összesen 25 frt 60 kr. A felül fizetések kimutatása kapc-ában bálás köszönetünket nyilvánítjuk a szíves kö/remükö<lők mindegyikének! nemkülönben a nemesiéi -kü feíülfi/etőknek. valamint mindazoknak,
. kik ügyünket pártfogásukba venni szives-\' kedtek. Ad -kanizsai „Hadastyán-Egylet:\'*
— Népes gyűlése volt a megyei tantestületnek Keszthelyen, melyről Kováts Miklóstói terjedelmes közleményt kaptunk, térszüke miau jövő szán.uak hozza. Most csak annyit említünk meg, bogy az eddigi tisztikar újból megválasztatott, h pályadijat Szalay Sándor nyerte s a jövő évi közgyűlés Alsó-Lendván lesz.
— Panaszos levelet kaptunk a C»en-gery-u\'czabó1. hogy ottaporíelleg kiállhatatlanná nltfc, nagyobbmérvü öntö/ést süreetnek. Tény, hogy e szép utca a vasati teberközlekedés miatt legélénkebb s valóban erö<ebb öniözéVt ígénjei.
Nyilvános köszönet.
Fogadják mindazok, kik kedves nőm szül. Józan Etelka elhányta alkalmával részvétüket bármi módon nyilvánítani szívesek voltak, a magam gyermekeim s a család nevében hálás > öizönetemet.
Farkas Ferencz
Y © f y © 5e
— Tartós nyögjsi^er. Fájdalmas eeúznál, a derék-, testrészek és a forgó köszvényes bántalmaiuál a „Moll-fele franczia borszesz és sóa-val való be-dörzsölés sikerrel használtatik. Egy üveg ára 90 kr. Szétküldés naponta utánvétellel Moll A. gyógyszerész, cs. és k. udvari szállító által Becs LTuchlauben9 Vidéki gyógyszei tárakban és anyagkereskedésekben határozottan Moll-féle készítmény kérendő az ő gyári jelvényével és aláírásával.
— Hitelsorsjegyek. A hiteIsarsjegyek L é. ezepL 1-én tartandó hazaijai 49 nye-
remény éa 1851 üres szám buzaiik. Utóbbiak a Borsjegytulajdonosok részére, darabonként 17 forint veszteséget jelentenek. Ezen ve>zteség elleni bizto-itást elfogadják Bécsben : A Wiener Bank Vérein központi letétpénztára és váltóuzlete L Her-rengasaseS.: továbbá ezen bank \'étéi pénztárai és ráltóüzlete: IL Praterstrasfie 15-, IV. Wiedner Haupt-trasse 8., VI. Maria btlferstrasse 75; Prága és Gra\'czhan a Wiener Bank-Vérein fiókjai ugyanott. A biztosítási dij darabonként 25 kr- A bejelentők szabadon választhatják, vagy a kisorsolt darabok hasonló ki nem sorsolt darábokkali való kicserélését, vagy pedig a biztosított árfolyam különbözet készpénzbe ni megtérítését.
— Kossuth Lajos levele méltóságos Gróf Euerbázy Géza urnák Budapesten. Tisztelt gróf ur! Becses kütdem^nyemeg-jött. gyártmányát kitönően jónak találom, s nem lehetne eléggé buzdítanom <>..:, hogy folytassa kitartóan haladni a Cognac ipar meghonosítása terén. Iparszerüleg, feldolgozni a fold termékét, oly feladat, mely felé minden polgárosodott társadalom törekszik; ezen törekvés azonban kétszeres érdem olyanoknál, kik. mmt Ont tisztelt Gróf ur, a társadalom magas köreijen szüietve legyőzik azon előítéleteket, melyek mindenütt, de kivált ná\'unk. gátat emelnek a születés és az ipar igényei közt; — midőn tehát egy magyar főnemes ipart alapit: szolgálatot tesz hoiáoak és példává\' jár elöl.-imelvet nem lehetne eléggé nagyra bee-.ü.ni. Ndam. enagyrabecsülést fokozza e ismerésem azon gyengéd gondolata iránt, nekem a legelső töltésű palaczkot megküldé; — a legelső töltésű palaczkból az első poharat az Ön egészségére ürítem, azon óhajjal, bogy a hazafias magyar Gróf angyalföldi cognac- és pezsgőbor gyára gyarapodjon és szolgáljon például anuak, hogy a hasznos tevékenység a társadalom minden fokozatát díszíti. Fogadja Gróf ur őszinte nagyrabecsülésem kifejezését, Kossuth Lajos m. p.
