Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
23.19 MB
2010-03-05 22:54:35
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1791
6496
Rövid leírás | Teljes leírás (1014.12 KB)

Zalai Közlöny 1932. 272-289. szám december

Zalai Közlöny
Politikai napilap
72. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

72. évfolyam 272 Mám
NagyfeuiiM 1982. déeeraber 1, csütörtök
Ara 14 HUér
ZALAI KÖZLÖNY
Miig <i kUdóhivaltl; Póut 5. fiiro. KmjUkIjI ÜókkUdóblvilil: Kouutta-alu 31.
"OLITIKAI NAPILAP
Felelős szerkesztő: Barbarltm Lajos
ElőHietí.l áll: egy hón > ptngO »0 II SMrkt»il6«<gl it kftdóhlvaUH t«Mon: 78.
Illltf u
A> alispáni jelentós •xerínt aggasztóan csökken a megye állatállománya
Zalaegerszeg, november 30 A vármegte alispánja elkészítette a törvényhatóság Állapotéról és a megyei közigazgatás menetéről szóló évnegyedet jelentélét, amit a decemberi közgyűlés log tárgyalni.
A gazdasági helyzet még mindig súlyos, a megye ét a városok, községek háztartási helyzete míg mindig felelte nehéz, mondja a leienlés. Az adók behajlására leli foko zotl intézkedésekifli remélni lehel ugyan, hogy a megye ét a községek legtürgOsebb szükségletei talan átmenetileg biztosíthatók lesznek, de nagyobbarányu javulás csak akkor lesz remélhető, ha az általános gazdasági helyzet javulása és a nyomasztó válság enyhülése a már mutatkozó jobb nemzetközi közgazdasági kapcsolatok révén színién bekövetkezik.
A közbiztonsági vltzonyok klelé-gllök A közegészségügy, eltekintve a helyenként jelentkezeti llfuszjár ványtol, — kielégítő. A népesedést viszonyok kedvezők. Auguszius 1-töi október 31-ig született Znlamegyé-ben 2250 lélek, elhalt 1454 lélek. A szaporodás: 796. Legn. gvobo a szaporodas a zalaegerszegi (149) és a nagykanizsai járatban (106), legkisebb a balatonfürediben (12).
Az állategészségügy terén jaiutái mutatkozik. Ai állatv.isárok forgalma, az állatok ára emelkedelt.
A mezőgazdaság állapotáról részletesen tiámoi be a jelentés és aggasztóan beszél a nagy laker-tnányhlány következményeiről. A gazdák a szokollnál sokkal erösebo mértékben adják cl állataikat s már mosl megállapítható, hogy az után pótlás kétségessé válik.
A vármegye állatállományának jövője siempon\'jából semmi körülmények közöli nem szabad a tenyészállatok beszerzésé öl eltekinteni, még akkor sem, ha az az egyesekre és a közületekre pillanatnyilag talán elviselhetetlennek iálszó áldozatokat Is ró.
Kedvező a borárak alakulása. Csemegeszőlőből Jelenlékeny mennyi-aégel adtak el a megyében, azon-kivUl nagyon sok gyümölcsöl, fflleg almát szállítottak ki, nagyiészt külföldre. Különösen kivánalos, hogy a Zalavármegyei Gyümölcstermelő és Erlékesilő Egyesület munká|át a gazdaközönség megértéssel fogadja, meit a gyümOlcsvásárlók részéről mosl még sok panasz merül fel. Ha e téren a megfelelő intézkedéseke! meglesz! a gazdaközOnség, igen jelentékeny .jövedelemre lehet szert.
Gorgulov 8| éves anyját kivégezték
Párta, november 30 A lapok rigai távirata sierini Oor-gulovnak, Doumer elnOk evilkosá-nak 81 éves édesanyját a OPU rendeletére kivégezték,
Fáklyás tüntetők gyújtogattak a koiozsvári magyar ntlevélklrendeltség épületében
Kolozsvár, november 30 (Éjszakai telefonjctentés) Szerdán esle egy nagyobb fáklyát csoport zajos ttlnletést rendezett a kolozsvári magyar ullevélkirendeltség épülete előtt, melynek kövekkel beverte az ablakait A tüntetők behatollak az épülebe és a tisztviselőkéi bán-lalmaztak, az egyik szobában pedig
felgyújtották a függönyöket és a zongoraleritőt. A kivonult csendőrség állította helyre a rendel.
A magyar kormány utasította a bukaresti magyar követséget, hogy a kolozsvári lünlelés ügyében tiltakozzék a román kormánynál ét követeljen megfelelő elégtételt.
Interpellációk napja a Házban
A képviselőház szerdai ülésén Sauerborn Károly visszavonta azt az összeférhetetlenségi bejelentési, amelyei a dohánykölcsönOk (lg/ében a Ház számos tagja ellen leit.
A szónokok a munka...

Insert failed. Could not insert session data.