Ki nyert?
Húzás aug. 19-én: Budapest: 52 8 58 18 80
Szerk. üzenet.
— K. ö Ujbii »«eküJ«ttak.
— A. Lendva KLszB<rggét intézkedtem. Szt-
Veae, Hgrholyaa-. hiarydar» éa kosz. vény ba* tálnak elles, további a légii és eméartéai aiervck hantos bán-ulmainál, orvoai tekintélyek által a Lithion-forras
SALVATOR
sikerrel rendekre less.
Mugj hftjtó hatású -,
Kellemes iúl Könnyen emesztHeirí!
Kapható áavfcayvfzkereskedetekbea éi fféfjf site t árakbaa.
A Sai caior-forrás igttzg. Eperjesen.
Egy intelligens 35 éves rám. kath. özvegy
GAZDAASSZONY!"
¦ űdvi
leti
— Focaoják f Iip iz! " i- legbálá* -stbb köitönetét miudaiok, kik cév- éj smlo-téi^*pi* mlkalmibö! róU megérni-k^z:-.i niTe*ek róluk. Vitxoot ndröilet^indoyajokni^!
— P. K. L betétien. Majd miak\'or
— pTsnteti rmiáuy." Nyugodjék meg reménye elreiKitéaén, aegjalaneae cikk aiánal-
gerjeaitene.
l>j3rxltt,é^.,,)
Egén \' eiyeat atlatázatt Faalardakat Béte-
renkint 85 krtoi tgéll 3 frt 65 krlf (mintegy 450 külúnbó/Ü árnyalatban) megrendelt egyes öltönyökre, vagy t-geot végekben is száHit báz-boz sxállitra, postabér- és vámmentesen Keaoa-b*rg 6 (cs. kir ndvari szállító) $eyeatgyár2 2ü-ichbín Minták posuíorJahaval küldetnek. Svsjraba czimzeu levelekre :0 kros beljeg ragasztandó.
Gyári rédjeey. t
38 kitüntetés, közte .\'4 tisztelő ok-* levél és 18 aranyérem. Szamos bizonyítvány az első orvosi tekintélyektől. A mezei és erdőgazdasági kiállításon Bécsben 1890. és a nemzetközi kiállításon egészségügyi szempontból 1891-beo a legmagasabb kitüntetéssel a tisztelet oklevéllel elismerőleg dija ztatolt-
HENRI NESTLÉ-FÉLE
gyermekliszt 95 évié r r (fin é n y.
UjszülötL gyermekek, kik anyjuktól kevesebb, vagy épeD seramit sem tudnak szopni NESTLÉ (éle gyermek-liszt által előnyösen helyettesíthető.
Utasítások melyekben számtalan bizonyítvány van, az első orvosi tekintélyektől a kontinensen, lelencz-házak és gyermekkórházakban foglalkozóktól, kívánatra ingyen küldetnek. Egy doboz HENRI XESTLÉ-Cele gyennek-
Uszt 90 kr. Egy doboz HESBI NESTLÉ-réle aBiitett tej 30 kr. Központi főraktár; Ausztria-Magy-rorazág aiámara:
F, BERLYAK,
Béca, Haglergasse No. 1. Eladás minden gyógyszert árban, és anyagkereskedésben.
*) E rovat alatt kSalOUekárt n«m vállal íclelóssége; a szerk
Felelős szerkesztő és kiadó : _BÁTOBF1 LAJOS.
Hirdetések.
1695/tk. 1892.
Árverési hirdetmény.
A letenyei kir. járábiróság mínt telekönyvi hatóság közhírré teszi, hogy Nénién Mihály b-szt.-györgyi lakosnak Papp Anna. özv. Koc->éber Ferenczné tol-mác-i és Dudás Ferencz borsfai lakó ok .által képviselt Kocséber Kaií, Kocséber Jtíi.i. Kocséber Nani éa Kocsébeo János elkeni végrehajtási ügyben 85 frt i2 ki.. hátralékos töke ennek 1882. évi április I kó 15-tól járó 6 százalék kamatai,81rt 75 | kr. ezuttali, 5 frt 50 kr. jelen^kéreltni > költségek iránt a nagy-kanizsai törvszék \\ (a letenyei kir. jbiróság) területén fekvő j borsfai 136. sz. ijvben A. I. 1—7 sorszám ¦ alatti ingatlanok, 234 frt becsárban usyan-i azou tjkvben A f 248/c. hr. váltságköte\' j les ingatlan 15S7 frt becsárban, a borsfai I 137. sz. tjvben A. I. 1—7. sorsz. ingatlanok 234 frt becsárban, az 4. t 248/b. hr. váltságköteles ingatlan 158 frt becsárban borsfai közaégbiró házánál 1892. évi szept. hő 24-Ik napján d. e. 10 órakor Maiits János letenyei lakos felperesi Qey-véd vagy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fos.
Keit Letenyéo, akír. jbiróság, mint tlkkvi hatóságnál 1892. évi július hó 7-ik napján.
F1UPICS.
1, kir. járásbiró-
I 7571. szám. 1S92. P.
Árverési hirdetmény.
Alulirt kiküldött bírósági végrehajtó az 1881. évi LX t. cz. 102. § a \'értelmében ezennel közbjné tesxi, hogy a n.-kaiijéai kir. járásbíróság 2856, 6691 és 7051792. p. számú végzése által N.-Kanizsa város I közönsége javára,. Kovács Lajos ügyvéd, 1 n.-kanizsai lakos ellen 125 írt, 12ő fit és . j 78 frt 50 kr. tőké, ezeknek bíróilag üe-; ítélt fi% kamatai és eddig öss?e eu 67fit I 15 kr. perköltség követelés erejég elrendelt kielégítési végrehajtás alkalmával bírói ag lefoglalt és 520 írtra bee ült 8zoüa bútorok és egy zongorából áüósngó-ságok nyilvános árverés utján eladatnál.
Mely*árverésnek a 7571./1892. P. sz. kiküldést rendelő végzés folytan a helyszínén, vaeyis Nagy-Kanizsán, alperes lakásán leendő eszközlésére 1892-ik év szeptember hó 5 ik napjának délután 4 órája batáridőül kitüzetik ésahhozaveuni szándékozók ezennel oly megjegyzéssel hivatnak meg: bogy az érintett *ngóságok ezen árverésen, az 1881. évi LX t. cz. 107. J; a értelmében a legtöbbet ígérőnek beciáron alul is eladatni fognak.
Az elárverezendő ingóságok vételára az 1881. évi LX. t. cz. 108. § ában megállapított feltételek szerint lesz kifizetendő.
Kelt Nagy-Kanizsao, 1892. évi aug. hó 24. napján. BART5 GYÖRGY,
kir. bírósági végrehajtó.
állást keres. Bővebb felvilágosítás*; sal elap szerkesztője szol-^ gál.
COGNAC-QUINT KIVONAT j
.6. él tartalmas cognac pillsn>t alatti ^
kéizitésére, mely a .-alodi franczia cognactól lemmiben \'— sem kalonbóiík, ajánlom e jónak bizonynlt ka- Q )BolegM*4fet. O
Q
Ar« l kilónak (elég 100 liUr cognac késiUatára) 16 ? fit o A, Kétiitési otatiiát ingyen meltékeittük. L e«g Q jobb sikerért és ogészségesQ gyártmányért keiesk ed e m . g



— 2

j ^
g Spiritus in c ü" l ;i Karitas §
g á\'betd el felQlmnlhatUti pálinka - erösitG-kivnnAtom által g
U ez ax i\'aJfkuaK k.lleme*, «\'ötelj«i itet ád éi caakis «áiam ktpbató Ár* kilónként q
Ö S frt L0 kr (600-1000 Üterre) baszoálati otasitá*aaI együtt. ö
Ü E kUlönlege-.éeeken "kiviil ajánlom még Talamennyj ••sencziámit, B
(jrtim, (silvapálioka, törköly, f ü-k e i e r ü , vaUmiot X
a létesi" likörök, szenxasitalok, e e a-e t és b . ?
késiitésére f-lüliaulb»tlan miuSaégben. Kéaaitesi oUaitáaok ingyen no el likait étnek! §
IV ÁrJegyzéU: Ingyen "ÄI 8
Episzseges gjánmiDjotérí inm^i \'lillaioL |
POL.LÁK KÁROLY FÜiLÖP g
e*#?ncxtft kiVoniegexsének gyára PRaGA-ban. • C
g !1460—1 Tisztes képviselők kerestetnek. g
tjOooooooococoocoooooaao^
A felialilí dr. Metdínger tana- ur á\'.\'.íl kizárólag íBIhatalmaxott
Í MEIDINGER KÁLYHA-GYÁR I
i HEIM H. 1
PK Afa : Pnastergasse 5 MILANO^
Corso Vitt Em SS.
BECS — DÖBLING.
BÉCS : BUDAPEST :
Mirbaek-rplatz t. Ibonet-udvar.
i.nN ;x> \\ : Oxford Str. W 9Í. $ 97. Minden államban szabadalmazott é< minden kiállításon az el>ő éremmel jutaimazott ie^tti>yösebb í ^. lyozö-j töltő* és szelelős kályháké
Kuktáiul vdló tüz^i&nél az égési idótJit\'vi&iia tetszés airrici, kS.zt-nn.l Talo tO élésnél Je4; Órai.
Több mint 45,000 kályha van használatban.
Kgv kályha által több szoba fblbetö.
H[ökEIDIi\\GER"-EáIjliák.
Az utamások kikerülése
\'\'^^""\'jltlSINeER-OFEV!
H E I M ^1
öntve vannak.
,,HESTIA"-kályhák.
ZAJtalaoul tölthflö. A b^mu »alak pormentes eltávolitísa.
„HELIOS" FÜSTEMÉSZTÖ KANDALLÓK
kétné\'iyek füsm-n t«*tk maradnak. Határtalan ézésí ttrtara. Minden tüzelőanyag alkalmas.
FÜSTEMÉSZTÖ CALORIFÉRER,
közrxiiti légfOtísekre éa azellóztetŐ kéizü\'ékekbez.
Központi tüzelöic
minden nirSdsier tzeiitit
Szárító készülékek ipar- és gazdasági czélokra. Prospektusok és árjegyzékek bérmentve és ingyen.
i T. CZ. SZÜLÖK SZÍVES FIGYELMÉBE I
Az ósözes iskolai tan- és segédtankönyvek,
kitűnő rajz-, iro- és iskolai szerek
könyvkereskedésemben pontos és gyors kiszolgálás mellett olcsó árakon kaphatók.
Az iskolai idény elérkeztével a t. szülők különös figyelmébe ajánlom
hangszer üzletem et
Iskolai laegredŰlE 2 50 ter tol kezűvé kaphatóls.
Iskolai könyv-bekötések 20 kr.. 25 kr. és 30 krért esiközöltetnek. Nagy-Kanizsa, 1892. augusztus hó 28.
Mély tisztelettel
IFJ. WAJDITS JÓZSEF,
ltonyv-, zenemű-, papír- 6a JaaugazerltereHlrecio.
HARMIXCZEGYEDIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
AUGUSZTUS 27-én.
i maKiw tcrmaiiy neideményezése folytán alapított
HUNGÁRIA MŰTRÁGYA-, KÉNSAV-. ÉS VEGYI IPAR Jgg^TMjkgG
„janija Mjit evírtmanyn, ttel. MnW M..r>, HM M)M «i.W* *<%4,^XPHf ^ í \' *Sr*5* «" ÁSVÁNYI SUPERPHOSPHATOKAT. PÁROLT CSONTUSZTET. THOMAS-SAHkOT. CHIL1SALETROMOf kénsavas kain és an, moni.kot; különlegességeket, mint srflík répa-, rét. kender- stb. trágyát és m.ndenm-roü egyebb n.utratyat, ke„s.va_s ré*- és va-.a-Iiczot - Talaj-elemzések díjmentesen eszközöltetnek. Felviláeositáss»l és árjegyzékkel készségesen szolgai gyanúnk központi trod-ja: V.. Erzsébet tér 9 sz. II. emeli-t. hová leselek és megrendelések intézeudök. — Teleion pcán 882.
u ^ wl A HllMUJIll kir píniOJJ^U[iM.«íl41.
Pályázat,
Zalavármegye területén, az 1883. évi\' XLíV. t-cz/81. §-a értelmében kimondott felelősség foly-tán^-az
. adóvégrehajtói teendőkre
a íent hivatott törvénvczikk 83. §a 2-ik pontja értelmében a-m. kir. állami végrehajtók közvetlen vezetése és felügyelete alatt ideiglenes minőségben 2 írttól 3 forintig terjedhető napidíj és szabályszerű fuvar illetménynyel több adóvégrehajtó lévén alkalmazandó, felhívatnak mindazok, á kiksezen^ foglalkozásra ^alkalmaztatni kivannak\', hogy eddigi foglalkozásukról, szakképzettségükről és erkölcsi magaviseletükről szóló bizonyítványokkal felszerelt folyamodványaikat a jelen hirdetmény megjelenésétől számított 20 nap alatt atólirt mi kir. pénzügyigajigatóíágná! nyújtsák be. Zala-Egerszeg, 1892. augusztus 19 én<_
Kuvács ,^y\'
m. k. péotOgyigaagatí hely- ttea
CSÖNDES
Tan- es nevelő intézete SOPRONBAN.
gyTnna-itii!;-, reitl- es elemi iskolai Uralok \' réixére. ^Lelkiismeretes lanitáa. gondo» nevelea \' ..ini késxaéggel szo\'gál
T h o m a sí-salak.
Szőlő ós gyümölcs sajtolt
s legujahb szerkezetű eredeti gyártmányok folyton működ-S kett5s nyomási művel t* nyoma i erS szabályzóval
Jótállás a legtiagToijíi munka képességért,
a mely 20 •¦ixaUkk&l nagyobb, mint mis iáitoknál. A« 1883. évi Bécsben tartott bi\'űjUImi gyamöle< kiállításon szaksserük p óbálái után ax
első díjjal lett kitüntetve.
Szüli és ífímölcs-sajMat,
valamint a legojab1! izaba lalm\\j-ot. önműködő
,SYPHONIAL Bzölö permetezőidet
gyártanak si\'egyedH\'i |ryároar>k : 0
PH. MAYFARTH ÉS TÁRSA BÉCSBEN
II. Ta!.o;.t-a».e 76. MaxSgyda agi gépgyárak, n*6tődék és gő»himon,k. KuiÖafegtsseg.Ek. bortermelői éa Kyaa.oleaitfekealt.aw gépek. Szénanré* k és dr Ri. der-féle wab asialó késxülékek. Árjegyzék kiv natra ingyen és bérmentve küldetik. Stotid ügynökök megfelelő jxUalék melleit kerestetnek.
MOLI^EIDLITZfPOR
X X
3 WW^ lavaszi X "gyógyítás X
X s-— Nyári gyógyítás
IS- Oszí gyógyítás
SS Téli gyógyítás
Hamburg-Amerikai
Gózhajózási-részvény-társaság.
Express (Contr. No. 1207.) &s poBta-gözrxaJozaB
AMBIiap-RSW-IÖRK
Sonthnmptont érintve.
Tengeri utazás 6-7 nap.
Tovább Fzállitás közvetlen német gÖ/faajókkal HAMBÜRGltÚL
Harre B azllla Transwal
Antwerpen La Plata Satal
Balti more Monteral Ny agat-India
Bontói Kelet- Mexikó
New Orlean* Afrika Harana
Havreból New-Yorkba, Steltinból New-Yorkba és Antwerpenből Montreal-és Bostonbt.
Bővebh felvilágosítással szolgál az igazgatóság Hamburgban Doweuflelh 18-21.
A 7örös ¦ Kereszt-Eg?lei ..Erzsébet11 tortjázanalc Copat-szailjtója. |
Csak akkor valódi, 1*™^°
>• é* MOLL A aokszoroaitott cxége látbsM.^
Gvrrs gyrtgyha\'ás makacs gymor- é» al*e«tbajok. yomo lörcs, DYálk. gyomorégéi. axékrekedésnél, tnáj- J*\\ bajok, vé-toln á», aranyét «-¦ » li-gk illőn félé b niíi be-gsécekné] Eí y eredeti do\'.ioz h*nnii*li utasitiasal 1 ft Rak:árak aa ország minién nr-vezeteiebb gydgy,-[(•rtiráibsB , W
MOLL A eyügy««ré.i c« kir n Kari iiáDitd, Bécs. LJ Sübdt. Tucbiau^en 9. ^
?*étküi\'de* naponta u-Áo\\ét m»IIetl. 2 doboznál w kereaebh nem küldetik. Eli.meiéí MOLL A. DTfaoa llécsb-n. C\'l« foglalkoiánomnil aa ö-> UOLL-féle Sei. ÜU mrai igen jó Batárt gyakorolnak ; i.merrm ezt Sgjwtkf niii)d--iikrrra éa laíveljct ..1 tan bie»«e meg"-f>t mon lok érte; ezek a gyomrot jóvá é> lót könnyűvé t-iiik. Tíntelattel: STEIN\'ííE p. J lelkén Honnetifblag-ban
MOLL-FELE FRANCIA BORSZESZ ÉS SÓ
S Legjobb bedörzsölő szer
L¦ köszvény,
S csúz
é> minden
\\Z meghűl esi betegségek ellen
,t tai.teti fel ís ..A MOLL\' felirati lárva A MOLL-fé e fmi.rzia l.or«
tesen mint fájdaloméul .pitó iiedortiolíii «z< Tény, raúi éi a meghtlié« egyébb kövt-tkezn,
igíiitreri-n-iüh népszer. 90 krajfiár.
F I
X NK X X
Csak akkor valódi, ttotlí\'TV^ ^
loaattal van /\\
é< so nevs- W
-«r kö.a- M
nél X
ónozott eredeti, üveg ára: ^
ZÉTKÜLDÉS
MOLL A- nkiBaiéB. cj. cs kir- udvari szállító által- w
BÉCS: 1. TÜGBLAOBEpí 9 ü* í!)
Vidéki m\'grendelé-ek naponta melleit tel- A\\
le-ilet\'nek. )J(
A raktárakban teM$tékhatároMfottanMoU A. w
alaÍri\'i*oral é* védjegyével ellátolt kénzii- A
menyeket kérni. AV.
Sxétküldéi naponta oiánvéttel Két üvegnél keve«ebb )!( <.em küldelik.
Eliitneré* MOLL A. fVÓCjru. nrhoa Béci S"^1 Kitüi.ó Ui.ll-téi" francia bor-a-bt éi noj^ vidé-
nagj-urrüe-. mSkodik. KiUdjöa nt-kem 50 flveP- W
ivei az «mberi»ég legiUégé\'e k«»iletrt óbajiok a*
(taiiani magamnál. Mély tisxtelett I ¦ A\\
HORNOK, le\'kéH Mickoinp-ban. \\^
I.Ipcxe. 1S9Í. nagy arany-erem. ) 6
A Gr. „ESTERHÁZY GEZA"-féíe |
COGtiAK orvosi tekintélyek által || ajánlva Jelette kellemesen és j$ i^ik, S minüség tekintetében bármelyik Jran-
czia gyártmánynyal versenyeiket.
ára pedig? sukkal olcwóhb.
Különlegesség **** COGNAK mindenütt | | kapható. 11 a
tMf Gyár: Angyaliöld-Megrendelések intézendök: Gróf Ester házy Géza központi irodijaba.
BMapt, KfiísG-Táczi ol 23. am,
ti
i
I
V0GL ADOLF | templomi tárgyak müinté/eie |
INNSBRUCKBAN.
AjánlJH. n Üvés7i kivitelű szentek szobrait, jp^ kereszlati kopekéi, oltárok és szószékeket s min-
den oly tart\'yakat, melvek e s?akboz tar;ozn»k, a lec-julátiyoiabb árak és szolid kivitel biztosítása mellett- L2
Kivái.alra rajzcik és költségelőrány/atok azon-nalkQldetoek. iV^\'
A. KOLERA ELLEN!
ffl»y Jó tanácsot mindenkinek ! Tgg
A berlini viIájhirQ kol ra orv it Dr. KOí:;i fiakvé -.y- 11:
p Kolerái időben a gyomorra kell jiigondot fordítani, hogy az mindig tiszta és emésztöképes legyen.\'
K« azt jflemi, miké t\'a taalnak jól keli táplálva l"nu:, httfj aa a fer-t<"iö:t é^kötben is e len tndjon állni a rasály kataimának.
Tuaralevf dolog pedig aa. bogy a járványo* idö »ok ei> tben ép;>*n a*m kedvező a* emészteni aaeivecetre; a gyomor i veikor c«ak iaoyháu teljeiiti 8z»lK«latát. a8t eyifcran f5i it moudjá aat; ai étel nem izük, bivyadUág. )«-
¦ i- ¦ ¦ j ¦•¦¦*¦: erőt rajtunk, mi magában vtn i* egy b»teg>ég.
y.fi: !: •¦ : f-t ¦¦ .¦¦-.) kOrfllményben vej ik a baj forriaa, me!y a jelen Íd5-bea a betegségek éijáiváuj-ok terj-dé-ér^ bir berolyáa*al Ext megakadál} oxni, ez ellen sik^a ¦zálni lekát m >tt a f& ICadar, m pe-ijg igan könnye i ¦ e>ekély ildoisttil ür, ba kr.vetjük a Tilághi n Dr KOCH tautcxát, mely szerint a jjyomor m:nd;g tlazti legyen t eaetzteai tedjoi, t akkor :
Csak rendesen és jól kell élni — s a kolerától nem kell félni.
Mindezen igényeknek ríren ét lelkiiimeretnxen • a
„U UNGÁRIA-K Á V L!,"
mely izámtalan orvoii >xak ¦,. ¦ xxerint fökent ax által é demel kiváló
fiüy^lmet, hoKv az a pyenarra hat Ige* jétek.nyie ¦ a«t aajsaig rendben taitja: nyákot ¦ ax •n.é.iié-t akadá rozó ré ~ a gyomorból éí belvkbő etrávolit
¦ ai eaétztéi éi jé étvágyat elíaezditt*; tehát a mai idÖheD köcegé*(t*g-? gyi t-kiiiuibea ety weeb \'^Q\'heUvn prezervatfvaai mely mái hatáaán kirfll ix mini kellemei jóixB iáp*xer legjobbau aiánlhato ¦ ízért ma anuak egy hsr-
bol sem szabad hiányozni Ksry kilo 1.20 kr. — Kapható: SZALLl>Y ANTAL grárosnai Bndapeat, AndraaHj-ut HG. xx.Élet eiidi és basxnálatl alasitások mindéi! csomaghoz __Ingyen adatik. . ¦ \'
A BÉCSI BANK-EGYESÜLET
központi-letétpénztára és váltóüzlete
BÉCS !. Herrengaase S.
¦ POSTA-fHECK-SZÁSLA *26.0*5. íz.
A baákegyeslllet t»-lje*eu beflíel-t rénTéoyiö-éje
23.000.000 frt o é.
Fiókok: PrápíiaD és kiam.
LetÉt-fkiuláiít h ,íltó5zlelík Beoataea :
II.fratentraH- 15. izáai. IV. Wiener Hanptstraane 8. ia. Vi Mariibilf^r«tra«ie 75 a*.
A bén
laukefjrxület központi belé\'péuzlár ¦ é« vilti-\'islete m; gk*a\'l!-
trréket
; pf
et Az Dvl-tágak, melyekkel kiválóan fi-glalko : >a kövttkezók : 1 Ja.adei.uk. záloglevelek, eU5bb«é.ek, ré«TJt.yek ég iorijegyea, vaia-
mek éi külföldi utalványok ¦
. Pén
-betétek elfogadása k. d*esó xamatosái\'i
idSvel \'
Melynél uUl-
anélkQl;
Értékpapírok eikü.öiiiteit megŐnéte és gondolái tátik a bécei banaegyen l-t szabályaataira, nirlyek sx rint aa iutéxet ertik-papirukat folyó xxamlaban rali forgalomnál iogymeaen urtja őrizet é« gondozás alatt. -*JJfj
4. Síelvén) ek it kiaoiolt értékpapírok \'eitámoláaa bev^t-leaéae;
&- Előlegek értékpapir.kra;
6. Megbisánok exzkósléie aa ö.»«i bel- ét kQ.fnidi t0a»dr-ken;
7 So!«jrgyk vagy máa értékpapírok btzto* tá avorcoláti veitte>ég ellen-
a) Karpotlái a kixorolt értékpaptr egy hasonló még kí nem sonoit
értékpapírral való k....... Utal;
b) Séxapéuzbeni kirpotiái a kiaoisotás álul okozott veext aégi kilön
bőset megténtéi* á t<l;
8 Sonjegyak él mái loriolii aá «,ö értéknap rok wsám ínak á:náxéa i; 9. Igérriinyet kiadá-a miudeu Ogyaa buaiiioz.
A leg<:onianiabb «isköxtáae mindennemű me^bisáanat ugy a látöBale-tekb:n, mint lere\'eaés utján kivétel nélkül nixtoaitratik. A mrgbixdk érdeke ntind-n tekintetben megi.Tátik ét alémozdittatik ; iuforoiatiókai éa
aUpoaau ád éi miudetinemíl előnyt, • melyet t keerö naki «>K tapaixtalaf>k-kal piroaulva nyújthat, kéaxtégn n meged.
I;
N" y ornatoli Ifj. Wajdits József kösTTnyomdájábac Kagy-Stoizsts.

Insert failed. Could not insert session data.